Szegedi Csanád ihletet merít
2010. május 12. írta: tempetőfi

Szegedi Csanád ihletet merít

  Miután a Policy Solution elemzését követően arról szóltak a hírek, hogy a Jobbik (és Bokros) elhallgatott az Európai Parlamentben, Szegedi Csanád gondolt egy merészet és nagyot, és rárepült Tőkés László frissebb partiumi ügyeire.

  A nagyváradi utcanév-mizériáról már írtam itt, azóta csak annyit fejlődött a dolog, hogy a bihari RMDSZ derekasan rázza a pofonfát, legutóbb az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által szervezett fórumot barmolták szét egy botránykommandóval, ráadásul ezután is kínosan hazudoznak, hogy nekem pihenőóráimban ún. politikusokkal kelljen vitatkoznom. A kedvenc portálját olvasva a jobbikos EP-képviselő ingerküszöbét is meghaladhatta a dolog, mert a kuruc.infón közzétett egy közleményt e tárgykörben (is).

  Mit mondjak, fura volt viszontlátni Szegedi közleményében a fordulatainkat, illetve az összefoglalónkat, de hát ez van, hozott anyagból dolgozik a képviselő úr, egészségére.

  Azt is tudjuk, ugye, hogy a jobbikos epés szerint Tőkés László „eljátszotta azokat a lehetőségeket, amit a történelem neki szánt”, monnyonle, friss vér a nemzetpolitikába, az kell nekünk.

  Ártani valóban nem ártana, minél többen dolgoznak az ügyeinken, annál jobb, csak talán fel kéne egy kicsit készülni a dologból. Szegedi cikkéhez mellékletként a kuruc.info szerkesztői tettek egy képet:


Képaláként odaírták: Ezt szeretnék.

  Nem mondom, ez is jól esne, kétnyelvűség, miegymás, de az EMI-sek (és a nagyváradiak) nem pont ezt szeretnék - a történelmi utcaneveket akarják látni kitéve (fehér alapon, legalábbis az EMI-sek makettje szerint). És a Városháza utca (eremdéeszül: Polgármesteri Hivatal utca) történelmi neve: Teleki utca.

  Szegedi Csanád ugyanakkor rárepül a másik topikra is, „Erdélyben nem csak székely autonómiára van szükség, hanem a kb. Nagyvárad-Zilah-térségben fekvő Érmellék, jelentős részben még magyarok által lakott tájegység területi önrendelkezésére is”, mondja.

  Emellett kardoskodott nemrég Tőkés László az általa vezetett EMNT érmihályfalvi fórumán, Érmellék mellé felsorolva Hegyközt és külön Szilágyságot is, illetve a jelentős magyar lakossággal rendelkező nagyvárosok sajátos közigazgatási autonómiájának lehetőségét, az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió átalakítását stb.

  Nem hiszem, hogy Szegedi Csanádnak ne lennének saját ötletei. Fogalmam sincs, miért akar Tőkés Lászlóval rivalizálni, ha szerinte a püspököt meghaladta az idő, de ha már le akarja nyúlni (ha irodalmár lenne, azt mondanám: plagizálja) a Tőkés László által képviselt ügyeket, akkor kissé mélyebb merítés kellene, terepismeret, ez-az.

  Mert így kontraproduktív. Megeshet, hogy Szabó Ödön tulipános vezér kezében a kurucinfót lobogtatva veri az EMI-sek orrát a Városháza utca névtáblába.

  Hogyaszongya: Ezt szeretnétek, megmondta Szegedi Csanád is.

* A szerző Tőkés László EP-képviselő munkatársa.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr911992276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.logic 2010.05.12. 08:44:15

Nem lehet, hogy amúgy mindenki nagyjából egy palettán van ezekben a kérdésekben, csak a Fidesz követelte partnereitől ezt az aljas elhatárolósdit? És így oda-vissza elhatárolódtak egymástól a felek, de többé-kevésbé párhuzamosan, ugyanazokon az ügyeken dolgoznak.

