Mezőberény mikro
2010. július 24. írta: dobray

Mezőberény mikro

  Mezőberény mostanában egy ottani igazgatónő és a a polgármester kommentelő-feljelentései miatt jelenik meg a hírekben. Mezőberény azonban többre érdemes. Nemrég táboroztattam ott 120 fiatalt, így alkalmam volt megismerkedni a Viharsarok jelentős településével.

  A település tipikus alföldi mezőváros: mondhatnánk, városnak álcázott falu, meglehetősen mozgalmas múlttal. A vonat átszállás nélkül két óra alatt ott van, ami viszonylag jónak mondható ma Magyarországon. Elsőként 1347-ben említik Beren néven. A város neve németül Maisbrünn, szlovákul Poľný Berinčok.

  A városban három felekezet képviselteti magát, az evangélikusok, a reformátusok és a katolikusok. Ez utóbbi a legkisebb, átlagosan hetvenen ücsörögnek a templomban vasárnaponként, a plébániát az előző plébános tavalyi halála óta a békéscsabai pap és káplánja látja el. Mivel a Viharsarok volt a komcsik kísérleti terepe volt, minden módszert itt próbáltak ki, ezért elég sok nyomot hagytak maguk után. Főleg az emberek lelkében.Így a kommunista ihletésű, bezárkózó, az egyházakkal szemben kifejezetten gyanakvó ateizmus nyugodtan nevezhető a negyedik felekezetnek. Ja, és van egy ötödik felekezet is, mert a városban működik egy bizonyos „Omega gyülekezet”, amely szép nagy tornaterm gyülekezeti helyiséget épített a piactér oldalában.

Evangélikus temető

  A városka fő tragédiája azonban nem ez volt, hanem az, hogy áldozatul esett a csehszlovák-magyar lakosságcserének. Mezőberényben ugyanis a magyarokon túl jelentős német és szlovák közösség élt, akiket a Rákóczi-szabadságharc után telepítettek be. A betelepülés a 18. század közepéig folytatódott. A népesség gyorsan növekedett, az 1700-as évek végére elérte az ötezer főt. A lakosság etnikai megoszlása a város honlapján található helytörténet szerint a következőképpen alakult: szlovák 44,5 százalék, német 34,1 százalék, magyar 21,4 százalék. Ez az arány a 19. század közepéig megmaradt. A három nemzeti közösség elkülönülve, külön negyedekben élt. A katolikus templom majd' száz évvel a másik három után, 1886-ban épült fel. A huszadik század elejére már 13 ezren laktak Berényben, a lakosság 25 százaléka azonban tanyákra települt ki.

 A múzeum bejárata

  Az egyik evangélikus templomot a mai napig a „német” jelzővel illetik a helyiek. Az Orlai Petrics Soma Múzeumot a város szülöttéről nevezték el, amelyet Szendrei Júlia is megjárt diáklányként (erről külön kiállítás emlékezik meg) szolgál pár érdekességgel (az udvarán pedig van egy holokauszt-emlékmű, jelezvén, hogy az a tragédia sem kerülte el a várost). Mind a három nemzetiség életmódját bemutatják. Errefelé szokás volt, hogy a családok fényképét kihelyezték a falra. Ezeken látszik, hogy a németek jóval módosabbak voltak a többieknél. Jobb öltözet, nagyobb bajusz...

  A magyar családoknál mindenhol kint volt egy Rákóczi-kép, mégpedig mindenkinél ugyanaz. A múzeumos néni nem tudott erre magyarázatot adni, állítása szerint még a nagymamája is kitette Rákóczit, de ez olyan természetes volt ez nekik, hogy soha, senki nem kérdezte, miért.

A múzeumudvar - a táborozók épp megdöntik a látogatottsági rekordot

  A Felvidékről idetelepített családok leszármazottai közül egyébként mind a mai napig sokan tartják a kapcsolatot a rokonokkal: ottjártunkkor is mesélte valaki, hogy augusztusban megy Szlovákiába. 2001-ben a város lakosságának 91 százaléka magyar, 4 százaléka cigány, 3 százaléka szlovák és 2 százaléka német nemzetiségűnek vallotta magát.

