Kommentszűrés
’10 júl
1
14:39

Árvíz vs. tűzijáték - a démosz demagógiája

Írta: rajcsányi.gellért (ergé)

  „Minnél inkább a víz alá akarnak nyomnyi minket A tömeget, akik önként egy nemes cél érdekében szövetkeztünk! Kitartunk a végsőkig a tűzijáták ez évi lemondása mellett!...” (Facebook-komment) 

  Kemény leszek és népszerűtlen: a tűzijáték lemondásáért szerveződött tömegmozgalom a civil kurázsi és az aktív állampolgári lét megcsúfolása. Miért is? A virtualitás és az össznépi nemcselekvés tobzódásáról van szó: lelkesen összefogunk azért, hogy valami ne történjen meg.

  A klubban rejlő jó szándékot senkitől sem vitatom, a lenti sorokat ne is vegye senki személyes támadásnak. A jó szándék mögött azonban egy olyan logika működik, ami több szempontból is problémás, nevezzük ezt - bántó szándék nélkül - a démosz demagógiájának. Eredeti, legszűkebb értelmében használom a demagógia szó jelentését: össze nem illő érvek, hamis dilemmák felvetése nem kevés érzelmi többlettel feldúsítva.

  Három problémáról: a tett; a cél; és a következmények tarthatatlanságáról beszélek.

  Mit is kell tenni az Ügyért? Az elsőre nagyszerűnek tűnő és szolidaritásra sarkalló cél eléréséhez nem kell mást csinálni, mint a Facebook-on kapcsolódni a klubhoz, és legfeljebb egy lájkot hozzányomni. Ez nem állampolgári aktivitás, ez egy virtuális cselekvés, ami nem kerül se pénzbe, se energiába. Nem is csoda, hogy ilyen népszerű a mozgalom. Nemrég kritizálta meg dobray kolléga Végh Attila furcsa cikkét, amelyben a szerző magas lóról tömegemberezte le a közösségi hálózatok használóit, mintegy a Facebook-tömegek lázadásáról beszélve. Végh következtetéseivel nem értek egyet, az viszont tanulságos, hogy a tűzijáték-ellenes klub üzenőfalán hogyan tüzelik egymást - többek között - kiskutya-kiscica profilképet használó, unatkozó háziasszonyok a virtuális társadalmi nemcselekvésre, amely az állami nemcselekvésre szólít fel. Bocs. Lelkesen számolják, hogy hányan lájkolják őket, és számon tartják, hogy mennyi önkormányzat nem méltatta őket válaszra. Azt sem a felnőtt, öntudatos polgári lét legpozitívabb megnyilvánulásának tartom, hogy az Államot szólítjuk fel arra, hogy az Állam oldja meg mások problémáit. Ahelyett, hogy mi magunk segítenénk tevőlegesen bajba jutott nemzettársainkon. A költségek nagyságrendi különbözetéről nem is beszéltem: a tűzijátékok pár tízmilliós költségvetése nem egy súlycsoport a többmilliárdos árvízkárokkal. A tűzijáték miatti idegenforgalom pedig önmagában tízmilliókban, százmilliókban mérhető bevételt hoz a gazdaságnak, és az adókon keresztül az államnak.

  Mi a cél? Az augusztus 20-ai tűzijáték elmaradása. Nos, a tűzijáték engem nem különösebben izgat: egyszer, gyerekkoromban láttam élőben a pesti happeninget, egyébként szeretett Balatonomon töltöm mindig ezt a napot, kellemesnek mondható körülmények és nem a Duna partján sűrűsödő tömegek között. Polgári underground barátaim mondják: a tűzijáték proli vircsaft. Ám legyen. A tűzijáték ugyanakkor valóban látványos, és nemzetközi hírű esemény, aminek, és ez a fontos: hagyománya van. Komoly hagyománya. A 19. században már tartottak tűzijátékot Szent István napján, a szokás 1927-től vált menetrendszerűvé. A hagyományokat márpedig tiszteljük, kedveljük, főleg a politikai paletta innenső oldalán. Meg is védjük, ha arra érdemes. 2002-ben egyébként Medgyessyék halasztották el pár nappal az árvízre hivatkozva a tűzijátékot: akkor a jobboldali sajtó ezért támadta őket - ha nem csal az emlékezetem. A hagyományok sokszínűek: megvan a maga helye, célközönsége az ünnepi tűzijátéknak is. És ne mondja senki, hogy 1927-től 2010-ig nem akadt volna minden évben olyan ügy, amelyben a tűzijátékra szánt pénzek jobb helyen lettek volna.

  És itt jönnek a következmények a képbe: mostantól minden évben ez lesz? Beindul jövőre is a mozgalom? Tudok népszerű témákat: rászorult afrikaiak, dalai láma, kihaló makik, kóbor kutyusok. Vagy esetleg: mondjunk le a művészfilmek állami támogatásáról, a videóbíróról, ne adj'isten Schmitt Pálról az árvízkárosultak javára. Vagy - amiben az egész ország egyesülhet: Gyurcsány Ferenc monnyonle az árvízkárosultak javára!

  Nos, ez az utóbbi bekezdés egy cinikus gondolatmenet volt, tudom. Épp azért írtam le, hogy mindenki elgondolkodjon: egy lájkolás nem fogja megoldani az árvíz pusztítását, a házukat, vagyontárgyaikat elvesztő embertársaink helyzetét.

  Az eredménnyel járó cselekvés igen. Bevallom, nem utaztam el a gátakra, hogy a helyszínen segítsek. Több alkalommal küldtem ugyanakkor sms-t az 1749-es számra. Ha az ebben a pillanatban 243490 tagot számláló Facebook-klub minden tagja ezt legalább egyszer megtette volna, akkor 48 millió forintot máris összegyűjtöttek volna. Gondolom, sokan közülük ezt meg is tették. De tartok tőle, a többség bizony egy lájkkal nyugtatta meg lelkiismeretét. Egyetértek Turul kollégával, aki azt írta a múlt héten: „Az alapítószöveg »százmilliók értelmetlen fellövése az égbe 25 percnyi ájuldozásért« egy olyan, számomra kevésbé rokonszenves hozzáállást sejtet, ami szerint nincs helye semmiféle identitásképző ünneplésnek vagy egyéb nemhasznos, nemmegehető dolognak, amíg akadnak emberek, akik szükséget szenvednek”.

  A mozgalom alapítói felszólították a közigazgatási minisztert, hogy az állam ne szervezze meg a tűzijátékot. Navracsics Tiborék mégis úgy döntöttek: megrendezi a kormány a tűzijátékot az augusztus 20-i nemzeti ünnepen, de az jóval szerényebb lesz az eddig megszokottaknál. Diplomatikus döntés született. A józan ész nevében.

Címkék: tech civil facebook társadalom tűzijáték árvíz

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr102123224

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner 2011.01.09. 19:11:48

[...] something about mandiner[...]

Trackback: Mit üzen a 250.000? 2010.07.01. 17:57:13

Az alábbiakban a 250.000 kommünikéjét közöljük. Előzmény itt.     „Nem azt üzenjük, hogy baromira aggódunk az árvízkárosultakért. Ha baromira aggódnánk az árvízkárosultakért, akkor mennénk homokzsákot pakolni és segíteni az újjáé...

Trackback: A tűzijáték mint metafora 2010.07.01. 15:55:09

 " Ennek ellenére, a tűzijáték lemondásáért indított mozgalom akkor is csodálatos és valami egészen új, ha se pénz, se posztó nem jön ki belőle. Ha elmarad a színes rakéták kilövése a csatlakozó városokban, illetve – ha a kormány ú...

Trackback: Tűzijáték: megtartani és adakozni 2010.07.01. 15:07:44

A 2000-es nagy tiszai árvíz után is volt tűzijáték. Egy nemzetnek a legnehezebb időkben, háborúban vagy ostrom alatt is meg kell tartania saját ünnepeit. A Fidesz-kormány megfontolja, hogy vagy szerényebb méretben, vagy egyáltalán nem tartja meg az a...

Trackback: Tűzijáték és adomány 2010.07.01. 15:07:10

Végül mégis lesz tűzijáték, mégpedig úgy, hogy a káposzta is megmarad és a kecske is jóllakik. Talán egy kicsit örülhetnek a tűzijáték ellenzői is, hiszen olcsóbb lesz, örülhetnek a tűzijáték mellett érvelők is, mert mégis lesz és nagyon örülhetnek azo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marós 2010.07.01. 15:02:03

Ugyan ilyen kemény levelet írnának azok akik a tűzijáték megtartását kérték, ha a döntés a durrntások nélküli ( én is ezt reméltem) ünneplést választotta volna.

plastik02 2010.07.01. 15:04:39

azért azt sem érdemes elfelejteni hogy sehol se lenne most a kétharmad a démosz demagógiája nélkül...

plastik02 2010.07.01. 15:07:56

...a józan ész nevében persze.

Ruprecht: 2010.07.01. 15:14:24

Ha te, aki e koppantásokat okozod, valósággal démon vagy, és hallod szavaimat, felelj háromszoros koppantással!

kicsi emma · http://www.ladiesfirstconsulting.hu 2010.07.01. 15:25:51

Van egy nagyon egyszerű lélektani hatás emögött. Ha csatlakozom, azt hiszem, hogy tettem valamit az árvízkárosultakért. Pedig fenéket, semmit nem tettem. Nem a tüzijátékról kell lemondani, mert az nem is a mi pénztárcánkat érinti, hanem fejenként ezer forintról, és azt befizetni egy árvízkárosultaknak gyűjtő számlára. Aztán megnézni a közösségi élmény jegyében a tüzijátékot. Vannak olyan árvízkárosultakérdekében létrejött facebook csoportok, aminek van értelme, például ez: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=121513481225681
- de az összes többi önámítás, ahelyett, hogy a zsebükbe nyúlnának és valóban hoznának némi áldozatot.

serenic_ 2010.07.01. 15:26:43

Ritkán gondolok ilyet a huvatásos blogolokról: de a postíró szerintem egyszerűen köcsög. Jobb megfogalmazásom nincs rá. Ez mindent elmond.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.07.01. 15:32:07

azért nem volt nagyon agyfelforgató munka kihozni a ne, és az igen átlagaként a legyen, de kisebb végeredményt :P

Artie 2010.07.01. 15:32:36

"És ne mondja senki, hogy 1927-től 2010-ig nem akadt volna minden évben olyan ügy, amelyben a tűzijátékra szánt pénzek jobb helyen lettek volna."

Ez a kulcsmondat.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.01. 15:34:25

@kicsi emma: hát képzeld, adakoztam bőségesen (többször) és a tüzijáték (ami adópénzből van, nem ingyé) lefújása mellett is fészbúkoltam...

lepojka 2010.07.01. 15:36:11

A kormány nem hagyott a zsarolásnak, ha szerényebb is lesz a tűzijáték a fenn maradt pénzt középületek felújítására fogja fordítani.Persze ez is egy nagy kamu, mindenesetre a facebokk linkelői félig elégedettek, a kormány veszít a bevételből, mi meg majd nézhetjük, hogyan lövik fel a turul madarat. Aki meg akar segíteni az árvíz károsultakon van rá millió lehetősége.

room_101 2010.07.01. 15:36:39

@serenic_:
Miért is? ...ja, hogy fő az eccerüség!
Gondolkodni-e szoktál?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.01. 15:37:01

ez mind nagyon szép. és helyes gondolatmenet, legalábbis a tahó fészbúkos prolikra vonatkozóan.
de néhány napja, mikor ez a dejóbazmeg tiltakozzunk mozgalom létrejött, a bánatos és savanyú arcú kormányszóvivő nőci, fogalmam sincs hogy hívják, bizony lakótelepi polgárokat meghazudtoló, népi-együttérző-tiborc arccal savanykodta bele a kamerába, hogy jajistenem milyen igazuk is van és majd meggondoljuk.

aztán. az, hogy ez a borzalmas emberalatti tömegeket mozgató szennypurpárlé a boldog időkben ered, még nem magyarázat a fenntartására /már rég nem a tűzijáték vs árvízről beszélek/ . eltahósodott. nem kell fenntartani. valaha az emberek felültek egy vonatra, hogy egy-egy jóhírű restiben elköltsenek egy ebédet. azóta mivé lett a resti? na, a tűzijáték is így járt.
legalább koronát úsztatnának, hogy vért huggyozva vinnyogjon a parton a sok proli. :)

kozgaztanar 2010.07.01. 15:42:10

üdv!
a tettről:
a konkrét esetben érthető az álláspontod, de általában nem korrekt, mert
- először is állampolgári (civil) kezdeményezés, cselekvés - politikai véleménynyilvánítás zajlik (itt nem értelmezhető a nemcselekvés, a passzív rezisztencia nem áll meg), kis cselekvés, de a lájkolás is cselekvés

- másodszor nem mondhatod ki, hogy az nem lehet értelmes, ha az államot (politikai döntéshozókat) valaminek a nem-megtételére ösztönzi a nép egy része, ilyen alapon a halálbüntetés eltörlését szorgalmazó kezdeményezések sem értelmesek (ne ölj, mondják az államnak)

- harmadszor a magánkezdeményezés, bár szép dolog, mégis számos esetben elégtelen, az államot nagyon sok esetben kérjük sőt felhatalmazzuk, sőt követeljük tőle, hogy bizonyos problémákat oldjon meg, melyek közé a kollektív kockázatok kezelése is beletartozik. Ha arra vannak értelmes érveink, hogy a betegségbiztosítást miért kell kockázatterítéssel az egész közösségre hárítani, akkor az árvízkár elleni biztosítás mellett is sorakoztathatóak érvek. De ebbe belefér pro és kontra egyaránt.

a célról:
nem tudom. vannak olyan események (lásd nemzeti tragédia, gyász, stb.), amikor egyértelmű, hogy olyasmi történt, ami mellett ünneplésnek helye nincs. vagy minimum csendesebben vígadjanak pls, mert szegény édesanyám beteg.
nem tudom, hogy ez olyan volt-e vagy sem. de azzal nem értek egyet, hogy a tűzijáték a hagyomány olyan szerves része, amit tűzön-vízen át tartani kell.
lehet, hogy nem vagyok hagyománytisztelő... volt már olyan, hogy nem szóltak a családban, hogy meghalt a nagybátyám, hogy ne maradjon el az öcsém esküvője... de ha szóltak volna, akkor elmaradt volna

eredmény:
vsz nem ebből lehet mindent helyreállítani, meg vsz az sms-ekből sem lehet mindent helyreállítani. de egy dolog biztos: minél több helyről minél több forrás fut be, annál többet lehet helyreállítani.

Tuszun 2010.07.01. 15:44:58

Kizartnak tartom, hogy Mari neni 20-an otthon ult volna a halakkal teli TV-je elott, es melegitette volna a szivet, hogy azok a draga budapestiek meg nem is pukkangatnak. Neki (valoszinuleg) az melegiti a szivet, ha kap egy uj ruhat, kedves fiatalok helyreallitjak az eluszott sufnit. Ezt is meg lehetne szervezni a Facebook-on...

J_H_Mallory (törölt) 2010.07.01. 15:45:03

"nemzetközi hírű esemény" persze, a CNN is élőben közvetíti, másnap meg a New York Times címlapján szerepel.

Állami pénzből tüzijátékot csinálni faszság. Az volt régen is, és most is az. Igen, 1927-ben is voltak faszok, ők elindítottak egy fasz hagyományt, a sok fasz meg követi.

aszterixagall 2010.07.01. 15:45:20

Meg tudja valaki mondani, hogy kb. mennyi külfődi jön ide konkrétan a tüzijáték miatt? Fogalmam sincs, de az a gyanúm, hogy nem túl sok, és ha ez így van, akkor elmaradt bevételekről nincs feltétlenül szó. Mindamelett igaz, hogy mindig lesznek éhezők, szegények stb., és ilyen alapon egy szóbrot sem lehet felállítni, mert "lenne jobb helye a pénznek".

kerlac 2010.07.01. 15:45:32

Most csak ezt szeretném kiragadni:
"Navracsics Tiborék mégis úgy döntöttek: megrendezi a kormány a tűzijátékot az augusztus 20-i nemzeti ünnepen, de az jóval szerényebb lesz az eddig megszokottaknál. Diplomatikus döntés született. A józan ész nevében."

Józan ész??? Vagyis teszünk a lenézett "lájkolókra", aki lusták és demagógok, ugyanakkor fenékbe rúgjuk a tűz(ijáték) imádókat is. Ebben mi az ésszerű?
Mellesleg meggyőződésem, hogy demagóg kizárólag politikus lehet.
Ha már a cím visszanyúl a görög gyökerekhez, akkor illene tudni, hogy a demagógia szó egyik fele kifejezetten vezetőre utal.

Balek 2010.07.01. 15:46:27

Ezen logika mentén a népszavazás meg a parlamenti választás is ilyen: nulla pénz+energiaráfordítással a suttyók ikszelnek, aztán a kormány meg csak nézhet :-)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.07.01. 15:48:29

„Minnél inkább a víz alá akarnak nyomnyi minket A tömeget, akik önként egy nemes cél érdekében szövetkeztünk! Kitartunk a végsőkig a tűzijáták ez évi lemondása mellett!...”
Ez nagyszerű, a szerző valószínűleg a Facebook fizetőssé tétele elleni küzdelemnek is élharcosa:
www.facebook.com/group.php?gid=116406885052039&v=wall

lacam · http://copyblog.blog.hu/2012/02/07/valentin_napi_sms_mester 2010.07.01. 15:49:44

Kicsit más oldalról, de hasonlóra jutottam én is:
Látszathatalom - A tűzijáték, a facebook, a bulvár és a politika
laca.posterous.com/latszathatalom

is 2010.07.01. 15:49:45

kosz a demagogia definicot. es akkor alkalmazzuk ezt a 300Ft-os hulyenepszavazasra. vegyetek elo csak az akkori posztjaitokat.

Alfőmérnök 2010.07.01. 15:50:03

Na, index-címlap, jönnek a tahók.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.01. 15:51:27

@kozgaztanar: a mozgalom szervezésének szabadságát természetesen nem vitatom el, mindenki azt indít el, amit akar. és ahogy írtam, jó szándékú kezdeményezésről van szó. de a két dolog: a tűzijáték és az árvízek nem kapcsolódnak össze.

ha jövőre kisebb árvíz lesz, akkor is lesz mozgalom? vagy akkor csak azt fogják kérni, hogy legyen kisebb? legyen mindig a természeti csapásokhoz arányosítva a tűzijáték mérete?

ha neadjisten Erdélyben történik majd egy katasztrófa, az befolyással lesz a tűzijátékra? vagy ha vannak éhező gyerekek a világon, akkor addig ne is legyen tűzijáték?

a kezdeményezés mögötti logikát bírálom.

Dr Kangörény 2010.07.01. 15:52:03

Tudom, hogy az állam pénze valüjában az adófizetők pénze, de ez a kezdeményezés nem más, mint a "más farkával a csalánt" tipikus esete.

Vagyis: azok, akiknek nem tetszik-sosem nézték a tüzijátékot, azt mondják ez mások számára is felesleges. Ezért az állam ne költsön a tiltakozók számára semmit sem jelentő tüzijátékra.

De mi van azokkal, akikkel évente egyszer dugig van a Duna part? Akiknek ez kiemelt program? Akiknek tetszik?
Azok véleménye nem számít? Vagy kevesebbet ér a tiltakozókénál?

Artie 2010.07.01. 15:53:42

@aszterixagall: Te a gazdaság működéséhez értesz-e?... Miért csak a külföldi termel bevételt, drága barátom, meg-e tudod ezt magyarázni-e?

luneau 2010.07.01. 15:54:16

Kedves Hozzászólók!

Én sem támogatom a tűzijáték megtartását. Lehet demagógiáról beszélni, meg hogy ez nem is lenne valós segítség, illetve hogy fejenként 1000 Ft befizetése több segítség lenne-csakhogy fertőtlenítőszerrel, meg palackos vízzel nem lehet gátat építeni, és megelőzni egy következő nagy árvizet.Van olyan település -Kazincbarcika - ahol 2009. decemberében a kiépített védműveket sem használták (2 zsilipkapu is nyitva maradt), ennek köszönhetően öntött el néhány házat a Sajó. Magyarországon semmi sem jut el oda, ahova kellene, látszatproblémákkal foglalkozunk (nem gondolnám, hogy a 20-ai tűzijáték önmagában identitást teremtene egy olyan országban, ahol 10-ből 1 diák jó, ha a Hinmusz teljes szövegét el tudja mondani fejből, és ahol csak az nincsen rendben, aminek a polgárok életét és vagyonát kéne védenie....ráadásul nem is arról van szó, hogy örökre mondjunk le a tűzijátékról, hanem az idei évet érintené -ami kiváló lehetőség arra, hogy még jobbna felhívja a figyelmet egy súlyos,emberek tízezreit érintő problémára -akár külföldön is, hiszen, ha jól tudom, az Unióban nem volt igazán nagy visszhangja az árvíznek, zsákokon kívül sokmindent nem kaptunk - miközben magyar mentőcsapatok rendszeresen feltűnnek a Föld minden szegletében (Haiti, Pakisztán, Lengyelo-i árvíz). Budapesten magasak a gátak, legyen csak tűzijáték, a pestiek úgyis arról híresek, hogy "lemennek" vidékre, magyarul alig nézik valamibe....én "elmegyek" vidékre, és nyitott szemmel igyekszem menni...
Minden jót!

szempontpuska 2010.07.01. 15:54:25

A fagyi visszanyal...
Annyi év tiltakozás után hogy is gondolhattátok, hogy egy varázsütésre elszáll a demgóg kezdeményezések mozgósító ereje??

