Magyar kincsekért lelkesül London
2010. szeptember 30. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Magyar kincsekért lelkesül London

  „Egy nemzeti múzeum legjobbjai együtt, egy másik városban kiállítva? Túl szépen hangzik, hogy igaz legyen.” (The Guardian)

  Hasraesett London a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria kincsei előtt: válogatott jelzőkkel, lelkendezve ajánlják a legnagyobb lapok kulturális szakírói a brit nagyérdeműnek a magyar múzeumok Királyi Művészeti Akadémián szervezett kiállítását. „Gazdag, eklektikus, előre megjósolhatatlan kiállítás” - írja a konzervatív Daily Telegraph. „A világ szerencsére nem olyan kicsi, mint gondolnánk - végtelen felfedezéseket lehet még tenni benne” - örvendezik a baloldali The Guardian. „Lenyűgöző gyűjtemény” - így a Financial Times üzleti napilap.

  Mielőtt túlzottan dagadni kezdene a honfiúi kebel, tegyük hozzá: ez csak egy három hónapig látható kiállítás egy tízmilliós nagyvárosban. Mégis, ez a fecske - legalább egy kis időre - nyarat csinál Magyarország, a magyar országmárka évek óta megtépázott külföldi megítélésének. A kiállítás tényét és körülményeit ugyanis szélesebb összefüggésekbe is lehet helyezni.

  A Szépmű és a Nemzeti Galéria a „Budapest kincsei. Európai remekművek Leonardótól Schieléig” címet viselő kiállitása a világ egyik legfontosabb, legpatinásabb kiállítóhelyén, a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts) mutatkozik be. Néhány hete Londonban voltam, s bejártam az akadémia környékét is, ahol több helyen találkoztam a kiállítás beharangozó plakátjaival. Bízvást állíthatom, London elitnegyedében, a város szívében található az intézmény, amelyet északról a turisták százezrei által látogatott Soho határol, míg dél felől a St. James Street, az arisztokratikus klubok utcája fekszik az akadémia mellett. Fontos és befolyásos döntéshozók, kultúrára vágyó, a világ minden sarkából érkező turisták ugorhatnak be az akadémiára, megnézni ezt az egyöntetű elismerést kiváltó gyűjteményt. Mindezt egy olyan időszakban, amikor Magyarországnak, a magyar kultúrának égető szüksége van a pozitív országmárkára egy lefelé hanyatló politikai és gazdasági időszak után, az Európai Unió elnöksége előtt.

  „A modern világban, az áramló információk korában az országok egyre inkább hasonlítanak egymásra. Egy ország számára a kultúra az, ami egyedi és lemásolhatatlan” - mondja Simon Anholt, az országmárkázás nemzetközi hírű szakértője. A mindenkori országimázs egyik legfontosabb tényezője a kultúra, és ez a tényező egyre nagyobb szerepet kap a 21. században.

  Ezt a magyar kultúrdiplomácia is felismerte: az idei év elején közös állásfoglalást adtak ki a kulturális diplomácia alapelveiről. Ahogy a Kultúra.hu írja: „Az utóbbi években a kulturális diplomácia szerepe látványosan felértékelődött a nemzetközi kapcsolatokban, ennek révén a kultúra nemcsak az értékegyeztetés, hanem az együttműködés és a konfliktuskezelés egyik legfontosabb terepévé is avanzsált. A tapasztalatokat összegző és a működési koncepciót lefektető szöveget megfogalmazók - azaz a külföldi Magyar Intézetek és a Collegium Hungaricumok vezetői, illetve az oktatási-kulturális szakdiplomaták - véleménye szerint a kultúraközvetítés szellemisége mostanra jóval túlmutat a mindenkori politikai és gazdasági helyzet közvetlen érdekein, a kultúra fogalma "egy adott közösség, ország, nemzet identitását erősíti, embereket, közösségeket, nemzeteket köt össze”.

