Az eltűnt középosztály nyomában
2010. július 03. írta: Doktor Kottász

Az eltűnt középosztály nyomában

  Szegények, meg gazdagok – róluk beszéltek a legtöbbet idén a Parlamentben, ha épp nem a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről és annak építéséről folyt a vita. Érthető: az irredenta kocsmapolitizálás legitim pártja annyira sarokba szorította a haladár erőket, hogy előjött belőlük az osztályharcos, a másik oldalon meg ott van a minimáljövedelemmel (is) kampányoló, újbaloldali beütésekkel (is) bíró LMP. Úgyhogy papíron a „szegényeknek” három pártja is van az Országgyűlésben. Így persze a Fidesz lesz a pocakos, szivarozó, csúnya kapitalisták, a „gazdagok” képviselője. Pedig ők a középosztállyal szeretnének jóban lenni, na de itt a bökkenő.

 Ugyanis az a „középosztályunk, amelyik nemcsak jövedelemben, de fejben, lélekben, kultúrában is középosztálynak tekinthető, az gyakorlatilag elenyésző” - írtam korábban. Miről is beszélek? Ha már azt a pofátlanságot elkövettem, hogy magamat idéztem, már fel sem fog tűnni ha személyes példát hozok.

  Apai nagyapám alig volt fiatalabb Márai Sándornál, a Polgárnál, és ugyanabban az évben, 1989-ben halt meg. Ő élte azt a világot, amiről Márai írt. Kávéházba járt, ahol indiánert evett, premierről beszélt, meg darabról, három nyelven társalgott, ösztöndíjakkal bejárta Európát, köszönésnél kalapot emelt az utcaseprőnek, sosem káromkodott, farmert szerintem maximum apámon látott. Külön gondot fordított rá, hogy a családban mindenkinek olyan exlibirise legyen, amelyik illik az egyéniségéhez. Ma már úgy tűnhet ebből a leírásból, hogy valami bohém, hétvégente párbajozgató, fehér kesztyűvel pofozgató ködlovag volt, de nem. Neki, a hivatásának élő, élete végig alkotó embernek ez volt a természetes, mert ő egyszerűen „úgy maradt”. A kor nem érdem, hanem állapot – riposztozhatunk, de megint csak nem: egy besúgókkal és rendőrökkel durván behálózott, határ menti, éppen ezért halott kisvárosban ez a csökönyös hagyománytisztelet nemcsak életforma volt, hanem dac, küzdelem is. „Ezeknek nem döglünk meg” - ahogy Ernyei Béla mondta, az ő nagymamája nyomán.

  Nagyapám világára én vagy az emlékeim között, vagy Márai regényeiben bukkanok ismét. Esélyem sincs, hogy egyszer így éljek, pedig körülbelül ugyanannyi fáradtságomba kerülne nekem is ez a „harc”. Mégpedig azért, mert mára már ezekben a dolgokban csak a jópofaságot látjuk. Az értéket, a szemléletet ami ezek mögött az apróságok mögött van, már nem látjuk. Pedig az önálló és önellátó, gyarapodó és gyarapító önmagán és másokon is segítő középosztály nem létezhet ennek hiányában. Ha pedig nincs ilyen középosztály, akkor nincs szociális piacgazdaság, nincs demokratikus társadalom, és nincs civil szféra.

  Persze nem csak magától sorvad el ez a réteg. Kezdve a lóversenypálya beszántásától, Bajnai válságkezeléséig minden baloldali rezsim vagy kormány a polgároknak esett neki.  Mert nekik aki nem szegény, az már gazdag. Ők pedig „szegénységpártiak” ahogy Medgyessy Péter mondta. Jó, ez csak nyelvbotlás volt, pedig van benne valami. A mindenkori baloldalnak egyszerűen kell az inaktív, lerongyosodott réteg, különben a kutya se szavazná meg őket. Mert ha dolgozom és adózom, tisztelem a hagyományokat, nemzetben gondolkodom és nem lakosságban, akkor mit tud nekem nyújtani a baloldal? „Szegények” persze minden kurzus alatt vannak. Az alapvető különbség ott van, a jobboldali és szociálliberális felfogás között, hogy baloldal úgy gondolja, hogy a „gazdagok” meg a középosztály zárkóztassa fel az elesetteket, akiknek nem is kell csinálniuk ezért semmit. A hosszú balos évek során sikerült annyi intézkedést hozni ennek érdekében, hogy felszívódott a középosztály.

  Léte kimerül a létfenntartásban. Éppen ezért nemhogy az újságlapozóról lemondott, de már nem „járat” semmilyen lapot, a Metropolért dulakodik reggelente. Gyermekét nem íratja már egyházi gimnáziumokba, mert „édes fiam/lányom, szakma kell hogy legyen a kezedben”. A közélettel már nem foglalkozik, mert „ezek már úgyis levajaztak mindent odafönn, megmondta ezt már a Hofi is”. Nem színházba jár, meg felolvasó estre, hanem Krétára, last minute útra, ahol meghallgatja az idegenvezető sztorijait a mítoszokról, a labirintusról meg a királyról, mert „a történelem és az irodalom azért mégiscsak az általános műveltség része”.

  Vagyis a középosztály nem csinál ma mást, csak fogyaszt. Pusztán ezért nem is kell bántani ezt a réteget, mert a fogyasztói társadalom, amelyet oly nagy divat szapulni értelmiségi körökben, igenis a középosztályra kell hogy épüljön. De egy csomó minden másnak is, ami ezzel a gondolkozással nem fog menni. Vegyük például a civil szférát: szitokszó ez ma Magyarországon, hiszen ma ez szinonimája a fontoskodó okvetlenkedésnek. Vagy vegyük az árvíz kontra tűzijáték deathmatchet: benne van minden, amiről eddig írtam.

  Mi a megoldás? Mi a jobbközép kormány feladata? Meghozni egy sor olyan intézkedést, aminek köszönhetően az utolsó mohikánok szigorúan magukra támaszkodva, saját erőből összegrundolják a modern békeidőket. Úgyhogy jöjjön a családi adó, jöjjön a segélyért munkát elv, jöjjön az iskolaköteles családi pótlék, jöjjön sok-sok szimbolikus törvény, és a keresztény értékekre épülő Alkotmány. És akkor lesz egy erős, öngondoskodó, hagyománytisztelő középosztályunk.

  Úgy 50 év múlva.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr892126001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.03. 11:47:03

helyes. jó írás.
a kép telitalálat. a beszűkült, társbérletbe kényszerített polgári élet maradékainak szorult tere.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 12:30:45

Különvéleményt jelentek be. Nem kell 50 év, sokkal kevesebb is elég!

Az önvédelem és reprodukció, stabilizálódás, az egy más kérdés.

tölgy1 2010.07.03. 12:44:20

@Bell & Sebastian: Különvéleményt jelentek be: középosztályt nem lehet csinálni.
Vagy lesz, vagy nem.

tevevanegypupu 2010.07.03. 13:04:04

Van kozeposztaly csak keves.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.07.03. 13:07:23

Családi adózás rendben. Teszem hozzá gyorsan: sokkulcsos, progresszív.

Iskolaköteles csp detto rendben.

A munkáért ellenben ha kérhetném munkabért, és ne segélyt!

"Szimbolikus törvény", hát ammeg mijafasz? Csak nem pölö ez a kötelezően kilógatandó bornírt nyilatkozat? Én inkább értelmes, átlátható törvényeket, szabályokat kérnék, és ha nem nagy macera, komoly, átgondolt strukturális reformokat, 21-ik századi oktatást, egészségügyet, stb, olcsó, hatékony államigazgatást, ügyintézést, kiemelt, értelmes KF projekteket, jól költött EU pénzaket, lakható fővárost, meg efféléket.

És ha ez mind van, akkor tőlem azt írnak az alkotmányba, amit akarnak. Mindezek hiányában úgyis csak szófiabeszéd, bármiféle kereszténységre hivatkozni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.03. 13:13:26

Jó poszt, és végre nem csak felületes aktuálpolitika!

@Dr. Zerge: "A munkáért ellenben ha kérhetném munkabért, és ne segélyt!"

Egyetértek! Munkanélküli segély legyen 3 hónapig( esetleg 6), onnantól semmi.
Ha valaki segélyért tud dolgozni, az tud bérért is.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2010.07.03. 13:44:47

Nekem az elpusztult európai kultúra ugyanúgy hiányzik, mint a polgári lét, illetve ezt a kettőt nem is lehet elválasztani.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.07.03. 14:03:26

@TaTa86.: De mondhatnánk ezt úgyis, hogy akit a segélyért cserébe lehet használni valamire, annak miért nem fizetést adunk a munkájáért?

kistalos 2010.07.03. 14:10:39

Na ja. Csak ottan van a bibi, hogy éppen konzervatív alapon vagyok anarchista, szélsőbalos, újbalos, elitellenes, populista e.tc.

Deklasszált keresztény, úri, középosztálybelinek születtem. Birtokait és szülőföldjét elvesztett erdélyi arisztokrata (kisebb részt) és kisnemes (nagyobb részt), beolvadó német polgár (nem sváb, nem szász, ausztriai és csehországi "bevándorló" a XIX. század végéről), vidéki lelkész-tanító családból (szintén a XIX. század végén) városi polgárrá lett vastagnyakú kálomisták - ők a nagyszüleim. Megannyi reakciós, antikommunista alak.

Ameddig nekik az volt a dac és a lázadás, az "ezeknek nem döglünk meg", hogy házilag készült Capitalyt játszottak az állatorvossal és a plébánossal (az orvos volt a nagyapám), addig nekem az, hogy nekifutásból köpöm le a teniszező Biszku Bélákat, a golfozó Medgyessy Pétereket, lóversenyre járó Farkasházy Tivadarokat, whiskeyző Horn Gyulákat. Egy mai oeprabálra Schmuck Andor jár, nem elgondolkodtató?

Én nem azt tanultam a szüleimtől és a nagyszüleimtől, hogy irigykedjek a kommunista elitre, amiért másolja azt, ahogy mi éltünk egykor. Vezérelhetne az indulat, hogy a tisztesség helyett a tisztességtelenséget jutalmazó rendszer ilyen szar alakokat, bűnözőket ültetett a mi helyünkbe, de azt tanultam, hogy mindez lószar. Az angol ezüst, a budai villa, a hajó a Balatonon, mind lószar. Ha meghalok, kitörölhetem vele a seggem. Az különböztet meg a Biszku Béláktól, hogy nem vagyok hajlandó tisztességtelen lenni a rózsadombi villáért, mert a tisztesség az megmarad, "a tisztesség hosszú távon megéri".

Nem akarok bolsiként viselkedni, nem akarok rekvirálni, nem akar újra osztani a vagyont, nem akarok beköltözni Biszku Béla vagy Gyurcsány Ferenc villájába. Csak az érdekel, hogy ne ez a vagyonos elit határozza meg, milyen az újraelosztás mértéke. A posztkomcsi elit ne csináljon úgy ebben az országban, mintha a társadalmi különbségek természetesek volnának és a tehetség meg a szorgalom tehetne a kialakulásukról, nem pedig a gerinctelenség, az önzés, a korrupció meg az elittel ápolt jó üzleti és szoros családi kapcsolatok.

