Kettős állampolgárság: nem vonulunk vissza
2010. május 20. írta: AgentUngur

Kettős állampolgárság: nem vonulunk vissza

  Áll a bál a Szlovák Nagybirodalomban, megy a 24 órás ultimátumadás, elborult arccal fenyegetőzés, magyarozás, nemzetbiztonsági tanácskodás. Ha valaki azt képzeli, ez csak belpolitika, erősen téved. Ficónak, a szlovák politikai elit, sőt a szlovák népesség egy egészen jelentős részének magyarfóbiája van. Ezt a szerintem egyre nyilvánvalóbb tényt tessék szíves mindenkinek figyelembe venni, amikor a következő sorokat olvassa.

  Nos, a Fidesznek tényleg semmi kára sem lett volna abból, ha később nyújtja be törvényjavaslatát a kettős állampolgárságról. Ezáltal talán kevesebb szavazatot kapott volna Fico és Slota, talán meg nem. Vagy találtak volna valami mást, amibe beleköthetnek, vagy nem. De egyrészt 1,5 millió erdélyi és félmillió délvidéki, kárpátaljai magyar várta a gesztust. Azt, hogy egy olyan bűnt tesz helyre az új kormány az elsők között, ami mély és nagyon fáj. Gyurcsány ámokfutásának legszégyenletesebb darabját, 2004. december 5-ét.

  Másrészt pedig nem lehet tovább tekintettel lenni Fico őrültségeire. Sőt, a szlovák, román, szerb érzékenységre sem.

  Miért mondom ezt?

  1. Maga a „szomszédok érzékenysége” toposzának felvetése is vérforraló. Vicc az, hogy a tolvaj érzékeny a zsákmányra, és azt várja, hogy az áldozat szemlesütve kerülje a témát. Csehszlovákia 1920-ban dönthetett volna úgy, hogy a szlovák-magyar etnikai határt (ami elég tiszta máig is, nagyobb enklávék nélkül) fogadja el az új határnak, és akkor ma nem lenne probléma. Úgy döntöttek azonban, hogy hódítanak, sőt ennél is többet akartak - Váctól Miskolcig az egész Északi-középhegységet, meg egy korridort Jugoszlávia felé. Csehszlovákia arcátlan tolvajként és megszállóként viselkedett tehát az első világháború után, amit 1945-ben megtetéztek a felvidéki magyarság teljes felszámolásának kísérletével.

  A mai rossz viszonyért tehát gyakorlatilag 100 százalékban Prága és a szlovák nacionalisták a felelősek, annál az egyszerű oknál fogva, hogy ők alkották meg a szlovákiai magyar kisebbséget. Bár Erdély és Délvidék kérdése bonyolultabb, ott is elmondható, hogy az etnikai tényező teljes figyelmen kívül hagyásával, hódító szándékkal húzták meg a határt. Nem az a baj, hogy a túlnyomóan román többségű Fogaras, vagy szerb többségű Al-Duna elveszett, hanem az, hogy olyan akkoriban egyértelműen magyar többségű, határközeli városokat is elvettek, mint Nagyvárad, Zenta, Szabadka vagy Nagykároly. Ezen szomszédaink egyszerűen tehát hódítók és megszállók, és ez erkölcsileg 90 év után sem változott meg, akármennyit is tisztogatták etnikailag az említett városokat, meg másokat.

  2. De az erkölcsi mellett, sőt afölött van egy gyakorlati érv is. Az, hogy a „szomszédok érzékenyégét” hímestojásként kezelő magyar külpolitika akkorát bukott, mint Adolf '45-ben. Fico úrnak megköszönhetjük, hogy megsemmisítette azt az illúziót, hogy ha szépen bánunk a megszállókkal, majd elfelejtik, hogy megszállók, és hagyják nemzetként élni a határaik közé került magyarokat. Nos, nem, nem hagyják. Göncz Kinga, meg nyolc éven át az egész zseniális magyar külpolitika hiába ment le laposkúszásba a Szlovák Nagybirodalom előtt, csak megaláztatást kaptak cserébe. A laposkúszás, mint taktika nem működik, mert nem az a baja a szlovák nacionalistáknak, hogy a magyarok nacionalisták, hanem az, hogy léteznek.

  A vicc az, hogy még akkor sem lenne béke és barátság, ha az utolsó magyar is elszlovákosodna, vagy áttelepülne, mert akkor is megmaradna a magyarokkal szembeni történelmi fóbia. Ez ellen nem lehet mit tenni, mert a szlovák identitás alapjait építik erre. Arra nincs idő, hogy kifejtsem, de a laposkúszás a többiekkel szemben sem működik, mert a Balkánon az ilyen gesztusokat nem európaiságnak, hanem gyengeségnek nézik. Röhögött is Románia a 2002. decemberi Kempinski-afféron. Ha tényleg tartósan segíteni akarunk határon túli testvéreinken és nem csak nyújtogatni agóniájukat nyomorult kis kompromisszumokkal, akkor egy új magyar külpolitikának kell születnie, ami üt, ha ütik, és nem törődik azzal, hogy a másik kezében túsz van. Lehet, sőt biztos, hogy ez rövidtávon rossz az elszakított területek magyar közösségeinek, különösen a felvidékinek, de hosszú távon biztosan nem.

  Mindaz, amit írtam, nem jelenti azt, hogy jelentsük be a revíziót, hiszen gyakorlati esély nincsen rá, de legalább saját szótárunkból száműzzük „a szomszédok érzékenyégét”, mint érvet. Politizálni okosan kell, nem úgy, mint blogot írni. Egyetlen dolog számít: a hosszútávú magyar össznemzeti érdek.

  Most per pillanat az a teendő, hogy lehívjuk Fico minden blöffjét, és tegyük világossá a Nyugat számára: ha nem figyelnek ide, és nem segítenek európai megoldást találni a fortyogó nemzeti problémákra, a Kárpát-medence úgy robbanhat az arcukba, mint a Balkán. Richard Holbrooke 1995-ben azt mondta, hogy a magyar háromszög, tehát Magyarország, Szlovákia és Románia Európa következő gyújtópontjává válhat. A szikra még nem került a máglya közelébe, de a rakás ott áll.

  Világossá kell tenni, jó lesz, ha Európa észhez tér, mert mi tovább nem vonulunk vissza.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr662017186

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt 2010.05.26. 10:04:01

Az Országgyűlés eredeti formájában fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Az MSZP-s Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Molnár Csaba nemmel szavazott, az MSZP-s Baracskai József, Oláh Lajos, Vitányi Iván, valamint az LMP-s Dorosz Dávid és Sza…

Trackback: Cholnoky megírta már 2010.05.21. 19:05:09

A történelem margójánCholnoky Jenő (Veszprém, 1870. július 23. – Budapest, 1950. július 5.) író, földrajztudós, tanár, az MTA tagja. A Föld és Élete című műve felöleli az akkori kor geográfiai tudását. Ebben a műben rejtette el az életében na...

Trackback: Fico: a kettős állampolgárság időzített bomba 2010.05.21. 13:45:01

A szlovák kormányfő szerint nem biztos, hogy a szlovák nacionalisták veszélyesebbek a magyar pártoknál, melyek szerinte kéthetente járnak Budapestre utasításokért és pénzért. A Kurier című osztrák lapnak nyilatkozva Fico elmondta, a kettős állampolgárságr…

Trackback: Ebül szerzett jószág ebül vész el 2010.05.20. 21:44:59

Male parte male dilabuntur, mondja Cicero is.A történelem kerekét nehéz úgy befolyásolni hosszú távon, hogy az valahol ne az igaz irányába forduljon el. IDŐVEL!A szlovák vezetés képtelen egyben tartani, amit megörökölt. Mindenáron az erő, a megaláztatá...

Trackback: Ebül szerzett jószág ebül vész el 2010.05.20. 21:44:46

Male parte male dilabuntur, mondja Cicero is.A történelem kerekét nehéz úgy befolyásolni hosszú távon, hogy az valahol ne az igaz irányába forduljon el. IDŐVEL!A szlovák vezetés képtelen egyben tartani, amit megörökölt. Mindenáron az erő, a megaláztatá...

Trackback: Mit kezdjünk Szlovákiával? 2010.05.20. 14:44:44

Hosszú távon az egyetlen sikeres külpolitikai stratégia az, ha okosabbak, jobbak és gazdagabbak vagyunk, mint mások. Robert Fico ismét elemében van. Martonyi János pozsonyi látogatása után a szlovák kormányfő kijelentette, „ha a (kettős állampo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.20. 11:05:31

Hát... megyek, felhozom a pincéből a gyakorlót, meg a többi cuccot...

JokerZ 2010.05.20. 11:14:00

mérsékelt konzervatív álláspont. remélem, a határon túlon laksz, és onnan pofázol ilyen bátran. persze OV a svábhegyről könnyen izmozik, aminek ő semmilyen közvetlen következményét nem fogja érezni, legfeljebb jól arcon röhögik nyugaton az ósdi nacionalista politikája miatt.

nevetséges a történelmi eszmefuttatásod. majd két évszázadon át minden lehetséges eszközzel elnyomtuk a 19. században már többségben levő nemzetiségeket, majd az első világháborúba teljesen esélytelenül, ámde annál agyatlanabbul mentünk bele. vedd tudomásul, és mindenki vegye tudomásul, hogy azok a történelmi bűnök, amiket az I. (agresszorok voltunk, mindenkinek hadat üzentünk, nem szálltunk ki időben) és II. vh-ban (hitler legkedvesebb csatlósai, példátlanul gyors és nagymértékű holokauszt-ipar, kiugrás elmulasztása) elkövettünk, még jó pár évtizedig Európa egyik legutáltabb országává tesz minket, miközben szomszédainknak (főleg Romániának) igen komoly nagyhatalmi szövetségesei vannak.

a júniusi szlovák választásokon, amikor jó eséllyel pocsék eredményeket fognak elérni a magyar pártok, remélem tükörbe nézel, és legalább akkor, ott elgondolkodsz rajta, hogy a jobbikos mentalitásod, és az ezzel igencsak szimpatizáló orbáni külpolitika végül hova vezetett.

drukkolok, hogy mind az MKP, mind pedig Bugárék Híd-pártja jó eredményt ér el a hazai ellenszélben is.

Téglagyári Megálló 2010.05.20. 11:16:07

"Politizálni okosan kell, nem úgy, mint blogot írni."

A nap mondata.

Viktus 2010.05.20. 11:17:27

@Zlatan:

te nem tanultál történelmet az tuti , de aranyos az eszmefuttatásod. :D

Téglagyári Megálló 2010.05.20. 11:17:28

@Zlatan:

"még jó pár évtizedig Európa egyik legutáltabb országává tesz minket"

Hm, ezt honnan veszed?

JokerZ 2010.05.20. 11:18:22

@Téglagyári Megálló: mondjuk ilyen frappáns öniróniával akár az egész bejegyzést is törölni lehetett volna.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.20. 11:18:31

@Zlatan:
Júúúúj, a csúnya románoknak nagyhatalmi szövetségesei vannak? Kik, a franciák, akik egy nap alatt adták fel saját országukat a II. VH-ban? Muhaha
Nekünk itt van Izrael, korlátlan atombomba-használattal és a legfelfegyverzettebb hadsereggel a világon. Náluk csak Kína félelmetesebb, de mit ad isten, ők is a barátaink. Csak egyszer nyaljunk végre jó helyre, majd lesz tekintélyünk.

JokerZ 2010.05.20. 11:22:48

@Viktus: te meg precízen kifejtetted, hogy miért is gondolod azt, hogy nem tanultam történelmet.

@Téglagyári Megálló: csak feltételeztem, hogyha a mostani külpolitikai irányvonal marad uralkodó, akkor ez + a történelmi sérelmek pont elégnek fognak bizonyulni az utálathoz. amúgy egyáltalán nem értem, hogy a gyurcsányi szarozás után (amiben amúgy a poszt írójának igaza van) miért kellett átesni teljesen a ló túloldalára. ez kocsamkülpolitika, ráadásul világpolitikai szemmel jó kis pancsolás egy lavór vízben. szerintem pont ez a kicsinyesség az, ami miatt orbánt eléggé megutálták 98-02 között a nyugaton. meglátjuk.

Tündér_Lala 2010.05.20. 11:23:04

A szlovák nacionalizmus sajnos nem egyszerűen nacionalizmus (azzal semmi baj nem lenne) hanem kormányzati körökből nyiltan szított sovinizmus.
Egyébként egyet értek.

Téglagyári Megálló 2010.05.20. 11:24:39

@AgentUngur:

Azért nem biztos, hogy minden délvidéki, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyar állampolgárságot akar. Az viszont biztosan, hogy vannak jópáran, akik nagyon.

Tuur Ion (törölt) 2010.05.20. 11:26:12

@Zlatan: figyi, szólok: lefőtt a kávétok, ideje lenne felhörpinteni míg még meleg és távozni ...

(miért nincs ezen a blogon szűrési lehetőség? a f.ért kell az ilyen trollokat is olvasgatni ...)

Téglagyári Megálló 2010.05.20. 11:26:41

@Zlatan:

Azon, hogy ez a lépés mit okoz, lehet vitatkozni, de szerintem az első világháborút kár idecitálni, nem hiszem hogy az akkori szereplésünk megítélése sokat nyom a latban az aktuális diplomáciában, mármint ami a nyugati hatalmakat illeti.

Johnny336 2010.05.20. 11:27:36

Már a Malina Hedvig-ügy idején kellett volna hangoztatni a szlovákok magyarellenességét, nem csendben meghúzni magunkat. Csak a töketlen külpolitika nem baszott oda nekik diplomáciai úton, akár magasabb nemzetközi szervezeteken keresztül.
Ha hagyjuk, hogy lábtörlőnek használjanak, akkor belénk fogják törölni a lábukat.
Érdekes módon a magyarországi szlovák közösséget semmiféle attrocitás nem éri, ezt kellene hangoztatni, hogy lám-lám, nem a magyarok túlságosan nacionalisták, hiszen semmi bajunk nincsen az itt élő szlovákokkal.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.05.20. 11:27:43

Bár a poszt alapvetésével egyetértek, a kettős állampolgárságról szóló jogszabályalkotással vártam volna néhány hónapot a szlovák választások miatt (nem hinném, hogy bárki is szóvá tette volna, hogy miért nincs még benyújtva, amikor még a kormány sem alakult meg).

Megalkuvó-e vagyok?

Makk Marcsi 2010.05.20. 11:28:29

zlatan,

Miért nem fogsz inkább egy korbácsot és ostorozod magad? Az legalább csak neked fáj...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.20. 11:29:49

@Tuur Ion:
Miért lenne troll? Miért olvasod, amit ír? Az a gondod, hogy más a véleménye, mint a tiéd?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.20. 11:30:07

@Zlatan: akkor ezt olvasd el, az előbbi link, Bumm.sk:
A Fidesz kilátásba helyezte a határon túli magyaroknak szóló kettős állampolgárságot, majd tegnap be is mutatta a tervezetet. Mennyiben érint ez minket rövid távon? Az MKP és a Híd nyilvánosan is kijelentette, sokkal szerencsésebb lett volna később felvetni ezt a kérdést. Ha a Fidesznek ilyen szövetségesei vannak a határon túl, akkor nincs is szüksége ellenségekre.

Maradjunk a tényeknél. Tény, hogy a Fidesz egyik nagy ígérete volt a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítása. Tény, hogy a szlovák nyilvánosságnak fogalma sem volt róla, hogy néz ki ez a szabályozás, és pontosan miféle következményekkel jár. Tény, hogy Martonyi bejelentése után a szlovák fél hisztérikusan reagált, egymást érték a sajtótájékoztatók, kemény szankciókat helyeztek kilátásba. És az is tény, hogy a tervezet - miután bemutatták - nem egészen úgy néz ki, ahogy Lajčák lefestette. Például az első pillantásra nemzetközi fórumokon támadhatatlannak tűnik. A legszomorúbb tény mind közül az, hogy sem az MKP, sem a Híd nem volt képes profi módon reagálni a Fidesz kezdeményezésére.

Egy törvény az jó, vagy rossz, összhangban van a nemzetközi normákkal, vagy nincs. Egy törvény megalapozottságára nincs tekintettel pár hónap kifutási idő. Már csak ezért is nevetséges Csáky Pál és Bugár Béla legfőbb érve, miszerint várni kellett volna pár hónapot, és csak a választások után szóba hozni a kérdést. Nem ugyanezért röhögtük ki pár hónapja a Smert és az SNS-t a hazafias törvény kapcsán? Attól, hogy szeptemberben kell kiaggatni a szlovák zászlót az osztályokba, kevésbé tűnik ökörségnek a szabályozás?

A törvénnyel kapcsolatban teljesen tájékozatlan szlovák közvéleménynek információkra lett volna szüksége. Arra, hogy bármelyik MKP-s politikus józanul elmagyarázza, milyen következményei lehetnek a szabályozásnak. Pláne azért, mert az MKP saját maga is befolyásolhatja, miként fog kinézni a végső tervezet (a Híd nem, Bugárék semmitmondó álláspontját egyelőre intézzük el egy kézlegyintéssel).

A kettős állampolgárság ügye valójában végtelenül egyszerű. Vannak jó törvények, és vannak rossz törvények. Ha ez egy jó törvény, akkor egy magyar párt vegye a bátorságot, hogy kiáll mellette és elmagyarázza, miért jó. Ha ez egy rossz törvény, akkor tegye ugyanezt, és mondja el, hol vannak benne a hibák - de ne alibizzen.

És valójában ez a törvény idézi elő a szlovák nacionalizmus felerősödését? Ugyan már, egy olyan kampányban, ahol az MKP bevallottan törvényszegő egynyelvű plakátokkal ragasztja teli a déli régiókat, ne a kettős állampolgárság ügyét hibáztassuk Slota előtérbe kerüléséért…

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.20. 11:30:10

Lesz itt még magyar feltámadás, úgy látom.:D

tölgy1 2010.05.20. 11:30:54

@Zlatan: maga párját ritkítóan mondja fel a buta baller propagandát a bűnös magyarokról.

- "majd két évszázadon át minden lehetséges eszközzel elnyomtuk a 19. században már többségben levő nemzetiségeket" - hasonlítsa össze a korabeli nemzetiségi helyzetet, mondjuk, a korabeli franciával, brittel. Oszt csodálkozzon.

- "agresszorok voltunk, mindenkinek hadat üzentünk" - mindenki példás büntetést érdemel, aki hadat üzen? Tudja, hogy hogyan került hadi állapotba a náci Németország a britekkel és franciákkal?

- "hitler legkedvesebb csatlósai, példátlanul gyors és nagymértékű holokauszt-ipar, kiugrás elmulasztása" - ez ránézésre pontosan Tiso Szlovákiájára tűnik igaznak.

- "Európa egyik legutáltabb országává tesz minket" - aki valaha is élt vagy járt külföldön, tudja, hogy maga itt minimum téved.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.20. 11:31:19

@TuRuL_2k2:
Igen!!!
Szlovákiának 8 év Fico-Meciar kell, hogy átgondolja a magyarokhoz fűződő viszonyát.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.20. 11:31:36

@Mr Falafel:

Látod, bazdmeg, itt még nincs szűrő!
De igény, az lenne rá!

JokerZ 2010.05.20. 11:32:08

@Téglagyári Megálló: nem én hoztam ide az I. vh-t, hanem a poszt írója. elég durva félremagyarázás onnan indítani egy Trianonnal kapcsolatos történelmi magyarázatot, hogy a Csehszlovákok bezzeg korridort akartak Jugoszlávia felé. ez tényleg lol kategória.

vállalom, hogy Troll vagyok sokak szemében, de én legalább érdeklődöm azok véleménye iránt is, akik egészen máshogy fogják fel a történelmet, politikát, stb. azért jó ez a blog, mert ezzel a hozzáállással nem vagyok egyedül.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.20. 11:32:40

@Zlatan: agresszorok? te mikor tanultál történelmet? 19 századi elnyomás? höhöhö. Iratkozz be egy történelemszakra.

mondjuk azt lehet, hogy megjátszottam volna Orbánék helyében, hogy megvárom a szlovák választásokat a téma középpontba állításával.

tevevanegypupu 2010.05.20. 11:34:04

De letezik-e meg egyaltalan olyan vagy a hataron tuli magyarokban, hogy elszantan kuzdjenek azert, hogy magyarok maradhassanak? Persze tudom, sokan vannak akiknek igenis nagyon fontos, de most peldaul Fico hizsztizesenel nem nagyon hallani arrol, hogy a Szlovakiaban elo magyarok olyan nagyon felhaborodnanak azon a zsarolason, amivel ez az ostoba majom fenyegeti oket. Ha valoban akarjak a magyar allampolgarsagot, nem kellene kicsit jobban aktivizalni magukat? Meg Malina Hedvig ugyeben sem voltak tulsagosan egyutterzoek.. Es Magyarorszagon belul is, vagyunk olyan sokan, hogy a fellepesunk esetleg elgondolkodtatna vegre az Europai Uniot
arrol, hogy mi is tortent velunk Trianonban? A szlovakok meg romanok futkoznak mindenhova ezeknek az elszakitott teruleteknek az erdekeben, foggal-korommel vedenek mindenkitol. Mi is kepesek leszunk ilyesmire most mar?
Remelem Orbanek mindent megtesznek azert, hogy vegre visszanyerjuk az onbecsulesunket elsosorban, aztan pedig a masok tiszteletet, amit szandekosan tett tonkre a koalicio az elmult nyolc evben. Pedig az minden nemzetet megillet.

JokerZ 2010.05.20. 11:35:53

@tölgy1: sem a francik, sem a britek nem voltak kisebbségben saját hazájukban. ezért nem lehet a történelmi Mo. 19. sz-i helyzetét bármelyik másik korabeli nemzethez hasonlítani. ráadásul tanulhattunk volna 1848-ból, amikor is részben a nemzetiségekkel való kompromisszumképtelenség okozta a vesztünket. nem sikerült.

nem mindenki bűnös, aki hadat üzen. de aki mondjuk egy nála 13,5 ezerszer nagyobb szövetségi rendszernek üzen hadat, majd az utolsó katonáját is képes feláldozni az "ellenséggel" vívott harcban, és nem köt békét időben, az ne csodálkozzon.

Tiso jó párhuzam, csakhogy Tiso és országa teljes mértékben No.-nak köszönhette a létezését, egy gagyi bábállam és kormány volt, a mi helyzetünk pedig jóval nagyobb politikai mozgástérre adott volna lehetőséget.

Az utcsó megállapításoddal egyetértek, az részben baromság, amit írtam.

Trig 2010.05.20. 11:38:12

@Zlatan:
A történelmi eszmefuttatásodból kb. SEMMI sem igaz.

A kiegyezés után Magyarországon Európa LEGLIBERÁLISABB nemzetiségi törvényei voltak érvényben. Tessék utánanézni. Valóban volt egy hülye próbálkozás a lex Apponyival, de érdemben semmilyen elnyomás nem történt.

Az első világháború kirobbanásának megítélése teljesen megfordult az elmúlt 10 évben, amit nincs kedvem ismertetni. Elég legyen annyi, hogy a közös magyar-osztrák diplomáciát az osztrákok vezették. Tisza István MINDENT elkövetett hogy a Monarchia ne hagyja berángatni magát a háborúba, ami mindenkinek érdeke volt, csak épp Mo.-nak nem.

A II. világháborúban ha volt leghűségesebb csatlós, az pontosan a Tiso féle fasiszta Szlovákia volt, ami No.-val együtt Lengyelországot is megtámadta, valamint az Endlösunk elfogadása előtt is már deportálta a szlovákiai zsidókat.
Röviden ennyi.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.20. 11:39:50

@VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov!:

Ehhez képest még mindig otthonról kommentelgettek, én meg már Vámosszabadi határában járok a BTR-rel.

Viktus 2010.05.20. 11:41:19

@Zlatan:

Milyen 19. századi elnyomásról beszélsz? ezt az oltári nagy baromságot honnan vetted. Felvidéki vagy? nos felvidéken éppen a tót önkéntesek kergették el a szabadságharc idején azt a pár száz tótot akiből most szentet faragnak a debrecenbe való áttelepülés után a tót honvédek voltak lényegében a 'kormányőrség'.
Az tény a kollektív kisebbségi jogokat nem ismerték el, ahogyan korszellemnek megfelelően a 19. században sehol nem ismerték sőt Franciaországban éppen még az egyéni jogokat sem az angolok meg az íreket kiéheztették ...

Így tovább, ha lesz időm bővebben kifejtem.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.05.20. 11:41:21

@Zlatan:

EKKORA BARMOT MINT TE

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

eleve az, hogy ilyen nikkel

ZLATAN

T/1-ben írni:

"minden lehetséges eszközzel elnyomtuk"

Csepegtetnél bűntudatot, ugye?

Viktus 2010.05.20. 11:43:22

@Zlatan:

Pedig biza azt akartak a Dunántúlon keresztül mondom sejtelmed sincsen a témáról , de okoskodás az megy ...

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2010.05.20. 11:45:02

@TuRuL_2k2: Ott a pont.

Elég lett volna, ha a Fidesz megvárja a szlovák választásokat és a kormányalakítási tárgyalásokat, ami max. 2 hónap.

Ennyit kibírt volna minden határon túli magyar.

Trig 2010.05.20. 11:45:53

@Zlatan:
"Mo. 19. sz-i helyzetét bármelyik másik korabeli nemzethez hasonlítani. ráadásul tanulhattunk volna 1848-ból, amikor is részben a nemzetiségekkel való kompromisszumképtelenség okozta a vesztünket. nem sikerült."

Vajon csak Magyarországon múlott a kompromisszum? Miközben mondjuk Délvidéken és Erdélyben a derék szerbek és románok szabályos etnikai tisztogatást rendeztek?

Szerinted mekkora mozgástere van egy országnak amit minden irányból vagy német terület, vagy német bábállam, vagy németek által lerohant ország vesz körül? Szerintem nem sok. Így is csoda, hogy csak 44-ben szálltak meg.

Egyébként nagy ellensége vagyok a saját bűneink mosdatásának (a holokauszt CSAK a németek műve, stb.), de ott ne rugdossuk magunkat, ahol nem kell. Nem vagyok bűnősebb nép, mint bárki más.

Viktus 2010.05.20. 11:47:00

@nyomkereső:

Mostanat nagy 'forradalom' van, és húbelebalázs módjára kapdosnak össze-vissza.
Jobb lenne a szépen megfontolt haladás, és olyan törvényeket alkotni, amelyek ténylegesen évtizedekig előrevinnék Magyarországot, ehhez viszont kevésnek látszik ez a pár hét.

tevevanegypupu 2010.05.20. 11:47:13

@Zlatan:

Az elso vilaghaboruba valo reszvetelt, sot a haboru elkezdeset is - ha jol emlekszem szereny olvasmanyaimra - Tisza Istvan ellenezte.

Ami pedig a Hitler-csatlossagot illeti, Romania lelkesedese es szolgalatkeszsege a naci Nemetorszag fele ezerszer nagyobb volt mint a Hortyhy-fele Magyarorszage. Mig Romaniaban mar lelkesen irtottak a zsidokat addig Magyarorszag befogadott uldozott zsido menekulteket.Hogy a francba szerezte Romania igen fontos nagyhatalmi szovetsegeseit es miert azt jo lenne tudni..Gondolom valahogy ugy, ahogy Franciaorszagnak is sikerult felcsatlakozni a gyoztes, nacivero hatalmak melle.

Remelem, hogy Orbanek mindenfelekeppen -es mindenki elleneben - vegre megteszik azokat a lepeseket a hataron tuli magyarsag es a mi erdekunkben is, amit jopar evtizede hianyolunk.Es abszolute nem fontos, hogy Ficoek vagy a roman nacionalistak mit gondolnak ezugyben.

JokerZ 2010.05.20. 11:47:44

@Viktus: @VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov!: @dobray: ja egyébként ha már lesz Trianon emléknap, remélem a 19. század eltérő interpretációiról is beszélnek majd a parlamentben.

annyit azért hozzátennék, hogy az MKP és Híd nem kell, hogy a Fidesz SZÖVETSÉGESE legyen - elég egészségtelen helyzet előtt állnánk. szerintem ők csak "hazafelé" kommunikálnak így, otthon megtesznek mindent azért, hogy a kettős állampolgárság ügyéből ne legyen balhé. félreértés ne essék, ugyanúgy támogatom az ügyet és elhibázottnak tartom az elmúlt 8 év kárpát-medencei politikáját, ahogy ti, csak ezzel a "szarjuk le mindenki érzékenységét" hozzáállással nem tudok egyetérteni.

néha tényleg jól esik odamondani, de hát pontosan nem ez egy okos külpolitika feladata. szerintem egyikünk sem tudja előre megjósolni, mi lesz a párharc kifutása, én csak azt mondom, volt 8 éve a fidesznek egy új külpolitikai hangvétel kidolgozására, és ha csak ennyire futotta, az elég szomorú.

a zlatan nick pedig szerintem vicces. szeretem a focit, na.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.05.20. 11:48:25

@nyomkereső:

SEMMIT

nem jelentett volna

ki kellene nőni a kisebbségnek a kisebbrendűségi érzést,

nem megalkuvó, szervilis, sarokba bújó gyáva birkának lenni

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.20. 11:48:39

A kádárrendszerből örökölte a szocialista politika, hogy Magyarországnak csak olyan törekvései lehetnek, amelyek senkinek az érdekeivel nem ütköznek, senkinek a rosszallását nem váltják ki. Különösen a szomszédok vonatkozásban gondolták így, az intézkedések erősen súlyozott szempontjává tették, hogy elnyerik-e a környékbeli országok aktuális vezetőinek tetszését. Bár érdekes mód soha nem Ausztria, Horvátország, Szlovénia vagy Lengyelország vonatkozásában merült ez fel.

Ennek a politikának azonnali hatállyal véget kell vetni. Abszurdum, nem is létezhet olyan nemzeti politika, amely mindenki más érdekeivel összhangban van. Az élet konfliktusokon keresztül vezet, nem lehetséges olyan nyerő stratégia, amely azok kikerülésén alapul.
Az egyéni életvitelben is úgy van, hogy aki elkerüli az összetűzéseket, azt előbb-utóbb semmibe veszi mindenki.

A Kovács Laci bácsi féle legyünk kisebbek projekt ideje lejárt.

Trig 2010.05.20. 11:48:42

@Trig: "Nem vagyok bűnősebb nép, mint bárki más."

*nem vagyunk.

Makk Marcsi 2010.05.20. 11:49:05

@nyomkereső:
Persze! Ezt a témát nyomták végig a kampány alatt is, aztán megvan a kétharmad, mad hipp-hopp kussolnak róla, ha bárki kérdezi akkor pssszttt! megvárjuk a szlovák választásokat - nyilván arra a pár hónapra mindenki elfelejti ezt a témát... Miért kellene egyből bebújni a lábtörlő alá? Pont ebből volt elég!

Makk Marcsi 2010.05.20. 11:50:34

@nyomkereső:
Persze! Ezt a témát nyomták végig a kampány alatt is, aztán megvan a kétharmad, mad hipp-hopp kussolnak róla, ha bárki kérdezi akkor pssszttt! megvárjuk a szlovák választásokat - nyilván arra a pár hónapra mindenki elfelejti ezt a témát... Miért kellene egyből bebújni a lábtörlő alá? Pont ebből volt elég!

Taktikai Atompingvin 2010.05.20. 11:51:12

@TuRuL_2k2: Megalkuvó-e vagy.
Akkor Slotáék abba kötnének bele, hogy azért tartják titokban, mert nem törvénytervezet hanem egy hadművelet fedőneve.....

Johnny336 2010.05.20. 11:51:47

Románok az utolsó pillanatban átálltak, és hirtelen a győztesek közé tartoztak.
Köpönyegforgatás.

A 48-as szabadságharcot pedig nem a kisebbségek miatt buktuk, hanem egyszerűen sokkal erősebb seregek jöttek velünk szembe - oroszok, osztrákok túlerőben voltak. Németországot is csak így tudták legyőzni II. vh-ban - az egész világ összefogott ellenük.

Pelso.. 2010.05.20. 11:51:51

"jó lesz, ha Európa észhez tér"
Hahaha.

Viktus 2010.05.20. 11:52:50

@Zlatan:

A szlovákok az utóbbi években az agyament Fico-Slota párosításban kezdtek el egy nem létező történelmet kreálni. Évszázadokig a szlovák nép volt az egyetlen, amely a magyarsággal lényegében szimbiózisban létezett , és még 48-ban sem támadtak ránk. Ebből a közös múltból kreáltak egy Szvatoplukos maszlagot. Az elöző jobboldali értelmiség által vezetett kormányzat idején realistább hangvétel volt még Pozsonyban tartottak Szent Korona napot is , mert kb. ugyanolyan történelmi múltból fakadó sorsközösség szimbóluma a Szent Korona, mint nekünk magyaroknak.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.05.20. 11:52:56

@Zlatan:

JÓL VAN ZLATAN, MEGEGYEZTÜNK!!!!!!!!!!!!!!!

TE kinyalod puha nyelvvel az érzékeny szláv seggeket,

miközben kérdés nélkül megadjuk a magyar állampolgárság jogát a ht magyaroknak

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.05.20. 11:56:02

ez a

körkép.sk

csupa gyáva, szervilis szar

gyülekezete?

Viktus 2010.05.20. 12:00:13

@Johnny336:

Sőt a magyar vezetésnek éppen Tiso meg Antonescu miatt kellett mindig szívnia akik folyamatosan panaszkodtak Magyarországra, hogy nem halad megfelelően a zsidótlanítás meg nem vesszük ki megfelelően a részünket a háborúból a keleti-fronton lás. Hitler hatvannyolc tárgyalása c. könyvben kiadott dokumentumok.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.20. 12:04:30

@Ezt a népet sajnáljam?:

Nem tudod

kezelni

a

gépedet, vagy

feltűnési

viszketegségben

szenvedsz,

köcsög?

AgentUngur 2010.05.20. 12:04:43

@Zlatan: nevetséges a történelmi eszmefuttatásod.

Nevetséges inkább az, hogy még mindig a 45 utáni torz kommunista történelemszemléletet szajkózod, azt is egészen primitíven.

majd két évszázadon át minden lehetséges eszközzel elnyomtuk a 19. században már többségben levő nemzetiségeket,

Milyen két évszázadon át, te eszetlen? 1867 után talán, de akkor sem minden eszközzel. Minden eszközzel az akkori Románia és Szerbia nyomta el a kisebbségeit - pl. betiltva Csángóföldön a magyar nyelvű istentiszteleteket is az 1870-es években. Mo semmi olyat nem tett, amit a britek vagy franciák nem tettek meg saját kisebbségeikkel, ld. írek, bretonok. MO nem volt rosszabb az európai átlagnál, szóval menj visza szépen az általános iskolába történelmet tanulni.

majd az első világháborúba teljesen esélytelenül, ámde annál agyatlanabbul mentünk bele.

Kicsoda? Szerinted Budapest döntött? Tisza ellenezte, és csak nagy nehezen ment bele.

vedd tudomásul, és mindenki vegye tudomásul, hogy azok a történelmi bűnök, amiket az I. (agresszorok voltunk, mindenkinek hadat üzentünk, nem szálltunk ki időben) és II. vh-ban (hitler legkedvesebb csatlósai, példátlanul gyors és nagymértékű holokauszt-ipar, kiugrás elmulasztása) elkövettünk, még jó pár évtizedig Európa egyik legutáltabb országává tesz minket, miközben szomszédainknak (főleg Romániának) igen komoly nagyhatalmi szövetségesei vannak.

Vedd tudomásul, hogy ilyen felkészületlen, buta, primitív kommentelőt, mint te, még nem láttam, beleértve a legsötétebb Jobbikosokat. Grift hozzád képest egy világítótorony. Te egész egyszerűen magyargyűlölő vagy, nem tudok kultúráltabban fogalmazni veled kapcsolatban, mert egy kommentben ennyi sötétséget még nem olvastam.

Lohengrin 2010.05.20. 12:07:49

@Zlatan: Nem nagyon érted a lényeget. Tudod a történelmi kiegyezés az a nagy hülyeség, mert mi nem történelemből, hanem földrajzból vesztünk össze.
Egy történelmi esemény megitélése szép dolog csak gyakorlati haszna nincs. (Amúgy a románok 1944 augusztus 23-án fordítottak fegyver amikor az oroszok már rég Moldvában jártak)Udvözöljük Svetoplukot és Decebalt.
A földrajzi hiányosságok viszont, hogy egy állam olyan területre tart igényt amihez a népességi összetétel alapján sem lehet köze és csak erőszakkal tudja érvényesíteni hatalmát bűn ami elöbb-utobb egy véres történelmi tévedéshez vezet.
Ez nem akarom-nemakarom kérdés és az egyetlen stabil felállás egy etnikai alapú területelosztás. Ez sokféle képpem elérhető: népírtással fúszerezett háborúval, egyszerű népírtással, gyorsított asszimilációval, lassú-békés beolvasztással.
A szomszédaink a gyorsított asszimilációt preferálnák,mert a népírtás nem túlzottan EU-konform. Kérdés, hogy Göncz Kingán kivül ez kinek felel meg.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2010.05.20. 12:11:40

Ungur elvtárs!

Köszi a cikket. Végre.
Elegem van már a hetek óta tartó nyavalygásból (ami egyébként a jobboldali értelmiséget is elérte), hogy meg kellene várni a szlovák választás végét.
Meg elegem van az olyan álszent véleményekből is, hogy majd a magyar pártok emiatt kevesebb szavazatot fognak kapni. Miért? Mert a szlovákok nem fognak magyar pártokra szavazni? Eddig sem tették.

seabeast 2010.05.20. 12:12:44

@Zlatan: Kb minden mondatodból süt a tájékozatlanság.

Szerbia (igen, a szerb kormánykörökig vezettek a szálak) meggyilkoltatta a magyar trónörököst majd utána hátráltatta a nyomozást...valahol ezek fényében jogos, hogy a Monarchia erélyesen lépett fel ez ellen a balkáni gengszter állam ellen, ami azóta is már robbantott ki háborút a térségben. Ezt az alkalmat használta ki Oroszo. és üzent hadat nekünk majd bedőlt a dominó. Amúgy ha minimális rálátásod lenne a dolgokra akkor tudnád, hogy a végtelenségig feszített szövetségi rendszerek illetve a gyorsan átalakuló gazdasági erőviszonyok szinte belekódolták abba a korba egy nagy konfliktus kirobbantását, a világháborúról nem a "magyarok" tehettek, egész egyszerűen komikus ez az állításod.
Másrészt Magyaro. már 1956 után kivívta a világ szimpátiáját és nekünk volt a legjobb sajtónk külföldön onnantól kezdve a térségbeli országok közül, semmiféle erkölcsi karanténban nem voltunk évtizedekig, mint ahogy te állítod.
Három, semmiféle különleges elnyomásban nem volt része itt a nemzetiségeknek a dualizmus alatt, a kor standard normáit alkalmaztuk, csakis azt. Ellenben meg lehet nézni hogy viselkedett a kisebbségeivel Szerbia vagy a Román Királyság ugyanezen idő alatt.

