Bayer és az idő kereke
2010. augusztus 31. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Bayer és az idő kereke

  Jól szoktunk szórakozni Bayer Zsolt verbális és textuális felhorgadásain: a régebben egész jó publicista a minap élő adásban fejtette ki végtelen körmondattá kibővített szarozós, anyázós szidalmait. A kocsmai politizálás mediatizált változatát mesteri szinten művelő véleményvezér felhorgadásának tárgya a Magyar Narancs és az Időkerék volt. Ez a kreatív témakapcsolás és az anyázás keveréke különleges izgalmakat ígér, de a videó láttán homályos reminiszcenciák derengtek fel a messzi múltból, 2004-ből.

  Úgy emlékeztünk, az Időkerék annak idején egy korabeli nemzeti együttműködés keretében jött létre, már ami a védnökök és támogatók névsorát illeti. Az Időkereket magát nem bántjuk: a szobor? homokóra? egy köztéri játékszer, van ilyen számos más nagyvárosban is. Egy közepesnél valamivel jobb szoborötletről volt szó, csak hát a projekt megvalósítása amolyan magyarosra sikeredett. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az Időkerék píárosa és leglelkesebb szószólója egy másik legendás Zsolt, Gréczy volt.

  Az Időkereket sokan támogatták, a politikai és kulturális élet minden oldaláról: Bakáts Tibortól Czakó Gáborig, Csukás Istvántól Dessewffy Tiborig, Kornis Mihálytól Teller Edéig és Kokótól Fábryig. De a Bayer által citált Magyar Narancs és annak főszerkesztője, Bojtár B. Endre nem található a névsorban. Ezzel szemben az Időkerék egyik fővédnöke Szőcs Géza volt, aki ma Nemzeti Együttműködés Rendszerének kulturális államtitkára. Annak a NER-nek, amelynek jegyében, ötös számú párttagságiját lobogtatva Bayer Zsolt a választások után pár nappal, Magánügy címmel szorongatott meg egy harmadosztályú, szatmári falusi szoci politikust:

  „Csak az érdekel, hogy a kétharmados győzelmünk után te vetted a bátorságot, hogy velem, az ötös számú párttagkönyv tulajdonosával fenyegesd, riogasd a helybéli ősfideszeseket. Egyáltalán: te vetted a bátorságot, hogy megfenyegesd az ősfideszeseket. Kár volt, Kovács Lajos. Hiba volt, Kovács Lajos. Ha meghúzod magad, ha kussolsz, ha csöndben végzed a dolgod, ellavírozhattál volna akármeddig. De te azt hitted, minden úgy lesz, ahogy eddig volt. Azt hitted, majd megint te, ti, a tifélétek fognak fenyegetőzni, s ti fogjátok megmondani, mi hogyan lesz. Súlyosan tévedsz, Kovács Lajos. Súlyosan másképpen lesz. S mondom neked, még egyszer, hogy megértsd: immáron személyes ügyem, hogy te ne legyél köztünk.”

  Az Időkerék nem, de az idő kereke fordul. A Zsolt viszont marad. A Zsolt marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr152259497

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A takarítók 2010.09.01. 16:04:45

 Nem adja fel a netes regisztrációt a Fidesz.http://index.hu/kultur/media/2010/08/31/nem_adja_fel_a_netes_regisztraciot_a_fidesz/ Életem egyik meghatározó filmélménye volt Luc Besson Nikitája. A film vége felé megjelent a Takarító. Jean Reno&...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serio (törölt) 2010.08.31. 14:12:00

Nekem az tetszik a legjobban, ahogyan a többiek néznek.

(0:13-nál különösen... mint a hülyegyerekre szokás... XD)

Téglagyári Megálló 2010.08.31. 14:19:38

"Az Időkereket magát nem bántjuk: a szobor? homokóra? egy köztéri játékszer, van ilyen számos más nagyvárosban is."

Hahh, mit fogsz ezért kapni elGabortól! :-)

Alfőmérnök 2010.08.31. 14:23:45

Azért erről már ti is írtatok:
mandiner.blog.hu/2006/12/30/az_ido_akadozo_kereke

Én amúgy megértem Bayer indulatát. Csak nekem már uncsi, kiszámítható.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.31. 14:28:27

@szamárfül/pável: Lovas a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója, ami nekem elég száműzetésszerűnek tűnik.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.08.31. 15:35:10

@elGabor: ja, még mindig?
azért én nem sajnálom...

