Ferenc féltéglája
2010. május 08. írta: Doktor Kottász

Ferenc féltéglája

   Ferenc szokás szerint nem bír magával. De hát már vártuk a következő dobását: arra, hogy valami nagyra készül a Fidesz túlhatalmának bekövetkeztével, 0.98-as oddsszal lehetett fogadni a sarki trafikban. Sejtettük, hogy van egy féltéglája, amit az MSZP nevű állóvízbe akar hajítani, csak azt nem tudtuk, hogy beszédet tart majd közben, konzultál a pártvezetőkkel, blogbejegyzést mond tollba Gréczy Zsoltnak, vagy vitairatot szerkeszt. Nos, mivel történelmileg úgy alakult, hogy a szocialista tócsa kissé összezsugorodott, ezért a féltéglát kellett feltuningolni.

  Ezért úgy néz ki, lesz beszéd is, konzultáció meg már volt, abból készült egy, később a Kapcsolatra is kikerülő, negyvenkét oldalas vitairat, ami persze dalra is fakasztotta a pannon progresszió legszorgalmasabb krónikását. Minden stimmel tehát. Ebbe lett becsomagolva Gyurcsány féltéglája. Most kibontjuk, kicsit máshogy illesztjük össze, aztán megint összegyűrjük. Ha úgy tetszik, ezzel járulunk hozzá a nagy kísérlethez: a baloldal megújulásához. Elnézést, mert mocsok hosszú lesz, ráadásul sok Gyurcsány-idézettel, és a végkifejletet – miszerint a játék arra megy csak ki, hogy Feri legyen a szociführer – úgyis tudja mindenki. Ezt csak erősíti, hogy Ferenc bejelentette: nem kell neki pozíció. Azon sem lepődünk meg, hogy már megint a Balatonőszödi hazugságbeszéd igazságait kapjuk meg. De van itt még finomság bőven.

„Nem volt törvényszerű, hogy vereséget szenvedjünk. De majdnem. Talán nem pont így, nem pont ekkorát, de benne volt a pakliban. Ez akkor most felmentés? Amolyan magyarázkodás? Nem. Mert a vereség nem a véletlenekből, nem ármánykodásból, nem ellenséges összeesküvésből fakadt (bár az utóbbit kivéve, volt benne ez is, az is), hanem önmagunkból, a Magyar Szocialista Pártból, a nyolc év kormányzásából, az ország állapotából. És mielőtt még elfelejteném: önmagunkból, belőlünk vezető politikusokból, és természetesen belőlem is.”

 Hát nem valami határozott mozdulatsor. Ferenc kicsit tétova: a pocsolya érdemli a féltéglát, a csupa szépet ígérő varázstükör, de talán még az is megfordul a fejében, hogy hagyja a francba az egészet, és egy jellegzetes kalimpáló mozdulattal a háta mögé dobja. De nem. Neki meg kell alapoznia a magyar baloldal nagyon remélt és kívánt megerősödését. Előtte azonban helyzetet értékel, mert a baloldalnak olyat is kell. Igaz, a tárgyszerűség és a szakmaiság templomos lovagja nem tudta szétválasztani a párt és a kormány útjának elemzését, de hát a szenvedélyes ember már csak ilyen ugyebár.

„Az állami költségvetés hatalmas terhet vállalt, az emberek egyik napról a másikra több pénzhez jutottak. Kit érdekelt a megugró költségvetési hiány, a gazdaságra rakódó terhek növekvő elviselhetetlensége? A kormány népszerűsége az első félévben az egeket verdeste, 2002 őszén többen támogatták, mint amennyi támogatója a mostani választásokon volt a Fidesznek. De a könnyen jött népszerűség könnyen ment. A választók a 2002-es pénzeső után várták a 2003-asat, annak elmaradása után pedig lassan elfordultak a kormánytól. 2003 őszén már több támogatója volt az ellenzéki Fidesznek, mint a szocialistáknak.”

  Fordítok: elkúrtuk, nem kicsit, nagyon. És ami a legszebb, hogy ezt Ferenc gyakorlatilag be is ismeri. Hogy is szokták mondani: a bűnös mindig visszatér a tett helyszínére.

„Mást sem teszünk azóta, mint iszonyatos erőfeszítéssel és konfliktusok sokaságával szegélyezve próbáljuk helyreállítani az akkor kibillentett egyensúlyt. Ilyenkor persze sokan felhorkannak. De hát nem érdemeltük meg a több pénzt? – teszik a fel a kérdést. Ha a választ a kérdezők többségének személyes perspektívájából akarjuk megválaszolni, akkor azt mondhatjuk, hogy dehogynem. Sőt, nem kicsit, nagyon.”

  Ugyanannyira megérdemelték tehát, amennyire elkúrtuk. Egyszerre cinikus és önmarcangoló, de hát láttuk már Ferit beszélni. Ripacskodásának már csak exmukásőrök, vagy közírók tudnak tapsolni. De van lejjebb is. 

„A Fidesz ősszel bejelentette, hogy helyesli a határon túli magyarok kettős állampolgárságára vonatkozó, a Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett, a Munkáspárt által támogatott népszavazást. Miután a Fidesz olyan ügyben kívánt nyílt politikai küzdelmet folytatni, amelyet kormányzásuk alatt maguk is elvetettek, megalapozottnak tűnt akkori véleményünk: az ellenzéki párt valóságos célja nem valamiféle magasztos nemzeti cél követése, hanem a balliberális oldal és az új kormány elleni hatalmi, politikai kihívás megteremtése volt. Ezt a véleményt látszott utólag is igazolni az a tény, hogy a párt vezetői a 2006-os kampányban a határon túliaknak adandó választási jog megadásáról vizionáltak, melynek következtében – mondták ők – húsz évre bebetonozhatják magukat a hatalomba. 2004 decemberében a népszavazás elbukott. Látszólag győztünk, de az ország sokat vesztett. Persze nagy árat fizettünk mi is: világos lett, hogy fontos kérdésben repedés van a pártban, ráadásul a vesztes jobboldal újult erővel vádolt bennünket nemzetárulással.”

  Később így ír a témáról:

„Fordítva is egyszerű a képlet: ahol a jobboldal nemzeti érdekeink képviseletét ígéri, ott a baloldal a nemzeti érdeket veszélyeztető öngyilkos nacionalizmust lát. Ez a szemléleti különbség húzódik meg a kettős állampolgárság körüli vitákban, bár az is látszik, hogy a kormányra készülő Fidesz mintha lemondani készülne a tömeges, automatikus, választójoggal járó állampolgárság megadásáról, ami az 2004-es kérdésfelvetés alapját képezte. Ma is azt gondolom, hogy a lényeg szerint nekünk van igazunk, mely igazságot talán több empátiával, több türelemmel, igazabb érveléssel érdemes alátámasztani.”

