Kirov, feloszt
2010. november 25. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kirov, feloszt

Fidesz-szórólap 2010 tavaszáról (via Felvágott)

  „A gazdaságpolitika első halálos bűne az, amikor átmeneti megoldásokkal finanszíroz tartós programokat, hiszen ez csak akkor működik, ha szerencsénk van... A gazdaságpolitika második halálos bűne - egy olyan gazdaságban, amely krónikus fizetési válságokkal küzd, s a magyar kétségtelenül ilyen, hiszen az elmúlt harminc évben már harmadjára éltünk át ilyet - az, ha csökkenti a nemzeti megtakarításokat. A nyugdíjpénztári tervek ebben a keretben különösen problematikusak.” (Hamecz István, Heti Válasz)

  „Az egyik dolog, amiben jó a magyar közpolitika, az akut válságkezelés. A másik az akut válsághelyzet előidézése” (Tory)

  Azért valahol nagyon nyomasztó ez az egész.

  Egy nehéz nap éjszakáján töprengek fáradt fejjel egy alig pár órája tett bejelentésen, amiről velem együtt több millió embernek kell pár hét alatt döntenie, miközben a döntés egész életünkre kihat(-hat). A körülmények, meg a fokozódó nemzetközi helyzet amúgy felülírhatnak bármilyen meghozott hosszú távú személyes vagy kormányzati elképzelést, amelyeknek elvileg az lenne a célja, hogy kiszámíthatóvá tegyék az életet. Lásd: kötelező magánnyugdíjpénztár (élt: 1998-2010).

  Ha jól emlékszem, a kormányzat nyugdíjpénztári érvelésének egy fontos alapja volt, hogy most lehet majd igazán választani, az állami nyugdíjt vagy a magánpénztárakat választjuk-e meg életünk remélt arany alkonyának zálogául. Meg kell hagyni, nem élt sokáig ez az érvelés. A tegnap bejelentett döntés értelmében az állam aktuális irányítói úgy döntöttek, teljes egészében ellehetetlenítik a magánnyugdíjpénztárakat (melyeknek hibája volt számos, lásd pl. Tory fenti bejegyzését). Mi több, fordított, állami Ludas Matyiként többszörösen büntetik azt az egyszeri állampolgárt, aki esetleg mégis az öngondoskodásban hisz és az állami újraelosztás bendőjétől távol szeretné tartani a pénzét.

  A visszautasíthatatlan ajánlat szerint aki nem tér vissza állam bácsihoz, az - bár 10 százalékos munkavállalói nyugdíjjárulékáról szabadon rendelkezik -, de az a 24 százalék, amelyet a munkaadója fizet utána, nem kerül a számlájára, valamint a jelenlegi nyugdíj-jogosultságának 70 százalékát elveszti. Ha jól értelmezem, bár a munkaadó továbbra is fizeti utánam a járulékot, de abból egy forintot nem látok majd soha, egyszerűen adóvá válik a munkám után fizetett nyugdíjjárulék nagyobbik része. Ez büntetés, az egész bejelentett tervezet pedig sokak szerint államosítás, vagy éppen a nép zsarolása. Az embereké.

  Kis kitérő: Magyarországon már a két világháború között, a Horthy-rendszerben is működtek magánnyugdíjpénztárak. A bankok és a biztosítás államosítása szüntette meg a működésüket a második világháború után.

  Ez teszi csak igazán nyomasztóvá a történetet.

  Hiszek-e az öngondoskodásban? Igen, hiszek, és ha az állam engedné, minél nagyobb mértékben élnék is annak lehetőségeivel. Az egykulcsos szja bevezetése pont egy ilyen, általam üdvözölt történet - kár, hogy a mérleg másik serpenyőjébe egy ennek a filozófiának homlokegyenest ellentmondó kormányzati döntés került (ami ráadásul sokkal nagyobb volumenű lépés, mint az szja rendszerének átszabása). Nagyon leegyszerűsítve: azt mondanám igazi választási lehetőségnek, ha a kormány azt mondaná: itt a kereseted, eldöntheted, hogy ebből x százalékot befizetsz-e az államnak, hogy később az finanszírozza a nyugdíjadat; vagy pedig itt a pénzed, és azt csinálsz vele, amit akarsz. Vagy tudatosan takarékoskodsz, vagy elköltöd Malibu koktélokra, és akkor annak nagyon csúnya vége lesz - de nincs állami segítség, így jártál, tücsök.

  Mit kap most az, aki visszatér (vagy visszahull) az állam kebelébe? Aki az állami nyugdíjrendszerbe visszalép, az magával hozza az egyéni számláját, és az a házastárs számára örökölhető lesz. Az, akinek az infláció feletti követelése van, és visszatér az állami rendszerbe, az infláció feletti összeget készpénzben felveheti, vagy azt a részt átteheti egy önkéntes pénztárba. Aki a kötelező pénztártagsággal veszített, megkapja azt a többletet, amit az inflációkövetéssel megkapott volna, ha az államiban maradt volna. A nyugdíjjárulék-többletről, amit a 8,5 százalék kötelező befizetés felett fizetett be a munkáltató, szabadon rendelkezhetnek a pénztártagok, felvehetik készpénzben vagy átvihetik egy önkéntes pénztárba. Még egyszer: készpénzben. A „több pénzt az embereknek!” jelszóval fémjelzett hagyomány szép folytatója ez. Jó lesz majd nézni azt is, amikor sokan rohannak majd felvenni és azonnal elkölteni az államtól ajándékba kapott saját, eddig megtakarított lovettát.

  Gáláns ajánlatokkal teszi hát vonzóvá az állami nyugdíjat a kormány - igaz, többségében csak a következő rövid időszakban kecsegtetnek, jellemzően egyszeri kedvezményeket.

  De mi lesz harminc-negyven éve múlva, amikor a korosztályunk nyugdíjba megy? A jövőt senki sem láthatja pontosan, de a lassú, és kérlelhetetlenül rossz irányú demográfiai folyamatok hazai és európai szinten is sötét képet festenek saját jövőnkről. Pár hónappal ezelőtt a Heti Válaszban gyűjtöttem össze a vonatkozó adatokat: a hatvanöt év felettiek száma 22, a nyolcvan évnél idősebbek létszáma pedig 50 százalékkal nő a következő évtizedekben az Európai Unióban. 2050-re a fiatalkorúak száma 20 százalékkal csökken, míg a hatvan évnél idősebbek alkotják majd az összlakosság egyharmadát. Az EU-ban jelenleg mintegy 1,4 születés jut egy nőre, miközben az önfenntartáshoz 2,1-re lenne szükség. Ezt Európában ma egy állam sem éri el, csak a franciák közelítik meg 2,0-es átlagukkal. Az Európai Bizottság arra figyelmeztet: ha a jelenlegi folyamatok nem változnak, az európaiak 73 százaléka számíthat arra, hogy kevesebb nyugdíjat kap, és később mehet nyugdíjba. Európában 2060-ra megkétszereződik a nyugdíjasok száma, és minden 65 éves vagy annál idősebb lakosra már csak két munkaképes korú (15-64 éves) polgár jut majd. Ma ez az arány még egy a négyhez.

  Lassan kérdezem az illetékesektől: ki-fogja-megtermelni-a-nyugdíjamat-a-felosztó-kirovó-rendszerben? Egy ilyen léptékű változás bejelentésekor a gazdasági miniszter kötelessége lenne, hogy beszéljen a kormány hosszú távú nyugdíjpolitikájáról, mivel is indokolja meg döntését. Ez nem történt meg most. Sőt, pont a jelenközpontú gondolkodást ismerte el a munkáltatói járulék einstandolása kapcsán: „Kérdésre válaszolva Matolcsy azt mondta, azért veszik el a maradás mellett döntő tagok 24 százaléknyi járulékát, mert azt nem a jövőre fizeti a munkáltató, hanem a mostani nyugdíjrendszerre. Miután azonban a pénztártag kiírta magát a közösségből, szakított a közösséggel, és egyéni úton jár, az csak a 10 százalékos befizetésével rendelkezhet, mert csak az a jövő.”

  Ha ez tényleg szó szerint így hangzott el, akkor a jobboldali, konzervatív tábor által támogatott Fidesz egy újabb, talán minden eddiginél vastagabban balos, ha úgy tetszik, plebejus oldalát mutatta meg: mi az, hogy a magánnyugdíjpénztárt választó „kiírta magát a közösségből?” Miért nem rögtön a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből? Ennyire szembe megy a kormányzat az egyéni felelősséget vállalókkal, az állami akol melegét nem kívánókkal, a mindenkori szocializmus helyett az individuális szabadságot választókkal? Annak ellenére mondom ezt, hogy egyik modell sem tökéletes (az eddigi hazai pedig végképp nem az). A jövőt, annak kockázatait nem ismerhetjük előre, csak megyünk benne előre, óránként hatvan perces sebességgel, copyright C. S. Lewis.

  Döntse el mindenki maga, mihez kezd a saját életével, pénzével, megtakarításaival, az állam pedig biztosítsa hozzá az egyenlő játékszabályokat (nem pedig a nemállami megoldás ellehetetlenítését). Ez persze egy foszló vágykép jelen pillanatban. Várható, hogy a most bemutatott feltételek miatt töredéknyi ember marad csak a magánpénztárakban, a nagy többség pedig megy vissza az állami rendszerbe - főleg azzal, hogy ha valaki nem tesz semmit, automatikusan kerül vissza oda. Mi pedig passzív, otthon ülő, legfeljebb magunkban fortyogó nép vagyunk. Jellemzően vezetőink szoktak forradalmi hevülettől duzzadni, jozefinista lendületű bejelentéssel átszabva milliók életének kereteit.

  Hol van ma éjszaka a polgári Magyarország álma? Hol kezdődik el a jövő? Ja igen, a tíz százaléknál, csak az a jövő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr602471761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nyugdijra is ráteszi a mancsát a gonosz cigánytörpe!!!! Nincs megállás!!! 2010.11.26. 12:24:25

 Hát tessék fidesz szavazók büszkék lehetek magatokra!! Aki komcsi az komcsi kommer kisz titkár pártag vezéretek a torz testü degenerált orbán törpe ujra támad!! Most a nyugdijra fáj a foga most azt nyulja le ettöl a sokat szenvedett kis néptöl!! ...

Trackback: Pályázat 2010.11.25. 20:17:35

A Képzelt Riport blog ezennel pályázatot hirdet. A pályázat célja olyan rövid, legfeljebb 100 soros lírai művek létrehozása (a műfaj szabadon választott), melyek témája a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása. A pályaműveket kommentben kérjük b...

Trackback: Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb! 2010.11.25. 20:16:59

Stúdiónk mai vendége Matt Kirby, akit hallgatóink a Bűnvadászok című filmből ismerhetnek.   KR: Mr. Kirby, mi a véleménye arról, hogy a magyar kormány a magánnyugdíj-pénztárak tagjait vissza akarja kényszeríteni az állami rendszerbe, ezáltal...

Trackback: A jó erkölcsű államosítás 2010.11.25. 17:12:30

A magán-nyugdíjpénztárak államosításáról minapi Matolcsy Vátesz György bejelentését már sokan kommentálták, de ennek a kommunikációjáról és jövőbeni hatásairól én is megemlékezek pár gondolatban.Az első kommunikációs gyöngyszem, hogy „nyugdíjment...

Trackback: Madarat tolláról... 2010.11.25. 16:10:32

...kormányt reformjáról? - tehetjük fel a kérdést joggal, arcunkra fagyott mosollyal. Előfordult már nem egyszer, hogy egy diákomnak frankón kijött az egyenlet helyes megoldása, aszt nem győzött reklamálni, hogy miért csak

Trackback: Nyugdíj: a zemberek véleménye 2010.11.25. 15:11:33

Azt hittem, csak elaludtam a buszon, és álmodom, de nem: a kormány elkezdte zsarolni a népet, amelynek szolgálatára felesküdött. Először persze átejteni akarta, de ezt már megszoktuk, csak a füllentés tárgya változik. Mivel ez nem sikerült, bekeményíte...

Trackback: Magyarországon az amstetteni rém szelleme 2010.11.25. 15:00:31

Bizony nem engednek felnőni, nem engedik el soha a kezünket, mert ha elengedik, akkor elkezdünk önállóvá válni, felnövünk és nem hagyjuk magunkat irányítani. Magyarul burokban nevelnek minket mint a rossz szülők. Csak az a baj, hogy az állam jelenle...

Trackback: A nagy hátraarc 2010.11.25. 09:02:30

 Egy régi emlék idéződött fel bennem. Egy-két évvel a rendszerváltás előtt történt, még boldog általános iskolás koromban, hogy az iskola közölte a szülőkkel és persze velünk is, hogy mostantól nem kötelező úttörőnek lenni, nem kell nyakkendőt hor...

Trackback: El a kezekkel a nyugdíjamtól! 2010.11.25. 08:08:20

Kezdjük azzal, hogy kinek is jó a magánnyugdíjpénztár? A tisztességeseknek, akik rendesen fizetik a jövedelmük után a járulékokat.Akik feketén dolgoznak, vagy minimálbérre vannak bejelentve persze, hogy prüszkölnek. Ez utóbbi két csoportba nagyjából 1,...

Trackback: Hezitátorok 2010.11.25. 03:19:18

Az új undokok mintha új stílust hoztak volna. Még mindig mindent a népért, és már a nép által is: nemzeti együttműködés, kétharmados bátor alkotmánymódosítások, az emberek emberének kinevezése, a nép jussának visszavétele a közszolgáktól. Min...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsikm 2010.11.25. 03:21:49

Az a baj, hogy a precíz érveléshez nem vagyunk tisztában a puszta tényekkel. Minap írtam a nyugdíjpénztárok gazdálkodásáról egy MN-es cikkre hivatkozva, melynek során kisebb ellentmondásra lettem figyelmes, a feloldás pedig várat magára. A lényeg: a cikk szerint a pénztárak a reálérték megőrzéséhez képest 531 bukót produkáltak 12 év alatt. A számítás alapja az aktuális pénztári vagyon és a befizetések alapján elméletileg számított vagyon közötti különbség. Itt a cikk:

www.mno.hu/portal/747796

A Minisztérium minapi tanulmánya szerint azonban ha nagyon minimálisan is, de volt reálhozam, évi 0,73%. De akkor hogy hiányozhat 531?

Itt a tanulmány:

www.ngm.gov.hu/data/cms2085419/MNYP_kulfold.pdf

Saját blogomban azt hittem, az MN mást ért reálérték alatt, de úgy sem stimmelhet.

Szóval várom a szakmabeliek magyarázatát.

borsikm 2010.11.25. 03:23:06

Az 531-et milliárdban forintban értsétek.

bonakovacs 2010.11.25. 06:00:50

Hát ismét csak jó reggelt kivánok, kedves mérsékelt jobboldali konzervatív polgártársak. Hogy a Jobb az igazából Bal? A Nyugat meg Kelet? Bizony-bizony; tetszettek volna figyelni, amikor a Vezér karattyolt ezt-azt ellenzékben. De ha már így - akarva-akaratlan - együtt benne vagyunk a slamasztikában, talán arról kéne gondolkodni (együtt), hogyan lehetne kikerülni belőle...

Pelso.. 2010.11.25. 06:24:31

Erre adtatok felhatalmazást, ugyebár.

Iustizmord 2010.11.25. 06:33:42

most mondja valaki hogy nem is a kommunisták kerültek hatalomra.

anno nagyapámat is megkérdezték hogy belép-e a téeszbe, mert ha nem, akkor meg elveszik a földjét. persze boldogan igent mondott.

valami rákosi volt akkor a góré. de lehet hogy kádár?

@bonakovacs: hát ha a tévészékházat nem is kéne szétb@szni, meg rendőröket se kéne utcakővel dobálni, de elő lehet keresni a bokafogó tüntetőipőt.

továbbbá polgári engedetlenség. ne fizessen nyugdíjjárulékot senki, semmilyet.

azért szép az ív, figyeljétek:

1. 14 hóra kölcsönkérik a manyup pénzeet
2. felvetik a manyup beolvasztását
3. olyan helyzetet hoznak h félelemből gyakorlatilag kötelező visszalépni
4. maj ha a bankszámládat bafagyasztják, akkor is megmagyarázza valami kis narancsvirág, hogy az jó.

mindezt egyébként államkommunizmusnak hívják.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 06:33:52

@rajcsányi.gellért (ergé):!

Nekem ugyan halvány fogalmam sincs, hogy mi az a "hollánutca", de szerintem ez olyan hollánutcai okoskodás volt (vagy valami olyasmi):-)

Eccer: mi az az "öngondoskodás"? Ha öngondoskodni szeretne valaki, akkor neveljen fel minél több kispulyát, vegyen földet vagy ültessen diófát, de ne szélhámos uzsorásokra bízza a pénzét. Ez az egész befektetési történet, pénz- és értékpapírpiac és egyéb perverz huncutság egy kapitális nagy átk*rás; ezt mindenki látja és mégis vannak, akik szeretnek hinni benne. Pedig ezzel csak az járhat jól, aki működteti.

Másszor: a magángyugdíjpénztárak is kapitális nagy átk*rások, azért jöttek létre, hogy néhányan a legdrágább kéjhölgyekkel mulathassanak a jómunkásemberek pénzén. Ez nem nagy tudomány, ezt még én is tudnám csinálni: elszedem a rajcsányi pénzét, veszek rajta államkötvényeket és hatalmas kezelési költség fejében nyilvántartom a tranzakciót. Ha pedig elsz*rok valamit --- mert van, aki még ezt is el tudja sz*rna ---, akkor majd az állam majd csak cs*szik valamit azzal a balf*k rajcsányival.

Harmaccor: a világ legtermészetesebb dolga, hogy a gyerekek eltartják a szüleiket. Hogy gondolhatja azt bárki is, hogy nem neki kell a szülei generációját eltartani? És milyen jellemre vall az, hogy valaki inkább kuporgatná a pénzét (sőt, még rosszabb: átk*ró uzsorásokra bízná), minthogy az őt felnevelő generáció öregkorát finanszírozza vele.

Valamint: az Univerzum legnagyobb elk*rógépe a Fidesz. K*rva okosnak, kik*rt nagy t*ktikusnak gondolják magukat és közben csak szellemtelenek, erkölcstelenek és gyáva sz*rok. Képesek bármit (mindent) szétalakoskodni, széthazudozni, szétsz*rni --- akár a legnyilvánvalóbb, legjogosabb cuccokat is ---, inkább látványosan be/lealázzák magukat, inkább alamusziskodnak, sőt, uszítanak, csakhogy ne kelljen a saját népük szemébe nézni és állástfoglalni.

Uff!

ü
bbjnick

Samott 2010.11.25. 06:35:24

Kirov, feloszt... kifoszt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 06:37:07

@bbjnick:

akkor majd az állam majd csak cs*szik valamit=akkor majd az állam (majd) csak cs*szik valamit

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 06:41:17

@Samott: @Iustizmord: @Pelso..: @bonakovacs: @bs395:

Valamelyikőtök meg tudná mondani, hogy ezzel a manyup-likvidálással ti tkp. mit is veszítetek?

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.25. 06:44:12

A kérdés nagyon egyszerű.

A nyugdíjkassza egyensúlyát mivel kívánják biztosítani a magánnyugdíjpénztári rendszert fenntartani kívánók?

A nyugdíjak csökkentésével vagy a járulékok emelésével?

Ezek egyike lehet csak az alternatíva. Vagy a kassza nincs egyensúlyban. Ilyet pedig egyetlen reformpárti független értelmiségi sem akarhat.

A nyugdíjkassza mérlege nagyon egyszerű, a járulék bevétel, a nyugdíj kiadás.
Aki jó nyugdíjat akar, az pedig takarékoskodik, saját pénzéből félretesz. Öngondoskodásnak _ezt_ hívják.

Iustizmord 2010.11.25. 06:51:56

@bbjnick: a szabadságunkat?

a vccet félretéve: nem tudom, mert nem vagyok közgazdász. nem értek hozzá.

DE ettől tény: van egy kis pénzem NEKEM félretéve, ami az ENYÉM. én magamnak gyűjtöttem. és erre most aztat mondják h einstand.

és a kis kommunisták logikáját meg eddigi tetteit összefoglalva, holnap tán majd másra mondják h az állam elveszi, mert csak. úgyhogy asszem megyek is megszüntetni a bankbetétemet.

Iustizmord 2010.11.25. 06:55:54

@Samott: kirov.... berija, kaganovics, szuszlov, sztálin,

molotov. koktél.

@Elpet: miért nem rögtön a bankok államosításával ütik helyre? pl legyen állami az OTP, azt majd' 40 évig megszoktuk. van ott pénz, ugye? és mi a különbség a manyup és a bank között? semmi. pénzt kezel nekem magamnak, és meghatározott feltétellel visszaadja.

csak most nem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.25. 06:56:25

@Iustizmord:

Nem magadnak gyűjtötted. Levonták tőled, ahogy mindenki mástól. Közben pedig mindenki fizette a nyugdíjkassza hiányát, hogy neked egyéni számlád legyen.

Iustizmord 2010.11.25. 06:58:16

@bbjnick: Ez az egész befektetési történet, pénz- és értékpapírpiac és egyéb perverz huncutság egy kapitális nagy átk*rás

mintha csak kommernek tetszene lenni...

Valamint: az Univerzum legnagyobb elk*rógépe a Fidesz. K*rva okosnak, kik*rt nagy t*ktikusnak gondolják magukat és közben csak szellemtelenek, erkölcstelenek és gyáva sz*rok. Képesek bármit (mindent) szétalakoskodni, széthazudozni, szétsz*rni --- akár a legnyilvánvalóbb, legjogosabb cuccokat is ---, inkább látványosan be/lealázzák magukat, inkább alamusziskodnak, sőt, uszítanak, csakhogy ne kelljen a saját népük szemébe nézni és állástfoglalni.

eztet felírtuk, tehát mégsem komcsi.

Pelso.. 2010.11.25. 06:58:53

@bbjnick: Semmit. Azért, mert amennyiben valóban ezt meg kívánják valósítani, abban esetben simán megoldom; (természetesen maradok itthon, mert minden ideköt) de egy országgal odébb fizetek adót, járulékot, nyugdíjat.
Öngondoskodás, tudod.

Iustizmord 2010.11.25. 07:01:52

@Elpet: per spec én önfoglalkoztató vagyok tehát pro forma is magamnk gyűjtöttem, de a lényeg: ÉN fizettem / UTÁNAM fizették, hozzám kötik, meum esse aio.

még1x: NEM értek hozzá, nem állítom hogy a mostani rendszer jó, de ha a régi se volt az, és annak javítására találták ki 97-ben a manyupot, akkor mi értelme a régi, fenntarthatatlan rosszhoz visszamenni?

továbbá, függetlenül a felhazlmozás mikéntjétől, a manyup pénz az enyém. és elveszik. belekényszerítenek a közösbe.

nagyapámnak volt földje, elvették, belekényszerítették a tsz-be.

az utóbbit ún államosításnak hívuk. az előző példa miért nem az?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.25. 07:08:47

@bbjnick:
azt a kis függetlenséget, kedves bbjnick, mert ugyan kiáll a matolcsy a kamerák elé, és olyat mond, hogy majd jogszabályokkal biztosítják a nyugdíjrendszer átláthatóságát és kiszámíthatóságát, de közben egy zseniális építészmérnöknek köszönhető csak, hogy nem szakad rá a mennyezet.
magas a kezelési költség? tessék törvénybe iktatni, hogy legyen kisebb! (megvolt rá a szándék, csak hát úgy tűnik, felkészült kormányunk a komplett gazdasági csomagot arra tette fel, hogy az eu majd elfogadja a könyvelési innovációt, mint gdp növelő tényezőt)
éééés még ezzel a magas kezelési költség is alacsonyabb, mint az államháztartásban.
plusz örökölhető, vagyis nem egy feneketlen lyukba öntöm, amiből nagy valószínűséggel soha se fogok majd visszakapni, mert mondjuk nem érem meg a 65+ évet.
a mezgazd hasonlat meg nagyon szép, csak ennyi főd nemhogy nincsen, de ott halnánk éhen a szíjjtelek szélén mind.
ha a gonosz multinacionális karvalytőke nekünk dolgozik, már az is bűn?

Samott 2010.11.25. 07:10:03

@bbjnick: a remenyt, hogy esetleg kaphatok majd nyugdijat. Az en korosztalyomnak mar nem jut majd az allamibol, ez a kis penz volt minden remenyunk. Es ne mondja senki, hogy akkor valasszam a 10%-ot, mert mivel mindenki visszalep, be fog dolni a magan rendszer. Azt a 34%-ot, ami nyugdijra megy az altalam megtermelt javakbol, adjak nekem majd en felrerakom magamnak. Es akkor majd nem kerek en se az "allami gondoskodasbol", kikozosithet nyugdotan nyugdijugyben.

Samott 2010.11.25. 07:12:55

@Elpet: a koltsegvetes is hiannyal kuzd, mivel kivanod rendezni? Lopjon kevesebbet a fidesz, vagy allamositsuk a bankbeteteteket is?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.25. 07:13:40

tisztára kétségbeejtő! egyik nap lefekszik az ember azzal a megnyugtató tudattal, hogy okos kajmánok tőzsdéznek a megtakarításaival, tehát a lóvé 1000%-os biztonságban van, mint az köztudomású, és akkor arra ébred, hogy ez már nem is van így.
a diktatúra borzalmas dolog!
szerintem ideje lenne, orbánnak elgondolkodnia, hogy az ország megmentése érdekében muszáj e fasisztásoskodnia, megéri e egyáltalán ennek a velejéig romlott, beteg országnak a megmentése, hogy ilyen módszerekkel mocskolódjon a koszos kis cigány keze, vagy hagyja e elegánsan, demokratikusan a pöcegödörbe csúszni az országot.
persze nem kérdés, hogy egy demokrata, ha nem fasiszta cigányszaddam lenne, hogyan döntene.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.25. 07:17:17

hamecz istván mottó béli megmondomja, meg olyan igazi "paprikából az erős, forintból a gyenge jó" típusú semmi veleje bombaszt.
viszont az orbáni válasz azért ottan van: kommunizmus egyenlő: szovjethatalom+az egész ország villamosítása.

Iustizmord 2010.11.25. 07:18:52

@Grift: szal szerinted kéne egy jó kis diktatúra, picsába a törvényekkel, joggal, demokráciával.

igaz, igaz, a hatásos cselekvés ritkán jogszerű.

hirdessék csak ki a szükségálllapotot. sőt, üzenjünk hadat észak-koreának, vagy hátsó-piréziának, háborús helyezetben ugye szabad a kormány keze. még a gyülekezési jog is korlátozva lehet. sőt rendeletekkel is lehet kormányozni.

Iustizmord 2010.11.25. 07:20:07

@Grift: nem villam- hanem ÁLLAMosítása.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.25. 07:25:23

édes istenem, a térdem csapkodom!

"Ha ez tényleg szó szerint így hangzott el, akkor a jobboldali, konzervatív tábor által támogatott Fidesz egy újabb, talán minden eddiginél vastagabban balos, ha úgy tetszik, plebejus oldalát mutatta meg"

hányan, hányszor mondtuk, legkedvesebb gellértem, hogy a fidesz nem konzi? ugye? a fidesz fasiszta, ha úgy jobban tetszik, populista gazdpolt csinál éppen.
nincs talajotok. nincs konzervativizmus magyarországon. az, hogy néhány huszonéves, meg ábrándos-unatkozó oktatóik összedugják a fejüket és kitalálják, hogy konzik lesznek, igazi papírmaséból, meg az jó csajozósduma is, az semmi.

jobboldali-konzervatív szavazótábor sem sincsen, szívem. van egy jobboldali-antikommunista eszméletű, de leginkább népboldogító gazdaságot óhajtó réteg. ez a fidesz szavazótábora.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.25. 07:25:53

@ergé: most az a pálya, hogy a mandiner összegyűjti a Feri-árvákat, Fospumpa-fóbiásokat és jobbikos igazságtevőket, általában minden apa nélkül felnőtt szerencsétlen egykét?

"büntetik azt az egyszeri állampolgárt, aki esetleg mégis az öngondoskodásban hisz és az állami újraelosztás bendőjétől távol szeretné tartani a pénzét." - semmi gond, csak mondani kéne, hogy az erre törekvő kedves édesanyja nyugdíját kik fizessék _most_ ki. Mer' ugye a nyugdíjrendszer gyárt 3% hiányt évente. Az "öngondoskodó" be-nem-fizetését hitelekből pótolja az állam. Az nem a jövő felélése?
Hány rendes konzerv idézetet hozzunk?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.25. 07:27:18

@Iustizmord:

@Grift: szal szerinted kéne egy jó kis diktatúra, picsába a törvényekkel, joggal, demokráciával.

többé-kevésbé így. persze törvények kellenek. azok diktatúrában is hasznosak. pl. a sajtóról is kéne új. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.25. 07:30:37

@Grift: "meg az jó csajozósduma is" - mit irigykedik, maga már nem érintett, azt írta.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.25. 07:32:16

@tölgy:

@Grift: konzerv =/= agyatlan piacpárti

nem ismerek, nem láttam konzervet. nincs is olyan.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.11.25. 07:34:06

Hát, ergé, a te álmodnak itt a vége. Idd el az eszed.

Bummer 2010.11.25. 07:35:11

A mnyp vagyon fele ugye jellemzően magyar állampapírban van, tehát 15 százalékról, nem egészen 2 havi olyan nyugdíjról beszélünk, ami független a magyar államtól. És függ a kínai, vietnami és egyéb, alacsony bérrel termelő államtól, amiktől azt várjuk, hogy majd 30-40 év múlva szépen realizálhatóvá teszik a megtakarításunkat, amit majd itthon el tudunk költeni.
Túl van lihegve ez a történet sok oldalról, bár bízhatna jobban a Fidesz abban, hogy a közgazdasági racionalitás visszaviszi az embereket az állami rendszerbe.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.11.25. 07:46:47

várakozó állásponton vagyok. egyrészt várom az idei manyup elszámolásomat, hogy a tavaly -500e bukó után idén mit sikerült alkotniuk a "pénzemmel", másrészt várom a manyupok működésének átvizsgálását és tényleges vagyoni állapotuk felmérését. megérzésem szerint lesznek még ott csodák.
bár az egésznek semmi értelme sincs, mert a matolcsy-diktátum alapján aki a manyupban marad, az szopóálarcot vesz fel.

Iustizmord 2010.11.25. 07:52:08

@Grift: jobboldali-konzervatív szavazótábor sem sincsen, szívem. van egy jobboldali-antikommunista eszméletű, de leginkább népboldogító gazdaságot óhajtó réteg. ez a fidesz szavazótábora.

jé kezdünk egyetérteni.

"persze törvények kellenek. azok diktatúrában is hasznosak. pl. a sajtóról is kéne új. :) "

hogyne eddig az volt h a sajtó szabad.

kis tvmódosítással:

a sajtó NEM szabad.

Bummer 2010.11.25. 07:55:33

@Iustizmord:
A manyup pénz sem a tied, hanem egy ígérvény, hogy majd kapsz belőle VALAMIT. Nincs még eldöntve se, hogy mit kapnál. Amit most tudsz, az az, hogy reálértéken 15 év alatt 1% hozamot tudtak produkálni 5% költség mellett. Közben a manyup által generált költségvetési lyukat te tömöd be az adódból 5% kamattal. Effektíve te fizetted a saját hozamodat az adódból.

OmegaMale 2010.11.25. 08:02:15

@Elpet:

Az öngondoskodásról a meglátás helyes, az önkéntes nyp az egyedüli öngondoskodás, az össze többi lényegében kockázatközösség. Én a mnyp-as rendszerben sem látok semmi garanciát arra, hogy lesz elég magas nyugdíjam (nem minimálbérrel vagyok bejelentve), így inkább igyekszem bebiztosítani még az aktív éveimben, hogy ne kelljen azon gondolkodnom, hogy majd x év múlva fog-e/mennyit fog fizeti a mnyp vagy az állam.

Arról sem szokott senki beszélni, hogy a mnyp-i megtakarítás alapesetben (ha a tag a nyugdíj folyosítása előtt másképp nem rendelkezik) a megtakarítás csak addig örökölhető, ameddig az illető még aktív. Ennek hiányában amint nyugdíjba vonul, az eddig öngondoskodás jelszóval külön nyilvántartott zsé repül vissza a kockázatközösségi alapba és pápá, nincs többé olyan, hogy enyém meg Tiéd... :D
Vagy kikötöd, hogy a nyugdíj folyósítását csak a valódi befizetésed erejéig kapod, ha elfogy a zsé, mert sokáig éltél vagy keveset , akkor benyaltad. :P

Matolcsy azzal kúrja el nagyon az egészet, hogy versenyhelyzet (a mnyp-ak működésével gyakorlatilag egyenértékű rendszer fakultatív) felkínálása helyett szankciókat helyez kilátásba, ezzel kialakítva azt a képet, hogy kényszer nélkül senki nem választaná az állami rendszerbe való visszatérést. Ha válaszatni lehetne, az állam olyan engedményeket tehetne, amik alá a pénzintézetek nem tudnak ígérni (kvázi a kormánynak ez ingyenpénz és nem kell holnap virítani a hozamokkal növelt nyugdíjat). A mnyp-ak nincsenek hozzászokva a versenyhez

Pl. én nem értek egyet azzal, hogy csak házastárs örökölhetné a megmaradt összeget, mert úgy csak idő kérdése, hogy a megtakarítás visszataláljon az államkasszába.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:16:00

Remélem a sok orbánfóbiás nem fog visszalépni. Mert így a 24%-kal a szüleim meg majd talán az én nyugdíjam válik sokkal biztosabbá, elvégre utánuk fizetnek, de nem kapnak kérte semmit. Ha-ha-ha-ha

Egyébként elmondta Matolcsy, hogy valamit lépni kellett, mert összeomlik a nyugdíjrendszer 800 milliárd a hiány. Horn Gyuláék meg az IMF ezzel nem törődött, mikor ránk erőltették ezt az öszvér baromságot.