  Magyarországnak semmi szégyellnivalója nincs kulturális kincseit illetően. A Szépművészeti és a Nemzeti Galéria most a magyar kultúrkincs legjavát mutatja be a nyugodtan a világ kulturális fővárosának mondható London szívében. A kiállítás további erénye (és ravaszsága), hogy Magyarország az európai kultúra legnagyobb mestereit mutatja be, amelyeket könnyen felismer és könnyen azonosul a brit főváros multikulturális közönsége. Leonardo, Raffaello, El Greco, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin és Picasso azok az aranyárban mérhető csalétkek, amikkel bevonhatjuk a látogatókat. Velük egyúttal demonstrálhatjuk, hogy Európa, az európai kulturális nemzetközösség része vagyunk, nem pedig valami pusztába tekintő népség a Balkán északi peremén.

  De a kiállítás nem áll meg itt: az utolsó teremben Magyarország legizgalmasabb, legpezsgőbb történelmi időszakát, a Monarchia korát mutatják be, és ami ennél is fontosabb: a világhírű művészek alkotásai mellett a magyar művészet Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry remekműveit is megismerheti a londoni közönség.

  Jó példa a magyar mesterek különleges hatására, hogy a Financial Times máris Csontváry festményével illusztrálja a kiállítást. Ha a magyar művészet nagyjai közül valaki megérdemli a nemzetközi figyelmet, akkor az Csontváry: egyedülálló magyar kultúránk magányos cédrusa ez a saját útját járó zseni. Csontváry Kosztka Tivadar jelenléte a Királyi Művészeti Akadémián talán egy erős segítség lehet ahhoz, hogy a nemzetközi kulturális élet és a művészettörténet felfedezze magának ezt a különös festőt.

  Még egy szempontot érdemes kiemelni: a Telegraph videója azzal kezdődik: „Budapesti Szépművészeti Múzeum? Nem hangozhat sokunk számára ismerősnek. De ha elmegyünk a kiállításra, új távlatokat fedezhetünk fel.” A Financial Times a már húsz éve leomlott Vasfüggöny kulturális hatásairól, továbbéléséről ír. Ez van: továbbra is sok tekintetben ismeretlenek vagyunk a világ számára. Ennek okairól köteteket lehet összeírni, de tény: nagyrészt még mindig üres az a bizonyos fehér lap. Csak rajtunk áll, csak a mi felelősségünk, hogy mit kezdünk a lehetőséggel - hogy mit írunk a tabula rasára.

  És ne feledkezzünk meg arról sem: ez a kiállítás nem jöhetett volna létre, ha nincs az Esterházy család, a 18-19. század legfontosabb magyar műgyűjtő és mecénás dinasztiája, akiknek a Szépművészeti gyűjteményének magját köszönhetjük. Milyen jó lenne remélni, hogy most is vannak mecénás Esterházyak és jövőbe tekintő magyar kultúrpolitikusok! Egykor műkedvelő grófok és hercegek gyűjtögették maguknak a kincseket, amiket 1870-ben egy előretekintő, növekedési pályára állt magyar állam megvásárolt a köz javára. Most pedig már az egész nemzet büszke lehet a világ kulturális fővárosában való helytállásunkra.

*

  A londoni kiállításról és a kulturális országimázsról beszélgettünk Hatos Pállal, a Balassi Intézet vezetőjével és Nika Györggyel tegnap, az M1 Az Este című műsorában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr792334064

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nacsinák Gergely András - SCHIELE FÁI 2011.02.07. 15:09:12

Ő volt az, aki egy kórboncnok akkurátus mozdulataival tárta fel modelljei személyiségét, mintha ecset helyett szikével dolgozna. Az álarcokkal együtt többnyire az arcokat is sikerült letépnie. Megfestette az évtizedekkel később megvalósuló, akkor elépz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.30. 12:00:00