Olyan társadalmat akarok, ahol valóban a tehetség, a szorgalom és a tisztesség az érvényesülés útja, ez pedig egy posztkommunista országban baloldali társadalompolitikával kezdődik. Én ezért vagyok szegénypárti, elitellenes, és olyan világnézettel bíró, amit egy, a kommunizmust sikeresen kikerülő országban baloldalinak hívnának.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 14:21:59

@tölgy1:
Nézze, ha a kotta fejben már megvan, előbb-utóbb megszólal a zene is. Főleg annak a kezétől, aki játszhatott már - hacsak pár évet is.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2010.07.03. 14:24:29

Az lenne a kérdésem a cikkíróhoz, hogy ha a keresztény értékekre alapuló Alkotmány a középosztály megerősödésének feltétele, akkor én, aki nem vagyok keresztény, nem is lehetek már a középosztály része? Elfajzottságom okán képtelennek tart a középosztályi létre, vagy adminisztratív eszközökkel kell távol tartani a középosztály keresztyéni elitjétől?

Bell & Sebastian 2010.07.03. 14:30:49

@kistalos:
Ha valaki tartósan a szopóágon leledzik, előbb újraosztani akar és csak sokadjára jut eszébe megragadni a létrát.

A most, de rögtön türelmetlensége és progressziója generációkra előre felzabálta a jövőt. Ezt a tényt kurva nehéz a klasszikus konzervek nyakába varrni!

Egyszer csak abba kéne hagyni a toporzékolást, hogy márpedig nekem több jár!

A nagy fenét! Még ennyi se'!

Bell & Sebastian 2010.07.03. 14:35:31

@Jerome:
Nem hitbéli, erkölcsi kérdés.
- Nem lopsz (se most -se később)! - szól eredeti arámi nyelven az imperativus.

A paráználkodásról is szó esik majd, de csak később. :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.03. 14:37:32

@Jerome: Magát Orbán Viktor személyesen fogja kolbászba tölteni a NER éves ünnepnapján. Remélem megnyugtattam, és méltóképpen felkészül erre a feladatára.

RobertRoy 2010.07.03. 14:40:36

A középosztály tényleg nagyon hiányzik.
Nyugaton sem a nosztalgiaközéposztály van, amit leírsz, de ott legalább van.

csi szi 2010.07.03. 14:44:48

Az a fajta középosztály, amiről a posztoló ír, már nyugaton sem nagyon létezik szerintem, ugyanúgy átalakult "fogyasztó zombivá". De cáfoljon meg valaki. A kép és a szöveg is egy romantikus felfogást tükröz, egy olyan világról, ami valószínűleg sosem létezett olyan formában, ahogy a posztíró fejében él, de kétségtelenül egy aranykort testesít meg sokaknak.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2010.07.03. 14:47:31

@Bell & Sebastian: A nyugati civilizációhoz köthető világnézeteknek mind megvan a maguk erkölcsisége. Ezek javarészt valóban a keresztényi embereszméhez köthetőek, de mondjuk a példaként hozott tulajdon tisztelete szinte univerzálisnak tekinthető. Ennek fényében még mindig aggályaim vannak, hogy miért éppen a keresztény erkölcsiséget szabják kizárólagos feltételként a középosztályosodához. Véleményem szerint meg lehet állapítani olyan széles körben elfogadható (és persze elfogadandó) erkölcsi alapelveket, anélkül, hogy a kereszténység vallási felhangja társulna hozzá.

Ezt a társadalmi béke szempontjából okosabb megoldásnak tartanám, hiszen egy ilyen kompromisszum szélesebb körben találna kedvező fogadtatásra, mint a klerikális alapú erkölcsiség kritikátlan deklarálása.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.07.03. 14:49:05

Értem a nosztalgiát, de azt te sem gondolhatod komolyan, hogy most hozunk néhány törvényt és visszajön a száz évvel ezelőtti polgári középosztály kultúrája.

Nagyon helyesen írtad, hogy akiben ez az értékrend és életideál erősen és őszintén élt, az a legrosszabb körülmények között is megtalálta ennek a kifejezési módját. Akiben meg nem, azt nem fogja polgárrá törvénykezni senki.

A kulcs ez a mondat: "Esélyem sincs, hogy egyszer így éljek, pedig körülbelül ugyanannyi fáradtságomba kerülne nekem is ez a „harc”.

Talán azért, mert a világ megváltozott.

kistalos 2010.07.03. 14:52:33

Másképpen: azok a szegényellenes társadalompolitikai intézkedések, amelyeket a cikk szorgalmaz a mai Magyarországon csak azt az új elitet és új középosztályt erősítik, amelyik nincsen birtokában annak a műveltségnek és kultúrának, amit a cikk sirat.

Egy olyan országban, ahol erőszakkal és adminisztratív eszközökkel sorvasztották el a régi úri osztályt, az elitet és a középosztályt erősítő neokonzervativizmus kontraproduktív. Nekünk Adenauer kell legyen a példaképünk, nem pedig Margaret Thatcher.

Magyarországnak egy olyan újragondolt jóléti piacgazdaságra van szüksége, amelyik a jólétet nem a fogyasztásban, hanem az oktatáshoz való hozzáférésben, az életlehetőségek egyenlőségében, az egészséges környezetben és a jó egészségben méri (ezzel is konzervatívabb a klasszikus jóléti állammodellnél). Ez méltó folytatása, az új kihívásokhoz igazított változata lenne a háború utáni "nyugat" jobbközép pártjai keresztény-szocialista politikájának.

kyanzes (törölt) 2010.07.03. 14:52:49

Saccoljuk meg, hogy mi a középosztály.

Monjduk egy lakás/ház olyan 40 milla környékén, ami saját tulajdonban van és nincs rajta 35 éves hitel (max pár év). Egy (de inkább kettő) max 3 éves járgány, összesen olyan 5-10 millió értében. Bankban min. 5-10 millió, és a család havi nettó bevétele kb. 1 millió forint.

Nagyjából ezt saccolom középosztálynak.

Vannak ilyenek, de azért nem túl jellemző.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.07.03. 14:54:49

@csi szi: pontosan így van. Ugyanakkor létezik szerintem egyfajta nyugat-európai, vagy inkább német életstílus, ami a mintát kereső, reménybeli modern középosztály számára szerintem hasznosabb igazodási pont lehet: alapvetően liberális, jómódú, világlátott, környezettudatos, aktív életet élő értelmiségi, aki jól érzi magát az országában.

kyanzes (törölt) 2010.07.03. 14:55:32

Szerintem álomvilág középosztálynak tekinteni olyan családokat, ahol 100mill és 1milliárt között van a rendelkezésre álló lóvé. Szerintem ez még tőlünk nyugatabbra sem túl jellemző (nem Lichtensteinről beszélgetünk, persze).

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2010.07.03. 14:59:10

@kyanzes: Szerintem a középosztályiságnak pontosan, hogy nem ezeknek a tárgyi dolgoknak a megléte a feltétele.

Középosztályibbnak tekintem azt, aki egy 25 éves Wartburgnak jár, de mellette Hacsaturjánt hallgat, és társadalmi munkát végez a lakókörnyezetében, mint azt, aki a fenti kívánalmaknak eleget tesz, de a Győzike-show az egyetlen kulturális jav, amit magához vesz.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.07.03. 15:03:22

@kyanzes: amit te leírtál, az szerintem inkább a német középosztály felső szegmense lehet. Egy országban nem lehet a felső 5 %-ot középosztálynak hívni, ahogy nem lehet az emberek 60 % szegény.

Budapesti viszonyok között szerintem ez inkább fejenként 10 M Ft körüli nettó ingatlanvagyon (20 M Ft-os lakás két ember nevén hitel nékül, 30 M Ft-os ház két ember nevén 10 M Ft hitellel, stb), viszonylag új, alsó középkategóriás autó (Opel Astra, Ford Focus,stb), több havi jövedelemnek megfelelő megtakarítás és családi szinten nettó 300-400 Ft havi bevétel. Ez az én tippem.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2010.07.03. 15:04:32

Mármint 300-400 ezer Ft havi bevétel

kyanzes (törölt) 2010.07.03. 15:06:47

Az alapvetést értem, de aki egész nap dolgozik, este szar a hangulat mert kevés a lóvé, hétvégén bevállal ezt-azt (valaki hétköznap is) de mégsem viszi jóformán semmire, az bizony le fogja szarni Hacsaturjánt. Nem feltétlenül azért, mert amúgy nem érdekelné valami más is esetleg a teljesen hétköznapi és sekélyes elfoglaltságok mellett, hanem mert örül, hogy él.

Egyébként pedig az ország vezetése nem is nagyon törődik ezekkel a kérdésekkel.

A hobbi (és én a kultúrát ide sorolom) drága dolog, mert időt kell rá áldozni.

kyanzes (törölt) 2010.07.03. 15:07:45

Egyetértek, hogy talán picit túllőttem a vagyoni körülírást.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 15:10:32

@Jerome:
Görög-római, zsidó-keresztény a teljes neve. Aztán a domináns maradt benne, mivel -úgy rémlik- az utóbbi sikeresen magába olvasztotta a többit, sőt!

Egyházi kezelésű iskolák gondoskodnak -tanítás útján- történő tovább éltetéséről (mind a négynek) és sokkal intenzívebben, mint a világiak.

Ettől még bárki zen-buddhistává válhat, de a kulturális öröksége ismerete nélkül mit ér vele?

De ettől még sokan vannak, akik perverz élvezettel köpik szemközt a megelőző generációkat, merthogy micsoda balfék volt az a Horthy is például.

Aztán eltelik pár emberöltő és éppen róla mondja a sok internáci gyökér ugyanazt.

Annak a sorsát könnyű megjósolni, aki pont az őt megtartó ágat fűrészeli nagy elánnal. Vagy mondjuk pénzzel csalogat be törököt, hogy felhizlalja a szavazóbázisát és rendbe tegye a demográfiai mutatóit - a saját nemzete kárára.

Nagyjából ezek a beugró kérdések a konzi-teszten. Aki már itt kihullik, válasszon csillagot magának, van belőle több mint elég.

Wolff 2010.07.03. 15:23:22

"Ha pedig nincs ilyen középosztály, akkor nincs szociális piacgazdaság, nincs demokratikus társadalom, és nincs civil szféra."

Vajon ebből következik az is, hogy a szerző által megénekelt korban volt szociális piacgazdaság, demokratikus társadalom és civil szféra? Ha véletlenül arra jutnánk, hogy nem, akkor mi igazolja a nosztalgiát és azt, hogy példának állítsuk a mai törekvések számára?