és ez még csak az első...
:-)

peti papagáj 2010.07.01. 15:55:16

Ennek a kezdeményezésnek találkoztam egy még primitívebb formájával: kör-e-mail (vagy hogy kell írni), terjesszük az országban, a benne levő listára hozzáadva a nevünket, hogy nem szeretnénk tüzijátékot.
Ha szeretnénk valamit alulról kezdeményezve, azt papíron, aláírással, igazolványszámmal kell gyűjteni, nem közösségi oldalakon az említett cicás képekkel, meg egymással párhuzamosan százával kavargó spamokban.

halogén 2010.07.01. 15:55:20

Itt nem a démosz demagógiájáról van szó, hanem a posztíróéról. Tele van a padlás az ilyen fanyalgókkal akiknek semmi sem tetszik. Szánalmas és unalmas...

mikénehavóna 2010.07.01. 15:55:45

@Alfőmérnök: "Na, index-címlap, jönnek a tahók."

Isten hozott!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.01. 15:56:21

@is: mandiner.blog.hu/tags/n%C3%A9pszavaz%C3%A1s/page/1

igencsak megosztotta a szerzőinket az akkori népszavazás. van, aki az egészet demagógiának tartotta, van, aki megosztva szavazott, van, aki az egészet Gyurcsány-ellenes sárga lapnak fogta föl.

mandiner.blog.hu/tags/n%C3%A9pszavaz%C3%A1s/page/1

sárkányfő 2010.07.01. 15:57:15

Az összefogás nem valami ellen, hanem valamiért jött létre. Az árvízkárosultak megsegítéséért. Ne jöjjön nekem senki a milliárdokkal, ez ugyanis egy gesztus. Bár 200 milla sem kevés. Nagyon nem.

Ha valakinek van gusztusa arra, hogy elnézze hogy röpítenek az égbe egy vagon pénzt, miközben az a pénz sokkal jobb helyen is lehetne...

A dolog másik vetület, hogy a mandínernek boldogon üdvözölnie kéne hogy sok-sok év késés után végre nálunk is kezd csírázni az állampolgári öntudat. Az a pénz ugyanis a mi pénzünk. Nem az államé, az adózóké. Végre kezdenek páran beleszólni abba, hogy hasznos dolgokra költsék el a pénzt.

Az ünnepet pedig méltó módon kéne ünnepleni, nem durrogtatással. Nem az ünnepléssel van a baj, hanem a rongyrázó, felszínes látványelemekkel. Nehogy már a tűzijátékról szóljon egy nemzeti ünnep. Az annál sokkal fontosabb.

Izomor Lánya 2010.07.01. 15:57:52

Először is, könnyen "mond le" valaki valami olyanról, ami amúgy sem érdekli. Engem sem érdekel, de vannak családok, ahol a gyerekek kedvéért nézik meg a tüzijátékot, és bizony nekik nagy élmény. Ezért én nem fogom azt mondani, hogy én lemondok róla, mert részemről komoly g*ség lenne, hiszen ez nem igaz, valójában nem mondok le semmiről, a tényállást pontosabban az fejezi inkább ki, hogy leginkább más f*val verem a csalánt. Tisztelet azoknak, akik tényleg úgy csatlakoztak a FB csoporthoz, hogy a gyerekek várták az eseményt, és a család TÉNYLEG lemondott valamiről, a gyerekek szemébe néztek, és azt mondták nekik, hogy bocs, sajnos most inkább mondjunk le erről.

Lemondani olyanról lehet, ahol valami tényleges lemondás van. Javaslom, hogy például a többszázezer csatlakozó inkább pl. egy hónapig mindenhol kérjen és adjon számlát, az egyrészt fedezné az árvízkárosultak megsegítését, és hát igazából még ingyen is van (ugyanis az az alap, és amikor nem kér és nem ad, akkor valójában lop, többek között az árvízkárosultaktól, ápolónőktől, lélegeztetőgéptől, még akkor is, ha biztos kis részben Gyurcsány/Orbán és haveri körök úszómedencéiből is).

Uff.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.07.01. 15:58:50

nekem például könny szökött a szemembe a szegény, szerencsétlen hotel szóvívőt (vagy mijafaszt)nézve a híradóban,gyorsan ki is számította ,hogy az ájfábú' kijön az egész,neki meg jut jövőre is 50k-s nyakkendőre,ja ezt nem mondta

aszterixagall 2010.07.01. 15:59:21

@Artie: nem kell egyből mérgesnek lenni, de komolyan. Lehet, hogy tévedek, de az aki itt él és a tüzijátékban gyönyörködve budapest utcáin pénzt költ, az a látványosság elmaradása esetén hova teszi ezt a pénzt? Hacsak nem rohan egyből külfödre nyaralni ijedtében, akkor magyarországon költi el valamire, tehát az adóbevétel is itt keletkezik majd. Mutasd meg, hogy mit látok rosszul!

FeketeLeaves 2010.07.01. 16:02:25

Egy értelmes cél (vagy hívjuk inkább cél teljesülésnek megoldási lehetősége) nem összekeverendő azzal, hogy egyesek (sokan) nem képesek értelmesen megfogalmazni, hogy miért gondolják ezt a megoldást jónak (márminthogy elmaradjon a tűzijáték). Emberi mivoltunkból adódik, hogy a többség racionális érvek helyett érzelmileg közelít valamihez.
Ezt felemlegetni és ezzel ellenérvelni ugynaolyan démoszi demagógia, mint amivel "vádolja" a blog a facebook klub tagjait.
Elképesztően alacsony szintű elemzői/véleményalkotói gondolkodás alátámasztani a mondandót csak az ellenállítás/igénynek való ellentmondással és minősítéssel.
Pl: " És itt jönnek a következmények a képbe: mostantól minden évben ez lesz? Beindul jövőre is a mozgalom? Tudok népszerű témákat: rászorult afrikaiak, dalai láma, kihaló makik, kóbor kutyusok. "

mert kontrázook: ha bedől az ország és hiperinfálció lesz (volt már ilyenünk!), ha nem szállítnak gázt az oroszok és leáll az országban az ipari termelés egy része, ha kitör egy járvány, ha kisbolygóval ütközik a Föld, ha még ennél is nagyobb árhullám lesz mondjuk pont Augusztisban... akkor MINDENKÉPP tartsuk meg a tűzijátékot?

ugye milyen egy ostoba érvrendszer ez? a mai bejegyzésed összefogllva ez. pedig szokott jó is lenni :(

kedves mandiner, írjl már légyszi ÉRV-et a tűzijáték költsége kontra árvízkárosultak támogatása támában. Egyiket miért igen, a másikat miért ne. Vagy mondd azt, hogy te szereted nézni a tűzijátékot, de akkor tűzijáték blogot írj és senki nem fog szólni egy szót sem.

g-dúrban zúgó kabóca 2010.07.01. 16:02:46

ez egy GESZTUS, ember! egy figyelemfelhívás, semmi más, nehogymá' ne értsd...

Naumov 2010.07.01. 16:02:52

@ó jaj: "Ha valakinek van gusztusa arra, hogy elnézze hogy röpítenek az égbe egy vagon pénzt, miközben az a pénz sokkal jobb helyen is lehetne..."

Ja, pl. mennyi lélegeztetőgépet lehetne venni belőle..

luneau 2010.07.01. 16:03:32

Az árvízkárosultakon nem "másnak" kell segítenie, hanem a vízparton élő (nem ártérre építkező), az adót befizető polgár várja el jogosan azt, hogy az állam a befizetett adóból (az "árvízkárosult" is az állam "eltartója") garantálja az élet-és vagyonbiztonságot. Nem teszi - amíg nagy horderejű ügyek nincsenek kielégítően megoldva, addig csak a szegény ember dzsentri rongyrázása a drága tűzijáték...kedves adózó, elvonom az adód felét, hogy márkás Audikat toljak minden haver segge alá, hogy 800 000 közalkalmazottat tartsak el, tűzijátékra, kakaóbiztos billentyűkre, postabiciklikre és hagyómikikre költsem, te meg vágj jó képet a házad romjain az augusztus 20-ai tűzijátékhoz, ha van még min (tv) nézned...és ez nem demagógia, ez az élet...Kicsit ki kéne mozdulni a Rózsadombról, és tovább látni a Margitszigeti szökőkút tetejénél....:(

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.01. 16:04:12

A poszt demagóg(?) hibái:

1. aki lájkol, nem biztos, h nem adományozott maga is effektíve, te pedig úgy veszed, h nem,
2. nemcsak fecbookon van a történetnek mozgalma, nemcsak virtuálisan,
3. megkerülöd a kérdést.

mi tart jelen esetben össze jobban egy társadalmat:
a) egy rossz szájízzel véghez vitt tűzijáték,
b) egy szolidaritást kifejező tűzijáték elmaradás.

A tűzijáték egyfajta ünneplés, happy. Mire fel is? Épp elég szarban vagyunk, h ne a tűziszórakozásra koncentráljunk, hanem a feladatokra.

kozgaztanar 2010.07.01. 16:04:22

@rajcsányi.gellért (ergé): tudom

ami nehéz (szerintem) és nem csak nálunk, hanem más posztszocialista országok esetében is pont ehhez a két dologhoz való viszonyulás: az ünnephez és a bajba jutottak iránti szolidaritáshoz

persze nem felesleges más irányokat is végigjárni, de jómagam (hupsz, már megint én) sokszor jutok arra a következtetésre, hogy mégiscsak vissza kellett volna gyorsan könyörögnünk magunkat a Monarchiába 89/90-ben, mert akkor lett volna viszonyulás - ja, az endékásoknak ez egyszerűbb volt. Úgy ünneplünk, ahogy a Német Szövetségi Köztársaságban szokás, és úgy vagyunk szolidárisak, ahogy ők ott - mondta magában Hans.

Nálunk meg útkeresés van ma is. Ez is annak a része. Majd kialakul.

veny 2010.07.01. 16:04:25

@serenic_: "Ez mindent elmond."

Mégpedig rólad. Van ez így.

segitoember 2010.07.01. 16:04:39

Vajon hányan lájkolnák a "nem baszom el a munkaidőm felét a facebook-on" csoportot?

Dr Kangörény 2010.07.01. 16:05:02

@aszterixagall: Konkrétan a tüzijáték miatt? A fene sem tudja. Az ország vonzerejét sok egymástól függő és független dolog adja.
Ha nincs tüzijáták, nincs tavaszi fesztivál, nemzeti vágta, repülőnap, borfesztivál, mesterségek ünnepe, stb. az senkit nem érdekel azonnal. Legfeljebb az a külföldi, aki megbámulta volna a tüzijátékot, most hogy nem látja, nem fog róla otthon mesélni, ezáltal a lehetősége is elvész annak, hogy valaki pont ezért a látványosságért (is) jönne ide pénzt költeni.

A magya turistákról sem kéne elfelejtkezni! Ha nincs nagy látványosság (pl. tüzijáték, repülő verseny), akkor miért is tülekednének az emberek a tömött rakpartokon???

a pynás 2010.07.01. 16:05:14

@aszterixagall: hülye vagy mint a segg :)

5 kiló tüzijáték csak őstermelőtől

veny 2010.07.01. 16:06:29

Az utolsó bekezdést (érdemtelen dícsérete) kivéve szívemből szól a poszt, gratula!

Chicano 2010.07.01. 16:06:32

Szerintem kellene egy SMS szám amire a tűzijátékért aggódók küldhetnek adományokat. Ha összejön elég pénz akkor lesz tűzijáték. Ha meg nem akkor így jártatok. (Pls. ne essetek a torkomnak, just kidding.)

Egyébként meg én úgyis vidéki vagyok, nem látom a bp-i tűzijátékot, úgyhogy nekem aztán olyan rohadtul tök mindegy. De ha már az adóm elköltéséről van szó akkor most kitör belőlem a vér-demagóg: inkább a házam előtt a téli kátyúkat javítaná már ki valaki.

luneau 2010.07.01. 16:06:55

jövedelmed felét...adód felét helyett (csak Belgiumban magasabb az újraelosztási ráta ,de ott minden autópálya (és nem 8-9 db van) ki is van világítva belőle).

kerlac 2010.07.01. 16:07:56

@Kangörény_: Senki nem akadályozza, hogy hallassák a hangjukat. Hol a véleményük? Biztosan csak az én figyelmemet kerülte el a mozgalmuk...

Tengereczki Pál · http://egyzene.blog.hu/ 2010.07.01. 16:08:01

szerintem meg azért gáz az össznépi örömködés, amiért gáz volt, hogy Anthony Hayward BP vezér az olajktasztrófa mentési munkálatainak kellős közepén vitorlásversenyen vett részt

tanarseged ur 2010.07.01. 16:09:29

@kozgaztanar: "vsz nem ebből lehet mindent helyreállítani, meg vsz az sms-ekből sem lehet mindent helyreállítani"

vsz = valószínűleg? Ejnye, Közgáztanár Úr!

Tűzijáték: kb. 250 millió Ft
(250 000 000 Ft)

Árvízkár: kb. 100 millárd Ft
(100 000 000 000 Ft)
www.fn.hu/belfold/20100617/100_milliard_arvizkar/

Kb. 400 tűzijátékból jön ki az árvízkárok rendbehozatala.

FeketeLeaves 2010.07.01. 16:09:55

@Artie: 9× (vagy 11×?) nem volt tűzijáték a két időpont között. Pont azért, mert másra kellett a pénz vagy mert egyszerűen nem volt pénz.
Milyen hogymány ez kérem? Mindenki aki jön a hagyománnyal, annak kötelessége elmenni misére augusztus 20-án, mert annak közel 1000 ! éves hagyománya van ezen a napon.

Belpo 2010.07.01. 16:10:51

elég érdekes eszmefuttatás a demagógia legtehetségesebb magyarországi képviselőjét - Orbán Viktor - feltétel nélkül támogató blogtól. Igazatok van, csak nem kéne elvitatni mások jogát a demagógia édes-mézes zabálásától, amikor a néphülyítő(az irigységre,lúzerségre építő) intézkedések pörögnek maximális fordulatszámon. Ráadásul a facebookon szerveződő csoport nem mások pénzéből mond hülyeséget, ez isten adta joga. Szálka és gerenda

aszterixagall 2010.07.01. 16:12:21

@Kangörény_: Valószínűleg igazad van. Bár nekem még mindig nehezemre esik elhinni, hogy ez a az esemény tényleg javít az országról kialakult képen.

hrcs_123 2010.07.01. 16:14:59

Egyetértek. Könnyű nagylelkűen feláldozni a semmit. Vagy ami nem az enyém. (lásd http://www.facebook.com/#!/pages/Mondjunk-le-valaki-mas-valamijerol-az-arvizkarosultak-javara/128885663818306?ref=ts - a mondjunk le a hálapénzről az árvízkárosultak javára különösen tetszik :D )

Zoli 29 2010.07.01. 16:17:26

A legelképesztőbb számomra Babarczy Eszter állásfoglalása volt:

"felemelő lenne a tűzijáték elmaradása"
hvg.hu/velemeny/20100630_tuzijatek_arvizkarosultak

Amikor ezt olvastam, azt mondtam magamban: Meg KELL tartani a tűzijátékot!

Nem azért, mert Babarczy mondta, hanem azért, AMIT mondott.
Üdvözlöm a kormány döntését.

Dr Kangörény 2010.07.01. 16:17:36

"Az ünnepet pedig méltó módon kéne ünnepleni, nem durrogtatással. Nem az ünnepléssel van a baj, hanem a rongyrázó, felszínes látványelemekkel. "

Nagyon jó, csak ezt valaki kifejthetné már bővebben, mi a francot jelent az, hogy "méltó módon"?
Menjünk templomba? Körmenet? Üljünk otthon és tárogatózzunk? Halgassuk schmitt pál ünnepi beszédét?

Mikor jutunk el oda, hogy mindenki felfogja, ha az emberek jól érzik magukat, az nem baj, az nem kommersz, nem proli dolog. Nyáron ünnepelni a szabadban kell, és ha valaminek hagyománya van (80 év az elég hosszú idő ehhez), akkor azt nem árt tovább művelni.
Van, ahol hülyék módjára paradicsomot dobálnak az emberek egymáshoz, van, ahol az idióták bikákat futtatnak, van, ahol értelmetlen módon gúlába állnak. Milyen hülyék, hogy több száz éve ilyen értelmetlen dolgokat művelnek, aminek semmi értelme nincs?

Shinjuku 2010.07.01. 16:18:16

Nekem tetszett a cikk és valóban jó uton jár: a kollektív lelkiismeret-bekussoltatás eszköze ez esetben a Facebook kattintgatás. A reggeli (vagy éppen az unalmas meló) mellett simán rá lehet nyomni egy lájkot még mielőtt megetetnénk a virtuális lovat vagy az elkóricált magányos teheneket hajkurásznánk a virtuális farmon... nagyon felhigult a leves...

veny 2010.07.01. 16:20:15

@kozgaztanar: "a lájkolás is cselekvés"

Meg a szivarozás is kemény munka, értem én.

"azzal nem értek egyet, hogy a tűzijáték a hagyomány olyan szerves része, amit tűzön-vízen át tartani kell"

A hagyományban pont az a jó, hogy nem kell egyetértened vele (igazából értened se kell, egyáltalán) ahhoz, hogy hagyomány legyen... :)

Amúgy meg nyilván vannak ésszerű határok, azaz tud olyan dolog történni velünk (soha ne történjen!), hogy ne legyen helye a nemzeti ünnepeknek se. De mondjuk ez az árvíz messze nem az a liga, ami térdre küld egy magunkfajta országot.

kozgaztanar 2010.07.01. 16:27:26

@tanarseged ur: na, ugye, hogy nem lehet!
ha nem tudom kiszámolni, akkor vsz.

a figyelőnet-es számítás nem saját számítás, nem ér :)

a kb. egyébként ugyanaz, mint a vsz. - hamár...

@veny: hát igen, sőt vannak olyan filozófiai iskolák, akik váltig állítják, hogy a nem-cselekvés is cselekvés! :)

igaz, igaz.

aszterixagall 2010.07.01. 16:27:33

@hrcs_123: "Könnyű nagylelkűen feláldozni a semmit. Vagy ami nem az enyém"

De kié?

A poszttal egyébként egyetértek, de mindenkinek joga van véleményt formálni arról, hogy mire költsék az adóját. Nem értem, miért gondolod, hogy az nem az ő pénzük. Gondolom ugyanannyira az övék, mint bárki másé.

Google 2010.07.01. 16:27:47

Ahogyan a ruha sem az embert, ugyanúgy a tűzijáték sem teszi augusztus huszadikát.
Nem kellene annyit filozofálni ezen, egy gesztust elmulasztottunk, ennyi. Hogy mi lesz jövőre, mi lesz Erdélyben, stb., kibuvók csupán. Ugyanúgy, ahogyan az idegenforgalom sem sínylené meg a dolgot, de mondani lehet, hangzik valahogyan.
Megmagyarázni mindent meglehet, megérteni, már kevésbé.

FeketeLeaves 2010.07.01. 16:28:27

@Kangörény_: igazad van és nincs igazad. Látod fentebb és más fórumokon, hogy a népnemzeti egységes identitás támogatói a tűzijátékot a hagyomány részének tekintik (de a hagyomány része ezen a napon a templomba menetel és a körmenet is, mint ahogy az évszázadokon keresztül így történt).

Ez egy elég szelektív hagyomány ápolás. Mondjuk úgy, bejön nekik a tűzijáték, amivel semmi gond nincs. Tényleg. Nem bűn szeretni és nem bűn inkább azt támogatni, mint a költségének másra fordítását. De legalább ne legyen már becsomagolva ebbe a hagyomány bullshitbe. persze az ellenzők ne majmoljanak már ezzel a "méltó módon"-nal, mert egyik se megy aznap templomba... (kivétel erősíti...)

Dr Kangörény 2010.07.01. 16:29:04

@aszterixagall: A külföldiek semmivel nem jobbak, többek, műveltebbek nálunk. Ha 800-900 ezer magyar ember ott tobzódik a parton és bámulja, akkor az tetszik a külföldieknek is.

Nem önmagába 1 esemény a vonzó, hanem rendezvények, események összessége.
Illetve ez visszafelé is igaz, olyan (egyébként semmilyen más extrát nem nyújtó) országba nem fognak menni a turisták, ahol a világon semmilyen esemény, rendezvény nincs.

t a m á s 2010.07.01. 16:29:42

Nekem legjobban az a szombathelyi vállalkozó felajánkozása tetszett aki magánpénzből megrendezné a teljes 2010 augusztusi budapesti tűzijátékot.

Az ilyen nemes gesztus tényleg megérdemli hogy szerény hálaként megkapja a 2011,2012 és 2013 évi tűzijáték kivitelezési jogát is. (és az ezen évekre szóló költségeinek fedezetét előlegként) mert akkor már majd szárnyal a gazdaság és bőven beleférne a Széchenyi program kiegészítéseként ez a kis Matuska program

esoutankoponyeg 2010.07.01. 16:31:30

ma már sok hülyeséggel zsibbasztottam az agyam, itt már csak egy szimpla beleolvasásig jutottam. talán jobb lett volna kimenni a kossuth térre zászlókkal, transzparensekkel, és vérvörös szemmel ordibálni, hogy a 'tűzijáték monggyon le!'. az ebédidőt pedig egy igazi, hamisíthatatlan, magyaros kossuth téri babgulyással át lehetett volna vészelni.

a média felkapta a csoport hírét, ez dicséretes ebből következik, hogy van mozgatóereje a fészbúknak.

az egyik hozzászólásomban ott én azt javasoltam, hogy legyen egy szerény tűzijáték, ahol az 1-1,5milliós nézőnek lehetne gyűjtést rendezni megbízható (hehe) adománygyűjtőkkel. pénz, használati tárgyak stb. (ha mindenki csak 500pénzzel járul hozzá már az is szép összeg.)

köszönöm a figyelmet, szevasztok. :)

Dr Kangörény 2010.07.01. 16:33:30

@FeketeLeaves: A különbség kb. annyi, hogy a tüzijáték támogatói nem akarják leállítani a körmenetet és a templomi imádkozást.
Valóban igaz, hogy mindenkinek más jelenti az ünnepi programot-elfoglaltságot, és éppen azzal van a gond, amikor valaki a másik fölé emeli a saját elképzelését erről. "méltó módon ünnepelni" ez általában az ellenzők szavajárása, ők degradálják le néhány százezer ember ünneplését.

ivrilider 2010.07.01. 16:34:30

Végre visszatért a Mandiner jó oldala!

