A politika monopolista logikája
2010. szeptember 03. írta: TuRuL_2k2

A politika monopolista logikája


LMP-s virrasztás az indulásért

  Ma 16 óráig adhatják le ajánlószelvényeiket az október 3-ai önkormányzati választáson indulni szándékozó jelöltek. Sokkal kevesebben állhatnak rajthoz októberben, mint korábban, s csak részben a képviselői helyek számának radikális, a nagyobb települések és a megyék esetében közel 50%-os (nagyon helyes) csökkentése miatt. A másik ok az ajánlószelvény-gyűjtési szabályok jelentős szigorodása: a korábbi 35 helyett csak 16 nap állt a jelöltek rendelkezésére a gyűjtéshez, ráadásul a főpolgármester-jelölti induláshoz négyszer annyi ajánlásra van szükség, mint négy éve. Így aztán csak az utolsó pillanatban dől majd el, hogy a fideszes és a szocialista aspiránson kívül lesz-e egyáltalán más induló a fővárosban (erre - csökkenő valószínűségi sorrendben - Staudt Gábornak, Jávor Benedeknek és Schmuck Andornak lehet esélye).

  A 2010. évi L. törvény elfogadásával a kormánypártok erős belépési korlátot emeltek a hazai politikai piacon. A szükséges ajánlások mennyiségének növelése, a gyűjtési idő csökkentése egyértelműen azoknak kedvez, akik jól szervezettek és sok aktivistájuk van. A belépési korlátok emelése mindig kedves a már piacon lévők szívének, legyen szó taxisokról vagy éppen informatikai nagyvállalatokról, viszont össztársadalmi szempontból nézve veszteségekkel jár. Tudja ezt a Fidesz elnöke is, Orbán Viktor többször beszélt monopólium-ellenességéről, Oroszország vonatkozásában épp úgy, mint amikor 2007-ben Tusnádfürdőn a baloldalt ostorozta:

„Monopolista. Vagyis a monopóliumok barátja. Nem a versenyé. Kiváltságos csoportok, kiváltságos politikai, gazdasági és társadalmi csoportok kiváltságainak a megőrzése érdekében dolgozik. És végezetül antiszociális. Mert arról akarja meggyőzni az embereket, hogy úgy juthatunk el az igazságos társadalomhoz, hogyha az életünk minél szélesebb körét a piac szabályozására, a piaci koordinációra, vagyis az üzleti haszonszerzésre, vagyis a gazdasági logikára, a piacra bízzuk. Ez pedig a reménytelenségbe taszítja Magyarországon polgártársaink két-három milliós tömegét. Tehát a jobboldal nemzeti, demokrata, versenybarát és szociális, az új baloldal pedig internacionalista, autoriter, monopolista és antiszociális.”

  Az új önkormányzati választási törvény nem csak az ajánlási rendszer szigorításával szolgálja a Fidesz hatalmi monopóliumát. Ha sikerül is összegyűjteni a szükséges számú ajánlószelvényt, a települési mandátum-kiosztás ismét csak nem az arányosság irányába mutat. Mivel elsősorban a kompenzációs listás képviselői helyeket csökkentették, ezért erősödött a választási rendszer egyéni (többségi) logikája. Így például egy olyan városban, vagy kerületben, ahol 14 képviselői mandátumot osztanak ki, a 14-ből 10 egyéni, s csak 4 listás. Tegyük fel, hogy van egy 40%-os (A) és két 30-30%-os (B és C) eredményt elérő pártunk (egyenletes eloszlású, minden egyéni körzetben egyforma eredménnyel). Ebben az esetben A párt szerzi meg mind a 10 egyéni mandátumot, azaz 40%-nyi szavazattal megkapja a képviselői helyek több mint kétharmadát, míg B és C pártoknak be kell érnie 2-2 képviselővel.