Csontváry Sabinovban született, s mint ilyen jelentős alakja a századforduló szlovák festészetének. Helyesen Čontvarinak kell írni, a Kotszka pedig egyértelműen mutatja, hogy elmagyarosították a fasiszták. Ma Kosthradnak nevezné magát, de az nem volt egy szabad szlovák világ.
Szóval csak ne ékeskedjünk mások tollával! Na.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.30. 12:03:52

" De a kiállítás nem áll meg itt: az utolsó teremben Magyarország legizgalmasabb, legpezsgőbb történelmi időszakát, a Monarchia korát mutatják be, és ami ennél is fontosabb: a világhírű művészek alkotásai mellett a magyar művészet Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry remekműveit is megismerheti a londoni közönség."

Ez fel is tunt a Daily Telegraph-nak.

"Only near the end does the quality dip, reflecting the uneven quality of Budapest’s holdings in 19th century and early modern painting, although even here there are formidable works by Goya, Delacroix and, unexpectedly, John Constable. "

Meg szerencse, hogy Goya, Delacroix es Constable kepei felejtettek az egyenetlen minoseget.

tevevanegypupu 2010.09.30. 12:08:00

@vero:

Ja, akkor nem is olyan jo. Pedig szajtatva bamultam en is, mikor eloszor lattam.:-)

agichou 2010.09.30. 12:27:57

@vero: szerintem közelebb áll az igazsághoz, hogy Csontvárynak szlovák felmenői (is) voltak, de ő egy magyarul beszélő, magyar festő volt.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.30. 14:12:32

"Csontváry: egyedülálló magyar kultúránk magányos cédrusa"

Broáf, kultúrlény ilyen gyengus, háziasszonytempójú, blőd heherészést nem eriszt szélnek a szövegszerkesztőjéből. Főleg nem egy olyan óriással kapcsolatban mint a nevezett.

ikri 2010.09.30. 14:15:22

@agichou: Heizelmayer Franciska és a dr.Kotszka László azok aztán a vegytiszta szlovák felmenők... értsd már meg az iróniát! :P

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.30. 14:19:45

@Dr. Zerge: Csontváry a számomra legkedvesebb magyar festő, egész élettörténetével, stílusával, törekvéseivel, hol heherészek?

DerdakA 2010.09.30. 14:24:19

Akarom mondani André Kertész. Fotográfus. Bocsánat!

szcsongor 2010.09.30. 14:25:04

@vero: Tudom hogy a wiki nem egy szentírás, de végigolvasva az összes nyelven, sehol sem említik, hogy szlovák lett volna, inkább lengyel meg zsidó származást említenek. A cseh és orosz oldalak is magyarnak mondják (szlovákul nincs fent).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.30. 14:27:25

Jó, nem heherészel, bugyuta szójátékoskodást űzöl, így megfelel? Nem mindegy, minek éneklem meg ezt az elemista, a "nyári élményeim" című házidolgozat szintjét alulról verdeső fogalmazványt?

"Csontváry: egyedülálló magyar kultúránk magányos cédrusa" - bakker, ezért kár volt megtanulni a betűvetést.

BGM 2010.09.30. 14:35:01

@vero:
Csontváry Kosztka Tivadar a Magyar Királyságban,Sáros vármegyében,Kisszebenben született.
Magyar volt.

Advanced Flight 2010.09.30. 14:37:06

Reméljük, vissza is adják a cuccost. :-)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.30. 14:42:13

@BGM: Nyiháó, nyilván illen eccerű ez, ki hol búvik ki a napra, olyan náció. Grat. (gy.k.: ez most nem Csontváriról szóland.) Tudod, az a baj, hogy ilyen logikával már rég nincsenek határon túli magyarok...

Terlis 2010.09.30. 14:47:22

@vero: külön csemege, mikor leírod, hogy miként kéne írni a Csontváryt szlovákul, tekintve, hogy ez egy magyar nemesi hagyományokra épülő felvett név, plusz mind a két tagja (csont-vári) értelmes magyar szó. Nem arra utal, hogy ő szlováknak tartotta volna magát. Legtágabban értelmezve is csak szlovák-magyarnak mondható ez alapján.

