Ki állja a számlát?
2010. október 14. írta: politicus

Ki állja a számlát?

  A miniszterelnök tegnap újabb adóemeléseket jelentett be. A tervek szerint három, távolról prosperálónak látszó iparágat akarnak „adóprésbe” vonni: a telekommunikációs szektort, az energetikai cégeket és a kereskedelmi láncokat. Ezeken túl ideiglenesen, de befagyasztják a magyarországi magánnyugdíjpénztárakat és felfüggesztik a PPP alapú fejlesztéseket is. Most csak rövid értékelésre vállalkozunk, hangsúlyozva, hogy a nagy leleplezésre még néhány napot várni kell, a most bejelentett intézkedések csak apró morzsái a második akciótervnek.

  Először is tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon miért kell a kormánynak sebtében összeszedni 161 milliárd forintot még az idén, amikor az előző kormány illetékesei úton-útfélen azzal házaltak, hogy ha szűk mezsgyén is, de tartható az idei hiánycél. A történtek fényében ez utóbbi nem tűnik megalapozott állításnak (de most nem az előző kormányt jöttünk ekézni).

  A kormányváltás óta a kormány lényegében mást sem tesz, mint az állami bevételeket szaporítja: 200 milliárd forint értékben bankadót vetett ki, most pedig újabb 161 milliárddal erősítené az állami büdzsé bevételi oldalát, míg a kiadási oldalon 120 milliárd forintos költségvetési zárolás és a költségvetési szféra bértömegének maximalizálása áll (emlékeztetőül: az első akcióterv 29 pontjának hangsúlyosabb elemei jövőre vagy azt követően lépnek életbe).

  Vagyis a költségvetés bevételi oldalán egyértelmű bajok mutatkoznak. Tömködni kell a lukakat. És mit tesz ilyenkor az egyszeri kormány? Adót emel, csak nem úgy mint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon. Az új éra emberei olyan potenciális adózókat szemelnek ki, akikről azt gondolják, hogy jó sok profitot termelnek, ezért ahol van, onnan lecsípni is lehet alapon készülnek megfejni a legnagyobb pénzeszsáknak tartott szektorokat (némi malíciával teszem hozzá, hogy akkor ott van a gyógyszeripar is).

  De azon túl, hogy kétségtelenül népszerű hangokon játszik a kormány és az állami adóbevételek így lényegében egyszerűen növelhetők, számos hátulütője is van az adóterveknek, amelyek hosszú távon éppen a kormány munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő, beruházásösztönző szándékait gyengítik.

  A telekommunikációs szektor különböző aspektusait figyelembe véve komoly lemaradással küszködünk uniós versenytársainkhoz képest, amelyen a „válságadó” csak tovább ront (halkan jegyezzük meg, hogy az NHH-n keresztül a költségvetés 8,6 milliárd forint bevételt már betervezett 2010-re). A szükséges fejlesztések elmaradása komolyan veszélyeztetheti az Európai Unió Digitális Menetrendjében megfogalmazott célok teljesülését, miközben az is jól látszik, hogy a hazai cégek egy része méreténél fogva képtelen nagyobb fejlesztések végrehajtására, egy másik részük pedig különböző egyéb okokból halogatja beruházási döntéseinek meghozatalát.

  Semmivel sem jobb a helyzet az energetikai szektorban. Magyarországnak ezen a téren is iszonyú elmaradásai vannak. Környezetszennyező technológiákkal előállított energia és hő, a modern technológiákat igénylő megújuló energiaforrások használatának szinte teljes ignorálása, földgázfüggőség és súlyos - elsősorban orosz - energiafüggőség jellemzi a hazai piacot, amelyen csak szisztematikus építkezés, kiszámítható jogszabályi és beruházási környezet segíthetne. Na ez egy ideig megint nem lesz.

  Érthetetlen lépés a magánnyugdíj-pénztárak pénzeinek büdzsébe történő visszaáramoltatása is. Az öngondoskodás fontosságát korábban annyira hangsúlyozó Fidesz ma azt várja el, hogy személyes jövedelmünk egy részéről egy feneketlen bendőjűnek tűnő állami alap javára mondjunk le, miközben a cél éppen az volna, hogy mindenki saját magát lássa el és ne az államtól várja problémái megoldását. Abból a szempontból persze ügyes lépés, hogy az emberek ezt nem élik meg közvetlen bevételcsökkenésként (ahogy értelemszerűen bevétel-növekedésként sem, feltéve hogy nem nyugdíjasok), de ezt bizony nálunk szerencsétlenebb helyeken megszorításnak hívják.

  A csomag fontos pozitívuma egyébként a PPP alapú torzszülött kipiszkálásának terve a költségvetésből. Félreértés ne essék, önmagában nem az állami és piaci szféra együttműködésével van gond, hanem annak speciális magyar mutációjával. De erről elég megkérdezni a Corvinus Egyetemet vagy a Magyar Televíziót.

  Tudjuk, hogy gazdasági válság van. Azt is tudjuk, hogy a válság rosszul érintette a költségvetés bevételi oldalát és bizony növelte annak kötelezettségeit. De akkor legyünk annyira empatikusak, hogy belássuk: a válság a fenn említett cégeket legalább ugyanolyan mértékben érintette, így az ő profitabilitásuk is jelentős mértékben csökkent. Adót kivetni persze lehet, de a mértéke jelentősen eltúlzottnak látszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr262370528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy: nem éri kár a magánnyugdíjpénztári tagokat 2010.10.14. 18:49:02

A kormány megállítja a magánnyugdíjpénztárakba történő befizetéseket. Ebből finanszírozzák jövőre az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését is - írja a Népszabadság. Matolcsy szerint az ideiglenes megállítás az észt megoldás. A kereskedelmet érintő…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2010.10.14. 11:49:40

"Először is tegyük fel magunknak a kérdést..."

-> A Bankszövetség elnöke az előző kormányt tett felelőssé

vg.hu/penzugy/megtakaritas/a-bankszovetseg-elnoke-az-elozo-kormanyt-tett-felelosse-330435

gC 2010.10.14. 11:50:50

Nem ezt váruk....

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 11:51:16

ezt a silány butaságot! szinte el sem hiszem. nincs is kedvem megmagyarázni, hogy miért. egy hülyének minek. majd talán elpet. benne van pedagógusi hajlam.

kéne egy szerző selejtezés, mert kezd gáz lenni, srácok!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 11:57:38

ja, és lassan fel kéne fogni ezen a pszeudógizellás, hollánutcaista, magát fideszközelinek gondoló liberális jobboldali téveszmés társaságnak, hogy itten polgári liberálizmus, jobboldali liberális gazdaságpolitika nem lesz. itten valóban egy populista, részben demokratikus, fasisztoid új modell készül.
a demokratikus rendszerváltás elbukott. egy új kísérlet a váltásra nem lehet demokratikus.
olyannyira nem, hogyha rajtam múlna, a mandineresek egy része már a család számára ismeretlen helyen lenne :)

bz249 2010.10.14. 12:00:37

@Grift: ugye nem erti, hogy miert gaz ez adocsomag? Tudja ez olyan, mint amikor random Latin-Amerikai allamocska jol megszivatja a United Fruit Company-t. Sima ecceru penzrol szol a dolog, akar Feri is csinalhatna.

Osszegzes: lofasz van, nem paradigmavaltas.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.14. 12:02:10

@Grift: ok, akkor a trollkodást és a nevetséges fenyegetőzéseket most abbahagyod, vagy repülsz.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 12:05:15

@rajcsányi.gellért (ergé):
fenyegetés, mosollyal? ne viccelj. trollkodás? azt nem csináltam. akkor hol a baj? ne szakadjon el a cérna. türelem.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 12:06:56

@bz249:
maga csak feltételez. és nincs hite. a nem demokratikus rendszerek alapja a hit pedig. :)

bz249 2010.10.14. 12:10:00

@Grift: nem Grift, ez a resz amikor Dr. Faust elcsereli a lelket aranyra. Tudja miutan az ordog odaadta az aranyat, mar nem ugyanazokkal a feltetelekkel folytatodik a targyalas. Ez itt es most elkuras volt, az uzenet az, hogy gyenge szarok vagyunk es kell a penzetek.

Ebbol a kiindulasi helyzetbol viszont meg kellett volna egyezni az IMF-fel.

freehckr 2010.10.14. 12:15:24

„Érthetetlen lépés a magánnyugdíj-pénztárak pénzeinek büdzsébe történő visszaáramoltatása is. ”

Pont fordítva gondolom: érthetetlen hogy kiprivatizálták anno az elvtársak a nyugdíjrendszer egy részét. Az „öngondoskodás” hangoztatása ebben a témakörben ugyanis egyáltalán nem állja meg a helyét (illetve kicsit hátborzongató, mintha régi Kóka nyilatkozatot olvasnék), erre a célra volt/van még jó pár pénzügyi befektetés amelyekkel kisebb vagyont lehet felhalmozni a nyugdíjas évekre, természetesen azoknak akiknek erre anyagi lehetőségük van. A nyugdíjrendszer kiprivatizálása a tipikus magyar szocialista „sikertörténet”, egy kivételezett és jól meghatározható gazdasági érdekcsoportnak jelent remek profitforrást, míg az állam, így áttételesen maguk az adófizetők évi százmilliárdokat buknak rajta.

Tehát pont ideje volt megtenni ezt a lépést, és nagyon remélem/reméljük, hogy egyrészről sikerül a mostani nyugdíjpénztár tagokat nagyobb veszteségek nélkül visszavezetni az állami rendszerbe, emellett a kóser spekuláns nyugdíjbiztosítókat páros lábbal rúgják ki az országból. Akinek erre van igénye az talál ezernyi egyéb pénzügyi konstrukciót lekötések, befektetések formájában, és nyugodtan spórolhat tovább nyugdíjas éveire.

Az pedig hogy a jelenlegi állami nyugdíjbiztosítás egy feneketlen és átláthatatlan zsák ezért hagyjuk csak hadd nyúlkáljanak benne könyékig különböző jöttment spekulánsok, a tipikus szadeszes érvelés: nem működik, adjuk el. Klasszikussal élve: lósz*rt mama! A járulékfizetés egyfajta „adó”, ha ezt elkezdi az állam kiprivatizálni, akkor mi a vége ennek a folyamatnak? Az áfát is Schwarzmüller & Kohn alapkezelő fogja beszedni? :)

Walter Melone (törölt) 2010.10.14. 12:16:15

Respekt a posztért.

Miért érzem úgy, hogy a Matolcsy vezette minisztériumnak fogalma sincs arról milyen gazdaságpolitikát kellene csinálni?
Úgy tűnik semmi mást nem csinálnak, mint amikor nagyobb lyuk támad az államháztartásban kitalálják ki foltozza azt be.

A nemzeti együttműködés valójában azt jelenti, ha neked jobban megy, kapsz egy kis kiegyenlítőkövet (via: Kurt vonnegut) a nyakadba.

Ez pedig szocializmus. Ha úgy tetszik "nemzeti"....

bz249 2010.10.14. 12:19:34

@freehckr: Az erthetetlenseg az ad hoc jellegbol adodik. Ha marad a magannyugdijpenztar, akkor ezt a penzt vissza kell fizetni (raadasul szinte biztosan nem EU-konform, ugyhogy hiaba a 3%, megis megkapjuk a tulzott deficit eljarast).

Ha meg a magannyugdijpenztarakat meg akarjak szuntetni (egyebkent nagyon helyesen, mert ilyen szornyszulottek semmilyen szempontbol nincs helye a nap alatt), akkor nem a befagyasztassal meg ilyen marhasagokkal kell nyammogni, hanem meg kell szuntetni a magannyugdijpenztarakat es kesz.

freehckr 2010.10.14. 12:30:04

@bz249:
„Az erthetetlenseg az ad hoc jellegbol adodik”

Azért lehetett számítani rá hogy Bajnai és Oszkó számmisztikai alapokon nyugvó utolsó szocialista költségvetése leginkább a sci-fi kategóriába tartozik. :) Volt pár próbálkozás Orbánék részéről egyrészről a hiányszámok növelése, másrészről a nyugdíjpénztárak kiadásai miatt a hiányszámok „lekerekítése” irányába, egyiket sem sikerült elfogadtatniuk. Már a választások előtt is 400 milliárdos költségvetési lyukakról és aknákról beszéltek fidesz-közeli elemzők, emberi számítás szerint is benne volt a pakliban hogy megbirizgálják a nyugdíjpénztárakat, mert tarthatatlan a helyzet (meg ha jól emlékszem, bár konkrétumok nélkül de párszor volt említve rosszallóan a nyugdíjpénztárak miatti állami veszteség).

„akkor nem a befagyasztassal meg ilyen marhasagokkal kell nyammogni”

Tegnap bökte ki a Viktor Viktor a tervet, ma nyammogunk rajta, meg holnap is, aztán legkorábban hétfőn fogják kibontani az igazság minden részletét ezzel kapcsolatban. :) Én várok türelemmel, csak a karácsonyi kívánságlistámat említettem meg fentebb: tagokat visszavezetni a legkisebb veszteséggel az állami rendszerbe, nyugdíjpénztáraknak sátorfaszedés mint új elfoglaltság az állami kasszába bepofátlankodás alternatívájaként... :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.14. 12:32:32

Szerintem egyéni számla lesz, mondjuk jegybanki alapkamattal. Legalább a következő válsággal nem bukom el közel a tőkém felét, mint legutőbb

bz249 2010.10.14. 12:35:08

@freehckr: "Volt pár próbálkozás Orbánék részéről egyrészről a hiányszámok növelése, másrészről a nyugdíjpénztárak kiadásai miatt a hiányszámok „lekerekítése” irányába, egyiket sem sikerült elfogadtatniuk. "

Ezt sem fogjak elfogadni. Ugyanis attol, hogy tenylegesen nem kapja meg a magannyugdijpenztar a zset ez meg mindig ugyanaz, mintha a hianyszamokat kerekitenek le.

"Tegnap bökte ki a Viktor Viktor a tervet, ma nyammogunk rajta, meg holnap is, aztán legkorábban hétfőn fogják kibontani az igazság minden részletét ezzel kapcsolatban. :)"

Eleg lett volna hetfon kimondani, mondjuk ezt:

"tagokat visszavezetni a legkisebb veszteséggel az állami rendszerbe, nyugdíjpénztáraknak sátorfaszedés mint új elfoglaltság az állami kasszába bepofátlankodás alternatívájaként... :) "

Akkor taps-taps-taps.

Ez meg amatorkodes volt. Mert minek leallitani az atutalasokat 2011. decembereig, ha 2010 novemberetol kezdve nincsenek magannyugdijpenztarak?

TG69 2010.10.14. 12:37:09

Röviden III. Gyurcsány kormány. Nevetséges, gyenge, szánalmas stbstb.

Viktus 2010.10.14. 12:37:22

Na eddig nem túl fényes ez az új "rendszerváltás".

TG69 2010.10.14. 12:40:59

@Őrnagy Őrnagy: Az egyéni számla is egy fikció. Ha válság van és az állam bukik, akkor abból sem látsz egy kanyi vasat sem.

TG69 2010.10.14. 12:44:06

@bz249: Holnap meg egyéni számlás rendszert kell bevezetni, holnapután meg a német pontrendszert aztán vissza az eredetire és végül megint legyen 1/4 rész manyup. Hát kb így ...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.10.14. 12:45:02

Érdekes, én is épp a gyógyszergyárak kifelejtésén tűnődöm.

Egyebekben ja, nagyon nagy hiba volt a nyuggerkedés részprivatizálása, egyszerű matek. (Annyit talán érdemes pontosítani, nem a magánnyuggerkasszákkal van baj, hanem a kötelezőekkel.)

Hogy ez az egész egy koncepciótlan pénzbeszedés, az tiszta. (Pardon, van itt koncept: onnan vesszünk, ahol sokat sejtünk és amire nem horkan a nép - a zemberek - fölfele. Rohadt nagyívű...) De nyilván ez az ára az elájemefetlenedésnek.

Magam részéről tűkön ülve várom, hogy az ekképpen stabilizált költségvetés akkor mire és mennyit költ. Hogy lesz itt akkor leszakadók zárkózása, sokcsillió munkahely, falusi oskolák, posták, szárnyvonalak megtartása, rend, felemelkedés meg effélék.

Viktus 2010.10.14. 12:47:03

@freehckr:

Te dolgoznod kellene egy kicsit megértenéd, hogy akkor miért jó a magánnyugdíj ... az állami pillér kb. lósz*r lesz mire oda kerülünk Lakatos Romárió nem sok járulékot fog fizetni , ha egyáltalán lenne esélyem majd megélni a nyugdíjkorhatárt amit addigra simán kitolnak 75 -80 évre is ... de legalább amit a magánba befizetgettem, ha elpusztulok a szép magyar kilátások közepette - manapság is a dolgozó 50-es férfiak hullanak, mint a legyek - legalább az általam megjelölt örökösnek jut pénz.

Megint azt látom , hogy nem a pazarlást szűkítik, hanem sápolnak ... közszférából is több bürokratát kivághatnának ... a százféle mávosdis cég összevonásáról sem hallani stb.

Viktus 2010.10.14. 12:48:52

@Dr. Zerge:

Nyuggerlázongás lett volna belőle a gyógyszergyárakat effektíve semmi sem korlátozza a pirulákért annyit kérnek el amennyit nem szégyelnek ... lehet őket adóztatni csak azt mindjárt hozzávágták volna az áraikhoz így részben a tb kassza kb. bukta is volna a bejövő pénzeket. Nem is beszélve a nyugdíjasok felzúdulásáról, ha a szent ember miatt felmegy a gyógyszer ára.

bz249 2010.10.14. 12:49:51

@Viktus: o a magankassza az egy igen biztos befektetes, itt van pl. ez

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/HUP_100MB_1946_obverse.jpg

jo nagy szam van rajta, biztos nagy hozamot lehetett elerni vele. Ja hogy Lakatos Romario nem termel meg semmit es kilo kenyeret nem lehet kapni erte? Life is hard.

Viktus 2010.10.14. 12:51:12

@Dr. Zerge:

Mondjuk v.hol megértem a koncepciót kénytelen Orbán sok-sok milliárdot bezsuppolni jövőre már kell visszafizetni az IMF pénzeket ... ebből a szempontból pl. vicces, hogy Gyurcsány Feco nem a sitten ül, hanem Orbán ellen szervezkedik.

barang 2010.10.14. 12:51:31

azert csak megkene nezni hogy a tobbletadot kire is vetik ki: ezek a szektorok hirhedtek az extraprofit lehalaszasarol. ergo ezt a penzt mar lenyultak tolunk (present perf. continous), az allam most visszaveszi.

a kormany egyik kezevel csokkenti a tarsasagi adot: befektesre ösztönöz, a masikkal meg megvagja azokat, akik a piaci erofolenyukbol adodoan lehuznak minket, de egyben unfair magas profirataval dolgoznak mas piaci szereplokhoz kepest is.

konnyu erre azt mondani, hogy akkor teremtesen az allam valodi piaci helyzetet: de latni kell, hogy meg egy nalunk sokkal nagyobb es gazdagabb piacon is mint pl. nemeto tiz evbe is belekerül, mire egy egykori monopol szereplo valodi versenyre kenyszerul. A le viszont most kell.

az alternativa az lenne, hogy az allam visszafog a szocialis kiadasokbol, vagy kevesebbet kolt az oktatasra, vagy mas adokat emel. de mivel az a penz nem az extraprofitbol jonne le, hianya azonnal jelentkezne a piacon mint kereslet csokkenese: negativ spiral.

szoval szerintem az adok nem elegansak, de ebben a helyzetben jok.

ez az almagannyugdij rendszer meg amugy is verforralo, marmint, hogy bedobjak a penz egy reszet rulettre, ha meg a tarsasag tonkremegy az allam mentheti meg.

en sokkal inkabb egy allami nyugdijrendszer mellett lennek, egyeni szamlakkal. a szamlakon nem penzt gyujtenenk, hanem pontokat, mint Nemeto.ban Ezek a mindenkori koltsegvetes helyzetetol fuggoen valthatoak penzre. ahhoz, hogy a jövö (20-30 ev) koltsegvetesi helyzete jo legyen, ma kell gyermekvallalasra ösztönözni, es ma kell az oktatasra költeni: a magannyugdijpenztaraktol meg nem varhato el, hogy ilyen területekre fektessenek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 12:53:16

@freehckr:

Az öngondoskodás az önkéntes nyugdíjpénztár.

Ezt a kötelező magánnyugdíjpénztárat pedig meg kell szüntetni. Abszurdum, hogy az emberek egyik csoportjának magánszámlára megy a befizetésének egy része.

Viktus 2010.10.14. 12:55:39

@Elpet:

Na jah csak miből menne az állami nyugdíjba, ha a fiatalok átmennének az önkéntesbe ... akkor az állam most miből fizetne a cirka 3 milka nyugdíjasnak?

TG69 2010.10.14. 12:56:14

@Viktus: Az IMF pénzek nem plusz terhek, hanem a szokásos ügymenet szerint felvett állami hitelek, csak ezeket akkor kaptuk, amikor egy fillért nem kap a piacról.

Viktus 2010.10.14. 12:58:38

@TG69:

Hogyne lenne plusz az IMF hiteleket gyurcsány féle ámokfutás összeomlása ellen szippantották fel, és jövőre már egy laza 1000 milliárd visszafizetendő ... mellette még ugyanúgy vidáman vették fel a pénzeket 2008-ig.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 13:01:34

Egyébként pedig nem az Audit, Opelt, Alcoa-t meg stb a rengeteg külföldi termelő céget terhelik különadóval.
Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy ha mondjuk egy távközlési szolgáltató a magas adó miatt kivonul, nem lesz olyan jelentkező, aki a hálózatot üzemeltetné. Meg ha a Tesco kivonul, akkor megszűnik az élelmiszer-kiskereskedelem. Meg ha az energiaszolgáltató elmegy, akkor nem lesz áram. Egyébként nagy duzzogva itt fognak maradni.

Viktus 2010.10.14. 13:04:08

@Elpet:

Nem fog a távközlési szolgáltató kivonulni csak nem fejleszt meg ilyenek.
Nem fog a TESCO kivonulni csak mondjuk kiszervezi a jónép egy részét munkaerő kölcsönzőkhöz stb. huncutságos formula van ilyesmikre a multik eszköztárában ...
Miből lesz az egy millió új munkahely?

TG69 2010.10.14. 13:04:10

@Viktus: Így van 2009-re szólt az IMF hitel. Tehát?
:)

freehckr 2010.10.14. 13:04:38

@Viktus:
„az állami pillér kb. lósz*r lesz mire oda kerülünk”

Erre is utaltam egyrészről hogy „akinek erre van igénye az talál ezernyi egyéb pénzügyi konstrukciót” megtakarítás céljára (mint ahogy én is teszem), illetve másrészről ez a tipikus ultraliberális hozzáállás: nem működik, passzoljuk le. Már régen katasztrofális a nyugdíjrendszer, nem csak nálunk de az EU a klímaváltozás mellett ezt is kiemelt problémaként tartja számon, ezen a téren is jobb később elkezdeni a rendcsinálást mint soha, ez a lépés pedig ebbe az irányba mutat. A magánnyugdíjpénztáras dolgot kipróbáltuk az elmúlt évtizedben, nem jött be, dobni kell, ennyi.

A többi amit írsz pedig egészen más probléma, Lakatosék kérdése és pazarlással szétszaggatott szociális háló, a „potyautasok” és „élősködők”, illetve a rossz adómorál kérdése, de például az utóbbira lehet megoldás a „söralátét” bevallásos új adórendszer, illetve tavaszra ígérik az új szociális nemzeti stratégiát. Azt mondom hogy kis türelem, idővel minden kiderül, és meglátjuk hogy mindenki derül-e. :) Emlékeztetnék rá hogy az elmúlt két évtizedben, ebből is 12 éven keresztül erősen, de leginkább az elmúlt nyolc évben az ország tudatos és módszeres kifosztása, lerombolása zajlott, jelenleg egy rekordnagyságú szemétkupac tetején állunk, rövidtávon lehetetlen ezt mind elhordani...

bryan 2010.10.14. 13:06:20

@poszt: "Vagyis a költségvetés bevételi oldalán egyértelmű bajok mutatkoznak."
Tegyük fel, hogy a költségvetés bevételi oldalán az előző kormány miatt bajok vannak. A következő költségvetést a mostani kormány csinálja, tehát annak bevételi oldali hiányát már nem lehet az előző kormányra fogni, márpedig ezek az adók a következő költségvetést is érintik. Oda akarok kilyukadni, hogy nem a bevétel oldalán, hanem a kiadásnál van itt igazán a baj, azt kellene csökkenteni, illetve a kiadási oldalon álló pénznyelőket átalakítani. Ha a másik oldalon akarják megfogni a dolgot, akkor maradunk ott ahol vagyunk, egy fenntarthatatlan rendszert görgetünk tovább a végkimerülésig, amikor meg baj van, akkor kapkodunk oda, ahová lehet, azokat a szektorokat adóztatva, azoknak a működését nehezítve amik működnek, ahelyett, hogy azokat javítanánk meg, amik nem.
Mindemellett a különadók nehezítik a kiszámítható működést. Olyan mentalitást erősítenek, ami amúgy is túlzottan erős, a rövidtávú nagy haszon lekaszálását amíg még lehet, amolyan fogd a pénzt és fuss szemléletet, aminél kevés károsabb van. Arra kellene törekednünk, hogy minden szereplő a lehető legtovább lásson előre, tudja, mennyit jövedelmezhet a befektetése, ne kelljen attól tartania, hogy bármikor kikaphatják a hasznát a zsebéből, anélkül, hogy erről akár egy hónappal előre értesülne.
A kormány ezzel kapcsolatban az elmúlt hónapokban egy igazi ámokfutást rendezett.

freehckr 2010.10.14. 13:07:09

@Viktus:
„Na jah csak miből menne az állami nyugdíjba, ha a fiatalok átmennének az önkéntesbe”

Ezért kellene úgy megoldani hogy a mindig hatályos nyugdíjjárulékokat az állam szedi be, és az állam is kezeli, akinek pedig többre van szüksége és lehetősége is egyben az nyugodtan köthet kiegészítő biztosítást.

TG69 2010.10.14. 13:08:20

@Elpet: A cikk nem erről szól, hanem egyrészt a közvetlen fejlesztési lemaradásról szól, másrészt meg a közvetettebb GDP csökkenésről (és akkor munkahelyteremtésről stbstb). Oriens programot olvastad annak idején? Nagyon szépen le volt vezetve benne, hogy a túladóztatás hogyan fojtja meg a teljes gazdaságot (multikon át a kisvállalkozásokig). Erre tessék nem kiadáscsökkentést választjuk (alapból lehetne az ilyenkor szokásos improduktív szférát pl a szociálisat), hanem amit azt amibe a gyurcsány kiigazítás is megbukott. Most akkor képzeljük el gyorsan, hogy a válságnak nincs vége, hanem jön egy újabb hullám. Mi lesz velünk?

Viktus 2010.10.14. 13:09:15

@freehckr:

Miből találnak a mai húszon-harminc évesek kedves fórumozótársam? mikor elvárnák, hogy gyereket csináljon az ifjú ami már manapság eleve nem kis tétel, ha mondjuk nevelni is akarod nem csak a segélyért potyogtatni. Miközben itt a nagy magyar valóságban a nagy átlag a különböző multiknál nettóban kap jó esteben 100-120 ezer forintot ... miből is takarékoskodjon ?

Viktus 2010.10.14. 13:10:55

@TG69:

Na igen a másik amiket az adóztassuk meg jól a multit adóztatásnál elegánsan elfelejtenek, hogy a legtöbb multinak jó pár ezer magyar vállalkozás is dolgozik, és végül ők szoktak szívni leginkább ezeken, mert a végén az ostor rajtuk csattan.

freehckr 2010.10.14. 13:13:14

@TG69:
„a túladóztatás hogyan fojtja meg a teljes gazdaságot”

Egyrészről a „válságadó” sávos lesz, tehát ha valaki ebben a rendszerben „túladóztatásra” kerül annak vélhetően van is miből visszacsengetnie. Illetve a társasági nyereségadó is csökkenni fog, valamint még a jövő évi adórendszerről sem tudunk túl sokat, tehát feltűnhetnek még olyan elemek amelyekkel összességében szó sem lesz semmiféle „túladóztatásról”.

freehckr 2010.10.14. 13:16:26

@Viktus:
„miből is takarékoskodjon ?”

Ha ez az elkövetkezendő 4-5 évben így is marad, akkor jogos az aggodalmad. Viszont ha jól sejtem éppen azért volt itt egy „fülkeforradalom” tavasszal, mert a Zemberek nem szeretnék hogy így legyen. :) A többi Viktor Viktoron és csapatán múlik, egyelőre biztatóak a kilátások.

Bummer 2010.10.14. 13:21:56

@Viktus:
"az állami pillér kb. lósz*r lesz mire oda kerülünk"

A magánpillér meg már most is az, nézz utána... Amikor meg öreg leszel, észre fogod venni, hogy hiába kapnád a magánpénzedet, nem ér semmit.

freehckr 2010.10.14. 13:24:29

@TG69:
Jó, a serpenyő egyik felében ott van a kóser ajvékolás, hogy jaj most mi lesz a munkahelyteremtéssel, a külföldi befektetésekkel, a fejlesztésekkel, viharfelhők gyűlnek, lefolyt a spekulánsok arcáról az eddigi önfeledt mosoly. A másik serpenyőben meg ott van, hogy az elmúlt években kifejezetten jól bánt az ilyesféle multikkal a kormányzat, szórta az állami támogatást és az adókedvezményeket két kézzel és inkább a szerencsétlen proletárt vágta agyon adókkal. Utóbbinak mi lett a következménye? Az Úr 2008. esztendejének végére államcsőd-közeli helyzetbe került Magyarország, a munkanélküliség erre az időszakra rekordokat döntögetett, az ország eladósodottsága megduplázódott, az elesettek leszakadása felgyorsult, családok millióinak megélhetése került veszélybe. Tehát ideje most azt a verziót betesztelni, mi van akkor ha a spekulánsok profitjába markol bele a kormányzat?!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 13:28:46

@TG69:

El van ez kenve. A kérdés arról szól, hogy a kormány azokat szopatja-e tovább, akiket eddig volt szokás, vagy kiveszi-e belőle a részét most már más is. A lakossági megtakarítások lehetetlensége legalább annyira visszafogja a fejlesztést, mint bármi más. A profit adóztatásánál pedig érdekes szempont megvizsgálni, vajon az érintett cégek a profitjuk mekkora hányadát fordították magyarországi fejlesztésre. Következő érdekes szempont pedig az, hogy annyira akarjuk-e, hogy mondjuk a hipermarket-láncok fejlesszenek az országban. Ezek egyik sem triviális kérdés. A legfontosabb a termelő beruházások növekedése, ezt pedig távolról sem érintik az intézkedések.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 13:29:37

@bryan: a költségvetést nem lehet kiragadni térből és időből. A mostani költségvetés számai, hiányosságai meghatározzák a következő éveket is. Lásd 2009-es hiány módosulása.

TG69 2010.10.14. 13:30:37

@freehckr: multi =/= spekuláns. Ez utóbbi mást csinál és még neki is van kifejezetten üdvös szerepe.

freehckr 2010.10.14. 13:33:40

@TG69:
„multi =/= spekuláns”

Azért valljuk meg őszintén, a két halmaznak óriási a metszete. :)

TG69 2010.10.14. 13:38:03

@Elpet: Rossz a nézőpont. A kiadáscsökkentés az nem szopás, hanem az eddigi dőzsölés ideiglenes abbahagyása. Ha lesz megfelelő GDP növekedés, akkor megint mindenkinek jobb lehet egy kicsit (huzamosabb időn át meg nagyon). A kereskedelem, távközlés, energetika az nem termel GDP-t? Ha elmaradnak fejelsztései akkor az csökkenti vagy növeli ennek növekedési ütemét? Nem adnak munkahelyeket és közvetve nem adnak munkát partner cégeknek?

Egyébként lehet vitatkozni ilyen stratégiai kérdésekről, hogy a kereskedelemnek mi legyen az alapegysége stb, de ez most nem erről szól, hanem egyszerű költségvetési barkácsolásról, mert már megint képtelenek vagyunk kilépni saját árnyékunkból.

freehckr 2010.10.14. 13:46:06

@TG69:
„A kiadáscsökkentés az nem szopás, hanem az eddigi dőzsölés ideiglenes abbahagyása.”

Igaz, egyelőre nem hallottunk túl sok kiadáscsökkentő intézkedést a kormányzattól, és a City elemzői is felvetették ezt a kérdést, viszont olyat sem hallottunk hogy ezen túlmenően nem lesznek további kiadáscsökkentések, ne is várja senki. Most ezzel tematizálnak Orbánék, lehet a költségvetés megszavazása előtt még benyögnek mást is. :) Majd ha megszavazták a költségvetést és nyoma sincs benne annak amit hiányolsz, akkor térjünk vissza erre. Most „válságadó” van, és a kérdés hogy ez most pozitív, vagy negatív?

„de ez most nem erről szól, hanem egyszerű költségvetési barkácsolásról”

Kimondhatjuk hogy igen, ez így van, viszont fentebb már említettem hogy a szocialistáktól örökölt költségvetés arra is méltatlan hogy a budi aljára tegyük, nehogy leragadjon a cucc. Ahhoz képest pedig hogy milyen problémákat kell megoldaniuk ilyesféle „barkácsolással”, szerintem határozott, t*kös intézkedések... van benne még egy kis hanyag elegancia is. :)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.10.14. 13:47:32

Azért azt a kérdést tegyük fel - ugye evidenciának elfogadva a ~500 milliárd szükségességét jövőre - hogy honnan szerezzük be ezt az összeget?

Az egy "false choice", hogy multisarc vs semmi. Ha nem a nagy gazdasági társaságokat, mnyp-t sarcolja meg a kormány, akkor mi lett volna az alternatíva? Tud valaki mondani olyan társadalmi réteget érintő kiadást, kiadásoldali tételt aminek az elvonása nem jelentene akkora problémát mint a bejelentett extraadók?

Az utóbbi négy évben a társadalom szociális értelemben elment a falig. Hova vonjanak még ki pénzt az egészségügyből, az oktatásból?

Nekem se tetszenek a bejelentett intézkedések, de mint a MAL-os állami felügyelet alá vonásnál, itt is ugyanaz a helyzet: sürget az idő és nem cselekedni vagy mindent hagyni az elmúlt négy év módszereire sokkal durvább károkat okozott volna mint ezeket a közepes megoldásokat választani.