tempetőfi 2010.05.12. 09:04:38

Az elhatárolódás részét nem értem, emlékeim szerint a szoclibek mind követelték a Fidesztől, hogy határolódjon el a Jobbiktól... hopp, leesett: a külhoniaktól követelte volna a Fidesz, hogy elhatárolódjanak a Jobbiktól?
Nem hiszem (én legalábbis nem tudok róla).
Amint a posztba írtam is, nem bánom, ha ugyanazokon az ügyeken dolgoznak a politikusok (párttagkönyvüktől függetlenül), csak alaposan dokumentálva tegyék, helyismeret stb. függvényében (Szegedi képviselő úr felhívhatta volna a nagyváradi EMI-seket, például), és a politikai célkitűzések lehetőleg konvergáljanak, mert Brüsszelből csak annyi látszik, hogy így - most nem Szegedire gondolok - ezek az erdélyi magyarok nem tudják, mit akarnak.
Elég baj az, ha mi össze-vissza beszélünk, nem tudunk megegyezni egy "erdélyi magyar minimumban", nem kell ehhez külső segítség.
És nem véletlenül emlegettem a végén a tulipános illetőt: Szegedi hiába akarja ránk szabadítani Európát, ha a közleményéből kiindulva belpolitikai fegyvert kovácsol a román üzleti szférába beágyazott magyar politikus.
Márpedig megteszi, olyan fajta.

Vincenzo90 2010.05.12. 09:19:47

Végre egy magyar politikus, aki a partiumi magyarság érdekeit megpróbálja képviselni az EPben. Nem tudom, miért nem inkább a Fideszt, az MSZPt és az MDFet kritizálja a kedves blogíró, akik magasról tesznek az egészre... Ha felületesen is, de legalább valaki próbál tenni valamit. Nem értem, mit kell ezért rágni a szart...

egy nik a sok közül 2010.05.12. 09:32:23

a

poliszi szolúsön

nem tud magyarabb nevet találni?

ezüstérem 2010.05.12. 09:32:55

@tempetőfi: Bocsánatot kérek a magas röptű post szerzőjétől, de milyen probléma is van azzal, hogy valaki magyarként a román a piacon működik, közben képviseli és szivén viseli a magyar érdekeket? Ha egyszer Erdély önmagában nagyobb, mint ma Magyarország és rengeteg magyar él ott, magyarként miért nem lehet ott üzlettel foglalkozni? Nem akarok zsidózni, nem azért mondom, de gondolom abból nincs felháborodás, hogy jönnek hozzánk az izraeli befektetők, közben izrael érdekeitképviselik. De ha egy jobbikos ilyenre vetemedik, akkor aztán égszakadás földindulás...

tempetőfi 2010.05.12. 09:34:02

@Vincenzo90: Szerinted ki állt ki céltáblaként, hogy ide lőjetek? Tőkést szidja most az egész bihari RDMSZ-vezérkar, patkányaik meg a helyi hírportálon rágják becsülettel, ahogy a fizetésükbe belefér.

tempetőfi 2010.05.12. 09:35:39

@ezüstérem: Romániai magyarként a román üzleti szféra részese vagy, természetesen - ami nem ugyanazt jelenti, hogy magyar politikusként visszaélsz a választók felhatalmazásával, és a magyar földeket a román politikusokkal karöltve átjátszod a román üzletembereknek.

ezüstérem 2010.05.12. 09:39:11

@tempetőfi: Sőt, én még azt is hallottam Szegedi Csanádról, hogy egy héten csak hat alsógatyát használ... Meg van, hogy este nem mos fogat... Ugyanmár... Az egy dolog, hogy az elmult évek politikai elitje ezt megtehette, de áruld már el légy szives, hogy egy ep képviselő hogy képes ilyenre...

val 2010.05.12. 09:52:11

"* A szerző Tőkés László EP-képviselő munkatársa."

Így már mindent értek. De legalább kiírta, ez viszont rendben van.

bastian 2010.05.12. 09:55:11

Tőkés már leszerepelt, mikor korábban összeállt az RMDSZ-el, ami maszop barát volt végig az elmúlt kurzusok során.
Szegedit különben is megsértette Tőkés Brüsszelben, hogy ne merészeljen többet követelni az erdélyi magyarok számára, mint ő és fogja vissza magát. Ez lehet egy személyes sértettség is kettőjük között, ami nem szép dolog persze, ha egy nemzet sorskérdéseiről van szó, felül kellene emelkedni az önérzeten, mindazonáltal azóta már sok jel mutat arra, hogy Tőkés nem az akinek gondoltuk.
Lexarom, hogy a szerző Tőkés munkatársa...

asz_tapasz (törölt) 2010.05.12. 10:06:21

Ez a Csanád nagyon buta gyerek, a lehető legjobb húzás volt hogy kirakták Brüsszelbe úszógumit növeszteni.

tempetőfi 2010.05.12. 10:10:21

@bastian: "Tőkés nem az akinek gondoltuk" - mármint az a kétharmad, aki nem tud erről?
Na, részemről a személyeskedés befejezve, ezért is elnézést kérek.
A lényeg: tessenek utána nézni a dolgoknak, ha már, és részemről a fáklyásmenet.

teknős 2010.05.12. 10:29:24

@tempetőfi: Gondolod, hogy megértették, hogy mi is a problémád Szegedi Csanáddal?

