A Szabadság tér – Hétköznapi rogánizmus CXIII.
2010. május 27. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

A Szabadság tér – Hétköznapi rogánizmus CXIII.

  A budapesti Belvárosban, mint már említettük, csupa móka és kacagás az élet. Amióta 2006-ban kerületi polgármesterré választották, a tartásában és mozgásában némileg egy tyúkra emlékeztető Rogán Antal mindent megtesz a helyiek szórakoztatása érdekében. Több rendszeres kiadványból is tájékozódhatunk Rogán büfiztetési szokásairól, a közepesen híres köcsögök magánéletéről és a kerületi eseményekről, s rendezvényekben sincs hiány. Az átadó ünnepségeket a polgármester - aki a kínai horószkóp szerint főpolgármester, majd miniszterelnök szeretne lenni - tökélyre fejlesztette: a városrész különböző pontjain időnként kipakolják a hangfalakat, Rogán nagyon rövid és lényegretörő beszédet mond, majd valaki zenélni kezd, és mindenki kap ingyen pezsgőt és pogácsát. Nem csoda, hogy az idei parlamenti választáson Pető Iván örökös körzetében Rogán az első fordulóban győzni tudott, úgy megverve Steiner Pált, hogy az utóbbi azóta is Hagyó Miklóssal álmodik éjszakánként.

  Az átadó ünnepségekhez persze átadandó fejlesztések is kellenek, a Belvárosban ezekben sincs hiány, bár van egy olyan érzésünk, hogy az építkezések, felújítások, parkosítások egyetlen célja az, hogy valamit ünnepélyesen fel lehessen avatni. De mellékhatásként végül is a fejlesztések megmaradnak, például az Új Főutca projekt kifejezetten zseniálisra sikerült.

  Tegnap éppen a Szabadság tér déli részének nyugati nyúlványát adták át: megújították az itteni parkrészt, díszburkolatot fektettek, és új utcabútorokat helyeztek ki. Így az ifjabb Hegedűs Lóránt nevével fémjelzett Hazatérés temploma előtti terület is megújult, úgyhogy ha elődjéhez hasonlóan Pintér Sándor is templomban szeretne oszlatni, csinos kis felvonulási terület áll a vízágyúk rendelkezésére. Ugyanakkor a régebben itt található kutyafuttatót felszámolták, ami azt jelenti, hogy ezentúl a környékbeli kutyások legálisan szarathatják a dögeiket a közeli játszótérre.

  Ezzel Pest legszebb terének, a Szabadság térnek a majd' egy évtizede tartó felújítása befejeződött. Eljött a lassú lepusztítás ideje. Amiatt azonban bizakodóak vagyunk, hogy a tér a legközelebbi metrómegállóktól jó néhány száz méterre van, így a szittyós, deszkás és indexes köcsögök, akik az Erzsébet teret naponta az alapzatig telehányják, talán lusták lesznek idáig eljönni. Mi mindenesetre már beszereztünk egy elég ijesztően kinéző légpuskát, hogy adott esetben azzal kergessük el őket.

  Ha sikerül a Szabadság tér jelenlegi állapotát fenntartani, akkor hosszú távon is a város egyik legkellemesebb helye lehet. Ehhez az állagmegőrzésen kívül két dologra lenne szükség: egyrészt nem kéne a volt tévészékházat plázává alakítani (ahogy a mostani tervekben szerepel); másrészt azt a kurva szovjet hősi emlékművet már tényleg el kéne takarítani innen.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr992034311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2010.05.27. 19:50:25

Ahogy a kommentek is igazolják, meg kell értetni az oroszokkal, hogy az az emlékmű ott az ország nagyobbik része számára nem Budapest elfoglalásának emlékműve, hanem a 45 éves orosz megszállás és diktatúra emlékoszlopa.

Eltakarítása esetén nem fog folyton arra emlékeztetni.

Franky4fingers 2010.05.27. 19:52:58

@félemelet:

Az, hogy egy emlékmű minek állít emléket ezt két oldalról lehet nézni.
1.Mi van az emlékműre írva
2.Mi jut róla eszébe az emberek többségének.

Lásd a Tempelhof repülőtér példáját (pedig az nem is emlékmű), mégis megy a tiltakozás, hogy bezárják, mert jelképpé vált, a szabadság jelképévé. (ide szálltak le a légihíd gépei)

Pedig a légihíd előtt pár évvel még HItler és vezérkara indult, érkezett és tartot ünnepségeket ott.

Mégis: Az határozza meg, hogy egy emlékmű mit jelent, hogy az emberek többségének mi jut eszébe róla.

Visszatérve, kitartok amellett, hogy nálunk több, mint kérdéses egy orosz felszabadítási emlékmű, hiszen ez egyben magyarország elfoglalása.
(ja: JA az oroszok tudod, hogy tanulják az iskolában? Okkupácijá Vengrijá- asszem nem kell lefordítanom- ezt csak nálunk a talpnyalók nevezték át felszabadításnak)

félemelet 2010.05.27. 19:53:56

OFF:

Talán én vagyok túl relativista - vagy éppen túl elvhű moralista - de engem pl. az olyan emlékművek sokkal jobban felzaklatnak, mint pl. a Zrínyié a köröndön: kivont karddal áll a Zrínyi, a lekaszált, romok közé taszított hulla meg a lábánál... Gyönyörű alkotás, nem vitás, de Erich Fromm szavait plagizálva sokkal inkább a szadizmus, mint a hősiesség emlékműve...

