A káromkodás joga
2011. január 03. írta: aristo

A káromkodás joga

„S dúlt hiteknek kicsoda állít
káromkodásból katedrálist?”
Nagy László: Ki viszi át a szerelmet?

  A morgás joga után a káromkodás jogával is meg kell ismerkednünk, úgy tűnik. A csúnya beszéd a szólás- és művészi szabadság sajátos eseteként vetődik fel a legújabb vitákban, s mint ilyen, komoly elemzést igényel. Eltekintenék most a káromkodás helyes vagy helytelen voltától, amennyiben az valamiféle magánéleti beszédaktus. (Teszem ezt annál is inkább, mert magam sem vagyok ment tőle.)

  Induljunk ki egy egyszerű alapesetből. Amennyiben valaki vendégként tartózkodik nálunk, és csúnyán beszél a gyerekeink előtt nyilván figyelmeztetjük; teljes joggal egyébként. Senki sem szereti, ha gyereke a legundorítóbb szavakkal felfegyverkezve tér haza az óvodából, vagy iskolából, és e szavakat azután, gyermeki ártatlansággal, használja is a legkülönbözőbb helyzetekben. Elvárjuk és joggal el is várhatjuk tehát bárkitől, hogy gyermekeink előtt vessen féket a nyelvére. A kérdés pedig az, hogy, mindezek ellenére miért gondoljuk mégis azt, hogy a káromkodás helyénvaló és elfogadható a közbeszédben, különös tekintettel a művészetre?

  A dolog története az avantgárd művészetek kora huszadik századi megjelenésére nyúlik vissza. A sokféle irányzat közös pontja a polgárpukkasztás volt, mely szóösszetételben a polgár nyilván megvetendő nyárspolgárt jelent, a pukkasztás pedig a dühöt, mely elönti a fent említett nyárspolgárt, ha valami provokatívval, durvával találkozik. A tízes években Hans Arp és társai rendeztek egy dadaista kiállítást egy délnémet kisvárosban. A kiállítást egy söröző vizeldéjén keresztül lehetett megközelíteni, ahol is bérmaruhás leányok obszcén verseket osztogattak és a kiállítás fő darabja Arp embermagas, fából készült szobra volt, amely egy falloszt ábrázolt. Tekinthetjük ezt a polgárpukkasztás alapesetének. (Maga a kiállítás egyébként pukkasztási szempontból sikertelen volt, a derék németek hatalmasakat röhögtek, és tovább itták a sört.)

  A provokatív szándék magyarázatára az idők során többféle érvelés is született, melyeknek közös kulcsszavai az őszinteség és a kritika voltak. A polgárt durvának önzőnek és butának állították be, akinek viselkedése kiáltó ellentmondásban áll erkölcscsőszi megnyilatkozásaival, élete és az általa létrehozott társadalom hazug és hamis. A cél nem a polgár nevelése volt, hanem a polgári társadalom lerombolása, osztály- vagy nemzedéki-forradalom révén. (Az avantgárd művészek többsége fertőzött volt a kommunista eszmékkel.) Úgy vélték, hogy új, őszinte nemzedéket képviselnek, amely - a művészek megváltó vezetésével - új, őszinte társadalmat hoz majd létre. Nem bogoznám most mindebben a német filozófia, elsősorban Schelling és Fichte, a későbbiekben pedig Nietzsche hatását, legyen elég annyi, hogy egyáltalán nem volt új gondolat a művészetnek és a művésznek kiemelt szerepet tulajdonítani a világ megértésében és - igen - megváltoztatásában.

  Az avantgárd - mint elnevezése is mutatja - kevesek szórakozása volt. A modern művészetek térhódítása azonban folyamatos volt a huszadik században és elterjedésével a káromkodás is - mint a pukkasztás módszere - egyre bevettebb művészi eszközzé vált. Igazi kiteljesedését azonban a nagy generáció nemzedéki lázadásában nyerte el. Ekkortól válik az értelmiségi közbeszéd részévé, hiszen olyan szabad és olyan fiatalos. Fiatalnak lenni manapság: életcél, ez teszi - többek között - oly szánalmassá a nagy generáció prominens képviselőit. Káromkodtunk tehát nyakra-főre, kajánul figyelve az idősebbek meglepett arcát egy-egy ízesebb kiszólás után. Volt ebben persze valami az örök óvodás bizsergéséből a kaka és pisi szavak kiejtése hallatán. Azután úgy jártunk, hogy rajtunk ragadt, hiszen a nyelvhasználat túlnyomó része - rutin. Nekem például küzdenem kell, hogy nyilvánosan ne ejtsek ki nem odaillő szavakat. (A küzdelem sajnos sokszor sikertelen.)

  Van azután a történetnek egy másik, mondhatni demokratikus vonulata is. A káromkodás mindig is az alsóbb néposztályok nyelvi sajátossága volt - innen ered a szólás: káromkodik mint egy kocsis. Amint a györgypéteri esztétika beemeli Lakatos Galambos Lagzi Lajos zenei fenoménjét az autentikus művészetek közé , úgy emelődik, a demokrácia lefelé nivelláló tendenciái hatására, az értelmiségi közbeszédbe és ezen keresztül a médiába a káromkodás. Csúf kirekesztés lenne, ha egyenlő jogokkal rendelkező polgártársaink csak azért fosztatnának meg reprezentációjuktól, mert alpári módon beszélnek. Hiszen - mint tudjuk - a nép szava Isten szava, még ha csúnyán mondja, akkor is. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a vezetésünkre bízottak egyáltalán nem veszik jó néven tőlünk a káromkodást. Ez érthető is, hiszen aki vezet, legyen különb azoknál, akiket vezet, mert ha nem így van, akkor miért ő az, aki? Különb voltunk ismertetőjegye lehet a választékos beszéd is.

  Persze, mint minden teremtett dolog, a káromkodás hatása is kopik, mielőtt elmúlna. Az itt-ott stilárisan elhelyezett durva szavak hatása megszűnik, ha már mindenki így beszél, egyre durvábbnak kell lenni, hogy hatást tegyen. Eljutunk oda, ahol most tartunk: az ordenáréság öncéllá válik. Egész popzenei irányzat szól csak erről, a szövegek ijesztő, blőd ürességét és közhelyeit és a zene primitív laposságát a folyamatos káromkodás teszi érdekessé. Már akinek, persze. A művészet tartalmi meghatározására tett kísérletek sikertelensége a bármit lehet elvét vonta maga után: bármi lehet művészet és így ennek a bárminek védelme: a művészet szabadságának védelme. A rap a néger szubkultúrából ered, ha tetszik, annak apológiája. Népszerűségét a gazdag társadalmak végtelen, görcsös unalomban vergődő fiatalságának - és már nem fiatal, de annak látszani akaró hangadóinak - új iránti olthatatlan vágyának köszönheti. Célja - a kiadói nyereségen túl - az hogy az előadóművészek vastagabb aranyláncba öltözve, és nagyobb terepjáróból lövöldözhessék le egymás.

  Amennyiben ez művészet, úgy tényleg bármi lehet az. Nem lehet érv a népszerűsége sem, hiszen a kutyaviadalok is azok, továbbá bizonyos csoportokban a pedofília is népszerű. (Népszerű - csodás a magyar nyelv.) Ugyanezen logika mentén esik el a györgypéteri esztétika másik érve is, miszerint művészet az, ami valamely népcsoportnak, szubkultúrának az életérzését autentikusan kifejezi, hiszen így legálisan létezhetne pedofil művészet is. Amúgy egyáltalán nem az tetszik és nem az népszerű, amit valamely ösztönös választással annak tekintenek, hanem az, amit az iparszerű propaganda azzá tesz. A divat nem autonóm, hanem oktrojált, kihasználva a tömeges gondolattalanságot, utánzási kényszert és a tetszési vágyat. Az egyik a majomra, a másik talán a pávára megy vissza, az emberi nem nagyobb dicsőségére.

  A rapzene nem művészet tehát, hanem szórakoztatóipari melléktermék, és mint ilyenre, ipari szabványok vonatkozhatnak rá. Veszélyességének, vagy veszélytelenségének megítélése nem sérti sem a művészi- sem pedig a szólásszabadságot, nekünk magunknak kell eldönteni, meddig tűrjük és meddig nem. A szólásszabadságot meg különösen nem, miután, amint a nevében is benne van: szólnia kéne, márpedig az öncélú káromkodás-özön ép érzékű ember számára semmiképpen sem szólás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr292553806

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ICE-T mégsem kapja meg a magyar állampolgárságot? 2011.01.03. 08:52:44

A népszerű afro-amerikai rapper ICE-T döbbenettel fogadta a Tilos Rádió és személye, pontosabban egyik dalszövege ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított vizsgálatot. Mint köztudott a zenész az egyik leglelkesebb támogatója volt a k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 07:55:35

"A rapzene nem művészet tehát, hanem szórakoztatóipari melléktermék"

na ne. nem mondjuk már meg, mi micsoda.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.01.03. 08:02:02

a filmekben azért káromkodnak, mert az emberek káromkodnak, s nem fordítva. s miként a közkatonának, akit a mészárszékre küldenek, un. elidegeníthetetlen morgolódási joga van, úgy a társadalom alacsonyabb keresettel megáldott tagjainak is meg van a joga, hogy bazdmegoljon. hogy ebből üzlet lett? most mond.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.03. 08:11:39

@Pável:

Ha senkinek nincs joga, hogy eldöntse: mi művészet és mi nem, akkor nem létezik ilyen kategória sem, hogy művészet. Ha pedig nem létezik ilyen kategória, akkor nem jár neki különleges elbánás ( művészet szabadsága ), valamint nem jár hozzá közösségi, állami támogatás sem.

severinus 2011.01.03. 08:12:47

"A divat nem autonóm, hanem oktrojált, kihasználva a tömeges gondolattalanságot, utánzási kényszert és a tetszési vágyat. " - ez a mondat nagyon jó, pontosan így van, különösen a globalizált média korában.

Nagyjából mindenben egyetértek, de nem tudom, hogy a trágárság ilyen tömeges megjelenésekor mi a megfelelő módszer. Hogy egy rádióadót figyelmeztetnek, rendben, de hogy fogunk eljutni oda, hogy mondjuk a tizenéves angyalarcú lányok szájából ne dőljön a mocsok, amikor egymással beszélgetnek?

severinus 2011.01.03. 08:14:50

@Pável: Mindig érdemes megmondani, hogy mi micsoda. Viszont többen is megmondhatják. Szerinted pl. a rap micsoda?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.03. 08:16:35

@aristo:!

1) Az illusztrációval megsértetted a médiatörvény szellemét.

2) A Nagy László-idézet nem arról szól, amiről a poszt.

3) A provokáció a művészettel egyidős művészi eszköz (azaz nem avantgárd találmány).

4) A trágárság lehet stíluseszköz, de egy stíluseszköz önmagában még nem művészet.

5) Aki trágárkodik, obszcén, pláne, káromkodik, s ehhez még valamiféle magyarázatot és/vagy öntudatot is kohol, az nem szabadságharcos vagy művész, hanem gáz.

ü
bbjnick

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.03. 08:17:26

Jó poszt!

Az egésznek a veleje valahol ott lehet, hogy míg régen a tekintélyelvű rendszerekben felülről szivárgott le a kultúra, addig demokráciában, alulról szívódik fel. Így aztán a közönséges phosch lesz a mainstream, amihez mindenkinek igazodnia kell.

Hogy mi lehet ez ellen tenni az egy jó kérdés.

@Pável: "na ne. nem mondjuk már meg, mi micsoda. "
Ezt így a gyakorlatban, hogy gondolod?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.03. 08:19:16

@Elpet:

Az értelmiségiek után a művészeket tesszük helyre?:-D

ü
bbjnick;-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.03. 08:23:08

@Pável:

Figyelj, öreg!!!

"Nihil

Recitativ

Utoljára még elmentem volt szeretőmhöz
És beszélgettem vele a lépcsőházban:
Bementünk, mert kint nagyon fújt a szél
És kemény csöppek estek.

Végleg elbucsuztunk, már nem szeretem:
Aztán lementem a Rottenbiller-utcán,
Vettem gesztenyét, de nem tudtam lenyelni,
Találkoztam Biró barátommal.

Biró beszélt a neo-impresszionizmusról,
Én mondtam: mindent abba kell hagyni:
A művészetnek ne legyenek korlátai -
Se ütem, se vonal, se szín.

Vagyis az a művészet, amit az ember gondol,
És ha nem gondol semmit, az is művészet -
És ha csak érez valamit, az is művészet
És ha neked nem, hát nekem.

És ha neked ez nem képez művészetet
Kedves Ernő: hát akkor nem művészet -
Nem is az a fontos, hogy művészet-e
Vagy sem; - nem az a fontos.

És ha ez nem művészet: hát nem az,
De akkor nem is kell művészet -
Mert az a fontos, hogy figyeljenek
Az emberek és jól érezzék magukat.

Biró dühösen ott maradt az utcán,
Én meg bementem egy kávéházba:
Akkor egy szélroham jött veszekedve
És bevágta az ajtót.

A szélnek mondtam egy gorombaságot,
Kávét ittam és olvastam egy lapot:
Valami cikk volt a versköltészet céljáról,
De nem egyeztem meg vele.

Ja igaz: a lépcsőházból lejövet
(Még ott, volt szeretőmnél) arra gondoltam,
Hogy most meg kellene dögölni
És kiölteni a nyelvemet.

(Karinthy Frigyes, 1913)"

Neki elhiszed, ha már nekünk nem hiszed el, hogy hülyeséget beszélsz?

baráti ü
bbjnick:-)

Tehéntőgy 2011.01.03. 08:32:42

Azért a trágárság vagy pláne az obszcenitás, mint provokatív művészi eszköz alkalmazása sokkal-sokkal régebbi, mint az avantgárd. Most álljak neki idézgetni a Pantagruelből, vagy idézzem Janus Pannonius szex közben fingós viccét? Ne csináld, nem hiszem, hogy sosem olvastál Martialist.
Igen, az amerikai gengszterrap jelentős részben egyszerűen a pénzbevételekről szól, gyakran primitív, gyakran gagyi, sőt ostoba, a kínkeservesen összerakott magyar kópiái meg különösen, és sokszor nevezhető egyszerűen szórakoztatóipari mellékterméknek, jól sikerült darabjai viszont (bár nem különösebben értékesek) képesek odabaszni. Mindebben igen hasonlít például a 19. századi akadémikus történelmi festészethez, amellé mégsem teszünk karikát, pedig komolyan elronthatja a gyerek ép esztétikai érzékét, ha azt hiszi, hogy Than Mór munkássága jelentős művészi értéket képviselő valami.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.01.03. 08:33:19

Zagyva, mint mindig. Aristo talán a legveszedelmesebb szerző itt, mert meglepően színvonalasan használja a nyelvet ostobaságok kifejtésére. Akkor már inkább Lolácskát a gügyögéseivel, ha kérhetném, arról legalább minden betérő júzer elsőre látja, mivel is pofozza éberre a T. szerkesztőség kora reggel.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.03. 08:39:07

@Dr. Zerge:

Legveszedelmesebb??? Tán bajod van a szólás szabadságával?

Watchman 2011.01.03. 08:39:24

Ice-T nem művész, zenéje nem művészet. Az NMHH-s eset után cenzúráról, diktatúráról jajveszékelni meg ostobaság. De azért azt is valljuk már be, hogy szélmalomharc a rádiót egy ilyen szám miatt izélgetni, mikor száz másik forrásból ugyanez a szám elérhető korlátozás nélkül, és a jelenlegi helyzet szerint úgy is marad.

Itt van az internet. Alkalmazkodni kell, és nem görcsösen erőltetni egy régi szabályozást.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2011.01.03. 08:47:37

Nem hallgatok rapzenét, úgyhogy nem Ice-T-t védendő, de ki fogja eldönti, hogy mi a művészet, és mi nem az? A Hatóság?

Dr Kangörény 2011.01.03. 08:50:48

ANGOL nyelvű dal miatt izmozott a hatóság, aminek a szövegét kb. nulla védeni kívánt korú személy értette.

Ezzel van a baj. Ha ugyanilyen szövegű magyar nyelvű dal miatt lépnek fel, akkor kevesen szóltak volna.

Egyébként röhej a sok önkéntes cenzor, lendvai ildikót ezért utálta joggal mindenki az elmúlt időszakban, nem értem mi a különbség a jelen kor hatósági és önkéntes cenzorai ill. a régi rendszer cenzorai között?

Walter Melone (törölt) 2011.01.03. 08:51:29

Nem kellene arról okoskodni, mi is a művészet, és mi nem az.
Ezt megítélni nem a olyan egyszerű, ahogy itt másfél oldalban sikerült levezetni.

Javaslom 10-12 év művészettörténet oktatáson való részvételt a posztírónak, utána majd megpróbálhat véleményt alkotni a művészet határairól.
Gyanítom, nem másfél oldal lesz amit akkor fog írni, hanem mondjuk 400. És a végén még mindig nem tud majd egzakt választ adni.

Ez az okoskodás csupán a butaságról szól.

"hiszen így legálisan létezhetne pedofil művészet is"
Ééés létezik is. Jó reggelt kívánok!

Szar poszt.
Véleményformáláshoz előbb vélemény kellene. Túlmutató, nagyobb formátumú mint a többieké.
Na, ezt nem sikerült most létrehozni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.03. 08:51:39

@agyvihar:

Ez nem filozófiai probléma, hanem műveltség és ízlés kérdése. Csakszólok:-D

ü
bbjnick

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 08:53:30

@Elpet: naná, h ezt mondja, elvégre maga nyárspolgár :D
@bbjnick: mondtam én egyáltalán valamit? csak nenm tetszik a poszt.
az viszont nagyon, h mindeki hülye, aki maga előtt megszólalt :)

js és önjavítás: "nem mondjuk"= ne mondjuk

Sz.J 2011.01.03. 08:57:19

@Walter Melone: Egyetértek. Ez egy nagyon gyenge poszt, tele ostobaságokkal.

HMS.NAGYSZINPAD 2011.01.03. 08:57:55

végre valaki erről az oldalról is elemzi a témát! ugyanakkor ha már analizálunk, nagy hiánya a posztnak, hogy nem foglalkozik alaposan a tabu fogalmával. a tiltott szavak használata (kaki , pisi az óvodásoknál, isten igazi neve a zsidóknál, stb.) csak addig érdekes, amíg nem lesz belőle mindennapos jelenség. a 'bazzeg gecó' fordulat ma már nem szexuális aktusra hívja fel az ondónak tekintett beszélgetőtársat, csupán 'figyelj, te karcsi' értelemben használatos. s mint ilyen, nálam már nem káromkodás. ronda, zavar, de hát ez van. a beszélt nyelv mi magunk vagyunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.03. 08:59:07

@Pável:

"mondtam én egyáltalán valamit?" --- kérdezi.

Igen, ezt: "na ne. nem mondjuk már meg, mi micsoda."

"mindeki hülye, aki maga előtt megszólalt :)" --- írja.

S csak nem erről is én tehetek?!:-D

És: Látom, betalált a Karinthy-idézet:-)

ü
bbjnick

freesleep 2011.01.03. 09:00:06

nem is védte senki arra hivatkozva a tilost, hogy ice-t művészet lenne. ez fel se merült, mert az eset szempontjából totálisan irreveláns

a művészet témához lehetne villont olvasni, vagy egy csomó középkori szerzőt, lehet, h megvilágosulna a poszter némileg a pukkasztás céljáról és a művészettel való kapcsolatáról

is 2011.01.03. 09:00:19

a Mandiner láthatóan skizofrén, csak ezt úgy igyekszik láthatatlanná tenni, hogy vannak különbző szerzői. mert ugye Kínai Kálmán pont ezzel az öncélú stílussal aratja nagy sikereit ugyanezen a blogon.

ez a poszt meg pontosan bemutatja a szerző korlátait kulturális és szellemi téren. azok között, akik direkt botránnyal akarták nézeteiket a társadalomban erősíteni, Jézus Krisztus az első között volt: nevezetesen bement a templomba, és kikergette a kereskedőket. árujukat közben tönkretette, nyilván kiabált velük, mert ha csendesen, szerényen kéri őket, hogy menjenek ki, hát nyilván csak kiröhögik. jó nagy botrány volt az.

persziflázs: irodalmi kategória, gúnyirat, de annak is a legalja. régi-régi műfaj, nem 100 éves. olvasgassál ilyeneket a francia forradalom idejéből pl. el fogsz csodálkozni, és akár Ice-T korabeli társaira is ismerhetsz.

Dekameron: olyan történetek a középkorból, amelyekben szex és káromkodás bőviben van. igazi botránymunka.

az erkölcsök lazulása feletti búslakodás, a fiatalok öncélű léhaságának leírása és ostorozása: ókori görög és római szerzők munkáinak tárgya.

tehát, kedves aristo: az nem úgy van, hogy elindulok az ítéletből, aztán megpróbálok eléje keríteni valami indoklást, ami először az eszembe jut, meg amit képes vagyok felfogni. látható logikai ugrás van az elmélkedés (avantgarde), majd a konklúzió (de ez öncélűvá vált) között. a posztod első fele az elmélkedés, második fele a bashing, és 1-2 mondat próbálja a kapcsolatot megteremteni, a logikai halálugrást megtenni köztük. sajnos ez aránytalan, hatástalan, eredménytelen. ott, azon a ponton leestél, meghaltál, posztodat temetjük. kukába.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2011.01.03. 09:00:48

@bbjnick: az ízlés megint olyan dolog, hogy nincs általánosan elfogadott definíciója

Ami másnak még ízléses, az lehet, hogy nekem már ízléstelen. Nincs rá abszolút szabály.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 09:00:52

Szinte biztos vagyok, hogy a cikkíró legalább még 3, azaz három, Ice-T számot is meghallgatott, hogy tudja, hogy nem művészet, és Ice sem művész...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 09:03:01

Kibaszott módon untam a balllib médiahisztit, de még annál is jobban undorít Panni néniék működése - pedig ez még csak az első munkanapjuk...

A kultúrrovat legutolsó kis tagjaként, de elhatárolódom a poszt végkövetkeztetésétől.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 09:04:32

@bbjnick: nem találhatott be, kora reggel még nem olvasok verseket :)
De magyarázza tovább, hátha megértem.

Epokit Drive 2011.01.03. 09:05:10

@dogger:
"...s mint ilyen, nálam már nem káromkodás. ronda, zavar, de hát ez van."

Sztem ezért nem szabad tűrni, mert bár mindennapossá vált, de fülsértő. Nem tudom, miféle okból (neveltetés, szépérzék, szemérmesség), de sokakat zavar. Csak mafla módon eltűrjük, és ha jön egy Ice-T, még röhögünk is a hőbörgőkön. Mert amúgy a lefordított szöveg, ebben talán egyetértünk, trágár és erőszakos. És az egész attól nevetséges csupán, hogy valóban, a Tilost hallgatók között alig lehetett, akit ez zavarhatott. Ugyanez az RTL-en, klipként, biztosan kevesebb ellenzőt szül.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.01.03. 09:06:05

Annyiban egyetértek, hogy a rap nem zene :)

Yeto 2011.01.03. 09:06:56

"A rapzene nem művészet tehát,"

És ezt majd te mondod meg. pffff.

31/48 2011.01.03. 09:07:24

Amúgy zseniális poszt, nagyon tetszik.

@Elpet: Nem is jár. Csak sajnos jut.

mithrandir 2011.01.03. 09:07:53

@Pável:

Oszt mér ne? :-)

Mondjuk pl. lekuarvanyázhatnálak téged, majd azzal védekeznék, hogy művész vagyok.
Tetszene?

Az emberi társadalomnak joga van az önvédelemre, ezzel mindig is élt, és ezt a jogát kizárólag a letűnésre ítélt, genetikailag hibás, dekadens európai eredetű értelmiség vonja kétségbe.

R.I.P. Európa.

Epokit Drive 2011.01.03. 09:11:32

@Walter Melone:

1. Miért nem kéne a művészetről okoskodni? Azért, mert nem az jön ki belőle, amit Te gondolsz? Ezt nevezhetjük így cenzúrának?
2. Ha nem is egyszerű megítélni, azért megpróbálható, nem? És ha mégsem az jön ki, amit Te szerettél volna, attól még szabad a vélemény, nem? Vagy inkább jöjjön a cenzúra?
3. Ha 10-12 év művészettörténeti tanulmány és egy 400 oldalas könyv is csak arra lenne elég (szerinted), hogy végül kiderüljön: nincs egzakt válasz, akkor az a helyzet semmiben nem különbözne (de, kicsit igen, tudom) a mostanitól: ha nincs is egzakt válasz, véleményünk azért lehet. Vagy az sem, ha nem egyezik a Tiéddel, és jöjjön inkább a gondolatrendőrség?
4. A Te véleményed is formálja mások véleményét, elsősorban Magadról. Ezért is javasolnám az árnyaltabb, kritikai eszközökre jobban építő kommenteket.

RoFä 2011.01.03. 09:14:25

Kiakadtak az elvtarsak
egy Orkeny-egypercesen
Mandinerbol pattan szogletre a labda
Hajnali fel egykor furdik a szerecsen.

RoFä 2011.01.03. 09:15:10

Ps: remelem az iro legalabb 45 eves, de inkabb 55, akkor elfogadhato fenntartasokkal, egyebkent vallalhatatlan.

dr. Erika Zangolna 2011.01.03. 09:15:33

"mert magam sem vagyok ment tőle"

Szerintem inkább bazdmegoljon valaki, mint hogy ilyen modorosan fogalmazzon. Ez a modoros bölcselkedés egyszerűen nem hiteles. Ice-T-nak előbb elhiszem, amit mond.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 09:16:06

Azért Ice-T az elmúlt 25 évben ebből élt, hogy ezeket, és hasonlókat előadott, meg filmekben szerepelt.
Ne nevezzük színművésznek, mert a színészek, megjegyzem joggal, felháborodnak, de előadóművésznek nyugodtan hívhatjuk.
Tehát az a szimpla állítás, hogy Ice-T nem művész nem helyes, nem elég árnyalt, véleményem szerint.

tommybravo 2011.01.03. 09:17:07

@Epokit Drive: "véleményünk azért lehet"
A vélemény és az ex catedra kijelentés arról, hogy egy rapper nem lehet művész, illetve maga a műfaj "en bloc" melléktermék lenne, két különböző dolog. Mindenkinek joga van a véleményéhez, de tudja róla, hogy ő is csak 1 darab véleményt képvisel, nem az abszolút igazság birtokosa.

Friedmann Juci 2011.01.03. 09:17:31

egy: nem az avantgard volt az első, ami provokált. nagyon nem.
kettő: rap, és rap között is van különbség. óriási.

WordNerd 2011.01.03. 09:19:26

"Célja - a kiadói nyereségen túl - az hogy az előadóművészek vastagabb aranyláncba öltözve, és nagyobb terepjáróból lövöldözhessék le egymás."

Te egy balfasz vagy. Látszik, hogy semmit nem tudsz a rapzenéről, a céljáról, vagy arról, hogy miért is művészet. Az pedig, hogy valamit valahol hallottál valamikor, és abból felállítasz egy állítólagos alapmeghatározást, és közben anélkül, hogy tudnád, meggyalázod a hiphop valaha élt két legnagyobb alakját (akikről könyveket írnak, és elismert művészekként tartják őket számon), ismét IQ-d fagypont közeli állását bizonyítja.

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2011.01.03. 09:19:41

Kedves aristo!

Miért akarod szándékosan félreérteni, hogy miről van szó?

Senki nem a káromkodás jogát védi, egyszerűen csak értelmetlen az indoklás, ha a védeni kívánt célcsoport NEM érti azt, amitől meg akarják védeni. Meghallgattad a számokat? Értetted? Elmúltam 16, az angolomat minden külföldi dícsérni szokta, hogy milyen jól beszélek a legtöbb magyarhoz képest. Az Ice-T számok 50%-át meg fonetikusan sem tudnám leírni, akkor miről beszélük?

És mióta azokat féltjük, akik 15 éves korukra perfektek angolból?

De a legfőbb dolog: mikor mennek neki a Mjúzik TV-nek és a Class FM-nek ugyanezért? Miért nem velük kezdték? Kicsit több emberhez jutnak el...

Egyébként a gengszterrapet szerintem kevés ember utálja nálam jobban. Ha Dopeman "Lopni" című számáról lenne szó, még egyet is értenék, tudod, azt értik.

P.mester 2011.01.03. 09:19:57

"A dolog története az avantgárd művészetek kora huszadik századi megjelenésére nyúlik vissza"

Ne haragudj, de te semmit nem tudsz a káromkodás lélektanáról és történetéről. Ismétlem: SEMMIT.

Az pedig, hogy mi művészet és mi nem, ahhoz meg kellene határoznod a művészet kritériumait. Ne próbálkozz vele, mert definíciód önkényes lesz, akár a "közerkölcs" fogalma.

european 2011.01.03. 09:20:32

NA VÉGRE! azt hittem már soha senki nem fogja ezeket leírni. Normális világban soha nem háborodna fel senki egy ilyen szövegű szám este kilenc utánra száműzésén (és nem betiltásán).
A legnagyobb vicc az egészben, hogy legfőként a Blog-írók vannak felháborodva ezen a "cenzúrán", holott ők aztán igazi cenzorok, azt és akkor cenzúráznak akit és amikor akarnak, persze ők ezt csak "moderálásnak" hívják.
Legtöbbjük becsvágyó, képmutató.
Nézzetek körbe, hogy eddig tematikusnak gondolt blogok is, a címoldali megjelenés reményében egymás vállán taposva lihegve állnak be a divatosnak hitt sorba és hörgik hangosan a sajtószabadság szót. Pont Ők, az internet legnagyobb cenzorai.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.01.03. 09:21:12

Micsoda vihart kavart ez az Ice-T.

2011.01.03. 09:22:16

Szörnyen kínos és erőltetett konzervatívkodási kísérlet szemtanúi lehetünk. Én a fenti írást egy hosszadalmas székrekedés közbeni küzdelemhez tudnám hasonlítani.

De inkább klasszikust idéznék: "a hullák faszáról szopja le az izzadtságot" a kedves író!

mithrandir 2011.01.03. 09:22:23

@doggfather:

Ja, Al Capone pedig 25 évig szeszcsempészetből, lányfuttatásból és bérgyilkosságokból élt.
Nyugodtan hívhatjuk tehát maffiaművésznek.

De ettől még börtönben rohadt meg.

Ajánlás, művésziesen:

Father, fuck your fucking Dogg.
Yeahhhhhh!!!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.03. 09:23:07

A szerző időnként tehetne egy kirándulást a valóságba.

"így legálisan létezhetne pedofil művészet is."
Pedofil szubkultúra nem létezik.

"A rapzene nem művészet tehát, hanem szórakoztatóipari melléktermék, és mint ilyenre, ipari szabványok vonatkozhatnak rá."
Én a vallásról tartom ugyanezt és mégse akarom korlátozni, pedig, ha valami "nem autonóm, hanem oktrojált", akkor a vallás az. És mégse akarom korlátozni? Miért?

udvari bolond 2011.01.03. 09:23:35

"A rapzene nem művészet tehát, hanem szórakoztatóipari melléktermék"

lehet, h van vmiről lövésed, de a rapről nincs, az biztos.
en.wikipedia.org/wiki/Hip_hop_music#Origins

31/48 2011.01.03. 09:23:57

@Yeto: napjainkban alapból a művészet mint olyan túlhaladott fogalom.

Jobban ismerjük az esztétika fiziológiai alapokon nyugvó dimenzióit mintsem hogy továbbra is szükségünk lenne a nagybetűs Művészet fogalmára. Illetve az ezzel kapcsolatos iparágak (építészet, zene, film, irodalom, lakberendezés) megkülönböztetésére.

dr kíváncsivagyok 2011.01.03. 09:25:04

Itt akár be is lehet fejezni , ez mindent visz :Kiakadtak az elvtarsak
egy Orkeny-egypercesen
Mandinerbol pattan szogletre a labda
Hajnali fel egykor furdik a szerecsen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 09:26:00

@mithrandir: Ettől az érveléstől csak nevetni lehet ne haragudj...

rzs 2011.01.03. 09:27:18

"But if you look at the history of American or English literature, there is precious little damage you can point to as a consequence of the censorship that prevailed throughout most of that history. I doubt that many works of real literary merit ever were suppressed. Nor did I notice that hitherto suppressed masterpieces flooded the market when censorship was eased. I should say, to the contrary, that literature has lost quite a bit now that so much is permitted. It seems to me that the cultural market in the United States today is awash in dirty books, dirty movies, dirty theater. Our cultural condition has not improved as a result of the new freedom.

I'll put it bluntly: if you care for the quality of life in our American democracy, then you have to be for censorship."

www-personal.umich.edu/~wbutler/kristol.html

Commandante Jayasuriya 2011.01.03. 09:27:58

Nincs a rappel semmi baj, leginkább a Tilos böki a té hatósági elvtársak csőrét.
Nyilván régóta várták az alkalmas pillanatot, hogy orrba csűrjék őket, ezért kapóra jött ez a szeptemberben(!) játszott Ice-T opusz.
Még akkor is belekötöttek volna előbb-utóbb, ha az adásidőben egész nap a "lánc, lánc, eszterlánc...", vagy a "csön, csön gyűrű..." kezdetű gyermekkiszámolókat sugározzák.

Tippeket várok arra, hogy melyik lesz a következő megfegyelmezett rádió...

mithrandir 2011.01.03. 09:28:51

@doggfather:

Örülök, hogy kölcsönösen vidám perceket szerezhettünk egymásnak ezen a borongós reggelen.

IdomitottFoka 2011.01.03. 09:29:38

Majd nyilván a tisztelt szerző és a magasságos kormány írja elő Ice-T-nek, hogy merre hány méter. És olyan sok óvodás gyermek hallgatta és értette az ominózus számot a Tilos rádióban. Te elbeszélsz a konkrét helyzet mellett, mismásolsz, de nem veszem be.

Hattory Hanzo 2011.01.03. 09:29:44

50 Cent édesanyja 15 éves, mikor gyermeke megszületik, az apuka kilétére soha nem derült fény. A kábítószerárus anyuka és a kisded élt, éldegélt, majd anyukát meggyilkolják, és a 8 éves kisfiú nagymamájához kerül, egy olyan lakásba, ahol átlagosan 13 fő lakik. Nagyanyónak sok éhes szájat kell etetnie, így a 12 éves Curtis James Jackson ( 50 Cent polgári neve ) szintén kereskedelmi pályára lép, fő profilja az akkor nagyon divatos crack. Az utcai kereskedelem nehéz kenyér, így nem csoda, hogy pályafutása során tucatszor rálőnek a cseperedő gyermekre.

Autentikus-e, ha dalaiban sűrűn káromkodik, és általában mindenkit elküld a picsába?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.03. 09:32:57

@agyvihar:

"az ízlés megint olyan dolog, hogy nincs általánosan elfogadott definíciója (...) Nincs rá abszolút szabály. --- írod.

Az ízlés nem szabály, hanem képesség. Fejleszteni lehet, tanulni, sajnos, nem: vagy van vagy nincs:-)

ü
bbjnick

31/48 2011.01.03. 09:33:03

@Erika Zangolna: a "modorosság" pontosan, hogy sokkal kellemesebbé tudja tenni a társalgást. Legfeljebb azzal van probléma ha önmagáért, a szabatos fogalmazás kárára alkalmazzák.

Ice-T-nél sem az a probléma, hogy egyszerűen fogalma, mint a faék, hanem hogy tulajdonképpen még annyira sem mond semmit, mint a többi dalszöveg. Már annak (a problémája) aki az "előadóművésztől" várja el, hogy valami lelket nemesítő nagy dolgot mondjon.

Inpolem 2011.01.03. 09:33:52

Ez nagyon gyenge volt, inkább próbáld meg újra úgy, hogy előtte tájékozódsz egy kicsit a "rapzenéről" (?!), és nem úgy közelítesz hozzá, mint egy szegény, frusztrált kisnyugdíjas.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.03. 09:35:10

@Kult:
Persze minden kínos és erőltetett, ami szembeszegül a liberális kánonnal.
Amúgy elég kevesen vagytok ahhoz, hogy feljogosítva érezzétek magatokat bármiféle észosztásra.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 09:35:32

@Tīmūr-e Lang: Hogy nem mond semmit, ezt a teljes életművének figyelmes, többszöri hallgatása után mondod?!

31/48 2011.01.03. 09:35:36

@udvari bolond: ez a link, mit kéne, hogy bizonyítson?

Case · http://streetartbp.hu/ 2011.01.03. 09:35:57

A Mandiner eddigi tapasztalataim szerint alapvetöen jó oldal, jó cikkekkel, hozzáértö írókkal, nem igazán értem, hogy kerülhetett ki egy ilyen dilettáns hülye cikke, akinek látványosan semmi fogalma arról a témáról.

Szóval kedves Aristo, ahogy sokan javasolták fentebb is, ugyan nézz már utána annak, hogy mi a franc is az a rap meg hip-hop, mert ez a cikk színvonalban és hozzáértésben kb. olyan, mintha én akarnék teszemazt az atomfizikáról értekezni.

mithrandir 2011.01.03. 09:36:45

@Hattory Hanzo:

Azt hiszem, megfogtad a kérdés velejét.

50 Cent teljesen jogosan lett érzelmileg súlyosan sérült.
Vagyis, más szóval lelkibeteg.
Tehát beteg.

Sajnos, ez a betegség ragályos, ha nagy dózisban, kontrollálatlanul szórjuk az éterbe.

A ragályos betegeket nem szokás tömeg közé engedni.
Különösen nem gyerekek közé.

2011.01.03. 09:37:46

@Blassius: Okés! Kérlek küldd a szent inkvizíciót! Kérek engedélyt kussolni!

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2011.01.03. 09:39:35

@Blassius:
"Amúgy elég kevesen vagytok ahhoz, hogy feljogosítva érezzétek magatokat bármiféle észosztásra. "

Ember, olvasod, amit írsz?
Egy vitában mindig a többségi oldal a helyes?

mithrandir 2011.01.03. 09:40:38

@doggfather:

Hogy saját, újabb, bizonyára szintén közröhejes metafórámnál maradjak:

A leprások elzárásához soha nem volt szükséges, hogy a karanténfelügyelő előzőleg végigcsókolgassa végtagjainak üszkösödő csonkjait.

Lehet kacagni...

Case · http://streetartbp.hu/ 2011.01.03. 09:41:16

@Tīmūr-e Lang: Talán azt, hogy a hip-hop alapjainak semmi köze a szórakoztatóiparhoz, sõt, az erõszakhoz és aranyláncokhoz se, hanem egy alapvetõen a kreativitásról szóló valami volt, ami a gettók legalljáról jött. és nagyon sokan mindmáig tartják magukat ehhez a vonalhoz, éppenhogy ez a lödözõs, káromkodós irány a mellékág.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.03. 09:41:37

@Elpet:

Nézd csak, @Elpet:, a progresszió már itt tart!

"Tīmūr-e Lang 2011.01.03. 09:23:57

@Yeto: napjainkban alapból a művészet mint olyan túlhaladott fogalom.

Jobban ismerjük az esztétika fiziológiai alapokon nyugvó dimenzióit mintsem hogy továbbra is szükségünk lenne a nagybetűs Művészet fogalmára. Illetve az ezzel kapcsolatos iparágak (építészet, zene, film, irodalom, lakberendezés) megkülönböztetésére."

:-D

ü
bbjnick

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2011.01.03. 09:42:22

@mithrandir:

"A ragályos betegeket nem szokás tömeg közé engedni.
Különösen nem gyerekek közé. "

Nagyon jó hasonlat, de mivel a szöveg angolul volt, egészítsd ki egy hermetikusan lezárt védőöltözékkel, úgy jobban illene a helyzetre...

