Beszélgetés a Biszku-filmről
2010. június 14. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Beszélgetés a Biszku-filmről

  „Az ellenforradalmi szervezkedés bűnöseinek felelősségre vonásánál, a politikai jellegű bűncselekményeknél sok az enyhe ítélet és viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma.”

  Azt hiszem, ebből a Biszku-idézetből érdemes elindulnia minden vitának, ami Skrabski és Novák kollégák dokumentumfilmjéről szól. A filmről és a kapcsolódó jelenségekről beszélgetünk ma délután fél négytől, szokásos hétfői műsorunkban a Kossuth Rádión, Vizy Dorottya műsorvezetővel és Bátorfy Attilával, a Kreatív munkatársával.

  Sólyom Lászlót idézve: „A forradalom és annak értékei alkotják a szabad Magyarország alapjait”. Ha ez így van, márpedig mi mindannyian ezt véljük, akkor Biszku Béla tettei és véleménye a diktatúra Magyarországának alapjai voltak. Úgy vélem, az évtizedek óta visszavonult történelmi személyiség megszólaltatása, véleményének megismertetése egyszeri és megismételhetetlen tett, hiszen nem valószínű, hogy Biszku Béla még egyszer megszólalna kamerák előtt. A lezáratlan magyar félmúlt egy homályban maradt fejezetét legalább lezárhatjuk most.

  Érdekes az is, amit Bátorfy kolléga vetett fel: rengeteg helyről kapta meg, jellemzően fiatal emberektől a Biszku-film és a körülötte zajló események hírét. Vajon miért érdekli a mai fiatal nemzedékeket egy letűnt korszak visszavonult szereplője? És amikor a filmen egy üldögélő öregembert látunk majd, érdemes lesz felidézni a posztot nyitó sorokat. Rajta múlt, hogy több száz magyar öregember nem üldögélhet nyugalomban, békességben 2010-ben.

  Amit a film készítői tettek, azt az újságírásban úgy hívják: undercover journalism, vagyis fedett, rejtett újságírás, mely során az újságírók inkognitóban férkőznek egy közösség, egy személy közelébe. Magyarországon nyilvánvalóan nincsenek nagy hagyományai a műfajnak, de egyes nyugati országokban, például az USA-ban vagy Németországban bizony vannak ilyen sztárújságírók. Érdekes, hogy Nyugaton jellemzően keményen baloldali újságírók dolgoztak ebben a műfajban, mint például Hunter S. Thompson, a gonzó atyja; Barbara Ehrenreich, amerikai szocialista aktivista és Németországban Günter Wallraff.

  Wallraff az oknyomozás legendás és vitatott sztárja: negyven éve merül el inkognitóban a társadalom peremén, hogy akár alkoholistát, akár török vendégmunkást, akár bulvárújságírót alakítva ismertesse a nyilvánossággal a társadalom egy-egy félhomályos zugát. Wallraffról meg kell jegyezni, hogy 2003-ban a Stasi-kapcsolatokat kutató hatóság gyanúsnak találta őt, de egy 2004-es bírósági ítélet szerint nem lehet őt Stasi-kollaboránsnak nevezni. Wallraff múltja tehát nem tiszta. Az újságírót nem egyszer perelték be személyiségi jogok vagy üzleti titkok megsértése miatt, de a német bíróságok minden alkalommal felmentették őt, mondván: a sajtó szabadsága és a köz érdeke értelmében nem követett el bűncselekményeket.

  A példát ezért is hoztam fel: HA per lesz, akkor bizony a másik serpenyőben is elég súlyos érdekek fognak szerepelni. A film készítői nem akarják bíróság elé állítani Biszkut, talán nincs is miért már. A bíróság legyen a közvélemény, az ítélet pedig az, hogy ez az ember minden mesterkedése ellenére bizony megnyilvánult végül az utókor, a szabad Magyarország közvéleménye előtt. Beszélt, mi pedig beszélünk róla, és az előző rendszer bűneiről. És bármi is lesz az esetleges per eredménye, egy biztos: ez a film nyilvánosságra fog kerülni, és el fog terjedni. Vagy így, vagy úgy. Ezt követeli a szabad Magyarország szelleme és 1956 áldozatainak öröksége.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr652080912

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Biszkubéláznak a parlamentben 2010.06.14. 14:47:01

L. Simon László fideszes képviselő a parlamentben arra kérte Lendvai Ildikót, hogy személyes kapcsolatait felhasználva győzze meg Biszku Bélát: engedje meg a Mandiner alkotói által készített dokumentumfilm bemutatását, melynek bemutatóját éppen az egykori…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2010.06.14. 15:35:20

Mi az, hogy nem lehet Stasi kollaboránsnak nevezni? Rendes becsületes hazaáruló, aki nem pénzért, hanem ideológiai elhülyültségében dolgozott Kelet-Berlinben. Azért az necces, ha ez a görény a példakép.