Annyit tennék hozzá, hogy 2002-ben azért kicsit más helyzet volt: konkrétan augusztus 20-a környékén volt országos árvíz, Budapesten is még csak akkor kezdett apadni (amúgy, mellékes ehhez, de hozzátartozott a látványhoz, pár nappal a Sziget-fesztivál után az egész Óbudai-sziget is víz alatt volt). A tűzijátékot ezért a másfél héttel későbbi szombatra, 31-re halasztották.

aszterixagall 2010.07.01. 16:34:39

@Kangörény_: oké, oké nem mondtam, hogy hogy a külföldiek jobbak nálunk (nálam legalábbis biztosan nem). Az hogy 800-900 ezer magyar lemegy az utcára és sétál száz métert, hogy jobban lásson, azért nem ugyanaz, mint külföldről idejönni. Egy sétát megér a dolog, az biztos. De mégegyszer mondom, igazad van, rendezvényekre szükség van.

Avatar 2010.07.01. 16:36:13

Az aktív polgári viselkedéshez igenis hozzátartozik, hogy beleugat abba, hogy a részben tőle elszedett adókat mire fordítja az állam. Ha az állam nem hoz létre visszacsatolási felületeket, akkor az aktív polgár majd csinál magának egy iwiw/fészbúk csoportot, és ott jelzi, hogy mivel ért egyet, mivel nem.
250ezer ember azért már nem kevés, 98-ban a MIÉP nagyjából ennyi szavazóval parlamenti párt lett, és idén se volt sokkal magasabban a küszöb.

Én azt se tartanám ördögtől valónak, ha az emberek egyszerűen saját pénzügyi érdekeik védelmében sok-sok jelenleg állami forrásból finanszírozott dologról kinyilvánítanák, hogy azok feleslegesek, vagy legalábbis többe kerülnek, mint amennyit megérnek, ezért kérik a kormányzatot, hogy a forrásokat apassza el és annyival is csökkentsék az adókat.

tanarseged ur 2010.07.01. 16:36:28

@szempontpuska: Természetesen erről is a Fidesz, és nem ám az emberi természet és a webkettő tehet.

@Chicano:
"Szerintem kellene egy SMS szám amire a tűzijátékért aggódók küldhetnek adományokat" - Nagydíjas ötlet, ezen legalább jót röhögtem. :-)

davidmoyes 2010.07.01. 16:37:55

Ez a kezdeményezés gesztus... ...éppúgy, mint annak idején a kettős állampolgárság népszavazás. Halló, van ott valaki?

tanarseged ur 2010.07.01. 16:38:40

Pénzügyi szempontból tök mindegy lett volna, hogy lesz-e tűzijáték. Az a szaros 250 millió Ft a magyar költségvetés kiadási főösszegének talán úgy a 0,002%-a lehet. Az árvízkárok összegének pedig kb. a 0,25%-a. Nem ezen múlott volna. Most viszont már sehogy nem jövünk ki jól a dologból: ha nincs tűzijáték, az "demagógia", ha van tűzijáték, akkor "nehogymár bárki örüljön, amikor mások szenvednek".

Hülye volt, aki az egészet kitalálta.

Arról nem is beszélve, hogy mennyivel veti vissza a GDP-t a posztok olvasása és a sok agyatlan kommentelés. :-) Mint pl. ez is. :-)

Robinzon Kurzor 2010.07.01. 16:39:30

Ha még 2009-et írnánk, a Fidesz (és a vele ilyen-olyan eszmei közösséget vállaló blogok) követelné a leghangosabban, hogy ne legyen tűzijáték.

Szóval nem fair bántati ezeket az embereket, csak azt csinálják, amit hosszú évek óta látnak pl. a Fidesz környékéről is ...

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.07.01. 16:40:01

szerintem most 3 hónapig ne fizessünk a rendőröknek fizetést és inkább vegyünk az öreg néniknek ruhát, márkásat

a rendőrök úgyis cak cseszegetnek minket...

minnyá csinálok egy ilyen csoportot

plebs... plebs... plebs...

dupla vé 2010.07.01. 16:40:03

először is a tüzijáték szerintem is faxság. mikor utoljára voltam, a leglátványosabb showelem az volt mikor felgyulladt a hajó amiről kilőtték. de ennek ellenére nem örülnék ha nem tartanák meg. azért nem, mert mindig mindenkor az átlagembernek kell lemondania mindenféle dolgokról a rászorulók miatt. akiket mindig anyagilag támogatni kell, és akik mindig léteztek, és valószínűleg mindig is fognak. egyébként a támogatásoknak legjobb esetben is max a fele érkezik meg oda ahová kell, a másik fele valahol útközben eltűnik. ha a tüzijáték árát adjuk nekik oda, ha az SM-ek árát adjuk nekik, valaki mindig vámol. lehet hogy ez lelki megnyugvás egyeseknek h segített vele, de szerintem az ilyen akciók a "fazékhoz közel ülőknek" lehetőség nem pedig a károsultaknak. az ünneplés pedig kell. egyrészt a hagyomány miatt, másrészt nem kéne kicsit a hozzáállásunkon változtatni? mármint persze szomorúak vagyunk mert árvíz volt, meg károsultunk, de lehet ezt úgy is felfogni, hogy megúsztuk ennyivel, túléltük, és ezt is meg lehetne ünnepelni. mondjuk sírva vígadni, vagy valami ilyesmi...

olvastam egy "szélsőséges" portálon hogy "csak egy csomag tartós élelmiszer..." hazamentem, és befigyeltem a spájzba. találtam - amit persze én vásároltam egy-két hónapja - az alsó polcon egy bontatlan domestost, felette egyel egy csomag kájhacső valamint egy spagetti tésztát, felette két székelykáposzta és egy zöldborsó konzervet, mégyegyel felette egy tízdarabos tojástartót kilenc darab tojással. ezeket beleszórtam egy nem környezetbarát szatyorba, és hívtam a telefonszámot ami meg volt adva elérhetőségként. ekkor ért haza öcsém és látva miben mesterkedek hozzámvágott a csomagtartójából egy karton ásványvizet, és két doboz tartóstejet...
mikor átadtam a pakkot az adománygyűjtőknek úgy néztek rám mint egy félistenre, és nem hiszem hogy össze lehet hasonlítani ezt az érzést azzal, hogy lájkolok egyet vagy dobok egy SM-et a 1749re.
de kinek mi a jóérzés ugye, segítsen mindenki ahogy tud, de az a tudás ne merüljön ki egy lájkban, esemesben, vagy egy ilyen szipi-szupi cikk megírásában, mert ezeket nem lehet megenni...

Mária 2010.07.01. 16:41:04

"A tűzijáték ugyanakkor valóban látványos, és nemzetközi hírű esemény, aminek, és ez a fontos: hagyománya van. Komoly hagyománya. A 19. században már tartottak tűzijátékot Szent István napján, a szokás 1927-től vált menetrendszerűvé."

Vurstli is volt egykor a Városligetben, mutatványosokkal, bolhacirkusszal, pofozógéppel. Sokmázsásra hízott asszonyokat, törpéket és kloroformba eltett kétfejű borjút is mutogattak.

Mígnem valakinek eszébe jutott, hogy tök ciki az egész és kiparancsolták a mutatványosokat a város külső kerületeibe.

Ha nem így történt volna, ma is lenne a Városligetben bolhacirkusz, pofozógép és mutatványosbódé.

Hagyományokkal is rendelkezne, nemzetközi visszhangja is lenne.

maria.blog.hu/2010/02/23/szomorupark

VME 2010.07.01. 16:42:22

"És itt jönnek a következmények a képbe: mostantól minden évben ez lesz? Beindul jövőre is a mozgalom? Tudok népszerű témákat: rászorult afrikaiak, dalai láma, kihaló makik, kóbor kutyusok. Vagy esetleg: mondjunk le a művészfilmek állami támogatásáról, a videóbíróról, ne adj'isten Schmitt Pálról az árvízkárosultak javára. Vagy - amiben az egész ország egyesülhet: Gyurcsány Ferenc monnyonle az árvízkárosultak javára!

Nos, ez az utóbbi bekezdés egy cinikus gondolatmenet volt, tudom."

Kár, mert minden sorával egyetértek. Számomra a tüzijáték egy szimbóluma a társadalmi szintű képmutatásnak: ünnepeljük az összetartozást, mintha maga a tény, hogy egy közösségnek a tagjai vagyunk fontosabb lenne, mint az ebből fakadó szolidaritás.

Egyébként igazad van, nem túl nagy erőfeszítés csatlakozni egy klubhoz. Ettől még ez a politikai részvétel egy formája. Egy nagyon-nagyon pici lépés a nagyobb társadalmi szerepvállalás irányába. Azt mondani, hogy ennél még a semmi is több egy kicsit furcsa.

fitball 2010.07.01. 16:44:47

@Sőt! Az árvizkárosultak közül néhhány csoportot felhozni a tüzijátékra biztos örülnének a gyerekek fiatalok és lenneélményük is itt lenni Pesten egy szép ünnepen kicsit kikapcsolodnánakkicsi emma:

Αρχων (törölt) 2010.07.01. 16:45:05

@Grift: Ön egy proli!

Amúgy meg mondjuk le az árvízkárosultakról a tűzijátékért!

hrcs_123 2010.07.01. 16:45:05

@aszterixagall: nem konkrétan a tüzijátékra gondolok, arra valóban könnyen rá lehet mondani, hogy "amipénzÜnkből" van. Ettől függetlenül ez a pénz már nem a "mi" zsebünkben van, az elköltéséről minimális mértékben dönthetek, így sokkal egyszerűbb beáldozni, mintha vehetnék rajta egy sajtburgert. Ami nekem nem tetszik, az az, hogy gyanítom ha lenne egy "sajtburger" gomb a "Like" gomb mellett, akkor az nyerne.

FeketeLeaves 2010.07.01. 16:48:50

@tanarseged ur: lehetne emelt díjas sms-ben gyűjteni a tűzijátékra. Szerinted összejönne két petárdára való? Te hány sms-t nyomnál el? Egy "bombányit" igen? Vagy csak a felét? Ha már ilyen szép hagyomány... őrizd és ápold. Ja persze "Könnyű nagylelkűen feláldozni a semmit. Vagy ami nem az enyém." jaj, bocs, ezt valaki a facebook klubra írta, én meg meg a tűzijétékra értettem...

Az a vicces, hogy a kezdeményezést ellenzőknek a kifogásait ugyanúgy fel lehet használni a tűzijáték ellen is. vagy ami mellette szól, azt a ktsg átcsoportosítás mellett.

dupla vé 2010.07.01. 16:51:53

@hrcs_123: "Ettől függetlenül ez a pénz már nem a "mi" zsebünkben van, az elköltéséről minimális mértékben dönthetek,"
2011-től pedig az eu dönt róla, a minimális mérték pedig a magyar államra lesz igaz. irány a szép új világ...

Google 2010.07.01. 16:57:15

@FeketeLeaves:

Ezt akartam és is mondani, csak féltem, nekem esnek a világiak.
Ott van mindjárt a körmenet, ha hagyomány, akkor tényleg legyen hagyomány!
Tűzijáték az Új Kenyér Ünnepén is volt, talán inkább ennek folytatása a mai puffogtatás.

verigudlajf 2010.07.01. 16:58:15

Az ország összes semmittevő segélyese és börtöntölteléke fogjon ásót csákányt és ásson!!! vizesárkot, víztározót, öntözőcsatornákat a földekre.

ilyen facebook csoportot kéne csinálni.
szerintem legalább ugyanennyien csatlakoznának.

reccs 2010.07.01. 16:58:58

Aha. Augusztus 20. és a tűzíjáték volt az utolsó dolog kb., ami nem osztotta meg (legalábbis látványosan) a nemzetet. Hát, most már ezen is túl vagyunk.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.07.01. 16:59:45

@Zoli 29: mi húzott fel annyira? nem értelek.

tanarseged ur 2010.07.01. 16:59:48

@FeketeLeaves: Nézd, szerintem ez egy rettenetesen fölösleges és ostoba vita. Megírtam, hogy miért, de persze közben ezzel is csak a fölösleges és ostoba vita hosszúságát növeltem. A tűzijátékpárti emeltdíjas sms ötlete legalább vicces volt.

aszterixagall 2010.07.01. 17:00:26

@hrcs_123: Igazad van, Mo.-n (és gondolom, máshol is) sokan vannak olyanok, akik megnyomnák azt a bizonyos "sajtburger" gombot, de szerintem itt nem tökéletes az analógia. A "Like"-ra kattintók anyagilag nem nyernek semmit. Én persze így sem nyomnám meg, de nem tetszik az a hozzáállás, hogy a kezdeményezéshez csatlakozókat csípőből demagógnak, hülyének, vagy álszentnek tituláljuk. Azt hiszem, hogy az emberek nagy része egész egyszerűen szarik az árvízkárosultakra, ehhez képest igenis előrelépés már a facebook oldal is.

tanarseged ur 2010.07.01. 17:00:44

@verigudlajf: "Az ország összes semmittevő segélyese és börtöntölteléke fogjon ásót csákányt és ásson!!!"

Vigyázz, ezt a ballibek _nagyon_ félre fogják érteni.

verigudlajf 2010.07.01. 17:00:54

a face book médiafelület az embereknek.

davidmoyes 2010.07.01. 17:02:32

"hogy a kezdeményezéshez csatlakozókat csípőből demagógnak, hülyének, vagy álszentnek tituláljuk." Engem is húzott fel...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.01. 17:03:15

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ugyan már! Ez nem mozgalom. Semmi köze a mozgalomhoz. Ez kampány. Hecckampány. Bolseviki trükk. Senkinek eszébe nem jutott volna (a tűzijáték ellen tiltakozni), ha valahol valaki (bizonyára tudható, hogy ki) világosan ideológiai-politikai megfontolásokból nem kezdi el bolygatni, kavarni. :-/

A tűzijáték eleve egy vérciki cucc (Kínában - és ott, ahol - bizonyára megvan a kultúrája, de nálunk csak h*lye durrogtatás). Felőlem elmaradhatna nyugodtan, engem mindig is irritált. De ez a f*ckbook-hajcihő nem a tűzijátékról szól, hanem egy fontos nemzeti ünnep (s ezáltal az új hatalom) fúrásáról. Augusztus 20. - Szent István-ünnep! Ha nem tűzijátékkal "ünnepelnék", akkor a hecckampány gerjesztőinek éppen az kerülne sokba, amivel...

Nem a f*ckbook-függő gyogyósok bűne ez, hanem azoké a romlottlelkű szellemi terroristáké, akik önmagukat csak ilyen negatív cselekvésekben tudják kibontani, akik effélékre építik egzisztenciájukat:-(

ü
bbjnick

Szeptim 2010.07.01. 17:05:25

Ennél jobban nem is nyalhatná a mandíner a Fidesz seggét.
A művészfilmeket már régen nem szabadna támogatni.
És nem csak a tüzijátékról, de az árvízkárosultak támogatásáról is le kéne mondani! Akinek nincs biztosítása az megérdemli!

Ha meg idejön a pápa vagy a dalai láma, az fizesse maga az okozott költségeket!

A fennmaradó pénz meg mehetne az egészségügybe és az oktatásba.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.01. 17:08:18

@Szeptim:

"Akinek nincs biztosítása az megérdemli!"

Gyanús vagy te nekem:-D Nem te indított ezt a kampányt a f*ckbookon?:-/

ü
bbjnick

verigudlajf 2010.07.01. 17:10:30

a face book az emberek üzenőfala az államnak.

200 ezer majmolót, lájkolót már nem hagyhat figyelmen kívül a politika.

nem kell ezt olyan véresen komolyan venni. simán kormányzati szintre emelném.

az emberek puffognak, ötletelnek és közben úgy érzik, hogy tesznek valamit,és be vannak vonva, nem csak 4 évente.

ráadásul még jó ötletük is lehet, nem?

rexter 2010.07.01. 17:11:50

remek poszt, mikor errol a hulye kezdemenyezesrol hallottam az elso szo ami eszembe jutott: demagogia. orulok h ez itt is megjelent az elso par sorban,

Secnir 2010.07.01. 17:12:32

jó, akkor számoljunk. tűzijátékok:

2009: 239m
2008: 290m
2007: 300m
2006: 259m
2005: 284m
2004: 175m
2003: nem tudni
2002: nem tudni
2001: 850m
2000: 800m

hozzá kell tenni, hogy ezek az ún. ünnepségsorozatok, tehát az (esetleges) légiparádétól kezdve a koncerteken

át minden benne foglaltatik, ebből maga a pyrotechnika kb. 80-90m huf/év.
vagyistehát
ha "csak" a tűzijáték marad el, akkor az 80m huf megtakarítás.

rajcsányi kolléga szerint:
"A tűzijáték miatti idegenforgalom pedig önmagában tízmilliókban, százmilliókban mérhető bevételt hoz a
gazdaságnak, és az adókon keresztül az államnak."
ahhoz, hogy százmilliót szedjünk össze adóból, az ugye adózás előtt 500m (a legtöbb helyen 20% az áfa).
vajh egy nap alatt összejön ennyi budapesten a tűzijáték miatt? vagy mondjuk egy sting koncerten?
természetesen szó sincs róla, ez merő fikció.

rajcsányi kolléga szerint:
"Azt sem a felnőtt, [..] lét [...] megnyilvánulásának tartom, hogy az Államot szólítjuk fel arra, hogy az
Állam oldja meg mások problémáit."
????
nem, majd én önként és dalolva fizetem ki annak a felsőzsolcai asszonynak a házát, akinek azért dőlt össze a
háza, mert az Állam
1. nem korszerűsítette a gátakat
2. engedélyezte ártéren az M akárhányas autópályaszakaszt megépíteni vízátfolyási lehetőség nélkül
3. hagyta beépíttetni az ártereket

rajcsányi kolléga szerint:
2002-ben egyébként Medgyessyék halasztották el pár nappal az árvízre hivatkozva a tűzijátékot: akkor a jobboldali sajtó ezért támadta őket - ha nem csal az emlékezetem.
nem csal.
index.hu/bulvar/tuzi0818/
viszont (kisebb árvízkárok mellett) 2,7 milliárddal segítették meg az árvízkárosultakat...

rajcsányi kolléga szerint:
"a tűzijátékok pár tízmilliós költségvetése nem egy súlycsoport a többmilliárdos árvízkárokkal"
valóban, ebben igazad van. viszont NEM az adófizetőknek kell közvetlenül, a befizetett adón FELÜL megtérítenie az összedőlt házak árát. Hanem a biztosítóknak (akiknek, szeretik vagy nem) ez most egy nagy érvágás lesz. ÉS az Államnak.
Az állam pedig honnan veszi erre a pénzt?
Takarékoskodjon.
Ne legyen tűzijáték.

Szeptim 2010.07.01. 17:13:23

@bbjnick: még annyira nem vagyok profi troll :) majd legközelebb :)

Szori 2010.07.01. 17:15:40

http://www.facebook.com/groups/create.php#!/group.php?gid=132948603394245
bocsi, hogy lenyúltam az ötletet :D
de hivatkozok benne rátok! :)

rexter 2010.07.01. 17:19:02

szerintem mondjunk le a tuzijatekrol azok javara akinek meg egy fityinges arteren epult 100nmes hazra sem tellik.
van par millio ilyen ember.

greybull 2010.07.01. 17:19:12

tűzijátékot az árvízzel szemben állítani: színtiszta demagógia. Legyen csak tűzijáték, és legyen árvízi kárpótlás IS! Mert a gátakról az ÁLLAM köteles gondoskodni! Úgyhogy rendezzen csak tűzijátékot és kárpótoljon! Ennyi.

SiKom 2010.07.01. 17:20:03

@serenic_:
"Ritkán gondolok ilyet a huvatásos blogolokról: de a postíró szerintem egyszerűen köcsög"

Pontosan.
Én csatlakoztam a csoporthoz ÉS pénzt ÉS ruhát is adtam.

És szerintem ez a követendő példa.

totálandi 2010.07.01. 17:22:54

Debrecenben lesz tűzijáték augusztus 20-án.
www.collegehostels.hu/

efhábé 2010.07.01. 17:27:15

@Artie: Egy fenét kulcsmondat.

A jelenlegi árvíz pusztítása olyan mértékű, amilyet még árvíz nem okozott ebben vagy az elmúlt évszázadban.

Ez a kulcsmondat. A mostani helyzet mértékét tekintve nóvum. Erre reagált az a sok ember a Facebookon és a belőle kinőtt egyéb véleménynyilvánítási lehetőségeken (pl. vmelyik kereskedelmi adó telefonos szavazása).

Az összeget méregetni pedig demagógia, mert persze, aprópénz a teljes kárhoz képest a tüzijáték ára, de senki sem gondolja, hogy a tüzijáték árából kéne megoldani a teljes helyreállítást, kártalanítást. Ez csak egy a lehetséges források közül. Minél több ilyen forrást találunk, annál több jut.
Aki a maga részét egy lájkolással kivette, az megérdemel minden megvetést valóban, de gondolom, sokan azok közül, akik lájkolták, egyéb formában is segítettek.

