Protekcionizmus kontra kocsmapolitikus bojkott
2011. január 26. írta: Doktor Kottász

Protekcionizmus kontra kocsmapolitikus bojkott

  Azzal kezdeném, hogy sok bajom van ezzel a különadóval, de a nyavalygó multikkal is. Előbbivel az, hogy lelki szemeimmel látom, hogy a kormányülés, amelyen kitalálták, körülbelül úgy nézett ki, mint a Brian életében az a jelenet, amikor a derék júdeaiak felsorolják, hogy mit is köszönhetnek a rómaiaknak. Az Angela néni szoknyájához szaladó multi meg azért gyanús, mert ha egy nagyvállalat valóban ellehetetlenül a kiszámíthatatlanul alakuló és barbarizálódó politikai közegben, vagy sérülnek a szent piac és az áldott verseny írott és íratlan szabályai, akkor vonuljon ki. Kész. 

  A magam részéről a már-már mozgalmi méreteket öltő rinyálást egy csipetnyit visszataszítóbbnak érzem, ám eszembe sem jutna, hogy ezen a helyzeten bojkott-felhívással kéne segíteni. Harmincnégyen, autószerelőtől, írón, politológuson át egészen Pozsgay Imréig ezt így gondolták. Mivel többé-kevésbé jobboldalhoz kötődő figurákról van szó, máris lesz még egy kifogásom az akcióval. Ez pedig a forma maga: az ilyen aláírósdit hagyjuk már meg a balmarháknak. Annyira naiv ugyanis, hogy a cél érdekében, Captain Planet módra összeolvadó „értelmiségiek” (már a szó is) széles néprétegeket bírnak rá, hogy ne vegyen olcsó tejet a madaras teszkóban, csak mert a vállalat „idejét múlt imperialista dogmákkal mesterségesen fenntartja a társadalmi különbségeket”.

  Továbbá semmi szükség újabb frontra. Persze az anyavállalthoz nem fog eljutni Franciaországba, Nagy-Britanniába, Németországba, hogy egy tízmilliós ország tanszékvezetője harmincadmagával fúj rájuk. De a hazai beosztottaik, a „komprádorelit”, akitől a szolidaritást várjuk, akivel össze akarunk fogni, és persze akinek az extraprofitjával akarjuk kihúzni magunkat a szarból, az bizony meg fogja jegyezni, hogy kormányközeli alakok igyekeztek nekik keresztbe tenni, még ha a maguk kicsinyes, provinciális módján is. (Az már tényleg csak hab a tortán, hogy az extraprofitnak ugye direkt kedvezni szokott a bojkott.)

  Amit viszont jó lenne propagálnia ennek a társaságnak, ha már ennyi szabadidejük van, az az egészséges protekcionizmus. Nem ennyire kemény, és látványos mint ez az akció, eredménye is deklaráltan később következik, de a legjobb benne az, hogy akár a multikat is érdekeltté lehet tenni benne. Ha ugyanis igény lesz a magyar árura, vagy inkább úgy mondom: ha kifejezetten a magyar árura lesz igény, akkor cégünk máris érdekelt lesz abban, hogy tartson ilyet. Ehhez persze józan és higgadt kommunikáció szükséges, tehát nem Nimród-kakaóról, Árpád-vodkáról, Emese-rúzsról, Koppány-kotonról, és Turul-Tescóról kell beszélni, hanem létező, hús-vér magyar árukról. Már csak azért is, mert ezek vásárlásának nem az a jutalma, hogy homlokon csókolja az embert a Babba Mária, hanem az, hogy kinéz tőle valahogy az ország GDP-je.

  Egyszerű ez, mint egy Ke$ha-refrén, de azért nem kéne hagyni, hogy a józan paraszti ész kocsmapolitikai adok-kapokban homályosuljon el. Vagyis lehet hőbörögni, meg asztalt csapkodni is egy sörözőben, de pénzt keresni az szokott, aki megteríti ugyanezt az asztalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr922612413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.26. 12:13:40

Csatlakozz!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/01/csatlakozunk.html
Mar megkerdeznem, hogy Bogar Laci, a professzor miota kotodik a jobboldalhoz? Aki globalis szabadsagharcot vizional a kizsakmanyolo globalszivattyuk ellen, az milyen szempontbol jobboldali? Inkabb Che Guevarara jellemzo az ilyesmi.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.26. 12:27:25

buta szerző! a hazai megszerettetése azzal kezdődik, hogy megutáltatják a prolival az idegent. az idegen nem szép.

