Lopakodó magyar veszedelem
2010. február 14. írta: tempetőfi

Lopakodó magyar veszedelem

  Elaludt a román Szenátus, az RMDSZ meg gyorsan elfoglalta Székelyföldet. Ha ezt még megfejelik a kisebbségi törvénnyel, akkor magyar világ köszönt ránk, márpedig a demokraták a hatalomér' eladták Romániát az RMDSZ-nek – nos, nagyjából így foglalható össze Gheorghe Funar legújabb szösszenete a Trikolór című újságban.

  Múlt szerdán a román Szenátus hallgatólagosan elfogadta az RMDSZ törvénytervezetét, amely oly módon alakítaná át a fejlesztési régiókat, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye közös régiót alkotna (a képviselőházon még át kell verni, tehát nem lefutott a meccs; ráadásul a szászok sem komálják, kellett nekünk Johannis-projekt). Erre ugrott Funar, de félelmével nincs egyedül, a konzervatívok is felhördültek, mondván: a jogszabály nem más, mint az RMDSZ autonómiatörekvéseinek látszólag ártalmatlan jogszabálytervezetekkel álcázott megnyilvánulása, amelyekhez a koalíciós partner, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) is asszisztál (2005-ben hasonló érveket vágtak a magyarok fejéhez, amikor a felsőházban elkaszálták a kisebbségi törvényt). Ezelőtt, február 2-án Markó Béla főnöke, az Emil Boc nevű torzóban maradt miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány számára a fentebb említett, és a demokrata-liberálisok által egyszer már szintén elfektetett kisebbségi törvény fontos, el köll fogadni, mire a szövetségi elnök helyeslően pislogott.

  Ebből született az összeesküvés-elmélet, hogyaszongya, 2012-re Románia hivatalosan is elismeri Székelyföldet, vagyis, „A kisebbségek jogállásáról, valamint a fejlesztési régiók újraszervezéséról szóló törvénytervezet az RMDSZ szemszögéből a magyarság számára a rég óhajtott Székelyföldi Régió létrejöttét jelentené, korábban, mint ahogy azt vezetőink látni engedték volna. Így a mikrorégióba való újrarendezés területileg vonja össze a Székelyföldet, a kisebbségek jogállására vonatkozó törvény pedig lehetőséget teremt majd arra, hogy az állami költségvetésből közpénzekhez jussanak az RMDSZ céljainak eléréséhez."

  Ebből az erdélyi magyarok egy része már régóta csak annyit hall meg: az RMDSZ céljainak elérése. Egyfelől a Csutak István jegyezte régiós elképzelés (pdf-formátumban itt) nem matat hozzá az 1968-as megyésítéskor kicentizett megyehatárokhoz, „noha a
megyésítés egyik oka pontosan »társadalmi-gazdasági, történelmi, kulturális« kötödések
szétzilálása volt akár földrajzi – környezeti szempontok semmibe vételével is"
, írja a szakember a dokumentum 38. oldalán a 20-as lábjegyzetben, történelmi régió, az. Hargita megye például a Békási-szorosért napjainkban is állóháborút visel  Neamţ megyével.

  Másfelől a kisebbségi törvény gyakorlatilag bebetonozza az RMDSZ hatalmát. Bár tizenhét éve téma egy ilyen törvény (sőt, az EU-csatlakozás előtt az EP feltételként szabta elfogadását, oszt' magasról tettek rá, mégis milyen szépen bévettek, ennyit erről), a magyar szervezetek indulásból nem találták a közös nevezőt. A Székely Nemzeti Tanács eleve elutasítja, „a kisebbségi törvénytervezet valójában csak egy hamis alternatíva, amelyet a tényleges autonómiáról való lemondásért cserébe kínál a román hatalom az RMDSZ-nek: a közösségünket megillető jogok helyett monopóliumot a magyarság képviselete, valamint a neki szánt állami erőforrások fölött", mondják.

  A Krónika hétvégi mellékletében Rostás Szabolcs ügyesen összefoglalja, miről is szól ez az ominózus törvény, nekem erre most nincs terem (ha szakvesézésre volna igény, a Magyar Kisebbség 2005/1–2. száma erről szól, ajánlom a vitaindítót), a lényeget átveszem: a tervezet értelmében a kulturális autonómia gyakorlását illetően az állam azt a nemzeti kisebbségi szervezetet tekinti reprezentatívnak, amelyik részt vett és mandátumot szerzett a parlamenti választásokon, ha pedig az illető kisebbség szervezetei közül egyik sem szerzett mandátumot, akkor azt, amelyik a legtöbb szavazatot szerezte.