És igen, a tüzijáték prolivircsaft. Annakidején, amikor jöttek ezek a hiperszuper tüzijátékok, kimentünk megnézni, soha többé. Tömeg, nyomor, tömegnyomor, agresszív prolik, részeg prolik, neveletlen proligyerekek stb-stb.
Maradjon csak el és találjunk helyette valami emberhez méltó ünneplési formát, valami új és nemes dolgot, ami hagyománnyá érhet.
Nem önmagában a régi az érték és nem minden hagyomány érték.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.01. 17:28:07

Nem különösebben érdekel a tűzijáték, nálunk Szegeden is szokott lenni, és nemcsak aug. 20-án, az ablakból megnézem, ha éppen kedvem tartja.

A facebookon ki-ki fejtse ki véleményét, ha óhajtja, csatlakozzon, ha akar.

Azonban azt óhajtani, hogy egy közösségi oldal valamilyen csoportja nyomást tudjon gyakorolni az országos politikára, bármely csekély súlyú kérdésről is legyen szó, egészen elképesztő gondolat. Ez ellen nemcsak az arisztokratikus kormányzás híveinek, hanem a népszuverenitás elvét kedvelőknek is fel kell szólalniuk, mert ez egész egyszerűen a megcsúfolása mindannak, amit a kormányzásról felelős ember gondolhat.

Reggeli kávé mellé lájkolok valamit az adótörvényekből, mi? Basszák meg, ez tényleg a legalja mindennek. Az ilyen őrültségnek azonnal megálljt kell parancsolni.

efhábé 2010.07.01. 17:28:20

@greybull: továbbá szórjon a nép közé húszezreseket és legyen olcsóbb a benzin is, miközben emeljük a nyugdíjat, de feltétlenül ám...

efhábé 2010.07.01. 17:32:14

@Elpet: Hogyne, nyilván Svájc is megcsúfolja mindazt, amit felelős ember a kormányzásról gondolhat, amikor népszavazásra bocsát gyakorlatilag minden fontos kérdést.

A képviseleti demokrácia és a közvetlen véleménynyilvánítás közül egyértelműen a közvetlen jelenti a jobban támogatott kormányzást, amikor tényleg a démosz mondja meg, mi történjék, nem pedig az általa megválasztott, ám a választás után befolyásolhatatlan képviselők. A net ebben is változást hozhat idővel.

Zoli 29 2010.07.01. 17:32:39

@Pável:

Nem is vagyok felhúzva. A nagybetűkkel csak jelezni akartam, melyik szavakon van a hangsúly.

Jamal_Fraser 2010.07.01. 17:32:47

Hála istennek, hogy végre valaki kimondta!

hird 2010.07.01. 17:34:36

Előljáróban annyit, hogy én nem csatlakoztam facebook csoporthoz, és ambivalens érzéseim a témával kapcsolatban ezért érdeklődéssel kezdtem neki a cikknek, hogy milyen érveket sorakoztat fel. Sajnos már az első bekezdésben bebizonyosodott, hogy legalább ugyanolyan demagóg aérvrendszere/szemlélete, mint amilyen demagógiával vádolja a facebook csoportot:

"...a tűzijátékok pár tízmilliós költségvetése nem egy súlycsoport a többmilliárdos árvízkárokkal. A tűzijáték miatti idegenforgalom pedig önmagában tízmilliókban, százmilliókban mérhető bevételt hoz a gazdaságnak, és az adókon keresztül az államnak."

1. A tűzijáték bevallottan is 300 millióba kerül nettó, ami nem "pár tízmilló", és valószínűleg hozzájönnek még ehhez járulékos költségek (reklám, stb) - ezt a szerzőnek is tudnia kell, még is csúnyán csúsztat.
2. Az idegenforgalmi bevételeket viszont tíz és százmilliókban méri, amiről viszont biztosan nincsen semmilyen konkrét adat (az egyébként is meglévő augusztusi idegenforgalmi bevételeken felül mennyit hoz maga a tűzijáték!!! Újabb ottromba csúztatás.

3. És egyíáltalán annak, hogy az államnak mennyi pénzt hoz, milyen közvtlen köze van az árvízkárosultak megsegítéséhez - ugyanis ez a fő érv a lemondás ellen. (arról nem is beszélve, hogy a pár plusz tíz, vagy akár százmilliós bevétel - amit kétlek egyébként - mennyire csepp a tengerben a gazdasági bevételei szempontjából, megint csak egy általános iskolai tétel vö 10 ezer milliárdos éves költségvetés)

És ez csak az első bekezdés volt. Úgyhogy ennyit ét meg a cikk, és a szerző...a jövőbn is immár.

Logan Grimnar 2010.07.01. 17:35:02

Aki segíteni akar VALÓBAN az árvízkárosultaknak, az küldhet nekik pl. pénzt. Az ilyen faszbúkos kezdeményezés, körlevél pedig nem más mint nettó demagógia.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.01. 17:38:31

@hird: vegyük azt, h. kimegy 100 ezer ember, és vesz lángost meg sört (hogy a prolivircsaftnál maradjunk) - fejenként egy ezrest otthagynak, és máris 100 millió forintnál tartunk. De elvileg ennél több ember megy ki, és közülük nagyon sokan vidékről utaznak föl, esetleg az egész hétvégére (üzemanyag, jegyvásárlás, szállás, kaja, pia stb). hol is tartunk, sok száz milliónál?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.01. 17:39:53

@efhábé:

Hatalmas a különbség egy szabályosan, korrektül megszervezett népszavazás és a fészbúkon való lájkolás között. A fészbúkon lájkolás ugyanis nem a közvetlen demokrácia intézménye.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy nem minden állampolgár nyomul a fészbúkon. A fészbúk-tagsághoz kötött szavazati cenzus alaposan ellentmond mindenféle eddig ismert elvnek. Egyben pedig alávalóbb gondolat bárminél, amit eddig ebben a témában eddig bárki is felvetett volna.

Én ellenzem.

verigudlajf 2010.07.01. 17:43:37

"Ez ellen nemcsak az arisztokratikus kormányzás híveinek, hanem a népszuverenitás elvét kedvelőknek is fel kell szólalniuk, mert ez egész egyszerűen a megcsúfolása mindannak, amit a kormányzásról felelős ember gondolhat."

kibaszott naivitás, álszentség. öcsém hol élsz?

bocs.

ROBERTO 2010.07.01. 17:44:26

Jajj szegény árvízkárosultak.... egy részük ténylegesen vétlen, de van egy részük, aki ártérre építkezett, és ezt nagyon jól tudta. Innentől kezdve lófaszt a seggibe. Nem kell az árterületen építési engedélyt IGÉNYELNI, és főleg ezért nem kell a hatóságot megkenni, mert még meg is kapja a végén az engedélyt, aztán jön az árvíz és "Szegény" tartja a markát az állami kárpótlásra..... De mindegy

Aztán gyünnek ezek a faszbúkos ostoba barmok, és üvöltve követelik, hogy "NE LEGYEN PESTEN TÜZIJÁTÉK" de az ellen a kutya sem emel szót, hogy az egyéb ugyanakkor, ugyanabból az alkalomból, mindenféle lokalizációjú önkormányzatok se tartsák meg a tüzijátékukat, csak a pesti bassza a csőrüket... Lófasz nekik is a seggükbe! Koszos csürhe, lehet lapátot ragadni oszt menni gátat építeni, csak hát az kissé munkás klikkelni eccerübb...

@Secnir: Miért kellene az államnak "megsegítenie" az ártérre épült házak tulajdonosait? Miért nem kötöttek biztosítást? Ja, hogy a biztosító ekkora kockázatot nem vállalt fel?

Akinek volt biztosítása, annak a biztosító megtéríti a kárt, pont annyit amennyi a szerződében rögzítve van ... Az egy másik dolog, hogy az illető volt akkora fasz, hogy nem aktualizálta a biztosítási értéket, mert akkor 300 jó Magyari Forinttal többe került volna? Ezért támogassa őt az állam, azaz mindenki más? Főleg azért, hogy UGYANODA építse a következő házát is? Hát hogy mekkora ostoba faszok lakják ezt az országot.... Az éghajlati scenariók és a környező országok terepkörülményeinek (erdőirtás) változása következtében az eddigi 30-40 évenkénti brutális árvizek egyre gyakoribbak lesznek, de ezt ugye meg kell finanszíroznia az államnak, mert vannak egyes faszok, akik vállalják azt a kockázatot, hogy ártéren laknak, és elvárják, hogy az állam újra-és-újra felépítse ott a házukat...

A faszom, csak felhúzom magam a sok ostobán.... A középkorban MUSZÁJ volt a vízhez közel lakni. Most nem. Mi a pöcsnek erőltetik?

Az ember azér szolidaritásból küld egy-két esemest, de a dolog többet nem ér, főleg nem azt, hogy legközelebb is ugyanez legyen ha esik egy kis eső.... állítólag egyre gyakoribb lesz, hogy az éves csapadékmennyiség szűk időszakban esik le.....

VME 2010.07.01. 17:44:44

@Elpet: "Ez ellen nemcsak az arisztokratikus kormányzás híveinek, hanem a népszuverenitás elvét kedvelőknek is fel kell szólalniuk, mert ez egész egyszerűen a megcsúfolása mindannak, amit a kormányzásról felelős ember gondolhat.

Reggeli kávé mellé lájkolok valamit az adótörvényekből, mi? Basszák meg, ez tényleg a legalja mindennek. Az ilyen őrültségnek azonnal megálljt kell parancsolni."

Ha azt gondolod, hogy létezik felelős kormányzás a választók napi részvétele nélkül, akkor naivabb vagy mint akik hisznek a "nép bölcsességében".

snorbi 2010.07.01. 17:47:07

"igencsak megosztotta a szerzőinket az akkori népszavazás. ... van, aki az egészet Gyurcsány-ellenes sárga lapnak fogta föl"

Hát igen, ha még az általam értelmesnek gondolt emberek is érzelemből szavaznak, akkor tényleg nincs miről beszélni.

hercegnö 2010.07.01. 17:48:14

kedves Rajcsányi és más tüzijáték-pártiak:

a tűzijáték lemondásáért szerveződött tömegmozgalom NEM a civil kurázsi és NEM az aktív állampolgári lét megcsúfolása. HANEM A PRÓBÁJA volt.

ez a kezdeményezés egy szélekörű civil követelés megfogalmazása volt a kormány számára. amit a kormány magasról sz.rt le.

de lesz még ilyen, más, talán kevésbé romantikus ügyek érdekében is. az aláírókkal, több mint 270 ezer emberrel a parlamentbe lehet juttatni egy pártot.

nézzük meg, mennyien tudnak valamiért összefogni, és ezért a már megszületett döntés ellenére - próbaképp - menjen tovább az aláírásgyűjtés.

snorbi 2010.07.01. 17:48:38

Olyan oldal nincs a facebook-on, hogy mindenféle szavazáshoz/választáshoz legyen beugró feladat, amin a választó bebizonyíthatja, hogy tisztában van az adott témával?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.01. 17:59:43

@Elpet: @rajcsányi.gellért (ergé):

Uraim, arra is volt példa, hogy tüntetéssel, aláírásgyűjtéssel, sztrájkkal ment a nyomásgyakorlás a kormányra.

A Facebook ugyanez a logika, csak éppen jóval lightosabb trendi digitális módon, no meg a szoba kényelméből klikkelgetve. Ha sok száz ezren fejezik ki így véleményüket, az már megérett arra, hogy felkapják rá a fejüket az illetékesek.

A kormány pedig imhol pozitívan reagált és figyelembe vette mindkét álláspontot. Az előző a Kossuth téri megatűntetéseken se zavartatta magát.

Minden rendben, hol a baj?

Lájkolják csak az adócsomagot is a júzerek, ha másra nem, de arra jó lesz az ilyesmi, hogy a Zemberek netes részének (gyarapodó tábor) hangulatát drága közvéleménykutatás nélkül is lehessen szondázni.

pakesz (törölt) 2010.07.01. 18:01:10

@Szeptim: "Akinek nincs biztosítása az megérdemli!"

hulyesegeket ne beszelj
belathato karra, ugymond ha arterre epitkezik akkor tenyleg ne teritse meg az allam, de a masikra igenis...
elvegre biztositas == egy nagyosszegu karertek de kis valoszinusegu karertek kis osszegu, de 100% -os fizetessel valo kivaltasa
ha az allam latja el ezt a feladatot, akkor a biztositos emberkek kimaradnak belole, ergo osszessegeben feleannyiba kerul (vagy kevesebbe)

ROBERTO 2010.07.01. 18:03:14

@hercegnö: Széleskörű a faszom, van akinek 30-40 regje is van ilyen szavazásokra, és összejöttek a trollok szavazni röhej szélekörű... Tudod a népszavazás az igen de az a néhány tízezer hol van a milliókhoz? Széleskörű...

A kormány jól tette, hogy leszarta. Az igazi az lett volna, hogy az a sokkezű polip aki ott kattintott elmenne lapátolni és gátat építeni. Ha nem az állammal végeztetné el azt, hogy az értéri házak újra felépüljenek....

vizipipa 2010.07.01. 18:05:14

@rajcsányi.gellért (ergé):
Az ezen típusú álmagyarázatokat ideje lenne abbahagyni! Az államnak tök mindegy, hogy a tűzijátékon veszel-e lángost vagy máshol, máskor. Az ott lévő lángos árus az akinek nem mindegy.
Amennyiben te év végén fel tudod mutatni a pénzt: ez az amit a tűzijátékon nem költöttem el, akkor az államnak van áfavesztesége. E nélkül nincs!

sprenczl 2010.07.01. 18:05:50

Demagóg írás. Amúgy a tüzijáték a nem cselekvő, konzumidióta "nép" fölösleges pénzkidobatása a levegóbe. Ébresztő. Máskor pont ez a levegőbe bambuló, várost teleszemetelő plebs sír a legjobban a pénz után.

verigudlajf 2010.07.01. 18:07:52

de tényleg. magamat sem értem, miért kardoskodok a face book ellenesek ellen. nem vagyok regisztrálva.

de ki mondta, hogy amit az emberek facebookolnak az szentírás?

a politika mindig is meg fogja tudni magyarázni.

de az embereknek lehetnek jó ötleteik. jó kis zsíros demagóg ötleteik. amit fel lehet karolni.

ROBERTO 2010.07.01. 18:10:09

@pakesz: Bocsesz, kinek a kockázata az, hogy ártérre költözött? Miért az állam faszával vereted le a csalánt?

Aki fizet biztosítást, annak térít a biztosító, aki nem fizet annak térítsen az állam? Na ez a faszság, ami még hiányzott innen... akkor miért költsön bárki is biztosításra, majd megtéríti az állam... Ja, ehhez adókat kell majd emelni, az ellen pedig majd lehet tüntetni, dehát az ellen senki nem tüntetne, hogy az állam mindent fizessen ki helyetted.... a rezsit, a kaját, a piát....

Nézzél már tükörbe... Erre vannak a biztosítók, itt nincs helye az államnak!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.01. 18:10:26

@Elpet: & @rajcsányi.gellért (ergé):

Rossz kör. :-/

Ez a történet nem a demokráciáról szól. A ballib is elérvelgetett amellett, hogy eü-népszavazás micsoda megcsúfolása a népszuverenitásnak. Dehát, ugye, liberális demokráciában mindenkinek joga van, h*lyének lenni.

Arról kellene inkább beszélni, hogy: mit jelent Augusztus 20.? És azon kellene "vitatkozni", hogy: hogyan is tudnánk méltó módon megünnepelni, hogyan függ össze a nemzeti lét, a nemzettudat és a közösség szolidaritása baj esetén (mint pl. az árvíz)?

Nem szabad teret engedni a demagógiának (mint ahogyan a kormány most is megtette), hanem méltósággal és méltányossággal (értelmi és erkölcsi példamutatással) el kell lehetetleníteni, meg kell semmisíteni azt:-)

ü
bbjnick

Izomor Lánya 2010.07.01. 18:11:10

@hercegnö: Elmondom még egyszer, szerintem mi a baj az egésszel.

Mivel engem nem érdekel a tűzijáték, mérhetetlen nagy hazugság lenne részemről azt mondani, hogy én "lemondok" róla. Ez egyszerűen nem igaz. Ha tehát én, akit nem érdekel a tűzijáték, azt mondom, hogy ne rendezzék meg, hanem adják oda az árát az árvízkárosultaknak, akkor nem szolidáris állampolgárként viselkedem, miközben álságosan lemondásról beszélek, hanem azt mondom, hogy leszarom azokat, akiket esetleg érdekel, és akiknek esetleg fontos, és arra kérem az államot, hogy ezeknek (akiket érdekel, vagy akik ezt fontosnak tartják) a kárára csoportosítsa át a pénzeket az árvízkárosultaknak.

Ez nem lemondás, sőt, kifejezetten annak a kérése, hogy olyan helyről vegye el a pénzt az állam, ami engem nem érint, mert szerintem az hülyeség, és akiknek az fontos, az szerintem bunkó, paraszt. Ez pedig álságos, hazug szolidaritás. Ez nem romantikus, hanem a csalán más hímvesszejével verése. Mindezt civil, érző, szolidáris köntösben.

Akkor lenne a dolog a civil összefogás jó példája, ha a résztvevők mondjuk tényleg lemondanának valamiről.

IL

FeketeLeaves 2010.07.01. 18:13:14

@rajcsányi.gellért (ergé): apám te demagóg vagy. ha fejenként vesznek 1000 Ft-ért lángost meg sört, az csak az aznapi ! GDP-t növeli (ámbátor ilyen nincs). MErt egyébként elégetné azt az 1000-est? Vagy leúsztatná a Dunán? Vagy mit csinálna vele? Ha nem semmisíti meg, akkor az az 1000 Dt így vagy úgy elköltésre kerül és így adózott lesz. Rémisztő, hogy ezt a primitív összefüggést nem sikerül felismerni.

Google 2010.07.01. 18:13:17

Azt hiszem, sokan vannak olyanok is, akik nem a facebook-os kezdeményezés miatt, hanem egyszerűen szolidaritásból fogadták volna el, lettek volna arra büszkék, hogy együttérezhetnek a bajbajutottakkal. Amellett, hogy anyagilag, több kanálison keresztül is segítenek.
Jó lenne, nem azt nézni, hogy kik mondják, hanem azt, hogy mit mondanak!
Tényleg, nehogy az legyen, hogy itt négy évig csak a kormány mondhassa meg, mi legyen! Népi kezdeményezés, civil mozgalom, aláírásgyűjtés bája hol marad?
Másképpen: a kormány van a népért, vagy a nép a kormányért?

Öreg Sam 2010.07.01. 18:17:39

No ez a lájtos tüzijáték a demagógia.
Vagy legyen,de akkor ütős,vagy ne legyen,és adjuk oda lét,ahol szükség van rá.
Ez a hozzáállás a b*szni,és szüzen maradni analógiája.
Kulturáltabban,bibliai idézettel élve:légy jéghideg,vagy tűzforró,de a langymeleget kiköpöm szájamból.
Biztosan nem jól idéztem,semmi kedvem guglizni :)
Akarnokoknak: asszem Dániel...

FeketeLeaves 2010.07.01. 18:18:16

@Elpet: bakker a rajcsányival egy kategben vagy. Egyszer volt (Anglia, XVII. sz vége), hogy emberek úgy döntöttek, kivonulnak az utcára, mert nem értettek valamivel egyet. Aztán ezt jó sokan megtanulták, hogy ott is lehet véleményt nyilvánítani. amikor ez először megtörtént, akkor sokezer ember azt mondta, hogy "ilyet nem lehet". Aztán lehet, pl lásd az elmúlt évek hazai utcai politizálását.
A Facebook a virtuális utca, a nick az arctalanság, mint minden utcai tömegtüntetésen. Mi vele a baj? Az egyik elfogadható, a másik nem? Mi ez, ha nem demagógia?

epres négercsók 2010.07.01. 18:20:25

Nem tudom, ezek voltak-e már.

1. Teljesen egyet értek azzal, hogy egy "lájkolás"-ban sok ember "segítsége" kimerül. Sajnos. Ugyanakkor, a lájkolók és tagok között is sokan vannak (arányuk természetesen nem ismert), akiknek ez már nem az első támogató lépésük volt. Nekem is volt. Látom, hogy a szerző megemlékezik erről is, de sajnos a csoport ellenzői igen nagy arányban képzelik, hogy a nethuszárok mind csak a más f*szával verni a csalánt effektusban szenvednek, kivétel nélkül.

2. Érdekes lenne lebontani, hogy kik is a csoport tagjai. Budapesti, vidéki? A vidékiek ugrálnak a legkönnyebben, mert azért tévéből, valljuk be, nem akkora nagy élmény. Én már a fővárosban élek, tavaly életemben először láttam élőben a ramazurit. Ezért én egy hajszálnyival nagyobb lemondást érzékelek a fővárosi lájkolók részéről. Mert a vidékiek (értsd: nem budapestiek)... ismét csak a más f*szával verjük a csalánt effektus.

3. És még egy bontás: kinek lenne joga erről egyáltalán véleményt mondani? Ugye a legújabb divat-mondat a netről: "az én adómból ne legyen...". Ne felejtsük el ugyanis, hogy a tűzijáték is (mint minden más) adóforintokból van finanszírozva. Itt szintén úgy érzem, hogy egy adót bármely okból nem fizető ember szintén ... megint csak a csalánt (de minimum ne üvöltözzön, hogy "azénadómból".