Viktus 2010.05.20. 12:13:01

@Lohengrin:

Meg eleve ez a kettős állampolgárság is egy pótcselekvés lényegében , de mit szólnának a szlovákok az autonómiához Fico heveny agyvérzésén túl az ötletre. Na az lenne 21. századi európai megoldás az Európa Unió berkein belül ... a határok elvileg leomlottak-leomlóban ez pedig megoldaná a problémakört háborúsdi-csatolgatás nélkül is.
Csak a szlovák kormányzatnak nem lenne bűnbak a szlovákoknál is már jelentkeznek gazdasági problémák amelyekről kell a figyelemelterelés a jó kis magyar bűnbak kérdéssel.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.20. 12:14:28

@Ezt a népet sajnáljam?:

Az én kommentjeim többnyire megállnak a saját lábukon, nem szükséges ilyen hülye trükköket bedobnom, mint neked.

tölgy1 2010.05.20. 12:14:36

@Zlatan:
Ön a franciák és angolok arányára hivatkozik. Ha a magyarok aránya nagyobb lett volna, akkor ugyanaz a kisebbségpolitika ön szerint már nem lett volna elnyomó?

Tisza nem akart hadba lépni. Ugyanakkor 18-ban nem volt idegen katona a Monarchia területén, hanem az szállt meg vagy ellenőrzött másokat. Túl sikeresek voltak a tengelyhatalmak, azért szedték szét őket.

A szlovák és román államok 1940 utáni politikájához képest Horthy egy kényes liberális volt.

A "magyarok bűneik miatt büntetés miatt kapták és megérdemelték Trianont és Párizst" szöveg valamikor a Rákosiék alatt jelen meg. Mg 6. Lenin is elítélte Trianont, de mivel Sztálin megőrizte nagyjából Trianon, ezért kellett valami igazolás.

Mellesleg ez a "bűnös magyar politika miatti büntetés" érv kifejezetten vicces balról. Ugyanis a politikát az arisztokrácia csinálta, és ha bűnös volt, akkor miért a székely góbét vagy a csallóközi parasztot büntették érte, akiknek annyi közük volt a hadüzenetekhez vagy a Holokauszthoz, mint a szomszéd oláh vagy tót atyafiaknak. A balos gondolkodás szerint, hogy lehet egy népet a politikai elitje állítólagos bűnei miatt büntetni? Ráadásul nem is az egész népet, csak úgy az egyharmad részét?
Na jó, az erkölcsi gondolkodás nem egy marxista erény, de akkor is!

seabeast 2010.05.20. 12:15:33

@Szathmáry: S amúgy mi lesz ha nem jutnak be a magyar pártok? Pár képviselőnek munka után kell majd néznie, na bumm. Attól még az a majdnem 600.000 magyar másnak is magyarként fog ébredni.

polom13 2010.05.20. 12:17:34

@TuRuL_2k2: Az hát.
Szlovák választás,szlovák koalíciós tárgyalás,magyar önkormányzati választás,költségvetés elfogadása,a gazdasági válság,uniós elnökség,választás franc se tudja hol..és milyen határon túli magyarok,az utolsó is meghalt,mire kedvezőek lesznek a feltételek.
Egyébként kezdj végre gyúrni a Lapzártára!

drkovax 2010.05.20. 12:17:45

@TuRuL_2k2: Nem, csak naiv. A most folyó Fico-paláverhez elég lenne egy Jobbik sajtótájékoztató, amin számonkérik a Fideszen a törvény benyújtását.
De ha a Jobbik esetleg meg is úzná magát egy hónapig, az MSZP is megtenné ezt a szívességet Fico-nak egy "Orbán hazudik" jellegú megnyilatkozással megspékelve.

Johnny336 2010.05.20. 12:21:07

@tölgy1: választott vezetők tették azokat a lépéseket, tehát érthető valamilyen szinten a kollektív felelősség.
De 50-100 évre visszamenőleg ez valóban nevetséges. 25 évesen vajmi kevés közöm van az 1900-1940 közötti kül- és belpolitikai akciókért.
Csak ezt kevesen fogják fel.

JokerZ 2010.05.20. 12:24:44

@AgentUngur: áhh értem. nem tudom, miért lennék sötétebb nálad, de hogyha már ilyen szép szürke háttérrel kommentelhetsz, akkor biztos nagy ember vagy, büszke lehetek rá, hogy hozzám szólsz.

megint jössz a bretonokkal meg az írekkel. hogy lehet az íreket vagy a bretonokat a kárpát-medencei nemzetiségi helyzethez hasonlítani? hozzátenném, hogy az elnyomás két dimenzióban érvényesült: politikai szinten a dualizmus rendszerében (+ oktatáspolitika), ez valóban csak 1867-től, ám annál durvább eszközökkel, gazdasági szinten pedig a nemesi rendeken, az egyházon és az értelmiségen keresztül (jobbágysorban tartott szlávok, alsópapság nyomorgatása, kultúrfölény hangoztatása) - ez pedig már a 18. században is igen élesen jelen volt.

Felvilágosítanék mindenkit, hogy az első világháború előestéjén rendelkeztünk önálló parlamenttel és igen nagy mozgástérrel. Tisza jó ritmusban aláírta a "Népeimhez" kiáltványt Ferenc Ferdinánd meggyilkolása utána, ezzel ugye Mo. miniszterelnökeként jogilag önként csatlakozott a háborúhoz (nem mondott le, nem alakított ki magánvéleményt, esetleg közös elhatárolódás a nemzetiségekkel, stb.). Sem 1916-ban, sem 17-ben, de még 18-ban sem tettünk semmit az informális tárgyalásokon azért, hogy méltányos elbírálásban részesüljünk a nyilvánvalóan vesztes háború végén. Minden lehetőségünk megvolt arra, hogy a legyengült Ausztriát és Németországot faképnél hagyva normálisan kerüljünk ki a háborúból. Csak hát ugye féltünk a nemzetiségeinktől - miért is? - 1848 és 1867. Ördögi kör, amiből egy jó politikai elit időben kiszáll. Nekünk nem adatott meg.

Nézd, én nem vagyok magyargyűlölő (amúgy ez milyen fogalom? pont az mandineren srácok?). Megpróbáltam veletek vitatkozni, és nem hiszem, hogy olyan vérlázító dolgokat írtam volna, amivel bárkit vérig tudtam volna sérteni - ha ez történt, bocsánat. Nagyon sok nagyon jó dolgot tettünk Európával, és nagyon sok borzalmas dolgot is - saját magunkkal is. Szerintem ha nem minősítenél, sokkal jobb vita alakulhatna ki, ezekre a cifra jelzőkre pazarlod az energiádat ahelyett, hogy hosszabban leírnád az álláspontodat. Szerintem meggyőzhető vagyok, ahogy a fenti írásból is láthatod - tényleg hiba volt pl. leírni, hogy két évszázadon át nyomtuk el a nemzetiségeket, a magyar nemzetiségi törvényalkotás pedig tényleg liberális volt, max. a végrehajtásba csúszott egynéhány hiba.

vitázzunk, kulturáltan. rövid u-val. mondjuk az avatarod alapján nem sok remény van rá, de mind1.

JokerZ 2010.05.20. 12:27:41

@tölgy1: nem érdemeltük meg trianont, ez tök nyilvánvaló, sosem írnék le ilyet. ahogy foch mondta: ez nem béke, hanem fegyverszünet 20 évre. ettől még a súlyos 19. századi hibákról lehet beszélni.

polom13 2010.05.20. 12:27:57

Egyébként ha a Fidesz most nem is terjesztette volna be a törvényjavaslatot akkor is mindenki tudta volna,hogy megteszik.
Legfeljebb az történik,hogy a szlovák választások előtt pár nappal hozzák fel a témát,ami sokkal rosszabb lett volna mert így Fico legalább jól beég a szavazói előtt,hisz Orbán nem reagál az ultimátumára,és csak a választások után tárgyal vele.
Ha pedig a Jobbik terjeszti be a tervezetet akkor senki nem mosta volna le rólunk az irredentizmus vádját.

JokerZ 2010.05.20. 12:28:55

@seabeast: aki nem látta, hogy a szerbek megtámadása miatt be fog dőlni az a bizonyos dominó, az vak volt - egyébként látta mindenki, csak elbíztuk magunkat. és ahogy sokszor tettük az elmúlt 20 évben is, ha már hoztunk egy szar döntést, akkor becsületesen kiálltunk mellette.

tölgy1 2010.05.20. 12:29:20

@Johnny336: választott vezetők?
Tisza idejében úgy 6%-nak volt választójoga. És a pártja mindig pont a nemzetiségi területeken nyert, a színmagyar vidékiek ellenzékiek voltak 67 után. Ha tetszik, a nemzetiségileg vegyes területek szavazóit képviselte a háborús kormány.
Horthy-korban is csak töredéknek volt szavazati joga.

Most akkor vagy igaz, hogy az 1945 előtt világ fúj csúnya antidemokratikus ezmegaz volt, és akkor a magyar nép nem felelős a tetteiért. Vagy a magyar nép felelős a képviselőiért, akkor viszon nem mondható a továbbiakban, hogy 45 előtt egy fúj csúnya elnyomó rezsim volt.
Vagy-vagy.

JokerZ 2010.05.20. 12:35:08

Amúgy végezetül: ha jól jövünk ki ebből az igencsak kockázatos manőverből, akkor minden tiszteletem Orbáné. Csak túl nagy a kockázat, ráadásul Orbán nem is a saját "fennhatósága" alá tartozó országgal hazardírozik, hanem a határon túliakkal, akiket olyan pártok képviselnek, akik nem szerették volna, ha a választások előtt benyújtják a tervezetet. szóval ez egy bonyolult játszma, ha már a szlovákokkal nem egyeztettünk (persze nem is kell igazából), akkor legalább a határon túli pártokkal kellett volna. akkor nincs kétirányú kommunikáció.

barang 2010.05.20. 12:36:00

Kedves Zlatan,

ne higgy senkinek, csak a sajat szemednek. ezen az oldalon

www.shp.hu/hpc/web.php?a=commorakozigaz&o=1157174974

elolvashatod a a független ma. törvényhozás egyik elsö törvenyet. ha utana meg mindig azt gondolod, hogy "minden lehetséges eszközzel elnyomtuk" a nemzetisegeket, es föleg, hogy a kölcsönkenyer meg ma is visszajar, akkor nem kell többet olvasnod. inprinting, van ilyen, nem kell szegyellni.

Viktus 2010.05.20. 12:36:28

@tölgy1:

Az első világháborúban az USA belépése adta meg a kegyelemdöfést. Egyszerű gazdasági okok nem egy jahócska elsüllyesztése indokolta ezt.
A tengereken az angolok voltak a mérvadóak így az USA nekik tudott szállítani így Franciaország, és Nagy Brittania eladósodott az USA felé viszont a nyugati fronton lényegében 1917-re patthelyzet alakult ki ami által a háborút nem lehetett rövidrezárni így az USA nem juthatott pénzhez a leszállított anyagokért. Az USA belépett ezen okból a partiba 1917 tavaszán. Viszont a friss erők csordogáltak át az oceánon , de 1918-ban végül ez döntötte el a helyzetet ami által Németország gazdaságilag kifulladt hiába tudta volna még katonailag elhúzni jó ideig a hátérországban fordult a kocka, és ezáltalelvesztettük mi is a háborút.

Na igen ez a bűnös nép formula Rákosi korszak öröksége.

Johnny336 2010.05.20. 12:40:00

@tölgy1: papíron választott vezetők. Nem azt mondtam, hogy maga a kánaán volt alkotmányos szabadságjogok tekintetében... :)
Úgy tudom a fasiszta, elnyomó rendszer kifejezést főként 45-89 között mondták a Horthy-korszakra, aztán 90 után a libberek, főleg miután kezdett erősödni a Jobbik, és valahogy nácizni kellett (nyilasuralmat nem keverem ide, az kicsit más kategória, mint Horthy kormányzósága).

Viktus 2010.05.20. 12:40:42

@Zlatan:

A 18. század végén - 19. század elején Franciaország lakosságának kb. a fele volt francia, akik a központi francia nyelvet beszélték. Ennyit az arányokról. Az ír szigeten pedig angol az írekhez képest semmi.
A 19. századi nemzeti liberális magyar politika elismerte az egyéni nemzetiségi jogokat egyedül kollektívákban nem gondolkozott , mert akkor olyan volt a korszellem.
Ma meg a korszellem olyan, hogy Európa civilizáltabb felén autonomiát szoktak adni , vagy még civilizáltabb területeken, mint Finnország a svéd kisebbség nyelve is pl. államnyelv nem pedig nyelvtörvényt hoznak ellene.

Van még egyéb okoskodásod?

Trig 2010.05.20. 12:47:47

@Zlatan:

Megint hülyeségeket írsz.
Közös külügy - osztrák vezetéssel. Mo.-ra a dualizmus logikája szerint kötelező érvényű döntéshozói joggal.
Elhatárolódni akkor még nem volt divat.

Mo.-t minden informális és formális egyeztetésen, fegyverszüneti tárgyaláson, stb. a közös külügy képviselte. Önálló magyar diplomácia nem létezett.

A háború az USA belépésével dőlt el. Amikor ez bekövetkezett, az antantnál már elhatározott tény volt a Monarchia és benne Mo. szétszabdalása.

Semmit se nyertünk volna egy korábbi"leszakadással". Az őszirózsás forradalom pont a dualizmus felrúgását jelentette, az eredményt meg ismerjük.

Amit az elnyomásról írsz, az oltári nagy baromság, egyszerűen nem tudom elképzelni honnan a farncból szedted össze. (Félek megnézni a wikipédiát.)

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.05.20. 12:48:23

"Másrészt pedig nem lehet tovább tekintettel lenni Fico örültségeire." > őrültségeire.

Tessék javíttatni!

Bozót.harcos 2010.05.20. 12:49:54

Immár 16. éve, hogy Agent Ungur kolléga minden szavával egyetértek:)

Megyünk előre. Nagyon ideje volt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 12:50:07

Jó poszt!

@Zlatan: Azok a magyargyűlölők, akik folyton a történelemre hivatkoznak, miért rendelkeznek ilyen szinten hiányos, és torz ismeretekkel?

Egyébként remélhetőleg az ilyen hungrafób szövegeket is büntetni fogják nemsokára, ha már így elkezdték a maszopék, és a fidesz is rákap az ízére.

@dobray: AZ MKP és a Híd szánalmas Quislingek gyülekezete. Addig lehetett volna tárgyalni, amíg OV nem mondja, hogy az első lépése lesz a kormánynak a kettős állampolgárság megadása.
Most már elég világos, hogy nem lehet visszavonulni, így ez az akadékoskodás, nem nemzetféltés, hanem gyávaság, vagy nemzetárulás.

hiba 2010.05.20. 13:01:11

Ok, tegyük fel, hogy ez a jó külpol stratégia Fico-val szemben. Fel tudná vázolni valaki, hogy milyen főbb irányvonalak mentén lessz jobb a kinti magyaroknak, ha nem vagyunk tekintettel a szlovákok érzékenységére? Mik lehetnek itt a mi nyitó lépéseink:
1. Kettős állampolgárság felvetése kampány időszakban, majd megvalósítása kb az ottani új kormány megválasztása után kicsivel.
2. Trianon emléknap állami szintű ünneplése??
3. Mi lehet még, és az mit javít a helyzeten?

AgentUngur 2010.05.20. 13:14:17

@Zlatan: Rendben, ez a 2. bejegyzés OK vitaalapnak, az első kicsapta nálam a biztosítékot, annyira doktriner - és a magyargyűlölők érveit kritikátlanul felsoroló volt.

Vitatkozhatunk arról, mi az elnyomás, mondjuk ahhoz képest, amit Románia Dobrudzsában csinált, miután megszerezte. Nézz légyszi utána. Vagy a szerb politikának a 19.században.

Magyar uralom alatt nem volt 1918-ig népirtás, kitelepítés. Mit vetnek a szemünkre. A Memorandum pert? a Lex Apponyit? Milyen vérengzések voltak? Néhány csendőrsortűz? Hol van az ahhoz képest, amit sok más európai nemzet tett. Miért lenne az ír vagy a breton vagy a szorbkérdés más? Miért lennénk a leggyűlöltebbek Európában?

Ami meg a 18. századi "gazdasági elnyomást illeti: az a magyar paraszt ellen ugyanúgy érvényesült, mint a román ellen - csak legfeljebb a román nemzeti elnyomásként is érzékelte, mert a nemesek túlnyomó többsége magyar volt. Ettől ez még a jobbágyrendszer terméke volt, ami nemzetiségtől függetlenül érvényesült, és 48-ban nemzetiségtől függetlenül törölték el.

De még ha minden vád, amit felsorolsz, igaz lenne, akkor sem magyarázhatja, hogy miért húztak ilyen ostoba, és a konfliktust fenntartó határokat 1920-ban és 1947-ben, mint ahogy azt sem mentheti, amit Fico csinál.

AgentUngur 2010.05.20. 13:17:51

@hiba: és mit javított a segnyalás? a helyzeten az tud javítani, hogy szépen odáig visszük a dolgokat,hogy az EU és a NATO nagyhatalmak ingerküszöbét elérje. Ha rájönnek, hogy a térség úgy járhat, mint a volt Jugoszlávia, elgondolkoznak.

Ficoval egyszerűen nem érdemes tárgyalni, tökmindegy mit csinálunk (kivéve ha kollektív nemzeti öngyilkosságot követünk el) nem lesz jobb.

vizipipa 2010.05.20. 13:20:41

Maximálisan egyetértek ezen cikkel!

Akik nem annyira járatosak a témakörben: itt összegyűjtve megtalálhatók a magyar törvények. Nem hinni kell, megkeresni és elolvasni!

1000ev.hu/

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 13:22:39

@AgentUngur: Erről azért fölösleges beszélni, mert sehol sem a magyarterror miatt fellázadt nemzetiségek jöttek nekünk.

Vegyük a most pont aktuális Felvidéket: megszállták Észak-Magyarországot a csehek. Eközben létrejött egy Szlovák Nemzeti Tanács, és egy Tót Nemzeti Tanács, az utóbbi autonómiát kért, és kiállt Magyarország területi integritása mellett.
A ruszinok szintén autonómiát kértek csak, ugyanúgy velünk maradtak volna.

A cseh megszálláson semmit nem változtatott volna, ha korábban autonómiát kaptak volna a tótok, vagy több anyanyelvi iskolájuk volt.
95%uk úgyis szegényparaszt volt, akit egyáltalán nem érdekelt a politika.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.05.20. 13:25:07

@TuRuL_2k2: Igen, megalkuvó vagy. Végre megint egy olyan poszt a Rekación, amivel mindenestül egyet lehet érteni. Évek óta ezt pofázom (tessék beütni nálam, hogy "külpolitika", és megnézni, mit hoz fel a kereső, lusta vagyok belinkelni)! A keresztényi külpolitika - vagyis hogy tartsuk oda a másik pofánkat - egyszerűen nem jött be, a szomszédok szarnak rá, gyengeségnek veszik. Csak a határozottság és az erő lehet a válasz (sőt, a katonaság fejlesztése is, mert a szavak ereje csak akkor ér valamit, ha fegyveres erő is van mögötte).

Igen! 90 év nem mosott el semmit, sőt, a határok sem végelegesek, hiszen ha 1000 év után változhattak, akkor mi ehhez a 90???

Aki nem bánik européer módon a nemzetiségeivel (pl. Finnországban az Aland-szigeteken a svéd nyelv kötelező! Értitek? Kötelező a kisebbségi nyelv a hivatalokban, nem eltűrt, és az a finn, aki nem beszél svédül, ott nem lehet közhivatalnok!!!), az veszítse el a nemzetiségeit területükkel együtt. Ha Koszovó elszakadhatott, miért ne tehetné ezt a magyarlakta Felvidék?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 13:26:35

@hiba: Vegyünk egy életből vett példát.

Ott áll előtted két nálad kicsit erősebb ember. Az egyikről tudod, hogy pipa rád, és a csúnyán nézel rá pofánver, a másikról tudod, hogyha análisan közösülsz az anyjával, miközben cukrot öntesz a kocsijába, akkor is ő fog bocsánatot kérni.

Na, ha már mindenképpen kötekedni akarsz, melyiket fogod baszogatni?

Iustizmord 2010.05.20. 13:37:27

na tegyünk már tisztába pár dolgot.

1. itt sokan személyeskedő hangnemben ekéznek vkit mert más a véleménye. ezt kjobb lenne abbahagyni.

2. az hogy a xix szo- magyaro-n sok nemzetiség élt akiknek nrendelkezési törekvéseik voltak, az érthető az ő szempontjukból. ezt a magyar politikai elit nem támogatta. az egyéni nemzetiségi törekvéseket elnézték, a kollektív nemzetoségi törekvéseket max. kulturális szinten engedték. nehéz nem érteni, hogy ez miért vezetett radikalizálódó nemzetiségi eljárásokhoz.

3. hgy trianon egy nagyon rossz "béke" volt az evidens, és azt is nehéz vitatni h a kisantant államai mint keselyűk a dögből úgy lakmároztak magyaro-ból. az ő szempontjukból megintcsak érthetően.

3. aztán jött a kultúrfölény-elmélet meg a 2. vh amit megint mi szívtunk meg. nem voltunk abban a pozícióban h diktálhassunk.

4. a kádásr kort hagyjuk, hagyjuk

5. 1990 (pláne a csehszlovák szétválás után, délszláv háború, SZU szétesése) után lehettünk volna helyi erős hatalom de elbasztuk

6. sokat arcoskodni most sem lehet, legfeljebb nííltan kimondani hogy nem aszisztálunk a fico, meciar, slota stb hülyeséghez, amire szuverenitásunknál fogva jogunk van, meglépjük, és diplomáciai appeasement-et nem játszunk.

7. személy szerint szociálisan, anyagilag, társadalmilag borzasztóan átgondolatlannak tartom az áp-ság ilyen megadását, diplomácialiag helyetelen pillanatban. morálisan védhető, történelmileg helyeselhető, de konkrétan , általánosan és most hiba.

8. ezen túlmenően tényleg elmegy fico a búbánatos picsbe.

bryan 2010.05.20. 13:39:28

Ez a poszt a Reakció-Mandiner egyik mélypontja.
A történelmi levezetés abszurd. Kiemeli azokat az eseményeket, amik nekünk fájnak, minden mást meg figyelmen kívül hagy. Igen, nekünk volt az egyik legliberálisabb nemzetiségi törvényünk Európában, de az, hogy ez mennyire látszott meg a gyakorlatban, az teljesen más kérdés. Az is érdekes, hogy mennyire volt az Osztrák-Magyar Monarchia veszélyeztetve a nemzetiségei által más országokhoz képest. Nem volt még egy olyan ország Európában, ami ennyire soknemzetiségű és instabil lett volna. Talán a későbbi Jugoszlávia van még versenyben, de igazából az sem. Ehhez képest baromira nem volt elég liberális a kisebbségekkel való bánásmód, ami azon is megmutatkozott, hogy milyen indulatok szabadultak fel a magyarokkal szemben, amikor már lehetőség volt rá. Nem tudom, hogy a Kasszandra-levelet írta-e már valaki, ha nem most megemlíteném.
Nem érdekel, hogy az íreknek mekkora nyomorúság volt a britek alatt, nem érdekelnek a gyarmatokon történtek. Hitler tettei nem mentenek fel egyetlen gyerekgyilkost sem. Az, hogy valaki nálunk sokkal jobban elnyomta az országában a kisebbségeket, az nem teszi a "mi" viselkedésünket elfogadhatóbbá. Azért használom a "mi" szót, hogy hangsúlyozzam, ha elfogadjuk azt, hogy '56-ban, meg sok más alkalommal "mi" magyarok mennyire nagyot tettünk, akkor el kell fogadni azt is, hogy a kiegyezés után elnyomtuk a kisebbségeinket. Ez történt.
Menti ez Tiranon igazságtalanságát? Nem. De ha ezt nem tesszük hozzá a történethez, akkor mindig egy féligazságot fogunk mantrázni, ez pedig hozzásegít sokakat ahhoz, hogy különféle összeesküvéselméleteket faragjanak arról, hogy miért történt ez velünk. Másrészt hozzásegít a tipikus attitűd kialakulásához, miszerint minket mindenki bánt, mi ártatlan áldozatok vagyunk, akik csak a jót akarják, nem is értjük, miért bántanak mindig minket.

JokerZ 2010.05.20. 13:40:12

@AgentUngur: naja, ez a részedről is sokkal jobb reakció, egyébként pedig sokatok ismeretanyagához képest az enyém valóban hiányosnak mondható. Hasznos lenne, ha például ebben a tárgykörben (nemzetiségi politika a 19. századi Európában) lenne egy összehasonlító sorozat - mit tettünk mi, mit kellett volna jobban csinálni, mit csináltak máshogy Európa országai. Ha már lesz parlamenti Trianon-emléknap, akkor ez igazán aktuális kérdés lesz.

most már csak az a kérdés számomra, hogyan lett hirtelen "szánalmas Quislingek gyülekezete" az MKP és a Híd (kb. ez a bejegyzés üzenete is), miközben eddig minden fideszes fórumon Csáky Pál neve imába volt foglalva (ahogy Szász Jenőé, ő még nem ért révbe a kommunista RMDSZ miatt, ugyebár). Csak nem azért, mert méltóztatott nem egyetérteni a várható külpolitikai irányvonallal? Rögtön kínos lett a társasága? Ilyen gyorsan nem szabadna kidobni a leghűségesebb fegyverhordozókat.

A legkényesebb pont továbbra is az, hogy ha már egyszer Szlovákiával nem fogunk egyeztetni (és más környező országgal sem igazán), akkor legalább az ottani magyarokat hivatalosan, legálisan és legitimen képviselő magyar szervezetekkel legyen egyirányú a kommunikáció. Orbán Viktorra egyetlen határon túli magyar sem szavazott, így az ő nevükben egyáltalán nem hirdethet meg kizárólag rájuk érvényes programot. Ezt kéne mielőbb megérteni, és rendezni a sorokat, amint megalakul az új kormány.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.20. 13:44:41

Felháborító, hogy fordulhatott elô, hogy a kommunistázás csak a kommentekben kezdôdött meg?

Kedves AgentUngur, az ilyen cikkekhez szinte elôírás lelkylola segítségét is kikérni. Tessék ügyelni a színvonalra!

"ez rövidtávon rossz az elszakított területek magyar közösségeinek, különösen a felvidékinek, de hosszú távon biztosan nem"
Ha meg mégis, a külföldre szakadt nemzettestvéreknek fel kell fognia, hogy ez egy magyar belpolitikai kérdés, felesleges a magukat beleártani.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.20. 13:46:56

Sokat gondolkodtam, mi lenne, ha június 4.-re raknák a kettős állampolgárságról a szavazást.

seabeast 2010.05.20. 13:48:58

@Zlatan: Nem volt már választásunk...a szerbek még önálló állam nélkül is már ott tettek keresztbe nekünk ahol tudtak, lásd 48-as események (pénzelték a délvidéken garázdálkodó szerbeket majd szabadcsapatokat dobtak át magyar területekre a szabadságharc leverése érdekében), majd utána a század folyamán az idegen területekre és javakra éhes Szerbia több szomszédját is megtámadta és hódító háborúkat viselt, egy állandó veszélyforrás volt a térségben már akkor is. Az események pedig oda csúcsosodtak ki, hogy Moszkva biztatására már a Monarchiának is nekiment, meggyilkoltatta ennek az országnak a trónörökösét, egyik vezető politikusát. Valamit tenni kellett és a Monarchia úgy döntött, hogy bevonul Szerbiába, elűzi ezt a kormányt, felgöngyölíti a gyilkosságot és valami hozzánk lojálisabb kormányt ültet be a hatalomba. De te ezt az egészet úgy próbálod eladni, hogy a bűnős magyarok csak úgy megagresszolták az ártatlan szerbeket és ezért tört ki az első VH:) gratulálok. Persze gondolom nem tudod, hogy Tisza mindvégig ellenállt Bécs és Berlin nyomásának, nem akart katonai beavatkozást, majd végül beadta a derekát, de kikötötte, hogy a Monarchia nem annektálhat szláv lakta területeket mert semmi értelme - nyilvánosak az akkori kormányülések jegyzőkönyvei, fel lettek dolgozva.

Száz szónak is egy a vége, volt egy rendkívül agresszív szomszédunk, amely majdnem mindenkit megtámadott a térségben, állandóan keverte a szart s ontotta a vért és már a mi torkunkat is kinézte. A Monarchia meg ezt nem várta ölbe tett kézzel, nem is várhatta.

2010.05.20. 13:52:27

@Molnargoreny:

finn kollégám mondta, hogy náluk a svéd nyelv kötelező az iskolákban. Mint nálunk az orosz '90 előtt.
Koszovó elszakadt, az igaz, de ennek komoly előzményei voltak - pl évtizedes polgári engedetlenség, párhuzamos intézmények kiépítése stb. Úgyhogy Koszovó de facto már nagyon rég független volt. A Nyugat (egy része) tulajdonképpen csak elfogadta ezt a helyzetet.

Αρχων (törölt) 2010.05.20. 13:53:24

Kíváncsi vagyok, hogy mi közép-európaiak, mikor növünk ki Trianonból és próbálunk végre együtt működni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 13:55:16

@szomorutojas: Ez már csak így működik. A túszokat sem kérdezik meg, hogy mikor küldjék a SWATot...

És bizony sok túsz, meg SWATos meg is halt a kezdeti időkben, aztán elkezdett radikálisan csökkenni a túszejtések száma. Vagyis hosszútávon sokkal kevesebben haltak meg, és sokkal kevesebben szenvedtek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 14:01:56

@Zlatan: "egyébként pedig sokatok ismeretanyagához képest az enyém valóban hiányosnak mondható. "

A hiány senkit nem zavar.
Az zavar, hogy visszaböfögöd Benes és Csauseszku tömény magyarellenességgel átitatott szavait.
Ez már csak azért is kínos, mert az ember akkor nem szokott utánanézni a dolgoknak, hogyha az amit tud, megfelel az előítéleteinek. Vagyis te azért mulasztottad frissíteni az ismereteidet, mert ez a magyarellenes hozzáállás remekül passzol a magyarképedhez.

Bloodscalp 2010.05.20. 14:02:11

@AgentUngur: hm, elegánsan kezelsz olyan dolgokat mint "csendőrsortűz"
ha jól tudom 3000 halltak meg, és beillik etnikai tisztogatásnak is...

lehet pro és kontra sorolni még...meg hogy justice for hungary! de alaposan kibasztunk magunkkal az elmúlt 100 évben, felesleges másra mutogatnunk

2010.05.20. 14:05:39

@Αρχων:

1. Erről kérdezd Meciart és Slotát.

2. román, szlovák vagy szerb részről hallottál már olyat, hogy a trianoni béke esetleg nem volt tökéletes?

3. nem tudom, kik azok a 'mi közép-európaiak'. Közép-európai tudat szerintem nincs.

4. Ha arról van szó, akkor mindenki kőkemény nacionalista tud lenni. A k-európai csehek addig húzták a lisszaboni szerződés aláírását, míg meg nem kapták amit akartak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 14:06:43

@Bloodscalp: Erre tudsz adni linket?

"de alaposan kibasztunk magunkkal az elmúlt 100 évben, felesleges másra mutogatnunk"
Ebben látod igazad van. Kényszerített minket valaki is, hogy a zsidóknak szavazójogot adjunk? Aztán meg mégis sírunk....

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:08:32

Ezt le kellene fordítani, és elküldeni Slotáéknak, asszem nem kellene Ficoékra szorulniuk, simán meglenne a többség, végre lenne egy jó kis egészséges NEMZETI kormányuk.

Főleg a tolvajozás volt csini, és főleg a szlovákok egy részének megvetően emlegetett magyarfóbiája után pár mondattal.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.20. 14:11:07

@TaTa86.: Csak a Stockholm-szindróma be ne zavarjon a SWATnak.

hiba 2010.05.20. 14:13:14

@AgentUngur: A seggnyalás önmagában persze sehova sem vezet. A szlovák politika nem attól lesz magyarbarát, mert jófejsrácok vagyunk. A konfliktus csökkentő stratégia lényege az volna, hogy nem szorítja lépéskényszerbe az ellenfelet és nem adja alá a belpolitikai lovat, hanem háttérben zajló intrikák és alkuk mentén igyekszik eredményt elérni. Ha jól értem az agresszív stratégia lényege az lenne, hogy jól felhergelljük mindkét felet az etnikai konfliktus határáig és akkor az EU majd megijed és odacsap. Ezzel az a gondom, hogy az EU pont a háttéralkuk birodalma, odacsapni soha nem fog szerintem, de mondjatok ellenpéldát. A másik, hogy egy kiélezett helyzetben a kierőszakolt megoldás nem lesz igazán jó a kinti magyaroknak. A megoldás valahol a kettő között lehet, a húzdmeg-ereszdmeg politikájával. Bizonyos kérdésekben agressziven támadunk (pl nyelvtörvény) másokban látványosan jófejkedünk, nehogy a szlovák közvélemény elhigyje, hogy félni kell a magyaroktól.

Zoli 29 2010.05.20. 14:13:36

@AgentUngur:

"Világossá kell tenni, jó lesz, ha Európa észhez tér, mert mi tovább nem vonulunk vissza."

Ezer hála a cikkért! Úgy kellett, mint egy falat kenyér. :)

@TuRuL_2k2:

Nem vagy, alapvetően egyetértek veled. Ugyanakkor arra mindenképpen jó volt a "sietség", hogy Fico-nak láthatóan kicsúszott a talaj a lába alól. Az első napok militarista hangvétele után most már szinte könyörög Orbánnak, hogy üljön le vele tárgyalni.
És azt sem zárnám ki, hogy ez az új szituáció, a magyar politika gesztusai éppen arra fogja sarkallni a magyarokat, hogy elmenjenek szavazni.

AgentUngur 2010.05.20. 14:14:49

@Zlatan: A magyar állampolgársági törvény megváltoztatása magyar belügy. Persze elméletileg, gyakorlatban az "érzékenységek" miatt nem Martonyi ezért ment el mindenhova elmondani, hogy mit csinálunk - udvariasságból, de egyeztetni nem kell. Nem kollektíve adunk állampolgárságot, csak egyéneknek könnyítjük meg. Ennyi. igazából vihar egy pohár vízben, és Fico egyedül van, még a románok és szerbek sem álltak mellé. Kitűnő alkalom a pofán törlésére.

2010.05.20. 14:15:39

Azért azt nem gondoltam volna, hogy 20 esztendővel a rendszerváltás után és 6 évvel az Európai Unióban történt belépés után robbanásveszéllyel fenyegetnek egyesek.
A jövendő miniszterelnök úr pontosan úgy veszi fel újra a kormányrudat, ahogy annak idején letette. Semmit sem tanult.

Bloodscalp 2010.05.20. 14:16:18

@TaTa86.: mire te hülye b+???az elmúlt száz évre? látszik hogy egy retardált
kukaburogató vagy, aki még golyófogónak is szar volt, hogy löttek volna tökön

szvsz 2010.05.20. 14:16:25

Ezennel nyilvánosan megkövetem a Mandiner blog szerkesztőjét/it minden eddigi gané beszólásomért és megkalapolom őt/ket.
Mondjátok, hova küldjem a sört.

Viktus 2010.05.20. 14:17:00

@Bloodscalp:

Hol? :O Felvidéken volt egy csendőrsortűz 1907-ben, ahol SZLOVÁK PARASZTOK az egyházi hatóság intézkedésével szemben fenyegetőleg léptek fel a Csernován a római katolikus templom felszentelésekor mire a jórészt SZLOVÁK származású csendőrök megijedtek, és tűzet nyitottak. Sajnálatos eset volt több tucat áldozattal, de hol van az a 3000? :D Slota féle mesekönyvekben olvastad:

Viktus 2010.05.20. 14:17:59

@Bloodscalp:

Mehetnél Orosz Józsi köcsögének te is elfele :D:P

Viktus 2010.05.20. 14:18:50

@Zoltanius:

Mit kellett volna tanulni? meghunyászkodást? Eredménye -> nyelvtörvény soha nem látott kirohanások a magyarság ellen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:19:27

@TaTa86.:

érdemit? egy Slota-like fröcsögésre? haggyá mán ...

AgentUngur 2010.05.20. 14:19:49

@Bloodscalp: Milyen csendőrsortűzben haltak meg 3000-ren 18 előtt? Kb. pár tucatnyi szlovák és román halt meg ilyenekben, és persze magyar. A csendőrség kemény intézmény volt, de nem etnikai alapon lőtt.

Amire te gondolsz az az újvidéki razzia - rondra atrocitás egy háború alatt, aminek a magyar felelőseit még Horthy alatt elítélték (példátlan a 2. világháborúban) - és egyébként amiért a szerbek 20-30 000 magyar lemészárlásával "megfizettek". Azt jórészt a Honvédség csinálta, miután a partizánok folyamatosan támadták.

ismétlem, nem ártana történelmet tanulni, hogy ne keverjük a kavaromot...

Bloodscalp 2010.05.20. 14:21:04

@Viktus: :) öregem magadnak kell művelned magad...de én se vagyok meglepve hogy ez itthon nem közismert

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 14:22:09

@Αρχων:

"Kíváncsi vagyok, hogy mi közép-európaiak, mikor növünk ki Trianonból és próbálunk végre együtt működni."

Pont azért sózták nyakunkba Trianont, mert Jászi Oszkárék haladó juropéerség és még nagyobb naivitás mentén békésen próbálták rendezni a dolgot. Sőt, valójában eszükbe se jutott, hogy aki tartja a popsiját, azt megtolják. Akkor is, ha olyan okos, mint ők.

@mavo:

"Főleg a tolvajozás volt csini, és főleg a szlovákok egy részének megvetően emlegetett magyarfóbiája után pár mondattal."

Miért, hogyan szerezték meg a döntően/teljesen magyarlakta területeket? Nyerték a lottón? Na meg gondolom a persze hanyagolható mértékű magyarfóbia miatt került hatalomra Fico és pláne Slota.

@TaTa86.:

"Kényszerített minket valaki is, hogy a zsidóknak szavazójogot adjunk? Aztán meg mégis sírunk...."

Elgurult a ciántabletta? Ejnye. Azt hittem, nem szeressed a kuklux stílust.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:22:23

@Viktus:

ez ám a fasza logika. itt veritek magatokat, hogy a kettős állampolgár túl korai belengetésének semmi, de semmi köze sincs a túloldali magyarellenességhez, de bezzeg az elmúlt évek külpolitikájából a nyelvtörvény az nyílegyenesen levezethető

AgentUngur 2010.05.20. 14:22:41

@Zoltanius: aki fenyeget, az a szlovák politika. Az elnyomásra válasz fog születni, és kell is hogy szülessen, mert különben sohasem lesz vége.

De egyébként én nem Orbán vagyok, és nem is a Fidesz hivatalos véleménye. Én ezt tenném, hogy ők mit fognak tenni, nem tudom. Ez nem kormányprogram, tudod???

herbert 2010.05.20. 14:22:57

Érdekes lesz még ez a helyzet, főleg ha tényleg meglépik a szlovákok, hogy cseh mintára alakítják az alkotmányukat, állampolgársági törvényüket. Az ő szemszögükből a szlovák állampolgárság elvétele a magyar állampolgárságot felvevőktől logikus lépés, csak a kérdés hogy fogják tálalni, és mit tud erre lépni Magyarország és a szlovákiai magyar közösség.

combo 2010.05.20. 14:24:18

"Politizálni okosan kell, nem úgy, mint blogot írni. Egyetlen dolog számít: a hosszútávú magyar össznemzeti érdek."

