Naomi gyémántjai: a felelősség kezdete?
2010. augusztus 12. írta: Doktor Kottász

Naomi gyémántjai: a felelősség kezdete?

  Ritkán idéznek be a hágai ENSZ-bíróságra szupermodelleket. Naomi Campbell is csak tanúként érkezett, de valamiért érezte: ciki ez. Megtiltotta ugyanis, hogy fénykép készüljön róla, de amint a mellékelt illusztráció mutatja: csak sikerült lekapni. Ahogy azon a bizonyos 1997-es vacsorán is (lásd a másik mellékelt illusztrációt), ahol Nelson Mandela vendégeként vett részt a modell, ahogy többek között Charles Taylor libériai politikus és háborús bűnös is.


  Ezután a vacsora után Taylor emberei állítólag bekopogtak Campbell kisasszony ajtaján, majd „ajándék” felkiáltással koszos köveket adtak át neki. Na most Taylor többek között pont azért undorító alak, mert illegálisan kibányászott gyémántokért felfegyverezte a szomszédos Sierra Leone lázadóit, akik a 1991 és 2001 közötti polgárháborúban 120 ezer embert mészároltak le, vagy csonkítottak meg. Valószínűleg ilyen követ kapott Naomi Campbell is, amit aztán ő a hírek szerint továbbított a Nelson Mandela Gyerekalapítványnak.

  Nem azt mondom persze, hogy ettől a modell bűnsegédje lett egy háborús bűnösnek, csak hát világszerte ismert és sztárolt celebként egy ilyen alak mellett állni és szépen mosolyogni az valamilyen szinten legitimálja is az illetőt és politikáját. Nem a szerepvállalással van baj, én például sosem köveznék meg művészt, sportolót, hírességet, ha kiáll valamilyen politikai irányzat vagy vezető mellett.

  Álszentnek tartom azt a hozzáállást, hogy a „zenész csak zenéljen, az író az csak írjon, ne politizáljon”. Politizáljon: csak akkor vállalja is fel, hogy ha úgy fordul a szerencse, akkor emiatt rajongói elfordulhatnak tőle. Vagy bizony ott kell vallania Hágában. És utólag ne jajveszékeljen, hogy „én csak egy színész vagyok!

  Hasznos idiótának lenni nem jó, tessék megválogatni az asztaltársaságot. Idegenektől édességet sem fogadunk el, nemhogy gyémántot. De most, hogy valakit látszólag ártatlanul bíróság elé idéztek, talán kicsit nagyobb felelősséggel lesz a nyugati értelmiség, hogy milyen diktátorokkal áll le smúzolni a jövőben.

  Igaz, Diego? Igaz, Oliver? Igaz, Sean? Igaz, Zach? Igaz, Emir?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr532209553

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Piroslap: Hazudott a véres gyémántokról Naomi Campbell? 2010.08.12. 13:42:31

Korábban írtunk arról, hogy törvényi kényszerrel sikerült rávenni Naomi Campbell szupermodellt a Charles Taylor korábbi libériai elnök elleni tanúskodásra. Charles Taylor az afrikai Libéria elnökeként gyémántokárt cserébe fegyvereket adott el a Sierr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samott 2010.08.12. 12:53:19

Mi a szerepe ebben Mandelanak? Mert ez a modell csak epizodszereplo, de az oreg hivta meg ezeket egy helyre es valami alapitvany kapcsan is elhangzott a neve. Nem inkabb ott kellene megkerdezni?

vizipipa 2010.08.12. 12:56:18

Nem mentem fel Naomit, de azért Mandela biztos jobban tudta ki az a Taylor.

nullnick 2010.08.12. 13:05:15

a

nelson mandela-féle bagázs

is egy utolsó tetves terrorista banda (igazából csak rablógyilkos csürhe)

volt

nullnick 2010.08.12. 13:09:20

szép fotó a második

kínai, néger, meg egy pakisztáni, iszlámra tért zsidó feleséggel

sok elvtelen gennyes pénzsóvár szarember

ZöldMarci 2010.08.12. 13:45:37

Akit konkrétan a Naomi Campbell-féle történet és Campbell kisasszony "vallomásának" problematikus részei érdekelnek az itt olvashat róla a vallomás videórészletével:

piroslapok.blog.hu/2010/08/06/hazudott_a_veres_gyemantokrol_naomi_campbell

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.12. 13:46:55

Most akkor ki a nagyobb IQ-harcos: a közveszélyes modell-liba, aki cukorkát fogad el idegenektől vagy a Mandela-bagázs, akik ugyanezt teszik egy közveszélyes modell-libától?
Naomi nem közölte velük, kiktől kapta a köveket? Vagy nem érdekelte őket? Hiába pénz a pénz, érdemes utánanézni a forrásnak, mert ha kiborul a bili, mindenkit elönt a gané, nemcsak egyeseket. Max. a naiv modellekkel törlik fel.