4. Idegenforgalom: az igazság valahol a kettő között van, mert nem hiszem el, hogy a külföldi turisták CSAKIS a tűzijáték miatt jönnének Budapestre (Otthonországban talán nincs tűzijáték??). Azt se hiszem, hogy a már kiadott szobákat olyan sokan visszamondanák emiatt a 20-25 perc miatt. Emellett elismerem, hogy előre nem látható mértékben esne vissza az idegenforgalom.

Az a nagy probléma, hogy a fészbúk-csoportban mindenki csak egysíkúan gondolkozik, és nem hallja meg az ellenérveket. Én pedig egyet értek a diplomatikus lesz-de-kisebb döntéssel.

Google 2010.07.01. 18:22:48

@Izomor Lánya:

Vesd össze azt, amit annyian elveszítettek az árvíz miatt (mindenüket, vagy sokat), azzal, hogy mit veszítene a korzózó tömeg, ha sétálna, fogyasztana, és amikor kedve tartja, hazamenne, bármiféle tűzijáték nélkül?
Érzed a különbséget?

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.07.01. 18:23:33

Egy biztos, hogy a sok gyökér mindenre rákattan ami kicsit is "lájk" Legyen az Stólbuci Viagrás f*-a, vagy Mentsük meg az ultraprimitív Lágerrádiót.
Ha azórbánviktormondjonle mozgalom indulna fészbúkon, annak lenne a legnagyobb támogatása.
Esetleg indíthatnának egy semmi hatalmat senkinek. Ha teljesülne akkor legalább nem kapnának segélyt és támogatást sehonnan és akkor nem lenne kinek sírni.
Nem azért veszteséges az állam mert tüzijátékot rendez, hanem mert a segélyek, nyugdíjak, rokkantságik aránya jóval nagyobb mint az adóbevétel. Dolgozni kellene, adózni, ÁFÁ-t! fizetni, meg tánylegesen adakozni, nem csak kamu felajánlásokat tenni. Meg értelmetlen kezdeményezéseket lájkolni.

FeketeLeaves 2010.07.01. 18:24:09

@ROBERTO: voltam zsákot hordani Zsolcán. Te voltál? te nem kattintottál. Én sem. Ettől még normális, hogy mások igen, akik ott voltak és zsákot hordtak. Ismerőseim is, mert együtt voltunk, tudom, látom.
Jobban értékelem azt, aki kattintott és kifejezett valamit, mert legalább valami értékrendet tükröz...

Murderface 2010.07.01. 18:30:53

Széchenyi és Vásárhelyi voltak az utolsók, akik egységes tervet nyújtottak be a Tisza szabályozására. A második világháború előtt történtek az utolsó érdemi munkák gátépítésben.
Mégis mit vártok, ha kevesebb csilli-villi szart lőnek fel idén, hirtelen megoldódik minden? Ez a probléma mélyebb, és régebb óta tart. De kurvára nem fogja senki megoldani, mert leszarják, sőt, érdekük, hogy minden évben legyen árvíz. Az árvízi károk helyrehozatalát a haverok cégei fogják megkapni. Erre megy ki a játék, kit érdekel az a pár tíz-százezer ember, aki a lakását veszti el?

hidroponi 2010.07.01. 18:36:29

volt egy kurvara demagog megmozdulas, idiota fideszesek arra koltottek tobb milliardot az adofizetok penzebol hogy a 300ft-os vizitdijat eltorolhessek.

ma ugyanezek az idiotak a blogokon a tuzijatek mellett arcoskodnak!

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 18:44:01

@hidroponi: Tévedésben vagy.

Az a népszavazás fontos része volt annak a folyamatnak, amelynek végén sikerült leváltani a liberálbolsevik rablóbandát.

Hogy ez neked nem tetszett? Szeláví.

segitoember 2010.07.01. 18:45:41

további nagy támogatottsággal bíró civil kezdeményezések a facebookról:

-mondjunk le a nyugdijkifizetések 10%-ról az árvízkárosultak javára. (300e fő, átlagéletkor 21 év)
-legyen plusz 10 forint árvízkárosult keret a lakossági benzinárban (400e fő, 1% rendelkezik autóval)
-szombat is legyen munkanap (230e fő, átlagéletkor 72 év)
-minden doboz cigarettán legyen 100 forint árvízi adó (600e fő, 0% dohányos)
-minden szeszesitalra a szeszfoknak megfelelő plusz árvízadót vessenek ki (60e fő, 100% absztinens)
-minden húskészítményre magas árvízadót (300 fő, 100% PETA)

és persze ingyen sör (6.4 millió fő, átlagéletkor 12 év)

sn0wflake 2010.07.01. 18:56:40

tökéletes cikk,
gratula!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.07.01. 18:58:14

@hercegnö:
Összefogni, összefogni, összefogni, brrr... Ha ez a 200e ember elindul betonozni, az összefogás. Ha pénzzel támogatja az újjáépítést, az is. Ha nyomja a lájkot, az csak pótcselekvés.

hidroponi 2010.07.01. 19:02:15

@Tehetetlen Dodó: l*faszt, ugyanazok az idiotak akik akkor 300ft-ert lazadoztak, most sajnaljak hogy egy szaros tuzijatek helyett az adoforintjaikat szerencsetlen emberek hazara koltenek.
hajra fideszprolik!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.01. 19:03:46

@hidroponi:

"volt egy kurvara demagog megmozdulas, idiota fideszesek arra koltottek tobb milliardot az adofizetok penzebol hogy a 300ft-os vizitdijat eltorolhessek."

nem. a fidesz néhány milliárdért bevitt egy gyomrost azzal a vizitdíjfaszsággal. mindenki tudta, hogy ez nem a vizitdíjról szól, sőt józan ember örült volna, ha a sok nyugger nem a rendelőben cseszi el az idejét, és mégis. megérte.

Karcolt lendület 2010.07.01. 19:07:35

@Google:
Sokan egy évi szokásos ünnepi élményt veszítenek.

Bár nem lehet kifejezni pénzben (az élmény megfizethetetlen), az ünnepekre pedig a mindenféle külsőségeikkel és patetikusságukkal együtt ugyanolyan szüksége van a közösségeknek, mint az egyéneknek az alvásra. Közös élményeket, közös viszonyítási pontokat adnak, (jó esetben) erősítik az összetartozás érzést: akár születésnapról, akár érettségi találkozóról, akár augusztus 20-i tüzijátékról van szó. Mondom ezt úgy, hogy magasról szarok a tüzijátékokra és általában a nagyon patetikus eseményekre, de pontosan látom, hogy egy halom embernek ez mennyire fontos.

Pl. pont azok a nőismerőseim, akiket látom, hogy lájkolták ezt a csoportot, hisztérikus sírásba lehetne kergetni, ha valami nekik fontos ünnepi eseményről kellene lemondaniuk. (Pl. "a két esküvői torta helyett legyen csak egy és a másik árát utald az árvízkárosultak számlájára" csoportot egész biztos nem lájkolnál ilyen lelkesen.)

teddyde 2010.07.01. 19:08:19

Seggnyalós poszt született. A józan ész nevében...

delacroix 2010.07.01. 19:09:07

jo lenne egy olyan csoport, hogy "Jelentsük be magunkat a valós fizetésen, hogy az államnak legyen miből segitenie az árvízkárosultakon"
Sajnos amig az a 200e lájkolo iskolás és 120 brutton bejelentett ám 250e ftot hazavivő, addig kár beszélgetni bármiről is.

Advanced Flight 2010.07.01. 19:10:05

Ha meggondolom, hogy annak idején Isaura felszabadítására is gyűjtöttek....

pimpalini 2010.07.01. 19:11:16

Kedves Kolléga!

Maximális tisztelet a posztért, magam is gondolkodtam rajta, hogy írni kellene erről a témáról, de ezek után felesleges, mert minden lényegi aspektus körül van járva az emberek botrányos szőkeségétől a nemzeti jellegek, identitás lesajnálásán át az alapvető közgazdasági tények, számok, adatok nem ismeretéig.

El nem tudom mondani mennyire bosszantó volt napról-napra üzenőfalakon olvasnom ezt a marhaságot, melyet sok-sok buta, gyerekes gondolkozású ember komolyan vett.

Gyermekeik az Úrban!!!!!
Az árvízkárok a hét elején bejelentett becslés szerint 1600 milliárd forintra rúgnak! A tüzijáték kerül 150-be.

Miről beszélünk??!!!!!!

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 19:12:05

@hidroponi: Attól, hogy őrjöngsz, nem változik a helyzet.
Mint említettem, szeláví, háver.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.01. 19:14:12

@Tehetetlen Dodó:
nem tudom maga hogy van vele, én szeretem, ha őrjöngenek a hidroprolik :)

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 19:15:25

@Grift: Röstellem, de engem is megelégedéssel tölt el a jelenség.

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2010.07.01. 19:15:33

Nem hittem volna, h. te kepes vagy ertelmes cikket is irni, de most megcafoltal...Like!

pimpalini 2010.07.01. 19:16:11

@segitoember:

Érted a lényeget Barátom!:)

Ilyen országban élünk, s sajnos rohamosan terjed az internet, ahol napokat lehet elbaszni a fészbukon lájkolással, meg pusszancsok küldözgetésével...

pimpalini 2010.07.01. 19:24:02

@Murderface:

Nincs teljesen igazad, mivel a kormány - ha jól hallottam - felvetette az ötletet, miszerint az ártereken lakókat áttelepíti (megvásárolja a lakásaikat és újakat ad nekik) máshová, hogy ne kelljen minden évben az ártereken több 100 millió forintért védeni azt, amit a természet úgyis visszavesz magának.

Továbbá 2000 körül szó volt arról, hogy a korábban jól működő, csak épp szétrohadni hagyott fokrendszert újjáépítenék, csak aztán ez is elmaradt, mint ahogy sokminden más is.

Nem szimpatikus, tudom, de nagyon sokan építkeztek az utóbbi évtizedekben árterekre, s évről-évre ezért (is) nagyok a károk.

Közöd??? 2010.07.01. 19:27:56

Jó cikk, de nem tartom diplomatikusnak a fidesz döntését, pár ilyen lájkolós marha miatt miért kéne szerényebb tüzijátékot szervezni???? Esetleg ha olyan tömegkatasztrófa következik be ahol sokan meghalnak akkor lehet visszafogotabbá tenni az ünneplést. De egy sima árvíz ami lassan mindnden évben elsodorja a magyarországi vizek mellett élőket, nem lehet indoka az ünneplés visszafogásának. MEg lehet egy nagy költekezős ünneppel mutatni, hogy élünk, virulunk, feltámadunk!

ROBERTO 2010.07.01. 19:28:50

@Grift: Baszki Grift itt is? ? :-)

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 19:30:17

@Közöd???: Körülbelül hány halálos áldozatnál célszerű meghúzni a határt?

ROBERTO 2010.07.01. 19:32:26

@pimpalini: Olyan ismerős a dolog..... "- Idehallgass, az egész királyság az én művem. Amikor nekikezdtem, mindenütt csak mocsár volt. Mondta is a többi király: a bolond épít ide várat. Én mégis felépítettem, hogy megmutassam nekik. De elnyelte a mocsár. Tehát építettem újat. Az is elsüllyedt. Építettem egy harmadikat, az leégett, összedőlt, aztán süllyedt el. De a negyedik, az megmaradt. Ez az ami majd a tiéd lesz fiam. A legerősebb vár közel s távolban. " :-)

ROBERTO 2010.07.01. 19:33:22

Csak az a ciki, hogy most mindenki arra számít, hogy az állam építi a következőt....

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.01. 19:39:07

Teljesen egyet értek a cikkel. 200 millió az sehol sincs a károk mértéhez képest és valószínűleg dolgozni fognak károk elhárításnán.

A döntés szerintem is teljesen a helyén van. Amolyan mind2 irányba engedő döntés.

A cég pedig aki ingyen felválalta... - nem akarok szemétkedni de a világon semmi sincs ingyen... Pl ha most visszamondanák a jelenlegi cégnek az lehet hogy többe kerülne mint maga a tűzijáték...

Walter Melone (törölt) 2010.07.01. 19:39:56

A Facebookon lájkolni egy csoportot, vagy a szavazófülkében egy pártot ugyanaz a kategória.

Csak az egyikhez el kell menni a szomszéd utcába. Még szerencse, h a kocsma útba esik jövet-menet.

ati27 2010.07.01. 19:42:33

@FeketeLeaves:
Aham, asszem értelek.. A logikádból kiindulva sokkal eccerübb a megoldás: Nincs más dolga az államnak mint 200 milliónyi 1000-est kinyomtatni, oszt odaadni az árvizkárosultaknak, nem? Szerintem nem azért van a fejed, hogy jól álljon rajta a sapka...

szipó 2010.07.01. 19:44:49

@Avatar: Lájkolni azért kőnyebb mint elmenni szavazni.

reccs 2010.07.01. 19:47:42

Az egésznek van egy kis "az árvízre való tekintettel a kormány vezesse be pl. Békés megyében az ingatlanadót" feeling-je.

pimpalini 2010.07.01. 19:49:44

@ROBERTO:

Hmm...

Erről a következő jut eszembe:

"Hosszú évekig tartó csapadékos időszaknak köszönhetően az emberek szép lassan kinőtték a legelőiket, a rengeteg új állatnak új területet kellett keresni. Mivel állatból sok volt, az emberek száma is növekedett, elvégre élelemben bőség volt. Az északra vándorlás megállíthatatlannak látszott. Ám egyszer csak megfordult a tendencia, s az első pár szárazabb év után a 3-4 rossz évet már egyetlen jobb sem váltotta fel. A legelők elsivatagosodtak - részben a sok állat által történő túllegeltetésnek köszönhetően - az állatok lefogytak és pusztulni kezdtek. A nép éhezni kezdett..."

Száhel-övezet, 1990-es évek vége.

Lehet kukoricázni a természettel, de előbb-utóbb mindig kiderül, hogy "ő" az erősebb...

hrcs_123 2010.07.01. 19:50:07

Ne felejtsük el azt sem, hogy a statisztika szerint ebből a 200e emberből 100e valószínűleg nem adta oda az 1% adóját sem senkinek. Ingyen. Egy kis internetezés és pár tollvonás áráért. (Persze, persze, csak ha feltételezzük, hogy hasonló arányokban rendelkeztek róla mint az ország teljes adózó lakossága...)

Veronka 2010.07.01. 19:51:25

@pimpalini: Arról, hogy azt az 1600-at miből rakjuk össze. Már van 150. Marad 1450. Következő tételed? Nem hiszem, hogy szufficites a költségvetés, és van fölös pénz. Valahonnan el kell venni.

Izomor Lánya 2010.07.01. 19:56:43

@Google: hogyne. De akkor is más nevében beszélsz, és mástól várod, hogy lemondjon valamiről, nem magad akarsz valamiről lemondani. Ez nem társadalmi szolidaritás.

Én se mondom, hogy TE mondjál le a tévédről, vagy az internetelőfizetésedről az árvízkárosultak javára (vagy az etióp éhezők javára), pedig ott is érzem a különbséget, csakhogy semmi jogom nincs másoknak megmondani hogy ők hogyan jótékonykodjanak. Ha szolidáris vagyok, akkor majd ÉN mondok le valamiről, és nem arról beszélek, hogy mások jól miről mondjanak le, ami engem úgysem érdekel.

Izomor Lánya 2010.07.01. 20:00:25

@delacroix: kb ezt javasoltam feljebb valamivel, támogatom! Fogadjunk, hogy ez nem lesz ilyen népszerű...

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.01. 20:01:24

@Közöd???: Igazad van de ez egyfajta gesztus a több mint 200 ezer lájkolós marha felé. Így elmondhatják magukról hogy hallgattak a népre és lájklósok is úgy érezhetik hogy mintha csináltak volna valamit.

pimpalini 2010.07.01. 20:08:22

@Veronka:

Mielőtt még tüzijáték-fannak tűnnék, elmondanám, hogy nekem teljesen mindegy.
Vagyis mégsem, de előttem már sokan leírták, így nem akarom újból.

Viszont sok embernek ez bevételt jelent, mert mondjuk sokak érkeznek az ünnepre vidékről bámészkodni buszos kirándulás keretében. Nyilván ez is pénz. Van akinek fizetés kiegészítés. Van aki nyalókát árul meg vattacukrot. S akkor most csak a közgazdasági vonatkozásáról beszéltem.
De ha már spórolás. Mennyibe is került a Kapcsolat koncert? Semmi bajom Rod Stewart bácsival, sőt, de biztosan nem ingyen jött. Tudom, a t-Mobil hozta ide, de lehetett volna azért is kiabálni a fészbúkon, hogy azt a sok-sok pénzt inkább adja az árvízkárosultaknak. Vagy akkor még nem volt árvíz?:)
De tulajdonképp eladhatnánk a Parlament épületét is a Mátyás-templommal együtt, s az összeget szétoszthatnánk az árvízkárosultak között. Nem? Minek ez a két épület. Felesleges luxus. Sok kicsi sokra megy.

Kicsit úgy érzem, hogy 2000 óta bizonyos embereknek vesszőparipát jelent a tűzijáték. Mert hát akkor is "túl sokat" költöttek rá, 2000 óta meg árvizek is voltak, de az utóbbi időkben senkinek sem jutott eszébe, hogy ne legyen...
Sajnos politikát sejtek a mozgalom mögött, aminek sok ember beugrott.

Pl. mondhatnánk azt, hogy Felsőzsolcának fizessen kártérítést az Auchan, Brico, stb amik miatt feltöltöttek egy olyan mocsaras területet, ahol eddig szétterülhetett a víz.

Antifaszok Réme 2010.07.01. 20:10:34

Jaj, a pesti zsidóknak nem lenne színpompás puffogtatás... Hát ez szörnyű. A vidéki gój meg csak dögöljön meg, ugye ?

Öreg Sam 2010.07.01. 20:24:44

@Antifaszok Réme:
Bazzz,hogy kerül a tehénszar a háztetőre???

Közöd??? 2010.07.01. 20:27:32

@Tehetetlen Dodó: nem hinném, hogy számon múlik, annó a viktor nemzeti gyászt rendelt el az első elnöksége idején at auisztriai buszbaleset miatt, ilyen eseményekre gondolok.

Közöd??? 2010.07.01. 20:29:56

@Prof. William: ez azért jó mert mindkét fél úgyérzi tett valamit, aranyos kis pótcselekvések:-)

Közöd??? 2010.07.01. 20:31:19

@Antifaszok Réme: a vidéki gój ok jönnek ide tömegesen bámészkodni, a pesti zsidók unják az egészet...

Secnir 2010.07.01. 20:42:13

@TuRuL_2k2:
"Összefogni, összefogni, összefogni, brrr... Ha ez a 200e ember elindul betonozni, az összefogás. Ha pénzzel támogatja az újjáépítést, az is. Ha nyomja a lájkot, az csak pótcselekvés"

nem, az nem pótcselekvés, hanem syabad véleménynzilvánítás.

amúgy szeretnélek tájékoztatni, hogy ma, Magyarországon nagyon sokan mennének segíteni, de:
-nincs pénzük
-nincs idejük
-nem tudnak leutazni

teszem azt, én lementem volna zsákot pakolni negyedmagammal zsolcára, de a cégnél azt nagyon szarul tolerálták volna. És úgy gondolom, hogy 200e embert még találnál önkéntest, de a munkahelyek kiesett nyereségét saját zsebből fizeted ki? Vagy azok önként és dalolva elvegetálnak egy hétig a 200e munkavállaló nélkül?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.07.01. 20:42:17

Képzeljétek, az állami költségvetés az tényleg olyan, hogyha kell a pénz akkor lesz. Mind a tűzijáték, mind az árvízkár ezrelékben mérhető tétel (10 000 milliárdos nagyságrend az éves költségvetés) Tehát majd legfeljebb 3,801 lesz a költségvetési hiány. Vagy ahogy minden háztartás majd évvégén meghúzzák a szíjat. Hülye, ostoba demagóg szöveg, higgyétek el, baromira belefér mind a kettő.

Egyébként az egész olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy ha valaki meghalt a faluban, akkor a hétvégén ne legyen esküvő. Ostobaság.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.07.01. 20:43:35

@Secnir: Gondolom nem hét napot dolgozol egy héten., Le tudtál volna menni. Aki segíteni akar, az megtalálja a módját - ahogyan én is megtaláltam.

FeketeLeaves 2010.07.01. 20:46:35

azért az valami egészen üdító, hogy néhány népnemzeti radikális turulos akármi vagy akárki TÉNYLEG azt GONDOLJA, hogy a facebook csoport az kizárólag ballib, zsidó, lájkoló városi.
Ezzel két probléma van:
1) a web, benne a facebook ugyanúgy reprezentálja a magyar lakosságot, mint bármi más. Tehát nagyjából a fele Fidesz szavazó (vicces, de direkt megszámoltam, az ismerőseim fele fideszesként lájkolt)
2) az itt (is) kommentelő pár korlátolt alak még arra nem vette a fáradtságot, hogy megnézze, kik lájkoltak. Hát bakker vidékiek! Akik esélyesen csak TV-ben nézik a tűzijátékot! És akik esélyesen nagyobb arányban vidéki szavazók...

kínos. Kínos annak a néhány szerény képességűnek, akinek ez a két dolog nem fut át az agyán.

FeketeLeaves 2010.07.01. 20:50:26

@Füredi 2.0: kis falvakban, ha meghal valaki, akkor nincs esküvő hétvégén (mármint a temetés napján vagy rákövetkező napon). Ez kb 1-2000 lakosú településekig műkdik,mert annyira szoros a rokoni-baráti kapcsolati háló,zárt a közösség, hogy lehetetlenné teszi. Szóval ez létezik.

Te ilyen szociviláglátású vagy? az állami mindent megold. Gondolkodni, tenni, azt nem kell. Csinálja az állam. Ahogy eddig, Szuper lesz.