Ezzel a húzással nyerünk 20 évet, és ha egyéni számla is lesz mindenkinek, akkor többet

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.11.25. 08:16:57

valaki mondja már meg a köcsögöknek, hogy ezt a pénzt főleg a szoci kormányzat alatt gyűjtögette mindenki. Azok voltak olyan demokraták, hogy nem nyúlták le egy hónapig sem a befizetéseket. Most debreceni stadiont építenek belőle, meg Moszkva teret, valamint esztergomi villanyszámlát terveztek fizetni belőle.
Én tényleg örülök, hogy Pozsgay ott van az alkotmányozó bizottságban, hát az egy demokrata ezekhez a komcsikhoz képest.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:18:58

@OmegaMale: Én már öngondoskodtam: hosszú távú megtakarítással kombinát életbiztosítás. Nincs kamatadó + tőzsdére is kitehetted a pénzt, ha mered. Az új kondíciók már egész jók ,ellentétben a 10 évvel ezelőttiekkel, ahol csak az adókedvezmény volt az üzlet.
Céget nem írok, mert megkapom, hogy ügynök vagyok. :DDD

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:20:52

@pancho_sanza: meg csökkentik belőle a 8 év alatt igencsak megnövelt államadósságot, 10%-kal kb DGP arányosan. Mi ez, ha nem befektetés a jövőbe? :DDD

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.11.25. 08:25:17

@Őrnagy Őrnagy: Nyugalom, akárki kerül négy év múlva hatalomra a következő lesz az első intézkedése:

Lázár János minden minimálbér feletti jövedelmére 98%-os különadó. 5 évre visszamenőleg és a költségvetésben nevesítve "alkotmányozási bevételként".

Esetleg költségvetében nevesített, Járay vagyon elkobzás, CIG biztosító államosítás.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:29:48

@pancho_sanza: Nem lesz, mert annyi eszük van, hogy a bukta előtt visszaadják az AB jogköreit :DDDD

Bell & Sebastian 2010.11.25. 08:33:31

Nem értem a jajongást. A hiánycél diktátum, az adósságszolgáltatás nem függeszthető fel, a külföldi cégek nem itt költik a nyereséget. Hogyan lehetne így felpumpálni a magyar vállalkozásokat a maradék EU -támogatásból? Sehogy.
Hacsak nem így. Az más kérdés, hogy a választott megoldás hemzseg a kommunikációs bakiktól.

Ha a nagy rendszerek átalakítására is sor kerül, a végére talán elérjük, hogy emelkedni fognak a jövedelmek és előkerül az a 3/4 -rész is, amit eddig ki sem fizettek. No, akkor lehet majd saját hatáskörben dönteni sok mindenről. Addig marad a fasisztoid recept megoldásként.

A monopóliumok, kartellek letörése hogy áll? Mert továbbra is sokallom a sárga csekkeken szereplő összegeket!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.25. 08:38:46

@tölgy:
"semmi gond, csak mondani kéne, hogy az erre törekvő kedves édesanyja nyugdíját kik fizessék _most_ ki. "
meg a sok minimálbérest, a ratkó-generáció egy-két éven belül tömegesen megjelenő minimálnyugdíjasait (huszonhányezer forint per hónap?), a nepotizmust, a közbeszerzéseket, az uniós támogatások ki nem fizetését, és így tovább.
még a gyuri is azt mondta, hogy az egyéb strukturális reformokkal pikk-pakk megvan évi 800 milliárd (ezt a 800 milliárdot úgy spórolunk, hogy még jobb is lesz közbe nekünk még a bajnai kezdte gyurcsány minisztereként, azt mégse lépi meg senkise).
akkor mire is kell ez a pénz?
mija zigazság? mer én még mindig ott tartok, hogy az volt az "a" terv, hogy az unió rábólint a könyveléstechnikai újításra, és nem volt "b" terv.

bz249 2010.11.25. 08:39:01

Ismet egy kovetkezetesen vegigvitt lepes Matolcsytol, aki keptelen harom napig ugyanazt az allaspontot kepviselni. Szoval ideje lenne valaki nem elhasznalt figurat keresni helyette.

Azonban: ez egyebkent kurvara mindegy, mert a magannyugdijpenztarnak nincs helye a nap alatt. Ilyen kotelezoen befizetett jarulekokat (egyebkent bun rosszul, de meg ez sem szamitana) kezelo penzintezet a piaci verseny meg az osszes hasonlo elv totalis szembehugyozasa. Beke poraikra, amen. Soha tobbet ilyen szornyszulott izeket Magyarorszagra.

Akinek meg egyebkent van szeme a latasra: az egyetlen halovany esely arra, hogy a manyup jobban teljesitsen, mint a magyar gazdasag (azaz kepes legyen uj forrasokat bevonni) az, ha kimegy a vilagpiacra. Ezzel szemben a fritzek erosen szorgalmazzak azt az egyebkent igen helyes nezopontot, hogy ha allamcsod van, akkor a hitelezo is bukja a penzenek egy reszet (reven az tette lehetove a felelotlen koltekezest... legkozelebb majd jobban meggondoljak, hogy kinek adnak kolcson jatekgepezni). Vajon hogy teljesitenenek ilyen helyzetben a mi vilagszerte meghatarozo jelentossegu nyugdijalapjaink?

Iustizmord 2010.11.25. 08:41:48

@Bummer: egy ígérvény, hogy majd kapsz belőle VALAMIT

pont mintaz állami.

csakhogy az államnál adta-elvette, a manyupnál nem, mert szeruődéses.

@Őrnagy Őrnagy: Remélem a sok orbánfóbiás nem fog visszalépni. Mert így a 24%-kal a szüleim meg majd talán az én nyugdíjam válik sokkal biztosabbá, elvégre utánuk fizetnek, de nem kapnak kérte semmit. Ha-ha-ha-ha

lesheted. előbb leszek adócsaló.

@pancho_sanza: na és még mondja valaki hogy a focidrukkerek mint sötétek :o)))

továbbá visszamenőleg eltörlik lázárjános génjeinek98%-át (és megkapják a narancs genomját)

Iustizmord 2010.11.25. 08:43:48

@Bell & Sebastian: Hacsak nem így. Az más kérdés, hogy a választott megoldás hemzseg a kommunikációs bakiktól.

majd ha a bankszámládat befagyasztják, akkor is kommunikációs hiba lesz csupán, vagy az már érdemi?

jan 2010.11.25. 08:45:35

@Elpet: Ez igaz, de előbb-utóbb valahogy át kell térni a felosztó-kirovóról az egyéni megtakarításos rendszerre, különben az ergé miatt leírt demográfiai folyamatok miatt összeomlik a nyugdíjrendszer. A kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer egy szar félmegoldás volt, amit jogos felszámolni (de csak előretekintő rendszerben, nem úgy, hogy a már nekem adott lóvét is vissza kell tennem). De akkor meg kéne mondani, hogy mi lesz helyette, hogyan fogunk átállnia az egyéni megtakarításosra. Volt egy probléma, amire a szocik kitaláltak egy szar félmegoldást, amit a Fidesz helyesen felszámol, de ezzel együtt helytelen azt állítja, hogy nincs is probléma.

sárkányfő 2010.11.25. 08:46:55

Köszönöm a blognak hogy megtalálta és kitette ezt a fényképet a Fidesz szórólapjáról. Eddig sem volt kétséges, de így a saját szemével látva a szórólapot talán a legsötétebb fidszfanoknak is egyértelmű: Orbán hazudott, elárulta még a saját választóit is, és nem hogy nincs felhatalmazása arra amit csinál, de pont az ellenkezőjére kért és kapott felhatalmazást.
Tehát amit a Fidesz csinál az illegitim.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:47:03

"Lassan kérdezem az illetékesektől: ki-fogja-megtermelni-a-nyugdíjamat-a-felosztó-kirovó-rendszerben?"

Senki. Pontosabban nagyon kevesen fognak termelni es nagyon alacsony lesz a nyugdijunk, ami a hideg vizre se lesz eleg.

De ez tokeletesen mellekes a jelenlegi vitaban. Amit ma fizetunk nyugdijjaruleknak, az a jelenlegi nyugdijasoknak kell. Ha valaki meg akar takaritani, akkor azt lehet - a mostani nyugdijjarulekjan felul. Lehet arrol beszelni, hogy ezt eroltesse ki az allam, de ez mindenkeppen a nyugdijjarulek emelesevel jar es nem a meglevo nyugdijjarulek "elcsatornazasaval" a jelenlegi nyugdijasok elol.

tevevanegypupu 2010.11.25. 08:49:10

Meglepo, hogy a mostani valsag mellett, amikor holtbiztosnak hitt maganbankok, biztositok doltek ugy ossze mint a kartyavar, tizezrek vesztettek el penzuket, otthonukat, munkajukat es az ALLAM segitette es segiti ki oket, akkor miert kiabal mindenki az allam ellen es zokog egy olyan penztar utan, ami olyan bizonytalan mint a kutya vacsoraja villanyoltas utan. Minden ami magan tonkremehet egyik pillanatrol a masikra, es a tulajdonost akar bortonbe is kuldhetik rossz gazdalkodas es hatalmas adossag miatt, de mennyire lesznek kisegitve a befizetok ezzel? Mert hogy egy huncut vasat sem fognak kapni - hacsak megint az allam nem konyorul meg rajtuk - az biztos. De persze ha valaki szeret ongondoskodni es fel az allamtol, akkor valoban kockaztasson csak es nyerjen harminc ev mulva sokat. De ha esetleg a nyugdijpenztar elvonul a penzevel a Kajman szigetekre, akkor egy szot sem..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:49:22

@bz249:
"Ismet egy kovetkezetesen vegigvitt lepes Matolcsytol, aki keptelen harom napig ugyanazt az allaspontot kepviselni."

A rosszabb, hogy valoszinuleg sulyosan torvenyellenes (aki nem lep vissza, annak fizetnie kell az allami rendszerbe, de nem kap cserebe semmit), tehat lesz mire hivatkozni, amikor visszacsinaljak.

A cehhet termeszetesen akkor is fizetni fogja: az adofizeto.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:52:34

@ó jaj: Megvédik a pénztárak vagyonát, az állami rendszerbe tereléssel.:DDD Itt arra gondoltak, hogy nem engedik a teljes privatizációjukat (az elvtársak ezt akarták búcsúzóul.)

Ha illegitim, akkor tessék kimenni az utcára, Tv-ostrom meg hasonlók. Jól fogok szórakozni.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.11.25. 08:53:35

1. kormány álláspont: számolja be az EU az ÁH hiányba a magánnyugdíjpénztári befizetéseket (EU: Nem)
2. kormány álláspont: tereljük vissza a pénzek egy részét állami érdekszférába ideiglenes jelleggel (vö.: 14 hónap), amiből logikai úton következik, hogy a pénztárak megmaradnak/nem szűnnek meg.
3. kormány álláspont: tegyük szabadon választhatóvá, hogy ki lép vissza és ki nem, de azt várjuk (a ktgvetés érdekében), hogy több százezren visszatérnek az állami kenguruzsebbe.
4. kormány álláspont: meg is szüntetjük ezeket a pénztárakat és kényszerítjük (igazi konzi eljárás ez) a tagokat a visszalépésre azzal, hogy ha nem lépnek vissza ba....hatják az állami nyugdíjukat.

Böjtje lesz még ennek. Nem is kicsi.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:54:03

@Doomhammer:
Vissza nem fogják csinálni, max újraindítják. Addigra a pénzt már benyomják az adósságszolgálatba.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.11.25. 08:55:08

@tevevanegypupu: "Meglepo, hogy a mostani valsag mellett, amikor holtbiztosnak hitt maganbankok, biztositok doltek ugy ossze mint a kartyavar"

De nem Magyarországon. Sőt, annyira nyereségesek a bankok és a biztosítók itthon, hogy bankadót vetett ki rájuk az állam.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:56:42

@rajcsányi.gellért (ergé): ami késik nem múlik, majd a következő válságkor. Mikor kipukkan majd a kínai vagy az angol buborék. Vagy az ami.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 08:57:33

@tevevanegypupu:
"akkor miert kiabal mindenki az allam ellen es zokog egy olyan penztar utan, ami olyan bizonytalan mint a kutya vacsoraja villanyoltas utan. "

A magannyugdijpenztar nagyon megeri azoknak, akik benne vannak.
- A szamlajukon jovairnak egy osszeget. Ezt az osszeget az allamnak fel kell vennie hitelbe, ami azzal jar, hogy a magannyugdijpenztari tagok szamlajan olyan penzt irnak jova, amit aztan kamatostul kiszamlaznak MINDENKINEK (tehat nem csak a manyup tagoknak). Tuti uzlet. Olyan, mintha a lakashitelem torlesztoreszletet elosztanak rajtam kivul meg ket masik tagra, akik azonban nem laknak a lakasban es semmilyen joguk nincs hozza. Hulye, aki ezt kihagyja. Csak sajnos a piramisjatek telitodik es egyre kevesebb a nem manyup-tag, tehat nyereseg nem kerul a rendszerbe.
- A manyup-tagok a befizeteseik alapjan kapnak nyugdijat. Aki tizszer annyit fizetett, tizszer annyit kap. A normalis nyugdijrendszer nem igy mukodik, az minimalizalni probalja a nyugdijkifizeteseket, vagyis minden nyugdijast kabe a letminimum kornyeken tart.

Tehat van egy reteg, aki a manyuppal jol jar. Ezek azok a tagok, akik magas jovedelmuek es regebben vannak a rendszerben. A tobbieknek a manyup-piramisjatek altal kinalt szopas jar. Hosszu tavon a manyup biztosan kevesebb nyugdijat eredmenyez a tagok nagy reszenek (mivel nagyobb a kifizetesek kozott az egyenlotlenseg es nagyobb a mukodesi koltsege is), csak ez meg nem csorgott le a mai fiataloknak, akik csak nehany eve vannak a rendszerben es biztosan szivnanak a manyuppal.

tevevanegypupu 2010.11.25. 08:58:32

@ó jaj:
Nem Orban hazudott es nem o arulta el a valasztoit, hanem az elmult nyolc ev. Minden abbol kovetkezik, miert nem lehet ezt felfogni es megerteni? Az mszp-szdsz rohog a markaba, mert mindenki Orbant atkozza, pedig ha valaki tehet errel az egeszrol akkor nyilvanvalo, hogy ok tehetnek. Orban az egyetlen megoldast valasztotta ami viszonylag kimeletes: lehetne fizetescsokkentes, szocialis segelyek elvonasa, gyes-gyed megszuntetese, hatalmas elbocsajtasok. Ha Orban megtenne, akkor gondolom akik a magannyugdij penztarat fizetik elegedettek lennenek?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:04:23

@Őrnagy Őrnagy:
"Vissza nem fogják csinálni, max újraindítják. Addigra a pénzt már benyomják az adósságszolgálatba."

Milyen penzt?
A manyup-vagyon nagy resze allamkotveny. Tehat ha azt visszaadjak az allamnak, akkor az allamnak mar nincs ertelme egyik zsebebol a masikba tenni a penzt, hanem azt siman leirhatja. Igy az allamadossag drasztikusan csokkenhet majd, szerintem siman a maastrichti kriterium ala.

Az egyetlen forgathato vagyontargy az a kabe 500 milliardnyi nem-allamkotveny (tipikusan reszveny), ami ugyancsak a manyupok tulajdonaban van. Ezt lehet "lenyelni".

A "fizeti az adofizeto"-t arra ertettem, hogy amikor vegre sikerul belepni az eurozonaba es visszajonnek a szocik, akkor ok persze ezt a rendszert ujra fogjak inditani es a tagok szamlain jova fogjak irni a kiesett osszeget. Ezert cserebe megint visszaemelik majd az allamadossagot az egbe. Hiszen ok nagyon szeretik az olyan rendszereket, ahol hatalmas penzek folynak at valahol kotelezoen, ahol le lehet csipni egy kis percentet - a manyup pont ilyen rendszer. Ezert nezi aggalyosan a manovert az EU es ezert fontolgatja azt, hogy a manyupok felszamolasabol szarmazo hianyt es allamadossag-csokkenest nem veszi figyelembe az eurozona-kriteriumok teljesitesekor.

Ezert lenne nagyon fontos, hogy a manyupok felszamolasa ne kirivo torvenysertessel tortenjen, mint amit ez a balfasz Matolcsy most bemutatott.

tevevanegypupu 2010.11.25. 09:05:48

@Doomhammer:
Tudja ertem am, miert sirnak, akiknek most vissza kell lepniuk. Csak az lep meg, hogy ezt a modszert - amit maga egyszeruen, vilagosan es ertheto leirt - a mnytagok teljesen termeszetesnek talaljak es haborognak, hogy most ez a jo kis helyzet leall. Ezt az eddigi "nyugdijuzletet" vajon miert talaljak olyan becsuletesnek es rendjen valonak? Talan mert mas fizetett helyettuk? Az a vacak allam meg a tobbi polgara? Nahat.(:

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:05:58

@tevevanegypupu: A sok libertárius-liberális a megszorításokra élvez, arra várnak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:06:08

@rajcsányi.gellért (ergé):
"Sőt, annyira nyereségesek a bankok és a biztosítók itthon, hogy bankadót vetett ki rájuk az állam. "

Miutan az osszes adofizeto fizeti a bankok es biztositok megmentesenek a koltseget, a 20 milliardos IMF hitelt.

Tuti uzlet.

Bummer 2010.11.25. 09:08:33

Őrnagy, Doom, teve - Matolcsy helyett önökre lett volna szükség a bejelentéskor.

sárkányfő 2010.11.25. 09:09:03

@tevevanegypupu: te még mindig a szijjártó-verset szajkózod? menthetetlen vagy.

az adócsökkentés vágott óriási lyukat az amúgy stabil költségvetésben, és strukturális reformokkal, a kiadási oldal reformjával további 6-800 mrd ft lenne megspórolható (ezt épp tegnap is elmondta Matolcsy, de amúgy is tudjuk), miközben az államháztartási hiány 3,8% , a növekedés beindult, fél Európa boldog lenne ilyen számoktól.

Hagyjuk a süket dumát, a szijjártós hazudozást, meg a katatón gyurcsányozást. Hazudtak, elárulják amit ígértek, elárulják a rájuk szavazó 2,7 millió embert is.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:09:35

@Doomhammer: Hmm, de hogy lehetne másképp megoldani?
Mondjuk azzal, hogy annak kell nyilatkozni, aki maradni akar, már legalább 45-50% meg is van :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:11:10

@Bummer: Doomnak van gyakorlata, elmehetne médiatanácsadónak :DDD

Bummer 2010.11.25. 09:11:37

@ó jaj:
Ne keverje a nyugdíjakat az adókkal. A nyugdíjkassza hiányát nem az adócsökkentés okozza, hanem a nyugdíjjárulékok alacsony volta. Az elfogadhatatlan, hogy az egyéni számlák által okozott költségvetési hiányt más adóbevételekből finanszírozzák. Azt nyugdíjjárulékból kell.

sárkányfő 2010.11.25. 09:12:09

@Őrnagy Őrnagy:
én nem fogok kimenni az utcára, nem fogok gyújtogatni. remélem ez a sötét korszaka örökre lezárul az országnak, és a csürhe soha többé nem fogja leamortizálni a belvárost. nekem nagyon kínos lenne vadálokkal egy platformra kerülni. vannak civilizált módszerek, pl. a jogi út, a nyilvános fórumokon, mint ez amilyen ez is, a tiltakozás.

Egyébként egyelőre a célom az, hogy kimondjam a véleményem: a Fidesz akciója illegitim. Elárulja saját ígéretét, a választóit.

AK76 2010.11.25. 09:12:35

@tevevanegypupu:
Felejtsd el.
Ezeknek magyarázhatod.
Boldogan fizetnék még évtizedekig ezt az egész manyup átverést,aztán majd a legközelebbi VV3 idején amikor az egész hókuszpókusz összeomlik,kimennének tüntetni a parlament elé hogy aggyák' vissza a péézünket',és fix ipszilon monnyolle!"
Miközben a pénzük már évek óta ott figyel valami panamai offshore számlán...

Bell & Sebastian 2010.11.25. 09:12:48

Az ember joggal feltételezhetné, hogy egy liberális -akinek fejlettebb a bal tekéje- legalább számolni tud.

Mi az hogy, nagyon is! De aki beáll a fosztogatók temetési menetébe, az mi is? Pontosan.

Iustizmord 2010.11.25. 09:14:17

nye razgyivajsztyja. tu bugyes szaszaty

ne vetkőzz, szopni fogsz.

bz249 2010.11.25. 09:14:41

@politicus: a 3+1 lett volna a megoldas. Szabad a visszalepes, mindenkinek jovairjuk az eddigi vesztesegeit, viszont nincs tobbe allami garancia a manyup mogott. Az uj allami rendszer egyeni szamlas es mindenkinek kikuldi, hogy hanycsillio fabatka van a szamlajan.

Lehet nem lepett volna vissza mindenki, de elegendoen. Akar az is kiderulhetett volna, hogy igy mar a manyupoknak sem eri meg itt maradni.

Nade a torvenyes, piackonform es hatekony megoldas az olyan snassz. Az nem melto egy Matolcsyhoz, hiszen ha van torvenytelen es rosszul kommunikalhato ut, akkor inkabb azt kell valasztani.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:14:55

@ó jaj: Kár. Azért hátha sikerül magatokat felpaprikázni. Utcára! Utcára! Utcakő a libertáriusok fegyvere. TGM majd rohamra vezet benneteket a nagytőke védelmében.

sárkányfő 2010.11.25. 09:15:56

@Bummer: A fidesz már vagy 8x módosította napi saját érdekéből az alkotmányt, nem hiszem hogy a jogi finnyásságukra lehetne hivatkozni, azt csinálnak amit akarnak, bármikor. Ráadásul a nyugdíjkassza nem jövőre lesz először mínuszos. Szerintem jogilag sokkal kínosabb, sokkal elfogadhatatlanabb az államosítás, a nyugdíj-reform lerombolása, és hogy 20-30 év múlva robbanó nyugdíjbombát hoznak most össze, mint hogy adóból tömnek be nyugdíj-lyukat.

sárkányfő 2010.11.25. 09:17:39

@Őrnagy Őrnagy:
Na jó. Lehet a te kedvedért betörök egy kirakatot. Nem old meg semmit, de látványos lesz :)
Szigorúan kamera jelenlétében, hogy te is kiélvezhesd a tévé előtt ülve :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:18:03

@bz249: Hát beindult volna a médiahenger,, kerttv-k index, stb nem biztos, hogy bejött volna. És akkor bukta van.

Ezekiel 25,17 2010.11.25. 09:19:28

A jelenlegi demográfiai helyzetben (ne feledjük idén valószínűleg 90000 alá csökken a születések száma, hogy ebből mennyi a magyar, azt inkább ne is találgassuk) az állami nyugdíj 30-40 év múlva semmit nem fog érni. Így erre kényszeríteni a fiatalokat, hogy lépjenek vissza, színtiszta rablás.

De a munkavállaló által fizetendő 10 %-ból még a mnyp elvakult hívei szerint sem lehet normálisan félretenni nyugdíjra.

AK76 2010.11.25. 09:21:48

@ó jaj:
Kedves jajongó.
Akkor még egyszer és utoljára.
A Te nagy nehezen összegürizett,manyupban fialtatott pénzecskéd 13 év alatt átlag 5%-os kezelési költség mellett, kevesebb mint 1%-ot profitált,miközben adó formájában az állami nyugdíjrendszer szakadékait is a TE pénzecskédből finanszírozták.
Szerinted EZ A JÓL MŰKÖDŐ RENDSZEREK ISMÉRVE?
A MAGÁN rendszerek fokozottan sebezhetőek,lásd 2008-as VV2,mikor is a manyup hozamok elérték a minusz 25%-ot is.
Klassz mi?
Azóta épp hogy visszaevickéltek nulla fölé,remek,ellenben MI A GARANCIA arra hogy ha véletlenül bebaszik a VV3 (be fog,senkinek ne legyenek kétségei) akkor nem produkál hasonló,vagy még brutálisabb hozamveszteséget?
Mi?
Semmi.
Majd fejőstehén állambácsi segít mi?
Miből is?.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:23:39

@Őrnagy Őrnagy:
"Hmm, de hogy lehetne másképp megoldani?"

Nagyon egyszeruen. A Fidesz azert szuntetheti meg a manyupokat, mert a kotelezoen manyup-ba kenyszeritett tobbseg szamara vilagossa valt, hogy rosszul jar. Vagyis csupan azzal, hogy engedelyezi a visszalepeseket es egyeni szamlassa alakitja az allami rendszert, olyan nyomast helyez a manyupokra, amit azok nem tudnak tulelni. Egymas utan mennenek tonkre es nincs allami garancia. Sot, eleg, ha egy kicsi is tonkremegy es a nagyobb manyupokban levo tagok panikszeruen ternenek vissza az allami rendszerbe. Az allam pedig sajnalkozo "nem megmondtam" tekintettel nezne, ahogy a manyup-rendszer magatol osszeomlik, mint minden bankrendszer, ahol megszunik a bizalom.

A manyupok 2700 milliarddal tartoznak, de csak 500 milliardnyi tenyleges vagyonuk van. Nem ad ez maganak otleteket, hogyan lehet oket bedonteni?

Es akkor nem az allam venne el a moho kezeivel a zemberek nehezen megtakaritott vagyonkajat, hanem az allam mentene meg a zembereket az inkompetens bankarok lopasaitol, mikozben ugyanezen bankarok villakban elnek a zemberek nehezen megtakaritott penzecskejebol.

A Fidesz azt hiszi, hogy mindent lehet. Feri is ezt hitte, aztan pofara esett.

Cook kapitány 2010.11.25. 09:23:48

Idén kétszer is a Fideszre szavaztam. Mindenkitől elnézést kérek, többet nem fog előfordulni.
Naív voltam, a leendő nyugdíjunk TSZ-esítésre álmomban sem gondoltam.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:27:02

@Sawyer_: maga ellen beszél, maga szerencsétlen.
Ha maradna a rendszer, akkor csak 8,5% menne a magánba (most) a többi ugye állami. És azt mondja, hogy az állami cucc nem fog semmit érni, akkor jobban jár a 10%-kal :DDDD

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:28:38

@Doomhammer: Hmmm, nem akar tanácsadónak jelentkezni? Viktor, itt egy alkalmas ember!!!

tevevanegypupu 2010.11.25. 09:30:43

@Őrnagy Őrnagy:

" A sok libertárius-liberális a megszorításokra élvez, arra várnak"

Marmint a masokeira, merthogy eddig ok nagyon jol eltek. Erdekes modon szinte mind az allam nyakan.

@ó jaj:

Nem szajkozok. Mindig allami nyugdijjarulekot fizettunk annak ellenere, hogy nagyon ongondoskodoak voltunk es jo nagy kockazatokat vallaltunk eletunk soran. Egyedul maganbiztositast voltunk kenytelenek kotni, ne tudja meg, mennyit kell fizetnunk es milyen minimalis szolgaltatast varhatunk el erte. Ilyesmitol Orbanek nepszavazasa megmentette a zembereket.
A fidesznek eddig harom intezkedese nem tetszett kulonosebben: Schmitt eroltetese koztarsasagi elnoknek, a nemzeti egyuttmukodes kotelezo kifuggesztese es az, hogy megvaltoztattak az elso helyes intezkedesuket a csaladi potlekkal kapcsolatban. Szoval szo sincs kritikatlan csodalatrol.

@rajcsányi.gellért (ergé):

"annyira nyereségesek a bankok és a biztosítók itthon, hogy bankadót vetett ki rájuk az állam. "

De milyen jo otletnek talaltak ezt az EU-ban..hiszen utanozni is fogjak. Hogy nalunk ekkora nyeresegre tehettek szert akkor, mikor a klienseik nyomorogni kenyszerulnek azert, hogy a bankok altal egyoldaluan kiszabott es megemelt hiteleket fizetni tudjak , az tokeletes kepet nyujt arrol, mi varhat barkire aki kenytelen hozzajuk vagy valamilyen maganintezmenyhez fordulni.

sárkányfő 2010.11.25. 09:31:24

@AK76:
uncsi már a 2008-as világválságra való hivatkozás, aminek a veszteségeit azóta már visszahozták a pénztárak.

de amúgy is tök mindegy. ha a kocsim rosszul működik, az sem jogalap arra hogy elvegye tőlem az állam, vagy zsarolással rákényszerítsen az átadásra.
(megjegyzem az államnál megbízhatatlanabb nincs. ad 13. havi nyugdíjat, elveszi, növeli a nyugdíjat majd elinflálja, növeli a korhatárt, változtatja a számítási módszert, stb.)

a szíjjártós propaganda-sablonokból meg elegem van.

Bummer 2010.11.25. 09:33:08

@ó jaj:
Az nem nyugdíj-reform, hogy a majdan fizetendő nyugdíj 10%-át kiszervezzük magáncégeknek, akik 5-ször akkor költséggel ugyanazt csinálják, mint az állam, csak nem Magyarországon, hanem feltörekvő országokban.
Másrészt mitől robbanna 20-30 év múlva bármi is? Addig még lesz pár kormányváltás, lehet még kormányozni másfelé.

tevevanegypupu 2010.11.25. 09:33:13

@Doomhammer:

Legyen kormanyszovivo. Komolyan.(:

AK76 2010.11.25. 09:33:15

@Cook kapitány:
Gondolom arra sem gondolt,legvadabb rémálmaiban sem,hogy az egész manyup rendszer,egy komplett államilag támogatott piramisjáték,a kivitelezők szempontjából az évezred üzlete,teljes állami háttértámogatással,mesés hozamokkal(a működtetőknek,természetesen)
és permanens szopással az államnak,illetve a belekényszerített felhasználónak.
Felesleges a bocsánatkérés,nincs jobb ajánlat ma sem,nézzen körül mire futja a konkurenciánál?
Egyébként pedig,aki kicsit is konyít a pénzvilághoz,az már a két évvel ezelőtti brutális veszteségeknél is láthatta,ez így nem fog menni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:34:15

@Őrnagy Őrnagy:
"Hmmm, nem akar tanácsadónak jelentkezni? Viktor, itt egy alkalmas ember!!! "

Maga latta mar, mifele banda kerult be a Fidesszel a kormany kozelebe? Abban egy ember semmit se tud csinalni.

A Fidesz-kormany is egy zsakmanyszerzo csocselekkel toltotte fel a kormanyzati szerveit, akarcsak a szocik. Ugy is fognak megbukni, akarcsak a szocik.

Ezekiel 25,17 2010.11.25. 09:34:36

@Őrnagy Őrnagy: Azért nem teljesen. Azon, hogy az állami nyugdíj nem ér majd semmit, azt nyilván nem úgy értettem , hogy pont 0 forintot kap majd a jövő nyugdíjasa, hanem úgy, hogy kap egy X összeget, ami fájdalmasan kevés lesz. De ha emellé jönne még az mnyp-s nyugdíj is, az valamennyit azért javítana a helyzeten.

Neked minden mindegy csak a gazdit ne bántsák?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:36:47

@Doomhammer: Nem nagyon ismerek új arcokat. Párat igen, az jó is rossz is.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:37:30

@Sawyer_: "Szegény Medgyessyt mindig bántsák, hagyják végre dolgozni "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 09:38:21

@bz249:
"Nade a torvenyes, piackonform es hatekony megoldas az olyan snassz. Az nem melto egy Matolcsyhoz, hiszen ha van torvenytelen es rosszul kommunikalhato ut, akkor inkabb azt kell valasztani. "

Hat ja.

AK76 2010.11.25. 09:39:27

@ó jaj:
Leszarom a matolcsis,meg szíjjártós prop sablonokat,én SZÁMOLOK,és ez nem túl komplikált alapfokú matematika,hozzáteszem a világgazdaság irányítóinak,kiagyalóinak,tíz körömmel kapaszkodó,inkompetensen ötletelő tanácstalanságát,megspékelve Magyarország katasztrófális demográfiai,társadalmi vetületeivel,és kijön a végeredmény a FENNTARTHATATLAN,szakadék szélén imbolygó rendszer.
Ez van.

Valandil 2010.11.25. 09:39:49

"ki-fogja-megtermelni-a-nyugdíjamat-a-felosztó-kirovó-rendszerben?" Senki. De a magánnyugdíjad is menne a levesbe, mert ez szintén pilótajáték, csak mások vezénylik le.
Eléggé ambivalens érzéseim vannak a mostani döntéssel kapcsolatban: a kötelező manyup minden, csak nem öngondoskodás (a tőke 30%-át garantálja a kormány, a többi bizonytalan; kötelező, tehát nem 3. pillér, hanem az első egy mutációja).
Én a következőt tettem volna:
1. Aki akar, visszaléphet és hozza magával a pénzét.
2. Innentől nem kötelező a manyup az újaknak.
3. Aki marad, annak az eddigi 30%-os tőkegarancia megszűnik.
4. Nem az állam szedi be a manyupok járulékait (APEH, majd utalja tovább), hanem ezeknek a cégeknek/szervezeteknek kell beszedniük a nekik szánt összeget.
Már ezzel is komoly tömegeket lehetett volna visszajuttatni az állami rendszerbe, és nem lett volna nyílt kényszer.
Amúgy ritka szarul magyarázzák el a nyugdíjbalhét a kormány illetékesei, Szabó ombudsman sokkal kimerítőbb tájékoztatást adott a témában, mint bármelyik illetékes. És ez így kérem nem jó. Ha a kormány meghagyja a maszop/szadesz/manyup bandának a "tájékoztatás" jogát, akkor telenyomják a buták fejét hülyeséggel, és azt onnan ki nem fogják verni. Esetleg ők is csatlakoznak a kórushoz, és írnak egy ilyen cikket.

