Sötétség délben 9.
2009. május 28. írta: spanyol'

Sötétség délben 9.

  A múlt csütörtöki Heti Válasz cikk óta, a média felkapta a levelet, a leveleket. Most átadunk egy csokorral olvasóinknak abból, ahogy a különböző sajtóorgánumok tálalták az eseményeket.

  A Heti Válasz cikke után Bódis Andrást még csütörtökön behívták a Lánchíd Rádióba, ahol Perjés Zoltánnal beszélgetett a Sprőd című műsorban. A Lánchíd Rádió kérésünkre megosztotta velünk ezt a felvételt, amit ezúton köszönünk: itt hallgathatjátok meg.

  Másnap beindult a nagyüzem. A témát címlapon hozta a Magyar Hírlap, valamint ezen a héten hétfőn és kedden az újság leadta a teljes levelet. A téma kiemelt kezelését indokolja, hogy a levélben említik a lap tulajdonosát, mint akit Szilvásyék állítólag ugyancsak megfigyeltek. Az írással péntek este az Echo TV-ben is foglalkoztak Bayerék. 

  A Magyar Hírlap címlappal párhuzamosan a Népszabadság a harmadik oldalon hozott egy rövid hírt a Heti Válaszban felvetett levélről, ahol gyorsan meg is szólaltatták az érintetteket. Itt végre nyilatkozik Juhász, aki sem nekünk, sem a Heti Válasznak nem volt hajlandó megszólalni korábban.

  Még aznap foglalkozott a témával a Klubrádió is. Sőt, a Megbeszéljük című műsorban maga Szilvásy is nyilatkozott az ügyről. A legfőbb érintett szerint a levél írója nem akárki, vezető beosztású titkosszolgálati ember lehetett. A vádakat pedig csak államtitkok nyilvánosságra hozásával lehetne cáfolni.  

„Nem új jelenség ez, hogy pletykákat kapnak fel a jobboldalon” – jelentette ki Szilvásy György hozzátéve azonban, hogy ilyen mélységű, egymásra épülő provokáció nem számított általános jelenségnek. A cikkben olyan jellegű információ is található, amelyek alapján arra lehet következtetni, hogy az egyik szerző vezető beosztásban dolgozott a titkosszolgálatoknál – közölte a volt titokminiszter, kifejtette egyúttal: „egy egyszerű beosztott nem tudott volna ilyen következtetéseket levonni és így felépíteni a történetet.”

  Még pénteken hosszú cikket közölt a levélről a Hírextra is. Ők MSZP belháborút látnak a háttérben, viszont egy komoly hibát elkövetnek az elemzésben.

A másik ok a Fideszes összeesküvés ellen a Szili Katalinra vonatkozó megjegyzések konkrétsága. Mert a levél február 18-tól olvasható, mégis már előrevetíti Szili Katalin Pécsi polgármesterségét (akkor még az író azt hitte Szili megnyeri az időközi választást). Pedig ezt akkor még maximum a legbelső MSZP-s kör sejthette, hiszen Tasnádi Péter, Pécs előző polgármestere csak tíz nappal később, február 28-án hunyt el! Igaz a rákban szenvedő városvezető halálát sajnos előre lehetett sejteni, ám hogy Szili Katalin fog indulni a posztért, valóban csak a jóval előrébb tervező felsővezetés tárgyalhatta.

  Tasnádi Péter, Pécs volt polgármestere január 27-én halt meg.

  Még pénteken -bt- monogrammal született egy cikk az Indexen levelekkel és a bloggerekkel kapcsolatosan, akik idegesítik a szocikat. A cikk tárgyilagosan leírja az eddig nyilvánosságra kerülteket.

  Szombaton a Nemzetbiztonsági Iroda közleményének erejéig foglakozott a témával a Magyar Nemzet is.

  A hétvégén posztot írt a levélről Polgár Tamás is a Bombagyáron, aki igazi oknyomozó módjára először a Beszélő című SZDSZ-es lap februári számát nevezte meg forrásként. Polgár szerint a levelet az MSZP-s kommunikátorok írták, hogy így szabaduljanak meg Gyurcsány Ferenctől.

Egyetlen mondatban összefoglalom, mi ez. Az MSZP továbbra is olajozottan működő, profi kommunikációs csapatának legújabb gyöngyszeme, aminek célja, hogy minden piszkos ügyet a nagy nehezen kirugdosott Gyurcsány Ferenc nyakába varrjanak, megszabadítva terhes örökségétől a pártot.

