Múzeumi álmok álmodói
2011. február 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Múzeumi álmok álmodói

  Nagyívű álmodozások helyett megvalósítható terveket. Légvárak építése helyett a létező lehetőségek megragadását. Ezt kívánjuk, ezt kívántuk az új kormányzattól - főleg egy konzervatív erőtől, főleg ezekben a válságtól gyötört, megszorítós időkben. De azt is mondhatnánk: jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Ha már ilyen bölcsességeket adott nekünk a múlt, akkor miért képviseli a kulturális kormányzat ennek tökéletes ellentétét?

  Tegnap Szőcs Géza kulturális államtitkár bejelentette: a budai Vártól a Városligetig húzódó új kulturális tengely előkészítését kezdte meg a kormány. Az Andrássy-negyed koncepciójába illeszkedik majd a Szépművészeti Múzeum bővítése, de a tervekben felvetődött az '56-os emlékmű áthelyezése és a Regnum Marianum templom visszaépítése is. Elmondta: „Budapest belvárosának újrafogalmazása” érdekében állította le a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésének előkészületeit. Tíz év alatt hoznák létre az Andrássy-negyedet: a jelenleg csak eseti rendezvényekre és parkolásra használt Ötvenhatosok terére, a Műcsarnok mögötti területre kerülne a Szépművészeti Múzeum új épülete, a Dózsa György útra költözhet a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum, de létrejöhet itt egy nemzeti fotográfiai múzeum is.

  Szőcs azt is kiemelte: ezek egyelőre csak felvetések, döntés még nem született. Az államtitkár hangsúlyozta: a döntés „nem pofon a múzeumnak". A bővítés szükségességét a kormány is elismeri, előbb azonban a tágabb kereteket kell meghatározni, majd ebbe illeszteni az egyes intézmények projektjeit. Az új kulturális koncepcióhoz rendelkezésre álló európai uniós forrásokat 2013 végéig lehet felhasználni, ezért még 2011-ben el kell készülniük a terveknek, melyek alakításában a kormányzat felkérésére a Szépművészeti Múzeum is részt vállal.

*

  Szálazzuk szét a mondanivalót. Természetesen minden kulturális fejlesztést üdvözlünk. Még a fejlesztések terveit is. Vagy az azokról szóló ötleteket, ha döntések nincsenek is. Álmodni viszont mi is tudunk, akár egészen nagyokat. Felvethetjük, hogy a királyi palotát, vagy legalább annak főszintjét vissza kellene építeni az eredeti, neobarokk stílusban. Akár három ultramodern gyaloghidat is el tudunk képzelni a Dunán. Ha rajtunk múlna, bezöldítenénk az egész belvárost, lezárva az autóforgalom elől a Kiskörúton belüli városnegyedet. És múzeumokat telepítenénk mindenhova.

  De kérdés: milyen múzeumokat? Mi hiányzik a palettáról, mire van igény? Van-e igény minden meglévő múzeumra? Tegnap az államtitkár arról beszélt: az Andrássy-negyed összeérhetne majd a Podmaniczky utcai, kormánynegyed helyére tervezett múzeumnegyeddel. És itt újra elakad a gondolat: kormánynegyed? Kissé kétes emlékű megaberuházás volt ez a terv, amely joggal került süllyesztőbe egy józanabb pillanatban. A kormánynegyed helyére megálmodták a múzeumnegyedet. Ez megint szép és jó, de ezek csak kavargó álmok, még a múzeumi szakemberek és építészek körében is (lásd: Kell-e múzeumi negyed Budapestre?).

  Az, izé, első múzeumnegyedbe, a Nyugati sínjei fölé és az elhanyagolt vasúti területek helyére építészeti múzeumot, új néprajzi múzeumot, kortárs kiállítást, gyermek- és ifjúsági vizuális kulturális centrumot és Európa-házat építene Finta József építész. Az egyik lehetséges intézményként emlegették a megalapítandó fotográfiai múzeumot is, amit tegnap már a második múzeumnegyedbe vizionált az államtitkár. Ahogy a Dózsa György útra kerülne a Várból kiköltöztetendő Nemzeti Galéria is. Egy új Galéria, a költöztetéssel együtt már megalomán elképzelés, de kérdés, mi kerülne akkor a királyi palotába? És egyáltalán: a magyar múzeumi világ elképesztő forráshiánnyal küszködik, a végeken a lét a tét, míg egyes nagyobb múzeumok ennek ellenére megpróbálnak csodát csinálni a valamennyivel több lehetőségükből. Egyszerre több múzeumi negyed és a Vár-Városliget tengely álma helyett nem inkább a meglévő hálózatra kellene költeni a pénzt?

*

  Szőcs két további felvetése az '56-os emlékmű áthelyezése és a Regnum Marianum visszaépítése. Legyen bárkinek bármilyen véleménye az oszloperdőről, egy szoborbontás szinte minden korban eléggé rosszízű történet. A sokak által kritizált '56-os emlékmű egyik lehetséges üzenete az, hogy az egy célért összetömörülő emberek acélos erővel meg tudják törni a betonszilárd rendszereket, míg a magányos egyének elrozsdásodnak, elkopnak benne. Igaz, ez kicsit szofisztikáltabb üzenet, mint egy pesti srác pesti srácként való ábrázolása. Az '56-os veteránok maguk is állítottak egy emlékművet a Műegyetemnél, tehát eggyel kevesebb érv szól az elbontás mellett. De mi is szól még mellette? Az eltérő személyes ízlés?

  A másik felvetés a Regnum Marianum templom újjáépítése. Érthető, szimbolikus történet a templom húszas évekbeli felépítése majd a Rákosi-rendszer idején történő elbontása. A templomra ma egy mesterséges dombon álló, szikár de hatalmas kereszt emlékeztet. Az eredeti épület egyébként nem volt egy különleges alkotás: neoromán plébániatemplom volt, amelyhez hasonló nem egy épült az országban. Kérdés, hogy 2011-ben ennek a templomnak az újjáépítésére kell-e költeni a szűkös adóforintokat, vagy jobban megérné ezt a pénzt azokra a meglévő, de lerobbant állapotban lévő templomépületekre költeni, amelyek a román stílustól a modernizmusig a magyar építőművészetben szinte egyedül mutatják be az építészettörténet minden korszakát a jelennek és az utókornak.

  A nagyívű terveknek részben áldozata a Szépművészeti Múzeum. A múzeum régóta előkészített kibővítése egy megvalósuló projekt lett volna, hiszen az első kapavágások előtt állt a történet, amikor a kormányzat sokak meglepetésére áthúzta a tervet. Baán László múzeumigazgató, az első Orbán-kormány kulturális államtitkára nem kevés konfliktust vállalva elindította a múzeumot a nemzetközi hírnév felé. A továbblépéshez szükséges lett volna a kibővítés. A tervek többször változtak, s végül egy nagyon visszafogott, térszint alatti bővítés valósult volna meg, amivel nem sérült volna a Hősök tere világa, ugyanakkor építészeti jelként mégis egy üvegépítmény jelezte volna az új bejáratot. Aki járt nagy nyugati múzeumokban, láthatja, hogy milyen erős, némely esetben hajmeresztő modern, posztmodern kiegészítésekkel bővítették azokat az utóbbi években. A Louvre vitatott piramisa mégis a modern Párizs egyik szimbólumává vált. A Szépművészeti ennél jóval konzervatívabb kiegészítést kapott volna, de végül ez sem valósult meg.

  Baán László szerint a múzeum rövidesen bezárt volna a térszint alatti szárny építése miatt, így október végéig nem készítettek elő új időszaki kiállításokat. A beruházás leállítása után azonban megkezdték egy, a Szépművészeti egyiptomi gyűjteményére támaszkodó időszaki tárlat előkészítését és egy másik kiállításról is tárgyalnak egy külső intézménnyel. Hozzátette: nem marad el a 2012 végére tervezett Cézanne-kiállítás sem.

