Továbbra is vesztegelnek - A taxisblokád negyedik napja
2010. október 28. írta: dobray

Továbbra is vesztegelnek - A taxisblokád negyedik napja

  Az Alkotás utca, Nagyenyed utca kereszteződésénél továbbra is vesztegelnek az 59-es és a 61-es jelzésű villamosok. Csaknem tíz szerelvény torlódott össze, annak ellenére, hogy a fuvarozók már engednék a forgalmat. Történt ugyanis, hogy a torlasz szerepét egy idős hajléktalan vette át, aki a síneken végigfeküdve kijelentette: addig nem mozdul, amíg nem emelik fel nyugdíját. A helyszínre érkező rendőrök konstatálták a meglepő tényállást, majd elvonultak. Az MTI értesülése szerint egyébként a blokád ideje alatt több taxis 100 márkás, illetve 100 dolláros tarifáért szállította az utasokat Ferihegyre, illetve onnan a belvárosba.

Taxisblokád, negyedik nap: Románia a segítségünkre akar sietni, az SZDSZ egész nap közleményeket ad ki, enyhül a blokád. MTI retrospektív percről percre. Déltől tárgyal a blokádozókkal a kormány.

Szabó Győző országos rendőrfőkapitány szombaton éjfélkor sajtóközleményt adott ki:  A kormány és a fuvarozók képviselőinek tárgyaló küldöttsége közötti megállapodás eredményeként a fuvarozók képviselői felszólították munkatársaikat az úttorlaszok elbontására. Erre figyelemmel a torlaszok fenntartásának sem politikai, sem gazdasági
oka nem lehet, törvényi alapja nincs. Az országos rendőrfőkapitány ezért felszólítja a torlaszok kialakításában résztvevő gépkocsivezetőket, hogy ezeket azonnal
szüntessék meg, ellenkező esetben a rendőrség a rendelkezésére álló törvényes eszközök alkalmazásával jár el velük szemben. Szabó Győző a televízió Napzárta című műsorában a rendőrség szándékairól szólva úgy nyilatkozott, hogy a következő órákban - az
éjszaka folyamán - figyelemmel kísérni és segíteni kívánják a tiltakozók hazatérését, a járművek eltávolítását. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy egyelőre erőszakkal nem lépnek fel a rendőrök a demonstrációban résztvevőkkel szemben.

 1990.10.28., vasárnap, 01:18: Közös nyilatkozat után - maradt a blokád

 Nem változott a helyzet a kormány és a fuvarozók közös nyilatkozatának közzétételét követően sem: országszerte maradtak az úttorlaszok. Sőt, helyenként rosszabbodott a helyzet az éjszakai órákra. Székesfehérvárott például a blokádot tartók egy része a tárgyalásokat eredménytelennek ítélve úgy döntött, hogy az eddiginél is szorosabbra zárja a gyűrűt a város körül, s egyetlen gépkocsit sem enged át az általa ellenőrzött kereszteződéseken. A kereszteződésekben rekedt külföldi kamionok ugyan zsarolni is próbálják a demonstrációt tartókat, keresztbe állnak az úton és csak akkor nyitnak egy-egy rést, ha ők is átmehetnek a blokádon. A fuvarozók tiltakozásának szervezői attól tartanak, hogy az emberek egy részét már nem tudják irányítani, egyes csoportok maguk döntik el, hogy milyen módszert alkalmaznak.

Újabb tehergépkocsikkal erősítették meg éjszaka a blokádot a 3-as számú főközlekedési úton Füzesabony térségében, ahol a 33-as utat a 3-as úttal összekötő vasúti felüljáróhíd lezárása részlegesen megbénítja az Alföld és az északi országrészek közötti forgalmat. Éjfél előtt Lippai Pál, Szeged polgármestere levélben hívta fel Horváth Balázs belügyminiszter figyelmét a városban kialakult már-már polgárháborús helyzetre, amit az idézett elő, hogy a román és a jugoszláv határról beáramló nagy számú kamion és busz lezárta az utakat, s nem sikerült a város kiürítése. A külföldiek és a helyi lakosság között kiéleződött az ellentét; török, jugoszláv, bolgár, lengyel és más nemzetbéli kamionsofőrök gázsprével, sőt pisztollyal, Molotov-koktéllal felszerelkezve garázdálkodnak. ,,A kormány tagjainak nyilatkozataival ellentétben itt már régen nem a taxisok, hanem az egész lakosság ügyéről van szó, az ország belső biztonsága forog kockán” írja a polgármester, nyomatékosan kérve az azonnali intézkedést. Haladéktalanul le kell állítani a befelé irányuló forgalmat. Azonnal függesszék fel a benzináremelést, haladéktalanul hívják össze a rendkívüli Országgyűlést. Tárják fel a drasztikus áremelés okát, és állapítsák meg a felelősséget az ezt közvetlenül megelőző téves tájékoztatásokért, az érdekeltekkel való egyeztetés elmulasztásáért - követeli a polgármester.

 01:55: A taxisok a nyitást tervezik

 A fuvarozók demonstrációjának szervezői arról tanácskoznak: miként lehet megoldani, hogy a főváros minden hídján, minden eddig elzárt útvonalán legalább egy sávon meginduljon a közlekedés - tájékoztatta az MTI-t vasárnap hajnali két óra előtt Molnár Nándor, a taxis válságstáb tagja. Elmondta: az útvonalak megnyitásáról már döntöttek, most csak a végrehajtás időpontját, ütemezését vitatják.

 02:53: A torlaszok nyitására szólít a taxis-válságstáb

 Miután a kormány és a tiltakozó fuvarosok közötti tárgyalások részleges eredményét közzétették, a taxis válságstáb - a fuvarozók URH és CB-rádióhálózatát felhasználva - vasárnap kora hajnalban a következő közleménnyel fordult a torlaszoknál lévő kollégákhoz:
A mai tárgyalások végén a kormány egyoldalú kompromisszumos javaslatot tett a helyzet feloldására. A javaslat nem fedi elképzeléseinket, további tárgyalásokat folytatunk a jelenlegi válság feloldására. Tekintettel arra, hogy a kormány némi lépést tett a megoldás felé, úgy érezzük, hogy ezt nekünk is meg kell tennünk. Megkérünk benneteket, hogy maradjatok a helyeteken, de nyissátok meg az utakat és a hidakat legalább egy sávon. Így további tárgyalási alapot fogtok teremteni részünkre. Ellenkező esetben tárgyalásainkat a kormánnyal folytatni nem tudjuk - hangzott a tiltakozókhoz intézett felhívás, amelynek végén azt is közölték kollégáikkal: a vasárnapi tárgyalások feltételéül szabják, hogy azokra a tömegközlési eszközök nyilvánossága mellett, élő adásban közvetítve kerüljön sor.  Az MTI-nek a válságstábtól szerzett értesülései szerint a valamennyi érintett taxi-vállalkozás vezetőjének aláírásával hitelesített felhívás gyakorlatilag azt jelenti, hogy országszerte teljes nyitást határoztak el a blokád szervezői. Ugyanakkor a gépjárművek mindenütt a helyszínen maradnak, az ut szélére húzódva. Világossá vált az is, hogy a rendkívül összezsúfolódott járműtorlaszok feloldása nem kis feladat elé állítja a spontánnak indult megmozdulás szervezőit. Valószínűnek látszik, hogy a forgalom megindításához a rendőrség segítségét is igénybe veszik. A válságstáb a vállalkozásaikhoz tartozó fuvarozók magatartásáért minden felelősséget vállal, ám a helyzetet bonyolítja, hogy időközben olyanok is csatlakoztak járműveikkel az egyre terebélyesedő megmozduláshoz, akik egy fuvarozóvállalat kötelékébe sem tartoznak. Őket a helyszíneken igyekeznek az éjszakai órákban meggyőzni a fuvarozók képviselői.

