Humanitárius katasztrófa: a Korán népe
2011. február 25. írta: aristo

Humanitárius katasztrófa: a Korán népe

„Vajon nem hagytunk-e titeket annyi ideig élni, hogy hallgathatott volna az intő szóra az, aki hallgatott? 
Pedig eljött az intő hozzátok. Ízleljétek hát meg a büntetést!”
/Korán: Fatir szúra/
 

  A világsajtó az észak-afrikai eseményektől hangos, a híreket megtöltik a felhevülten üvöltöző muzulmánok, égő autók, kifosztott üzletek és múzeumok, tankok, katonák – minden, ami egy jó kis médiaeseményhez kell. Közhely vagy nem közhely, a vallási és kulturális különbségek okán nem feltétlenül értjük a forrongást és ezeket a mozgalmakat. A kérdés, hogy vajon miért és mit is kéne nekünk érteni?

  Az eseményeket szemlélve első a csodálkozás.

  Montesquieu írja a rómaikról szóló könyvében, hogy milyen megdöbbentő az, hogy Nápoly ötvenezer koldusa, akik éheznek és rongyokban járnak, aggódva nézi a Vezúvot: nehogy valami bajuk essen. Mintha lenne bármi vesztenivalójuk. Valóban, vajon mit akarnak az észak-afrikaiak, mi lenne az a jobb, amiért az utcára mennek és adott esetben lelövetik magukat? Akik azt állítják, hogy a szabadságot, mi több a demokráciát áhítják, nyilvánvalóan foglyai a modernitásban meghonosodott európai fogalmaknak és politikai világképnek.

  Az iszlám országok mindennapjai – többé vagy kevésbé – a Korán tanításain alapulnak. A Korán pedig nagyon kevéssé hasonlít a Bibliára, illetve arra, ahogyan mi azt mostanában látjuk. A mi Bibliánk mára hűvös abbék világfias, filozofikus exegézisének tárgya, történetei metaforák, állításai megfejtendő rejtélyek, prófétái furcsa, távoli, idegen alakok, üzenete morális és spirituális, a hétköznapokon tulajdonképpen kívül eső. 

  A reformációval kezdődő szekularizáció fokozatosan szorította vissza a hitet a magánszférába. Mindenek Ura és Teremtője – magánüggyé vált. Ennek sikerében nagy szerepet játszott az, hogy a kereszténység – a Római Birodalom hatására – Isten és az ő teremtménye közé helyezte a hierarchikusan szervezett egyházat. Ez hihetetlen hatékonyságot kölcsönzött neki, ugyanakkor – ahogyan lenni szokott – a hanyatlás csíráit hordozta magában. A mindennapokat morális és spirituális értelemben nem Isten igéje, hanem az egyház útmutatásai és szabályai határozták meg, a világi hatalom és az egyház elváltak egymástól, többször háborúztak is (az invesztitúra háborúk folytatása és megnyerése igazi pürroszi győzelem volt a katolikus egyház részéről). A halhatatlan lélek az egyházé, a politika, az alattvalók kormányzása a királyok joga lett, leképezve a társadalomba a test és lélek kettősségéről szóló tanokat (Descartes, hogy úgy mondjam, a készre jött). Ennek egyenes következménye a nyugatot előbb felemelő, később talán elemésztő világias machiavellizmus.

  Nem így a mohamedán országokban, melyeket elkerült a felvilágosodás. A Korán – mely legalább annyira a törvénykönyv, mint spirituális kinyilatkoztatás – egyetlen igazhitű szemében sem lehet holmi metafora. A benne leírtak feltétlenül érvényesek a földön és az égben, a halandóságban és a halhatatlanságban egyaránt. A világi törvények, az uralkodó törvényei betartandóak ugyan, az erőszak okán, de megvetendőek és az első adandó alkalommal lerázzák őket magukról. A jog, a politika és a vallás egymással összefüggő, egymást átható konglomerátumot képez. Az uralkodó státuszát és törvényeit a vallás közvetlenül nem legitimálja. Az iszlám teológia a mi fogalmaink szerint jobbára jogtudomány, méghozzá a kinyilatkoztatáson alapuló, tehát az örök és változtathatatlan jog tudománya. A saría nem ismer országokat és népeket, minden muzulmán az umma-hoz, az igazhitűek közösségéhez tartozik, bárhol éljen is a földön. Ugyanazok a törvények vonatkoznak mindőjükre és ugyanazon jogok illetik meg őket. A világi hatalom éppen ezért kendőzetlenül erőszakos, mert többnyire ellentétes a Koránnal és alattvalói hajlamaival, az arab diktátorok ugyanis „reálpolitikusok”. A hidegháború elmúltával számot vetettek az amerikai hegemóniával és a keresztényekhez fűződő gazdasági kapcsolatok előnyös voltával. Az izraeliektől és amerikaiaktól elszenvedett gyors és teljes katonai vereségek, melyek katonai súlyuknál sokkal megalázóbbak voltak, feldühítette és frusztrálta a muzulmán tömegeket, a keresztesháborúk folytatását látták bennük. Sokáig elegendő volt, hogy az arab diktátorok kétfelé beszéltek, angolul békét kötöttek, arabul megígérték a hitetlenek gyors és teljes kiirtását, mára azonban ez már kevés. 

  Van egy közös vonása az észak-afrikai eseményeknek – nem, nem a Facebook az. Hanem az, hogy az elkergetett, vagy éppen elkergetés előtt álló diktátorok egyaránt nagyon öregek. A sivatagi rablóhadjáratokon edződött harcias törzsek számára elfogadhatatlan, hogy vezetőik gyengék legyenek. A diktátorok megöregedtek, totyakosak lettek és gyengék, az ő népük pedig széttépi most őket. A mai szaúdi királyok valamelyik felmenőjét egy csetepaté során meglőtték, oly kínos helyen, hogy nemzőképessége kétségessé vált, ezért az összegyűlt törzsi vezetők alkalmatlannak találták a törzsek vezetőjének, a sejkek sejkjének. Hozatott tehát egy arab szüzet és az álmélkodó törzsi vezetők előtt bebizonyította, hogy nem úgy van az. Ezek után gond nélkül lett király. A vezérnek nem csak bölcsnek kell lennie – a bölcsesség majd megjön a hatalommal – hanem fizikailag is alkalmasnak. Kadhafival sem volt semmi baj, amíg nem amazonokból állt a testőrsége. A gyenge nem alkalmas a vezetésre, új emberek kellenek tehát. 

  Ne legyen kétségünk: jönni fognak az újak. Először „demokratikusan” megválasztják őket, azután maradnak húsz-harminc évig. Akik azt hiszik, hogy mostantól „demokratizálódni” fog az iszlám világ, azok javíthatatlan álmodozók, vagy teljesen ostobák. A „demokrácia” – ahogyan azt Irakban, vagy Afganisztánban láthatjuk – maffiák, terrorszervezetek, törzsek, nemzetségek kaotikus polgárháborúja mindaddig, amíg az egyszerű emberek imádkozni kezdenek egy diktátor, egy igazi kalifa után, aki vaskézzel csinál rendet, aki csodálatos, arannyal borított palotájából nap mint nap elküldi nekik a békét Allah áldásával, és ugye, amire amire kereslet van, arra lesz kínálat is. Annál is inkább, mert a „fejlődés” nem állt meg az arab országok határainál, a handzsárral vívott törzsi háborúk néhány halottját és sebesültjét felváltották a géppuskával, harci gázzal, tankkal lemészároltak hekatombái, az iparszerű mészárlás európai leleménye.

  A második, hogy mit jelent ez nekünk.

  Európa számára ezek a forrongások égbe szökő olajárakat és újabb menekültek százezreit, vagy millióit jelentik. Humanitárius katasztrófa következik melyben – természetesen – segítségére kell sietnünk a szenvedőknek. „Menekültek” tömegei fognak csónakon, tutajon és traktorgumin nekiindulni a tengernek és aki nem fullad bele, az partot is ér valahol. Lesz nagy sírás-rívás, filmek, regények és balett-előadások születnek majd az iszonyatos nyomorról és emberi tragédiákról, melyek a menekülőket sújtják. Talán még segélykoncert is lesz Bob Geldof rendezésében. Csont-sovány éhező gyerekek néznek majd ránk a tv képernyőjéről (azok testvérei, akik otthon gépkarabéllyal lövik a járókelőket) és a segítségünket kérik. Segítségünk egyféle lehet, be kell „fogadni” őket. Be kell fogadni őket, hogy azután néhány év múlva az európai nagyvárosok szemétdombbá vált sikátoraiban autókat gyújtogassanak és heroint áruljanak. Természetesen csakis azért, mert a társadalom igazságtalan, mi pedig rasszisták vagyunk. A nagyvárosokban gombamód szaporodó mecsetekben pedig nevelhetik az iszlám harcosokat, akik aztán egy dicső napon felrobbantanak bennünket. Ezek a menekültek fognak gondoskodni azután arról, hogy az észak-afrikaihoz hasonló, össznépi mulatságoknak a nem túl távoli jövőben ne csak passzív nézői, de aktív részesei lehessünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr462687946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fundamentalisták 2011.02.25. 22:53:55

p { margin-bottom: 0.21cm; }Bengáziban is győzött a forradalom. Egyiptom, Tunézia után vannak még forrongó államok. Bölcs elemzők állítják, hogy „a kelet” letette voksát „a nyugati értékek” mellett. Lehet. A blog szerzője kevésb...

Trackback: A Harag Napja - Irak, február 25. 2011.02.25. 13:38:08

Nagyszabású tüntetéseket szerveztek iraki egyetemisták február 25-ére, amit egyiptomi mintára a Harag Napjának kiáltottak ki.Az elmúlt hetekben több nagyszabású tiltakozó megmozdulás is volt Irak számos városában, amelyek több esetben erőszakos összecs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bz249 2011.02.25. 11:09:06

Hany darab arabot kozelitett meg eddigi elete folyaman 10 meternel kisebb tavolsagra?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.25. 11:10:36

most csak végigfutottam, de most, hogy láttuk a minap a mandarin néhány szerzőjét a videón, hát nem tartom elegánsnak a férfiasság szóba hozását.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.25. 11:12:02

@bz249:

maga menyit? persze nem a kábítószeres nyugatos egyetemi csőcselékarabra gondolok :)

bz249 2011.02.25. 11:13:24

@Grift: nem is irok roluk reszletes picoanalizist ;)

Maisie MacKenzie 2011.02.25. 11:18:18

"megtöltik a felhevülten üvöltöző muzulmánok,"

Demokráciát követelő fiatalokban is vallási fanatikus muzulmánt lácc? :-(

És még csodálkozol, hogy mások meg a fennkölten ünnepelő tömeget (2006. okt.) nézik antiszemitáknak? :-(

Mit gondolhatott az átlag francia, átlag holland 1988/89-ben?

Tüntetések Magyarországon? Elment ezeknek az eszük?!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.25. 11:18:32

Nem lehetne a kommentszűrés mintájára a posztolószűrést is bevezetni itten, he?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.25. 11:18:45

a szerző nagyjából azt mondja amit én szoktam. semmit nem ért az iszlámból, aki azt hiszi, hogy a tahrir terekből hollán utca lesz.