Valójában nem érdemes nemzeti skatulyákba húzni a (művészet)történelmi személyiségeket, pláne nem azt elemezni, hogy mi lenne a nevük x (jelen esetben 91) évvel a haláluk után.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.30. 14:51:08

@Dr. Zerge: szójáték? A magányos cédrusnak sokrétegű szimbolikája van, Csontváry saját személyiségéről is szól.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.30. 14:52:17

@agichou: @BGM: @szcsongor: aki szlovákia területén született, mindenki szlovák. ez az alap. 3 szlovák az, akinek szlovák felmenői vannak/voltak.
enyhe szarkazmussal írtam, de tudni kell, hogy gyak. ez a hivatalos szlovák álláspont. nem tudok még egy országot, aki latin betűvel ír de a személy- és más tulajdonnevek helyesírására magasról tesz.
közben, mikor gépeltem, egy szlovák magyar szótárba betekintve azt láttam, hogy a csont = kost' , tehát nem is olyan vicc. majdcsak saját vermembe estem.
@tevevanegypupu: hihi :o) hát persze, hogy így már nem is olyan jó! ez már csak így van.

nullnick 2010.09.30. 15:06:57

és

miért BUDAPEST kincsei, baszd+?!

nullnick 2010.09.30. 15:16:53

ajánlom a Financial Times-nak és kitartóinak Csontvárytól szeretettel

" asszony leányaink a kóbor dámákkal szálltak síkra,
ezzel tetőzve volt a divat hóbortja.
festő szobrászaink elmerültek az utánzatokba,
ezzel a művészet ki lett szolgáltatva.
keleti fantáziával készült a biblia,
a természet ismeretből megyünk a moziba.
Titkos társulatok bérletbe vették az Isten imádását
s csengős perselyekbe gyűjtötték a magját.
Titkos társulatok alakultak az Isten tagadására,
a tekintély lerombolására.
Titkos társulatok alakultak a fajok elhomályosítására,
az egyéni képesség megakadályozására.
Titkos társulatok alakultak az anyag felhalmozására,
a hatalom megbénítására.
Titkos társulatok alakultak a történelem meghamisítására,
a fajbeli erény elpusztítására.
Titkos társulatok alakultak a nemes fajok kiirtására,
a fajtulajdonságok megbénítására.
Titkos társulatok alakultak a tehetetlenek fenntartására,
az anyagi jónak megosztására.
Titkos társulatok alakultak a szeszes italok pártolására,
az ember egészségének megrontására.
Titkos társulatok alakultak a dohányzás meghonosítására,
a nagymérvű húsevés fogyasztására.
Titkos társulatok alakultak a tea, kávé, ópium, cocain és morphium forgalmára, a telhetetlen kalmárok gazdagítására.

De alakultak titkos társulatok az arany, gyémánt s minden érték lefoglalására és a kőszén elpusztítására. De alakultak társulatok emberhús vásárlására, az Isteni teremtmény meggyalázására. Társulatok alakultak a fajtalanságra, a testi élvezet kihasználására. Társulatok alakultak a kenyér, zsiradék, a tej hamisítására s a liszt értéktelen osztályozására.

De kialakultak társulatok mindennek a hamisítására, csak nem az Isten imádatára.

Miért kötötte határokhoz az Isteni bölcselet ezen a világon mindent, ami fajtulajdonságot jelent?

Fajtalan nemzetközösséget, fajtalan közös szerelmet nem ismer el a természet.

