My generation - A konzervatív fordulatról
2010. augusztus 06. írta: Doktor Kottász

My generation - A konzervatív fordulatról

  Állítólag jó Sir Winston mondta, hogy „aki egészen fiatalon nem baloldali, érett felnőttkorára nem liberális, és idősen nem konzervatív, az nézesse meg magát pszichiáterrel”, meg olyanokat is szoktak okoskodni az okosok, hogy „a fiatal konzervatívnál csak az idős liberális a szánalmasabb.” Vagy fordítva? Mindegy, ezen már túl kell lépnünk, mert a 20. századként is emlegetett nagy tohuvabohu következtében alaposan fejre állt itt minden. Ezt az állapotot rögzíti a Népszabadság interjúja Jászberényi Józseffel, a Zsigmond Király Főiskola ötven év fölötti korosztályokkal foglalkozó kutatóközpontjának vezetőjével.

 Illetve mégsem erről szól a beszélgetés: lényege, hogy itt a 21. század, és ha nem is múlik a tohuvabohu, de kezd átalakulni. Hiszen kiderül, hogy az idősek között számosan vannak olyanok, akik liberálisak, baloldaliak, mert úgy maradtak. Ők hívják magukat Nagy Generációnak és mellesleg nagyon nem akarnak orvoshoz fordulni. Jászberényi szerint pont de genere liberalizmusuk miatt vergődik az őáltaluk létrehozott politikai liberalizmus.

 „A babyboomnemzedék liberalizmusa mind Amerikában, mind Magyarországon átitatta a társadalmat, a mindennapok részévé vált. A sok tévécsatorna, a különféle újságok, a reggeli kávé a száz közül kiválasztható főzőgéppel elkészítve, az utazás, a vélemény szabadsága… és lehetne sorolni a végtelenségig ennek a megnyilvánulásait. Igaz, a politikai liberalizmus valóban súlyos vereséget szenvedett a legutóbbi választásokon, de lehet, éppen azért, mert a mindennapi liberalizmus – amiért a hatvanas évek fiataljai síkra szálltak – megvalósult.”

 „Why don't you all f-fade away”

  A Mandineren is is, máshol is, többen leírták már – igaz, a Jobbik kapcsán – hogy a rendszer ellenségének a leglátványosabb halál az, ha a rendszer része lesz. Így járt a liberalizmus Magyarországon: hogy egyáltalán mondhassanak valamit, túl kellett menniük a józan paraszti ész és az etikai normák határain. Egyszóval: liberálisainknak maradt a provokáció, majd végül az önfelszámolás igen szórakoztató folyamata.

  Itt tartunk ma. Ám a professzor szerint nincs nálunk „ortodox-konzervatív fordulat” és hogy a magyar társadalom az említett, öregedő hippik, pocakosodó szabad gondolkodók, iszapszemű örök ifjaknak köszönhetően megtudja  akadályozni „a populista, valamiféle diktatúra felé igyekvő erőket, az ortodox-retrográd konzervativizmus nyomulását”. Hát gigászi egy csata lenne. Csakhogy a most kialakuló konzervatív fordulat – ahogy Jászberényi szerint a hatvanas évek végi liberalizmus – ugyanúgy nem egyszerű ideológia, hanem magatartásforma.

 „It's only teenage wasteland”

  Olyan magatartásforma, amely eleve kizárja az ortodox és retrográd nyomulást, hiszen a hagyományőrzés mellet hagyományteremtésre is épül, sőt tulajdonképpen kombinálja a kettőt. Csakhogy marha nehéz ám úgy tisztelni a hagyományokat és általuk, melléjük teremteni másikakat, hogy a megénekelt liberális magatartásforma a létét tette rá, hogy ezeket eltörölje, infantilizálja, nevetségessé tegye.

  Így sajnos nem csoda, hogy 20 év kellett hozzá, hogy a magyar konzervatívok Trianont például ne úgy dolgozzák fel, hogy tankkal készüljenek Romániába, hanem mondjuk közös pályázati tervezettekkel menjenek Erdélybe. Ne a Pilisbe akarjanak zarándokolni, hogy ott sztetoszkóppal hallgassák a föld szívverését, hanem egyszerűen csak elmenjenek a templomba. És igen, ugyanúgy, ahogy Jászberényi fogalmaz a Nagy Generációról: „kiröhögje az erre utaló elszólásokat, félresikerült szabályokat”.

 Mert pontosan attól különbözik a konzervatív felfogás a ködevéstől és a liberális eszméktől, hogy a valóság tiszteletére épül. A konzervatívok két lábbál a állnak a földön, na. Így jót tudnak derülni azon a generáción is, amelyik dogmaként tisztel infantilis közhelyeket, mint például az ideológiává visszacsökevényesedett liberalizmust. Amelyet ráadásul a híres Nagy Generáció úgy épített be a rendszerbe, hogy nem csak saját magáról állított ki szegénységi bizonyítványt, de magát a szisztémát is mindent elnyelő fekete lyukká alakította. Gratulálunk.

  De minket többet nem vertek át.

„I'll tip my hat to the new constitution”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr982200141

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kádár mosolya 2010.08.07. 14:02:09

Biszku Béla egy aljas, hazaáruló gyilkos, akit rég meg kellett volna büntetni az 1956-ban és később elkövetett tetteiért. Ahogy Pozsgay Imre - Orbán Viktor barátja - párttársa, Péter Gábor is megérdemelte volna a kivizsgálást és a büntetést - erre egés...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.06. 08:24:44

a professzor szerint nincs nálunk „ortodox-konzervatív fordulat”"

mi az ortodox konzerv?

a hortysta micsoda?

és amúgy ki mondja ezt? a cionista lánczi, ki szerint állítólag csak a zsidók lehetnek konzervatívok, és konzerv alapítók itt Magyarországon?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.08.06. 08:57:21

Ahhoz, hogy valaki hippi vagy egyéb nagygenerációs lázadó lehessen, konzervatív társadalomra van szükség, minimális szinten azért, hogy legyen mi ellen lázadni.

Ahhoz, hogy valaki rendszert építhessen, nem elegendő bírálni, állítani is kell valamit. Ahhoz, hogy egy társadalmat be lehessen rendezni, szükség van egy alapvető elképzelésre arról, hogy mi az ember hivatása és célja a világban.

Tehetetlen Dodó 2010.08.06. 09:04:58

Haha, pompás!

Manapság boldog-boldogtalan, ifjú és öreg hosszadalmas elemzésekben, cikkekben, véghetetlen blogbejegyzésekben elmélkedik a konzenrvativizmus mibenlétéről, hihetetlen unalmat, sőt elrettenést keltve az esetleg tájékozódni vágyó egyszerű halandóban.

Nos, ez a mondat nagyszerűen megfogja a lényeget:
" Mert pontosan attól különbözik a konzervatív felfogás a ködevéstől és a liberális eszméktől, hogy a valóság tiszteletére épül. A konzervatívok két lábbál a állnak a földön, na"

Nem is kell több, ami ezen felül van, szócséplés.

(És könnyen oda vezet, ahová a cikkben említett Nagy Generáció útja: önmagát igazoló dogmává válik).

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.06. 09:24:29

@Tehetetlen Dodó: azért abban volt/van valami egészen elképesztő, ahogyan két éve a budapesti szadi-szavazó ifjú és kevésbé ifjú bölcsészek, értelmisik stb szűk köre hirtelen elkezdett konzervatív identitásra váltani. És onnantól kezdve nincs mese, ők mondják meg hogy kicsoda, micsoda a konzervatív (libertárius).
Érdekes az evolució. A nagyszülők még őskommancsok voltak, a szülők pedig többnyire
maoistából váltottak libbantra a rendszerváltás hajnalán.
Viszont úgy látom, hogy a konzervativizmus gazdatestének megszállása nem igazán jár sikerrel.

kokavec 2010.08.06. 09:24:52

Teljes a fogalomzavar Magyarországon a liberalizmus, baloldal, értelmiség szavak körül, éppúgy, mint a cikk írója fejében. Ellenségkép kell, mert ezt kívánja a pártideológia, hát ezek lettek a megnevezett ellenségek. Orbán Viktor maga nevezte meg ezeket, kijelölve az utat. A többség pedig már szitokszóként hörögve használja arra, hogy minden rossz forrásaként használja, és hogy megint ne kelljen semmiért se felelősséget vállalnia.
A szerző még egy kis szociológiai ízű tudományoskodó körítést is kiizzadt magából a "nagygenerációs" hivatkozással, azt a látszatot keltve, mintha tényleg valami társadalmi elemzés állna az ideológia mögött, nem egy zavaros hatalmi érdek.

Leginkább a kínai kommunista párt esete jut eszembe, amikor szintén az értelmiség volt a fő ellenségkép, ezért átnevelőtáborokba internálták őket (már akiket nem öltek meg azonnal) és fizikai munkássá nevelték. És létrejött Mao gyönyörű rendszere.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.06. 09:40:31

@kokavec: "Ellenségkép kell, mert ezt kívánja a pártideológia, hát ezek lettek a megnevezett ellenségek. Orbán Viktor maga nevezte meg ezeket, kijelölve az utat."

Erről az állításodról igazán szolgálhatnál valami biztos és meggyőző forrással, kokavec.

Állandó ellenségképet Gyurcsány cinikus kormányzása gyártott, mikor mi volt éppen az érdek. Ha egészségügyi reformról volt szó, az orvosokat piszkálták, ha az oktatási reformot kellett átnyomni, akkor az ingyenélő tanárok ellen hergelték tudatos és jól felépített kampánnyal a társadalmat. Folytassam a sort? Persze csak akkor folytatom, ha előbb belinkeled a tuti forrásaidat.

kokavec 2010.08.06. 10:06:21

@Gasper: ne gyurcsányozz itt nekem, most nem ez a téma. Csak, hogy világos legyen, nem a kétpólusú futballszurkolói szintű világnézetet képviselem itt. Gyurcsány és az mszp, sőt mszp-szdsz egy tragédia volt az országnak. Nem szavaztam rájuk soha, mielőtt még itt bárki elkezdené a komcsizást.