Jason Bourne 2011.02.25. 11:26:27

szerintem meg pont hogy nem kéne befogadni senkit se. a népvándorlásnak útját kell állni, ha jót akarunk magunknak.

pannonfunk 2011.02.25. 11:33:36

Ez már majdnem olyan szép lett, mint amikor Gyurcsány terroristázta le a szaudi válogatottat...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.25. 11:39:05

Fascinating.
A sztori az arab kirallyal es a szuzzel vajon honnan van? Sajat talalmany?

azAttis 2011.02.25. 11:48:33

Ez is jól meg lett mondva. Éppen csak nem írta a végére, hogy a történelemnek is vége. Ezen túl is mindig minden ugyanúgy lesz ahogy eddig volt.

Hát persze.

Lew Archer 2011.02.25. 11:56:30

Annyit mindenképpen meg kell említeni, egyáltalán nem biztos, hogy a nyugat-európai, észak-amerikai demokráciák az emberiség törekvésének egyértelmű céljai. Aki ez alapján értelmezi a mostani eseményeket, téved.
Különösen nagy tévedés az interneten aktív politikai felfogások világméretű győzelméről ábrándozni. És elfogadhatatlan dolog blogokat és Facebook-csoportokat politikai hivatkozásként kezelni. Az indexes blogvilág szeretne magának direkt politikai befolyást, ezért is erőlteti azokat az értelmezéseket, hogy az interneten megvilágosodott ifjúság győzelmének vagyunk most tanúi. Hát várják csak ki a végét, egyelőre nem látszik, hogy ki is győzött Észak-Afrikában.

jan 2011.02.25. 11:57:07

"A Korán – mely legalább annyira a törvénykönyv, mint spirituális kinyilatkoztatás – egyetlen igazhitű szemében sem lehet holmi metafora. A benne leírtak feltétlenül érvényesek a földön és az égben, a halandóságban és a halhatatlanságban egyaránt"

Aha, ezért van pl. az évszázadok óta muszlim törököknek alkoholos nemzeti itala (raki).

edward_sch · http://www.himmel.hu 2011.02.25. 12:07:35

Akkor én itt abba is hagyom ennek a blognak az olvasását.

Alfőmérnök 2011.02.25. 12:25:29

@bz249: Az lényegtelen.
A lényeg, hogy elolvasott 2-3 könyvet a témában (most jóhiszemű voltam), ismeri a konzerv mantrákat a modernitásról, és ettől annyira okosnak érzi magát, hogy úgy gondolja, hogy még a jövőt is előre látja, úgyhogy - kinyilatkoztat.
A szerénység nem a fő érdeme, nna, de hát ezt eddig is tudtuk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.25. 12:25:43

Nem értem a kritikákat. Aristo azt írja, hogy Fukuyama egy csacska macska, nem hogy nem győzött a liberális demokrácia, de inkább vesztésre áll: most még csak a harmadik világban, de belátható időn belül demográfiai okokból Európában is.

bz249 2011.02.25. 12:29:59

@Alfőmérnök: ehhez az informaciomennyiseghez nem kell 2-3 konyvet elolvasni, eleg megnezni 2 db amerikai akciofilmet es abban mindez benne van (lehet, hogy meg a tokon lott szaudi kiraly is). Ott mondjuk az arabok azert ilyenek, mert ok a negativ szereplok.

devuscka 2011.02.25. 12:31:40

@Lew Archer:
"Hát várják csak ki a végét, egyelőre nem látszik, hogy ki is győzött Észak-Afrikában. "

egy szakértőtől:
videotar.mtv.hu/Cimkek/n/o/nogradi_gyorgy.aspx

7, 30'-tól a legérdekesebb.

A ma reggeli hirtv-s ~7,45 -ös riportban sokkal részletesebben beszélt erről a helyzetről, de a hirtv.hu-n nem található meg videón minden riport. (elég helytelenül)

Alfőmérnök 2011.02.25. 12:33:23

@bz249: Azért írtam, hogy jóhiszemű voltam. :)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2011.02.25. 12:42:10

(ez a poszt méltatlan a mandínerhez.)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 12:46:56

Jó a poszt. Tegnap este a drága Veiszer Alinda műsorában szerepelt Maróth Miklós (a Pázmány P. Katolius Egyetem arab tanszékének vezetője). Pontosan ugyan azt mondja, amit a posztoló, és ezzel meg is lepte a drága műsorvezetőt, aki nagyon a facebook-demokrácia szemszögéből közelítette volna a dolgot . )

Ez egy korábbi tévés szereplése:

videotar.mtv.hu/Videok/2011/02/15/09/Egyiptom_utan_hol_tart_az_arab_domino_.aspx

Pontosan és jól fogalmaz, és van egy olyan érzésem, hogy a szerző tulajdonképpen Maróth úr eszmefuttatásait vette alapul a poszthoz, annyira egybe vág a kettő.

INkvizitor 2011.02.25. 12:49:04

Előítéletes, mit ne mondjak, "rásszistá" :) gondolkodásra vall, így leegyszerűsíteni az arab világ történéseit...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 12:53:17

@Alfőmérnök: "Ne legyen kétségünk: jönni fognak az újak. Először „demokratikusan” megválasztják őket, azután maradnak húsz-harminc évig. Akik azt hiszik, hogy mostantól „demokratizálódni” fog az iszlám világ, azok javíthatatlan álmodozók, vagy teljesen ostobák."

Erről mi a véleményed?

Érdekes, ezek szinte szóról szóra Maróth úr szavai.
Lehet, hogy tőle kellett volna kérni egy vendégposztot, bárgyanítom, a szerző konzulense volt így is.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.02.25. 12:56:00

@Doomhammer: Arábiai Lawrence említi az emlékirataiban, ha jól emlékszem

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.25. 12:57:20

tudják mi a humanitárius katasztrófa? itten ülök a debreceni állomáson, hát ez, basszákmeg! :))

Alfőmérnök 2011.02.25. 13:02:57

@gloire: www.magyarkurir.hu/hirek/maroth-miklos-kuezdeni-kellene-az-elnyomott-keresztenyek-jogaiert

Ezt meg Szilvay G. készítette, kint volt az ajánlóban.

Amúgy nincs véleményem, nem igazán értek a kérdéshez. Maróth kétségkívül ért hozzá, neki hiszek. :)

Páncélos szekrény 2011.02.25. 13:04:05

Kinek az érdeke,hogy forrongjon az arab világ jó része ? Az örök klasszikus kérdés...
Ilyenkor azért kicsit kárörvendő is vagyok a menekültáradat Dél-/ Nyugat /Európát illető hatása miatt. Szívtunk mi már annyit az utolsó bástya szerepében évszázadok alatt, hogy kóstolják meg ők is... kíváncsi vagyok,hogy oldják meg a taljánok, franciák,hollandok, németek...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.02.25. 13:04:20

"A „demokrácia” – ahogyan azt Irakban, vagy Afganisztánban láthatjuk – maffiák, terrorszervezetek, törzsek, nemzetségek kaotikus polgárháborúja mindaddig, amíg az egyszerű emberek imádkozni kezdenek egy diktátor, egy igazi kalifa után, aki vaskézzel csinál rendet, aki csodálatos, arannyal borított palotájából nap mint nap elküldi nekik a békét Allah áldásával, és ugye, amire amire kereslet van, arra lesz kínálat is. "

Nincs ebben semmi arab specialitás, láttunk már ilyet Orosz- és Magyarhonban is, a palota is alakul, a galéria és könyvtár máris keresheti az új helyét.
És a Király kellő számú utóddal is biztosította rátermetségét...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.02.25. 13:05:16

@Páncélos szekrény:

az érintettek máris követelik a menekültek arányos leosztását az unijós tagállamok között. Ideje kilépni.

Tilikov (törölt) 2011.02.25. 13:08:53

Már bocs Aristo, de ez egy minősíthetetlen zagyvaság. Iszlamofóbiával fűszerezett keresztény-konzervatív kesergés, a színvonaltalanabbik fajtából.

Mi történt? Véletlenül a CNN-re kapcsoltál, ahol láttad a választásokat, szabadságot és igazságot követelő fiatalokat, és eszedbe jutott, hogy ennek kapcsán írsz egy bújtatott Korán-ellenes keresztényi kifakadást?

Láttál te bárhol olyan tüntetést, ahol a saríát és az iszlám fundamentalizmust követelik, nem pedig a politikai és gazdasági reformokat? Nyilván vannak köztük vallásosak is, de ezek a szemellenzős sztereotípiák akkor is sértőek, még nekem is, pedig nem vagyok muszlim.

A most zajló arab rendszerváltás páratlan lehetőséget ad a nyugatnak, hogy talán rendezni tudja a viszonyát az arab világgal, de a magadfajta fundamentalisták távol kellesz tartani ettől a rendezéstől, mert a betokosodott fóbiátokkal mindent tönkretehettek.

A lehetőséget kell látni a mostani eseményekben, nem pedig a kukába való vallási háború újabb fejezetét.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 13:10:50

@bz249: @Alfőmérnök: @tölgy: Maróth egyébként Arisztotelésszel érvelt, és a nagy tömegű bevándorlás egyetlen lehetséges végkimenetelét az előbb vagy utóbb bekövetkező kenyértörésben látta: görög városok példáját hozva, ahol vagy a bevándorlókat űzték ki végül, vagy azok vették át a hatalmat. Sajnos a görög demokráciák korabeli eltérő változatairól írott munkáját Arisztotelésznek nem ismerem, de az egész érvrendszere, és felkészültsége meggyőző volt.

@aristo: Ismeri maga Arisztotelész vonatkozó művét? : ) És Maróth urat? :DDD

ayad 2011.02.25. 13:10:54

ilyen (álnéven írógató) emberek miért kapnak nyilvánosságot? ja, majdnem elfelejtettem, ez az internet. miért olvasom ezt a szemetet?

Páncélos szekrény 2011.02.25. 13:15:56

@ArmaGeddon Európa öreg, megfáradt, harcoktól irtózó lelkülete.... majd küldünk sátrakat meg ásványvizet, esetleg fakardokat ;)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 13:17:15

@Alfőmérnök: "Maróth kétségkívül ért hozzá, neki hiszek. :)"

Akkor kénytelen lesz exkuzálnia magát a szerző felé. A poszt tulajdonképpen Maróth úr gondolatainak egy jól szerkesztett, rövidített leirata, gyakran szó szerinti megfelelésekkel.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.02.25. 13:17:45

Maróth papát nem kell komolyan venni. A KPK hátrakötötte a sarkát, mert túlságosan muszlim barátnak ítélték, ezért olyan 6-7 éve elkezdte nyomni ezt a "most jöttek le a banánfáról" stílusú marhaságot.

Ehhez kapcsolódóan az egyetemi jegyzeteket is teljesen átírta. Nagyjából hetente áll elő bődületesebbnél bődületesebb marhaságokkal, amin bizonyára ő is jókat röhög az Avicennában.
(tegnap pl. előjött avval a nagyszerű gondolatmenettel, hogy a Korán 9 feleséget ír elő a férjeknek, és ennyi feleséggel az ember nem lázadozik... ami akkor is marhaság lenne, hogy ha eltekintenénk a ténytől, hogy az iszlám valamennyi irányzata legfeljebb 4 főben maximalizálja a feleségek számát)

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.02.25. 13:20:50

@Alfőmérnök: "Maróth kétségkívül ért hozzá, neki hiszek. :)"

ja... tud ógörögül, és 900 évvel ezelőtt munkálkodó arab filozófusok munkáját is elemezte abból a szempontból, hogy a görög filozófia milyen hatással volte szerzők munkásságára, tehát biztosan releváns a véleménye a XXI. század elején játszódó társadalmi folyamatok megítélését illetően.