Nos, az nem össznemzeti érdek, hogy Ficonak tálcán kínálunk egy jó kampánytémát, és ezzel gyakorlatilag elszáll annak az esélye, hogy végre leváltják. (Hacsak nem vagyunk annyira képmutatóak, hogy Fico újrázására játsszunk, mert a vele való "csata" népszerű itthon.)

Ahogy Te is írod, semmi kár nem származott volna abból, hogyha megvárjuk a szlovák választást. Még meg sem alakult az új magyar kormány, miért volt ez ennyire sietős?

A tutyimutyiság (MSZP) és a saját határon túli magyarjainknak kárt okozó agresszív magamutogatás (mostani Fidesz akció) között kellene valahol megtalálni a középutat.

combo 2010.05.20. 14:25:51

@combo: Ja, és ha Bugár és Csáky(!) is azt mondja, hogy rossz volt az időzítés, akkor rossz volt. Nincs miről beszélni... És mivel a Szlovákiában élő magyarok helyzete a legkritikusabb mostanság (Ukrajnához nincsenek eszközeink), igenis most ők a prioritás.

t a m á s 2010.05.20. 14:26:58

1. A kettős állampolgárság megadása a 10 millió anyaországinak nem jó, nem érdeke.
2. Sajnos 15 millió magyar nem él a világban - ezt csak olyan hangzatos kiszólásként szokás mondani. A kettős állampolgárság valamelyeset a felvidékieknek és alapvetően az erdélyieknek fontos. (azon belül is leginkább a FIDESZ vazallus u.n. Székely Nemzeti Tanács bélieknek).
3. Az ott (Háromszéken) élők hajtanak most az autonómiára. Ezzel plusz pénzhez szeretnének jutni Brüsszeltől (a szubszidiaritás elvét ezért nyomják mert talán ennek kialakítására fizetnének nekik) És persze az új kormányunk is kontrollálhatatlanul nyomja majd nekik a pénzt.
4. Ez egy "mókuskerék". Először ők nyomják hogy Trianon, Trianon, lelki összetartozás stb nem anyagi haszon szerzés a cél. Aztán aki azt mondja nekik; ok! akkor nincs az a sok anyagi támogatás. Mire; szóval Te megtagadnád mindezt a "testvéredtől"? Te mocskos merkantilista (és akkor még finoman fogalmaztam az általuk itt használt jelzőkből)

Azzal együtt....meg lesz. És úgy kell nekünk. Egyenlőre még csak a magyarországi székely bálokon osztogatnak tájékoztató kiadványt hogy hol, milyen helyen vannak itt erdélyiek valamilyen beosztásban és hol lehet itt nálunk, velünk szemben nekik előnyhöz jutni.
Hiszen lassan már most is azt mondják, ők az igazi magyarok, egy-két év és ők lesznek a mi hivatalos "mayflower"-jeink.

Bloodscalp 2010.05.20. 14:29:03

@AgentUngur: lelötted a poént:) de már mindegy...hol is mondtam '18 elött történt csendőrsortűz?
1918 vagy 2018?:)..nem emlékszem

mit csinált a honvédség?:) és akkor miért ítéltek el csendőröket?:) igen, a "reakció"már ismertebb...

tudod, a törökök is kb ezt mondják az 1vh népírtásra...háborúban megesik

Researcher 2010.05.20. 14:29:48

Nem szeretem ezt a blogot, de ennek az írásnak minden egyes szavával egyetértek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 14:31:20

@bryan: Ez a komment pedig a te mélypontod. :)

" Kiemeli azokat az eseményeket, amik nekünk fájnak, minden mást meg figyelmen kívül hagy."

Ugyanis az utóbbi 90 évben 4 év kivételével, CSAK olyan dolgok történtek amik nekünk fájnak. A tótok egyetlen vádja, ami joggal hozhatnak fel ellenünk, hogy létezünk, és léteztünk.

"Nem volt még egy olyan ország Európában, ami ennyire soknemzetiségű és instabil lett volna."
De csak ott elnyomták a nemzetiségieket, vagy betuszkolták a városokba gyökrételen prolinak, és megoldották a problémát.

"Ehhez képest baromira nem volt elég liberális a kisebbségekkel való bánásmód, ami azon is megmutatkozott, hogy milyen indulatok szabadultak fel a magyarokkal szemben, amikor már lehetőség volt rá."
Röhej. Egyrészt a 90es évek elején is magyarellenes indulatok szabadultak fel, aminek semmilyen józan magyarázata nem volt. Gondolok itt pl Marosvásárhelyre, ahol a regáti románok méltó haragukban akarták meglincseli, az őket elnyomó majd' 100 éve halott Bólyait.
A valóság az, mint írta is, hogy a kisebbségek nem akartak elszakadni, és a magyarellenesség a magyarellenes propaganda műve.

Az hogy te ezt a propagandát, mintegy a bűnösségünk alátámasztására hozod fel "bunkó, tirpák dolog".

"Nem tudom, hogy a Kasszandra-levelet írta-e már valaki, ha nem most megemlíteném."
Jaj neee... Hagyjuk már azt a gyáva hazaáruló, árvaházat meglopó megélhetési forradalmár Kossuthot, aki miután elfogyott a babér, és csak a kötél maradt otthagyta az országot, és elment Nyugatra haknizni!
A Kasszandra-levél egyébként egy merő demagógia.

"Az, hogy valaki nálunk sokkal jobban elnyomta az országában a kisebbségeket, az nem teszi a "mi" viselkedésünket elfogadhatóbbá."
Miért hogy viselkedtünk "mi" kollektívan?

"Azért használom a "mi" szót, hogy hangsúlyozzam, ha elfogadjuk azt, hogy '56-ban, meg sok más alkalommal "mi" magyarok mennyire nagyot tettünk, akkor el kell fogadni azt is, hogy a kiegyezés után elnyomtuk a kisebbségeinket. Ez történt."

Igen, Benes és Rákosi is megmondta. Uhorsko=népek börtöne.
Amit írsz az magyarellenesség, szokj hozzá, hogy ez itt mostmár nem menő.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.20. 14:32:01

@t a m á s:

No, ezért fogsz kapni a szájadra rendesen...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.20. 14:32:11

na ungur, ez egy becsületes poszt!

kolompar.sara · http://ferfibunozes.blog.hu 2010.05.20. 14:33:32

Ez az egész csak megint a HATALOMROL szol, ami pasijellemzo! nem kell olvadozni, hogy "dekisegyutterzok" a hatarontuliakkal, de szidni sem oket, hisz ferfibul vannak!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 14:33:35

@Herr SturmLiberator: Szmájli lemaradt. :)

@mavo: Nana, nem kell másra hárítani a felelősséget. Te sosem szoktál érdemben reagálni sem a posztokra, sem a kommentekre.

@Bloodscalp: "mire te hülye b+???az elmúlt száz évre? látszik hogy egy retardált
kukaburogató vagy, aki még golyófogónak is szar volt, hogy löttek volna tökön "
Nagyon nagy! XD

Viktus 2010.05.20. 14:33:37

@mavo:

Igen éppen a meghunyászkodó politika következménye. Emlékezzünk Fico-Bajnai randira amitől elvoltatak olvadva a jó elvtársak. :D
A szlovákok most hozzák a szokott formulát meg hisztiznek, de gyorsan elcsitul ez majdan , ha látják ez a kormány nem megy le mindjárt pincsi kutyába , és vége lesz ott is a választásoknak. Az unió meg nem fog közbelépni lásd. egyéb uniós példák a kettős állampolgárságra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:36:43

@Herr SturmLiberator:

"Miért, hogyan szerezték meg a döntően/teljesen magyarlakta területeket? Nyerték a lottón? Na meg gondolom a persze hanyagolható mértékű magyarfóbia miatt került hatalomra Fico és pláne Slota."

Az úgynevezett világháború nyertesei elnyertek ezt-azt az úgynevezett vesztesektől.

valami hibátlan ám az a logika is, hogy a honfoglalás (érted? foglalás, érted? másoktól) az valami istentelenül fasza dolog, európa szétrablása hősi tettek sorozata, és de kár, hogy abbamaradt, debezzeg nagymagyarországot ellopták tőlünk, brühühü

a magyarfóbiáról meg csak annyit, hogy ott is ugyanúgy az az oka, hogy a Zemberek szarabbul kezdtek élni a dzurinda-féle szlováknyúzó törvények miatt (amikre egyébként olyan irígyek errefelé sokan), mint nálunk a magyarnyúzó, népnemzetirtó gyurcsótány-libajnai intézkedések miatt

különös módon 94-ben is a gazdasági szar kellős közepén erősödött meg a széljobbb, 98 és 2006 között jóformán a hangjukat se lehetett hallani, egyszerűen hihetetlen, hogy mik vannak

hogy aztán damjanics nemzeti mártírunk igazából egy kutyaszerb, hát ki nem szarja le

combo 2010.05.20. 14:36:50

Ja, és még valami. Trianon minden magyarnak fáj, de háború nélkül nem lehet visszacsinálni. Sajnos ez van, pont.

Ezért ha valakinek, pont nekünk elemi érdekünk egy minél inkább USA-hoz hasonlító (de többnyelvű, multikulturális!) EU, hiszen akkor békésen megtörténik az elszakított területek "visszaszerzése". Szlovákia és Magyarország nem több, mint egy "közigazgatási egység". A határok már most is eltűntek, ez jó.

Finomított álláspont az, hogy bizonyos "egyetemes" hatásköröket (például kisebbségek védelme), az EU hatáskörébe kell vonni. És akkor szépen oda lehetne csapni Szlovákiának a nyelvtörvény miatt.

Bloodscalp 2010.05.20. 14:37:11

@AgentUngur: és nagyon leugattátok az ibrahimovics gyereket, pedig népírtás történt 1842-ben délvidéken-szintén magyar csendőrök...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 14:38:41

@mavo:

"ez ám a fasza logika. itt veritek magatokat, hogy a kettős állampolgár túl korai belengetésének semmi, de semmi köze sincs a túloldali magyarellenességhez, de bezzeg az elmúlt évek külpolitikájából a nyelvtörvény az nyílegyenesen levezethető "

Nincs baj a logikával. Az alapvetés ugyebár az, hogy a magyarellenesség erősen ott van a szlovák politikában, amit a lehetőségek függvényében élnek ki. Ha lapítunk, akkor jön nyelvtörvény és egyéb kényszer-asszimilációs finomság. Ha meg teszünk ellene (kettős ÁP), akkor meg visítoznak.

Miért nem olvasol be Fico-nak, hogy ugyan adja alább? Nincs benne a 49-es alkotmányunkban sem, hogy kötelezően nekünk (és csak nekünk) kell mindig alábbadni, alkalmazkodni, beletörődni mindenbe. Mások érzékenysége miatt.

Majd betörök hozzád, a nálad lévő gyerekem mellett elviszek a tieid közül is párat és ne merj feljelenteni se, mert sérted az érzékenységemet és zavarja a jószomszédi viszonyt. Törődj bele!

Érti?

falesny 2010.05.20. 14:38:41

kurva jó írás,minden szavával egyetértek.
ha elveszik ficoék az államporgárságot attól,aki kettős állampolgár, akkor mi lesz mondjuk az amerikai/szlovák, ausztrál/szlovák kettős állampolgárral?
vagy csak a magyar állampolgárság lesz gáz? ez kissé támadható lesz...

Viktus 2010.05.20. 14:38:57

@herbert:

Honnan fogja tudni mégis Fico, hogy ki kérte ki a magyar állampolgárságot? hacsak Gyurcsányék előzékenyen nem csempészik ki nekik a listákat ...

Vihar a biliben. Egyébként ennek éppen a felvidéki kontextusból semmi jelentőssége sokkalta fontosabb lenne a nyelvtörvény eltörlése,és legalább a kultúrális autonómia elismertetése Dél-Szlovákiában, ahogyan Erdélyben legalább a Székelyföldön szintén.

A kettős állampolgárság max. a délvidéki, és kárpátaljai magyarok részére fontos pioritás az unión kívüli vízumkényszer okán.

Várúr 2010.05.20. 14:39:11

@Zlatan:
Orbán Vityát Csáky úr kőkeményen támogatta, most meg azért rinyál, mert félti a mandátumot, a vele járó fizetést, stb. Bugárról szót se, ő még egy tót kollaboráns pártot is létrehozott. A kettős állapolgárság elsősorban nekünk, határon belüli (HB) magyaroknak fontos, ideje lenne megérteni. Nem lehet egy nemzetet felelemelni, ha tovább megy a sunyítás, a kuss, a megfelelés, az alkalmazkodás pár eszement tót pártvezér véleménye és hangoskodása miatt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:40:09

@Viktus:

"Igen éppen a meghunyászkodó politika következménye."

lószart. slotáéknak kellett adni valami koncot a támogatásért cserébe, megkapták, ennyi. lehetett volna itt akármilyen turbómagyar kormány, ugyanúgy lett volna nyelvtörvény, maximum kicsit hangosabb lett volna a hörgés

amiként a kettős állampolgáros izé is meglesz, akármennyire is rázza az öklét odaát akármennyi turbószlovák

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.05.20. 14:40:41

tetszik az írás, bár a vége már erősen átment egy forradalmi kiáltványba

amúgy meg katonailag is megbuktunk, hiszen teljesen nyugodtan repülhetett az országban 2 izraeli repülő...

gipsz jakab 2010.05.20. 14:40:42

Ma kaptam eg yaranyos viccet :) Pont ide illik:

A tanító bemutatkozik az első osztályos gyerekeknek és megmagyarázza nekik, hogy ö szlovák.
Kéri az osztályt, hogy emelje fel a kezét, aki szintén szlovák.
Nem értik a kérdést, kedvezni akarnak a tanítónak, mindegyik nyújtja a karját, kivéve egy kislányt.
A tanító megkérdezi a gyereket, hogy ö miért nem csatlakozik a többiekhez.

- Mert én nem vagyok szlovák - feleli a gyerek.

- Én magyar vagyok- mondja büszkén.

A tanár zavarban van, kipirosodik az arca és kérdőre fogja gyereket, hogy miért vallja magát magyarnak.

- Apám , anyám magyar, - tehát én is magyar vagyok - válaszolja.

A tanár még mérgesebb és kérdezi:

- Ha apád szarházi lenne, anyád szarházi lenne, akkor te is szarházi lennél?

- Nem, akkor szlovák lennék - hangzik a válasz.

suski 2010.05.20. 14:40:43

@Molnargoreny: a svéd nem csak Ålandon kötelezô állami állásban, hanem máshol is. Ha finn az anyanyelved, akkor svédbôl kell igen kemény nyelvvizsgát tenned a saját költségeden, ha svéd az anyanyelved, akkor finnbôl. Nem tudom, hogy mindenhol vagy minden állami állásra vonatkozik-e ez, de egyetemi állásra igen.
Finnországban a svéd és a finn is hivatalos nyelv, a finneknek is kötelezô a svédet tanulni az isiben, bár utálják. 6% a svéd kisebbség. AKkor mirôl beszélünk, kedves szlovákok, románok?????

tölgy1 2010.05.20. 14:40:52

@bryan: maga is ezt a rákosista szöveget nyomja.
Na akkor magától is: a ma élő csallóközi magyar miért is bűnhődjön, a 100 évvel ezelőtti magyarok tetteiért, amelyek a győztesek szerint bűnösök voltak?
A hatalom az erkölcsi igazolás alapja? Ettől lesz más a politika?

Ha a demokrácia az önrendelkezést jelenti, és a szomszéd országok demokraták, akkor miért is halálos gondolat a határok etnikai kiigazítása, ami a Felvidéken meglehetősen könnyű lenne, de még a magyar autonómia gondolata is?

Viktus 2010.05.20. 14:41:24

@mavo:

Kifejtenéd pl. a Csehszlovák hadsereg melyik frontokon harcolt az első világháborúban :D:D:D:D

Sőt igazából még a komcsi pesti munkásaink is elverték őket a felvidéki hadjárat során.

Várúr 2010.05.20. 14:41:45

@falesny:
Tót viccnek épp jó... félmillió embert az állampolgárságától megfosztani... Nem Sztalin eeetárs idejében élünk. Egyelőre Fico Robi fosztotta meg magát a saját józan eszétől.

spinat 2010.05.20. 14:42:09

mert ha aa szerzö utálja a tótokat meg a szöröstalpú románokat az OK, de ha azok utálják a magyarokat, akkor ´fuj, oda köll nekik csapni.
De eccerü a te lelkivilágod fiam. NA meg aztán hogy jössz te ahhoz hogy magyargyülölönek bélyegezz te bárkit is? Lehet, az nagyobb magyar, mint te, csak nem jártatja annyit a pofáját és nem habzik a szája. Fiam három és fél éves, azt érti, hogy ha öt rugalják, az fáj, de azt még nem hogy ha ö rugdal valakit, az annak is fáj. Sokna meg is rekednek ezen az érzelmi színvonalon.

Lefetyke 2010.05.20. 14:43:09

Indulatos poszt, ami általában nem tetszik, de most abszolút helyénvalónak tartom. Nem valamiféle "nagymagyar-revizionista-fideszfasiszta-jobbikgárdista" meggyőződésből, hanem azért, mert az utóbbi évek külpolitikája valóban egyértelmű kudarc volt, és ténylegesen csak arra volt jó, hogy megmutassa, mire számíthatunk Szlovákiától (jelenlegi vezetése mellett).
Azért van esély a fejlődésre. Romániával évek óta nem volt komolyabb összezördülésünk, régebben (épp az első Orbán-kormány idején) ott is sokkal erősebbek voltak a magyarellenes érzelmek. Ja, csak azokkal szemben határozottan lépett fel az akkori magyar külpolitika. Most is ez kell.

bandos 2010.05.20. 14:43:11

Jó cikk!
Egyszerűen nem értem, hogy mi értelme van ennek a magyargyűlöletnek?
Én a magam részéről inkább annak örülnék, ha mi olcsón megvennénk az ő skodáikat rendőrautónak ők meg olcsón a magyar buszokat közlekedéshez.
Nem erről kéne szólnia Közép-Európának, hogy kicsit labdába rúghassunk a nyugati gazdag és kapzsi országok mellett?
Legyen béke! Nem igaz, hogy itt is olyan sovinizmus van, mint ott. Fico és pártja = Vona és Jobbik. Slota még 1 nagyságrenddel jobbra, ami nálnuk már nincs is, ezt tudomásul kell venni.

suski 2010.05.20. 14:43:55

@suski: inkább svédnyelvû kisebbség, mert ôk is finnek. Ennyiben más az identitásuk , mint a HT magyaroknak. Nem hiszem, hogy bármelyik svéd anyanyelvû finn svédnek mondaná magát, ha rákérdeznek. (Bár biztos van ilyen is).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:44:04

@Herr SturmLiberator:

"Miért nem olvasol be Fico-nak, hogy ugyan adja alább?"

na igen, a megszokott demagóg dehátménem, dehátménem típusú visszakérdezés, a betörsz hozzám kezdetű fossal egyetemben

ha te betörsz hozzám, akkor igen, van olyan megoldás, hogy összeszedem a haverokat, és rád gyújtom a házadat, nyilvánvalóan az visz közelebb a hosszú távú megoldáshoz

amíg nem pattantok le a magyarfób szlovákok szlovákfób képéről, addig nem fog javulni a helyzet

AgentUngur 2010.05.20. 14:44:05

@Bloodscalp: Azért, mert nem jól tudod. 1942-ben és nem 1842-ben, és nem csak csendőrök, hanem a Honvédség is, de egyébként nagyon jó vagy töriből... :-)

"Az újvidéki razzia során a későbbi hivatalos magyar adatok szerint a honvédek és csendőrök 3309 (3340), zömében szerb polgári lakost gyilkoltak le, köztük 792 nőt, 299 idős embert és 147 gyermeket. A halottak között volt mintegy 740 zsidó származású személy is. Mai szerb történészek adatai alapján a vérengzésnek összesen 3 808 áldozata volt, ezek közül 2 578 szerb, 1 068 zsidó, 64 roma, 31 ruszin, 21 magyar és 15 orosz nemzetiségű személy volt.

Az újvidéki események már a II. világháború idején botrányt kavartak. A tetteseket még 1943-ban a Horthy-rendszer alatti Magyarországon felelősségre vonták, és 15 felelősnek tartott honvéd- és csendőrtiszt ellen bírósági eljárás indult.

Az 1943. decemberi Vkf. bírósági tárgyalás vádlottjai:

* Honvédtisztek: Vitéz Feketehalmy Czeydner Ferenc nyugállományú altábornagy, vitéz Grassy József magyar királyi vezérőrnagy, vitéz Deák László nyugállományú ezredes.
* Csendőrtisztek: Horkay József és vitéz Gaál Lajos magyar királyi csendőr ezredesek, vitéz Báthory Géza és Fóthy Ferenc nyugállományú csendőr alezredesek, Stepán László, dr. Kun Imre, dr. Csáky József, Bandur Károly, dr. Kacskovics Balázs, dr. Képíró Sándor, dr. Zöldy Márton magyar királyi csendőr századosok és Gerencsér Mihály magyar királyi csendőr főhadnagy.

A fő felelősöket a tárgyalás során halálra ítélték. A halálos ítéleteket azonban nem tudták végrehajtani, mivel az elítéltek egy része Németországba menekült.

Ezt, tehát hogy a MAGYAR hatóságok halálra ítélték a felelősöket még 43-ban, azt hiszem nem lehet eléggé hangsúlyozni. A szerb gyilkosok viszont máig nagy állami nyugdíjat kapnak. Na ez a különbség...

combo 2010.05.20. 14:44:25

@Viktus: "Honnan fogja tudni mégis Fico, hogy ki kérte ki a magyar állampolgárságot?"

Hoznak egy törvényt. Innentől a jogkövető kettős állampolgárok gyomra összeszűkül, amint rendőrt látnak. Ez a cél. (Ja, és persze titkosszolgálat: A kettős állampolgár minden állam számára "gyanús".)

Várúr 2010.05.20. 14:44:28

@gipsz jakab:
Durva vicc, de baromi jóóóóóó..... Íme a nép hangja!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:46:10

@bandos:

"Egyszerűen nem értem, hogy mi értelme van ennek a magyargyűlöletnek? "

Bezzeg, mennyivel érthetőbb a szlovákgyűlölet: Azok Rosszak, Azok ellopták tőlünk A Djágaszágot, és még magyarfóbok is. fúj!

Viktus 2010.05.20. 14:46:11

@purga:

Miért buktunk volna meg ebből a szempontból? ez az izraeli repülősdi egy vicc.

A zsidó állam mivel a légtere alapvetően kis picsa, mint a miénk nem igazán tud kísérletezni pl. Iránt is elérni tudó kémrepülőkkel így engedélyt kértek átrepülésre a török-bolgár-román-magyar légtérben. Ebből szerintem sehol nem lett ilyen hiszti.

Kémkedni jött volna az a pár kis röpcsi már kb. a törökök leszedték volna őket, nemhogy ideáig elrepülnek.

Mindazonáltal a szlovák hadsereg kb. ugyanúgy leamortizált, mint a miénk ... a román pedig méginkább csak papíron festenek fényesen, de a katonásdi drága játék ebben a régióban meg nem ez volt a fő költségvetési pioritás az elmúlt 20 évben.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:47:48

@Várúr:

a szlovákok szarháziak, juj, de jó vicc, és hát ezek a magyargyűlölő tótok, felháborító, talán még olyan viccük is van, hogy a magyarok szarháziak

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 14:48:00

"Gyurcsány ámokfutásának legszégyenletesebb darabját, 2004. december 5-ét."

az kétségtelen tény, hogy a Szocialista Párt idióta módon indokolta, hogy miért szavazzon a pógár "nem"-mel.

ugyanakkor ne felejtsük el, hogy mi volt a dolog előzménye, ki kezdeményezte a népszavazást, és azt sem, hogy a Fidesz először ellenezte, majd rájött, hogy jó az neki, nem utolsósorban a potenciális pluszszavazók miatt.
szóval 2004-ben ez EGYÉRTELMŰEN pártpolitikai kezdeményezés volt, és mint ilyen önmagában volt szégyenletes, ha már!

a másik dolog, hogy időszerű lenne a MAGYAROK felelősségét felvetni Trianonnal és az odavezető úttal kapcsolatban. ennek albetétjeként FELFOGNI, hogy a nagyvilág en bloc szarik a sérelmünkre! második pisszentyű: amikor Nagy-Magyarország magyarkodott, bennünket hol érdekeltek a szlovákok (és a többiek) jogai???

a harmadik dolog: én borzasztóan örülök, hogy számtalan magyar polgár végre nagy mer lenni, csak van néhány dolog, amit nem ártana figyelembe venni (nem elfelejteni):
- a legfontosabb nem az, hogy mi itt a langymeleg pöcében mit akarunk, hanem hogy a sérelmeket elszenvedők mit szeretnének. tehát jó lenne kikérni a határon túliak véleményét;
- kettő: tök jó, hogy feldemhedtünk mi, fasza csávók, de a dolog levét nem mi fogjuk meginni. azaz ne feledjük, kinek a kezében van a fegyver a magyar kisebbségek ellen.
- három: a nagy felfuvalkodottságunkban talán még majd azt is sikerül elérni, hogy egységfront alakuljon ki ellenünk a környező országokban. a szlovákok imádnak bennünket szerbek sem restek, ha pár nemzetiségit össze kell verni, és az ukránoknak is van elég bajuk rajtunk kívül is. ha nagyon igyekszünk, talán még az amúgy legnormálisabb románokat is sikerül felhergelni.

úgyhogy lehet gyávaságnak nevezni, ha valaki nem akar részt venni egy olyan verekedésben, ahol csak ő veszíthet, de én magam sokkal célszerűbbnek és ésszerűbbnek tartanám az OKOS és RAFINÁLT politizálást, mint az erősködést.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 14:49:23

@Bloodscalp: Na tudtam én hogy ferdítesz. :)
Szóval, az a helyzet, hogy Magyarországon sosem volt divat az etnikai tisztogatás, akármennyire is fáj ez neked.

A csendőrség pedig már csak ilyen volt. Morvaiék jelentéséhez (2006 okt 23.) késztettek egyébként egy történelmi áttekintést is a brutálisabb oszlatásokról, érdemes végigolvasni.
Egy néhányáldozatos sortűz egyáltalán nem volt kirívó, és elég sokszor előfordult.

A Horthy-érában még olyan is volt, hogy a tüntető munkásokat repülőről bombázták(!!!), biztos, mert Horthy magyarellenes volt.

vizipipa 2010.05.20. 14:49:48

@Viktus: Meg a nógrádi bányászok Balassagyarmatnál.

bandos 2010.05.20. 14:49:53

@bryan: Van egykét szó amiben éppen igazad van.
De azért hozzátenném, hogy itt most mi a máról beszélünk.
Bár jogosan vesztettünk területeket a trianoni döntés keretében, de a határmenti színmagyar területeket (kb 30 km-es sáv végig körbe) elcsatolni bűn volt. És ez a blog pontosan arról szól, hogy hamár ilyen sok területet vesztettünk (és ezzel bőven de bőven megkaptuk a büntetésünket mindenfajta esetleges 1920 előtti kisebbség elnyomásért), tehát megbűnhődtünk, akkor miért kell még mindig folyamatosan nevetségesen támadni minket?
Mert megtehetik. Mert nem volt magyar külpolitika. Eddig...remélem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:50:27

@TaTa86.:

a XX. században kétszer is odabasztunk az igazunkért.

megérte.

freebiker 2010.05.20. 14:50:59

Jó cikk. A hülye tótokat most kell jól tökön rúgni. Elég a sértegetésből.

Viktus 2010.05.20. 14:51:35

@combo:

Most is több tízezer kettősállampolgár él Szlovákiában ... egyébként sem hinném, hogy több felvidéki szaladna a magyar állampolgárságért, mint mondjuk magyar igazolványért. Sőt szerintem a szlovák rendszámtáblákat elnézve egy szlovák állampolgársági törvény után a magyarországi lakosság egy jelentős hányada lenne hirtelen magyar-szlovák állampolgár a jelenlegi esetben nem hinném nagy sorbanállás lenne a magyar állampolgárságért.

@mavo:

Ebben mi a gyűlölet? ez történelmi tény. Egyszer már lekellene ülni az asztalhoz így a 21. században , és ezeket átrágni. Jó nem kell csatolni ide-oda ez ma nem divat, de akkor megvannak a 21. századi Európa Unión belül a formulák az ilyen évtizedes problémakörök feloldására lásd. autonomia Dél-Triol , vagy Finnországban a svédek helyzete ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:51:41

@bryan:

az utolsó bekezdésed jól összefoglalja a jelenséget

Bloodscalp 2010.05.20. 14:52:05

@AgentUngur: érdekes...

egyrészt vajon az a 21 magyar mit ártott? kb semmit, innen mondom

Másrészröl, raaziának indult az "akció"
elfajul, és 3000 mehgalnak...az amik tanulhatnának tőlünk Afganisztánra...

Más forrásból.., bár indult vizsgálat Vitéz Feketehalmy Czeydner Ferenc ellen, azt Őmaga folytatta le!!!és ha jól tudom az ítéletek részben nyugdíjazások (mint az látszik a bemásolt szövegben) részben kitüntetések
az "akció" miatt, részben horthy is beleszólt a dologba de nem tudom miért kiért

bandos 2010.05.20. 14:52:20

@mavo: éppenséggel egy kicsit érthetőbb lenne, de szerencsére, és erre büszke is vagyok, az itthoni szlovákgyűlölet meg sem közelíti az ottani magyargyűlöletet. de harcolj csak a magyarság ellen, sajnálom ha savanyú a szőlő, jah, és hogy jobboldali kormány alakult :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 14:52:47

@mavo: "a XX. században kétszer is odabasztunk az igazunkért.

megérte."

ennél frappánsabban nem is lehetne megfogalmazni!

megint el fogjuk kúrni, pedig nekünk drukkolok...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:53:36

@Viktus:

"Ebben mi a gyűlölet? ez történelmi tény."

már más is emlegette, ennél a "minket mindig bántottak" "történelemszemléletnél" a valóság sokkal bonyolultabb

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 14:54:03

@idelle: "ugyanakkor ne felejtsük el, hogy mi volt a dolog előzménye, ki kezdeményezte a népszavazást"

Magyarázod a bizonyítványt? Egy egyszerű bocsánat megteszi, nem kell a körítés!

"ennek albetétjeként FELFOGNI, hogy a nagyvilág en bloc szarik a sérelmünkre! "
Ez tény, ezt sajnos tényleg sokan nem fogják fel. Él a naív hit, hogyha elmegyünk a franciákhoz, és megmagyarázzuk nekik, hogy hülyeséget csináltak, akkor fogják magukat és visszacsinálják...

"amikor Nagy-Magyarország magyarkodott, bennünket hol érdekeltek a szlovákok (és a többiek) jogai???"
A Szent Korona egyenjogú alattvalói voltak a tótok is. Mi az hogy hol érdekeltek a jogaik?
És igen, "magyarkodtunk", mert magyarok vagyunk. Nehéz felfogni? Ha téged ez zavar, benned van a hiba.

Bloodscalp 2010.05.20. 14:54:27

@TaTa86.: olyan is volt tényleg? na ergye keressé linket az elmúlt száz évre...addig vissza se gyere

Johny the mocsok 2010.05.20. 14:54:31

Hány lap kell egy szlovák történelemkönyvhöz?

3

1 címlap
1 lap a történelmüknek
1 hátlap

bandos 2010.05.20. 14:55:57

@idelle: Inkább merjünk kicsik lenni. Mindig. Mer az viszont kurvára bejött, nem?

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.05.20. 14:56:19

@Viktus: már bocs, de én úgy hallottam, h a magyar honvédség nem tudott erről az akcióról! csak néztek az égre, h ez mi a tököm
más országban már rég utánaszálltak volna, h brékó, ti kik vagytok, azonosítás, vagy durr-durr

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 14:56:53

@bandos:

"harcolj csak a magyarság ellen"

jaj, bazmeg, a másik demagóg fasz.

aki nem őrjöng, hogy trianont vissza, meg nem centizgeti, hogy a tótok demennyivel jobban utálnak minket, mint mi őket, az magyarellenes.

az általad megvetett magyargyűlölők meg pont ugyanezt írják egy szlováknak, ha nem gyűlöl eléggé magyart, nahát, mik vannak

m.logic 2010.05.20. 14:56:55

@idelle: Antimagyarságod azt nem veszi észre, hogy a magyar állampolgárság védelmet is jelent a szlotákokkal szemben. Mégis csak nagyobb visszhangja van annak, ha egy magyar állampolgárt vernek meg, mintha egy szlovákot vernének meg.

Nem csak az ő véleményük számít, itthon is több millióan igazságtételt akarnak. A szlotákok meg egyre pofátlanabbak lettek a magyar külpolitika elpuhulásával fordított arányosan. Semmi nem késztette őket a Benes dekrétumok megerősítésére, a nyelvtörvény bevezetésére.

A szerbek EU csatlakozását még meg lehet vétózni, tehát ők csak ne pattogjanak.

Remélem az antimagyarizmus elleni fellépéssel a hozzád hasonlókból egyre kevesebb alakul ki.

freebiker 2010.05.20. 14:57:11

A Trianoni döntés mára több okból is érvényét vesztette. Ezen kívül van egy erősebb érv, hogy a revíziót ne felejtsük el. A németek, a háborús főbűnös újra egyesült. Senki nem kapott ilyen büntetést csak mi. Ezt minden tetű tudja Európában, félnek is tőle, hogy egyszer lesz olyan politikai erő , akik visszakövetelik ami a miénk. A tótok is tudják, ez generálja gyűlöletüket, mert önálló hazájuk nincs és nem is volt.

combo 2010.05.20. 14:58:51

@mavo: Na ja, az 1. világháború kitörésekor nem volt milliós béketüntetés itthon. Ja, hogy akkor azt hittük, hogy a "villámháború" után finom falatok jutnak a Balkánról? Pech. (Persze a történelmi hibákról mindig politikusok tehetnek, a siker pedig a "nép" érdeme.)

Ettől függetlenül a trianoni békediktátum igazságtalan volt. Azért megjegyzendő, hogy ott is hoztuk a formánkat: hvg.hu/Tudomany/20100118_beszed_apponyi_1920_memento_trianon_beke

vizipipa 2010.05.20. 14:59:20

@Zlatan:
Ismeretanyagod bővítését kezdheted ezzel is: Galántai József: Trianon és a kisebbségvédelem.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.20. 14:59:22

teljesen jogos a cikk. lájkolom.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 15:02:09

@mavo:

"amíg nem pattantok le a magyarfób szlovákok szlovákfób képéről, addig nem fog javulni a helyzet "

Oh persze. Eddig is ROPPANT jól működött az alázatos konfliktuskerülő hangnem. Igazi sikersztori.

"ha te betörsz hozzám, akkor igen, van olyan megoldás, hogy összeszedem a haverokat, és rád gyújtom a házadat, nyilvánvalóan az visz közelebb a hosszú távú megoldáshoz"

Ilyen az élet, adódhat így. A törököket se szép szóval tessékeltük ki. Kosovo se magától lett független.

Labancz szomszédainknál nem kezelik másodrangú emberként a burgenlandi magyarokat, nincs is gond. A románok is sokkal normálisabban bánnak velünk Ceausescuhoz képest és lám, van javulás. A hiba a szlovák készülékben van. Ez is egy lehetőség ám.

combo 2010.05.20. 15:04:03

@Herr SturmLiberator: "Eddig is ROPPANT jól működött az alázatos konfliktuskerülő hangnem. Igazi sikersztori."

Igen, egyesek úgy gondolják, hogy csak két véglet van. Az elbújás és a saját határon túli magyarjainknak ártó, rossz időzítésű arrogancia.

Viktus 2010.05.20. 15:04:15

@Bloodscalp:

Hülye vagy v.mihez tényleg nem értem mit okoskodsz.

1942.01.21-23. - A magyar karhatalmi alakulatok kiterjesztik a razziát Újvidékre. A vérengzést, Szombathelyi Ferenc vezérezredes vezérkarfőnök, amint tudomást szerez róla, leállítja, és 1943-ban a felelősöket a Honvéd Vezérkar főnökének Bírósága elé állítja.

1942.01.29. - Bajcsy-Zsilinszky Endre a Képviselőház külügyi bizottságában követeli az újvidéki vérengzés kivizsgálását és a felelősök felelősségre vonását.

1942.12.02. - Bajcsy-Zsilinszky Endre a Képviselőházban interpellációt nyújt be az újvidéki vérengzés ügyében.

1943 október 11-én Horthy kormányzó elrendelte a katonatisztek bíróság elé állítását. A bírósági tárgyalás 1943, december 8-án kezdôdött.
A bírósági tárgyalás napokon át megszakítás nélkül, éjjel-nappal folyt a Margit krt. 85. sz. alatti katonai büntetôintézet tárgyalótermében. A bíróságnak három altábornagy tagja volt: Náday István elnök, Németh József és Kiss János tagok. Dr. Babós József hadbíró ezredes volt a vádló, aki elôzôleg a helyszínen három hónapon keresztül nyomozta a történteket. A tárgyalást Gazda Imre hadbíró százados vezette.
vit. Feketehalmy-Czeydner Ferenc ellen a vád az volt, hogy az utasítástól eltérô rendelkezéseket adott ki. Az elkövetett visszaélésekrôl felsôbb helyre a valóságnak nem megfelelô jelentést tett. A Vkf.-nek azután a rendelete után, hogy minden vérengzést akadályozzon meg, eltűrte, hogy másnap újvidéken még 803 személyt agyonlôjenek.
vit. Grassy József honvéd vezérôrnagy, II. rendű vádlott elleni vád az volt, hogy vésztörvényszéket alakított, annak keretében bírói ítélet nélkül a kijelölteket kivégeztette. vit. Deák László honvéd ezredes, III. rendű vádlott elleni vád az volt, hogy a Csurogon megsebesült foglyokat agyonlövette.
Dr. Zöldi Márton csendôr századost pedig azzal vádolták, hogy súlyos kötelességmulasztást követett el azáltal, hogy járôrei ellenôrzését elhanyagolta. Az ügyészség azon a címen is emelt vádat még ellene, hogy az újvidéki vérengzések egy része az ô tudtával történt. Azt, hogy gyilkosságokra adott volna parancsot, vagy azt személyesen követett volna el, nem tudták rábizonyítani.
Egy hónapi tárgyalás után a bíróság Feketehalmy-Czeydner Ferencet, Grassy Józsefet, Deák Lászlót, Zöldi Mártont és Korompay Gusztávot halálra, húsz személyt pedig 5–15 évig terjedô börtönbüntetésre ítélte.

Drezdáért kit vontak felelősségre a szövetségesek?

