Meghalt egy lány az éjszakai buszon
2010. február 08. írta: dobray

Meghalt egy lány az éjszakai buszon

  Meghalt egy lány az éjszakai buszon - hívott fel egy ismerősöm szombaton. Hangján érezhető volt, hogy nem tud mit kezdeni a tehetetlenség dühével. A huszonéves lány a kispesti Kossuth téren szállt fel a 914/950-esre (sajnos, hogy melyik volt, arra nem emlékezett ismerősöm) péntekről szombatra virradó éjjel, úgy egy körül. Még ki is kísérte valaki, akitől elköszönt, mielőtt fellépett volna a buszra. Leült, elhelyezkedett és zenét dugott a fülébe.

  A Deák térnél aztán egy felszálló utas ránézett az addig mozdulatlanul ücsörgő lányra, és feltette a kérdést: nem veszik észre, hogy a lány meghalt? Nem vették észre, ilyenkor mindenki összehúzva, mozdulatlanul kuporog a helyén. A biztonsági őrök nem csináltak semmit, az utasok vitték le a lányt a busz mellé, a járdára. Kihívták a mentőket, de már késő volt. Az egyik utas lehordta az ellenőröket: ne álljanak úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, legalább segítsenek, ők lesznek az elsők, akiket elővesznek majd, ha arra kerülne a sor.

  Mert hát a biztonságiak mégiscsak általában elég tagbaszakadtak ahhoz, hogy könnyebben lecipeljenek egy utast, mint az utastársak. Aztán ők épp dolgoznak, nem sietnek haza, tehát talán nekik kellene ilyenkor ott maradni a helyszínen, és nem az utasoknak. Az éjszakai járatokon amúgy is rengeteg részeg utazik, bármikor rosszul lehet valaki. Vajon kapnak-e a biztonságiak elsősegély-képzést?

  Persze nem akarom a lány halálát a BKV-ra kenni. Lehet, hogy drogos volt, vagy ki tudja, mi történt vele, tulajdonképpen mindegy: felszállt, leült - és észrevétlenül meghalt. Nem csak a BKV-nak, nekünk is van min elgondolkodnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr891737986

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A BKV az éjszakai buszon meghalt lány esetéről 2010.02.10. 12:01:04

  Ma reggel megérkezett a BKV válasza kérdéseimre, amelyekben arról érdeklődtem, tudnak-e a pénteki halálesetről, illetve hogy milyen kiképzést kapnak a biztonsági őrök. Egy-két kommentet zárójelben hozzáfűztem a szöveghez, miután felhív...

Trackback: 95: Re: Meghalt egy lány az éjszakai buszon 2010.02.08. 21:08:21

A Mandiner blogon találtam a bejegyzést, péntek éjjel az egyik BKV buszon meghalt egy lány. A buszon őrök is voltak, itt válaszolnék a Mandiner-bejegyzésre.    A Deák térnél aztán egy felszálló utas ránézett az addig mozdulatlanul ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.09. 00:49:10

@Mutyimatyi: Hm. Valaki felhívhatná az illetékest az ügyben, hogy nem ért haza egy rokona és azzal a busszal indult el.
Nem sok halott embert láttam életemben, de ahogy ezek a buszok mennek, kizárt, hogy ülve ott tudna maradni.
De ezentúl tény, hogy minden alvót fel fogok rázni.

azértmertcsak 2010.02.09. 00:51:18

@LustaDick: akkor segítek

A) újraélesztés
B) ha halott, hulla, akkor nem nyúlunk semmihez.

_Toto_ 2010.02.09. 00:51:40

Kamu sztori. Sehol sem jelent meg a hazai sajtóban, még a színes kishírek között sema szennybulvárban. Pedig ez nem egy hétköznapi történet.

Aki viszont ilyet kitalál, az beteg állat. Ezzel nem a posztolód kívánom minősíteni.

nótbukk 2010.02.09. 01:12:26

@espadazo - Játékbolt: az éhínséget és a járványt egyelőre megúszhatod, de a 2015 körűl kirobbanó olajválság után fokozatosan visszaállnak a 19.sz. állapotok, megspékelve 7 milliárd emberrel. hamarosan mindenki anorexiás lesz...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.09. 01:19:36

@nótbukk: Szerencsére, ha már te is tudod, hogy mikor lesz az olajválság, az illetékesek feltételezhetően felkészültek :-)
Kis fogyókúra meg úgysem fog ártani, pont az imént ecsetelte valaki, hogy milyen kövérek a mai gyerekek.

dyrtyho · http://dyrtyho.blog.hu 2010.02.09. 02:20:23

Ha kábszeres volt a csaj,akkor saját magát pusztította el észrevétlenül.Ha meg nem gyógyszerezett,akkor meg nyugodjon békében,mellesleg pedig szánalmas ez a pesti hozzá állás bizonyos dolgokhoz,mint pl ez is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.09. 06:09:29

BBBaaaazzzmeeeg.
És ezt csak így?

Szomorú és gyalázatos maga az eset is.
(Egy exem nekem is egy éve lett öngyilkos, szintén a nagy BP-n)

Egyébként a BKV orkok tényleg kapják be.
Ha már ott vannak, és nem restek büntetni mindenfelé, mindenkit, akkor egy ilyen helyzetben is megállhatnák e helyüket. De hát az már intelligenciát, meg emberi hozzáállást igényelne.

Bannor 2010.02.09. 06:23:56

@Dyrtyho: élj egy kicsit itt... majd megérted a pesti (budai) hozzáállást(!)...
mi is jobban örülnénk, ha nem jönne ide minden vidéki élősködni, hogy közben azon nyavalyogjon milyen sz@r itt.. haza lehet menni a héttornyos falvakba..

Bannor 2010.02.09. 06:25:30

@Dyrtyho: élj egy kicsit itt... majd megérted a pesti (budai) hozzáállást(!)...
mi is jobban örülnénk, ha nem jönne ide minden vidéki élősködni, hogy közben azon nyavalyogjon milyen sz@r itt.. haza lehet menni a héttornyos falvakba..

Valaki1 (törölt) 2010.02.09. 06:27:29

A LÁNYT A BKV ELLENŐRÖK ÖLTÉK MEG!

Kocsis-hagyó-demszky-bajnai-gyurcsány legfelsőbb utasítására!!!!
céljuk: A MAGYAROK KIIRTÁSA, a fiatal lányok esetében éppen azért hogy ne legyenek nemzőképes magyarok a földön!
aztán jöhetnek a zsidók betelepülni új izraelbe!