Bayer meg régen dugott, vagy szív vmit.

caralho voador 2010.08.31. 15:37:16

@Pável: Régen dugott? És mesélj, milyen volt? Miért hagyott el végül?

tevevanegypupu 2010.08.31. 15:48:53

Mindentol fuggetlenul azert birom a kormondtait, az indulatait, a patoszos erdelyiseget, a nepszabadsagos multat, az otos tagkonyvet es az egesz Bayert ahogy van. Jelenseg, de nem nagyon lehet komolyan venni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.08.31. 15:53:08

@Téglagyári Megálló:
Messzemenően nem értek egyet ergével, szerintem az Időkerék a nyomulós ötlettelenség és a százmilliós pénzherdálás mementója.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.31. 15:55:39

""Az Időkereket magát nem bántjuk: a szobor? homokóra? egy köztéri játékszer, van ilyen számos más nagyvárosban is."

Hahaha, édes öregem, de hülye vagy. Nézd, én nem követem a Bayer megbolondulásának a stációit, bár éppenséggel érthető az a pályaív, amit bejár, de:

Ami az Időkereket illeti, az valóban tökéletes szimbóluma az impotens butaságnak, mondhatjuk: tipikus "elkúrás".
Az eredeti ötlet szerint ugyanis egy több mint egy kilóméter hosszú pályát futott volna be egy évszázad alatt, tehát havonta majdnem egy métert gurult volna. Az ötletgazdától az ötletet lenyúlták, és így lett belőle egyhelyben forgó időkerék.
Azután felavatták, és bár lehet, hogy mozgott valamit az elején, de nagyon hamar tönkre ment, és azóta nem forog. Egyáltalán nem. Az apró granulátumokat egyszer már ki is szedték belőle, talán pótolták, nem tudom, beázott, kicsit megdőlt, egy időre kapott egy brutális állványzatot is. Gyakorlatilag, ott a ligeti fák árnyékában, olyan, mintha valami közeli építkezés, esetleg csatornafelújítás egyik műtárgya lenne, amit hamarosan visszaraknak a föld alá . )

Ez a nemforgó forgószerkezet éppen olyan, mint egy szökőkút, amiból sohasem szökött víz, tehát oltári ciki az egész.

Az pedig, hogy a támogatók névsorából ki lehet szemezgetni egy-két tuti fideszes arcot is, semmit nem jelent. Gondold el, ha nem akarja támogatni, rásütik, hogy az EU csatlakozást sem támogatja, mert annak apropóján avatták fel az egész hóbelevancot.

Tehetetlen Dodó 2010.08.31. 16:02:53

@TuRuL_2k2: Az egyik legnagyobb lehúzás volt.
Acélszerkezetépítő kollégáimmal elfogott a sárga irígység, amikor megtudtuk, hogy mennyiért tákolták össze ezt a vacakot. Ennyi pénzből a fél felvonulási teret le lehetett volna fedni valami fáin könnyűszerkezetű épülettel. (Nem mintha arra szükség lenne ottan, csak a szemléltetés kedvéért írtam...).
(Megjegyzem, az időkerékre sincs szükség, mint az fényesen kiderült azóta).

alex4427 2010.08.31. 16:10:23

Mondjuk, a tévés szarozás nekem sem az ízlésvilágom, de az indulat jogos - és NEM igazán az időkerék, hanem a MaNCs ellen!
A Magyar Narancs Jugoszlávia bombázása óta (melynek a lap lelkes híve volt, csakúgy, mint Irak bombázásának, belpol.ban meg nagy benyalások az szdsz-gyurcsány hazugság - és kádkőgyárosoknak!)...szóval nekem MaNcs nincs!
(marko11)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.31. 16:15:52

@gloire: ahogy írtam, ez egy közepesnél jobb ötleten alapuló utcabútor, magyaros megvalósítással (= közpénzlenyúlás, silány megvalósítás, fenntarthatatlanság). Az időkerék nem a képzőművészet és a szobrászat csúcsa, sőt.