@mavo:

Esetleg v.mi cáfolat? :P

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:04:58

@Viktus:

igen, mindig fontos hangsúlyozni, hogy há, azok de gyengék

bryan 2010.05.20. 15:05:42

"A vicc az, hogy még akkor sem lenne béke és barátság, ha az utolsó magyar is elszlovákosodna, vagy áttelepülne, mert akkor is megmaradna a magyarokkal szembeni történelmi fóbia."
Mert nekünk nincsenek ilyen frusztrációink, nálunk nem fogja azt mondani valamilyen szerencsétlen jobbikos barom a parlamentben pár hét múlva, hogy nem szabad lemondani a revízióról. Mi objektíven megítéltük a szlovák nemzetet és azt látjuk, hogy gonosz módon elnyomja a magyarokat, megsemmisítésükre tör, slusszpassz.
Kurvára felelőtlen dolog ilyen egyoldalú posztokat írni bonyolult és érzékeny kérdésekről.
"Ha tényleg tartósan segíteni akarunk határon túli testvéreinken és nem csak nyújtogatni agóniájukat nyomorult kis kompromisszumokkal, akkor egy új magyar külpolitikának kell születnie"[..] "nem törődik azzal, hogy a másik kezében túsz van."
Erről talán a túszok véleményét is meg kéne kérdezni. Ez már megint a más fasza és a csalán tipikus esete.
"de legalább saját szótárunkból száműzzük „a szomszédok érzékenységét”, mint érvet"
Ha a diplomáciából száműzöd a másik érzékenységét mint érvet, akkor nagyon hamar roppant szar helyzetben találod magad. Másrészt bármely nép érzékenységét figyelmen kívül hagyni tapló és undorító dolog. Attól még, hogy ezt a magyar külpolitika teszi és nem a szlovák, nem lesz kevésbé undorító. Nagyon fontos okának kell lennie annak, ha ezt mégis megtesszük és a lehetséges károk elkerülésére sokkal jobban oda kellene figyelni.
A poszt hangneme olyan, mintha 1914 májusában írták volna.

suski 2010.05.20. 15:07:32

@AgentUngur: "Azt, hogy egy olyan bűnt tesz helyre az új kormány az elsők között, ami mély és nagyon fáj"

Ez a mondat szerintem hibás. A seb az, ami mély és fáj, nem a bûn.

Különben Orbánéknak a markáns nemzetpolitika mellé a hadsereget is sürgôsen fejleszteniük kell, nem azért, hogy háborúzzunk, hanem mert különben körberöhögnek minket a nemzetközi porondon.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:07:52

@TaTa86.: "Magyarázod a bizonyítványt? Egy egyszerű bocsánat megteszi, nem kell a körítés!"

fogalmazzuk úgy, hogy a magyaridiotizmus helyett megpróbálok tárgyszerű lenni. nem egy sikeres stratégia ebben az országban (úgy 1100 éve), de hiszem, hogy van tere a normális gondolkodásnak is.

"A Szent Korona egyenjogú alattvalói voltak a tótok is."

HAHAHAHAHAHA! :-DDDDDDDDDD

"És igen, "magyarkodtunk", mert magyarok vagyunk. "

és nagy magyarkodásunk közepette jó nagyot akartunk fingani, és befostunk. nem kicsit, nagyon, nem egyszer, többször! :-D

megitális rózsa 2010.05.20. 15:08:26

AgentUngur,

ha már csinálunk valamit, csináljuk jól:

Magyar-japán közös határt!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:09:03

@bandos: "Inkább merjünk kicsik lenni. Mindig. Mer az viszont kurvára bejött, nem? "

lassan írom, hogy azok is értsék, akiknek szól: tak-ti-ku-san, ér-tel-me-sen, o-ko-san, ra-va-szul.

nem mellett döngetve, mint ezeregyszáz éve bármikor.

falesny 2010.05.20. 15:10:49

@idelle:
szerinted milyen pontosan az okosan, taktikusan,értelmesen,ravaszul?
komolyan érdekel.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:10:59

@m.logic: "Remélem az antimagyarizmus elleni fellépéssel a hozzád hasonlókból egyre kevesebb alakul ki. "

tudom, azt reméled, hogy egyként bömböljük a hülyeséget. aztán majd ha beleszaladunk egy vagy néhány irtózatos nagy pofonba, és nézünk bambán, akkor esetleg majd tenagyonmélyenlévőmagyarságodnak is leesik tán.

addig hancúrozz a pingpongasztal végibe', hogy "kiakirály"...

Viktus 2010.05.20. 15:12:17

@freebiker:

Eleve ma az 1947-es páizsi békeszerződés www.hunsor.se/dosszie/1947parizsibeke.pdf van érvényben nem a trianoni. Trianon egyfajta állomás bár az egésznek a gyökere mohácsig nyúlik vissza.
Egyik politikai erő sem fog területi követelésekkel előállni max. sör mellett álmodozhatunk bizonyos politikai erők tagjaiként a reális célkitűzés a területi autonomiák kivívása.

@combo:

Az a baj nem hoztuk a formánkat, mert sajnos itthon előtte Károlyi Mihály félék tombolhattak, ha Apponyi féle emberek veszik kézbe az ország gyeplőjét 18-ban nem ilyen békét kell aláírni lásd. Törökország.

mialenyeg 2010.05.20. 15:12:40

Nincs realitásérzéke a poszt írójának. Amiket meg a trianonozók mindig benéznek:
Az időrendi és az ok-okozati összefüggések két külön lapra tartoznak. Hiába igaz, hogy a történelem során az események egymás után bekövetkezése vezetett a jelenlegi rossz helyzetbe, a megoldás nem ezen a vonalon működik. Trianon egyszerűen ma már nem aktuális. Ami aktuális, az a magyar nemzetiségek problémás helyzete. Ennek nincs reális köze ma Trianonhoz, hiába az vezetett ide. Ezt lehet, hogy nehéz megérteni.
A másik az, hogy annak ellenére, hogy igaz, hogy a laposkúszás nem vezet sehova, ennek az ellentéte sem vezet sehova. Nem igaz, hogy ha valamit nem lehet húzással megmozdítani, akkor tolással majd lehet.
Játszd le az agyadban a verziókat.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:13:10

@falesny: "szerinted milyen pontosan az okosan, taktikusan,értelmesen,ravaszul?"

össze teccik téveszteni Mindenható Orbán Viktorral.

egyébként az első lépése, hogy befejezzük a nacionalista bömbölést.

a nulladik lehetett volna az, hogy a szándék kinyilvánítása után belengetjük, hogy erről kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezünk.

és így tovább.

bandos 2010.05.20. 15:14:04

@mavo: Lehet, hogy szimplán teljesen gyökér vagy, és csak emiatt harcolsz a magyarság ellen, nem tagadom.
Én ugyanakkor sem revízionista sem "mocskos szlovák"-ista nem vagyok, ezt meg kikérem magamnak.
Harcolj áz irredentá, fásisztá magyarok ellen, akik mögött ott áll, árpádsávos sáljában a zorbán viktor!! jó munkát!

m.logic 2010.05.20. 15:14:30

@idelle: Milyen a ravasz külpolitika? Meg a taktikus... ?

Ez nem egy Columbo film.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:14:53

@Herr SturmLiberator:

"Oh persze. Eddig is ROPPANT jól működött az alázatos konfliktuskerülő hangnem. Igazi sikersztori."

az a baj, hogy képtelen vagy felfogni, akármilyen hangosan üvöltözünk itt a szomszédban, a szlovákok bizonyos határig azt csinálnak otthon, amit akarnak. ha nyelvtörvényt, akkor azt. külpolitikánk és a nyelvtörvény között kábé annyi az összefüggés, mint a napfelkelte és a kamatláb között

ráadásul toppant vicces, hogy a kizárólag szlovák állampolgárokat érintő nyelvtörvény az decsúnya, ellenben a szlovák állampolgárokat közvetlenül érintő kettős izébe a szlovákok csak jól ne szóljanak bele, fico mit pampog

jó, hogy emlegetted amúgy a románokat, nem sokon múlt, hogy ugyanúgy álljunk velük, mint a szlovákokkal, aki figyelt a kilencvenes években, az tudja, miről beszélek, és arra is emlékszik, hogy akkor is volt egy efféle "kemény kézzel köll velük bánni" irányzat, ami szerencsére elmúlt

bandos 2010.05.20. 15:15:24

@idelle: Akkor egyetértünk. Szerintem pl. nagyon okos, hogy a szlovák politikai provokációra Orbán nem szólt valami baromságot vissza. (Ők pedig ilyenre már küldenék a tankokat)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:15:41

@bandos:

jó, akkor tisztázzuk: a jó édes anyád, az harcol a "magyarság" ellen, te gyökér.

remélem, megbeszéltük

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:16:15

@m.logic: "Ez nem egy Columbo film. "

valóban nem. ez az élet, annak is a politika c. alfejezete.

a hősködős politizálás eredményét láthattuk már nem egyszer. de b+ még mindig sokan hiszik azt, hogy mi vagyunk a Janik Kelet-(Közép-)Európában.

szeretnétek kijózanodni vagy jobb a rózsaszín álomvilág?

Ezekiel 25,17 2010.05.20. 15:16:41

@Zlatan: Akkor egy kis okosítás!

1. A nemzetiségek magyarországi elnyomása mítosz és magyarellenes propaganda. Nyílván nem volt tökéletes a helyzetük, senki nem állítja, de nézzük a többi európai államot:

1. Franciország: az ország 30-40 %-át kitevő breton, baszk, provanszál stb nyelvű kisebbség semmilyen módon nem tanulhatott anyanyelvén.

2. Németország: a lengyel területeken szervezetten vásárolták fel a a parasztok földjeit, és helyükre németeket telepítettek.

3. Oroszország: az ukrán nyelvet hivatalosan nem is ismerték el létezőnek!! Használatát komolyan büntették!

4. Belgium: a vallon kisebbség módszeresen elnyomta a flamandokat (jó frankofón szokás szerint!)

5. Románia: az 1878-ban megszerzett Dobrudzsa akkor kb. 0 %-ban volt román lakosságú. 1913-ban már 50 %-ban. Csángóföldön magyar istentisztelet nem létezett.

és nem sorolom tovább!

Ezzel szemben Magyarországon létezett kisebbségi nyelvű oktatás, és a helyi közigazgatásban is lehetett használni a nem-magyar nyelveket! Ez kuriózum volt az akkori Európában.

Oktatás: mindig a Lex Apponyit emlegetik! Mit tartalmazott a Lex Apponyi? AZT, HOGY A MAGYAR NYELV TANULÁSA LEGYEN KÖTELEZŐ ALAPFOKON!

Na most tessék megmondani, miért olyan felháborító ez? El lehet azt képzelni, hogy a ma Szlovákiában vagy Romániában a magyar gyerekeknek ne oktassák az államnyelvet? Lassan ott tartunk, hogy a magyart is szlovákul oktatják.
És erre hivatkoznak a hazai és külföldi magyargyűlölők, mint elnyomó törvényre. Arcátlanság.

Való igaz, hogy a szlovák iskolák száma sokat csökkent a dualizmus utolsó évtizedeiben, és ez nem volt helyes, de az akkor európai viszonyok mellett Mo. benne volt a kisebbségeinek legtöbb jogot adó top3-ban.

Kb. mintha ma Dél-Szlovákiának Dél-Tirol típusú autonómiája lenne.

Tudom, hogy hosszú, de még valami: a románok és szerbek nagy többsége az 1700-as évek első évtizedeiben vándorolt be, menekültként Mo-ra. Ehhez képest már a század végén, magukat őslakóknak definiálva ágáltak az őket befogadó állam ellen (és irtották is azt pl. Horea Erdélyben).És folyamatosan elnyomottaknak állították be magukat - ez a pofátlanság netovábbja.

2010.05.20. 15:17:31

@bryan:

Világos, hogy nekünk is van vaj a fejünkön. A 'tótozás' gusztustalan dolog, nem is vitás.
DE egészen idáig a magyar belpolitikában nem létezett a 'szlovák kártya'. És szerintem ezután sem lesz fontos. Szlovákiában viszont igenis van magyarellenesség, vagy jobb esetben szemérmes hallgatás.
Van egy szlovák kollégám, nagyon kedves rendes ember. De SOHA nem mondta még egyetlen szlovákiaira sem, hogy magyar lenne. Csak olyan marhaságokat, hogy 'tud magyarul, mert megtanult a rokonaitól' vagy 'beszél magyarul, mert olyan helyen nőtt fel'. A szlovákiai magyarok LÉTE sok szlováknak zavaró. tényező

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:18:27

@idelle:

>> "A Szent Korona egyenjogú alattvalói voltak a tótok is."

HAHAHAHAHAHA! :-DDDDDDDDDD <<

csatlakozom: GALAKTIKUS MUHAHA ...

freebiker 2010.05.20. 15:18:33

@bryan: A magyarutálatotok fenomenális. Az ilyeneket pusztítani kell. Már a Trianon után lord Rothermere Angliában elkezdett harcolni a revízióért. Külföldi értelmes jogászok, politikusok vallják a jogtalanságot és annak ellentételezését. Ezért hányok az olyan "magyartól", akik a sajtjaikat, a hazájukat fikázzák. Azt a hazát amiért nagyon sok ősünk adta életét. Bennetek semmi haza iránti érzés nincs. Ez undorító. El kell takarodnotok sürgősen.

combo 2010.05.20. 15:18:35

@Viktus: A hozzászólásom többi részét, és a linkelt cikket nem kommentálod. Ügyes. :-)

De ha már itt történelemről beszélgetünk... A két v.h. között sem politizáltunk jól. Ha a "nem, nem, soha!" helyett a magyarlakta területekre fókuszáltunk volna, akkor talán előbbre jutottunk volna... (Mit akarunk mi a horvátoktól? Ugyan már!) Persze utólag könnyű, és a "mi lett volna, ha"-nak sok értelme nincs.

De manapság sem értem, hogy mi ez a Nagy-Magyarország kultusz. (Ja jó, persze, egész Európát ide.) Egy Közepes-Magyarország sokkal közelebb áll(t) az "igazsághoz".

Logan Grimnar 2010.05.20. 15:18:41

nagyon jó a poszt, gratula a szerzőnek!
Már az is jelzi, hogy közutált ballibant trollok ( idelle, bloodscalp ) is itt tolják az ökörségeiket. Tényleg, "is" illetve "Six! anyád is nyugger" hol maradnak?

Viktus 2010.05.20. 15:18:45

@idelle:

Ezen nevetgélhetsz , de attól bizony tény marad nem véletlenül voltak Pozsonyban Szent István meg Szent Koronás napok a szlovák komcsi-náci elvtársaid nagy egymásratalálása meg az új szlovák történelem kreálása előtt.

Ezekiel 25,17 2010.05.20. 15:18:50

@mavo: több mint 1 millió elcsatolt magyar és azok folyamatos elnyomása és megalázása nem érdemli meg, hogy te lekicsinylően "Djágaszág"nak nevezd őket.

TE GYÖKÉR FÉREG!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:19:51

@Sawyer_: "El lehet azt képzelni, hogy a ma Szlovákiában vagy Romániában a magyar gyerekeknek ne oktassák az államnyelvet?"

nem. sokkal abszurdabb, hogy szlovák és román állampolgárok nem beszélik a nemzeti nyelvet.

szerencsére a románok csak röhögnek rajtunk. jól teszik.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 15:20:14

@combo: Fico/Slota bezzeg legalább permanensen arrogáns, ergo nekik nincs gondjuk a rossz időzítéssel. Ha az MSZP nyert volna 2/3-al, akkor meg Gönczová frizurájába kötnének bele.

Nincs vesztenivalónk a határozott kiállással.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:20:47

@Viktus: "nem véletlenül voltak Pozsonyban Szent István meg Szent Koronás napok"

az előző poénod jobb volt, bár ez sem rossz. :-DDD

Viktus 2010.05.20. 15:21:08

@mavo:

Pedig nem ártott volna muhaha helyett történelmet tanulni.

A tény az tény marad bármennyire nevetgél v.ki önön sötétségén. Az persze más kérdés, hogy modern államok alkotmányát nem lehet történelmi tanokkal helyettesíteni max. megemlíteni erős történelmi alapnak, de attól még létező tény.

Viktus 2010.05.20. 15:22:29

@idelle:

Esetleg mielőtt a saját idióta mivoltodon nyáladzó marhaként lefordulsz a székről próbáld meg cáfolni.

suski 2010.05.20. 15:22:59

@mavo: "ráadásul toppant vicces, hogy a kizárólag szlovák állampolgárokat érintő nyelvtörvény az decsúnya, ellenben a szlovák állampolgárokat közvetlenül érintő kettős izébe a szlovákok csak jól ne szóljanak bele, fico mit pampog"

A szlovák állampolgár VÁLASZTHAT, kell-e neki a magyar áp. A szlovák állampolgár NEM VÁLASZTHAT, hogy szlovákul pofázzon a postán vagy magyarul.

bandos 2010.05.20. 15:23:22

@mavo: Nem harcol a magyarság ellen a jó édes anyám.
Ha felbosszant, hogy ezt írtam, az csak annyit jelent, hogy te sem szándékosan teszed amit teszel, csak elvakultam, mert megfertőzött az elmúlt pár év "merjünk kicsik lenni, kussoljunk el, és rohadt fásiszták!" ideológia.
Lehet el kéne olvasni megint a cikket, megnézni, hogy miről van benne szó.
Mindazonáltal csak a hülye köt abba bele, hogy a szlovákok igenis sokkal nevetségesebben viselkednek, és sokkal nagyobb méreteket öltött ott a beteges sovinizmus, mint itt. És mivel ez csak erősödött a 8 év kussolás mellett, ezért valami más, okos módszer kell. Nem, nem a grippenek. SZerintem sem.
Hagy tegyek fel egy kérdést, hogy ne beszéljünk el egymás mellett a továbbiakban, bár szinte felesleges feltennem: Szavaztál 2004. december 5-én? és mire?

m.logic 2010.05.20. 15:23:45

@idelle: Azon pattogsz, hogy hogyan beszéljünk a falhoz. A szlovákokat nem érdekli semmi, amit akarunk, azt csinálnak amit akarnak. Ilyenekkel nem lehet sehogy sem tárgyalni. Még a történelmet is meghamisítják.

Vagy megalázkodunk és nem az lesz amit akarunk, vagy megcsináljuk, amit kell és akarunk.

combo 2010.05.20. 15:24:00

@Herr SturmLiberator: Ja, Fico és Slota igazi kultúrember (Európában is), szép példaképek. Mondom, a nem éppen Fidesz-ellenes Csáky mondta azt, hogy rossz az időzítés. És nem sok érvet tudtok felhozni amellett, hogy nem bírtunk 1 hónapot várni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:24:11

@Viktus: "Pedig nem ártott volna muhaha helyett történelmet tanulni."

ja, ezt mondjuk mi is.

ugyanazt csinálod, mint odaát Slota és népi zenekara, csak nem veszed észre. persze a mi esztelen nacionalizmusunk jó nacionalizmus.

freebiker 2010.05.20. 15:24:40

@Sawyer_: Ez pontosan így van. Ezeket nagyon gyorsan kifelejtik a magyargyűlölők.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 15:24:45

@mavo: Melyik volt az a kettő?

1) 56.
2) ?

falesny 2010.05.20. 15:25:22

@idelle:
első lépés.én nem hallok ilyet.
második, elmondták,hogy pontosan mit akarnak(martonyi kint volt ugyebár).
Szerinted mi sérti a ficot annyira a törvénytervezetből?szerintem az,hogy egyátalán lesz,ezzel pedig nehéz bármit kezdeni.Tök mindegy mi lesz benne, mikor nyújtják be,belekötnek.
Egyeztetés??lásd nyelvtörvény...felmosta bajnaival a padlót, és semmit nem változtatott meg benne.Sőt kérkedett vele,hogy nekik lett igazuk.
Be kell látni,hogy az eddigi egyeztetésnek csúfolt seggnyalással nem mentünk semmire azon túl,hogy nevetségesek lettünk.
Ha normálisan,nyugodt hangon elmondjuk,hogy figyi ez lesz, de nem bántjuk sem a szlovákokat,sem a területüket, akkor mire a hiszti?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:26:38

@m.logic: "A szlovákokat nem érdekli semmi, amit akarunk, azt csinálnak amit akarnak."

ha jól értem, te meg meg akarod ütni a falat. az enyém legalább nem fáj.

a dolog nem ennyire egyszerű. éppen azt pofázom, hogy okos politizálással lehetne előre haladni, mert a népet jobban érdekli a sör meg a csipsz, mint hogy a szomszéd, akitől a körfűrészt kérjük kölcsön, az asszony meg a sót, az szlovák vagy magyar.

én nem vitatom, hogy a szlovák seggekkel szemben mi két, háromannyi segget tudunk felvonultatni, de ez nem szaróverseny, könyörgöm!

bandos 2010.05.20. 15:28:02

Zárszónak egy idézet:
"MAGYAR AZ, AKINEK FÁJ TRIANON" - (Illyés Gyula)
Vitázni sok értelme nincs, mert vagy a sötét pártszemüveg vagy érzelmi semlegesség adja a vita tárgyát.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.20. 15:28:54

"de hosszú távon biztosan nem."
mert?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 15:29:34

@khamul: "A 'tótozás' gusztustalan dolog, nem is vitás."
Mivan? Az én nagymamám tót, mindig is tótnak mondta magát, mert ez a neve ennek a népnek.
Mellesleg a szlovák jelent rabszolgát, nem a tót, szóval inkább a szlovák gusztustalan.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:29:38

@Viktus: "Esetleg mielőtt a saját idióta mivoltodon nyáladzó marhaként lefordulsz a székről próbáld meg cáfolni."

a kiegyezést követően egyedül a horvátoknak voltak úgymond nemzetiségi jogaik, például parlamenti képviseletük, azzal, hogy bizonyos kérdésekben joguk volt horvátul felszólalni a magyar parlamentben. (akartak ők is külön kiegyezést, de nem sikerült kiverekedniük).

a többieknek semmi. persze, volt vurstli Pozsonyban, ahogy írod, de a sörért állítólag nekik is fizetni kellett.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.20. 15:29:54

"de hosszú távon biztosan nem."
ezt mivel magyarázod?

Chingford Attack 2010.05.20. 15:30:08

Nagyon korrekt írás, én ezt képviselem amióta az eszemet tudom! Csodálkozom, hogy az Indexen jelent meg! Ez bók! :-) Nehogy már a szar húzza le a budit, elég már ebből a sok sutyerák népségből, akikkel mi békében éltünk, akikre nem haragszunk! Ezekből meg csak sűt a végtelen, érthetetlen és értelmezhetetlen gyűlölet! Ficonak meg Slotának kell adni egy nagy sallert és áthozni őket ide a csonkába szlovákok lakta falvakba tanulmányi útra! Nézd csak birkafejű, lehet élni együtt normálisan és békében is! Ennyi!

t a m á s 2010.05.20. 15:30:13

Jut eszembe egy régi buta vicc; Mi a házasság? Szövetség olyan problémák közös megoldására....amik egyébként nem is lennének!
Ki gondolja komolyan hogy a buta szlovák nacionalisták, a román Vatra Românească nacionalistái, a vad szerb nacionalisták "véleményét" megváltoztatja majd az ott élők "kettős állampolgársága"
Aki primitív és a nacionalizmust önmagában értéknek tartja, annak hiába beszélsz.
Már bocsánat; olyan ez mintha a Magyarországon élő zsidó honfitársainknak izraeli állampolgárságot adnának.....És akkor nem lenne antiszemitizmus?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:30:43

@falesny: "Be kell látni,hogy az eddigi egyeztetésnek csúfolt seggnyalással nem mentünk semmire azon túl,hogy nevetségesek lettünk."

és a hőbörgéssel fogunk - sokak szerint. mire alapozzátok?

Bloodscalp 2010.05.20. 15:30:43

@Viktus: köszi hogy egy olyan dologért hülyézel amiröl 20 perce nem is tudtad hogy megtörtént, de sikeresen kiművelted magad a guglén:)

20 perce még mosolyogtál a 3000 emberen,pedig javukat legéppuskázták...
az ítéletekröl meg marginálisan annyit, mennyi is lett végrehajtva?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:31:17

@TaTa86.:

jaj, persze mindig elfelejtem, hogy a két háborúba belekényszerítettek Azok, fúj.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 15:31:42

@mavo: Az a vicces, hogy már számtalanszor blamáltad magad történelmi ismereteid hiánya miatt. De te csak folytatod. :)

"A bölcs más kárából tanul, az okos a sajátjából, az ostoba abból sem."

m.logic 2010.05.20. 15:31:48

@idelle: Menj be a pszichiátriára és érvelj egy skizofrénnek. Ehhez hasonlítható a szlovákokkal való párbeszéd.

MACISAJT 2010.05.20. 15:32:08

Hogy Szlovákiánál maradjunk.

Szlovákiából soha nem lehetett volna Szlovákia, ha magyarországi erők politizáltak volna benne...
Igazolni is tudom,konkrét történelmi példákkal, hogy az aki azt hiszi hogy bármely Magyarországnak és a magyaroknak kedvező, (amúgy teljesen normális, EU-konform intézkedést)a szomszédországok és természetes szövetségeseik, az itthoni nemzetárulók(*mert nemzetárulóból Magyarországnak a legalja jutott) majd szó nélkül benyelik és nem fognak a legképtelenebb módon ellene hadakozni( "23 millió beözönlö román, szlovák állampolgárság megvonása, csipőprotézisért jövő nyugdíjasok" etc.)...

az nagyon el lehet varázsolva.
"Valamiért" történelmileg így alakult, hogy miközben 1990 után Európában teljesen átalakult a térkép(igen, a szomszédban is)...a magyarság mégcsak egy nyamvadt autonómiát sem tudott kivívni.
Az meg már röhej hogy még a Albánia és koszovói albánok is megelőznek nemzeti érdekérvényesitésben.

Itt az elmúlt 8 év a " kócos asszony diplomáciája" a "merjünk kicsik lenni"politikája a szlovák nyelvtörvény, a Benes-dekrétumok, a Duna elterelése, a tokaji ellopása, meg Magyarország köztársasági elnökének kitiltására volt "jó".
(korábban a kádár-aczéli korszak meg arra hogy egy román cipészsegéd 22 évig háboritatlanul verje szét Erdélyt.)

Ez itt pl. a nemzetárulás a minősitett esete:
www.eorsi.hu/politikainaplo/?039

Jelzem, a forditottja soha nem fordul elő...
Soha nem látni szlovákokat külföldi(magyarországi) pártokkal összefogni,saját hazájuk kormánya ellen, legyen az akár slota,vagy benes dekrétumai...
Ezért is mondtam többször : Magyarországnak még nemzetárulóból is a legalja jutott.

Ennek a legföbb ideje véget vetni.

Ezekiel 25,17 2010.05.20. 15:32:31

@idelle: és miért zavar az téged, ha nem beszélik a nyelvet, magyarázd már el nekem? Ha ő ezt nem éli meg hátrányként....
Amúgy ráadásul ez döntő részükről nem is igaz, inkább csak az idősebbek nem beszélnek.

Amúgy meg pl. az USA-ban, Németországban bevándorlók milliói nem beszélik az államnyelvet, mégsem hoznak ellenük nyelvtörvényt!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 15:32:40

@mavo: Mert a valóság, hogy Magyarország és a magyarság robbantotta ki a 2 világháborút, hogy elnyomhassunk más népeket, és magyarkodhassunk.
Így volt, aki mást mond a bőgatyás paraszt!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:32:43

@Chingford Attack: "Ezekből meg csak sűt a végtelen"

SÜT - legalábbis a magyar nyelv szabályainak megfelelően. a sűt, az egy elkészített húsféle, aminek az alapanyagát a bótban vesszük.

hogy b+ hogy van az, hogy a legmagyarabbak tudnak a legkevésbé magyarul...?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:33:13

@freebiker:

"A Trianoni döntés mára több okból is érvényét vesztette. Ezen kívül van egy erősebb érv, hogy a revíziót ne felejtsük el. A németek, a háborús főbűnös újra egyesült."

asztakurva, nem is tudtam, hogy a trianoni döntés kettévágta németországot ...

vizipipa 2010.05.20. 15:33:15

Szlovák légió 1848-49.

tortenelem.ektf.hu/efolyoirat/Kiss/12.htm

Na és persze címlapon az Indexen. Jön "is" és "six", kis türelem.

ryuk (törölt) 2010.05.20. 15:33:48

a posztot és a hozzászólásokat olvasva úgy érzem, a többségnek itt szlovákfóbiája van. az meg kimondottan mókás, hogy erre: t a m á s 2010.05.20. 14:26:58 érdemben senki nem reagál. a kedves kommentelekők talán mind határon túlról írnak? ma délelőtti esemény: belvárosban 60-70 közötti, jól öltözött bácsi jött oda hozzám, elnézést és pénzt kérve, mondván erdélyből jött, munkát nem kapott, pénze nincs, adjak neki. adtam neki 500 forintot, de nem hiszem, hogy így kellene segíteni a határon túli magyarokat. a kettős állampolgársághoz pedig csak annyit még, hogy ha megkapja vki a magyar állampolgárságot, akkor vajon adót és tb-t is itt fizet-e? ha nem, akkor én sem fogom itt fizetni ezeket a kötelezettségeket, hiszen én sem vagyok különb magyar náluk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 15:34:04

@mavo:

"külpolitikánk és a nyelvtörvény között kábé annyi az összefüggés, mint a napfelkelte és a kamatláb között"

Aha, persze. Csak azért meg a cirkusz nemzetközi fórumok előtt is, mert külpolitikához semmi köze (pláne az EU-ban) egy soviniszta, jelenlegi nemzetközi kisebbségpolitikai alapelvekkel ellentétes nyelvtörvénynek.

"ráadásul toppant vicces, hogy a kizárólag szlovák állampolgárokat érintő nyelvtörvény az decsúnya, ellenben a szlovák állampolgárokat közvetlenül érintő kettős izébe a szlovákok csak jól ne szóljanak bele, fico mit pampog"

Lassan feltűnhetne az az apróság, hogy vannak szlovák szlovákok, meg magyar szlovákok. Ők lennének a határon túliak. Értük meg a kettős ÁP cirkusz, nem Fico nagyijára akarjuk ráerőltetni, sőt a külhoni magyaroknak sem kötelező. És az ezzel elnyert jogok ITT NÁLUNK érvényesíthetőek és nem a szlovák állampolgári jogaikat módosítják. Mi sem szólunk bele, hogy a szlovákok kinek adnak kettős állampolgárságot. Mert az az ő dolguk, ez meg a miénk.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:34:06

@Sawyer_: "és miért zavar az téged, ha nem beszélik a nyelvet, magyarázd már el nekem?"

engem nem zavar. csak röhögök. miközben úgy képzeljük, nekünk mindent lehet, fel vagyunk háborodva, hogy másutt mások mondják meg, hogy mi legyen.

Szabad az Á 2010.05.20. 15:34:34

Nem tagadom el hogy a cikkírónak van igaza. Nem kell laposkúszásban külpolitizálni! Az ilyen baromságnak mint amit most csinált a kedves még ki sem nevezett kormány a következő következményei lesznek (már ha továbbra is ez az irány és így)

1 - Rövid táv:egyre durvuló oda vissza fenyegetések. Nagyon fogják szivatni a magyar kisebbséget.

2 - közép táv: Teljesen elhidegülő kapcsolat kisebb atrocitások itt is - ott is (inkább ott mert itt nincs kit megverni...) fegyverkezés elkezdése
3 - hosszútáv: Megfelelő szikra esetén: Háború

Tehát még egyszer: Tényleg nem kell gyávának lenni. De az én véleményem szerint célszerű ha hülyék sem vagyunk... Én senki miatt nem szeretném a fiamat egy lövészárokban látni. És szerintem ti sem. üdv: s

Várúr 2010.05.20. 15:34:38

@mavo:
Tetszik, nem tetszik, viccelődünk. Teccett vóna Fico Robinak épeszűen viselkedni, faszom se foglalkozna vele.

Bloodscalp 2010.05.20. 15:34:59

@mavo: látom össz-mélyMagyar támadás alatt állsz:D Kitartás! fuuu ez rossz szlogen:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:34:59

@TaTa86.:

jaj, jaj, csak fekete meg fehér van, ugye?

olyan nincs, hogy a müncheni koncért cserébe az örökös megnemtámadási után hitszegő módon megtámadtuk jugoszláviát, meg hogy a donnál védtük hősiesen nagymagyarországot

Zoli 29 2010.05.20. 15:35:05

Az fn.hu így vezeti be a témát:

"A kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítás szerint úgy is kaphat valaki magyar állampolgárságot, ha be sem teszi a lábát az országba"
www.fn.hu/belfold/20100519/navracsics_osztja_majd_allampolgarsagot/

No komment.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:35:07

@mavo: "asztakurva, nem is tudtam, hogy a trianoni döntés kettévágta németországot"

pedig de: egy levehető ajtós turmixgéppel!

Chingford Attack 2010.05.20. 15:35:29

@idelle: Bazd meg te a héber anyádat, hogy egy helyesírási hiba miatt vergődsz itt! ;-)

combo 2010.05.20. 15:35:49

@bandos: "MAGYAR AZ, AKINEK FÁJ TRIANON - (Illyés Gyula)"

Inkább olvass: vmek.oszk.hu/01200/01228/01228.htm

"Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog."

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.20. 15:35:58

@Viktus: "Létezik szlovák–magyar közös múlt. "

na persze. azért is acsarkodnak ránk. :-DDD

pakesz (törölt) 2010.05.20. 15:36:36

mi a gond most Ficoval?
elmondta hogyha valaki felveszi barhol mashol a zallampolgarsagot akkor a szlovakot elvesziti

elvegre tisztelt "kettos allampolgarsagot mindenkinek" blog iro, az hogy egy csomo orszagban van kettos allampolgasag a mellett az is ott van hogy egy csomo orszagban tiltjak is, azaz ha szerez egy masodikat akkor lemondatjak az elsorol

ennyi, meg egy Bambi

t a m á s 2010.05.20. 15:36:54

Bocs de a kettős állampolgársággal kapcsolatban jut eszembe egy régi buta vicc; Mi a házasság? Szövetség olyan problémák közös megoldására....amik egyébként nem is lennének!
Ki gondolja komolyan hogy a buta szlovák nacionalisták, a román Vatra Românească nacionalistái, a vad szerb nacionalisták "véleményét" megváltoztatja majd az ott élők "kettős állampolgársága"
Aki primitív és a nacionalizmust önmagában értéknek tartja, annak hiába beszélsz.
Már bocsánat; olyan ez mintha a Magyarországon élő zsidó honfitársainknak izraeli állampolgárságot adnának.....És akkor nem lenne antiszemitizmus?

átlátó 2010.05.20. 15:37:21

@idelle: Lehet felreertettem valamit... szlovak es roman allampolgar az, aki annak erzi magat. Függetlenül attol, hogy nem önszantabol lett szlovak, vagy roman, vagy mas orszag allampolgara. Hanem "adminisztrativ" uton. Ez azert nem kicsi különbseg. Ettöl meg termeszetesen szabad nyelveket tanulni, ki-ki azt, amelyikre igenye van...
Amugy meg en is röhögök ezen-azon, nem csak a romanok.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 15:38:45

@mavo: Jaj megint. Mavókám ez kevés.

Jugoszláviát SOHA nem támadtuk meg. FAIL! Szerbiát támadtuk meg miután felbomlott Jugoszlávia.

A donnál pedig épp olyan hősiesen védjük a magyar hazát mint Afganisztánban.

quodlibet21 (törölt) 2010.05.20. 15:38:51

Minden szavával egyetértek, helyettem írta. Bizony kéne legyen egy nemzeti minimum amiben minden magyar egyetért, és ez a határon túli magyarok ügye.

Várúr 2010.05.20. 15:38:54

@sanyi baba1456:
Nem ez lesz a következmény Sanyika. Tótok a nagy arcból visszavesznek. Egy ötmilliós nép nem írhatja le saját lakossága tíz százalékát, na meg a többit, akiknek magyar férjük, feleségük, nagybátyjuk, akármijük van. Vitya majd akkor tárgyal velük, ha ott lecseng a választási kampány, Fico Robira meg itt-ott rádörrennek, hogy hagyja abba a hergelést. Műsornak vége, függöny, lehet dógozni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.05.20. 15:39:28

AgentUngur: nagyon, nagyon buta ez a poszt. De jó, megengedem, hiszen biztos fel tudsz sorolni a történelemből egyetlen (!) példát, amikor az ilyen adok-kapok vége nagy, boldog összeborulás, világraszóló béke lett.

Tudod, a gyerekemnek is hiába magyarázom, hogy azzal, hogy VISSZAüt, nem lesz megoldva a dolog. Igaz, ő még csak három és fél éves. Te mennyi vagy? Biztos?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:40:26

@TaTa86.:

jó, akkor mondjuk ki: a földtúró magyar paraszt és a földtúró szlovák paraszt ugyanúgy egy jogok nélküli senki volt a szentkoronaizé alatt

így jobb?

Viktus 2010.05.20. 15:40:38

@Bloodscalp:

Te most komolyan ennyire hülye vagy? azt sem tudod miket makogsz. Az újvidéki mészárlásnak mi köze volt a csendőr sortűzes elnyomós baromságodhoz aminek következményeként beállítottad Trianont? Ami volt csendőrsortűz 1920 előtt nemzetiségi keverős kontextusba beállítva azt külön a kedvedért megemlítettem. Kevered a szezont-fazonnal aztán legalább mélyen kussolnál, vagy benyöghetél egy bocsi srácokat.

Végül nagyjából mind akiket élve elfogtak.

ryuk (törölt) 2010.05.20. 15:41:10

@Várúr: "Egy ötmilliós nép nem írhatja le saját lakossága tíz százalékát". kérdem én: egy tízmilliós nép ezt megteheti?

Tojglitojas 2010.05.20. 15:41:10

Mavo, figyu, nem Szlovákia alkotmányában van ilyesmi: „mi a szlovák nemzet”?
És mi is van ezekkel a Benes dekrétumokkal?
Nyelvtörvény? Vagy van ugye szlovák nyelvtudás nélkül is megszerezhető szlovák állampolgárság? Kettős állampolgárság, már 2005-től… Fickó is támoghatta.

Ne már nekünk kelljen szégyeneznünk, mert megadjuk azt, ami alapjogon jár és teljesen európai.
Szégyellje magát a fenyegetőző, hisztériázó és hülyeségeket fecsegő tót kormányfő.
Mellesleg szerintem Fico ezt beszopja, tovább csökkenti a népszerűségét, hogy hülyét csinált Szlovákiából.
Pont ma írta egy szlovák gazdasági lap, hogy nem jelent fenyegetést a kettős állampolgárság Szlovákiára és Robert Fico hazudik.

Várúr 2010.05.20. 15:42:15

@TaTa86.:
Erről szól nemsoká megjelenő hosszabb tanulmányom egy része. Jugoszláviát a németek támadták meg,majd leszakadt Horvátország, ezután vonultak be a magyar csapatok a szerbek által megszállt Bácskába (a Bánátba a németek, csináltak is belőle Südgaut az ottani svábok miatt).