  Most inkább nem mutatunk rá, hogy ez ezért, az azért nem igaz - elvégre Gyurcsányról van szó. Hazaárulózni sem kell már, és azon is maximum kedvesen mosolygunk, amikor eljátssza a minimum boldoggá avatandó árvízi hajóst, aki megzabolázta a deficit örvényét és legyűrte a hiány habjait:

„A választások után rendbe akartuk tenni a költségvetést. Bár tudtuk, hogy van feszültség a költségvetésben, de azt nem, hogy a tudottnál sokkal súlyosabb a baj. Az derült ki, hogy amennyiben sürgősen nem avatkozunk be, előbb-utóbb költségvetési vészhelyzettel fogunk szemben állni. Mikor tudtam meg, hogy hatalmas, a vártnál sokkal nagyobb a várható hiány? A választást követő hetekre megbeszélést hívtam össze, hogy elkezdjük a kormányprogram összeállítását. Az egymást követő tárgyalási napokon egyre magasabb év végi hiánycélról hallottunk. Először nem akartunk hinni a fülünknek, de gyorsan kiderült: ez bizony nem áprilisi tréfa. Hogyan történhetett ez meg? Ki a felelős? Nem szeretnék másokról beszélni, mert nem kétséges: én voltam a miniszterelnök, nekem kellett volna reális képet adni az országról. Nem tudtam teljesíteni ezt a kötelességemet, tehát én vétettem. Hogy az én győzni akarásom ragadt át másokra és tette őket vakká, de legalább is vakmerővé? Lehet. Hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve? Hát persze.”


  Meg kell a szívnek szakadnia, de komolyan. Az írás lényege mégsem ez, nem is a várhatóan nagy karriert befutó „fecsegő öregasszonyok gyülekezete” szóösszetétel. Nem is Sólyom László rugdosása, nem is a pártpénzek körüli szennyes kiteregetése, külön cseresznye, sőt marcipángolyó a tortán elterülő habon az „informális pénztárnok” emlegetése. És persze klassz kis botránykrónika az egész utolsó fejezet, némileg megerősítve azt a jobboldali pletykát, hogy azért kellett az ún. alternatív kampányban lotyaszájúskodni, hogy nagyobbat bukjon a Maszop, és Ferenc emberei legyenek többségben majd a frakcióban. Jó kis témák, mondom, lehet, hogy egyikből-másikból külön bejegyzés is készül majd, a fő baj azonban nem ezek között van.

  Amikor a költő arról ír, hogy a lényeg szerint nekünk van igazunk – na itt van a kutya elásva. A szokásos gréczys, népszavás csúsztatások és eredménytupírozások között ugyanis ott fortyog a rögeszmés küldetéstudatból fakadó, jakobinus düh. Az önjelölt prófétaság, ahogy Véleményvezér fogalmaz.

„Értem én, hogy nem fogadhatták el a kényszerekre hivatkozó válaszunkat, hiszen a megelőző négy évben is mi kormányoztunk. Ezért hiába gondoltuk és gondoljuk, hogy reformpolitikánk magva a progresszív nemzeti törekvések sorába illeszkedik, a választók jelentős része az osztozkodó nemzeti vízióban gyökeredző álmaik elárulásaként szembesültek modernizációs kísérletünkkel.”

Aztán:

„De egyik ok sem elegendő arra, hogy a magyar baloldal ne higgyen továbbra is abban, hogy reformpolitikája a legőszintébb és legtisztességesebb szándékból táplálkozott: igazságosabb, ha úgy tetszik, polgári, partneri világot kívánt teremteni a feudális viszonyok sokaságával átszőtt egészségügyben. Azért, hogy feudális személyi függések helyett a polgári világ intézményi garanciáit állítsuk. Hibát követünk el, ha ideáinkban kételkedünk, na persze akkor is, ha azt hisszük, hogy mi tökéletesek voltunk, csak a nép nem értett meg minket.”

  Mesteri „magyarugarozás”, még akkor is, ha ilyesmiket olvastunk már korábban a w.blogon is.  Figyeljük azonban meg, amint az elemzendő írásműben Robespierre kiválasztottsága vegyül Karl Marx és Marosán György retorikájával.

„Nekünk igazunk van történelmileg, nekik többségük van a mai társadalmi valóságban gyökeredző választói igényekre sandítva. Én nem változtatnék alapállásunkon, továbbra sem mondanék le a polgárosodás eszményéről, és megpróbálnám a modernizációt türelmes, empatikus szolidaritással ötvözni. Mert szerintem ez a nemzeti progresszió örökségét tiszteletben tartó, azt folytatni akaró baloldali néppárt politikai credójának egyik sarokköve.”

  Továbbá:

„Az nem kétséges, hogy az osztályszolidaritás történelmi igénye sokszor beárnyékolta a nemzeti szolidaritás megtagadhatatlan kötelességét, de az sem, hogy a mai magyar baloldal pontosan tudja, hogy a politikai, emberjogi és a szociális szolidaritás mellett van egy harmadik összekötőkapocs: a nemzeti szolidaritás kapcsa. De ez nem a liberalizmus, a szabadelvűség kritikája, hanem annak kiegészítése.”

  A végére hagytam két kis haikut. Ütnek, mint az ágyas szilvával kevert, szénsavas vodkával hígított kisvárdai kentucky bourbon.

„Ez akkor is így van, ha ezt nem értették a választók. Az igazság nem feltétlenül a többség oldalán áll.”

  Valamint:

„Őszödnek a lényegben igaza volt. Sokan nem értették, mások talán nem is akarták érteni.”


  Nos, Ferencem, ezt kéne marha gyorsan elfelejteni és akkor elkezdhetünk megújulásról beszélni, mert ez a dölyf teszi hiteltelenné az egészet. Például ezért nem derül ki a röpirat elején, hogy mi a jó francért íródott a szöveg. Ugyanis az derül ki belőle már megint, hogy tulajdonképpen itt van nekünk ez a jó Ferencünk, aki vezetné a modernitásba népet, íme itt van a 42 oldalas kőtáblája is hozzá, de hát ez a szívtelen csürhe csak várja, hogy szájába repüljön a sült farhát. Mert hát azt senki nem gondolhatja, hogy az ő elképzeléseik rosszak. Azt sem vonhatjuk kétségbe, hogy ők itt polgárosodást szeretnének, meg nyugatosságot. Meg hogy a magyar baloldalnak ez évszázados hagyománya. Az.

  És egyben kényszeredett megújulásuk legnagyobb akadálya, mert ezt, a dolgok természetéhez való hozzáállásukat nem tudták megváltoztatni még mindig. Ezen kellene valamit variálni, mert a többi az csak napi politikai keménypornó, semmi több. Érdekes, az tény, de a lényeg mégiscsak ez az ősgőg volna. Mert például a baloldal kényszeres összefogásmániája is ezért lehetetlenül el: a saját igazából egyszerűen képtelen engedni. A jobboldal alapvetően párbeszédképes fele ezért annyit szeretne csak kérni az alapvetően párbeszédképtelen baloldaltól, hogy attól a felfogástól, miszerint eredendően, meg történelmileg, nekünk van igazunk, váljék már meg. Derűsen persze.