Ted Striker 2011.01.03. 09:43:29

valaki írt egyszer a félművelt magyar értelmiségről: ez a poszt tökéletes példázata annak.

És csak egy Arany János idézetet fűznék hozzá:
„Szép öcsém, be nagy kár,
Hogy apád paraszt volt s te is az maradtál.”

31/48 2011.01.03. 09:43:29

@doggfather: nem állítom, hogy engem kellene felkérjenek egy jó életrajzi mű megírásához, de a könnyen hozzáférhető anyagokat átnéztem, meg előtte is volt fogalmam arról ki az illető.

Továbbá nem is őt, mint személyt ítéltem meg, ehhez valóban nem ismerem eléggé, de az tény, hogy sokan úgy gondolják, a Művészet valami csodás dolog, ami azt jelenti, hogy a rap nem csak szórakoztat, hanem nagy társadalmi igazságokat tudhatunk meg belőle, hogy az Életet adja vissza valamilyen a hallgató számára érthető formában.

Ezek a számok valóban valamit visszaadnak az tény, de hogy az bármennyire is hasznos lenne, vagy hogy intellektuális élményt nyújtana azt erősen kétlem.

Persze ez még nem azt jelenti, hogy ne lehetne olyan rap számot írni, ami ne lenne több, a puszta erőszakra és züllésre buzdításnál, de sajnos nem ez a tendencia.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 09:43:42

@mithrandir: Mert szerinted nem röhejes, hogy 1 nóta alapján azt mondja valaki, hogy egy másik ember élete munkásságában nincs semmi mondanivaló??

Friedmann Juci 2011.01.03. 09:44:06

eszembe jutott a legjobb jelző a poszt hangulatára: "szomszédok"

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2011.01.03. 09:46:16

"A rapzene nem művészet" - engem érdekelne egy taxatív felsorolás, hogy még mi nem az, Zsdanov elvtárs.

mithrandir 2011.01.03. 09:46:27

@doggfather:

Épp annyira, mint valakinek művész voltát azzal bizonyítani, hogy 25 évig abból élt... :-)

Azért remélem, nincs harag.

Fáklya! Fakanál!
(Amcsi ismerőseim kedvenc magyar szavai... :-)

insert random 2011.01.03. 09:48:52

"A dolog története az avantgárd művészetek kora huszadik századi megjelenésére nyúlik vissza."

Hogy stílszerű legyek: lófaszt! Ajánlom tanulmányozni Villon (15. sz.), Rabelais (16. sz.) vagy Janus Pannonius (15. sz.) munkásságát. De mit várhatunk, ez a blog mostanában másról se szól, mint hogy mindenről a gonosz liberalizmus tehet, aztán a 68-as "nagy generáció", ami maga volt a Sátán, végleg elrontott mindent. Biztos a káromkodást is ők találták ki, bezzeg a középkorban midenki szépen beszélt! Vajon ti is elhiszitek ezeket a marhaságokat vagy valami megrendelésre készülnek ezek a cikkek? Ez az utóbbi egy különösen undorító Fidesz-propagandának tűnik, olyan jó kis "magyarázom a bizonyítványom"-típusú.

Amúgy a rapzene művészet, mondom ezt úgy, hogy amúgy utálom a stílust. Csak éppen szar művészet, van olyan is.

Borenbukk 2011.01.03. 09:49:32

@mithrandir: Uhum. Picsaba az osszes lelkibeteg muvesszel! Nem sok marad, de majd beosztjuk.
Eddigi tortenelmunk legnagyobb muveszei kb. annyira voltak kiegyensulyozottak, mint egy csucsara allitott piramis.

Severus 2011.01.03. 09:49:58

Lefordítom. Mivel Ice-T nem fér bele a TE művészetről elfogadott definíciódba, ezért nappal letiltható.

Az első részét el is fogadom, nyilván nem művészetként sorolnám én be se, hanem tömegkulturális vagy szórakoztatóipari termékként. Hogy ezért letiltható lenne nappal egy szubkulturális rádiócsatornán... Hát... Vitatom, de a te logikád szerint ez is rendben van. De akkor áruld el, miért éppen a Tilos, és miért nem a többi is? Mert hát a szórakoztatóipar önti magából a szennyet, és nem csak ez a csatorna adja le őket... Igen, akkor tessék letiltani minden amcsi popslágert, ahol a fuck szó szerepel, nem beszélve a kőkmény dugásról szóló számokat. Ennyi.

Ha következetes vagy ahhoz, amit a poszt szerint helyesnek gondolsz, és nem csak azért véded Szalonnamarit, mert a te kutyád kölyke, akkor ezt illene belátni.

31/48 2011.01.03. 09:51:01

@Case: teljesen mindegy, mi volt az "alapja", vagy hogy milyen módon lehet ritmikailag a nyugat-afrikai királyságok ritmikus költészetéhez kötni.

A szélesebb közönséghez a gangster-rap jut el, és igazából, ha az nem lenne, maga a rap műfaj sem lenne annyira népszerű és közkedvelt.

Arról nem is beszélve, hogy sajnos súlyosan átpolitizálódott műfaj, ami a sanyarú sorsra jutott kisebbségek elnyomó hatalom elleni hergeléséből táplálkozik, és így természetszerűleg van egy platformon az egyesült államokban nemzeti sajátosságként pusztító etnikai maffiákkal.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.01.03. 09:51:17

Ha már köpködni akarsz valakire, legalább tudd, mi a neve. Lagzi Lajcsi nem Lakatos, hanem Galambos. Mint az közismert.

Amúgy meg a poszt buta, rosszindulatú. A rap nem művészet.... Ki mondja?

Lasombra 2011.01.03. 09:51:18

modoros, okoskodó, fogalmatlan.
azt sem tudom, hogy a célja - ismét - egy jobboldali szerecsenmosdatás akar-e lenne, vagy csak egy átlag "entellektüell vagyok, tehát mindenhez értek" ego trip, de ezt tényleg nem kellene erőltetni.

rap: előadóművészet. és mint ilyet lehet szarul is csinálni meg jól is. Amerikában zsillió rapper van, Ice-T nem véletlenül meghatározó alak, akár szólóban, akár a Body Counttal. ha egy Mandiner rámondja, hogy nem művészet, az egyszerűen csak lepereg. a hip-hop kultúra köszöni szépen megvan, virágzik az ilyen megmondóemberek skatulyái ellenére is.

ó, és az illusztrációt meg nem is értem. mert egy kiss my ass, egy suck my dick vagy egy lick my balls még esetleg beszólás, de egy lick my clit?! főleg férfitól. főleg shitbitch megszólítással. wtf?
ezt valahonnét bugáztátok vagy ti csináltátok?

/facepalm

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 09:52:10

@mithrandir: Ne már, egy színész se művész, mert csak eljátssza amit valaki megírt?

Mért lenne harag? csak beszélgetünk/vitatkozunk, és nálam a vita nem rosszat jelentő szó. ;)

@Tīmūr-e Lang: mondjuk a szintén nehéz helyzetben lévő gyerekeknek mutatja, ha jó vagy valamiben, mint ő(k) a szövegelésben, és kitartóan csinálod, akkor kijuthatsz a nyomornegyedből.

Ezt nem lehetne nekik elmondani oxfordinglissel, nem??

Az más kérdés, hogy nekünk EU-ban, itthon Bpen nem jelentheti ezt, de attól még hallgatni lehet, nem?

|||||||||||| 2011.01.03. 09:52:40

a repp az forma. a formából nem következtethetünk a tartalomra. az dilettáns dolog lenne.

insert random 2011.01.03. 09:52:54

Egyébként van egy rossz hírem, amit ti képviseltek az nem konzervativizmus. Egy igazi konzervatív a jelenlegi értékeket akarja megőrizni és nem valami múltbéli állapotot akar visszaállítani. Akárhogy is fáj, már lezajlott a felvilágosodás és a francia forradalom és a mai társadalomnak az itt lefektetett értékek az alapjai. Az nem értékőrzés, hogy vissza akartok menni a felvilágosodás elé. A komcsik is kerestek maguknak történelmi előképeket... Amit ti hirdettek, az a felforgatás (ez a konzervativizmus ellentéte, nem a liberalizmus) klasszikus esete.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2011.01.03. 09:52:54

ritka szar poszt,ritka bornirt,szemellenzos szerzo - muveszetrol,esztetikarol meg szemmel lathatoan fogalma sincs,a legszebb hans arp es kvazi az egesz dadaizmus (ergo nyilvanvaloan duchamp is) lekommunistazasa vt...

31/48 2011.01.03. 09:54:02

@insert random: akkor szerintem érdemes lenne ha mindenki explicit meg is fogalmazná mit ért a Művészet definíciója alatt.

Mert különben lehet, hogy a rapről nagyjából azonos véleményen vagyunk, de másképp soroljuk be.

nevetőharmadik 2011.01.03. 09:56:20

Mindamellett, hogy a rappet nem szeretem, a káromkodással feltöltött műveket nem szeretem (noha az igényes, szívből jövő káromkodást csodálom)...

...mindig nagyon kiakaszt, amikor valaki magára ölti a nagy pofát és megmondja, hogy mi a művészet és mi nem művészet.

Az a legviccesebb, hogy a művészetet többnyire nem a művészek próbálják meghatározni (mármint hogy mi az és mi nem). Még a leglilább művészekben is van annyi alázat, hogy nem kategorizálnak ilyen mód. A művészeteket általában olyanok kategorizálják és definiálgatják, akiknek a kreativitásuk kimerül ilyen definíciók és kritikák kreálásában.

Aristo, írásod alapján egy öntelt pöcs vagy, de semmiképpen sem "kiváló".

És ezen az sem segít, hogy amúgy tökéletesen egyetértek veled abban, hogy miért "inflálódott" a káromkodás a köznapi és művészi alkotásokban (egyre magasabb a "fájdalomküszöb").

Még az sem segít, hogy amúgy a gyerekemet én sem akarom kitenni annak, hogy folyton káromkodást halljanak. És nem tetszene, ha folyton Ice-T-t nyomna, és annak sem örülnék, ha South Parkot nézne (mert annak felogásához tényleg több érettség kell, mint amit egy lázadó kistinitől látni szoktunk).

Ice-T védelmében meg ennyit:

Ő egy speciális szubkultúrából jön, illetve ezekhez szól. Ők így beszélnek és kész. Nem Ice-T tanítja őket erre. Egyszerűen az ő nyelvükön beszél. Ha valaki túlteszi magát a nyelvezeten, észreveheti a műveiben a gondolatot, az üzenetet is (amit a niggák eleve felfognak). Nyilván nem wittgensteini kérdésekről filozofálnak, hanem olyan emberi problémákról, amikkel ők találkoznak nap, mint nap. Ice-T nekik üzen és őket képviseli az egész világ előtt.

Tetszik? Nem. A szubkultúrájuk tetszik? Nem. És ez jól is van így. Nekem sem tetszik egy csomó minden, ami amúgy általánosan is művészetnek számít. Szerintem Ice-T életműve művészet, olyasfajta, ami nekem amúgy nagyon nem tetszik.

Viszont lehet, nem kéne ilyen öntelten észt osztani egy pesti kávéházból egy olyan keménységű világról, amiben a magasan kultúrált kávéházi ifjú egy napot sem élne túl. És főleg nem azt hinnie magáról, hogy tud mindent, ami alapján megmondhatja a tutit.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.03. 09:56:22

en.wikipedia.org/wiki/What_Is_Art%3F
"'"What Is Art?" (Russian: Что такое искусство? [Chto takoye iskusstvo?]; 1897) is an essay by Leo Tolstoy in which he argues against numerous aesthetic theories which define art in terms of the good, truth, and especially beauty.
...
According to Tolstoy, art must create a specific emotional link between artist and audience, one that "infects" the viewer. Thus, real art requires the capacity to unite people via communication (clearness and genuineness are therefore crucial values). This aesthetic conception led Tolstoy to widen the criteria of what exactly a work of art is. He believed that the concept of art embraces any human activity in which one emitter, by means of external signs, transmits previously experienced feelings. Tolstoy offers an example of this: a boy that has experienced fear after an encounter with a wolf later relates that experience, infecting the hearers and compelling them to feel the same fear that he had experienced—that is a perfect example of a work of art. As communication, this is good art, because it is clear, it is sincere, and it is singular (focused on one emotion).

However, genuine "infection" is not the only criterion for good art. The good art vs. bad art issue unfolds into two directions. One is the conception that the stronger the infection, the better is the art. The other concerns the subject matter that accompanies this infection, which leads Tolstoy to examine whether the emotional link is a feeling that is worth creating. Good art, he claims, fosters feelings of universal brotherhood. Bad art inhibits such feelings. All good art has a Christian message, because only Christianity teaches an absolute brotherhood of all men. However, this is "Christian" only in a limited meaning of the word. Art produced by artistic elites is almost never good, because the upper class has entirely lost the true core of Christianity."

A post iroja nyilvan nem ismeri ezt a diszkussziot, mert akkor nem irna, hogy a rapzene nem muveszet. Muveszet, ha hitelesen adja at azt a kornyezetet, amelyben szuletett. Tolsztoj nyoman legfeljebb "rossz muveszetnek" nevezhetjuk.

anyu 2011.01.03. 09:57:58

Számomra Tupac Shakur ugyanúgy müvészet mint Buxtehude. Mindegyik mond valamit különböző helyen, időben, különböző körülmények közt élő emberekről, sorsokról.

Nem szeretném, ha a Hatóság döntené el, hogy én milyen zenét hallgassak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.03. 09:58:30

@nevetőharmadik:
"nem kéne ilyen öntelten észt osztani egy pesti kávéházból"

Pesti kavehazbol? Muhahahaah!

mithrandir 2011.01.03. 10:00:26

@Borenbukk:

Erről szó nincs.
A probléma a gyerekek számára történő korlátozás nélküli hozzáférhetőséggel van.

Személyes példa:
A Queen együttes, homokos énekesével, Freddie Mercuryval, bizonyosan nem a konformista életvezetésével tűnt ki.
Magam részéről, az angol nyelvvel való ismerkedést Queen számok fordításával kezdtem. (Igen, még akkor, az atomókorban... :-)
Mégsem hiszem, hogy negatív hatással lett volna rám, mondjuk a (Lennon halálának apropóján írt) Life is real c. szám, pedig szerepel benne a "life is a bitch" kifejezés.
Hogyan lehetséges ez?
Úgy, hogy a fenti számokban a több ezer éves emberi normáknak megfelelő szövegek találhatók.
És ezek után, totálisan lényegtelen, lelki sérült volt-e Freddie, vagy sem. A zenéjén ez nem látszott meg.

Lehet, hogy öreg vagyok, de nem szeretném, ha a fiam Ice-T számokon tanulná meg az angolt.
Biztosan túlélné, meg rendes ember lenne belőle, mégsem szeretném. Ez van.

Lehet kövezni...

jan 2011.01.03. 10:01:40

Aristo azt hiszi, hogy a konzervatív értelmiségi arról ismerszik meg, hogy a derült égből tesz teljesen önkényes normatív kijelentéseket (pl. ""a rap nem művészet" - tessék ismerkedni Tupac Shakurral), ill. minden rosszat a modernitásra, ill. a francia forradalomra vezet vissza.

Pedig ez a konzervatív értelmiségi karikatúrája. Tényleg, lehet, hogy Arisot egy médiahekk, és valójában Kettes és Jotunder írja a posztjait?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 10:01:56

1. nap
a reklámszünetek még üvöltenek, de ice-t már népszerűbb mint valaha.
Csók, Panna.

őröltbors · http://urespiritos.blog.hu/ 2011.01.03. 10:02:05

Na jó, én léptem, ennek semmi értelme.

Teljesen egyértelműen mutatja, hogy nem meggyőződésből, hanem politikai elfogultságból véditek az NMHH-t, hogy a sok embertől elhangzott sok értelmes érvet és kérdést figyelmen kívül hagyjátok, és kétségbeesetten kapaszkodtok abba, hogy mi művészet, vagy milyen művészet a rap, miközben az NMHH nem esztétikai alapon hozott döntést.

Azt mondta, hogy a csúnya beszéd árt a gyerkőcöknek, csak a gyerkőcök ezt nem értik, szóval Annamari, lófaszt kapsz te, nem kakaót...

De hát ti vagytok többen, mint Blassiustól megtudtuk, szóval ti döntitek el, miről szóljon a vita. :P

Bergeroth 2011.01.03. 10:02:46

Amire igény van, azt venni fogják. Ha tiltani akarod, akkor pont azért. Az meg, hogy valakik meg akarják mondani másoknak, hogy mi a jó és mi nem, mit szeressenek és mit nem, mit gondoljanak és mit nem, az meg egy teljesen abszurd helyzet, bár tény, hogy nálunk mostanában ez mindennapos. Ez az ország egy rossz vicc, semmi több.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.03. 10:02:51

@insert random:
"Az nem értékőrzés, hogy vissza akartok menni a felvilágosodás elé."

www.magyarhirlap.hu/velemeny/alkotmanyozasi_dilemmak.html
"A magyarság legmélyebb hagyományrétegét az az ősi kultúra adja, amelynek gyökerei messze a kereszténység előtti időkre nyúlnak vissza. Hangsúlyoznunk kell, hogy jelenléte a mai magyar nemzetben nem valamilyen újpogány mitológia továbbélésére utal, hanem a kereszténység előtti szakralitás olyan kulturális mélyrétegére, amelyet nyelvünk és erre épülő „észjárásunk” annyi rombolás után is híven megőrzött. Nemcsak hogy pogányságról nincs szó, hanem éppen, hogy a szakralitásnak ez a mélyszerkezete tette egyáltalán lehetővé, hogy népünk a kereszténységet ne egyszerűen csak felvegye, hanem annak védőpajzsa is legyen, hisz ez a katonainak látszó funkció valójában ennek a spirituális mélyszerkezetnek köszönhető.

A második fő hagyományréteg az a kereszténység, amely a Szent Korona szakralitására épül, így számára elfogadhatatlan a reneszánsztól a felvilágosodásig húzódó ív, és mindaz, ami eközben és ezek után a kereszténységgel történt. A felvilágosodás, a nyugatias modernitás erre épülő
és eufemisztikusan szekularizációnak nevezett pusztító folyamata ugyanis a kereszténységet lényegében üres vázzá tette. Önmaga emlékművévé, amely legfeljebb formálisan lehet a szakralitás őrzője, ehelyett valójában a nyugatias modernitás deszakralizációs rombolásának engedelmes eszköze.

A harmadik hagyományréteg pedig éppen ez a kiüresedett kereszténység, amelynek széles körű elterjedése és ma is uralkodó volta a fő oka annak, hogy a magyarság olyan védtelennek bizonyult a jakobinus, a bolsevik és mai neoliberális globálnyik pusztításával szemben. Ez a kereszténység hivatalos formában ugyanis az elmúlt évtizedek folyamán haladásként és fejlődésként értelmezte, s értelmezi ma is, a birodalomnak Magyarország felszámolására tett meg-megújuló kísérleteit."

Csakis a reneszansz elotti dolgok szakralisak. Mar a reneszansz utani keresztenyseg se az.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2010/12/tarsadalom-es-kasztjai.html

budai zöld 2011.01.03. 10:02:57

Elmaradott, begyöpösödött, perifériás, keleteurópai csökevény ilyen módon különbséget tenni művészet és szórakoztatóipari melléktermék közt.

Pont olyan elitista ön- és népbutító hülyeség, mint a 'ponyva-' és a 'magas-' irodalom közti különbségtétel.

Mindkettőre vonatkozzanak ugyanazok az erkölcsi, etikai, törvényi, stb. szabályok, és kizárólag az egyéni ízlés döntse el, hogy mi hova tartozik.

Szerintem pl. Mozart, Michelangelo és mondjuk Petőfi, bár elkurvult szórakoztatók voltak, és igazán nem is komálom őket, nyomokban művészetet is alkottak.

2011.01.03. 10:03:00

és Bada Dada?

www.youtube.com/watch?v=P5_cuL8ECQM

Komcsi, vagy libsi volt? Ez művészet? Légyszíves definiáljátok, mert én már nem tudom.

tom55 2011.01.03. 10:03:04

Attól még, hogy hozzánk ez a fajta rap jut el a kereskedelmi rádiókon keresztül nem azt jelenti, hogy nem művészet, csak kicsit jobban szét kell nézni: Mos Def, Talib Kweli, Lupe Fiasco, csupa olyan srác, akik a szövegeikkel "tanítják" az ifjúságot, motiválják őket arra, hogy ne drogdílerek vagy gengszterek legyenek, hanem tanult emberek, akárcsak ők....

31/48 2011.01.03. 10:04:50

@doggfather: csakhogy pont ez a baj. A gyerekeknek azt tanítja, ami vagy közkeletű tévhit, vagy az elkeserítő igazság (helyzettől függően), hogy az alacsony sorból csak a szórakoztatóiparral, a sporttal illetve egyéb társadalmi pótcselekvéssel lehet kijutni.

Persze rendkívül tiszteletre méltó, ha valaki kitör a szegénységből, mert kitűnő atléta, vagy ügyes játékos. Kevésbé tiszteletre méltó, de sajnos anyagilag éppúgy jövedelmező, ha valaki a showbusinessben talál rá a sikerre.

Viszont ettől nem lesz jobb a világ, és a kisebbségek megítélése sem fog javulni. Igazi fegyvertény az lenne, ha a sikeresektől visszafele kommunikált üzenet a társadalmi rétegek és etnikai csoportok közötti kölcsönös megbecsülésről és a civilizációt érdemben gazdagító felemelkedő emberekről szólna. Ez progresszív hozzáadott eszmei mondanivaló, olyasmi, amit sokan magasabb rendű művészetbe, vagy egyáltalán a művészetbe való besorolás kritériumának tartanak.

És tény, hogy enélkül a rap pusztán érzelmi stimuláns, ami segít kiélni az agressziót. Ugyanakkor potenciális veszélyt jelenthet -ezt pszichológusok tudják megítélni mennyire- mert szuggerál egy értékrendet és viselkedési mintát, ami a jelen társadalmi és szociális helyzetben igencsak káros.

betyár (törölt) 2011.01.03. 10:05:00

"Amúgy egyáltalán nem az tetszik és nem az népszerű, amit valamely ösztönös választással annak tekintenek, hanem az, amit az iparszerű propaganda azzá tesz. A divat nem autonóm, hanem oktrojált, kihasználva a tömeges gondolattalanságot, utánzási kényszert és a tetszési vágyat."

Ezt a mondatot érdemes lenne ezért a kedves kommentelőknek ízlelgetniök.:))

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.01.03. 10:06:30

Öööööö, zavarban vagyok. Véletlenül a Velvetre kattintottam? Ott szoktak ilyen semmiről se szóló, butácska, szőkenő cikkeket írni.
Próbáljunk esetleg rákeresni a rap-re, mint olyanra. Szerintem ki fog derülni, hogy semmi köze az európai avantgard mozgalmakhoz. Így elolvasva, tényleg nem csodálom, ha nem sikerült megérteni ezen művészi forma lényegét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 10:06:32

@mithrandir: Mások meg azt nem szeretnék, hogy Alföldi színháza jelentse a gyerekének a színházat.

DE nem az a megoldás, hogy őt leváltják, Ice-T-t betiltják, hanem felelős szülőként leülnek a gyerekkel és megbeszélik, vagy mutatnak másik 10-20 előadót, nótát, lemezt, vagy színházat, nem??

31/48 2011.01.03. 10:07:06

@budai zöld: a második felével nagyon egyet tudok érteni.

31/48 2011.01.03. 10:08:46

@doggfather: a kettő egészen más.

Alföldi ugyanis egy olyan színházat vezet, amit állami pénzekből húztak fel, kemény állami támogatást kap.

Kalmár 2011.01.03. 10:08:55

@anyu: Pedig ez eddig is így volt.
Én is rajongok Michele Wild művésznő szubkulturális performancaiért.
A vizualizált orális katarzis megjelenítése a 20. század kultúrális forradalmának legkielégítőbb végterméke, melyet oly örömmel vesz be a szervezete....

Szóval a pornót is csak megfelelő törvényi keretek közt nézhetjük. A Spongya bob és a Ben10 közt nem adhatják le.
Ugyanez vonatkozik a trágár rapra is.
Senki nem mondja meg mit hallgathattok, kár ezt a marhaságot mantrázni.

puffatag 2011.01.03. 10:09:18

@Kangörény_: van folytonosság pl kövér köteles laca esetében: ő 1990 előtt egy osztályon dolgozott lendvaival. lendvai demokrataként viselkedik azóta, lásd 2/3-uk volt 94-98 között. lacikánk visszatért oda, ahonnan indult

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 10:09:32

@Tīmūr-e Lang: De akkor a Rockzene sem művészet, mert az is stimulál, és nem

"Viszont ettől nem lesz jobb a világ, és a kisebbségek megítélése sem fog javulni. Igazi fegyvertény az lenne, ha a sikeresektől visszafele kommunikált üzenet a társadalmi rétegek és etnikai csoportok közötti kölcsönös megbecsülésről és a civilizációt érdemben gazdagító felemelkedő emberekről szólna. Ez progresszív hozzáadott eszmei mondanivaló, olyasmi, amit sokan magasabb rendű művészetbe, vagy egyáltalán a művészetbe való besorolás kritériumának tartanak. "

, nem?!

Legalábbis 10ből 9 nóta...

anyu 2011.01.03. 10:10:11

@mithrandir: Az én ( egyik ) gyerekem Harry Potteren tanult angolul, majd utána szenvedélyesen elkezdett nézni szinte mindent, olvasni szinte mindent ami a keze ügyébe került és én vele szerettem meg Eminemet. Persze ehhez tudni kell, hogy egyik vagy másik müvész ( és nemcsak a rapperekről van szó ) honnan jött, milyne nyomorúságos gyerekkora volt, mennyi bánatot cipel magával stb

Ötszáz évvel ezelőtt Villontól tiltották az ifjúságot , száz éve Csáth Gézától, húsz éve Hobotól ...

Friedmann Juci 2011.01.03. 10:10:34

"Ezért a sajtószabadság védelmében, a Magyar Televízióban megkezdődött politikai tisztogatás ellen a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör 2002. augusztus 30-án, pénteken 19 óra 30 perces kezdettel Budapesten, a Televízió Szabadság téri székházánál és a környező utcákban országos tiltakozó politikai nagygyűlést szervez. A rendezvényt megelőző órában jeles művészek adnak műsort. A tüntetés fő szónoka Orbán Viktor miniszterelnök. Tüntetésünk rendhagyó lesz, ezért kérjük, hogy mindenki hozzon magával egy szál virágot, egy százforintos pénzérmét és egy - lehetőleg használt - oldalt valamelyik balliberális újságból!"

mithrandir 2011.01.03. 10:10:35

@doggfather:

Igen, az a szülők felelőssége. Bárcsak mindannyian átéreznénk felelősségünket.

De felelőssége nem csak nekik van, hanem a médiának is.

Ha pedig a média felelőtlen, akkor az állam joga és kötelessége lépni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 10:11:50

@Tīmūr-e Lang: Abból a szempontból, hogy valaki (jobbik) meg akarja mondani, hogy az színház (művészet) vagy nem színház.
Itt most valaki (cikkíró) megmondja, hogy mi a zene (művészet) vagy nem az.

A 2 ugyanaz.

bgp 2011.01.03. 10:12:17

"hiszen így legálisan létezhetne pedofil művészet is"

Google: lolita

mithrandir 2011.01.03. 10:12:59

@anyu:

Csak ismételni tudom: nincs mindenkinek ilyen jó fej anyukája.

Gondoljunk rájuk is.

Borenbukk 2011.01.03. 10:13:04

@mithrandir: Azt sem allitanam fixen, hogy Freddie Mercury zenejen es szovegein nem szivarognak at a lelki problemai(Ha igy lenne, szart se erne a muveszete.), de asszem rengeteg "szar az elett" erzest sugarzo remekmuvet(vagy akar eletmuvet) tudnal felsorolni te is masoktol.

insert random 2011.01.03. 10:13:39

@Tīmūr-e Lang: Szerintem művészet minden, amit valakik annak tartanak és az alkotók kreatív energiát fektettek bele. A rap így az, mivel nem kis munka lehet megírni a szövegeket, rímeket stb. De pl. a Fehér alapon fehér kocka-stílusú festményeket én se tartom művészetnek, mert abba tényleg semmi energiát nem fektettek. Nem értek egyet azokkal, akik szerint a csak valami magasztos, fennséges dolog lehet, szerintem lehet jó és rossz művészet is. Ráadásul ez nagy részt ízlés kérdése.
Ez ugyanaz az érvelés (valamiért ez az ún. jobboldalon nagyon népszerű), mint amikor valakitől az emberi mivoltját, vagy a magyarságát vitatjuk el, mert nem tetszik amit csinál. Ugyanígy van jó ember és rossz ember, rendes magyar meg szemét magyar is. Félre kéne tenni a fekete-fehér gondolkodást.

Friedmann Juci 2011.01.03. 10:13:43

@mithrandir: maradjon csak a szülő felelőssége. nem szeretném, ha az aktuális "hatalom" mondaná meg nekem, hogy jómagam, vagy a gyerekem mit nézzen, hallgasson, olvasson.

31/48 2011.01.03. 10:13:50

@tom55: igen, csak most nem arról, hanem erről van szó. :)

Pont azért mert ez nem az.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 10:15:35

mindenkinek kurvannya!

na kit idéztem?
(nem, nem mithrandirt)

Tehéntőgy 2011.01.03. 10:16:41

@betyár: Valóban, például a glé, tartalmatlan idézgetés-alapú műkonzervativizmus pont így lett divat az elmúlt pár évben.

dr kíváncsivagyok 2011.01.03. 10:17:46

"Nekem például küzdenem kell, hogy nyilvánosan ne ejtsek ki nem odaillő szavakat. (A küzdelem sajnos sokszor sikertelen.) "
Hát, ...... kedves uram, ezek után kissé drága mulatság lesz...... talán tessen ezután nagyobb (ön)kontrollt gyakorolni....(vagy ez volt a cél ?) Na nem kell "rettegni " , ...elég , ha "csak" állandóan a lelki szemünk előtt lesz egy kép,....egy üres pénztárcáról....

Kalmár 2011.01.03. 10:17:55

@doggfather: Nem akarta megmondani a Jobbik.
Bár nem kedvelem őket.
Azt mondták, hogy az olyan extrém, provokatív előadások mint amilyen a Magyar ünnep lett egy kamara színházban a helye.
Megint keveritek a kását.
Alföldi darabját is be lehet mutatni. Akinek tetszik, ha a magyar térképre maszturbáló katonákat lát....de nem a Nemzetiben.

TGabi 2011.01.03. 10:19:25

A hatóság sikeresen tette a dolgát - eddig mindössze 2 embert akartak megvédeni a törvénytől, de tevékenységüknek köszönhetően mára 2 millióan ismerik a dalszöveget.

:)))))))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 10:21:40

@Kalmár: nem keverem, valaki azt hiszi, hogy mindenhez ért, és megmondhatja, mi hova való, mi művészet mi nem.

Itt is, ott is.
1:1

különvélemény 2011.01.03. 10:22:43

"(Népszerű - csodás a magyar nyelv.) "

Pop => Popular => Populus

dr kíváncsivagyok 2011.01.03. 10:23:34

Amikor azt , hogy mi a művészet , az Állam akarja megmondani , ....úgy hívják cenzúra . Hogy "valami" művészet - e , vagy sem, ...azt a "művészet" alanyának kell és szabad eldöntenie egyedül !

Veder1 2011.01.03. 10:24:37

Gondolom már írták, de nem kellett volna a fenti képet csak este tíz után és figyelmeztető szöveggel együtt közzétenni? Én egy 12 éves, angol felsőfokúval rendelkező gyerek vagyok, és gyanútlanul kattintottam!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 10:24:57

@Friedmann Juci: nekem is az a véleményem hogy a szülőké a felelősség! A minket körülvevő világból válogatás nélkül áramlanak az események, hogy ezeket a gyerekek feldolgozhassák, a szülők segítségére van szükségük. A média ezeket az eseményeket közelebb hozza, irányítva mutatja be, esetleg felnagyítva, véleménnyel ellátva tárja elénk - a mi feladatunk hogy felnőttként tudjuk választani tudjunk, erre a gyerekeinket is meg kell tanítanunk. Nem megoldás hogy agyonkorlátozunk mindent, mert egyrészt lehetetlen, másrészt nem ez a megoldás. A legszánalmasabb RAP művészeti értékén fanyalogni, mikor egyértelmű hogy ez az egész hajcihő a TILOS ellen szólt, nem a csúnya beszédről.

A posztolónak: Ha valaki a saját eszközeivel, zenén, rappelésen keresztül osztja meg a világgal a gondolatait, a saját tapasztalataira hagyatkozva, a saját szűrője! Miért ne tekinthetnénk művészetnek - de leginkább miért kéne bárminek is elnevezni... Az egymilliomodik üveg lovacska Muránóból művészet, vagy csak ipari melléktermék? A hatvanezredik újabb betűtípus vajon művészet, vagy csak ipari melléktermék? A tipográfia művészet szerintem, pedig ipari melléktermék is egyben...összefoglalva - szerintem káros és felesleges kijelentő módban olyasmiről írni, amiről nincs saját véleményed. vagy ha van, akkor bocs...

mithrandir 2011.01.03. 10:25:11

@Borenbukk:

Ez így van.

Épp ezért érdemes összehasonlítani a "szar az élet" világirodalmának valóban művész alkotóit, mondjuk a Villontól Beethovenen át Pilinszkyig (a felsorolás önkényes) Ice-T-vel.

A különbség, szerintem, magáért beszél.

(A világirodalomba természetesen a zeneirodalmat is belevettem, ne örüljetek... ;-)

31/48 2011.01.03. 10:26:07

@doggfather: lehet elbeszélünk egymás mellett. Mert a rockszámok többségének nem az említett topic a témája.

Amúgy soha nem mondtam, hogy a hip-hop / rap egyedülálló jelenség lenne.
Amúgy annyira nem is fontos, mert alapvetően mindenki hallgasson, nézzen amit akar, viszont ne higgyük azt, hogy a "művészeknek" valamiféle társadalmi szerepe lenne azonkívül, hogy mint érzelmileg stimuláló terméket állítanak elő, ragyogó helyzetben vannak, hogy akár politikai mondanivalót, vagy bármi egyebet reklámozzanak. Ezt viszont a fogyasztónak kell figyelembe venni. Illetve nem szabad az embereket olyan "művészetnek" akaratukon kívül kitenni, ami a saját értékrendjük szerint káros a számukra. Persze kivétel, hogyha egy közel azonos értékrendű közösségben él pár különvéleményes és az ő szabadságuk a többség szabadságát korlátozná (pl. pár erkölcscsősz le akarná szereltetni a köztéri szobrokat, mert ruhátlan embereket ábrázolnak).

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.03. 10:26:24

Hm, azért ott a Dalek, az művészi rap.

anyu 2011.01.03. 10:26:37

@mithrandir: köszi, de szerintem ez nem jófejség kérdése, hanem elég levenni a szemellenzőt. Én is mindig elkapcsoltam a Tv-t ha rap ment és csak a külsőségeket láttam, a seggükön lógó gatyát , a hülye sapkákat. De amióta van youtube, meg kell nézni a számokat, miről is énekelnek és akkor kiderül, hogy nemcsak hülyeségekről.

"Come on come on
I see no changes. Wake up in the morning and I ask myself,
"Is life worth living? Should I blast myself?"
I'm tired of bein' poor and even worse I'm black.
My stomach hurts, so I'm lookin' for a purse to snatch.
Cops give a damn about a negro? Pull the trigger, kill a nigga, he's a hero.
Give the crack to the kids who the hell cares? One less hungry mouth on the welfare.
First ship 'em dope & let 'em deal the brothers.
Give 'em guns, step back, and watch 'em kill each other.
"It's time to fight back", that's what Huey said.
2 shots in the dark now Huey's dead.
I got love for my brother, but we can never go nowhere
unless we share with each other. We gotta start makin' changes.
Learn to see me as a brother 'stead of 2 distant strangers.
And that's how it's supposed to be.
How can the Devil take a brother if he's close to me?
I'd love to go back to when we played as kids,
but things change, and that's the way it is."

Lehet , hogy hülye vagyok, de sokkal többet mond a szülőségről , párkapcsolat nehézségeiről Eminem néhány szövege mint valamelyik nyálas úgyimádlakédeskisgyermekem és jajdeszerelmes vagyok jellegü dal.

Persze vannak nagy autókról meg jóseggü nőkről szóló idióta rap-ek, de opera is van olyna amin szétunom-szétröhögöm magam és van olyan amivel nem lehet betelni.

dr kíváncsivagyok 2011.01.03. 10:27:04

@Kalmár: a művészeteket lehet térhez, időhöz kötni ,...de helyhez nem...

dr kíváncsivagyok 2011.01.03. 10:27:40

@kíváncsivagyok: Helyesbítek : térhez és időhöz ...sem...

Borenbukk 2011.01.03. 10:28:28

@mithrandir: Akkor eddig odaig jutottunk, hogy a lelkibetegek nem zarandoak ki a tomegek altal elerheto muveszek kozul?

mithrandir 2011.01.03. 10:28:44

@kíváncsivagyok:

Pontosan így hívják.

És olyan helyeken kell alkalmazni, ahol az öncenzúra (értsd: felelősségtudat) nem működik.

A média is szakma. Ahogy minden szakmának, ennek is megvannak az írott (ciki, hogy le kell írni) és íratlan szabályai. A kulcsszó, nem győzőm ismételni: felelősségtudat.

Ideje lenne ízlelgetni a kifejezés ódon, mégis mindig friss zamatát.

insert random 2011.01.03. 10:29:40

@Doomhammer: Ok, értem én, csak épp ez egy baromság. Egyrészt ez már a középkorban sem volt igaz, mert 1. ilyesmivel csak a nemesség és a papság foglalkozott, akik a társadalom 4-5 %-át tették ki 2. a valóságban többnyire (bár voltak kivételes esetek) azzal voltak elfoglalva, hogy jobb pozíciókba jussanak és nagyobb birtokot szerezzenek. Általában, már elnézést, magasról szartak a Szent Korona szakralitására meg a keresztény hagyományrétegre, ha ezáltal hozzájuthattak valami komolyabb vagyonhoz (lásd pl. az interregrum korát. a mohács körüli eseményeket stb.).

Manapság pedig már abszolút nem igaz. Régen nyilván nagyon fontos volt mindenkinek, hogy csakis katolikus király lehessen, aki nemes származású, szabályosan koronáztak stb. De ma már szerinted érdekel bárkit, hogy milyen felekezethez tartozik a miniszterelnök (itt jegyezném meg, hogy Orbán Viktor református :0 !!! )
Jobban érdekli őket, hogy pl. betartja-e a jogállamiság szabályait. Ráadásul az emberek többsége már nem gyakorló keresztény, a történelmi hagyományokról meg (már akinek egyáltalán van fogalma ilyesmiről) múlt időben gondolkodnak, ezek ma már emlékek, amik szintén fontosak, de erre nem lehet társadalmat építeni.