  A múzeumban egyébiránt kint függ a falon az előző századelőről a város földtérképe. Maga a város a térkép jobb alsó sarkában található, mellette pedig a területénél számtalanszor nagyobb földek halványan, ceruzával  rajzolva mutatja a parcellákat. Három nagy terület van, ezekhez oda van írva, hogy 1. forduló, 2. forduló, 3. forduló. Néhol egy-egy felparcellázatlan folt, beleírva, hogy "uradalmi". Kicsit északabbra található a "kaszáló". Egyszóval: minden bizonnyal háromnyomásos földművelés látható a földtérképen.

  Jelentéktelen alföldi mezővárosnak tűnik, mégis számos apró érdekességgel szolgál Mezőberény. A központ több kisebb parkkal és szobrocskával lepi meg a látogatót. Nekem a legmellbevágóbb élmény azonban a művház emeleti berendezése volt. Itt számozott klubhelyiségek találhatóak a klasszikus, fekezte szegecsekkel rögzített piros műbőrrel bevont ajtók mögött.

  Az előtérben pedig található egy elhagyottnak tűnő bárpult, amit az esztétikai összhang kedvéért ugyancsak piros műbőrrel díszítettek. A székek és asztalok nem ezzel vannak bevonva, de nyomokban szintén tartalmaznak piros műbőrt. A művház fasza retrópartikat rendezhetne, kétségkívül autentikus környezetben, ami igazából nem retró, hanem úgy maradt. (Fönt a művház bejárata, alant a műbőrös részleg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr162166891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.24. 08:47:44

Az a párnázott vörös műbör káderajtó az alukilinccsel, kurvanyomasztó.

a katona fehérben 2010.07.24. 09:43:27

...és ne feledkezzünk el az egyik fontos kulturális értékről, amit Mezőberény adott nekünk: az MZ/X zenekarról :-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.24. 11:22:39

@Gasper:

Ebből az enteriőrből egy dolog hiányzik, a krómozott előlappal felszerelt, mozdonyméretű kávéfőző gőzkazán, ami a 70-80-as évek kevés megőrzendő értékének egyikeként értelmezhető.

Iustizmord 2010.07.24. 12:38:19

meggyőztél, nem költözöm ide.

Hungaro Sapiens 2010.07.24. 13:25:04

A komcsi, kommunista szó leírása nélkül már nem is lehet írni? Hogy jönnek a képbe komcsi ihletettségű ateizmus? Lefogadom, hogy több vallásos van a városban, mint Pesten.

Nincs bajom a budapestiekkel, de irritál ahogy a cikk vélhetően pesti szerzője lenézi a helyieket. "A vonat átszállás nélkül két óra alatt ott van, ami viszonylag jónak mondható ma Magyarországon." Honnan van ott?

Majd ha kisebb lesz a vízfej Budapesten, talán több pénz marad művházat csinosítani.

Leskelődő 2010.07.24. 13:55:24

@Elpet: És sehol egy magnetofon!
Ide milyen passzolna? :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.24. 15:25:59

@Leskelődő:

Ehhez a berendezéshez sajnos bármilyen magnó túl korszerű lenne. Egy Videoton Disco Girl típusú muzikboxot tudnék ajánlani, lemezjátszóval és 4 csatornára programozható FM rádióval

www.indavideo.hu/video/Videoton_Disco_Girl

Az FM rádió természetesen csak a "keleti URH" vételére alkalmas, de bárki feltuningolhatja egy megfelelő konverter közbeiktatásával, amelynek elkészítéséhez itt találhatunk pontos útmutatást:

retroelektro.uw.hu/sajat/urh_konverter.html

Régi bakelit lemezek "PEPITA" kiadásban pedig minden házartásban megtalálhatóak.