Nincs nyerő út előttünk rövid távon, de talán sok rossz megoldás közül egy kevésbé rosszat sikerült kiválasztani.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.10.14. 13:49:01

@TG69: A kiadáscsökkentés valószínűleg a jövő évi költségvetés része, lásd az index több tízezres közalkalmazotti elbocsájtásról szóló híreit.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 13:49:16

@Őrnagy Őrnagy:

"Legalább a következő válsággal nem bukom el közel a tőkém felét, mint legutőbb "

vagy esetleg jobban meggondolod, legközelebb melyik alapot választod a felajánlottak közül. ja, hogy neked a magas hozam kellett, a nem kis betűkkel oda rótt nagy kockázat pedig nem érdekelt?

így jártál

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 13:51:11

@Elpet:

"A lakossági megtakarítások lehetetlensége legalább annyira visszafogja a fejlesztést, mint bármi más."

például magánynyugdíjpénztárak ellehetetlenítése.

csak így tovább! :)

vizipipa 2010.10.14. 13:51:20

@Viktus:
Az adóoptimalizálásra mindenki jelentős energiát fordít. A multik persze előnyben vannak.

Nemrég hallgattam egy riportot, némelyikük már 50 hónapja (!) munkaerőt kölcsönöz. Biztos nem ok nélkül.

A munkavállalók védelme kb. olyan szinten van, mint a fogyasztóvédelem. Ki kell mondani azt is kerek-perec: az állandó létbizonytalanság nem gyerekvállalást erősítő tényező! Ezen se a GYED se a GYES sem egyéb betűszó nem fog változtatni.

Dr. No 2010.10.14. 13:51:42

@Őrnagy Őrnagy: Az állami társadalombiztosításban soha nem lesz egyéni számla. 1998 óta nem hozták létre, amikor a magánnyugdíjpénztárak felállásával egyidejűleg fel kellett volna állítani ugyanazt a rendszert. Soha nem is fogják megcsinálni. Más a TB logikája és az üzemeltetőnek (államnak) sem érdeke.

TG69 2010.10.14. 13:52:32

@br: Mégis ezt hogy? Ki határozza meg azt a falat? A szlovákok a GDP-jük arányában 10%-kal kevesebbet költenek. Akkor hol is van ez a fal?

Dr. No 2010.10.14. 13:54:56

@Elpet: "Következő érdekes szempont pedig az, hogy annyira akarjuk-e, hogy mondjuk a hipermarket-láncok fejlesszenek az országban" Vonatkozik ez a CBA-ra is?

A termelő kapacitásokat pedig fejlesztették a szocializmusban is, senki sem fejlesztette azokat jobban Sztálinnál, aztán mire is jutottak Magnyitogorszkkal?

sorokinV 2010.10.14. 13:56:22

@Dr. No:

Már máshol is írtam, a CBA franchise rendszer. Mindegyik külön vállalkozás.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.10.14. 13:56:45

@TG69: Kevesebbet adóznak de az állam is kevesebbet szolgáltat. Nálunk úgy maradtak (nőttek) az adók, hogy az állam elkezdett kevesebbet szolgáltatni.

Lehet amúgy szlovák/amerikai modell felé elmenni, de ahhoz idő kell és az adócsökkentés az ugye elengedhetetlen eleme.

TG69 2010.10.14. 13:56:57

@freehckr: Tökös intézkedésnek én az azonnali rokkant és előnyugdíjazási rendszer átvizsgálást tekinteném. Eü és oktatási és közig reformot. Legalább egyet a ciklusban és legalább idén meghatározva a célokat. 2013-ban már nem fognak semmit sem csinálni.

TG69 2010.10.14. 14:00:07

@br: Ha a nyugdíjrendszert kivesszük a kalapból akkor igen. És ahhoz is sok idő kell, hogy az állam megtanulja a nagy rendszereket működtetni. Most erre nem sok idő van, mondhatni semennyi.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 14:01:26

@Grift: @Őrnagy Őrnagy:
Asszem megvárom a hétfőt. De a tegnapiak alapján az ideológiai megközelítés több mint kiváló.

Az itt lévők közül szinte senki sem az árnyékból néz ki -inkáb a napon hunyorog-, sőt, még el sem tudja képzelni a borzasztó nyomort! De még a jó példát sem ismeri, ott tart, hogy ami se nem amcsi, se nem német, az eleve rossz.
El nem hiszem, hogy ennyi az Orbán-fóbiás, ha nem látom. Mi lesz itt később?
A fejcsere nem is elég, sőt rossz. A teljes testet kell, szánalmas ez a huhogókórus.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 14:04:14

@TG69:

A most megadóztatott cégek pénzbeszedő cégek, akik lehetőséget kaptak arra, hogy magyar piacon bevételt gyűjtsenek. Ha elmennek, 3 másik áll sorba, hogy csinálhassák ők.
Apropó befektetés. Távközlési infrastruktúrába például ki fektet pénzt? Mennyi benne az állami és uniós forrás, és mennyi a visszaforgatott tőke? Egyáltalán mennyi az a visszaforgatott tőke, ami miatt most a vita folyik? Nem a megtermelt nyereség, hanem a Magyarországra viszaforgatott tőke. Tud erre valaki válaszolni, vagy csak a szokásos liberális sírás folyik a szegett szárnyú magántőkéről?

TG69 2010.10.14. 14:04:46

@Bell & Sebastian:
Hajrá Fidesz! Hajrá Magyarország!
Így jó lesz?
:)

freehckr 2010.10.14. 14:06:54

@TG69:
„Tökös intézkedésnek én az azonnali rokkant és előnyugdíjazási rendszer átvizsgálást tekinteném. Eü és oktatási és közig reformot.”

Ez emberi számítás szerint sem két-három hónap, most viszont az a helyzet hogy ennyi idő alatt kellett az idei költségvetési hiányt megtoldani pár százmilliárddal, illetve mivel más kezdeményezések elbuktak a jövő évi hiányt is valahogy betömni. Lehet ezen problémázni, de akkor elsősorban Bajnai és Oszkó „urakat” kellene ekézni, mégis hogy gondolták hogy fedezet nélküli százmilliárdokat „papíroznak le” a választások előtt?!

Apropó, erről jut eszembe, Papcsák és Balsai hol vannak? Lenne egy kis dolguk „elszámoltatás” ügyben... :)

Téglagyári Megálló 2010.10.14. 14:08:43

@Elpet:

Láttam már a Délvidéken és a Felvidéken is CBA-t. Ötödik hadoszlop :-)

TG69 2010.10.14. 14:09:24

@Elpet: Végülis így is fel lehet fogni a dolgot, csakhogy ettől a ponttól kedzve az állam elárulja állampolgárait és a nagy pénzbeszedésből, mint egy rossz orrgazda pénzt követel magának.

Nem tudom szerinted, ha a telefonálás mikéntje nem fejlődött a rendszerváltás óta és, mondjuk az internetezésé 2000 óta akkor nincs miről beszélni. Sőt ha csak állami meg uniós a cucc, akkor minek egyáltalán Telekom meg a többi következő jelentkező. Csinálja a nagy spiller állam ? :)

freehckr 2010.10.14. 14:10:13

@freehckr:
... vagyis az idei költségvetés _bevételét_ megtoldani pár százmilliárddal, nem a hiányát. :)

TG69 2010.10.14. 14:13:16

@freehckr: Azért ha jövőre sem lesznek a következő évre tervek (nem 2015-től meg ilyenek), akkor nincs már miről beszélni. Viszont eddig még a szájukra sem vették ezeket, nehezen hihető, hogy lesz belőle valami. Megint a kinövésben bíznak, csakhogy 2006-hoz képest még növekedés sincs...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 14:13:22

Van itt valaki a kommentelők között, aki értei hogy az állam NEM fizet a magánnyugdíj-pénztáraknak, hanem csak TRANSZFERÁLJA a beszedett járulékot?

Megtennék azok, akik a fenti mondatot nem értik, hogy nem éltetik azt a tényt, hogy a magánmegtakarításokat ellopja a kormány?

Lehetséges volna, hogy mindenki MAGA döntsön arról, hogy hisz-e abban, hogy (nekem 25) év múlva az állami vagy a magánnyugdíjpénztárból szeretne-e nyugdíjat kapni? (Csak jelezném: az államiból senki nem fog kapni, mert az addigra biztosan bedől.)

freehckr 2010.10.14. 14:14:09

@TG69:
„Csinálja a nagy spiller állam ?”

Ez egy másik vita tárgya lenne hogy például a szélessávú „bekábelezés” esetleg nem lehetne-e egyfajta nemzeti stratégiai kérdés, és akkor autópályák túrása helyett talán ilyesféle állami beruházásokkal jobban elő lehetett volna segíteni a foglalkoztatottság bővítését...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 14:16:13

@Elpet: Láttál már életedben mobilt távközlési állomást ("tornyot")? Van tányéros- vagy kábeltévéd? Azt látom, hogy internet elérésed van.

Ilyesmikre gondolj.

freehckr 2010.10.14. 14:16:40

@TG69:
„Viszont eddig még a szájukra sem vették ezeket, nehezen hihető, hogy lesz belőle valami.”

Szájukra vették, csak te nem érted a tájszólásukat:

fidesz.hu/index.php?Cikk=153980

Kulcsszavak: konferencia konzultáció nemzeti. Megszokhattad volna már, ők így tolják. :)

Viktus 2010.10.14. 14:16:54

@Bell & Sebastian:

Elárulnád, hogy a nyomor felszámolásában miképpen segít, ha a még versenyképes szektorokat is sorban megsápolják ergo nem lesz munkahely -> több nyomorgó.

Téglagyári Megálló 2010.10.14. 14:17:39

@freehckr:

Hát ettől nagy foglalkoztatottság nem lett volna, de az biztos, hogy ha autópályára költ az állam, akkor megérdemelné az ország, hogy legyen állami gerinchálózat.

Bekábelezés nincs egyébként, mindenki a sok éve lefektetett rézdrótot használja ADSL-en az előfizetői hurkon.

bz249 2010.10.14. 14:18:06

@RAMBO: miert dolne be az allami nyugdij? Illetve, ha az allami nyugdij bedolt, akkor nyilvan maga az allam is, tehat hot mindegy, hogy kitol jon az egyebkent teljesen ertektelenne valt penz.

(Elarulom a varazsszot ami megmenti az allami nyugdijat: korhataremeles)

@Elpet: merthogy miertis? A CBA nem termelo ceg, nem exportal semmit, sot meg csak importot sem helyettesit. Maximum annyi pozitivat lehet mondani rola, hogy a kiskereskedelemben keletkezo nyereseg egy reszet itthon tartjak. Az elelmiszer-kiskereskedelem egyebkent egy meglehetosen alacsony profit/bevetel rataval dolgozik.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 14:18:08

@TG69:

Számokat mondjál. Ennyi nyereség, ebből ennyit fektettek be fejlesztésre, ehhez így viszonyul a most kivetett adó. Arról lehet beszélni.
A telefonálás meg internetezés mikéntje pedig abból a gigantikus pénzből fejlődött, amit a rendszerváltozás óta a telefonálók és internetezők befizettek. Abból és semmi másból.

neeskens 2010.10.14. 14:18:19

Őszintén szólva én ebből azt látom, hogy eddig volt egy magánnyugdíjpénztári kasszám, amibe beraktam a zsetont és az az enyém. Most azt kérik tőlem, hogy dobjam be a nagy állami közösbe. Azért ez fura.

A másik: persze, be kell tömni a lukakat, de könyörgöm, 4 hónapja kormányoznak, évek óta tudják, hogy kormányozni fognak. Az egészségyünk, a közigazgatásunk, az egész állami ellátórendszer az állami cégek nagy része elrohad, nyeli a pénzt, teljesen átláthatatlanul működik. De egy utalás sem volt arra, hogy milyen közép- és hosszútávú tervek vannak az átalakításra.Szerintem ez sima pénzbehajtás, annyival másabb, mint amit Bajnai csinált, hogy ő direkte az emberektől vette el.

freehckr 2010.10.14. 14:18:24

@RAMBO:
„Csak jelezném: az államiból senki nem fog kapni, mert az addigra biztosan bedől.”

Ha mihamarabb kipaterolják a magánpénztárakat a rendszerből akkor ennek az esélye egyre kisebb. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 14:18:44

@bz249:

Mert magyar cég és én nacionalista vagyok.

Viktus 2010.10.14. 14:18:49

@TG69:

Na igen v.hogy a 800 ezer rokkantnyugdíjas jogosultságát nem hallom, hogy kivizsgáltatnák ...

TG69 2010.10.14. 14:20:15

Szeptember 30-án az Európai Bizottság (EB) hivatalosan felszólította Franciaországot és Spanyolországot a távközlési adó eltörlésére, mert az ellentétes az uniós szabályokkal. Ha a spanyolok és a franciák nem törlik el az adót, az EB eljárást kezdeményezhet ellenük az Európai Bíróságon.

:)

bz249 2010.10.14. 14:20:25

@Elpet: vegulis magyar embernek magyar kizsakmanyolot... :(

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 14:21:53

@TG69: A távközlés hatalmas buli, hülyére keresik magukat rajta a résztvevők, adózzanak nyugodtan.
Amelyikenek nem tetszik, szálljon ki a magyar piacról, tízen ugranak a helyére.

(Gréczy Zsoltika is megmondta: milyen nagyszerűen fejlődött az ő nyolc évük alatt a mobiltelefónia meg az internet. Büszke rá, mintha bármi közük is lett volna hozzá).

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.10.14. 14:22:25

@bz249: "(Elarulom a varazsszot ami megmenti az allami nyugdijat: korhataremeles)"

Meg nem ártana bevezetni a "nem fizettél be, nem jut" rendszert és az azonnali, teljeskörű rokkantnyugdíjas-revíziót sem. Azaz hát - követeljük a tisztogatásokat! :)

freehckr 2010.10.14. 14:23:26

@Téglagyári Megálló:
„Hát ettől nagy foglalkoztatottság nem lett volna”

Nem csak kizárólag ettől az egyetlen beruházástól, de ha vesszük a „foglalkoztatottság növelése” szlogent, és egyszer mellérakjuk az autópálya beruházásokat és azok költségeit, ezt összehasonlítjuk a távmunkát elősegítő „bekábelezéssel” és ezek költségeivel, akkor szerintem utóbbi esetben jóval kisebb befektetéssel jóval több új munkahelyet lehetne létrehozni.

Csak úgy hirtelen öltettől vezérelve hoztam fel az autópályákat, mert ez volt a szocilisták vesszőparipája, és ez is egyértelmű kudarcnak bizonyult a foglalkoztatottság növelése szempontjából. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 14:24:19

@Téglagyári Megálló:

"Bekábelezés nincs egyébként, mindenki a sok éve lefektetett rézdrótot használja ADSL-en az előfizetői hurkon. "

valami nagy baj lehet, előttem ez a nyomorult karvalytőke-gyártotta miskulancia 2010 végét hazudja a valóságos 2006 helyett.

segítség!

bz249 2010.10.14. 14:25:04

@Elpet: ebben az esetben viszont szamoljon azzal, hogy voros polipnak az az aga, amelyik a Coopot meg a CBA-k elodjeit nyulta le nem fog elhalni. (nemelyik egyebkent tenyleg ugyesen mukodteti a ceget... de azert tamogatni :S )

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 14:26:09

@bz249:

végül is az átlagos magyar vállalkozó jelenti be teljes fizetésre a dolgozót, és a rohadék multik jelentik be 4 órára, minimálbérrel az embert és tolják oda borítékban a másik felét.

cba bótok meg főleg!

Téglagyári Megálló 2010.10.14. 14:26:30

@freehckr:

A távmunka halott Magyarországon. Minden főnök a tarkódat akarja látni, meg ahogy görnyedsz.

Viktus 2010.10.14. 14:26:45

@neeskens:

Így van. Ráadásul a tök felesleges szárnyvonalakon kezdenek el bohóckodni meg kispostákon plusz pénznyelőket újra nyitva ...

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.10.14. 14:28:03

Lehet, hogy fura, de nekem nincs különösebb bajom ezekkel a lépésekkel:

1. A felsorolt cégek megadóztatása nem lesz közvetlen hatással a GDP-re. Tipikusan a hazai piacra szolgáltató cégekről, és nem termelő cégekről van szó. A TESCO, a D-Telekom, vagy a MOL nem fog kivonulni az országból, mert elveszik a pénze egy részét. A teljesítménye sem csökken, hiszen a hazai piacra szolgáltat, és a szektoron belül mindenkit érint a dolog.
Tehát, ha valahol bele kellett nyúlni a rendszerbe, itt lehetett megtenni a makrogazdaságra nézvést legkisebb károkozással. Persze érthető, hogy akiktől elveszik a lovettát, azok joggal szívják a fogukat. (csakhát ugye a cilinderes szivaros tőkéssel az ember kevésbé érez együtt, mint a cekkeres nagymami napi gondjaival...)

2. kockázatosabb a lépés közvetett hatása, azaz a befektetői bizalom alakulása szempontjából... (a dolog akkor lesz cikis, ha az egyébként nem érintett Audi ijed be attól, hogy legközelebb őt húzzák le,és mondjuk kivonul az országból)

3. a nyugdíjpénztáras dolog elvileg rohadtul felháborító, mert megint az értékteremtő, adófizető arcok saját megtakarításában turkál az aktuális kormány. Viszont tekintettel, hogy a nyugdíjrendszer optimista becslés szerint legalább 20 évvel a nyugdíjba vonulásom előtt menthetetlenül összeomlik, a dolog különösebb módon nem izgat.

4. a PPP magyar verziója meg übergáz volt, épp ideje lesz rendet rakni.

TG69 2010.10.14. 14:28:44

@Elpet: A Magyar Telekom évi 100 milliárdos fejlesztésről beszél. Pontos adatokat nem tudok, de hogy itt nincsenek komoly fejlesztések az azért komolytalan (lefedettség, mobil széllesáv stb).

Nekem erről az egyszerű pénzbeszedésről a az állami TÁVHŐ jut eszembe meg a garzonok kifűtése 30 ezer forintból:)

neeskens 2010.10.14. 14:32:08

A másik, amit a kis paraszti, nem közgazdász agyacskámba nem fér: ha ezt a pénzt az állam beleszámolja a bevételi oldalon, hogy csökkentse a költségvetési hiányt, akkor azt gondolom én a sajátjának tekinti. Szerintem az az én pénzem, meg a tiéd.

A harmadik: "Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító
magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek." - idézet a NemzetiEgyüttmüködés Nyilatkozatából, én nem kértem meg őket, hogy vigyázzanak rá, arra meg pláne nem, hogy a sajátjuknak tekintsék, baszomalássan

Viktus 2010.10.14. 14:37:57

@ikaljan:

Nekem szimpi volt a magánnyugdíjpénztárasdinál, hogy elpusztulásom esetén jut v.mi örökségnek a megjelölt kedvezményezetre ... nem az állam nyeli be azt is ...

TG69 2010.10.14. 14:38:00

@Tehetetlen Dodó: Akkor neked is. Az adózzanak nyugodtan ebben az esetben nem más, mint az, hogy az állam beszáll ebbe a zsíros üzletbe cserbenhagyva állampolgárait. Nem a versenyszabályokat módosítja, nem a szolgáltatókat rendszabályozza, hanem beleül a zsírosfazék közepébe mi meg tapsolunk neki.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.10.14. 14:39:01

Persze nagyon várnám azért a kiadáscsökkentési lépéseket...

valahogy mindig baleknak érzem magam, hogy abban a 18%-ban vagyok benne, aki teljes árú jegyet vesz a vasúton.

Meg akkor is, amikor azt látom, hogy albérletben élek, nincs autóm és a nagymamitól örökölt fél panellakás árából elindított vállalkozásom a befektetett összeget még nem hozta vissza, viszont e hónapban uszkve 2,5 milla adót kell befizetnem. A szomszéd pedig, aki a lakást megvette, és a második autót veszi hitelre, kapja a szoc. segélyeket, és a politikusok megrendülten nyilatkoznak szegény sorsán, hogy svájci frankban adósodott el, és javasolják, hogy az én adómból segítsük meg... (és akkor ez csak egy átlag magyar szomszéd, és nem egy közepesen jólmenő politikus)

TG69 2010.10.14. 14:40:14

@bz249: És ha esetleg a vörös az nem magyar? :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 14:40:47

@TG69:

Neked az állam egy külön érdekelt fél. Nekünk az állam a nemzet érdekeinek képviselője. Most már.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 14:41:03

@ikaljan:

"csakhát ugye a cilinderes szivaros tőkéssel az ember kevésbé érez együtt, mint a cekkeres nagymami napi gondjaival"

szép sztereotípia, erősen kár, hogy a túloldalon ott áll még egy rakat pógár, aki betette a pízecskéjét, ahogy te is beteszed a magánnyugdíjpénztár útján az akárhová.

Viktus 2010.10.14. 14:42:25

Esik a forint, adják az államkötvényeket - Megijedt a piac a kormány terveitől
Ki fog állampapírt és magyar részvényt venni, ha eltűnnek a magánnyugdíjpénztárak?

-

Eddig elég hasznos a magánnyugdíjpénztárak cseszegetése ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 14:44:17

@Elpet:

nemzetünk érdekeinek védelmezője ippeg most szándékozik tőlem elvenni cca 100k HUF-ot évente.

valahol lehet hálálkodni?

neeskens 2010.10.14. 14:50:04

@ikaljan: néda, én is az a lúzer vagyok, aki teljesárú jegyet vesz a vasúton, albérletben él és még kocsija sincs.

Mondjuk én nagymamám még él, szerencsére :)

vizipipa 2010.10.14. 14:54:20

@freehckr:
Meglehet kevesen tudják, de az állami- és a magánnyugdíjrendszerek egyformán összedőltek a 2. vh. után. Végül az állam csinált valamit, mert muszáj volt (egyen nyomor).
Minden 20-30-40 évre szóló rendszer alapfeltétele valamilyen fokú stabilitás, vagyis gazdasági fejlődés. E nélkül a bukfenc biztos, formáját, méretét pedig majd meglátjuk.
Megértem, ha valaki ragaszkodik a (kötelező)magánnyugdíjpénztárához viszont biztos vagyok benne, hogy fogalma sincs a kockázatokról. Csak a (rózsaszín) lehetőségeket látja.
Az olyan kőkommunista irodalmak mint pl. Popov: Acél és salak, azt azért nagyon jól bemutatják, hogy mit ér a "vagyon" igazi, több éves válságperiódusokban. Iszonyatos veszteséggel lehet túladni az arany, ékszer, műkincs, stb. dolgokon. Persze olyanoknak, akiknek még a válságban is jól megy.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 14:54:42

@Viktus:

már van ... és még egy sajna ocsmányul hanyatt baszná a családi kasszát, ezért ha nem számít nemzetellenes gaztettnek, akkor kihagyom

Gandalf Garaboncias 2010.10.14. 14:55:49

Az eddigi rendszerben a befizetett pénzem egy évig nem lett átutalva a magánnyugdíj-pénztári számlámra, egy titkos számlán kamatozhatott valaki(k)nek. És ezzel így voltunk elég sokan (tessék utánaolvasni a témának az elmúlt évek sajtótermékeiben!). Törvénytelenül lefölözték a kamatot, kihasználva a joghézagokat.

Hogy ezentúl az állam bácsi vagy az APEH fogja-e ezt csinálni, azt nem tudom...

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 14:57:22

@TG69: No, a kedves EU-nak nem felet meg a 3,8%-nál magasabb hiány, tehát valahonnan pótolni kell a kieső bevételeket.
Fizessenek a gazdagok. Ezeknek a cégeknek egy kis különadó korántsem fog olyan egzisztenciális nehézségeket okozni, mint egy-két további csavarintás a lakossági megszorításokon.
Ez ilyen egyszerű, ez nem az állampolgárok cserbenhagyása, sőt ellenkezőleg.
Írom, mint szerény állampolgár.

Viktus 2010.10.14. 14:58:22

@mavo:

Pedig majd a pelenka árának egy részét visszakapod a jóságos állambácsitól az fogja jól meglökni a születésszámot ...

Viktus 2010.10.14. 15:01:49

@Tehetetlen Dodó:

Ez a fizessenek a gazdagok szöveg egy olyan Kádári csökevény ami miatt nem fejlődik semerre az ország ... miközben a zsiványok nyugodtan teszegethetik zsebre a pénzt a feketegazdaságban. Egyenesen azt szívatják mindig aki bevallja a jövedelmeit ...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:02:33

@bz249: köszönöm, hogy elárultad a varázsszót! A korhatáremelés folyamatban van (meghatározott ütem szerint). Ennek ellenére hosszútávon nem működőképes a felosztó-kirovó rendszer.

bz249 2010.10.14. 15:04:22

@RAMBO: miert is nem mukodokepes a feloszto-kirovo rendszer? Ez mindig nagyon erdekelt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:04:55

@freehckr: nos nem. Ugyanis az állami nyugdíjrendszerben nincs tőke. Ellopódott, még a rendszerváltás előtt. A magánnyugdíjpénztárak tőkéjének ellopódása pár évvel kitolja az agóniát, de egy működésképtelen rendszerbe két kézzel lapátolhatod a pénzt: mindent elnyel.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:05:28

ja, és persze egy kis nyami-nyami, két éve volt, mindenki szépen elfelejtette :)

"Ma már mindenki számára világos, hogy a távfűtéses lakásokban élő családok terhei elviselhetetlenek. Ezt a kormányzat is belátta, ezért ötletelés kezdődött, de ennek eredménye csupán látszatintézkedésekben, egyszeri PR-akciókban mutatkozik meg - fogalmazott a fidesz.hu megkeresésére László Tamás. A politikus hozzátette azt is, hogy Gyurcsány Ferenc Robin Hood adótervezete hirtelen felindulás eredménye.

Az országgyűlési képviselő rámutatott: sem vizsgálatok, sem tanulmányok nem készültek a témakörben, teljese előkészítetlenség jellemzi az ötletet.

Ez a törvény alkalmatlan arra, hogy a családok terheit csökkentsék - szögezte le a képviselő, kiemelve: az energiaszolgáltatók ugyanis áremeléseikbe bele fogják kalkulálni a cég plusz terheit. "

fidesz.hu/index.php?Cikk=120712

neeskens 2010.10.14. 15:06:48

@RAMBO: A nyugdíjkorhatás nem megoldás. Az ötvenöt év feletti magyarok jelentős része ugyanis olyan krónikus (általában szív- érrendszeri )megbetegedésekkel küzd, hogy nehéz elképzelni, hogy 60 felett ők még lényegeset hozzátesznek a közöshöz (inkább elvesznek, gyógyszerkassza, tb satöbbi)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:08:11

@Tehetetlen Dodó:

"Fizessenek a gazdagok."

aha, ezért csökkentjük a magasabb keresetűek jövedelemadóját, és növeljük a kisebb keresetűekét.

minden világos!

neeskens 2010.10.14. 15:08:13

a nyugdíjkorhatár emelése, bár azt hiszem érthető, mit akartam.

thetriggerhappy 2010.10.14. 15:08:27

@bz249:

hol tartják itthon? a cba tulajdonosok hajóiban és tengerparti villáiban áll az a nyereség, ami engem nem zavar, az viszont igen, hogy egyes, a politikát hitkérdésként kezelők valamiféle nemzeti ikonként kezelik a cba-t, ahol pont annyi magyar áru van, mint a corában vagy az auchanban.

az elmélet, mármint a kérdéses szektorok extra adóztatása egyébként nem ördögtől való, csak a módozatokat kellene finomítani. telekommunikáció esetében megállapítani egy profit/fejlesztés arányt amit ha nem teljesít, extra adózik, energetika esetén támogatni a megújuló energiákat és ösztönözni a környezetvédelmet. ezek mind fontos célok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 15:09:24

@Pisti, az aragorn:

"Az eddigi rendszerben a befizetett pénzem egy évig nem lett átutalva a magánnyugdíj-pénztári számlámra"

mivel eddig is az apehen folyt át, lehetnek tippek :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 15:09:27

@bz249:

Az ún. felosztó-kirovó rendszer ( már az elnevezés is egy gyalázat, direkt ellenszenvesre van fogalmazva ) azt jelenti, hogy a társadalom eltartja az idős embereket. Ennél fenntarthatóbb nincs. Na persze működő gazdaság kell hozzá. Ami amúgy is kell.

thetriggerhappy 2010.10.14. 15:13:11

@Elpet:

juj. ideje lenne utánanézned, mire is verik el a magyar cég magyar tulajdonosai a büszkeséged profitját.
lázárék kokója valóban egy támogatandó nemzeti cél.
a többi, solymári svábról nem is ejtsünk szót....

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:13:44

@bz249: nagyon vázlatosan ezért:

Nyugdíjasok száma = cca. 3 Mio
Aktív foglalkoztatottak = cca. 2,6 Mio

Átlagkereset = 207 ezer
Átlagnyugdíj ~ 80 ezer

Nyugdíj járulék = 33%

(2,6 Mio * 207 ezer * 33%) - (3 Mio * 80 ezer) =
177,6 Mrd - 240 Mrd = MÍNUSZ 62 Mrd

Havonta.

Iustizmord 2010.10.14. 15:13:59

milyen adóemelés?

itt adócsökkentés zajlik kérem, aki mást mond az balliberális nemzetáruló fírög.

még egyszer: most van az egyszeri jelentős adócsökkentés.

á la 1984.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:14:16

@neeskens: Tudom, csak valaki írta, mint csodaszert.

Tehetetlen Dodó 2010.10.14. 15:14:42

@Viktus: Még a te kedvedért sem fogok szmájlit használni.
Itt a gazdagok alatt azokat értem, amely cégek kartellgyanús módzsrekkel, messze az EU-átlag fölötti sáppal dolgoztak eddig. Mint pont a bankok meg mobilszolgáltatók.
Határozottan az a véleményem, hogy aki a boldog idők habzsolásából jól kivette a részét, most ne vonakodjon a nehézségeket is megosztani azzal a közösséggel, amelyből pompásan megélt.
Eléggé kádárista szöveg volt, háver?

Viktus 2010.10.14. 15:17:30

@Tehetetlen Dodó:

Az volt.

A naív széplelkek gondolják , hogy majd pl. a mobilszolgáltatók beveszik mélytorkosra a cuccost, és nem a kisvállalkozói eladóhálózatukra tolják át pl. az egyrészét azok jövedelmét tovább csökkentve ami a válság miatt így sem túl fényes ... azok meg max. kirúgnak eladókat meg ilyesmik összetett ügyletek ezek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 15:17:39

@thetriggerhappy:

Mi közöd van neked ahhoz, hogy mire költi a pénzét?

Ha valami, akkor ez egy liberális megközelítés.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 15:18:32

@Viktus:
Ne nézzél már madárnak. A sógor-sógorom nagyobb házra kevesebb rezsit fizet és háromszor annyit keres szakmunkásként.
Vagy ők a zsenik, vagy mi vagyunk hülyék.

Ha van itt egy pénzgyárad, ami százat termel, de ezentúl csak ötvenet, nem fogsz dulifuli-módra hazaszaladni, ugyanis az otthoni csak huszonötöt!

Azt mondtam már, hogy ennek az adósságcsapdának hagyományos értelemben vett közgazdasági megoldása nincs, csak politikai, de ha úgy jobban tetszik: politika-filozófiai. Azt meg másból nem nézem ki, csak OV -ből.

Kár számolgatni, ki kell várni a hétfőt. ha ideírnám a tényleges szoci örökséget, a tényleges külső adósság összegét, a nickemet tenném kockára, pedig csak a közbülső állást ismerem, ami van vagy egy hónapos.

OmegaMale 2010.10.14. 15:18:37

@mavo: Ez az életkorodtól is függ, minél fiatalabb a zember, annál kockázatosabb a default portfólió.
Bár már voltam olyan mnyp-nál, ahol egyszerűen nem akartak áttenni abba a portfólióba, ahol lenni akartam.
Szóval megy az úgyfelek megtévesztése ezerrel. Ez persze nem menti azt, aki nem olvassa el az apróbetűt, de a pénzintézetet sem kell félteni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 15:21:09

@Bell & Sebastian:
ne fenyegetőzzön, mert kizárják! :)

thetriggerhappy 2010.10.14. 15:22:04

@Elpet:

téged érdekel, hogy a pénz elköltője, mégha az kokóra, tengerparti villára meg az 56. nem magyar rendszámos amg mercire szórja is el a pénzét, magyar legyen. engem nem.

engedtessék már meg, hogy ezt én ne tartsam az egészséges nacionalizmus alappillérének.

ismét sikerül bebizonyítanod, hogy egy 14 éves tini lány rajongásával közelítesz kedvenc pártod minden manőveréhez és kérdés nélkül nyalsz be minden neked kitalált pr maszlagot.

TG69 2010.10.14. 15:24:22

@Elpet: De az én érdekem azt kívánná, hogy ne legalizálja az extraprofitot, hanem hogy tisztességes verseny alapján jó és olcsó szolgáltatáshoz jussak. Ez így nem más, mint bújtatott adóemelés a mobilos, internetes általában középosztálynak.

OmegaMale 2010.10.14. 15:24:42

@mavo: Az alacsonyabb jövedelműeknek esélyük sincs munkahelyet teremteni, a magasabb jövedelműeknek van, de csak akkor ha nem úgy szociális alapon cipelnek egy-egy nyugdíjast vagy minimálbérest a hátukon.

Amúgy a fidesz sohasem titkolta, hogy e tekintetben nem a minimálbéresek oldalán áll.

Viktus 2010.10.14. 15:24:59

Orbán Viktor a takarékszövetkezetek feltőkésítését ígéri
A kormányfő szerint a takarékszövetkezet az egyetlen olyan pénzintézet Magyarországon, amely százszázalékos százalékos hazai tulajdonban van.
-

Most akkor szegény Csányi Sanyi bácsi vmi csúnyát mondott? :O ő már nem is számít? :P

"Egyetértve Demján Sándorral, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökével Orbán Viktor minimális célkitűzésnek nevezte a részesedés megduplázását a következő tíz évben, de háromszorosára kell emelni "ha teljesíteni akarnánk azokat a makrogazdasági célokat, amelyeket a növekedés beindításához fűzünk" - emelte ki."

Demján Sanyi bácsi jobban fekszik?

bz249 2010.10.14. 15:26:16

@RAMBO: ja hogy ennyi, hogy ha 3 millio nyugdijas es 2.6 millio foglalkoztatott lesz a nyugdijjarulekot 33%-ra allitjuk be az atlagnyugdijat meg 80.000 forintra, akkor hiany lesz benne.

Lehetosegek a korrekciora:
- a nyugdijas/dolgozo arany csokkentese (korhataremeles)
- a nyugdijak osszegenek csokkentese
- a nyugdijjarulek emelese

Es az a szep benne, hogy erre mind kepes a feloszto kirovo rendszer. Egyebkent, ha tegyuk fel nem, akkor hogy oldja meg a problemat a tokefedezeti rendszer?

