A ballibizmus napja
2009. június 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A ballibizmus napja

 Két perzsa hastáncosnő között érdemes kinézni a magyar politika posványába is ezen a szép nyári napon: a ma délutáni parlamenti ülésen ugyanis a ballib kormányzás elmúlt hét évének esszenciáját fogjuk a képünkbe kapni: a vagyonadóról, a gyes átalakításáról és a holokauszttagadás büntetéséről fog a Tisztelt Ház szavazni.

 Azt természetesen elismerjük, hogy kormányozni kell, de azért imponáló a kisebbségi kormány magabiztossága: a nyári szünet és a választási kampány kezdete előtt, miközben az "egy" szem kormánypárt és a két támogató kispárt szervezete és szavazói napról napra foszlanak szét a magyar ugaron, drasztikus változásokat akarnak keresztülnyomni az Országgyűlés és a magyar választók torkán. Mindezt úgy, hogy a legtöbb változtatást a minden valószínűséggel hamarosan kormányra kerülő Fidesz egy tollvonással fog visszavonni.

 Annyiszor elmondtuk, de vegyük át még egyszer: az ingatlanadót a jelenlegi adóterhek mellett vétek rászabadítani a minden tartalékát felélő lakosságra, a gyes rendszerét a mostani demográfiai helyzet mellett bűn megnyirbálni, a holokauszttagadás büntethetőségének bevezetése pedig támadás a véleményszabadság ellen, bármennyire is elfogadhatatlan egy tragikus történelmi esemény megkérdőjelezése. A ballib kormányzat hét év után, nem létező társadalmi támogatottsággal is konokul menetel a szakadék felé. Afféle fordított Pató Pálként egy füst alatt akarnak olyan változásokat, amit az évtized első felében, felívelő korszakukban sem sikerült véghezvinniük. Kékesvörös alkony ez a nyári égen, utána meg jön a vízözön.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr121215268

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Havi Fricska 2009.06.29. 11:50:55

Magyar Bálint: "Slota kormányzott 7 évig"A magyarellenes szlovák politikus, Ián Slota ötlete volt a szociálliberális koalíció két ciklusának minden sarokpontja - vallotta be Magyar Bálint a Playboynak adott interjújában. 2002 óta érkeznek emailek bizonyo…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2009.06.29. 11:51:48

Utána pedig jön a barna eső, ugye ezt akartad írni? :)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.29. 11:51:55

azért a gyes mértéke és a születésszám között nem egyértelmű a kapcsolat. Összesen ennyi.
esely.org/kiadvanyok/2008_1/BALINT.pdf

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.29. 11:52:39

nem emlékszem, de a holokauszttagadást a fidesz nem akarja megszavazni? ez most tényleg csak egy kérdés.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.29. 11:54:31

persze hogy nem egyértelmű, szerencsére több tényezőtől függ a gyermekvállalás... de az egyszerű anyagiak a jelenlegi fiatal munkavállalók, családalapítók döntésében igencsak fontosak, de hát ez akkora közhely, mint Makótól Jeruzsálem :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.29. 11:56:57

@calam: a teljes véleményszabadság pártján állok, a témában a TASZ álláspontját osztom.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.29. 11:58:55

@rajcsányi.gellért (ergé): én is, nincs ebben vita. Csak mert én most nem voltam itthon néhány napig, és mikor elmentem, akkor még a Fidesz is meg akarta szavazni. De tényleg, lehet, hogy csak rosszul emlékszem.

Egyébként az anyagiak asszem inkább a második gyerek után lépnek be. Ráadásul látjuk, hogy ez a mostani családtámogatási rendszer is szar, hiszen nem születik elég gyerek.

schnee 2009.06.29. 12:15:26

tudjátok nem az a baj, hogy megszavazzák, hanem az, hogy az emberek ezután otthonmaradnak és nem kergetik el őket a bús picsába.

zoli29 2009.06.29. 12:23:55

@calam:

Igen, elvileg a Fidesz is támogatja a Holokauszt-tagadás büntetését. Sajnos. Én is a TASZ-szal értek egyet.

A megszorítások egy jelentős része sajnos elkerülhetetlen ahhoz, hogy az IMF továbbra is finanszírozza az országot, és ne álljon be az államcsőd.
A probléma az, hogy ugyanaz a kormány akarja elfogadtatni a megszorításokat, akik 2006-ban hazugsággal nyertek választást, és eladósították az országot; miközben az emberek közel 2/3-a előrehozott választásokat szeretne.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.29. 12:27:31

@Zoli28: fideszék csak akkor támaogatják, ha társtörvényt pakolnak mellé a komenizmusról is - vagy ezt Navra' már túlhaladta? és én maradtam le...?

bz249 2009.06.29. 12:27:51

@calam: elsősorban nyilván nem az ilyen GYES-féle dolgok jelentik a helyes megoldást, hanem ha az anyagi ösztönzést nézzük, akkor a normális családi adózás (ne azt érezze a család, hogy az első gyerek csődbe döntötte őket, vagyis a második, harmadik sem fogja) illetve a részmunkaidős foglalkoztatás elősegítése.

De a népesedéspolitika stratégiai kérdés, tehát nem
- egy kilenc hónapra megbízott
- minimális társadalmi támogatottságú
- elméletben szakértői

kormánynak kellene ezzel foglalkoznia. Ahogy az ingatlanadóval sem, mert az is stratégiai döntés. Ha már szakértői kormány, akkor próbáljanak meg úgy csinálni és mondjuk pl. egyszerűsítsék az SZJA bevallást, áramvonalasítsák a TB-apparátust, zárjanak be kihasználatlan szárnyvonalakat (!)... szóval ilyen szakértői dolgokat.

stabiloldalfekvés 2009.06.29. 12:30:42

@rajcsányi.gellért (ergé):
a gyermekvállalásban nyilván szerepet játszanak az anyagiak - csakhogy nem kifejezetten a gyes összege (és időtartama) az, ami fontos. Olyan anya, aki ugyanis rendelkezett némi biztosítási jogviszonnyal (azaz legálisan dolgozott) a szülés előtt, a gyerek 2 éves koráig először tgyás-ra, majd gyed-re jogosult - mindkettőt a jövedelme alapján állapítják meg, jellemzően többszöröse a gyesnek (persze egy jó keresettel szülni menő anya esetében sem haladja meg sokkal a minimálbért - na ez a vicc...). A jelenleg még élő szabályok szerint gyest csak a harmadik évben kap az ilyen anya - kivéve, ha közben újabb gyermeket szül, hiszen akkor utána igényelheti valamelyik magasabb összegű ellátást. Ergo a gyes 3 évig jelenleg a sohasem dolgozó rétegek bevétele...

civilkontrol 2009.06.29. 12:30:53

Az az érzésem, hogy a háttérben valami sokkal rohadtabb, aljasabb dolog lehet.
Gyakorlatilag semmi értelme nincs ezeknek az intézkeséseknek, hiszen mindenki tudja, hogy max. 1 évig tartanak. Politikai haszna pedig zéró, hacsak a politikai öngyilkosságot el nem nevezzük haszonnak.
Jól látszik az is, hogy ők akarják megcsinálni a 2010-es költségvetést, ami kifejezetten aggasztó. Felszámolták a belső vitákat, hiszen a cél szentesíti az eszközt.
Nomármost, ha az intézkedéseknek nincs gyakorlati értelme és népszerűség deficittel jár, akkor mija pudvás 3,14csának erölködnek?
Egyáltalán nem ostobák, vagyis én a magam részéről biztos vagyok benne, hogy nem a pánik diktál, hanem valami mögöttes cél.
És emiatt kifejezetten aggódok.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.29. 12:31:39

@Zoli28: köszi, meglátjuk a szavazás végén.

@bz249: hát, ez is szakértői dolognak tűnik:) mindegy, az biztosan nem érv ellene, hogy majd a Fidesz úgy is visszavonja.

freehckr 2009.06.29. 12:33:51

@Zoli28:
"A megszorítások egy jelentős része sajnos elkerülhetetlen ahhoz, hogy az IMF továbbra is finanszírozza az országot, és ne álljon be az államcsőd."

Abban az esetben, amennyiben a kormányzat nem hajlandó további tárgyalásokat folytatni az állam adósságállományáról, esetleges átütemezésekről, jóváírásokról, illetve nem akarja felülvizsgálni az eddig felvett hitelekkel járó szerződéseket, ezen források felhasználását, és a többi...

zoli29 2009.06.29. 12:36:37

@murci/szamárfül:

Könnyen lehet, hogy a Parlamentben nem szavazzák meg (legutóbb, azt hiszem, Répássy azt kifogásolta, hogy az MSZP ugyanezzel a törvénnyel akarja szankcionálni a gyűlöletbeszédet is, amivel viszont már a Fidesz sem ért egyet).
De azt kijelentették, hogy magát a holokauszt-tagadás büntetését támogatják.

bz249 2009.06.29. 12:38:17

@calam: A szakértői dolgok a végrehajtás szintjén vannak. Ezek gazdaság és népesedés politikai döntések, hosszú távú hatásokkal.

Éppen ezért, de érv ellene, hogy a Fidesz úgyis visszavonja.

bz249 2009.06.29. 12:40:39

@Zoli28: szerintem nem kellene szankcionálni, a hüjeséghez való jog az egyik legszentebb alkotmányos alapjog. Aki meg aljas célból akar holokausztot tagadni, az úgyis megvalósít egy csomó olyan dolgot, amit már jelenleg is büntetnek a törvények... na de alkalmazni a törvényeket az mindig nehezebb, mint egy újat alkotni, aztán azt se alkalmazni.

zoli29 2009.06.29. 12:46:14

@freehckr:

Biztos, hogy egy frissen megválasztott kormánynak nagyobb lenne a mozgástere, de a jelentős költségvetési kiadáscsökkentést ők sem spórolhatnák meg.

zoli29 2009.06.29. 12:47:27

@bz249:

Én sem értek egyet a szankcionálással.

freehckr 2009.06.29. 12:49:03

@Zoli28:
"de a jelentős költségvetési kiadáscsökkentést ők sem spórolhatnák meg"

Hát nem vagyok makrogazdasági és pénzügyi szakértő, de hirtelen tudnék pár olyan kiadáscsökkentő intézkedést megnevezni a Bajnai kormány által tervezettek helyett, amelyekkel nem párszor tízmilliárdokat lehetne megspórolni, hanem inkább sokszor százmilliárdokat. :) Az a nagy büdös helyzet, hogy erre viszont a jelenlegi korrupciós ügyektől hemzsegő kormányzat képtelen... a saját kezükre kellene csapniuk különben, azt meg ugye várhatjuk.

zoli29 2009.06.29. 12:55:22

@freehckr:

Az igaz, hogy ha nem lenne korrupció, nem is lenne szükség ennyi megszorításra. De amíg nem változik érdemben a pártfinanszírozás rendszere, addig a korrupció jelentős visszaszorulására sem lehet számítani. És nagy kérdés, hogy egy Fidesz-kormány egyáltalán hozzányúl-e ehhez a kérdéshez. Csak remélni tudom, hogy igen.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.29. 12:57:26

Én is kivételesen TASZ-párti vagyok :)

De ha nem írják bele, hogy csak a Soá-rá vonatkozik, akkor kétélű kard ám: a következő kereszténygyalázása után Tóta W megy a börtönbe.

A Gyes-ről meg: ha nincs elég bölcsi, és oviba még nem veszik fel, akkor igen jól jön az a kevés pénz is. Vagy marad a magánbölcsi, ami elviszi az anya fizetését.

zoli29 2009.06.29. 12:58:50

@Őrnagy Őrnagy:

A gyes megkurtításával én sem értek egyet.

freehckr 2009.06.29. 12:59:23

@Zoli28:
Szerintem a pártfinanszírozás itt a legkisebb szelet a kérdésben. Ajánlanám mondjuk a Heti Válasz oldalát, az archívumban keress rá a "strabag" kulcsszóra. :) Erre, és hasonló ügyekre gondoltam "korrupció" címszó alatt... De említhetném az EU források körüli anomáliákat, amelyek mindamellett hogy kritikán aluli hatékonysággal vannak megpályázva, ráadásul leginkább a "leaderes" apparatcsikok vállalkozását gazdagítják.

zoli29 2009.06.29. 13:06:04

@freehckr:

A pártfinanszírozás a korrupció melegágya. A különböző multik, nagyvállalatok ellenőrizhetetlen csatornákon keresztül juttatnak tíz- és százmilliókat a pártkasszákba, amiért cserébe a kormányon lévő pártok szívességeket tesznek ezeknek a cégeknek; pl. pályáztatás nélkül adnak nekik állami megbízásokat, így nem alakul ki árverseny a piaci szereplők között, ezért az állam sokkal drágábban oldja meg ezeket a beruházásokat, mintha tisztességes verseny folyna a piacon.

A Strabag-ügy is éppen a pártfinanszírozási rendszer hibái miatt történhetett meg egyáltalán.

stabiloldalfekvés 2009.06.29. 13:08:35

@Őrnagy Őrnagy:
@Zoli28:
a fentebbi hozzászólásomat is azért biggyesztettem ide, mert láthatólag nem egészen tudja mindenki, melyik ellátás kinek, mikor jár. Gyest nem kaphat az az anya, aki dolgozik! (tehát a magánbölcsis példa nem volt a legszerencsésebb)
De nem a gyes megkurtítása az, ami a legfelháborítóbb, maga a jelenlegi rendszer is vicc gyerek(ek)et nevelő szülők számára...ezek közül a gyes a legérdektelenebb. Persze az, hogy egyáltalán ezekhez a ma sem túl jelentős juttatásokhoz még hozzá akarnak nyúlni a kommancsok és libsik, szépen tükrözi beteges mentalitásukat.

civilkontrol 2009.06.29. 13:09:03

SZDSZ:
A frakció reggel 11:8 arányban úgy döntött, hogy ma délután megszavazza az adórendszer átalakítását. A döntés kötelező, a reggel ellene szavazóknak is igent kell nyomniuk a parlamentben. Így biztosan meglesz a szükséges többség.

Gondoltátok volna, hogy ez az épp megújulás alatt lévő őszinte párt mégis megszavazza a csomagot?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.29. 13:10:45

@Őrnagy Őrnagy: na pontosan ezt baszták el... kurvára bölcsiket kellett volna már réges-rég építeni...

zoli29 2009.06.29. 13:14:25

@stabiloldalfekvés:

A gyes-rendszerét valószínűleg nem ismerem annyira behatóan, mint te, úgyhogy nem vitatkozom veled.

Nálam az verte ki tegnap a biztosítékot, hogy a gyermekétkeztetéstől megvonnak 17 milliárdot.
Ez vajon melyiknek jutott eszébe??

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:15:35

@stabiloldalfekvés:
Tudtommal ha Gyed lemegy 2 éves korban, akkor lehet kérni még egy évig a Gyest (de már közben lehet megszavazták, hogy nem), alanyi jogon jár(t).

zoli29 2009.06.29. 13:17:36

@calam:

Mit aggódsz? 2012-ig létrehoznak 15 ezer új férőhelyet; nem hallottad? Igaz, hogy max 2010 áprilisáig vannak kormányon, de ilyen apróságokon igazán nem kellene fennakadni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.29. 13:18:22

@calam:

Lóf*szt kellet volna bölcsiket építeni! Főállású anyaságot kellett volna bevezetni! Abban az országban, ahol ilyen magas a munkanélküliek aránya, legalább a szülőképes korú ésd szülni akaró nőknek kellene valamiféle alternatívát nyújtani. Úgysem tud dolgozni, ha kihúzzák alóla a gyest. Annyit érünk el ezzel, hogy a konszolidáltabb rétegek egyáltalán nem mernek majd gyereket vállalni, a kevésbé konszolidáltak pedig nem háromévenként, hanem kétévenként fognak szülni.

Nem mellesleg: a főállású anyaság olcsóbb, mint a bölcsödék és óvodák fenntartása és a kevésbé konszolidáltak is kevésbé tekintenék a szülést megélhetési stratégiának...

ü
bbjnick

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:20:03

@calam: ideológia elvbarátaid inkább a bezárásukban jeleskedtek.

