Amikor jó a beszűkülés
2009. május 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Amikor jó a beszűkülés

(fotó: HamPage)

  Magányos autósok, reszkessetek! Az elmúlt húsz év legradikálisabb közlekedési változása vár mindenkire nyáron Budapesten. Valami csodaszerből szippanthattak ezúttal a főpolgármesteri hivatalban, ugyanis HELYES irányban kezdtek el gondolkodni a fővárosi közlekedés jövőjéről.

  Az Index számolt be arról, hogy nyár folyamán Budapest legforgalmasabb utcáit be fogják szűkíteni, hogy kitapasztalják, mennyire lassítja ez le az autóforgalmat, illetve mennyire fogják majd az alternatív közlekedési eszközök (úgymint két kerék, két láb) igénybe venni az így felszabaduló teret.

  A még nem végleges tervek szerint csak kétszer egy sávon lehet majd autózni a Szabadsajtó úton és a Kossuth Lajos utcában, kétszer két sávra szűkítik a Rákóczi utat, buszsáv lesz a Hegyalja úton és a József Attila utcában, az Üllői úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton pedig a legszélső sávok helyén parkolókat, illetve kerékpárutat alakítanak ki, és szélesítik a járdát.

  A kísérlet a Budapest Szíve gyalogos belváros programjának is a főpróbája lesz. Ha beválik, akkor véglegesítik az intézkedéseket. Az egy hónapos nyári kísérletet a városházán egy operatív stáb fogja figyelni, és azt a budapestiek is folyamatosan véleményezhetik.

  Az önsorsrontó autófetisiszták felhördülését már előre hallom. Épp elég vita alakul ki még itt a Reakción is, ha olykor-olykor a tömeg-, a kerékpáros illetve a gyalogos közlekedés mellett emeljük fel a szavunkat.

  Az én megoldási képletem egyszerű: cél = jó élet => jó életkörnyezet = tiszta levegő, tiszta utak, zöldfelület = autóforgalom csökkentése, egyéb közlekedési módszerek preferálása. Ezt csakis drasztikus változtatásokkal lehet érdemben elérni. A kísérlet sikere rajtunk, józan belátásunkon múlik. Kocsiból ki, kettesben be, két keréken, két lábon, egy nyáron keresztül a városba. Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1001132524

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.05.20. 10:26:57

Fővárosi dugó-gateIkvai-Szabó Imre az utóbbi évek egyetlen rendes coming out-ját produkálta a minap. No persze nem szexuális szabadelvűsége volt az eset mozgató rugója, inkább azok a közlekedésszervezési gondolatai, amiket a többségi (autós) társadalom ne…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristian Kalle "úr"nak küldöm eztadalt a 400K Ft k 2009.05.20. 07:25:07

egyetertek, uzzek ki az autok 50%-at egy even belul a belvarosbol.
Javitsak fel melle a tomegkozlekedest, es a biciklizok biztonsagat

Trig 2009.05.20. 07:31:19

Egyetértek én is vele, azzal a fenntartással, hogy aki mondjuk 20km-ről jár be a belvárosba és mondjuk nincs kedve a helyenként észveszejtően szar tömegközlekedést választania, az elég nehezen fog bringára pattanni.
Mindenesetre próbálkozni szabad, hátha lesz szép eredmény.

luucy 2009.05.20. 08:18:18

Én teljes mértékig egyetértek. Érdekes módon máshol működik, és nem mindenki autó buzi.
Az elképzelés is jó.
Természetesen fejleszteni kell mellé a tömegközelekedést, de lagalábbis sűríteni a járatokat, plusz néhány éven belül az elővárosi vonatokat is be kellene hozni.
Az ötlet tetszik, jó irányba mutat, és tényleg nem ártana, ha a többség felemelné végre a seggét és 2 saroké nem ülne be az autójába...

luucy 2009.05.20. 08:19:37

Jah, és azt sem igazán értem, mit pattognak a pestiek, hogy drága a tömegközelekedés, mert annyiért, amennyibe kerül, simán megéri. Mondhatni olcsó - és ennyiért cerébe ne is várjunk túl sokat.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.20. 08:20:24

na kérem már megint a libsi városhazugság dicsérete. ahogy a bicikli demónál, itt sem a szívatás az értelmes dolog, hanem az infrastruktúra fejlesztése. nincs pénz, nincs tehetség, lépjünk meg olyanokat, amik csak a következő lépések lehetnének. nincs villamos, troli, busz, a metró megáll a vásárcsarnoknál és a kálvinon is, de nem megy ki káposztásmegyerre. nincsenek p+r parkolók. mikor kísérleteztek velük, akkor az őrszemélyzet telefonált a tolvajoknak, hogy ha értékes kocsi érkezett...
miről beszélünk? aki nem tud, akar, órák alatt a koszos bkv-val bejönni a városba, az autóba fog ülni, ha a kutya a kovászba szarik is. bicikliutak, külső parkolók, külvárost-agglomerációt kurva jól bekötő közlekedési rendszer, aztán lehet szívatni. addig csak feszültség és botrány lesz.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.05.20. 08:26:25

hörr-hörr.

emberek, vegyék elő a józan eszüket. kérem.

az ötlet jó (lenne) ha lenne közlekedési alternatíva.
pl:
- befejezett M0
- 2 db duna alatt átmenő többsávos alagút felhajtókkal
- rendes tömegközlekedés (pl kör 4-6, kör 1, S-Bahn-szerű)
- rendes kerékpárutak, amelyek akár az aglomerációig futnak

de nincs. dugó viszont van, állandóan, szűkítés nélkül is.

szétbaszni mindent és helyére járdát csinálni, nem nagy mutatvány. ennek kellene lenni az utolsó lépésnek.

Ikvai-Szabó tutira begombázott.

pl érdekes lesz majd a kialakult gigadugóban a megkülönböztetett jelzéssel közlekedő gépjárművek útja.

Széna Tomi 2009.05.20. 08:35:56

Az a nagy szám ebben a dologban, hogy valakinek eszébe jutott GONDOLKODNI. Sőt, mi több: MÉRÉSEKET VÉGEZNI. Lehet, hogy egy fizikus/mérnök alakú homoxem került az önkormányzati gépezetbe?
Miért is mondom mindezt? Nos, egy város közlekedési hálózata iszonyú bonyolult rendszer, gyanítom, hogy a csomópontok számával exponenciálisan nő a számítási lépések száma (ti. minden újabb csomópont számításba vétele egy adott értékkel SZOROZZA meg az addigi számítási lépések számát), már ahogy az ilyen gráfelméleti problémáknál az lenni szokott.
A probléma az, hogy van egy hatalmas rendszer, több ezer különféle típusú csomóponttal, köztük különböző áteresztőképességű utakkal, és erre jön még rá a helyenként eltérő eredő és érkező forgalom. A feladat: Van x milliárd forintunk, melyik útszakaszokat újítsuk fel, bővítsük, melyik csomópontokat alakítsuk lámpássá/nem szintbelivé? A cél lehet mondjuk az, hogy az autók átlagsebessége maximális legyen (most szándékosan csak az autóforgalommal foglalkozom). Ez egy iszonytatóan bonyolult számítás, nem hiszem, hogy létezik olyan számítógépes rendszer ma, mely egy ilyen optimalizálási problémát értelmes időn belül megoldana.
Márpedig a probléma ott van, ugyanis hiába bővítesz egy hosszú, kétsávos útszakaszt négysávossá, ha az egyik sávot egy kereszteződésnél lefoglalják a jobbra kanyarodásra váró autók, akik valami hülyeség (például rosszul beállított lámpa, életszerűtlen egyirányúsítások stb.) miatt dugultak be több száz méterrel arrébb.
Mérnökünknek sajna le kell mondania az optimális megoldás megtalálásáról, ezért próbálja egyszerűsíteni a rendszert, (viszonylag) független modulokra bontani a várost, kiszűrni a lényegtelen útszakaszokat, és feltérképezni a legfontosabb kapcsolatokat (melyek nem feltétlenül úgy alakulnak, ahogy azt a józan paraszti ész diktálná). Ehhez bizony mérések kellenek. Mint ahogy mérések kellenek ahhoz is, hogy a már felépített hálózat paramétereit meghatározzák. Magyarul: mérjék az útszakaszok, a csomópontok áteresztőképességét, az egyes helyekről induló és máshol megérkező forgalom mértékét.
És itt jön a probléma. Ha egy rendszer túlterhelt és tele van kontrollálhatatlan faktorokkal, akkor nem lehet értelmes méréseket végezni.
Hogy erre végre rájött valaki, annak csak örülni tudok.

johnnycage5 2009.05.20. 08:50:18

Remek ötlet úgy összességében.
Mondjuk az egysávos Hegyalja út vicces lesz. Gyakorlatilag így is non-stop dugó van, a domb tetejéről az aljáig kb 20 perc busszal (!!!). Ha egy sáv lesz buszsáv, akkor a másik sávban iszonyatos dugó lesz. Jó, persze, menjenek az emberek busszal, de jelen esetben a Hegyalja pont az az út, amit nem kizárólag a városlakók használnak. Lényegében (amíg abszolút nem volt M0) mindenki itt ment át aki keletről nyugatra (vagy fordítva) tartott.

Cook kapitány 2009.05.20. 09:02:00

Jajj, már itt is?

Azt nem érti meg a sok treehugger, hogy ELŐBB kéne nagyon sok P+R parkolót építeni, megoldani az elővárosok központ felé irányuló közlekedését, bevonni a vasúti közlekedést a tömegközlekedésbe, végig megépíteni az M0-t és csak EZUTÁN lehetne lezárni a várost.

Nem azárt járnak az emberek autóval, mert rohadt szemét fasiszták, hanem sok helyről nincs normális alternatíva.

Nagyon kíváncsi lennék a nemzetgazdasági károkra, amit ez az akció okozni fog.

Zetek 2009.05.20. 09:05:02

Éljen. Javaslom mindenkinek, aki pl. Érdről kénytelen a Budapest nevű trágyadombra bejárni, hogy tegye meg naponta ezt az utat. C elem, ha mindezt egy beteg gyerekkel tervezi. Nyáron kiemelkedő élményt nyújtanak a frissen mosakodott szocialista választók és csapataik. Nem véletlen, hogy százezer számra költöztek ki ebből a szeméttelepről a fiatal családosok az agglomerációba.
A tömegközlekedésnek gondolom meg sem szottyan ez az új kihívás. Amíg normális fővárosokban egy jegy másfél óráig érvényes, addig itt átszállásonként kellene lyukasztani. Szóval sok sikert!!!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.05.20. 09:06:33

@Cook kapitány:

rájöttem!!!

így lesz jövedelmező a 4es metró. mert egyébként nem lenne meg benne a megfelelő utaskilométer. illetve a jelenlegi viszonyok mellett nem tudna elegendő időmegtakarítást produkálni.

most akkor jó lenyomjuk a színvonalat, és majd ott lesz az érezhető javulás.

Cook kapitány 2009.05.20. 09:08:08

@denever: Basszus, tényleg, erre nem is gondoltam. :-)) (vagy :-( )

night hawk · http://mandiner.blog.hu 2009.05.20. 09:09:54

egyetértek. végre vmi, amit nem az autósokért tesznek.

Pirx 2009.05.20. 09:21:19

Zseniális! Tarstsuk bent az autókat dugóban a városban! Pöfögjenek ki magukból kellő mennyiségű CO-t, SO2-öt és hasonlóakat! És hozsannázzunk, hogy végre ZÖLD, végre ÉLHETŐ...
Elmeorvos látta már? Egy város nem attól zöld, és élhető, ha rákényszerítenek valamit! De nyugodtan örvendjetek! Remélem egyikőtők sem épp egy mentőautóban fog feküdni, amelyik éppen a mesterséges dugóból próbál eljutni a kórházba a sok balfék autós között. És azt, hogy remélem komolyan mondtam!
Normális helyen az a cél, hogy egy autó minél kevesebb időt töltsön állva, járó motorral a városban. Na. Azok élhető városok!

Hypofx 2009.05.20. 09:21:23

Jo elgondolas, de magyar megvalositastol tartok, eloszor is mindenkinek legyen lehetosege valasztani hogy bicajal akar e jarni vagz nem, Mert aki 10-20km jon az nem biztos hogy szeretne ( nem feltetlenul lustasagbol) bicajal bejonni, a tomegkozlekedes meg szar.

A masik hogy minden tiszteletem a bicajosoke, de ameddig a tobbseguk szarik a kreszre jardan megy zebran megy pirosba atmegy es a kutya nem szol ra max egy autos akkor az autos rogton a szemet. A kozlekedesben egyenlo jogok es kotelessegek szolnak mindenkinek.

martonx 2009.05.20. 09:21:50

Az irány jó. A megvalósítás tipikusan magyar. Mert pénzt ugye nem költünk rá.

Ennek akkor lenne értelme, ha egyúttal komolyan fejlesztenék a tömegközlekedést, a bevezető utak mentén parkolóházakat alakítanának ki, a tömegközlekedési csomópontok mellet. Egyúttal normális áron lehetne napijegyet venni.

Andie 2009.05.20. 09:23:38

Én komolyan azt hittem először, hogy ez áprilisi tréfa. Dehát már lassan a májusnak is vége.
Kétségbe vonom az épeszüségét annak, aki ezt kitalálta. Agyament baromság, a négyzeten.
Mi célt szolgál? Mire lesz jó? Szórakoznak az emberrel bazmeg? Fizetem az útadót, a benzint, a köbcentiadót, a biztositást, meg minden faszomat, aztán még itt szórakoznak? Hát mennyenek a jka-ba.
Bp útjai gyakorlatilag így is járhatatlanok, a "közlekedés" szó klasszikus értelmében. Max éjszaka. Reggel 45 perc beérni Kalászról a XII-be, délután kb 1 óra 15 perc kiérni.
Neme esetleg az utak javitásán, szélesitésén, elkerülő utak építésén, felüljárok, aluljárók, esetleg emeletes utak (!!) építésén kéne törniük a fejüket? Nem bammeg, ezek még korlátoznak, szűkítenek.
Hát komolyan, ilyen csak nálunk létezhet.
Kb olyan, mintha a Tesco aszondaná, hogy na, ha minden pénztár nyitva van, akkor kb 10-en állnak sorba egy forgalmas hétvégén, átlagosan. Nézzük meg, mi lesz, ha bezárjuk a pénztárak felét.
Nóóóóóóóóóóórmális???

Herr Flick 2009.05.20. 09:25:12

A főváros élén balfaszok ülnek.

Lófaszt se tesznek értünk, csak azt nézik hogy lehet több pénzt lehúzni az emberekről.

A kurva BKV járművek állapota siralmas, az utazási idő A ból B be kritikán alulian magas, az utazási élmény meg gyomorforgató legtöbbször.

Az emberek nem utaznak ezért vele... vajon mit lehet tenni?

Talán emeljük a szinvonalat?
Netán sűrítsük a járatokat?
Többször takarítsuk a járműveket?
Új útvonalakra is indítsunk járatokat?
Építsünk őrzött és olcsó ! parkolókat csomópontokban?

Nem dehogy....

Szűkítsük le az amúgy is napi dugókon edződött aszfaltsávokat.

Akkor majd tuti több bringás + gyalogos lesz.

Nagyobb felületre szarhatnak a kutyák, és tuti hogy rákényszerülnek sokan a pudvás járművekre.

Gratulálok.

+1 joker kérdés..
Vajon honatyáink mutatnak e példát majd, illetve milyen közlekedési eszközzel mennek majd a belvárosi munkahelyükre "dolgozni"?

Na vajon?

Fideszes 2009.05.20. 09:26:34

szomorú, hogy a realció is egyetért ezzel a baromsággal.
számítógépeket javítok és afok-veszek. személyautóval közlekedem budapesten, állandóan van nálam 3-4 gép, monitor, stb. nyáron sokkal többet fogok állni a dugóban, kevesebb melót tudok aznapra bevállalni. a kiesett órákat majd megtérítik nekem a gyalogosok, meg a biciklisek?
gondolkodik itt egyáltalán valaki?
az autós közlekedés zavartalanságát kell előtérbe helyezni. villamosokat eltörölni, még több metrót építeni és helyet adni az autóknak.