Mert amennyire latom a dolog vegulis arrol szol, hogy a nyugdijasoknak van egy bizonyos mennyisegu arura es szolgaltatasra igenyuk. Hogy mennyi arut es szolgaltatast tud termelni az orszag az nagyreszt azon mulik, hogy mennyi aktiv dolgozo van es nekik mekkora a munkatermelekenyseguk (mondjuk azt, hogy ezt jellemzi a fizetesuk... nagyjabol ez igaz is).

Vagyis a dolog vege barmilyen rendszert is hasznalunk, hogyha a nyugdijas/aktiv arany egy bizonyos szint ala csokken, akkor a kulker merleg negativ lesz es folyamatosan kulso forrast kell bevonni a rendszerbe.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:27:25

@Viktus: látom a tények nem zavarnak. Csányi csak egy kissebbségi tulajdonosa az OTP-nek, a nagyobb része külföldiek kezében van (tőzsdén keresztül).

betyár (törölt) 2010.10.14. 15:28:55

@RAMBO:
"Megtennék azok, akik a fenti mondatot nem értik, hogy nem éltetik azt a tényt, hogy a magánmegtakarításokat ellopja a kormány?"

a kérdés a következő: szleje vagy nagyszüleje magának nyögdíjas, tegyük föl. a maga nyugdíjlevonása 9,5%, ebből 1,5 megy a kötelező államiba, 8% a magánnyugdíjhoz. én nem választottam, tegyük föl szintén, a magánnyugdíjat, vagyis a 9,5% levonás megy az állami biztosítóhoz. no akkor ki fizeti a maga felmenőjének a nyugdíját? én. kinek lesz, tegyük föl, nyugdíjas korára nagyobb megtakarítása? magának. ki járt jobban? ki lopott el mit?:((

Viktus 2010.10.14. 15:30:29

@RAMBO:

Eddig az volt az a nemzetünk utolsó banki mentsvára :D meg milyen jó terjeszkedik is nagy halak leszünk ...

TG69 2010.10.14. 15:32:48

@bz249: Én ezt a vitát már sok helyütt láttam és ott tényleg szakértők is voltak, de a lényeg talán az, hogy a nyugdíjrendszert úgy kell megalkotni, hogy azt a politikai osztály a maga kulturáltságával stb (ami persze a társadalomba ágyzottan jön létre) képes legyen hoszú távon működtetni nagyon nagy hiányok nélkül. Szerintem az nem jó ómen, ha a szociális népszavazáson megerősödött fidesz felügyeli ezt a rendszert teljes egészében, jobb lenne itt is tisztába tenni a manyupok működését.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:35:26

@bz249: a külker mérleg ugyan nem tudom, miként kerül a képbe, de valóban, egyensúlyba lehet hozni a rendszert.

- "Teremteni" kell minimum 600 ezer munkahelyet (azaz a jelenleginek cca. a 25 %-át) => ez nagyon nehezen megy, pillanatnyilag az ellenkező tendenciának vagyunk tanui;

- Korhatár emelés => egyre többen halank meg, mire elérik a nyugdíjas kort. Az általuk befizetett összegeket senki nem örökli, az egyén szempontjából ellopódik. (Igaz, már meghalt, tehát le is szarhatjuk.)

- Nyugdíjjárulék emelése => ez az előző ponttal ellentétes hatású folyamat, mert a munkabár költséget drágítja;

- Nyugdíjak csökkentése => ez azt jelenti, hogy annyi nyugdíjat kapsz, hogy nem élsz meg belőle. (40 éven át fizetsz befelé, és alamizsnát kapsz vissza.) Ez utóbbit szokták úgy hívni, hogy bedől a nyugdíjrendszer.

Köszönöm, hogy egyetértünk végre.

bz249 2010.10.14. 15:39:39

@TG69: a manyupokkal kapcsolatban csak az alapveto kerdeseket nem lehet megvalaszolni

- miert kotelezo nekem allamkotvenyben/vallalati kotvenyben/reszvenyben megtakaritanom? Ha ingatlannal, aranyrudakkal, Picasso kepekkel, a parnacihaba dugott tizezresekkel vagy Chateau la fit palackokkal kepzelem ez idealis megtakaritasi portfoliot az miert fogadhato el nyugdij elotakarekossagnak?

- mi legyen, ha egy manyup elkaszinozza a zsozsot (ket eve voltak ugye a bankcsodok). Mentsuk ki? Rad bizom, hogy kitalald ez milyen iranyba tolja el a manyup befektetesi politikajat. Vagy hagyjuk megdogleni (amelyik a kovetkezetes kapitalista megoldas lenne)? Szerinted ennek milyen politikai kockazata van? Illetve milyen alapon lehet egy kockazatos befektetesre rakenyszeriteni barkit?

Na ezt kellene megnyugtatoan tisztazni. Ehhez kepest a feloszto-kirovo rendszer rem egyszeru, az allamnak ket specialis kepessege van: az eroszak-monopolium es az adokivetes joga. Ebbol a masodik alkalmazasaval minden helyzetben penzugyi egyensulyban levo nyugdijrendszert lehet mukodtetni. Akkor meg?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:41:04

@betyár: tegeződjünk!

Az elvtársak lopták el azt a tőkét, aminek hozamából az én felmenőimnek nyugdíjat lehet fizetni.

Az urak pedig a nemzeti vagyon privatizálása után pedig a tőkét nem betették a nyugdíjalapba, hanem megettük. Te, én, a tüzijátékok készítője, a lélegeztetőgép, a kórház, az iskola...mi, magyarok.

Erős tévhit, hogy az én szüleim rajtad élősködnek. Az ő általuk (is) felépített ország vagyonának eladása után most nem részesülnek annak hozamából.

bz249 2010.10.14. 15:42:04

@RAMBO: a kulker merleg kerlek ugy jon a kepbe, hogy a kedves nyugdijas nem tud sem bankjegyet sem a szamlan levo elektronikus kodot enni.

Vagyis valojaban nem penz kell neki, hanem aru es szolgaltatas. Na ezt hogy teremti elo a tokefedezeti rendszer? Mert penzt csinalni konnyu.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/HUP_100MB_1946_obverse.jpg

Barom nagy szam van rajta. Oriasi hozamokat lehetett elerni a pengon 1946-ban. Csak epp szart sem ert.

OmegaMale 2010.10.14. 15:52:09

@bz249: A nyugídellátó rendszer jelen állapotában fenntarthatatlan, éppen leforogni készül, mert a hajtóereje kisebb, mint a terhelés, ami rajta van. A járulék emelésével nem lehet annyira felmenni, hogy pótolja a hiányt és nincs is értelme, mert feneketlen zsák. A foglalkoztatottság emelése nem csak a korhatár emelésével menne, hanem nyugdíjas foglalkoztatási modellel. A nyugdí csökkentése ugyan direkt módon kezeli a problémát, de így meg vagy éhenhalnak a nyugdíjasok, vagy majd a kiccsaládjuk eltartja őket.

Az is egy alapvető probléma, hogy sok nyugdíjas nem akar nyugdíj után dolgozni, viszont az aktív éveiben nem tett semmit, hogy öreg korára rendezett anyagi háttere legyen (pl. nem volt rendesen fizető állása, min. 2 gyereke, ami a létszám fenntartásához kell stb.), mondván hogy azért fizetett járulékot... Sokan vannak az ötvenesek között, akik csak arra játszanak, hogy valahogy elérjék a korhatárt, aztán ágyesz bugyesz, mindenki bekaphatja, majd valaki kifizeti valahogy a nyugdíjam, ha mégsem, majd megyek hőbörögni, mert az jár. Akik meg fizetgetik a nyugdíját, azok csak kussoljanak

A befizetett járulékot, 10 év elbukott hozama után már nemlétezőként kezelem, a nyugdías éveimre (ha megélem egyáltalán) pedig jó előre gondoskodom, hogy legyen elég zsé.

Az életben annyi gesztenye jut, amennyit kikaparsz magadnak.

Dr. No 2010.10.14. 15:53:40

@Elpet: "Az ún. felosztó-kirovó rendszer ( már az elnevezés is egy gyalázat, direkt ellenszenvesre van fogalmazva ) azt jelenti, hogy a társadalom eltartja az idős embereket. Ennél fenntarthatóbb nincs. Na persze működő gazdaság kell hozzá. Ami amúgy is kell."

Már megbocsáss, de ez baromság. A felosztó-kirovó rendszer fenntartásához nem működő gazdaság kell, hanem a 3. világbeli országokra / korai ipari államokra hajazó korfa. Amiben a 20 év alattiak hússzor annyian vannak, mint a nyugdíjkorhatáron felüliek. Ez kell, és semmi más az égadta világon.

Dr. No 2010.10.14. 15:55:09

A felosztó-kirovó meg azt akarja jelenti, hogy az inaktívak szükségletét felosztják az aktívak számára vetítve, és kiróják rájuk.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:55:49

@bz249: a MÁV nypt nyugdíjpénztár tőkéje pl. ingatlanokban is volt. A portfolio diverzifikálhatóságától függ (ez törvéyni szabályozás kérdése), hogy a vagyonelemek milyen eszközben tarthatók. Lehet az arany, értékpapír, idegen deviza, ingatlan, műkincs, stb. stb.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 15:56:40

@Dr. No: és az eredeti bismarcki rendszerben 80 éves kor után járt nyugdíj...

betyár (törölt) 2010.10.14. 15:57:03

@RAMBO:

ne tegeződjünk!

nem azt mondtam, hogy a szülei rajtam élősködnek, hanem, hogy én fizetem a nyugdíjukat és nem maga, ha magánnyugdíjbiztosítónál van, viszont amit most megtakarít maga ezen, az majd a maga haszna lesz, nem az enyém. a nyugdíjrendszer szolidaritási alapon működik, a mai befizetésekből fedezik a kifizetéseket. de ezt gondolom, maga is tudja. ha pedig ez nem fedezi, akkor az állam kipótolja - hitelből. maga viszont e közben rakosgatja a magánnyugdíjbiztosítását, mintha mi sem történt volna. gondolom, most viktorék ezt betolják hitel helyett a kifizetésekbe. semmi más nem történik, mint maga is hozzájárul saját rokonai nyugdíjához.

lopásról meg maga értekezett. de tőlem maradhatunk abban, hogy annyi nyugdíjat kapjon mindenki, amennyit gyerekei, unokái befizetnek. nem az én szüleim járnának rosszul:)

bz249 2010.10.14. 15:57:46

@Dr. No: "A felosztó-kirovó rendszer fenntartásához nem működő gazdaság kell, hanem a 3. világbeli országokra / korai ipari államokra hajazó korfa."

Pont nem. Hordo alaku korfa kell hozza. Amelyik mondjuk a 70-es 80-as evekben volt Europaban. Ugyanis ennek a legjobb az eltartott/kereso aranya.

en.wikipedia.org/wiki/Demographic_dividend

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 16:01:07

@RAMBO:

A külker mérleg így jön képbe:

Jelen nyugdíjrendszer hibájául azt róják fel, hogy nem lesz fenntartható, mert elfogy alóla a termelés és ezáltal a járulékfizetés

Ha egy országban elfogy a termelés, az az ország behozatalra szorul

Ha behozatalra szorul, és nincs termelés akkor elfogy belőle a pénz is

Ha a nyugdíjrendszer nem tartható fenn, az ország sem tartható fenn.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 16:03:56

@Dr. No:

Megbocsátok.

Válasz bz kollégánál.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 16:06:15

@betyár: tehát az Ön értelmezése szerint az árváknak nem kellene nyugdíjjárulékot fizetni. Ugyancsak nem kellene nyugdíjjárulékot fizetni azoknak, akiknek a szülei meghaltak, hiszen nincs kinek.

A gyermeket nem vállalóknak pedig értelemszerűen nem jár nyugdíj. Vagy igen? Azt a pénzt, amit én gyerekruhára, kajára és iskolára költöttem - ők eldorbézolták. Az én három gyerekem ne csak az én és a feleségem nyugdíját fizesse ki, hanem az övékét is?

Nos, pontosan ezek miatt az anomáliák miatt értelmezhetetlen az Ön felfogása szerinti nyugdíjrendszer.

(Mellesleg biztosíthatom, hogy már eddigi áletem során befizettem annyit a közös nyugdíjkasszába, amiből a szüleim még jó sokáig kaphatnak ellátást.)

u.i.: magázódni fórumon köcsög dolog.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 16:07:32

@Elpet: erre válaszoltam, de eltűnt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 16:11:14

@RAMBO:

Az alapvető probléma ott van, hogy államilag beszedett pénz egyik embernél magánszámlára, másiknál közös kasszába megy.

A saját megtakarítás az saját megtakarítás, saját pénzből. Úgy hívják, hogy önkéntes nyugdíjpénztár.

barang 2010.10.14. 16:11:19

@mavo: miert is vesznek el toled 100kHuf-ot evente?
eddig is ugy volt, hogy ket helyrol kapod a nyugdijad (mar ha megered, ennyi cigivel:) ez utan a masfel ev utan ugy tunik, csak az allam fog fizetni a magannyugdijpenztar helyett is. mondjuk amilyen teljesitmenyt a nyugdijalapok nyujtanak, meg lehet hogy jol is jarsz:)

Dr. No 2010.10.14. 16:12:08

@bz249: A hordó alakú korfának ugyan lehet, hogy a legjobb az eltartott/kereső aránya, de csupán egy rövid átmeneti állapotot tükröz, így a nyugdíjrendszer alapja nem lehet (az ugyanis természeténél fogva nem húsz évre szól). Amikor ezt a nyugdíjrendszer-modellt felállították (Bismarck, ha jól tippelek), akkor a bevezető országokban sok volt az aktív keresőkorú dolgozó, viszonylag alacsony volt a várható átlagos élettartam, így kevés volt a rendszer eltartottja (nyugdíjrendszerről beszélünk, így ennek szempontjából a gyerek nem jogosult, hiába inaktív általános értelemben). Abban viszont, amint látom, egyetértünk, hogy a nyugdíjrendszer állapotát alapvetően nem a gazdasági, hanem a demográfiai helyzet határozza meg, úgyhogy a megjegyzésemet tulajdonképpen veheted kötözkődésnek, ahogy én is annak vettem a Tiédet :-) Ebből következően a "fenyő"-korfa esetén sincs gond egy felosztó-kirovó rendszerrel (még a gazdaságilag nem túl acélos Iránban sem), meg a "hordó"-korfa esetén sincs.

A magyar nyugdíjreformot, ami a magánnyugdíjpénztárakat is tartalmazta, tudtommal egyébként konkrétan az argentin modellről mintázták. Figyelembe vették azt is, hogy a reform idején már három éve működtek az önkéntes nyugdíjpénztárak, tehát volt némi tapasztalat. És az önkéntes pénztárakat még az MDF állította fel francia minta figyelembevételével, ha jól tudom. Tehát egyáltalán nem kizárólag a kommunisták találmánya ez. Ha úgy tetszik, Orbán előtt volt valamiféle bal-jobb konszenzus a nyugdíjrendszer alakításának fő irányát illetően. Ennek most vége, irány: vissza az állami TB-be.

tistedur 2010.10.14. 16:13:22

@bz249: a hordó alakú korfát hosszú távon mivel oldod meg? emberimporttal?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 16:13:53

@Dr. No:

Argentin modell, az fasza, vonzó nagyon.

Dr. No 2010.10.14. 16:19:01

@Elpet: Az államcsőd később jött. És ott sem a nyugdíjpénztárak hibájából.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 16:19:04

@Elpet: szerintem az az alapvető probléma, hogy a mindenkori kormány jutalmazhatja a nyugdíjasokat emeléssel (13. havi nyugdíj). Így szembe állíthatja egymással a generációkat. Ha mindenki a befizetés után kapna pénzt, akkor elégedett lennék az állami rendszerrel. De ez nem így van, fel se írják, hogy ki mennyit fizetett be.

TG69 2010.10.14. 16:22:26

@bz249:

- Az első érved a kötelezőség ellen van, mindegy hogy az magán vagy állami, tehát nem releváns. Mért kellene nekem az államra bíznom a nyugdíjamat, ha különben ingatlanokat szeretnék gyűjteni?
- A másodikra azt lehet mondani, hogy persze vannak visszaesések (azért azt megnézném hány nagy nyugdíjalap ment tönkre az utolsó 50 évben), de hogy ez a felosztó kirovóban is megvan. Pl a magánszámlás rendszerben előfordulhat, hogy az egyik évben kiszámolják a várható nyugdíjadat, azt mondod OK még dolgozom 5 évig és képzeld el utána minden évben csökken ez a nyugdíj. Ez nem ugyanaz? Ráadásul itt csak 1/4-ét 'kockáztatod', tehát senki nem mondja azt, hogy a teljeset ki kell vinni a tökepiacra.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 16:23:02

@RAMBO:

Ez valóban probléma. Az MSZP rúgta fel az ezzel kapcsolatos addigi nyugalmat 2002-ben. Nekik már nemigen lesz beleszólásuk ebbe.

bz249 2010.10.14. 16:25:42

Na akkor most mar mindenki rajott, hogy mi volt a kulonleges az 1970-1995 kozotti idoszakban.

@tistedur: Egyebkent emberimporttal valoban probalkoztak, de a szelsojobb megerosodesehez vezet.

@Dr. No: Iranban a leheto leghordobb alaku korfa van. Vagy mondjuk karacsonyfa

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Pyramide_Iran.PNG

Egyebkent meg a gazdasagon mulik minden. Ugyanis a XXI. szazadban vagyunk, ugyanis ha a dolgozok fizuja megdupplazodik (gazdasagi novekedes), akkor a 80.000 forint nyugdijat rohogve ki lehet gazdalkodni belole (ennyibol jelenleg is megelnek, varhatoan a jovoben is meg lehet elni belole), vagyis termelekenyseg novekedes siman ellensulyozza a demografiat.

Amit nem tud az a relativ anyagi helyzet romlasa. Azt valoban csak a demografia tudja.

TG69 2010.10.14. 16:27:46

@Elpet: Nem. Először a Fidesz, amikor nem emelte a törvény szerinti mértékben a manyupokba fizetendő arányt, ill akkor amikor önkényesen megvonta az állami garanciát a manyupok felett és végül amikor csökkentette a járulékokat. Végig erre játszottak, legalább itt ismerjük el.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 16:29:30

@Elpet: mivel a nyugdíjasok kiszolgáltatottak, ezért attól félek, hogy a jövőben is lesz erre vonatkozóan spekuláció.

Példa: valamiért az önkori választások előtt lett bejelentve, hogy egyösszegben megkapják visszamenőleg is az idei emelést.

TG69 2010.10.14. 16:29:40

@bz249: Jelenleg a nyugat stabilan max 2% GDP növekedést tud felmutatni. Ebből nagy emeléseket nemigen lehet csiálni :).

bz249 2010.10.14. 16:30:07

@TG69: a kotelezoseg az allam eseteben kevesbe relevans, ugyanis az allamnak adoszedesi joga van. Viszont a kotelezo megtakaritas pl. a bekekolcson. Piacidegen es versenytorzito.

A masodik pontban a lenyeg nem a visszaeses, hanem a "moral hazard". Egy normalis befektetesnel ket parameter van: a varhato hozam es varhato kockazat. Ha a varhato kockazat nulla (mert az allam ugyis kiment), akkor az optimalizacio a hozammaximalas lesz. Mindegy milyen hulye befektetes, csak nagy szazalek legyen mellette. Ebbol lett a 2008-as valsag.

Ha ellenben hagyjuk csodbemenni a maganbiztositot, akkor plane milyen alapon kotelezo neki adni a penzem?

barang 2010.10.14. 16:31:07

asszem kicsit sokan bekajaltak ezt a magan (MAGAN) nyugdijpenztar maszlagot. pedig a jelenlegi nyugdijasok is sokkal jobban jartak egy feloszto-kirovo nyugdijrendszerrel, mintha a sajat jarulekaik alapjan kapnanak nyugdijat. mennyit keresett egy ember a szocializmusban: 100 markat? azutan szerintetek mennyi lenne most a nyugdij?

es hasonloan: remenyeink szerint azert noni fognak a fizetesek a mai 400 eur-rol talan 1000-re is 30 ev mulva. na most, ha 25%-kal kevesebben is dolgoznanak, akkor is majd ketszer annyi penz lenne a kasszban mint most, valtozatlan jarulekfizetes mellett.

ha allambacsi nyomja penzt az oktatasba, es az egeszsegugybe, es ezzel befektet a human eroforrasba, akkor meg nagyobb is lehet a hozam. magyarul az allam is affele vallakozas lenne, raadasul negy evente mi valasztjuk az igazgato tanacsot. (csak konyorgom ne olyanokat valasszunk, akik eddig is abbol eltek, hogy vallalatokat zsigereltek ki)

bz249 2010.10.14. 16:31:39

@TG69: a 2% tobb, mint eleg, hogy a nyugdijak realerteke ne csokkenje a demografia valtozasai ellenere. Ha beleteszik a rendszerbe, hogy a varhato elettartam egy kicsit (10-20 evvel) megnott, akkor meg emelni is lehet.

Tóth Ágas 2010.10.14. 16:32:35

ki fognak menni a multik! mert megsértődnek. és akkor nem lesz napsütés sem, mert lekapcsolják.
az üzenőfüzetünkbe meg egy nagy feketepontot ír az EU! de még az is lehet, hogy intőt kapunk!
hát ezt akarjátok?!

TG69 2010.10.14. 16:33:32

@bz249: Hány nyugdíjalap ment csődbe 2008-ban?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.14. 16:35:37

@Dr. No:

Ezzel szemben a megtakaritasi alapu nyugdijrendszerben ki fizeti a nyugdijat? A nyugdijad? A bank? Vagy ki?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 16:36:40

@barang: "mennyit keresett egy ember a szocializmusban: 100 markat? azutan szerintetek mennyi lenne most a nyugdij?"

kérlek, juss el odáig, hogy egyszer felteszed magadnak a kérdést: KI fizeti ezt?

TG69 2010.10.14. 16:38:13

@bz249: Nem elég. Persze erről csak becsléseket lehet olvasni, de a helyzet Európa szerte siralmas (egyelőre a bevándorlás segít valamit, de ez meg más komoly problémákat szül). Van egy Zöld Könyv erről, abban pl ajánlás a több pilléren állás (tehát a tőkefedezeti rendszer működtetése).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.14. 16:40:07

Nyugalom!:-D Nézzétek csak, hogy mit találtam!

Hogy el tudjunk igazodni a jelenlegi viszonyok között belinkelem, hogy mit olvas esténként, elalvás előtt, Orbán és az ő elválaszthatatlan társa, Matolcsy. Bebújnak az ágyba, hátulról átkarolják, megölelgetik, megszorongatják a már félálomban lebegő asszonykát, majd a falnak támasztják a párnát, s hátukat nekidöntve elmerülnek a szövegben:

„A politikai életben még növeli a nehézségeket a demokrácia, amely a közvéleménynek, a választóknak, a pártoknak, a parlamenti szavazásoknak jelentőségét intézményesen biztosította, ami súlyosan nehezedik rá a kisebb egyéniségekre. Éppen azért sok középszerű politikus úgy fogja fel a feladatát, hogy akkor népbarát és igazán demokrata, ha kilesi a tömegek hangulatát, azt formulázza, hirdeti s megvalósítani törekszik. Igen ám, de a pillanatnyilag népszerű elég gyakran nem célszerű, ami pedig célszerű, sokszor nem népszerű. Ezért a modern politikai vezető egyik főtulajdonságának éppen annak kell lennie, hogy szuggesztív erejével népszerűvé tudja tenni a célszerűt…”

(A szöveg egészében itt megtalálható:

mtdaportal.extra.hu/books/klebelsberg_kuno_utolso_akkordok.pdf

A gazdasági vezető c. írás - amelyből az idézet is származik - a PDF-formátumú könyv 25. oldalától olvasható.)

Figyelmesen olvasnak, egyre jobban magábarántja őket a szöveg. A könyvvel a kezükben alszanak el.

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2010.10.14. 16:41:02

@RAMBO:

nézze, én nem bírok köcsög lenni:(
úgy látom, komoly szövegértési nehézségekkel küzd, bár az nem világos, hogy intellektuális vagy mentális problémáról van-e szó.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 16:42:50

@betyár: egy efféle válasz pont megfelelő érvek nélkül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:46:48

@OmegaMale:

"már voltam olyan mnyp-nál, ahol egyszerűen nem akartak áttenni abba a portfólióba, ahol lenni akartam"

igen, én is hallottam ilyenről. az értelmesebbje felnyomja őket a megfelelő hely, aztán sürgősen pénztárt vált. az ilyen dögöljön csak meg.

bz249 2010.10.14. 16:48:00

@TG69: a 2% a realertek megtartasahoz eleg. Ami a nyugdijasoknak komoly relativ visszaesest jelent, es ezt senki nem akarja.

Leskelődő 2010.10.14. 16:50:11

@bbjnick: Ez minden ízében pompás volt! :D

MickthePick 2010.10.14. 16:50:52

@ikaljan: "3. a nyugdíjpénztáras dolog elvileg rohadtul felháborító, mert megint az értékteremtő, adófizető arcok saját megtakarításában turkál az aktuális kormány. Viszont tekintettel, hogy a nyugdíjrendszer optimista becslés szerint legalább 20 évvel a nyugdíjba vonulásom előtt menthetetlenül összeomlik, a dolog különösebb módon nem izgat"

Ez jó nagy marhaság, pont saját magadnak mondasz ellent.
PONTOSAN azért kellene a magánnyugdíj, hogy amikor az állami bedől, neked akkor is maradjon saját. Ez lehet(ett volna?) az egyetlen esély a mai 50, de főleg 40 alattiaknak. Pont ezt a mondandódnak a homlokegyenest ellenkezője az igaz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:53:26

@OmegaMale:

ha csak a minimálbéreseket vágnák le, azt mondom, oké, van benne logika. de nem így van. bőven minimálbér felett még mindig nő az adó.

Vakmacska 2010.10.14. 16:54:42

Az eddigi legértelmesebb vita az összes fórum közt, gratula. Kár hogy a döntéshozók nincsenek ott ennyire agyilag,...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.14. 16:55:40

@Leskelődő:

Köszönöm, de Ön nélkül nem jöhetett volna létre:-)
(A Klebelsberg-linkje nélkül nem jutottam volna hozzá az Utolsó akkkordok c. cikkgyűjteményhez:-)) Mégegyszer köszönöm a linket:-)

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 16:58:31

@barang:

teljesen másról beszélsz, mint én
sebaj, majd legközelebb.

freehckr 2010.10.14. 17:01:28

@MickthePick:
„PONTOSAN azért kellene a magánnyugdíj, hogy amikor az állami bedől, neked akkor is maradjon saját”

Ha az állam „bedől”, az tuti rántja magával a nyugdíjpénztárat is, többek között. Azt szögezzük le, hogy nem egy szeretetszolgálatról beszélünk magánnyugdíjpénztár címszó alatt, hanem profitra hajtó pénzügyi szervezetekről, amelyek legfőbb tulajdonsága éppen az hogy ha nincs piac és kereslet (lásd bedől az állam), veszi a kalapját...

Olyan meg úgysem lesz, hogy bedől az állami nyugdíjbiztosítás, mert az nagyjából ugyan az a helyzet lenne hogy maga az állam dől be, tehát megint ott tartunk hogy így is, úgy is megszívják a magánnyugdíjpénztárasok. :)

Leskelődő 2010.10.14. 17:01:38

@bbjnick: (Hú, azt már réges rég meghálálta - beszereztem a Chesterton könyvet, amit Tehetetlen Dodóval ajánlottak. Mostan abban lubickolok :)
Szóval, én is köszönöm.)

TG69 2010.10.14. 17:01:58

@bz249: Abban igazad van, hogy rengeteg a potenciál még nyugdíjas ügyben de ez a 'senki nem akarja' adja azt az ésszerű magyarázatot, hogy akkor legalább egy részét vezessük ki az állami rendszerből. Egyébként én ha már kisérletezgetni akarunk, akkor meghagynám az 1/4 manyupot és az egyéni számlás rendszert vezetném be a 3/4-re. Akkor mindkét párt örülhetne, hogy tényleg csinált is valami érdemlegest és talán közelebb jutunk a megoldáshoz. Az mindenesetre nagy disznóság, hogy egy fenntarthatatlan rendszert a mai gondok és az állami populizmus miatt rátolunk az unokáinkra, hogy az egekig érő implicit adóssággal ők kezdjenek majd valamit.

Felháborodtam 2010.10.14. 17:04:08

A magánnyugdíj pénztási sarc lopás, mert én és a nybiztosító kötöttünk szerződést, ehhez semmi köze az államnak - lásd alkotmány: magántulajdonhoz való jog. Ilyen alapon akár elvehetnek tőlem bármit. - erre még a komcsik sem vetemedtek.
De van megoldás. ma írtam egy levelet az APEH-nak, hogy a megszorítások miatt a következő három évben az adómat nem nekik fizetem, hanem kiflire és lecsókolbászra költöm, hogy később ujjúlt erővel tudjak adót fizetni. De lehet, hogy agyonverek egy politikust, így életem végéig mentesülök az adófizetés alól, sőt még az adófizetők pénzés etetnek is.

Mert fel vagyok háborodva!

bz249 2010.10.14. 17:04:25

@TG69: mi lenne, ha az allami reszt 3/4-re vennek es az 1/4-del meg mindenki dontse el, hogy mit akar csinalni? Politikai elony: ra lehet fogni, hogy a sajat hulyesege miatt fagyott ehen.

MickthePick 2010.10.14. 17:05:22

@Vakmacska: ez a blog az egyik véglet, a másik a piroslapok :D

MickthePick 2010.10.14. 17:06:35

@freehckr: "Ha az állam „bedől”, az tuti rántja magával a nyugdíjpénztárat is, többek között"

Miért is? Ezt ki kéne fejteni, mert így szépen hangzik, de egyáltalán nem értem, miért lenne igaz.
Pláne, hogy a legtöbb alap nem magyar tulajdon (pl. Aegon). Nekem pl. ott van a pénzem.

Bummer 2010.10.14. 17:11:17

@MickthePick:
Mert a megtakarítások elértéktelenednek.

Viktus 2010.10.14. 17:11:45

@Elpet:

Semmi probléma vele aki még az államiban fizet a mai ötvenes korosztály kap nyugdíjat az államtól a mai húszon, harmincas meg max. álmodhat majd ilyesmiről ...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 17:12:17

Persze a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer nagyon vonzó, takarékosság nélkül saját tőkefedezeti számlát hozni létre. Csakhogy épp arról felledkezünk meg, hogy jelen idejű nyugdíjcsökkentés nélkül ez nem finanszírozható, csak úgy, ha a nyugdíjalapokat a költségvetés kipótolja. Ez aztán adócsökkentésnek veszi el a fedezetét, amely adócsökkentés során fennmaradó pénzből lehetne tetszés szerint takarékoskodni vagy nem. Egyik zsebből másikba pénz, szocialista kormány szemfényvesztése. Ha valaki jól jár vele, az csak azért lehetséges, mert nem lép át mindenki ebbe a rendszerbe. Aki érti, érti, aki nem, az nem.

Viktus 2010.10.14. 17:13:06

@MickthePick:

A magánnyugdíjpénztárak főleg államkötvényekben magyar tőzsdei cégek részvényeiben tartják a pénzünket ... az államhoz közvetve így is jut pénz. Csak a kisgömböc mindent benyelne.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 17:14:42

@Viktus:

Miért, harminc-negyven év múlva nem lesz gazdaság, nem lesznek járulékfizetők?

Ez egy nagy kamu szöveg.

freehckr 2010.10.14. 17:14:53

@MickthePick:
„Ezt ki kéne fejteni, mert így szépen hangzik, de egyáltalán nem értem, miért lenne igaz.”

Egy „működő” példa:
hu.wikipedia.org/wiki/Argentin_v%C3%A1ls%C3%A1g

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.14. 17:16:59

@RAMBO:
Bocs, ezt nem ertem. Mar hogy fizethetnem ki elore? Ez azt feltetelezi, hogy azt a forintot, amit ma befizetek, a laposteve gyartoja el fogja fogadni 30 ev mulva. Raadasul legalabb olyan ertekben, mint amennyit ma er.

Tudod te ezt garantalni?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.10.14. 17:19:52

Jó, jó, de hogy lesz ebből egymillió új munkahely?

Ja, gondoltam, még NEM LÁTJUK ÁT, ugye?

Tévedtem amikor azt mondtam, hogy már nem lesznek Jobbikos zavargások. Lesznek azok...

Téglagyári Megálló 2010.10.14. 17:22:12

@Úlfhéðinn:

Orbán ebben is előrelátóbb volt, mint te:

2008. október 7., kedd 20:48

"Majd lesz Orbán Takarodj is" mondta Orbán Viktor az orbanviktor.hu internetes oldalon megjelent videó tanúsága szerint, mikor arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a szélsőjobboldali elemek jobboldalinak mondják magukat, és úgy tesznek, mintha egy oldalra tartoznának a Fidesz vezetőjével.

index.hu/belfold/orbantakarod/

mréveiller 2010.10.14. 17:23:29

az az igazság hogy a Tescot nem bánom.Pofátlanul kihasználták eddig piaci előnyüket. Míg egy kisebb bolt nem engedheti meg magának az árversenyt mert csődbe menne ... Energiaszektorban nem lesz áremelés mert hatósági áras

andrush 2010.10.14. 17:24:26

A gyógyszeripart mindenki hagyja békén, nehogy az én fizum is csökkenjen a köcsögök miatt, bezzeg a büdös multik, azok...pff...fizessenek!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 17:32:09

@MickthePick:

Tudod, miből fog fizetni egy nyugdíjpénztár 40 év múlva? Abból, amit akkor fizetnek be az emberek a nyugdíjpénztárba. A pénzt ugyanis nem teszik be a szekrénybe, meg mellé a hozamát. Ha nincs állam, akkor nincs gazdaság se, nyugdíjpénztári befizetés sincs. Gondolod, majd külföldről hoznak pénzt, hogy Magyarországon nyugdíjat fizessenek, aha.

freehckr 2010.10.14. 17:33:04

@Úlfhéðinn:
„Tévedtem amikor azt mondtam, hogy már nem lesznek Jobbikos zavargások.”