BUTA MAGYAR BIRKÁK, VÉDEKEZZETEK!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.09. 06:27:31

@_Toto_: Kamu...? Lehet. De pl. az exem öngyilkossága (ha az volt) sem jelent meg sehol. Pedig azért az is gyanús körülmények között történt. Csak az még a yardot sem érdekelte annyira, hogy nyomozzon.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.09. 06:47:26

@Bannor: Sosem éreztem késztetést "vidékiként" (amúgy meg városban élek) hogy Pöstre menjek. Évente 1-2 alkalom pont elég. Odaköltözni meg végképp nincs humrom.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.09. 06:49:04

@Thresher: Ha a te nőd lett volna, akkor is ezt mondanád?

Picurigor 2010.02.09. 06:50:17

Ez ma Budapest. Amikor annak idején a tesóm odakerült, akkor apukám azt mondta neki, hogy nagyon vigyázz magadra, mert pesten, ha elesel az utcán, nem fognak felsegíteni, hanem szó nélkül átlépnek majd rajtad.
Akkor azt hittem, hogy apám eltúlozza a dolgokat és még kicsit dühös is voltam rá, hogy mit paráztatja a tesómat.
Aztán én is odakerültem, és rájöttem, hogy kurvára igaz.
Pár éve télen a Határ úti buszállomáson egy férfi feküdt a földön, mínusz 3-4 fokban. Senki nem törődött vele. Tény, hogy részeg volt, de azért talán mégsem kellene ott hagyni megfagyni.
Az igazi döbbenet viszont akkor ért, amikor felhívtam a mentőket, és ők sem akartak kijönni...

Hogy meghal egy ember, bár ez az élet rendje, azért mégiscsak szomorú. Az is szomorú, hogy a többiek - ha egyáltalán észreveszik - nem törődnek ezzel. De az igazság az, hogy ha észre is veszik, akkor sem biztos, hogy tudnak rajta segíteni.
Két éve halt meg a nagybátyám. Otthon, családja körében lett rosszul, mégis, a kiérkező mentő öt perc múlva már csak a halál beálltát tudta megállapítani.
Szomorú, de ha valakit szólítanak, senki nem tehet semmit.

A fenti esetben az igazán felháborító, hogy a személyzet helyett az utasoknak kellett a halott lányt levinni a buszról, stb.

Dr.Traktor 2010.02.09. 07:05:35

elég hidegrázós történet, de szerintem sincs semmi megrázó vagy meglepő benne.

arra azonban roppant kiváncsi lennék, hogy a deák téren felszálló utas mégis hogy állapította meg ránézésből, hogy a zenével a fülében ücsörgő lány halott.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.02.09. 07:15:34

Ez egy megtörtént eset vagy egy városi legenda? Én inkább az utóbbira tippelnék.

Egregor 2010.02.09. 07:22:18

@espadazo - Játékbolt:: előre szólok, ha történetesen engem ébresztenél fel, nem nézem ki vagy, bepancsolok egy nagyot.

nemecsek ernő áruló 2010.02.09. 07:32:49

A nagyvárosok betegsége. Sajnos.

freaky (törölt) 2010.02.09. 07:35:42

Tudod ki nézné??!!!?
Nekem egyet már végig kellett néznem, mert úgy féltem, hogy nem mertem hozzányúlni. Azóta nem vagyok normális. Az sem érdekel, ha megölnek utána, de visszacibálom, ha tudom, mert így nem lehet élni!!!!

LustaDick 2010.02.09. 07:42:13

@azértmertcsak: No, akkor lassan, még egyszer, a te kedvedért.

a) Csak halottat lehet újraéleszteni, élőt nem. Utóbbit szerencsére nem is kell.
b) Ez csak akkor igaz, ha egyértelmű jelei vannak annak, hogy esélytelen újraéleszteni (pl. mert nincs feje, esetleg nyár kellős közepén kihúzod a tóból és korcsolya van a lábán, vagy egyértelműen bomlásnak indult, stb...). Minden egyéb helyzetben meg kell próbálni az újraélesztést. És kevesebb CSI-t nézni. :o)

Kerámia_53 2010.02.09. 07:52:00

Így jár, aki "zenét dug a fülébe"!:-))) Én is kírtam az Internetet egy CD-re, hogy meglegyen, ha elmegy a netem...:-)

LustaDick 2010.02.09. 07:56:32

@Picurigor: "Az igazi döbbenet viszont akkor ért, amikor felhívtam a mentőket, és ők sem akartak kijönni..."

No, engem meg ez döbbent meg. Ugyanis ha felhívod a 104-et, akkor a földön fekvőhöz kiküldik a kocsit. Azon egyszerű okból kifolyólag, mert nem biztos, hogy részeg (lehet pl. cukorbeteg is!), és ezt az irányító onnan, az irodából nem tudhatja. Csak arra tud hagyatkozni, amit te telefonon elmondasz neki. Egyébként pedig a hívásokat rögzítik, tehát ha egy komoly esetet "leráznak", akkor tessék szólni a Markó utcában (OMSZ központ). De nem hiszem, hogy erre szükség lenne. Sokkal inkább fordul elő olyan, hogy valaki merő mókából riasztja a mentőket, akik kivonulnak, és se helyszín, se beteg, se bejelentő... Miközben valahol máshol tényleg szükség lenne rájuk.

Sajnos az otthoni esetekre is igaz, hogy önmagában a hívás sajnos kevés, mert akármilyen gyorsan is ér ki a mentő, az esély szempontjából értékes első perceket már nem tudják behozni.

LustaDick 2010.02.09. 08:08:08

@Zsiráff: Szerencsére ebben az irányítás is segít, azzal, hogy kérdez. A leggyakrabban egyébként azt nem tudják megmondani, hogy pontosan HOL vannak.

Nyomek 2010.02.09. 08:11:05

"A Deák térnél aztán egy felszálló utas ránézett az addig mozdulatlanul ücsörgő lányra, és feltette a kérdést: nem veszik észre, hogy a lány meghalt?"
...
"Az egyik utas lehordta az ellenőröket: ne álljanak úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne"

A történet üzenete: segíteni senki sem fog, de baszogatni másokat, hogy segítsenek és csináljanak valamit - az nagyon megy.
Ráadásul az észosztás még a posztok között is folytatódik. Nemhiába, az internet mindent elbír. Jó látni, hogy vannak köztünk hősök, akik ilyen helyzetben a mellényzsebükből egy defibrillátort előrántva csodákat művelnének. A baj csak az, hogy önmaguk fényezésén kívül alaposabban nem ismerhetjük meg ezeket. Gyanítom, hogy éles helyzetben csalódnánk bennük.