Sedith · http://sentimpress.blogspot.com/ 2010.07.01. 20:51:11

Nem az a cél, hogy ne legyen tüzijáték. Ez egy rendkívül felszínes hozzáállás. A cél, hogy azt a pénzt, amit a tüzijátékra költünk, adjuk oda azoknak, akinek igazán szüksége van rá. Vagy (és én inkább ezt szorgalmaznám, ha számítana valamit a szavam) ne adjuk oda senkinek, hanem fordítsuk a gátak helyreállítására, a csatornák kitisztítására, hiszen ha hinni lehet a meteorológusoknak, jönnek még ilyen árvizes idők.

Egyébként mindazoknak, akinek a tüzijáték plusz pénzt jelent, van házuk, ahova hazamehetnek este. Sokaknak nem maradt.

tanarseged ur 2010.07.01. 20:53:30

Rájöttem az elegáns megoldásra: a Kétharmados Narancsdiktatúra kivethetne egy fejenként 10 ezer Ft-os Lájkolási Különadót a kezdeményezés fészbúk-csoportjának tagjaira. A Facebook-on mindenki a rendes nevén szerepel, nem? Aki nem fizet 3 napon belül, annál jövő héten már csöngethet is az Adórendőrség. (Addigra majd az is lesz.) A befolyt összeg tizedéből megvan a tűzijáték, az árvízkárosultaknak kilencszer annyi jut, a lájkolók pedig majd megtanulják meggondolni, hogy mire kattintanak lájkot.
:-)))

FeketeLeaves 2010.07.01. 21:06:16

@tanarseged ur: lájkolom :) de úgy korrekt, hogy a csökkentett méretű tűzijáték alatt/előtt/után minden kapcsolódó termék és szolgáltatás ÁFA-ja duplázódik. Árvízkárosulti különadó. jahh és lehessen nemzei színű téglajegyet venni.

adakozznepofazz 2010.07.01. 21:10:48

http://www.facebook.com/?sk=2361831622#!/group.php?gid=120426344668679

MoriaRT 2010.07.01. 21:15:30

Ok. Akkor engem szoljtaok le, de ha lehet a sarga foldig.
Jelen pillanatban a kovetkezo dolgokat allitom magamrol:
1, Budapesti (budai) lakos vagyok, igy a tuzikatek kerdese, meglete erint. ( foleg, hogy az erkelyrol szoktam nezni).
2: az eves adoalapom ~6Mft/ev.
3. Ugy erzem, hogy mint magyarorszagon adozo, magyar allampolgarkent egy (bar fentebb a legitimitasat, mint kezdemenyezes pusztan a netes mivolta, es a cenzus meglete miatt megkerdojeleztek) civil indittatasu "velemenynyilvanitasi" "mozgalomban" letett voksommal kezdemenyeztem egyfajta onrendelkezest az adom egy reszerol. (ez egyebkent a tuzijatek aranak (2M-val szamolva) 0,5%-a).
Ebbe kellene belegondolni. Az, hogy a kormany egyaltalan figyelembe vette a lehetoseget, mar onmagaban egy pozitiv jel. Az, hogy nem fogadta el, nem tragedia. De maga a kezdemenyezes jogos, meglapozott. Legalabb annyira, mint egy kerdes mellett osszegyujteni parezer szavazatot. Kihangsulyoznam, hogy a "like" nem anonim, legalabbis nagymertekben konnyen azonosithato valos emberekkel.
Tehat a formai kovetelmenyeknek "elvben" megfelel. Amennyiben ez egy nepszavazas kerdese lett volna, valoszinuleg ugyanennyien adtak volna az alairasukat is ugyanezen celra.
Szoval osszefoglalva. En, onmabamban nem a cikktol, hanem az adminok hozzaallasa miatt erzem azt, hogy elmentek tik a ..... ba.
Uff, lehet szidni. Jah, sem komcsi, sem zsido, sem libsi sem naci nem vagyok.

Rod 2010.07.01. 21:15:53

kedves fideszdínerek, az összefogás egy demagóg dologért megtörtént már párszor, egyik ékes példa a vizitdíjas népszavazás. évi 6000 ft-ot megspórolt vele mindenki. az orvosok zsebéből. annak is aztán sok értelme volt. ja, de a fidesz indítványozta, tehát Nemes Cselekedet.

Rod 2010.07.01. 21:17:23

@tanarseged ur: pff te mekkora segg vagy :)

Antifaszok Réme 2010.07.01. 21:25:00

@ Öreg Sam: Tehénsz*r, háztetőre ? Sok a sz*rkeverő...

@Közöd???: Én meg már a tűzijátékot unom. A pesti zsidókkal együtt.

sn0wflake 2010.07.01. 21:45:34

A tűzijáték-mese, családi körre fordítva valahogy így nézne ki:

"Édes kisfiam, tudom, hogy szülinapod lesz, de nem fér bele, hogy megtartsuk. Igen, tudom, hogy ilyen egy évben csak egyszer van....de nem, most nem. ...Tudom, hogy csak tortát kértél... de ne sírj...

Ne kiabálj kérlek apáddal, hogy bezzeg ő elihatja a pénzt minden hónapban, és, hogy miért kellett hitelt felvennünk a 101 centis plazmatévére a VB-miatt, mert ez nem ugyanaz...de nekem is muszáj volt új ruhát vennem, hiszen munkába meg kell valahogy jelennem, ezt meg kell értened..!

Nem fér bele, kicsim, nem ünnepelhetünk!"

Google 2010.07.01. 21:45:52

@Izomor Lánya:

Nagyon igazatok van. Csak abban tévedtek, nem tudjátok, mondtam-e le vagy sem valamiről. Ez ügyben.
Itt mindenki azt mondja, nem érdekli, még inkább les*arja a tűzijátékot, de másoknak az mennyire kell. Hát vajon?
Én meg azt mondom, az a gesztus is jól esne sokaknak, nem is beszélve az anyagiakról.
Nem fogjuk egymást meggyőzni, de nem baj az. Majd máskor, más ügyben talán.

epres négercsók 2010.07.01. 22:00:01

Én tősgyökeres vidéki vagyok, bár már egy ideje Pesten élek, tavaly láttam először élőben a tűzijátékot, de ha minden igaz, idén is látni fogom. Tehát számomra nem olyan, hogy tökmindegy, hogy lemondok-e róla, mert ígyse-úgyse látnám.
Dolgozó ember vagyok. Ebből következően:
- fizetek adót,
- az 1%-ot felajánlottam egy alapítványnak,
- adakoztam is, és gyűjtést is szerveztem, majd az adományokat (ivóvíz, tisztítószerek) személyesen vittem el a segélyszervezethez.
- nem tudtam lemenni zsákokat pakolni, mert a munkahelyről nem engednek el ilyesmi miatt, ráadásul az odautazásban, az ottani elszállásolásban sem kaptunk volna segítséget + a fizikumom sincs meg hozzá.

Mindemellett csatlakoztam a fészbúk-csoporthoz. Azonban elolvasok minden olyan cikket, blogbejegyzést, véleményt, ami felsorakoztatja az ELLENérveket is. A csoportban kissé csalódtam, mert náluk a hozzászólásokban mindenkit, aki észérvekkel próbálja vitatni ezt a nemes, de naiv kezdeményezést, pellengérre állítják. És általában nem sok érv van mögötte.

Egyetlen gondolatmenettel nem értek egyet: a tűzijáték ára sehol nincs a tényleges károkhoz képest, ezért értelmetlen az egész. Ez igaz, hogy ez a pénz csak csepp a tengerben. DE! Ha a családunk meg van szorulva anyagilag, teszem azt, nem tudja a lakáshitelét fizetni, akkor nem járunk étterembe, és nem a legdrágább felvágottat/ szalámit veszem meg a boltban. Mert húsz deka paprikás szalámi ára sehol nincs a havi törlesztőrészlethez képest, de ha egyszer meg vagyunk szorulva anyagilag, ott spórolunk, ahol tudunk.
A "majd az állam előteremti úgyis" szöveggel az a baj, hogy ennél fontosabb dolgokra sincs honnan előteremteni :(

epres négercsók 2010.07.01. 22:03:26

@olvasgato: Valahogy így gondolkodom én is, bár én nem Budán lakom, az erkélyemről legfeljebb a szomszéd lakóház egyik konyháját látom, és az éves adóalapom nem tudom, mennyi, de nem hatmillió, az biztos :)

flippant 2010.07.01. 22:06:01

@epres négercsók: Nő lehetsz. Roma integrációra 130 milliárdocskát teremtett elő állambácsi. Miért nem annak megvonását lájkoltátok? Vagy a pénznyelő segélyezési rendszert? Az már nem lenne csepp a tengerben..

Nyers Fa 2010.07.01. 22:12:51

A szomorú igazság az, hogy ha tavaly van ekkora árvíz, és ilyen kezdeményezés, akkor a FIDESZ rögtön melléállt volna.
Változnak az idők, ettől függetlenűl, ha kenyér nincs is a cirkusz az kell a népnek. És a FIDESZ ezt nagyon jól tudja.

FeketeLeaves 2010.07.01. 22:16:05

@flippant: mert a tűzijáték nem megtartása (sic!) nem hoz diszkriminatív helyzetbe egyetlen embert sem. Persze ha a tűzijáték megtartása önmagában egy jól körülírható társadalmi csoport értékrendjének eleme lenne, akkor az is diszkriminatív lenne. Pl éppezért nem lájkolta senki, hogy az egyházaktól vegye el bárki is ezt a pénzt. Pedig az egyháznak VAN ennyi pénze.

pepin_nymburk 2010.07.01. 22:16:09

Ez a sok szerencsétlen nem ült le egy kockás papír mellé kiszámolni, hogy a 100 milla kiadás mellé minimum annyi (ha nem több) bevétel is érkezik???
Szánalmas, és tényleg sok értelmiségi is csatlakozott, ez egy ilyen ország....

FeketeLeaves 2010.07.01. 22:25:50

@pepin_nymburk: neked hogy jött ki a minimum 100 milla bevétel kockás papíron? vezesd már le lécci a sok szerencsélennek... De tényleg! Várjuk! Kösz!

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.07.01. 22:28:02

@Google: ezek szerint majd véletlenszerűen szerveződő internetes csoportok fogják megmondani, hogy mi történjen?!?!?
Azt úgy hívják, hogy anarchia.
Én szabályzott demokráciában szeretnék élni, ha lehet.

FeketeLeaves 2010.07.01. 22:41:50

@teljesenertelmetlen: az nem zavar, hogy teljesen egymásnak ellentmondó dolgokat írtál? "szabályozott demokrácia" az olyan, mint az "ehető uránium", a "bio vegyszer", a "környezetbarát kőolaj".
A demokráciának pont az a lényege, hogy akár szabályozatlan kezdeményezések is befolyásolhatják a dolgok menetét. ezt hívják népakaratnak, ami egyébként a szó eredeti jelentés tartalma (nép uralkodása).

epres négercsók 2010.07.01. 22:44:20

@flippant: Igen, nő vagyok (és ez most miért fontos?).
Az általad felvetett témáról pedig kőkemény véleményem van, nem kell aggódni. Csak épp most nem ez a téma...
De ne aggódj, a tűzijátékos hisztéria most már hamar lecseng, akkor majd lehet (tovább) vesézni a többi problémát is.

FeketeLeaves 2010.07.01. 22:46:40

Ja igen, eszembe jutott, hogy azok az idióta antidemokratikus görögök a ködös múltban, egyszer összejöttek egy téren (agóra), mondhatnánk spontán, azaz véletlenszerűen, aztán azt mondták: nem kell nekünk ez a Periklész, jöjjön valaki más. Pedig nem volt szabály, hogy márpedig nem lehet összejönni és kezdeményezni.

Rémes, hogy valaki felkapja a billentyűzetet és beír ide valami frankót. megmondja a tutit és a többi hülye. Mint a pepin, meg a flippant...

epres négercsók 2010.07.01. 22:46:44

@flippant: Látom, azért sikerült leragadni annál a pontnál, hogy "lájkoltam", tehát biztos én is olyan debil vagyok, mint mindenki más is(??) a csoportban. Javaslom még egyszer olvasásra a bejegyzésemet, ne csak azt lásd meg, amit látni akarsz.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.07.01. 22:47:06

Azt hiszem különbséget kell tennünk az eszközökről szóló pennaháború ("Tanácsos-e az ún. közösségi weboldalakon szervezkedni?"), és a célokról ("Kell-e nekünk augusztus huszadikai tüzijáték?") szóló polémia között. Egy gondolat erejéig az utóbbi kérdést szeretném körüljárni.

A tüzijátékot elutasítók modernségre jellemző érveket sorakoztattak fel a vitában. Argumentumaik olyan gondolkodásmódról vallanak, amelyet mindig elutasítottam. Úgy vélem, az emberek sajátossága - azt hiszem, csakis ránk jellemző vonás, éljünk bárhol e földgolyón -, hogy azt a talpalatnyi földet, amelyet otthonuknak tudhatnak, különféle szokásokkal szentelik meg, vagyis otthonossá teszik. E szokások és rituálék országonként és családonként mások - miképp a régi Rómában minden família a maga házi isteneit imádta - és megmagyarázhatatlanok, de azt hiszem, csakis az absztrakciók bűvkörében élő izgága elmék követelnek bármiféle "racionális" magyarázatot. A common sense vezérelte szkeptikus konzervatív - így jómagam is - tudja, hogy e szokások nagyon is emberi eredetűek, ám meggyökeresedett mivoltuk miatt visszafogott áhítattal, és kellő esztétikai érzékenységgel éli meg a misztériumban való részvételt. Valaha a mi országunk is gazdag volt hagyományokban, ám a tömegek és a "nagy társadalomformáló kísérletek" századában régi szokásainkat babonának bélyegezték, hagyományaink követését üldözték, gyökereinket kitépték. Lehet, hogy szentségtörés, de nekünk mára jóformán csak a Szent István napi tüzijáték profán hagyománya maradt. Mint ilyet, ezt is óvnám a türelmetlenek támadásaitól, akik minden szokásban, testületben és intézményben, amely a hierarchia, az autoritás és a szakralitás, vagy egyszerűen csaupán a szépség jegyeit viselik magukon, rombolásrí ítélt régiséget látnak, és fűti őket a vágy, hogy leleplezzék azokat az illúziókat, amelyek miatt az emberek örömüket lelik az ilyen dolgokban. E "kritikai elmék" persze sosem értik meg mindazon bölcsességet, amelyet régi hagyományain és intézményeink magukban egyesítenek, hiszen az élők nemzedéke szükségképpen korlátozott mennyiségű tapasztalattal rendelkezik, de minden pillanatban ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy megmutassák: a rituálékban való részvétel jámbor kötelességtudata nem egyéb, mint önmagunk állította akadály önnön felszabadulásunk útjában. Dőreség volna tagadni, hogy ebben az álláspontban is rejlik némi igazság, de fontoljátok meg, vajon a mostani nemzedék hagyományok alóli fokról fokra történő "felszabadítása" nem jár-é együtt a következő nemzedék ugyanilyen mértékű jogfosztásával?

A magyarok többsége egészen biztosan fásult közönnyel figyelte a tüzijátékról szóló vitát, és sokan csupán az eszközválasztás újszerűsége okán figyeltek fel a kezdeményezésre, elvégre a tömegtájékoztatás is a negyedmilló csatlakozó tényével ütötte fel a kezdeményezésről szóló híreket. A fásult közöny ellenére azt állítom, hogy e polémiákat nem szabad megspórolni. E csatározásokat az érdekelt felek - mint a tüzijáték esetében láthattuk - gyakran a politika perifériáján, vagy egyenesen a politikán kívül vívják, olykor azonban a politika középpontjába kerülnek, mint például Nagy-Britanniában a Lordok Háza jövőjéről szóló vita esetében láthattuk.

Arisztokráciánkat elűzték, földbirtokos osztályunkat kiirtották, a művelt osztályokat felhigították az elmúlt fél évszázadban. Maradt a tüzijáték. Érdemes megvédenünk.

Naki vagyok kerdojel 2010.07.01. 22:49:47

Tökre egyetértek a posztíróval.
Miért pont tűzijáték ne legyen?
Jobb ötletem van: szüntessék meg az egyházak, de különösen a katolikus egyház támogatását állami és önkormányzati szinten egyaránt! Az már nem lenne aprópénz!
Miért is kell államilag támogatni egy szervezetet, amely maga is adót szed? (Egyházadó...)
Mennyi adót fizet a perselypénz után? Ugye, hogy semennyit?
És még lenne számtalan ötletem...

Egyet azért elmondok még a sok közül: teljes vagyonelkobzásra és letöltendő börtönbüntetésre ítélnék minden olyan balfaszt, aki olyan költségvetést tervez, illetve elfogad (képviselő urak, illetve a kormány minden tagja), ami veszteséges. Tehát eleve az a nagy tervük, hogy elkúrják, és hitelből fedezik a kiadásokat.
Most ugye 2/3-a van a FIDESZ-nek, s nem kétséges, hogy minden egyes képviselőjük megszavazza majd a 2011-es költségvetést. Tehát ha 260-nál is több képviselővel számolunk, az már szép summa. Ha pedig figyelembe vesszük pl. Herr Pintér vagyonát, az eleve milliárdos nagyságrend...

Mielőtt valaki elvetemült balosnak titulál: ugyanez volt a véleményem az elmúlt 8 évben is.

FeketeLeaves 2010.07.01. 22:53:28

Dear Lord Meldrum! Már értem, hogy Lady Agatha miért ment vissza Sir Ralph-hoz... nem bírta a szürke arisztokrata, üres létet, mi is hiányzott neki? Ja a spice!
Hol élsz Te, ha a nemzetünk egyetlen hagyományának a tűzijátékot tartod???

Vagy hiányzott a smiley a végéről?

FeketeLeaves 2010.07.01. 22:58:37

@Naki vagyok kerdojel: az egyház intézmény, a társadalom és a kultúra része (továbbá segítenek -elméletileg- a rászorulókon, igaz nem elsősorban a római katolikus egyház, hanem a hívők, míg baptista kevésebb van, de mégis a baptista egyház segít az embereknek), továbbá egy jelentős társadalmi réteg vallja magát odatartozónak. diszkriminatív lenne ezzel a réteggel szemben, ha az egyházat extrán adóztatnák. (vagy csak ezt az egyházat, tényleg a zsidókat miért nem? ott van zsé! vagy a hitgyülit!).
Viszont Nagy Magyar Tűzijáték Egyháza nincs. Bár szomorú, hogy itt kezd szerveződni... van, akinek EZ AZ EGYETLEN hagyomány.

babarczyeszter 2010.07.01. 23:08:26

@tanarseged ur: a facebookon van csoport, amelynek tagjai vállalták, hogy befizetnek 1000 Ft-ot fejenként, és ezt javasolták a "mondjunk le a tűzijátékról" kezdeményezőknek is. (250 mila).

A kezdeményezők közül némelyek ezt támogatták, mások nem -- szerintem súlyos hiba, hogy nem tüntették fel az oldalon kiemelt helyen. Ott ugyanezt a vitát már lefolytattuk, szóval annyira nem újdonság, hogy könnyebb kattintani, mint fizetni.

Ettől még a csoporthoz csatlakozók jelentős része -- amikor feszegettem a dolgot -- azt mondta, hogy fizetett IS. Persze mondani könnyű -- de mindent könnyű. Ellenőrizni, hogy milyen pénz hová ment -- az nehéz. Meg határozott döntést hozni.

Nekem játékelméleti érveim vannak a tűzijáték (teljes) elmaradása mellett, annak fényében, hogy hányan tudnak a kezdeményezésről, hányan támogatják aktívan és hányan passzívan. Bármilyen abszurd is, ez most nemzeti szimbolikus ügy lett -- kb az első, amit nem a kormány kezdeményezett. Már önmagában ezért is örülök neki.

Ha elmarad a tűzijáték, a szolidaritás ünnepélyes kifejezésének vágya common knowledge lesz: maga az ünnep. Az ünnep játékelméleti szempontból a common knowledge legjobb leképezése: mindenki tudja, hogy mindenki tudja, hogy mindenki tudja, tehát mindenki ugyanazt tudja. Van egy közösség, amelynek van egy közös vonatkoztatási pontja, és ennek a vonatkoztatási pontnak van egy szimbolikus megjelenése. Ez esetben nem a puffogás, hanem a puffogás hiánya lehet ilyen szimbolikus megjelenítés.

Minek a szimbolikus megjelenítése egy elfelezett puffogás? Lehet csöndben is ünnepelni a nemzeti összetartozást, mert TUDJUK, hogy most miért nincs puffogás, és ezt éljük meg -- azt a nemzettudatot, amely -- mint Ernest Renan mondta volt -- tulajdonképpen személyes és naponkénti népszavazás.

A népszavazási kezdeményezéshez szükséges 200e aláírásnak nem kell reprezentatívnak lennie. Bár kétségtelen, hogy kicsit strapásabb összegyűjteni papíron, mint facebookon.

A kormány gyávaságból végtelenül ciki döntést hozott. Vagy NE legyen tűzijáték (ha most ez a népakarat), vagy legyen (mert ez a hagyomány). De hogy egy a szokásosnál is gagyibb tűzijáték legyen, amiről viszont nem tudjuk, hogy egyáltalán olcsóbb-e (scaling) -- hát...

Bocs hogy ezt mind ide beírom kéretlenül, de gyakorlatilag fel lettem rá szólítva elektronikus levélben... Majd szól, aki ideküldött, ha le akarja leplezni magát :-)

Gyalázhattok, de a játékelméleti részhez csak az szóljon, aki ért a játékelmélethez. Előre is kösz.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.07.01. 23:16:22

@FeketeLeaves: rangon alulinak tartom a szmájlizást, nem is élek vele, de jól ráéreztél: ott lenne a helye.

