A Kárpátok perioikoszai
2011. január 24. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A Kárpátok perioikoszai

Fogarasi-havasok: Magyarország ezeréves határa

  A kettős álllampolgárság immár kipipálva. Sokan kérdezhetik: miért kapnának választójogot is a külhoni kettős állampolgár magyarok? Én inkább megfordítanám a kérdést: miért NE kapnának választójogot, ha már magyar állampolgárokká váltak?

  Az állampolgárság ugyanis jogokkal jár. Az állampolgári jogok közé tartoznak a gazdasági, szociális, kulturális jogok, de mindenekelőtt a politikai viszonyokhoz kapcsolódó jogok. Ezen belül is a szabadságjogok és a politikai jogok csoportját különböztethetjük meg: a politikai jogok közül pedig a választójog, az általános választójog az egyik legfontosabb vívmány, amit jellemzően liberális jogvédők, aktivisták vagy politikai erők az elmúlt kétszáz évben elértek - erre még visszatérek. A választójog tehát erősen kapcsolódik az állampolgársághoz: rendkívül komoly indokok kellenek (ha léteznek ilyenek egyáltalán), hogy ne járjon ez a jog az adott országok bizonyos állampolgárainak.

 Egy ilyen lehetséges okot kihúzhatunk: sem az Európai Unió, sem a Magyarország által megkötött, ránk nézve kötelező szerződések nem gördítenek akadályokat az elé, hogy egy magyar állampolgár szavazójoggal is rendelkezhessen. Viviane Reding igazságügyi EU-biztos szóvivője éppen a magyar kettős állampolgárság ügyéről nyilatkozta azt: az állampolgársággal kapcsolatos ügyekben maguk a tagállamok viselik a felelősséget, és a Bizottságnak nincs hatásköre, nincs lehetősége fellépni ilyen kérdésekben.

  Redinggel egy időben hazai nemzetközi jogászok is hangsúlyozták: csak és kizárólag az adott állam jogosult dönteni arról, kinek ad választójogot. „A megkülönböztetés általános tilalmára vonatkozó kötelezettségen kívül nincs olyan, az állampolgárságot, illetve a választójogot érintő uniós jogszabály, amely a szuverenitást korlátozó módon kötelezné a tagállamokat ezekben a kérdésekben” - fejtette ki Lattmann Tamás. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász is elmondta: nem lehet kifogásolni, ha Magyarország szavazati jogot adna a magyar állampolgárságú határon túli magyaroknak. Szlovákia, Franciaország, Olaszország és Románia is biztosít szavazati jogot a diaszpórában élő, belföldön lakóhellyel nem rendelkező állampolgárainak.

  Azt se felejtsük el, hogy e sorok olvasói közül a legtöbben uniós állampolgárok: az Unió állampolgára az EU bármelyik országában szabadon mozoghat, utazhat és tartózkodhat, a lakóhelye szerinti tagállamban részt vehet a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon, sőt akár jelöltként is indulhat és megválasztható. Bár ehhez a jogosultághoz helyi lakcím kell, az uniós állampolgárság jó példa arra, hogy a választójog is rég elmozdult a régi, szigorúan nemzetállami keretek közül.

*

  Ha nemzetközi jogi akadályok nincsenek, onnantól kezdve a magyar kettős állampolgárok választójoga tisztán politikai kérdés. A magyar politika pedig jelenleg - és még jó pár évig - nagyjából Orbán Viktor dolgozószobájában dől el, és itt akár le is zárhatnánk a cikket. Mégis folytatjuk: igen, a Fidesz részéről is voltak olyan megszólalások, hogy a kettős állampolgárok nem fognak választójogot is kapni. Németh Zsolt egy Simicskó Istvánnal közös koncepcióra hivatkozva még tavasszal, a választások előtt azt nyilatkozta: nem járna választójog a kettős állampolgársággal. Lázár János december végén azt nyilatkozta: „Az eddigi érvek nem győztek meg teljesen, hogy korlátlanul meg kellene adni. Ezt a választ alaposan meg kell gondolnunk”.

  Németh kijelentését választások előtti, okos óvatosságként lehet értelmezni (gondoljunk csak a december ötödike előtti, ballib bendősoviniszta kampányra); és Lázár megjegyzése is inkább kivárásra utal. A Fideszben egyre erősebbek azok a hangok, amelyek megadnák a szavazójogot a külhoni magyaroknak. Semjén Zsolt decemberben arról beszélt: az elfogadott törvény nem ismer A vagy B kategóriájú magyar állampolgárságot. Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság van. Személyes véleménye szerint a határon túli magyaroknak meg kell adni a szavazati jogot.

  Pár napja viszont Kövér László házelnök kész tényként jelentette be: választójogot kapnak a külhoniak. Gulyás Gergely, az alkotmány előkészítésével foglalkozó parlamenti bizottság alelnöke azt nyilatkozta: lesz választójog, és várhatóan kiveszik az alkotmányból azt a részt, amely a választójog feltételéül szabja a magyarországi lakhellyel való rendelkezést. Gulyás szerint az alkotmányozó bizottság többsége támogatta ezt a változást. Egyre több jel utal tehát arra, hogy a kétharmados kormánypárt a szavazójog megadása mellett dönt.

*

  A kérdés tehát már csak a „hogyan”: miként tudnak határon túli kettős állampolgárok Magyarországon szavazni? Külhoni mandineres kollágáink, J. Clayton és pazs is az ezzel kapcsolatos várakozásokkal tekintenek a választójog újraszabályozása elé.

  Számos modell elképzelhető, és a részletekről még nincs sok tudomásunk. Gulyás szerint a modellek a konzultációs jellegű képviselettől a teljes mandátumig terjedhetnek. A két leginkább logikus megoldás: csak az országos listára szavazhatnának, az egyéni képviselőkre nem; vagy pedig létezne egy külön határon túli lista. Az, hogy ez mennyi képviselőt jelent a 2014-től mintegy kétszáz fősre csökkenő magyar parlamentben, még nem tudhatjuk. A határon túli állampolgárok számaránya lenne az irányadó? Vagy csak egy párfős, szimbolikus csoportot alkothatnának a parlamentben, mint egy mini frakció? Ez az a kérdés, amiről érdemes és kell is vitázni.

  Egyebekről kevésbé: a kettős állampolgárság megadása olyan egyszerű és alapvető, mint a lélegzetvétel, s ettől csak a szégyenletes 2004-s gyurcsányi NEM-kampány tért el drasztikusan - meg is lett annak a hosszú távú következménye. A külhoni magyarok parlamenti képviselete mellett pedig itt az idő és az alkalom, hogy a magyarországi kisebbségek ügyét is megoldják: a hazai kisebbségek parlamenti képviseletének megoldatlansága miatt 1992 óta tart a mulasztásos alkotmánysértés.

  A választójog elleni érvekről: gyakran előjön, hogy az választhasson, aki itt adózik. Nos, ez az érv még a kettős állampolgárság kérdése idején is előjött, mégse tartom megalapozottnak. Mit is értünk pontosan adózás alatt? Netán a Magyarországon segélyből élők, a nyugdíjasok, a tartósan külföldön élő magyar állampolgárok (akik kint dolgoznak, kint kapnak fizetést és kint fizetik a tébét és az egyéb adókat) esetében is meg kellene vonni a választójogot? Talán a cenzus mellett érvelnek az ellenzők? Nos, ha így van, valójában szép konzervatív eszmét támogatnak ezzel. A magunkfajta álkonzerveknek is megvannak a különbejáratú elméleteik a választójog kívánatos szűkítéséről, de azok a való világban talán maradjanak meg szellemi játszótereinken. Az állampolgárság önkéntes alapon történő kiterjesztése, megkönnyítése ugyanakkor a jogszerzés, jogkiterjesztés virtigli liberális eszméje. Nem is értem, hogyan tiltakozhatnak ez ellen öntudatos baloldaliak, liberálisok, netán libertáriusok.

  Van egy félelem a szociális és egészségügyi ellátások ügyében is, de azok nem az állampolgársághoz kötődnek: mindenki ott jogosult rájuk, ahol nyugdíj- és tb-járulékot fizetnek.

  A politikai ellenérvek kevésbé érdekelnek: amikor szocialista-liberális politikusok, közírók és egyebek attól félnek, hogy a határon túli magyar választók szinte kizárólag a magyar jobboldalra szavaznak, akkor nem tudok mást idézni, mint a másnak ásott verem és a beleesés ősi bölcsességét. Tetszettek volna. A legkíméletlenebb politikai logika is arra ösztönözheti a magyar kormánypártot, hogy ezt a gólt belője a rég kapus nélkül maradt kapuba. Ugyanakkor nyilván nem lesz kétmillió új állampolgár, az állampolgárságot felvevők sem fognak mind választójogukkal élni, és a szavazók sem fognak száz százalékban a Fideszre szavazni. Arra viszont majd szívesen, aki józanul képviseli a külhoniak, vagyis inkább a teljes magyar nemzet érdekeit.

*

  Horvátok, szerbek, románok és a többiek: választójogot adtak a külhoni nemzettársaiknak. Európában, s főleg a kontinens innenső végében történelmileg úgy alakult, hogy az országhatárok nem fedik a nemzetek határait. Különösen így van ez a mi esetünkben: Európa legnagyobb őshonos nemzeti kisebbségét alkotják a magyarok a különböző szomszédos országokban, s az elmúlt 90 év magyar történelmét súlyosan meghatározta a nehezen feloldható trianoni trauma. Elképzelhető, hogy az éppen teljhatalommal rendelkező magyar jobboldal úgy oldja meg a kínálkozó lehetőséget, hogy rögtön másodrendű magyar állampolgárokat teremt a külhoniakból, mintegy kárpát-medencei perioikosszá, körüllakóvá téve őket?

  A Fidesz, amikor liberális kispártból a magyar jobboldal vezető ereje lett, egyik fő vállalásaként a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítését nevezte meg. Választópolgárai szemében ma is ez az egyik legfontosabb identitásképző elem és mérce. Magyarország ma már az Európai Unió és a schengeni övezet része. December ötödike traumáját tavaly feloldotta az új országgyűlés. Abban a korban, amikor részben (s lassan egészen), békességben megszűnnek az átívelni kívánt határok, vajon mi akadályozná meg a kétharmados kormánypártot, hogy befejezze ezt a történelmi feladatot?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr882605369

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választójog a politika szolgálatában 2011.02.03. 16:57:59

Ténytár Egyes országoknak sok olyan állampolgára van, akik a határain túl élnek. Ezen országok különböző megoldásokat dolgo

Trackback: "dojcspánikgomb" 2011.01.24. 17:29:34

  Jó írások születtek, hiszen a téma is hálás volt. A Naptárfiú és a fészbúk kapcsolatáról. A Fidesz szellemi műhelye lőtt. Töltés nélkül. Ha már a fészbúkon nyertük meg a pártelnök szerint a választást, akkor próbáljuk meg birtokunk...

Trackback: A világ nem elég? 2011.01.24. 12:59:30

Lakóhelytől függetlenül minden magyar állampolgár megkaphatja a választójogot a kormánytöbbség elképzelései szerint, jelentette be Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán.Végre! Azt hittem már sohasem jön el a tiszta beszéd ideje. Me...

Trackback: Azért is alkotmányoznak 2011.01.24. 11:41:00

Forradalom van. Kétharmados, fülke- és ellenforradalom. Már csak az Alkotmány – kétharmados többséggel szemben gyönge – korlátai gátolják a tobzódó többség kiteljesülését.A társadalompolitikai tendenciák egyértelműek. És katasztrofálisak. A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.24. 07:39:55

@rajcsányi.gellért (ergé):!

Az a baj az ilyen mókákkal, hogy nem tiszta képletek.

A határontúli magyarok magyar állampolgárságigénye az én szememben jogos, de alapvetően szimbolikus jelentőségű. Aki a Szentkorona királyságában gondolkozik, annak természetes, hogy az elszakított nemzetrészek is a Szentkorona tagjai.

Demokráciában azonban a választások célja, hogy az állam működését biztosítsák. A választott személyek és az általuk működtetett intézmények illetékessége a magyar állam területére terjed ki.

Eszerint választójoggal azoknak a magyar állampolgároknak kell(ene) rendelkeznie, akik a Magyar Köztársaság területén élnek, tevékenykednek, hiszen az általuk megválasztott Országgyűlés és az az által megválasztott Kormány ezek fölött a polgárok fölött rendelkezik joghatósággal/hatósági joggal:-) és ezek a magyar állampolgárok biztosítják/finanszírozzák az állam működését.

A jelen helyzet ez.

Engem eddig még senki nem győzött meg arról, hogy miért is kellene, miért volna és kinek volna jó, választójogot adnunk a nem Magyarország területén élő magyar állampolgároknak.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.24. 07:41:32

@bbjnick:

választójogot adnunk=ha választójogot adunk

devuscka 2011.01.24. 08:10:35

@bbjnick:
Nem istentől való jog ez. szerintem ez lenne a megfelelő: " A választójog megadására kormányzati körökből eddig kétfajta alternatíva került napvilágra: az egyik tervezet szerint a 200 országgyűlési mandátumon felül 6-10 képviselői helyet biztosítanának a határon túli magyar politikusoknak, a hazai kisebbségekhez hasonlóan."
tisztabeszed.blog.hu/2011/01/19/kover_valasztojogot_a_hataron_tuliaknak

Valamilyen módon érintettek ők is abban, hogy milyen döntések születnek itthon. Akár róluk is.
Minden mást, csak lakóhelyhez kötve tudnék elképzelni.

Viktus 2011.01.24. 08:13:22

Én még a jelenlegi állampolgárok körében is korlátoznám a választójogot ... :P

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.24. 08:19:39

@bbjnick: a feles választójogot megsemmisítené a korábbi érv, miszerint nincs kétféle állampolgárság.

Chicano 2011.01.24. 08:20:54

A külhoni magyarok állampolgárságát mindig is támogattam, viszont a szavazati jogot nem és nem is fogom. Nem hiszem hogy valaki például aki Kovászna megyében él, ott el tudná dönteni hogy én itthon mennyi adót fizessek, vagy hogy azt az adót mire költse az állam. Eddig is visszásnak tartottam hogy a huzamosabban külföldön tartózkodó honfitársaink részt vehessenek a választásokon, népszavazásokon. Tudom mit beszélek, több mint egy évtizedig éltem külföldön. Aki nem él életmódszerűen Magyarországon az ne szavazzon itt. Az szavazzon abban a közösségben ahol él.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.24. 08:29:28

" A magyar politika pedig jelenleg - és még jó pár évig - nagyjából Orbán Viktor dolgozószobájában dől el, és itt akár le is zárhatnánk a cikket. "

Hát, ja.
De ott dőlt el az is, hogy írni pedig fogtok.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.24. 08:42:38

AKI NEM ITT ADÓZIK A NE SZAVAZZON Takarodjon haza a jó szőröstalpú anyjáék közé!
Ha mégis a Fidesz hála szavazókat akar, akkor itt a szavazó napján fogjuk ütni verni azokat akik szavazni merészelnek és nem itt adóznak!!!!!!--és kergetjük vissza ahonnan ide lettek vezényelve!!!!!

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.24. 08:43:25

@simonmondja.: Olyan Forradolm lesz hogy Orbán nem éli túl!!!!!!

Libertárius · http://libertarius.info 2011.01.24. 08:56:45

"A magunkfajta álkonzerveknek is megvannak a különbejáratú elméleteik a választójog kívánatos szűkítéséről, de azok a való világban talán maradjanak meg szellemi játszótereinken."

Nem tudom miért kell félni ezektől. Szerintem egy nagyon jó lépés lenne a jó irányba az, ha csak azok szavazhatnának, akik nettó adóbefizetők. Most csak egyre többen lesznek azok, akik nettó adófelvevők, és egyre inkább a saját céljaikra használják ki a rendszert, a politikusok meg őket. Csak az veszít, aki nettó adóbefizető.

Viktus 2011.01.24. 09:03:05

@Chicano:

Szerintem meg az is visszás, hogy több százezer ember eleve úgy szavaz, hogy nem tud kb. írni-olvasni sem, de az tuti fingja sincsen arról mire is szavaz ...

jan 2011.01.24. 09:08:50

Mivel a határon túli magyarok életére jóval kisebb (bár korántsem jelentéktelen) hatással bírnak a budapesti parlament döntései, mint a határon belüliekére, ezért az volna a helyes, ha a határon túliak a számarányuknál kisebb számú képviselőt küldhetnének a parlamentbe.