Végeztem, folytatódhat az öntömjénezés.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.09. 08:20:08

@futura:

"@Grift: 2010.02.08. 19:03:29
Most hogy jön ide, egy több mint 30 évvel ezelőtt történhetett (amúgy alig hihető) történet?"

sehogy. és nem alig hihető, hanem nyilvánvalóan baromság. mint az ahogy egy ráadásul hívő ember kiakad azon, hogy valaki meghal. hűbaszki és a buszon. és akurva bkv és az utasok meg a biztonságiak. látványosan haldoklott? habzó szájjal vergődött, haláltusát vívott? közönyösen nézték mindezt a népek? lófaszt. szegény, szép csendben elment. mindenki azt hitte -egy kivétellel- hogy alszik. éjszakai járaton! na még ilyet sem láttunk.
rajta kívül aznap meghaltak, sportolás közben, kórházi ágyon, van akit lebombáztak egy afgán kuplerájban, wc-n, autóban, lezuhant egy repülővel, fal omlott rá, felrobbant, bányába fúlt, folytatható. egy hívő ne omoljon össze attól, hogy meghal az ember. vagy ha igen, kérjen megerősítést a plebánosától, mert nagy a baj. a halál körülményei nem indokolták a nyálkönnyeket.
na, erről szólt a papírvékonyra kijárt néger. :)

neurotikk! (törölt) 2010.02.09. 08:21:51

Csak hogy pozitiv is legyen es ne csak a szokasos nyafogos/fikazos stilust hozzam.
Budapest hozzaallasarol a mas bajahoz.
Egyszer metron volt, hogy muszaki hiba miatt megallt ket allomas kozott. Gyenge vilagitas volt szerencsere, de nyar leven eleg fulledt volt, a kocsi csak felig volt tele, ulohely nem volt, en is alltam az ajtonal. Egyszercsak valaki kialtott, hogy 'kapjak el a lanyt'. A velem szemben az ajtonak tamaszkodo lany kicsit osszeakadt szemekkel nyoszorogve csuszott le a falon, a terdei kezdtek megadni magukat. Ketten, de ha jol emlekszem akar harman is ugrottunk hozza, ketten a hona ala karoltunk de akkor mar semmit nem tartott, epp csak haritottuk az eseset hattal a padlora. En fogtam a fejet a tarkojanal, a masik utas eloreszolt a vezetonek hogy valaki rosszul lett. Felig volt eszmeleten, kicsit nyoszorgott, tagoltan de hangosan megkerdeztem a bezartsagtol fel-e, razta a fejet, akkor kicsit megnyugodtam, hogy nem lesz duhroham vagy mittomen, nem tudom mire lenne kepes egy klausztrofobias. A vezeto visszaszolt, hogy a kovetkezo megalloba kert orvost, valaki adott egy uveg asvanyvizet a lanynak aki kozben szep lassan osszeszedte magat, asszem el is pirult mikor tudatosult micsoda figyelem veszi korul, mindenesetre lathatoan zavart es halas volt. A felajanlott helyeket, hogy oda vegigfekudhet mar nem is fogadta el, orvost se kert, azt mondta nincs betegsege, ugy latszik csak megszedult a fulledt melegtol. Felkisertuk meg a mozgolepcson ketten, elkoszontunk, szegeny nem birt szegyellosen halalkodni.

Rajtam kivul eleg sokan segitettek, igazabol mindenki aki a kornyeken volt es tudott es amennyire szukseg volt.
Ilyen is van.

Picsasereghajtó 2010.02.09. 08:26:15

Én viszonylag sűrűn utazom ezen a vonalon. A 950-es az egyik legfőbb bulijárat, amely a belvárosi szórakozóhelyek és a külsőbb kerületek között teremt kapcsolatot a 3-as metrót helyettesítve éjjel. Így szombat-vasárnapi hajnalokon egyáltalán nem meglepő, hogy sok olyan utas van a buszon, aki túlitta-túllőtte-túlszívta magát az éjjel. Sajnos ilyen körülmények között egyáltalán nem meglepő hogy senkinek nem tűnik fel egy ránézésre buliból hazafelé tartó, részegen alvó fiatal lány.

LustaDick 2010.02.09. 08:29:24

@Grift: "szegény, szép csendben elment. mindenki azt hitte -egy kivétellel- hogy alszik. éjszakai járaton! na még ilyet sem láttunk. "

Nagyon szép kép, igazán romantikus, de azért hortyogó-szuszogó, pirospozsgás halottat ritkán látni. Sokkal inkább szoktak hamuszürkék (sápadtak) vagy nagyon lilák lenni, és ez bizony elég feltűnő. Kéne, hogy legyen, ha egy icipicit is foglalkozunk a környezetünkben fellelhető emberekkel.

Egyébként ha valakit érdekel, akkor itt találja ábrákkal együtt az újraélesztés menetét: www.maltaitanfolyam.hu/letoltes/2009_gyak_bls.pdf

deputy sheriff 2010.02.09. 08:31:58

@Redcap: New Yorkban nem jar a metro ejszaka.

segitoember 2010.02.09. 08:32:59

@LustaDick:

"Nagyon szép kép, igazán romantikus, de azért hortyogó-szuszogó, pirospozsgás halottat ritkán látni. Sokkal inkább szoktak hamuszürkék (sápadtak) vagy nagyon lilák lenni, és ez bizony elég feltűnő. "

Te nem láttál még halottat, ugye? Vagy éjszakai buszt? Vagy téli öltözéket?

Kicsit foglalkozhatnál a környezetedben fellelhető emberekkel!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.09. 08:33:40

@LustaDick:
tudja milyen hamuszürke voltam én boldogult úrfikoromban, mikor az éjszakain szpíddel szétlőve afterpartyra igyekeztem? azért pofán is vágtam volna magát, ha elkezd noszogatni, hogy meghaltam e. :)
látott maga már halottat? nem mind olyan rémes ám, mint a helyszínelőkben.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.02.09. 08:33:56

@Egregor: "előre szólok, ha történetesen engem ébresztenél fel, nem nézem ki vagy, bepancsolok egy nagyot. "

Akkor mielőtt felébresztek bárkit, megkérdem tőle, hogy te vagy-e az!

neurotikk! (törölt) 2010.02.09. 08:39:58

@Nyomek: "de baszogatni másokat"
Keress egy tukrot.
Addig is idezek: " az utasok vitték le a lányt a busz mellé, a járdára".
Az lenne a baj, hogy nem alltak lancba az utasok es adtak kezrol kezre a lanyt, mindenki, kivetel nelkul?
Amugy igen, egymas baszogatasa mint jellemzo az ugyanugy hiheto, mint hogy eszrevetlenul meghalhat valaki a 950/914-esen, az aktualis konkret reszletektol fuggetlenul.

