Buena Vista Megasztár
2010. május 20. írta: Doktor Kottász

Buena Vista Megasztár

 

  Hálás vagyok a Megasztárnak. Na nem a Bikicsunájért, azzal én úgy vagyok, mint Feri a történelemkönyvekkel. Nekem Pál István bácsi a lényeg. Be kell valljam, hogy ugyan szeretem én a népzenét, meg a népzenéből építkező bandákat, különösen akkor, ha jól beborozok. De fiatal korom, urbanizálódott létformám és persze lustaságom megakadályozott abban, hogy kilépjek a VHK-Napra-Barbaro-Csík-Dresch ötszögből és beleássam magam az eredeti népzenébe.

  Aztán megláttam ezt a videót.

  És az állam esett le. Jó, az a sapkás ott a bal szélen körülbelül úgy beszél a Madách Imre díj kitüntetettjével, a Népművészet Mesterével, a Magyar Kultúra Lovagjával, mint a szadista hajlamú nővér a ketteskével katéterezés előtt. Az analógia ismét dobja magát: Feri és a történelemkönyvek.

  Érthető a népzenészek felháborodása, a TV2 undorító szervezése is megérne egy posztot, de hát attól a csatornától, ahol még Demcsák Zsuzsa is műsort vezethet, mit várjon az ember? Aki ezt így kitalálta, az gargalizáljon hurkazsírral. Sajnos azon sem tudok meglepődni, hogy a Bors összekeveri a pajzán és az erotikus szavakat – a félreértés végül is innen indult, ugye.

  Ha ezt a pökhendiséget és gusztustalanságot lefejtem a sztoriról, akkor tulajdonképpen a Megasztár a bulvárlappal karöltve – számomra legalábbis – olyan kultúrtevékenységet végzett, mint Ry Cooder és Wim Wenders, vagy Bereczki Csaba. Nevezett gitáros és filmrendező ugyebár egy véletlennek köszönhetően egyszer csak Havanna-Alsón találták magukat, majd kis idő elteltével egy lemezt tartottak a kezükben, rajta a Buena Vista Social Club felirattal.

  A feliratnál is lényegesebb persze a hangzóanyag: olyan 80-90 éves zseniket fedeztek fel, mint Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, vagy Ruben Gonzalez. És a Kubában betiltott, forradalom előtti zenét játszó aggastyánoktól megőrült a világ. Ma már nincs Sziget valamilyen BVSC oldalhajtás nélkül, ami persze jó biznisz: több tanszéknyi bölcsészlány tódul be, hogy döntse magába a mojitót, aztán ropja ájulásig a Világzenei Nagyszínpad előtt.

  Bereczki Csaba hasonlóan járt el, csak ő Erdélybe ment. El is készítette az Életek éneke – Az erdélyi Buena Vista című dokumentumfilmjét, amelynek főszereplői, utolsó mohikánjai olyan prímások, akiknek ük- és dédapjánál talán még maga Bartók Béla kopogtatott nótáért. A film után lett szigetes koncert is – az állam esett le attól is -, gondolom és remélem abból is készül majd DVD.

 Most pedig itt van Pál István, a tereskei dudás. Akiről, ha nem tör ki ez a botrány, valószínűleg soha nem hallok, hiába nyert ennyi díjat, és hiába örvend kultikus tiszteletnek a népdalgyűjtők körében. Ez persze rám nézve szégyen, másrészt amint a két fenti „BV-s” példa mutatja, van ennek az ismereterjesztésnek sokkal méltóbb és alázatosabb módja is. Inkább ezt az utat kellett volna járni. Persze nem vagyok én naiv: a TV2 azt szeretné, hogy az RTL Klub tarkóján érezze a jeges leheletét, ráadásul főműsoridőben. Nem pedig a Duna TV-t megverni nézettségben a hajnali kettes műsorsávban. Ezért kellett az erotikus nóta, nem pedig a dudaszó. 

 Így viszont sajnos teljesen elfogadott lett az, hogy míg a Magyar Kultúra Lovagjának 2010-ben van két kazettája(!) és csak egy viszonylag szűk körben örvend kultikus tiszteletnek, míg erről az idegesítő sapkás fazonról mindenki tudja, hogy kicsoda. És ez már annak a bizonyos szűk körnek – a népdalgyűjtőknek, népzenészeknek, táncházasoknak - a felelőssége is, akármennyire is tisztában vagyok azzal, hogy munkájuk szélmalomharc. Pedig a feladatuk egyszerű lenne: divattá kell tenni a népzenét.