Valandil 2010.11.25. 09:41:59

@Valandil: kimaradt:
"ambivalens érzéseim vannak a mostani döntéssel kapcsolatban" - viszont a megvalósítás legendásan pocsék lett. Eftársak, olvassatok már kommunikációs szakkönyveket, tanuljatok taktikát és stratégiát (javaslom: Szun Cu: A háború művészete, Macchiavelli: A fejedelem és Caeser: A gall háború c. munkáit)!

Bell & Sebastian 2010.11.25. 09:42:37

@Iustizmord: Это угроза? Кто говорит, Андрей?

sárkányfő 2010.11.25. 09:44:28

@AK76: ez így is van. épp ezért fogadta el 1997-ben a Parlament a mnyp-ak rendszerét, a fidesz szavazataival együtt. Mert fenntarthatatlan volt. Most visszacsinálják.

Más: ha nem lenne adócsökkentés (több száz mrd ft kiesés), viszont lenne strukturális reform (ezt most épp tavaszra ígérte Matolcsy, 6-800 mrd-ra beárazva), akkor ezer milliárd fölött lenne pénz... talán dolgozni kéne a fidesznek, nem államosítani, zsarolni, hazudozni...

Tündér_Lala 2010.11.25. 09:44:46

@Doomhammer: Igazad van, de nem érnek rá, mert lépni kellene. Így is kevés lesz a 4 év, hogy kijöjjön az ország a dugóhúzóból. Ha pedig nem tudnak eredményt felmutatni, az még nagyobb gáz.

A "nem értek hozzá, de ne nyúljanak a pénzemhez" érvelés az hasonlít a "Miért ? Csak !"érvrendszerhez.

Valandil 2010.11.25. 09:44:56

@Sawyer_: Nem szabad a kötelező manyupot összekeverni az önkéntessel: a kötelező az állami HELYETT van, az önkéntes mellette.
Tehát vagy állami vagy kötelező manyup - ez volt eddig a helyzet.

tevevanegypupu 2010.11.25. 09:46:57

A fidesz tajekoztatasa - nem csak a magannyugdijpenztar ugyben - iszonyu, rettenetes, katasztrofalis, csapnivalo. Ez egyebkent mindig igy volt, nagyreszt ennek koszonhettek a veresegeket meg azt, hogy tokeletesen hulyenek tuntetik fel oket minden vonalon. Ami a kommunikaciot illeti tokeletesen hulyek is. Ha Orban nem valtoztat, akkor megnezheti magat negy ev mulva.

Bell & Sebastian 2010.11.25. 09:47:06

@Valandil: Nem igaz, mindkettő kötelező volt -kevés kivétellel-.

Tehetetlen Dodó 2010.11.25. 09:50:51

@AK76: Mindig meglepődöm, hogy magukat vérbalosnak tartó egyének milyen vehemenciával védik ezt az ügyes konstrukciót, amely csak arra jó, hogy egy szűk réteg kockázat nélküli fényes megélhetését biztosítsa az egész társadalom által kötelező jelleggel finanszírozva.
Mert hogy a pénztárszövetség sivalkodik, azon nem csodálkozom, hiszen most rántják ki a talpuk alól a puha bársony szőnyeget. De hogy az egész pilótajáték potenciális áldozatai miért visonganak, az felfoghatatlan.

Tehetetlen Dodó 2010.11.25. 09:57:09

@tevevanegypupu: Sajnos, ez teljesen igaz: a kommunikáció csapnivaló.
Magam, miután élemedett koromnál fogva nem kényszerültem magánpénztárba, nemigen foglalkoztam korábban a témával, de most, hogy turbó-hangulat van az ügy körül, próbáltam informálódni, hol is van a kampó a dologban.
No, a kormányzati kommunikációból gyakorlatilag semmilyen észérvet, indokot nem lehet kiszűrni, a derék Szijjártó emberekre való folyamatos hivatkozásán kívül.
Ezért számomra is csak az elmúlt napokna lett világos, néhány értelmesebb blogtársunk tárgyilagos levezetése által, hogy mi az átverés a kötelező pénztárban (azt a gazságot leszámítva, hogy egy kötelező magánpénztár alkotmányossági aggályokat is felvet, he már).
Nem értem, miért nem lehet népszerű, érthető formában, néhány szám segítségével világosan kommunikálni a kérdést.

bz249 2010.11.25. 10:01:57

@Tehetetlen Dodó: merthogy senkihaziak kezeben van a popszakma. :(

Sajnos a Fidesz frontembereinek egy resze olyan hitelesen alakitja az inkompetens idiotat, hogy az emberben felmerul, hogy itt nem is szineszi jatekot, hanem egy valoban inkompetens idiotat latunk. Mert ertem en, hogy baj van (annyira nagy azert nincs, Irorszagban ott baj van) de a hamar meghozott rossz dontes ezen nem segit. Aludni kellene egyet ra, es csak akkor kommunikalni valamit, ha meg masnap is jo otletnek tunik. Sot inkabb a jovo heten (kozben meg a hatterben esetleg egyeztetni az erintettek egy reszevel... itt mondjuk eppen nem a manyupokkal, de azert biztos van ezen a teruleten is megbizhato szakember).

Beer Ninja 2010.11.25. 10:03:27

Mielőtt sírni-ríni kezdenénk, azt szeretném látni, hogy kezelték a magánnyugdíjpénztárak a pénzünket! Én eddig 8 éve fizettem a cuccot, és még mindig bukóban vagyok. Újabb 8 év múlva lehet, hogy még nagyobb buktában lennék. Tegnap még 3000 milliárdra értékelték a vagyonukat a mnyp-k, ma már csak 2700-ra, holnap lehet, hogy 2400-ra. Ha meg ilyen szarul csinálják, akkor mi a baj?

Hogy az állam sem garantálja majd a pénzünket? Ez van. Senki és semmi nem állandó ezen a világon. Gyereket kell csinálni, dolgozni kell, reménykedni. Miként keresztény őseink mindig is tették elvileg.

Aki meg hisz az mnyp-knek, azoknak én is nagyon szívesen befektetném a pénzét, hipertuti ajánlataim vannak!!!

tevevanegypupu 2010.11.25. 10:05:25

@Tehetetlen Dodó:
Igen, ez a tragikus az egeszben, hogy nem kepesek elmagyarazni. Ugyanakkor az ellenzek osszes gyalazkodasa es akadekoskodasa meg a csapbol is folyik annak ellenere, hogy mar diktatura van nalunk.
Nem tudom ki ertethetne meg Orbannal es a fidesszel, hogy valtoztassanak a kommunikaciojukon, es talan Szijjartot is jo lenne felreallitani. Nem azert mert olyan hulye mint ahogy igyekeznek feltuntetni, hanem mert erre a posztra nem alkalmas.

AK76 2010.11.25. 10:05:40

@Tehetetlen Dodó:
Ebből is látszik mennyire profin kivitelezett,összehangolt rendszerről van szó.
A fidesz sem tudhatta,amikor rábólintott,hogy mennyire gyorsan változnak a dolgok,a tegnap még jó ötletnek tűnő,"megváltó" stratégia,alig 10 év alatt változott kényelmetlen kolonccá.
Az ecceri' befizető,aki kvázi nem is tehet arról hogy belekényszerítették ebbe a stabilnak,profitábilisnak tűnő rendszerbe,konkrétan átverve érezheti magát,ráadásul joggal,elég ha megnézi a befizetett összegeit vs ezen összegek hozamait,ez már maga elegendő ahhoz, hogy egyesek az istennek sem vallanák be,hogy a rendszer bedőlt,vagy bedőlő félben van,pénzük a levegőben lóg,és ha az állam nem lép,az egész túlterhelt rendszer pillanatok alatt összeomlik.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.11.25. 10:08:08

Hogy azt valaki elmagyarázná végre nekem, hogy a kötelező magán (nyp) az végül is mijafaszom? Mert szerintem ilyen állat pedig nincs. Illetve nyilván van(volt), valamiféle hungarikum, tetejébe állami garanciákkal, hát ez nekem sok mindent jelent, csak kapitalizmust, meg szabadversenyt, meg piacot nem. És tényleg nem értem, hogy lehet(ett) alkotmányosan magánember és magáncég között kötelező polgárjogi aktust indukálni. Nota bene: tán valami tényleg nem stimmel ezzel a mi alkotmányunkkal.

A nyugdíj a józan ész általánosan elfogadott határain belül két pilléres dolog. Nem három, kettő. Kötelező állami + önkéntes privát. Talán inkább arról volna érdemes fecsegni, hogy melyik mit tud, melyik mire való. Hogy pölö a kötelező állami az egy alapszolgáltatás-e és a többi, értsd: a garantált állami kisnyugdíjon túli habzsidőzsi tekintetében mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, vagy senem, és akkor egyrészt faszomtudjami, másrészt akkor melyik nézet milyen konzekvenciákkal jár.

Esetleg arról, hogy miért nem erről beszél a Nemzeti Rügyfakadás Szisztémája, hogy miért nem esik neki még ez a Sokharmados Zemberek Népakarattya sem a nagy rendszerek gatyábarázásának. Na jó, ezek már ún. költői kérdések...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.11.25. 10:13:11

"a jobboldali, konzervatív tábor által támogatott Fidesz egy újabb, talán minden eddiginél vastagabban balos, ha úgy tetszik, plebejus oldalát mutatta meg"

jobb későn, mint soha:) - felismerni a báránybőrbe bújt komcsi rémet

bz249 2010.11.25. 10:14:46

@Dr. Zerge: kotelezo gepjarmu felelossegbiztositas, az is letezik szoval nem teljesen fabol vaskarika a maganember es a maganceg kozotti kotelezo kontraktus.

Ugyanakkor kotelezni az embereket arra, hogy a jovedelmuk egy nem elhanyagolhato reszet befektessek egy meglehetosen leszukitett megtakaritasi formaba (raadasul megfejelve allami garanciaval, mert ugye megiscsak nyogdij amit nem szabad elrulettezni... vagy ha igen, akkor a kedves paciens ezt nem erezheti meg). Na ez tenyleg kiirtando, mert minimum versenytorzito hatasu, de inkabb sokkal sulyosabb.

tommybravo 2010.11.25. 10:15:08

@Dr. Zerge: "És tényleg nem értem, hogy lehet(ett) alkotmányosan magánember és magáncég között kötelező polgárjogi aktust indukálni."

Azért a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításáról már csak hallottál?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.11.25. 10:15:15

@AK76: állami nyugdíjról is kérdezd magad:

"Majd fejőstehén állambácsi segít mi?
Miből is?"

tevevanegypupu 2010.11.25. 10:15:22

@Őrnagy Őrnagy:
"Doomhammert neki!!! De komolyan . Halló Fidesz!!!"

Egyebkent tenyleg, eleg megnezni Doom mit ir, ertheto, vilagos es kovetheto. Mennyivel jobb lenne, ha ilyen valaki magyarazna el a sok hujenek, mirol is van szo es mik a kovetkezmenyek. (:

TG69 2010.11.25. 10:16:34

@bz249: A manyupok mostani rendszerét sokan bírálták joggal, de megoldásként csak nagyon kevesek jutottak arra, hogy vissza az egészet. Én speciel egy jó kis versenyfutást a hozamokkal megnéztem volna a manyupok és az egyéni számlás rendszer között :).

A demográfiai folyamatok alapján a deal úgyis az lesz, hogy lényegesen kevesebb nyugdíjkifizetések lesznek és akkor ezt a mostani válsággal fűszerezett 0,75%-os átlagreálhozamot majd vissza fogjuk sírni: ).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.25. 10:18:39

Bell & Sebastian 2010.11.25. 09:42:37

Bсё понимаю. A кто Kиров?

tommybravo 2010.11.25. 10:18:57

@bz249: "kotelezni az embereket arra, hogy a jovedelmuk egy nem elhanyagolhato reszet befektessek egy meglehetosen leszukitett megtakaritasi formaba"

Előtte arra kötelezték az embereket, hogy az állami pénztárba fizessenek, ami még annyira sem jó megtakarítási forma.

És szerinted mi lesz 5 év múlva? Akkor mivel fogják befoltozni a hiányt (költségvetés, állami TB alapok)? És 20 év múlva? Akkor kezdenének a magán pénztárak jelentősebb összegeket kifizetni, és az állam akkor kezdhetné visszafizetni a mostani deficit miatti hiteleket. Ehelyett csak a deificitet növeljük vég nélkül.

TG69 2010.11.25. 10:19:08

@Dr. Zerge: Ez a rendszer azért nem működőképes nálunk, mert itt a legrosszabbak a demográfiai mutatók, a foglalkoztatottság az adóterhek mértéke stb konstellációja. Ebből adódóan nem tudunk a 2. pillérbe félrerakni semmit.

bz249 2010.11.25. 10:20:22

@poszt: "Az EU-ban jelenleg mintegy 1,4 születés jut egy nőre, miközben az önfenntartáshoz 2,1-re lenne szükség. Ezt Európában ma egy állam sem éri el, csak a franciák közelítik meg 2,0-es átlagukkal."

Vannak am friss demografiai statisztikak is
epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Sustainable_development_-_Demographic_changes

Az irek 2.1-nel vannak
Az EU atlag meg 1.55 volt 2006-ban es azota emelkedett. De egyebkent minden stimmel.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.25. 10:23:22

@bz249:

A demográfiai adatok romlására a demográfiai helyzetet javító intézkedések jelentik az adekvát választ, nem a kötelező magánnyugdíjpénztár.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 10:23:54

@tevevanegypupu:
"Egyebkent tenyleg, eleg megnezni Doom mit ir, ertheto, vilagos es kovetheto."

Ez csak egy szuk retegnek megfelelo.
Az igazi kommunikatorok sztorikat irnak, mint a reklamok. En sajnos ebben nem erem el a profik szintjet, csak afele amatorkent neha fejen talalom a szoget (sokszor meg nem).

Kell keresni egy jot, mint Wermer volt, a sok dilettans hulyet pedig kivagni a francba.

TG69 2010.11.25. 10:24:44

@rajcsányi.gellért (ergé): Grat a poszthoz, kb ezt vártam a mandinertől!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.11.25. 10:24:47

(az is vicces, hogy eddig azt kérték számon a fideszen, hogy nincsenek szervezeti átalakítási koncepcióik. hát most itt van ez a "koncepció" - lehet neki örülni...)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 10:25:35

@tevevanegypupu:
Mas kerdes, hogy Matolcsy donteset nem lehet jol kommunikalni. Ezt SE.

Feri mondta mindig, amikor felelossegre vontak, hogy hova vezet mindez, hogy a politikai irany jo, csak rossz a kommunikacio. Aztan hol vegezte.

eN 2010.11.25. 10:27:24

"Mi több, fordított, állami Ludas Matyiként többszörösen büntetik azt az egyszeri állampolgárt, aki esetleg mégis az öngondoskodásban hisz és az állami újraelosztás bendőjétől távol szeretné tartani a pénzét."

Ergé, ez elég szar szöveg, szerinted az az öngondoskodás, hogy a mások által befizetett adóból finanszírozzák a te profitodat? Ez nagyon szdsz-esen hangzik. Ha öngondoskodni vágysz, akkor az adócsökkentésből kapott pluszpénzt fektesd be, vagy fizesd önkéntes mnyp-be.

bz249 2010.11.25. 10:29:47

@TG69: de vissza az egeszet. Ilyen allat nem lehet.

Ugyanakkor Matolcsy egy fasz, mert egeszen pontosan ez az a mod ahogy nem lehet csinalni. Ahogy kellett volna:
- a visszalepes engedelyezese, teljes kartalanitas a manyupok vesztesegei miatt
- az allami garancia visszavonasa
- massziv reklamkampany, hogy NINCS allami garancia, akinek elbukjak a penzet az nem kap nyugdijat
- ha megbukik egy manyup (ebben akar segiteni is lehet nekik) akkor tovabb fokozni az ellenkampanyt

tommybravo 2010.11.25. 10:32:31

@eN: "a mások által befizetett adóból finanszírozzák a te profitodat"

Nézd ezt az én szemszögömből: az én járulékomból fizeték Marinéni nyugdíját. Az én adómból az ő profitját. Demagóg? Igen.

A mnyp rendszer befektetés, amivel ki akarunk keveredni egy fenntarthatatlan rendszerből. Sokáig tart, amíg meghozza a gyümölcsét (20-40 év múlva ledolhozhatjuk a most felvett kölcsönöket), de baszki, végre egy távlatos reform, erre jól elkaszálják anélkül, hogy megoldanák a lényegi problémát.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 10:32:32

@Elpet:
A modern kepmesekkel tobb baj volt. Mindenekelott nyilvanvalo hazugsagokat akartak beadni. Ez mar eleve hatrany, de nem lehetetlen (ld. "Calgonnal a mosogep is tovabb el"). A kovetkezo baj az volt, hogy egy olyan dilettans es rendkivul nepszerutlen kommunikator irta oket, mint Tota W. Hogy valaszthattak ki? Nem tudom, de az a tippem, hogy csapdaba ejtette oket minden politikai klikk legfobb ellensege, a csoportgondolkodas. Azt hittek, Tota W. nagyon nepszeru, mert KORUKBEN nagyon nepszeru volt. Aztan harmadik szinten: az uzenet beadasa tul nyilvanvalo volt, etetesnek tunt. Ha jol csinaltak volna, a celkozonsegnek fel se tunt volna, hogy etetik oket.

Mindezen hibak miatt a Modern Kepmesek alkalmassa valt a gyurcsanyi politika amortizalasara. Egy kis lepes a sok kozul.

A mostaniaknak pedig egy oriasi tanulsag, hogy a "kommunikaciot" siman ellenuk lehet forditani, ha rosszul csinaljak. Mint a dzsudoban, a kommunikator sajat erejet forditjak ellene.

De ez mellekes most. Matolcsy huzasait nem lehet jol kommunikalni. Amit most tett, az nyilvanvaloan torvenytelen. Egyszer valakinek majd fizetnie kell erte. Fogadjunk, hogy megint az adofizetoknek.

bz249 2010.11.25. 10:32:51

@Elpet: egyebkent a demografiaban van meg egy trukk

www.google.de/url?sa=t&source=web&cd=4&sqi=2&ved=0CD0QFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.oeaw.ac.at%2Fvid%2Fpopeurope%2Fdownload%2Ftempo_effect.pdf&rct=j&q=tempo%20effect%20&ei=1izuTIWrHMPMswat9uyJCw&usg=AFQjCNEDHolpYbhAAK7TayBC_Zh7jfheVQ&sig2=xty70kKr4dHMH80biQCkbg&cad=rja

A mostani TFR alacsonyabb, mint a tenyleges CFR (completed fertility rate... fogalmam sincs mi a magyar neve) amiatt, hogy a szulesi kor kitolodik vagyis siman statisztikus okok miatt javulni fog a demografia az elkovetkezo tiz evben. Hatrany: orbitalis melldongetes lesz, hogy javultak a demografiai mutatok mikozben semmise tortent.

Tehetetlen Dodó 2010.11.25. 10:33:51

@bz249:
+ egy értelmes, világos magyarázat, hogy miért is tarthatatlan az, hogy a többség állami nyugdíjbefizetéseiből finanszírozzák a manyupok - tagok és kezelők - örömét.
Ezt néhány alapművelet bemutatásával kiválóan lehetne demonstrálni, hogy a publikum is lássa: ő adja a dohányt, mégis másnak húzzák a nótát.

TG69 2010.11.25. 10:33:59

@bz249: Mért nem lehet ilyen állat? A működési költségeit, a befektetési strtégiáit mind az állam szabályozza. Ha ezek nem megfelelőek, akkor 14 év volt arra, hogy megváltoztassák.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.11.25. 10:35:23

@bz249: hm, az íreknél van, ahol 2,1-et, van, ahol 2,05-öt és van, ahol 1,8-at írnak fertilitásra. Ahogy nézem, az elmúlt 10 évben fej-fej mellett haladt Írország és Franciaország. Örvendetes tény, hogy az íreknél talán sikerült elérni a népesség önfenntartását - már csak gazdaságilag kellene ugyanezt elérniük :) Az Eurostat szerint viszont tényleg elavult adat az 1,4-es EU átlag, jó lenne emlékezni, azt az adatot honnan merítettem. Még ha tizedekről és századokról is van szó, jó látni, hogy nagyon enyhén nő a fertilitás - de ettől még vastagon csökken Európa népessége :(

TG69 2010.11.25. 10:36:13

@Tehetetlen Dodó: Dehát itt csak az eszméletlenül nagy implicit adósság egy részének explicitté tétele törtönt meg. Egyszerű előtörlesztés, amivel jobban járhattunk volna. Mindenki, nem csak a manyuposok.

TG69 2010.11.25. 10:38:52

@Elpet: Sajnos az állami nyugdíjrendszer épp az egyik okozója a demográfiai helyzetnek. A biztos állami nyugdíj igérete pontosan azt sugallja, hogy felelsleges gyermekekkel bíbelődni.

bz249 2010.11.25. 10:41:23

@rajcsányi.gellért (ergé): ha szereti a szamokat:

www.google.de/url?sa=t&source=web&cd=4&sqi=2&ved=0CD0QFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.oeaw.ac.at%2Fvid%2Fpopeurope%2Fdownload%2Ftempo_effect.pdf&rct=j&q=tempo%20effect%20&ei=1izuTIWrHMPMswat9uyJCw&usg=AFQjCNEDHolpYbhAAK7TayBC_Zh7jfheVQ&sig2=xty70kKr4dHMH80biQCkbg&cad=rja

A TFR-rel vigyazni kell, mert jelenleg egy rossz mutato. Hamarosan noni fog statisztikus okokbol (nem fog kitolodni a szulesi kor). Akkor majd onhatbaveregetes lesz mindenki reszerol. Figyeljen ra! ;)

Bummer 2010.11.25. 10:42:05

@TG69:
Ez csak akkor lenne így, ha nem lett volna tőle lyukas a nyugdíjkassza. De az lett, így a mnyp-knek "előtörlesztett" összegre magasabb kamatozású hitelt vettünk föl. Ez olyan, mint amikor valaki 10%-os hitelt vesz föl, hogy 5%-ra leköthesse a bankban.

bz249 2010.11.25. 10:42:42

@TG69: implicit alllamadossag meg:
- a hianyzo Budapest-Becs nagysebessegu vasut
- a Paksi Atomeromu kivaltasanak koltsege (2030-ban be kell zarni)
stb

A nyugdij miben mas mint ez? Szoval ovatosan ezzel az implicit adossaggal.

tevevanegypupu 2010.11.25. 10:42:46

@Doomhammer:

A kis tortenetek amiket az "igazi kommunikatorok" irtak mentunk a falnak nagyon sokszor, mert a kis torteneteket figyeltuk nem a lenyeget. Egy orszagosan kiadott fontos hirnek egyszerunek, erthetonek kell lennie, hogy azonnal megertse mindenki. Es ezert jok a maga magyarazatai, kozerthetoek es egyaltalan nem elfogultak, szoval ne szerenykedjek. Majd ha valami nem tetszik szolok.(:

Feri ott tevedett, hogy elkepzeleseik 98 szazaleka egyaltalan nem volt jo, kommunikalhattak jol vagy rosszul, kizarolag azt a szuk es nagyon vagyonos reteget szolgaltak, akik meg mindig az o partjan allnak. Ezert buktak meg es persze az "ugyek miatt".

Orbanek intezkedesei altalaban eleg erzekenyen erintik most a fidesz szavazokat is, es ez nagyjabol megiscsak az orszag erdekeben tortenik, hogy demagog legyek. Ha ezt kepesek lennenek megertetni, talan jol jonnenek ki..meg akkor is, ha sok elegedetlenkedo maradna, mert az termeszetes, hogy senki nem orul annak, ha egy jo kis jovedelemtol - meg ha az nem is teljesen OK - hirtelen elesik.

TG69 2010.11.25. 10:45:53

@bz249: Ez EU számai sem szívderítőek, de a mi adataink egyenesen elkeserítőek (demográfia, foglalkoztatottság, adóék, szakképzettség stb). Aki avval érvel, hogy azért szüntessünk meg valamit, mert a század eddigi legnagyobb válsága mellett :) 0% körüli reálhozamot hoz a manyup, miközben egy hazai jól működő egyéni számlás rendszer 10-20% közötti nyugdícsökkenéshez vezet hát abból is szép dolog lesz jól kijönni :).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 10:47:58

@tevevanegypupu:
"A kis tortenetek amiket az "igazi kommunikatorok" irtak mentunk a falnak nagyon sokszor, mert a kis torteneteket figyeltuk nem a lenyeget. "

Hat az emberek mar csak ilyenek. A szamok nem ragadnak meg nekik, a tortenetek igen. Aztan ezeket a torteneteket lehet jo es rossz celra hasznalni (meg jol es rosszul, de az egy masik szint). Mivel a Fidesz azt gondolja, hogy ok jo iranyba viszik az orszagot, az o torteneteik is jo tortenetek lennenek. :-)

TG69 2010.11.25. 10:49:08

@bz249: OK ez cet.par. áll fenn. De ahogy most látom (pl a nők 40 éves szolgálati ideje) ez még akár romolhat is :). A nyugdíjak esetén persze elvi opció lehet 30 év múlva, hogy nem adunk semmit, de azért ez mégsem így van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 10:49:59

@TG69:
"Dehát itt csak az eszméletlenül nagy implicit adósság egy részének explicitté tétele törtönt meg. "

Meg tudja magyarazni, miert jo az, ha MA egyszerre fizetjuk a jelenlegi nyugdijasok es a jovobeli nyugdijasok nyugdijat? Mivel ez rengeteg penz, termeszetesen hitelbol? Kinek jo ez es miert jo ez?

kej 2010.11.25. 10:55:13

@Elpet: és mindenki fizette a 800 ezer rokkantnyugdíjast, a dolgozni nem tudó/akaró romák segélyezését, a 18 milliós számla nélküli költségtérítéseket, a homályos pártfinanszírozás miatti korrupciót, a 3200 önkormányzatot, a pénznyelő máv-ot és bkv-ét, a három évtizedig nyugdíj mellett fusizó rendőröket és katonákat, a megalomán terveket, az üveggyöngyökért eladott feldolgozóipar bedöntését, az olajszőkítés elfektetett adómódosításának következményeit, a fidesz által elzabrált tb-kasszát, amiől a postabankot (vagyis önmagukat) tőkésítették fel. soroljam még? vagy ennyi elég lesz ahhoz, hogy belásd: a rendszerben többször 2700 milliárd forintnak kel lába, jobb és baloldalon egyaránt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 10:56:02

@Elpet:

elpet elvtársban megbízhatunk, ő tűzön-vízen át védi a Pártot.

"A nyugdíjkassza egyensúlyát mivel kívánják biztosítani a magánnyugdíjpénztári rendszert fenntartani kívánók?

A nyugdíjak csökkentésével vagy a járulékok emelésével?

Ezek egyike lehet csak az alternatíva. Vagy a kassza nincs egyensúlyban. Ilyet pedig egyetlen reformpárti független értelmiségi sem akarhat."

amikor elérte volna a nyugdíjkorhatárt az e nemzedék, amelyik elkezdte a mnyupozást, az állam egyszerűen háromnegyed annyi nyugdíjat adott volna nekik, és máris csökkent volna a hiány, méghozzá drasztikusan

cserébe megkérdezem: jogosnak tartod-e, hogy aki ragaszkodik a mnyup pénzéhez, az fizesse továbbra is a 3/4 járulékot, ám azért cserébe már ne kapjon semmit. mert csak. mert egy ázalag, egy tetű, egy hazaáruló, mittom.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.11.25. 11:01:22

@Doomhammer: "Miutan az osszes adofizeto fizeti a bankok es biztositok megmentesenek a koltseget, a 20 milliardos IMF hitelt."

Te melyik valóságban élsz, ember? A 20 milliárdot a magyar állam megmentésére vették fel, bankok és biztosítók abból Magyarországon egyetlen fillért sem kaptak. (Nálunk a bankokat konkrétan azzal mentették meg, hogy engedték nekik a rendesen fizető ügyfelek pofátlan sarcolását, de ezt már csak a többieknek mondom, te ne sokat gondolkozz rajta, úgyis hiába.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 11:02:51

@tevevanegypupu:

"a mostani valsag mellett, amikor holtbiztosnak hitt maganbankok, biztositok doltek ugy ossze mint a kartyavar, tizezrek vesztettek el penzuket, otthonukat, munkajukat es az ALLAM segitette es segiti ki oket"

nos, ez pont magyarországon nem történt meg. a magyar pénzintézetek nem szorultak állami segítségre. valami okosabb tódítás valahol a sifonérban?

Bummer 2010.11.25. 11:10:16

@mavo:
"amikor elérte volna a nyugdíjkorhatárt az e nemzedék, amelyik elkezdte a mnyupozást, az állam egyszerűen háromnegyed annyi nyugdíjat adott volna nekik, és máris csökkent volna a hiány, méghozzá drasztikusan"

De közben meg fizetni kell a mostani lyuk miatti hiány kamatait + fizetni kell a manyupok államkötvényei utáni kamatokat. Összességében a manyupok jártak volna csak jól, sem a mostani, sem az akkori aktívak nem.

Iustizmord 2010.11.25. 11:12:58

@Bell & Sebastian: nem fenyegetés, hanem kilátás.

hogy i fog szopni, ti. MI vaqgy viktorék, még lejátszandó.

nép vs viktor, igaz deat match

@bz249: Sajnos a Fidesz frontembereinek egy resze olyan hitelesen alakitja az inkompetens idiotat

nem alakítja, csak önmagát adja. vagy pl szíjjártó szerinted mi? egyszerhasnálatos, műanyag, eldobható percember. sasvári szilárdra ki emlékszik? az anyja se.

@triumphator: az is egy átalakítás lenne ha a fertőző osztályokat összevonnák a szülészettel, csak értelmetlen.

Iustizmord 2010.11.25. 11:13:36

továbbá kurvanagy gáz lehet, ugyanis ez egy ölég kétségbeesett lépés, adhoc ötletelésn alapulva.

más magyarázata nem van.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.11.25. 11:18:19

@bz249: (Biztosan meglepő, de nem is tartom jó rendszernek a KGFB jelenlegi formáját. Millió szempontból nem.) De valóban, alapvetően egy állam által kirótt kötelezettség, amit egy polgárjogi aktushoz vezet egy magánvállalattal. Csakhogy egyrészt, ha ez nem tetszik, nem tartasz autót, bérelsz, taxizol, kutyagolsz, oszt' kész. Tehát _van választásod_. Próbálj meg nem fizetni nyugdíjjárulékot. Az ugye nehezen kivitelezhető. Másrészt a probléma maga a nyugdíjjal össze nem vethető a dolog. Az egyik esetben többszázmilliós kárt okozhat a júzer, és az tőle nehezen behajtható, az akár csak részleges behajtással pedig komplett családok volnának tönkretehetőek. Meglehetősen indokolt tehát, hogy _ha azt választod_, hogy saját autót tartasz, akkor kötelező a biztosítás. A másik esetben nem látom azt a nyomós érvet, ami alkotmányosan kötelezhetne bármire - már ha az alkotmányt egy olyan dolognak tételezzük, ami alapvető jogokat fésül össze, és elfogadható törvénykezéshez teremt kereteket. De biztos én látom rosszul.

tevevanegypupu 2010.11.25. 11:18:40

@Doomhammer:

Felek, hogy a torteneteket is olyan rosszul adna elo a fidesz, hogy csak veszithetne azon is. Egyszerubb lenne a keccerkettonegy..es kesz. De majd meglatjuk, meg csak az elejen vagyunk a fideszremsegeknek, lehet, hogy meg viszasirjuk ezt az idot, hogy csak a magannyugdijpenztaros befizetok tordelik a kezuket.(:

@mavo:

Allami segitsegre nem szorultak nalunk a bankok mert szabadon es gatlas nelkul felemeltek a hitelreszleteket, elarvereztek a lakasokat es egyeb humanitarius cselekedetekkel biztositottak jovedelmeiket. Peldaul a vorosiszap-katasztrofa aldozatainal is rogton megjelentek, hogy most pedig hol a fedezet? Szoval teny es valo ok nyeresegesek Magyarorszagon tuzon-vizen at, es ez szo szerint ertendo. De vajh a kolcsont naluk felvevok is azok-é?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.11.25. 11:19:17

@TG69: No, ez világos, de akkor nem ezen kellene változtatni?

Iustizmord 2010.11.25. 11:27:25

ja, selmeczigabika hangját miért nem halljuk?

TG69 2010.11.25. 11:29:44

@Doomhammer:
a1) Az állami nyugdíjakat évek óta hitelből fizetjük, mert a beszedett járolék nem fedezi a kiosztott járadékokat.
a2) Lehet reform nélkül parametrikusan állandóan igazítva a valósághoz a rendszert egyensúlyba hozni, de ez állandóan ahhoz vezet, hogy politikai döntés kell ahhoz, hogy a jövőbeni nyugdíjasok rosszabbul járjanak. Ezt nem szívesen vállalják.
a3) Lehet reformosdit játszani, aminek a vége ugyanez, de valamilyen automatizmus biztosítja a kevesebb nyugdíjat. Az egyik ilyen módzser az egyéni számlás, ekkor a rendszer alakítja a nyugdíjakat a politikusoknak nincs közük hozzá. Elvileg lehetett volna ezt választani, de azért ez is csak egy rendszer, amit el lehet rontani és nálunk ez nagy valőszínűséggel meg is történt volna.
a4) Lehet ötvözni a reformosdit a parametrikus átalakításokkal. Ezt választották 97-ben, azaz lettek a manyupok és lett egy csomó minden ami a hoszabb távú egyensúlyt megteremteni volt hivatott (korhatáremelés, indexálás, kezdő nyugdíjak). A manyupok volt a mézesmadzag, hogy vállaljuk nyugodtan a roszabbodó feltételek, de lesz egy olyan rész ami tuti hozamokat garantál és össszességében jól járunk. Ezt is el lehet qrni és sikerült is.