Alfőmérnök 2011.02.25. 13:28:17

@gloire: @ikaljan: Pont itt a lényeg. Én meghallgatom Maróthot, mert valamennyire mégiscsak szakértő. Vagy legalábbis valamennyi köze van a kérdéshez. Ezért érdekel a véleménye. De ha írnék, mint ahogy nem írok, egy cikket-posztot, MÁSIK szakértőt, tekintélyt is meghallgatnék egy témáról. (Egyébként lehet, hogy Maróth elfogult, de mégis óvatosabban fogalmaz, mint a poszt szerője.)

Páncélos szekrény 2011.02.25. 13:29:06

Sokkal hétköznapibb okai vannak az eseményeknek. Nem beszélnék se vallásról, se ideológiáról, csak olyan okokról mint az elsivatagodás - ami egész Észak-Afrikát, Arab-félszigetet érint, az általános vízhiányt, és a zsarolási potenciált ( az olajbevételek elköltésének aránytalan, igazságtalan módját ) túlnépesedést, és valami öntudatra ébredést. Európában víz van, termőföld van, életszínvonal meg a facebookon van amit áhítani lehet... meg öregedésből eredő bizonytalanság, gyávaság, és életuntság. Nem a civilizációk összecsapása, hanem a nemzőképesség versenye lesz ez. Sima túlélési technika. Ösztönös élettér foglalás. Ebben Afrika mindig jó volt. Már a legelején is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.25. 13:30:22

@aristo:!

Nagyon tetszett a poszt!

Egy bekezdés kivételével, ami, szerintem, hibás megközelítés. Az "A reformációval kezdődő szekularizáció fokozatosan szorította vissza a hitet..." kezdetű bekezdés számos tévedést tartalmaz.

A többivel (már amennyit én az Iszlámról tudok:-)) messzemenően egyetértek.:-)

ü
bbjnick

valójábannemberci 2011.02.25. 13:31:42

Diszlájk.
csak átfutottam, mert így is kihallatszik belőle az íróasztal-szakértő mentalitás.

Kellően sok fiatalt követek innen-onnan Twitteren, Facebookon, és sorra hozzák azokat az online és offline forrásokat, hogy igenis itt demokráciát akarnak.
Tegnap éjjel egy Angliában élő szíriai kapcsolatom mutatott egy videót, ahol egy egyiptomi muszlim vallástudós beszélt arról, hogy Egyiptomban a legalkalmasabb embernek kell vezetnie az országot, függetelnül a vallási hovatartozásától, sőt a nyelvezete nemileg inkluzív volt, tehát nem kizárólag az alkalmas államférfiról beszélt. Szekuláris államról beszélt, ahol a saría csak a muszlimok vallási törvényeit szabályozza, nem a polgáriakat.
És egyre többen vannak ilyenek.

Azt írod, hogy "a vallási és kulturális különbségek okán nem feltétlenül értjük a forrongást és ezeket a mozgalmakat". Valóban. Te is köztük vagy, aki nem érti.

valójábannemberci 2011.02.25. 13:35:44

Mellesleg Irakban is megmozdulások vannak az államvezetés ellen. Amerika még mindig nem csinált demokráciát, sőt.
Ha össze kell vetnem az amerikai demokráciacsinálás és a polgári forradalmak irányát, akkor mindenképp az utóbbi kapja a több pontot.

Az iraki eseményekben kiemelt szerepet kapnak az ottani kurdok. Azok a kurdok, akik befogadták azokat az iraki keresztényeket, akiket a nyugati erők nem tudtak megvédeni a nagy "demokráciacsinálásban". Az iraki kurdokkal egyidőben megmozdultak az iráni kurdok is, támogatva az iráni általános elégedetlenséget.
Irán, mint az iszlám teokrácia non plus ultrája miként kerül a kedves posztíró világképébe?
Iszlám teokrácia helyett akarnak majd iszlám teokráciát?

valójábannemberci 2011.02.25. 13:44:20

Ja igen és még egy érdekesség: perpill szerintem többségben vannak a lányok, nők a térségből (ott lakóként, vagy emigránsként), akiket itt, vagy ott követek.
Sorra dőlnek le az iszlám mítosz oszlopai.
A felkelésekben aktívak a nők, a szekulárisok, a liberálisok, a világpolgárok - azok, akiket az iráni iszlám forradalom ellehetetlenített, ezért sem lehet párhuzamot vonni vele, ahogy nem csak Ahmadinezsád teszi.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.25. 13:54:18

@berciXcore: "A felkelésekben aktívak a nők, a szekulárisok, a liberálisok, a világpolgárok"

Elképesztő a maguk wishful thinkingje.
Az utcákon szinte csak férfiak vannak.
A megdöntött rezsimek, pedig, ó fájdalom!, szekulárisak. A tunéziai elnök pártja a Szocdem Internacionálé tagja volt. Tudja, azok elvtársai ellen tüntettek, akik Ovitól védték a szólásszabadságot.

Tilikov (törölt) 2011.02.25. 13:54:41

@bbjnick: Persze hogy tetszett neked, hisz pont azt olvastad benne amit látni akartál. Ahogy a szerző sem, úgy te sem fogtál fel semmit az arab országok történelmi jelentőségű felkeléséből, a rendszerváltozásból ami talán választásokat, nagyobb szabadságot, politikai és gazdasági változásokat hozhat nekik.

Te meg annyit fogsz fel mindebből, hogy most aztán megint előhozakodhatsz a középkori dogmáiddal a pogány muszlimokról, akik a keresztényekkel szemben nem az isten, hanem a sátán követői. Ha csak ennyi esik le neked mindebből, akkor inkább halgathattál volna.

ILLED 2011.02.25. 13:54:56

@Doomhammer: Az arab királyok tökön lőtt felmenője Abdul Aziz Ibn Szaúd Szaúd-Arábia egyesítője (1925), többek közt Germanus Gyula is megénekli az Allah Akbar-ban.

A posztoló felületessége nemcsak abban mutatkozik meg, hogy "mai szaúdi királyok valamelyik felmenőjé"-nek írja, hanem abban is, hogy nem az álmélkodó törzsi vezetők előtt, hanem a sátorban tette magáévá a lányt, és bemutatta a véres lepedőt a nem törzsi vezetőknek, hanem a saját beduin harcosainak.

Ilyen felkészültséggel ilyeneket állítani... pff . . .

Pedig azt hittem jön valami jó kis válasz Bede Márton hasonlóan ostoba indexes írására. :(

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 13:56:12

@berciXcore: Zsótika, te is csak egy ilyen hülye fészbuk-maki vagy, csak a szemedtől nem látsz :D

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 13:57:06

@tölgy: Hehe, ha nem is ő, de egy karon lehetnek . )

valójábannemberci 2011.02.25. 13:59:39

@tölgy: Nincs jól leképezhető minta. van ahol a köztársasági rendszer ellen mennek, van ahol a monarchia ellen, van ahol a teokrácia ellen. Van ahol aránylag szekuláris az állam (azért a saría érvényben van), van ahol teokratikus.

Mondom, lehet nézni az eseményeket az íróasztal-szakértő szemszögéből, vagy esetleg megpróbálni közvetlen kapcsolatot kereni azokkal, akik pont ott vannak, pont akkor, és elsőkézből látják, hallják az eseményeket.
Nem értem miért lenne megbízhatóbb egy íróasztal-szakértő, mint egy helyi átlagember, aki személyesen éli át a történéseket.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.25. 14:01:16

@tölgy: arab forradalom kérdésben nem vagyok sem lelkendező, sem rettegő, de kíváncsi vagyok véleményedre: mit gondolsz az egyiptomi civil magyar lány kijelentéseiről? amelyek természetesen szubjektívek, de végig a helyszíneken volt.

valójábannemberci 2011.02.25. 14:03:04

@gloire: Lehet, hogy Kadhafinak mégis igaza van? Ezek bedrogozott, részeg iszlámisták, akiket az USA bérelt fel, az al Kaida képzett ki, és ők hozták a zsoldosokat is.
Nálad a Líbiai állami tévé megy, vagy az Al Jazeera?

bz249 2011.02.25. 14:07:26

@tölgy: @gloire: egyebkent nem lehet, hogy ezek egyszeruen szegeny csoringerek, akiknek eleguk van abbol, hogy szegeny csoringerek? Illetve hat itt azert egy meglehetosen nagy tersegrol van szo Tuneziatol (amelyik sok szempontbol nyugatosodott) Egyiptomon at (amelyik azert eleg sok mindent kiprobalt az elmult szaz evben) az obol-menti allamokig (a legsotetebb despotikus rendszerek). Szoval egyaltalan nem biztos, hogy Tuneziaban es Bahreinben ugyanazt akarnak az emberek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.25. 14:08:37

@Tilikov: @berciXcore: @ikaljan: @ayad: @INkvizitor: @triumphator: @Dr. Zerge: @pannonfunk: @azAttis: és akit illet!

Konsztantinosz Kavafisz (1863-1933):

A barbárokra várva

„Mire várunk, tolongva mind a fórumon?”

Hogy végre ma a barbárok betörjenek.

„A szenátus mért ily tétlen s tanácstalan?
Miért nem ülnek törvényt a szenátorok”

Mert várják, hogy a barbárok betörjenek.
Mily törvényt hoznának még a szenátorok?
Majd hoznak a barbárok, csak betörjenek.

„Mért kelt fel császárunk ma ily korán, s miért
ült ki a legfelső városkapu elé
trónjára, koronával, ünnepélyesen?”

Mert várja, hogy a barbárok betörjenek.
S a császár méltóképp készül fogadni fő
emberüket. Külön pergament íratott,
hogy átnyújtsa neki, dicső címekkel és
jelzőkkel is kicirkalmazta ékesen.

„Miért jő két konzulunk s a prétorok vörös
hímzett tógában, melyben ünnepen szokás?
Mért díszítik őket ametiszt-karkötők,
és szikrázó smaragd-gyűrűk az ujjukat?

Miért vették ma éppen arany és ezüst
művekkel gazdagon mintázott botjukat?”

Mert várják, hogy a barbárok betörjenek,
és a barbárt az ilyesmi elbűvöli.

„Mért nem gyűltek össze a tisztes rétorok,
hogy szóljanak s elmondják, ami lelkünkön?”

Mert várják, hogy a barbárok betörjenek,
s a barbárokat untatják a szép szavak.

„De mért egyszerre ez a zűrzavar, ez a
felbolydulás? (Milyen sötét lett minden arc!)
Mért néptelenednek el utcák és terek,
s mért siet ki-ki otthonába komoran?”

Mert éj lett, és a barbárok nem jöttek el.
S futárok érkeztek a limesek felől,
jelentve, hogy barbárok többé nincsenek.

„S most - vajon barbárok nélkül mi lesz velünk?
Ők mégiscsak megoldás voltak valahogy…”

[Somlyó György fordítása]
[Lyra Mundi - Kavafisz versei, Európa Könyvkiadó Bp. 1975]

ü
bbjnick

valójábannemberci 2011.02.25. 14:17:01

Friss: Irakban megszólják és kritizálják azokat a siíta vallási személyeket, akik a megmozdulások megtiltására szólítanak fel.
Hmmm...

Lew Archer 2011.02.25. 14:17:34

@bz249:

És a Facebook-forradalom után majd nem lesznek szegények?

bz249 2011.02.25. 14:21:01

@Lew Archer: nem beszelgettem el a tuntetokkel. De azert talan nem tulzas azt allitani, hogy az emberek tobbsege szivesebben lenne gazdag, mint szegeny. Ezzel a motivacioval eleg sok mindent meg lehet magyarazni.