  A legszebb, hogy igazából ezt Feri is tudja:

„Az nem reform, hogy a többiek változzanak meg. Az nem reform, hogy egyébként kiállunk és mondjuk a népnek a mantrát. Az a reform, hogy hajlandóak vagyunk mi is egy sor ponton átértékelni mindazt, amit eddig gondoltunk és tettünk.”

  Úgyhogy Feri: változz. Különben nem elég, hogy tényleg féltégla lesz a kőtábládból, de az állóvized is elsivatagosodik, hiába adsz neki még egy esélyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr211982493

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kibaszott jó röpirat a modern baloldalról 2010.05.08. 11:10:10

Tévedett, aki azt hitte, Gyurcsány feladta. Itt bizony egy próféta van, aki nem adja fel. Prédikálni fog, amíg akad két ember, aki meghallgatja. (Fotó: Gusztos Péter/blikk.hu) Gyurcsány az őszödi beszéd végén azt mondta, ha az MSZP már nem támogatja ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlac 2010.05.08. 17:32:50

Fletó tovább röhögteti a publikumot és próbálja a 20%-os MSzP-t tovább felezni. Se pénz, se vezetőség :)

stalien 2010.05.08. 17:34:25

Hallgattassék meg a másik fél is(ten) !
M.T.Idiot tollából, beléje a zigasságnak :

"Gyurcsány azonban olyan megejtő tapintattal tud írni saját kudarcairól, mulasztásairól és hibáiról, mintha azok nem is kudarcok, mulasztások és hibák lettek volna, hanem amúgy persze sajnálatos, de alapjában nem meghatározó gyengéi egy nagyívű politikai koncepció végrehajtásának."
"Mindenesetre, az exminiszterelnök opuszától nem vehető el az érdem, hogy elsőként született meg."

Kőbe vésni OPUSSZIANÁTORT !

suski 2010.05.08. 17:47:16

@roland_: "ha halálbüntetést akarsz, akkor takarodj kínába, iránba, vagy észak-koreába, "

vagy az USA-ba...

lüke 2010.05.08. 17:51:41

@Bell & Sebastian:
remek
Schimert persze száz, erdélyi szász, de lehetne baranyai sváb is

nagyon rosszul vagytok informálva:)

lüke 2010.05.08. 17:52:56

@TÓTAlibertiÁNUSZ:
annál csak jobban pénzzé tenni tudja
ld. öszödi DVD:)

is 2010.05.08. 17:53:47

csak a két haikura reagálnék: nyilván valami olyan magától értetődő, triviális és bombasztikus slusszpoén, hogy ott rögtön kitör a tapsvihar, és a szerző glóriába öltözve hagyja el a színpadot.

éz azt mondom, hogy a szerzőt legalább annyira megismerhettük e posztból a refelxiói alapján, mint Gyurcsányt. nem nagyon jött ki jobb eredmény.

wwwBisexhu · http://bisex.hu 2010.05.08. 18:01:47

meg kéne műttetnie az orrát, mert olyan nagy kampós, horgas, és mindenbe sajnos beleüti

Bruno 2010.05.08. 18:04:36

@Bell & Sebastian:

Figyelj: A komcsik a FIDESZ-ben ülnek.

Pl: "Az állami tulajdon magasabb rendű mint a magán tulajdon" (Made by Matolcsy György). Államosítsa a saját tudaljdonát, de ne az enyémet.

Vagy: az egészségügy nem üzlet(kivéve Mikola Istvánnak és a többi tolvajnak aki kilopta a kórházakbóla műszereket).

Vagy: a határon túlélő magyarok a nemzet részei (PL. Semlyén Zsolt). Majd akkor, ha annyi adót fizetnek amennyit én.Addig kuss.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.05.08. 18:38:24

Az jó lenne, hogy ha születne egy nem elemző, politológiai szempontú bejegyzés, hanem mondjuk ízekre szedni az egész szöveget. Tele van hazugsággal(ő csak a választások után tudta meg mi a helyzet..na menj a picsába akkor Veres mia faszért beszélt decemberben összeállított izéről amiből csak egy példány van nehogy meg tudják mire készülnek, meg kell hallani az öszödi beszéd előzményét is Veres felszólalását), csúsztatással..

Tehetetlen Dodó 2010.05.08. 18:45:03

@DexterMorgan78/Séfbácsi:
Azt hiszem, ilyesmire már kár időt pazarolni.
Ezt az alakot hamarosan kukába veti a történelem.

2010.05.08. 18:55:54

'Nekünk igazunk van történelmileg'

Hányszor hallottuk már ezt...
A történelem őket igazolja. Hát persze, mintha lenne az emberi akarattól független történelem, amit a baloldali 'tudósok' (Marx, Lenin, Lukács) megfigyelnek és értelmeznek, ahogy a geológusok a kontinensek mozgását.
Nagy tévedés az egész, és egy centit nem fognak előre jutni, míg ezt be nem látják.

Krutzifix 2010.05.08. 18:58:48

Már a második idézet után felesleges továbbolvasni, ugyanis e nem is tudom mi szerzőjének fogalma sincs az elmúlt 8 évről.
Csak megkérdezem, 2002-ben s 2003-ban ki volt a miniszreelnök? Na ugye.
Akkor milyen bűnös tér vissza a hová? Ha jól emlékszem, ezt a42 oldalt nem Medgyessy írta...

Vagyis DexterMorgan78/Séfbácsinak van némi igaza abban, hogy "ízekre szedni az egész szöveget". Lehet, rájönnénk, mennyi igazság van benne.

2010.05.08. 19:06:58

@Krutzifix:

Csak részben van igazad.
A 2006-os választás előtt sokat lehet hallani a titokzatos gyurcsányi 'tervről' vagy 'reformokról', amiket a választás után majd AZONNAL végrehajtanak.
Ráadásul 2004 ősze óta már GyF volt a miniszterelnök, úgyhogy tudnia kellett, hogy mi a helyzet.

Bell & Sebastian 2010.05.08. 19:12:05

@lüke:
Érdekesebben alakult volna a történelem, ha mindenkinek a születésekor kapott nevén kellett volna boldogulnia.

@Bruno:
Tápolj bazmeg töriből, elég a közelmúlt.

@mavo:
Nocsak, nem szabad? Népirtani azt igen?

@roland_:
Ezt már apád is ajánlotta, inkább menjetek ti.

Bruno 2010.05.08. 19:26:42

@Bell & Sebastian:

Neked inkább Rákosi et. és Kádár et. beszédeit javasolnám.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.08. 19:29:03

@Bell & Sebastian:
na maga aztán jól magára húzta az ávós szennykommentelőket! :))

Bell & Sebastian 2010.05.08. 19:35:17

@Pelso..:
Nézd, az adósságcsapdának már most sincs közgazdasági-matematikai megoldása. Az expanziót kivéve, ami egyenlőre csak elméleti lehetőség. De majd csak rájönnek egyszer Bruxelesben, hogy a csődtömeg USA hogyan exportálja a deficitjét kis fegyveres támogatással, most éppen a görögöknek. Megérjük, hogy egy hajós-kereskedő nemzet éhen hal (Kína átvette a helyét), hiphop-niggerből meg túlkínálat állt elő! Innen bűzlik ez.