"baloldal úgy gondolja"

Ez most pontosan milyen kategória/fogalom? A megnevezettek: Bajnai, Medgyessy (N.B. a megénekelt középosztályból), Gyurcsány? Vagy mindenki, aki még nincs meggyőződve arról, hogy a minél alacsonyabb újraelosztási szint maga a paradicsom? Mi van a sokat emlegetett Fideszre szavazó baloldaliakkal? Ők már jobboldaliak lettek? Vagy pedig a baloldaliság valamiféle kulturális hagyománybeli differenciává vált volna? De ha az, akkor hogyan azonosíthatja a szerző ilyen egyértelműen a megnevezett társadalomképpel, felfogással és politikával. (És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyire lehet a mo-i helyzetből olyan elvileg Santiago de Chilétől Tartuig érvényes fogalmat levezetni, mint a baloldal.) Ez így nem több erősen demagóg vagdalkozásnál, melynek alapja az, hogy a szerzőnek van egy saját maga kreálta képe arról, mi a baloldal, aztán ezt szépen kivetíti, általánosítja. Ezt viszont nem jó írásnak és mély gondolatnak, hanem logikai hibának szokás hívni.

"A hosszú balos évek során sikerült annyi intézkedést hozni ennek érdekében, hogy felszívódott a középosztály."

Ez mire vonatkozik? Az elmúlt húsz évre? Az elmúlt nyolc évre? Az elmúlt nagyvenhat+húsz évre? Példák csak az elmúlt nyolc évből szerepelnek a szövegben, ezek szerint 2002-ben még teljes virágjában állt előttünk a középosztály?

A következő bekezdés sugallta középosztály-attribútumok alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy amikor a hosszú szocialista évtizedek alatt egyre többen járattak újságot és egyre többen jártak színházba, akkor ők is a középosztályt erősítették? Ha mégsem, akkor miért baj, hogy ők ettől kezdve nem is akarnak középosztályként élni? És ha fel is kellene emelni őket, fiezt nekik az őket alkalmazó középosztálybeli annyi munkabért, hogy abból fussa újságelőfizetésre, rendszeres színházjegyre stb.?

"A mindenkori baloldalnak egyszerűen kell az inaktív, lerongyosodott réteg, különben a kutya se szavazná meg őket."

Ezt a mondatot olyan szívesen elolvastatnám egy igazi, olvasókörbe járó, turstaegyleti tag, képzett szakmunkás (esetleg egyenesen) munkásarisztokrata klasszikus szocdemmel. Csak hogy eszébe jusson, milyen lusta, dologtalan, műveletlen disznó is ő.

2010.07.03. 15:36:20

@Wolff: a képzett szakmunkások helyet inkább erről a jelenségről van szó:

"A cigányok szaporodásbiológiai háborúja a magyar lakosság ellen az SZDSZ támogatásával a posztbolsevik kleptokraták érdekében

A bolsevik családi szocializáció egyik, generációról generációra áthagyományozott "terméke", hogy ha hataloméhes politikájuk bajba kerül, akkor saját fennmaradásuk érdekében a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat környékezik meg. A legkiszolgáltatottabb csoporton belül is a lump, demens csőcseléket.
Miután a bolsevikok három generációs társadalom rombolásuk során elfogyasztották és magukba asszimilálták a hőbörgő lump elemeket, ezért most az új hatalmi játszmában túlélésük érdekében nem maradt más, mint Magyarország legalacsonyabb intelligenciahányadossal rendelkező és intenzíven sokasodó kisebbsége, a cigányság. Ahogy a liberális és szocialista álruhába öltözött bolsevik ivadékok politikai pozíciója gyengül, úgy értékelődik fel a cigányság, mint formálható tömeg és elvtelen szavazóbázis. Minél alacsonyabb szellemi szinten áll egy népesség, minél deviánsabb, annál inkább uszítható és hamis öntudatra ébreszthető."

Az elmúlt években pontosan ezt láthattuk a baloldaltól, meg az ún. liberális jogvédőktől. Nem véletlenül voltak leszarva a magyarság jogai és a számtalan, cigányok által lemészárolt magyar. Kizárólag a deviánsok jogai voltak érdekesek.

a művésznő · http://chezoriane.blogspot.com/ 2010.07.03. 16:02:15

@Grift: ijesztő, hogy maga egyszerűen csak egyetért... :) bár ez tényleg egy szokatlanul jó írás itt.

tevevanegypupu 2010.07.03. 16:17:22

"Saccoljuk meg, hogy mi a középosztály.

Monjduk egy lakás/ház olyan 40 milla környékén, ami saját tulajdonban van és nincs rajta 35 éves hitel (max pár év). Egy (de inkább kettő) max 3 éves járgány, összesen olyan 5-10 millió értében. Bankban min. 5-10 millió, és a család havi nettó bevétele kb. 1 millió forint.

Nagyjából ezt saccolom középosztálynak.

Vannak ilyenek, de azért nem túl jellemző."

Ez nem kozeposztaly. Ez egy csalad es az o tulajdona.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.03. 16:29:37

@Bell & Sebastian:

"Vagy mondjuk pénzzel csalogat be törököt, hogy felhizlalja a szavazóbázisát és rendbe tegye a demográfiai mutatóit - a saját nemzete kárára."

Ez tönkre is vágta az angol teadélutánt. Némethonban még csak helyi jellegű probléma, ha több volt a Bundeshilfe a Bergwerknél.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.03. 16:31:01

@tevevanegypupu: ez már ugyancsak felső középosztálynak számít manapság.

melósember 2010.07.03. 16:40:58

Ezt a cikket nagyon szívesen olvastam, pontosan uyganígy gondolom... két gyerekem van, feleségem, van diplománk és Magyarországon élek panelban, ahol sajnos ez minden szempontból hátrányt jelent... nem vagyok kisebbségi, szingli, nyugdíjas, munkanélküli, nem élek hátrányos helyzetű kistérségben. Sőt, Budapesten van lakásom és most az USA-ban dolgozom egy pár évig, úgyhogy van összehasonlítási alapom a "szociális" Magyarországról és az "individualista- embergyűlölő-kapitalista" amerikáról. Tehát...
1, Gerogiában az egyetemig bezárólag ingyenes az oktatás, én mint külföldi ingyen járatom a gyerekemet iskolába. És tényleg ingyenes, még a füzeteket is kapják.
2, itt kb 5X annyit keresnek az átlag emberek mint otthon, egy szakmunkás bére nálunk 6000$/és míg itt 30-35000$/év. Ennek ellenére az állam rendkívül olcsón működik, a helyi jogosítványt 30$-ért mérik, ami természetesen magában foglalja a vizsgákat (de a vezetést nem) Ugyanez otthon kb150$-ból jön ki. Otthon egy wagonR+-al szaladgáltunk, a miatt is állandóan szívtam a fogamat, mert ugye van súlyadó, kötelező, casco, drága a benzin (330Ft otthon 120Ft itt, no comment), drága a szervíz stb. Itt VolvoS60-at tartok fennt kevesebb pénzből. Éves összes költsége az autónak 150$+benzin költség+biztosítás. Az ÁFA 8%.
Amikor megvettem a kocsit, az átírási költség 30$ volt, amit a kerekedő kifizetett.
Az állam olcsón működik, szerencsére nincs szolciális/szocialista múlt, amivel sakkban tartják az embereket, hogy ugye segíteni kell a szegényeken... (és milyen igaza van a cikkírónak, hogy ez mind csak szavazóbázis!!!)
3, Tehát nem elég hogy többet keresnek, de még minden sokkal-sokkal olcsóbb, és itt nem kínai gagyiról beszélek. Egy Levi's farmer itt kb 6000Ft, otthon 25000? A másik kedvenc témám, hogy nálunk mident el lehet adni, csak megfelelően drága legyen. Amit ugye nem engedhetünk meg magunknak, az csak jó lehet. Erre persze a marketing héják rá is ugranak, és mindent sokkal-sokkal drágábban adnak otthon mint a világ bármely részén. Gondoljunk csak arra, hogy annak idején egy csóri országból mentek a gazdag nyugatra hűtőt venni!

Mi az eredméye mindennek? Az emberek az USAban nem érzik úgy, hogy az államért vannak, hanem úgy érzik, hogy magukat tartják el, és senkinek eszébe sem jut, hogy az állam csecsén lógjon. Ez itt szégyen! Ha nem talál munkát az ember, elköltözik, nem csövezik az aluljáróban. Csak halkan megjegyzem, hogy amerikában 300millió ember lakik, és amit a TVben lehet látni az kb a 0.000001%-a a teljes képnek. Itt még vannak 4-5 gyerekes középosztálybeli családok is, akik megengedhetnek maguknak egy kisbuszt amivel élhetik a nyugis kis életüket, és el tudja magát tartani a család. A kedvencem a 19 gyerekes családról szóló sorozat, amiben néha falbukkannak más családok, ahol nem ritka hogy van 8-10 gyerek. Van még nálunk középosztálybelinek 2-3 tól több gyereke???? sőt, nagyon tudatosan nincs van maximum egy gyereket vállalnak, mert különben sokkal rosszabbul élnének (gyerekes anyukát nem vesznek fel, csak a baj van vele. Itt kialakítotanak egy kismama szobát, ahol félrevonulhat a terhes anyuka, bármi is legyen a baja... nem irodában dolgozom, termelő üzemben). A gyerek természetes része az életnek, meg a család is.
Ha nincs gyerek egy országban, akkor pár évtized múlva ki lehet tenni a eladó táblát, lehet beköltözni. Akkor aztán nem tudom hogy a tisztelt országvezetés mit csinálna, mert nagyjából a parlament lenne tele, de nem lenne aki szavazna. Ja, bocsánat, megoldanák, betelepítenének más földrészekről szavazópolgárokat...

Folyamatosan magunkat szívatjuk a hülyeségünkkel. 1989 óta már senkit nem lehet vádolni, hogy "azért van ez így, mert az oroszok/osztrákok/törökök/németek/mongolok/besenyők gonosz módon megmondják mit csináljunk. Ha végre eljutnánk addig, hogy saját magunkon kell segíteni, sohasem lesz Magyarország menyország, bármekkora is legyen (ez meg a másik kedvenc támám, de szerintem ebbe most nem megyek bele... ezt is magunknak köszönhetjük). Az országot magunkank kellen építeni, nekünk akik itt élünk. Ha mi nem érezzük jól magunkat benne, akkor minek csináljuk?

Az embereket békén kellene végre hagyni, csinálják amihez legjobban értenek: szüljenek gyereket, építsenek családot, építsenek házakat, menjenek nyaralni, üljék meg kedvenc ünnepeiket, az állam meg hagyja végre békén őket a folyamatos család támogatási/adórendszer változtatgatással (a vallási fékekről meg ne is beszéljünk, ugye már le sem merem írni hogy milyen vallású vagyok, és mit gondolok a másik vallásúról mert megsértek valakit, ez is kedvenc témám), mert sajnos egy családot "üzemeltetni" 40-50éves projekt. Erre egyébként már máshol rájttek, az amerikaiak nagyon kis különbséggel évtizedek óta ugyanannyit dóznak.Ha egy ember nem tud tervezni, nem fog gyereket szülni és nevelni! Egy gyereket nem csak megszülni kell, az fog bölcsibe, oviba, suliba, egyetemre járni, testvérek között is 25 év. És akkor még nem indult el az életeben. Egy lakást nem 4 éves választási ciklusra vesz az ember mint ahogy gyereket sem 4 évre szül az ember, hanem az esetek többségében évtizedekre.
Csak egy példa:
ha állandóan váltzik a gázártámogatás (ez is milyen cinikus, újabb kedvencem...) akkor nem tudom milyen lakást/házat vegyek.