Senkifia 2010.02.09. 08:41:48

@LustaDick: aki az éjszakai buszon,télen,nagykabát,sál,sapka-szerkóban alzik,az mind feltünően hangosan horkol(tyog)? mert a sapkasáltólelég kizárt,hogya szürke halotti mvoltot észrevedd. És ha nem hortyog minimum 40 decibellel, akkor ,feltéve,ha em dölsz a vállára, egy bkv buszon kizárt,hogy meghalld a lélegzését.
nem kéne okoskodni. Szerintem :)
amúgy meg ez megjelent máshol is,vagy csak az index tette ki, a szokásos szutykokkal együtt,mint "hírt",a blogok közé...?

LustaDick 2010.02.09. 08:43:31

@segitoember: Láttam már halottat. Nem volt pirospozsgás, és kicsit sem lélegzett.

Senkifia 2010.02.09. 08:44:49

@Sün! balázs: ...és milyen igazad van...a 950en ezzel a lendülettel, aki nem áll,mind meg van halva :) legalábbis 2 év éjszakaibuszozás után,a 950en,eza szerény meglátásom.

adenocarcinoma · http://adenocarcinoma.blog.hu/ 2010.02.09. 08:45:30

Első gondolat: irigység! Így szeretnék meghalni én is… „észre-vétlenül”, kényelmesen elhelyezkednék, zenét dugnék a fülembe és elaludnék…

Második gondolat: MEMENTO MORI! Sem a helyet sem az időt sem a módot nem mi választjuk meg. Csak az öngyíkosok, de ők meg gyávák az életre, még ha szar is, akkor „csak” ÉLET. Kioltani nincs joga az embernek. Az életet kaptuk, és el is veszítjük, hiszen ezt tapasztaljuk, akkor ez a valóság? Szókratész barlangelmélet vagy Mátrix…

Harmadik gondolat: felelősség! Hogyan viszonyuljunk a halálhoz? Mikor halott egy ember? A magam részéről halhatatlan akarok lenni, és eddig sikerült is. Mit hoz a holnap? Nem tudom, kicsi a valószínűsége, hogy utastársaim cipeljenek le a buszról, de ha így is lenne, akkor már nekem mindegy. Vagy a fene tudja… „Monda Jézus: Vegyétek el a követ. Monda néki a megholtnak nőtestvére, Mártha: Uram, immár szaga van, hiszen negyednapos.” János 11:39… ne de ez meg már innentől hit kérdése…

+1 gondolat: adenocarcinoma.blog.hu/2009/09/21/bodhisattva ...

segitoember 2010.02.09. 08:46:13

@LustaDick: És honnan tudod, hogy nem lélegzett?

Senkifia 2010.02.09. 08:47:14

@LustaDick: biztos nem lélegzett?mert ha bkv buszon láttad,kétlem,hogy önerőből hallottad volna a lélegzést... sálsapka nagykabát volt rajta?
ennyit erről.

Senkifia 2010.02.09. 08:52:58

@Sün! balázs: "Sajnos ilyen körülmények között egyáltalán nem meglepő hogy senkinek nem tűnik fel egy ránézésre buliból hazafelé tartó, részegen alvó fiatal lány." ez 100 évvel ezelőtt, falun még lehet,hogy "sajnos" volt. Manapság pesten örül az ember,ha élve,fényes nappal , gyaloglás közben észreveszik,és nem lökk fel azutcán. Éjszakai buszon a közönség fele spicces, vagy alszik, a másik fele zenét hallgat. eseteg meghalt. Most hogylehetne elváni,hogy így bárkibárkiről tudomás vegyen.Netán észrevegye,hogy nem lélegzik....?
az a sajnos,hgy egy jó kis kocsmai,vagy vendéglői összeruccanás helyett itt-ott ül mindenki a gépe előtt,és virtuálisan szidja a másikat..... Na ez már sajnos.

Téglagyári Megálló 2010.02.09. 08:56:08

@nótbukk:

"dr. Hetesi Zsolt fizikus szerint aki 1960 után született nagy valószínűséggel vagy erőszakos halált hal-, vagy a járványok vagy az éhínség végez vele. És ezt egzaktul be is bizonyította az m2-ön."

No azt a bizonyítást megnézném...

Téglagyári Megálló 2010.02.09. 08:57:05

@rexter:

Igen, a nép ópiumát használja, ez többek között arra sarkallja, hogy küzdjön a közöny ellen.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.02.09. 08:57:24

@LustaDick: Én még nem láttam lila halottat. A helyszínelőkben inkább a széjjel szakadt fajták szoktak lenni.

Téglagyári Megálló 2010.02.09. 09:12:53

Amúgy meg lehetne oldani, hogy soha ne kerüljünk címlapra?

Wendriner Tódor Emánuel 2010.02.09. 09:28:48

nem tudom, mit lehetett volna tenni, illetve nem tudom, mi történt pontosan. ha a lány egyszerűen csak rosszul lett és minden jel nélkül, hirtelen meghalt, hogyan kellett volna észrevenni? megtapogatni, tükröt tartani a szája elé? bizony sajnálatos, de van olyan, hogy valaki csendben, egy sóhaj nélkül meghal. nem lehet mit tenni.
mellettem már meghalt egy ember, egy autóban utaztunk, őt a szíve vitte el, azt észre lehetett venni.

Démonmac1 2010.02.09. 09:46:43

nem értem ezt a posztot
általában az ember gunnyasztani szokott a buszon - csöndben és diszkréten meg lehet halni közben.
Ha áll és összeesik akkor nyilván feltünik -ha valaki összrogy- de így?

Don ZOZI 2010.02.09. 10:00:49

Valaki nem tudna egy másik forrást megjelölni, mint ez a blog? Érdekes, hogy mindenki innen szedi az információt a google szerint.

Se MTI, se origo, se index, se blikk ( :) )...