Ti, hibás emberek, nem elég, hogy a sarlatánok útjain eltévedtetek, hanem az isteni természettel szemben támadásba mentetek. Ti nem voltatok megelégedve az egészséges tiszta levegővel, megrontottátok füsttel, bűzzel, ti nem voltatok megelégedve a legjobb forrásvízzel, teli tettétek magatokat különféle szesszel, tinektek hiába sütött a nap - ti nem vettétek észre, tielőttek hiába zúgnak a patakok, rohannak a folyók, megtermékenyíteni őket, ti nem voltatok arra valók."

hu.wikisource.org/wiki/A_Pozit%C3%ADvum

Szaktanár 2010.09.30. 15:22:24

@nullnick: helyesen: kincsek bp-ről.

mréveiller 2010.09.30. 15:29:56

@vero: az ilyenek miatt mint te tart itt ez az ország!

nullnick 2010.09.30. 15:35:18

@Szaktanár:

helyesen? ha neked a tükörfordítás az ...
a tükörfodítás a legkevésbbé helyes fordítási gyakorlat

nullnick 2010.09.30. 15:36:54

@M.Trezeguet:

sokkal inkább a magadfajta síkagyúak miatt ...

tevevanegypupu 2010.09.30. 15:43:26

@Dr. Zerge:
Maganak ugy tunik ma rossz kedve van, ne legyen igazsagtalan..

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.30. 15:46:47

@M.Trezeguet: milyenek? mint én :DD nagy tisztesség volna.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.30. 15:47:20

fáj megjegyeznem, de ha a kommunistabérenc bogyai nagyasszony nem zavarja le olyan kiválóan a magyar évet annak idején, akkor nem lehetne nagyot durranni londonban.

kokavec 2010.09.30. 16:17:20

Félreértéseket elkerülendő, örömmel veszem (akár még egy kis büszkeség is belefér), hogy a londoni Royal Academy-ben kiállítják ezt az anyagot és hogy ilyen jelentős sajtóvisszhangot kap. Azonban nem tudom nem megjegyezni, hogy az elismerésem elsősorban az angol közéletnek szól.

A magyar közélet a frusztrált ember vonásait tükrözi, az érdekli csak más népekkel kapcsolatban, hogy mit gondolnak őróla, hogy értékelik őt, aztán ha jön egy elismerés abból azonnal mellveregetés és a komplexusból eredő túlreagálás következik. Az értelmes és egészséges ember és nép kíváncsi a másikra, érdekli, megkérdezi mi a véleménye, hogy él, milyen kultúra veszi körül. Mert ő is ebből tanul. És miközben ezt teszi, őt is megismerik, megértik. Mert a másik nép csak akkor tud kezdeni velünk (vagy a magyarokkal) valamit, ha ilyen fajta párbeszédbe kerülünk. Az angolok így tesznek.

A magyar kiállítás a kulturált rétegek számára csemege, hiszen új, meglepő felfedezéseket tartogat, akár az ismert európai, akár az ismeretlen magyar művészek műveivel. Az, hogy a legrangosabb lapok lelkesen és kiemelten foglalkoznak a témával, mutatja milyen szinten áll nemzetük kultúrája, kulturáltsága. Még azt is pontosan tudják (mert számít a szakértelem), hogy a magyar anyag kimagasló jelensége Csontváry, és nem pl. Munkácsi (amilyenből nekik is van egy tucat), ezért ezt teszik a címlapra. Bravó.

A legnagyobb magyar lapok tökéletesen el tudnak siklani, tudomást sem venni a kulturális életünk hasonlóan fontos momentumairól, bezárva a politikai hatalmi csatározásaik primitív rendszerébe. Vagy ami még súlyosabb, politikai, ideológiai, demagógiai érdekeik mentén beböfögni valami kritikusat a témához.