A mi helyzetünk ennél sokkal kiszolgáltatottabb. Semmink sincs, nem maradt, a kohnferiknek hála. Meg az ostoba fanjaiknak.

Legfőbb exportcikkünk a roma dologtalan lett. Hurrá! Nem nyaralunk - idén se'.

Bell & Sebastian 2010.05.08. 19:38:58

@Bruno:
Nem is lehet megunni - téged hamarabb, tekintettel mondanivalód valóságtartalmára.

@Grift:
Ma ráérek, úgy látom, érettségi szünet van. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.08. 19:41:40

@Bell & Sebastian:
maga meg kikupálja a kommancsokat? hát ez meg milyen munka mán? :)

csorsza 2010.05.08. 19:59:32

@Bruno: hú, de sötét vagy, bazmeg... :(

Csigorin 2010.05.08. 20:13:55

Hm.
"Az állami költségvetés hatalmas terhet vállalt, az emberek egyik napról a másikra több pénzhez jutottak. Kit érdekelt a megugró költségvetési hiány, a gazdaságra rakódó terhek növekvő elviselhetetlensége?"

Na ehhez csak annyit, hogy ha én megveszek a gyereknek egy méregdrága játékot, ő örül neki, de hónap végén nem marad pénz kajára, és bőg, akkor a gyerek a hülye? Mert mi a faszér fogadta el, mi?
Átfogalmazva: ha osztogatnak, az emberek örülni fognak. Nem fogják számolgatni a költségvetési hiányt meg hasonlókat, ti NEM AZ A DOLGUK. Arra tartják az olyan léhűtőket mint pl Ferkó. Döntsék el mire fussa, és ne akarják másra hárítani a felelősséget.

gyilkos fűegér 2010.05.08. 20:17:48

@Bell & Sebastian: meg a zsidózás esetleg még attól is halkulna, ha az ostoba fajtádat kimoderálnák innen a francba...

2010.05.08. 20:22:36

@Krutzifix: jajj bazmeg ezek a magadfajta agyhalott félnótások még mindig köztünk járnak? gonodlom könybe lábadt szemmel olvastad végig mind a 42 oldalt egymás után többször is, sőt még egy pelenkát is magad alá terítettél össze fossad magad az áhítattól.

Thulsa Doom (törölt) 2010.05.08. 20:24:59

Szegész Ferenc képtelen megérteni, hogy a szar nem tud megújulni. Az ugyanis a folyamat vége. Végtermék. Egy hosszú út végállomása. Harmatos legelőkön kérődző jószág - vágóhíd - hentesüzlet - konyha - bélcsatorna - WC. A folyamat visszafordíthatatlan. Ferencnek egy dolga maradt, hogy lehúzza magát a budin, ha nem akarja, hogy egyre büdösebb legyen tőle a lakás.

has 2010.05.08. 20:29:00

@Bell & Sebastian: Öreg, keresd meg a gyógyszered. Te komplett hülye vagy.
Tényleg kár, hogy bezárták a sárga házat!

Bitang Inas 2010.05.08. 20:29:15

hát bmmeg ebből lesz majd akurva jó köny a baloldalról?

szociopata tahó ez, csak tudná a mocskos lotyaszáját tartani....

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.08. 20:35:27

„Őszödnek a lényegben igaza volt. Sokan nem értették, mások talán nem is akarták érteni.”

Ez egy hülye idióta, hogy rúgná már fejbe valaki!

Bell & Sebastian 2010.05.08. 20:35:29

@Grift:
A káposztatorzsához a levelek sok-sok rétegén keresztül vezet az út. Ezek meg behabzsolják a koszos-rohadt legkülsőt, és eldobják a lényeget.
Nincs is rendben az emésztésük, álmodnak nagyokat és folyton látomásaik támadnak.

Az egyikük fénymásolóval szaporítja a kenyeret-halat, aztán mondja:
- Itt van, edd meg, én vagyok a Messiás!

Egy vámos fia, az hát! Egy valóságos Aritmetikai József, ja!

Saviour Machine - American Babylon
www.youtube.com/watch?v=OOsf2eYc354&feature=related

Narnia - Angels Are Crying
www.youtube.com/watch?v=3qHE1wNqCVQ&feature=related

Bell & Sebastian 2010.05.08. 20:37:39

@gyilkos fűegér: @has: :)))
Hajrá, meg tudjátok csinálni, igen!
Ja mégsem, elkúrtátok...

8kerlakos 2010.05.08. 20:39:43

GYF-nek egy történelmi érdeme vitathatalanul van: leamortizhálta az MSZP-t.

Ha folytatni próbálja megmentési kísérletét, és annak netalán tán még súlya is lesz, garantáltan nem is fog a baloldal magára találni.

stalien 2010.05.08. 20:46:46

@Bell & Sebastian:

Gyia ! Gyia !
Hungária !

Az MTK sehogyse nem jön ki kremlileg!!

stalien 2010.05.08. 20:53:04

@Bell & Sebastian:

Assz hogyvanasz, hogy TE nem kékűsz be, ha megidézlek ?
Ki vagy vételezve ?

BandW (törölt) 2010.05.08. 21:17:34

Elemzésnek a poszt csapnivalóan gyönge, de arra kétségkívül alkalmas, hogy kielégítse a törzsközönség gyurcsányozási, meg fletózási meg baloldalszapuló igényeit.

Csak az nem érthető, hogy aki nem tud olvasni, miért ily hosszan és feleslegesen.

Pont ennyi lett volna az is, ha a poszt szerzője leírja, hogy "dögöljön meg fletó".
Ennek is örült volna az idelátogató köménymag.

Bell & Sebastian 2010.05.08. 21:18:34

@TÓTAlibertiÁNUSZ:
Mutass egy magyar ilyet bármelyik városról (mondjuk ez pont Kazany):

0-360.ru/kreml.html

Nagy itt a pofánk, csak már mindenki elhúzott. Ez a baj.

BandW (törölt) 2010.05.08. 21:19:21

"A jobboldal alapvetően párbeszédképes fele ezért annyit szeretne csak kérni az alapvetően párbeszédképtelen baloldaltól, hogy attól a felfogástól, miszerint eredendően, meg történelmileg, nekünk van igazunk, váljék már meg."

Gondolom ezt a mondatot a biztonság kedvéért a szabadban írta a szerző.
:))))

tibsi 2010.05.08. 21:27:14

Ferenc testvér pontosan úgy viselkedik, mint Hitler a háború vége felé: nem ő a hibás, hanem a nép nem tud(ott) felnőni a feladathoz. Ferenc testvér nagy tévedésben van...

stalien 2010.05.08. 21:32:07

@Bell & Sebastian:

"Nagy itt a pofánk, csak már mindenki elhúzott. Ez a baj."

"Befejezetlen forradalmainkat be kell fejeznünk."