  Ehhez egyetlen megjegyzésünk lenne, a levelet február 18-án írták. Akkor, amikor a miniszterelnököt és az MSZP pártelnökét is Gyurcsány Ferencnek hívták.

  Vasárnap már a Kuruc is tudomást vett/szerzett a dologról. Ők Bayer Zsoltnak és a Fidesz propaganda gépezetének tulajdonítják a levelet, amelynek egyetlen célja a Kuruc és a Jobbik lejáratása. A többi infóval, ami a levélben van, nem foglalkoznak, és persze a mindent kiteregető és mindent leleplező Kuruc elfelejtett kitenni linket a levélhez. 

  Hétfőn, miközben az MH elkezdte leközölni a levelet, az ATV Jam című műsorában  vendég volt Nagy B. György, az Index parlamenti tudósítója, és Kósa András, a Hírszerző belpolitikai rovatvezetője, akik a levél közlésének etikai problémáit boncolgatták.

  Kedden a hvg.hu is terjedelmes írásban foglalkozott az üggyel, ahol inkább a kampányesemény kategóriába sorolják a levél keletkezést és a levél közlésével kapcsolatban etikai aggályaikat hangoztatják. Azt mindenesetre kijelentve:

Ha – mint a lapban publikált anonim irományban szerepel – a kormány (és az időközben leköszönt Gyurcsány Ferenc) valóban titkosszolgálati módszerekkel gyűjt, gyűjtött terhelő adatokat ellenzékéről, illetve „önkezűleg” szervezik a radikáljobbos ultrák terrorakcióit, az minimum egy kárpát-medencei Watergate.

  A lehetséges teóriákkal, biztonságpolitikai szakértőkkel beszélgetve a következő részben foglalkozunk. 

  Folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr251144772

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Archiregnum 2009.05.28. 15:06:30

Választási körkép 1. - Az MDF halott és élvezi! Dávid Ibolya és stábja a bolondok paradicsomában él. A Magyar Demokrata Fórum a június 7.-ei európai parlamenti választás legesélytelenebb indulója, erről azonban boldogan nem vesznek tudomást. A…

Trackback: Archiregnum 2009.05.28. 15:06:04

Választási körkép 1. - Az MDF halott és élvezi! Dávid Ibolya és stábja a bolondok paradicsomában él. A Magyar Demokrata Fórum a június 7.-ei európai parlamenti választás legesélytelenebb indulója, erről azonban boldogan nem vesznek tudomást. A…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.05.28. 12:15:11

Nem túl izmosnak tűnik Juhász cáfolata a 3. képen olvasható cikkben...

devuscka 2009.05.28. 12:57:11

Legyen folytatás.
Nem szabad elaltatni a dolgot!
Köszi.
:)

tevevanegypupu 2009.05.28. 13:42:32

Ez az egesz olyan, hogy jobboldalon - akarmennyire is megbotrankoztato - de tulajdonkeppen szeretnek..tobbe-kevesbe, hogy igaz legyen. Akar igaz is lehet kulonben. De akkor viszont bizonyitek is kellene es oriasi lebukasok, felelossegrevonas es birosagi iteletek. Mivel ez utobbiak valoszinuleg nem kovetkeznek be, inkabb bosszanto es idegesito. Mindenesetre sikerult kicsit kizokkenteni vele az erintetteket. Nem nagyon, de azert megszolaltak.(:

molaris 2009.05.28. 13:52:40

Kis magyar abszurd sok szereplővel, gazdátlanul.

Stoney Hill Billy 2009.05.28. 14:04:28

Több elemző felvetette, hogy a fidesz köreiben született a levél.
Szerintem egy ilyen nem írná le szilivel kapcsolatban, hogy "pécsnek legalább lesz egy jó polgármestere"

sergei 2009.05.28. 14:35:13

Jó, hogy kitartottatok mellette!

„egy egyszerű beosztott nem tudott volna ilyen következtetéseket levonni és így felépíteni a történetet.”