ZöldMarci 2010.08.12. 13:51:27

" Ezután a vacsora után Taylor emberei állítólag bekopogtak Campbell kisasszony ajtaján"

Lehetséges, hogy a nagylelkű "ajándékot" azért kaphatta, mert Charles Taylor kopogtatott be és eltöltött egy ott kis időt. (Persze kaphatta azért is, mert annyira nagyszerű társalgóvolt).

"Valószínűleg ilyen követ kapott Naomi Campbell is, amit aztán ő a hírek szerint továbbított a Nelson Mandela Gyerekalapítványnak."

Az alapítvány cáfolta, hogy kapott volna, így ez a része is érdekes.

A kő tulajdonlása önmagában bizonyíték lenne Charles Taylor ellen, mert ő azt állítja hogy sosem volt nála véres gyémánt.

ZöldMarci 2010.08.12. 13:55:23

@neccharisnyás útonálló: Mandeláék ott nem tudtak a kövekről és a Mandela alapítvány szerint ez később sem került hozzájuk (lásd linkem). Az meg szerintem jobb lenne, ha egy gyermekalapítványhoz kerül a kő, mintha máshol szórja el a háborús-bűnös.
Az igazi gond az, hogy Naomi Campbellnek pontosan vallania kellene ahhoz, hogy legyen Charles Taylor gyémántbirtoklására bizonyíték.

_csak_mi_lényegem 2010.08.12. 15:25:34

...amit hiányolok az előző hozzászólásokból: Senki sem ír a hasznos idiotizmusról, annak szerepéről és szereplőiről, csak Mandeláról, Campbellről, Taylorról, pedig sokkal többről van itt szó - csak az sokaknak kínos. Igen, szerintem ez a cikk felvet egy problémát, azt, hogy komolyan végig kell gondolnia mindenkinek, ha valaki mellé áll, azt akaratlanul is "szalonképesebbé" teheti.
Sokan adták már nevüket-teljesítményüket olyan eszmék szolgálatába, amik később leszerepeltek.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.08.12. 15:33:57

Azért hozzátenném, hogy Charles Taylor csak így utólag jujdegonoszdiktátor...

1999-ig ő volt a az amerikában tanult újjászületettkeresztény nyugathűszövetségese nagyállamférfi, és bizniszelt a fél neokon elittel.

1997-es hatalomrakerülésében egészen biztosan szerepet játszott a nem csekély összegű amerikai neokon csoportoktól érkező támogatás (Pat Robertsonék bonyolították), de rossz nyelvek sokkal közvetlenebb amerikai beavatkozás is állt a háttérben.
Ráadásul demokratikus választáson választották meg 75%-os többséggel.

A gondok akkor kezdődtek, amikor a szomszédos Sierra Leonében a lázadó RUF (amely szervezettel kölcsönösen támogatták egymást) visszaszorult.
Az új SL-i kormányzat jó kapcsolatokat alakított ki a nyugattal, és némi adósságelengedés fejében az ország összes nyersanyag-lelőhelyét privatizálta.

Ekkor kezdtek a RUF és Taylor kapcsolatai kellemetlenek lenni, de az ENSZ csak 2001-ben hirdetett embargót Taylorék gyémántjai ellen. (amikor egyébként már nagyjából le is futott a biznisz, mert a RUF-ot gyakorlatilag felszámolták.)

Bell & Sebastian 2010.08.12. 17:54:27

Mennyi kibaszott boxos, nahát! Lelkük mint seggük!

Zetek 2010.08.12. 18:22:02

Végre egy aktuális probléma. Szégyellem is magam a gyémántjaim miatt. Jó látni az "erkölcsi mércét" a többi rabló között.

greybull 2010.08.12. 18:40:01

@Bell & Sebastian: azért a Naomi lelkét megszondáznád a seggén keresztül Te is.....

nullnick 2010.08.12. 20:11:02

@greybull:

ma már a PINA nem ér semmit?
süti beállítások módosítása