BandW (törölt) 2010.05.08. 21:34:04

@tibsi: Nagy kár, hogy Gyurcsány semmi olyasmit nem írt, mint amit te itt állítasz.
De ez mondjuk legyen a te bajod.

Civil a palyan 2010.05.08. 21:36:40

GYF előadja, hogy szabaduljunk meg a kádárista örökségtől. Ő maga az. dobray jól látja a lényeget. A kádárista örökségben benne van Kun Béla, Lenin, Marx és a többiek öröksége is: a világmegváltó, "objektív" történelmi szerep. Hogy GYF milliárdosként is ezt képzeli - amit el is hiszek neki -, abban talán a haláltól rettegés materialista felfogása jelenik meg, ha nincs "világtörténelmi" küldetésünk ("fordítsuk, hű, de remek, feje tetejéről a talpára Hegelt, passzolj még egy cigarettát"), akkor nem is vagyunk, mert nem is lehetünk.

kovacsguszti68 2010.05.08. 21:36:58

eccerű poszt eccerű hozzászólásokkal. Nagy kár, hogy sokan nem látnak az orruknál tovább... nem baj, nemsokára lesz majd rádöbbenés, hogy viktor király alatt sem lesz kolbászkerítés, hazugságok itt is vannak (voltak is tömegével) csak az eccerű nép ezt nem veszi észre, mert kicsi agya éppen a lényeget nem képes befogadni

BandW (törölt) 2010.05.08. 21:51:31

@dobray: Ennyi erővel azt is állíthatnád, hogy Gy. F. a mikulás.
Amennyi érvvel alátámasztottad.
:)))

2010.05.08. 21:59:53

@kovacsguszti68: aztamindenségit. viktorkirály, kolbászkerítés. ha te nem egy bullshitgenerátor vagy (ami random módon dobálja egymásra a fasságokat), akkor bizony ez elég gyenge volt. hol marad a kayaibrahimozás az ezüsthajókáefté az orbánbánya a koronaúsztatás meg a szőlőtőke? olvass még egy kis népszabót, hogy ragadjon is rád valami és persze hogy büszkén hirdethesd a baloldali progressziót.

kovacsguszti68 2010.05.08. 22:06:35

@anal_intruder: látod, erről beszéltem. te sem látsz az orrodnál tovább. te miért nem kayaibrahimozol? nem egyforma a mérce? ami az egyik oldalon utolsó gaztett, az a másik oldalon csak egy kis csínytevés? ugyan már, ne nevettess. nem nekem kell népszabót olvasnom, neked kellene leszokni a nemzetről meg a hírlapról, mert kezd hatni az agymosás.

stalien 2010.05.08. 22:24:38

@kovacsguszti68:
"eccerű poszt eccerű hozzászólásokkal"
eccerű kovacsguszti68-cal cool, LOL
dzsenge vagy guszti !
Mostanság :
Zorba Ibrahim....
Kőbányai Ohbán Vitjka...
Minyimum !!!

Αρχων (törölt) 2010.05.08. 22:28:36

Az ex-miniszter úrnak szembesülnie kell a ténnyel, hogy belőle népszerű politikus már nem lesz. Akár tényleges szándék vezérli, akár nem, neki nem fogják elhinni az emberek, hogy meg akarja reformálni az MSZP-t, bárhogy is igyekszik.

stalien 2010.05.08. 22:30:11

@Bell & Sebastian:

Bocs, de a cirilizáció ellen gyerek koromban 'olytást' kaptam.
Jártam ott, kisebb léptékű városkákban. Háááááát ? Ott sem a zemberek akarták a hülyeizmust és akkor is drukkoltam nekik, értük !!!

flippant 2010.05.08. 22:32:09

@anal_intruder: Nézd, azt Te is látod, hogy Vitya csak annyiban különbözik a ripacstól, hogy nem hord szemüveget. Mindkettőt Kohn bácsiék irányítják s ha Kohn bácsi azt mondja, hogy Vitya álljon négykézláb akkor -bizony, hidd el nekem- négykézláb is fog állni. 2010.áprilisában nem a fidesz nyerte meg 2/3-dal a választásokat hanem az IMF. Ezt kéne végre felfogni, narancsos majmok.

Anselmo 2010.05.08. 22:38:54

Én nem tudom elképzelni az MSZPt Gyurcsány nélkül.

Lehetséges az MSZP reformja? Mi marad belőlük, ha eltávolítjuk a romlott alakokat? Ha kiseperjük a szemetet? Légüres tér.

Ferenc nemsokára átveszi az irányítást.

stalien 2010.05.08. 22:44:59

@flippant:

Röviden :
"Jób könyve A szenvedés problémáját dolgozza fel, megmutatva benne Sátán szerepét, Jób türelmét, az emberi filozófiák hiúságát, az isteni bölcsesség szükségességét - és végül a szenvedő megszabadulását."

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.08. 22:45:07

@flippant: nem ez annyiról szól, hogy fáj nektek vörösöknek ellenzékben lenni

2010.05.08. 22:52:54

@flippant: látom neked se sikerült megértened, hogy mire céloztam, mint a félnótás haverodnak. azért köszönjük, hogy felvilágosítjátok ezt a mucsai prosztó olvasóközönséget a világ nagy dolgairól. viktorkirály kolbászkerítés imf kohn bácsi. hát a gazember kurva anyátokat.

flippant 2010.05.08. 22:53:58

@Iron Man: Már megint hülye vagy. :D. Attól, hogy még rávilágítok Vitya kishitűségére és szánalmasságára, még egy büdöskomcsi vagyok? Bakker. Nem véletlenül nyert 2/3-dal a fidesz, mert elhiszitek kicsinyes logikátokkal, hogy minden ingyen van. Nincs ingyen semmi sem. Még puszta létezésetek is megterheli a költségvetést, akkor hogy a f@szba akartok Ti Kánaánt?

flippant 2010.05.08. 23:00:02

@anal_intruder: S ki vagy Te , mi vagy Te, hogy ítélkezz mások felett? Befizetett adóddal mennyivel tudtak kompenzálni a költségvetés hiányát? Kis ****. Vagy tán Te is beszoptad, hogy a gazdasági összeomlásért a komcsik a hibásak? A nagy büdös ******t. Ti akartátok mikor ordibáltatok a rendszerváltás mámorában. Üveggyöngyökért adtátok el a hazát. S Ti meritek azt mondani, hogy NEMZETI???? A Ti jó édes kurvaanyátokat..

2010.05.08. 23:14:41

na várj idézek párat tőled meg a félnótás haverodtól: "az eccerű nép ezt nem veszi észre, mert kicsi agya" "te sem látsz az orrodnál tovább" "Ezt kéne végre felfogni, narancsos majmok." "elhiszitek kicsinyes logikátokkal, hogy minden ingyen van" Azt nem értem, hogy honnan jön ez a felsőbbrendűség? én nem másokról ítélkezek csak rólad meg az agyamputált szarvasmarha haverodról. látatlanban megmondom, hogy az átlagtól is hülyébbek vagytok. az utolsó hozzászólásod után pedig le se tagadhatod ezt.

