Fehér profilos partizánok
2010. december 10. írta: Vicomte de Boundoise

Fehér profilos partizánok

  Miután lecsengett a rajzfilmhősök ideje, és már a diktátoros avatarok is visszaváltottak az idétlen bulifotókra, új divat jelent meg a Facebookon: a fehér profil. Fiatalok hadai jelennek meg üres képpel, fehér négyzettel a közösségi hálón, hogy ezzel is csatlakozzanak a Magyar Narancs, az Élet és Irodalom és a Népszava Üres Címlap-akciójához. Az emberen furcsa érzések lesznek úrrá: egyrészt a sajtószabadság, mint olyan egy nagyon jó dolog, senki nem vágyik vissza a hetvenes-nyolcvanas évekbe, amikor egyes mai szocik golyóstollal húzogatták ki Móricz életművéből az osztályidegen részeket.

  Másrészt meg madarat tolláról... A Népszava pártközeli alapítványok emlőjéről is táplálkozik; az ÉS onnan kapta becenevét, hogy a címben foglalt élet és irodalomból érdemben csak az ÉS-t tartalmazta; a Mancs pedig 2010-es „Szavazz az MSZP-re!” kampányával még egykori olvasói szemében is lement kutyába. Mi legyen hát? Mit tegyen az, aki krititikusan fogadja a médiatörvény-tervezet egyes részei, de a Narancs, az ÉS és a Népszava aggódása sem hatja meg túlságosan?

  Ez kicsit olyasmi mint az Alföldi-eset. Alföldi Róbertnek le kell mondania, de nem szexuális orientációja vagy avantgarde nézetei miatt, és még csak nem is azért, mert baloldali. Hanem mert hibát követett el, amit nem lett volna szabad. Ma már viszont ott tart az ember, hogy - annak ellenére, hogy amikor az eset kitört, ő is Alföldi fejét követelte - a vastag zsidóbuzizás hallatán inkább visszavonul, és várja az események alakulását.

  A jobbikos üvöltözés van olyan hangos, hogy elnyomja azt a valós problémát: a Nemzeti Színház nem csak a nevében Nemzeti, hanem az egy intézmény, aminek a vezetője tisztában kéne legyen azzal, mi a feladata, milyen szinten közszereplő és a nemzet reprezentánsa, amely nemzet sajátos okokból nem csak a Magyar Köztársaság polgárait jelenti. Amikor valaki belepacsmagol egy érzékeny területbe, akkor illik „bocs, elnézést” felszólalással szépen lelépnie, érdemei elismerése mellett. Ehelyett megy a hiszti, és természetesen azok, akik az elmúlt húsz év kultúrháborúját vívták, megint felsorakoznak, hogy jól megmondják egymásról a frankót. Rohadt libsi komcsik, vs. mocskos fasiszták. Szerintem nem egyedül én unom ezt.

  Rövid az emberek emlékezete. Néhány éve az borzolta a kedélyeket, hogy a kormány milliós összegekkel támogatta a Hócipő című, vicceket nyomokban tartalmazó lapot a titkosszolgálatok népszerűsítéséért. A Narancsot viszont vettem egy időben. Egyre kevesebb részét olvastam, a politikai cikkeket átugorva azonban színvonalas írások szerepeltek benne. Ahogy egyre lejjebb ment a színvonala, úgy egyre több lett benne a politika, és egyre kevesebb a kultúra. Egyre nyilvánvalóbban vált a szociálliberális oldal magazinjává, és ezzel párhuzamosan öregedett vele az olvasóközönsége is. A fiatalos, lendületes, gonzó és progresszív újságírás első képviselője egyre érdektelenebbé, és egyre inkább függő lappá vált. Végül aztán az Index mindent csinált, amit a Narancs, és mindent jobban. Az ÉS lejtmenete már régóta tart. Az egyetem alatt egyik barátom, aki irodalmárként mindig megvette az ÉS-t, egy hatalmas piros tollal javította ki az irodalmi oldalakat. Egy ideig vette a versekért, de később már azokért sem.

  A Népszava meg külön történet. Magyarország legrégibb napilapja a Népszava, kellene, hogy jelentsen valamit. De nem jelent. A Népszava is sokat tett, hogy olyan „ikonok” mint Bolgár György, Debreczeni József vagy Gréczy Zsolt, akik már a mainstream baloldali média számára is cikik, tovább publikálhassanak. Az egyetlen remény, hogy 20 év folyamatos pereskedés után a Történelmi Szociáldemokrata Párt talán visszanyeri a márkanevet, és esetleg tovább élteti majd valamilyen konstrukcióban valaki.

  Ami az új sajtótörvényt illeti: eltelt a demokráciából 20 év. Akik elég öregek, emlékeznek a médiaháborúnak nevezett eseménysorra a kilencvenes évek elején; majd a Horn kormánynak volt kétharmada, és hozott egy törvényt, ami érvényben van mindmáig. 2010 van. 1996-ben az internet valami fura izé volt, ma úgy néz ki, hogy öt-tíz éven belül az internet lesz az, ami a XIX-XX. században a napi sajtó volt. Aki azt mondja, hogy a sajtószabadság letéteményese a régi médiatörvény, az valójában azt a status quo-t védi, ami bebetonoz olyan játékszabályokat, amelyek mára érvényüket vesztették. De miért is retteg annyira e három lap attól, hogy megváltozik a sajtótörvény? Miért féltik az internet szabadságát?

  Az interneten a kattintás sose hazudik. A Narancs és az ÉS az interneten képtelen egy népszerűbb blognál több kattintást kiizzadni magából, és ebben azok is benne vannak, akik a Mandinerről mennek át egy kis délutáni komcsizásra. Ez már egy más világ, ahol nem lehet csupán abból megélni, hogy minden vezércikkben lefasisztázom Orbánt.

  A régi törvény idején még létezett a baloldali médiafölény, és a játékszabályokat a baloldali kormányzati kétharmad hozta, és azóta nem is nyúltak érdemben hozzájuk. 2010-re fordult a kocka, és most valakinek újra kétharmada van ahhoz, hogy ilyen horderejű törvényt hozzon. Érthető az is, hogy a folyamatokat látva próbál a netre is kidolgozni szabályokat, hiszen a nyomtatott sajtó ideje lejárt - talán marad pár korlátozott példányszámú periodika nyomtatva, a jövő a neté meg az e-bookoké. Ez a terület szabályozatlan, a tervezett szabályokról pedig lehet vitát folytatni, de pánikolni nem érdemes.

  Most havonta lesz mire föl csoportot, eseményt, flashmobot alakítani, és teleszpemmelni az üzenőfalakat az orbánizmus elleni jelszavakkal? Azt látom, hogy egyesek kritikátlanul politikai oldalak szánalmas önmentő akcióihoz adják a nevüket azzal a hévvel, ahogy kockásfülű nyúlra cserélik a profilképüket. Hiába, az internetes mémek már csak ilyenek. Tényleg csak én unom?

  A kultúrháború vert hadai szétszéledtek, de még egy utolsót rúgnak abba a politikai oldalba, amellyel évek óta harcban állnak. A szétvert seregek partizáncsoportokat alakítanak, és megy tovább a bushfight a régi, 20, 40, 60 éve folyó kampfban. Nincs megadás, nincs béke, no pasaran. A felszínen masíroznak a jobboldal bandériumai, de a webkettőn már szerveződik az ellenállás. Az új taktika: apró báziscsoportok, „civil kezdeményezések” és ideológiai támadások célzott személyek és törvények ellen. Lázár János, Szalai Annamária, Hoffmann Rózsa, egy kis keresztényezés, egy kis fasisztázás, de nem a megszokott teljes arzenált felvonultató, totális formájában, hanem rövid, célzott kampányokban. Az új taktika tehát megvan, és miközben nagyon örül a jobboldal, hogy oly sok viszály után megnyerte a háborút, valójában csak csatát nyert. A kérdés csak az, hogy a Narancsbirodalom nem esik-e a győztesek azon hibájába, hogy a lehengerlő győzelem után lebecsülje a partizánokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr732500718

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szabaccság! 2010.12.10. 12:52:17

Használati utasítás: a rendes olvasók kedvéért tök píszi lesz a duma, egyes szavak és kifejezések mavo-fanok által megszokott verziója alant a lábjegyzetben.Felállott a Majomházban a Klón, háta megett egy teljes Cuclista De Még Magyar Is Párttal, és as...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serio (törölt) 2010.12.10. 10:33:02

Okos cikk, tetszik. A liberális baloldal valóban jó taktikát választott ezzel. Úgy látszik, hogy a Fidesz máig nem tudja jól kezelni a fiatal, 16-33 év közötti, művelt, urbánus, nyelveket beszélő csoportot.

Pedig ez a csoport az ország jövője.

Meg lehet(ne) nyerni konzervatív értékeknek, ahogy közülük (közülünk) kerülnek ki több jelentős konzervatív blog szerkesztői is... De a személyes szabadság elleni verbális és törvényi kirohanások, valamint a KDNP-s fundamentalista ókonzervatív stílus zsigeri undort kelt mindannyiunkban - talán a legindoktrináltabb vadkeresztényeket és skinheadeket kivéve.

Máskülönben fennáll a kockázata, hogy az ország árulói és élősködői visszakapaszkodnak a hatalomba egy amúgy pusztán tiszta gondolatokat és az egyetemes jót valló csoport hátán.

Alföldi a jelenlegi jobboldali állatorvosi lova. Nem szabadna hagynunk, hogy "felmentse" a jobbik és a jobboldal "undorítóbbik" fele a zsidóbuzizással. Le kell vastagon seggfejezni mindenkit aki zsigerből zsidózik vagy buzizik, mert Alföldivel nem a szexuális beállítottsága a baj, hanem az amit színházigazgatóként művel. A szokásos skinheades beszólások csak a valódi bűnét kisebbítik, és sajnálható, sőt tisztelhető mártírt csinálnak belőle.

Joejszaka 2010.12.10. 10:35:28

Csak arról nem írt semmit, amiért kattintottam a cikkre.

Aki nem ért egyet a fideszes médiatörvény-tervezettel, de nem akar csatlakozni a libsikhez és a komcsikhoz, az mit csináljon? :-)

Az a baj, hogy az üres címlapok kontraproduktívak. Inkább fejez ki egy üres facebook-avatar indentitást, mint véleményt. És én köszönöm, nem akarok egy oldalra kerülni a Manccsal és a Népszavával.

És így a Fidesz felé sem megy át az üzenet, hogy bizony, a jobboldali értelmiség sem támogatja a tervezetet.

plastik02 2010.12.10. 10:36:45

nekem rémlik valami béna faszkodás a kokárdákkal 8 évvel ezelőtt, ami ennél nagyságrendekkel vércikibb volt. annak ráadásul még oka sem volt...

Viktus 2010.12.10. 10:42:04

Nekem egy ismerősöm sincsen, aki fehér kockás lenne :D de kösz a tippet, ha ilyenre bukkanok törlöm is :D

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.10. 10:44:21

borzasztó! az alemberi fészbukon, alemberkednek az alemberek, a szerző meg valamikor nagy mancsos volt, aztán esett a színvonal, és a csúnya jobbikosok alföldit lezsidóbuzizták! aztapicsába!
és micsoda félelmetes taktika, kicsiny cukor szervezetek támadnak, hogy kitalálta a komenista agytröszt. nem ám csak az van, hogy ennyien maradtak, meg ilyen erejük van, nem! ez fényes taktika! jujj de kell félni! a webkettőn szerveződik az ellenállás.

olvassad tovább baszki a narancsodat, meg webkettezz, gizellás kis pöcs, mondhatnám a szerzőnek, ha ilyen proli stílusom lenne. :)

Harald Blåtand 2010.12.10. 10:46:03

Sok mindenben igazad van, de a végét egyáltalán nem értem. Szóval az ÉS és a Mancs nem/bénán használják ki az internet adta lehetőségeket, és szerinted ezért tiltakoznak az internetet megregulázó törvénytervezet ellen? Ez eléggé erőltetetten hangzik. Tudom, hogy még nem végleges, és L. Simon pl. enyhítéseket szeretne, de a jelenlegi tervezet tényleg tele van gumikategóriákkal (pl. "szerkesztett blog"- ebbe gyakorlatilag bármi belefér, ami fenn van a neten).
Amúgy meg a tervezet alapján a nyomtatott lapokat is megszorongathatnák, és ha bírósági ítélet nélkül küldhetnek végrehajtót szerkesztőségekhez milliós bírságokért, az tényleg érdekes lenne. Egy dolog, hogy az ember néha elalszik az ÉS-ben György Péter nyolcvanhatodik nagyonintellektuális írásán, de ebből még nem következik, hogy ki kell szolgáltatni a sajtót egy kupac kormánypárti cenzor kényének-kedvének (akkor sem, ha adott esetben méltányos figurák kerülnek Szalai Annamária mellé). A Narancsbirodalom mintha épphogy végtelenül túlbecsülné a partizánokat, ami elég nevetséges. El lehetne dönteni, hogy akkor most kiröhögni való a Gréczyzsolt, akit úgyse nem is olvas senki, vagy olyan veszélyes a nemzeti együttműködés rendszerére, hogy törvényileg kell nuncsakuval hókon baszni.
p. s. Az Index max. a szemtelen agresszevitást tudta átvenni a Mancstól, a többihez bunkók.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.10. 10:50:05

A mandíneres pribékek felhívják az állami erőszakszervek figyelmét azokra akik, idézem, ideológiai támadásokat hajtanak végre törvények ellen. Julius Streicher szintje.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 10:55:39

végre letérdelt a mandiner és szereti A Pártot.

a világ a helyére zökkent.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 10:57:59

@plastik02: Tök igaz! Amúgy a cikket terjedelmi okokból megszerkesztették, ezért maradtak benne ilyen "furcsa megválaszolatlan kérdések".... Szori.

Szóval a fehérprofil a kokárdához képest kis partizánakció, és a kokárda is épp eléggé felesleges, oktalan és sokakat kikészítő volt.

Ugyanaz volt a baj vele: alapvetően jó kezdeményezés, és totál politikai exploitation. Nekem a sajtószabadsággal sincs bajom, sőt védem, ha kell, de ez nem arról szól (ahogy a kokárda se feltétlenül a hazafiságról szólt akkor).

ami meg a "mire akart kilyukadni a törvénnyel kapcsolatban" kérdés:

Az új törvényt NEM LEHET ISMERNI ergó tiltakozni sem lehet ellene. Folyosói pletyka szinten rebegnek dolgok, amikre a fehérprofillal rácuppantak, és ami erről a 3 újságról szól, és nem a sajtótörvényről, és nem a sajtószabadságról. Arról, hogy 3 lap meg fog szűnni, mert a piac nem tartja fenn őket, az állami apanázs meg elapadt, és jobban jön ki nekik, ha azt mondják, hogy "eltiport minket a jobboldali gőzhenger" semmint azt mondani, hogy "csődbe ment a kiadónk, mert nem vesz minket a kutya se"

Az új törvényről annyit tudni, hogy szabályozni fogja az internetes sajtót. Ennyi... Többet konkrétan nem is lehet tudni, tehát pont arról van szó, hogy a Narancs meg a társai sem tudnak többet, csak szándékosan hergelik a jónépet, hogy aztán majd hivatkozhassanak arra, hogy micsoda sajtószabadság tiprás, hogy őket "elhallgattatják" és "ellehetetlenítik". holott erről szó se lesz.... nos ez lett volna a konklúzió.

A bejegyzéseket a szerkesztők szerkesztik továbbra is.

plastik02 2010.12.10. 11:02:30

@Vicomte de Boundoise: segítek egy kicsit, hogy ha már írsz valamiről, esetleg után is nézhess ->

www.parlament.hu/irom39/01747/01747.pdf

igen, valóban, ez csupán törvényjavaslat, de ha senki nem szól egy rohadt szót sem, akkor odafent nyilván az jön le, hogy ez tök oké srácok, irány a szavazógyár, oszt' mehet a végrehajtás.
lehet, hogy nem a legmegfelelőbb reakció, az talán az lenne, ha itt, a reakción megjelenne a törvényjavaslat hiteles kritikája a saját pályáról, de nekem úgy tűnik, ti nem aggódtok túlzottan.

snakekiller23 2010.12.10. 11:03:32

Ez egy gusztustalan kampffirka, ami mindennel foglalkozik, csak azzal nem hogy mi ellen is tiltakoznak, akik. Merthogy nem amiatt, hogy valahogy szabályozni merik a netes sajtót az tuti. Tessék elolvasni mi szerepel a tervezetben, az a lényeg; nem az hogy höhöhö visítanak a ballibák.

Az uccsó bekezdés meg nettó Szabad Nép színvonal; a kritika csak a minduntalan sötétben bújkáló ellenség hadművelete lehet, biztos nem bennünk van a hiba.

Samott 2010.12.10. 11:05:02

index.hu/kultur/media/2010/12/10/ketharmados_fidesz-uralom_az_mtv-ben/

Mint a legszebb mediahaborus idoszakban. Senki nem tanult semmit. Nem valtozott itt semmi.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 11:08:13

@plastik02: Hát egyrészt én blogger vagyok nem szerkesztő, a bejegyzéseimet is a szerkesztők még szerkesztik... Szóval van egy pár áttét az "én" és a "ti" között.

Én aggódom. Csak épp az aggodalmamból annyi maradt, hogy az ÉN aggodalmam ott maradt abba, amikor elkezdett a Népszava akciózni. A sajtótörvényről kell vitatkozni, mert valóban vannak benne aggasztó dolgok, amik nem fankik. De egy cikkben sok lett volna ez, és valójában arra akartam kilyukadni, hogy a fehérprofiloskodás sem feltétlen az ésszerű vitáról szól, hanem egy politikai expolitation.

A bejegyzést azután írtam meg, hogy elolvastam a felhívást magát, amiben a törvényről ugyanúgy szó sincs, csak a Narancsról és társaikról meg a szólásszabadságról... Aztán rákérdeztem a kifehéredett haveroknál, hogy mikor vettek Narancsot ÉS-t illetve Népszavát, és a válasz vagy az volt, hogy a múlt században, vagy az, hogy soha.

Aztán erről született egy poszt.
Azt meg senki nem akarja, ahogy jeleztem is, hogy legyen itt egy virtuális alkoholos filc amivel Annamari majd húzogatja a sorokat ki a blogbejegyzésekből.

És nem fekszem be a pártnak, mert semmi közöm hozzá.

Samott 2010.12.10. 11:12:43

@Vicomte de Boundoise: a ciganysag integraciojaval, a magyarok ciganyok egyuttelesevel is problema van, de attol, hogy jelenleg leghangosabban a Jobbik foglalkozik ez a temaval meg nem kell ignoralni a problemat. Ha erted mire gondolok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 11:14:44

@Vicomte de Boundoise:

"Csak épp az aggodalmamból annyi maradt, hogy az ÉN aggodalmam ott maradt abba, amikor elkezdett a Népszava akciózni."

tehát ha a népszara aggódik, akkor minden a legnagyobb rendben van.

megkönnyebbültünk. nem lesz itt cenzúra, csak a vörösök visítoznak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 11:17:32

(az eredeti címet megváltoztatni szép gerinctelen akció volt amúgy)

Majd azt én tudom 2010.12.10. 11:19:17

Azt gondolom, a sajtószabadság pártállástól független érték, épp ezért pártállástól függetlenül ki is kell állni érte! Jómagam sem tartom szalonképesnek az MSzP-s csürhét, és a fent említett sajtóorgánumok némelyikétől is a viszketős izzadtság veri ki a testemet, de ez NEM ERRŐL SZÓL. Úgy gondolom, az egyik demokratikus alapjogom ér annyit, hogy nemszeretem emberekkel mozduljak együtt érte. Ti nem?

Ja, és ha nem éreznétek veszélyben a sajtó szabadságát: Én végigolvastam azt a nem biodegradálódó komposztot, amit "médiaalkotmány"-nak neveznek, és találtam benne elég kivetnivalót. Kezdetnek:

‎"12. § (3) A médiaszolgáltató hírszolgáltatást és politikai tájékoztatást nyújtó műsorszámaiban műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatársai bármely médiaszolgáltató által közzétett műsorszámban szerepl...ő politikai hírhez véleményt, értékelő magyarázatot — kivéve a hírmagyarázatot — nem fűzhetnek."...

Egy lehetséges olvasata:

"bármely médiaszolgáltató által közzétett műsorszámban szereplő politikai hírhez véleményt, értékelő magyarázatot — kivéve a hírmagyarázatot — nem fűzhetnek" = A kormánypropaganda szajkózásán túl minden hírmagyarázat bűncselekmény?

"bármely médiaszolgáltató által közzétett műsorszámban" = Bárhol?

plastik02 2010.12.10. 11:20:21

@Vicomte de Boundoise: "Én aggódom. Csak épp az aggodalmamból annyi maradt, hogy az ÉN aggodalmam ott maradt abba, amikor elkezdett a Népszava akciózni."

erre hadd ne mondjak semmit.

más: te (vagy bárki) hogyan tiltakoztál volna egy ilyen törvényjavaslat ellen mondjuk 1 évvel ezelőtt.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 11:23:20

@Samott: Figyi. Én írtam egy cikket. A szerkesztők lehozták belőle ezt. Elvileg bennemaradtak azok a sorok, melyek pont ezt célozzák.

Én elolvastam a törvényt, de nem vagyok jogász, és nem látom, hogy hol lenne benne veszélyeztetve a sajtószabadság, mint olyan. Annyit látok, hogy azt TERVEZIK, hogy MAJD szabályozni fogják VALAHOGY a netes szolgáltatásokat.

Nos erre ráhaluzik a Narancs, hogy ez már a szabadság béklyója stb.
A Narancs cikkére ráhaluzik a Népszava és az ÉS , csinálnak egy akciót, ami szívük joga, csak épp nem értem miért, amikor amit olvashatunk kb. egy terv tervének a terve.

Aztán erre még ráhaluznak, és fehérednek a profilok is.

Az nem pártszimpátia, meg jobbos fröcsögés részemről, ha megjegyzem azt: egy terv tervére haluzott haluzásra haluzni kicsit sok áttét ahhoz, hogy komolyan lehessen venni, és ne sejtse az ember mögötte azt, hogy vajon miért is nem az Index, a NOL és a HVG kezd akciózni? Mert kösz megvannak? Mert nem féltik a sajtószabadságot? Mert nem baloldaliak?

Szóval én ahogy írtam azt sejtem, hogy itt se a törvényről, se a sajtószabadságról szó nincs, csak megy a hiszti, mert az viszont biztos, hogy e három lap valszeg nem éri meg a jövő karácsonyt. ÉS akkor mi legyen az utolsó szám címlapján? Hogy "bocs, a kiadónk csődbe ment, mi meg megszűnünk" vagy hogy "vége a sajtószabadságnak, mert ilyen fasiszta körülmények közt nem szólhat tovább a szabadság hangja"

Szerintem ez utóbbi. Paráztatás. Nem mondom, hogy ama KAMPF-ban nem ez ment 20 évig. Hogy nem ment ez a siránkozás jobboldalon, és nem vizionált a jobboldal is mindenhova komcsi összeesküvést. De amit látok, hogy baloldalon is no pasaran... Nem történik számvetés Gyurcsival, nem történik elszámoltatás belül, megújulás meg ilyenek, hanem csak a módszerek változnak, és valójában tovább folyik a manipuláció és a paráztatás.

A baloldaliak megint nem veszik észre, hogy úgy mozgósítják őket a szerencsen mosdatásra 3 korrupt lap érdekében, hogy közben nekik a sajtószabadságról meg a szólás szentségéről papolnak. EZ a kulturkampf, és nem az, hogy nekem ez nem tetszik.

Az már másik kérdés, hogy ha eleve a mandíneren olvas valaki valamit, rögtön azt hiszi, hogy ez itt a Fideszt védő apológia. holott részemről nem az. Szerintem nem szorulnak rá.

De Alföldi lemondását követelni úgy, hogy közben Pörzse veri az asztalt akkoris fura érzés. Ahogy a Népszavával védeni a sajtószabadságot.....

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.12.10. 11:24:54

Lám, a Mandiner hajója ismét zátonyra fut a "kormánypribék rohamosztagosok!" Szküllája és a "diszlojális hollánutcai libbantak!" Kharübdisze között. Szegény, jobb sorsra érdemes blog... :/

snakekiller23 2010.12.10. 11:25:50

@Vicomte de Boundoise:

Te tényleg azt hiszed, hogy azért az aggodalom nehogy megszűnjön ez meg az a lap? Ha tízmilliókat szabnának ki büntetésként azt a Blikk sem tudná elviselni.