 03:04: A Vállalkozók pártjának közleménye

 A Vállalkozók Pártja vasárnap hajnali 3 órakor közleménnyel fordult a blokádban részt vevő valamennyi vállalkozóhoz, magyar állampolgárhoz. „A belpolitikai helyzet egyre hisztérikusabb és kiszámíthatatlanabb. Arra szólítjuk fel pártunk tagjait és szimpatizánsait, hogy jogos tiltakozásuknak kizárólag a fennálló alkotmányos rend keretei között szerezzenek érvényt. Szerte az országban oldják fel a blokádot és a tiltakozó akciók az alkotmányban biztosított törvényes eszközökre korlátozódjanak. Pártunk fenntartja a kormány lemondására irányuló követelését, de ezt kizárólag alkotmányos eszközökkel kívánja alátámasztani” - hangsúlyozza a dokumentum. Rámutat arra is: a párt szeretné elkerülni, hogy a vállakozói réteg politikai játszmák eszközévé váljék. Felhívnak minden érdekelt felet, hogy tanúsítson önmérsékletet; a parlamenti pártok pedig önkritikusan vonják le a jelenlegi helyzetből fakadó tanulságokat. A Vállalkozók Pártja javasolja: a katasztrófa elkerülése érdekében a parlamenti pártok azonnal hívjanak össze nemzeti kerekasztalt, amelynek munkájában az ügyben érintett parlamenten kívüli pártok és az érdekképviseleti szervezetek is vegyenek részt.

04:18: Oldódik a blokád - hajnali budapesti helyzetkép

Lassacskán oldódik a vesztegzár Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-Főkapitányság ügyeletese az MTI érdeklődésre a vasárnap hajnali 4 órás állapotokat körvonalazva.
Fontos hír, hogy az Árpád- és a Margit-híd kivételével valamennyi Duna-hídon egy-egy sávban megindulhatott a forgalom. Ugyanígy fokozatosan elmozdítják a torlaszokat a főváros forgalmas közlekedési csomópontjairól.(…) Az Alkotás utca, Nagyenyed utca kereszteződésénél továbbra is vesztegelnek az 59-es és a 61-es jelzésű villamosok. Csaknem tíz szerelvény torlódott össze, annak ellenére, hogy a fuvarozók már engednék a forgalmat. Történt ugyanis, hogy a torlasz szerepét egy idős hajléktalan vette át, aki a síneken végigfeküdve kijelentette: addig nem mozdul, amíg nem emelik fel nyugdíját. A helyszínre érkező rendőrök konstatálták a meglepő tényállást, majd elvonultak.

 05:55: A fővárosban enyhült a közlekedési blokád

 Vasárnap a hajnali órákban egy-egy sávban megindulhatott a forgalom a budapesti hidakon, s a legtöbb közlekedési csomópontban is enyhült a blokád. A BKV valamennyi járműve - az 1-es villamos kivételével - forgalomba állt.

 06:01: A MALÉV gépei közlekednek

 Vasárnaptól, október 28-tól életbe lép a Malév új menetrendje. A légitársaság a közlekedési blokád ellenére a menetrendben szereplő összes járatot indítani, illetve fogadni kívánja. Egyúttal felhívja a repülőtérre igyekvő utasok figyelmét, hogy a Ferihegyi-repülőteret a metró kőbánya-kispesti végállomásától, illetve a MÁV ceglédi vonalán lévő Szemere-telep megállóhelytől induló autóbuszokkal lehet megközelíteni.

 06:13: A taxisok nyilvános tv-közvetítést követelnek

 A televízió nyilvános, élő adásban közvetítse a kormány illetékeseinek és a taxisoknak vasárnap délben kezdődő újabb tárgyalását. Egyebek közt ezt követelik a taxisok. A City taxi ügyeletese az MTI kérdésére elmondta: miután a kormány lépéseket tett a benzinár-kérdés megoldása érdekében, ezért a taxisok enyhítettek a blokádon, hogy maguk részéről ily módon fejezzék ki jószándékukat.

 07:27: Megközelíthető a repülőtér is

Vasárnap hajnaltól ismét járnak a Volán repülőtéri gyorsjáratai, illetve a piros 93-es autóbusz a Kőbánya-Kispesti metróvégállámástól a repülőtérig. A Malév forgalmi igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a gépek menetrend szerint közlekednek, de a Malév felkészült arra, hogy ha ismét útblokád lenne, akkor autóbuszokkal a szemeretelepi vasútállmáson keresztül szállítja az utasokat. Taxik egyelőre nem szállítanak utasokat a repülőtérre, illetveonnan a városba. Az MTI értesülése szerint egyébként a blokád ideje alatt több taxis 100 márkás, illetve 100 dolláros tarifáért szállította az utasokat Ferihegyre, illetve onnan a belvárosba.

08:46: Készenlétben a polgári védelem

 Országszerte készenlétbe helyezték a polgári védelmi parancsnokokat és tiszteket, vasárnap reggel óta mintegy ezren vannak ügyeleti szolgálatban - közölte az MTI érdeklődésére Gál József ezredes, országos parancsnokhelyettes. A polgári védelmi erők a lakosság ellátásának megszervezésében, illetve az esetleges vészhelyzetek elhárításához vehetők igénybe. Példaként említette az országos parancsnok helyettese, hogy az ország több pontján már eddig is osztottak ki élelmiszereket, utakon rekedt embereket szállásoltak el, veszélyes szállítmányokat távolítottak el a közutakról. Mint Gál József hangsúlyozta, szakmai intézkedésről van szó, a különböző feladatok végrehajtását az önkormányzatok vezetői jogosultak elrendelni.

 08:58: Vasárnap reggel - feloldották a blokádot

 Az MTI megyei tudósítóinak vasárnap reggeli gyorsjelentései arról adnak hírt, hogy az országban mindenütt feloldották a „benzinblokádot”, az éjszaka folyamán és hajnalban megnyitották az útlezárásokat. A városok belterületén megindult a tömegközlekedés, elindultak a helyi, sőt a távolsági autóbuszjáratok is, a kivezető utakon azonban még működnek az úgynevezett passzív blokádok, azaz a gépkocsivezetők a helyszínen maradtak. Mindenütt feszült várakozás, a tárgyalás eredményétől teszik függővé a további lépéseket.

Miskolcon járnak a villamosok és az autóbuszok, igaz csökkentett járatokkal, a zárásokon fél sávban mindenütt átengedik a járműveket.  A rendőrség információi szerint rendbontás sehol sem történt. Debrecenben 14 ponton szüntették meg az úttorlaszt félszélességben,
a város tehát gyakorlatilag átjárható, de mindenütt helyszínen maradtak a gépkocsivezetők és segítenek a forgalom irányításában.

Pécsett is megszűnt vasárnap hajnalra a blokád, s Baranya valamennyi városban ugyanez a helyzet. Arra azonban készülnek, hogy amennyiben vasárnap este 6 óráig nem születik érdemleges megállapodás, hétfőn minden eddiginél szigorúbb blokádot léptetnek életbe. Szolnokon félszélességben járható a Tisza-híd, azaz kettő sávban halad a forgalom. A városban az összes kivezető utat megnyitották. A 4-es számú főúton haladóknak csupán Kisújszállásnál kell lassítaniuk, ahol egy félsávos szűkület nehezíti a forgalmat. A taxisok egyébként egységesek abban, hogy csak saját CB-hálózatukon fogadják el
autentikusnak a híradást.

Pest megyében valamennyi Budapestről kivezető út járható, de 29 ponton a helyszínen vannak a gépkocsik. Veszprém belvárosában nyomtalanul eltűntek az elzárások, és a gépkocsivezetők helyüket tisztán, feltakarítva hagyták ott. A tömegközlekedés zavartalan. A kivezető utakon helyükön maradtak a gépkocsik, néhány helyen azonban a taxisokat magánfuvarozók váltották fel. A határokon rend van, a közlekedés akadálytalan, bár a forgalom csekély. Röszkénél is rendes kerékvágásba zökkent az élet, a három traktor elvonult. A jugoszláv oldalon összetorlódott kamionok lassan ugyan, de folyamatosan érkeznek az országba. A blokád megszüntetésével néhány helyen nehezíti a forgalmat, hogy egyes autótulajdonosok - különösen a heves esőzés eleredése után - lezárva gazdátlanul hagyták kocsijukat a torlaszban.