Ez most akkor beismerés?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.28. 14:48:34

Nem kell már sokáig várni!:-D Most hallom, hogy Orbán (Viktor) beígérte, hogy nem csak a gazdasági, hanem a titkosszolgálati visszaéléseket is kivizsgálják, ha hatalomra kerülnek. Nem tudom, mikor voltam utoljára olyan kíváncsi, mint mostanában: ugyan, ezekből az ígéretekből mi/mennyi fog megvalósulni??? És tényleg! Ugyan lesz-e "égszakadás-földindulás, a fejemen egy koppanás, szaladj te is pajtás" vagy belefullad az egész egy kedélyes "matat a k*kiba show-ba"?! Nagyon nem mindegy!

ü
bbjnick

Ivan Hontalan 2009.05.28. 14:51:39

@sergei: na igen, mókás, nem? De Juhász válasza a népszabinak is elég sokat mondó.. pontosabban semmitmondó :)

Gazdátlan-nem gazdátlan, lejárató vagy sem, mindegy, felelősségre vonás kell! Ha a negyede igaz, már az is sok, bár én inkább arra fogadnék, hogy még csak a jéghegy csúcsánál tartunk.

És ezek a reakciós fiúk... Srácok, jól nyomjátok, csak így tovább!

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.28. 14:56:51

Én a reakciókból Szilvássy Györgyét emelném ki, aki szerint belsőstől jött az infó. Ez lényegében megerősíti a levél tartalmának valós jellegét.

Off:

Spanyol!

Ember, ez teljesítmény! Minden elismerésem!

On:

A polgári médiának meg toll a fülébe, hogy nyolc poszt kell nekik ahhoz, hogy kapcsoljanak!

Ivan Hontalan 2009.05.28. 14:58:45

@bbjnick: ha van egy csepp eszük, így kell lennie. Ez az egyetlen esélye a Fidesznek, hogy a 'kivakarni az országot...' mutatványhoz tiszta lapot biztosítsanak egyrészt maguknak, másrészt a következő évtizedekre. Elszámolás, számadás, felelősségre vonás...

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.28. 15:09:01

Hoppá, úgy látom kétszer jött le.

Off:

Diszkréten felboncoltam Ibiék ep-kampányát. Akinek ideje/energiája engedi, szeretettel várom.

On:

f.m.j. 2009.05.28. 15:15:06

Meghallgattam... elolvastam...

Bele se merek gondolni... félelmetes...

Érdemtelenül keveset van megemlítve, hogy előszőr itt kapott nyilvánosságot a dolog, és Spanyol gályázta ki a Heti Válasznak is a gesztenyét :)

Grat

és én ezt mondtam már az elsőnél, hogy az idő fogja eldönteni, hogy eza levél igaz, vagy sem... eleddig 30%-a megvalósult....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.28. 15:15:45

@Ivan Hontalan:

Én is így gondolom, annál is inkább, mert nagyon valószínű, hogy "Annuska már megvette a napraforgóolajat...":-)

ü
bbjnick

Ivan Hontalan 2009.05.28. 15:53:37

@bbjnick: sőt, már kis is öntötte :)

tutti_mc_mondo 2009.05.28. 16:11:07

Többször elhangzott már a kommentekben, hogy ha csak a töredéke igaz már az is elég volna, Ringlosy úr pedig egyértelműen elismerte hogy valós információk alapján készült a levél, csak azon volt meglepődve hogy rajta kívül más is ennyire belelátott a lapokba..

Gondolom azóta az új Ficsúr-nak már csak a daráló gép kezelése maradt bár valószínüleg mióta idézést kapott ringlosy azóta már a daráló gépet is megsemmisítették..

Google 2009.05.28. 17:10:46

Ugyanaz a helyzet, mint az őszödi beszéddel. Elmondták, hogy azért szörnyűlködünk, mert részleteket emeltek ki belőle csupán. Hogy nem a hazugságaikra derült fény, hanem igazságbeszéddel állunk szembe.Azért trágárkodott Gyurcsány, mert csak ezt a hangot értik a szocik. Az egy ilyen közeg.
Hiába olvastuk, olvashattuk a beszédet, azt mondták, nem értjük.
Ezzel a levéllel is ugyanaz a helyzet, amíg valaki nem vállalja, kimagyarázzák. És ezt tennék akkor is, ha felvállalnák valakik.
Ezek gátlástalan emberek, inkább a széljobb karjaiba löknék az országot, minthogy a váltógazdaság törvényei szerint átadják a hatalmat.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.28. 17:54:23

Tudom, hogy tapintatlanság beleszellenteni a kánonba, de mi az apropója ennek a posztnak? Hogy már két hete semmi fejlemény nincs és muszáj ébren tartani az érdeklődést? És két hét múlva mi lesz, recikláljátok magatok és írtok az eddigi 9 részből egy tizediket?