Egyébként tényleg nem értem, kinek éri ez meg. Egy bölcsődei hely sokkal többe van, mint a Gyest fizetni. És vicces az anyák visszaterelése a munkába duma is, a mai munkahelyszerzési esélyekkel kisgyermekes anyaként. Jobb a gyereknek, az anyának és állambácsinak is. 3 év után pedig már kötelező az óvoda, ha jól tudom.

A bölcsőde inkább azoknak van kitalálva, akiknek muszáj visszamenni minél hamarabb dolgozni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:21:18

@bbjnick:

"a kevésbé konszolidáltak pedig nem háromévenként, hanem kétévenként fognak szülni."

Ez lenne a cél?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.29. 13:21:54

ésd=és
bölcsöde=bölcsőde

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.29. 13:23:19

@Őrnagy Őrnagy: csak a suli előtti utolsó évben kötelező az óvoda (iskola-előkészítő)
kössz az elvbarátozást, mintha tehetnék róluk.

Amúgy azok az országok sikeresek demográfiailag, ahol máshogy működik a családtámogatás, pl színvonalas napközbeni ellátás van a gyerekeknek, és nem maradnak otthon az anyák 3 évig. Pl Svédországban

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.29. 13:24:18

@Őrnagy Őrnagy:

A jelenlegi változtatások eredményezik azt, hogy mivel rövidebb idejű lesz a támogatás, ezért gyakrabban szülnek majd a "kevésbé konszolidáltak". Így értettem.

ü
bbjnick

rognork 2009.06.29. 13:28:01

@stabiloldalfekvés:
"Ergo a gyes 3 évig jelenleg a sohasem dolgozó rétegek bevétele..."

Na ez nagyon nem igaz. Én konkrétam pont ebben a cipőben járok. A bölcsit elkezdte e gyerek az ősszel. A feleségem nagy nehezen talált egy !részmunkaidős! állást napi 4 órában. 6 hónap alatt több 10k ment a bébiszitter zsebébe, mert a gyerek beteg volt, de dolgozni kellett. Számtalanszor ugrasztottuk a vidéki, idős szülőket, hogy dolgozhassunk. Számtalanszor kuncsorogtunk (szerencsére sikeresen) rugalmas munkaidőért, hogy dolgozhassunk. Számtalaszor vettem át a fiamat a nejem munkahelye előtt 3kor, hogy dolgozhasson délután. És mindezt havi 50k fizetés mellett csinálta a feleségem.

Ha lesz bölcsi, akkor hova mennek dolgozni az anyukák? 8 óra + 2X1 óra utazás, mi? Reggel 6tól este 6ig a bölcsiben a 2 éves gyerek, mi? Ha beteg a gyerek, akkor gyermekápolási táppénz, majd kirúgás, mi? Az a szaros 25k gyed + 10k csp pont arra elég, hogyha van hiteled, akkor besegít. Éppen kihúzod, még akkor is, ha apuka jól keres. Ha meg jó állása van az asszonynak, akkor elmegy minden fizuja bébicsőszre (180k nettó/hó legalább).

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:29:28

@calam:
Nincs mit, rám mindig számíthatsz:)

Én úgy értem, hogy 3 éves kor után felvenni kötelező, nem járni.

stabiloldalfekvés 2009.06.29. 13:34:54

@Őrnagy Őrnagy: nem, a gyed nem járt alanyi jogon, csak a gyes jár alanyi jogon.
@rognork: valóban, a gyerek egyéves korától lehet munkát vállalni, nálad a pont. Bár akinek jár a gyed - azaz dolgozott - annak nehezen hiszem, hogy a lejártáig érdemes lenne elmenni részmunkaidőben dolgozni és gyest kapni mellette.
A hozzászólásom lényege azonban éppen az lett volna, hogy azokat a juttatásokat kellene nemhogy megtartani, hanem megemelni, amelyek azoknak járnak, akik biztosítottak voltak már a szülés előtt is - mindez kiegészítve családi adózással stb sokkal hasznosabb lenne, mint a gyesen pörögni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.06.29. 13:36:55

@bbjnick:

>Úgysem tud dolgozni, ha kihúzzák alóla a gyest.

Ne mondjon már ilyet. Minden észszerűracionális hozzáértő szakértő tudja, hogy a munkahelyek ezrével teremnek a fákon, mihelyt Munkára Ösztönzünk pár százezer embert.

@Őrnagy Őrnagy:

>Egyébként tényleg nem értem, kinek éri ez meg. Egy bölcsődei hely sokkal többe van, mint a Gyest fizetni.

A gyes bevezetésének egyik indítéka az volt évtizedekkel ezelőtt, hogy olcsóbb volt, mintha az anyák dolgoztak volna, de mellette bölcsődei férőhelyet is fenn kellett volna tartani. A gyes bevezetése amellett, hogy stratégiai befektetés(i kísérlet), egyben takarékossági lépés is volt, csak hírszerzős ideológusok hiszik azt, hogy valami szociális luxusvívmány. (A gyest el kell törölni, mert nem írt róla Ayn Rand.)

kamasuka 2009.06.29. 13:37:21

"Kóka János szabad demokrata frakcióvezető felszólalásában összekapcsolata a gazdasági válságot a szélsőségesek megerősödésével. Bajnait még több és még jobb munkára bíztatta, majd a Brian életéből idézett, a Júdea Népe Front és a Júdeai Népfront frakcióharcára, melynek a végén eljutnak oda, hogy a rómaiak adták a vízvezetéket, a bort, a közbiztonságot. Szerinte a válságkezelő kormány is olyan, mint a rómaiak. Kevesen szeretik, de sokan köszönhetnek neki sokat. Szerinte jó döntés volt a válságkezelő kormány támogatása. Beszélt a vagyonadóról is, amelyben szerinte jó kompromisszum született. "Mi nyilván más ingatlanadót képzeltünk el, de megértjük a kormány álláspontját" - mondta. Végezetül a konzervatív pénzügyi politika folytatására biztatta a kormányfőt."

Ez hülye! Látott egy vígjátékot, és az alapján von lesz tanulságokat, mint, hogy a rómaiak adták a vízvezetéket, a bort és a közbiztonságot "Júdeának".
Azért, ha megkérdezne egy igazi, ott élő zsidót is ugyanerről, kicsit másképp értékelné a római megszállást. Mondjuk azoknak a zsidóknak az őseit, akik inkább egész családjukkal öngyilkosok lettek a Masada erődben, mint hogy rabszolgái legyenek a rómaiaknak ...

vadasmarha balra 2009.06.29. 13:38:23

Úgy gondolom, hogy a kollaboráns helytartóknak elcsapásuk előtt ez a feladat az utolsó megbízatásuk.
www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8335

kamasuka 2009.06.29. 13:40:16

@kamasuka:
Pl. mennyire jó volt nekünk a tatárjárás meg a török, mert felfrissülhetett idővel a magyarság, sokan kivándoroltak és terjeszthették a magyar kultúrát Ázsiában, a török révén megismerkedtünk a keleti konyhával, átalakulhatott a város és falurendszerünk, és kétszer kellett újrakezdenünk mindent. Mi ez ahhoz képest - kedves K. János -, hogy 1947ig a zsidóknak nem volt saját országuk ...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.06.29. 13:44:06

@stabiloldalfekvés:
Én is azt írtam. A gyes jár csak alanyi jogon.

@dzsucseharcos:
Egy igazi hírszerzős kapitalista ideológus (pl Tallián) elvenné a Gyedet is. Ne szüljön, aki nem bírja eltartani.

zoli29 2009.06.29. 13:46:59

@kamasuka:

A rómaiak építettek utat, vízvezetékrendszert, megteremtették a közbiztonságot, adtak bort.
Az MSZP meg miután eladósította az országot, és 10%-os költségvetési hiányt produkált, most azzal kénytelen kezelni a válságot, hogy egy csomó pénzt elvesz az emberektől.
Kicsit necces a kettő között párhuzamot vonni...

rognork 2009.06.29. 13:47:56

@stabiloldalfekvés: az a helyzet, hogy a fene se akarná a szegényebbek orra elől elenni azt a 25k-t. de egyszerűen nem lehet munkát találni a gyes után, részmunkaidőben. ha meg visszamegy a régi helyére, akkor jó eséllyel kirúgják, mert a fránya kapitalisták nem átallanak 100%-os rendelkezésre állást elvárni. igazából a legjobban úgy támogatnák a családokat, ha biztonságot teremtenének, pl lehessen bölcsibe szoktatni úgy, hogy nem kérnek munkáltatói igazolást (úgyis beteg lesz a gyerek), így mire eljön az ovi ideje, a korai betegségek java már megvolt, tehát jóval nagyobb arányban tud majd anyuka dolgozni.

még egy dolog: a bölcsödék túlterheltek, ez egyértelmű. ez ellen úgy lépnek fel, hogy SZÁNDÉKOSAN megfázatják a kölyköket, ha nagy a létszám. amikor ezt tapasztaltuk, megfordult a fejemben némi dulva tettlegesség...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.06.29. 14:02:46

A gyűlöletbeszéd-törvényt nyugodtan szavazzák meg, az Alkotmánybíróság úgyis el fogja kaszálni, és a szólásszabadság, vagy ami belőle maradt, megmenekül.

zoli29 2009.06.29. 14:08:51

@elGabor:

Én a Fidesz helyében nem adnám a nevem egy olyan törvényhez, amiről eleve tudom, hogy alkotmányellenes. Égjen emiatt a szocik feje (nyilván nem ég...), hogy sokadik nekifutásra is képtelenek egy olyan törvényt megalkotni, ami kiállná az alkotmányosság próbáját.

Az AB-döntés után meg nyilván jön majd Bárándy Geri, hogy a taláros testület nem védi meg az embereket a fasisztáktól.

Mondjuk kérdés, hogy a mostani előterjesztésbe egyáltalán belevették-e megint a gy.beszédet, vagy sem.

heima (törölt) 2009.06.29. 14:10:40

az a gáz a Bajnai-csomaggal, mint általában az összes balliberális pakkal, egyszerűen nem tud kilépni az osztogatás-fosztogatás ciklusból, ritmustalan, aránytalan, fantáziátlan.

Az egy dolog, hogy a családtámogatás/lakástámogatás rendszere jelenlegi állapotában szar, de a kormány odáig jutott el a nagy szakértelemben, hogy felszámolja a rendszereket oszt jónapot.

Egy jó kormányzás nem így működik, hanem mondjuk felszámolja az alanyi jogú, központi, hatalmas bürokráciával osztogatott támogatásokat, és pl családoknál adókedvezmények, lakáspolitikában bérlakás rendszer (osztrák modell), az adócsökkentés mellett reál-gazdaságfejlesztési strat stb stb

Ezek azok a lépések, amiket nem fog meghozni soha egy MSZP-SZDSZ kormány, mert érdemben és tartósan nullázná a bázist, és megölné az osztogatós szavazatvásárlós politika lehetőségét.

szempontpuska 2009.06.29. 14:16:54

@civilkontrol: "Gyakorlatilag semmi értelme nincs ezeknek az intézkeséseknek, hiszen mindenki tudja, hogy max. 1 évig tartanak."
Ebben nem volnék annyira biztos.... Lásd a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos óvatos retirálást (előbb a gazdaság motorjait...)

heima (törölt) 2009.06.29. 14:25:33

@dzsucseharcos: nehogy már havi 28500 forintból ne lehessen ellátni egy 2-3 éves gyereket napközben intézményi keretek között...

zoli29 2009.06.29. 14:29:26

@szempontpuska:

Ja, nyilván a 13. havi bért sem fogják visszaadni.
OV és Varga Misi is már egyértelműen lenyilatkozta, hogy nehéz lesz (nem is nagyon tehetnek mást...).

orbanviktor.hu/ov-tv.php?Media=76
fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=7215

szempontpuska 2009.06.29. 14:34:36

@Zoli28: nagyjából én is erre számítok. Nagyjából a Fidesz is ugyanezt a kurzust tudja folytatni, nincs más választása... nagyon kicsi a mozgástér...

zoli29 2009.06.29. 14:39:05

@szempontpuska:

Szerintem a (reménybeli) Fidesz-kormánynak azért nagyobb lesz a mozgástere, és a költségvetés rendbetétele is történhet ettől jelentősen eltérő szerkezetben. Ami biztos, hogy a reálbérek csökkenését nem lehet majd elkerülni.

bz249 2009.06.29. 14:39:21

@szempontpuska: akkor meg akár előrehozott választás is lehetett volna, hiszen úgyse lehet mást tenni

Karcolt lendület 2009.06.29. 15:46:22

@Zoli28:
@kamasuka:
"...Szerinte a válságkezelő kormány is olyan, mint a rómaiak..."
Kóka meg mint Fikusz Kukisz.

(A párhuzam pedig tényleg hamis, mert a pusztába alagutakon kívül nem igazán építettek lófaszt sem, inkáb bezártak, felszámoltak, elkótyavetyéltek.)

Tehetetlen Dodó 2009.06.29. 15:47:22

@civilkontrol:
Aggódhatunk is. Ezek a "felperzselt föld" taktikáját követik.
Takarodhatnának már a bús fenébe.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.29. 15:56:20

@Zoli28: Csaba László akadémikus (!) az év elején még arról irt, hogy az Egyesült Államokban esetleg nem lesz recesszió. Ugyan miért kellene nekem Oszkótól, Róna Péterig, Járaitól, Varga Mihályig bárkinek is hinnem ? Vajh, milyen különös tudása van ezeknek az embereknek ? Egyetlen előnyük, hogy nincs minden ráirva az arcukra mint Veresnek volt. Mi az, hogy "mozgástér" ? Itt embereket megkérdeznek újságirók, és mondanak valamit ami éppen az eszükbe jut, és ha elég intelligensen hangzik, meg valamiért ideologikusan passzol akkor jókat bólogatnak rá a népek. Senkinek sincs elképzelése arról, hogy mi történhet Magyarországgal, senkinek sincs elképzelése arról, hogy mit kellene csinálni Magyarországgal. És részben azért, mert tényleg nem túl okos fickókról van szó. Varga Mihály látványosan nemokos, Matolcsy ezzel szemben buta mint a segg, Oszkónak a szeme nem áll sajnos jól, ez egy szocialista betegség, de ez a Róna Péter nevü ex-bankár akit most a szocik nyomatnak effektive orbitális seggfejnek tünik. Az SZDSZ viszont most választ egy olyan közgazdászt elnöknek, akiről még én is tudom, hogy pénzért vásárolt egy közgazdaságtudományi Ph.D-t egy igen gyanús online -egyetem-től. Minden magyar közgazdász hülye és ha egy esetleg mégsem, akkor a többi annál inkább.

Karcolt lendület 2009.06.29. 15:58:12

@Tehetetlen Dodó:
Pl. a termőföld és a vízművek vagyonkezelési jogain keresztül próbálnak minél több stratégia dolgot még zsebre tenni.
Mondhatni, ami nincs lecsavarozva, azt viszik, a többi csak porhintés. (Még a költségvetés is: mivel kezdené az új kormány a tevékenységét, ha nem egy saját íze szerint való pótköltségvetéssel?)

zoli29 2009.06.29. 15:58:19

@Tehetetlen Dodó:

Egyetértek. Heim Péter már jó pár hete megírta (azt hiszem, a vg-ben), hogy az ő számításai szerint kizárt, hogy a kormány által tervezett intézkedésekkel tartható lenne a jövő évi 3,8%-os hiánycél - ő 5% körül saccolja. Attól tart, hogy a kormány tudatosan megnehezíti a köv. jobboldali kormány munkáját, ahogy 2006-ban is próbálta, csak akkor elszámították magukat.

És az a baj, hogy én simán kinézem ebből a társaságból, hogy így gondolkodik, és így is cselekszik. :(

zoli29 2009.06.29. 16:25:38

@jotunder:

Ez is egy vélemény, de remélem, nem baj, ha nem osztom.

Az IMF-nek az az érdeke, hogy visszakapja a pénzét, illetve hogy a többi hitelezőnk is visszakapja a pénzét. Az már kevésbé érdekes, hogy ezt a magyar kormány milyen úton-módon valósítja meg. Az IMF csupán egy hiteles, megvalósítható programot akar látni, ami garantálja, hogy fizetőképesek maradunk. Ha lát ilyen programot, akkor valószínűleg rábólint, persze úgy, hogy folyamatosan ellenőrzi, valóban azt a programot hajtjuk-e végre.