Ilya 2011.01.03. 10:30:05

Kedves Posztoló,
elég kétes állításokat sikerült megfogalmaznod a művészetről. Először is, ha a csúnya szavakat (értsük ezt a legtágabb értemben, mert hogy egy betűsorral esztétikai szempontból miként történhet meg, hogy nem minősül szépnek, az ugye kérdéses, amennyiben pedig ezt tartalmi jellemzőnek tekintjük, tehát a szó jelölete nem megfelelő, akkor a szart és a kakit megfelelő elbánás illeti meg) egyáltalán létezőnek tekintjük, mint a nyelvi normától eltérő jelenséget, akkor is pusztán stilisztikai kérdés egy adott rapszámban a használatuk. Tehát az égvilágon semmi köze a csúnya szó százalékos indexének ahhoz, hogy egy rapszám művészet-e. Tehát, az a következtetés, hogy mivel csak csúnya szavakat tartalmaz Ice-T munkássága, ő nem művész, logikailag hibás.
,,A művészet tartalmi meghatározására tett kísérletek sikertelensége a bármit lehet elvét vonta maga után: bármi lehet művészet és így ennek a bárminek védelme: a művészet szabadságának védelme." Valóban, amit biztosan tudhatunk a művészetről, az az, hogy nem határozható meg tartalmilag, ám más kritériumok szerint tehetünk rá kísérletet, az esztétika, mint tudományág megszületése is ennek kísérlete
volt, stb., egészen mondjuk a közelmúlt dantoista filozófiával harcoló gondolatiságot hangsúlyozó elképzelésééig, de gondolom nem próbáltál meg erről információkat szerezni a cikk megírása előtt. Kár. Tehát amennyiben elfogadjuk -márpedig én határozottan így teszek-hogy Nabokov Lolitája, vagy az antik, fiatal fiúszeretőknek szóló költemények művészi értéket képviselnek, pedofil témájuk ellenére, akkor az a helyzet áll fenn, hogy Ice-T továbbra is nyugodtan lehet művész, még akkor is, ha a dugásról szövegel.
Tehát, mivel sem stilisztikai, sem tartalmi jegyek nem utalnak arra, hogy a rapper nem művész, így akár lehet is. Ellenkezőjét még a tisztelt Hivatal sem merte állítani, csak annyit mondott, hogy ugyan lehet, hogy művész, de biztosan nem Kossuth Lajos.
Ez az egész művészettel kapcsolatos hablaty önmagában egyébként teljesen irreleváns abból a szempontból, hogy para-e Ice-T játszani súlyos figyelmeztetések nélkül. De azért fontosnak tartottam rámutatni arra, hogy a konzervatív értelmiségi mivoltért dolgozni kéne.
Tehát, amennyiben egyetértesz a Hivatallal, tedd, de akkor leszel szíves releváns érvekkel alátámasztani a véleményed, és nem parasztvakítgatni korán reggel, mert félrenyelem a kávém.
Amit én fontos kérdésnek érzek: az, hogy az illetékes szerv egy rétegrádió angol nyelvű k.öcsögözését olyan fajsúlyos ügynek tekinti, hogy több oldalas, meglehetősen furcsa indoklást írogat, mit árul el az adott szerv alkalmasságáról? Én azt gondolom, hogy ennek a poszt-ORTT-nek pontosan annyi dolga lenne, hogy ne vetítsék le mondjuk Pasolini Saloját vagy Mel Gibson Passióját fényes nappal, mert az említett filmek valóban képesek megzavarni egy gyermek nyugalmát (az enyémet is btw), nem pedig órabérben álszenteskedni minden b+ után, gyanúsan politikai indíttatással.

tom55 2011.01.03. 10:30:52

@Tīmūr-e Lang: A rapzene nem művészet tehát, hanem szórakoztatóipari melléktermék
A szerző eléggé egy kalap alá veszi:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 10:30:57

@Tīmūr-e Lang: de tudok olyan rock zenekart ami csak káromkodik, és ha azt meghallgatom nem mondom azt, hogy a rock zene "ánblokk" nem bír értékkel, nem művészek a rockzenészek.
Itt pedig azt történt csak rap és nem rock zenével.
Csak ez volt a bajom.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.01.03. 10:31:24

Nem is tartott soká, amíg önjelölt mini-Aczél Györgyök (Erdős Péterek) mondják meg nekünk, mi a kultúra, és mi nem.

"Szórakoztatóipari melléktermék." Istenem, de emlékeztet ez engem a "Kokakóla mámorban fetrengő dekadens nyugati ifjúság rakendroll kultusza" típusú kiszólásokra, amikor Kós Jánost és Karel Gottot fogadta el az akkoriban hivatalos cenzúra, és az Illés letiltást kapott, nem beszélve a Hobóról.

dr kíváncsivagyok 2011.01.03. 10:31:36

@anyu: Egyetértek, ha nem vigyázunk hamarosan bevezetik ( az Amerikában dívó ) "szeretlek édesem " kötelezően elmondandó szöveget....reggeltől - estig... mert ha sokszor mondod,...akkor már úgy is van .

budai zöld 2011.01.03. 10:31:58

@Tīmūr-e Lang:
Úgy is mondhattam volna, hogy Ice-T ne azért ne káromkodjon fényes nappal, mert nem művészet.

Amikor viszont azt mondod, hogy az 'érzelmi stimuláns' még nem művészet, ha nincs benne 'progresszív hozzáadott eszmei mondanivaló'.

Namost: Ice-T szövegeiben valószínűleg sokkal könnyebb 'progresszív hozzáadott eszmei mondanivalót' találni (nem valami árnyaltan megfogalmazott társadalomkritikát), mint mondjuk Haydn késői zongoraszonátáiban.

Én mégis az utóbbiakat tartom (az én ízlésem szerint) magasabb művészetnek, éppen azért, mert sokkal erősebben stimulálnak érzelmileg.

alterways2 2011.01.03. 10:32:10

a konzervatívok mindig is előszeretettel néztek le mindent, ami nem hasonlított rájuk.

a gangsterrap is egyszerű eset, ha nem másfelé nézek: egy szegény, műveletlen és dühős szubkultúra szegényes, műveletlen és dühös művészete, de attól még egyértelműen művészet.

és nagyon fontos művészet, ugyanis egyetlen más művészeti fajta sem adja meg ennek a szubkultúrának azt a kielégítő, mámorító érzést, hogy együtt káromkodhat és szidhatja a rendszert vagy másokat rapsztár kedvenceivel. vonhatttok nyugodtan párhuzamot Petőfi vagy Ady dühős verseivel, de akár a Tankcsapdával is.

Az, hogy ez ne lenne művészet, mert sok benne a káromkodás? Vicces vélemény, és rokonítható még számos Alabama-i és Kentucky-i fehér keresztény úriember véleményehez.

Egyébként ez a gettó-szubkultúra meg Simon és Garfunkel munkásságát nem tudná semmiképpen beilleszteni a művészet témakörébe, de ez csak azt jelzi, h van vmi hasonlóság a mandiner és ezen feketebőrű csoport nézőpontja között.

Bert Sels 2011.01.03. 10:32:15

a szabadsagharcos tiloscseten ha csunyan beszelek kicenzuraznak. kene egy postot irni errol es jo lenne ha a nemet kormanyfo is megemlitene

Sieg 2011.01.03. 10:32:47

A szerző úgy látszik, még az irodalom konzervatív pozőr-felfogásánál tart (lásd Márai): mondjunk szép dolgokat nagyon pátoszosan, hogy nagynak érezhessük magunkat.
Valóban, a káromkodás pontosan ennek az irányvonalnak a (polgár)pukkasztására is használatos, de ez csak mellékszál. A káromkodás nagyon sok helyen egyszerűen kifejező, oda való.

A legviccesebb persze az, hogy ezzel magyarázgatja azt a röhejes Ice-T döntést. A lényeg ebben nem az, hogy ki hogyan értékeli azt a számot (jómagam csak röhögök az ilyen "nagyon kemény vagyok és ezt folyamatos káromkodással bizonyítom" rapen), hanem az, hogy mindenki választhat. Nem kötelező Tilost hallgatni, és azt sem lehetne mondani, hogy nem lehet kikerülni. Ha valaki hallgatni akarja, az úgyis fogja (amíg be nem tiltják az internetet), ha valaki nem, akkor úgysem, bármiért is pattog az állam bácsi, és bárhogy is szeretné megregulázni az engedetlen polgárai ízlését.

dr kíváncsivagyok 2011.01.03. 10:33:12

@mithrandir: Felelősségtudat - törvényi erővel ?! némileg fából vaskarika....

gauche caviar 2011.01.03. 10:36:08

annyira szánalmasan kurva ciki ez a magyar jobboldalon ácsorgó okoskodóktól akik értelmiségnek képzelik magukat, hogy mindig jól meg akarják mondani, hogy mi a művészet és mi nem.
Wassch Albert az művészet mert szép Kárpátok meg haza nagysága, Ice T meg aki arról osztja, hogy a bőrszíne miatt mondjuk milyen rendőri attrocitások érték és ezért mit és miért gondol, az meg nem művészet.
Szánalmas.
Ez az amit a magyar jobboldal történelmileg is mindig elbasz: hogy itthon ugyanis a jobb oldal esztétikai meg erkölcsi vezérfonalára senki sem kíváncsi mert mindig is csak valami arcpirítóan kínos erőlködés jön ki belőle, Semjén Zsoltokkal, hanem kizárólag gazdasági jólét ami érdekes a jobb oldalról.
De sajnos ilyet nem tud felmutatni a jobb ódal, mert mindig el volt foglalva az ideológiai vezérfonal gyártásával és a lakosság torkán való legyömöszöléssel.
(tényleg, a templomi kórus meg orgonajáték az művészet? mert a "szórakoztatóipari melléktermék" definíció kibaszottul illik rá.)

jobbos hülyék, hülye jobbosok, háháháháhá

regress 2011.01.03. 10:36:35

elég volna itthon körülnézni,pl."buci művész úr"iszik drogozik,potenciális gyilkos az utakon,és még foglalkoztatják.ilyenkor miért nem tiltakozik pornósmari?ez nem káros a fiatalokra?amúgy meg undoritónak tartom ezt az álszent viselkedést,igenis mindenki káromkodik,pornósmari is!

Hattory Hanzo 2011.01.03. 10:37:07

Felmerült Csáth Géza neve:

"Csendes szobában, ahol puha szőnyegekben meghal minden zaj, és színes üveg szórja szerte a kicsiny mécs pisla lángját, feküdjetek hanyatt. Hunyjátok le a szemeiteket. És az apró ópiumpipa elvezet oda, ahol azért élünk, hogy éljünk, és semmi másért. Hiszen ez az egyetlen célja a létnek. Hiszen a szűkmarkú isten is csak azért ajándékozott minden nyomorult féregnek egy-egy pillanatot ebből az életből, hogy éljen, folytassa az életet, hogy új életet okozzon. Az új féregnek pedig ismét kijut egy pillanat.

A lét esszenciája olyan drága portéka, amelyből egész nemzedékek évszázadok alatt kapnak - egy órát.

Aki ebbe belenyugszik, az belenyugodott abba, hogy meghaljon, mielőtt megszületett. Aki azonban valójában emberré tudott lenni, és számot vetett magával - mint méltóságához illik -, az raboljon magának mindennap tizennégy órát. Ez a tizennégy óra egyenlő négyszáz generációnak nyolcezeréves életével. De számítsunk csak ötezret. Egy nap alatt tehát ötezer esztendőt élek. Egy esztendő alatt ez körülbelül kétmillió évet jelent. Föltéve, hogy az ópiumszívást mint kifejlett erős férfi kezded, és nagy gondot fordítasz testi épséged fönntartására - amelyet legjobb ügyes orvosra bízni - tíz esztendeig elélhetsz. És akkor húszmillió éves korodban nyugodtan hajthatod fejedet az örök megsemmisülés jeges párnájára.

Aki ezen az áron nem mer és nem akar az öröklétből húszmillió évet - az éljen száz esztendeig, és sokasodjék meg az ő utódaiban." ( Ópium-részlet)

Ezzel most akkor mi van?

ökoparazita 2011.01.03. 10:37:09

"A rap a néger szubkultúrából ered, ha tetszik, annak apológiája. Népszerűségét a gazdag társadalmak végtelen, görcsös unalomban vergődő fiatalságának - és már nem fiatal, de annak látszani akaró hangadóinak - új iránti olthatatlan vágyának köszönheti. Célja - a kiadói nyereségen túl - az hogy az előadóművészek vastagabb aranyláncba öltözve, és nagyobb terepjáróból lövöldözhessék le egymás."

Ember, te egy sötét középkori bunkó vagy. Ez a véleményem erről a mondénkedésedről. Hasonlítsd össze a fidesznyik intézéménnyé vált, önmaga csodálatosságától megőrült Kovács Ákos (asszem új albumán rappelni is próbál a szerencsétlenje) szövegeit bármely magyar underground rapperével - Akkezdettől, Wacumig - és a végén művelődj Fankadeli, vagy ma már csak Ferenc testvér "azsidókelloptákazországottőlünkkecskemétimagyaroktól" rappelésében.
Utána pedig értelmezd, hogy melyik szöveg miről szól. Vagy végezz el valami esti iskolát mielőtt ostobságokat írsz, vagy inkább látogass szakköröket újságírás helyett.

31/48 2011.01.03. 10:37:19

@doggfather: nem egészen. Azért mert Alföldi nem a saját színházában akarta bemutatni a darabot, hanem a Nemzeti Színházban. Ami még ha nem is kapna súlyos pénzeket az államtól, akkor is lenne joga a színházi közönségnek, hogy a tulajdonosoknál panaszt tegyen.

Ez ideális esetben, független piaci intézménynél azt jelentené, hogy megfontolják, megéri-e, hogy a közönségük egy része elpártol (ha soha nem is járt oda, akkor ez könnyű dilemma) a másik részének történő kedvezésért/potenciális új nézőkért.

Sajnos itt nem erről van szó. Ugyanis a színházat nem tartják el a nézők, és sajnos mivel nincsenek rákényszerítve a piaci gondolkodásra, szervezetileg nincs nyomás a tanács részéről az igazgatóra, aki azt mutat be amit akar.

Márpedig még a művésznek sincs joga eldönteni mi művészet és mi nem az. Ha egyáltalán létezik olyan, hogy művészet. Ahhoz viszont egészen biztosan nincs joga, hogy akárkit a saját pénzén pocskondiázzon vagy botránkoztasson meg.

zeus123 2011.01.03. 10:38:18

@Lasombra:

"modoros, okoskodó, fogalmatlan.
azt sem tudom, hogy a célja - ismét - egy jobboldali szerecsenmosdatás akar-e lenne, vagy csak egy átlag "entellektüell vagyok, tehát mindenhez értek" ego trip, de ezt tényleg nem kellene erőltetni."

az előbbi...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 10:38:32

@Pável:
"na ne. nem mondjuk már meg, mi micsoda. "

idióta

Épelméjű 2011.01.03. 10:38:47

LoL, hogy a rap zene nem művészet.

Jó lenne tudni, hogy egyáltalán mit jelent az a szó, hogy "művészet"!
Bocs, nem tudni, hanem ÉRTENI! Megérteni!
Mert közel sincs egymáshoz a kettő, tudni és érteni.

Csak egy kis közhely:
Kostolany André azt mondta, hogy a tőzsdei spekuláció művészet, mintsem tudomány. A tudományhoz semmi köze a tőzsdei árak előrejelzésének.
Tegyük fel ezt már Te is tudod, elfogadod. És kész.
De ez kevés, ha nem érted meg a tudományos és művészi közötti különbséget, akkor nem érted ennek a fontosságát, lényegét!

Minden lehet művészi, minden lehet művészet, csak egyedi értékeinkkel kell felruházni az éppen végzett vagy csinált dolgunkat.

Miért ne lehetne művészien káromkodni?:)
Miért ne?
Mióta előfeltétele az erkölcsösség a művészetnek?
Mióta erkölcsös ez a kiba nagy világmindenség?
Ha el van baszarintva úgy az agész emberi társadalom, nyomor, éhínség, szenvedés és ármány mindenhol, irinység, utálat, stb..., akkor éppen káromkodni nem lehet?

LoL!

freemind93 2011.01.03. 10:40:04

mandiner mar azt is megmondja mi muveszet es mi nem? passzoljatok mar le a bolcsek kovet neha lazarnak is!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.01.03. 10:40:11

A rap (nép)művészet. (-ként született)

Csak úgy mondom.

A többi klassz

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 10:40:22

Na. Attól, hogy le tudjuk írni, hogy Fichte meg Nietzsche, meg apológia, nem leszünk filozófusok. Ezt csak úgy mellékesen. Ha györgypéternek nagyobb a kocsija, csöcsösebb a nője, vagy hosszabb a farka, azt illik méltósággal viselni.
Pedofil művészet van, hogy messzebb ne menjünk, ott van Nabokov ismert műve ahol egy tizenegy (két?) éves lányt "hág meg egy izzadó, nehéz combú kan". Nyomasztó mű amúgy, Nietzschénél nem érdekfeszítőbb, Fichténél viszont igen, nem is beszélve Schopenhauer-ről.
Némi kultúrtörténeti tanulmányokba mélyedve számos egyéb olyan művet találni, ahol konkrétan kisfiúkat és kislányokat buzerálnak. Érdekes módon nekem egyik ilyen elolvasása után sem jutott eszembe, hogy kisfiúkat és kislányokat buzeráljak, mint ahogy Apollinaire sem indított arra, hogy kövér kurvákat dugorásszak holmi tanácsosokkal karöltve.
A rap meg nem valami oktorját apológiai kultúrizé-buzéria, amelynek a tisztelt szerző gondolni méltóztatik, hanem betyárromantika. Robin Hood, Ruzsa Sándor, Tulipános Fanfan, Rinaldo Rinaldini távoli rokona.
Ezeket az urakat többnyire a romantika karolta fel. Romantikus művekben a szereplők nem szarnak, azok a realista művek. A mi magyar népi betyárromatikánkat is tisztára mosta a kanonizáció, zenetörténet előadásokon szokás meghallgatni, zárt ajtók mögött, a hallgatókat felébresztendő azokat a Kodály-gyűjtéseket, ahol Józsi bácsi, a számadó juhász, faszos-pinás nótákat énekel. Hogy a geróf fehér nyakú kislyányát úgydeúgy megbaszná, lenne csak száz forintja, hejjj.
A rap viszont nem egy szakállas zenetudós gramofonjának szól, hanem mindenkinek, aki ilyen szertelen, kimosakodott szegénylegényekre és az ő szókimondó szövegeikre kíváncsi. És ez bizony művészet, legfeljebb nem maradandó.
Én sajnálom de tényleg. Oktrojált divat, a faszom.

mithrandir 2011.01.03. 10:41:44

@anyu:

Eminemet te hoztad fel, én nem ismerem. Biztosan ciki, de ez van. A bekopizott szöveg nekem is tetszik, ha nem is esztétikai értelemben... :-)

Ha ő nem, vagy nem mindig használ öncélúan obszcén kifejezéseket, mondandóm nyilván nem azokra a szövegeire vonatkozik.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a látszat ellenére, nem az előadókkal van a bajom, hanem a médiával.

A kettő összemosása elég durva csúsztatás.

Csingiz 2011.01.03. 10:42:35

Elképesztően rosszul megrendezett pornófilm ez a poszt. Egy írdatlanul hosszú vontatott softporn előjáték után, ami (talán) azt taglalja, hogy mi a művészet, káromkodás, stb., szóval csak keresi a tag a nő testén, hogy mi hol van, a végére elfogyott a rendező cérnája, és az aktus nagyon rövidre sikerült: a rap lényege a káromkodás és az előadók meggazdagodása, ezért ennyi.

Bravó! Talán még azt érdemes megjegyezni, hogy a pop-zene nagyobbik részével ellentétben a legtöbb rapsong valamiről szól, és ezt nem csak sejteti, hanem ki is fejti. Ez az IceT szám konkrétan a cenzúráról szól, és arról, hogy IceT mit gondol róla. Tehát lényegében SzAhoz és a posztíróhoz szólt, kb 10 évvel ezelőtt, és 10 év alatt ezt a renkivül nyálas, semmitmondó választ sikerült összegründolni.
Gratulálok! ...ja, és BUÉK...

31/48 2011.01.03. 10:43:01

@budai zöld: na erre szokták rásütni, hogy igen, de annak konnotatív jelentése van. Mint annak, amikor az ember egy kalap parfümben úszó szilvát rendel.

mithrandir 2011.01.03. 10:44:23

@kíváncsivagyok:

Jóember, én azt írtam, hogy akiben nincs felelősségtudat, ott, sajnos, szükséges rosszként, az államnak kell lépni.

Újabb hasonlat, ma elememben vagyok:
Amputálni sem szívesen amputál egy (normális :-D orvos.
De ettől még szükség lehet rá.
Ezt nevezzük szükséges rossznak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 10:45:17

@Tīmūr-e Lang: Direkt nem akarsz megérteni vagy ennyire rossz érveket hozok fel??

Az volt a cikkel a gondom az első perctől kezdve, hogy az író meghallgatta Marilyn Mansont, és azt mondta, hogy a rock zene ilyen Quenn-nel, Metallica-val, Guns n' Roses-szal együtt.

És nem is azt írta, hogy ilyen, hanem, hogy ilyen sz.r, és nem tartalmaz értéket. Akik csinálják nem művészek.

Erre írtam egy másik, ezek szerint nem egyértelműen ilyen problémát, hogy a színházi értéket is nem olyan régen ezzel a módszerrel kritizálták.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 10:46:16

a poszhoz: alapvetően igaz, kár, hogy szamárság is van benne.
"A káromkodás mindig is az alsóbb néposztályok nyelvi sajátossága volt - innen ered a szólás: káromkodik mint egy kocsis. "

sajnos ebből arra kell gondolnunk, hogy a szerző sosem járt úri társaságban. a kocsis nyelvhasználata csak abban különbözik az úri osztályétól, hogy káromkodása kizárólagos, más megnyilvánulásra nem képes, és nyilvánosan teszi, míg az úrinépek maguk közt beszélnek a kocsiséhoz hasonlóan, és kizárólag a maguk nemének társaságában. a fejlett úrinépek, nem a szorongásos pöcsmorzsolók, a másik nemmel is képesek intim helyzetekben kocsis módjára beszélni, a hölgyek legnedvesebb örömére.

homoscepticus 2011.01.03. 10:47:31

" A rapzene nem művészet tehát, hanem szórakoztatóipari melléktermék"

Melyik terméknem a mellékterméke? Vagy csak olyan jól hangzott elsőre?

31/48 2011.01.03. 10:48:59

@Professor Pizka: habár az oktrojált divat valóban szerencsétlen kifejezés, itt valószínűleg arra, gondolt, hogy a divat mint olyan mindig kissé oktrojált, és most rosszra oktrojál.

Merthogy a szegény emberfia önmagától járhatna charlestont is ami a mai kor mércéjével kevésbé trágár időtöltés. Viszont környezete determinálja (kis nyelvi ferdítéssel, mintegy rá oktrojálja), hogy nem fog.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 10:49:33

@A Hannibal Lektűr-attitűd: ?
a többi klassz? téged máris elraboltak az ufók?

31/48 2011.01.03. 10:50:44

@doggfather: akkor az én hibám, sajnálom, másra gondoltam.

@homoscepticus: affene, ezt én akartam megkérdezni.

mithrandir 2011.01.03. 10:50:52

@Hattory Hanzo:

Hm... ezt mikor adta le a Tilos Rádió?

anyu 2011.01.03. 10:51:45

@ökoparazita: Ákos röhejes amikor rappel.. úgy általában mindneki röhejes, aki szerető középosztálybeli , babusgató családi környezetben nőtt fel, nem volt gond kifizetni a zeneisklát vagy a rajzszakkört, nyelvvizsgát stb majd elvégzett valami tuti egyetemet, soha életében nem nélkülözött és akkor a panorámás villája teraszán gondol egyet és nekiáll rap-et irni :-))))

A gyereknek megvan és elolvastam Eminen életrajzát. harmincvalahány éves a pasas és olyan emlékekkel él együtt, hogy félévente váltottak neki általános iskolát gyerekkorában, a kábszeres anyjától lopott pénzt ha éhes volt és mennyire szégyellte magát az iskolában a többiek előtt, amikor a konyhás néni hangosan mondta, hogy ő hhh-ingyenebédes..... én nem tudom elitélni, amiért zürös élete volt. Ha én vagy Ákos születtem volna ilyne környezetben, most talán takaritónőként dolgoznék vagy börtönben ülnénk.

A müvészet az, amikor ilyen nyomorúságos háttérből, iskolázatlanul is tud olyat mondani, amire odafigyelnek at emberek.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.01.03. 10:51:59

" Van azután a történetnek egy másik, mondhatni demokratikus vonulata is. A káromkodás mindig is az alsóbb néposztályok nyelvi sajátossága volt - innen ered a szólás: káromkodik mint egy kocsis"

A T. szerző - úgy tűnik - nem mozog felsőbb néposztályokban:))

sem

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 10:52:38

na a sok agymosott állat, és ismétlik, és ismétlik a szamárfül liberális alaptézist, a ne mondjuk meg mi micsoda. nem hát, meg ne mán pina, meg fasz, ki mondja meg melyik melyik, meg nehogy már kimondja valaki, hogy a végbélnyílás nem nemiszerv. alemberparádé.

a harc addig tart, míg az utolsó agymosott liberálalember el nem tűnik a netről!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.01.03. 10:52:58

@Tīmūr-e Lang: ne viccelj, írtam, hogy lehet "nekem kell nyerget venni".

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.03. 10:53:37

@insert random:
"Ok, értem én, csak épp ez egy baromság. "

Mi a baromsag? Hogy az osmagyar es a reneszansz elotti szakralitas az igazi csak, mivel a reneszansz/felvilagosodas megfertozte a keresztenyseget magat is? Ez Bogar Laszlo professzor ur velemenye, mint ilyen, szubjektiv. Csak azert ideztem be, hogy mutassam, a gondolatot, hogy a reneszansz/felvilagosodas tartosan megfertozott valamit, egyesek meg tovabb bontjak es sajtotermekekben hirdetik.

Visszaterve a temankhoz, hogy meddig menjen vissza egy konzervativ, a valasz az, hogy az idok kezdeteig. Mivel a konzervativ azt allitja, hogy o mindenfele divatszeleknek ellenallva idotlen ertekeket hirdet. Adott esetben az a kerdes, hogy a csunyan beszeles tilalma idotlen ertek-e vagy sem. Tovabba kitagithatjuk arra a kerdesre, hogy egy konzervativ szerint mi a muveszet. Altalaban a figurativ muveszetet szoktak alatta erteni.

insert random 2011.01.03. 10:59:15

@Tīmūr-e Lang: Te meg miről beszélsz? Az Alföldi-féle Nemzetiben rendszeresen teltházzal játszanak, úgy látszik, mégsem taszítja annyira a népet a modernebb stílus. Inkább a "hagyományos" stílusú színházaknak tenne be, ha megszűnne az állami támogatás.

"Ahhoz viszont egészen biztosan nincs joga, hogy akárkit a saját pénzén pocskondiázzon vagy botránkoztasson."

Az állami színházakban is fizetni kell a jegyért. Aki fizet, az valószínűleg azt várja, hogy "megbotránkoztassák". Jó, biztos volt már, hogy valaki nem azt kapta, amire számított, de ez nehogy már az igazgató hibája legyen. Olyan darabokat meg nem lehet gyártani, ami mindenkinek tetszik; a jelenlegi stílus az eladott jegyek alapján úgy látszik, népszerű. Népszerűbb, mint a Bánk-bán előadások. Egyébként meg meséld már el kiket és mlyen darabban pocskondiáz Alföldi?

Annyival egyszerűbb lenne, ha nem szaroznál az érveléssel, inkább egyenesen leírnád, hogy "Utálom az Alföldit mer egy fartúró buzeráns köcsög!"

Totof 2011.01.03. 10:59:21

A rap ilyesfajta megközelítése eléggé korlátolt.
Mindenben lehet olyat alkotni, ami szemét, olyat is ami művészet. Sőt, olyat is, ami egyik ember szemében szemét, másikéban művészet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 10:59:47

@Professor Pizka:

kérem, nabokov nem pedofil művészet. ha a művészet megjelenít valamit, az nem azt jelenti, hogy annak az apologétája.
tudja, az úgy van, hogy mondjuk dosztojevszkij megjeleníti a gyilkosságot, és mondjuk tarantino, vagy stone, kiprovokálja, dicsőíti, művészetnek, jónak ábrázolja. szülgyilk. pl.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.03. 11:00:32

@Grift:

Ezzel az "öntudattal"még egy atombomba sem bírna el (innét idézem a kommentsorból):

"Tīmūr-e Lang 2011.01.03. 09:23:57
@Yeto: napjainkban alapból a művészet mint olyan túlhaladott fogalom.

Jobban ismerjük az esztétika fiziológiai alapokon nyugvó dimenzióit mintsem hogy továbbra is szükségünk lenne a nagybetűs Művészet fogalmára. Illetve az ezzel kapcsolatos iparágak (építészet, zene, film, irodalom, lakberendezés) megkülönböztetésére."

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 11:01:13

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

orvosom? nem mindegy? nincs jelentősége. orbán egyetért velem :)

mithrandir 2011.01.03. 11:01:19

@anyu:

A bikicsunájra gondolsz?

Ugyanis az is tökéletesen megfelel a művészet általad vázolt kritériumainak...

Bocsi, nem tudtam kihagyni... :-)

Borenbukk 2011.01.03. 11:01:58

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Tekintsuk ezt muveszi munkassaga reszenek. Egyebkent remek peldaja, hogy a lelkibetegseg nem tesz automatikusan muvessze. :)

31/48 2011.01.03. 11:06:05

@Doomhammer: a konzervatív is olyan gumifogalom, mint a progresszív, vagy a szocialista, esetleg a liberális.

Valójában mindenkinek van egy adott mentalitása, a természetéből fakadó attitűd, illetve tapasztalata egyről-másról. Ebből gyúr magának egy álláspontot, majd odamegy a regisztrációs kis asztalkához, és kiválasztja, hogy neki tetszik a keménykalap, de nem bírja a krumpliorrot így konzervatív lesz és nem bohóc.

Ettől függetlenül lehet, hogy ő ősmagyaros/Atlantiszos eleink szelleme konzervatív/Isten, Király, Haza, szalmatetős parasztház és falusi kistemplom karlista-népi konzervatív/Biedermeier-imádó, vagy egyszerűen modoros alak, aki szereti a régi korokból áthagyományozódott fennköltebb stílust, ugyanakkor megveti azok korabeli vulgárisabb ellenpárjait.

De lehet, az is, hogy egyszerűen szereti a történelmet és igyekszik megőrizni a neki tetsző elemeket. Ez esetben nem is feltétlenül képvisel markáns álláspontot azzal kapcsolatban, hogy a régi korokból át kellene-e ültetni bármit is korunk gyakorlataiba.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 11:07:22

@Grift: nade konkrétan kislányokat dugnak benne. meg. Ice-T családos ember (egy szilikoncsöcsű modellcsaj a felesége már öt éve) volt katona, ellenezte a CIA részvételét drogcsempész botrányokban. Az Államok polgára, aki történetesen trágár nóták eladásból él.
Nem lőtt le életében egy rendőrt sem, noha szól erről egy dala. Nem csempész drogot, miért tenné, többet keres zenekiadással. Mondjuk tavaly elkapták a rendőrök, meg is büntették. Nem volt nála a jogosítványa, amikor állatorvoshoz vitték a kutyulit az asszonnyal...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 11:08:14

@Grift: mondjuk aki lepedofilozza a Lolitát, az tényleg nem tud olvasni. Ergo kommentel.

azért fáj ám ha egyetértünk valamiben... :P

veny 2011.01.03. 11:08:31

Soká éljenek a 17 év spéttel pukkadó, félművelt nyárspolgárok! :)

Hattory Hanzo 2011.01.03. 11:08:44

@mithrandir:

Lehet-e gimnáziumi tananyag Csáth Géza? 18 év alatti gyermekek kivehetik-e a könyvtárból? Mehet-e nappal bármelyik rádióadón ez a novella?

Kavics 2011.01.03. 11:09:23

Istenem, ez de egy szar cikk volt.

Cikkből az derül ki, hogy a rapper azért káromkodik, mert így tudja lerombolni a polgári rendszert, de mivel már a polgár is káromkodik, ezért ez nem hatásos, EZÉRT ez már nem művészet.

Noooormális???!

insert random 2011.01.03. 11:09:40

@Doomhammer: Az a baj, hogy a náciktól a kommunistákig mindenki azt állítja, hogy időtlen értékeket képviselnek. Most akkor kinek van igaza?
Továbbra is igaz, hogy ma egy elenésző kisebbség, aki foglalkozik a reneszánsz előtti szakralitásokkal. Biztos szép volt, (bár akkor nem értem, miért lett vége, ha olyan jó volt akkoriban) de elmúlt, és nem reális, hogy valaha visszajön. Egyébként csak szólok, hogy Mátyás Király, nagyszerű RENESZÁNSZ királyunk hozta vissza az országba évtizedek után a Szent Koronát. Sőt, maga a szent korona-eszme is a reneszánsz korban alakult ki végleg (Werbőczy: Hármaskönyv, ismerős). Szóval nem sok értelme van annak, amit írsz.
A művészetről meg: ha csak a figurratív művészet a művészet, akkor gondolom az építeszetet és az ének nélküli komolyzenét nem tartod annak, ellemben Andres Serrano "Piss Christ"-című fotója (en.wikipedia.org/wiki/Piss_Christ) művészet, mivel figuratív. Ok, értem...

P.mester 2011.01.03. 11:10:47

A zember azt gondolná, a mandinerrel megszületett az értelmes jobboldali újságírás.

Emiatt az okoskodó, értelmiségieskedő poszt miatt sokat kell dolgozni azon, hogy még egyszer ilyet gondoljak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.01.03. 11:11:17

@Grift: már csak a miheztartás végett kérdeztem

hogy megadjam-e neked a zavart elmének kijáró távolságtartó tiszteletet

Makkasz 2011.01.03. 11:12:15

Ez a hígfos a modorosba való. Micsoda sületlenség, a jólét miatt ma nehezebb ráébreszteni az embereket, hogy mennyire álságos létünk, mindennapjaink, politika, minden ami körülvesz mű. Egyik nagy kiszolgáló a média.

A káromkodás a figyelemfelkeltés ill. az indulat kifejezésére is szolgál.

De Nagy Feró tegnap jól megmondta:

"Elegem van már az egész világból" az bizony nem ugyanaz mint az eredeti dalszöveg.

Még annyit tennék hozzá, hogy az író egy igazi echte balfasz.

gorillka 2011.01.03. 11:13:53

Kamaszgyerekeim vannak, átlagosnak áhított életúttal (külön angol, zeneoktatás stb), de bevallom, hogy nem az említett rádióadón elhangzott számoktól féltem a lelküket.
Jobban aggaszt a sok reklám, amit benyomnak a gyerekműsorok alatt, jobban aggaszt a VV promóció a Megasztár alatt és szüneteiben, az élethez egy szállal sem kapcsolódó saját gyártású sorozatok.
Ennek kapcsán gyerekeim keveset tévéznek, közös DVD-zések vannak.
A cenzoroknak innen üzenném, hogy vegyék a fáradtságot és az összes számot fordítsák le, mert nem csak a rap műfajában találhatóak a gyerekek lelki fejlődését hátrányosan befolyásoló szövegek.
Nem beszélve a bugyuta magyar slágerekről...
Az ostobaság néha ártalmasabb

kackia 2011.01.03. 11:14:57

Egy kis jelentéktelen káromkodásból ekkora cirkuszt csinálni.Nem veszik észre, hogy nincs többről szó mint a nigger szórakoztató ipar obszcén szöveggel színesre dekorált bonbonos dobozkájáról. Vegyük észre, hogy ennél sokkal súlyosabb és kártékonyabb tendenciák is jelen vannak kultúránkban egy ideje. Például kritika nélkül megtűrni és felsőbbrendűnek kikiáltani az absztrakt GEOMETRIKUS képzőművészetet, annak domináns, életünkre ránehezedő jelenlétéről tudomást se venni, na ezt hívnám és emberiség elleni bűntettnek. Mi ehhez képest az a kis negro káromkodással összekötött farriszálás.
Az egyenes vonal a beszűkült tudatú, szorongó, reszkető ember művészete. Iszonyattal tekintek minden konstruktivista alkotásra, a szorongás az elmagányosodás az elidegenedett ember reszketése jut róla eszembe. Számomra ez a a probléma ez a jeges pokolvilágok életellenessége, de nem egy kis szerves káromkodás.
És kérdem én, nem ilyen pokol világokat idéznek meg 10 emeletes betongettó rengetegeink is?Mit is tehet valaki mint , hogy jól kikáromkodja magából ezt az embertelen sorsot.Menjenek a Havannára a Szigony utcába lakni pár hónapot és majd megértik a káromkodás okait.
A világvégi káli-yúga velejárója az elsötétülő tudat a devalválódott, gettókba kényszerített ember.
Az anyagban menedéket vett, természettől elidegenedett emberi tudat ismérve a képzőművészetben megjelenő egyenes vonal is. Az elidegenedett, anális rend embere dolgozik csak vonalzóval.
Merjünk bátran,még reszkető kézzel is vonalat húzni, minél girbegurbább egy vonal annál egészségesebb lelkületről árulkodik. A részeg ember is dülöngélve jár és mennyire szeretünk mi is így járni.
Még a tenyér jóslás könyvek is megemlítik az egyenes vonalú tenyér rajzolatot. Az egyenes tenyér vonal kompromisszumra való képtelenségre utal, az enyhén ívelt vonalrajzolat a tenyérben viszont kiváló alkalmazkodási képességről, intelligenciáról árulkodik.
Csak nézzék meg a tenyerüket , ha abban kemény egyenes vonalakt látnak akkor az biztos jele annak, hogy elveszett emberek már.

"az egyenes vonal istentelen és erkölcstelen”.
Hundertwasser így írt erről.

"Az egyenes: egészségtelen
Hundertvasser iszonyodott a derékszögű racionalizmustól, szilárd meggyőződése volt, hogy a vonalzóval húzott egyenes vonalak a legalapvetőbb szerves értelemben egészségtelenek. Ezek megbetegítik az embereket, mert egyenes a természetben nem fordul elő. A modern városok egyenes vonalai ugyanolyan könyörtelenül rátámadnak az emberre, mint a rákkeltő kémiai anyagok vagy s a súlyos betegségeket okozó környezetszennyeződések. Az egyenes vonal ember alkotta veszély. ”Annyi sok vonal van, millió és millió, de halálos csak egy van köztük: a vonalzóval húzott.”

Szóval nem a káromkodás a legnagyobb gond a világunkban.

Atisz 2011.01.03. 11:19:15

Szép, jól összerakott kis cikk, gratula.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2011.01.03. 11:20:59

Már a baller sajtónak is nagy kihívás volt Gyurcsány és elvtársai faszaságai felett szemet hunyni, de az igazi embert próbáló feladat megmagyarázni a centrális erőtér nagyszerűségét.

Most éppen nem sikerült, de semmi gond, egyrészt korlátlan zseninek kell lenni hozzá, hogy egy írással úgy magával ragadjuk a közönséget, hogy elfelejtse, éppen a szabad szóláshoz való jogát próbálják elvitatni, másrészt ti sem hisztek igazán benne. Na de ez jutott, játsszátok tovább.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.01.03. 11:21:05

Jajistenem. Jó ez a cikk, illetve jó lett volna 100 évvel ezelőtt. Manapság a káromkodás már senkit sem érdekel: már csak hagyománytiszteletből, ill. babonás félelemből ragaszkodik a többség(?) a kiátkozásához, mint ahogy a valláshoz, nők iránti udvariaskodáshoz, meg ahhoz, hogy a rekkenő hőségben is van rajtunk valamennyi ruha... Ezek a dolgok el fognak múlni, illetve már el is múltak: ez az ájsztí tényleg nem érti, mi a baj azzal, ha csúnyán beszél. Illetve érti ő, de abból csak annyit fog fel, hogy korlátozza valamilyen hivatal, meg hogy a popénekesek buzik, mert nem káromkodnak. Ő így beszél, neki ez az anyanyelve, és olyan önkifejezési formát (majdnem "művészit" írtam...) választott, ami nem korlátozza (pl.) anyanyelve használatában. Mert neki az fontos.