 09:22: A vöröskereszt folyamatosan ellátja a rászorulókat

 A Magyar Vöröskereszt - a Népjóléti Minisztériummal együttműködve - folyamatosan ellátja a rászorulókat a főváros Nyugati és Keleti pályaudvarán működő misszióin, valamint Budapest hat pontján - közölte az MTI kérdésére Horváthné dr. László Júlia, a Magyar Vöröskereszt főtitkár-helyettese. Vasárnap a reggeli órákban tejet és pékárut, illetve forró teát osztottak, illetve osztanak (…). A Nyugati és a Keleti pályaudvaron - az éjszakai műszakhoz hasonlóan - továbbra is idegen nyelvű információval szolgálnak a külföldi átutazóknak, s ugyancsak ellátják őket élelemmel, takaróval. Hasonlóan kedvező a helyzet a megyei vöröskereszt-központokban, ahol a helyi önkormányzatokkal összehangolva munkálkodnak az úton rekedtek ellátásáért és esetleges elszállásolásukért. A vöröskereszt-önkéntesek felkészültek arra is, hogy az elosztóhelytől távol lakó idősekhez, betegekhez kiviszik a tejet és a kenyeret.

 09:42: Taxisok egyeztető ülése

 Vasárnap 9 órakor összeültek a taxisok képviselői, hogy egyeztessék álláspontjukat a déli órákban kezdődő országos érdekegyeztető tanács ülése előtt. Az MTI értesülése szerint abban teljes a fuvarozók egyetértése,hogy semmiféle rétegintézkedést nem fogadnak el a kormánytól, kizárólag általános benzinárcsökkentés esetén oldják fel teljesen a közlekedési blokádot. A benzináremelés szükségességét a világpiaci árak emelkedése, illetve a csökkenő szovjet olajszállítások miatt elismerik, de annak mértékét rendkívül túlzottnak ítélik. A megnövekedett termelési költségek beépítését a benzinárba elfogadják, de a fogyasztási adó növelését indokolatlannak tartják. Egyes vélemények szerint legalább 12 forintos árcsökkentés elérésére van szükség. A fuvarozók azt is hangsúlyozták, hogy urai a helyzetnek, amit az is bizonyít, hogy felszólításukra enyhült vasárnap hajnalban a blokád. Amennyiben sikerül a kormánnyal megegyezniük, akkor 3 órán belül országszerte feloldják a blokádot.

 10:10: Délben kezdődik az Érdekegyeztető Tanács ülése

 A Miniszterelnöki Titkárság közli: A kormány pénteki kezdeményezése alapján vasárnap délben összeül az Érdekegyeztető Tanács a benzinár-emelés kompenzációja ügyében
kötendő végleges megállapodás érdekében. Vannak azonban olyan híradások, amelyek arra engednek következtetni, hogy egyes fuvarozók már délre a konkrét megegyezés bejelentését várják, és különböző szankciókat helyeztek kilátásba annak elmaradás esetén. A kormány tehát újólag hangsúlyozza, hogy az Érdekegyeztető Tanács ülése délben kezdődik, és a békés kibontakozás érdekében határozottan visszautasít minden olyan megnyilvánulást, amely a törvénytelen fenyegetettség légkörének fenntartásával próbál nyomást gyakorolni.

  10:12: Elmaradnak a felvételi vizsgák

 A Művelődési és Közoktatási Minisztérium a kéttannyelvű gimnáziumokba október 29-re kitűzött felvételi vizsgákat meghatározatlan időre elhalasztja. Az egyes iskolákba eljuttatott feladatok sértetlenségéért és biztonságos őrzéséért az intézményvezetők felelősek.

 10:15: VOSZ: 12 forinttal kell csökkenteni a benzin árát

 A kormánynak be kell látnia: szakmailag hibás volt az az elképzelése, hogy egy olyan időpontban kívánta a költségvetés pozícióit üzemanyagárának literenkénti 12-13 forintos emelésével javítani, amikor az olajárrobbanás hatása is átlagosan 10 Ft-os termelőiár-növelést követelt - hangsúlyozza egyebek közt a Vállalkozók Országos Szövetségének vasárnap délelőtt az MTI-hez eljuttatott közleménye. A VOSZ szerint a kormánynak le kell mondania a mostani áremelés adónövelő bevételéről, és ezért literenként átlagosan 12 forinttal csökkentenie kell az üzemanyagárakat. Az így kialakuló 1,20 DM körüli fogyasztói ár megfelel a nyugat-európai árszintnek, s így nem kell tartani attól, hogy külföldiek felvásárolják a magyar benzint.

10:27: Éjjel 1 óráig kapható élelmiszer a Kispesti Áruházban

 A szokásos vasárnapi alapvető élelmiszerkészlet többszörösét rendelte a Centrum Kispesti Áruház, és delikátesz részlegükben éjjel 1 óráig állnak a budapestiek rendelkezésére - közölte az MTI-vel Vida László, az áruház igazgató-helyettese, vasárnap. Az élelmiszerszint - ahol minden szükséges élelmiszerféle megtalálható - a megszokott ideig, 13 óráig áll a vásárlók rendelkezésére, míg a delikátesz részlegük meghosszabbította nyitvatartását, és itt folyamatosan kapható friss kenyér, tej, hús- és hentesáru. Ugyancsak a szokásos vasárnapi tej- és kenyérmennyiség dupláját rendelte az I. kerületi Batthyány ABC Áruház, és a Sugár Üzletközpont csemege áruháza. Mindkét bevásárlóközpont vezetője arról adott tájékoztatást: bár vasárnaponként hivatalosan déli 1 óráig tartanak nyitva, azt most szükség szerint meghosszabbíthatják. Ám a reggel és a kora délelőtt forgalma csekély volt, a megszokott hétvéginél jóval alacsonyabb.

 10:33: Az SZDSZ nyilatkozata

 „A benzináremelés által kiváltott politikai válság döntő pontjához érkezett. Itt az utolsó pillanat, amikor még mód van a tárgyalásos rendezésre. Holnap már csak a karhatalmi erőszak vagy a zűrzavar között lehet választani” - hangzik a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivői testületének nyilatkozata, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez. A dokumentum leszögezi: „A szabad demokraták felhívják mind a kormányt, mind a tiltakozó mozgalom résztvevőit, hogy ne szalasszák el a békés rendezés utolsó lehetőségét. Megnyugvással vesszük tudomásul, hogy az úttorlaszok őrzői tanújelét adták felelősségérzésüknek, és számottevően enyhítettek a blokádon. Kívánatos, hogy a kormány is hasonló felelősségtudattal járjon el.

Megengedhetetlennek tartjuk, hogy ismét elhangzott a karhatalom bevetésével való fenyegetőzés. A kormánynak tudnia kell: ha erőszakkal próbál véget vetni a tiltakozó mozgalomnak, olyasmibe sodródik bele, amit a kommunista diktatúrának a gazdasági válság 12 évében mindvégig sikerült elkerülnie. A következmények végzetesek volnának. A végsőkig elkeseredett társadalom jóvátehetetlenül elidegenednék nemcsak a válság kezelésére képtelen kormánytól, de magától a demokratikus rendtől is. Ellenséges társadalommal szemben pedig a demokráciát megszilárdítani, a gazdasági hanyatlást megállítani nem lehet.

Tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell. Felhívjuk a kormányt, hogy biztosítsa a mai tárgyalások teljes nyilvánosságát. Felhívunk minden tárgyaló felet, hogy a legnagyobb komolysággal keressék a lehetséges megegyezést. Felhívjuk a tiltakozó mozgalom résztvevőit, hogy mihelyt az egyezség létrejöttéről meggyőződtek, lássanak hozzá az úttorlaszok teljes felszámolásához.”