érdektelen 2009.05.20. 09:27:06

Meg kell nézni, mi van most a Gellért téren. Illetve főleg a Budafoki úton és környékén. Lezártak két sávot, és végig áll a forgalom.

Ezt szeretnék? Először fejleszteni kell, kiépíteni és megszervezni, utána lehet a már fölöslegessé vált utakat szűkíteni.

Ez a város el van rontva. Már megint egy hülye pr ötlet, ami van sikerül vagy nem.

Én észak-nyugatról jövök be, engem nem érint, de elnézem a solymári Auchantól végig beálló forgalmat, és nem szeretnék ott ülni közülük.

Zölderdő Béla 2009.05.20. 09:27:53

@Trig: Épp most értem be 20 km-ről a belvárosba biciklivel. Kb. 1 óra, nem rosszabb lényegesen, mint a vonat-metró kombó, ha az előbbi nem késik, márpedig de mindig. Autóval nem is hasonlítanám össze, igazán nem lenne fer.

köpőcsésze 2009.05.20. 09:28:36

Csináljanak normális tömegközlekedést meg MO-t, aztán ki az autókkal a városból! Töcköm tele az állandó szmoggal. Meg a városvezetéssel is.

Labasmaz 2009.05.20. 09:30:15

@luucy: Nem. _ELOSZOR_ kellenek az elovarosi vonatok, a jaratsuritesek, tisztabb es pontosabb jarmuvek, amiken nincs heringmodra zsufolt embertomeg. _UTANA_ lehet korlatozni az autos kozlekedest. Ez az egyetlen pontja a koncepcionak, ami miatt azt kell ra mondjam, hogy finoman szolva is, hmm, atgondolatlan. Viszont ettol meg meg fogjak csinalni, sajnos.

Acmee 2009.05.20. 09:30:18

Igen, EZAZ BAZZ!!! Hugyozzunk a hurrikánnal szembe! Ez a magyar mentalitás.

Kedves Postíró!

Annyi eszed sincs, h körbenézz? Mindenki azon fáradozik, hogy az autók minél gördülékenyebben, gyorsabban kijussanak a városból, ha oda be kell menniük. Erre Magyarisztán még rádob a szar utakra, szar kreszre, köcsög, gyökér rendőrökre egy lapáttal. Ha magától nincs, hát csináljunk dugót! Ez igen!!

Az senkinek nem jutott eszébe, hogy talán az ÁTMENŐ forgalomnak kellene utat adni az átmenés helyett? Ja, bocs, már Lenke néni(Szomszédok) is az M0-nak örvendezett...

Dugóadó, mi? A közutak állapotára baszunk, a közlekedés moráljának javítására baszunk, a mai műszaki paraméterekhez kialakítandó szabályokra baszunk. Nem, ne gondolkozzuk, dolgozzunk, inkább még jobban basszunk ki az autósokkal. Így sem elég nagy szopás a buTapesti közlekedés.

Na ezért egy cigány nép a magyar!!!!

érdektelen 2009.05.20. 09:31:11

@denever: "érdekes lesz majd a kialakult gigadugóban a megkülönböztetett jelzéssel közlekedő gépjárművek útja. "

Ez a nagy kérdés. Vajon erre gondoltak-e?

Meg azokra a főleg fekete terepjárós, haj- és nyaknélküli egyénekre, akiknek jellemzően a buszsávban nyomulnak?

sprenczl 2009.05.20. 09:31:33

Kár volt felszámolni a 60-as és 70-es években a belvárosi villamosközlekedést és "autópályákat" erőltetni helyettük buszokkal...
Bécs, Krakkó, Prága az ellenpélda.

Cook kapitány 2009.05.20. 09:31:57

@Zölderdő Béla: Vittél ugye két gyereket oviba is reggel? Télen is, hóban?

Labasmaz 2009.05.20. 09:32:12

@Zölderdő Béla: Probald meg ugyanezt mondjuk januar kozepen, 10 centi hoban, minusz 5 fokban.

Tessek mar eszrevenni, hogy vannak Magyarorszagnak u.n. eghajlati adottsagai, amiknek koszonhetoen egy evben legalabb 4 honapig a kerekpar _nem_ alternativa a kozlekedesre.

Zölderdő Béla 2009.05.20. 09:34:17

@Cook kapitány: A gyerekek helyben járnak oviba, nem sznobériázunk, hogy denekikjusztis pestre kell járniuk angol-francia-japán 4 nyelvű golfoktatásosba.

érdektelen 2009.05.20. 09:34:37

@martonx: Már 200 millióba került.

Labasmaz 2009.05.20. 09:35:28

@sprenczl: Pl. az Erzsebet-hid - Kossuth Lajos utca - Rakoczi ut vonalon a villamosert siman bealdoznam az egyik savot. Je, regen eppen igy is volt?! Milyen meglepo... Igy, ahogy most akarjak csinalni, baromsag.

Es van par mas utvonal is, ahol nagy haszna lenne egy villamospalyanak a jelenlegi sok sav terhere, es ha azon rendesen kozlekedo jaratok lennenek megfelelo csatlakozassal, atszallasi lehetoseggel, hasznalnak is az emberek.

Zölderdő Béla 2009.05.20. 09:36:10

@Labasmaz: Ühüm, olyankor megteszi a vonat-metró kombó is. még mindig gyorsabb, olcsóbb és stresszmentesebb, mint az autó.

Más kifogás?

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.05.20. 09:37:03

talán ELŐTTE kellene a P+R meg a bringaút meg a bkv upgrade, így ez faszság.

btw pl Budafoki-Hunyadi útvonalon mindennapos már ez. CsatMűvek + útfelújítás már most -1 sáv both directions.

org 2009.05.20. 09:38:19

Végre egy épkézláb elképzelés, csak támogatni tudom! Minden út bringaút!

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.05.20. 09:39:13

kábé annyira okos, mint a "tilcsákb a hétvégi házi feladatot a sulikban, meg a 6+6 jó, többi nemjó", legújabb báj szadesz. gratulálok, basszátokmegmagatokat.

Higany 2009.05.20. 09:40:23

Kísérleti szmogot nem akarnak bevezetni?
Szerintem az lesz, hogy kiperkálnak párszáz millát tanulmányokra, meg előkészítésre, a BKV indít pluszban pár szakadt Ikarust Budörsről meg a KöKiről. Az első napon összeomlik a város közlekedése és kb a 4. napon lefújják az egész nagyszerű tervet, a pénzt persze már elköltve, felelősök nem lesznek.
Sajnos megint az történik, hogy van egy ötlet ami nyugaton működik és alapjában véve pozitív célokat fogalmaz meg, de a hungarisztáni kivitelezés miatt itthon már csak egy vérforraló baromság lesz az egészből. A város szétbombázva a metró miatt, nyáron lezárják a Margit hidat. A tömegközlekedés a hálózat kialakítását és a járműveket tekintve sem hasonlít egy nyugat-európai nagyvároséhoz, és akkor még a parkolási rendszerről meg a kerékpárutakról nem is szóltunk... Abszurdisztán.

W Joe 2009.05.20. 09:40:30

Ekkora hülyéket! Mesterséges dugókat csinálnak. És amikor kérdezte a riporter tőlük, hogy miért nem parkolókat meg elkerülő utakat építenek először, azt válaszolja kb., hogy el kell kezdeni valahol, és örüljünk neki ,hogy csinálnak valamit. Barmok!

Kuku 2009.05.20. 09:40:33

Végre valami életjel.
Kár hogy csak egy hónap, megnyújtani pedig nem tudják a margit híd miatt. De azért jó. Sokan fognak átülni a BKV-ra, a dugó pont ugyanakkora lesz mint eddig, de teret nyernek a buszok a buszsávokon. Csökken a tömegközlekedés versenyhátránya, nőhet az utasfelvétel, nekik a helyet az eddig és ezután leszállt bringások szabadíthatják fel.
Pont úgy ahogy a rakpartfelújítás és a szabihíd lezárása idején. 1 hétig káosz lesz, a 3. hétben már mutatkozhatnak a jelek, amit remélem mérni fognak (utas és forgalomszámlálás).

kamasuka 2009.05.20. 09:41:00

Buszsáv. Ja. Buszsáv=sáv a buszoknak és bunkóknak, rendőrségi felügyelet látszata (értsd kamerák, rendőrmotorosok) nélkül. :D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.20. 09:43:15

ergé,

rendben van. Mentsük meg a belvárosiakat az átmenő forgalomtól és a bejárók autóitól.
De nem kellene megmenteni a belvárosiakat a bejárók adóbefizetéseitől is? Mondjuk a belső pesti kerületeket tartsák el az ott élők a saját adóikkal. Helyi ip.adót megszüntetjük, a kerületek közti forrásmegosztást is.
Deal?

Cook kapitány 2009.05.20. 09:43:50

@Zölderdő Béla:

- Nem mindenki jut be tömegközlekedéssel 1 óra alatt a munkahelyére. Pl. a kollégám Szadáról jár Óbudára. Busszal kb. 2 óra lenne, kocsival 40 perc.

- Mi legyen azzal akinek a munkájához kell az autó. Ld. fentebbi komment, számítógépeket hoz, visz.

- Mi legyen azzal, akinek a munkaideje olyan, hogy vagy nagyon korán, vagy nagyon későn jár. Olyankor nagyon ritkán járnak a buszok, villamosok.

Mondjam még?

Kuku 2009.05.20. 09:44:07

@Labasmaz:

A kerékpár igenis alternatíva abban a 4 téli hónapban is. Ha Dániában állandó 0-5 fokos szélben/esőben/hóban 15-20% tker, akkor itt is tekerhetnek. Tapasztalatból mondom, hogy a durva hóesések napját kivéve Budapest bringázható. Ez kb. 5-6 munkanap egy évben.

W Joe 2009.05.20. 09:44:25

A Barmokat arra értettem, akik ezt így találták ki. Egyébként jó ötlet lenne és támogatnám, én is általában tömegközlekedek, gyaloglom, stb. De ha nem lesz hová parkolniuk, nincs mire átszállniuk, akkor csak azt érik el, hogy megbénítják a várost. Ezt azért nem ilyen kísérletezgetésszerűen kéne próbálgatniuk, hanem először a feltételeket megteremteni. De ne legyen igazam, és válljon be a terv. Én örülnék neki.

Hoppázó Beléndek 2009.05.20. 09:44:33

itt a meleg, megőrült a rejakció is.. nem baj, volt már lentebb is :)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.20. 09:44:40

Szerintem meg szervezzünk taxis-sztrájkot, és nézzük meg meddig ér a dugó, ha az összes főút összes sávját lezárjuk!

Meg lehetne antirasszista demonstárciót szervezni a Margit-hídon!

Meg lehetne tolerancia-felvonulás a Nagykörúton naponta kétszer!

Ez tök alter! Király!

(Valaki adjon még egy slukkot!)

Acmee 2009.05.20. 09:44:53

@Kuku:

És mi a pöcsömre veszel fel új utasokat?? Nyomulj egyet a 7-es busszal, mondju Ferenciek tere-Kelenföld V.p. viszonylatban! Esetleg ajánlom az 51-151 buszokat reggel-délután!

Kurva sok helyen NINCS hely több utast felvenni!!! Vagy jöjjön az indiai módszer? Aki nem fér be, majd felfér? A tetőre...

Float 2009.05.20. 09:46:00

Nem lett volna egyszerűbb úttorlaszokat állítani a városhatárhoz, amin csak gyalogosan, busszal, vagy bicivel lehet átkelni? :)

De ha ez sem, akkor a büdös tahói miért nem kérdezik meg a milliónyi embert, hogy miafaszé jár már autóval a hüjéje? Valami oka biztos van neki, nem csak unalomból teszi.

Ja hogy ahhoz valamit dolgozni is kéne... I see

Bambano 2009.05.20. 09:46:46

A legszerényebb becslések szerint is 20-30%-kal MAGASABB lesz a környezetszennyezés a torlódások miatt.

Azokra, akik úgy gondolják, hogy jó ötlet dugót csinálni, a legfinomabb kifejezés is csak az lehet, hogy idióták.

Bomba ötlet behordani a nagy forgalmat az m7-esről, majd a belváros kellős közepén megakasztani. Aki nem akar az m0 nevű halálúton karosszériát felújítani, az bejön a városba. Ezek nem fogják otthagyni a bevásárló központokban az autót, mert mennek tovább. Velük mi lesz?

A bevásárló központok parkolója meg magánterület. Majd parkolási díjat fog szedni az üzlet, hogy legyen hely azoknak, akik tényleg vásárolni mennek?

Amíg nincs működő bkv elfogadható minőségben, addig ilyet kitalálni köztörvényes bűnözés.

Vitatkozom a poszttal, ezek nem gondolkodtak.

Zölderdő Béla 2009.05.20. 09:47:02

@Cook kapitány: Nyilván nem kell mindenkinek váltania - de azért azt ne gondoljuk, hogy mindenki azért ül az autóban, mert tényleg muszáj.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.20. 09:48:59

Jelige: villamos-hálózat!

Mint Prágában.

Kuku 2009.05.20. 09:50:14

Én nagyon sajnálom aki Szadáról jár Óbudára dolgozni, de erre budapesti szmogszűrőként ne kelljen már tekintettel lennem. Lehet ésszerűen is megválasztani a lakó- vagy munkahelyet, nem csak autóra alapozva. Egyébként általában épp a közlekedési terhelés miatt laknak az emberek kint. Ha a belváros forgalomcsillapított lenne, nagyon kellemes hely lehetne. A szuburbanizáció egy város lassú mérge. Épp a visszakozás fájdalma hajtja tovább. A végeredmény azonban olyan siralmas (alvóvárosok, szennyezés, szabadidőveszteség, pénzveszteség, gettósodás, ...) hogy bármelyik ponton kevésbé fájdalmas megállítani mint hagyni a teljes leépülést.

Cook kapitány 2009.05.20. 09:50:22

@Zölderdő Béla: De azt se gondoljuk, hogy az ilyen kényszerítés a megfelelő eszköz.

Mint fentebb írtam: először P+R, jó tömegközlekedés, utána útlezárás. Ha ebben a sorrendben történne nem lenne semmi gondom. Így ez nekem arról szól, hogy nézzük meg mekkora szopatást bírnak az autósok, nem pedig arról, hogy hogyan lehetne hatékony közlekedést szervezni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.20. 09:51:28

Egyszerűbb lenne a dugódíj. Mondjuk 1000 Ft egy belépés.
Hungária-budai "körutak" vonala. Persze matricás rendszerrel. És keményen büntetni.

Bambano 2009.05.20. 09:52:46

@Zölderdő Béla: én pl. azért ülök autóba, mert olcsóbb, gyorsabb, tisztább, biztonságosabb. Mondj egy indokot, miért tömegközlekedjek.

Kuku 2009.05.20. 09:52:50

Egyébként egyre inkább úgy látom, hogy ugyan nagyok az átfedések, de a nagyon durva ellenzés az agglomerációból érkezik. Az eddigi leépülésnek azonban a nyertesei és az okozói is az agglomerációba költözők voltak. Budapest azonban közben egyre lakhatatlanabbá válik az autós ingázás miatt.

Cook kapitány 2009.05.20. 09:53:34

@Kuku: Ő sem akar, de muszáj neki bejönni a városba, mert nincs M0. (Ill. most már nem nagyon jön, mert megépült az északi híd, de pl. Budaörsről továbbra is gáz lenne)

belekotty 2009.05.20. 09:53:56

Na mi van? Demszkiy elvtárs elővette a maoizmusról szóló jegyzeteit? Nosztalgiázik? A maoizmusáért kapott fegyelmit az egyetemen anno. A szoci-libsi városvezetés meg gondolom annyit útépitési pénzt összeharácsolt már, hogy nem fogja őket zavarni hogy ezzel annyira feldühíti az embereket, hogy húsz évig csak az ellenzéki padsorokban fognak ülni.
Ja és mit ér az augusztusi mérés? Akkor nem cucc biciklire ülni! De mi van novemberben?
Ki az a barom aki ezt kitalálta? Ha nagy a dugó csinálunk nagyobbat? Kábitószer ellen nem akarunk úgy küzdenik hogy legalizáljuk? Legyen a lopás is szabad és mindenki lopja vissza ami az ővél.