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Zr%C3%ADnyi_Mikl%C3%B3s_Kod%C3%A1ly_k%C3%B6r%C3%B6nd.jpg

Franky4fingers 2010.05.27. 19:55:38

@Közöd???:

Űha. Ennyi butaságot egy kommentben összehordani. Semmiféle gesztus nem volt. LÁsd előző hozzászolásom, az oroszok elfoglalták M.o.-t. LEszarták, hogy ki van itt és ki nem. Csak terjeszkedni akartak. Felszabadításról ők sohasem beszéltek csak az itthoni propaganda adta a nép szájába...

Tündér_Lala 2010.05.27. 19:57:07

@Bell & Sebastian: Így gondolom én is. Ráadásul az orosz nagy kultúra és van mit tisztelni benne. Valószínűleg meg lehetne állapodni.
Még abban sem vagyok biztos, hogy ez amerikát érdekelné.

félemelet 2010.05.27. 20:00:58

@Franky4fingers:
Szándékosan nem mentem bele posztmodern jel-jelentés/értelmezési kérdésekbe. Mindenesetre az látszik képlékenyebbnek, hogy az emberek mit gondolnak, ha ránéznek, és nem a kő, amibe a szavakat belevésték.

Kis túlzással olyan ez, mint egy szerelmi szakítás: vannak emberek, akik életük végéig cipelik a sérelmeket, és vannak, akik az aktualitás érzelmi viharain túllépve élik tovább az életüket úgy, hogy a múltra már tudnak kicsit fentebbről tekinteni. Szerintem ezzel az emlékművel kapcsolatban is az utóbbi a követendőbb emberi magatartás. Ehhez meg idő kell...

pg2 2010.05.27. 20:03:59

@Franky4fingers: Azért az se felejtsük el, hogy az emlékmű nem a negyven évnek állít emléket. A zsigeri oroszellenességnek nem kéne elhomályosítania egyes tényeket, és az arra emlékeztető emlékművek pontos jelentését. Szépen a helyére kéne kerülnie a felekben egypár dolognak, nem pedig csürhe instruálta agyatlan szoborháborúkat vívni.

pg2 2010.05.27. 20:08:31

@félemelet: A körönd amúgy is érdekes, négy hadvezér...

Bell & Sebastian 2010.05.27. 20:11:27

@Tündér_Lala:
A csatlakozási előkészületeket minden esetben megtorolták. A szervezett berlini Skinhead Actions nem csak nyomokban tartalmaz CIA/MOSZAD -elemeket!

Nem illik a terveikbe sehogyan sem egy erős Európa, ráadásnak egy igazi antiszemi Putyin-vezérelt medvével.

Közöd??? 2010.05.27. 20:16:09

@Franky4fingers: baromság, miazhogy elfoglalták Mo.-t? Mo előtte némileg hadatüzent és katonákat küldött orosz földre, aztán szépen szokásunkhoz híven vesztettünk és megszálltak. Nos ehez képest engedélyezték, hogy felszabadítottnak képzelje magát az utolsó csatlós, baromi nagyvonalú.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.27. 20:17:39

És ha raknának egy turul szobrot szembe az orosz emlékművel? Széttárt szárnyakkal sziszegne a veres csillagra. Hm?

pg2 2010.05.27. 20:18:11

@félemelet: Mond csak, a párizsi diadalív feliratait nem kéne a korhoz igazítani? Pl. De talán Trajan oszlopán is elférne némi modernizáció, és a kettő közti pár évszázadban állítottak még néhány hasonlót...

Tündér_Lala 2010.05.27. 20:20:46

Pedig az oroszokkal és a kínaiakkal ki kell egyeznünk (korrekt megállapodásokkal) ha élni akarunk.

Franky4fingers 2010.05.27. 20:22:29

@pg2:

Nem értek egyett a csürhével aki leokádja a szobrot. De:

A szobor felirata nem az elesettekről szól, ugye. (bár ott van a névtáblájuk) HAnem "Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek"

Namost innentől kezdve a lónak a cerkáját. Mert: A szovjet hősök nem felszabadítottak, hanem foglaltak. Ennyi. Pont. ÉS negyven évig az uralmuk alatt tartották az országot.

És lehet itt belemenni szemantikai kérdésekbe, hogy pontosan miért és hogyan ez a szöveg, de tudjuk, hogy ez a szöveg, mert az akkori propaganda ezt így adta el.

De leírom még egyszer. Az oroszok ezt úgy tanulják a suliban "okkupácijá vengrijá" és gyarmatként tanulnak magyarországról (10 évig oroszok között mozogtam. van tapasztalatom)

félemelet 2010.05.27. 20:25:47

@pg2:
Engem a szovjet emlékmű pont úgy nem irritál, ahogy ottan van. Nem a magam érzelmei miatt álmodoztam az imént kompromisszumos megoldásról. Szóval, engem a legkevésbé sem zavar, de átlátom azt, hogy akiket zavar, azok között szép számmal vannak olyanok, akiknek ez a "zavara" méltányolható. (Most nem térnék ki azokra, akiknek ez a "zavara" börleszk, és nem méltányolható...)

A diadalívek feliratait pedig nem bolygatnám, mert bár a Century Gothic ma divatosabb font, mint az Antiqua, a költség-haszon mutató deficites lenne... :-D

Franky4fingers 2010.05.27. 20:26:58

@Közöd???:

Nagyvonalú? Ugyan már. Ez csak a propaganda.