 10:42: Rendőri beavatkozásra volt szükség

 Kecskemét északnyugati peremén a vasárnapra virradó éjszaka a rendőrség közbeavatkozására volt szükség. Fekete József, a városi rendőr-főkapitányság helyettes vezetője az MTI munkatársának elmondta, hogy a taxisok kérték a rendőrség segítségét, mivel a helyi lakosok egy kis csoportja - a rendőrség szerint garázda, részeg személyek - a kamionok el állva, feküdve meg akarták akadályozni, hogy a teherfuvarozók bontsák a blokádot. A taxisok képviselői megerősítették, hogy a rendőrség segítségét kérték, de nem arra, hogy embereket bántalmazzanak - mint azt szemtanúk állítják. A rendőrök négy embert távolítottak el a helyszínről azért, hogy ne akadályozzák a blokád szétbontását. Az érintetteket egyébként már elengedték, ellenük a közbiztonság helyreállításának akadályozása miatt büntetőeljárás indul. A reggeli órákban egyébként ugyanezen a kritikus pontok a tömeg újra gyülekezik. A taxisok tartják a rendet, de néha már vita robban ki a taxisok és a lakosok között. Az utóbbiak a rendőri beavatkozás hírére újabb blokádot akarnak.

 10:46: Győrött még áll a blokád

Győrött kora délelőtt sem szűnt meg a taxisblokád. Kolozsvári Ernő, a pénteken este megválasztott polgármester hajnaltól járja a blokád színhelyeit, s próbálja rávenni a tiltakozókat, hogy legalább az M1-esen engedjék át a forgalmat. Erre remény is van. A közlekedési rendőrök már felálltak a kereszteződésekhez, hogy segítsék a Győrön való áthaladást. Sopronban és Mosonmagyaróvárott fél szélességben megindult a forgalom. Ezzel a régi soproni, a kópházi, s a hegyeshalmi, valamint a rajkai határátkelő forgalma is zavartalanná vált.

11:26: Jugoszlávia - visszhang

Jugoszlávia budapesti nagykövetsége révén hivatalosan kérte a magyar illetékeseket, hogy biztosítsák a Magyarországon rekedt jugoszláv állampolgárok hazatérését és segítsék a bajba jutott jugoszláv utazókat. A Jugoszláv Autósszövetség és a határőrség újabb közleményben fordult az ország lakosaihoz, kérve, hogy halasszák el magyarországi utazásaikat, ha erre módjuk van. Viczei Károly neves vajdasági közéleti személyiség és író nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy az utóbbi napokban történtek nagy kárt okoznak a határokon túl élő magyaroknak és rombolják Magyarország tekintélyét. A belgrádi televízió és rádió részletesen hírt adott az országot megbénító blokádról, de nem közölt kommentárokat. Az újvidéki rádió egy magyarországi újságíró tudósítását vette át, amelyben szó van arról, hogy az ellenzék ,,a saját malmára igyekszik hajtani a válság zavaros, talán szándékosan is felkavart vizét”. Dezső János kommentárja szerint az SZDSZ és a Fidesz azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy az egész ország a taxisok mellé állt, de ez kétséges, mivel a közhangulat nem egységes.

 11:54: Budapesten járnak a buszok, a villamosok

 Budapesten valamennyi hídon, felüljárón és csomóponton minden irányban lehet közlekedni - tájékoztatta a FŐVINFORM vasárnap délelőtt féltizenkettőkor, az MTI-t. A Duna-hidakon egyelőre egy-egy sávban indult meg a forgalom, az Árpád-híd kivételével, itt ugyanis koccanásos baleset miatt állnak a járművek. A BKV fődiszpécsere elmondta: helyreállt a főváros tömegközlekedése, minden busz- és villamosjárat menetrend szerint közlekedik, a temetői járatok pedig sűrítve. Csupán az utas kevés.

12:22: Összeült az Érdekegyeztető tanács

 Vasárnap déli 12 órakor a Munkaügyi Minisztérium épületében összeült az Érdekegyeztető Tanács. A kormány tárgyalócsoportját Rabár Ferenc pézügyminiszter, a munkaadókét Palotás János, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, a Szakszervezeti Kerekasztalét Forgács Pál elnök vezeti. Az előzetes információk szerint a kormány tárgyalócsoportja erős - bár mindenféle zsarolási kísérletet elhárít – megegyezési szándékkal érkezett. A másik oldalról azzal ültek le a tárgyalóasztalhoz: a köztársasági elnök mentesítse a benzinblokád minden résztvevőjét annak minden lehetséges jogi következménytől. A árakat tekintve ahhoz ragaszkodnak, hogy a legdrágább benzin se legyen drágább 50 forintnál.

 12:28: Román kormánynyilatkozat - Magyarország

 (AFP) - Románia humanitárius okoktól vezetve meg fogja vizsgálni, milyen lehetőségei vannak arra, hogy támogassa a magyar népet nehézségei leküzdésében - hangoztatja az a román kormánynyilatkozat, amelyet vasárnapra virradóra hozott nyilvánosságra a Rompres hírügynökség. A nyilatkozatban a román kormány támogatásáról biztosítja ,,a
Magyar Köztársaság jogrendjének fenntartását,, és úgy véli: „minden olyan jelenség, amely akár ebben az országban, akár Közép- és Kelet-Európa valamelyik más országában a helyzet destabilizálásával fenyeget, természeténél fogva érinti a demokrácia irányában történő fejlődést”. A román kormány megállapítja: „Magyarországon belső problémákról van szó, amelyeknek megoldása saját hatáskörükbe tartozik” és bízik abban, hogy az ország törvényes hatóságai megoldást találnak ,,a magyarországi demokratikus folyamatok stabilitásának és folyamatosságának biztosítására”.

 12:58: Összeült az Érdekegyeztető Tanács

 Az Érdekegyeztető Tanács vasárnap délben megkezdődött ülésén először a tárgyalócsoportok vezetői szólaltak fel. Rabár Ferenc pénzügyminiszter a kormány kompromisszum-készségét hangsúlyozta, majd javaslatot tett arra, hogy a felvetődő konkrét kérdések megvizsgálására, a javaslatok véleményezésére válasszanak két párhuzamosan működő szakértői bizottságot. Forgács Pál, a Szakszervezeti Kerekasztal elnöke, az érdekképviseletek tárgyalócsoportjának vezetője arról beszélt: egyértelművé kell tenni, hogy nem a taxisok ügyéről van szó, hanem általános társadalmi válságról, s ezért, mint mondotta, kétséget kizáróan a kormány a felelős. Szakértői bizottságok kiküldését feleslegesnek ítélte. A munkaadók képviseletében felszólaló Palotás János, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke ugyancsak elutasította a szakértői bizottságokra vonatkozó javaslatot, s kifejtette: a maguk részéről megfelelő felhatalmazással, s minden számításba jöhető variánsra felkészülve ültek le tárgyalni. A tanács - ügyrendje szerint - ezzel elvetette a bizottságokra vonatkozó javaslatot. A kormány tárgyalócsoportja a döntést tudomásul vette. Megkezdődött az érdemi vita. Bod Péter Ákos, ipari és kereskedelmi miniszter megkezdte a kormány álláspontjának kifejtését. Bevezetőben óvott attól, hogy a résztvevők valamiféle tv-kamera előtti szónoki emelvénynek tekintsék a tanácskozást.