Amíg meg nem erősíti valaki, addig ez nekem photoshop.

kvadrillio 2010.02.09. 10:11:21

Mélyen sajnálom. :(

..de ez, sajnos bárkivel, bármikor, bárhol megtörténhet...

Azért azt gondolom, az utasok azért segítették le a buszról az élettelen testet, mert BKV-s nem volt fellelhető a közelben.

mxz 2010.02.09. 10:11:34

@Don ZOZI: ha a blikk ir valamit azt elhiszed?

:DDDD

aachi2 2010.02.09. 10:15:42

szerintem normális hogy nem vették észre. az ember nem erre figyel állandóan egy éjszakai buszon.

Illetékbélyeges elvtárs 2010.02.09. 10:24:04

ez egy pont akkora hoax, mint a múltkor az óvodából elrabolt és kivégzett négyéves kislány szívfacsaró története. Rémhírterjesztést kézlevágással kellene büntetni

MEDVE1978 2010.02.09. 10:25:40

Itt szerintem nem terheli azért felelősség a biztonsági őröket, mert nem veszik észre, hogy a lány meghalt.
Egy éjszakai buszon az utasok fele részeg, negyede munkába megy vagy éppen hazafelé tart az éjjeli műszakból, fennmaradó negyedében egyaránt található hajléktalan és véletlenül odakeveredett turista.
Diákkoromban naponta jártam éjjeli busszal és 3-4 óra körül az emberek háromnegyede magába fordulva aludt.

Az viszont, hogy a biztonsági őrök a lány testét nem segítettek levinni a buszról, illetve nem ők intézkedtek (hívták a mentőket), hiba.

uf28x61 2010.02.09. 10:32:24

@deputy sheriff: New Yorkban egesz ejszaka 20 percenkent metro az osszes vonalon.

accountantgirl 2010.02.09. 10:34:23

@LustaDick: én édesapámhoz hívtam ki a mentőt, tanult elsősegélynyújtó lévén elmondtam a szükséges dolgokat, sőt még azt is mivel kezelték a kórházban előzőleg, erre kiküldenek egy orvost meg egy ápolót mentő nélkül a rosszul levő szívbeteghez, majd ők hívták a mentőket. Ez egy órás cécó volt. Ha olyan nagyon tudnak a diszpécserek, mért nem veszik komolyan azt, aki szinte diagnozist mond el nekik. Tudtommal a szívroham nem játék. Csak a szerencsén múlt, hogy nem lett nagyobb baj, meg azon hogy időben telefonáltam .

Egyébkén a csajszira visszatérve: ha igaz a történet ha nem egy két hozzászóló elgondolkodhatna.

Szép napot mindenkinek.

uf28x61 2010.02.09. 10:35:07

csak kimaradt az allitmany.
gyk. New Yorkban egesz ejszaka 20 percenkent jar metro az osszes vonalon.

DG 2010.02.09. 10:35:20

@Mawhonic: ranezesre. Mint az osztrak rendor a sebesseget.
Neki olyan szeme van.

hoel 2010.02.09. 10:48:46

Isten nyugosztalja, de mitől halt meg? Nyilván nem a bkv szarságától. Erősen kamuszagú a sztori, egyébként. Pl " felszálló utas" ránézésre tud halált megállapitani? Annyira, hogy éjszakai buszon megkülönbözteti az alvó ittast a hullától ránézésre? Igazi parafenomén lehetett.

vaniliatudat 2010.02.09. 10:51:52

Én is lettem már rosszul buszon. (Kamaszkoromban gyakran elájultam levegőtlen helyeken, de akkor már egy ideje nem fordult elő.) (A 139-esen, aki ismeri, tudja, hogy reggelente kellemesen tömött szokott lenni, és elég lassan araszol.)
A végállomás előtti utolsó megálló után már éreztem, hogy gond lehet, de azt hittem, pár méter a következő megálló, kibírom. Na meg mit is tudnék csinálni, dugóban, tömegben?
Hát nem bírtam ki. És nekem sem segített senki, pedig már csúsztam le az ülésről, és azt vettem észre, hogy mindenki leszállt, üres a busz. Amikor valahogy levánszorogtam, és megálltam a megállóban, akkor jött oda egy hölgy, és megkérdezte, hogy rosszul vagyok-e. Mondtam, hogy "köszönöm, már nem" :)

Ugyanezen a buszon korábban - kellemes eső utáni őszi nap, minden ablak csukva - egy úr kiabálva hordta le a körülöttem állókat, hogy "nem látják, hogy a kishölgy rosszul van?! nyissanak már ki egy ablakot!". Ő hívta fel arra is a figyelmemet, hogyha valaki elájulna, de nem tud "eldőlni" magától, mert nincs hely vag hasonlók, abba bele is halhat.

Szerintem a sztori akár kamu, akár valóság, mindenképp érdemes jobban odafigyelni az utastársainkra. Egy halálnak néha vannak előzményei, laikusok számára és észrevehető jelei.

vaniliatudat 2010.02.09. 10:54:51

Egyébként meg olyan hülyék vagytok. Mi az a duma, hogy "ugyan hogy tudná egy félszálló utas megállapítani, hogy halott?!"
PL.: természetellenesen kidüllednek a szemei, kilóg a nyelve (lehet, hogy viccesen hangzik, de ez még egy sima ájulásnál is előfordulhat), vagy bármi természetellenes van a külsejében. Szóval AKÁR láthatja is, hogy halott...

Sadist 2010.02.09. 10:58:13

@LustaDick: Ott cseszted el, hogy nem nézted meg van-e a szájában valami. Ha hátrahajtod a fejét, akkor ami eddig a szájában volt simán megy a tüdejébe, és megfullad. Akkor meg már nyomkodhatod a mellkasát, nem sokra mész vele.

csendes többség 2010.02.09. 11:03:51

közöny... ez az ami most itthon leginkább megmutatkozik, senki nem foglalkozik senkivel, még talán magával sem.

nem normális ez...

Donor 2010.02.09. 11:06:04

@accountantgirl:
És apukád jól van?
A mentőn ritkán van orvos, szóval jobban járt apád az orvossal. Az orvos mindent meg tud tenni ami ilyen esetben szükséges a mentőtiszt nem biztos hogy rendelkezik eszközökkel a stabilizáláshoz.

Cégem most szerzett be 3db automata defibrillátort, ennek kapcsán aki akart részt vehetett egy életmentő tanfolyamon, ahol a szokásos elsősegély nyújtáson kívül pont azt tanították mit kell tenni szívroham esetén.