A Bajnai-kormánynak megalakulásakor volt 1 éve, és a nemzetközi pénzügyi körök nyilvánvalóan csak azzal a feltétellel voltak hajlandók támogatni ezt az átmeneti kormányt, ha egy olyan programot tesz le az asztalra, ami ezalatt az 1 év alatt 1300-1500 milliárd Ft-tal csökkenti az állami kiadásokat (illetve adóemelésekkel további bevételeket realizál). Ez pedig ennyi idő alatt csak a fűnyíróelv alapján történhet meg, miután nincs idő hosszabb távú program megvalósítására.

Ezzel szemben ha az IMF tudja, hogy egy olyan kormány a tárgyalópartnere, akinek van 4 éve, hogy végrehajtsa a programját, és nem lebeg a szeme előtt egy hamarosan esedékes országgyűlési választás, akkor nem várja el, hogy ez a kormány 1 éven belül kezelje a magyar gazdaság minden létező gondját-baját. Ha azt látja, hogy ennek a kormánynak van egy megvalósítható programja, amiben vállalja, hogy 4 év alatt eljut A-pontból B-pontba, és látja, hogy a kormány valóban meg is teszi a vállalt lépéseket, akkor a részletek már nem fogják érdekelni.

Szóval nem azért lenne nagyobb mozgástere egy Fidesz-kormánynak, mert Varga Mihály vagy Matolcsy akkora zseni, hanem egyszerűen azért, mert mások lennének a körülmények.

Ezzel nem azt mondom, hogy a Fidesznek nem kellene népszerűtlen intézkedéseket hoznia, csupán azt, hogy lehetősége lenne más szerkezetű válságkezelésre és gazdaságpolitikai lépésekre.

elfelejtette 2009.06.29. 16:54:34

@civilkontrol: Ez lesz majd a bezzegbokroscsomag No. 2, amit majd elohuzhatnak a kalapbol, hogy ok mindent megtettek hazank felviragoztatasaert.

Az elozo 6 ev politikaja nyilvan csak tevedes volt, de nekik elnezzuk, elvegre csak jot akarnak, meg hat nem reg ota vannak a politikaban, es ez volt a tanulopenz. :)

szempontpuska 2009.06.29. 16:54:53

@Zoli28: már mitől lenne ?
Ugyanazt kell tennie amit a bajnai kormánynak. Attól, hogy a kormányfőt Orbánnak és nem Bajnainak hívják a kilátások és a lehetőségek még ugyanazok. Egyetlen különbség van, hogy az Orbán kormánynak volna tömegbázisa. Éppen ezt veszíti el azzal, hogy most ellenzi amit majd neki magának kell megtennie. Márpedig nem ezt kommunikálja. Orbán öszödi beszéde nem egyetlen hangfelvételben, hanem nyilatkozatok részeiben adódik össze. Szépen lassan, egyikről a másikra....

elfelejtette 2009.06.29. 16:57:23

@Zoli28: En ugy tudom, hogy a Fidesz nem tamogatja az alkotmanymodositast. Ne is tamogassa, alkotmanymodositashoz kisse nagyobb konzenzus kellene a mainal, nem kell ket nepszerutlen part arculatjavitasahoz asszisztalniuk.

szempontpuska 2009.06.29. 16:57:51

@Tehetetlen Dodó: ezt a földet - tetszi nem tetszik - két oldalról égették fel. Egyik oldalról a balfaszságok és kormányképtelen irányítással, másikról pedig a dafke politizálással és a kifejezetten destruktív ellenzékiséggel.

szempontpuska 2009.06.29. 16:59:51

@elfelejtette: hát ez az. Nem a cél, hanem a mihez képest számít. Vagy ahogyan a te szavaidból is kristálytisztán kiviláglik, az elsődleges/egyetlen szempont nem az elérendő cél számít, hanem a konfrontáció. Csak ebben tönkre megy az ország...

szempontpuska 2009.06.29. 17:01:23

@Zoli28: "Szóval nem azért lenne nagyobb mozgástere egy Fidesz-kormánynak, mert Varga Mihály vagy Matolcsy akkora zseni, hanem egyszerűen azért, mert mások lennének a körülmények."
Ugyanazok a körülmények, kár ilyenben ringatni magad. Az egyetlen plusz amivel a fidesz rendelkezik, hogy visszafelé mutogat és felelősöket talál. Ez viszont kanyit nem javít az ország gazdasági helyzetén...

zoli29 2009.06.29. 17:01:26

@szempontpuska:

Zoli28 2009.06.29. 16:25:38

elfelejtette 2009.06.29. 17:04:01

@Zoli28: A kezdetektol fogva kiadasi plafonban kellett volna megallapodni az IMF-fel, nem 3 havonta baszogatni a hianycelt.

Sebastian Knight 2009.06.29. 17:13:18

@elGabor:
Ez már megvolt, AB el is kaszálta, ma magát az alkotmányt akarták módosítani...
Nem jött össze a 2/3, én örülök ennek.

bz249 2009.06.29. 17:15:47

@szempontpuska: 1998-ban sikerült úgy megvalósítani egy hasonló nagyságrendű megszorítást, mint a Gyurcsány- és a Bokros- vagy akár a Bajnai-csomag, hogy tulajdonképpen senki nem vette észre, hogy megszorítás van. Ugyanis volt növekedés, csökkent az infláció, nőtt a foglalkoztatottság... stb.

A kulcs az volt, hogy

a.) átütemeztek pár drága megaberuházást és ezzel időt nyertek
b.) viszont tartották a költségvetést-> lett bizalom és csökkentek az állampapír hozamok... szabad forrás keletkezett

Ez strukturális problémákat nyilván nem old meg, jelzem nem is az volt a célja, hanem, hogy helyet teremtsen a manőverezésre.

Miért olyan retek fontos mondjuk a digitális tábla projekt? Miért nem ér rá két év múlva? Biztos, hogy stratégiai gáztározót kell bővíteni, amikor a mostani gázválság megmutatta, hogy a normál kereskedelmi tározóink bőven elegendőek, sőt még a szomszéd országokat is tudjuk segíteni?

negeev 2009.06.29. 17:22:24

@calam: Tudomásom szerint a FIDESZ úgy szavazná meg a holokauszt tagadás büntethetőségét, ha a kommunizmus népirtásait és bűneit se lehetne tagadni.

zoli29 2009.06.29. 17:42:10

@szempontpuska:

Pedig ez egyszerű logika. A Bajnai-kormánynak sem az IMF diktál, hogy milyen lépéseket kell megtennie; ők csak az elérendő célt nevezik meg. A programot a kormány teszi le, az IMF véleményezi azt, végül eljutnak egy megállapodásra.

A közelmúltig az is kőbe volt vésve, hogy idén nem léphetjük át a 3%-os államháztartási hiányt. De lám, ebben is engedett a Valutaalap.

Ezzel csak arra akarok rámutatni, hogy még kormányzati cikluson belül is változhatnak a feltételek. Mennyivel inkább igaz lesz ez egy újonnan felállt, 4 éves mandátummal rendelkező kormányra.

Olyan nincs, hogy a következő kormánynak pontosan ugyanazt kell csinálnia, mint a mostaninak.
Vannak bizonyos keretek, amiken belül kell maradnunk (pl. radikális kiadáscsökkentés mindenképpen szükséges), de hogy konkrétan milyen területekhez, hogyan, milyen ütemezésben nyúl hozzá a kormány, az az aktuális kabinet, illetve az IMF és az EU tárgyalásain dől el.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.29. 17:57:14

Nem szavazták meg a holokauszttagadás büntethetőségét. 189 igen és 165 nem szavazat mellett 5 tartózkodás volt, az elfogadásához kétharmados többség kellett volna. A Fidesz nemmel szavazott.

Tehetetlen Dodó 2009.06.29. 18:05:30

@szempontpuska: Hát persze, a Fidesz a hibás. Meg a vérfarkas.

elfelejtette 2009.06.29. 18:06:24

@rajcsányi.gellért (ergé): Varhato volt. Az alkotmanymodositas azert kellett volna, hogy az AB ne tudja megegyszer elkaszalni.

elfelejtette 2009.06.29. 18:07:41

@elfelejtette: De azert persze feljunk az alkotmanyozo Fidesz 2/3-tol.

Tehetetlen Dodó 2009.06.29. 18:07:58

@bz249: Teljesen igazad van. Csak ezek a barmok képtelenek egy más paradigmában gondolkodni. Azt hajtogatják vég nélkül, mint a megvadult kakukkosóra, hogy miből lesz rá fedezet? Be vannak szorulva a saját gondolati sivárságukba.

elfelejtette 2009.06.29. 18:15:05

@Tehetetlen Dodó: Penz onnan lesz, ha:

1. beindul a vilaggazdasag
2. visszaszerezzuk a hitelkepessegunket
3. nem fogyasztasra koltjuk a penzt, hanem olyan dolgokra, amik utana megtermelik a fedezetet

zoli29 2009.06.29. 18:17:14

@Tehetetlen Dodó:

Az a baj, hogy olyan szinten elveszítettük a pénzügyi szuverenitásunkat, hogy ha az IMF rugózik azon, hogy "miből lesz rá fedezet", akkor azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Tehetetlen Dodó 2009.06.29. 18:30:18

@elfelejtette: Van egy rossz hírem: nem indul be a világgazdaság, hiába hajtogatják kincstári optimizmussal a szakértők: A válság elején vagyunk csak és már sosem érjük el újból azt a természetellenes, eszelős, mesterségesen gerjesztett úgynevezett növekedést, mint korábban. A neoliberális gazdaság, a piac önszabályozó képességének dogmája megdőlt,és az egész világgazdaság paradigma-váltás előtt áll.
Akár tudomásul vesszük, akár nem, a hagyományos sablonok mentén nem fog működni már semmi. Aki előbb ismeri ezt fel és alkalmazkodik, az fog túlélni.

elfelejtette 2009.06.29. 18:35:47

@Tehetetlen Dodó: Van egy rossz hirem: Nem lesz paradigmavaltas. Paradigmavaltas akkor lesz, ha a Fold termeszetes eroforrasai kimerulnek. Helyrealla a hitelpiac is majd, es akkor visszafizethetjuk az IMF-nek a tartozast, ennyi.

Tehetetlen Dodó 2009.06.29. 18:36:33

@Zoli28: Már vártam ezt a közbevetést.
Van fedezet, csak meg kell találni.
Például a klientúrának évente kifolyatott, becslésem szerint 800-1000 milliárd, aztán a másik: a kiadáscsökkentés önmagában nem hoz semmit: amit ezek az ökrök csinálnak, csak negatív spirálba viszi a gazdaságot, abból sosem lesz növekedés. (A minap meglepett pofával jelentették be, hogy jé, 900 milliárddal lesz kevesebb az adóbevétel! Mit vártak a kretének egy restriktív gazdaságpolitika mellett??)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2009.06.29. 18:37:51

"Két perzsa hastáncosnő között érdemes kinézni a magyar politika posványába is ezen a szép nyári napon..."

Nem érdemes.

Tehetetlen Dodó 2009.06.29. 18:38:15

@elfelejtette: Nem a hitelpiac helyreállására gondoltam...

eeepunk 2009.06.29. 18:59:09

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Egyetértek, én már sajnos megtettem ma, tapasztalatból beszélek.

zoli29 2009.06.29. 19:06:53

És van lejjebb...

'Minden holokauszttagadó tett mögött ott lesz Orbán Viktor felelőssége'
nol.hu/belfold/_minden_holokauszttagado_tett_mogott_ott_lesz_orban_viktor_felelossege_

Karcolt lendület 2009.06.29. 19:31:36

@Zoli28:
189 igen szavazat érkezett az alkotmány-módosításra, ami egész pontosan a szocialista frakció létszáma - Horn Gyulával együtt. A 165 ellenszavazat pedig több, mint a Fidesz+KDNP együtt.
A hisztit pedig nyugodtan le lehet szarni, ez az egy témájuk maradt és június 7-én kiderült, mennyire izgatja a magyar társadalom többségét a sok valódi probléma mellett egy ilyen költött.

Arról pedig, hogy Bajnai nem politizál sokat elmond ez a javaslat és az a színes-szagos brossúra, amit az adócsökkentésről találtam a postaládámban.

A mai produkciójuk után továbbra is - Kóka kedvéért -, idézet a Brian életéből:

"- Menjetek a picsába!
- Hogy menjünk a picsába, uram?
- Csak menjetek és hagyjatok békén!"

www.youtube.com/watch?v=HJHewzJ2SFE

4:02-nél...

Google 2009.06.29. 19:35:42

Hát akkor annak idején -anno 2002- sem kellett volna Orbánékat lecserélni, mert senki sem tud itt mást tenni.
Viszont ma már jól látjuk, hogy tud. Nem megcsinálták, hanem felcsinálták az egész gazdaságot, társadalmat és mindent.
Nagyon elnézést a kifejezésért!
Azt mondani, hogy más sem tud jobbat, méltatlan. Saját kicsinységünknek és tehetetlenségünknek a beismerése.
Más utakon is kell járni, oszt jó napot!

elfelejtette 2009.06.29. 19:40:29

@Google: Szerintem az MSZP 8 eve szukseges rossz volt, hogy a szavazok tobbsege vegkepp meggyozodjon az alkalmatlansagukrol. Nagyon jol atmentettek a hatalmukat 90 utan, hosszu ido kellett ahhoz, hogy megfogyatkozzon az erejuk.

Karcolt lendület 2009.06.29. 19:48:50

@Zoli28:
Hozzátenném, nem igazán értem a Fidesz sunnyogását ez ügyben, miért nem voltak képesek csak annyit mondani, hogy bár hülyék a holokauszt-tagadók, de ez a demokrácia szempontjából erősen kifogásolható alkotmány-módosítás lenne.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.06.29. 20:07:01

Kurva jó a kép, ergé!:-)))

Te fotóztad?

Ezek a színek megtalálhatóak kedvenc festményemen. Kitalálod, melyiken?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.06.29. 20:18:05

Vagyonadó:

Az szdsz kókista szárnya mindig valamilyen nagyokos racionalisták gyülekezetének tűnt, ám ezúttal megszavaztak egy olyan szabályt, ami szerint előfordulhat az, h egy 100ft-al értékesebb ingatlan fizet 25.000ft adót, míg másik semmit.

Ész megáll!

Kétféle racionális megoldás lehetett volna:
a) minden ingatlan adózik, ám sávosan, hasonlóan az szja-hoz

b) csak a 30 millió feletti részre vetik ki az adót

Ez, ami most van, végtelenül dilettáns, ráadásul politikai píár szempontjából sem fog beválni.

Egyébként ezek a marhák azért csinálták meg, mert - bár tudják, h el lészen törölve a Fidesz által - kimutatta vmelyik hülye közvélemény-kutató cég, h ennek nagy a társadalmi támogatottsága.
Sztem akiket megkérdezték, fogalmuk sem volt arról, mit támogatnak pontosan. Ráadásul azóta még férceltek is az eredeti elképzelésen.

Az EP-választás közvetlen közelében a megkérdezettek 75%-a nem tudta, ki a Jobbik elnöke, akkor mi a faszt tudhattak a vagyonadóról.

Olvasták a kérdőíven, h "vagyonadó", hát gondolták: "bazmeg, ezek a vagyont adóztatják, a gazdagokat, akkor ez nekem jó, mert én egy fasz lúzer vagyok", és már ott is volt a pipa azon a helyen, ahol a támogatást kellett megjelölni.

Ez a hülye mszp meg be van halva attól, h két legyet ütött egycsapásra, benyalt az IMF-nek, és jó pontokat szerzett a plebsnél.
LOL, tévednek.... majd rájönnek a barmok, de akkor már késő lesz.

Tehetetlen Dodó 2009.06.29. 20:20:41

@Zoli28: Azért Ildi néni még mindig tud újat: önzetlenül tovább kampányol a Jobbiknak...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.06.29. 20:43:43

Civilkontroll kollégához hasonlóan aggódom a történések okán. Ezek nem hülyék. Ezek elvetemült, rafinált bűnözők.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.29. 21:20:45

@Zoli28: Ha a magyar államkötvények piaca nem kell fel a padlóról jövő májusig, akkor a Fidesznek bizony tárgyalnia kell az IMF-fel.