Tehetetlen Dodó 2010.06.14. 15:58:20

Az undercover realism témájához kapcsolódva:
Heves vita bontakozott ki pár helyen arról, hogy vajon helyes volt-e Loláéknak hamis indokokkal a vén hóhér bizalmába férkőzni, urambocsá' lebélabácsizni, hogy eképpen bírják szóra.

Töprengtem én is ezen, de végül arra a meggyőződésre jutottam, hogy az őt jogosan megillető eljárással - huzamosabb ütlegelés közben, időnként megkérdezni, hogy köpsz már, disznó, vagy kérsz még? - valószínűleg nemcsak törvénytelenül, hanem kevesebb eredménnyel jártak volna el az igazság felkutatását illetően, bár érdemei és szokásai szerint nem lehetett neki idegen a módszer, persze a másik oldalról.

Sajnos a Mentába nem fogok most eljutni, de remélem, hogy hamarosan máshol is, meg persze a legdemokratikusabb találmány, az internet felületén is elérhető lesz ez a tanulságos munka a gyanútlan ifjúság okulására.

Tehetetlen Dodó 2010.06.14. 16:00:28

@Tehetetlen Dodó: Pardon: journalism.
Úgy látszik, teljesen elfogott a szocialista realizmus nosztalgikus hangulata...

ivrilider 2010.06.14. 16:19:20

Jesszusom, már műsorotok is van? Vagy mi ez, hogy szokásos?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.14. 16:22:31

@ivrilider: minden hétfőn beszélgetünk aktuális témákról a társadalom, a kultúra és a politika határmezsgyéjén.

ivrilider 2010.06.14. 16:31:47

@rajcsányi.gellért (ergé): Tényleg nem tudtam. Ez a Benei-féle vonal a rádió részéről ("haladó bloggerek"), vagy attól teljesen független, és inkább a tartalomra apellál?

ivrilider 2010.06.14. 16:48:24

Meghallgattam egyébként, jó volt. A másik arc nem volt annyira jó.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.06.14. 16:49:57

"mint például Hunter S. Thompson, a gonzó atyja; Barbara Ehrenreich, amerikai szocialista aktivista és Németországban Günter Wallraff."

Vagy Brüno, az osztrák buzi. Miért hagytad ki?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.06.14. 16:50:52

@ivrilider: szerintem ugyanarról beszélünk, de azt, h. "haladó bloggerek", még nem hallottam. Mindannyian a Közelről c. műsorba járunk be, van, hogy egy adásba kerülünk.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.14. 21:18:32

Teljesen mindegy mekkora mocskos nagy emberirtó aljas szemét geci vagy, akkor is vannak jogaid. Szemforgatva.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.15. 00:59:50

Haha:

"Erdély nyújt mentsvárt az antikommunistáknak: Kolozsváron lesz a Magyarországon letiltott Biszku-film premierje...

...Történt ugyanis, hogy az egykori belügyér először ugyan írásban is áldását adta a filmre, néhány órával később viszont visszavonta beleegyezését. Novák és Skrabski ennek ellenére bemutatták volna művüket: hiszen az Biszku közéleti tevékenységét ábrázolja. A film premierje az Urániában lett volna, ám a főszereplő lánya perrel fenyegette meg a mozit, amely nem vállalta a Bűn és bűntelenség műsorra tűzését. Ezért a szerzők az „illegális vetítés” mellett döntöttek. Később azonban bejelentkezett egy kolozsvári filmszínház, amely levetíti a Bűn és bűntelenséget, így jelen állás szerint június 27-én lesz a dokumentumfilm mozipremierje."

kuruc.info/r/3/61277/

holdlátó 2010.06.15. 11:28:18

Egy interjút megérne a Biszku-leányka is.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.06.15. 12:11:41

@holdlátó: Ő csak a szépre emlékezik. amikor Apu hazajött a munkából, és nagyokat sóhajtva mutogatta a kötéltől lehorzsolt bőrű tenyerét. Aznap 125%-ra teljesítette a tervet.

jozicsenko 2010.06.15. 12:27:31

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: pont mint az aprólányka, aki vidáman elvan egy rekvirált zs. palotában: nekik szabad, nekünk kuss...
süti beállítások módosítása