Bár nem olvastam végig de jó pár hozzászólás közül senki nem mondta a jó megoldást.

A halál beálltát orvos állapítja meg. Ezért addig eszméletlennek kell tekinteni...kivéve ha egyértelműen életidegen állapotban van. (cafatokra szakadt, hullamerevség, keményre fagyott)
-Eszméletlen embernél előbb meg kell próbálni felvenni vele a kapcsolatot.
-megvizsgálni hogy lélegzik e
-hívni a mentőket
-ha nem lélegzik megkezdeni a mesterséges lélegeztetést és szívmasszázst. (2 befújás 30 mellkas kompresszió, de ha a be fúvás elmarad, az sem probléma, a szívmasszázs a fontos az életben maradáshoz)
-Ha van automata defibrillátor akkor addig kell a szívmasszázst fojtatni amíg meg nem érkezik és rá nem akasztják, ahol az automata fogja mondani mikor hagyd abba.
-Ha nincs defi akkor a mentők kiérkezéséig kell fojtani.

A fenti esetben is ezt kellet volna tenni, nem csak úgy rámondani hogy halott. És igen is ezt azért legalább a buszsofőrnek illene tudnia.

Ezt kéne tanítani az iskolában pár hülyeség helyett, minden évben egyszer, hogy belerögzüljön az emberekbe.
Meg a munkahelyeken a tűz és munkavédelmi oktatás üres fecsegései helyett (hogy kitöltsék az időt és pénzt lehessen felvenni) ilyeneket kellene okítani.

NICKnolte 2010.02.09. 11:10:24

én voltam az a lány...ez meg egy fos

Donor 2010.02.09. 11:16:34

@LustaDick: na igen, ez a jó megoldás

Donor 2010.02.09. 11:19:36

@LustaDick: Amúgy meg fórumon nem lehet tanítani mert mindenki csak ír, de nem olvas :( és akkor jönnek itt hogy milyen borzasztó a közöny, miközben saját magukról beszélnek.

Szerintem ebben az esetben nem az volt a probléma hogy nem vették észre, hanem az hogy nem kapott elsősegélyt amikor észrevették.

A felszálló azért vehette észre mert ő nézett rá az arcára a többiek előre vagy kifelé bámultak. A lány tarkójából meg lehet hogy nem derült ki hogy eszméletlen.

bicajos 2010.02.09. 11:26:43

valamelyik mandineres hívja már fel győrfi pált az omsznél, hogy kamu-e a sztori vagy sem. amíg ez nem történik meg, addig ez itt csak egy kísérlet, szociológiai felmérés, neaggyisten szimpla átverés.

parttalan 2010.02.09. 11:30:03

Látatlanban is nagyon sajnálom a lányt. :( Amikor fiatal - korombeli- hal meg, az mindig elszomorít.

Georgigi 2010.02.09. 11:31:50

"Lehet, hogy drogos volt, vagy ki tudja, mi történt vele"
Tessék! Te is rögtön előitélkezel.
Ennyi

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2010.02.09. 11:32:48

Vagy igaz a story,vagy nem,de a lényeg az,hogy hihető,amennyire szarnak egymásra az emberek,főleg itt budapesten...Anno mikor a fővárosba költöztem,eleinte segíteni próbáltam a buszra felszálló hölgyeknek,ha nagy csomaggal bírkóztak,erre vagy hülyének néztek,vagy megrémültek,azt hiték ki akarom rabolni őket....

smartdrive 2010.02.09. 11:35:43

most komolyan senki nem arra kapja fel a fejét, hogy egy huszonéves meghal nem erőszakos halállal, nem különleges körülmények között?

Don ZOZI 2010.02.09. 11:35:50

@mxz: Miért te nem? :)

De őszintén kétkedéssel fogadok egy hírt, ami csak EGY blogon jelenik meg és minden más blog ezze hivatkozik.

SEMMILYEN hivatalos (vagy ahhoz közeli) hírforrás sem tud erről az esetről.
Számomra ez a történet KAMU!!!

Trackback 2010.02.09. 11:44:37

Meg amúgy is fel van fújva az egész: valóban szörnyű a dolog, de hát az emberekkel történik ilyen sajnos nap mint nap, hogy meghal valaki. Ez most éppen egybuszon történt. Ott tilos?

Másrészt akik itt óbégatnak a "közönyről", azok vajon minden esetben orvosi vizsgálatot alkalmaznak az utastársaikon, és meg is teáztatják őket, ha hideg van? Lehet, hogy beteg volt a lány, és infarktust vagy agyvérzést kapott, és tényleg úgy tűnt, mintha csak aludna. De lehet, hogy drogos volt, és azért halt meg, mert túllőtte magát. Sokminden lehet.

Szánalmas a cikk: a sok idióta, tévén nevelkedett pöcs el van szokva attól, hogy létezik olyan, hogy halál, és ezzel ilyen hírekből képes csak szembesülni.

Ez óvoda.

Trackback 2010.02.09. 11:48:57

Másrészt az éjszakai járatok utasai inkább egy balkáni város bányászainak tivornyázó hordáira emlékeztet, mint egy európai főváros értelmes fiataljaira. Néha úgy hozza a sors, hogy nekem is éjszaka kell utaznom, de hányhatnékom van attól, amit ott látok, és én sem a másikat nézem uatzás közben, hanem bámulok kifelé az ablakon, és a hátralévő megállókat számolom.

Ettől én nyilván máris "közönyös" vagyok?

Hoffy 2010.02.09. 12:00:16

Igen részvétem a szüleinek, barátainak. Sajnos az ember nemcsak megszületett hanem meg is hal. Hogy mikor az sok esetben nem rajta múlik. De nem lehet azt mondani, hogy fiatalon nem lehet meghalni, de a születés napjától bármikor. A kérdés csak az, hogy mi lesz utána, rendbe van e az élete, vagy nincs. Mennyország vagy pokol az örökkévalóságban. ez itt a nagyobb probléma. Mindkét helyről láthattok beszámolót és mindenki saját maga választhat, de csak amíg él. A pokolról: www.youtube.com/watch?v=THD1dl_fMag A Mennyországról: video.google.com/videoplay?docid=-194900978556416488&ei=aj9xS4HSC4Ss2AKYrsXTBg&q=%22video.google.com%22Mennyei+tal%C3%A1lkoz%C3%A1sok&hl=hu#

Démonmac1 2010.02.09. 12:08:07

"Ott cseszted el, hogy nem nézted meg van-e a szájában valami. Ha hátrahajtod a fejét, akkor ami eddig a szájában volt simán megy a tüdejébe, és megfullad"

már csak az hiányzik hogy feljelentsenek nemi erőszakért..:)

Az esti járatok nem arról híresek hogy az ember nézegeti a másikat -ritka ellenszenves és agresszív népek tudnak utazni rajta..:(
egy szóváltás meg baromira nemhiányzik.

