Az LMP botlása és útkeresése – Fideszország ellenzéke II.
2010. október 08. írta: TuRuL_2k2

Az LMP botlása és útkeresése – Fideszország ellenzéke II.

  Míg az előző két országos szavazás, a 2009-es EP-választás és a tavaszi országgyűlési igazi sikertörténet volt a Lehet Más a Politika számára, addig október 3-án a párt szereplése alulmúlta saját és szavazói várakozásait. A kérdés, hogy kicsit távolabbról nézve hogyan értékelhetjük az LMP eredményeit és ennek milyen hatásai lehetnek a szervezet jövőjére.

  Három kivételével az összes kerületben, valamint kilenc megyeszékhelyen és tucatnyi egyéb településen lesz önkormányzati képviselőjük. Ha a korábbi nullával vetjük össze, akkor ez jelentős előrelépés, ugyanakkor a 2006-os, országos lefedettségéből rohamtempóban vesztő MDF és SZDSZ 381, illetve 505 települési önkormányzati képviselőjéhez képest ez ugyancsak soványka (mivel a statisztikában a közös jelöltek is szerepelnek, az önállóan indított és bejutott jelöltek kevesebben vannak, de még a testületek létszámcsökkentését figyelembe véve is nagyságrendi a különbség). 

  Ha a fővárosi és megyei közgyűléseket nézzük, még kevésbé vidám a kép az LMP számára. Budapesten kívül ugyanis csak Baranya és Bács-Kiskun megyékben sikerült bejuttatni egy-egy képviselőt – 4 éve az MDF-nek még 22, az SZDSZ-nek 63 megyei/fővárosi közgyűlési helyet sikerült szereznie az akkor még nagyjából kétszer ekkora létszámú testületekben. Az LMP-nek már eleve csak 5 helyen sikerült listát állítania, ezek közül Borsodban és Hajdú-Biharban pedig az 5 százalékos küszöböt sem sikerült átlépnie a pártnak, 3,5, illetve 4 százalékos eredményt értek el. Itt azzal vigasztalhatja magát a párt, hogy a közgyűlések politikailag meglehetősen súlytalanok, kevés döntési jogkörük van és nem is érdeklik különösebben a választókat és a sajtót. Ez alól kivétel a főváros, ott azonban jelen is lesz az LMP egy három fős frakcióval.

  Egyértelműen látszik, hogy a másfél éven belüli három nagy kampány (EP, országgyűlési, önkormányzati) mind financiális, mind szervezeti értelemben teljesen kimerítette az LMP-t. Az őszi választásokon a kormánytöbbség által kevéssé sportszerű módon szigorított indulási feltételek (több ajánlószelvény jóval rövidebb határidővel) miatt még a tavaszinál is jobban megszenvedett a párt a rajthoz állással. Gyakorlatilag minden energiáját lekötötte az ajánlószelvény-gyűjtés, és több esetben, például a főpolgármester-jelöltjüknél még így is ott maradt a kétely, hogy végül önerőből sikerült-e megszerezni a kellő mennyiséget.

  Az Országgyűlésbe kerülése óta az LMP-nek sem sikerült még igazán megtalálnia a parlamenti karakterét. Ha nem is szenvednek annyira a mit-kezdjünk-azzal-hogy-parlamenti-párt-lettünk szindrómától, mint a Jobbik, de náluk is megfigyelhető ez a dilemma. Igyekeznek kemény ellenzék lenni, de úgy, hogy lehetőleg még véletlenül se az MSZP-SZDSZ Fidesz-ellenes politikájának az elmúlt 15 évben megismert paneljeiből építkezzenek – nem könnyű feladat.

  A helyhatósági voksoláson kétségtelenül megtört az LMP választási sikereinek íve, de nem egyértelmű, hogy néhány évvel később visszatekintve is kudarcként fogjuk értékelni az októberi teljesítményüket. Egyrészt növelték helyi képviselőik számát (igaz, csökkenteni nemigen csökkenthették volna), míg az MSZP brutális visszaesést könyvelhetett el, ami a párt működését alapjaiban rázhatja meg, sok szocialista káder esetén valódi egzisztenciális válságot okozva. Másrészt a 2003-ban párttá alakult Jobbik hasonlóan fiatal szervezetként 2006-ban a nagyobb létszámú helyi képviselő-testületekben is csak 33 mandátumot szerzett az LMP mostani 48 képviselői helyével szemben, a fővárosi és a megyei közgyűlésekbe pedig egyáltalán nem jutott be. 

  Lehetmásékból a magyar politikában még bármi lehet, ha túllépnek a néhol erőteljesen megmutatkozó önmeghatározási bizonytalanságaikon, illetve szervezetileg eljutnak oda, hogy felvehessék a versenyt a Fidesz európai összevetésben is nagyon hatékony politikai gépezetével. Bázisdemokratásdit játszva viszont ez, fájdalom, nem nagyon fog menni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr132352108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2010.10.08. 08:04:45

Az első gif animációban benne van az LMP lényege! :-)
Persze a második is tesz azért hozzá! :-)

Bell & Sebastian 2010.10.08. 09:14:32

A Jobbikkal való összevetés azért sántít, mert az LMP egyértelműen generációs párt, az egyetemi korosztályból szedi áldozatait. Az apák és fiúk megismerése után épeszű nem bízik az unokákban sem.
Különösen akkor, ha állítólagos zöldségük ellenére mostanában szavuk sincs.