És mivel az IMF szakértői nem ugyanabba az iskolába jártak, mint Matolcsy meg Varga, nem veszik meg azt a hülyeséget, hogy majd 10%-os hiány mellett saját erőből újraindítjuk a növekedést.

Az IMF egy dologhoz ért, a fiskális restrikcióhoz, ezt írja föl magas vérnyomásra és lúdtalpra egyaránt. Ezt lehet utálni, de akinek nem tetszik, bármikor kérhet hitelt a Gazpromtól.

Pelso.. 2009.06.29. 21:41:58

@Kettes:

Remélem, nem lesz a hiány 10%.
Jelenleg 8-8,5-re tippelnék.

Egyébként, érdekesnek tartom, hogy az IMF is tudja, sőt, rábólintott a hiánycél "felülírására", viszont a költségvetés bevételi oldalának keretszámaihoz ragaszkodik jövőre is.
Választás évében azt tartani bárkinek, cifra mulatság lesz lesz.

zoli29 2009.06.29. 22:14:35

@Kettes:

"Ha a magyar államkötvények piaca nem kell fel a padlóról jövő májusig, akkor a Fidesznek bizony tárgyalnia kell az IMF-fel."

Ha úgy tűnt, hogy én ennek az ellenkezőjét állítom, akkor félreértettél.

"10%-os hiány mellett saját erőből újraindítjuk a növekedést"

10%-os hiányról senki nem beszélt. Orbán annyit mondott, hogy amikor az EU-átlag 6-7% környékén lesz, akkor az államcsőd szélén lévő M.o.-nak miért is kell tartania a 3-4%-ot?

"Az IMF egy dologhoz ért, a fiskális restrikcióhoz"

A restrikció M.o. esetében így is, úgy is elkerülhetetlen (gondolom én), de azért a költségvetésünket nem az IMF írja. A programot a magyar kormány teszi le, az a vitaalap, és a Valutaalappal történő egyezkedés végén kialakul a végleges verzió.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.29. 22:40:39

@Zoli28: Az IMF elég világosan kijelentette, hogy nem lát mozgásteret egy expanzív gazdaságpolitika számára. Lehet, hogy van, de ők nem látják. És ha ők nem látják, akkor tényleg nincs is. Lehet expanzív költségvetést írni és a mindenki által mindenre megválasztott nagyon legitim parlament megszavazhatja a nép szent akarata szerint. Csak nem fogják megfinanszírozni. Ja bocs.

Esetleg az EU. De nem az IMF.

@Pelso..: A 10%-ot én deliráltam. :) 7%, ha visszaállítanak mindent a gyurcsányi elkúrás szintjére, és 3% a saját hozzáadott érték. De lehet, hogy csak 8,5 lesz, de akkor a szocik telebőgik a világot, hogy miért nincs 13. havi nyugdíj.

Pelso.. 2009.06.29. 22:46:52

@Kettes:

Engem már csak a 3,60-as kenyér érdekel, persze, nemzeti alapon..
Ja, hogy euróban? Mindegy, lényeg a csomagolás.

zoli29 2009.06.29. 23:01:10

@Kettes:

Az IMF jelenléte tényleg jelentősen beszűkíti a mozgásterünket, de hogy abszolút ne lenne semmi lehetőségünk bizonyos kérdésekben dönteni, az természetesen nem állja meg a helyét.

Az előbb is felhoztam pédaként: a 3%-os hiány néhány héttel ezelőttig kőbe volt vésve. Most pedig ott tartunk, hogy az IMF és az EU is beleegyezett egy idei 3,9%-os és egy jövő évi 3,8%-os hiányba. (Az OECD szerint idén 4,2% lesz a magyarországi hiány, és egyes közgazdászok szerint a Valutaalap még ebbbe sem fog belekötni)

szempontpuska 2009.06.29. 23:18:47

@Tehetetlen Dodó: ezt írtam volna, vagy csak ennyit értettél meg meg az egészből ?

szempontpuska 2009.06.29. 23:55:12

@Zoli28: kissé gyermeteg hitnek tűnik. Dehát szükség van a hitre. Ilyen időkben érthető.... nem vagy vele egyedül

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 03:23:28

@Őrnagy Őrnagy: & @dzsucseharcos:

Gyanítom, hogy a hülye-aki-nem-morális-szocik azt hiszik, ha lerövidítik a gyed/gyes idejét, akkor kevesebb "kevésbé konszolidált" fogja megélhetési stratégiának tekinteni a gyerekszülést. Pedig nem:-( A hatás éppen az ellenkezője lesz: még jobban belehúznak...:-( Mert valamiből csak élni kell...

ü
bbjnick

davkedav 2009.06.30. 06:01:41

@jotunder: "Csaba László akadémikus (!) az év elején még arról irt, hogy az Egyesült Államokban esetleg nem lesz recesszió."

Hm... Biztos, hogy ezt mondta?

Erről valami linket tudnál adni?

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ergé: "szavazói napról napra foszlanak szét a magyar ugaron"

Kösz, de én (mint ex-szavazó) teljesen egyben vagyok. :)

Meg aztán foszladozás helyett lehet új pártot is keresni különösebb lelki megrázkódtatás nélkül, ha a régi minden ízében ellentétévé vált mindannak, amit hirdetett magáról. Én például ezt tettem 2006 őszén, az addig egy irányba mutató voksolások után.

Meglehet persze, hogy erre a másik szervezetre sem a teljes világnézeti azonosság miatt, hanem a különbözőségek _ellenére_ szavaz az ember.

Jobb híján. Félszívvel. Mint addig is.

Arra pedig, hogy egy majdani nyertes politikai formáció mit kezd a (többek között általam kapott) szabad mandátummal és megelőlegezett bizalommal, nos, arra ugyanúgy nem lesz semmi befolyásom, mint ahogy eddig sem volt.

Ha semmit vagy nem sok jót, akkor keresek új pártot megint. Ahogy írtam: különösebb lelki megrázkódtatás nélkül.

Aki rajongani meg szurkolni akar, az a honi belpolitikával való foglalatoskodás helyett válasszon magának inkább pop-ikonokat meg sport-idolokat.

(És tényleg: mennyivel értelmesebb összeveszni azon, hogy Kobe kutyafüle Jordanhez képest, Cristiano Ronaldo lófütty Zidane-hoz képest, mint azon, hogy Kiss Péter vagy dr. Pelczné Gáll Ildikó érzelemgazdag szavait isszuk-e lelkesebben.)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 07:06:19

@Zoli28: Az IMF nem légüres térben él. Tudomásul veszi, hogy ha a globális, illetve az európai recesszió mélyebb a három hónappal ezelőtti előrejelzésnél, akkor igazítani kell az elvárásokon. De azon az alapon nem fogja felülbírálni jól bevált receptjeit, hogy Orbán Viktort mire hatalmazták fel a zebmerek.

@bbjnick: Az OECD országokban két és hároméves gyes/gyed az általános gyakorlat. Ahol hároméves van, ott jövedelemfüggő a mértéke. Olyan csak nálunk van (volt), hogy mindenkinek jár három évig és nem függ a család jövedelmétől.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.06.30. 07:38:00

@Zoli28:
Az IMF nem az egyetlen forrás. Ha jól rémlik, Orbán valami olyasmit említett, hogy más irányban is folytatnak tárgyalásokat. Egyébként a "külföldi" elemzések bizonyos irányultságú hazai terjesztése nem mérvadó.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.30. 08:00:56

@Kettes:

Értem, Kettes, értem:-) Ugyanakkor azt gondolom, hogy ahol felelős politikai elit kormányoz ott a helyi népesedési, foglalkoztatási és szociális viszonyokhoz igazítják a támogatásokat. Magyarország pillanatnyilag a "népesedési összeomlás" szélén áll, szóval, ebből kellene kiindulnia egy felelős kormányzatnak.

ü
bbjnick

zoli29 2009.06.30. 08:09:08

@szempontpuska:

Az, hogy idén 3,9%-ig elengedhetjük a hiányt azok után, hogy a maastricht-i 3% szent tehénnek tűnt, tény.
Azt, hogy a kormánynak kell letennie a programot, nem pedig az IMF írja elő az egyes lépéseket, nem én mondom, hanem a kormány, az IMF és az összes közgazdász, akit mostanáig hallottam erről nyilatkozni.

Szóval nem értem, mi ebben a gyermeteg hit...

zoli29 2009.06.30. 08:22:00

@Kettes:

Értem, hogy te most azt próbálod elmagyarázni, hogy teljesen mindegy, ki kerül kormányra 2010-ben, annyi lesz a feladata, hogy beterjeszti a Parlament elé az IMF által megírt kormányprogramot, de erről nem fogsz tudni meggyőzni, mert nem így van.

Mindenki tudja, hogy a következő néhány évben további megszorításokra lesz szükség; de hogy 0 mozgásterünk lenne, az erős túlzás.

zoli29 2009.06.30. 08:26:01

@Mr Falafel:

Tegnap Csaba Lászlót és Boros Imrét hallgattam. Abban a beszélgetésben is szóba jöttek esetleges más források, de az ő szavaik alapján kicsi az esélye, hogy az IMF-en kívül lenne olyan hitelező, aki képes olyan "védőernyőt" biztosítani, amire Magyarországnak még 2010-11-ben szüksége lesz.

Peter252 2009.06.30. 08:26:20

"Mindezt úgy, hogy a legtöbb változtatást a minden valószínűséggel hamarosan kormányra kerülő Fidesz egy tollvonással fog visszavonni."

Azért még nem legyünk olyan biztosak abban, hogy jövőre a Fidesz fog kormányozni, és az MSZP elveszíti a választásokat, jó lenne így, DE:
- még majdnem 1 év van a választásokig, most már látszik, nem lesz előrehozott választás, simán megvan és meglesz a kormány többsége,
az 1 év bizony sok idő, így 1 évvel a választások előtt mindig a Fidesz nagyon - nagyon szokott vezetni a közv.kutatásokban, és ez az előny elfogy a választásokra és a listán mindig az mszp nyer.
- az EP választás sem mérvadó, mert nagyon alacsony részvétel mellet, a Fidesz csak ennek az 56 % -át szerezte meg, ami nem sok, hisz még a 2006 os eredményétől is 500 ezer szavazóval elmarad, és a Fidesz ebből látszik, nem tud mozgósítani és/vagy nincs igazán több szavazója, mint 2006 ban, ami nem jó
-nem tudjuk, akik otthon maradtak eddig nagy számban, hová szavaznak, de valószínűbb , hogy mszp-s, baloldali szavazók, vagy bizonytalanok, nos ők a választáson, ahol már 65-67 % szokott lenni a részvétel, elmennek és az mszp-re szavaznak általában
-ez a magyarázat arra, hogy eddig, 2006 előtt is minden időközi, EP választást és közv.kutatást a Fidesz nyer, de mégis elveszíti az országgyűlési választásokat, a fentebb vázolt okok miatt, 2006 os választás előtt ugyanígy vezetett a Fidesz, szinte már mindenki a 2/3-ra gondolt és végül sima vereség lett belőle, simán kikaptak Gyurcsányéktól
-summa summárum: egyáltalán nem biztos sajnos, hogy menni fog jövőre az mszp és Bajnai, mert szerintem egyre valószínűbb, hogy Bajnai lesz a miniszterelnökjelölt, most, hogy kompromisszum jött létre az mszp-ben
az öregek és fiatalok közt.

zoli29 2009.06.30. 08:42:16

@Peter252:

Tényleg nem szabad előre inni a medve bőrére, ugyanakkor a Fidesznek meg kell találnia azt a kommunikációt, ami magabiztosságot sugall, de nem csap át hurrá-optimizmusba.

A 10 hónap sok idő, a meccs még nem dőlt el, ugyanakkor szerintem alapvetően más a szituáció, mint 2002 vagy 2006 előtt. Akkor nem volt Öszöd, nem volt világgazdasági válság, nem volt közel 10%-os munkanélküliség, stb.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.06.30. 08:50:56

Uraim, miközben vkik 2%-ra vesznek fel hitelt, addig mi 5-6-7%-ra, és ez nagyon gáz. Hány és hány milliárd ft-ot jelent, ha egy 2000-3000 milliárd ft nagyságrendű IMF hitelt akár csak 1%-kal kisebb kamat mellett kapunk meg.
Mi kell ehhez?
Egy olyan kormány, amelyik mögött
- stabilitás;
- hitelesség;
- kiszámíthatóság;
- cselekvőképesség van.

Orbánéknak a legfontosabb lenne azt elérni, h a mostanihoz képest, legalább 2-3%-kal alacsonyabb kamaton kapjunk hitelt.

Egyáltalán nem értem, h miért jó az Európának, ha Magyarország csődbe megy. Ha pedig nem jó, akkor miért taszítanak minket arrafelé.
Éppen olyan szinten tartják a nekünk adott kamatot, h azt még vissza bírjuk fizetni, de már kitörni ne tudjunk az ellehetetlenült gazdasági állapotokból.

Gratula! Ez az igazi, kőkemény "erősebb eb közösül" elve. A kapitalizmusban nincs hála, akceptálom, de hadd neszeressem már...

Tudjátok, akkor, amikor Magyarország mintaország volt a határok megnyitásával, akkor kellett volna benyújtani a számlát, pl. némi adósságelengedést, kedvező kamatozású átütemezést, ilyesmi... Az a vonat már elment... sajnos.

Peter252 2009.06.30. 08:56:30

@Zoli28: Az igaz, amiket mondasz,...
de pl, pont Öszöd miatt még időben vonult vissza Gyurcsány(bár szerintem még mindig ő irányít az mszp-ben, ő mozgatja a szálakat) és tette oda Bajnait , akinek folyik már 3 hónapja a tudatos felkészítése, felépítése a miniszterelnökjelölti szerepre és egy "új Medgyessy " imidzsel akarák a 2002 es eredményt megismételni és bizony én tartok Bajnaitól, a választók , a "nép" kedveli ezt a jófiús, jótanulós, (ál)szerény, hunyorgós típust, aki persze csakis mindent az ország és a társadalom érdekében tesz, persze 1 forintért...

Na és persze megint az addig elért eredményekre fognak hivatkozni, és valóban igaz, erősödik a forint, etc,..az lesz a vezérkommunikáció, hogy eddig, 1 év alatt ennyit elért Bajnai, még kér 4 évet...
Én nagyon tartok a jövő évi választástól, előfordulhat egy magas, 67-69 % os részvételnél, hogy a jobbik 4,9 % al nem jut be, de elvisz ennyi jobboldali szavazót, az MDF meg baloldali pufferpártként felfogja a leszakadó szoci és szdsz es szavazókat, bejut 5 % al, és kész a 2002 es rémálom, amikor a Fidesz ugyan picivel több szavazatot kapott, de nem tud kormányt alakítani, és az mszp az mdf el lép koalícióra, és ők kormányoznak.
Ez bizony reális veszély.

zoli29 2009.06.30. 09:04:55

@Peter252:

Ez egy "szuperpesszimista" forgatókönyv, amit nem lehet teljesen kizárni, de szerintem nagyon kicsi az esélye.

Ami Öszödöt illeti, szerintem túl mély nyomot hagyott az emberekben, hogy elfelejtsék, az MSZP pedig túl sokáig hozzákötötte magát Gyurcsányhoz, hogy teljesen le tudja vakarni magáról.

Az biztos, hogy szerencsés körülményekkel és jó kampánnyal sokat hozhat az MSZP, úgyhogy nagyon oda kell figyelni.

Tehetetlen Dodó 2009.06.30. 09:32:59

@szempontpuska: Legalább ennyit.
Te szemlátomást semmit sem értesz a körülötted zajló eseményekből.