Itt a sajtó mint intézmény túszul ejtése a veszély, pusztán azt nézni, hogy kik tiltakoznak ellene a legostobább reakció. Persze ehhez el is kéne olvasni amit már hetek óta megírtak a tervezetről, nem csak az unalomig ismert rosszmájú, paranoid prekocepciókat képernyőre vetni.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 11:26:08

@mavo: Alföldi maradjon, csak a fasiszták örjöngenek.

Majd azt én tudom 2010.12.10. 11:27:07

@Vicomte de Boundoise: Az a baj, tud, hogy a terv tervét az egyetlen döntésre jogosult politikai erő már elfogadta házon belül, és a helyesíráson túl módosulni nem fog. Lehet, hogy nem lesz olyan súlyos a helyzet, mint ahogy "ráhaluzunk", de ha mégis, utólag már nem lesz lehetőségünk tiltakozni. (Lásd a fenti kommentemet.)

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 11:27:37

@plastik02: Te és bárki hogy tiltakoztál amikor Draskovics letiltatta a kuruc.infót? (btw a legmesszebb álljon tőlem. A kérdés elvi)

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 11:29:32

@snakekiller23: TE mire számítasz? Komolyan... ÉN kíváncsi vagyok tényleg!

Ez a "azt mondják, hogy úgy tervezik, hogy túl gyorsan fognak majd járni a villamosok, ezért biztos elütnek majd valakit"?

Úgy logikailag ez hogy van?

tyto 2010.12.10. 11:30:14

@Serio:
sorold már el légyszíves mennyi darabot láttál te a nemzetiben? én majdnem mindet láttam, és kurvára semmi baj nincs azzal a színházzal. és valahogy mindig teltház van.
vagy te csongor és tündét néznél 0-24-ig?

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 11:37:25

@Majd azt én tudom: Amúgy az is gáz, hogy a médiahatóság lezárathat külföldi szervereket és műsorszolgáltatókat, ha azok "uszító blablabla" tartalmakat közvetítenek.

De visszatérve: kevesebb lesz a mellrák, ha a facebook üzenőfalat teleszpemmelik?

Szebb lesz a világ a rajzfilm-avataroktól?

Szabadabb lesz a sajtó, ha fehér az avatar?

A baloldali sajtóban folyik ilyen diskurzus amit mi itt egy poszt kommentjében folytatunk?

Van hatásunk a 2/3-os Fideszre, akár innen a Mandínertől?

Van érdemi beleszólásunk?

A kérdés sokkal inkább az, hogy ezek után mi a maximális haszon amit egy ilyen durván felemás helyzetben el lehet érni egy egy ilyen "partizánakcióval". És én nem látok mást, minthogy megy egy ilyen "ideológiai reboot", és a valós, ismétlem VALÓS baloldali számvetés helyett, a VALÓS vita helyett csak fehéravataros webkettes meg mindenféle mozgolódások vannak, amik mögül kilóg a manipuláció lólába számomra.

Ez az egész fehér-címlap tök hiteltelen számomra, és csupán egy olyan látványos akció, aminek a haszna a sajtószabadságon esett csorbára fogni, hogy ezek a lapok becsődöltek. Felelősség-áthárítás, és épp az, hogy "nekünk végig igazunk volt, lám a mocskos Fidesz..."

Nekem ez a bajom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.10. 11:38:14

@Vicomte de Boundoise:

1) A bolsik, a libsik mindig is nagyon értettek a dezinformáláshoz, a zavarkeltéshez, a viszályszításhoz. Nem kell velük foglalkozni, ill. nem kell nekik bedőlni.

2) Érzek egy olyasféle dilemmát a bejegyzésben, hogy: jajjj, mit csináljak, ha nem értek egyet a kormánnyal, de az ellenzék malmára sem akarom hajtani a vizet?!

Szerintem ez nem valódi dilemma. Ha nem értek egyet a kormánnyal, akkor azzal teszek a legtöbbet az ügyért, ha azt el is mondom: ezt hívják konstruktív kritikának:-)

ü
bbjnick

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 11:38:34

@tyto: :) láttam én is őket. A János vitéz elég gáz volt.

viszont ha elolvasod amit írtam, ezt a kérdést fel se tetted volna.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 11:41:07

@bbjnick:

Jól érzed a dilemmámat.

Erre törekedtem, törekszem. Csak épp vannak terjedelmi és szerkesztési korlátok/tényezők.

Amelyek nem az én kezemben vannak ezen a fórumon. (megjegyzem amúgy, hogy igazából nekem így kényelmesebb.)

Majd azt én tudom 2010.12.10. 11:46:59

@Vicomte de Boundoise:

Attól tartok, a közvélemény a tiédhez (és valljuk be, valamelyest az enyémhez) hasonló dilemmával küzd:
Ha - akár szóban, akár tettben - a kormány valamely intézkedése ellen mozdulok, engem is be fognak sorolni a zsidó/komenyista/liberálbolsevik/tudjatök*mmilyen tömegbe, és azt én nem akarom felvállalni.

Attól, hogy a profilképedet fehérre váltod a FB-n, nyilván még nem tettél eleget a demokráciával szembeni kötelességednek (mert az bizony nem csak jogokkal jár) , amit viszont megtettél, hogy - tizenegyezer másik emberrel együtt jelezted, hogy nem értesz egyet valamivel, ezzel bátorítva másokat is, hogy kimondják a véleményüket.

Ha valaki meglátja a - teszem azt - jobbikos, vagy épp - ne adj' isten FiDeSz szavazó kifehéredett profilképét, az elgondolkozik... Rosszabb esetben számon kéri az illetőn, hogy miért "dobta el az elveit", aki tisztázhatja, hogy erről szó sincs. Nem azt mondom, hogy ettől az akciótól majd elkezdünk gondolkozni, de nem lehet, hogy ez egy lépés a megfelelő irányba?

snakekiller23 2010.12.10. 11:49:05

@Vicomte de Boundoise:

Arra számítok, (pontosabban ez a tervezet) hogy mondjuk mindenféle nem éppen egzaktul körülírt szabálysértések esetén az egyértelműen kormánypárt-vezérelt (ezt ne tagadjuk mert lehidalok) hatóság milliókra büntetheti a sajtótermékeket. Hadd ne részletezzem mi ezzel a gond.

A kuruc.infot ne említsük egy lapon akármilyen bloggal meg legitim sajtótermékkel. Amit a kuruc csinál (személyes adatok nyílvánosságra hozatala, állam- és emberellenes cselekmények szüntelen éljenzése és propagálása, kőkemény rasszista gyűlöletkeltés stb.) az egyébként is masszívan büntetendő volna ma is. Létezik egy szűk határ a sajtószabadság és a társadalmi veszélyesség között, de ahol konkrétan ők állnak, ott ez a látóhatárban sincs. Lekapcsolni szerintem már régen késő és kontraproduktív is volna, bár a demokratikus világban egyáltalán nem példátlan, ellentétben a sajtóval kapcsolatos aktuális tervek jó részével.

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2010.12.10. 11:53:30

Utolsó kérdésedre válaszolva: de igen, a narancsbirodalom máris abba a hibába esik, hogy nem foglalkozik a "partizáncsoportokkal".
Nem új keletű hiba ez, a Fidesznél, a kommunikáció mindig is valami szükséges rossz volt, amit mindig olyan vizesnyolcasokra, sehol sem jegyzett önjelölt "gurukra" bíztak, akik megfelelő ajánlásokkal meg némi önmenedzselés segítségével elhitették Orbánnal, hogy jó gazdái lesznek ennek a "nemszeretem" területnek.
Aztán nem voltak jó gazdái, de a Fidesz , illetve Orbán nem tanul.
Volt a kampányban Facebook feed, aztán most üldögélünk a babérokon, miközben a vezető hirportálokon ma már vezércikk státuszban is megjelenő blogszféra apró cafatokra tépi a manyupot. Egy egész államtitkárságot fizetünk a kormányzati kommunikációért, ami még mindig az előző évezredben él és rendületlenül nyomatja a azokat kormányszóvivő tájékoztatókat, amiből gyakorlatilag semmi nem jut el a közönséghez. A webet gyakorlatilag teljes egészében az események és kormányzati lépések ballib narratívája uralja és a kormányoldalnak röpke egy hónapos reakcióidő kell ahhoz, hogy valami értelmesnek látszó(sic!) saját állásponttal rukkoljon elő.

A kommunikáció Gyurcsányi túlbecsülésénél csak egy nagyobb tévedés van: a kommunikáció teljes lebecsülése. A posztkommunista kommunikációs gépezet már kétszer nyírta ki Magyarországon a jobboldali, patrióta kormányt. Ebből elég volt, ideje lenne tanulni az esetekből!

Samott 2010.12.10. 11:55:13

@Vicomte de Boundoise: senki nem tart vissza attol hogy az eredeti irasodat itt egy kommentben beidezd. Itt mar nincsenek terjedelmi korlatok.

Ha ketsegeid vannak, hogy mi varhato, olvasd el az index friss irasat az mtv-rol, linkeltem fent. Es attol meg hogy gusztustalan alakok mondjak, hogy szar van a palacsintaban, meg lehet szar benne.

a katona fehérben 2010.12.10. 11:57:27

"...a Mancs pedig 2010-es „Szavazz az MSZP-re!” kampányával..."

Anélkül, hogy vitatnám a lap alapvető kötődését, ez az állítás elég erős csúsztatás. Egyetlen főszerkesztői cikk utolsó 1-2 mondatában szerepelt hasonló, és annak az alanya nem "a MaNcs" volt, hanem "a szerk.", így az sem biztatás vagy felszólítás volt, hanem a saját - vitán felül vállalhatatlan, de hangsúlyozottan egyéni - választása, és a cikkben felsorolt több más alternatívát is (még a cikk címe is az volt, hogy "Csak szavazz!"). Emellett a választások előtti időszakban heteken át alkalmanként kétoldalas publicisztikasorozat jelent meg különböző szerzőktől, hogy ki miért szavaz az egyes pártokra, köztük a Fideszre, értelmes, világos, akceptálható, akár meggyőzőnek is nevezhető érvekkel és ellenérvekkel. Volt-e hasonló más hetilapokban?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.10. 11:58:20

@Vicomte de Boundoise: "Szebb lesz a világ a rajzfilm-avataroktól?"

A többivel egyetértek, de erre akkor is igen választ adok.

snakekiller23 2010.12.10. 12:00:54

@Vicomte de Boundoise:

Én komolyan azt nem értem, hogy miért látod ebben az egészben kizárólag a ballib partizánakciót meg a manipulációt... Még az összes ballibnak nevezhető lap sem tudott összefogni az ügyben, pedig az lett volna an ormális, ha egy ilyen tervezet ellen az összes sajtótermék (minden oldalon) előre egyeztetve, egységesen tiltakozik.

Vén Csataló 2010.12.10. 12:06:59

@Samott: Hogy is mondta Kóka eftárs (ballib tapsvihartól kísérve)?
A mocsár lecsapolásáról nem a békákat kell megkérdezni.

Samott 2010.12.10. 12:15:19

@Vén Csataló: Koka miota hivatkozasi alap? ;) Pont ezert lettek elzavarva, nem?

Itt egy masik idezet, mastol: "Mindig is a demokráciának hatalomközpontú felfogásával szemben a részvételi központú felfogást részesítettem előnyben. Magyarországon semmilyen konzultáció nem folyt az elmúlt időszakban. A reformok azért siklottak ki, mert pont azokat nem hallgatták meg, akikről a reform szól”

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.10. 12:20:17

@Samott:

Ebben semmi új nincs:-/

Ha jól emlékszem valamikor tavaly láttam egy beszélgetést, amiben lehet, hogy Sz. Annamária, de lehet, hogy más számolt be egy ORTT vizsgálatról, amely szerint: a köztévében az akkori kormányoldal-ellenzék képernyőn megjelenési aránya 2/3:1/3 volt:-|

ü
bbjnick

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.10. 12:21:56

Hihi, dübörgünk a faszbúkon, mi?
Úgy emléxem, a baloldali sajtószennyek (Népszava, 168 Óra, stb., a Mancs véleményes, bár - olvasgatva - egyre fájdalmasabb) érdekeltjei azzal szoktak szolidarítani a jobboldali sajtószennyek (M. nemzet, M. Hírlap, stb.) szoptatása idején, hogy a lapokat a piacnak kell eltartania. Bezony ám, a szent PIACnak.
No most, hórukk és ajvé, drága elvtársak, itt az idő...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.10. 12:24:18

@snakekiller23: ezek, akik tiltakoznak, a viszonylag normális eszme (khmmm) társaiknak is vállalhatatlanok. Azok tiltakoznak, akik belebújtak Furcsótány sheggébe és jelenleg is ott tanyáznak, a kellemes, anaerob környezetben.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 12:32:37

@snakekiller23:

Mondom, a cikk is eredetileg erről szólt:
A sajtószabadság KELL. A probléma valós. De elemezze valaki, aki ért is hozzám, mert én a jogi csűrcsavar nyelvezethez túl bölcsész vagyok.

Van egy valós probléma, ezt én elismerem, de még egyrészt nem eléggé probléma, másrészt meg tényleg bármi lehet. A.Robi története viszont tök érthető, és ott a véleményem is tisztább. De amikor megy a jobbikos zsidóbuzizás, akkor nem fogok én is odaállni melléjük, hogy "igen, monnyolle!" mert szerintem pont én kerülök egy lapra olyanokkal, akikkel nem akarok egy lapon lenni.

Nem akarok együtt lenni, egy lapon, ügyben, profillal, szolidaritásban a Népszavával. A kurucinfóval sem...

Amúgy meg nekem is sok "fideszes?" barátom kifehéredett. DE épp azért írtam, mert az egész akció nekem nagyon.... gyanús még mindig. És a működési elve az, hogy végy egy ügyet, amivel sokan azonosulnak, és használd fel úgy, hogy neked hozzon közvetlen hasznot.

A kifehéredő fideszes profilok a Népszavával együtt fehérednek... És az alföldizés a Jobbikkal együtt megy... és ez célja is egy politikai pártnak, hogy felkarol "ügyeket", növeli a velük kezdetben közvetetten, majd közvetlenül azonosulók csoportjait... Ez így működik. Ezért teszem fel a kérdést is: mit tegyen, aki szeretne sajtósszabadságot, és jó törvényt, de ezzel akar foglalkozni, nem pedig a béka segge alatti, leszerepelt baloldal túlélési játszmáiban résztvenni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.10. 12:36:42

@Vicomte de Boundoise: se védeni, se bántani nem akarom A. Róbertet, csak megjegyzem, maradtak már emberek ennél nagyobb hibák után is az országban ebben az országban.
Gyakorlatilag naponta megesett bármely kormánytaggal az utóbbi uszkve 20 évben. Előtte meg ugye nem is volt kérdéses...

snakekiller23 2010.12.10. 12:36:59

A közmédia érdekes a legkevésbé, a nagyobb tömegek már régen a kereskedelmi adókról tájékozódnak, a politika iránt árdeklődők meg eleve vagy a ATV/HírTV/Echo közül valamelyiken, vagy a tévéből konkrétan sehonnan. Az elsősorban a pártállami idők meg a 90-es évek reflexe, hogy a közmédia a sajtószabadságért és hiteles tájékoztatásért vívott harc első frontja. Van sok ország ahol ez így van (legalábbis ilyen a renomé) de nálunk lassan évtízede nem ilyen a médiaszerkezet.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 12:37:07

@snakekiller23:
Amúgy ja. Egy politikai oldalakon átívelő, vagy egységes akció, bárki is kezdeményezi, valóban arról szólt volna, hogy csínján kell bánni a "nép és az emberek kétharmados forradalmi felhatalmazásával" mert hamar Palpatine-szindrómás lesz itt a hatalmi szerkeszet.

Így, ilyen formájában, ilyen megfogalmazás mellett viszont az egész ügy három haldokló sajtóorgánum célzott, és tervezett akciója, hogy megszűnésének felelősségét é okait egy olyan törvényre hárítsa, amely még kész sincs. Nos EBBEN nem szeretnék, és nem is fogok részt venni, és emiatt írtam a cikket is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.10. 12:37:35

@Hepci: baxus...
...a helyükön ebben az országban...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.10. 12:39:20

@Vicomte de Boundoise: ki a faszt érdekelnek ezek a fehéredő profilok a faszbúkon?
aztcsinálnakamitakarnakmajdhalálralájkoljákmagukatésnagyotmaszturbálnakismellé

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 12:40:20

Csakhogy tisztán lássunk. A Felhívás a facebookon így szól:

"A decemberben parlament elé kerülő, a médiaszolgáltatásokról és a kommunikációról szóló törvénytervezet totális ellenőrzést biztosítana a Médiatanácsnak, és rajta keresztül a kormányzatnak az elektronikus, internetes és nyomtatott sajtó felett. Ezzel Magyarországon 2011. január 1-jén megszűnne a sajtószabadság. Vele együtt lehetetlenülne el a vélemény és a szólás szabadsága is. Tiltakozunk, és követeljük a törvénytervezet vissz...avonását." /Narancs XXII. évf. 48. szám(2010.12.02.) - 2010-12-02/

Az internet, a Facebook is a média része. Tiltakozzunk együtt a médiaszolgáltatásokról és a kommunikációról szóló törvénytervezet ellen!

December 6. és 13. között cseréld Te is "üresre" profilképedet, így csatlakozva a hazai nyomtatott sajtó azon képviselőihez, akik üres címlappal protestálnak.
(Az esemény fehér színű "profil-képe" letölthető, ha rákattintasz a jobb egérgombbal és mented a gépedre.)

A demonstráció akkor válik demonstrációvá, ha a profilképek valóban "üresek" lesznek. Ha valakit zavar, hogy egy "nagy fehér semmi" látszik a profilján, azt ajánlom, válasszon a rengeteg, kommentként beillesztett kreatív, alternatív megoldás közül (pl: fehér alapon valamilyen felirat stb.) vagy fehér helyett használjon egy szürkés, "kvázi-fehér" árnyalatot. A fantomképes megoldás azonban nem túl szerencsés, ezzel inkább azt üzeni a felhasználó, hogy nincs fotója magáról, és eddig is nagyon sok ilyen volt látható a facebookon, nem tartalmaz plusz üzenetet, mint "közösségi tett".
Go Blank!"

A felhívás említi a Narancsot, az ÉS-t és a Népszavát, hogy velük vállaljak szolidaritást, és hivatkozásként lehoz egy Narancsos véleménycikket.

Szóval ha ebből indulok ki, az már megint halu, ha én emögé független szellemű, megalapozott, valós kritikán alapuló egységes tiltakozást látok, ami fideszeseknek, mandíynereseknek és a magyar nép sajtószabadságért aggódó fiatal rétegeinek szól.....

Vagy nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 12:46:36

@Vicomte de Boundoise:

igen, alföldi maradjon, de nem azért, mert a nácikok őrjöngenek miatta.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 12:52:35

@Vicomte de Boundoise:

"Te és bárki hogy tiltakoztál amikor Draskovics letiltatta a kuruc.infót?"

KONKRÉTAN az ellen nem tiltakoztam, ugyanis általában azt írtam le korábban, hogy a nácikoknak is joga van a kotmányban rögzített szólásszabadsághoz.

tudod mit, pubikám? tracbackelem, olvasgathatod.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.10. 12:52:40

@mavo:

Alföldit már az sem menthetné meg a leváltástól, ha a "nácikok" őrjöngenének mellette:-D

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.12.10. 12:53:07

Hát baszki te tényleg megzakkantál a facebooktól. (Utolsó három posztod a facebookról szól.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 12:54:01

@bbjnick:

de akkor ugye szőcs géza is húzzon a gecibe?

snakekiller23 2010.12.10. 12:54:08

@Vicomte de Boundoise:

Az nekem is szúrja a szememet, hogy nem látok semmi komoly, újszerű politikai szervezkedést, őpedig bőven volna rá motiváció. Az nyílvánvaló, hogy a létező pártszerkezet és az úgymond "piaci igények" nagyon nem fedik egymást, szükség volna egy tökösen nyugatos-kapitalista, konzlib, nem szadeszmadöf-menekültekből, (no Bokros no Bauer, meg ilyen tájékon eddig rendszeresen felbukkanó emberek) hanem mondjuk pont exfideszesekből szerveződött pártra és egy nem posztkomcsi/oligarchagyűjtő szoci pártra. A széplélek-lib. és nemzeti radikális oldal már le van fedve "körön belül" hellyel-közzel vállalható alakulatokkal, de azon kívül csak az értelmiségi affektálás hallható, hogy nincs kire szavaznom brühühü. Demokrácia és többpártrendszer van bazmeg, nem valami hatóság fogja a neked tetsző alakulatot kiutalni, ha elég sokat sírdogálsz.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 12:54:58

hogy mennyire volt megalapozott az üres címlapos akció, azon lehet vitatkozni.

nem értem a bejegyzés ebbe a "részletkérdésbe" miért nem megy bele, hiszen ez lenne itt a lényeg - az, hogy mit is akar a kormány és ez milyen veszélyeket hordoz (vagy sem).

az üres címlapok mindenesetre komoly és hatásos lépésnek bizonyultak - még pl. a BBC is írt róluk www.bbc.co.uk/news/world-europe-11899075

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.10. 12:59:33

@mavo:

Szőcs ellen vagy mellett őrjöngenek a "nácikok"?:-D

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 13:07:19

@Regno delle Due Sicilie:

"nem értem a bejegyzés ebbe a "részletkérdésbe" miért nem megy bele"

kibaszott egyszerű: ha hiteltelennek nyilvánítom, akik felemelik a szavukat, magát a tiltakozást teszem hiteltelenné, tehát annak tartalmával már nem is kell foglalkoznom.

azon gondolkodom, milyen kibaszott mókás lett volna, ha a hunvaldot azért nem kezdi el baszogatni a fidesz, mert korábban pont a magyar narancs (á, az nem lehet, a narancs az vérkomcsilibsibolsi) teregette kifelé a kerületi szoci és szadeszes szennyest, amikor a kerületi fideszes képviselők még tengermély kussban tűrték a botrányt.

J.Ildiko 2010.12.10. 13:09:03

Nevetséges ez az írás.

Demokráciából egyes. Semmiféle utolsókat rugásokról nincs szó, hanem valami olyasmiről, ami egyszerűen HIHHETETLEN. ILYEN EURÓPÁBAN SINCS ! Már küldöldön egyik döbbenetből a másikba esnek. Jogosan.

Szájkosaras sajtó a láthatáron. Körmüket rágó szerkesztők a székekben "óh, jaj, vajh elég kiegyensúlyozott vagyok -e Annamáriának, mert ha nem jön a 25 milliós csekk ?" Papírok bekérése korlátozás nélkül ? Informátor kötelező kiadása ? Ésatöbbi.

Akinek ez normális annak a gondolkodása nem normális.

Ráadásul mindez úgy, hogy valójában bármely politikai párt, tehát a FIDESZ is szégyelheti magát, ha le meri írni egy törvényben azt a szót, hogy KIEGYENSÚLYOZOTT.

Nem fog se a Fidesz, se Annamária diktálni ennek az országnak.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:10:17

@Hepci: Ez konkrétan egy kihagyott bekezdés a cikkből. Ezt írtam eredetileg:

"Az írott sajtó egy "biankó csekk" arra, hogy el lehessen közvetett formában tartani propaganda lapokat. Ne legyen illúziónk: a Fidesz is ezt csinálta a maga sajtóportfóliójával. A különbség csak annyi, hogy míg az eme "rásegítés" után önálló életre kelt, a Népszava- Narancs- ÉS trojka támogatása feneketlen kosárnak bizonyult.

E három újság, akik az akció hátterében állnak, nyomtatott formában nem lesznek képesek fenntartani magukat, nincs ugyanis valaki, aki veszteségeiket pótolná azzal, hogy tömegesen megrendeli őket, vagy alapítványokon keresztül pótolja kiadóik adósságát.

Ezért valószínű meg se fognak próbálkozni az online verzióval, mivel ma sem az online formátumban azaz a valós piacban élnek (bár jelen vannak a neten), Rengeteg pénzt kapnak baloldali alapítványoktól meg mindenhonnan. Ami most ugye már nincs. Fenntartani magukat nem tudják, tehát meg fognak szűnni.

