Hidegebb napok
2010. február 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Hidegebb napok

 

  Iustitia egyre veszettebbül forgatja pallosát: a rétestésztaként nyúló, majd elkenéssel végződő politikus-perekhez szokott választókat tegnap este meglepetés érhette: a Zuschlag-per ügyésze vádbeszédében szokatlan keménységgel, nyíltsággal, és ami még szokatlanabb: egyszerű, józan szavakkal fogalmazta meg mindazt, ami az ország lakóinak fejében minden nap megfordul az egymást érő botrányok láttán.

  Az ügyészség szerint nem állja meg a helyét Zuschlag János vallomása, amely szerint egyedül követte el a cselekményeket. Az ügyész szerint a bizonyítékok egész tárháza bizonyítja a bűnszervezet működését. Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsítja Zuschlag Jánost és 15 társát. A vád szerint kilenc fiktív civil szervezet 72 pályázata révén jutattak állami forrásokhoz, amit törvénytelenül használták fel. Német Zsolt ügyész arról is beszélt, hogy a közhatalmi funkciót betöltő személyeknek is felelniük kell, ha bűncselekményt követnek el. Németh Zsolt hangsúlyozta: a vádlottak által tanúsított magatartás-minta törvénytelen, azt a büntetőjog eszközeivel meg kell bélyegezni.

  Ennyi.

  És amikor arról olvasunk, hogy az ügyész az 5-20 éves büntetési tétel középértékét, vagyis évtizednyi börtönt kér Zuschlagra, akkor azért megborzongunk, és ez így is van rendjén. Még akkor is, ha nincs vaj a fülünk mögött, hiszen ez, az elrettentés az igazságszolgáltatás értelme, ez a büntetőjog célja, ezért rendelkezik az állam az erőszak monopóliumával.

  Zuschlagot, mint embert, sajnáljuk, bármi is lesz majd az ítélet. Már eddig is volt ideje elgondolkodni azon, hogy a töriszakról indulva, a szocialista szürkezónába alászállva, érdemes volt-e egész életét, ezen belül is komplett fiatalságát rááldoznia arra, hogy tényező meg elit legyen belőle. És hogy milyen kocsival jöjjön és hogy sofőrje is legyen. Mostantól hidegebb napok várnak rá.

  Zuschlag azonban kis (na jó, inkább közepes) hal, feketöves fehérgalléros bűnözők között. Naivitiás-e abban reménykedni, hogy az igazságszolgáltatás nem áll meg a koncnak odadobott figuráknál? Igazából nem lenne ellenemre egy, a kilencvenes évek elejének Olaszországát idéző ügyészi forradalom, amikor is a mindent elborító korrupció miatt az igazságszolgáltatás szervei maguk vették kézbe a dolgok irányítását, és az emlegetett pallossal szép nagy tisztást vágtak bele a dzsungelbe. Nálunk is elkelne már az effajta kérlelhetetlenség: szigorral a törvény nevében, de szigorúan csak a törvény alapján. Nem másképp.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr391744923

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszfigyelő: Választási nagyüzem az ügyészségen? 2010.02.10. 18:55:11

A Népszabadság riporterének feltűnt, hogy az ügyészség mintha kampányidőszakig kisebb ütemben, és most mintha erősen tárgyalná azokat a korrupciógyanús ügyeket, amelzek a kormány(párt)nak kellemetlenek:"Zuschlag János ügyében nagy csinnadrattára l...

Trackback: ...kedvenc politikusom Oroszvári Péter, és már február közepe van!!! 2010.02.10. 15:55:46

Az ízléstelen bunkóság pártfüggetlen. Más halálával viccelődni számomra akkor is aljas dolog, ha egyébként a vicc alanya nem tartozik a kedvenceim közé. Választásra készülő politikustól meg azért különösen súlyos hiba, mert az ilyesmi nagyon jó fegyver...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetetlen Dodó 2010.02.10. 15:45:00

"Nálunk is elkelne már az effajta kérlelhetetlenség: szigorral a törvény nevében, de szigorúan csak a törvény alapján. Nem másképp."

Úgy bizony.
Természetesen csakis törvényesen és tisztességesen! Miaz hogy! Nagyon is!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.10. 15:46:30

ügyész kér 10 évet, bíróság ad hatot. ebből 3 már előzetesben elment. leül a maradék háromból talán egyet és feltételesen szabadlábra helyezik. 2014-ben a meghurcolt szocialista képviselőjelölt mintapéldánya lesz, de előtte jöhet a celeblét könnyedsége (blikk, bors, story, főzőcskemúsorok, stb.).