A reális becslések 3-3,5 millió határon túli magyarral számolnak, ez az összes magyar kb. negyede. 200 képviselőből tehát arányosan 50 lenne határon túli, de az előző bekezdésben említett okok miatt én max. 20 helyet tartanék jogosnak a határon túliak számára.

Akik en bloc a HTM-ek szavazati joga ellen ágálnak, vegyék figyelembe, hogy a HTM-ek mindehol masszív asszimilációs nyomásnak vannak kitéve. Minden olyan gesztus, ami azt sugallja, mi nem tartjuk őket "teljes értékű" magyarnak, az asszimiláció felé löki őket.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.01.24. 09:11:12

"A magunkfajta álkonzerveknek is megvannak a különbejáratú elméleteik a választójog kívánatos szűkítéséről, de azok a való világban talán maradjanak meg szellemi játszótereinken."

Warum?

Talán a legfontosabb kérdés, nem csak nálunk, nyugaticivilizáció-szerte, az éppen általános és egyenlő választójog miatt változtathatatlan tendenciáknak tűnő káros folyamatok megállítása. Vagyis az amúgy nagyon is becsülendő becsülendő szociális háló építgetéssel, az egészségügyi szolgáltatások bőséges fejlődésével kivívott örvendetes életszínvonal és várható élettartam emelkedés és a mindezek finanszírozásához motorként kifundált folytonos növekedéskényszerből adódó fogyasztói társadalmasodás okán beállott rettenetes koreloszlási mutatók miatt jövőfelélővé és populistivá lett - merthogy tömegbázisát az eltartott, inaktív rétegekben találó politikusok által irányított - képviseleti demokrácia valamiképpeni újrafazonírozása. Igen, leginkább cenzussal. Hogyan máshogy? Mégis, komolyan, hogyan máshogy? Cenzussal. Leginkább aktív-inaktív viszonylatban megkülönböztetve. És valamiféle tájékozottsági szűréssel. És a kiskorúak szülők által képviselt választójogával. Valahogy végre méretes, megkerülhetetlen, valóban felelős, személyesen is érdekelt, jövőorientált szavazóbázist kell a pártok mögé lapátolnunk, különben látjuk, hogyan kurvulnak el, holmi 19000 Ft-ok miatt.Hogy volna ez holmi szellemi játszótérre való elménckedés? Már elnézést, de a nyugdíjas és egyéb inaktív szavazók, akik jelenleg a megkerülhetetlen választói tömeget adják, soha nem fogják azokat a változásokat kikényszeríteni, amelyek nélkül halott ügy minden. Igenis hogy cenzust, és igenis, hogy nem holmi szellemi játszótereken csacsogni erről, hanem minden erővel a közbeszéd fősodrába vele! Lehetőleg tegnapelőtti határidővel...

Na, jól fölbasztam magam korán reggel...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.01.24. 09:13:14

@Libertárius: Arra kifejezetten kíváncsi vagyok, hogy a nettó adóbefizetői státuszt hogy tartanánk nyilván. Van ugye ez a fránya ÁFA, innentől nekem módfelett komplikáltnak tűnik a dolog...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.24. 09:13:33

"miért NE kapnának választójogot, ha már magyar állampolgárokká váltak?"

Mert nem fizetnek adot a Magyar Koztarsasagnak.

Most lehet azt mondani, hogy jo par szavazojoggal rendelkezo kettos allampolgar (tipikusan nyugati magyarok) ugyancsak nem fizet adot Magyarorszagon. Ezekbol azonban keves van, valasztasonkent nehany ezren elnek a jogukkal. A Karpat-medenceben azonban par millio magyar el a hataron kivul, potencialisan ezek nagyobb resze akar szavazhat is. Hadd ne dontse el a koltsegvetest peldaul az, aki nem fizet es nem is fizetett soha adot bele. Epp eleg van a nyugdijasokkal, akik elvarjak, hogy megvasaroljak oket, ne legyen ilyenbol meg tobb.

kormányzó 2011.01.24. 09:16:24

Jelzem,én sem szavazok pl.Erdélyben/az is a Nemzet testrésze/.Talán azért,mert itt élek/nék,ha hagynák/.A képlet egyszerű,ott szavazz,ahol a TE bőrödre megy a dolog!Minden más, csak a "csalán verés" klasszikus esete.Ez még akkor is igaz,ha a Nemzet Vezető úgy érzi,erősítésre lesz szüksége. Éljen a Párt! Éljen a Kormány! Éljen Fűrészelhető Viktor!/Lehetőleg mások pénzéből,valahol a sarkkörön túl/A FIMSZMP nyárspolgári tagozata nevében,UFF!

Libertárius · http://libertarius.info 2011.01.24. 09:17:54

@Dr. Zerge: Mondjuk az ÁFÁ-t el is lehetne törölni :) Az sem volna rossz lépés...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.01.24. 09:26:00

@simonmondja.:

Az intelligens kommentelő pedig mindezt nyilván érvekkel is meg tudja támasztani, ugye? (vagy úgy járunk most is mint azzal a bizonyos ORTT elnökkel, aki nem is az, és ráadásul hány éve nem az...)

Tündér_Lala 2011.01.24. 09:45:49

Leginkább bbjnick álláspontjával értek egyet, de el tudnám fogadni, ha a pártlistára szavazhatnának. Végülis valamilyen mértékben őket is érinti, a magyarországi politika alakulása. (Érdekvédelem, juttatások megmaradásuk érdekében stb.)
Ennek indoklása is egyszerű, ők ugyanolyan magyarok, mint Szekszárdi, vagy Szolnoki honfitársaink, de a magyar állam fenntartásában nem vesznek részt. (Azt gondolom, hogy ennél többre nem is tartanának igényt.)

tevevanegypupu 2011.01.24. 09:51:23

@Doomhammer:

Sajnos igaza van, akarmennyire is faj kijelenteni, de a hataron tuli - az elszakitott orszagreszekben elo - magyar allampolgarok jobb lenne, ha nem kapnanak szavazati jogot. Nem feltetlenul csak a koltsegvetes miatt, hanem mert ugyan teljes joguan magyarok ok is, de - hogy demagogul fejezzem ki magam - csak szivukkel-lelkukkel tartoznak Magyarorszaghoz, az eletuk, jogi kotelessegeik mashol vannak. Azokban az orszagokban, ahol megvannak allampolgari jogaik, tobbek kozott a szavazati jog is. Magyarorszagnak kotelessege felszolalni allampolgaraiert, ha oket valami bantodas eri azokban az orszagokban ahol elnek, de szavazati jogot biztositani nekik - ugy, hogy sem adot, sem nyugdijjarulekot, sem tarsadalombiztositast nem fizetnek - nem lenne igazsagos. Szoval egyaltalan nem azert, mert egyik vagy masik partot bebetonoznak, hiszen lathattuk az elmult evekben, hogy ilyesmirol szo sem lenne.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.01.24. 09:52:07

@Libertárius: Akkor te inkább anarchista lehetsz. Az ÁFA afféle legvastagabb tartóoszlopa a költségvetésnek.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.01.24. 09:53:26

@Libertárius: Akkor te inkább anarchista lehetsz. Az ÁFA afféle legvastagabb tartóoszlopa a költsévetésnek

"k" (törölt) 2011.01.24. 10:00:34

@ergé
nagyrészt egyet lehet érteni a felsoroltakkal, azt viszont nem értem hogy a belföldi kisebbségek ügye hogy jön ide. huszárosan megoldották a "problémát" már az első időkben, viszont hol a probléma? milyen alkotmányos jogot veszélyeztetett az a helyzet, hogy a kisebbségek tagjai is választhatók és választásra jogosultak voltak? sokkal inkább alkotmányellenes ez a fura kvótásdi ami most következik, mégis mi jogon lehet két szavazatom azért mert kisebbséghez tartozom?
a másik oldal: mi, itthoni magyarok sose kértünk ilyen jogokat határon túli társainknak. nem lenne megoldás semmire, ha pl a romániai parlament 6%-ának magyarnak KELL lennie. a 6%-nyi magyar úgyis beszavaz kb ugyanakkora arányú magyar képviselőt, ha ezt fontosnak tartja (annak tartja).

remélem a határon túli, itteni lakhellyel nem rendelkezők szavazati jogát se valami ilyen demokrácián túlnyúló, sunyi kvóta-megoldással képzelik megvalósítani.
egy korrekt megoldás lenne ha listára mindenki, egyéniben meg csak az szavazhatna akinek van állandó magyarországi lakcíme.
a másik: legyenek ugyanúgy körzetek határon kívül és belül is, de ugyanannyi magyar állampolgárral. (ez ma sincs így, határon belül se, iszonyatos eltérés van egy-egy körzet lakossága közt)

egynek azért örülhetünk: semmi se lett a második kamarából.

TG69 2011.01.24. 10:00:42

@poszt:
a1) Nem értem ezt a 2004. dec.5-kézést. A fidesznek eleve választási programeleme volt a kettős állampolgárság és 4 év alatt (98-02) sem csinálta meg.
a2) ergé vehette volna magának a fáradtságot és utána járhatott volna annak hogy Orbán a választójogról miként nyilatkozik: '"Az így szerzett magyar állampolgárság nem jelenti választói jog biztosítását is" - szögezte le. (2010.június)'
a3) Az asszmiláció elleni harcnak szimbolikus aktusa a státusztörvény volt, minek ehhez magyar állampolgárság?
a4) Nonszensznek tűnik, hogy a magyar határon belüli ügyekről dönthessen olyan személy aki életében nem lakott itt is és nem is kíván itt lakni.

"k" (törölt) 2011.01.24. 10:02:59

@tevevanegypupu: nem fizetnek, de nem is kapnak annyit mint pl egy hazai álroki. a kettő még ki is egyenlíthetné egymást és megszűnne a szavazatvásárlósdi.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.24. 10:09:35

@Chicano: @tevevanegypupu: akkor a külföldön élőktől vonjuk meg a szavazati jogot?

@Doomhammer: helyes, aki nem fizet adót itt, attól vonjuk meg a szavazati jogot. Maga kiesett. És még sok millióan.

pudibundo 2011.01.24. 10:10:57

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe:
Egyrészt a stílusod hagy némi kivánnivalót maga után...
Másrészt akkor többszázezer, akár milliós nagyságrendű itthon élő szavazópolgárt is kellene fizikailag bántalmaznod, sőt ez sok helyütt már etnikai jellegű bűncselekmény lenne, úgyhogy vigyázz mit beszélsz jóember...

alterways2 2011.01.24. 10:14:25

én erdélyben élek jelenleg, és látom, hogy itt a magyar politikai műveltség legfelsőbb domenziója az Orbán-Gyurcsány ellentét. mélyebben nemigen ártják bele magukat a magyar politikába az itteni magyarok, egyébként nagyon helyesen, hiszen gyakorlatilag semmi közük hozzá, őket természetesen inkább a romániai politika tartja lázban. hogyan szavazzanak ők egy olyan rendszerre, amit nem ismernek, és aminek az eredménye őket nem érinti?
másrészt mondjuk az általuk a magyar parlamentbe küldött 20-50 képviselő hova szavaz majd mondjuk az általános iskolai rendszert, vagy bármilyen más, erdélyieket nem érintő kérdésekben? oda szavaznak, aki többet fizet? amelyik oldal vezetőit jobban szeretik? pénzt dobnak fel? merthogy őket egy ilyen törvény pl abszolút nem érinti....

CSENDES 2011.01.24. 10:16:32

Azért ez a cikk igen jópofa, amikor szerzője arra hivatkozik, hogy "az állampolgárság jogokkal is jár".
Csendesen megjegyzem, némely alkotmányos kötelezettséggel is. Vagy amennyiben nem, úgy mégis csak van másodrendű állampolgárság.

Tündér_Lala 2011.01.24. 10:23:44

@TG69: Az élet változik.

Belpolitikailag: Az szdsz-mszp kormány elszabotálta a státusz törvény végrehajtását. Dec 5.-i népszavazást megelőző kampnyuk a legvisszataszítobb módon eltaszította magátol a határon túli nemzetteseteket, akik úgy érezték tőrt döftek a hátukba, lemondanak róluk, lerázzák őket.

Külpolitikailag egy sor ország állampolgárságot adott határaikon túli nemzettársainak (választó joggal). Az állampolgársággal járó jogok bnem függenek politikai kurzusoktól, míg a státus törvény adta jogokat el lehetett szabotálni.

A politika abból áll, hogy a változó vel és külpolitikai viszonyokra reagálni kell.

vizipipa 2011.01.24. 10:27:06

A HTM-ekkel kapcsolatos csalánkérdést valahogy meg kell oldani. És nem csak azokra gondolok akik úgy kerültek kívülre, hogy a határt arrébb húzták. Azokra is akik maguktól élnek kívül. Akik egyre többen vannak, és egyre többen lesznek az EU-n belüli szabad mozgás következtében. Amely kategória 10-20 évvel ezelőtt nem volt, most viszont van és (talán) lesz is. Még pedig növekvő mértékben.
Néhány szó a nyugdíjasok választójogáról, mert elég sokan vannak akik leradíroznák őket a választási térképről (és még jó, ha csak arról).
Nálunk ugye történelmileg úgy alakult, hogy nettó nyugdíj van (mivel akkor még nem volt bruttó). Annak idején mindenki fizette a 3% (!) nyugdíjjárulékot (később persze volt már 4-5-6-stb. % is), eü., járulék, szja nem volt. Aztán 1988-tól lett szja, bruttósították a jövedelmeket, de nem bruttósították a nyugdíjakat! Holott lehetett volna, sőt, szerintem kellett volna. Mindezt potom 22 éve. És ma ott tartunk, hogy sokan mondják: a nyugdíjasok nem adóznak, ne is szavazzanak.
Túl azon, hogy a nem adóznak az egyszerűen nem igaz, mert csak az szja alól mentesülnek, az áfát, jövedéki/fogyasztási adókat, stb. ugyanúgy fizetik, mint mindenki, jól látszik, hogy potom 2 évtized alatt milyen torz felfogás alakult ki nagyon sokakban.
Ebben a rendszerben a nyugdíjasokat nem érdekli az szja, de tessék bruttósítani és rögtön ők is érintettek lesznek benne!

tevevanegypupu 2011.01.24. 10:28:03

@"k": @tölgy:
Ertem a celzast csak nem szeretem.:)
Nekunk van otthon lakasunk, kis nyaralonk, ami utan adocskakat fizetunk, fizetjuk az allami nyugdijjarulekot, tarsadalombiztositast..Es azert, hogy szavazhassak cirka ketszaz kilometert utaztam eddigelé mindahanyszor. Valamint haza ohajtok telepulni nem is olyan sokara.
Egyebkent dontoson errol a tobbseg, talan ki lehetne irni nepszavazast, ez a kerdes megerne.

TG69 2011.01.24. 10:32:16

@tölgy: Erről Semjén 2010 júniusában még a következőket mondja :

'A miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy személyes álláspontja szerint az állampolgárság és a szavazati jog elválaszthatatlan egymástól, ugyanakkor ennek a technikai módozatát nem lehet igennel-nemmel megválaszolni. "Ha például valakinek nincs magyarországi lakcíme, akkor nyilvánvaló, hogy nem tud szavazni valamelyik választókörzetben. Hiszen miként dönti el, hogy Siófokon vagy Esztergomban voksol? Ahhoz, hogy valakinek teljes szavazati joga legyen, nyilvánvalóan magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie" - mondta. '

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.24. 10:39:33

@pudibundo: lesz polgárháború..a Nemzeti Szaros Törpe ezt akarja? Megkapja!

devuscka 2011.01.24. 10:40:47

@TG69:
a1)"4 év alatt (98-02) sem csinálta meg."
23 millió románozás mellett? a 2004.dec 5. előtti Feri-kampány eredményessége is bizonyította, hogy ilyen lépést, csak 2/3-os felhatalmazással lehet meglépni a parlament keretein belül és nem népszavazással. Nem vagyok benne biztos, hogy ma van-e Mo-n olyan mentális állapotban a nép, hogy erről hasonló eredménnyel szavazzon egy népszavazáson?
Úgy tűnik ma még a szavazók leginkább a 'zsebükben' viselik az agyukat .

A cenzus kedvelőknek igazságuk lehetne, vagy a vagyoni - főképpen hazai adózáshoz is kötött lehetne a szavazati jog. ( felmerülhetne egy félévig Mo-n élő, itt adózó Jolie&Pitt házaspár kaphatna-e szavazati jogot?)