Viktus 2010.05.20. 15:42:25

@idelle:

Igen, mert ott is sok a hozzád hasonló idióta akinek fingja sincsen a történelemről. Meg mindenféle baromságnak költik át a közös múltat lásd. északi cimbijeid agymenése:

Szent Štefan király a magyar barbárok ellen

Mindez azokban az időkben történt, amikor Svätopluk birodalma már szétesett, de romjain még éltek a hajdani impérium maradványai. Uhorszkó valahol a Rába, Veszprém és Esztergom között létezett, nyilván azokon a helyeken, ahol Svätopluk, az ószlovák király, engedélyezte a finnugor-török törzsek (ismertebb nevén ősmagyarok) letelepedését.

A Nyitrai és a Bychori (ma Bihor megye Románia) fejedelemségek függetlenek voltak. Az uralkodó Árpád dinasztia tagja, Vajk (aki a keresztségben a Štefan nevet vette fel) nyitrai fejedelem lett. A Nyitrai fejedelemség a magyar trón következő uralkodóinak előszobájaként szolgálta az Árpádháziakat. Az Árpádháziak szláv nőket vettek feleségül, maga Štefan is kétharmadában szláv volt. Štefan Nyitrán buzgó keresztény lett. Többek között emiatt is utasította el az ómagyar nyelv használatát. A trónra a pogány Koppány is jogot formált, akit az ősmagyarok támogattak.

Štefant ezzel szemben az ószlovák nemesek, Hunt és Poznan támogatták, akik később lovaggá ütötték. Štefan szlovák és német seregek segítségével legyőzte a pogány magyar törzseket, és megnagyobbította Uhorszkót, ahol i.sz. 1000-ben első uhor királlyá koronázták. A magyar nyelv az uralkodó kifejezést átnevezte király-nak, mely szót a szlovák kráľ-ból vette át. Az ősmagyarok Štefan katonáit Teutónoknak nevezték, amiből később szókeveredéssel a Tót kifejezés lett, ahogyan a magyarok a szlovákokat a mai napig hívják. Štefan saját bevallása szerint több nyelvű országnak alapította Uhorszkót. Utódainak azt üzente, hogy az egynyelvű ország gyenge és gyámoltalan -imbecil et fragile- és hogy ápolják Uhorszkó nyelvi sokszínűségét. Az országban 800 évig a latin volt a hivatalos nyelv. Štefan király átvette Svätopluk közigazgatási struktúráit, a megyéket, és Bratislavában pénz veretett, melyen a PRESLAVVA CIV és a STEPHANVS REX feliratok láthatók.

A magyar nyelv teljes egészében átvette a szlovák mezőgazdasági, egyházi és közigazgatási szóhasználatot, majd számtalan más szlovák szót, szlovák földrajzi megnevezést, melyek az egész mai Magyarország területén megtalálhatók. Štefan király 1038-ban halt meg, Sztolicsnij Belgrádban (magyarul Székesfehérvár) van eltemetve. Később, 1083-ban szentté avatták. A török megszállás idejében csak észak-Uhorszkó, vagyis a mai Szlovákia területe maradt szabad és független. Az uhor nemesség magyar része lepaktált a megszállókkal és Uhorszkó ellen kötött áruló szövetséget a törökkel. Ez indította el a magyarokat szent Štefan örökségének megtagadására, és a 18. század végére Uhorszkó többi nemzete fölé emelték sajátjukat. Fokozatosan kíméletlen magyarosítás indult el, a többi nemzet kárára elkövetett magyar terror pedig olyan elviselhetetlen lett, hogy Uhorszkót a nemzetek börtöne gúnyszóval illették, miközben cinikus módon éppen szent Štefan nevében terrorizálták a többi nemzetet.

Szent Štefan üzenetének ilyen brutális méretű megtagadása végül Uhorszkó megszűnéséhez vezetett 1918-ban. A megtizedelt nemzetek és nemzetiségek önállósodtak. A trianoni szerződést Uhorszkó utódállamai (Cseh-Szlovákia, Magyarország, Románia, Jugoszlávia) és a szövetségesek (USA, Britannia, Franciaország, Olaszország) írták alá. Ezért a nemzetközi jog szerint a mai Szlovák köztársaság az egykori Uhorszkó teljes értékű jogutódja. Uhorszkót azok rombolták szét, akik ellen szent Štefan harcolt : a magyarok. Nem tudom, hogy végre mikor engedi a magyarok skizofréniája felfogni azt a tényt, hogy mit művelnek, és ha még egyszer háborút indítanak egykori testvéreik, mostani szomszédaik ellen, akkor megszűnik maga Magyarország is. Szent Štefan inkább szlovák király volt, mint magyar. Szlovákok ültették a trónra, ők segítették az uhor királyság megalapításában, a pogány magyarok ellen.

Szent Štefan királyunk lovasszobra Komárnóban, szlovák címerrel a zászlaján, őrt áll a barbár magyarok ellen úgy, ahogyan azt tette ezer évvel ezelőtt is.

pospolitost.wordpress.com/2009/08/27/svaty-stefan-proti-madarskym-barbarom/

:D

falesny 2010.05.20. 15:43:02

@idelle:
ez miért höbörgés?
Akkor höbörögnének,ha a fico stílusában válaszolnának.
Mondjuk,hogy beavatkoznak Mo. belügyeibe.
Na,ez fico stílusa lenne, ehhez képest annnyit mondtak,hogy az kap,aki kéri, és TISZTELETBEN TARTJÁK SZLOVÁKIA TERÜLETI EGYSÉGÉT.
Nem ez ficoék legnagyobb parája?de, benne lesz a törvényben,hogy nincsenek ilyen szándékaink.
Mit akarnak még?

freebiker 2010.05.20. 15:43:16

@Chingford Attack: OTT A PONT. KESZTÖLC, HUTA, PILISSZENTKERESZT STB. SZLOVÁK TELEPÜLÉSEK. A KUTYA NEM BÁNTJA ŐKET, NEM PISZKÁLJÁK, ÉS MÉG SOKUK KETTŐS ÁLLAMPOLGÁR. TEHÁT ELLENZŐK SLOTÁK FICÓK, KUSS.

Szabad az Á 2010.05.20. 15:43:30

@Várúr: úgy legyen! Komolyan mondom szurkolok ennek.

suski 2010.05.20. 15:43:46

@Sawyer_: "Amúgy meg pl. az USA-ban, Németországban bevándorlók milliói nem beszélik az államnyelvet, mégsem hoznak ellenük nyelvtörvényt! "

sôt, a magyarok nem vándoroltak sehová. A bevándorlótól elvárható, hogy megtanuljon "államnyelven", az ôslakostól nem igazán.

asz_tapasz (törölt) 2010.05.20. 15:44:14

Csekély képességű szerző kivételesen remekbeszabott pósztja. Gratu!

falesny 2010.05.20. 15:46:22

@suski:
az usa-ban mégis vannak nem kevesen, akik ott születtek, mégsem beszélnek angolul...:D
pl sok kínai.

Várúr 2010.05.20. 15:46:43

@Tojglitojas:
Fickó Robi erősen emlékeztet a fénykorában hangoskodó Furcsányra. Bár Ferenc államférfi, mikor a magyarságról volt szó, lapult, mint kő alatt a bogár... Göncz nénivel és egyéb eetársaival együtt. Csak Sólyom Laci bá' állt ki, tóték vele kapcsolatban is hülyét csináltak magukból (a magyar köztársasági elnök pár fős kíséretével, mint "nemzetbiztonsági kockázat".) A tótok valóban súlyos kockázata Fico Robi és Slota Jankó, a két eszement.

Gandalf Garaboncias 2010.05.20. 15:46:52

Lehet méricskélni a két népnél, hogy kinek mekkora történelmi sérelmei vannak, de a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat nem erről szól, ezért felesleges volt ez a kitérő.

Itt most annyi fog történni, hogy Magyarország módosít egy picit a saját alkotmányán: mindössze az változik, hogy az állampolgárság igényléséhez nem kell bejelentett álladó lakhely. Slussz. Választójogi törvényt és egyebeket most nem változtatnak.

Ez belügy. Pont.

Viktus 2010.05.20. 15:47:37

@idelle:

Na tanulj kicsit:

"A XIX. század a „hagyomány feltalálásának” kora – írja Hobsbawn. A születőfélben lévő nemzetek, nemzetállamok történelmi legitimációs igényei írták az első kollektív történelmi narratívákat (ez mind szlovák, mind magyar részről igaz). A reformkori elit az előző századok történetét az etnikai magyarság, „Árpád népe” történelmének tekintette – hiszen ez legitimálta a magyar nemzetállami eszmét. A szlovák nemzetállami-nyelvi eszme ugyancsak nem hivatkozhatott a magyar–szlovák közös múltra, hiszen az nem alapozta volna meg az önálló szlovák területiség és önálló szlovák nyelviség igényét. Ezért menekült az ősmorva állam hamis mítoszába, és a 900 éves együttélést „900 éves álomnak”, majd elnyomásnak tekintette. A XIX. században kialakult (megkonstruált?) szlovák és magyar történelmi tudat egyszerre lökte ki magából az összetartozás motívumait, és hangsúlyozta az elkülönülést.
A kialakult magyar és szlovák nemzettudat egymáshoz való viszonya a fentiekből logikusan következő okok miatt terhelt. A magyar kollektív emlékezet ugyanis nem tud a szlovákságról, a szlovák nép mintha a semmiből jött volna elő 1918-ban; és ez a negligáló hozzáállás a Horthy-, Rákosi-, Kádár-korszakon keresztül (valamint az elmúlt 15 évben is) meglepő erővel maradt fenn.
A szlovák történelmi tudat pedig azzal, hogy – önálló nemzeti mivoltát alátámasztandó – különállásának hamis történelmi perspektívát adott, éppen valódi múltját lökte el, önmagát „tér és idő kontextusából kiragadta”, történelem nélküli néppé tette. A 900 éves elnyomás zavaros teóriájának pedig az lett az eredménye, hogy szlovák részről máig beteges, komplexusos védekezési kényszer uralja a magyarokhoz való viszonyulást. Ahogy tehát a magyar közöny, úgy a szlovák védekezési komplexus is logikusan fakad a nemzettudat konstruált jellegéből.
A szlovák védekezési komplexust tovább erősítette a XIX. században elszenvedett hatalmas asszimilációs veszteség, amit az erőszakos magyarosító politika eredményének tartanak még ma is, a magyarosodó személyeket pedig hitehagyónak, árulónak, karrierista renegátnak. Valójában a legtöbb esetben a hungarus-tudat magyar nemzeti tudattá történő transzformációjáról van szó, amit a legkevésbé sem befolyásolt az a tény, hogy az adott egyén részben szlovák származású volt.

Szociálpszichológiai szemmel nézve az identitás egy válasz: Válasz az önképet érintő kihívásokra, kérdésekre. Az identitás, bár bizonyos mértékű irracionalitást elvisel, ha túl sokszor vall kudarcot, akkor megkérdőjeleződik, meggyengül, már nem lesz „magától értetődő”. A szlovák identitással pontosan ez történt az utóbbi 15 évben: képlékennyé vált. Szlovákia területe történelmi emlékek tárháza. Ehhez semmi közünk nem lenne? A 900 éves elnyomás jelképei csak? – kérdezhetik maguktól joggal a szlovákok, és kérdezik is, amióta a mečiari szeparatizmus helyett az euroatlanti integrációt választották. A Magyar Koalíció Pártja a kormány szilárd tagja, miniszterei lojálisak Szlovákiához – a magyarságtól mégsem kell félni?
Vannak látványos jelei is a szlovák kétségeknek ( pochybnosti) identitásuk kapcsán. Pavol Hrušovsky házelnök évnyitó parlamenti beszéde tabukat döngetett, mikor a szlovák nemzetet az 1000 éves Magyarország szerves részének vallotta. A szlovák történészek (például Dušan Kovač) aktívan felvállalják azt, hogy a történelmi Magyarország – Uhorsko – 900 évig a szlovákok hazája volt, Szent István és Corvin Mátyás a királyuk, a Szent Korona a jelképük volt. Pozsonyban évente koronázási ünnepeket rendeznek, az Óvárosban a koronázási útvonal mentén vezetik végig a turistákat, büszkén hangoztatva, hogy több száz évig Uhorsko fővárosa volt Pozsony, ahol „királyainkat” koronázták. A sort még személyes élmények és közéleti események sorával lehet folytatni. "

Bloodscalp 2010.05.20. 15:47:58

@Viktus: bocsi:)

lehet hogy ennyire megkevertelek...én nem mondtam hogy ekkor és ekkor volt sortűz (népírtás, ellenben te azt se tudtad miröl van szó)...-trianonnal meg abszolut nem hozztam összefüggésbe:) itt TE kevered a hozzászolásokat, ez azért köcsögség, mert másokat ugatsz kussolásra

BOCS!

Tényleg...

csárli hárper 2010.05.20. 15:48:30

@megitális rózsa: sőt!! borneó és cselebesz magyar volt és magyar lesz!

ryuk (törölt) 2010.05.20. 15:48:32

amúgy ez is csak egy olyan gumicsont, amin évekig lehet még rugózni, és lehet terelni a figyelmet a valóban fontos dolgokról, mondjuk azokról, amik az ország határain belül történnek/történtek. hiszen addig jó, amíg fújunk a "tótókra", mert addig sem az itthoniakat baszogatjuk, hogy miért drágul a kenyér.

falesny 2010.05.20. 15:48:55

egyébként azt sem értem, hogy mitől nemzetbiztonsági kockázat, ha valaki (magyar)kettős állampolgár?
ha beszervezett egy magas beosztású katonát vagy rendőrt a magyar titkosszolgálat, azt kettős állampolgárság nélkül is megtette, mitől lesz jobban beszervezhető?
Tiszta agyrém.

asz_tapasz (törölt) 2010.05.20. 15:50:13

@ryuk: évekig? Augusztus 20-án hatályba lép a törvény és heló.

Tojglitojas 2010.05.20. 15:50:36

@Várúr: Így igaz :-)
Mindkettő kurva kártékony. Fico elvadította az ottani magyarok jó részét az erőszakos asszimilációs törekvéseivel, a gazdaságon sem javított és igazából kevés eredményt tud felmutatni, azonkívül, hogy Szlovákia ma pont olyan megosztott lett, mint Magyarország volt 4 éve. De azért legyünk tárgyilagosak, Gyurcsány nagyobb fasz mint Fico :-)

Várúr 2010.05.20. 15:51:10

@ryuk:
Nem teheti, nem is teszi. Csak tudnám, te hány százalékot gyarapítasz. Téged ugyanis gond nélkül leírhatnánk.

ryuk (törölt) 2010.05.20. 15:51:11

@asz_tapasz: és arra jön majd a szlovák válasz, amire az újabb magyar, azt követi az újabb szlovák, soroljam?

Noked-Lee 2010.05.20. 15:51:21

ejj, bárcsak a külügyminisztrérium merne ilyen tökösen odamondani.

Utó Pista 2010.05.20. 15:51:40

Nos, akik azt szajkózzák, hogy 1920 előtt elnyomtuk a kisebbségeket, az gondolkozzon azon el, hogy akkor hogy a fenébe tudták túlszaporodni a többségi nemzetet.

Ajánlott irodalom.

legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li1601

Avatar 2010.05.20. 15:52:20

"Gyurcsány ámokfutásának legszégyenletesebb darabját, 2004. december 5-ét."

Emberek! Népszavazás volt! A NÉP kinyilvánította véleményét, ami akkor az volt: nem érdekelnek minket a határon túliak, van elég bajunk magunktól is. Nem Gyurcsány mondta, hanem a NÉP, aki el se ment szavazni. Még a kórház privatizáció kérdésében is egységesebb volt a nemzet, mint a határon túliak ügyében.

Egyébként bírom ezt az éleslátást, hogy milyen bunkó a szlovák nacionalista, (meg a román nacionalista,) csak odáig nem jutunk el soha, hogy külföldről nézve a magyar nacionalista is ugyanolyan bunkó és önző.

Kulmar 2010.05.20. 15:52:22

Azért a népszavazás Orbán ámokfutási is volt, sőt talán inkább az övé. Másrészt aki elment szavazni, az megszavazta, csak talán az ilyen ügyeket nem úgy kell intézni, ahogy nagyjaink tették, mert akkor a nép gyanakszik, hogy nem is arról van szó, amiről... persze az is lehet, hogy neked van igazad.

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 15:52:22

akkor ne vonuljatok vissza hanem menjetek orbánvezér fehér lova után.
csak nehogy pofára essetek amikor a román vagy ukrán hadsereg már a határról visszaver baromarcúak.
én mindenesetre húzok kanadába mert a faszkalap neonácik miatt nem akarok háborúzni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 15:53:05

@mavo: Nem volt jogoknélküli izé. Dobd már ki azt a Rákosi-összest, amiből az ilyen baromságokat olvasod!

Igen. A szegény ember sosem volt egyenlő a gazdaggal, most sem az. Van egy milliárdod de facto sokkal több jogod van, mint egy alkalmi munkásnak, ez 100 éve is pontosan így volt, most is.

@Várúr: Köszönöm a kiegészítést.

falesny 2010.05.20. 15:53:19

@Tojglitojas:
kellene csinálni egy országot, valami kis szigeten, ahol fico és gyurcsány a két vezető.
mókás lenne.:-))
pár embert ithonról oda küldenék.

falesny 2010.05.20. 15:53:52

@Valaki1: senkinek nem fogsz hiányozni ilyen észjárással.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 15:54:22

@pakesz:

"elvegre tisztelt "kettos allampolgarsagot mindenkinek" blog iro, az hogy egy csomo orszagban van kettos allampolgasag a mellett az is ott van hogy egy csomo orszagban tiltjak is, azaz ha szerez egy masodikat akkor lemondatjak az elsorol"

Na ettől csak ne félj. Sok cseheknél maradt szlovák is kettős állampolgár, tehát nem csak a szlovákiai magyarok, hanem a cseheknél lévő szlovákok is elvesztenék egy ilyen tiltásnál a második állampolgárságot, öntökönbökés lenne Fico-nak. Ha meg Fico olyan törvényt hozna, hogy csak a magyar kettős ÁP miatt vész el a szlovák állampolgárság, akkor ez nettó fajtörvény lenne, teljesen vállalhatatlan az EU-ban.

Mondom, csak nyerhetünk.

falesny 2010.05.20. 15:55:39

@Herr SturmLiberator:
szinte dettó ugyanezt írtam pár kommenttel ezelőtt.:-))

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 15:56:02

@falesny: de asszem majd a háború után magyarország sem....mert alig van errefelé olyan hadsereg akit legyőzhetne...csak ezt a nagypofájú nácik nem látják, aztán mennek majd mint a szovjetunió ellen a 2. vh ban, meg hadat üzennek még az Usának is.

de amúgy ne bánküdj, szerintem többen jönnek velem kanadába mint itt maradni játszani a háborúsdit.

hülye magyarok, nem lesz kár értük, én még azt is letagadom hogy valaha az voltam.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 15:56:05

@TaTa86.:

"A donnál pedig épp olyan hősiesen védjük a magyar hazát mint Afganisztánban. "

kétszázezren? hínnye. és gondolom afganisztánban is telepítjük az aknát, és nem felszedjük

ja, és jugoszlávia meg nem támadása na, az ám szép dolog. mármit ez a szemforgató idiotizmus.

a hadüzenetről a döntés még akkor született, amikor jugoszlávia javában létezett. nem hiába fogadtatott el teleki utólag egy kis kiegészítést, hogy majd csak jugoszlávia felbomlása után ugráljunk, amit aztán horthy jó magasról leszart, teleki meg öngyilkos lett.

na, szóval akkor nem agresszorok voltunk, nem szegtünk meg örökbarátságot, hanem csak hullarablók voltunk

mennyivel jobb, igazad van!

falesny 2010.05.20. 15:58:06

@Valaki1:
meséld már el,hogy ki akar háborúzni?
ezért sajnálom az ilyen gondolkodású embereket.
kettős állampolgárság=háború.

jozsiahorgasz 2010.05.20. 15:58:21

"Lehet, sőt biztos, hogy ez rövidtávon rossz az elszakított területek magyar közösségeinek, különösen a felvidékinek, de hosszú távon biztosan nem."

Hosszú távon mitől is lesz ez jó?

Viktus 2010.05.20. 15:58:59

Nézzük a beböffentésedet:

Bloodscalp 2010.05.20. 14:02:11
@AgentUngur: hm, elegánsan kezelsz olyan dolgokat mint "csendőrsortűz"
ha jól tudom 3000 halltak meg, és beillik etnikai tisztogatásnak is...

lehet pro és kontra sorolni még...meg hogy justice for hungary! de alaposan kibasztunk magunkkal az elmúlt 100 évben, felesleges másra mutogatnunk

Megnézhetjük mire reagáltad:

AgentUngur 2010.05.20. 13:14:17

"Vitatkozhatunk arról, mi az elnyomás, mondjuk ahhoz képest, amit Románia Dobrudzsában csinált, miután megszerezte. Nézz légyszi utána. Vagy a szerb politikának a 19.században.

Magyar uralom alatt nem volt 1918-ig népirtás, kitelepítés. Mit vetnek a szemünkre. A Memorandum pert? a Lex Apponyit? Milyen vérengzések voltak? Néhány csendőrsortűz? Hol van az ahhoz képest, amit sok más európai nemzet tett. Miért lenne az ír vagy a breton vagy a szorbkérdés más? Miért lennénk a leggyűlöltebbek Európában?"

Egy második világháborúban elkövetett bűncselekménynek , amely v.mennyi harcoló félnél megesett sajnálatos módon mi köze mégis Trianonhoz , vagy az ország szétosztogatásához?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 15:59:41

@Valaki1: Ukrán hadsereg. :)
Nagyon jó.

Azért az vicces, amikor ilyen szánalmasan keres egy "magyar" érveket a magyar érdekérvényesítés ellen.

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 15:59:49

@falesny: a kettős állampolgárság az nem az, de már trianonoznak is, onnan meg tényleg egy ugrás.
aztán a cikk is éppen arról szól hogy a balkán után itt az újabb lőporos hordó...

Viktus 2010.05.20. 16:00:21

@Herr SturmLiberator:

jaja

A Hírextra.hu oldalon jelent meg az alábbi cikk: a Terra Recognita Alapítvány egyik tagjának véleménye a kettős állampolgárságról.

Szlovák-magyar feszkó: beszélni sem érdemes róla?

Milyen tanulságot vonhatunk le a határon túli magyarok kettős állampolgársága körül kibontakozó egyre inkább elmérgesedő szlovák-magyar viszonyból? Kollai István Szlovákia szakértővel beszélgettünk a kialakult helyzetről.

A szakértő az előállt helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a szlovák politika a vártnál visszafogottabban reagált a Fidesz választási győzelmére. Ez azonban vihar előtti csöndnek tűnt, ám a kettős állampolgárság ügye érthetően felborzolta a szlovákiai politikai hangulatot. Ez akkor is téma lenne, ha nem Fico kormányozna.

Fico persze a maga politikai stílusával, túlzóan ráerősít a témára. Eleinte az MKP, illetve Csáky Pál is azt hangoztatta, hogy a kettős-állampolgárság ügyével célszerű lenne megvárni a szlovák választásokat, ám most úgy tűnik ő is változtatott ezen álláspontján, bár azért azt most is elismerte, hogy ez a gyorsaság külön kockázati tényező.

Azt csinálunk amit akarunk?

Maga a kettős állampolgárság intézménye egyezik az európai normákkal és Magyarországon politikai konszenzus van ezzel kapcsolatban. Mint tudjuk 2009-ben a Fidesz és az MSZP már megegyezett egy kettős-állampolgárságról szóló törvénytervezetről, mely valószínűleg hasonló szellemű, mint amit a Fidesz most bevezetni készül. A sietség oka talán egy elsőre cinikusnak hangzó elvi ok lehet, de mindenképpen van benne logika.

Ez pedig az, hogy Magyarország a nemzetpolitikáját úgy alakítja – a hatályos nemzetközi jogi normák határain belül –, ahogy akarja. Ezzel azt szeretné kifejezni, hogy ez előjoga, kicsit szembefordulva az előző időszak talán kissé túl alkalmazkodó diplomáciájával szemben. Ez lényegében azt üzeni, hogy Magyarország a jogait szeretné kihasználni és a szomszédos államokkal erről szívesen egyezkedik, de nem fogja önként korlátozni magát.

A másik dolog, amit ezzel kifejezhet a leendő kormányzat, - ami szintén logikus, ellenben nem túl taktikus – hogy nem a szomszédos országok aktuálpolitikai helyzetétől függ a magyar nemzetpolitika. Ez alapvetően releváns lehet, hiszen hosszú távú stratégiát kell alkotni azzal kapcsolatban, hogy Magyarország mit is akar kezdeni a szomszédos országok magyarságával – mondta Kollai István.

Beszélni sem érdemes róla?

Természetesen folyamatosan figyelni kell, rezonálni kell a szomszédos országok politikai történéseire, de nem lehet folyton reaktív politizálni a kérdésben. Emellett jelen helyzetben ez nem túl taktikus lépés és másfél hónapot nyugodtan lehetett volna várni.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a Fico által bedobott rendkívüli kormányülés és alkotmánymódosítás mennyire reális buktatója a kettős-állampolgárság ügyének, a szakértő a következőket mondta.

Függetlenül az intézkedés bevezetésének gyorsaságától a szlovák reakció nem biztos, hogy később kevésbé lenne vehemens, bármilyen hosszú konzultációt folytasson Magyarország. Mindenesetre jelen helyzetben a szlovák fél arra hivatkozik, hogy miért nem konzultál Magyarország.

Az érem másik oldala azonban az, hogy a magyar diplomácia abban a helyzetben szocializálódott, hogy a szlovákok a megegyezést célzó tárgyalásokat elszabotálják, elhúzzák. Igazából a magyar diplomácia részéről jogos az a fenntartás, hogy nem érdemes konzultációsorozatot indítani, mivel abból csak rosszul jöhetünk ki.

A Fidesz részéről talán az egyoldalú lépések megtételére való inger abból fakad, hogy a szomszédos államok elkezdenek egyfajta macska-egér játékot játszani. Az eredményes konzultáció legfőbb akadálya a felek közötti kölcsönös bizalomhiány.

Kampányfogás

Nemzetközi jogi szempontból ha Szlovákia meg akarja szűntetni a kettős állampolgárság intézményét, az természetesen nem csak a leendő szlovák-magyar, de a többi szlovák kettős-állampolgárt is érintené. Ez pedig olyan problematikus pont, ami miatt nehéz elképzelni, hogy Szlovákia komolyan ellenlépést tenne – fejtette ki Kollai István.
Ez sokkal inkább választás előtti kampányfogás. Az ügy azonban nem teljesen blöff, mivel a szlovák diplomáciai körök még ha nem hivatalosan is, de félnek egyfajta „Abházia jelenségtől”. Az ő olvasatukban ez azt jelenti, hogy Szlovákia déli területein a magyar állam de facto szuverenitást élvezne. Ez azonban nem járna a szlovák fél szuverenitás csökkenésével, inkább csak szimbolikus jelentőségű. Ugyanakkor Magyarország részéről is az egyik fő érv a kettős állampolgárság mellett, annak szimbolikus jelentősége.

De az identitáspolitika világában nyilvánvalóan számítanak a szimbólumok. Gyakorlati oldalról Szlovákia esetében az ottani magyarok kettős állampolgársága nem igazán jár gyakorlati előnyökkel – nem jelent igazi gazdasági előnyt, hiszen az alapvetően EU biztosít számos lehetőséget.

Szimbolikus lépések

A magyar állampolgárság inkább az ottani magyarok identitását és otthonosság érzetét erősítheti, hiszen így szimbolikusan meg tudja védeni őket a magyar állam. A másik szlovák állásponttal szembeni érv, hogy az utóbbi négy év szlovák kormányzati politikája alapvetően megrengette az ott élő magyarok jogbiztonság érzetét. ezért sokaknak lehet igénye – bár nem tudjuk pontosan hány embernek – egyfajta stabilabb biztos háttérre, melyet a magyar állampolgárság adhat meg.

Ezzel nőhet a magyarok otthonosságérzete, függetlenül attól, hogy a Magyar Koalíció Pártja éppen kormánytényező-e vagy sem Szlovákiában. Az persze „tyúk-tojás” kérdés, hogy a szlovák nyelvtörvény, szimbólumhasználat és retorika, vagy a magyar lépések voltak-e előbb. A szakértő annak a véleményének is hangot adott, hogy a magyar állampolgárságot várhatóan nem sokan veszik majd fel, de az is fontos, hogy a lehetőség adott legyen.

Ezzel lényegében Magyarország az anyaország imidzsét állítja helyre, amire a szerencsétlen 2004-es népszavazás igen rossz hatással volt.

2010. május 15.

Tojglitojas 2010.05.20. 16:00:21

@falesny: egyébként az a vicces, hogy pont most derült ki egy csomó disznóság fickóról és a SMER finanszírozásáról, lehet, hogy a "nagy szlovák hiszti" is ezért volt. Sokat mondó, hogy csak a szlovákok műsoroznak. Ez a kettős állampolgárság teljesen elfogadott és támadhatatlan. Románok, szerbek is alkalmazzák és ugye maguk a szlovákok is 2005-től. :-) Gyurcsán meg remélhetőleg múlt idő... :-)

suski 2010.05.20. 16:00:30

@Viktus: ez nagyon állat, köszi:)))))

m.logic 2010.05.20. 16:00:45

@Valaki1: Csak a statisztika kedvéért, zsidó vagy cigány vagy?

falesny 2010.05.20. 16:01:24

@Valaki1: mert a kettős állampolgárság, trianonra egy BÉKÉS válasz.
ha jól emlékszem, Holbrooke-ot idézték...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:01:56

@Várúr: @ryuk:

"amúgy ez is csak egy olyan gumicsont, amin évekig lehet még rugózni, és lehet terelni a figyelmet a valóban fontos dolgokról, mondjuk azokról, amik az ország határain belül történnek/történtek. hiszen addig jó, amíg fújunk a "tótókra", mert addig sem az itthoniakat baszogatjuk, hogy miért drágul a kenyér"

teljesen megdöbbentő módon slotáék hatalomra kerülésének is ez az oka. ahogy a jobbik parlamentbe kerülésének is

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:02:44

@TaTa86.: hát nemtom mi ebben a poén, de az ukránoknál hadsereg sem kell, a maffia is lenyelné a magyar haderőt, a hadsereg nem is kellene.

szóval nagyon jó lenne az erőviszonyokkal tisztában lenni,
mert talán a szlovák és szlovén hadsereg az amelyeket néhány órára fel tudunk tartani, a többi az pestig meg sem áll...
vona is olyan baromságokat pofázik erről, csak azt nem mondja meg ki foglalja majd vissza a területeket?
Ő?
kíváncsi lennék a nagypofájú kukaborogató seregére mit tennének ha a románok vagy ukránok közájük lőnének.

t a m á s 2010.05.20. 16:03:32

Azért a most beterjesztett törvényjavaslat preambulumában írottak megfogtak; "Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura...",
Na már most nekem ez világos!
Vannak Ők (magunkfajták) akik baromi dühösek az Istenre, mert Ő, aki "a történelem ura" baromira elcseszte ezt a Trianont.
És vagyunk a "magukfajták", francos ateisták akik nem hisszük azt hogy Isten a történelem ura és... ezért piszokul harcolunk azért hogy legyen kettős állampolgárság.
Csak akkor most végül is ki a francnak van 2/3-os többsége?

falesny 2010.05.20. 16:04:03

@Tojglitojas: ezt többször olvastam, mikor szlovákiai újságokat idéznek, illetve mikor pl a duna tv-n a szlovákai belpolitikát mutatják be.
Az ellenzék szerint is csak a korrupciós ügyeket, illetve a gazdasági válságot akarják ezzel lefedni.
Csak az a szitu, ha nincs ketős állampolgárság ügy, akkor keresnek valamit.(malina hedvig pl.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:04:31

@TaTa86.:

értem, tehát a jobbágyoknak annyi joguk volt, mint a mai proliknak. értem. gondolom szabadon költözhettek, szavazati joguk volt, estébé.

"A szegény ember sosem volt egyenlő a gazdaggal, most sem az."

muhaha. vannak apró, árnyalatnyi különbségek

falesny 2010.05.20. 16:04:49

@Valaki1:
jajjjj,ne parázz már..

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:05:00

@mavo: Teleki súlyos depressziós volt, beteg ember. Ne forgasd ki a szavait.

Egyébként tényleg nem értem, egy "magyar", hogy írhat olyanokat mint te! Egy dolog, hogy ténylegesen sosem olvastál utána, sosem tájékozódtál, úgyhogy ne próbáld eljátszani a nagy objektívat. Nem vagy az, soviniszta vagy csak a másik irányba. És ha már itt tartunk jobban tisztelem a tót sovinisztát, aki legalább az övéi "érdekében" hamisít történelmet, és nem az övéi ellen.

Morálisan áruld már el, hogy mi bajod van azzal, hogy bevonultunk a magyartöbbségű területekre, amit ténylegesen hullarabló módon vettek el tőlünk a szerbek, és a franciák?

Miért akarsz itt is olyan momentumokat keresni, amivel a sajátjaidat köpködheted?

Viktus 2010.05.20. 16:05:01

@Humperdickk:

Jah pl. évszázados angol-francia rivalizálás végeként 1904. április 8-án írták alá az `entente cordiale`-nek nevezett szerződést.

1963-ban megszületik a francia-német együttműködési egyezmény (Elysée Treaty, de Gaulle-Adenauer), megszületettnek nyilvánítják a francia-német megbékélést, kijelentik, hogy megteremtődtek a valóságos barátság alapjai a két ország viszonyában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:05:27

@mavo:

tényleg: csányinak van pallosjoga? csak érdeklődöm ...

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:05:51

@m.logic: remélem nemsokára kanadai:-)
ha itt elkezdődik az elmebaj, és beszántják az országot....
de majd viktor és gabi megidézi a magyraok turul szellemét és az elsöpri a világ összes hadseregét, mág a natot is.

Ezekiel 25,17 2010.05.20. 16:05:58

@Valaki1: ha nem lennének ilyen hülyék mint te, akkor lehet, hogy a hadsereget is normális karban lehetett volna tartani.

De szekeres elvtárs hatékony közreműködésével sikerült még lejjebb vinni a színvonalat. Ha meg fejlesztésről lenne szó, akkor az ellen vatyarognátok!

Ezekiel 25,17 2010.05.20. 16:07:54

@TaTa86.: igazad van, én is akartam reagálni, de mova-val, nem vitatkozom. Tudod: hülyékkel ne vitatkozz, mert előbb lehúz a saját színvonalára, majd legyőz a rutinjával!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:08:10

@TaTa86.:

"Teleki súlyos depressziós volt, beteg ember. Ne forgasd ki a szavait."

értem, ha meg szobrot kell neki állítani, akkor csodálatos tudós, és semmi köze a zsidótörvényekhez, amik egyébként nagyon jók voltak a zsidóknak. hm.

egyébként meg mit köpködök, te idióta? ha azt merem állítani, hogy a magyar történelem folyamán nem mindig mi voltunk a jó fiúk, akkor köpködök?

bezzeg, a múltjukat utólag kitaláló tótok, milyen viccesek, muhaha, muhaha

Bloodscalp 2010.05.20. 16:08:27

@Viktus: én is azt kérdem?:) én két külön dologról beszéltem...tudod azért van külön bekezdésben:)

a közös pont esetleg a magyar történelem
...van még szővegértelmezési problémád?:) szívesen segítek:) bár vannak helyek -iskolának hívják-ahol embereket ezért fizetnek mondjuk, figyeltél volna oda, baszod

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:08:45

@falesny: parázni nem án fogok hanem az igazmagyarok az kalasnyikov csöve előtt:-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:09:35

@mavo: Jobbágyok?....
1918ban támadtam meg minket a csehek. Hol voltak akkor jobbágyok?

g"ondolom szabadon költözhettek"
igen.

"zavazati joguk volt"
Nem volt, nagyon helyesen teszem hozzá. Most sem kéne hogy legyen.

"muhaha. vannak apró, árnyalatnyi különbségek "
Ez tény. Most egy multi alkalmazottja éhen halhatott, mert leszarták mi van vele. Ilyen nem nagyon fordult elő egy birtokon.

Avatar 2010.05.20. 16:10:07

@Várúr: "A tótok valóban súlyos kockázata Fico Robi és Slota Jankó, a két eszement."

Bármely szlovák épp így látja a magyar helyzetet is, csak szerinte a két fő hülye Victor Orban és Gabriel Vona.

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:10:12

@Sawyer_: aha.
szóval tegyük fel karban lenne tartva, akkor indulhatna a háború az elcsatolt területekért vagy mi?

Arzén Vendel (törölt) 2010.05.20. 16:11:08

Gratulálok a bejegyzéshez! Fico-t pedig üdvözöljük a való világban. Eddig gagyi tesztpályát futott a Gyurcsányék asszisztálásával a diplomáciában. Most már szerencsére az bicepszpumpánál valamivel több kell Robi, ha pontot akarsz ütni a magyar kormány ellen...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:11:44

@Viktus:

jaj, ez annyira szép, tipikus „tanítónéni, én csak leköptem a józsikát, de a béla az fel is pofozta” érvelés

a Magyar Nemzet ártatlan, sose bántott senkit, csak folyton azok, meg azok, meg azok

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 16:12:49

@TaTa86.: nono, volt ám nélkülözés a parasztok/munkások/kispolgárok közt, másképp nem lettek volna fogékonyak Kun Bélákra és Szálasikra mint remélt megmentőkre...

frmn 2010.05.20. 16:13:21

@mavo: Te tulajdonképpen mit szeretnél elérni azzal az ámokfutással, amit művelsz? Kit akarsz meggyőzni és miről?

m.logic 2010.05.20. 16:14:19

@Valaki1: Amúgy igen valószínű, hogy a szűk 50 milliós Ukrajna 150 ezer magyar miatt fog háborúzni. A kettős állampolgárág így is tiltott.

De rettegj csak. Minél jobban rettegsz, annál hamarabb menekülsz innen.

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:14:30

egyébként még annyit hogy viktorka 2006-ban is elhúzott az astoriától, utána meg okoskodott,
kb. olyan faszán szervezné a nagy trianon revíziós hadműveleteket is mint hitler a szentpétervárit annakidején.
én aztán nem bánom hogy az önjelölt hősöket majd lesöprik a komolyabb haderők, de jó sokan leszünk akik nem veszünk benne majd részt az tuti.

Netuddki. 2010.05.20. 16:14:42

Jaj b+! Globalizáció van. Ééérteeem?
GLOBALIZÁCIÓ!!!
Tudod mit jelent? Feldughatjuk magunknak a kettős állampolgárságot.
Az diktál aki jobb gazdasági és anyagi helyzetben van. A burgenlandi magyarok meg csak röhögnek rajtunk. Ezt is vedd számításba kedves blogoló.
Ha megszűnik a földeladási moratórium akkor azé lesz a magyar föld aki többet ad érte. Miért van egy olyan halvány sejtésem, hogy nem magyarok lesznek itt a földtulajdonosok?