szeekely 2010.08.31. 16:24:05

@tevevanegypupu: Hova tunt Bayer Zsolt? Egesz jo ujsagiro volt. A verselemzesei kulon is tetszettek. Sajnos, ha szemelyisegebol mostansag kivonjuk az alkohol rombolo hatasat, alig marad belole valami, ami meg Bayer Zsolt. Kar erte!

www.youtube.com/watch?v=EnZ2KjtaiUg&feature=related

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.31. 17:19:08

@Serio: szerintem szentesizöld néz úgy mint egy megrettent kisgyerek

amúgy bayer egy barom, eszállt vele a ló. előtte tudott azért írni.
mára már kiderült egyértelműen hazug is

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.31. 17:58:17

Az Időkerékről nincs véleményem.
BZs egy farok.

elfelejtette 2010.08.31. 18:00:10

Az Idokerek megallt,a progresszio elbukott. Halistennek.

abandi 2010.08.31. 19:03:35

Zsótikám!
Az 5-ös számú párttagkönyv tulaja...
Jól nyomod, mint a hozzád hasonló kevertfajtájúak!
Készíted előfele az 5-ös számú vágóhídat a szokásos cionistaparancsra...?!
Be fogtok szopni!

F. A. Hayek 2010.08.31. 19:11:13

@rajcsányi.gellért (ergé):

Az időkerék a szocialisták nyolcéves regnálásának tökéletes mementója: értelmetlen, izzadtságszagú, korrupciót sejtet és nem is működik.

Teljesen érthető Bayer indulata a Mancs bértollnokaival szemben, akik a magyar társadalom teljes széthullását eredményező baloldali ámokfutás feltétlen támogatóiként gúnyolnak most mindent, ami az új parlamenti többséghez kötődik. Bayer indulatát feltehetőleg elég sokan osztják, kivéve persze azokat, akiknek az igazságérzetüknél fontosabb, hogy megfeleljenek pártfüggetlen értelmiségi szerepének.

Az már sokkal érthetetlenebb, hogy a Mandiner szerzőit mi zavarja annyira a "nemzeti együttműködés" szókapcsolatban, hogy kizárólag a Népszava gyakorlatának megfelelő kontextusban tudják említeni.

Bell & Sebastian 2010.08.31. 19:14:10

Időközben megjavult volna a MANCS, vagy megmozdult a kerék? Nem. Tehát igaza van.

Kár, hogy az újabb generáció képtelen a sorok közt olvasni, helyes következtetést levonni, a kritika a formai jegyek pellengérre állításában kimerül. Annak, aki a Népszabadságon nőtt fel, ez felettébb furcsa.

Orbán hűségéhez a régi barátokhoz kétség sem férhet, jókora szabadságfokot adott nekik. A célközönségnek pont ez a médianapszámos kell, akinek nem tetszik, nézze az ATV -s kriptaszökevény-showt, vagy a felerősödött antifasiszta csatornák sztárjait félévszázados retorikájukkal. (Csak utána törölje is le a képernyőt maga után.)
A Bëlga mint hivatkozási pont (és az igazság forrása) is sokat elárul Bayer kritikusainak értelmi színvonaláról.

Szerintem szimplán a helyébe kívánkozásról van csak itt szó.

alex4427 2010.08.31. 19:28:59

@Bell & Sebastian:
"ATV -s kriptaszökevény-show"...ez jó!
Újabb kriptaszökevények show-zhatnak a "megújult" ATV-n: Kuncze, a ciános ripacs és Gréczy, bolond Ferkó hű fegyver(!?)hordozója.

gst47 · http://mrpatbateman.tumblr.com/ 2010.08.31. 20:43:31

Óriási arc ez a Bayer. Nagyon bírom. :)

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2010.08.31. 21:20:19

bayerzsoltot le se pisálnám, azt hiszem így mondja a művel latin...

zachar 2010.08.31. 23:27:33

Ez a Bayer Zsolti egyre jobb.
Annyi kiegészítéssel élnék az általa mondottakhoz, hogy sajnos NEM csak ezt az időkereket tudta letenni a szoclib értelmiség az elmúlt 8 évben az asztalra, hanem ennél lényegesen többet: az elkúrást fedezték bőszen, Medgyessy, majd Gyurcsány dilettáns "kormánymozdulatait", hisztérikus antifasiszta harcát, gigaberuházásait, álreformjait legitimálták.