Az internet nem hazudik. Marha nagy a sansza, hogy mivel NINCS tőke SE olvasó mögöttük, és nincs stabil bázisuk sem, ezért nem fogják tudni összehozni a 30 ezer katintásos álomhatárt, és ha sikerül is, a mostani szerkesztőgárdát, külsős hadakat nem fogják tudni eltartani. Ezért vagy karitatív blogolásba kezdenek a szerzőik (meglátjuk Bolgár úr és Gréczy blogját majd... Vicces lesz egy darabig biztos) majd eltűnnek az internet sülyesztőjében, jelenlegi "véleményelit" szerepük biztosan a múlté.

Van még másik esély: vagy valahonnan sürgősen ad1: olvasókat szereznek, ad2.: marhasok pénz szereznek. A második kizárt, az első lehetetlen. Ha innen nézzük valószínű, hogy egy éven belül végleg megszűnnek. Tehát akkor most próbálják ezt úgy beállítani, hogy a fenti, önhibájukból eredő okok eltörpüljenek, és megszűnésük esemény legyen, valami olyan "felháborító csorba a sajtószabadságon" ami végülis az egyértelmű vereség ellenére mégis tud legalább minimális hasznot hajtani elvbarátaiknak."

gyilkos fűegér 2010.12.10. 13:13:22

Nehogy azt higgyétek, kedves Mandiner, hogy rátok nem fog sor kerülni...

Akkor majd ti is rájöttök, hogy veszélyben a sajtószabi, azt rinyálhattok, mint a hírtévében Pörzse.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 13:16:08

@bbjnick:

szőcs kívül esik a látókörükön, ő ugyanis népnemzeti, tehát kit érdekel, hogy rutinszerűen járt erre a cúna román ünnepre

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.12.10. 13:16:33

@Vicomte de Boundoise: „Ezért teszem fel a kérdést is: mit tegyen, aki szeretne sajtószabadságot, és jó törvényt, de ezzel akar foglalkozni, nem pedig a béka segge alatti, leszerepelt baloldal túlélési játszmáiban résztvenni.”

Ezt a borzasztó kínlódást nem értem, de nagyon sajnálom, mert látszik, hogy tényleg nem látod a kiutat. Nézzük, mit lehet tenni.

Pl. Alföldi:

Ha nem tetszik Alföldi tevékenysége, akkor írjál cikket arról, hogy miért és mi a baj vele. Ahogy azt fent is megtetted, szögezd le egy (1!) mondatban, hogy a buzizás és zsidózás undorító dolog és nem azonosulsz azokkal, akik ilyen primitív alapon támadják Alföldit és ezután fejtsd ki részletesen saját érveidet Alföldivel szemben. Ezt ugyan elhatárolódásnak hívják, de a kedvedért alkothatunk egy kifejezést rá, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásod miatta.

Pl. médiatörvény:

Ha nem tetszik a médiatörvény, írj egy cikket, ami nem 80%-ban arról szól, hogy milyen borzasztó a baloldali sajtó, hanem arról, hogy miért borzasztó a médiatörvény. Ha fontos kiemelni, hogy a baloldali sajtó borzasztó, akkor egy (1!) mondatban határolódj el attól is. Ahhoz képest, hogy a jobboldalon mennyire feleslegesnek tartják az elhatárolódásdit, vicces, hogy kiraknak egy cikket, ami javából nem szól másról, mint arról, hogy a szerző elhatárolódik a baloldali sajtótól és mélyen szégyelli magát, hogy egy nagyon pontosan körülhatárolt kérdésben egyetért vele. Remélem, hogy nem jelenik meg egyszer a Mancs címlapján, hogy 2x2=4, mert onnantól fogva át kell alakítani a tantervet és a Mandineren hosszasan kell kifejtened, hogy mennyire borzasztó a Mancs, stb. stb., de akár hogy is nézem a 2x2 az tényleg 4.

Elhiheted nekem: ha kikerül egy cikk a Mandinerre, akkor minden olvasó abból indul ki, hogy a szerző utálja a Mancsot és az ÉS-t, a Népszaváról nem is beszélve. Erre kár ennyi terjedelmet pazarolnod, különösen ha így is jelentősen meghúzták a cikket és nem ez a lényegi mondanivalód.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:17:49

@Alfőmérnök: Ezt hozzák le. Van több is, azokat meg nem.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:19:15

@ulloiut: Írtam egy hosszú írást, amiből ezt a részt tartotta érdekesnek a Mandíner. most már kifejtettem több kommentben is, hogy mit gondolok. Ennyi...

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:20:55

@mavo: Alföldi menjen, de ne azért, mert a nácikok is azt akarják.

I-brahi 2010.12.10. 13:24:08

Én a blog szerzője esetében inkább azt a kérdést tettem volna fel, hogy miért nem volt egyetlen jobboldali sajtóorgánum sem, amely csatlakozott volna az említettekhez valamilyen formában? Vagy a sajtószabadság csak akkor fontos, ha a mi seggünk van veszélyben? Ha ugyanezt egy baloldali kormány lépte volna meg, az ÉS és a Narancs ugyanígy protestáltak volna (a Népszava valószínűleg nem, de ne ez legyen a mérvadó)...

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.12.10. 13:24:28

@Vicomte de Boundoise: Tehát a Mandiner kivágta a cikk lényegét, mert fontosabb volt neki a Narancs/ÉS/NSZ fikázása, mint az aktuális és lényeges kérdés elemzése. Ha ezt a saját szerző mondja a szerkesztőkről, az kellemetlen.

Ha valaki úgy húzza meg az általam írt cikket, hogy a lényeg elvész belőle, akkor nem engedem, hogy lehozzák. Ennyi.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:24:35

@mavo: Hé Mavo!
Már nem azért de néha azt érzem gondolsz valamit, aztán gyorsan úgy értelmezel mindent, hogy igazad legyen.

Alföldi elbénázta. Elcseszte. hülye volt, gyáva, tudatlan és béna. Ezért így.. m'nnyolle. amiért Gyurcsány is anno m'nnyole... és ennyi. Mindkettőnél ugráltak a jobbikosok, sőt az első m'nyolle és nem lemondás szervezte meg a jobbikot. Mert idehaza nem szokás lemondani, hanem "kitartani az utolsó töltényig..." akárki is legyen a barikád bármely oldalán. no pasaran!!

Szőcsről meg épp én írtam ide az első cikkem, és nem épp a fenekét nyaltam abban sem... Szóval léci.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:28:29

@ulloiut: Ez itt egy blog, és valójában a "szerző" berpészteli ide amit akar, és a Mandíner ebben nem akadályozza meg, mert nem szűri a kommenteket. :)

Van egy terjedelmi korlát, és a Szerkesztő úgy látta, hogy a cikk ebben a formájában a legfigyelemfelkeltőbb. volt már amikor lehozta, és nagyon szarul jöttem ki belőle, mert kb. értelmezhető volt egy ostoba kandisznó röfögésének. Kértem vegyék le, nem tették.

Harag nincs, van egy "policy" én meg alkalmazkodom. De lám... nem vagyok letiltva most sem. Tehát végülis jófejek... Hisz még akár őket is kritizálhatom! Szerintem ez tökjó. Aztán amikor meghúzzák a cikket, mint most, ha kedvem van, visszapésztelem kommentbe, amit kivágtak. Hol itt a gond?

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:29:10

@ulloiut: és ez nem cikk, hanem blogbejegyzés.

bádogos 2010.12.10. 13:31:41

@Majd azt én tudom: "Úgy gondolom, az egyik demokratikus alapjogom ér annyit, hogy nemszeretem emberekkel mozduljak együtt érte. Ti nem?"

Végre egy felnőtt ember !!!

Bakker, én hidegrázást kapok ezektől a serdülő újkonziktól, hogy aszongya "ebből most az következne, hogy ... ... de hát ilyeneket a ballibek szoktak mondani, ezért inkább, mondjuk azt, hogy 'fapapucs' "

Először fel kéne nőni srácok !

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.10. 13:31:46

csak szólok a szerzőnek, hogy nem elegáns a meg nem jelenttel védeni a megjelentet. itten senki nem kíváncsi a szerkesztők kegyetlenségére, és gondolom maga beleegyezett, hogy az egyébként értételen gondolatait megcsonkolja a szerkesztő.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:31:57

@I-brahi: Szerintem tökre látható miért nem. Sőt az is, hogy a baloldal egésze miért nem:

terv tervéről készült véleményre haluzott véleményből továbbvitt semmi. Mi ellen is tiltakozunk? Egy informális levél ellen, amiben elképzeléseket vázol egymásnak két fideszes egy vitára bocsátás előtt álló törvény tervezetéről? Szerintem kicsit korai a magömlés....

Ehhez józan ember nem csatlakozik.

Samott 2010.12.10. 13:33:21

@Vicomte de Boundoise: ezt majd a Szalai Annamrianak magyarazd, ha kuldi a 25 millas csekket. Jogeros birosagi itelet, meg minden egyeb igazsagsozlgatatasi tevekenyseg nelkul.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.12.10. 13:35:42

@Vicomte de Boundoise: Na látod, milyen jól megy ez röviden is. Pont ennyit kellett volna az aktuális téma kapcsán a baloldali sajtóra pazarolni.

@ Hol itt a gond?

Ha a blogbejegyzés, ami még véletlenül sem cikk, végülis azt mondta, amit akartál, akkor nincs semmi gond. Nem én panaszkodtam számos kommentben, hogy mennyi mindent írtam még a témáról, de azt sajnos kivágták, hanem te.

is 2010.12.10. 13:36:32

"Az emberen furcsa érzések lesznek úrrá: egyrészt a sajtószabadság, mint olyan egy nagyon jó dolog, senki nem vágyik vissza a hetvenes-nyolcvanas évekbe, amikor egyes mai szocik golyóstollal húzogatták ki Móricz életművéből az osztályidegen részeket."

Dobnal egy linket, ahol ezt reszletesen kifejted, mondjuk az uj MTV hirmusorvezeto (Elo Gabor - jol irom a nevet?) kapcsan? Te nyilvan eltel a hetvenes-nyolcvanas evekben, ha egyszer a szadra vetted, de akkor meg hogy-hogy nem ismered fel, hogy a cenzorok mar oda vannak ultetve. Vagy pontosabban: miert tagadod?

Vén Csataló 2010.12.10. 13:36:41

@Samott:
Hja kérem, tetszettek volna előrébb gondolkodni az épp aznap felfalnivalónál. ;)
Itt az elmúlt 8 évben olyan "demokratikus normákat" vezettek be az eftársak és kapcsolt hiszterolibsi cimbikéik, hogy semmi, de semmi féle erkölcsi alapjuk bármiféle szót emelni, bármiféle demokráciáért.
Csak azt kapják amit szemrebbenés nélkül kiosztottak másoknak.

J.Ildiko 2010.12.10. 13:36:54

Most látom: szétbombázás alatt a világ leghülyébb törvényjavaslata, hahaha :D

Ugye mekkora hülyéseg volt az eredeti, gyerekek ?

"Valamelyest finomodhatnak a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvénytervezet szabályai, feltéve, hogy a támogatják majd a fideszes képviselők és az Országgyűlés kulturális bizottságának mintegy negyvenegy módosító indítványát."

Ennyit a fehérfoltos partizánokról. Ezt bebuktátok !

bádogos 2010.12.10. 13:38:39

@jotunder: Ja.

Itt egy másik sajtószabadságért aggódó konzi:
konzervatorium.blog.hu/2010/12/06/a_mechanikus_narancsmedia_torvenye

Tudjátok mit fiúk ? Inkább nélkületek. Ez a színvonal a kiállás lealacsonyítása és megcsúfolása.

Inkább nyomjatok egy páleszt (vagy kettőt) az talán egy időre lezsibbasztja a lelkiismeretet, és ugorjatok egy fejest a párt kebelére.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 13:40:52

@Vicomte de Boundoise:

ugye ott kezdődik, hogy nem neked válaszoltam, ezért ha nem haragszol, kurva magasról leszarom, mikor és mit írtál szőcsről. az egy tök más kérdés, hogy le merném fogadni, nagyrománia rutinos ünnepléésért egy másodpercig sem ekézted.

a jobbik meg már csak olyan, mint dákoromán megfelelője, amely egyébként valamelyest joggal vetette fel, hogy románia területén a románok ellen harcoló magyar szabadságharcosokat ünnepelni annyira nem komilfó.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:45:09

@is: @Grift: kommentben olvashatja a teljes szöveget, nincs cenzúra a Mandínernél, mielőtt erre élezné ki a dolgot. Engem is elér mint látja, még akkoris, ha épp az édesanyám nemi szervéről szeretne diskurzust folytatni.

Samott 2010.12.10. 13:45:40

@Vén Csataló: ertem en, csak szeretnem azt hinni, hogy jo iranyba mennek a dolgok... es nem ugyanazt a szart kapjuk mas eloadasaban.

Vén Csataló 2010.12.10. 13:47:03

@Samott: Nem nagyon értem a hisztit. A PSZÁF, mint felügyeleti szerv ugyaníg küld mindenféle bírósági ítélet nélkül brutális. akár milliárdos büntetéseket az általa felügyelt és a törvényeket nem betartó cégeknek.

A média vajon miért érdemelne speckó bánásnódot, hogy ők csakis bírósági ítélet után bírságolhatók meg?
Frászt.

Itt az ideje, hogy az elmúlt 20 évben a végletekig elkanászodott médiasöpredék a helyére kerüljön. Baromian elég volt abból, hogy fél- meg negyedművelt éhenkórász firkászok, a főállású "legalja" deformálhassa itt a közgondolkodást mindenféle felelősség nélkül.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 13:47:18

@mavo: Nem került a látókörömbe, meg miért kéne mindent nekem megírni? Azért mert nem ekéztem, még nem fogom a valagát se nyalni.... Akkor leszek neked cimbisrác, ha vagy mindenkit fikázok, vagy senkit sem fikázok? Vagy menetrendszerint fikázok? Szerintem te engem nem szeretsz, ezért most el is megyek sírni a zuhany alá, hogy ezt feldolgozzam.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 13:48:44

@Vicomte de Boundoise: van egy nagyon érdekes történet, amiről nem emlékeztél meg a kiszerkesztett részben sem: a Nagyításé. Hogy milyen komoly támogatás mellett sem sikerült fenntartani.

Az ÉS-t amúgy annyira nem félteném. Ahhoz képest, hogy mennyire kacifántos ott minden, elég szép számú olvasótábora van - most néztem meg, a Facebookon pl. 4400-an rajonganak érte. Ebben a Mandinert is simán veri...

is 2010.12.10. 13:51:43

„Ezért teszem fel a kérdést is: mit tegyen, aki szeretne sajtószabadságot, és jó törvényt, de ezzel akar foglalkozni, nem pedig a béka segge alatti, leszerepelt baloldal túlélési játszmáiban résztvenni.”

Itt van ez a kettosseg, amit Orban viktor oly sikeresen ultetett el sok mai fiatal fejeben: hogy aki nem Orban Viktorral van, az 1. baloldali 2. az valami olyan ordogi, hogy azt mindig is tagadni kell.

Magyarorszagon van kb. 500 kommunista, mindegyik 80 eve feletti. Ez a teny. Orban Viktor ertelmezeseben a kommunistak megszalltak az orszagot, es tortenelmi kuldetes oket kitakaritani. Es akkor az ertelmezes nyert a tenyekkel szemben.

sok-sok gondod es problemad lesz, es csak erzed az inkonzisztenciat, amig egyszer ra nem jossz: teged Orban Viktor ugy atbaszott a palankon, mint ide Lachaza. aki nem ert egyet Orban Viktorral, az nem baloldali, es semmifele ordogok nincsenek azon az oldalon. nehez-nehez, a benned kiepitett tabuk, meg az agymosas nehezen fog feloldodni, es tenyleg kb. egy teljes generacio beleveszett ebbe a szemfenyvesztesbe. en mindenkinek javaslom Mario es a varazslo tortenetet. Sokan megcsokoltak itt mar a varazslot, hogy csak a leghiresebbet, a hulyenepszavazast emlitsuk ("hulyesegek a kerdesek, de meg kell szavazni, nincs mas ut!"). Hat meglatjuk meddig mukodik a hipnozis.

Egy nagyon jo gyakorlopeldat tudok mondani: Debreczenit ugye utalni kell, ki kell kopni a nevenek emlitese utan. De most meg Bokros felolvasta debreczeni 2008 oszen irt gondolatait a ketharmadrol. Talalt, sullyedt. Tudomanzos korokben ezt ugy mondjak, hogy D. 2008-ban felallitott egy modellt, tett egy joslatot. Tokeletesen bevalt a joslata, szemben azokkal, akik azt josoltak, hogy jo lesz, ha Orban lesz. Minden normalis logika szerint ezek utan D. az isten, mivel helyes modellt allitott fel, mivel helyesen tudott belole josolni. Csak illogikusan, erobol lehet tovabbra is ignoralni. Vajon az ero vagy a logika fog nalad gyozni?

Samott 2010.12.10. 13:52:29

@Vén Csataló: ertem en, szoval akinek van batorsaga az allamparttal kritikus cikk megirasahoz, az megerdemli az allampart altal kinevezett focenzor altal kiszabott buntetest (most meg csak penzt, kesobb kitudja mit). Legalabb nyiltan kimondod. Volt mar ilyen, de tenyleg ez kell ujra?

Vén Csataló 2010.12.10. 13:53:49

@Samott: Ha ugyanazt a sz@rt kapnád, akkor Orbánék már nyár elején kitoltak volna rád egy méretes extra adót, plusz sajnálkozva nézték volna, hogy a privatizált közüzemi hiénák - a hírek szerint - 40-60%-kal emelték volna a rezsidíjakat. És még folytathatnám, hány de hány módon taposták volna ki belőled a pénzed posztkomcsi módra az egészségügytől kezdve az ötletes újfajta illetékeken át a BKV tarifák emeléséig.
Na ez lenne az "ugyanaz", mint ami az elmúlt 8 évben folyt itt.

is 2010.12.10. 13:53:53

@Vicomte de Boundoise: arany Janos hires (bar nem biztos, hogy igaz) szavaival valaszolnek: gondolta a fene! de mindenkeppen erdekes latni, hogy kinek mire jar az agya. en pl. amit olvasok, azt ertelmezem, es nem kezdek duplagondolokba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 13:55:11

@Vicomte de Boundoise:

ez a reakciód pedig egyszerűen értelmetlen. mindazt, amit leírtál, nem kértem tőled számon, de toporzékolj csak nyugodtan, jól áll.

más is említette, a konzin jelent meg hasonló "abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, abaloldalisajtó, (a cenzúranemjó)" post, gratulálok az alkotóknak

Joejszaka 2010.12.10. 13:56:00

@is:

"Itt van ez a kettosseg, amit Orban viktor oly sikeresen ultetett el sok mai fiatal fejeben: hogy aki nem Orban Viktorral van, az 1. baloldali 2. az valami olyan ordogi, hogy azt mindig is tagadni kell."

Szerintem sokan nemcsak a komcsikkal, de veled sem akarnak egy platformra kerülni.

Ha kiderül, hogy a Fidesz is elkúrja, az nektek még nem mentség. :(

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.10. 13:56:39

@Vicomte de Boundoise:
ki beszélt cenzúráról? én a szerkesztésről beszéltem. és továbbra sem elegáns. ha úgy meghúzzák, hogy utána kommentben kell közölni ami kimaradt, akkor megmondom, hogy úgy meg ne jelenjen meg. de mindegy a maga dolga. csak szánalmas.

is 2010.12.10. 13:58:03

@Vén Csataló: ja, csak kozben eladtuk a csaladi ezustot. hat persze, ha beteszunk mindent a zaciba, akkor meg elhetunk 3-4 evig dzsentrikent. akinek van esze, az 100ft-bol megprobal 100ft-ot kolteni, de Ven Csatalovaktol nem varjuk, hogy felfogjak, hogy eddig 100ft-bol 110-et koltottunk, de legalabb valamennyit meg is takaritottunk belole. most viszont orban tovabbra is kolteni akar, es meg a megtakaritast is felelne. igy mulat a dzsentri magyar Ven Csatalovak tamogatasaval. veged is van Magyarorszag.

snakekiller23 2010.12.10. 13:58:21

@Regno delle Due Sicilie:

Eleve a hagyományos jobbsajtó is elég merev lett már régóta, a MN-HírTV-Lánchíd-Heti Válasz (plusz esetleg Demokrata) tengelyen kívül a Széles-média kb. a tulajdonos hobbijaként üzemel, a Nagyításról meg írtál. A neten dinamikusabb a dolog, dehát az ugye jóval olcsóbb műfaj. Ellenben más fronton Márai-Tormay-WassAlbi fogy rendesen, a radikálisabb kultúra is simán eltartja magát, szóval a célközönség nem kötelezően fukar.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.12.10. 13:59:10

"A Narancs és az ÉS az interneten képtelen egy népszerűbb blognál több kattintást kiizzadni magából, és ebben azok is benne vannak, akik a Mandinerről mennek át egy kis délutáni komcsizásra."

Ejjó! :)))

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 14:07:11

@snakekiller23: csakhogy akkor elsősorban a hagyományos, nyomtatott sajtó válságáról van itt szó (ez nyilván folyamatban van, bár egyáltalán nem biztos, hogy megszünések lesznek belőle), nem pedig csak és kizárólag a ballib véleményformálók diszkreditálódásáról.

ha annyira általánosan hiteltelenné váltak volna, akkor most a tiltakozási felhívásukra sem reagálnának ennyien.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 14:10:16

@Pável:

nagyon halkan megjegyzem, a mancs.hu (valószínűleg valósan) durván alacsony látogatottságának egyszerű az oka. konkrétan egy szar az oldal, egy szar az archívuma, és a print változatból szinte semmi sem kerül be az online verzióba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 14:18:35

@Regno delle Due Sicilie:

a mancsnak úgy van ~1200 (mandiner ~1700), hogy a lap jóformán láthatatlan online. én pl. csak akkor nézek rá, ha linkelnek onnan valamit, vagy gugli ad találatot. egyszerűn nincs értelme rendszeresen látogatni.

snakekiller23 2010.12.10. 14:22:16

@Regno delle Due Sicilie:

Hát más ügyekben nem is, de a sajtószabadság esetén magasabban van a tolerancia (ugye pl. a Barikádot sem venné komolyan a Jobbikosokon kívül túl sok ember, de ha be akarnák tiltani az azért komoly vihart kavarna). Ha mondjuk az oktatási reform ellen tiltakoznának látványosan, valami ideológiai okból, az olvasótáborukon kívül nem nagyon volna visszhangja.

A hagyományos sajtó meg persze leszálló ágban van, de mégaz a meglehetősen elkötelezett réteg, amelyik eltartja a MN-t meg a HV-t eltarthatta volna a Nagyítást is. Széles még igen jelentős segítséget is kapott, mikor Gyurcsány nekiment a Hírlapnak oszt mégis...

Serio (törölt) 2010.12.10. 14:22:56

Ezzel a facebook akcióval az a legnagyobb baj, hogy NEM tiltakozás.

A tiltakozás az, amikor mindenki tisztában van vele hogy mi van, és együtt nekiállnak tiltakozni ellene.

Ez itt félelemkeltés és kúszó propaganda. Jellemzően a "fehérek" 10%-ának van közelítően jó képe a törvénytervezetről. A többi pusztán a szájhagyomány útján tudta meg, hogy "jön a viktatúra, ki lesz cenzúrázva a facebook, nagy magyar tűzfal lesz mint kínában"... (Nem röhögni, hallottam én már ilyet képzett, intelligensnek látszó ember szájából!)

A posztkomcsik kúszó propagandájába meg szálljon be a rühes ló, nem én. Eleve a "FUD"-ot a kommunikáció legaljának tartom, kevés undorítóbb dolog van ennél... Aki pedig ma profilt fehérít, az ebben válik az MSZP bajtárs-elvtársává.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 14:36:02

@mavo: az már külön történet, hogy a 90-es évek kultlapja, az új újságírás fellegvára, a Mancs hogyan maradhatott le a digitalizációról...