Nincs új a nap alatt:
www.xxszazadintezet.hu/rendezvenyek/valasztasok_es_nepakarat_tudom/poloskei_ferenc_tisza_istvan_e.html

"Tisza István az 1910-es évekig ehhez a cenzusos, korlátozott tartalmú választójoghoz ragaszkodott. Szerinte az adott dualista, társadalmi, politikai rendszert, az intelligencia vezető politikai szerepét ugyanis az alsóbb néposztályok és a nemzetiségek veszélyeztetik Határozottan szembeszállt ezért a választójog kiszélesítésének bármilyen formájával."

"Az 1913-14. tc. az aktív választójog terén bevezette az értelmi cenzust. A középiskolai végzettséggel rendelkező férfi állampolgárok szavazati jogát a 24, a többiekét pedig a 30. életév betöltéséhez kötötte. Akik azonban csak a népiskola hatodik osztályát végezték el, adócenzus alá is estek. Az írni-olvasni tudók, de iskolai végzettségüket bizonyítani nem tudó magyar állampolgárok esetében az adócenzust magasabbra húzták"
"A Bethlen-kormány egy új választási rendeletet hozott, amely visszahozta a vagyoni és az adócenzust, s az 1913. évi választási törvényre építve bevezette az értelmi cenzust is. "

bz249 2011.01.24. 10:42:25

Namostan nezzuk az olasz rendszert, hatha annak a tanulsagaival lehet valamit kezdeni. Aszongya, hogy ott a parlamentben 617-en az orszagos listarol kerulnek be, 1 az Aosta-volgybol 12-en meg a hatarontuli olaszok kozul. (Ugyanakkor az olasz parlamentben a valasztast megnyero koalicio automatikusan 54%-os tobbseget kap, vagyis az extra kepviseloknek nincs jelentosege)

Egy ilyesmi rendszer akar Magyarorszagon is mukodhetne, hogy lenne mondjuk lenne 2 erdelyi, 1 felvideki, 1 vajdasagi es 1 karpataljai kepviselo akar meg teljes szavazati joggal is. (A kvazi-automatikus tobbseg itt is garantalhato, szoval itt sem lenne nagy szerepe a HTM kepviseloknek). Ennel sokkal tobb viszont mar visszas lehetne.

devuscka 2011.01.24. 10:49:08

@bz249:
"lenne mondjuk lenne 2 erdelyi, 1 felvideki, 1 vajdasagi es 1 karpataljai kepviselo akar meg teljes szavazati joggal is"
Ezzel egyet értenék . (Mi legyen azokkal, akik nem ebben a 'körzetben' laknak?)

TG69 2011.01.24. 10:53:10

@bz249: Tehát lenne egy látszat képviseletük, aminek semmi jelentősége nincs. Ennél a MÁÉRT többet tud.

bz249 2011.01.24. 10:54:59

@TG69: miert az ellenzeknek mi a szerepe a parlamentben? Volt olyan ellenzek, amelyik barmi szerepet jatszott? Hatakkor?

Igen egy latszatkepviselet konzultativ joggal. Csakhogy mindez az orszag hazaban. Ami tobb, mint a MAERT.

@devuscka: igaz, legyen meg egy mindenki masnak. ;)

Gandalf Garaboncias 2011.01.24. 10:55:03

@Doomhammer írta: "Most lehet azt mondani, hogy jo par szavazojoggal rendelkezo kettos allampolgar (tipikusan nyugati magyarok) ugyancsak nem fizet adot Magyarorszagon. Ezekbol azonban keves van, valasztasonkent nehany ezren elnek a jogukkal."

Miután a kb. 8 millió szavazásra jogosultból kb. 3 millió fizet adót, nem mondhatni, hogy kevés van. Vagy csupán a részvételi arány alapján gondolja? De honnan van arra vonatkozó hiteles statisztikája, hogy a ténylegesen szavazni járó állampolgárok hány százaléka adófizető?

TG69 2011.01.24. 10:57:10

@devuscka: Egy kis apró eltérés, hogy 98-02 közt nem kellett volna népszavaztatni :).

TG69 2011.01.24. 11:00:15

@bz249: Az llenzék képviselt téged 2002-2012-ig és nem is csinálta rosszul :). Most ez fordítva van, szerepük semmi esetre sem látszat.

A MÁÉRT szélesebb konszenzuson alapulva hoz döntéseket, nem lehet összhasonlítani, mondjuk az általad javasolt 1 szem felvidéki képviselővel.

TG69 2011.01.24. 11:01:15

@TG69: 2012 helyett 2010 :).

bz249 2011.01.24. 11:05:04

@TG69: az allampolgarsagi 2/3-os torveny, tehat kellett volna. A masik lehetoseg, hogy megegyeznek az MSzP-vel.

Pelso.. 2011.01.24. 11:08:49

Ergé, a szavazati jog megadásán kívül még milyen további identitásképző elemeket gondol a Fidesz megvalósítani?
Szavazhatsz ránk-, s kész, ennyi?

szubjektivblog 2011.01.24. 11:14:02

A FIDESZ és a külhoni magyarok szavazati jogához való viszonya kapcsán csak nekem jut eszembe a Mikola-beszéd? Nem emlékszem rá szó szerint, de valahogy így volt:
"...és most Martonyi János barátomra nézek. Ha a határon túli magyaroknak megadnánk a kettős állampolgárságot, és mondjuk szavazhatnának, itt 20 évre minden eldőlne. (taps, ujjongás a kongresszuson)"

TG69 2011.01.24. 11:18:06

@bz249: Akkor most is kell majd népszavazni?

TG69 2011.01.24. 11:19:23

@TG69: Ja bocs már értem :).

TG69 2011.01.24. 11:20:23

@TG69: Ja bocs, már értem! :

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.24. 11:23:23

@tevevanegypupu:
"Szoval egyaltalan nem azert, mert egyik vagy masik partot bebetonoznak, hiszen lathattuk az elmult evekben, hogy ilyesmirol szo sem lenne."

O, en ennel sokkal pragmatikusabb vagyok.
Tegyuk fel, hogy X part megigeri a valasztasi kampanyban, hogy a hataron tuli magyarok tamogatasat ketszeresere emeli. Suba alatt megallapodik Y szervezettel, amelyik valamelyik szomszed orszagban van, hogy az emelt tamogatast ok oszthatjak szet, termeszetesen ugy, hogy az Y szervezet is jol jar. Ezek utan Y szervezet akcioba lendul es az adott orszagban azt mondja: magyar vereim, hasznaljuk a valasztojogunkat a magyarorszagi valasztason, mert akkor Magyarorszag mindenfelet ad nekunk. Es az Y orszagban levo kettos allampolgarok, akik normalisan egy fikarcnyit se erdeklodnenek a magyarorszagi valasztas irant hirtelen csapatosan szavaznak X partra es eldontik a valasztast. X part pedig folyositja a penzt Y szervezeten keresztul, amibol mindenki reszesedik.

Annyira elkepzelhetetlen ez?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.24. 11:28:06

Továbbra sem támogatom.

Egyrészt mert a Fidesz hazudott ezzel kapcsolatban, másrészt pedig már írták: egy Kovásznai nem feltétlenül illetékes abban, hogy mondjuk milyen alapfokú oktatási koncepciót fogadjon el az aktuális magyarországi kormány.

Tündér_Lala 2011.01.24. 11:31:48

@Doomhammer: Ha iskolára költik (csak nem osztják ki perkop) akkor még mindig jobb helyre kerül a pénz mint itthon a segélyek felemelésére tett igéret után.

tevevanegypupu 2011.01.24. 11:34:38

@Doomhammer:
Maga nem politikus veletlenul?:)

Nem, egyaltalan nem elkepzelhetetlen amit mond, mindenkeppen megtehetik. Ez kizarolag csak szervezes kerdese, amire tulajdonkeppen lesz ido..De megis: ne felejtse el, hogy eleinte arrol volt szo, hogy a hataron kivuli magyarok kapnak allampolgarsagot (ez kulonben magatol ertetodo) de nem szavazati jogot. Most ha megkapjak, akkor a fidesz elegge nagy bajba kerul, mivel ok azt mondtak, szavazati jog nem lesz.
Magyarorszagon mi magyarok eleg rosszindulatuak vagyunk a hataron tul elo magyarokkal, irigylunk toluk mindent..ha sikerul attelepulniuk akkor foleg. Szoval ugy gondolom, hogy a fideszszel nagyon megfizettetnek, ha meg a szavazati jogot is megadna..
Esetleg ha mar bebotonoztak magukat(: es bizonyitjak, hogy a gazdasag es az altalanos korulmenyek valamelyest javulnak - es ha megnyerik a kovetkezo valasztast - akkor lehetne ilyesmirol szo. De ehhez azert kellenenek a tobbi partok is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.24. 11:35:14

@Pisti, az aragorn:
"De honnan van arra vonatkozó hiteles statisztikája, hogy a ténylegesen szavazni járó állampolgárok hány százaléka adófizető? "

Mar bocsasson meg, de ez demagogia. Van Magyarorszag es vannak az allampolgarai - jelenlegi allapotban. Koltsegvetesi szempontbol ez egy kozosseg - a beveteleken megosztoznak "igazsagossagi" szempontok szerint. Azt lehet tudni, hogy adot kevesen fizetnek, de ez belpolitikai problema es a Fidesz-kormany vallalta is, hogy ezen valtoztat (tippem: nem fog valtoztatni, csak dumal, de ez mindegy). Most arrol beszelunk, hogy ebbe a kozossegbe potencialisan millios kozosseget veszunk be, akik adot garantaltan nem fognak fizetni Magyarorszagon, viszont befolyasoljak azt, hogy mennyi adot vessenek ki es ki kapjon a bevetelekbol.

Hogy mindjart gyakorlatias legyek: a hataron tuli magyarok demografiai helyzete ugyanolyan rossz, mint a kis-magyarorszagiake. A racionalis viselkedes reszukrol az, hogy ok nyugdijat is akarnak Magyarorszagrol. Ha van szavazojoguk, el is erik. Miert tennenek maskent, amikor tudjuk, hogy a magyarorszagi nyugdijasok rendszeresen zsarolasra hasznaljak a szavazojogukat?

Ez nekem miert kellene tessen?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.24. 11:37:52

@tevevanegypupu:
"De megis: ne felejtse el, hogy eleinte arrol volt szo, hogy a hataron kivuli magyarok kapnak allampolgarsagot (ez kulonben magatol ertetodo) de nem szavazati jogot. Most ha megkapjak, akkor a fidesz elegge nagy bajba kerul, mivel ok azt mondtak, szavazati jog nem lesz."

Pontositsuk: a szavazati joggal jaro magyar allampolgarsag a hataron tuliaknak a Jobbik programjanak volt a resze. Amint a multiellenesseg is.

Orul a szivem, hogy a Jobbik ugy tudja megvalositani a programjat, hogy kormanyon sincs. De a NER nyilvan mar csak igy mukodik.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.24. 11:38:29

@TG69: gondolom ezért merült fel a csak listára való szavazás jogának megadása.

Iustizmord 2011.01.24. 11:42:10

hát erre mondják hogy dilemma.

nem lesz az jó se így, se úgy.

mert lesz a magyaro-i mayaroknak egy része aki innentől kezdve, ha nem az ő pártja győz, akkor a határon túliakat teszi meg választási veresége okának, alappal vagy anélkül.

1. szigorúan jogi szempontból, elképzelhetetlennek tartom hogy 2 áp-ra alapvetően más szabályok vonatkozzanak, pusztán lakóhelyük alapján. nem volna alkotmáényos.
2 pusztán praktikus szempontból, kontraproduktív lenne az egész
3. ha lenne egy 5-10 képviselőt tartalmazó "külhoni" lista amire szavazhatnának, az megint alkotmányossági aggályokat vetne fel (jogilag), praktikusan meg olyan "díszmagyar" formája lenne. díszes is, magyar is, haszontalan is. Ill ha pl ez a 10 "külmagyar" képviselő hirtelen beülne a fidesz-frakcióba, vagy mindig velük szavazna, megint a pártos(k)odás sülneki belőle . Továbbá patrubányi-féle ámokfutásokat láthatnánk dosztig.

de van m még egy áthidaló lehetőség:

elmegy ám viktor a k...va faszba.

Iustizmord 2011.01.24. 11:43:39

@tölgy: ha a külhoni egyéniben nem, csak listára szavazhat, máris másodrendűek (korlátosak) a jogai. teccik érteni az ellenmondást, ugye?

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.01.24. 11:50:33

Hogy miért ne adjuk meg a választójogot? Maga az író adja meg a választ: mert nem itt élnek. Hiába vagyok EU állampolgár, attól még innen Pestről nem szavazhatok a berlini jelöltre, mert nem ott élek.
Másrészről pedig, az állampolgárság nemcsak jogokból áll. Nemcsak egy csillivilli magyar útlevélből, meg hercig kis okiratból, hogy magyar állampolgárok vagyunk, hanem abból, hogy adót fizetek a magyar államnak, betartom a törvényeit, blablabla. Díszmagyarokkal nem megyünk sokra, attól nem lesz jobb az országnak. Valljuk be, nem oszt és nem szoroz az ország boldogulásánál, hogy most romániában vagy 5-10-100 ezer magyar állampolgár. De nem itt adózik, nem itt fekteti be a tőkéjét, nem ide hozza a pénzét, akkor minek? Nem attól magyar, hogy lesz egy papírja az állampolgárságáról.

gpetersz 2011.01.24. 11:52:02

"Mit is értünk pontosan adózás alatt? Netán a Magyarországon segélyből élők, a nyugdíjasok, a tartósan külföldön élő magyar állampolgárok (akik kint dolgoznak, kint kapnak fizetést és kint fizetik a tébét és az egyéb adókat) esetében is meg kellene vonni a választójogot? Talán a cenzus mellett érvelnek az ellenzők? "

Aki Magyarországon segélyen él ott sem tiszta a kép. Mert pl. a GYES -hez kell 6 hónap (vagy már 1 év?) munkaviszony (itt helyben! és ennek megfelelő TB befizetés). A munkanélküli segélyhez is úgy jutsz hozzá, hogy ITT dolgozol és munkaerőpiaci járulékot fizetsz. A szociális segélynek is feltétele az itteni lakcím. A nyugdíj jogosultságot is ITT lehúzott dolgos évekkel szerzel. Így... nem értem a felvetésed? Aki ezekben részesül az feltehetően igencsak ITT ADÓZIK/ZOTT.

A külföldön élő magyar állampolgár aki oda adózik az már felveti azt a kérdést, hogy IGEN, az biza NE szavazhasson. Itt lehet részleteket keresni, hogy pl. 1 éven túl kell külföldön tartózkodni életvitelszerűen. stb. De a korlátozás itt BIZONY üdvözlendő lenne.

A cenzus sem ártana. Végzettséghez kötni, állampolgársági vizsgához stb. Nem ártana...

egy nik a sok közül 2011.01.24. 11:53:15

Ezzel kapcsolatban ki mit tud mondani?:

már "magyarok" sem vagyunk saját jogon:

Kosztolnyik, Z. J., Hungary under the early Árpáds, 890s to 1063
en.wikipedia.org/wiki/Muageris

Hunor és Magor pedig "természetesen" bolgárok voltak
en.wikipedia.org/wiki/Onogurs

és így "persze" Hungária is bolgár szó
en.wikipedia.org/wiki/Kabar

tevevanegypupu 2011.01.24. 11:53:34

@Doomhammer:
Nagyon sok mindent lehet biztositani a hataron tuli magyaroknak szavazati jog nelkul is. De ehhez az lenne a legfontosabb elso lepes, hogy ok maguk probaljanak megegyezni egymas kozott. Az egyelore nem megy. Kulonben ugy latni igy messzirol, hogy a Jobbik egyre ellensegesebb lesz, egyre jobban panikba esik es mintha egyre jobban csokkene a nepszeruseguk. Nem hiszem, hogy a fidesznek szukseges lenne barmit is atvenni a programjukbol, legalabbis olyat nem, ami ellenkezett a fidesz valasztasi igereteivel.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.01.24. 11:53:45

@devuscka: Most csak viccelsz, nem? Magyarországi kisebbségek: roma, német, szerb, szlovák,.... magyar?! Akkor én is követelek magamnak, mint ellenzékinek, így kisebbségben lévőnek plussz mandátumot!

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 11:54:21

Amíg a htm-ok csak szerb, román, szlovák állampolgárok voltak, addig nem volt abból nemzetközi botrány, hogy alapvető kisebbségi jogaikat nem biztosították (pl. szabad nyelvhasználat)

Ha más államok polgáraiként is 100%-os magyarként élhettek volna a htm-ok, akkor nem lett volna szükség a magyar állampolgárság megadására.