Az meg röhej, hogy a gyereket a káromkodástól óvni kell. Meg kell tanítani, mik a csúnya szavak, és hogy azokat hogyan kell használni. Ez olyan, mint a köszönés napszak szerint, a tegeződés/magázódás vagy a késsel-villával étkezés: etikett. Az ilyen ajsztífélékkel sem az a baj, hogy káromkodnak: hanem hogy közben pl. erőszakra buzdítanak.

De a lényeg: magyar gyereket az amerikai szlengtől félteni hülyeség. Semmit sem jelent a számára: nem érti, nem használja, nem része az anyanyelvének, ezen keresztül a kultúrájának sem. Ezért vicces, ha "kikarikázzák".

GoVegan (törölt) 2011.01.03. 11:21:30

kedves aristo,

a fizikai es a verbalis eroszakot egylapon emliteni (raadasul elobbit szubkulturakent feltuntetni)…

lehet, hogy csokott vagyok, de mig az egyiket nem illik, a masikat 'tilos'. persze jatszhat az ember kotelhuzosdit, de azert lassuk be, a jelenlegi normak mellett, meg mindig inkabb atrancigalhatjak a verbalist a tiltott oldalra, viszont forditva ez nem igaz. azert jo rancigalast.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 11:21:48

@kackia:

LOL LOL
kiváló! de tegyük hozzá: az egyenes mániája, a görbe orr kompenzációja.

betyár (törölt) 2011.01.03. 11:22:02

A margarin ipari melléktermék, a kőolajlepárlóból rögtön a pakura után jön ki. Egyenek vajat, mert a margarin szar. Most maguk meg arról vitatkoznak, hogy melyik margarin ehetőbb. Holott világos, hogy mindegyik szar.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 11:22:56

a T. Szerk. úgy már élesítette délutánra a belső ellenvéleményeket tartalmazó posztot jelen "cikkel" szemben?
Vagy ez egy fizetett hirdetés volt Pannitól? :)

31/48 2011.01.03. 11:24:26

@insert random: ehm. Sajnálom, hogy félreérthető voltam.

Az adott kommentben nem Alföldi személyét vagy stílusát igyekeztem kritizálni, hanem azt jelezni, hogy egyrészt:

1.teljesen felesleges és értelmetlen a színházak állami támogatása/pénzelése támogatjuk a művészeteket alapon.

2. akár állami támogatást kap a színház, akár nem, a közönségnek joga van kritikát megfogalmazni az igazgatóval szemben, kérvén, hogy váltsák le az adott illetőt.

Itt lehet hivatkozni arra, hogy x.y.-t érzelmeiben megsértett: megbotránkoztatta VAGY pocskondiázta. Ez súlyosabb mintha pusztán csak arra hivatkoznának, hogy a darab rendezése technikai okok miatt nem tetszett (érthetetlen, nem követi pontosan a rendezés az író eredeti szándékát, nem korhű, nem elég modern, a színészeken túl rikítóak a ruhák, nincs elég díszlet... stb.). Többek között azért is mert az adott törvényi háttértől függően perrel is fenyegethet.

Ezt követően az igazgatótanács dönt ahogy dönt, de itt igenis van értelme a panaszkodásnak, mert egy korlátos jószág (a színház) allokációja a probléma. Szemben azzal, és ezt lett volna a kommentem lényege, hogy nem érdemes ezt vagy azt művésznek, vagy nem művésznek kikiáltani, mert a vevő magánügye, hogy juttat-e pénzt és így életben tartja-e az ágazatot, vagy sem. Amatőr művészeknél, közösségi színháznál pedig még feleslegesebb a kanonizációs kísérlet mert mindenki abban leli örömét, amiben akarja, illetve amire kondícionálva van. (persze ha annak előállítása során törvényt szeg, akkor aszerint kell bűnhődnie- itt jön be a pedofília)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 11:24:36

@Pável: azért sem pedofliozhattam le szegény Lolitát, mert ő ugye egy Dolores nevű kislány a történet szerint. Még azt is tudom, noha nem volt HLA Hart meg Dworkin neve belehímezve a macimba kiskoromban, hogy a mű nem arról szól, hogy höhöhö, dugás.
Pusztán arra próbáltam a magam egyszerű eszközeivel rávilágítani, hogy ennyi erővel, amennyivel szegény Ice-T művészetét basztatják, nyugodtan lehetne a Lolitát is baszogatni.

Borenbukk 2011.01.03. 11:24:46

@betyár: Mindig meglep, mennyi teves informacioval rendelkezel.

Epokit Drive 2011.01.03. 11:25:20

@tommybravo:
"A vélemény és az ex catedra kijelentés arról, hogy egy rapper nem lehet művész, illetve maga a műfaj "en bloc" melléktermék lenne, két különböző dolog. Mindenkinek joga van a véleményéhez, de tudja róla, hogy ő is csak 1 darab véleményt képvisel, nem az abszolút igazság birtokosa."

Most olvasd el a fenti soraidat úgy, hogy megkeresed bennük azokat a (nyelvi) utalásokat, amelyek révén kiderül, hogy nem ex cathedra kijelentésekről, hanem véleményről van szó. :)

A vélemény nem attól vélemény (szvsz - ez utalás arra, hogy definíciómat nem az örökkévalóságnak szánom :)), hogy nem tartalmaz kijelentéseket, vagy hogy lépten-nyomon tartalmazza a "szerintem" (és rokon tsai) kifejezést, és ezt nyilván Te is tudod.

mithrandir 2011.01.03. 11:25:29

@Hattory Hanzo:

No látod, ezek valódi kérdések.

Baromi nehéz egy ilyen jellegű szabályozást kidolgozni. A legjobb lenne, ha nem is lenne rá szükség.

De ez nem jelenti azt, hogy a határtalan laissez-faire lenne az ideális állapot. Ahogy persze a diktatúra sem az.

Az ideális állapot ugyanis elvileg természetes egyensúlyokon alapulna. De csak -nem létező- ideális társadalmakban.

A mienk pedig baromira nem az. Így aztán az állam kénytelen időnként beavatkozni.

A számomra szimpatikus konzervatív állam ismérve az, hogy nem ideológiavezérelt, hanem problémamegoldó. Ami bizonyos szabadságot ad a megoldások műfaját illetően.
(Ennyit arról, hogy melyik ideológia az őskori kövület)

Más kérdés, hogy a bornírt jobboldaliság semmivel sem jobb, mint az agyalágyult liberális dogmatizmus.

No, ezért van bajban az ország, mert úgy tűnik, csak ebben a két végletben tud mozogni.

R.I.P. Európa. R.I.P. Magyarország.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 11:30:11

@Pável: némá, egy kultúr-kommentelő :-)
részemről a lekötzelezés

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 11:35:04

@Professor Pizka: ma itt engemet már leliberálisoztak, lekúltúroztak, most már akár haza is mehetek! :D

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 11:36:21

@Professor Pizka: amúgy a Lolita csak azé' nincs még basztatva, mer' a HMNH-nál még csak Jókainál tartanak... de most jól beárultuk nekik.

rubberbandman 2011.01.03. 11:36:31

nem vagyok a szülők mintaképe, de iszonyat béna egy valaki az aki nem tud leülni a gyerekével és elmagyarázni mit jelent a káromkodás, a rap, az erőszak. (mondjuk ez a post nem sokat segít)
ezerszer inkább egy ilyen beszélgetés védi meg a gyereket, mintha nevetséges és gyakorlatilag semmiresejókönnyenmegkerülhető korlátozásokat teszünk.
amelyik gyerekkel meg nem ül le senki -és sok ilyen van - az meg nem a számára érthetetlen szövegek miatt lesz strici, drogdíler vagy politikus.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 11:37:41

@Pável: és még a világirodalmat nem is vették! Féljünk, Leszbia! :-)

torpotroh 2011.01.03. 11:38:14

a posztolónak felhívnám a figyelmét, nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik. ugye tudod, hogy te melyik kasztba tartozol? :)

betyár (törölt) 2011.01.03. 11:38:20

@Borenbukk:

"a hasonlat az elnyomó geci fegyvere
üssed üssed üssed
a metafó-miafaszom az elnyomó geci fegyvere
üssed üssed üssed"

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 11:41:33

@poszt (like)

„Az »őszinteséget« az abszolút kritérium rangjára emelték, mintha egy pszichológiailag őszinte mű nem lehetne ugyanakkor spirituálisan hazug és művészileg nulla.”

Frithjof Schuon

www.artifexfolyoirat.hu/2szam/muveszetprincipiumai.htm

Amatőr 2011.01.03. 11:43:29

@mithrandir:Ne lépjen!

Hogy a rap művészet, vagy sem, nem fogod tudni eldönteni, mert csak a saját véleményedet közölheted, mely messze nem autentikus. Hogy valamely alkotás művészet, vagy sem, csak értelmetlen vita tárgya; nekem igen, neked nem, vagy éppen fordítva.

Egy számomra érdektelen , de annál nevesebb alkotó leemelt a gyártósorról egy WC csészét és szignálta, mely ettől műalkotássá vált és a továbbiakban piaci értéket képviselt. Nos, nem nekem (meg sem tudtam volna fizetni) és kb ugyanannyira vonzó számomra a rap zene is, de fölöslegesen kérdőjelezném meg a művészi értékét.

Egyébként pedig ízlésről vitázni ostobaság, de ízlésrendőrséget gründolni csak agyament idiótáknak jut időnként az eszükbe és ha tehetik, azt meg is valósítják igen nagy szégyenünkre és költségünkre.

Szerintem mindenki számára az volna a legelőnyösebb, ha a hatóság lapítana és kussolna. Hátha elfelejtik!

vizipook 2011.01.03. 11:45:10

Akkor ez a poszt is csupán provokáció céljával íródott, hogy az index címlap által nagyobb summát lehessen zsebre tenni? :)

Miért nem szeretné a szerző, ha a gyerekei ún. "csúnya szavakat" mondanának? Mert zavarja a társadalom megítélése? Engem csöppet sem zavar. Mellesleg, akár ideiglenesen is, elzárni a gyerekeket egy társadalomban gyakori jelenségektől, témáktól és nyelvi elemektől lehetetlen.

A művészet "valamely szubkultúra, népcsoport életérzését autentikusan fejezi ki", nos, ezt talán cáfolja, hogy akkor "lehetne pedofil művészet"? A pedofília bűnözés, betegség, elítélendő, stb. Node bűnözők, betegek és elítélt emberek is csinálhatnak művészetet. Simán lehet pedofil művészet, persze nem tudom, hogy van-e.

"A rapzene nem művészet, hanem szórakoztatóipari melléktermék": ilyet mondani totális képtelenségre vall. A 'rapzene' kategórián belül bőven találni művészi alkotásokat, és szórakoztatóipari termékeket is. Ez utóbbiak akkor számítanak művészetnek, amennyiben Raffaello portréja X. Leoról annak számít; nyilván nem művészi indíttatásból festette, hanem mert megfizették érte. De ha elfogadjuk a posztoló állítását a rapzenéről, akkor a festészetről is kell mondanunk valami olyasmit, hogy az nem művészet, hanem a fényképezőgép hiányának pótlása kisiparos módszerekkel.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 11:48:30

@Pável:
"na ne. nem mondjuk már meg, mi micsoda. "

Túl komolyan vette a posztmodernet vagy viccel?

Gondolkodjon el azon, amit leírt. Hol a hiba?

Pong 2011.01.03. 11:50:22

+1 Arra, hogy a lirikus rap nem mindig erről szól, persze aki csak 50centet halgat, annak hiába...:(

+1, hogy ugorjon már a szerző japánba, és magyarázza el a bébiangolnákhoz rakott kislányoknak, és a démonpéniszek által penetrált csecsemőknek, hogy nincs pedofil művészet.

mithrandir 2011.01.03. 11:50:26

@Amatőr:

Egyetértek.

Az ízlésrendőrség helytelen.

Helytelen lenne, ha volna.
De nincs. Remélem, nem is lesz.

Ami jelenleg van, az egy próbálkozás a gyerekeket megvédeni a nekik nem való tartalomtól.

Ha odamegyek a gyerekedhez, letolom a gatyám, és odatolom elé a nemiszervervemet, valószínűleg ki lennél akadva. Az sem kizárt, hogy tettelegesen is.

És, gyanítom, ezen az sem változtatna, ha közben én, a haverjaim, a menedzserem, vagy a világsajtó egy része közben az üvöltözné, hogy ez művészet.

Remélem, most már világosabb a mondandóm...

lemonlime 2011.01.03. 11:51:07

Érdekes, hogy ha érthetetlen amerikai gettószlengben káromkodnak egy alig hallgatott rádióban, az "súlyosan károsítja a gyerekek fejlődését", az viszont senkit sem zavar, hogy a kereskedelmi tévék konzumidiótát nevelnek az új generációból a műsoridejük harmadát kitöltő, igen korrekt kifejezéseket használó reklámjaikkal.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.01.03. 11:55:53

"A polgárt durvának önzőnek és butának állították be, akinek viselkedése kiáltó ellentmondásban áll erkölcscsőszi megnyilatkozásaival, élete és az általa létrehozott társadalom hazug és hamis."

mi változott ebben?

rotfl · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.03. 11:56:37

Ne pörögjetek már a művészet témán, semmi köze az egésznek a művészethez. Természetesen az előadóművészet is művészet.
A dolog arról szól mindösszesen, hogy ne legyen tele a média trágársággal, legyen az "szépirodalom" vagy zene vagy bármi.
A dolog ott bukik el, hogy hoztak egy törvényt erre. És mindegy, hogy melyik törvényt nézzük, az újat vagy a régit vagy a régi előttit, egy törvény sosem lehet "jó" ilyesmire de főleg akkor rossz, ha még ráadásul ész nélkül próbálják betartatni.
Egyrészt nevetséges, ha mindenre ugyanúgy akarják alkalmazni lásd tilos rádió rapzene, amikor is egyetlen embert zavart 10 millióból, aki feljelentett mert úgy érezte, hogy meg kell védeni olyanokat akik nem is hallgatják esetleg azt a rádiót, vagy ha hallgatják nem is értik, vagy ha értik nem úgy értik ahogy kellene. Ez az eset egyértelműen a hibás törvényalkalmazás esete illetve a hibás törvényé is. Egyértelműen látszik, hogy nem lehet egy törvényt ráhúzni mindenre a média esetében (sem).
Súlyozni kellene az ilyesmit, mert nyilván más a dolog jelentősége, ha egy hallgatottabb/nézettebb médiáról van szó de annak is van jelentősége, hogy mennyien tartanak valamit romboló hatásúnak. Nyilván, ha ez a rap szám lemenne az MR2-n és 3 embert zavarna összesen, akkor sem kellene vele foglalkozni. Érdekes, hogy ilyenkor nem számít a többség véleménye, én úgy gondolom, hogy 1-2 extra barom miatt nem kell ugrani senkinek érdeket védeni, mert a többség érdekében vannak a szabályok.
Na meg persze elég vicces dolog egy kalap alá venni a TV-t a rádióval vagy az Internettel.
Persze a törvényt úgy kellene megalkotni, hogy azt viszont keményen büntesse ha konkrét személyt vagy közösséget szándékosan bántanak vagy mondjuk közfelháborodást váltanak ki közvetlenül. Ilyesmi törvényt (törvényeket) kellene csinálni és nem egy "újat" ami legfőbbképpen csak olyasmik miatt jött létre amiknek semmi köze a médiához és a művészethez...
És szedjék le azokat a kurva karikákat a picsába a képernyőről, mert senkit nem érdekel!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 11:57:08

@tölgy: kedves Tölgy, olyan időket élünk, hogy amíg nem tudom kit rejt a Makkos, addig nem merek összeveszni önnel! :P

tyto 2011.01.03. 11:59:08

@jan: nanana. nevezett vincentek semmiképpen sem nem buták, sem nem tájékozatlanok. szemben az aristo nevűvel. és még stílusuk is van.

kackia 2011.01.03. 12:04:59

@Grift: Már az én kompenzációmra vagy az osztrák mesterére gondol?
Megjegyzem, hogy szögegyenes az orrom mint Gogolé volt , szinte rigócsőr szerűen egyenes, de nevezzük inkább harkálycsőr szerűnek, mely kiszúrja a rejtőzködő férgeket a fakéreg alatt is. :))

Google 2011.01.03. 12:06:03

Elolvastam a hozzászólásokat is, és rájöttem: Gyurcsány is egy művész voltvan. Valahol, egyeseknek.
Az egyenes út rövid, de unalmas, inkább a kacskaringók, szekértáborok össze-vissza útjai üveghegyen innen és túlra.
Igaz is, ki szeretne egy nyugodt gyerekkort; ugye, hogy senki?
A "Pannizás" is művészet? Egészen olyan szaga van már.

tyto 2011.01.03. 12:07:13

szuper. gratulálok. ez aztán a kajak vélemény. de ezen az alapon tényleg a kutyám is írhatna ide. csak az effektív írástudás hiányzik nála, felszínes rosszhangulatú butaságokat simán tudna.
aristo és a művészet..........hát ez komolyan vicces.......

Amatőr 2011.01.03. 12:09:46

@mithrandir: Sajnos, a lényeget nem érted. A távirányító a kezedben, ki-, vagy átkapcsolhatsz, ha nem tetszik, a gyerekednek elmagyarázhatod, hogy szerinted mi az érték és mi nem az. Ám az általad vázolt előadás kikerülhetetlen, tehát igen, ki lennék akadva.
Mint ahogy ki vagyok akadva a véleményem szerint ócska és drága köztéri alkotásoktól (56-os emlékmű, giga homokóra a Felvonulási téren), melyek ellenben kikerülhetetlenek. És ez valakik számára művészet, számomra pedig a péniszmutogatással egyenértékű.

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.01.03. 12:13:04

Január 3-a van, a reklámok még mindig hangosak, él és virul a "jósok, látók, médiumok", stb. de legalább már tudjuk, hogy angolul se lehet káromkodni.
Hiába próbálom elhitetni magammal, hogy az új médiatörvény jó, ha azt látom, hogy az alkalmazói arra használják, hogy ágyúval lőjenek verebekre.

Alfőmérnök 2011.01.03. 12:14:42

A rap szerintem sem művészet, de mi van, ha valami művészetnek mondott dolog használja a káromkodást? Akkor le lehet adni 10 előtt figyelmeztetés nélkül? (Nyilván nem, a törvény az ugyanúgy vonatkozik rá.)

Nem kéne ezt a dolgot túlbölcsészkedni, volt egy, még csak nem is jobboldali kormány alatt hozott jogszabály, amit megsértettek. ennyi.

Alfőmérnök 2011.01.03. 12:17:31

@bbjnick: Na ez meg a másik. Ha már bölcsészkedünk, legalább precízen tegyük.

Google 2011.01.03. 12:19:32

A reklámok, az Ice-T-k, a valóságshow-k egyazon kor üres, széllelbélelt, hazug termékei. És egymást feltételezik, egymásra támaszkodnak. Ma már a filmek javában is autókat, ruhákat, bútorokat, stílust reklámoznak.
Minden eladó, csak pénz legyen rá!

Google 2011.01.03. 12:22:37

@bbjnick:

A provokáció nemcsak művészeti eszköz. És egyre inkább nem az.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 12:27:17

@Pável: konkréten én sem tudom.

De miért kéne összevesznünk.
A kérdés nagyon egyszerű: ha nem tudjuk, mi micsoda, hogy lehet beszélgetni?

2011.01.03. 12:28:34

A Mandiner miért akart már megint pápább lenni a pápánál, vagy pannibb a panninál? Még a Hivatal Gondolat-...izé Tartalomfelügyeleti Főosztálya sem mondta, és nem is utalt rá, hogy Ice-T munkássága nem művészet, és hogy ez lett volna a baj.

Ez így csak egy rosszul sikerült szerecsenmosdatás, méghozzá a legkínosabb fajtából.

Az utolsó bekezdés pedig, ahová az egész bejegyzés érezhetően kifutni szándékozott, bőven a vállalhatatlan kategóriába tartozik.

És még valami: abból, hogy a Mandiner hulladékot tol a virtuális térbe, nem az következik, hogy be kell tiltani / meg kell bírságolni, hanem az, hogy nem olvasom.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 12:30:34

@tölgy: sztem én már elgondolkodtam...
vagy Aristo viccel, vagy a Mandiner ássa el magát éppen...

ver@s kan-tár 2011.01.03. 12:33:57

Nagyjában-egészében helytálló kivonat a poszt erről a jelenidejű, kultúra-szubkultúra-egyéb esetek problémakörről. Kár ilyen vehemenciával nekiesni, mert alapvetően igazat szól.

Töprengek csak, köztéren és félhangosan. Amennyiben a kifejezésmódot azonosítjuk a kultúra fogalmával, a rap máris része a kultúrának. Ha viszont értékátvitelt, illetve -közvetítést is rendelünk a kultúra mibenlétének meghatározásához, a kör egyből szűkülni látszik, a rap pedig helyzetében máris meginogni, ha nem is automatikusan kihullani.

Csakúgy, mint annyi készen kapott klisé, a rap is oly módon lázadó, hogy szinte kötelező jelleggel újonnan szabott egyenkonfekciót húz a tanácstalan, gúnyátlan, kapaszkodót kutató egyedekre, akik aztán nonkonformista vágyaik és törekvéseik közepette máris egy végtelenül egyszerű sablon alapján létrejövő és működő erőtér hatósugarán belül találják magukat, azzal a felemelő érzéssel vértezve, hogy ez az önkifejeződés egyetemes szabadsága, mert mi más.

Mint bármi ízlés vagy meggyőződés (vö.: hit), a rap iránti igény is kikezdhetetlen, objektíve elbírálhatatlan. Ellenben bemérhető, viszonyítható produktum. S ha e vonatkozásában vesszük górcső alá, már nem is olyan fenomenális, már nem is olyan mindent meghaladó, miként nem lett sem egy új társadalmi rétegződés folyamatának kiváltója, sem korlátáttörő irányzat, sem egy új alapvetésű kulturális univerzum sine qua non-ja. Magyarán: van élet nélküle ezen a féltekén. De talán még a másikon is.

Még magyarabbul szólva: egész nemzedékek és társadalmi csoportok "vegetálnak" egész vígan anélkül, hogy a rap iránti szenvedélyük, csodálatuk, vagy akár csak igényük felébredne. Ezt tudomásul kell venni, mert ez is homotipikus jelenség. Ami pedig az említett művészeti-önkifejezési ág/módozat nyelvhasználatát illeti, az ab ovo elég szabados. Nem a rap (műfajként) alapvetően trágár, hanem a mostanra már kortipikussá lett trágárság a rap rétegnyelvébe eszi be magát a legkönnyebben, a leginkább magától értetődően. Nem bűn ez, csupán sajátosság. De hát megjelenik a nyelvi vulgaritás más stilisztikai szinteken, más műfajok polcain is. A rap nem kitermelője, legfeljebb szükségszerű zászlóvivője ennek. Hát aztán? Én autonóm módon óvom magam tőle: ha nem tetszik, ha nem igénylem, hát nem is hallgatom, ha pedig elkerülhetetlen, úgy tudomást sem veszek róla, elengedem a fülem mellett. Akárcsak a káromkodás, ez is egy ősi emberi képesség.

Én, te, rap – vad terep. Iszamlós, ingoványos, az igaz, de attól még átlábalható. Vagy: nagy ívben elkerülhető.

mithrandir 2011.01.03. 12:34:32

@Amatőr:

Sebaj, azért csak tovább értetlenkedek... :-)

"ha nem tetszik, a gyerekednek elmagyarázhatod, hogy szerinted mi az érték és mi nem az."

Ezzel min. két probléma van:

1. Korábban, igaz, nem neked, kifejtettem, hogy sajnos nem minden mintaszülő, nem feltétlenül hajlandó/ ér rá minden egyes zenét/ filmet gyermekének elmagyarázni.
2. Még ha az is lenne, nem lehetsz olyan naiv, hogy azt hidd, hogy mindig a te kezedben van a távirányító.

Bónusz: ha, ezek szerint, azt gondolod, hogy igenis, egyéni szinten kontrollálni kell a gyerek hozzáférését, akkor mi a baj a központi kontrollal?

(A zsigeri, liberális undort leszámítva a "központ" szó hallatán. Különösen, ha a központban történetesen nem Magyar Bálint, vagy hasonszőrű ül... :-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 12:35:00

@Pável: "én már elgondolkodtam"

És mire jutott?

Tündér_Lala 2011.01.03. 12:43:51

A jelenség tökéletesen beleillik a ballib világba. Nevezetesen a lényege, hogy nem a kevésbé művelt néprétegeket próbáljuk magasabb szintre hozni, hanem a polgári osztályt akarja lerántani a kocsis szintjére.
Ugyebár ez megfigyelhető az oktatásban, az anyagi viszonyokban és rengeteg más területen.
(Ráadásul álságos és hamis, hiszen a "művészeti ág "képviselői és művelői bizony kispolgári életet élnek és pénzért ocsmánykodnak, megrendelésre. A megrendelők pedig megpróbálják elmagyarázni, hogy a szenny művészet, a kifejezési mód pedig művészi szabadság.)

Bogyi 2011.01.03. 12:51:06

"Célja - a kiadói nyereségen túl - az hogy az előadóművészek vastagabb aranyláncba öltözve, és nagyobb terepjáróból lövöldözhessék le egymás." (+t)

Ezt most így hogy?

veny 2011.01.03. 13:00:28

@Tündér_Lala: Meg kéne nézni a törikönyveket "közoktatás" és hasonló címszavaknál, csak szólok...

Borenbukk 2011.01.03. 13:01:21

@Tündér_Lala: "Ráadásul álságos és hamis, hiszen a "művészeti ág "képviselői és művelői bizony kispolgári életet élnek és pénzért ocsmánykodnak, megrendelésre."

Azok max a hazai rapperek, de ez a rap nem is az a rap. A kispolgari eletet elo amerikanszkij rapperek kozott majdhogynem foglalkozasi artalom a golyo altali halal. Altalaban tenyleg a gettobol kitort piszkosul meggazdagodott figurak, izlestelen autokkal, fuxokkal, es fegyverrel a parnajuk alatt.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.01.03. 13:05:52

Whatever makes you happy
Whatever you want
You're so fuckin' special
I wish I was special

But I'm a creep,
I'm a weirdo
What the hell am I doin' here?
I don't belong here

Ideje előkapni a gerincet srácok, mert nem lesz elég minden december ötödikén kirakni azt a posztot.

ave 2011.01.03. 13:06:24

>A rapzene nem művészet tehát

Vaaa... Tudod milyen rendszerben szokas megmondani, hogy mi a muveszet es mi nem?
Seggfej.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 13:13:06

pável, még várjon egy pillanatot mielőtt elgondolkodik. még vegye azt is számításba, hogy ájsztí részese volt a a liszkai tanárgyilkosságnak, és stone, és tarantino, és jórészt maga is. igen, maga is.
most már lehet gondolkodni!

Lasombra 2011.01.03. 13:15:38

oké, szerintem is hagyjuk a művészet definíciókat, lássuk az ominózus esetet, amit már egymilliószor megtárgyaltak több felületen is.

ha nem betű szerint követjük a törvényt, - mert úgy nem is lehet, mivel elég szabadon értelmezhetően fogalmaz, - hanem pl a jogszabály szellemiségét szeretnénk megfogni, akkor a jogszabálykövető magatartást, hogyan fogalmazhatnánk meg?

1. magyarul tilos fényes nappal rádióban káromkodni?
oké. én jobban örülnék egy önszabályozó, törvény nélküli "nem illik" aka. "bunkóság" megfogalmazáshoz, amit házon belül intéznek, de legyen.

2. ugyanezt angolul sem szabad, mert sokan értik, és ld 1. pont.

3. ugyanezt angolul gettószlengben alig hallgatott rádióban sem szabad, mert... és itt már gondok vannak, mert a lefedettség vagy a negatív hatásnak kitett tömegek kitétel már billeg.

4. még tovább víve a gondolatot szándékosan az ún. Csúszós lejtő érvelési hiba területére, ad absurdum urdu nyelven is tilos káromkodni fényes nappal rádióban? mert? pusztán a káromkodás ténye miatt? mert mérhető hatása nincs, az tuti.

csak azért, mert szerintem a 3. pont is bőven a Csúszós lejtő kategória. egy amúgy is nehezen védhető jogszabály abszolút rossz implementációja egy végletesen bagatell ügynél, ami által egyrészt megkérdőjeleződik még egy egyébként védhető elgondolás jogosultsága is, másrészt politikai felhangot kap az egész sztori, miszerint nem a tett mibenléte (trágárkodás), hanem az elkövető személye (Tilos rádió) miatt történtek lépések.

és ez már ismert rutin a Fidesz kormány alatt. a más hang, a "többiek" eltűrése is nehezükre esik, sokkal jobb helyre tenni mindenkit, aki nem lép egyszerre. a sajátjainknak pedig bármilyen nonszensz baromságot szabad bármilyen funkcióban.

TH 2011.01.03. 13:18:14

@mithrandir:

"50 Cent teljesen jogosan lett érzelmileg súlyosan sérült.
Vagyis, más szóval lelkibeteg.
Tehát beteg.

Sajnos, ez a betegség ragályos, ha nagy dózisban, kontrollálatlanul szórjuk az éterbe.

A ragályos betegeket nem szokás tömeg közé engedni.
Különösen nem gyerekek közé. "

Az én kérdésecském ezzel kapcsolatban csak annyi, hogy akkor tegyük-e ugyanezt József Attilával vagy Adyval is?
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy J.A.-t és A. szövegét viszonylag könnyebb megérteni magyarul.

Várúr 2011.01.03. 13:20:52

@Professor Pizka:
Nemtom, milyen a faszod, de erősen hasonlít a fejedre.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 13:22:26

@Várúr: ebben teljesen igazad van, mindkettő nagy és kemény.

TH 2011.01.03. 13:27:27

@mithrandir: Hát nem engedni kontrollálatlanul szórni az éterbe, vagy a műveiket gyerekek kezébe.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 13:31:08

@Pável:
nem akartam én meggyőzni, dehogy. magukat nem lehet.

veny 2011.01.03. 13:32:05

@TH: "J.A.-t és A. szövegét viszonylag könnyebb megérteni magyarul. "

Csak látszólag.
Ha valóban értenék a népek, nem születnének ilyen bugyuta posztok....

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 13:33:14

@Tündér_Lala: ballib világba?? az csak a Ti elfogult fejetekben létezik, tudod a fideszen túl nem egy a zászló, hanem szabadon gondolkodó emberek vannak, akiknek más , akár saját vélemélnyük is akad a vezéren kívül..elegem van már rohadtul hogy minden második komment ami nem a fidesz seggét nyalja, akkor az valami állítólag létező balliberális nyavajgás...rohadtul elég már, ez nem egy létező dolog, a való életben szuverén emberek vannak, a világban csak nektek mondják meg mi a véleményetek..és utálom magam hogy így fogalmazok, hogy nektek meg nekünk, de ha már sikerült kiásni az árkot, sajnos vannak akik ott rekedtek azon a kis szigeten, ahol a saját begubózott kis Magyarországukat építgetik, és akinek erről más a véleménye, az egy kalap alatt van. Odáig eljutottunk 2010-re hogy már a washington post is az MSZP megrendelésére ír cikket? HOgy az istenben lehet ilyen messze a valóságtól a szigetetek? Megsúgom, gyakorta indulnak kompon, várunk benneteket a túloldalon, ahol egy szép kis ország várja hogy ne az rettenet történjen vele, amit ez a két pólus csinál már vele 20 éve...brrr...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 13:36:49

@Legelő Őse:
elképesztő! még hogy a cionista háló íratja a cikkeket a cionista háló tagjaival? hát, ez hihetetlen butaság.

ha átmegyünk a kompokon, szarrá lőjük a maguk szép kis világát! :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 13:41:35

@Grift: na de, kinek is van túlnyomás a fejében, gőzdóm uram? :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 13:43:06

@Legelő Őse: "szabadon gondolkodó emberek"
-- fontos a pozitív önkép.

"a való életben szuverén emberek vannak, a világban csak nektek mondják meg mi a véleményetek" - a világon mindenki jó és értékes teremtmény, kivéve a vitapartnerek. Ó, mennyire toleráns!

"várunk benneteket a túloldalon" -- ez tiszta beszéd

"egy szép kis ország vár" -- az irány jó, de még kéne kenni mézet a madzagra.

TH 2011.01.03. 13:43:52

@Tündér_Lala: De hát emlékeim szerint a mocskos kommunisták próbálták sok módszerrel a műveletlen néprétegeket művelgetni vmennyire...olcsó könyvtár sorozat, komolyzenei koncertek az ország minden pontján, a falusi bácsik felbuszoztatása nagyobb városokba színházi vagy operaelőadások kedvéért stb...
ők csak balok voltak, lib nélkül, de akkor hogy is van ez?

TH 2011.01.03. 13:46:48

@Legelő Őse: "a való életben szuverén emberek vannak, a világban csak nektek mondják meg mi a véleményetek."
Ez azért ütős. :D Bégetést, és mások érveinek kritika nélküli átvételét oldaltól függetlenül látok. És halkan megsúgom, hogy a szuverén vélemény sem függ politikai oldaltól...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 13:54:19

@Grift: egészen őszintán kérdezem, te lehiszed, igazán hiszel így ebben amit írsz? Szóval hogy egy alig 16 %-os párt, illetve egy akkor ország mint a miénk, amely a világra gyakorolt hatását tekintve a minimum szót találnám korrektnek, valamiféle titkos szövetség hatására ráveszi a világ vezető sajtóorgánumait (több mint 200 folgalkozott vele címlapon, és több mint 1000!!! hozta le!!!) hogy az egyébként korrekt médiatörvényt valamiféle belső hálózatra hivatkozva elátkozzák és aggályosnak találják? ?? De mi a helyzet a konzervatív lapokkal? Vagy akkora ez a hálózat hogy mindenhová elér??

Ha átjöttök a kompokon rájöttök, hogy nincs kire lőni, nincs mit lőni! Ez a legfontosabb, és ezt nem értem hogy miért értik egyre kevesebben. A tőlünk nyugatabbra élők nem csak azért élnek jobban mert a fizetésükből nem kell aggódniuk hogy kijönnek-e a fizetésükből - igaz ez megkönnyíti a könnyű álmot, hanem mert ha mégsem, akkor a saját házuk táján söprögetve találják meg a bajokat, nem pedig valamiféle hibbant cionista hálózatot vizionálva!! Nehogy már 2011-ben beszopjuk ezt, de tényleg!!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 13:56:00

@tölgy: a tolerancia szerintem addig működik, amíg minimumok rendben vannak...ez a két dolog hogy cionista hálózat, és a szétlövés, azért nekem ezen felül vannak...ó mennyire toleráns...

mithrandir 2011.01.03. 13:57:57

@TH:

Amennyiben olyan műről van szó, amely gyerekekre káros lehet, akkor igen.

Egyelőre ez a veszély nem fenyeget. A Tilos szerencsére nem olyan bátor, hogy József Attilát, vagy Adyt sugározzon.

TH 2011.01.03. 13:59:23

@mithrandir: de az iskolák és a könyvtárak tele vannak velük. És könyvesboltban is hozzáférhetők már 18 évesnél fiatalabb gyerekek számára is. Ez ellen nem kéne tenni?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 13:59:26

@TH: ezért írtam a hozzászólásomban hogy a két pólus ezt csinálja már 20 éve...most azonban a Fidesz van hatalmon, eddig az MSZP-nek volt saját szigete. De egyik rosszabb mint a másik. Pedig igenis hiszem hogy ennél sokkal nyitottabb, vitákra, érvekre és szakmaiságra épülő is lehetne a politika.
Oldaltól függetlenül vesznek át kritikát az emberek, de az bizonyos hogy nem a szarrá lövés, és cionista összeesküvés elméletek mentén haladunk a megoldás felé.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 14:00:12

@Legelő Őse:

ha igaz amit állít, és 2011-re megszűnt a cionista világkormány, akkor most pezsgőt bontok! :)

TH 2011.01.03. 14:01:43

@Legelő Őse: És az mennyire segít, ha valaki olyat ír, hogy "való életben szuverén emberek vannak, a világban csak nektek mondják meg mi a véleményetek"? Ez nem összeesküvés-elmélet?

Alfőmérnök 2011.01.03. 14:02:43

@ver@s kan-tár: "Nem a rap (műfajként) alapvetően trágár, hanem a mostanra már kortipikussá lett trágárság a rap rétegnyelvébe eszi be magát a legkönnyebben, a leginkább magától értetődően. Nem bűn ez, csupán sajátosság. De hát megjelenik a nyelvi vulgaritás más stilisztikai szinteken, más műfajok polcain is. A rap nem kitermelője, legfeljebb szükségszerű zászlóvivője ennek."

Ebben sok igazság van, de azért inkább kétirányú folyamatról van szó. Valószínűleg azok a gyerekek, akik rappet hallgatnak, többet is káromkodnak. Azt nem hiszem, hogy "bűnöző életmódra" hajlamosabbak lennének tőle, de nem tartom kizártnak. Mindenesetre, ha így is van, valószínűleg nehéz ezt empirikusan igazolni.

A poszt abban mindenképpen téved, hogy akik szerint a rap művészet, azok szerint a káromkodás miatt lenne az. Nem így gondolják.
Azért kell hozzá bizonyos képesség (ritmusérzék, meg miazmás), hogy jól rappeljen valaki, hogy "jól nyomja a freestyle-t". Ettől persze még nem lesz művészet, de tény, hogy nem mindenki tudja (jól) csinálni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 14:06:01

@Grift: cionista világkormány? nem tudom eldönteni hogy viccelsz-e, vagy ez most komoly?
annyi igazi baj van, de tényleg... hogyan fogjuk finanszírozni magunkat a piacról, ha a piac alul értékel minket? Hogyan lesz gazdasági növekedés, illetve foglalkoztatásnövelés ha ezek ügyében konkrétan semmi se történik? Hogyan élhetünk egy olyan országban ahol a hatalom akarja eldönteni hogy mi az amit egy sajtóorgánum elmondhat, és mi az amit már nem? Hogyan lehetséges, hogy új alkotmányunk lesz komolyabb társadalmi viták nélkül??
Ezek mint valós problémák, minek még kitalálni olyanokat amelyek nem léteznek, de cserébe tovább hergelik szélsőségeseket? Nem értem én ezt. A cionista világkormány a tőke? Vagy mi? Azon csodálkozunk hogy a kapitalista demokráciában a vállalatok profitért dolgoznak? Hogy a profit támogatja a politikát. Ez ilyen meglepő? Vagy mi? Nem értem, igazán..

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 14:10:01

@TH: tehát mivel kézenfekvő hogy a nemzetközi sajtó valamiféle világméretű összeesküvés miatt igazából az MSZP kezében van, ezért legyek kénytelen azt hinni, hogy ez nem egyféle eszmerendszer hívői számára egyenes logika, hanem mindenki független gondolkodóként erre a következtetésre jutott, és most meglepetten lapogatják egymás hátát..hát szia Józsi, mindig sejtettem hogy a zsidók állnak a háttérben, de most hogy látom hogy neked is ez a véleményed, már biztos vagyok benne hogy így lehet, gyere, kérdezzünk mág másokat is, hátha ők is ezt sütötték ki...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 14:11:31

@Legelő Őse: "szabadon gondolkodó emberek" és "a való életben szuverén emberek vannak, a világban csak nektek mondják meg mi a véleményetek"

majd

"a tolerancia szerintem addig működik, amíg minimumok rendben vannak".