Na a4-nél az átállás költsége folyamatosan csökken , addig, amig a már manyupot kapók annyian nem lesznek, hogy az általuk megtakarított nyugdíj ki nem egyenlíti azt a + összeget, amit a teljes nyugdíjasoknak kell fizetni (ezek száma folyamatosan csökken). Ezután a pont után a már növekszik hasznot hajt a dolog és után a végtelenbe tartóan az állam ennyivel kevesebb nyugdíjat fog kifizetni. Ez tehát ugyanaz a szitu amikor hitelt veszel fel egy vállalkozásra, ami először csak visz utána meg hoz (pl mert csökkented vele a munkások számát). A megtérülés csak a választott belső kamatláb kérdése:).

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.11.25. 11:33:17

@AK76: "az egész manyup rendszer,egy komplett államilag támogatott piramisjáték..."

Nos, mert az állami nyugdíj az nem piramisjáték, ugye. De amúgy igazad van. Reméljük, Orbán hamarosan exportálja a permanens forradalmat az USA-ba, Angliába, Franciaországba, Németországba meg az összes többi elmaradott, harmadik világbeli, lepukkant országba, ahol nyugdíjalapokba teszik félre a pénzt, és nem abban hisznek, hogy majd az állam fog a folyó kiadásokból nyugdíjat fizetni, mindörökre.

efhábé 2010.11.25. 11:48:40

@Bummer: "Az elfogadhatatlan, hogy az egyéni számlák által okozott költségvetési hiányt más adóbevételekből finanszírozzák. Azt nyugdíjjárulékból kell."

No mostan Matolcsy szerint a nyugdíjkassza éves hiánya 900 milliárd forint.
A manyupban 13 év alatt gyűlt össze 3000 milliárd forint.
Rettenetesen könnyű belátni, hogy a nyugdíjkassza hiányát nem a manyup okozza, csak növeli minimális mértékben.
Ha közgazdaságilag rettentő szakszerűtlenül is, de azért számolható ebből könnyen egy éves finanszírozási szükséglet:
3000milliárd/13=230millió
Ez az az összeg, amit évente a manyup hiányként okoz.
És emellé kell majd odatenni azt az összeget, amennyivel kevesebbet kell majd kifizetni.
A manyup-tagnak csak 75%-ot kell kifizetni nyugdíjként, tehát, a jelenlegi éves hiány 25%-a eltűnik majd, ha feltételezzük, hogy ugyanekkora marad az éves hiány (nem maradhat egyébként ekkora, hiszen infláció, plusz kedvezőtlen korfa, de tételezzük fel az egyszerűség kedvéért), akkor a 900 milliárdos hiány helyett csak 675 milliárdos hiány lesz. A különbség 225 milliárd forint, tehát a két összeg gyak. megegyezik. Tekintve, hogy a különbözetet az adókból finanszírozzuk, jelenleg mi hitelezünk az államnak az adónkon keresztül és ezt a hitelt kamatmentesen fogja az állam visszafizetni nekünk öregkorunkban.
Ha a manyup hozamot termel, akkor magasabb lesz a kifizetett nyugdíj és kisebb az állami kassza hiánya, tehát az állam csak nyer az ügyön, de ehhez hosszútávon kéne gondolkodni, nem csak 4 évre előre.

AK76 2010.11.25. 12:02:14

@Zigomer Trubahin:
Usa nyugdíjalapok?
Nyehehe: www.blackstoneconsulting.hu/?base=hir&id=32
Majd csak elosztják azt a potom 2700 MRD dollárt,maguk között,persze tudom ez nem mind az övéké,azért itt van még egy link,mekkora jó biznisz, ez a manyup befektetősdi:
www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/dongetik_a_bp_falait_a_nyugdijalapok.135079.html
meg még egy:
www.fn.hu/makro/20081007/2_ezer_milliard_dollart_buktak/

Az isten irgalmazzon nekik,(nekünk is)ha még egy válság befigyel.
Persze,az állami rendszer sem ér semmit sem,de EZ garantáltan olyan mint valami félkarú rablóba dönteni a pénzt.

efhábé 2010.11.25. 12:04:55

@AK76: "pénzük a levegőben lóg,és ha az állam nem lép,az egész túlterhelt rendszer pillanatok alatt összeomlik."

A levegőben lógó pénz az ugye az, amiből a jövő évi költségvetésben gyorsan el is költünk kb. 540 milliárdot? A maradék meg magyar állampapír. No, ha a magyar állampapírokra azt mondjuk, hogy a pénz a levegőben lóg, akkor sokkal, de sokkal nagyobb a baj, mint azt a kormány kommunikálja. Az azt jelenti, hogy a magyar állam fizetésképtelen, azaz jelenleg csődben van.
Biztosan ezt akartad mondani?

sárkányfő 2010.11.25. 12:45:41

@Iustizmord:
nemrég nyilatkozott Selmeczi :)

Ilyenek mondott:

"Mi egyébként senkit sem kötelezünk semmire."

"az állam nem fog ügynököket kiküldeni és nem fog senkit rábeszélni arra, hogy lépjen vissza."

"(riporter): Sok ember vélhetően attól fél, hogy a kormány el fogja lehetetleníteni a magánnyugdíjpénztárakat, és emiatt hiába szeretne valaki a pénztáraknál maradni, ha nem lesznek olyan keretek, amelyek között ez megéri majd neki. Emiatt csökken az emberek választási lehetősége.
(Selmeczi): Nem csökken."

"Bő egy éve van a polgároknak arra, hogy eldöntsék át akarnak-e menni az állami nyugdíjrendszerbe."

hirszerzo.hu/profit/20101026_magannyugdijpenztarak_sved_modell

nana81 2010.11.25. 12:48:40

Az alapprobléma az, hogy ha át akarunk állni a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerről az öngondoskodáson alapulóra (amit ugye a demográfiai folyamatok miatt muszáj meglépni), akkor sajnos közben van egy generáció - ezek volnánk mi - akinek a szüleik nyugdíját is meg a majdani sajátjukat is fizetni kell. Valamilyen formában, akár közvetlenül, akár költségvetésen keresztül, az adófizetők pénzéből, de a 2x fizetést a dolog logikájából adódóan nem lehet megúszni, az ezzel járó szívás szükségszerű.

Örültem volna, ha valami finomabb megoldást találnak, de kérdezem, hogy amikor anno mindenkit köteleztek, hogy ha tetszik ha nem, be kell lépni a magánnyugdíjpénztárba, az mennyiben volt kevésbé erőszakos? Továbbá kérdezem, hogy ha a visszaléptetés után is megmaradnak az egyéni számlák, akkor hol itt a lopás, az einstand, meg a lenyúlás?

TG69 2010.11.25. 12:49:47

@Dr. Zerge: Mert ehhez a teljes gazdaságot kell átalakítani és ehhez egyszerűen nincs meg a szellemi kapacitás egyik politikai oldalon sem, mert a másik kicsinálásán kívül a szellemi háttér lassú és unalmas megteremtését már egyik sem vállalata. És az az út amin most járunk az végleg be is tesz ennek, mert ha már az állam is azt modja, hogy a nyugdíjpénztárak rosszul működnek, akkor ki fog laikusként nyugdíjpénztárakba önként megtakarítani?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 12:56:05

@tevevanegypupu:

"Allami segitsegre nem szorultak nalunk a bankok mert szabadon es gatlas nelkul felemeltek a hitelreszleteket, elarvereztek a lakasokat es egyeb humanitarius cselekedetekkel biztositottak jovedelmeiket."

lolz. a népnyúzó karvalytökés kapitalisták gátlástalanul elveszik a szerződésben fedezetként megjelölt ingatlant. mert kizsákmányolnak.

te például biztosan érzékenyebb lennél cuciálisan: nem tudsz fizetni, bélám, haggyad, nekem pénzfa nő a kertben, majd megrázom.

a mondatod vége tökéletesen jelzi, milyen hülye vagy. a bank NEM jótékonysági intézmény, NEM humanitárius szervezet. ha ez neked nem tetszik javaslom a szalmazsákot, az nem karvalytöke.

TG69 2010.11.25. 12:57:20

@nana81: Amikor a tsz-esítés folyt és a szövetkezeti tagok kaptak tulajdonosi jogokat a földjükért azt mért is érezték lopásnak?

vizipipa 2010.11.25. 13:00:53

Fidesz hirdetés a Népszabóban, 2010. jan. 15.
Témakör: nyugdíj.

kepfeltoltes.hu/101125/Fidesz_nyugdij_hirdetes_Nepszabadsag_20100115_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Elő lehet venni (akinek megvan) a Fidesz érvelőkártyát is. Ott is ez szerepel, még bővebben.

Helyesen értelmező kerestetik!

efhábé 2010.11.25. 13:06:08

@nana81: "Továbbá kérdezem, hogy ha a visszaléptetés után is megmaradnak az egyéni számlák, akkor hol itt a lopás, az einstand, meg a lenyúlás?"

Az egyéni számla és a mögötte álló fedezet nem ugyanaz.
A manyupnál a számlád mögött ott a fedezet, állampapírban, részvényben, kötvényben stb.

Az állami rendszerben ez a fedezet nincs ott, a visszakerülő fedezet likvid részét azonnal, már jövőre elkölti az állam. A maradék állampapírban van...

Oblomov 2010.11.25. 13:07:11

Csak agyalok már egyet én is.
Van itt egy 3000 milliárdos effektív tőke. Tekintsünk el attól, h. ez kié, összerakásának mi az ára és költsége. Viszont egyelőre ez a létező pénz tőkeként dolgozik, akár magyar (tőzsdei) vállalatok, akár a költségvetési hiány részbeni finanszírozójaként. Matolcsiék ezt a pénzt formálisan a MANYUP-okból, valójában ezekről a területekről vonják el, ahonnan hiányozni fog, és ahol ezt a hiányt - ha nem is azonnal, de hamarosan - piaci hitelekből kell majd pótolni, vagy ha nem lehet pótolni, akkor leépíteni kell. A közszférában tervbe is van véve a leépítés, és naná, hogy nyugdíjba zavarják az onnan kiszorulókat. A nemzetgazdaságból viszont tőkét vonnak ki, amit aztán bármire, akor nyugdíjra is fordíthatnak.

Ráadásul ez az eltapsolni szándékolt tőke belső megtakarítás eredménye, amit az államtól független tőkepiaci szereplők kezeltek, ami azért nem szokatlan perverzió a kapistalista gazdaságokban. Piacvezető bankkonglomerátumunk is kezel nem kis, durván egyharmadnyi hányadot ebből a tortából.

De még egyszer: ami az einstandolható forrásokat kiválthatja, az várhatóan (külföldi) tőkehitel lehet. Hol itt a gazdasági szabadságharc, hogy lesz ebből 1.000.000 új munkahely? Országkockázati felár tekintetében erősít bennünket, h. eltüntetjük ezt 3000 milliárdocskát?

tevevanegypupu 2010.11.25. 13:18:37

@mavo:
Nem hulyeztem le magat egyszer sem, pedig Isten latja lelkemet..(: na mindegy.
Tenyleg nem szeretem a bankokat, a letezo legritkabb esetben vettem fel kolcsont es attol sem szerettem meg oket jobban, hogy mondjuk kilenc forint helyett tizenkettot kellett visszafizetnem plusz kezelesi koltsegek. Aki ezt szereti, na az a hulye.
A masik dolog pedig: ha egy bank csodbe megy uszik a befizetok penze, a bank szeles ivben tojik ra, mossa kezeit, ja kerem a valsag..Ha egy ados megy tonkre mondjuk termeszeti katasztrofa kovetkezteben, rogton megjelenik egy karvalytoke es szimatol, mit lehetne meg a szerencsetlenrol lerabolni. Lehet, hogy ez igy termeszetes, igy megy ez miota vilag a vilag. De hogy ez jo, hogy ezt foggal-korommel vedeni kell annak aki nem bankar..Most erre mit lehet mondani?
A masik: kolcson soha nem adtam penzt, legfeljebb ajadekoztam annak akit szeretek, es segithettem ezzel.

tommybravo 2010.11.25. 13:23:09

@tevevanegypupu: "egy bank csodbe megy uszik a befizetok penze, a bank szeles ivben tojik ra, mossa kezeit, ja kerem a valsag..Ha egy ados megy tonkre mondjuk termeszeti katasztrofa kovetkezteben... blabla"

Tehát a bank mocsokszemét, mert a "befizetők" (betétesek) pénzét nem hagyja elúszni?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 13:28:24

@tevevanegypupu:

"kolcson soha nem adtam penzt, legfeljebb ajadekoztam annak akit szeretek, es segithettem ezzel"

de te nem is ebből élsz, mint a bank.

a lehülyézésért elnézést, de amit írtál az valóban hülyeség.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 13:32:59

@Oblomov:

felesleges ezt túlragozni.

itt semmi más nem történik, hogy egy fajta rövidebb távú államadósságot (még az sem igaz, hogy ez mind csak külső lenne) ~3000 HUF azonnali "bevétel" reményében át akarnak váltani hosszabb lejáratú államadósságra, és ezt az adósságállomány csökkentéseként tálalják elénk. és ennek eléréséért maffia módszereket is (ld. ha nem adod oda, önként, akkor még többet veszünk el tőled) bevetnek, mert szemmel láthatóan nem elegen adnák oda önként

tevevanegypupu 2010.11.25. 13:37:33

@mavo:

Lehet, hogy hulyeseg amit irtam, nezopont kerdese. Majd harom es fel ev mulva visszaterunk ra ha megeljuk, es ha addig nem veszi el a fidesz a szamitogepeinket.(:

tevevanegypupu 2010.11.25. 13:39:29

@tommybravo:

Meg hogy nem hagyja a bank a befizetok penzet eluszni?? Hol el maga ? Nezzen korul a vilagban..

tommybravo 2010.11.25. 13:48:21

@tevevanegypupu: A magyar bankok közül mutass olyat, ami csődbement és a betétesek nem kapták vissza a pénzüket. Amerikai példák nem relevánsak: más szabályok, más felügyelet, más pénzügyi kultúra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 13:48:48

@tevevanegypupu:

kéretik soha nem elfelejteni, hogy a bank egyenlő a befektetőivel. a bank vezetése persze lehet tehetségtelen, korrupt, akár még le is nyúlhatja a befektetők pénzét, de amíg ez a bankszektorban mégsem annyira általános, a magyar államnál ez az üzemszerű működés jele

Oblomov 2010.11.25. 13:50:17

@mavo:
Nem vitatva, hogy hitelátcsoportosítás is zajlik, az én megközelítésemben a gazdasági csúcsminiszter (vagy ki a tököm ez a Matolcsy) tőkét von ki, amivel gyengíti a reálgazdaságot.

Oblomov 2010.11.25. 13:56:49

@rajcsányi.gellért (ergé)
Matolcsy nemtán üzent, hogy kérjetek bocsánatot? :)
Ilyen frappáns öncenzúrát csak az átkosban csináltak.

Bloodscalp 2010.11.25. 13:58:38

@ó jaj: de az tetszik a legjobban, hogy alapból visszaléptetnek mindenkit aki nem nyilatkozik másképp...

tényleg nem értem, miértnem szüntetik meg a magánpénztárakat és lesz csak állami?ha az a jobb?
hát nem jót akarnak a népnek?

tevevanegypupu 2010.11.25. 14:09:51

@tommybravo: @mavo:

Az allam ment csodbe ugy tunik.

Bell & Sebastian 2010.11.25. 14:11:46

@Elpet: Балет. Или плохую шутку. :)

Первый секретарь Ленинградского областного комитета ВКП и член Политбюро.

Вечером 1 декабря 1934 года, в Смольном, где располагался Ленинградский горком и обком ВКП(б), С. М. Кирова убил выстрелом в затылок Леонид Николаев. Современники говорят, что убийство было совершено по заказу Сталина из-за большей популярности Кирова в партии.

Lacdelo 2010.11.25. 14:47:48

Habar nincs magannyugdijpenztari megtakaritasom Mo-on, nagyon ellene vagyok a Fidesz Mnyp-i ellen meginditott politikai tamadasanak. Sajnos a jovoben ha a demografiai trendek nem valtoznak drasztikusan, akkor Mo. veszesen el fog oregedni.

Szerintem felelotlen felelni a jovo nyugdijasainak megtakaritasait (3000 Mrd Ft) most es a koltsegvetesi lyukak betomkodesere hasznalni. Ami rovid tavon jonak tunik (egyeseknek), hosszu tavon nagyon vissza fog utni.

Ez fel fogja boritani a Mo-i nyugdij rendszert. A gyerekeink, unokaink kell hogy majd fizessek a mi nyugdijunkat magasabb adoikbol, ugyanis a mostani elotakarekoskodast fel fogjuk elni a kovetkezo evekben. De az is lehet hogy nagyon alacsony nyugdijak lesznek es/ vagy 70-75 korig kell majd hogy dolgozzunk.

Megoldasok a problemara:
1. Hirtelen mindenki gyereket kezdjen el csinalni - Tobb adofizeto=kisebb atlagos adoteher= magasabb nyugdij
2. hagyni erintetlenul a felretett Mnyp-i penzeket, serkenteni az elotakarekossagot.
3. Kivandorolni (vagy kinnt maradni) nalunk ertelmesebb orszagokba(n).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.25. 14:49:27

Bell & Sebastian 2010.11.25. 14:11:46

Cпасибо. Bсё-таки, Bы энаете, кто Kиров, здесь, теперь ?

AK76 2010.11.25. 14:49:28

@tommybravo:
Nem hagyja elúszni?
Bruhahahah!!!
en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff
meg ez is:
hu.wikipedia.org/wiki/Lehman_Brothers
Öregem,az isten óvjon attól hogy te egy banktól garanciaérvényesítéssel szerezd vissza a befektetésedet...

tommybravo 2010.11.25. 14:55:55

@AK76: Csak magamat tudom ismételni: @tommybravo: "A magyar bankok közül mutass olyat, ami csődbement és a betétesek nem kapták vissza a pénzüket. Amerikai példák nem relevánsak: más szabályok, más felügyelet, más pénzügyi kultúra."

Blogger Géza 2010.11.25. 14:59:40

mi az, hogy a magánnyugdíjpénztárt választó „kiírta magát a közösségből?”

Biztosítástechnikai szakzsargon. Van ugye a kockázatközösség, és ennek úgy lehetsz része, hogy díjat fizetsz. Lásd pl. gépjármű kötelező. Ha nem fizeted a díjat, gyakorlatilag kiiratkozol, ennyi.

balga_alga 2010.11.25. 14:59:47

„a Fidesz nem fogja engedni, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek. „

static.fidesz.hu/download/481/nemzeti_ugyek_politikaja_8481.pdf (39. oldal - PDF, 4.3 pont)

Ezek után ki hazudik reggel-délben-este?!

pioker1933 2010.11.25. 15:04:51

Én csak abban reménykedem, hogy ha 4 év után lesz még választás, akkor lesz annyi józan ember az országban, hogy elzavarja ezt a kommunista csőcseléket, és akkor majd kárpótolni fogják a most negatívan diszkriminált egyéneket.

Csak ahhoz kellene egy valóban jobb oldali, józan, jól képzett alternatíva.

pioker1933 2010.11.25. 15:07:24

@Blogger Géza: Üdv! :)

Csak sajnos ebben az esetben te ugyanúgy fizeted a tagdíjat, cserébe nem vagy biztosítva. Ergo sikkasztás.

vizipipa 2010.11.25. 15:10:01

@balga_alga:

Az idézet pontos, az értelmezés téves. Nem a magánnyugdíjpénztárak a védendők, hanem a megtakarítások.

pioker1933 2010.11.25. 15:15:50

@Lacdelo: "Megoldasok a problemara:
1. Hirtelen mindenki gyereket kezdjen el csinalni - Tobb adofizeto=kisebb atlagos adoteher= magasabb nyugdij"

Sajnos ez nem megoldás, mivel már most hiányzik pár százezer, pár millió gyerek az országból. Ha mindenki elkezdene szülni, az csak a korábbi generációknak jelentene megoldást, nem a mostani 20-30-40 éveseknek. Ezt a lukat csak gyermek betelepítéssel lehetne betömni. Az meg lehetetlen.

"2. hagyni erintetlenul a felretett Mnyp-i penzeket, serkenteni az elotakarekossagot."

Az egyetlen járható út. Mivel így mindenki annyi nyugdíjat kap, amennyit össze tudott/akart spórolni. A cikkben írottakkal egyetértve a teljes magánnyugdíj lenne az ideális megoldás.

3. Kivandorolni (vagy kinnt maradni) nalunk ertelmesebb orszagokba(n).

Ez is egy megoldás. Ebben csak az a szörnyű, hogy ebben és az elmúlt évszázadban folyamatosan arra kényszeríti az állam az értelmes, tehetséges, boldogulni akaró embereket, hogy ne tudjon boldogulni a szülőhazájában, ne itt kamatoztassa tudását, tehetségét. Ez a leg elszomorítóbb az egészben.

Chicano 2010.11.25. 15:17:03

Olvasva az Index címlapot itt már vége mindennek, emberhalál lesz meg patakvér, meg még összeomlás meg államcsőd is egyszerre. Én megértem aki aggódik, azt meg pláne akinek magánpénztárban fial a nyugdíjjáruléka, nagyon nem mindegy ez sok embernek. (Nekem igen, de nem akarok cinikus lenni.) De kedves honfitársaim, hát miért nem volt ilyen hangulat akkor mikor az előző kormány felvette azt a temérdek iszonyú sok pénzt? Hát nem esett le az Indexnek meg az aggódóknak hogy egyszer azt vissza is kell majd fizetni? Akkor miért nem volt tele az Index címlap avval hogy a jövőnket, sőt a gyerekeink jövőjét zálogosították el az IMF-nél? Lehet most szidni a FIDESZ-t, de nem annyira azért amit csinál, maximum azért ahogyan csinálja. Mert valahogy vissza kell fizetnünk idén 3000, jövőre meg 5000 milliárdot úgy hogy közben Kisnyugdíjas Mariskanéni se fagyjon majd oda a radiátorhoz. Csak közben nem kellene ilyen arroganciával kezelni a dolgokat, mert ez tényleg bántó. Még akkor is ha most speciel nem az én nyugdíjamról van szó.

Etniez 2010.11.25. 15:17:12

A sok Fidesztapsoló hülyegyerek majd akkor fogja érezni a manyup hiányát, amikor a nyugdíjkorhatárt 85 évre fogják emelni és 60 év mviszonyhoz kötik, mire ő elmenne nyugdíjba.
Akkor majd vedd elő Orbán papa dumát és lakjál jól vele.
A manyup a tiéd, az nem hiányzik sehonnan. Most elveszik, három év múlva már nyom sem lesz és kezdődik megint a hitelfelvétel, majd 2018-ban a megszorítások.

Fidesz REFOMRA kapott megbízást, nem lopásra. Ez pedig lopás.
Ki kell baszni 500.000 kamu rokkantat a rendszerből és máris rendben lesz a nyugdíjkassza...

Éljen Rákosi, éljen Rákosi. Izé, Orbán. Éljen Orbán, éljen Orbán!

hollario 2010.11.25. 15:17:48

@Elpet: Rossz helyen keresed, Kubatovnak valami rokona lesz szerintem.

Etniez 2010.11.25. 15:18:53

@Chicano: Pont neked id szól, amit lent írtam. Ebből nem lesz semmi jó neked, ezt elköltik az ország MŰKÖDÉSÉRE.
A hitelünk megmarad csak levágjuk az aranytojást tojó tyúkot. Aztán meg éhen halunk....

Reformot kell csinálni ELVTÁRSAK, nem lopni.

Italo Balbo 2010.11.25. 15:19:54

@tölgy: Most úgy néz ki az van, hogy az értelmesek oldaltól függetlenül összefognak a hülyék ellen

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.25. 15:22:27

Az új nyugdíj-rendszernek nem felosztó-kirovó lesz a neve.
Sokkal inkább kifosztó-felrovó. Kifosztja az állampolgárokat, de ezt még fel se róhatjuk ezt a minősíthetetlen magatartást.

Kivancsi 2010.11.25. 15:23:07

mit kell ezen a nyugdijon annyit lovagolni??

legyen ket laba:
1. ONKENTES mindenki gondoskodik amennyire tud magarol az allam segit 33%-s adovisszateritessel

2. Kotlezo allami..

Az allami reszre itt a vilag legegyszerubb nyugdij reformja!

A mindenkori befolyo osszeget kell a mindenkori jogosultak kozott az erdemeik elismerese mellett elosztani…
meg kell hatarozni, hogy ki mennyi egysegre jogosult a a befizetett jarulekokbol...

- hany evet dolgozott?
- mennyit fizetett be?
- mit dolgozott? (rendor, tuzolto)
- hany gyereket nevelt fel?
- roki?
stb stb..

a vegen van egy szam pl. 77 egyseg....
amit fixen meg kap mindenki mikor nyugdijba vonul: CSOK..

osszeadni a 3.xx milla jogosult egysegeit aztan a befolyo lovit elosztani az egysegekkel..
minden honapban lesz egy szam: pl. az 1 egyseg = 2.534ft..
a jogosult annyit kap amennyit kiad az egysege x 2.534ft..

szaporodnak a nyudijasok, kevesebb a befizeto?

- tobb gyereket kellett volna csinalni!
- onkentessel lehet potolni!
- tobb munkahelyet(befizetot) kene az allamnak csinalni olyan gazdasagi kornyzettel, hogy a magyar es kulfoldi cegek munkahelyeket teremtsenek..

ennyi.. itt a nyugdijreform...
ez kulonben a SVED model…

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 15:27:11

@TG69:

"Én speciel egy jó kis versenyfutást a hozamokkal megnéztem volna a manyupok és az egyéni számlás rendszer között :)."

nehéz lenne egy létező rendszert egy nem létezővel hasonlítgatni :)

mik-sa 2010.11.25. 15:27:16

@Bell & Sebastian: нахуй-нахуй, это идиотизм

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.11.25. 15:29:04

@Kivancsi: a svéd modellben nem rokkantnyugdíjas a haszonélvezők harmada.

is 2010.11.25. 15:29:23

nem tudom. 1995, elso tandijtuntetes, ota, 15 eve csinalja ezt Orban: szepeket mond, es rettento csunyakat csinal, hatha a dumajara figyelsz, a kezere meg nem. es 15 eve bejon neki, mert hulye vagy, es tenyleg a dumara figyelsz, es nem a kezere. ezt most mar igen nagyon elbasztad, az internet mar a cloudban, irasban orzi az elmult evekbli amokfutasod, amivel arrol probaltal meggyozni masokat, hogy Orban jo dolgokat csinal. ne feljunk kimondani: a hulyenepszavazas az hulyenepszavazas volt, abba a csobe teged behuztak, semmi esetre sem kovetkezik abbol, hogy sikerult veled megutaltatni Gyurcsanyt, hogy az egeszsegugyi es oktatasi ongondoskodast fel kell adni. neked csak osszecsomagoltak a kettot, es te beszoptad. mert ha nincs ongondoskodas azon a ket teruleten, akkor a nyugdijonrendelkezest is fel kell adni, ez ugyanaz, amit 2008-ban oly lelkesen tamogattal, 0, azaz nulla kulonbseg van kozte. vagy maga dont az ember, es vallalja penzugyi kovetkezmenyeit, vagy majd a josagos kormany bacsi. koztes ut nincs. es ezt 2008-ban megmondtak neked.

te beszoptad Orban dumajat, holott nala nagyobb bolsevista komcsi a vilagon nincs, legkesobb azota, hogy Fodor Gaborekat kipicsazta 1993-ban. megjon vegre az eszed?

Chicano 2010.11.25. 15:29:28

@Etniez: "A hitelünk megmarad csak levágjuk az aranytojást tojó tyúkot."

Ismerőseim véleménye szerint akik mnyp-ben vannak eddig nem annyira aranyat tojt az a tyúk. De tök mindegy, ezt döntse el az akinek ott van a pénze. Mindentől függetlenül a dologgal kapcsolatban nekem is megvannak a magam aggodalmaim.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.11.25. 15:29:53

Jó, most maradok a magánban. De azért arra kíváncsi lennék, hogy a következő (ha lesz) kormány vajon visszacsinálja-e ezt az egészet.
Én ha most nemfidesz párt lennék, bejelenteném, hogy én úgyis vissza fogom csinálni, mert én tisztelem az öngondoskodást és hosszú távra tervezek.
És már meg is lenne a váltópárt.

pioker1933 2010.11.25. 15:29:58

@Chicano: Azt a temérdek pénzt azért kellett felvenni az IMF-nél, mert a gyökér Medgyessy elherdált egy nagy rakat lóvét ÁLLAMI nyugdíjakra (13.havi nyugdíjra, nyugdíjemelésre...stb). Azt a lyukat az IMF hitellel lehetett betömni. A Fidesz pedig a manyup vagyonnal tömi ugyanazt a lyukat.

Ugyan azt teszi, mint az mszp, csak itt a zemberek saját magának félretett pénzével játszik, míg az mszp az adóforintokkal játszott. Nem tudom, melyik a nagyobb szemétség.

ökörpöröly 2010.11.25. 15:30:20

A MANYUP-okban felhalmozott magánvagyon elrablása egyet jelent a demokratikus jogállamiság végével. Ugyanis, a MANYUP-ok tulajdonosai azok a természetes személyek, aki a pénztár tagjai. Most cigány Szaddam és mamelukjai elrabolják az állampolgárok valós megtakarításait egy akár több évtized múlva esetlegesen realizálható ígérvény ellenében. Nem csoda a világ összes demokratikus jogállamának a sajtója bolsevizmust és államosítást említ.
Az egyetlen lehetőség a magyar állampolgárok részére, hogy egyelőre még alkotmányos jogunk van más államban számlát nyitni, ott tartani befektetéseinket! A külföldi számla esetében a cigány Szaddam rezsimje nem rendelkezik betekintési és államosítási lehetőséggel! Minden család mentse ki pénz- és befektetési eszközökben felhalmozott megtakarításait külföldre! Már Magyarországon is lehet nyitni 4-6 euró havidíjárt osztrák számlát, melyet nem rabolhatnak el cigány Szaddamék!
A magyarországi, magyar számlákon elhelyezett pénzeszközök és befektetések veszélyben vannak, bármikor államosíthatók!
Rákosi Mátyásék is hasonlóan kezdték a kollektivizálást, ott is az lett a vége, hogy minden egyes hazai bankban vezetett megtakarítást államosítottak! Minden család mentse régiós jogállamokba a megtakarításait, ha nem akarja elveszíteni azt!
A legnagyobb veszélyben a felhalmozott megtakarítás az OTP-ben, A Takarékpénztárakban, a CIG Pannónia biztosítónál, azaz a magyarországi magyar pénzintézeteknél van! Ezek esetében nincs erős külföldi tulajdonosi háttér!
Valószínűleg a következő cigány Szaddam-akció a lakástakarék pénztári megtakarítások esetében lesz, visszamenőleges hatállyal el fogják törölni a 30%-os állami támogatást, illetve a felvett kedvezményes kamatozású hiteleket piaci kamatozásúra váltják át!

tevevanegypupu 2010.11.25. 15:30:32

@AK76:

hagyja, nem erdemes vitatkozni, szilardul hisznek a maganszektorban, bankban es mindenben ami ilyen nagy es latvanyos maganszervezet. Azt nem veszik eszre, hogy minden ilyen bank mogott ott az allam es ha baj van, akkor altalaban segiteni szokott. Ezek a magyar bankok kulfoldi cegek leanykai, egyelore tartjak magukat - ki tudja Gyurcsanyek mit adtak es igertek nekik - de nem hiszem, hogy fuggetlenek lennenek a zanyavallalatoktol nagyon sokaig. Es ahogy olvashattuk, a magannyugdijpenztarak is allami segitseggel prosperaltak ilyen jol, szoval itt az ido, hogy aki valamit maganak gyujtogetni akar es utalja az allamot, az valoban gondoskodjon onmagarol.
Vagy el is mehet kulfoldre, es ott majd megtanulja mi az maganzonak lenni. Magyarorszagon meg mindig tulsagosan sokat segit az altaluk oly nagyon utalt allam mindenkinek, de azt persze elfogadjak. Ha Orbannak lennek megiscsak csinalnek egy "reformot" az elegetlenkedoknek..majd meglatjuk ki inna meg a levet.

igényes 2010.11.25. 15:32:57

@tommybravo: kötelező oltás, kötelező iskolalátogatás, kötelező segítségnyújtás, kötelező jobbkéz szabály stb

Kivancsi 2010.11.25. 15:34:07

@Herr SturmLOLkotmány: sajna az van...

felul lehet oket vizsgalni,
aki jobban van ott csokkenteni!!
aki teljesen "meggyogyult" vagy (kamu volt) megszuntetni a jarulekot....

visszaterelni a 'gyogyultakat' a munkaeropiacra!

de ok is rendszer reszei es valamilyen szinten el kell latni oket...
nem hagyhatjuk magukra oket!