Hypofx 2009.05.20. 09:56:18

@Zölderdő Béla: Eloszor is grat hogy 1 ora beerni bicajal, DE mint mondtam nem mindenkinek adott ez a lehetoseg, az meg hogy hova jar a gyerek az nem feltetlenul sznobizmus, de mindenki ugy neveli a gyereket ahogy akarja, oda jaratja ahova akarja, ebbe ne szoljon mar be eaz hogy mennyit kell utazni emiatt.

ez az egesz egy maszlag, senkinek nem lesz jo, de legalabb megprobaltak...lol

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.20. 09:56:38

Lánczi Tamás megmondta a frankót a Jobbklikken.

http://www.jobbklikk.hu/index.php?Cikk=703

Ergé, túl sokat jársz a Gödörbe :)

zebulony 2009.05.20. 09:57:16

@Kuku: Voltaire: Candide (avagy az optimizmus) - ha az alcímére is jól emlékszem... :)
Akik naponta ingáznak oda-vissza otthon és munkahely között, és van valós tömegközlekedési alternatívájuk, azok között biztosan lesznek, akik átülnek BKV-ra. De mivel rettentő sokan nem ilyenek, tengernyien nem a belvárosba igyekeznek, hanem kényszerűségből át rajta, munkájukhoz kell az autó, stb., stb., azok bizony ott fognak pöfögni. Kiegészülve a megrögzött kényelmesekkel, dafke típusú emberekkel, nem gondolkodókkal, stb.
Ha eltorlaszoljuk a belvárost, nem csak az ül majd dugóban, aki oda igyekszik, hanem az is, aki mondjuk Budaörs felől menne Észak-Budára, netán Észak-Pestre (ÉNy irányban ugye még nincsen körgyűrűnk), mert már az M7M1-en bedugul (még jobban).
Ahogyan sokan másoknak itt a hozzászólók között, nekem sem a céllal, még csak nem is feltétlenül a módszerrel van bajom, hanem azzal, hogy csak egy kis hányadnak kínál valós alternatívát, nagy tömegeket pedig csak egyszerűen hátrányos helyzetbe hoz.
És még valami. Sokaknak sosem lesz alternatíva a kerékpár, akár lustaságból, akár félelemből, akár munkájukból adódóan, akár egyszerűen azért, mert nem szeretnek kerékpározni. Kényszeríteni senkit sem lehet erre, ahogyan arra sem, hogy görkorizzon, rollerozzon, súlyt emeljen, pókerezzen - vagy autózzon.
Választási lehetőséget kell biztosítani, és még a "hülye magyar" is meglepő számban fog észszerűen dönteni.

Hypofx 2009.05.20. 09:57:33

@Kuku: De ersd mar meg hogy NEM MINDENKI SZERET BICIKLIZNI!!!!! es nem lustasag miatt, pl egeszsegi dolog miatt. ne kenyszerisd mar rajuk az aluminium szamarat.

Vakmacska 2009.05.20. 09:57:42

Gratulálok a posztírónak, sikerült benyalni csontig a városvezetésnek. Mennyit kaptál érte?

Elmondom tőlem mit kapna az ötletgazda. Reggel ő viszi a gyereket oviba, reggeliztetés, miegymás után. Gyalog. Utána biciklire pattan helyettem, és elindul a melóba. A bicklit környezetbarátan leteszi a cégesbusz indulójánál (M1-esen is biciklizhet alternatíve, majd viszek virágot a nyamvadt urnájára). Mivel a bringa ott kb. 20 percig lesz, ezért kötelezően mindennap vesz egy vadiúj biciklit.
hetente kétszer irány a munkahely melletti Auchan. A bevásárolt holmikat cégesbuszon, BKV-n és gyalog hozhatja Kőbányára, mert a bringától ugye a felkent értelmiségi réteg már rég megszabadította. Gyors vacsorakészítés, gyerekfektetés, mert este félnyolc előtt ritkán fog hazaérni.
Mikor gyerek lefeküdt, fakultatív programként ajánlom a lovat elölről és hátulról, reggel felkelés után mindjárt lehet sünt szarni.
Szerinted köcsög én puszta természetrombolásból járok kocsival a 20 km-ra lévő munkahelyemre? Észosztók, gratula.
El lehet innnen költözni. Jó levegő van pl: Somogyban, BAZ megyében meg a Dél-Alföldön. Ja hogy 40% a munkanélküliség? Na tudod mit, akkor én is leszarom!

belekotty 2009.05.20. 09:57:42

@Bambano: jaja, nekem olcsóbb gyorsabb valamit elintézni a városban benzinnel és parkolással együtt mint ha csak egyszer is át kell szálnom oda vissza. Egy órás elintézni való 15 kilométerre odavissza durván 600 forint benzin dugóval együtt plusz 200 forint parkolás.
Négy jegy 1080 forint és kétszer annyi idő, plusz elviselni a büdös BKV-t.

Kuku 2009.05.20. 09:58:07

@Cook kapitány:
Erre a tömegközlekedés fejlesztése és térszerzése a megoldás, ami viszont lehetetlen ha csökken a kihasználtsága. Viszont a lezárások idején nő, és ezt jól tudják a városvezetők is. Szerintem épp ezért mernek már meglépni ilyet.
Egyébként Szada a tipikus példája annak, hogyan nem szabad az agglomerációba költözni. Jobb messzebb de vonatállomásra menni mint közel, de hálózaton kívülre kerülni.
Indiszkrét kérdés, de az illető helyileg hol dolgozott amikor Szadát választotta?

Cook kapitány 2009.05.20. 09:58:26

@Kuku: OK, de nem az a megoldás, hogy kizárjuk őket a városból.

Egyébként meg itt költik a pénzüket, itt dolgoznak. Azért költöztek ki, mert arra volt pénzük, hogy ott vegyenek lakást. Budapest kinőtte magát, de erről nem az agglomerűcióban lakók tehetnek.


(Nem fontos, de: én itt lakom Budapesten (XII. ker))

W Joe 2009.05.20. 10:00:06

@Bambano: "Mondj egy indokot, miért tömegközlekedjek. "
Kipusztul a környezet, unokáid megfulladnak majd a szmogban.

Hypofx 2009.05.20. 10:00:12

@Kuku: Na ez aztan a baromsag, tudod nalunk nagyobb orszagokban igen is elfogadott teny hogy az emberek munkaba rengeteget utaznak, tudod nem mindenkinek van a lakhelye mellett a munkahleye es azert mert kint lakik a zoldovezetbe had ne legyen mar az allasa szarlapatolo. Igen is ahogy neked a bicajhoz neki is meg van a joga hogy ugy jojjon be a melojaba ahogy neki a legjobb. Persze sokan jarnak lustasagbol autoval nem vitatom. DE ne azok miatt buntesd a normalis embereket, ez ugyan olyan mint a magyar adozas, csak az szivja meg aki fizeti, de a tobbseg ugye nem fizeti.

belekotty 2009.05.20. 10:00:40

Ennyire jóllakottak a libsik hogy az önkormányzati választást is nagyon el akarják bukni? Mind1 én már megfogadtam, Demszyre soha többet nem szavazok. Átkozom is magam hogy több esetben megtettem!

caralho voador 2009.05.20. 10:01:40

Ezt megint beszopta a reakció libsi részlege. Sokan leírták már előttem, úgyhogy nem is ragozom. Abszolút támogatnám az autók kitiltását, de ahhoz valóban kéne normális alternatíva. Bicikliút, tömegközlekedés, parkolók, miegyéb. Ez így önmagában egy rakás szar.

Hypofx 2009.05.20. 10:01:45

@Wita.hu Joe: A tobb BKV jarat miatt nem lesz szmog mi? a szep buszok tobbet artanak mint egy sima auto, diesel meg plane.

Joooe 2009.05.20. 10:02:02

Ekkor hülyeséget még soha nem hallottam (ezen a héten :)), meglepő, hogy akad olyan szánalmas barom, aki ezt dicsőíti, ráadásul a reakción... A kedves cikkíró vehetné a fáradtságot hogy legalább megindokolja a véleményét, ha már ilyen dolgokat ír le. Dühítő, hogy evidenciaként kezel tök értelmetlen dolgokat.

Magyarázza már meg valaki, miért jó mesterségesen dugót létrehozni? Attól kevesebb lesz az autó? Nyilván nem, de a meglévők legalább több káros anyagot bocsátanak ki és több embert akadályoz mindennapi életében. Tök jó. Többan fognak biciklivel járni? F@szt, ahhoz az kéne, hogy járható és biztonságos kerékpárutak legyenek + hogy ott ahova megy az ember le tudjon tusolni pl. Többen fognak BKV-n utazni? F@szt, ahhoz az kéne hogy anyagilag jobban megérje és jobb minőségű legyen a szolgáltatás (bár országos viszonylatban a BKV még mindig messze a legjobb). Aki eddig a dugó ellenére vállalta eddig is, hogy autóba ül, az majd a műdugóban máshogy fogja gondolni? Gratulálok az agytrösztöknek akik ezt kitalálták...

Dühítenek az ilyen cikkek amik a valótlanságokat propaganda jelleggel evidenciaként kezelnek.

Én egyébként bicajjal járok. Utálom én is hogy BP-n a forgalom nagyobb mint amit az úthálózat reálisan el tud viselni, így ha véltetlen mégis kocsival kell menni, az idegörlő kínlódás. Utálom azt is, hogy egyesek szerint fejlesztések helyett az a megoldás hogy rugjunk még egyet az állampolgárba...

Na mindegy, csak pár éve élek BP-n, és remélem hamarosan lelépek ebből a városból, aztán úgy szivatja magát a sok hülye pesti ahogy jólesik :) egészségetekre :)

Vakmacska 2009.05.20. 10:02:04

Wita hu Joe, az autó jelenleg egy legálisan kapható tárgy. Tiltsad be. A mosógéppel, a telefonnal, a tévével, jah és a fűtéssel együtt. Ja az nem tűnt fel hogy az is szennyez?

belekotty 2009.05.20. 10:02:08

@Wita.hu Joe: Te meg mélyzöld vagy. A direkt dugó még több környzetszennyezést szül.

W Joe 2009.05.20. 10:04:24

A BKV járatok egyébként gusztustalanok és tömve vannak csúcsidőben. Hogyan akarják bepasszírozni még az autósokat is? És hová parkoljanak? Ez ebben a formában nagy szívás lesz csak a városnak.

Kuku 2009.05.20. 10:04:24

@Vakmacska:
Nem, egyszerűen csak a környezetedre nem gondolva szervezed az életed.
Az én autóm Újpesten áll, a gyereket bringával viszem oviba (5 km), majd bringával megyek a belvárosi munkahelyemre további 7 km. Télen autóba a bringa, de ha már a gyerek is teker, akkor csak a 2-3 fok alatti időszakot hagyjuk ki.
A gyerek egyébként nagyon élvezi, kerestünk egy csendes útvonalat, és mindkettőnknek jó. De direkt olyan utánfutót vettem, hogy jövőre már két gyereket is húzhassak.
Ez csak magyarországon fura. Nézd meg Koppenhágát:
www.copenhagencyclechic.com/

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:05:24

hihetetlen ez a "majd akkor szűkitsenek, ha lesz alternativa" siránkozás. VAN alternatiiva, az emberek többsége NEM autóval jár ma sem.

Kuku 2009.05.20. 10:05:29

@Wita.hu Joe:
A BKV-t bérjáratokkal bővítik addig ha jól olvasom.

galoooshka 2009.05.20. 10:06:34

@org: igen, már most is az, de elég szép lesz:)
Engem annyira szórakoztat, hogy akik most egy-két órát ülnek naponta dugóban egyedül (amúgy köszi, mindíg jóérzés úgy elgurulni közöttetek, hogy a lehúzott ablakon kisimogat a szellő a klímából, és van akinek a zenéhez is van ízlése, elismerem:) )az most 3-4et fog, és még mindíg nem gondolkodik el, csak puffog:)
szeretem ezt a várost

Bambano 2009.05.20. 10:06:42

@Wita.hu Joe: többször is néztem az időképen a pesti légszennyezettséget mostanában, a jó és a kiváló között mozgott.

És ha választani kell aközött, hogy egy 160 liter/100km gázolaj fogyasztású busszal vigyék az embereket vagy euro4-es benzines autóval, gyorsan el tudom dönteni, hogy nem a bkv a környezetkímélő. A dízel motorból kijövő szemét nagyon sokkal veszélyesebb, mint a benzinesé.

Cook kapitány 2009.05.20. 10:06:44

@Kuku: Óbudán. Azért választotta azt, mert ott volt a szüleinek háza és a telekre ott tudott építkezni. Erre is éppen csak volt pénze, telekvásárlással nem ment volna. Amikor építkezett kb. 6 éve, akkor még nem volt arról szól, egyik napról a másikra lezárják Budapestet.

Járna ő BKV-val, anno számolgatta is, mert így két kocsi kell a családnak és arra is csak nehezen futotta, de nem volt más opció, ha nem akartam naponta 4-5 órát közlekedéssel tölteni.

Tisztában vagyok vele, hogy nem ő a tipikus eset, de ilyenek is vannak sokan.


Ceterum censeo: Előbb fejleszteni, utána lezárni.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:07:49

@caralho voador:
aki utálja a szmogot szagolni az libsi, aki szereti, az igazmagyar? vagy hogy is van ez?

Bambano 2009.05.20. 10:09:07

@belekotty: ahogy mostanában áll a helyzet, az szdsz még ellenzéki padsorban sem fog ülni... legfeljebb a városháza előtt, amikor kéregetnek...

W Joe 2009.05.20. 10:09:42

@belekotty: Nem vagyok mélyzöld. Írtam már fentebb többször is, hogy ez a mesterséges dugó így ebben a formában hülyeség. Nem lehet mindenben helyettesíteni az autókat tömegközlekedéssel. Csak mondtam egy indokot, hogy miért lehet érdemes tömegközlekedést választani, ha olyan a helyzet, hogy van alternatíva.
Én örülnék, ha kevesebb autó lenne a városban, de ettől az intézkedéstől nem lesz, csak dugó.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.20. 10:10:12

ez e gy kurva jó ötlet és tényleg be kell vezetni, ha megvannak hozzá a háttérfeltételek. de azok híján ez így csak egy jó nagy bunkó, amivel letaglózzák a városi közlekedőket. senki sem passzióból közlekedik a városban, legalábbis ilyen perverzióról még nem hallottam (cruising in the traffic jam), bár lehetne egy új sport.
ha pl nincs a csökevényes metróvonalak valamely külvárosi állomásánál megfelelő nagyságú, ingyenes P+R parkoló, akkor az egyszeri autós nem fog ott megállni a fizetősben, amikor ugyanannyiért várakozhat a belvárosközeli munkahelyénél is.

zebulony 2009.05.20. 10:10:17

@Perselus Piton: Igazad van, és nem is az általad említett többséget érinti ez az intézkedés. De akit érint, az nem feltétlenül jár ma ok nélkül autóval. Én is, és a többi hasonló értelemben hozzászóló is ezeknek az embereknek az alternatívájáról beszélt.

viktor134 2009.05.20. 10:11:08

@Széna Tomi:
simán megoldható a számítás.

de ahhoz inpút kellene. kérdeztek valakit, hogy honnan hova mikor közlekedik?

ez így lófasz, csak nem számításokhoz használandó kísérlet.

egy normális forgalomszabályozással lehetne már kurvára sokat javítani az egészen.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.20. 10:11:12

Jó az ötlet, gyenge a megoldás. Nem egy hónapra kéne ezt bevezetni, hanem örökre, autókat egyáltalán nem kellene a belvárosba engedni, illetve olyan luxusadókkal sújtani (melyeket be is szednek!) hogy senki nem engedhetné ezt meg. Állandó mániám, hogy jogosítványt is csak 150es IQ felett lehessen kiadni. Kommentelni jöhet a sok hígagyú benzinpatkány, ahhoz nem kell a gázra lépni.