Csak azt értik, hogy bántottad a jobbikos félistent.

Már említettem, hogy a Jobbik elnöksége kiemelten kezeli a Mandinert, ide van uszítva a legtöbb pártmunkás, igen nagy súlya van annak, amit leírtok.

Persze ők meg is értik, amiről írtok, nem úgy, mint ezek.

egy nik a sok közül 2010.05.12. 10:35:58

@teknős:

kik az "ők" és az "ezek"?

A te kommentjeined is van pártmunkás bukéja.

ezüstérem 2010.05.12. 10:39:56

@teknős: Igen, és vannak közöttük iráni és szibériai bunkerekben csak alvásra, evésre és gépelésre kitenyésztett jobbik-zombik is, akik ha többen lesznek, elpusztitják a zsidókat és a cigányokat, meg romba döntik az országot...

@egy nik a sok közül: balos lazamegmondóember, szinvonalas volt :)

dolphin · http://adlibitum.hu 2010.05.12. 10:47:19

Ödiről ugyan jó szót mondani nem tudok, de váradiként hozzátenném a magam két-három gondolatát.
Egyrészt az EMIsek maguk sem szeplőtelenek, az efajta "hangerőböl politizálunk" dolgot egyáltalán nem vetik meg, több kulturális eseményen, ahova nekik nem tetsző vendégeket hívtak meg eljátszották. Szóval el lehet és kell ítélni ezt a dolgot, de sajnos az EMI korábbi évek során szorgalmas megszüntette azt a morális alapot, hogy bárkit is elítéljen ilyen ügyben.
Másrészt, érdeklődve olvasom, hogy "mit akarnak a váradiak". Azaz ua. amit az EMI. Éseztmostígyhogy kérdezném, pontosabban van valami közvéleménykutatás a dologról, vagy csak ha már három EMIs akar valamit, az tutibiztos reprezentatív minta a váradi magyarság véleményéről? Mert ennyi erővel amellett is lehtene érvelni, hogy ha Ödi meg Rozi akarnak valamit az a "váradi magyarok" véleménye.
Harmadrészt, az nagyon aranyos, hogy fehér alapon feketével legyenek az utcatáblák, csak az EMI pár éve eljátszotta, hogy bármilyen alapon feketével, magyarán felfújták _magánházak_ oldalára a nekik tetsző neveket, aztán meg húzták a szájuk, amikor háztulajok elküldték őket meleg égtájakra, hiszen a helyreállítást nyilván nem vállalják (és bármit is hazudnak, egy, a ház színével nem egyező színnel lefesteni a fekete betűket az _nem_ helyreállítás).
Negyedrészt, mik is azok a "történelmi utcanevek"? Visszamehetünk az időben, és egy csomó utcának a Monarchia ideje alatt is változott a neve. Olyan neveket lehet előásni, amire ma már senki nem emlékszik, azok mégis bona fide "történelmi nevek" lesznek. Ezeket pont miért, vagy pont miért ne vegyük elő...?

Bloodscalp 2010.05.12. 12:25:28

* A szerző Tőkés László EP-képviselő munkatársa.- erre én se lennék büszke:)

de jó is olvasni hogy a magyar marakodás határokon átível:)

-nem teljesen értem az az EMI-a helyi fidelitasz?

tempetőfi 2010.05.12. 12:27:41

@Bloodscalp: Én igen.
És hát erről beszélek, terepismeret, ugye: az EMi nem a helyi Fidelitas, nemzeti érzelmű fiatalok mozgalma, eléggé függetlenek, még Tőkés Lászlótól is.