tewton 2010.07.24. 17:23:32

@Elpet:
szórakoztató zenével csak óvatosan! már Lendvai Ildikó, a nemcenzor is megmondta annakidején:

"A zene, a szövegek, a bennük megfogalmazott mesterséges és álproblémák, a pódiumról diktált érzelmi hatások, viselkedési formák perifériális helyzetüket magasztalják, helyenként társadalomellenes magatartást sugalnak (sic!)."

vastagbor.blog.hu/2010/07/23/nem_cenzor

Tehetetlen Dodó 2010.07.24. 17:37:17

@Elpet: Én annak idején egy RT-6300-as tunert szereztem be, vagy kéthavi fizetésemért, hogy akadálytalanul hallgathassam a SZER-t az összes hullámhosszon.
Nagyon jó osztott sávos rövidhulláma volt.

retronom.hu/index.php?q=node/16199

Egészen 86-ig használtam, akkor beszereztem egy rendes digitális hangolású Sony-t, ott már gombnyomásra tudtam váltani, mikor elkezdték valamelyik hullámsávot zavarni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.24. 17:53:28

@Hungaro Sapiens: de, lehet írni a komcsi szó leírása nélkül, azonban ezt helyi kalauzunk mesélte. Pestről van ott a vonat két óra alatt, de ez miért is lenne lenéző mondat? MEg hol a frászban írtam oylan, amiből az következne, hogy lenézem a helyieket? Éppenhogy nem, nemhiába írtam, hogy mennyi érdekes dolog van elrejtve egy iilyen kisvárosban.

lepojka 2010.07.24. 18:15:02

Nem látom a szokol rádiót.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.24. 20:06:47

@Gasper:
Gyerekorvost juttatja eszembe. Ott is ilyen volt az ajtó. Tán még most is.

@Hungaro Sapiens:
Viharsarok esetében helytálló a cikkíró megjegyzése a kommunista ateizmusról. Apám (békési) még most is úgy viselkedik, ha templomot lát, mintha egy vödör forró vizet zúdítottak volna a hátára. A nagyapám meg még rosszabb volt. Furcsa is lehetett a család anyai ágának, mert ők meg mélyen vallásosak voltak már a bölcsőben is.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.24. 20:20:47

Nézem, nézegetem ezt az utolsó fotót és arra a következtetésre jutottam, hogy dobraynak fel kéne venni a kontaktot a vendéglátóipari múzeummal, hátha szemet vetnek erre a gyöngyszem kis helyiségre és megveszik, ahogyan a szentendrei skanzen csinálja az ilyesféle dolgokkal, csak hát ők nagyobb időintervallumból merítenek, ugye.
Amúgy járt már valaki Kecskeméten az egykori zsinagógában? Ott még öt éve is megvolt a bár hasonló berendezése. Merthogy hasonló műintézet működött az egykori izraelita Istenházában is, egészen a hetvenes évektől. Kemény, nem gondolják?

Tehetetlen Dodó 2010.07.24. 20:29:05

@Gasper: Az jó kis berendezés.
Jó pár éve betévedtem a Csóri Csuka csárdába, na, ott éreztem úgy, mintha időutazáson lennék. Ugyanez a piros szkáj mindenütt, piros ülőkék és még a felszolgáló csaj is olyan hatvanas évek démona formára volt kifestve, műszempillákkal és fekete konttyal. Sőt, úgy rémlik, hogy az említett klasszikus gőzölős kávéfőző is ott terpeszkedett a pulton.
Aztán a sarokban megpillantván egy kólaautomatát megnyugodtam, hogy mégsem zuhantam vissza az időben.
(Nem tudom, megvan-e még az üzlet ilyen formában, sajnos nem volt nálam fényképezőgép, így az élmény örökre elveszhetett az utókor számára)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.24. 20:36:50