  Ahogy '94-ben az MSZP-SZDSZ választási törvény-módosítása (az önkormányzati választás egyfordulósítása) sem feltétlenül úgy sült el, ahogy szerették volna, úgy a mostani változtatás sem biztos, hogy mindenben jól szolgálja a Fidesz törekvéseit. Az őszi jelölések pártonkénti bontását elnézve könnyen lehet, hogy az önkormányzati választással a szocialisták némi átmeneti bizonytalanság után újra bebiztosíthatják maguknak a baloldal vezető erejének pozícióját az LMP-vel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr422232427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs kettő négy nélkül 2010.09.03. 15:51:46

Úgy tűnik, hogy az LMP jól hajrázott: összegyűltek a kopogtatócédulák ahhoz, hogy Jávor Benedek elindulhasson. Hogy miért csak az utolsó pillanatban, arról a főpolgármester-jelölt ezt mondta az Indexnek adott interjújában: Jávor: ...Nagyon gyakori, ...

Trackback: Radnóti Wass Albert szomszédságában 2010.09.03. 14:55:54

Radnóti-szobrot avattak pár napja Szegeden a Radnóti Miklós Gimnázium előtt. A szobor realista, kissé negédes, biztonságra játszik. Az alkotó, Gyurcsek Ferenc szerint (felkonferáláskor pavlovi reflexek borzolják az avatásra gyűlt tömeg nagyot halló fel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2010.09.03. 08:53:06

Az SZDSZ is mindig ezzel jött, hogy aztán nélkülük demokrácia nem is létezik aztán kiderült mégis létezik :D

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.03. 09:06:35

"Az új önkormányzati választási törvény nem csak az ajánlási rendszer szigorításával szolgálja a Fidesz hatalmi monopóliumát."

Most.

Aztan amikor majd a szocik lesznek az erosebbek, akkor a szocik hatalmi monopoliumat fogja szolgalni.

Ez a rendszer azt hivatott megakadalyozni, hogy specialis erdekcsoportok (pl. egytemas helyi erok) a politikai elitet megkerulve, kozvetlenul szerezzenek beleszolast.

Ezekiel 25,17 2010.09.03. 09:18:44

"Ez a rendszer azt hivatott megakadalyozni, hogy specialis erdekcsoportok (pl. egytemas helyi erok) a politikai elitet megkerulve, kozvetlenul szerezzenek beleszolast."

Pedig néha nagyon nem lenne baj megkerülni, sőt néha egyenesen kiiktatni a döntéshozatalból a helyi pártpolitikai elitet.

2010.09.03. 09:38:24

@Sawyer_: Mert a speciális érdekcsoportok rejtett megegyezései azok demokratikusabbak, igaz? Bullshit, demagógia. A pártok kiiktatatása a diktatórikus, korporatív rendszerek célja.

MAFIB 2010.09.03. 09:39:16

Tavasszal az izraeli repülő, meghozta az utolsó pillanatban a cédulákat. Most a zsidesz fog adni.

everyday_normalguy 2010.09.03. 09:47:57

@Doomhammer:

"Ez a rendszer azt hivatott megakadalyozni, hogy specialis erdekcsoportok (pl. egytemas helyi erok) a politikai elitet megkerulve, kozvetlenul szerezzenek beleszolast. "

Hmmm.... A helyi ügyekben az egytémás helyi erőknek valószínűleg nagyobb helyismeretük, elgondolásaiknak nagyobb relevanciája van. Bocs, de önkormányzati szinten pont hogy nincs szükség az országos politikai elitre. Fordítva igaz: az országos politikai elitnek van szüksége a helyi pozíciókra is, hogy kielégítse aktivistáit, szponzorait.

Aki nem látja, hogy ennek a módosításnak kizárólag egy célja volt: a fideszkdnp tarolásának elősegítése, annak le kéne már vennie a narancsszínű szemüveget...

tevevanegypupu 2010.09.03. 09:59:40

Attol fuggetlenul, hogy tok ugy indul mint az szdsz, es hogy ki tudja ki mindenki all mogottuk akik gyanusak, ellenszenvesek es kavarnak mindenfelet, ez a Benedek nekem szimpatikus. Kar, hogy lmp-s, jol jonne a fidesznek is.

tevevanegypupu 2010.09.03. 10:01:33

@Doomhammer:
"Ez a rendszer azt hivatott megakadalyozni, hogy specialis erdekcsoportok (pl. egytemas helyi erok) a politikai elitet megkerulve, kozvetlenul szerezzenek beleszolast. "

Na de ezt magyarazhatja am most, hogy ugy tunik a fidesz sokkal tobbet nyer, mint ahogy azt a liberalis-demokratikus erok szeretnek..Szoval fasizmus.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.03. 10:15:30

@everyday_normalguy:
"Hmmm.... A helyi ügyekben az egytémás helyi erőknek valószínűleg nagyobb helyismeretük, elgondolásaiknak nagyobb relevanciája van."