Démonmac1 2010.02.09. 12:10:13

"kérdés csak az, hogy mi lesz utána, rendbe van e az élete, vagy nincs. Mennyország vagy pokol az örökkévalóságban"

:DD
Ujjászületés van, semmi pokol, vagy mennyország:)

láttam egy matricát: "ha a mennyországban nincs csoki, rám ne számítsanak:)"

Laciii 2010.02.09. 12:29:33

Mentőt hívtak utána, szóval szerintem akkor is hívtak volna ha ad bármi jelet.

Egy egészségesnek tűnő ember is bárhol, bármikor meghalhat, ezen nem lehet változtatni, akármennyire is borzasztó.
De ez személyes tragédia, nem társadalmi.

Nem megyek el egy fekvő ember mellett, hogy úgyis részeg és alszik, eddig mindig az volt, de egy ránézést megér.
Viszont egy mozdulatlanul ülő emberről nem is gondolnám, hogy meghalt, egy éjszakai járaton senki nem fogja tapogatni a többiek nyakát, hogy megnézze van-e még pulzusa. Nyáron még talán látná az ember, hogy nem lélegzik, de télen nagykabátban kevés ember van aki ezt ránézésre kiszúrja.

II.Briandrew 2010.02.09. 12:36:28

és hány ember hal meg az ember szeme láttára az utcákon??? hajléktalanok, drogosok vagy csak éppen szívrohamot kapók...miért kell ezen felháborodni?

Marr 2010.02.09. 12:37:44

Pár éve a 906-oson két csaj szállt fel az ajtónál, ahol álltam. Az egyik teljesen normálisan nézett ki, a másikat támogatta, próbálta állva + ébren tartani. Én meg görcsösen szorítottam a mobilom, hátha mentőt kéne hívni. Végül előttük szálltam le, és azóta is zavar, hogy nem szóltam rá a józanabb csajra, hogy hívjon segítséget...

Ilyenkore mit csináltok? Ha a látványosan rosszul van valaki társaságban, de a mellette levőket nem érdekli?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.02.09. 12:40:25

Nem csak az a felháborító, ami a buszon történt, hanem az is, hogy kegyeleti nézeteket félredobva megjelenik egy ilyen poszt, úgyhogy dobray a szekusok és az utasok mellett te is szégyelheted magad...

Marr 2010.02.09. 12:48:35

@Démonmac1: Nemrég egy nappali járaton utaztam valakivel, aki teljes erőből ütötte az ablakot + rúgdosott mindent és dobált, mindeközben csukott szemmel ült. Sajnos el kellett volna mennem mellette, hogy szóljak a sofőrnek, és fejmagasságba is lazán rúgott, úgyhogy inkább leszálltam, és hívtam a BKV-t, hogy tudjanak róla, segítsen valaki erős a sofőrnek, ha lehet. A nappali is lehet para. :/

Pentastar 2010.02.09. 13:01:48

@Démonmac1: Én sem értem. Mi a tanulság? Elgondolkodni? Hogy figyeljük mostantól jobban az arcokat az éjszakain (ellenőrizni mondjuk,hogy alszik-e vagy meghalt, stb.)?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.02.09. 13:12:34

@Pentastar: Ha így lesz, akkor innentől kezdve nem lehet majd ott nyugodtan aludni :D

phaszfej 2010.02.09. 13:23:24

AKi tud segíteni, az segítsen, de utána kussoljon! Nem kérheti számon senkin, hogy miért nem segített. Meghalt egy kiscsaj, ez meg itt még meg is írja a kegyelettel nem törődve, csak hogy magát fényezhesse, hogy jaj de bunkó mindenki a földön.

nótbukk 2010.02.09. 13:50:00

@Téglagyári Megálló: éppen ez a hitetlenség a legfőbb veszély. 2004-óta csökkennek az olajhozamok, de a 150 dolláros hordónkénti ártól egy pillanat alatt válságba jutott a világgazdaság...
az egész civilizáció az olajra épül és már 8-10%-os hiány hatására összeomlanak a kulcs ágazatok. ez hiány a Petrobras nyilvános prezentációja szerint 2015-ben várható. 5 év alatt nem lehet átállni semmire...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.02.09. 13:53:13

@nótbukk: Van még ott olaj. USA nyílván nem viccből harcol Irakban.... most jött ki egy tanulmány amúgy is, hogy Afganisztán alatt találtak minden földi jót.

Másrészt meg kell nézni a "nagy emberek" mibe fektetnek és érdekes módon egyik se rohan, hogy alternatív energiaforrásokra fordítsa a pénzét. Vajh miért? Mert nem üzlet! Miért nem üzlet? Hát mert van még egy csomó olaj! Ugye, hogy ugye? :)

nótbukk 2010.02.09. 14:27:57

@Tomi from Space: Bárcsak igazad lenne, én is nagyon szeretem ezt a "luxus" életet ami most van. mindenhova kocsival megyek, de a mostani óvodásoknak felnőttkorukban is csak a bicaj marad.
Kuba és észak-korea gazdasága 100%-ig fenntarthatóvá vált az embargó miatt, de én már úgy nem szeretnék élni...

Frakk_a_macskák_réme · http://multipedia.hu/page/ajanlo/ 2010.02.09. 15:12:44

az tényleg baj, hogy nem képesek az emberek segíteni, nehogy bajt okozzanak (maguknak). A saját piti érdekeik miatt hagynak másokat meghalni, ez annyira gáz már.... az én szememben semmivel nem jobb az, aki hagy mást meghalni, mint az, aki beleszúrja a konyhakést 20 forintért

dyrtyho · http://dyrtyho.blog.hu 2010.02.09. 15:15:55

@Bannor: Valamit félre értettél barátom,én is pesti vagyok (sajnos),de én már unom a többi emberek hozzá állását a dolgokhoz,ha én ott lettem volna,akkor biztos segítettem volna vagy valami,de a többi ember ilyenkor csak állnak és bambulnak mint a bárányok.

váj mí 2010.02.09. 15:47:49

@Thresher: Tudod mit, nevezz baromnak, ha jól esik. De a demagógiádból ez semmit sem von le ....