@Tehetetlen Dodó: pedig milyen szép lehetett, amikor még nem holmi kólával, de Róna üdítővel támadták a fiatalok a szénakazlat:

www.youtube.com/watch?v=p2xLfj5oFXU

:)

Tehetetlen Dodó 2010.07.24. 20:46:38

@Gasper: Ugyan kérem, a Róna az elpuhult, modern kor dekadens terméke.
Én még eredeti csatos Bambival és Utas üdítővel üdítettem magam, alkalomadtán.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.24. 21:01:04

@Tehetetlen Dodó: hoppá, maga már ennyit látott a világból? :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.24. 21:18:05

@Tehetetlen Dodó: Hát szégyen, ha így néz ki. Én úgy tudom meg van még, bár az új út miatt, ami elkerüli Csórt állítólag nagyon visszaesett a forgalma. Pedig milyen szépen indult a dolog '42-ben, amikor is atyai dédapám felépíttette és megnyitotta . )

Tehetetlen Dodó 2010.07.24. 21:32:52

@gloire: Nem tudom, most milyen, úgy 5-6 éve jártam arra.
Gondolom, nem a dédpapa szerezte be a szkáj székeket...

Tehetetlen Dodó 2010.07.24. 21:33:33

@Gasper: A hajlott korral együtt jár...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.24. 21:38:23

@Tehetetlen Dodó: Hát nem, nem is lehetett sokáig büszke tulaj . ( Én gyerekként voltam ott egyszer, de csak a nagy preparált csukára emlékszem.

jan 2010.07.24. 21:50:58

@Hungaro Sapiens: ezt a "Budapest az ország vízfeje" mémet egyszer földolgozhatná valaki egy monográfiában. Ki találta ki, mire alapozta, akik azóta szajkózzák, mire alapozzák...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.24. 22:17:00

@jan: nem kell ehhez különösebb agytorna. Budapest vízfejűségéne két fő oka van: Trianon, majd a Rákosi-éra, amikor számtalan falvat és várost közigazgatásilag a fővároshoz csaptak.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.07.25. 10:09:09

@jan:

"Budapest az ország vízfeje"

Szerintem nem kell ehhez monográfia, elég nyilvánvaló, hogy tényleg így van.

Jó, Mezőberény tényleg nem egy nagy szám, jártam arra párszor, láttam. De a post akkor is egy paternalisztikus hülyeség (nem állítom, hogy direkt, lehet, hogy csak így sikerült).

Leskelődő 2010.07.25. 10:24:16

@Elpet: ez lenyűgöző volt!
Feledhetetlenné tette vele Mezőberényt, és kis híján kedvem támadt konvertert építeni :)
Köszönöm szépen :)

Hungaro Sapiens 2010.07.25. 11:17:41

@dobray: A két óra vonatozás említése a kiindulópont megnevezése nélkül elárulja, hogy a Budapest-centrikus világképedben elképzelhetetlen, hogy valaki esetleg ne a fővárosból induljon el.

"Jelentéktelen alföldi mezővárosnak tűnik..." ezt a vendéglátóidnak is így mondtad? Segítek, ez is lenéző volt.

Az előző rendszer az egész országban nehezen helyrehozható sebeket hagyott. Ennyi erővel minden postban lehetne komcsizni egy jóízűt. Ha már történészkedni akarunk, meg lehetne említeni, hogy a helyiek nem csak a "komcsik" alatt szívtak rendesen hanem sajnos már előtte is kijutott nekik a jóból. Wikipedia: "Több emlékezetes tüntetés zajlott le, elég csak az 1895-ös békéscsabai csendőrsortűzre, vagy Szántó Kovács János lefogására, illetve a gyomai sortűzre gondolni."

A szegénység, az állandó nyugtalanság és a mindenkori hatalom elleni lázadások, valamint az azokra adott véres válaszok jellemezték a múltban a környéket. A tisztelt KONZERVATÍV (=erkölcsös) hozzászólók ennek ismeretében folytassák tovább a város és a pár évtizeddel ezelőttről visszamaradt művház bútorok fikázását. Sokat javított volna az íráson, ha pár sorral több jut a kiegyensúlyozottság jegyében a törire és néhánnyal kevesebb a bárpultra .