Orbán Viktor választás körüli és utáni beszédeiben elhangzottak ezek az állítások. Új jobboldali értelmiség kialakulásának szükségességéről, meg a liberalizmus bukásáról, stb.

Téglagyári Megálló 2010.08.06. 10:16:40

@kokavec:

"Orbán Viktor választás körüli és utáni beszédeiben elhangzottak ezek az állítások. Új jobboldali értelmiség kialakulásának szükségességéről, meg a liberalizmus bukásáról, stb."

Szerintem is kell új jobboldali intelligencia, ha nem venné észre, épp ezt próbáljuk megteremteni. A liberalizmussal kapcsolatban pedig kérdezném: hol van az SzDSz?

fehértehén 2010.08.06. 10:53:53

@kokavec:

Szurkolótábori logikát átmetszó igyekezeted dícsérendő. De jól értem én belőle, hogy ha a szakroszent értelmiséget vki bírálni, esetleg mulatságosnak és mellőzendőnek (nem fizikailag mielőtt szirénázna vki)ítélni merészeli az nálad Maoista?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 10:59:51

@Gasper:

teljesen igaza van. ezek akik itten konzervkednek, spekulatív, vagy hitbuzgalmi, vagy megélhetési konzervek. semmik. ma azok, holnap nem. ma ez a hippi lázadás. belesúgni egy liberális jány bugyijába egy romkocsma wcjében, hogy konzervatív vagyok szépleány, egy elajulás. meg az egyetemen elitet képezni szük kis csudabogár konziként, vagy hatalomba menetelni készülni, akart konzi hittel, vagy tisztelt tanárunk szalonkonziságát ájultan majmolni.... na igen.
legjobb példa itt van velünk. a mandi nagy része. liberális, hollánutcás, gizellamaradék. mondhatnak akármit.

kokavec 2010.08.06. 11:01:20

@Téglagyári Megálló: na pont ilyen fogalomzavarokról beszéltem.

"Szerintem is kell új jobboldali intelligencia, ha nem venné észre, épp ezt próbáljuk megteremteni." - Miért, nincs? Miért nincs? Majd politikai igényre lesz? Lehet csinálni egy új értelmiséget? Az léphet be, aki hűséges egy politikai párt ideológiájához? Ezek a dolgok így működnek?
Az értelmiséget nem lehet lecserélni! Ébresztő!
Pozíciókba lehet tolni 3-ad, 4-ed rangú frusztrált értelmiséget, akik hajlandók ideológiai szolgákká lenni a karrierért cserébe.

"A liberalizmussal kapcsolatban pedig kérdezném: hol van az SzDSz?"
Másik fogalomzavar: liberalizmus=szdsz. Értem én, tudom, hogy a tömegeknek egyszerű demagógiák kellenek, nem összetett problémák.
Az szdsz-szel ezer probléma volt, leginkább az, hogy egy korrupt bűnszervezethez vált hasonlóvá, de éppen nem a liberalizmusra való hivatkozása. A liberalizmus alapvetően az egyén jogainak maximális tiszteletben tartását jelenti, a lelkiismeret és az életmód szabadságát, köztük olyanokat mint a szexuális szabadság, vallásszabadság, megismerés szabadsága, az államnak az egyén magánéletébe való behatolása elleni szabadság. Az értelmiség ezeket alapvető normáknak tartja. (most itt nem foglalkozom a gazdasági liberalizmussal).

A jobboldali ideológia a hagyomány és a tekintély tiszteletéből indul ki, szemléletét a történeti vagy vallási alapon nyugvó társadalomfelfogás jellemzi. Sokszor hivatkozik érzelmekre, nem racionális vélekedésekre, gyakran nacionalista.
A nemzeti didaktika, amit mostanában sokat hallgathatunk egy 19. századi mára régen elavult eszme. Nem gondolod, hogy a tényleges értelmiség megengedheti magának, hogy ezen eszmék mentén alakítsa ki a világnézetét.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 11:06:54

@kokavec:

kisbutám, tanulmányozza hosszabb korszakok értelmiségpolitikáját, horthy, franco. igenis lehet új értelmiséget, lojálisat teremteni. némi idő, de volt már rá példa.

bryan 2010.08.06. 11:10:06

A Churchill idézet eredetiben inkább ez:

"Show me a young conservative and I'll show you someone with no heart. Show me an old liberal and I'll show you someone with no brains."
"If you are not a socialist by the time you are 25, you have no heart. If you are still a socialist by the time you are 35, you have no head"

De még van néhány variáció. Rendes forrás pedig nincs az idézetre.

A másik is jó:

"A liberal is a man with both feet planted firmly in the air."

Egyébként a konzervatívot érdemesebb manapság a progresszívvel szembeállítani, mert a konzi gondolkodók elég sok mindent átvettek már a liberalizmustól ahhoz, hogy ne lehessen a liberalizmust csak úgy következetlenül ekézni egy konzervatívnak.

"A konzervatívok két lábbál a állnak a földön, na."

Na, azért ezt így nem merném kijelenteni. A Szent Korona tan, a királypártiság 2010-ben Magyarországon, a keresztény Magyarország víziója, a Horthy stílus restaurációja meg a többi nem vallanak annyira szilárd valóság talaján állásra, inkább ilyen két lábbal a levegőben állós lilaködös álmodozásnak tűnnek.

Téglagyári Megálló 2010.08.06. 11:12:20

@kokavec:

"Az értelmiséget nem lehet lecserélni! Ébresztő!
Pozíciókba lehet tolni 3-ad, 4-ed rangú frusztrált értelmiséget, akik hajlandók ideológiai szolgákká lenni a karrierért cserébe."

Nos, ezt személyes sértésnek veszem. A nagyanyja térdekalácsa a harmadrangú!

Téglagyári Megálló 2010.08.06. 11:15:13

@kokavec:

A jobboldalról írja:

" Sokszor hivatkozik érzelmekre, nem racionális vélekedésekre"

Mert persze a liberalizmus mindenhatósága egy racionális vélekedés. Muhaha. No meg: a szabadság bálványozása mi más, ha nem érzelmekre ható eszme?

bryan 2010.08.06. 11:19:23

@Grift:
Hol van mára a Franco korszak lojális értelmisége, vagy hol volt mondjuk 90-re? Milyen maradandó emléket hagytak maguk után? Pedig ott nem komcsi diktatúra következett. A Horthy-korszak kurzus értelmiségi elitje mi maradandót alkotott?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 11:22:39

@bryan:
ugye tudja, hogy annyira ostoba a kérdéscsokra, hogy nem ingerel válaszra.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.06. 11:22:42

@kokavec:

Nekem az egész eredeti nol cikkel az a bajom, hogy:

1) A "nagy generációban" az egyetlen közös az, hogy egyszerre sokan születtek. Amúgy ugyan olyan sokszínű ideológiai és gondolkodásmódbeli generáció ez is mint bármelyik másik.

2) A hippik és a 68-asok nem liberálisok még akkor sem, ha annak próbálják cimkézni magukat. Széplelkűsködő antikapitalista, szocialista, zöldkommunista söpredék a nagy része (már aki tényleg ideologizált). Sokan közülük Amerikában azért lettek "hippik" egyes egyedül, mert jobb volt otthon csövelni, mint Vietnámban a dzsungelben kommandózni. Ez érthető, csak éppen semmi ideológia nincs mögötte, hanem szimpla életösztön, praktikus megoldás egy húsbavágó problémára.

3) Az SZDSZ nem liberális párt, hanem rózsaszín szocialista. Végigasszisztálták a magyar történelem legnagyobb adósságból költekezését (8 év), közben eladtak például egy Budapest Airportot, amit úgy ahogy van kiszórtak ÁFA csökkentésre pl. majd visszaemelték az ÁFA-t. Vagy ott a Magyar Bálintos "esélyegyenlőségi" és középosztály-ellenes oktatáspolitikája. Az esélyegyenlőség a legnagyobb szocialista utópia a kommunizmus, meg a "climate change" mellett. A gyakorlatban ezeket tolták, közben meg sokat pofáztak szabadságjogokról.

Tehetetlen Dodó 2010.08.06. 11:29:12

@kokavec: No, bármilyen furcsa is hallani, de minden ellentétes hírverés ellenére van "jobboldali" intelligencia is (idézőjelbe tettem, mielőtt bárki elkezdene fasisztázni, de ha már egyszer így merült fel...).
Csak ugye jól tudjuk, hogy nemcsak a "szakértelem", hanem az intelligencia, sőt: az értelmiségi mibenlét is kizárólagos baloldali tulajdonság.

Tehát T.M. szemére legfeljebb azt lehet vetni, hogy nem egészen pontosan fogalmazott: a jobboldali intelligenciát nem megteremteni kell, mert van, hanem ki kell szabadítani a ballib mindenható ideológiai karanténjéből.
Ez persze odaát nemigen tetszik.
Persze, hiszen szörnyű veszélyt jelent az eszmei-ideológiai monopolhelyzetre, a megmondás jogának dicső kizárólagosságára.