Vörösre nem támadnak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.10.08. 09:38:10

@Bell & Sebastian:
A Jobbiknál is erős a generációs jelleg.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.08. 09:50:15

ne sírj turul, lesz hova menekülnöd, ha teljes borzalmában kibontakozik az orbánfasizmus. megleled politikai hazádat az elempében :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.08. 09:52:38

@TuRuL_2k2:
jó, de egy degenerált fajról beszélünk. ahány generáció, annyi drámai gyengülés. gondoljon az ívre: ávó-appel-szdsz-lmp. :)

Guild 2010.10.08. 10:27:36

Az animgifeket hanyagolni kéne. Egyszer kétszer poén, de baromira zavarja az olvasást.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.08. 10:29:10

Szerintem semmi különös nem történt vidéken. Csak kijött az LMP eddig is meglévő gyengesége, hogy helyi szinten nincsennek káderek.

Míg egy EU vagy egy OGY választáson csak egy listát kell állítani, vagy egy-egy körzetben egy-egy jelöltet. Addig az önkormányzati választásokon körzetenként emberek tucatjait kell kiállítani a választók elé. A párt még nyilván nincs ezen a szinten.

Bell & Sebastian 2010.10.08. 10:33:50

@TuRuL_2k2:
Az ám, különös módon módon felülreprezentáltak az ámátőr villanyszerelő -ellenes villanyszerelők, meg a hagyományosan mechanikus ló-tehéntrágya-föld szentháromságban hívők, továbbá ügyvédek, orvosok, kinyírt vállalkozók. A rendszer protestánsai.

cyberlolita400001 2010.10.08. 10:53:11

Az LMP fel sem tudja fogni, hogy most akkor ki is van kormányon? Kit kell ütnünk? MSZP van még? Vagy Fidesz? Srácok, lassan dönteni kell. Karácsony-féle liberális vagy Schiffer-féle jobboldali, nemzeties vonal marad életképes házon belül... Ideje dönteni és kitalálni, hogy akkor most merre is van az LMP arccal...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.08. 11:32:56

Ennyire nem viccesek az animált giffek. Egy idő után nagyon szavaró.

Anigif dislike!

Az évek meg a rutin 2010.10.08. 11:33:20

Az LMP egyszerre akarja leváltani a baloldalon az MSZP-t és normális viszonyt kialakítani a Fidesszel, főleg, hogy a nemzetgazdasági tárca Bencsik-Fónagy-Olajos vonala tele van LMP-kompatibilis koncepciókkal.

Nehéz lesz egyszerre megszabadulni a szoci újkapitalistáktól és a Fidesz "baloldalibb" társadalmi-környezeti vízióit támogatni, egy próbát megér.

Bell & Sebastian 2010.10.08. 12:00:18

@lorantka_a_gall:
Schiffer maga ismeri be, hogy alapok nélkül építi Joker-pártját a tekintélyelvű konzervatív kísérlet ellenében. Azaz a váltópárt szerepét vizionálja, a marginálissá degradálva az MSZP -t és Jobbikot, gekrepiertnek tekintve a Szadit.

Ebből egyenesen következik, hogy vagy szabadságharc lesz négy év múlva, vagy teljesen hülye, ugyanis békeidőkben a gazdaság állítja ki a pártokat.
Ha nem hülye, azzal előáll a legrosszabb verzió, van anyagi háttér, a templomi egér szintű szegénységből csak a zsi... -mit nem mondok?- templom igaz.

A sarokkő, amelyet elvetettek az építők... -kezdetű idézettel és a hozzá fűzött magyarázattal nem traktálnálak, mivel alapszintű hit- és erkölcstani jártasságot tételez fel.

A halálugrást követő "Hú, de vagány!" viszont kiváló postludium! :)

józan' 2010.10.08. 14:18:54

@lorantka_a_gall: Ez eléggé gagyira sikeredett, amúgy.
A tavalyi legós volt azonban a Csúcs :

www.youtube.com/watch?v=uogMQjq7wRI

"mesepárt" : D

Maisie MacKenzie 2010.10.08. 14:23:40

@józan':

A Humanista Párt egy übergáz társaság.

józan' 2010.10.08. 14:25:07

@józan': Ühm, azt hiszem túl finom voltam.
A filmtörténelem egyik klasszikus jelenetét így meggyalázni konrétan BŰN.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.08. 16:52:08

Hallod-e, ez a táncolós gif pár perc után elég büntető, nem? :)

OftF 2010.10.08. 21:52:14

@Éhesló: :D
Ez ám az új meglátás!

caralho voador 2010.10.09. 12:25:57

Engem a gifek nem zavarnak, ezt a poszteszdéeszes hippigyülekezet annál inkább.
süti beállítások módosítása