A „válságadóval” és a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban talán (megint) egyedül a Jobbik támogatja a kormányt:

jobbik.hu/rovatok/kozlemeny/a_jobbik_reagalasa_a_miniszterelnok_akciotervere

Nem ezért lesznek jobbikos zavargások, ha lesznek... :)

tölgyes 2010.10.14. 17:37:50

Kedves politicus! Az Ön által feltett kérdésre a mai napon már Erdei Tamás a bankszövetség elnöke is választ adott: mert az ELŐZŐ KORMÁNY HIBÁI MIATT A költségvetésnek se a bevételi, se a kiadási oldala nem teljesíthető beavatkozás nélkül.

Ha pedig a piaci reakciókat nézi: akkor a londoni reakciók egyértelműen pozitívek. Egyeteln nap alatt 10,2 bázisponttal javult a magyar adósság hitelezésének finanszírozása.. ez pénzre lefordítva azt jelenti, hogy 10 millió eurót ma 22.000 euróval olcsóbban kapunk meg mint tegnap. Egy hónap alatt a javulás 120.000 euró volt.

Ez azért érdekes, mert ez nem becslés..ez tényleges vásárlást jelent.

Azt persze értem, hogy az érintettek nem örülnek a fizetési kötelezettségnek..a nyugdíjasok se örültek, amikor elvették nyugdíjuk 12%-át..de mit tegyünk.. Ferenc testvér az adóinkon felül elbokázott 18.000 milliárdot.. azt valahogy vissza kell fizetnünk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.14. 17:44:47

@Doomhammer:

"Ez azt feltetelezi, hogy azt a forintot, amit ma befizetek, a laposteve gyartoja el fogja fogadni 30 ev mulva."

a hülye mnyup tehát majd jól nem váltja át euróra.

nice!

civilkontrol 2010.10.14. 17:46:25

@TG69:
Dőzsölés? :o)
Melyikre gondolsz? Hogy hellyel közzel még ellátnak, ha elb@sz egy autó? Vagy hogy a gyereket megtanitják olvasni egy 30 fős általános iskolában? :o) Szinte szégyenlem magam a fényűző hóbortjaim miatt.

Kiadáscsökkentésnél én két, de valójában egy ugyanazon területet látok. A számtalan álrokkant nyugdijas átvilágitását, ami csöppet sem lesz egy elegáns, étvágygerjesztő aktus, valamint azon segélyezetteket akik nem akarnak dolgozni, vagy nagyon is dolgoznak, csak feketén. Ez utóbbiból sajnos sokat ismerek.
Giga kiadásként marad a nyugdij, amit 89, az üresen átvett tb kassza óta hurcolunk és amig nem lesz elég gyerek, nem lesz miből fenntartani, maximum trükközni lehet, ahogy Gyuláék próbálták.
Marad az oktatás, ami minimum siralmas állapotban van, meg a pénzbőségben pancsoló egészségügy.

Hogyan szeretnétek kiadást csökkenteni? Erre nagyon kiváncsi lennék, mert kritikát az láttam dögivel, de épitő jellegűt egy darabot sem.

Rókakígyó 2010.10.14. 17:46:44

Végülis mindjárt itt van okt 23. Végre nem csak a Király emberei mehetnének gyújtogatni meg Orbántakarodj-ot mondani.

A pénzzel kapcsolatban pedig nem akarnak az elődök hibájába esni: nem nagyberuházásokból szedik ki a lóvét, hanem közvetlenül a költségvetésből lopnak, hiszen a kétharmaddal ezt megtehetik.

is 2010.10.14. 17:47:13

majusban-juniusban mar spajzoltak az elvtarsak, ott volt 25% emelkedes egy honap alatt. most azt a legalabb szazmilliardot kell visszavenni, ami mar a partkasszaban van, Simicska kezei kozott.

vernal 2010.10.14. 17:48:08

Merészeltem kicsit számolgatni a témában. Sőt indítottam is egy blogot hirtelen felindulásból.

otherview.blog.hu/

is 2010.10.14. 17:53:31

@tölgyes: vegre egy szam is kerult, ez a 18,000 milliard. bele se vagjon, hogyan jott ki, ma mar rohogtem eleget, meg mar hallottam is. csak annyit kerdezek, hogy legalabb On elhiszi maganak, amiket itt osszehord?

civilkontrol 2010.10.14. 17:53:55

Ami ezt a "fasisztoid" adóztatást illeti, voltak épkézláb érvek. Hogy lassul a fejlődés a telekom / energia piacon és társai. Hát nem tudom. Ha én most vállalkozóként kapnék a nyakamba egy halom különadót, de úgy, hogy tőke dögivel van mögöttem, én mindent csinálnék, csak nem szűkitenék. Marketingelnék, ha olyan területen vagyok, meg fejlesztenék mint a barom, hogy bevétel többletet érjek el.

Persze ha megsértődnék, hogy vége a korlátlan bódottának, akkor szép lassan leépiteném a céget, csődöt jelentenék és röhögnék a 10 millió birkán, hogy 15 év alatt azért jót kaszáltam, de szerintem marad vaj utána is a kenyéren.

A durvább szám 2%. Nekem volt közértem (nem túl passzos példa) könyörgöm ki dolgozik 2%-os haszonkulccsal???
A különadó az előző évi profit 50%-át viszi el.
Ugyan milyen multi az, amelyik 4%-os haszonlulccsal dolgozik? Olyan, aki baromi jól tud könyvelni.
Meg sem érzik ezt a bolhacsipést, csak picsognak tőle kicsit. Eszük ágában nem lesz menekülni, még igy is rengeteg profitot termelnek.
Én pedig hálás leszek ezért a befizetésért, mert valóban jókor jön, még akkor is, ha előtte nem voltak gátlásosak a srácok.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 17:56:51

@is:
nem tudlak követni.. miről van szó?

civilkontrol 2010.10.14. 17:57:27

Ami pedig az élelmiszerláncokat illeti, na annak már nagyon itt volt az ideje.
Bár bedobnák a törölközőt, de sajnos nem fogják.
Épp itt volt az ideje, hogy az a gusztustalan versenyhátrány, amivel a hazai kkv-k indulnak ezen a piacon, valamelyest csökkenjen.
Ha bezár egy teszkó és nyilik helyette 10 abc, 5 ruhabót, meg 5 elektronikai, akkor egyrészt sokkal több munkaerőt fognak foglalkoztatni, másrészt több adót fognak befizetni, végül a profitot itthon költik el, vagy jobb esetben fektetik be újabb munkahelyeket teremtve.

Bár csak kivonulnának, de már az is szép eredmény, ha egy kicsit meggyengülnek, a mi kicsijeink meg erősödnek.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.10.14. 17:59:31

@Téglagyári Megálló:

"Orbán ebben is előrelátóbb volt, mint te"

Dehogy volt, én ironikusan írtam, hónapok óta mondom, hogy ez lesz, ne nézzél már ennyire naivnak. ;)

@freehckr:

"Nem ezért lesznek jobbikos zavargások, ha lesznek... :)"

Valójában persze nem "Jobbikosok" lesznek azok. Most, hogy a Jobbik is szürcsölhet a levesesfazékból, majd lesz új jobbik. A név lényegtelen.

Google 2010.10.14. 18:00:25

@tölgyes:

Valamint Ferenc testvérnek cinkosai is voltak ebben a bizonyos elbokázásban. Jórészt azok, akiket most fizetésre kérnek fel. Például az energiaszolgáltatók, például a hipermarketek, a bankszektor, biztosítók, kötelező (hogyan lehet eleve valakit kötelezni?) magánnyugdíjpénztárak, telekommunikációs vonal stb.
Vegyük csak a hipermarketeket; szép dolog a 200 forintos virsli, a 300 forintos pezsgővel és a 15 Ft-os zsemlével, de kevésbé gálántoskodnának ők, ha nem éppen nekik nem járt volna eddig ingyenebéd a kormányok részéről - ilyen-olyan kedvezmények formájában. Azzal, hogy egyes termékeket nevetségesen olcsón adnak (kíváncsi lennék ezeknek a termékeknek a minőségére azért), padlóra küldtek sok kiskereskedőt, pékséget, beszállítót. Ami ezeknél a nagyoknál, nagyrészt multiknál zajlott, semmi szín alatt nem tükrözött valós piaci folyamatokat. Ezeket a dolgokat volt itt az ideje rendbetenni.
Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a nagyrészt külföldi magántőkének ennyi híve, elkeseredett harcosa lenne. Az Európa segíts!-ből Multik segítsetek! lett. Nagyrész a kormánnyal szemben kérik a segítséget, jó tapasztalataik lehetnek, nem mondom!

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.10.14. 18:00:54

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/14/extraado_atharitas/

Wazz most nézem ezt a táblázatot ami itt van... fáj a szívem szegény Tescoért hogy 572 milliárdnyi tiszta bevétel helyett kénytelenen lesz 561 milliárdból nyomorogni ezután. A szegény. :)

Bell & Sebastian 2010.10.14. 18:01:18

Látom, az még senkinek sem jutott az eszébe, hogy az egyetlen logikus válasz az IMF-EU számmisztikus hozzáállására.

@is:
Ha 18.000 a bevallott, vajon mennyi lehet a reális? Duplája? Triplája? (Plusz belső.)

Akasztottak már ettől kevesebbért _is_.

is 2010.10.14. 18:01:23

@civilkontrol: "Hogyan szeretnétek kiadást csökkenteni? Erre nagyon kiváncsi lennék, mert kritikát az láttam dögivel, de épitő jellegűt egy darabot sem. "

na itt van egy par:
- a gazdag nyugaton MAXIMUM egy evig kapsz GYESt, de van ahol fel evet sem.
- a gazdag nyugaton kevesebb korhazi agy van 100 000 lakosra, mint Mo-n. kevesebb korhaz, erted, amit Molnar Lajos csinalt, csak te(?) lehulyenepszavaztad (es meg allitod, hogy nem lattal epito jellegu megoldast)
- a gazdag nyugaton van egyetemi tandij. az, amit te(?) lehulyenepszavaztal.
- a gazdag nyugaton nem 42 evesen mennek nyugdijba a rendorok
- a gazdag orszagok kozul alig egy-kettoben van annyi onkormanyzat lakossagaranyosan, mint nalunk. pl. a 17 millios Hollandiaban csak 460 van.
- szinten ott 17 millio emberre 150 parlamenti kepviselo is eleg (van felsohaz is, hozzatartozik az igazsaghoz). nekunk nem 200, de 100 is eleg lenne.
- minek 20 megye? 7 regio ugyanazt tudja csinalni, csak kevesebb politikus meg hivatal lenne.

na en lassan elfaradtam, remelem eleg lesz.

flippant 2010.10.14. 18:01:55

Orbán! El a mocskos enyves kezeiddel az én nyugdíjamtól! Takarodj!

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 18:03:49

@Elpet: @bz249: Uraim, egy apró finomítás: ha a magán/önkéntes NYP nem csak magyar értékpapírban tartja a lét, akkor nem inflálódik el (teljesen) a "bedőlő" ország miatt a pénztártag vagyona.

A 2-os% GDP növekedéshez: nem kell ebből levonni az inflációt, ha reálnyugdíjat számolunk?

is 2010.10.14. 18:04:06

@politicus: azt kerdezi a poszt, hogy miert kell ennyit beszedni, eltulzottnak tunik. arra valaszoltam.

barang 2010.10.14. 18:04:42

@RAMBO: hat azert nem fogok sirva fakadni, hogy jarulekot kell fizetned. vagy szerinted ehen kene halnia egykori tanarodnak, aki megtanitott olvasni?
es ha majd egyszer öreg RAMBO leszel, az ifjak neked is fognak fizetni, remelhetoleg tobbet, mint amennyi a mai fizetesed utan jarna neked.

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 18:04:49

@Doomhammer: Most hogy a Fospumpa végre megszorít, visszatér az akolba? :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.10.14. 18:05:33

Ja, tényleg, a szülinapokon buli miatt zárva tartó állami / önkormi hivatalok maradnak?

civilkontrol 2010.10.14. 18:07:26

Ja, a lényeget kihagytam.
A legtöbbek és a poszt által óhajtott mérleg ugye az lett volna, hogy kiadáscsökkentés ÉS bevételnövelés, esetleg lilaködös begombázott állapotban pusztán kiadácsökkentés.

A mérleg végül úgy alakult, hogy a fizetőképesek adóemelése kontra fizetőképtelenek adócsökkentése képlet lépett hatályba.

Azt valahogy mindenki elfelejtette hozzátenni, hogy a fizetőképes kereslet megjelenésével beindul ez-az. Monjuk fogyasztás, amit ki kell szolgálni.
És túl azon, hogy ennek a most megadóztatottak is örülni fognak, nyilván a hazai kkv is jobb helyzetbe kerül.

Nagyjából ez volt az egész buli lényege, növelni a keresleti oldalt, ezzel párhuzamosan kkv-t pusholni. Ennek kontóját állják most azok akik megtehetik.

vakvarju 2010.10.14. 18:07:33

A magánnyugdíj pénztárral kötött szerződés magánjogi szerződés, ehhez hogy mer hozzányúlni a felcsúti KISZ titkár a III/II-es miniszterével együtt, aki nem kevés időt töltött el annak idején Tervhivatalban. Valamelyikük ért egyáltalán a költségvetés elkészítéséhez? Persze, majd felkérik a karcagi KISZ titkár segítségét, persze ő sem készített még egyszer sem költségvetést. Hát szépen állunk!
Kérem a dolomit bányák és a tokaji szőlősgazdák különadóját is bevezetni. Vegye ki mindenki a részét a hazai gazdaság felvirágoztatásában. Köszönöm.
@civilkontrol: Mindenkinek jogában áll olyan vállalkozást működtetni, amelyik profitot termel. Bárki megpróbálhatja. Egyébként az olyan vállalkozások, amelyek nem termelnek profitot, a kiadásaikból élnek?

civilkontrol 2010.10.14. 18:10:46

@is:
Ez egy nagyon szépen felvázolt neoliberális modell, köszi, kihagynám a szavazók 2/3-ával együtt.

El kéne fogadnotok, hogy a többség közösségi oktatást és közösségi betegellátást akar és nem alkuszik. Ha lemondással jár, akkor lemondással jár.

A 150 képviselős f@szsággal csak vicceltél ugye? :o)

civilkontrol 2010.10.14. 18:11:53

@vakvarju:
????
Állitottam én ennek az ellenkezőjét?

Bell & Sebastian 2010.10.14. 18:13:08

Most már megszorítást követelek a néppel együtt én is! (Főleg nyak, vagy pén is.)

@Grift:
Várjon csak, mi lesz itt hétfőn! :)

@bbjnick:
Ritka gyöngyszem. Most akkor szkeptikus vagy antiszeptikus? Führert látta? (nem Kötcsén) :)))

is 2010.10.14. 18:15:11

@Bell & Sebastian: na, ez itt egy szam, szamoljunk.
- 18.000 milliard. az a magyar allam egy eves GDP-jenek a 80%-a.
- Gyurcsany 5 evig volt hatalmon, az evente akkor a magyar GDP 16%-a, azaz 3 500 milliard. minden evben.
- igen am, de a magyar koltsegvetes ennek csak a harmada, azaz 8 000 miiliard.
- a koltsegvetes legalabb ketharmada ber, koltseg (orvosok, tanarok, aramszamla, benzin a kocsikba stb.). en egyszer sem hallottam, hogy berkifeizetes elmaradt volna (szemben az ITDH es Magyar Turizmus Rt-vel 2010 majus ota, ugye), pedig abbol aztan igazan nagy sajtobotranyt keritett volna a FIDESZ, ebben egyeterthetunk, remelem.
- marad tehat a koltsegvetes egyharmada, azaz kb. 2 500 milliard, amibol tolgyes szerint Gyurcsany elbokazott 3 500 milliardot. az autopalyak meg szeretetbol epultek, ugye, es a nyugdijemeleseket is a joisten adta, amig adta. sot, minden evben Gyurcsany szemelyesen rakott el 1000 milliardot a koltsegvetes teljes fejlesztesi reszen tul. valoszinuleg a patajaba dugta, ami mar nem fert a szarvaiba.
- es tolgyes ezt a szamot egeszen komolyan leirta, te meg elkezdted duplazni, meg triplazni.

szoval a szamokkal tudni kell banni, legalabb harmadik altalanosos szinten, a bolcseszdiploma sem mentesit alola.

kvadrillio 2010.10.14. 18:17:37

Orbán válságadója azért kell, mert indul a qrvanagy államadósság vonat az IMF felé 2010, 2011. 2012.........

IMF hitel: 2010-től jön a feketeleves
2009. december 21. hétfő, 08:30 | További hírek
E-mail Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött szerződés szerint az egyes lehívások törlesztésére – két év türelmi idővel – két év alatt, nyolc egyenlő mértékű részlet keretében kell sort keríteni. Mindezek alapján a törlesztés 2010 utolsó negyedében kezdődik, a jövő évi tétel mintegy 170 milliárd forintot tesz ki.

Az utána következő két esztendőben kell visszafizetni a hitel oroszlánrészét, ez 2011-ben mintegy 1150 milliárd, 2012-ben pedig több mint 900 milliárd forintos összeget jelent. A törlesztési időszak – feltéve, hogy további lehívásokra már nem kerül sor – 2013-ban ér véget, amikor is egy csupán 50 milliárdos hitel megújítására kell sort keríteni.

Visszafizetésről ugyanis csak az IMF szemszögéből beszélhetünk. Mivel a magyar államháztartás belátható időn belül nem fog többletet termelni, folyamatosan szükség van – még ha csökkenő mértékben is – újabb hitelek kibocsátására és a lejárók megújítására. Így az IMF-kölcsön törlesztése is további hitelekből történik a következő években. Ehhez elő kell teremteni a megfelelő mértékű devizaforrást, tehát vagy devizakötvényeket szükséges kibocsátani, vagy forintot kell devizára váltani – tájékoztattak a pénzügyi tárcánál. Azt is számításba kell azonban venni, hogy a hitelcsomagból – a 2009. év végi tervezett állapot szerint – mintegy 1350 milliárd forint a devizabetéteket gazdagítja, vagyis a visszafizetés egy része ebből történik. A betétek állománya ugyanis 2013-ra 18 milliárd forintra apad, legalábbis a jövő évi költségvetési törvény kitekintése szerint.

Éppen ez az oka, hogy maga a törlesztendő összeg nem szerepel a 2010-es büdzsében, „csupán” a kamatteher. Ez utóbbi mind az IMF-, mind az uniós kölcsön esetében nettó 47,2 milliárd forint. Az EU által adott hitel esetében egyébként a lejárat időtartama minden egyes részletnél öt-öt évet tesz ki. Ismeretes: hazánk eddig mintegy 8,7 milliárd eurónyi hitelt hívott le az IMF-től: tavaly ősszel közel 5 milliárdot, tavasszal 2,3 milliárdot, a nyár elején 1,4 milliárdot, ez év őszén pedig egy jelképes, 54 millió eurós összeget.
forrás:

kvadrillio 2010.10.14. 18:19:42

de az is lehet, hogy ezek a törlesztési összegek azóta már jócskán nőttek !!!

is 2010.10.14. 18:20:48

@civilkontrol: gratulalok, leirtam, hogy mi van a nalunk gazdagabb orszagokban, ok hogy cisnaljak, es azonnal agyonvagott a realitas, elvesztetted az ervelesi fonalat, es elkezdtel erzelembol beszolni. minden, amit lertam teny, meg ha lathatoan meg is fekudte erzekeny lelkedet, es nem tudod hozzapasszitani a valosaghoz a fejedben levo vilagnezetet, es ezert haritasz meg terelsz.

csak egy adalek: abbol, amit leirsz az jon ki, hogy nyugaton nincs kozossegi betegellatas, meg oktatas, ami nyilvanvaloan nincs igy. ott is ugyanaz a tarsadalombiztositas van, mint itt, az oktatas meg osztondijrendszerrel es diakhitellel szepen ugyanazt tudja. ilyen totalis nihilizmussal nincs mit kezdeni. mondjad csak batran, te mar igy fogsz meghalni, hogy el is hiszed, hogy igazad van. allj be tolgyes melle. a 2/3-hoz is ket adalek: egyreszt 53%, masreszt meg ha neked ez a hozzaallas ok, akkor egyel szart, mert sokmilliard legy nem tevedhet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.14. 18:23:01

@evil overlord:
Ha vegigolvassa a kommentfolyamot, lathatja, hogy tobbszor es hatarozottan kifejtettem a velemenyemet a megtakaritasi elvu nyugdijrendszerrel kapcsolatban. A velemenyem mindig is az volt, hogy az egesz megtakaritasi nyugdijrendszer arra valo Magyarorszagon, hogy a nyugdijbefizetesekbol leszedjen kb. 1% sapot, mikozben a magannyugdijpenztari befizeteseket allamkotvennye alakitja.

is 2010.10.14. 18:23:31

@politicus: kerdezd meg Matolcsytol meg Orbantol. talan emlekszel, hogy akkoriban a gazdasagi tarca nem tartott sajtotajekoztatot, csak feldobott harom bekezdest a weboldalara. ennel tobbet azota sem lehet tudni, csak azt, hogy ott egy honap alatt elvittek 25%-ot, amibol 10% (100 milliard) semmivel sem indokolhato. de nem is faradtak vele, mert a 2/3-nak ez a kicsinyseg nem uti meg a szintet, hogy fennakadjon, hiszen hat folyik a forradalom, mi az a 100 milliard.

Megfigyelo 2010.10.14. 18:24:41

Orban bevezette az EINSTAND-ot. Elvesz barmit, ceget, nyugdijalapot, korrektul megkeresett bevetelt.
Sem isten, sem ember nem szamit, csak a klienturajat ki tudja fizetni. Az orszag meg tonkremegy - es egy csomo hulye meg tapsol is... (Amikor megerti, mar keso lesz, nem fog tudni valtoztatni azon, hogy oreg koraban ehezni fog mindenki, aki nem az o kutyajuk kolke.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 18:26:21

@Bell & Sebastian:

vidéken vagyok, itten nem vág annyira az eszem, ne csigázzon, mi lesz hétfőn? gondolja, hogy le leszek tiltva kedden? vagy már hétfőn? :))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.14. 18:27:28

@Megfigyelo:
tudja, maguk már azt is megjósolták, hogy a fidesznek annyi, ha nem szabadul buktátortól, s...

kvadrillio 2010.10.14. 18:31:28

..ja,..... az eddig lehívott euró milliárdokból pedig ezerszám épült wellness-szálloda, 5-6 csillagos luxusz-szállodák, golf-pályák, yacht-kikötők, üresen álldigáló
irodaház-monstrumok, ...több most nem juteszembbbeeee......

de az embereknek csak nadrágszíjhúzás jutott !...ha-ha-haaa....

bz249 2010.10.14. 18:31:57

@evil overlord: A GDP novekedes alatt real GDP novekedest szoktak erteni, vagyis az inflacio mar eleve nincs benne.

civilkontrol 2010.10.14. 18:34:06

@is:
Drágám, én rideg vagyok, mint a hidegvágó.
A gond az, hogy ferditesz.
Csak egy példát mondok, tán te is hallottál róla. Svédország megvan?

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy "nyugaton" mindenki elvérzik az utcán, ha nem kötött erre biztositást?
Ugye abban azért valahogy megegyezünk, hogy nyugaton, keleten, északon, de még délen is vannak olyan országok, akik igy csinálják, meg vannak olyanok, akik úgy?

Én speciel nem szivesen néznék bele Anyám arcába, hogy:Boccs Anyu, ezt elbasztad, most nem fognak ellátni, mert csóró voltál és nem gondoskodtál magadtól, a következő életedben majd másként csinálod.

Nekem megérné, de nem lehet ez az egyetlen szempont.

barang 2010.10.14. 18:42:41

-“ a gazdag nyugaton MAXIMUM egy evig kapsz GYESt, de van ahol fel evet sem.”
ja, de ez nem sporolasbol van, hanem feminizmusbol. egy ovodai ferohely szerintem mar nalunk is tobbe kerül, mint a gyes. az imadott nyugaton a babysitter koltseget le lehet vonni az adobol. meg akkor is, ha anyu amugy otthon van…

“- a gazdag nyugaton kevesebb korhazi agy van 100 000 lakosra, mint Mo-n.”
egyreszt egyaltalan nem vagyok benne biztos hogy ez igaz, masreszt nem az agy kerül penzbe. ha regi az epület, es magas a fütesköltseg, az nem fog megjavulni agyszamcsökkentes miatt. lehet korhazat összevonni, de csak olyan orszagban, ahol erre megvan az infrastruktura (ugy ertem a mento nem ket ora alatt er 50 km-re, vagy tudjak a helikoptert fizetni) a hypermodern ambulans eljarasok meg sok esteben tul dragak nekunk (10%at tudjuk egy fore elkolteni mint Hollandia). es persze egeszsegesebben is elnek: ergo 1000-fore nem csak az agyszam kisebb, hanem a szivinfarktus meg a tüdörak is.

- “a gazdag nyugaton van egyetemi tandij”
mar ahol. es szerinted ez javitja a hatekonysagot? (marmint a felsooktataset) csak emlekeztetnelek, hogy az allam szempontjabol a felsooktatas nyereseges: a diplomasok konnyebben kapnak munkat, tobb adot fizetnek, jobban ugyelnek az egeszsegukre.

- “a gazdag nyugaton nem 42 evesen mennek nyugdijba a rendorok”
BINGO! ezt az ocska szoci hagyomanyt en is azonnal folszamolnam

-“ a gazdag orszagok kozul alig egy-kettoben van annyi onkormanyzat lakossagaranyosan, mint nalunk. pl. a 17 millios Hollandiaban csak 460 van”
Ausztriaban viszont meg kisebbek az onkormanyzatok. nem ezen mulik a koltseg, hanem a szervezesen: epitesugyi hatosag, jegyzo etc. nem kell teljes allasban minden faluban. viszont a helyben hozott döntesek többnyire hatekonyabbak, mint a kozponti döntesek: nem hiaba eus elv ez:)

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 18:45:45

@Doomhammer: Huh, az elég nagy munka lenne, csak az utóbbi időben követem.
Az a baj, hogy elvileg lehetne normálisan is csinálni, de valahogy nem akar (ez se) sikerülni.

@bz249: Köszönöm, így tényleg elég a 2%.

moncayo 2010.10.14. 18:49:28

Csak azokat a cégeket meri megadóztatni, akik rajtunk aztán le tudják verni, azaz belföldre dolgoznak nagyrészt.

Kérdés: miért nincs Audi adó? Az ország 2. legnagyobb cége, igen nagy nyereséggel. Ja, mert ő külföldre termel, és a németek Europa szerte és otthon nem tudnák (akarják) beépiteni az árba. S ha lenne Audi adó, másnap hazatalicskáznák a gyárat.

Szóval, miért ven Invitel adó és nincs Audi Adó, miért van Tesco adó és nincs Suzuki adó? Na ezt magyarázd el Viktor az EU fejeseknek.

bz249 2010.10.14. 18:50:54

@evil overlord: ugyanakkor persze, mind a GDP mind az inflacio egy kicsit szammisztika... de most az egyszer higgyunk az Eurostatnak

evil overlord (törölt) 2010.10.14. 18:55:54

@barang: Az ágyszámcsökkentés problémája: pontosan, sőt annyival rosszabb a helyzet, hoy még a bevétele is csökkenhet közben a kórháznak.
A kórházi ágyak számát itt tudja megnézni, tényleg felette van a hazai az eu-s átlagnak (amit amúgy Németország igencsak növel):
epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tps00046
Természtesen hirtelen nem lehet levinni, de hosszú távon lehetséges a csökkentés.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.14. 19:00:50

@is: téged kérdeztelek. dobj már egy linket, mert nálam teljes az áramszünet...

Google 2010.10.14. 19:05:00

@is:

Ne felejtse azt is hozzátenni az egyenletéhez, hogy:
- a gazdag nyugaton nagyobbak a fizetések, kisebbek az árak arányaikban, már ami az élelmet, gáz, víz, villanyt illeti, valamint az emberek is takarékosabban élnek, a szocializmus nem kényeztette el őket, tudják, hogy a saját munkájukból kell megélniük,
- a gazdag nyugaton vannak bölcsödei helyek,
- a gazdag nyugaton nagyobb figyelmet szentelnek a megelőzésnek, jobban felszereltek a kórházaik, eredményesebb a gyógyító munka.
A gazdag Nyugat nem ismerte meg a szocializmus "áldásait", a tied a gyár, hazaviheted -elvét, ott másképpen szocializálódtak az emberek, a nagyobb hangsúlyt a munka, és nem az ideológia kapta.
Lehetne őket majmolni egy az egyben, de azért az mégjobb lenne, ha adaptálnánk a hazai körülményekhez, hazai emberi tényezőhöz azt, ami ott van.
Abban viszont igaza van, hogy 47 évesen nem kellene senkinek nyugdíjba mennie. És a sok rokkantnyugdíjassal sem lehet minden rendben.

giorgione80 2010.10.14. 19:16:38

MNYPnel megjelolheto egy orokos a halalom eseten (akkor is ha nem ertem el a nyugdijjogosultsagot)!

Allami nyugdijnal ugye ilyen nincs...

Ha a Fidesz bratyi lenyulja ezt a lehetoseget en megyek az Europai Birosagra szerzodes szegesert.

Ugye en az MNYPvel kotottem szerzodest, nem a Fidesszel, es ilyenre nem is kaptak tolem felhatalmazast.

soproni1 2010.10.14. 19:17:01

Lassssan mondom, hogy mindenki megértse !
Nem lesz megszorítás !

Izé...nem megszorítás, válság hozzájárulás, de csak a szemét multiknak.

A CBA kiadott közleményt, hogy Ő kifejezetten kérte, a hozzájárulását a költségvetéshez, mert ez nem megszorítás.

Forradalom a szavazófülkékben !

Rá Dios 2010.10.14. 19:25:15

Ott tapsol a kormányfő mellett Csák János, aki kulturált is, sikeres is.
Ő volt az első hazai vállalati kötvénykibocsátás szervezője: 1987, MATÁV.
Ma a Matáv utód Telekom az új lerablás potenciális célpontja.
Mit is tapsol meg Csák János?

Rá Dios 2010.10.14. 19:26:50

@soproni1:
A CBA vezér nevet változatott. Ezentúl Sztahanov Lázár lesz a neve.

Kivlov 2010.10.14. 19:34:16

"Először is tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon miért kell a kormánynak sebtében összeszedni 161 milliárd forintot még az idén..."

miért kell? mert X éve minden kormány puhapöcs abban, hogy a naplopók farkára lépjen. ha nem szórnánk 2 kézzel a segélyt, nem hizlalnánk a közszférát irreálisra, stb. akkor lenne fedezet "szimplán" adót csökkenteni, de így nincs...

gerdo 2010.10.14. 19:44:01

Erdekes, a magyar jobboldal kedvet kapott az allamositashoz. A nyugdijrendszert haborgatni koncepcio nelkul egy bizonytalan gazdasagi helyzetben ongyilkossag. Ujabb valsagadok kiadascsokkentes helyett, ez megint csak problemas. En azt mondom megy az az euro meg feljebb is ha igy folytajak.

daito 2010.10.14. 19:53:41

A magyar állam pénzügyi helyzete - sok más országéhoz hasonlóan - önmaga farkába harapó kígyó.

Ha a költségvetési sarokszámokat nézzük, akkor nem 8000 mrd forintról beszélünk. Idén bevételi oldalon 12 ezer mrd forint feletti, kiadási oldalon 13 ezer mrd forint feletti összegről beszélünk. Alapvetően, amit Viktorék csinálnak, pénzügyi szempontból sokat jelent, de igazából semmit. A pillanatnyi helyzetet mentik - nagyon helyesen. Mondom ezt úgy, hogy előbb ennék karfiolt, minthogy OV és bármelyik emberére szavazzak - és ez így van már helyesen 12 éve. Utálom a karfiolt.

Alapvetően 2 gond van. Mindig, ismétlem mindig veszünk fel újabb hiteleket, de lyuktömő szerepben, nem célzottan; ergo sosem mondjuk el, hogy igazából mire megy el. Így megy az mindenre: rendőrségre, kórházra, bérre, költségtérítésre, aszfaltra, romára, színházra, metróra.
Mindig elmondom, hogy Orbánék ugyanúgy megtették ezt, a 4 évük alatt is, bármilyen büszke sok jobboldali demokrata, hogy OV-ék 4 éve alatt csökkent az államadósság és hasonló időnként felröppenő remek sztorik. Azt sem tudják ezek az emberek elmondani, hogy is születik az államadósság.

Alapvetően az a helyzet, hogy a mindenkori kormányok kb. 2008-ig az aktuális állami bevétel 110%-át költötték el. Jó esetben célzottan, jó célra, rossz esetben ment nokiás dobozban hajókázni.
Egyrészt, kb. 2 éve nem lehet a mindenkori költségvetés ~10%-át előkeríteni, ugyanis velünk, választópolgárokkal ellentétben néhányan a pü szektorban tudnak számolni. Ez lehetne jó hír, mert rákényszeríthetné az országot bizonyos racionalitások elfogadására is, de erre sem a politikusoknak, sem a lakosoknak még nincs ideje, kedve, ereje.
A gond az, hogy bizonyos csoportoknál ilyen magyar papírból szép nagy csomag van - többek között a bankadóval regulázni kívánt pénzintézeteknél. Az osztrák-olasz-német-amcsi-francia-belga bankok jelenlévő képviselőinél majdnem kimerítettük a keretet; az IMF-t megkértük, hogy most ne ugráljon; közben bevállaltuk, hogy az államháztartási hiányt a kovergencia kritérium közelébe rugdossuk. Ez bátor dolgok voltak, volt jó sajtója is itt-ott, de ennek ÁRA van. Csak most nem divat az, hogy "ne a zemberekkel fizettessék meg".

Ez csak így megy, jelen pillanatban. Elég kínos, hogy előzőleg éveken át pl. Sz. Péter győri lakos napi rendszerességgel elmondta a TV2, MTV, HírTV, EchoTV műsoraiban, Magyar Nemzetben, Hírlapban, stb. újságokban, hogy ő és baráti köre az éppen aktuális, egyébként teljesen dilettáns és tolvaj bandánál akár azonnal sokkal jobban fogja csinálni, csak hagyják már. Ezek a megszorítások, ejj, hát micsoda dolgok ezek. És ezt ők úgy csinálnák, hogy azonnal és nagyarányú adócsökkentés, 1 millió új munkahely, meg hasonlók következnek. Volt még pár hasonló blődli f*szság is; közrend, korrupció, állami tisztségek, pozíciók, fizetések témájában is, de már ki emlékezik.
De, emlékszem: volt az a szövege, hogy mivel nekik akkora támogatottságuk lesz, meg úgyis neki akarnak állni a reformoknak, hogy jobb feltételekkel kapunk majd hitelt. Wháháháháhá.