(Néha el is szólják magukat: hogy jönnek holmi mucsai, bőgatyás, fasiszta, neadjisten vallásos bugrisok ahhoz, hogy egyenrangúak legyenek a progresszív, felvilágosult liberális értelmiséggel??)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.06. 11:45:10

@Grift:

"tanulmányozza hosszabb korszakok értelmiségpolitikáját, horthy, franco. igenis lehet új értelmiséget, lojálisat teremteni"

Azokból lehetett. És mivel, no, mivel? Kereszténykurzussal és nacionalizmussal!!!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.06. 11:47:35

S most pedig olyan "megmondás" következik, amit még egy D*breczeni J. és T*ta W. génjeiből szintetizált csúcstroll is megirigyelhetne:-D

Amit @Doktor Kottász és az Ő Generációja konzervativizmusnak vél, az nem más mint protofasizmus.

A konzervativizmusnak ma egymódon volna értelme: mint tradicionalizmus. (A konzervativ nem a nó'málisnak a szinonimája, hanem a reakciósnak.) Minden más megközelítés csak sz*rkavarás.

A mi kultúránk elveszítette tradicionális alapzatát, egy alapvetően liberális, relativista (poszt) kultúra. A benne működő mechanizmusok is ilyenek, semmi közük egy tradicionális kultúrában működő mechanizmusokhoz. Tehát ahhoz, hogy a konzervativizmus (conservo) értelmet nyerjen egy ilyen kultúrában egy tradicionális kultúra elemeihez-mechanizmusaihoz kell visszatérni és azokat érvényrejuttatni és konzerválni.

Egy liberális mit konzerváljon, mit állítson a progresszióval szembe?

Ami ma nálunk a politikában zajlik, annak semmi köze a konzervativizmushoz: ami itt zajlik az a ballib progresszívek és a jobblib progresszívek belharca. (Rájött erre O. V. is és politikaifilozófiai munkásságában egyre jelentősebb szerepet szán a centrumnak és a baloldalnak.)

Már Veres Péter bácsi is megmondta, hogy liberálisokból lesznek a fasiszták. És jól mondta. A jobblib progresszívek a relativizmust (jobb híján) fundamentalizmusra cserélik és kész a fasizmus (vagy az a valami, amit akár annak is nevezhetünk). A jobblib progresszívek (mivel liberálisak és relativisták) nem lehetnek konzervatívak. Ezért új jobboldali kultúrában gondolkodnak (mert progresszívak) és nem tradíciókban...

Summa: vagy szentkoronatan és kereszténykurzus vagy Szodoma és Gomora.

Ja, és ezért ne rám haragudjon senki! A világot nem én teremtettem, én csak megmagyarázom:-)

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.06. 11:49:11

döntsék el már az urak, hogy protofasiszták vagy eltitkolt libsik vagyunk-e!

:D

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 11:49:36

@bbjnick:
persze, hisz ez nyilvánvaló, és népi elemekkel.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 11:54:08

@rajcsányi.gellért (ergé):
jóindulattal, kiforratlanok. de a kor nem is alkalmas a kiforrásra. időnként végezzetek el egy egyszerú tesztet magatokon. kérdezzétek meg magatoktól, hogy mi tetszik nekünk? fimben, könyvben, színházban, tahó pop zenében /egyáltalán hallgatunk e olyat/ és még néhány ilyen tesztkérdés. aztán nézzétek meg a válaszok mennyi eltérést mutatnak a szokványliberális kortársak válaszaitól. ha az eltérés csekély, mint jelenleg is, akkor bizony csak műmájerek vagytok. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.06. 11:58:58

@rajcsányi.gellért (ergé):

"döntsék el már az urak, hogy protofasiszták vagy eltitkolt libsik vagyunk-e!"

A kettő nem zárja ki egymást. Sőt!:-D

Ha még nem olvasta volna a szerkesztő úr:

www.hitelfolyoirat.hu/dl/pdf/20100201-77553.pdf

(De lehet, @Griftnek van igaza és "csak kiforratlanok":-))

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 11:59:25

@bbjnick:

sajnos ez kicsit zagyva lett, de sebaj. ma kereszténységgel gyógyítani, sajnos piócásemberkedés. ha nagyon erőlteti, a plebsz papokat fog a templomajtókra szögezni. szomorú, hogy így van, a világot nem én teremtettem... a mai világban csak orbán centrumos, korporatív, fasisztoid rendszerének van esélye. a kereszténykurzus, nacionalizmus az új elit vezércsillaga legyen. a tömeg más. és ezt orbán nagyon helyesen látja.

kokavec 2010.08.06. 12:06:14

@Grift: nagyon ügyesen kicsúsztál bryan kérdése alól, pedig lényegibb lett volna arra válaszolni, mint megmaradni a cinikus beszólogató szerepében.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:11:43

@kokavec:
nézze, brájen nem tudja mit beszél, és keveri a dolgokat. értelmiségnek az "alkotó értelmiséget" gondolja, akik hátrahagynak valamit. nem ez az értelmiség lényege. hanem a rendszer működtetése. és működtedték, és a működtetés kultúráját hagyták maguk után, mint jelentőset. röviden ennyi.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:12:43

@Gasper: "Viszont úgy látom, hogy a konzervativizmus gazdatestének megszállása nem igazán jár sikerrel."

A Konzervatórium már elhalt, most itt a Mandineren támadnak, néha a Jobbklikken. Egészen komikussá kezd válni az egész. Kedvenc konzervatív szerzőm egyébként smalladam : D

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:17:04

@gloire:
na, azért a megadja gyerek is cuki, mikor kitagadja a magyar jobboldaliság lényegét, az antiszemitizmust, a nemzettestből, és a baloldalba hazudja. kizárólagosan, vagy túlnyomőlagosan.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:21:53

@bbjnick: "ami itt zajlik az a ballib progresszívek és a jobblib progresszívek belharca. (Rájött erre O. V. is és politikaifilozófiai munkásságában egyre jelentősebb szerepet szán a centrumnak és a baloldalnak.) "

A baloldal szerepe O. V. politikájában szerinted egy új fejlemény? Nem az, és épp semmi köze nincs ennek a jobblib/ballib ütközéshez. Ez ugyanis a népibaloldal és a jobboldal szövetsége volna, ami így természetes módon centrumba kerül.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.06. 12:27:47

@gloire: "most itt a Mandineren támadnak"

Ne aggódj, tartjuk a frontot!! :D

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:28:34

@Grift: "a kereszténykurzus, nacionalizmus az új elit vezércsillaga legyen. a tömeg más. és ezt orbán nagyon helyesen látja."

Biztos ez? A nemzeti eszme mai feltámadása láthatóan tömegjelenség lett, ez a habarcs amely összeköti a két szellemi áramlatot . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:30:54

@rajcsányi.gellért (ergé): Tudom, tudom, én is sűrűn cserélem a tárat : )

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.08.06. 12:35:03

@bbjnick: kiforratlan, nagyon gyanús, álkonzi libsi szerzőink együtt járnak tradicionalista misékre, csaxolók...

kokavec 2010.08.06. 12:49:02

@Grift: "értelmiségnek az "alkotó értelmiséget" gondolja, akik hátrahagynak valamit. nem ez az értelmiség lényege. hanem a rendszer működtetése. és működtedték, és a működtetés kultúráját hagyták maguk után, mint jelentőset."

Jó akkor ezt elfogadom. A bürokráciát le lehet cserélni, az alkotó értelmiséget nem.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:50:40

@kokavec: "Csak, hogy világos legyen, nem a kétpólusú futballszurkolói szintű világnézetet képviselem itt."

Doomhammer?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:53:00

@gloire:
a nemzeti eszme, máz, nincs mögötte tartalom. elfogadott közös jel/mez/ rendszer, hogy érccsük egymást. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:56:30

@kokavec:
tudja e, azért azt is le lelehet. az egyiket /balog/ tűrjük, épp csak ki nem telepítjük, a másikat /jobbos/ nyomjuk, toljuk, irányába izlésformálunk. hosszadalmas dolog, de működik.

fehértehén 2010.08.06. 12:58:13

@kokavec:

"A jobboldali ideológia a hagyomány és a tekintély tiszteletéből indul ki, szemléletét a történeti vagy vallási alapon nyugvó társadalomfelfogás jellemzi. Sokszor hivatkozik érzelmekre, nem racionális vélekedésekre, gyakran nacionalista."

Próbáljunk venni egy nem elvetemült jobboldalit, vagy konzervatívot vagy, ahogy akarod: Ideológia melyben szerepet kap a hagyomány tiszteletben tartása, érdék-érdem alapján lehetővé teszi a tekintény megjelenését és tiszteletét, közösségfelfogásában hansúlyt kapnak történeti elemek és vallási kötődések, nem tagadva inkább igazodva éselismerve azok közösségteremtő és -építő erejét és szerepét. Érvelésében nem áll meg racionalitásnál, feltételezve, hogy ép ember annak viszonylagosságát és korlátait viszonylag fiatalon felismerte már, megpróbál érzelmi és spirituális tartalmakat összhangba hozni a racionális érveléssel és abból fakadó szkepsissel. Nem lesöpör hanem összerak. Nemzeti elem közösségről való gondolkodásában hangsúlyos de messze nem kizárólagos.