De tenyleg 56-ban miert tort ki a forradalom?

Lew Archer 2011.02.25. 14:21:42

@berciXcore:

Ezek nem polgári forradalmak.
Polgári forradalomhoz polgárság kell.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.25. 14:26:23

@berciXcore: @Lew Archer:

Hja, ezek a demokraták, ezek az emberijogi forradalmárok fehér riporternőket tepernek le az utcán...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.25. 14:32:11

@rajcsányi.gellért (ergé):

Igen:-)

Elgondolkodtató lehet mindenkinek, aki a Limesen túlról várja az európai demokrácia válságának megoldást...

ü
bbjnick

Tilikov (törölt) 2011.02.25. 14:35:15

@bbjnick: Na szép. Te, aki az erkölcsös keresztény álcájában tetszelegsz, ismét tanújelét adod a felfuvalkodott felsőbbrendűségi komplexusodnak.

Nézz már szét mi folyik ott! Nem akarnak ők semmit se tőünk, csak és kizárólag saját maguknak akarnak olyan világi dolgokat, mint a politikai és gazdasági reformok, a választások és a szabadságjogok, a munkahelyek és az élelmiszer.

Te meg bekiabálsz itt a konzervkeresztény erkölcsi magaslesedről, hogy a primitív barbárok már gyűjtik a hadakat Európa ostromára.

Gondolkozz el magadon és szégyelld el magad!

valójábannemberci 2011.02.25. 14:35:20

@bbjnick: És akik kiszabadították a kanosok közül, azok izlandi katonák és svéd nők voltak, természetesen.

Más: az ilyen íróasztal-szakértők őszintén mit tettek a helyzetért? Ti hoztátok létre a Telecomixot, amelyik betárcsázós és proxy alagúton átvezetett interneteléréseket biztosított a helyieknek? Ti hoztátok létre a Talk2Tweet szolgáltatást, a Jan25Voices, a Feb17Voices szolgáltatást, ahol helyiek mondhatták el a világnak, hogy mi van? Beszéltetek egyáltalán helyiekkel, hogy hogy érzik magukat? Mondtatok nekik bármi bátorítót?

Vagy csak malmoztok a monitor előtt, hogy milyen frankó jólmegmondást tudnátok összeollózni más íróasztal-szakértők írásai alapján, akiknek szintén semmi közük a helyi valósághoz.
Kábé annyira éltek párhuzamos univerzumban, mint Kadhafi és a fiai.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 14:41:53

@bz249: De, és pontosan ezt nyomja Maróth is, és a poszt is. Tulajdonképpen éhséglázadásokról van szó ott, ahol komoly tömegek mozdultak meg. Ami pedig szinte biztos, a problémáikat egyhamar nem lehet megoldani. Sőt, a szédületes demográfiai robbanásból leginkább arra enged következtetni, hogy ez még csak a kezdete a mélyrepülésüknek. Ezért, a kijózanodást és csalódást követően tömegek fognak megindulni északra.

@berciXcore: Kis maki, a Líbiai tévét sajnos nem tudom fogni, de biztos belenéznék ha lenne . ) Azon kívül senki nem vonja kétségbe (én legalábbis nem) azt, hogy hatalmas tömegek szeretnének ott most egy olyan életet maguknak, amit itt európában látnak. Biztos nagyon sok nő is ki ment tüntetni.

A poszt is, és minden szakértő viszont azt mondja: erre a közeli jövőben esélyük sincsen. A török típusú európaizált, közepesen fejlett demokratikus berendezkedésre is évtizedeket kéne még várniuk. Na, de mi lesz Törökországban tíz év múlva, ugye? A gazdasági problémáik gyakorlatilag megoldhatatlanok, a társadalmaikban pedig olyan mélyen gyökeredzett az iszlám törvénykezése és a mindennapi életüket befolyásoló szellemisége/filozófiája, hogy nehezen hihető, hogy a tüntetők/lázadók a valódi többséget képviselnék. A valódi többség a választásokon mutatkozik majd meg (ha lesznek) és ezek még okozhatnak meglepetést. De ha még valódi többségbe kerülnének sem fog változni semmi, ugyanis a radikálisaik bátran elkormányozzák őket erőszakkal kisebbségből is, ennek pedig újból csak a hadsereg és égy új despota lehet a gátja. És itt bezárul a kör.

bz249 2011.02.25. 14:44:16

@gloire: nem, a poszt olyan kozhelyeket nyom, amelyeket meg egy magat komolyabban vevo akciofilmben is szegyellnenek

Lew Archer 2011.02.25. 14:45:23

@berciXcore:

Akárhogy is nézem, itt bizony maguk gondolják azt, hogy monitor mögül, webforradalommal megváltoztatják a világot. Ez akár még igaz is lehetne, ha az életnek nem lennének reálfolyamatai, amelyekre az internetes manipuláció hatástalan.

valójábannemberci 2011.02.25. 14:50:00

@gloire: Szóval azt mondod, hogy az arabok képtlenek demokráciára, mert arabok, a muszlimok, mert muszlimok?
És mi lenne a megoldás?
Legyen egy jó kis "nyugatbarát" despota, jöjjön az olaj, meg az egyéb cucc, és a nyugat addig szemet húny a szabadságjogok folyamatos korlátozása felett? Meg Izrael biztonsása mindenek felett?
De nem ez zajlik jelenleg is?
Mégis a megmozdulásokon nem égettek amerikai és izraeli zászlókat. Nem a nyugati értékek ellen hallatták a hangjukat, csak a helyi despotákkal van gond.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 14:53:14

@berciXcore: "Ti hoztátok létre a Telecomixot, amelyik betárcsázós és proxy alagúton átvezetett interneteléréseket biztosított a helyieknek? Ti hoztátok létre a Talk2Tweet szolgáltatást, a Jan25Voices, a Feb17Voices szolgáltatást"

Az valóba elgondolkodtató, hogy vajon kik hozták ezeket létre . )

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.25. 14:53:55

@bz249: de, enni akarnak, kissé jobban élni. Nincs ezzel gond. De ilyen lázadást már a fáraók is láttak, nem kell ehhez liberális, világpolgár, szekuláris-miafaszomat belelátni.

@bbjnick: tényleg jó

@berciXcore: " Nincs jól leképezhető minta. van ahol a köztársasági rendszer ellen mennek, van ahol a monarchia ellen, van ahol a teokrácia ellen. Van ahol aránylag szekuláris az állam (azért a saría érvényben van), van ahol teokratikus."

Na most, fent ezzel a szegény Tilikovval már lib.dem, szekuláris, stb-stb. szándékokat láttak bele a felkelésekbe. Most meg azt mondja, nincs minta.
Eddig két rezsim bukott meg: Tunézia és Egyiptom, mindkettő világi és nyugatias. Libia is az volt. Egy egyszerű katonai diktatúra némi népies ízzel.
Bahrein pedig kifejezetten nyugatos rezsim.
A tradicionális monarchiákban (Szaud-Arábia és Marokkó) nyugi van. Iránban sem volt több, mint Budapesten egy szokásos anti-Pojáca megmozduláson 2008-ban.
Eddig Nyugat kedvencei dőltek be.

valójábannemberci 2011.02.25. 15:05:32

@tölgy: Van minta, a célokban, de nem abban, hogy ki ellen zajlanak a megmozdulások. Ugyanúgy tud az emberi szabadságjogok ellen véteni egy monarchia, mint egy köztársaság. Egyiptomban katonai szükségállapot volt, korlátozták a gyülekezést, cenzúrázták a médiát. De a nyugat figyelme elsiklott ezek felett, mert fenntartotta a biztonságos kapcsolatot Izraellel. *
Líbia meg nem épp a tipikus nyugatbarát. Egy dörgölőző állam, a céljai eléréseben az olaj az eszköze, a vezetője meg egy klinikai eset. Ha minden igaz, a Lockerbie-merénylet is az ő személyes parancsa volt. De az olaj mindent elsimítani látszott.

A marokkói vezetés előrelátóbb, érzik, hogy szar van a palacsintában, máris reformokba kezdtek.
Szíria viszont még most is pacsizik Líbiával, szóval ők lesznek a következők.

Palesztina március 15.-re tervez megmozdulást, úgy a saját vezetésük teszetoszasága, mint az izraeli politika és az USA ENSZ-BT vétója miatt.

* = Itt is kiemelném, hogy az Izraellel szembeni kritikám nem kollektívan szól az országnak, hanem az olyan futóbolondoknak, mint Avigdor Lieberman. Ahogy a magyar kormány kritikája nem tesz magyarellenessé, úgy az izraeli vezetés kritikája sem antiszemitává. A gyorséttermi üzletpolitika kritikája sem tesz étekezésellenessé.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 15:06:14

@berciXcore: Milyen gazdasági kérdéseket tud megoldani a demokrácia ott, ahol 50 millió ember él mélyszegénységben (egypt), és egy nagy sivatag veszi őket körül :D Még a turistákat is elijesztik, pedig leginkább még ott lett volna esélyük a jövőben.

Nézd, az van, hogy olyan helyzetbe kormányozták magukat, amiből jól kijönni nem lehet. Mondjuk úgy, most érzett rá erre a tömeg, hogy mekkora bajban vannak. Bármi következik, az a mai állapotoknál rosszabb lesz. Akkor is ha valamilyen hamis demokrácia, akkor is ha iszlámfundamentalizmus, akkor is ha ismét a tábornokok jelentik a jövőt.

Amikor erre is rájönnek, akkor valóban meg fognak indulni ide, de nagyon sokan . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.25. 15:12:31

@bz249: Ez az írás kicsit ismeretterjesztő jelleggel, viszonylag leegyszerüsített üzenetet tol, de az irány az korrekt.

-d(-_-)b- 2011.02.25. 15:15:49

A szerzőnek javasolnám a "nemcsak ..., hanem ... is" nyelvtani szerkezet átismétlését az általános iskolai tananyagból.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.25. 15:21:55

@ILLED: @aristo:
"Az arab királyok tökön lőtt felmenője Abdul Aziz Ibn Szaúd Szaúd-Arábia egyesítője (1925), többek közt Germanus Gyula is megénekli az Allah Akbar-ban."