De ez lényegtelen.
A gond az, hogy ezek a lépések, amivel nem adunk gyk. semmit az embereknek, a vállalkozásoknak, sőt: innen-onnan elveszünk, ezek csak a pillanatnyi helyzeten változtatnak.
Azért nem írom, hogy javítanak, mert igazából csak a GDP-hez viszonyított költségvetési hiányon változtatnak, attól még mindig deficites lesz az államháztartás. Igen ám, de míg a költségvetés egy konkrét valami, addig a GDP egy gumilufi - aminek azért jelentős tétele a bankrendszer, a távközlési szektor, az energia szektor; na meg a kereskedelmi láncok. Tehát, amikor ezeket simogatjuk a baltával, akkor GDP-n is faragunk - és tuti biztosan az állami bevételeken. Nem a mai napin, de holnap már ezek az urak és hölgyek fele ennyire sem lesznek gálánsak.
Mert jó, hogy előre bejelentjük, hogy akkor kiscsávók, ti most +1%-ot tejeltek - de ezek a cégek húzóágazatként jól fizetnek a dolgozóknak, eleve jól is adóznak, másrészt számtalan szakemberük van, akik úgy alakítják a társaságot, papírjait, bevételeit, hogy gyk. integethetünk a +1%-nak.
Ezek a cégek valódi hatékonysági mutatókkal dolgoznak, és amikor úgy döntünk, hogy a hatékonyságuk bizonyítékából mi elveszünk, akkor azt mondják, hogy "bocsi, nem akarunk annyira hatékonyak lenni".
Mennyivel jobb egy papíron veszteséges vállalat, mint egy nyereséges.
Mennyivel jobb egy 1000 főt foglalkoztató cég, mintha 1230-at foglalkoztatna.
Mennyivel jobb, ha a cég 3 felé válik. Egy viszi az eszközöket, egyik a melósokat, egy meg minden mást. Keresztbe lízingelnek, bérbeadnak, számláznak, a végén kijön, hogy ha nem akarjuk, hogy mindenki náluk éhen haljon, akkor a dolgozóknak fizessen az állam.
Vagy mondjuk mostantól nem adunk a vízilabdára annyit, meg a magyar falábúak centrumára.
Mert ezeket és hasonló dolgokat fognak csinálni, én is ezt csinálnám, te is, ha a cég vezetője, tulajdonosa vagy.

Azt mondom, amit 3 éve. Az általatok utált Gyurcsánynak legalább 1 dolgát hagyni kellett volna. Egy sz*r reformmal is előbbre lennénk, mint a semmivel. Mert a semmit már ismerjük 15-20 éve; és amit Gyurcsányék - ismétlem akár sz*rul - de megcsináltak volna mondjuk 200 mrd-ból (vagy 10 ezer munkanélkülivel), azt ha egyszer újból nekiállunk 3-500 mrd-ból kell és addig termel 50 mrd + adósságot is. Csak a nagy nemzeti együttműködőket ez nem érdekelte.

És ennél csak sokkal - sokkal nehezebb és rosszabb dolgok jönnek.
Jelen pillanatban annak nem látom esélyét, hogy a költségvetés nullszaldós legyen, mondjuk, fura is volna, ilyet még nem csináltunk. Sőt, ugye cél a ~3%-os hiány tartása, ami 1000mrd körüli hiányt takar. És azt nekünk még mindig elő kell vakarni valahogy a piacról. Capisce?
Arról, amelyikkel azt kommunikáljuk, hogy "extraprofit fúj", meg állami felügyelet, meg visszavesszük az elkótyavetyélt dolgokat, és extra adó. Csak most.

Murderface 2010.10.14. 19:58:56

Megmondtam én, tolvaj mind :) Nincs kivétel.
Elmesélem nektek, hogy működik a dolog. Tök egyszerű, a politikusok ugyanúgy gondolkoznak, mint a kisgyerekek. "Ami az enyém, az csak az enyém! Ami másé, az közös, azt nyugodtan elvehetem!"
Ennyi. Különbség csak a módszerben van. A kisgyerek üt, harap, hisztizik, a politikus sikkaszt, adót csal, kenőpénzeket vesz fel, off-shore cégeket alapít.
A végén mindig a becsületes ember szívja meg :) Nyugodtan dőljetek hátra, élvezzétek a műsort, nem érdemes idegeskedni, már minden eleve elrendeltetett :)

Bell & Sebastian 2010.10.14. 20:03:26

@is:
Egyszerű dolgokban hiszek.
-Japán vagy az USA jóval többel elvan, önmagában nem tragédia az adósság
- amit mi tudunk adni, az egyenlőre alulértékelt, amit meg mások, az felül - nekünk
- a szocik alatt mindig magasabb volt a pénzpiaci hozam, mint a termelésben elérhető nyereség
- az újraelosztás ebben a mértékben nagyon káros
- a pályázat szinonimája a korrupciónak, de ez az EU is
- elég gordonkázást láttam már életemben
- akkor kezdtek baszakodni velünk, amikor csak megnyomta az SZDSZ a sajtó -gombot
- a legnagyobb tolvajok technikáit volt alkalmam közelről megtapasztalni
- keserű tapasztalataim vannak a vádemelési- és bírói szakasszal és igen, van összehasonlítási alapom
- ismétlő jelleggel: közvagyon 3-5% -on, életszínvonal 1976 -on, adósság min. 18eMrd, demográfia negatívban, minden egyes új értéket előállító 8 herét cipel
- ami ezen felül hever romokban, már fel sem sorolom

Maradjunk abban, hogy itt kevesen kibaszott sokat loptak ki az országból. Akik ezt tették, azokat le kell buktatni, el kell ítélni, a fellelhető szajrét visszavenni, a tetteseket meg örökre kizárni a grundról, azon kívül elvenni a lehetőséget mások elől is az ilyen szégyentelen rablásoknak. Mindez -belátható időn belül- csak feszített ütemben, korlátozott demokráciában, de mindent törvényekkel alaposan megtámogatva hajtható csak végre, kvázi-katonás fegyelemmel!

Most jaj a legyőzötteknek, Európa mögöttünk van és lesz! De persze lehet tenni a polgárháborúra is, meg védeni a Gyurcsány-félék lopott vagyonát.

És ja igen, ismerek bölcsészeket.
Azt mondják, már alig várják hogy végre kimondja valaki: a numerus clausus és census a cél, mert akkor nyugi lesz végre és szaporodhatunk is, addig csak buzulunk egymás-sal/on.

De ezek csak egészen kicsi, vidéki bölcsészek. :)

soproni1 2010.10.14. 20:03:50

@Murderface:

Ki látott közelről becsületes embert ? Mi itt ugyanazt csináljuk, mint a politikusok.
Ha Én kerülnék oda, ugyanezt csinálnám. Kivéve talán templomba nem mennék kamuimádkozni, hogy lássanak, mint vallásos embert. Bár lehet, van az a pénz..

soproni1 2010.10.14. 20:09:19

@Bell & Sebastian:

Itt 10 millióan loptunk nagyon sokat, csak ráfogjuk pár ezerre. Remélem nem 1976-os színvonalon élünk.
Az igaz, hogy a munkamorál megmaradt azon a szinten.

Az új mercedes gyár gyönyörű lesz, egy baj van csak, hogy alig találnak munkaerőt, aki a szalag mellett dolgozna, mindenki csak az irodista állásokra jelentkezik.

Alfőmérnök 2010.10.14. 20:09:25

@betyár: „ha pedig ez nem fedezi, akkor az állam kipótolja - hitelből.”
Szerintem az állam nem csak hitelből tudja kipótolni, hanem pl. átcsoportosítással is.
Túl hamar feladta, még püfölhette volna egy kicsit ezt a RAMBO-t, most azt hiszi, hogy neki van igaza.
(p.s.:Férfi identitásra utaló nickkel ne csodálkozzon, ha leköcsögözik.:)

Rá Dios 2010.10.14. 20:19:23

@soproni1:
"Ki látott közelről becsületes embert ?"

Én. Borotválkozás közben közben történt, egész közel jött hozzám a tükör másik oldalán.
Annyira hihetetlen volt az egész, hogy jól meg is vágtam magam. Még mielőtt az APEH, ugye...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 20:23:05

@soproni1:

"Ki látott közelről becsületes embert ?"

Sokan láttunk és látunk nap mint nap becsületes embereket.

Valószínűleg más társaságba járunk, mint maga.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 20:23:39

@soproni1:
Az a mocsok Orbán ígért diplomát mindenkinek és záratta be a szakmunkásképzőket? Bankároknak nincs ide átképzés? Vagy közalkalmazottaknak?

Hogyan lenne jelentkező, ha Münchenben ugyanazt jobban fizetik, mint Kecskeméten? Egy jó cég egyébként is kitermeli a saját szakembereit és nem akar készen beleülni a jóba, ami ugye jelen esetben szar.

A maradék pénzen mennyi krumplit, tojást, egyebet adnak? Pont annyit, mint 1976 -ban. De ha az is szempont, hogy kifizetett Dacia vagy Suzuki részletre, a többség suzukista, nem? Ez a becsali-csali.

Bell & Sebastian 2010.10.14. 20:24:50

Irmix-dirmix, hsz. gyere ki!

soproni1 2010.10.14. 20:42:21

@Elpet:

A legveszélyesebb a becsületesnek látszó, meg a zárt körben cirkuláló, magukat becsületesnek vallók.
Mindenki másban aljas.

soproni1 2010.10.14. 20:44:35

@Bell & Sebastian:

Jogos, de szerintem mi magyarok sok pénzért sem szeretünk dolgozni.
Erre van a régi vicc:

- Kolléga ! Maga mióta dolgozik a vállalatnál ?
- Amióta megfenyegettek, hogy kirúgnak .

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.14. 20:54:35

@soproni1:

Nem. A legveszedelmesebb a komcsi, aki a maga aljasságát azzal akarja igazolni, hogy megpróbálja elhitetni, mindenki olyan, mint ő.

Kivlov 2010.10.14. 21:03:04

@soproni1:
ha versenyszférában van, kit érdekel, hogy a napot lopja-e vagy tényleg melózik? nem az államon él, ez épp elég. a közszférában már más: onnan el kéne zavarni az összes naplopót...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.14. 21:07:47

@barang: nekem nem kell, köszi. megélek a félretett pénzemből inkább.

tlvajferi 2010.10.14. 21:09:46

"vajon miért kell a kormánynak sebtében összeszedni 161 milliárd forintot még az idén,"

egyszerű a válasz:
a szocionisták mindent lenyúltak
még az állami nyugdípámztárat is
így már csak a magán maradt
ennyi!

soproni1 2010.10.14. 21:12:37

@Elpet:

A komcsi azt akarja, hogy mindenki egyenlő legyen.
A kapitalista ugyanúgy aljas, mint a népvagyont féltő komcsi.
Nem azért, mert kapitalista vagy komcsi, hanem, mert az emberek ilyenek.
Csakhát az önkritika. Ezért érdekes háló a család, ott mindig kiderül a szent rokonról , hogy voltak bibik az életében, amit ő sosem vallott be. Szerintem egyszer mindenkinek kellene saját öszödi beszédet tartania, utána máshogy látjuk a világot.
A kommunizmusban legyen a többség komcsi, a kapitalizmusban meg kapitalista.

tlvajferi 2010.10.14. 21:14:43

@Murderface:
kicsit egyoldalúan látod a világot, hatott a szocionista propaganda

az orbán valóban nem tökéletes
vannak hibái

de a bokros féle hazaárulás után, mikor elkótyavatyéleék az energiaszektort és lenullázták az országot, 4 év alatt vissazbillentette, +csak" 58% államadósság volt

a szocionisták gyorsan csináltak rá egy kicsit, most lehet vagy 85%!!!

soproni1 2010.10.14. 21:15:19

@Kivlov:

Igen, de szörnyű, hogy egy banknál, autószerviznél, közértben, lakás felújításnál milyen szar munkát végzünk, átverjük egymást. Ezért nem mindegy.

soproni1 2010.10.14. 21:20:44

@tlvajferi:

Ezeknél nagyobb gond a kedves lakosság devizahitel adóssága. Most ezek túszai vagyunk még 20 évig.
A 2000 óta történt idióta osztogatás itt van a zsebünkben, de a hitelekből téglákat vettünk, ami kevesebbet ér, mint amibe kerül majd. Ráadásul ezek a szerencsétlen barmok 20 évre kikerültek a fogyasztási piacról.

Trejo 2010.10.14. 21:28:24

Nem csodálkozom a kormány döntésein, biztos voltam benne, hogy ezek képesek folyamatosan alulmúlni magukat. A szolgáltatók nem fognak árakat emelni mikor megsarcolják őket, ugyan...
Ha Fletóék csibészkedtek, ezek megmutatják ki az igazi gazember.

tölgyes 2010.10.14. 21:33:41

@Google: A magyar baloldal (vagy azok akik magukat baloldalinak mondják) ismét azt bizonyítják, hogy nem baloldaliak, hanem egy markánsan jobboldali értékeket képviselő pártállami lerakatra támaszkodó társaság. Ezt tették amikor kormányon voltak.. éás most ott folytatják, ahol korábban abbahagyták.

soproni1 2010.10.14. 21:39:04

Orbán Viktor sosem hazudik. Az Isten áldja érte !

fidesz.hu/index.php?Cikk=123760

Chicano 2010.10.14. 21:42:24

No kérem, így kell Index címlapra kerülni; kicsit fikázni kell a kormányt és máris kikerül a blog. Ez nem a Mandínert minősíti (a topikindító alapjában jó írás, a felvetések jogosak, bizony át kell ezt beszélni), sokkal inkább az Indexet. Ami egyre pocsékabb lesz. Már egy ideje nem nagyon kedvelem mert rohadt lassan frissülnek rajta a hírek, de az utóbbi időben kezd nagyon tendenciózusan egy-irányba köpködni. Lassan ideje lesz új kedvenc hírportál után néznem...

freehckr 2010.10.14. 21:45:32

@Trejo:
„A szolgáltatók nem fognak árakat emelni mikor megsarcolják őket”

Nem fognak. Az energiaszektort megoldották, ott „befagyasztották” a fogyasztói árakat. Maradt kettő: távközlés és kereskedelem. Az Index összeszedte, kik-mennyit fognak fizetni utóbbiak közül:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/14/extraado_atharitas
Egyenként ez semmi a nevezett cégeknek, ennél nagyobb bevételkiesést értek el Gyurcsány megszorításai után bekövetkezett fogyasztáscsökkenéssel, illetve várható hogy az adócsökkentések révén lesz egy kis fogyasztás növekedés jövőre, tehát legtöbbjük kompenzálva is lesz valamilyen szinten. Illetve vannak bizonyos törvényszerűségek is: hiába piacvezető egy kereskedelmi lánc vagy távközlési cég, ha árat emel és rosszabb feltételeket nyújt mint a versenytársa, akkor megszívja. Illetve az állam kezében vannak még egyéb eszközök is, többek közt: fogyasztóvédelem, GVH, APEH... ez jóval nagyobb zsarolási potenciál, mint az hogy jaj a Teszkó nem fogja leértékelni a gagyi szemetét, amit egyébként is beszerzési ár alatt értékesít mert a Teszkó csilli-villi polcain kívül értéktelen eladhatatlan kacatnak számít. :)

freehckr 2010.10.14. 21:46:40

@soproni1:
Idézett cikkben hol van Orbán véleménye?

soproni1 2010.10.14. 21:49:14

@tölgyes:

Akkor most mi a baj ? A többség nem egy rossz jobboldali ( tőkebarát ) pártra szavazott, hanem egy baloldali ( állambarát) hatalomra. Csak most összezavarták a magukat jobboldalinak tartó embereket.

Egy jobboldali kormányt a nép hatalmas többséggel elzavarna, ezért kell kiszolgálni a baloldali többségű Magyarországot.
Hiszem, hogy Orbán, Széles, Csányi magánemberként nem baloldali, de a hatalmuk biztosítása érdekében mindenkivel el kell hitetni, hogy a kékgallérosok akaratát érvényesítik.

Természetesen ez nem megszorítás, hanem válság hozzájárulás, amit az érintett cégek dolgozói otthonról visznek be a cégbe, hogy ne kelljen az ügyfelekre áthárítani. Például most a matáv vezér kihallgatást kért a pápától, hogy meggyónja a sok múltbéli profitot.

soproni1 2010.10.14. 21:53:17

@freehckr:

Hol nincs Orbán véleménye ?

Arra lehet hivatkozni, hogy nem Ő mondta ( mert 8 évig nem láttuk ), de a Viktor engedélye nélkül senki sem nyilatkozhatott.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.10.14. 21:54:26

OFF

Cikk ajánló:
Budapest, az antiszemitizmus európai fővárosa.
A véleményemet erről a cikkről inkább megtartom magamnak...

www.spiegel.de/international/europe/0,1518,722880,00.html

freehckr 2010.10.14. 21:57:03

@Chicano:
„az utóbbi időben kezd nagyon tendenciózusan egy-irányba köpködni”

Utóbbi időben? Úgy az utóbbi nyolc évre gondolsz? :) Mert az Index nagyjából ezt a vonalat tolja igen régóta, csak mióta a liberálisaink vállalhatatlanok lettek, köpködnek inkább a szélrózsa minden irányába... nagyjából a Kétfarkú Kutyákhoz állnak a legközelebb. :)

Mérges 1234 2010.10.14. 22:04:00

"z adócsökkentések révén lesz egy kis fogyasztás növekedés jövőre"

Hol az adócsökkentés, bruttó 300 alatt mindekinek kevesbb marad, iletve majdnem mindekinek, ez a lakosság 90%-a.

Királyság?

Illetve KIRÁLYSÁG!!!

orient 2010.10.14. 22:11:44

@civilkontrol: Csak ez nem létezik. Nincs az a pénz ami ezt az álomvilágot fentartja. Vedd már észre te is mint sokan mások ezek nem azért nincsenek nyugaton mert ott gonosz liberálisok, hanem már rég rájöttek ezek a dolgok megölik a gazdaságot. Ezzel az emberek nem kapnak munkát mert a gazdaság döglődik és még több ember nyújtja a kezét az állam felé. Erre az állam nem for ésszerű lépéseket bevezetni hanem még több adót és így tovább. Ez még jobban padlóra nyomja a gazdaságot és így tovább...ez egy ördögi kör. Nem azzal van a baj hogy valaki 3 évig akar gyesen maradni, vagy hogy legyen minden emberre egy önkormányzat, és minden lakosra 10 kórházi ágy, hanem az hogy ez megfojtja az életteret és a gazdaságot Magyarországon. A fene sem liberalista itt csak realista, nem pedig egy álomvilágban élő, álomországban képzelgő ember. Persze a fidesz programja nagyon helyesen az volt korábban hogy a gazdaságot kell élénkíteni hogy ez megszűnjön csak éppenséggel ők is szembe mennek a saját elveikkel a populizmus csapdájában.

Ezt a rendszert max olyan helyen lehet fenntartani örökre ahol több olaj van mint víz.

Mellesleg nem tudom mit zavarna téged vagy akárki mást itthon ha nem lenne ennyi megye csak x régió és ezzel sok 1000 milliárdot spórolna az állam? Ez neked miért fáj áruld már el? Nagyon érdekel komolyan...

soproni1 2010.10.14. 22:21:10

@orient:

Örök dilemma, hogy a választókat most kell kiszolgálni, nem 20 év múlva.

Ellentmondás, hogy sok a munkanélküli, de nem találsz egy jól dolgozó munkatársat, ha szükséged van rá.

bah 2010.10.14. 22:23:10

@is: Csak hogy kialljak e hozzaszolas mellett:
én egy nyugati orszagban élek, itt 3 honapig van gyes, de sokan mar 2 hét utan visszamennek dolgozni. A bolcsodékben varolistak vannak, altalaban 1 év a varakozasi ido, vagyis a gyereket mar akkor be kell iratni, amikor a leendo anyuka megtudja, hogy terhes, a bolcsode havi dia 500-1000 euro kozott van, napi 11 eurot lehet max leirni az adobol, a havi atlagkereset netto 1200 euro, mig egy atlagos ingatlan havi torlesztoje 1000 euro korul van, a csaladi potlék 80 euro gyerekenként, a pelenka 2x annyiba kerul, mint Mo-n, a viz, gaz, aram nem olcsobb, mint otthon, a TB-jarulék szazalékban kb. ugyanannyi mint Mo-n, DE ehhez hozzajon: haziorvosnal alkalmanként 22 euro, szakorvosnal 37 eurotol a csillagos égig, szulés csaszarral 4000 euro, ebbol 80 szazalékot utolag visszakapsz, és sajnos igen: aki szegény és nincs pénze kiegészito korhazbiztositasra, az vagy hitelt vesz fel vagy nem megy orvoshoz. Es a korhazban nincs orvos, csak apolo. Az orvos csak addig van benn, amig mut, aztan megy maganrendelni. Tudnam még tovabb sorolni, mindenestre lehet szamolni, hogy konnyebb-e itt az élet mint Mo-n.
Ezekkel a kulonadokkal nem az a baj, hogy kiktol szedik be, hanem az, hogy nem oldjak meg strukturalisan a problémakat. Ha elmulik 3 év, akkor utana kit fognak megsarcolni?
Na, lehet szidni és mondani, hogy maradjak kinn. Kinn is maradok, ilyen helyzetben semmi kedvem hazamenni.

lujdzsi123 2010.10.14. 22:26:36

A gyógyszeripar Molnár Lajos óta súlytott különadóval, egyrészt az orvoslátogatók után évente fizetett un. regisztrációs díjjal (5mio Ft/fő), másrészt az év végi, tb támogatással arányos visszatérítés kapcsán. Nagyságrendileg több 10 mrd Ft-ról beszélünk, de ha lesz egy kis időm, utána nézek az oep honlapján részleteiben is.

orient 2010.10.14. 22:44:13

@bah: meg is értelek....én is mi a francnak jöttem haza. Hittem benne jobb lesz és hiányzott. Tévedtem. Teljesen megértelek.

orient 2010.10.14. 22:46:42

@soproni1: Ez így van! Így is marad míg az állam nyalogatja mindenki fenekét...

tcom 2010.10.14. 23:05:12

@kasztor:

Hogy ezt még nem tüntette el a nagy vezénylő tábornok?

"Egyrészt azzal fenyegeti a befektetőket, hogy ha túl nagy haszonnal működik a vállalkozásuk, akkor a kormány lefölözi a haszon egy részét. Ráadásul nem szektorsemleges megoldásokkal, hanem az egyes ágazatokra célzott, a piacgazdaság működésének alapjait megkérdőjelező módszerekkel, amelyek hátrányosan megkülönböztetik a legjobban teljesítőket."

Mindez a Fidesz oldalán? Szépen összefoglalva.

tcom 2010.10.14. 23:16:09

@freehckr:

Az a baj, hogy akár hogy adok össze, vonok ki nem lesz jobb az államháztartás. Ha fojtogatják a gazdaság motorját a multikat, ha az szja bevételek csökkennek, akkor kevésnek tűnik a 200-300 milliárd plusz bevétel. Sőt számolhatunk az ország leminősítésével a magán nyugdíj pénztárak által életben tartott állampapír, tőzsde piac csökkenésével, a forint gyengülésével. Könnyedén lehet, hogy a jövő évi adóbevételek kisebbek lesznek. Könnyen előfordulhat még egy világ válság, amikor is a beruházó, tőkét invesztáló, tömegeket foglalkoztató külföldi multik előnytelen helyzetben találják magukat.

Már most hallani kivonulást ígérő bankokat, beruházást halogató távközlési vállalatokat, a bővülésüket megállító kereskedelmi láncolat.

Hogyan lesz itt több munkahely, ha a gazdaságot szapulják?

szesztű_hányni 2010.10.14. 23:16:33

jhfgakjjl65688/=hdu)(/%/hjeJFHJJ73!!!

pakesz (törölt) 2010.10.14. 23:18:05

@civilkontrol: "Ha bezár egy teszkó és nyilik helyette 10 abc, 5 ruhabót, meg 5 elektronikai,"

ha az osszes jobboldali magadfajta berkommentelo, akik a Kolompar Orbant besavaztak most 4/3 -ra, mind a sajat elveihez hu lenne, akkor nem lenne a tesonak annyi vevoje

en kifejezetten szivesen megyek oda, szinte feludules nekem, a savanyusagot amikor tehetem ott veszem meg, mert kellemes tudattal tolt el, hogy van rola szamla, es valamilyen adofeleseg is befut a koltsegvetesbe...
habar ahogy most latom Orbant egyre inkabb a "ne adjon szamlat ezeknek minek adozni ugyis ellopjak" szoveggel fogok elojonni

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.14. 23:19:20

@Bell & Sebastian:

"Most akkor szkeptikus vagy antiszeptikus?"

Ahogy vesszük. Csak megpróbálom úúgy nézni a dolgokat, ahogy nagyszüleimtől a tanyán tanultam.

"Führert látta?"

Konkrétan kire/mire gondol?

ü
bbjnick

pakesz (törölt) 2010.10.14. 23:20:45

@tcom: "Már most hallani kivonulást ígérő bankokat, beruházást halogató távközlési vállalatokat, a bővülésüket megállító kereskedelmi láncolat. "

ugyanez a szoveg volt a cociknal amikor bevezettek a szolidaritasi adot
ott is a multi(Audi) behivta a miniszterelnokot/gazdasagi minsztert es elmondta, hogy akkor mennek tovabb, vagy az lesz amit ok akarnak
az lett amit az Audi akart

csak az nem fer a fejembe, hogy megvan az onkormanyzati valasztas, most ugyis hatalmasat fognak taknyolni, az 4 ev mulva nem fog latszani, akkor miert nem csinaljak a fontos dolgokat?
a reformokat!!!

pakesz (törölt) 2010.10.14. 23:26:45

@bah: es is!!!

legalabb tudjatok amirol beszeltek !!!

TGYAS: brutto bertol fugg kb 80%, nincsen maximalizalva, ha kismama elotte millat keresett havonta bizony kaphat 700e -t is havonta
fel evig jar
GYED: ugyanugy 80% de maximalizalva van, kb 80e
masfel evig jar
GYES: minimalnyugdij, azaz 28e, 1 evig jar

azt kell errol tudni ha nem volt jovedelme, akkor alanyi jogon 3 evig a GYES jar
lehet hogy a szamokat kevertem, de a ti GYESes tudasotokhoz kepest ez atomfizika :)

amugy igaz kellene csokkenteni az idot szo se rola, de amikor egy nyugger szajabol hallom ezt, akkor altalaban elmondom neki, hogy akkor 3 eves ciklusban kapja csak a nyugdijat mint a kismamak es ugy ugasson (gyakorlatilag 1 ev a 3bol 28e / ho legyen neki)

tcom 2010.10.14. 23:29:28

@pakesz:

Azt hiszem nem számoltuk bele az extra adóbevételekbe, hogy az eddig az adózást bojkottálni szándékozó népnemzeti nagymagyarok tömege fog most rendesen adót fizetni, hiszen "ennek" már érdemes.

tcom 2010.10.14. 23:35:24

@pakesz:

Miért nem csinálják a reformokat? Mert az népszerűség vesztéssel jár. Reformálni az ellátó rendszereket kellene. A polgároknak nagyobb arányba kell részt venniük az ellátásukban, a központi elosztás mértékét csökkenteni kellene és mint ahogy az összes EU ország szigorítani a nyugdíjba vonulás feltételeit, csökkenteni a szoci ellátásokat.

Ezek garantált bukást jelentenek. De mivel úgy is ez lesz a vége, ezért előbb utóbb halaszthatalan lesz. Magyarország a gazdaságra vetetett hatalmas adóterhek és az adófizetők még nagyobb terhei miatt hátrányban van a szomszédaival összemérve is.

pakesz (törölt) 2010.10.14. 23:38:56

@is: csatlakoznek a kiadascsokkenteshez:

- nyugdijasok fizessenek a tomegkozlekedesen 20 Mrd???
- ne legyen gazartamogatas 80 Mrd
- ingatlanado (na ez bevetel, de a Fidesz ota tudjuk hogy barmilyen tetel egyben beveteli es kiadasi tetel is) ugy mint kiadascsokkentes, hogy nem kell annyit fizetni ki az onkormanyzatoknak 150 MRd
- MAV bezarasa/felszamolasa 80 MRd

a szamok megint nem pontosak :)

pakesz (törölt) 2010.10.14. 23:44:36

@tcom: jo persze hatalmas bukas ok...

de azert nem csak az a lehetoseg van hogy taknyolnak egyet, majd megvedenek az ugyvedek oszt jo napot...

hanem van egy 80 % GDP adossag ev vegere
na ezt ha finanszirozza az IMF akkor az kb 5-6 %, de lehet akar 4% is ha megteszik az ellatorendszerek reformjat, es tenyleg kokemenynek mutatjak Magyarorszagot
ha nem akkor buntetnek es lehet akar 8% is
elvegre a PIAC LESZARJA a mini Duce baromsagait, o cselekszik
80% -nak a 4% -a kemeny 3.2 %!!!

lehet hogy 2% GDP -vel fognak csak buntetni de az is rengeteg penz!!!
tehat a jelenlegi helyzetben az ellatorendszerek reformja duplan hozna be a penzt

freehckr 2010.10.14. 23:48:32

@tcom:
„Az a baj, hogy akár hogy adok össze, vonok ki nem lesz jobb az államháztartás”

A bankadóval, a magánnyugdíjpénztári befizetések visszatartásával és a „válságadóval” várnak idén további ~420 milliárdot a költségvetésbe, így jön ki a „kőbe vésett” 3.8%-os hiány, amire mind az EU-nak, az IMF-nek, és a hazai baloldali liberális megmondóknak egyaránt erekciójuk támad... és csak erre. :) Nos, ha valami nem tetszik neked ebben akkor ajánlanám hogy Bajnainál és Oszkónál reklamálj, akik úgy készítették el az idei költségvetést, és úgy vésték kőbe a 3.8%-os hiányt, hogy az eléréséhez szükséges fent említett 400 milliárdot igen kreatívan könyvelték el. Nagyjából sehogy, csak odabiggyesztették hogy van, holott nem volt. Ráadásul nem csak ezt hagyták örökül, de a jövő évi 3%-os hiánycélt is, aminek ugyanakkora realitása volt mint az ideinek. Maradjunk annyiban, hogy ez egyelőre a szocialisták szemetének az eltakarítására tett kísérlet. Ebből a szempontból pedig remek húzás, mindegyik intézkedés.

„Ha fojtogatják a gazdaság motorját a multikat”

De 1) nem fojtogatják mivel összességében alig vesznek el tőlük, az összeg csak azért tűnik nagynak mert igen nagyot kaszálnak hazánkban ezek a multik, 2) a multiknak igencsak jól ment az elmúlt években, a gazdaságunk ennek ellenére hanyatlóban volt, tehát az a kifejezés hogy „a multik a gazdaság motorja” egy jókora bullshit. Ultraliberális mítosz, mint a nyugati társadalmi beilleszkedésre vágyó vándorcigányok...

„tömegeket foglalkoztató külföldi multik előnytelen helyzetben találják magukat”

Annak ellenére hogy az állami támogatásokat és az adókedvezményeket tekintve a multik huszonötször (!!!) több támogatást kapnak mint a hazai kkv-k, a hazai munkavállalóknak mindösszesen a 20%-át foglalkoztatják. A „tömegeket foglalkoztató multik” magyarázatát megtalálod fentebb a „multi a gazdaság motorja” lózungnál...

„Már most hallani kivonulást ígérő bankokat”

Viszlát. Marad elég. :) Ráadásul a piacot nem viszi magával ha menni akar, szóval jön helyette másik. Ez meg gazdaságpolitikai axióma.

„beruházást halogató távközlési vállalatokat”

Ha jobban halogatják mint eddig, akkor az azt fogja jelenteni hogy a csigatempóból is visszavesznek. Hidd el, ha teljesen leállítanák a beruházásaikat, észre sem vennénk, mivel eddig sem vitték túlzásba. :)

„Hogyan lesz itt több munkahely, ha a gazdaságot szapulják?”

Úgy, hogy nem szapulják.

freehckr 2010.10.15. 00:01:52

Egyébként pedig amikor Bajnaiék kitolták az szja sávhatárokat „adócsökkentés” címszó alatt, a baloldali liberálisaink parádét rendeztek, kezek a magadban voltak és ujjongtak, hogy ez a offshoreos privatizátor milyen f*sza gyerek, így kell adót csökkenteni, ráadásul ennek hatására élénkül a fogyasztás, emelkedtek az átlagkeresetek, és mindenki boldog volt. Most Orbánék nagyjából ugyan erre készülnek, de ők már nem csak sz*rral gurigáznak és sávhatárokat tologatnak hanem dobják a p*csába a sávhatárt, és még a régióban is a legalacsonyabb szja-val készülnek „megszorítani”. Erre a Bajnainak és Oszkónak hasonló húzásukért hullámzó mob elkezd köpködni... Érti a f*szom ezt a liberális csőcseléket, semmivel sem lehet a kedvükre tenni ha elvtársaiknak nem osztanak lapot. :)

lepojka 2010.10.15. 04:01:24

Akkora a liberális és szocialista gyűlölet ma Mo-on, hogy Orbán hülye lenne ezt nem kihasználni. Most kell, hogy elvegyen tőlünk mindent, amíg a vakok intézete semmi hozzánk képest. Ám amikor eljő az ébredés az a forradalom már a fülkéken kívül fog zajlani.

lepojka 2010.10.15. 04:02:44

Akkora a liberális és szocialista gyűlölet ma Mo-on, hogy Orbán hülye lenne ezt nem kihasználni. Most kell, hogy elvegyen tőlünk mindent, amíg a vakok intézete semmi hozzánk képest. Ám amikor eljő az ébredés az a forradalom már a fülkéken kívül fog zajlani.

belekotty 2010.10.15. 07:13:03

Két éve még nem ezt mondta a Fidesz.

fidesz.hu/index.php?Cikk=123760

Orbán Viktor aki sosem hazudik

belekotty 2010.10.15. 07:15:09

Matolcsy azt mondta a megadóztatottak nem tudják tovább hárítani a terheket. Ő biztos nem olvassa a Fidesz honlapot, ő Marxot, Engelst olvas. Titokban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 07:16:17

@evil overlord:
"Huh, az elég nagy munka lenne, csak az utóbbi időben követem.
Az a baj, hogy elvileg lehetne normálisan is csinálni, de valahogy nem akar (ez se) sikerülni."