Viszont altalaban zsarolo poziciot igyekeznek elerni es siker eseten tulzott eroforrasokat szereznek maguknak.

Tevedesek elkerulese vegett en jobban szeretnem, ha a magyar politika nem orias klikkhalozatok (jelenleg ketto van beloluk, a fidesze es a szocike) alig leplezett zsakmanyszerzo harcarol, hanem viszonylag keves temat futtato kisebb partok vetelkedeserol szolna. A magyar politika azonban nem ebbe az iranyba fejlodott. Kis boltok helyett oriasi szupermarketlancok csataznak.

bz249 2010.09.03. 10:17:03

@Doomhammer: sokfele valasztasi rendszer letezik a demokratikus orszagokban is. Az angoloknal a first pass the post a meno, van ahol ugyanez preferencialis rendszerrel kiegeszitve (Ausztralia), megint mashol teljesen aranyos van (Hollandia) van ahol MMP rendszert hasznalnak atlogo mandatumokkal (Bundestag) vagy anelkul (Skocia). Nagyjabol mindet demokratikusnak mondjak.

Ez a mostani rendszer a gyoztest erositi. Ez van ezzel kell elni. Szervezni kell egy partot es nyomulni vele. Ha az amugy vilagbalfasz Jobbik megoldotta, akkor mas is megoldhatja.

polom13 2010.09.03. 10:20:03

"Ahogy '94-ben az MSZP-SZDSZ választási törvény-módosítása (az önkormányzati választás egyfordulósítása) sem feltétlenül úgy sült el, ahogy szerették volna"
Az MSZP-nek bejött az SZDSZ-nek nem.

tanarseged ur 2010.09.03. 10:25:03

@Doomhammer: & @everyday_normalguy:

Ebben a rendszerben az egytémás helyi erők (a témától és az erőtől függően) akár tarolhatnak is, ha ők jutnak a posztban említett 40%-os párt szerepébe. Ad absurdum az is előfordulhat, hogy sok kis egytémás helyi erő nyeri az egyéni körzeteket. A poszt példájával: a 10 egyéni körzetből az egyikben nyer az "Aszfaltozzák le a Petőfi Sándor utcát Mozgalom", egy másikban a "Helyi Panelprogram Kezdeményezés", a harmadikban a "Fekvőrendőröket a Kertvárosba Tömörülés"... Érdekes közgyűlés lesz az. Ezt a nagyobb pártok azzal akadályozhatják meg, ha mindenkinek mindent megígérnek.

A szabály hatása, hogy _valakik_ tarolnak. Ez most a Fidesz lesz (és persze, hogy ez volt a cél, ld. a poszt címét), de később nem biztos.

Guild 2010.09.03. 10:40:45

A ajánlószelvény gyűjtés megnehezítése a Fidesz egyik undorító lépése volt. Ezért adtam másnak az ajánló szelvényeket. Fidesz szavazóként.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.03. 10:54:48

@Doomhammer: mert hiszen rossz az, ha az önkormányzatokban az történik, amit a helyi erők akarnak.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.03. 10:56:46

@Doomhammer: igen, és éppen most törölték el a trösztellenes törvényt.

tevevanegypupu 2010.09.03. 10:57:34

@Gorgiasz:
Nem undorito. Egy part jeloltje gyozze meg ervekkel a valasztokat, hogy erdemes ra szavazni, ne csak ugy "beugrottam a cedulaert" felkialtassal mindenki osszeszedhessen annyit, hogy esetleg meg meg is valasztjak csak ugy, nemtorodomsegbol..Legyen igenis nehez osszeszedni a cetliket es legyen egy megfelelo "tomeg" amogott aki valamit kepviselni akar.

devuscka 2010.09.03. 11:05:07

@Gorgiasz:
Bocsánat, de ha valaki egy ~2 millós 'főváros', főpolgármestere akar lenni, tudja már összegyűjteni azt a ~30 ezer cetlit. )
Ha még ennyit sem tud maga mögött, akkor mit akar?