  Úgy tűnik, a múzeumigazgató szakértelmére szükség van: a következő években a Szépmű is részt vesz az új kulturális negyed koncepciójának kidolgozásában. A probléma csak az, hogy elégszer hallottunk már kulturális koncepciók kidolgozásáról, szerte az országban. Csak a kézzelfogható valóság, a megvalósulás nem akaródzott sohasem eljönni. A Szépműé majdnem. De aztán mégse. Maradunk továbbra is a múzeumi álmok álmodói.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr142665186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TH 2011.02.16. 20:49:47

Jó kis poszt lett ez, teccik!

ze11 2011.02.16. 21:07:00

Mi kerül a királyi palotába? Na ugyan mi... Első Viktor királyunk rezidenciája lesz...

Sok pénzt tervekbe, tanácsadásba, ötletelésbe beleölni egyszerű - a szürkeállomány dolgozik, anyagra, eszközre nem nagyon kell költeni - többmarad. Ha felújítani, építeni, tevőlegesen dolgozni kell, anyagot, munkáskezeket fizetni, akkor kevesebb marad, amit... szóval amit pályázatokon el lehet költeni szakértésre.

azigazitrebics 2011.02.16. 21:09:54

Jelenleg a cocialisták tevékenységének kopipasztéja folyik, mit folyik árad.
2007-ben Ferenc bejelentette a Vár rekonstrukcióját amely közel 50 milliárdról indulva a 10 milliárdnál landolt majd bukott el, de volt Gázgyár - Műszaki Múzeum - volt Néprajzi-, Iparművészeti Múzeum projekt és sorolhatnám - ja Fertőd és kastély programok, ebből a Skanzen valósult meg ill a Zeneakadémia van még lábon míg ki nem rúgják azt is. A most elvonandó 3,5 milliárd nem elég semmire: a Várbazár alsóhangon 6-7 milliárd és úgy mellékesen per alatt áll, a vári beruházások nem valósíthatóak meg egymás nélkül (pl. HM épület nincs Szent György tér nélkül) ráadásul a KMOP "zászlóshajó" (mondjuk ehhez képest Pearl Harbour kutypénisz volt ahhoz képest ami itt elsüllyedt) projektjainak forrásait nem lehet így és ilyen módon ide-oda pakolgatni. Emberek 3.5 milliárd forint ELŐKÉSZÍTÉSRE??? A vári 10 milliárdos programnak volt kb. 300 milliós előkészítése. Ja és a bejelentett OSZK kiköltöztetése a Várból! Tényleg a legszebb szoci idők minden héten bejelentek valamit és semmi nem lesz belőle. Személy szerint nagyon sajnálom a Szépművészeti Múzeumot és Baán Lászlót az egyetlen európai léptékű kultúrával foglalkozó politikusunkat, bár lehet hogy ezt mármint a politikust már sértésnek venné.

Gera 2011.02.16. 21:19:22

Az 56os emlékmű szimbolikája annyira egyszerű, hogy én, aki a bölcsészettudományoktól hihetetlen messze vagyok, kapásból megértettem és azóta is értetlenül szemlélem a sok idiótát, aki csak a huszonharmadik tök jellegtelen és ötlettelen angyalszobrot képes felfogni :)

Kb ennyi az egész: a Rákosi diktatúra által szétzúzott társadalom, a megtört emberek sokasága (különálló, alacsony rozsdás vasak) egy célért összefogtak és keményen odacsaptak (a földbe belehasító magas, fényes, tömör acél ék).

Ezzel az emlékművel nekem három bajom van: nem elég magas és nem elég fényes az ék, valamint az esti megvilágítása is szar.

Mindenesetre a lebontása az egyik legostobább és legvérlázítóbb húzás lenne, amit eddig magyar kormány meglépett. Ez teljesen független attól, hogy valakinek tetszik-e az emlékmű, vagy nem.

samba pa ti 2011.02.16. 21:22:02

szőcs rettenetes!
pont olyan hülye,ha nem hülyébb,mint matolcsy a gazdaságban.
hajrá Mo.!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.02.16. 21:25:33

az iparművészetit körbeállványozták, nehogy a népekre hulljon az épület. lehet hogy állagmegóvják. lehet hogy csak elővigyázatosak. mindenesetre valmait csinálbak vele is végre. tudniiillik mindegyiknél szarabb állapotban van. főleg belül és fenn.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.02.16. 21:26:41

@Dr. Zerge: "56-os emlékmű a ritka valamirevaló kortárs képzőművészeti alkotások egyike."

Művészettörténeti, esztétikai és egyéb közhely, hogy a köztéri emlékmű(szobrászat) műfaja nem egyenlő a "képzőművészeti alkotás" fogalmával.

A köztéri emlékműszobrászat -és ez különösen igaz az 1990 utáni hazai gyakorlatra- a különféle politikai erők térfoglalásáról szól, hogy az adott területen az adott politikai eszme kvázi szakrális tere jöjjön létre. Ettől bizony nem kivétel Gy.F. katasztrofális országlásának legitimálását szolgáló 56-os emlékmű sem, mely bizonyos szakmai körökben még a plágium vádját (Eiseman berlini Holocaust-emlékműve) is megkapta. Az meg külön gáz, ha egy köztéri műalkotást a többség számára magyarázni kell.

Gera 2011.02.16. 21:33:15

@Gasper: Egyáltalán nincs semmi gáz abban, hogy el kell gondolkodni pár másodpercre egy műalkotás jelentésén, pont az a gáz, ha nem. A berlini emlékműhöz meg egyszerűen zéró köze van, ez a plágium dolog néhány tökhülye emberben merült fel, szakmai körökben biztosan nem.

Lew Archer 2011.02.16. 21:53:19

Egészen érdekes olvasgatni, hogy maguknak az égvilágon semmi nem tetszik abból, amit a kormány csinál. Ami hosszú, az miért nem hosszabb vagy miért annyira hosszú, ami magas, az miért nem alacsony, ami olcsó, az miért nélkülözi a nagyvonalúságot, ami drága, az miért annyira költekező.

Vegyék észre, hogy ehhez aztán sem elvek, sem intellektuális képességek nem szükségesek.

A kormány pedig a maguk jóváhagyása nélkül is meg fog csinálni jó pár dolgot, aminek több nyoma marad, mint a maguk nyavalygásainak.

TG69 2011.02.16. 22:00:36

@rajcsányi.gellért (ergé): Grat. a poszthoz! Annyit tennék hozzá, hogy a 4-es metró országa vagyunk, nincs ezen mit meglepődni :). Ja és legyen Olimpia is :).

TG69 2011.02.16. 22:04:14

@Lew Archer: Ebből a tervből nem lesz semmi. Lázálom, amire mindenki képes. Nem látod, hogy nincs pénz a SzM-et bővíteni, erre egy hülye nekilát álmodozni egy nagyságrendekkel nagyobb projektről? Gyurcsányizmus a köbön. El kellene már dönteni, hogy a totál nincs program és az álmok közül melyiket választod, ha már az értelmes tervezést láthatólag ignorálod :).

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.02.16. 22:08:08

@Gera: A műalkotás fogalma nem egyenlő a köztéri emlékműszobrászat fogalmával, amint azt fentebb már írtam. Az ún. műalkotást szerencsés esetben egy autonóm művész hozza létre, azonban a köztéri emlékművet többnyire politikai zsoldba állt emlékműkészítő csinálja, függetlenül attól, hogy szakmailag képzett-e az illető. Egy jó műalkotás jelentéstartalmán el lehet és el is kell gondolkodni, azonban egy köztéren álló, kimondottan konceptuális emlékmű üzenete egész egyszerűen fából vaskarika, főként ha annak létrejöttét semmiféle közmegegyezés nem övezi.

jan 2011.02.16. 22:18:05

@Gasper: 50 év múlva kit fog érdekelni, hogy ki volt a miniszterelnök, amikor az emlékmű épült?