  Bakk Miklós politológus már 2005-ben jelezte: „A tervezet tulajdonképpen megerősíti a Romániában kialakult kisebbségpolitikai rendszert: a román politikai elit a kisebbségekkel kapcsolatos politikai feladatok egy részét a parlamentben képviselettel rendelkező szervezetekre bízza. A hallgatólagos egyezség értelmében a román parlament etnikai ügyintézőkké léptette elő ezeket a szervezeteket, azzal a megkötéssel, hogy bizonyos kérdéseket - például az autonómiát - ezen a rendszeren belül nem vethetnek fel. Ebben a kialakult rendszerben a létező és privilegizált kisebbségi elit közjogilag is bebetonozza ezeket a kialakult pozíciókat." (Bakk a területi autonómiára utal.)

  Tőkés László most február 5-én ugyanerre hívta fel a figyelmet, szerinte a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet módosítani kell, mivel jelenlegi formájában az RMDSZ egyeduralmi helyzetét szilárdítja meg. „Világosabban rögzíteni kell a hatásköröket az autonómia tekintetében, mivel a tervezet jelenlegi formájában a magyar közösség azonosul az RMDSZ-szel, holott a magyar politika alanya nem az RMDSZ, hanem a magyar közösség, minden politikai, civil és egyházi szereplőjével együtt”jelentette ki a püspök.

  Nos, hát ettől félnek a román nackók: Székelyföld területi autonómiája helyett kapnánk egy kicsit bénán összerakott fejlesztési régiót, tényleges kulturális autonómia helyett pedig funkcionálisan analfabéta politikusok előszobáiban pitizhetnénk egy kis alamizsnáért.

  Ja, a tervezetet RMDSZ-es szakemberek dolgozták ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr851753203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.02.14. 18:03:14

Baszki!!!!!!

A magyaroktól rettegnek a szélsőjobbosok meg a szélsőbalosok is má'?

:DDDDDDD

tempetőfi 2010.02.14. 18:12:30

@VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov!: A románok esetében ebben a kérdésben eltűnik az ideológia, nemzeti ügyekben ügyesen zárnak.

Ezekiel 25,17 2010.02.14. 18:29:26

Szerintem ez, minden hátrányával együtt, nem egy rossz próbálkozás az UDMR-től, mert erre építve lehetne szélesítgetni a jogköröket, a későbbikben. Sajnos, azt kell látni, hogy ez valószínűleg csak így mehet, hogy ugyanolyan jogköröket adnak többi régiónak is, románnak magyarnak egyaránt.
Amúgy mosolyogtam egyet, mert az V. makrorégió kb= Észak-Erdély.

Persze jobb lenne egy valódi autonómia a Székelyföldnek (Marosvásárhelyig) - na és persze az Érmelléknek, Észak-Partiumnak), de egyrészt félő, hogy akkor a többi magyaron csattan az ostor Székelyföldön kívül (bár ha tökösek vagyunk ez ellen lehet tenni). A második probléma, hogy egy ilyen autonómia eléréséhez a jenleginél lényegesen konfrontatívabb fellépés kellene az átlag magyar/székely lakosság részéről pl. tömegtüntetések, hogy felfigyeljen erre a nyugat. Erre meg az esély kb nulla. Tehát leginkább az RMDSZ elképzelése marad :S

tempetőfi 2010.02.14. 19:07:42

@Tom Sawyer: Igen, ez az "ahogy lehet" logikája. Nem is ez zavar tkp., hanem, hogy egyszer az életben nem tudnak valami olyasmit gányolni, amelyből nem lóg ki a lóláb. Eltörött volna a jogszabályalkotó plajbásza, ha a tervezetben szereplő Kulturális Autonómia Nemzeti Tanácsa kapja meg az összes - egyesek szerint nagyon kevés - bizonyítványt, és nem linkelnek ezzel "a parlamentben szereplő szervezetek" dumával?

jan 2010.02.14. 20:40:13

@tempetőfi: szerinted milyen algoritmus alapján kéne kiválasztania a román államnak, hogy kiket tekint az erdélyi magyarok legitim képviselőjének? ha van jobb ötleted annál, ami ebben a javaslatban van (azt a magyar pártot, amelyik a legtöbb szavazatot kapja az ogy választásokon), akkor nosza, elő vele!