Tehetetlen Dodó 2009.06.30. 09:37:54

@Peter252: Te óvatos fiú vagy, ez helyes. Az én hitvesem is hasonló gondolatmenet alapján kábé ugyanúgy tart a jövő évi választásoktól, hogy újra visszakapaszkodnak ezek a gazemberek. Ostoroz is engem felhőtlen optimizmusomért, de én már bízom benne, hogy innen nem tudnak már visszamászni. nemcsak a Fidesszel kell megküzdeniük, hanem a Jobbikkal is, azonfelül meg úgy tűnik, hogy hű csatlós parazitájuk is eltűnik a balfenéken.
Mindenesetre nem lehet könnyelműsködni.

tevevanegypupu 2009.06.30. 10:05:58

Mindenesetre Gyurcsany ott van a Tancsics Intezet elen, es ez azt jelenti, hogy kovethetnek el akarmit, tonkretehetnek orszagot, partot es embereket nem szamit. Elkergethetetlenek es buntethetetlenek. Nem a Zuschlag vagy Hunvald felekre gondolok, ok kis celpontok meg akkor is, ha viszonylag nagy osszegek eltulajdonitasaban bunosok. A hatter szamit, ami elrettento. Elgondolkodtatja az embert, hogy a fidesznek mennyire lesz ereje es foleg tobbsege ahhoz, hogy megszabaduljon toluk. Valoszinuleg nem lesz. Es meg ha csak ellenzekben marad is a mostani mszp-s tarsasag, akkor sem lehet elmondani, hogy gyoztunk. Amig itt vannak ilyen hatalommal, addig nincs igazi valtozas es nem lesz nyugalom.

bz249 2009.06.30. 10:27:51

@sün!malac69 a fegyelmezett renitens: és egy igen szép fizikai elv miatt az egyensúly környékén kis változásoknak is komoly következményei lehetnek. Úgyhogy egy hiteles, stabil támogatottságú kormány, amennyiben akár 1%-kal tudja csökkenteni a kamatokat, akkor a GDP 0.8%-nak megfelelő mozgásteret nyer.

Ehhez, lehet, hogy önmagában elég lesz egy nagy társadalmi támogatottságú, 4 éves mandátummal bíró kormány. De az 1998-99-es forgatókönyvből a beruházások csúsztatását megint meg lehet csinálni. Ha ezzel annyit elérnek, hogy a strukturális reformokban úgy tudnak belevágni, hogy meg lehet fizetni az első egy-két év többletköltségét (vagyis rendes reformot, nem pénzbehajtást csinálnának), akkor már megérte.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.06.30. 10:46:19

@civilkontrol: Jól beszélsz, pontosan ezen töprengtem én is.
Első ránézésre ezzel lopni nem lehet, választási plakáton nem túl hatásos az "IGEN! Eltöröltük a GYES-t!" szlogen, akkor minek ez?
Az meg ugye alapból nevetséges feltételezés, hogy hirtelen előtört belőlük a hazafi, és az utolsó lehelletükkel is a haza felvirágoztatásáért törik magukat.

Karcolt lendület 2009.06.30. 14:55:05

@Peter252:
A probléma, hogy Bajnaival és Bokrossal ugyanara a célcsoportra lehet lőni, miközben az MSZP szocdemesedni akar (legalábbis szövegben). Még nagyon messze van a meccs vége, de a baloldal most tényleg nagyon nagy szarban van: miközben Orbán már imidzs-építéssel foglalkozik a bulvársajtóban, addig ők azt sem tudják, mihez kapjanak. Ugyanakkor a Jobbik (és kicsit az MDF) csúnyán megbontotta az eddig eléggé egyben tartott szoci szavazótábort - nem lesz most tartalékuk bárkire átszavazni listán. Az SZDSZ szolid, az LMP határozottabb erősödése pedig még frankóbb helyzetet teremtene...

14. havi nyugdíj, szerverügy és Mikola nélkül ez meglehet - mozgósítani pedig lehetőleg úgy kell, hogy ne a másik oldaliak menjenek el szavazni. (Ez azért nehéz, mert ugye a szocik taktikája, hogy egy Fidesz aktivista másik 3 haverjának mondott erősebb kifejezéséből is országos botrányt csinálnak. Igaz, most a Jobbik ellen is kell kampányolniuk, ha vissza akarják szerezni Ózdot.) Az öszödi beszédet és az ötéves adócsökkentési programot pedig minél többet emlegetni...

elfelejtette 2009.06.30. 15:41:35

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Én továbbra is úgy gondolom, hogy egy Bokros 2. féle önfeláldozó imidzset akarnak kreálni:

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2009/06/30/magyarorszag_vilagcsucstarto_koltsegvetesi_hianyban/

Csak hogy ez kevés lesz. Az a politikai erőviszony, amelyik 94-98 között létrejött, szerintem végérvényesen megszűnt, és záros határidőn belül változások lesznek a pártokat illetően is, a baloldalon.

zoli29 2009.06.30. 16:11:26

@elfelejtette:

Én is olvastam a cikket. Nagyon felcsesztem magam rajta, hogy azok után, hogy az MSZP lényegében a saját maga piszkát kell, hogy eltakarítsa (ráadásul úgy, hogy megint a nép húzza a rövidebbet), még elkezdnek Bajnainak szobrot állítani; miközben ő maga a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere volt.
Tóbiás József szavaival élve: bicskanyitogató.

is 2009.06.30. 16:25:35

"Annyiszor elmondtuk, de vegyük át még egyszer: az ingatlanadót a jelenlegi adóterhek mellett vétek rászabadítani a minden tartalékát felélő lakosságra, a gyes rendszerét a mostani demográfiai helyzet mellett bűn megnyirbálni, a holokauszttagadás büntethetőségének bevezetése pedig támadás a véleményszabadság ellen, bármennyire is elfogadhatatlan egy tragikus történelmi esemény megkérdőjelezése."

annyiszor elmondtuk, de vegyük át még egyszer:
- a VAGYONadót a jövő évi jóval alacsonyabb SZJA mellett vezetik be, tehát nem a maiak mellé, örülhetsz ERGÉ, a hülyeséget meg vedd ki a posztból
- a GYES rendszerének semmi köze a demográfiához, ha a demográfia érdekel, akkor svéd, holland modell. Hollandiában szülés után 12 hét(!) van, aztán lehet visszamenni dolgozni, ennek ellenére az egyik legtöbb gyerek születik. ERGÉ kivennéd ezt a GYES-demográfia hülyeséget?
- a holokauszttagadás büntetése több országban is van, és semmilyen támadást nem jelent a véleményszabadság ellen. ERGÉ, az ilyen hülyeséget miért terjeszted?

ja, azt én is tudom, hogy a FIDESz ezeket eltörli, és jön ismát a kádári pangás, mint 1998-2002 között. ezt beleírnád?

elfelejtette 2009.06.30. 16:46:14

@Zoli28: Engem nem cseszett fel, már nagyon kilóg a lóláb emögül a sikersztori mögül is. Holnaptól 25% az áfa, ennek mindenki örülni fog.

zoli29 2009.06.30. 17:00:23

@is:

is másfél nappal a post megjelenése után beszabadul, és kijelenti, hogy az egész írás úgy hülyeség, ahogy van. Ezt pedig olyan félmondatokkal támasztja alá, amikbe legalább annyi helyen bele lehetne kötni, mint ahány helyen ő kifogásolja ergé írását.

1. Az átlagbér környékén valóban emelkedni fog a nettó bér (azalatt nem, pl. nekem sem), és a vagyonadó ezzel együtt kerül bevezetésre, de néhány dolgot kifelejtettél a sorból: i. ÁFA-emelés
ii. jövedéki adóemelés júliusban, majd még egyszer jövő januárban
iii. 13. havi nyugdíj megvonása
iv. közszféra 13. havi bérének megvonása
v. cafeteria megadóztatása
vi. családi pótlék befagyasztása nominális értéken (vagyis a reálértéke csökkenni fog)

2. Azt mondod, hogy a családtámogatási rendszernek semmi köze a demográfiához. Oké, neked ez a véleményed, és biztos sokan osztják (én nem tudom, mi az igazság, vagy van-e egyáltalán abszolút igazság ebben a kérdésben), de felhívom a figyelmed, hogy van olyan vélemény is a piacon, amely szerint a demográfiai folyamatok igenis összefüggnek a családtámogatási rendszerrel. Ez különösen igaz lehet a mostani helyzetben, amikor sokkal nehezebb munkát találni, mint normális esetben, és az átlag magyar család egyáltalán nem dúskál az anyagi javakban.

3. Azt mondod, hogy a holokauszttagadás semmilyen fenyegetést nem jelent a szólás szabadságára. Nos, te így gondolod, és még sokan mások, viszont vannak nagyon sokan (pl. én is), akik ugyanazon a véleményen vannak, mint ergé. Pl. a TASZ is ellenzi az MSZP-féle alkotmánymódosítást, és Kunczét leszámítva az SZDSZ is.

A lényeg: jó, hogy van saját véleményed, és ezt meg is osztod velünk, de a fölényeskedő stílus sokat elvesz az értékéből.

Karcolt lendület 2009.06.30. 17:39:02

@elfelejtette:
Igen, az ÁFA és jövedéki adó ellensúlyozására kaptam is szép színes budai bernadettes propaganda újságot, hogy de majd jövőre milyen fasza lesz nekünk.

@is:
@Zoli28:
2. Ezt a demográfia-családtámogatás nincs összefüggésben dolgot már olvastam és vannak elemzések pro és kontra. A személyes tapasztalatom azt mutatja, annak a tanulmánynak van igaza, amely szerint az első és harmadik gyerek vállalására van hatása a támogatási rendszernek, ilyenkor jobban átgondolják az emberek, hogy is tudják felnevelni a gyereket.

3. A holokauszt-tagadás büntetése Ausztriában és mindenhol máshol is korlátozza a véleményszabadságot. Hogy milyen mértékben, az erősen függ az adott jogszabálytól: a miénk az Alkotmány szintjén egy elég durva gumiszabály lett volna, amivel igen csúnyán vissza lehett volna élni. Tökéletesen megfelelő lett volna ahhoz, hogy Bayer és Worluk együtt sakkozzanak a sitten.
Emellett igen sok kérdést felvet, hogy a tudományos, a hivatalos, a fősodratú vagy csak az általánosan tapasztalatoktól eltérő véleményeket milyen esetben és milyen szintig kellene büntetni? Mi történjék azokkal, akik nagyságrendekkel túlbecsülve az inkvizíció áldozatait a rómkat egyházat ekézik. Vagy az inkvizíció-tagadókkal?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.06.30. 17:55:43

@Zoli28:
Ez igaz, de nem azért, mert egyéb hitelező nem rendelkezik elég potenciállal. Inkább az a probléma, hogy az EU nem nézné jó szemmel. A politikai racionalitás egyelőre azt diktálja, hogy EU-kompatibilis uzsorást kell választanunk, azonban 2010. még messze van. Az EU hanyatlóban. Ma még a válságot okozó judeoliberális gazdasági szemlélet érvényesül az EU-n belül, de ez változni fog.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 17:57:15

@Zoli28: Nem állítom, hogy a kormánynak 0 mozgástere lenne. Rengeteg mozgástere van, például eldöntheti, hogy eltörli-e a 13. havi nyugdíjat vagy inkább kirúg 80 ezer közalkalmazottat. Vagy eldöntheti, hogy leállítja-a az autópálya-építéseket, vagy inkább bezár néhány kórházat. Ez a mozgástér. Az nem mozgástér, hogy megszorítsunk-e vagy inkább basszunk el sok pénzt hülyeségekre. (Konkrétan Matolcsy agylövésére gondolok.)

@sün!malac69 a fegyelmezett renitens: Orbán és a Fidesz hitelessége jelenleg csak (idézőjelben csak) a választók (~60%-a) számára létezik. Sem az Európai Bizottság, sem az IMF, sem a nemzetközi pénzpiacok nem nyilvánítottak véleményt a Fidesz hitelességéről (nem is volt rá szükség). Abban hinni, hogy az ígéretekkel levett szavazók körében szerzett népszerűség egy az egyben konvertálható országkockázati prémium csökkentésre: naivság.

A Fidesznek eddig csak a tét nélküli hőbörgés versenyszámban kellett bizonyítania. Csillagos ötösöket kapott a választóktól, de az igazság napja akkor jön el, amikor majd be kell adagolni az IMF-nek (vagy Almuniának) a "hiányból növekedést" programot.

Nem állítom, hogy lehetetlen meggyőzni őket. Csak azt, hogy sok pénzt lennék hajlandó fizetni azért a videóért, amikor Viktor ezt megpróbálja. :)

Tehetetlen Dodó 2009.06.30. 18:07:41

@is: "és jön ismát a kádári pangás, mint 1998-2002 közöt"
Már alig várom ezt a pangást.
Micsoda megkönnyebbülés lesz a 2002 és 2009 közötti zuhanórepüléshez képest.

elfelejtette 2009.06.30. 18:31:19

@Tehetetlen Dodó: Inkább hullámvasút. Sok sok ajándék a népnek, aztán most a feketeleves. Végignézve ezt a 7 évet, irtó sokba kerül nekünk a baloldal szakértése, meg a nácimentes kormány.

zoli29 2009.06.30. 18:31:58

@Kettes:

Bízzuk a jövőre, hogy egy esetleges Fidesz-kormány milyen tárgyalásokat fog lefolytatni az Unióval és a Valutaalappal, és milyen programot fog letenni az asztalra. Orbán sem fog csodát tenni, az ő (esetleges) kormányzásának is lesznek vesztesei, de én ezzel együtt is megengedem magamnak azt a luxust, hogy hosszútávon optimista legyek. Remélem, ez senkit nem bánt!

"Az nem mozgástér, hogy megszorítsunk-e vagy inkább basszunk el sok pénzt hülyeségekre. (Konkrétan Matolcsy agylövésére gondolok.)"

Konkrétan Matolcsy már akkor 1000 milliárdos nagyságrendű kiadáscsökkentést szorgalmazott, amikor a világválság - kis túlzással - még sehol sem volt.

maio 2009.06.30. 18:49:00

@is: Kicsit fantáziátlannak tűnsz, mondjuk ez a balliberális oldalnak mindig is sajátja volt, nem megy az ötletelés, ha nem az antifasiszta harcról van szó...

A magyar költségvetés 17e milliárd Ft bevételi és 18e milliárd Ft kiadási oldallal bír, nehéz elhinni azt, hogy ezt csak egyféleképpen lehet módosítani, és csak úgy, ahogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok, mert csak azt szereti az IMF/EU.

Nem arról van szó, hogy kórház vagy autópálya, hanem arról, hogy lehet normális beruházáspolitikát folytatni, kerülve az elszállt szocialista látványberuházások indítását például. A beruházásokat meg lehet hozzáértő módon menedzselni, nem dupla-tripla áron közbeszerezni, sőt lehet (EU jognak is megfelelően) nyomni a hazai szállítókat is. Máris megspórolt százmilliárdokról beszélünk, ami eddig strabag/4metro külföldi építői/nemzetközi finanszírozók hasznaként egy az egyben hagyta el az országot.

És ez csak a bevételi oldal egy szelete, hol van ehhez képest a lehetőségek határa...

zoli29 2009.06.30. 19:00:20

Az MNB előrejelzése szerint jövőre az SZJA-csökkentés ellenére is csökkennek a reálbérek.

www.mfor.hu/cikkek/Meg_masfel_ev___csak_2011_ben_lelegezhetunk_fel.html

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 19:09:06

@Zoli28: A jövő tud magáról gondoskodni, nem igényli, hogy te vagy én bizakodva tekintsünk bele. :)

Matolcsy azt állítja, hogy a 0%-os munkaadói járulék majd fellendíti foglalkoztatást. Nem lendíti fel, de legalább megadja a kegyelemdöfést a tb-nek. Programnak megteszi, amíg valami jobb nem adódik.

@maio: Van egy rossz hírem. A Fidesz nem lesz abban a helyzetben, hogy megmutassa, hogy lehet olcsóbban is autópályát építeni. Abban a helyzetben lesz, hogy nem építhet autópályát. Székesegyházat sem. Futballakadémiát, na jó, azt igen, egyet, ott nyomhatja a hazai/haveri szállítókat.

(Miért van olyan érzésem, hogy te még életedben nem raktál össze költségvetést?)

maio 2009.06.30. 19:28:58

@Kettes: Miért, mert te azt hiszed, hogy van az IMF, aki csak a Gyurcsány-Bajnai kurzusnak hisz? Már 2006-ban is ez volt a szöveg, hogy nem lehet csak a Gyurcsány-csomagot végrehajtani, mert ezt szereti a nyugat, aztán le is gyilkolták ennek örömére a reálgazdaságot.