Vén Csataló 2010.12.10. 14:40:27

@is: Tőled pedig azt nmem várhatjuk, hogy felfogd mi az különbség aközött, ha 53% a GDP arányos államadósság vagy ha 80%. Tényleg a pofa leszakad, hogy az elmúlt 8 év minden értelmes stratégiát és perspektívát nélkülöző eladósítása után még van képetek amiatt hisztériázni, hogy a jelenlegi kormánynak (és persze az adófizetőknek!) vissza kell fizenie a pénzt, amit elkúrtatok (hogy egy klasszikust is idézzek).

bryan 2010.12.10. 14:53:47

Arról, hogy az ÉS például mennyire Fidesz ellenességből tiltakozik a "médiaalkotmány" ellen, érdemes elolvasni ezt a cikket az ÉS egyik állandó szerzőjétől:
www.es.hu/2009-03-16_sose-volt-meg-ennyire-durva
Ugye mindenki figyelt a dátumra?
Én nem várom el, hogy a Mandiner szerkesztett blog (!) szerzői mindenről pártatlanul beszámoljanak, nem vagyok én Médiatanács, csak az a baj, hogy az ellenzék fikázás nagyon ritkán elegáns, mostanában meg túlságosan előtérbe került itt. Annak ellenére, hogy a konzervatív értékek a blog szerzőihez és törzsközönségéhez képest jóval távolabb állnak tőlem, azért kezdtem el ezt a blogot olvasni, mert a balos meg liberális lapokban túlságosan előtérbe került a mundér védelme, meg az ellenzék fikázása. A Mandinernél is ez a tendencia és ez szomorú.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 14:54:57

@Regno delle Due Sicilie:

az a gyanúm, hogy ez amiatt van, hogy már jó ideje egyik napról a másikra élnek, és nagyjából nincs se pénzük, se megfelelő embereik, hogy valami normálisat faragjanak belőle. a mancs lassan, de biztosan haldoklani látszik. lesz majd itt örömujjongás, és halottba rugdosás, ha feladják.

Vén Csataló 2010.12.10. 14:56:23

@Serio: Igen, az. Ez egyszerű hisztériakeltés a legjobb budapesti bérrettegő libsi hagyományoknak megfelelően (és persze az erre jól rezonáló ex-SZDSZ-es netkommandóra támaszkodva).
Megnéztem a Facebookos ismerőseimet. Összesen kettő törölte az arcát (egészségükre). Mindkettőnek dobtam üzeetet hogy mi van. "Hát a médiatörvény!" De mi van vele? Hát Orbándiktatúra! Na ennyit tudtak kipréselni magukból a meggyőzésem érdekében. Röviden: fingjuk nincs a dologról. Ez persze nem akadályozza meg benne se őket, se a hozzájuk hasonló szerencsétleneket, hogy születési jogon valamiféle szellemi fölény illúziójából osszák az észt a világnak. Szánalmas.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 15:10:30

@Regno delle Due Sicilie: :) Hát a Nagyítás egy külön történet.... De igazából semmi szín alatt nem kezdenék lapalapításba. Pont azon piaci okokból, mert maga a nyomtatott sajtó mint olyan eleve vesztes pálya. Szerintem....

De a netes pálya meg szabályozatlan. És ha elindul az átszivárgás a netre a nyomdákból, illetve 5-10 éven belül már tényleg nem lesz nyomtatott napi sajtó, vagy tök más formában, akkor szükség lesz időtálló szabáélyozásra. Amit most 2/3-dal meg fognak csinálni

Azért tényleg itt is kellene hozzáértőknek szólnia, hogy mi is ez, hogyan.... én ehhez kevés vagyok. De ilyen balos hiszik mint ez a fehércímlap, manipulatív viharok a biliben semmit se segítenek, sőt ártanak. ÉS az előző törvény épp azért volt szar, mert csak annak a politikai oldalnak teremtett stabil játékteret, amelyik meghozta! Ha most hoznak megint egy egyoldalú és ócska törvényt, megint nem lesz 20 évig olyan helyzet ebben az országban, hogy bárki érdemben változtathasson rajta!!! szóval ezzel kéne foglalkozni.... nem pedig ennek CÍMÉN erre HIVATKOZVA asszisztálni három döglődő, unalmas, szar újságnak, hogy politikailag megmagyarázzák miért pusztulnak el. Ez a véleményem, és ezt akartam megírni. fikázhatjátok, hogy ez nem jött össze, meg a szerket is, de nem elegáns az se. Szerintem...

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 15:20:14

@Vicomte de Boundoise: nézd, a Mancs szerintem is elég uncsi lett. ha csak fele olyan hosszú lenne, nem vesztenénk semmit, de azért vannak benne jó dolgok is (mostanság pl. Vári riportjai). az ÉS sose volt a szívem csücske (enyhén szólva), de ott is vannak érdekes és minőségi írások. a politikai irányvonala az persze elég rémes.

ezzel együtt "döglődő, unalmas, szar" lapoknak nem nevezném őket, mert szerintem pl. a Demokratánál még így is sokkal jobbak - és amúgy eleve nagyon kellenek ellenzéki lapok, mint minden demokráciában. (a Heti Választ szeretem, de őszintén szólva még sose haltam bele az izgalomba, amikor megvettem.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 15:21:48

@bryan:

az ilyen cikkek ebben az univerzumban egyszerűen nem léteznek, erre egy ideje rájöttem.

szerintem van ám ebben némi önigazolás. a magyar nemzetről például a kutya nem tudná úgy állítani, hogy nem pártsajtó, hogy az úri közönség ne röhögne fel. azám, csakhogy egy mai "jobboldali" milyen napilapot olvasson, ha nem magyar nemzetet? a még annál is gusztustalanabb magyar hírlapot?

márpedig, ha ők akár kénytelen-kelletlen, akár örömmel magyar nemzetet olvasnak, akkor Azok is pártsajtót kell, hogy olvassanak. mind. amihez ugye az kell, hogy a túloldalon is csak és kizárólag pártlap legyen. ehhez pedig az kell, hogy ne csak (például) a földbuta népszava és az üzemi propagandalap szintjén álló 168 róka legyen komcsi ölebsajtó, hanem mind. ezt aztán elkezdték mantrázni, és azóta jól el is hiszik maguknak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 15:31:48

@Vicomte de Boundoise:

igazából nem is kritizálhatjátok a kormányt: AZOK is kritizálják, velük meg ugye nem akartok egy véleményen lenni, mert az kínos.

bryan 2010.12.10. 15:43:03

@Vicomte de Boundoise:
A szabályozási tervezet alapvetően rossz. A kiegyensúlyozottságot, a sokoldalú tájékoztatást, meg egy csomó más ilyen BBC-s, közszolgálati médiákra szabott cuccot _a_sajtószabadság_főlé_helyezi. Ez rossz, mert ellenőrizhetetlen, nincsenek objektív kritériumok és csak nagy erőlködéssel lehet félmegoldásokat kreálni, miközben a Médiatanács egy, na jó, másfél párt irányítása alatt áll. Ez elfogadhatatlan.
Mindemellett pont az internet teremti meg a lehetőségeket arra, hogy ki lehessen bújni a szabályozás alól. Most ilyen kibújás a nagyobb tartalomszolgáltatók közül csak a kurucnak éri meg igazán, ezután a többieknek is meg fogja, ami ahhoz vezet, hogy egyrészt a kormány adóbevételektől esik el, ráadásul a menekülő tartalomszolgáltatókra _semmilyen_ szabályozást nem fog tudni kényszeríteni (lásd magas adók és feketemunka).
Nem cseréltem ki a Facebookon az avataromat, de ha valami tüntetés van, megyek szívesen, utálni fogom, ha ott lesz mellettem Pörzse, nagyon örülnék, ha külön csinálnák a saját tüntetésüket, de ez most ennél fontosabb.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 15:43:27

@mavo: Látom téged a másik véleménye nem túlzottan izgat, mert már eldöntötted, hogy engem meg a lapom a Párt fizeti. Megyek be a sárgacsekkel a főméltóságú Szerkesztő nagyságosúrhoz, az összegyűjti a többi hozzám hasonló médiajobbágyéival, majd ő berslattyog annamarihoz, aki meg a Viktorhoz, és már utalnak is.

Hmm..... hát nem így megy ez. Ki kell ábrándítsalak.

Az hiteles, aki Orbánt kapásból Sztálinhoz vagy Hitlerhez de legalább az antikrisztushoz hasonlítja? De legalábbis zsigerileg rühelli, utálja, viszolyog tőle, kicsit fél, de inkább retteg, és imádja Heinrich Böllt.

Amúgy ha nem, akkor valszeg kormánypropagandista, és elkendőzi az igazságot, ami nyilvánvalóan a te fejedben lakozik, ergó össze is tudod hasonlítani ezt a szart itt azzal a csodával ott bent lakozik.

Hát.........nem tudom................. biztos vagy te ebben?

Amúgy meg akkor kritizál az ember, ha van mit.
Itt most mit is kéne kritizálni? Egy nemlétező törvény tervezetéről folytatott munkaanyag zanzásított változatáról szóló pszichedelikus parát? Nekem ez kevés.... Majd ha lesz törvény, majd ha lesz konkrét szöveg, akkor majd nagyon remélem, hogy lesz itt hozzáértő jogilag képzett valaki, aki nálam jobban ezt megteszi.

De amiről a cikk szólt az az, hogy ez a fészbukkos happogás egy rakás baromság. Akikkel meg szolidárnom kéne (tehát az egyetlen VALÓS tettem ez lenne) tőlem simán megdögölhetnek. Ja... Mert szarok. És ennyi. amúgy nem sírtam én se a nemzetőr című csodáért, se a pesti hirlapért, se a nagyításért.

És a Demokrata is egy szar, de eltartja a piac, mert van rá vevő. Onnantól nem az én dolgom. Az ÉS-t a Népszavát meg a Narancsot azonban nem tartja el a piac. Gyurcsi tartotta el meg a különböző pénzek innen onnan, amik 5 éve tömködik a veszteségeket, csak hogy fennmaradjanak ezek a helyek. Ez nem az én ügyem...

És kb. ha ez neked pártpropaganda, akkor nem én vagyok paranoiás azthiszem....

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 15:50:30

@bryan:

Jah! ide én is simán elmennék veled. ott csápolnánk. De nekem pont az a bajom, hogy érdemi vita most kezdődik el itt is. A 165. komment után jön az első arc, aki nem arról beszél, hogy én mennyire egy pártcsinovnyik vagyok, meg hogy szar a mandíner, meg én is szar vagyok.... blablabla.....

Szerintem ez fontos!!! ÉS ha ehhez értünk, akkor csináljuk. Én elviekben egy netes újságíró vagyok, nem csak ide publikálok, szóval valszeg én leszek az, aki leginkább érezni fogja a dolgokat. De én se tudok semmit!!! ÉS amit olvasok ott se látok semmit, mert fingom sincs a jogi nyelvhez.

ellenben szolidárnom kéne már most a Népszavával..... Na ez a bajom. De amúgy kíváncsi vagyok még több részletre. Ez izgat. amúgy azt én se értem hogy tudna a Médiahatóság bármit tenni egy külföldi ip címről bejegyzett nick-kel írt blog esetében, ha az épp fotosoppos hoaxokat gyárt Viktor császárról....

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 15:55:58

@Vicomte de Boundoise:

nem paranoiás vagy, hanem hülye. ráadásul ősi troll technikával érvelsz: "kitalálod" mire gondolok, majd hevesen cáfolni kezded. ha neked jó, hát jó.

az a mondatom, amire ezt a rengeteg hülyeséget "válaszoltad", mindösszesen annyit jelentett, hogy amennyiben valóban úgy érzed, hogy kínos mondjuk egy manccsal azonos véleményen lenned, akkor ha következetes vagy, akkor soha nem írsz olyat, amiben megegyezik a véleményed a mancs szerzőjével, hiszen az neked kínos. ez viszont bizony annyit jelent, hogy onnan kezdve a kormányról tulajdonképpen semmi kritikát nem írhatsz.

de ismétlem, ebből jogod van akár még azt is kihámozni, hogy zsiráfnak tartalak, jogod van rá. nekem meg arra, hogy ezért kiröhögjelek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 16:01:34

@Vicomte de Boundoise:

a mandinerrel igazából annyi a baj, hogy a kormányváltás után megszűnt az a heveny ellenzékisége, ami tavaszig még megvolt. ennyi. holott megígérte a szerkesztőség annak idején.

gyurcsótány és libajnai urak országlása alatt nem volt például olyan, hogy az egyik szerző bírálja őket valamiért, mire nem is egy, hanem több szerző meg melléjük áll. olyan sem nagyon, hogy egy egyébként abszolút felfújt ügyben az egyik szerző nettó hazugságokkal "védje" a kormányt.

na mindegy.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 16:02:47

@Vicomte de Boundoise: és az eddig nem zavart, hogy szinte titokban akarják átalakítani a médiaszabályozást, hogy nincs is rendesen kifejtve, hogy mi lesz és miért, szinte csak annyi egyértelmű (de az viszont igen!), hogy jóval nagyobb fennhatóságot akarnak?

Azzal meg menjél már, hogy téged mindenki pártcsinovnyikoz. Egyrészt tökre nem igaz - másrészt egy elég vonalas írást hoztál épp le, ahol leginkább a kritikusokat fikáztad.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 16:07:56

@mavo: szerintem meg te csinálod ezt.... mármint az ősi troll érveléstechnikát.

Nekem ez a "te ezt mondod, ergó velük vagy" logika ilyen argumentum ad ignorantiam szerű.... bár lehet tévedek.

És te már eleve ezt ki kellett hámoznod valahonnan.... Holott a másik fél, mármint a Népszava és Co. akar épp engem meg sokakat a csőbe húzni pont azzal, hogy a saját oldalára akar állítani egy rajta túlmutató dolgot.

Tehát igazából ahelyett, hogy azzal törődnék, hogy a törvény egy rakás fos, azzal törődök, hogy emiatt, erre hivatkozva akar bepailzni maga mellé a pártsajtó. Ahogy igazából a Jobbik is arra akar növekedni, hogy levadássza a Fidesz népi szárnyát, úgy a baloldal is a jelenlegi kétharmad csalódó balszárnyára pályázik. És ez természetes.... Csak épp ne olyan sírjon nekem a sajtószabadságról, aki épp maga felül állt és kívül állt azon 10 évig, mert megvoltak a csókosai ide és oda, hogy őt ne vegyék elő.

A Népszava és a sajtószabadság olyan mint a katolikus pornó. De persze akár tévedhetek is... és akkor húha rohannom kell a Népszavával tűntetni, meg dagasztani a tömeget, amikor majd kiáll Gyurcsány sikoltozni, hogy lám itt a barnaterror.....

ügyfélszolgálatos 2010.12.10. 16:10:01

Látom beindult a seggnyalás.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 16:10:50

ó tévedtem... Az argumentációs hibád nem ez volt, hanem másik, de nem jut eszembe, mert rég tanultam már logikát....

JA én szoktam tévedni is. bocs, hogy nem vagyok olyan fasza, hogy folyton igazam legyen....

sprenczl 2010.12.10. 16:12:37

A szent PIAC nem képes eltartani a Népszavát, a 15.000-nél is kevesebb eladott példány a Magyar Hírlap "hőskorát " idézi...:-)))

Squid 2010.12.10. 16:14:53

" Most havonta lesz mire föl csoportot, eseményt, flashmobot alakítani, és teleszpemmelni az üzenőfalakat az orbánizmus elleni jelszavakkal? Azt látom, hogy egyesek kritikátlanul politikai oldalak szánalmas önmentő akcióihoz adják a nevüket azzal a hévvel, ahogy kockásfülű nyúlra cserélik a profilképüket. Hiába, az internetes mémek már csak ilyenek. Tényleg csak én unom?"

Kedves Cikkíró

Ezt sajtó és beszédszabadságnak hívják, ha nem tetszik ne nézz oda vagy ne olvasd el. Ha maga a tény nem tetszik, hogy más más véleményen van és nem tudod meggyőzni, akkor ajánlom a kitelepedést É-Koreába! Arrafelé már jóval előrébb tartanak a folyamatban amit tavasz óta a Fidesz indított itthon.

Ott nincs az a fránya ellenzék sem hanem 3/3!!

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 16:20:20

@Regno delle Due Sicilie: szívbajos nem leszek azért, de nem a kritikusokat fikáztam. Sajna így jött le, majd megoldom hogy máskor ne legyen ilyen, de ettől még én azt fikáztam, hogy van ez a bepalizás...

ÉS szerintem ha valaki lefossa a sajtószabadságot, az internet szabadságát és ezeket, az mondjuk az a sajtóü, amelyik maga is haszonélvezője volt egy igazságtalan rendszernek. Túl sok EGYÉB összefüggés van, ami zavar, és eltereli a figyelmem a sajtótörvény társadalmi vitájától, és amiket feltárni szándékoztam e kis szösszenetben.

bryan 2010.12.10. 16:25:51

@Vicomte de Boundoise:
A külföldi ip cím esetén a szolgáltatókat kötelezheti az ilyen blogok elérhetetlenné tételére,
példa:
www.timeslive.co.za/scitech/article788606.ece/Australian-Government-adds-Wikileaks-to-banned-website-list
illetve lenyomoztathatná a szerző kilétét és postázhatna egy csekket, amit köteles lenne a szerző befizetni, és csak utána támadhatná meg döntést a bíróságon.
Mondjuk ehhez szerkesztetnek kéne lennie a blognak. Tehát ha mondjuk a Mandiner blog lehozná azt a hírt, miszerint Kovács Béla miniszter bordélyházba látogatott, a látogatását pedig a repikeretből finanszírozta, mindezt fotóval és számlával igazolja, a Médiatanács simán megbüntetheti, mert nem közölte a miniszter 18 oldalas mentegetőzését, vagy mert ugyanekkor nem tájékoztatott arról, hogy a szocialista miniszter pedig lopott. Abszurdnak hangzik, de a törvényben szereplő "sokoldalú, tényszerű, időszerű tájékoztatás" kötelezettsége tényleg nincs igazán definiálva.
Vagy mondjuk a Barikád beszámol arról, hogy az új alkotmány ilyen és ilyen rendelkezéseket tartalmaz a Szent Korona jelképként történő használatáról, de nem számol be arról, hogy miként rendelkezik az alapvető szabadságjogokról, már mehet is a csekk.
Ez a törvény olyan szűk mozgásteret biztosít a sajtónak, hogy tulajdonképpen bármiért meg lehet büntetni bárkit. Talán csak azért nem, ha az MTI híreit bemásolják, de ha kihagynak valamit, már bajban lehetnek.
Nyilván nem a külföldi szerverre írt blogok a fő célpont, hanem olyan újságok, hírportálok, amik kritikusak lehetnek. Természetesen nem a Magyar Hírlap kapja majd az első csekket, pedig nehéz annál elfogultabb lapot találni.
Ha tiltakozol, nem a Népszavával szolidaritasz, hanem a kiszolgáltatottság ellen tiltakozol, ami rád, mint netes újságíróra várhat. Mert végül is elképzelhető, hogy nem kap a portál ahova írsz csekket, de nem lehet tudni, ez nem garantálható, akármit írsz előfordulhat.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 16:26:32

@Vicomte de Boundoise: OK, a bepalizás engem is szokott zavarni, de szerintem ez most elsősorban nem a bepalizásról szól.

Mindenesetre tucatjával tudnék példákat hozni a magyar politika közelmúltjából, ami inkább szól a bepalizásról, mint ez az ügy - de most inkább csak egy szót említek: szabadságharc.

bryan 2010.12.10. 16:33:45

OFF

Mellékesen Mikszáth iszonyú jó, Magyarországon meg nem változik semmi, csak 2002 óta az ellenzékeknek is vannak ilyen támaszai:

mek.niif.hu/00900/00908/html/05.htm

A KORMÁNY TÁMASZAI

reichenberg kenéz 2010.12.10. 16:33:58

oj. A mandiner sajna ilyen sok itt a hülye.. (velem az életn natürlich) A médiahatóság ott tud kellemetlen lenni hogy azokat a médiumokat ellenőrzi amiket a nagy átlag olvas/néz/halgat. Tudni illik (ha újságíró vagy tudod) az embereket (amúgy engem is de én zsidó vagyok szóval nem számit...:-) nem érdekli igazándiból se a politika, se a gazdaság. Az átlag elolvassa blikket esetleg az origót meg az indexet azt csá. De abból is inkább a bulvárt, az érdekeset. Na most hiába írdogálsz egy internetes újságra okosokat ha azt csak néhány száz esetleg ezer ember olvassa. Érdektelen. A tömegek a fontosak. Márpedig azokat igenis tudják irányitaáni a közmédiákkal valamint a többi ellenőrzésével. Hm?

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 16:34:25

@Regno delle Due Sicilie: egyet is értünk ebben.
Ezért is tettem fel a kérdést a leadben: mit tegyen aki aggódik a sajtószabadságért, de nem lájkolja, ha Narancs cikkre hivatkozással kell szolidarítania a Népszavával.

Ez kb. mit tegyünk, ha szeretnénk, hogy lemondjon Alföldi, de nem akarunk együtt ordibálni a hidegben Pörzsével.

Ennyi volt a cikk lényege, azt az jött le, hogy nekem büdibb a Népszava, mint amilyen édes a sajtószabadság. Ami meg nem igaz. Amiket mondasz meg több mint érdekesek.... Nekem ez új. És abból, ami a tiltakozás ismertetője, ami a hivatkozott cikk, és amit a Népszava és társai szajkóznak mindez nem derül ki.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 16:34:33

@Vicomte de Boundoise:

az a baj, hogy nem fogod fel, én értem, mire gondolsz, csak hülyeségnek tartom. vannak olyan ügyek, amikor az ember kénytelen-kelletlen csatlakozik olyanokhoz, akiket amúgy utál. ez ilyen.

a népszava egy gusztustalan szar, de ettől még rá is vonatkozik a sajtószabadság, tehát ha a sajtószabadság mellett vinnyog, és én is úgy látom, hogy ebben kivételesen igaza van (sajnálom, de így látom), akkor ha van kedvem, én is fehérítem a fészbuk profilomat (nem volt kedvem, nem tettem meg).

nota bene, ha már trackbackeltem, bele is pislantottam régi irományomba, és jé, mit olvastam benne? Hát ezt:

"Ha a kuruc.info úgy dönt, számára az a közérdekű, hogy a cirmosgyilkosság gyanújába keveredett rendező szerintük az átlagnál valamelyest nagyobb, görbébb, továbbá csöpögő orral rendelkezik18, akkor tegyék közszemlére ezt az információt."

gondolom, egy percig sem hiszed, hogy a kuruc.info a szívem csücske lenne. és azt is tudom, hogy ennek a te érveidhez köze lenne, mert nincs. képünk csak illusztráció.

bryan 2010.12.10. 16:35:26

@bryan:
"csak 2002 óta az ellenzékeknek is vannak ilyen támaszai
Helyesen, jobban végiggondolva, '90 óta.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 16:36:42

@mavo:

"és azt is tudom" = és azt sem mondom

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 16:40:15

@Vicomte de Boundoise:

"mit tegyen aki aggódik a sajtószabadságért, de nem lájkolja, ha Narancs cikkre hivatkozással kell szolidarítania a Népszavával."

hát, a mancs cikke (helyesebben címlapja) egy szóval sem említi a népszavát. konkrétan semmit sem említ, csak a törvényt.

Squid 2010.12.10. 16:43:18

@Vicomte de Boundoise: "@Squid: Neked már van vízumod ugye? "

Fáj mi? Ki hitte volna, hogy a fickó aki elküldte a Hősök Terén az elvtársakat fiatalkorában, 20 évvel később feldobja a tányérsapkát és kiépíti az átkost 2010-ben.

Kérdésedre válaszul: Ahova én megyek nem kell vízum, mert európában van. Ott legalább nem verem a fejem a falba majd, hogy 15 év rendes adófizetés helyett csaltam loptam volna mint a többi igaz szittya minimálbéres.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 16:43:33

@mavo: hát a felhívás a fészbukkon, amiről a cikkem szól viszont meg nem említi a törvényt, csak a három újságot....

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 16:45:59

@Squid: Akkor itt most már csak a nyelvet gyakorlod ugye? Vagy még nem nem volt állás Londonban, ahova lehetett volna lépni? Mondjuk bébisintér vagy pizzafutár?

ivrilider 2010.12.10. 16:46:09

Látom a jóindulatodat, cikkszerző, de nagyon béna, alulművelt írás..