 13:07: EGK-csúcs - Magyarország

 (…) A csúcsértekezleten szó esett egyébként a jelenleg Magyarországon zajló sztrájkhullámról is. A külügyminiszterek mind jelentést kértek a budapesti fejleményekről, és több szóvivő is kijelentette: kormányuk aggodalommal és együttérzéssel követi az
eseményeket, s az a reménye, hogy az ellentétek békés módon oldódnak meg.
Az olasz külügyminisztérium külön közleményben is hangot adott ennek. „Együttérzéssel és aggodalommal kísérjük figyelemmel a magyarországi helyzetet - hangoztatja ez a közlemény. - A magyar kormány jegyzékben adott tájékoztatást az olasz elnökség útján az egész Közösségnek a kialakult válság előzményeiről és okairól. Bízunk abban, hogy az első demokratikusan választott magyar kormány felül tud kerekedni ezen a nehéz próbatételen, amely a politikai és gazdasági váltás és átmenet nehéz pillanata.” „Olaszország a Pentagonale (az ötoldalú Alpok-Duna együttműködés) keretében is kész minden olyan intézkedésre, amely konkrét támogatást és segítséget nyújthat Magyarországnak. Egyben reméljük, hogy a társadalmi feszültséget békés módon igyekeznek feloldani, anélkül, hogy veszélybe sodornák a magyar nép új és még törékeny vívmányait” - fejeződik be az olasz külügyminisztérium közleménye.

 ***

,,Rendet akarunk ,, , ,,Nem lesz puccs ,, , ,,Éljen a kormány ,, , ,,Taxik haza ,, , ,,Alkotmányos rendet ,, , ,,Mi vagyunk a többség ,, - ezek a kiáltások hallatszottak leggyakrabban a Parlament előtt vasárnap délután rendezett kormánypárti tüntetésen. A résztvevők meglehetősen fűtött hangulatban követelték, hogy a barikádot állítók immár haladéktalanul számolják fel az úttorlaszokat, állítsák helyre az ország normális rendjét. Aláírásokat gyűjtöttek ezzel kapcsolatban, és szélsőséges megjegyzésektől sem mentes kisebb csoportok szerveződtek. Néhányan enyhén szólva is nehezményezték a televízió szerintük részrehajló tudósításait: ,,Kormánysajtót akarunk,, - skandálták többen. A több ezres tömeget rendőrkordon védte a más véleményen lévő ellentüntetőktől, akik ugyancsak megjelentek a Kossuth téren, s akiket szintén a rendőrök védtek.  Az állampolgári kezdeményezésre szerveződött kormánypárti tüntetéshez csatlakozott az MDF, az Ifjúsági Demokrata Fórum, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Társaság is.

15:16: Az Érdekegyeztető Tanács ülése (1. rész)

Az Érdekegyeztető Tanács (ÉT) vasárnaptartott rendkívüli ülésén viszonylag hamar közel kerültek az álláspontok azzal kapcsolatban, hogy mintegy 12 forinttal kellene csökkenteni a benzin fogyasztói árát. A részletekben kidolgozásánál azonban jelentős nézeteltérés alakult ki a kormány, valamint a munkavállalók és a munkaadók álláspontja között.

Orbán István, az ÉT soros elnöke a munkaadók részéről két napirendet javasolt. Az egyik: az október 29-diki munkakezdés, az ország normális életfeltételeinek megteremtése és az
üzemanyagár-emelése nyomán keletkezett társadalmi és gazdasági válság kezelésének kérdései, a másik: az üzemanyag árának emelkedésével összefüggő társadalmi, gazdasági hatások átfogó bemutatása és - az ÉT újabb rendkívüli ülésére való előterjesztés
céljából - javaslatok kidolgozása az ezekkel kapcsolatban szükségessé vált intézkedésekre. A kormány részéről Rabár Ferenc pénzügyminiszter szakértői bizottságok felállítását javasolta, azzal a feladattal, hogy plenáris üléssel párhuzamosan tisztázzák az üzemanyagárral összefüggő részkérdéseket. A munkavállalók részéről Forgács Pál, a Szakszervezeti Kerekasztal soros elnöke, az FSZDL elnöke nem értett egyet a bizottságok felállításával, mert, mint mondta, így megszűnne a tanácskozás nyilvánossága. Azt is megállapította, hogy miután az áremelés előtt nem volt előzetes konzultáció, a kialakult katasztrofális helyzetért a kormányt terheli a felelősség. Most - hangoztatta - nem a munkaadók és munkavállalók állnak szemben egymással, hanem a társadalom széles rétege a kormánnyal.

Palotás János a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke a munkaadók nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy még a mai napon meg kell állapodni és szerinte sincs ok bizottság felállítására. A kormány javaslatát Bod Péter Ákos ipari miniszter terjesztette elő. A kormány - mondotta - figyelembe véve a lakosság teherbíró képességének végességét, korlátozott mértékű kedvezményes üzemanyag-vásárlást kíván lehetővé tenni mind a lakosság, mind pedig a vállalkozók számára. Ennek lényege, hogy a magánszemélyek havonta mintegy 30 liter üzemanyagot vásárolhatnának a jelenlegi piaci árnál mintegy 12 forinttal olcsóbban, a vállalkozók pedig ennek 5-6-szorosát. Hozzátette, hogy ezt egyfajta jegyrendszer bevezetésével biztosítanák, és erre azért van szükség, mert a benzinkészletek végesek.

Palotás János megjegyezte: ha nem 66 százalékkal, hanem csak mintegy 35-40 százalékkal drágul a benzin, az is elég garancia arra, hogy ne legyen felvásárlás, ne nőjön az üzemanyag kereslet. Forgács Pál a munkavállalók részéről hangsúlyozta: a jegyrendszer azért is elfogadhatatlan, mert csak a bürokráciát növelné és csak feketepiacot teremtene. A magánfuvarozók akcióját jogos tiltakozásnak nevezte, mert nemcsak a saját, hanem a
társadalom érdekeiért is felléptek és ezért semmiféle joghátrány nem érheti őket.
Bod Péter Ákos ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az ÉT-nek ki kellene mondani, az útelfoglalások törvénytelenek.
 
15:54: Schmitt Pál Albertville-ben

Az olimpiai játékok rendezésének koordinálására alakított NOB-különbizottság, amelynek
Schmitt Pál is tagja, hétfőn helyszíni szemlét tart Albertville-ben, az 1992-es téli játékok színhelyén. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke vasárnap utazott el Franciaországba.

15:59: A Kereszténydemokrata Néppárt felhívása

Barátaink! A bennünket megosztó úttorlaszok bármelyik oldalán álljatok,
higgyetek vagy kételkedjetek, kérünk benneteket - Halottak napja van, békesség legyen. Közösen tegyétek lehetővé, hogy minden jószándékú ember felkereshesse a temetőt, ahol szerettei nyugszanak. Kereszténynek és nem kereszténynek ember voltából eredő kötelessége, tisztességének próbája ez. Az utakat elzárók és mindenki, aki tehet valamit, segítse elsősorban a tömegközlekedési járművek áthaladását az akadályokon. Ez nem lehet politikai vagy gazdasági alku kérdése. Barátaink! Tisztességből, magyarságból és emberségből vizsgázunk most. Segítsetek!

RÁDIÓ A válságról

1990.10.28.

München, 1990. október 27. (SZER, Magyar híradó) - Kasza László: - Ma reggel telefonra ébredtem: fiam egyik osztálytársának anyja telefonált sírva, hogy a leánya negyed magával várakozik Szentendrén a blokád feloldására. A pénzük elfogyott, magyarul nem tudnak, nem engedik hazautazni őket -, pánik. Hát ez az a vendégszeretet a demokratikus Magyarországon, amelyről Ön olyan sokat és lelkesen beszélt nekünk Kasza úr? Túszként kezelik a gyerekeinket? – kérdezte az aggódó anya. Aztán, ha már felkeltem, ránéztem a lábtörlőre dobott hétvégi Süddeutsche Zeitungra; a címoldalon a lezárt Lánchíd, belül helyzetleírás, amelyből kikövetkeztethető a tanács: a németek ne látogassák egyelőre legkedveltebb kelet-európai turista célpontjukat, Magyarországot. Bizonytalan a helyzet, még nagyon fiatal a demokrácia. Arról már itt a szerkesztőségben értesültem, hogy nyugati kormányok szólítják fel - hol nyilvánosan, hol diplomáciai úton – a magyart: biztosítsa állampolgáraik hazautazási lehetőségeit. Arról is tudunk, hogy haza igyekvő külföldieket tettlegesen bántalmaaztak a blokád fenntartói.