Mint írtam volt, ez tizenx ezer miliárd forintos költségvetésben mindig arra van pénz, amire akarják. Jól látható, hogy a kormányzat eddigi autópálya politikája megbukott, nem volt beágyazva a gazdaságpolitikába, az építés gazdasági-társadalmi (extra durva) hasznait elvitte a külföldi autópálya lobbi, a kész szakaszok meg remekül hozzátettek Románia, Horvátország, Ukrajna GDP növekedéséhez. Vissza kell térni egy normális, finanszírozható beruházáspolitikához, amibe a szocialista kádári pazarló látványberuházások nem férnek bele, ebben igazad van.

Az érzéseidre ne hallgass, az átlagnál egy picit többet foglalkozom államháztartási, költségvetési témákkal.

maio 2009.06.30. 19:32:01

@Kettes: Matolcsy pedig a rendkívül alacsony foglalkoztatással bíró rétegek számára javasolta a 0%-os kulcsot.

elfelejtette 2009.06.30. 19:34:06

@Karcolt lendület:

"Igen, az ÁFA és jövedéki adó ellensúlyozására kaptam is szép színes budai bernadettes propaganda újságot, hogy de majd jövőre milyen fasza lesz nekünk."

Személyes okok miatt nekem épp elég örömöt és elégtételt okoz majd az, ha az MFB-től seggberúgják végre Erős Jánost. (eggyel kevesebb MSZP pénzszivattyú)

Nekem már ezért megéri a Fideszre, és vele együtt a demokrácia bukására, a barna esőre, meg minden ilyen szarságra szavazni.

szempontpuska 2009.06.30. 19:36:32

@maio: te is el vagy varázsolva, nem tudsz kilépni a fidesz virtuális valóságából. Nem személyekről van szó, hanem vállalásokról. Orbán nevéért vagy szép szeméért nem változnak a feltételek. AZ IMF meg adott hitelt vagy nem ? szerinted azt hitből folyósította ?

szempontpuska 2009.06.30. 19:39:02

@Zoli28: Matolcsy még 2008-ban is 250 milliárdot ...szott volna ki az ablakon. Visszakereshető. A blogunkban be is linkeltem..

zoli29 2009.06.30. 19:39:08

@Kettes:

Nem is azért tekintek bizakodva a jövőbe, mert a jövőnek szüksége lenne rá... (ennek így nincs is értelme)

Matolcsy sokmindent állít, és nem kötelező vele egyetérteni.
Viszont egyre inkább az az érzésem, hogy Bajnai hibát követett el, amikor téged nem hívott meg a szakértői kormányba. ;)

maio 2009.06.30. 19:40:10

@szempontpuska: elvarázsolva? nem én hiszem azt, hogy egy 18 ezer milliárdos költségvetést 1 módon lehet csak megírni, hogy egy módon lehet csak működtetni, mert csak az tetszik az IMFnek...

elfelejtette 2009.06.30. 19:51:20

@maio: Vállaltuk a 2,8%-os hiányt ingatlanadóval, ennek csakis ez az egyféle útja van. Kőbe vannak vésve, ezért módosították eddig csak egyszer a hiánycélt. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.06.30. 19:51:56

Érdekes, hogy a baloldali kormányok mindig iszonyatos műsort csinálnak akörül, ha semmittevés vagy a költségvetés szétkúrása után megpróbálnak valami egyensúlyközeli állapotot csinálni. Eközben pedig sohasem mulasztanak el különböző demonstratív szorongatásokat csinálni, aminek értelme nem sok, de nagyon olyan, mintha tennének valamit. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy Bajnai kormánya megemelte a hiánycélt több mint egyharmadával, jóval magasabb mértékben, mint ahogy az GDP arányosan az eredeti tervadatokhoz képest szükséges lett volna, ahogyan azt már levezettem egyszer. A Fidesz-kormány nem csinált műsort, csak szigorú költségvetést. Olyannyira, hogy az MSZP a 2002-es kampányban meg is reklamálta. Nem volt műsor, csak épp elzártak pár pénzcsapot. Nem tetszett ez akkor sem, most is jajgatnak már sokan előre, ahogy látom.

zoli29 2009.06.30. 19:52:19

@szempontpuska:

Ha te mondod, biztos mondott ilyet is.

maio 2009.06.30. 19:58:22

@elfelejtette: 98-01 között úgy csökkent a hiány és az államadósság, hogy semmilyen közszolgáltatást nem kellett leépíteni (kórházat, iskolát bezárni).

Csak a prudens költségvetési politikának köszönhetően (bizalom) tetemes összegeket lehet megspórolni az államadósság kamatain.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 20:42:10

@maio: Olyan jó, hogy ez az ország tele van kiváló szakemberekkel. Főleg a blogok. :))

maio 2009.06.30. 20:48:51

@jotunder: az viszont nagy kár, hogy dilettánsból még több rohangál, főleg a balliberális oldalon.

maio 2009.06.30. 20:55:24

@jotunder: nézd, régen volt már az, hogy van a szakértő baloldal, meg a mucsai jobboldal, 2009 van nem 2002. Mára gyakorlatilag csak a teljesen kitartott "szakértők" vesznek bármit is komolyan ettől a kurzustól, a közmegegyezés bizony az, hogy csúnyán el lett kúrva. Nem egyszer, nem kétszer, folyamatosan, 2002 óta.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 20:58:15

@maio: Én minden oldalon diletánsokat látok rohangálni. Van egy elképzelésem a szaktudásról, elég merev, elég elitista, de van :)))

maio 2009.06.30. 21:03:17

@jotunder: engem meg nem vezettek meg soha, így nem is húztam rossz helyre az X-et, így nem is kell összemosó-szarkenő-általános politikaellenes nyilatkozatokat tennem.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 21:11:24

@maio: Mi a fenét kell egy maion megvezetni ? Soha sem értettem.

maio 2009.06.30. 21:14:07

@jotunder: elhitted, benézted, de bírod elfogadni, hogy más nem járt így, nem kell ezt túlragozni, a szokásos magyar agyatlan véleményhiúság, ennyi.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 21:21:51

@maio: Véleményhiúság ? Kemény csapat vagy te is. :))))) Basszus, ezt imádom ebben az országban, ezt a sok rettentően képzett fiatalkát, akik csak úgy ömlenek kifelé a University of Taktaharkany diszes kapuján. Hihetetlen. From the csobor to the vodor, Magyarország have a fun.

maio 2009.06.30. 22:05:15

@jotunder: hát nézz oda, már ezek a fiatalok se tisztelik azt a hatalmas szakértelmet, amit felhalmozott a balib értelmiség a 80as években... van pofájuk megkérdőjelezni hogy a szar finom!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 22:21:00

@maio: Én pontosan annyira teszek a balliberális értelmiségre mint rád. :))

maio 2009.06.30. 22:25:20

@jotunder: aha, szóval akkor te vagy a klasszikus Független Értelmiségi. akkor így már mindent értek.

elfelejtette 2009.06.30. 22:29:47

@maio: A kadari semmitteves kozben 19e Ft-tal karositottak meg a nyugdijasokat, meg felepeitettek a nemzetit lopott penzbol, ami persze ronda lett (mondtak masok, en nem jarok ilyen helyre). Most megint ez lesz 2010-tol, ajjaj. :)

maio 2009.06.30. 22:44:38

@elfelejtette: azt kell hogy mondjam, mivel úgyse fognak tudni csinálni semmit (a független értelmiség is megmondta, ezért ez tény), ezért nyíltan fasizálódni fognak. Én már csomagolok.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 22:46:41

@maio: Nem, én azt hiszem, hogy az IMF k. bizalmatlanul áll a magyar kormányhoz. Nem véletlenül. Legutoljára kerek fél éve próbálta meg átbaszni Gyurcsány a hitelezőket, amikor a szilárd ígéret dacára, hogy eltörlik a 13. havi bért, visszahozták a 15 ezer forintos keresetkiegészítést.

Apropó, hülyefidesz. Ma böfizett valami liba, hogy elvette a kormány a tizenötezer forintot. Csak az nem derült ki a nyilatkozatból, hogy végre csökkentik az állami bürokráciát vagy embertelenül szorongatnak. Azért fideszesnek lenni se egy méznyalás. :)

maio 2009.06.30. 22:56:56

@Kettes: a balliberális kormányokhoz valóban. Nem hülyegyerekek ülnek az IMFben, megtudnak nézni egy kormányzati track recordot, és meg tudják különböztetni a politikai kommunikációt a konkrétumoktól.

A hölgyet Bernáth Ildikónak hívják, és foglalkoztatáspolitikus. Nem igazán értem mi vele a problémád, olvastam a sajtótájékoztató leiratát, nem volt benne semmi különös.

elfelejtette 2009.06.30. 22:57:31

@maio: Egyebkent en a hatekonysag hive vagyok. Ha se igy se ugy nem lehet ezt a buta nepet a helyes iranyba terelni, akkor energiatakarekosabb semmit sem csinalni. :D

A megsporolt penzen indiaig lehetne usztatni a koronat, csak a szomaliai partoknal kell vigyazni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 23:00:54

@maio: Vegyünk egy tipikus magyar kkv-t, ami a szolgáltatószektorban nyomul, alacsony hozzáadott értékkel, magas élőmunka-igénnyle (legyen mondjuk 70%). Ha 10 százalékponttal csökkentik a járulékterhelést, az ~5%-kal javítja a cég jövedelmezőségét. Ez jó dolog - de annyit ér, mint halottnak a csók, ha közben a recesszió miatt elvesztette a forgalom 30%-át. Ekkora forgalomcsökkentést a legtöbb magyar kkv nem él túl. A számok még durvábban alakulnak az alacsonyabb élőmunka-igényű ágazatokban, mint például a kereskedelem.

És miközben a járulékcsökkentés nem mentette meg a magánszektort, a 10%pontos járulékcsökkentés 20%-kal csökkenti a tb bevételeit, ami finanszírozhatatlan lyukat üt a költségvetésére.

Matolcsy az ilyen típusú kifogásokat el szokta hárítani. Ez szakpolitikai kérdés, szarakodjon vele más.

Recesszió ellen egyetlen gyógymód van: az, hogy egyszer véget ér. És akkor fog véget érni, amikor Amerika újra elkezd fogyasztani. Addig a magyar gazdaságpolitikának egyetlen teendője van, hogy ne lábatlankodjon a fiskális és a monetáris politika útjában. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 23:02:03

@maio: A Fideszhez _még_ nem áll sehogy. Orbán momentán nem az IMF-nek zenél. Majd eljön az is, istenien fogunk szórakozni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.30. 23:10:34

@Zoli28: Ja, tárgyaltunk, de nem volt offshore cégem, így inkább hagytuk a fenébe.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.06.30. 23:21:19

@maio:
öregem, te úgy hiányoztál ide, mint egy falat kenyér.

maio 2009.06.30. 23:30:28

@Kettes: aha, szóval ha egy élőmunka-igényes cég elveszíti a megrendelései 30%-át, akkor ugyanakkora létszámmal fog tovább üzemelni... ne hülyítsük már egymást.

Hiányzik a gazdaságból 1 millió munkahely (vagyis mostanában már inkább 1,1-1,2), ezek (munkahelyteremtő) beruházások nélkül nem fognak újraépülni.

Be kell látni azt is, hogy erőforrás/energia/tőkeszegény ország vagyunk, tehát nem járható út az újraelosztást végző cégek tevékenységének (szolgáltatások, kereskedelem) felpörgetése, mint ahogy 02 próbálkozik a baloldal.

Valódi devizabevételt termelő beruházások kellenek, ennek két módja van, multik vagy kkv fejlesztés. Én nem szeretnék választani, mind2 szükség van, mint egy falat kenyérre. Nyilvánvalóan a kkv fejlesztés a sokkal de sokkal nehezebb, de jobban megtérülő út, és ehhez elengedhetetlen a járulék és adócsökkentés, mert egész egyszerűen kitermelhetetlen a teher, ami adótrükközéshez, szürkegazdasághoz vezet, ami meg elég durván gátolja az intézményülést, a kkv fejlődést, exportképességét.

Hiába van válság az egész világon, nem egy óriásgazdaság vagyunk, nem nekünk kell megoldani a világgazdaság problémáit. Egy 10 milliós kis országról beszélünk, 400-500 ezer devizatermelő munkahelyet bármilyen rossz körülmények között találni a világpiacon, csak jól kell csinálni. Mondjuk a második 1000 milliárd EU pénzt nem diszkóvilágításra meg falusi főtér felújításra meg szociális gondozó képzésre költeni.

maio 2009.06.30. 23:37:06

@Kettes: a tbn meg a 13 havi nyugdíj, a 19k-s osztogatások, a rendkívüli nyugdíjemelések, a svájci indexálás, a 02 után felhígított nyugdíjazási szabályok, a pazarlásra ösztönző egészségügyi intézményfinanszírozási rendszer, a csúnyán elszállt gyógyszerkassza, a kamu rokkantnyugdíjasok hada ütött tényszerűen hatalmas lyukat, nem az, ha bizonyos célcsoportokban Matolcsy 0% járulékot javasolt. (ami a végén az új munkahelyek miatt úgyis visszajön btw)

maio 2009.06.30. 23:41:24

@Kettes: nem feltétlenül, szerintem rajta tartják a szemüket az országon, köztük a fideszen is.

maio 2009.07.01. 00:44:26

@maio: www.inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-288817

"A jelentés ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az IMF küldöttsége, azért, hogy a program minél szélesebb támogatást kapjon, fokozta kapcsolatait a sajtóval és az ellenzékkel."

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.07.01. 07:18:25

@maio:

"Nyilvánvalóan a kkv fejlesztés a sokkal de sokkal nehezebb, de jobban megtérülő út"

Fontos lenne, hogy ne csak az élőmunka költsége, hanem egy termelő tevékenység teljes árbevételének minél nagyobb hányada maradjon Magyarországon. Erre a hazai tulajdonú cégek a legalkalmasabbak. Ezek fejlődésének óriási akadályai vannak.
1. Forráshiány, tőkehiány. Az adó- és járulékcsökkentés minimális forrásokat teremt csak, semmire nem elég.
2. Ambícióhiány. A hazai vállalkozások tulajdonosai csak addig a pontig szoktak fejleszteni, amíg a vállalkozás az ő egyéni megélhetésüket az általuk elvárt szinten biztosítja, itt megállnak. Ezen a szinten megrekedve tőkehiányosak, versenyképtelenek maradnak.
3. Piacokon, különösen a külföldi piacokon való tájékozódás képességének hiánya, a termelés piaci igényekhez igazítása képességének súlyos hiányosságai. A hazai termelő vállalkozások gyakorlatilag csak termelni tudnak, eladni nem.

Ezek a problémák nem oldhatóak meg makrogazdasági bűvészkedésekkel, ide direkt beavatkozás kell, mert ez magától nem változik meg. A direkt beavatkozás könnyen lehet, hogy rosszul sül el, mint a 70-es 80-as években iparfejlesztésre lényegi haszon nélkül elköltött pénzek sorsa mutatja. Sok tekintetben ma is hasonló problémákkal kell szembenéznünk. Nagyon komoly nehézségek ezek, és nagyon komolyan kell velük foglalkozni. Ehhez nem elég, hogy a pártok a legkevésbé inkompetens embereiket kinevezik szakpolitikusnak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.07.01. 08:00:25

@Elpet:
Nem értem, minek vitatkoztok itt, amikor Oszkó Péter éppen most közölte a legegyszerűbb megoldást a magyar gazdaság élénkítésére, a növekedés beindítására. Tette ezt a Nap-kelte című műsorben. Oszkó kijelentette, hogy az ingatlanadóból befolyó 50(!) milliárd forint beindítja majd a gazdasági növekedést, mert ez a pénz elegendő a béreket terhelő adók jelentős csökkentéséhez. Ismétlem, 50 milliárd.
Bevallom, én azt hittem, hogy az ország sokkal nagyobb szarban van. Én a médiákból úgy értesültem, hogy államcsőd közeli helyzet van, ezért hatalmas összegű euro hiteleket kellett felvennünk. Valami 2500 milliárd forint hitelt vettünk fel, miközben Oszkó szerint 50 milliárdból is felvirágoztatjuk gazdaságunkat. A Megyeri-híd 63 millióba került. Szóval, egy nevetséges összegből újra mi lehetnénk a példaadók a volt szockó országok közül. Csak azt nem értem, ha 50 milliárdból már erős gazdaságunk lenne, akkor miért nem költünk erre 500 milliárdot az IMF hitelből, és lennénk egyből egész Európa vezető gazdasági hatalma.
Jól tette, aki bízott Oszkó Péter szakértelmében. Most megmutatta nekünk a magyar csodát. Bizakodó vagyok, na!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.07.01. 08:09:48

@Mr Falafel:

Igen, ezt én is hallottam. Akinek egy kicsi betekintése van bármely cég gazdálkodásába, az tudja, mennyire csekély és jelentéktelen összeg az, ami a járulékcsökkentéssel megmarad, hogy miként aránylik ez az óriási forráshiányhoz, likviditáshiányhoz és a közel fél évszázados technológiai lemaradáshoz. Oszkó az inkompetens embereknek mond félrevezető információkat.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 08:27:01

@maio: Ha egy élőmunka-igényes cég elveszíti a megrendelései harmadát, akkor elküld embereket, de inkább bezár. Eddig te is eljutottál. Majd váratlanul visszahanyatlasz egy másik tudatállapotba és kijelented, hogy a járulékcsökkentés segítene rajtuk. Aztán előre: nem is, mert beruházások kellenek, de az meg a multik hazai pályája. Jaj, jaj, mit is csináljunk.