Ez egy eszköz, amivel Magyarország támogatja a htm-ak. Mert nem megoldott a helyzetük.

Mivel Trianonban igazságtalanul húzták meg a határokat és az állam és a nemzet határai nem esnek egybe, ilyen megoldásokhoz kell folyamodnunk.

Korrekt határok esetén eszünk ágában sem lenne ezen görcsölni. Nem mi akartuk ezt a problémát, de megoldjuk!

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 11:55:16

@Doomhammer:

Azért a Mikola-féle "ezzel 20 évre bebetonozzuk magunkat" elég sokat elárul a Fidesz terveiről... Meg arról is, mi mozgatta őket már a kettős állampolgárság ügyében is.

Pelso.. 2011.01.24. 11:55:51

@Iustizmord: Az nem számít, ha másodrendűek, a pártérdek simán felülírja e cseppnyi aggályt. Úgyis szó volt valami félszavazatról is, hát legyenek még jobban megalázva a szerencsétlenek. Örüljenek, hogy szavazhatnak, micsoda megtiszteltetés.

Chicano 2011.01.24. 11:56:21

@Viktus: OFF: Az is visszás, teljesen egyetértünk. De próbálnánk meg a szavazójogot az iskolai végzettségéhez kötni (mondjuk 8 osztályhoz) és meglátnád mit kapna érte az ország.

szamarhegy 2011.01.24. 11:57:38

Sajátos szituáció ez, az elvett magyar területeken élő magyarokkal...
Végletekbe esve, egy szélsőséges mo.-i párt hatalomra jutása esetén, döntő szava lehetne a romániai magyaroknak, hogy fegyveres eszközökkel csatoljuk vissza Erdélyt, csak a konkrét szituációban rejlő ellentmondás logikája miatt. Gyakorlati jelentősége nem hiszem, hogy lesz, éppen elég fáradtak a határon túliak az ottani politikusi gárdától, hogy intenzív részvételt gyakoroljanak az itteni dolgokban.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.01.24. 11:59:15

@gpetersz: Bullshit, ahogy mondani szokás. Na nehogy már néhány határon kívüli magyar miatt vonjunk el itt élő állampolgártól az általános, egyenlő szavazati jogot?! Tán azért kínlódtunk az elmúlt majd száz évben hogy ezt odadobjuk néhány határontúli magyar miatt?! Talán elsőkörben vegyük el a nők szavazati jogát?! Mert minek az nekik? Menjenek inkább vásárolni, meg főzöcskézni, hagyják a szavazófülkéket a nagy, erős, okos férfiakra?!
Gondolkodjunk egy kicsit mielőtt még kitaláljuk ezt a marhaságot. Ja, és ne tessék ötleteket adni a fidesznek.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:00:10

@Maisie MacKenzie:

Gondolom, ha nincs a trianoni döntés (most ne menjünk bele abba, hogy abban a helyzetben milyen egyéb lehetőségek jöhettek volna szóba), akkor azzal se lett volna baj, hogy pl. az Erdélyben igazi 2/3-os többségben (hogy valami ismerős szlogen is legyen, ha nem is pontosan úgy, ahogy) levő kisebbségek kettős állampolgárok, meg szavazók legyenek, ugye?

Chicano 2011.01.24. 12:00:42

@tölgy: "akkor a külföldön élőktől vonjuk meg a szavazati jogot?"

Pontosan. Ideiglenesen meg lehet vonna ha valaki életmódszerűen nem él itthon. Nem örülök neki hogy most olyan magyar állampolgár is szavazhat aki mondjuk évtizedek óta Münchenben, Chicagóban vagy Tel-Avivban él és esetleg sose szándékozik ide visszajönni. Csak olvas valami zöldséget az ottani sajtóban és az alapján leszavaz. Nem fair.

Diocles 2011.01.24. 12:01:16

Mind a Fidesz, mind az ország akkor járna a legjobban, ha lenne egy külön lista a határon túl élő állampolgárok voksainak. Ennek nem kéne kevesebbnek lennie, mint a hazai kisebbségeknek adott mandátumoknak, hiszen ha a hazai romák kapnak 13 potenciális mandátumot, akkor a határon túliak miért ne kapjanak ugyanennyit.

Ez még alapvetően nem dönti el a hatalom kérdését, hiszen a főhatalom az egyéni körzetekben fog eldőlni (amelyet vélhetően egyetlen párt fog besöpörni, ilyen a magyar választási rendszer), csupán szimbolikus lépésről volna szó. Magyarán, ha nagyon utálják a népek az Orbán-kormányt, akkor leváltható lesz továbbra is.

A külön lista azért volna fontos, mert hiába lenne akár 1 millió határon túli állampolgár, ezek nagy része valszeg nem menne el választani, tehát az akaratuk semmiképp nem érvényesülne. Márpedig ha az a cél, h az ő véleményük legalább szimbolikusan megjelenlen, ahhoz el kell különíteni nekik legalább egy 8-13 mandátumot.

és ami legalább ennyire fontos, h csak azon szervezetekre szavazhassanak, amelyek itt is teljesítik az indulási kritériumokat.
elég vicces volna, ha a határon túliak szavazati joga végül arra lenne jó, h három RMDSZ-es Markó kegyenc megjelenlen a magyar Parlamentben, és balkáni zsibvásárra jellemző módon kezdje el árulni a szavazait... ráadásul a fő cél éppen az volna, h a magyarországi pártok jobban foglalkozzanak az határon túliak problémáival, ha tehát onnan a saját, sokszor rendkívül korrupt, ám beágyazott vezetőiket szavazzák be ide, akkor hatalmas csalódás lesz az egész, még a jobboldalon is...

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:03:46

@Chicano: valóban nem fair, viszont ez tízezres nagyságrend, nem milliós

Bloodscalp 2011.01.24. 12:05:59

@Doomhammer: meg van annak a módja hogy lekenyerezzék székelyföldet-ne legyél álszent.

És igen, éppen ezért nem szeretném hogy pl Tusnádfürdöiek is szavazannak, hozzák ide a cégeket,
ahogy pár éve felvitték szlovákiába

Dr Kangörény 2011.01.24. 12:06:21

Azt nagy ívben leszarom, hogy melyik párt tart attól (vagy bízik benne), hogy majd jól rá fognak szavazni a külhoni magyarok.

Az én bajom pusztán technikai jellegű; ha lenne még ilyen magánnyugdíjpénztári vagyon feletti rendelkezési jogról szóló parlamenti szavazás, esetleg népszavazás, akkor semmi alapja nincs annak, hogy olyanok szóljanak bele a dologba, akiket ez egyáltalán nem érint.

Ugyanis az adózás a mi bőrünkre megy, és nem az övékre.

Ha valaki itt él, akkor szóljon bele, de ha nem itt él, akkor egyetlen parlamenti szavazattal se befolyásolja, hogy nekünk mit kell fizetni.

Őnző vagyok? Na és? Az elmúlt 20 évben minden szart kifizettem, amit a nyakamba sóztak, de már elegem van ebből.

Mivel a külhoni magyarok nagy többségének esze ágában nincs ideköltözni és itt adózni, semmi alapja nincs annak, hogy a mi hétköznapjainkat befolyásoló döntésekbe beleszóljanak.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:06:31

@Diocles: az erdélyi magyarok vezetői közül a 'rendkívül korrupt, ám beágyazott'-ak pont a magyarországi "jobboldal" kedvencei, szóval mi lenne a gond?

attila1 (törölt) 2011.01.24. 12:07:23

a 2004-es szégyenteljes orbáni igen kampány is megbukott. Nem kell ezt erőltetni...

StirlitZ 2011.01.24. 12:07:53

@Viktus: Helyes! IQ hoz kötném... :-)
Egyébként akkor majd, hogy kampányol külföldön a parlamenti rablóbanda? Teleplakátolják Romániát, Szlovákiát, Ukrajnát, Szerbiát, Clevelandet, Izraelt, Kanadát stb.?
Mekkora f@szság már ez? Mennyi pénzt kell ahhoz ellopni? így is rámegy az ország gatyája a rohadt kampányokra...
Ha itt lakik, itt adózik szavazhasson.. persze...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.01.24. 12:08:11

@bz249: Aha, és te kifizeted a képviselői tiszteletdíját, a költségtérítéseit (amiről tudjuk hogy milyen szép összeg tud lenni... főként ha külföldre kell járnia a választókerületébe...), az irodáját, a titkárát, a laptopját, és a többi, és a többi. Nem tudom te hogy vagy vele, de én az adómból nem akarok ilyenre költeni, van elég éhező gyerek idehaza, van elég hajléktalan, inkább nekik, mint erre. Bármi másra. Erre mondják, hogy könnyű a más ..... -val verni a csalánt.

hosiminy 2011.01.24. 12:08:45

A jelenlegi Alkotmány 70. § (1) bekezdés szerint a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen. Ha lakóhely követelményét megszüntetik ez nemcsak a történelmi Magyarország területén, de bármely más országban pl. Kanadában vagy Izraelben elő állampolgárokra is igaz. Mivel a lakhely szabad megválasztása az EU-ban egyre gyakoribbá fogja tenni a migrációt, nem szükséges ezt a kérdést a szent korona tannal összekapcsolni. Ha mindenki szavazhatna listára a magyar külképviseleteken, nem jelentene többet néhány tízezer szavazatnál worldwide.

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 12:09:23

@milyen szép a Vértes, ó:

"Gondolom, ha nincs a trianoni döntés"

Ha Trianonban korrektebb határokat húznak. Ezt írtam.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:10:08

@lecsekkoltam:

De így talán lenne, aki le tudná győzni Lázár költségtérítés-rekordját. ;-)

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:12:12

@Maisie MacKenzie:

Rendben, jogos, a kérdéshez viszont nem kapcsolódik szorosan.

szerjóska 2011.01.24. 12:17:41

A kétkamarás parlament, mint feloldási opció (talán Tevan Imre javasolta az Indexen) már érvényét vesztette? Ha jól emlékszem a javaslat lényegére, a felsőház konzultációs joggal bírna, reprezentatív funkciót töltene be, illetve képviselné a határon túli magyarokat és a belföldi kisebbségeket is (illetve szerepelt benne olyasmi, hogy egyes intézmények is szerephez juthatnának). Ezzel egyet tudnék érteni, a listára szavazással semmiképp, egyszerűen azért mert kötelezettségek nélkül pedig senki sem számíthat a választás befolyásolásának jogára, illetve számuk elegendő ahhoz, hogy ezzel a joggal élni is tudjanak. Kötelezettség nélküli jog=felelőtlen döntések sora. Szóval újfent érdeklődnék, a kétkamarás parlament nem lenne képes feloldani ezt a helyzetet? Vagy más miatt elvetendő?

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:20:53

@szerjóska:

Nem is lenne eleve rossz ötlet, viszont egy ilyen rendszer létrehozására a mostani Magyarországon nem tudom, mennyire van lehetőség. (Ha meg picit cinikus próbálok lenni, nem biztos, hogy a Fidesz támogatna egy olyan rendszert, melyből nincs közvetlen haszna.)

Gandalf Garaboncias 2011.01.24. 12:22:40

@Doomhammer:
Értem, a kifogásai egy része talán jogos is.
De a nyugdíj speciel nem állampolgárság-függő: mindenki ott kap nyugdíjat, ahol dolgozik érte. Az megint más kérdés, hogy a magyarországi törvények alakításába ezáltal beleszólást adunk nekik, de a kettőt azért ne keverjük össze, még ha van is kapcsolat a kettő között! Inkább azt kéne átgondolniuk odafent, mi az a szociális szolgáltatás vagy kedvezmény, amely alanyi jogon jár minden állampolgárnak, és mi az, amiért meg kell itthon dolgozni. Ennek tükrében tudnának reálisan mérlegelni.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.01.24. 12:30:19

@milyen szép a Vértes, ó: Kivéve, ha Lázár ott indul, mert akkor még rá is ver a mezőnyre :D

tommybravo 2011.01.24. 12:30:32

A határontúli magyaroknak azért akarunk adni választójogot, mert magyarok? (Állampolgárságot azért kapnak, emlékeim szerint.)

Tehát akkor "magyarság" = "szavazójog"? Hazai kisebbségektől (németek, románok, cigányok, szlovákok, stb.) nem akarjuk elvenni?

Iustizmord 2011.01.24. 12:30:42

@milyen szép a Vértes, ó: De így talán lenne, aki le tudná győzni Lázár költségtérítés-rekordját.

bpest-new york repülővel, , naponta kétszer, még ünnepnapokon is, kedves képviselőtársam, maga aztán sokat dolgozik a külhoni magyarokért :o)

Calwer 2011.01.24. 12:31:21

A választójognak területi alapon kell járnia: ott szavazz, ahol laksz. Ha nem laksz Magyarországon, akkor ne szavazhass se a magyarországi listára, se magyarországi képviselőre. Ez ilyen egyszerű.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.01.24. 12:34:53

@hosiminy: gondoljunk csak bele, milyen jó brahi lenne. Kigründolok egy állampolgárságot, és leszavazok egy másik állam dolgaira is. Mekkora buli már. Engem nem érint, nem is igazán érdekel, de ha már lehet, miért ne? A kibicek semmi sem drága. Ha csinálnának ilyet valahol, hogy potyán állampolgárságot és szavazati jogot szerezni, én megtenném. Jó buli lenne.

Avatar 2011.01.24. 12:34:53

Én meg azt javaslom, hogy ha a hazai lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak majd a magyar parlament tagjaira, akkor az Örményországban lakó örmények is szavazhassanak a magyarországi örmény kisebbség képviselőire, mert hát ők mégis csak egy nemzet, közük van hozzá.

Egyébként ez az állampolgárság téma is gumicsont, a HTMek többsége a magyarigazolványt se igényelte. Persze lehet, hogy azért mert ők is hazaárulók, hiszen az igaz magyarok azt akarják, amit Viktor mond.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.24. 12:36:57

@Pisti, az aragorn:
"Az megint más kérdés, hogy a magyarországi törvények alakításába ezáltal beleszólást adunk nekik, de a kettőt azért ne keverjük össze, még ha van is kapcsolat a kettő között! "

Bocsanat, ezt nem ertem. Beleszolhatnak-e a magyarorszagi torvenyek alakitasaba vagy sem? Ha valasztojogot kapnak, akkor bele fognak szolni, megpedig sajat erdekeik alapjan. En is ezt tennem.

"Inkább azt kéne átgondolniuk odafent, mi az a szociális szolgáltatás vagy kedvezmény, amely alanyi jogon jár minden állampolgárnak, és mi az, amiért meg kell itthon dolgozni. Ennek tükrében tudnának reálisan mérlegelni."

Atgondolhatjak, de atgondolas ide, atgondolas oda, ha szavazati jogot kapnak a hataron tuliak, akkor megvaltoztathatjak ezeket a donteseket. Arrol szol a szavazati jog ugyanis.

Chicano 2011.01.24. 12:38:59

@milyen szép a Vértes, ó: Szerintem meg százezres nagyságrend. Ha csak az 56-os magyarokat nézem meg az azóta ott született gyerekeiket (első generációsokat, ezek zömmel még bírnak valamilyen szintű magyar identitással), csak az volt ugye egy több százezres tétel. Sokan közülük el se vesztették az állampolgárságukat, vagy ha igen akkor kérték újra 90 után.

És az ügyben is vannak fenntartásaim hogy a szórványmagyarság milliói fogják kérni az állampolgárságot. Szerintem az ő esetükben is jobb ha százezres értékellek számolunk. Bár őszintén örülnék ha ebben neked lenne igazad és milliók kérnék az állampolgárságot.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:39:42

@Iustizmord:

Hja, nem is értem, Lázár egy napra jutó 50.000-éből alig jön ki valami, miért emlegetik annyit...

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:41:31

@Chicano: kétlem, hogy százezrek járnának szavazni közülük Magyarországra - de igaz, a mostani esetben is csak elméleti milliókról van szó

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 12:43:27

"az Örményországban lakó örmények is szavazhassanak a magyarországi örmény kisebbség képviselőire, mert hát ők mégis csak egy nemzet, közük van hozzá."

:-D

Ha Trianonban igazságos határt húznak, akkor a magyar állam és a magyar nemzet határa többé-kevésbé egybeesne. Akkor is léteznének kisebbségek, de csak a klasszikus értelemben, mint pl. békési szlovákok, erdélyi örmények, akik bevándoroltak.
Természetesen attól még joguk van kulturális önazonosságuk őrzéséhez.