Én mindennap kb 50 km-t tekerek, mert a külvárosban van sokszor dolgom, most így 30 fokban kicsit meg szoktam izzadni. Na és? Más. A körúton belüli belvárost bármilyen irányban fél, de legfeljebb háromnegyed óra alatt át lehet sétálni, gyalog. Tehát még biciklizni, sőt békávézni sem kell. Ki lehet próbálni, menni fog. Biciklivel természetesen percekről van szó.

Bambano 2009.05.20. 10:12:19

@Kuku: nem fogom utánfutóra tenni a gyereket :P

@Perselus Piton: az emberek általában nem ugyanolyan munkát végeznek, a fizetésük sem ugyanannyi. Van, aki megteheti, hogy a szomszéd utcába jár dolgozni, van, aki nem. Azért milyen hülyén nézne ki, hogy valakit éppen műtenek, a sürgősségi vérszállító meg buszra száll kis hűtőtáskával... Nem mindenki 8-tól 4-ig irodista.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:12:34

@zebulony:
de, a többséget is érinti, csak éppen pozitivan.

W Joe 2009.05.20. 10:12:45

@Bambano: A BKV gépjárműparkját fejleszteni kellene, mert nem igazán környezetkímélő, főleg a régiek. Egy buszban viszont nem 1-4 ember utazik, mint egy autóban, személyre lebontva kell vizsgálni a károsanyag kibocsátást. Nem tudom vannak-e erről adatok valahol, engem is érdekelne.

teabore 2009.05.20. 10:12:49

Basszus, hihetetlen, mi megy megint itt is...nem arról van szó, hogy radikális eszközökkel ugyan, de felhívják az emberek figyelmét arra, hogy más is van, mint autó? Nem, a biztosítási brókernek és az ételkiszállítónak nem kell biciklire-BKV-re váltani, sem a szülő anyukának, de gondolkodjon el mindenki azon, hogy a dugót megúszhatja, ha BKV-vel-biciklivel jár. Ennyi, nem több. Persze, hogy nem kötelező, de úgy látszik, kis hazánkban csak ilyen intézkedésekkel lehet eredményt elérni - az pedig, hogy méréseket végeznek, egy nagyon pozitív és szokatlan lépés a városvezetés részéről.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:12:58

@Perselus Piton:

Fontos lenne ezt tudni, különben nehéz anyázni :)
Mondjuk az agglomeráció narancssárga szokott lenni a választási térképen.

I-brahi 2009.05.20. 10:13:55

@leila leila: "@denever: "érdekes lesz majd a kialakult gigadugóban a megkülönböztetett jelzéssel közlekedő gépjárművek útja. "

Ez a nagy kérdés. Vajon erre gondoltak-e?"

Figyelmesen olvasva a posztot meg az indexes hírt, feltűnhetett volna, hogy a Szabadsajtó úton, a Kossuth Lajos utcában, a Rákóczi úton, a Hegyalja úton és a József Attila utcában BUSZSÁV lesz! Magyarán: Sokkal jobban fognak tudni közlekedni, mivel lesz egy sáv, amit rajtuk kívül alig használ valaki (gyk.: menetrendszerű buszok, taxik illetve a jobbrakanyarodók).

Ami pedig a projektet illeti, az ötlet jó. Tudjátok, mi van Hongkongban? A reggeli és az esti csúcsforgalomban legalább 4 embernek kell ülnie egy autóban, különben súlyos pénzeket fizetsz. Én a minap megszámoltam: Az autók 3/4-4/5 részében egyetlen ember ül. Hát basszák meg, hogy miattuk van ilyen eszméletlen forgalom.

Ami pedig a bérletet illeti:

Diákbérlet: 3550Ft, felnőtt bérlet 9000Ft

Egy átlagos autós, aki nem a belvárosban lakik, és a szomszédba jár dolgozni, naponta 50km-t tesz meg. Ez egy hónapban (a hétvégéket nem számolva) legalább 1000km. Városban a fogyasztás minimum 8liter. A benzinnek 275Ft körül van literje. Ez kb. 22000Ft és nincsenek benne a karbantartási költségek, a kocsi amortizációja (három év alatt illetve 100ezer megtett km felett az autó milliókat veszít az értékéből) stb. Magyarán: Egy gyerekkel még mindenképpen megéri BKV-zni, akkor is, ha ingyen van a kocsi! (Ha pedig több gyerek van, többfelé kell menni, nő az összkilométer, így a költség is).

Végül az időtartamról:

Én a munkahelyemen

kerékpárral 40perc alatt
tömegközlekedéssel bő egy óra alatt
autóval másfél óra alatt vagyok benn

pedig nem a Nagykörúton belülre megyek, ahol ez még hatványozottabban érvényes

Aki pedig most a BKV színvonalával jön, annak választási lehetőséget ajánlok kényelem és kényelem között:

Az egyik az autóban való seggmeresztés. Kényelmes, de drága, és sokat szennyezi a környezetet, és jóval tovább tart (a parkolóhelyvadászatról nem is szóltam).
A másik a tömegközlekedés. Bárki bármit mond, lényegesen olcsóbb, a belvárosban - most arról beszélünk - átlagosan 30%-kal rövidebb idő szükséges ugyanannak az útnak a megtételéhez, és mivel egy busz fogyasztása a méretétől függően 30-65liter, jóval kevésbé szennyezi a környezetet (erről sokaknak meg tetszik feledkezni).

Szóval akinek van pénze, ideje és nem zavarja a környezetszennyezés, az válassza a klasszikus kényelmet. Az emberek jelentős részével nem ez a helyzet.

Kuku 2009.05.20. 10:14:29

@Bambano:
Tedd gyerekülésre. De az utánfutó kényelmesebb, és nagyon élvezi. Ha tudod úgy tervezni az útvonalad hogy kertvároson megy át, akkor verhetetlen. Belvárosban én is gyerekülést használnék.

daproject · http://daproject.blog.hu 2009.05.20. 10:14:41

Ez hatalmas baromság. Megfelelő tömegközlekedés nyárig biztosan nem lesz. 4-es metró nincs kész, Margit hidat lezárják az autók elől, Szabadság híd még egy ideig lezárva az autók elől, M0 még nincs teljesen körbe kész...stb. Ezek mind-mind növelik az autómennyiséget. Ha mindemellé még le is szűkítik a legforgalmasabb utakat, azzal azt érik el, hogy a mellettük levő kis utcácskák, az eddigi "menekülőutak", IS tele lesznek autókkal. Ezt akarjuk? És tudom, szálljunk ki a kocsiból. Menjünk bringával, BKV-vel. Sokan vidékről vagy vidékre utaznak nap mint nap. Nekem speciel Budaörsön van a munkahelyem, és a 7. kerületben lakom. Ha BKV-znék oda-vissza, az naponta másfél óra PLUSZ időt venne el, néha kettőt. Aki belvároson belül autókázik 2x5 km-eket, azokkal kapcsolatban igazuk van a szűkítéspártiaknak. De akik az elégtelen feltételek miatt kénytelenek átmenőforgalomként részt venni a budapesti közlekedésben, vagy éppen - mint jómagam - olyan közeli külvárosba ingáznak, ahova - az autóhoz képest - csak irreális idő alatt lehet BKV-zni, azok teljesen értelmetlenül és aránytalanul nagyot szívnak, ha mindez tényleg megvalósul.

mijazma!? 2009.05.20. 10:16:09

nem bírom ki:)))) nagyon kell ez a öntökönverösdi annak a judapesti állatfajnak. Az eddigiek alapján ilyen és még ilyenebb húzások kellenek ahhoz, hogy talán rájöjjenek az ottani választónak becézett kétagysejtűek, kit-mit nem szabad a nyakukba ültetni. Ilyen vezéreket nektek mindörökre!

Bambano 2009.05.20. 10:16:32

Arra is emlékszem, amikor tavaly nyáron lezártak egy-egy sávot a Margithídon a bicikliseknek. Óránként átment rajta két biciklis, ehhez képest még vasárnap is a Nyugatiig ért a kocsisor. Hogy sikerült nekik a vasárnapi csendes forgalomban ekkora dugót csinálni?

Nem tanultak ebből az esetből?

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:16:55

@zebulony:
tudod: kevesebb autó, kevesebb zaj, kevesebb szmog, kivesebb zebrán átkelő gyalogos kivasalása, élhetőbb város.

Vakmacska 2009.05.20. 10:17:48

Kuku, a gyerek 5 éves és 15 kiló. Nem tud biciklizni, csak négykerékkel. Hiába tanítom, nem biztonságosak a közlekedési ismeretei sem. Utánfutóra nincs pénzem, és városban szerintem veszélyes.
Az ovi nem arra van, amerre a dolgozóba indulok (nemrinya, közel van, csak nem arra)
Amikor elvállaltam a melót 2 éve, akkor is közöltem, hogy nem vagyok hajlandó őt 7-re oviba vonszolni, hogy este hétre hazaérhessek. Nem vagyok rabszolgája senkinek, a környezetbarát okostojásoknak se. Lehet hogy két héttel tovább élek ha leteszem az autót (mért is???) csak éppen amíg élek nem csinálok SEMMIT csak ingázok és melózok.
NEM KERESEK MÁSIK MUNKÁT. Szeretem.
NEM KÖLTÖZÖK EL. Nem veszik meg a házunkat (amit 2005-ben vettünk), nincs csillió pénzem hülye illetékekre meg fuharosokra meg újbútorokra, és a törökbálinkti újgazdagi árak sem tetszenek. Anyám nem akar hülye aglóban bezárva szenvedni (5 percre lakik és nélküle összedől a logisztikánk) mert én most épp ott dolgozok, én meg színházba akarok járni, busszal. A férjem melóhelyel 15 percre van, ő jöjjön Bp-re a megadugóban reggelente? LOL.
Haggyá Koppenhágával, kicsit más éghajlat, kicsit más munkarend, nem hánynak le a buszon, és nem autópályán kell bringázni ott se.

Kuku 2009.05.20. 10:18:21

Szerintem gondolatébresztő, ezért újra:
www.copenhagencyclechic.com/

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:19:27

@Vakmacska: hogy oldja meg az a másfél millió budapesti, aki nem autóval jár?

serpentin (törölt) · http://www.bridzs.hu/ 2009.05.20. 10:20:25

hajrá mesterséges dugó, legalább páran elgondolkoznak (többek közt én is :) ... )

Vakmacska 2009.05.20. 10:22:16

Ja és kedves zöldek, HOL A LÓPACI PIMPILIMPIJÉBEN VAN BUDAPESTEN BIZTONSÁGOS BRINGAPARKOLÓ? AHOL ÓRÁKIG OTTHAGYHATOD? NA EGYET! Legalább...

Jaaa, hogy nincs, a mélygarázsból meg kihajtanak mint macskát szarni? Akkor találjátok fel kedves politikusok az összehajtható bringát ami laptoptáskában elfér, és áruljátok a auchanban 23 ezerért, mert a többségnek nincs fél meg egy milliója ilyen marhaságokra.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.20. 10:23:23

@Őrnagy Őrnagy: csak az a baj, hogy Lánczi barátunkkal is a Gödörben találkoztunk legutóbb :)

lord_soth 2009.05.20. 10:23:33

Leszarom Koppenhágát. Akkor sem fogok a szerszámaimmal és a cuccaimmal (kb. 50kg) biciklizni, hiába nyávognak a világbajnok bringások.

W Joe 2009.05.20. 10:23:44

@efes: A 150 IQ-s szabály érdekes lenne :) 131-nél kezdődik kb. a Mensa tagság, szóval párezer embernek lenne csak jogsija Budapesten. Minden okos embernek teherautót, buszt meg taxit kéne vezetnie :)

Egyébként tényleg jó lenne pár dolgot egy minimum IQ-hoz kötni, mint pl. jogsit, a szavazati jogot, de ez nem valószínű, hogy megvalósul valaha is, mert nem tartják demokratikusnak.

Vakmacska 2009.05.20. 10:24:00

Perselus piton, ahogy én, 17 évig. Nem volt nyúlon túli munkahelyem, se gyerekem. Kéééépzeld, hét évig GYALOG jártam! Egy évig jó időben bringával. Napi negyven km-t na azt nem. Az meg hogy hol van a kívánatos munkahely éppen, aztat nem határozom meg, sajnos.

Kuku 2009.05.20. 10:25:10

@Vakmacska:
Nagyszerű, az én gyerekem is 5 éves, csak már 20 kiló :)
Az utánfutó 40 kilóig terhelhető, két gyerekkel.
Nem veszélyes. Az autóhoz képest filléres tárgy.
Egyébként nem kényszerít rád senki biciklit meg költözést. Épp elég ha az bringázik és tömegközlekedik, meg költözik akinek az ésszerű.
És ez még naponta is lehet más.

Dr Kangörény 2009.05.20. 10:25:54

Nem értem a kísérletet. Mire számítanak? Milyen meglepő eredményre? Eddig nem voltak kibaszott nagy dugók? Amikor lezárták a budai rakpartot mennyi idő alatt lehetett eljutni a XI. kerületből a III.-ba?
Ilyenkor kiszálltak az emberek az autóból? Nem. Miért nem? 2 lehetséges válasz van: 1. az összes autós szimplán hülye, és kifejezetten élvezi, hogy órákat dekkol a dugóban. 2. Muszáj volt nekik autóval közlekedni, akár van dugó, akár nincs.

A budapesti közlekedés ismeretében azon kíséreletezni, hogy mit tesznek az emberek a dugóban??? Szánalom. Tudatlanság. Sötétség.

Miért nem várják meg a 4. metrót? Villamoshálózat fejlesztése? Hugyos csövesek eltakarítása? P+R a bevezető utak elején?

Értem én a célt, de talán először a feltételeket kellene megteremteni, utána kéne tiltani. Az állam működését nem ismertétek meg az elmúlt 20 évben? Csak az a biztos, amit már saját szememmel látok.
Most megcsinálják ezt a faszságot. OK. Aztán nem bővítik a villamosvonalakat, nem lesznek P+R parkolók, stb. Mert minek? Nincs rá pénz.
Viszont mi utazhatunk büdös emberekhez simulva a buszon, zsebtolvajok, csövesek között.

És mindenki boldog lesz.

Karcolt lendület 2009.05.20. 10:26:00

@Grift:
Egyetértek, megint pont ugyanazt csinálják, mint pl. a kórházbezárásoknál. Ami a cél, azt gyorsan rendeletekkel megvalósítják, de az egész rendszer felépítése nem olyan, hogy így működőképes legyen. Ők megcsinálták, mindenki más meg szív...
Szakértelem, megafaszom. Egyszer olvasna el végre valamelyikük alapszintű projektmenedzseri tankönyvet...
(Az csak hab a tortán, hogy meleg nyári hónapban akarják BKV-ra kényszeríteni a népeket, pont amikor a legkellemetlenebb tömegközlekedéssel utazni. Ezzel biztos sokakat sikerül meggyőzni...)

---
Viszont a cél helyes és az agglomerációból ingázó kolegáknak üzenném: teljesen jogos az az igény, hogy ne Budapest belvárosán át utazgasson fél Budapest és a környék lakosságának nagy része.
Persze kellene P+R meg hosszabb villamos-járatok, de a "nekem kényelmetlen lenne másfele menni, ezért az ott lakók (meg ott dolgozók) szívjanak csak (kipufogógázt)" indok qrvára inkorrekt.

---
@Őrnagy Őrnagy:
Lánczi Andrásnak igaza van, az SZDSZ próbál az LMP ellen kampányolni és ez is része lehet. Viszont a Gödör/Corvin-tetős kitétele pont ugyanaz a lebecsülős/lenézős hozzáállás, mint amit az SZDSZ csinált, amíg az LMP le nem adott 27500 ajánlócédulát...

Bambano 2009.05.20. 10:26:01

@Perselus Piton: ok, legyen úgy. De akkor ne a közlekedés nehezítésével érjék el azt, hogy kevesebb legyen az autó, hanem a közlekedési célpontokat csökkentsék.

Mondjuk kezdjük azzal, hogy elköltöztetik a minisztériumokat vidékre. Van hálózat, meg tudják oldani a kapcsolattartást, a bohócligának a kupolás pályán úgysincs sok értelme mostanában. Akkor egy halom autó nem akarna bemenni a belvárosba.