Megpróbáltam leírni máshogy azt, amit te, csak ha nem hargszol kihagytam az unos-untalan használt ideológiai-politikai toposzokat és címkéket, amiket az ellenérdekelt politikai felek már több mint 100 éve európaszerte harsognak, majd hivatkozva saját magukra igazolnak is azonnal. Barátom, ezen már tényleg túllépett még az ólomfejű felszabadított nyugati világ is.

kokavec 2010.08.06. 13:08:40

@Grift: formálisan le lehet cserélni. Kiszorítani, ellehetetleníteni, stb. Helyettük dilettánsokat támogatni. Hiszen ez történt a 40 év diktatúrájában is. De végül kiket lehet utólag kiemelni? A szocreál alkotókat?
Ezt azért nem nevezném az alkotó értelmiség lecserélésének.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.06. 13:14:54

@kokavec:

téved, a negyven év a magyar kultúra aranykora mai szemmel is. néhány évtől eltekintve, nem volt itten senki betiltva, és látja az íróasztalnak sem írtak, idomítva lettek a rendszerhez. vaktában mondjon neveket mondjuk az irodalomból, örkénytől, esterházyig és kérdezze meg magától, hogy dilettánsnak tartja e őket, vagy dilettánsokkal leváltottnak. ugye hogy nem. én persze annak tartom őket, de maga biztos nem. :)
és nézze meg az emigránsokat. alkotott ottan valaki jelentőset? márai? ne vicceljen, közepes író, rendes ember. vagy a híg faludy, vagy ki?
nalássa.

kokavec 2010.08.06. 13:19:54

@fehértehén: azt nem egészen értem min lépet túl az ólomfejű felszabadított nyugati világ is.

Szépen leírtad a derék, jóravaló jobboldali ember világképét. Csak a világ nincs ott körülötte, ami hajlamos az elveihez igazodni. Innentől kezdve viszont egy megelőlegezett jóindulat is édes kevés ahhoz, hogy miközben "összerak"-ni akar ne mindig csak leborogasson valamit maga körül.

fehértehén 2010.08.06. 13:22:04

@kokavec:

"A jobboldali ideológia a hagyomány és a tekintély tiszteletéből indul ki, szemléletét a történeti vagy vallási alapon nyugvó társadalomfelfogás jellemzi. Sokszor hivatkozik érzelmekre, nem racionális vélekedésekre, gyakran nacionalista."

Vegyünk egy nem elvetemült jobboldalit vagy konzervatívot vagy, ahogy akarod: ideológia melyben szerepet kap a hagyomány, lehetővé teszi a tekintély megjelenését és tiszteletét, közösségértelmezésében hangsúlyos a történeti elem, a vallási kötödések közösségteremtő és építő jellegének elismerése. Érvelésében nem áll meg a puszta "racionális" érvek egymásradobálásában, elismerve, hogy ép ember viszonylag fiatalon felismerte azok viszonylagosságát és korlátait. Ennek következtében szerepet kapnak gondolkodásában és világszemléletében és életszervezésében az érzelmi és spirituális tartalmak, megpróbálva összeegyeztetni azokat a racionalitás rendszerével és a belőle fakadó állandó újrakezdésre késztető szkepszissel. Alapvetően nem söpör hanem összerak. Közösségfelfogásában a nemzeti elem hangsúlyos, igaz korántsem kizárólagos.

Ez természetesen nem egy gyári definíció csak megpróbáltam újrafogalmazni azt, amit írtál. Kihagyva, ha elnézed nekem, a már több mint 100 éve unos-untalan szajkózott politikai vezényszavakat, képzettársításra invitáló összetételeket, melyeket az ellenérdekelt "forradalmi" erők megállás nélkül dobálnak majd késégesen magukat alátámasztva saját maguktól vett idézetekkel igazolnak is sebtiben.
Azt hiszem barátom ezen már az ólomfejű felszabadított nagynyugat is túljutott már egy ideje.

kokavec 2010.08.06. 13:27:51

@Grift: nem sikerült leváltani, mert nem sikerülhetett. Kezdeti erőlködés és tiltások után belátták, hogy nem tudják mivel-kivel ténylegesen lecserélni, ezért valamilyen módon be kell építeni őket is a rendszerbe. Tűrt vagy támogatott formában helyet találni nekik.

fehértehén 2010.08.06. 13:28:56

@kokavec:

Bocsánat, közben mégegyszer lejött.

Ha a túllépést magyaráznom kell, akkor most hagyjuk.
Az pedig, hogy "mi mellett van ott a világ" hát nem tudom. Szerinted a liberalizmus vagy akármi más mellett ott van?
Vettél már szemüveget?

kokavec 2010.08.06. 13:34:01

@fehértehén: ebben a válaszban nem találtam érdemi tartalmat. Így nem tudok mire válaszolni. Szemüveget még nem vettem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.06. 13:38:19

@rajcsányi.gellért (ergé):

Helyesen teszik:-) (Szavaidból arra következtetek, te azt feltételezted rólam, hogy én ebben kételked/em/nék. Eszembe sem jutott (kételkedni). Bíztam benne, hogy így van (mármint, hogy kiforratlan, nagyon gyanús, álkonzi libsi szerzőitek együtt járnak tradicionalista misékre).

ü
bbjnick

fehértehén 2010.08.06. 14:04:05

@kokavec:

Na jó, azért kérdésem lenne: Beszélgettél már Marakeshben, London keleti külvárosaiban, Peruban, Polinéziában a liberalizmusról az ottaniakkal? Meg arról, hogy milyen idejétmúlt 19.századi közösségiségek, hagyományok meg vallás vagy mi a franc létezik még itt az Eu közepén?
Panaszaid érteni fogják biztos. :).
Oh azok a cúnya-cúnya felvilágosulatlanok!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.06. 14:07:19

Mifelénk lakik egy idős hippipár. Múltkor meg találkoztam egy 65 éves buddhista öregúrral. Pedig az ember azt hinné, az annyi idősek mind keresztények.

Téglagyári Megálló 2010.08.06. 14:10:16

@neccharisnyás útonálló:

Egy frászt. Ez max. 20 évvel ezelőtt volt igaz. A mai nyugger mind kommunista.

Téglagyári Megálló 2010.08.06. 14:17:08

@Grift:

Maga téved a kereszténységet illetően mert csak Erdő Pétert látja, Pázmány Pétert nem. Persze a kortárs Pázmánynak még el kell jönnie, lehet nem is lesz érsek de megtéríti Demjánt, Csányit meg a többi uraságot. Olvasgasson Pázmány prédikációkat, hogy küzdött az ellen ellen, aztán majd rájön, hogy maga egy tétova szűzlány!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.06. 14:18:00

@Téglagyári Megálló:
Csak azért mondod ezt, mert nem dobott még szájba naranccsal egy fideszes harcinyugger.

Téglagyári Megálló 2010.08.06. 14:20:35

@neccharisnyás útonálló:

Á, szerintem az is kommer a nemjároktemplombamert mindigugyanaztmondják értelemben.

kokavec 2010.08.06. 14:24:48

@fehértehén: elfogytak az érveid, úgy látom. Már csak feltételezésekbe és kétségbeesett vagdalkozásba süllyedtél. Keress olyan vitapartnert, akivel az egyszerű komcsi versus jobbos képlet szerint anyázhatjátok oda-vissza egymást, érvek nélkül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.06. 14:53:57

@gloire:

"A baloldal szerepe O. V. politikájában szerinted egy új fejlemény? Nem az, és épp semmi köze nincs ennek a jobblib/ballib ütközéshez. Ez ugyanis a népibaloldal és a jobboldal szövetsége volna, ami így természetes módon centrumba kerül." --- írod.

Nézd, a népi bal, az egy kádárkori kultúrpolitikai konstrukció. A népi mozgalom soha nem volt egyértelműen balos, egy szellemileg nagyon sokszínű-összetett mozgolódás volt. A vicces, hogy még gyökerében sem elsősorban agrárszocialista, hanem sokkal inkább keresztény, disztributista és nemzetiradikális:-) A kádárkorban, ami népi volt, az (mivel, ami lehetett az minden balos volt) népibalos volt (de ez korántsem jelenti azt, hogy ez valójában valamiféle egységes népibalos ideológia köré tömörült volna --- a népibalba besoroltak leginkább a két háború közötti mozgalmat értelmezgették (tét nélkül) és tudomásulvették a kor realitásait).

Kilencven után újraéledhetett volna a népi mozgalom a maga sokszínűségében. Nem ez történt. Tudjuk, mi történt a vidékkel és mi történt a népi tradícióval.

Lehet, hogy a Fidesz vezérkar úgy gondolja, hogy neki komoly szövetségese, támogatója lehet a vidéket integráló és "képviselő" népi bal, de nagyot fognak nézni, mert ez a népi bal nem létezik. Ellenben, ami van, az valahogyan soha nincs a Fidesz ínyére. Itt van például a Polgári Körök sorsa:-( vagy a Jobbik (no, amiben, ha valahol, ott talán a leginkább megnyilvánul a népi mozgalom egykori szelleme --- nem a Jobbik-frakcióról:-D, hanem a Jobbik vidéki jelenlétéről, önszerveződési képességéről beszélek).

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.06. 14:57:30

@Grift:

"sajnos ez kicsit zagyva lett, de sebaj" --- írod.

Nem lehet, hogy nem zagyva, hanem túlontúl vázlatos?

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.06. 14:59:41

@kokavec: a magukat liberálisnak nevezők kaptak 20 évet 1990 után. Pont mint a Horthy-kor. Milyen kreatívat alkottak, ami felette állna Horthy-kor keresztény-nemzeti kreatívjainak?
Milyen maradandót vagy nevezetest alkottak a liberális 1-2. vonalbeli (és?) kreatív értelmiségiek? Ugyanis innen csak a tanulmányírás/pályázatírás/tanácsadás-lehúzás ipar megteremtése látszik.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.06. 15:07:02

@kokavec: nem gyurcsányoztam, kokavec. Mindössze jeleztem, hogy ki volt az, aki állításoddal szemben az elmúlt időszakban valóban ellenségképet kreált.

Fentebb ezt írod:
"Teljes a fogalomzavar Magyarországon a liberalizmus, baloldal, értelmiség szavak körül, éppúgy, mint a cikk írója fejében. Ellenségkép kell, mert ezt kívánja a pártideológia, hát ezek lettek a megnevezett ellenségek. Orbán Viktor maga nevezte meg ezeket, kijelölve az utat.."