[c] 2010.02.09. 16:12:29

@LustaDick:
hu.wikipedia.org/wiki/A_hal%C3%A1l_gyan%C3%BAjelei#Korai_jelek

Szerintem egyik sem olyasmi, amire egy hozzá nem értő mindenképp felfigyel a télikabát alatt.
Ha belenéz az arcába (ahogy valószínűleg a buszra felszálló ember tette), akkor feltűnhet neki.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.17. 18:29:24

Amikor a lét létezik, akkor abszolút, a lét az, ami abszolút, nem pedig az abszolút az, ami lét, de ez idáig a létezés léte sohasem érte el az abszolútat. -- A kimerülés abszolút, ha erejét az abszolút benne létező erejéhez viszonyítjuk, de a kimerülés már ezelőtt is létezett, és lesz még rá példa későbbi is a végtelenben.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.18. 19:20:48

Nem, Antonin Artaud nem volt manicheus, ahogyan azt Doktor Ferdière elhitette magával, hiszen a manicheusok Isten Rossz Szellemtől való örök és egyképpen örök létezésében hisznek, de Isten, aki Jézus Krisztus, sohasem hitt a rossz szellem, sem a Gonosz létezésében, amely Isten színe előtt csak ürülékes és tűnő illúzió, és amely visszautasíttatik a Nemlétbe, hiszen csakis a Nemlétből való. Antonin Artaud sohasem követte el ezeket a hibákat, és Ön tisztában van vele, hogy ami engem illet, nyilvános támadás ezt állítani, és igazság szerint megtagadása annak, hogy valódi lényemet ismerjék fel.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.20. 23:57:42

A dolgok hipnotikus tudattalanjával harcban álló én problémája az, hogy tulajdon problémái ragadják magukkal, amikor pedig neki kéne a problémákat magával ragadnia,
amikor a tudattalanba tekintünk, hogy megoldjuk az én problémáját, az az érzésünk támad, ebben a tekintetben Ön is hasonló hozzám, hogy seregestül közelítenek a képek, amelyekben tévedés volna hinnünk, és amelyek ellen ugyanígy tévedés volna küzdenünk is,
én lemondtam a küzdelemről, de úgy hiszem, az egyetemes tudattalan gyűlöl minket, és akárcsak Ön, vagyis ahogy minden tudatos ember, én is ennek a gyűlöletnek vagyok áldozata, amely – hiszen én is tudatos vagyok -- , megkísérel az Ön szemében elveszejteni, mert Ön a barátom, és mert végleges szabadulásom az Ön ítéletétől függ,
az egyetemes tudattalan egy bizonyos számú, az átlagnál rosszindulatúbb ember révén nyilvánul meg, akik az átlagnál jobban kiszolgáltatottak az én belső elcsúszásainak, amit úgy is hívunk, hogy becstelenség,
én pedig ismerek becstelen embereket: Nodet doktor, Vercier doktor, Chanès doktor, Menuau doktor, Guimbert doktor,
a rendőrségben, az irodalmi, a színházi és a filmes életben is találunk rá példát,
egy adott pillanatban megkíséreltem felvenni a harcot ezzel a tudattalannal, amelyről nekik fogalmuk sincsen, de amelyet én, úgy hittem, láttam, miközben valójában az égvilágon semmit sem láttam, de minderről nagyjából két éve lemondtam,
ez pedig azt jelenti, hogy amikor itt tartózkodásom kezdetén megvádolt, igaza volt, de múlt decemberben a démonűző varázslások kapcsán már nem, de azt hiszem, a gonosz hatások miatt, stb., stb.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.23. 11:11:43

„X..., december 26. -- Az Île de Sable-on elhelyezett drótnélküli távíróállomás kezelőjének sikerült elkapnia egy üzenet töredékét, melyet a … bocsátott ki vasárnap este, ebben és ebben az órában. Az üzenet így szólt : »Valami nincs rendben «, ám nem lehetett belőkle megtudni a repülőgép pillanatnyi helyzetét, s az igen kedvezőtlen légköri viszonyok, valamint a vételzavar miatt a távirdász nem értette a többi mondatot, a továbbiakban pedig már nem sikerült újra kapcsolatba lépnie a géppel.
Az üzenet a 625 méteres hullámhosszon érkezett. A kezelő viszont a vétel erősségéből következtetve körülbelül az Île de Sable 80 kilóméteres körzetében határozta meg a repülőgép helyzetét."

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.07.23. 00:13:30

Az egyik kiadó összegyűjtött néhány szeptember 7-e előtt papírra vetett gondolatot tőlem, de helyettük inkább ezen 8, terjedelemre az előzőekkel megegyező levél közlését javasoltam, mivel a korábbiakkal ellentétben nem gondolatokat, hanem igazságokat tartalmaznak. De megtudtam, hogy valaki fellépett megjelentetésük ellen. Mert váddal illettek bizonyos dolgokat és személyeket, akarom mondani rendőrségi személyeket, és bizonyos férfiak és nők alávaló erkölcseit, akik azt sugallták nekem, hogy várjak megjelentetésükkel addig, amíg ki nem szabadulok, mintha azt sugallták volna, hogy várjam meg saját halálomat, hogy aztán posztumusz műveim között megjelenhessenek.
Erősen sürgettem Henri Parisot-t, hogy jelentesse meg a leveleket haladéktalanul, de már két hónap is eltelt anélkül, hogy bármiféle hír érkezett volna felőle. Pedig én a világ semmi kincséért nem hagynám elveszni ezt a kis levélgyűjteményt. -- A kiadót Guy Lévis Mano-nak hívják. Ha ő végül mégis, a fenyegetések hatására meghátrálna, és Henri Parisot nem látna lehetőséget megjelentetésükre, nem tenné meg nekem azt a baráti szívességet, hogy egy másik kiadót keres?
Először is el kellene olvasnia őket, aztán megkérni Henri Parisot-t, hogy engedje át Önnek a leveleket, amire biztosan hajlandó is lesz, és nem hiszem, hogy miután elolvasta, Ön, André Gide, el bírná viselni, hogy megjelentetésük akár egy percig is késlekedjen.
Megismétlem, nem az író azon szakmai hiúsága vezet, amely helyet akar biztosítani művének, és látni akarja annak megjelenését. A levelekben közölt tények azok, amelyeket mindenki tudomására akarok hozni, azt akarom, hogy a fájdalom kiáltásai meghallgatásra találjanak.
süti beállítások módosítása