Rögzítsük először: kockán külföldi hírnevünk, veszélyben az irányunkban eddig mindenütt megnyilvánuló rokonszenv. Persze, azonnal és egy lélegzetre tegyük hozzá: ez nem jelentheti, hogy sommásan el kell ítélni a szállítási dolgozók akcióját. Nem kell taxisofőrnek lenni ahhoz, hogy megértsük, mit jelent a benzin árának 70-75 (!) százalékos felemelése egy kisvállalkozó számára, aki családjával együtt él ebből: az autóból, amelyért éveken át
dolgoztak. Még csak azt, hogy esetleg szakmát kell változtatni ha nem bírja a megterhelést -, hogy tiltakozik, kiutat, megoldást keres? - Természetes. Akár törvénytelen blokáddal? Nem helyeslem - de megértem. Mindig csak másodszor érthető az áremelésben legjobban érintettek: a szállítási vállalkozók elkeseredése. Akkor tehát a kormány hibás, amely felemelte a benzinárakat? Korántsem. Sőt: ez volt az egyedüli megoldás.

Arról, hogy fokozatosan kellett volna emelni, hogy jobban elő kellett volna készíteni - lehet vitatkozni, bár ennek a vitának kimenetele már csak a következő hasonló helyzetben gyümölcsöztethető, de az alaptétel világos. Ezt a kormányt azzal bízta meg demokratikus választáson a szavazók többsége, hogy vezesse át a csődbe jutott tervgazdálkodási rendszert a piacgazdaságba. Ebben a folyamatban az energiakérdés akkor is fontos, ha nem lenne most - vele párhuzamosan - olajválság. Az eddigi szállító: a Szovjetunió képtelen, vagy nem akarja teljesíteni szerződéses kötelezettségeit. Így kénytelen a kormány valutáért a szabadpiacon vásárolni. Ott pedig ez az ár. Csak zárójelben: bár ez aligha vigasztaló, még mindig olcsóbb, mint a legtöbb nyugat-európai országban. A kormánynak tehát cselekednie kellett - legfeljebb azon gondolkozhatott, hogy szétossza-e az olajár jelentette megterhelést a társadalom minden rétege között, vagy azokra hárítsa, akik használják az olajat. Ez utóbbit választotta - szerintem: igazságosan.

Rögzítsük tehát harmadszor: hogy a kormány intézkedése lényegében helyes, elkerülhetetlen volt. Tudom: most lesz, aki nekem szegezi a kérdést, hogyan lehet egyszerre igaza az egymással homlokegyenest ellentétes álláspontot képviselő fuvarozóknak és a kormánynak? Úgy gondolom, ez az, amit - sok minden más mellett - meg kell tanulnunk a demokrácia játékszabályainak alkalmazásánál. Gyakran előfordul, hogy saját szempontjából több ellentétes nézetet képviselő félnek egyszerre van igaza. Ekkor kell olyan megoldást keresni, hogy a közérdek az egyéni érdek lehető legkisebb megszorításával érvényesüljön - ez most a feladat. Ne gondoljuk hogy megoldhatatlan, voltak már demokráciákban nagyobb, nem egyszer hónapokig tartó sztrájkok okozta válságok - gondolok az angol bányász- vagy vasutas-sztrájkra, illetve a New York-i szemetesek hosszú munkabeszüntetésére. Persze egy különbség mégis csak van: ezek egészséges gazdasággal rendelkező, működőképes demokráciák - a miénk: egyik sem. Ezért most, a demokrácia első igazi megpróbáltatásának napjaiban talán nagyobb együttműködést várt volna el az ember a parlamenti pártoktól.

Gondolok itt a kormány részéről az ellenzék előzetes, nem csak tájékoztatására, hanem konzultálására - és arra, hogy az ellenzéki pártok nem próbálják kihasználni a válsághelyzetet politikai pecsenyesütésre. Az előbbi mulasztást már nem lehet jóvátenni, csak megjegyezni egy későbbi esetre - az utóbbit azonban igen. Ehhez mindenekelőtt az SZDSZ-nek kell tudatosítani: magatartása - hogy óvatosan fogalmazzak: félreérthető volt. Azt a látszatot keltette, mintha nem a válság megoldását, hanem a kormány megdöntését tekintené fő feladatának. Hangsúlyozom: ez volt a látszat. Melyek a közvetlen teendők? Az eddigi gondolatfuttatásból egyenesen következnek. Először: azonnal biztosítani kell a külföldi állampolgárok zavartalan kiutazását az országból. Nemcsak hírnevünknek tartozunk ezzel, ha nem akarunk dél-amerikai banánköztársaságok vagy afrikai, közel-keleti diktatúrák szintjére süllyedni a világ szemében, hanem a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeinknek is.

Másodszor: a blokád szervezőinek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy ne csússzanak ki ellenőrzésük alól az események, ne engedjék, hogy olyanok férkőzzenek soraikba, akik - akár erőszakos cselekedetekkel, akár túlzott követelésekkel - olyan szintre viszik az akciót, amelyet ők sem akartak. Továbbá: ki kell jelölniük azokat a megbízottjaikat, akik tárgyalhatnak nevükben. Nem ismétlődhet meg a tegnapi eset, hogy senki sem bízta meg képviseletükkel azokat, akik állítólag nevükben kötöttek egyezséget. Az ilyen akciók komolytalan benyomásukat keltik az amúgy nagyon is komoly ügyben harcolóknak. Végül pedig: gondoskodniuk kell a közellátás, egészségügy biztosításáról, valamint a közbiztonság zavartalan fenntartásáról, mert könnyen eljátszhatják a társadalom velük rokonszenvező rétegének bizalmát.

Harmadszor: a kormánynak alternatív megoldásokat kell kidolgoznia, amelyeket felajánlhat a holnapi tárgyalásokon. Amennyiben lehetetlen lenne visszavonni az áremelést, annyira rossz lenne az is, ha nem keresne enyhítő intézkedéseket az áremeléstől legjobban sújtottak gondjainak mérséklésére.

16:15: Tüntetés a Parlament előtt (2. rész) - Munkaügyi Minisztérium

A tüntetőkhöz Für Lajos honvédelmi és Horváth Balázs belügyminiszter szólt, az óriási zaj és a rossz hangerősítés miatt azonban csak a hozzájuk igen közelállók hallották őket. Ezután a tüntetők elénekelték a Himnuszt, majd a Szózatot énekelve a Munkaügyi Minisztérium épülete elé vonultak, hogy az Érdekegyeztető Tanács ottani ülésének résztvevőivel tudassák véleményüket. Közben többen megkeresték az újságírókat, - köztük az MTI tudósítóját -, hogy hangsúlyozzák: nem kormánypárti tüntetésen vesznek részt, és nem az áremelés mellett tüntetnek, hanem egy olyan demonstrációt tartanak immár elengedhetetlennek,, amelynek célja, hogy mihamarabb álljon helyre az alkotmányos rend. Az Érdekegyeztető Tanács tárgyalásáról jött ki és szólt az egybegyűltekhez Szabó Tamás munkaügyi államtitkár. Először is megköszönte azt a támogatást, amit a rokonszenv-tüntetés révén kap a kormány a tárgyaláson. Köszönetét fejezte ki az ország népének és a közszolgálatban dolgozóknak, amiért fegyelmezetten tűrték az elmúlt napok blokádját. Ezután felolvasta azt a táviratot, amelyet az Európai Közösség kormányfőinek értekezlete küldött a magyar kormánynak, kifejezve szolidaritását azokkal az erőkkel, amelyek készek megoldani Magyarország súlyos gazdasági problémáit és elvezetni a társadalmat a piacgazdasághoz. A távirat tartalmazza azt is, hogy az Európai Közösség államai erősen támogatják hazánkat a demokráciához, a szabadsághoz, gazdasági fejlődéshez vezető úton, ami feltételezi a törvényesség tiszteletben tartását, valamint az erőszak minden formájának elvetését. A tüntető tömeg ,,Európát,, kiáltásokkal fejezte ki messzemenő egyetértését. Majd ismételten elénekelték a Szózatot és a Magyar Televizió épülete elé vonultak.