Bloodscalp 2010.05.20. 16:14:57

@TaTa86.: imádom az ilyen gyöngyszemeket:)

"soviniszta vagy csak a másik irányba"

:))) ezt igazán lerajzolhatnád, mert szövegként nincs sok értelme:)

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:15:53

@m.logic: hát addig nem is amíg nem provokálják.
de mondjuk ukrajna nem annyira, viszont a románok azok tutira.
meg a szerbek,horvátok
és ezeknek van hadseregük, sőt edzettek is....

phaidros 2010.05.20. 16:16:53

Onnantól hogy a téma választási ígéret volt a Fidesz részéről, tökmindegy, hogy vártak-e vagy nem. Attól függetlenül is, hogy Fico és Slota mindenképpen a magyarkártyát húzza elő.

Mivel a választási ígéret megvolt, irreleváns hogy mikor teljesítik be. A kinti magyaroknak egy lehetőségük van: bejuttatják pártjaikat, elmennek szavazni, kiállnak magukért.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 16:17:08

@mavo:

"a Magyar Nemzet ártatlan, sose bántott senkit, csak folyton azok, meg azok, meg azok "

Inkább nézd az arányokat: hány áldozata volt a délvidéki magyar megszállásnak és hány a "partizán" megtorlásnak? 4.000 a 40.000-el szemben? Semmiség, nem vitás. Ahogy a "lakosságcsere" (=deportáció) is mintha a felvidéki magyarokat súlytotta volna jobban. De ez sem számít.

kerecsen2010 2010.05.20. 16:17:12

A 2004. december 5-i népszavazássalkapcsolatban sokan elfelejtik, hogy egy törpe kisebbség ment el szavazni, és azoknak a többsége szavazott nemmel. Hol voltatok akkor, nagy magyarkodók? Lehetett volna szavazni, nem utólag pofázni. Persze ez tipikus magyar dolog, erről szól a történelmünk, úúgyhogy tényleg ti vagytok a magyarok...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:17:22

@Herr SturmLiberator: Hogyne lett volna. Volt soviniszta alkesz 7szilvafás nemes is. Apai felmenőimnek pont egy ilyen kretén jutott.

De most talán nincsen ilyen?

Kun Béláérkra egyébként a pesti zsidók voltak fogékonyak, akik azért távol álltak mondjuk a kárpátaljai szegényparasztoktól.
Szálasinak utána fogok nézni, de mintha ő sem a "jobbágyok" soraiban lett volna népszerű, hanem inkább a népi alsóközéposztály és a városi prolik/alsó középosztály között.

Tojglitojas 2010.05.20. 16:17:26

@falesny: ez a lényeg. Keresnek valami mást... Az, hogy a szlovák kormánypárt (SNS) turulokra lövöldözik és a honlapján sajnálkozik, hogy nem igaziak voltak, az nem baj. Ez ugye kormánypárt, Fico kormányának koalíciós partnere. A fenyegetőzés, nyelvrendőrséggel, állampolgárság megvonással nem baj, ugye?
Ha a felvidékiek olyan jól éreznék magukat Szlovákiában, akkor mire ez a nagy hiszti. Hiszen ott euró is van :-)
Ma a felvidékiek Szlovákiában másodrendű állampolgárok, ez ki kell mondani és nem szabad eltűrni. Lehet keverni a szart, komcsik-libsik őszinte aggódásán mindig jól szórakozom, meg az ide beírogató szép magyar beszédű tótokon, de a hiba kivételesen nem a magyar oldalon van. Fico már Göncz Kingával sem tudod megegyezni, biztosan, mert a Kinga is náci-fasiszta. :-)

old_field 2010.05.20. 16:17:33

@MACISAJT: szép volt Maci... !
eorsi külön megérne 1 misét', hihetetlen... hogy ilyen emberek ültek(nek?) a parlamentben !!

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:18:12

@m.logic: amúgy a ruszkik is ledózerolták grúziát, pedig nekik aztán az a kis gagyi oszátiai terület semmit nem jelent....

Ezekiel 25,17 2010.05.20. 16:18:22

@Valaki1: akkor nem lehetne arra hivatkozni, hogy a tótoknak erősebb hadseregük van,és hogy húzzuk meg magunkat. mert most folyamatosan azt teszed

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 16:19:42

@phaidros:

"A kinti magyaroknak egy lehetőségük van: bejuttatják pártjaikat, elmennek szavazni, kiállnak magukért."

Ott a pont. Különben hiábavaló határon innen rugózni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:19:54

@kerecsen2010: "és azoknak a többsége szavazott nemmel."

Az igenek győztek.

"Hol voltatok akkor, nagy magyarkodók?"
Én már akkor is magyarkodtam. Azt hiszem az volt az első szavazásom.

"Lehetett volna szavazni, nem utólag pofázni."
Te retardált, szerinted a nemzeti középosztály szavazatai hiányoztak, vagy a pesti, borsodi proliké?

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:21:25

@Sawyer_: nem.
éppen írtam hogy max a szlovák meg a szlovén hadsereg az ami esetleg van annyira gyenge mint a miénk.
csakhogy gondolod a románok tapsikolnak majd a trianonozásnak?

Pedró27 2010.05.20. 16:21:29

Nagyon tetszett az írás, egyetértek minden szavával. Gratulálok!

jozsiahorgasz 2010.05.20. 16:24:23

Egyébként van arról valami felmérés, hogy pl. a felvidéki magyarok hány százaléka szeretne kettős állampolgár lenni? Biztos hogy olyan vonzó lehetőség ez?

egyenlítő 2010.05.20. 16:24:45

Azt azért el kellene dönteni először is, hogy mik akarunk lenni ebben a kis medencében:
- Cápák? Mindenki mindenki ellen? Csak egy maradhat?
- Delfinek? Együttműködve? Csapatban? Egyenrangúként?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:25:20

@Herr SturmLiberator:

pontosan erről beszéltem. ők sokkal csúnyábbakat tettek, fúj, mi vagyunk a a jófiúk.

@TaTa86.:

"Jobbágyok?....
1918ban támadtam meg minket a csehek. Hol voltak akkor jobbágyok? "

tipikus "vitatechnika"

jössz a szentkoronával, hogy az alatt de jó volt a tótoknak, most meg huss, 1918. yes.

"gondolom szabadon költözhettek
igen."

aha, persze, kivéve, amikor nem, és persze a szabad fogalmát is kellett volna időnként hajlítgatni, hogy beleférjünk. werbőczi talán rémlik, de gondolom biztosan arra is van valami ravasz érvelés, hogy igazából az nem is volt röghöz kötés (de facto valóban megszegték sokszor, de ettől még illegális volt), tehát tulajdonképpen az 1608-as törvények teljesen feleslegesen vezették be a jobbágybúcsúztatást ismét csak a földesúr érdekében, és a kalapos hülye is csak valami félreértés miatt törölte 1787-ben.

tomfree 2010.05.20. 16:26:17

Elmondanám azoknak, akik nem tudják és véleményezik, hogy "mi értelme van a kettős állampolgárságnak" az alábbi történetet.

Élettársam határon túli magyar (egy nem EU országból), magyarországi bejelentett lakcímmel, munkával, büntetlen előélettel, adózik (nem is keveset), magyar tannyelvű diplomával hiányszakmában, rendezett magánélettel, magyar felmenőkkel (többek között magyar állampolgárságú nagyszülőkkel az akkor aktuális történelmi helyzet miatt). Az állampolgársági igénylését múlt héten utasították vissza indoklás nélkül. A Bevándorlási Hivatal nem köteles indokolni a döntést.
Az ügyvéd a következőket mondta: ha beadta az összes szükséges papírt (anyakönyvi kivonatokat és házasságleveleket hiteles fordítással nagyszülőkig visszamenőleg és 25 másik dokumentumot), az ügye elmegy az NBH-hoz, ahol C típusú átvilágításon esik át (ahol többek között ellenőrzik az összes beadott papíron lévő aláírásokat-tanúkét is), majd az egészet a köztársasági elnök ellenjegyzi-az eljárás ideje másfél év minimum. Az ügyvéd véleménye szerint ha nincs legalább félmillió forint a bankszámláján, akkor ne is próbálkozzon, mert "nincs biztosítva a megélhetése". Amennyiben lejár a letelepedési engedélye (és nem hosszabbítják meg), akkor el kell hagynia Magyarországot és mint turista térhet vissza adott időszakra kizárólag. Na legyen ez az origo.
Ezzel szemben a szlovák állampolgárság megszerzéséhez elegendő, ha kettő szlovák nemzetiségű személy igazolná a kötődését a szlovák kultúrához, még a nyelvet sem kell tudni. Szóval nagyon sok határon túli várja az egyszerűsített szabályozást, remélem, hogy értitek, hogy miért (bizony nem csak érzelmi okokból)...

Viktus 2010.05.20. 16:27:35

@Valaki1:

Mi mást tennének? :D papíron van nekik haditechnika , ahogy lényegében nekünk is papíron volt a tényleges kivonás előtt. Itt a környékben a horvátokon-szerbeken-osztrákokon kívül máshol nincsen ütőképes had.

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:28:22

@egyenlítő: erről beszélek éppen,
de sajnos őgy néz ki a nácik már sosem halnak ki, follyon a vér.

Ezekiel 25,17 2010.05.20. 16:28:54

@tomfree: ja, ez a szlovák feltétel, hogy elég ha 2 szlovák származású igazolása, ez engem, a partizánokra emlékeztet! :D

jozsiahorgasz 2010.05.20. 16:28:58

@tomfree: És egy kint élő magyarnak mi lesz az előnye a kettős állampolgárságából?

Viktus 2010.05.20. 16:29:03

@tomfree:

Egy milkát kell letenni ... így megy ez lásd. a sok pici szájga ember.

frmn 2010.05.20. 16:29:24

@Valaki1: De ki akar itt háborúzni?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:29:40

@phaidros: " bejuttatják pártjaikat, elmennek szavazni, kiállnak magukért."

Az utóbbi. Egyébként a legjobban tennék, ha nem mennének szavazni, és nem juttatnának be magyar pártot. Úgyis kollaboráns korrupt mind a kettő. (Legalábbis én még nem hallottam mást felvidékitől.)

Gondolom a tótoknál hasonló a trükk, mint a románoknál. Bebetonoztak a választási rendszer segítségével, egy korrupt inkompetens terhelt múltú magyar pártot, ezzel párhuzamosan megakadályozzák szerephez jutását.
Így a magyar érdekképviseletet ez a korrupt párt látja el az idők végezetéig.

m.logic 2010.05.20. 16:29:54

@Valaki1: Nem kellett volna Grúziának megtámadnia az oszét oroszokat.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 16:29:56

@TaTa86.:

OFF bizony igenis volt szegényprobléma, milliós méretben. Ezek aztán vitték a batyut Amerikába, vagy felszabadultan fosztogatták uraik kastélyait a vörösökkel. A monarchia alatt csúnyán nem foglalkoztak a dologgal eléggé. A Horthy rendszerben a siralmas országhelyzet ellenére is elkezdődött szociális programoknak (Nagyatádi-reform, Országos Társadalombiztosítási Intézet stb.) meg keresztbe tett a világválság és a világháború.

IN

@kerecsen2010:

"A 2004. december 5-i népszavazássalkapcsolatban sokan elfelejtik, hogy egy törpe kisebbség ment el szavazni, és azoknak a többsége szavazott nemmel."

Lófax, IGEN lett az eredmény, de kevesen mentek el: valasztas.hu/nepszav04/hu/08/8_0.html

Az alacsony részvétel valóban szégyen.

Valaki1 (törölt) 2010.05.20. 16:30:07

@Viktus: kiknek nincs?
az ukránoknak meg a románoknak?
na ne már...te nagyon el vagy tévedve.
ja ukrajna visszaadta a ruszkiknak az atom robbanófejeket de ennyi...

ha a románok vagy az ukránok elindulnak, garantálom 1 nap alatt az osztrák határnál lennének!!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:30:17

@Viktus:

ez teljesen jó írás, és elég szépen kiderül, hogy a tótoknak van éppen elég baja

érdekes egyébként, hogy az említett hungarus jelenség annyira komoly volt, hogy a XVIII. században nem kevés hungarus járt az élen a magyar nemzeti törekvésekben, abszolút jellemző, hogy az első magyar (bio)bibliográfiát is egy hungarus dobta össze nemzeti fellelkesülésében.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:31:09

@kerecsen2010:

"2004. december 5-i népszavazássalkapcsolatban sokan elfelejtik, hogy egy törpe kisebbség ment el szavazni, és azoknak a többsége szavazott nemmel. "

egy nagy lószart. többségben volt az igen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:32:45

@mavo: ???????????????????????
Ki a halál beszélt itt a XVII. századról?
Legutóbb a duaulizmusban voltunk, Mr. Vitakutúra.

Túl sokkal visszamenni már csak azért is értelmetlen, mert akkor még nem is volt nacionalizmus, úgyhogy etnikai alapú elnyomásról beszélni is fölösleges.

A hivatalnok németül/latinul beszélt egész Magyarországon a jobbágy/paraszt pedig az anyanyelvén verhette otthon a feleségét.

old_field 2010.05.20. 16:34:06

@mavo: Beleolvasva néhány irományodba:
nem értem, hogy ha neked annyira gáz ennek az országnak a történelme, a jelene, akkor miért szenvedsz itt ?
Annyi nemes nemzetet magasztalsz itt a közelünkben, talán próbálkozz valamelyiknél, ilyen pedigrével örömmel fogadnának több helyen is... :)
Aztán onnan is fikázhatnád a hülye magyarokat, qrva ország... stb

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:35:04

@vastudo:

"Kit akarsz meggyőzni és miről? "

ne félj, téged semmiről. megnyugodhatsz, béke van.

negeev 2010.05.20. 16:37:00

Végre egy alapos, korrekt írás.
Jó látni, hogy ez megszületett.
Bár, eddig sem voltak kétségeim felőletek. ;)

Meglátjuk, mi alakul a következő napokban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:37:04

@old_field:

előbb szépen megtanulsz olvasni, utána nézel, milyen fokozatok vannak fekete és fehér, Gonosz és a Jó között, aztán talán leszel olyan szinten, hogy szóba lehessen veled állni, akkor megtárgyaljuk ezeket a roppant fontos kérdéseket, oké?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:37:36

@Herr SturmLiberator: Meg szélessávú internet sem volt.

Persze, hogy szegénység volt, mivel egy háborúsújtotta elmaradott ország voltunk. De ennek mi köze az emberi jogokhoz? Ha nincs kenyér, akkor nincs kenyér. Ezen nem változtatott volna az, hogy ha lett volna TASZ, aki elmondja, hogy márpedig kenyér kell, hogy legyen.

"A monarchia alatt csúnyán nem foglalkoztak a dologgal eléggé. A Horthy rendszerben"
Kis kekeckedés? ;o)
Horthy alatt is monarchia volt, és nem volt olyan, hogy "Horthy rendszer".

Viktus 2010.05.20. 16:38:27

@Valaki1:

A laktanyából sem tudnának kiállni azt garantálom :D tudod a katonásdihoz három dolog kell pénz, pénz, pénz. Az ukránoknak nem mondom még van haditechnika bőven amit nem adtak el még Afrikába :P , de használatához pénz is kell ami nincsen. Na meg most éppen egymással vannak elfoglalva belpolitikai feszkó okán , és Janukovics éppen a kettős állampolgárságos megengedő irányvonal.

A románok pénzügyi szempontból hasonlóan állnak eleve papíron ott van hadrendben egy rakás ócskavas csak éppen ott sem volt pénz a karbantartásra a haditechnika jórészt bevethetetlen. A nato-s küldetésekre gyúrnak ők is max.

A horvátoknak, szerbeknek van ütőképes hadereje errefelé, mert nemrég még egymást ölték két évtized múlva már nekik sem nagyon lesz, mert kell másra a pénz.
Az osztrákoknak meg pénzük van rá, azért van egy kis profi méregzsákjuk.

SzaGyu 2010.05.20. 16:39:26

Nem szabad megengedni, hogy ilyen senkiházi, mint a Fico, ultimátumot adjon nekünk. Mit képzel az az ember?
Remélem Obán hamarosan helyre utasítja őt!
A Szlovák vezetőkkel keményen kell bánni mert azt hitték eddig Ők sz*rják a spanyol viaszt. Más ország vezetője ilyen 24 órás ultimátumnál már kardot rántott volna, de ez a kormány ami még van, azzal eddig is azt tett Fico amit akart.
Nem kellene a Magyarnak meghunyászkodni!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 16:40:26

@TaTa86.:

innen indultunk ki:

"amikor Nagy-Magyarország magyarkodott, bennünket hol érdekeltek a szlovákok (és a többiek) jogai???"
A Szent Korona egyenjogú alattvalói voltak a tótok is. Mi az hogy hol érdekeltek a jogaik?

amennyiben úgy értelmezted, hogy monarchia, legyen, elnézést kérek, én a szentkoronára gondoltam átalában, és az ugye nem XIX. századi balhé.

Locassen 2010.05.20. 16:41:26

@idelle: nézd, akivel lehetett, azzal le lett tárgyalva kétoldalúan: a románokkal, az ukránokkal, a szerbekkel, a horvátokkal (utóbbiakkal épp a napokban) - gondolom az osztrákok meg a szlovének sem alszanak nyugtalanul. Érdekes módon egyikkel sem volt probléma. Ficóval nem lehet tárgyalni, erre a szécsényi vesszőfutás a látványos példa. Te olyan emberekkel akarsz érdemi megbeszéléseket folytatni, akik turulos céltáblákra lövöldöznek szabadidejükben (ld. szlovák környezetvédelmi miniszter)?

Csak azt csináljuk az állampolgársági törvénnyel, amit a többi ország körülüttünk is, nemzetközi jogi szempontból teljesen konform módon. Ennyi.

Bloodscalp 2010.05.20. 16:43:21

@TaTa86.: a fidesznek van egy 2,5 millás szavazótábora, stimmt? legjobb emlékeim szerint is 2004-ben messze nem szavaztak 2 millióan se igennel:) nagyon nem kénne prolizni-ha azt vesszük hogy szavazásra több mint 8 millióan jogosultak! az országban, és igazából a jobbik 900ezer embere is egyetért a témában...,mi a faszról beszélünk?ellenkampány? ne röhögtess:)
SZARTAK BELE A ZEMBEREK

VAJON MIÉRT?????????? nem a prolik, nem a komcsik, nem a nyuggerek, nem liberáliusok vagy épp mit találtok ki

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 16:43:41

@TaTa86.:

"De ennek mi köze az emberi jogokhoz? Ha nincs kenyér, akkor nincs kenyér. Ezen nem változtatott volna az, hogy ha lett volna TASZ, aki elmondja, hogy márpedig kenyér kell, hogy legyen."

?????? Mi van ????

"Horthy alatt is monarchia volt, és nem volt olyan, hogy "Horthy rendszer"."

Érettségin hogy mentél át? :)

Spanish VVax 2010.05.20. 16:45:12

@Várúr: ez az a tipikus nagyarcoskodó, dölyfös úrhatnámság amit ráerőlettünk a saját kisebbségeinkre is. Nem véletlenül utánka minket az ottani szlovákabbikosok. Nézz már tükörbe és olvasd el mégegyszer mit irtál. Oszt' jónapot van !

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:45:14

@vastudo: Igen ez a vicces a rettegőkben.
Két végletet ismernek:
-meghunyászkodással egybekötött seggnyalás
-totális háború + Holokuaszt.

Ők pedig természetesen magyar hazafiak, de mivel CSAK ebből a kettőből lehet választani, hát te se a totális háborút és népirást választanád, ugye

@mavo: Na megint úgy teszel, mintha árnyaltan és objektíven szemlélődnél...
Nem. Érzelmi alapon fikázod a magyarokat, mindenféle tényadat, alátámasztás nélkül. Érveid ezerszer megcáfolt magyarellenes urban legendek, illetve a komcsi propaganda elemei.

Aztán ha valahol megszorulsz, eltereled a témát... Csodálkozom, hogy a vándorló magyarok kalandozásait még nem hoztad fel, mint ősbűnt.

Viktus 2010.05.20. 16:46:23

@Bloodscalp:

Mert elbutított a jónép ...

old_field 2010.05.20. 16:46:48

@mavo: nem szeretek szélsőségesekkel 'tárgyalni', aki ennyire 1oldalúan látja a történelmet, mint ami nálad átjön, ott nem sok értelme a kommunikációnak...
összevissza beszélsz, kihangsúlyozva a régi magyar politika rossz döntéseit.
mint ha ez magyarázata lehetne trianonnak vagy köze lenne, ahhoz , hogy a felvidéki magyarok eldönthessék-e, hogy akarnak magyar állampolgárságot, vagy sem.
mert a kérdés alapvetően ennyi perpill, nem több.

ssrat 2010.05.20. 16:47:25

Jol megirtad, szep munka! Normalis hangvetelu, tomor, kemeny.
Ilyen egyszeru ez, csak a parlamenti bullshit-genereatorok bonyolitjak, ok tudjak, miert...

Spanish VVax 2010.05.20. 16:47:34

@mavo: "A Szent Korona egyenjogú alattvalói voltak a tótok is. Mi az hogy hol érdekeltek a jogaik?"

:DDDDDD ez a nap vicce barátom. Te ezt tényleg komolyan gondolod ? Persze..majd imádják és térdreborulnak az idegen koronát. Aztakurva...ez kéééész ! Remélem csak vicceskedtél...mert ha ezt komolyan gondolod nagybb baj van a fejekben semmint azt gondoltam elötte !

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:47:35

@Herr SturmLiberator: "Érettségin hogy mentél át? :) "
Ez nem volt tétel. XD
De nézz utána. Az hogy monarchia volt, az szerintem vitán felül áll. Hunyadi János alatt is monarchia volt, attól még, hogy nem volt király. "Királynélküli királyság" ahogy mondani szokás.

Horthy-rendszer pedig nem volt, hiszen Horthy is a Szent Korona tan alapján kormányzott, nem hozott létre egy új rendszert. Hunyadi-rendszerről sem beszélünk.

tomfree 2010.05.20. 16:49:03

@jozsiahorgasz: a határon túli magyarok többek között vízum és beutazási engedélyek nélkül léphetik át az "anyaország" határait, ha úgy döntenek és az itteni adóbevételeket szeretnék növelni a munkájukból befizetett adójukkal, nem kell munkavállalási engedély a számukra, valamint vízum nélkül utazhatnak az Eu országokba. (Most nem EU határon túliakról beszélek). Az érzelmi oldal pedig nem elhanyagolható. Sokszor járok határon túli magyarok között, akik rengetegszer elmondták, hogy ott "hazátlan magyarok" nálunk meg ukrán/szerb/horvát/román/szlovák/stb. bevándorlók. Tehát van egy érzelmi oldal és gyakorlati oldal is. Az új magyar szabályozás szerint nem kell itteni lakhely (vagyis igazolás az APEH-től, munkáltatótól, okmányirodától, bejelentett lakhely stb) és az elbírálás max. 3 hónap lesz. Meglátjuk!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.20. 16:52:28

Népszavazással a nép nem akarta, elutasította a kettős állampolgárságot!

Most a Fidesz szembe megy a néppel??

Ezeknek mindent lehet?

Orbánnak már megint az elején túl nagy az arca!

fallen 2010.05.20. 16:52:53

Azt, hogy egy olyan bűnt tesz helyre az új kormány az elsők között, ami mély és nagyon fáj. Gyurcsány ámokfutásának legszégyenletesebb darabját, 2004. december 5-ét.

Ha így gondolod, akkor így gondolod. azonban ne feledd, hogy vityának korábban esze ágában se volt megadni a kettős állampolgárságot. Ezenkívűl 2004.12.05-én "forradalom" volt a szavazófülkékben az elutasítás ügyében, szóval nem csak az mszp hívei szavazták le.

noire jack 2010.05.20. 16:53:54

Na ennek a blognak nagyjából minden szavával egyetértek. Milyen régóta nem volt ilyen az Index háza táján...

vércseharcsa 2010.05.20. 16:53:56

@Valaki1:

te csak egy fasszopó pöcs vagy.
kanadába meg ne gyere mert ott az ilye szarjankókat már mi basszuk fejbe. te szuaros román bérenc :P

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 16:55:23

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?: "Népszavazással a nép nem akarta, elutasította a kettős állampolgárságot!"

Az igenek győztek prolikám. Tájékozatlanság magabiztossá tesz.

Egyébként az egy 2004es referendum, OVt pedig egy hónapja szavazták meg. A nép akarata változott, a nép a fideszfasizmusra szavazott.

ssrat 2010.05.20. 16:55:46

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?:
Egyreszt nem utasitotta el, csak nem mentek el elegen. Ebben volt nemi szerepe az orszag fasszopojanak es az o nagyszeru kampanyanak a 25millio romanrol is ugyebar.
Masreszt, ha legkozelebb beszelsz a neppel, hozd szoba a dolgot. Aztan gyere vissza okoskodni.

Spanish VVax 2010.05.20. 16:55:47

"szent korona tan" : ja igen, esténként a Korona fel alá sétált (a jogart huzta maga után, csak úgy kopogott a márványon) és tollba mondta hogy hogyan is kell őt imádni, meg alávetni magát mindenkinek az "Egykorona mindfelett" elképzelésnek.

Nem, nem az akkori uralkodó réteg találta ki ezt, nem a papok találták ki ezt...(istenbiz, nem !) hogy az egyszerü embereknek legendát, mitoszt és saját Végzet Lándzsáját és a nemzet Torinói Leplét megteremtsék. Teljesen nem! Istenbiz a Korona mondta !!
Vizsgálni nem lehet, kutatásokat, tényfeltáró elemzéseket nem lehet végezni, csak térdreborulni lehet meg szemlesütve a megmondó dogmáknak engedelmeskedni.

Még mielött letorkolna valami "tanos". Vettem a fáradtságot és elolvastam a Szent Korona Tant, elolvastam azokat a hagymázas "kutatásokat", amik mindezt aklátámasztani igyekeznek. Egy a baj : ezeknek a dolgoknak a Gyűrűk Urában lennének a helyük akkora tudománytalan fantasy sületlenség.

Már csak Szauron hiányzik, de majd Ficot kinevezzük annak és minden meglesz a csupanagybetűs Legendához.

Viktus 2010.05.20. 16:56:04

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?: @fallen:

Az igenek nyertek szavazni meg a jónép jórésze csak azon okból megy el, ha 300 forintot megspórol aztán minyimum. Az uniós szavazás sem volt egy eslöprő részvételű pedig ott a kormányzat nem is ölt milliárdokat ellene ...

tomfree 2010.05.20. 16:56:28

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?: Ha utánanézel, akkor a népszavazáson győztek az igenek, csak túl kevesen mentek el szavazni-tehát a döntés nem volt kötelező érvényű a kormány számára. Gondolom, hogy Te nemmel szavaztál...Tehát a Fidesz nem megy szembe a néppel. Csak pontosan barátaim! :)

old_field 2010.05.20. 16:57:35

@noire jack: " noire jack 2010.05.20. 16:53:54
Na ennek a blognak nagyjából minden szavával egyetértek. Milyen régóta nem volt ilyen az Index háza táján..."
DETTO :)

azIstenostora 2010.05.20. 16:58:57

@Valaki1: Kanadába,mi?Lehetőleg Quebecbe menj,és próbálj angol nyelvvel boldogulni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 16:59:06

@TaTa86.: dehogynem, kifijjjam, dehogynem... a Horthy rendszer (az) több évtizedes fennállása alatt saját tartalommal töltötte fel a név szerint monarchikus keretet. A SZKT-t meg kár belekeverni, nem úgy müxik mint Hammurapi törvényoszlopa.

Bloodscalp 2010.05.20. 16:59:25

@Viktus: gondolod? ez a nagyon egyszerű válasz..de kitünnik hogy a fidesz buta jónépe "nemzete" is elég lett volna a sikerhez..miértnem lett?

@TaTa86.: hagyd már abba a történelemhamisitást

old_field 2010.05.20. 16:59:27

@Spanish Vax: attól, hogy valami nem ismersz, még létezhet... :) ennek az elvetése elég nagy arcra, vagy magyar liberálisra vall.

Punktum 2010.05.20. 17:00:58

Már megint a Nagy-Magyarország, meg Trianon a téma, csak most a kettős állampolgársággal vegyítve?

"Nem vonulunk vissza"? Nem kell meghátrálnunk! Mutassuk meg mit tudunk! Mit is? Mi van nekünk, amivel mi tényezők vagyunk? A magyar gazdasággal, vagy a magyar honvédséggel akarjuk megmutatni a szlovákoknak/románoknak, hogy kik is azok a magyarok? Hajrá!

Nem kell elfogadni a jelenlegi határokat, hanem akkor nosza tegyünk ellene. Mit is tegyünk? Rohanjuk le felvidéket, meg Erdélyt, és vegyük vissza? Ja, hogy nincs mivel, meg kivel? Nem baj, ha nem megy erővel, majd ésszel, ugye? Embargó alá vesszünk egész európát. Megvagyunk mi magunk is, majd jól megmutatjuk mit veszít Európa, Rubik kocka, Puskás Öcsi, meg Sorstalanság nélkül.

Vegyük már észre, hogy ki-hány kiló. Kettős állampolgárság... Nekünk ez maradt, a pofázás a semmiről, mert mást nem tudunk.

Mert minket elnyomtak, meg lerohantak, meg elvették a szent magyar anyaföldet? Uraim a HÁBORÚ már csak ilyen! Teljesen mindegy ki kezdte, ki akarta, és ki nem, ki rángatott bele kit. Ott voltunk, lőttünk amíg volt mivel, meg kivel, azt veszettünk, ennyi. Ja, hogy nem tüntettek ki érte a nyertesek? Ez aztán a felháborító. Örüljünk, hogy ennyit is meghagytak.

Senkit nem érdekelnek a szlovákok nyavalygása, de a mienk sem. Jól elbohóckodunk mi majd ezen, a lényeg, vagy legyen érte jó kis szavazat itt is, meg ott is. Erről szól a történet.

MEG KELL TANULNI URIEMBER MÓDJÁRA VESZÍTENI!

Ami maradt avval kellene megmutatni mindenkinek, hogy mit is érünk igazából. Nem a szlovákok oda-vissza basztatásával, hanem avval, hogy a országhatár keretein belül, az itt élő magyarokkal, románokkal, kíniakkal, bangladesiekkel együtt, akik itt dolgoznak, és adót fizetnek ennek az országnak.

Ja, hogy ez nem megy? Könnyebb másokat fikázni, meg hibáztatni, meg Nagy-Magyarország matricás
BMW-vel, rokkantnyugdíjasként a Fradi meccsen kurvaanyázni, meg székkel dobálózni.

Ja, így már értem.

Viktus 2010.05.20. 17:01:17

@Spanish Vax:

Te is jöttél retardált erősítésnek? na , és hogy olvastad el mégis? :P erre gondolsz: www.staff.u-szeged.hu/~capitul/analecta/trip_hung.htm

Viktus 2010.05.20. 17:02:52

@Spanish Vax:

Ja, és Egyesült Királyság név mond v.mit? ugye mekkora scifi? :D szokásjoggal stb. :P

old_field 2010.05.20. 17:05:01

@Punktum: úgy tűnik baromira nem érted...

Viktus 2010.05.20. 17:05:24

@Punktum:

Boldogok a lelki szegények ...

gauche caviar 2010.05.20. 17:05:28

kitünő post.
amennyiben a határontúli magyarokkal való effektíve kibaszás volt a cél.
azt teljesen jól hozza a post szellemisége.

ostoba kardcsörtetés, orbán csak a fideszen belül tud valamit, mindenhol a kis pártján kívül van csak egy tehetségtelen nímand.
na, most ő a miniszterelnökünk.
halleluja.

a mandinernek felajánlhatom a vallási 1%-omat?

old_field 2010.05.20. 17:06:56

@Bloodscalp: " Bloodscalp 2010.05.20. 16:59:25@Viktus: gondolod? ez a nagyon egyszerű válasz..de kitünnik hogy a fidesz buta jónépe "nemzete" is elég lett volna a sikerhez..miértnem lett?"

ebből is sok minden k i t ű n i k, főleg, ami a butaságot illeti... :)

AgentUngur 2010.05.20. 17:07:23

@Bloodscalp: Tudot, a 18 előtti magyar nemzetiségpolitkáról beszéltünk. ami 1942-ben történt, az ugyebár nem vezetett Trianonhoz, mert nem a Sliders-ben vagyunk.

Csendőrsortűznek pedig senki sem hívja az újvédéki razziát.

A magyar nemzet nevében követtek el bűnöket a szomszéd népek ellen 1938-1945 között vagy 68-ban. A különbség az, hogy ezekért mi kivétel nélkül bocsánatot kértünk, amíg a szlovákok fenntartják a Benes dekrétumokat, a szerbek pedig épphogy elkezdék belátni, mekkora mészárlás volt 44 őszén.

Akármit gondoltok, MO jobban szembenézett történelmével, mint az ártatlan kis Szlovákia, aki egyébként 1939-ben részt vett Lengyelország lerohanásában, miközben mi megtagadtuk a kassai vasút használatát Hitlernek.

ssrat 2010.05.20. 17:07:35

@Punktum:
"MEG KELL TANULNI URIEMBER MÓDJÁRA VESZÍTENI!"

Vagy gyozni a valtozatossag kedveert. Vagy az fel se merul abban az ostoba, mar nem is voros, hanem sotetbordo kodben? Es most nem hatarmodositasrol beszelek, hanem arrol, hogy ha vki a Szekely Himnuszt enekli a parlamentben, akkor ne az legyen mar az elso reakcio, hogy a Szekelyek nem Magyarok, hanem hogy felallsz es kussolsz, amig tart. A masodik meg, hogy jajistenem, mit szolnak a Romanok? Mit szolnak a Szlovakok? Mit szol a Kozep-afrikai Koztarsasag?
Leszarom. Magyarok, allampolgarsagot nekik! Ez a minimum, amit megtehetunk ertuk. De annyira minimum, hogy igazabol szoba hozni sem erdemes, 20 evvel ezelott kellett volna villamgyorsan tulesni rajta.

ssrat 2010.05.20. 17:08:19

@gauche caviar: tekerd ossze es dugd fel magadnak.

gauche caviar 2010.05.20. 17:09:51

@AgentUngur: hahaha.
na, szerintem menjél egy kalasnyikovval a mariavaleria hidra, aztan foglald vissza a felvideket. mind a tied lehet amit elfoglalsz.
aztan majd az ott elo magyaroknak is oszthatod az eszt, hogy hogyan is kene elni.

old_field 2010.05.20. 17:10:17

@gauche caviar: nimand kocsog... :) nyilván azért a legnagyobb európai pártszövetség egyik alelnöke.
__
amúgy Csákival egyeztettek.
amúgy igazad van : kitűnő post... :)

gauche caviar 2010.05.20. 17:10:27

@ssrat: ennyi jott ki, kiskocsog? tudsz te ennel szebbet is. kicsi trollboy.

gauche caviar 2010.05.20. 17:12:08

@old_field: "a legnagyobb európai pártszövetség egyik alelnöke"
ja, el is felejtettem, hogy anglianak meg meg kiralynoje is van. az meg durvabb is mint az alelnok.
sapkan a bojt.
most majd szepen meglatjuk mire megy orban, ha nem annyi a terep, hogy a sajat hivei elott kell a szinpadon esz nelkul fikazni a kormanyt.

suski 2010.05.20. 17:12:28

@Punktum: attól még a szlovákoknak normálisan kellene 2010-ben bánnia a magyar kisebbséggel. Nem pedig erôszakosan asszimilálni. Ki rinyáljon emiatt, ha nem az anyaország? Az anyaország + az ottani magyarok.
Ha nem lenne panaszra okuk se Erdélyben, se Szlovákiában, akkor Mo-on se lenne trianonozás.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 17:12:49

@AgentUngur: Apró kiegészítés: a Slidersben párhuzamos világok között ugráltak, nem időben oda-vissza.

Egyébként minden szavaddal egyetértek.

fallen 2010.05.20. 17:14:02

Sajnos amíg nem történik meg az "azonnali és radikális adócsökkentés", a gazdaság se fog talpra állni ám! Így az itt élők szociális juttatásaira sem lesz pénz, nemhogy a nem itt dolgozó és adót nem fizető állampolgárok ellátására, nyugdíjára stb.

ssrat 2010.05.20. 17:14:16

@gauche caviar: Ja, biztos tudnek, de a frappans replikakat nalad nagyobb hordereju es jobban kepzett kocsogoknek tartogatom, meg ne haragudj ))

céerem 2010.05.20. 17:15:04

Húha...
A posztot követően végigolvastam a kommenteket is, és elég érdekes, hogy akinek más a véleménye, mint ami a posztban van, az már egyből hazaáruló, és húzzon el. Főleg, hogy azok irogatnak ilyeneket, akik a kettős állampolgárság és a neorevíziós "uniteallmagyars" törekvések megszállotjai. Érdekes...

Ez a trianon téma a magyarság örök fájdalma lesz, ahogy - úgy néz ki -Fico is, és tényleg határozottabb külpolitikai eszközökhöz kellene nyúlni, de ésszel, nem ész nélkül, ahogy most csinálják.

Én is megkérdezném a határon túliakat a róluk szóló tervekről. Szlovákiában nincs magyar kártya? Mert Romániában van.

És amúgy hogy állapítanánk meg, hogy ki a magyar? Mik lennének a kritériumok?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 17:16:31

@Herr SturmLiberator: Na akkor erre majd visszatérünk "otthon".
Nem tartom kizártnak, hogy tévedek. :)

old_field 2010.05.20. 17:16:44

@gauche caviar: erről beszélek, talán adjunk 1 kis időt a fikázás előtt... nem 8 évet ! elég a töredéke.

ssrat 2010.05.20. 17:18:08

@céerem: "elég érdekes, hogy akinek más a véleménye, mint ami a posztban van, az már egyből hazaáruló, és húzzon el"

Ne erdemes tul szigorunak lenni az ilyenekkel, mert ugyebar vannak az ilyen reakcioknak elozmenyei...

"És amúgy hogy állapítanánk meg, hogy ki a magyar?"

Jajistenem, mindig ezt hallom. T3e meg tudnad allapitani 30 masodperc utan, hogy vki magyar? Siman. A kozalkalmazott is meg tudja. Ott az a kurva sok jogasz, alakitsak a szabalyokat a valosaghoz. Ennyi.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.05.20. 17:18:27

@polom13:
Oké, már készülök, Ablonczy Bálinttal fogunk vérremenő vitákat folytatni ma este.

azIstenostora 2010.05.20. 17:18:55

2006-ban a szlovákok minden nem Szlovákiában élő magát szlováknak vallónak megadta a kettős állampolgárságot.Akkor most mi ez a hőbörgés?

old_field 2010.05.20. 17:19:20

@céerem: az állampolgárság nem külpolitika, hanem 1 lehetőség az elszakított területen élőknek.
----
a kritériumok rég meg lettek fogalmazva...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.05.20. 17:21:25

A blogbejegyzés nagyon jó, minden betűjével egyetértek.
Annyival egészíteném ki, hogy annyit hencegünk a magyar nép okosságával, és intelligenciájával, hát, akkor ideje okosnak lenni, a magunk javára is. Mert egy ilyen helyzetben, mint amiben vagyunk jó sok évtizede meg lehetne mutatni a problémamegoldó képességet.
Ennek feltétele, hogy a döntéshozóink IQ-ja legalább 130-as legyen (nekem picivel efölött van, de nekik - mivel nem szakértők, hanem csak politikusok - elég a 130 is).

jozsiahorgasz 2010.05.20. 17:22:00

@tomfree: Az érzelmi részt megértve de félretéve, a dolog gyakorlati haszna tehát az, hogy aki itthon akar élni/dolgozni, az könnyebben megteheti majd. Remek, de erre célzott megoldást is lehet találni, ez nem állampolgárság kérdése.