Viktus 2010.09.03. 11:12:32

@Gorgiasz:

Hagyjuk már a nehezítéses handabandát. A mi városunkban kell a polgármesternek biztonsági tartalékkal 400 meg az egyéni indulóknak 25 darab ... na aki 18 ezres felhozatalból ennyit nem tud összeszedni egy hét alatt az mégis minek akar egyáltalán elindulni?
Budapesten arányaiban ugyanez a szitu ...

tanarseged ur 2010.09.03. 11:16:29

@devuscka: Az országgyűlési választásokon 32*750, azaz 24 ezer cetlit kellett egy pártnak összegyűjteni ahhoz, hogy mind a 32 budapesti egyéni választókerületben indíthasson jelöltet. Ehhez képest kell a főpolgármester-jelöltséghez kb. 28 ezer. Az LMP, amelyik tavasszal Bp-en végül kb. 120 ezer listás szavazatot kapott, akkor nem is tudott minden választókerületben jelöltet állítani.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.03. 11:42:39

Fura, de az az érzésem, hogy ez a cetlis trükk hosszú távon pont a helyi civil szervezetek erejét fogja felértékelni. Egy-egy helyi civil szervezet könnyen összeszedi akár a tagságától is a cetliket.

Amit ez az új rendszer megnehezít, hogy országos szinten egy "élcsapattal" a Médián keresztül építs pártot. Ilyen volt a Centrum-LMP és a végén már az MDF-SZDSZ is.

A "talpasok" kellenek majd a pártépítéshez. Ettől függetlenül ennek a lépésnek a nagy nyertese az MSZP volt. A Fidesz úgyis mindenütt nyert volna, sőt még lehet, hogy jobban is, mint így. Ezzel azt lehet elérni, hogy az MSZP fennmaradjon, mint párt. Ezért szomorú vagyok.

everyday_normalguy 2010.09.03. 11:50:34

@tanarseged ur:

Ad absurdum minden lehet, de minek nagyobb a valószínűsége?

Szerintem fontosabb kérdés, hogy jó-e, ha a választási rendszer a győztes tarolását erősíti? Szerintem nem, de ez mondjuk tényleg lehet vita tárgya, hisz vannak kétségtelen előnyei.

Szintén fontosabb kérdés, hogy jó-e ha a parlamenti többség birtokosa ilyen rövid távon változtat a választási rendszeren, mindenféle előzetes konzultáció nélkül? Szerintem erre már határozott nem a válasz.

Az is fontos kérdés, hogy jó-e, ha gyakorlatilag egyetlen párt (persze, persze, a kdnp is egy nagyon fontos párt, de azért mégis...) dönt ilyen változásokról.

Tudom, hogy ez törvényes, meg hogy ezt dobta a gép, de szerintem ezek a kérdések akkor is érvényesek.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.03. 11:52:01

@tanarseged ur:

A cetlik begyűjtése egy fizikai folyamat, időigénye van. Nyilván függ az aktivisták számától és a rendelkezésre álló időtől, hogy sikerül-e begyűjteni a szükséges mennyiséget. Az önko választásokon az emberek amúgy is sokkal passzívabbak. Jobban "érte kell menni" a cetliknek.

Zetek 2010.09.03. 12:01:23

Istenem, Jávor Benedek és Staudt Gábor nélkül tényleg nincs demokrácia. Aki már látott önkormányzati testületet az el tudja képzelni, hogy ki mindenki jelentkezik képviselőnek. Jelentős részük hiánya tényleg pótolhatatlan veszteséget jelentene nem csak az országnak, de az egész emberiségnek is.

bz249 2010.09.03. 12:04:25

@everyday_normalguy: egy part tamogatja. Aztan a valasztok majd mondanak valamit. Nem lehetetlen, hogy azt mondjak, jo a jelenlegi rendszer.