 És akkor ilyen kínos jelenetek nem történnek meg még egyszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr382016880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.20. 07:51:49

ez a poszt

kibaszott nagy tévedés

"Ha ezt a pökhendiséget és gusztustalanságot lefejtem a sztoriról, akkor tulajdonképpen a Megasztár a bulvárlappal karöltve – számomra legalábbis – olyan kultúrtevékenységet végzett, mint..."

NEM.
Pál István bácsiról - amint az díjai is mutatják - a kloákamédia nélkül is tudtak már

most kellene
TOMCAT,
leönthetné szarral egy nyári éjszakán a TV2 székházát

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.20. 08:07:59

nem értem miért nem a saját fajtájukkal szórakoznak. miért nem hívnak be és szívatnak meg egy öreg aranytorkú rabbit, vagy kántort?!
ezeket el kell tüntetni a közéletből. mert változni nem fognak. ilyenek.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.20. 08:10:56

Bár a műsort sosem veszem igénybe, nem tartozom azok közé, akik a kertévék lerombolását követelik.
De hogy sem a sapkástól, sem a többitől azóta sem hallottunk egyetlen kibaszott mondatot sem arról, hogy bocsbocsi, faszul viselkedtünk, elszaladt velünk a ló, ezer bocsánat, soha többé nem fordul elő, azabaj.

greybull 2010.05.20. 09:04:37

Ráadásul Eszenyi még szegről-végről földije is az öregnek, mert Eszenyi debreceni, az meg ott van a Hortobágy szélibe'

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.20. 09:27:27

A zsidómédilya alázza A Magyart, hujujuj ...

(hogy a bácsi állítólagos alázása vegytiszta bulvárhír, az mellékes)

tölgy1 2010.05.20. 09:30:01

A TV2 már régen kivívta a legmocsokabb csatorna státuszát. Ez nem csak a sapkás köcsög bunkósága, hanem a szerkesztőé és még tucatnyi faszé, akik ezt az adást összehozták így.
A csatorna felszámolása legalább annyira fontos, mint Veres rabszíjon elvezetése.

Marianer 2010.05.20. 09:30:12

A bácsi abban a hitben volt, hogy egy normális felvételre hívták be, amilyenen már nyilván többször volt. Szembeállítják a kamerával, megbeszéli a rendezővel, mit adjon elő és felveszik. Fogalma sem volt arról, hogy ez egy verseny, ahol neki "produkálni" kell valamit, ahol megítélik a produkcióját. Ezért nem hagyta ott ezeket a személyeket az első percben, azt hitte, azok ott az asztal mögött valamiféle szerkesztők/rendezők.
Na, ebből a szempontból különösen undorító ez az egész. Kb. annyira volt vicces, mint mikor az új munkaerőt csicskáztatva leküldik a raktárba, hogy hozzon nyolcas, balos hülznidűznihez való kanyarfúrót és ott a kezébe adnak egy negyvenkilós vasat, hogy "ez az, vidd fel." Csakhogy itt ezt egy kilencvenéves idős úrral játszották el.

emzse3 2010.05.20. 09:31:00

Egyáltalán nem "tévedés" a poszt! A párhuzam a BVSC-vel találó, a felvetés a mépdiával kapcsolatban a probléma lényege. Ez az egész dolog - amit úgy hívunk, hogy hagyományos kultúra - nincs megfelelően tálalva a médiában. Leginkább azért mert egyszer valami idióta kitatlálta hogy ez "közszolgálat" és senkit nem érdekel, következésképp finanszírozhatatlan. A kertévék marketingosai ezért könnyedén meggyőznek bármilyen tulajdonost, h ogy ezt nem szabad csinálni mert azonnal elkapcsolnak, így nem készülhet normális körülmények között, jó TV-s szakemrerekkel (nem kezdőkkel, tehetségtelenekel, vagy önjelölt zsenikkel), nézhező idősávban semmilyen műsor.
Vannak egy páran akik ezt látják és a maguk szerény eszközeit bevetve próbálják ezt az egészet tisztességesen közkinccsé tenni, de az említett okok miatt elég lassan megy.
Addig is remélem minél többen voltak ezzel úgy, mint Kottász doktor, és Pista bácsit hallva elkezdik föltúrni a forrásokat többi nagyszerú muzsikusért.
Én is így voltam ezzel vagy 25 évvel ezelőtt mikor előszö hallottam őket... :)))

pannonfunk 2010.05.20. 09:37:00

@greybull: ööö, izé, Tereske meg Nógrádban, Rétság és Balassagyarmat között egy kis zsákfalu. Anyukám ott született, btw.

pannonfunk 2010.05.20. 09:37:59

@mavo: Van még kiosztani való raktáron rohadó piros bögre, vagy ez így most hogy?

nyomasek 2010.05.20. 09:41:47

@mavo: Baszki Mavo, már megint sikerült a szarva közt a tőgyit telibe tarafálni.