16:22: Őrizzük meg a demokrácia rendjét - A kormány felhívása

A kormány elismeri mindenkinek a jogát arra, hogy az Alkotmány és az érvényes törvények keretei között véleményét kinyilvánítsa. Ezért felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy ne folyamodjanak olyan módszerekhez, amelyeket a törvényes rend megbontói alkalmaznak. Ne tegyék ezt még a jelenleg törvénysértő módszereket alkalmazó polgártársaikkal szemben sem. Őrizzük meg demokráciánk rendjét és emberi méltóságunkat.

16:23: A Kaposi Volán nyilatkozat

A Kapos Volán helyi és helyközi leányvállalatainak dolgozói szolidaritásukat fejezik ki a
magánfuvarozók demonstrációja mellett: Úgy érezzük, hogy az üzemanyag ilyen mértékű emelése nem csupán taxis ügy, hanem a szállítási költségek drasztikus emelkedése miatt
minden magyar bérből és fizetésből élőt keményen érintő kérdés. Ugyanis a szállítási költségek emelkedése minden termék és közlekedési díjtarifa árára ugyanilyen mértékben lesz hatással. Ezért csatlakozunk a Népszava mai számának 3. oldalán megjelent ,,Az élet nem állhat meg,, cím alatt megjelent cikk azon részéhez, miszerint a sztrájkig is elmegyünk, ha a kormány nem hoz kedvező döntést. Egyetértünk a Kőrös Volán, a Kisalföld Volán, a Vértes Volán kollektíváinak állásfoglalásával.

16:25: Lazarista lovagokat avattak Keszthelyen

Vasárnap Keszthelyen lazarista lovagokat avattak a karmelita templomban. A szertartás alkalmából Ács István egri segédpüspök celebrált misét.  A csaknem 700 éves Szent Lázár katonai és ápolórend magyarországi egyesületének újjáalakulása alkalmából négy magyar
hölgy és tíz férfi tett lovagi fogadalmat Coutant de Saisseval, a rend 48. nagymesterének első helyettese és Paul Metternich-Winneburg, a német lovagrend vezetője előtt. Kelet-Európa első lovagjai között van parancsnoki rangban dr. Keresztes Sándor, hazánk vatikáni nagykövete az egri székhelyű karitatív rend vezetője dr. Lukács Tamás országgyűlési képviselő. A lovagavatás alkalmából a német lovagrend képviselői 6 millió forint értékű szívgyógyszert, antibiotikumot adtak át a magyarországi szegények javára, valamint 10 ezer márkás és 3500 dolláros csekkel és egy röntgenállomással támogatják a hazai egészségügyet.

16:29: A Kiskunfélegyházi Ipartestület állásfoglalása

A vállalkozók Kiskunfélegyházi Ipartestületének elnöksége a napjainkban megkezdődött össztársadalmi tömegtiltakozással kapcsolatban, amelyet a Magánfuvarozók Országos
Ipartestülete indított el, állást foglalt a tiltakozás mellett olyan formában, hogy visszautasítja az olyan fajta kormányintézkedéseket, mint a legutóbbi benzináremelés. El kell érni, hogy a lakosság életszínvonalát jelentős mértékben befolyásoló intézkedések csak az érdekképviseletekkel történt előzetes egyeztetés után lássanak napvilágot. Ezért támogatjuk a magánfuvarozók azon ténykedését, hogy útlezárásokkal lassítsák az ország közlekedését, amennyiben ez nem jár a közlekedés megbénulásával és a humanitárius szempontok figyelmen kívül hagyásával. Felhívjuk az ipartestületek tagságát, hogy ehhez a tömegdemonstrációhoz ebben a szellemben csatlakozzanak, s akadályozzanak meg minden olyan tevékenységet, ami anarchiához vagy törvénytelenséghez vezetne.

16:41: A MÚOSZ szabadfoglalkozású újsáágírói szakosztályának felhívása

A szabad foglalkozású és pártonkívüli újságírók - amikor elismerik az MTI, a Magyar Rádió
illetve a sajtó erőfeszítéseit a korrekt tájékoztatás érdekében – a legteljesebb mértékben elítélik az október 27-i TV Híradó készítésében részt vett újságírók munkáját. Az országban zajló eseményeket tendenciózusan tálalták a második kiadásban pedig a dezinformálástól sem riadtak vissza. Éppen ezért a szabadfoglalkozású és pártonkívüli újságírók felhívással fordulnak a független tájékoztatás védelmezőihez csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, hogy azokat akik a Magyar Televízióban megsértették a pártsemleges televíziózásról szóló parlamenti, illetve Tv-elnöki határozatokat, a MUOSZ Etikai Bizottsága soron
kívül vonja felelősségre, ugyanis nincs olyan etikai szabály, amelyet a TV Híradó készítői ne szegtek volna meg. A felhíváshoz két telefonszámon lehet csatlakozni: 1-417-694 és 1-754-453. A szabad foglalkozású újságírók szakosztálya nevében Kovár Gyula elnök és Tamás György vezetőségi tag. A párton kívüli újságírók nevében Szatmári Jenő István.

16:46: Higgadt magatartást kér a taxis válságstáb

Vasárnap 16.30 órakor a City Taxinál működő budapesti taxis válságstáb arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a fuvarozók egyelőre nem változtatták meg szombat esti döntésüket, s továbbra sem zárják le a főváros csomópontjait. Járműveik azonban mindenütt az ,,elfoglalt,, pontokon maradnak, s további magatartásukat az Érdekegyeztető Tanács égisze alatt folyó tárgyalások kimenetelétől teszik függővé. A taxis hírközpont egyben kéri valamennyi taxi-vállalkozás munkatársát, hogy higgadt, felelősségteljes magatartást tanúsítson.

16:48: Japán óvszerek

Megvédte termékeit egy óvszereket gyártó japán cég azokkal az amerikai vádakkal szemben, hogy a japán óvszerek túl szorosak, túl vékonyak és könnyen elszakadnak. Az Okamoto Industries nevű cég menedzsere kijelentette, hogy az Egyesült Államokba exportált óvszereket egy centiméterrel hosszabbra és kicsit vastagabbra készítik, hogy megfeleljenek az amerikai méreteknek és a portéka technikailag, valamint jogilag megfelel az amerikai szabványoknak. Hozzátette, hogy mivel például Philadelphiában a városi
hatóságok alacsony jövedelmű embereknek osztottak ki „Korona” márkájú óvszereket, valószínűleg nem a minőséggel volt a baj, hanem azzal, hogy az illetők esetleg nem rendeltetésszerűen használták az egyébként kifogástalan holmit.