Bloodscalp 2010.05.12. 13:40:12

@tempetőfi: :) mai magyar politikai életben egy független valami? hehe
és ugye nemzeti érzelmei a fidesznek vannak...

lelked rajta-én nehezen állom meg röhögés nélkül mikor a főnököd beszélni kezd:) Uuuttáánozhhatatlan Azaa stíílus, amilyeeen voontatottan ééés laaasssan beszéél:)-ami ok lenne, ha nem jó nagy általánoságokat mondana, dehát papból let politikus...

tempetőfi 2010.05.12. 13:53:09

@Bloodscalp: Valóban nem egy Fanka Deli. De nem is kell annak lennie.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.12. 14:38:37

@teknős:
Látom, te még mindig nem akarsz agyat növeszteni.

Bloodscalp 2010.05.12. 14:48:14

@tempetőfi: veled is csak levélben érintkezik?:)

teknős 2010.05.12. 19:30:34

@Mr Falafel: De neked sikerült egy egyetemet elvégezni. Másodikra.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.12. 20:27:37

@teknős:
Másodikra? Nem sok értelme van, hülyegyerek. És nem is egyet!

Ezekiel 25,17 2010.05.12. 23:07:00

Tempetőfi, egyébként mi a Te érzékelésed, mit szeretnének a váradiak (mármint nyilván a magyarok)? Én szüleimtől is csak néhány utcanevet hallottam magyarul, amikor anno váradi voltam, a legtöbb nem volt használatban nálunk (de a románt sem használtuk..., csak ha nem volt alternatíva pl. Moscovei, Traian Lalescu stb)

tempetőfi 2010.05.12. 23:25:43

@Sawyer_: A helyi hírportál bérkommentelői szerint ugyan "jövevény" vagyok, de ezelőtt hét évvel a Zöldfa utcán sétáltam be a Szent László térre, és ebből nyílt a Teleki utca, ahol a munkahelyem is van.
Valószínűsítem, hogy az összes történelmi utcanévvel a helytörténészeken kívül senki nincs tisztában, hosszú volt a kommunizmus (+ két évtized poszt-), viszont vannak "rögzült" nevek.
Ahhoz, hogy "visszafoglaljuk szimbolikus tereinket", valószínűleg nevelés kellene, tudatos odafigyelés - de ennyit Nagyvárad megérdemelne; ha már egy feszt a Holnap városaként emlegetjük.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.13. 07:57:07

@tempetőfi: Mr. Jövevény esetleg lehetne kicsit visszavenni?
Holnap városa, ugyan miért?
Holnap már alig lesz ott magyar
Megszállják Magyarhont, elveszik a kenyeret, munkát, etc.
Holnap Orádéában románul beszél már mindenki.
Ne várd már ennyire.

tempetőfi 2010.05.13. 08:27:15

@Talon Karrde: Kedves Talon, drága honfitársam, a Holnap városa elnevezés az Adyék által összerakott Holnap c. antológiából jön, annak idején elég nagy feltűnést keltett az irodalmi berkekben. Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula, Miklós Jutka - ők voltak a szerzők.
Az én véleményem erről a Holnapozásról, Ady városáról etc.: www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/kultura-nem-az-osszvalasz/cn/news-20100128-04255184

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2010.08.09. 19:17:07

Kedves Tempetőfi!

A mandíneren olvastam, hogy egyes erdélyi lapok mit gondolnak Szegedi Csanádról.

Az a helyzet, hogy véleményem szerint végre-valahára megindult egy egészséges versengés. Kifejtem.

Az autonómia már lassan kezd olyan lenni, mint a példabeli Akhilleusz és a teknősbéka esete. Még egy kicsit, mindjárt, na még egy kevés és.... és eddig nem lett belőle semmi.

Olvasom, hogy Tőkés az ENSZ-hez fordul. De miért csak most? Eddig nem volt ENSZ? Eddig nem volt Tőkés? Eddig nem voltak jogtalanságok?

Az a helyzet, hogy miután Szegedi ráröpült erre a témára, Tőkés tudja, hogy csak egy ilyen jellegű lépéssel tud rátromfolni a jobbikosra, különben megcsappanna az amúgy is egyre jobban ingadozó politikai tekintélye.

És ez nagyon jó, hogy végre nem az RMDSZ meg a szatelitpártjai reprezentálják az erdélyi magyarságot, hanem felszólalt egy erős nemzeti hang is, az erdélyiek nevében.

És szerintem ez egy egészséges versengési folyamat kezdete: ki tud többet tenni az erdélyi magyarokért.