Ha jól sejtem, akkor azokat tolerálná, akik alapvető kérdésekben egyetértenek Önnel. Szerintem, ezzel a hülyejobberek sincsenek másként.
A vita pedig arról szól gyakran, talán most is, hogy mik azok, amikben egyetértünk vagy amikben egyet kéne értenünk.

A szabadon gondolkodók pedig úgy látom maga szerint sem korlátlanul szabadon gondolkodnak. Mennyire szabadok akkor a szabadon gondolkodóak? És honnan vannak a szabadon gondolkodók alapelvei, amiket nem _megmondtak nekik_?

@Pável: igazán elárulhatná, mire is jutott.

TH 2011.01.03. 14:11:41

@Legelő Őse: igen, csak nem tudom, feltűnt-e, hogy a kommentelők többsége egy büdös szót sem szól a cionista összeesküvésről. Azonkívül a létezését bizonyítani pont olyan nehéz, mint azt, hogy nem létezik, nem?

mithrandir 2011.01.03. 14:12:40

@TH:

Írtam én olyat, hogy J.A. és A.E. káros a gyerekekre? :-o

És ha már az Ice-T probléma marginalitásánál tartunk, bárcsak oly mennyiségben forgatnák a 13 évesek a könyvtári könyveket, mint ahogy rapet hallgatnak.

Amúgy pedig, a Queen példáján hosszasan fejtegettem, hogy nekem nem a szerzők magánéletével van gondom, hanem a művekből sugárzó életszemlélettel (melynek gyakran a stílus is pontos tükrözője)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 14:15:52

@Legelő Őse: "Hogyan élhetünk egy olyan országban ahol a hatalom akarja eldönteni hogy mi az amit egy sajtóorgánum elmondhat, és mi az amit már nem? " - ez eddig is szabályozva volt és Nyugaton is szabályozott. A szabályozás tartalmán érdemes vitatkozni.

"Hogyan lehetséges, hogy új alkotmányunk lesz komolyabb társadalmi viták nélkül??" - a mostani semmilyen társadalmi vita nélkül lett és létezik. Ebből a szempontból a most tervezettre nagyobb felhatalmazást kaptak a készítői, mint a jelenleg érvényesre.

Cpt. Flint 2011.01.03. 14:16:42

1. "[...] és elfogadható a közbeszédben, különös tekintettel a művészetre?"
Kezdjük talán ott, hogy a művészet baromira nem közbeszéd. Különösen egy "szubkultúra szintű" művészet nem.
2. Ha a rap amúgy sem művészet, akkor minek ez az egész művészettörténeti izzadmány?
3. Ha művészet lenne, akkor szabad lenne benne káromkodni? Esterházy könyvben szabad káromkodni, Kovács János magánkiadású kötetében nem?
4. A művészetben nagyon-nagyon sokszor nem a polgárpukkasztás a káromkodás célja. A zemberek többsége káromkodik; egy mai hiteles, realista műből hogy' lehetne ezt kihagyni? Tudom, a kakilást sem muszáj beleírni a sztoriba; de azért ha egy mű párbeszédekből építkezik, vagy egy (szub)kultúra nyelvére épít... akkor a káromkodás jóval nehezebben megkerülhető.
5. Maradjunk tényleg annyiban, hogy a gyereket egyelőre a szülő nevelje. Ha káromkodni önmagában nem jogszabálysértő, akkor az "erre való terelés" sem nevezhető büntetendőnek. Illetve nevezhető, csak elég érdekes. Ennyi erővel a csúnyán beszélő szülőt (tornatanárt, rendőrt, katonatisztet) is baromira meg kéne büntetni.
6. Akik a szülők alkalmatlansága miatt kívánják központilag neveltetni a gyermekeket, annak a káromkodás minden médiából minden nyelven való kiirtása után következő intézkedésnek javaslom a mindennap kétszeri kötelező fogmosás rendőri ellenőrzésének bevezetését. Esetleg olyan törvényjavaslat beterjesztését, mely szerint a kellően egészséges étrend biztosítása érdekében a kisgyermekes családoknak boltban, vendéglátóipari egységben bizonyos élelmiszerek egyszerűen ne legyenek eladhatók.

Amúgy persze az egész pótcselekvés. Eleve kimerül az akció egy ellenséges kis rádió politikai indíttatású leküzdésében. Pedig az előadókat kéne büntetni nem? Sőt, a műfaj(oka)t, műveket betiltani! Szarozunk itt a terjesztővel... jut eszembe, a káromkodós könyvet árusító könyvesboltot mikor büntetik? Hát a nyomdát? Lesznek 18-as karikás polcok a könyvesboltokban is?

különvélemény 2011.01.03. 14:17:29

It’s Against the Law

It is a violation of federal law to air obscene programming at any time. It is also a violation of federal law to air indecent programming or profane language during certain hours. Congress has given the Federal Communications Commission (FCC) the responsibility for administratively enforcing these laws. The FCC may revoke a station license, impose a monetary forfeiture, or issue a warning if a station airs obscene, indecent, or profane material.

Obscene Broadcasts Are Prohibited at All Times

Obscene material is not protected by the First Amendment to the Constitution and cannot be broadcast at any time. The Supreme Court has established that, to be obscene, material must meet a three-pronged test:

An average person, applying contemporary community standards, must find that the material, as a whole, appeals to the prurient interest;

The material must depict or describe, in a patently offensive way, sexual conduct specifically defined by applicable law; and

The material, taken as a whole, must lack serious literary, artistic, political, or scientific value.

Profane Broadcast Restrictions

The FCC has defined profanity as “including language so grossly offensive to members of the public who actually hear it as to amount to a nuisance.”

Like indecency, profane speech is prohibited on broadcast radio and television between the hours of 6 a.m. and 10 p.m.

TH 2011.01.03. 14:18:43

@mithrandir:
Ki dönti el, hogy mi a káros a gyerekekre?
hogy maradjunk a fenti példánál...neked J.A. vagy A.E. műveiből milyen életszemlélet jön át? Szimpatikus? És ha nem, akkor korlátozzuk a műveik hozzáférhetőségét? Én Ice-T életművét hál'istennek nem ismerem, nem is akarom megismerni, csak elvi szinten érdekel, hogy akkor mi alapján is akarsz te korlátozni. Fent azt írtad, hogy azért, mert a művet előadó beteg személyiség. Most azt írod, hogy az életszemléletük nem tetszik. Csak nekem továbbra sem világos ebből, hogy akkor te milyen alapon korlátoznád egyes művek sugárzását vagy egyéb publikálását. Úgy értem, hogy attól, hogy egy pszichopata írta, még nem tilthatjuk be, elvégre J.A. közismerten nem volt komplett, és még sem hallottam olyat, aki emiatt betiltaná. Életszemlélet? Azt hiszem, rengeteg olyan művész volt, akinek az életszemlélete neked vagy nekem mondjuk, nem szimpatikus. Na és akkor? Akkor mi van?

TH 2011.01.03. 14:20:29

@Cpt. Flint: igen, ezt fontos kihangsúlyozni, hogy a káromkodás nem feltétlenül akar egy műben botrányt vagy polgárok pukkasztását okozni. Ha valaki egy olyan közeget ábrázol a művében, ahol a káromkodás gyakori, akkor bizony ez a műben is kénytelen megjelenni.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.01.03. 14:22:46

@tölgy: éppen eléggé kifejeztem már a véleményem Panninéniék szakbarbarizmusáról.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 14:24:25

@TH: amikor valakinek válaszolok, akkor nem is a kommentelőkhöz szólok, hanem azzal vitázom, akit megszólítottam...

Tündér_Lala 2011.01.03. 14:25:23

@TH: Igaza van. A neolib jobb lett volna. (A ballib azért jött a számra, mert a kollaboráns Feri segítségével uralmuk alá hajtották az un. baloldal legnagyobb pártját, az mszp-t. ) A kommcsik igenis próbálkoztak a lumpen rétegek felemelésével, nem is egészen sikertelenül, és nem a lumpen beszéd és életmódot propagálták, hanem a saját eszményeiknek megfelelő hősöket állítottak példaképül.

@Legelő Őse: Maga súlyos tévedés áldozata. Nem én csatlakoztam a fideszhez, hanem a fidesz csatlakozott hozzám, hozzánk. Ennek köszönhetik többek között a 2/3-ot és remélem, továbbra is az értékrendünknek megfelelő politikát folytatnak.

TH 2011.01.03. 14:25:45

@Legelő Őse: valahogy úgy éreztem, hogy mindenkihez szólsz, aki az általad gondolt árok túloldalán van...

TH 2011.01.03. 14:28:40

@Tündér_Lala: kérek szépen példát a lumpen beszéd és életmód propagálására bármilyen politikai szereplőtől!

"Nem én csatlakoztam a fideszhez, hanem a fidesz csatlakozott hozzám, hozzánk. Ennek köszönhetik többek között a 2/3-ot és remélem, továbbra is az értékrendünknek megfelelő politikát folytatnak. "
Örülök, hogy így egymásra találtatok...megható pillanat ez. :-)

Cpt. Flint 2011.01.03. 14:29:21

@tölgy: kedves uram, már maga is ide jutott? Mindenféle szofisztikus baromkodásokkal próbál egyes "ellenséges" személyeket leküzdeni; hangyapöcsnyi részletkérdésekbe kapaszkodik? Legyen már legény a talpán, mi a véleménye a posztról? És ha nem, miért nem?

mithrandir 2011.01.03. 14:29:27

@TH:

Sajnos, úgy tűnik, újra le kellene írnom mindazt, amit a témában gondolok.
Nem teszem, fárasztó és frusztráló.

Egy dolgot mégis a figyelmedbe ajánlok, újra, neked is:
Az emberek túlnyomó többségének eléggé egyértelmű, hogy mit cselekedjen, ha kislánya mutogatós bácsival, kötekedő részeggel, termékajánlót tartó drogdílerrel, öngyilkosságot népszerűsítő szektavezérrel, vagy hasonlóval találkozik.

Nem értem, ez a józan ítélőképesség miért veszik el azonnal, ha mindezt sokkal nagyobb méretekben, óriási marketingtámogatással és felügyelet nélkül a média teszi.

Jó volna, ha ezt minden szabadságharcos átgondolná.

És lécci, ne kérdezzétek meg, hogy betiltanám-e Freddie Mercuryt, vagy lelőném-e Elton Johnt :-)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 14:30:36

@tölgy: nem jól sejti. A működő demokráciák azért hajlamosak a működésre, mert a társadalom és a hatalmi elit tagjai valamiféle minimumokban már megegyeztek, és a viták, különbségek, már nem ezekről szólnak. Ezt próbáltam feszegeti. Hogy a szólásszabadság korlátozása, az antiszemitizmus mind ezen minimumok alatt vannak.
Nem mellékesen, nem értem miért állítod be úgy mint ha az én problémám az lenne hogy különböző a véleményünk. Ez jó alap az érvekkel való vitára. Az én problémám a minimumok alatti párbeszédeken volt. Nem értem miért akarsz relativizálni mindent? Illetve rád bízom, de így nehéz lesz vitatkozni. A szabadon gondolkodás az én példámban azt jelentette, hogy a politikai hovatartozástól függően is lehet önálló véleménye, melyben érvek és ellenérvek, hatások, szakemberek, publicisták véleménye, stb, alapján kialakítja bárki a saját véleményét. Én erről beszéltem. Nem értem azonban, Te miről.

TH 2011.01.03. 14:34:07

@mithrandir: Akkor azt sem merem megkérdezni, hogy Robert Merle mit érdemel a "Mesterségem a halál"-ért. :-)))

"öngyilkosságot népszerűsítő szektavezér"
Erről meg a "Szomorú vasárnap" jut eszembe. :-)))

TH 2011.01.03. 14:36:24

@Legelő Őse: "nem jól sejti." "Nem értem azonban, Te miről."

"Tegez és magáz - susogta Dubovánszky - akár az ura." :-D

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.03. 14:36:27

@Legelő Őse:

Magyarországon ki egyezett meg kivel és miről?

Cpt. Flint 2011.01.03. 14:38:00

@mithrandir: "Az emberek túlnyomó többségének eléggé egyértelmű, hogy mit cselekedjen, ha kislánya mutogatós bácsival, kötekedő részeggel, termékajánlót tartó drogdílerrel, öngyilkosságot népszerűsítő szektavezérrel, vagy hasonlóval találkozik."
Szerintem is. Az emberek többsége ugyanis ilyen esetben gyerekestül elmenekül. Tehát a gengszterrappel is ez a teendő (elsődlegesen, szülőként). Lehetőleg el kell kerülni.
De azért persze fenti példák erősen sántítanak, mert míg te büntetendő cselekményekről beszélsz, addig a rap és a káromkodás önmagukban nem azok.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 14:40:51

@tölgy: nem, egyetlen nyugati országban sincs olyan törvény, mely nem írja körül pontosan hogy mi az amit lehet és mi az amit lehet. Demokratikus országokban nincs ilyen szabályozás.

Az alkotmánnyal kapcsolatban azért szerintem az 1989, majd 1990-es módosításhoz képest éppen nem társadalmi vita nélküli, hiszen azt úgy hívták hogy rendszerváltás, és bár nevében még az 1949-es alkotmányunk, van akkor gyökeres változásokat hoztak, Azóta azonban eltelt 20 év, és igenis hiszem hogy érdemes szakértői vitákat folytatni - a netes bohóckodás helyett - az ország legfontosabb alapdokumentumáról.

Cpt. Flint 2011.01.03. 14:41:22

Meg se merem kérdezni, hogy az Ice-T cd-t árusító boltok milyen büntetésre számíthatnak. Persze az ő bajuk, kérjék el a személyit, mint a ciginél...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 14:41:48

@TH: ja, most aztán megfogtál, ilyen súlyos érvek alatt meghajlok

mithrandir 2011.01.03. 14:41:53

@TH:

Ziccer.

Halált. Nátürelmaan.

:-)

Nekem arról meg Marozsán Erika... :-)
Meg még valaki, de az nem tartozik ide.

Egyébként, a Szomorú vasárnapnál jobb példát egy alkotás nem éppen kívánatos hatására nemigen találhatnánk...

TH 2011.01.03. 14:41:55

Azon gondolkodom, hogy vajon hány tizenéves - akinek egyébként fingja sem lenne a Tilos rádióról, Ice-T-ről, és végképp nem is értené ezen csodálatos remekművek szövegeit - hallgatta meg és olvasta el különböző fordításokban ezen szerzeményt a médiahatóságnak köszönhetően...

TH 2011.01.03. 14:43:18

@Legelő Őse: csak poénnak szántam, elnézést kérek. :-)))

mithrandir 2011.01.03. 14:44:14

@Cpt. Flint:

Na erről beszéltem, Nyuszómuszó.

Nem akarod érteni. Sebaj. Van az így. :-)

Sztyepan Asztahov 2011.01.03. 14:44:43

Aristo, Aristo. Megszokhattuk tőle már okoskodást. Először persze álbölcs fejtegetésbe kezd az avantgárd művészekről. Ez rész még kajak is lenne, mert felfoghatjuk ismeretterjesztésnek, ha nem tudnánk, hogy mire megy ki az egész. (Fidesz védelem)

Aristo, maga szerint hány kiskorú értette azt a számot? Vajon az 5000 fős hallgató közönség 18 éven aluli szekciójából hányan tudták elsőre felfogni? 1 vagy 2 srác? Biztos benne Ön, hogy egyszeri hallgatásra rossz pszichológiai folyamatok indultak bennük?

Ezen megy itt a vita, barátom. Jobban tenné, ha úgy csinálna, mint azok a németek, akik nem pukkadoztak az avantgárd művészettől, hanem nevettek rajta. Nevessen Ön is inkábbIce-T számain, ne büntesse! :)

Egy kommentelő jegyezte meg, hogy nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy hülye okoskodik. Ön az utóbbi kategória. Ez nem mostan tűnt ki, hanem az írásainak sorozatából. Mindegyik ugyanilyen felszínes okoskodás.

schmittpál 2011.01.03. 14:44:48

na csak annyit akarok, hogy

„164. Az -i és az -s melléknévképzővel, az -ista és az -izmus főnévképzővel ellátott egyelemű és összetett (egybeírt), illetőleg kettős (kötőjellel összekapcsolt) személyneveket kisbetűvel kezdjük, és a képzőket közvetlenül kapcsoljuk hozzájuk: móriczi, mikszáthos, marxista, leninizmus; tóthpáli, kispéteres; erdey-grúzi, rippl-rónais; stb. – De ha a személynév két vagy több elemből áll, akkor megtartjuk az eredeti nagy kezdőbetűket, s a név utolsó tagjához kötőjellel kapcsoljuk a képzőt: Széchenyi István-i (elképzelések), Eötvös József-i (iskolareform), Csokonai Vitéz Mihály-os (verselés) stb.”

tehát kedves kultúrmandner: György Péter-i

Alfőmérnök 2011.01.03. 14:45:52

@mithrandir: "Egyébként, a Szomorú vasárnapnál jobb példát egy alkotás nem éppen kívánatos hatására nemigen találhatnánk... "

Esetleg Goethe Ifjú Werther szenvedései... :)

Tündér_Lala 2011.01.03. 14:46:39

@TH: Egy politikus nem beszédmódján, hanem politikáján, irányelvein keresztül cselekszik.

Soroljam ? Egy dolgozó ember alig jutott több jövedelemhez, mint aki segélyen élt és soha semmit nem dolgozott.
A megélhetési bűncselekmény fogalmának bevezetése, amelynek nyomán mások javait eltulajdonítani, áramot lopni stb. bocsánatos cselekmény.
Az iskolai oktatás szinvonalának a legbutább és a leglustább szinjére rontása, a tanárok kezéből a nevelés eszközeinek kivétele. A gyerek és a szülő iskolai agressziójának büntetlenül hagyása.

Csak néhány példa.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 14:46:39

@Elpet: mit akarsz kérdezni? A társadalmi megegyezés nem úgy zajlik hogy kimegyünk a térre és ott egymás szemébe nézve azt mondjuk, többet jók leszünk, mert a többség ezt hiszi... néha a Sanyi mögé pillantunk, hátha csuriban volt a keze...
Ez valami olyasmi, ami sajnos nálunk a szovjet vendégszereplés miatt nem jellemzően ment végbe...de sosem késő. Sajnos most éppen nem ezt látjuk, hanem az ellenkezőjét, de én bizakodó vagyok!

TH 2011.01.03. 14:53:54

@mithrandir: ezt most én sem értem. Nem akarod egy pár mondatba mégis összefoglalni az álláspontodat?

mithrandir 2011.01.03. 14:54:56

@TH:

Ezzel azt akarod állítani, hogy a tizenévesek körében Szalai Annamáriának nagyobb a hallgatottsága, mint Ice-T-nek?

Nem hinném, a tizenévesek nem vesznek részt a politikai cirkuszban.
Ők csak nézik a drogos repperbácsikat a tévében, és próbálják kitalálni, miről énekelnek.
Esetleg megkérdezik idősebb, angolul valamelyest beszélő testvérüktől.

Igaz, a szép új világban, a teljes szabadság honában a testvér szó egyenértékű lesz a technológiai hibával, (sérült óvszer) és akkor ez a probléma is megoldódik.

Éljen a Szabadság!

(Ui.: Egy kis hisztériakeltést most már én is megengedhetek magamnak, ennyi implicit médianácizódás után.)

Sztyepan Asztahov 2011.01.03. 14:55:54

best of aristo:
mandiner.blog.hu/2010/07/12/a_ner_rol_es_a_gunyrol

ezt olvassátok el gyerekek, igazi remekmű ez az álbölcsességnek! :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.03. 14:57:18

@Legelő Őse:

Nos, ha nincs társadalmi megegyezés, akkor annak felrúgásáról sincs értelme beszélni.

TH 2011.01.03. 14:58:12

@mithrandir: nem, de hogy sokan olvasnak indexet és blogokat közülük, az biztos.

betyár (törölt) 2011.01.03. 15:00:48

@Cpt. Flint:

"13. § Sajtóvétségért büntettetik a szerző; ha ez nem tudatnék, a kiadó; ha ez sem tudatnék, a nyomda vagy metszde tulajdonosa."

na akkor most találja ki honnan van!:)

Bell & Sebastian 2011.01.03. 15:01:25

Jó kis poszt. Kéne már egy alapos tetűirtás a haza fején.

mithrandir 2011.01.03. 15:02:01

@TH:

Muszáj? :-(

Na jó...

1. Az, hogy elmenekülsz, ahelyett, hogy pofán vágnád, az egy dolog. Ettől az illető cselekménye még nem lesz helyes.

2. Nem az a kérdés, hogy te elkerülöd-e, hanem, hogy a gyereked el tudja-e, akarja-e kerülni. Ezt is leírtam már korábban, hogy nem minden szülő képes/ hajlandó energiát fektetni bele, hogy a gyerekeit megóvja.

3. Hogy mi a büntetendő, azt a társadalomnak mindig is joga volt meghatározni.

Továbbra is utálom ismételgetni magam.

ver@s kan-tár 2011.01.03. 15:03:03

@Alfőmérnök: Igaz. Képesség mindenképpen kell hozzá, akárki a kisujjából nem képes kirázni használható rap-et. Az is igaz, hogy fentebb hivatkozott véleményemmel megpróbáltam elmenni a még felvállalható határig, azt át nem lépve – kérdés, sikerült-e. Eleve óvakodom attól, hogy akár csak sugalmazzam, nemhogy még meg is mondjam bárkinek, mi művészet és mi nem az. Mi kultúra és mi nem az. Mi civilizált és mi nem az. Azt tudom, hogy a magam ízlésén, neveltetésén, bőrén lemérve és tapasztalva ÉN mit tekintek annak. De hogy mások? A maguk definíciós és ízlésproblémáival bajlódjanak csak ők.

Amiről eddig nem ejtettem szót, az az, hogy a nagyra hivatott médiahatóság említett filippikáját és a kiszabott büntetést Ice-T műve és a Tilos Rádió program-összeállítása ellenében feleslegesnek, át nem gondoltnak és – némiképp példát statuálandó – elhamarkodottnak érzem. Hogy aztán helyénvalónak-e, az már más kérdés, ebbe nem is mennék bele. Mert hogy valami jogos, indokolt, illetve szerencsés-e, az három teljesen különálló megítélési szempont. Ez az ő minapi verdiktjük semmi esetre sem szerencsés, maradjunk annyiban.

mithrandir 2011.01.03. 15:03:45

@TH:

Tényleg??? :-o

Asszem szólnom kéne a hatóságnak...

:-D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 15:07:53

@Legelő Őse: "nem, egyetlen nyugati országban sincs olyan törvény, mely nem írja körül pontosan hogy mi az amit lehet és mi az amit lehet. Demokratikus országokban nincs ilyen szabályozás."

most blöfföl. Maga sem tudja milyen a többi országok szabályozása. Tiltások mindenhol vannak. A pontos körülírás mindig pontatlan. Aki már kicsit is vett részt kodifikációs vitákban, az tudja. Ezért kell a bírói gyakorlat, ami pontosítja a tv-t az alkalmazásban.

Lehet, hogy relativizálás, de a _minimumokban_ nem értünk egyet. Ez így van ölég régen, csak 1989 előtt le volt fojtva. Gondoljon 2004 dec.5-re vagy 2006 okt. 23-ra.
A minap megjelent Sz. Annamáriáról egy képecske, amit mainstrem lapok szerettek, megvédtek. Ez a példaképnek tekintett országok tekintélyes lapjaiban elképzelhetetlen.
Az itten sajtószemlén is elég sokan lájkolták. Ezt nevezte egy hülyebrit moral imagination-nek, és nincs egyetértés benne láthatóan.

Cpt. Flint 2011.01.03. 15:08:17

@betyár: na eztet mondom én! azonnal perelje be a magyarállam Ice-T-t, hiszen ismert a szerző, vagy mifene. le a tüneti kezeléssel!

Bell & Sebastian 2011.01.03. 15:09:36

Ja, és lakodalomlajos eredetileg Groß (sváp tyerek), de letagadjuk. És közelről büdös is, meg izzad a lába.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 15:12:04

@Legelő Őse: alkotmány ügyében akkor társadalmi vita vagy szakértői vita legyen? Mindkettőt írta.

A döntést ki hozza meg a vitában, ha nem a többség?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 15:16:21

@Elpet: nincs értelme? szerintem pedig ennek van értelme, sőt érdemes a minimumokról beszélgetni, mert addig a fontosabb dolgok is csak úgy lesznek megbeszélve ahogyan most...

betyár (törölt) 2011.01.03. 15:18:38

@Cpt. Flint:
Ugye tudja, hogy ez az állandóan a sajtószabadság példájaként hivatkozott 1848-as sajtótörvényből van?

ha esetleg kíváncsi rá:

www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=5286

a többi része is meglehetősen tanulságos. Néha érdemes eredetiben is olvasni, nemcsak hivatkozni.

betyár (törölt) 2011.01.03. 15:22:41

@Cpt. Flint:

"jut eszembe, a káromkodós könyvet árusító könyvesboltot mikor büntetik? Hát a nyomdát? Lesznek 18-as karikás polcok a könyvesboltokban is? "

ezt ugye maga írta? Csak jeleztem, hogy bizony, ez A Nagy Sajtószabadság Korában is természetes volt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.03. 15:27:55

@Legelő Őse:

A társadalmi megegyezésről szóló működést úgy hívják, hogy politika. Ennek vannak intézményei. Mint például az Országgyűlés, amely törvényeket hoz a közmegegyezés formalizálására. Mondjuk médiatörvényt.

Hogy ez a blog.hu kommentelői többségének meg az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" facebook-os klub ötvenezer tagjának nem tetszik, az akár ténynek tekinthető, azonban nem látom, hogy miért lenne indokolhatóbb a közmegegyezést ezekből a véleményekből levezetni, mint a választott törvényhozás képviselőinek szavazatából.

Cpt. Flint 2011.01.03. 15:29:12

@mithrandir:
1. A te "pofánvágós" cselekményed sem lesz helyes. Úgy hívják, hogy önbíráskodás, és a "társadalom" (arról majd később, hogy ez miért idézőjeles itt) az ilyentől is igyekszik megvédeni magát; még jogszabály is van ellene.
2. Hogy a gyereked mit akar, azt úgyis ő fogja eldönteni. Te csak példát mutathatsz, megbeszélheted vele a dolgokat. A neked nem tetsző dolgok totális kiiktatása nem fog menni és valszleg hibás hozzáállás is.
Amelyik szülő oly mértékben nem képes megóvni a gyerekét, hogy az a gyereket súlyosan veszélyezteti, attól tudtommal elveszik a gyereket.
Mégis milyen szinten kívánsz még beleavatkozni a családok életébe, gyereknevelésébe? Emlegettél itt valami "szép, új világ"-ot. Huxley-éra gondolsz?
3. Hogy mi a büntetendő, azt nem a "társadalom" határozza meg, legfeljebb az azt alkotó egyének - képviselőik - többsége (jó esetben). (És erre vonatkozik a korábbi idézőjel is.) Ez - ha összemberi közösségként értelmezzük a "társadalom" szót - baromira nem egységes a világon. Ha "állam"-ként kívánod értelmezni, még akkor is időben, térben igen-igen képlékeny. A többé-kevésbé konszenzusos és/vagy sarkalatos kérdésekből írott jogszabály születik. De ez nincs kőtáblába vésve és jelentős ellentábora is lehet; szélsőséges esetben az adott társadalmi rendszer bomlását is okozhatja. Úgyhogy csínján bánjunk már az örökérvényű társadalmi igazságok, jogok, kötelességek, tiltások hangoztatásával.

Jól értem, hogy te voltaképp en bloc be kívánod tiltani a káromkodást, mint a gyerekekre - valami pontosabban meg nem határozott - módon káros izét?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 15:29:28

@tölgy: szakértői vita először, hogy értelme legyen a társadalmi vitának.
Attól hogy egy párt többséget szerzett egy választáson, még elvárható tőle hogy megindokolja azoknak akik rászavaztak, és azoknak is akik nem, hogy miért hozza a döntéseit, és azoktól hosszútávon milyen eredményeket vár. Ami szintén fontos, hogy egyáltalán megmagyarázza, miért merült fel benne hogy egy kérdéssel foglalkozni fog, vagy érdemes.
Pont a jobboldal hangsúlyozta - egyébként teljesen jogosan - hogy a volt kormány mindenféle vita nélkül kezd reformokba, azok szakmailag nem megalapozottak.
Az ország alkotmánya szerintem nagyobb falat annál mint egy képviselői indítvány, ahogyan a Fidesz mostanában törvényeket alkot, elkerülve még a vita látszatát is a parlamentben...

Cpt. Flint 2011.01.03. 15:30:39

@betyár: pontosabban melyik korra gondol? de legyen szíves ilyen irányú ítéletet vagy miaszösz hivatalos iratot bemutatni erről.

sapuh 2011.01.03. 15:32:01

rapnyelv.freeblog.hu/archives/2011/01/01/Fassbinder_pinakotekaja_avagy_a_Hatosag_es_Ice-T/

"Ugyanakkor a legteljesebb mértékig igaza van a Hatóságnak abban, hogy a szöveg megértéséhez magas szintű nyelvismeretre (és, tenném hozzá, kultúraismeretre, azaz kulturáltságra) van szükség. És ha ezzel a Nemzeti Hatóság és szorgos munkásai nem rendelkeznek, akkor nyilvánvaló, hogy ugyanez a védendő kiskamaszoktól sem várható el.

Más kérdés, hogy a Hatóságról -- az illusztrált teljesítménye alapján -- feltételezhető-e, hogy a feladatát el tudja látni.

A Hatóság árnyékra vetődött: túl sok csúnya szót találtak Fassbinder pinakotékájában".

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 15:38:43

@Elpet: nem egyről beszélünk, a társadalmi minimumok kérdésében, az nem csak a politikát jelenti, és legfőképpen nem az aktuális kormánypártot.
Arról szól hogy a társadalom többsége mit gondol például a kirekesztésről, a felelősségről, demokráciáról, a szólásszabadságról, a faji alapú megkülönböztetésről, a vallásszabadságról stb. Ezekről szól. Minden országban vannak szélsőségek, és van többség, akik a minimumokban megegyeztek már évtizedek óta. Ezekre rakódnak rá a különböző politikai nézetek, eszmerendszerek, amelyek ideológiailag meghatározzák akár a minimumokhoz való viszonyt is, de azokat nem kérdőjelezik meg.
Ez az én véleményem, szerintem nálunk azzal van baj, hogy nem lehet ideológiai különbségekről vitatkozni, érveket ütköztetni, amíg a közös nevezőket sem találjuk. Ebben a zavarosban halászik a két pólusú berendezkedést kialakító két nagy politikai tömb, melyek ezt a problémát tovább odázzák. Ez véleményem szerint hatalmas probléma. Részemről amíg nincsenek meg a minimumok, addig az a jobb az országnak ha minél több párt, több szín van a parlamentben, hogy kompromisszumok szülessenek, hogy vitatkozzanak, hogy az emberek megértsenek, megismerjenek dolgokat.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.01.03. 15:39:21

Így a háromszázadik komment környékén alkalmasnak látszik az idő, hogy összefoglaljam az eddigieket, ahogyan én látom. Az egyszerű anyázásokra és lehülyézésékre nem nagyon tudok válaszolni - nincs mit.

Aki valami érdemit is állítani kívántak nagyjából három irányból támadták szerény szösszenetemet.

Az első a művészettörténeti ismereteket kéri számon, azzal vádolva, hogy nem ismerem a csúf szavak és csúf beszéd kultúrtörténetét. Nos, ami a művészettörténeti hiányosságokat illeti azokat vállalnom kell, de ettől még olvastam Martialist, Rabelais, Villont, Janus Pannoniust, tudom továbbá, hogy az ókor óta létezik obszcén irodalom, festészet. Nekem ezek nem tetszenek, bármilyen régen írták, festették is őket. A lényeg azonban nem ez. A lényeg az, hogy ezekben az időkben a művészetnek nem volt kifejezett célja a megbotránkoztatás. Ez csak az avantgárd művészeti programokban jelenik meg kiemelt célként. A megbotránkoztatás eszköze a trágár beszéd is, ezért ez - avantgárd előretörésével párhuzamosan - egyre nagyobb teret nyert a művészeten kívüli beszédmódban is.

A másik kifogás a rap művészet volta. Őszintén sajnálom, de aki számára az művészet, hogy kiáll egy néger és dobszóra veszettül káromkodik, azzal nemigen tudok miről beszélgetni. Amúgy, ha minden lehet művészet akkor legalább annyira érvényes kijelentés, hogy semmi sem lehet az.

A harmadik a "nekem ne mondja meg senki, hogy mit csináljak, hallgassak, mondjak...". Szintén csak sajnálkozva tudom megjegyezni, hogy sajnos de. Szélsőséges esetben még azt is megmondják mikor mehetsz aludni, mikor eszel stb. Az élet nem hajókirándulás. A közösségi normák kikényszerítettnek ha tetszik, ha nem és bármennyire furcsa is, de ez az alany védelmében történik, tekintettel arra, hogy önmagától képtelen a kellő intellektuális és testi fegyelemre, hajlamos engedni antiszociális hajlamainak.

Összefoglalva semmiféle értelmes érvet nem olvastam amely arra késztetne, hogy visszavonjam állításomat, miszerint a rap "zene" nem művészet, hanem ipari termék, mint a fütyülős gumikutya és bármiféle szabály hozható vele kapcsolatban, anélkül, hogy megsértenénk a művészi szabadságot.

betyár (törölt) 2011.01.03. 15:39:38

@Cpt. Flint:

Olvassa el alaposan:
"Ugye tudja, hogy ez az állandóan a sajtószabadság példájaként hivatkozott 1848-as sajtótörvényből van?"

kérdés?

Cpt. Flint 2011.01.03. 15:40:51

@betyár: ja, hogy 1848-ra gondol, csak most vettem észre a korábbit. persze, tudtam, hogy abból van (illetve ha nem is tudtam biztosan, de nyilvánvaló volt). nem lehetséges esetleg, hogy az azóta eltelt több mint 150 év alatt egy s más megváltozott; ahogy pl. a választójogban is? (én pl. soha nem hivatkoztam, nem is hivatkoznék arra a sajtótörvényre a sajtószabadság non plus ultrájaként). nem lehet, hogy pont ezt próbáljuk itt (is) páran érzékeltetni?

betyár (törölt) 2011.01.03. 15:47:10

@Cpt. Flint:
Végül is le is írhatom, bár párbeszédben jobban tetszik.

Szóval a sajtószabadság hőskora Magyarországon nyilván az 1848. évi áprilisi törvények után köszöntött be. Ebből a tv.-ből idéztem magának a XVIII. tc.-et, pontos szövegének helyét linkeltem, s ajánlottam, hogy olvassa el. A tanulság pedig az lett volna, illetve a megértők számára az, hogy bizony ez a sajtótörvény is komoly korlátozásokat, ill. azok be nem tartása esetén súlyos szankciókat tartalmaz, és törvényszegőnek tekinti adott esetben a kiadót, sőt a nyomdát is, nemcsak a szerzőt. no.

Cpt. Flint 2011.01.03. 15:50:24

@aristo: még egyszer:
1. ha a rap nem művészet, akkor minek volt az egész művészettörténeti izzadmány?
2. a művészetben szabad káromkodni? (ha már itt tartunk, egészen pontosan mi számít káromkodásnak?)
3. az élet ugyan nem hajókirándulás, de azért vannak különböző lehetséges szabadságfokai. lehet, hogy maga jól érzi magát a kaszárnyában, de nem biztos, hogy mindenki így van vele.
a káromkodás és a rap egyelőre önmagukban nem bűncselekmények. káros hatásuk a gyermekekre semmilyen téren nem bizonyított. nemkívánatos voltuk csupán avíttas társadalmi konvenciókon alapul, aminek a közmegegyezéshez valószínűleg semmi köze.
de ha úgy gondolja, népszavazással eldönthető.

mithrandir 2011.01.03. 15:53:53

@Cpt. Flint:
1. Ebben (pofánvágás) büntetőjogilag igazad van. De a vita nem erről szólt, hanem, hogy hagyjuk-e a nevezett személyeket továbbra is garázdálkodni, vagy lesitteljük őket. Én az utóbbira szavazok. (Ha most sem vagy hajlandó megérteni, miképpen értelmezhető mindez a gyerekeket veszélyeztető tartalmakat sugárzó médiára, akkor vedd úgy, hogy nyertél, feladtam a további magyarázgatást)

2. "Hogy a gyereked mit akar, azt úgyis ő fogja eldönteni."
Ha majd felnőtt lesz. Hogy az elv gyermekkorban történő konzekvens alkalmazása hová vezet, sajnos volt alkalmam közelről, ismerősnél tapasztalni.
A gyerkőcöt épp most készülnek kirúgni a harmadik sulijából, pedig nem gonosz, csak épp nem tanulta meg a társadalmi együttélés szabályait. Remélem, nem fog végleg elkallódni... :-(

Az viszont vicces, hogy tőlem félted a családok integritását, miközben folyamatosan avatkozik be minden család életébe, kéretlenül a média.

Igen, Huxleyéra. Ahol a hatalom avatkozik be a családok életébe. Például a média, mint negyedik hatalmi ág, amelyik most megvívja a maga kis szabadságharcát az első kettő ellen. Itt a blogszférában is.

3. Pont én nem írtam az örökérvényű igazságokról.
Ezzel szemben úgy tartom, az, hogy eddig valamit nem szabályoztak, nem érv azellen, hogy az aktuális problémákra reagálva a társadalom, illetve az annak akaratát kifejező parlament a jövőben szabályozza.

Újra ismétlem magamat (pontosabban a mérvadó konzervatív gondolkodókat): számomra a konzervativizmus nem dogmatizmus, hanem a konkrét problémákra adott, adekvát válaszadás képessége.

Cpt. Flint 2011.01.03. 15:55:05

@betyár: ismétli magát, feleslegesen. számomra nem 1848 a sajtószabadság hőskora. és azóta nagyon sok minden változott. erre kellene reagálni.
az "értők" számára bizonyára hatalmasat durrant a maga párhuzama, én viszont kissé értetlenül nézegetem. nincs sokkal több értelme, mint az amerikai precedensjogra hivatkozni.

betyár (törölt) 2011.01.03. 15:58:40

@Cpt. Flint:

Azért az érdekes, hogy amikor a sajtószabadság tartalma szóba kerül, akkor csak egyetlen egy módon kerülhet szóba: az átértelmezés maguknál egyenlő a szabadság bővítésével. Vagyis amikor azt írja, hogy túlhaladott, akkor a Szabadosság elburjánzása és annak esetleges korlátozása magukban föl sem merül. csak a kiterjesztés, hiszen az a haladás. Tuggya ez kb. olyan, mint a nézzük meg a merre van a fű kitaposva oszt arra építsük az utat bizonyos esetekben releváns, de bizonyos esetekben egyáltalán nem helytálló bölcselkedése.

betyár (törölt) 2011.01.03. 16:01:20

@Cpt. Flint:

hát hogy felesleges-e azt maga tudja, mindenesetre én még nem láttam a bejegyzését, mikor beírtam. Bár szerintem a reakciója alapján, ha megértésre számítok, semmiképpen nem tűnik feleslegesnek az ismétlésem. Ha a maga szándékát tekintem, akkor lehet, hogy az.:))

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 16:02:47

@aristo: "kiáll egy néger és dobszóra veszettül káromkodik"
Biztosan élnek olyanok, akik szerint 50 embernek milliomodszorra eljátszani ugyanazt a több mint 200 éve írt művet, szintén nem művészet, miközben kiáll egy fehér ember, és egy kis bottal hadonászik...de szerencsére ezt nem mondják, és így ez is lehet úgyanúgy a kultúra része, mint a rap.