És hasonló ötletekkel pakolják ki a belvárost.

Ja, és ha engem, mint becsületes autóst rommá lehet szopatni az ilyen elmeroggyant baromságokkal, akkor tessenek már rommá szopatni azokat a seggfejeket is, akik ilyen-olyan mondvacsinált környezetvédelmi érvekkel gátolják/gátolták az m0-s építését meg a többit...Amikor 8-10 családra hivatkozva nem épülhetett az az út, ami állítólag sok százezer belvárosit tehermentesíthetett volna, akkor miért nem lehetett keménykedni?

Mindig fordítva ülünk azokon a lovakon... a demokrácia meg a liberalizmus nevű lovakon...

Manyizga (törölt) 2009.05.20. 10:26:26

Nyugodtan zárják le. Akár örökre is. Ráfér a városra egy kis átalakulás/mozgás/fejlődés.

Rollerrel oldom meg dolgot. Befér a csomagtartóba, felviszem a BKV-ra és 3x olyan gyors, mint gyalog.

galoooshka 2009.05.20. 10:26:47

@Bambano: oooo
az nagyon jó volt.Biztos vagyok benne, hogy amig le volt zárva a biciklisáv, te végig ott ültél kezedben egy füzettel és számoltad az óránkénti két biciklist.
Engem ugyan nem zavar, hogy most nincs, mivel ugyanúgy az úton megyek át, de neked azért elmondanám, hogy biciklisáv nélkül, jelenleg is több biciklis megy át óránként kettőnél.

zebulony 2009.05.20. 10:26:53

@Perselus Piton: Provokatívnak szántam a kérdést, amit írsz, az mind igaz, és ahogyan fentebb is írtam követendő cél. Mindössze a "többség" titulussal akartam kötekedni, mivel szigorúan véve ez a belvárosban lakókat, illetve a valamely okból azon a pár négyzetkilométeren tartózkodókat érinti.
Ettől függetlenül igaz, hogy őket sem szabad a szmoggal, zajjal, bűzzel legyilkolni, mert joguk van az egészséges, élhető környezethez.
Ahogyan az általam említett autósoknak is, hogy racionálisan élhessék a mindennapjaikat.
Azt nem hiszem, hogy ecsetelnem kell, hogy ma az ember nem feltétlenül "választ lakhelyhez közeli munkahelyet", netán "költözik a munkahelye közelébe".
Ezéret hiányolom én az alternatívákat először. Tudom, hogy sok idő kell hozzá, de már volt rá csaknem 20 év az új érában is. (Ez demagógia a részemről.)
Viszont az tény, hogy jogok ide vagy oda, akinek nem kínálsz reális alternatívát, az igenis a dugóban fog eztán is ülni.

Kuku 2009.05.20. 10:28:24

@dark messiah:
Senki nem kívánja tőled. Autózz.
De ha csomagtartókat nyitogatnánk a körúton, akkor kiderülne, hogy a dugót nem is a szerszámosok okozzák.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:28:30

@Vakmacska:
ezzel nagyon tudnék szimpatizálni, ha mint autós, nem az én életteremet basznád széjjel. igy viszont csak azt mondhatom, mindenkinek megvannak a maga problémái.

kaes 2009.05.20. 10:28:39

Különben én egyedülutazó autósokra pótlékot vetnék ki, sms-ben kellene jelezni a Központnak, hogy egyedül utazom és erre jönne ki a pótlék. Jogdíjakat erre a mailcímre kérem.

W Joe 2009.05.20. 10:28:40

@Vakmacska: Na igen, sok ismerős mondta mostanában, hogy ellopták a biciklijét. Nehéz úgy biciklizni, hogy nincsenek bicikliutak (csak a járdára ráfestenek egy csíkot), és fel kell készülni rá, hogy bármelyik nap megfújhatják a bringát.

kéjenc 2009.05.20. 10:29:17

anyádat is bekéne szűkíteni te balfasz,na az lenne a helyes irány

Vakmacska 2009.05.20. 10:29:25

Kuku, eegen, és az összes belvárosi kocsit ráterelik a Petőfi hídra, ahol én járok.
A legnagyobb bajom, hogy úúúútálaom a "népnevelést". Szerintem nem a sportmercis ficsúrok vannak többségben az autókban, hanem azok, akik racionálisan számoltak és döntöttek. Lehet hogy még lelkiismeretfurdalásuk is van. Alternatívájuk viszont lényegében nincs. És jön valaki okos az A8-ból és megmondja a frankót, hogy "átszoktatás". Na ez ...a a csőrömet, jobban, mint hogy milyen a békávé, meg az utak, meg a levegő, meg bármi.
és szeretek biciklizni. Megvan annak a helye, a közlekedésben is. De ne népneveljenek arra, hogy cangával rongyoljak az M1-en. Élni szeretnék.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:32:31

Én lusta vagyok + nagyon utálok korán kelni.
Ezért nem is költöztünk ki. Igaz, így nincs kertes házunk, de úgyse bírnék a kerttel ( vagy lebetonoznám ). Ahol lakunk, onnan minden elérhető gyalog, vagy bringával gyorsan. BKV-val a Belváros is 10-15 perc.

Netuddki. 2009.05.20. 10:32:39

Muhaha! Butapestiek, majd kétszer annyi káros anyagot fognak az autók kipöfögni nektek. Mert ilyen drága és lassú bkv mellett továbbra is autóval fognak járni. Amúgy gratula. Nem a bkv-t fejlesztik, hogy versenyképes legyen, hanem az autókázás versenyképességét csökkentik. Mert most valahogy nem versenyképes a bkv az autóval szemben, még ilyen áldatlan állapotok mellett sem.

MalacPasztor 2009.05.20. 10:33:23

Nekem bejön az ötlet. Tényleg kellene több P+R meg minden, de kezdetnek megteszi ez. Szerintem sokan lesznek akik elkerülik a belvárost ezután, ha meg be kell jönni majd leparkol hév mellett és bejön bkvval.

Sok kényelmes / lusta autós posztoló nevetséges, gondolom mindenki mindennap a beteg gyerekét viszi át a ferencieken.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 10:34:00

Halkan reagálnék rájuk:
Grift 2009.05.20. 08:20:24
denever · graveyard.blog.hu/ 2009.05.20. 08:26:25
_antikomcsi_ 2009.05.20. 08:50:18
Ők sok olyat elmondtak, amit én is így gondolok. De lássuk: Hegyalja úton, Budaörsi úton (nem mindenhol) van buszsáv. Akkor ahol szűk a keresztmetszet, ott nem az áteresztést kéne NÖVELNI? Kérdem én, bejön az M1M7 forgalma 3 sávon (építjük azokat a hülye autópályákat méregdrágán, akkor már legyen értelmük, és ne 2x1 sávos utakba torkoljanak...). Az egérút kelenföldre beérve 1 sávos, mint alternatíva nem nyert. Megyünk tovább akkor nagyszőlősi felé, illetve BAH csp felé. Aha. A forgalom ami lejön a hegyről, plusz alkotásról észak felől (bár ez kevesebb), valamint a budaörsi, az mind rámegy a gellérthegyi hegyalja szakaszra. Ez a forgalom menne rá 1 sávra. Nem véletlen hogy a busz sem ér le csak 20 perc alatt a dombról. De menjünk a másik oldalról... és itt picit beleveszek személyes élményt/tapasztalatot is. Vajon épelméjű e aki a keleti pályaudvart p+r parkolónak akarná? a vonathoz igyekvők, 10 percre vagy egyáltalán meg sem állók sem találnak néha helyet. Menjünk metróval, oké. De egyelőre nincs 4e metró. 7es busz van, általában nincs rajta hely, sőt inkább szardíniás konzervre hasonlít. Néha ha a keletibe megyek, elvisznek autóval. Néha akkora a dugó, hogy ferenciekig visznek csak, ott 7es buszra átszállás (ha felférek). Hátizsák, plusz 2 nagy táska 2 kézben a buszig. Aha... és én fiatal vagyok, még jól bírom. De azért jó lenne, ha lenne a városon belül a gyors közlekedésre tekintettel jó áteresztő képességű út. Akár alagutak a duna alatt, ahogy már valaki írta. Kéregvasút helyett kéregutak. Akármi. Minden pesti (bajcsy, andrássy) út a rákóczira hord rá. Lánchídon már eddig is konstans dugó szokott lenni.. jólvan, zárják le ezt az útvonalat.. volt már rá példa, hogy valamilyen építkezés miatt itt csak egy sáv volt a ferenciek és az astoria között... szombat (!!!!) dléután (!!!!) a budaörsi úti felüljáró elején állt a forgalom. 2 órával későbbi vonatot sikerült elérnem (2 óránként járnak), pedig 1 órával korábban indultunk, és 25 percet késtünk). a ferenciek még jócskán odább volt, hogy 7esre szállhassak. Kérdem én, normális ez? Normális hogy a szintén tömött (M1M7ről bejövö észak felé menő forgalom miatt) alkotáson kelljen a déliig vinni engem autóval, hogy jó kis kerülővel metróra szállhassak plusz 25 kilóval? normális hogy a másik alternatíva a körút lenne, ahova a metróépítés miatt szintén barátságos szívás lenne eljutni (2x próbáltuk). Normális, hogy ha délnyugat budáról a keletibe akarok menni, akkor vigyenek az M0-án körbe? majd felszállok Gödöllőnél a vonatra... Szóval ez így mind normális?.. de nem baj, legyen 1 sávos a ferenciek és az astoria között... majd repülők a vonathoz............... (persze, támogatom én hogy ne legyen olyan sok autó a városban... de akkor legyen alternatíva. Jelenleg nincs)

lord_soth 2009.05.20. 10:35:19

Nem értem, hogy mitől ennyire frusztráltak a kerékpárosok. Miért akarják mindenáron megparancsolni mindenkinek, hogy ők is kerékpározzanak? Ez valami tudalatti dolog?

Vakmacska 2009.05.20. 10:35:33

Perselus Piton, én se lakom aglóban. Harminc évig laktam a nyóckerben is. De érdekes módon énnekem nem az volt az első reakcióm, hogyha büdös van, költözzé el. Hónapok óta az Erzsébet hídra rá nem tettem az Astrát. Nem járok kocsival a belvárosba. Nem is fogok. De a hülyéknek a Budaörsi út is belváros, arról meg ki tehet hogy a hidak ott vannak ahol vannak, repüljek át a Duna felett? Alagút nyista. És hogy a vonat-busz-akármi nincs szinkronban sehol. Mindenkinek megvannak a maga problémái - aki politikus, annak nem az a dolga, hogy generáljon még néhányat. Aki mégis ezt teszi, az válasszon más szakmát. KÖLTÖZZÖN EL. Neki tiszta szívből üzenem.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.05.20. 10:35:35

@luucy: Neked elgurult a gyógyszered. Nyilván nem pesti vagy, ha kívülállóként beszélsz róluk. Ne tedd, csak magadat járatod le.

Az átlagfizetéshez képest drága a pesti tömegközlekedés, és ráadásul a jegyárusítás és -ellenőrzés állapotai valami olyan mélységes balkáni nyomort idézőek, hogy az embernek sírni volna kedve.

Hypofx 2009.05.20. 10:35:36

Hat nekem akkor is ketsegeim vannak az autok vs bkv kornyezetszennyezeserol, a mai bkv busz park, tobbet art a varosnak mint az osszes auto.

I-brahi 2009.05.20. 10:35:47

@Kangörény_: "Ilyenkor kiszálltak az emberek az autóból? Nem. Miért nem? 2 lehetséges válasz van: 1. az összes autós szimplán hülye, és kifejezetten élvezi, hogy órákat dekkol a dugóban. 2. Muszáj volt nekik autóval közlekedni, akár van dugó, akár nincs."

Megadom a választ: Az emberek nagyrésze az 1. kategóriába tartozik azzal a kiegészítéssel, hogy "a f@szt fogok éna bkv-nak fizetni". Mi a fenéért kéne autóval közlekedni? Mint fentebb írtam, az autók 3/4-4/5-ében a reggeli csúcsban 1 ember ül, és a jelentős részük legfeljebb egy táskát visz magával. Az ilyennek minek autó?

Két dologban természetesen egyetértek a a korábbi kommentekkel:

1. Én mér régóta mondom, hogy egy BKV jegy 120 percig legyen érvényes akárhány átszállással.

2. P+R parkolók valóban kellenek, és ezt az SZDSZ izélte el anno a Budapest törvénnyel, mert az egyes kerületeknek ez bizony nem érdeke. (ti.: A belvárosi kerületeknek érdeke, hogy az agglomerációban épüljön P+R, azok meg tojnak a fejükre, még a meglévő parkolóterületeket is beépítik.)

midnight coder 2009.05.20. 10:35:48

El kell kerülni a belvárost. Nem kell bemenni sem lakni, sem vásárolni, sem szórakozni. Aki meg ott lakik az úgy járt.

Gazz 2009.05.20. 10:36:07

Szabadjon megkérdezni Demszky és Hagyó főkolompos uraktól:
HOL VANNAK A P+R PARKOLÓK, AHOVA RENGETEG AUTÓ EL FOG FÉRNI??????? Merugye, aki pl. Tordasról jár be, annak azért valahol le kellene parkolni a verdát, hogy BKV-zhasson....

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.20. 10:37:10

@tölgy: egyetértek, sőt, rádobok még egy lapáttal: szüntessék meg Nagy-Budapestet. Semmi értelme a peremkerületek Budapesthez tartozásának, 1-1,5 órára vannak a központtól, sokszor nincs is szerves kapcsolatuk a belvárossal, saját központjaik úgy néznek ki, mint a lepratelep stb. Legyenek függetlenek, alakítsák önállóan a sorsukat. Az 1873-as Budapest-méret tökéletes volt.

avus · http://avus.blog.hu 2009.05.20. 10:39:17

@Kangörény_:

"Viszont mi utazhatunk büdös emberekhez simulva a buszon, zsebtolvajok, csövesek között."

Évek óta kerékpározom, ráadásul minden reggel fel a Rózsadomb Center fölé, egysebességes bringával. Mindenféle büdösödés nélkül. A titok nyitja: kerékpáros felső (3 eFt-tól kapható megfelelő). Remekül szellőzik. Beérve munkába lekapom, elő a póló/ing a táskából, és senki nem mondja meg, mivel jöttem munkába. Öltönyöst is ismerek, aki így nyomja, az öltöny bent marad a munkában, új inget hoz csak naponta a táskában.

A téli kifogások meg nevetségese, tőlünk északabbra ez vajon miért nem gond? Lehet kapni remek nedvességáteresztő, de meleg pulóvert, igaz, drágább, mint a nyári mez, de míg így is töredéke az autó havi fenntartásának.

De ezek a kommentek is megerősítenek abban, hogy MO-n kivétel nélkül minden autós minden nap 50-100 kilónyi vasat cipel, mindnek minden nap terhes a felesége, vagy minden nap betöri a fejét a gyerek.

perint 2009.05.20. 10:39:37

Eszembe se jutna bemenni Budapestre,ha lenne normális elkerülő út.A sok bunkó 30 éve nem tudta megépíttetni,annyi időmbe kerül Győrtől felmenni,mint áthajtani az eszement dugókon.Ikvaiéknak honnan van ennyi eszük?Egy normálisan működő városban és országban biztos jó ötlet.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.05.20. 10:39:39

@I-brahi:

de inkább ne te legyél abban a mentőben, ami ott vijjog kétségbeesetten, mert minden sáv - inkluzíve a buszsáv is - dugig van autóval.

mellesleg a buszsáv mint olyan vélhetően emeli a környezetszennyezést, mivel a többi auto nem tud haladni, busz meg csak minden szökőévben jár arra. lásd pl a hűvösvölgyi utat.
ha már dedikálni akarjuk sávot a busz haladásához, akkor használják a szintben futó villamospályát, oda amúgy se megy soha autós.
(ja, ezt se lehet, mert a buszok gumijaikkal elgörbítik a síneket :-)

budapest nem alkalmas közlekedésre. lezárással se lesz jobb.

szépmező 2009.05.20. 10:39:47

ezt a cikket ugye nem komolyan gondoltátok???

teljes elmebaj ez az intézkedés.