és még sajnálod, mint embert? miért? mi olyan emberi ebben az emberben? lopott, csalt, hazudott (hazudik a tárgyaláson is). üljön, mint veréb a dróton és rohadjon rá a műanyag lakat.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.10. 15:47:41

Rosszindulat nélkül kérdem, Orbán Anita visszalépése valóban betegség miatt történt? Most kapóra jön a szociknak, hogy a BKV-szarból kenhetnek egy keveset a Fideszre is.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.02.10. 15:56:07

Évtizednyi fegyházat, nem börtönt. Nagy különbség . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.02.10. 15:58:03

"...nem lenne ellenemre egy, a kilencvenes évek elejének Olaszországát idéző ügyészi forradalom..."

Én is erre számítok, és úgy néz ki elkezdődött.

jan 2010.02.10. 16:09:05

Lehet, hogy cinikus vagyok, de nem arról van szó, hogy az ügyészség és a rendőrség már előre nyal a Fidesznek, hogy elmondhassa, ők már akkor elkezdték az elszámoltatást, amikor még a szocik meg sem buktak? Érdekes, hogy ahogy közeledik a szoci kormány vége, úgy lesz egyre bátrabb a rendőrség-ügyészség.

Amúgy ha igazi ügyészi forradalom van, akkor néhány fideszest is látnunk kéne a vádlottak padján. (Nyilván jóval kevesebbet, mint szocit, hisz a szocik kormányoznak 8 éve, de azért fideszes önkormányzatok körül is biztos akad sikkasztás, meg hát a törvényes keretnél jóval drágább országgyűlési kampányt is finanszírozni kell valamilyen fekete pénzből.)

winston01 2010.02.10. 16:38:50

@ArmaGeddon Bácsi: Persze, pont mind Kosztolányi Dénes családi ügyei.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.10. 16:57:47

Hmm, fene tudja, én valahogy nem érzem azt az elsöprő társadalmi igényt, ami a komplett ügyészséget a komplett politikai umbuldistákra rákergetné. Z esetéből max. annyi a lecke a gyakorló furmányosok számára, hogy szerényebben kiscsákók, szerényebben. A BKV-sagából meg annyi fog leülepedni a politikusbűnözők buci fejében, hogy az egymás érdekszféráinak való keresztbetevéseknél kicsit átgondoltabban kell vagdalkozni, mert a végén közös nagy pofáraeseés kerekedik. De a lopás itt kódolva van, fasz tudja mibe, a rendszerbe, a szociokult.-ba, a történelembe (hallkan ünnepelném: az első felelős kormány első felelős pénzügyminisztere egy sikkasztó volt, aki kicsivel később egy kis felfordulást csinált, majd lelépett a amradék államkasszával, és abból haknizott világszerte, mígnem becsüléetben megűszült fizimiskájábval jobblétre tért, hogy valami mítikus hőssé, megzsámlálhatatlan utca és tér névadójává szépelegje a kolektív ostobaság), szóval valahogy majd' 200 éve lop itt majd' mindenki, és maximum az irigység miatt fáj ez minékünk: véletlenül sem az, hogy tőlünk lopnak, csakis az, hogy nekik több jut. Hát így nehéz lesz. (Ráadásul a színvonal ebben is meredeken konvergál a mínusz végtelenhez, hogy mást ne említsek anno a komplett Sugár-út projekt egy merő telekspeki volt, egetverő botrányokkal, csak ami ezzel együtt mégis létrejött, az ma valahogym a világörökség része. Ezek a maiak meg, ehh... nanoszekundumemberkék...) Na, de ne legyen igazam: Hajrá ügyészség, hajrá magyarok!

Cook kapitány 2010.02.10. 17:23:09

@jan: "Érdekes, hogy ahogy közeledik a szoci kormány vége, úgy lesz egyre bátrabb a rendőrség-ügyészség."