Avval sem értek veled egyet hogy csak az avantgárddal jött el a művészetben a megbotránkoztatás - egy ilyen kijelentés olyan fokú hiányosságokat takar döbbenetes magabiztossággal, hogy egészen zsibbasztó.

Senkinek sem a társadalmi normák közötti élettel van baja, hanem kérlek értelmezd jól amit írnak a kommentelők - hanem hogy kinek a dolga, és milyen mélységben a média szabályozása. Azt kérik ki maguknak, hogy nem ez a megoldás. Hogy nem lehet és szabad véleményem szerint (ezt a szóösszetételt amúgy neked is javaslom gyakrabban használni ) agyonszabályozni, és agyontiltani a világot. Különösen vicces ez egy ősrégi rapszámnál. Érdemes ezt a szülőkre bízni. Érdemes azt népszerűsíteni hogy a szülők beszélgessenek a gyermekeikkel, ne az állam reagálja túl a dolgot. Nem abba kötünk bele hogy nincs szükség szabályozásra - hanem abba, hogy ez így több mint vicces, sőt akkora öngól, hogy hihetetlen! Hogy nem profi, Hogy nem szolgálja az eredeti célt. Hogy valójában csak a Tilosról szól, nem a káromkodásról például.
A közösségi normákkal kapcsolatban sem értek veled egyet - mert ha lennének nyilvános viták a törvényalkotás előtt, akkor igazad lenne. De engem senki se akarjon úgy megvédeni hogy előtte még a saját pártájával sem vitatja azt meg, Ma a Fideszben elég ha egy képviselőnek van egy jó ötlete, azt indítványozza, és a kétharmados gépezet mindent megszavaz. Ez óriási baj - ez nem a közösségi normák védelmét szolgálják.
A művészi szabadsággal kapcsolatban, pedig egy szerintem művészt szeretnék idézni neked, úgy kezdődik hogy...egy két há....

Cpt. Flint 2011.01.03. 16:08:29

@mithrandir:
1. Értem, tehát mindent jelentsünk fel, ami nem tetszik (amit éppen károsnak gondolunk).
2. "Ha majd felnőtt lesz." Te komolyan gondolod, hogy az akarat, ízlés, értelem csak 18 éves születésnapon alakul ki? Jelzem, van három gyerekem. _Próbálhatod_ irányítgatni; óvatosan, finoman, megbeszélve, megértve, esetleg... Tiltás, ráadásul központi... haha.
A család integritását a hatalomtól féltem. A média nem hatóság, nem kényszeríthet rám semmit. Jól hangzik, hogy negyedik hatalmi ág; de ezt alapvetően a tényfeltáró újságírásra találták ki. Persze egy szigorúan, felülről, esetenként kézivezérléssel szabályozott média lehet a hatalom segítője az egyoldalú tájékoztatással. Pont ettől félünk most sokan.
3. Nem az az érv, hogy eddig nem szabályozták, hanem az, hogy jól megvan szabályozás nélkül.
Hol van erre a népakarat? Számomra háromszázvalahány bólogató jános 2/3-a nem népakarat. Tessék akkor népszavazást tartani a káromkodásról. Ami szerintem amúgy inkább olyan hungarikum, mint a pálinka. (Az is káros, gyerekre-felnőttre egyaránt.)

mithrandir 2011.01.03. 16:18:00

@Cpt. Flint:

Látod, a pálinka kitűnő hasonlat.

Azonban, kérlek, próbáld önállóan kibontani a párhuzamokat, nekem sajna mennem kell.

További kellemes borzongást minden aggódónak és sok türelmet a nemaggódóknak!

Cpt. Flint 2011.01.03. 16:19:32

@betyár:
Mi is az a "Szabadosság" pontosan (főleg nagy "sz"-szel), aminek gátat akar(unk?) szabni?
Pont ez a baj, hogy amikor meg kellene határozni, hogy mit nem kéne, akkor előjönnek a sutból a 60 év feletti, merevedési zavaros ókeresztény jogtudorok, és nem ám a nép, de ők határozzák meg, hogy mi lesz büntetve. De ők is csak oly' nagy vonalakban, hogy bármit bele lehessen suszterolni, ami később még eszükbe jut.
Ezt a fűkitaposós példát én speciel (Amerikában élő) tanáromtól hallottam parkerdőépítés témában. Mikor is nem jó ez? Amikor az elvileg követendő erkölcsi elvekkel ellenkezik valami (ne adj' isten árt is másoknak), amit a gyakorlatban szinte mindenki csinál. De akkor meg hol itt a társadalmi közmegegyezés?

betyár (törölt) 2011.01.03. 16:28:41

@Cpt. Flint:
A Sz elírás volt. nem akart nagy lenni.
Majdnem belekezdtem válaszom kifejtésébe, de szerencsére előtte végig olvastam, mit ír. "nem ám a nép, de ők határozzák meg, hogy mi lesz büntetve. "- és itt úgy döntöttem, hogy nem érdemes. A többi része a szövegnek ebben csak megerősített.

Google 2011.01.03. 16:31:17

Hamarabb féltettem és féltem a környezettől, kereskedelmi tévéktől, reklámoktól, agresszív és/vagy gagyi rajz- és nagyfilmektől, médiamanipulációktól, internetes tartalmaktól a gyerekeimet, mint a bármikori hatalomtól, valaha is.
Az, hogy a csúnya beszéd így elharapódzott elsősorban köszönhető a médiának, a politika csak a baloldalon szeret élni vele, hogy ezzel is hangsúlyozza valós/vélt népközeliségét.
Aristonak van egy véleménye, lehet vele egyet vagy mást érteni, de nekitámadni nem kellene; baloldaliak szokják azt mondani, nem a tükröt kell összetörni, ha nem tetszik, amit benne látunk. Hát ugyanígy nem a Mandinerre kell haragudni azért, ha ott nem azt írják le, amit mi olvasni szeretnénk.
Lehet vitázni, de erőszakot tenni senkin nem kellene. Legyen bármennyire szuverén és független is valaki...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 16:32:53

@aristo: a kérdés akkor mégiscsak az, hogy mit fekete az illető vagy nem?
A blues egyébként művészet? kérdezem?

TG69 2011.01.03. 16:33:49

@aristo:
Egy kicsit mellélőttél. Nézzük csak mit is a ír Prof.Dr. Wiki:

' Noha meglehetősen széles körű műveltségre tettek szert, a vándordiákok jórésze sohasem vált mesterré, s eképp az örök egyetemista félvilági státusában maradt élete végéig a társadalom underground, marginális elemeit gyarapítva. A goliárdok hírhedten csínytevő, bárdolatlan humorú, trágárságokkal teletűzdelt, antiklerikálisnak minősíthető ténykedéseinek fő célkitűzése elsősorban mégsem egy szemellenzős vagy elfogult egyházellenesség, hanem sokkal inkább az ifjúkorra jellemző, önelismertető polgárpukkasztás és meghökkentési szándék volt, amely a görbetükörben való láttatás módszerével igyekezett pellengérre állítani a korabeli társadalom hatalmasságait és ezek emberi visszásságait.'

panelburzsuj 2011.01.03. 16:36:15

@aristo:

Ércsük.

Egyetlen gyakorlati kérdés: mi indítja a t. szerzőt arra, hogy önmagát a médiahatóság helyébe képzelje?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 16:39:02

@Legelő Őse: nem hogy mit:-) hanem hogy az miért számít hogy fekete vagy sem?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.03. 16:41:54

@Google: nem támadunk neki - pusztán vannak más vélemények is, és ezeknek egy blogon nem ritka hogy hangot adnak a kommentelők. az már egy más kérdés, hogy hangulatra és tartalomra inkább az 50-es évek végére hasonlít a poszt, amitől sokaknak rossz érzéseik támadnak. De van ilyen...

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2011.01.03. 16:49:09

@aristo: "A másik kifogás a rap művészet volta.
A másik kifogás a rap művészet volta. Őszintén sajnálom, de aki számára az művészet, hogy kiáll egy néger és dobszóra veszettül káromkodik, azzal nemigen tudok miről beszélgetni."

Ez kemény:-) És a vicc az, hogy téged próbálnak úriemberként beállítani itt. Ez egy jó példája annak, hogy valaki hogyan lehet anyázás nélkül is nagyon tahó.

Egyébiránt a legtöbb rappet nem szeretem, de elég egyértelmű, hogy itt valaki olyan tör pálcát a rap felett, aki büszke arra, hogy primitív mémek alapján gondolkodik.

Egy példa sok közül:

www.youtube.com/watch?v=CFnExJdqiMo

ver@s kan-tár 2011.01.03. 16:55:37

Igen, ahogy arra kezdettől számítani lehetett, a végére csak előjött a felül nem üthető übertromf: hogy végtére is mi a megbotránkoztatás, mi a káromkodás, mit tesz az, hogy trágár, obszcén? Definíció ugyan akad rájuk, na de mit vonhatunk ezek tartalmi körébe? Vagy mit semmiképpen?

Ilyen alapon persze nem hogy elemi meghatározások, de még alaptételek, axiómák is kétségbe vonhatók: ezt köznapi alapossággal relativizálásnak hívjuk.

Leszek oly bátor, idézek. Aki ismeri a művet, tudja, honnan való és ki írta. Miként egyikünk sem e Földön, ő, az író sem volt tévedhetetlen, s ez már abból is kitetszik, hogy következetesen elfelejtette ennek ellenkezőjét határozottan leszögezni. Na szóval:

"Ha mindenre bizonyítékot követelünk – mondta –, soha nem leszünk képesek semmit bebizonyítani, mivel semmiféle bizonyításhoz nem lesz kiindulópontunk. Bizonyos dolgok nyilvánvalóan igazak, és nem szorulnak bizonyításra.

– Bizonyítsd be – mondta unokaöccse, Kalliszthenész. Arisztotelész örült, amiért Kalliszthenész elment Sándorral. Nem szomorította el, mikor megtudta, hogy megölték.

Arisztotelész nyilvánvalóan belátta, lehetetlen bebizonyítania, miszerint bármi nyilvánvalóan igaz.

No jó, még ezt is."

Ez így, mikor erre az ösvényre lépünk, meddő elmejátékba csap át. A bizonyíték, amit a fenti idézet körüljár, esetünkben jelenthet akár ismérvet is. Hogy mi a káromkodás, mi minősül trágárnak – azaz hogy mindenki számára trágárnak –, azon kár rágódni, mert az azonos nyelvet beszélők, azonos kultúrkörben (tudom, tudom: mi a nyelv, mi a kultúrkör és mi az azonos?) szocializálódottak számára ez definitív ismérvek elősorolása nélkül is evidens. Eldöntése inkább ráérzésre megy, mintsem hogy tudatos, kognitív művelet eredménye volna.

Kár tehát a trágárt oly módon mentegetni, hogy megkérdőjelezzük a trágárság fogalmát, kifejeződését, mibenlétét. A körüljárt és mostanra már szinte agyonra taglalt dilemmában annak célját (=mentséget rá) keresgéljük, hogy mely esetekben létjogosult mint művészeti kifejezőeszköz, mikor és mely esetekben nyerhet – korlátozott – polgárjogot. Ezek tárgyában összecsaphatunk. De a trágárság és obszcenitás fogalmi meghatározásában már hadd ne kelljen összekülönböznünk, mert akkor a vita eleve parttalan, terméketlen, és a totális értelmetlenség légüres végtelenjébe visz csak. Ez esetben meg kár belekezdeni.

betyár (törölt) 2011.01.03. 16:57:07

@TG69:

és ha ezt profdrwiki mondja, hát nyilván, de megkérdőjelezhetetlenül. Mért ezt inkább, mint aristo vagy bárki más állítását?

Google 2011.01.03. 16:58:49

@Legelő Őse:

Maguk mondják, a távirányítón azért vannak gombok, hogy ide-oda kapcsolgassanak, tetszik/nem tetszik alapon.
Én nem hiszem, hogy valaki kényszeríti Önöket, hogy Aristo-t olvasgassanak. De ha mégis erre fanyalodnak, fogadják el, hogy így is lehet látni a világot, és ez is egy érvényes látásmód.
Mi az hogy, nagyon is - ahogyan az egyszeri kormányos blogger mondaná.

TG69 2011.01.03. 17:01:42

@betyár: El lehet olvasni komolyabb irodalmat is hozzá, abban is ez van. A wikivel csak jeleztem, nem lett volna nagy fáradtság utánanézni a dolognak.

totálandi 2011.01.03. 17:11:51

Szájonbaszott 2011 - Lukács Laci így köszöntötte az újévet Debrecen főterén a város hivatalos ünnepségén.
basahalom.blog.hu/2011/01/03/a_kitartas_kitartasa
Mint mondtok erre?
És Lukács Laci még nem is néger.

TG69 2011.01.03. 17:11:55

@Google: Csakhogy amíg az egyik állításból az követzik, hogy jogos valaminek a tiltása, akkor azt illik veretesen alátámasztani. Aristo elbukik már a premisszánál.

kackia 2011.01.03. 17:20:34

@Legelő Őse: Ha maga szerint nincsen cionista szándék vagy világkormány mivel magyarázza, hogy amikor gy.ferenc pár éve nyíltan kérte a Magyar Nemzet betiltását a nyugati orgánum meg sem nyikkant.
Egyébként tényleg olvasson többet. Én mostanában Padányin mélyítem történelmi ismereteimet.
Ismeri a A nagy tragédiát, érdemes elolvasni.

www.angelfire.com/zine2/judeolog/cikkek/padanyi1.htm

Google 2011.01.03. 17:20:56

@TG69:

Éppen ez az, nem tudom azt kiolvasni jelen írásból, hogy "jogos valaminek a tiltása".
Nem inkább beleláttatni akarják ezt Maguk?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.01.03. 17:22:26

@TG69:
Látja ez tökéletes példa. A vágánsok nem lettek mesterek, nyilván mert szívesebben énekeltek kocsmákban trágár dalocskákat, hasonszőrűek között, mintsem holmi munkával, tanulással egyebekkel terhelték volna magukat. Ezen kívül loptak, csaltak, zendüléseket szítottak és otromba tréfákat űztek, többnyire részegen.

Ha ettől nem művész valaki akkor semmitől.

A helyzet azonban ma, merőben más. Ma mindezen ízetlenségek akkor is láthatóak, hallhatóak, ha nem akarjuk - és ez az, ami elfogadhatatlan.

Amúgy mire volt érv a vágánsok emlegetése?

Bell & Sebastian 2011.01.03. 17:23:30

@TG69:
Valaminek a megengedését sem árt alátámasztani, különösen akkor, ha úgy nagy általánosságban felettébb káros.
Például a Heti hetes vagy egy hétköznapi RTL -híradó.

Ha a cuclizmus a negatív hivatkozási pont, meg kell hogy említsem -nagy tisztelettel-, ilyen szarságokra (onnan) nem emlékszem.

És micsoda véletlen, mindkettő nagyon progresszív patkányfészek, ha érthető a szinoníma. ;)

ÁrPi 2011.01.03. 17:23:31

@Doomhammer:

Azt nem tudom s ezért dilemma számomra miként gondol Hunyadi Mátyásra Bogár László mag.prof. úr.

Hová helyezi el? Talán a reneszánszot hozó igazságos Mátyás a szakralitás korának magyarországi lezáró uralkodója?

Amúgy pedig egyes magyar gondolkódók leírása szerint is, a jóval régebbi ősi arany korban, a szakrális ősmágikus korban

Egy volt (egység volt) a tudomány, a vallás és a művészet . Egységben, elválasztatlanul álltak emezek.

Egy az idők kezdetéig vissza kereső-kutató konzervativ ott így nem is találhat külön "művészetet" .hogy arra ránézve azt mondhassa
"No, ime a müvészet!"

"Muflon, emitt döfjük a lándzsát a vékonyába"

Valahol "Ott" ha mondana valami olyat hogy "bassza meg" (hadarás, rap nélkül) akkor (ott) születik is valami hamarosan.

betyár (törölt) 2011.01.03. 17:24:03

@TG69:

Na most ezt komolyan? Hogy todományosan megállapították, hogy direkte pukkasztani akartak? Fenét. Jöttek-mentek útonálltak, stricik voltak, berúgtak mint állat, és - ha olvasod Villont - tudhatod, hogy rettegtek a gyehenna tüzétől (lásd Bosch képeit). Vagyis nem is fordult meg a fejükben, hogy bűnt követnek el.

TH 2011.01.03. 17:31:48

@Google: mi van akkor, ha valaki elolvassa, nem ért vele egyet, és ezt le is írja? Van ezzel bármilyen probléma? Nem kötelező olvasni, de lehet, nem kötelező kommentelni, de lehet. Ilyen az élet.

Alfőmérnök 2011.01.03. 17:36:18

@betyár: Azért az is nyilvánvaló (védhetetlen) baromság, hogy a megbotránkoztatás nem volt művészi eszköz/cél az avantgarde előtt.
Persze kérdéses, hogy van-e értelem a párhuzamnak, mert (mai értelemben vett) nyilvánosság Rabelais, Villon, stb korában még nem létezett.

TH 2011.01.03. 17:40:11

@Bell & Sebastian:
"Valaminek a megengedését sem árt alátámasztani, különösen akkor, ha úgy nagy általánosságban felettébb káros.
Például a Heti hetes vagy egy hétköznapi RTL -híradó."

Hmm, nem is butaság, sőt elgondolkodtató...esetleg érdemes lenne bevezetni, hogy a hatóság engedély legyen kötelező bármilyen médiában szereplő anyag számára. Vagyis először a műsort megnézi a hatóság megfelelő embere, és csak a jóváhagyása esetén mehetne adásba/újságba/internetre stb.
Na, milyen ötlet? Így megoldható, hogy minden műsor megengedése "alá legyen támasztva".

panelburzsuj 2011.01.03. 17:47:12

@aristo:

"A helyzet azonban ma, merőben más. Ma mindezen ízetlenségek akkor is láthatóak, hallhatóak, ha nem akarjuk - és ez az, ami elfogadhatatlan."

A vágánsokat csak az látta, hallotta, aki kifejezetten kívánta őket látni, hallani?

tewton 2011.01.03. 18:02:39

@Alfőmérnök:
csak nem aristót kritizálja ezzel? :)
mikre nincs ideje magának! irigylem!

én csak belenézek ezekbe a kommentekbe, és nagyon jól mulatok. aristo trágárság nélkül botránkoztatta meg a megbotránkozhatatlanul toleráncsokat. nyárspolgárként pukkanó liberálist látni mindig vidám látvány, pláne ilyen nagy tömegben :)))))

(és persze, biztos lehet hibát találni aristo szövegében ... de a szöveg hatása annyira szórakoztató, hogy nem is érdemes azzal foglalkozni. szerintem.)

Google 2011.01.03. 18:03:19

@TH:

Nagyon jól teszi; olvassa és méltassa csak tovább, aki akarja. Csak azt ne akarja megmondani, mit írjon a cikkíró. Mert az ugye, nem szép dolog.

ÁrPi 2011.01.03. 18:03:56

@panelburzsuj:

Belátható, hogy a vágánsok olyan trágár dalait a tételezés szerint a legtöbbnyire kisebb nagyobb kocsmák adekvátan töltelék közönsége látta hallhatta.

Passato Prossimo 2011.01.03. 18:07:56

Nem értem miért kell a néger(sic!) rap zenét elővenni.

Minek addig elmenni?

A 80-as évek magyar punk zenekarai legalább olyan szépen nyomták trágárkodva, nem egyszer vették szájukra a nemzet nagyjait.
Egész fiatalságomban üvöltöttem az Anyátok! (aki nem ismeri őket üsse be a gugliba)és a CPG trágár nótáit 18 alatt, aztán mégis tudok figyelni hogy a gyerekek előtt ne csúszon ki több minden a számon a szükségesnél és ildomosnál.

Jobban járt volna a szerző is ha ha úgy tesz mint a derék németek, iszik egy sört oszt röhög egy jót.

Szerintem.

A NMHH ice-t vizsgálata pont azokat a helyes célokat hátráltatja mint például a kiskorúak védelme.

Ráadásul aláfeküdni az ortt-nél is notóriusan feljelentgető "szektának" több mint hülyeség.

Mifelénk "ipari melléktermékre" tartalmas, igényes, szórakoztató, művészivel szokás visszavágni.

Addig is itt egy klasszikus azoknak akik szeretnek lazítani.

www.youtube.com/watch?v=QOjrQolpxpc

HIP-HOP 4EVER!

Sztyepan Asztahov 2011.01.03. 18:08:10

Ne haragudjon Aristo, bocsánat a hülyézésért, de én úgy látom, hogy Ön mellébeszél. Nem én vagyok az első, aki ezt megállapítja. Elhiszem, hogy Ön sokat olvasott és művelt, viszonylag nagy lexikális tudása van, de mint egy félművelt, Ön is megpróbálja ráhúzni és olyan dolgokra alkalmazni amihez semmi köze. Hosszú írásokat ír, amikből az utolsó bekezdést érdemes elolvasni, hogy miért hozta fel az adott témát.

Mert azt értse meg, kérem szépen, hogy itt nem esztétikai problémáról van szó, egész pontosan, hogy mi a művészet, pedig biztos, hogy az esztétika szakos tanároknak van erről véleménye, nagyszerű tanulmányokat lehet letölteni a gigapediaról, vagy Jstorról, vagy ahonnan akar. Nem barátom. Engem az kérdés hidegen hagy, hogy vajon belefér ilyen vagy olyan kritériumokba az Ice-T zenéje. Itt sokkal inkább gyakorlati politikáról van szó, hogy egyes fideszes embereknek nem tetszik maga a tilos rádió.
Ennyi.

Kérdéseim:
1.) ha maga szerint a rap nem művészet, akkor miért ezen alapon vitatja?
2.) Ön szerint hány kiskorút rontott meg?
3.) kifejtené kérem, hogy a káromkodás, ami egy idős az emberiséggel, miért veszélyes, vagy mi az alapja a tiltásának?

panelburzsuj 2011.01.03. 18:09:32

@ÁrPi:

Ahová kizárólag vágánsok jártak. Iparosok, inasok, parasztok, fuvarosok, "jó diákok" még csak tájára se mentek ezeknek az intézményeknek.

Vajon ma hány vendéglátóipari egységben csalogatják a vendéget Tilos Rádióval?

Bell & Sebastian 2011.01.03. 18:20:09

@TH:
Félre tetszik érteni!
Ha nem vitték volna túlzásba a pofátlan mocskolódást és az amúgy is hülye underclass további züllesztését, most se törvény nem lenne, se a hatásairól nem beszélgetnénk.

Szabadság és szabatosság nem összekeverendő.
Ha nincs önkorlátozás (erkölcs híján), jön a törvény.

Ismerve a magyar igazságszolgáltatást, majd csak meghágják ezt is. Aztán következik a söprés a bíróságokon. Az nagyobb meccs lesz, firkászokból meg úgyis túltermelési válság van, hulljon csak a férgese!

Bell & Sebastian 2011.01.03. 18:27:37

@TH:
Ha lett volna önkorlátozás, nem kellene új törvény.
De erkölcs híján mitől is lett volna?

Ettől sokkal jobban aggaszt a betartatása, a bíróságok (majdani) szabotálása. Nem is baj, gondolom, ott söprögetnek majd legközelebb.

Firkászokból meg úgyis túltermelési válság van. Ha olyan okosak, írják meg könyvben, majd megélnek a piacból.
Amit annyira ajánlgattak másnak, most harapjanak csak bele maguk is.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 18:29:36

Hoppá-hoppá, a server error csak a rendszergazdák bosszúja.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 18:43:57

@Sztyepan:
Szerintem neked az is komoly kihívás, hogy elfogadd, a népirtásnak nincsenek fokozatai.

Nem úgy van az, hogy vannak Adolf elégett áldozatai, utána meg a kommunizmus, majd nemzetmentő gyurcsányferi, utolsónak meg a a liberális vadkapitalisták. Ááá nem, népirtás ez mind, egytől-egyig.

Pici részét azért a média is kivette ebből idáig, nem gondolod?

Uriás 2011.01.03. 18:47:01

@aristo: Ó, te. A tipikusan ostoba, HURRDURR AKI ILYEN AZ ENGEM NEM ÉRDEKEL LOLXD véleményed után én már nem várok tőled érveket, de hadd kérdezzelek már meg, hogy mégis mit tudsz a rapről? Hány előadót ismersz? Tisztában vagy a rap történetével, különböző ágaival, hatásával? Vagy csak hallottál egy 50cent számot a viván, te szerencsétlen? Megsúgom: az a két gengszter-rap szám, amivel életed során találkoztál, rohadtul nem fedi le a rapet. A gengszter-rap a hip-hop egyik igen kicsiny ága. Talán általánosban hallottad, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Jó, a természettudomány gondolom nem a te asztalod, ott nem lehet szakbarbár pszeudointellektüel kultúrsznob gecinek lenni, de talán éppen akkor figyeltél. Sejted, mire akarok utalni? Talán ha valamiről okoskodni akarsz, akkor ismerd meg azt, még ha ez ellentmond a rendkívül konzervatív, felsőbbrendű elveidnek is, oké? Véletlenszerűen mutatok neked egy számot, remélem, meghallgatod annak ellenére, hogy egy koszos, mocskos nigger adja elő (hogy a bőrszín a legfőbb problémád a zenei stílussal kapcsolatban, az ebből a kommentedből is látszik, te korlátolt náci).
www.youtube.com/watch?v=ilQ4fgFVMnk
Dobszóra káromkodik az állatja? Igen? A szöveget például érted? Gondolom nem, ahogy Ice-T-ét sem, bizonyára arról is csak annyit tudsz, hogy Annamari szerint káromkodnak benne, fujj. Azért nézz utána egy lyrics oldalon, hátha megérted.

Alfőmérnök 2011.01.03. 18:49:58

@tewton: Nekem az tetszik, hogy azt általában szándékosan elhallgatják a nyafogók, hogy egy '96-ban szövegezett jogszabály alkalmazásáról van szó, tehát nem az új médiatörvényről - ami ellen eddig az volt a fő kifogás, hogy "gumijogszabály". Most megmutatták, hogy a 96-os is az volt, tehát ebből a szempontból semmi új nincs benne, ami indokloná a hisztit.:)))

Szerintem nyilvánvalóan brahiból csinálták ezt a Tilos-ügyet.
Mondjuk egy olyan rádió esetében, aminek az öndefiníciójában szerepel a törvényekkel-szemben-állás, nem tudom mi meglepő van abban, hogy egy jogszabály alkalmazása során törvénytelenség merül föl. :)
(Btw. a Tilos addig volt valamennyire érdekes, ameddig tényleg törvénytelenül működött. Lehet, hogy jót tenne neki, inspirálóan hatna, ha ismét előállna a régi helyzet, bár nem valószínű, hogy ez meg fog történni.)

plastik02 2011.01.03. 18:54:21

nyilván aki már magában eldöntötte, hogy a rap nem zene, Ice-T nem művész, a káromkodást pedig száműzni kéne a művészetből, azt ez sem fogja meghatni. mindenki másnak egy kis hiphop történelem:

en.wikipedia.org/wiki/Hip_hop

alávaló: www.youtube.com/watch?v=C99iG4HoO1c
(aki a káromkodásokon kívül más angol szavakat is ismer, netán grammatikai ismeretekkel is rendelkezik a nyelvben, annak talán mond valamit a szöveg is)

Hip Hop lyricism has gained a measure of legitimacy in academic and literary circles. Studies of Hip Hop linguistics are now offered at institutions such as the University of Toronto, where poet and author George Eliot Clarke has (in the past) taught the potential power of hip hop music to promote social change.[68] Greg Thomas of the University of Miami offers courses at both the undergraduate and graduate level studying the feminist and assertive nature of Li'l Kim's lyrics.

Some academics, including Ernest Morrell and Jeffery Duncan Andrade compare hip hop to the satirical works of great “cannon” poets of the modern era, who use imagery and mood to directly criticize society. As quoted in their seminal work; "Promoting Academic Literacy with Urban Youth Through Engaging Hip Hop Culture":
“ Hip hop texts are rich in imagery and metaphor and can be used to teach irony, tone, diction, and point of view. Hip hop texts can be analyzed for theme, motif, plot, and character development. Both Grand Master Flash and T.S. Eliot gazed out into their rapidly deteriorating societies and saw a "wasteland." Both poets were essentially apocalyptic in nature as they witnessed death, disease, and decay.”

Bell & Sebastian 2011.01.03. 18:57:38

@Uriás:
Mi lenne, ha megosztanád más halandókkal is fenomenális zeneelméleti tudásodat?

Ütemes zörejekkel kísért álrögtönzött bökversmondás a szóban forgó stílus. Így megfelel?

betyár (törölt) 2011.01.03. 18:58:48

@Alfőmérnök:

Kérdés, hogy a trágárság eszköz-e vagy cél. És mielőtt vitatnád, hogy ezt aristo írta-e:
" Persze, mint minden teremtett dolog, a káromkodás hatása is kopik, mielőtt elmúlna. Az itt-ott stilárisan elhelyezett durva szavak hatása megszűnik, ha már mindenki így beszél, egyre durvábbnak kell lenni, hogy hatást tegyen. Eljutunk oda, ahol most tartunk: az ordenáréság öncéllá válik."

A nyilvánosság hiánya pedig erősíti ezt az állítást.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 18:59:36

@plastik02:
Még egy egy wiki-akadémiát végzett! XD

Uriás 2011.01.03. 19:00:23

@Bell & Sebastian:
XD BESZÓLTAM AZ INTERNETEKEN MENŐ VAGYOK UGYE XD?

Bell & Sebastian 2011.01.03. 19:02:51

@Uriás:
Ha több is van, feltétlenül. :)

tewton 2011.01.03. 19:04:32

@Alfőmérnök:
egy rádió, amit tilosnak hívnak és nyilvánosan sugároz, az kb. olyan, mint a liberális párt, ami demokratának hívta magát. vagy mint az a rádió, amit hivatalosan is c-nek hívnak, miközben fehér ember nem különböztetheti meg magától a c-típusú embereket. sok ilyen furcsaság van ebben az országban.

betyár (törölt) 2011.01.03. 19:04:41

@Sztyepan:

"de mint egy félművelt, Ön is megpróbálja ráhúzni és olyan dolgokra alkalmazni amihez semmi köze."

csak azt mondja meg, mit és mire?:))

Bell & Sebastian 2011.01.03. 19:04:50

Ahányszor csak trágár vagyok -úgy látom-, mindannyiszor bekapja egy informatikus.

Uriás 2011.01.03. 19:07:53

@Bell & Sebastian: Ó bazmeg, te komolyan ilyen buta vagy? :C Rendkívül gyenge szarkazmusról tanúbizonyságot téve arra próbáltam utalni, hogy te vagy nagyon menő, hogy beszóltál az interneteken, ráadásul XD-t is tudsz használni, gondolom a privi.hu-n tanultad tavaly, amikor anyu bekötötte ezt az interwert. Továbbra is a következő számot ajánlom, te kis bökversmondó, te:
www.youtube.com/watch?v=ilQ4fgFVMnk
Na mindegy, így is eleget égettem magam azzal, hogy troll kommentekre válaszoltam, szóval ha megint megszólalnál, akkor lehetőleg tartalma is legyen. XDDDDD LOLXDIKSZDÉ

tewton 2011.01.03. 19:13:13

@Uriás:
"így is eleget égettem magam azzal, hogy troll kommentekre válaszoltam"

a legjobb komment az utolsó százban, igazi valóságismeretről árulkodik :)

Alfőmérnök 2011.01.03. 19:16:25

@betyár: Ugyan, a középkori vásárokon, karneválokon ugyanolyan durva káromkodások voltak, vagy durvábbak, mint a mai rap-szövegekben. (Ajánlom figyelmedbe M. Bahtyin műveit, pl a Rabelais-monográfiáját.) És azok "nyilvánosak" voltak, csak nem a mai értelemeben, de mindenesetre sok emberhez eljutottak.
Az más kérdés, hogy mi volt a céljuk, erre csak következtetni lehet, mert nem voltak olyan explicit megfogalmazott kiáltványok, mint az avantgarde esetében. De az sem teljesen evidens, hogy a rapnek a megbotránkoztatás a fő/egyetlen célja, lehet, hogy inkább egy szubkultúra önkifejezési módja.

Ettől még a hiszti az hiszti, mivel az államnak evidensen bizonyos mértékig beleszólása van, hogy a nyilvánosságban milyen tartalmak és hogyan jelenhetnek meg.
De hülyeségeket azért ne beszéljünk, legalábbis szerintem nem sok értelme van.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 19:18:25

@Uriás:
Ecsém, ebben van zene, mama, kisöcsi, tesó, kórus.
Talán egy ödipuszi, ha jól számolom.

Csak nem erről ugatok, a többi stimmt.
(decensen somolyog)

kackia 2011.01.03. 19:21:47

@Legelő Őse:

"Földünk államainak kormányai gyakorlatilag kétpártrendszernek álcázott egypártrendszerek, melyeknek csupán demagóg szólamai váltakoznak, tetteik azonosak. Kiszolgálják a multinacionális, tömegeket kizsákmányoló finánctőkét. A sakkban tartott média a társadalom atomizált tömegeinek agymosását végzi, az erőszakszervezetek pedig brutális diktatúrával fojtanak el minden radikális forradalmi megmozdulást. Nyilvánvaló az is, hogy a semmiből felbukkanó, majd néhány év múlva a süllyesztőben újra eltűnő politikusok robotként hajtják végre a háttérből irányító, titkos politikai hatalom utasításait. A gazdasági élet eseményeiből (válságok, tőkeeloszlás) látható, hogy e titokzatos oligarchia tagjai a legnagyobb bankok irányítói, a leggazdagabb tőkések, és a multinacionális mamut-vállalatok tulajdonosai közül kerülnek ki. Ezek döntő többsége tekintélyes, szabadkőműves vagy illuminátus zsidó, és biztos lehetünk abban is, hogy irányításuk nem állhatna fenn, ha csoportjukon belül nem uralkodna a legszigorúbb hierarchikus rend. E személyek értelemszerűen nem léphetnek nyilvánosságra mindaddig, míg globális diktatúra felépítésével 100%-osan be nem biztosították világhatalmi státuszuk megdönthetetlenségét, hiszen ez veszélyeztetné terveik sikerét. Ideológiai taktikájuk egyik legalapvetőbb eleme a társadalmak dezinformálása és annak sugallása, hogy az úgynevezett „összeesküvés-elméletek” csupán fantasztikus mesék, ugyanakkor mégiscsak veszélyeztetik a „közrendet”, mivel nácik-rasszisták, és új holokausztot terveznek."

A teljes cikk.

kuruc.info/r/7/71999/

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.03. 19:25:21

Aristo nem önálló értékrendszerrel bíró publicista tehát, hanem vonalhűségi melléktermék, és mint ilyenre, ipari szabványok vonatkozhatnak rá.

tewton 2011.01.03. 19:34:55

@Alfőmérnök:
azért eléggé nyelvvesztésben van ám itt mindenki. a káromkodás egy dolog, a káromlás egy másik, az obszcenitás meg egy harmadik.
közülük a 3. idegen szó, nem is értik nagyon érettségi alatt (fölötte se mindig). csak egyre több ilyen ember beszél róla.

tyto 2011.01.03. 19:36:05

a rap, egy táncos zenei műfaj része, ahol ritmusra szöveget mondanak, majd ismét zene, énekes zene, majd újból szöveges rész.
ugyanilyen van a magyar népzenében is. csujogatásnak hívják. táncolnak és énekelnek, közben ritmikus szövegeket kiabálnak be. ilyeneket: atya fiú szentlélek, én a paptól nem félek, mer a pap is mindig baszna, csak titkolja a mihaszna. és ez egy finomabb. a csujogatás jellemzően trágár. akkor a magyar népzene sem művészet. by aristo.

tewton 2011.01.03. 19:38:34

@Bell & Sebastian:
ha a 2 végén égeti, máris 2!

Bell & Sebastian 2011.01.03. 19:43:44

@tyto:
Megállapíthatjuk, hogy az orosz csasztuska a felsőrendűbb. Amíg az előző kettőhöz szívnak, ehhez csak isznak.

A magyar népköltészet meg tiszta pornográfia. Bemegy a legény az aranykapun, meg ilyenek... A nigger meg maj' baszik körülírni.

tewton 2011.01.03. 19:48:34

@tyto:
butaság, rossz párhuzam.

a hiba ott van, hogy a magyar népzenében a csujogatás csak járulék, sokszor akár improvizálva, mivel a tánczene a lényeg. senki nem azért megy oda, hogy csujogasson, hanem hogy táncoljon, az meg megy csujogatás nélkül is.

akkor most képzeljük el a jófej amerikaiakat, amint elmennek táncolni együtt, hallgatják a zenei alapokat, táncolnak rá, majd hirtelen kiszakad egyikből a ritmusra a rapszöveg. aztán utána megint az alapok, aztán egy másik rapper reppel. és közben táncolnak.

namost ilyet én még nem láttam.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 19:53:29

@tewton:
Az a kép megvan, hogy félmeztelen a csávó, nyakában a kutya lánca, legyezőben papírpénz? Esetleg fegyver a kézben, plusz BMW slusszkulcs.

Ő a magyar rapper, Leunció. Vagy ilyesmi.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 19:58:15

@tyto:
maga sem érti, persze hogy is. a népművészet nem teljesen , nem teljes keresztmetszetében és mélységében művészet. gyökere szakrális, a gyökérhez közel álló ágak a művészet részei, a többi korabeli szemét, divat, lecsöpögő korszellem csillanás, akármi. a népi művészet tehát csak akkor az, ha szakrális gyökerű, képei szakrális képek fedései. ebbe a rejtett pajzanitás is belefér. a gyere maris jólmegbaszlak nem művészet, ugyanolyan tahóság, mint a nigger szószarás. és tisztes népekre nem is igen jellemző csak leginkább a mindig baszhatnék csángókra. :)
és megint más a felsőbb osztályok, és kutyáik, a művészek, művészete.

tewton 2011.01.03. 19:59:16

@Bell & Sebastian:
az ilyenek általában törzsi színeket szoktak viselni, meg törzsi dialektusban beszélnek, sok bekevert magyar szóval, amit nem értek rendesen.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 20:01:18

@tyto:
maga sem érti, persze hogy is. a népművészet nem teljesen , nem teljes keresztmetszetében és mélységében művészet. gyökere szakrális, a gyökérhez közel álló ágak a művészet részei, a többi korabeli szemét, divat, lecsöpögő korszellem csillanás, akármi. a népi művészet tehát csak akkor az, ha szakrális gyökerű, képei szakrális képek fedései. ebbe a rejtett pajzanitás is belefér. a gyere maris jólmegbaszlak nem művészet, ugyanolyan tahóság, mint a nigger szószarás. és tisztes népekre nem is igen jellemző csak leginkább a mindig baszhatnék csángókra. :)
és megint más a felsőbb osztályok, és kutyáik, a művészek, művészete.

tyto 2011.01.03. 20:01:39

@tewton:
a rap az nemcsak szövegből áll. van egy monoton zenei alap, kifejezetten táncos dolog. nem olvasnál kicsit utána, mielőtt igét hirdetsz? éppen abban különbözik a csujogatástól, hogy a rap nem kizárólag trágár tartalommal bírhat. van aminek társadalmi mondanivalója is van. meg más is. szerintem nagyon is hasonlít. egy másik kultúra kicsit más felfogású csujogatásai.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 20:04:24

@tewton:
Mert nem eléggé művelt, az lehet a baj. Mer' fingér' nem adnak luvat a csatkai búcsúba' se', ha nem érti a lúvárit.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 20:06:07

Üzentek, hogy mára több dobásom nincs. :)

poisonborz 2011.01.03. 20:09:35

Na most megvan a hurok hogy az itteni jobboldali linkről mentem a Bede oldalára és onnan vissza ide, de ez a cikk tényleg hétszilvafás faszság, belekezdeni se lehet hány sebből vérzik. WTF, Mandiner.

tewton 2011.01.03. 20:10:25

@Grift:
jajhát. dejszen éppen az a művészet, hogy ugyanazokról a dolgokról éppenséggel tudnánk mi is lepusztult lumpenproli módon beszélni, de mi annál ügyesebbek vagyunk.

persze az is vicces, ahogyan az ideimportált és eleve tájidegen rap-nek kik a magyar képviselői.

tyto 2011.01.03. 20:16:25

@Grift:

el kell hogy keserítselek. nem a csángók a legtrágárabbak.

szerintem a szórakoztató zene művészet. nem mind jó, és nem fog mind fennmaradni. a kis nyávogós menüettek pont olyan cikik voltak, mint egy csak trágár gengszter-rap. majd nem fognak fennmaradni. de a jó rap az fennmarad, ahogy a jó menüett is.

ez a szakrális/gyökér duma......hát tudod...... én is írtam kiállításismertetőt. szóval nem kell. na. még ha volna benne valami érdekes.......napersze biztos van aki kajálja.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.03. 20:17:09

Ja, voltak régen is vagabundok meg trágár nótákat éneklők, vijjonok, részeges diákok, rendes ember elzavarta őket az ablaka alól, rájuk uszította a kutyát, zsandárt, baktert, ami kéznél volt.