Fosmédia alázza az értéket. Érted má? Miért akarsz zsidózást hallani? Mer az jó?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.05.20. 09:42:08

@mavo: Hülegyerek, mégis hogy keveredett oda a bácsi, ha az alázása csak állítólagos, he? Gondút egyet, 91 évesen jelentkezett a megasztárba? Vagy ügyesen médiahekkel az öreg?

@Grift: Másik hülegyerek, faszér' köll neked mindenre zsidóznod, he? Miért is volna az szép, jó, ha tecc': körösztényi cselekedet, ha idős rabbikat aláznának? Egyáltalán, miért is kéne bárkit alázni?

Egyebekben a sapkás le van szarva, Eszenyin nem csodálkozom, csak azon, hogy ilyen kvalitás Vígszínházat igazgathat. Hanem, hogy Presser, basszus, mégiscsak egy komoly zenész, lehetne némi rálátása a saját szakmájának tőle kissé távolabb eső területeire is...

És ja, igazán az azóta tartó kussolás minősíti ezeket az embereket, mint valaki volt oly találó fönnebb. És innentől tulképp mind le van szarva, nem csak a sapkás idióta...

Jut eszembe, erről a sapkásról: Mavó és Grift meg összeköltözhetnének... regisztrált élettársi kapcsolat, vagy mi... hátha akkor a netet nem pisztergálnák annyit...

Makk Marcsi 2010.05.20. 09:47:36

Érdekes az összehasonlítás a BVSC-bal. Nem tudom kinek lesz attól jobb, ha tömegkultúrává avatnak olyanokat, akik addig "csak" egy szűk réteghez jutottak el, és ott értek el sikereket? Azt hiszem ma már mindenki megtalálhatja a neki tetsző zenét, műfajt, ebben nincsenek korlátok, a lehetőség adott. Aki pedig a TV2-n szocializálódott, az ezentúl sem a művészt fogja meglátni Pista bácsiban, legfeljebb belekortyol a sörébe és két böffentés között röhög egyet rajta.

Néztem Eszenyit a videón és azon merengtem, hogy ő most vajon egy kicsit sem szégyelli magát.

tölgy1 2010.05.20. 09:54:12

@Grift: látja, maga akaratlanul is témát vált. Már nem a TV2 a téma, hanem az, hogy maga itten zsidózik. Maga itt az igazi veszedelem.

Pedig az van, hogy nem egyszerűen egy öregemberből csináltak bolondot, hanem az, hogy egy öreg _parasztból_. Biztosan véletlenül.

thetriggerhappy 2010.05.20. 09:59:59

@tölgy1:

bunkóság, senki nem vitatja. de emögött is a zsidókat láti, vagy arra gondolni, hogy azért csinálták, mert en bloc ki akarták gúnyolni a parasztokat, enyhén szólva is nevetséges.
a megasztár tele van mindenféle magamutogató prolival is, furulyás-dudás parasztbácsi még nem volt, azt hitték, hogy jó lesz a műsorba.
nem volt jó ötlet, de ennyi és nem több.

vizipipa 2010.05.20. 10:01:45

@thetriggerhappy: Érdekes, ha Pista bácsit lecseréljük egy - bizonyos - másik személyre, akkor már ennyire felháborító?

Frick László Emlékzenekar 2010.05.20. 10:04:56

@tölgy1: Igen de súlyos gond, hogy a Retek Klub valódineve mellé [Retek Klub -a szerk. kieg.] mi lehetne a Hattyúnyak" rendes neve.
Más.
@Grift: Ez nem kéne. Nem csak azért nem kéne, mert Mavo már így is annyira jókisfiú (szépen ül, amikor az óvónéni látja, látoood? és rosszcsontcigi van a szájában az avatáráján)
Hanem mert ez egyébként baromság. Tisztán szóda nélkül is kimutatható a média.. nem médiageciség, mert az még üdvös, ez csak simán friderisztikus gennység.. Van előválogató, épp ezért, hogy a tsűri ne szenvedjen. Namost az, hogy egyszer egy gusztustalan fickóval csókoltatták ott Eszenyinek a nyakát... Érdekes, hogy Friderikusz nem azt találta ki, hogy az egyik fahangú pattanásos zsíros munkáscsajszi csókolja nyakon őtet...
a genny genny, akármiből is szivárog

thetriggerhappy 2010.05.20. 10:06:19

@vizipipa:

nem. az a felháborító, hogy valakinek erről is ez jut az eszébe.
btw, pist bácsi nem kántor, nem lelkész, nem pap, úgyhogy nem is értem, honnan jön a rabbi-kántor párhuzam.