Az 5. számú párttagkönyvről meg csak annyit: amikor kiállították, kinézett a tulajdonosának, hogy esetleg néhány év pártállami/rendőri vegzatúra lesz az ára.

abandi 2010.08.31. 23:36:46

@zachar:
Na, ja te már csak tudod!
Ráadásul az 5-ös számú utána a népszabiban flekkelt állandóan.
Kisgyerek....

lucreciaborgia 2010.09.01. 00:07:23

A Tündértemető könyvét imádom, zseniális szerintem. De az utóbbi év ámokfutása, az 5-ös párttagkönyv rendszeres emlegetésével egyszerűen szánalmas. Jó íróból lett egy szar pártszócső. Megérte?
Remélem kijózanodik.

abandi 2010.09.01. 00:26:34

@lucreciaborgia:
Ne hidd! Igazi zsidócsakos provokatőr!
Mint a juhászbojtár kövérlaca.
Bazmeg, a kominterből átvedlett inter.com lószarhukákról beszélünk!

zachar 2010.09.01. 00:58:04

@abandi:
"Na, ja te már csak tudod!"

Igen. Te is tudhatnád.

"Ráadásul az 5-ös számú utána a népszabiban flekkelt állandóan."

Miután összerúgta a port Orbánnal Simicska miatt, és két kézzel kaptak utána a Népszabinál 93-ban.
Nost, nem hozta az elvárt fröcsögést a jobboldal ellen, ezért távoznia kellett 94-ben. (ne feledjük, hogy ekkor még javában az MDF volt a fasiszta ellenség...)
De javíts ki, ha tévednék.

abandi 2010.09.01. 02:03:25

Nem tévedsz. Tökéletesen beleillik a fideszes púzz le-ba.

Alvarez 2010.09.01. 09:07:30

miután a fidesz szarba vitte az országot, senki nem lesz kiváncsi a libsizésre és komcsizásra. Mit fogsz akkor mondani, Zsolti?

holdlátó 2010.09.01. 09:17:38

" Szeretném a homokórát megállítani...."
éééés sikerült!!! :D

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.01. 09:37:13

Szalay Annamária már biztos csak azon gondolkozik, hogy mennyi időre sötétítse el az Echo TV-t.

Iustizmord 2010.09.01. 10:42:31

gondolt rá valaki hogy elmeszakértőt kérjen bayerre?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.01. 15:40:21

tudod, gellért, belőled a bayer hiányzik. tök jó fej lehetnél.

tewton 2010.09.01. 15:57:48

@Grift:
jajnebáncsa már ergét.
múltkor láttam élőadásban, ahogy bayer beszélget csurkával. a legvégén bocsánatot kért tőle mindazért, amit ellene meg róla mondott korábban. lehet még ilyen ergé és bayer közt is, 15-20 év múlva :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.01. 18:10:37

@tewton: dehogy bántom. odafigyelek rá. tudja milyen hálásan fog visszagondolni rám öreg napjaiban, mikor ül a balaton partján, ősszel, nézi a vizet, ahogy kapkodja szél, zörgő levelek futnak el a pad lábai közt, és megkönnyezi majd a jó griftet. LOL

Bell & Sebastian 2010.09.01. 20:38:47

Rossz szavuk nem nem lehet, könnyen tanul és fejlődik.
(Nem mellékesen, hozzá estem be elsőre, és Tevével nagyon kedvesek voltak, ámbár a nemüket fordítva tippeltem. De hová tűnt Damon bbjnick?)

:9

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.01. 20:42:55

@Bell & Sebastian:

bbjnick, azt hiszem valami szegényparaszt rebelliót szervez. járja a falvakat, tanyákat, tüzes szóval lehel lelket az eltunyult népbe, mikor hajnalban kifordul a felvégen a faluból, tüzes tekintetek követik. újra tüzes tekintetek.
a teszkó koszttól elnehezült testű és agyú parasztok másnap reggel egymásra néznek és csak annyit mondanak, de azt súllyal: kötcse!

Bell & Sebastian 2010.09.01. 21:10:31

@Grift:
Reméljük, nem került túl közel a lecsóhoz, hogy abban végezze szegény.
süti beállítások módosítása