Az érvelésed ott is hibádzik, hogy ebben az emlékműbe nincs belekódolva Gyurcsány vagy a szocialisták '56-értelmezése (ha van nekik egyáltalán ilyen).

Azt megértem, hogy sok embert (valszeg téged is) zavar, hogy pont a szocik alatt készült el az '56-os emlékmű, és ezért nem tudják elfogadni. De ez a te problémád, dolgozz rajta, nem úgy kell megoldani, hogy lebontjuk a cuccot.

Nadiposzi (törölt) 2011.02.16. 22:20:35

@aeidennis:
A romsivatag legkorábbi részeit valami Béla nevű arc rendelte meg, utódai folytatták. De igazad van, dózerolják le a fenébe.

TG69 2011.02.16. 22:20:56

@Gasper: Akkor nálunk mostanában nemigen lehetne köztéren szobrokat felállítani, mert közmegegyezésről egyelőre szó sem lehet. Egyébként nincs semmi baja annak a szobornak, önmagáért beszék szimbolikája és az eredetiség sem feltétlen ismérve egy műalkotásnak. Ha le merik bontani, akkor abból megint nagy balhé lesz.

Uva 2011.02.16. 22:36:17

Ezt a Szőcsöt, ezt a ronda alkesz csövest melyik kukából túrták, tudja valaki?
Egyébiránt, mikor a maszop a kormányzati intézményekkel akarta _pontosan ugyanezt_ megcsinálni (ld. kormányzati negyed), akkor a fidesz csapott irgalmatlan balhét, hogy a nemzeti vagyon kiárusítása, ingatlanpanama, meg hazaárulás.
Én néztem ezt a csövest a tévében, aki szerint ha felszabadul a Nemzeti Galéria ingatlana (a Vár, wtf?!?), abból sok milliárdot lehetne csinálni.
Most akkor hányadán állunk?

Alfőmérnök 2011.02.16. 23:58:53

"Horváth Csaba közlése szerint azt nem lehet kijelenteni, hogy az emlékmű teljes egészében elkészült, hiszen a "különleges anyag két éven keresztül dolgozik, mire megérik, mire eléri a végleges állapotát".
A mű ontani fogja magából a rozsdalevet, "megtisztul", lényegében ez az alkotás egyik üzenete is - magyarázta. Valamiféle öntisztuló folyamatról van szó, ami analóg az 1956-os forradalom 50. évfordulójával kapcsolatos gondolkodással: a visszaemlékezők, és azok, akik meg akarják ismerni az ötven évvel ezelőtt történteket, szeretnék megtisztítani a homálytól, a rárakódott torzításoktól az egykori eseményeket.
Hozzátette, rendszeresen - kéthavonta, háromhavonta - megtisztítják majd a művet; eltávolítják, lefejtik azokat az elfedő rozsdarétegeket, amelyek zavarják a látványt. Ily módon folyamatosan "aktív kapcsolatban" maradnak az emlékművel. "
www.mult-kor.hu/cikk.php?id=15206

Na, ez lenne a fő üzi.
Amúgy, legalább jobban rendezték volna el az oszlopkat. (Lehessen sétálni köztük, gyerekeknek bujócskázni, rohangálni, stb. De ez se működik.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 00:07:20

@jan:

"Az érvelésed ott is hibádzik, hogy ebben az emlékműbe nincs belekódolva Gyurcsány vagy a szocialisták '56-értelmezése (ha van nekik egyáltalán ilyen)."

és pont ez az egyik legjobb benne. azon kívül, hogy a megszületéséhez van köze a klónhoz, semmi, de semmi köze se hozzá, se csapatához.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 00:11:04

@post

nem véletlenül tartom gellértet az egyik legértelmesebb mandineres szerzőnek, ez egy abszolút értelmes post, nincs mit ezen ragozni (((és nem csoda hogy nemzetünk griftje automatikusan prüszköl tőle))). a 2007-es tervek egyébként nekem is teszettek, kár, hogy nem látom se a pénzt, se a koncepciót, hogy legyen belőle valami. ha szőcs megvalósítja, leszarom, hogy amúgy egy inkompetens fasz, hálát adok neki érte.

valamint üzenem dr. zergének, hogy bizony, már megint egyetértünk a főbb vonalakban.

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2011.02.17. 00:15:21

Szőcs lepkefingnyi súllyal bír a piramisban, szerintem ennek megfelelően kell kezelni amit mondott. Illetve nyilván 8-9 hónapnyi "munka" után már a kulturális területnek is elő kellett állnia valamivel, valamit letenni a havi paycheck-ekért cserébe.

Valszeg ők is tudják, hogy a papír mindent elbír...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.17. 05:40:18

Én ebből a hírből egy tényt tudtam kihámozni, azt hogy: nem bővítik a Szépművészetit. Az összes többi csak szabad ötletek jegyzéke. Mondhatta volna azt is az államtitkár úr, hogy 2100-ra tanösvényt hoznak majd létre a Szaturnusz bolygó Titán nevű holdja és a hortobágyi Kilenclyukú híd között, osztjónapot.

Értem én, hogy nagyemberek nagyléptékben gondolkodnak, de mit tegyek, ha engem olyan apróságok is zavarnak, minthogy a MEK oldalairól eltűnt Móricz, vagy, hogy a Digitális Irodalmi Akadémia évekkel ezelőtt szétdúlt oldalait máig nem hozták rendbe (igaz, Gyurkó László és Kuczka Péter művei már olvasható(a)k rajta!:-/).

A napokban olvastam az egyik tévé hírcsíkjában egy hírt arról, hogy Pest megyében a múzeumok többségének februárban, takarékossági okokból, bezárva kell tartania. Persze, ez akár még indokolt is lehet, ha senki nem látogatja őket, de ezt a léptéket kellene először tisztázni és csak utána kellene jó nagyokat mondani.

Egy nemzeti kormány kultúrpolitikája szerintem nem attól jó, hogy megalomán víziókat pufffogtat, hanem attól, hogy valóban működteti a nemzeti kultúrát.

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.17. 07:16:44

@Alfőmérnök:
azután, hogy a berlini hollóemlékművet esti szarásra és egész napos hugyozásra használják az egészségesebb lelkületű németek, hát merész dolog lett volna úgy kialakítani, hogy közé lehessen menni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.17. 07:20:24

@mavo:
:) nem, nem automatikusan. csak lereagálva, hogy az egykori romantikus "konzervek" magának tetsző /tehát hazaáruló/ szarokat gondolnak.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.17. 07:23:39

@bbjnick:
az internetes elérhetőségekben igazad van.
a bivalybasznádi kikerics múzeumra meg annyi szüksége van egy falunak, mint azokra a gigahitelekből épült tornacsarnokokra, meg wellness központokra amik miatt becsődölnek a falusi önkormányzatok.
a kutya nem megy ezekbe a múziumokba. néha néhány gyereket beterelnek, aztán mikor nem néz oda a teremőr néni, akkor a marit csöcsözik.

Passato Prossimo 2011.02.17. 07:55:28

négyes metró, olimpia??

de ki emlékszik már az osztrák-magyar közös világkiállításra 1995-ből??!!

jó poszt

56-os emlékművet szeretem
lebontani, áthelyezni enhyén szólva sem lenne elegáns

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 08:22:11

@mavo: Ajvé.
De ha már, akkor mondsza, egyetértésügyileg főbb vonalnak lehet-e vennem a Ráday-féle beleavatkozást dehonesztáló mellékmondatomat is, meg a szoc.lib.kult.pol. semmivel sem jobb mivoltát felemlegetőt is?