Ui.: a hülyék meg rágódjanak rajta tovább, hogy akkor mégis genetikailag vagy mondjuk szellemiségében hány százalékban magyar, szlovák, lengyel, zsidó, stb, Csontváry.

zsfk 2010.09.30. 16:25:38

Mennyi építő hozzászólás ... tényleg, hol osztják ezt a sok észt?

nullnick 2010.09.30. 16:27:48

@Szaktanár:

ha ezzel a felfogóképességgel te tényleg tanár vagy ...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.30. 16:30:46

@rajcsányi.gellért (ergé): Jó voltál tegnap a tévében, gratulálok, egész rutinosnak tüntél, csak így tovább . )

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.30. 16:33:10

@kokavec: nana! azt azért ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy "cseszlováks rule the world" !

csontváry egyedülálló és persze hogy melengeti a lelkünket, ha ezt mások is észreveszik. dinamikájával, ritmusával, meséivel, szellemiségével óhatatlanul elbűvöl mindenkit, akinek csak egy csepp érzékenysége van.

De hová tűnt Columbo felesége? 2010.09.30. 16:40:32

@kokavec:
Ez igen, frappáns megközelítés és okos vélemény! Egyet is értek (de mostanság talán javulni látszik a helyzet).

jan 2010.09.30. 16:43:04

Egy barom bedobja ezt a szlovákozós vicceskedő témát, és az összes hülye erről ír egy olyan poszt alatt, ami teljesen másról szól.

Rettenet. Ha nincs értelmes hozzáfűznivalótok egy poszthoz, akkor ne kommenteljetek!

Szaktanár 2010.09.30. 16:43:45

@nullnick: ha ezzel az érveléssel (hol a válasz?) te egyáltalán jártál iskolába...

Avenarius 2010.09.30. 17:19:34

@Dr. Zerge:
szerintem is dobj be inkább egy felest, vagy tedd azt, ami nálad jól beváltan levezeti a feszültséget (és nem jár együtt mások felesleges baszogatásával).

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.30. 17:38:13

Lám, a közönség még egy erősen pozitív és politikasemleges hírből is képes dühöngőbe oltott síróklubbot csinálni. Hát, mit mondjak, ilyen ez a blogoszféra. :)

A kiállítás egyébként jelentős kultúrdiplomáciai sikernek tűnik, és ez a fogadtatásból nagyon jól látszik. Nekünk meg érdemes lenne az állandósult rívás, rinyálás és fojtott átkozódás mellett végre örülni is megtanulni valaminek, ami sikerült.

bobbafet 2010.09.30. 17:44:40

Örülök a kiállításnak, és jó hogy a blog hírt ad róla. De a túlzó lelkesedés, a nemzeti büszkeség túlhabzása már megint a kisebbrendűségi érzésből fakadó önigazolási kényszer izzadságszagú terméke. Legyünk büszkék önigazolás nélkül...

kokavec 2010.09.30. 17:58:58

@elGabor: látod, látod! Osztod az észt, aztán meg kiderül, hogy téged a kultúrdiplomácia érdekel, nem a kultúra. :(

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.30. 18:05:24

@kokavec: Is. A külföldön megsétáltatott kultúra az bizony kultúrdiplomácia is, és most mindkettő jó. De látom, zavarosban halászik itt. Sok sikert, adieu. :)

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.09.30. 18:05:43

@bobbafet: E heti kommentídajasunk bobbafet kartárs!

Gratulálunk!

bolek 2010.09.30. 18:11:45

sok rasszmániás, aki a származáson rugózik... így szép a multikulti liberalizmus, alaposan számon tartani, kinek kije honnan, hány százalékban... ha jobbikosok csinálják, az rasszizmus, ha indexen kommentelő majmok, az jogos anyázás ("háthogy is lehetne egy magyar kiállítás jó ÉS magyar egyszerre??!!").

beteg, nagyon beteg... főleg, ha az ilyen kommenteket a magyar anyanyelvűként a saját és mások származásától szenvedgető, vélhetően identitászavaros, és/vagy örök fumigáló emberek kommentelik.

miközben örülhetnénk, hogy jó fény vetődik Magyarországra (ahol részben vagy egészben zsidók, szlovákok, magyarok, meg mindenféle "keverékek" laknak). van még hova nőni.

bolek 2010.09.30. 18:12:36

és Csontváry zseniális valóban!

kokavec 2010.09.30. 18:15:09

@elGabor: Adieu! Javaslom foglalkozzon még a szállítmányozási aspektusával is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.30. 18:57:09

egy tízmilliós nagyvárosban"

nyújorkban?

vagy országban?

