Vibrátor és pisztoly – „Lengyel Gyurcsány” lassítja a varsói gyorsot
2010. november 24. írta: Doktor Kottász

Vibrátor és pisztoly – „Lengyel Gyurcsány” lassítja a varsói gyorsot

 

 Magyarországon a tavalyi EP-választás óta robog a „varsói gyors”. A sokat sejtető eredményeket hozó időközi választásokat (Ferencváros, Pécs, Józsefváros)  leszámítva ugyanis ez a voksolás volt az első olyan konkrét eredmény, amely felvillantotta a posztkomcsi utódpárt teljes széthullásának lehetőségét. Öt évvel ezelőtt Lengyelországban ez a hadművelet olyan jól sikerült, hogy azóta két jobboldali párt határozza meg a polák közéletet: a józanabb, konzervatív politikát folytató Polgári Platform (PO), valamint a kicsit harciasabb, szolidan EU-szkeptikus, markánsan oroszellenes „Kaczynski-párt”, a Jog és Igazságosság (PiS).

  Az ő MSZP-jük, az SLD pedig gyakorlatilag tehetetlen kibicpozícióban van. Aligha csoda, hogy lassan mindenki elkönyvelte Lengyelországot valamiféle konzervatív bezzegországnak, ahonnan messzire lettek kergetve a kommunisták, testületileg rühellik Putyint, az ilyen SZDSZ-szerű izékkel pedig nem is tud mit kezdeni a mélyen katolikus lengyel nemzet, a felesleges progresszív eszméknek pedig ezért itt még múzeuma sincs. Aztán még foci-Eb-t is rendezhetnek, és kannásbor helyett is zubrowkát isznak.

   Itt köpött bele a levesbe Janusz Palikot. Az egyes fotókon Dörner Györgyre, Rátóti Zoltánra és Fabio Capellóra egyszerre hajazó fickót valahogy úgy képzeljük el, mint Gyurcsány Ferenc és Tomcat Tamás furcsa keverékét. Ehhez még tegyük hozzá azt, hogy a lengyel baloldal (?) megmentőjét a polgári elveket valló PO-ból szalajtották, és végképp teljes a káosz. Akkor lássunk neki a tisztázásnak: Palikot bőre alatt is pénz van, lévén az üzleti szférából lépett be a politikába, ahol imád feltűnést kelteni sajtótájékoztatóin és a blogján. Hol provokatív pólóban követeli a homoszexuálisok egyenjogúságát (igen, még mindig Lengyelországban vagyunk), hol egy műbrével és egy pisztollyal a kezében fejti ki álláspontját a lengyel E. Zanett-ügyben, máshol pedig azt magyarázza, hogy szeretne egy olyan Lengyelországot, ahol egyszer majd egy fekete zsidó is lehet elnök. Blogposztjaiban pedig az elhunyt Lech Kaczynski felelősségét pedzegeti a szmolenszki tragédiában, vagy Jaroslawét, amikor éppen egy PiS aktivistát lőtték le. 

  Palikot szeretné szétválasztani az egyházat az államtól és kiegyensúlyozott viszonyt ápolna az oroszokkal. Modern, felvilágosult társadalomról beszél unos-untalan, és inkább a kultúrára költene, mint hadseregre. Ez már vegytiszta Feri. Sőt: abban is a mi túlmozgásos főbloggerünkre hasonlít, hogy nem egyértelműsíti: pontosan milyen politikai formációban képzeli el a jövőjét, egyelőre ő is kivár. Janusznak azért kellett létrehoznia a maga Demokratikus Koalícióját, mert ő bizony a szocikkal bútorozta volna össze pártját, a PO-t. Na ez már ott is sok volt, ezért Palikot bejelentette: decemberben kilép. De hogy egyesül-e az SLD-vel, vagy hogy egyáltalán baloldali politikát fog folytatni, arról mismásol, és azt a hülye szöveget erőlteti, amiben gyakran szerepel a „meghaladott ba-l és jobboldaliság”, az „összefogás”, meg a többi unalmas politikai jelszó.