Bell & Sebastian 2010.05.08. 23:27:48

@TÓTAlibertiÁNUSZ:
Előszedtem a múltkor Jóbot. (Az irodalmi változatot.) De az eredeti a jobbik.

"6,5. Ordít-é a vadszamár a zöld füvön, avagy bõg-é az ökör az õ abrakja mellett?"

Könnyű innen a senkiházi Gyurcsányra asszociálni. Pszichiátriai alapeset egyháza tagjaival együtt.

"6,21. Így lettetek ti most semmivé; látjátok a nyomort és féltek."

BandW (törölt) 2010.05.08. 23:32:40

"Most inkább nem mutatunk rá, hogy ez ezért, az azért nem igaz - elvégre Gyurcsányról van szó."

Jellemző az egész posztra.
Meg a kommentekre is.

Fikázunk, nem elemzünk, elvégre Gyurcsányról van szó.
:))))

stalien 2010.05.08. 23:35:04

@anal_intruder:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+

@flippant:
anyádnak rendületlenül légy híve
ÓtEÁLLAT

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.05.08. 23:36:59

Méghogy Ferenc átveszi az emeszpé feletti
uralmat? Azért ezzel várjunk még egy kicsit, mert ha leendő kormány komolyan veszik amit ígért akkor előbb tisztázni kell, hogy mi volt a szerepe F.-nek a szemkilövetés napján és ha netán Gergényi
menteni próbálja a bőrét, könnyen olyan helyen találhatja magát Ferenc ahol csíkos ruhában még sok könyvet írhat ha kap hozzá elég papírt.Vagy ez fel sem merül?

Bell & Sebastian 2010.05.09. 00:14:22

@TÓTAlibertiÁNUSZ:
Maguk ott fentebb de nagyon egymásba találtak! Elég legyen már a devianciából:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

:)

flippant 2010.05.09. 00:16:34

@anal_intruder: Ha ez megnyugtat, sutyikám. Hülyék vagyunk s buták s egyszerű senkik. De nincs devizahitelünk s nem kérünk nyugdíjemelést sem.
Miből fogjátok kifizetni az adósságszolgálatot?
Miből fogjátok kifizetni a csinovnyikokat?
Miből fogjátok kifizetni a nyugdíjasokat?
Miből fogjátok kifizetni a cigányok segélyeit?

Buta narancsos majmok. Majd tán a Jóisten átutal 8000 milliárdot s Kánaán lesz. Vagy adócsökkentéssel fognak adócsaló vállalkozóitok felpörgetni a gazdaságot? Mit termelnek ezek? Mennyit raknak be a közösbe?

S majd Ti fogtok állatként ugatni mikor kiderül, hogy nem lesz Kánaán. Felszeditek ismét a kockaköveket és ordibáltok Európa közepén. Ki a hülye hát, sutyikám?

stalien 2010.05.09. 00:34:02

" majd Ti fogtok állatként ugatni mikor kiderül, hogy nem lesz Kánaán. "

Ez a megcsináltuk program ?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.05.09. 00:40:25

höjj, kezdődjék hát a szombath este :)))
ez, kész :DDD

www.youtube.com/watch?v=4JqG5ypQO6Y&feature=related

zárójelbe : kampány finisch :))

stalien 2010.05.09. 00:40:33

@Bell & Sebastian:

"6,21. Így lettetek ti most semmivé; látjátok a nyomort és féltek."

Köszi a mélyrehatást,!-I (de/igen/van/hogy/hátuá-hátuá
Kurvára nem örülök és főleg telibe(r) pofázmánnyal

2010.05.09. 00:52:47

@flippant: nem fogunk állatként ugatni ha nem jön el a Kánaán, mert nem is várjuk hogy jöjjön. egy valamit viszont piszkosul várunk: hogy a magadfajta szarházit rendre tanítsuk. vagy így vagy úgy... ha érted mire gonodlok ;)

Fenehorizont 667 2010.05.09. 01:33:29

@flippant:
hogy miből? elég csak az intézményesített korrupciót kicsit visszaszorítani, meg az önérdeken és rövidtávú, pillanatnyi haszonnal kecsegtető romboláson csak egy kicsit (nem nagyon) változtatni, és máris jönnek a milliárdok. gondolom erre lendülettel már kontráznád is rá, hogy deafideszazugyanúgylopmajd, és minden hülye megszívja, aki rájuk szavazott. ez tipikus, savanyú szőlőt szopogató, frusztrált ember rosszindulattal teli, ámde olyannyira tipikusan mélyen magyar "érvelés"-e, hogy csak úgy ropog. ennél csak a fennebb is látható tezsidóztál!-jellegű gumicsontrágások a szórakoztatóbbak/elkeserítőbbek, de mindenekelőtt magyarabbak :)

erre írnám én, hogy úgy nem fognak lopni, hisz a jelenlegi, magukat baloldalnak hazudó politikusok, trilliárdos haverjaik, ezek seggét nyaló értelmiség és a komplett média jelenlegi felállásának 62 éves előzménye és történelme van - és ez látszik most recsegni pöttyet :)
sztem reálisan talán 2050 tájékán lehetne hőbörögni egy blog kommentjei között, hogy a fidesz az hogy lop már...mer kb addigra tudnák kiépíteni a saját, intézményesítetten korrupt rendszerüket.

roland_ 2010.05.09. 01:51:22

@Bell & Sebastian: gratulálok, hogy neked Jób könyvéről, ha már akkor nagy betűvel, gyurcsány ferenc jut eszedbe. szép életed
lehet...
@fenehorizont: nézd aki nem kedveli a demokráciát, meg hogy itt nem lámpavasoznak embereket napjában kétszer, annak azért csak jobb lehet máshol, olyan helyen, ahol ez nem okoz problémát, ahol halálbüntetés jár hazaárulásért...
@suski: na most az usaban hazaárulásért nem jár halálbüntetés, valamint a halálbüntetésnek nem a bell&sebastian féle formája a szokás, ezért nem ajánlottam amerikát.
azt azonban tényleg nem értem, ha valakinek ennyire rossz, ettől a cionistáktól és rossz erkölcstől rohadó kontinensen élnie, ahol állandó harc az élet, ezek ellen a "mocskok" ellen, akkor miért nem megy el olyan tájra, ahol nincsenek, ahol jók az erkölcsök és nincs szükség ellenállásra.

tiborc2008 2010.05.09. 04:34:00

Látok némi párhuzamot a múlttal, ugyanis rákmatyi se adta fel haláláig, gyártotta a feljegyzéseket SzKP Központi Bizottságának, hogy váltanák már le kádárt vele.

tiborc2008 2010.05.09. 04:37:19

Amúgy ez a magát baloldalinak és demokratának hazudó ócska ripacs minden maga által írt fércművet teljes átéléssel ad elő, és őszinte meggyőződése, hogy hazugságait el kellene hinnünk.

antaletele 2010.05.09. 05:42:26

Teheta mit akar a Fletó, egy jó darabig csak a partvonal mellől teheti. Azért nem mondom, hogy örökre, mert sajnos a tömeg feledékeny.