Az ettől még igaz, hogy csapatokat küldtünk oda, mi is foglalni mentünk, de nem sikerült. Ha sikerült volna akkor ott mi hirdettük volna a győztes igazságát (mármint hogy felszabadítunk) MÁr ne haragudj, de az én értelmezésemben a felszabadítás az az, amit az usa csinált mondjuk franciaországgal.Odamentek, elpicsázták a németeket, oszt hagyták, hogy épüljön a demokrácia, sőt segítettek benne, hogy megálljon a lábán egyedül az ország, minél hamarabb
(most az egy másik dolog, hogy piac kellett nekik és kerestek is ezen szépen, nem szívjóságból tették)

Emmet Ray 2010.05.27. 20:27:21

jajdejó és még Quimby koncert is lesz ott szombaton. az emlékmű meg kit érdekel? elég nagy a tér, átmész a másik felébe és alig látszik :)

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.27. 20:28:40

@félemelet:

@Franky4fingers:

És volt hozzá 40 év megszállás is?

Volt hozzá Wiener Pinakothek kifosztás?

Bécsnek is kellett külön Slavarsan-szállítmány az ENSz-től szifilisz ellen?

Ostoba barmok vagytok.

Franky4fingers 2010.05.27. 20:29:43

@félemelet:

egyetértek. én is azt gondolom, hogy van akit joggal irritál az emlékmű, de ezek pont nem azok akik ott hőbörögnek sörrel a kezükben.

De az is biztos, hogy eltelik még 40 év és senkit nem fog érdekelni, hogy ott van. de addig...

Franky4fingers 2010.05.27. 20:31:07

@Ezt a népet sajnáljam?:

Barátom ne barmozzál már le, azért, mert nem tudsz olvasni. HA megnéznéd a kommentjeim, látnád, hogy ugyanazon a véleményen vagyok mint te.

HÁtrább az agarakkal.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.27. 20:32:43

ez a poszt látszólag a ruszki emlékműbe köt bele, de tulajdonképpen rogánt basztatja.

mi az apátok fasza bajotok van rogánnal, mikor példát mutat város építésből? hogy piárol?
vagy ki uszított rá titeket, most, hogy fővárosi alpolgármester szeretne lenni? ki mozgat titeket?
/nyilvánvalóan utálom, hogy középenálló buzi lett a tökös indulásához képest, hogy a hülyepicsa felesége mozgatja, de akkor is jól teszi a dolgát./

a hamisképű tibibácsi mozgatja ezt a vonalat is?

Shopping 2010.05.27. 20:51:35

A Rogán mennyen a k..va anyjába!
Felháborító hogy mit tett a közlekedéssel.

Építgessen parkot+ szökőkutat otthon a kertjében.
Ne Budapest közepe legyen a játszótere!!

Minek épült az új sétálóutca a vele párhuzamos Váci utcától 50 méterre????

Kíváncsi lennék a kivitelező, beszállító kilétére...

Filipposz 2010.05.27. 20:58:46

@Zahal: Te ostoba büdös hazaáruló féreg. Hát neked nem lett volna túl jó, az látszik. Lehet, hogy a te fajtádat felszabadították, a miénket viszont - a mai napig hatóan - megnyomorították, tönkretették, sárba tiporták. Ha ezt te felszabaításnak nevezed, egyszerűen nincs helyed ebben az országban. Ennyi.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.27. 21:01:41

@Shopping:
te nyomorult proli! gyere be a belvárosba a susogós cuccodban, meg a vattacukros képű kölykeiddel a telepről metróval meg átszállással ne a húsz éve vett megtörtattóddal. a közlekedés nagyszerű, megszűnt a soroksári prolik átjárása újpestre. mi belvárosiak, pedig sétálunk, teraszozunk, élvezzük, hogy élhető lett a kerület. és nagy élvezettel látjuk a kövér proli pofátokat, ahogy a gutaütéstől veresen szitkozódtok, mikor össze-vissza kell tekeregnetek, mintegy leszoktatólag. maradjatok a panelban. ez egy másik világ.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.27. 21:03:35

mindig boldog megelégedéssel néztem

a Belváros lakóit

tudva, hogy

ők szívják a legmocskosabb levegőt :)

és az is jó, ha roggyantóni kiszoríccsa az ótóforgalmat a belvárosbók, mert azzal nemcsak a Belváros forgalma is csökken

Bell & Sebastian 2010.05.27. 21:05:55

@Grift:
Atyavilág! Mekkora gázszámlát kaphatott, hogy ennyire berágott máma? :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.27. 21:11:10

@Bell & Sebastian:

gázszámla? ne huncutkodjon! :)

dehogy rágtam be, csak beszélgetek a prolival. :)

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.05.27. 21:27:09

nem lett rossz az ötker, nem kellett volna hozzá ilyen pofátlanul lopni és akkor még csettintenék is.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.27. 21:31:55

@Bell & Sebastian: @Tündér_Lala:

Jó látni, hogy vannak, akik tudják, hogy a Medve nem Pávián.

Frusztrált EÜfórummodik kedvence 2010.05.27. 21:36:50

"az Új Főutca projekt kifejezetten zseniálisra sikerült"

Kifejezetten.

A gusztustalan, oda nem illő szürke ótvaros oszlopokat meg a ferde cölöpöket melyik haver gyártotta le?
Hogy állna beléjük az összes

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.05.27. 21:39:19

@12. Pausz:
Becs kozpontjaban van orosz emlekmu. Valamivel kisebb, mint a budapesti hosok tere:
www.planetware.com/picture/vienna-a-a386.htm

Es 1955-ben vonultak ki az oroszok.
--
Nem mentegetes gyanant, de az oroszok 40 evig romboltak az orszagot. A magyarok onalloan 20 eve... Hasonloan jo hatasfokkal.