Itt összefoglaltam az általam látott lehetőségeket.
mandiner.blog.hu/2010/07/06/ner_nyilatkozat_fidesz_esely_az_mszp_nek/fullcommentlist/1#c11021818
"A fel-piaci modell egeszen piaci modelle valtoztatasa azt jelentene, hogy azt a kort, hogy a nyugdijpenztar allamkotvenyt vasarol es abbol finanszirozzak a masodik piller mukodese miatt kieso penzt (1%-nal tobb mukodesi koltseggel!) megtorik es foleg nem allamkotvenybe fektetnek, hanem barmibe, foleg kulfoldi poziciokba. E mogott az van, hogy Europa nepessege fogy, a vilage pedig no. Ha az ebbol fakado nyugdijkrizist bevandorlas nelkul akarjuk megoldani, akkor az europai nyugdijmegtakaritasokat ott kell befektetni, ahol novekedes van, vagyis no a nepesseg.

En a masodik modellben nem hiszek. Azert nem, mert lathatjuk, hogyan mukodik Magyarorszagon. Amikor elerkezik az aratas ideje (vissza kell fizetni a hitelt), akkor a fejni kivant orszag nepessege fellazad es nem fizet. Ez ellen pedig a hitelt nyujto semmit nem tud csinalni."

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 07:19:40

-Egy. Nagyjából a ˙70-es évek vége, ˙80-as évek eleje óta folyt mindeddig töretlenül az a gazdaságpolitika, hogy bármiféle egyensúlyi probléma esetén a sor legvégén állók fizetnek. Tehát a lakossági fogyasztók, akiknek bevételei alkalmazotti viszonyból vagy állami járadékból erednek.
-( Egy pont a. A rendszerváltás óta ide sorolható egy kényszervállalkozói réteg, akiket azért tettek vállalkozóvá, hogy az alkalmazotti viszonnyal járó jogoktól megfosszák őket, ez is ennek a folyamatnak része)
- Kettő. Ennek módszerei kétfélék: ár és adóemelés, illetve a szolgáltatások csökkentése.
-Három. A reformokat követelők ennek a présnek szorítását várják el a mindenkori kormánytól.
- Négy. Ez a politika mindeddig nem oldott meg semmit.

Lámpavas 2010.10.15. 07:26:08

Ad1. a pénztárban lévő pénzekhez senki nem nyúlt hozzá, az ott rohad továbbra is

Ad2. anno hoztak egy törvényt, hogy az IMF nyomására az állami nyugdíj egy részét átirányítják magánbankok kezében lévő pénztárakba. Beleszólhattál? Nem. (kibaszott kevesen választhattak, mindenki másnak KÖTELEZŐ azóta is) Most hoznak egy törvényt, hogy ugyanezt a folyó összeget 14 hónapra visszairányítják az állami kasszába. Ennyi. Ha ez törvénytelen, akkor a pénztárak létrehozása és feltöltése is az volt! Persze a pénztárak mögött álló pénzügyi körök sírnak mint a fürdős kurva, de nem a te nyugdíjad miatt aggódnak, hanem a saját zsíros bizniszük miatt.

Ad3. A pénztárak elmúlt 10 évének reál hozama 0 azaz nulla %. Ezt tudták produkálni a vérprofi pénzügyi szakemberek, állítólag.
Ez úgy jött össze, hogy egyes években NEGATÍV HOZAMOT produkáltak, azaz nemhogy kamatoztatták volna a pénzt, de eltőzsdézték a leendő nyugdíjad egy részét! Azt ugye nem kell mondanom, hogy amikor te veszítesz egy tranzakción, akkor más valaki nyer rajta... Választásod annyi van, hogy az egyik rabló bandától átviheted a fogyatkozó pénzedet a másik rablóbandához, de NEM NYÚLHATSZ HOZZÁ! Senkinek ne legyenek illúziói: a negatív hozam nincs maximalizálva, és semmilyen minimális kifizetésre nincs garancia! Tehát van rá esély, hogy mikor nyugdíjba akarsz menni (ha nem ment még tönkre a pénztár 30 év alatt), akkor szétteszik a kezüket, és azt mondják, hogy sorry, de eltőzsdéztük az egész összeget. Ezzel szemben magyar állam 30 év múlva is lesz, és lehet hogy nem hatalmas, de törvényben garantált minimális nyugdíjad lesz.

Ad4. Ha nagyon akarsz magadnak takarékoskodni, akkor ott van az ÖNKÉNTES nyugdíjpénztár.

belekotty 2010.10.15. 07:48:17

Amit a nyugdijpénztárakba fizetnek, az az államkassza hiányát gyarapítja, amire az állam hitelt vesz fel, aminek kamatát mi fizetjük.
Ahogy a nyugdíjpénztár működési költségét is.

Aktuáriusokkal dolgozom - biztosítás matematikus - akik egy olyan pénztárról tudnak, amelynek az infláció feletti nyeresége nem számszaki mutatvány.

Na akkor buli a magánnyugdíjpénztár össztársadalmi szinten?

kubatov_kommunista 2010.10.15. 07:53:41

Bevételt növelni, úgy is lehetne, hogy mondjuk az APEH végignézne egy csomó háztartást.
Gyűjtsük már össze azokat az öntudatos magyar honpolgárokat ("ennek a kormánynak én nem adózom") akik minimálbéren adóznak viszont költésük az van. (Kiszűrhetők lennének) Nem kell naivnak lenni mindenki ismer ilyeneket a környezetében.
Állapítsunk meg egy kis adóhiányt... lenne mit.

Persze ezt nem fogja meglépni egy kormány sem. Meg hallom a vinnyogást, "hogy EU-ban a legmagasabb..." blablabla
Csak sok álszent dolog és ember van Mo.-on...
Egyszerűbb beletúrni pl. a nyugdíjba. Nehogy már megtakarítás legyen. nehogy már valami kis esély legyen arra, hogy adott generációt nem a következő tart el... stb. stb

orient 2010.10.15. 08:04:08

@Lámpavas: lehet igazad van a nyugdíjjal kapcsolatban, de a tény az tény.
1. Kötelező fizetnem.
2. Minden évben kapom a papírt mennyi pénzem van. Igaz eddig kb. 0% de ott van a befizetésem.
3. Az államhoz küldött pénzem egy feneketlen zsák mert ott azonnal elverik, lehet a bank is, de ott kicsit több esélyt látok arra valami marad is esetleg. Nem mintha örülnék hogy eltőzsdézik a pénzem, de sok választásom nincs mert ez egy kötelező járulék. Akkor inkább már ez mint a feneketlen zsák ahol semmi sem marad.
4. Anyám tegnap mondta, hogy a kádárék alatt a nyugdíjbefizetésekből építették a lakótelepeket és sok más dolgot. Magyarul felélték a befizetéseket és ezért fizeti 100% ban a mostani generáció a nyugdíjat. Szerintem a mostani kormányok ugyan ezt csinálják, tehát még a magánnyugdíjam sem maradd meg sajnos...
5. Állam lehet lesz 100 év múlva de kíváncsi leszek hogy fizetnek ki engem, mikor a 7 millió nyugdíjasra jut majd 1 millió aktív dolgozó akiknek a fele, hogy is mondjam szépen: "más nemzetiségű" lesz, és nem biztos, hogy a munkában fog jeleskedni és adófizetésben.

Zsoo 2010.10.15. 08:10:26

"Először is tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon miért kell a kormánynak sebtében összeszedni 161 milliárd forintot még az idén, amikor az előző kormány illetékesei úton-útfélen azzal házaltak, hogy ha szűk mezsgyén is, de tartható az idei hiánycél. "

Na miért Hülyegyerek!?
Mert annyira megalapozottak voltak az előző költségvetés számai!?

orient 2010.10.15. 08:13:45

@Zsoo: ezért kell szedni 3 évig? Akkor szedje idén, és maximum jövőre!

Zsoo 2010.10.15. 08:16:28

@orient: Miért is félted a multikat?
Nekik miért nem kell adózni?
Az ügyvédjük vagy, esetleg tulajdonos, részvényes?
Hidd el nekik ez csepp a tengerben!
Nem látod, hogy a nép nyomorog?
Pénz nélkül nem lehet beindítani a gazdaságot..
A 2/3-ad tudja mit akar!

evil overlord (törölt) 2010.10.15. 08:29:30

@Doomhammer: Nem állampapírt kell venni, de ha mégis, akkor aratáskor be kell küldeni a USMC-t :)

Lájon L. Ricsi 2010.10.15. 09:04:21

A gyógyszeripar kihagyását a mókából magam sem értem, de például a telekom cégek bevonása teljesen egyértelmű és érthető számomra. 20 éve élnek ebből az országból nagyon-nagyon jól, ideje, hogy valamit ők is visszaadjanak. Ezzel én egyetértek. Csak nézzetek bele a tévébe bármikor egy nap folyamán és meg fogjátok látni, hogy a meglehetősen drága reklámok nagy része telekom cégeket, gyógyszeripari termékeket és bankokat hírdet. Véleményem szerint a válságban senki sem telefonál kevesebbet, én személy szerint pont annyit, mint a válságnak kikáltott valami előtt. A telefonos cégek semmivel sem jutnak kevesebb nyereséghez most, mint 4 éve mondjuk. Sőt.....
Az pedig, hogy el vagyunk maradva a fejlesztésekkel, az vagy a nemzeti hatóság vagy a mindenkori kormányok hibája volt, hiszen magától nyilván nem lehet elvárni a telekomos cégektől, hogy több milliárdos fejlesztéseket hajtsanak végre, hacsak nem kötelezi őket az állam erre. Eleve nem értem, hogy ha az EU-ban a T-Comnak mondjuk bizonyos dolgokra igenis költeni kell, akkor Mo-n miért nézik el neki, hogy itt nem teszi meg.
Az energia-szektorról hasonlóan gondolkodom. Az EON mondjuk sose fog több millárdot fejlesztésre költeni, ha megteheti, hogy nem fejleszt. Akkor minek?
Vegük észre, hogy a most megadóztatott szektorok 20 éve virágoznak Magyarországon és 20 éve senki semmilyen extra terhet nem mert rájuk mérni. Nyilván a mostani kormány is csak az elsöprő támogatásának köszönhetően merészel ilyen szent tehénnek számító cégeket extra adóval súlytani.
A gyógyszergyárakat én is bevontam volna, talán indokoltabb lett volna, mint a nyugdíj-lépés vagy a hipermarketek adója. Összességében viszont nyilván sírnak a szektorok, mert idén nem lesz meg a több 10 millió forintos bónusz a vezetőségnek. Hát engem speciel nem érdekel.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 09:11:31

@evil overlord:
Jo vicc, de inkabb nezze meg, milyen modon valtoztatta meg a nyugdijrendszer egyenleget az 1997-es Horn-fele nyugdijreform. Vannak a nyugdijjarulek befizetoi (a forras) es a nyugdijasok (a nyelo). Kettejuk kozott egy adminisztrativ szervezet all, az allam, ami egyszeruen eloszt. Hornek a nyugdijbefizetesek egy reszet atcsatornaztak a magannyugdij-rendszeren. Vagyis amit a nyugdijjarulek befizetoi oda betettek, azt nem kaptak meg a nyugdijasok. A hianyzo osszeget ketfelekeppen lehetett elokeriteni.
1. Megszoritassal. Ez lett volna az EU valodi celja, aki a "reformot" rank eroltette. Ok ugyanis kitunoen lattak, hogy a magyar demografiai adatok ismereteben a jelenleg kabe 30-40 eves korosztalynak nem lesz nyugdijfedezete. Vagyis meg kell takaritaniuk elore, hogy az eloszto-kirovo rendszer 30-40 ev mulva elkepzelt nyugdijjarulekat kipotoljak. Ez gyakorlatilag egy allam altal kieroszakolt kenyszermegtakaritas lett volna, mint a bekekolcson.
2. Hornek - posztkomcsihoz meltoan - alomvilagban eltek a penzpiacok mukodeset illetoen es mindezt nem igy kepzeltek el. Ok azt hittek, hogy ha nem szoritanak meg, viszont a nyugdijasok kifizeteseibol hianyzo penzt allamkotvenyek kibocsatasabol potoljak, akkor a rendszer penzt termel, mert a nyugdijpenztarak nagyobb hozamot ernek el, mint az allamkotveny. A penztarak hozama es az allamkotvenyek hozama kozotti kulonbseg tiszta nyereseg a jovendo nyugdijasoknak.

Reszletek:
a-munkaado-lapja.cegnet.hu/1999/8/nyugdijreform-1998-1999
"Nézzük, hogy a Horn-kormány szerint hogyan jön létre a tőkefedezeti pillértől remélt pluszmegtakarítás! Nos úgy, hogy feltételezték, a pénztárakba kerülő nyugdíjjárulékok befektetéséből magasabb hozam realizálható, mint az ugyanezen nyugdíjjárulékok Nyugdíjbiztosítási Alapból való be nem fizetése okozta hiány miatt kibocsátandó államkötvények kamata. A befektetések hozamának és az államkötvények kamatának különbsége közötti résben keletkezik az a pluszmegtakarítás, amitől a gazdasági növekedés felgyorsulását remélték. Nincs okunk kétségbe vonni, hogy ez az úgynevezett hozam-kamat rés valóban létrejön, csakhogy nemzetgazdasági szinten ez nem pluszmegtakarítás, hanem pusztán látszat!

A tévedés abban rejlett, hogy a fenti modell mindössze kétszereplős (az állam és a pénztárak), a Horn-kormány ugyanis megfeledkezett a harmadik szereplőről, akit hagyományos megtakarítóknak nevezhetünk. Gyorsan megérthetjük szerepét, ha meggondoljuk, hogyan lehet szert tenni a hozam-kamat résre. Könnyen belátható, ha a pénztárak a hozzájuk befizetett tagdíjból azokat az államkötvényeket vásárolják meg, amit a Nyugdíjbiztosítási Alap hiánya miatt kibocsátanak, nem jön létre a rés (sőt a pénztárak működési költsége miatt azzal azonos mértékű „külső" forrás bevonása szükséges). A rés csak akkor jöhetne létre, ha a pénztárak az államkötvényeknél magasabb kamatozású vállalati kötvényeket vagy magasabb hozamú részvényeket stb. is vásárolnának, vállalva természetesen ezek magasabb kockázatát. A kérdés csak az, hogy ha a pénztárak vállalati kötvényeket, részvényeket stb. is vásárolnak, akkor ki fogja megvenni azokat az államkötvényeket, amelyek vásárlása helyett a pénztárak az előbbiekre költik a pénzüket. Mert valakinek meg kell vennie, különben az állam nem tudna eleget tenni nyugdíjfizetési kötelezettségének. Nyilvánvaló, hogy ezeket az államkötvényeket azok a hagyományos megtakarítók fogják megvásárolni, akik a pénztárak megjelenése előtt „monopolhelyzetű" vásárlói voltak a pénzügyi eszközöknek, s akiknek a pénztárak megjelenése „versenyhelyzetet" teremtett (úgy, hogy megjelenésük annyival növelte a tőkepiaci keresletet, amennyivel a kínálatot, pontosabban a kínálatot - a pénztárak működési költségével - némileg jobban). Mindaz az államkötvényen kívüli pénzügyi eszköz, amit a pénztár képes megvásárolni, a hagyományos megtakarítóké lenne, ha nem lennének pénztárak. A pénztár azonban képes „elvásárolni" ezeket a kötvényeket a hagyományos megtakarítók elől, így azok kénytelenek megvenni, mintegy ráfanyalodni a számukra meghagyott államkötvényekre. Így a hagyományos megtakarítók annyival kevesebb hozamot realizálnak, amennyivel a pénztárak - az államkötvények kamata felett - többet. Tehát ami a Horn-kormány kétszereplős modelljében pluszmegtakarítás, azt valójában a harmadik szereplőtől, a hagyományos megtakarítóktól veszik el. Nemzetgazdasági szinten tehát semmiféle pluszmegtakarítás nem jön létre, annyi történik, hogy a tőkepiac keresleti és kínálati oldala közel azonos mértékben felfújódik."

Ezt a csapdat ismertek fel nagyon hamar es azota is ennek a megoldasaval szorakoznak. Ha a penztarakat allamkotveny vasarlasara kenyszeritik, akkor azok hozam-rest nem realizalnak, hanem csak sajat, nem lebecsulendo mukodesi koltsegukkel (1%!) kivesznek a nyugdijrendszerbol. Ha kiengedik oket a piacra, akkor az allamnak a piacrol kell finansziroznia hianyzo nyugdijkifizetesek mogott allo allamkotvenyeket, ami adossagvalsaghoz vezetett 2008-ban es 2010 szeptembereben is.

Kozben a vilagvalsag szepen lenullazta azokat a remenyeket is, hogy a "piacon" nagyobb hozamot lehet elerni, mint az allamkotveny. Tehat a magannyugdijpenztarak eddigi tevekenysege veszteseg es ez a veszteseg nem mogyoro, 10 ev alatt szazmilliard forintokra rug. Ennyit vettek el a magannyugdijpenztarak befizetoitol, akik termeszetesen hangosan lengetik semmit se ero papirjaikat a befizetesekrol es azt szajkozzak, hogy nekik jar. Pedig csak egy pilotajatekba kenyszeritettek oket es mindenfele szamokat nyomtattak egy papirra, amelyek mogott nagyreszt siman allamkotveny all, aminek a kamatat ugyancsak nekik kell kifizetni adofizetokent.

Nyertes az a nehany tizezer ember, akinek ez a nemzetgazdasagi szinten veszteseget termelo ordogi kor megelhetest es nem rossz megelhetest biztositott. Most azok nyivakolnak. No meg nyivakolnak azok, akik azt hiszik, hogy a papirjukra nyomtatott szamok barmit is jelentenek. Nem jelentenek ugyanugy semmit, mint azok pengokotegei se, akiknek a penzet elvitte a hiperinflacio.

Tehetetlen Dodó 2010.10.15. 09:29:07

@Doomhammer: Pompás levezetés, magam is ilyesmin töprengtem, de nem tudtam volna ilyen szabatosan levezetni.
De igazolja azt a teóriámat, hogy az egész kötelező magánnyugdíjpénztár-rendszer egy szűk klientúra jólétét szolgálja, függetlenül a rendszer eredményes vagy eredménytelen működésétől.

Egy ügyben helyesbítenék: lehet, hogy Horn álomvilágban élt, de akik ebbe a buliba betüremkedtek, azok nagyon is két lábbal álltak az anyaföldön.
Most szívni fognak, sivalkodnak is, meg nemzetközi fellépéssel fenyegetnek, de csak tegyék, szeláví.

Pelso.. 2010.10.15. 09:31:58

@kubatov_kommunista: Ne álmodozzunk, az APEH nem fog beletúrni a háztartásokba, legfeljebb néhány prominens esetben, kézi vezérlésre.
Valahol még az év elején olvastam, hogy az APEH idén harmadára csökkenti a vagyonvizsgálatok számát. (!!)
Érdekes módon egyetlen párt sem emelte fel a szavát ez ellen.

MickthePick 2010.10.15. 09:32:34

@Viktus: Ez tévedés, rengeteg van külföldi papírokban, nem véletlenül.
Az állami nyugdíj ezerszer előbb szűnik meg, mint a magán. Ez nem is kérdés.
@Bummer: ez neked is szól, már miért értéktelenednének el? Nyugi bele, a külföldi tulajdonú magánpénztárak (ahogy az enyém is az - Aegon), nem hülyék, és nem tesznek fel mindent egy lapra.
Baromira nem függnek kizárólag a magyar államtól, sőt.

Hibás az érvelésetek.

MickthePick 2010.10.15. 09:35:14

@Elpet: teljesen mindegy, honnan hozzák a pénzt, ha egyszer te NÉVRE fizettél be X összeget, akkor az ott van. Ha meg döntöd a feneketlen névtelen semmibe, na AKKOR lesz az, amiről beszélsz.

Komolyan gyerekek, én Fideszre szavaztam, de azért teljesen hülye agymosott nem vagyok!
Aki azt próbálja magyarázni, hogy az államnál jobb helyen van a megtakarításom, mint egy névre szóló magánpénztárnál, az kicsit szálljon már magába!!! (sőt, inkább nagyon). Éktelen baromságokat beszélnek itt sokan.
Demográfiai bomba mond valakinek valamit?
Egyetlen mód volt eddig a védekezésre, és pont ezt akarják most kinyírni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 09:40:12

@Doomhammer:

Pontos. Csak bonyolult, ahogy a trükk is bonyolult. Próbálja elmagyarázni azoknak, akik a jajdejónevű intézettől évente kapnak egy papírt egy számmal, és ennek alapján azt gondolják, hogy részesei lettek a pénzügyi szféra sikervilágának. Ravaszul kitalált dolog ez, mert hogy az a papír mit ér, az valójában évtizedek múlva derülne ki csak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 09:42:21

@MickthePick:

Mi a garanciád arra, hogy jó nyugdíjat fogsz kapni a pénzintézettől?
Mennyit fogsz kapni, tudod-e?

MickthePick 2010.10.15. 09:46:43

@Elpet: csak annyit tudok, hogy az állami nyugdíjjal egészen biztosan a töredékét sem. Lehet hogy mindkettő konvergálni fog a nullához 30 év múlva (mikor kb. nyugdíjba megyek), csak az állami része kb háromszor előbb és gyorsabban teszi majd ezt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 09:52:28

@MickthePick:

Mondogassátok csak egymásnak, hogy nekünk van igazunk.

MickthePick 2010.10.15. 09:59:48

@Elpet: látom, erősek az ellenérveid :)
Ki az az "egymásnak"?
Valami tudhatok, mert engem mindkét oldalról imádnak köpködni... nem túl népszerű pozíció az, amikor az ember minden bullshitet visszapattint, függetlenül attól, melyik oldalról jön.
Ne aggódj, a balabbik oldal még mindig sokkal taszítóbb a számomra, ha ez megnyugtat. Ettől még bégetni nem fogok senkinek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 10:09:16

@MickthePick:

Föntebb Doomhammer leírta, hogy működik ez. Nem nagyon tudok hozzátenni semmit.

orient 2010.10.15. 10:11:14

@Zsoo: te nem látod. AZokat a multikat adóztatják akik eddig is adóztak.

Kivéve a kereskedelmi láncok. Azok adóztatásával egyetértek. A bankok megsarcolásával is.
De e telecom, energiacégek nem nulla adóval jöttek ide. Ezek befektetések és eddig is rendesen adóztak. Egyetlen bűnük hogy nyereségesek. Az AUDI, Opel, Nokia...stb. nagy multik vannak itt adókedvezményekkel azokhoz senki sem nyúl hozzá...tehát mielőtt fröcsögsz kicsit járj utána a dolgoknak.

MickthePick 2010.10.15. 10:16:13

@Elpet: olvastam, sőt értem is, és valóban nem volt jó eddig sem a rendszer.
Az viszont, hogy "vissza mindent az állam 100% irányítása alá" nálam, ismerve az államot (és pontosan tudva, hogy a mostani kormányzat után ismét jönnek rosszak és még rosszabbak, akár 3 vagy 7 vagy 11 év múlva), a lehető legrosszabb lépésnek, de főleg üzenetnek gondolom, ami a mnyp-akkal történik.

MickthePick 2010.10.15. 10:16:58

Hmm valamiért azt hittem, tavaly voltak a választások :D Szóval 4,8, és 12 évre gondoltam.

bierkamp 2010.10.15. 10:26:09

EL LESZ ZAVARBA EZ A ORBÁN BANDA..Tavasszal nagy balhé lesz itt, még azok is akik rájuk szavaztak..FELÉBREDNEK!!!!!!!!!

MickthePick 2010.10.15. 10:31:46

@bierkamp: asszem nyitni kell egy új Lipótot.

Tehetetlen Dodó 2010.10.15. 10:32:40

@bierkamp:
Na, itt is megindul a Fletó-féle szabadságharc.
Fegyverbe, elvtárs, fegyverbe!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.10.15. 10:49:21

@MickthePick:

nem kell, ez nestrot10 álruhában. ignore, that's all

MickthePick 2010.10.15. 10:52:20

@reality: ellenkezőleg. Tapasztalat és ember(politikus)ismeret kérdése.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 11:27:36

@Elpet:
"Próbálja elmagyarázni azoknak, akik a jajdejónevű intézettől évente kapnak egy papírt egy számmal, és ennek alapján azt gondolják, hogy részesei lettek a pénzügyi szféra sikervilágának. "

A dolog pszichologiaja ennel joval egyszerubb. Eltekintve a Kadar-generaciotol (szulettek kabe 40-es, 50-es evekben, formalodtak a 60-as, 70-es evekben, mar nyugdijba mentek vagy nyugdij kozeleben vannak), a magyarok ugy gondolkodnak, hogy oreg korukban a megtakaritasukbol fognak elni. Az a papir, amit a nyugdijpenztarak adnak nekik, ennek a megtakaritasnak az illuziojat kelti es honnan tudhatnak, hogy azt a penzt maguknak hiteleztek, hiszen a befizeteseikbol allamkotvenyt vettek, aminek a kamatat ugyancsak sajat maguk fizetik (es a bankok meg zsaroljak is az allamot, hogy ha rosszul viselkedik, akkor a magyar adofizetok befizeteseibol (!) nem veszik meg a kotvenyt).

Tehat ok most azt erzik, hogy valamit elvesznek toluk. Pedig semmi sem volt az ovek, csak egy nagy halom adossag.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 11:36:46

@Doomhammer:

Egyszerű az elv: az államnak nem hisznek, a magánnyugdíjpénztárnak hisznek.

Hitekkel nem tud vitatkozni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 11:36:46

@Tehetetlen Dodó:
"De igazolja azt a teóriámat, hogy az egész kötelező magánnyugdíjpénztár-rendszer egy szűk klientúra jólétét szolgálja, függetlenül a rendszer eredményes vagy eredménytelen működésétől."

Ha eredmenyes lenne a mukodese, kit erdekelne a magannyugdijpenztart uzemeltetok jolete? Amig a bankarom csinos hozammal noveli a penzemet, felolem akar a Holdon is vakaciozhat, ha ahhoz van kedve.

A magannyugdijpenztari rendszer azonban csak veszteseget termelt es mindezt pofatlan mukodesi koltseggel (1%) tette. A Piac es a Verseny szabalyai szerint most meg kell kerdezni, hogy van-e valami Hozzaadott Ertek itt, vagy az egesz eloskodo bandat ki lehet rugni a francba. Igy tenne egy hidegszivu, racionalis kapitalista.

En egyebkent azt tamogatom, hogy legyen vilagosan kimondva, hogy mindenki ertse, hogy a jelenlegi 30-40 evesek allami nyugdija csak hideg vizre lesz nekik eleg, mivel gyerekek helyett Ford Focus-ba meg lakoparkba invesztaltak. Ezek utan tegyek adomentesse az onkentes nyugdijpenztarba valo befizeteseket, amit mindenki sajat dontese alapjan nyit vagy nem nyit. Ha nem nyit, akkor megtapasztalhatja, mit er a Ford Focusa vagy a lakoparki lakasa 30 ev mulva (segitek: annyit, mint ma egy lakotelepi lakas a hozza tartozo kockaladaval).

Mert az nem kerdes, hogy a mostani nyugdijasokat el kell latni es ennek a koltseget nem lehet holmi pilotajatekokon keresztulhuzni. Az ellatas szintje kerdeses, de en nem ismerek tul sok nyugdijasmilliomost a kornyezetemben. Meg aztan az is erdekes, hogy a szocialista kormanyok milyen eltokelten nehezitettek meg a nyugdijasok munkavallalasat.

MickthePick 2010.10.15. 11:39:08

@Doomhammer: nekem nem az a bajom, hogy elvesznek tőlem valamit, hanem az, hogy szerintem sokkal nagyobb bizonytalanságba kerül a nyugdíjam, ha egy névtelen, ömlesztett izébe kerül ahelyett hogy legalább a saját nevem alatti fix összeg szerepelne, akárkinél.
Ha az állami rendszerben meg lenne oldva ez a név szerinti számlásítás, már sokkal jobb lenne.

A magánpénztáraknál pedig igenis meg kell adni a lehetőséget a külföldi befektetésekre, mert anélkül tényleg az van/lenne, amit írtál. Ez egy másik szála a témának, bár ez is lényeges.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 11:42:05

@Elpet:
"Egyszerű az elv: az államnak nem hisznek, a magánnyugdíjpénztárnak hisznek."

Csodoljon be csak egy magannyugdijpenztar es nem fognak bizni annyira. Nem sok valasztja oket el ettol. A pilotajatek szabalyai szerint ha nincs tobb palimadar, a rendszer osszeomlik.

MickthePick 2010.10.15. 11:43:20

@Elpet: ennél kicsit komplexebb a dolog, lásd előző kommentem.

MickthePick 2010.10.15. 11:44:38

@Doomhammer: na ácsi - a mnyp-k becsődölését jelenleg nem a palimadarak hiánya okozhatná, hanem pont hogy az új törvény - merthogy innentől egy kanyi vasat sem kapnak majd.
Értem az érvelésed, de PONT most ez elég visszatetsző, nem?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 11:44:51

@MickthePick:
"hogy legalább a saját nevem alatti fix összeg szerepelne, akárkinél. "

Az allami egyeni szamlas rendszer nagyjabol 10 eve ilyen. Talan az allami rendszernek is kuldozgetni kellene papirokat egyre nagyobb szamokkal rajta.

Amelyek egyebkent semmit sem szamitanak. Egyetlen dolog szamit: 30 ev mulva milyen lesz az orszag gazdasagi ereje. Ha nem dolgozik eleg ember vagy dolgozik, de ocska, alacsonyan kepzett munkakorokben (ld. ciganyok), akkor nem lesz penz nyugdijat fizetni, akarmekkora szamokat is irtak a papirra korabban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 11:47:02

@MickthePick:
"na ácsi - a mnyp-k becsődölését jelenleg nem a palimadarak hiánya okozhatná, hanem pont hogy az új törvény - merthogy innentől egy kanyi vasat sem kapnak majd."

Miert is? Ott van naluk ezermilliardos nagysagrendben a penz, amit 13 ev alatt befizettek hozajuk es amibol eddig egy kanyi vasat nem fizettek ki. Miert is kellene csodbe menniuk?

MickthePick 2010.10.15. 11:51:32

@Doomhammer: csak a saját érvelésedet nézd meg újra: "A pilotajatek szabalyai szerint ha nincs tobb palimadar, a rendszer osszeomlik. "

Azaz azt mondod, ha majd nem lesz elég befizető, nem lehetnek majd kifizetések sem.

Novembertől 0 (azaz nulla) befizető lesz, de nem azért, mert nem tudnának "bepalizni" senkit, hanem mert az állambácsi lenyúlja a befizetéseket.
Erre mondtam, hogy ez jó példa, de nagyon rosszkor...

MickthePick 2010.10.15. 11:52:32

@Doomhammer: "Az allami egyeni szamlas rendszer nagyjabol 10 eve ilyen"

Érdekes, erről sehol sem hallottam, olvastam, sőt leginkább azt olvasom mindenhol, hogy ez éppenhogy nem megoldott. Tudsz erre konkrét bizonyítékot?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 12:01:09

@MickthePick:
"Azaz azt mondod, ha majd nem lesz elég befizető, nem lehetnek majd kifizetések sem."

Megmondom, miert nem lesznek kifizetesek. Ime egy forras:

www.ipe.com/news/hungary-suspends-payments-into-second-pillar-in-hidden-nationalisation_37258.php
"In a statement, Stabilitas, the Hungarian pension fund association, said the move was tantamount to "taking the assets of more than Ft2,700bn held by 3m fund members".

Ilona Juhász, the association’s secretary-general, said: "These moves involving the pension funds are a kind of hidden nationalisation reminiscent of the 1950s."

No details of the planned legislation have yet been given, though it is widely assumed that, unless existing members choose to transfer their accumulated savings into the state system in exchange for the promise of a state pension, existing assets will remain in the funds.

However, the country's pension funds are going through a difficult period. In the first half of this year, the funds made a combined loss of Ft643m (€2.4m).

These losses will rise if the funds have to manage their existing assets without any new inflows for the next 14 months."

Vagyis: a papiron 2700 milliard Ft-ot kezelo alapok 2010 elso feleveben 643 millio Ft veszteseggel zartak! Ha nem kapnak uj befizeteseket, a vesztesegek novekedni fognak. Nana', hogy novekedni fognak - minden rendes pilotajatekhoz illoen az uj befizetesekbol tartjak fenn a rendszert.

Az 1% mukodesi koltseg egyebkent 2700 milliardra vonatkoztatva 27 milliard Ft, igaz, az 13 ev alatt. Ennyi penzt vettek ki a rendszer mukodtetoi a rendszerbol 13 ev alatt. Csinos bevetel ahhoz kepest, hogy a rendszer mukodesenek netto eredmenye veszteseg.

bz249 2010.10.15. 12:04:46

@Doomhammer: le kellene ertekelni a forintot a tizedere es akkor az alapok egybol mondhatnak, hogy 2700 milliard forint befizetesbol csinaltak 21.000 milliard forintot. Az meg 13 eves idotavlatban is evi 17% hozam (mikozben nem minden betet van ott 13 eve).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 12:05:49

@MickthePick:
"Érdekes, erről sehol sem hallottam, olvastam, sőt leginkább azt olvasom mindenhol, hogy ez éppenhogy nem megoldott. "

Hat ez baj.

Ez egy 2008-as cikk:
www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/nagy_zavar_fejekben/115199/
"... keverednek az "egyéni nyugdíjszámla", az "egyéni számlás nyugdíjrendszer", az "öngondoskodás", a "befizetésekkel arányos nyugdíj" fogalmak. Az egyéni nyugdíjszámlát sokan egy sajátos nyugdíjrendszernek képzelik el és ennek alapján egyéni számlás nyugdíjrendszerről beszélnek. A számla bevezetésétől a járulékok és a járadékok közötti szorosabb kapcsolat megteremtését, a biztosítási elv korábbinál sokkal erőteljesebb érvényesülését várják, ami hozzájárulhat a nyugdíj-finanszírozás egyensúlyához is. Az egyéni nyugdíjszámla azonban nem nyugdíjrendszerre, hanem nyilvántartási rendszerre vonatkoztatható fogalom. Meg kell különböztetni az egyéni számla és az egyéni nyilvántartás fogalmát. Az egyéni számla az egyéni nyilvántartásnál azzal több, hogy az egyéni befizetéseket is (folyószámlaszerűen) tartalmazza. A mai magyar járulékrendszerben (amely a társadalombiztosítási nyugdíj anyagi jogi rendszerét követi) foglalkoztatói szinten történnek a befizetések, egyénre szóló befizetés nincs (és nem is kell). A jelenlegi rendszer ezt nem igényli. Az egyéni nyilvántartásban a nyugdíj-biztosításban részt vevő személyek - több évtizedes időszak alatt fokozatosan - megszerzett és felhalmozódó nyugdíjjogaira (szolgálati idő, járulékfizetés) vonatkozó információk személyenként, a megkívánt adattartalommal, egységes rendszerben gyűlnek. A magyar állami nyugdíj-biztosítás nyilvántartási rendszere megfelel ezeknek a követelményeknek. Persze jobb lenne, ha már működne a régóta tervezett, de a fejlesztési források hiánya miatt halasztódó új típusú kiértesítési rendszer, ami lehetővé tenné a biztosítottak számára a halmozódó jogosultságok követését, ezzel segítve a biztosítotti tudat kialakítását - akár a járulékfizetési hajlandóság növelését."