ビンセント・ベガ 2011.02.17. 08:54:37

@Mr. Acid: @Dr. Zerge: Ha beleolvastok az interjúkba amit adott a kinevezésekor (akár index, mancs... akármi) nem tűnik ő rosszindulatúnak. Csak teljesen súlytalan szegény, úgy rángatják dróton akár felülről, akár a minisztériumon belül ahogy akarják. Egy egyszerű picit elvont, művészemberre formált kesztyűbáb.

És igen, pont azért ő van ott - Dr. Zerge 1-es pont - amiért semmi keresnivalója nem lehetne itt; mert pont emiatt lehet vele megcsinálni a fentieket.

A kedvencem az volt, amikor határozottan kijelentette hogy neki szava van a kultúra területén, tett is javaslatot az NKA elnöki posztjára... Határozottan kijelentette azt is Jankovics Marcell (akinek a neve forgott a sajtóban) nem szerepel ezek között, aztán két napra rá kinevezték Jankovicsot. Ez mindent elmond kb.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 09:20:19

@ビンセント・ベガ: Nem, nem rosszindulatú, persze. Csak olyan-amilyen, meg olyan és annyi vaj van a füle mögött, amilyen és amennyi. Szerencsésebb társadalmakban még akár kötete is megjelenhetne egy ilyen embernek. Magánkiadásban. A rávalót meg megkereshetné zavartalanul. Mint éjszakai portás valami vegyiüzemben. Mikután leülte azt a pár évet, ami a közpénzek dézsmálásáért dukál.

De persze, az igazán rettenetes nem ő. Hanem az, amit a kultúra területén művelnek a fiúk. Már megint.

Komolyan nem értem. '98-'02 között, igaz kib. szerencsés külgazdasági környezetben, de életképes gazd.pol.-t csináltak. Hogy most mi lesz, fene se tudja, de az elmúlt 8 évnél csak jobb lehet. A kül.pol.-juk mindig is értelmesebb volt, mind bárkinek az elmúlt évszázadban (persze voltak/vannak hibák, hja kérem, a diplomácia finomságait évszázadokig szokás tanulni.) Mostanság mintha kezdenék azt is érteni, hogy mik a 21. század igazi kihívásai. Csak az a kurva kultúra, az nem megy nekik. De az nagyon nem. Na jó, Millenáris, Terror Háza, Holokauszt Emlékközpont, Emlékpont, Modem. Asszem ennyi a javukra írandó. De hát ez édeskevés. És az elkúrások listája meg olyan hosszú, hogy bele sem érdemes kezdeni.

Alfőmérnök 2011.02.17. 10:17:51

@Grift: Esetleg ki lehetett volna tenni egy szarni-hugyozni tilos táblát.

Amúgy szép mementója az emlékmű annak, hogy mekkora birkanépség a magyar, ötven év elteltével is a komcsi bandát engedték hatalomra kerülni.

Harald Blåtand 2011.02.17. 10:21:34

@Mr. Acid: Ez igazából tényleg nem Szőcs ötlete, ezt az egész debil múzeuminegyedes lázálmot szegény Tarlóssal már évekkel ezelőtt meghirdettették még wannabe főpolgármonsterként, csak senki nem vette észre (egyedül tán Tokfalvi figyelt fel a lopakodó hülyeségre). Tekintve, hogy milyen szintű költségvetésekkel dolgozik egy-egy átlagos múzeum, és hogy néha törvényes határidőn túli megbízásos szerződésekkel kénytelenek operálni már két évtizede, katasztrofális a raktárhelyzet, meg néha a villanyszámla kigazdálkodása is szó szerint nehéz, ennek a nyilván soha meg nem valósuló merjünknagyoklenni gigaprojektnek a tervezésére költeni kulturális kormányzati pénzeket szerintem morálisan is minősíthetetlen, illetve az országos múzeumhálózat valós állapotának olyan szintű nem ismeréséről tanúskodik, amit fel sem mernék tételezni. Az egészből tán a nagyobb fotográfiatörténeti múzeum terve tűnik értelmesnek, tekintve a rengeteg múzeumi raktárban többé-kevésbé gondozatlanul heverő sok efféle anyagot, de amíg a szentesi múzeumnak arra nincs pénze, hogy a Fridrich Fényirdában üljön valaki, aki nyitva tartja, addig... na de mindegy.
Ui. remélhetően majd hétvégén bővebben IRL ;-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.02.17. 10:58:11

@aeidennis: haha, ez amennyire érdekes megközelítés, akkora butaság, engedelemmel .

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 11:02:40

@Dr. Zerge:

"főbb vonalnak lehet-e vennem a Ráday-féle beleavatkozást dehonesztáló mellékmondatomat is"

igen, egyetértünk benne.

"meg a szoc.lib.kult.pol. semmivel sem jobb mivoltát felemlegetőt is? "

voltaképpen abban is, hiszen pl. annak a mellékterméke ráday akciója.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 11:05:04

@Grift:

apró szépséghiba a gondolatmenetedben, hogy már akkor elkezdtél prüszkölni, amikor én még egy szót sem írtam a témához. az árulós kitételeidet meg sajna nem lehet komolyan venni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.17. 11:10:26

@jan: nem tudod értékelni a szépet

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.17. 11:36:59

Szőcs két további felvetése az '56-os emlékmű áthelyezése és a Regnum Marianum visszaépítése. "

teljesen egyetértek Szőccsel. de mi van a Liszt repülőtérrel? az hol van?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.17. 13:00:30

@Grift:

Nem állítom én sem, hogy minden mai múzeumba ész nélkül kell önteni a pénzt, de azt igen, hogy: ki kell találni, mi legyen. Vannak (kettő:-D) ex muzeológus történész cimboráim, sokat hallottam a vidéki múzeumokban lévő állapotokról. Például (még mielőtt felépítjük Európa legnagyobb és legmodernebb múzeumnegyedét) készülhetne koncepció arról, hogy hogyan is képzeljük a jövőben ezt a múzeumosdit. De nem csak úgy általában (úgy is), de konkrétan is.

És: ami a Világhálón van, magyar kultúra vonalon, az pedig már a botrány kategóriája. Pedig ez nem kerül(ne) annyiba, mint egy ... (OK, rendben, nem állok neki panaszkodni:-D)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.17. 13:02:09

@Pável:

Miért volna nagyobb butaság, mint a te értelmezésed?

ü
bbjnick

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 13:03:20

@Harald Blåtand: Szentes? Kecskeméten tudok egy fotómuzeumról. Pontosabban a Magyar Fotográfiai Múzeumról. Mi van szentesen? Szentesen lófasz sincs.

Girhes Joe 2011.02.17. 13:03:37

@jan:

És akkor mi van, ha nem autentikus?
Annak hogy valami szép legyen, nem előfeltétele az autentikusság. Ha ma valakinek lenne annyi pénze, hogy építtessen egy stílustiszta neogótikus templomot, az pontosan ugyanannyira lenne szép (vagy éppen egyesek számára unalmas), mint XIX. századi társai. És ez fordítva is igaz: attól, hogy valami autentikus, lehet, hogy értékes lesz, de szép nem feltétlenül. Tipikus példák erre a különféle feltárt romok, amiket meg lehet nézni, el lehet képzelni hogy kb. minek lehettek az alapjai, lehet gondolkodni a régi korok mérnöki teljesítményén - egyszóval értékesek, hasznosak, tudást közvetítenek, de hogy egy rakás, elgazosodott földből kiálló, valaha épületek alapját képző kő _szép_ lenne, hááááát...