Hogyne, hiszen Ibn Szaudot Germanus a jo ismerosenek tartotta. A tortenet Germanusnal van vagy Lawrence-nel?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.02.25. 15:29:26

@Doomhammer: Én - ha jól emlékszem - Lawrence-nél olvastam. Bár eléggé régen volt, nyilván ezért nem is emlékeztem pontosan a körülményekre. Bár - úgy vélem - a történet lényegén ez mit sem változtat.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.02.25. 15:29:59

@tölgy:

"A tradicionális monarchiákban (Szaud-Arábia és Marokkó) nyugi van. "

Nem vitatván többi állításodat, ez ügyben még várd ki a végét. Marokkóban mocorognak, a szaudiaknál meg gondolom, pattanásig feszült ideggel várja mindenki, főleg a hatalom, hogy mi lesz. Természetesen hamis a szaudi házat mint "tradícionális monarchiát" szembeálljtani a "nyugatbarát" rezsimekkel, a szaudi csapattól nyugatbarátabb, USA-barátabb és Izraellel szőnyeg alatt olajozottan együttműködőbb nincs. A Washingtoni elit kulcsfigurái általában szaudi állami cégek tanácsadói kormányhivataluk előtt és után, pl. Condoleeza, stb.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.02.25. 15:34:30

Még kiegészítésül:
isnert a vicc, amiben az amerikai légierő tábornoka a fiatal tisztet kijavítja: Jegyezze meg, fiatalember, a Szovjetunió a mi ELLENFELÜNK.
Az ELLENSÉGÜNK a flotta. (az USÁ-é)

A szaudi elit érthetően működik együtt Izraellel, az ő ellenségük Irán.

valójábannemberci 2011.02.25. 15:41:17

@ArmaGeddon Bácsi: Csak mi lesz, ha Irán már nem az, mint eddig? Ha már nem lesz ellenség?
Az iráni megmozdulásokat támogatja többek között Reza Pahlavi is. Azért ő igazán szimpatikus lehetne az itteni törzsközönségnek.
Vagy nem?
Kis balzsamos monarchista nosztalgia... Kár, hogy Őfelsége is egy szekuláris demokráciát szeretne, nincsenek trónfoglalási tervei.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.25. 15:44:57

@aristo:
"Bár - úgy vélem - a történet lényegén ez mit sem változtat. "

De igen. Itt van egy sztori, aminek egyelore nincs meg a forrasa. :-)

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.02.25. 15:45:20

@berciXcore:

A mindenkori Irán a mindenkori Arab-félszigeti vezérállamnak egy örök konkurense lesz...

bz249 2011.02.25. 15:49:00

@Doomhammer: ugyanakkor tudjuk, hogy legalabb 90 eve esett meg. Abban az idoben, amikor a japanok lelkesen nyomtak a bushidot, az amerikai negerek nem ulhettek a busz elejere a nemetek meg mindenfele parthadseregek szervezesevel mulattak az idot.

De az is lehet, hogy meg korabban, amikor a fent emlitett nemzetek megint mas mokazasi lehetosegen szorakoztak eppen.

2011.02.25. 15:53:21

"Facebook forradalom" Ettől a kifejezéstől már feláll a szőr a hátamon.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.02.25. 16:11:42

@berciXcore:
Az általad emlitett internetfelhasználó fiatal réteg vajon hányad részét képezi az EGÉSZ egyiptomi/tunéziai társadalomnak?
Naugye.

valójábannemberci 2011.02.25. 16:12:40

@csi: Líbiában egy randioldalt használtak: jfjfp.com/?p=21565

:)

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.02.25. 16:21:42

ennyire primitívek hogy lehettek?
Newsweek febr. 21. szám, 5. oldal "Egypt's top guns" (gondolom jár a Corvinus könyvtárába is bazmeg!)
Ha végignézitek a listát (meg ha tudtok esetleg angolul, akkor el is tudjátok olvasni a képaláírásokat), rájöttök, hogy ez az egész kibaszott "forradalom" nem más, mint egy titkosszolgálati-katonai PUCCS, Mubarak kedves, "csendes" muskétásai által vezetve. Az, hogy a prolik hömpölyögnek meg a Google-alkalmazott marketinges hülyegyerek Facebook-oldalt csinál, az annyira marginális súlyú, mint Toroczkai a 2006-os eseményekben.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.25. 16:38:01

de éjdes, ahogy a komcsik elképzelik, hogy az ejrópába rándult muszlimok ugyan nem lettek ejrópaivá, demokratává, polgárrá, mifaszommá, de majd otthon azzá lesznek! :))

Tündér_Lala 2011.02.25. 17:27:48

@Grift: Valahol itt a lényeg. És ott, hogy mitől lesz munka és pénz a forradalom után.
Persze enni akarnak és jobb életet szeretnének, de ennek a feltételei nincsennek meg.
Egyébként pontosan ma ismerték be a szakértők Líbiáról, hogy Kadhafi - erről eddig nem igen hallottunk - a semmiből kiépített egy egészségügyi és oktatási rendszert, amely használható. Eddig csak egy pozőr despotának mutatták a palit (biztosan az is valamennyire) nálunk.

Emerenz 2011.02.25. 17:31:31

Nasszer diktátor volt? Mikor ő volt hatalmon, állítólag jobban mentek a dolgok. Az ő vezetéséről, reformjairól van vmi info?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2011.02.25. 17:42:48

index.hu/velemeny/2011/02/24/a_2011-es_arab_forradalom_nehany_tanulsaga/

bár marci stílusát és világlátását általában nem csipom, ez a cikke kivételesen teccetős nekem.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.25. 18:04:54

@Tündér_Lala:

a mandarin új közönsége, a balos söpredék, szenvedélyesen szereti a forradalmakat -hacsak nem ellenük irányul pl. tv ostrom- és még jobban a haladást meg az internet csodáit. ha a kettő összekapcsolható, és persze a moszadnak nincs szerepe, akkor el is élveznek a nyílt színen.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.25. 18:40:26

@Grift: "balos söpredék" - szóismétlés vagy fokozás?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.25. 19:04:11

@Tilikov: @berciXcore:

Attól, ha szégyellni kezdem magam (miért is?) vagy ha üres liberális demokrata szlogeneket tolok a nap huszonnégy órájában a Világhálón, attól az arab világban csökkenni fog a nyomor és a zűrzavar?

ü
bbjnick

Arivistus 2011.02.25. 20:08:31

Jó írás

Mondjuk én sem értem hogy ezek miért is játszanak forradalmasdit. Nem biztos, hogy a következő vezetésük jobb lesz, sőt... persze akkor majd lehet ellenük is lázadni.

Azzal is egyetértek, hogy Európa szempontjából a lényeg az, hogy ne jöjjenek be a menekültek. Mondjuk szerintem minimális erőfeszítéssel létre lehetne hozni egy olyan rendszert, amiben a menekülteket ugyan befogadjuk de sterilizálva. Így jöhetnek, nem fognak demográfiai veszélyt jelenteni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.25. 20:11:50

@Arivistus:
sterilizálás ügyben lehetne merészebbet is gondolni, menjen oda ejrópa, s sterilizálja őket ottan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.25. 20:30:12

@bz249:
Meg hát ugye ne feledjük, hogy mindez nem akármilyen muszlimokkal esett meg, hanem egy nomád törzs királyával. Már ha megtörtént.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.25. 20:56:34

@rajcsányi.gellért (ergé): semmi olyat nem mond, ami ne férne bele Aristo értelmezésébe, Pareto-féle elitek-körforgása.

Sóstói 2011.02.25. 21:23:31

@Grift: Te már nem vagy fiatal ember, nem lenne jobb, ha békesség költözne a szívedbe, mielőtt jön az elkerülhetetlen?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.02.26. 00:26:59

ha a posztíró és a kommentelők többsége európai, szerintem inkább jöjjenek az arabok...

Dachstein 2011.02.26. 00:36:43

Eddig érdemes volt olvasni a blogot, de ennél lenézőbb, felületesebb posztot rég olvastam... Mintha az arab/muzulmán nem is lenne ember, és csak nőket erőszakolni meg robbantani tudna.
1. Mi a baj azzal ha valaki a korán szerint szeretne élni? Ott sem az van leírva hogy napi 5szöri nemi erőszak kelet felé fordulva.
2. Baj az, hogy nem demokráciáért lázadtak föl, hanem csak egyszerűen valami jobbat szeretnének? (Egy jó király/diktátor még akár jobb is lehet mint a demokrácia)
3. Mert a keresztényből lehetett keresztes lovagból meg inkvizítorból "Demokrata", a muzulmán mindig is terrorista marad?

Hirtelen csak ennyi észrevétel...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.02.26. 04:52:56

Tényleg jó ez az írás, de azért egy komoly hiányérzetem mégiscsak maradt.
Noha Törökország és a török kultúra messze nem egyenlő az arab világgal, de azért az iszlám kapcsán talán érdemes lett volna legalább egy gondolat erejéig megemlíteni Kemál pasát és az első világháború utáni török utat is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.26. 07:00:22

@Dachstein:
azt nem vette észre, hogy a szerző a semmilyen ejrópa fölé emelte a valamilyen arab világot? amit maga dehonesztálónak, az éppen dicséret.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.26. 07:01:15

@Gasper:
mondjuk kemál vakolókanala nekem is vákuum :)

Lew Archer 2011.02.26. 08:44:37

Az emberiség nagyjából ismert történelme néhány ezer év. Ebből nagyon nagy jóindulattal elmondható, hogy az általános választójogon alapuló liberális demokráciák időszaka 50 év. ( Nem az egész Földön és nem zökkenőmentesen, de vegyük úgy) Némi hazugsággal azt lehet mondani, hogy 100 év.
Ennek a szervező elvnek sem a többinél előbbre valóságáról, sem tartósságáról nem lehet bizonyossággal mondani semmit.
Miért kellene azt gondolni, hogy minden nép történelmének célja és értelme a liberális demokrácia? A nyugati értelmiség elképesztő szűklátókörűségében úgy gondolja, hogy a saját elképzelései meg vágyai általános érvényűek.

Alfőmérnök 2011.02.26. 09:14:37

"Be kell fogadni ŐKET, hogy azután néhány év múlva az európai nagyvárosok szemétdombbá vált sikátoraiban autókat gyújtogassanak és heroint áruljanak. Természetesen csakis azért, mert a társadalom igazságtalan, mi pedig rasszisták vagyunk. A nagyvárosokban gombamód szaporodó mecsetekben pedig nevelhetik az iszlám harcosokat, akik aztán egy dicső napon felrobbantanak bennünket. EZEK a menekültek fognak gondoskodni azután arról, hogy az észak-afrikaihoz hasonló, össznépi mulatságoknak a nem túl távoli jövőben ne csak passzív nézői, de aktív részesei lehessünk."

Kit jelöl a többesszám harmadik személy? Az arabokat?
Tehát akkor az arabok MIND heroint árulnak, autókat gyújtogatnak és terroristák.
Akkor tehát a szerző rasszista. Ami mondjuk nem baj (Evola is az volt, igaz, ő jólval okosabb volt a szerzőnél, mégse volt ekkora arca) csak vállalja már föl.

Alfőmérnök 2011.02.26. 09:33:54

@gloire: Nem hiszem, hogy mavo leírná, hogy Evolával nincs különösebb baj.
Miért, miben nincs igazam? Ha többesszám harmadik személyben így beszél valaki az arabokról, az nem rasszista? És akkor miért kéri ki magának, hogy annak nevezik ("mi pedig rasszisták vagyunk")?

Tündér_Lala 2011.02.26. 10:04:30

@Alfőmérnök: Azt hiszem, hogy nincs igaza.
Ezek az emberek (a bevándorlók és főként leszármazóik) egyfajta kultúrális vákumba kerülnek/kerültek.
Sem az eredeti kultúra egységes szabályrendszerét nem tartják, sem az új kultúra, közeg szabályait nem fogadják el. Számtalan példával alá lehetne támasztani ezt az állítást.
Így azután nem is egyszerűen idegen testként élnek a nyugati társadalomban, hanem a két törvény és szokásrend számukra hátrányos részét ledobva lumpenizálódnak.

Alfőmérnök 2011.02.26. 10:15:07

@Tündér_Lala: Egy dolog a "harmadik világ" leszakadó népességének bevándorlása Európába, ami időzített bomba és óriási feszülségek forrása* (egyébként egyszerű a megoldás: nem kell őket beengedni). Megint más dolog az aristói tahó beszédmód egy népességről. Én ha arab lennék bizony biztos kikérném magamnak.