Vagyis a rendszer mar ma tudja, hogy a munkaltatod mennyi nyugdijjarulekot fizetett utanad, evekre visszamenoleg. Ha jol tudom, 10 evre visszamenoleg, de ezt most nem ellenoriztem.

Kiertesiteni meg nem tud. Ami szerintem "kommunikacios" hiba.

bz249 2010.10.15. 12:09:17

@Doomhammer: "En egyebkent azt tamogatom, hogy legyen vilagosan kimondva, hogy mindenki ertse, hogy a jelenlegi 30-40 evesek allami nyugdija csak hideg vizre lesz nekik eleg, mivel gyerekek helyett Ford Focus-ba meg lakoparkba invesztaltak."

Azt tettek, amit vilag barmely mas reszen, amikor a lakossag eler egy bizonyos szintet (legyen az Del-Korea, Iran vagy Brazilia) eloallitottak a tokeletes demografiai helyzetet, amikor meg keves az oreg, sok a dolgozo es mar keves a gyerek.

Mas kerdes, hogy ez tobbnyire viharos gazdasagi novekedessel es kivalo allamhaztarasi adatokkal szokott jarni. De ezen mar nem lehet valtoztatni.

MickthePick 2010.10.15. 12:14:43

@Doomhammer: ez jó terelés, de még mindig arról van szó, hogy az elmaradó befizetők miatti bedőléssel érvelni pont most, amikor az állam vesz el MINDEN befizetést, meglehetősen demagóg és cinikus.
És ez akkor is így lesz, ha még 3 többoldalas idézettel és 12 linkkel is válaszolsz, a témára amúgy pont nem reagálva.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 12:26:56

@MickthePick:
"ez jó terelés, de még mindig arról van szó, hogy az elmaradó befizetők miatti bedőléssel érvelni pont most, amikor az állam vesz el MINDEN befizetést, meglehetősen demagóg és cinikus."

Ervelni? En nem erveltem azzal, hogy bedol a nyugdijpenztar, en csak rosszmajuan megjegyeztem, hogy az nagyban csokkentene a bizalmat bennuk, ha bedolne egy. Ez puszta spekulacio volt, ervrol szo sincs.

A nyugdijpenztarak nem dolhetnek be. Naluk a 2700 milliard forintnyi befizetes, az csinos osszeg, ha csupan azt forgatjak ugyesen, annak akkor is elegnek kell lennie a ... mire is? Nyugdijat nem fizetnek, akkor pedig az allami befizetesek elvonasa ellenere nyeresegeseknek kellene lenniuk ekkora alappal.

Ja, hogy nem azok? Fel ev alatt 600 millios veszteseg, dacara annak, hogy akkor meg az allam is fizetett, mint egy katonatiszt? Milyen erdekes. Ezek lennenek a nyugdijpenztarak, akikben bizni jobban erdemes, mint az allamban?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 12:28:23

@bz249:
"eloallitottak a tokeletes demografiai helyzetet, amikor meg keves az oreg, sok a dolgozo es mar keves a gyerek."

Persze erdekes a kerdes, hogy olyan termelekenyseg mellett, amikor egy 2000 fos gyar ellat egy foldreszt akarmivel is, minek is kellene olyan sok aktiv. De ez messzire vezet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 12:29:37

@bz249:
"eloallitottak a tokeletes demografiai helyzetet, amikor meg keves az oreg, sok a dolgozo es mar keves a gyerek."

Persze erdekes a kerdes, hogy olyan termelekenyseg mellett, amikor egy 2000 fos gyar ellat egy foldreszt akarmivel is, minek is kellene olyan sok aktiv. De ez messzire vezet.

bz249 2010.10.15. 12:38:36

@Doomhammer: valoban messzire vezet. Amugy a nyugdijrendszer szempontjabol ez azert annyit jelent, hogy nehez olyan nyugdijrendszert konstrualni, amelyik a mai ellatasnal rosszabb szinvonalat produkalna (2% GDP novekedes boven eleg az egesz hobelevanc ellensulyozasara)... ugyanakkor a demografia abban viszont konyortelen, hogy minel rosszabb a nyugdijas/aktiv arany, annal nagyobb lesz a jovedelemkulonbseg a ket csoport kozott.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 12:45:40

@bz249:
"ugyanakkor a demografia abban viszont konyortelen, hogy minel rosszabb a nyugdijas/aktiv arany, annal nagyobb lesz a jovedelemkulonbseg a ket csoport kozott. "

Mar persze, ha a nemzeti jovedelmet ugy kezeljuk, hogy aze a penz, aki megkeresi. Ebben az esetben a novekvo termelekenyseg egy jomodu, de egyre csokkeno letszamu aktiv osztalyhoz es egy inaktiv (munkanelkuli+nyugdijas) underclass-hoz vezet. De ez tenyleg messzire vezet.

bz249 2010.10.15. 12:47:08

@Doomhammer: tekintve, hogy szabad munkaero aramlas van szinte biztosan lesz olyan hely, amelyik igy fogja kezelni. A tobbiek meg vagy szivnak vagy ok is erre a modellre allnak at.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 14:25:34

A legszínvonalasabb érvet a nyugdíjvitában egyébként ma élőben hallottam, mely szerint az illető nem akar fizetni azért, hogy az állam a Mari nénit eltartsa.

Mivel a dolog gyökerében persze ez áll, illő lenne nyíltan beszélni arról, hogy ki-ki azért akar a mostani nyugdíjrendszertől megszabadulni, mert szarik a társadalmi szolidaritásra.

Végig lehetne gondolni nekik egy olyan megoldást, hogy ne kelljen fizetniük semmit, de ne is kapjanak semmilyen államháztartásilag finanszírozott ellátást, az egészségügyit is beleértve.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 14:33:41

@Elpet:
"Végig lehetne gondolni nekik egy olyan megoldást, hogy ne kelljen fizetniük semmit, de ne is kapjanak semmilyen államháztartásilag finanszírozott ellátást, az egészségügyit is beleértve. "

Az egeszsegugyi finanszirozas egyes szamu alapelve: az egeszsegevel senki nem torodik, amig baj nincs.

Bizonyara a nyugdijra is igaz, kulonben nem csalna annyi ember adot tudvan, hogy akkor nyugdijat se kap.

Siman behuzna, hogy jo, nem fizetek, ne is kapjak, aztan amikor eljon az ido, ott fog sirni, hogy adjanak neki es beszavaz egy partra, ami beigeri neki.

Bell & Sebastian 2010.10.15. 14:41:07

Na most csak kérdem, miért nem egyéni számlán vezetik a zsét éves kivonattal? Volt már róla szó, mindenki szereti látni hol áll.

De aki nem teljesen balfasz a matematikához, az hamar kiszámolja, nominálban az egyharmadát fogja kapni maximum a befizetéseinek?
Kérdem én népiesen: Hol a picsában van a többi?

És még a vásárlóérték szóba sem került!
Ki lopik itten? Nemde az állam? (Ami én vagyok.)

De hogyan?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 15:07:11

@Doomhammer:

Tudja, a magánnyugdíjpénztár jelen rendszerében megkerülhetetlen kérdés, hogy a mostani nyugdíjasokat miből látjuk el. Nem lehet a járulékok egy részének magánszámlára irányítását követelni anélkül, hogy a jelenlegi nyugdíjakat csökkentenék.

Az meg, hogy a járulékfizetők egy része fenntartja a jelen rendszert, plusz mindenki együtt a költségvetésből és eladósodás árán pótolja annak hiányát azért, hogy a járulékfizetők egy részének magánszámlája legyen külön megtakarítás és erőfeszítés nélkül, az nem fog sokáig menni.

Tündér_Lala 2010.10.15. 15:20:14

A kormánynak az ország talpra állításához anyagi mozgástérre van szüksége. Ennek megszerzésére a nagy rendszereken keresztül lehet esélye. Miről szól a dilemma ?
Évi durván évente 500 Md Ft-ot fordítunk az állami nyugdíj alapok pótlására, miközben évi 400 Md-ot Hornék átirányítottak az önkéntes magánnyugdíj pénztárakba. Az átirányított összeget eddig hitelből finanszírozta az ország, ami cca. 5000 Md-os államadósság növekményt okozott, plusz ennek a kamatterheit és az adósság állomány nagysága miatti a piac által követelt plusz kockázati kamatokat. Ugyanakkor a magán nyugdíjpénztárak portfoliójában elvileg ez az összeg megtalálható. A kérdés tehát az, hogy a viszonylag gyors talprállás érdekében visszairányítható-e ez az évi 400 Md a költségvetésbe és a magán nyugdíjpénztárak portfoliójával csökkentehető-e a folytogató államadósság.

Mi az előnye a magánnyugdíj pénztáraknak ?
Függetleníti egy hatalmas réteg jövedelmét a politikai döntésektől, tehát a politika nem használhatja nyugdíj döntéseit ezen rétegek korrumpálására.
Az emberek várható nyugdíja sokkal inkább valódi befizetéseitől függ, elvileg ösztönöz a gazdaság fehéredésére.
A befizetett összeg fel nem használt része (még !!! ) örökölhető, ezzel az egyént érdekeltebbé teszi a befizetésekre.

Mik az állami rendszer előnyei ?
Sokkal kevésbé érzékeny a vélságok okozta hullámzásokra és nem lehetséges, hogy a pénztár igazgató megszökjön a pénzzel. ( Külföldön élő bátyám a nyugdíj célú megtakarításainak 40%-át elvesztette a válság nyomán.)
Erősebb szociális vonala van ugyanakkor a rendszer függetlenül bajba került embereknek (akik ígyis úgyis az államtól várnak segítséget) valamiféle megoldást tud nyújtani.
Nem szerencse kérdése (ki tudja megmondani a kisemberek közül, hogy hol van jó helye a pénzének , hol fiadzik az többet ?) hogy valaki mennyi nyugdíjat kap.

Ez egy világos képlet és nagyjából pontos összegekkel, hatástanulmányokkal társadalmi vitára kell bocsájtani, hogy a megoldást elfogadhatónak , kívánatosnak találják-e az emberek. Az előnyök és hátrányok ismaratéban ezt el lehet dönteni. Ugyanakkor nem kétséges, hogy a jelenlegi kettős rendszer fenntartása, - ha egyáltalában lehetséges - további megszorításokat jelent és ez csak akkor szűnik meg, ha az emberek tömegesen a magán pénztárakból kapják a nyugdíjukat. Ez pedig még 20-25 év.

bz249 2010.10.15. 15:35:02

@Elpet: @Doomhammer: az egeszsegugyi es a nyugdijelletas azert nem teljesen ugyanaz. Az egeszsegugy elmeletben valodi biztositaskent is felfoghato (mert kis valoszinusegu, de nagy karral jaro esemenyekrol szol a dolog).

Amiert megsem lehet az a kronikus betegsegek, amelyeknel a kockzat 100%. Ennek kapcsan persze meg lehetne csinalni, hogy hulye barma minek lett cukorbeteg... de azert maradjunk annyiban, hogy a XXI. szazadban azert ilyet mar nem kellene muvelni.

A nyugdij ezzel szemben egy szocialis transzfer. Olyan, mint a jovedelempotlo tamogatas vagy a gyerekneveles koltsegei. Arrol szol, hogy bizonyos emberek nem kepesek a sajat munkajukkal fedezni a megelhetesuket es ezert az egyenek/kozosseg lemond a sajat jovedelme egy reszerol ez lehet direkt modon (adakozas, idos/fiatal hozzatartozo eltartasa), de a szervezett keretek kozotti hatekonyabb. Mar csak ezert is jobb az allami nyugdij, ugyanis igy vilagosan kiderul a dolog termeszete.

A maganpenztarnak egy elonye van, explicite megjelenik az az adossag, amelyik a kesobbi nyugdijfizetes miatt lep fel, erre azonban az allami rendszerben is van lehetoseg. Pl. ugy, hogy az allam minden honapban 5000 Ft erteku a nyugdijazasa idejen lejaro allamkotvenyt jegyez le Elpet nikknek.

Google 2010.10.15. 15:41:14

@Elpet:

Igen, én is ezt éreztem ki az egészből, hogy azt hiszik, találtak -illetve találtak nekik egy megoldást, hogy ne kelljen végre a Marinénikkel közösködni; de hogy ki is vegyék maximálisan a részüket a jóból - bár erre nem tudom, mi volt a biztosítékuk - és akkor jön Orbán és azt mondja, amit.
A szolidaritás kérdése annál inkább is felmerül, mert a legutóbbi Tárki-féle tanulmányból éppen az derül ki, hogy az öregkori szegénység kockázata csökkent, a fiatalkori viszont nőtt (ha majd a sok minimálbéres megy nyugdíjba, akkor majd az öregkori is nőni fog, nagy valószínűséggel).
És mivel egy kockázatközösség vagyunk, néha be kell nyúlni egy-egy rendszerbe. Főleg azokba, melyek nem mennek, csak nyelnek.
Nem is tudom, hogy a sok reformpárti haladár miért is fél úgy a változásoktól, a korrekciótól. Mikor belekényszerítették őket ebbe a rendszerbe -mert maguktól nem mentek volna - akkor miért volt akkora a csönd? Vagy amikor arról értesítették őket, hogy a hozamot elvitte a válság?
Csak a Zorbán ne nyúljon semmihez... Vagy ha nyúl, akkor szorítson meg, ki érti ezt?
Illetve értem, csak nem tetszik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 15:58:26

@Elpet:
"Nem lehet a járulékok egy részének magánszámlára irányítását követelni anélkül, hogy a jelenlegi nyugdíjakat csökkentenék."

Amint latja, Horn Gyusziek megcsinaltak. Lenyegeben a befizetok a magannyugdijpenztari befizeteseikert cserebe allamkotvenyt kaptak, kozben a lancba beiktattak nehany bankot, hogy mindenki reszesedjen.

Tuti uzlet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 16:01:58

@bz249:
"Az egeszsegugy elmeletben valodi biztositaskent is felfoghato (mert kis valoszinusegu, de nagy karral jaro esemenyekrol szol a dolog)."

Ez nem igaz. A fejkvota alapu finanszirozast ugy szamoljak ki, hogy vesznek egy ilyen gorbet, mint ez:
pg23.uw.hu/vitakepek/eukoltseg.jpg
Ez korcsoportokra bontva megmondja, hogy atlagosan mennyi egy ember egeszsegugyi ellatasa. Mint lathatja, van egy minimuma, ahol hasznalhatja a valoszinusegi modellt. A babaknal es az oregeknel azonban sokkal jobban teszi, ha fejenkenti fix koltseggel szamol.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 16:05:37

Tudják, ennek az öngondoskodós izének a mélyén van ám egy illúzió.

Ami arról szól, hogy egy szuperbruttóból magánbiztosítással vagy megtakarítással lazán lehet fedezni az állami rendszerrel azonos szolgáltatást, sőt jobbat is.

És azért ez nem próbálódott ám ki. Gyanús nekem, hogy egy meghatározott, kellemes nyugdíjösszeg szerződésben rögzített, inflációkövető folyósításához nem egy-két ezer forintot kellene havonta fizetni, ugyanígy egy teljeskörű egészségbiztosításért.

Engem egyébként a magánnyugdíjpénztárral kapcsolatosan mindig az hökkent meg, hogy lehet az, hogy egy szerződésben az egyik fél nem vállal semmit. Egy lekötött bankbetét után ugyanis szerződés szerinti kamatot kapok, egy fix összegű életbiztosítás ugyanúgy rögzített. De az, hogy a lehető legjobb hozam, hát az igen cseppfolyós. Lehet negatív is, mint láttuk.
Velem sem köt senki úgy szerződést, hogy gyártok neki valamit a lehető legolcsóbban, a lehető leghamarabb.

evil overlord (törölt) 2010.10.15. 16:10:45

@Doomhammer: Logikus levezetés, nekem csak egy kérdésem van vele kapcsolatban:
"Tehát ami a Horn-kormány kétszereplős modelljében pluszmegtakarítás, azt valójában a harmadik szereplőtől, a hagyományos megtakarítóktól veszik el. Nemzetgazdasági szinten tehát semmiféle pluszmegtakarítás nem jön létre, annyi történik, hogy a tőkepiac keresleti és kínálati oldala közel azonos mértékben felfújódik."
Biztos, hogy tényleg az összes nagyobb hozamú papírokat lenyúlták a pénztárak a hagyományos befektetők elől?

Viccen kívül: én arra utaltam, hogy ha a pénztár nem állampapírt vesz, akkor a fizetési hajlandóság kevésbé kérdéses.

@tcom: A Tesco et al mióta a gazdaság motorja? Atól, hogy a "prolik" olcsón vesznek szart, még nem lesz kirángatva az ország a válságból.
(A kommunikációs cégeknél is van némi kétségem.)

bz249 2010.10.15. 16:20:48

@Doomhammer: akkor lehet, hogy a babaknal es az oregeknel sem jo a biztositasi analogia (bar azert ezen a gorben is atlagertekek szerepelnek, szoval ott is szetdobjak az osszes baba kozott az osszes koltseget... vagyis valoszinusegi valtozoval jatszanak). A kronikus betegseg, mint tenyallas igyis-ugyis labon lovi az egyeni alapu biztositast, mert az nem tud mit kezdeni azzal, hogy valakibe allandoan belecsap a villam.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 16:36:49

@bz249:
"akkor lehet, hogy a babaknal es az oregeknel sem jo a biztositasi analogia"

Ha a biztositasi analogia hatarait akarja feszegetni, akkor ajanlok egy probat. Menjen el valamelyik biztosito oldalara, amelyik eletbiztositast kinal es irja be, hogy kora: 65 ev.

Meglepo eredmenyekre fog jutni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 16:42:08

@evil overlord:
"Biztos, hogy tényleg az összes nagyobb hozamú papírokat lenyúlták a pénztárak a hagyományos befektetők elől?"

Ne feledje, hogy az idezett iras 1999-es. Mas kor volt az, mas naivitasokkal. A valosag az lett, hogy a nyugdijpenztarak fokent allampapirt vettek, es ezzel meg rosszabb eredmenyt ertek el, mint amit a szcenario leirt. Pont jo pillanatban engedtek meg nekik, hogy a portfoliojuk nagyobb resze legyen "kockazatosabb" tetelekben (2006-ban, ha jol emlekszem): 2 evvel a vilaggazdasagi valsag kitorese elott. Ezert van az, hogy netto hozamuk 0% korul van 13 evre vetitve, pont ugy, mint az allami rendszernel.

Ami nem is csoda, maskent nem is lehet. Penzt nem lehet semmibol teremteni.

bz249 2010.10.15. 16:47:42

@Doomhammer: "Ami nem is csoda, maskent nem is lehet. Penzt nem lehet semmibol teremteni. "

Penzt lehet a semmibol teremteni. Ha persze a penzre vasarloerokent gondolunk, akkor azt valoban nem lehet, elvegre adott mennyisegu grillbrikett, ragogumi es csavarhuzo van a piacon.

"Meglepo eredmenyekre fog jutni. "

Ha arra gondol, hogy a biztosito nagyjabol 120%-ra veszi, hogy megpurcanok a 20 eves lejarat elott es igy allapit meg dijakat az nem meglepo. A hasonlo valoszinusegi valtozokkal dolgozo fogadoirodak is legfeljebb 85% valoszinuseggel merik bevallalni, hogy a focimeccs vegen eredmeny fog szuletni.

TG69 2010.10.15. 17:19:05

@Elpet: Így van. A 97-es nyugdíjreform sok minden egyebet is tartalmazott, mint a manyupok (korhatáremelés, nyugdíjmegállapítás/emelés módja stb) és kb ez volt az a mézesmadzag, amiről el próbálták hitetni, hogy mindez az áldozat megéri, mert kapni fogunk egy jobb rendszert. Az implicit álamadósság negyedének explicitté tétele pedig akkor működött volna, ha megtörténnek olyan egyéb kiadáscsökkentő reformok, amik ezt ellensúlyozni tudták volna. Azóta persze kiderült, hogy a rossz szabályozás illteve a válság miatt azok, akiknek nem is kellett volna belépniük ebbe a rendszerbe (középkorúak) most szívni fognak, de a fenntarthatóság nem aban mutatkozik egy nyugdíjrendszerben hogy melyik mekkora hozamot tud termelni, hanem hogy az állam melyiket tudja hosszú távon működtetni. Ehhez az 1/4-hez már semmi köze nem lesz egy idő után pl.

evil overlord (törölt) 2010.10.15. 17:25:10

@Doomhammer: Khmm, előbb az MNYP nem pilótajáték hanem a magánbefeketetőket "meglopó" cég volt.
Az angol eü. költség egy kicsit furcsa: a születésé túl drágának tűnik, az öregkori meg nagyon olcsónak.

@Elpet: Nekem szimpatikusabb lenne egy olyan rendszer, ahol az állam kevesebb nyugdíjjárulékot szed be, amiből tényleg csak egy minimális nyugdíj jön ki, a többit oldja meg a polgár. A gond az, hogy erre elég nehéz áttérni a jelen helyzetben.
Nem állami értékpapírokkal játszva hosszú távon állítólág évi átlagos 10% körüli hozam elérhető (persze a válságok környékén észnél kell lenni), így nem kell óriási összegeket befizetni (3%-os infláció mellett 40 év alatt fix reálértékű befizetésnél az összegyűlt tőke az éves díj kb. 200-szorosa, reálértéken). Igazából két kérdés marad:
- hihető-e, hogy va 40 év alatt nem rörténik valami nagy disznóság (világháború, mert a mostani válság nem annyira tragikus)
- elhiszem, hogy működhet, amíg "pár" ember csinálja ezt, de mi van akkor, ha több száz millió?

@bz249: A dologban csak az baj, hogy az ember (többnyire) nem tehet arról, hogy beteg lesz, de miért is kellene szolidaritást vállalni azokkal, akik nem fizettek nyugdíjjárulékot?

evil overlord (törölt) 2010.10.15. 17:32:16

@bz249: Jobb egészségügyi helyzetű országokban az öregek esetén nem hiszem, hogy nagyon szórna a költség az átlag körül: bizonyára elég ritka a hirtelen szívhalál.

@Doomhammer: Egyszer láttam egy PSZAF cikket (nem találom, mert a PSZAF keresője egy rakás szar), ott azt fejtegették, hogy a MNYP-k a magyarországi hozama jelentősen elmarad a "nyugati" mögött.
Válság: ha az ember gyanítja, hogy közeleg a tőzsdekrach, akkor a részvényportfóliót átváltja pénzpiaci eszközbe/aranyba stb., így a veszteség nagy részét megússza. Azonban pont ezt feszegettem az előző kommentemben: amíg pár ember csinálja ezt, addig működik, de mi van százmilliók esetén?

civilkontrol 2010.10.15. 17:33:59

@orient:
Arra speciel nem mondtam, hogy fájna, nem is mondhattam, mert fogalmam sincs, hogy a megyék átrajzolásának milyen következményei vannak :o)

Amihez én begyöpösödött avitt seggfejként ragaszkodom az az egészségügy és az oktatás, valamint a katasztrófális demográfiai adatokat figyelembe véve a gyermekvállalás ösztönzése.

bz249 2010.10.15. 18:09:17

@evil overlord: nem szolidaritast, a nyugdij szocialis transzfer, azert adjak, hogy ne vesszen ehen senki, mert a XXI. szazadban ez csunyan mutatna. Masreszrol meg a nyugdijasok is kepesek bunozni ha muszaj nekik (mert nincs mit enni). Itt van pl. a japani oregbunozes

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/3213349/Japan-struggles-with-elderly-crime-wave.html

civilkontrol 2010.10.15. 18:38:54

@Doomhammer:
Az egészben az a legdurvább, hogy a fél ország röhögne azon, amit itt leirtál.

Ha készülne egy felmérés, nagy összegben mernék fogadni, hogy 80% fölött lenne azok száma, akik meg vannak győződve arról, hogy a "magán"ny. befizetéseik névre, csakis, kizárólag (Terinénik kihagyásával) nekik maguknak kamatoznak és minél többet lapátolnak be, annál nagyobb szigetet vehetnek maguknak 55 évesen.

Valahogy Gyuláék és az összes többi utánuk következő nem csinált túl nagy ügyet a mnyp rendszerének ismertetéséről.
Botrány!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 18:47:50

@civilkontrol:
"Ha készülne egy felmérés, nagy összegben mernék fogadni, hogy 80% fölött lenne azok száma, akik meg vannak győződve arról, hogy a "magán"ny. befizetéseik névre, csakis, kizárólag (Terinénik kihagyásával) nekik maguknak kamatoznak és minél többet lapátolnak be, annál nagyobb szigetet vehetnek maguknak 55 évesen. "

Ami persze az egyik legerősebb érv a magánnyugdíjpénztári rendszer mellett. Hiszen ebben a rendszerben az emberek szívesen fizetnek, hiszen nem Mari néni nyugdíját fizetik, hanem a sajátjukat. Az a szomorú tény, hogy legyen akár elosztó-kirovó vagy megtakarítás-elvű, az aktívak fizetik az inaktívak nyugdíját, nem csapódik le nekik és mindig arról beszélnek, mennyi pénzük van nekik a bankban. Azt se fogják fel, hogy az állam szabadon megmondhatja a nyugdíjpénztáraknak, milyen szabály alapján fizethetnek a "pénzükből".

És persze a politikában kizárólag az számít, mit hisznek el az emberek.

De, mint írtam, az állami nyugdíjrendszer adatbázisából lehetne hasonló kimutatásokat készíteni az állami rendszerben levőknek. "Az Ön nyugdíjszámlája 2010 december 1.-jén: 26.2 millió forint". Tuti, hogy pozitív visszhangja lenne.

Tündér_Lala 2010.10.15. 19:22:01

Még egy dolog amiben tévednek a magánnyugdíj pénztárban hívők. Bizony finanszírozni fogják a saját koruk "Mari nénijeinek" a megélhetését, aki ilyen-olyan okok miatt nem volt képes a megélhetéshez elegendő nyugdíjat szerezni, ha másképpen nem a nyugdíjuk megadóztatásán keresztül.
Valamilyen szinten ugyanis minden társadalom ellátja az önmaguról gondoskodni képteleneket (gyerekek, öregek, rokkantak) és aki most kardoskodik az sem akarja végig nézni ahogyan megfagynak, éhenhalnak mellette.

civilkontrol 2010.10.15. 19:29:19

@Doomhammer:
Igy van.

Ahogy én látom 97 táján megkreálták a legnagyobb átverést ami a rendszerváltás óta történt.

Azon kevesek, akik legalább kicsit is képben vannak azt gondolják, hogy 97-től a mnyp-k megjelenésével átléptünk az öngondoskodó modellre.
Ami persze 20-25 év fogcsikorgatást jelent, hiszen a költségvetésből a 2%-os járuléktól eltekintve kikerültek a nyugdijbefizetések, hiszen azt mindenki magának rakosgatja félre a mnyp-jében, a 2%-ból meg nyilvánvalóan nem lehet eltartani a jelen nyugdijasait, tehát a költségvetésből kell kipréselni a különbözetet.

Kb ez a tévképzet lebeg azok szemei előtt, akik hajlandóak legalább egyszer újságot olvasni egy héten. A többieknél még ez sincs meg.

Ha a kiábránditó valósággal nyakon lehetne löttyinteni a népeket, azt hiszem nem lenne nagy forradalmárkodás, ha az mnyp-ktől megválnánk egyszer és mindenkorra.

Káros ez a kettős könyvelés, mert a legtöbben azt hiszik, hogy most maguknak takarékoskodnak előre azzal, ami az mnyp-be megy, ezen felbuzdulva viszont eszükbe sem jut igazi előtakarékoskodásról gondoskodni.

Ha vissza lehetne térni az állami verzióra, sokkal egyszerűbb lenne a helyzet. Mindenki tisztában lenne, hogy mondjuk 10% a nyugdijjárulék, ami pont annyi nyugdijat fog eredményezni, amilyet nyugdijas korában a gazdasági helyzet enged.

Emellett el lehetne inditani most is meglévő tényleges előtakarékossági kampányt akár állami akár piaci szereplőkkel, amit valóban magának tesz félre az ember és pontosan nyomon követhető.

Ráadásul, ha sokan nem a kockázatosabb piaci, hanem a biztosabb de alacsonyabb állami verzió mellett döntenének, valamelyest csökkennének a külső függőségeink is.

Persze ilyen alacsony befektetési kedv mellett nem sokat lehet remélni, de valahogy van egy olyan érzésem, hogy ha sikerülne ezt a kérdést világosan tisztába tenni a társadalom fejében, jelentősen nőne a lakosság megtakaritási hajlandósága.

reality 2010.10.15. 19:58:29

@civilkontrol:
Ne csodálkozzon! Az ATV-n most is telesírta a mnyp-k valamiféle képviselője, hogy most biza elúszik a sok pénz, amit az emberek beléje fektettek. Meg az öngondoskodás csírája kihajtott, és most a gaz Fospumpa ezt tapossa széjjel.

reality 2010.10.15. 20:05:13

@Doomhammer:

Egyszer erről volt egy Hetiválasz-cikk. Ezt vázolta fel (vagyis hogy nagy gondok lesznek már néhány éven belül az mnyp-kel), de sajna nem találom az archívumukban. Remek cikk volt.
Csak azt nem értem, hogy az emberek (legalábbis az értelmesebbje), tudja hogyan működik egy bank, de ez ennek analógiája az mnyp-kre már nem megy nekik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 20:26:01

Muhahaha!
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/15/hogyan_elik_tul_orban_bejelenteset_a_nyugdijkasszak/
"A kasszáknak közben változatlanul kezelniük kell az 1998 óta felhalmozott 2800 milliárdos járuléktömeget, ami bevételek nélkül komoly veszteséggel jár. "

Továbbá:
"A szabályozás szerint a kasszák a befizetett járulékok 4,5 százalékát csíphetik le működésük finanszírozására, ehhez jön a vagyonkezelés átlagos 0,4 százalékos éves díja."
"

Tehetetlen Dodó 2010.10.15. 20:34:41

@Doomhammer: 4,5%. Én is jól ellennék belőle egy darabig.

bz249 2010.10.15. 21:05:18

@Doomhammer: mekkora hos mar a Sparkasse Munsterland Ost, mert hajlandoak kezelni a penzemet. Egeszen meghatodtam rajta.

Ja egyebkent a magannyugdijpenztarakat meg sajnalom.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 21:16:29

@Tehetetlen Dodó:
Itt nem ez az igazán siralmas, Dodó.
Ezek az arcok 2800 milliárd forinton ülnek és nem tudják kiköhögni az egy évre fejenként 5000 Ft-os számlakezelési költséget.

Tegyük fel, hogy 3 millió ember van a magánnyugdíjpénztári rendszerben (ennél szerintem kevesebb, de nem találtam számot). Az 15 milliárd forintot jelent, ami óriási összeg. De ha beteszem a 2800 milliárdot az OTP-be 4%-os kamatra, az 112 milliárd forint, amiből röhögve kifizetem a működési költséget és utána még az agyamat is játszhatom a Világgazdaságban, hogy mekkora pénzügyi zseni vagyok, hogy a kormány genyózása ellenére növeltem a nyugdíjpénztári tagok pénzét és a szerény 1-2 milliárdos bónuszomból elmegyek a Holdra vakációzni.

De ezek valamiért képtelenek a saját működési költségeiket is kifizetni. Vajon hol a pénz?

TG69 2010.10.15. 21:21:31

@Doomhammer: Én inkább azt kérdezném, hogy mért nem jut eszébe egyetlen kormánynak sem erre a működési költségre egy limitet meghatározni. Hogy van az állami, ennek költsége x% és csak az vállalkozhat manyupok kezelésére, akiknek mondjuk 2x% maximum ez. Ha már ennyire rendet akarnak vágni?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.15. 21:34:43

@TG69:
"Én inkább azt kérdezném, hogy mért nem jut eszébe egyetlen kormánynak sem erre a működési költségre egy limitet meghatározni. "

Meghatározták. Ez a 4.5% a limit.

De ne rúgózzunk 5000 forintokon. A magánnyugdíjpénztárak értelme az, hogy az államkötvények kamatát meghaladó hozamot produkálnak. Ezek itt 2800 milliárd forint betét mellett képtelenek kigazdálkodni a saját működési költségeiket. Nincs szó már az államkötvények kamatát meghaladó kamatról, itt már a nullszaldó se jön össze.

Hol a zsozsó?

elfelejtette 2010.10.15. 21:42:55

@Doomhammer: Nem értem, mi az a pontja a rendszernek, ami megakadályoza, hogy a mnyp-k nyereséggel forgassák a befizetett járulékokat, tehát hogy profitábilis lehessen. Ott a probléma, hogy a beszedett járulék egész egyszerűen túl kevés ahhoz, hogy eltartsa a nyugdíjasokat, és mellette még a jövő generációjának is maradjon belőle, mint megtakarítás? Tehát a mértékkel van gond?

És tényleg, ha már szóba került, mi okozza a pénztárak veszteséget, ha ugyan felhalmozni ebben a szisztémában nem tudnak, de államkötvényeket finanszíroznak belőle?

TG69 2010.10.15. 21:46:58

De ez pl nagyonis lehetne kevesebb. Ugyanis nagyon nem mindegy hogy a befizetett 100 egységedre kapott 100 krajcárnak a tőkealapja 95.5 krajcár. Mert akkor hiába a befektetés 4,7%-os, elég türhetőnek tekinthető éves hozama nem gyarapszol semennyit:)

TG69 2010.10.15. 21:51:24

@Doomhammer: Az előbbi neked ment. Kiegészítve: ha a max költség csak 2.5% lenne, akkor mondjuk a 4.7% hozam már a befizetett 100 krajcárra már 102.1 kr. hozna (97.5 az alap ekkor amit befektet a manyup).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.15. 23:02:09

Azért ez kemény meccs lesz még, az európaiértelemben globalizált világpolgár technokrata egghed értelmiség saját piackonformitásának legfőbb letéteményeként tartja számon a magánnyugdíjpénztári számlát, úgyhogy lesz itt még bazmeg. A zindex már úgy hirdeti, hogy az egyetlen reformot is tönkreteszi a vaddisznóagyarakkal döfködő mucsaiság. Lengyel László és Oszkó Péter fújja a kürtöt.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/15/nyugdijvita_az_egyetlen_reformunkat_veri_szet_a_kormany/

Ringman 2010.10.15. 23:31:11

Egy dolgot nem értek a "ne én fizessem Mari néni nyugdíját" kijelentéssel kapcsolatban:
Ha eddig valaki mnyp-tag volt, akkor a bruttó fizetésének 1,5%+24%-a, tehát a 8%-os mnyp-járulékának eddig is több mint háromszorosa ment be a közösbe, ez ellen nem volt nagy fellázadás eddig sem.