Most sem történik más.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 20:19:59

@poisonborz:
A huszárnak öltöztetett Manneken Pis fütyijére egy Censored! -táblát akasztottak.

A méltán világhírű hászid humor!
Hiába, itt már nincs mit tenni, vissza kell vonni a Médiatörvényt, most és azonnal.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.03. 20:24:06

@tyto:
én nem tudom mit hadovált a műkörömmel a szépségért kiállítás megnyitójára, de ha maga kacagni kezd a szakralitás szótól, akkor magával nincs mit beszélni. majd beszél magával az ördög, ha a halál eres faszára húzza, hogy egy rappert idézzek

tewton 2011.01.03. 20:25:35

@tyto:
azér... azér...
a "táncos dolog" meg a konkrét tánczene közt van némi különbség. hogy csak egyetlen összemérhetetlen dolgot szúrjak ki :)

betyár (törölt) 2011.01.03. 20:27:47

@Alfőmérnök:

Menjen már! A vásári komédiás nem mondta azt magáról, hogy művész, és amit csinál, az művészet. Sem expliciten, sem máshogy megfogalmazott kiáltványaik nem voltak: csepűrágóként ebből éltek, ami érdekelte őket, a betevő volt. Vagy, olyanok voltak, mint a szentivánéji álom mesteremberei, azok meg baromira patetikusak akartak lenni, igen messze voltak a trágárságtól.
De emlékeztetőül, a vágánsokról beszéltünk. :))

Tündér_Lala 2011.01.03. 20:29:01

@Bell & Sebastian: Valahol itt van a lényeg, amit - bár tételesen nem olvastam végig - senki nem mondott ki. Ez a Harlem subkultúrája, ahol a drogkereskedők és drogosok adják a primet, a rangsort az határozza meg, hogy ki hány embert vert nyomorékká, ki hány embert ölt és ebből hány volt rendőr. Itt alap a néger rasszizmus, amely a betévedt idegent kifosztja, megveri, megöli.
Nos ezt képviseli ez a zene és ezt majmolják mások. Nemcsak az ocsmány nyelvezete, de a szellemisége visszataszító. Mi közünk van nekünk és fiataljainknak ehhez, miért sztárolják és adják a rádióadók ezeket a zenéket. Aki pedig azt mondja, hogy nem zavarja, hogy a gyereke ilyen mintát követ esetleg, az vagy hazudik vagy beteg ember.

betyár (törölt) 2011.01.03. 20:34:10

@tyto:

na meg olyanokat:

"Itt a tavasz/itt a nyár/szép, aki előttem jár/mer aki előttem jár/még az éjjel vélem hál!"
meg:
"A menyasszony lábaköze akkora, mint Zala megye"

ebben például semmi trágárság.Lássa, így is lehet:)

Manyi Béci 2011.01.03. 20:38:53

Nyöhehe, aristo megmondott!!:)
"Egész popzenei irányzat szól csak erről, a szövegek ijesztő, blőd ürességét és közhelyeit és a zene primitív laposságát a folyamatos káromkodás teszi érdekessé. Már akinek, persze."
Hát, az van, drága aristo, hogy sokkal többen vannak.
Ez a probléma.
És ezek a sokak sérelmezik ezt a tiltás-izét.
Nem tetszik nekik. Mindenféléket mondanak, gondolnak.
Hja, az élet nem méznyalás.
Maga írogathatja ide a szösszeneteit, sajnos ez kevés embert érdekel. ICE-T sokkal többet. Ez valószínűleg így is marad . Milyen igazságtalan az élet!
És igen "nekünk magunknak kell eldönteni, meddig tűrjük és meddig nem" Kellene, ugyebár. Nekünk, magunknak.

Maga szokott káromkodni? Őrület!

Veder1 2011.01.03. 20:39:34

@betyár
Én ezt úgy ismerem, hogy: "A menyasszony fehér bőre, térdig ér a p... szőre."

De úgy látszik nem ugyanabba a fonóba jártunk...

Alfőmérnök 2011.01.03. 20:42:43

@betyár: Nem biztos, hogy a rapperek művésznek tartják magukat, valószínűleg valamelyik igen, valamelyik nem. Lehet, hogy ők is csak csepűrágók, akiket csak a betevő érdekel. Akkor elfogadható, hogy káromkodnak?
De erről a "mi a művészet" témáról talán érdemes lenne lepattanni, mert, bár érdekes téma, de a Tilos-rádió ügyhöz nem nagyon kapcsolódik, az ugyanis a szólásszabadságról szól, nem a művészi szabadságról.

Én azt hittem, hogy nem a vágánsokról beszélünk, hanem arról, hogy a mértéktelen, öncélú káromkodás, az obszcenitás és társaik mennyire a modern kor terméke.
Miben különbözik ez a modern formáitól? Miért elfogadható az egyik és miért nem a másik? Erről szívesen beszélgetek.
Ehhez adtam irodalmat is, tényleg tanulságos könyv:
webshop.animare.hu/francois_rabelais_muveszete_a_kozepkor_es_a_reneszansz_nepi_kulturaja+134676.html

betyár (törölt) 2011.01.03. 20:44:26

@Vödör:
ja. maga valami repperfonóba járt:) lehet, hogy ott gyapotszálat fontak?

betyár (törölt) 2011.01.03. 20:48:14

@Alfőmérnök:
? és akkor most ezt én nyálazzam át? Aztán miről fogunk vitatkozni? Na csak mert akkor jelölje be azokat a részeket, hogy tudjam, mit olvassak, hogy helyesen tudjak egyetérteni.:))

TG69 2011.01.03. 20:49:28

@aristo: Ha jól értelmeztem a posztod arról szól, hogy mivel a trágárság, mint öncél sosem volt a művészetek sajátja, ezért a rap az emiatt már biztosan nem művészet és hogy ezért nem is jár neki a művészet szabadsága stb.

Holott a vágáns költészet az pont erről szólt, trágár volt és célja legfőképp a 'polgárpukkasztás'. És korukban épp annyira örvendett nagy népszerűségnek, mint most a rap zene csak épp nem volt akkor TV, rádió, internet meg ilyenek :). De azért a kifejezett zenei csatornákon kívül nemigen találkozol vele és ott sem mindenütt ez van.

A posztodat támadók, ahogy én kivettem nem a szabályok ellen vannak úgy általában, tehát ellenük nem érv, hogy nincs közösség szabályok nélkül, hanem hogy mért vannak és mért kell alkalmazni hülye szabályokat. A közösségeket nemcsak azok hiánya bomlasztja de a túlzott szabályozás is, mert azok egy részét eleve nem tartják be az emberek (nem életszerűek) és akkor a szabálykerülés lassan elfogadott normává válik. És jól láthatóan mi ebben élünk.

betyár (törölt) 2011.01.03. 20:50:24

@Alfőmérnök:

Most néztem meg. Hát maga mért nem Rabelais-t olvas?

Alfőmérnök 2011.01.03. 20:56:44

@betyár: Olvastam azt is és felettébb szórakoztatónak találtam. Csak sajnálni tudom az ilyen szerencsétlen aristo-kat, akiket nem érint meg az élet derűsebbik oldala.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 20:58:09

@Tündér_Lala:
Rémlik valami Élj keményen, halj korán! -szlogen is.
Van bennem annyi empátia, hogy belássam, nem tud minden fekete-afrikai kosarazni, még Amerikában sem.

Más kitörési pont nem nagyon akad, ha buta a nigger, a munka meg büdös nekije. Ha jól emlékszem, a jointot is csak akkor tette tiltólistára a Kongresszus, amikor már füstölt az egész Mississippi-part tőle, és több volt már a blues-lebuj, mint lakás.

Nem is szóltak nekik, hogy jön a víz, elintézték a szubkultúrát amerikai-módra, hogy ne vonjak hirtelen (ottani) párhuzamokat.

Aki meg nem tud mutogatós-kántálóst költeni, az elmegy felszabadítani valami koszos népséget, ahol utálják a rappet. Majd megszeretik, ha nem akarnak megdögleni.

Kemény csávó harcoljon vagy harapjon fűbe a hazájáért! Pofázni, azt ugye lehet, csak tenni ne kelljen semmit!

betyár (törölt) 2011.01.03. 21:01:36

@Alfőmérnök:
nézze már el neki, hogy nem zöld:)

tyto 2011.01.03. 21:01:44

@Grift:
a népművészetnek van meghatározása. több is. és nincs azon belül különbségtétel. nincs olyan, hogy ami a szakrális gyökerekhez nyúl, az művészet, a többi meg nem. ezt te találtad ki. csak nem jó. így világos?
hogy ki megy a halál faszára, az azt hiszem nem megállapodás kérdése. az csak úgy alakul.

Alfőmérnök 2011.01.03. 21:10:45

@betyár: Nem csak az a baj, hogy a zöld mozgalomról fingja sincs, és úgy alkot ítéletet róla.
Ezt is a kis aristo írta:

"olvastam Martialist, Rabelais, Villont, Janus Pannoniust, tudom továbbá, hogy az ókor óta létezik obszcén irodalom, festészet. Nekem ezek nem tetszenek, bármilyen régen írták, festették is őket."

Ekkora méretes kreténnel én még nem találkoztam, pedig sok balfasszal volt már dolgom.
Lassan abban is kezdek kételkedni, hogy egyáltalán létező személy-e?

Alfőmérnök 2011.01.03. 21:12:31

@betyár: Nem csak az a baj, hogy a zöld mozgalomról fingja sincs, és úgy alkot ítéletet róla.
Ezt is a kis aristo írta:

"olvastam Martialist, Rabelais, Villont, Janus Pannoniust, tudom továbbá, hogy az ókor óta létezik obszcén irodalom, festészet. Nekem ezek nem tetszenek, bármilyen régen írták, festették is őket."

Ekkora méretes kreténnel én még nem találkoztam, pedig sok balfasszal volt már dolgom.
Lassan abban is kezdek kételkedni, hogy egyáltalán létező személy-e?

tewton 2011.01.03. 21:12:51

@TG69:
"Holott a vágáns költészet az pont erről szólt, trágár volt és célja legfőképp a 'polgárpukkasztás'. És korukban épp annyira örvendett nagy népszerűségnek, mint most a rap zene csak épp nem volt akkor TV, rádió, internet meg ilyenek :)"

lol. akkor játsszunk wikipédiásat, csak hogy cáfoljalak.
de.wikipedia.org/wiki/Vagantendichtung

1) amit vágánsnak nevezünk, az _latin_ nyelvű, nem népnyelvű. imádhatták a latinul értő kocsmalátogatók. akik elég kevesen lehettek, az értelmesebbje talált magának munkát.

2) témái: bor, szerelem, játék plusz társadalomkritika (nemesek és klérus ellen). a nemesség és klérus aligha polgárság, ergo nem lehet őket polgárpukkasztani. bor és szerelem nem különösebben tabutéma a korban (bár ez egy hetero kor volt, gyári drogok nélkül). a játék persze olykor tiltva volt.

3) szóval az egész olyan, mintha itt és most egy falka BA-"diplomás" emberke írogatna verseket, jellemzően nem anyanyelvükön, hanem az iskolában tanult nyelveken.

4) a megbotránkoztatás meg eleve limitált lehet. latinul nem olyan egyszerű "megbotránkoztatni", komoly tehetség kell hozzá.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.03. 21:13:53

@Manyi Béci: nocsak, a számosság szempont?
Vigyázzon ezzel az érvecskével, mert a legutóbb a nagyon sokan a Fospumpára szavaztak, az meg olyan tiltós.
Na ebből jöjjön ki.
Nyöhehe.

tewton 2011.01.03. 21:15:03

@Alfőmérnök:
most mi a baj azzal, ha valaki nem szereti az obszcenitást?

tewton 2011.01.03. 21:17:42

@Manyi Béci:
ilyen későn ébredt fel?
és meg se nézte a majmot, amit küldtem?
[szomorú]

Bell & Sebastian 2011.01.03. 21:20:59

Na, lehet hogy én vagyok Aristo?
Alfing eddig csak reám akasztotta a péniszfedő- és gyakrancoitáltanyád -jelzőket. Csak nehogy cifrábbat mondjak! Ha bloggazda fizet. :)

rizla 2011.01.03. 21:22:18

"basszad meg a kurva anyádat, mandinerblog!"

ez jó példa?

Alfőmérnök 2011.01.03. 21:27:39

@tewton: Ha valakit zavar egy 500 vagy akár több, mint ezer éves szövegben az obszcén kifejezések használata, az az én értékrendben szerint egy prűd barom. Persze lehet, hogy az én értékrendemmel van a baj.

Azt el tudom fogadni, hogy BIZONYOS körülmények között, BIZONYOS szituációkban, BIZONYOS kontextusban nem megengedhető, nem illendő obszcenitás, de hogy en bloc az egészet le kéne húzni a WC-n, azt egy kapitális baromságnak tartom. A nyelv részei.

Alfőmérnök 2011.01.03. 21:28:35

@Alfőmérnök: jav. az én értékrendem szerint

TG69 2011.01.03. 21:31:48

@tewton:
1) A vágáns költészet eltér a klasszikus latintól és gyakran használ/kever népies nyelvezetet a versekbe.
2) A 'polgárpukkasztást' azért tettem idézőjelbe, mert ezt nem szó szerint kell érteni, hanem a fenálló rend alappilléreit támadják, csakúgy mint az a polgárpukkasztók ma. Tehát a nemeseket, a papokat és a buta parasztokat.
3) Ez kn így van és a kialakuló városokban a városlakók (kézművesek, iparosok, kereskedők, diáktársak) nagy örömére teszik dolgukat.
4) lsd 1)-et. :)

Tehetetlen Dodó 2011.01.03. 21:33:13

@Alfőmérnök: Szerintem meg fordított arányban.

tewton 2011.01.03. 21:38:55

@Alfőmérnök:
lol. ne legyen előítéletes, szegény aristo nem fejtette ki, stb. stb.

mondjuk obszcenitás és o. közt is van különbség. ami Dzsí Pennóniüsz csinál, az tudhatóan poénnak és imitációnak van csinálva, és szellemes is. mondjuk a téma nem eminensen érdekes, pláne ha az ember potens és a vonatkozó orgánummal rendelkezik (mint ahogyan a pornó se).

ehhez a szinthez képest a rap sokszor kb. a kisegítő iskolai szintnek felel meg, pláne az itthoni. ami társ. kritika van benne, azt intelligensen elmonja a tanksapka vagy akármelyik bluesmókus.

tewton 2011.01.03. 21:53:03

@TG69:
eszerint nem egy wikipédiát nézünk.
1) www.literatura.hu/lexikon/v.htm:

"A legkülönbözőbb tematikájú lírai alkotások nyelvezete mind grammatikailag, mind stilisztikailag különbözik a klasszikus latintól; alkalmanként népnyelvi elemek bukkannak fel benne"

vágáns versek alatt bizony latin nyelvű, esetleg makaróniverses verseket értünk, 12-13. szdból. mondom _latin_ nyelvűt. amiből egy latinul nem értő népfi kb. annyit ért, mint amikor a szlovák beszédből kihallod, hogy "vánkus" (a.m. vánkos).

a stilisztikai meg grammatikai eltérések az egész korabeli latin nyelvhasználatot jellemzik, tehát ez nem jelent semmit.

2) azért a "támadásban" erősen benne van a savanyú a szőlő érzése. gondoljunk pl. a képmese-megrendelés nélkül nélkülöző, nagyon-nagyon okos, státusz nélküli megmondóbloggerek tömegére :) ... akik leszopnák az első kisujjat könyékig, amelyik munkát adna nekik, és zengenék az aktuális munkaadó dicsőségét.

3) ?
4) ??

2011.01.03. 22:00:25

@Bell & Sebastian:

a kicsi kardjára(az igazira) akasztották, nem a fütykösére(arról lecsúszna jelen állapotában). Igazítsd helyre magad kérlek szépen :)

A RAP-hez:
szóval a RAP az kb arról szól, hogy a 70 évek elején Kool Herc nevű DJ új stílust vagyis inkább technikát "csinált". Ez volt a "scratch". A scratch ütemeire frappáns , rövidke rímeket nyomott a mikrofonba. Erre a közönség versekkel, rímekkel válaszolt. Ez így önnmagában azt hiszem egy érdekes, különleges dolog, emberi társadalmakban ez nem egyedülálló. A közönség együtt él az előadással, ahogy mondani szokás :). Csak azt akarom ezzel mondani, hogy ez nem egy ördögtől való dolog ám, és nyugodtan lehet művészetnek is nevezni. Vagyis nyomathatja bárki, ha tudja:):). Az egy másik dolog, hogy a hetvenes években az egyre erősebb öntudatra ébredő fekete közösségeknek(New York) ez lett a legfontosabb kifejező eszköze. (Aztán szépen átért LA-ig, ahol még durvábbak voltak a viszonyok). S ahogy egyre népszerűbb lett, úgy alakultak ki a különböző stílusok, mint a "Gangsta Rap". Amúgy Ice-T sokáig nem lehetett árulni (se) a nagyobb áruházakban. Azóta meg ugyi Ice mester nem egy filmben játszott rendőrt :). Szal sztem egy mai fiatalt egy 20 évvel ezelőtti megbotránkoztató szám kb úgy befolyásol, mint egy mai 40-50-est a Doors. Elmúlt, másról szól. De van, és rétegrádión a helye. Azér van. A káromkodás a stílus része. Sok hűhó semmiért. Maradjunk annyiban, hogy a "RAP" a kultúra része, ami lehet, hogy nem művészet, de ezt mindenki eldöntheti maga. De a káromkodás a RAP-ben, bármily fura, nem volt öncélú, és semmiképp nem a gazdag társadalmak gazdag gyerekeinek zenéje volt,(tehát nem unalomból született, ahogy szerző sugallni próbálja) hanem pont ellenkezőleg(később le is puffogtatták egymást a rapperek, mert ugye nem úri negyedből valók:):). A "szegények", ehh, inkább feketék lázadása amerikában. Valóban, Mo-nak vajmi kevés köze van a raphez(pont a politikai színezete miatt), próbálkoztak ugye itt néhányan, de minek. Nevetséges, hogy egy alig hallgatott rádió(egyáltalán ki tehette a bejelentést :D:D:D:D), egy alig hallgatott manustól lejátszik egy számot, ez legyen belőle. A RAP-nek tehát van történelme(számtalan könyv, stb), oka, rengeteg stílusa, hasonlóan a heavy metalhoz:):) Jimmy Page pedig művész és punktum

Alfőmérnök 2011.01.03. 22:03:49

@tewton: Naná, hogy van, jómagam is úgy kezdtem mondókámat, hogy a rap szerintem nem művészet. Mondom ezt úgy, hogy nincsenek behatóbb ismereteim a rapről, amit hallottam, beleértve azokat, amiket most ide belinkeltek, nem fogtak meg.
De a "szólásszabadság" szempontjából tök irreleváns, hogy művészileg értékes szövegbe van-e beágyazva a káromkodás, obszcenitás, stb., vagy sem.
Az obszenitás mértékét tekintve nem hiszem hogy újat nyújtana a rap, max. tényleg egyszerűségével, primitívségével tűnik ki, de ez az egész mai tömegkultúrára jellemző, hogy gyakorlatilag egy csecsemő szellemi szintjéig süllyesztik.

tewton 2011.01.03. 22:04:22

@Belpo:
"egyáltalán ki tehette a bejelentést :D:D:D:D"
-- egy szerkesztő, vagy a haverja, vagy a rádió menedzsere? :)

2011.01.03. 22:09:56

@tewton:
Dr. Dre menedzsere, hogy madafakáé nem nyomassák őket is? :)

tewton 2011.01.03. 22:10:09

@Belpo:
ez a szobortáblázás mostanában volt? lemaradtam.

egy köztudottan pucér pöcsű szoborra kirakni a censored táblát nem antiszemita provokáció?

TG69 2011.01.03. 22:36:57

@tewton:

1)A főleg latinul az nem azt jelenti, hogy csak latinul :).

3) A megjelő városlakók közt volt népszerű. A lázadó fiatalok közt éppúgy, mint ma a rap.

4) Megoldották:).

Bloodscalp 2011.01.03. 22:47:23

@Belpo: nem tudom hogy ezek most tényleg ennyire hülyék, vagy vki hülyét csinál belőlük

TG69 2011.01.03. 23:06:54

@tewton:
'A vágánsköltészet leghíresebb és legbőségesebb gyűjteménye a Carmina Burana, amely kétszáznál is több latin nyelvű diákéneket tartalmaz, kis részben német és francia változatokkal.'

Ja és még valami. Mivel zenei kisérettel adták elő és gyakran a himnuszok dallamára, tehát ez lehetett a korai rap :).

pamocsnyik 2011.01.03. 23:19:34

@Legelő Őse: hogy jön neked a blues a gettószökevény szarságához? Ugye te is érzed, hogy elég punnyadt lenne, ha azt akarnád sugallni, aristonak a bőrszín miatt nem művészet ez a mocsok....

Abban egyet értek - nem tudom már ki írta - hogy a rap csak forma, s önmagában nem a formával van baj, ha egyáltalán. Lehet abba tartalmat tölteni, s az sikerülhet művészien. Viszont attól, mert valamiben káromkodnak, még nem lesz magától értetődően művészi, csak mert Villon is káromkodott. Nem a káromkodás a lényeg, hanem hogy hogyan használják. Ájsztínél, azoknál a számoknál amiket hallottam tőle, azt gondolom, hogy öncélú, üres, semmitmondó és kommersz. És ne felejtsétek el: nem lett betiltva! Megveheted a CD-t, véresre hallgathatod. 9 után bekapcsolod a rádiót, szintén... Amit én is valóban csak remélni tudok, hogy most a zenetévék jönnek...

_andris 2011.01.03. 23:20:02

A káromkodás, ha jól használják szórakoztató, mint pl. Grift egyik utóbbi beszólásában. Néha a fórumos flame is szórakoztató. Szerintem ez a fenti poszt nem sorolható a művészet kategóriájába. Mindenki harcoljon a betevő popzenéjéért, vagy szakralitásáért nyugodtan. Én Machiavellivel vagyok olyan politikai vitakérdésekben, mint ez itt.

Bell & Sebastian 2011.01.03. 23:24:25

@Belpo:
Bocsi, a tettes által készített képet láttam -kerítésen belül és közelről-, a madzagot csak elképzeltem.

A matyó hímzés és suba elég rémisztő távlatokat nyit a szerencsétlen szobor öltöztetésének történetében.
Kalocsaira pingált kaftán hívebben fejezné ki a nemzet kétszínűségét. Esetleg lendíthetné is a jobbját is, ha gömbcsuklós az ízülete, mint Barbie -nak. (Klaus.)

2011.01.03. 23:33:31

@Bell & Sebastian:
újra figyelmeztetnem kell téged :), nincs bizonyíték arra, hogy a tettes készítette a képe(ke)t, illetve fordítva(vagyis a fotós volt a tettes). Kérlek igazítsd helyre magad :) De a sok turistát látva, amint kattingat, meg filmez, meglehet a tettes :)

indavideo.hu/video/Manneken_Pis_Censored

Bell & Sebastian 2011.01.03. 23:37:57

A ragtime zenei stílus mikor vonszoltatik már végre a guillotine alá?
Ugyanis a menstruáló kurvák azzal múlatták az időt a bárzongoristával. (rongy-idő)

Mivel az -egykori- kibocsájtó és befogadó kultúrkör szinte ugyanaz, beleértve a bluest is. :)

Bell & Sebastian 2011.01.03. 23:43:42

@Belpo:
Balfasz magyar huszár! Jobbján a kard! Ezért nem akart nekem összeállni! Ilyet még nem láttam! Öngól! :)))

_andris 2011.01.03. 23:46:09

Saj nálatos dolog, amit a poszt ír, hogy a káromkodás a polgárpukkasztás eszköze lett a modern művészetben, meg a rapben is (ami nem művészet) ezt nyomják. Vagy így van, vagy nem nem érdekel. De ígyis, úgyis hülyeség ezért egy zugrádiót baszogatni.

_andris 2011.01.03. 23:47:58

Szerintem, hogy táblát akasztottak a szoborra, ez egy művészeti aktus volt :D

Bell & Sebastian 2011.01.03. 23:49:39

@_andris:
Nem ezé van a! Lapozzá vissza egy évet. Megvan?

_andris 2011.01.03. 23:51:09

Itt megnézhető egy konzervatív rap szám. A teáról szól. Professor Elemental, egy angol gentleman előadásában.
www.youtube.com/watch?v=eELH0ivexKA
A valamikori tea-kör tagjainak is tanulságos lehet.

Van egy másik száma is, ez is nagyon konzervatív:
www.youtube.com/watch?v=0iRTB-FTMdk

_andris 2011.01.03. 23:54:32

@Bell & Sebastian: ??? Nincs meg. Hova lapozzak vissza egy évet ? :)

Bell & Sebastian 2011.01.04. 00:06:24

@_andris:
A verbális keresztényüldözésig.

Ezt az angol csókát ismerem, légnyomást kapott Balaklavánál, a könnyűlovasság támadásakor az orosz ágyútűzben. Mellettem esett össze. Kapott egy teát, a süvegcukrot is sokáig nézte. Mink is úgy isszuk, csak nézni szabad, mert fel van kötve a mestergerendára.

Az autentikus káejrópai rapper cseszlovák és cigány. Ha nem is értem, de sejtem, hogy mire gondolnak. Aranyláncra, pénzre, nőre és BMW -re.
Egyszóval: az élet értelmére.

Gipsy.cz - Amen Savore
www.youtube.com/watch?v=cf1fnjdIXJw
(Mér mondja, hogy prosztata? Ha mutatja.)

pamocsnyik 2011.01.04. 00:10:32

@Bell & Sebastian: brüsszeliek varrták a ruhát, honnan tudhatnák... ;o)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.04. 00:19:46

@Bell & Sebastian:

:-D

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.01.04. 00:30:04

@pamocsnyik:
Ide vezetett a felelőtlen demilitalizálás. Ember nincs, aki tudná, általában hol a kard helye.

Mivel a ráció baloldalon tanyázik és az irányítja a jobb kezet, balra kötik a kardot.
Ezt elég nehéz elhinni. Nem is ültek föl ennek a baromságnak.
A Moszados tanácsadó -aki odarakta a táblát- is átsiklott rajta, parittya után náluk rögtön a .22 -est rendszeresítették.

Már nem része a kultúrának ennek ismerete, de Ájsztít azért még ő is ismeri.
(Ki)veretes sorait most idézi éppen, hogy micsoda ziccert hagyott ki a média! :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.04. 00:34:12

@kackia: ezt nem értem miért írtad nekem - valóban gondolod hogy a k info számomra bármiben is hiteles forrás lehet, vagy mi? mer ilyeneket én is tudok kitalálni:
- Egyre több kutató veti fel a lehetőségét annak hogy a világ vezető hatalmainak mindenkori kormányaiban dolgozó politikusok homloklebenyében speciális chipet ültetnek tudtukon kívül. Ezeken a chipeken keresztül juttatnak el egyszerű, ám a kellő időpontban kiváltott hangulati változásokat okozó impulzusokat, melyeken keresztül döntéseiket befolyásolhatják....stb. Egész jól hangzik nem? Nem is lehetetlen. Sőt lehet hogy igaz is..vagy mégsem?
Ne mááár. A nagy baj, hogy mindenki hibás szerintünk, csak mi nem! Ez baj, pedig a saját tetteink segítenének abban hogy továbbléphessünk. Ehelyett persze lehet a fotelben más népcsoportok nyakába varrni a szerencsétlenkedéseinket, de inkább legyünk büszkék a hazánkra, és ne járassuk le a világ előtt magunkat, hogy mi még mindig ott tartunk, ahol a második világháború előtt...ne kéne szerintem!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.04. 00:36:12

@pamocsnyik: nem nekem jött elő a bőrszín, ő maga írta: egy néger... pusztán azt akartam megtudni hogy a bluesról is ez-e a véleménye...ennyi.

2011.01.04. 00:36:50

Rákay Philip szólója :):)

www.youtube.com/watch?v=25WxWE5Le5w

ez az átok internet, hirtelen terjeszteni kezdi a káromkodást :):):) hát, egen, mit lehet tenni :):), jön ez, ha kéred, ha nem, pedig már el lett felejtve :):)

Bell & Sebastian 2011.01.04. 00:43:57

@Legelő Őse:
Azt a chipet majdnem eltaláltad. A Kuruc meg elsődleges hírforrás (oda jár mindenki munícióért), a legtöbb valamirevaló újságíró és politikus -szigorúan álnéven- küldött már be cikket.

De ezt te el sem tudod képzelni, nemhogy elhinni, így aztán kár beléd minden célzott lövés.

Bell & Sebastian 2011.01.04. 00:52:12

@Belpo:
Ha csak még egy Zámbó Jimmy szám lesz az M1 -en, magam fogom kezdeményezni a leváltását, ha ez megnyugtat. :)

2011.01.04. 01:07:26

@Bell & Sebastian:
egyszer megjavulok én:
www.youtube.com/watch?v=OyBwQKqJ6-k

mi a baj a jimivel???????????? :):)

tewton 2011.01.04. 01:08:21

@Belpo:
lófing ez. mondjuk a magyar zenetévék olyanok is voltak, amilyenek. aki életében félóránál tovább tudta nézni őket, azoktól is meg kéne vonni a szavazati jogot.

2011.01.04. 01:12:13

@tewton:
az hát, a káromkodás joga mindenkit megillet :)

tewton 2011.01.04. 01:20:02

@Belpo:
hát semmi baj nincs vele.
jimmi nem volt egy szájhős.
azt mondta, megjavul, meg is javult. igaz, hogy berettával, de megjavult.

tewton 2011.01.04. 01:21:03

kurva anyád internálerroros geci köcsög geci blogmotor!!!!

tewton 2011.01.04. 01:34:07

némá,
a sajtószabadságért tüntető népszava egy meztelen emberrel a címlapon jött ki.

a meztelen férfijnak olyan üres a lába köze, mint egy nőnek. ezek tiltakoznak a cenzúra ellen?

comment.blog.hu/2011/01/03/ures_cimlappal_tiltakozik_a_nepszabadsag_es_a_nepszava

2011.01.04. 02:02:55

"Hisszük, hogy a sajtószabadság olyan érték, amelyet minden józan értékrendű politikus és közszereplő alapvetőnek tart, és elfogadhatatlannak tartja a visszatérést a végrehajtó hatalom által közvetlenül irányított sajtó korába." hihi

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=16247

2011.01.04. 02:06:21

"Kéréssel fordulunk ezért a magyar és a nemzetközi sajtó képviselőihez, hogy a fenti - nézetünk szerint demokráciában elfogadhatatlan - törekvések ellen emelje fel a szavát.
Meggyőződésünk, hogy Medgyessy magatartása az Európai Unió bármely országában a kormányfő lemondását vonná maga után. Nálunk, mint tudjuk, még a titkosszolgálati múlt sem elegendő erre." hihihi

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=16247

Bell & Sebastian 2011.01.04. 02:07:01

@tewton:
Grift ismeri a hátracsapás technikáját, de tartok tőle, az átlagos 16 centivel ez a terpesztés lehetetlen.
Filmgyári cellux lehet, talán. Vagy töketlenség.

Bell & Sebastian 2011.01.04. 02:09:15

A büdös kommunistákon bezzeg nem akad ki a szerver!
(csak teszt volt)

tewton 2011.01.04. 02:51:08

@Belpo:
"A Magyar Hírlap hétfőn közölte Bayer Zsolt hosszú írását a veszprémi kézilabdásokat ért gyilkos támadásról "Betelt a pohár" címmel.

Másnap a kormányszóvivő közleményben tudatta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kéri valamennyi állami intézményt és állami tulajdonú vállalatot, hogy szüntesse meg a lap előfizetését. Az illetékes vagyonkezelő szervezeten keresztül a kormányfő arra utasítja az érintett állami vállalatokat, hogy szüntessék be a fizetett hirdetések és a reklámok megjelentetését a Magyar Hírlapban."

tewton 2011.01.04. 02:58:11

vagy még szebb:
hirszerzo.hu/belfold/97620_bojkottalhatjae_a_kormany_a_magyar_hirlapot

"
A miniszterelnök elolvasta a cikket, majd a kormányszóvivő útján azt kérte, hogy az állami tulajdonú vállalatok, az állami intézmények mondják le előfizetéseiket, és ne hirdessenek, reklámozzanak a Magyar Hírlapban. Budai Bernadett közleménye szerint ezenkívül Gyurcsány "arra utasítja Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy készítse elő a megfelelő sajtóetikai vagy jogi eljárást az írással kapcsolatban.""

és az echte liberális, piacpárti érv:

"Nem gondolom, hogy ezzel sérülne az egyenlő bánásmód elve: az államnak joga van kifejeznie azt, hogy hirdetésekkel, előfizetésekkel nem támogat egy olyan napilapot, amelynek értékrendejével nem ért egyet" - nyilatkozta lapunknak Polyák Gábor. A médiaszakértő, egyetemi oktató nem tartja kizártnak, hogy az állam túlreagált ezzel a lépéssel, és így az indokoltnál nagyobb publicitáshoz segíthette az ominózus cikk szerzőjét, de hangsúlyozta: ez nem cenzúra, senki nem követelte az MH betiltását, semmi sem tiltja, hogy a kormányfő erkölcsi okokra hivatkozva így reagáljon. "A Magyar Hírlap bevállalt egy olyan írást, aminek ez lehet a kockázata".

szó sincs itt a szólásszabadság korlátozásáról. a tilos bevállalt egy számot, aminek adott volt a kockázata. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.04. 05:46:33

@szamárfül/pável:

Tudom, hogy reggel nem olvas verset, de hátha van, aki igen és maga helyett is megérti, maga helyett is gondolkozik (ha már maga, valami rejtélyes oknál fogva nem hajlandó):

"- József Attila -

(ÕS PATKÁNY TERJESZT KÓRT...)

Õs patkány terjeszt kórt miköztünk,
a meg nem gondolt gondolat,
belezabál, amit kifõztünk,
s emberbõl emberbe szalad.
Miatta nem tudja a részeg,
ha kedvét pezsgõbe öli,
hogy iszonyodó kis szegények
üres levesét hörpöli.

S mert a nemzetekbõl a szellem
nem facsar nedves jogokat,
hát uj gyalázat egymás ellen
serkenti föl a fajokat.
Az elnyomás csapatban károg,
élõ szívre mint dögre száll -
s a földgolyón nyomor szivárog,
mint hülyék orcáján a nyál.

Lógatják szárnyuk az ínségnek
gombostûjére szúrt nyarak.
Bemásszák lelkünket a gépek,
mint aluvót a bogarak.
Belsõnk odvába bútt a hálás
hûség, a könny lángba pereg -
ûzi egymást a bosszuállás
vágya s a lelkiismeret.

S mint a sakál, mely csillagoknak
fordul kihányni hangjait,
egünkre, hol kinok ragyognak,
a költõ hasztalan vonit...
Óh csillagok, ti. Rozsdás, durva
vastõrökül köröskörül
hányszor lelkembe vagytok szurva -
(itt csak meghalni sikerül.)

S mégis bizom. Könnyezve intlek,
szép jövõnk, ne légy ily sivár!...
Bizom, hisz mint elõdeinket,
karóba nem húznak ma már.
Majd a szabadság békessége
is eljön, finomúl a kín -
s minket is elfelednek végre
lugasok csendes árnyain.

1937. január"

ü
bbjnick

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2011.01.04. 05:52:02

@bbjnick: Micsoda hajnali órán sikerült felserkenni:)

porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2011.01.04. 06:09:07

Meglepő és jó ezeket a sorokat olvasni a sok egysíkú, magát állati jópofának gondoló írás után, ahol ugyanazt az unalmas sablont fújják a cenzúráról meg a Ice-T-ről, a NAGY művészről. Ezek szerint a blogom nincs egyedül a hülyeség elleni küzdelemben...

Magon_ 2011.01.04. 08:43:41

@tewton: Akire te gondolsz, az a hülye, nem a liberális. (Várom a rendkívül szellemes kommentárokat erre, ha ha ha.) Attól, hogy valaki liberális, még lehet véleménye, amit megpróbálhat megvédeni, ha sikerül neki.

Egyébként nem gondolnám, hogy itt akárki megpukkadt volna attól, hogy 'hát de a rap-et nem tekintik itt művészetnek', inkább az verte ki a biztosítékot, hogy magabiztos, XXL-es arccal ír bejegyzést valaki olyan témáról, olyan (elvileg komoly) orgánumban, mint a mandiner, amiről bevallottan halvány fogalma sincs. Ez ugyanis sima arrogancia, ráadásul az ostoba fajtából. Én péel még az animálpornóról sem mernék rendes blogbejegyzést írni, hogy az milyen mocsokundormány, anélkül, hogy utánanéznék, maximum egy kommentben vallhatom be, hogy látatlanban engem ez a műfaj taszít. És még arra is jó eséllyel megkapom, hogy 'Dehát nem is láttad a XY-t' és ez jól is van így.

Amatőr 2011.01.04. 10:34:41

@mithrandir: A végétől kezdem, hogy tisztázzuk a perspektívát: számomra az egész magyar politikai kar oldaltól, vallási meggyőződéstől, pozíciótól, nemtől és egyáltalán minden szempontból hiteltelen. Ezekre az emberekre az üres pénztárcámat sem bíznám, nemhogy egy ország vezetését. Döntő többségük arra is képtelen, hogy a náluk értelmesebbek által megfogalmazott és papírra vetett gondolatokat a Parlamentben felolvassák! Tehát Magyar Bálint és Szalai Annamária számomra ugyanaz a selejt.