PiBá 2010.09.30. 19:17:34

@kokavec: Az első hozzászólásod telitalálat. Igen, pont ilyen dolgokon csúszunk el, de szerencsére kezdjük felismerni. De leszünk-e ebben elegen?

zzz3 2010.09.30. 19:20:26

Nagyon jó írás. Örömteli, hogy Magyarország fel tud mutatni, ilyen műkincseket.

nikknikk 2010.09.30. 20:28:15

Végigszaladva az fenti "okosságokon", el is ment a kedvem a kommenteléstől, pedig jókat szerettem volna írni.
Londonból végképpen nem fogok, az tutti:)

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2010.09.30. 20:33:33

@zzz3: Szerintem mindig is voltak kincsei sőt! Lesznek is.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2010.09.30. 20:36:41

Már megint nem ment el az írásom?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.30. 21:08:00

@zzz3: hát még ha tudná, hogy a moszkvai Puskin Múzeum raktáraiban mennyi magyar műkincs dekkol.

nullnick 2010.09.30. 23:21:44

@Gasper:

az angol mancsokban levő

Seuso-kincsről nem is beszélve

nullnick 2010.09.30. 23:23:56

@nullnick: (a kincs maga római kori)

tistedur 2010.09.30. 23:35:25

@nullnick: a műkincsek feketepiaca óriási és sok pénz van benne :(

Mr. Acid 2010.10.01. 00:11:08

„Egy nemzeti múzeum legjobbjai együtt, egy másik városban kiállítva? Túl szépen hangzik, hogy igaz legyen.” (The Guardian)

Ööö... A Seuso-kinccsel mi is van? Csak nehogy már hanyatt vessük magunkat pár vacak gyöngyért.

Mr. Acid 2010.10.01. 00:45:01

@elGabor: Majd az lesz kultúrdiplomáciai siker, ha visszaadják azt, ami a mienk. Feltéve természetesen, hogy nem ezzel a kiállítással fizettek ki minket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.01. 06:22:49

Két apró adalék:

1. Nem az az esemény, ha a Financiáltimes "idézi" Csontváryt, hanem az, ha fordítva történik/történnék a dolog (de ezt már egyszer Madách kapcsán tisztáztuk):-)

2. Azt tudjátok-e, hogy a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének talán legjelentősebb részét Pulszky Károly gyűjtőmunkájának köszönheti (Pulszky Károly Pulszky Ferencnek, Kossuth emigrációbeli titkárának volt a fia), aki állami megbízásból e műtárgyaknak "utánajárt" és megvásárolta azokat. Pulszky K. az Országos Képtár vezetőjeként hozta létre a gyűjteményt, amit 1881-től igazgatott (mármint az országos Képtárat). 1896-ban politikai lejáratókampány, majd (az állami források gondatlan kezelése miatti) vizsgálat és per is indult Pulszky Károly ellen, ami elől Ausztráliába menekült, ahol 1899-ben öngyilkos lett.

:-|

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.01. 06:44:54

@bbjnick:

És:

Pulszky Károly (London, 1853. nov. 9. – Brisbane, Ausztrália, 1899. jún. 6.): művészettörténész, író, az MTA l. tagja (1883). ~ Ferenc fia. Lipcsében bölcsészeti doktorátust szerzett. 1881-ig Bp.-en az Iparművészeti Múz. őre, majd az Orsz. Képtár ig.-ja. Kiváló szakértelme révén jelentős művek megvásárlásával (Piombo: Férfiarckép stb.) módszeresen gyarapította a rá bízott gyűjteményt, amelyet tudós közleményeivel egész Európában ismertté tett. 1881 – 84 között szerk. az Archaeológiai Értesítőt. Közreműködött az esztergomi Bakócz-kápolna felmérési eredményeinek közzétételében Fellner Sándor mellett. Politikai üldöztetése miatt Ausztráliába való kivándorlásra szánta el magát. Mielőtt azonban megérkezett volna Brisbane kikötőjébe, a hajón öngyilkos lett. Márkus Emília első férje volt. – F. m. Kalauz a magyar iparművészeti múzeum gyűjteményeihez (Bp., 1874); Az országos képtár kiválóbb művei (Bp., 1878); A magyar háziipar díszítményei (Bp., 1878); Az ötvösség remekei (I – II., Radisics Jenővel és Szendrei Jánossal, Bp., 1885). – Irod. Bacher Béla: A Szépművészeti Múzeum története (A Szépműv. Múz., 1906 – 1956. Bp., 1956); Pálvölgyi Endre: A Csontosi János elleni fegyelmi vizsgálat (Egyet. Kvtár Évk. 1964). – Szi. Berend Miklósné: A Piombo-kép (r., Bp., 1938).

mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC11587/12491.htm

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.01. 09:44:21

@bbjnick: amúgy még Pulszky Ferenc kezdte meg az Országos Képtár gyüjteményének a megalapozását, többek között az Esterházy-gyüjtemény megvásárlásával.

@nullnick: noha nyilvánvaló, hogy a Seuso-kincs a Balaton környékéről származik, de annyira szövevényes az ügy, hogy rohadt nehéz jogi úton érvényt szerezni az igazunknak. Ezzel szemben 1945 telén a szovjetek tiszti rangban szolgáló művészettörténészek segítségével szisztematikusan, hosszú listákkal járták végig a budapesti bankok páncéltermeit és trezorjait, továbbá a különféle magánlakások, kúriák és vidéki kastélyok rejtett helyiségeit.

greybull 2010.10.01. 10:27:47

@bolek: szerintem - Veled egyetértve - az emberek túlnyomó része: ember származású!
Valaki írta fentebb, hogy Csontvárynak esetleg lehettek szlovák felmenői... Sag schon! A szlovákok nagy részének (szerintem mindnek) meg MAGYAR felmenői (is) vannak (nem pedig lehetnek). Embertanilag ezt a közép-európai katyvaszt semmi, azaz: SEMMI nem különbözteti meg egymástól, csak és kizárólag a lokális kis balfasz nyelveik. De mindenhol duzzad a honfi kebel és ahelyett, hogy minden nap megtanulna 10, nem több, mint 10 ANGOL szót, hogy esélye legyen a marhának a NAGYVILÁGBAN, ehelyett azzal van elfoglalva, hogy a másik milyen nyelven makog!
Az angolok ájulásától meg nem vagyok elájulva: semmit nem jelez, mást, mint azt, hogy milyen korlátolt barmok: azt hiszik, hogy a világ véget ér Dover fehér szikláinál. Az anyjuk picsáját!

Téglagyári Megálló 2010.10.01. 12:58:42

@Gasper:

Gasper, jó hogy látom, kérdeztem egy másik szakművészeti poszt alatt, hogy látta-e a Kovásznai kiállítást. Én láttam és elég vegyes érzéseim keletkeztek. Aztán hallottam még egy politikai szálat is, amitől még kevésbé tetszik a dolog, de most művészetileg érdekelne a véleménye.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.01. 14:08:17

@Téglagyári Megálló: bocsánat, elkerülte a figyelmemet a kérdése. Van most egy aktuálisabb poszt, ott válaszoltam:

mandiner.blog.hu/2010/10/01/firkaszok_es_komediasok/fullcommentlist/1#c11172618

WonderCsabo 2010.10.03. 00:34:31

Petőfi is szlovák volt, Zrínyi meg horvát.

Nem attól lesz vki magyar, ha annak születik, ezt tudhatnátok.
süti beállítások módosítása