Kopi Luwak (törölt) 2010.05.20. 10:08:47

A Pax tv-n néha-néha eddig is lett volna lehetősége bárkinek látni. (Több más érdekes kulturális műsor mellett.)

Joejszaka 2010.05.20. 10:10:42

A kérdés mindösszesen annyi, hogy mi módon került a bácsi a megasztárba?

Ki a fene vezette meg? Nem lehet, hogy tényleg gondolt egyet, és jelentkezett? :-)

Amúgy meg mindenki kapja be, aki asszisztált ehhez, a fridit le kell lőni.

Kopi Luwak (törölt) 2010.05.20. 10:11:58

A Pax tv-n eddig is bárkinek lett volna lehetősége látni. (A többi érdekes kulturális műsor mellett.)

tölgy1 2010.05.20. 10:15:37

@Frick László Emlékzenekar: "Veres Kettes" a bevett neve, mifelénk.

carlo74 2010.05.20. 10:30:01

ekkora baromságot írsz ide?

ez a gyűjtők felelőssége?

ez a te felelősséged, a ti felelősségetek. csak most érdekel? a gyerekednek sem mutatod, a barátaid is csak a megából nevetgélnek rajta?

legalább ezeknek nézz utána:

sebestyén márta (deep forest miatt már hallhattad tán)

muzsikás együttes (sztem messze a legismertebb magyar formáció nemzetközileg)

berecz andrás

és még van egy rakat, akik nagyszerűek, és igen - szélmalommal harcolnak.

Alfőmérnök 2010.05.20. 10:30:07

Csak szólok, hogy a Demcsák Zsuzsa vidió hivatkozásra kattintva az "Oldal nem található" felirat jelenik meg.

bgp 2010.05.20. 10:30:52

@nyomasek: Elötte böffentett be egyet Grift enyhe zsidózós szájszaggal.

bgp 2010.05.20. 10:31:51

@tölgy1: de rondán tetszik beszélni.

Alfőmérnök 2010.05.20. 10:33:17

@Makk Marcsi: "Nem tudom kinek lesz attól jobb, ha tömegkultúrává avatnak olyanokat, akik addig "csak" egy szűk réteghez jutottak el, és ott értek el sikereket?"

Ház izé, mondjuk a magyar népzene lehet, hogy jobb lenne ha nem "csak" egy szűk réteghez jutna el (legalább Magyarországon).

kanbatu 2010.05.20. 10:35:46

A táncházas szélmalomharc, a politikai körülmények és Csík János elkurvulása következtében a népzene igenis divat. Nem más feladata, hogy meghallgassa helyetted, hanem csakis a tiéd. Persze, ha meg akarod hallgatni. Nem kell messzire menni érte.
Szóval, ha valamit nem ismersz, az a te hibád, nem azé, aki nem tunkolta a valagadba.

Hümüzhümümüz 2010.05.20. 10:35:51

Ahh, és rendre megérkeztek a random-zsidózók is. :) Kerek a dolog: maszop, jobblik vita és a legmocskosabb kertévé. :D

Pong 2010.05.20. 10:38:59

Kituno cikk, jol megirva.

Mar velveten divulgaltam eleget, eleg ehez annyi, hogy igen, szegyen, hogy a bacsirol nem hallottunk, de meg nagyobb szegyen, mikor egy nagyobbacskafajta ceg, mint ez, ennyire el tudja baszi a castingot, ennyire fajoan amateur modon.

Mondjuk miutan Arpa Ati konyvet olvastam, igazabol nem lepodok meg semmi, dehat kerem! Ez egy kupleraj!

MajinBoo 2010.05.20. 10:40:12

/´¯/)
,/¯ /
/ /
/´¯/' '/´¯¯·¸
/'/ / / /¨¨/¯\
('( ´ ´ ¯&;/' ')
\ ' /
'\' \ _.·´
\ (
\ \

TV2

tölgy1 2010.05.20. 10:40:37

@bgp: a megfelelő helyen, alkalmanként elhelyezve stílusértékű, nyomatékosító.