"az anyavállalthoz nem fog eljutni Franciaországba, Nagy-Britanniába, Németországba, hogy egy tízmilliós ország tanszékvezetője harmincadmagával fúj rájuk."
na, sok multit tapasztalhattál, te pöcs. ha két doboz csipsszel kevesebb fogy, már megy a multi hungary kft vezetője raportra, az anyavállalathoz.
meg nem kell új frontot nyitni! hanem jól be kell szarni, mi?

shibaura 2011.01.26. 13:00:25

Nekem nagyon visszataszító volt ez a "jajmert elüldözik a befektetőket" hozzáállás. Beszéljünk konkrét cégekről. Kivonul a T-com, a Vodafone, vagy az E-on? Ezek a cégek olyan területen működnek, ahol nehéz újabb területet nyerni. Lássuk be, az új befektetéseket (és munkahelyteremtést) inkább várhatjuk a Daimler típusú cégektől, nem pedig egy beállt piac beállt szereplőitől, mint a hírközlés és az energiaipar. Márpedig, ha jól tudom, a Mercit és társait nem érinti a különadó.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.26. 13:01:30

@Doomhammer: gondolom, te is tudod, hogy Bogár a hazai létező politikai jobb támogatója, kedvelt szélfideszes és jobbikos körökben. TEhát ilyen kontextusban jobbos. Más kérdés, hogy marxoid.

Harald Blåtand 2011.01.26. 13:03:45

Engem az érdekelne, hogy a tudatosmagyarvásárló hogy szakítsa meg az üzleti kapcsolatait pl. az E-on-nal, ha történetesen vannak neki, pláne tél közepén? :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.26. 13:12:39

@post

"Az Angela néni szoknyájához szaladó multi meg azért gyanús, mert ha egy nagyvállalat valóban ellehetetlenül a kiszámíthatatlanul alakuló és barbarizálódó politikai közegben, vagy sérülnek a szent piac és az áldott verseny írott és íratlan szabályai, akkor vonuljon ki. Kész. "

nem hinném, hogy ez ilyen pofonegyszerű lenne. befektettek egy rakat lóvét, annak az eredményeit csak úgy itt hagyni részben nem megy egyik pillanatról a másikra, részben veszteségesnek tűnik, részben pedig jó lenne tudni, az esetleges adókedvezményekért meddig kötelesek itt maradni, és mennyi beruházást eszközölni.

"Ha ugyanis igény lesz a magyar árura, vagy inkább úgy mondom: ha kifejezetten a magyar árura lesz igény, akkor cégünk máris érdekelt lesz abban, hogy tartson ilyet."

ehhez végre szabályozni kellene, mi számítson _valóban_ magyar árunak. tékozló homáron van éppen elég negatív példa "magyar" árukra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.26. 13:19:49

@Doktor Kottász:!

Ismerek néhány öreg kommenistát, régi nagy sólymot, azok szoktak így, ilyen okosan beszélni, mint te, jó @Doktor Kottász:.

Hogy azok a vén muszájbolsevikiek így okoskodnak, az valahol még érthető is, hiszen, annak idején, megtanulták, egzisztenciájuknak önbecsülésük az ára.

De hogy benneteket, a ti generációtokat kik és mivel etettettek meg, hogy ilyen meggyőzően tudjátok már magatokat is meggyőzni arról, hogy az önbecsülés csak felesleges kolonc, amitől minél gyorsabban megszabadulunk, annál jobb, mert csak akadályoz a szabad szárnyalásban, no, az már egy kicsit komplikáltabb kérdés:-(

Mi a baj azzal, ha egy autófényező vagy egy egyetemi professzor felhívást tesz közzé, hogy: "amennyiben lehetőségük van rá, a magyar érdekekkel ellenkező magatartásuk miatt bojkottálják a 13 multi-céget, de közülük legalább egyet zárjanak ki eddigi üzleti partnereik sorából, vagy csökkentsék a minimálisra a vele való kapcsolatot. Ne vásároljanak tőlük, ne vegyék igénybe szolgáltatásaikat, ne tartsák náluk pénzüket, amíg Brüsszelbe és a nyugati médiához szaladnak saját anyagi érdekeik védelméért."; mi a baj ezzel?