Nem akartok inkább felrakni egy day counter widgetet? "Már 89 napja nem tudjuk, hogy ki hallgatta le törvénytelen, titkosszolgálati eszközökkel a Fidesz vezetőit, szerintünk. Önnek nem hiányzik a válasz?"

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.28. 18:07:11

Hát bizony, nincs újdonság az ügyben.

Az egyetlen igazán érdekes kérdés továbbra is az, hogy ki írta a levelet. A többi nem számít, ezt leírtam már a S. d. 8-hoz is.

freehckr 2009.05.28. 18:27:08

@Kettes:
"de mi az apropója ennek a posztnak?"

Második mondat: "Most átadunk egy csokorral olvasóinknak abból, ahogy a különböző sajtóorgánumok tálalták az eseményeket."

Már volt szó róla többször is, hogy vezető lapok hozzá se szagolnak a dologhoz, szóval a poszt apropója, hogy most már többen is megpiszkálták a történetet. :)

Sőt, a kedvedért két színes kép is van feltöltve a poszthoz... esetleg ha unatkoznál még, akkor találtam neked jó szórakozást: http://images.google.hu/images?q=kifest%C5%91

De ha összepacázol valamit, ki fogsz kapni. :)

davkedav 2009.05.28. 18:30:02

@Kettes: @dzsucseharcos: "A cikkben olyan jellegű információ is található, amelyek alapján arra lehet következtetni, hogy az egyik szerző vezető beosztásban dolgozott a titkosszolgálatoknál – közölte a volt titokminiszter, kifejtette egyúttal: 'egy egyszerű beosztott nem tudott volna ilyen következtetéseket levonni és így felépíteni a történetet.'"

Ezt vajon miért nyilatkozta Szilvásy? Begombázott?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.28. 18:36:52

@freehckr: Igen, én is úgy gondoltam, hogy csak a téma sulykolása volt a cél.

@davkedav: Szerintem az "ötödik emelet" rejtélyére célzott. Ami akkora államtitok, hogy legfeljebb egy vezető beosztású NBH-s tudhatja, vagy bárki a nemzetbiztonsági bizottságban. :)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.28. 18:52:01

@davkedav:

>Ezt vajon miért nyilatkozta Szilvásy? Begombázott?

Begombázott? Jobb ötletem nekem sincs.

Google 2009.05.28. 19:05:21

@dzsucseharcos:

Vagy a Kormányzati Jósda szolgáltatásait vette csak igénybe. Családban marad. Ott azt javasolták neki, jobb, ha nem tiltakozik, hiábavaló lenne.
És lehet, megint megtalálnak valakit, aki államtitkokat fecsegett ki. És azzal fognak elszórakozni. Nem a levél rájuk nézve rémterhelő tartalmával.

Syr Wullam 2009.05.28. 21:19:28

Teccik, hogy Juhász és Szilvásy, illetve a kurucok és Tomcat is a Fideszre mutogatnak. Az a valódi összeesküvés! ;-)

Karvaly 2009.05.28. 22:34:05

Nincs szó gombáról vagy beismerésről, figyelmesebben kellene olvasni: Szilvásy azt mondta, hogy "a levél olyan, mintha a Fidesz hozzáértői írták volna", illetve a "cikkben olyan jellegű információ is található, amelyek alapján arra lehet következtetni, hogy az egyik szerző vezető beosztásban dolgozott a titkosszolgálatoknál". Tehát csatlakozik Juhász Ferenchez, hogy Demeter Ervin vagy Kövér László a szerző. (persze ehhez az kellene, hogy az említett urak teljesen naprakészek az MSZP napi ügyeiben, dehát Vágótól már tudhatjuk, hogy 11 éve Orbán kormányoz Magyarországon)

davkedav 2009.05.29. 06:12:48

@Karvaly: Jogos, de az általad idézett mondatot ("a levél olyan, mintha a Fidesz hozzáértői írták volna") nem lehet megtalálni a klubrádiós interjú összefoglalójában, akármilyen figyelmesen olvasom is. A Klubrádiót jobbos elfogultsággal vádolni nem lehet, azt meg nem gondoltam volna, hogy annyira hülyék, hogy ilyen lényeges részeket kifelejtenek.