Akik feje felett a határ suhant át, az más kategória. Ők nem akartak kisebbség lenni, nem önként változtattak lakóhelyet (azt is nem is változtattak, a fennható állam változott.)

Nelson Muntz (törölt) 2011.01.24. 12:44:57

"Az állampolgárság ugyanis jogokkal jár."

es KOTELESSEGEKKEL is. ezt valahogy el tetszettek felejteni.

Devil 2011.01.24. 12:46:31

A magyar orszaggyulesre az szavazzon akire az orszaggyules rendelkezesei vonatkoznak. Tehat aki eletvitelszeruen itt el.
Minden mas erv elfogadhatatlan, visszas, megalazo.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.24. 12:47:35

@tevevanegypupu:
"Kulonben ugy latni igy messzirol, hogy a Jobbik egyre ellensegesebb lesz, egyre jobban panikba esik es mintha egyre jobban csokkene a nepszeruseguk. Nem hiszem, hogy a fidesznek szukseges lenne barmit is atvenni a programjukbol, legalabbis olyat nem, ami ellenkezett a fidesz valasztasi igereteivel."

Ez volt majusban.
www.origo.hu/itthon/20100520-kettos-allampolgarsag.html
"Óvatosan bánik a nem Magyarországon élő magyaroknak járó szavazati jog megadásával a Fidesz. A Jobbik már a csütörtökön parlamenti szavazásra kerülő alkotmánymódosításba is belevette volna ezt az elvet, de a fideszes képviselők leszavazták ezt a javaslatot. A Fidesz szerint nem kizárt, hogy a kettős állampolgárság mellé jár majd szavazati jog is, de még nem döntöttek erről. Ráadásul egy ilyen szabály kiszúrhat a határon túli magyarokkal.

Bár elvileg lehetséges lenne, a Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak - mondta a parlament alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén Répássy Róbert fideszes képviselő, aki az előterjesztők nevében beszélt az állampolgársági törvényt módosító javaslatról, amelyet szerdán kezd el tárgyalni az országgyűlés.

A jelenlegi választójogi törvény szerint a szavazás egyik feltétele, hogy valaki szerepeljen a választói névjegyzékben, amihez viszont egy állandó lakcímre van szükség. A Fidesz törvényjavaslatának épp az a lényege, hogy Magyarországra költözés nélkül is állampolgárságot lehet szerezni. A kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP számára elvileg adott a lehetőség, hogy a választójogi törvény módosításával szavazati jogot adjon a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak, de Répássy az [origo]-nak azt mondta: nem született ilyen döntés."

Azota lass csudat, megvaltozott a Fidesz allaspontja es kozeledett a Jobbikehoz.

Gandalf Garaboncias 2011.01.24. 12:49:41

@Doomhammer:
Azért akármekkora súlyuk is lesz a parlamentben, speciel olyan törvényt nem fognak hozni, hogy mindenkinek munka nélkül alanyi jogon járjanak a nyugdíjak és egyéb hasonló szociális juttatások, amelyekért eddig adózni kellett. Ez gazdasági nonszensz, és ez sem határon innen, sem határon túl nem realitás. Ezzel az erővel azt is felhozhatnánk ellenérvként, hogy a határon túli magyarok új alkotmányt fogadnak el, amely császárságot hoz létre Magyarországon. Kb. ugyanannyira valószínű.

Nézze, a kettős állampolgárok kettős szavazati joga (mindkét államban) nem példa nélküli, és eddig sehol sem okozott különösebb gondot.

Iustizmord 2011.01.24. 12:55:20

vki itt az "átgondoltságot" kérte számon.

ez nem átgondoltság, ezh honfiúi honfibú politikai kérdése.

aki magyar, velünk szavaz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.24. 12:56:53

@Pisti, az aragorn:
"Azért akármekkora súlyuk is lesz a parlamentben, speciel olyan törvényt nem fognak hozni, hogy mindenkinek munka nélkül alanyi jogon járjanak a nyugdíjak és egyéb hasonló szociális juttatások, amelyekért eddig adózni kellett. "

Miert ne?

"Nézze, a kettős állampolgárok kettős szavazati joga (mindkét államban) nem példa nélküli,"

De nem is gyakori.

hosiminy 2011.01.24. 12:57:01

@lecsekkoltam: "potyán állampolgárságot és szavazati jogot szerezni". Ha megtanulsz mondjuk románul és meggyőzöd az illetékes román szervet, hogy határon túli román vagy, szerezz nyugodtan. Határon túli magyarnak lenni egy állampolgárságért nem nagy üzlet, ha ezt az oldalát nézzük. A másik az, ha országon belül szolidaritást akarsz látni olyan csoportok között, akiknek - közösségi szinten - semmi közös vonásuk nincs az anyanyelvükön kívül, nem teheted meg, hogy tagadod a szolidaritást azokkal, akiknek szintén magyar az anyanyelvük, hiszen ez a mi körülményeink között nemzetformáló tényező. Mert ez oda vezethetne, hogy akkor a nemzeti kötődésű állampolgár az mondhatná, hogy mi közöm a cigányhoz, zsidóhoz ha - szerintetek - nem lehet közöm a székelyhez. Az összetartozás csak kölcsönösen jöhet létre pl. én közösségben vagyok azzal, akivel te is közösségben vagy.

Iustizmord 2011.01.24. 12:57:19

@Chicano: még az erdélyi magyart meg is értem ha szavazatával akar ezt-azt itthon befolyásolni.

de aki elszaladt egészen messzecsúszott massechusets-ig meg sysney-ig, az ne szidjon itthon semmit

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 12:57:37

@Iustizmord: jobban szeretjük úgy, hogy 'aki nem velünk szavaz, nem magyar' ;-)

tevevanegypupu 2011.01.24. 12:58:14

@Doomhammer:

Nagyon remelem, hogy csak kiserleteznek egy kicsit ezzel a szavazati joggal - mit szolnanak hozza a zemberek - mert nem lenne helyes ebben a ciklusban errol donteni. Ha nem tartjak magukat a valasztasban igertekhez - es ez a szavazati jog-kerdes kulonosen fontos kerdes - akkor ezzel nem csak a hataron tuli magyarokat kavarnak meg, hanem sajat taborukat, az egesz orszagot is. Nincs ez meg jol elokeszitve es politikai cellal felhasznalni nem szabad.

Devil 2011.01.24. 13:00:52

@devuscka: Tulajdonkeppen az allampolgarsaggal Orban egy nepszavazas eredmenyet veszi semmibe? Ez torvenyes?
A cenzus (egyeseknek) vonzonak tunik de igy a hatalom konnyen kizarhat a valasztasi rendszerbol szamara nem kedves csoportokat es ezt demokratikus orszag nem akarhatja.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 13:01:54

@hosiminy:

Azért idetartozik az is, hogy az ún. "nemzeti kötődésű állampolgár"-ok nagy részének kizárólag a határontúliakért szeret vérezni a szíve (értük is csak azóta, amióta ez divatos)...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.24. 13:03:16

@tevevanegypupu:
"Nagyon remelem, hogy csak kiserleteznek egy kicsit ezzel a szavazati joggal - mit szolnanak hozza a zemberek - mert nem lenne helyes ebben a ciklusban errol donteni. "

Errol lemaradt.
www.origo.hu/itthon/20101019-valasztojogot-adna-a-hataron-tuli-magyaroknak-egy-fideszes-kepviselo.html
"A határon túl élő magyar állampolgároknak is megadná a választójogot Gulyás Gergely fideszes képviselő, az alkotmány előkészítésével foglalkozó parlamenti bizottság alelnöke. Gulyás szerint várhatóan kiveszik az alkotmányból azt a részt, amely a választójog feltételéül szabja a magyarországi lakhellyel való rendelkezést, de ettől még nem kapnak automatikusan szavazati jogot a határon túliak.
...
Orbán Viktor még a kampányban egy interjúban úgy fogalmazott, hogy kétharmados többség esetén az állampolgárságot biztosan megkapják a határon túliak, de "a választójog az egy másik kérdés". Semjén Zsolt kormányfő-helyettes viszont még a posztja elfoglalása előtt beszélt arról, hogy szerinte az állampolgárság szavazati joggal is járna, mert véleménye szerint nincs A és B kategóriájú magyar."

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.01.24. 13:04:54

@hosiminy: Szolidaritás? Mi azzal szolidaritunk, hogy választójogot adunk olyan embereknek, akiknek a nyelvén és a nemzetiségén kívül semmi köze nincs ahhoz hogy mi történi itt, és viszont? Ez olyan, mintha mi is korlátoznánk a magyar nyelv használatát, mert lám erdélyi és felvidéki magyaroknak ezt el kell szenvedniük, de ne szenvedjenek egyedül, lássák, hogy az anyaország nem mond le róluk. Ugye milyen hülyén hangzik? Na a választójog megadása ugyanez.

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 13:06:07

@Iustizmord:

"de aki elszaladt egészen messzecsúszott massechusets-ig meg sysney-ig, az ne szidjon itthon semmit"

Hát nem miattuk lett kitalálva a dolog, ők - pár ezren - csak belesetek a dologba, a lényeg a Trianonban rosszul meghúzott határok okozta károk orvoslása.

Nem árt azért egy kis nagyvonalúság!

Szerintem tisztán listás választói rendszerben kellene 199 főt pártlistáról megválasztani.

TG69 2011.01.24. 13:06:28

@tölgy: Nekem továbbra is problematikus, hogyha jól érzékelhetően látjuk azt, hogy htm-ek mégsem ugyanolyan státuszú állampolgárok mint, mi, akkor a csak listás szavazatokat mivel indokoljuk? Milyen alapon szavazhat egy így megválasztott képviselő arról, hogy mennyi jusson a haza egészségügyre, oktatásra, nyugdíjrendszerre stb vagy hogy milyen irányba reformáljuk azokat? Hiszen tudjuk jól, hogy semmi nem köti ezekhez a fontos rendszerekhez (sem őt, sem az őket megválasztókat).

Érthetetlen ez a magabiztosság.

gagauzz kalauzz 2011.01.24. 13:06:31

Szerintem úgy kéne, hogy a képviselői mandátumok 95%-a a határontúli szavazatok alapján keletkezne, így Viktort max. a végelgyengülés fosztaná meg a hatalomtól.:-)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.01.24. 13:07:00

Jelenlegi törvényeink szerint míg ovi visszamenőleg meg nem változtatja, aki választó az választható is.
Hát én kurvára nem szeretném Tőkés "atyát" a magyar parlamentben látni. Se más románt, szlovákot, arabot, pajeszost.
Ugyanis elég valami távoli magyarsághoz kapcsolódó emlékre hivatkozni és akkor akár kínaiak is lehetnek magyar állampolgárok.
Aztán majd jönnek a mongolok is Etelközre hivatkozva?

Gerbó 2011.01.24. 13:09:20

Szép levezetés! Csak egy probléma van vele: a Kedves Vezető a választások óta már többször és több helyütt kifejtette: állampolgárnak lenni nem csak jog, hanem kötelesség is ( pl. közérdekek elsőbbsége a magánérdekkel szemben ld. még nyugdíjeinstand stb.). A megadott állampolgári jogok mellett milyen kötelezettséget ró ez a más országokban élő magyar állampolgárokra? Mert, ha nekik csak jogaik lesznek, az itthon élőknek meg kötelezettségeik is, akkor máris ott vagyunk, ahol a part szakad, csak ellenkező előjellel: kétféle állampolgárság van, egy, amely csak jogokkal és egy másik, amelyik kötelezettségekkel is jár!

is 2011.01.24. 13:09:42

kb. látszik, hogy hol az a határ, amit fel bírsz fogni. jól leírod a jogokat, és semmit nem írsz az állampolgárásággal járó kötelezettségekről. nyomod a hangzatos szavakat, de a konkrét helyzetet még csak bottal se piszkálod: pedig igencsak tanulságos, hogy a nálunk szegényebb országok magyarjai nagy örömmel jönnek ezekkel a jogokkal élni, Szlovákiában meg (szintén tömbben élő magyarok) csak nem buzog az a nagy lendület. Ausztriáról ne is beszéljünk (Szlovéniából meg várjuk az adatokat). szó sincs itt semmiféle nemzetépítésről a szavazati joggal kapcsolatban.

a szavazati jog egyértelműen politikai közösséget teremtene. a külhoni magyar azonban semmilyen valódi politikai felelősséggel nem tartozik a szavazatáért, azaz felelőtlenül szavaz. szavazata semmilyen mértékben nem tükrözi az országgal (Magyarország) kapcsolatos felelősségét, csk annyit, hogy kitől remél több pénzt. ezért aztán, miután kiszolgáltattuk magunkat a nyugdíjasoknak, most kiszolgáltatjuk magunkat a határon túliaknak. légy nyugodt, fog az MSZP, meg Jobbik, meg minden párt olyan pénzt önteni a határon túliakba, hogy ahhoz képest a 13. havi nyugdíj kismiska lesz. mi meg itt, magyarok Magyarországon harmadrendű állampolgárok leszünk. az ország szempontjából ez egy öngól, amit itt te most be akarsz rúgatni Orbánnal.

olvasom a posztjaidat és egyre mélyebb szomorúság tölt el. hiába volt Széchenyi, Mikszáth, Ady, művészeink és politikusaink hosszú sora, hogy rámutassanak erre a mucsai magyarkodásra, a hangzatos szólamok melletti praktikusan értelmetlen és káros lépésekre, amelyek Magyarországot mindig letérítik az előre haladás útjáról, visszahúzzák a mocsárba, amiből sehová sem lehet jutni. és akkor itt, a 21. század elején ismét felbukkan és tort ül ez a provinciális magyarkodás, és még büszke is rá, hogy akkor ő most gólt rúg az üres kapuba.
Gyurcsány ugyan mondta, hogy akinek nem tetszik, annak el lehet menni, de akkor nem ment el senki. most viszont gyorsuló ütemben mennek el az emberek innen, mert az országot gőzerővel viszi vissza a mocsárba ez a hozzáállás. az ország krémje előbb fog szavazni, mint a határon túliak. lábbal.

és engedelmeddel: én inkább maradok a fenti úriemberek mellett, és inkább tekintem az ország sorsát, mint azt, hogy mennyire fellengzős magyarkodást lehet előadni.

gagauzz kalauzz 2011.01.24. 13:09:45

Pontosítok: az Izraelből jövő szavazatok esetleg árnyalhatják a képet, feltéve, ha a fidesz nem Bayer Zsótit küldi ki közéjük kampányolni.:-)

kubatov_kommunista 2011.01.24. 13:10:42

"...Netán a Magyarországon segélyből élők, a nyugdíjasok, a tartósan külföldön élő magyar állampolgárok..."
a nyugdíjasok korábban adóztak, a segélyből élők egy része is korábban adózott.

Az adózás egy jó szűrő ha tetszik ha nem.
Pénzből élünk nem ideológiából.

Skwisgaar Skwigelf 2011.01.24. 13:11:29

"Netán a Magyarországon segélyből élők, a nyugdíjasok, a tartósan külföldön élő magyar állampolgárok (akik kint dolgoznak, kint kapnak fizetést és kint fizetik a tébét és az egyéb adókat) esetében is meg kellene vonni a választójogot?"
Igen.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.01.24. 13:15:26

Az ugye megvan, hogy ha valaha a Fidesz - vagy bármilyen másik kormány - a magyarországi választópolgárok többsége ellenében, a határon túliak szavazataival tudna választást nyerni, akkor az minden korábbinál keserűbb ellentéteket keltene az itthoni és a külhoni magyarok között? Én megértem, hogy a Fidesz be akarja lőni ezt a gólt a Maszop kapujába, de ha ezek a szavazatok egyszer döntő tényezővé válnak, akkor onnantól kezdve az a gól már az itthoni magyarok kapujába van belőve.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.24. 13:20:13

"Talán a cenzus mellett érvelnek az ellenzők?"
Röviden:Igen. Így is több embernek van szavazati joga, mint kellene.

"a jogszerzés, jogkiterjesztés virtigli liberális eszméje."
Nem, a liberálisok nem gondolkoztak általános választójogban, azok a progresszívek voltak fél évszázaddal később. Tessék olvasni Mill-t, még ő is túl radikálisnak tartotta.

"józanul képviseli a külhoniak, vagyis inkább a teljes magyar nemzet érdekeit"
Mutass egy ilyet és rászavazok.

"magyar jobboldal"
Az mi?