Magyar állam működése vázlatosan:
Emberek, nem kerestek eleget, viszon én nagyon-nagyon rosszul gazdálkodom, és sajnos nem is akarok ezen változtatni, mert akkor megsértem a barátaimat. Kivetek újabb adókat. De mivel már így is sokat vetettem ki, valami ötletes adót kellene kivetnem. Legyen mondjuk a neve regisztráció adó. Jól hangzik Tisztelt Ház? Igen? Akkor renben, mehet.
De még ez sem elég. Akkor mondjuk legyen szolidaritási adó... Ez is mehet? OK. De hát még ez sem elég... mi legyen még... a megvan, a szemetek kijátszották a törvényeket, van pofájuk nyaralni meg enni. Akkor legyen még az adó az Üdülési csekken és az étkezési jegyen is. Remek-remek, alakul. Hoppá, nem bírták a terhelést, elmennek/nem jönnek a cégek ide, meg még itt van ez a jó kis gazdasági válság is??? Akinek van egy kis nyelvtudása, külföldre megy? Akkor majd olyan törvényeket hozunk hogy ne mehessenek!!! Hogy képzelik az emberek, hogy elhagyják ezt a remek helyet? Különben is most hogy 10millióan vannak, 20 év múlva 9millióan, akkor majd 10%-al több adót kell kivetni, lehetne majd népesedési adónak hívni, milyen nagyszerű ötlet! Birkák ezek mind, darab-darab. Remélem
(ehez a témához különösen sok példám lenne, az egyik kevencem az artis jus féle rablás, de ide tartozik a Demszky-féle szmogriadó, a parkoló társaságok. Az USA területének 99.9%-án nincs parkolódíj, ha meg van, akkor elenyésző. Atlanta reptér parkolási díj 1$/óra szemben a Ferihegyi 1200Ft/órával, New Orleans Bourbon str parkoló ház 15$/nap, érdemes összehasonlítani a Szabadság téri parkolási díjakkal)

Na, valahogy így működik a rendszer. Van egy olyan érzésem, hogy nem is fog nagyon változni, de hát ugye a remény hal meg utóljára.

Egy mondatban összefoglalva tehát nem elég, hogy a civilizált világban, amibe bele értem Európa nyugati felét is, olcsóbban működik az állam, többet keresnek, más a gondolkodásmód. Igen hosszú út van még odáig. Azt hiszem talán sohasem lesz nálunk olyan világ, egyre inkább az az érzésem, hogy akkor a kultúrális különbség, hogy majdnem lehetetlen vállalkozás.

nyanyus 2010.07.03. 16:47:23

@Jerome: Egyetértek!
Amennyiben a kereszténység, mint alapelv szerepelne, máris egy, vagy több embercsoport kizárásra kerülne, holott lehetséges, hogy sokkal jobban megfelelnének a középosztálybeli kívánalmaknak.

nyanyus 2010.07.03. 17:00:28

@kyanzes: Ez a vagyona.
Hol vannak a műveltségi kritériumok? Egyetem, vagy főiskola, legalább 2 nyelv ismerete, könyvek otthon és mindennapi használatban, nem csak díszként, legalább alapfokú, klasszikus zenei és képzőművészeti műveltség, világlátás, ami nem merül ki a cikkíró által említett last minutes krétai útból és még sorolhatnám. Aki ezeket otthon alapozza meg, az szerencsés, mint jómagam. Ezt az előnyt másnak nagyo nehéz behozni!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.03. 17:20:53

@nyanyus: sajna a műveltség vagyon kérdése is. Nem lesz egy gazdag magától művelt, de ha megnézed a könyv, színház, oktatás stb. árakat... kábé mint az egészséges táplálkozás: egy vagyonba kerül. Mindez párosul a trendi carpediem/menőjenő szemlélettel és inkább elbulizzák. Dupla dinamittal így lehet tönkrevágni a középréteg kulturális vetületét.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 17:32:33

@melósember:
És az adósságszámláló? A Kínával finanszíroztatott fogyasztás? A felülértékelt dollár? A háború-vezérelte gazdasági fellendítő csomagok? Legalább nézd meg, minek a tetején ülsz.
És a déli átlag-olasznak vagy a görögnek, vagy a spanyol földművesnek mit mondasz?
- Neked azért megy rosszul bazmeg, mert nekem nagyon jól, ééérteeed?
Amúgy nem hibáztatlak, csak valahogy mégsem akaródzik kimenni mindenkinek, annak ellenére, hogy nagyon is tájékozottak a diplomások. Gondolom a nyugdíjadat itthon akarod majd élvezni. Lesz majd csodálkozás! -elhiheted.

@nyanyus:
Persze, legyen könyvtára. Oszt' hány méter és miről szóljon, milyen nyelven és mit olvasson?

Ez úgy nem megy, ahogy kigondolta.

@Herr SturmLiberator:
Szerintem az NDK -val több baj járt, mint amennyi előny. A nagy mennyiségű agymosott nálunk sem előremozdít, sőt!

Aztán meg felháborodnak, ha átverik őket, szavazatukért cserébe.

Alapvető élelmiszer 2010.07.03. 17:35:41

@kyanzes: @Jerome: @zombizan:

Kétlem, hogy vagyonnal kellene körbeírni a középosztályt.
Nekem középosztály az, akinek van annyi jövedelme egy főállásból, és nem 2-3 fusiból, amiből meg tud élni.
Aki képben van a világgal, tudja, hogy Angela Merkel Németország szöv. kancellárja, hogy ki volt Vak Béla a magyar történelemben. Aki tudja, miért fogunk kezet találkozáskor és hogy étterembe a férfi megy elől.
Aki ha mégis lóg a villamoson és elkapja az ellenőr, akkor nem hepciáskodik, hanem elismeri, hogy hibázott. Aki nem áll be a Penny Marketben 500 forintos sajtért verekedni. Aki képben van, ki az az Audrey Hepburn és ki festette a Sikolyt. Stb.

Szememben ez a polgár.

Alapvető élelmiszer 2010.07.03. 17:41:11

@Wolff: "Csak hogy eszébe jusson, milyen lusta, dologtalan, műveletlen disznó is ő. "

Mutasd már meg, az elmúlt 8 évben hol és mikor képviselte a magát mindig nagy baloldalinak tartó MSZP-s az egyszerű munkás érdekeit??

omg_wtf (törölt) 2010.07.03. 17:47:08

Kedves blog író!

Ha már idegen szavakkal akarsz magyar földön menőzni, akkor tudjad má lécci, hogy egyáltalán mit jelen és hogy hogyan írják...
az exlibiris szót külön írják, azaz helyesen ex libiris, és totál mást jelent mint amire te gondoltál.

nyanyus 2010.07.03. 18:07:28

@Bell & Sebastian:
Egy konzervatív értelemben vett középosztálybeli pl. egy ilyen helyen tuti, hogy nem bazdmegezik.
Ami meg a könyvtárat illeti, az ua. Aki középosztálybeli, annak nem kell elmondani, hogy hány méter piros és sárga könyvet vegyen, hogy jól menjen a tapétához.Azt sem kell mondani neki, hogy mit olvasson, meg hogy milyen nyelven.Nagyon jól tudja.

Google 2010.07.03. 18:12:19

@melósember:

És arra soha nem gondolt, hogy azért élnek valakik jobban, mert mások -nagyon sokan - rosszabbul élnek?
A kulturális különbségek még csak-csak áthidalhatóak lennének, na de az anyagiak?

öregpóni 2010.07.03. 18:15:56

@kyanzes: Akkor én az alja néphez tartozom a ledolgozott 37-év utáni
55600-Ft rokkantnyugdijal.

Lúdtalp 2010.07.03. 18:36:27

A keresztény értékeket mondjuk hagyhatnánk. A többi stimmel.

Whitedog 2010.07.03. 18:37:59

@Bell & Sebastian:
Miért van az, hogy a legnagyobb vallási türelmetlenséget mindig azoktól tapasztalom, akik a leghevesebben "képviselik" a keresztény nevelés érdekeit?

Nem hiszem, hogy a keresztény értékek alkotmányba emelésére van elég társadalmi támogatás. Jogilag persze megtehető, mindazonáltal a valasztójoggal rendelkezők 53%-a szavazott a mostani kormánypártra, az összes választópolgár egyharmada. Kb. Annyian ahányan 94-ben az MSZP-SZDSZ koalicióra.

A középosztály megerősítése nem fog menni a kínai kulturális forradalom módszereivel, pedig ha végignéz az ember a mostani kormányzati karon elég nagy hozzá a küldetéstudat.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.03. 18:38:32

@Bell & Sebastian:

"Szerintem az NDK -val több baj járt, mint amennyi előny."

Ooooh, ezt én nagyon jól tudom. Volt szerencsém a falat bontani kelet felől.

Az általam említett Bergwerk az kérem NSZK dolog, ruhrvidéki Kumpels és nem cottbusi Tagebau. Azaz: ahol a vendégmunkás munkásnak ment, ott egész tűrhető integráció valósult meg. Ahol csak kapta Abdullah Asylant a szocpolt (Hartz 4), ott lett magyaros segílykeparadicsom. Javallok egy sétát a Reichshauptstadt Neukölln részében, a hatás fokozása kedvéért Störkraft pólóban. Imhol az ottani szoci kerületi polgármester expozéja, amiért itt minimum lerasszistáznák a hazai elvtársak: www.morgenpost.de/familie/article1193052/Kommt-das-Kind-nicht-in-die-Schule-gibts-kein-Kindergeld.html

Mr.Moonlight · http://off-shore.blog.hu 2010.07.03. 18:39:12

@omg_wtf: "helyesen ex libiris"

ez se helyes, "ex libris" pontosan.
A leggyakoribb értelmezése:
"könyvjegy, valamely könyv tulajdonosának a megjelölése a példányba ragasztott, sokszorosítással készült cédulával."

Whitedog 2010.07.03. 18:40:03

Az előbbi 53% a választáson résztvevők.

gramercy 2010.07.03. 18:45:43

A poszt felutesevel tokeletesen egyetertek.

Azt viszont nehezen veszem be, hogy az egykulcsos ado a kozeposztaly iranyaba vezetne. Peldaul. Ez a kormany minden csak nem a kozeposztaly kormanya.

Azon pedig jot rohogtem hogy a Bajnai (!!!) kormany a populizmusaval a szegenyek beetetesere epitett volna. A 300 forintos vizitdij kormanya akkor mire? A felhigult Fidesz szavazobazisban szerinted kik vannak?