*egyébként ha az okokat felfejtjük, valószínűleg eljutunk a gyarmatosításhoz is, amihez talán ajrópának is van némi köze.

bz249 2011.02.26. 10:23:18

@Lew Archer: a liberális demokrácia nevű konstrukció egy dologról szól, hogy rendszer ellenségeit integráljuk a rendszerbe és így azok az emberek akik kellően tehetségesek ahhoz, hogy sikerre vigyenek egy forradalmat/puccsot azok inkább a könnyebb boldogulás útját keresve a rendszeren belül próbálnak érvényesülni.

Hogy ez most jobb/rosszabb világot eredményez-e, mint más kormányzati formák az érdekes kérdés. A dolog nem is kijátszhatatlan (lásd Hitler) azonban valószínűleg így is az eddigi legstabilabb uralmi struktúra.

Lew Archer 2011.02.26. 11:07:57

@bz249:

Legstabilabb? Miben méri a stabilitást? 50-60 évben? Mire alapozza azt az állítást, hogy ez a legstabilabb? Magyarországon 20 év alatt dőlt össze.

kakadu12 2011.02.26. 12:54:49

@triumphator: A kötelező vallásgyalázás azért benne van:
"Európában ma már szerencsésen üresen konganak a templomok, és vannak jelei annak, hogy az iszlám világ jó részén is igen előrehaladott már ez a szekularizációs folyamat. A vallások hazugságaira nem lehet igazságos társadalmi rendszert építeni, azonban amint veszítenek jelentőségükből, már igen."
Hát igen, egy felvilágosult gondolkodó...

bz249 2011.02.26. 16:22:29

@Lew Archer: osszedolt volna? Mi van helyette? Egyebkent epp Magyarorszag mutatja, hogy mi a lib. demo ket fo eleme a stabilitas szempontjabol:
- barki alapithat politikai mozgalmat, es azt sikerre is viheti
- a kormany mandatuma korlatozott ideig tart

Ennek eredmenyekeppen, aztan 2006-2007-ben a Fidesz siman mondhatta, hogy 3 ev van hatra addig fellabon is kibirjuk. Ezzel amugy veget is ert a forradalmi hullam es az emberek elkezdtek elobb az elorehozott aztan a rendes valasztasra keszulni.

Namost kepzelje el ugyanezt mondjuk Egyiptomban.

Lew Archer 2011.02.26. 16:42:56

@bz249:

Összedőlt, igen.

Orbán Viktor egyszemélyi kormányzása van helyette. Az eddig mérvadó elitcsoportok véleményének figyelmen kívül hagyásával.

bz249 2011.02.26. 16:57:48

@Lew Archer: valasztas azert lesz 2014-ben? Vagy menet kozben megkoronazzak Orban Viktort? Ha az elobbi, akkor lehet megiscsak lib. demo van Magyarorszagon...

Lew Archer 2011.02.26. 17:13:34

@bz249:

Az ellenzéki pártok szerepe már csak formális. És még inkább azzá válik, ha a Fidesz elzárja őket a gazdasági forrásoktól.

heima_ 2011.02.26. 18:12:37

túlírt bölcsészrizs.

az iszlám országokban a lakosság fogyasztani akar, importtermékeket, nulla munkával. a világ viszont nagyon úgy áll, hogy erre egyre kevesebb lesz a lehetőség. uaz a sztori mint Dél-Európában, csak még csóróbb kivitelben.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.26. 18:30:25

@bz249: nem tudom a két feltételnek milyen a viszonya egymáshoz, de az első alapján pl. az US bizonyosan nem lib. demokrácia, mivel alapítása óta ugyanaz a két párt kormányozza.

Ugyanakkor az arab országokban, a forrás Tunéziában biztosan választások voltak rendre - A kormány/parlament mandátuma rendre lejárt -, csak mindig ugyanaz a párt nyerte meg. Mint mondjuk a svédeknél a szocdemek 40 évig. Akkor ott is diktatúra volt.

pannonfunk 2011.02.26. 18:57:19

@Lew Archer: Csúnya fidesz, nem hagyja az ellenzéki pártokat lopni. Ez igazán felháborító...

Lew Archer 2011.02.26. 19:15:59

@tölgy:

Liberális demokráciának azt nevezik, ahol az értelmiség és a sajtó beleszólhat a kormányzásba és megvétózhat bármit, ami nem tetszik neki.
Ahol nem így van, azt diktatúrának nevezik. A sajtó és az értelmiség nevezi diktatúrának. Az ő joguk ezt a minősítést kiadni.
@pannonfunk:
Annyit lehetőséget mindig hagynak majd, hogy érdemes legyen pártosdit játszani.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.26. 19:59:00

@Lew Archer: azt hiszem a liberális konzervatív/igazi konzervatív/európaikonzervatív az, akinek van karácsonyfája, de nem hagyja figyelmen kívül az "eddig mérvadó elitcsoportok véleményét".

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.02.26. 20:04:35

@Lew Archer:
Rendben. Kérem határozd meg a sajtó és az értelmiség fogalmát.

Lew Archer 2011.02.26. 20:06:34

@tölgy:

Liberális konzervatív/européer konzervatív az, akinek van karácsonyfája, elénekli a "Mennyből az angyalt", de utána azonnal hangsúlyozza, hogy bárkinek joga van eltérő értelmezéshez, és ez az övével egyenjogú.

Lew Archer 2011.02.26. 20:11:45

@helgoland:

Az értelmiség a társadalomnak az a része, amely azt gondolja, hogy művészeti és tudományos forrásokra hivatkozó kritikai érvelése alapján minden kérdés eldönthető. A sajtó ennek a kritikai érvelésnek különböző formátumokban való megjelenítője.

bz249 2011.02.26. 21:17:52

@Lew Archer: kenytelen vagyok meghajolni az ervei elott. Az egyiptomiak es a tuneziai tuntetok valoszinuleg tenyleg nem Magyar Balintot szeretnek a sajat oktatasi miniszteruknek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.26. 21:25:17

@bz249: @pannonfunk: @Lew Archer: @tölgy: @helgoland:

A mai magyar értelmiség a kádárrendszer terméke. Bennem már napok óta mocorog a kérdés, hogy, ugyan, a mi fülkeforradalmas nemzeti egységünknek ("a nemzeti egység egy szövetség sikere, ugyanis a polgári középosztály szövetséget kötött a bizonytalan helyzetű, szegényebben élő társadalmi rétegekkel") mi lesz a végeredménye, ha nem egy új (a maitól, lényegileg, miben sem különböző) stricielit kitermelése?

Annak idején a munkáshatalom (a tömegek) kötöttek szövetséget a középosztály arra "alkalmas" elemeivel, ma a középosztály köt szövetséget "a bizonytalan helyzetű, szegényebben élő társadalmi rétegekkel"; mi más sülhet ki ebből, mint egy hosszan vegetáló, önmagát akár többször is túlélő, végül értékválságba fulladó hatalmi és társadalmi konstrukció? Egy ilyen rendszernek elemi érdeke, hogy kitermelje a maga kiszolgáló értelmiségét.

(Szabó Dezső már 1935-ben leírta a magyar magyar középosztály öt nagy betegségét: 1) ideológiai zagyvaság; 2) a szociális érzék hiánya; 3) a felelősségvállalás és kezdeményezőkészség teljes hiánya; 4) a lelki heroizmus hiánya; 5) a szolidaritási hajlam és érzék hiánya. Nézzünk a Fidesz-apparátusra és a fideszes országgyűlési képviselőkre! Mit fognak ezek teremteni?)

ü
bbjnick

bz249 2011.02.26. 21:40:55

@bbjnick: Es Szabo Dezso mindezt a "kereszteny kozeposztaly" neven futo striciertelmiseg kinevelo projektrol mondta. Hol van ehhez hasonlo kaliberu terv jelenleg?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.26. 21:48:43

Jó kis írás ez, mert sikerült alaposan felidegesíteni a liberálisokat. Ennél nemesebb cél meg nem lehet. Bede Márton se olvas többé mandinert, konzervatív anarchista barátunk legnagyobb bánatára.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.26. 21:52:02

@bbjnick:
erre írtam az általad eddig ismeretlen okból nem látogatott helyen, hogy a magyar alkalmatlan önálló létre. nincs elitje. ha ebben nincs igazam, szólj, és mutasd hol találhatóak.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.26. 21:56:16

@bbjnick:
ja, ha magyar értelmiség a kádárrendszer terméke akkor dezsőbácsi jó hamar leírta. a magyar középosztály a magyarság terméke.
a magyar olyan mint az orosz, hisz keleti nép, diktatúrában kell élnie. egyelőre persze ez csakis idegen lehet, mert még a saját diktatúrára sincs elitje. marad az ejrópai szovjetunió. :) magyarországnak vége. mindig is vége volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.26. 22:04:00

@bz249:

Szabó Dezső annak idején ezt a meghatározóan a lecsúszott dzsentriből és a kivakaródzott parasztból létrejött keresztény magyar középosztályról mondta. Sőt, még azt is mondta, hogy ha egy magyar a tükörbe néz, úgy viselkedik, mint egy kutya, vicsorogni kezd a másik magyarra (akit a tükörben lát):-D És még azt is (mondta), hogy ennek megszüntetése a cél.

A probléma akkor is és ma is ugyanaz volt/van: olyan politikára volna szükség, amely a nemzeti érdeket tekinti elsődlegesnek, amely értékalapú, amely szolidaritásra, kezdeményezőkészségre, felelősségérzete, hazafiasságra inspirál, ösztönöz, nevel, (ad absurdum) "kényszerít". (Csak halkan jegyzem meg, hogy 1935-ben, ez ügyben, összehasonlíthatatlanul jobban álltunk, mint ma, s már akkor sem volt ez elég, ahhoz, hogy... Nem százszor inkább kellene törekednünk erre ma?!)

"Hol van ehhez hasonlo kaliberu terv jelenleg?" --- kérdezi.

Ezt kérdezem én is. Hol van, legalább, a szándék, legalább, egy ehhez hasonló kaliberű tervre is?

ü
bbjnick

bz249 2011.02.26. 22:19:13

@bbjnick: Kurzusertelmisit 2001-ben lehetett volna a legjobban nevelni, amikor kiallhatott volna Orban Viktor es elmondhatta volna, hogy tik most azert tanulhattok az egyetemen, mert mi megnoveltuk az egyetemre bejutok szamat. A pech az elvesztett valasztas volt, mert azutan kisse nehez volt.

De a minta adott, 1920-ban a numerus clausussal, 1950-ben a munkas-paraszt szarmazasuaknak adott kvotaval allitottak elo azt a helyzetet, amikor az egyetemre jarok ugymond mindent a rendszernek koszonhettek. Az eredmeny egy teljes hatekonyan hasznalhato diplomas kurva lett mindket kiserlet vegen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.26. 22:19:33

@Grift:

"a magyar alkalmatlan önálló létre. nincs elitje. ha ebben nincs igazam, szólj, és mutasd hol találhatóak." --- írod.

A magyar elit most ott van, ahol keresztény és nemzeti alapról kezdik a jelenlegi hatalmat kritizálni. Egyre több fejecske bukkan elő.

"magyarországnak vége. mindig is vége volt." --- írod.

Ó, én ezt értem. És akkor most erre kellene koccintanunk?

Tudod, olyan ez, mint a borászkodás a homokon. Reménytelen, de még az unokád is azt a bort issza, amit te embertelen munkával megtermeltél:-)

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.26. 22:24:21

@bbjnick: homoki bor, hát az a valami modernista dolog.