antaletele 2010.05.09. 05:44:31

@flippant: Milyen értelmes és kultúrált hozzászólás. Csdak nem ballibnek tetszik lenni?

civilkontrol 2010.05.09. 05:47:49

Tömör válasz pátosztól mentesen a néptől a great progresszornak:

Az anyád picsáját fogod te privatizálni, nem az egészségügyet, meg az oktatást, reformköcsög...

radoppio 2010.05.09. 07:24:08

Sajnos eddig egyetlen hozzászólásban sem találtam arra utalást, hogy GYF pszihiátriai beteg. Nem is kicsit, de nagyon. Ezt nem én állítom, hanem már vagy 7 éve nyilvánosan is állították róla az Akadémia megfelelő szaktekintély orvosprofesszorai. És ezeket a hozzászólásokat mindig megfelelő bizonyítékokkal is alátámasztották (idegrángások, kézmozdulatok, hanghordozás időnkénti gyors változásai, stb.)Így kellene végre értékelni ennek a beteg embernek a hatalomvágyát, röpiratait, beszólásait...

NIL7 2010.05.09. 07:45:03

Nekem leginkább tébolydának tűnik az egész ország, ahol bolondok vezetnek bolondokat egyik bolond a másik után, a sok bolond pedig megy utánuk. Egy zsebszámolóval kiszámolható, hogy rossz vége lesz ennek - akárki a főkolompos. Meneküljünk!:-)

radoppio 2010.05.09. 07:53:47

@NIL7: De miért kell 50-60 hozzászólónak ennyire félni, komolyan venni a beteg Gyurcsány zavart írásait?
Ne haragudj, kifejezett bolondnak eddig csakis Fletót nevezték meg a 20 év folyamán, a szaktekintély orvosok.

Bell & Sebastian 2010.05.09. 08:00:48

@radoppio:
Akkor nem olvastál ölég figyelmesen. :)

mu_szaj (törölt) 2010.05.09. 08:15:53

"...Vagy: a határon túlélő magyarok a nemzet részei (PL. Semlyén Zsolt). Majd akkor, ha annyi adót fizetnek amennyit én.Addig kuss...."
Ehhez képest több millió olyan szavazópolgár van, akik egy fillért nem fizetnek be az államkasszába, szvazati joggal viszont rendelkeznek. Sőt, velük nyerik a választásokat minden alkalommal...

mu_szaj (törölt) 2010.05.09. 08:18:01

@roland: "nem kötelező elfogadni a nyugati típusú demokráciák szabályait, el lehet innen menni, számodra kellemesebb vidékekre is."
Majd ha egy bukott politikus nálunk is automatikusan lemond, ha a törvények mindenkire vonatkoznak származástól függetlenül, majd akkor beszélj itt nyugati típusú demokráciáról. Addig . . .

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.05.09. 08:19:13

@Bell & Sebastian: A cikk főbb állításai :

1. "The one investment bank that hedged appropriately and enjoyed a hugely profitable rebound is an obvious target."

2. "If Goldman is innocent – and they should be presumed so – do they still deserve to be hated? However satisfying it feels to bash millionaires in a recession, vilifying Goldmanites simply for being smarter and richer than the rest of us may be bad for society, not just the Park Avenue set. Projecting our insecurities onto others is the root of scapegoating"

3. "In Goldman’s case, some even wonder whether the group’s perceived Jewishness has infected legitimate criticism of it with centuries-old prejudices against a group with a long history of being scapegoated."

Szegén y ártatlan GS. Hogy a világgazdaságra szarik, az O.K. De az ügyfeleire is, a részvényeseire is és a hitelezőire is. Az már kevésbé O.K.

NIL7 2010.05.09. 08:23:55

@radoppio: Századrendű dolog ez a Gyurcsány, de Orbán is - nem szakorvosi vélemény kérdése ez. Ez itt egy birka nép, mentalitásában a balkánon, és mindig csak tűrni és tengődni fog, erre fogadni merek. "Ej, ráérünk arra még!" Ennek a fizettsége valamiféle "igazság" a "gazdaság" helyett. Az igazság ugyanis ingyen van. Természetesen a birkák (igen a Magyar Nép) megint és ismételten be fogja szopni, hogy belátható időn belül gazdaságilag jobb lesz, de belátható időn belül csak a szopás van (lásd zsebszámoló), és igazságot fog kapni helyette továbbra is (ami ingyen van)
Régi bolondok helyett jönnek az új bolondok - jópénzért bolondokat bolondítani, hogy van reményük. Meggyőződésem, hogy évtizedes távlatban nincs "fölfelé", se Gyurcsánnyal, se mással - de majd meglátjuk.

Jamesboci 2010.05.09. 08:33:06

Baromi jól irsz ecsém!!!!

Wiseacre_ 2010.05.09. 08:33:22

Gy.Ferenc cukros-bácsi igen ügyesen, bár átlátszón, felkap a Fidesz keltette hullámokra, vitorlájába fogja a szocik felől fújó hátszelet (melyet kicsit felkavart) és életben tartja politikai puhagerincét.
És vannak emberek, akik megeszik a csomagot, amit nyújt nekik.

genyamagyar 2010.05.09. 08:38:20

Köszönet a posztért, enélkül nem olvastam volna el Gyurcsány értékelésést, amivel minden szavával egyetértek.

Te viszont lófaszt sem értesz, de majd talán néhány év múlva megérted.

antaletele 2010.05.09. 08:52:01

@genyamagyar: Nyilván te valami nagyon oksonak hiszed magad. Ez főképp annak a fényében érdekes,hogy egyetértesz egy olyan arccal, aki éllovasból sereghajtót csinált az országból. Mi kéne neked, hogy ne istenítsd?

radoppio 2010.05.09. 08:53:17

@mu_szaj: micsoda zavart hozzászólás! Sehol a világon nem azért kapják meg az állampolgárságot az anyaországtól távol élők,hogy adót fizessenek az anyaországnak. Buta félremagyarázás!

radoppio 2010.05.09. 08:57:21

@NIL7: szokásos magyar dolog a hozzászólásod! e úgy hiszed, hogy előre meg tudod mondani: semmi sem változik, semmi sem lesz jobb. És te mit teszel azért, hogy jobb legyen? Ja, hogy itt meg máshol csak ágálsz minden ellen?

hawle 2010.05.09. 09:08:12

@flippant: Bár az Antall kormány is eladott egy keveset, DE a nemzeti javak 80 %-ának elkótyavetyélése bagóért a Horn kormány középső két évére esett. (1996-97) A többi legjavát szintén a Maszop dobta oda Júdásfillérekért az utolsó években. Megjegyzésed téves, vagy szándékosan torz...És a stílusod agresszíven alpári, igazi maszopos...

hawle 2010.05.09. 09:14:40

@roland_: Talán az őslakosságnak kellene maradni, és a mocsok fosztogató, hozzád hasonló nagypofájú ázsiaiaknak eltakarodni.

has 2010.05.09. 09:21:53

Az Antalék nem keveset adtak el. Felszámolták a magyar ipart és mezőgazdaságot. Aztán még a tetejébe kárpótoltak is . Ártányok!

has 2010.05.09. 09:23:08

@hawle: Ja , és feldzámolták az orosz kapcsolatokat( értsd alatta a piacot)

ver@s kan-tár 2010.05.09. 09:47:22

Gyurcsány Ferenc elemzése a mielőbbi fogáskeresés igényéből született, mikor a ringbe lépő (vagy oda igyekvő csupán?) pozicionálja magát ellenfelével szemben. Reflexszerű késztetésre épülő tudatos mozgássor. Jelen helyzetében egyebet aligha tehet. A levegőt kell csépelnie, hátha idővel kerül majd hozzá ellenfél is, aki hajlandó vele kiállni.