Merthogy nem a kozeposztaly, az k.vaisten!

Magyarorszag jelenlegi legnagyobb problemaja a tokeszegenyseg. Emiatt nincs tobbek kozott kozeposztaly sem.
Hosszu tavon a jolet csak olyan orszagokban novekedett a kozeposztallyal egyutt ahol a lakossagi szfera megtakarito pozicioban van (nemetorszag a haboru ota, japan szinten, amerika a kinalatiak eljoveteleig (reagan), es most kina). Magyarorszagon a lakossag nemhogy megtakarito pozicioban nincs, hanem masszivan eladosodott.

Normal esetben a lakossagi megtakaritasokbol lehet finanszirozni a vallalatok hitelfelvetelet (ami a novekedesbe vetett bizalom jele), az allamnak pedig 0 kornyeken kell tancolnia. Megszerencsesebb esetben meg a kulker merleg is pozitiv.

Na ehhez kepest hol vagyunk?! Es hogy kivan rajta valtoztatni a Fidesz? A gazartamogatas megtartasaval.....

szebb jov..?

melósember 2010.07.03. 18:51:14

Egy társadalomban kellenek alapelvek, amiről meg lehet ismerni egy társadalmat. Mint például hogy Svédországban szociális a társadalom. Nálunk milyen a tásradalom? Tőlem lehet keresztényi alapelveknek is nevezni, hogy a család van a középpontban, és az állam nem szívatja folyamatosan az állampolgárokat azzal, hogy fondorlatosan butábbnál-butább adókat vet ki. Nekem nem is lenne ellenemre, de mondjuk a kereszténység elterjedése előtt mondjuk római alapelv lehetne, de az egyszerűség kedvéért lehetne mondjuk egyszerűen magyar alapelv (egyébként szívesen látnék keresztény alapelveket, az legalább körülhatárolható). Pl, hogy a központban a család áll, kiszámítható az állam működése, véleményét elmondhatja az álampolgár és az állam vagy a hatóságok meg is hallgatják stb. Ha lemegyünk a kocsmai politizálás szintjére, akkor észre lehet venni, hogy ahány ember annyi vélemény, és mindenki azt hiszi neki van igaza. A gond ott kezdődik, hogy nagyon sok ember azt gondolja, mindenkinek úgy kellene élnie és gondolkodnia, ahogy Ő (nagy ő) gondolja. Ha valaki ellátogat Magyarorszégra, két dolgot vesz észre. Az egyik, hogy rettenetesen drága hely, nem értik hogyan élnek meg az emberek (jelzem én sem), a másik hogy milyen mogorva mindenki. Miért? Mert a többség nem érzi jól magát, és nem feltétlen a pénz miatt. Hanem mert értelmetlenül hülyének nézi az állam az embereket sok tekintetben (csak a tisztán látás végett, nem vagyok adóellenes anarchista. Egy országnak kellenek adók, van rendőrség, tűzoltóság, katonaság akik nem termelnek pénzt de kellenek. A gond ott kezdődik, hogy pofátlanul drágán csinálnak meg nálunk mindent, mert ugye kell a haverokan kis juttatni nem is kicsit mindenből).
Viszont a másik odalról miért akarja nekem megmondani bárki is hogy mit csináljak, hogy éljek, gondolkodjak? Az állam, ország keret biztosít az ALAPÉRTÉKEK mentén. Pl egy arab országban az arabok érzik jól magukat, mert ott az arab alap értékek érvénysülnek, gondolom egy ázsiai országban az ázsiai emberek értékei érvényesülnek. Nálunk pedig a magyar emberek igényei szerint kellene kialakítani az alapevleket.
Menjünk le a kocsmába... szerintem a középpontban a család legyen először is. Valaki megemlítette a nyugdíjat pl. Ha nincs gyerekem, akkor nem lesz aki nyugdíjamat fizesse.. Van gyereke tisztelt blogra reagáló? Nem? Akkor valószínűleg az én gyerekem fogja fizetni a nyugdíját. Ha olyan nagyon büszke rá, hogy szingli, akkor lehet hogy megkérem a gyerekemet, hogy legyen szíves elmenni egy olyan országba, ahol az alapértékek egyeznek az ő gondolkodásmódjával, és fizessen ott adót és nyugdíj járulékot, mert itt reménytelen a helyzet. Tovább megyek, fizesse mindenki magának a nyugdíjat amikor dolgozik, és ne azt lesse, hogy majd lesz egy-két hülye az országban, aki vállalja a kockázatot és felnevel néhány gyereket, illetve - mivel kocsmában vagyunk - hangosan szidja a szomszédot, hogy milyen szemét mert 10.000Ft-tal több nyugdíja van. Csak ilyenkor azt felejtik el, hogy az akinek több nyugdíja van, valószínűleg több járulékot is fizetett be, amíg dolgozott. Magyarul addig is többet tett le az asztalra, legalább is pénzügyileg.

Kína: a kínával szemben fenálló hiány évente 150milliárd dollár, az éves fizetési mérleg hiány a GDP2-3%-a. Az ameriakai gazdaság nagy. Nagyon. A legnagyobb egyben lévő gazdaság, 13000milliárd dollár, kína 4000milliárd. Csak összehasonlítás képpen HUN: GDP 30Milliárd USD hiány jelenleg 5.5%, 10% volt nemrég és majdnem belerokkantunk, pedig a kínával szemben álló hiány néhány 100millió dolár. Igaz, örvendetes hír, hogy a kereskedelmi többletünk már hónapok óta nő, elmúlt hónapban 500millió Euro volt. Most biztos azt gondolják a németek, hogy milyen szemetek is vagyunk, hogy így kizsákmányoljuk őket. A kereskedelm többlet azt jelenti, hogy többet viszunk ki az országból mint amit behozunk. Vagyis nem ruházunk be, csak felhalmozzuk a pénzt magyarul nem tudun mit kezdeni vele! Ha van 100millió forintod, mit csinálsz vele? Elszórod, beruházod, illetve bankba teszed. Na most a kínaiak bankaba teszik? Oda nem tudják, mert nem lehet 1000milliárd dollárt bankba tenni. Tehát? Befektetik, elsősorban Ameriakai állampapírba. Miért? Mert az legstabilabb ország a világon, nem akar senki elveszteni 1000milliárd dollárt azért, mert jött egy új kormány és úgy gondolta hogy mondjuk tönkre teszi az autópicato, vagy a lakás piacot, vagy szétzúzza a családokat. EGYIK SEM! 300 éve nem jött egy kormány sem, aki úgy gondolta volna, hogy tönkre teszi az országot, úgy mint mondjuk nálunk.(ez a másik kedvenc témám...) Tehát befektetik az USA-ba, amitől amerika még nagyobb lesz, mert a pénz gyakorlatilag vissza megy oda, ahonnan jött. MERT ÉRTENEK HOZZÁ? HOGYAN KELL EGY DOLLÁRBÓL KETTŐT CSINÁLNI. Egyébként nagyon jól tudja pl még Svájc is, Anglia, Hollandia, Németországról nem is beszélve. Csak őket nem emlegetik annyit. Tudtad, hogy a legnagyobb Euró tartalékai Svájcnak vannak? több mint 250milliárd eurójuk van, alig 10millió emberre, elég szép summa, nem? Mégsem nyöszörög senki, hogy mi lesz az EUval, Svájnak több pénze van mint bárkinek... Svájc: évszázadok óta stabil, hallottál olyat, hogy a Svájciak hirtelen úgy gondolták, kivetik a regadót, mert elbarmolták a költségvetést? Nem, ugye. Mert kiszáímtható hosszú ideje.
Ha már a számoknál tartunk és akocsmánál: elmész a boltba, van a zsebedben 13000Ft, veszel kenyeret 250Ft, tejet 230Ft, Coca-Cola-t, 300Ft, Playboyt 500-600Ft, rekesz sört 3000Ft
KÍNAI GAGYI:150Ft, mondjuk egy vizipisztoly a gyereknek. Megveszed vagy nem???? Nem fogod úgy érezni, hogy miscoda kereskedelmi hiányod van kína felé, igaz? Ha valaki vitatkozni akar a kocsmában akkor ez a kínai dolog tök jól hangzik, csak egy süket duma.

Gazdagság és műveltség: ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz. Vannak gazdag hülyék és szegény zsenik. A világ már csak ilyen. Mivel még mindíg a kocsmában vagyok, és egyszerűen meg akarom mondani, nálunk a gazdagság szerencse és haverok kérdése.

Hogyan is működne hosszú távon, szerencsés helyeken: hosszú időn át, nagyon kiszámítható környezetben élnek az emberek, és pl megveszik a házat. Bizton számíthat rá, hogy pár év múlva kis haszonnal túlad rajta, mert mondjuk elköltözik. Fel tud venni hitelt a következőre, aminek a törlesztő részlete nagy ugyan, de tudja, hogy 10 év múlva is ennyi lesz. Hogy néz ez ki kicsit a számokkal?
Alacsony infláció, 0-1.5%, alacsony kamatkörnyezet, 3-5% gazdasági növekedés, viszonylag állandó adóelvonás.
Miért van az, hogy nálunk minden évben mindenki árat emel? Gáz, víz, villany, lángosos, cipész, mindenki??? Mert úgy érzik, hogy kell! Ezért aztán nagy az infláció, nem versenyeznek a vállalatok kishazánkban, hanem árat emelnek. Végülis sokkal egyszerűbb, és megint a kocsmában vagyunk, azt mondani, hogy ugyan tük hülye vagyok a bolthoz amit üzemeltetek, fogalalmam sincs a marketingről, befektetésekről, üzletvitelről, de milliomos akarok lenni egy sarki fűszeresből. Akkor mit is csinálok? Emelem az árat. Kevesebb elsz a vevő, vagy ugyanannyi de kevesebbet vesznek, ezért aztán tovább emelem az árakat. Az eredmény infláció, vagyis a parkolódíj drága lesz, az autón regadó lesz, a nyugdíjból meg nem futja a gázszámlára. Erre jön a kormány, megtámogatja a nyugdíjasokat, leszakadt rétegeket. A gond csak az, hogy a végén mindenki leszakadt lesz, az ország eladósodik. Most itt tartunk.

És akkor olyanokat ordítozunk a kocsmában, hogy akkor majd ki fizeti a nyugdíjamat, meg hogy hülye XY miniszterelnük. Ismerős?
Mondom, amíg az alapelvekben nem egyezünk meg, addig ugyanez lesz. Most kihúzott az EU 30 milliárd Euróval a bajból, 10 év múlva megint kopogtathatunk. Nem emlékszem olyan hírre, hogy mondjuk az USA, Svájc stb kopogtatott volna...

Tehetetlen Dodó 2010.07.03. 18:51:16

@melósember: Idilli kép.
Kár, hogy az amerikaiak pár milliárd másik ember rovására élnek ilyen olcsón és gondtalanul.
Fognak még csodálkozni.