Aztán később ezt:
"Orbán Viktor választás körüli és utáni beszédeiben elhangzottak ezek az állítások. Új jobboldali értelmiség kialakulásának szükségességéről, meg a liberalizmus bukásáról, stb"

Még mindig nem derült ki a mondataidból, hogy hol van Orbán beszédeiben az ellenség? Erre kértem valamiféle linket tőled, hátha jobban vagy informálva.

Egyébként a Szadi által képviselt ún. liberalizmus halott. A kimúlást csak és kizárólag maguknak köszönhetik. Az MSZP által képviselt állítólagos baloldaliság pedig minimum tetszhalott, de valószínűleg soha nem is létezett igazán. Ezt viszont a szocik köszönhetik saját maguknak. Aztán el kéne már végre felejteni ezt az értelmiségi terminológiát is. Olyan osztályharcosan hangzik.

fehértehén 2010.08.06. 15:09:58

@kokavec:

Tévedsz. Az időm fogyott el. De, hogy nálad a kérdések mitől számítanak vagdalkozásnak azt nem tudom. Látom válaszolni viszont nem volt kedved Vagy az is meglep ha valaki szokatlant kérdez tőled, olyant ami nem illik a liberális sablonba? A guruk még nem fogalmazták meg rá a választ?
Na jó tényleg abbahagyom, más dimenziókban éldegélek, zsigeri véleményekkel nem tudok nagyon mit kezdeni csak azért mert szép ha sokszínű a világ.

kokavec 2010.08.06. 15:12:43

Ha szerinted az elmúlt 20 év a liberalizmusé volt, akkor neked is javaslom ugyanazt: keress magadnak olyan vitapartnert, akivel az egyszerű komcsi (ballib) versus jobbos képlet szerint anyázhatjátok oda-vissza egymást.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.06. 15:18:27

@kokavec: maga olyan 5. osztályos libi lehet.

A beírás ugyanis így szól: "a magukat liberálisnak nevezők kaptak 20 évet 1990 után."

Ha itt nem volt liberalizmus a szellemi életben, akkor a szadesz átvert minket?
Lehet, hogy még soha sehol nem volt liberalizmus?

bz249 2010.08.06. 15:22:13

@tölgy: de tapasztalatlan tölgy. Hat a kommunizmus sem valosult meg soha, mert a magukat kommunistaknak nevezok rosszul alkalmaztak a gyakorlatot a szep eszmehez kepest.

Gondolom ez a liberalizmus is ilyen szep eszme lehet, amelyet eddig meg sosenem sikerult igazabol megvalositani, mert a magukat liberalisnak nevezok is rosszul alkalmaztak a gyakorlatot.

kokavec 2010.08.06. 15:22:54

@fehértehén: látom erölködsz, szeretnél valahogy győztesen kikerülni ebből, de hát a vitához érvek és ellenérvek kellenek - ezt nem én találtam ki.

kokavec 2010.08.06. 15:28:14

@tölgy: a szadesz átvert minket, mint már feljebb írtam. És az mszp sem volt soha baloldali, csak annak nevezi magát. És csak azért nevezi annak magát, mert az elődje, a diktatúrában is baloldalinak nevezte magát. Csak hogy neve legyen a terméknek.

bz249 2010.08.06. 15:29:53

@tölgy: Akkor viszont azt nem ertem, hogy mit keres a polityika rovatban, merthat azok a tarsadalmi kiserletek, amelyek csak amobakkal, elesztogombakkal vagy kulonleges anyagbol gyurt emberekkel mukodnek inkabb az irodalom teruletere tartoznak.

Nem ertem en ezeket a human tudomanyokat na, ez a helyzet.

bz249 2010.08.06. 15:30:57

@kokavec: nadehat maguk a nembirka elitertelmiseg, hogyan verhettek at Onoket?

Vagy talan, ah ez nem lehetseges...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.06. 15:33:42

@kokavec: akkor a helyzet reménytelen. Nincsenek liberálisok.
Azzal kell főzni, ami van, még ha maga szerint ez csak a 3-4. osztály.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.06. 15:35:33

@tölgy: Igaz, igaz. A kilencvenes-kétezres évek nagy művei és kulturális teljesítményei:
I. Irodalom
1. __________________________
2. __________________________
3. __________________________

II. Zene
1. __________________________
2. __________________________
3. __________________________

III. Építészet
1. __________________________
2. __________________________
3. __________________________

IV. Film
1. __________________________
2. __________________________
3. __________________________

Lehet liberális és jobboldali is. Egyefene, ha nincs más, szoci. :) Én, mivel nem vagyok kultúrember, nem játszom (a II.-be, mint egyedi magyar jelenséget, beraknám a Tekintetes Urat, de ez hóbort és szemtelenkedés). Lássuk a listákat!

bz249 2010.08.06. 15:37:16

@elGabor: az epiteszet rovatba siman lehet irni: pl. M3-as otopalya, a Zurbol is latszik (tekitve, hogy szelesebb, mint a Kinai Nagy Fal)

Europai szinten persze egyaltalan nem kulonleges alkotas, de megiscsak latszik a Zurbol.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.06. 15:42:37

@bz249: Igaz, meg a völgyhidat is. Drága és egy rendes országban soha nem épült volna meg, de nagyon menő. Tehát a III. kategóriában már vannak jelöltek.

Más?

kokavec 2010.08.06. 15:45:31

Úgy látom a végére maradtak a szerény szellemi képességű, ám annál harcosabb párt-hívők. Hiába várjátok a válaszokat, ha már a kérdéseitek is zavarosak, önellentmondásosak, ugyanakkor az elveitek végérvényesek.
Ezeket kibogozni nekem biztos, hogy nincs időm, se kedvem, plusz nem is lenne semmilyen hatása, csak újabb zavaros félreértelmezésekkel "gazdagodnánk".
Úgyhogy zárok. Menjetek át egy másik blogra hiénázni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.06. 15:49:50

@kokavec: nocsak, hát nem a racionális liberálisok akarnak szabad nyilvánosságot, hogy kritikai érvekkel és vitázva egyre közelebb kerüljünk az igazsághoz?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.06. 15:58:10

@elGabor: ergé, kéne egy ilyen posztot csinálni, most hogy a Sötétség Kora beköszöntött. Mementónak, hogy mit is veszítünk most.

tewton 2010.08.06. 16:00:33

@kokavec: "Menjetek át egy másik blogra hiénázni."

lol. ez édes. ideesik a világűrből egy noname ufóés elküldi a helyieket :)

javítok. ez talán nem is egy ufó, hanem lajka vagy enos tért vissza.

Alfőmérnök 2010.08.06. 16:01:55

@elGabor: Elgondolkoztattál.
Mentségükre szóljon, hogy az ilyen kérdésekre úgy általában olyan 10-20 év távlatából lehet igazán választ adni. (Pl. hogy Nádas mekkora nagy író. ;) Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy akiket már ma is "klasszikusnak" tartanak, azok is zömmel a 80-as évek környékén kezdték a pályájukat.
Zene: Lajkó Félix, Dresch?
De lehet, hogy még valami eszembe jut. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.06. 16:06:47

@bbjnick:

"Kilencven után újraéledhetett volna a népi mozgalom a maga sokszínűségében. Nem ez történt."

Hanem az, hogy 2010-ben éledt újra, a maga sokszínüségében : )
A kádárkori konstrukció helyett, amelyik egyértelműen balosnak írta le, ma hasonlóan torz módon egyértelműen jobboldalinak nevezik (a nagyon hülyék esetleg konzervatívnak).

Persze a valóságban azért inkább balos törekvésről van szó. Hogy a genezisében ennek a mozgalomnak az agrárszocialista, a keresztény és nemzetiradikális vonal miért mondana ellent egymásnak, mi volna a konfliktusuk, azt nem értem.

Egyébként, ahogy ez a mozgalom/eszmeiség végigvonul az elmúlt századon, hol ellenzékben, hol búvópatakként, kompromisszumaival és nyíltsisakos támadásaival, és végül mára a kormányzó politikai erő legfőbb bázisaként szerepel, az az újkori magyar politikatörténet egyik - ma még szinte teljesen feldolgozatlan - legérdekesebb fejezete.

tewton 2010.08.06. 17:31:13

@Téglagyári Megálló:
:)
Á, a kéz jákobé, a hang ézsaué.
ennyi vita után sem tudja megkülönböztetni a militánsan fölsőbbrendű, cinikus liberálist a jámboran felsőbbrendű, világszépítő liberálistól?

Téglagyári Megálló 2010.08.06. 17:34:58

@tewton:

Ebben az irányban nem ismer nüanszokat a spektrométerem.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.06. 17:41:06

@gloire: Ez a "Se nem jobb, se nem ball, keresztény és magyar." A keresztény ebből ma már inkább kötődés, mint aktív hitélet.