Továbbra sem értem, hogy mi haszna van a kettős állampolgárságank azok számára, akik otthon maradnak.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:22:09

Meg kellene erteni vegre, hogy a nemzetallamok eszmeje a XIX. szazad szulotte. Ma mar nem ez van napirenden. Europe a federalizmus fele halad es az EU tagsagnak velejaroja ennek elismerese. Mindket orszagban a politikusok szitjak a tuzet - ha mar nincs kenyer, legalabb cirkusz jusson az embereknek.

Nehany honapja Komaromban akadt dolgom. Felve mentem at a hidon, tartottam tole, hogy atrocitasokban lesz reszem. Orommel jelentem, hogy semmi nem igaz az ujsagokban olvasottakbol: amikor megszolitottam az utcan egy embert, aki nem tudott sem magyarul, sem angolul, akkor o keresett nekem valakit, akivel magyarul szot erthettem. A bankban, ahova penzt valtani mentem be a parkolashoz, mindenki magyarul beszelt, az ugyintezok is. Az etteremben sem volt maskent.

Mindebbol arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy amivel bennunket traktalnak az szemenszedett hazugsag.

gramercy 2010.05.20. 17:24:02

"1,5 millió erdélyi és félmillió délvidéki, kárpátaljai magyar várta a gesztust"

honnan tudod? honnan tudod hogy mind akarja? honnan tudod hogy mind pont ez a verziot akarja?
a ahataron INNEN a nemzeti-elborultak azt hiszik hogy minden hataron tuli magyar minden gondolatat es akaratat ismerik
tevedtek!

"Gyurcsány ámokfutásának legszégyenletesebb darabját, 2004. december 5-ét"

aham. szoval a vizitdijjal valo hergeles nem volt amokfutas?
mindegy. nem Gyurcsany amokfutasa, hanem a MAGYAR (megegyszer mondom: MAGYAR) emberek dontese volt
es azota sem valtozott a hangulat e tekintetben:
velemenyvezer.blog.hu/2010/05/05/kap_nemzet

"nem jelenti azt, hogy jelentsük be a revíziót, hiszen gyakorlati esély nincsen rá"

persze, viszont a folyamtosan felszinen tartassal kivantok ITTHON politikai toket kovacsolni belole. undorito

Punktum 2010.05.20. 17:24:15

@suski: Ez ott is belpolitika. Ahogy nekünk is az, ahogy az ottani magyarokat kezeljük. Nem tudunk mit tenni ellene. Lehet szóvá tenni, de senkit nem érdekel, ahogy az sem érdekelt senkit, hogy nem engedték be Sólyom L.-t Romániába, meg Szlovákiába. Annyit kell tennünk értük, hogy megteremtsük a feltételt, hogy akinek ott nem jó, az a mi országunkban élhessen, ha itt jobb. Az ő országuk, bizonyos keretek között azt tesznek vele amit akarnak, és ezt a keretet még nem lépték túl (Eu szerint), mi legfeljebb szépen kérhetünk, mert nincs a kezünkben semmi ellenük.

azIstenostora 2010.05.20. 17:27:06

@gauche caviar: Az a királynő az Egyesült Királyságon kívül még Kanada,Ausztrália és Új-Zealand államfője.Amúgy a skótok,az írek és a velsziek miért nem beszélnek őseik nyelvén?Mert nem véletlenül beszélnek csak a királynő nyelvén.Mert a"díjazták" aki más nyelven beszélt.
Nálunk hány tótot akasztottak fel hogy szlovákul beszélt?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.20. 17:28:31

"Politizálni okosan kell, nem úgy, mint blogot írni."
:O)

old_field 2010.05.20. 17:29:18

@Andy Sipowicz: szerinted, milyen tüzet szítanak nálunk ??

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.20. 17:29:20

érdekes atöbbi szomszédot nem zavarja,Csak a szlovákiában élnek magyarok???
a szlovál kormány miatt szívjon a többi magyar??

Bloodscalp 2010.05.20. 17:29:29

@AgentUngur: Akármit gondoltok-ez a királyi többes volt?:) köszi, kedves

akárhogy olvasom az írományod, a téma a határon túli magyarság/kettös állampolg.
-a történelemel is példálozol, és előkerültek a csendőrök is

leírhatom sokadszorra is:) talán jó olvasni? nem kötöttem össze trianont a csendőr "tettekkel", azt mondtam hogy
népírtásnak is beillene...és bár nem hívják sortűznek, nagyrészt csendőrök tették-némi honvéd segítséggel, belegépuskázva embereket a folyóba-a szavakkal fölösleges játszani-és elsöre idézöjelben volt, kár lovagolnod a dolgot....

és -magán-véleményem szerint egy tettet nem ment fel az hogy beismerik, ítéletek is lettek(?) amiket nem hajtottak végre...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 17:29:38

@Andy Sipowicz: Nagyszerű. Így kell egy mintából következtetni egy komplex problémahalmaz minden aspektusára 100%-os magabiztossággal.

Csumpitáz Alfréd 2010.05.20. 17:29:53

Mit lehet még hozzátenni? A poszt írója azt szeretné, hogy b@sszunk oda a határon túli magyarokat fogva tartó rablóállamoknak, még akkor is, ha az nekik (az ottani magyaroknak) rövid távon kifejezetten rossz. Majd feszítsük odáig a húrt, hogy egy új balkáni válság alakuljon ki és a NATO meg az EU is odafigyeljen a "magyar problémára". Okos. Egy történelmi ismeretivel villogó, frusztrált, korai 20-as éveiben járó fiatalembernek gondolom a szerzőt. Talán azért ő is tudja, hogy rossz oldalon álltunk a nagy világháborúkban, pont a történelmi fájdalmaink és ambícióink miatt. Valamiért mégis, most is azt szeretné, hogy a magyarok házhoz menjenek Európában a lófaszért, de főleg szenvedjenek a határon túl élő magyarok. Csak emlékeztetnék: a fejlett nyugaton nem tudnak mit kezdeni az agresszív (fegyveres) nemzeti és kisebbségi kérdésekkel, Koszóvó a példa a szerzőnél, de a jugoszláv válság is sok százezer ember halála után vezetett odáig, hogy a művelt nyugat beavatkozzon. Európa és a világ gondja, most jó pár évig (amíg pénzügyi válság van) nem a magyar kérdés lesz, sőt nem hiszem, hogy szívesen foglalkoznának velünk. Inkább szemet hunynának egy kisebb népirtás felett is, csak ne kelljen beavatkozniuk. Ez sajnos a történelmi tapasztalat. és egy olyan ország ne kezdjen izmozni, aki magát sem tudja megvédeni, nemhogy a határon túli kisebbségeit.

Jellemző erre a blogra is, hogy egy aktuálpolitikai kérdés kapcsán történelemóra vette kezdetét...

Támogatom a határon túli magyarok állampolgárságát, én anno is erre szavaztam, de aki kardot csörget,az ezeket is gondolja végig.

Viktus 2010.05.20. 17:30:43

@céerem:

Romániában megnéznék egy kettősállampolgársággal szembeni vitanapot :D:P lásd. Moldova felé a román szokásokat.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.20. 17:31:24

most kb 7 év et kell várni ha magyar álllampolgár akrsz lenni.attól függetlenül pl hogy 1940 ben magyarországon születtél ami időközben románia lett.

suski 2010.05.20. 17:32:38

@Punktum: a keretet már régen túllépték, betiltották a magyar nyelvet, Sólyom ügye sincs még lefutva, másrészt nem nézheti Mo tétlenül, hogy erôszakosan beolvasszák az ottani magyar közösséget. Ha nem létezne Mo, akkor csak magukra számíthatnának, így viszont Mo tud nyomást gyakorolni, nem mellesleg alkotmányos kötelességünk is.
A nyugat-európai kisebbségek helyzete a norma, azt kell elérni. Belgiumban néhány tízezer német él, mégis hivatalos nyelv a német.

Viktus 2010.05.20. 17:32:46

@azIstenostora:

Azon okból senkit az égvilágon.

old_field 2010.05.20. 17:36:16

@gramercy: "
"nem jelenti azt, hogy jelentsük be a revíziót, hiszen gyakorlati esély nincsen rá"
persze, viszont a folyamtosan felszinen tartassal kivantok ITTHON politikai toket kovacsolni belole. undorito"

ép elméjű ember nem akarhat háborút, határ revízió miatt sem !
mint ahogy 1 esetleges békés verzió esetén pedig lemondani volna nem egészen ép elméjű gondolkodás.
fajsúlyos magyar politikus nem tartja felszínen az erőszakos revíziót.
hazudni is undorító...

azIstenostora 2010.05.20. 17:36:26

@GoodLord: Ki is mondta ott Pozsonyban,hogy beleugranak a tankjaikba és Budapestig meg sem állnak?

suski 2010.05.20. 17:36:33

@Andy Sipowicz: Komárom magyar többségû város, mégis mire számítottál?

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:37:19

@old_field: Mindenekelott arra szeretnem kerni: ne tegezzen, mert en sem teszem Onnel. Barmily patoszosan hangzik is, a gyulolkodes tuzet szitjak.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:38:46

@TaTa86.: Rendkivuli oromomre szolgal, ha elegedett hozzaszolasommal. Eddig ugy gondoltam, itt mindenki elmondhatja a sajat velemenyet.

Ezekiel 25,17 2010.05.20. 17:40:52

@Andy Sipowicz: persze, hogy magyarul beszéltek, mivel közvetlen a duna mellett, és magyar többségű. Fokozatosan őrölik fel a felvidéki magyarságot, és tolják délebbre és délebbre a nyelvhatárt. És előbb-utóbb sorra kerül komárom is

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:41:15

@suski: Ha arra semmikeppen nem, hogy On felhatalmazva fogja erezni magat arra, hogy letegezzen. Arra azonban inkabb, hogy nem lesz magyar szo, mint ahogyan azt az ujsagcikkek alapjan vartam. Meg arra is, hogy, amint azt Romaniaban tapasztaltam a hatvanas evek vegefele, meg aki tud is magyarul titkolni fogja es csak lopva hasznalja a nyelvet.

Cypriánus 2010.05.20. 17:42:02

Agent!

egyetértek, semmi értelme papírp.csnek lenni, úgyse kapunk érte semmit!!!

viszont a szlovákok felé EGY fontos gesztust igenis meg kell tenni, ami nekik is segítség a saját identitászavaruk föloldására.

El kell ismerni, hogy a történelmi Magyarhonban ( Regnum Hungariae, Uhorsko) ugyanúgy alkotó tényezők voltak mint mi, sőt a szlovákok az egyetlenek akik nem rendelkeztek azon kívűli nemzettestvérekkel. ( a csehek egy balul kiütött dolog volt.)

( a horvátok pedig társország volt, nem voltak egy az egyben a Magyar Királyság beolvasztott részei.)

Saját magunknak kell elismerni, hogy mindenben együtt csináltunk mindent, ők is hungarusok (uhorsky) .
Saját tapasztalatom alapján ez sok szlovákra igenis erően hat. Egy jelentős középkori állam alkotójának és nem "a barbár ázsiai hóditóktól elnyomott szolganépnek" láthatják őseiket.
Ráadásula szlovák történelemszemléletben is jelen van egy a korábbi szláv-nagymorva-csehbarát elemmel szembeni egyre erősebb, valós honi történelemre építő reakció, ami még kérdés, hová vezet.De nekünk pl. egyáltalán nem lenne mindegy...

Akik meg lenyomják a rovásírásos mantrát a "sohesem létező tót történelemről", meg hogy naiv , áruló stb. mittomén mi vagyok, azok olvasannak több Käfer István elemzést, és küldöm nekik ezt a szlovák verset a XVI. századból(korabeli helyesírással) :

" Toto nám zrobila veliká nestálost,
mezi Uhry, Nemcí veliká nesvornost.

Našu uherskou zem když Turek rabuje,
horši jest na tebe Nemec, zpustatuje.

Pane Bože, dej nám lepší čas dojíti,
uherského krále v Budíně viděti.

Ezt tette velünk az a nagy széthúzás,
magyar német közt mindig csak civódás

Magyar földünket mikor török rabolja,
rosszabb ha a német gyötri és pusztítja.

Uram Isten, engedj szebb időket látnunk,
Magyarhon királyát Budán viszontlátnunk."

nem tűnik úgy, hogy aXVI. századi szlovák népesség egy elnyomott népként állt volna szemben Hungáriával...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.20. 17:43:00

@GoodLord:

"Jellemző erre a blogra is, hogy egy aktuálpolitikai kérdés kapcsán történelemóra vette kezdetét..."

Hát ha egyszer az adott aktuálpolitikai esemény Trianon nélkül nem is lenne :)

old_field 2010.05.20. 17:43:19

@Andy Sipowicz: Nem szerettem volna tiszteletlen lenni, a netes fórumokon gyakorlat a tegeződés.
/És persze nem is gondolnám, hogy ez volna a tisztelet adás egyedüli eszköze./
__
Sem ebben az írásban, de még a magyar politikában sem érzek hasonló szintű uszítást, mint ami a szlovákoknál folyik.

suski 2010.05.20. 17:45:21

@Andy Sipowicz: "Ha arra semmikeppen nem, hogy On felhatalmazva fogja erezni magat arra, hogy letegezzen. " LOL

First time on a forum, Sir? Welcome to the virtual world.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:45:50

@Sawyer_: 23 eve nem Magyarorszagon elek. Ezidaig meg senkinek sem sikerult elernie nalam azt, hogy elfelejtsek magyarul. Rendkivul bosszant azonban az, hogy otthon, Magyarorszagon gyakorta megkapom: "nahat, milyen szepen beszel meg magyarul, pedig mar milyen regota nem itt el".

Vallom azonban, hogy mindenkinek beszelnie kell azon a nyelven, amelyik a lakohelye hivatalos nyelve.

Is! Nem csak!

azIstenostora 2010.05.20. 17:46:22

Khmm,khmm...
Van egy olyan,hogy "netikett".
Senki nem alkalmazhatja a saját,egyéni
szabályát.Egyébbként a netikett szerint a magázás lenézést jelent.

old_field 2010.05.20. 17:46:32

@Herr SturmLiberator: naja : trianon meg magyarkodás'... :)
kár, hogy sok honfitársunk az egészséges nacionalizmust is magyarkodás'nak mondja, ha egyáltalán van értelme enne a böszme szónak...

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:47:42

@suski: I am truly sorry to disappoint you, my dear friend - or baratocskam, ha igy netan jobban tetszik. Ezek az en szabalyaim es engedelmevel ragaszkodni fogok hozzajuk.

Punktum 2010.05.20. 17:48:50

@suski: Értem az okfejtést, és van benne igazság is, de én arra akarok rámutatni, hogy ez nem vezet sehova. Pont az a baj, hogy nyomást nem tudunk gyakorolni, mert nincs mivel, minden más pedig csak pont arra jó, hogy nőjön a ellenségeskedés. Mindkét országban nacionalista érzelmű politikai vezetés van, és ez egyenes út a ellentétek kiélezésére. Egyedül az Eu tehetne valamit, de őt vagy nem érdekelni, vagy nem akar beleszólni, van épp elég nemzetiségi probléma Európában, a mienk hiányzik nekik a legkevésbé.

Látsz te itt más megoldást, a békés, kompromisszumos megoldáson kívül? Ez lenne a egyetlen jó választás, hogy próbálunk egymásnak keresztbe tenni?

Nem tudom más EU országban miként egyeztetnek erről kettős állampolgárságról, de itt és most úgy látszik, ez nem a békés együttélést szolgálja. Ez a legjobb amit tehetünk?

old_field 2010.05.20. 17:49:06

@Cypriánus: "Akik meg lenyomják a rovásírásos mantrát a "sohesem létező tót történelemről", meg hogy naiv , áruló stb. mittomén mi vagyok, azok olvasannak több Käfer István elemzést, és küldöm nekik ezt a szlovák verset a XVI. századból(korabeli helyesírással) :

" Toto nám zrobila veliká nestálost,
mezi Uhry, Nemcí veliká nesvornost.

Našu uherskou zem když Turek rabuje,
horši jest na tebe Nemec, zpustatuje.

Pane Bože, dej nám lepší čas dojíti,
uherského krále v Budíně viděti.

Ezt tette velünk az a nagy széthúzás,
magyar német közt mindig csak civódás

Magyar földünket mikor török rabolja,
rosszabb ha a német gyötri és pusztítja.

Uram Isten, engedj szebb időket látnunk,
Magyarhon királyát Budán viszontlátnunk."

nem tűnik úgy, hogy aXVI. századi szlovák népesség egy elnyomott népként állt volna szemben Hungáriával... "

köszönet érte ! :)

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:49:17

@azIstenostora: Nalam pedig eppen hogy tiszteletet, ugyhogy kohogje fel nyugodtan, aztan kopje ki, vagy nyelje le, de ez mar igy marad. Es meg csak nem is sajnalom.

suski 2010.05.20. 17:49:26

@Andy Sipowicz: "Vallom azonban, hogy mindenkinek beszelnie kell azon a nyelven, amelyik a lakohelye hivatalos nyelve."

Már csak az a kérdés, hogy a magyar miért nem hivatalos nyelv a 10% magyar lakta Szlovákiában.

azIstenostora 2010.05.20. 17:51:13

Semmi köze,hogy ki mennyi ideje él máshol.Én 43 éve élek a nagy sós vizen túl,és nagyon nem szeretem,ha valaki kiköti,hogy milyen nyelven beszélhetek.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:54:06

@old_field: Koszonom, nem tartottam tiszteletlennek, tudok rola, hogy kozelitesem ma mar anakronizmusnak szamit.

De vissza targyhoz: az irast naivnak, de nem uszitonak latom. Mivel nem olvasom a szlovak sajtot, ezert nem tudom megitelni, hogy mekkora ott az uszitas. Az en izlesemnek Magyarorszagon sok.

Erdekesnek tartom azonban azt, hogy hozzaszolasom erdemi reszere a nemzetallamokrol es a federalizmusrol meg senki nem reagalt, mikozben azert a cirkusz egyre csak dagad.

azIstenostora 2010.05.20. 17:54:32

@Andy Sipowicz:Akkor nincs más hátra,mint nyisson egy saját blogot,és ott alkalmazza a saját netikettjét.

gramercy 2010.05.20. 17:55:30

@old_field:
"fajsúlyos magyar politikus nem tartja felszínen az erőszakos revíziót.
hazudni is undorító..."

amerikaban a jobboldaliak kb. 60 eve a gays-guns-god trilogiaval nyernek, mar amikor nyernek

a wink's as good as a nod...

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:56:19

@suski: Ez egy jogos felvetesnek tunik. Ha jol ertem, akkor amint egy nepcsoport letszama eleri a 10 %-ot, akkor kapjak meg a nyelvuket hivatalos nyelvkent az adott orszagban, igaz? Tehat a lovarit Magyarorszagon nem olyan sokara, illetve az arabot Franciaorszagban?

2010.05.20. 17:57:35

és a szlovák nyelvtörvénnyel mi a hézag? mehettünk mi akárhova, a kis köcsögjei érdekes törvényt hoztak /a "nagy" EU-ban.../ a magyar ajkúak kárára. a külpolitikánk egy kalap xar, érdekeinket nem tudjuk /Magyarország/ képviselni, mindig a nyakbehúzás.

kettős állampolgárság rulz. mehet.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:57:49

@azIstenostora: Kulon koszonom, hogy magazni tetszik engemet. Jol esik am ez a magamfajta suttyonak. Jol ertem-e, hogy akkor On most engem kitiltott innen?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 17:58:38

@Andy Sipowicz: Azonban a hozzászólásom kapcsán rájött, hogy nem? Kérem kiemelné azt a betűt, szót, mondatrészt, amiből erre következtetett?

Segítségül itt a kommentem:

"Nagyszerű. Így kell egy mintából következtetni egy komplex problémahalmaz minden aspektusára 100%-os magabiztossággal. "

Nagyon szépen köszönöm!

Andy Sipowicz 2010.05.20. 17:59:27

@azIstenostora: Ezt en sem szeretnem itt a keleti parton. Nem is teszi senki. Tapasztalataim alapjan azonban Komaromban sem teszi senki. Egeszen biztos-e, hogy valoban olyan dramai a helyzet, mint ahogyan azt a sajtoban lefestik?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 18:00:10

@old_field:

nem szeretek szélsőségesekkel 'tárgyalni', aki ennyire 1oldalúan látja a történelmet, mint ami nálad átjön, ott nem sok értelme a kommunikációnak...
összevissza beszélsz, kihangsúlyozva a régi magyar politika rossz döntéseit.

te kezdtél el "tárgyalni", ne rajtam kérd számon. a kihangsúlyozás meg összesen abból áll, hogy kimondom, hogy voltak ilyenek, hűha, épp csak nem népirtom a magyarságot, juj, de gonosz vagyok.

"mint ha ez magyarázata lehetne trianonnak"

egy szóval sem állítottam

"vagy köze lenne, ahhoz , hogy a felvidéki magyarok eldönthessék-e, hogy akarnak magyar állampolgárságot, vagy sem."

egy szóval sem állítottam.

egyéb fasság még mára?

azIstenostora 2010.05.20. 18:01:14

Csak javaslat volt.Vegye,ahogy akarja.
A példájához:
Kanada hány százaléka francia?
És akkor miért a francia is hivatalos nyelv az egész Kanadában?

suski 2010.05.20. 18:02:02

@Punktum: "Mindkét országban nacionalista érzelmű politikai vezetés van, és ez egyenes út a ellentétek kiélezésére."

Eddig itt nem volt nacionalista vezetés és mégis baromi rossz volt a viszony. (Egyébként a mostani sem nacionalista, de errôl ne nyissunk vitát.)
Dehogynem tudunk nyomást gyakorolni, be kell mutatni külföldön mit mûvelnek a szlovákok, a nyugati kisebbségekkel összevetve és az EU-n belül a szlovákoknak fontos döntések támogatásánál feltételeket kell támasztani. Ezen kívül a magyar hadsereget fejleszteni kell, nem háborúra készülve, hanem elrettentésre.
Harmadrészt pedig a kettôs állampolgárság el lesz fogadva, egy darabig még ôrjöngenek rajta a szlovákok, oszt akkor mi van. Néhányan felveszik, a nagy többség szerintem nem, aztán kész. Kompromisszum azért nincs, mert ôk be akarják olvasztani a magyarokat, hogy megszûnjön a "probléma". Ezzel az állásponttal nem lehet közös nevezô vagy kompromisszum.
Ahogy egy felvidéki kommentelô írta: Szlovákia az óriáskígyó, aki nem szereti , ha megzavarják a lenyelt nyulak az emésztésben...

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:02:29

@TaTa86.: Netan oka volna ra, hogy ugy erezze nem azt irtam le, amit gondolok? Ugyan miert?

old_field 2010.05.20. 18:03:38

@Andy Sipowicz:
Az állampolgárság lehetőségének nincs köze a nemzetállamhoz.
_
Az unió gazdasági alapjai eléggé ingatagnak tűnnek...
__
M.o.-n a szélsőségesek a széleken' vannak,
szlovákiában a kormányban :
www.google.hu/search?hl=hu&lr=lang_hu&client=firefox-a&hs=Om8&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&channel=s&tbs=lr%3Alang_1hu&q=slota+magyarellenes&btnG=Keres%C3%A9s&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Tündér_Lala 2010.05.20. 18:03:44

@Cypriánus: Ez fontos és igaz. Soha nem volt komoly ellentét a két nép között, az a mai politika terméke. Jellemzően az ellentétek szítása ott jár sikerrel, ahol már nem él magyar népesség.
A családom anyai ágon felvidéki volt. Teljesen természetesen három nyelvű országrész volt szlovák, német, magyar. Az iskolák is ezeken a nyelveken működtek, mindenki beszélte mind a három nyelvet.

suski 2010.05.20. 18:05:22

@Andy Sipowicz: nem jól érti. Az arabok nem ôshonosok Fr.o.-ban. A lovárit meg a cigányok sem beszélik.
Már írtam fent, Finno-ban 6% a svéd , Belgium stb, Norvégia újnorvég-norvég mindkettô hivatalos és kötelezôen tanulják az iskolában.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:05:23

@azIstenostora: Magamra veszem, bar nem jelezte: tarsadalmilag egy rendkivul fejlett orszagot probal egy mindenfele teren periferikus orszaghoz hasonlitani. Kelet-Europa meg nem tart itt.

old_field 2010.05.20. 18:05:32

@mavo: thanks...ebből a színvonalból ennyi is sok volt. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 18:05:35

@TaTa86.:

"Na megint úgy teszel, mintha árnyaltan és objektíven szemlélődnél..."

a te szélsőséged felől nézve valóban szélsőséges vagyok.

"Nem. Érzelmi alapon fikázod a magyarokat, mindenféle tényadat, alátámasztás nélkül."

fikázza a jó édes anyád az, te hülyegyerek. nem tehetek róla, hogy ha valaki azt meri mondani, hogy Szűzműria Szeplőtelen Szentkorona Vezérelte Magyar Nemzete nem volt éppen hibátlan, akkor te azt fikázásnak értékeled.

"Érveid ezerszer megcáfolt magyarellenes urban legendek, illetve a komcsi propaganda elemei."

persze, persze, mi mindig Jók voltunk, soha nem támadtunk meg senkit, és zsidókérdés sem volt, vagy ha bármelyik megtörtént, hát azt ránkerőszakolták, hogyne, hogyne.

"Aztán ha valahol megszorulsz, eltereled a témát... Csodálkozom, hogy a vándorló magyarok kalandozásait még nem hoztad fel, mint ősbűnt."

hát bizony, felhoztam, de csak illusztrációként, hogy a magyarok bűnei igazából erények

suski 2010.05.20. 18:06:24

@Andy Sipowicz: és a hollandoknál a fríz is hivatalos.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 18:08:10

@Andy Sipowicz: Nem. Okom van rá, hogy azt feltételezzem, ön egy igen felületes példából von le következtetéseket.

Ha ezt ön úgy értelmezi, hogy nem mondhatja el a véleményét, ott súlyos szövegértelmezési gondok vannak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 18:09:15

@TaTa86.:

"Így kell egy mintából következtetni egy komplex problémahalmaz minden aspektusára 100%-os magabiztossággal."

most jöjjek Malina Hedviggel? Mert az speciel valóban az volt, amiről te beszélsz: egyetlen ügy brutálisan felfújva.

Ja, én is voltam szlovákiában, igaz még valamikor a magyarfaló meciar idejében, és mit mondjak? nagyon nem esett bántódásom, na.

suski 2010.05.20. 18:09:21

@Andy Sipowicz: +rétoromán talán 1% Svácjban.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:09:34

@old_field: Pardon: magaval a kettos allampolgarsaggal tokeletesen egyetertek, nagy bakloves volt az MSZP reszerol ellene fordulni. A kornyezo orszagokban elo honfitarsainknak ez jar.

Az Unio gazdasagi alapjai lehetnek ingatagok, de hogy a szervezet tul fog elni bennunket, arra hajlando vagyok merget venni.

Igaz: Magyarorszagon csak a parlamentben vannak szelsosegesek, Szlovakiaban meg a kormanyban, de ez csak egy mulo allapot. (Remelem csak ott.) Ausztria is volt paria par evig, aztan megoldodtak a dolgok maguktol. Itt is igy lesz, meg ha nem is egyhamar. Mondandom lenyege a trend: nem a nemzetallami elkulonules fele mutat.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:10:39

@suski: Centrum es periferia. Fejletlen tarsadalmak nem vethetoek ossze a fejlettekkel.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:12:23

@TaTa86.: Mea culpa, mea maxima culpa. Az a bajom, mint Pelikannak: elhiszem, amit a vaksi szemeimmel latok es amit a suket fuleimmel hallok, kedves Virag Elvtars.

is 2010.05.20. 18:12:46

a kérdés mindösszesen az, hogy úgy nem vonulunk vissza, hogy közben felrúgunk európai alapszokásjogokat, vagy nem. a részletekben bújik meg az ördög.

Fico lehet, hogy 90%-ban hőzöng és hangulatot kelt (ez eddig = Orbán), de 10%-ban meg azt kéri, hogy a kérdésről folyjon egyeztetés. ez egy tény, egy valami, amit Szlovákia mutogathat Európában. mi mit mutogathatunk? hogy nem egyeztetünk. namost a kedves Európa ebből mit lát? hogy mi vagyunk azok, akik nem képesek együtt játszani másokkal a homokozóban. innentől elmehetsz az Európának mutogatással a búsba.

nagyon kár ezért a posztért, tényleg semmi esélyünk, ha ez egy közkeletű nézet, amit leírsz, és egy ilyen helyen hirdetheted ezt a hozzáállást.

ez a hozzáállásról szól, és nem arról, hogy teljesen igaz, hogy elvették Csallóközt és Nagyváradot. a tények jók, de ez a hozzáállás a kérdéshez csak rosszat hozhat.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 18:13:10

@mavo: Én kérek bocsánatot. :)

"persze, persze, mi mindig Jók voltunk, soha nem támadtunk meg senkit, és zsidókérdés sem volt, vagy ha bármelyik megtörtént, hát azt ránkerőszakolták, hogyne, hogyne."

Ennyi? Hát mást nem tudsz felhozni, amit nem mondtam?
Például úgy tehetnél, mintha lezsidóztalak volna. Vagy mondhatnád, hogy szerintem a Sziriusról származunk, de népszerű ha a szájamba adod, hogy szerintem Jézus magyar volt.

Hát nekem kell téged trollkodni tanítani?

"fikázza a jó édes anyád az, te hülyegyerek."
Ez a beszéd! Mond meg jól! Megy ez, látom megy ez!

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:13:52

@suski: Azt hiszem most mar jobban ertem. Tehat maga a lelekszam meg nem donto, hanem az oshonossag es a lelekszam egyutt?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 18:14:44

@Andy Sipowicz: Szerénység Virág elvtárs. Amit a legjobban kedvelek magamban az a szerénység! :)

Nincs semmi bajom a véleményeddel, azon kívül, hogyha jobban megismernéd a helyzetet változna.
Például ha elmész Pozsonyba, már ott is más a helyzet.

m.logic 2010.05.20. 18:14:44

@mavo: Volt egy eset, amikor a magyar történelemtanár "idegenvezette" (ingyen) kollégáit egy kirándulás alkalmával és egy szlovák faszkalap ráhívta a zsarukat és órákig börtönben tartották, mondván, csak regisztrált idegenvezetők végezhetnek ilyen munkát (,vagy vmi hasonló).

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:19:29

@TaTa86.: Mar megint ez az atkozott tegezodes! Pedig olyan szepen latszott helyreallni a vilag rendje.

Jartam Pozsonyban is par eve. Uzleti ugyben a Szlovak Postanal. Bizonytalan volt az angoljuk, igy keritettek magyar kollegat, aki lathatolag a bizalmi emberuk volt, mindent rajta keresztul inteztek.

Ha most erre az lesz a valasz, hogy az biztos tamasbatya volt, akkor eskuszom eloveszem a taxim csomagtartojabol a szamurajkardot es tokonszurom magam.

Csak azt szeretnem kifejezni, hogy az egyes ember nem ugrik olyan konnyen, mint ahogyan azt a politika lattatni probalja. Amennyire hiteltelenek a politikusok Pesten, ugyanannyira azok Pozsonyban is a sajat valasztoik szamara.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 18:19:34

@mavo: "most jöjjek Malina Hedviggel? Mert az speciel valóban az volt, amiről te beszélsz: egyetlen ügy brutálisan felfújva."

Megint csacsiságokat beszélsz mavokám!
Malina Hedvig esete önmagában senkit nem érdekelne. Vannak szkinhedek mindenhol, azoknak az a szokása, hogy nálánál gyengébbeket püföl a haza üdvére. Nem ezzel van a gond.

Hanem azzal, hogy a legfelsőbb szinteken próbálták eltussolni az ügyet, és az egészet ráverni Hedvigre.

Elmondom neked, mert úgy látszik nem érted, hogy ez mit jelent: ha hagyjuk a jövőben akármikor le lehet ütni egy magyart, mert a tót hatóság, a támadó oldalára áll, és a magyar fogja megütni a bokáját ha szólni mer.

"Ja, én is voltam szlovákiában, igaz még valamikor a magyarfaló meciar idejében, és mit mondjak? nagyon nem esett bántódásom, na. "
Ezen nem csodálkozom. Gondolom volt közös témátok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 18:20:18

egyébként ez az egész hiszti a külpolunk milyenségéről jelzi, hogy sokan még nem ébredtek fel, és azt hiszik, ha elég hangosan ordibálunk, hogy nekünk mennyire igazunk van, akkor majd ajrópa vigyázzba vágja magát

pedig csak odáig kéne visszamenni, hogy bős-nagymaros és hága, ott is olyan igazunk volt, hogy csak na

aztán '97-ben jött a koppanás

suski 2010.05.20. 18:24:07

@Andy Sipowicz: arra nem hivatkozhat Szlovákia, hogy ez itten kérem mucsa, az uniós csatlakozással a "centrum" normáit vettük át, azt kell rajtuk számon kérni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 18:26:36

@Andy Sipowicz: Nekem nincs bajom a magázódással, de vegye tudomásul hogy a netikett szerint a tegezés a megfelelő viselkedés forma.
Ha ön egy idegen házba megy vendégségbe, akkor illik betartani az ottani szabályokat, de a minimum, hogy respektálja őket.

Ez akkor is így van, ha megértem az ellenérveit, mi több egyet is értek.

A példára: Ez egy pozitív példa volt, aminek örülök. (Bár a bankok nem éppen a túltengő nacionalizmusról híresek, különösen akkor nem ha sok pénzről van szó.)
Mikor én voltam 3 éve, akkor az volt a tapasztalatom, hogy bizony fortélyos félelem uralkodik arrafelé. Pl: a magyar lányok akiket megkérdeztünk suttogva beszéltek, és válaszolni sem akartak.
De tudok még ilyeneket mesélni.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:27:57

@suski: Maximalisan egyetertek. Minden forumon fel kell lepni annak erdekeben, hogy igy legyen. Azonban azt is el kell fogadni, hogy kivulrol nezve nem biztos, hogy minden olyan fekete es feher, mint amilyennek mi, az erintettek latjuk.

suski 2010.05.20. 18:29:12

@Andy Sipowicz: az ôshonosság a döntô és ezen belül az, amit kiharcolnak maguknak, mert nézd meg Belgiumot: a 10 milliós országban 73 000 beszéli a németet és hivtalos nyelv. A boltokban minden cuccra 3 nyelven van firkantva az info pl.

en.wikipedia.org/wiki/German-speaking_Community_of_Belgium

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:31:01

@TaTa86.: Tudomasul vettem. Ettol meg On is vegye tudomasul, hogy en meg ilyen vagyok.

Peldaja megdobbento, ha en is ilyesmivel talalkozom, akkor bizonyara maskeppen gondolkodom. Dehat en pont az ellenkezojet tapasztaltam. Semmifele felelem, a magyar beszed abszolut termeszetesnek latszott.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:34:58

@suski: Megallapitom, hogy On Peter Panre hajaz es mestersegesen probal fiatal maradni mindenaron ezzel a franya tegezodessel. Teringettet!

Ennek a peldanak viszont azt is kellene jelentenie, hogy a Magyarorszagon elo nyelvi kisebbsegek erdekeben minden kekszesdobozra kulonfele nyelveken ra kene irni az osszetetelt, stb.

Hoppa! Dehat ez mar igy is van! Azok a tetves multik megoldottak, hogy csak egyfele csomagolast kelljen legyartatni.

Lehet, hogy a gazdasagi fejlodes maga utan huzza majd a tarsadamit es az effele problemak megoldodnak maguktol?

azIstenostora 2010.05.20. 18:40:58

"biztos tamasbatya volt, akkor eskuszom eloveszem a taxim csomagtartojabol a szamurajkardot es tokonszurom magam."

A taxija csomagtartójából?
Hmm,csak nem Dr.Regős Péterhez van "szerencsénk"?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.05.20. 18:42:29

@TaTa86.: a slavicus -rabszolga- szó etimológiai eredete a szláv népek önmegnevezése, és nem viszont.

Amiképp Madame Rekamiét sem egy bútordarabról nevezték el.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 18:46:17

@m.logic:

tudok erről is, csak éppen ez finoman szólva nem mindennapos eset. szerbiai magyarverések dettó

érdekes módon (rólad nem tudok nyilatkozni), a magyarokat borús szemmel féltők többsége magából kikelve tiltakozik, hogy itt zsidóellenesség lenne, ha éppen beüt valami kis balhé, egy kis temetőrongálás, egy kis zsidóverés, ez az. és igazuk van, ezek is elszigetelt esetek.

mindig azt mondom, bizonyos dolgok kezelésében eléggé el vagyunk maradva az úgynevezett nyugattól. ez igaz, sőt jobban igaz szlovákiára, de ettől még lehetnénk kivsit normálisabbak, ha a saját sérelmeink jönnek elő.

és hogy én hozzak fel egy példát: a fradi szurkolóinak megverése anno, ami egyszerűen nem állítható párba a nemrég történt incidenssel, akkor, ott pozsonyban nagyon durva törvénysértés történt, és akkor valóban _békés_ szurkolók ellen, és nem egyet, nem kettőt vertek véresre. és azt tényleg nagyon durván eltusolták a szlovák hatóságok, épp csak azt nem hozták ki, hogy igazából a magyar szurkolók verték a rohamrendőröket - már ha azok voltak egyáltalán.

csak hát ez meg régen volt, az egy szem malina hedvig meg most.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:46:35

@azIstenostora: Attol tartok, hogy nem. De ha On bemutatkozik, akkor szivesen elarulom en is, hogy nevem Otto Graf Lambsdorff. Par honapja meg a sajat nevemen irtam, de elborzasztott a felem arado gyulolethullam pusztan a lakohelyem miatt, ezert nicket valasztottam.

suski 2010.05.20. 18:49:05

@Andy Sipowicz: "Megallapitom, hogy On Peter Panre hajaz es mestersegesen probal fiatal maradni mindenaron ezzel a franya tegezodessel. Teringettet!"

Szerintem csináljon magának egy avatart, hogy " vigyázat, megszólítás csak magázva!"

Mert a fene se tudja számon tartani ezeket a rigolyákat. És fórumos pályafutásának 90%-a errôl fog szólni, érdemi duma helyett.