Viktus 2010.09.03. 12:07:52

@jvizkeleti:

Sok múlik az adott szervezett társadalmi beágyazottságán az adott területen. A Fidesz, ha egy darab aktivistát nem küldött volna ki, akkor is meglett volna a mennyisége pár nap alatt ...

tanarseged ur 2010.09.03. 12:40:16

@everyday_normalguy: Igen, szerintem sem jó az ilyen fajta mandátumelosztási rendszer, és érvényesek a kérdések, de ezt dobta a gép (/nép).

tanarseged ur 2010.09.03. 12:48:59

@jvizkeleti:
Az igaz, hogy a cetligyűjtés komoly logisztikai művelet, az önkormányzatin még inkább, mint az országgyűlésin. De nemcsak becsöngetni lehet, hanem cetligyűjtő standot is lehet állítani. Persze ahhoz is aktivista kell, aki ott áll egész nap.

Érdekes lenne, ha valaki egyszer kiszámolná, hány munkaóra pl. Budapesten a cédulagyűjtés, ha nincsen szavazói adatbázisod, és a választók adott százalékát szeretnéd elérni (megszólítani). Mondjuk függvényszerűen, ahol az x tengelyen a megszólítani kívánt % van, az y tengelyen a munkaórák. Nyilván figyelembe kellene venni olyan paramétereket is, mint egy-egy kerület népsűrűsége, beépítettsége, stb. A munkaórákat aztán át lehetne számolni pénzre (attól is függően, hogy hány ingyen dolgozó önkéntesed van, és hány fizetett), odatenni a plakát- és reklámköltségek mellé, stb. Akkor már lenne valami modellféle, és nem csak az, hogy "szerintem ez nem jó", vagy hogy "nehogy már ne gyűjtse össze". Pl. Török Gábor kiadhatná a témát a szakdolgozóinak. :-)

tanarseged ur 2010.09.03. 12:50:29

@jvizkeleti: (Kiegészítés: ahogy a reklámszagértők is számolgatnak olyanokat, hogy adott médiumban adott hirdetéssel mekkora költségért hány embert érsz el.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.03. 13:53:06

nem a cetligyűjtést, meg az egyéb baromkodásokat kell megszüntetni, hanem a demokrácia nevű fostengert.
a helyhatósági menjen le, aztán az új alkotmány kitalálhat valami újat az általános választójog helyett, meg a négyévenkénti ciklus helyett.

Bell & Sebastian 2010.09.03. 14:59:08

@Grift:
Lopott, csalt, hazudott? Ugrott a választójog és választhatóság!
Ketten elintéznénk az egészet.

Bell & Sebastian 2010.09.03. 15:02:55

Na még annyit, hogy akit benyel a jelenlegi rendszer, -még ha előtte terézanyu is volt-, azt címeres gazemberré változtatja. Ergo: rossz az egész, úgy, ahogy van!

Bell & Sebastian 2010.09.03. 15:12:08

Dritte Ziffer:
Nem is értem, min rinyálnak maguk, amikor a politika csórelja el a fizetésük kétharmadát, az adórendszerbe meg eleve be van kódolva a csalás kényszere, hogy bármikor bárkit kilőhessenek! Ez nem tűnt fel?

bryan 2010.09.03. 19:01:08

@jvizkeleti:
Kihagytad, hogy a nagyobb pártok általában nem annyit gyűjtenek, amennyit szükséges, ez is jócskán nehezíti a kisebb pártok dolgát.
Példa:
www.mti.hu/cikk/2010/09/03/tobb_mint_1-4_millio_ajanloszelvenyt_gyujtott_a_fidesz-498232
" Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a mintegy kétszázezer összegyűjtött szelvényével kétszer annyi támogatást kapott, mint összes többi ellenfele együtt. "
@devuscka: Budapest közig. határig 1,7 milliós lakosságú kb. Ebből ugye lejönnek a gyerekek, meg ilyen-olyan okból nem elérhetők, az LMP-vel szemben elutasítók, a kopogtatójukat másnak adók, stb. Akik maradtak, azoknak jó részét háztól házig kopogtatással lehet elérni, arra meg rengeteg ember kell. Ennyi önkéntest Pesten nem lehet szerezni egy LMP méretű szervezetnek. A Fidesz is részben diákmunkásokkal nyomta, egy kisebb pártnak meg erre nem annyira telik. Azt igazságosnak érzi bárki is, hogy egy, a fővárosban áprilisban olyan tíz százalékos támogatással rendelkező párt nem indult volna, csak mert a nyomorult cetlik hiányoztak?