Erdély egy nagyon statikus hely. A legutóbbi jelentősebb dolog arrafelé a falurombolás volt. Azelőtt meg a II. Világháború. Az Isten háta mögött van, elfeledve, elhanyagolva.

Reméljük, ez végre megváltozik most.

Ezt kéne észrevenni.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2010.08.09. 19:25:35

Amikor 2005-ben, Románia csatlakozni akart az EU-hoz, állítólag Markó Béla és még néhány csicska felkereste a Fideszt, hogy szavazzák meg ő is Románia EU-tagságát, merthogy az jobb az erdélyi magyaroknak, ha egyelőre nincs autonómia.

Hát_ilyen_nincs. És egy ilyen undorító féreg az rmdsz elnöke.

tempetőfi 2010.08.09. 19:47:03

@Schwere Gustav: Tisztelem az álláspontodat, de:
1. Az ENSZ-hez beadvánnyal fordulni nem egyhetes műfaj. Árnyékjelentést készíteni pláne nem.
2. Tőkés László és társai amellett, hogy 1990-től az autonómiáért küzdenek, az ezredfordulótól minden rendű és rangú nemzetközi fórumot megjártak. Most nagyobbat szól, persze, mert Tőkés László az EP alelnöke, inkább odafigyelnek.
3. Szegedinek is írtam privátban, ez nem lóverseny. Nem kell egymásra tromfolni, nem lehet kisajátítani az autonómiát. Nem egyszemélyes bozótharc, és nem politikai tőkegyűjtési akció.
4. Ha picit figyelmesebben olvasod az ENSZ-hírt, akkor észrevehetted volna, hogy a román kormány delegációját Asztalos Csaba, az RMDSZ által az Országos Diszkriminációellenes Tanács élére delegált személy vezeti (és van még két RMDSZ-es a stábban). A "szatellitpártok" alatt fene tudja, mire gondolsz, az RMDSZ-en kívül egy magyar párt van még, a Magyar Polgári Párt, Szász Jenő vezényletével. A beadványt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács mellett a Bolyai Kezdeményező Bizottság és a Pro Regio Siculorum Egyesület jegyzi, utóbbi vezetője Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere, szóval picit árnyaltabb a kép.
5. A nemzeti hang ereje szólóban számomra legalábbis kétséges. 2007-2009 között Tőkés László 170.000 erdélyi magyar szavazatával, valamint történelmi érdemeivel a háta mögött mozgott ezen a pályán, hidd el, vért pisiltünk, amíg feljátszottunk bármilyen témát olyan szintre, hogy egyáltalán odafigyeljenek.
6. A Hold, na az statikus hely, bár oda is csapódnak aszteroidák. Erdély nem az. Erdély élt, él és élni fog. Személyes tapasztalat: több mint három évtizede keresztül-kasul élem Erdélyt. És ha ez az Isten háta mögötti hely, akkor Isten háta mögött élni jó.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2010.08.09. 20:34:04

@tempetőfi: Tisztelem, megértem az álláspontodat, de:

1) És mi van, ha az ENSZ hoz egy határozatot? Mi a szankció, ha nem tartják be?
Mert szerintem semmi. Van olyan Ensz-tagállam (tőlünk annyira nem is olyan messze), amelyik legalább 500+ Ensz-határozatot nem tart be.
Mi van akkor, ha az ENSZ elítéli a románosítást, a románok meg le se szarják a dolgot?

Tőkésnek van forgatókönyve erre is? Kíváncsian kérdem.

2)Bármekkorát szóljék is a dolog, a románok aljasságát sem szabad a kérdésben alábecsülni. Szerintem.
Igazi balkáni módra úgy értenek a mismásoláshoz, hogy csak na.

3)Gondolom Szegedinek elege lett abból, hogy mindig csak a Markó Béla és a Tőkés osztják az észt.
Tőkést én még mindig jó embernek tartom, de tény: jobb politikus is lehetne. Megintcsak szerintem.

4. Igazad van, erre adott válaszom az 1. pontban.

5. Minél több hiteles, nemzetért aggódó hang szólal meg, annál jobb. Nem akarok ebbe belemenni, mivel erősen kétlem, hogy az ENSZ-beadvány folyamata Szegedi Csanád miatt feneklene meg...
Innentől meg tökmindegy, Szegedi mit mond.

6. én csak a népesség fogyása miattt aggódom. Bár igaz, a növekedést elindító impulzusnak a Csonkaországból kell érkeznie.
süti beállítások módosítása