én pl. napközben sose járok autóval, sőt, nincs is autóm, és akkor is egy baromságnak tartom, mégpedig emeletes hülyeségnek.

a dugóban állás közben is megy a motor... sokkal kevésbé szennyezi a levegőt ha szép nyugisan megyeget.

és persze biciklivel... van fürdőszoba mindenki munkahelyén???
Budán különösen jó hegynek fel tekerni.
vagy gyalog :) ez aztán a szuper! GYALOG. persze, gyalogolj be dél budáról a moszkva térre. rövid egy óra.

ezek a szerencsétlen barmok a sokadik dackorszakukat élik.
nem sikerült újabb utakat, hidakat, alagutakat, parkolókat építeni, fővárosi közlekedési szövetséget létrehozni, sőt, még egy kurva metrót se nagyon sikerült összedobni... akkor most valami szép új ötlettel előállnak!
a lényege: nivellálni lefelé!

Budapest élhetetlen és lehetetlen város lesz nagyon hamar.

Vakmacska 2009.05.20. 10:41:20

...és tilcsák bea nagy irodaházakat amiket a semmi közepén húznak fel, utána meg a munkaerőbázis a legkülönfélébb helyekről próbál odajutni nagy szenvedelem árán. Hány ilyen van körbe, istenem. A nagy kivétel a külső Váci út a metróval. Ha mindegyik ilyen lenne, az volna a Kánaán. Persze akkor bírtak utoljára metrót csinálni csinnadratta és botrány nélkül.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.20. 10:41:47

@avus: "De ezek a kommentek is megerősítenek abban, hogy MO-n kivétel nélkül minden autós minden nap 50-100 kilónyi vasat cipel, mindnek minden nap terhes a felesége, vagy minden nap betöri a fejét a gyerek."

LOL

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.20. 10:42:29

bár az is lehet, hogy így akarják tutira elveszíteni az önkormányzati választást (is). ez a terv senkinek sem lesz jó. a városlakó szívja majd a torlódásban álló járművek kipufogógázait, a bejáró még jobban fogja utálni a várost, a bkv-t szerintem a második napon taccsra vágja a megnövekedett utasszám és mindenki a kereszteződésekben álló rendőrt fogja szidni, hogy mé' nem csiná' má' valamit.

Filo 2009.05.20. 10:43:07

A szokásos magyar megoldás, a tehetetlen, primitív, buta emberektől, akik "szakértőnek" vagy "politikusnak" hívják magukat.
Ha valamire nem tudnak megoldást, akkor betiltják és/vagy megbüntetik. A 21. században Magyarország visszatér a középkorba. Gyalog, vagy lóval fogunk járni dolgozni, iskolába, óvodába. Utána majd lebontjuk a házakat is, hogy még zöldebb legyen Budapest. Manapság 1-2 óra alatt el lehet érni Európa bármelyik városába repülővel, de Budapesten a fasza jó tömegközlekedéssel még mindig napi 3-4 órát kell utazni. És ha ez nem tetszik, elköltheted a pénzed kocsira, benzinre, milliókat fizethetsz a nagy, közös kasszába, cserébe pedig ellehetetlenítik a használatát. Gratulálok a remek ötlethez.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 10:43:41

És bocs hogy hosszú lett, de mondok vmit. A belvárost alakítsuk át. Legyenek zöldterületek, bicikliutak, és max 1 sáv, a parkoló részeket ültessük be fával. Egyből más lenne a levegő minsőége.. persze akkor vicc lenne annak, aki ott lakik, hiszen sehol nem tudna megállni az autójával... ja hogy a belvárosi utcák televannak autókkal? ... :) és azért ott parkolnak, mert nincsenek parkolóházak? :) értjük... nekik így jó... de aki nem ott lakik és esetleg azért van az autó hogy eljusoon Aból Bbe, azt tiltsuk ki, az szemét... de a cége, akihez dolgozni jár, ésadót fizet, az jó a kerületének... sóhaj... mnidenki csak a saját érdekét nézi, azt hiszem... és azok főleg, akik at nem látják, hogy egy ilyen változtatás AKKOR jó, ha van mellette 1 v több alterbatíva, és CSAK az a baj, hogy az autósok lusták, ezért nem hajlandóak a 3 utcánként lévő parkolóházakban megállni, és a minden második utcán közlekedő modern, jól szervezett, tiszta trolijáratokkal utazni, amik 2-3 percenként járnak.... hm

TH 2009.05.20. 10:44:18

@denever: Azt hozzátenném, hogy még sok és nagy P+R parkoló is kéne, de egyébként teljesen egyetértek veled.

big_mike 2009.05.20. 10:44:20

ez nagy butaság. nem kell kitapasztalni , elég egy matemikai modell-el kiszámolni. és nem kerül 200 millióba. ahelyett lehehett volna valoban értelmes dologra költeni, pl az utak szélesitésére v rendes BKV busz vásárlására... persze megértem a tiszta levegö utáni vágyat, pont ezt használja ki a tolvaj aki ezt a pénzt kapta.

Bambano 2009.05.20. 10:45:32

@I-brahi: én pl. nem mondtam, hogy azért járok autóval, mert bazi nagy vasakat cipelek, de vannak ilyenek. Én azért járok autóval, mert olcsóbb, gyorsabb, tisztább, biztonságosabb.

Ezekre nem volt eddig reakció...

TH 2009.05.20. 10:46:08

@Cook kapitány: Azon gondolkodtam pont, hogy a gazdasági válság idején érdemes-e csökkenteni a főváros gazdasági teljesítőképességét azzal, hogy az utazási időt megnöveljük, és idegbeteget csinálunk mindenkiből...mert hogy emiatt szívni fognak a tömegközlekedők is, az 100%.

avus · http://avus.blog.hu 2009.05.20. 10:47:01

@szépmező: "és persze biciklivel... van fürdőszoba mindenki munkahelyén???
Budán különösen jó hegynek fel tekerni."

Ezt csinálom nap mint nap :D.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:47:08

@rajcsányi.gellért (ergé):
Na ez már egy értelmes javaslat:) De akkor hogy lesz Budapestnek Demszky?

Joc 2009.05.20. 10:47:16

Szerintem a bicajosok fóbiásak, mert nekem itt az jön le, ők azt hiszik, az emberek kimondottan kib@szásból járnak autóval. Észre kellene már venni, hogy nem mindenki munkanélküli, meg biciklis futár. Sokan mennek tárgyalásokra öltönyben, cipelnek szerelőtáskákat (20-30 kg), gyerekeket edzésre, óvodába és nem biztos, hogy alternatíva a BKV vagy a bicikli. Sajnos ezek az emberek ezt képtelenek megérteni. Persze azért ugatnak, mert sz@rnak a KRESZ-re, és emiatt állandó a konfliktusuk az autósokkal, gyalogosokkal.
Amúgy ki lehet próbálni a biciklit egy BOSS öltönyben 50km-t tekerve és menni egy tárgyalásra egy külföldi partnerrel. Elmebetegek!!!!

avus · http://avus.blog.hu 2009.05.20. 10:48:21

@Bambano:

"Én azért járok autóval, mert olcsóbb, gyorsabb, tisztább, biztonságosabb."

Ezt jó tudni, mert amúgy mindig azt hallom, szegény autósról még az utolsó bőrt is lehúzzák. Ezek szerint mégse :).

Filo 2009.05.20. 10:48:44

@Bambano: Egyértelműen igazad van. Napi 3-4 óra tömegközlekedés helyett napi 50-60 percet utazok autóval, nem kell büdös, zsúfolt és gusztustalan BKV járműveken töltenem a fél életemet.

Bambano 2009.05.20. 10:48:44

Én azt se bánom, intézze el a kormány, hogy tisztességes feltételekkel lehessen távmunkázni.

Nagyon szívesen bevállalom, hogy heti 5 városon keresztüli túra helyett mondjuk heti 1 vagy kétheti 1 ilyen túrát teszek. Na EZ lenne az igazi levegőtisztítás.

zebulony 2009.05.20. 10:48:54

@MalacPasztor: Hol is parkol le? Éppen ez lenne a lényeg! Ha le tud parkolni, vagy meg tudja kerülni, ha átmenő, nincs miről beszélni.

szépmező 2009.05.20. 10:49:32

egyébként mi a véres tarka fax kerül ezen a lezáráson bármennyibe is???

ja hogy a műanyag kordon-féleségek. aha, azokat biztos csak jó drágán lehet bérelni, meg a kihelyezésük igazán tudásintenzív munka.

Viktus 2009.05.20. 10:50:40

Mindenféle idióta írhat már a reakcio-ra? régen volt v.mi szint... ez meg olyan hülye legalább, mint Demszky ...

Hol vannak a P+R parkolók? Hol bírná el a BKV a melegemelkedett utasforgalmat?

Pista Bácsi 2009.05.20. 10:52:10

Ez a tervezett intézkedés egy bődületes faszság, hogy egy blogon pozitívként állítják be, az meg mégnagyobb faszság!!!

Nem vagyok már fiatal, a biciklit útálom, a BKV zsúfolt, büdös, magamat is alig tudom feltuszkolni, hátha még vásárolni is voltam, szóval bevallom, hogy én vagyok a "közellenség" mert én bizony rendszeresen autózom és az esetek kb. felében egyedül.

Adót fizetek (mégpedig jócskán!!!) tehát jogom van korlátozás nélkül használni az autómat. Az autó államilag nincs betiltva, tehát nem lehet annyira káros a környezetre, hogy egy város hibbant vezetése korlátozza a használatát.

Amúgy legalább annyi haszna van a dolognak, hogy a sötétzöldeken kívül jövőre egy normális ember sem fog a szadeszra szavazni!!!

Viktus 2009.05.20. 10:52:28

http://vastagbor.blog.hu/2009/05/19/a_nagy_kiserlet_budapesten

ennyi

akakukk 2009.05.20. 10:52:41

Ugye azert nincs parkolo, tisztabb kozlekedes, elovarosi vonat, P+R parkolo az erdi vasutnal mert nincs penz. Hat igy nem is lesz. Behajtasi dijat kell szedni Budapestre. Aki kivulrol jon, fizet. Ezt a penzt egyenesen, nem a koltsegvetesen keresztul a fejlesztesekre kellene forditani. Persz, jobb lenne ha elobb lenne parkolo meg vonat, de ha nincs ra penz, elobb kell a behajtasi dij, es aztan a fejlesztes. Ja, es ezutan meg lehetne dugodij is. Mellesleg eltorolnem a ceges autot (vegyen mindenki autot adozott jovedelmebol) es a ceges benzint. nemi adoemeles meg a az uzemanyagokon, es maris kesz a szep uj Budapest...
Csak a lezaras, a kozlekedes nehezitese nem megoldas, kell alternativat is kinalni, ha nem is rogton, de belathato jovoben.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.05.20. 10:52:48

@Viktus:
:D
Ergé a kezdetek óta ír a Reakcióba. Sőt, már az UFiba is írt.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.20. 10:52:57

azért elmondom nektek így sokszemközt és bizalmasan, hogy én láttam a tervdokumentációt, sőt véleményeznem is kellett. a számítógépes modellek szerint azzal lehet számolni, hogy a kerepesi út - rákóczi út - erzsébet híd - hegyalja útvonalon lesz forgalomcsökkenés. de mindenhol máshol torlódás lesz. a nagykörút, a bajcsy, az andrássy, a józsef attila, a roosevelt tér, a pesti alsó rakpart, a baross utca, az orcy út, a könyves kálmán körút, lágymányosi híd, vágóhíd utca - és még sorolhatnám - mind-min telítve lesz a torlódásban ácsorgó és ideges járművezetőkkel.

roze 2009.05.20. 10:53:05

ugyan már,felesleges olyan europai városokkal összehasonlítani ahol működik a bicaj kultura..egyrészt ott nem lopnak,kinthagyhatod a bármidet is az utcasarkon másnap ugyanott lesz...ehhez képest budapest? lerakod lánc nélkül és 2 perc mulva nem lesz ott,lánccal ez az időtartam 10 percre növekszik. Persze valahol el kell kezdeni de talán ott hogy közbiztonság,biztonságos bicaj utak. Senkit nem lehet rákényszeriteni hogy a saját tulajdonát illetve testi épségét kockáztassa mert az zöldebb.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.20. 10:53:12

azt se felejtsük el, hogy 40 buszt bérelnének és állítanának forgalomba kiegészítésként

I-brahi 2009.05.20. 10:53:12

@szépmező: "és persze biciklivel... van fürdőszoba mindenki munkahelyén???
Budán különösen jó hegynek fel tekerni.
vagy gyalog :) ez aztán a szuper! GYALOG. persze, gyalogolj be dél budáról a moszkva térre. rövid egy óra."

Az ELTE-n tanítok. A fiatal oktatók nem kis hányada jár bringával vagy tömegközlekedéssel. És képzeld csak el: Sokan a budai hegyekből. Én egyébként nem akarok senkit rákényszeríteni bringára. Csak az autóból kifele. Mert az én gyerekeim levegőjét is tönkreteszik. Imádom, amikor megy a hiszti, hogy minden rossz, de saját magunk nem vagyunk hajlandóak egy fűszálat sem keresztbe tenni.

Venza 2009.05.20. 10:53:39

A sok biciklihívőtől megkérdezném, hogy öltönyben nyakkendőben hogyan lehet úgy biciklizni, hogy az út végén a ruhád ne nézzen ki úgy mintha egy kutya szájából szedted volna ki.
Az izzadságról nem is beszélve.

Filo 2009.05.20. 10:53:48

@Viktus: Majd szépen összeül valahol egy bizottság (jó pénzért) és utólag eldöntik, hogy hol kellene a következő 200 évben P+R parkolókat építeni. A BKV meg addig mindent elvisel. Minél több utas van, annál többen tudják majd tolni a lerobbanó buszokat...

kata63 2009.05.20. 10:53:53

Szuper.
Nyárra természetesen szabadságot veszünk ki párommal, és majd nem járunk be dolgozni Dunakesziről Budára, vagy mindennap bejövün kerékpárral, a kisiskolás gyereket a napközi táborba a vázon hozzuk.
Én még elvagyok a vonat-villamos-villamos kombinációval, de szegény párom még napközben utazna hivatalos ügyben például Óbudára vagy máshova is.
Esetleg javasolnék még váratlan és bizonytalan időpontokban vasutassztrájkot is, hadd szórakozzunk még jobban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 10:54:39

@Széna Tomi: A probléma a mérés körülményeiből adódik. Nem ilyen állapotban kéne mérni az áteresztést. Szép, hogy a csökkentett nyári forgalom idején mérik, de ez csak 2 hónap a főváros életében...

A másik, hogy a 4-es játékmetró építése miatt a fél város fel van túrva. Az eredmény nem túl releváns...

akakukk 2009.05.20. 10:56:51

@Venza: Sehogy! Az oltonyt benntartod a munkahelyen, az inget, alsonemut viszed egy kis hatizsakban. Rovid zuhany, aztan frissen, sportosan johet a munka!

avus · http://avus.blog.hu 2009.05.20. 10:57:40

@Pista Bácsi: Én is fizetek adót, jócskán, szóval úgy érzem, jogom van egy krosszmotorral, vagy quaddal szétkúrni a tájvédelmi körzeteket, és aki ott gyalog szeretne túrázni, az kapja be az összes ....-om.

msmester 2009.05.20. 10:58:00

Lelkes bringásként is ökörségnek tartom a dolgot: nem kell a meglévő amúgy is rossz helyzetet tovább rontani ezzel...

Csak emlékeztetőül: nyáron már nem lesz Margit híd, már így is le van zárva az V. kerület nagyobb része, felújítják a Hungáriát, forgalomkorlátozás van az Árpád hídon, nincs Keleti, Fővám tér... Tehát mindenképpen megéri lezárni egy-egy sávot.

Az autósok nyomorát is megértem: sokan kényszerből ülnek végig órákat dugóban, nem kell őket még jobban szivatni.