1.Nincs is szükség rá. Mindentől nem védheted meg az utódod és ez így jó. Képzeld el, mivé lenne, ha burában nevelnéd? Igaz, hogy a gyermeknevelés nem egyszerű, jól-rosszul felnőttünk mi is és a tapasztalatainkat átadjuk a gyermekeinknek. De, hogy a máról beszéljünk; köszönöm, de nem tartok igényt Sz. A. és bizottsága segítségére, sőt, irritál a tolakodása! És ha már a nevelésnél tartunk: az állam és benne a politika avval foglalkozzon, amire hivatott, hogy például minden tanyasi iskolában legyen folyóvíz és WC ( M.B.-nak pedig tolják fel a digitális tábláit...) és legyen elegendő, megfizetett pedagógus a maximum 20 fős osztályokban, legyen végre ÉRTELMES és HASZNOS tananyag, ami a felhasználható tudást eredményezi,stb. Tehát munkálkodjon az állam a makró problémák között, a kis gondokkal elbánok magam is.

2.Mindannyiunkat manipulálnak, látensen vagy nyilvánvalóan, egyre megy. Tudomásul veszem, mert nem tudok védekezni ellene, de legalább megpróbálom. Néha. Ha van alkalom rá.

(Bónusz) a központi észosztás beteges! Különösen esztétikai kérdésben! (bocsánat; de pláne akkor, ha az illető pont az esztétikumot nélkülözi véleményem szerint!)
Lehet, hogy az anarchistáknak sok mindenben igazuk van? Javaslom, tanulmányozd Orwell 84 című regényét! (nekem nem tetszett, illetve nem okozott örömöt, de sajnos a vázolt jövő...)

Amatőr 2011.01.04. 11:00:09

@aristo: Hááát...? Tehát a káromkodva doboló néger az ipari (talán helyesebben piaci?) terméket állít elő, míg a gyártósorról WC csészét levevő és azt szignáló "művész" művészeti alkotást hoz létre? Lelked rajta!

pamocsnyik 2011.01.04. 11:34:04

@tewton: appám! mekkora ganxta vagy teeee! Miccsoda reeeeepppp! Ekkora művésztet! :oDDDD Biztos sanyarú gyerekkorod vót a nyóckerben... :oDDD

EmBertalan 2011.01.04. 14:30:55

Helyesen György Péter-i. Nem györgypéteri.

betyár (törölt) 2011.01.04. 19:26:16

@EmBertalan:
Itt jelzőként használt, tehát helyes. Tudja, olyan ez, mint amikor egy bizánci császár, aki bíborban született, azt a nevet kapja, hogy Bíborbanszületett, így egyben. Na ha ebből melléknevet csinál, akkor viszont kisbetű és mindenegyben.

EmBertalan 2011.01.04. 19:59:55

@betyár: Igaz ez, ha egy tagból álló személynevekből csinál melléknevet, pl. petőfis. "De ha a személynév két vagy több elemből áll, akkor megtartjuk az eredeti nagy kezdőbetűket, s a név utolsó tagjához kötőjellel kapcsoljuk a képzőt: Széchenyi István-i (elképzelések), Eötvös József-i (iskolareform), Csokonai Vitéz Mihály-os (verselés) stb." A magyar helyesírás szabályai, 164.

betyár (törölt) 2011.01.04. 20:20:24

@EmBertalan:

Aszta, hogy vitázik:) No akkor keressen rá Bíborbanszületett Konstantin nevére. De a szabályzatában is (11. kiadás, ha kérhetem) nyugodtan keresse meg.

Alfőmérnök 2011.01.04. 20:24:39

@betyár: Csak nem az helyes, hogy bíborbanszületettkonstantini?

EmBertalan 2011.01.04. 20:49:40

@betyár: Én nem tudom, hogy maga miért a Konstantinjáról vakerál, amikor itt az a kérdés, hogy hogyan írjuk az -i képzős személyneveket. Erről pedig a szabályzat egyértelműen nyilatkozik, kérem, ennek semmi köze a Bíborbanszületetthez. Az annak a tipikus esete, hogy többtagú melléknévből hogyan kreálunk tulajdonnevet, jelen esetben ennek a fordítottjáról van szó.

betyár (törölt) 2011.01.04. 20:50:38

@Alfőmérnök:

maga meg mit szól bele mindenbe?:))

betyár (törölt) 2011.01.04. 20:56:01

@EmBertalan:

Nézze, ha akarja, fejből felmondom magának a szabályzatot, bár a sorszámokban elakadnék. A nyelv egy folyamatosan változó, képlékeny közeg. Már mért ne lehetne benne a Bíborbanszületett analógiájára a György Péterre jellemző dolog melléknevesülése. Aristo új szót alkotott: györgypéteri, sőt györgypéteribb:))

Nyilván örül a szerző, hogy ezt a fogást találta csak.

Alfőmérnök 2011.01.04. 20:58:01

@betyár: Tiszteletre méltó az igyekezete, hogy megpróbálta megvédeni aristoját, ha már saját magától képtelen erre. Legalábbis nekem úgy tűnik, hogy az őt ért - jogos vagy jogtalan - rámadásokra eddig érdemben ennyit tudott kinyögni:

"Micsoda hajnali órán sikerült felserkenni:) "
Itt: @aristo:

Szal színvonal az van. :)

betyár (törölt) 2011.01.04. 20:59:07

@EmBertalan:

tanulságos, ha egy ilyen vita után, amely részben a gondolat és ezzel együtt a nyelv elsekélyesedéséről szól, ez szúrja a szemét.

EmBertalan 2011.01.04. 21:00:01

@betyár: Hát én mostmár nem tudok mást gondolni magáról, mint hogy trollkodik velem, biztos nem ilyen hülye. Kérem, olvassa el azt a bizonyos 164-es bekezdést, és ha még mindig úgy érzi, hogy nincs nagyobb relevanciája, mint a Bíborbanszületettnek, akkor feladom.

És látom, új vizekre akarja terelni a témát, de erre már szándékosan nem válaszolnék.

betyár (törölt) 2011.01.04. 21:03:15

@Alfőmérnök:

Az meg sem fordult a fejében, hogy ez pusztán egy gesztus @bbjnick-nak? Tudja, mint a szmájli pl.:))

betyár (törölt) 2011.01.04. 21:07:55

@EmBertalan:

Pontosan tudom, mi van benne. Próbáljon meg elszakadni tőle. Tudom, vakmerő elhatározásnak tűnik, de csak az első lépés nehéz. Esetleg egy kis szédülést is érezhet, de aztán végtelen tér nyílik maga előtt és rácsodálkozik: Jé, a nyelv csak eszköz bizonyos dolgok kifejezésére. És úgy funkcionál, mint a dugóhúzó, amiről tudjuk, hogy kimondottan dugóhúzásra való, ezt már le is írták róla, de nézd csak, milyen pompásan ki lehet vele húzni a beszorult tiplit a falból! Szédítő dolog ám!:)))

Alfőmérnök 2011.01.04. 21:14:56

@betyár: Ja, csak amit neki címeztek arra meg nem reagált. Az a típusú csávó, aki csak sugározza az adást, de nem veszi.

Ezt a baromságot a helyesírással meg hagyja abba, mert gáz. Nemrég még viccesnek találta ezt:
"szájba kúrlak, te előírós geci,
mi az, hogy helyesírás, te geci,"

Msot ezt ezt preferálja. De szép dolog a szerelem, elismerem. :)

betyár (törölt) 2011.01.04. 21:22:22

@betyár:

tudja itt nem arról van szó, hogy ismerem-e a helyesírás szabályait, ismerem. a kérdés, hogy monolitikusnak tarjuk-e a nyelvet vagy sem. De hát maguk nyilván Ady helyesírását is kijavítanák: mit írkál annyi nagybetűt! Igazán tudhatná vagy megnézhetné a szabályzatban, hogy mikor lehet használni. No. ne bosszantson fel.

Alfőmérnök 2011.01.04. 21:26:56

@betyár: Tudja nem az a baj, hogy valaki véletlenül vét egy helyesírási hibát (velem is gyakran megtörténik), hanem hogy ha felhívják rá a figyelmét, akkor nem kijavítja, hanem vagy kussol, vagy elkezd magyarázkodni, vagy elméleteket gyárt hozzá.
És ez nem csak a helyesírási hibákra vonatkozik.

Alfőmérnök 2011.01.04. 22:37:49

@betyár: Egyébként amit itt ír, az védhető, de kb. ugyanaz, amit Nádasdy szokott mondani. Azaz konzervatív szempontból egy buziliberális nyelvfelfogás.

betyár (törölt) 2011.01.04. 23:32:04

@Alfőmérnök:

ebben az esetben a mérték a meghatározó.

Alfőmérnök 2011.01.04. 23:40:37

@betyár: Gondolod, hogy nem figyelmetlenségből írta így, hanem szándékos "nyelvújításként"? Lópikulát.
Egyébként már korábban is felhívták a figyelmét a hibára, de mintha meg se hallotta volna. Mikor egyszer szóltam neked, hogy valamit hibásan nem egybe írtál egy posztban, ha jól emlékszem, kijavítottad. Ez a helyes hozzállás.
Aristo hibáját miért véded, mint egy anyatigris? Nagyfiú már ő, meg tudja védeni magát...
....vagy mégse? :-O

sapuh 2011.01.04. 23:59:53

@anyu: Na, azért hallottam én egyet-mást Ákos egyik gimis osztálytársától az énekes úr szerető szüleiről. De persze a pihe-puha családi fészek jobban mutat egy Helyi Téma-interjúban.

tewton 2011.01.05. 00:01:00

Morális dilemma előtt a magyar lumpenproli-rapper

pityinger "megyünk lopni" dopeman, a megélhetési bűnözés reklámarca vajon mit tesz olyankor, amikor a saját rokonai válnak a nemlétező-bűnözés áldozatává?

1) "Felnőttem a gettóba,
A mamám nekem azt mondta
Inkább fiam te vedd el
Minthogy tőled vegyék el
És tudom lopni nem szép dolog
De dolgozni azt nem fogok
Mindig jönnek az ötletek
Hogy hogyan szedjem el a pénzedeet
Ilyen az életem (ilyen az életem)
Tele a két zsebem (tele a két zsebem)
(és senki nem szól ránk)"

2) "Brutálisan megkínozták Dopeman nagyszüleit
... A rappertől megtudtuk, hogy néhány nappal ezelőtt betörtek nagyszüleihez, bántalmazták és kirabolták őket. ... ismeretlen tettesek bementek a budapesti otthonukba, majd a 86 éves asszonyt félrelökték, kitépték a füléből a fülbevalót, majd Dopeman 90 éves nagypapáját kezdték kínozni. Cigarettacsikket nyomtak el a testén, késsel megvágták, sőt fegyvert tartottak a fejéhez. A híresség szerint az egész lakás csupa vér volt, amikor megtalálták a rokonait"

kuruc.info/r/2/72030/

ki a fasza gyerek? dopeman, te tudod!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 06:16:35

@EmBertalan: @betyár: @Alfőmérnök:

A nyelv olyan, mint a zene:-) A jó zenész, aki megtanulta és tudja (is) helyesen alkalmazni a szabályokat, aki (át)látja a zene szövetét (struktúráját), érzi a lüktetését, képes vele együtt lélegezni, az, ha (kitágítandó a kifejezés lehetőségeit) kreatívan nyúl a szabályokhoz, akkor sem hibázik:-)

A György Péter-i nem (egészen) ugyanazt jelenti, mint a györgypéteri, tehát ilyetén alkalmazása szerintem indokolt (és helyes):-)

És: @Alfőmérnök:

"Csak nem az helyes, hogy bíborbanszületettkonstantini?" --- kérdezed @betyár:-tól.

Én el tudok képzelni olyan nyelvi környezetet/szituációt, amiben én így érezném helyesnek (és így is alkalmaznám):-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 06:23:30

@tewton:

"ki a fasza gyerek? dopeman, te tudod!" --- írja.

A Valóság beköszön!#:-|

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 09:58:55

@bbjnick: "A György Péter-i nem (egészen) ugyanazt jelenti, mint a györgypéteri, tehát ilyetén alkalmazása szerintem indokolt (és helyes):-)"

Mi a különbség a kettő jelentése között?

De vigyázz ezzel a "szabályok kreatív alkalmazásával", mert ezzel kiereszted a szellemet a palackból, elindítod a liberális hógolyót, észre se veszed, és egyszer azon kapod magad, hogy a gangszta rap nyelvezetét fogod helyeselni. :D

Btw betyár asszonyság is először egy szabályt próbált ráhúzni, aztán mikor rájött, hogy az mégsem stimmel, akkor jött elő ezzel a "hát mégse olyan fontosak a szabályok"-dumával. :)

tewton 2011.01.05. 10:48:16

@Alfőmérnök:
mi a különbség, mi, mi?

nehogymár ennyi mandiner-olvasás után ne érezze, mi a különbség pl. a "független értelmiségi" meg a "függetlenértelmiségi" (> "függetlenértelmisi") közt :)

persze ha posztban lát ilyet az ember, nem egy ilyen igénytelen kommentben (mint pl. ez), az azért nem menő.

Alfőmérnök 2011.01.05. 11:00:38

@tewton: Az egyik személynév, a másik meg eleve egy jelzős szerkezet. Mindegy. Irodalmi szövegben elmenne, mint stiláris eszköz. Persze ahhoz az kell, hogy a szöveg más részeiben is legyenek eltérések a szabályoktól (lásd erre az avantgarde, mindenrosszforrása métely orosz formalista iskola elméletét a költői nyelvről).
Hogy ne menjünk messzire: az, hogy Grift minden mondatát kisbetűvel kezdi, nyilvánvalóan szándékos stiláris elem, és ez onnan tudható, hogy minden mondat kisbetűvel kezdődik, nem esetlegesen az egyik igen, a másik nem. Stb.

betyár (törölt) 2011.01.05. 11:59:26

@Alfőmérnök:

Ne ragadja már annyira el a hevület:). Én bizony semmiféle szabályt nem akartam ráhúzni. Azok maguk voltak:)) Mosolyogjon már.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 12:07:21

@Alfőmérnök: @tewton:

1) Mondom én, hogy az ízlés "adottság":-D [............................/.]

2) Ha egy jelzős szerkezetet egybeírok és kisbetűvel kezdek, akkor fogalmat alkotok belőle. Ha ugyanezt egy személynévvel teszem, nem ugyanazt teszem-e? ("Apu, rajzolj nekem philcollinsot!"):-)

3) A fórumok, blogok, egyéb világhálós "molyoldák" és "dühöngők" (szerintem) annyira sokrétű és kaotikus gondolati-nyelvi közeget képeznek, hogy ezekben szerintem (nyelvileg is) minden "megengedett" --- ha nem tudok vagy nem akarok valamilyen megközelítéssel/hozzáállással/attitűddel azonosulni, akkor nem olvasom (vagy jól megkommentolom:-D). Ha egy hivatalos kiadványban olvasok egy szöveget (akár a Világhálón is), az teljesen más elbíráslás alá esik számomra, mint egy blog vagy fórum.

4) Ha már eszembe jutott, nem tartom magamban: emlékezzetek csak/emlékezzenek csak Móricz hogyan él a nyelvvel, ha egy népnyelvi fordulatot vagy jelenséget próbál ábrázolni! Miért ne tehetne kísérletet erre más is? :-)

5) @Alfőmérnök:! A libsi hólabdától csak a kamaszokat és a konzumidiótákat kell félteni; mi, ugye, nagyonművelt emberek, akik be vagyunk kultúrával ojtva, mi mentek vagyunk az efféle veszélyektől:-D
[............................/.]

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:07:36

@betyár: "Én bizony semmiféle szabályt nem akartam ráhúzni."

v.ö.

"Itt jelzőként használt, tehát helyes. Tudja, olyan ez, mint amikor egy bizánci császár, aki bíborban született, azt a nevet kapja, hogy Bíborbanszületett, így egyben. Na ha ebből melléknevet csinál, akkor viszont kisbetű és mindenegyben."
forrás: betyár 2011.01.04. 19:26:16

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:14:10

@betyár: "Én bizony semmiféle szabályt nem akartam ráhúzni."

v.ö.

"Itt jelzőként használt, tehát helyes. Tudja, olyan ez, mint amikor egy bizánci császár, aki bíborban született, azt a nevet kapja, hogy Bíborbanszületett, így egyben. Na ha ebből melléknevet csinál, akkor viszont kisbetű és mindenegyben."
forrás: betyár 2011.01.04. 19:26:16

tewton 2011.01.05. 12:15:44

@bbjnick: :)
@Alfőmérnök: ember! ne ragadjon le már ennél... inkább moralizáljunk egyet dopeman esete kapcsán :)

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:21:48

@betyár: "Én bizony semmiféle szabályt nem akartam ráhúzni."

v.ö.

"Itt jelzőként használt, tehát helyes. Tudja, olyan ez, mint amikor egy bizánci császár, aki bíborban született, azt a nevet kapja, hogy Bíborbanszületett, így egyben. Na ha ebből melléknevet csinál, akkor viszont kisbetű és mindenegyben."
forrás: betyár 2011.01.04. 19:26:16

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:22:43

Elnézést kérek, valahányszor frissítem az oldalt, elküldi a kommentet.

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:23:27

@bbjnick: "2) Ha egy jelzős szerkezetet egybeírok és kisbetűvel kezdek, akkor fogalmat alkotok belőle. Ha ugyanezt egy személynévvel teszem, nem ugyanazt teszem-e? ("Apu, rajzolj nekem philcollinsot!"):-)"

Nem hiszem. Mi értelme van előbb egy személynévből fogalmat alkotni, aztán jelzőt?
Nem egyszerűbb mindjárt jelzővé alakítani? .)

Lehet itten magyarázkodni, de az a helyzet, hogy a györgypéteri, philcollinsos típushibák, éreccségin tuti pontlevonás jár értük, de szemináriumi dolgozatban is aláhúzzák.

3) -- ez igaz, de ha megnézed aristo cikkeinek tartalmát, akkor valószínűsítheted, hogy ő nem azt a "laza" nyelvet akarja írni-beszélni, ami a világhálón szerintem is megengedett (én is azt használom).

5) "A libsi hólabdától csak a kamaszokat és a konzumidiótákat kell félteni; "

Csakhogy amiket itt írunk, lehet, hogy kiskorúak és konzumidióták is olvassák. :)

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:31:37

@tewton: Persze, igazad van a Dopeman-ügy kapcsán, látványos a kontraszt. Nem egy IQ-harcos a csávó.

De ez is rap ám. :) (függetlenül a tartalmi különbségtől, szerintem nem kevésbé gagyi)
www.youtube.com/watch?v=Ft2mPDCIYms

ggPeti 2011.01.05. 12:44:28

Az egész kisbetűs-egybeírós forma melletti érvelés ott veszíti el a hitelességét, hogy a szerző amúgy láthatóan (dicséretes módon) próbálja tartani magát a helyesírás szabályaihoz, de ezt az egy szabályt pont nem tudta. Nem kell most egyből megmagyarázni és megideologizálni azt, ami csak egy szimpla hiba. Nekem is furcsának tűnt még az általános iskolában ez a fajta írásmód, de ha a helyesírási szabályzat ezt tartalmazza, akkor ez a követendő.

tewton 2011.01.05. 12:45:42

@Alfőmérnök:
"kiskorúak és konzumidióták is olvassák. :)"
az index-címlap révén tuti .)

tewton 2011.01.05. 12:52:23

@Alfőmérnök:
"Szemem, mint a kristály, de a bicepsz zéró!
Álmodozni mért jó?"
honnajd ismer engem ez a fankadeli gyerek? :)

persze nem nagy kunszt, de szerintem ritka lázadó kivétel a honi szcénában, egy moralizálós repper :)

elpet is erős anyagot tol:)

Alfőmérnök 2011.01.05. 13:25:10

@tewton: "szerintem ritka lázadó kivétel a honi szcénában, egy moralizálós repper :) "

Amennyire ismerem a hazai mezőnyt, ez biztos így van. A külföldit viszont egyáltalán nem ismerem, de gondolom ott is inkább kivétel.

Ez az Elpet által linkelt tükrös kicsit a korai belga ovi rapre emlékeztet. Az elején még a belga is vicces volt, a tizedik album után már kissé fárasztó.
www.youtube.com/watch?v=f-rYuEbgYjk

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:26:28

@Alfőmérnök:

"Mi értelme van előbb egy személynévből fogalmat alkotni, aztán jelzőt?
Nem egyszerűbb mindjárt jelzővé alakítani? .)" --- kérdezed.

Az az értelme, hogy: a személynév nem ugyanazt jelenti, mint a belőle alkotott fogalom:-D

"Lehet itten magyarázkodni, de az a helyzet, hogy a györgypéteri, philcollinsos típushibák, éreccségin tuti pontlevonás jár értük, de szemináriumi dolgozatban is aláhúzzák." --- írod.

Ma még igen (aláhúzzák), ezért éreccségi vagy szemináriumi dolgozatban én sem használnám így ezeket a jelzőket, de rövidesen (amint az Akadémia is felébred és korrigálja a szabályzatot) már nem fogják:-D

"amiket itt írunk, lehet, hogy kiskorúak és konzumidióták is olvassák. :)" --- írod.

Ki kellene dolgozni egy kódrendszert (olyasmit, mint a korhatárkarika):-) Ha például azzal kezdődik egy komment, hogy KINO, az azt jelentené, hogy konzumidióták ne olvassák, ha pedig azzal, hogy KAKINO, akkor az azt, hogy kamaszok és konzumidióták ne olvassák:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:27:48

@bbjnick:

én sem használnám így=én sem használnám/írnám így

tewton 2011.01.05. 13:35:04

@Alfőmérnök:
hoppá. a belgának 10 albuma van? :)
én a 2. után leakadtam. emlékszem még valami heideggeres vergődésre tőlük, de az egész nekem olyan, mint az amorf ördögök (kb. egy újabb életmentes bölcsészzenekar a pesti belvárosból)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:40:23

@tewton: @Alfőmérnök:

Vessen meg, aki abban leli örömét, de én (a) FankaDelit egy tehetséges fazonnak tartom:-) Volt neki egy-két nagyon jó dobása:-)

És: tutkó, hogy még egy olyan nép nincs, ahol a rap ilyen "mély" (csak a magyar nyelvre és a belekódolt gondolkodásmódra tudok gyanakodni).

Itt van például ez is:

www.youtube.com/watch?v=2rAezGqeEpM

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 13:43:40

@bbjnick: Szerintem a "György Péter-i", "József Attila-i", stb. is azt fejezi ki, hogy itt egy fogalomról van szó.

De mindegy, azért nem látom értelmét a vitának, mert az egész csak azért van, mert betyár meg akarta védeni aristot. Ha más követte volna el a hibát, mondjuk egy galád liberális, akkor az ellenkező oldalon állna. Ezt nem tudom igazolni, de biztos vagyok benne, hogy így lenne.

@tewton: Én is a másodiknál akadtam el, valószínűleg még nincs tíz, de öt már biztos van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:50:58

@Alfőmérnök:

"Szerintem a "György Péter-i", "József Attila-i", stb. is azt fejezi ki, hogy itt egy fogalomról van szó." --- írod.

Elgondolkodtattál. Ezt alaposabban meg kell forgatnom a fejemben, mert lehet, hogy igazad van:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 13:51:20

@bbjnick: Szerintem a "György Péter-i", "József Attila-i", stb. is azt fejezi ki, hogy itt egy fogalomról van szó.

De mindegy, azért nem látom értelmét a vitának, mert az egész csak azért van, mert betyár meg akarta védeni aristot. Ha más követte volna el a hibát, mondjuk egy galád liberális, akkor az ellenkező oldalon állna. Ezt nem tudom igazolni, de biztos vagyok benne, hogy így lenne.

@tewton: Én is a másodiknál akadtam el, valószínűleg még nincs tíz, de öt már biztos van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:54:16

@bbjnick:

Beragadtál, mester!:-D Szólj rá a bl*gmotorra!:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:59:02

@bbjnick:

Ez utóbbi @Alfőmérnök:-nek szólt volna, ha...

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 14:05:39

@bbjnick: Szo-szo. Nekem nem nagyon jönnek be.

Ez az igazi magyar rap:
www.youtube.com/watch?v=qhx7vA7jF8A&feature=related

:D

(Most nem a blogmotor akadozott, hanem hibaüzenetet írt ki a gépem az elküldésnél, és frissítéskor újra elküldte.)

tewton 2011.01.05. 14:11:15

@bbjnick:
jujj. ez durva, ez a bobafett
"kazincbarcika lapockamentes ... szerencsen is a lencse a csemege ... keszthelyen csak szesz terem"
www.youtube.com/watch?v=qoDKBb8_9Mw&feature=related
és felülről veri a sápatag jófiú belgát :))))))

és most látom, csináltak tiszta spanyol rapszámot is.
jihihi, műmájer gankszta zoltán, sehol se vagy

ma is tanultam valamit:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 14:23:36

@bbjnick: @tewton: a nyíregyi Bobafett és Bobakrome a vidéki prolilét, a magyar ugar és félvilág hiteles krónikása. Megjárták a sötét oldalt. A Híradó a kereskedelmi vérhíradók közel zseniális paródiája, kordokumentum.

quart.hu/cikk.php?id=3301

Alfőmérnök 2011.01.05. 14:26:19

Hát igen, ez a Bobafett ütősebb, mint a Fanka-gyerek..

tewton 2011.01.05. 14:27:59

@rajcsányi.gellért (ergé):
most látom. ezek egészen jófejek vidéki emberek

"Olyan ez a kis ország, mint maga a világ. Nagyon sok van benne. Kurvára szívügyem, hogy legyen valami előrelépés ezen a téren, mentálisan" - magyarázza Bobakrome, aki nem akarja, hogy a Nemzeti Vágta, Schobert Norbi meg a lóról leeső Hajas László modellezze a vidék Magyarországát. "

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 14:42:22

@tewton: @rajcsányi.gellért (ergé):

Épp mondani akartam, hogy, tudtommal, nyíregyháziak, de, látom, már ki lett a téma tárgyalva:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 14:52:11

@Alfőmérnök:

A Fanka meg a Bobafett ugyanarról szól, csak más nézetből:-) Szerintem ma ezek a "popzene progresszívjei" és nem a juci-bori-kvimbi-kispál ;-)

Ez + a Neurotic szólt valamiről (1983-ban:-))

www.youtube.com/watch?v=9W9Y61SprEE

ma ennek utánlőni tök ciki, üres manír (csak a kamaszokat és konzumidiótákat tudja megetetni vele a juci-bori-kvimbi-kispál):-/

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 14:56:36

@bbjnick: a Lovasi is korkrónikás, egyszer rágd végig magad nyitott szemmel és füllel a Kispál-dalszövegeken. Kíváncsi lennék majd a véleményedre.

tewton 2011.01.05. 15:04:31

@bbjnick: kispálék be is fejezték.
itt van viszont ez a napra nevű dolog. eléggé sztárolva van, meg már mindenki beájult tőle, lovasi is a jövőt látja bennek. menőgitáros faszinger, aki mindenféle népiséges-cigányzenés-satöbbiset tud játszani, plusz tündibündi énekeslány jó hanggal.

www.youtube.com/watch?v=QpFAz-YG2cE&feature=related

mondjuk ez sincs túl közel a magyar valósághoz. a kólaszigetes csehtamás-emlékkoncerten pl. szánalmasok voltak, a kislány robotosat játszott, a fiúcska meg énekelt, siralmaskán.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 15:44:48

@tewton: @rajcsányi.gellért (ergé):

Tudják/tudjátok mi ezzel a baj?! Az, hogy ez vérkommersz popkultúra (megengedem: vérprofi) és nem rakenroll. A rakenroll szól (vagy legalábbis szólni akar:-D) valamiről:-) Ezek az izék nem akarnak szólni semmiről, csak tetszeni akarnak.

Egyszer beszélgettem egy "menő" zenésszel, aki reklámzenéket (is) gyárt. Ő mondta, hogy rendszeresen tökbéna amatőr zenekarok barkácskazettáit hallgatja, mert olyan zenei megközelítéseket, elképzeléseket, megoldásokat hall rajta, ami egy profinak soha eszébe nem jutna. Innen meríti az inspirációt:-D

Remélem, nem sértek meg vele senkit, de szerintem ez a Napra is egyszerűen sz*r:-/

ü
bbjnick

tewton 2011.01.05. 15:48:11

@rajcsányi.gellért (ergé):
öreg vagyok én ehhez :( a srácnak durván eltebölcsész tájszólása van (én nem énekeltetném), de játszani tényleg fáinul tud.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 15:51:15

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ha lesz egy kis időm-erőm, írok nektek egy posztot Lovasiról. Majd elküldöm emilben (legfeljebb nem közlitek le):-)

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.05. 15:54:14

@tewton: "eltebölcsész tájszólás" - van erre egy nem pc kifejezés.
Mindazonáltal, szerintem maga csak az antropológus-esztétika-média-filozófia környékről vett mintát. A történész-néprajzos-régész vidék más.

tewton 2011.01.05. 16:02:26

@tölgy:
lol. szerintem már ezzel se voltam pc :)

tewton 2011.01.05. 16:07:53

@bbjnick:
a magyar népzenének vannak limitjei. a srác virtuóz (a gitár paganinije :), a lányka meg egy tündér. de mi lesz akkor, ha gyimesközéploktól székig-somogyig már minden népzenei gyűjtéstől inspirálódtak már ebben a felállásban, plusz mondjuk a kávéházi cigányzenét és jazzváltozatait is kimerítették?

egy kicsit olyan, mintha hendrix-szel húzatnék népzenét vagy jó ebédhez nótát (a jutúb alapján mondom).

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 16:23:57

@bbjnick: azt megköszönnénk. Valószínűsítem, hogy le is hoznánk a posztot. mandiner kukac mandiner hu.

Alfőmérnök 2011.01.05. 16:28:44

@tewton: @bbjnick: A Barbaro még elmegy (korábban ott is játszott BM; meg a VHK-val is).
Nem rég beszéltünk erről a kommentfolyamon, és én továbbra is úgy érzem, hogy valahogy a magyar népzene nem nagyon ötvözhető a rockkal. Legalábbis én úgy érzem, hogy vagy valami se hús se hal dolog, vagy valami kiméra lesz belőle, de sohasem új minőség, műfaj.

Alfőmérnök 2011.01.05. 16:36:17

@bbjnick: "l. A rakenroll szól (vagy legalábbis szólni akar:-D) valamiről:-) "

A rakenroll az nem egy tánc. :)
www.youtube.com/watch?v=VkKnnSNsD6Q

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 16:44:17

@Alfőmérnök: "valahogy a magyar népzene nem nagyon ötvözhető a rockkal."

Szörényiék 40 éve csont nélkül megoldották.

betyár (törölt) 2011.01.05. 16:44:43

@Alfőmérnök:
Eszemben sincs védeni aristót, meg tudja ő védeni magát, ha akarja. Jó látható, az itt kommentelők nagy részét nem tekinti vitapartnernek. De a maga kockafejűsége tényleg néha a 6. osztályosok napközis tantónénijét idézi.

Tudja néha kell egy kis lazaság meg humor az életben, különben gyomorfekélyt kap az ember. Az, hogy érettségin meg szemináriumi dolgozatban mit húznak alá az meg itt ki a fenét érdekel? Legyen maga az aláhúzó:))

Alfőmérnök 2011.01.05. 16:57:58

@rajcsányi.gellért (ergé): Az inkább balkáni népzene volt. Az István a királyban vannak magyar népzenei részek, de az nem ötvözés, max kicsit áthangszerelés.
Ötvözés pl. : Jethro Tull = kelta zene + rock
Croby, Still, Nash & Young = Country + rock

@betyár: "Tudja néha kell egy kis lazaság meg humor az életben, különben gyomorfekélyt kap az ember. "

Ezt mondja inkább aristonak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 16:59:37

@Alfőmérnök: Szörényi második, Hazatérés c. szólólemezét hallgasd meg, Sebőékkel és a többiekkel.

betyár (törölt) 2011.01.05. 16:59:54

@Alfőmérnök: @tewton: @bbjnick:

alfi végül rákényszerített, hogy elővegyem azt a nyűves szabályzatot. Nos, akkor nézzük a Tulajdonnevek köznevesülése című alfejezetet!

"201. Tulajdonnevek gyakran válnak köznevekké. Ilyenkor már természetesen kis kezdőbetűvel írjuk őket, s az egykori tulajdonnév írásmódjától esetleg más tekintetben is eltérünk:.... ferncjóska, háryjános..."

ezzel ezt a vitát lezártnak tekintem:)

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:04:05

@betyár: Most akkor mégiscsak fontos, hogy megfeleljen a helyesírási szabályzatnak? :-O

A maga kockafejűsége tényleg néha a 6. osztályosok napközis tantónénijét idézi.

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:12:19

@betyár: Amúgy a györgypéter mikor vált köznévvé? Lehet, hogy lemaradtam róla, de én még nem olvastam ilyen használatát.

És:
"A köznevesülés lassú folyamat. Ennek során az írásformák egy ideig ingadoznak a nagy kezdőbetűs, idegenesen írt tulajdonnévi és a kis kezdőbetűs, magyarosan írt közszói formák között. Az írásmódváltozásra csak akkor kerülhet sor, ha a társadalmi tudatban a köznévvé válás már elég széles körben végbement."

Nyöhehe.

tewton 2011.01.05. 17:19:35

@Alfőmérnök:
hát tudja, szerintem bizony köznévvé válik. pl. van a Leonard Cohen, aki egy nagy zenész, meg vannak a cohnok, akikből bizonyos mértékadó européer helyeken sok van, vagy vannak petőfik, szabolcskák, bethlenek, peyerek, popperek ... és ezek nem a Petőfi családtagjai, meg nem is mindet hívják Petőfinek. családi hasonlóság, van olyan? :)

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:27:50

@tewton: Lehet, hogy így van, az mindenesetre kiderült, hogy betyárnak tök mindegy, hogy így van-e, hogyha aristo írja, akkor biztos jó meg helyes, mert amit leír amúgy is igaz, meg megható, függetlenül attól, hogy van-e köze a valósághoz, vagy a tényekkel milyen kapcsolatban van.

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:32:12

@rajcsányi.gellért (ergé): Ismerem a lemezt, profi munka, de nálam inkább a se hús se hal kategória.

betyár (törölt) 2011.01.05. 17:42:06

@Alfőmérnök:

Nézze, írjon erről egy jó kis posztot. Magának az igazán nem lehet probléma:)

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:51:22

@betyár: Miről írjak? A maga elfogultságáról? Az nem ér meg annyit. :)

A káromkodáshoz, a raphez meg nem értek. De nem is próbálok úgy tenni, mintha különösebben értenék hozzá...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.06. 07:52:31

@rajcsányi.gellért (ergé):

"mandiner kukac mandiner hu."

Okkkééééééé!!!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.06. 08:23:24

@tewton: @Alfőmérnök: @rajcsányi.gellért (ergé):

Hajlok arra, amit @Alfőmérnök: mond: a rockzene és az autentikus magyar népzene nem (igazán) ötvözhető. Motívumok, hangzások, frazírok beemelhetők a magyar népzenéből egy rockkoncepcióba is, de ezek csak színezik, izgalmasabbá, érdekesebbé teszik, a(z egyébként alapvetően) rockmuzsikát. (Hallgassatok/hallgassanak meg egy-egy Muzsikás lemezt: kétféle zenét tartalmaznak: autenticitásra törekvő népzenei darabok előadását és népdalok rockfeldolgozását (de ezek, az utóbbiak, a ritmika, a hangsúlyok eltolódása miatt teljesen elveszítik eredeti jellegüket)).

És: Szörényi rockzenész, aki remek rockmuzsikát és nagyszerű alkalmazott zenét csinál: a Rege a csodaszarvasról c. animációs film zenéje pld. világszám:

www.youtube.com/watch?v=mofvJLJYni8

A Hazatérés c. Szörényi-lemezt én is nagyon bírom: egy nagyon jó rocklemez, ami sokféle zenei színt, elemet, motívumot felhasznál, alkalmaz. De rocklemez.

És: ezekről a Naprákról és Csík zenekaros popcuccokről nekem mindig az jut eszembe, amit Hamvas ír a cigánymuzsikáról:

konzervativok.blogspot.com/2009/06/sirva-mulat-magyar.html

Amikor ezek a világzenésdik és crossoveresdik kezdtek népszerűbbé válni még figyeltem, elvileg nem kizárható, hogy születhetnek belőle érdekes és értékes dolgok: mára kiderült 99.999%-uk presszózene, lakodalmaspop és hótgagyi műanyag.

És: megintcsak ezt tudom konklúzióként mondani: az ízlés "adottság":-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.06. 08:29:23

@bbjnick:

a Rege a csodaszarvasról c. animációs film=az Ének a csodaszarvasról c. animációs film

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.06. 08:37:13

@betyár: @tewton: @Alfőmérnök:

Megoldottak a problémát:-D

A helyes írásmód:

„györgypéteri”

Az idézőjelek jelzik, hogy itt nem helyesírási hibával állunk szemben, hanem egy nyelvi leleménnyel: egy ma még nem (el)fogalmasult, nem (el)köznevesült személynév köznévként, fogalomként való alkalmazásával:-)

Hajrá magyar nyelv, hajrá magyarok!:-D

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.06. 09:01:26

@bbjnick: Akartam is írni, hogy talán a Muzsikásnak sikerült a legjobban, de ők nem a rock/pop irányából közelítettek a népzenéhez, hanem fordítva.

tewton 2011.01.06. 09:02:45

@bbjnick:
hahahaha. emlékeztem arra a posztra, meg arra is, hogy majdnem írtam rá egy ellenposztot. Az én álláspontom is ez lenne (ugyanott):

"Eltekintve attól, hogy nem vagyok cigányzene/magyar nóta rajongó, és Hamvas-fan sem, valaki kifejtené nekem szabatos mondatokban, mi is itt mond a megmondás?" :)

egyrészt: a cigányzene, ami volt a közelmúltig, egy kulturális zárvány volt, amit rengeteg ember értett, közös nyelv, stb. jóval több, mint amit összemoralizál róla hamvasbéka: ha akarom, érzelmi-értelmi szocializáció és szolidaritás, ha akarom, 20. szdi városi népzene (jó, ezt nem gondolom teljesen komolyan), ha akarom, az utolsó alkalmazott zene, ahol emberi interakció volt (azért a naprás gitároscsávót nem lehet odainteni, hogy akkor húzzad öcsém azt a szép hallgatót, hogy: -- merugye ez művészet, amit lentről kell nézni), továbbá -- ha akarom -- egyfajta tehetségkutatás, hagyományőrzés, az artikulált közösségi élmény továbbélése... ésatöbbi.

[kitérő: a témában hamvasbé orbitális faszsága, pl., hogy nem tudja, hogy pl. a szatmári népzene (meg az újstílus egy része) mennyire ugyancsak kompatibilis az általa lenézett cigányzenével]

másrészt: a jó ebédhez szól a nóta elpusztításában (száradna rá a bőre Mr Such-ra) én a magyar kultúra pusztítását látom, minden szinten. kezdődik ott, hogy sokezer embertől --a megkérdezésük nélkül-- elvették az aurális világát. ugyanaz a profitmaximalizálós, cinikus logika, mint máshol a szdsz körül. a stílus is az. semmi lazaság, nagyvonalúság. a múltat végképp eltörölni, mert mi azt eldöntöttük. nehogy már megmaradjon a nyugdíjasnak a jóebédhez, a kinyerma, meg a szabócsalád.

harmadrészt: ez a kultúravesztés és -irtás jól korrelál azzal, hogy a mai fiatalok ... ... ... az értelmi mellé érzelmi fogyatékossá is alakuljanak. artikulálatlan gólemmé :-), digitális életpótlékokkal. de ezt majd max. kifejtem odaát.

betyár (törölt) 2011.01.06. 16:26:43

@bbjnick:

Sejtettem én mindig, hogy maga egy harmadik utas utas:)))
süti beállítások módosítása