Lucky Larry Silverstein 2010.07.03. 18:57:16

@melósember: Nagyon érdekes poszt. Amerikai barátunknak annyit: A középosztály anyagi kérdés elsősorban, kint is, Mo-n is. Nem is vmi megfoghatatlan, rengeteg besorolás meg kategória van. A magyar rendszer nem érdekel, az amerikaival viszont foglalkoztam. Alapvetően van állami statisztika, bár a legjobbakat a brókercégek csinálják. Melósember által irt 30000usd/év igencsak a legalja a középosztálynak, vannak államok, ahol még belefér, a gazdagabbakban nem. Lousiana pl. igen, New York biztosan nem. A középosztály teteje 200.000usd/fő/év ill. 300.000/család + 1Mio nettó vagyon - ez brókercéges minősülés, döntően magasan képzett, piacképes érelmiségiekre igaz. Ezek még bérből-fizetésből élnek. A gazdagság legfontosabb ismérve, hogy a vagyonodból vagy a cashflowból élsz meg, nem munkából(Forbes szerint min. 1M USD a gazdagság USA-beli alsó határa évente, 'lehetőleg munka nélkül'- idéztem. Élni tudni kell.

gramercy 2010.07.03. 19:00:14

En a kozeposztaly tekinteteben nem peldalloznek azzal a jelenlegi amerikaval, ahol az egy fore juto atlagkereset realertekben a 80-as evek ota stagnal es ahol a felso kb. 2 % reszesedik a vagyon 50 %-aval ami tobb mint az also 95%!

Amerika azert tunik olyannak amilyennek mert ez a megoszlas egy joval magasabb szinten tortenik mint nalunk. De ez semmit nem vesz le abbol hogy amerikaban a 19./20. szazadi robber baron-okhoz hasonlo elit kaszt alakult ki a reagan fele kinalati woodoo (G.H.W.Bush) economics alkalmazasa miatt. A monopoliumaikkal egyutt amik athatjak a penzugyi szferatol a mediumig mindent.

Lucky Larry Silverstein 2010.07.03. 19:08:18

@gramercy: Teljesen igazad van abban hogy amerikában is kezd szétcsúszni a középosztály, abban is, hogy az USA XX. sz-i birodalmi politikája meg hadserege nélk. ez nem müködne. Fosnak is az amerikai értelmesebb milliomosok(D. Trump pl.), hogy ha elfogy a középosztály, akkor ők miből veszik majd a ráksalátát? Rákapott a KO. a hitelből financsirozott életre, akár a XIX. sz-i magyar kis és köznemesség, dzsentrivilág van.

melósember 2010.07.03. 19:12:56

egyébként a nyugdíjak is ezek miatt vannak ott ahol vannak. A nyugdíj tipikusan olyan dolog, amit az ember évtizedekkel azután kap, miután megdolgozott érte. Sajnos nálunk lassan aki járulékot fizessen, és a régen befizetett járulékok ma nem érnek semmit. Sőt, ma már csodaszámba megy, ha valakinek van három gyereke, és mindeközben középosztálybelinek nevezi magát.
Menjünk kocsmába: Ma 55600 Ft semmmire sem elég, 30 éve 55600Ft volt egy lakás.

Elég jó példa? Amikor azt mondom, hogy a legrosszabb ami történhet egy országgal, az az infláció. És nem csak a pénzügyi, de az erkölcsi a legrosszabb.

melósember 2010.07.03. 19:15:31

@Bathory: 30-35000 dollár a szakmunkás bére, ez még nem a középosztály.

Alfőmérnök 2010.07.03. 19:22:33

@a művésznő: Újabb szereplő? Vagy csak újabb szerep?

kyanzes (törölt) 2010.07.03. 19:23:37

"öregpóni 2010.07.03. 18:15:56
Akkor én az alja néphez tartozom a ledolgozott 37-év utáni
55600-Ft rokkantnyugdijal. "

Téged csöcsre vettek és kihasználtak. Ennyi történt.

Egyébként a középosztályt nehogy már kizárólag műveltség alapján határoljuk be. Ez a szocreál "nem a pénz számít" kamu nagyon megtelepedett a fejekben.

A pénz pont ugyanolyan mértékben számít.

A hideg kiráz a SZOT üdölők, úttörőtáborok, NDK stílusú önkiszolgáló éttermek, "MOCKBA" koppintású metrószerelvények és buszok, munkásőrök, április 4., októberi szocka forradalom, Auróra, Lehel hűtőgépek, Tisza cipő, Pécsi kesztyű, Junoszty, Farkas Bertalan a Szovjetúnió Hőse, Internacionálé, egyéb kommunista dalok, szovjet megszállás, Sas "komcsibarát" József és társai gondolatára.

Hát ezek rombolták a kultúrát és az emberekben élő igényt. Ezek hazudták el azt is, hogy "nem a pénz számít".

melósember 2010.07.03. 19:25:14

@nyanyus: erről beszélek :) ha megvannak az alapelvek, semmi szükség rá, hogy bárki akár jobbról akár balról jól megmondja, hogy mit gondoljak. Nem attól lesz valaki középosztálybeli, hogy van egy marha nagy könyvtára csak azért mert valaki valahol ezt jól megmondta.
Nem kellenek megmondó emberek, a kocsmában viszont tök jó, mert hangos lesz lesz tőlük a terem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.03. 19:25:16

Szép és igaz írás. Van remény: a középosztályi lét vágya sokakban él, és a lehetőségek bővülésével el is kezdik majd építeni azt. Aki tudja, hogy miért fontos fehér abrosznál, porcelánból enni vasárnap délben, és miért nem egyenértékű ezzel, ha kínait eszik a plázában műanyag tányérból, abból középosztály lesz. Ezeknek bizony nem halunk ki soha.

tbb 2010.07.03. 19:30:05

@Jerome:

Aki ilyen sandán kérdez, az fux nem középosztálybeli. Ab ovo.

melósember 2010.07.03. 19:31:22

@kyanzes: mondjuk a szezont ne keverjük a fazonnal... a szot üdülő és tsai egy rosszemlékű múlt miatt vannak. De abban teljesen igazad van, hogy az embereket burokban tartották, és behazudták nekik hogy nem is kell nekik a pénz. Nálunk jellemzően középosztálynak azt nevezik, akik egyébként inkább értelmiségieknek kellene nevenzni. A kettő nem ugyanaz. A középosztály inkább pénzügyi besorolás a világ maradék részén, aminek a tagjává mellesleg lehet úgy is válni, hogy egyetemre jár az ember, könyvtárba jár, ne adj isten tanár. De uyganide tartozik modnjuk a vízvezeték szerelő (előre is elnézést tőlük szeretem őket :) ), aki az életben nem volt könyvtárban, világ életében utálta a Jókait. Viszont a legremekebb vízvezeték szerelő, jól dolgozik, és egy rakás pénzt keres ezzel a tavékenységgel. A gyerekeit már egyetemre küldi... na nem folytatom, mert ismét egy idilli képet fogok rajzolni ;)

melósember 2010.07.03. 19:34:11

@Elpet: Ezeknek nem halunk ki, bizony! Csak végre azt kellene elérni, hogy "ezek" eltakarodjanak és hagyják békén a porcelán készletünket, és legyen mondjuk 20 év múlva kulák az, aki rengeteg munkával megműveli a krumpli földet...

Lucky Larry Silverstein 2010.07.03. 19:36:42

@melósember: Én nem keverném a szakmát egy alapvetően anyagi kategóriába. Magyarországon is tudok orvost, aki 200at keres, meg kovácsoltvas-mestert(alkalmazott), aki 800at. Gyakorlatilag aki aktiv, nem nyugger vagy eltartott vagy alkalmi melós, az már alsóközép.

melósember 2010.07.03. 19:38:38

@Dr. Zerge: így van... szolgáltató államot, a pénzemért mosolyogjanak, ne kelljen órákig sorban állni, ilyenek. Mint sok helyen Európában pl.

De. Nálunk nagyon sok változott ilyen tekintetben, ügyfélkau és társai. Az irány bizonyos tekintetben nem rossz, de még nagyon hosszú az út

cogito..sum 2010.07.03. 19:38:59

a középosztálynak nincs vér a pucájában??
NE MENJÜNK KI A TÜZIJÁTÉKRA? MERT A TÖBBSÉG ELLENÉBEN DÖNTÖTT A KORMÁNY .
Ez is lehet jelzés!!!

Csávógyerek 2010.07.03. 20:04:29

Címkézgetünk, kategórizálgatunk?

A "középosztály" elnevezés azt tűnik sugallni, hogy három osztály közül a középső. Valójában, ahány ország, ahány történelmi időszak, annyi ismérv alapján lehet elkülöníteni az aktuális társadalmi rétegeket.

Összehasonlítani a 2. világháború előtti Magyarországot a mostani USA-val - ahogyan az itteni bejegyzések teszik - olyan, mintha sündisznót hasonlítanánk körtéhez. Vicces.

De érdemes-e egyáltalán rétegekről beszélni. Hát hogyne. Például, ha az ember szociológus, vagy politikus, vagy ha történész, és különböző korok sajátosságait és a köztük lévő tendenciákat akarja elemezni.

Saját "osztályunk" önmagunk egszintenciális kiszolgáltatottsága mértékétől függ. A kiszolgáltatottság pedig a jelen korban legelsősorban a tudásunk függvénye, ahol a tudás definíciója úgy különbözik a műveltségi vetélkededőkétől, mint ég a földtől.

Tudás az, amikor olyan képességekkel bírsz, amelyekkel a társadalom által - számodra elégedettséget erdeményező mértékben, anyagilag is - elismert értékeket hozol létre. Bármi legyen is az.

Minél nagyobb értéket teremtesz, annál nagyobb az elismerés is.

Semmirekellő politikusokra várni a saját sorsod jobbításához ugyanolyan mértékű semmirekellőséget jelez. Ne okoskodj és várj a soha el nem jövő holnapra! Gondolkodj és cselekedj!

Tibike15 2010.07.03. 20:12:51

Ugy a szocik úgy definiálják verbálisan a középosztályt, hogy gazdagok ami náluk a gyakorlatban ugye olyan 250-300e BRUTTÓ fizetéstől indult. A szupergazdadokról nem is beszélve, akik már fizethették a szolidaritási adókat.
Ezek egyébként olyan bérek, amiket körberöhögnek nyugaton és nem is értik, hogyan lehet saját tulajdonú lakása valakinek, ha ilyen szánalmasan keveset keres.
A kutya tényleg ott van elásva, hogy adott egy keveset dolgozó (lusta?) ország, rengeteg olyan emberrel, aki a gazdagoktól elvenni kívánt javakból akarnak megélni.
Lassan majd felébred mindenki, hogy nagyon kevés gazdag van és ők sem hülyék, hogy semmitevőket tartsanak el.
Szolidaritás a régi elvtársak vesszőparipája, ami szerintük mindent megold, csak lassan már eljutunk oda, hogy ha valakinek lesz egy hivatalos minimálbéres állása, akkor ő lesz a falu gazdagja, papíron persze.
Gondoljunk arra is, hogy mennyire lehet hatékony egy olyan vállalat, amelyik ezt a torz szolidaritást követné? Esélytelen, a legjobb dolgozóinak csökkentené a fizetését, hogy a gyengén teljesítőknek - akik ráadásul általában többen is vannak - adjanak még többet a szolidaritás nevében.
Az egykulcsos adó egy nagyon szép lépés a dolgozni akaró és hivatalos munkaviszonnyal rendelkező emberek megsegítése irányában.
Nagyon jól teszi a fidesz, hogy a dolgos embereket segíti.