A Népszabadságban viszont valóban ezt mondja:

www.nol.hu/belfold/20090522-nevtelen_level_a_heti_valaszban

Karvaly 2009.05.29. 10:19:18

igen, én is a NOL-ban találtam az érintett mondatot.
Józan ész egy olyan rádióban, ahol Bolgár György műsorvezető? Viccnek is rossz :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.29. 11:14:01

Este a HírTv-n, a Célpontban Sötétség délben! Csak szólok! Kérdés, mivel az MNemzetben-ben ugye van egy oroszbarát vonal, a HírTv-t pedig az MN tartja el, hogy milyen módon tálalják.

civilkontrol 2009.05.30. 19:05:08

@bbjnick:
"Ugyan lesz-e "égszakadás-földindulás?"

Lesz. Én nagyon nagyon konkrétan (konkrétabban, mint remélni mertem volna) hallottam ezt nagyon igéretes jó forrásból!

Kitartás elvtársak! :o)

civilkontrol 2009.05.30. 19:26:20

@Vendéen (dszg):
Lement. az összes sajtóhírben az bosszant a legjobban, hogy a reakcióról, mint legfőbb felgöngyölítőről úgy feletkeznek meg, mint ha ott sem lett volna. Kivétel talán a heti válasz. Még a célpont is megfeledkezett róla.
A másik ami b@ssza a csőrömet, hogy van gy állítás, amivel eddig SENKI sem mert foglalkozni:
"tudom, hogyan próbálták kicsinálni a Szilvásy Gyuriék Orbánt (az akkkor még nem NBH főnök Laborcz segítségével, az akkori NBH főnök Galambos Lajos háta mögött) a 2006-os választások előtt."
Én eről nem itt olvastam először. Ez azért több, mint súlyos. És épp azért, mert meredek, senki sem mer vele foglalkozni, pedig kellene!. Valamelyik sötétség délben posztban rákérdeztem és valaki azt válaszolta, hogy "politikai értelemben". Én nem így tudom és ennek nagyon utána kellene menni.

@Kettes
"Tudom, hogy tapintatlanság beleszellenteni a kánonba, de mi az apropója ennek a posztnak? Hogy már két hete semmi fejlemény nincs és muszáj ébren tartani az érdeklődést?"
Ketteske, Te ki a f@szom vagy, hogy ilyeneket le tudsz írni?
Végigolvastad te is nem egyszer. Te is láttad, hogy a levél fele beigazolódott. Életben tartani az érdeklődést???
Tudod ez a levél a hatalom diktatórikus gyakorlásának tárházát szellőzteti. Ha -ahogy mások is mondták- csak a fele is igaz, az érintettek elárultak engem, téged, mindent és mindenkit a szutykos hatalmuk megtartásának érdekében.
Kétségbeejtő, hogy egy nyílt színi hazaárulást taglaló levél esetén bárkinek (neked is) ilyen vélemény fogalmazódik meg a töppedt agyában!

Ivan Hontalan 2009.05.31. 00:20:58

@civilkontrol: így-így, maximálisan igazad van, mind az OV-re, mind a hazaárulásra vonatkozóan...

Tehetetlen Dodó 2009.05.31. 10:03:13

@civilkontrol: Nos, a váltás után a legfontosabb teendő a rendőrállam lebontása, a jogállam újbóli helyreállítása.
(2002 után voltak elképzeléseim, hogy mi jön, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen hatékonysággal tudják kiüresíteni a demokratikus jogállam intézményeit és felépíteni egy pártállami diktatórikus apparátust. Fletó mégis beírta magát a történelembe).

tevevanegypupu 2009.05.31. 10:27:39

Kepzelem hogy vagdaljak az esetleges bizonyitekokat mar regota az illetekesek. Ne remenykedjenek igazsagtetelben, ahogy a rendszervaltasnal minden eltunt aminek el kellett, most is el fog. Es persze igazi bizonyitek nincs erre a levelre sem.

osborne 2009.05.31. 23:14:11

@tevevanegypupu: haha na igen, a papírdarálás és a formatálások aranykora van most a szociknál az biztos
süti beállítások módosítása