Értelmesebb lenne pl. telekocsi projekteket támogatni: járjanak többen dolgozni egy autóval. Mondjuk minden egyes plusz utasért adhatna iparűzési adó kedvezményt az Önkormányzat.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.20. 10:58:26

bár itt kommentel most Kükü, aki jobban ért a témához, de úgy tudom (és úgy tapasztalom), a bicikliút nem a legjobb megoldás: elszeparálja az úttesttől a bicikliseket, és általában (Pesten) a járdából választanak le egy felfestett csíkkal bringautat.

Értelmes nyugati városokban (Amszterdam, Koppenhága, Köln, Brüsszel) szinte mindenhol az úttesten haladnak a kerékpárosok, akik a kereszteződésekben beállhatnak az autósok elé, mindez jelölve van a felfestéssel.

Respect is the word.

I-brahi 2009.05.20. 11:00:01

@Pista Bácsi: Megmondom, hogy mihez nincs jogod: A gyerekeim környezetét tönkreb@szni azzal, hogy eregeted a bűzt a levegőbe. Na ehhez nincs jogod.

Ami a Boss öltönyt illeti. Utaztam már párszor, öltönyben BKV-n. Pedig ez nem is BOSS, hanem egyénlieg csináltatott, hadd ne mondjam, mennyiért. És pl. ezt a laptopot is szoktam használni tömegközlekedésen. A Dell egyik legdrágább gépe volt fél éve. Nem hányják le, nem törik össze. Csak egy kicsit oda kell figyelni másokra, és nem árt némi bizalom se.

lord_soth 2009.05.20. 11:00:39

I-brahi
Én nem kényszerítelek arra, hogy ne kerékpározz, vagy járj gyalog, vagy piros inget vegyél fel. Akkor te mi a FASZÉRT akarsz engem kényszeríteni, hogy mit csináljak?

Venza 2009.05.20. 11:01:08

@akakukk: szerinted hány munkahely biztosít időt, lehetőséget egy rövid zuhanyra munka közben? Főleg olyan helyen ahol öltönyben dolgoznak az emberek.
Ja és úgy egyszerű az irodában tartani az öltönyt ha csak egy van belőle, de általában az ember mindennap másik öltönyt használ.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.20. 11:01:24

@Joc:
"nekem itt az jön le, ők azt hiszik, az emberek kimondottan kib@szásból járnak autóval"

nem kibaszásból, önzésből. a kibaszó a kibaszás öröméért baszik ki, az önző önös érdekből. csak ugye a játékelmélet szerint, ha az önzők elérnek egy bizonyos arányt, az önzésből származó hasznot semlegesiti a többi önzőtől kapott kibaszás. ilyenkor sajnos központilag kell szankcionálni az önző magatartást, ezt kezdik most kapisgálni... (sajons későn és keveset, de hát ez van)

Viktus 2009.05.20. 11:01:26

@TuRuL_2k2:

Hu szerencse, hogy eddig nem olvastam Demszky barmát az életbe nem nyitottam volna meg a reakciót ... ez a bő nyálas fenékpucolás még a hirszerzon elmenne kb.

I-brahi 2009.05.20. 11:02:49

@dark messiah: Megírtam: Azért, mert teszed tönkre a környezetet, amiben többek között az én gyerekeim is fel fognak nőni.

Pista Bácsi 2009.05.20. 11:02:53

@avus: Szerintem te kevered a szezont a fa.zommal!

Ami tilos az tilos! Amit te mondtál, az tilos, szóval ha te ezt teszed, akkor jogos, hogy főbelőnnek érte téged!

Autózni a városban se nem etikátlan, se nem törvénytelen!!!

relhist 2009.05.20. 11:03:17

Jó ötlet. Lenne, ha nem tipikusan olcsó közelítést alkalmazna a városvezetés. Bonyolult problémára egyszerű megoldást. Tipikus. Csináljunk látványos, de olcsó dolgokat. :(

Többen leírták már, hogy a forgalomcsillapítással párhuzamosan kellene fejleszteni a tömegközlekedési lehetőségeket.
Magam is BKV - autó vegyes használó vagyok. Fizetem a bérletet meg a kocsim adóit (vagyonszerzés, teljesítményadó, útalap).
Igen, általában tényleg jobb a belvárosba tömegközlekedéssel bejönni.
Értem, hogy európai minta, meg a dánoknál is mindenki biciklizik még -10fokban is.
Viszont szerintem a belváros nem valami piknik park, hanem belváros. A belvárosban általában dolgoznak az emberek.
Bp. belvárosában hány megfelelő minőségű kerékpárparkoló van?
A metró agglomerációs csomóponti állomásain hány db. megfelelő minőségű kerékpártároló van?
Az nem vicces, hogy pl. az Örs Vezér terén max 150db hivatalos, ingyenes P+R parkoló van? A határ útnál éppen most szűnik meg az ingyenes parkoló?
Az nem gond, hogy az agyatlan forgalomszervezés/pénzhiány miatti balfasz kivitelezés miatt a kötöttpályás járművekre ráhordó BKV járatok a dugóban állnak (nem a belvárosban)?
Az nem gond, hogy a zöldek akadályozzák az M0 északi szektorának kivitelezését, közben meg a belvárosi forgalomcsillapításról álmodoznak?

Aki meg a Nyugat-európai nagyvárosok tömegközlekedését citálja példának, kérem látogasson el oda, és végezzen összehasonlító tanulmányt a járatok sűrűségéről, a rendelkezésre álló p+r helyek számáról, a tarifálásról, az eszközök műszaki állapotáról, egyszóval a szolgáltatás színvonaláról. Utazom én bkv-val eleget, de kissé felháborító, hogy havi 9000HUF ellenében az ütemes menetrendben közlekedő busz rendre 5-6percet késik, gyakran CO mérgezést lehet kapni az utastérben, a buszokon a takarítás nyomai csak komoly kutatómunkával fedezhetők fel, a járművek műszaki állapota gyakran kritikán aluli, az utastájékoztató rendszerek nem működnek (hiányzó táblák, rossz kijelzők).
Bónuszként a jó bp-i úthálózat az utazóközönség összerázása mellett komoly érdemekkel rendelkezik a buszok műszaki állapotában is. Akkor most mi is van?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 11:03:22

@Venza: Én is ezt kérdezném. Nyáron még pólóban és rövidgatyában is esélytelen ez nálam. Izzadós vagyok.

Ja, és 35 km a munkahelyem. Kösz...

HÉV-vel bemehetnék minden reggel Vágóhídig, csak maga a HÉV is olyam, mintha egy szaunában ülnél. Kibírhatatlan. Nevetséges, hogy 30 év alatt nem tudtak olyan abalakot belerakni ami befele terelne egy kis levegőt, hogy ne 40 fok legyen bent. A XXI. századi BKV közlekedés az, hogy 40 perc HÉV utazás után ruhát kell cserénli. El nem tudom képzelni mit szenved az aki BP-Ráckeve távon használja...

Viktus 2009.05.20. 11:05:15

@I-brahi:

Nézd értelmiségi embernek gondolod magad - gondolom. Na ez roppant egyszerű, azért taníthatsz az ELTE-n, mert az ELTE ott van egy nagyvárosban, ahol autóval közlekednek ... ergo a munkáért cserébe vállaltad, hogy egy forgalmas nagyvárosban élsz.

Nem tetszik szívhatod a friss levegőt egy szabolcsi faluban garantáltan nincsen nagy forgalom.

Egyébként meg nem kellett volna minden külvárosi területet eladni bevásárlóközpontoknak stb. , hanem tetszettek volna parkolókat kialakítani, mint a modern nagyvárosokban, akkor talán letudnám tenni az autót a város szélén.

Pista Bácsi 2009.05.20. 11:05:35

@I-brahi: Miért, aki villamossal, metróval utazik az szerinted nem ereget bűzt a levegőbe? DEHOGYNEM!!!

Csak nem a te orrod előtt eregeti, hanem Gyöngyösvisontán!

Ja, hogy téged nem érdekel a Gyöngyösvisontaiak gyerekeinek levegője...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.20. 11:07:00

@Viktus:" Na ez roppant egyszerű, azért taníthatsz az ELTE-n, mert az ELTE ott van egy nagyvárosban, ahol autóval közlekednek ..."

Na EZ a roppant egyszerű :)

raly 2009.05.20. 11:07:01

"kétszer két sávra szűkítik a Rákóczi utat"

Szerintem most is kétszer két sávon autózhatnak, plusz van egy buszsáv, amin elvileg NEM autózhatnak. Kérdésem, hogy mi fog változni az Astoria és a Keleti között.

zebulony 2009.05.20. 11:08:57

@akakukk: Erre én is gondoltam. Sőt, elkezdtem a partnereinkhez és a potenciális partnerekhez tartalékingeket küldözgetni, hogy ha véletlenül oda kellene mennem, akkor gyorsan náluk is át tudjak öltözni.
Mérlegelni kellene annak a lehetőségét is, hogy jogszabályban kötelezzük a cégeket, hogy ingekből állandó, teljes szortimentet tartsanak. És persze a hölgyekről se feledkezzünk meg, blúzokat is érdemes lenne készenlétben tartani.

Emberek! Értsük már meg végre, hogy senkinek sem arra van szüksége, hogy más gondolja át helyette az alternatíváit, és hozzon frappáns döntéseket helyette. Kínáljuk fel a racionális alternatívákat, és meglehetősen nagy számban már az elején is környezettudatos, de legalább értelmes döntések fognak születni. Ennyire azért nem hülyék az emberek. (Bár kétségkívül vannak mélységek...)

belekotty 2009.05.20. 11:10:23

@akakukk: "Mellesleg eltorolnem a ceges autot (vegyen mindenki autot adozott jovedelmebol) es a ceges benzint"

Hát ez nagyjából közgazdasági ismereteidről remek látkép. Versenyképesség? Hallottál már olyanról?

effike 2009.05.20. 11:10:26

Én a 70-es út mellett lakom, én is szeretnék egy kis jó levegőt hétvégén, csak egy kicsit sok budapesti pöfögteti autóját a dugóban. Mit javasoltok ? Dugódíj? Sávlezárás?

lord_soth 2009.05.20. 11:10:32

I-brahi
Ez egy város. Téged kényszerít valaki, hogy itt lakjál? Nem. Ha nem tetszik, húzz el a francba, de ne mondd már meg másnak, hogy mit csináljon. Ha nekem nem fog tetszeni valami, én megyek majd el, de nem ugatok bele a másik ember életébe.

Samott 2009.05.20. 11:11:38

En csak az Ulloi ut lezarasahoz tudok hozzaszolni, arrafele ismerem a jarast, bar kocsival addig mar nem jovok be... az a az igazi baj ezzel az elgondolassal (elvesznek egy savot a Nagyvarad ter es a Ferenc korut kozt) hogy ezzel a dugot a varos kulsobb reszebe nyomjak ki... azok akik befele igyekeznek majd a Nepligetnel meg az Ecseri utnal fognak a dugoban allni... Irtak mar sokan a P+R-t, nos errefele rosszabb a helyzet mint egy eve volt: a Hatar utnal most nyitott valami seggfej fizetos parkolot a regi P+R-kent hasznalt parkoloban (hogy ezt hogy tehette meg buntetlenul azt nem vagom) a KoKi-nel pedig buszvegallomast telepitettek az amugy szvsz kivallo P+R helyere... igaz van uj parkolo a gyorsforgalmi tuloldalan de az mar szvsz messze van ahhoz hogy igazan P+R-nek nevezhessuk... Marad a Jozsef Attila lakotelep, de gondolom ott sem orulnek a sok autonak, illetve a metrohoz is eleg sokat kell setalni. En speciel ezt teszem, de a KoKinel volt P+R sokkal jobb volt mint ez a megoldas, meg azzal egyutt is, hogy fizetni kellett erte.

Walter Melone (törölt) 2009.05.20. 11:12:26

Vicces lesz majd látni, hogy mint a 30-as években, majd a szobafestő bringán viszi a létráját, a kőműves meg zsákonként a cementet a villamoson.
Kedves belvárosban lakók, a kenyér nem ér majd oda a boltba reggelre, csak úgy 11 óra körül, ha csak nem fogadnak fel biciklis futárokat a szállításra.

Tiszta levegő, az persze ettől még nem lesz. Majd, ha nem adnak építési engedélyt minden marhaságra, ha nem építik be a város szellőztető csatornáit Aréna plazával, na majd akkor lesz jó levegő.

I-brahi 2009.05.20. 11:13:08

@Pista Bácsi: Érdekel. Korszerűsítsük az erőműveket. De az áramtermelés során még mindig jóval kevesebb környezetszennyező anyag keletkezik. És mindegyik szétterjed a levegőben. Az ittenit is szívják ám a gyöngyösvisontai gyerekek. És jóval nagyobb koncentrációban az a 300-400ezer budapesti gyerek. Én globálisan gondolkodom.

boszor 2009.05.20. 11:13:25

Lassan az összes nyugat-európai nagyvárosban az a gyakorlat, hogy kiutálják az autóforgalmat a központból. Hogy ezt hogy oldják meg (simán kitiltják, vagy pl. addig egyenirányúsítanak, amíg az ember inkább nem közlekedik autóval), az már változó.

De pl. Bécsben már bevett gyakorlat, hogy autót KIZÁRÓLAG az használ, aki elhagyja a várost / máshonnan érkezik oda (plusz persze taxi, mentő, tűzoltó, üzletekbe árut szálíltók). És ezt a gyakorlatot azok is magukévá tették, akik amúgy vécére is autóval jártak (van ilyen ismerősöm Bécsben).

Ami pedig a budapesti tömegközlekedést illeti, azt pl. elfogadom, hogy az lenne a fair, hogy egy jegy ne átszállásig, hanem meghatározott ideig legyen érvényes. De általánosságban nem látom, miért siránkozik mindenki a fos BKV-s körülményeken.

Eddig ugyanis egy európai nagyvárosban sem láttam olyant, hogy pl. félóránként takarítanák a tömegközlekedési eszközöket. Olyan nagyvárost sem láttam, ahol ne találkozna az ember csövessel a metróállomáson, vagy ápolatlan emberrel a buszon.

Ha valaki netán látott, várom az élménybeszámolókat.

Netuddki. 2009.05.20. 11:13:31

Kiszivárgott híreink szerint a BKV július 4.-étől határozatlan idejű sztrájkot fog kezdeni!

Viktus 2009.05.20. 11:13:37

@rajcsányi.gellért (ergé):

Pontosan. Minden állami nagyobb létesítményt székesfővárosba helyeztek el azt biza megkell közelíteni ... a kereskedelmi létesítményeket szintén. Bizony ezekben dolgozik Budapest népe. Örüljetek, hogy a jónép oda hordja a pénzt , mert addig van munkátok.