Valaki más 2010.05.27. 21:42:17

Rogánnak nő a tokája
A fekete buksza 10/10
Az emlékmű meg kit érdekel? A történelmünk része; bolond az, aki a múltat síratja

==T== 2010.05.27. 21:42:35

Ki a fekete ruhás csaj?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2010.05.27. 21:43:17

@feketehun: Ha észrevetted volna, a Szabadság téren lévő hősi emlékmű tetején nem vörös, hanem aranyszínű csillag van.

Részemről egyébként a "dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek" felirat sem visszatetsző, ugyanis önmagáról deklarálja, hogy a _hősöknek_ kíván emléket állítani. Akik mondjuk nőket erőszakoltak meg, azok nem hősök, hanem gazemberek, így őnekik nem szól a szláva. Ja és a város felszabadítása akkor és ott felszabadítás volt, arról nem tehetnek Szergej és Iván kiskatonák, hogy utána itt kellett maradniuk. Az emlékmű egyébként nagyrészt nekik szól. Sezrgejnek és Ivánnak, a kiskatonáknak, akik itt haltak meg.

Rézi néni 2010.05.27. 21:52:37

@Grift:
Te vagy innen kiutasítva, ilyen szöveg nem a Belvárosba való.
Az emlékmű a halottakért van - elvileg. Itt nincs elesett katona, ezért inkább el kellene vinni valami temetőbe. Van Bp.-n katonai temető?
Végig caplattam a Főutcán(a Fő utca odaát van), visítva látcik az utcabútor és kandelláber.gyártók és a megrendelő mély szerelme (a szerelem vak..). A Szervita téren a legszörnyűbb, az izgága kis japánok ott ugrabugrálak, hogyan tudják lekapni a páros oldal csodáit, mert az elfuserált akasztófák belelógnak, ha fene fenét is eszik.
A Kecskemétiben nem lehet leülni ehy padra, mert zavaró a kilátás: ocsmány oszlopok, kis szemetesek, rosszul felrakott közlekedési táblák,ez a rálátás. Legalább a hajléktalanjaimnak van hol szunyálni.És egyetlen nyilvános klotyó sincs...A csobogók jók lennének, ha csobognának...
Nemcsak a Szabadság teret, hanem a környező utcákat is bejártam, "berendezésileg" nagy a zavar, remélem nem ezt az ocsmány berendezési tárgyakat viszik tovább.
A Csipak- féle buli miatt a Bécsi utca újra fel lesz túrva.

gaag 2010.05.27. 21:53:38

van itt két tévedés
1.a volt TV székházból nem akar a befektető plazat csinálni,viszont gyönyörűen rendbe hozza.még büszkék leszünk rá

2.nem kell a szovjet emlékműről annyit filozofálni,helyette meg kell tanulni nyertesnek lenni(nem csak háborúban) és akkor sok minden felé megnyílik a lehetőség.A nyerést azonban nem mi magunk tudjuk megállapítani Ha nem akkor meg vigyázni kell nehogy aztán egyszer még meg is kelljen toldani az ilyen emlékműveket

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.05.27. 21:56:14

Senki nem gyalazza (nagyon helyesen) a nemet katonai temetot sem.

budaors.varosom.hu/portal/latnivalo/6890/Magyar-nemet_katonai_temeto

Hagyjuk beken az oroszokat is. Mostmar lehet, hogy kimentek. A budai varban sem tepkedte senki a torok zaszlot az elmult evekben.

Ezek a helyek nekem arrol szolnak, hogy idiotak hova vezetnek egesz orszagokat, foldreszeket. A megbekeles, megbocsatas helyei ezek.

gauche caviar 2010.05.27. 21:57:23

fuhh..
egyetlen dolog hiányzott a postból:
a kicsi (x) a végéről.
Fizetett hirdetés hangzott el. Kb.

Ettől még Rogán jó gyerek. Pedig nem különösebben kedvelem a csókát, de a teljesítménye respektálható.

pelikán* 2010.05.27. 22:21:36

Grift, maga ma is nagyon diszkrét.

Amúgy nem csinálunk ilyen városképvédelmi gárdát? Szintén van itthon puska, vállalom a tizenegyedik kerületet. Kiemelt célpont a Gomba és környéke, mely maga a kihelyezett Moldávia Dél-Buda közepén, ahová a csótányok is csak meghalni járnak.

Ja, és az Erzsébet térrel tényleg kezdeni kéne valamit, bizonyos pontjain az is kezd elgombásodni. Ahhoz képest, hogy ez az elempé sprituális központja, a igen magas a talaj méreganyag-tartalma. (Tényleg, 2014-es választásokon az LMP-sek kérhetnek mozgóurnát a Gödörhöz?)

fvipera 2010.05.27. 22:22:13

@Grift: ezt már a nemzeti együttműködés rendszerének keretében írtad? EU pénzeket eddig is a Kelet-Magyarországon költöttem volna el, pusztán a hasznosságfügvény alapján. szóval: úgy tűnik, laknak prolik a belvárosban is.

Alfőmérnök 2010.05.27. 22:28:10

A minap a Gödör környékén jártam és nem találtam a híres Rogán-féle tetrises lakatfát. Lehet, hogy nem volt akkora sikere és eltávolították? Vagy csak rossz helyen kerestem?

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.27. 22:29:38

@escaper:

a szabadságtéren szovjet-orosz katonai temető van,

hogy emlékmű kell oda?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.27. 22:33:28

"élhető rogánizmus"?
"emberarcú rogánzmus"? :)

balazsman 2010.05.27. 22:41:04

engem a szovjet emlékmű csak kis mértékben zavar, mert azt nem veszi körbe egy hadsereg
ellenben a kicseszett USA nagykövetséggel, ami miatt a tért övező utcák fele le van zárva, sztem teljesen irreálisan
ha nem érzik magukat biztonságban, húzzanak ki Taszárra vagy más préri-jellegű helyre, ne a Belvárosban rontsák a levegőt...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.27. 22:54:35

@Grift: "mi belvárosiak"

Belvárosi származásúak? .)