AkarkiJ 2010.11.25. 15:37:55

szomorú dolgok ezek - nem szabad visszalépni, nem számít, mivel zsarolnak meg egy egész nemzetet, dolgozó tagjait

Kivlov 2010.11.25. 15:40:13

Az egész állami nyugdíjat meg kéne szüntetni.
Lennének önkéntes pénztárak, aki tesz félre magának annak lesz nyugdíj, aki nem azt vagy eltartják az utódai vagy éhenpusztul.
A tényleges elesettek apanázásra (akik nem képesek dolgozni és gyűjtögetni) meg vonnának havi szinten 5-10%-ot a bérekből és kész…

Izo 2010.11.25. 15:42:08

Több kommentben olvastam azt az égbekiáltó marhaságot, hogy a magánnyugdíj pilótajáték. Az igazság az, hogy az ÁLLAMI NYUGDÍJ az igazi PILÓTAJÁTÉK. Mi a pilótajáték lényege? Az, régi tagokat az új tagok pénzéből fizetik ki. Mikor borul a pilótajáték? Akkor, ha elfogynak az új belépők. Most fordísuk le az állami nyugdíjrendszerre! A jelenlegi nyugdíjasok pénzét a leendő nyugdíjasok fizetik ki.
A rendszer akkor borul, ha elfogynak a "leendő nyugdíjasok", vagyis a jelenlegi dolgozók. Márpedig a gyerek egyre kevesebb, és nem sok esélyt látok a születésszámnak a Fidesz által vízionált megduplázására. (Jelenleg kb. százezer gyerek születik évente, a Fidesz plusz egymilliót szeretne tíz év alatt.) Aztán abba is bele kéne gondolni, hogy milyen családokban születik manapság sok gyerek? Ők fogják kifizetni az én nyugdíjamat? Annak sincs viszont sok értelme, hogy túlnyomó részben államkötvényt vásároljon a mnyp, hiszen annak a hozamait is a jövendő adófizetőknek kell megtermelni, akik éppen annyira lesznek képesek adót fizetni, mint nyugdíjjárulékot. Inkább tovább kéne növelni a kötelező részvényhányadot a mnyp-ben, ami több pénzt juttatna a gazdaságba. Ugyanis csak a gazdaságban van esélye gyarapodni a megtakarításoknak, nem pedig az államkincstárban. Persze azt is meg kéne oldani, hogy ez a pénz ne csak néhány mamutvállalathoz érjen el, hanem a kisebbekhez is.

jobbos 2010.11.25. 15:42:20

@pioker1933: Az a gond, hogy nincs igazi alternatíva. MSZP felejtős, Fidesz felejtős, a többiek meg az "ugyanmár" kategória.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.11.25. 15:42:26

@rajcsányi.gellért (ergé):
1.: ahogy egy mäsik poszt kommentjeben taläloan leirtäk, hogy egy kötelezöen befizetett összeg, Horn akkor spanjainak mitöl öngondoskodäs, hät, arrol foggalmam sincs
2.: gäz, amikor fiatal emberek sirnak, hogy fogy a magyar.
3.: szörnyü ez a "volt egy älmom" picsogäs. Nekem is van egy älmom, pl., hogy a szoci kormäny nem viszi ällamcsöd szelere az orszägot

Halál Bika 2010.11.25. 15:43:08

A kétharmados forradalom elveszi a nyugdíjam több mint kétharmadát.

De hát ezt ígérték, benne is van a választási programban. Ja nem, ez ellen kampányoltak, most azt teszik, amit a szociknak róttak fel:
www.vg.hu/kozelet/politika/ezt-igerte-a-fidesz-nyugdij-ugyben-foto-megvedik-a-penztarakat-334260

Kivancsi 2010.11.25. 15:43:45

@Kivlov:

ez amit Viki is szeretne :):)
a Kinai modell :):):)

Chicano 2010.11.25. 15:45:38

@pioker1933: Szerintem ebben nem csak Megyó volt a hunyó. Sőt... Ferink nem véletlenül beszélt már 2006 tavaszán nagy elkúrásokról meg böszmeségekről. Neki köszönhetjük ennek a nyomornak a nagy részét. A világgazdasági válság már csak hab volt a tortára.

De valóban, nem elegáns a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel tömködni azt a lukat. De valamivel kell. Jó megoldás meg nincs. Ha meg már csinálják legalább rendesen kommunikálnák, mert ez így most eléggé el lett kúrva.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 15:47:10

@Oblomov:

"az én megközelítésemben a gazdasági csúcsminiszter (vagy ki a tököm ez a Matolcsy) tőkét von ki, amivel gyengíti a reálgazdaságot."

jogos, ez is igaz.a most kivonni szándékozott tőke egy az egyben átalakul befektetési tőkéből működési célokra költött tőkévé

Bell & Sebastian 2010.11.25. 15:47:26

@mik-sa:
Нет ничего определенного, только кандидат.
Сделайте ваши ставки! :)

dr kíváncsivagyok 2010.11.25. 15:50:23

@Chicano: Ezek szerint, ha a rabló azt mondja : "legyen kedves adja ide a pénzét kedves Uram !" - akkor már nem is követ el bűncselekményt ?!

2010.11.25. 15:50:25

Kedves ergé!
sztem tudsz te ennél jobbat!
Leírok neked egy soha meg nem történt sajtótájékoztatót:
Jelenlévők: Orbán, Matolcsy, (Navarcsics vagy akárki)
Ideje: 2010 Foci VB alatt

Orbán: Polgártársak! Megnéztük a szemétdombot amit ránkhagytak! Katasztrófa! A világban is vannak gondok, sok még a nyitott kérdés. Sajnos ezért a BEÍGÉRT adócsökkentést el kell halasztanunk, kis türelmet kérünk, Mo. érdekében kérjük önöket, legyenek megértőek. Amit most tudunk adni, a gyermekek utáni adókedvezmény(itt részletezés akár). Megnézzük, az állam hol tud spórolni. Kíméletlenül fellépünk a korrupció ellen. Átnézzük a beruházásokat. stbstb.

Szóval, adót csökkenteni akkor, amikor rajtunk kívül 4-5 ország inog már akkor!!!!, hihetetlen nagy baromság volt. Mi hiányzik a kasszából? A gazdagoknak adott adócsökkentés értéke. Most ez kell a manyuptól. A tehetősebbek talán nem értették volna meg? Te megértetted volna? Nem jobb lett volna mindenkinek, ha Orbánék kiállnak, és bevallják, hogy most még nem lehet? Szerinted azok, akik most az új 1kulcsos adó miatt többlethez jutnak, nem svájci frankot vesznek rajta? Vagy ingatlant? Vagy bármit, ami biztos? Szerinted a vállalkozó az adócsökkentés miatt nem tartja minimálbéren a munkavállalóját(amikor a járulékok nem változnak)? Te is írod, az adócsökkentés arról is szól, hogy az embereket öngondoskodás felé terelje. Akkor miért is zsarolják vissza őket az államhoz? Adócsökkentés mellett több állam? Volt már erre precedens a világban? Bevállt?
Ez is egy "öszöd", mondjuk ki végre!

Kivlov 2010.11.25. 15:51:29

@Chicano:
Miért ne lenne jó megoldás? Kiadást kéne csökkenteni!
Megszüntetni a segélyek 80%-át, kipattintani pár 10ezer közszolggát, nyugdíjakat maximálni, ingyenes utazgatást megszüntetni. MÁV-BKV-Posta és társaik állami pénzei. Kamurokkantak. Minimálbéres vállalkozók tömkelege. Stb.
Csak ehhez egy tökös gyerek kéne, nem egy Orsós…

Bell & Sebastian 2010.11.25. 15:51:35

@Herr SturmLOLkotmány:
Ez igaz, a plázás rokiparkoló mindig eszembe juttatja a végtelen szellemi nyomort és kivagyiságot. Valamint a rendőröket.

dr kíváncsivagyok 2010.11.25. 15:52:14

@Kivancsi: Alig várom hogy Viktorunk is cselgáncsozzon , medvével birkózzon és félmeztelenül lovagoljon - mint mestere Putyin....

dr kíváncsivagyok 2010.11.25. 15:56:25

@Belpo: Képzeljük el, hogy a választások előtt a Fidesz elmondja a programját ( mert volt programjuk, itt van fél év alatt meg is valósították , csak nem merték elmondani , mert akkor hol lett volna a 2/3....de még az 1/2 se !) ----- Te kire szavaztál volna ?

Chicano 2010.11.25. 15:58:31

@kíváncsivagyok: Ha előtte nagy többséggel megválasztotta a közösség mint rablót akkor nem. :)

Kivlov 2010.11.25. 15:58:44

@kíváncsivagyok:
biztos nem a maszopra meg az szdsz2.0-ra...

pioker1933 2010.11.25. 16:00:21

@Chicano: Szerintem azt a lukat azzal is lehetne tömködni, hogy kivágják a potyázókat a rendszerből. Felülvizsgálják mind a 3 millió nyugdíjas esetét - az öregségi nyugdíjasok, és a munkaképeseket vissza kellene zavarni.
Továbbá aki munka mellett dolgozik, annak nincs nyugdíj. Döntse el, hogy dolgozni akar, vagy nyugdíjasnak lenni.

Megszüntetni a profi segélyből élés intézményét. Az éhhalál majd motiválja az embereket a munkára. A jelenlegi segélyezés mindenre motivál, csak a munkakeresésre nem.

Azon kívül le kellene építeni a teljes állam apparátust. Kirúgni a felesleges embereket, ésszerűsíteni a legtöbb jogszabályt, és mindent ügyintézést normálisan digitalizálni kellene.

Dióhéjban ennyi, de vannak még ötleteim ha érdekel.

bernardo80 2010.11.25. 16:00:22

Előre bocsájtom, hogy az ahogyan az egészet a Fidesz most teszi számomra sem szimpatikus,

DE azt azért ne felejtsük el, hogy az MSZP-SZDSZ kétharmad nekem anno ugyanúgy nem adott választási lehetőséget, kötelezően be kellett lépnem a magánnyugdíjpénztári rendszerbe. Ezerszer jobban kommunikálták a dolgot az tény - ebben mindig is jobbak voltak -, és az emberek ezt fankón meg is kajálták, de választásuk nem volt (leszámítva az idősebb korosztályt).

A biztosítónál is csak addig vagy jó ügyfél, ameddig tolod befele a pénzt talicskával, abban a pillanatban, ahogy nekik van kötelezettségük kimutatják a foguk fehérjét. Most mindenki tolja befele a pénzt, de kíváncsi vagyok mi történik majd 20 év múlva mikor tömegesen kell kifizetniük a nyugdíjakat. Szigorú felügyelet ide vagy oda, tényleg nem fog egyik sem csődöt jelenteni és széttárni a karját vagy csak töredékét kifizetni a várt összegnek?

Én ezt a ki fogja majd fizetni a nyugdíjunkat dolgot sem érzem annyira fekete-fehérnek. Magyarországnak alapvetően nem rosszak a természeti adottságai, hosszabb távon ügyes bevándorlási politikával még akár lehetne ellensúlyozni a társadalom elöregedését.

Chicano 2010.11.25. 16:00:36

@Kivlov: Az orsósozást kivéve egyetértek.

MEDVE1978 2010.11.25. 16:00:59

Alapvetően viszonylag egyszerű a helyzet. Ma MAgyarországon eléggé nagy a fekete foglalkoztatás. Így az emberek egy része nem fizet rendesen nyugdíjjárulékokat, illetve a munkáltatója sem fizet rendesen utána. A minimálbéresek aránya tudomásom szerint 30-40% körüli. Ennek a fele szinte biztosan kamu.

Ezek az emberek a saját nyugdíjukhoz szükséges befizetéseket sem képesek kitermelni. A minimálbér 2010-ben 73.500 Ft, ennek a 34%-áról beszélünk, ami kb. 25.000 Ft.
Mivel az utóbbi húsz évben hasonló volt a helyzet, nyilvánvaló, hogy a politikusok úgy döntöttek, hogy gyöngítenek a befizetések és a kifizetések korrelációján. Tehát a szinte semmit sem befizető is megkapott valamilyen minimálnyugdíjat. Nyilván ezzel attól kellett elvenni, aki többet fizetett anno be.

A másik releváns jelenség a korfa változása, illetve a csökkenő gyerekszám. Egyre kevesebben fizetnek TB járulékot és az orvosi haladásnak hála, egyre többen kapnak nyugdíjat és egyre később halnak meg. Ezért kellett korhatárt emelni.

Az állami rendszerben alapvető szempont a szociális működés és a kockázatközösség. Ez azt jelenti, hogy a bejött kalapból a milliomos rosszabbul fog visszakapni, mint a csöves. Lehet, hogy az elmúlt 20 évben 1 milliót kereső ember csak 500 ezret vagy 400 ezret fog kapni, míg az alkalmi munkából élő csöves megkapja a minimálnyugdíjat a semmiért.

A magánnyugdíjpénztárak a befizetések 25%-át kivonják ebből a körből, tehát ez az összeg nem megy a csöves nyugdíjára vagy a borsodi falu rokkantnyugdíjára.

Innentől kezdve látható, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer is milyen rétegeknek jó:
- az átlag körüli keresetűeknek (megkockáztatom, hogy a minimálbéresek hatalmas aránya miatt még az átlag alatti keresetűek közül is sokaknak),
- az átlag feletti gazdasági képzettségű és aktivitású embereknek (akik tudatosan gazdálkodnak, lépnek át portfóliók között),
- a bejelentett munkahelyű dolgozóknak, így a közszféra dolgozóinak, illetve a magánszféra nagy- és középvállalatai dolgozóinak.

Mivel rám mindhárom igaz, én jól jártam vele. Mivel Marcsikára, a sarki éjjel-nappali pénztárosnőjére egyik sem igaz, ő rosszul járt volna vele.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 16:01:13

érdekes, a mnyupok erőszakos államosításának hívei teljes nyugalommal elnézik, hogy a mnyupokban maradóktól abszolút alkotmánysértően elveszik a jövőbeli befizetéseik jogán nekik járó nyugdíjat, és ezt egy egyszerű átnevezéssel akarják véghez vinni.

"Ekkor pedig fenn fog állni a megkülönböztetés a teljesen az állami pillérben levők és a részben a magánnyugdíjpénztári szektorban levő között, előbbiek kapnak az adó alapján majd nyugdíjat az államtól, utóbbiak nem. Ez pedig diszkrimináció, ami sérti az egyenlőség elvét, és az emberi méltósághoz fűződő jogból levezethető – magyarázták lapunknak alkotmányjogászok. Márpedig ha egy adótörvény sérti az emberi méltósághoz fűződő jogot, akkor azt a kormány által hozott alkotmánymódosítás ellenére is megsemmisítheti az Alkotmánybíróság."

lesz itt még bazmeg.

2010.11.25. 16:02:50

@mavo:
mondjuk úgy, már "bazmeg" van, nem kicsit, nagyon

Chicano 2010.11.25. 16:03:41

@pioker1933: Nekem is vannak ötleteim, és veled is egyetértek. Csak vegyétek észre hogy már annyi itthon az ingyenélő hogy ők lettek a királycsinálók. Nem mer senki hozzájuk nyúlni.

reccs 2010.11.25. 16:04:42

@pioker1933: "Továbbá aki munka mellett dolgozik, annak nincs nyugdíj."

Ne adj tippeket, lehet, hogy elfogadják ezt is.

Kivlov 2010.11.25. 16:05:00

@Chicano:
mind1, hogy azzal egyetértesz-e: ez a tény.

Chicano 2010.11.25. 16:07:22

@Kivlov: Nem, ez vélemény. A tiéd. Avval értettem egyet - orsós.

bz249 2010.11.25. 16:07:56

@Kivlov: akkor ezeket az embereket le kell loni (de legalabbis kizavarni Kanadaba). Ugyanis az a kellemetlen helyzet, hogy semmi ertelmes munkara nem lehet hasznalni oket (mert butak mint a fold, es lusta disznok), viszont ha nem kapnak penzt akkor bunozni fognak (mert ehenhalni egy rohadt utalatos dolog es max az igazan magatehetetlenek valasztjak) ellenben a fogva tartasuk koltsegei meg magasabbak, mint a rokkantnyugdij.

A legjobb megoldas talan a Szabolcs-Szatmar-Bereg megyei autonom terulet lenne, ahova be lehetne hordani ezeket az arcokat es utana nem visszaengedni.

Arcturus 2010.11.25. 16:08:42

Orbánék nagy hazárdjátéka sajnos nem itt van. Mindent megtesznek azért, hogy kipróbálják az egyébként igazolatlan elméletet, mi szerint az alacsony adók majd felpörgetik a gazdaságot. Ha nem jön be, akkor ott az országnak game over.

☉ ☾ 2010.11.25. 16:11:17

pioker1933 - teljesen igazad van, de egy ilyen józan gondolatsor a parlament lépcsőin lépkedve kirázódik a maffiózók fejéből - áhh, dehogy, ennyi eszük sincs.

2010.11.25. 16:13:26

@Arcturus:
látom, nem csak én gondolom így a dolgot

KG2000 2010.11.25. 16:14:06

A Mandíner érvelésének az a része, amit leír, csaknem mind igaz. Csakhogy nem írja le, hogy a KÖTELEZŐ magánnyugdíj-rendszer miatt az állam tartósan mínuszban van, eladósodik. Az elmúlt 8 év bizonyította, hogy az állam képtelen finanszírozni ezt a rendszert, az állami adósság megduplázódott például, ha nem is csag a KÖTELEZŐ magánnyugdíj miatt.

Az is finoman szólva naivitás, hogy egy magánnyugdíjrendszer képes nagy nyugdíjakat fizetni egy folyamatsan és gyorsuló ütemben elöregedő társadalomban. Nem képes, hacsak nem a magánnyugdíjpénztárak túlnyomó részben külföldön fektetnek be, ahol nem öregszik el a társadalom. De az is csak tőzsdézés. De tegyük fel, hogy képes a magánnyugdíjrendszer erre. Akkor is át kell hidalni azt az időt, amíg az mindenkinek fizet. Addig pedig könnyen államcsőd is lehet. Akkor mi lesz?

2010.11.25. 16:15:17

-Akinek jövőre csökken a bére a közszférában, az extra fizetésemelést kap - mondá matolcsy.
szóval hol spóról az állam? aki meg a magánban turbékol, az dögöljön meg, pedig a közsféra fizetését is ők termelik meg

hollario 2010.11.25. 16:16:03

@KG2000: Szabad rablás.Ja, hogy már most is?

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2010.11.25. 16:19:44

Gyurcsány azt mondta akinek nem tetszik, elmehet. Mostmár lassan ott tartunk, hogy akinek tetszik, otthon maradhat.

2010.11.25. 16:20:05

@KG2000:
az állam a "korrupciót", az állami vállalatokat(mind korrupt), a túlterjeszkedett, és most még tovább terjeszkedő államot képtelen finanszírozni.

Italo Balbo 2010.11.25. 16:20:36

@Blogger Géza: A munkáltatója továbbra is fizeti a 24%-ot, miért is iratkozna ki? Vicces, hogy a dolgozót akarják kiíratni a rendszerből, aki meg soha életében semmit se fizetett, az kapná a minimálnyugdíjat

2010.11.25. 16:20:38

@KG2000:
az állam a "korrupciót", az állami vállalatokat(mind korrupt), a túlterjeszkedett, és most még tovább terjeszkedő államot képtelen finanszírozni.

Arcturus 2010.11.25. 16:21:44

@KG2000: A gyorsuló ütemben elöregedő társadalomban az infláció is nagyobb lesz, tehát a magán úton megtakarított pénzek is veszíteni fognak az értékükből.

Ha nagyon elméleti úton közelítem meg: tartós, barterre alkalmas fizikai objektumokba és hétköznapi tudásba kell fektetni. Ezermesterré kell válni és felhalmozni egy raktárnyi piát, bagót és szerszámot. Ennyit tehetsz. Minden mást bukhatsz.

Kivlov 2010.11.25. 16:22:18

@bz249:
Egyértelmű. Nincs segély, csak közmunkáért, ha így nem kell, akkor nincs.
Rendőrséget megerősíteni, halálbüntetést visszaállítani.
Aki „megélhetési bűnözik” felakasztani nyilvánosan!
Nem az uborkáit védő öreg tatát kell elítélni, hanem ezeket a férgeket…

vakvarju 2010.11.25. 16:25:04

@Iustizmord: a szenátor asszony mit mondjon, ha nem ért hozzá! Úgy értem ehhez sem.
@Chicano: Írországban nem volt Megyo, meg Feri. Akkor ott mi a gond? Ki kúrta el?
@kíváncsivagyok: Meg tudja csinálni, csak legyen ott a magántestőrség, meg a páncélozott járgány. Oszt jó nagyon.

Zozi79 2010.11.25. 16:26:37

Jaj istenem, még ti sem gondolkodtok el azon, hogy vajon mi a fenéért teszi mindezt a kormány??

Filozofálgattok itt bazeg jó dolgotokban, miközben 8 év elkúrását kéne valahogyan rendbe tenni! Tessék, mondjatok jobbat!

MEDVE1978 2010.11.25. 16:28:23

@KG2000:
A magánnyugdíjpénztári rendszer miatt az állam mínuszban van érvelésről annyit, hogy a felosztó-kirovó rendszer miatt is mínuszban van, állandó mínuszban.

Arról, hogy egy mnyp rendszer nem érhet el olyan hozamot, amely elég nyugdíjat eredményez:
Nos a diverzifikáció (pénzek kihelyezése hatékony befektetésekbe - részben nyilván külföldre) mellett, hazánkban sem csak az öregedési folyamat megállása okozhat hozamnövekedést. A technológiai fejlődés ugyanígy képes erre.

Kivlov 2010.11.25. 16:29:39

@Zozi79:
Olvasd el fentebb a kiadáscsökkentéses írásomat.

Arcturus 2010.11.25. 16:30:37

@MEDVE1978: A "műszaki" oldalt én nem akartam belekeverni. Sajnos az a manyup és demográfiánál sokkal rosszabb és mélyebb problémával terhelt: az erőforrásválságot. Emiatt sajnos a gazdaság felpörgése majd hogy nem lehetetlen. Ezért halálos utca az, amibe most a kormány belelépett.

bz249 2010.11.25. 16:30:58

@Kivlov: "Nincs segély, csak közmunkáért"

Ez egyebkent egy helyes gondolat (leginkabb azert, mert amig arkot tisztit addig se lop a t. segelyezett, jo esetben meg annyira elfarad benne, hogy utana se lesz ereje) azonban ez nem teszi olcsobba a rendszert.

Gábor a Jobbszélső 2010.11.25. 16:31:03

így sem, úgy sem várhatok nyugdíjat az államtól 25 év múlva, amikor nyugdíjba mennék. Addigra az a társadalmi osztály, aki dolgozik és termel, folyamatosan csökkenő létszámmal lesz jelen MO-on. Ha megnézzük azt a korosztályt, aki most az általános iskola első osztályában ül, meglehetősen "érdekes" arányt találnánk látható fajtajelleg alapján. Ebből kifolyólag nem lesz aki a kirovó részt teljesítse, következésképp nem lesz felosztás sem számomra. Akkor maradjon a 25% magánnyugdíjpénztári nyugdíjam. Azt lehet egyszeri kifizetéssel kérni. Ahány hónap életet betakar annyival számolok. Legfeljebb -2 hónappal, majd a két havi díjból beszerzek egy fáint hatlövetűt, és lezárom a nyugdíjas éveket.

reccs 2010.11.25. 16:31:27

@Zozi79: Mert olyan adótörvényt hozott, amivel egy csomó pénz esetleg kiesik a költségvetésből. Az adótörvény előtt mindenki azt mondta oldaltól függetlenül, hogy van elég pénz az ország céljaira, törlesztéseire, stb. Hagyjuk a 8 éves dumát.

jozsiahorgasz 2010.11.25. 16:38:38

Nem értem. 24%-ot kap az állam a munkáltatómtól a bérem alapján, akkor hogy az égben írtam én ki magam a nagy nemzeti kutyafasza közösségből??? Fizetem a mostani nyugdíjakat, de én majd nem kapok? Normális?!

Blogger Géza 2010.11.25. 16:44:07

@pioker1933: Hát ha béredből levont járulékot nem az állami rendszerbe fizeted, akkor valójában nem fizetsz. A munkáltatói rész nem a te béredet terheli, az a munkaadó költsége, nem a tied.

ben2 2010.11.25. 16:47:58

"Vagy tudatosan takarékoskodsz, vagy elköltöd Malibu koktélokra, és akkor annak nagyon csúnya vége lesz - de nincs állami segítség, így jártál, tücsök."

Na itt bukik az öngondoskodás rendszere kis hazánkban, ugyanis - láttuk már ezt a deviza alapú kölcsönöknél - az emebrek csak addig favorizálják az öngondoskodást, amíg a pénz elköltéséről van szó, amint annak következményeivel kell szembesülniük, futnak vissza az állambácsihoz, hogy mentse meg őket. Szerintük azért fizetik ők az adót, hogy az állam segítsen nekik a bajban.
Az állam erre mondhatja azt, hogy nem, nem és nem, de ezek az emberek választók is egyben és ha a számuk átlépi a kritikus tömeget, akkor politikai tényezővé vállnak, aminek a vége úgyis egy olyan kormányzat lesz, ami kihúzza őket a szarból.
Albániában anno pl. a fél lakosság elvesztette a teljes vagyonát piramisjátékon, aminek az eredménye a kormány bukása lett, pedig a kormánynak zéró köze volt ahhoz, hogy a sok hülye mire költötte a pénzét. Lett is volna lázadás, ha az elején betiltották volna a piramisjátékot. Utána meg azért volt, mert nem tiltották be.
Tehát mondhatja azt az állam, hogy mindenki fogja a nyugdíjjárulékát, aztán költse amire akarja, fektesse amibe akarja, de hol a garancia arra, hogy 20-30 év múlva nem szakad az állam nyakába 2-3 millió nyugdíj nélkül maradt idióta? Mi arra a garancia, hogy ezek az emberek nem azok befizetéseit fogják felélni, akik most rendben befizetik a nyugdíjjáralékukat az államnak?
Naivitás erre azt mondani, hogy az a 2-3 millió hülye majd jól éhenhal és akkor a társadalom jól megtanulja, hogy a nyugdíjtakarékosság nem vicc. Mindannyian tudjuk, hogy nem így lesz.
Ez az egész balhé kb. arról szól, hogy anno - néhány nemzetközileg mérvadó - lobbicsoport ügyesen kibulizta, hogy bevezessenek egy nyilvánvalóan működésképtelen magánnyugdíjpénztári rendszert. Ezek a pénzügyi csoportok évek óta fejték az államot gyakorlatilag a semmiért és most, amikor elfogyott a lóvé, az állam szépen megteszi azt, amiért tartjuk: gondoskodik az állampolgárairól, akár tetszik ez az öngondoskodást elméleti alapon favorizáló értelmiségnek és a pénzügyi lobbicsoportoknak, akár nem.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.11.25. 16:48:28

@Blogger Géza: Hihetetlen, hogy ilyen egyszerű dolgokat is még mindig el kell magyarázni a pénzügyileg analfabéta embereknek. A munkáltató által befizetett járulékokat is te fizeted, ugyanis azoknak az értékét is te állítod elő a munkáddal. Ha nem állítanád elő, kirúgnának a munkahelyedről, mert nem érne meg foglalkoztatni téged. Tehát teljesen mindegy, hogy milyen jogcímen szedi be őket az állam, nyugodtan beszedhetné az összes adót meg járulékot a munkáltatótól is meg tőled is (egyébként eredetileg ez volt tervbe véve szuperbruttó néven, hogy mindent a bérköltségre felbruttósított bérből, a munkavállalótól vonnak majd - csak aztán a szocik vmi szörnyszülöttet csináltak belőle).

Chicano 2010.11.25. 16:49:19

@vakvarju: "Írországban nem volt Megyo, meg Feri. Akkor ott mi a gond? Ki kúrta el?"

Próbálok neked segíteni: az Ír kormány. No, ehhez mit szólsz?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.25. 16:51:35

@Blogger Géza: Sajnos a munkáltató költségeibe, azaz a "szuperbruttódba" beletartozik, hogy UTÁNAD befizeti ezt az összeget. A vállalkozókról meg ugye ne is beszéljünk.

jozsiahorgasz 2010.11.25. 16:52:50

@Blogger Géza:
Persze, a munkáltató fizeti, de az alapja az én bérem, az én munkám, én termelem ki. Ne mondd már, hogy semmi közöm ahhoz a pénzhez.

Blogger Géza 2010.11.25. 16:53:13

@Zigomer Trubahin: "A munkáltató által befizetett járulékokat is te fizeted," Nem, nem ti fizeted. Hihetlen, hogy ezt egyesek nem értik. :) Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy az általad fizetett adót is a munkáltató fizeti, mert ha nem alkalmazn tégen, neked se lenne jövedelmed. :)

Rá Dios 2010.11.25. 16:53:18

Hamecz István, Holtzer Péter és még mások is, akiket hiányoltam az újra hatalomra kerülő Fidesz vezető csapatából. Most már értem: cogito ergo non sum.
Aki gondolkodik, az nem kell, az nincs.

Várúr 2010.11.25. 16:53:59

@tommybravo:
Izland valamennyi bankja csődbe ment. Ezt főképp brit és holland hitelezők (betétesek) tízezrei szívták meg, ezért perelik az izlandi államot (mely nem volt hajlandó fizetni az ottani magánbankok h e l y e t t ).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 16:54:04

@Blogger Géza:

"Hát ha béredből levont járulékot nem az állami rendszerbe fizeted, akkor valójában nem fizetsz."

arról a részéről van szó, te nagyon hülye, amit továbbra is fizetnek majd a mnyup tagok is, csak átnevezik adónak, azért, hogy (egyértelműen diszkriminatív módon) a befizetők "rendes" részének majd járjon, míg a mnyupnál maradó gonoszoknak ne járjon az után nyugdíj.

ami ugye bőven alkotmányellenes. lehet védeni, csak hülyének néznek, joggal

Blogger Géza 2010.11.25. 16:55:41

@jozsiahorgasz: Hát nem sok. Tetszik, nem tetszik. HA megvalósult volna a teljes szuperbruttós átállás, ÉS a béreket szuperbruttósították volna, akkor... De mint tudjuk, ha nagyanyámnak kereke lett volna...

Várúr 2010.11.25. 16:57:33

@ben2:
Csak annyit teszek hozzá: a magyarhoz hasonló vegyes magányögdíjpénztári rendszer sehol Európában nem létezik. Van az állami és az önkéntes magánpénztár, ahonnan annyit kapsz majd (ha nem csődölnek be) amennyit betettél.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.25. 16:57:55

@Blogger Géza:
Oké, legyen ahogy mondod, a munkáltatói járulékot fizeti a munkáltató. De akkor aki az állami nyugdíjat választja, az miért kap a 10%-án túl is, a 24% alapján is állami nyugdíjat? És eddig miért ment az nyugdíj célokra? Vagy úgy is megközelíthetjük, hogy ha a munkáltató fizeti, akkor miért nem a munkáltató kap nyugdíjat az alapján?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 16:58:19

@TG69:
"a1) Az állami nyugdíjakat évek óta hitelből fizetjük, mert a beszedett járolék nem fedezi a kiosztott járadékokat. "

Ehhez esetleg nincs annak koze, hogy 3 millio manyup-tag nyugdijjarulekanak harmada nem a nyugdijkasszaba folyik be?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 16:58:27

@ben2:

"Ez az egész balhé kb. arról szól, hogy anno - néhány nemzetközileg mérvadó - lobbicsoport ügyesen kibulizta, hogy bevezessenek egy nyilvánvalóan működésképtelen magánnyugdíjpénztári rendszert."

a legnagyobb hazai mnyup alapján tippelnék, az a "nemzetközileg mérvadó lobbicsoport" az otp, ugye?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.25. 16:59:33

@Várúr:
"Csak annyit teszek hozzá: a magyarhoz hasonló vegyes magányögdíjpénztári rendszer sehol Európában nem létezik. "

Pontosabban: sehol Nyugat-Europaban. Kelet-Europaban eleg nepszeru, de pl. a csehek vagy a szlovenek nem vezettek be. Vajon miert.

Blogger Géza 2010.11.25. 16:59:51

@mavo: Te nagyon hülye, de azt eddig sem te fizetted, hanem a munkáltató. :)

indapass90210 2010.11.25. 17:00:16

@ben2: kevered a szezont a faszoddal.

Az albán példában hibás a következtetésed. A kormány bukását nem a piramisjáték és vagyonvesztés okozta, hanem az, hogy nem ismerték fel a piramisjáték korlátozásának szükségességét.

Egy normálisan működő társadalomban/gazdaságban ha a szomszéd nem gyűjtögetett, öreg korában akkor sem hagyjuk megdögleni, hanem dobunk neki vajaskenyeret. Aki meg gondoskodott magáról (tett félre pénzt a nyugdíjszámlán) az vesz magának nem csak vajaskenyeret, hanem rá téliszalámit is. Tehát előállhat egy olyan igazságtalannak tűnő helyzet, hogy az egyik öreg 50 egység krumpliból él, a másik meg 500-ból. De nyilván kevésbé fog motiválni egy olyan rendszer, ahol majd az állam eldönti, hogy aki kockázatközösséget vállalt, de lófaszt sem csinált, az is kapjon 100-at, aki meg végigdolgozta az életét az 113-at.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.25. 17:01:38

@Blogger Géza:
Teljesen mindegy, hogy mit mondunk, a munkáltató vagy a munkaadó fizeti, ugyanonnan jön, az is ugyanúgy bérköltség, mint a munkavállalói járulék. Csinálhatna az állam olyan rendszert is, hogy nincs külön munkáltatói és munkavállalói járulék, csak egy összevont van.

Rá Dios 2010.11.25. 17:01:49

Tulajdonképpen sértő, hogy Selmeczi Gabriellák intézik a sorsunkat.

effendi 2010.11.25. 17:02:00

engem ne védjen meg o.v......ha lenne igazi politika akkor ott a parlamentben kéne csökkenteni dolgokat...és azokbol is szép összeg lenne a megtakaritás,o.v nagyobb kommunista mint elődei..mert a közös befiztéssel a közös hiányt ellensulyozza csak a 20+40 év minuszához mi közöm??azoktol vegyük vissza akik benne voltak...ja akkor a haveroktol is igen azoktol is....köze nincs a fizetésemhez kedves o.v és mégis vackol vele(emelni is igy kéne diktatura szerint akkor holnaptol +20ezer fizu igazmagyarként)...áramos keritésre meg bárki bármit mond nem ez a megoldás akkor holnaptol bárki megteheti ezt...és hány hulla lesz a kertek szélén??ja mert tökös volt joska bácsi???és a szegény kisnyugdijasnak lett ügyvédje meg ez olyan hősies volt??akkor az öreg most nyugodtabban alszik??akkor mindig pofon a megoldás......törvény kell ami büntet mindent ami bűn(és a cellában intézzék el a gárdások meg abrazilok egymás közt)

HaKohen 2010.11.25. 17:02:40

@ökörpöröly:

Nahát, hová tűnt megmondomdom?

efhábé 2010.11.25. 17:03:46

@Blogger Géza: Hihetetlen, hogy te elhiszed, hogy nem te fizeted. Nézd már meg az adóalapodat, véletlenül szerepel benne az a 27% is, amit a munkáltatód fizet ki nyugdíj- és tb-járulékként, tehát az APEH szerint az bizony a te jövedelmednek számít, ami alapján adót számol.