Miért kell szinte fogyatékosokként beállítani a komcsi befolyásoltság alatt álló ateistákat? A kereszténységet hasonlóan brutális eszközökkel terjesztették el az országban. Mindegy azonban mi volt a múltban. Biztos vagyok benne, hogy van sok jóravaló konzervatív ateista és baloldali vallásos az országban. Legyél már toleránsabb egy kicsit.

@jan: Az ország lakosságának negyede Budapesten és a vonzáskörzetében él. A gazdaság még jobban koncentrált, csakúgy mint a központi közigazgatás. A vasút- és a közúthálózat szintén centralizált. Valamit kifelejtettem?

Alfőmérnök 2010.07.25. 11:28:25

@Leskelődő: Az én szobámban egy ilyen díszeleg:

www.garai.hu/radiok/csoves/Nepradio/nepradio.htm

(És műxik is! Csak fél óra után kezd recsegni. Még egy kép:
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/mainhu.nsf/3ca437140835dc5ac12570d3006e4911/D1DC71EEC8F227B2C12573E2005CEA58/$file/H_orion_115a_konyha.jpg :)

Tehetetlen Dodó 2010.07.25. 11:31:53

@Hungaro Sapiens: Mezőberény legalább rendesen megközelíthető vonaton, ez is valami.
(Épp az elvirán kerestem vonatot az egyik kölyöknek Szigligetről Pestre, a leggyorsabb járat 3:48 alatt teszi meg a rongyos 175 vasúti kilométert. Mezőberény 179 kilométer és 2:11 a gyorssal! Hajrá Berény!)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.25. 11:58:57

@Hungaro Sapiens: ó, nem kell leakadni a bútorzat öszinte felismerésén. Példának okáért Pesten holmi bútorügyi helyzeteknél jóval súlyosabb a szitu. :)

ps. személy szerint jómagam nem vagyok "konzervatív (=erkölcsös) hozzászóló"

Leskelődő 2010.07.25. 13:34:56

@Alfőmérnök: Maga komoly kincs birtokosa :)

Ez a kép különösen elragadó:
www.garai.hu/radiok/csoves/Nepradio/NR-09.JPG

Leskelődő 2010.07.25. 13:37:39

@Hungaro Sapiens: Nem érdemes mérgeskedni, a cikk nélkül talán sosem néztem volna meg Mezőberény honlapját, pedig érdemes, és másoknak is ajánlom.
Itt kezdtem:
www.mezobereny.hu/index.php?lid=1&fid=48#pic
és itt folytattam:
www.mezobereny.hu/index.php?lid=1&fid=23

jan 2010.07.25. 16:19:39

@Hungaro Sapiens: és többiek: ez mind oké, de a vízfej metafora nem valami olyasmit fejez ki, hogy egy túlnőtt izé, amit a szervezet többi része tart el? ez pedig nagyon nem igaz: amennyire tudom, Budapest bizony nettó befizetője a költségvetésnek...

Hungaro Sapiens 2010.07.25. 18:31:41

@jan: Budapest valóban nettó befizető, de ez a többi országrész nélkül nem lenne lehetséges.

Vegyünk egy haza nagyvállalatot pl a MOL-t. Százhalombattán van finomítja és a kútjai többsége is vidéken van, de Budapesten van a székhelye és itt is fizeti az adók többségét. Kb. ugyanez a helyzet a Váci úton székelő cégek többségével.

Továbbá az egész országot kiszolgáló központi közigazgatásban a fővárosban dolgozó sok tízezer (százezer?) ember hatalmas plusz piacot képez az ottani cégeknek.

Vajon, ha Budapestet leválasztanánk az országról meddig bírná fenntartani magát? Valószínűleg hamar elsorvadna.
süti beállítások módosítása