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.05.27. 22:54:53

@Ezt a népet sajnáljam?: www.planetware.com/picture/vienna-a-a386.htm

Ha Becsben tudnak vele elni,
Teged miert zavar ennyire? Kerlek fogalmazd meg!
A pecsi minaretet le kene-e ugyanezen ellenerzeseid miatt rombolni?

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.05.27. 23:04:33

üdvözlendő, hogy tóninak végre sikerült valami értéket is alkotni azzal a fényképezőgéppel (lásd fekete hajú fräulein portréjai)

másrészt a poszt által felvetett legfontosabb kérdés, hogy kicsoda ő, és tagja-é még a szingli hordáknak, nem került minden kétséget kizáró megválaszolásra. ez pedig nagy hiba!

feketehun 2010.05.27. 23:07:31

@bikmakk: Hát igen, erre a riposztra számítottam. Szerintem ez a rosszhiszeműség non plus ultrája. A vörös csillagot pár évre festették (vagy cserélték ki nemtom) át aranyra, előtte 50 évig vörös volt. Igen, rá lehet mondani, ha nana nem is vörös, de mégis mindenki tudja, mi is ez a jelkép. Ha a horogkereszt két ága közé odabiggyesztesz egy szmájlit, az attól még horogkereszt marad.

Zahal 2010.05.27. 23:11:14

@Filipposz: te egyszerűen csak egy náci féreg vagy, akiknek a nagyapját jogosan felkötötték - hacsak nem bujdostak el gyávaságukban. nyilastetű, hazaáruló és nemzetvesztő, börtönben a helyed, vagy szálasi mellett a bitófán, azanyádúristenit.

Közöd??? 2010.05.27. 23:26:53

nah szóval ki az a dögös szopósszájú fekete? halljam csak!

pazola 2010.05.28. 00:02:21

@Közöd???: Igen, ezt mindenkeppen meg kell tudni, csak ezert futottam at a kommenteket, hogy valaki megvalaszolta-e mar, de csak valami politikai-ideologiai hulyezest lattam, tehat nem.

Valaszokat akarunk! :D

kündü 2010.05.28. 00:32:05

@Bell & Sebastian:

KUSS! Nemzetellenség.

félemelet 2010.05.28. 00:32:43

@Ezt a népet sajnáljam?:

A gondolkodásmódod tökéletesen simul abba a vicces trendbe, hogy a szifiliszt
- az oroszok lengyel-kórnak,
- az olaszok és a németek francia-kórnak (na, meg mi is: lásd "franc")
- revans: a franciák olasz-kórnak,
- a hollandok spanyol-kórnak,
- a tahitiak angol-kórnak,
- a törökök meg csak egyszerűen keresztény-kórnak
hívták-hívják... :-D

Kb. 2 éve volt hír, hogy Szegeden találtak egy női csontvázat a 15. század közepéből, amin a szifilisz okozta elváltozások láthatók. Állítólag ez a lelet nagy fegyvertény amellett az álláspont mellett, hogy a szifiliszt nem a spanyolok hozták ajándékba Ámerikából, hanem más válfajai már régen léteztek Kolombusz előtt is Európában...

...de erről Ady Endre biztosan mélyrehatóbb összefoglalást tudna adni a maga keresetlen stílusában - kitérve arra is, hogy te speciel melyik fajta politikai neurózisban szenvedhetsz... :-)

félemelet 2010.05.28. 00:35:36

@Alfőmérnök:

Én a hétvégén jártam arra - abszolút a helyén van a fácska a kalodájával és annak az összes gravírozott lakatjával együtt. Szerintem bájos cucc...

félemelet 2010.05.28. 00:38:56

@Alfőmérnök:

(Jah, és úgy találod meg, ha a Deák tér felől átlós irányba indulsz el a Lánchíd felé a parkban... Észre fogod venni, mert kb. 1 méternyit bévül helyezkedik el a sétány burkolatában...)

halar 2010.05.28. 00:40:27

az nem basz fel, hogy lóriék temploma előtt jól telibe lehet parkolni, olajcsepegtetni a friss kövezetet?

félemelet 2010.05.28. 00:47:09

@aronman:

olaj vs. 12 cm vastag gránit: a gránit fog győzni... a' olajat le kell slágozni, akinek meg csöpög a' olaj a kocsijából, annak máskor szóljál, mert az arra utal, hogy valami nem okés a' autóval...

kündü 2010.05.28. 00:52:01

Kínai-Trágárkám,

magam is Dr. Ötker lévén, meg Fidesz-tagként BAROMI KÍNOSNAK érzem a zalai vend parasztlegényt a Belvárosban...

Egy minta-Fideszes kiscsávóból hülye kinézetű celeb lett,
férfiatlan, puhány és libsi....

Szégyenletes. Az első generációsok - de a 2 év múlva jöttek sem, mint én, - NEM KURVULTAK EL, de Tóni igen....

Azt a marhaságot meg ki ne találd, hogy a Szvabódnaja-plóscsagy
lenne az V.ker. lexebb tere MÁR!

S ne célozgass: a templom KELL ODA - mégha nyilastemplom, annál inkább! - ahol ruszki obeliszk és USA Embasszi van!!!