17:00: Tüntetés a Parlament előtt (3. rész) - Magyar Televízió

A televízió előtt folytatódott a demonstráció. ,,Hazudtatok eleget, ,,Nemzeti tv-t,, majd - amikor a Televízió főbejáratánál a rendészek lehúzták a vasrácsot, bezárták a kaput - ,,Nem kell félni ,, - skandálta a tömeg a Magyar Televízió épülete előtt. Gyarmati Dezső országgyűlési képviselő a tömeg nagy éljenzése mellett felhívta a jelenlévőket: békés tüntetésre jöttek, s ennek végig így kell lennie - Mint mondta, rendkívül nyugodt, mert
biztosítékot lát arra, hogy a demonstráció résztvevői alkotmányos rendet akarnak, s nem kell félni egy puccstól. Ezután Lezsák Sándor, az MDF ügyvezető alelnöke szólt az egybegyűltekhez. Először is Antall József üdvözletét adta át, majd arról szólt, hogy aki ma meg akarja bénítani az országot, eltorlaszolja az utakat, az a jövőbe vezető utat állja el.
Hangsúlyozta: az áldozathozatalok idejét éljük, most kapaszkodunk ki a gödörből, csak a magunk erejéből számíthatunk arra, hogy helyzetünk megváltozik. Ezután arról szólt, hogy jelen van az országban egy olyan barikád is, amelyet egy ,,nagykoalíció,, emelt,
mégpedig az MSZMP, az MSZP, valamint az SZDSZ bizonyos rétegei. Lezsák Sándor beszédét a tömeg nagy éljenzéssel fogadta, akárcsak Páska Csabáét, aki a Bajcsy-Zsilinszky Társaság nevében üdvözölte a résztvevőket. A beszédek után a tüntetők a Margit híd felé vették útjukat, hogy a Bem téren folytassák a demonstrációt. Mint mondották: megmutatják, kié a Margit-híd. Ugyanakkor a tömeg vezetői mindenkit kértek arra, semmiféle provokációra ne reagáljanak, a tüntetés valóban legyen békés.

17:00: Kiskőrösi kistermelők állásfoglalása

Az üzemanyagár-emelés következtében kialakult országos közúti blokáddal kapcsolatban a
Kiskőrösi Kisteremlők Szőlészeti és Borászati Egyesülete a következőket teszi közzé: 1. A kormányon lévő pártok súlyos politikai hibát követtek el, amikor a beígért politikai nagytakarítást, az ország súlyos anyagi helyzetének kialakulásáért felelős elsővonalbeli vezetők személyes felelősségre vonását nem vitték véghez. Ennek következtében a
lakosság jelentős részének tűrőképessége elfogyott. 2. A demokratikus választáson hatalomra került belügyminiszter antidemokratikus eszközökkel fenyegette a fellázadt népet. Gumibotokat és vízágyúkat nem kérünk ettől a kormánytól, ha már 1988 júliusában a Grósz-kormánytól nem kaptunk. 3. A Demokrata Fórum súlyos hibát követ el, ha figyelmen kívül hagyja az intézkedés következményének hatását a mezőgazdasági termelőkre, árfelhajtó szerepére és az inflációra. A mezőgazdaság több elvonást már nem képes elviselni. Ebben az országban egyszer már elkövettek egy súlyos hibát, amikor a vas- és acél országát kívánták bevezetni. 4. A kormány a valóságtól elrugaszkodott, tehetetlenül áll a felhalmozódott politikai és gazdasági csődtömeg előtt. Annak teljes egészét az egyszerű néprétegekre kívánja hárítani. Semmilyen toleranciával és megoldási lehetőséggel nem rendelkezik. A Demokrata Fórum a kialakult helyzetért az árufuvarozók ellen kívánja hangolni a társadalom hangulatát, ellentétet szítani a néprétegek között, az erőket megosztani és így könnyebben uralkodni a nyakunkon. Ezért kérünk minden mezőgazdasági árutermelőt, támogassák a gépjármű-tulajdonosok akcióját, azokkal működjenek együtt.

Kiskőrösi Kistermelők Szőlészeti és Borászati Egyesülete
 
17:07: A Nagycsaládosok Békés Megyei Egyesületének tiltakozása

A Nagycsaládosok Békés Megyei Egyesülete tiltakozik a Magyar Televízió Híradója egyre inkább lincshangulatot keltő riportjai ellen. A legutóbb elhangzott egy riport, mely egy szegény úr kálváriáját igyekezett bemutatni. Furcsa mód ennek az úrnak a szótárában még mindig az elvtárs szó a mérvadó. Nyugalmat, biztonságot szeretnénk, de ilyen hozzáállással egyre kevesebb a remény. Mi nem politizálni akarunk, hanem biztonságban élni. Kérjük a televíziót, saját riportjaikkal legalább ne kerüljenek ellentétbe, mivel az országos helyzetképben rendről és nyugalomról beszélnek. Kérjük próbáljanak meg következetesek maradni.


SZDSZ-sajtótájékoztató (1. rész)

1990.10.28. 17:30

1990. október 28., vasárnap - Ez az utolsó pillanat, amikor még a kialakult politikai krízis békés tárgyalásos eszközökkel kezelhető - jelentette ki Kis János, az SZDSZ elnöke vasárnap a párt vezetőinek sajtótájékoztatóján. A taxis-demonstráció nyomán létrejött helyzetet elemezve a pártelnök annak a véleményének adott hangot, hogy ha még vasárnap nem sikerül megegyezésre jutni az érdekegyeztető tárgyaláson, hétfőn már csak a karhatalmi erőszak, a zűrzavar között választhat az ország. Ezért a szabad demokraták valamennyi érintett felet arra szólították fel, hogy a legnagyobb felelősségtudattal, és komolysággal keressék a megegyezés lehetőségét. Megnyugvással tapasztalták, hogy az úttorlaszok állítói éjszaka a legtöbb helyen megnyitották a blokádot, hozzájárulva a feszültség csökkenéséhez, hogy a tárgyalások nyugodt légkörben kezdődhessenek újra - hangsúlyozta Kis János, ugyanakkor két olyan aggasztó momentumra hívta fel a figyelmet, amelyek nincsenek összhangban e gesztussal. Éjszaka ismét elhangzott a fenyegetés, hogy a blokád megszüntetése érdekében esetleg bevetik a karhatalmat a tiltakozó mozgalom résztvevői ellen, az MDF pedig kormánypárti tüntetésre mozgósított a rádión keresztül. A felhívás nyilvánvalóan a feszültséget növeli és semmi másra nem szolgált, minthogy nyomás alá helyezze a tárgyalófeleket, s olyan helyzetet teremtsen, amelyben bármi megtörténhet - mutatott rá.

Elhangzott a sajtótájékoztatón: a szabad demokraták arra szólították fel valamennyi helyi szervezetüket, hogy őrizkedjenek bármiféle ellentüntetés szervezésétől, s a provokációkról ne vegyenek tudomást. A párt képviselői cáfolták, s közönséges provokációnak, a békés rendezés megakadályozását célzónak ítélték azt a híresztelést, amely szerint az SZDSZ demonstrációt szervezett vasárnap délutánra a Déli pályaudvarnál. A tárgyalásokról sugárzott élő tv-adás alapján azt a következtetést fogalmazták meg, hogy a megegyezés nincs távol. Ha a blokád állítói meggyőződnek a megállapodás valódiságáról, akkor el fogják takarítani az úttorlaszokat, s hétfőn az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba. Pető Iván, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője – kérdésekre válaszolva - kifejtette: ilyen politikai krízishelyzetben, semmilyen indokkal sem bölcs dolog politikai tüntetést rendezni. Különösen nem szerencsés, ha azt egy kormánypárt - amely jelentős pozícióval rendelkezik a televízióban - ilyen eszközökkel próbálja befolyását növelni. Abszurd helyzet az, ha kormánypártiak tüntetnek a televízió előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr982397589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nik a sok közül 2010.10.28. 21:06:15

a taxiscsőcselék jelentős része

a módszerváltás előtt már elve besúgó volt -

nyilvánvaló körülmények, adottságok predesztinálták erre

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.10.29. 00:04:14

Könyörgöm, kit érdekel 2010 őszén a taxisblokád? Ha valakit igen, megnézi netes lexikonban.

TottaKár 2010.10.29. 09:19:23

Azt szeretném megkérdezni, kinek és miért áll érdekében minden főbb netes híroldalon nyomatni a taxisblokád- ot?

Valakik második 56'-ot gyártanak vagy mi?

Én speciel ultrára le..... a taxisblokádot és nem is érdekel. Zárójelben jegyzem meg hogy manapság hetente lehetne egy taxisblokád az áremelések miatt.
LOL
süti beállítások módosítása