2010.08.06. 17:59:49

Üdv, én is egy kicsit vitáznék a szerzővel.
A liberalizmus az 1800 évek elején "bukkant fel" ugyebár, szóval kb 200 éves, blabla.... A kommunizmusnak, szocializmusnak, fasizmusnak, sőt a náciknak annyi, de ez még van. És lesz is, tekintve, hogy egy demokratikus országban létezik egy liberális minimum. Nálunk is. Szóval nem vész el, csak átalakul. Angliában évtizedek óta először van a kormányban a Liberális Demokraták pártja. Mit ad isten. Konzervatív - Liberális kormánykoalíció. Well. Vagy 12% Szlovákiában most, 2009 jegyezték csak be a pártot, és ott csücsül. Nem hiszem, hogy nálunk konzervatív fordulat történt volna(főleg, hogy a Fidesz imádni valóan libsi volt 1990-94 között), itt csak két leszerepelt pártot elhajtottak messzire. Az SZDSZ minden volt, csak nem liberális. Az lehet, hogy arra hivatkozott, de inkább tehetségtelen, gerinctelen emberek gyűjtőhelye volt a végén. Az LMP pedig ahhoz képest elég szépen megugrotta küszöböt, ők azok, akik a liberális "dolgokat" ma a parlamentben képviselik. Harmat gyengén, megjegyzem. De nálunk is jöhet egy párt, amelyik politikailag liberális, gazdaságilag konzervatív, erre például biztos lenne kereslet. Egyetértek a befejező mondattal, valóban: az szdsz nem ver át többet minket(az mszp se:). De liberalizmus, mint eszme nem átverni akar. Azért az nem a legrosszabb dolog a világon. Ha skandináviát megnézzük, az "átkozott" politikai liberalizmusukkal azért jól megvannak, nemde? Vagy a hollandusok, ahol az egyik legszélsőségesebb pártot egy vállaltan meleg fószer vezetett(amig le nem lőtték). A most öröknek tűnő "narancsuralom" :):):) is szépen letűnik majd, talán nem is olyan soká. Szóval, lesz még itt libsi fordulat, amivel semmi gond nincs, tekintve, hogy demokráciában élünk.

bryan 2010.08.06. 19:51:37

Érdekes, van a radaramon egy komment a Belpo nevű nicktől, amire válaszolnék, de vagy egy órája nem jelenik meg a blogon. Vajon mi történhetett?

bryan 2010.08.06. 20:00:21

Ja, hogy a kommentem kellett ahhoz, hogy megjelenjen a tiéd, érdekes helyzet.
@Belpo:
"De nálunk is jöhet egy párt, amelyik politikailag liberális, gazdaságilag konzervatív, erre például biztos lenne kereslet."
Szerintem ezt tudja az LMP, vagy legalábbis ehhez jóval közelebb áll, mint a fordítottjához (gazdasági liberalizmus- politikai konzervativizmus).
Nekem pont egy gazdasági szempontból liberális párt hiányozna, mert liberálisként most nem volt más választásom az LMP-n kívül. A korábbi szavazásokon még ennyi választásom sem volt, mert hiteltelen arcok próbáltak úgy tenni, mintha az általam vallott értékeket képviselnék.

OFF:
Érdekes cikk Csizmadiától:

nol.hu/velemeny/20100806-a_centralis_eroter_es_a_magyar_politikai_hagyomany

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 05:51:16

@bryan:

Csizmadia esete a spanyolviaszkkal:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 05:58:59

@elGabor:

"Ez a "Se nem jobb, se nem ball, keresztény és magyar." A keresztény ebből ma már inkább kötődés, mint aktív hitélet."

Egyre kevésbé igaz ez az állítás. Az elmúlt húsz évben lassan, de folyamatosan nő azoknak a száma, akik valóban hites életet élnek.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 06:16:04

@gloire:

Se nem jobb, se nem bal:-)

Ha a népi mozgalomról valami elmondható, hát az mindenképpen elmondható, hogy nem ideologikus. Konzervatív, amennyiben valóban jelentős szerepet kap benne a tradíció és balos, amennyiben fontos kovásza a szociális gondolat:-)

"Hogy a genezisében ennek a mozgalomnak az agrárszocialista, a keresztény és nemzetiradikális vonal miért mondana ellent egymásnak, mi volna a konfliktusuk, azt nem értem." --- írod.

Nincs konfliktus, szerintem sem:-)

"...ahogy ez a mozgalom/eszmeiség végigvonul az elmúlt századon, hol ellenzékben, hol búvópatakként, kompromisszumaival és nyíltsisakos támadásaival, és végül mára a kormányzó politikai erő legfőbb bázisaként szerepel..." --- írod.

Két megjegyzés:

"Hogy a régi és az új politikai erők közül melyekhez 'esünk közelebb' a jövőben, az – paradox módon – sokkal inkább múlik rajtuk, mint rajtunk."

magyarido.blog.hu/2010/04/16/olvasom_ismet_kezzelfoghato_kozelsegben_a_rendszervaltozaskor_elpuskazott_nagy_lehetoseg_a_valosag_r

"Egy olyan napon érkeznek majd, amikor ülésezik a parlament, helyben lesz az összes képviselő, ezen a napon Szürke Ló harcosai, mivel izraeli betonfalra nem telt nekik, jelképesen, akáckarókra kihúzott fehér bálamadzaggal kerítik majd körbe Budapestet."

magyarido.blog.hu/2010/08/04/kelt_azon_a_napon_amikor_szatocs_gyuri_meg_masok_is_mar_harmadjara_kerte_meg_szurke_lovat_vallalna_e

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.07. 06:34:04

@bbjnick:

Ejjj, @gloire:, ez meg majdnem lemaradt:-)

"Nincs más előttünk, mint a standardizáció lapos pusztaságának őrülete, akár a bolsevizmus, akár a Nagy Üzlet következménye lesz is az. Ám több mint különös, hogy amíg nekünk, ha csak egy látomás formájában is, megadatott az ésszerű megoldás felismerése, addig a többség feltartóztathatatlanul halad e felé az őrültség felé, mindörökre odaláncolva a gyarapodáshoz, amelyből hiányzik a szabadság, és a fejlődéshez, amelyből hiányzik a remény."

magyarido.blog.hu/2010/02/07/kiszolgal_es_kiszolgaltat_es_ami_utana_kovetkezik

ü
bbjnick

Kassad 2010.08.08. 20:05:02

A Churchill-nek tulajdonított bon mot vagy aforizma Francois Guizot-tól (1787-1874) - francia történész és államférfi - származik eredetileg:

"Not to be a republican at 20 is proof of want of heart; to be one at 30 is proof of want of head"

(wikipedia)

Számtalanan, számtalanszor idézték különféle összefüggésben (pl. szocialista-liberális, stb), ezért nem csoda, ha bizonytalanok a forrásban.

Az a bizonyos "nagy generáció" gyakorlatilag azt a korosztályt fedi le, amely a 40-es években született. Hogy "who coined the term", azt nem tudom kikutatni, de talán mondhatjuk, hogy "érzelmileg" Cseh Tamás, "értelmileg" Bereményi Géza képviselik ezt a generációt. Gothár Péter "Megáll az idő" (1981) és András Ferenc "Nagy generáció" (1985) című filmje is erről a generációról szól. Én magam nem vagyok ennek a generációnak a tagja (Ratkó-gyerek vagyok), de némi rálátásom van erre a történelmi időszakra (a 20. század második fele), ezért én merném állítani, hogy a "nagy generációnak" nem volt sok, vagy egyáltalán nem voltak politikai vonatkozásai. Amit ők átéltek, vagy ha nagyon akarjuk "képviseltek", az egy globális jelenség volt, (itt a szocializmus környezetében) amikor történelmi generációs váltás zajlott le az egész, elsősorban nyugati kultúrkörben. Nem volt igazán közük a "68"-hoz (ezt inkább az akkori politika szerette volna így láttatni), leegyszerűsítve, a fiatalok lázadása volt az idősebb generációval szemben.

Politikai értelemben én nem nevezném ezt a generációt liberálisnak, inkább politikailag közömbösnek, eltekintve attól a ténytől, hogy a fiatalok pszichológiailag mindig lázadnak az éppen fennálló rendszer ellen, legyen az bármilyen beállítottságú.

Ilyen értelemben "liberális" gátjai sem lehetnek egy konzervatív fordulatnak, amiről most itt megoszlanak a vélemények.

Kassad 2010.08.08. 20:13:27

Folytatva a témát, amely szerintem továbbra is a konzervatívizmus illetve a konzervatívok identifikációs problémáiró szól - utalnék Gloire kommentjére:

@gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.06. 12:12:43

"A Konzervatórium már elhalt..."

ezt én is így látom és egyáltalán nem lep meg - hogy ezt miért látjuk így többen is, érdemes lenne körüljárni, de most inkább más észrevételem lenne:

Alapvetően hibásnak érzem az olyan történelmi-politikai megközelítéseket, amelyek túlságosan leegyszerűsítik azokat az erővonalakat, amely mentén próbálnak meg egy érvényesnek vélt képet kialakítani a világról. Úgy érzem, hogy hibásan húzzák meg a cezúrákat és elfelejtkeznek, vagy rosszul alkalmaznak kontinuitásokat. Az én meglátásom szerint - az előző kommentemben említett történelmi periódust - a 20. század második fele, napjainkig - nagyjából dekádokra (tízegynéhány évek) és 30 éves periódusokra (30-33 év, egy "emberöltő") lehet osztani.

Egészen más karaktere volt az ötvenes éveknek, a hatvanas éveknek, a hetvenes éveknek, a nyolcvanas éveknek, a kilencvenes éveknek és megintcsak más immár a 21. század első tíz évének.

Egy harmincas periódusnak érzem a Kádár-korszakot (1956-1988)

90-től - ami megint egy politikai cezúra - számolok megint egy harmincas periódust, amiből már 20 év eltelt és itt nem mulasztanék el egy rosszmájú figyelmeztetést:

Kádár 56-tól viszonylag gyorsan konszolidálta az országot és a harminc éve mint politikai képződmény - ebben az értelemben - koherensnek volt mondható. Jelen rendszerváltó pártoknak 20 év alatt nem igazán sikerült ez a "kapitalista konszolidáció" és még tíz évük van arra, hogy ezen megpróbáljanak segíteni. Ha ez nem sikerül, akkor ez egy igen komoly "orros" lenne a politikai elitnek.

