Az erdélyi Előretolt Helyőrség a Könyvhéten
2010. június 03. írta: Szálinger Balázs

Az erdélyi Előretolt Helyőrség a Könyvhéten

  Valahogy sikerült nem bekerülnie a hivatalos programba, de azért segítünk az ügyön: fiatal és izgalmas erdélyi költők-írók a Könyvhéten, vasárnap.

  Június 6-án, vasárnap délután 3-kor a Ráció Kiadó standjánál (a Deák utcában) dedikál László Noémi, Demeter Szilárd, Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, Molnár Vilmos. A kolozsvári Előretolt Helyőrség indítja el a legtöbb pályakezdő határon túli költőt és írót évről évre. A kilencvenes évek közepén-végén indult generáció nemrég jutott el az összegzős pályaszakaszig - több szerzőnek (László Noéminek, Farkas Wellmann Endrének, Király Zoltánnak és Lövétei Lázár Lászlónak) is tavaly jelent meg válogatott verseskötete.

  A Pestre érkezők ebből a korábbi (idősebb?) nemzedékből kerülnek ki: az idén József Attila-díjat kapott László Noémi a Feketeleves című gyermekverskötetével jelentkezik, blogunk állandó szerzője, a Nagyváradon élő Demeter Szilárd Lüdércnyomás című kisregényét hozza. Fekete Vince, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat szintén friss József Attila-díjas szerkesztője egy remek (Védett vidék) című verseskötetet dedikál. A legutóbb a Magvető kiadónál megjelent Karácsonyi Zsolt „hazatért”, új verseskötete, az Igazi nyár, hasonlóan az első kettőhöz, Kolozsváron jelent meg. Király Zoltán a tavaly megjelent, Férfifiók című, válogatott és új verseket egybegyűjtő kötettel jön - az igazi meglepetés viszont Molnár Vilmos, az egyik legjobb humorérzékkel bíró magyar prózaíró, aki verseskötetet írt (Postakocsi).

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr552053367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.06.03. 20:03:20

Asszem elhibáztad a blogot István, ezt a könyvesblogon kellett volna posztoljad.
Az irodalom olyan műfaj ami nem igazán összeférhető vagy legalábbis eléggé leszart művészeti ág a nemzeti konzervatív körökben.
Semmi köze a U2-hoz, Ladánybenéhez, turulmadárhoz, Szentkoronához...
Láthatod, hogy még az Előretolt Helyőrség által komolyan promovált Szálinger Balázstól is úgy-ahogy megszabadultak. Bíró Zoltánt (akinek szerintem minden kiadott könyvhöz rengeteg köze van) egyenesen baloldali idiótának, szélső-liberálisnak bélyegzik.
A könyv olyasmi amivel nehéz forradalmat csinálni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 20:27:36

Demeter Lüdércnyomására kiváncsi vagyok, tetszik a stílusa, már az amit itt megvillantott idáig belőle.
@Talon Karrde: Bíró Zoltánnal kapcsolatban hol találkoztál ilyen dehonesztáló szöveggel?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.03. 21:15:09

@Talon Karrde: hát nem tudom, átfutottam, de ez pl. tényleg nagy baromság:

"És szemérmesen hallgatva arról, hogy tulajdonképpen ezek a Trianon előtt elkövetett, más nemzeteket igencsak durván sérelmező hibák vezettek – csaknem közvetlenül – a békeszerződés ennyire szerencsétlen kimeneteléhez.”

És azon kívül, hogy vitatható az állítás, az sajnos igaz, hogy én ezt már évtizedek óta hallgatom, és mindig ballib (néha tényleg egészen szélsőséges komcsik) lobogtatták ezeket a mondatokat, és szinte szórol szóra ugyan ezt. Kár.

hajnalpor 2010.06.03. 21:19:17

A(z egyik) legutóbbi elsőkötetes, egyúttal Méhes György debütdíjas költő kimaradt: Dobai Bálint, aki ugyan tudtommal nem dedikál, de talán a kötete még nem fogyott el... Ha igen, itt érdemes olvasni:
dobaibalint.hu

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.03. 22:22:14

@Talon Karrde:
kivételesen az igazság közelében jár. a jobboldali újgenerácós megmondósrácok tahók. a régiek wassalbertesek. az újak bunkók. máraiznak, meg ilyenek, de fogalmuk sincs semmiről. és ezért is van bátorságuk ennyi színvonaltalan szart összeírni. ezek mind rákaykálmánok.

tempetőfi 2010.06.03. 23:18:27

@Grift: deGeneráció, mi? Bezzeg a mi időnkben...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.03. 23:23:29

@Grift:
de egyébként a wasalbertezés az korántsem dicséret volt ám! az még ám a gáz! :)
süti beállítások módosítása