Várkert Bazár: Ybl is elbukta
2010. szeptember 13. írta: Uzoni Ábel

Várkert Bazár: Ybl is elbukta

  Azt írják a régi városi krónikák, hogy már az 1870-es évek végén sem akart menni a Lánchíd és az Erzsébet-híd közötti Bazár-projekt. A városatyák egyfelől nagyon okosan belátták, hogy a teljesen rendezetlen, még középkori összevisszaságot mutató várlejtőt rendezni kell, és bele kell simítani az egyre felfelé törő Budapest életébe. Másrészt úgy gondolták, hogy csupán egy bazársor nyitásával átcsábul a Korzó népe Budára, és önfeledten hódol az Ybl-féle építészeti remeklés előtt. Ebből annyi lett, hogy inkább szobrászok, festők költöztek a Lánchíd utcai frontra.

  A legendás Ifipark mára konkrétan az enyészeté. Már 1984 óta nem jár a szelídített fiatalság az Ifiparkba lányokat markolászni, egy Edda-koncerten ugyanis rádőlt valami térelem néhány fiatalra. Akkor keződött a pusztulás, a neoreneszánsz stílben épült, valójában meghatározhatatlan funkciójú építmény (ház, védmű, panteon, nyitott csarnok, kert) lerohadása.



  Mára Ybl bácsi a saját alkotásával szemközt, a nevét viselő téren felállított szobor mása kissé ki van akadva. Vonalzót-körzőt eldobva fordítja el a fejét a Várkertről, hiszen mit lát? Az egyik legnagyobb szégyent, ami Buda épített örökségét érte az utobbi évtizedekben. Becslések szerint csak a helyreállítás tízmilliárd forintba kerülne. De az még csak a nullpont volna, ki is kellene találni, hogy a Budai Várhoz hogyan, milyen funkciókkal csatlakozzon az egész terület. Vagyis ma is épp ugyanazokkal a problémákkal viaskodik a hatóság, a (nem létező) beruházó, ingatlanfejlesztő és az építészi szakma háromszöge, mint egykoron.


  De valahogy az egész Budai Vár mai képét jól megrajzolja a bénázástól mutyizásig terjedő alakítások sora. A Széchenyi-könyvtár melletti, Csikós udvar alatti mélygarázs valahogy nem akar elkészülni, viszont megroggyant miatta egy Mátyás-korabeli falszakasz. A Dísz tér egykori Honvédelmi Főparancsnoksági épülete is volt inkább esztétizáló műviták, semmint stratégiai megfontolás tárgya. De ebbe a sorba tartozik az a rettentő otromba megoldás is, hogy belépős a Halász-bástya (szívből respect ehhez ez igazán kicsinyes lenyúlósdihoz). A Budavári Labirintusról nem igazán tudni, miről akar szólni, a Magyar Kultúra Alapítvány Hess András téri székházának meg annyira igénytelen a belsőépítészete, hogy már egy rosszabban szituált szakszivezető sem bérli a helyiségeket. A Várban mint átokföldén sűrítve üti fel fejét az idegenforgalmat övező ötlettelenség, szellemi sivárság.

  De vissza a Várkerthez. Az ügyben az ezerszer áldott Nemzeti Vagyonkezelő, a kerületi önkormányzat és az örökségvédelmi hivatal nyakig benne van. A hasznosítási opciót pár éve elnyerő, azóta már az egészről lemondó kanadai érdekeltségű Foundation Kft. meg kártérítési perben áll. Az állammal, vagyis a nagy büdös senkivel. A Várgondnokság néha lenéz a területre, hogy vajon növekedett-e az ellopott homokkő kaspók száma. Élelmes, csilliárdosoknak dolgozó kertépítész hülye, ha nem ide jár a kerti kiegészítőkért, sírköves a kőlapért.

  S hogy egy smsben is elférjen: a Világörökség területén fekvő Várkert hasznosításra mindig is voltak hagymázas tervek, de ezek elbuktak, most speciel leginkább egy spontán romkocsma illene a falak közé, íves hányási lehetőséggel a Vigadó irányába.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr192287392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2010.09.13. 11:41:27

Én is felháborítónak tartom, hogy a Halászbástya belépődíjas. Ilyen erővel a Hősök terére, vagy a Várba való belépéshez is szedhetnének belépődíjat...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.09.13. 11:45:57

Milyen funkció, milyen funkció? Hát természetesen kaszinó, naná. Arra lenne is beruházó, úgy hallottam.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.13. 12:20:39

ahogy Demszky arcát beleverném minden kátyúba, a várker. polgámesterét (Nagy Gábort) is lábánál fogva húznám végig a vár budai oldalának szerpentinjein, hogy testközelből megismerkedhessen a gyalogosok - és nem utolsósorban a napi több száz, ezer turista - kalandjaival... legalább 15 éve rohad és veszélyes.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.13. 12:27:40

mintha lett volna ennél mívesebb írás is a témáról ehelyt, gasper tollából.

persze a felháborodás jogos.

loláb 2010.09.13. 12:37:03

Én nekem az tetszene, hogyha az egészet felújítanák eredeti stílusban, és kortásr képzőművészeti alkotásokkal raknák tele.