Csigorin 2010.09.03. 23:43:15

@bryan: Nem az áprilisi, hanem az augusztus-szeptemberi támogatottságot mérik a cetlivel. 10% több mint elég hogy meglegyen amennyi kell...

Hogy áprilisban, meg kitudjamikor ki hány százalékos volt, a kutyát se érdekel. 49-ben a Népfront meg 94%os volt, na és ? :)

bryan 2010.09.03. 23:57:36

@Csigorin: Lószart. Az ajánlócédula semmiféle támogatást nem mér. A kopogtatócédula gyűjtés az adott szervezet anyagi hátterén, önkénteseinek hatékonyságán, esetleg a szervezet csalásra való hajlamán kívül semmit nem mér. Értelmetlen rossz módszer.
Lásd, az MSZP adta le leghamarabb a cetliket.

bz249 2010.09.04. 00:29:12

@bryan: "A kopogtatócédula gyűjtés az adott szervezet anyagi hátterén, önkénteseinek hatékonyságán,"

Eztet szokas politikai partnak nevezni, amelyik ilyeneket tud.

"esetleg a szervezet csalásra való hajlamán kívül semmit nem mér."

Vegulis meglett, akkor meg mi a gond? Ha akarod elhihetem, hogy tisztan.

"Értelmetlen rossz módszer. "

Helyette mit? Mindenki indulhasson el? Kaucio? Vagy szepsegversenyben selejtezzenek?

Amugy aki ezt az akadalyt nem tudja megugrani, az 1-2 az esetek legnagyobb reszeben a vilagon semmit nem ero helyre gyur. Biztos nagyon jo, hogy ok is beulhetnek a varoshazara/Parlamentbe. Csak eppen semmit nem szamit, mert ha veletlenul otthon maradnak, akkoris ugyanaz lesz.

tanarseged ur 2010.09.04. 09:58:53

@bz249: Legyen morális kaució. ;-)))

@bryan: Már hogyne mérne támogatást. Aki mögött nincs érdemi támogatás, nem tudja összegyűjteni. A kérdés az, hogy fordítva is igaz-e. Nyilván lehetne olyan paramétereket is szabni, hogy tényleg csak a pénzen és az aktivistákon múljon. (Pl. ha egy nap alatt kellene 50 ezret gyűjteni.) Egyszer már tényleg jó lenne valami számszerű modellt látni a dologról.

De ha az LMP-ért aggódtál, végül is nekik is meglett (és én tényleg elhiszem, hogy tisztán), a párt felől tapasztalható "hiszti" pedig valószínűleg a cédulagyűjtés hatékonyságának növelését szolgálta, sikerrel. :-)

bz249 2010.09.04. 10:23:21

@tanarseged ur: az mar most is van, (szinte) minden indulo siman zalogba csapja a moralis ertekeit. :)

tanarseged ur 2010.09.04. 10:33:20

@bz249: Szóval ezért nem jött össze Schmucknak... nem volt mit zálogba csapnia.

bryan 2010.09.04. 11:58:26

@bz249:
Amennyire láttam tisztán lett meg. Szerintem a rendszerváltozás után nem volt párt Magyarországon, amely az LMP-nél és a Jobbiknál tisztábban gyűjtött volna.
@tanarseged ur:
Tegyük fel, milliárdos vagy, el akarsz indulni a főpolgármesteri választáson, összekapsz 1000 "önkéntest", kitalálsz egy nevet, meg egy háromsoros programot, az embereid körbejárják a szavazóköröket Pesten. Gyorsabban lesz meg a teljesen közömbösektől a szükséges cédulamennyiséged, mint a Fidesznek.
Vegyük a másik helyzetet, ha egy egyesületnek van ezer tagja meg tízezer támogatója, dolgoznak, családjuk van, kevesebb időt tudnak szánni a cetligyűjtésre. Nagyobb támogatás áll mögöttük, de mégsem tudják érvényesíteni ezt, míg a milliomosunk előtt szabad a pálya. Ez nem kóser. Szerintem induljon aki akar, legyen egy selejtező, aztán a második körbe már csak az jut, aki megszerezte az elsőn a 3%-ot. Vagy legyen előzetes regisztráció a szavazóknak amerikai mintára, ahol ajánlhatnak jelöltet is. Bármely módszer nagyobb átláthatóságot és kevesebb mutyit biztosít, mint a jelenlegi rendszer.