Ha jó értem fenti és általában elmondott megjegyzéseiből, az a baj, ha az értelmisik a hatalmat szolgálják ki, és az a kívánatos, ha az értelmisik diktálnak a hatalomnak.
Na most, akkor miben különbözik ez a ballib értelmisik vágyaitól?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.26. 22:32:09

@bz249:

"De a minta adott, 1920-ban a numerus clausussal, 1950-ben a munkas-paraszt szarmazasuaknak adott kvotaval allitottak elo azt a helyzetet, amikor az egyetemre jarok ugymond mindent a rendszernek koszonhettek. Az eredmeny egy teljes hatekonyan hasznalhato diplomas kurva lett mindket kiserlet vegen." --- írja.

Ezt maga sem gondolja komolyan. A két világháború között kinevelődött értelmiségről sokminden leírható, de az, hogy k*rvák lett volna, az a legnagyobb rosszindulattal sem. Ennek az értelmiségnek köszönhető 1956 és az is, hogy Magyarország túlélte a Rákosi- és részben, hogy túlélte a Kádár-rendszert. Az 50-es évek értelmiségképzése pedig egy nagyon heterogén értelmiséget eredményezett (éppen a tömegessége miatt).

A jelen helyzetben nem a mennyiséggel van a hiba, hanem a minőséggel, ha még konkrétabb akarok lenni: a szelekcióval (ez pedig csak nagyon következetesen értékalapú(an) végezhető).

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.26. 22:41:15

@tölgy:

"homoki bor, hát az a valami modernista dolog." --- írja.

Írhattam volna gyümölcsfatelepítésről is a homokon --- az sem kevésbé kegyetlen vállalkozás ---, amiről még az unokánk is szakít. Ez már nem olyan modernista?:-)

"az a baj, ha az értelmisik a hatalmat szolgálják ki, és az a kívánatos, ha az értelmisik diktálnak a hatalomnak." --- írja.

Én ilyet soha nem mondtam/írtam. Ezt írtam: "olyan politikára volna szükség, amely a nemzeti érdeket tekinti elsődlegesnek, amely értékalapú, amely szolidaritásra, kezdeményezőkészségre, felelősségérzete, hazafiasságra inspirál, ösztönöz, nevel, (ad absurdum) "kényszerít".

ü
bbjnick

bz249 2011.02.26. 22:41:40

@bbjnick: ennek az ertelmisegnek tobbek kozott egy nagyon csunyan elvesztett vilaghaboru is koszonheto, csak ugy mellekesen (nem a vereseg maga, hanem ahogy eljutottunk oda, hogy egyszerre volt nemet megszallas es utolso csatlos)...

Az az ertelmiseg is pontosan ugyanolyan volt, mint a Kadar-fele, az egyetlen kulonbseg, hogy nekik csak egy generacio adodott.

"A jelen helyzetben nem a mennyiséggel van a hiba, hanem a minőséggel, ha még konkrétabb akarok lenni: a szelekcióval (ez pedig csak nagyon következetesen értékalapú(an) végezhető)."

2010 van, ha szelektalunk, akkor bukunk. A jelen feladata, hogy a lakossag 40%-at kell valami kreativ/ertelmisi munkara alkalmassa tenni (mert bar nagyon szep szakma a kubikus, de nincs ra szukseg). Ha erre keptelenek vagyunk, akkor meg a mostani Eszak-Balkan pozicionk is tarthatatlan lesz.

Mgj: egyebkent nem gaz, hogy az arab temat itten szetoffoljuk?

Leskelődő 2011.02.26. 23:13:41

@bz249: Nem gáz, összefügg a poszttal. Kérem, folytassák!
Köszönöm :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.26. 23:40:15

@bz249:

"ennek az ertelmisegnek tobbek kozott egy nagyon csunyan elvesztett vilaghaboru is koszonheto, csak ugy mellekesen (nem a vereseg maga, hanem ahogy eljutottunk oda, hogy egyszerre volt nemet megszallas es utolso csatlos)..." --- írja.

Ezt mind mégis hogy? A két világháború közötti időszak politikai elitje még a dualizmus világából érkezett (tehát nem a "numerus clausus"-értelmisége volt). És, hogy a húszas-harmincas években diplomázott fiataloknak milyen részük volt a német megszállás kieszközlésében és abban, hogy mi legyünk "az utolsó csatlós", azt már végképp nem tudom kitalálni.

"Az az ertelmiseg is pontosan ugyanolyan volt, mint a Kadar-fele, az egyetlen kulonbseg, hogy nekik csak egy generacio adodott." --- írja.

Hogy ezt eldönthessük, elég a két (a horthykori és a kádárkori) értelmiségnek a tudományos-művészeti teljesítményét összehasonlítanunk.

"2010 van, ha szelektalunk, akkor bukunk. A jelen feladata, hogy a lakossag 40%-at kell valami kreativ/ertelmisi munkara alkalmassa tenni (mert bar nagyon szep szakma a kubikus, de nincs ra szukseg). Ha erre keptelenek vagyunk, akkor meg a mostani Eszak-Balkan pozicionk is tarthatatlan lesz." --- írja.

Beszéltem én olyan főiskolai tanárral, aki azt mondta, hogy minden este komoly lelkiismeretfurdalással fekszik le, mert tudja, hogy a tanítványaiba értelmiségi "igényt" nevel, holott, tisztába van vele, hogy töredékük sem fog képzettségének megfelelő munkát kapni. Egy életre "megkeseríti, megnyomorítja" őket ezzel.

Lehet azon elmélkedni, hogy Magyarországnak hány diplomásra van szüksége, de a fő probléma ma szerintem nem ez, hanem hogy egyáltalán nincsenek munkalehetőségek. S ezt az "agyonképzéssel" sem oldjuk meg.

De a kérdés, a szellemi elit képzése és kiválasztása ettől (a diplomások arányától) független probléma.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.26. 23:41:50

@bbjnick:

a szellemi elit képzése és kiválasztása ettől=a szellemi elit képzése és kiválasztása --- kiválasztódása --- ettől

bz249 2011.02.26. 23:59:21

@bbjnick: "Ezt mind mégis hogy? A két világháború közötti időszak politikai elitje még a dualizmus világából érkezett (tehát nem a "numerus clausus"-értelmisége volt). És, hogy a húszas-harmincas években diplomázott fiataloknak milyen részük volt a német megszállás kieszközlésében és abban, hogy mi legyünk "az utolsó csatlós", azt már végképp nem tudom kitalálni."

Ha nagyon akarom, akkor legyen a dualizmus korabol erkezo elit felelos mindenert (ugyanakkor a "kereszteny kozeposztaly" az o nagy tarsadalmi tervuk volt, tehat azert csak van valami kapcsolat).

"Hogy ezt eldönthessük, elég a két (a horthykori és a kádárkori) értelmiségnek a tudományos-művészeti teljesítményét összehasonlítanunk."

Az ertelmisi azert elvileg tobb, mint szaktudos es szakmuvesz. Jo esetben velemenyformalo es egyfajta kozvetito az elit es a nep kozott.

De szukitsuk le a szakmara. Mi az osszehasonlitas modja? Plane a muveszetnel, mert a szcientometria megha semmit sem er legalabb egy letezo dolog. Nem elvileg ellenzem az osszehasonlitast, csak nem ismerem a szempontokat.

"De a kérdés, a szellemi elit képzése és kiválasztása ettől (a diplomások arányától) független probléma. "

Elit vagy ertelmisi? Normalis esetben amugy egy diplomas az valami olyan ember, aki rugalmasan alkalmazkodik a kulonbozo poziciokhoz, meg velemenyt tud formalni. Szoval ilyen kispolgarszeruseg.

"Lehet azon elmélkedni, hogy Magyarországnak hány diplomásra van szüksége, de a fő probléma ma szerintem nem ez, hanem hogy egyáltalán nincsenek munkalehetőségek. S ezt az "agyonképzéssel" sem oldjuk meg."

Nem ezt a problemat nem oldjuk meg agyonkepzessel. Penz kellene hozza. Ugyanakkor az agyonkepzes legalabb a kornyezetet megteremti, ahol ha egyszer penz kerulne... Egyebkent erdekes kerdes, hogy mi legyen a cel itt a periferian (a magyar oktatas gyakorlatilag semmi ujat nem talalt ki a kulturfoleny nevu dolog ota, amelyik 1930-ban nyilvan egy korszeru es hasznos dolog volt, csakhogy ma mar anakronizmus).

tewton 2011.02.27. 01:32:58

@bz249:
off? ha figyelmesen olvassák, a poszt egy olyan népmozgás veszélyét veti fel, mint ami annakidején a numerus claususra teremtett alkalmat. minden mindennel összefügg.

@Alfőmérnök: @bbjnick: @tölgy:
borotválkozás közben kigondoltam az északafrikai bevándorlás-menekülés-satöbbi európai kezelését. figyelembevéve az iszlám és a kereszténység viszonyát az arab világban. szigorú kölcsönösségi alapon.

európa örömmel fogadhatna minden tunéz, egiptus, marokkán menekültet, aki felveszi a keresztény vallást, a befogadó országában többségi egyház hitének megfelelően. a többiek humanitárius problémáját oldják meg odahaza, mert európa forrásai is végesek, és nincs szükség egy hódító idegen civilizáció tenyésztésére európai forrásokból és adókból.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.27. 06:49:11

@bz249: értelmisi mint közvetítő, meg véleményformáló,meg ilyenek. köszönjük, ne! inkább egy kulturális forradalom. igen olyan kínaias
és a kubikos és az értelmiségi /redundáns/ csapatok között azért lenne még értelmes hely, mondjuk a képzett munkásoké. ugye nem gondolja, hogy az új rend nem munkaalapú lesz? ugye tudja, hogy lassan vége az értelmiségi vircsaftnak. sejti, hogy a tudóselszámoltatás miről szól?

@bbjnick: a homoki boros példád kitűnő! egy életen át kínlódsz vele, hogy még az unokáid is szart igyanak. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.27. 06:52:37

@tewton:
ó, ez nem jó. az ateista ejrópának inkább van szüksége hitüket megélő muszlimokra, mint az azt elhagyókra. akiknek a fiai-unokái úgyis visszatérnek a próféta szakálla alá.
ejrópa inkább legyen muszlim, mint ateista.

Alfőmérnök 2011.02.27. 10:04:03

@tewton: A helyzet az, hogy a harmadik világ problémáira nem megoldás, ha befogadunk ennyi-és-ennyi menekültet, akár megtérnek, akár nem, mert előbb-utóbb annyian lesznek a potenciális menekültek, hogy annyi embert egyszerűen képtelenség befogadni. (Arról most ne beszéljünk, hogy, én ugyan annyira nem osztom ezt, de bizonyos szempontból érthető a félelem a túlzott népességkeveredéstől.)
Hogy mi a megoldás? Hát nem tudom. Felmerül az erkölcsi kérdés, hogy Európának volt-e szerepe abban, hogy ilyeténképp alakultak a dolog. Ha igen, akkor az "oldják meg maguk" erkölcsileg aggályos. Elvileg van rá esély, hogy az emberi jogok közé felveszik a "szülőföldön való boldogulás elvét". Más kérdés, hogy érnek-e valamit az "emberi jogok", és hogy be lehet-e őket tartatni...

tewton 2011.02.27. 12:37:22

@Alfőmérnök:
az emberi jogok ... az európai, rabszolga-nemtartó, technikai civilizáció egyik érdekes dokumentuma, ugyanúgy, mint az ún. holokauszt és más megannyi történeti érdekesség. mondhatni helyiérdekű dolgok, amiket a fehér értelmiség kozmikus dologgá hazudik. a való világban ezek kb. ott jelentenek valamit, ahová az ensz tud kéksapkásokat küldeni.