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 16:50:00

@Vicomte de Boundoise:

"Ennyi volt a cikk lényege, azt az jött le, hogy nekem büdibb a Népszava, mint amilyen édes a sajtószabadság."

tudod megjelent a "neved" alatt egy majdnem 7000 leütésből álló post, amiben másfél (1,5) darab mondatot találtam egyrészt a sajtószabadságról, másrészt hogy nem maximálisan lájkolod az új törvényt, a maradék legalább 6 és fél ezerben pedig nagyrészt neked nem tetsző lapokat ekézel sőt, több bekezdésen keresztül elmélkedsz arról, hogy hát vót komcsi médiaizé is, és hát mit aggódnak ezek, ha most megváltozik. ja, igen, és nyomokban tartalmaz alföldit meg jobbikot is.

ez így összességében nem pont a sajtószabadság után olthatatlan vágyad képét sugározza.

tudom, a szerk. "terjedelmi okokból" kivette az erről szóló részleteket.

legközelebb majd ne hagyd, oké? ;-)

Thoroczka-Wass Ábel 2010.12.10. 16:53:55

@Vicomte de Boundoise: "Az ÉS-t a Népszavát meg a Narancsot azonban nem tartja el a piac."

És ilyen csinos STRABAG-reklámok sincsenek náluk, mint a te cikkedben.

:DDDDDDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 16:54:55

@Vicomte de Boundoise:

ööö és erről a három lap tehet? adj már kérlek linket, hadd nézzem már meg ...

TG69 2010.12.10. 16:57:31

@Vicomte de Boundoise: Nem érzed, hogy végül úgy szerkesztették meg a bejegyzésed, hogy elveszett a lényeg? :)

katikám 2010.12.10. 17:17:12

Kedves Vicomte Úr!

Mondjuk, h senki mellett vagy ellen nem írom ezt. de lagealább, könyörgöm, a formális logikával barátkozzál kicsit a csúsztatós érvelés helyett:

A MaNcs AZÉRT kampányolt az MSZP mellett 2010-ben a választások előtt, hogy EZT megakadályozza, ami lett. (gy. k. az elnyomás kiterjesztését, a más hangok, vélemények, másokra való későbbi szavazás, ill. egyáltalán más pártiaknak a közéletben, politikában való jelenlétének fokozatos ellehetetlenítését. ) Éppen ezért nem az történt a cikkedben, hogy "okosan rámutattál arra, hogy lám, pl. a hiteltelenné vált Mancs ágál most, hanem BUTÁN nem veszed észre (hacsak nem szándékosan akarod megvezetni a butább olvasóidat), hogy teljesen konzisztens, hogy az a Mancs ágál most, amelyik 8-10 hónapja kétségbeesésében azt javasolta az olvasóinak, hogy akár (!) jonbb híján inkább az MSZP-re szavazzanak, mert talán úgy még lehetne állítani a Fidesz-úthengert.

És. ez csak egy példa kívánt lenni a fölényeskedő, nem észérvekkel, hanem ordítóan érték- és érzelmi alapon dolgozó írásodra.

Más: SZVSZ debreczeni NEM lett ciki a baloldali mainstream médiának. Amúgy azt a tényt, hogy Debreczeni sokak által túlzónak ítélt jóslatai sorra kezdenek beválni – még gyorsabban, mint akár azt a félősebbek (vagy több és mélyebb történelmet tanultak (és nem csak a XX. századra gondolok)) is hitték – nem kívánod beemelni a Debreczeniről való képalkotásba? Túl fair lenne, mi, elismerni, hogy "azt hittük, rémeket lát, de sajnos, úgy tűnik, ő kevesebbet tévedett, mint mi, fölényeskedő, mindenre elgyintő, mindent aggályt lerettegőző nagypofájú tapasztalatnélküliek." Mert fölényesnek lenni olyaaan kúl. :(

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.10. 17:17:22

@Vicomte de Boundoise: szerintem félreérti a mancs, na és, népszava fehér címlapjait és híveik fehér képeit. Ez csak annyit jelent, hogy üresek.

(be szép, hogy a na és, mancs a népszavával egy csapatban játszik! nyöhehe)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 17:24:30

@katikám:

"A MaNcs AZÉRT kampányolt az MSZP mellett 2010-ben a választások előtt, hogy EZT megakadályozza, ami lett."

volt egy darab szerk cikk, hogy inkább a kevésbé szarra, ennyi. nekem sem tetszett, de aki olvasott már mancsot, az tudja, hogy a szerk. rovat eddig is csak a vélemény rovat kiemelt részét képezte, a mancson belül, az aktuális főszerkesztő magánvéleményét, semmi többet. volt már, hogy a szerk. rovat valamelyik darabján konkrétan hetekig elvitatkozgattak. a mancsban ugyanis ez lehetséges.

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.10. 17:24:34

"amikor egyes mai szocik golyóstollal húzogatták ki Móricz életművéből az osztályidegen részeket."

Ez szép volt... különös tekintettel a spionfióka Pokorny apukájára, Kövér Lacikára, Schmitt elvtársra, Pozsgay elvtársra stb. stb. stb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 17:27:34

@Atomot az indexre!:

húzz már a faszra troll ... upsz, szűrhetlek.

kéjjel!

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.12.10. 17:41:39

@Thoroczka-Wass Ábel: A STRABAG-hirdetésekre én is szeretnék valami magyarázatot, mert szinte más sincs már a Mandineren. Persze ha már megjelenésre várakozik a "Miért szeretem én az autobahnokat?" című poszt valamelyik szerzőtől, akkor egy szóra sincs szükség. :)

Buzáné 2010.12.10. 17:49:29

Aki a sajtószabadságot félti az komcsi, mert komcsi lapok is féltik. Itt elég gyenge az oksági viszony.

ezt olvastad az UFI (korábban Fidelitas hírlevél) küldetésnyilatkozatában?

"Nem vagyunk függetlenek, de iróniával szemléljük magunkat és a hozzánk közel álló politikai tábort is. Hiszünk a vélemények sokszínűségében, a szabadságban, a hagyományban, a magyar történelemben..."

Velvetesek! Kurvaanyátokat! 2010.12.10. 17:50:56

@mavo: anyádnak ugass, köcsög náci! :D

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 17:53:14

@katikám: Kedves "Katikám"!

Abban az érvelésben ami nem tetszik, könnyű hibát találni, pláne, ha keresi is az ember. Sokszor épp ez nyugtat meg minket akkor, amikor azok, akikkel egyébként egyetértünk, csúsztatnak.

Ezért is pészteltem be egy korábbi helyen azt - ami valójában a cikk tárgyát képező facebookos izé volt - és arra született reakcióként az írás első körben.

Ami engem csesz (ebben a cikkben), az nem az, hogy a Szalai Annamáriából lassan olyan figura lesz, mint utoljára Révai elvtárs volt, hanem hogy egy ügyet (amiben paradox módon igazából egy oldalon állunk mi is.... szörnyű mi?) politikai exploitationként használnak sáros alakok. Ez olyan, amikor az "általános amnesztiával" nem csak az igazságtalanul elítéltek, de a köztörvényesek is kiszabadulnak. És az nem tetszik. Jogom van ezt megfogalmazni.

Ami meg az északkóreás-diktatúrás-kádárorbán dolgot illeti: Ezt a helyzetet paradox módon nem a Fidesz hatalmi taktikái, ügyeskedései, tehát antidemokratikus hatalmi lépések sorai, hanem a közvetlen, egyértelmű, demokratikus "népakarat" idézte elő. Nem kellett "leszalámizni" az ellenzéket, mert az gyakorlatilag saját dugájába dőlt. ÉS ha a kreativitása addig tart, hogy viharokat zavar a biliben tök hiteltelenül, akkor érdemes azon elgondolkozni, hogy fog-e történni változás. Gyakorlatilag a 2/3 arról szól, hogy a teljes demokratikus játékteret egy párt fedi le, és az ellenzék dísznek van. Még én is csak happoghatok, ha nem tetszik a médiatörvény, nemhogy az, aki utálja a kormányt.

Értem én, hogy ez fáj, de ad.1: ezt a Viktor megmondta, hogy ezt fogja csinálni, az emberek meg elfogadták, megszavazták, azt mondták: oké. ad2.: a Narancsra és a baloldalra már akkor se hallgatott a kutya se, "pedig ők megmondták" De azt is mondták, hogy a jobbik a fidesz kinyújtott karja. Azt is mondták, hogy fasiszta veszély van. Meg mondtak még sdok baromságot, most azt mondják észak korea.... aha....... szerintem lehetne ehelyett hasznosabb dolgokat is csinálni, mint például társadalmi munkában takarítani a játszótereken a kutyagumit.

Mert sajnos most tényleg az van, hogy 4 évig nincs konszenzusos demokrácia, meg egyeztető ilyenolyan, mert nincs rá szükség! (nem mintha nem lenne jobb, ha kellene ezt csinálni, de nem kell.... 2/3 van) És nem vagyok egy Szíjjártó Péter, meg egy NYENYI fanatik, nem vagyok a fidesz lefizetettje a Strabag se perkál nekem, de ha a "nép" ezt akarta, akkor 4 évig az is lesz. Előtte ugyanez a nép zuhant Feri öleibe...

És nem ezekből a posztokból élek, szóval önszorgalomból vagyok idióta. De tudod ahogy a Mancs meg ez a brigád már a választásokkor is tök hiteltelen volt, így nekem a velük való szolidaritás is az, és az amit mondanak is hiteltelen, hamisan cseng, és nem érzem azt, hogy most tisztábbak lennének a szándékaik, és VALÓBAN a sajtótörvény lenne a célpont, vagy az emberek érdekeit néznék, és nem a sajátjukat. Ahogy csinálják is nekem gyanús. Ezentúl Debreczeni szerintem mindenhogyan ciki. És milyen jóslata jön be? A fasisztás, vagy a kommunistás, vagy az Omen IV: A kétharmad című?

Mert nem jönnek be ezek a jóslatok. Nem épül diktatúra. Ha ez diktatúra, akkor az USA is az. Nem érzem magam észak kóreában (ez az utóbbi idők leghülyébb hasonlata), és nem érzem, hogy majd akkor most itt beszüntetik az alkotmányos rendet, és kikiáltják a Narancsdiktatúrát.

Vannak dolgok amik aggasztanak, vannak dolgok amik nem tetszenek, például a Fidesz "túlhatalma" meg hasonló dolgok, de ha okokat kellene keresnem ehhez a helyzethez, én a baloldal házatáján nézelődnék, bámulnám a köldököm, vezekelnék, omlanék össze, keresném az Igazságot. Nem kéne a baloldali közönségnek asszisztálni ahhoz, hogy az egész helyzetnek a közvetlen okozói, felelősei sírnak a sabadságért, és megint begombáztak, és ezért hitlernek haluzták Orbán Viktort.

Tisztelettel: Vikomt úr

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 18:02:08

@Vicomte de Boundoise:

ne haragudj, de ez szörnyű.

katikám hülyeségeket irkál (a mancsot, ha kampányolt volna, az mentené ... agyrém), erre te hülyeségekkel válaszolsz. ráadásul messziről üvölt, hogy a mancsot szimplán utálod, és mint a legtöbb mancsot-utáló időről időre szimpla hülyeségeket írkálsz le róla. vagy csak a kontextust szarod le, de mindkettő csúnya hiba.

holott például az olyanokban egyetérthetünk, hogy debreceninek maximum pár kisebb izéje "jött be", a jóslatai sehol sincsenek. meg hogy az ún. magyar "baloldal" (muhaha) magának köszönheti a 2/3-ot. meg hogy az én faszom is tele van a rettegdékkel.

na mindegy, rszelgetem tovább a körmeimet.

davidmoyes 2010.12.10. 18:06:33

Persze, amikor ugyanezt a polgári körök csinálták, az nem volt gond...

Velvetesek, a kurvaanyátokat! 2010.12.10. 18:15:05

@mavo: nem volt az olyan rég... amilyen kis gerinctelen patkánynak mutatod itt magadat... :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 18:17:59

@Velvetesek, a kurvaanyátokat!

na, elsőre elfelejtettelek szűrni. innen kedve viszont írsz, amit akarsz. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 18:18:42

@davidmoyes:

"Persze, amikor ugyanezt a polgári körök csinálták, az nem volt gond... "

óvodás "érvelés"

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.10. 18:38:34

Vicomte

Respect a "küzdelemért".

Az a legnagyobb gáz egyébként, hogy a poszt megírása önmagában nem elég, utána 220 kommentben kell újra meg újra elmagyarázni, hogy az ember mit is akart írni, mit értett az egyes mondatai mögé. Legközelebb megírom a posztot és csinálok mellé egy három mondatos összefoglalót, hogy az index-had is megértse...

csi szi 2010.12.10. 18:41:05

Én drukkolnék ha kezdene kiépülni egy normális ellenzék, de nem sok esélyt látok rá... sajnos Gyurcsány az egyetlen akit komolyan lehet venni, tőle pedig felfordul a gyomrom.

csi szi 2010.12.10. 18:45:55

A sajtószabaccságról: Orbán még mindig nem nagyon tudja, hogy mi az az internet (az SMS-küldést már megtanulta nagy nehezen, a számítógépet még nem tudja bekapcsolni), szóval hiába foglalja el a médiát, a nettel nem fog tudni mit kezdeni. Ha Szalai elkezd 25 milliós csekkeket küldeni pl. az indexnek, akkor elhúznak külföldi szerverre. Ahogy a kuruc.info-t sem tudta betiltani a hatalom. Kínai mértékű cenzúrát meg nehéz lesz bevezetni az EU-ban...
Persze lehet, hogy eleve csak arra a főleg nyugger és/vagy alacsony státuszú közönségre akarnak hatni csak, akik még nem az online médiából tájékozódnak elsősorban... Tény, hogy ha a kertévékből eltűnik a kormánykritika, meg a bulvársajtóból is, az némi előnyt jelenthet a kormányoldalnak.

vokalpatriota 2010.12.10. 18:50:21

Nem értem, miről szól ez az írás, kedves Mandiner.
Ha a MaNcs, az ÉS, a Népszava szar - hát ne vedd. Ha valaki a Facebook-on befehéríti magát, azt is lehet.

Viszont az új médiatörvény meg arról szól, hogy megkeresse és a hatalom kezébe adja a lehetőségét, hogy olyan körülményeket teremtsen, amikor már nem kell eldöntened, hogy akarsz e venni MaNcs-ot, ÉS-t vagy Népszavát, vagy sem, mert nem lesz. És csak azért, mert nem tetszik neki.

Aztán egyszer majd nem tetszik neki az Index. Meg a Mandiner blog...

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 18:55:23

@politicus: biztos vannak olyanok is, akik nem értették a bejegyzést, de attól tartok ezúttal azokkal van nagyobb baja a szerzőnek, akik megértették mit is akart mondani...

gauche caviar 2010.12.10. 19:08:28

hejj, a permanens gyúrcsánytakaroggy az mennyivel polgáribb volt... (az ebben a kampanyban elhangzo szlogeneket meg most siman lehet idezgetni, mint a megveggyuk a manyupokat..)
még szerencse hogy a fidesz uralomban minden olyan bitang jó oszt igazabol csak nehany renitens nem erti meg hogy o mekkroa joletben el.
a mandinert államosítják vagy majd oszt neki a médiahatóság? :)
valamerre el kell indulni pedig...

Vén Csataló 2010.12.10. 19:09:36

@vokalpatriota: Na végre vki, aki már látta a törvénytervezetet. Ugye belinkeled, annyira szeretném tudni, hogy mégis mi a fenétől kell betojni.

Vén Csataló 2010.12.10. 19:10:56

@csi szi: Gyurcsány az egyetlen, akit komolyan lehet venni? Tánc előtt vagy után? Lárifári! :DDD

belekotty 2010.12.10. 19:15:02

@mavo: "óvodás "érvelés" "

Na te most kerülsz szűrőre...

vokalpatriota 2010.12.10. 19:19:28

@Vén Csataló: Betojni? Semmitől.
A törvénytervezet lehetőséget ad rá, hogy Szalai Ancsi szénné büntessen azt, akit (médiát) akar. Csak azt nem mondja meg, hogy mik azok az okok, amik miatt szénné büntethet.
Tehát jelen állapotban bármiért, ha úrinői kedve úgy tartja.

Ha itt a Mandineren azt írom, hogy Szalai Annamáriának ronda a feje, akkor az Indexet felszólíthatja, hogy a Mandiner blogot lője ki. Nincs leírva sehol, hogy nem szabad leírni, hogy Szalai Annamária feje ronda. Viszont hatóságként eldöntheti ( a tervezet jelen állapota szerint) hogy ezt nem szabad leírni. Ha az Index nem lövi ki ezután a Mandinert, kap mondjuk egy 10 millás büntetést. Aztán megint, és megint. És az Index kilövi.

Vagy tönkremegy.

Hát ennyi.

2010.12.10. 19:26:33

Ez a poszt kb olyan színvonalú lett, mint egy piroslapos. Csak egy kicsit finomkodóbb.

De tartalmilag ennyi, ahogy már más is írta: van ez a törvényjavaslat és általános hatalmi attitűd... inkább nem merek belegondolni, hogy ez mi mindent implikál... úgyhogy én kérem nem értek a focihoz, írok inkább arról, hogy jó nade nem elkúrta az a Gyurcsány, a ballib sajtó csaholása mellett? És ezekkel ért egyet a sok hülye? Há nem? Há de. Alapigazság, amihez mindig vissza lehet térni, ami mindent relativizál. És véletlenül csak ez az, amit fontosnak tart megírni az ügy kapcsán.

IDSZ - Inverz Debreczeni Szindróma. Amúgy esetleg megfontolásra érdemes gondolatok, korrekt intellektus, de olyan közegben (sok bátor mundérvédő - D. esetében rettegő - között) és olyan témák _helyett_, hogy az a bizonyos hitelesség... hátizé.

Ezaz, mondjátok meg annak a sok fehéravatárosnak! Szálljanak már magukba! :D

vokalpatriota 2010.12.10. 19:30:59

Ez az írás kb. arról szól, hogy mindenki hülye, aki MaNcs-ot stb. olvas, a posztírót ez idegesíti, meg azok is idegesítik, akik kifehérítik magukat a Facebook-on, és azok is rohadjanak meg, mert ezeket a szarokat olvassák, és ez idegesítő, és különben meg 2/3 van, tehát most ez van, és tessék ennek örülni.

Yeto 2010.12.10. 19:35:27

1, "egyes mai szocik"

Ja, meg a régiek akik azóta fideszesek lettek.

2. Még mindig jobb mint amikor a nemzeti zászlót bitorolja el valami görény a saját kisded faszságaihoz.

vokalpatriota 2010.12.10. 19:46:12

Mégegyszer elolvastam a posztot.
Hát ez kész! :))
A szerző ezen kesereg:

"Az új taktika: apró báziscsoportok, „civil kezdeményezések” és ideológiai támadások célzott személyek és törvények ellen."

De legalább a polgári körök nem ilyenek voltak.
Ugye?

Vén Csataló 2010.12.10. 19:52:39

@vokalpatriota: Szóval akkor hol a törvénytervezet? (Az, amiből veszed ezeket.)

vokalpatriota 2010.12.10. 20:03:01

A MaNcs-ban olvastam részleteket. Tudod, amit Te nem olvasol, de én igen, viszont szerinted hazudnak.

Így megy ez. :)

tanarseged ur 2010.12.10. 20:16:01

@mavo: "a print változatból szinte semmi sem kerül be az online verzióba" (a Magyar Narancsban)
- Egy hetes késéssel föl szokták rakni, nem? Amikor megjelenik az éppen következő szám, akkor válik elérhetővé az előző heti szám teljes tartalma. (Ennyit arról, hogy "bírál, de nem olvas". :-P)

Vén Csataló 2010.12.10. 20:21:02

@vokalpatriota: Tekintve, hogy eddig is hazudtak, nincs okom kételkedni, hogy most ne hazudnának.

Vén Csataló 2010.12.10. 20:22:56

@plastik02: Na végre! Köszönöm szépen! Látom, könnyű 175 oldal. (Apropó ezt már tárgyalni is fogja a parlament?)
És egyébként meg van itt vki, aki tudja, hogy hol van benne az a rész, ahol belegéppuskázzák a budapesti libsi firkászokat a Dunába?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.10. 20:52:19

Nem-e arról-e - is - van- szó(-e) abban a botrányos tervezetben, hogy ezentúl a bizonyítható hazudozásnak lesznek komoly konzekvenciái? Akár be is dőlhet miattuk egy lap?
Mert ez tényleg aggasztó lenne, a budapesti libsi-bibsi, valamint szittyakürtös firkászoknak ökumenikusan.

vokalpatriota 2010.12.10. 21:07:16

@Vén Csataló: Miért, olvasol MaNcs-ot? Nem? Akkor honnan tudod, hogy hazudnak? Olvastad valahol, ahol azt írták, hogy hazudnak? És ha azok azt hazudták, hogy hazudnak?
Vagy csak úgy egészen biztos, hogy hazudnak, mert libsik?

Végülis, így egyszerű és kerek ez a világ.

Már akinek...

J.Ildiko 2010.12.10. 21:22:02

Úgy nem érdemes valamiről írni, hogy fogalmunk sincs a tényekről...

"De miért is retteg annyira e három lap attól, hogy megváltozik a sajtótörvény? Miért féltik az internet szabadságát?"

"A szétvert seregek partizáncsoportokat alakítanak..."

"Az új taktika: apró báziscsoportok, „civil kezdeményezések...”

Három lap, szétvert seregek, apró báziscsoportok ??

Aha, meg a MÚOSZ, a MLE, és a közmédiák nagyobb része + küföldi rangos lapok állnak csak MEGRŐKÖNYÖDVE a készülő "Médiaalkotmány" előtt.

"A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elutasítja a készülő új médiatörvényt, mivel az a médiát "egy alkotmányosan eleve kifogásolható konstrukciójú hatóság jogkörébe vonja", és ezzel a demokratikus nyilvánosság egészét fenyegeti. "

vokalpatriota 2010.12.10. 21:27:44

@j. i: A MÚOSZ-t nem érdemes hivatkozási alapul hozni. Gittegylet.

A posztíró azon füstölög alapvetően, hogy a Facebookon vannak emberek, akik véleményt nyilvánítanak, mert nem tetszik nekik, ami a médiában készül.

Tehát a posztírónak nem tetszik, hogy vannak, akiknek nem tetszik,.

És kifejezi abbéli szándékát, hogy a 2/3 miatt jó lenne, ha mindenki csatlakozna a többséginek hitt véleményhez, mert 2/3 van és ilyenkor ezt illik tenni.

Pajtás 2010.12.10. 21:34:08

az nem 2/3, hanem II/III.

bryan 2010.12.10. 21:38:47

Néhány dolgot idemásolok a Mancsból, hogy ne kelljen mindenkinek átrágnia a magát a sok "nyugaton példátlanon", meg hasonlókon:

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=22700

"Az új törvény hatályba lépésével viszont a hatóság a nyomtatott és az online sajtó esetében is eljárhat a személyiségi jogok megsértése miatt - s ezt megteheti úgy, hogy magának a sértettnek erről tudomása sincs, vagy éppen nem is érzi sérelmesnek az adott közlést" - szemléltette Polyák Gábor, a pécsi jogi kar Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszékének adjunktusa"
" A legdurvább ugyanis az egészben az, hogy az új médiatörvény értelmében a hatóság maga döntheti el, mit tart jogsértőnek - ezt követően pedig kötelezheti az internetszolgáltatót a jogsértőnek minősített anyag elérhetőségének a megszüntetésére. A szolgáltató tehát januártól aligha mérlegelhet - ellenkező esetben maga is jogsértést követ el. "
" Ám miközben követel, nem magyarázza meg, mitől lesz a tájékoztatás pontos, hiteles, és mit tekint tájékoztatási kötelezettséget maga után vonó eseménynek, ahogyan arról sem nyilatkozik, mit ért a "közerkölcs" vagy a "többség burkolt vagy nyílt" megsértése alatt. "Így a Médiatanács joga lesz eldönteni, hogy a vizsgált médiatartalom elég gyors és pontos volt-e, illetőleg hogy sokszínűnek, tárgyilagosnak minősíthető-e. Ez a döntési jogkör veszélyes fegyver lehet a médiamegjelenések számában és minőségében nyilvánvalóan érdekelt politikusok, illetve általuk kiválasztott személyek kezében" - foglalta össze a lényeget Kertész Krisztina médiajogász, a Sajtószabadság Központ alapító tagja."
Folyt. köv.
(Ha a moderátort zavarja a másolás, moderáljon nyugodtan.)

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 21:46:23

@vokalpatriota: Kedves Vokálpatrióta!