Folyamatosan változó kiállítás, ingyenes megjelenési lehetőség az alkotóknak, pályáznak, és egy hozzáértő szakmai zsűri bírálja el a pályázatokat.

Nem lila műanyag tehenekre, meg hulladékból készített szobrokra és hasonló elmebetegségekre gondolok, hanem igényes alkotásokra.

Szerintem ez önmagában többet adna hozzá a város kulturális életéhez, mint az elmúlt 20 év összesen.

Tehetetlen Dodó 2010.09.13. 13:11:33

@jan: Csak ne adj nekik ötleteket.

evil overlord (törölt) 2010.09.13. 13:20:37

Igazán kioszthatnának ezért pár év kőbányát.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.13. 18:40:02

Az igaz, hogy a pesti korzó mintájára itt nem alakult ki semmilyen komoly pörgés, de a bazársor feletti kertrendszer korábban szevesen összekapcsolta a Duna-partot a Palotával. A Horthy-korszakban főként reprezentációs céllal (diplomáciai események, fogadások stb) működött is ez a rész.
Egyébként közel ez a funkció működhetne ma is, ha a palotanegyedet a hatvanas években nem falazzák szinte hermetikusan körbe. A mostani állapotot még a Rákosi-korszakban találták ki a Kreml mintájára, mivel akkoriban még azt tervezték, hogy a pártvezetés költözik ide. Mind a Várnegyednek, mind az Ybl-bazárnak jót tenne, ha kiszabadítanák ebből a borzalmas falrendszerből, újra megnyitva a Palotát a Duna és a város felé. Sőt továbbmegyek, az egész palotanegyed funkcióját kéne végre újragondolni.

"A hasznosítási opciót pár éve elnyerő, azóta már az egészről lemondó kanadai érdekeltségű Foundation Kft. meg kártérítési perben áll."

Tegyük hozzá, hogy a kanadai cég tervei elég neccesek voltak.

"Honvédelmi Főparancsnokság"

Bocs, de helyesen: Honvéd Főparancsnokság.
Amúgy e mögött az épület mögött, már a Szent György téren, a Sándor -palotával szemben állt a Teleki-palota, ami az ostromot túlélte, a hatvanas éveket azonban már nem. És persze a Csikós udvar is zárt tér volt régen, amit a Tabán felé a testőrség, kicsit feljebb a lovarda épülete zárt.

@Grift: így igaz, tavaly írtam erről az egész problémáról:

mandiner.blog.hu/2009/06/02/romkocsma_lesz_a_varkert_bazarbol

qbr 2010.09.13. 21:22:10

Le kellene zárni a forgalom elől a Várkert előtti útszakaszt (a forgalom itt egyébként sem túl nagy, és az új Szarvas téri kijáróval a rakpartra nagyrészben, az Attila útra pedig kisebb részben át lehetne terelni, mind a híd, mind a Fő utca irányából), csak a busz meg a villamos maradna. Gondozott (és lezárt, őrzött) közpark kell oda, mint pl. a Millenáris, és "pillanatok" alatt tele lenne sétálókkal, pihenőkkel a terület.
Ez kb. 50-100 millió Ft, beleszámolva a 30%-os korrupciós költséget is.
Ha elkezdenek odajárni az emberek, a terület vonzani fogja a fejlesztést, lehet szépen lassan, évről-évre haladni felfelé a Palota felé a felújítással és a funkciók kialakításával. Ami 40 év alatt pusztult le, azt nem 1 év alatt kell visszaépíteni. Valamivel el kell kezdeni, de nem kell azonnal 10 milliárdot költeni a területre.

qbr 2010.09.13. 21:45:22

OFF: Az eltűnt komment akkor jelenik meg, ha elküldök egy újabbat?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.14. 15:27:21

Ez Budapest egyik szégyenfoltja, igaz, a másik 2 is Budán van: a Moszkva tér és a Budai Parkszínpad.

Olyan faszára meg lehetne csinálni a Várat és környékét, minden turista összehuggyozná a bokáját ...

De ugye egy felújított gyönyörű Várkertből nem lehetett pénzt kilopni, ingatlan nem merték idegen kézre átjátszani, nem is történt vele semmi.
süti beállítások módosítása