A papíron van egy olyan sor, hogy:
Összes jövedelem: X
Meg egy olyan, hogy:
Kiegészítéssel növelt adóalap: Y
No mostan az y-x az véletlenül épp megegyezik ezzel a sorral:
Munkáltató befizetései: Fogl.nyugd+egb.jár 27%

Ezek után magyarázd meg, hogy azt a munkáltató nem a te jövedelmedből fizeti meg...

_tx_ 2010.11.25. 17:03:57

Kirov? Ez valami orosz akadémikus? Nem inkább kiró?

jozsiahorgasz 2010.11.25. 17:04:56

@Blogger Géza:
Persze, tehát ha kilépek a cégtől, a munkáltatóm akkor is fizeti a 24%-ot, ugye? Lehet hogy nem érted a rendszert.

Nézzünk egy szemléletesebb példát. Vállalkozol. Termelsz. Fizeted magad után a járulékokat. A munkavállalót és a munkaadót terhelőket is. Lapátolod be a pénzt a nyugdíjalapba. És ha ennek egyharmadát(!) nem az állami rendszerbe tolod, akkor szemét áruló vagy, aki nem kap majd egy kanyi vasat sem?! Ember, gondolkozzál már.

Borenbukk 2010.11.25. 17:06:04

@Zabalint: Hibasan gondolkodsz. A 24% ezutan ado lesz, azert nem jar semmi. A 10% lesz a nyugdij jarulek. Ha az allaminak fizeted, allami nyugdijat kapsz, ha a magannak, akkor magant. Ki van ez talalva, es a fiukbol kinezem, hogyha esetleg meg mindig maradna labon manyup(mert szerintem sok embernek meg mindig az erne meg jobban), es benne tagok, akkor mindenfele kulonosebb erdek nelkul, pusztan "majd en megmutatom" rosszindulatbol bedontik a manyupot, hogy csak azert se kapjon a szemetlada magan nyugdijat se.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.11.25. 17:07:15

@Blogger Géza: "Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy az általad fizetett adót is a munkáltató fizeti..."

Nos, pont hogy nem mondhatjuk, az összes adót én fizetem, az csak egy adminisztrációs kérdés, hogy ki és hogyan utalja el az államnak, melyik bankszámláról. Lehetne olyan rendszert is csinálni akár, hogy mindenki megkapja a bruttó béren felül az összes most befizetett közterhet, azaz egy mostanáig 150 ezer nettót kereső ember kb. 285 ezer Ft-ot kapna, de neki kellene minden adót és járulékot átutalnia a bankszámlájáról a költségvetésbe. Állam bácsihoz ugyanúgy 135 ezer Ft adó és járulék kerülne, és az ő nettója is ugyanúgy 150 maradna, csak éppen ő végezné az adminisztrációt, és nem a cég. Pontosan ez történik egyébként azokkal, akiket nem munkaviszonyban, hanem alvállalkozóként foglalkoztatnak.

Meglehetősen közismert amúgy hazánkban az a felállás, amikor egy feketén dolgozó ember azért, hogy munkaviszonya legyen, leboltol vmi céggel, hogy az egy fal állásba jelentse be. Ehhez pedig az összes adót és járulékot, az általa mint munkavállaló és a cég által fizetett járulékokat is odaadja a cégnek minden hónapban. Ugyanez történik akkor is, ha valódi munkát végzel, csak akkor a munkavégzéseddel ellentételezed a munkaadó befizetéseit. Tehát mindent az alkalmazott fizet, a kormány pedig, nos, a kormány hazudik, és hülyének néz minket, de ahogy nézem, egyeseket joggal.

NAR 2010.11.25. 17:08:13

Bocs, ha már volt:

itt is jopar embert kiakasztott a legujabb nyugdijugyi lenyulas, ugyhogy
talan lesz, akit erdekel, hogy ma este 8-tol a Kossuth teren a Nagy Imre
szobornal lesz ebben az ugyben egy tuntetes.

Teljesen civil kezdemenyezes, minden parttol fuggetlen; ket maganszemely
szervezi (egy Szilagyi Peter es egy Juhasz Levente).

A rendorsegnek bejelentettek.

Ennyit tudok rola.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 17:08:46

@Zabalint:

"Oké, legyen ahogy mondod, a munkáltatói járulékot fizeti a munkáltató."

ez sima szarrágás

KenSentMe 2010.11.25. 17:09:35

Szerintem két dolgot azért válasszunk külön

1.) Lehet arról vitatkozni, hogy a nyugdíjpénztári rendszer jó-e.

2.) Lehet arról vitatkozni, hogy etikus dolog-e zsebretenni és elkölteni 2000 milliárd forintot, ellopni olyan pénzösszegeket, amikben megmondható minden forintról, hogy pontosan kihez tartozik.

Az elsőről is érdekes és érdemes vitatkozni, de az, hogy azzal kapcsolatban mire jutunk, az nem befolyásolja a 2-t. Vegyük észre, hogy a 2. verte ki a biztosítékot, a 2. az, amivel baj van.. azzal, hogy még csak az sem mondható el, hogy ezt a pénzt a kormány valami reformra, valami nagyszerűre költené. Sőt, ennek a látszata sincs meg, ami azért nagy szó egy a látszatra mindig adó polgári hiberkormány esetén.. nem az átszervezés a baj vagy a nem baj, hanem egy pénzösszeg elrekvirálása (ugye a hatalom sosem rabol, mindig rekvirál).

Ennél még az is értelmesebb dolog volna, ha a nyugdíjpénztári összegeket atomfegyverek kutatására fejlesztenénk, és 2020 után majd ezzel zsarolnánk közvetlen szomszédainkat, a befolyó pénzt pedig nyugdíjak kifizetésére fordítanánk.

Blogger Géza 2010.11.25. 17:10:13

@Zabalint: Ez elég egyszerű. A cégek ugyanis nem kapnak nyugdíjat.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.25. 17:10:19

@Chicano: Ó, de hogy nincs jó megoldás! SZJA-ból leírható vagyonadó. Persze, akkor kiderülne ám sok-sok fekete pénz forrása, na meg leginkább az abból élők kiléte... és ez nem érdeke a _mindenkori_ kormánynak, hiszen ők is vastagon érintettek valószínűleg. Így mi, akik keresünk, dolgozunk megint megszopjuk, az adóoptimalizálók meg okosba' megoldjuk társaság ,a bűnözők, a bodzások, stb. meg röhögnek a markukba. Ebből a csoportból vajon ki az aki nem szarja le nagy ívben a manyup-ot? Kb. mindenki. Szóval az irányt megmutatták: irány nekünk is az adóoptimalizálás, okoskodás, stb. Én még hezitálok a külföld meg e között. Utóbbi azért nem tetszik, mert be kell fogni hozzá az orromat és a tükörrel is gondjaim lesznek.

HaKohen 2010.11.25. 17:11:04

@_tx_:

Nem. Amint fentebb már oroszul megjegyezték, Kirov a bolsevik párt kedvence volt, akit Sztálin - érdemei elismeréséül - 1934-ben merénylet útján kivégeztetett.

Ez a körülmény csak 1956-ban, Sztálin halála után került napvilágra Hruscsov következtében, aki erről az SZKP. XX. kongresszusán elmondott titkos és azonnal kiszivárogtatott beszédében adott tájékoztatást.

Minden ezzel kapcsolatos áthallás csak a rosszindulat terméke és a véletlen műve. (Megfelelő aláhúzandó.)

KG2000 2010.11.25. 17:11:16

Évekig el lehetne vitatkozni, kié is a munkáltatói százalék. Szerintem is a munkavállaló állami nyugdíjába kellene beszámítania, csakhogy most sajnos költségvetési vészhelyzet van.

Most egy másik vonalat veszek fel. A magánnyugdíjak mellett érvelők azt mondják, hogy legalábbis ha már elkezdenek fizetni, nincs többé probléma, az állam mentesül. De ez még a legjobb esetben sem igaz, ha egyetlenegy pénztár sem megy csődbe. A fizetés úgy történik ugyanis, hogy
1) Az éppen akkor befizetők pénzéből fizetnek a magánnyugdíjasoknak
2) Ha az nem elég, eladnak papírokat. tegyük fel, hogy tényleg eladnak (nem hiszem, mert akkor csökken a vagyonuk). Nos, a papírok egy része állampapír, az éppen lejáróktól megszabadulnak. Az állam visszavásárolja azokat, amelyet két forrásból tud megtenni a) extra adók b) állami hitelfelvétel.

kov_vacs 2010.11.25. 17:12:57

Pártmentes tüntetések:
Ma este, november 25-én tüntetés 8tól a Kossuth téren az Alkotmányért, a tulajdon szentségéért, a magánnyugdíjpénztári vagyonunkért, a jogállamért. Pártmentes. Rendőrségen bejelentve, engedélyezve.
Facebook link: www.facebook.com/event.php?eid=131425533580203

December 12-én vasárnap 12 órakor is lesz hasonló tüntetés,
"Az én pénzem, az én nyugdíjam, az én jövőm"
ennek linkje:
www.facebook.com/event.php?eid=135065879880408

jozsiahorgasz 2010.11.25. 17:14:08

@VRbagoly: Bizony ez a legnagyobb gáz az egészben.
Lenyúlják a lóvét, és pár év alatt szépen eltapsolják. Bravó.

Indriq 2010.11.25. 17:15:02

A huszonnégy százalékos munkaadói nyugdíjjárulékot nyugdíjadóra keresztelik át. A látszólag lényegtelen változtatás nem pusztán technikai, nagyon is fontos. A járulékokért kötelező ellenszolgáltatást nyújtani, a járulék beszedőjét – adott esetben az államot – járadékfizetésre kötelezik a jogszabályok. Az adóbevételt azonban nem kell nyugdíjkifizetésekre fordítani, azt arra költi a kormány, amire akarja.
Index cikk....

Azért bazzz..... ha ezt hagyja a nép, akkor birka nyomorékot gyülekezete az egész ország. Nem Rómától Capuaig, hanem Pesttől lehet keresztre feszíteni az összes fideszest aki ebben benne van.

Blogger Géza 2010.11.25. 17:15:15

@jozsiahorgasz: Én tökéletesem értem a rendszert. A munkaviszony után vannak terhei a munkavállalónak és munkáltatónak is. Ennyi. Még ha ezt egyesek nem is akarják megérteni. :) Mindegy, majd megértik előbb-utóbb, muszáj lesz.

Thera 2010.11.25. 17:15:32

@King Size Lobster:

Az LMP nem enged a zsarolásnak: garantáljuk a nyugdíjakat a magánnyugdíjpénztárakban maradóknak

2010. november 25. csütörtök Az LMP a nyugdíjpénztári befizetések és vagyonok ügyében a kormány kényszerítésével szemben a valódi választást támogatja. Elfogadjuk, hogy aki akar, átléphessen az állami rendszerbe, aki ugyanakkor nem ezt választaná, fizethesse járuléka negyedét továbbra is a magánnyugdíjpénztárakba. Fidesz maffia-jellegű pénzbehajtása elfogadhatatlan, ezért az LMP megígéri, hogy ha kormányra kerül az elkövetkező választások bármelyikén, akkor a magánnyugdíjpénztárakban maradóknak jóváírja az állami rendszerbe 2011-től történt befizetéseket, a munkaadói 24 százalékot.

forrás: lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/9080/az-lmp-nem-enged-a-zsarolasnak-garantaljuk-a-nyugdijakat-a-magannyugdijpenztarakban-maradoknak/

Blogger Géza 2010.11.25. 17:16:54

@Zabalint: Csinálhatna, DE nem csinált.

Oblomov 2010.11.25. 17:18:40

@mavo: "a most kivonni szándékozott tőke egy az egyben átalakul befektetési tőkéből működési célokra költött tőkévé"

Ejnye, Ma(v)o Elvtárs! Képzett marxista ilyet nem mond, h. az elköltött pénz az tőke volna. Amit elköltünk fogyasztásra, az el van költve. Az már nem termel profitot a nyugdíjtőzsdés spekiknek.

:-D

belekotty 2010.11.25. 17:19:32

Fideszesek! Erre szavaztatok?

jozsiahorgasz 2010.11.25. 17:20:14

@Blogger Géza: Egyáltalán nem érted, de mindegy.

Viszont érdekelne, hogy a vállalkozók járulékfizetésével kapcsolatban hogy tudod magyarázni a helyzetet.

ökörpöröly 2010.11.25. 17:20:16

Ezzel a lépéssel megszűnt a demokratikus jogállamiság. A MANYUP-vagyon tulajdonosai természetes személyek, vagyis, az állam nem csinál mást, mint magánszemélyek tulajdonát államosítja egy semmire se jó ígérvény ellenében, melynek esedékessége akár több évtized is lehet.
Ezzel megszűnt a jogállam, így megszűnt az állampolgár minden állammal szembeni kötelessége.
Azaz, innentől kezdve mindenkinek természetes joga a tolvaj állam által elvárt járulékok, adók megkerülése. Ugyanúgy, ahogy a feketevágás volt a cigány Szaddam elődje, Rákosiék idejében.
Emellett minden magyar állampolgár joga az, hogy külföldi számlákon tartsa a pénzét. Ezeket a számlákat már lehet Magyarországon is kötni, például az Oberbanknál. Ennek haszna, hogy a magyar állampolgár az osztrák állam általi garanciával bíró osztrák számla esetén a cigány Szaddam nem tudja ellopni, nincs a számlára rátekintési lehetősége!
A magyar bankok biztosítók és pénzintézetek ugyanúgy nem biztonságosak, mint ahogy Rákosiék idején se voltak azok. Az OTP-ben, Takarékszövetkezetekben, Kinizsi Bankban, a CIG Pannónia és egyéb magyar pénzintézetekben tartott megtakarításokat bármikor könnyedén el tudja kobozni az állam! Ezt megtették a kommunista Rákosiék is, most is ez várható!
Ne legyenek illúzióink, az összes mérvadó nyugati demokrácia sajtója a jogállamiság halálának értékeli az államosítást!
A következő lépés valószínűleg a lakástakarék pénztárak 30%-os önrészének visszamenőleges hatállyal történő állami elvonása lesz, illetve a államilag támogatott kedvezményes kamatú hitelek piaci kamatra történő átváltása lesz, természetesen visszamenőleges hatállyal!
Mindenki mentse megtakarításait biztonságos, külföldi számlára!

Blogger Géza 2010.11.25. 17:20:40

@efhábé: :)))

Eddig te vagy a legviccesebb, most hozol bizonyítékot önmagad ellen, hogy nem része a "jövedelem" sornak, majd azon erőlködsz, hogy ez a jövedelem része...

Adóalap =/= jövedelem.

jozsiahorgasz 2010.11.25. 17:25:43

@Blogger Géza: Egyébként ha már ennyire átlátod a dolgot, elárulod mire kell a pénz?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.25. 17:28:42

@Borenbukk:
De értem én mire megy ki a játék, csak nem szeretem. Amit írtam, azt személyre szabottan Blogger Géza-nak írtam, aki amellett kardoskodott, hogy amúgy sincs semmi köze a munkavállalónak ahhoz a 24%-hoz, ezután az ő kifordított logikáját igyekeztem cáfolni.

HaKohen 2010.11.25. 17:29:26

@rajcsányi.gellért (ergé):

"...plebejus..." - ?????????????? - Na ne má!

Egyébként ezt írod:

"...a hatvanöt év felettiek száma 22, a nyolcvan évnél idősebbek létszáma pedig 50 százalékkal nő a következő évtizedekben az Európai Unióban..."

"...az európaiak 73 százaléka számíthat arra, hogy kevesebb nyugdíjat kap..."

Nahát, ezek a bérrettegők, ballibsikomcsinyavajgók!

A megoldás roppant egyszerű:

1.) Kétharmaddal törvényt kell hozni, hogy a 65 év felettieknek a háziorvosok kizárólag Aspirint írhatnak fel, és ez a kórházi kezelésekre is kiterjesztendő.

2.) Kétharmaddal törvényt kell hozni, hogy a 80 év felettieknek a háziorvosok kizárólag Placebót írhatnak fel, és ez a kórház kezelésekre is kiterjesztendő.

3.) Kétharmaddal meg kell választani Matolcsyt az MNB elnökének, majd utasítani kell, hogy a Pénzjegynyomda termelését emelje fel 100 %-kal.

Egyszerű, nem? Így minden probléma megoldódik. És akkor már a blogokat is be lehet tiltani, hiszen mi szükségük lesz rájuk?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.25. 17:30:24

@Blogger Géza:
Akkor viszont az alkalmazott kapja, és kapta eddig ugyebár, nemde? Akkor milyen alapon diszkriminálják azokat, akik a másik járulékot, a 10%-ot MNYP-ba fizetik?

fátum 2010.11.25. 17:33:50

És mi van, ha most 3 millió pénztártag beint és nem lép vissza? 4 év múlva garantáltan nyer az a párt, amelyik azt ígéri, hogy ezeknek is visszaállítja a állami pillért!!!

mizrolist 2010.11.25. 17:37:50

@Zozi79: "Jaj istenem, még ti sem gondolkodtok el azon, hogy vajon mi a fenéért teszi mindezt a kormány??

Filozofálgattok itt bazeg jó dolgotokban, miközben 8 év elkúrását kéne valahogyan rendbe tenni! Tessék, mondjatok jobbat!"

A problémát a nyugdíjkifizetések jelentik. A javaslatom: minden nyugdíjast lőjünk le. Ezzel nem kell kifizetni egy fillér nyugdíjat sem, az erre épülő hivatal megszüntethetővé válik, és a zembereknél is több pénz maradna, mert nem kéne levonni tőlük a nyugdíjjárulékot.

Szerintem ez van annyira komoly ötlet, mint a 24%-os nyugdíjadó, amiből csak az nem kap, aki magánpénztárba is fizet.

Blogger Géza 2010.11.25. 17:41:30

@jozsiahorgasz: A 3% alatti hiány elérésére, az államadósság csökkentésére. Sajna 52%-ról 82%-ra nőtt az elmúlt 8 évben.

Blogger Géza 2010.11.25. 17:43:04

@Zabalint: Mert aki mnyp-ba fizeti a bérből levont nyugdíjjárulékát, az nem finanszírozza az állami pillért.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.11.25. 17:44:57

"De mi lesz harminc-negyven éve múlva, amikor a korosztályunk nyugdíjba megy?"

Mi lenne? Aki még él_ezek_ közül, azt éhező hetvenévesek fogják meglincselni. Ez lesz.

csi szi 2010.11.25. 17:45:00

@fátum: Nem probléma, majd ellehetetlenítik az önkéntes kasszákat is, ennyi. Index címlap, törvényben korlátoznák a működési költségüket minimálisra.
Egyébként milyen választások? Ugyan már, benyújt egy fideszes képviselő egy egyéni indítványt, hogy az OGY mandátumát hosszabbítsák meg további 4 évre, a 2/3-ad pedig megszavazza. :)

u.i.: persze csak a 200 valahány fideszesét, és ezzel le van tudva a létszámcsökkentés is...

zrobasé 2010.11.25. 17:46:12

@Blogger Géza:
a 24 % nyugjár, izé, akarom mondani adó, az smafu ?

csi szi 2010.11.25. 17:46:34

@fátum: 4 év múlva? Gondolod lesznek választások?:)

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.11.25. 17:47:31

@Blogger Géza: Géza, te nem hallottál arról, hogy a kormány sok százmilliárdos lyukat ütött a költségvetésen az SZJA csökkentésével? Nézzél néha híreket, tájékozódj, olvass az interneten... Bizony nem az államadósság csökkentésére kell a pénz, az alig-alig fog csak csökkenni a következő években, hanem az adócsökkentés fedezésére. Aztán amikor elfogynak a most lenyúlt ezermilliárdok, akkor máshonnan kell majd kaszálnia a kormánynak, feltéve persze, hogy a gazdaság nem kezd el szárnyalni addig (nem fog).

zrobasé 2010.11.25. 17:48:57

ja, és nem tudom, valaki itt felvetette-e már, de ugye eddig a szuperbruttóból lett szja vonva...namármost a szuperbruttó most tartalmazni fogja a 24%-os nyugadót...ergó adózni kell majd az adó után ? "éseztigyhogy?"

Rob67 2010.11.25. 17:50:56

Bocsássatok már meg drága fidesz fanok...
A belinket képre reagáljatok, a többi csak mellébeszélés és kamu.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.25. 17:56:27

@Blogger Géza:
Jó, abbahagytam. Te akkor is megvédenéd Orbán vezért, ha törvényt hozna, hogy mostantól övé a feleséged.
Szerinted az a 24% nem nyugdíj célra ment eddig???

jozsiahorgasz 2010.11.25. 17:57:40

@Blogger Géza: meglepő értetlenségedet csak a fidesz kommunikáció sikerének tudom elkönyvelni, ezúton is gratulálok a fiúknak. Ettől még persze ciki.

Pajtás 2010.11.25. 17:58:32

Nem akarok okoskodni, de sztem az uniós tagságunknak is csak napjai vannak hátra:S ezek képesek kilépni, figyeljétek meg, főleg ha elkezd Brüsszel belepofázni a narancskomcsik ténykedésébe.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2010.11.25. 18:02:38

Most mi van?
A nagy népi össznemzeti együttműködési rendszer finom tortájából nem jutott nem hogy egy árva szelet, de még morzsa se nagyon a mandínernek?
Vagy a Kedves Vezér egyetértésével termelődik ki a "polgári" oldalon az új ellenzék, kvázi a MaSZoP és a Pornóbbik helyett?

Válaszoljatok, nagyon ideges vagyok ám ebben a nagy bizonytalanságban!

röhögő 2010.11.25. 18:09:09

@Rob67: Jaj, de nagy igényeid vannak! strateztől, wmikitől, blogger gézától, várúrtól, fantasztikustól ilyeneket vársz a süket demagógia helyett?
Nem vagy te egy kicsit naív?

Utó Pista 2010.11.25. 18:10:04

Nem a népet zsarolja, hanem az aktívokat. A nyugdíjasok seggét nyalja minden politikai klientúra.

pioker1933 2010.11.25. 18:11:17

@reccs: bocsánat, elszólás volt. :)
természetesen nyugdíj mellett dolgozókra gondoltam.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.25. 18:13:13

@röhögő:
Wmiki csak parodizálja az elvakultat, nézd meg milyen blog cím van ott neki.

Kalmár 2010.11.25. 18:14:38

"Döntse el mindenki maga, mihez kezd a saját életével, pénzével, megtakarításaival,"

Na ez a legnygyobb hazugság amivel próbálnak szédíteni az ellenzők.
A Mnyp-ba befizetett pénz NEM megtakarítás, NEM a sajátunk.
Ha az lenne ki lehetne venni és vásárolni rajra fagyit.
Az a nyugdíj járulékunk egy része. Az elosztó kirovó rendszert próbálták meg vele az öngondoskodással kiváltani.
Csakhogy rizikós, kötelező, és magáncégek zsebébe játszik olyan pénzt ami nagyon hiányzik a kasszából.
Persze jópofa, hogy az elvtársak pénztárakat alapítottak majd köteleztek a befizetésekre.....

jozsiahorgasz 2010.11.25. 18:17:57

@Kalmár: egy a bibi azzal, amit mondasz: az a pénz MOST MÉG megvan.

Ha viszont odaadjuk az államnak, akkor az minden látható koncepció nélkül eltapsolja.

Borenbukk 2010.11.25. 18:18:54

@Kalmár: Azt a bohosagot honnan szedted, hogy az a megtakaritas, amit barmikor felvehetsz?

Egyebekben pedig hazudozni tetszel, de ez nem varatlan.

zrobasé 2010.11.25. 18:21:07

@Kalmár:
többek között a mol,otp,questor,vasutas-t melyik elvtársak is alapitották ?

kvadrillio 2010.11.25. 18:21:25

vegyük má észre, hogy mindennek az oka a 20 ezer milliárdos államadósság....., az IMF hitelt meg muszály törleszteni....NA !

Blogger Géza 2010.11.25. 18:21:40

@Zigomer Trubahin: Hát ez ugyanaz, csak más szavakkal. :)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.25. 18:25:08

Hali, mit tudtok erről a Parlament előtti tiltakozó megmozdulásról?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.11.25. 18:29:27

@kvadrillio: Uncsi már ez a mellébeszélés az IMF-hitelről. A magyar kormány semmilyen extra hitelt nem vett föl, ugyanazt a pénzt adta nekünk az IMF hitelbe, amit a piacról is fölvettünk volna, ha a piac hajlandó lett volna hitelezni. Az IMF-hitel tehát semmi különbséget nem jelent, most is, mint minden más hitel esetében, meg lehetne hosszabbítani a lejáró részleteket, ha a kormány hiteles gazdaságpolitikát folytatna, és a piac csökkenő hozamokkal hitelezne nekünk. A mai rekord magas hozam viszont pont azt mutatja, hogy a kormány ugyanolyan hiteltelen, koncepciótlanul vagdalkozó gazdaságpolitikát folytat, mint korábban Kúrcsányék. A vége az lesz, hogy ez a kormány is ugyanúgy az államcsőd közelébe viszi az országot, mint a szocik.

Manyi Béci 2010.11.25. 18:29:43

@Doomhammer: @bz249: @Őrnagy Őrnagy:
Ehhehehe:)
Doomie meglepődik:
"A Fidesz-kormany is egy zsakmanyszerzo csocselekkel toltotte fel a kormanyzati szerveit, akarcsak a szocik." mindegyformák?:)
Bz értetlenkedik:
"olyan hitelesen alakitja az inkompetens idiotat, hogy az emberben felmerul, hogy itt nem is szineszi jatekot, hanem egy valoban inkompetens idiotat latunk" Múlóban a szerelem?:)
Őrnagy pedig még mindig nem meri leírni, hogy bazmeg.:)) Őrnagy még kitart!!
Olyan aranyosak így együtt, tirpákok. Most egy kicsit sajnálom, hogy megszűnt a régi blog.:)

ben2 2010.11.25. 18:36:07

@jozsiahorgasz:

Az állam bármikor megteheti, hogy minden koncepció nélkül eltapsolja a vagyonát, majd kötvényeket bocsát ki a keletkezett hiány befoltozásra és kötelezi a magánnyugdíjpénztárakat, hogy abba fektessék a tagok befizetéseit. Ez történt az elmúlt nyolc évben.
Az állam továbbá simán megteheti, hogy az általad befizetett adóból pótolja ki a magánnyugdíj kizetések miatt keletkezett költségvetési lyukat, ahelyett, hogy azt arra költené, amire való: pl. az egészségügy, oktatás, úthálózat, közösségi közlekedés, stb. fejlesztésére. Ez történt az elmúlt nyolc évben.
Most az állam kísérletet tesz arra, hogy a nyugdíjjárulékokból finanszírozza a nyugdíj kifizetéseket.
A magánnyugdíjpénztári rendszer nem reform volt, hanem elcseszett reformkísérlet.
Volt pár ilyen az elmúlt 20 évben.
Emlékeztek még pl. a nyugdíj önkormányzatokra? Na azokat is a Fidesz szűntette meg. Hiányoznak?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.25. 18:37:02

@mityu:

most jöttem el a parlamentnél, illetve jöttem volna, de a tér bedugult, legalább háromszázezer ember skandálja a téren, hogy nyugdíj pénzt, a zsidóknak! nyugdíj pénzt a zsidóknak!
leírhatatlan a hangulat. nem számoltam, de sok öngyilkost láttam, a téren hömpölyög a vér. a rohamrendőrök a szomszédos utcákban gyülekeznek, de az emberek nem félnek. elemi erejű a felháborodás. vadidegenek szólítják meg egymást: mit szól hozzá, hogy elszedik a börzezsidóktól a nyugdíjunkat? mit szól?
szóval, mindenki menjen a térre!

pioker1933 2010.11.25. 18:39:15

@KG2000: A manyup csak addig terheli a költségvetést, amíg nem kezdi meg a kifizetéseket. Onnantól pedig folyamatosan könnyíti azt. Ezért kellene szorgalmazni a fokozatos áttérést a 100%os manyupra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 18:39:34

@Grift:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

jozsiahorgasz 2010.11.25. 18:42:35

@ben2: Konkrétan mitől van elcseszve az mnyp rendszer?

ben2 2010.11.25. 18:42:51

@Zigomer Trubahin:

A probléma az IMF hitellel az, hogy a "hiteles gazdaságpolitika" az IMF-nél az, amit ők diktálnak. Ezt a gazdaságpolitikát követtük 8 évig, látható eredmény nélkül.
Orbánék most megtehetik, hogy hosszabb távra terveznek, mert nem kell nekik hónapról hónapra kűzdeni a politikai túlélésért, mint Gyurcsányéknak, így ha a piacok rövid távon idegesen reagálnak egy-egy merész húzásra, van idejük kivárni, amíg megnyugodnak.

barang 2010.11.25. 18:58:15

van egy nagy ötletem:

küldjük el Matolcsyt Németországba (úgy is sok volt már itt belöle)

ott majd szépen elmagyrázza a németeknek, hogy össze fog omlani a nyugdíjrendszerük (csökkenö népesség stb. stb.) DE van megoldás: mostantól ne az államnak fizessék a nyugdijjárulékot hanem nekünk. mi majd vigyázunk rá.

a sok léböl aztán beruháznánk az egészségturizmusba. vendég meg biztos lesz, hisz a németek költségvetésében keletkezne egy durva nagy luk, ezért kénytelnek lennének csökkenteni az egészségügyi kiadásikat. a befektetések értéke nöne, mindenki jól jár. a németek meg egyre jobban eladósodnának, de semmi gond, mi majd nyújtunk nekik hitelt. a saját nyugdíjjárulékukból.

jó terv nem?

bz249 2010.11.25. 19:01:10

@Manyi Béci: Manyika, Matolcsyrol kb. junius ota tudom, hogy ukran kejholgyekkel csal. Ugyhogy a szerelem nem most lett oda.

Tudja az az igazan kinos ebben, hogy az egyik oldalon van ez a faszkalap a masik oldalon meg a szarbol varat epiteni szandekozo manyupok. Hova alljanak itt a belgak?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 19:01:37

@Iustizmord: @Pelso..: @bs395: @Samott:

Ha az önkéntes mnyp-számlátokat/számlánkat pakolnák ki, akkor azt mondanám, ez rablás. De a mnyp-i tagság államilag előírt, törvényi kötelezettség volt (akinek az volt). Az államilag előírt nyugdíjjárulékotok/nyugdíjjárulékunk egy része nem a Nyugdíjalapba, hanem egy névre szóló számlára vándorolt. Hogy ez így történjen vagy nem így történjen, semmi beleszólásotok/beleszólásunk nem volt.

Emlékszem a kilencvenes évek vége felé egy munkatársam izgatottan számolgatta, hogy húsz év múlva mennyi nyugdíja lesz. Mondtam is neki:

-Vilmos, hogy lehetsz ilyen naiv! Nem ismered a történelmet?! Én még azt sem tudom, hogy a következő percben mi fog történni, nem azt hogy tíz-húsz-harminc-akárhány év múlva. De szerintem nem csak én vagyok ezzel így, de mindenki más is, még ha az ellenkezőjét állítja is.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 19:04:15

@bbjnick:

Hogy ez így történjen vagy nem így történjen=Hogy ez így történjen vagy ne így (másként) történjen

ökörpöröly 2010.11.25. 19:05:04

Tegnap megszűnt a magyar jogállamiság, megszűnt a demokratikus jogállam. Voltak jegyek, voltak figyelmeztetések, de tegnaptól Magyarország nem demokratikus jogállam, legalábbis nem európai értelemben.
Ennek következtében minden egyes állampolgárnak természetes joga az ellenállás, így diktatúra által behajtani kívánt adók és járulékok elkerülése. Lehet, hogy ez a jelenlegi diktatúra jogrendje szerint "törvénytelen", de magasabb rendű erkölcs alapján törvényes. Ahogy erkölcsileg jogos volt a Rákosi-rendszerben a feketevágás, a termények eltitkolása a tolvaj rezsim elől, úgy jogos az állampolgárok öngondoskodása az eltitkolt járulékokból és adókból.
Most minden egyes pénztári tagnak elrabolták magántulajdonát. Ugyanis, a felhalmozott 2700 milliárd forint a MANYUP-tagok magántulajdona volt! Ez nyílt államosítás, amire utoljára a Kádár-rendszer téeszesítése esetén volt utoljára -ekkor verték be az utolsó szabad gazdálkodókat a TSZ-be-.
Ezen felül minden egyes józan eszű, családja és saját maga vagyoni biztonságáról gondoskodni akaró magyar állampolgár éljen azzal az egyelőre még szabad jogával, hogy külföldi számlára helyezi át a befektetéseit, mielőtt az enyves kezű cigány Szaddam elrabolja azokat, vagy azok egy részét.
A régiós demokratikus jogállamok bankjaiban garantálják a megtakarításokat, ezeket nem érheti el az enyves kezű kormány! Már Magyarországon is lehet osztrák bankszámlát nyitni -pl. Oberbank-, mely biztosítja, hogy saját magunk rendelkezhessünk családunk és magunk megtakarításai felett!
Az osztrák állam garanciája, a szigorú osztrák banktörvények következtében sokkal biztonságosabb, mint Magyarországon szabad prédára hagyni a bolsevikoknak!
A legbizonytalanabb befektetések a magyarországi és magyar tulajdonú pénzintézetekben és biztosítókban van -OTP,Takarékszövetkezetek, Kinizsi Bank, CIG Pannónia stb.- , az itt tartott befektetéseket és megtakarításokat bármikor el tudja rabolni az állam!
Ne legyenek illúzióink, megtörtént az első nagyarányú államosítás, 2700 milliárd forintnyi megtakarítást raboltak el természetes személyektől!
Egyes hírek szerint a következő lenyúlás a lakástakarék pénztárak esetében fog történni, az állam visszavonja a 30%-os támogatást, illetve az eddig kedvezményes hitelkamatokat piaci kamatokra váltja át, visszamenőleges hatállyal!
Akinek van megtakarítása, az helyezze el biztonságos, külföldi pénzintézeteknél!