Nekem már porbafingó klottgatyás koromban azt tanította nagyanyám, hogy ha udvariatlan velünk vagy rossz árut ad a Hülyegyula gúnynevű boltos, akkor átmegyünk egy másik boltba, ahol tisztességesen bánnak a vásárlóval. Én azóta is ehhez tartom magam, ha valahol flegmáznak, nyikhajkodnak velem vagy megpróbálnak becsapni, az a kereskedő, az az iparos, az a szolgáltató egy életre lemondhat rólam.

Nem az lenne a fontos, hogy a nemzet újra önbecsülésre tegyen szert? Csak az tudja a másik embert, a másik teljesítményét is becsülni, akinek az önbecsülés rendben van, akiben ott a mérték. És akkor jön itt azzal egy fiatal értelmiségi, hogy: jajjj, nem kell itt ugrálni, mert mit szólnak a komprádorok... és ez egyébként is olyan mucsai izé...

Mi mucsai, az önbecsülés?

Itt a Felhívás (eddig több, mint 5000 csatlakoztak hozzá:

polgarinfo.hu/modules.php?name=ePetitions&op=more_info&ePetitionId=17

És itt egy összeállítás arról, hogy mely cégek mószerolták Magyarországot:

www.kerepes.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1204

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.26. 13:33:25

@bbjnick:

akinek az önbecsülés rendben van=akinek az önbecsülése rendben van
Itt a Felhívás (eddig több, mint 5000 csatlakoztak hozzá:=Itt a Felhívás (eddig több, mint 5000-en csatlakoztak hozzá):

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.26. 13:44:01

@bbjnick:
mint ha kimennél az udvarra, s a kutyának szónokolnál önbecsülésről. de ezek tán nem is kutyák. a kutya viszonylag férfias jellem, ezek cicák, mindegy ki tölti eléjük a tejet, lefetyelik.

egy új nik a sok közül 2011.01.26. 13:55:26

Ugyan ki vár szolidaritást a komprádorszivattyú alsókenőitől?

Hámmaga normális?!

Igenis KELL újabb front!

tewton 2011.01.26. 14:01:14

azért ez a cikk lehetne dögösebb is. így annyi az üzenet, hogy "nincs itt semmi látnivaló, menjenek haza", meg egy kicsit elitistább árnyalatú legyenszépavilágizmus.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.26. 14:13:25

@Grift:

"mindegy ki tölti eléjük a tejet, lefetyelik" --- írod.

:-)

ü
bbjnick

tewton 2011.01.26. 14:22:03

@bbjnick:
miért, mi a bajuk a macskák független világlátásával?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.26. 14:29:30

Valamikor a Reakción volt egy poszt, ami valami olyan címmel futott, hogy "Van -e 300 jobboldali értelmiségi?". Jól emlékszem erre? És a hozzászólásokban gyűltek a nevek.
Csak eszembe jutott..

egy új nik a sok közül 2011.01.26. 14:56:38

@tewton:

lehet függetlennek, szabadszelleműnek, liberálisnak nevezni
az opportunista gerinctelenséget -

be is mutatta ezt már három szarka nem oly rég

maga meg tán komprádorszálláscsináló - gyanús a nemlétező macskabecsület mentegetése

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.26. 15:08:35

@málnási: Tegnap este megjelent egy óriási macska a lépcsőházban. Egy öreg, cirmos, kandúr, de akkora, hogy az egész egyszerűen már ijesztő. Mint egy kézilabda, akkora feje volt. Bekéredzkedett a lakásba, nyugodtam végigvonult, azután enni kért (rekedt hangon morgott ránk). Megevett 30 deka avas szalonnát bőröstől, megivott fél liter tejet, szunyókált egy kicsit az ágyon, ásítozott, majd végül elment. Akkora volt, hogy szabályosan röhögtünk, ha nem fényképeztem volna le, azt hinném csak álmodtam . )

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.26. 15:12:59

@dobray: @szmr:
Ah, akkor mondhatjuk ugy is, hogy Bogar Laci, a professzor kitepi a marxista forradalmarok kezebol a vilagforradalom fegyveret, hogy a nemzeti tarsadalomreprodukcio ugyeben vesse be.

Milyen ravasz.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.26. 16:36:57

@gloire:
a pofátlan fíreg! metélt volt, mi? :)

suski 2011.01.26. 18:55:38

Mo-on úgy "gyártják" a magyar árut, hogy behoznak jobb esetben vmi ótvar szart, rosszabb esetben dioxinos ótvar szart és nyomnak rá egy piros-fehér-zöld matricát "magyar termék" felirattal...
Hiába van meg az igény a magyar cuccra, ha egyszer nincs, mert fel lett számolva az élelmiszeripar. Ha mégis van, az 50-100%-kal kerül többe az importnál.
A bojkott akkor lett volna jó ötlet, ha azt is kinyomozzák, hogy ezek a cégek pontosan milyen néven futnak.