FeketeLeaves 2010.07.01. 23:18:10

Hűbazmeg. Na ez már a lónak a másik oldala. kell ez a tankönyvszagú duma? naná, hogy lájkolom a "legyen tűzijátékot" még én is...
Nadekiaza babarczy Eszter???
Ahh see, common knowledge, csak én nem tudtam, de Google igen.
Azé szegény Hidy Péter, meg a Maróti Andor... ja meg Ernest Renan.

pimpalini 2010.07.01. 23:20:58

@Lord Meldrum:

Ez egy nagyon szép levezetés volt, egyetértek vele.

@Naki vagyok kerdojel:

Lenne még pár ötletem:
- ne legyen Megaszar 5. meg X fakszar, s amibe kerülne, adják az árvízkárosultaknak;
- aki adócsalás bűnébe keveredik, eljárás nélküli vagyonelkobzás vagy pedig önkéntes munka között választhat (ez utóbbi esetben át kell utalnia valami közjó számára mondjuk vagyona 10 %-át);
- mivel ez EU-ban vagyunk, ahol elvileg nem lehetnek kirívó különbségek, gyakorlatilag minden pénzintézetet köteleznék arra, hogy nálunk is a nyugati etikett szerint működjön a jelen uzsorapolitikája helyett;
- az előző rendszer pribékjeit felkutatnám (Biszku Béla-félék), s amennyiben nem tudják hitelesen igazolni "szerzéseiket", elkoboznám tőlük, s köztörvényes bűnözőként lecsuknám őket, függetlenül koruktól;
- a dohánygyárakat, dohányforgalmazókat, online szerencsejátékkal szórakozó cégeket különadó alá vetném, vagy egyedi beruházásokra kötelezném;
- stb...

FeketeLeaves 2010.07.01. 23:28:09

@pimpalini: tényleg a celebek fejenként betolnak 100 000 Ft-ot. Nem a művészekre, színészekre gondoltam, a celebekre. Győzike persze a acsalád összes tagja után, az rögtön 10 milla.

tanarseged ur 2010.07.02. 06:19:56

@babarczyeszter: A megválaszolt hsz-em baromkodásnak volt szánva (ha nem tűnt volna fel). Baromkodás nélkül azt gondolom (ld. egy korábbi hsz-emet), hogy hülyeség volt vitát kirobbantani egy, az ország költségvetésében jelentéktelen tételről. Ha nem lesz tűzijáték, akkor a tűzijáték-pártiak lesznek csalódottak. Ha lesz, akkor az ellenzők. 250 ezer ember lájkolása nem népakarat, az ország 2,5%-a által kierőszakolt szolidaritás pedig minden, csak nem felemelő. A "szerény" tűzijáték meg tényleg marhaság, akkor már inkább lett volna rendes, vagy semmilyen.

(Nem értem, miféle játékelméletről van itt szó, mert ez nem tűnik mateknak. Talán Hintikka-féle játékelmélet?)

Öreg Sam 2010.07.02. 07:41:25

@babarczyeszter:
Korrekt.
Valahol fentebb már leirtam valami hasonlót,csak én a bibliából jutottam odáig,hogy gagyit ne!!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.02. 08:09:08

"Gyalázhattok, de a játékelméleti részhez csak az szóljon, aki ért a játékelmélethez."

Vagy esetleg az, akinek szakirányú végzettsége is van?
Micsoda seggfej!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.02. 08:13:19

@Herr SturmLiberator:

Pontosan arról van szó, hogy kijelöljük az internetes véleménynyilvánítás illetékességének határait.

Teljesen méltánytalannak tartom, hogy a facebook-profillal rendelkezők véleményét felértékeljük bárki más rovására. Arról nem is beszélve, hogy mindenki könnyen multiplikálhatja a " szavazatát" egy ilyen közösségi oldalon.

Nyilvánítson bárki véleményt, örüljön annak, ha látja, hogy hasonló mód gondolkodik a barátaival, cseréljenek róla véleményt, de ennek semmiféle messzemenő következménye nem kell legyen. A facebook nem közéleti intézmény és nem is kell azzá legyen. A facebook magánügy.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.07.02. 09:22:59

Nagyrészt egyetértek, de a megoldás szerintem ciki. Hoztam is meg nem is, megfelelünk a 200.000 fészbúkosnak is, meg a tűzijátékra vágyóknak is.

Sólyom Bátor 2010.07.02. 09:41:39

Ez valóban józan döntés.

Ikhór 2010.07.02. 09:46:14

"Nemrég kritizálta meg dobray kolléga Végh Attila furcsa cikkét, amelyben a szerző magas lóról tömegemberezte le a közösségi hálózatok használóit, mintegy a Facebook-tömegek lázadásáról beszélve. Végh következtetéseivel nem értek egyet, az viszont tanulságos, hogy a tűzijáték-ellenes klub üzenőfalán hogyan tüzelik egymást - többek között - kiskutya-kiscica profilképet használó, unatkozó háziasszonyok a virtuális társadalmi nemcselekvésre, amely az állami nemcselekvésre szólít fel."

Azt írod, kedves szerző, hogy nem értesz egyet Végh Attila következtetéseivel, majd hosszú sorokon át egyetértesz vele. És igazad van. Véghnek ugyanis, bár fellengzős, ellenszenves stílust alkalmaz írásában, végső soron teljesen igaza van. Nyilván a véleménye nem trendi, de ez nem releváns szempont.

morse 2010.07.02. 10:19:39

Tökéletesen igaza van a poszt írójának abban, hogy lájkolás nem fogja megoldani az árvízkárosultak problémáját.

De kezd úgy tűnni, hogy ebben az országban egyre kevesebben értik, hogy mit is jelent a gesztus és a szolidarítás.

"És ne mondja senki, hogy 1927-től 2010-ig nem akadt volna minden évben olyan ügy, amelyben a tűzijátékra szánt pénzek jobb helyen lettek volna."
Ez meg legalább annyira demagóg, mintha a másik oldalról valaki azt írta volna, hogy "amíg a gazdagok gondtalanul szórakoznak, addig mások meg nyomorognak, usw, usw"

Az az igazság, hogy kurvára nagy katasztrófa történt. És ez csak egy gesztus volna. Ennyi.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.02. 10:27:18

@Ikhór: nekem Végh Attila-KÖNYVEK sorakoznak a polcomon, nagyon is ismerem a véleményét rengeteg dologban, de az a cikke mellélövés volt.

Izomor Lánya 2010.07.02. 11:10:33

@babarczyeszter: Én matematikus vagyok és értek a játékelmélethez. Már ha ugyanazt értjük alatta, Conway, Neumann, stb.

Egyelőre azonban egyáltalán nem világos a levezetésed, de persze lehet bennem a hiba.

Megemlíted, de mégis átsiklasz a legfontosabb probléma mellett: igen, ez nem reprezentatív, hanem 250ezer olyan ember kezdeményezése, akiknek túlnyomórészt AMÚGY SEM hiányzik a tűzijáték (onnan gondolom, hogy nagyjából leírják, hogy szerintük eleve marhaság, és vásári dolog az egész, nem is méltó az ünnephez). Ráadásul van benne egyfajta sznob gőg is, lenézve az egész "puffogást" az értéktelensége miatt, így közvetve azokat is, akiknek ez fontos -- pedig ilyenek vannak, hiszen a Duna-part megtelik, ezek szerint sokaknak van annyira fontos, hogy vállalják az ezzel járó kényelmetlenségeket (odautazás, tömeg, stb.). Valójában a felhívás aláírói ezektől az emberektől várják a lemondást, mindjárt egy lesújtó értékítélettel együtt, nem maguk mondanak le valamiről.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 11:50:05

@babarczyeszter:

kedves eszter, akkor idézném a tutit, meg a frankót

„Eszternek teljesen igaza van. Mindenki tudni fogja, hogy a magyar szolidaritás jelképéről van szó. Onnan fogja tudni, hogy nemcsinálásban nyilvánul meg. A nemcsinálás egy gyönyörű magyar hagyomány. A csinálásnak tűnő manifeszt nemcsinálás pedig maga az ezeréves tradíció.”

jó estét kívánok!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 11:51:24

@morse:

"Az az igazság, hogy kurvára nagy katasztrófa történt."

aha, hirosima meg a szökőár smafu

Avatar 2010.07.02. 13:10:37

@mavo: A mi kis országunknak épp elég egy ilyen árvíz is, hogy kurva nagy katasztófáról beszéljünk. Vagy mondjuk egy ciánszennyezés, ami kiirtja a Tisza halállományának jelentős részét, nekünk az is kurva nagy katasztrófa, még ha a világ többi része le is szarja.
Szerencsére hirosima meg a szökőár nem érintett minket közvetlenül. A BP olajfoltja is nagyobb már, mint az országunk területe, azzal se tudnánk sokat kezdeni. Ezek valóban nagyságrendileg nagyobb globálisan kurva nagy katasztrófák.

morse 2010.07.02. 13:58:33

@mavo: és ezt ki írta? Márminthogy Hirosima meg a szökőár smafu? Vagy szerinted nem is történt semmi? Hogy lehet összehasonlítani egymással ezeket a dolgokat? Ha a Te házadat vitte volna el a víz, gondolom fennakadt volna a szemed egy kicsit :)

Gesztus, Bélám. Gesztus. Még akkor is, ha nem sokat ér. Ugyanúgy, mint a kettős állampolgárság. Gesztus.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 15:16:41

@morse:

ha az én házamat vitte volna el az ár, akkor sem mondanék olyan hülyeséget, hogy kurvára nagy katasztrófa.

kétbalkezes mosómedve 2010.07.02. 17:49:30

@babarczyeszter: a játékelméleti részhez nem szólok hozzá, mert az nincs az érvelésben. (Definiáltunk játékot? Meghatároztunk megoldáskoncepciót?)

Valószínűleg a szerző a common knowledge-ról tartott eszmefuttatását tartja komoly játékelméleti érvnek. Azt, hogy az ünnep a common knowledge leképezése (függvény? halmazértékű?) nem tudtam hova tenni, de fantasztikus, hogy sikerült megállapítania, hogy a köztudott tudás közös tudás (mutual knowledge) is egyben.

Elnézést az offért, de a tököm kivan azzal, hogy aki életében egyszer már hallott a fogolydilemmáról, az mind a játékelmélet szakértőjeként tündököl.

tölgy1 2010.07.02. 18:06:21

@kétbalkezes mosómedve: ez a közös-mutual félrefordításnak tűnik.

Pong 2010.07.02. 18:46:03

Azért meglepő, hogy pont egy web 1.0 -ás content, mint a bloggerség itt szakállas pipatömögető médiacinizmussal szemléli a web 2.0 -át s azt mondja, hogy jajdehülyegyerekek vagytok, csak mondanám, hogy blogot írni hasonlóan ciki.

Rebegő ajkak 2010.07.03. 09:54:44

Nagyon nem értek egyet a cikkel. Legalább akkora demagógia a logikája, mint amiket maga a cikk állít.

DjKaller 2010.07.03. 11:01:08

@aszterixagall:

Egyetértek!

Magamból indulok ki, én soha azért nem utaztam még másik országba, mert ott valamilyen nemzeti ünnep van. Nem hiszem, hogy egy német, spanyol, brit, vagy francia házaspár vagy fiatalok egy csapata lapozgatja a katalógusokat, vagy böngészi a netet és közben valamelyik felkiált, hogy "te menjünk inkább a 20-ai héten, mert Mo-on akkor nemzeti ünnep van". Egyrészt nem is tudják mire számíthatnak, ha pedig utánanéznek a részletes programnak, nem hinném hogy motiválódnának hisz semmi olyat nem láthatnak itt mint másutt. A Costa del Solon minden héten egyes településeken turnusváltáskor van tűzijáték. Nem egy olyan cucc ez, ami miatt érdemes lenne ide jönni, vagy amit máshol ne lehetne megkapni.

tanarseged ur 2010.07.04. 11:31:06

@babarczyeszter: Elsüllyedt a topik, felhozom. Különben sosem tudjuk meg, hogy milyen játékelméletről van szó, és mi a bizonyítás.

Tehetetlen Dodó 2010.07.04. 14:39:03

@DjKaller: Így van
A mi falunkban egyébként tucatnyi újgazdag bugris csinál majdnem ekkora tűzijátékot minden augusztus huszadikán, meg szilveszterkor, hogy alig győzzük a megriadt állatokat összeszedni.

Alfőmérnök 2010.07.04. 15:04:38

@Tehetetlen Dodó: Nálunk búcsúkor is tűzijáték zajától visszhangos a környék. :)

Tehetetlen Dodó 2010.07.04. 15:09:17

@Alfőmérnök: Ezek szerint direkt szerencse, hogy nálunk nincs búcsú...

babarczyeszter 2010.07.04. 15:16:01

@Izomor Lánya: én is ezt gondoltam, de a szervezők szerint számosan szeretik az aláírók közül a tűzijátékot -- az üzenőfalon hozzászólók véleménye szerintük nem reprezentatív.

250e ember természetesen nem népakarat. De a Medián és más közvéleménykutatók (talán a Szonda) szerint a kezdeményezés ismertsége 85%, támogatottsága 66% a teljes népességben. 66% parlamenti képviselettel (54%-os szavazati arány a teljes népességben) a Fidesz új rendszert kíván alapítani a népakarat nevében. Akkor 66% nem népakarat?

babarczyeszter 2010.07.04. 15:32:00

@kétbalkezes mosómedve: létezik a való világra alkalmazott játékelmélet. Itt nem kifizetési mátrixról van szó, hanem a common knowledge szerepéről egy sokszereplős játékban. A dilemma (amire a common knowledge a megoldás) a következő: tudhatom-e, hogy más is igényli a szolidaritást vagy sem. Ha én szolidarítok (pl fizetek vagy lemondok valamiről), de a többiek nem, akkor balek vagyok. (Ha már kifizetési mátrix: 0 a kifizetés, hacsak nem rendelünk a jó lelkiismerethez kifizetési értéket). Ha tudom, hogy mindenki más is akarja a szolidaritás kifejezését, és azt is tudom, hogy ezt mindenki más is tudja (tehát nem áll fenn a klasszikus tábornok-hírvivő dilemma), akkor a közösségi cselekvésben való részvétel valószínűsége (a kooperációra való hajlandóság) nő.
Természetesen a tűzijátékról való egyszemélyes megoldás nem teremt balekokat (mert aki nem akarja nézni, az nem nézi). Nekem nem az az érdekes, hogy pont a tűzijáték a téma, hanem az, hogy egy egyszemélyes internetes ötletből létre lehetett hozni egy olyan common knowledge helyzetet, amely közösségi kooperációra ösztönöz. Én is preferálnám (és ennek hangot is adtam az oldalon), ha inkább a "Vállalom, hogy 1000 Ft-ot befizetek" változat kapott volna nagyobb hangsúlyt.
A tűzijáték-jelenség a critical mass gyűlésre hasonlít. Egyedül nem megyek ki a bicajommal, mert minek. Ha nem tudom, hogy mások kimennek-e, nem megyek ki. Ha nem tudom, hogy mások is tudják, hogy mások is kimennek, tehát az ő kooperációs hajlandóságuk is nő, akkor kimegyek. Ehhez kell a common knowledge (pl egy jó PR-ral rendelkező honlap).

A civil eredetű közösségi cselekvés koordinálása szerintem az egyik legfontosabb kérdés egy társadalomban. Ha nincs koordináció (pl. egy konkrét ügyről kialakuló common knowledge révén), akkor a kooperációs (részvételi) hajlandóság kicsi lesz.

Az én érvem az, hogy mindegy, hogy a tűzijátékkal konkrétan mennyit lehet megspórolni, szimbolikus gesztusnak megteszi, főként, ha common knowledge.

Ami az ünnepek és a common knowledge összefüggését illeti, Schelling Micromotives... könyvéből ez következik, de van egy újabb könyv, ami kifejezetten ezzel foglalkozik (Michael Suk-Young Chwe: Rational Ritual. Culture Coordination, and Common Knowledge, Princeton UP, 2001).

babarczyeszter 2010.07.04. 15:35:49

Bocs, korrekció. (Critical Mass)

Ha nem tudom, hogy mások tudják-e, hogy mások is kimennek, akkor feltételezhetem, hogy ők se mennek ki, mert ugyanaz a stratégiájuk, mint nekem (ha más nem megy ki, én minek menjek). Ha tudom, hogy mindenki más is tudja, hogy sokan akarnak kimenni, akkor kimegyek. Ehhez kell a koordináció, a koordinációhoz egy vonatkoztatási pont, ami common knowledge (a critical mass honlapon kell megnézni a szerveződést).

babarczyeszter 2010.07.04. 15:41:49

@mavo: jótündérrel ezt már lejátszottam. Nem érv az én érvemmel szemben, bár egyébként persze jó meglátás.

A valamiről való lemondás egyébként nem nemcsinálás. Tegyük fel, hogy karácsonykor a család összes tagja megegyezik, hogy ezen a karácsonyon nem lesznek ajándékok, mert szarul állunk. Ez valaminek a hiánya, de nem nevezném nem-cselekvésnek vagy bármi cikiségnek, ami általában a magyarokra jellemző.

Alfőmérnök 2010.07.04. 17:47:20

@Grift: Igen, ez tényleg vicces volt. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.04. 17:57:24

common knowledge,
common knowledge,
common knowledge,
common knowledge,
common knowledge,
common knowledge,
common knowledge,
common knowledge,
common knowledge..

összesen kilencszer . )

Talán tényleg valami komolyabb probléma (mániákus depresszió?) lehet a háttérben.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 18:01:08

@gloire:
már szégyellem, hogy a múltkor leöregasszonyoztam a nénit, meg a ráncaiban felgyűlő púderiszapról értekeztem. beteg emberrel nem szabad így bánni. bocsánatot kérek a nénitől. és egyébkéntpedig:common knowledge
:)

Izomor Lánya 2010.07.04. 18:05:48

@babarczyeszter: Mondani sok mindent lehet. Persze, biztos van az aláírók közt olyan, aki tényleg kiment volna, még talán olyan is van, aki a gyerekek szemébe nézett, hogy srácok, tudom, hogy várjátok a tűzijátékot, de idén fontosabb helyre kell a pénz, ugye megértitek? -- de ugye mindketten sejtjük, hogy ez a 250,000 elenyésző része, és akkor nagyon óvatosan becsültem.

Azzal sincs semmi probléma, hogy valaki kifejti azon véleményét, hogy a tűzijáték az ünnephez nem méltó vásári mulatság és még drága is, egyet is értek *amúgy* vele, csak nem gusztusos ezt úgy beállítani, hogy ennek felvetője
most milyen kurva szolidáris. Épp arról szól, hogy lám nem is kell nekem semmiről lemondani, hiszen ott egy csomó pénz ami elmegy egy szerintem értelmetlen és értéktelen dologra, kezdjük azzal, mielőtt én bármiről tényleg le kellene hogy mondjak...

A népakarat szót egyébként sem szeretem, a hideg kiráz tőle. 66% az matematikai többség, de azzal is óvatosan kell ám bánni, ha 66% tutszi megszavazza, hogy a 33% hutut ki kell irtani, az lehet, hogy népakarat, de kevéssé kultúrált és demokratikus. Persze, sarkítok, itt nem erről van szó, csak a népakarattól mentsen meg mindenkit az ég, pláne olyantól, ami valami ellen van (pl. a tűzijátékot fontosnak tartó kisebbség ellen) mert még a 99% sem népakarat, mert az 1% is a nép része.

Még azt sem állítom, hogy társadalmi vitára nem érdemes a kérdés, itt csak a felvetés "jaj de szolidárisak vagyunk" beállításával vannak súlyos gusztusbeli aggályaim. A szolidaritás az nem ilyen.

Alfőmérnök 2010.07.04. 18:22:16

@gloire: Vagy üldözési mániája van: azt képzeli, hogy nyomoznak utána - üldözik - a láthatatlan kollégái.

Izomor Lánya 2010.07.04. 18:28:11

@babarczyeszter: Amit leírsz a common knowledgeről, az valóban jól modellezi pl. a Critical Mass és más civil mozgalmak működését (de nem csak a pozitív mozgalmakét, ha egyáltalán minősíthetünk); de itt pont azért nem alkalmazható amit magad is megemlitesz: itt a mozgalomban való részvételnek nincs ilyen kockázata, downside-ja, ill. legfeljebb a Facebook csoporthoz való csatlakozás elején, de az sem súlyosan ciki, ha valaki egy 320 főnél 'elbukó' facebookos kezdeményezésben résztvevő.

Igen, kialakult egy internetes kezdeményezésből egy látható, hallható valami, ami önfeláldozó társadalmi összefogásnak akarja magát láttatni, de kb. annyira szolidáris, mint a Gyurcsány/Orbán ne építsen úszómedencét, ne vegyenek kormányzati Audit (járjanak villamossal, én is azzal járok), és abból támogassuk az árvizkárosultakat. Szóval mindenesetre valami olyan helyről teremtsünk rá pénzt, ami nem nekem fáj. Jól lemondunk ezekről, ja.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.04. 18:28:19

@Alfőmérnök: lehet, mindenesetre tuti, hogy valami nem stimmel . )

picur3ka 2010.07.04. 18:52:32

@babarczyeszter:

250 000, az annyi mint 2.5% a teljes lakossagban. Ehhez nem kell sanda ipse.

kétbalkezes mosómedve 2010.07.04. 19:59:25

@babarczyeszter: megnéztem Schellinget. Azt, hogy common knowledge, le sem írja. Nem véletlenül. Egyáltalán nem szükséges, hogy tudjam, hogy más is tudja, hogy... Ha tudom, hogy x ember már így választott, az bőven elég. De attól még le lehet írni tízszer,hogy common knowledge, végülis elégséges feltétel, csak nem szükséges. Meg jól is hangzik.