Soha nem fogom megérteni azt a, Magyarországon a háború óta uralkodó műemlékvédelmi felfogást, ami szerint az és csakis az védendő, ami autentikus, miközben az esztétika ebben egyáltalán nem játszik szerepet. Ez volt az egyik indoka annak, hogy miért nem állították helyre korrektül a budai várpalotát, a Mária Magdolna templomot, miért hagyták veszni a régi Erzsébet hidat vagy a Dunakorzót. És emiatt csináltak sok helyen olyan rémséges művemléki restaurációkat, ahol a megmaradt több száz éves faltöredékeket csupasz vasbetonnal, rikító vörös téglával, üvegtáblákkal, öntöttvas térelválasztókkal "egészítették ki", mert az jajj-jajj hazugsáááág lett volna, ha egyszerűen helyreállítják a férig elpusztult épületet, ahogy az jobb helyeken szokás. Így viszont autentikusnak ugyan autentikus, csak épp k... ronda.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 13:49:57

@Dr. Zerge:

én speciel a műpát is a javukra írom. némi kis panamázgatással készült, meg tudtommal kimaradt pár apróság, de azért faja. nekem még kívülről is tetszik.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 14:05:41

@mavo: Uhh, ebbe nem mennék bele. Esetleg szimplán ki tudom nyilatkoztatni, hogy mind a MÜPA, mind a Nemzeti belülről kisebb-nagyobb, de nem végzetes, és nem korrigálhatatlan kifogásolni valókkal elfogadható, míg kívülről két építészeti véglet, amelyek egyaránt a szar jelzővel illethetőek, régen meghaladott ízléstelenségek. Tetejébe ez a kulturális negyed projekt csak nem akar rendesen szárbaszökkeni ott, a néhai teherpályaudvaron, valahogy az istennek se belvárosiasodik a vágóhíd és a különféle lepukkant hév vonalak között az a pár lepukkant bérház. És Demján permanens irodaépítkezései sem éppen előrefele mozdítják az ügyet. (Sebaj, majd Finta gyaloghíd-plázája biztos beindít valamit. Szinte látom magam előtt a TTK-s hallgatók hosszú, tömött sorait, amint esténként a laborokból átplázáznak a Nemzetibe vagy a MÜPÁ-ba, de időben elindulnak, hogy még be tudjanak ugrani egy állásinterjúra a Vodafone-hoz. Hábaz'meg, ezek tényleg mind segghülyék.) Szóval nem véletlenül maradt ki a felsorolásból.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 14:09:18

@Dr. Zerge:

ha már szóba került, a nemzeti egy ízléstelen szar, súlyos tervezésbeli hibákkal, de erről tényleg ne nyissunk vitát

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 14:15:40

Hát persze, te már csak tudod, odajársz nap mint nap, ismered az épületet töviről-hegyire, hogyne, hogyne. És főleg értesz is ezekhez a dolgohoz, hogy aszondja építészet, színház, oh jeah.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 14:18:22

@városjáró: Valaki mondja meg Szőcsnek, hogy az Andrásy és a Hősök tere alatt már van egy alagút. Édes istnem, ez tényleg szétitta az összes agyi szinapszisát...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 14:18:48

@Dr. Zerge:

ja, igen. az elhelyezés pedig mezei egyszerű csakazértis, meg jusztse, meg majdmegmutajukaballereknek eredménye, olyan is. az, hogy demján mindenféle extra jogokat kapott, holott a befektetést kamatostul kapja vissza, dettó.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 14:20:08

@Dr. Zerge:

ezt gondolom, mint a színháztervezés és -építés elismert szakembere írod. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.17. 14:28:15

@Dr. Zerge: "istennek se belvárosiasodik a vágóhíd"
Ott újabban 30-40 zenekari próbaterem és egy klub működik. Gyakorlatilag a fél város ott próbál, a Kiscsillagtól a FreshFabrikon át a névtelenekig.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 14:51:06

@mavo: Maradjunk annyiban, hogy több közöm van hozzá, mint neked. És én legalább jártam az épületben, nem egyszer, pincétől a padlásig. Hja, sajnos nem lehet mindenki informatikus...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.17. 14:54:17

@gloire: Ühüm. Hurrá. Ugye ettől még nem lett belváros a középső Ferencváros pereme? És csak hogy megnyugodjak, az ugye megvan, hogy az idézett mondat alanya nem a vágóhíd volt?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.17. 15:02:05

@Dr. Zerge: Semmi gond, csak az érdekesség kedvéért gondoltam megemlíteni (végül is pár száz fiatal megfordul ott naponta). Mindenesetre az biztos, hogy a terület dinamikusan fejlődik, és az egyetlen megvalósult rozsdaövezeti rehabilitációs projekt idáig a Nemzeti és környéke.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.17. 15:06:32

@bbjnick: nincs mogyi, a vízió meg majdnem ingyér van.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 15:12:59

@Dr. Zerge:

akkor mindössze egy forrás vagy számomra a sok közül. mert képzeld el, nem csak úgy a fejecskémből pattant ki, amit írtam. ha megfelelő forrásokra támaszkodsz, és nem hozol ki azokból hülyeségeket, tőlem azt írsz informatikai kérdésekről, amit akarsz.

a "súlyos tervezési hibák" kifejezést ettől visszavonom, mert ez így abszolút nem igaz, ezért elnézést is kérek

sokkal nagyobb baj, hogy szemmel láthatóan pénz nem számít alapon építették (holott a nyertes pályázatot túlköltekezés címén utasította el schwajda), illetve, hogy az ász jelentése szerint nem kifejezetten ragaszkodtak a törvényességhez.

aeidennis 2011.02.17. 16:09:15

@Nadiposzi: Gondolom tisztában vagy vele, hogy mi állt a területen 1944-45-ig teljes pompájában és utána még pár évtizedig romosan. Mielőtt ezt romsivatagot komoly pénzért értelmes emberek odarakták.

TG69 2011.02.17. 16:16:11

@tölgy: Ez a tempó beleillik a ballib progresszív ethoszba, meg a populizmus néphülyítéseibe, node egy konzerv kormányzat azért adhatna legalább a látszatra :).

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2011.02.17. 16:37:44

@Dr. Zerge:
"...kívülről két építészeti véglet, amelyek egyaránt a szar jelzővel illethetőek, régen meghaladott ízléstelenségek."
A Müpa épületére egyáltalán nem áll meg az állításod (a Nemzetire vonatkozóan igen).

Nem véletlenül nyerte a Müpa az építészeti szakma egyik legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d'Excellence 2006. évi díját.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.17. 17:02:24

@Carlos>: ahogy az évek telnek, és ízlésem formálódik :) egyre rosszabb a véleményem a Nemzetiről, és egyre jobb a MüPáról.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.17. 19:31:47

@TG69: Szőcsöt nem mondanám konzervnek. De eddig a bődliig semmivel sem hívta fel a figyelmet magára.
Könnyű szívvel mondok le róla, mehet a levesbe jövőre.

Nadiposzi (törölt) 2011.02.17. 21:01:41

A megsérült és elbontott Teleki palota alól a középkori Buda maradványai kerültek elő, köztük pl. a legkorábbi 13. sz.-i várfal részletei.
Namost ez az az "odarakott romsivatag". A középkori romok bemutatási módját lehet kutyázni, de ezek a romok nem tüntethetőek el, örökségvédelem miegymás.

aeidennis 2011.02.17. 22:20:45

@Nadiposzi: Még szerencse, hogy a II. vh után senkinek nem jutott eszébe a pesti városfalat teljes egészében romsivatagként bemutatni a lakosságnak...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.17. 23:09:11

@tölgy:

"Szőcsöt nem mondanám konzervnek. De eddig a bődliig semmivel sem hívta fel a figyelmet magára."

a feledékenység a jóisten ajándéka.

hacsaturján 2011.02.18. 05:30:21

legalább egy óccó, pici kínai gödröt azér köllene építeni, naaaa, lécci, lécci!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 09:19:24

@Carlos>: Hát, a tekintetes építész-ítészek nyilván nem a külsejéért adták a díjat. A csudálatos kőbányai kisvállalkozóné ízlésvilágú esti "dísz"kivilágítást meg tán nem is látták. Egyebekben Hitler anno majdnem kapott egy béke-Nobelt (Obama meg tulképp a megválasztásáért kapott is) ezzel csak arra utalnék finoman, hogy faszomat sem érdekelnek a mindenféle díjak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.18. 09:22:57

@tölgy:

Nekem nincs ellenemre a vizionálás, de csak a munka mellett és nem helyette:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.18. 09:32:21

@Dr. Zerge:

"mind a MÜPA, mind a Nemzeti (...) régen meghaladott ízléstelenségek" --- írod.

