Maguknak beszéltek
2010. május 26. írta: Uzoni Ábel

Maguknak beszéltek

  A 2010-es, a múlt héten megrendezett Média Hungary többek között azért volt emlékezetes, mert megtudhattunk olyan dolgokat, hogy Baló György nemcsak ismeri, de nagy nyilvánosság előtt használja is az olyan szavakat, mint pl. szívóág (élénk derültség a széksorok között), meg hogy Uj Péter szerint tíz év múlva egyetlen oldalnyi újságot se fognak már nyomtatni. Továbbá: Krizsó Szilvi humoros is tud lenni, a házigazdanéni, Szily Nóra meg nagyon el akarta adni valakinek magát, ám hogy kire akart ráugrani, nem derítettük ki. Na, a kontent az, hogy idessetek: Három év múlva minden iPodon meg iPaden lesz, és a killer applikésönök lesznek a királyok. Van, aki kontentgyárosként, reklámszakemberként, hálózatépítőként tudatosan szembe fog menni ezzel a trenddel, és az is lehet király és gazdag.

  Amikor a felcsigázott publikum nem tudhatta meg, hogy mit gondol az eljövendő kormányzat digitális jövőnkről, mert Fellegi Tamás lemondta a részvételt, azt még lenyeltük. Úgyis őket fogjuk hallgatni minimum négy évig. Ám mikor arról jött sürgöny, hogy a ProSieben-Sat1 főnöke, Andreas Bartl sem jelenik meg, gyorsan átláttuk, hogy a magyar média ismét csak önmagával fog beszélgetni köldöknézni. Na szóval igen kevés volt a külföldi meghívott (hacsak nem tekintjuk annak Dirk Gerkenst, az RTL Klub évek óta itt élő főnökét, meg egy-két médiacég szintén tartósan hazánkban tartózkodó csinos főnökasszonyát). Tudjuk, a dögös nyugati médiaemberek sokba vannak, de azért mégis… baromira kellett volna valaki.

  Épp ezért hatott bubis frissítőként Szigeti Péter (van egy ilyen srác a Kreatívnál, először megijedtünk, hogy az a Marx-képű lesz az) előadása egy elitlapról, aminek nevét kollektíve elfelejtettük, de jön még róla poszt, az tuti. A helyzet banális volt, mert aki egy profi meg cool design-lap karrierjét mutatja be, az valójában mások tollával ékeskedik, viszont itt maga a téma volt friss levegő a kis hazai ki tud többet a médiáról című beszélgetéssorozaton.

  A médiaterep jogi szabályozatlanságáról, az ORTT csendőrségi alázószobájáról,  közmédiumokról, kuratóriumokról szóló néhány előadásban az volt a közös, hogy minden meghívott a reménybeli új médiatörvényre konkludált, továbbá csillogó és kérdő szemmel nézett Szalai Annamáriára, a Fidesz ORTT-delegáltjára. Rozgonyi Krisztina NHH-elnök lényeglátása az volt, hogy minden jól halad a digitális földi sugárzás megkezdésének irányába. Arról egy szó sem hangzott el, hogy adnak-e állami támogatást a szobaantennásoknak digitális vevőre. Még jó, hogy sms-falon csipkelődő kérdéseket lehetett bevinni, amelyek közül néha felolvasott egyet-egyet a moderátor (riszpekt).

  A televíziók piaca zsugorodik, mindenki elkalandozik a netre. Ezen nem győztek sajnálkozni a guruk. Azt persze senki nem említette a pódiumon, hogy a néző minden este megkapja, hogy „az újszülött vízilóról további képeket a hirado pont hu per vizilo oldalon láthatnak”... A kontentgyárosok előtt tehát nagy út áll, internetre a tévét, vagy tévét az internetre? Nem dőlt még el. A technológiai multicégek a mobilalkalmazások és a net konvergenciájára esküsznek, ez itt is kiderült. Talán kicsit túl is rágták a gittet, ám hogy tartalomként minek is kellene itt megjelennie, az már homály. Itt jöttek a fentebb említett közszolgálat - kuratórium témák. A kör bezárult. Visszagondolva úgy tűnik, a kultúra szó el se hangzott a nagyteremben. Nem Kieselbach-árverés kell élőben, csak valamit szórjanak... digitálisan, please. Pötyögtünk még néhány twitet, aztán uccu jöttünk haza. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr272019446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2010.05.27. 06:22:26

Tervezi, hogy ezt a szart magyarul is megírja?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.27. 10:10:46

jó írás! nem szól semmiről, de arról nagyon.

Bell & Sebastian 2010.05.27. 11:21:43

Azt szeretném megkérdezni, hogy a pogácsa vagy a parizer volt-e a résztvevőket motiváló és odahajtó erő?
süti beállítások módosítása