Bell & Sebastian 2011.01.26. 18:58:11

"nagyonrég ingyé utazhattá szélhajtányon mosmámeg házhó gyünnek gyapotfőddee niggerekhő"
(Kunte-Kinte)

"Munka, az rengeteg van, csak ingyen."
(Rabroby, fosztóképzős alak)

"Ica-rica-mangalica kóser, magyar faj / hurka, kolbász, tepertő, eszem belőle maj. ..."
(Hungalica együttes)

2011.01.26. 20:00:37

@suski:
Csányira gondolsz?
Köllött csányi bácsinak a pick meg is lett. (meg a többi) méghogy nincs magyar szalámi, húsi. Van, jó drágán, ahogy mondod.

kotász:
Amúgy meg Pozsgay elvtárs(fidesz tanácsadó alkotmányozó) persze hogy nem szereti a multit:):), gondolom volt turista 89 előtt moszkvában, még emlékszik a jóra.
de Koppány-kotont szívesen vásárolnék, javaslom Semjén Zsótit megnyerni reklámarcnak, amint BAZ megyében osztogatja ingyér - kár hogy semmi nem lesz belőle - fel kell vásárolni valamelyik gumigyártót, a manyupból most vóna is rá keret. talán egy facse csoportot már ma létre kéne hozni, hogy pl magyar f@szra magyar kotont, jó poszt, na

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.26. 22:03:47

azt mondjuk külön élvezném, hogyan visítoznának helyi fajvédőink, ha (pl.) szlovákiában elkezdenék bojkottálni a cba-t. :-D

suski 2011.01.27. 01:38:08

@mavo: ha a CBA Moszkv ..oh pardon Brüsszelhez futkosva mószerolná a szlovák kormányt, akkor teljesen jogos lenne.
És a szlovákok meg is csinálnák a bojkottot. Nem úgy mint itt, ahol azt elemzik, hogy kik írták a levelet és nagyokat röhögnek rajtuk.

@bbjnick:
"Nekem már porbafingó klottgatyás koromban azt tanította nagyanyám, hogy ha udvariatlan velünk vagy rossz árut ad a Hülyegyula gúnynevű boltos, akkor átmegyünk egy másik boltba, ahol tisztességesen bánnak a vásárlóval. Én azóta is ehhez tartom magam, ha valahol flegmáznak, nyikhajkodnak velem vagy megpróbálnak becsapni, az a kereskedő, az az iparos, az a szolgáltató egy életre lemondhat rólam."

Na ja, csakhogy én a magam részéről már kipipáltam minden élelmiszerboltot a környéken, kit ezért, kit azért. Úgyhogy lassan már csak a szekrényben tartott tyúkocska marad megoldásként.

suski 2011.01.27. 01:41:18

@Belpo: a Pick szalámi legalább finom. Mondjuk nemtom honnan hozza a húst hozzá.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.01.27. 02:26:44

A Kijevi Egyetemen állítólag feltalálták a multi ellenes spray-t. Kb. 25-30 másodpercig kell fújni a multit, és életjelei fél órán belül (durva becslés) a minimálisra csökkenek. Miután ezzel megvagyunk, a műveletet befejezhetjük a szintén forradalmi multi-leszárító zselével. Ennek használata egy árnyalatnyival bonyolultabb, mint a spray verzióé, de szerencsére könnyűszerrel elsajátítható. Kb. fél cent vastagon vigyük föl a zselét a multira és egyenletesen oszlassuk el. A hatás nem marad el.
Ha mindezzel végeztünk irány az osan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.27. 05:03:22

@tewton:

A macskákkal nekem az égadta világon semmi bajom sincs (mi több, még egyet sem robbantottam fel:-D). Két párhuzamos valóságban élünk (ú.é. én és a macskák), s időnként, ha keresztezzük egymás útját, találkozásaink konfliktus- és érzelemmentesek:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.27. 05:10:02

@suski:

"És a szlovákok meg is csinálnák a bojkottot. Nem úgy mint itt, ahol azt elemzik, hogy kik írták a levelet és nagyokat röhögnek rajtuk." --- írod.

Látod, ebben nagy igazságod vagyon!

"Úgyhogy lassan már csak a szekrényben tartott tyúkocska marad megoldásként." --- írod.