Negyven Rabló 2010.10.16. 00:03:09

@Elpet:

"Ha úgy számolunk, hogy a következő 14 hónapban 350-400 milliárd forintnyi tagdíjbefizetés esik ki a magánynyugdíj-pénztárak bevételéből, akkor ennek a fele hiányozni fog az állampapír-piaci jegyzéseknél, vagyis az államadósság finanszírozásból"

Viszont a finanszírozási igény is 350-400 milliárddal kisebb lesz, Szakértő Úr.
És ez érvként hangzik el egy szakmai konferencián egy ex-pénzügyminiszter szájából.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.16. 00:11:59

@megjegyzo:

Hahaha, bizony, hogy elszólta magát a Szakértő. Csakhogy nem kell utána kamatot fizetni. Na ez az, ami nem tetszik némelyeknek.

civilkontrol 2010.10.16. 00:12:30

@Doomhammer:
Azért az egy roppant érdekes dolog, mikor 2800 milliárd forint abajgatása ilyen sokba kerül.
Nehéz, fárasztó, embert próbáló és őrült költséges. A pénznek már csak ilyen a természete, mint az köztudott, ahol sok van, onnét menekül.
Nem is tudom honnan jutott erről eszembe a lámpavas...

Mondjuk nem feltétlenül bölcs stratégia a mnyp-ak részéről fenyegetőzni. A Duce pont arról hires, hogy fülét farkát behúzva elfutik.

Pödörgessék csak az "óódalas" bajszát mnyp urak, pödörgessék csak!

Negyven Rabló 2010.10.16. 00:32:40

@Elpet:
Valamekkora kamatot kell majd rá fizetni, ezt jelezték is.
Amúgy meg a pénztárak rinyálás helyett lobbizhatnának Brüsszelben azért, hogy a nyugdíjkasszával korrigálni lehessen a hiányt.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 01:00:44

@Doomhammer: Aki nem tud 2800 milliárd Ft-os vagyont úgy kezelni, hogy ne legyen rajta nyereség, attól tényleg el kell venni.

@Elpet: Ah! Szóval a Úr alatt nem is történtek reformok.

TG69 2010.10.16. 08:06:32

@evil overlord: Amikor az állam adja a nyugdíjadat és nincs ilyen olyan nyugdíjkiegészítés, meg 13. havi akkor hogy is áll ennek a felosztó-kirovónak a hozama a svájci indexálás alatt? Mivel az infla masszívan felette volt a GDP növekedésnek az utóbbi 10 évben ezért a reálhozam negatív volt. A manyupoknál a költségek levonása után 2008-ig 2-2,5% reálhozam volt. Ha ezeket a költségeket elfeleznénk akkor nem lehetne ennyire cseszegetni a manyupokat, igaz most a válság ideiglenesen elrontotta az eredményeket, de egy ilyen rendszer fenntarthatóságát hosszú időtávlatban kell nézni. A tőzsdeindex pedig felette volt mindig a GDP növekedésnek pl.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.16. 08:11:47

@elfelejtette:
"m értem, mi az a pontja a rendszernek, ami megakadályoza, hogy a mnyp-k nyereséggel forgassák a befizetett járulékokat, tehát hogy profitábilis lehessen. "

A gond a magánnyugdíjpénztárak befizetéseinek kapcsolatával van a nyugdíjkifizetésekkel. Az áttérés a megtakarítási elvű kasszára egy időben történik egy 3 millió nyugdíjast ellátó felosztó-kirovó rendszer működésével, amit szintén finanszírozni kell. Normálisan ez azt jelenti, hogy az aktív lakosság fizeti a felosztó-kirovó rendszert ÉS a megtakarításait egyszerre, lényegében két nyugdíjat. Erre értelemszerűen nem hajlandók.

A megolfás magyaros módon egy szemfényvesztés volt, amit az tartott életben, hogy magasabb hozamot lehet elérni más befektetési formákkal, például részvényekkel, mint a magyar államkötvénnyel. A hozamkülönbség a rendszer nettó nyeresége. Ebben a pillanatban azonban a magyar államkötvény a világ egyik legjobb befektetése, mínusz pénznyomtatás, tehát a pénztárak két dolgot tehetnek:
1. Államkötvénybe fektetnek, de ekkor hasznot nem termelnek, csak a működési költségeiket veszik ki a rendszerből és felfújják az adósságot.
2. Részvényekbe fektetnek, de ekkor jó eséllyel veszteséget termelnek, mivel az államkötvény jobb befektetés lenne.

Az államkötvény azért referencia, mert az államnak a nyugdíjrendszerből hiányzó magánnyugdíjpénztári befizetéseket államkötvények kibocsátásával kell fedezze.

A magyar kormány több dolgot tehet:
1. Megtakarít a felosztó-kirovó rendszeren - Bajnai ezt csinálta, amikor elvette a 13. havi nyugdíjat. Amikor "jobboldali" megmondók azt szajkózzák, hogy verjenek be a kommer nyugdíjasoknak, akkor ugyancsak ezzel a javaslattal élnek.
2. Lenyeli, hogy a megtakarítási elvű nyugdíjrendszer nem termel nyereséget, sőt a működési költségeit kiveszi a rendszerből. Ez technikailag megnöveli a hiányt és az államadósságot, de mivel az állam a saját nyugdíjbefizetői felé adósodik el, ez csak ijesztő számokat jelent, adósságválságot nem. Ehhez Brüsszel nem járult hozzá.
3. Ténylegesen két nyugdíjat fizettet és a hiányzó összeget máshonnan keríti elő. Ezek lennének a "strukturális reformok" alias megszorítások, amelyeket a "liberálisok" annyira vehemensen védenek. Bajnai ebbe az irányba indult el, de 2/3-dal leszavazták ezt a politikát.
4. Ideiglenesen leállítja ezt az ördögi kört abban reménykedve, hogy a válság enyhülésével rosszabb hozama lesz az államkötvénynek és jobb a részvényeknek (vagy más befektetési formának) és akkor a hozamrés ismét realizálható. Ez történik most.

A 4. megoldás politikai kára az, hogy a megtakarító rendszer résztvevői fel fognak háborodni, hogy elveszik tőlük, "ami jár". A megoldás az, hogy megmagyarázzák nekik, hogy tök indokolatlanul fizetnek két nyugdíj helyett egyet, nekik kettőt kellene fizetniük és most már ezt a luxust mások nem hajlandók nekik finanszírozni. Tehát a magánnyugdíjpénztári tagok évek óta kivesznek a közösből és nem betesznek, ráadásul ehhez még pofátlanul papírokat is lengetnek, hogy nekik mennyi minden jár.

Itt a sok léhűtő "kommunikátor", valaki fogja meg a tollat és írja meg. Mutassák meg, hogy tudnak valamit azon kívül, hogy nagy arccal leugatnak másokat és senki által nem nézett/olvasott "projektekre" kuncsorognak pénzt.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 10:10:18

@TG69: Nam számolok az állami nyugdíjjal, mert 30 év múlva (+ a korhatár további emelkedése várható), nem sokra lesz elég. Azonban DH-nak igaza van: az MNYP-k 2800 milliárdon üldögélnek, kifizetés nem történik (mert még nem mennek nyugdíjba a tagok), és nem képesek idén nyereséget termelni?
Bz kollega szerint a közölt GDP növekedési adat infláció feletti.

@Doomhammer: Miért is hoz többet a a magyar államkötvény, mint egyes részvények 2010-ben?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.16. 10:18:56

@Elpet:

"Próbálja elmagyarázni azoknak, akik a jajdejónevű intézettől évente kapnak egy papírt egy számmal, és ennek alapján azt gondolják, hogy részesei lettek a pénzügyi szféra sikervilágának."

bezzeg mennyivel jobb az az intézet, ami még számot sem tud adni, de legalább mindenki tudja, aki nem elpet, hogy masszívan veszteséges olyan 40 éve.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.16. 10:20:08

@evil overlord:

Azt én értem, hogy nem számol állami nyugdíjjal, de árulja el, hogy magán- vagy önkéntes nyugdíjpénztárral hogyan számol. A metódusra vagyok kíváncsi. Meg arra: milyen garanciái vannak, hogy a számításai teljesülnek.

Valami olyat olvastam a múltkoriban, hogy normális nyugdíjhoz nagyjából 45e Ft havi megtakarítás kell, de ez nem tudom, milyen paraméterekkel lett számolva.

bz249 2010.10.16. 10:26:55

@TG69: @evil overlord: ez a GDP novekedes definicioja az Eurostat oldalarol

[tsieb020] - Real GDP growth rate - Growth rate of GDP volume - percentage change on previous year

Short Description: Gross domestic product (GDP) is a measure of the economic activity, defined as the value of all goods and services produced less the value of any goods or services used in their creation. The calculation of the annual growth rate of GDP volume is intended to allow comparisons of the dynamics of economic development both over time and between economies of different sizes. For measuring the growth rate of GDP in terms of volumes, the GDP at current prices are valued in the prices of the previous year and the thus computed volume changes are imposed on the level of a reference year; this is called a chain-linked series. Accordingly, price movements will not inflate the growth rate.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 10:41:10

@Elpet: Az utóbbi éveket tekintve az MNYP-re se nagyon lehet számítani :(
Önkéntes NYP: 10 év elteltével ki lehet venni a hozamot (a tőkét nem), ez csak jelent valamennyi garanciát. További lehetőség a NYESZ (adókedvezmény), bankbetét, egyéb befektetés. A lényeg az, hogy a polgár ne várja a sült galambot, mert szívni fog.

Félreteendő összeg ügyében idézem magam:
"Nem állami értékpapírokkal játszva hosszú távon állítólag évi átlagos 10% körüli hozam elérhető (persze a válságok környékén észnél kell lenni), így nem kell óriási összegeket befizetni (3%-os infláció mellett 40 év alatt fix reálértékű befizetésnél az összegyűlt tőke az éves díj kb. 200-szorosa, reálértéken)."
Azaz 40 éven keresztül a havi 45 ezer kb. 100 millió lesz a végére (jelenértékben). Ekkora vagyon kamataiból simán meg lehet élni, sőt az utódok is tudnak örökölni belőle. A kevésbé optimista 8%-os hozam (infláció feletti 5%, ami odafigyelve tényleg elérhető hosszú távon) esetén kb. 65 millió jön össze, ami szintén bőven elég az anyagi biztonsághoz (egy biztosítóstól azt hallottam, hogy 200k-s nyugdíjhoz kb. 60 milliós felhalmozás kell).
A számolást természetesen komplikálja, hogy néha beüt egy válság, és ha az alapkezelő hülye (az MNYP-kéi a 2008-as eredménye alapján azok voltak), akkor komoly veszteség éri a polgárt.

Amitől tartok az az, hogy ekkora hozamokat könnyű összehozni, amíg csak pár ember csinálja, de mi van akkor, ha több százmillió polgár megtakarításairól van szó? A realizálható hozamot a GDP növekedés korlátozza, azaz ha nem is USA/EU-ban, de a fejlődő piacokon tartósan nagy GDP növekedés szükséges.

bz249 2010.10.16. 10:48:20

@evil overlord: "Amitől tartok az az, hogy ekkora hozamokat könnyű összehozni, amíg csak pár ember csinálja, de mi van akkor, ha több százmillió polgár megtakarításairól van szó? A realizálható hozamot a GDP növekedés korlátozza, azaz ha nem is USA/EU-ban, de a fejlődő piacokon tartósan nagy GDP növekedés szükséges. "

A fejlodo piacokon egyreszrol persze van termelekenysegnovekedes, de a nagy GDP novekedesnek legalabb ugyanakkora hajtoereje a munkaero bovulese, amelyik
- a fejlodo orszagok demografiai folyamatait figyelembe veve 10-30 even belul megszakad
- az ottani GDP bovulese jelentos resze a novekvo belso fogyasztast jelenti, vagyis nem igazan lehet kivulrol megfejni

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.16. 10:49:20

@evil overlord:
Mert Magyarorszag orszagkockazata magas es ezert a kotvenyeket magas hozammal kell adni. Koszonje ezt fokepp Ferinek, masodsorban Megyonak, de Viktor es Matolcsy Gyuri is bedolgozott a gazdasagi szabadsagharccal.

Sokkal fontosabb azonban, hogy a szemfenyvesztes nem fenntarthato. Mindaddig, amig a magannyugdijpenztari tagok nem fizetnek ket nyugdijat (egyet a feloszto-kirovo rendszer mukodtetesere, egyet a megtakaritasaikra), nekik csak a hozamres jar es nem a magannyugdijpenztari befizetesuk. Annak merteke 13 evre atlagolva nagyjabol 0 Ft, aki mostanaban kezdett jarulekot fizetni, annak egy csinos negativ osszeg. Na, azt a papirt lobogtathatnak, az "jar" nekik.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 11:08:07

@bz249: Én is tartok a lassulástól, de a megfejés nem lehetetlen: olyan cég értékpapírját kell venni, ami ezt a belső fogyasztást szolgálja ki.

@Doomhammer: Az a bróker, aki idén nem tudott ennél nagyobb hozamot realizálni a tőzsdén, az kutyaütő.

bz249 2010.10.16. 11:11:15

@evil overlord: "Én is tartok a lassulástól, de a megfejés nem lehetetlen: olyan cég értékpapírját kell venni, ami ezt a belső fogyasztást szolgálja ki."

Csiang Ming es tarsa Holgyfodraszat?

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 11:19:44

@bz249: Az igazi elit a GDF-Suezbe (és az Idegenlégióba) fektet.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.16. 16:17:08

@evil overlord:

A lényeg az, hogy megtakarítás nélkül semmi nem megy. A megtakarítás pedig azt jelenti, hogy kevesebbet költök el, mint amennyit keresek. Hogy a megtakarítást milyen módon halmozom föl, annak ezerféle módja van, a nyugdíjpénztár az egyik.

Az viszont, hogy nem takarítok meg, sőt, eladósodom, hogy legyen dobozházam meg tojotakorollám, és még mellette tőkefedezeti nyugdíjalapom is képződjön, az nem megy. Erre találta ki az akkor aktuális szociálliberális kormány ezt a szemfényvesztést, hogy megtakarítás nélkül nyugdíjalap.

Ami persze lényegében nem más, mint a régi reformtrükk: az államháztartás pénzeit üzleti szereplőkön keresztülfolyatni, mert majd attól hatékony lesz. Az egészet meg táplálja az illúzió, hogy mivel a pénzvilág csarnokai márvánnyal meg arannyal vannak burkolva, ha nekik adunk mindent, ők mindent be fognak márvánnyal és arannyal burkolni. Hát nem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.16. 18:18:25

Viszont egy dolgot nagyon nem szabad elfelejteni. Ha most megszüntetjük ezt a féllábas, torz rendszert, új alapokon teljesen rendbe kell tenni a társadalombiztosítást.
Ugyanis például teljesen életszerű szituáció a következő: valaki választhatott két állás közül, az egyikben fullra bejelentve, a másikban minimálbér nagyobb nettóval. Ha most ő a teljesen bejelentettet választotta szabálykövetésből, vagy azért mondjuk, mert volt magánpénztári tagsága és az ottani számlát akarta gyarapítani, akkor most, ha az eddigi teljesítései figyelmen kívül hagyásával visszaterelik az állami akolba, joggal érzi úgy, hogy hátrányt szenvedett azzal szemben, aki nem volt szabálykövető.

Szóval, ha a nyugdíjalapok visszakerülnek állami kézbe, az egész tb. rendszert gyökeresen át kell alakítani. Abszurdum, hogy a járulékfizetés mértékétől függően nem jelenik meg nyilvánvalóan mindenki számára, hogy mit várhat ezért és hol tart. Abszurdum, hogy az egészségbiztosításban nem kap plusz szolgáltatást, aki többet fizet, vagy legalább nincs járulékmaximum, mint volt tizenegykét éve. Ez bizony növeli a járulékalapok hiányát, mert ha nem lenne mindegy, mennyit fizetünk, jobban odafigyelnénk arra, hogy minden munkabér be legyen jelentve.
Ha ezt most nem tesszük rendbe, akkor nagyon rossz ízű epizód marad ez a magánpénztáras esemény.

TG69 2010.10.16. 18:45:27

@bz249: De én nem erről beszéltem, hanem a svájci indexálásról, ami szerint ha az infla 6% a GDP növekedés meg 3%, akkor ebből 4,5% nyugdíjnövekedés lesz, tehát a reálhozama a nyugdínak (-infla) negatív lesz.

TG69 2010.10.16. 18:47:39

@evil overlord: Fejlődö piacok mindig lesznek :)

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 19:19:18

@Elpet: A rendbetételben egyetértünk, a kommentfolymaban már pedzegettem, hogy a TB igazából nem biztosítás, hanem szociális transzfer a jómóduaktól a szegényebbek felé. Ugyan nem vágyom a szolidaritás teljes megszüntetésére, de a mi túlzás, az túlzás.

@TG69: Ha így számítják a svájci indexet, akkor hülyék, ui. a bz által bemásolt definíció szerint az inflációt hozzáadva a GDP növekedés 9%, azaz a nyugdíjt 7.5%-kal kellene növelni.
Fejlődő piacok: itt jön képbe a fenntartható fejlődés. Nem biztos, hogy 30-40 évig fenntartható 5-10% közötti GDP növekedés elegendő volumenben.

bz249 2010.10.16. 19:46:13

Na magannyugdijpenztarak kinyirva. Egyebkent ezzel kellett volna kezdeni es akkor ez a rosszizu penzbefagyasztasdo elmaradhatott volna.

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=343649

TG69 2010.10.16. 20:18:17

@evil overlord: Amit bz idéz, az csak annyi, hogy a bázis év az előző év, tehát amikor a GDP növekedés ütemét számolják, akkor azt megtisztítják az inflációtól, vagyis annak mértéke nem emelheti meg ezt. Szép is lenne, ha pl önmagában csak az infláció megemelné a GDP-t. Abban mi magyarok tartanánk a világcsúcsot :).

TG69 2010.10.16. 20:24:13

@Elpet: A tőkepiaci azért lehet stabilabb az állami nyugdíjrendszernél, mert kevésbé érzékeny az adott állam gazdaságpolitikai baklövéseire. A részvénypiacokon részesedhet sikeres országok és/vagy sikeres cégek hozamaiból is. Tehát ha globális pü-i válság van, akkor eléggé bizonyos, hogy ebbe minden ország belekerül, viszont egy ország populizmusa kevés a pénzvilág bedöntéséhez.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 20:37:58

@TG69: Ha jól értem, a GDP növekedést úgy számolják, az idei év termelését az előző évi reálértéken veszik figyelembe, és osztják a tavalyival. (Ha nem így számolnák, akkor Magyarországon '90 óta nem nagyon nőtt volna a gazdaság.) Ebből nekem az jön ki, hogy ha a GDP pozitív, akkor az inflációt meghaladó módon illene indexálni a nyugdíjakat.

bz249 2010.10.16. 20:57:55

@TG69: @evil overlord: nagyon sokfele GDP szamitasi trukk van. Amennyire latom (mert nem vagyok gazdasagstatisztikus) indulnak a nyers adatbol. Aztan ezt jelenertekre szamitjak (ha jol gondolom ez a real GDP-novekedes, de lehet, hogy a kovetkezok kozul valamelyik) aztan korrigalnak a szezonalis es munkanaphatassal.

Ja es mindezt lehet kibocsatas vagy fogyasztas alapon szamolni. A svajci indexalasban viszont a GDP-nek semmi szerepe nincsen, ugyanis az az inflacio es a nominalber emelkedes szamtani kozepe.

TG69 2010.10.16. 21:01:41

@evil overlord: A nyugdíjakat nem az illendőség alapján emelik, hanem a fenntarthatósági szempontok alapján. bz-nek abban igza van, hogy amikor egyre kevesebb ember termeli meg az egyre magasabb GDP-t (elöregedő társadalmak és a technológiai fejlődés okán), akkor ez szükségszerűen a nyugdíjasok relatív elszegényedéshez vezet. Ehhez képest most az van, hogy teljesen irreális kezdőnyugdíjakkal mehetnek emberek nyugdíjba és mi tapsikolunk annak, hogy ezt most már teljes egészében a mi (a mostani aktívak), gyermekeink és unokáink kontójára. Viszont most konzervatívnak érezhetem magam :)

TG69 2010.10.16. 21:06:52

@bz249: De egy egészséges gazdaságban ez a kettő kb ugyanaz (GDP és a béremelkedés). Egyébként igazad van, ez így korrekt.

bz249 2010.10.16. 21:08:03

@TG69: a kulcszso a nominal a beremelkedes elott (vagyis benne van az inflacio)

TG69 2010.10.16. 21:26:35

@bz249: Nettó átlagkereset lesz az :).

TG69 2010.10.16. 22:09:46

@bz249: Nagy nehezen utánakerestem :). 2002-ig a nyugdíjak reálértéke 1991-hez viszonyítva -1.1%-al 'növekedtek'. Azóta szárnyal, de tudjuk, hogy az elkúrás miatt :)

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 22:52:48

@TG69: Azt hiszem, nem sikerült jól megfogalmaznom a gondolataimat: ha a GDP növekedést reálértéken számítják, akkor GDP növekedés és infláció számtani közepe egy hibás megközelítés, hiszen a GDP növekedésben nincs benne az infláció, így nem a fenti példában a nyugdíjak értéke reálértéken csökken (miközben a gazdaság bővült).

Azt hiszem nem leszek népszerű, de bemásolom a konziról elképzelésemet a nyugdíjreformról:
"Na és akkor elmondom, mi lett volna az "igazságos & kiszámítható" megoldás: megszűnik a kötelező állami nyugdíjalap, a polgár meg úgy takarékoskodik, ahogy akar (adómentesség a nyugdíjcélú megtakarításra): állami/profitorentált nyugdíjpénztár, bankbetét, állam/vállalati értékpapír stb., a jelenlegi nyugdíjasok ellátását szolidaritási ADÓBÓL fedezik, az aktívak eddigi befizetését pl. állampapírban kifizetik. Ez egy tiszta megoldás lett volna, nem az a torzszülött, amit összehoztak."
Attól tartok, erre nem lennének vevők a politikusok: nem lehet választások előtt nyugdíjast venni kilóra, nem lehet odaadni a nyugdíjjárulékok jelentős részét pár pénzpiaci szereplőnek.

evil overlord (törölt) 2010.10.16. 23:00:20

@evil overlord: "így nem a fenti példában ..." helyett "így a fenti példában ..."

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.17. 06:12:09

@Elpet:

Az gecijó, mert a "fizessenek a gyerektelenek" koncepció vitájában a gyerekesek sokszor jöttek elő azzal, hogy az ő gyerekük ne fizesse a gyerektelenek nyugdíját. a két halmaz szereplői ugye azt nem veszik figyelembe, hogy egy nooooormális nyugdíjrendszerben (elvben) marinéni, pista bácsi, a gyerektelengeci nemjómagyar _magának_ fizeti be amiből a nyugdíja lesz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.17. 06:30:26

@mavo:

"egy nooooormális nyugdíjrendszerben (elvben) marinéni, pista bácsi, a gyerektelengeci nemjómagyar _magának_ fizeti be amiből a nyugdíja lesz" --- írod.

És hol is van ilyen nooooormális nyugdíjrendszer?

ü
bbjnick

orient 2010.10.17. 11:43:27

@civilkontrol: Ezzel egyetértek. Csak az egészségüggyel kapcsolatban. Bármennyi pénzt költenek rá az is kevés lenne. De nem a magas ágyszámok megtartása javítaná a minőséget.

Mikor mindenki a kórházbezárások ellen felszólal végig kéne gondolni pár dolgot. Pl. Budapest 13. kerületében hány kórház üzemelt? Nyirő, Honvéd, Szabolcs ami rögtön beugrik. De volt pl. Maadarász utcai is. Érted egy budapesti kerületben?? Namármost én sokkal éretelmesebbnek tartanám ha lenne Budapesten csak néhány óriási nagy kórház, mondjuk max. 5-6 amik nagyok és csúcs felszereltségűek. Orvosokat, ápolókat mind áthelyezni oda és a sok szétszórt intézmény helyett lenne kevés, viszont azok azok nagyon jók. Sok pénzt lehetne spórolni a sok ingatlan fenntartásán, és rezsijén.

sokáig életem Helsinkiben ott így működik. Nem akkora város mind budapest de nincs túl sok kórház. Viszont ott van minden és kinyalják az ember hátsóját olyan színvonalon. Persze itthon sokkal fontosabb szempontnak tűnik hogy a sarkon legyen a kórház, mert nehogy már 20 percnél tovább tartson odamenni. Ez igen kényelmes valóban, de az egészségügy jelenlegi állapotában nem ez kéne legyen a fő szempont hanem a minőségi ellátás. Ezt kéne megérteni az embereknek mikor lázonganak a kórházbezárások ötlete ellen. A szocik sem csinálták jól, mert bezártak, de a maradékot nem tették rendbe sajnos, így a helyzet nem javult. Csak a fidesznek tabukat kéne ledönteni azzal, hogy bezár néhányat és a műszereket, berendezéseket és a személyzetet átmentené egy másikba. Amit az ingatlan eladásból és fenntartás megtakarításaiból nyerne azt meg mind a személyzet bérére és és a berendezések, ellátás korszerűsítésére lehetne fordítani.

Nekem is kényelmes hogy van egy kórház a lakástól 20 percre, de annyira már nem örülök mikor bemegyek és a falak dölnek rám, mocskos minden, ellátás szar, WC-ben nincs szappan, el sem akarom képzelni hogy milyen veszélyes hogy emberek százai nagyvécé után nem tud kezet mosni és azzal eszik fogdos össze mindent...stb. Én akkor inkább mennék egy másikba ami 1 órára van de akkor ott ne legyenek ilyen körülmények és az orvosok is mosolyognak mert nincsenek túlterhelve és meg vannak fizetve...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.17. 22:10:11

@Elpet:

"A legszínvonalasabb érvet a nyugdíjvitában egyébként ma élőben hallottam, mely szerint az illető nem akar fizetni azért, hogy az állam a Mari nénit eltartsa."

muhaha, a gyerekkedvezmény kapcsán egy halom szociálisan érzékeny családos ember leírta ugyanezt a gonosz gyerektelenekről.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.17. 22:23:42

@mavo:

na tessék, nem figyelek, és válaszolok (feleslegesen) megest.

érdekelne amúgy, miért éri meg a manyupok államosítását ilyen hévvel védeni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.10.19. 09:39:40

Ami a válságadókat illeti, a hiánycél szempontjából elsődlegesen fontos szempont, hogy az általános adóemelési bevétel-növekedések, szolgáltatási különtérítési bevételek nagyon bizonytalanul tervezhetőek. Egy ÁFA-emelés vagy jövedékiadó-emelés hatását fogyasztáscsökkentéssel kompenzálni lehet, a szolgáltatásokat lehet mellőzni. A kiadáscsökkentések hatása megint csak erősen visszahat a bevételi oldalra, tehát a hiánycsökkentésben ez is bizonytalan tényező. De ha cégekre pontosan kiszabott módon kivetnek egy fix összegű adót, ott nem lehet más kimenetel, mint hogy vagy befizeti, vagy nem, a dolog egyszerűen kézben tartható és nyomon követhető. A hiánycsökkentés legbiztosabb módja az ilyen eljárás.

Leskelődő 2010.10.19. 22:09:11

@Doomhammer: "De, mint írtam, az állami nyugdíjrendszer adatbázisából lehetne hasonló kimutatásokat készíteni az állami rendszerben levőknek. "Az Ön nyugdíjszámlája 2010 december 1.-jén: 26.2 millió forint". Tuti, hogy pozitív visszhangja lenne."

"A műsorban a kormányfő szavait ismertetve elhangzott: azon is dolgoznak, hogy az államnak befizetett nyugdíjjárulékot is mindenkinek a saját, névre szóló számláján kezeljék."
mti.hu/cikk/2010/10/19/orban-_mar_az_iden_lehessen_visszalepni_az_allami_nyugdijrendszerbe-507988

Nnna.
Haladunk :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.20. 09:22:08

@Leskelődő:
Ez a Fidesz regi igerete.
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20091116-atalakul-a-magannyugdijpenztari-rendszer-mit-szeretne-a-fidesz-varga-mihaly.html
"A Fidesz nyolc évvel ezelőtt az egyéni számlás rendszer mellett tette le a garast, és minden jel arra mutat, hogy ebbe az irányba mozdulnának el most is. "A Fidesz elképzelése szerint mindenkinek lenne egy egyéni nyugdíjszámlája, ezen halmozódnának a befizetések, és a nyugdíjba vonulás előtt az érintett tudhatná, hogy körülbelül mekkora ellátásra jogosult" - mondta az [origo]-nak Varga Mihály, aki korábban is óriási hibának nevezte az egyéni számlás nyugdíjrendszer kiépítésének leállítását. A párt 2002-es választási programjában is szerepelt az egyéni számlás nyugdíjrendszer, amit az akkori tervek szerint 2006-ig vezettek volna be, így jó eséllyel a mostani bevezetés is évekig tartana."

Megalúzer 2010.10.24. 08:26:26

A kormány kommunikációja a nyelv fő funkciójára, a MANIPULÁCIÓRA épül.
1. A kormányzati beszéd azon megfogalmazása, miszerint a magánnyugdíjpénztári tagok "majd választhatnak", hogy visszalépnek-e az első pillérbe, avagy maradnak a mnyp-ban, rímel a gengszterváltás előtti „demokratizmus” szóra: a „választás” nem kiforgatott jelentése SZABAD AKARATOT feltételez, márpedig ebben az esetben a 14 havi befizetésüktől megfosztott tagok az előre megjósolhatóan a jövőben tervezetten tönkreteendő pénztárakból KÉNYTELENEK lesznek átlépni az első pillérbe. Javaslom a Magyar Értelmező Kéziszótár kiegészítését: VÁLASZTÁS = KÉNYSZERÍTÉS. Persze arról szó sincs, hogy az igát húzó és a fehér gazdaságban működő járulékfizetők a HARMADIK pillérbe vihetnék át a megtakarításaikat, ahonnan valóban SZABADON (legalábbis a jelenlegi szabályozás szerint, ami ugyebár semmit sem jelent) bármikor felvehetnék a TŐKÉT is, avagy arról sincs szó, hogy az első pillérben örökölhető lenne a nyugdíj!
2. „NyugdíjVÉDELMI biztost” nevez ki a kormány, akinek persze nem az a feladata, hogy a kormány - nyelvezetében is cinikus - lenyúlási politikáját vizsgálja felül, hanem az, hogy – többek között a nyelvi manipulációhoz folyamodva – bebizonyítsa, hogy a kormány szerint miért NEM működőképes a második pillér?! VÉDELEM = TÁMADÁS! És tekinthető-e a nyugdíjasok védelmének az, hogy a nyugdíj korhatár a 25 évvel ezelőttiről pl. a nők esetében kerek 10 évvel emelkedett, és semmi sem garantálja, hogy nem fogják tovább emelni, preferenciálisan a ma várható élettartam fölé? (Beszélek a tisztességes, munkában megrokkant, de rokkantnyugdíjra nem jogosult lúzerekről.) A „nyugdíjak védelme” kifejezés alatt a kormány nyilván a NYUGDÍJAKNAK A JÁRULÉKFIZETŐKTŐL VALÓ VÉDELMÉT ÉRTI!
3. A kormány szerint a mnyp-ak tőzsdézésre „kényszerítik” a tagokat. Ezzel szemben az igazság az, hogy a tagok SZABADON VÁLASZTHATNAK alacsony, közepes és magas kockázatú portfoliók között, mellesleg (eddig legalábbis) törvény határozta meg, hogy a mnyp-nak a tagok vagyonát hány %-ban kell biztonságos befektetésekben = az állami adósságot megtestesítő államkötvényekben (SIC!) tartaniuk. KÉNYSZERÍTÉS = VÁLASZTÁS! Egyébként az első pillérben mit is csinál az állam? Az öngondoskodók befizetéseit (jobb esetben, amiben már nem hiszek) egyszerűen kifizeti a jelenlegi nyugdíjakra, befektetésről szó nincsen, mindezt a hülye, nem emigrált mezei magyarok számára átláthatatlanul!
4. Egyes fórumokon olyan megjegyzéseket látok, miszerint 12 évi befizetés után a mnyp-ak „csak” a tőke visszafizetését garantálják. A fórumozó szerint az első pillér garantál bármit is a csirke-farháton kívül??? Én nagyon boldog lennék, ha a mnyp-i befizetéseimet akár hozammal csökkentetten is MOST, egy összegben felvehetném! Tudnám, miként VÉDJEM MEG a nyugdíjamat!
5. Fenomenális csúsztatásokat látok mostanában az egyéni számla tekintetében is: a tény az, hogy a mnyp-ban névre szólóan vezetik a befizetéseket, erről évente kimutatást küldenek, de bármikor telefonon is lekérdezhető az aktuális egyenleg. Személyes ellenőrzés után megerősíthetem azokat az információkat, miszerint 2010-ben már pozitív hozamokat értek el a mngyp-ak! Ezzel szemben az állami pillérbe menő, nem létező egyéni számlájának alakulásáról kapott-e valaha bárki is tőkére és hozamra bontott, rendszeres kimutatást???
6. Erkölcs és igazság sehol sincs a világon, de jogbiztonság igen. Mivel a tervezett intézkedés súlyos támadás a JOGÁLLAMISÁG ellen, az intézkedés üzenete: EL LEHET INNEN MENNI! És preferenciálisan meg is lehet halni, lehetőleg még az általános, nem korengedményes stb. nyugdíj korhatár elérése előtt…
7. A gazdaság „kifehérítése”??? Ép eszű ember ezek után öreg napjaira gondolva csak azt fogja keresni, miként lehetne FEKETÉN dolgozni! KIFEHÉRÍTÉS = ELSZÜRKÍTÉS/ELFEKETÍTÉS!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.24. 19:34:07

Teljesen nyilvánvaló, hogy amikor azt állították, 2011 végéig nem utalnak csak, de utána igen, az nem volt hazugság. Jaj, dehogy. Hiszen ők genetikai okokból képtelenek hazudni. :)
süti beállítások módosítása