Ha nagyon ugrálsz, a Nádor ucca TV mögötti részire telepítem a Hun Tengri-egyházat,
kizárólag bőrkaftánban, prémes bűrsüvegben lehet ott randalérozni.

Ahhoz képest ifj. Hegedűs smafu.

kündü 2010.05.28. 00:53:45

Ellenben a friss fideszes bölcsészpuncik jók a fotókon...

kündü 2010.05.28. 00:55:34

@Wasan:

Hát erre csak egy válasz van: a kurva antimagyar anyádat.

kündü 2010.05.28. 01:01:46

@Bell & Sebastian:

A "turulmadáR" FÉLIG LEGÁLIS??!

Vigyázz a nyálas zsidó pofádra!

Győrnél, a Napóleon-csata helyszínén ÉPP MA ÁLLÍTOTTAK föl egy bazinagy TURULT - ismét, mert a rohadék bolsi oligarchák idején szétbaszták a rétinégerek, aszitték, jó fém....

S naná, hogy a barom Gyurcsány-klón Molnár Csaba nem avat ilyet....

A TURUL a magyar törzsszövetség belső-ázsiai TOTEMJE.

Nem ajánlom, hogy akár csak árnyékot vess rá, flaszternyaló senkiházi!!!

kündü 2010.05.28. 01:04:14

@Ezt a népet sajnáljam?:

Nincs ott egy büdös ruszki baka sem eltemetve. Nem is volt soha.

Nem véletlen van ott, ahol a Vértanúk tere felől is (Parlament) meg az USA Nagykövetségből is rálátni.

Barbár keleti szláv állatok.

Roy 2010.05.28. 07:28:05

@kündü: Ezt Te honnan tudod, hogy nincs eltemetve? Fölástad az emlékmű alatti részt?
Ezek a "barbár keleti szláv állatok" azért adtak a világnak egynéhány tudóst, költőt, írót.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.28. 07:30:09

@elGabor: @Pelikán József *:
pelikán , a fröcsögő, megint rombolni akaró prolival így kell beszélni, nem diszkréten. verbális bikacsök amiből ért.

nem származású, betelepült. de eloszlatnék egy félreértést. a belváros nem újlipótváros és nem a váci u. egykori butikosai. a lipótváros keresztény és magyar. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.28. 07:34:21

ha már emlékmű. nyilvánvaló, hogy a szovjetet ki kell rakni valamelyik temetőbe, aztán kész, jöhet az országzászló vissza.
de! sokkal zavaróbb az amerikai követség. úgy egyáltalán is, mert mi lenne zavaróbb egy náci-cionista világhatalom képviseleténél, de hogy lezárták körülöttük az utcákat, és nem lehet átmenni a csarnokba a szabadságtérről, az aztán mindennek a teteje. odabaszhatnának nekik az arabok! :)

Roy 2010.05.28. 07:48:51

@vizipipa: Amennyiben nem úgy döntöttek volna akkor, az oroszoknak kell Magyarországot megszállnia, hanem az angolszászoknak akkor azokat gyűlölnéd most. Mikor tudatosul már egyes emberekben, hogy Magyarország utolsó csatlósa volt a hitleri Németországnak.
Amikor meg a kapitulációról tárgyalhattak voln azt is elbaltázták. A szövetségesek ugyanis döntése az volt, hogy az oroszok előtt kell letenni a fegyvert. Ez bizonyos köröknek nem tetszett, és mire felocsudtak már a németbarát Szálasi került hatalomra.
Ennyek eredménye a Szabadság téti orosz emlékmű. Le lehet bontani, de ettől még a történelmünk nem fog megváltozni.

nénike · http://mandiner.hu 2010.05.28. 10:04:20

@Grift:

Azért lásd be, vállalhatatlan lenne számunkra, ha a te elvárásaidnak megfelelő posztok születnének a Mandiner blogon. Nyilván te sem számítasz erre tőlünk.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.28. 10:50:57

@nénike:
megint elkapta a szarva közt a tőgyét észlénykém!
a maga szájából meg egyébként ez roppan szarul hangzik, miután köztudomású, hogy szerintem magasan maga írja a legostobább posztokat. és azokkal sem az a baj., hogy extravagáns politikai elvárásaimnak nem felelnek meg, hanem az, hogy a legmélyebb butaság tükrei. de ezt maga is tudja, és most abba szerepbe kívánkozik, hogy magával is az a baja ennek a griftszörnytegnek, hogy politikailag-erkölcsileg nem olyan vállalhatatlanok a maga posztjai, mint ahogy aztat őkelme szeretné. nos, ezért áll ez szarul magának.
tovább. maga szerint ezzel a poszttal valami vállalhatatlansági problémám volt, vagy az, hogy szerintem utasításra beleköt rogánba. abban a stílusban, ahogy kínaiék a komcsikba szoknak belekötni? naugye.
az meg még viccesebb, hogy maga a mandiner nevében kérdez engem. miért? mert maga vagy egy százhuszadik senki a mandinerben, akit szánalomból tartanak, és akkor azért, vagy azért, mert maga a mandiner egyik oszlopa. akkor viszont a mandiner a vicces. persze jön turul és megvédi magát, de higgye el, ők is szégyellik magát. nos! mi van még?
ja igen. szóval magát bántja, hogy milyen gyalázatos módon szólok a prolihoz, aki ledózerolná az új belvárost, mert nem tud rajta simán keresztülmenni. igen, az ilyennel így kell beszélni. eleget voltak pátyolgatva. vagy tudja mit? még ígyebbül.
nos, meglehetősen sokat vesztegettem magára, tudom, hogy kár volt, de úgy sem gyakran ismétlődik ez.
ha már leereszkedtem, ha van még kérdése, tegye fel egy félórán belül, aztán megint mennem kell.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.28. 10:58:06