Papíron bizonyára nagyon jól néztek ki ezek az épületek, de a megvalósítás már korántsem lett tökéletes. Nekem olyan érzésem van, mintha a választott építőanyagok ellenálltak volna a tervező képzeletének, alkalmatlanok lettek volna a vízió formábaöntésére. Ezért van gagyihatása mindkét épületnek. Talán, ha megtalálják/megtalálták volna a megfelelő anyagokat, jobb lenne az összhatás.

ü
bbjnick

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 10:15:09

@bbjnick: Hát, a Nemzeti külseje bármiféle anyagból egy merő ostobaság és ízléstelenség. Ráadásul a föld alá vinni elfelejtett HÉV-től eltekintve szinte ideális környezetben áll, mármint épület-esztétikai értelemben - majd a melléépülő irodaház ront még ezen (illetőleg esetünkben javít, mert takarja ezt a fost) - ritka nagy elbaszásnak vélem. Egyetlen pozitívum a park, és benne a szobrok.

A MÜPA nehezebb dió, szar helyre álmodták, sok tekintetben kényszerpályákon mozoghattak csak. De ettől még lehetett volna ennél a szögletes, unalmas nagy tömbökben fogalmazó stílnél előremutatóbb irányba keresgélni. És van a homlokzatban valami léptéktévesztés. Az épület közelében egyszerűen nem jó lenni. Mondjuk lehet ez valami rafinált terv, hogy ha már eddig eljöttél, akkor mars be, ott jobb lesz, de kockázatos egy terv, mert mi van, ha köszönöm, és inkább elfutok?

Persze, ha választásként merül föl a kérdés, akkor nyilván sokkal inkább MÜPA, mint Nemzeti. Az utóbbi egészen egyszerűen egy jól képzett ám művészi tehetségnek tragikusan híján lévő építőiparos ízléstelen lázálma. Az előbbi kétségtelenül értékelhető műépítészet, csak éppen messze nem jelentős.

És még egyszer: belül mindkét épület nagyságrendekkel jobb, mint kívül, funkcionalitásukban pedig szinte hibátlanok. Csak hát egy épületnél ezek a belépőszintek, és a külcsín a meghatározó, a maradandó, amivel évszázadig kell együtt élnünk.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.02.18. 10:53:09

@Dr. Zerge: a MüPa belül sokkal jobb, mint kívülről, a Nemzeti belülről is egy elfuserált, nyomasztó hely. A miniplazára emlékeztető posztmodern-barokk aula a fölösleges teraszocskákkal; a kicsi, rossz formájú, és alul is két részre osztott nézőtér... ehh... a MüPa nagyterme viszont gyönyörű, letisztult formavilággal rendelkezik.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 11:24:08

@rajcsányi.gellért (ergé): Részben igaz, részben nem. A Nemzeti belső tereit leginkább a belsőépítész cseszi el. Egyel tovább törpölt szegényke, mint kellett volna. Viszont egy szőnyeg, egy festés, egy garnitúra bútor max. egy évtized, és lehet javítani. Építészetileg a nézőtéren kívüli közönségterek nagyvonalúsága, térbősége kifejezetten felüdülés, a sok bérházba applikált budapesti színház folyton túlzsúfolódó kényszerterei után. A minipláza ordas túlzás, ráadásul az uralkodó plázastíl éppen hogy a MÜPA-bélinek valami gagyizált kiadása. A foyer tagolásán el lehet vekengni, de a Gellérthegy-irányú dunai panoráma a nagy üvegfalon át dettó rendben. A nézőtér szintén színeiben elbaszott leginkább. Építészetileg a páholyokat nevezném ostobaságnak - más kérdés, hogy nélkülük meg esztétikailag volna igen buta az a két fal. Tehát azért a tökéletestől nyilván messze elmarad, de ez nem egyenlő azzal, hogy szar az egész. Minden más elterjedt kifogás urban legend, vagy olyan maximalista elvárás, amit semmi más színházépüléettel szemben nem fogalmaz meg soha senki, ergo jogos a gyanú, hogy politikai alapú hiszti. A nézőtérméret meg úgy jó, ahogy van. Pont ekkora kell, és ilyen színpad-néző viszony ma egy nemzetibe, egy ekkora országban. Ha valami eleve jó abban a koncepcióban, hát az éppen a nagyterem nézőtérmérete és -lejtése, tagolása valamint a Gobbi Színpad ahogy van.

És akkor van, amit a néző nem lát, de az épületnek a nagyobbik része. Átgondolt, praktikus, nagyvonalú.

Egyebekben igen, a MÜPA belsőépítészetileg is jobb, persze, persze.

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2011.02.18. 11:41:01

@Dr. Zerge: nem akarok ízlésekről sokat vitázni, de:

- díj és díj között van különbség. Ez esetben politikai érdek nem motiválhatta a díj odaítélőit, és szakmai érdekcsoportot sem nagyon bírok felfedezni - vagy a Wall Street Journal és a FIABCI be akartak nyalni a magyar építész szakmának?

- kívülről szar, de belül ok, ezért odaítéljük a Prix d'Excellence 2006. évi fődíját - ez nem így megy.

- van egy olyan gyanúm, hogy úgy képzeled a "szögletes, nagy tömbökben fogalmazó" építészet az szar. Ezzel nem vagy egyedül, sokan gondolják M.o-on ugyanígy, talán mert a "szögletes" építészet korszaka hazánkban csak a lakótelep építészetben tombolt, így ehhez kapcsolódó reflexek alapján ítélkeznek. Sokan még azt a zöldséget is hozzáteszik, hogy ez a szocreál. Kicsit utána kéne nézned a minimalista építészet témájának.

- a fények a mai múzeumépítészet trendjének része, a turizmus célpontjaivá váló kulturális központok követelménye. Kell valami játékos, feltűnő, szürreális, emblematikus - egy minimalista szemléletű épület esetében ez lehet a fények játéka. Szerintem ízlésesen oldották meg.

- a Nemzeti Színház belül is ugyanazt az ízléstelen, rossz anyagválasztású gagyi egyveleget képviseli, mint kívül.
(bevillannak pl. a színházterem kék műbőr-hatású bevonattal ellátott koporsó formájú modern erkélyei, körülöttük a már-már realisztikus romantikus virágcsokrokat formázó fali lámpatestekkel; vagy a váróterek Sooters minőségű (ha erre még emlékeztek) csillogó fémes felületű kiegészítői az arisztokratikusnak gondolt olcsó szőnyegekkel és kárpitokkal, stb. Ja és nézzetek egyszer fel belül a bejárati szakasz oszlopainak tetejéig - nem sikerült találkozni a csomópontoknak, ilyet még életemben nem láttam.)

- a Nemzeti körül szétszórt dekorációk szobrászati értéke ugyanolyan, mint az épület építészeti értéke. 19. szd.-i formák romantikus és provincionális szósszal nyakon öntve, szimbolizmussal megerőszakolva - nem részletezem. A zikkurat kiötletelőjét is hatóságilag tiltanám el az építészettől. (nem kellene egy facebook mozgalmat indítani legalább a zikkurat elbontására?)