A világgazdaság gondjait valóban nem nekünk kell megoldanunk, épp ellenkezőleg, a világgazdaságnak kell a mi gondjainkat megoldania. De hiszen pont erről beszélek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.07.01. 08:27:25

@Elpet:
Tééééényleg? Hát most elszomorodtam. Ezek szerint mégsincs magyar csoda?:-((

A legszomorúbb, hogy van, aki tényleg elhiszi, amit ez a görény mond.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 08:30:27

@maio: Tény, hogy Matolcsy legutóbbi javaslatai semmin nem ütöttek lyukat, az ész uralmán kívül. Na most az, hogy Medgyessy és Gyurcsány elkúrtak ezt-azt, nem teremt jogalapot a Fidesz számára, hogy ők is elkúrjanak ezt-azt. Ha valaki így értelmezi az 56,39%-ot, az fájdalmasan fog csalódni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 08:35:22

@maio: OMG mit jelent az, hogy fokozta a kapcsolatait az ellenzékkel? Betömték egy olajos rongydarabbal Cser-Palkovics András száját? Elrendeltek nála egy ambuláns agyátültetést?

Pelso.. 2009.07.01. 09:09:35

@Elpet:


Elemzésed mindhárom pontja teljesen igaz.

A járulékcsökkentés jelenlegi tekintetben baromság, mostani élénkítő szerepe nulla.
Érdekes gondolat (jaj, de jó lenne) a kv-k támogatása, ugyan miből.

1.Költségvetésből, alkalmazottak, bérből élők fizetéséből? Érdekes társadalmi szituációkhoz vezet.

2. Az EU-nak nem érdeke, továbbá könnyebb pénzt szerezni zöldmezős beruházásokra, mivel gyakorlatilag azoknak, s csak azoknak van szerepe a munkahelyteremtésben.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.01. 10:54:57

@Mr Falafel: Szemben Gordonnal, Oszkó sosem mondta, hogy nincsenek politikai ambíciói.
Azonkívül, hogy imádkoznak, ezek is leginkább a "jó üzenetek" megfogalmazásán törik a fejüket :(

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 13:40:14

@tölgy: Igazad van, mint mindig, és ezen még az sem változtat, hogy Oszkó valójában nem mondta, hogy az ingatlanadóból befolyó 50 milliárd fogja beindítani a gazdasági növekedést. Ha érdekel, akkor azt mondta, hogy ez egy szerkezetváltás (mármint az adónemek között), ami jó a gazdaságnak, és jó a növekedésnek. Ez a gondolamenet van egyébként leírva a Jövőkép cím szigorúan nemfideszes anyagban is, amit a Fidesz gazdasági szakemberei írtak és a Fidesz elnöke ajánlott a nagyérdemű figyelmébe, és amit azonnal megtagadott Varga Mihály, amint valaki hivatkozni mert rá, mert neki tökmindegy, hogy hetente hányszor csinál hülyét magából, ha a főnökét kell igazolnia.

"De első lépésben már ma megtehetők az adórendszeren belül olyan szerkezeti változtatások, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést. Ilyen kívánatos szerkezeti változás a foglalkoztatásra rakódó adó- és járulékterhek, valamint a jövedelemtípusú adók csökkentése, ezzel
párhuzamosan viszont a vagyoni és forgalmi típusú adók emelése. A megoldás
előnye, hogy egyrészt a munkára rakódó adók és járulékok csökkentése
elősegíti a foglalkoztatás bővítését, másrészt pedig a vagyoni típusú
adók, például az ingatlanadó – szemben a jövedelemadóval –, megnehezítik
az adóelkerülést."

Apage Satanas!

maio 2009.07.01. 13:47:03

@Elpet: ez így van, azért is írtam, hogy sokkal nehezebb egy fejlett termelő-exportáló kkv alapú gazdaságot felépíteni, mint pár óriásmultit idecsábítani, de mindenképp megéri (Szlovákia vs Szlovénia).

Nyilván nem az adócsökkentés és a "makrogazdasági bűvészkedés" fogja önmagában megoldani a problémákat, de ez az első lépés. A jelenlegi adóterhelés és adóbürokrácia annyira értékpusztító és vállalkozóellenes, hogy a jelenleg is boldogulni akaró versenyképes kkv-k is menekülnek (ha tudnak).

Én nem hiszek a durva, közvetlen állami beavatkozásban a magángazdaság területén, viszont a jelenlegi EU forrásokat nyilván lehetne sokkal jobban gazdaságfejlesztésre költeni, vagy okosabb közbeszerzési törvényt írni stb stb csak mint mondtam ez kőkemény aprómunka, ráadásul nem látványos, így politikailag nehezen eladható, ex-KISZ guruknak ezért különösen nehezen megy.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.01. 13:49:54

@Kettes: "Oszkó valójában nem mondta, hogy az ingatlanadóból befolyó 50 milliárd fogja beindítani a gazdasági növekedést. Ha érdekel, akkor azt mondta, hogy ez egy szerkezetváltás (mármint az adónemek között), ami jó a gazdaságnak, és jó a növekedésnek."

A "be fogja indítani a gazdasági növekedést" és a "jó a növekedésnek" kijelentések közt nyilvánvalóan különbség van, de nem túl éles.
Egy új adót bevezettek, ismét a kedvencükre pakolták, a középosztályra (a nagytőke vagyona nem ingatlan, és ingatlanjai jó eseteben egy cég nevén vannak). Én ebben most sem látok mást, mint a potenciális konkurensek lenyomását a víz alá.
50 mrd HUF mire jó ezenkívül, milyen gazdasági növekedést fog ez előidézni?

Tudnak ezek olyat mondai vagy tenni, ami maga szerint nem a megtestesült tökély, de legalábbis kevésbé rossz, mint a Vérfarkas, á lá Lukács et.?

zoli29 2009.07.01. 13:52:33

@Kettes:

A Jövőkép c. kötetben tudtommal több közgazdasági iskola képviselője felvázolja a saját elképzeléseit (Matolcsytól Bogár Lászlóig), és van köztük, aki támogatja az ingatlandadót, illetve vagyoni típusú adókat, van, aki nem.

maio 2009.07.01. 13:52:43

@Kettes: ne haragudj, de te kezdtél el arról kavarni, hogy ha esik a forgalom, akkor hiába csökkentik a járulékot, akkor csökkenni fog a jövedelmezőség... most meg már tagadod, fuss neki még párszor és rájössz hogy mi újság, talán.

"A világgazdaság gondjait valóban nem nekünk kell megoldanunk, épp ellenkezőleg, a világgazdaságnak kell a mi gondjainkat megoldania. De hiszen pont erről beszélek."

Nem, nem ez a 80as évek, amikor vártunk a főtitkár elvtársra. Mostanában ha nem húzod ki magad a szarból, akkor örökre szarba is maradsz, teljesítmény nélkül nem adnak semmit.

maio 2009.07.01. 13:57:15

@Kettes: az "ész" uralma? nézzük az opciókat:

Az Ész azt mondja h: nem kell adócsökkentés, úgyse segít semmin, inkább majd várjunk, hogy történjen valami, hátha

A Mucsiak (szakma 90%): elengedhetetlen az adócsökkentés, mert ilyen szintű elvonás mellett esélytelen a versenyképesség

Hát nem tudom... Mintha a kormány az Ész programját vinné 8 éve, és mintha ez a pusztulás felé vitte volna az országot. De lehet ez is egy fideszes virtuális világ, és közben ugrik a pannonpuma.

maio 2009.07.01. 14:01:14

@Pelso..: "A járulékcsökkentés jelenlegi tekintetben baromság, mostani élénkítő szerepe nulla. "

Szerintem emelni kéne a járulékot, meg sem érzik a magyar cégek ezt az aprócska adóterhelést, van még mit sarcolni. Fizessenek a gazdagok!

maio 2009.07.01. 14:08:46

@Kettes: "a vagyoni típusú
adók, például az ingatlanadó – szemben a jövedelemadóval –, megnehezítik
az adóelkerülést."

azt kéne megérteni, hogy virtuális jövedelmeket tudnak csak ilyen adóterhelés (és üzleti környezet) mellett adóztatni. A legtöbb magyar kkv haszna az (élőmunka)adók és járulék kreatív megspórolásából jön, egyszerűen nem lehet máshogy profitot termelni. Persze, rá lehet erre menni, és lecsukni minden adócsaló vállalkozót, a nép meg majd nézi egymást egész nap, és csinálja a nagy büdös semmit.

Szóval adócsökkentés > versenyképes üzleti környezet > adószigor.

Csak így fog működni, az is kudarc lett, hogy fletó az adószigorral kezdett, meg az is kudarc lesz, hogy új adókat találnak ki, mert nem tudják (mert nem lehet) behajtani a régit.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 15:06:25

@maio: Semmi gond, akkor majd legközelebb.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 15:18:09

@maio: Én valamit nem értek. A Reakció és a Konzervatórium nem beszélve persze az eredeti Publiusról, hosszasan értekezett a Féltudású Elitről. És leginkább a féltudású közgazdász elitről irdogáltak. Akkor most ez passzé ? Milyen szakmáról beszélsz ? Nemzetközileg elismert komoly szaktekintélyeket látsz, akiket nem kell megmosolyogni ? Azt hiszed, hogy csak a cuclib majmok féltudásúak, de Cséfalvay, Matolcsy az komoly ember ? Nem azok. Ha itt komoly emberek vitatkoznának egymással, ahogy mondjuk Amerikában teszik, legalább elegáns lenne a dolog, de igy... Orbán Viktor politikus, a politikus szakmát amennyire én értem jól csinálja, ő mondhat akármit, mert az ő mondatai a szerep részét képzik. Ő rendben van. Mutass már egy embert aki a politikától függetlenül szerzett tekintélyt ebben az országban ahhoz, hogy egy közgazdaságtudományi szakkérdésben odafigyeljek rá.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 15:44:15

@tölgy: Az a nem túl éles különbség különbözteti meg a "baromságot" a "helytálló kijelentéstől".

Kérdésre válaszolva elmondom, hogy tudnak. Én speciel az ingatlanadót alacsonyabb sávnál léptetném be, progresszívabbá és leírhatóvá tenném az szja-ból - pont azért, hogy a középosztály nyerjen és az alsó és felső rétegek adózzanak többet. Mondjuk nem tudom, mivel tudnám rávenni az MSZP-t, hogy meg is szavazza. Hacsak nem a Vérfarkassal.

@maio: Heim Pétert az egyik legvállalhatóbb figurának tartom szakmám cseppet sem tiszteletre méltó alakjai között. Mondjuk mondott már marhaságokat hirtelen felindulásból, aztán megismételte hideg fejjel, de all in all: én elfogadom a válaszodat.

maio 2009.07.01. 15:49:52

@Kettes: ez furcsa, mert az adócsökkentés egyik legradikálisabb hangadójáról beszélünk, aztán itt meg azt tudtam meg, hogy az adócsökkentés nem jó semmire.

maio 2009.07.01. 16:02:37

"Azt hiszed, hogy csak a cuclib majmok féltudásúak, de Cséfalvay, Matolcsy az komoly ember ?"

Nem tartoznak a kedvenceim közé, de szerintem vállalhatóak, a féltudású elithez semmiképp nem sorolnám őket.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 16:23:36

@maio:
En a Heim Peterrol aranylag jo dolgokat hallottam, meg a Hameczrol is. Alapkezelot teljesen hulyere nem biznak, mert nem eri meg, gondolom en naivan. Ezzel szemben Matolcsy, Csefalvay magukat tudomanyos kutatokent definialjak, bizony kozgazdasz tudomanyos kutatokent. Es ezen szerepukre hivatkozva mondjak a tutit. Ahogy valaki tudoskanak definialja magat, a tudomany sztenderdjei szerint kell megmeretnie magat. Es hat ok a nemzetkozi otodosztalyhoz sem tartoznak. Amennyiben az elso osztalyhoz tartoznanak is mondhatnanak mindenfele kontrol nelkuli baromsagot, erre van pelda a vilagban. Ha azonban egy otodosztalyhoz sem tartozo ELMELETI szakembernek van szep nagy arca a teveben, akkor megmosolygom.

maio 2009.07.01. 16:38:58

@jotunder: Matolcsy elsősorban (gazdaság)politikus, az ő referenciája az, amit kormányon töltött, azzal pedig nincsen nagy baj. Cs. munkásságát nem nagyon ismerem, nem igazán emlékszem olyan megnyilvánulásra, ami miatt köpködni kellene rá.

Valóban nincsenek az economics élvonalában, de az egész ország nincs az élvonalban. Ettől még nem feltétlenül mondnak baromságot.

maio 2009.07.01. 16:41:23

@jotunder: jah és hosszú évek tapasztalata után én egy kategóriát tudok megmosolyogni, az pedig nem más, mint a harcos antifideszes, mindegy milyen témáról van szó.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 16:43:42

nincsenek az economics elvonalaban ? ez kb. olyan mintha azt mondanad, hogy a REAC jatekosai nincsenek a nemzetkozi futball elvonalaban. ezek az urak semmivel sem jobban kepzettek egy atlagos rakospalotai futballistanal, csak valamivel jobban oltoznek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.07.01. 16:53:09

@Kettes:
Az én tévémben délután is azt mondta Oszkó, hogy 50 mrd forint hozza el a kánaánt.
Tudod, mit sajnálok? Hogy a szavazócédulákat megsemmisítik. Szerintem ti megérdemelnétek, hogy a judeobolsevik reformok szerint éljetek.

maio 2009.07.01. 16:58:45

@jotunder: nem fogjuk meggyőzni egymást, neked jogod van köpködni, nekem meg jogom van, hogy ez ne érdekeljen. utoljára a Független Értelmiségtől egy Járai nevű emberre ment a fika, aztán mégis elismerte az a fránya külföld (tudom, tudom, az tulajdonképpen nem is igazi elismerés), meg épített sikeres biztosítót versenypiacon, nem kiszes mutyival...