Hümüzhümümüz 2010.05.20. 10:41:02

@MajinBoo:

ez mi? éti csiga mászik a falon?

Makk Marcsi 2010.05.20. 10:46:18

@Alfőmérnök: A csak-ot pont ezért tettem idézőjelbe. Szerintem egyátalán nem szúk az a réteg, aki a magyar népzenét, vagy az ebből táplálkozó zenét előszeretettel fogyasztja. Nem értem miért kellene ezt a kört ilyen kétes módszerekkel tágítani. És egyátalán lehet-e?

És csatlakozom kanbatu hozzászólásához: ma mindenkinek megvan a lehetősége hozzájutni. Akihez meg csak és kizárólag a kertévéken keresztül jut el bármi infó, azokba kár időt, energiát pocsékolni.

TGabi 2010.05.20. 10:47:34

@Joejszaka:

Dehogy is, egy 91 éves bácsinak - szerencsére - nincs érzéke a média torzult gondolkodásmódjához.

Azt történt, amit írtak: a TV2 megszívatta a dudást...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.20. 10:48:53

@tölgy1:
A paraszt bácsit senki nem kényszerítette, hogy hülyét csináljon magából. Ha odamegy egy halmozottan kisebbségi zsűri elé szerencsétlenkedni, akkor azt kapja, ami jár neki.

OftF 2010.05.20. 10:51:30

off
A hurkazsír negatív kontextusba helyezését kikérem magamnak az igaz magyarok nevében :).
Legyen inkább napraforgóolaj, vagy olvasztott margarin. Na az visszataszító, nem pedig a mennyei hurkazsír.

tölgy1 2010.05.20. 10:53:32

@Mr Falafel: a hírek szerint, az öreget behívták egy felvételre, és nem ő jelentkezett a Megasztárba.
A sok félhülye közé bevágva azt jelentette: "Néd mán, ennek az öreg parasztnak is nulla önismerete van."

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.20. 11:00:42

@tölgy1:
Ezt nem tudtam. Persze,nem csodálkozom ezen sem.

Alfőmérnök 2010.05.20. 11:00:54

@Makk Marcsi: Nem is azt írtam, és a poszt sem arról szól, hogy ilyen módszerekkel kéne tágítani a kört.

De nem van-e egy kis belső ellentmondás abban, amit Te meg kanbatu barátod ír? Merthogy régebben is bárki hozzájuthatott a népzenéhez (tény, hogy kicsit nehezebben). Másrészt azt, hogy "ha valamit nem ismersz, a te hibád", azt kb. mindennel kapcsolatban el lehet mondani.
De mondjuk egy ország nemzeti kultúráját talán illene az ott lakóknak legalább valamennyire ismerni. És biztos, hogy ha olyan kevesen ismerik, az a zemberek hibája?

Joejszaka 2010.05.20. 11:13:33

@Alfőmérnök:

A zemberek általában kevéssé ismerik a dolgokat... :-)

A zemberek elenyésző hányada ért a zenéhez, irodalomhoz, politikához.
A legtöbb honfitársunk - legyen akármilyen remek ember - félművelt alak.

Makk Marcsi 2010.05.20. 11:16:51

@Alfőmérnök:

Igénytelen eszközökkel, igénytelen embereknek nem lehet igényességet közvetíteni. Kb. ezt akartam írni. (amúgy meg de utálom ezt az "igényes" kifejezést! :))

kanbatu 2010.05.20. 11:25:41

@Alfőmérnök: Semmifajta belső ellentmondás nincs abban, amit írtam. Ha egy kicsit kinyitod a szemed, a magyar vonós és másmilyen népzenébe úton-útfélen belebotlasz, Gödörben, fesztiválokon, a hajón, hihetetlenül sok szülő járatja néptáncra a gyerekét, és a táncházak dugig vannak.
Azt pedig, hogy kinek mit illik ismernie, döntse el mindenki saját maga számára, semmit nem kötelező szeretni, főleg ideológiai okokból nem. Én vérliberális létemre azért szeretem a népzenét, mert tetszik, nem pedig azért, mert illik, de találkoztam már olyan "konzervatív" emberrel, aki eljött velem táncházba, mert neki "illik", aztán örülve, hogy kibírta azt a két órát, rohant tovább tuctuc zenét hallgatni, amivel nem volt bajom, csak a képmutatása zavart.
Tehát, ha valaki nem ismeri, az az ő hibája, mert van rá mód, hogy megismerje, de semmiképpen nem kell senkinek sem hallgatnia sem ezt, sem másfajta zenét, csak az azért, mert úgy "illik".