Robinzon Kurzor 2010.07.03. 20:29:57

Gratulálok, nagyon értelmesen és a szinte kötelező sablonok nélkül sikerült megragadni és körülírni a problémát.

Nagy kár, hogy a (vélt) megoldás ismertetése már az unalomig ismételt, de ami ennél is nagyobb probléma, hogy hibás sablonokra épül.

A szellemi és anyagi értelemben is önálló, "önfenntartó" középosztály, amelyik nem az állam kegyéből, hanem saját teljesítménye okán lett az, nos ez a réteg szükségképpen liberális.

Még maga a posztíró, meg többi ifjúkonok kollégája (mandiner, konzervatórium, jobbklikk, stb.) tőről metszett liberális városi értelmiségi életet él -- ennek a ténynek az elfogadását az a kényszerképzet teszi lehetetlenné, amelyik a liberalizmust (így, zusammen) az SZDSZ-szel azonosítja.

Meg talán azt is lassan megértitek, hogy ennek a "jobboldali kormánynak" abszolút nem érdeke ennek a bizonyos szellemi-anyagi értelemben független középosztálynak a léte.
Mert az -- gondoljon bármit is az előző 8 évről -- nem nézi jó szemmel a kötelezően kifüggesztendő politkai handaband nyilatkozatokat, nem fogad el feltétel és kritika nélkül bármit.

Robinzon Kurzor 2010.07.03. 20:32:58

@Elpet: "Aki tudja, hogy miért fontos fehér abrosznál, porcelánból enni vasárnap délben, és miért nem egyenértékű ezzel, ha kínait eszik a plázában műanyag tányérból, abból középosztály lesz."

Ez így még csak nettó sznobság.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.03. 20:39:41

@Robinzon Kurzor:

Aki nem tartozik oda, mindig elárulja magát valamivel.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 21:04:24

@Robinzon Kurzor: tudod, a sznobizmus nem itt kezdődik.

melósember 2010.07.03. 21:07:15

Nagyon érdekes a beszélgetés. Középosztály az, ami eltartja magát, nem vár az államra hogy majd eltartja, és úgy általában működteti az országot, és színessé teszi. Mondhatjuk, hogy nem keresnek eleget az emberek, de fordítsuk meg a dolgokat. Miért olyan drága nálunk mindenk? Miért van az, hogy a legnagyobb probléma nálunk télen az, hogy az emberek nem tudják kifizetni a gázszámlát. Kész vicc, hogy egy országban, Európa közepén az a téma Januárban, hogy ha kifizetik a gázszámlát, akkor nem marad kenyérre való. És nem csak nekünk drága az ország, a külföldieknek is az.
Ezen nem hiszem hogy segíteni az sem, hogy hirtelen sokat kezdenénk el keresni, mert akkor az árak gyorsan hozzá igazodnának.

Lucky Larry Silverstein 2010.07.03. 21:15:22

@melósember: Mondjuk csak kicsit vk külföldi, mert a szomszédbol szlovákiából irok, de nem mondanám Mo-t drágának, nagyjából egál. A szolgáltatás meg még mindi hugyér szarér van nálunk nyugathoz képest(fodrász, étterem stb.)

1+1+1 2010.07.03. 21:16:40

Önmagát ismerő, alkotó emberre nincs szükség. Ellenben középosztályra igen.

Most vagy a cikk gondolatmenetében is felüti a fejét a "baloldaliság" vagy... Lehet, hogy nem kizárólag a baloldal vétke, hogy értékek nélküli társadalomban élünk? Ijesztő gondolat. Lehet, hogy érdemes lenne inkább elvetni. Megnyugtatóbb érzés, ha gondtalan gyerekkorról álmodozunk politikai köntösben.

SzaGyu 2010.07.03. 21:38:48

@melósember: 2010.07.03. 16:40:58 2010.07.03. 18:51:14

Végre egy érteles ember aki leírja a dolgokat. Ezt a hozzászólást el kellene küldeni a kormánynak, hátha Orbán Viktor tanulna belőle.

RoFä 2010.07.04. 00:00:19

Leegyszerűsítő, lenéző fanyalgás. Oldalakat tudnék összeírni róla, hogy miért, de sajnos mennem kell a prömierre.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 07:49:14

@Robinzon Kurzor:
a polgár egy csomó olyan szokással van körülvéve, ami a prolinak -most tágítsuk ki a proli fogalmát és vegyük bele korunk gyermekét- sznobságnak tűnik. a proli mindig lebukik. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 07:52:39

@a művésznő:
eh, nem ijesztő az. nem vagyok én gonosz, csak szigorú. :)

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.07.04. 08:10:34

A poszt egy dologban szerintem nagyon nincs helyén...

a polgár egy öntudattal rendelkező, közözsségben működő, de mégis autonóm személy. Polgársága belülről fakad, és nem a családi adózástól, iskolaköteles családi pótléktól, meg keresztény alkotmánytól.

(ezek persze ettől lehetnek jó dolgok)

Polgár mindig belülről kezdesz lenni. Akkor, amikor hasznos, értékteremtő munkát végzel, amikor érdekelnek a közös ügyek, amikor fontosnak tartod, hogy tájékozott legyél a közösségeid és a világ ügyeit illetően, amikor erről saját! véleményed is van, és ezek képviseletéért teszel is.

Polgár akkor kezdesz lenni, amikor nem a jobboldali kormánytól, baloldali kormánytól, az EU-tól, amerikától, Sorostól vagy a "mozgalomtól" várod, hogy alakítsa ki a polgárságot, nem a családi pótléktól, a keresztény, alkotmánytól, vagy Nemzeti Együttműködés Rendszerétől várod, hogy legyen polgárság.
Hanem úgy élsz, hogy annak nevezhesd magad.

Amikor gépészmérnökként sem derogál irodalmat olvasni, amikor a saját nagy értékű tudásod hasznosítását úgy is el tudod képzelni, hogy azt ne állami vagy EU-pénzből történjen.

Robinzon Kurzor 2010.07.04. 09:12:23

@Elpet: "Aki nem tartozik oda, mindig elárulja magát valamivel."

Például azzal, hogy csak a külsőségeket, a jéghegy csúcsát látja, és azt hiszi, hogy ez már maga a lényeg.

Az is árulkodó, hogy míg én mindössze a szükséges és az elégséges feltétel közötti különbségre céloztam, többen is magatokra vettétek a sznobságot, és ennek megfelelően reagáltatok.

Szóval teljesen egyetértünk: aki nem tartozik oda, mindig elárulja magát valamivel.

Robinzon Kurzor 2010.07.04. 09:18:48

@Grift:

Önmagában ez persze igaz, de ez a feladvány nem erről szólt.

Hanem arról, hogy a polgárnak (középosztálynak) látszik akarók nem lesznek azok csak attól, hogy bizonyos szokásokat majmolnak, jól másolható és látványos külsőségeket átvesznek.

A polgár ott kezdődik, hogy a maga számára polgár és nem a szomszédnak.

Sólyom Bátor 2010.07.04. 14:03:17

A szerzőnek:
"A mindenkori baloldalnak egyszerűen kell az inaktív, lerongyosodott réteg, különben a kutya se szavazná meg őket." Félreértés ne essék, a baloldali retorika a szegények alatt nem a segélyért sorban állókra célzott soha sem, hanem a nagyon is sokat dolgozó munkásemberekre, akik sok munkával sem keresnek annyit, ami a létfenntartáson egy kicsit is túlérne.

Értem, mire gondol a szerző Máraira utalva, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a békebeli polgárság a legkevésbé sem volt bűntelen (ld. a családi élet kozmetikázása és az üzleti, politikai életben való kegyetlen önérvényesítés képességét), ráadásul alapvetően nem volt nemzeti beállítottságú. "Magyar polgár" a békeidőkben azt jelentette Magyarországon született, magyarul beszélő világpolgár.

A szerző által leírt egykori polgári középosztály valóban egy mélyről gyökerező kulturális hagyományban létezett, és e hagyomány újjáélesztéséhez valóban kellene vagy 50 esztendő, azonban ez a hagyomány alapvetően européer, vagyis szigorúan nemzetek feletti volt, melynek hivatkozási alapjai maguk is a Európa legkülönfélébb országaiból valók. Márai is hol Velencéből "tudósít", majd már Berlinben van, később Moszkvában. És bárhol is ül le egy kávéra, minden hely ugyanazt, a polgári középosztály atmoszféráját sugározzák, vagyis Márai mindenütt otthon van, ha beül egy kávézóba. (és most nem Márairól beszélek, természetesen :-))

Nemzeti középosztály sosem volt a magyar történelemben, és gyanítom, nem is lesz. (És megint nem arról beszélek, hogy ne lettek volna a békeidőkben nemzeti öntudatú polgárok, hanem arról, hogy ezen emberek "polgársága" nem e nemzettudatukból eredt, hanem egy európai életszemlélethez való csatlakozásukkal. A középpolgári életforma a fogyasztás és a vagyonszerzés vitán felül egoisztikus kettősével motorja tudott lenni a gazdaságnak. Ebben semmi fennkölt nincsen, de igaz.
Nemzeti polgári középosztály olyan fogalom, mint a békeharc: vasból fakarika.

trendo+ 2010.07.04. 14:22:11

@imperial: Ennek ellenére a cigányság nagy tömege két ciklus elteltével most tömegesen a Fideszre voksolt.(BAZ és az alföldi megyékben!) Vagy kontraproduktív volt az MSZP politikája, vagy az ellenoldal többet ígért, vagy téves az elméleted. Szerintem,

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 15:14:13

@Robinzon Kurzor:

világos, de miért feltételezzük, hogy csak látszani akarnak, és még nem azok. a poszt és elpet nem a majmokról szólt szerintem. ha meg azokról beszélünk, akkor magának igaza van, kevés olyan nevetséges dolog van, mikor a parvenü polgárt játszik.

tistedur 2010.07.04. 16:52:02

@Grift: aki a nagyapja polgárságán nosztalgiázik, az még nem polgár :) aki nem önmaga szerepét játssza, az mind nevetséges és szomorú :(

flimo13 2010.07.04. 18:12:21

Mééér kell mindenbe belekeverni a kereszténységet?