"Európának volt-e szerepe abban, hogy ilyeténképp alakultak a dolog. Ha igen, akkor az "oldják meg maguk" erkölcsileg aggályos."
azért ezt próbálja megmagyarázni akármelyik magyarországi menekülttábor 5 km-es körzetében. nehéz belátnom, hogy konkrétan a mi magyar szerepünk ebben mi lehetett, amikor magyar gyarmatosítás se nagyon volt arrafelé.

el tudja képzelni, hogy mondjuk tátottszájú magyar tömegek özönölnének mondjuk szíriába, azzal, hogy itthon nekünk rossz, fogadjatok be, igaz, hogy se a nyelvetekhez, se a vallásotokhoz, se a kultúrátokhoz nincs közünk? de nektek jó fejeknek kell lennetek?

nem akarok armagedeonista lenni, de magyar hadsereg elpusztításában kis fantáziával meg lehet látni egy ilyen immunrendszer-legyengítést.

Alfőmérnök 2011.02.27. 12:51:11

@tewton: Nem a magyarországra bevádorlásról beszéltem. Ráadásul azt is leírtam, hogy nem megoldás. sőt korábban azt is, hogy nem kell beengedni őket (teszem hozzá: tömegével).

bz249 2011.02.27. 16:48:12

@Grift: igaza van meg tobb irogepszerelot a hatalomba. Nalunk is bejott ez a terv.

Egyebkent ugye tudja, hogy muszaki ertelmisiket inkabb kenyszermunkara fognak, mig a szepirokat egyszeruen csak fellogatnak az uj vilagrendjeben?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.27. 18:05:40

@bz249: jobban értené a problémát, ha tudomásul venné, hogy értelmiségi=/=diplomás. Az előbbit egy sajátos attitűd jellemzi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.27. 19:04:24

@Grift:

Tudod, @Grift:, ha a között lehet választani, hogy az ember a homokkal birkózzon vagy a "gazdák" asztala körül keresgélje az esetleg lehulló morzsákat, akkor más a homoki bor íze is. (Persze, én elfogult vagyok, de szerintem a mi homoki borunk egészen különleges:-))

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.27. 19:09:56

@tewton:

Gyanítom, ez sem működne. Én sem térnék át, hogy befogadjanak Nyugaton.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.27. 19:51:07

@bz249: @tölgy:

Először el kellene döntenünk, mit is értünk értelmiség alatt:-) Koronként és helyenként mindig (is) mást jelentett és (annak, a mindig másnak) mindig (is) más szerepet szántak. Egy kedves barátom szerint, ma (értelmiséginek lenni) egyfajta "felelősségtudatos életérzés", amiből egyfajta (sokfajta) "látásmód" és egyfajta "magatartásforma" következik. El tudnék képzelni és hasznosnak tartanék egy társadalmi vitát az értelmiség fogalmáról, helyéről és szerepéről:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

tewton 2011.02.27. 19:52:20

@bbjnick:
miért, ki gyalázta itt a rezisztens homoktalajt?
jó, tudom, tölgy.
a rezisztens homoknak megvannak az előnyei. metafizikus tisztaságban lehet rajta szőlőt termeszteni, no filoxéra.
mondjuk én is beleőrülnék a gondolatba, hogy ott a szőlő, de egy gramm hegy sincs hozzá :) és akárhányszor szegeden látom a közműárkokat, mindig eszembe jut a példázat a nyomikról, akik homokra építenek, meg a jófejekről, akik sziklára.

tewton 2011.02.27. 19:57:31

@bbjnick:
dehát pont ez lenne a cél. maradjon otthon az identitásával, oldja meg a problémát, és ne a nyugattól és a meneküléstől várja a megoldást. persze erre tipikusan nem maga lenne a célközönség, mert maga nem annyira demokratikus, hogy meneküljön a probléma elől.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.27. 22:38:17

@tewton: a homokot nem gyaláztam. CSak a homoki borra írtam, hogy modernista dolog.

@bbjnick: attól tartok, hogy maga is ennek a felvilágosult-romantikus típusnak a híve, amire az "értelmiségi" utal, úgy száz éve.

tewton 2011.02.27. 22:52:34

@tölgy:
homoki bor? gondolja meg, hogy a rezisztens homora ültetett ősmagyar tőkék sértetlenül megmaradtak, míg mindenhol máshol elpusztultak. ezért vannak az oltványok ma is amerikai alanyokon. namost ez olyan szimbóleum is lehetne mindenféle konzervetivizmusokra.

Lew Archer 2011.02.28. 06:46:20

Homoki embernek homoki bora van, nem nagyon lehet neki más. Többnyire nem jó, de legalább tudja, miből van. Városi ember meg azt issza, amit borként rásóznak.

Ez is egy szimbolikus viszonyrendszer a magyar valóság megértéséhez.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.28. 07:18:34

@Lew Archer:
korai magömléses embernek meg korai magömlése, nem is hívja lepedő virtuozitásnak.

Lew Archer 2011.02.28. 07:26:21

@Grift:

Rögeszmés embernek meg rögeszméi. Végtelen számú ilyen kijelentés gyártható, kinek mi jut eszébe először. Van, akinek a korai magömlés.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.28. 07:30:48

@Lew Archer:
igaza van, elegánsabb lett volna a trabant klubot említenem.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.02.28. 08:47:17

A homoki bor az valami más. Nincs benne sem a mészkövet valaha szülő tenger súlyos, konok dölyfe, mint a vörösborokban, sem a halott vulkánok tüze, mint a fehérekben. Sima képű, mosolygós, barátságos, nem kér és nem ad sokat, a lassan elcsendesülő nyáresti beszélgetések itala. Értő kézzel ritkítva, szeretettel kezelve csendes, kedves semmiség, olyan amelyik igazán széppé és mulandóvá teszi a pillanatot.

bz249 2011.02.28. 10:30:09

@tölgy: akkor minek nevezzuk azokat, akik ilyen kozep-, felsokozepvezetoi munkat vegeznek vegzettseguk okan?

Mert ertem en, hogy ez egy masik csoport, mint az alanyi kolto... de akkor ennek mi a neve?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.28. 11:31:38

@aristo:

maga borosüveg hátsócímkéket is ír? :)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.02.28. 11:38:15

@Grift: Nem. Csak a bor gondolata is ellágyít.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.28. 14:09:16

@tewton:

Ön/maga most filozófiailag megalapozta a magyarság újjászületésének programját.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.28. 14:23:47

@tölgy:

Ha ragaszkodik ehhez, nyilván, nem beszélhetem le róla.

Én ethoszt látok, amely hol pozitívan, hol negatívan (szellemi bázisától, ihletettségétől függően, hol építően, hol torz módon, rombolóan) hat a társadalmak életére, de a kereszténység elterjedése óta bizonyosan folyamatosan jelen van. Felelősségtudat, szolidaritás, szocialitás, szolgálat, ezek jellemzik ezt az ethoszt a ferencesektől, domonkosoktól a jezsuitákon át a modernitás őrült világmegváltó rohamosztagosaiig.

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.02.28. 14:24:38

Azon gondolkozom, mi lehet a rózsadombi paktum arab megfelelője (hehe). Meg azon is, hogy miért a legősibb népek váltak a leglustábbakká?
(Nyilván elveszett a potensségük, establishment = elszakadás/különválás, többek között.)

Hogy mi a demokrácia? Valahol a lovagiasság -szó körül kapirgálnék.

Akárhogyan is forgatjuk, csak a vallás(és/vagy)filozófia a legfontosabb társadalmi rendezőerő.

Csak az nem mindegy, ki lovagol a hullámain! Itt jön be újra a rózsadombi-, ami vagy volt, vagy nem, de létezik, számtalan közvetett bizonyíték támasztja alá. (Biszku)

Újabb (teljesebb) következtetés: Csak a vezető-írástudó 1/6 -od vallás/filozófiája mérvadó, a többi nyalhat!

Most például a jóakaratúakkal együtt.
(A különbség, az annyi, hogy az arabok a piacon cigánykodnak, itt meg a bankban. Isten ezt fölülről nem is tudja megkülönböztetni.)

Megszívtuk! De ne legyen igazam.
(Gólem, vagy Sálem, most nem jut az eszembe pontosan az elköszönés.)

tewton 2011.02.28. 21:03:45

@Bell & Sebastian:
nini, megjött?
legyőzte a nemtudjukkiket, vagy nem? vagy most pause?

Bell & Sebastian 2011.02.28. 23:03:53

@tewton:
Fogalmam sincs, most az a pálya, hogy nincs bírói végzés.
Pontosabban valahol van, csak nekem nem publikus.

Addig kukoricáznak, amíg ki nem szerkesztem ide az egész judeobolsevik jogászvircsaftot, névvel, címmel, telefonszámmal.

Elvégre vagy 3 milliárdot akarnak ellopni, azt meg nem hagyhatom, becsületes náciként. :)

Ennek a 0,3% -a az enyém, de sajnálják. Hogy fulladnának meg az ilyen országáruló tolvajok. Kár, hogy úgy beépült ez a felszámoló cég, hogy még a kormánybiztosra is immunisak, ilyen nagyságrend még nem tétel a magyar hatóságoknál. :(

Ez nagyon jól jellemzi, mi folyt itt vagy 20 évig és hol a lé? Én már tudom és el is mondom.

tewton 2011.03.01. 01:45:23

@Alfőmérnök:
fáj, úgyhogy harapós kedvemben vagyok :)
de köszönöm az ötleteket odaát, a medencébe áztatott műkörmös ill. fogorvos nagyon tetszett :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.01. 09:31:55

@tewton: fájós foggal harapna?
Inkább ne tegye.

A műkörmös rövid távon segíthet.

"A szex nagyszeru fájdalomcsillapító - közvetlenül az orgazmus elott a szervezet oxitocin szintje a normális érték ötszörösére no, ez pedig az endorfinok termelodésre is jó hatással van - így szinte bármilyen fájdalom csökkentheto vele a fejfájástól az izomfájdalmakig. "

tewton 2012.04.30. 18:40:01

@Alfőmérnök:
ha bob geldof fia szült volna lányt, az lenne a hír

Alfőmérnök 2012.05.01. 12:39:29

@tewton: Haha, nekem is ez jutott eszembe. :)
(Valszleg akkor azt írták volna, hogy bob geldof fiának lánya született.)

Alfömérnök 2014.04.08. 08:37:24

@A 3 per hármas nyúl:
@Alfőmérnök=@A 3 per hármas nyúl

@Alfőmérnök ostoba náci:
A gyerekeiden teszteld a Cyklon B hatását! B&S-től biztos tudsz beszerezni. Muhahahahaha. :-D :-D :-D Jaj, szétszakadok a röhögéstől, annyira humoros vagyok! Cyklon B-t a gyerekeidnek! :-D :D :-D :-D :-D :-D Érted? Ez az igazi humor! :DDDDDD ) "
mandiner.blog.hu/2014/03/16/haz_a_magasban_igy_pusztul_egy_klasszicista_budai_villa/fullcommentlist/1#c21942518

@A 3 per hármas nyúl ostoba náci.

Alfőmérnök 2014.04.08. 09:01:47

(ál)@Alfömérnök: Nem hiszem, hogy bonyolult dolog volna kimoderáltatni téged, de inkább hagyom, hadd szenvedjél még egy kicsit.
süti beállítások módosítása