  Egy biztos: Palikot szereti, ha pezseg körülötte a levegő. Ne tévesszen meg senkit az az alapvető különbség, hogy Palikot rajongói elsősorban fiatalok, Gyurcsány derékhadát pedig olyanok szépkorúak teszik ki, akiket személyesen simogatott meg Kádár János, vagy Rákosi Mátyás. A jelenleg kormányzó PO hamarosan megszorításokra kényszerül majd (ahogy elképzelhetően az Orbán-kormány is), ami sok aktív pályakezdőnek nem fog tetszeni; a PiS pedig sok fiatalnak túl öreguras és fásult (ahogy az Orbán-kormány számos tagja is már most az). Az se zavarjon senkit, hogy Palikotnak nincs olyan morális nullpontja, mint az őszödi beszéd: egy hasonlóan jó behatárolható, markáns és gusztustalan mozzanat valóban nem emelhető ki, de hát ez az ember politikai arculatát jórészt közönséges halottgyalázásra építi.

  És valószínűleg működik, egykori párttársai úgy számolnak, hogy ha sikerül pártot formálni mozgalmából, akkor Palikot szövetsége 2011-ben bejut a Szejmbe. Mivel mostanában úgyis (helyesen) hangosan dübörög a „polákvengerdvábratanki” a nemzetközi együttműködés rendszerében, nem árt majd figyelni erre.

  Két nagy és nagyon egyszerű tanulsággal majd erről a demokrácia nevű hogyhívjákról: az első az, hogy ha ekkora a hegemónia, akkor senki ne csodálkozzon ha egy jobboldali szakadár csinálja meg az új ellenzéki erőt. A másik pedig az, hogy ha nagyon szar a helyzet és/vagy nagyon szarul kormányzol, akkor olyan alakokat is helyzetbe hozol, mint Janusz Palikot és Gyurcsány Ferenc, jöjjenek akármilyen életidegen programmal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr452467922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.11.24. 14:45:29

Habár Tusk még nem kormányzott szarul, úgyhogy Palikot még magát igyekszik helyzetbe hozni egyelőre. Asszem, nálunk nagyobb esélye lenne.

Bloodscalp 2010.11.24. 15:07:40

"nemzetközi együttműködés rendszerében"- az ilyen szövegeket nem kellene túlspilázni, röhejes volt amikor kijött...

amugy kezdem azt hinni, nincs és nem is volt semmilyen warsói gyors (mellesleg az ottani MÁV is rakás szar úgyhogy ez a hasonlat tényleg érdekes..)
Győzött a helyi fidesz, és a lakájmédia ezt agyonünnepelte...ennyi

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.11.24. 15:29:40

A szerzőnek fogalma sincs Lengyelországról...
Palikot nem Gyurcsány-analógia, hanem még talán egy kicsit Kókához lehet hasonlítani, de a két ország viszonyai nem túl könnyen hasonljthatók.
Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a Nagy Katolikus országban ne lenne egy izmos nagyvárosi liberális réteg, buzifelvonulásokkal, kereszténységgyűlölettel, egyetemekkel (hallgatók és oktatók egyaránt).

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.11.24. 15:30:36

@Bloodscalp:
A lengyel MÁV a magyarhoz képest egy rakás szar, azzal mérve a magyar európai szintű szolgáltató...

Robinzon Kurzor 2010.11.24. 17:26:40

Lengyelbe' is államosítanak már?

is 2010.11.24. 18:13:16

elolvastam. kinek mi ugrik be rola. nekem a meghaladott bal es jobboldalisagrol pl. Orban. aki szerint mar az egesz nyugati vilagrend meg van haladva. az oroszokkal valo jo viszony is tiszta Orban duma (mar az utolso evben, le vagy maradva egy agit. prop. brossuraval, ha te ezt nem igy tudod). Orban az, aki csak a szoszekeken erzi jol magat, amikor tomegeknek dumalhat, meg a focipaholyban ucsoroghet.

es meg soka lehet sorolni a sajat leirasodbol. ertem en, hogy neked mindenrol egy jo kis Gyurcsanyozas jut az eszedbe, dehat mielott tul korossa valik, erdemes egyszer az alapoktol vegiggondolni.

Bell & Sebastian 2010.11.24. 20:33:19

@is:
Szeretném itt szóvá tenni, hogy a kezdődő elmebaj jeleit diagnosztizálom rajtad.
Próbáltál már füvet legelni?
A harmatostól felfúvódsz és véged. A szárazabbra kell rámenni.

Tündér_Lala 2010.11.24. 20:36:46

@Bell & Sebastian: Majd megszúrja az ÁLLATorvos.:)

Maisie MacKenzie 2010.11.25. 08:25:27

"mint Gyurcsány Ferenc és Tomcat Tamás furcsa keverékét."

Jaj!
süti beállítások módosítása