Alfőmérnök 2010.05.20. 11:37:15

@kanbatu: A tanácsaidra most nem reagálnék, csak megjegyzem, hogy aki akart, régebben is eljutahatott táncházba, talán jobb helyre is, mint a Gödör.
Nem hallgatni "illik", hanem ismerni (tipikus liberális csúsztatás). Persze aki ismeri, az többnyire hallgatja is, mert jó (vagy legalábbis talál közte olyat, ami tetszik neki, mert elég sokszinű a magy népzene).

kanbatu 2010.05.20. 11:42:37

@Alfőmérnök: Jó, ha nem reagálsz a tanácsaimra, mert nem tanácsoltam semmit.

Alfőmérnök 2010.05.20. 11:45:12

@kanbatu: "Ha egy kicsit kinyitod a szemed"-- ez nem egy tanács volt?

pdstudio.info · http://www.pdstudio.hu/ 2010.05.20. 11:45:41

TV2-t, RTL Klub-ot nézni nem vall túlzottan nagy igényességre. A Megasztár elérhetőségeire meg mindenki küldjön egy kurvaanyád-levelet e-mailben, hogy érezzék a törődést.

dezso 2010.05.20. 11:49:21

Az életek éneke tévés változata megjelent (három) DVD-n.

old_field 2010.05.20. 12:02:49

@Joejszaka: úgy hallotam behívták az Öreget... ez a gáz.
____
"a Sándor kérdezi,h hogy hívják..."
szegény Eszenyi azt gondolta, hogy ennek a szellemileg frissnek tűnő, egészséges 91 éves magyar embernek mindenképp ismerni kéne 1 friderikuszt...?
ez is gáz.

Bloodscalp 2010.05.20. 12:17:50

:) bájos volt ahogy "vezérugatást" írtatok a teve2 gyalázos cikkhez pár napja:), pedig hát ja...a cirkuszt és kenyeret szlogent sem tegnap találták fel:)

...bájos és amatör...igaza volt lelkisnek, csak nem a jobbik, hanem a mandiner:)

amugy meg, 100-ból 100 ember hallgat latin zenét, mint magyar népdalt...szerintem

Auris 2010.05.20. 13:12:40

Ha a tv-sek hívták be a bácsit, akkor tényleg elég retkek.

A TV2 ha akarna, egy ilyen műsorban is tehetne a magyar népzene népszerűsítéséért. A törzsközönsége részére találhatna olyan zenészeket, akik nem autentikus formában, de mégis értéket teremtve tálalják a népzenét, úgy hogy az a könnyűzenén szocializálódott rétegek számára is vonzó. Esetleg sok embernek pont ez úton keltené fel az érdeklődését.

De ehhez mondjuk egy Holdviola típusú zenekart kellene meghívniuk, akik szerintem le is nyomnák az egész ótvar megasztáros sztárjelölt bandát.

A bácsi szerepeltetése részükről csak ócska és olcsó trükk. Ha viszont magától ment be az öreg, akkor nagy furfang. Mert biztosan nem a versenyt akarta megnyerni, hanem a népzenére irányítani a figyelmet az érzelmek felkorbácsolásával. És lám az sikerült is neki....

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.20. 14:04:00

Azért Kádárék rendesen dolgoztak ezen is. Nem csak a populárisabb zene képviselőit zaklatták. Népzene kedvelő nyugdíjasokról írogattak aktákat, hegedűs cigányokat csuktak le, csak mert zeneszóval kísérték utolsó útjára egy-egy kiemeltebb színészünket...

Nem csoda, ha ma itt tartunk. Generációk nőttek fel ezen dolgok nélkül.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.20. 14:07:39

@Dr. Zerge:
azért volna szép, ha a zsidó a saját fajtájával szórakozna, mert akkor nem a magyar paraszttal tenné. ilyen egyszerű. maga szerint véletlen, hogy nem a dohánytemplom kántorából csinálnak hülyét? a zsidó médiának, kabarénak mindig is ez volt a szokása. ezért zsidótlanították annak idején.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.20. 14:09:30

@tölgy1: "pedig az van, hogy nem egyszerűen egy öregemberből csináltak bolondot, hanem az, hogy egy öreg _parasztból_. Biztosan véletlenül."

erről beszéltem, szokásom szerint a napnál világosabban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 14:42:35

@Grift:

Mára ez már nem "faji" kérdés, hanem kulturális:-/

Nem mi asszimiláltuk a kultúránkhoz a más kultúrájúakat, hanem egy hatvanéves diktatúra során más, oktrojált kultúrák uralkodtak a miénken és asszimilálták értelmiségünk egy jelentős részét:-/

(Tudjuk, az alapképlet (ebben benne van minden visszafelé és, sajnos, előre is --- lásd: európai muszlimkérdés): "A zsidó asszimiláció a világon - azt hiszem - sehol sem sikerült: legföljebb néhol még nem tudják, hogy mennyire nem. Az első lépést: a nyelv felvételét a zsidók mindenütt megtették, s a másodikra: a nemzeti vallás feladására is megvolt a hajlam bennük. Az asszimiláció két dolgon akadt meg: túl mohón vetették magukat a befogadók sorszónáira, kultúrára és politikára, melytől illem és vér egyaránt visszatarthatta volna őket, s ugyanakkor, amikor a nemzetek jövőjét monopolizálni igyekeztek, nem tudtak ellenállni az ősi hitüket s faji gondolkodásukat gőzölgő nemzetközi irányok hívásának.")

Itt az ideje, hogy "helyreleltározzuk" a dolgokat a maguk helyére.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 14:51:06

@Doktor Kottász:!

"Hálás vagyok a Megasztárnak. Na nem a Bikicsunájért, azzal én úgy vagyok, mint Feri a történelemkönyvekkel. Nekem Pál István bácsi a lényeg. Be kell valljam, hogy ugyan szeretem én a népzenét, meg a népzenéből építkező bandákat, különösen akkor, ha jól beborozok. De fiatal korom, urbanizálódott létformám és persze lustaságom megakadályozott abban, hogy kilépjek a VHK-Napra-Barbaro-Csík-Dresch ötszögből és beleássam magam az eredeti népzenébe." --- írod.

Tudod, mi a szomorú? Az, hogy aki ilyeneket ír, abban nincs szégyenérzet amiatt, amit ír. És azért nincs szégyenérzet, mert valóban fogalma sincs arról, mi folyik itt valójában. Kik ölnek kiket, mi pusztul itt magyarok bűnös érdektelensége és nyálcsorgató ostobasága mellett. Ha fölfogná, összezúzná a fájdalom.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 14:53:03

@bbjnick:

mert valóban fogalma sincs arról, mi folyik itt valójában=mert valóban fogalma sincs arról, mi folyik itt tulajdonképpen

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.20. 15:06:19

@bbjnick:
akikről beszélünk, azoknak nincs kultúrájuk. mások kultúrájára fejtenek ki ellenhatást. pusztítják, silányosítják, kiforgatják, megölik, kiröhögik. ezt lehet faji, kulturális, vagy faji-kulturális címkével ellátni.
a faji kérdést annyiban valóban meghaladta mára annyiban, hogy -talán nem visszafordíthatatlanul- mára, a kezdetben egészséges fajok egyedeit is megmérgezték. a bennük lappangó szellemi kór a sajátjuk lett.

pannonfunk 2010.05.20. 15:28:46

@Grift: Akkor ugye nem a zsidókról beszélünk, ugye? Merthogy azoknak van kultúrájuk és vannak hagyományaik. Amit szíved joga nem szeretni, de nem tagadhatod le, hogy nincs.

Amit itt látunk, az sokkal inkább a kommunista rendszer eredménye. Egyrészt elnyomta a nemzeti kultúrát, mert a nemzeti kultúra ápolására úgy tekintett, mint a nemzetköziség eszméjének az aláásása. Másrészt meg ránkerőltetett egy ál-kultúrát, a szocialista-kommunista kultúrát. Ennek eredője az lett, hogy sokan nem akarnak elfogadni semmilyen kultúrát. Ennek a legmegdöbbentőbb formája az volt, amikor egy ismerősöm kijelentette, hogy a szocializmusban a november hetedikét volt kötelező ünnepelni, most meg az október 23-át...

Érdekes állatfajta ez a kultúra és hagyományok nélküli generáció, és itt is fog maradni jópár évig.

Zsidózni a láttukra meg egyáltalán nem segíti megoldani a helyzetet, sőt.