A cikkíró (lehet helytelenül, félreérthetően, kellő cizelláltság nélkül ugyan) de nem ezt kívánta kifejezni.

A cikkíró azon füstölög, hogy emberek csatlakoznak egy akcióhoz, ami: ad1: nem tartalmazza a konkrét kifogásokat, csak egy mancs véleménycikkre hivatkozik.

amelyben szó nincs igazából a sajtótörvényről, és amely kimondottan ezt a tiltakozást három inkriminált, és a cikkíró által kevéssé hitelesnek tartott újság, szintén kevés hitelességgel előadott tiltakozó akciójához köti.

A cikkíró ezek mellett - mint szakmabeli és érintett - meglehetős aggodalommal szemléli az eseményeket, és jó kis hetvenes évekbeli szoci típusú cenzúrát vizionál virtuális golyóstollakkal, és beszúrt vörös/narancs és egyéb farkakkal.

Ellenben a cikkíró fel van háborodva azon, hogy olyan lapok állnak sunyi módon emögé a tiltakozás mögé, elé, amelyek ezzel próbálják magukat és saját nem kevéssé kétes szerepüket tisztázni, és a felelősséget (joggal, jogtalanul) ráhárítani a kormányoldalra.

A cikkíró azon véleménye csak kommentekben jutott kifejezére, hogy ad1: ez elveszi a tiltakozás élét, és kontraproduktív, hisz egy hozzá hasonló, az említett lapoktól sugárban kilövellő idegi alapú hányást kapó szüleményként eleve passzivizálódnak.

A cikkíró erre épp azt hozta fel, hogy bár megrögzött jobbosként (valóban az lenne?) Alföldi lemondását támogatná érdemei elismerése mellett, mégis kénytelen azt nézni, hogy a Jobbikos ordítozás Alföldi malmára hajtja a vizet, s ezáltal ahelyett, hogy le kéne vonnia a tartós konzekvenciákat, távozhat sértett igazságérzettel, és hősként.

Épp ezért arra kívánta figyelmet felhívni, hogy egy egyébiránt általa marhára nem kívánt törvény átverésekor immár valójában kritikus és nagy tömegek számára lehet azt mondani, hogy "lám pampog a népszava, nem is kell a törvényen változtatni."

A cikkíró ezen kívül nagyon dühös a kulturkampf név alatt emlegetett jelenségcsoport bármely eseményétől, legyen az diadalmas csatakiáltás jobboldalon, vagy bushfight a baloldalon. Ezért nem tetszik neki, hogy az említett három lap megint - szerinte - önös érdekeinek és ennek a kulturkampfnak az oltárán áldozza fel azt az ügyet, ami egyébiránt az elkövetkező évtizedek sajtólégkörét fogja meghatározni.

A cikkíró ezek mellett elismeri, hogy ez kevéssé jött át magából a posztból, ami inkább egy "speciális esetből" próbált az általánosra következtetni, és ezzel önnön logikai csapdájába hullt. Tanult az esetből, és igyekszik majd ezt korrigálni.

Tisztelettel: A cikkíró.

bryan 2010.12.10. 21:47:19

Folyt:
"A hatóság alig ad iránymutatást a szerinte "jogszerű" tartalmakról, ám egészen döbbenetes vizsgálati jogokat gyakorolhat. Adott jogsértés tényállásának megállapítása érdekében (tehát még az előtt!) bármely szerkesztőségbe besétálhat, és azt vihet el, amit akar, hiszen "jogosult a médiaszolgáltatással, sajtótermék kiadásával, illetve műsorterjesztéssel kapcsolatos (...) valamennyi eszközt, iratot, dokumentumot megtekinteni, megvizsgálni, azokról másolatot, kivonatot készíteni". Ellenkezni persze lehet, ám az eljárási bírság 25 millió forintig terjed. A jogsértés megállapítására és az általa kellő súlyúnak minősített büntetések megállapítására és kiszabására is egyedül az NMHH illetékeseinek van felhatalmazásuk. "
" Országosan terjesztett napilap akár 25 millió, országosan terjesztett hetilap akár 10 millió forintra is büntethető, internetes sajtótermék szerkesztősége - s mint utaltunk rá, ez blogokra is vonatkozhat - akár 25 millió forint megfizetésére is kötelezhető. A törvény szellemiségét hűen tükrözi az a kitétel is, miszerint ismételt jogsértés esetén nemcsak az "elkövető" szervezet, hanem annak vezető tisztségviselője is 2 millió forintig terjedő bírsággal sújtható."
"Ráadásul az Smtb. értelmében a hatóság a kereskedelmi tévéket és rádiókat még nehezebben definiálható elvárások miatt is számon kérheti majd. Ők ugyanis mind "kötelesek a közérdeklődésre számot tartó (...), a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről, vitatott kérdésekről sokoldalúan, tényszerűen, időszerűen, tárgyilagosan és kiegyensúlyozottan tájékoztatni"."
(Itt én rontottam el az előző kommentemben, ezek szerint ez csak a ker tévékre, meg rádiókra vonatkozik.)
" Noha az Smbt. eredetileg azzal a szándékkal született, hogy forrásvédelmet biztosít a tényfeltáró újságíróknak, az új törvény szerint - egy közelebbről meg nem fogalmazott közrendvédelmi érdekre hivatkozva - az újságíró kötelezhető informátorai és forrásai kiadására; méghozzá az eddigi joggyakorlattal ellentétben akkor is, ha egy esetleges büntetőeljárás még nem vette kezdetét. Politikai, illetve gazdasági háttéralkuknak ágyazhat meg az a kitétel, amely szerint a sokak által üdvözölt, európai, illetve magyar készítésű műsorok sugárzási arányait meghatározó kvóták kötelezettsége alól a hatóság önkényesen, indoklási kényszer nélkül felmenthet egyes, általa kedvesnek tartott rádiókat, tévéket. Nem kevésbé botrányos az az elrejtett paragrafus sem, amely a közszolgálati médiumokon kívül semmilyen más televíziós stábot nem enged dolgozni az Országházon belül - a parlamenti bizottságokban és a folyosókon sem"
Van még sok szépség, lehet mazsolázni.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 21:49:28

@vokalpatriota: Nem volt bennem indulat. Azt éreztem, hogy embereket paliznak befele, aminek a célja, hogy - szokásos módon - naugyemgmondtamozhassanak amikor utóléri őket a Vég, ami akkoris utólérné, ha az 1880-as sajtótörvény lenne érvényben.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 21:56:27

Ami meg a törvény TERVEZET esetleges baloldalon megfogalmazott visszásságait illeti, még a bryant által bepésztelt kifogások is erőteljesen sarkítanak.

Tehát ha van is gond, inkább azzal van, hogy oké, hogy most médiatanácsot hoznak létre, és ez nem tetszik a baloldalnak, de ha ilyen tanács van, és 2014-ben mondjuk ők kerülnek hatalomra, akkor az ő kezükben lesz olyan fegyver, hogy mindazt megcsinálhatják, amit most leírnak. Az meg azért új fejezetet nyitna: atomkorszak a kultúrháborúban.

Ezt nagyon diszlájkolnám. Azt is, hogy a médiatanácson keresztül egy ilyen "Örökös Cenzori Hivatal" állhasson fel, ami aztán majd jól legyártja a "corporate mediát". Ezektől félek, és nem attól, hogy Szalai Annamária majd itt játsza a sajtó Báthory Erzsébetét, és narancsos firkászok vérében fogja fiatalítani testét.

vokalpatriota 2010.12.10. 21:57:05

@Vicomte de Boundoise: Kedves Cikkíró!

Ezen kár füstölögni.
Emberek mindig is csatlakoztak olyan felhívásokhoz vagy mozgalmakhoz, aminek tartalmával, üzenetével, stb. egyáltalán nem voltak tisztában.

Hogy mást ne mondjak: meg lennék lepve, ha a 2/3-os győzelemben a 2/3-nyi szavazó legalább 5 %-a a választások előtt elolvasta volna akár csak a Fidesz programját, vízióját, Nemzeti Együttműködési .. izéjét, vagy mit.

Csatlakoztak egy csoporthoz, anélkül, hogy elolvasták volna, mit is akar.

A fehér partizánok meg ugyanígy tettek.

Nagyjából ugyanannyi értelemmel és jogosultsággal.

Tehát: az előbbiből minimálissal, az utóbbiból maximálissal.

Kár ezt elvitatni tőlük. A játszóteret (Facebook) magát meg nehéz is lenne. De nem is kell.

Mert az már tényleg aggodalomra adna okot, ha valaki mégis ezt szeretné...

yanchi345 2010.12.10. 22:01:05

Bizony, mennyivel kulturáltabb megoldás, mint körbeszarni a Parlamentet. Igaz, ehhez írni-olvasni is kell tudni, ahhoz meg nem kellett, ez is a különbség a két tábor között.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 22:07:25

@mavo: Figyi mavo. Nem kéne folyton engem cseszegess, és rájönnél, hogy amúgy tök fölöslegesen próbálod itt rám húzni a skatulyáidat. Én tökre élvezem a bejegyzéseid, mert okosnak tartalak, hogy te nem, az másik kérdés. Nyugodtan hülyézhetjük egymást, de akkor mégis:

Lájkolod a Népszavát, a Mancsot és az ÉS-t? ÉN ebből a háromból kettőt olvastam egy időben. Aztán le is írtam miért nem olvastam később. Arra is igyekeztem célozni, hogy nekem NEM TETSZIK A SAJTÓTÖRVÉNY.

De ezen kívül: - kétharmad van, amikor még az se számít, hogy nekem mi tetszik, pláne az, hogy a Mancs mit gondol.
-az általam kifogásolt akciót szánalmasnak és kontraproduktívnak tartom, mert ne már leszerepelt, MSZP csöcsökön lógó lapok legyenek a sajtószabadság őrei, mert elröhögöm magam.

- aztán amikor emberkék azzal a lendülettel mennek bele a csőbe, hogy ahelyett, hogy épp arra törekednének, hogy a hozzám hasonlókat is megnyerjék az ügynek kritikátlanul beállnak ezek mögé, az nekem olyan....... visszás. Nem velük van bajom, mert többnyire a haverjaim, de basszus, most ez olyan, mintha én azon az alapon, hogy "Alföldi m'nnyolle" elmennék árpádsávni.

Ennyi. Amúgy meg peace be with you.

vokalpatriota 2010.12.10. 22:13:29

Beleolvastam valahol a törvénytervezetbe. Most nem szó szerint idézem, de van benne ilyen, hogyaszongya: a magyar tartalomnak 25 %-nak kell lennie a rádióműsorokban.

Oké.

Mi a magyar tartalom?

Ha a Cotton Club Singers angolul jazzénekel, az magyar tartalom vagy nem?

A tervezet nem mondja meg. Viszont ha azt mondja a Médiatanács, hogy nem az, büntethet. Mi alapján büntet? Saját maga véleménye alapján.

Gázos. És ez csak éppen egy általam kiragadott példa, és épphogy beleolvastam, ráadásul nem vagyok jogtudós.

Innentől viszont minden tartalom megítélése - hogy erkölcsös e, hogy magyar e, hogy politikailag korrekt e - ilyen.

bryan 2010.12.10. 22:17:24

@Vicomte de Boundoise:
Ugye nem amiatt aggódsz most, hogy a 9 év múlva, mikor Szalait el lehet mozdítani a Tanács éléről, akkor mi lesz? Ez a törvénytervezet totális kontrollt biztosít bármely kereskedelmi alapon működő média felett. Akkor vágják meg őket több millió forintra, mikor csak akarják. Ez nem kilenc év múlva, esetlegesen a baloldal kezében lesz veszélyes, hanem jövőre, amikor majd elfogadják. Ez nem valami homályos rettegés, nem bénán van megfogalmazva a törvény, hanem úgy, hogy ezeket lehetővé tegye.
Ha ezt nem látod, akkor sajnos nincs miről beszélnünk. :(

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 22:18:28

@vokalpatriota: Remek. Akkor a hozzám hasonlók legyintenek, hogy "á lószaft, majd lenyugszanak" otthon ülnek, nem csinálnak semmit, és meghoznak egy szar sajtótörvényt, és megrántják a vállukat.

Ehelyett írtam egy cikket arról, hogy basszus, hogy nem lehet ezeknek bekussolni már végre, hogy józanul is lehessen egy problémát kezelni. Pont a véleménypluralitás volt a célom.

Ezen kívül kétharmad van. Tehát végülis tényleg mindegy, hogy most beállok-e a Népszava mögé....

Azért kíváncsi lennék, hogyha a Jobbik mögé állnék hasonló megfontolásból hány perc alatt lennék fasiszta. Bár mondjuk úgy látom az is mindegy, hisz már eleve megkaptam, hogy ha nem is fasiszta, de valami aljajobbos biztos vagyok, aki mást sem tud csak fikázódni.

És ha már őszinteség: a Narancsot épp azért utálom jobban és dühösebben mint a többit, mert abban benne van csomó pénzem, amit ráköltöttem, és az mind elment a francba. Az ÉS-sel dettó ez a bajom. A Népszavát meg tényleg nem is olvasom, ránézni is szar.

Tehát valóban: amikor a Jobbik zsidóbuzizik, akkor ugye a hozzám hasonló már nem fog tovább Alföldizni, mert gusztustalan. Ha meg a Népszava sajtószabadságozik, a hozzám hasonló szintén visszavonul, és mindkettő esetben az lesz, hogy pont az történik amit nem akarok.

Ezt a törvényt meg nem akarom. Inkább mondanátok mit tegyek? Mert ha Facebookon fehérítek, akkor most történt valami? Hacsak az nem, hogy közvetve belájkoltam azokat, akiket évek óta diszlájkolok. Mert ennél többről ez a jó kis partizánakció sajna nem szól.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 22:31:44

@bryan: Látom!!! De ez a fegyver két élű, az engem aggaszt, mert valószínű de nem biztos, hogy ez most nem engem fog érinteni. A Rendszer viszont ami kiépül mindent megenged, és nincs gátja. Tehát nekem is van mitől félni, mert a Rendszer lényege, hogy igazából úgy jó, ha beleképzelem magam a vesztes helyzetbe, és még úgy is működik, és nem abból indulok ki, hogy most én vagyok a májer. Szerintem....

Legalábbis ha nekem lenne kétharmadom, (de nincs, mert én nem vagyok az ő játékosuk), akkor biztos azt alkotnám meg, hogy legyen jó ellenzékinek lenni (ami én is leszek törvényszerűen 20 éven belül, lévén ez egy demokrácia, és akkor pont nekem kellenek majd eszközök) viszont a kormánynak se legyen az, hogy amikor fotosoppolt hoaxokkal teleszpemmelik a netet akkor max. a vállát rángathassa, hogy hát istenem ez a szabad sajtó.

És igenis félek attól, hogy amikor majd az inga visszalendül, és jön egy baloldal reloaded, akkor hogyan fogják elővenni, immár pont általuk kifejtett jogértelmezésüket arra, hogy lecsapjanak azokra, akik a törvényt hozták, és akiket ők majd úgy ítélnek meg (mert megtehetik) hogy azok Párt és kormányellenes lázítók.

Szóval való igazad van, hogy ez ha a veszély valós, és amúgy miért ne lenne az, jövőre már mondjuk pöröly lehet a mostani ellenzéki véleményformálókra. És az se lenne jó, hisz nyugodtan írogassák csak a baromságaikat a madárlátta blogjaikon.

Tehát én mondjuk aki némileg jóhiszeműbb a jelenlegi vezetéssel, ha kiemelem a gátakat, amiket egy jelenleg 100%-ig szabályozatlan területre hozok (tehát törvényszerűen csorbítom az eddigi lehetőségeket) és nem nézem azt, hogy ezzel szemben milyen lehetőségek, jogok maradnak az ellenzéki orgánumok kezében, akkor nem is vitatom a törvényt.

Erre lehet azt mondani - amire céloztam - hogy igazából nem is rossz ez, hisz csak paráznak azok, akik eddig a dagonyában éltek, mert most oztán rönd lösz itten.

Szóval engem igenis arról a részről aggaszt a dolog, hogy oké, hogy ilyen-olyan szabályok fogják szabályozni a jövő internetes sajtóját, de milyen biztosítékok lesznek arra, hogy TÉNYLEG szabad maradjon a sajtó, ami ugye MINDENKI érdeke? Mert hogy a Narancs a legkisebb szabályra is úgy reagál, hogy "barnaterror" az megint elveszi az élét a dolognak.

vokalpatriota 2010.12.10. 22:38:48

@Vicomte de Boundoise: Most nem azért, de komolyan: mi a faszt számít, hogy mi történik a Facebookon? Semmit. Kár az energiáért. Fel nem foghatom, miért idegesített fel.

A médiatörvény körüli vitában semmit nem oszt vagy szoroz.
Én speciel kb. 3 hete kitöröltem magam. Elegem lett a farmwilles kérelmekből. Is.

A MaNcs-ról meg csak annyit, hogy én akkor is olvastam, amikor Gyurcsány vagy kormánya faszságairól írt, nem túl hízelgő hangnemben.

És persze voltak olyan cikkek, amiket nem csíptem, mint pl. a Sólymot fikázó cikkek még Sólyom regnálása elején - aztán ezek elcsendesedtek.

De nekem pont ez a jó benne, hogy még az SZDSZ-ről is megírta, hogy marha, ha az.

Egy újságnak meg szerintem ez a dolga. Hogy megírja a marhákról, hogy marhák.

Elég kevés újság gondolja ezt ma Magyarországon, hogy ez lenne a dolga.

Sok újság meg egyenesen úgy gondolja, hogy a marhákról nem azt kell megírni, hogy marhák, hanem mivel őket támogatjuk, ezért okosnak kell megírni őket, nem pedig azt, hogy marhák.

Na, ezért nem veszem azokat az újságokat, és ezért veszem a MaNcs-ot.

A 168 óra, a Népszava, a Magyar Hírlap, A Magyar Nemzet, a HírTV, a Népszabadság, az ÉS - nekem egy kalap.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 22:48:43

@vokalpatriota: Na akkor meg én ezért publikálok itt meg olvasom ezt, a mancsról meg azt gondolom, hogy valaha igaz volt, amit írtál, de évek óta inkább csak lagymatag semmi volt, vagy épp a szokásos pártsajtó.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 23:02:53

@Serio: ne meg még ez... Erre céloztam.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 23:13:06

@tanarseged ur:

"Egy hetes késéssel föl szokták rakni, nem?"

nem. kibaszottul nem. amihez kedvük van, azt felviszik, amihez nem (90%) abból csak valami soványka leadet. mert csak. mert ostoba faszok, azért. :(

ha a mancs meg fog dögleni a gecibe, az a saját hibájuk lesz, ha másban nem, ennyiben egyetértek a post szerzőjével. a 90-es évek egyik legprogresszívebb lapja bele fog dögleni a web2-be, tragikomédia. :(((

tanarseged ur 2010.12.10. 23:20:41

@mavo: Tegnap jelent meg az idei 49. szám. A 48.-nak pedig itt a teljes tartalma:

magyarnarancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/szam&id=734&mode2=1&mode=1

Az archívumban egy-két hétre visszamenőleg regisztráció nélkül is eléred az előző egy-két szám teljes tartalmát. Egy hét késéssel az ember ingyen olvashat Mancsot.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.10. 23:33:57

@tanarseged ur: igazad van, de ez max. pár hónapja van így. a Mancs honlapján korábban sose volt szinte semmi...ezért nem is járt oda szinte senki és mostanáig nem is tűnhetett fel sokaknak, hogy mostmár ott vannak az előző heti írások.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 23:38:54

@Vicomte de Boundoise:

én egy este elmegyek, és az egyik füledtől a másikig elmetszem a torkodat. yossarian segíteni fog, az tuti.
kibaszottul nem húzok rád skatulyát, sőt, mint azt legalább egyszer meg is írtam, értem, hogy mit akarsz kifejezni. PONT, bazmeg, PONT.

mit lájkolok én? a népszagát? húzzá mán innelyt, gecca! ja, a mancsot, egyes-egyedül, mint az egyik utolsó, legalább kvázi-független micsodát, ami a klón uralmának a kellős közepén a hunvald-ügyek teregetésével "nyalta a cucik seggét", ja, igen. konkrétan a népszavát rendszeresen soha nem olvastam, néha (idén eddig kábé ötször) ránézek, és elfog az undor. az és-t pont ugyanígy lájkolom, HOLOTT el kell ismernem, nem _teljesen_ elfogult. ahogyan a heti válasz sem _teljesen_ elfogult. borókai csontig elfogult, ifjabb stumpf meg még nem. hát ez ilyen. kovács főszerkesztő úr egy közveszélyes paranoiás - nyalom az ő seggét is, ha megengeded.

a kétharmad egyébként (az én felfogásom szerint) úgy néz ki, hogy tudod, hogy hatalmad van, _tehát_ nem kérkedsz vele és nem élsz vele vissza. jómagam iksz embernek tudnám geci keservessé tenni az életét (igaz, a többségüknek csak viszonylag rövid távon), de eszembe sem jut, hogy kicsesszek velük. holott van köztük jópár olyan, akit legszívesebben mókusok elé vetnék.

amit ez az ostoba fidesz nem fog fel, hogy a kétharmad csak ÁLLAPOT. nem örök bérbe kapták a nemzet irányítását, hanem (egyelőre) négy évre. ha (isten irgalmazzon attól) 4 év múlva a cuciknak lesz 2/3-uk, kamatostul szopják meg azt, hogy jóistennek hitték magukat. és ami még szarabb, akkor is verném magamat, hogy nem kéne.

apróság a végére. kezdem elhinni, hogy tényleg meghúzták a postodat szerkék. erre csak egyetlen egy dolgot tudok mondani. nem egy (hanem egy egész egy tized) blogban voltam már vendégszerző, soha, sehol nem húzták meg "terjedelmi okok miatt", amit írtam. és az lett volna az adott helyen az utolsó (már ha nem tudtam volna törölni valahogy), amit meghúztak volna.

békesség neked is.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 23:47:41

@mavo: szerintem mostantól nem alszom rendesen, és komolyan elkezdek rettegni....

tönkrezúztad a lelkem, pedig én csak barátkozni akartam veled. A kérdés költői volt, de oly mindegy már..... az én éltemnek vége.

oh....

mindegy. Mavo utál. Azthiszem jobb is, ha most elmegyek a Büdösbe, és ki se jövök onnan, mint ahogy a Sánta Ferenc novellában is van......

én már olyan fölöslegesnek érzem magam...........

:(

nem beszélve, hogy még pont azt fejtegettem, hogy milyen szar a Fidesznek olyan törvényt hozni, amit pont ő fog megszívni négy év múlva...............

De látom, te már engem sosem fogsz elfogadni olyannak amilyen vagyok...... Már soha nem lehetünk barátok..........

Isten áldjon Mavo............

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 23:48:15

@tanarseged ur:

akkor elnézést, én vagyok hülye, tehát mostanában tényleg elkezdtek archiválni. de próbáld csak megy egy (mondjuk) 3 éves szám esetében: katasztrófa. :(((

pl. annak idején (a "ballib mainstreamtől" eltérően) a kruchina-fivérek ügyét azonnal értékén (ostoba rendárok köcsög módon szopatják az állampolgárokat) kezelték - és mivel ez az ügy akut vád ellenük, gondoltam, rákeresek, oszt annyi, ehhez képest mit ne mondjak, nyoma sincs a kurva archívumukban. :(((

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 23:51:03

@Vicomte de Boundoise:

lyézus isten, most mivel bántottalak meg ennyire? :( i didn't mean to hurt you ... ):

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 23:52:40

@Vicomte de Boundoise:

vagy yossarian nem volt elég erős utalás? legközelebb indián joe-t írjam, vagy mi?

félek magamtól.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.10. 23:56:14

@mavo:

indián joe persze félkupica fehér főnök, öreg koromra keverem a szezont a faszommal. :(((

bryan 2010.12.10. 23:56:56

@Vicomte de Boundoise:
" viszont a kormánynak se legyen az, hogy amikor fotosoppolt hoaxokkal teleszpemmelik a netet akkor max. a vállát rángathassa, hogy hát istenem ez a szabad sajtó."
Ezt pont nem tudja megakadályozni a törvény, ehhez világméretű szabályozás kéne.
"Szóval engem igenis arról a részről aggaszt a dolog, hogy oké, hogy ilyen-olyan szabályok fogják szabályozni a jövő internetes sajtóját, de milyen biztosítékok lesznek arra, hogy TÉNYLEG szabad maradjon a sajtó, ami ugye MINDENKI érdeke? "
Milyen biztosítékok maradnak? Hát megígérik. Ennyi. Garanciát erre nem nagyon találsz, vagy ha igen, akkor rögtön ott van a kiskapu, hogy de azért ha úgy gondolják, akkor mégsem szabad.
Másrészt, ha az ellenzéki sajtót bedarálták, szétbírságolták, akkor jöhet mondjuk a Heti válasz, vagy bármely másik "elhajló" lap.
Persze, ha valaki talál érdemi garanciákat, amik elkerülték a figyelmemet, tehát olyanokat, amik mondjuk megmenthetnek egy kisebb hírportált, blogot attól, hogy a Médiatanács első csettintésére kifizessen 25 millió forintot, nyugodtan lehet linkelni.