ökörpöröly 2010.11.25. 19:06:37

Természetesen aki olyan hülye, az átléphet a BIZTONSÁGOS és NAGYSZERŰ ÁLLAMI RENDSZERBE. Láthatjuk, hogy dőzsölnek belőle a nyugdíjasaink, miközben a szerencsétlen, csóró amerikai és nyugat-európai nyugdíjasok Floridában, Miamiban és az Alpok-menti nyomortanyákon tengődnek jelentős részben a magánynyugdíj pénztárak által biztosított járadékból!

röhögő 2010.11.25. 19:07:41

@Zabalint: Megnéztem. Ostoba bla,bla...

dr. Wilbur Swain 2010.11.25. 19:08:56

nyugdíjcsökkentés? a top a minimálbér 150%-a, 135.500 Ft - ez éves szinten 146milliárd 676millió 291ezer 998 Forint megtakarítás lenne: senkisemolvassa.blog.hu/2010/11/25/nyugdij_unokaink_sem_fogjak_latni

Lacdelo 2010.11.25. 19:11:14

@ben2:

Nem artana ha tajekozodnal mielott valamit is irnal.
1. IMF 2008 oktober 29-en mentette meg Magyarorszagot a bedolestol es csak azota van beleszolasa a magyar koltsegvetesbe. Nem 8 eve.
Koszonjuk szepen, hogy kihuztak minket a kakibol, mert ha nem lettek volna, akkor a kutya se vette volna a magyar allampapirokat. Tozsde osszeomlott volna. A magyar adossagosztalyzra mar reg bovli lenne.
2. Orbanek nagyon rovid tavra terveznek, hiszen a mi Mnyp nyugdij megtakaritasokat elkoltik, nem erdekli oket hogy mi lesz a jovo nyugdijasaival es adofizetoivel. A Fidesznek nincs semilyen kozeptavu, atgondolt gazdasagpolitikaja. Mindent dontest egyik-naprol a masikra hoznak, majd gyakran egy het mulva ok modositjak sajat modosito beadvanyaikat.

Ha igy folytatjak 4 ev mulva torpe part lesznek.

Ha van valami kerdesed, szivesen felvilagositalak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.25. 19:18:27

@bbjnick:

Ha van a nemzetben egy olyan közös akarat, hogy márpedig az időseinkről gondoskodunk - apánkról, anyánkról van szó -, akkor ez működni fog, bármilyen baj is jön. A nyugdíjpénztári papír az meg egy papír.

Aki meg világ körüli hajóútra akar menni öregkorában, az gyűjtsön rá pénzt. Lelke rajta, ha nem a gyerekeit segíti inkább.

Pajtás 2010.11.25. 19:22:14

a végére csak összejön nekik a forradalom:D

Csak beugrottam 2010.11.25. 19:25:04

Nem értitek ti itt a rációt :-)
Ha nyugdíj járulék helyett mindenki nyugdíj adót fizet akkor az állam SENKINEK nem köteles nyugdíjjat adni,hiszen kötelezetség csak járulék után keletkezik.
Már meg is van oldva a nyugdíj kérdés :-) NEM LESZ NYUGDÍJ és pont.

Várúr 2010.11.25. 19:25:21

@ökörpöröly:
Jóember. Azok nem vegyes magán-állami nyögdíjpénztárak, hanem ö n k é n t e s e k. Qrvanagy különbség.

finomanarancs 2010.11.25. 19:27:14

Se MÁV-sztrájk, se félpályás útlezárás. Tudja ez a Orbán Vektor, hogy kinek a tökét kell csavargatni...

2010.11.25. 19:34:24

@bbjnick: Ajánlanám figyelmedbe a www.hrportal.hu/index.phtml?page=nyugdijkalkulator oldalt. Aki járulékplafont fizet, annak azért jelenlegi szabályok mellett is havi kb 100,000 fttal kevesebb nyugdíj jut majd, ha csak az államiba fizet. mi ez, ha nem rablás? és akkor a svéd modelles korlátozást még nem is vettem figyelembe...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.25. 19:39:00

@bbjnick:
milyen jogokkal rendelkeztél az mnyp-be fizetett összeg felett? mert ezeket most elveszik.
milyen szerződés alapján kaptál ígérvényt az mnyp-től? mert most ott tartunk, hogy mivel a munkáltatói járulékot innentől adónak fogják hívni, a befizetett összeg 70%-a mögött egyszerűen semmi ígérvény sincsen, és nem csak azoknak, akik maradnak, de azoknak se, akik mennek.

Kivlov 2010.11.25. 19:40:44

@Csak beugrottam:
ennyi. ne is legyen.
csak ne is vonjanak tőlen semmi ilyen sz*rt a fizetésből...

tevevanegypupu 2010.11.25. 19:42:17

@mityu:
Mink a szamitogepek elott harcolunk, maga mennyen a parlament ele. De izibe!

tlvajferi 2010.11.25. 19:48:54

röhögnöm kell
akkor kellett volna sírni, amikor 2002-ben előbb a megyesít, uána 2006-ban agyurcsányt újraválasztották

de akkor nagyon-nagyon büszke volt mindegyik paraszt, hogy milyen jól tud szavazni

nagyokosok, ti miből fizetnétek a 87%, bocsi 187% vagy 287% államadósságot? (ugyanis senki nem meri megmondani za igazat, hogy mennyi:-)))

a lakásotokra szeretnétek inkább jelzálogot?
azon már van, 100 évre megkatátok a szociktól! lehet törleszteni :)))

vagy a nyugdíjakat és béreket feleznétek? az is meglesz, akkora lesz az infláció, ha nemsokára beüt az államcsőd :-)))

akkor sírtatok volna, amikor simor-bajnai személyében a kaliforniai zsidó maffiát éltettétek :-)))

Csak beugrottam 2010.11.25. 19:53:29

@tlvajferi: Muszáj ezt a szart mindenhová kopiznod? Darabra fizetnek az agitprop osztályon?

tevevanegypupu 2010.11.25. 19:54:18

@Csak beugrottam:
Bizony lehet, hogy nem lesz nyugdij. Hitte volna harminc evvel ezelott - maga vagy a kedves mamaja - hogy 2010-ben a kapitalizmus vivmanyaiert fog rettegni es ugy szidja az allamot meg a kormanyt mint a bokrot? Na ugye. Ki tudja mi lesz ujabb harminc ev mulva? Lehet, hogy egy kobanyaban fog dolgozni vagy szolot szuretel Tokajban..Az ember nem tudhassa, kar ennyire izgulni. Eljen a pillanatnak, az is eleg rettenetes.(:

Kivlov 2010.11.25. 19:57:02

@tlvajferi:
nem vagyok mszp-s, de bajnai volt eddig az egyetlen normális min.elnök, nem utolsósorban azért, mert tökön merte rúgni a nyuggereket a 13. havival. ezt kellene folytatni...

Amon 2010.11.25. 19:57:37

Én tudom, hogy mi lesz. Visszalépek állami rendszerbe, felmarkolom az infláció feletti részt, és abból fogom finanszírozni a külföldi letelepedésemet. Ott meg szépen szerzek magamnak saját jogú nyugdíjat. Ja, és persze nem fogom elfelejteni tartani a markom, amint nyugdíjba lépek...

gpetersz 2010.11.25. 19:59:54

Hehe..., hogy én, a Mandineren, ILYET olvasok?!

:D

asola 2010.11.25. 20:00:22

@Indriq:
Abszolúte. Majd szólj ha kezditek, mert gyönyörködni mindenképpen szeretnék.

Kivlov 2010.11.25. 20:05:14

@Amon:
abból külhonban még egy nyilvános wc-re se nagyon fogja futni...

osborne 2010.11.25. 20:05:15

@Grift: TGM is felszólalt ott? Egy kisszínpadon a nyugdíjazása ellen. CEU-sok beforraltborozva bólogattak

finomanarancs 2010.11.25. 20:06:11

@Csak beugrottam: szűrőt kell dobni a trollra, azt szereti :D

Csak beugrottam 2010.11.25. 20:09:27

@tevevanegypupu: Kedves anyukám nem izgul a kapitalizmus vivmányaiért mert réges-régen nyugdíjjas.
Nekem az a problémám ,hogy a jövöbe és az államba valamint a jogszolgáltatásba vetett hitemmet vágták galyra.Hogyan boldoguljak úgy ,hogy nem érdemes félretennem ,gyűjtenem mert jön egy ilyen soha nem dolgozott nyikhaj és egy mondattal elintézi amiért évtizedkig dolgoztam. Egy egyszerű ok miatt maradok (ha lesz hol) a magánba.Még sokáig fizetnem kell a lakástörlesztést, ha ez alatt elpatkolok akkor a manyup pénzemből azzonal kifizetheti a párom a maradék kölcsönt és nem kerül a gyerekekkel az utcára.A másik ami a manyup mellett szól az a korhatár tologatása,egyre jobban közelíti a várható élettartamot,egyre kevesebb az esély a nyugdíjra,igy legalább megkapja a gyerek vagy a párom.(Az egészet egyben és nem özvegyi nyugdíj meg egyéb hokuszpokuszon keresztül lenyulva.)

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.11.25. 20:13:16

Valaki árulja már el, hogy harminc év múlva miből fogják az én nyugdíjamat kifizetni az állami kasszából? Az szja csökkentés által generált, belső fogyasztás-növekedésen alapuló GDP növekedésből? Netán népesedési boom várható a gyermekek után járó adókedvezmények miatt? (Ez utóbbi a 492 ezer felett keresőknek jelenthet motivációt... a 2011-es várható szabályok szerint) Netán csillagászati mértékű külföldi befektetések hozamaiból? (Nyilván rengetegen fektetnek be egy olyan országban, ahol a megántulajdon "szentsége" ennyit jelent...

Amon 2010.11.25. 20:15:59

@Kivlov: ha nem trükközik el mindenféle 98%-os kulákadóval, akkor de, én azon kevesek egyike vagyok, akik tudatosan figyelemmel kísérik a manyup-os megtakarításaikat, és messze infláció feletti hozamot produkáltak nekem _minden_ évben. Ja, és 98-ban letten manyupos, úgyhogy de.

tlvajferi 2010.11.25. 20:18:10

@Csak beugrottam:
téged fizetnek darabra, ha mindenhol csekkoltad :-)))

Kivlov 2010.11.25. 20:18:15

@rettegő bérkommentelő:
ha arra számítasz, h lesz nyugdíjad 30 év múlva (úgy hogy nem magadnak gyűjtögetted a nettódból!), akkor sok csalódás fog még érni az életben. miből lenne? addigra lesz 2M cigó. emellett hacsak marad a 3M nyugi, amihez jön még mondjuk jobb esetben mac 0,5M közszolga + 0,5M munkanélküli, akkor is már rég államcsőd van. és a minimálbéren kamuzókról még nem is beszéltem...

Csak beugrottam 2010.11.25. 20:19:55

@tlvajferi: Sajnos belefutottam más blogon is az épűletes copy+paste művedbe ,úgyhogy repül a szűrő.

eN 2010.11.25. 20:22:05

Nekem azok a kedves buta kommentelők tetszenek, akik egyszerre sírnak az adócsökkentés és a mnyp-k miatt. Akiknek lehetne vesztenivalója, azok a magas jövedelműek, de nekik kedvez a legjobban az egykulcsos szja. Vagyis amit esetleg vesztenek az mnyp-n, azt visszakapják _most_, a nagyobb nettó formájában. Akinek meg alacsony a fizetése, annak még jobb is az állami nyugdíj (legalábbis az elmúlt 10 év példája alapján, mikoris gyorsabban nőtt, mint az átlagfizetés).

tevevanegypupu 2010.11.25. 20:28:52

@Csak beugrottam:

Megertem az aggodalmat minden magannyugdij penztar tagnak. Eloszor az allam kenyszeriti oket, hogy belepjenek, aztan most az allam kenyszeriti oket a kilepesre ugy, hogy mar eleg sok penzuk - legalabbis remeljuk - ott van. Sok mindent nem tehettek a belepes ellen sem es most sem. csak egy dolog lenne fontos: ha duhosek is, ne hagyjak magukat befolyasolni, varjak ki, mi lesz ebbol. Nekem szemely szerint nagyon rossz tapasztalataim vannak ilyen maganizekkel - kenytelen voltam veluk kotni szerzodest - mar vertek at alaposan, szoval inkabb bizom az allamban.

eN 2010.11.25. 20:30:10

@Kivlov: a libás bajnai? aki gazdasági minisztere volt a nagy elkúrónak és aki semmit nem csinált, csak elvégezte az imf által előírt tűzoltást? remélem jövőre avatjuk a szobrát a károlyié mellett.

pioker1933 2010.11.25. 20:31:25

@Blogger Géza: Ez így van, csak ha azt ugyanúgy kell fizetnem, akkor milyen jogon rekeszt ki a rendszerből? Azt a 24%-ot az után is fizeti a munkáltató, aki tisztán állami rendszerben van.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.11.25. 20:34:49

@eN: Az, hogy a nyugdíj eddig gyorsabban nőtt, mint az átlagfizetés, az azt jelenti, hogy a jövőben is gyorsabban fog nőni? Tény, hogy egyre nagyobb súlyú célcsoport lesz a politika számára, de záros határidőn belül elfogy a mozgástér és tényleg csak a MAGÁN megtakarítások (bankbetétek?) maradnak, mint elvonható többletforrás. Megnézném akkor Elpet út és Várúr arcát.

Kivlov 2010.11.25. 20:35:53

@eN:
a libás bizony. ő mert kiadást csökkenteni. a 13. havi nyugdíjat mondjuk be sem kellett volna vezetni. ahogy az ingyenes utazgatást se. segélyhegyek, közszférai leépítés, állami cégek megregulázása, kamurokik. ezekkel kéne ktgvetési egyenleget javítani...

pioker1933 2010.11.25. 20:37:46

@kvadrillio: Akkor takarékoskodjunk, nézzük meg, hogy mire költünk FELESLEGESEN, HASZONTALANUL irdatlan pénzeket és azokat vonjuk el, nem pedig mások összekuporgatott magánvagyonát amiből MINDENKI profitál hosszú távon.

A muszáj pedig pontos "j". (Bocs, nem tudtam kihagyni:))

Csak beugrottam 2010.11.25. 20:44:41

@tevevanegypupu: Megértem és tiszteletben tartom a véleményed, nekem jó tapasztalatom van mind a manyup mind ömanyuppal kapcsolatban ezért szeretném továbbra is ezeket igénybe venni.(És nem mellesleg ez után a hercehurca után én egyáltalán nem bizom az államban)Tehát az lett vplna szerintem tisztességes hogy :

A: Marad minden a régiben ,csak lehetővé teszik ,hogy valóban szabadon választhasson mindenki.
B: Kizárnak az állami nyugdíjból úgy ,hogy az államnak fizetett pénzemet a áttolják a manyupba és pápá ,nekem semmi nem kell az államtól.
C:Minden marad a régiben csak nem 75% nyugdíjjat hanem csak 50% nyugdijjat kapnék az államtól.
D:A következő választást az a párt nyeri aki megigéri a kárpótlást.(Mivel ennek nagy az esélye ezért is érdemes a magánban maradni)

shearer86 2010.11.25. 20:46:28

Az ilyen tlvajferi, várúr és hasonló csőlátású bloggerekről mindig egy Kispál-idézet ugrik be:

"És egy leszedált ország tapsolgat a szarnak
Boldogan élnek, amíg csak meg nem halnak"

Aki érti, érti ...

pioker1933 2010.11.25. 20:47:14

@ben2: Az elmélet ott bukik meg, hogy eddig nagyon is jól muzsikáltak a pénztárak (jobban, mint az állam).

Arról meg nem is beszélve, hogy azért van az állam, hogy keretet adjon a működésnek. Például kötelezheti a munkavállalót a takarékoskodásra. Ez eddig is megvolt. Kötelezheti a pénztárat tőke és infláció fedezeti biztosításra (arra az esetre, ha becsődölne). Ez is meg volt eddig. Meghatározhatja a működési költségek maximumát. Ez is megvolt eddig.

Akkor nem értem, hogy mire érted azt, hogy működésképtelen?

banurr 2010.11.25. 20:58:10

Szerencsére én bizakodva tekinthetek a jövőbe. Minimálbérre vagyok bejelentve és annyit is kapok. Gyerek nincs mert nem lehet, elvégre én olyan tökéletes vagyok, hogy a természet nem ispróbál reprodukálni. Jövőre - 5000 a havi fizum, mert a fizuemelés max álom, de a szakmám és korom miatt máshová nem vesznek fel. Gyári süket vagyok, néha még a magyar beszéd is összeolvad a fülemben és képtelen vagyok szétválasztani a szavakat, tehát irány egy angol vagy kínai nyelvtanfolyam és nyelvterület, hogy 46 évesen újra kezdjem az életem. Bár nem tudom menjek -e...
Apám és nagyapám (bár mindkettő vastagon párttag volt és meggyőződésből) valahogy belémnevelt két sort:
Áldjon vagy verjen sors keze
Itt élned halnod kell
Nem tudom kinek honnan ismerős.

sourcerror 2010.11.25. 21:14:36

@efhábé: "A manyupnál a számlád mögött ott a fedezet, állampapírban, részvényben, kötvényben stb."

Jó, neked majd nyomtat az állam új állampapírt, most már örülsz :DD

ökörpöröly 2010.11.25. 21:15:16

@pioker1933: Hát, én már jó ideje szégyellem, hogy magyar vagyok, főleg külföldön. De ha a magyarok ezek után se tesznek semmit, akkor egyetlen egy kiút van, kivándorlás Nyugat-Európába vagy Kanadába.
Semmi kedvem egy elmebeteg őrült uralta banánköztársaság állampolgára lenni, ahol egy utolsó, senkiházi cigány mondja meg, hogy ki a magyar, ahol nincs minimális jogbiztonság, ahol nem szent a magántulajdon.
A hülye faxoknak üzenem! Azért ment tönkre a szocializmus, mert az állam rossz gazda! A rohadt bolsevista csőcselék az dögöljön meg a saját mocskában!

2010.11.25. 21:24:33

Jellemző, hogy a judeokomcsi söpredéknek hirtelen fontos lett a magántulajdon. Az elmúlt 8 évben akárhányszor a cigányok kifosztottak egy újabb nyugdíjast, mindössze cinkos kussolás volt a reakció.

PiBá 2010.11.25. 21:32:38

Édes Hazám, okulj és gyönyörködj, ámulj és borzadj el, ha múltadba tekintesz, s olvasd ki belőle azt is, hogy rajtad áll: ha idejében föleszmélsz, zsarnokodat is elkergetheted.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.11.25. 21:33:15

@imperial: Érdekes ez az analógia a nyugdíjasokat kifosztó cigányokról... Ki mellett érvel Ön tulajdonképpen?

Iustizmord 2010.11.25. 21:37:02

@imperial: szal a blogszerző is judeobolsi. szép

ergé, komcsi vagy, hallod!

soproni1 2010.11.25. 21:39:22

"A Fidesz nyugdíjas tagozata üdvözli, hogy a kormány megmenti a nyugdíjakat és megteremti a lehetőséget, hogy a magyar emberek biztonságba helyezzék nyugdíjcélú megtakarításaikat "

Mi kommunista ifjak indulunk, mert bennünk a pájinka !

soproni1 2010.11.25. 21:47:32

@Csak beugrottam: Hogyan boldoguljak úgy ,hogy nem érdemes félretennem ,gyűjtenem mert jön egy ilyen soha nem dolgozott nyikhaj és egy mondattal elintézi amiért évtizedkig dolgoztam"

Az államnak történő befizetéseket kell minimalizálnod ( ha van rá lehetőséged ) és amit ezen megspórolsz, azt tedd félre magánszámlán. Az állam ( ha magyar) rossz gazda. Sokan abba a csapdába esnek, hogy a minimálbérrel megspórolt adót drága autóra, lakásra költik. Félre kell tenni öreg korunkra.

gipsz1234 2010.11.25. 21:56:02

Most már az önkéntes MNYP-akat is el akarják lehetetleníteni azzal hogy törvényileg minimális alá akárják csökkenteni a működési költségeiket. Ritkán szoktam profán lenni de a kurva anyját a fidesznek és az orbán kormánynak!!!!

soproni1 2010.11.25. 21:59:34

@gipsz1234:

A Gaskó vasutas 2 mrd forintért szervezett szolidaritási sztrájkot.

Most nem hallom a hangját. Miért ?

ökörpöröly 2010.11.25. 21:59:55

@imperial: A kurva anyád a judeobolsevik az! Nálad nagyobb bolsevik nem kell, mindig is a semmirekellő, büdös, semmire se jutó lumpenprolik alkották ezt a csőcseléket. Hidd el, ugyanúgy -na jó, kicsit jobban- fájt az embereknek, amikor a büdös bolsevik fajtád kifosztotta és kirabolta 1945 után, mint most, amikor a cigány Szaddam bolsevik elrabolja más vagyonát.
Ja, hogy te tetves lumpenproli családból származol, akiknek nem volt soha semmije, akik soha nem jutottak előre! Így már értem, hogy miért nem tudod mit jelent a magántulajdon szentsége! A szaros gatyátokon kívül soha nem volt semmid, amit lenyúlhattak volna. nem is értheted, hogy mit jelent az, amikor az embert kifosztják.

evil overlord (törölt) 2010.11.25. 22:01:50

@Őrnagy Őrnagy: Üdvözlöm Őrnagy, rég láttam. Az utánpótlás nevelésével minden rendben?

@Doomhammer: "A rosszabb, hogy valoszinuleg sulyosan torvenyellenes (aki nem lep vissza, annak fizetnie kell az allami rendszerbe, de nem kap cserebe semmit), tehat lesz mire hivatkozni, amikor visszacsinaljak"
Erre is van megoldás: a pénztártagokra ráterhelik az MNYP miatti explicit államadósság növekedést. Nem akarja megírni a Fospumpának? Az ötletért 50%-ot kérek, ha nem kapom meg, magára uszítom Lavrentyij Pavlovicsot.

@rajcsányi.gellért (ergé): Azt hiszem, kissé hirtelen felindulásból írta a cikket. Matolcsy stílusa elég szar, a visszaterelés módja megkérdőjelezhető, azonban az öngondoskodás nem azt jelenti, hogy az állam az adófizető járulékát átirányítja egy magáncéghez, pofátlanul magas költségek elszámolhatósága mellett (a polgár pedig 1 év múlva a PSZAF által publikált hozamok alapján eldöntheti, hogy maradjon vagy váltson).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 22:05:15

@bs395: @SünBalázs: @Elpet:

Nem vagyok már mai gyerek, éltem a kommancsvilágban, éltem a libsidemóban, és nagyon úgy tűnik, rövidesen egy új szisztémát is meg kell kóstolnom:-|

Ezt csak azért mondom, mert én még emlékszem rá, hogy a liberális demokrácia beköszöntének egyik első jele volt, hogy az addig alacsony (néhány százalékos) kamatú (elsősorban) lakáshitelek kamatait többszáz százalékkal felemelték (@Elpet biztos emlékszik még rá:-)). Pedig a hitelfelvevők nem olyan szerződéseket kötöttek, amiben egy ilyen jellegű kamatmódosításhoz hozzájárultak volna. Alkotmánybíróság elé is került az ügy és az AB nem ítélte alkotmányellenesnek a lépést.

Most más szerződéseken lép át (más szerződéseket ír fölül) az állam. Ez mindig így volt és (valószínűleg) így is lesz. :-(

A nyugdíjunk nem akármilyen ígérvényeken, hanem a magunk és az utódaink becsületén múlik (áll vagy bukik).

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2010.11.25. 22:06:06

@Várúr: Nézze meg "ökörpöröly" aktivitását, kb. ugyanazt a két kommetet másolta be n poszthoz. Csak nem egy MNYP porszívóügynök?

gipsz1234 2010.11.25. 22:10:58

@soproni1: Mert a fidesz által irányított szarházi alak.

mizrolist 2010.11.25. 22:14:13

@soproni1: a LIGA szakszervezet már megszólalt: ellenzik ugyan a magánpénztárak létét, de ezt az államosítást sem helyeselték.

soproni1 2010.11.25. 22:14:33

@gipsz1234:

Vagy csak lehet, visszament vagont pakolni. Fárasztó munka az ( bár sosem csináltam).

gipsz1234 2010.11.25. 22:17:39

@soproni1: Na ja. Szép is lenne ha vagont pakolna.

Viktus 2010.11.25. 22:18:33

Lassan kérdezem az illetékesektől: ki-fogja-megtermelni-a-nyugdíjamat-a-felosztó-kirovó-rendszerben? Egy ilyen léptékű változás bejelentésekor a gazdasági miniszter kötelessége lenne, hogy beszéljen a kormány hosszú távú nyugdíjpolitikájáról, mivel is indokolja meg döntését. Ez nem történt meg most. Sőt, pont a jelenközpontú gondolkodást ismerte el a munkáltatói járulék einstandolása kapcsán: „Kérdésre válaszolva Matolcsy azt mondta, azért veszik el a maradás mellett döntő tagok 24 százaléknyi járulékát, mert azt nem a jövőre fizeti a munkáltató, hanem a mostani nyugdíjrendszerre. Miután azonban a pénztártag kiírta magát a közösségből, szakított a közösséggel, és egyéni úton jár, az csak a 10 százalékos befizetésével rendelkezhet, mert csak az a jövő.”

-

Így van bizony ez itt a bibi ...

soproni1 2010.11.25. 22:19:19

@mizrolist:

Akkor megnyugodtam. Bár azt meghallgattam volna, amikor egy vasutasnak a vezető elmagyarázza a többpilléres nyugdíjrendszert.
A tekinteteket látva, lehet én is az mondanám :

Ezek az öltönyösök eltőzsdézik a pénzetek, ami rossz, de a pálinka főzés megint adómentes lesz.

Csak beugrottam 2010.11.25. 22:21:37

@soproni1: Az a baj ,hogy egy "ócska" népnyúzó multinál dolgozom ahol sajnos teljes bérre vagyok bejelentve.Nem megoldható a minimalizálás.De lehet hogy megoldódik ez a probléma mert hála a" nem a zemberekkel fizetett válságadó" hatására repülni fogok a segélyesek közzé.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.25. 22:22:02

@bbjnick:
pont ez a baj, s az elmúlt 20 év egyik temetetlen bűne, hogy vezéreink képtelenek voltak bármilyen téren bármilyen minimumban is megállapodni, így kb. annyira se bízunk bennük, mint egy autónepperben.
s pont a zorbán teszi ezt, aki a gyurcsányt pont nyugdíjkérdésben szapulta, mert átírta azt az általa "társadalmi szerződésnek" nevezett hallgatólagos dacszövetséget, amit most egy az egyben kinyír, a nélkül, hogy ajánlana helyette bármi mást.
így a nyugdíj vagy bármilyen más társadalmi konstrukció sajnos nem a magunk és utódaink becsületén múlik, ugyanis sem az eddigi, sem a most formálódó rendszer se szereti a részvételt (vagyis de, azt szereti, ha befizetsz, de onnantól kuss).
az olyan naívák, mint én, azt hitték, hogy ez változni fog, vagy legalább pár előzetesen nagyesküvel megígért sarokponthoz tartani fogják magukat, de majd öregebb leszek én is. talán.

soproni1 2010.11.25. 22:26:15

@Csak beugrottam:

Egyébként röhejes, hogy az Anyám ( nyugger természetesen ) nagy arccal hirdeti, hogy a feketéző vállalkozóktól szedjék be az eltitkolt jövedelmet, de amikor műanyag ablakot csináltatott, fényesre nyalta a gyártó seggét, hogy számla nélkül, olcsóbban csinálják meg, mert Ő ugye kisnyugdíjas.

gipsz1234 2010.11.25. 22:30:18

@tevevanegypupu: Melyik fideszes politikus urat/hölgyet tisztelhetjük önben?

Csak beugrottam 2010.11.25. 22:33:22

@soproni1: Na ez is erősebb lesz, ha kivágnak segélyre akkor természetesen irány a fekete munka ,az állami nyugdijjat bukom (ha marad pénztár én vissza nemlépek) tehát nem érdekem a bejelentett állás, az EÜ ellátást megveszem havi párezerért , felnyalok minden támogatást meg segélyt aztán mehet mindenki a fenébe.Az elmúlt 10 évben több mint 10 millát toltam az államnak ha neki nem kell a befizetés ,én nem erőltetem.

gipsz1234 2010.11.25. 22:40:32

Ne feledkezzünk meg az egységes 16%-os SZJA-ról. Kinek is jó az? Az átlagkeresetüeknek? Lóf@szt ! A többgyermekes átlagnál lényegesen jobban keresők (mint pl. orbán, révész máriusz, kósa stb.) havonta nettó 200000-400000 Ft-al többet kapnak.
Na pl. erre is kell a MNYP-akból lenyult pénz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.25. 22:41:32

@bbjnick:

"A nyugdíjunk nem akármilyen ígérvényeken, hanem a magunk és az utódaink becsületén múlik (áll vagy bukik)."

Ehhez sem hozzátenni, sem belőle elvenni nem tudok. Ez pontosan így igaz.

Etniez 2010.11.25. 22:44:24

@Chicano: Nekem 30%-os plusz hozamom van. Az országnak meg átlagban 20%. Miről beszélünk?

soproni1 2010.11.25. 22:47:01

@Csak beugrottam:

Az állam úgy gondolkodik, hogyha feketén tudsz keresni, azt a pénzt is elköltöd cigire, alkoholra, benzinre, amin busás adó van.

Reméljük nem rúgnak ki !

Etniez 2010.11.25. 22:47:22

@tevevanegypupu: "Es ahogy olvashattuk, a magannyugdijpenztarak is allami segitseggel prosperaltak ilyen jol, szoval itt az ido, hogy aki valamit maganak gyujtogetni akar es utalja az allamot, az valoban gondoskodjon onmagarol. "

Mi az istenről beszélsz te szerencsétlen? Az állam SOHA EGY FORINTOT NEM ADOTT A MANYUPOKNAK.
Itt van előtte bazdmeg az internet, olvass te idióta.

Rothstein 2010.11.25. 22:47:28

A komcsi kormányok eladósították az országot. Ennek és még egyéb tőlünk jórészt független dolgoknak meg kell fizetnünk az árát.
A nyugdíjrendszerrel baj volt.
A fő ok az ország elöregedése, ill. az, hogy az elöregedést nem követi a munkaképes életkor kitolódása.
Az állam rossz gazda, szokták volt mondani, ami általában igaz is. Viszont az államnak vannak alapvető feladatait, amit tilos privatizálni. Ilyen a nyugdíjszektor is.
Azok akik azt mondják a mnyp biztonságos, azok vagy hazudnak, vagy nem értik a kockázati tényezőket.
Esetleg csőd esetén, az állam mindig kihúzza a szarból őket.
Az is hazugság, hogy az mynp-k jól teljesítenének. Ugyanis egyáltalán nem teljesítenek jól. Az enyém legalábbis nem. És az anyámé sem.
Ráadásul, nekem kötelező volt belépnem (már akkor sem tetszett). A sok agymosott akkor persze nem sivalkodott.
A fidesz helyes irányba indult el, igaz az EU beintáse után rögtönözni kellett, és ezt valami förtelmes rosszul és még rosszabb stílusban csinálják.
Sokan jönnek itt a fertilitás növekedésével. Ez csak a bevándorlóknak köszönhető, de az ő immár francia/angol/belga állampolgárásgú utódaik is csak a segélyekre ácsingóznak. Rettentő egészségtelen felépítés, beláthatatlan következményei lesznek.
Mi pedig hozzákötöttük magunkat egy olyan képződményhez, amely túl a zenitjén, süllyed lefelé (főleg őslakos polgárai lustasága, mohósága miatt), tönkretéve gazdaságunk, csírájában elfolytva iparunk, az olcsó de mégis képzett munkaerő szerepére kárhoztatva minket, a reprodukálásra képes fiatal népesség (főleg nők) elszívására használva minket. Ez csak ront/ani fog a korfán.
Hogy lehet ebből kilábalni?
Az állami kiadások megvágásával semmikép. Az csak újabb fogyasztás csökkenést vonna maga után.
Az csak lukfoltozgatás lenne, miközben a rendelkezésre álló büdzsé nemhogy nem változna, hanem egyenesen csökkenne is.
Gazdaság élénkítő intézkedásek kellenek.
Ezért akarnak több pénzt hagyni a középosztálynak, akinek meg lenne az affinitása a vállalkozáshoz, mivel elég iskolázott ehhez.
A rizikó az, hogy vajon ez a középosztály mire fogja felhasználni a többletet. Ha csak megtakarítani fog, adósságát visszafizetni, esetleg eltapsolni a napfényes Görög/stb országban, akkor a kísérlet kudarcot vall, és az Isten irgalmazzon ennek a szerencsétlen országnak.
Én külföldön élek, de még mielőtt valaki beugatna hogy nekem könnyű osztani az észt a biztonságos távolból, azoknak elárulom, az otthoni jövőmet építgetem folyamatosan, és 2 év múlva hazaköltözöm, hogy az alapítando vállalkozásommal munkát adjak honfitársaimnak is.
Saját és az állam gyarapodását egyaránt szem előtt tartva.