Nos, ezek a "cezúrák" és kontinuitások elhelyezése, értelmezése az, ami igazán nem mindegy.
Ezeket nem lehet, nem szabad élesen elválasztani, elhatárolni egymástól, illetve érezni, tudni kellene, hogy hol, mikor, milyen kontextusban használjuk ezeket a "delimitereket".

Van a történelemnek, az emberi életnek egy lassú, de kitartó "hömpölygése", kontinuitása, ami felülírja a fent említett cezúrákat. Annak idején sokat gondolkodtam azon, hogy azok az emberek, akiknek az "emberöltője" a háború előtt telt el, hogyan élik meg ezt a politika-kultúrális cezúrát, ami a háború után következett be. Többnyire hallgattak és élték az új életüket.

A politikai változások alatt-felett-mellette - ahogy tetszik - folyt egy másik, mélyebb, egyetemesebb változás, amit én kultúrális (civilizációs) változásnak nevezek - amire az előző kommentemben is utaltam. És itt érvényesül az a kontinuitás, amit említettem. Egyszerűbb lett volna a képlet Kádáréknak, ha "le tudta volna váltani" a 45 előtt szocializálódott nemzedékeket, mint ahogy a rendszerváltás 90-es cezúrája nyomán is egyszerűbb lett volna a képlet, ha le lehetett volna váltani a Kádár-korszakban szocializálódottakat. De az élet és a történelem az nem így működik.

Jaj, ha kontárok nyúlnak bele a történelem óraszerkezetébe.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.15. 21:17:17

Vezérlô fejedelmünk koporsójánál

[Prohászka Ottokár püspök ezt a beszédét 1906. okt. 29-én mondta 5000
diák elôtt Rákóczi Ferenc hamvainak Budapestre érkezésekor.]

Nagy nemzeti ünnepet ültünk: végighordoztuk a hazán nemzeti
fejedelmünknek, szabadsághôsünknek, vértanúnknak ereklyéit s az oltár
elôtt elénekeltük a Te Deumot. Csakhogy itt vagy! -- rebegte lelkünk --
csakhogy itt van haló-porod, ahol lelked él! Temetünk is, de nem
sírunk, keblünket dagasztotta a diadalmas érzés, mely a hontalan hôsök
porából új életnek tavaszát várja. Szívünket átjárta a Gondviselésbe
vetett remény, hogy az Isten megihlette a király szívét s megértette
vele a nemzetnek közel 200 évbe égbe szálló vágyát s folytatja majd
mûvét ezentúl is. Átéreztük daliás kuruc idôk mindenható lelkesedését,
szabadságimádását, szédítô vágyakozását nemzeti szabadságra s ugyancsak
átérezzük némi keserûséggel azt is, hogy a nagy célt, melyért ô
küzdött, még el nem értük. Érte küzdött és elesett ô, s mi tovább
küzdünk, hogy végleg gyôzzünk.
Kívánatos, hogy ha valahol, hát az ifjúság lelkében sírjon fel a
kurucérzések e tárogatója, s az ô feje fölött zengjen és vágtasson el
az eszmék e tavaszi viharja. Kívánatos, hogy az ifjúság szemei elôtt
elevenedjék meg II. Rákóczi Ferenc legendaszerû alakja, s az ô kezébôl
vegye ezt a zászlót, mely régen is, most is azt suttogja: ...,,pro
libertate''. Kívánatos, mert hiszen a népek szabadságának nagy napjai a
népek ifjúságának ünnepei. Ifjú nemzetnek és nemzeti ifjúságnak
szívében nônek óriássá az eszmények és válnak világhódító hatalmakká a
vágyak; az ifjú lelkesülés tüzén forrnak egybe milliók; abból a tûzbôl
lesz bennünk szabadságot lehelô s világot legyôzô pünkösdi lélek!
De miféle ifjúságtól várhatjuk a nemzeti élet kitavaszodását, az
eszmék e boldogító megtestesülését? Rákóczi hirdeti: az erôs és a
küzdelmes, akaratos ifjúságtól; s Rákóczi buzdít: ezt neveljétek, erre
érlelôdjetek ki s diadalra viszitek a nemzeti föléledés zászlaját.
Az erôs akaratnak ifjúsága mindenekelôtt hinni tud Rákócziasan,
vagyis mélységes, izzó, bensôséges odaadással. Ez az odaadás ragadja
meg a gondolatot s emeli föl s tüzesíti át eszménnyé; gondolatból
eszmény az erôs, lelkes akarat által lesz! Ez az odaadás teremt
gondolatból hitet; a hit az erôs, lelkes akarat gondolata! ,,Si credis
ex toto corde.'' Egész szívbôl lehet csak igazán hinni. Ez az odaadás
tud lelkesülni, lángolni és égni; az értelmi tehetségeket az erôs,
lelkes akarat energiája ébreszti s tüzesíti; a mûvészet a lelkes
akaratból veszi inspirációit, a kultúra munkáinak napszámosa ugyancsak
a lelkes, erôs akarat. Tanuljatok tehát erôsen akarni eszményeket s
elsôsorban tanuljatok Rákócziasan hinni.
Álljatok ki Rákóczi Ferenc hitének magaslatára és osszátok érzelmeit.
Hit volt az ô eszményi világa; teljes odaadás hatotta át szívét
Krisztus és az egyház iránt, s ez érzésben meg nem rendült soha. Pedig
sötét volt hazájának ege, léha a francia udvar légköre, megtévesztô a
félhold fényes portája; de lelkét sötétségen, léhaságon, kétségen
keresztül az erôs akarat isteni hite vezette. Tiszta, homálytalan
gyermekszemmel nézett az örök világosság napja felé. Plátóval érezvén,
boldog a nép, melyet a napsugár vezet, a népek napsugara pedig a mi
Urunk Jézus Krisztus. Rákóczi Krisztust hordozta szívében és lelkét a
Szentlélek, a pünkösdi vágyak Szentlelke ihlette. Szerette és gondozta
lelki üdvét, ágostoni vallomásokban vallja be s bánja meg bûnét, imákat
szerkeszt, melyek az Officium Rakoczianumba felvétettek. Telve hittel
és Szentlélekkel ragadja meg azután a Szûzmáriás zászlót, hogy a magyar
szabadságharcnak alázatosan imádkozó, hôsiesen harcoló vezére legyen.
Ifjúság, kezedbe veszed-e Rákóczi zászlaját? Vigyázz, csak hitben
erôs ifjúság hordozhatja azt. Aki kételkedik, az elejti, sôt eldobja
azt. Járulj a hitben erôs hôsnek ereklyéihez, hogy vehesd szellemét.
Higgy vele! Hidd el, hogy az örök élet felé tartasz, halhatatlansággal
telítve. Hidd el, hogy az Isten szól lelkedhez Krisztusban s napsugarat
s csillagos égboltot vont fejed fölé hûséges, örök gondolataiban.
Hidd el, hogy isteni nemzedék vagy s Athénnal és az apostollal
mondhatod: ,,tou gar kai genos ezmén''. Hidd el, hogy e hittel a
legnagyobb érzék lépett be a világba s az benned is világhódító erô:
ember vagy, de isteni, - korlátolt, de végtelen világot hordozol
magadban; halandó vagy, de a mennyország s az örök élet összes kincsei
a tieid. Isteni nemzedék vagy! Nem pesszimista, nem sötét, dekadens,
elerôtlenedett korcs, hanem ,,semen Dei''; ember vagy, kibôl Isten
gyermeke lesz.
Ez a nagy akarat szükségképpen küzdelmes is. Küzdelmes azért, mert
hatalomra tör; sisakot ölt Pál apostol szerint, ,,gaéleam salutis'',
kardot ölt, két élût, s Krisztus szava erejében indul aki mondotta:
,,non veni pacem mittere'', nem békét, hanem harcot hoztam. Természetes
is, hogy aki a jobbat, a szellemet, az eszményt szolgálja, karddal,
tûzzel s vassal dolgozik. Átalakított kard az eke s azért aztán a
kultúra kertjévé változtatja át s szépségbe öltözteti a pusztát;
átalakított kard a kalapács és azért aztán az alaktalanra alakot, a
formátlanra formát, a durvára finomságot, testre lelket, szolgaságra
szabadságot kalapál. Hegyeket tör össze zúzóiban s kiolvasztja ércüket,
hogy gépet, koronát öntsön és szentségtartó kelyhet cizelláljon belôle;
márványszirteket fejt, hogy remekmûveket faragjon; kivágja a tölgyet,
hogy oltárt építsen és az illatos hársat, hogy a Keresztrefeszítettnek
fehérlô alakját faragja; összetöri a kvarcot, üveget olvaszt, hogy
színes ablakokon szûrje le dómjainak homályába a napsugarat. Az egész
kultúra a harc jegyében áll s ugyancsak küzdelem által válik állatból
ember, emberbôl krisztusi, isteni lélek.
Rámutassak-e Rákóczi kardjára, nem arra, mellyel hazájának
szabadságáért küzdött, hanem arra, mellyel a bûnt letörte, melynek
erejében pénteken Krisztus kínszenvedésére, szombaton a Szent Szûz
tiszteletére böjtölt s éjjel fölkelt imádkozni; ez a kard az ô vezeklô
öve, melyet magára ölt, hogy a lázadó testet a fegyelem erejében a
szabadság tiszteletére szoktassa. S rámutassak-e Rákóczi zászlajára,
arra a zászlóra, mely alatt magát hôssé, hazája szabadságának hôsévé
képezte? Az a zászló a Mária-kongregáció zászlaja, a harcias ifjúság
zászlaja, mely szabadságért küzd s rab nem akar lenni! Ilyen volt
Rákóczi Ferenc; Krisztus lehelt rá s e lehelet a szabadság vágyává lett
benne.
Az eszményi életnek, a krisztusi szabadságnak e hôse fogta meg s
emelte föl a magyar szabadság zászlaját, gondolhatjátok, mily eréllyel,
mily hûséggel? Mélyen meg volt gyôzôdve, hogy Isten küldi ôt, aki
akarja, hogy a magyar nemzet is szabad legyen. A kuruc hát azt tartja,
hogy az Isten a nemzetet szabadságra teremtette; szabadságra, nem
szolgaságra; virágzásra, nem szétmállásra. De ha akarja, miért nem
teszi hát? Miért? Azért, mert a mi hitünk nem az a kuruc-hit, mely
Istenbôl, Gondviselésbôl, isteni rendeltetésbôl táplálkozik. Reményünk
nem az a kuruc-remény, mely leszakadó világok romjait erôs gerinccel
tudja fölfogni. Energiánk nem az a kuruc-energia, mely imádkozik
folyton és térdet hajt Istennek, hogy annál szabadabban emelhesse föl
fejét. Még mi nem akarunk igazán; még mi nem járunk az eszmények
sugárzatában, még nem élünk az önzetlen, lelkes hazafiság
szolgálatában.
Kezdje ki ezt az irányt a magyar ifjúság! Legyen ezentúl október 29.
is az ifjúság kalendáriumának ünnepe. Március 15-ike a magyar ifjúság
ünnepe, ez juttatta diadalra a nagy, nemes eszméket s tavaszt hozott a
nemzetre. Legyen október 29. az ifjú magyarság ünnepe, mely a lemondás,
a kétség, az erôtlen megalkuvás ôszi ködében lengesse meg az eszményi,
szabad, nemzeti élet zászlaját és suhogtassa, lobogtassa addig, míg
valóra nem válik a haza szabadsága, a hitbôl élô, erôs jellemû és ügyes
kezû nemzedék szabadságában.