Közöd???? 2011.01.24. 13:20:44

Helyes! Üdvözlöm az új 23 millió román szavazót! Hogy is fogják hívni az új magyar miniszterelnököt? Orb... ja nem Basescu, és nem csak a Tiszáig Basescu

Gandalf Garaboncias 2011.01.24. 13:21:03

@Doomhammer írta: "Miert ne?"

Mert szavazni magyarországi pátokra lehet továbbra is, és ők nem támogatnák.

Közöd???? 2011.01.24. 13:22:18

@Zigomer Trubahin: ne aggódj emiatt! a magyarországi választók csak a mostani kétharmadig voltak érdekesek, most már le lesznek cserélve, meg is érdemlik természetesen!

sronti 2011.01.24. 13:24:29

@Iustizmord:
Szerintem teljesen rossz ez a megközelítés. Ha a HTM-ek állampolgárságot kapnak, ugyanolyan szavazati joguk lesz, mint nekem. Tehát lakcímhez kötött.
Ha mindenképpen második kamarát, külön képviselőket, meg hasonló hülyeségeket csinálnánk, pont azzal alkotnánk kettős mércét.
A kisebbségi parlamenti képviselők ötlete (legyen szó határon innen vagy túli képviselőkről) azért hülyeség, mert nem lehet arányosan megcsinálni. A párezres görög kisebbség kapjon ugyanannyi képviselőt, mint az egymilliós cigányság, vagy a majd másfél milliós erdélyi magyarság vagy a százötvenezres kárpátaljai magyarság? Vagy alkossuk meg a rendszert úgy, hogy arányos legyen? Mennyi képviselő kéne ahhoz? Háromszáz? valóban lenne értelme ennek? Ha a választói létszám súlya szerint érne a szavazata, akkor is csak többségi alapon lehetne választani, tehát míg mondjuk a görög kisebbségnek csak a párezer fős szavazáson vesztes része nem küldhet képviselőt, addig Erdélyben mondjuk több százezer szavazásra jogosult nem állíthatna saját jelöltet.
Az egész egy agyrém, akkor is, ha az alkotmánybíróság megállapította az alkotmánysértést a hazai kisebbségek kapcsán.
folyt. köv.

Samott 2011.01.24. 13:27:02

@szubjektivblog: nekem is ez ugrott be rogton, meg az hogy milyen telipofaval tagadtak utanna az egeszet. Mocsok Gyurcsanynak meg a vegen tenyleg igaza lesz. :(

Eleve szemet dolog volt a magyarsagot meg az allampolgarsag kerdeset osszekeverni, behulyiteni a HTM-eket, hogy ok mar nem is magyarok allampolgarsag nelkul. Pedig dehogynem, az allampolgarsag a magyar allamhoz tartozasrol szol, nem a magyar nemzethez tartozasrol. A magyar allamhoz az tartozik akik itt el, a magyar nemzethez meg mindenki aki magyarnak vallja magat. Bunos dolog volt ezt a ket dolgot osszekeverni.

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 13:31:19

@Samott:

Rákényszerültünk, mert nem kapták meg a htm-ek az őket megillető jogokat, az előző rendszerben (amikor pl. román állampolgárként voltak magyar nemzetiségűek.)

Ha autonómiák, szabad nyelvhasználat meg minden ami a htm-ok számára fontos, biztosított lett volna, FEL SEM MERÜL, hogy szükséges a magyar állampolgárság.

Kényszerlépés.

Közöd???? 2011.01.24. 13:36:18

@Maisie MacKenzie: Kényszerlépés lesz az mikor majd a fidesz utánni kormányok megpróbálják majd visszacsinálni a káp ot, hogy egyáltalán életbenmaradjanak, valszeg nem fog sikerülni és a káp így befejezheti a nagy művet amit trinaonba kezdtek el: magyarorszag teljes feldarabolását és megszüntetését.

Samott 2011.01.24. 13:37:01

@Maisie MacKenzie: Ez igy nem igaz, a magyar allampolgarsagtol egy centivel sem lesz jobb dolguk, max a nem magyar allampolgar tobbsegiek meg jobban fogjak ruhelni oket. Tenyleg nagy segitseg ez nekik.

Europai peldat kovetve kellene ezeket a dolgokat megoldani: hu.wikipedia.org/wiki/Auton%C3%B3mia_D%C3%A9l-Tirolban

Mi se kerjunk tobbet mint amit ott, europai modon megadtak...

Iustizmord 2011.01.24. 13:42:28

@Maisie MacKenzie: pedig ők a leghangosabbak, a nagy víz túloldaláról. a kárpát-medenceiek tudják mi az a modus vivendi, de new jersey-ből könnyű pofázni.

@Gerbó: nemcsak jog, kötelezettség is.

most fejztettem meg: az összes kárpát-medencei myagar MANYUP-ját akarja viktor. ÁLLAMOSÍTJUK A ROMÁN MANYUPOKAT! :o)

@gagauzz kalauzz: bayer helyett lovass (vagy hogyhíjják már) is jó lesz tel-avivi szószólónak, ő még alijázni is akrt :o)

Zorq 2011.01.24. 13:42:49

Szerintem is szet kellene valasztani a valasztojogot az allampolgarsagtol: aki Magyarorszagon adozik, szavazhat.

A kedvezmenyeket is az adozok vehessek igenybe (elsosorban, vagy teljesen).

Péter51 2011.01.24. 13:43:05

@Doomhammer: de a nyugdijasoknak tett igéretek az demokratikus dolog volt

IdomitottFoka 2011.01.24. 13:46:36

Azért ne kapjanak szavazati jogot, mert az általuk beszavazott MSZP nem azt az autópálya pénzt sikkasztja el, amit ők fizettek be az államkincstárba.

Azért ne kapjanak szavazati jogot, mert az általuk beszavazott Fidesz nem az ő nyugdíjmegtakarításukat éli fel erősen einstandos alapon.

Szóval egyszerűen azért ne, mert az általuk beszavazott kormánypárt negatív tevékenységének hatásai őket nem, vagy csak nagyon áttételesen érintik, és a befolyásuk révén olyan forrásokra tehetnek szert, amiket nem ők alapoztak/nak meg.

Épp elég baj az, hogy a jelenlegi források felett is túl sok kevéssé kontrollált döntéshozó dönt, nem kell ezt kört még jobban kiszélesíteni.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 13:46:58

@Maisie MacKenzie:

Attól, hogy pl. Ceausescu idejében az erdélyi magyarok nem kapták meg 'az őket megillető jogokat' (akkoriban persze senki nem kapta meg ott), nem jelenti, hogy mára nem rendeződött volna ez szinte teljesen (Erdélyben legalábbis.) És ugye a kettős állampolgárság, illetve szavazás semmit nem változtat ilyen értelemben semmin.

(A trianoni döntés előtti magyar országgyűlés kisebbségi politikáját meg se említsük persze.)

Amúgy ha - állításod szerint - a rosszul meghúzott trianoni határokból adódó nemtudommi ellensúlyozása a cél, az azt jelenti, hogy csak a Partium, illetve a székelyföldi "enklávé" lakosaira vonatkoznak ezek a kettős dolgok?

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 13:48:15

@Samott:

20 év alatt nem tudtak még saját megyehatárt sem elérni a htm-ok. :-(

Amúgy nem KÁP, hanem csak könyebb állampolgárság megszerzés biztosítása, nehogy már egy kínai vagy egy afrikai egyenlő legyen a magyar állampolgárság megszerzésénél egy olyan magyarral akinek a felmenői már magyar állampolgárok voltak egyszer. Persze nem így kommunikálják, ez hiba.

A választójog meg teljesen jogosan jár, hisz állampolgári jog.

Lehetne trükközni, hogy kamu bejelentkezések meg ilyesmi, de ez annyira piti dolog lenne.

Szerintem aki állampolgár, az szavazhasson, úgysem ők döntik el a dolgokat.
Legalább alakul néhány új párt. :-)

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 13:49:22

@milyen szép a Vértes, ó:

"csak a Partium, illetve a székelyföldi "enklávé" lakosaira vonatkoznak ezek a kettős dolgok?"

Ők a magyar anyanyelvűek, nem?

Samott 2011.01.24. 13:55:27

@Maisie MacKenzie: "csak könyebb állampolgárság megszerzés biztosítása, nehogy már egy kínai vagy egy afrikai egyenlő legyen a magyar állampolgárság megszerzésénél egy olyan magyarral akinek a felmenői már magyar állampolgárok voltak egyszer"

En ugy tudom hogy egy hatarontuli magyar mindigis sokkal konnyebben kapott allampolgarsagot mint egy fekete afrikai akarki. Eleg volt csak konnyitett felteteleknek megfelelni, es ez igy volt helyes. De bakker, akinek ez kell az emelje meg a segget es koltozzon ide, szopjon velunk egyutt, ne csak a jogokat kerje. :)

Egyebkent mi vagyunk az EU soros elnoke... itt a jo alkalom hogy del-tiroli jogokat koveteljunk a hataron tuli magyaroknak. Abban nincs semmi irredantizmus, teljesen europai megoldas.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 13:56:16

Hát nem tudom, Székelyföld a történelmi Erdélynek is "csak" az ötöde nagyjából, szerintem macerás lenne megoldani, hogy pl. a kolozsváriakra ne vonatkozzon a dolog.

ősirománszokás 2011.01.24. 13:59:08

Akkor ha már így rákérdezett a szerző a miért NE-re néhány érv:
1)Mert olyan jogokat adnánk amihez nem társulnak kötelezettségek (pl. adófizetés Mo.-n)
2)Mert azok is szavazati jogokhoz jutnak akikre az általuk megszavazott kormány döntései nincsenek (vagy csak marginálisan vannak) hatással, ergo a visszacsatolási mechanizmusok nem működnek
3) Mert a felhozott Európai példákkal szemben nem az anyaországban élő népesség 1-2%-áról van szó, hanem adott esetben 20-30%-áról
4) Mert a Fidesz javaslatát nem előzte meg semmiféle társadalmi vita és egyeztetés, maga a javaslat pedig azért végtelenül aljas mert akinek ellenérzése van arra rögtön rá lehet sütni hogy idegenszívű
5) Mert a javaslatot egy olyan párt erőlteti aki egyértelműen nyerne vele (rövid távon), és a demokráciákban normálisan elvárható metódus helyett nem a következő utáni hanem a következő választásoknál lépne érvénybe
6) Mert semmiféle módszerrel nem lehet ellenőrizni azt hogy aki kéri a magyar állampolgárságot az jogosan kéri-e (ld. Ukrajnában a magyar állampolgárságot kérők száma, ahol sejthető hogy nem a magyarságtudat hanem az uniós állampolgárság a fő motiváció)
7) Mert felerősítheti azt a tendenciát hogy a Romániai és Szlovákiai magyarok "hazajönnek", így ahelyett hogy lenne egy erős magyar közösség Erdélyben és a Felvidéken egy szétmorzsolódó asszimilálódó szórvány marad, az is eltűnik évtizedeken belül.
8) Mert jelentős támadási felületet jelent Magyarországnak, arról nem beszélve hogy a szlovákiai, romániai és szerbiai magyarok számára megnehezíti a békés egymásmellett élést (persze ez azokat nem zavarja akik a naggyűlés után miután kimagyarkodták magukat hazajönnek és nagy ívben tesznek erre)
9) Mert jelentős változással járna a szavazati rendszerre nézve, ami visszaélésekre adhat lehetőséget (pl. választási küszön meghatározása, mandátumszerzés feltételei az új rendszerben), és persze az új rendszer sem egy többoldalú egyeztetés eredményeképp lépne hatályba, hanem a 2/3-ot kaptunk mindent megtehetünk elven
10) Mert nem ettől lesznek büszkék a magyarságukra az elszakított területeken élők, hanem attól hogy ha Magyarország végre egy normális, élhető, indulatoktól és populizmustól mentes, prosperáló és Kárpát-medence és Európa más népeivel harmóniában élő ország lesz.

A teljesség igénye nélkül.

hosiminy 2011.01.24. 14:01:03

@milyen szép a Vértes, ó:
A mondat első fele biztosan igaz. Hozzátenném, a ballib oldal a kettős népszavazáskor erősen manifesztálta az említett szembeállítást. Az ellenkampány egyik érve az volt, hogy a hazai hátrányos helyzetűektől (értsd. cigányok/roma honfitársaink) vehetik el a lehetőséget a határon túliak, illetve az etnikai alapuló politizálás az etnikai alapú politizálás, így a jogkiterjesztés elvi alapja azonos az etnikai alapú jogkorlátozással. A Klubrádió közönsége és szakértői hamar fel is állították a kettős állampolgárság = zsidótörvények egyenletet.

sronti 2011.01.24. 14:03:27

Nincs adózás képviselet nélkül!
Mondták a függetlenségi háború előtt Amerikában. Fordítsuk meg a dolgot, és mondjuk azt, hogy nincs képviselet adózás nélkül. Természetesen itt számít az ÁFA, jövedéki adó stb. is, ahogy az USA előtti gyarmatokon sem volt szja. Viszont az adózás nem elégséges, csak szükséges feltétele a parlamenti képviseletnek, attól még, hogy a török kamionos itt áthaladva vesz pár liter benzint, ne legyen szavazati joga. Ezért mondjuk azt, hogy állampolgárság+adófizetés=szavazati jog.
Azt, hogy csak a magyar államnak adót fizetők szavazhassanak, többféle feltétel felállításával érhetjük el. Gondolom egy konzervatív blogon nem kell mondanom, hogy egyik sem tökéletes. (És én is kihagyhattam valamit).
Felvehetjük feltételnek azt, hogy a szavazónak legyen magyarországi lakcíme ez a legmegengedőbb, (ez csak valószínűsíti, hogy akinek van itthoni lakcíme, időnként hazajön, fenntartja a kapcsolatot az állammal, inkább szavazzon olyan is, aki nem fizet itthon adót, minthogy kizárjunk valakit aki igen), vagy azt, hogy fizessen itthon szja-t (ez a legkorlátozóbb), vagy mondhatjuk azt is, hogy csak Magyarországon lehessen szavazni, az itt tartózkodást meg úgysem lehet megúszni adófizetés nélkül (ez tipikusan magyarosan lenne értelmetlen, csodálkozom, hogy nem ez valósult meg végül). A lakcímhez kötésnek egyébként az a hibája, hogy a mostani albérlőket például nem lehet nagyon komoly kockázat nélkül bejelenteni a lakcímükre, de ezt a problémát nem a választási, hanem a lakhatással kapcsolatos törvények változtatásával lehetne megoldani.
Az adózást úgy is felfoghatjuk, mint kapcsolatot az állammal, amelyben te hozzájárulsz az állam fenntartásához, cserébe beleszólhatsz választás útján a döntéshozatalba. Mint írtam, ez csak az egyik aspektus, de ugyanúgy nem hagyható figyelmen kívül, mint az állampolgárság megléte, vagy nem léte.
Szóval ezért lenne igazságtalan, ha a listára szavazás lehetőségét megkapnák olyanok is, akiknek nincs magyarországi lakcímük.
Még valami. Mind az állampolgárság, mind pedig az állami kapcsolat ellenőrzése csak két állásban működik, nem lehet azt mondani, hogy félig teljesült, mert az két különböző szavazati jogot eredményez, az pedig ellentmond az egyenlő képviselet elvének, ami nagyon nem jó irány.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 14:03:44

@hosiminy:

Ugye nem gondolod, hogy az MSzP ellenkampányának bármi más célja vagy oka volt, mint a Fidesz kampányával való szembehelyezkedés? (És kb. ugyanannyira mocskosnak is tartom a kettőt - az a kis különbség, hogy az emeszpé abbahagyta...)