Csak beugrottam 2010.11.25. 22:48:45

@Elpet: Pontosan.Csak az a baj hogy ez egy gerinctelen politikusoktól mentes világban igaz.
Magyarország meg sajnos nem az.
Adózhatsz Te akár milyen becsülettel, fizethetsz Te minden járulékot becsülettel ha az egész egy tolvaj gerinctelen politikus rétegen keresztül eltünik.Nemtudom figyelt-e mindenki azt az apró modosítást hogy megszünik a nyugdíj járulék és nyugdíj adó lesz helyette.Ez azt jelenti ,hogy az államnak nem lesz kötelező nyugdijjat fizetni SENKINEK.Csak a járulék von magával kötelezettséget az adó nem.Igy sajnos éljen az adócsalás és amit el tudsz csalni abból TÁMOGASD a szüleidet mert ŐK valóban megérdemlik anyugodt öregkort.(A politikusok meg pusztuljanak)

efhábé 2010.11.25. 22:49:41

@Blogger Géza: Miért hoznék bizonyítékot magam ellen? Nem része az össz jövedelem sornak, ellenben az adóalapban szerepel, vagyis az állam a te jövedelmednek tekinti, ami után adóznod kell. Az össz jövedelem sorban nem szerepel, mivel kétfelé bontották a dolgot, abba az kerül bele, amit te fizetsz, a valós jövedelembe meg, ami alapján at adót számítják, az is, amit definíciója szerint nem te, hanem a munkáltatód fizet. Játék a szavakkal, hogy ki fizeti, amíg az állam a te jövedelmednek tekinti és az adó számításánál figyelembe veszi.
De legalább a zombik vigyoroghatnak, hogy "né má', magát cáfolja".
Te komolyan elhiszed, hogy ha úgy hívják, munkáltatói járulék, akkor azt már nem te fizeted?
Téged puszira alkalmaznak és nem azért, mert megtermeled a saját költségedet plusz még azon felül is valamennyit?
agyam eldobom, de komolyan, és még büszke is vagy rá, hogy benyaltad, hihetetlen...

Csak beugrottam 2010.11.25. 22:53:46

@soproni1: Rossz válasz.Ezekre eddig is fizettem mindent ,tehát nem lesz plusz bevétele viszont keletkezik jónagy bevétel csökkenése:Nem fizetek adót,nem fizetek nyugdíj adót, viszont mindenféle segélyt felnyalok,(munkanélküli,szociális,lakhatási stb,stb)sőt így még védett fogyasztó is leszek a gyerekek miatt igy nem fizetek áramot,vizet,gázt.Ezt majd mind kifizetik azok akik még adóznak.
Szóval itt az állam nem nyerhet viszont rögtön bukik éves szinten cirka 2-3 milla bevételt tőlem.

soproni1 2010.11.25. 22:54:22

@Rothstein: Azok akik azt mondják a mnyp biztonságos, azok vagy hazudnak, vagy nem értik a kockázati tényezőket.
Esetleg csőd esetén, az állam mindig kihúzza a szarból őket. "

Ez féligazság, mert a nyugdíjalapok többször húzzák ki az államot a szarból pl. állampapír vásárlásával és tartásával, plusz az adott vagyont befektetik többnyire az adott országban. Az állam tényleg szar ( vagy a közalkalmazottai ).

"Saját és az állam gyarapodását egyaránt szem előtt tartva."

Ez a kettő egymásnak ellentéte. Ha az állam gazdag, a polgárok szegények. Ez ember emlékezet óta így van.

gipsz1234 2010.11.25. 22:54:58

Ha MNYP-ak nem biztonságosak mert nem állami kezelés alatt állnak, akkor ezen logika alapján a bankok sem biztonságosak ugyebár mert azok sem állami kezelés alatt vannak.
Akkor legbiztonságosabb a szocialista rendszer mert ott minden szektor állami tulajdonban volt. Jól működött? NEM!
Egyébként meg hogy higgyek egy olyan miniszterelnök által vezetett kormánynak aki azt hazudta hogy ő még sohasem hazudott.

gipsz1234 2010.11.25. 22:55:33

Ha MNYP-ak nem biztonságosak mert nem állami kezelés alatt állnak, akkor ezen logika alapján a bankok sem biztonságosak ugyebár mert azok sem állami kezelés alatt vannak.
Akkor legbiztonságosabb a szocialista rendszer mert ott minden szektor állami tulajdonban volt. Jól működött? NEM!
Egyébként meg hogy higgyek egy olyan miniszterelnök által vezetett kormánynak aki azt hazudta hogy ő még sohasem hazudott.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 22:55:37

megjegyzés: faszom tele van azokkal akik orbán bírálatát nem tudják megoldani egy öblös cigányozás nélkül.

gipsz1234 2010.11.25. 22:58:13

@mavo: Akkor velem nincs tele, mert egyszer sem cigányoztam. :))

soproni1 2010.11.25. 22:58:30

@Csak beugrottam:

Amit kapsz az államtól, azt rögtön befekteted benzinbe, túró rudiba, stb, tehát pörgeted a gazdaságot, mert ha nem fizetsz áramot, akkor az így megspórolt pénzen is tudsz venni lcd tévét, ami munkát ad, meg nyereséget teremt.
Az államnak akkor rossz, ha a segélyt külföldön költöd el.

soproni1 2010.11.25. 23:00:28

@mavo:

általában a bűnözés és segélyezéskor is előjön a cigány kártya. Illenek vagyunk mink !

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 23:02:11

@bbjnick:

"Pedig a hitelfelvevők nem olyan szerződéseket kötöttek, amiben egy ilyen jellegű kamatmódosításhoz hozzájárultak volna."

továbbá szétkúrták a szintén szerződésen alapuló tsz-eket, állami nagyvállalatokat, egyoldalúan kiléptek a varsói SZERZŐDÉSből, és kgst-ből, csak hát azok nem, hogy nem fájtak, de még tapsoltatok is hozzá.

hogy ezekben mi a közös? hogy a szerződő fél egy tetves komcsi diktatúra volt. a mnyupos szerződések ellenben demokráciában születtek, és a kivégzésük simán kilép az alkotmányos keretek közül

oké, tudom, ez utóbbit leszarjátok, ahogy a fidesz is. az alkotmány, a nem zoknibáb köztársasági elnök, az ab, meg az effélék csak addig voltak jók, amíg a klónbandájától védték meg a Zembereket

gipsz1234 2010.11.25. 23:05:27

@Csak beugrottam: Bizony ez az elnevezésbeli változtatás azt eredményezheti amit ön említ.

Csak beugrottam 2010.11.25. 23:05:31

@soproni1: Látod rátapintottál a lényegre , nem veszek LCD TV (Ha van egy kis pénzem az nem égeti a zsebemet)a többit eddig is megvettem tehát azáltal hogy több lesz a bevételem nem fogok többet költeni(És mégha többet is költenék az messze elmarad az adó és egyéb elmaradó befizetéseim mellett).És igen ,most kerestem külföldi bankot mert a megtakarításimat már nem merem itthon tartani így azok a cél ország gazdaságát fogják erősíteni.

gipsz1234 2010.11.25. 23:07:26

@Csak beugrottam: Bizony, ez az elnevezésbeli változtatás azt eredményezheti amit ön leírt.

soproni1 2010.11.25. 23:10:42

@Csak beugrottam:

A külföldi bank, meg lehet, hogy pont Magyarországon fekteti be a pénzed.

Tudod, mint a régi vicc, a két lehetőségről, ha háborúba mész ( csak az alternatívát írom le).Meghalsz, eltemetnek, fa nő a sírodon, a fából cellulóz lesz, abból wc-papírt gyártanak és már megint szarban vagy.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 23:11:02

@soproni1:

ugye ez úgy indul, hogy az a cím,miszerint az új nyugdíjrendszerben mindenki jól fog járni!

tényleg? azok a megátalkodottak is, akiktől pártunk és kormányunk alkotmányellenesen elveszi a jövőbeni befizetéseik után járó állami nyugdíjat?

tuti?

upsz, elfelejtettem, ők nem tartoznak a mindenkibe. hiába fizetnek, ők hazaárulók, nekik nem jár.

Csak beugrottam 2010.11.25. 23:13:45

@soproni1: Az lehet ,hogy itt fekteti be de az ottani szabályok alapján van rá garanci.(Abba meg a hazai féregcsapat nem tud beleszólni) És erősen gyanítom ,hogy ott nem fogják befagyasztani mint Argentinában vagy sejtésem szerin 2013-ban Magyarországon.

soproni1 2010.11.25. 23:17:21

@mavo:

Annál nagyobb szemétség kevés van, hogy egy hosszútávú döntést egy tollvonással megváltoztassanak.

De tegyük hozzá, még népszerűbbek a kormánypártok.
Persze azt is hozzá kell tenni, hogy van egy idióta ellenzék, aki vagy taktikázik vagy nem fogja fel, mennyire kibasztak a nyugdíjpénztári tagokkal illetve azzal a gazdasági réteggel, akinek a vagyoni helyzetét, nyereségességét befolyásolták a magán pénztárak.

Hiszem, hogy jobboldali fordulatnak kellene jönnie a gazdaságban, de ahhoz nincs elég támogató.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 23:18:05

@soproni1:

"Ha az állam gazdag, a polgárok szegények."

abszolút fals érvelés. a gazdag polgárok elvben több adót képesek fizetni, tehát ahol a polgárok gazdagok, ott elvben az állam is gazdagabb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 23:19:43

@soproni1:

hú, de rég halottam ezt a viccet. aranyos. :)

soproni1 2010.11.25. 23:20:58

@Csak beugrottam:

Ne fesd az ördögöt a falra. Esküszöm, depressziós leszek, pedig nekem ez az év volt a minden idők legnyereségesebb éve.
Azt hozzá kell tennem, hogy nem mertem hitelt felvenni, amikor nagy volt a csábítás és a konkurensek jórészt elvéreztek. Szent rögeszmém, hogy még egy évre sem merek előre tervezni.
Ezt a külföld dolgot meg jól csinálod, amíg forint van, addig nem tudsz veszíteni, ha valutát raksz külföldi bankba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 23:22:06

@Elpet: @bbjnick:

"A nyugdíjunk nem akármilyen ígérvényeken, hanem a magunk és az utódaink becsületén múlik (áll vagy bukik)."

becsületes-e az, aki tökugyanazért a befizetésért az egyik embernek felszámol nyugdíjat, míg a másiknak nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.25. 23:25:08

@soproni1:

"Hiszem, hogy jobboldali fordulatnak kellene jönnie a gazdaságban, de ahhoz nincs elég támogató."

hát, a jobboldali fordulatnak személyemben már van egy támogatója ... és minő furcsaság, pontosan ezért bélyegeznek meg a ballibnek az itteni "jobboldaliak".

soproni1 2010.11.25. 23:25:37

@mavo:

A gazdag állam sajnos egyre többet akar költeni, ezért szegényíti el az adófizetőit. Ráadásul, ahol az állam jelentős befolyással bír, onnan menekülnek a befektetők, ami egy negatív spirált indít el, mint pl. a skandináv országokban.

Ez a szegény állam, gazdag ember rögeszmém Kuwaitra nem vonatkozik.

Csak beugrottam 2010.11.25. 23:29:46

@soproni1:
Nem akarom az ördögöt macerálni,de mivel lassan egy év után sincs semmi program,változás ezért egyre esélyesebb ,hogy 2013-ra elfogy a rekvirált pénz ezért a következő célpont a bankszámlák lesznek.
A másik dologra is rátapintottál:
Magyarország ott tart ,hogy nem egy évre még egy hétre sem tervezhetsz mert lehet hogy holnap visszamenőlegesen megemelik az adót 16-ról 32 százalékra.Teljesen tervezhetetlen bármilyen folyamat.
A cégemnél is így jártunk.Meg volt a megállapodás bér,létszám, juttatások, majd a kurmány bebaszott a soha megnemszünő válságadóval.A vezetés meg közölte hogy minden vissza, több embert rug ki,csökkenti a juttatásokat és örüljünk ,hogy van munkahelyünk.

soproni1 2010.11.25. 23:35:56

@Csak beugrottam:

A hiperek ugyanezt csinálták. A már szeptemberben lezárt jövő évi tárgyalások után levélben tájékoztattak minket, hogy " a megváltozott gazdasági helyzet miatt " újra kell tárgyalni a szerződéseket. A visszatérítések kicsit megnövekedtek, tehát végülis nem hárították át a fogyasztókra, hanem a beszállítókat cumiztatták meg, akik így nem fognak embert felvenni, leveszik a dolgozóik fizetését, esetleg csődbe mennek, mert az árrés nem fedezi a visszárú költségeit.

Erre mondta Sándor György:

Igazságos a mi Urunk, a gazdagnak ételt, a szegénynek étvágyat adott.

soproni1 2010.11.25. 23:36:46

@mavo:

magyar jobboldal.

Amikor a papagájt Bodrinak hívják.

Csak beugrottam 2010.11.25. 23:39:00

@soproni1:
Végszónak nem rossz :-)

Megyek ,mert holnap még a nyudíjjamért meg kell dolgoznom.

Üdv

Rothstein 2010.11.25. 23:54:07

Visszamenőleges hatállyal megváltoztatnak szerződéseket ... ez nem j keletű.
Az előző 2 ciklusban a kormányok rengeteg esetben visszatartották, mondvacsinált hibákra alapozva nem fizették ki az elnyert támogatásokat, ezzel csődbe rántva több, egyébként becsületes vállalkozást, projektet.
Dehát persze mi választottuk meg őket.
Én bevezetném a cenzust a választásokat illetően.
Nem vagyoni, hanem általános műveltségre, észbeli képességekre alapozva.
Az oktatás lezüllesztése folytán a társadalom jelentős százaléka iskolázatlan, buta.
Félreértés elkerülése végett megjegyzem, ennek nem elsősorban a diploma hiánya az oka, hanem az oktatás általános színvonalának ijesztő mértékű esése (szakmunkás képzés tönkretétele, diplomagyárak megjelenése)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 23:56:23

@bs395:

A "sarokpontok"-hoz való ragaszkodás valóban nagyon fontos, de legalább ilyen fontos a "sarokpontok" a sarokpontok megfelelő kiválasztása. A Fidesszel szerintem az a legnagyobb baj, hogy eddig még ez sem sikerült túl rózsásan nekik.

magyarido.blog.hu/tags/k%C3%B6tcse

De mivel nem vagyok jós, azt sem tudom, hogy később ez sikerül e nekik (mármint a "sarokpontok" helyes meghatározása és az ezekhez való ragaszkodás) vagy sem.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.25. 23:57:06

@bbjnick:

fontos a "sarokpontok" a sarokpontok megfelelő = fontos a "sarokpontok" megfelelő

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.26. 00:06:58

@mavo:

Ilyen egy rendszerváltás:-|

Én még emlékszem az előzőre, az is hasonlóan zajlott (mint itt voltál is szíves néhány momentumát és motívumát felidézni); most "a rendszerváltás rendszere" bukott meg és jön a következő "rendszerváltás rendszere"...

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 00:45:53

@soproni1:

"A gazdag állam sajnos egyre többet akar költeni, ezért szegényíti el az adófizetőit. "

a mondat helyesen: az OSTOBA gazdag állam sajnos egyre többet akar költeni, ezért szegényíti el az adófizetőit. az OSTOBA gazdag állam ugyanis feléli a jövőjét. mint ez itt most, nagy kár, hogy ez a mostani állam ugyan nem gazdag, de ostoba is.

a gazdag állam nem predesztinált a pazarlásra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 00:52:10

@bbjnick:

ismétlem: egy aljadék bolsevik állam pénzelbaszó szerződéseit semmissé tenni az én szememben erény. mert azok felmondása pont pénzt takarít meg a zembereknek.

ja, hogy pont ezért akarnak itt minden áron komcsinak bélyegezni? na az nem az én bajom. én ugyanis valóban antikommunista vagyok, mert az én szememben az komcsik efféle "szerződései" kevesebbet érnek, mint a papír, amire írták azokat.

tevevanegypupu 2010.11.26. 00:57:47

@Etniez:
Ilyen joban lennenk?

@Csak beugrottam:
Ugy tunik a negyedik variacio lesz majd, es az lmp mar meg is igerte, hogy visszaterit.

@gipsz1234:
Sajnos nem mondhatom meg. Viktor megbizik bennem es titoktartast kert.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2010.11.26. 01:17:13

Hát ennyi volt a gonosz cigány törpe ujra lecsap!! By by nyugdíj ha nem ugrassz úgy ahogy a gonosz viktátor fütyül!! Most a pénzedet kérte de legközelebb majd a csajodat fogja!! Vagy azt hogy hétvégén menjél és dolgozzál a szobor állitáson!! Arany viktor szobor minden városba mint Kazakhsztánba!! Hálából azért mert kegyes voltában volt kegyes lenyulni azt amit több millió ember 10 évig gyüjtött pénzt!! Köszönjük fidesz szavazók!!

Rothstein 2010.11.26. 01:44:39

@gipsz1234:

Az állam rossz gazda, szokták volt mondani, ami ÁLTALÁBAN igaz is. Viszont az államnak vannak alapvető feladatait, amit tilos privatizálni. Ilyen a nyugdíjszektor is.

Én ezt írtam. Nem olvastad el rendesen.
alapvető feladat az egészségügy is. Az nem lehet profitorientált. Tudomásul kellene venni, hogy az államnak vannak alapjában véve nonprofit alapú feladatai, amit nem tudsz megspórolni. Más kérdés, az állam mennyire hatékonyan működteti ezeket az ágakat.

cutcopy 2010.11.26. 06:38:46

Megint egy olyan ügy amit a neoliberál-bolsevisták az emberek problémájának akarnak láttatni pedig valójában csak egy szűk pénzügyi csoport problémája lesz a röpke háromezer milliárd átcsoportosítása és a kötelező pénztártagság választhatóvá tétele..

Etniez 2010.11.26. 08:16:52

@tevevanegypupu: Olvassál, mielőtt hozzászólsz egy témához. Nem ehhez, bármihez. És akkor nem fogsz olyan hülyeségeket leírni, mint fent.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 08:17:38

@cutcopy:

"a kötelező pénztártagság választhatóvá tétele"

szabadon választható = odaadod, különben még többet veszünk el?

asztakurva.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 08:19:21

@bbjnick:

"most "a rendszerváltás rendszere" bukott meg és jön a következő "rendszerváltás rendszere""

az icipici probléma ezzel, hogy ez vagy egy ordas hazugság, vagy a fidesz valóban fel akarja számolni a demokráciát.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 08:22:50

@rettegő bérkommentelő:

elpet és várúr elvtársak könnyen ugatnak, őket valószínűleg már pont nem fogja érinteni, amikor az állami nyugdíjrendszer összeomlik.

hogyan 2010.11.26. 08:41:38

Aranykor Nyugdíjpénztár kérdezz-felelekből ollózva:

"Hogyan kapok nyugdíjat a magánnyugdíjpénztártól?

A 2013. január 1-jét megelőzően nyugdíjba vonulók a jelenlegi jogszabályok értelmében nyugdíjba vonulásukat követően egyösszegben vehetik fel magánnyugdíjpénztári megtakarításukat.

A 2013. január 1-jét követően nyugdíjba vonulók a remélhetőleg közeli jövőben elkészülő és hatályba lépő járadékszolgáltatást szabályozó jogszabályban előírt feltételek szerint lesznek jogosultak járadékszolgáltatás választására. "

Így is, úgy is az állam fogja eldönteni hogy mennyi pénzt fogok kapni.

pioker1933 2010.11.26. 09:17:21

@ökörpöröly: Tudom, miről beszélsz. Teljes mértékben egyetértek veled. Csak sajnos ez az elszomorító, hogy az átlag magyar szeret lubickolni a langymeleg pisiben, és várni a sült galambot.

Két megoldás van:

1., Valaki alapít végre egy normális pártot. Szerintem az ideális egy valóban jobboldali, liberális párt lenne. Ami tényleg a munkát, az öngondoskodást és a családot helyezi előtérbe, a segéllyel és az ingyenes szolgáltatásokkal szemben. Ami megerősítené a civil szektort, hogy az emberek egymással legyenek szolidárisak, és ne az államtól várják a szolidaritást. (Ne az állam legyen az emberért, hanem az emberek egymásért.)

2., Vagy belefásulni az egészbe, felégetni mindent magunk mögött és itt hagyni az egész kuplerájt, mielőtt ezek az idióták teljesen tönkreteszik.

Orbán Viktort Kossuth Lajoshoz tudnám hasonlítani. Mindketten meg tudtak mozgatni nagyon sok embert, cserébe mindketten gyávák, és szinte kivétel nélkül rossz döntéseket hoztak, amivel bedöntötték az egész országot. Kétségem sincs a felől, hogy dolga végeztével viktor ugyanolyan elegánsan fog lelépni, mint a nagy előd.

cutcopy 2010.11.26. 11:17:39

@mavo:
Kb hasonló választás volt amikor csak a pénztárat lehetett megválasztani hogy melyikbe is "akarsz" kötelezően belépni..

Gandalf Garaboncias 2010.11.26. 11:41:13

@Csak beugrottam: "A következő választást az a párt nyeri aki megigéri a kárpótlást.(Mivel ennek nagy az esélye ezért is érdemes a magánban maradni) "

Természetesen ezt már tegnap két ellenzéki párt is megígérte (MSZP és LMP), kíváncsi vagyok, a többiek mikor fognak rájuklicitálni (persze nem saját zsebből, hanem egy nem létező, virtuális költségvetésből).
A visszaállást ugyanúgy mi, adózó és járulékfizető állampolgárok fizetnék meg... (fogjuk megfizetni?)

Sanz 2010.11.26. 12:04:29

Emberek, nagyon egyszerű a helyzet.
Hány év szolgálati idő után jár az államtól nyugdíj? 20 év után? Aki pályakezdőként kötelezően lépett be a magánnyugdíjpénztárakhoz, az tervezi, hogy 20 évet dolgozik legalább Magyarországon? Mert ha a válasz nem, akkor értelemszerűen hagyni kell az állami nyugdíjat a francba, aztán meg minél messzebbre távozni az országból. Egyébként csak én gondolom úgy, hogy most egy hirtelen megugró migráció fog kezdődni (kifelé az országból)?

eN 2010.11.26. 12:21:21

@Sanz: igen, csak te érzed úgy. szerinted hol fognak befogadni ennyi élhetetlen szerencsétlent?

eN 2010.11.26. 12:24:07

@tevevanegypupu: ugyan Teve, a stílus maga az ember. ezekkel nem érdemes szóba állni.

tevevanegypupu 2010.11.26. 12:37:36

@eN:
Mindenesetre csak ugy szormenten. De ugy tunik teves elkepzeles az, hogy beszelgetessel ha kozos nevezore nem is jut az ember, de legalabb meghallgatja a masikat, az erveit, es talan reszigazsagokat akar meg el is ismerhet a masik erveleseben.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 13:02:42

@cutcopy:

azzal az icipici különbséggel, hogy akkor állam bácsi saját magát kötelezte arra, hogy az addig neki járó pénz egy kisebb részét a te megbízottadnak adja, aki megfelelő keretek közt fialtathatta. ja, és a törvény nem volt alkotmányellenes.

akkor kötelezően kaptál, most meg zsarolással visszaveszik. ja, és alkotmányellenesen

nincs semmi különbség, hogyne, hogyne. ha sokat ismételgeted, talán egyszer csak valóság lesz. visszamenőleg, persze

egy próbát megér, nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 13:03:26

@pioker1933:

"Szerintem az ideális egy valóban jobboldali, liberális párt lenne"

amint megvannak, az én savazatom az övék.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 13:06:23

@hogyan:

ne akard, hogy ide is bekopizzam az illetékes törvény pontjait

Várúr 2010.11.26. 13:20:19

@evil overlord:
Fogalmam sincs, ki az az "ökörpöröly".

Várúr 2010.11.26. 13:23:07

@pioker1933:
Valóban kossuthi bátorság kell ahhoz, hogy a lelépést propagáld. Nem is értem, mi tart vissza. Kötél, vagy golyó fenyeget? (Lajosra, ha maradt volna, az várt).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.26. 13:34:52

@mavo:

Ahol fát vágnak, ott hullik a forgás.

(Ezt mondták '90-ben a liberális demokrácia hívei azoknak, akik szót emeltek az akkori változások iránya, jellege vagy módja miatt.):-/

ü
bbjnick

Csak beugrottam 2010.11.26. 13:35:37

@Pisti, az aragorn: Szerintem rossz a kérdés.
Pillanatnyilag aki vissza lép az kárpótlást kap ,jogosult a 100% állami nyugdíjra és a hozamot kiveheti kp-ban tehát nem éri kár,nincs mit kárpótolni.Aláírta így járt.Viszont aki marad a MANYUPBA az másodrendű állampolgár lesz, mert bár továbbra is fizet 24% elveszik a 75% nyugdíj jogosultságát.A kárpótlás csak annyi ,hogy vissza kapja a 75% igérvényét.Tehát nem kell fizetnie senkinek,majd csak azoknak akik akkor adják össze a nyugdíhjjakat.Ezt mindenki megfogja igérni.És szerintem ez így méltányos is.

2010.11.26. 13:54:27

Orbán Viktornak különleges képességei vannak. Most éppen Lendvai Ildikót támasztja fel.

eN 2010.11.26. 14:30:43

@tevevanegypupu: nem téves elképzelés, csak nincs meg mindenkinek az otthoni 7 éve hozzá :)

cutcopy 2010.11.26. 16:34:30

@mavo:

Nos hát ha ilyen szoclib fazon vagy akkor hiába vitázunk azon hogy csak jól jár aki visszalép.. Nekem viszont minden tetszik ami ellen az MSZP sipítozik..! Feltehetőleg a balos média tőkéjének jó része forog kockán..)

mizrolist 2010.11.26. 17:01:49

@cutcopy: ha a Fidesz államosítana minden lakást, és az MSZP tiltakozna ellene, neked akkor az az ötlet is tetszene? (ez csak egy gondolatkísérlet, - még - nincs szó ilyen ötletről)

pioker1933 2010.11.26. 17:55:33

@Várúr: Ne aggódj, viktorra is az várna, ha nem törölték volna el a halálbüntit. A huszadik században már nem volt divat a balfasz vezetők megbüntetése.

cutcopy 2010.11.26. 18:58:49

@mizrolist:
Rossz hasonlat, de nem tetszene, viszont cserébe nem is csinál ilyet a Fidesz..)

evil overlord (törölt) 2010.11.26. 19:24:56

@Várúr: Az a troll, akivel maga próbált vitatkozni. Nincs értelme, csak lehúzza a ganéba.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 22:10:12

@cutcopy:

jobblib, te idióta. és különben is, a "béla aszonta, hogy 2×2=4, TEHÁT 2×2 nem egyenlő 4 " gondolkodású idióták nekem nem vitapartnereim.

boldogíts mást hülyegyerek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 22:12:10

@bbjnick:

ez iaz. csak tudod nem mindegy, hogy a forgács az emberi alapjogok megsértésével hullik, vagy anélkül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 23:07:38

úgy egyébként vicces, hogy amíg a népfeneség, az ab,a mittommi a fidi mellé állt, addig a bölcsesség méze csöpögött az ajakiról, míg most, amikor saccra a népfeneség (ab, stb) a fidi ellen fordult, hirtelen átalakult hazaáruló hülyék gyülekezetévé

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.26. 23:24:20

" a komonisták voltak (48 körül) akik megszüntették az öngondoskodó rendszert" mondja mellár elvtárs.

és senki sem röhögi körbe, hiszen a hír tv-ben a mikrofonállványok fantasztikus munkával dolgoznak a megfelelő riportalany alá.

én élvezem

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.26. 23:30:17

@mavo:

Ezzel az "alapjogosdival" nem lehet megállítani a Fideszt, mert a "zemberek", haragszanak az "alapjogokra". Az elmúlt 20 évben mást sem hallottak, csak azt, hogy "alapjogokígymegúgy" és közben sz*tszródott minden.

A Fideszt csak a Fidesz állíthatja meg azzal, hogy rosszul kormányoz és nem tölti ki értelmes és koherens értékrenddel azt az űrt, ami a "rendszerváltás eszméinek" elhiteltelenedésével keletkezett.

És: ahhoz mindketten elég öregek és tanultak vagyunk, hogy tudjuk, ez az alapjogok-izé nem a Szentírás. Ez egy tartalmában és értelmezésében folyamatosan változó valami. Adtak a kommancsok is egy értelmezést, adtak a libdemósok is egyet és, meglehet, hamarosan egy új verzióval is megismerkedhetünk:-|

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.27. 00:06:41

@bbjnick:

én nem vagyok sem öreg, sem tanult, ezért úgy gondolom, hogy bár az oskolában azok a felnőtt izék folyton azt ismételgetik hogy 1+1 az 2, attól még nem járatták le az az 1+1 = 2-t.

cutcopy 2010.11.27. 05:27:50

@mavo:
Haha te aztán jól el tudod adni magad ahhoz képest hogy semmit sem érsz.. Kabbe..)

Pelso.. 2010.11.27. 07:38:07

@bbjnick: Az alapjogok pont a Fidesz kőkemény pértérdekeit korlátozzák, hát ezért ellenük egy kis agitprop, ugyebár.
Alapjogok vonatkozásában összetett kérdésekből népszavazás? Esetleg nem tetsző eredmény születne, ó, be szörnyű csalódás lenne, oda-vissza.
Más értelmezés, aha. Szerinted épp stagnál a jónép hülyéneknézhetőségi együtthatója, nemde?

@mavo: Jaj, ezzel az 1+1 képlettel itt nagyon nehéz fába vágtad a fejszéd:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.27. 08:06:46

@bbjnick:

Mi az alapjog és minek alapján?

A tulajdonhoz való jogra, mint alapvető letéteményre éppen a`89-es rendszer köpött a legnagyobbat, amikor megakadályozta a reprivatizációt, ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy politikai okokból elvett vagyonokat nem kell visszaadni, ha a politikai érdek úgy kívánja. A `80-as évekbeli status quo fenntartása erősebb szempont lett, mint a tulajdon fundamentális védelme.

A reprivatizáció elmaradásának pontosan az volt az üzenete, hogy az erősebb mindent visz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.27. 09:10:55

@Elpet: alapjogok pont annyira léteznek, mint a zöld kicsi emberkék a Marson.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.27. 09:36:04

@tölgy:

Az egész úgy megy, hogy a rendszerváltáskor csináltak egy képes almanachot az amerikai és nyugat-európai világ gondosan kiválogatott részleteiből, és elkezdték sulykolni, hogy a világnak ilyennek kell lennie, mert ahol fincsi van, ott így és így megy. Ha olyan részletekről szól valaki, amiket ellenérdekből nem tettek bele a képeskönyvükbe, akkor leordítják, hogy az irreleváns és felsorolják az összes eszükbe jutó különbséget a példaként citált ország és Magyarország közt.

Ez az alapjog kérdés is nagyjából erről szól.
A magántulajdont védik a törvények a művelt világban. Jó. Akkor arra hozzanak precedenst, hogy miként jár el a művelt világ, amikor a jogorvoslat intézményeinek kapacitását több nagyságrenddel felülmúló számú esetben konvertálják a közvagyont magánvagyonná formailag helytálló szerződések alapján. Az a nyugati világ mintha nem arról szólna, hogy a vagyonszerzés útja a közvagyonból alapított magántulajdon. Ha ez lett volna, nem tartanának sehol.

Tündér_Lala 2010.11.27. 10:17:16

@Elpet: Mondjuk a ballib technika megtetszett más másfelé is.
Hallottam, hogy Torontoban épített az állam egy sprtcsarnokot. Majd az építési költség feléért privatizálták. Az állam építtetett egy autópályát (az állandó dogók enyhítése érdekében), majd azt privatizálták (itt már óvatosabbak voltak, mert 60 évre titkosították a szerződést) és ott nem szokásos módon horibilis útdíjat szednek rajta.

De amíg voltak gyárak, szokásos eljárás volt, hogy a tulajdonosi kör közölte, a termelés veszteséges ezért bezárja és 3000 embert az utcára tesz. Erre az állam megvásárolta a gyárat, horribilis pénzeket költött beruházásokra, majd mondván, hogy nagyon sokba kerül, újból privatizálta. Az új tulaj persze megint csak a hasznot vette ki és a folyamat újra indult.

Persze az dolog arányait tekintve közelébe sem jön a mi viszonyainkhoz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.27. 10:22:32

@Tündér_Lala: a politikai osztály mindenhol bótól a manager elittel, de boldogabb országokban emellett képes a polgárai többsége számára megelégedett életet biztosítani. Mi ballib technokratáink erre nem voltak képesek. Hogy a mohóságuk vagy a féltudásuk miatt, vagy ezért is és azért is, az nem jelentéktelen a fidoxra nézvést.

Tündér_Lala 2010.11.27. 10:27:13

@tölgy: Így van, csak az kívántam ilusztrálni, hogy a gazemberség nem kizárólag magyar privilégium. Sokan azt hiszik arrafelé ilyesmi nem fordulhat elő.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2010.11.27. 19:43:15

A magyarság jövője NO MEG A TE NYUGDÍJAD!!, a szülőszobákban dől el! Gyerekeket kell szülni, sokat!!! Mert, ha nem, akkor a magyar helyett szül majd a cigány, de abban semmi köszönet nem lesz! Őseim nem azért védték és vérezték ez az országot, hogy gyülevész senkiházi cigányok országává váljon.
Az tekinthető tisztességes hazafinak, akinek legalább három gyermeke van!
Inkább szerényebben, de egy biztos magyar jövő felé!!!
Magyar jövőt csak tisztességes magyar nagycsaládokkal lehet építeni, a többi üres fecsegés és szájtépés, semmire való dolog!

valójábannemberci 2011.01.05. 02:14:45

Óbazmeg, hogybazmeg...
index.hu/belfold/2011/01/05/orban_nagykovetsegi_latogatasarol_ir_a_wikileaks/
Aszongya: A tipikus Fidesz-szavazó nem függ az állami juttatásoktól, és nagyobb gazdasági szabadságot akar. A tipikus szocialista szavazó nyugdíj formájában függ az államtól.

Erre Orbán mit csinál? Szétveri a magánnyugdíjrendszer önrendelkezésének szabadságát, hogy mindenki az államtól függjön.

Hátbazmeg, húbazmeg...
süti beállítások módosítása