tempetőfi 2010.02.14. 21:36:23

@jan: Elolvastad a tervezetet? Ha nem, kérlek, olvasd végig + az ajánlott vitaindítót.
Nagyon leegyszerűsítve: az alapprobléma nem a "reprezentatív szervezet" kérdése körül van (bár a Velencei Bizottság által negatívan véleményezett diszkriminatív választási törvény kisebbségekre vonatkozó passzusainak átemelése több mint szégyenletes), hanem, hogy ki az alanya ennek a törvénynek? Mert ha nemzeti kisebbségek (és nem valamely szervezet), akkor miért nem elégséges a szintén e törvényben elmázolt Kulturális Autonómia Nemzeti Tanácsa mint legitim partner? Vagyis az államhatalom és a kisebbségek közötti viszony miért politikai, és miért nem normatív? (Mármint a kulturális autonómia viszonylatában.) Erről is folyik a vita az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum autonómia szakbizottságában, idézem: "Egyetértenek abban, hogy az autonómiatanácsoknak kétszintesnek kell lenniük — arról vita folyik, hogy helyi vagy megyei legyen-e az alsó szint, és másképp látják ezek megválasztásának módját is. Bakk Miklós, az EMNT-s társelnök szerint az alsó szinten közvetlen szavazással, az országos szinten elektorosan kellene megválasztani az autonómiatanácsot, Toró Tibor és Márton Árpád szerint szerencsésebb lenne, ha mindkét szinten közvetlen módon választanák meg a testületeket a jegyzékbe vett, magukat magyarnak valló, szavazásra jogosult polgárok. Márton Árpád úgy véli, ezeken a belső választásokon a politikai szerepet vállaló szervezetek indulhatnának, a szakmai szervezetek nem állíthatnának jelöltet." És olvasd tagoltan: szakmai szervezetek nem állíthatnak jelöltet. És ezt nevezzük kulturális autonómiának.

vizipipa 2010.02.14. 22:39:19

Azt, hogy egy alapvetően jó szándékú szabályozás is mennyire el tud torzulni 15 éves távlatban, azt a mostani magyar kopogtatócédula háború világosan mutatja. Biztos vagyok benne, hogy román példa is lenne elég.
A legtöbb törvényi szabályozást legfeljebb 3-5 éves távlatban (vagyis középtávon) érdemes nézni, szerintem ez is ilyen.
Itt és most, ez előremutató vagy sem. Igen? Támogassuk. Nem? Ellenezzük. Néhány év múlva pedig próbáljunk módosítani rajta, érdekeink szerint. Az akkori helyzet fogja eldönteni mivel próbálkozhatunk majd akkor. Mindent nem látunk előre.
Az RMDSZ most a nyerő, persze hogy magára szabja amit lehet.

tempetőfi 2010.02.14. 23:16:59

@vizipipa: Tudja a fene. Nagy az ára - ahogy írod, minimum öt évig levettük ezzel az autonómia kérdését a napirendről. Azalatt elvileg ezt a felemás kulturális autonómiát bütykölgethetjük, miközben nem igazán lesz érvünk a betelepítések, az ortodox expanzió és a militarizálás ellen.
Ráadásul most "túlszeret" bennünket a román hatalom, többezer ember kerül vezető állásba (igazgatóságok stb.) - ha kiebrudalják az RMDSZ-t a hatalomból (amire láttunk már példát; és érdekes módon kormánytényezőként már Markó számára sem fontos az általa habosított "etnikai paktum"), akkor ezekkel az emberekkel mi lesz? (Vagy mindenáron bent maradnak a hatalomban?)
Mivel politikai (és nem szakmai, horribile dictu: etnikai) alapon nevezték ki őket, két választásuk lesz: menni, vagy átigazolni valamely épp hatalmon lévő román pártba.
Ez nekem nem tűnik túl rózsás jövőképnek.

jan 2010.02.15. 08:21:52

@tempetőfi: vagyis leegyszerűsítve, szerinted az lenne a megoldás, hogy létre kéne hozni a romániai magyarok regiszterét (egy nagy listát, amire mindenki feljelentkezhet, aki román állampolgár és magyarnak tartja magát), és az ebben a regiszterben szereplő emberek szavaznának mondjuk 4 évente, hogy kik legyenek a Kulturális Autonómia Nemzeti Tanácsának a tagjai?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 08:52:15

www.erdely.ma/uploaded/images/1283286_nagy.jpg

Nem értem! A megyehatár "hivatalosan" nem ott van, ahol a fenti képen?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 09:42:46

@jan:
@tempetőfi:
Érted!
Bármi jó csak ne legyen RMDSZ!
Ez is egy álláspont.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 09:50:28

A Törvény a romániai nemzeti kisebbségek jogállásáról elnevezésű jogszabály már a 2. cikkelyében kimondja, hogy a nemzeti kisebbségeket elismerik a román állam államalkotó tényezőjének.