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 14:04:29

@ősirománszokás:

"nem az anyaországban élő népesség 1-2%-áról van szó, hanem adott esetben 20-30%-áról"

Ez Trianon sara.
De szerintem túlzás a 20-30%. Nincsenek ennyien.

gomorra 2011.01.24. 14:05:13

ó, hogy basszátok meg az anyátokat kurva hülye emberek , legyetek bár ún. urbánusok vagy népiesek! Basszzátok meg, mégegyszer mondom! Hogy a fészkes fenébe lehet ilyen korlátolt barom valaki, hát megint kivágódott nálam a biztosíték!
Ostoba ember, nem gondolod, hogy kíbicnek kuss?! Ez örök törvény! Ez alapján lehet korlátozni bizonyos esetekben az alkotmánybíróság hatáskörét, ugyanis egy konyhában egy konyhafőnök lehet, így ha pénzről van szó, költségvetésről, akkor ne pofázzon bele holmi széplelkű alkotmánybíró, fogalkozzon a neki járó esetekkel!
Ugyanígy, nagyon szép a külhoni magyaroknak jogokat adni, állampolgási jogot, de abba, hogy itt a határokon belül a politikábban mi történik kíbic ne szóljon bele! Tehát ökör az, aki választójogot adna nekik, pedig szeretem őket (a külhoni magyarokat), tisztelem őket, drukkolok nekik, de mindenkinek ott kell szavaznia, ahol él.
Hogy' a lófaszba lehet ember ennyire egyoldalú? Hogya lófaszba lehet vagy csak ide gondolkodni, vagy csak oda? Mintha 10 millió ostoba magyar lenne itt, 10 millió szar szemét, aki nem lépes nemzetben gondokodni, hanme csak abban, hogy a másik oldalt hogyan lehetne még jobban földeb döngölni! Rohadj meg, megosztó magyar politika!

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 14:05:47

@hosiminy:

Amúgy arra is emlékszem, hogy a 90-es évek elején mélynemzeti körökben az erdélyi magyarok voltak a mocskok, akik idejönnek és elveszik a munkát a becsületes magyarországiaktól...

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.24. 14:08:07

@Maisie MacKenzie:

A 15-16 millió magyarból 10 millió él Magyarországon - az más kérdés, hogy a határontúliak közül hányan vennék a fáradságot - és az elméleti 60% (ha hasonló a korfa ott is) gyakorlatban mennyi lenne.

Vendelin 2011.01.24. 14:10:29

Tudtommal a határon túli magyaroknak van már szavazati joguk. A saját parlamentjük ügyében.

Avatar 2011.01.24. 14:13:01

@Maisie MacKenzie: Az országhatár politikai döntés eredménye. A parlamenti egyéni választókerületeket is átszabják időnként, az is politikai döntésen múlik. Akkor aki korábban az 5-ös, majd később a 8-as választókerületbe tartozik (pedig nem is költözött), az is szavazhasson itt is, meg ott is az egyéni képviselőre?
Mert hát ugye korábban velünk, az 5-ös VK-hoz tartozókkal együtt szavazott, hogy is tagadhatnánk meg tőle a szavazás jogát, csak azért, mert valami hülye politikus most máshogy szabta meg a körzethatárokat...

tevevanegypupu 2011.01.24. 14:14:59

@Doomhammer:
"Gulyás szerint várhatóan kiveszik az alkotmányból azt a részt, amely a választójog feltételéül szabja a magyarországi lakhellyel való rendelkezést, de ettől még nem kapnak automatikusan szavazati jogot a határon túliak."

Na ez nagyon vitathato igy. Ez biztos, hogy tamadhato. Uj Alkotmany kell, de ehhez azert annal tobb is kell, hogy csak ugy kivegyenek-betegyenek kedvuk szerint ilyesmit is. Kulonben is - bar utalom oket - de az Alkotmanynal nem artana, ha reszt venne az ellenzek is, hiszen meg ha viszonylag keves tenyleges szavazot kepviselnek is, azert kepviselik oket. Nem viselkedhet ugy a fidesz mint ahogy az mszp-szdsz tette..ugyebar ott van a NER.

"Orbán Viktor még a kampányban egy interjúban úgy fogalmazott, hogy kétharmados többség esetén az állampolgárságot biztosan megkapják a határon túliak, de "a választójog az egy másik kérdés"

Es erre a kijelentesre emlekszik mindenki es emlekeztetni is fogjak.

"Semjén Zsolt kormányfő-helyettes viszont még a posztja elfoglalása előtt beszélt arról, hogy szerinte az állampolgárság szavazati joggal is járna, mert véleménye szerint nincs A és B kategóriájú magyar."

Minden tiszteletem mellett is - kedvelem Semjent - ez hulyeseg. Itt nem kategorizalasrol van szo, itt olyan jogrol van szo ami nem tisztazott, nincs egyelore megegyezes rola es borzasztoan nagy vihart kavar. Es aztan persze ott a valasztasi igeret: allampolgarsag igen, szavazati jog nem. Kulonben ha rendesen megbeszelik, "megerlelik" ezt a szavazati kerdest, kesobb lehetne, de csak igy egyik-pillanatrol a masikra ez nem jogos.

moczifante 2011.01.24. 14:25:22

"Semjén Zsolt decemberben arról beszélt: az elfogadott törvény nem ismer A vagy B kategóriájú magyar állampolgárságot."

Tehát kapjanak szavazati jogot ők is. Ezáltal létrejön egy A kategóriájú magyar állampolgár, aki itt adózik, akinek közösen megválasztott kormányának intézkedései direkt módon érintik mindennapjait - akár jó, akár rossz -, és egy B kategóriájú magyar állampolgár, akinek adóforintjai (eurói stb.) felett nem diszponálhat a közösen megválasztott kormány, mindennapi életére is kevesebb - esetenként semmilyen - hatással bírnak a kormány intézkedései - akár jó, akár rossz.
Tehát ne kapjanak szavazati jogot. Ezáltal létrejön egy A kategóriájú magyar állampolgár, aki itt adózik, akinek A kategóriás megválasztott kormányának intézkedései direkt módon érintik mindennapjait - akár jó, akár rossz -, és egy B kategóriájú magyar állampolgár, aki joggal érzi azt, hogy állampolgársága csupán egy rézpityke az A kategóriások ruháján.
Én nem tudom mi a megoldás, ötletem sincs, hogyan lehetne mindezt MINDENKI megelégedésére kezelni, félek sehogy.
De méginkább félek, hogy e vonal mentén kezdődik meg majd egy megosztó vita, ahol mindkét érv elfogadható, és egyik sem. És ezt nem oldja majd meg az AB sem...

tintamin 2011.01.24. 14:57:20

Hát igen, a jogokat megadjuk. A kötelezettségeket meg megtartjuk. (Lásd közteherviselés.)

A másik a hazai politikai posvány exportálása.
Kell ez nekünk? Kell ez nekik?

Miért mélyíteni az ellentéteket, ugrasztani egymásnak határon túli nemzettársainkat. Mert a politika ezt csinálja az emberekkel.

tintamin 2011.01.24. 15:05:39

Nem lehetne megoldás egy "második kamarát" megalkotni a határon túli magyarokból és az itt élő kisebbségekből?

A külföldön dolgozó magyarok vs. határon túli (kettős állampolgársággal rendelkező) magyarok eltérő állampolgári jogait viszont nehéz jogi szempontból magyarázni.

A nagy számú új szavazó belépésével viszont teljesen eltűnhetnek a kisebb pártok (LMP, pl.), ami a politikai sokszínűséget, és ezzel az eltérő vélemények megjelenését komolyan veszélyezteti. Nem hinném, hogy a kisebb pártok sok pénzből turnéznának erdélyi szavazatokért.
Meg az egész határon túli kampány (a hazai gyakorlatból kiindulva) borzasztóan aberrált stílust vihetne a szórványba.

Könyörgöm, ne exportáljuk ezt a mocskot más országba!

DOOOOOOOOOOOOM! 2011.01.24. 15:15:04

csak az a baj, hogy mi, innen a határon belülről akarjuk eldönteni/kitalálni/meghatározni, hogy mi lenne jó a határon kívüli magyaroknak. olyanokat mindig lehet találni/venni, akik azt a véleményt képviselik, ami alátámasztja az akaratunkat, de hogy tényleg mit akarnak odaki, háááát, az kurvára senkit sem érdekel. olyan jókat mosolygok, amikor idebe megmondják, hogy mi és hogy érinti a többieket odaki. a határon túli magyarok sajnos csak ugyanolyan kellékei/személytelen eszközei a politikai csatározásnak mint a többi üres lózung. a pártok nem azért foglalkoznak ezekkel a témákkal, mert tényleg fontosnak tartják, hanem mert ezzel lehet szavazatot szerezni az országhatáron belüli csatározásokhoz.

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 15:22:48

@tintamin:

"A nagy számú új szavazó belépésével viszont teljesen eltűnhetnek a kisebb pártok (LMP, pl.),"

Erdélyi városi fiatal miért nem szavazna az LMP-re? Szerintem simán.

Én nem hiszem, hogy a htm-ok csak jobbikosok és fideszesek lennének.

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 15:25:10

@DOOOOOOOOOOOOM!:

"csak az a baj, hogy mi, innen a határon belülről akarjuk eldönteni/kitalálni/meghatározni, hogy mi lenne jó a határon kívüli magyaroknak. "

Ők maguktól még saját megyehatárokat sem tudnak kiharcolni. És nem azért mert nem lenne jó nekik, vagy nem szeretnék, hanem azért mert a saját államukban egyszerűen le vannak szavazva!

tintamin 2011.01.24. 15:36:10

@Maisie MacKenzie: Én meg nem hiszem, hogy az a párt, aki nem közpénzből (hanem adományokból épphogy) él, elmegy turnézni 8-900km-re. Irreális a szituáció.
Egyáltalán mit lehet ígérni?
Kevesebb adót, több járulékot?
Max. több járulékot (pénzt a saját támogatóink alapítványainak), ugye, mert az adót nem a magyar állam szedi.
Hányingerkeltő kampány várható értelmetlen ígéretekkel.
Én továbbra is a magyar polmocsok exportja ellen vagyok.
És csak akkor nem exportálódik a hazai szenny, ha ebből közvetlen hatalomszerzési lehetősége egyik pártnak sincsen.

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 15:39:59

@tintamin:

Fura egy figura lehetsz! Szerintem az átlagszavazó nem úgy szavaz, hogy megnézi a járulékokat és amelyik párt a kevesebbet ígéri, arra húzza az ikszet.

Nálam ez akkor lenne a szempont, ha két jobbközép párt között kellene választani és csak az lenne a különbség.

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 15:51:46

@tintamin:

Egy ht magyar nemzetiségű illető eldönti, hogy ő szeretne-e sorsközösséget Magyarországgal és akkor kér állampolgárságot és szavaz, beleszól, hogy milyen irányultsága legyen az országnak. Ha nem kér állampolgárságot és nem akar beleszólni a dolgokban, attól még kötődhet a magyar kultúrához, de az már politikailag egy passzívabb kategória. Ilyenek is lesznek jópáran.

De ezt tényleg ők döntsék el. Biztosan nagy dilemma néhány helyen, máshol meg nem annyira.

A magyarországon élő nemzetiségeknek meg nem kérdés, hogy fennáll a sorsközösség Magyarországgal, anyanemzeteikhez főleg kulturálisan kötődnek.

abaka 2011.01.24. 15:53:39

@Maisie MacKenzie: Hat pedig az elmult 12 evben eleg nyilvanvalo volt, hogy a nep arra szavaz, aki fapofaval a legtobbet (ertsd penzben) igeri. 2010 persze kivetel volt, de abban gondolom egyetertunk, hogy az egesz szituacio elesen kulonbozott a korabbiaktol.

tééényleg? 2011.01.24. 16:24:22

Nem olvastam végig a bejegyzést, elakadtam ott, hogy az állampolgárság jogokkal jár... Igen. Meg kötelezettségekkel is... Nem sajnálom egy magyartól sem a magyar állampolgárságot. De az döntsön a parlamentről aki itt is él és viseli a döntése (vagy nem döntése) következményeit. És mielőtt valaki rákérdezne a Londonba meg Dublinba szakadt magyarokra... tőlük ugyanilyen alapon elvenném...

Avatar 2011.01.24. 16:42:25

@Maisie MacKenzie: Ha szeretne sorsközösséget vállalni Magyarországgal, akkor költözzön ide. Ha meg te akarsz sorsközösséget vállalni a ht magyarokkal akkor költözz oda.

Én miért nem szavazhatok Budapestről, hogy az erdélyi magyarokat Markó Béla vagy Tőkés László képviselje, azon az alapon, hogy eldöntöttem, hogy sorsközösséget vállalok? Vagy hogy Szlovákiában az MKP vagy a Híd képviselje a magyarok érdekeit?

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.01.24. 16:44:51

Kedves magyarországi közpénzekre kurvára érzékeny kommentelők!

Nincs szükségem a magyar adóforintokra. Rohadtul nem kaptam semmit a Magyar Köztársaságtól az életem alatt(ja de, egyszer olyan 5 éve utaztam kedvezménnyel a MÁVon meg kisiskolában kaptam egy füzetcsomagot), nem akarom elvenni az anyaországiak munkahelyét, nem csorog a nyálam a segilykére sem(arról meg inkább nem beszélek mennyi eurót vittem be a döglődő pannon pumába).

Ennek nagyon egyszerű okai vannak, Dunaszerdahely mellől származom, jelenleg Brünnben tengetem egyetemi mindennapjaimat, mindkét régióban magasabb az életszinvonal és akár az egészségügyi ellátás szinvonala is, mint az anyaországban. Mivel lassan műszaki szakon végzek, realitás a 800-1000 eurós kezdőfizetés is :)
És vagyunk igy még páran, nem is kevesen.

Mégis szeretnék magyar állampolgár lenni, de nem másodrangú, még a Fideszre sem fogok szavazni, megigérem :)

trendo+ 2011.01.24. 16:46:41

Követelem, hogy vonják meg a szavazati jogot a határon BELÜL élő magyaroktól! Hiszen (amint azt a fórumok belső vitáiból leszűrhető:) a zömük úgyse magyar, hanem "szemét cigány, sváb, tót, zsidó stb."
Másrészről úgyse járul hozzá a közteherviseléshez, hiszen "segílyes, munkanélküli, rokkantnyugdíja, csöves, panelnyugger, eltartott köcsög diák, háztartásbeli". A maradék, aki meg dolgozik, sőt, befizeti az adóját, járulékjait maradéktalanul; az meg bizottsági konzílium nélkül is bízvást minősíthető elmeháborodott, cselekvésképtelen állampolgárnak; ergo: veszélyes, ha beleugat bármibe is. Akkor már döntse el Tőkés László, Bugár Béla vagy akárki, mi legyen itt. Entül rosszabb már nem lehet!

Maisie MacKenzie 2011.01.24. 16:54:11

@Avatar:

Azért van EU, meg Schengen, hogy ne kelljen költözködni. Nem értem az ellendrukkerságodat!

Engem különösebben nem érint a kérdés, de nem vagyok ellen drukker, mert magyar az anyanyelvem és érdekelt vagyok abban, hogy a magyar nyelvű térség minnél nagyobb legyen. (Persze csak a normálitás határán belül, tehát ami ma magyar nyelvű, az ne nagyon fogyjon, de ha az ottaniak asszimilálódni akarnak, azt is tudomásul veszem.

A trianoni határok igazságtalanok voltak, a veszett fejsze nyelét meg kell menteni!

Ez nem a szomszéd népek ellen van, velük korrekt kapcsolatot kell ápolni, de fogadják el, hogy területükön élnek magyarok, magyarként.

Dr Milton 2011.01.24. 17:07:56

Felsőház. As simple as that

tintamin 2011.01.24. 17:32:52

@Maisie MacKenzie: "Szerintem az átlagszavazó nem úgy szavaz, hogy megnézi a járulékokat és amelyik párt a kevesebbet ígéri, arra húzza az ikszet."

Ha nem így lett volna, akkor egy normálisabb országban, kisebb államadóssággal/közterhekkel tengetnénk napjainkat.
Ígértek fűt-fát, szavaztak rájuk, ők betartották (haha), mi (a nem átlagszavazók) meg beszoptuk. A párt neve nem lényeges, mindegyik ezt csinálta, és mi mindegyiket beszoptuk. Licitálás ment.
Az átlagszavazó meg eszerint nyomta az ikszet.

Ha normálisan adózom, balek vagyok, hogy nem külföldön dolgozom, balek vagyok, magyar rendszámú (nem szlovák) kocsim van, balek vagyok, közteherviselek, balek vagyok, az államnak adom a nyugdíjam, balek vagyok.

suski 2011.01.24. 17:37:37

"Netán a Magyarországon segélyből élők, a nyugdíjasok, a tartósan külföldön élő magyar állampolgárok (akik kint dolgoznak, kint kapnak fizetést és kint fizetik a tébét és az egyéb adókat) esetében is meg kellene vonni a választójogot?"

nem vonja meg senki a választójogot, de ha kijelentkezel az állandó lakcímedről, akkor nem szavazhatsz.