Nekem ugyanez tűnt fel. Két oka lehet: 1, amit te is írtál, hogy nyalnak előre a Fidesznek, ill. 2, eddig nem tehették, mert akkor fentről minimum "leszólnak", de a szoci bagázs elvesztette a hatalmát, hiába szólnak el, két hónap múlva sehol nem lesznek.

tevevanegypupu 2010.02.10. 18:00:47

@Dr. Zerge:
Nalunk is utaltak Kossuthot reszben eppen ezert. Erthetetlen, miert vegezte hoskent..ugyanakkor Szechenyirol miert beszelnek neha meg most is enyhen fanyalogva. Fura nepseg vagyunk. Ahogy az is mulatsagos, hogy panelprolik (vannak) szavaznak milliardosokra es Bokrosra is majd, pusztan azert mert valaki kitalalta, hogy Orban fasiszta.

tevevanegypupu 2010.02.10. 18:17:43

Ja es igen: Zuschlag az egyik legellenszenvesebb kis troger a fiatal politikusok kozott. Mindent megkapott es semmi nem volt eleg. Azt viszont nem hiszem, hogy a holocausttal valo "trefalkozasert" kapna nagyobb bortonbuntetest. Ha egy szocialista kepviselo viccelodik, az altalaban nem olyan sulyos bun - Zuschlag is visszaterhetett politikuskent - mintha egy jobboldali kepviselo esetlegesen jogos eszreveteleket tenne.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.10. 19:17:14

@ArmaGeddon Bácsi: Szerintem hamarabb lépett vissza mint ahogy a botrány kipattant. Innentől a jó franc tudja :)
Szimpatikus asszony így kár érte, úgy is kár érte...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.10. 19:20:06

@Dr. Zerge: Uhh, vazz, micsoda elütéshalmaz, röstelkedem!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.02.10. 19:33:13

@tevevanegypupu: Hát, igazság szerint a mindig is... khmmm... kiegyensúlyozatlan gróf sem lehetett egy aduász. De valóban többet érdemelne, az írásaival és az adományaival is trilliószor többet tett értünk, mint az a sikkasztó zugfirkász. Közben nyilván egy lobbanékony, kibírhatatlan, nyughatatlan valaki volt ez a Stefan. Istenkém, hát mindenféle zsenialitás, különleges szenzibilitás egyben valamiféle abnormalitás is. Mindenesetre neki legalább értelmes, időtálló kitalációi, víziói voltak, míg a turini remete kb. a korabeli fletó lehetett, nagy, löttyös, tartalmatlan lufi. Sajnálatos, hogy a nemzetközi helyzet akkortájt olyanra fokozódott, hogy nem kipukkadt, vagy ernyedten punnyadt a futottak még rovatba, hanem valami értelmes tartalomnak tűnt ez a lufi. Az valóban érdekes, hogy mai napig tündököl ennek a totál kudarcos politikai szerencselovagnak az emlékezete. Marketing, emberek, marketing!

Mindenesetre ha lehet, én inkább Deákot ajánlanám minden politikus preferált figyelmébe.

jan 2010.02.10. 19:39:52

@Cook kapitány: igen, ez nekem is eszembe jutott, hogy ez az első választás a rendszerváltás óta, ahol garantált, hogy a kormányzópárt bukik, ezért nem kell félni a bosszújától (legalábbis 4 évig)

ufff 2010.02.10. 20:04:55

Küldöm Cusinak, innen a felvonulásról:
www.youtube.com/watch?v=4tbSntF8t3U

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.10. 20:43:11

Azért kicsit ironikusan hangzik a szalagcím, hogy "végleges a Fidesz listája". Azóta 3 változás volt és még van egy kis idő...
A szociknál csak egy ezalatt? Még ott is van idő. Egy jobbikos jelöltről a lista lezárása óta kiderült, hogy a Jobbikot izraeli kreálmánynak tartotta pár éve , nyilvánosan...
Ezek a végleges listák...

subtotal 2010.02.10. 20:43:41

@Dr. Zerge: egyetértek szavaiddal és nem azért mert utcatáblákat gyártok :DD

dz02 2010.02.11. 14:29:29

"Zuschlagot, mint embert, sajnáljuk"

nem, nem sajnálni kell hanem megvetni. megvetni azért amit tett, ahogy tette és amiért tette.

greybull 2010.02.12. 10:01:09

A példastatuálástól iszonyodom. Azért már mégsem embert ölt Zusi! Ráadásul a kár is megtérült, ha jól tudom. Fegyház?! Ugyan már! Ez az ügy már önmagában statuálta a példát: a politika ilyen kis mocsok is tud lenni. Intő jel ez minden politikusnak, a Fideszeseknek is így itt a hatalom kapujában és várhatóan hálójában.

teknős 2010.02.12. 11:37:46

@greybull: Abban igazad van, hogy demokratikus keretek között nem lenne szabad példátstatuálni.

Éppen ideje lenne a bíróságokat is demokratizálni.

Amiről pedig szó sem esett, az az Apeh. Részt kér a rablott vagyonból. Micsoda erkölcstelen álláspont.
süti beállítások módosítása