"(A törvény a következő közösségeket nevezi nemzeti kisebbségeknek Romániában: albánok, bolgárok, csehek, görögök, horvátok, lengyelek, macedónok, magyarok, németek, olaszok, orosz-lipovánok, romák, ruténok, szerbek, szlovákok, tatárok, törökök, ukránok, zsidók). "

örmények???

greybull 2010.02.15. 09:54:19

Hátradőlök
Budapesten
a fotelben.
Kezemben
a legfőbb
öröm: a Söröm.
Hallgatom
a híreket, hogy
a székely
testvérek
összefognak
rendre.
Könnycsepp
gördül
arcomon
a fotelos harcomon
eredmény
lesz
végre.
Kihörpintem
kupámat
Bevágom
a szunyámat
ez mulaccság
férfimunka
volt-
itt Pesten!

tempetőfi 2010.02.15. 10:16:20

@Talon Karrde: Már megint sietsz. Ízirájder, gondold végig. Olvass figyelmesebben. Stb.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 10:38:16

@tempetőfi: Ne haragudj, de a poszt lényege egy újabb RMDSZ kritika illetve rettegés attól, hogy az RMDSZ "bebetonozza" magát.
Úgy érzem, hogy a következő Konzíliumra elmegyek, mint egy tempetőfi-ellenpólus. xD

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.15. 10:43:51

@Talon Karrde:
ellenpólus? minden rendben van a maga önértékelésével? :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 10:44:39

"Tőkés László most február 5-én ugyanerre hívta fel a figyelmet, szerinte a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet módosítani kell, mivel jelenlegi formájában az RMDSZ egyeduralmi helyzetét szilárdítja meg."

vs.

"Tizenhét évvel ezelőtt dolgozták ki az RMDSZ jogász-politikusai a kisebbségi törvénytervezetet, amelynek átdolgozott, kiegészített változata 2005 óta vesztegel a bukaresti parlamentben."

Legyen már meg az a törvény, aztán majd lehet módosítgatni.
Szerintem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 10:45:28

@Grift: Tökéletesen.
Tempetőfi alapvetően Tőkés-szindrómás én pedig RMDSZ-szindrómás vagyok.
Ez ellenpólusos állapot.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 10:47:59

"A Törvény a romániai nemzeti kisebbségek jogállásáról elnevezésű jogszabály már a 2. cikkelyében kimondja, hogy a nemzeti kisebbségeket elismerik a román állam államalkotó tényezőjének."
Na, Temepetőfi, nem ezt kifogásoltad többször is, íme, itt van!

tempetőfi 2010.02.15. 10:50:12

@Talon Karrde: Rettegni az RMDSZ-től? Azé' ott még nem tartunk, nem székely műfaj. Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy a Párt izmozása legalább óvatosabb fogalmazásra késztessen. Ne viccöjj, no..

tempetőfi 2010.02.15. 10:51:12

@Talon Karrde: Igen. És nagy érdeklődéssel várom a képviselőházi plenáris vitát, ahol ezt a cikkelyt megvitatják.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 10:51:45

@tempetőfi: No, akkó nem rettegni, hanem irgyelni a zsetonkát ami fölött ők rendelkeznek... LOLmán

tempetőfi 2010.02.15. 10:53:57

@Talon Karrde: Nem irigylem. Én adom nekik az adómból, valamiből meg kell éljenek ők es.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 11:00:35

@tempetőfi:
"én adom nekik az adómból"
Ez olyan pösties-anyaországias duma.
Hagyjuk már. Nem hiszem hogy a te, az én vagy bármelyik romániai magyar adója annyira nyomna a latba.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 11:02:20

Ja, és azt sem hiszem, hogy "ők" pont a te adódból élnének meg.
Hány olyan RMDSZ-es politikust ismersz aki csak politizál?

tempetőfi 2010.02.15. 11:03:59

@Talon Karrde: Van neked arról valamiféle fogalmad, hogy: "közpénz"?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.15. 11:05:56

@tempetőfi: Kösz a beszélgetést, majd ha "visszaveszel az arcodból" (pösties-anyaországias szleng) akkor lehet folytatni.

homoródkarácsonyfalvi 2010.02.15. 11:09:49

@tempetőfi: Tulajdonképpen azt nem értem, hogy ha a Székelyföld egy fejlesztési régió lesz, az miért lenne rosszabb, mintha szétszednék?

tempetőfi 2010.02.15. 11:20:23

@homoródkarácsonyfalvi: Nem az a baj, hogy fejlesztési régió lesz (bár lenne). az a kérdés, hogy ez higyan egészül ki a decentralizáció folyamatával és az ún. "kisebbségi törvény" biztosította jogosítványokkal?

homoródkarácsonyfalváért 2010.02.15. 11:46:11

@tempetőfi: én úgy látom, hogy ez egy lépés lehet a többség és kisebbség normatív kapcsolata felé.

tempetőfi 2010.02.15. 11:48:27

@karácsonyfalvi: Szálljon a Te igéd Istennek fülébe!:)

lüke 2010.02.15. 17:15:27

hol vannak a szászok?
öket kivásárolta a német állam 1000DM/ fö
süti beállítások módosítása