Ami a "való világra alkalmazott játékelméletről" szóló megjegyzést illeti: valóban vannak, akik nem szeretik a matematikai formalizálást. Ez jellemzően két okra vezethető vissza:

(i) nem értik
(ii) a matematikai formalizálás egyból nyilvánvalóvá teszi, ha valaki hülyeséget beszél

babarczyeszter 2010.07.05. 14:50:19

@Izomor Lánya: alapvetően egyetértünk. A 'népakarat' tongue in cheek -- ha Orbánnak 54% népakarat, miért ne lenne az a civileknek.

Mondom, én is a pénzbeli támogatás melletti elköteleződést tartottam és tartom jobb eszköznek (és lehetne olyan nyílt számla, ahol látszik, ki utalt, ki nem). Még jobb lenne, ha látszana, az adakozott pénzek hová mennek, kin keresztül (és mennyi tűnik el).

Itt inkább arról van szó, hogy a civil társadalom gyakorlatilag a semmiből egy hét alatt országos ügyet teremtett. Végülis a Critical Mass esetén sem kerül semmibe oda kimenni (viszont pénzbe kerül az államnak biztosítani, és bosszankodás az autósoknak).

Én továbbra is azt gondolom, hogy -- még ha tökéletlen is -- a tűzijáték, ill elmaradása nagyon jól látható esemény, és mint ilyen, egyértelmű common knowledge-jelölt. A szolidaritás kifejezésére (ilyen értelemben) jobb, mint az egyéni utalások.

Egy nagy Live Aid koncert persze szintén jó erre, de olyat nem látok most szerveződni -- néhány kis koncert, max pár ezer fővel. Számítanak a dimenziók.

babarczyeszter 2010.07.05. 14:58:39

@kétbalkezes mosómedve: cccc
Attól még, hogy Schelling nem írja le, a micromotives elméletéből következhet.

Mellesleg Schelling képletekkel tölti meg a könyveit? Nem, szerintem sztorikkal tölti meg, amit aztán lefordíthat matematikára. Tőlem aztán -- adott kifizetési mátrix mellett -- a Nash egyensúlyi pontokat is kiszámíthatod. Sagschon. Sajnos azonban a kifizetési mátrixnál megadott értékek önkényesek lesznek, következésképpen valójában nem tudsz kiszámolni semmi relevánsat (ami a valóságra vonatkoztatható), de írhatsz egy rakás szép képletet.

Értem, hogy a matekosok gőgösek, de a társadalomtudósok ettől még éppen úgy értik a játékelméletet, mint a matekosok. Nem biztos, hogy értik a matematikai levezetéseket (nem az a dolguk), viszont le tudják fordítani a modellezett helyzeteket valós társadalmi helyzetekre.

Melyik tudás az értékesebb? Értelmetlen kérdés. Szerintem ezek kiegészítő szakértelmek. Ha matekos vagy, nem biztos, hogy látod a critical mass-ban a common knowledge szerepét, mert nem érdekel, hogy mi folyik körülötted. Ezzel nincs semmi baj. De miért kell engem sértegetni? Zavaró, hogy értek hozzá valamennyire, pedig nem vagyok matematikus? Netán, még ez sem elképzelhetetlen, zavaró, hogy nőnemű vagyok -- azok ne pofátlankodjanak be a matematikai modellek közé?

babarczyeszter 2010.07.05. 15:40:07

@Grift: OK, elmagyarázom, ti se maradjatok le. (Bár Izomor lánya elég szépen elmagyarázta már).

Az én bipoláris depresszióm common knowledge akkor lenne, ha lenne játék.

Itt a zombi jellegű hozzászólók kétszemélyes játéka a következő: 1. beismerem, hogy nem értek hozzá, 2. bebizonyítom, hogy ő nem ért hozzá. Ehhez nem kell common knowledge. Zéró összegű játék.

Na de -- ha többszereplős a játék, ráadásul a játékosok (olvasóim, beszélgetőtársaim) nem mind kommunikálnak egymással, akkor már kell common knowledge.

Elvileg lehetséges, hogy van ilyen. Pl. úgy keletkezhetett, hogy számtalan nyilvános helyen elmondtam, hogy bipoláris depressziós vagyok (koordináció a nyilvánosságon keresztül). Bár nem tudhatom, hogy ezek a nyilvános kijelentéseim mindenkihez elértek-e, azért valószínűsíthetem, hogy sokakhoz. Ha azokban, akik az adott műsorokat stb nézték, tudatosodott, hogy ezt mások is nézték, akkor nekik is rendelkezésükre áll a common knowledge (de nem biztos, hogy tudatosodott).

Mi volna itt a játék? Feltételezhetnénk, hogy mindazok, akik tudják, hogy én bipoláris II. depressziós vagyok, és tudják, hogy mindenki más is tudja ugyanezt, valamint hogy én is tudom, hogy mindenki más is tudja, úgy vélik (arra fogadnának), hogy senki nem fog komolyan venni, és mivel ezt én is tudom, ezért nem is fogok megszólalni.

Tehát nyugodtan fogadhatnak arra, hogy Babarczy Eszter megkukul abban a pillanatban, hogy a bipoláris depressziója köztudottá válik.

A fogadást azonban elvesztenétek (pontosabban már el is vesztettétek).

Miért?

1. lehetőség: mert egy rejtett előfeltevést tartalmaz, hogy ti. akiről tudott, hogy bipoláris II depressziója van, azt senki nem veszi komolyan.

2. lehetőség, a bipoláris II betegségem mégsem common knowledge.

Melyik tetszik jobban?

babarczyeszter 2010.07.05. 16:24:29

@kétbalkezes mosómedve:
and finally -- igaz, hogy ez most nem a Micromotives..., hanem a Strategy of Conflict. (A common knowledge kifejezés Schelling idején még nem volt része a játékelméleti nyelvnek -- miatta találták ki).

"Schelling also studied a class of social interactions that involve little or no conflict
of interest, so-called pure coordination games. These are games where all players
prefer coordination on some joint course of action and no player cares about which coordinated course of action is taken.

For example, it may not matter to a team of workers who carries out which task, as long as the team gets its job done. In this case, coordination may be easy if players can communicate with each other but appears difficult without communication.

By experimenting with his students and colleagues, Schelling discovered that they were often able to coordinate rather well without communicating even in unfamiliar games that had an abundance of Nash equilibria. As an example, consider the game where two people are asked to select a positive integer each. If they choose the same integer both get an award, otherwise
no award is given. In such a setting, the majority tends to select the number 1. This number is distinctive, since it is the smallest positive integer.

Likewise, in many other settings, Schelling’s experimental ___subjects were able to utilize contextual details, joint references, and empathy in order to identify “focal” equilibria___.13

___It seems likely that many social conventions and organizational arrangements have emerged because they facilitate coordination.___

jegyzet: Subsequent attempts to discover fundamental coordination principles include Mehta, Starmer and Sugden (1994a,b). Camerer (2003, Chapter 7), gives an overview of coordination experiments."

A Svéd Tudományos Akadémia elemzése a Nobel-díjas közgazdászról.
nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2005/ecoadv05.pdf

greenpolis 2010.07.05. 19:06:00

Ha már megtörtént (értsd: az árvíz), agyatlan mozgalmárkodás helyett azon is lehetne agyalni, hogy jó is lehet a bajban és hogy jól is ki lehetne jönni belőle - azaz az újjáépítést ésszel is lehetne csinálni, ha már tizen-x md ADÓ-ft rámegy majd...
pl zöldtetők meg miegymás (igen, tudom, "kisebb gond is nagyobb"... de valahol el kéne kezdeni, hát ebben pl lehetne az a térség élenjáró...)

greenpolis.wordpress.com/2010/07/05/zold-tetot-a-magyaroknak/

babarczyeszter 2010.07.07. 12:13:29

tanarsegedur! itt verem magam, és zéró válasz? vagy majd a VB döntő után?

tanarseged ur 2010.07.07. 12:44:40

@babarczyeszter: Először egy blogmotor-teszt, miután az előbbi válasz nem jelent meg...

tanarseged ur 2010.07.07. 12:46:36

@babarczyeszter: Na végre. Szóval most pár napig nem voltam, még alig jöttem vissza. Egy kis időt kérek!

tanarseged ur 2010.07.07. 13:35:55

@babarczyeszter: Elolvastam azokat a kommenteket, amikről lemaradtam. De még mindig nem értem, hogyan is definiálódik a tűzijáték-játék.
1) Kik a játékosok?
2) Hogy néz ki a nyereségmátrix?
3) Milyen kritériumok alapján döntjük el, hogy az egyik megoldás (esetünkben a tűzijáték elmaradása) "jobb"-e, mint a másik? (Pl. utilitarista módon a nyereségek összegét nézzük? De milyen alapon számolunk egyáltalán, ha a mátrixba önkényesen írhatjuk fel a nyereségeket?)

abandi 2010.07.07. 18:31:05

A mi Eszterünk bipolárisnak nevezi a mániást, és "common knowledge"-nek a birkaszellemet...
Nem kár érte.

babarczyeszter 2010.07.08. 14:19:04

@tanarseged ur: szereplők: összes magyar állampolgár. kifizetési mátrix: kifejezzük a szolidaritásunkat: 1, nem fejezzük ki: 0

A kifizetési mátrix mindig önkényes... Hacsak nem pénzben mérik.

babarczyeszter 2010.07.08. 14:19:44

Ja, bocs, én kifejezem, más nem: -1

babarczyeszter 2010.07.08. 14:21:08

más kifejezi, én nem: -1

babarczyeszter 2010.07.08. 14:26:33

Ha nagyon muszáj egy mátrix. De a Schelling-féle elmélet jól elvan mátrixok nélkül (ld fent). A lényeg nem az, hogy mi a mátrix, hanem az, hogy a stratégiák választását befolyásolja, ha van common knowledge (pl konvenció), és bizonyos választások valószínűségét megnöveli, tehát előnyben részesít egyes egyensúlyi pontokat más pontokkal szemben.

Ez a tiszta matematikai játékelmélet társadalomtudományi alkalmazásaként, és az alkalmazott változat számol a valós viselkedési minták és a matematikai modell által nem fedett egyéb stratégiaválasztási tényezők hatásával.

babarczyeszter 2010.07.08. 14:33:50

@babarczyeszter: ld még ultimátum-játék a tiszta játékelmélet és a kísérleti közgazdaságtan szerint -- hatalmas eltérés a tiszta játékelmélet által jósolt és a ténylegesen választott stratégiák között. Oka: méltányosság igénye. Amit ugye hogy számszerűsítünk?

tanarseged ur 2010.07.08. 16:17:52

@babarczyeszter: Ja, ilyen (önkényesen felírt) mátrixszal könnyű... Ha a szolidaritás kifejezése +1 pontot ér, a ki nem fejezése 0 pontot, akkor az konfliktusmentes játszma. Csakhogy: ha pl. valaki az egészet demagógiának tartja, akkor az ő nyeresége tűzijáték esetén +1, annak elmaradása esetén -1.

Ami a továbbiakat illeti:
"én kifejezem, más nem: -1"
és
"más kifejezi, én nem: -1 "

Ez először is nem fog menni, mert kb. 10 millió "más" van, és az ő választásuk megoszlik. De ha a "más" helyébe azt írjuk, hogy "a többség", akkor is hiányzik, hogy mi ezekben az esetekben az ő nyereségük. (És persze az is önkényesen határozható csak meg, és akkor még nem beszéltünk arról, milyen alapon döntjük el, hogy melyik megoldás a "jobb".)

"a Schelling-féle elmélet jól elvan mátrixok nélkül (ld fent)"

A fenti idézet szerint az kizárólag koordinációs játékokról szól, és akkor tulajdonképpen adott a mátrix is. De milyen alapon tekinthetnénk a tűzijáték-ügyet tisztán koordinációs játéknak?

Nem kell ide játékelmélet, főleg nem rossz játékelmélet. Akkor már inkább a szimbolikus jellegre és a közvélemény-kutatások által mért többségre vonatkozó érvek.

Hogy közben perspektívában maradjunk:
hetivalasz.hu/itthon/retteghet-a-lottomilliardos-hamarosan-felfedhetik-kiletet-30504
Az ötöslottó főnyereményéből kb. 12-13 tűzijátékot ki lehetne hozni.

kvzoltan 2010.07.10. 04:07:32

Egyfelől: nem gondolom, hogy ha bárkit megbántok, szakértelmében, elképzeléseiben megalázok, akkor nekem igazam lesz abban, amit most írok.
Másfelől: nagyon feszélyezve érzem magam attól, hogy szinte minden pillanatban azt keresi nagyon-nagyon sok ember, hogy a meglévő szabályokat, kötöttségeket, kötelmeket hogyan lehetne átlépni.
Én azt szeretném, ha a lottónyereményt megkapná, akinek jár.
Én azt szeretném, ha a Szent István-napi tüzijáték a Szent István-naphoz tartozna, és nem kellene azon gondolkodni, hogy valami máshoz tartozzon-e, ahol aztán nincs rá szükség, és akkor meg lehet szüntetni. Például az árvízkárokhoz tartozzon-e. Nem tartozik oda.
Én szeretném, ha az állami ünnepeinkkel, a tüzijátékkal vagy bármi mással kapcsolatosan szerződéssel bíró bármely ember biztonságban számíthatna arra, hogy amíg ő betartja a szerződést, addig mindenki más is így tesz. Ilyen (sok)nemzethez szeretnék tartozni. (Ugye, Magyarország, csakúgy, mint minden más ország a Földön, soknemzetiségű, és sosem lesz "nemzetállam". A Trianon egyébként magyarázatra nem szoruló értelmetlenségét a 'nemzet győzni fog' pátoszával alátámasztani kívánóknak ez fontos szempont lehet.)
Sokan írták, hogy nem tudnak elmenni, és munkával segíteni az árvízkárosultakon. Mert dolgoznak. Nagyon helyes ez így. A társadalmi munkamegosztás ésszerű helyzetet teremt: mindenki jobban jár, ha a dolgozók dolgozni mennek, mintha vizet szivattyúznának. Egyszerűen számadáskor majd így járunk a legjobban. Azon késő most gondolkodni, hogy kevés a szivattyúzásra bevethető embertársunk, mert elrontottuk korábban a munkamegosztás kialakítását. Ezért most senki ne legyen letorkolva, hogy ő miért nem megy segíteni, mint a 'rendes emberek'. Ha jó lett volna a munkamegosztás, most nem kellene mennie. Senki nem szólt, hogy 'Hohó!! Itt vagyunk! Elrontottuk a tervezést, majd menyjetek szivattyúzni!". Ezért mindenki úgy gondolta, nem kell neki Bruce Willis-t játszani, és megmentenie a nemzetet.
És felmerül a kérdés, hogy: "Na, de akkor most mi a megoldás?!? Hiszen tízezrével kerültek embertársaink szinte feldolgozhatatlanul nehéz helyzetbe!"
Na, igen, felmerül a kérdés, és ideje is lenne, hogy foglalkozzunk vele. Szerintetek nem? Tegyük fel, nem lesz tüzijáték. Lesz pénz is. És?
1. Felépülnek a házak, és jövőre elviszi őket a víz? Nem viszi el? Miért nem?
2. Nem, inkább gátakat építünk, hogy jövőre már ne... De akkor miben laknak az emberek, akiknek összedőlt a házuk?
Vagy a tüzijátékból (és másból, amiről nem tudok) kijön a gátrendszer és a kártalanítás is?
3. Tetemes a mezőgazdasági kár is. Ha nem lesz elég, illetve megdrágul a búza és a gyümölcs, bármi, ami éppen érintett, akkor már nem lesz további tüzijáték, amiről lemondhatunk azért, hogy olcsóbb legyen az élelmiszer, nem igaz?
4. Akinek a mezőgazdasági kár a megélhetését tette tönkre, annak a nyár végére nem folyik be a megélhetését jelentő mezőgazdasági bevétel. Októberben emlékezni fogunk, hogy nekik segíteni kell, mert esetleg ennivalóra sem lesz pénzük? Hogyan segítünk majd?
És ha minden évben kár éri az országot? Az elmúlt harminc évben én azt láttam a Híradóban, hogy minden évben az "aszály sújtja a mezőgazdaságot", a "belvíz sújtja a mezőgazdaságot", a "fagykárok sújtják a mezőgazdaságot", a "dinnyecsatát kell megvívni", stb. El kell dönteni:
1. Nagyszerű klimatikus viszonyok uralkodnak a Kárpát-medencében, kitűnő termőterületek vannak, de növénytermesztésre mégsem alkalmas terület az időjárás szélsőséges kilengései miatt. És akkor fel kell hagyni a növénytermesztéssel. Ausztria és Svájc, no meg Németország is kitűnően érzi magát meglátásom szerint az állattenyésztéssel, mint fő mezőgazdasági ágazattal.
vagy
2. A szélsőséges időjárási helyzetek rendszeressége miatt olyan rendszert építünk fel, amely hosszú távon kiegyenlítőleg hat, és az időjárási károknak a mezőgazdaságból élők megélhetését nem szolgáltatja ki a mai mértékben, illetve annál jobban, mint ami mellett még megéri fenntartani a művelést.
Szóval, ki hoz létre egy Facebook-csoportot, ahol az árvízkárosultak megsegítésére és a mezőgazdaság akut problémáira megoldást kereshetnek azok, akik műveltségük, tartásuk, tanultságuk, egyéb képességeik, elkötelezettségük és más tulajdonságaik alapján egy ilyen csoportot működőképesen tudnak tartani, és eredményesen tudnak benne közreműködni?

kvzoltan 2010.07.14. 21:31:30

Ez a beszéd!
Azért, mert vártam a reakciókat először.
És a rosszindulatú várakozásaim azt mondták, hogy majd azt írják, hogy "Miért nem hozom létre én?!??".
És íme.
Amint tenni kell, mindjárt valaki más tegye meg. Tudni akartam, hogy a tüzijátékos őrület hegyeket megmozgató szolidaritáshulláma kicsap-e a szokásos mederből.
S bár az egy szem hozzászóló nem túl reprezentatív, de sok-sok hozzá nem szóló már igen, ezért a választ elfogadom: nem csap ki. Pató Pál úr üdvözlésre lendíti kalapját, s hosszasan nyugtatja könnyes pillantását mai fiain és lányain...

kvzoltan 2010.07.14. 22:36:27

@babarczyeszter: Kérlek, Eszter: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=126334174075810

Remélem, akik most nehéz helyzetben vannak, a jóindulatú várakozásaimmal összhangban napról-napra megerősítést kapnak, hogy embertársaik együttéreznek velük, és a számukra szükséges segítség - ha apránként is - de folyamatosan és a szükséges mértékben érkezik meg hozzájuk. Hamarosan fellélegezhetnek, és minden honfitársunk büszkeséggel fog megemlékezni az összefogás erejére.
A további éveket pedig már bizakodóan várhatjuk mindannyian, mert az árvizek jelentette fenyegetettséget a Kormányzatig ható tervezéssel és együttműködéssel el tudtuk hárítani.
Van ötleted, érved? Tudod, mit kellene tenni? Jártas vagy az állami költségvetési tervezésben? Vagy a gát- és árvízvédelemben? (Nem, a gátvédelem más, te szállj ki.) Tehát, jártas vagy a gátépítésben, folyószabályozásban, az árvízvédelemben? Más releváns területen? Segítséged előreviszi az ügyet?
ÍRD MEG.

kvzoltan 2010.07.14. 22:57:42

Pardon! Bocsánat, Eszter, most szóltak, hogy mennyire durván félreérthető a legutóbbi bejegyzésem. Sajnálom, nem volt szándékom többet írni negatív felhanggal, mint azt, hogy mindenkinek egyforma erőfeszítés egy Facebook-csoportot létrehozni - bárkinek, így Neked is, nekem is.
Illetve Neked ajánlottam a létrehozott csoportot:
@babarczyeszter: Kérlek, Eszter: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=126334174075810

A továbbiak egyáltalán nem Neked szóltak, hanem általában minden élő honfitársunkhoz. A tegezés is általános alany volt, és mivel nem konkrét személyhez szólt, ezért írtam a megszólítást is kisbetűvel.
Huhhh! Rossz érzés, elrontani egy bejegyzést, ami sértővé válik ezáltal....

kvzoltan 2010.07.14. 22:58:37

Minden Honfitársunknak!

Remélem, akik most nehéz helyzetben vannak, a jóindulatú várakozásaimmal összhangban napról-napra megerősítést kapnak, hogy embertársaik együttéreznek velük, és a számukra szükséges segítség - ha apránként is - de folyamatosan és a szükséges mértékben érkezik meg hozzájuk. Hamarosan fellélegezhetnek, és minden honfitársunk büszkeséggel fog megemlékezni az összefogás erejére.
A további éveket pedig már bizakodóan várhatjuk mindannyian, mert az árvizek jelentette fenyegetettséget a Kormányzatig ható tervezéssel és együttműködéssel el tudtuk hárítani.
Van ötleted, érved? Tudod, mit kellene tenni? Jártas vagy az állami költségvetési tervezésben? Vagy a gát- és árvízvédelemben? (Nem, a gátvédelem más, te szállj ki.) Tehát, jártas vagy a gátépítésben, folyószabályozásban, az árvízvédelemben? Más releváns területen? Segítséged előreviszi az ügyet?
ÍRD MEG.

kvzoltan 2010.07.14. 23:00:04

@kvzoltan: Egy smiley még mindig lemaradt. Ahol idegesítő, amit írok, na onnan maradt le. :-)