tanarseged ur 2010.09.04. 12:30:47

@bryan: Ezer aktivistának 16 nap alatt fejenként átlagosan kb. 30 cédulát kellene gyűjtenie - simán menne. Ha a milliárdos bőkezűen 50 ezer Ft-os fizetést ad minden aktivistának erre a 16 napra, akkor 50 millióból megvan az indulás. De csak az indulás. A milliárdosnak jobban megéri, ha ezt a pénzt valamelyik pártnak adja, aztán majd a választások után indulnak a cégei az önkormányzati tendereken...

A kétfordulós önkormányzati választás jó ötlet (nem a szocik szüntették meg?), de hogy bárki indulhasson, az azért túlzás. Ötletelhetünk persze. Én pl. pénzbeli kauciót javasolnék, amit a jelölt visszakap, ha a választáson elér egy bizonyos százalékot.

bz249 2010.09.04. 14:40:56

@bryan: "Tegyük fel, milliárdos vagy, el akarsz indulni a főpolgármesteri választáson"

Oke, a jatek kedveert tegyuk fel, hogy egy milliardos el akar indulni a fopolgarmester valasztason, sot ne is egy, hanem egybol ketto: Kapolyi Laszlo es Schmuck Andor (MSzDP).

"kitalálsz egy nevet, meg egy háromsoros programot, az embereid körbejárják a szavazóköröket Pesten."

Vagy csinalnak egy klippet es osszeplakatoljak Budapestet.

"Gyorsabban lesz meg a teljesen közömbösektől a szükséges cédulamennyiséged, mint a Fidesznek. "

A kiserlet azt mutatja, hogy nem.

"Szerintem induljon aki akar, legyen egy selejtező, aztán a második körbe már csak az jut, aki megszerezte az elsőn a 3%-ot. "

Miert pont harmat? A masodik korre nem eleg az elso ket helyet megszerzo spiler, vagy banom en legyen harom?

"Vagy legyen előzetes regisztráció a szavazóknak amerikai mintára, ahol ajánlhatnak jelöltet is."

Lenyegeben ez a kopogtatocedula. Annyit valtoztattal, hogy nem a part gyujti be, hanem be kell vinni a teruletileg illetekes jegyzohoz. De tolem lehet ilyen, csak nem latom, hogy ez mit valtoztatna a mostani helyzethez kepest. Ugyanugy van elovalasztasi kampanyolas es azt ajanljak a legtobben, akinek a legtobb aktivistaja van.

(az elozetes regisztraciot amugy nagyon-nagyon tamogatom, talan akkor nem a debilek dontik el a normal valasztasokat, akik arra adja a szavazatat, akitol az utolso lufit kapta)

bz249 2010.09.04. 14:45:42

@tanarseged ur: "A kétfordulós önkormányzati választás jó ötlet"

Szerintem az instant run-off jobb otlet. A szavazopolgar megkapja a szavazolapot, kihuzza azokat a jelolteket, akiket semmi szin alatt nem szeretne kepviselokent/polgarmesterkent latni, aztan a maradekot sorba rendezi (1., 2., 3.,... stb).

A szamlalas a kovetkezokeppen mukodik.

Szetdobjak a cetliket azalapjan, ahol az 1 szam szerepel. Ha valaki 50% folott van, akkor meg is van a gyoztes.

Ha nincs ilyen, akkor a legkevesebb szavazatot kapott jelolt stocat szetdobjak a tobbi jelolt kozott annak fuggvenyeben, hogy melyik mellett van a legalacsonyabb szam. A senkire nem szavazokat kiveszik a jatekbol. Ha a maradek szavazatok felet megszerezte valaki, akkor o a gyoztes. Esigytovabb.