A MüPa legnagyobb tragédiája, a ténylegesen rossz helyszínen kívül az, ami előtte van. Egy ilyen épülethez nyilván tervezni kellett volna egy külső teret is, ahol pl. jó leülni a fűbe, de ezt lefoglalta a Nemzeti és nyúlványai, valamint parkolója. Az irodaházak valóban jótékonyan kezdik eltakarni a Nemzetit, legalább az egyik oldalról, ebben igazat adok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 12:01:42

@Carlos>:

"- van egy olyan gyanúm, hogy úgy képzeled a "szögletes, nagy tömbökben fogalmazó" építészet az szar. Ezzel nem vagy egyedül, sokan gondolják M.o-on ugyanígy, talán mert a "szögletes" építészet korszaka hazánkban csak a lakótelep építészetben tombolt, így ehhez kapcsolódó reflexek alapján ítélkeznek. Sokan még azt a zöldséget is hozzáteszik, hogy ez a szocreál. Kicsit utána kéne nézned a minimalista építészet témájának."

Ugye én azt sehol nem mondtam, hogy eleve szar volna a nagy, szögletes tömbökben fogalmazás, de hát már rég nem elvárás itt sem a szövegértés. Hogy utána lakótelepezel, meg szocreálozol, majd, mintha mindezt én hoztam volna föl, elküldesz a minimalizmus mibenlétéről tájékozódni, bocs, de nem engem minősít.

Díjakról mondtam amit mondtam, szvsz az is világos, de ha tetszik hosszan hamisítgathatod azt is, biztos van itt jó pár agyarogyott, aki szintén csak írni tud - úgy, ahogy -, de olvasni nem, nekik bejön az ilyesmi.

Jah, ízlésekről tényleg nem érdemes.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.18. 12:25:30

gondoljanak a kálvin teret szétcsesző üveg épületre. azért is valami szakmai díjat kapott a ribanc aki tervezte.
és amúgy az egész magyar építészet, a holland csodapalotával a dózsagyörgyúton, egy rakás tragikus szar.

a nemzetive, müpával kapcsolatban meg zergének igaza van.

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2011.02.18. 12:25:40

@Dr. Zerge:
"De ettől még lehetett volna ennél a szögletes, unalmas nagy tömbökben fogalmazó stílnél előremutatóbb irányba keresgélni."

Ebből a mondatból logikailag az következik, hogy maga A STÍLUS (szögletes, nagy tömbökben fogalmazó), amivel problémád van, és nem az pl., hogy az adott stíluson belül hogyan éltek pl. a formai lehetőségekkel. A problémád pedig az, hogy nem időszerű (lehetett volna...előremutatóbb irányba keresgélni), ami viszont nem igaz és pláne nem igaz 2000-2005-re, amikor tervezték és építették. Ezért javasoltam a minimalista építészet mai helyzetével kapcsolatos tájékozódást.

A díjról pedig én is mondtam amit mondtam. Ez nem egy politikai nyomásnak kitett díj, sőt még szakmai érdekcsoportok nyomása sem feltételezhető a magyar építész szakma javára.

Nem kell megsértődni és szövegértősdizni.

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2011.02.18. 12:49:13

@Grift: A "holland csodapalotát" Erick Van Egeraat tervezte, így annak nem sok köze van a magyar építészethez. Szerintem jó épület, de a mellette felújított szocreál tömb még annál is jobb.

A Kálvin tér és úgy általában a magyar építészet színvonalának silányságával viszont egyetértek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.18. 12:57:40

@Carlos>:
azért említettem azt a szart, mert szinte közmegegyezés volt róla egy időben, hogy na az ám a csoda. a lámpás a magyar építészet sötétjében. ezzel arra kívántam rávilágítani, hogy a szarnak, szar a mintája.

TG69 2011.02.18. 13:21:54

@Carlos>: A MÜPA szerintem egy márványlapokkal telerakott TESCO/CORA :). Amikor megkapja az éjszakai kivilágítást, akkor lesz izgalmas, de egy épületnek egész nap élni kellene ez meg nem tud. Kb olyan sorsot tudok elképzelni neki, mint a Duna parti szállodáinknak. Egyékbént elkeserítő, hogy sem a belváros masszív stílusjegyeivel, sem az új építészti területekkel sem tudunk mit kezdeni néhány kivételtől eltekintve.

TG69 2011.02.18. 13:34:18

@Carlos>: Nem vagyok szakértő, de szerintem ezekkel az épületekkel az a baj, hogy túlságosan nagyok. Az ING székház is egy mérettel nagyobb a kelleténél. Budapestnek elsődlegesen nem új, fantasztikus épületekre van szüksége, hanem élhető közterületekre. 10 évig laktam a környéken és gyakorlatilag úgy lakhatatlan, hogy Pest egyik legszebb része (Városliget, Fasor, Benczúr, Délibáb, Andrássy, Lendvai utcák).

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2011.02.18. 13:59:57

Szőcs nyilatkozataiban nekem első sorban a kommunista pribékhad által levegőbe repített Regnum Marianum templom újjáépítésének terve dobogtatta meg a szívemet. Istenem, hátha a vörös börtön lakatának leverése után húsz évvel rájövünk, hogy az ajtó nyitva áll...

Az eredeti, barbár tervtől viszont (verjük szét a Szépmvészeti lépcsőjét) a maradék hajam szála is az égnek meredt. Huxley jutott eszembe (milyen ritkán idézik manapság!), hogy "ami régi, el vele, csak így jutunk felfele"

Érdekes/érdemes megfigyelni a régebbi fotókon a Hősök tere és a mai Dózsa György út (mi a frásznak kell a mai napig meghagyni az összes félhülye balos utcanevet, mi a fene köze van egy zűrös, a balos/marxista idióták által túlértékelt lázadás szervezőjének a Ligethez?) környékét, feltűnik a vörös rezsim agybajos terészetgyűlölete. A Liget szinte a szélső házsorig húzódott, iszonyatos mennyiségű fát vágtak ki a barbárok (és mint említettem, leromboltak egy, csőcselékük korabeli terrorjára emlékező templomot) hogy vonulhassank apjuk, sztálin rút szobra előtt. Lehet, hogy elférne egy-két kisebb múzeumi épület is, sokkal fontosabb vona visszatelepíteni az árnyas sétányokat inkább. Az újjáépített templom pedig immár másodszor emlkezhetne a kommunizmus bukására. A vonulós balosok pedig masírozhatnának nyugodtan Keletre..., de nem a Ligetben. hanem ahol nekik teszik.

Az említett/érintett negyedek között fontos lenne végre a Honvéd Parancsnokság restaurálása is, bővebben lásd rövidesen a blogomban!

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2011.02.18. 14:11:10

@TG69: ...hát igen. Szerintem is élhető városi közterekre lenne a legnagyobb szükség. Autó kultusz és járdán parkoló kocsisor helyett növekvő zöldterület, fűszeresek, kávéházak, kerékpárbarát infrastruktúra, utcai rendezvények, stb. De ehhez a kérdéshez már nem sok köze van az ING székháznak, vagy a MüPa építészeti stílusának.
Az a környék szerintem is teljesen élettelen.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.18. 14:49:00

@Grift: Ajvé, egyik nap Mavo, másik nap Grift. Végig kell gondolnom, mit rontok el ennyire...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.19. 07:39:58

@Dr. Zerge:

talán kicsit (=sokkal) kevesebb előítélet, egy kicsit (=sokkal) kevesebb gőg, meg effélék

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.19. 07:50:58

@tempefoi:

a logodból áradó tömény gyűlölet egy dolog. lehet azt jól is leírni, és akkor az ember egy idő után tisztán a szöveggel tud foglalkozni, elvonatkoztat attól, hogy valaki folyton arról ír, kit, miért, hogyan gyűlöl. a nagyobb baj az, hogy rossz olvasni, AHOGYAN írsz. klisé klisé hátán, közhelyes képek, csikorog az egész ... brrr.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.19. 09:44:45

@mavo: Talán kicsit több könnyedség, lazaság netán egy csipetnyi ún. humorérzék. (Értem én, hogy a szoftverek és hardverek világa kocka, de a mátrixon kívül a dolgok kissé bonyolultabbak. Egyszersmind érdekesebbek, izgalmasabbak.)