Andy Sipowicz 2010.05.20. 18:50:49

@suski: Csak azert tartok ki itt vitezul meg ebed elott, pedig ehes vagyok mar nagyon, mert bizisten szeretnem, ha valaki vegre erdemben reagalna elso hozzaszolasomra a nemzetallamokkal kapcsolatban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 18:51:51

@TaTa86.:

"Elmondom neked, mert úgy látszik nem érted, hogy ez mit jelent: ha hagyjuk a jövőben akármikor le lehet ütni egy magyart, mert a tót hatóság, a támadó oldalára áll, és a magyar fogja megütni a bokáját ha szólni mer. "

súlyos keveredés van itt már megint. történet egy eset, amiről azóta sem derült ki, mi történt pontosan, és tessék általánosítasz belőle, hogy ha akkor egyszer "hagyjuk", akkor bármikor. hülyeség. ha valóban beindulna egy szervezett "magyarverés", elég nyilvánvalóan fasza szankciókat kapnának - de nem tőlünk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 18:56:19

@TaTa86.:

"Például úgy tehetnél, mintha lezsidóztalak volna. Vagy mondhatnád, hogy szerintem a Sziriusról származunk, de népszerű ha a szájamba adod, hogy szerintem Jézus magyar volt. "

látod, már megint a jól bevált eszközök. nem értek veled egyet - troll vagyok.

talán induljunk ki abból, hogy nem én kezdtem el azon szőrözni, hogy demárnemisjugoszlávia. mert hogy akkor a magyar hadbalépés már biztosan nagyon fasz tett. meg hogy a jobboldalon általában meglehetősen túlértékelt telekit pont akkor ne vegyem figyelembe, mert szegénykém ideggyenge volt.

Αρχων (törölt) 2010.05.20. 18:58:08

@anal_intruder: Próbálni közös nevezőre jutni az seggnyalás ezek szerint?

khamul: Egyszerű Slotára meg Ficora kenni mindent, a mostani helyzet csak az ővéké meg Trianon hibája, ugye? Magyarország csak áldozat és mindent a kisebbségek, meg az Antant cseszett el, hmm?

Herr SturmLiberator: Mert csak békésen lehet ezt normálisan rendezni. Jásziék már rég késésben voltak, a nemzetiségi kérdést már 48 előtt meg kellett volna oldani. Csak mint mindenben, le voltunk maradva és a fagyi visszanyalt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 19:00:21

@mavo: Nem gondolod, hogy van különbség egy állampolgár, és egy állam között?

Mellesleg nem ez az egy eset történt az utóbbi időben.

"elég nyilvánvalóan fasza szankciókat kapnának - de nem tőlünk. "
Lol! Hol élsz te?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 19:02:25

@szomorutojas:

ahogy Lord Sandwich sem a népszerű élelmiszerről.

csendben megjegyzem, hogy a magyar történelemben is volt olyan időszak, amikor sok magyart hurcoltak el (rab)szolgának, akkor most szolganép-e vagyunk?

érdekes egyébként, ahogy ezek a magyarságukra oly büszke emberkék szemrebbenés nélkül használnak fel minden lehetséges és nem lehetséges eszközt, hogy a szláv alsóbbrendűséget valahogy ki lehessen hozni.

aztán ha a tót nackók pont ugyanezt csinálják véreinkkel, akkor hádeilyethogy, nemajrópa, fúj, sirám, sirám, basszunk oda.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.20. 19:07:54

@mavo: "nem értek veled egyet - troll vagyok."

Amennyiben a gondolatjel és-kapcsolatot jelent, az állítás igaz, amennyiben implikációt, az állítás hamis.

"hogy nem én kezdtem el azon szőrözni, hogy demárnemisjugoszlávia."
Ezen nincs mit szőrözni. Jugoszláviával kötöttünk megnemtámadási szerződést, és Szerbia magyarlakta területeire vonultunk be, amit egyébként ők raboltak tőlünk hullarabló módjára.

"mert hogy akkor a magyar hadbalépés már biztosan nagyon fasz tett. "
Egyszer kérdeztelek már te nemtroll, mondd milyen morális kifogásod van a területeink visszaszerzése ellen?
Miért fáj ez neked ennyire?

"meg hogy a jobboldalon általában meglehetősen túlértékelt telekit pont akkor ne vegyem figyelembe, mert szegénykém ideggyenge volt."
Nyugodtan vedd figyelembe, de ettől még tény, hogy Teleki súlyos depresszióban szenvedett. Az is tény, hogy Teleki antináci volt, és nem örült annak hogy végleg német befolyás alá kerültünk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 19:10:03

@TaTa86.:

"Mellesleg nem ez az egy eset történt az utóbbi időben. "

ahan. gondolom naponta, de legalább hetente van ilyen, vagy mégse? mert ha mondjuk évente három, akkor tán mintha nem létezne "magyarverés", amit egyesek már népirtásnak is aposztrofáltak, főleg szerbia kapcsán.

"Lol! Hol élsz te? "

úgynevezett ajrópai unnyóban, meg úgynevezett nátóban.

kiváló példa a volt jugoszlávia területén történt _valódi_ népirtás esete. nem azonnal (sőt, kurva későn), de akkorát basztak a derék szerbek fejére, hogy belekékültek, végül pedig szerbia szépen megkapta a maga trianonját - búsulnak is a turbószerbek ezerrel

örök toposzom: az eset kapcsán sokadszor derült ki az is, hogy az ensz egy nagy rakás szar.

suski 2010.05.20. 19:15:21

@Andy Sipowicz: még nem lehet tudni, hogy Európa milyen irányba fog fejlôdni.
Az elit ugyan szeretné a még mélyebb integrációt, de a pórnép egyáltalán nem szeretné. Aztán van itt még jócskán feszültség: kis államok a nagy államok ellen, a bevándorlók ketyegô bombája, kelet a nyugat ellen, észak dél ellen, történelmi sérelmek, az angoloknál a konzervatívok nem lelkesednek az EU-ért, szegény országok/gazdag országok, demokrácia mikéntje

Andy Sipowicz 2010.05.20. 19:21:37

@suski: Valoban rengeteg a feszultseg. Mert errol szol az egesz elet. Mindannyiunke. A tomeg nem szeretne? Biztos ez? Gyerekkoromban kincs volt a banan es tatott szajjal hallgattam apamat, aki azt allitotta, hogy a haboru elott az ember a piacon ananaszt vasarolhatott. Angliaban dolgozva a nyolcvanas evek vegen meg atutazo vizumra volt szuksegem Nemetorszagba ahhoz, hogy autoval hazamehessek. Osszeszorult meg a gyomrom Hegyeshalomnal akar vonaton, akar auton. Mindez ma mar a multe. Nem hiszem, hogy barki ki merne jelenteni, hogy jobb volt az EU tagsag elott, vagy hogy jobb lenne kivul. Pont mint a demokracia: nagyon rossz. Csak nincs nala jobb.

suski 2010.05.20. 19:39:30

@Andy Sipowicz: a szabad utazáshoz, munkavállaláshoz nem feltétlen kell ez az EU nevû szervezet. A hollandok és franciák leszavazták az alkotmányt. A keletieknél népszerûbb az EU, kivéve Mo-ot, mert itt minden szart az EU-ra fogtak kurcsányiék és ugye 2004-tôl csak lejtmenetben volt az ország. Az angolokat ellepték a lengyek munkások, ez a helyieknek nem tetszik. Most görög válság, a német adófizetô szívja a fogát...
Nem tudom miért mindenki a banánhiánnyal azonosítja szocializmust, én nem emlékszem, hogy annyira vágytam volna a banánra :))) Ettünk almát, vagy ami volt.
Amíg nincs vmilyen összeurópai identitás (szerintem nincs), addig bajosan lehet az EU-t egy Usa -szerû képzôdménnyé gyúrni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 19:42:53

@TaTa86.:

nos, ha már mindenáron beszélgetni akarsz róla, ám legyen.

a német követelés legelőször is arról szólt, ha a német csapatok (mint logikus útvonalon) magyarországon keresztül támadhassák meg jugoszláviát, amellyel ismétlem, érvényben lévő meg nem támadási szerződés volt életben

a németek ugye április 6-án rohanták le a még létező jugoszláviát, természetesen Magyarországon keresztül, úgy istenigazából nem tudom, mit a szart lehet lehet hitszegésnek nevezni, ha azt nem, hogy segítek megtámadni a szövetségesemet pár hónappal az után, hogy aláírtam vele, hogy öribari

a magyar csapatok egyébként hivatalosan április 11-én vonultak be, jugoszlávia pedig hivatalosan 12-én adta meg magát, és hitler is csak 12-én deklarálta jugoszlávia szétosztását. nem mellesleg hitler az ún. magyarlakta területnek csak egy részét engedte át hű csatlósának

és ha már szőrözünk, hát szőrözzünk, szerbia néven valóban létre jött egy államalakulat - de az már a megmaradt területen, német protektorátus alatt, 12. után.

azt már csak nagyon halkan merem megjegyezni, hogy a (természetesen magyarellenes) angol wikipédia illetékes szócikkében április hatodikán még létezett jugoszlávia) német, olasz és magyar egységek közös támadását említi meg jugoszlávia és görögország ellen, ami egyébként igaz, 6-án már de facto háborúban álltunk jugoszláviával.

az azon való szőrözés, hogy de hát nem is jugoszláviát (hanem a még nem is létező szerbiát), tipikus példa arra a mai napig létező hozzáállásra, amit te is képviselsz: nemmicsináltuk, nemmicsináltuk, kikérjükmagunknak, de amit nem csináltunk, arra egyébként az mentségünk, hogy ...

szóval ugorgyunk

a második világháború egyik legszégyenletesebb és egyben legnevetségesebb része volt az, amikor mi, a románok, meg a szlovákok versenyt futottunk egymással azért, hogy ki teljesít jobbana fűrernél, hogy aztán több koncot lapjon a végén.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 19:46:34

értelemzavaró hiba egy bekezdésben, mert véletlenül elküldtem, javítva így néz ki:

azt már csak nagyon halkan merem megjegyezni, hogy a (természetesen magyarellenes) angol wikipédia illetékes szócikkében április hatodikán (még létezett jugoszlávia) német, olasz és magyar egységek _közös_ támadását említi meg jugoszlávia és görögország ellen, ami egyébként igaz, 6-án már de facto háborúban álltunk jugoszláviával, de abból a magyar oldalon már csak annyi maradt meg, hogy a jugók április 6-7. során bombázni próbálták például pécset és szegedet, egyébként abszolút sikertelenül

Andy Sipowicz 2010.05.20. 19:51:09

@suski: Osszeuropai identitas szerintem van, de csak akkor derul ki, amikor az ember kikerul Europabol. 9 eve koltoztem Angliabol az USA-ba, 14 ev utan. Legmegdobbentobb benyomasom volt szembesulni azzal, hogy egy angol lord es egy orosz muzsik az Ural mellol kozelebb all egymashoz, mint egy europai egy amerikaihoz.

Az amerikai identitas is formalodik mar vagy 200 eve, de ettol a floridai rendor meg azt valaszolta a pennsylvaniai autopapirjaimra, hogy o ezt nem tudja, mert ez egy masik allam, amikor friss bevandorlokent megkerdeztem tole, hogy erre kivancsi-e.

Nem tagadva a problemakat ujra csak azt mondom, hogy nem jo ez, csak a tobbi meg rosszabb.

A lengyel munkasok mar nagyreszt hazamentek, mert otthon meg fellendules varta oket, a nemet adofizeto meg szivja a fogat, de attol meg beszall a gorogok megmentesebe.

Bator kijelentes lenne azt allitani, hogy az EU ossze fog omlani a ketsegtelenul sulyos problemai miatt.

Majd meglatjuk. Ahogy a vak is tette.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.20. 19:52:07

@TaTa86.: Ne bántsuk a tirpákokat. Dolgos, rendes emberek. Sértés számukra, ha lehetetlen alakokkal azonosítják őket.

old_field 2010.05.20. 19:56:31

@mavo:
nincs szőrözés : aljas, gerinctelen dolog volt abban a helyzetben megtámadni jugoszláviát !

mi a sz@r köze van ennek ahhoz, hogy legyen-e lehetősége 1 felvidékinek 2010, az EU-ban kérni a magyar állampolgárságot ??

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 19:57:10

és ha valaki esetleg úgy érzi, én most például nem tartom köcsögségnek ahogyan trianon után a győztes kisantant országok bántak a magyar kisebbséggel, vagy mondjuk nem tartom köcsögségnek a jugók bosszúból elkövetett délvidéki tisztogatását, akkor most szólok:

rosszul tetszik gondolni. azok is köcsögségek.

suski 2010.05.20. 20:03:22

@Andy Sipowicz: de az európai lakosok többsége nem repked az USA-ba európai identitását felfedezni. Végül is egy országon belül is lehetnek gondok, vagy vegyük csak az angol-skót problematikát. A spanyoloknál is ott vannak a baszkok, katalánok, nem úgy tûnik, mintha a beolvadás lenne a trend.
Nem tudja senki, hogy összeomlik-e az EU, szerintem nem. Vannak aztán további kérdések is: bôvítés, de meddig hosszabb távon? Törökök ?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 20:03:55

@old_field:

"mi a sz@r köze van ennek ahhoz, hogy legyen-e lehetősége 1 felvidékinek 2010, az EU-ban kérni a magyar állampolgárságot ?? "

az égvilágon semmi. ez igazából egy elég mellékszálú vita, amelyben voltak, akik szerint ezt egy teljesen jogszerű dolog volt, és ismét ártatlannak találtattunk valamiben, ah bokréta az ő kalapján rajta

old_field 2010.05.20. 20:10:27

@mavo: ezek a mellékágak több teret kaptak, mint maga a fő téma.
és attól , hogy valaki hülyeséget beszél a jugó támadásról ,attól még akár igaza is lehet 1 másik kérdésben.
ezeknek a vitáknak így semmi értelme.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 20:13:02

@suski:

"Törökök ? "

velük ugye két baj van.

1. jellemzően inkább moszlimok, mint keresztények. de ez egyre kevésbé fog számítani, már ha komolyan vesszük, hogy a Zajrópunnyó szekuláris

2. a nemzetiségi politikájuk (muhahaha). akik a szlovákiai meg szerbiai magyar népirtástól rettegnek, menjenek szépen el, és nézzék meg, hogyan néz ki ha egy állam valóban ... khm ... _mostohán_ bánik a nemzetiségeivel. 2002-ig pl. a kurd nyelv használata egyszerűen tilos volt, és itt legalább 11 millió emberről van szó ...

érdekes, jut eszembe, egyáltalán nem antiszemita, csak izraelt bíráló barátaink egyik alap érve, hogy de hát a zsidókkal minden országnak baja volt/van, ahol lakt/nak.

segítek: a kurdokkal is. nem kicsit. nagyon.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 20:19:51

@TaTa86.:

"Hagyjuk már azt a gyáva hazaáruló, árvaházat meglopó megélhetési forradalmár Kossuthot"

vow! tehát a turbómagyarnak kossuth se jó.

és főleg hogy miért! a rohadék nem hagyta magát felakasztatni, ahogy egy igaz magyarhoz illett volna (bezzeg, ha lógott volna, most istenítenénk), és utána volt pofája a fél világot körbejárni, hogy a magyar függetlenségért lobbizzon

aztakurva, az ám a rohadt hazaáruló!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 20:35:06

@old_field:

"ezek a mellékágak több teret kaptak, mint maga a fő téma.
és attól , hogy valaki hülyeséget beszél a jugó támadásról ,attól még akár igaza is lehet 1 másik kérdésben.
ezeknek a vitáknak így semmi értelme"

látod, ebben egyetértünk. bár általános jelenség, és főleg itt, hogy az alap toposzok simán felülkerekednek a post valódi témáján.

itt és most azonban a post bőven ludas azért, hogy így történt.

odáig teljesen oké lenne, ameddig azt taglalja, hogy szerinte ne törődjünk azzal, mit gondolnak a szlovákok a kettősről. oké, legyen ez a véleménye. de a konkrétan trianont, és a _mindenért bűnös_ (és persze ugye tolvaj) szomszédságot érvéként felhasználni ... hagyjuk

ismétlem magamat. bős-nagymaros. itt verte magát mindenki, hogy úristen, nekünk de kibaszottul igazunk van, és a rohadt tótok, és majd hága majd jól megmondja, hogy nekünk mennyire igazunk van.

aztán 1997-ben szépen kiderült, hogy a mi fene nagy igazságunk a kívülről szemlélődők szemében fenemódra nem is igazság, hanem egy szimpla szerződésszegés* lassan tanulni kellene belőle ...

komolyan kezdem úgy érezni, hogy lesznek majd kétszáz év múlva is olyanok, akik minden búbánatunkat egyetlen egyenes vonással össze fogják kötni trianonnal. és majd ugyanígy hőbörögnek, ha még lesz tót, aki meg a magyarokra fog mindent

* zárójelben jegyzem meg, hogy a tótok is megkapták a maguk maflását hágában

lacek55 2010.05.20. 20:42:10

A szlovákok viselkedésének megértéséhez nem árt, ha számba vesszük az alábbi tényeket:
- Románia trianon előtt is létezett; ha egyszer elveszítenék az akkor megszerzett területeit, Románia akkor is létezne
-Szerbia dettó
-Ukrajna ugyan nem létezett, de ennek nem a magyar területek hiánya volt az oka; ha Ukrajna veszítené el Kárpátalját, szinte majdnem ugyanakkora maradna, mint most
- Viszont ha tót barátainktól "csatolódna" vissza a teljes, anno trianon előtt Magyarországhoz tartozó Felvidék, Szlovákiából nem maradna egy négyzetcentiméter sem

Na ezért hatványozott a hisztériafaktor északi szomszédunknál.

bryan 2010.05.20. 20:44:00

@TaTa86.: A magyarellenesség bélyegének sütögetése magyarokra mondva, soha nem lesz menő, gusztustalan maga a kifejezés is. Kb. azon a szinten, mint az osztályárulózás, "nemzetidegenezés", meg a hasonló faszságok.
A többit később.

lacek55 2010.05.20. 20:44:06

@mavo: ja, az parádés döntés volt az Európai Legfelsőbb Sóhivataltól: mindenkinek igaza van, meg senkinek se, különben is, egyezzenek meg!

Andy Sipowicz 2010.05.20. 20:44:26

@suski: Orulok, hogy egyetertunk: az EU nem fog osszeomlani. Sot a problemai is hosszu tavuak. Aztan majd amikor a jelenlegiek megoldodnak, mint pl. az eszakir helyzet, akkor majd keletkeznek helyettuk ujabbak.

Azonban az allando koldoknezegetes, a serelmi politizalas, a mindent mindenaron tortenelmi tavlatokba emeles nem megoldas.

Elore kell menni. Egyutt a szomszedainkkal. Mert akkor is a szomszedaink maradnak, ha mi ezt nem akarjuk. El kell fogadnunk azt, hogy a vilag szamara Magyarorszag tobbe-kevesbe erdektelen. Mint ahogyan erdektelen Szlovakia, Csehorszag, Romania, Horvatorszag, Szerbia, Montenegro, stb.

Tegyuk a dolgunkat mindannyian legjobb tehetsegunk szerint es akkor mindenkinek jobb lesz.

Uff, en beszeltem.

Tündér_Lala 2010.05.20. 20:51:36

@mavo: Tudod az erkölcsi magasságaid feantasztikusak. Tudod baromi könnyű, ma, a történtek ismeretében kritizálni.

Én azonban csupán egyet kérdeznék. Ki állított elő olyan helyzetet Európában, hogy az államok egy részének nem maradt más lehetősége, mint a fennálló státuszko mindenáron történő megváltoztatására törekedni? Bármi áron. Azután az ellenfelek sem grál lovagok módjára viselkedtek, sem az első, sem a második háborúban.

Nem a kárvallottak fikázása a helyénvaló, hanem a Trianonni döntéshozók kritizálása. Ők állítottak elő olyan helyzetet féktelen rabló mohóságukkal, amelyben a II. háború kódolva volt.

suski 2010.05.20. 21:10:35

@mavo: van még egy harmadik probléma is, hogy óriási ország, 70 millió emberrel.
A kurdoknak nincs államuk, a zsidóknak már van.

civilkontrol 2010.05.20. 21:23:58

Elég egyértelmű, mi generálja a "szomszédok érzékenyégét"

A nem túl finom ember kifejezetten nem kedveli azt, akinek tartozik. Pláne, ha úgy tartozik, hogy azt soha nem tudja megadni.

Szlovákokat illetően nekem is foszlanak az illúzióim. Ahogy olvastam, ennek a két állatnak esélye sem lett volna a választásokon ... aztán elkezdtek magyarozni és most már van :o(((

Az mindenesetre biztató, hogy az anti-magyar fészbuk klubbnak ( http://www.facebook.com/search/?flt=1&q=boros+edina&o=2048&sid=100000676278625.758786061..1&s=20#!/pages/ANTI-HUNGARY/172997555748?ref=ts ) alig több, mint 3000 tagja van, melynek jelentős része magyar, hogy tudjon kommentelni.

matkó 2010.05.20. 21:25:13

MAGYART VISSZA NEM VESZEK!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 21:51:38

@lacek55:

sajnos alapjában véve nem pont erről szólt az ítélet, ugyanis alapvetően azt mondta ki, hogy a szerződés felmondása semmis, márpedig a legfontosabb kérdés ez volt. a szlovákokat csak annyiban marasztalta el, hogy a konfliktus rendeződése előtt, és a szerződéstől eltérő formában helyezte üzembe az vízlépcsőt. nem mellesleg (tudtommal) részletes útmutatást is adtak, hogyan legyen az ügy rendezve, ez egyébként meg is történt

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 21:55:25

@bryan:

"A magyarellenesség bélyegének sütögetése magyarokra mondva, soha nem lesz menő, gusztustalan maga a kifejezés is. Kb. azon a szinten, mint az osztályárulózás, "nemzetidegenezés", meg a hasonló faszságok. "

jaj, dehogy nem menő, dehogy nem menő. itt, ezen a blogon nagyon is menő.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 22:09:19

@Tündér_Lala:

tudod lala, a te erkölcseid relativitása, na az a baromi fantasztikus,

a magyar-kisantant viszonnyal ugyanis az a baj, hogy az összes szereplőnek könyékig szaros a keze, a XIX-XX. században egyik kínosabban viselkedik, mint a másik.

roppant viccesen hangzik például a győztesek mohóságát emlegetni (a postban is elkezdett lengeni az a képzeletbeli mutatóujj), holott amint a magyar királyságnak (muhaha, ld. karinthy) alkalma adódott, ugyanolyan mohón és gátlástalanul igyekezett "visszaszerezni" az "ellopott" területeket.

a "visszacsatolt" erdélyi területeken a magyarok aránya eredetileg bőven 50% alatt volt, és a terület kábé fele színromán volt de az persze nekünk JÁRT, bezzeg a csehek gecik, hogy színmagyar területeket is elvettek. hát juj, meg fuj

ugyan már.

pont ez az, hogy engem a téma kapcsán mindig is felszabaduló fene nagy igazságérzet irritál, tehát amikor látszólag erkölcsi ítélkezem, akkor semmi mást nem teszek, mindössze illusztrálom, hogy sajna az ügynek van fonákja is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 22:19:15

@lacek55:

hajszálpontosan ez az egyik gond. mindazok, akik vígan trianonoznak, meg mindentvisszáznak, de facto egy szomszédos állam megszűnését óhajtják, és aztán csodálkoznak, ha az illető állam lakói ezt annyira nem szeretnék

és ugye ne feledjük: akár tetszik akár nem, ezt az országot mi nem örököltük, nem szerződés útján szereztük.

elfoglaltuk. erőszakkal. a saját volt szövetségeseinktől. az egyikből aztán lett a csuda vicces fehér ló mondája, holott a valóságban simán szerződést szegtünk. aztán a másik volt szövetségestől meg elvettük a maradékot

amivel amúgy igazából semmi baj. tizenkettő egy tucat eset

de ezek után tolvajozni ... blőd, bazmeg, blőd.

Sztyepan Asztahov 2010.05.21. 00:27:39

jó emberek van egy blog, ebből a posztból megtudhatjátok a tutit az OMM korabeli nemzetiségi politikát.

toriblog.blog.hu/2010/04/08/a_magyar_allam_nemzetisegpolitikaja_1867_utan

m.logic 2010.05.21. 06:46:18

@mavo: Még jó, hogy ilyen hiteles adataid vannak a honfoglalás kori eseményekről.

Szerintem egyetlen területszerzés legitim. Saját erőből hódító háború során szerzett.

Tündér_Lala 2010.05.21. 08:28:32

@mavo: Ugyan értelmetlen veled vitatkozni, mert célod csak ellentmondani, de ...
Ismertesd, hogy hol járt jól Magyarország. Mert ugye egy igazságos határ húzás esetén kerülnek ide idegen lakta területek és kerülnek el magyar lakta területek (nagyából azonos arányban).
Azután a nagy önostorozásban mond már el, hogy a szomszédok közül ki olyan nagyon kritikus a saját politikájukkal kapcsolatban. Mert bűnök minden oldalon adódtak, de a magyarokon kívül ezekből senki nem ismert el semmit. (Lásd hideg napok, már a háború alatt perek, háború után film stb a témáról, miközben a magyar irtásokat a mai napig nem ismerték el.)
Az helyes, hogy objektívan szemléljük a töténéseket, de te átesel a ló tuloldalára.
Az én erkölcseimmel pedig semmi baj nincs, szeretném, ha sok hasonló erkölcsiséggel bíró emberrel találkoznék.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.21. 09:04:53

@Tündér_Lala:

"Azután a nagy önostorozásban mond már el, hogy a szomszédok közül ki olyan nagyon kritikus a saját politikájukkal kapcsolatban."

idióta. már megint a szokásos, dehátők, dehátők.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.21. 09:06:27

@Tündér_Lala:

"Mert bűnök minden oldalon adódtak, de a magyarokon kívül ezekből senki nem ismert el semmit."

jé, a győzteseknek kisebb az önkritikájuk, na, most aztán megtudtunk valamit, ihaj

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.21. 09:12:28

@Tündér_Lala:

ja, igen, bocs, hát persze

"Az helyes, hogy objektívan szemléljük a töténéseket, de te átesel a ló tuloldalára."

mármint onnan nézve. a hozzád hasonló hülyék számára, akik szerint "szegínártatlanmagyarországot folyton báncsák", a "mindenki vastagon benne van" álláspont a ló túloldala.

tanulj meg szépen szlovákul, beszélj az ottani turbószlovákokkal, majd megtudod, merrefelé található _valójában_ a ló túlsó fele.

természetesen, ha velük kellene vitatkozni, velük szemben is a ló túlsó felén lenne az álláspontom.

Αρχων (törölt) 2010.05.21. 09:29:28

@m.logic:

Akkor mi nekünk még mindig biza' Ausztriához kéne tartoznunk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.21. 09:35:56

@m.logic:

ahan, akkor pofa súlyba a 150 év, meg a komplett habsburg elnyomás miatt is, ugye?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.21. 09:36:36

@m.logic:

upsz, a ziccer kimaradt: szovjetunió, hm? minek tetszettek sírni?

bryan 2010.05.21. 10:58:44

@tölgy1:
Ööö... hol is írtam, hogy a határon túliak bűnhődjenek? De annak kihagyása a helyzet leírásából, hogy a magyarok is tettek jócskán azért, hogy a két nép (helyesebben a politikusaink nagy része és a szélsőségeseink) ilyen viszonyban van, felelőtlenség. Szerintem a határon túliak úgy bűnhődnek legkevésbé, ha jó viszonyban vagyunk a szomszédos országokkal. Minden más esetben rajtuk fog csattani bármilyen arcoskodás következménye.
A határok kiigazítása több kárral járna, mint haszonnal, a HTM-ek számára is. Szerintem a legjobb és legkevesebb kárral járó megoldás a regionalizáció, az állam szerepének csökkentése lenne. Ebben a formában azok a régiók, amelyek Trianon után ketté, vagy több felé szakadtak, együtt tudnának működni. A határok jelentősége az utóbbi időben nagyot csökkent, ez egy jó irány szerintem, ezt az irányt kellene erőltetni, viszont az ilyen konfliktusok ezt veszélyeztetik.

tomfree 2010.05.21. 11:22:24

@jozsiahorgasz: Konkrétan milyen célzott megoldásra gondolsz? Lehet a rendszert túlbonyolítani (egyszerűsített munkavállalási engedély magyar nemzetiségűeknek), de azt külön rendszerben kell szabályozni (ki jogosult rá, mi kell hozzá, ezer meg egy új szabály és működtető-ellenőrző hatóság stb). Nem egyszerűbb az állampolgársággal az egészet rendezni, ahogy más országok is teszik?

bryan 2010.05.21. 11:30:02

@bandos:
Pont ezt mondom, hogy nem büntetés-bűnhődés-bűnős szempontból kell nézni a helyzetet, hanem abból, hogy mi használ a határon túliaknak és mi nem. Szerintem az agresszív, kompromisszumképtelen, a határon túli szervezetek bevonása nélküli politika nem használ, a határozott, de kompromisszumos, a határon túli szervezeteket bevonó politika pedig igen. Eddig úgy tűnik, hogy az előbbi felé mozdulunk.
(Gyengébbek kedvéért: az előző kormánynál a határozottság, a mostaniaknál meg az alkuképesség nem stimmel.)

tölgy1 2010.05.21. 11:30:16

@bryan: "hol is írtam, hogy a határon túliak bűnhődjenek?"
Azt nem írta, de ők bűnhődnek az Ön által felemelített _állítólagos_ magyar bűnök miatt.
A magyar bűnökkel igazolták Trianont a győztesek, de itthon csak Rákosiék terjesztették eezt a Vörös Hadsereg cselédei közt.
Kádár már a mag érvét nyomták, na meg a mai ballib is:
"a határon túliak úgy bűnhődnek legkevésbé, ha jó viszonyban vagyunk a szomszédos országokkal." - Kipróbálták, és nem jött be.

Ez meg egy szadesz klasszikus: "A határok kiigazítása több kárral járna, mint haszonnal, a HTM-ek számára is. Szerintem a legjobb és legkevesebb kárral járó megoldás a regionalizáció, az állam szerepének csökkentése lenne."
Maguk is az 1%-t célozzák meg?

"A határok jelentősége az utóbbi időben nagyot csökkent, ez egy jó irány szerintem, ezt az irányt kellene erőltetni, viszont az ilyen konfliktusok ezt veszélyeztetik." - látja egyetértünk. Pl. a mmagyar-tót határt el is törölhetnénk.

m.logic 2010.05.21. 12:26:06

@Αρχων: Miért is?

@mavo: Mi van a Habsburgokkal? No meg a szovjetekkel?

bryan 2010.05.21. 12:36:25

@tölgy1:
Na jó, akkor kénytelen vagyok mélyebben belemenni egy kicsit. A magyarok elnyomták a szlovákokat (is), ez és Magyarország második világháborúban, játszott szerepe és a Horthy korszak revízionista politkája együtt elég erős magyarellenes érzelmeket keltett arrafelé, amit később a Benes dekrétumokban csúcsosodott ki. Ez szintén elég gusztustalan történet volt. Oda-vissza járt a sérelmek halmozása, ezt sérelmi politizálással nem lehet megoldani, mert azt már próbáltuk, és nem jött be.
A relatíve jó viszony viszont bejött, ha egy kicsit végiggondolod a dolgokat. Az Alapszerződések nélkül nem nagyon kezdhettük volna el a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, sehol nem lenne Schengen, vízummal járnánk át Szlovákiába, a HTM-ok vízummal járnának hozzánk, Erdély dettó. Ha ezek nem lettek volna, akkor az ottaniak sokkal nehezebb helyzetben lennének, mint amilyenben most vannak, ugyanis minden szar ami ott történik, semmi ahhoz képest, ami akkor történt volna, ha nem kötöttük volna meg azokat a kompromisszumokat, amiket megkötöttünk.

tölgy1 2010.05.21. 13:06:14

@bryan: "A magyarok elnyomták a szlovákokat (is), ez és Magyarország második világháborúban, játszott szerepe és a Horthy korszak revízionista politkája együtt elég erős magyarellenes érzelmeket keltett arrafelé"

Az a baj, hogy ezt az elnyomás dolgot a tótok nem vették észre, csak valamikor 1991 után világosodtak meg. javaslom tanulmányozza a felvidéki tótok történelmét 1918 végén, vagy akár 1848-ban.

A maguk "elnyomás" fogalma homályos, éppen ezért semmitmondó vagy csak háborús/politikai propagandára használható.
Az a kérdés, hogy az etnikai szempont miként és mikor merült fel, és milyen megoldások voltak rá. Mivel a korabeli gyakorlatnál a magyar megengedőbb volt, de még a mainál is megengedőbb volt, nem beszélve a szocializmusról, ezért aki elnyomásról beszél ez esetben, az a jelenlegi status quo-t és tót nacionalizmust igazolja, nolens volens.

Nem mellesleg, ha 1918 előtt volt nemzetiségi elnyomás, akkor tegyük hozzá, hogy Tiszáék és a magyar politikai elit liberális volt, tehát a libik a hibásak. Nem kellene a szadesznek és lömöpönek bocsánatot kérniük a libik elnyomó tetteiért?

Az Alapszerződés nélkül is megszűnhetne a magyar-tót határ, száz éve sem volt.

tevevanegypupu 2010.05.21. 13:53:16

Uj, sokkal meggyozobb tortenelemkonyveket kellene irni dokumentumokkal megspekelve, hogy vegre elfelejtodjon az a sok baromsag amit jo otven evig nyomtak a kommunista torteneszek. Sziszifuszi munka lenne de megerne es nagyon szukseges, mert ugy tunik, hogy Magyarorszagot az idok vegezeteig bele akarjak nyomni szereto nyugati barataink a buntudatba es a "hitlerutolsocsatlosafasisztahortyrendszermocskosmagyarok" kategoriaba.

bryan 2010.05.21. 14:09:25

@tölgy1:
Javaslom vizsgáld meg jobban a szlovákok történelmét az 1870-es évektől. Érdemes szlovák történészeket is olvasni, remélem hamar elkészül a közös történelemkönyv, nagy szükség lenne rá. Kb. minden kollektív jogot és hasonlót elvettek tőlük. (Oktatás, közigazgatás, hasonlók). Joggal voltak dühösek a magyarokra. Aztán a Csehszlovákia jogtalanul állt bosszút ártatlanokon. Így megy ez, ha izomból politizálunk.
"ezért aki elnyomásról beszél ez esetben, az a jelenlegi status quo-t és tót nacionalizmust igazolja, nolens volens."
Csak azok szemében igazolja ezt, akik amúgy is mindenben igazolást látnának, mert azt akarják látni.
"Nem mellesleg, ha 1918 előtt volt nemzetiségi elnyomás, akkor tegyük hozzá, hogy Tiszáék és a magyar politikai elit liberális volt, tehát a libik a hibásak"
Kicsit mást jelentett akkor liberálisnak lenni, mint most. Vannak közös vonások, de a nemzetiségekkel kapcsolatos politika pont nem az. A Tisza-féle liberalizmussal pont az SZDSZ-nek és az LMP-nek van a legkevesebb kapcsolódási pontja ebből a szempontból.
"hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva s ezekből okulva,"
Na, ez hiányzott a posztból, remélem komolyan okultak belőle. Vannak kétségeim.
Forrás:
uid239.mandiner.hu/cikk/20100521_a_nemzeti_osszetartozas_melletti_tanusagtetelrol

bryan 2010.05.21. 14:13:38

@tevevanegypupu:
Nekem nincs bűntudatom a történelem miatt. Vannak dolgok, amikre büszke vagyok, hogy így csinálták az őseink, másokat meg sajnálok, de bűntudatom az pont nincsen.

Cypriánus 2010.05.21. 14:17:58

Kedves Tölgy1!

azért 1880 után már terjedt a szlovák nacionalizmus, 1906-ban Hlinka atya meg úgy parádézott az északi kis falvakban, mint a nemzeti messiás.
De tény, a nagy magyarellenes felbuzdulás a csehszlovák időszakban ment végbe, amikor fruszrált XIX: századi vidéki értelmiségiek (Stúr kiemelkedő példa) agyalmányait emelték nemzeti ideológiává.
Ettől függetlenül a dualizmus korabeli "szlovákpolitikánk" nem volt jó, de akorban különös sem (Franciao-ban a mai napig sokkal durvább "nemzetiségi" politika van, de még korabeli Nagy-Britania is az írekkel és a nyelvileg asszimilálni akart walesiekkel igen keményen bánt.(a cymry származású Lloyd George eredetileg pont ez ellen föllépőként jelent meg, de tehetsége révén a miniszterelnökségig küzdötte magát)

Nem gondolom, hogy szégyelni kéne magunkat a múlért, de ob nem is kell mindennel egyetértenünk. De a szlovák nacionalizmus célja az elmúlt 90 évben a magyra közösség felszámolása-ha így folyik, sikerülni is fog nekik. 20 évente 10%-os csökkenés a Felvidéken ... amyagr beszorult a konyhanyelv szintjére, szinte semmilyen közösségi alkalomkor sem merik használni...meddig bírjuk még ezt?!

tevevanegypupu 2010.05.21. 14:20:17

@bryan:
Ne is legyen a mult miatt, arrol nem tehetunk, errol le kell mar szokni, mar mindenki otvenszer felelossegre lett kulonben is vonva.Csak azt lenne jo pontosan tudni vegre, hogy mi es hogy tortent, szoval ennyi.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.05.22. 20:02:23

A szlovákok, úgynéz ki meghülyültek:

"A mindez idáig kifejezetten oroszbarátnak ismert szlovák kormány most Moszkva grúziai beavatkozásával példálózva riogat háborúval a kettős állampolgárság kapcsán.

A szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint az orosz modellt követi a kettős állampolgárságról szóló magyarországi törvénytervezet. Szerinte Moszkva ezt használta ki, amikor katonailag beavatkozott Grúziában.

Nagyon jól tudjuk, mi történt, miután (Oroszország) Grúziába ment megvédeni az állampolgárait; ez egész Európát, sőt az egész világot felháborította. Pontosan ez az, amit Budapest most követ - jelentette ki Juraj Horváth a közszolgálati szlovák rádió szombati vitaműsorában. A magyar lépéseket orosz ruletthez hasonlította, azt állítva: Budapestet nem a szlovákiai magyarok érdeklik, hanem mindez Magyarország, az új magyar kormány érdeke.

Megfigyelők szokatlannak és meglepőnek minősítették Pozsony orosz beavatkozással való példálózását. A szlovák kormány az elmúlt években szinte tüntetőleg jó viszonyt ápolt Moszkvával. Most úgy tűnik, a választások jegyében zajló magyarellenes hangulatkeltés oltárán készek ezt a stratégiai szövetséget is feláldozni.

barikad.hu/node/53743

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.23. 00:12:09

@m.logic:

"Szerintem egyetlen területszerzés legitim. Saját erőből hódító háború során szerzett. "

Vagy a szovjetek nem ezt csinálták?

m.logic 2010.05.23. 23:05:20

@mavo: Persze még hozzá kell tenni, hogy a másik fél nincsen szétbombázva, megsemmisült hadsereggel.

z.marian 2010.05.25. 00:50:59

Magyar tragédia: Magyar sorsok Szlovákiában (1944-1949)

A szlovákiai magyarok állampolgári, jogi, vagyoni, nyelvi és kulturális jogfosztottsága

www.youtube.com/watch?v=QyGgurAlYfg

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.25. 18:34:09

Na, tudom mit nem kellett volna megnéznem....

thor80 · http://www.index.hu 2010.05.30. 16:24:49

A szlovákok így akarták meghúzni a határt:
oterkep.blogspot.com/2010/01/csehszlovakia-1919.html
olyan városokkal, mint Miskovec stb.

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2011.05.27. 13:56:17

Briliáns írás, még így év távlatából is..
Köszönet érte!
süti beállítások módosítása