Én nem értek egyet azzal, hogy a külföldön élők szavazhassanak. EZzel a fidesz a büdös életben nem mossa majd le magáról azt a vádat, hogy politikai haszonszerzés céljából csinálta ezt az egészet és nem azért, mert szívüknek oly kedves a határon túli magyarság. Ezen kívül a határon túlra is kiterjedne a mocskos kampány, menne az ígérgetés a támogatásokról stb. semmi szükség erre. A saját közösségeikben próbáljanak már kinevelni egy hathatós politikai képviseletet, akik képesek harcolni a jogokért, különben el fognak tűnni teljesen. A mindenkori magyar kormány támogatásával természetesen. Akinek meg tényleg annyira fontos, az majd bejelentkezik vhol Mo-on.

@felvidéki istimester:

"Ennek nagyon egyszerű okai vannak, Dunaszerdahely mellől származom, jelenleg Brünnben tengetem egyetemi mindennapjaimat, mindkét régióban magasabb az életszinvonal és akár az egészségügyi ellátás szinvonala is, mint az anyaországban. Mivel lassan műszaki szakon végzek, realitás a 800-1000 eurós kezdőfizetés is :) "

akkor menjél oda, ahol legjobban fizetnek és ott legyél állampolgár, mondjuk Japánban. Ha neked ez számít.

suski 2011.01.24. 17:49:20

@is: "hiába volt Széchenyi, Mikszáth, Ady, művészeink és politikusaink hosszú sora, hogy rámutassanak erre a mucsai magyarkodásra, a hangzatos szólamok melletti praktikusan értelmetlen és káros lépésekre, amelyek Magyarországot mindig letérítik az előre haladás útjáról, visszahúzzák a mocsárba, amiből sehová sem lehet jutni. "

Ja mert a kádárizmusban öles léptekkel haladtunk a nirvánába, mi? Akkor ugyanis nem volt "magyarkodás" . Kurcsányiék sem magyarkodtak, kovácslaca stb, st. És már majdnem elértük a nirvánát a magyarkodásmentes szárnyaló periódusban, mikor jött a csúnya Orbán.
Az antimagyarizmus nem áll egyenes arányban az ország sikerességével.

Zorq 2011.01.24. 17:49:58

Egy hataron tuli magyarnak a nemzethez tartozas (azaz magyar utlevel) a legfontosabb, sokkal inkabb, mint a szavazati jog, vagy kedvezmenyek igenybe vetele. Ez a magyar identitashoz szukseges.

Szerintem me'g az allampolgarsag kiterjesztese elott kellene (vagy kellett volna) szabalyozni a az adozas vs szavazati jog es tarsadalmi kedvezmenyek kerdeset. Ha a kulfoldon elo Magyarorszagon szuletettek sem szavazhatnak, csak a Magyarorszagon adozok, akkor az tiszta helyzet. Ha ok sem adozhatnak, akkor is.
Ez nem A es B kategoria, hanem partatlan szabaly. Ugyanez vonatkozik a kedvezmenyekre.

Akkor lenne A es B kategorias allampolgarsag, ha a Magyarorszagon szuletett, de kulfoldon elo" szavazhat, de pl. az erdelyi nem.

Zorq 2011.01.24. 17:51:59

@Zorq: Javitas.
Ha a kulfoldon elo Magyarorszagon szuletettek sem szavazhatnak, csak a Magyarorszagon adozok, akkor az tiszta helyzet. Ha ok is szavazhatnak es a hataron tul rekedt magyarok is, akkor is tiszta helyzet.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.01.24. 18:15:38

" "akkor a külföldön élőktől vonjuk meg a szavazati jogot?"

Pontosan. Ideiglenesen meg lehet vonna ha valaki életmódszerűen nem él itthon. Nem örülök neki hogy most olyan magyar állampolgár is szavazhat aki mondjuk évtizedek óta Münchenben, Chicagóban vagy Tel-Avivban él és esetleg sose szándékozik ide visszajönni. Csak olvas valami zöldséget az ottani sajtóban és az alapján leszavaz. Nem fair. "

1.) A széles körben elterjedt internet korszakában élünk. Egy külföldön élő magyar állampolgár legalább annyira képben lehet a magyarországi SAJTÓ véleményeivel, mint egy itt élő magyar. A csak nyomtatott sajtó jelentősége ma már jóval kisebb, mint akár csak egy évtizede. (Egyébként nem lehetetlen külföldön se hozzájutni nyomtatott magyar lapokhoz, ahogy Magyarországon is hozzá lehet jutni nyomtatott külföldi lapokhoz.)
A lényeges különbség, hogy egy külföldön élő magyar CSAK a média útján tud informálódni a magyar politikai helyzetről. A 21. század első évtizedének végén a "média" fogalma már természetesen nem csak a tv/rádió/újság 'szentháromságot' jelenti, hanem a média részét képezik a Skype beszélgetés a magyarországi ismerősökkel, fórumok, blogok, hozzászólások (mint például ez is :-)) és természetesen a (mára alacsony árra leszorított) telefonbeszélgetések is.
A közös ezekben, hogy közvetlenül nem tud tapasztalatokat szerezni egy külföldi magyar állampolgár az anyaországi viszonyokról, csak áttételesen más "média-szereplők" által, és itt már nincs jelentősége annak, hogy ez a média-szereplő egy híres netán hírhedt újságíró, vagy éppen az otthon maradt családtagja vagy esetleg régi barátja.
Ez valóban megfontolásra érdemes körülmény, de semmiképpen sem elegendő a szavazati jog megvonásához.
2) A mai szabad világban meghatározhatatlan, hogy valaki Magyarországon vagy épp külföldön tartózkodik. Lehet valakinek magyar állandó lakcíme úgy, hogy közben nem lakik az országban tartósan. Persze a szavazás helyszíne szerint meg lehetne különböztetni a magyar választókörben illetve követségeken, konzulátusokon leadott szavazatokat. De így diszkriminálnák azokat az egyébként valóban tartósan itt lakó magyar állampolgárokat akik éppen csak a választások alatt tartózkodnak külföldön, például egy kiküldetés miatt.

sronti 2011.01.24. 18:36:39

@felvidéki istimester:
Költözz Magyarországra, szívesen látunk, csak be kell jelentkezned egy lakcímre, és egy szavam sem lesz az ellen, hogy itt szavazz.
Nekem is ugyanilyen állampolgárságom van, ha nem lenne itteni lakcímem, én sem tudnék szavazni a választásokon.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.01.24. 22:49:14

@sronti: Engem a választójog annyira nem is érdekel, csak a pénz körüli rinya zavar :)

@suski: Látszik, hogy nem fogtad fel, hogy ebből mit szerettem volna kihozni.

sronti 2011.01.24. 22:55:40

@felvidéki istimester:
Engem is zavar, hogy általában nem lehet értelmesen beszélni a kérdésről, vagy hisztérikus "elveszik a pénzünket" rinya van, vagy a "te garasoskodsz itt a nemzettestel" baromság.
Szívesen vennék erről egy posztot akár itt a Mandineren is, hogy mi is fog történni a nem itt élő állampolgárok TB-jével, milyen öregségi nyugdíj jogosultságai lesznek, meg a többi gyakorlati problémáról.

sronti 2011.01.24. 23:01:44

@sronti:
Persze ha valaki be tud nekem linkelni erről valami érdekeset, azt is megköszönöm.

suski 2011.01.24. 23:44:08

@felvidéki istimester: de, felfogtam. Azt is, hogy mellélőttem, mert bepöccentem ezen a lesajnáló dumán. Bocs. Mo éppen hogy jól járna azzal, ha felszívná a környező országban elő magyarokat, csakhogy ennek az ottani közösségek látnák kárát.
Én csak azt mondom, hogy az állampolgárság teljesen ok, de szavazni mi a fenének? Attól még nem leszel másodrendű, mert ha egy budapesti kijelentkezik a lakcíméről és elhúz Kenyába, ő se szavazhat.

foolproof 2011.01.24. 23:46:22

Ha valamivel, ezzel Orbiék szépen elbaszarintották a helyzetüket. Kiváló taktikai érzék, as usual. Kommentek szerinti állás: Szavazati jog megadása vs. meg nem adása :0-1

Na végre, én már aszittem, csak én vagyok nyugatseggnyaló komcsilibsizsidráksöpredék. Az azér' teccik, hogy a más faxával való csalánverést nem komálják a népek. Csak azt nem értem, hogy a faxba lett ezeknek a trógeaireknek 2/3-uk?!

foolproof 2011.01.24. 23:49:10

Faxért nem lehet románoknál Orbira szavazni, inkább őket boldogítaná, úgyis odavalósi a kis huncut...

Várkonyi 2011.01.25. 00:59:20

Nagyon álságosnak érzem ezt a dolgot. Az a fidesz-bagázs, mely még néhány hónapja is azt mondta, hogy "nem időszerű" a dolog, most hirtelen megvilágosodva jobbnál jobb érveket talál a szavazójog megadása mellett.

Ennyire távirányított az egész szánalmas banda, a kritikus gondolkodás legkisebb jele nélkül.

Verneron 2011.01.25. 09:28:32

állampolgár és állampolgár között nincs különbség.
ha van itthoni bejelentett lakcíme akkor van hová kiküldeni a kopogtató cédulát is. ha teszemfel kósa vagy bárki biztosít egy 6x6 négyzetméteres helyiséget a hivatalában ahoz, hogy oda bejelentkezzen fél erdély, akkor már biztos lehet a győzelme. (ahogy itthon a romák megteszik)

adózni meg adózik kicsiny falujában, miért pont itt róná le ahol drága?
habár nagyon sokan kérik csak azért, hogy egy ilyen állampolgársággal elhúzzanak nyugatra világpolgárnak, és többet magyarok sem legyenek, magyarországra se jöjjenek...

a román kormány meg boldog, hogy ügyesen kitakarítjuk nekik erdélyt.

köszönjük németh zsolt

Maisie MacKenzie 2011.01.25. 09:53:09

@Verneron:

"a román kormány meg boldog, hogy ügyesen kitakarítjuk nekik erdélyt."

Ha maradnak, akkor autonómia híjján asszimilálódnának.

Magyarország meg bevándorlásra szorul, mert a társadalma elöregszik. akkor már erdélyi magyarok vándoroljanak be és éljenek itt magyarként, mint olyanok akik beilleszkedése bizonytalan.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2011.01.25. 11:04:39

Nagyon tisztességes, vállalható szempontú írás. A kisebb-nagyobb bakugrásocskák mellett azonban hadd hívjam fel a figyelmét két durva logikai bukfencre is.
1/ Amikor a poszt "az aki nem itt adózik, ne szavazzon" elvet próbálja cáfolni, akkor azzal, hogy az itthoni nem adózókat hozza fel példának, akkor nagyvonalúan átlép egy apróságon. Nevezetesen, hogy ez utóbbiaknak nincs másik állampolgárságuk, amelyik körébe (ahogy a szerző maga is elismeri) beletartozik a szavazati jog is. Egy kettős állampolgár nem azért nem adózik Magyarországra, mert szociális helyzete, munkanélkülisége stb. ezt nem engedi meg, hanem _mert máshova adózik_. A két csoport összemosása ily módon nem releváns, tehát a példa nem példa.
2/ Még nagyobb a gáz a legátfogóbbnak szánt érvvel. Nevezetesen, hogy azért szavazzon a kettős állampolgár, mert egyszerűen semmi nem szól ez ellen, sőt az állampolgárság tényéből egyszerűen _ez_ következik. Ha ez tényleg így van, akkor viszont épp Ti magatok adjátok meg a másik lehetséges indoklást arra, hogy miért NEM kell(ett volna) megadni az állampolgárságot: azért mert ebből logikusan következik/vele jár a szavazati jog, az pedig olyan vitás, vagy aránytalan, méltánytalan helyzeteket hoz, amelyek közjogilag is erősen vitathatók.
Mindezek mellett nagyon úgy tűnik, hogy szinte teljesen feledésbe látszik merülni a népszavazás idején az épp a "pro" oldal által annyit emlegetett "érv", hogy az állampolgárság megadása tulajdonképpen szimbolikus, nem pedig jogkeletkeztető lépés.

Magon_ 2011.01.25. 12:44:51

Sajnos az adózás/cenzusos rész egyszerűen nem igaz, a segélyből élő is elvileg megfizeti az áfát a bmw-je után (ha nem, az simán büntetőjogi történet), meg a nyugdíjas is hasonlóan a csirekfarháttal. Innentől viszont kártyavárként dől össze az egész. Kár.

csirkeGL 2011.01.25. 13:32:54

Gratulálok, remek cikk!

csirkeGL 2011.01.25. 13:34:29

@Magon_:

A külföldön élő, mégis magyarországi lakcímmel rendelkező viszont nem fizet semmit. Akkor őtőlük is vonjuk meg a szavazati jogot?

Vagy aki neadj'Isten remeteként él a saját kis földjén önellátóként, vagyis sose fizet ÁFÁ-t, az se kapjon szavazati jogot?

Ha jól belegondolsz, a Te gondolatmeneted az ami kártyavárként dől össze...

Magon_ 2011.01.25. 13:42:38

@csirkeGL: Tőlem nyugodtan megvonhatjuk tőlük is, mondjuk a remetés felvetés nyilván vicc, de ha valaki hosszú ideig nem tartózkodik itthon, annak a szavazati joga megszűnik automatikusan, az jó szabály.

vampierre 2011.01.25. 14:43:29

@Calwer: miért ne kapjon választójogot az, akinek az életét (ha közvetve is, de úgy mindenképpen) befolyásolja, milyen színű a Bp-i kormány, milyen megállaposásokat köt kisebbségi ügyekben az illető határon túli magyar ember országának vezetőivel..
.
És aki kint dolgozik épp Angliában, vagy az USÁ-ban és követségen adja le a voksát?? Ők mind kint fizetik a közterheket, és vajmi kevés hatással van az életükre, hogy mekkora az államadósságunk.. Ezek az emberek esetenként évek óta élnek ott, mégis beleszólásuk van az itteni dolgokba.. (És így helyes, ők a magyar nemzet részei.)

koronás címer 2011.01.25. 18:57:41

koronascimer.blog.hu
A szavazati jog megadása egy dupla fenekű játék. A felső szinten folyik az ideológiai vita, mely nemzetpolitikáról, jogi és társadalmi kérdésekről szól. Az alsó szinten politikai érdekek dominálnak, emlékezzünk Mikola István 2006-os kijelentésére: "ha az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna". Az alsó szinten is érdemes vitát folytatni, Mikola István kijelentése nem biztos hogy igaz. Emlékezzünk 1994-re, amikor a nemzeti oldal nagyon bízott a győzelmében és hatalmas bukta volt, az MSZP egymaga a képviselő helyek több mint felét elvitte. Emlékezzünk 2002-re, amikor a nemzeti oldal teljesen biztos volt a sikerében, és hajszállal, de bukta volt. 2006-ban szintén bukta, de a két legnagyobb mégis a 1994-es és 2002-es, amikor teljesen biztosak voltunk a sikerünkben. A nemzeti oldal többször bízta el magát mint a bal. Intő jel legyen számunkra a múlt!

Én mind a felső, mind az alsó szinten ellene vagyok a szavazati jog megadásának. A magyar nyelv csodálatosan szép és gyönyörű, oly kifejező. Hogyan hívjuk mi magyarok a köznyelvben és a hivatalos jogi nyelvben is a parlamentünket? Országgyűlés. Egy ország gyűlése. Nem nemzetgyűlés. Mind tudjuk, hogy nemzetünk határai nem az ország határainál vannak. A nemzeti érzés, a kultúra, a nyelv országhatárokon felül ívelő összetartó erő. Az országban lakó emberek társadalmi szövetsége más, alapja nemcsak érzelmi, hanem jogi. A szavazás az Országgyűlésről jogi aktus, mellyel arra adunk felhatalmazást, hogy az országot irányítsák. Ha valaki nem részese az országnak, nem lakója annak, akkor nem is tud felhatalmazást adni annak vezetésére.

Véleményem szerint a megoldás a kétkamarás parlament lenne, amit nemzetgyűlésnek is átkeresztelhetnénk. Az ország ügyes bajos dolgait, jogi szabályozásait az alsóház hatáskörébe utalhatnánk. A nemzetet érintő kérdések, mint például a kultúra a felsőház hatáskörébe kerülhetne. Az ország dolgaival foglalkozó alsóházba az ország területén élők delegáljanak képviselőket. A nemzet kérdéseivel foglalkozó felsőházba mind az ország lakosai, mind a nemzet határon túli tagjai valamint a történelmi egyházak és az egyetemek vezetői delegálhassanak tagokat. Így az ország problémáival az ország képviselői foglalkoznának, a nemzet problémáival a nemzet képviselői.
süti beállítások módosítása