Harald Blåtand 2011.02.19. 11:23:03

@Dr. Zerge: Szentesen a Koszta József Múzeum egyik kiállítóhelye a Fridrich Fényirda, picike, de eléggé látványos, komplett régi fotóműhely, fakamerával, sötétkamrával, iszonyatos mennyiségű apró tárggyal, üvegnegatívok, nyaktámasz stb. csak épp külön kérésre nyitják ki a múzeumból átbattyogva, így a kutya sem tud róla.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.19. 11:51:45

@Dr. Zerge:
nem értem magát. szerintem mavo elmebeteg, de nem az a tipikus számológépes szakember. a betegsége erősebb a szokott bitkarakternél. láncdohányos, alkoholista, drogos, divatos szóval politoxikomán, éjszakázik, ha hazavetődik hajnalban, teleengedi a kétes tisztaságú kádat, beleül, a kád peremén keresztbe rakott deszkára tett laptopon ontja a beteg faszságait, közben számolatlanul maszturbál, aztán félájultan kikecmereg a vízből, aminek a tetejét szürke szappantúró, szőrszálak, és a belegabalyodott főtt ejakulátum foszlányok borítják. szóval ne képzelje annyira kockának az ő bonyolult életét.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 08:06:10

Ja, lépcsőházi gondolat: eriggyen má' mindenki Dániába minimalizmust hesszölni! (Pölö Operaház, Koppenhága, hogy mondjunk egy folyóparti, zenés, nagy, kulturális házat.) Utána asszem érthető lesz, amit a MÜPA külsejéről írtam..

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 08:17:19

@Grift: Maradj má', hát az ámítógépes világban is vannak meg nem értett Michelangelók, akik belerokkanak a folytonos digitális széklábfarigcsálásba. Mavo egy ilyen, csuklóból intézi a napi rutint, közben folyvást többre vágyik, egy afféle be nem robbant bilgéc ő, és lehet, hogy meg is volna hozzá a szakmai kompetencia, sőt, a szellemi adottságok is meglehetnek, de valami az emberi oldalon hibádzik, vagy csak egyszerűen nincs szerencséje, így marad átlagos rendszergazda, vagy valami marginális résztermék fejlesztő helyettes kisegítő alsegédprogramozó, unja is az egészet, de hát az anyagi biztonság, ugye. És akkor cigi, pia, meg a nethuszárkodás. De nője szerintem van. Szóval nem minden kocka úgy kocka. Persze ettől még alapvetően kocka.

tyto 2011.02.20. 09:53:16

én sajnálom, hogy nem lesz földalatti része a múzeumnak.

ezen kívül meg, az általatok említett épületek közül csak a nemzeti színházat utálom. meg az időkereket a ligetben.
a nemzetiben pont az a roppant bosszantó, hogy amikor megy a darab, azaz sötét van, akkor mintha rendben lenne minden. de aztán jön a fény, ...
nekem ez jellegzetesen magyar dolog. xy politikai hatalom megkeres wz szervilis építészt, és a kis kockás füzettel a kezében, amiben otthon a gyerekekkel meg anyuval lerajzolták, hogy mit szeretnének, elővezeti a tervét. és szervilis építész rátesz még egy lapáttal. sanos ezt az épületet azzal sem lehetne megmenteni, ha minden burkolatot leszednének, mert úgy is ronda. a nagy erkély, a kellően elég belső tér, meg a szép kilátás az oké, de a sok csicsa, a vízben timpanon, a szaró gobbihilda, a ronda arany színű alakok a homlokzaton.....halál. plusz japán kert.
viszont sokat járunk oda, mert szuper darabok vannak. megnézzük még azt a párat, amit eddig nem, mert alighanem nemsokára már csak csongor és tünde lesz, meg erkölcsös népnemzeti cucc.
és nem tudom, hogy a gagyi sky, meg a világ legrondább padlószőnyegei azok hogyan keveredtek oda. már azon kívül hogy xy érintett nagybátyjának a cége éppen ilyeneket forgalmaz.

amit sajnálok, az igazából a régi nemzeti színház lebontása, mert arra nem volt szükség.

az hogy mindig vannak vitatott szépségű új épületek, ....hát igen. ha nem tetszik majd valamely utókor megválik tőle. olyanunk még nincs, mint agbar toronyház pl. (link lent) bár nekem azzal sincs bajom. én meglehetősen bírom, ha együtt van a régi az újjal. a louvre piramisa az egyik nagy kedvencem. a nagy üvegfelületű épületek tulajdonképpen csak megsokszorozzák a tükröződésükkel a többi épületet. és a többi épület, mondjuk a kálvin téren, vagy az astoriánál régi.

( www.google.hu/imgres?imgurl=http://innovativebuildings.net/wp-content/uploads/2010/10/Agbar-Tower-4.jpg&imgrefurl=http://innovativebuildings.net/2010/10/30/agbar-tower-spain/&h=497&w=800&sz=195&tbnid=JbK5pqvEdjBA4M:&tbnh=89&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dagbar%2Btower&zoom=1&q=agbar+tower&hl=hu&usg=__sA250h9kugff2DHCudnJGjK59eI=&sa=X&ei=3dRgTf2AAcHDswbkxMW2CA&ved=0CCkQ9QEwAQ)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.20. 10:10:49

@Dr. Zerge:

kéne valami olyat, hogy kicsit elfelejted az előítéleteidet. nem tudom, nem is érdekel, mi a szakmád, hol dolgozol, ki a búbánatos fasz vagy egyáltalán, de ha tudnám, se akarnám a kommentjeidet az alapján értékelni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.20. 10:15:35

@Dr. Zerge:

"De nője szerintem van."

rendes vagy. szóval mégsem vagyok buzi.

viccesek vagytok amúgy grifttel, ahogy a kockát képzelgetitek. na hajrá srácok, több fröcsögő gecit, és több kábszert, úgy bulvárabb. :)

na, megyek vissza a döglött birka földi maradványaihoz, oszt kavarok rajta egyet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.20. 10:35:43

@Dr. Zerge:
nője van? hát persze, és gyereke is, akit mikor hajnalban kikel a habokból, mint vénusz, tolakodóan szájon is csókol, úgy!, még mielőtt az asszony mellé dől.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.20. 10:56:00

@Grift:

álmodozol, te szeretnél így élni

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.20. 13:25:29

@mavo: Vazze, neked tényleg csak az a szöveg tud ironikus/évődő/élcelődő lenni, aminek a végére sok baszott szmájlit rajzol az ember?! Tényleg kocka vagy, hallod...

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2011.02.20. 15:19:32

Nem a MüPa építészeti, hanem a Fidesz kulturális elképzeléseihez egy újabb adalék:

Ha jók az információim, május 14-én nevezik meg (ismét pályáztatás nélkül, mint a Műcsarnok esetében) a MüPa új igazgatóját, aki nem más lesz, mint az egykori Happy End kft. vezetője.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.20. 18:46:53

@Dr. Zerge:

ja, hogy amikor azt fejtegeted, hogy mennyire nincs humorom, merugye hülye kocka vagyok, az igazából irónia, tehát valójában kurva jó a humorom.

értem, értem.
süti beállítások módosítása