Ami pedig a szinte már páros hozzászólásonként ismétlődő kettős állampolgárság kérdését illeti, az többrésztvevős játszma. Az érintett államok és kormányaik tekintetében nem táplálhatunk vérmes reményeket. Semjén barátunk, ha már felügyeleti-koordinálási területéül kapta, egyből megvillantotta a maga oroszlánkörmeit e témában is, ám én erősen kételkedem a dolog keresztülvihetőségében. Legalább két okból.

1, Külhatalmi szempontokon mérve, én nem tudok olyan utódállamot elképzelni a környékünkön, amelyik örömest belemenne abba, hogy országa polgárait tömegével egy szomszédos állam csak úgy belevonja saját belpolitikai játszmáiba, méghozzá etnikai alapon rostálva a felhozatalból. Minimum az Uniónál fog emelt hangon hadonászni és protestálni mind, amelyik tagja ennek, és minimum az ENSZ alapokmányát, illetve a párizsi békeszerződés idevágó szakaszát lapozza majd bőszen az, és idéz belőle érzékletes passzusokat, amelyik még nem.

2, De legyünk megengedők: megadják a szomszédos országok magyarságának - illetve, hogy az etnikai vádat valahogy kicselezzék, mindenkinek, aki magát magyarnak vallja és igényli e honi státust - a magyar állampolgárságot. A kötelező kűr ezzel megvan, na de mire fel pontozzák? Miféle tartalmi jogokkal (és kötelezettségekkel) párosítják majd? Adófizetés? Honvédelmi kötelezettség baj idején? Gyermekeiknek a hazai közoktatásban történő kötelező részvétele? És a szavazati jog megadását, már ha egyáltalán, hogyan képzelnék? Kell ahhoz magyarországi állandó lakhely is! Akad-e a megcsappant területű uruszágban annyi, külvéreink sorvadásának tragikumán apadhatatlanul sajgó szív és honkebel, hogy állandóra bejelentsenek magukhoz százezreket - vagy akad-e minálunk üresen álló százezernyi lakás, ahová állami támogatással be lehetne passzírozni őket, ha csak papíron is, viszont tényleges anyagi ellentételezéssel megtoldva, mert hiszen lakásokat ma már nem puszira létesítenek, illetve nem ingyér értékesítik azokat a piacon? Jó kérdések. Én mindenesetre megfontolásra ajánlom valamennyit.

hawle 2010.05.09. 09:52:18

@has: Maradjunk a tényeknél. Ajánlom figyelmedbe a KSH kimutatását. Az pedig csak hab a tortán, hogy ki mennyiért mit adott el...Pl. Fővárosi és vidéki közművállalatok(96-97) fillérekért (egyiknek sem volt szüksége tőkére)...és sorolhatnám a végtelenségig. (ebbe a vízbázis is beleértendő) Egyéb STRATÉGIAI ágazatok fillérekért..Ezt a valódi demokráciában hazaárulásnak nevezik, és aszerint "honorálják"...Az orosz piac értéke is vitatható. Milyen piac az, ami (kötelezően) megvásároltat velünk tízezer tonna szám hegesztőanyagot, de előírja, hogy az MHD-ben nekik készített úszódaruk KIZÁRÓLAG Böhler anyaggal hegeszthetők...Na erről ennyit... A mezőgazdaság tudatos szétverése ma is folyik, az Antall kormány csak a tsz-ek felszámolását kezdte el. A mezőgazdaság tönkretételében NEM ez a mérvadó, hanem az, hogy az SZDSZ és MASZOP holdudvara által BITOROLT kereskedelem 7-12-szeres áron értékesíti az árut a termelőknek adott árhoz képest. a termelőket több hónapos, néha egy éves késéssel fizeti ki, ha kifizeti...pl: tavaly a kifogástalan alma nagy részét csak "léalmának" vették meg 9Ft/kg áron, de ehhez is egysorosan, beládázva kellett leadni. (azaz szinte exportálhatóan) az első osztályúért pedig 36-40 Ft/kg fizettek..Ezzel szemben a belföldi értékesítés 169-289 Ft között volt...Úgyhogy ne dumálj itt hülyeségeket...

suski 2010.05.09. 15:07:49

@ver@s kan-tár:
1. de a szomszédos országoknak is vannak ilyen törvényei, lásd Románia fél Moldovának állampolgárságot ad.

2. az ámerikás magyaroknak a gyerekei sem járnak magyar iskolába pl. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Ha kimész Németországba dolgozni, de megtartod a hazai lakásodat bejelentett címmel, a gyerekednek nem kell hazaingázni, hogy iskolába járjon, jól is néznénk ki.
A külhoni magyarok nem fognak szavazni, hacsak át nem települnek Mo-ra, akkor ugyanúgy szavaz, mint bármely más magyar á.polgár.

suski 2010.05.09. 15:16:33

@NIL7: "Meggyőződésem, hogy évtizedes távlatban nincs "fölfelé", se Gyurcsánnyal, se mással - de majd meglátjuk. "

az lehet, hogy ki fog még sokáig látszani a seggünk a gatyából, de ha nem fúrnak olyan alagutakat a "birkák" pénzén, amire aztán úgy kell ráhordani a földet, hogy hegy is legyen hozzá, nem 3 -szoros áron építik a "világváros metróját"és a haverok nem talicskázzák haza a pénzt, akkor a "birkák" már jobban fogják érezni magukat a lyukas gatyában is.

Bell & Sebastian 2010.05.09. 19:10:42

@Scaramella va alla guerra:
Meglepő, hogy Olaszországot is a betegek közé teszi. Magyarország meg le van szarva?

A reakció meg rögtön antiszemitizmust üvölt, mi mást. :)

Tetszik ez a Jakab-gyerök. Clairvoyance, elvtársak!

kovacsguszti68 2010.05.09. 23:45:21

úgy látom, ha valaki nem ért egyet a cikkel, akkor annak a véleményét már nem is szabad elmondani. Kösz, hogy törölted a korábbi hozzászólásaimat! Seggfej!

greybull 2010.05.10. 16:06:12

ül az ágon Feri, a Semmi.
Kis teste hangtalan vacog.
Köréje gyűlnek szeliden:
és nézik-nézik a magyarok...
(József Attila átköltés)
süti beállítások módosítása