Vicomte de Boundoise 2010.12.10. 23:58:11

@mavo: most már mindegy.......... már késő.......
érzem a késedet végigcsúszni a torkomon és.........

csak zokogok némán, a könnyek is csak befelé hullanak.

Feltolult bennem megannyi seb. Vietnám és minden.....
és.... nem biztos, hogy akarok róla beszélni.

mindegy is már....

Már sosem leszek a régi.

tanarseged ur 2010.12.10. 23:59:28

@Regno delle Due Sicilie: Évek óta járok oda egy hét késéssel Mancsot olvasni, a "Maga itt a tánctanár?" és a "K. történetei" cikksorozatok miatt, és aztán gyakran elolvasok mást is, de azt inkább csak azért, hogy szörnyülködjek egy jót. :-) A K. történetei sajnos már megszűnt, de azt látom, hogy a legújabb számban van tánctanár, tehát jövő héten elolvasom.

@mavo: Azért vicces, hogy tőlem tudod meg.

tewton 2010.12.11. 00:00:29

@tanarseged ur:
óóóóó! de ez tényleg valami újdonság lehet.
gondolom, nyakukon érzik a bedőlés hideg leheletét és próbálnak olvasókat megtartani/fogni a neten.
(a mancs pont azért lett nekem érdektelen (amellett hogy náci lettem), mert aktuális netes jelenlétük igen sokáig kb. egy tartalomjegyzék volt.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 00:04:21

@bryan:

nem akartam a végén már ezzel fárasztani derék vicomte-unkat, de a szabad sajtó pont erről szól. a kuruc leállíthatatlan, holott (aki nem hülye, az tudja), hogy rágalmaz, személyi jogokat sért, szándékosan hazudik, zsidózik, cigányozik, estébé.

és mégis van. néha kicsit elborzadok tőle, de a sajtószabadság ilyen vadhajtásokkal jár. lehet olyat is, hogy ne legyen sajtószabadság, és akkor majd nem lesz kuruc. a gáz az, hogy akkor majd vagy ez, vagy az se. és a vagyot az aktuális kormány fogja diktálni. na ez nem kell nekem. inkább a kuruc léte, mint a cenzúra. bocsika.

egy nik a sok közül 2010.12.11. 00:05:39

JÉÉÉÉÉÉÉ

1.
úgy láccik kiestem a progresszív pixisből, csak néztem hogy mi ez a nagy fehérség, és fogalmam se volt mi történik

2.
akár egy évvel ezelőtt is bőven lett volna miért tiltakozni, akor valahogy nem jutott eszükbe

3.
miért nem inkább egy szép fekete pacát tettek ki, a sötétség joban passzolna

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 00:07:32

@Vicomte de Boundoise:

vietnam??? második vh, te butus. na mindegy.
sírjá csak, én köcsög vagyok, úgy sem vigasztallak meg.

tanarseged ur 2010.12.11. 00:08:13

@tewton: Pont egy perccel korábban írtam, hogy ez nem újdonság, én régóta így olvasok Mancsot, egy hét csúszással.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 00:09:38

@tanarseged ur:

"Azért vicces, hogy tőlem tudod meg. "

mint írtam, az eddig "színvonal" miatt az online kiadást eddig elég konkrétan leszartam.

oppardon.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 00:12:09

@tanarseged ur:

mióta van ez a régóta? pont ma kerestem volna rá régi mancs cikkekre, és az isten bassza meg ezt az ostoba társaságot, majdnem minden találat végén fél bekezdésnyi lead volt az eredmény. :(((

elismerem, lehet, hogy igazad van, és tök jó az archívuma a mancsnak, de eddigi tapasztalataim ezt cáfolják. :(((

egy nik a sok közül 2010.12.11. 00:15:53

szignifikánsan

MAGAS A ZSIDÓSZINT

az ÜRESFEJŰEK körében

Vicomte de Boundoise 2010.12.11. 00:18:22

@bryan: Na de ez aggaszt engem is! Hogy én nem látok ilyent, hozzád hasonlóan elemző hozzászólást sem, és csak a köd megy, meg az a hát hogy is mondjam eléggé nagyvonalú ajvékolás, hogy "meghal a sajtószabadság", illetve a hisztizős parázás és haluzás meg a fehéredés meg ezek.

Nem hal meg szerintem a sajtószabadság, csak max születik egy újabb, a korábbihoz hasonlóan szar, vagy még annál is szarabb törvény, amit megint nem lehet majd megváltoztatni legalább 20 évig. Tehát nem a hiszti kéne, hanem a higgadt elemzés, vita, mérlegelés, és KÖZÖS fellépés adott esetben, nem holmi szimpátia akciózgatás meg fészbukkos baromkodás. Ezesetben a Narancsnak meg a többieknek sem a maguk rövidtávú érdekeit kéne nézzék, ahogy amúgy a Fidesznek sem.

Az meg igenis durva amit itt írsz te is, meg amit én is kiolvastam a jogi csűrcsavarból, és ami igazából pont egy ilyen "damoklész kardja" jelen esetben Szalai Annamária, vagy 20 év múlva egy épp másik valaki kezeiben, amivel végülis teljesen az ő etikai, jogértelmezési, és egyéni kényének kedvének van kitéve az, hogy mi frankó mi nem. Ezáltal valójában a mindenkori kormány (és a kinevezett főcenzor) fog TTT-zni.... Mint anno a hetvenes években. Jajjj.... neee....

Szóval ez így, mint törvény SZAR. Mert épphogy nem etikai erkölcsi és egyéni mérlegelési dolog az, hogy kire és hogy és milyen körülmények között rovok ki a korábbiakkal össze sem mérhető szankciókat, amiket simán fel lehet BÁRKI ellen, BÁRMIKOR használni arra, hogy öt perc alatt bekussoljon a fél ország.

Nos az a másik, amikor a tiltakozáshoz jön egy ilyen "az eddigi sajtótörvény milyen jó" nosztalzsí.
A mostani sajtótörvény pont ugyanilyen szar. lejárt szabatosságú, és 1996-ban a baloldali kétharmad (húha ilyen is volt, azta) hozta, pont úgy, hogy utána egy évtizedig nem volt épp a jobboldalnak állt a zászló médiatéren.... És ők is akkor pont azt nézték, hogy akkor mi a jó nekik. Akkor épp az említett És meg a "baloldali sajtóportfólió" kapott olyan fölényt, ami pont olyan szar volt, mint amit a jobboldal most szerezhet, ha ezt megcsinálják.

Szóval kellene egy ÚJ és JÓ sajtótörvény, ami egyrészt szabályozza azért a netet, és időtálló kereteket ad arra is, hogy az egész sajtó szerkezete változik, webkettő meg minden. Ad jogosítványokat a védekezésre, és nem teszi lehetővé azt, hogy 10 év múlva a net legyen az, ami a XIX. században a (szabályozatlan) napilap és bulvárpiac volt, amikor az igazság érdekelte a lapokat legkevésbé, és hírek helyett William Randolph Hirst véleménye folyt a csapból is. Nem kellene olyan helyzetet teremteni, ami valójában új Aranypolgárok hajnalát jelentheti.

Szóval nem kéne a "totális szabályozatlanság" homályában hagyni a netet, de nem kéne Magyar Királyi Médiahatóság és Cenzúrabizottság sem. Szerintem lehet a kettő között egy jó törvényben konszenzust elérni.

Abban meg igazából mélyen egyetértek, hogy legalábbis aggályos az, hogy EBBEN a törvénytervezetben semmi biztosítékot, gátat, lehetőséget, garanciát nem találni. Csak azt, hogy "majd a Hatóság eldönti kit mikor hol mennyivel, milyen indokkal..."

Vicomte de Boundoise 2010.12.11. 00:21:08

@mavo: Köcsög... :D vietnám örök. Te meg feltépted a sebeket.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 00:22:55

@Vicomte de Boundoise:

"Ezesetben a Narancsnak meg a többieknek sem a maguk rövidtávú érdekeit kéne nézzék, ahogy amúgy a Fidesznek sem."

ja, hogy gondolatolvasó bácsi nem csak az én, hanem a komplett mancs-szerk agyában is olvas.

így könnyű ...

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.11. 00:23:09

@mavo: bocs, mégis nekünk van igazunk, nem Tanársegédnek.

2010 novembere 18. óta, azaz pár hete vannak cikkek az archívumban. a K. történeteit persze attől még feltehették korábban, meg még néhány cikket.

ekkor még nem volt (2010. nov 11., remélem működik is a link): mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/szam&id=731&mode2=1&mode3=1

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 00:24:22

@Vicomte de Boundoise:

Gotta compete with the wily Japanese. No need to worry about the Vietnamese.

pardon. folyton elterelődök

tanarseged ur 2010.12.11. 00:26:09

@mavo: Nahát, ki gondolta volna, hogy egyszer én foglak Magyar Narancsból korrepetálni. :-)

Lássuk:
Amikor a következő szám megjelenik, az előző tartalma felkerül az archívumba, mindenki számára elérhetően, még regisztrálni sem kell hozzá. A legfrissebb szám persze nem elérhető, csak pár cikk - de a következő héten majd az is olvasható lesz. A három-négy hétnél régebbiek pedig szintén elérhetetlenek. (Talán regisztrációval, passz - én egy-két hét csúszással szoktam olvasni a lapot.) Tehát egy-egy szám esetén van egy "időablak", amíg az archívumban regisztráció nélkül olvashatod: ez akkor nyílik, amikor megjelenik az adott szám 1 hetes lesz és megjelenik a nála eggyel frissebb, és akkor zárul, amikor az adott szám már 3 vagy 4 hetes lesz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 00:27:19

@Regno delle Due Sicilie:

valami ilyet gyanítottam én is. amúgy persze, egyes rovatok elég jól voltak archiválva eddig is.

(és egyébként egy mondatot most nem írok le kedves tanarseged ur.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 00:28:23

@tanarseged ur:

"A három-négy hétnél régebbiek pedig szintén elérhetetlenek."

magyarul igazam volt. ugorgyunk.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.11. 00:29:04

@tanarseged ur: OK, ha ez igaz, akkor mégis te nyertél - félig, mert ez azért nem igazi archívum, csak írások az előző hetekből.

az ÉS-nek pl. van archívuma, kereshetsz bárhogy benne és mindent kiad.

miben is fogadtunk?

tanarseged ur 2010.12.11. 00:31:08

@Regno delle Due Sicilie: Bocs, de nekem van igazam. Amit linkeltél, az az idei 45. szám, és már kikerült az "időablakból" (bocs a scifis szóhasználatért, ld. eggyel fentebbi kommentemet). De itt a 46. szám, ez még benne van az "időablakban":

mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/szam&id=732&mode2=1

A 46.-at vszleg még a jövő csütörtökig olvashatod, akkor kikerül onnan, és helyébe lép a mostani, vagyis a 49. (és akkor elolvasom a legfrissebb tánctanárt), miközben az utcán már kapható lesz az 50. Évek óta így megy, én legalábbis évek óta így nézegetek be oda, mindig az egy-két héttel korábbi számokat nézegetve.

Követhető vagyok?

tanarseged ur 2010.12.11. 00:34:38

@mavo: Azt írtam: egy hét késéssel fölteszik az anyagokat, vagyis egy hét késéssel ingyen lehet Magyar Narancsot olvasni. (Igen, azt később tettem hozzá, hogy pár héttel később "el is tüntetik".) Te meg azt írtad, hogy nem is, mert a 90%-át nem teszik föl. Kiderült, hogy fölteszik, de azért neked volt igazad, ugye? Rád tényleg nem érdemes időt pazarolni.

Vicomte de Boundoise 2010.12.11. 00:35:46

@mavo: Engem már Nixon is átvert......
Most az Orbán...........
Te is csak belém rúgsz mocsok libsi hippi........

Én már csak ülök meredten a tornácon és bámulom az ördögszekereket.

tewton 2010.12.11. 00:39:59

@tanarseged ur:
"A három-négy hétnél régebbiek pedig szintén elérhetetlenek."

vagyis
- ha nem fizetsz rá elő online, vagy
- ha nem vagy rendszeres olvasó (oldalfüggetlenül, a lényeg a követőreflex kiépítése)
.... akkor nem tudsz képben lenni.

béna és hatékonytalan marketingstratégia. szerintem a mai digitális világban komolytalan ez az elitizmus, hogy vedd meg nyomtatva, vagy csípd el a neten. ha mondjuk olyasmi lenne, mint egy irodalmi folyóirat, ami utólag is értéket jelenthet... tényleg halálra vannak ítélve.

tanarseged ur 2010.12.11. 00:44:23

@tewton: De, akit nem zavar, hogy egy hét késéssel olvassa, az képben tud lenni. A már említett kedvenc cikkeimet ez szerencsére nem nagyon érintette, de egyébként is érdekes néha egyhetes cikket olvasni, másképp lát az ember. :-)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.11. 00:56:47

@tanarseged ur: mondom, szerintem csak félig van igazad, mert valóban minden cikk felkerül, de nincs igazi netes archívum. ez szerintem az egyik (minden felkerül és fent is marad) és a másik véglet (no netes hozzáférés) közötti öszvérmegoldás.

tanarseged ur 2010.12.11. 01:03:56

@Regno delle Due Sicilie: Csakhogy az én állításom nem az volt, hogy "igazi netes archívumuk van", hanem az, hogy egy hét késéssel online lehet Mancsot olvasni, mert akkor felkerülnek az anyagok. Olyat nem mondtam, hogy ezek aztán örökre ott is maradnak elérhetően, sőt, óhajotokra pontosítottam is, hogy pár hét után eltűnnek. Vagyis amit írtam, az nem félig volt igaz, hanem egészen.

tanarseged ur 2010.12.11. 01:13:48

Azért ez röhej: elmagyarázom a Mancs-olvasó libbancsoknak, hogy miképpen férhetnek hozzá a neten kedvenc lapjuk teljes tartalmához (hacsak egy pár hetes időszakban is), és erre nem azt mondják, hogy "köszönjük", hanem még nekiállnak elmagyarázni, hogy de mégis miért én vagyok a hülye. És tulajdonképpen igazuk van! Tényleg én vagyok a hülye, hogy szóba állok a magukfajtával és segítek nekik. De tanulok a hibáimból. Ezentúl jobban vigyázok.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.11. 01:22:20

@tanarseged ur: igen, neked a magad módján teljesen igazad volt - mint ahogy (változatlanul azt hiszem) nekem is.

Te azt írtad, hogy el lehet olvasni a korábbi írásokat. Én meg amellett érveltem, hogy nincs igazi netes archívum. Szerintem mindkettőnknek igaza van, a kettő ezúttal éppenséggel egyszerre igaz.

Egy ideig el lehet olvasni a korábbi cikkeket, szuper, hogy mostmár ezt is tudom, nagyon köszönöm, bár nem vagyok Mancs-olvasó libbancs, sose voltam, bár párszor már vettem életemben Mancsot - ha az lennék amúgy, ezt azért talán én is felfedeztem volna.

bryan 2010.12.11. 01:45:40

Mancsnál be kell jelentkezni, úgy minden működik, kivéve a keresést, mert az itt is, mint a legtöbb helyen egy kalap szar. Így időablak sincs. User:t pass:t
forrás: bugmenot.com

egy nik a sok közül 2010.12.11. 06:29:35

mégis

KI NEM SZ.RJA LE, HOGY

MIT ÍR A MANCS?!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 06:43:17

@tanarseged ur:

OFF

egyszer valaki nagyon el fog téged küldeni valahová, és ha irl történik, és peched is van, akkor még vér is fog folyni. és ami a legdurvább, a mostani "párbeszéd"-ből világosan kitűnik, hogy ez téged kibaszott váratlanul fog érni. ami alapvetően kár, mert ha nem volna meg benned a késztetés, hogy tetszőleges fosból okos paralogizmust gyártsál, mert csak, akár társaságnak is jó lehetnél.

ON

tök szép dolog, hogy kiderült, pár hétig elvben valóban olvasható a teljes mancs. utólagos engedelmeddel ez továbbra is egy kalap szar. egy online biszbasz archívum nélkül egy rakás szar.

további kellemes lenézést!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 06:51:26

@bryan:

elmondom neked, nem kicsit meglepődtem, hogy bejelentkezve valóban "működik" az archívum. konkrétan valamikor az ősidőkben regisztráltam, és meglehetősen szomorúan tapasztaltam a legutóbbi próbálkozásig, hogy a login ellenére az archívumban finoman szólva a cikkek töredéke szerepelt teljes egészében, aztán (mi ostoba libbancsok már csak ilyenek vagyunk) feladtam.

a keresés az meg olyan, hogy ha egy index cikket keresek, egy ideje már nem is próbálom a saját keresőjüket, guglival száz százalék, hogy kevesebb idő alatt megvan.

a mancs.hu keresője még ennél is szarabb.

hát ez van.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.11. 06:54:05

maga még nem alszik? jó a cucc? azért remélem meghúzta a vicomtot, nagyon be volt indulva a sárló kancája.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 07:02:16

tényleg fájdalom amúgy, volt régen egy olyan rovata a mancs.hu-nak, hogy szavazógép. ó, most is van, csak éppen az utolsó szavazás 4 (négy) éves.

van képgaléria is, az első, találomra kattintott lapszámból úgy van két kép, hogy abból az egyik a címlap, a másik egy táblázat. különösen utóbbiért járna egy "w3c validated lame" matrica, hogy ...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.11. 08:36:30

@tewton: ki a faszt érdekel egyáltalán az a szarság?
A Ferit?

bornemissza 2010.12.11. 09:25:36

Tényleg csak az volt a baj a cikkel, hogy azzal a szánalmas lejárt szavatosságú bagázzsal van elfoglalva, akikért az embert kevés könnyet hajlandó ejteni, ergó a döglött kutyába rúg még egyet.

Ahelyett, hogy tényleg érdemi vitát kezdeményezne a törvényről, aminek vannak hibái és amiról érdemes lenne beszélni.

Ez a cikk nem ezt teszi, csak picsog, hogy a komcsik így vagy úgy!
Srácok! én nem ezért szeretem a Mandinert, hanem az elvi alapú kritikáért. Ne törpe minoritásokkal foglalkozzatok, mint a Mancs, meg Népszava, hanem szóljatok be a Kormánynak Ti is akkor is,amikor hülyeséget művelnek.

Kritizálj és si pasaran!!!

Google 2010.12.11. 09:39:29

@maurice de perigord:

Eddig, és általában a balib kormányok idején miért is kellett nekünk annyira fájóan hiányolnunk ezt az ún. "beszólást a Kormánynak"?
"Lejárt szavatosságú bagázs" lennének a levitézlettek?
Nem hinném. Bármikor újracsomagolják magukat.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.11. 10:13:13

@mavo:

"a kétharmad egyébként (az én felfogásom szerint) úgy néz ki, hogy tudod, hogy hatalmad van, _tehát_ nem kérkedsz vele és nem élsz vele vissza. jómagam iksz embernek tudnám geci keservessé tenni az életét (igaz, a többségüknek csak viszonylag rövid távon), de eszembe sem jut, hogy kicsesszek velük. holott van köztük jópár olyan, akit legszívesebben mókusok elé vetnék.

amit ez az ostoba fidesz nem fog fel, hogy a kétharmad csak ÁLLAPOT. nem örök bérbe kapták a nemzet irányítását, hanem (egyelőre) négy évre. ha (isten irgalmazzon attól) 4 év múlva a cuciknak lesz 2/3-uk, kamatostul szopják meg azt, hogy jóistennek hitték magukat. és ami még szarabb, akkor is verném magamat, hogy nem kéne."

Egyetértűűűűűűnk. Végre!!!!
[egyik asztalról a másikra ugrál, széles vigyor ül a szája szegletében és hangosan éljenez]

Ami a poszt szerkesztését (meghúzását) illeti:
Az hogy te milyen csodálatosabbnál csodálatos blogokon voltál társszerző, az egy dolog. Ezeken a helyeken elvileg kapsz egy publikál gombot és azt írsz, amit akarsz és ami nyilván nem üt el a blog mainstream irányvonalától (de mér is ütne, ha egyszer meghívtak oda). A Mandiner esete teljesen más. Ez egy regisztrált sajtótermék blogja, amely ugyanúgy működik, mint ha a kéziratodat eljuttatnád az Indexhez, vagy pl. a Népszabadságba. Ott is vannak szerkesztők, akik tartalmi, formai, stilisztikai szempontból átnézik a cikket és csak aztán közlik le. Ez a különbség egy szokványos blog és egy a piacon megméretődő sajtótermék között.

tanarseged ur 2010.12.11. 10:19:28

@mavo: Viszket a tenyered, troll? Ne felejtsd, előbb Gabrilo jön! :-D Utána állok rendelkezésedre, vagy ha ő lemond az elsőbbségéről, akár előbb is. :-)))

FreeTibet 2010.12.11. 10:22:51

Kedves Mandiner!

Hogy lehoztok egy ilyen írást, azzal nem csináltok mást, mint szembeköpitek saját magatokat. Ez a poszt pont ugyanarra az árokásós logikára épül, ami ellen korábban lázadtatok.
Ezenkívül teljesen értetlenül állok azelőtt is, hogy a STRABAG (mandiner.blog.hu/tags/strabag) miért támogat titeket?! Nem hiszem, hogy az olvasóközönség abba a célcsoportba tartozik, akik a közeljövőben nagyberuházásként autópályát szeretnének építeni. A pénznek nincs szaga?!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.11. 10:24:07

@mavo:

Mondjuk, minden tiszteletem azoké, akik szeretik a Mancsot. Kihívás.

P.s.: amit Tanársegéd úrnak írtál az ő stílusa kapcsán, ha rá egyáltalán nem is, de Rád, ill. arra a hisztis viselkedésre, amelyet itt nap nap után elkövetsz, tökéletesen illik.

Idi Admin Dada 2010.12.11. 10:41:22

@tanarseged ur:

ásítás nagy nehezen elnyomva.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 10:42:34

@FreeTibet:

konkrétan strabag reklámok már jó ideje mentek a mno.hu-n is. :)

non olet.

tanarseged ur 2010.12.11. 10:44:26

@Idi Admin Dada: Nyugi, nem szűrök senkit. Legfeljebb átugrom a kommentjét.

Tündér_Lala 2010.12.11. 10:57:53

A sajtó- és művészi szabadság fontos dolog, de feltételez egyfajta újságírói etikát, morált, amely ma egyre inkább tűnőben van. Nekem határozottan tele van a hócipőm azzal, hogy rágalmakat, emberek kis és nagy tömegeit sértő állásfoglalásokat ma minden további nélkül le lehet írni, mindenféle (vagy alig működő) retorziók nélkül. Ráadásul ilyen esetben tolarenciát követelnek, miközben ezt a tolarenciát nem gyakorolják, sőt a társadalom védelmét követelik vélemény szabadságukra hivatkozva, nem vállalva valódi felelősséget.
Bármekkora embertömegek felháborodása teljesen hatástalan marad, egyszerűen meg sem hallják a tiltakozást. Igenis kell valamiféle kontroll, amely arányosan és hatékonyan felléphet a jelenség ellen.
Akkor szóljanak, ha egy logikusan levezetett (esetleg tényekkel alátámasztott) kormánykritika utáni fellépést tudnak mutatni. Akkor lehet rettegni.

Másrészt nem értem a félelmet. Ha valakinek kiérlelt véleménye van, akkor azt vállalni kell. Miért kellene, hogy érdekeljen, hogy veleményem egyezik-e máséval (végeredményében ? vagy érvrendszerében ?)