Igy a masodik fordulot azonnal le lehet bonyolitani, nekem ujra osszepakolni a rendszert, ujrabehivni a szavazatszamlalokat uj szavazolapokat nyomtatni.

bryan 2010.09.04. 14:54:46

@tanarseged ur:
Kétfordulós választás+cetligyűjtés, az egy kicsit nekem is soknak tűnne, de ha a cetlizést elhagynánk, csak a selejtezős választás lenne, kinek ártanánk vele? Mondjuk lenne egy tízezres kaució, meg rengeteg idióta induló. Csinálnák a műsort, aztán az első forduló után meg elkezdődne a rendes kampány. Senkinek az érdekei nem sérülnek, viszont sokan nyernének vele. Összességében nem lenne drágább, mint ez a verzió, de demokratikusabb lenne.

tanarseged ur 2010.09.04. 15:14:31

@bz249: Jól hangzik.
@bryan: Tízezres kaució? Akkor tényleg sok idióta lesz. Legyen legalább kétszázezer.

bryan 2010.09.04. 15:33:00

@tanarseged ur:
Igaz, finomítsuk: önkormányzati képviselő 10 e, parlamenti képviselő 200e, főpolgármester 500e. Meg is vagyunk. Mikor írja alá Lecsó a törvényt? :)

polom13 2010.09.04. 15:40:13

Én kifejezetten támogatom,hogy a listás helyek aránya csökkent az egyéni helyekéhez képest.
Egy önkormányzati képviselő ne a "diktatúra",hanem a kátyúk ellen küzdjön.Ami így választókerületi alapon sokkal jobban számonkérhető.
A kis pártok súlya valóban csökkent,de a választók súlya megnőtt.

tanarseged ur 2010.09.04. 16:08:48

@bryan: Deal. :-) Még @bz249: számlálási módszerét javaslom hozzátenni.

"Mikor írja alá Lecsó a törvényt? :)"

Miután levágta a disznót a Jobbiknak. :-)
mandiner.hu/cikk/20100904_disznovagasra_hivja_a_jobbik_schmitt_palt

elendem 2010.09.04. 19:23:14

@bz249: Az ötlet szép, de nem hiszem, hogy a választópolgárok értenék, hogy mit is kell csinálni a szavazólappal. A budapesti 3-részes kc megoldhatatlan feladatot jelentett a lakosság mintegy 25%-ának. További 40-50% nem nagyon figyelt oda. A maradék egész jól kezelte.

bz249 2010.09.04. 19:31:37

@elendem: nem hinnem, hogy a magyar valasztopolgar olyan nagyon sokkal setitebb lenne, mint a fegyencek utodai. Marpedig az ausztraloknal ez a rendszer mukodik.

Raadasul ez egybol biztositana is a muveltsegi cenzust, amit jonehanyan szeretnenek. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.09.04. 20:20:53

@bz249:

@bz249:

Számolj az abszurdisztáni realitásokkal is: a regisztrációs rendszer hátulütője, hogy ha itten bevezetik, az ország polgárainak nagy része inkább meg se igényli, minek is töltögetne ki plusz kérvényeket. Így aztán a pár százalék tudatos szavazó mellett a tengernyi idővel bíró nyugdíjas, avagy főállású segélyezett rétegeket vinnék szervezetten buszokkal a jegyzőhöz névjegyzékbe vételt intézni. Még egy konzervosztási alkalom. Nem olyan eget rengetők a részvételi arányok a magyar választásokon, sokan még a mostani automatice választójog mellett is inkább mennek strandolni/bulizni/kertészkedni, pedig nincs is havonta valami választás, mint a Svájcban. Szóval a regisztrációsdi pompás dolog a büszke patrióta angolszászoknál, nálunk könnyen lehet, hogy visszafelé sülne el.

Ui.: a legpompásabb cenzus az lenne, ha mindenki választhatna, aki mínusz nélkül van rajta az adófizetők listáján. Aki nem ad a közösbe, ne akarjon közvetve se annak felhasználásáról dönteni, végül is a polityika a pénzről és annak újraosztásáról szól. Csak hát ez állítólag ellenkezik az egyenlő szavazójog elvével... az bezzeg nem, hogy a járulékait böcsülettel fizető polgár szavazata ugyanannyit ér, mint az adócsaló stb. emberkéké.
süti beállítások módosítása