Joe84 2010.05.20. 15:36:07

Úgy látom, hogy a Magyar Gárda egyenruháját viseli. Már várom, hogy a tv2 mikor jelenti fel ezért.
Fekete mellény fehér ing az már veszélyes.

pelikán* 2010.05.20. 17:59:36

A mai Hetiválaszban a Dévényi rovat is erről szól. DI felhívta Koltay Tamást, a segglukkettő szóvivőjét, aki azt mondta, hogy ki is vágtak a produkcióból egy részt, mégpedig azt, amelyikben "az egyik zsűritag a Bors alapján azt kéri, hogy énekeljen pajzán nótákat". Na ez a legalja.

DI következtetése: "Ezek után nincs más teendőnk, mint végleg kiprogramozni készülékünk csatornakínálatából a TV2-t."
Right.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 19:13:28

@Grift:

Kultúra az, @Grift:, ellenkultúra! Aláaknázták, szétrohasztották a tradicionális kultúrákat, hogy átjárhatóbbá tegyék maguk számára, de olyan szinten tönkretették azokat, hogy már számokra is élhetetlenné váltak (lásd pl.: a tönkretett immunrendszerű Európában a muszlim áfium térnyerését).

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.20. 19:34:19

@bbjnick:
mintha egy betegségről beszélnél. és tényleg, az.

Bell & Sebastian 2010.05.20. 21:08:01

A bácsi Cseh Tamás magyar parasztja, akik szívatják, a jó uraink.
(a piacos posztra érdekes módon nem ugrottak ennyien, pedig ugyanaz az alapgondolat)

Népzene, néptánc, népi mesterségek, sőt! Népi kultúra!

Azt kurvára nem szívlelem, ha okos bölcsészek az első mondatukban rögtön táncházazni kezdenek. Ezek (fönti felsorolás) megértéséhez előbb be kell menni a disznóólba kihordani a ganéjt. Táncház meg csak a városban van, vasár- és ünnepnap.

Hogy mi van falun? Zsúfolt temetők - üres óvodák! Mert korábban kellett volna elkezdeni magyarkodni, nem most, amikor már késő és bevégeztetett.

Maradt a cigánykodás! A zsidókkal.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.20. 22:00:53

@Bell & Sebastian:
gondolja, hogy ez a belvárosi piac lájkolás is csak afféle, gimbele gambele csalom a magyart? :))

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.20. 22:11:47

@Grift:

B&Snek igaza van a ganajolással

majd ha kapanyél se lesz pórias a "belvárosi értelmiségnek"

akkor lesz hitele a piaclájkolásnak

Bell & Sebastian 2010.05.20. 23:04:09

@Grift: @Ezt a népet sajnáljam?:
A városi fura népség, okosnak tartja magát, ugyanakkor elhiszi, hogy a szőrös hegyi disznó ősi magyar fajta és egészséges a szalonnája, a legfinomabb almáról meg még nem is hallott! Az ilyen inkább járjon TESCO -ba.

Red Fuji
www.sedi-fruits.at/valasztek/fuji
(itthon is termesztik, hűtőházból nevetséges áron megvehető)

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.05.20. 23:39:04

@Bell & Sebastian:

na ja de csak raklappal
nincs otthon almafeldolgozó üzemem -

persze ha csinálok egy hadsereg gyereket

na de akkor meg a hűtőház mellé kell egy baromfinevelde is

Bell & Sebastian 2010.05.20. 23:58:36

@Ezt a népet sajnáljam?:
Könnyen pofázok, nálunk az őstermelőnek van hűtőháza, 10 kilónként veszem, úgy 60 -ért és gyalog sincs messze.

Viszont Toshiba szakszervíz csak 120 km -re van, de cserébe' ritkábban is kell.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.21. 07:55:36

@Bell & Sebastian: "Könnyen pofázok, nálunk az őstermelőnek van hűtőháza, 10 kilónként veszem, úgy 60 -ért és gyalog sincs messze."

azt' mennyiért adja tovább, kajmánkám? :)))

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.21. 14:45:02

@Bell & Sebastian: ilyet oltottunk kettőt márciusban. úgy látszik mind a 2 megfogan.
onp.nemzetipark.gov.hu/orallok/pictures/ciganyalma.jpg

Bell & Sebastian 2010.05.21. 22:16:18

@Grift:
Most, hogy mondja... Hiába no, a pénzszektorba születni kell!

@vero:
Ha jól emlékszem, könnyen hullik, apró és nem áll el. De finom.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.21. 22:22:50

@Bell & Sebastian:
hagyja mán ezt a verót, nem komoly ember! cigányalma! ki látott mán ilyet?! :)

Bell & Sebastian 2010.05.21. 23:24:36

@Grift:
Fárasztom csak, hátha tőlem vesz. :)
süti beállítások módosítása