www.piar.hu/pazmany/konyvek/iranyt01.txt

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.15. 21:36:19

@bbjnick: tölgy nagyon mérges lesz, ha ezt meglátja : )

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.15. 21:48:37

@gloire: csak szólok: Luther is katolikusként kezdte, sőt, még a felesége is.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.15. 22:10:28

@gloire: azért mert valaki katolikus, mondhat/tehet csacskaságot, Lásd Rákóczi.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.15. 22:14:44

Rákóczi népe, a russzinok meg ortodoxokként kezdték, aztán görög-katolikusok lettek. Csak eszembe jutott.

Idén se volt a Szigeten?

magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=33660&rovat=2

. )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.15. 22:16:28

@tölgy: azért mert valaki katolikus, mondhat/tehet csacskaságot. Lásd Prohászka . )

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.15. 22:25:02

@gloire: látom kapisgálja, senki sem védett a tévedéstől.
Talán én, de ezen még gondolkodom.

tewton 2010.08.15. 22:31:34

@tölgy:
"Luther is katolikusként kezdte, sőt, még a felesége is."
mégis mennyivel megnyerőbb pár, mint akármelyik Borgia és az aktuális szeretője :)

bz249 2010.08.15. 22:32:14

@tölgy: mi van azokkal, akik semmit sem csinalnak? Ok nem vedettek valamennyire?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.15. 22:37:04

@tewton: már mé? Mindannyian esküszegők voltak, de a Borgiák kisebb vihart kavartak.

@bz249: aki semmit nem csinált, arról semmit sem tudunk. Így hirtelen a kövön és a befőttön kívül mást nem tudok elképzelni, aki semmit csinálna.

tewton 2010.08.15. 22:44:31

@bz249:
tudhatná a felsorolásból: szóval, cselekedettel, gondolattal _és mulasztással_
(ha jól emlékszem)

p.s. látta a neten wittembergát? a luther messengereket?

ezek a németek a sajtóban lutherzwergnek nevezik őket. szerintem ez a megnevezés egy katolikus-zsidó-ateista összeesküvésre utal.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.15. 22:53:57

@tewton: eccer menjen el Wartburgba télen, szép vidék, de szívás volt ott élni.
Mennyivel kellemesebb egy tuszkulánumi szőlőskert.

tewton 2010.08.15. 23:06:03

@tölgy:
asszem wartburg leginkább working environmentként jönne szóba. próbálkozott már fordítással nagy tételben?

tewton 2010.08.15. 23:16:53

@tölgy:
pfff. a hegyre épült város :) mármint a borcsák

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.15. 23:23:32

@tewton: ahogy elnéztem azt a környéket, voltak a farkasok... és unalmába elkezdett fordítani. A Vulgatat, mi mást.
Mi a baja a Borcsákkal? A lányom is az.

bz249 2010.08.15. 23:58:32

@tölgy: ejnye, hat elfelejti Zsan-Zsakot? Az ecceri vadember, a maga termeszetessegeben? Vagy a proletar, aki koveti a tortenelmi szuksegszeruseget, de amugy nem gondolkozik?

@tewton: ha Cranach jol festett, akkor azert Lutherne nem volt az a kimondott szepseg. :)

tewton 2010.08.16. 00:06:32

@bz249:
nem mindig festett jól ez a Krenics, anatómiából kimondottan gyenge. meg amúgyis a szívével lát jól az ember.

van magának igazolványképe önmagáról :)?

bz249 2010.08.16. 08:37:50

@tewton: jo hat Luther biztos szerette (vagy legalabbis elvezte, amikor ujra es ujra megösmerhette a feleseget) mert a 6 gyerek csak lett valahogyan. :)

De azon a kepen randa (az igazolvanykepben igaza van, ugy nezek ki rajta, mint egy tucatbunozo akarmelyik amerikai sorozatbol).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.16. 16:36:53

@gloire: & @tölgy:

No, akkor még egy kis hangulatkeltés:-)

"1896. szeptember 28-án volt 400 éve, hogy Nikápolynál török és magyar először szemben állt. Háromszáz éven át szinte nincs más hivatásunk, mint hogy a kereszténység lovagjai, a Szent Szűz választott vitézei voltunk. Hősiességünk fölött az ő képe, az ő zászlaja lengett. Ha el kellett volna vesznünk, zászlaja lett volna szemfödőnk, s csendítésünk az Ave Mária estharangszava. Meg vagy-e velünk, Úrnőnk, elégedve? Új harcok, a kultúra harcai; új küzdelmek, a népboldogulás küzdelmei várnak ránk. Szellem, ész, munka, erény ezentúl a fegyver; megbírja majd a nemzet karja ezeket is? Ha hisz és szeret, ha téged tisztel, ha erényeidet saját életébe oltja: nemcsak hogy megbírja, de már a győzelem koszorúja után nyújthatja ki kezét. Maradjunk ez alapon: a népeknek élete nemcsak vértócsákba, hanem fertőkbe is veszhet. A fertőkbe nem jutunk, ha a hit erejével s az erkölcs lelkével a kultúrmunkához fogunk, hiszen nála van az élet és az erény minden reménye (vö. Sir 24,25)."

magyarido.blog.hu/2010/08/16/hitunknek_asszonya

Ahogy öregszem, egyre bizonyosabb vagyok benne, hogy valóban létezett az a magyar világ, amit nem rohasztott még teljesen szét az ideologikus gondolkodás. Ahol Madách a vallásszabadságot a nemesi alkotmányból vezethette le, ahol Teleki alkalmazhatta intézetében a Néma forradalom miatt államellenes izgatásért perbe fogott Kovács Imrét és ahol Prohászka a Mária-kultuszból magátólértetődően következőnek tekinthette a népbarát nacionalizmust, és a többi:-) Nekik így volt evidens: tisztelhették egyszerre Rákóczit és Ferenc Józsefet (kit-kit a maga erényeiért) és a nyilvánvaló különbözőségek, ellentétek mellett is megtalálhatták azokat a közös nevezőket, amelyek lehetővé tették számukra az együttműködést, sőt, nemritkán, összefogásra, együttműködésre ösztönözték őket.

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.16. 17:51:30

@bbjnick: A nikápolyi csata száz évvel korábban volt, ezen megakadt a szemem. Egyébként el tudom fogadni a gondolatmenetedet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.16. 19:21:29

@gloire:

Valószínűleg nyomdahiba:-D Nyilvánvaló, hogy 1896-ban az ötszázadik évfordulóra emlékeztek:-) És az is nyilvánvaló, hogy eszembe sem jutott utánaszámolni:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.08.16. 19:22:56

@gloire:

Valószínűleg nyomdahiba:-D Nyilvánvaló, hogy 1896-ban az ötszázadik évfordulóra emlékeztek:-) És az is nyilvánvaló, hogy eszembe sem jutott utánaszámolni:-D

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.16. 21:42:57

@bbjnick: eleve kirekesztő szöveg, hiszen Sirák könyvére hivatkozik. Mit szólnak ehhez a kuruc tesók?

tewton 2010.08.16. 21:56:43

@tölgy:
mit mit. luther is lefordította, károli is lefordította :)
asszem a protestánsok megértéssel nézik mostanában az óegyház máriás tévedéseit. időnként próbálják megmagyarázni nekik, de inkább rájuk hagyják :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.16. 22:14:10

@tewton: na, mer a Vulgátával maszatolt Márton.
Javítson ki, a Károliból a váradi kiadás óta kihagyják, nem?

tewton 2010.08.16. 23:22:30

@tölgy:
ki szokták hagyni, de nem tudom, mióta.
luther szerintem nem vulgátából csinálta, de hogy héber-görögből-e direkt, vagy közvetítő latinból, nem tudom. de nem értek a modernbibliafordítás-filológiához (illetve nem is akarok érteni).
süti beállítások módosítása