@Grift: Nénike a Mandiner és elődeinek egyik oszlopa, be lehet fejezni a különböző szerzők sértegetését.

nénike · http://mandiner.hu 2010.05.28. 10:59:24

@Grift:

Hagyd már ezt a magázódást, nem leszel tőle kisebb gyökér. Nem tartozik rád, hogy milyen szerepem van a blogunknál, de arról biztosíthatlak, hogy túláradó egódból már mindenkinek elege van.
Egyetlen még megfejtésre váró kérdés, hogy mi a fenét keresel még itt?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.28. 11:13:33

@rajcsányi.gellért (ergé):
mán elnézést, nemigen szoktam a szerzőit sértegetni, legfeljebb leírom a véleményem a poszttal kapcsolatban, ami egy blognál tán természetes. ha egy szerző sértésnek, kötözködésnek érzi, akkor baj van az érzékenységével, meg a műfajjal. akkor ottan kell publikálni, ahol nincs visszajelzés.
az persze tetszik, hogy megvédi az emberét. derék dolog, ma! :)
+ nénike kötött belém, teljesen oktalanul és feleslegesen.

@nénike:
látja, már gyökerez. ideges? nem kéne. és fenyeget? mindenkinek elege? milyen kisszerű, maga drágám! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.28. 11:18:25

@nénike:

"Egyetlen még megfejtésre váró kérdés, hogy mi a fenét keresel még itt? "

erre majdnem elfelejtettem válaszolni, aztán meg rohanok. ezért egyszerű leszek. nagyon ritkán a posztok miatt, egyébként meg bbjnick, loxon, tevton, bell és sebastian, teve, gaspesr, vero, és még sorolhatnék neveket, hogy kik miatt. :)

vizipipa 2010.05.28. 11:46:17

@Roy:
1. Mint tudjuk Tiso volt az első és utolsó csatlós.
2. Amennyiben az angolszászok művelték volna 45 évig azt amit az oroszok, teljes joggal gyűlölném őket. Ők azonban nem ezt művelték sem Németországban, sem Olaszországban. Úgy, hogy annak a 45 évnek a történelme egészen más lenne.

WonderCsabo 2010.05.28. 14:54:35

Ki ez a csaj az első képen?

A Szabadság tér, meg a főutca projekt gyönyörű lett, ezért ne tom miért kell basztatni Rogánt.

jan 2010.05.28. 14:56:00

Kéne egy olyan fícsör ide a blogra, hogy ha valakinek a hozzászólásai elérik az összes hozzászólás adott (mondjuk 10) százalékát egy bizonyos posztnál, akkor az illető adott ideig (mondjuk fél napig) nem írhat be a poszthoz új hozzászólást.

Ezt bevezetve részrehajlás nélkül meg lehetne szabadulni a humán bullshitgenerátoroktól. (Neveket direkt nem mondok, nem is ez a lényeg.)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.28. 16:00:20

jót tenne a világnak és a webnek,

ha nem léteznének blognak álcázott újságok
mint a mandiner.blog.hu

és újságnak álcázott blognak álcázott újságok
mint a mandiner.hu

AZAZ

kommentelhető felülete csak természetes személy által önállóan vezetett blogoknak lenne

egyúttal eleve tiltanám a blog szó használatát online sajtótermékek megnevezésére

kackia 2010.05.28. 20:42:29

Bízzunk Ráday Mihályban, városvédőnkben. Biztos vagyok abban, hogy hamarosan szorgalmazni fogja a Szabadság tér rehabilitációját. :)

Bell & Sebastian 2010.05.28. 21:25:23

@kündü:
Kár, hogy ritkán jössz José, te vagy a fény az éjszakában! :)

@jan:
Vagy más. Kikapcsolható nickek, külön válasz a hsz. re. A te módszereddel lezuhanna a nézettség alaposan.

@Grift:
Rogán leragasztotta az infravörös érzékelőjét, hatástalan nála a távirányítás, ez lehet a baj.

(Mondjuk az összes polgármestert kizavarnám a Parlamentből, a színtiszta összeférhetetlenség okán.)

Egy seggel több lovon - sokan próbálják, de az az igazság, senkinek sem megy. Akinek igen, az meg hazudik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.28. 21:56:54

@Bell & Sebastian:
hát, nem tudom, talán nem így van. inkább politikai tektonikus mozgások vannak. van egy forgatókönyv és szereposztás a fővárosra, a főpolgármestertől a kapus rendészig, és vannak akik ezen még csiszolnának. és van a sajtó, ami vezérelve leköveti a dolgokat. talán. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.28. 22:01:14

@a nyugalom megzavarására alkalmas: izgalmas felvetések, de hadd kérdezzem meg:

"csak természetes személy által önállóan vezetett blogoknak lenne..."

Lemaradtam vmiről? van már mesterséges intelligencia által vezetett blog is?

;-D

Bell & Sebastian 2010.05.29. 00:29:36

@Grift:
Valamilyen szempontból szektásnak nyilvánították, ha szabad lőni rá.
(De van rá prózaibb magyarázatom is: nem járult hozzá eléggé a költségvetéshez.)