(Nem, nem zsidó vagyok, született katolikus.)

tölgy1 2010.07.04. 18:21:32

@flimo13: ha egyszer azok vagyunk, és amikor volt polgárságunk az is az volt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 18:23:52

én voltam ám, csak elfelejtettem visszavedleni. fenébe! :)

Tehetetlen Dodó 2010.07.04. 19:08:11

@Grift: Sőt, egyenesen nagypolgárt.
Mint a pápai proligarcha.

flimo13 2010.07.04. 22:11:19

@tölgy1: mármint kik azok a mi? A telmpomba járók, vagy a magukat annak vallók? De részemről olyan polgárság inkább ne legyen..

melósember 2010.07.04. 22:49:06

@Bathory: Ha európát nézzük, akkor valóban egy olcsóbbak vagyunk, de olyan nagynak nem mondanám a különbséget. Ha az USAhoz nézzük, akkor még kisebb a különbség. Mindíg azon gondolkodom, hogy hogy van az, hogy alig többet kérnek a szolgáltatásért (mondjuk1.5-2-szer többet) viszont 5-ször annyit keresnek havonta. Ez még egy rejtély, de meg fogom oldani :) Valószínűleg nem kell annyi adót fizetni. És egyébként most nem csak az SZJA-ra gondolok, de az egyéb költségekre is, mint bérleti díjak stb.
Egyszóval az az érzésem, hogy sokkal hatékonyabban használják fel a pénzt mind Európa nyugati-felén mind az USAban mint mi.
Most láttam egy riportot, ahol az ingatlanpiacról beszélgettek, egy átlag ház ára olyan 200.000$. Ez soknak tűnik, de nézzük csak meg hogy nálunk mennyibe kerülne egy ilyen ház. Min 300-400m2, négy fürdőszoba és háló, nappali, beépített légkondi, medence az udvaron, kétautós garázs, szép nagy telek. 40MFt-ért nem adnak nálunk ilyet jó helyen.

melósember 2010.07.04. 22:58:02

@ikaljan: ez így van! humanista gépészmérnök? ez azért sok, de van benne valami. Alapvetően nem anyagi háttértől függ az, hogy a polgár, de sajnos a léd határozza meg a tudatod nagyban. A polgári lét egyfajta függetlenséget jelent, aminek az alapja a szellemi függetlenség, egy nyitottság a világra. De úgy elég nehéz felülemelkedni a napi problémákon, és a világról elméleteket gyártani, hogy közben nem telik gázszámlára, egy 120éves Suzuki fenntartása is gondot okoz.
Olyan ez mint a Maslow piramis. A szellemi dolgok vannak a piramis csúcsán, de ha valaki ott tart (mint a K-Európai országk többsége), hogy a létbiztonsága forog kockán, ami a piramis második szintje, akkor nem fog azzal foglalkozni hogy vajon hogy is lehet polgár, és milyen marha jó lenne Berlinben kávézgatni.

kulalak 2010.07.04. 23:34:38

A magyar kozeposztaly elment kulfoldre dolgozni. Mint a lengyel. Csak a lengyel hazamegy illetve hazament a magyar kinnmaradt.
A lengyel epp most teremti meg a kozeposztalyhoz szukseges intezmenyrendszert a fogyasztassal egyutt.
A magyar nem megy haza mert nem tudja megteremteni amig a polip nem engedi.
Talan most gyengul a polip es irmagja sem marad. Az elso jele az arzuhanas lesz/lenne, hogy normalizalodik az elet mint a roaming dij :) Sokat kell meg aludni ehhez es sokat verekedni a sok nokia-dobozos f@szkalappal

kulalak 2010.07.04. 23:45:50

@melósember: hosszu ut all elotted, hogy megfejtsd mindazt amit leirtal.

Svajcnak szegenynek kellene lennie. Ukrajna a vilag leggazdagabb orszaga termofoldben, termeszeti adottsagban, idojarasban, aztan nezd meg hol vannak mit csinalnak.

Ja, SOHA ne probald eladni az USA-t itthon, aki nem jart ott nem erti, hogy 22x nagyobb mint kis hazank es nem felhokarcoloval van tele. Szebb jovot!

Téglagyári Megálló 2010.07.05. 10:25:19

"Nemzeti középosztály sosem volt a magyar történelemben, és gyanítom, nem is lesz. (És megint nem arról beszélek, hogy ne lettek volna a békeidőkben nemzeti öntudatú polgárok, hanem arról, hogy ezen emberek "polgársága" nem e nemzettudatukból eredt, hanem egy európai életszemlélethez való csatlakozásukkal. A középpolgári életforma a fogyasztás és a vagyonszerzés vitán felül egoisztikus kettősével motorja tudott lenni a gazdaságnak. Ebben semmi fennkölt nincsen, de igaz. Nemzeti polgári középosztály olyan fogalom, mint a békeharc: vasból fakarika."

Ön hitetlen, erősen.

Téglagyári Megálló 2010.07.05. 10:26:45

@melósember:

Sok a sápoló itthon, akik nem végeznek tényleges munkát, csak benyújtják a számlát.

melósember 2010.07.05. 16:48:06

@kulalak: És Japánnak kellene a legszegényebbnek lenni, nekik aztán tényleg semmilyük sincs egy vulkánon kívül. A titok talán abban rejlik, hogy más az élethez való hozzá állásuk, más értékeket követnek, más az elit kiválasztási rendszere (magyarul lehet érvényesülni ésszel és szorgalommal, és nem feltétlenül kell hogy legyen egy-két haver itt-ott hogy magas pozíciót kapjon az ember), másképp értékelik a családot, a munkát.
Érdekes, hogy ha felhozom példának az USA-t, akkor mindíg van valaki, aki azt gondolja rólam, hogy az USA szekértolója vagyok, és hogy mit példálózok itt. Nem vagyok az USA marketing embere. De mivel itt élek néhány évig, látom hogy milyen nagy különbségek vannak a két ország között, és most nem a felhőkarcolóra gondolok. Arra, amit az előbb írtam. Egész más az életfelfogásuk. De hogy közelebbi példát mondjak, más a hollandok élethez való hozzállása, de a skótoké, angoloké, indiaiaké, kínaiaké is. Őket is isemerem valamennyire, volt szerencsém dolgozni velük egy keveset. Sokszor úgy tűnik, hogy olyan mintha egy befőttes üvegben élnénk, és szeretnénk azt láttatni hogy mindíg valaki más miatt rossz nekünk, és máshol milyen jó, bezzeg mi milyen okosak, szépek és jók vagyunk. Mindenkinek megvan a maga baja, csak éppen az a marha nagy különbség, hogy megoldják magunknak - mint például a lengyelek, az tényleg egy nagyon jó példa, ők akár lehetnek követendő példa, legalábbis ilyen szempontból. Azért évtiedekig vitatkoztak, fél évente kormányt cseréltek, épp hogy össze nem omlott a költségvetésük, a rendszerváltás után annyira nem volt pénzük, hogy közölték nem fizetik vissza a kommunista hiteleket, majd hosszú-hosszú évekig nem is adott neiki senki pénzt. De lehet hogy épp ezért megtanulták, hogy nincs aki segítsen, vagy kimásznak a bajból, vagy éhenhalnak. Magyarországon a válságkezelés művészi szintre fejlődött, és nemcsak az orszég tud hatalmas pénzekhez jutni, de az orszég is így működik. Ismerős ugye... nem dolgozom, mert akkro többet kapok a munkámért mintha elmegyek és minimálbérért dolgozom. A kedvenc történetem az, amikor az egyik kollégám 15 év házasság után elvált, csakhogy megkapja az önkormányzati segélyt, havi 20.000Ft-ot a gyerekek után. Ez egy diplomás, megbecsült mérnök, jó fizetéssel... Eszébe sem jut, hogy esetleg ez nem helyes, és megint az alapértékeknél vagyunk. Sőt marha büszke volt, hogy milyen jó kis ötlete támadt, és meg is valósította. Gondolom mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik egy sör mellett röhögve mesélik, milyen ügyesen kikerülték az adóbefizetést.

Serio (törölt) 2010.07.05. 17:00:02

Naaa, ez azért durva így. Igenis van középosztály, megfogyva bár, de törve nem... Persze az általad említett teátrális külsőségek a generációváltással kivesztek, de a hagyománytisztelet, a munka és a munkával szerzett vagyon becsülése, az intellektus és a művészet kultúrája nem veszett el vele.

Nagyszüleim nem születtek ugyan polgárnak, vidékről származtak, fizikai munkát végeztek, de - szinte még gyermek - fiatalkoruknak meghatározó alakjai voltak polgár főnökeik, akiktől megtanulták azokat az értékeket, amikre felépítettek egy igazi középosztálybeli egzisztenciát, anélkül hogy egy percre is lefeküdtek volna a diktatúrának.

Nagyapám elment nehézbúvárnak a hidak törmelékét szedni, csak hogy ne kelljen vezérigazgatóvá - és így pártapparatcsikká - válnia. Rendszeresen jártak komolyzenei koncertekre, operába, olvasottak voltak, holott egyiküknek sem adatott meg, hogy egyetemre járhassanak. Természetesen édesanyámba már a tudás és a tanulás kultúráját nevelték, és egyetemre küldték.

Ezt az örökséget visszük most tovább az öcsémmel - nem egyenes ágon, de a budapesti intellektuális, tőkés (és igen, ZSIDÓ) középosztály örökségét. Keménykalap és újságlapozó nélkül, farmernadrágban, de töretlen tisztelettel a valódi középosztálybeli értékek iránt...

Ez talán másik kultúra, mint a klasszikus cívisek, de csak külsőségekben térünk el, az alapokban egyetértünk.

smartdrive 2010.07.06. 17:16:40

@Herr SturmLiberator: a műveltség intelligencia kérdése is, márpedig a gazdagok 70-80-90 százaléka ugyanúgy ostoba, mint a szegényeké

Téglagyári Megálló 2010.07.07. 13:10:16

@melósember:

Mit gondolsz arról, hogy ebben mekkora szerepe van a Kádár-rendszer egyházakat elnyomó politikájának?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.07. 13:25:24

@melósember: a skót, holland, amerikai tisztességhez mérni a magyart, nem ér.
Hasonlítson minket a görögökhöz, románokhoz, olaszokhoz. Úgy már nem is annyira rossz a helyzet.

A skótok és hollandoknak is megvan a keresztje. Látta már a nőiket?

Téglagyári Megálló 2010.07.07. 14:39:24

@tölgy:

Pardon, Skóciában sokkal jobb a helyzet, mint Angliában.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.07. 14:46:47

@Téglagyári Megálló: Angliában sokat javított az utcaképen és a gene pool-on a paki bevándorlás.

bz249 2010.07.07. 16:04:33

@tölgy: a hollandok annyira nem rettenetesen rondak. Negativ peldanak inkabb a malactestu es malacfeju danokat mondanam.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.07. 16:12:35

@bz249: nézze, mióta megszűnt a határ, onnan lehet tudni, hogy Hollandiába érkezett, hogy a tehenek már szebbek, mint a lányok.

Téglagyári Megálló 2010.07.07. 17:08:38

@tölgy: @bz249:

Azért örülök, hogy nem angol nyelven szólnak hozzá. Menten kitörne a háború a mondott államokkal.
süti beállítások módosítása