(tévén max sportot nézek, meg persze a Célpontot, a sajtóban sem gyakran szerepel, így legjobban a HVben futó cikksorozata alapján tudom megítélni MGY tevékenységét, ott egy picivel többet mutatott, mint egy átlagos rákospalotai futballista)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 17:24:22

@maio: Hát tőlem biztos nem. Akartam szólni, hogy nem a véleményemmel vitatkozol, hanem a rólam alkotott sztereotípiáddal, de ennyit nem ér nekem az egész.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 17:28:15

@maio: A CIG-re gondolsz ? Az a sikeres biztosito ??

maio 2009.07.01. 17:30:52

@Kettes: én az összemosó-rettegő véleményedre reagáltam, miszerint úgyse tud majd mit csinálni a viktor, mer az imf... ez dilettáns balfaszság, olyan mint, fletó kutyáinak sírása 2006 őszéről.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 17:38:23

@maio: En nem kopkodok, hanem bizonyos sztenderdeket probalok alkalmazni a megmondasbusinessben. Ezeket a sztenderdeket en a masik oldali urakra is alkalmazom, es pont ugyanaz az eredmeny.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 17:43:24

@maio: En ehhez nem ertek. Szerintem a CIG eleg komoly bajban lehet, es ennek sem Jaraihoz, sem a Horvath Belahoz nincs koze. Kellene nekik valamifele kulfoldi befekteto, es nem biztos, hogy talalnak.

maio 2009.07.01. 17:44:02

@jotunder: ezzel nem vagy egyedül, az én sztenderdjeim alapján az említett urak a semleges kategória. nálam a sejelt a vértes andrás-bogár lászló-bauer és tsaik vonulat

maio 2009.07.01. 17:47:27

@jotunder: igazából már az is siker, hogy egyáltalán elindult a cég. nyilván tőkehiányos a történet, de én jókat hallottam az értékesítésről. mondjuk most, hogy kinyírták a biztosítások SZJA kedvezményét, lehet h nem a tőkehiány lesz a legfőbb problémájuk.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 18:09:48

@maio: Najo, Vertes es Bogar az egy vicc. A Bauer Tamas a ketezres evek elejeig a masodik legidezettebb magyar kozgazdasz volt a Kornai mogott. Megjelent egy cikke az American Economic Reviewban, ami talan a legjobb lap a vilagon. Es volt valami cikke a hetvenes evekben amit felfedeztek az atmeneti gazdasagokkal foglalkozo emberek. Szoval szakmailag vegulis o nem volt rossz, es vegulis egy frankfurti professzor, de nagyon nagyon merev ember, aki neha teljesen elmegy a malnasba.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.01. 18:20:14

@jotunder: Ha jól emlékszem, az egy kelet-európai chair volt.
Bauer idézettsége nem a tranzitológiában volt nagy? Azonkívül?

Biztos nem volt buta csóka, csak akkora ideológiai vakfoltja van, ami már értelemzavaró :(

maio 2009.07.01. 18:23:08

@jotunder: na látod ez az, hiába hivatkozzák szét, és van ott a toppon a "szakmai sztenderdek" alapján, miközben hihetetlenül primitív a megmondása...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 18:35:13

@maio: Haver, te azt adtad a számba, hogy az adócsökkentés nem jó semmire. Én viszont azt írtam, hogy egy 10%pontos járulékcsökkentés annyit ér egy bevételei harmadát elveszítő cégnek, mint halottnak a csók. Észreveszed az egyetlen icipici különbséget a két mondat között?

A tételem az, hogy az adó/járulékcsökkentés nem fogja beindítani Mo.-n a növekedést. A versenyképességnek jót tesz, de a növekedést nem ez, hanem az exportpiacok fellendülése fogja elhozni. Ezzel tessék vitatkozni, ne mással.

Azt sem mondtam, hogy Orbán úgysem tud mit csinálni, mert az IMF... Valójában azt írtam, hogy a hiányból finanszírozott expanzió politikáját nem fogja tudni eladni nekik. Ezzel is lehet vitatkozni. De ne velem - az IMF-fel.

Vagy összekapod magad és arra reagálsz, amit tényleg írok, vagy hagyjuk békén egymást. Elég sok idióta van már itt amúgy is, aki hangokat hall a fejében.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.07.01. 19:21:48

@maio:

Más dolog, amit én kívánatosnak tartok, és más dolog a valóság.

Jó piaci pozícióban levő, világpiacra szállító hazai vállalkozások, mint a gazdaság gerince. Ideális felállás, tekintetbe véve az ország importigényét.

A valóság ezzel szemben az, hogy a hazai cégek nemigen tudnak kitörni a második-harmadik-negyedik sorban álló, kegyetlenül versenyeztetett beszállítói státuszból. Nincs technológia, nincs saját fejlesztés, nincs a világpiac igényeit figyelembevevő, rugalmas termékfejlesztési stratégia.

Az egyetlen működőképes modell ma a nagy külföldi cégek hazai üzemei körül csoportosuló beszállítói kör, meg talán a hazai piacra egyedüliként termelő élelmiszeripar, más jelentős nem jut eszembe. A gazdaság növekedését a külföldi cégekre építeni nehéz: nem akarhatjuk helyettük, hogy üzemeket alapítsanak Magyarországon.
A külföldi cégek beszállítói persze megismernek egy munkastílust és követelményrendszert, elsajátítanak sok olyasmit, amire a világpiacon szükség van. De a tapasztalat az, hogy azon az egy-két megrendelőn nem nagyon lépnek tovább, a külső piacok felé nagyon ritkán. Ingatag dolog ez, a továbblépés kérdése nagyon nem egyszerű. Még jó, hogy az efféle, nagyon is valós kérdésekről semmilyen diskurzus nem folyik, a politika teljesen dilettáns mondatokat tud csak róluk közreadni. És ebben a közegben a multikat szorongatni vagy elzavarni akaró, überdilettáns politikai szekta körberöhögés helyett tényezővé vált a közéletben. Szóval van baj rendesen, de majd csak lesz valahogy.

maio 2009.07.01. 19:34:30

@Kettes: nem nem, te azt próbáltad meg eladni, hogy nem javul a jövedelmezősége a (z élőmunkaigényes) vállalkozásnak, ha csökkentjük a járulékot és közben visszaesik a forgalom. ami tényszerűen nem igaz, a jövedelmezőség pont a járulék mértékével javulni fog, csak kisebb lesz a cég.

Btw példálózni én is nagyon jól tudok, vegyünk klasszikus magyar kkv, bolti kiskereskedelemi hálózat, 100 eladó alkalmazott, ebben az ágazatban szokásos bruttó 130k átlagbérrel.27%/17%-al (mondjuk ez a 10%pont nem tudom honnan jött, ezt javasolta vlaki?) számolva ez 1,3 millió/hó. Szerintem nagyon nem mindegy.

De ok, legyen ez zsebpénz, de ha jól megfigyeled, senki nem mondta, hogy csak adót kell csökkenteni, és ott vége a munkának, még Orbán se, pedig őt ugye utálni kell hivatalból.

Viszont mindenképp ez az első, és elengedhetetlen lépés. Az üzleti környezet elég sok szempontból áll, és sajnos gyakorlatilag semmi nincs, ami a térségben kompenzálná ezt az adótehert és bürokráciát egy beruházó vállalkozónak (a munkapiaci anomáliákról nem is szólva).

"a növekedést nem ez, hanem az exportpiacok fellendülése fogja elhozni"

Igen, Szlovákiának meg Romániának, itt már addigra el lesz üldözve minden értékteremtő tevékenység.
Btw válaszoltam, de akkor még1x: kis ország vagyunk, a világgazdasági folyamataktól függetlenül lehet találni 700-800k devizatermelő munkahelyet, Kínában nagyvárosonként buktak most ennyit pár hónap alatt.

"Valójában azt írtam, hogy a hiányból finanszírozott expanzió politikáját nem fogja tudni eladni nekik."

Csakhogy senki nem akar hiányból finanszírozott expanziót, ez nem a baloldal, h osztogató-fosztogató ciklusban gondolkodjon. csak éppen a költségvetési kiigazításnak van egy ciklusa, ami az elején magasabb hiánnyal jár, de ha ésszerű gazdaságfejlesztés van belőle finanszírozva, akkor "kitermeli" a hiányt. Tipikusan ilyen az adócsökkentés, majdhogynem lehetetlen összehangolni a kiadáscsökkentést/adócsökkentést/gazdasági növekedést.

"Vagy összekapod magad"

Szerintem vegyél vissza, nem őriztünk együtt disznót.

maio 2009.07.01. 19:41:05

@Elpet: erről az Oriens írt jókat (kétpólusú vállalkozás-szerkezet, intézményülés problémái).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.07.01. 21:33:18

@Kettes:
Anyádat nagyképűsködsz, te selejt zsidó. Milyen export-függőségről ugatsz, te bolhás korcs? Export, internacionalizmus, kozmopolitizmus, globalizmus. Bazmeg, ti csak ilyesmiben tudtok gondolkodni? Majd biztos az ment meg minket, hogy Izrael vízágyúkért cserében megveszi a magyar parlagfű kvótát.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 22:08:18

@maio: Már megint... Én ezt írtam: "Ha 10 százalékponttal csökkentik a járulékterhelést, az ~5%-kal javítja a cég jövedelmezőségét. "

Te így idézed: "nem nem, te azt próbáltad meg eladni, hogy nem javul a jövedelmezősége a (z élőmunkaigényes) vállalkozásnak, ha csökkentjük a járulékot és közben visszaesik a forgalom"

Nézd, erre nem tudok mit mondani. Tényleg nem ambicionálom, hogy analfabétákkal beszélgessek közgazdaságtanról. Vedd úgy, hogy visszavettem.

@Mr Falafel: Figyelj, nyomi. Leszarom a betegségedet. Ha kezelteted magad, a te dolgod, ha nem, az is, de én nem foglak havonta elküldeni a kurva anyádba, csak hogy érezd, hogy valaki foglalkozik veled.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 22:27:18

@tölgy: De. Tranzitológiáról volt szó. Ez a market niche volt a magyar közgazdászat sansza a nyolcvanas-kilencvenes években.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.01. 22:36:06

@maio: Nem primitív, hanem kicsit zakkant. Nem bolond, de annyi önirónia van benne mint egy fej brokkoliban. És az gáz. Az igazi komoly agyak a CEU-ban vannak, amerikaiak és magyarok, soha nem publikálnak napi- és hetilapokban. A probléma nem az, hogy nincs két darab világsztárunk, hanem az, hogy nincs száz amerikai Ph.D-nk, mint pl. a braziloknak vagy a chileiknek. én nem hiszem, hogy a marxkarcsin rendes közgazdászatot lehet tanulni. egyszerűen nem hiszem. biztos vannak kivételek, de nagy általánosságban én ilyesmiben nem hiszek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.07.02. 07:50:37

@Kettes:
Ne légy ideges, biboldó, mert lehűtelek egy izraeli vízágyúval!

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.07.02. 08:13:25

@jotunder: Egy időben elég sok tranzitológiát olvastam, és a négyötöde nettó sarlatánság volt alapvetően tájékozatlan, de nagymellényű és jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező emberektől. Az tényleg lehet, hogy közöttük Bauer egy pörgettyűre állított búgócsiga; jól passzolna a körükbe.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.02. 10:00:42

@elGabor: A közgazdákat nem ismerem, de a politika- és társadalomtudományi tranzitológia egy piaci igényt elégített ki - mija franc történik a posztszoci országokban, hogyan lehet "kapitalizmust csinálni" - meglehetősen szubjektív és ellenőrizhetetlen módon. Általában a szerző politikai nézeteit írta le a Nyugat számára kedves nyelvbe csomagolva.
Tisztelet a kivételnek.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.02. 10:23:14

@elGabor:
econ.core.hu/~tothij/others/hatas/hatas10.html

Pár éve írtak egy tanulmányt arról milyen hatása van a magyar közgazdászoknak és ebben Bauer aránylag jó helyen volt. Arról van szó, hogy Matolcsy aki egy nullajulcsi úgy ír a Heti Válaszban mint valamiféle Nobel díj aspiráns, Bauer az ÉS-ben és a népszabiban szokott vizenjárni. Általában van pár ember akiről Magyarországon elhitték különböző értelmiségi csoportok, hogy komoly emberek. Nem azok. Ráadásul az a szerep sem létezik amit el akarnak játszani. A Féltudású Elit létezik és ottvan minden kilóméterkőnél, minden úgynevezett oldalon.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.07.02. 11:38:04

@jotunder: A tanulmányt ismerem; elég furcsa, hogy 25 év alatt összegyűjtött 282 független hivatkozással valaki a Második Legdögösebb Búgócsiga lehetett a toplistájukon. Ennél azóta azért születtek jobb eredmények még Magyarországon is. Azon viszont a cikk sem változtat, hogy a tranzitológia tudományos értéke valahol az intelligent design, a gender studies és az ufológia környékén tartózkodik, csak éppen jóval nagyobb károkat volt képes okozni náluk (Egyes számú kár: Vlagyimir Putyin).

A másik probléma az aránytévesztés. Gipsz Jakab vihet még egészen jó policyt attól, hogy Nem Tényező az SSCI-ben. Roosevelt például holthülye volt a közgazdaságtanhoz, Harry Hopkins egy jóeszű, népjóléti ügyekkel foglalkozó bürokrata, Jean Monnet meg egy nagyon képzett konyakgyáros. Hozzájuk képest mind Bauer Tamásnak, mind Matolcsynak egész jó pedigréje van. Megnézném ugyanezt nyugat-európai szakpolitikusokra - hogyan állnak pl. a belgák, dánok vagy spanyolok az idézettséggel. Vagy még az is lehet, hogy az SSCI nem a legjobb mércéje az elvárható kormányzati teljesítménynek, és ön ismét csak fellengzik itt nekünk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.02. 12:25:50

@elGabor: Amiről ír az a volt szadeszes politikus-értelmiségiek kategóriahibája. Más irányzatokban sem ritka, de azt hiszem a szadistákat jellemzi legjobban, hogy az iskolai-tudományos kiválóságot azonosnak tekintik a gyakorlati/cselekvési kiválósággal.
Természetesen az esztéta nem tud jól verselni vagy zenélni feltétlenül. A történész történelmet csinálni, stb.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.02. 12:32:43

@elGabor: Ki mondta, hogy ennek bármi köze lenne kormányzati teljesítményhez ? A megmondásbusinessben résztvevők egy része arra hivatkozva mond meg, hogy ő egy jelentős elméleti szakember. És nem az. Ennyi. A szakpolitikusokról nem volt szó.

Az, hogy egy országban a közgazdaságtudományi kultúra alacsony szinvonalú, kihathat a szakpolitikára, már gondolom én. De nem úgy, hogy tudóska lesz a miniszter, mert abból általában baj lesz.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.02. 12:34:53

@tölgy: Nincs különbség György Péter és Lánczi András szakmai elismertsége között. Egyik sem létezik. Ez a szadeszizmus és a konzizmus nagy elméleti egysége.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.07.02. 13:18:53

@jotunder: "De nem úgy, hogy tudóska lesz a miniszter, mert abból általában baj lesz."
Ezzel egyetértek.

"Az, hogy egy országban a közgazdaságtudományi kultúra alacsony szinvonalú, kihathat a szakpolitikára, már gondolom én."
Ezzel csak megengedő formában - kihathat, de nem biztos, hogy kihat, és ha kihat, jó irányba hat ki. A legszebb állatorvosi ló Mihályi Péter, aki biztosan nagyon okos ember (ő harminchatodik a listán), de ha megjelenne az én szakpolitikám környékén, bizony hívatnám a pandúrokat.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.02. 13:38:47

@elGabor: Mihályi Péter szintén tranzitológiában utazott, de inkább a futottak még kategóriában. Aztán univerzális tudor lett.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.02. 13:44:16

@jotunder: Az esztétika világát kevéssé ismerem, de ami a politikatudományi elismerést illet: nézze meg kik alkotják az MTA vonatkozó osztályát.
És ha arra kíváncsi miért szarszagúak a magyarik, és miért a szarszagot klónozzák, akkor nézze csak meg kik alkotják a szakma legfőbb szelekciós testületeit, az MTA osztályokat.

És beszélgessünk arról, hogy kik vetették le a netről az MTA-t kicsit megpiszkáló cikkecskét.
Ballib Magyarországon még sokáig nem kritizálhat, akkor erkölcsi és intellektuális korrupciót állítottak elő és tartanak fenn.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.07.02. 13:48:54

@Kettes: ha Falafel GyörgyPé skizoid énje, akkor te vagy Csernus! :D

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.02. 14:03:04

@tölgy: Nincs vonatkozó osztálya az MTA-nak. A Gazdaság és Jogtudományok osztálynak van egy politikatudós tagja, Bayer József. Ő az MTA-PTI igazgatója, és igen, tudom... :)))

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.02. 14:11:07

@tölgy: Az MTA-nak sok osztálya van. Az én területem szerintem rendben van, az osztály is, az intézet is. Pontosan tudom, hogy ez nem minden területen van így, de ezen én nem tudok változtatni. Én annyit tudok tenni, hogy a saját szűk területemen jó dolgokat csinálok, semmi mást. Ennek oldalakhoz túl sok köze nincs.
süti beállítások módosítása