Olyan kis micisapi-félét is látni vélek a fején. :)

Válogasson kedvére, ezek vannak.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.29. 08:08:06

@WonderCsabo: a Szabadság teret tegnap nem lehetett látni a kirakodóvásár sátrai, színpada miatt. A tér szélére rakott "csodakút" csak arra jó, hogy tele legyen emberekkel, rendeltetésszerűen működni még nem láttam. A főutca meg tipikus magyar minőség: trehány, szemét munka, vélhetőleg hulladék minőségű anyagokból... :(

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.29. 08:10:57

@vizipipa: azért beszélgess el erről mondjuk néhány vietnamival, arabbal, hogy mennyire szeretik az amcsikat!
Semmivel sem jobbak, mint a ruszkik voltak. A nyugat európai államokat nem az amcsik tették olyanná, amilyenek lettek, hanem az ott élők. Ahogy ezt az országot is az itt élő magyarok baszták tönkre igazán, nem a ruszkik.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.29. 10:00:32

@rajcsányi.gellért (ergé):

a természetes személyt

természetesen jurisztikai értelemben használtam, mielőtt tájékozatlanok félreértenék :)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.29. 10:03:26

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

tiltanám az "online" szó megnevezésben való használatát is

helyette elektromos esetleg internetes lenne alkalmazandó

elektromos népszabadság
internetes magyar nemzet

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.29. 10:09:29

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

kénytelen vagyok a belvárost megvédeni, ha nénike hisztériás rohamot kap is.
kedves munkásszármazású polgártársam! bizony van az úgy, hogy egy tér nem látszik egy esemény miatt felállított sátortól.
a szökőkút néhány napig nem működött az átadása után, volt ilyen. azóta rendeltetésszerűen működik, hiszen azért van ottan a sok ember akit te is láttál. a rendeltetésszerű működésen ha azt érted, hogy szépen egyenletes magasságban miért nem állnak folyamatosan a vízoszlopok, hát arra csak azt tudom sután mondani, hogy a szökőkútnak éppen az a rendeltetése, hogy ha valaki odaáll a vízoszlophoz, hát ottan néhány csövön leáll a sugár. ezt szeretik az emberek, gyerekek rohangálnak körbe, hogy minden vízoszlopot leállítsanak, anyák hoznak váltó ruhát a csuromvizes kisgyerekeknek, mert imádják a kicsik, a turisták fényképezik.
az új főutca egyelőre jó minőségűnek tűnik. miután naponta mentem el a felhalmozott alapanyagok között, jelenthetem, kedves munkásszármazású polgártársam, hogy az alapanyagok minősége is jó.

tölgy1 2010.05.29. 12:14:57

@Grift: eléggé elkapta a szarva közt a tőgyit.
A Belváros ritkán teszem be a lábom, eleve Pesten élni mélyen alember dolog.

De ha már. A Belvárost nem a belvárosi polgárok adója tartja el, a közterületek jó része fővárosi vagy kormányzati pénzből épül és működik. Az ottani bankba Pátyról bejáró manager vagy Kőbányáról járó pénztáros több pénzt rak a Belvárosba, mint az egyébként elöregedett, így az önkormányzatba nem befizető, hanem onnan inkább ezt-azt kapó helyi lakosok.

WonderCsabo 2010.05.29. 13:06:10

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

Én végigsétáltam a foutcát, és teljesen jónak tűnt. A kirakodóvásár csak most egyszer volt, nem? A szökőkút tiszta jó, kell ilyen a népnek, nem árt még a nyugati turistáknak is felüdülni a sok szép belvárosi épület uncsi nézegetése után.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.05.29. 14:43:40

@Grift: Nehéz ezt így leírnunk, de ezúttal egyetértünk Grifttel.

@tölgy1: Az alienek sok pénzt raknak a Belvárosba, de a Belváros is nagyban hozzájárul a város és az ország gazdaságához. Nyilván Rogán több pénzt el tud kúrni szökőkutakra, mint a pátyiak, de mi meg szívjuk a pátyiak benzingőzét.

"A közterületek jó része fővárosi vagy kormányzati pénzből épül és működik" - ez talán természetes egy nagyváros történelmi centrumánál. Vagy a Parlamentet az V. kerületiek adójából kéne renoválni? Amúgy elég jól felismerhető, hogy mely közterületek állnak kerületi kezelés alatt (pl. Szabadság tér, Károlyi kert), és melyek fővárosiak (Erzsébet tér, Ferenciek tere).

Pesten lakni pedig az egyetlen emberhez méltó dolog ebben az országban.

gyz 2010.05.29. 15:11:00

@tölgy1:

"eleve Pesten élni mélyen alember dolog"

csodálatos mondat ez egy felembertől

kamasuka 2010.05.29. 17:00:01

Pofzátok itt politikáról! :D Ki az a fekete ruhás csajszi? (Szerintem NEM Kondákor Zsófi.)

tölgy1 2010.05.29. 17:08:01

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: aham, akkor a Belváros mégsem a belvárosiaké? Most kivel is vitatkozik?

"Pesten lakni pedig az egyetlen emberhez méltó dolog ebben az országban." - indul valamelyik önkormányzatban az ősszel vagy sokat olvasgatja vincentéket?

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.29. 17:13:45

@Grift: a szökőkút mióta működik, teli van játékos kedvű, unatkozó emberekkel. Marha nagy poén, hogy szétnyílik az közeledő ember előtt, épp csak az a gáz, hogy állandóan, minden része "nyitva" van, mert nem hagyják működni...
Ami az utca minőségét illeti, ha láttál volna tisztességesen kivitelezett utcát, akkor nem lennél ennyire elégedett. Az a baj, hogy az ostoba fejed már hozzászokott a nagymagyar "minőséghez"...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.29. 18:38:56

@tölgy1:
vicces fiú maga, jót nevettem! belbudai úrifiú :))

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

mondjuk ebben igazad van, még sosem hagytam el a falumat :)
süti beállítások módosítása