Még az is jobb megoldás, mint a megalázottság érzésével élni ;-)

ü
bbjnick

suski 2011.01.27. 07:42:21

@bbjnick: ja most látom az alsó linkben megtörtént a cégnyomozás, amit hiányoltam. Hát szép kis csapat. Ez a második mammut fél Mo-ot zsebben tartja. Pofám leszakad..

suski 2011.01.27. 07:47:24

@suski: "Magyar Elektrotechnikai Múzeum Közhasznú Társaság Budapest - 100 %"

Na ezt világ életemben " bojkottáltam":-))

"EL-Pöför Epitési és Üzemeltetési Kft. Budapest - 100 %"

ez meg El Topo-nak vmi unokatesója?

Pelso.. 2011.01.27. 08:38:49

-vonuljon ki.Kész.- Aha, majd a szélesgáborok pótolják a kieső működő tőkét, ahogy eddig.
Egyébként, hány multinak a mérlegét láttad, extraprofitot emlegetve?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.27. 11:02:50

@bbjnick: ez veszett ügy.
A nép jól akar élni, nem szabadon vagy büszkén. Ezt tudja Ovi is.
A termelésből alig páran élnek, a zöm járadékos vagy szolgáltató. Ők az olcsó vagy jó szolgáltatásban érdekeltek, legyen az teszkó, tök mindegy. Az eu-nak meg kell a piacunk (egy dioxin-vzsgálatot sec-pec visszavonattak most a németek).
Ezért veszett ügy a protekcionizmus, csak néhány magyar-töri szakos tanár, a parasztok, valamint pár tízezer munkás támogatná.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.27. 15:44:47

@suski:

"ha a CBA Moszkv ..oh pardon Brüsszelhez futkosva mószerolná a szlovák kormányt, akkor teljesen jogos lenne"

talán kezdjük az elején. mert a sivalkodás ugye akkor kezdődne, amikor a szlovákok különadóval sújtanák a cba-t. a "mószerolás" olyan támogatást élvezne itt, hogy ihaj ...

karaulu 2011.01.27. 19:14:46

@tölgy:
Többen támogatják, mint gondolja. Az ismeretségi körömben az emberek fele mondja, hogy magyar árut vesz, ha teheti. A legszegényebbektől ez nem várható el, belátom.

suski 2011.01.28. 01:06:46

@mavo: Orbánék nem egyetlen cégre róttak csak ki különadót.

suski 2011.01.28. 01:07:35

@Pelso..: "Aha, majd a szélesgáborok pótolják a kieső működő tőkét, ahogy eddig."

Nem , majd jön helyette más, akinek megéri.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.28. 05:09:06

@suski:

Szép cifra kis lista, az má' ziher:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.28. 05:18:48

@tölgy:

Van abban igazság amit ír, bár én sokkal erősebbnek érzem a "nemzeti önérzetet" (nevezzük így:-)), mint ahogyan maga (nyilván, más környezetben élünk, más közegben mozgunk). De tudja hogy van ez?! Ahogy a klasszikus is mondja: "Ha szikrányi remény sem volna már, az sem mentesítene a cselekvés felelőssége, kötelessége alól.":-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.28. 07:34:37

@tölgy:
nézze meg a zöldségeseket. a narancs és a banán kivételével mindenre kiírják, hogy magyar. nem véletlenül. /és persze a fele sem az/

suski 2011.01.28. 08:57:55

@Grift: nono, a CBA-ban a narancs is magyar !! Én láttam ilyet...:-))

suski 2011.01.28. 09:06:20

Na tessék, megszólal az okos közgazdász....

eltecon.blog.hu/2011/01/26/vasarolj_helyben_termelt_zoldseget

"A tudatos vásárló a helyi termelőktől vásárol, mert ezzel jót tesz a nemzetgazdaságnak és a környezetnek is. Ha közgazdász vagy, tudod, hogy ez marhaság. Ha a helyi termelőnek komparatív előnye van a távolabbiakkal szemben, akkor úgyis ő marad a piacon, ha nem, akkor a nemzet erőforrásainak pazarlása, ha ő termeli a zöldséget és nem valami mással foglalkozik inkább."

Az a mással foglalkozás a tökeinek szorgos vakargatása lenne jelen állás szerint.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.31. 11:48:11

@suski:

"Orbánék nem egyetlen cégre róttak csak ki különadót. "

jó, akkor legyen a példában mol is, illetve szlovák leánycége a slovnaft. mi változik?
süti beállítások módosítása