Például azt gondolom, hogy Alföldinek mennie kell. Nem azért mert zsidó vagy buzi (kuruc), hanem azért, mert az ország egyik első és legfontosabb kutúrális intézményének vezetőjeként, nem tudja (és nem is akarja) függetleníteni magát devianciáitól, tehát nem való oda. Ha ezeket kívánja hirdetni, propagálni, megvalósítani, akkor alapítson egy alternetív színházat, az oda való és akinek igénye van rá, az ott megnézheti. A nemzeti színház és annak vezetője a többségi nemzet kultúrális igényeit és kultúrájának fejlődését (nem a deviancia irányában) köteles szolgálni.

FreeTibet 2010.12.11. 11:04:33

@mavo: Jó de az mno az mindig is, mint erősen pol kötődésű lap volt elkönyvelve; jattot meg nem csak az mszp és a szadi kapott.
De kit érdekel és egyáltalán mi menőség van egy olyan blogban, amit szócsőnek használnak? Vagy a Mandiner a szemellenzős elvakult hívőkre szeretne rányomulni az interneten? Gondolkodó embert erősen taszítják az ilyen írások.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.11. 11:07:19

@Tündér_Lala:

így van. amit ma sajtószabadságnak hívnak a liberálisok, komcsik, és más alemberek, az az aljasság szabadsága. erre a sajtószabadságra nincs szükség. és másmilyenre sem.

plastik02 2010.12.11. 11:25:42

@Vén Csataló: gondolom a részletes és általános viták már lefolytak és a jövő héten lesz a módosítók tárgyalása, de az biztos, hogy december 20-án fogja elfogadni a parlament.
attól, hogy hosszú, pedig nem lesz enyhébb, jobb, bármi.

Google 2010.12.11. 12:10:13

@Regno delle Due Sicilie:

Rosszabbak a kommentelők, mint az újságírók;
ha-ha-ha.
És egyébként a született demokratáknak miért olyan természetes dolog az, hogy egymás között, saját ballib köreikben dohognak?

bryan 2010.12.11. 12:12:59

@Tündér_Lala:
"A sajtó- és művészi szabadság fontos dolog, de feltételez egyfajta újságírói etikát, morált, amely ma egyre inkább tűnőben van."
Nem feltételez, anélkül is nagyon jól elvan. A sajtószabadság azt feltételezi, nagyon helyesen, hogy ha nem írhatják az újságírók amit akarnak, azzal egyrészt egy nagyon fontos gátja veszik el a hatalomnak, nagyon sok visszaélés nem kerül nyilvánosságra, és a hatalom korlátlanul manipulálhatja az embereket. A sajtószabadság eltűnésével a hatalom által kontrollált sajtó hatalma, manipulációs potenciálja nagyon megnő, mert ellenőrizhetetlenné válik. Másrészt hosszútávon mint a Kádár-rendszer sajtójának elfogadottsága mutatja, ha nincs sajtószabadság, senki egy büdös szót nem hisz el abból, amit az újságok írnak. Marad megint a képes beszéd, meg az összekacsintós félszavakból is értjük egymást. Ez senkinek sem hiányzik szerintem.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.11. 12:17:12

@Google: a kijelentés természetesen humornak volt szánva, röhögtek is rajta - sajnálom, hogy neked (úgy tűnik) nem esett le. Jelentése épp ezért fordított: Szily arra utalt, hogy a kommentekben eleve sokkal keményebb kritikákat fogalmaznak meg, mint a cikkekben, így a kormányerőknek inkább attól kellene félniük, hogy ha tiltanak "fent", akkor durvább lesz a hangnem alatta - magyarul simán visszaüt a tiltás az internet interaktiv természete miatt.

Tündér_Lala 2010.12.11. 12:40:46

@bryan: "Nem feltételez, anélkül is nagyon jól elvan."
(etikát, tisztességet) Éppen ezt kifogásolom, de szerintem ezt te is nagyon jól tudod.

Érdemben pedig: Így meg a sajtó manipulál, minden kontroll nélkül. Speciál én, ma, igen erős forráskritika után hiszek el bármit, amit a sajtó ír.
Másrészt a kádári cenzúra és a teljes szabadosság között vannak fokozatok. Az a baj, hogy egy jó elvet (sajtószabadság) kritikátlan tabuként kezelve, egy fertelmes szennyáradat öntötte el a sajtót. A hitelesség megkövetelése nem szünteti be a sajtó szabadségát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.12.11. 12:46:09

@bryan:

Ez mind nagyon szép és megható, csak azt mondd már meg nekem, hogy ahol létezik a Világháló, a műholdas tévéprogramok, ott hogyan tudnák a sajtószabadságot nem hogy megszüntetni, de még csak érdemben korlátozni is? Te is pontosan tudod, hogy a ballib véleménymonopóliumát éppen a Zinternett elterjedése törte meg; miért gondolod, hogy ez "fordítva" nem működ(het)ne? (Ha rajtam múlna, én nagyon kemény cenzúrát vezetnék be, de belátom, hogy ma ezzel nem sokra mennék:-D)

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 12:50:06

@tanarseged ur:

még egy ásítás. azt szeretem benned, hogy valahogy mindig félre tudsz érteni, és mindig bele tudsz magyarázni tök egyszerű dolgokba hű de bonyolultakat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 12:51:35

@FreeTibet:

az mno esetében maximum annyi a vicces, hogy egy időben kőkeményen strabag ellenesek voltak, aztán a pénzük az mégis jó lett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 13:02:53

@Tündér_Lala:

"Így meg a sajtó manipulál, minden kontroll nélkül."

mert a zemberek hülyék, és nem keresnek utána, igaz-e amit ikszipszilon állít.

és amit nagyon elfelejtesz az az, hogy a cenzúra a legsötétebb manipuláció.

nyugodtan beszélhet hülyeségeket rogán tóni arról, hogy nem magántulajdon az, amiről törvény mondja ki, hogy az, mert ez az információ megtalálható. a cenzúra pont erről szól, hogy ne lehessen megtalálni.

hozzáteszem, (kizárólag a magam esetére vonatkoztatva) magasról leszarom a fidesz cenzúra irányú törekvéseit. de ettől még megértem azokat, akik féltik a bőrüket. 98 és 2000 között a fidesz tökéletesen bemutatta, 2/3 nélkül meddig tud elmenni, ha meg akar szüntetni egy neki nem tetsző lapot. akkor az túlélte, mert még nem volt rá törvény, hogy a hatalom nem csak a bejövő csapokat zárhatja el, hanem bírságolhat is, ha olyan kedve támad.

tök jó dolog a mélybolsi mancsot ekézni azért, mert cenzúrát emleget meg fehércímlapozik, csakhogy a mancs tapasztalatból beszél. ha nincs az a bizonyos piac, ami végül megmentette, akkor nem lett volna szüksége a fidinek heti választ gründolni a komplett magyar print média egy éves költségvetéséből, mert ott lett volna a jól bejáratott név. csak félre kellett volna tolni körüle a tönkretett tulajdonosokat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.11. 13:06:45

@Tündér_Lala:

egyébként meg igenis van kontroll.

szívesen emlékeztetlek a jobboldali ölebmédia print zászlóshajójára, amelyik egy időben heti rendszerességgel bukott sajtópert. úgynevezett bíróság, úgynevezett törvényekben meghatározott mindenféle jogi biszbaszok alapján, és nem annamária hasraütésére, hogy akkor 15 misi, mert csak.

bryan 2010.12.11. 13:13:55

@Tündér_Lala:
"én, ma, igen erős forráskritika után hiszek el bármit, amit a sajtó ír. "
Pont ezt a lehetőséget veheti el az új sajtótörvény. Tehát egy csomó dolgot nem tudsz majd ellenőrizni, mert azok a sajtótermékek, amiknek van vesztenivalójuk, nem merik majd megírni. Tehát vagy különböző blogoknak hiszel, amiket nem kényszerít még a jelenlegi, szintén igen gyenge médiatörvény sem a forrásai ellenőrzésére, vagy a hivatalos verziónak hiszel, ami meg ugye önkéntes cenzúrára van kényszerítve.
A "szennyáradatot" azért elég könnyen meg lehetett szűrni eddig is tudatos válogatással és forráskritikával. Illetve nem volt mindig könnyű, de legalább voltak különböző nézőpontok, amiket össze lehetett vetni egy adott hírrel kapcsolatban. Az új törvénnyel a biztonsági választás az lesz, hogy egy adott hírt mindenki úgy tálal, ahogy az MTI-n megjelent, mert abból nem lehet baj. Ez senkinek nem jó. Tedd fel magadnak a kérdést, egy ilyen médiatörvénnyel kipattanna egy olyan botrány, mint mondjuk a Grupo Miltonnal kapcsolatos, el tudna érni miniszteri szintig?
@bbjnick:
Tudom, hogy az internetre kikerülő információt egy állam egy törvénnyel nem igazán tudja korlátozni, a professzionális sajtót viszont igen. Emellett mondjuk nagyobb látogatottságú blogok szerzőit büntetheti, teljesen random, ha ki tudja deríteni ki a szerző.

A demokrácia korlátozásának kísérletét két szabályozáson lehet a legkönnyebben észrevenni, választási törvényen és sajtótörvényen, ahogy a kovboj mondja a viccben: egy.
(A jogállam kicsit más kérdés, ott már túl vagyunk az ötön ebben a ciklusban.)

Tündér_Lala 2010.12.11. 13:36:27

@bryan: Meglátjuk. Valamikor létezett a Magyar Úságírók Szövetségének egy etikai bizottsága, amit ők maguk rohasztottak szét pártos alapállásukkal. Szerintem valamire szükség van és a törvény tervezetet kísérletnek tekintem a viszonyok javítására. Mindkét oldalnak tisztességesebbnek kellene lennie, ezt pedig - ha másképpen nem megy - ki kell kényszeríteni. Ha pedig elég ostobák, hogy ez a próbálkozás is elbukjon a pártosság miatt, akkor lehet gondolkodni, hogy hogyan tovább.

bryan 2010.12.11. 13:45:33

@Tündér_Lala:
"Mindkét oldalnak tisztességesebbnek kellene lennie, ezt pedig - ha másképpen nem megy - ki kell kényszeríteni."
Tisztességet nem lehet kikényszeríteni, csak engedelmességet.

Google 2010.12.11. 13:49:49

@Regno delle Due Sicilie:

Érdekes, a kommentekben nagyon sokszor éppen az indexes, főleg a tótás hangnem köszön vissza. Mit ad az ég, hát van az a humor...

Vajon 2006-ban is ugyanígy féltették a sajtószabadságot ezen urak:

"...fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba. Megtanulni nem fölszisszenni minden pillanatban, és menni előre. "

És ez nem tervezet volt, hanem gyakorlat. Vége-e lett-e?

bryan 2010.12.11. 14:11:17

Az itteni első hozzászólásomban linkelt szerző írása a a médiatörvényről:
es.hu/2010-12-05_magyar-taglo

Nemetsek Tibor 2010.12.11. 14:13:19

remek ez a cikk, annyira jellemző: szerzőnk azon pampog, hogy nem bírja a bal-jobb médiaacsargás, aztán közben persze benne van nyakig maga is :)

Tündér_Lala 2010.12.11. 14:18:15

@bryan: Ez igaz, de nekem ez is elég.
Nem hiszem, hogy egy fiatal újságíró úgy kezdi a pályát, hogy hazudni és csúsztatni fogok. A szerkesztőségekben azonban beviszik a mocsárba. Ha ez az engedelmesség okán nem történik meg, akkor már nyertünk.

La Serenissima 2010.12.11. 14:55:40

@Google: hibás érvelés. azért mert máskor nem volt igazuk, attól most még lehet. senki sem állítja, hogy csak erkölcsileg patyolattiszta emberek szólalnak fel.

a kérdés ennek ellenére az, hogy ezúttal igazuk van-e?

Google 2010.12.11. 15:12:04

@La Serenissima:

Tényleg csak lehet majd igazuk - feltéve, ha lesz.
Ugyanis egy tervezettel viaskodnak azok, akik eddig a fülük botját sem mozgatták a sajtóért. Ha jól emlékszem a köztévét is "állami tévének" minősítette az Európai Műsorszórók Egyesülete. És soha egyetlen hang nem hagyta el nevezett urak/hölgyek száját.
Nagyon jó, hogy most aggódnak -persze hitelesebb lenne, ha tisztább emberek aggódnának -, csak kérdezem, eddig hol voltak? Miért nem hallatták hangjukat? Most ébredtek fel téli álmukból, hogy nem fut olyan jól anyagilag a szekér?
Ezekre a kérdésekre válaszoljon, és akkor én is elmondom, nem rossz az, hogy viták között születik meg egy törvény. Szebb már csak az lenne, ha az ötleteikkel is előjönnének az urak. A pártok kivonulást az ilyen-olyan bizottságokból kárhoztatták eddig, most ugyanazt teszik, ahelyett, hogy előhúznák a tarsolyukból, ők hogyan képzelik el a sajtót például. Így csak ugyanaz az ellenkezés folytatódik, melyet eddig nem vettek jó néven. Ennek ellenére ezt teszik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.11. 15:22:58

@Tündér_Lala:

egy fiatal újságíró úgy kezdi a pályát, hogy egy ócska seggfej, aki nem jó másra, ha van szakmája abban esélye sincs sikereket elérni, de jellemtelen féregként azért nyüzsögni szeret, ottlenni, okoskodni, jólinformáltnak lenni, látszólag bennfentként sületlenségeket beszélni, naponta szarrá inni magát, és igen, először talán nem direkt hazudik, hanem csak hozzánemértésből, aztán meg direkt, mert eleve szarember megy firkásznak, és mindig is hazudott. faji kérdésekre nem tértem ki. :)

La Serenissima 2010.12.11. 15:29:11

@Google: nézd, az ügy szimpla. azért a tervezettel viaskodnak, mert az a tervezet, valamint mert rossznak tartják, és el is magyarázzák miért: mert a sajtószabadságot veszélyezteti, mert létre akar hozni egy olyan felügyeletet, amilyen eddig nem volt - és melynek a működési elveiről csak annyit lehet tudni, hogy "majd mi megmondjuk mi elfogadható nekünk, ami meg nem, azt meg megbüntetjük keményen". és ezen az alapon akarnak törvénykezni.

korábban nem volt ilyen vagy ehhez hasonló tervezet, úgyhogy nem igazán értem, hogy pontosan miért kellett volna tiltakozniuk. mi az analógia? az, hogy Gyurcsány csúnyákat mondot Öszödön? Ez igaz, de mennyiben releváns ez most?

Google 2010.12.11. 15:37:29

@La Serenissima:

Tiltakozni valahányszor kellett volna, amikor veszélyben volt a sajtó szabadsága. Vagy nem volt?
Amikor az MTV nem akart már annyira az egyik oldal tévéje lenni, megvonták tőle az anyagi támogatást; emlékszel?
Nem annyira a sirámaikra, inkább az elképzeléseikre lennék kíváncsi, arra, ők hogyan képzelik.

La Serenissima 2010.12.11. 15:48:18

@Google: nézd, szerintem úgy képzelik, hogy ennyire még nem volt veszélyben a sajtószabadság - ezt amúgy elég sok nemzetköti megfigyelő is így gondolja (ha igényled, dobok néhány linket).

a megoldás szerintük az lenne, ha nem hoznák létre ez az újfajta felügyelő szervezetet, amelyik veszélyeztetné a sajtószabadságot.

a történet alapvetően ilyen egyszerű. megtámadtak egy tervezetet, mert károsnak tartják az ott felvetetteket - és félnek, hogy a Fidesz hajlandó is lesz bevezetni (ami az elmúlt félévnyi politizálásuk alapján elég valószínűnek is tűnik).

Tündér_Lala 2010.12.11. 15:50:21

@Grift: Sok a csókos, valakinek a valakije, nője, gyereke, sliffentyű, de néha előfordulnak a munkát nem sajnáló tehetségek is. Könnyen elszállnak maguktól, mert senki nem szereti, ha a sajtó kiszerkeszti (jogosan vagy sem) és magyarázkodhat.
Egy dolog azonban bizonyos, ha a sajtó a negyedik hatalmi ág, akkor annak is kell hogy ellensúlya legyen.

Google 2010.12.11. 16:40:30

@La Serenissima:

Nézd, az sem volt egy normálisnak nevezhető állapot, ami idáig volt. Kezdve az MTV székház bérlésének ügyén, és folytatva az anyagi pórázon tartásig. Ugyanígy súlyosan sérült a szólásszabadság amiatt is, hogy legalább két párhuzamos világ létezett, ami a híreket illette. Saját jól felfogott érdekükben elhallgatták az őket, a hatalmat zsenáló ügyeket - éppen azért érdekes az, amit Gyurcsány Őszödön mondott a vezető újságírók beavatásának gyakorlatáról.
Lehet, valakik azt hiszik, hogy ezután fog sérülni a sajtó szabadsága, de megint másvalakik úgy érzik, eddig is ez történt. És ezt a jövőben, ha akarjuk, ha nem, közösen kell szabályoznunk. A nemzetközi tiltakozás pedig egyelőre korai, hisz még alakul a törvény.

La Serenissima 2010.12.11. 16:54:32

@Google: "Ugyanígy súlyosan sérült a szólásszabadság amiatt is, hogy legalább két párhuzamos világ létezett, ami a híreket illette."

Itt tévedsz, ezáltal egyáltalán nem sérült a szólásszabadság. Az hogy többféle vélemény van, az pont a szólásszabadság jele.

Persze, eddig se volt ideális a rendszer - a sajtószabadság annyiban mindig relatív, hogy politikai, gazdasági, kulturális, stb. befolyás mindig érvényesül. Az újságíró függetlensége viszonylagos. De a sajtószabadság nem is ezt jelenti, ezt csak a fogalmat naívan értelmezők várhatják el.

A valódi, reális sajtószabadságnak ugyanakkor vannak formális, jogi feltételei. És itt ezekkel mennének szembe. Itt a bibi.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.11. 16:56:44

Most akkor ha nincs fent profilképem fészbukon, mert.... akkor automatice Népszava-drukker vagyok? Kösz! De jófej valaki. :/

Google 2010.12.11. 17:12:36

@La Serenissima:

Elhallgatással is sérül a nyilvánosságnak az információhoz való hozzáférési joga. És ezzel párhuzamosan a sajtószabadság is.
A "nem felszisszenni" éppen azt jelenti, hogy elhallgatni dolgokat, amik aztán -akaratuk ellenére - úgyis nyilvánosságra kerültek.
Ma már nehéz, és egyre nehezebb lesz véleményeket nem figyelembevenni, egyáltalán tudomást sem venni róluk.
Megjegyzem, mi is csak elbeszélünk itt egymás mellett, ha magyarázgatnom kell neked, hogy ami eddig volt, az több sebből vérzett. Még törvény sem volt arra, hogyan regulázzák meg a sajtót, de ne mondd, hogy nem találták meg a módját. Felügyelet ide, vagy oda.
Azt hiszem, ha csak a néhai Nap-keltét nézzük, egymagában kimerítette mindazt, amit ma sérülésnek nevezünk.
Egy szó, mit száz, nem előzmények nélküli a mostani helyzet.

Google 2010.12.11. 17:18:06

@La Serenissima:

Többféle vélemény lehet, többféle valóság azonban már kevésbé.

La Serenissima 2010.12.11. 17:23:29

@Google: félreérted. hogy a sajtó elhallgat dolgokat attól még (önmagában) nem sérül a sajtószabadság. a sajtószabadság (mint neve is indukálja) a sajtó szabadsága, nem a sajtó kényszerítésének szabadsága.

ettől még persze a helyzetleírásod sok szempontból helyes: a magyar sajtó elég vacak, kevés az ún. investigative journalist, alig van tényfeltáró cikk. a sajtó kevéssé képez ellensúlyt, inkább a politika, az érdekek kiszolgálója. OK, ez mind igaz, szerintem is így van.

Csak azt magyarázd már el, hogy az új tervezet ezen hogyan fog javítani. Mert szerintem jelenlegi formájában csak sokkal rontaná a helyzetet, súlyosbítaná a politikai függés problémáját.

bryan 2010.12.11. 17:32:19

@Grift:
Mi történt, nem hívtak be állásinterjúra a helyi újságba? Igazán sajnálom. :(

Google 2010.12.11. 18:27:43

@La Serenissima:

Másként tevődik fel a kérdés.
Magam részéról azt hiszem, van min változtatni, megérett rá a dolog.
A Médiatanács, ha jól értettem afféle új ORTT, akkora nagy durranást tehát ez nem jelent. És mintha Szalai Jánosival együtt dolgozta volna ki ezt a tervezetet, úgyhogy nem értem az értetlenkedésüket.
Bennem előítélet nincs, várom a pudingot, ide vele. Inkább te mondd el a kifogásaidat, úgy értettem, vannak.
Ami pedig azt illeti, hogy a hatalmon levő párt képviselői nagyobb számban vannak jelen bizpttságokban, tanácsokban, azon semmilyen médiatörvény nem segít. Ezt a helyzetet egyszerűen a válsztások eredményezték.
És mégegyszer megpróbálom: tények, események elhallgatása hazugságnak tekinthető, és mint ilyen, szabadságcsorbító hatású. Igaz, az én értelmezésem szerint; de azért ezt a vélekedést, azt hiszem, mások is, nagyon sokan osztják.

TG69 2010.12.11. 19:02:42

@Tündér_Lala: Na akkor mégegyszer. A negyedik hatalmi ág ellenőrzése teljesen hatástalannak bizonyult, az eddig több mint 100 helyreigazítást közlő Magyar Nemzetnek már rég meg kellett volna szűnnie, mint sajtótermék (és van még közel 500 nyílvánosan elbukott sajtóügye).

Gondolom a Magyar Hírlap dettó. A HírTV politikai műsorai is sokszor személyeskedésbe torkollnak és ennél még hülyébb az Echo. Tehát lesz itt elég feladat, és komolyan mondom lesz értelme ennek az egésznek, ha ez a sok szemét eltűnik.

egy nik a sok közül 2010.12.11. 20:27:20

MIÉRT VAN AZ, hogy szignifikánsan magas a

ZSIDÓRÁTA

az ÜRESFEJŰEK között

már megint

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.12. 09:16:55

@bryan:
nézze, barátom, én ugyan nem dolgozom, mert vagyoni helyzetem megengedi, de nem is készülök éppen ezért firkásznak.

Samott 2010.12.13. 10:25:00

"A könnyebb érthetőség kedvéért, némi leegyszerűsítéssel: a Szalai Annamária vezette testület, mivel nem nyerték el tetszését lapunk cikkének fönt részletezett kitételei annak ellenére sem (vagy talán épp ezért), hogy mindenféle jogi csűrés-csavarás ellenére éppen a lényeget rögzítik, bírságot róhat majd ki a szerkesztőségre, amelynek maximális tétele elérheti a 25 millió forintot, továbbá a lap vezetőjét kétmillió forint megfizetésére kötelezheti. A döntésnek a jelenlegi tervezet szerint nincs halasztó hatálya - a szerkesztőségnek azonnal fizetnie kell. Utána perelhet. (Most van olyan kormánypárti módosító, amelynek elfogadása esetén halasztó hatályú lesz a bírság kifizetése, csakhogy a bíróság nemigen tehet majd mást, mint hogy végül a valójában jogszabály-alkotási jogkörrel felruházott Szalaiék által elfogadottak szerint ítélkezik - vagyis csak alkalmazhatja a jogot. A vége tehát ugyanaz lesz.) Csakhogy ma Magyarországon, ha van egyáltalán, kevés az olyan szerkesztőség, amely folyamatosan képes ekkora összegeket nélkülözni a költségvetéséből. Ha a médiatanács valamely lapot tönkre akarja tenni, könnyedén megteheti."

nol.hu/lap/mo/20101213-helyreigazitasnak_helye_nincs

tanarseged ur 2010.12.16. 13:40:43

Lehet, hogy a Magyar Narancstól valaki olvasta ezt a topikot? Ma eddig nem rakták ki a múlt heti szám tartalmát. Hát hogy fogok én így Mancsot olvasni? :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.19. 05:00:16

@Samott:

az igazság az, hogy a nemzetnek és a hírlapnak van a legnagyobb fosnivalója - már ha azt nézem, mi lenne, ha nem úsznák meg a rekord mennyiségű pervesztést helyreigazításocskákkal. ha csak 5 misibe fájt volna nekik egy-egy bukta, olyan 2,5 milliárdnál lenne már a cehhük, márpedig az gombócból is sok, mint az köztudomású.
süti beállítások módosítása