Persze ennek vannak kellemetlen oldalai is lásd. a szmog, de tetszettek volna kialakítani olyan infrastruktúrát a druszájával Demszky úrral az utóbbi évtizedekben, amely alternatívákat biztosít. Mivel alternatíva reálisan nincsen így autóval kell betotyogni vásárolni-ügyintézni ...

cooper (törölt) 2009.05.20. 11:13:51

http://www.amsterdam.info/hu/kozlekedes/

csak hogy egyétek a kefét mindannyian, mindenki bringázik, és sokkal gazdagabbak és normálisabbak mint mi. Gazdagabbak mint mi, és mégse autóznak. Bp. lehetne közép-európa amszterdamja, de nem(bár itt 100x annyi a kurva): plázák, elcseszett közlekedés, szétrabolt, lerohadt, tehetségtelen építészek által szétcseszett város lett budapest. Egymás torkát harapja át itt mindenki :) ííííííígy van, vitatkozzon autós a nem autóssal grat. Én támogatom az ötletet, és akkor + egy film, amit persze hamar próbáltak szőnyeg alá söpörni:

http://www.overstream.net/swf/player/oplx?oid=ljlmaca5n8md&noplay=1

Nem tudom, mikor tér észre ez az ország. Egymás belét tapossuk ki, semmiben nem tudunk megegyezni. Kipróbálni valami újat lehetetlen. Csak a pénz számít mindenkinek. Lemaradtunk. Senki nem köt kompromisszumot. Gyűlölködés. Bosszú. Irigység. Betartás nap mint nap egymásnak. Magyar állampolgár a magyar állampolgárnak. Közszolga az ügyfélnek. Ügyfél a közszolgának. Stbstb.

belekotty 2009.05.20. 11:14:02

@I-brahi: "Én egyébként nem akarok senkit rákényszeríteni bringára. Csak az autóból kifele. Mert az én gyerekeim levegőjét is tönkreteszik. Imádom, amikor megy a hiszti, hogy minden rossz, de saját magunk nem vagyunk hajlandóak egy fűszálat sem keresztbe tenni. "

Gondlom nem műszaki tudományokat tanítasz az ELTE-n. :-))

Kobor_Szellem 2009.05.20. 11:14:11

Ne veszekedjetek azon, hogy jobb e bicajal vagy autóval menni ide vagy oda. A jelenlegi helyzet az, hogy nincs jól megoldva, hogy valaki pl Budaörsről vagy gazdagrétről gyorsan bejusson pl a keleti pályaudvarra. Pedig a leggyorsabb a vonat lenne, de lássuk be, a Máv nem túl sok mindent tesz azért hogy olyan járatai lennének amiket jól lehetne használni. És ugye a 4es metró nem megy ki gazdagrétre. De ha valaki megmondja, hogy hogyan menne el gyorsan hátizsákkal kézitáskákkal átlag péntek délután leggyorsabban (és ha lehet, normálisan, kényelmesen, nem gyalog) a keletibe este 6ra, azt örömmel hallgatom!!!!!!!! (ha lehet, a szintidő legyen 45 perc max)
ELŐRE IS KÖSZI :)))))

Bartoki 2009.05.20. 11:15:01

Marha nagy ész mínusz ötlet ez a mesterséges dugózás.

Remélem csak kampányfogás - mármint arra számítanak hogy egy hangos, agresszív 10% körüli kisebbség úgy érezheti hogy jól jár ezzel, és ezért hajlandó elfeledkezni a múlt bűneiről, korrupcióról, stb-ről, és mégis rájuk szavaz. :)

Számoljunk:

Ha Budapestre rendszeresen, napi szinten 500e ember jár be dolgozni, és a tömegközlekedésre FIZIKAILAG is csak 200e fér fel, a maradékra meg azt mondjuk hogy "oldja meg", akkor mégis mit gondolunk, a maradék 300e hogy jön be? :O

Nem tudom mi van máshol, de nálunk (64-es busz) a reggeli csúcsban még az állóhelyért is küzdeni kell a buszon. Az a sok ember aki letenné az autót, ugyan mire váltson?

Csak azért mert beszükítenek városon belüli főútvonalakat, meg esetleg kicsit besűrítenek néhány, szintén városon belüli buszt, attól még ezeket az embereket semmilyen más közlekedési eszköz nem fogja behozni.

Amúgy a besűrítést jó kérdés hogy hogyan csinálják, hiszen ha már most is van több jármű, akkor miért nem jár? Ha meg nincs, akkor hogy fognak besűríteni?

Igen, igen, radikális városlakók szokták ilyenkor mondani hogy tessék beköltözni a városba. Persze, az 500e napi szinten bejáró ember családostul legalább 700e ember, de lehet akár 1M is. Budapest mostani lakossága 1.7M.

Hova a halál faszába férne el 40-60% plusz ember? :)
Majd jól összehúzzuk magunkat? Mindenki ennyivel kisebb lakásba költözik, vagy lesz majd megint 2 család 1 lakásban mint 30 éve volt? :))

boszor 2009.05.20. 11:15:18

Kiegészítés: a központ alatt nem egy-két sétálóutcát vagy a várat értem...:)

Netuddki. 2009.05.20. 11:15:32

@Walter Melone: "kőműves meg zsákonként a cementet a villamoson."

Hol élsz Te? Mióta veszi a kőműves a cementet?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.05.20. 11:15:40

Sötétek vagytok. Egyszerű áramlástan ez. A szűkebb keresztmetszeten, felgyorsul a folyadékok áramlása. Ikvai-Szabó Úr ezt látta meg a gyereke fizikatankönyvében, amikor az nyitvamaradt az iróasztalon. Már be is robbant a nagy ötlet..

I-brahi 2009.05.20. 11:15:54

@Viktus: Hát, ha Szabolcsból járnék be, bizony akkor JOBBAN rászorulnék az autóra, mint így. De akkor meg a vasúti közlekedés lenne alternatíva.

Egyre inkább kezdem azt hinni, hogy a dinók az ipari forradalom és a motorizáció miatt haltak ki...

PanelProli 2009.05.20. 11:15:59

Ez a mesterséges dugósítás egy baromság!!! Sajna van dugó magától is :-((

Demszky nem is lakik Budapesten, nem is érdekli az, hogy pestiek megfulladnak a dugók miatt megnövekedett légszennyezettség miatt.

Amúgy miért az autósok költözzenek el pestről, költözzenek el innen a biciklisek, ha nem teszik nekik a sok autó!!! Ha nem vették volna észre, akkor ez egy nagyváros és nem egy tanyaközpont...

Viktus 2009.05.20. 11:16:05

@boszor:

Gondolom pl. ez az apró különbség nem zavarja a világképed:

"Budapestre több mint egymillió gépkocsi hajt be, ugyanakkor 4500 P+R hely és 53 ezer fizetős parkolóhely áll rendelkezésre.

Bécsben 160 ezer P+R parkolóhely várja az autósokat.

4500 vs. 160 000. "

A jól szervezett elővárosi közlekedésről ne is beszéljünk ami drágának drága , de pluszban lassú, és pontatlan is ... az utazás színvonalát meg felesleges ecsetelni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 11:16:20

@boszor: De mégsem mocskosak. Talán menk el Prágába, gyere haza és aztán sírj..

Kobor_Szellem 2009.05.20. 11:16:21

msmester 2009.05.20. 10:58:00

telekocsi... teljesen jó 5let! ha már a bkv szinte kritikán aluli...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.05.20. 11:17:06

@kovi1970: Nem tökmindegy bzmeg? A készbetont is zsákban veszi por alakban. Ne iyleneken lovagolj már...

midnight coder 2009.05.20. 11:17:56

@I-brahi: Ha zavar a rossz levegő akkor vár a kies Szabolcs-Szatmár megye. Ja, hogy ott munka nincs. Valamit valamiért.

teabore 2009.05.20. 11:19:08

Szerintem építsünk azokhoz a bevásárlóközpontokhoz bicikliutat vagy -sávot, ahol eddig nem volt és szervezzünk oda reggel 8 és délután 5 körül járatokat - a parkolóban meg le lehet tenni az autót :D

Reggie 2009.05.20. 11:19:25

Valoban hasznos lesz, ha a szukiteseknel kialakult dugo miatt szarra lesz szennyezve a levego.

boszor 2009.05.20. 11:19:36

Lehet hogy bennem van a hiba, de jártam Prágában, és nem csak ott. Nem láttam azt a világnyi különbséget a tömegközlekedési eszközök tisztaságában. Személy szerint teljesen használhatónak tartom a BKV-t.

I-brahi 2009.05.20. 11:19:49

@belekotty: Mivel az ELTE-n nincsenek műszaki tudományok, ezért valóban nehéz lenne. De matematikát tanítok, ami azért nincsen nagyon messze ezektől. És mellesleg, végeztem egy mérnök-fizikus szakot is. Hogy is mondaná Kálmán bá? Hoppá!

belekotty 2009.05.20. 11:19:53

Semmi gond kedves autóstársak. Ha nekünk leszűkitik az utat, akkor nem segítjük a buszt, a trolit, sőt ahol tudjuk használjuk a villamos pályát. Én mindig beengedem a buszt, eztán nem fogom. Lehúzódom a Bécsi úton hogy a 17-es el tudjon menni, ha lesz szűkítés, dafke sem fogom érezni a kocsim jobboldalát, a 17-es meg majd áll mögöttem. Csak annyit kell tennünk, hogy ha állunk a dugóban nem hagyunk helyet a megállóból besoroló autóbusznak és sok mélyzöld és BKV párti barom is a Demszkyt fogja szidni.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 11:20:21

Kedves I-brahi
Reagálnék, illetve kérdeznék tőled ezzel a hsz-oddal kapcsolatban:
I-brahi 2009.05.20. 11:00:01

Csúcsidőben (pl reggel 7-8, du 4-6) is szoktad a laptopodat használni 4-6os villamoson, 7es buszon? vagy esetleg 139es, 239es buszon?
válaszodat előre is köszönöm :)

Walter Melone (törölt) 2009.05.20. 11:20:22

Ja, és mikor is készül el az M0 Észak-nyugati szektora?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.20. 11:20:40

@Kobor_Szellem:
Egyszerű. vonttal a Délibe, onnan metró.
Vagy leszállsz Kelenföldön és egy keletibe menő vonattal már ott is vagy. Mondjuk ismerve a MÁV pontossághoz való viszonyát a 45 perc kétes.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.05.20. 11:21:09

"cél = jó élet => jó életkörnyezet = tiszta levegő, tiszta utak, zöldfelület = autóforgalom csökkentése"

slendrián vagy babám, a VILÁGBÉKÉT kifelejtetted, b+.

nem érünk rá gyalogolni. nem érünk rá biciklizni. eszünk ágában sincs a bűzt szagolni. eszünk ágában sincs mozogni, hogy a káros anyagok gyorsabban beépüljenek a szervezetünkbe. nem használunk tömegközlekedést, mert szar. autózunk és kész. és leváltunk minden barom politikust, aki megkeseríti az autósok életét.

UFF

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.20. 11:21:23

@belekotty:
javaslom még, hogy szúrd ki a buszok kerekeit, intelligens barátom.

boszor 2009.05.20. 11:21:45

Járt valaki pl. Párizsban? A kimondott turistaközponton kívül (pl. Eiffel torony környéke), az egész város egy nagy szemétdomb, tömegközlekedéssel együtt. És itt nem a leggettóbb külvárosról beszélek, hanem pl. már a Moulin Rouge környékéről. Ahhoz képest Budapest patika:)

belekotty 2009.05.20. 11:21:49

@I-brahi: Szerinted a vegyészet és a fizika nem műszaki tudomány? Tán humán? :-)) Realitás érzéked nem sok van - ELTE matematikus -. Én is ELTE-n végeztem, csak én vegyészként.

belekotty 2009.05.20. 11:22:42

@Perselus Piton: na ez egy jó 5let! Ha engem szivat6nak akkor nekem is lehet!

Vakmacska 2009.05.20. 11:22:43

Ergé, szóval negyven, valszeg használt, húszéves, büdös-koszos buszért (jah én végignéztem a pirosmetró-rekonstrukciót, láttam mivel pótolták MÁSHOL amit oda tettek....) csókoljak kezet. Hány vonala van a BKV-nak? Most akkor húde szuper hogy nem 15, hanem 12 percenként jár az akármi, ami beéri az előzőt, mert a zseniális mesterséges dugóban pl. baleset lesz (jó sok, mint a "rendes" dugóban - aki kitalálta, toljon le egy lerobbant IFA-t a Ferihegyi, "sávkeskenyen" épített emberbarát gyorsforgalmin hátramenetben....) és sáv híján nincs hova menni senkinek? Nézte már valaki reggel a Pesti vagy a Keresztúri utat? Az gyárilag olyan, mint amit az idióták álmodnak. Na ettől egy odavalósi ház 10 évvel fiatalabb és 10 (!!!!) millliával volt olcsóbb a miénknél, aminek az alapjai a dinók korából eredeznek. Vajon miért, miért?

I-brahi 2009.05.20. 11:22:49

És bizony, amikor nem tanítok, akkor méréstechnikával foglalkozom a saját cégemben.

Csak, hogy a műszaki ismereteimet helyretegyük...

Kámfor 2009.05.20. 11:22:51

zseniális gondolat, maradt még valami arról a kendermag tüntetésről, gondolom ez ütött ekkorát ott fent. :) majd tele lesznek a kis mellékutcák is autókkal, ahol eddig egy lélek sem járt. oszt kapják azok is a hegyilevegőt, akik a körúttól távolabb egy fokkal élhetőbb részen laktak. legyünk pozitívak az autósok most majd új alternatív útvonalakat fedeznek fel, és közben még láthatják a város azon részeit is, amit eddig nem ismertek, csak elszáguldtak mellettük a csúnya túlzsúfolt körút miatt. :))

Viktus 2009.05.20. 11:22:52

@boszor:

Képzled el lelki szemeid előtt, ahogyan megjelenik a BKV-nál még min. 2-300 ezer utas reggelente ... :D szerinted hol bírná az infrastruktúra?

is 2009.05.20. 11:22:52

"Egyszer olvasna el végre valamelyikük alapszintű projektmenedzseri tankönyvet..."

elég mókás, hogy hétről-hétre gondolkodnak olyan sokan a közlekedésfejlesztésben. emelkedjünk fel, most már volt 20 év. történt-e valami, ha igen mi?

- Nagykörút felújítása: ez a vízvezetékek miatt kellett, már száz évesek voltak, és folyton eltörtek
- Lágymányosi híd: déli összeköttetés
- Hungária körút (végig, Árpád-hídtól Lágymányosi hídig): tehermentesítették a Nagykörutat
- Bevezető utak: Bartók Béla, Szentendrei; Üllői, Kerepesi egy része). Nagyobb áteresztőképesség
- M0: Hungária tehermentesítése, város elkerülhetősége. Ez 2012-re lesz meg igazán, amikor a déli rész háromsávos lesz.

ezzel az átmenő forgalom (főleg kamion) kidobható a városból. a maradék pedig a kidobás után rákényszeríthető a körutakra. a Nagykörúton belül csak célforgalom, esetleg még rakpart. két pont között a legrövidebb út mihamarabb felmenni a gyűjtőkörútra, ott körbemenni, és csak a közelben le. ha a Hungária körút zsúfolódik, akkor felüljárót/aluljárót a Stadionokhoz és a Thököly úthoz is, és kész, 15-20 perc alatt a Lágymányositól az Árpád hídnál lehetsz.

ez egy 20 éve folyamatosan, logikusan, a pénz függvényében előrehaladóan fejlesztett modell. és megvan már előre tíz évre, hogy hogyan tovább.

köszönjük mindenkinek az értékes, fikázó, egy hétre előre látó hozzászólásait.

PanelProli 2009.05.20. 11:23:12

@boszor: Jesszusmária :-(((

Ezt a faszságot hol olvastad...

Keress rá arra a kifejezésre a guglin, hogy MODAL SPLIT.

Ez azt mutatja, hogy mekkora egy városban a tömegközlekedés és az egyéni közlekedés aránya.

Most előre mondom, hogy a földig fog koppanni az állad a megdöbbenéstől, hogy a nyugat-európai nagyvárosok 50-50 %-os megoszlásával szemben Budapesten kb. 60 % a tömegközlekedés aránya.

Szóval mi sokkal jobban állunk ebben a kérdésben, anélkül is, hogy baszogatnák az autósokat!!!

Walter Melone (törölt) 2009.05.20. 11:23:59

És akkor a Budapesti autósok most visszatérítést fognak kapni a súlyadóból?

hubertusz 2009.05.20. 11:24:12

Az erőszak, a szűkítés soha nem vezetett eredményre, most sem fog. Csak a feszültésg fog nőni.
Felelősök most sem lesznek...

I-brahi 2009.05.20. 11:24:24

@belekotty: A vegyészet és a fizika természettudomány. A műszaki tudományokkal nem összekeverendő. Nem érdemes okoskodni...

Bambano 2009.05.20. 11:24:57

@belekotty: szerintem mérnöki tudományt akart írni és az tényleg nincs az elte-n.

Vakmacska 2009.05.20. 11:25:06

Boszor, Prága tényleg csoda, ott valahogy működött a tömegközl. mikor ott jártam. Külvárosban is. Pontos. Tiszta. Van infó. Vajon az miért, miért, miért?

belekotty 2009.05.20. 11:26:35

@I-brahi: Ez csak lovaglás a szavakon, te is tudod hogy a realitás érzékedet kértem számon, mert naív bölcsésznek gondoltalak. Helyette naív matematikus vagy, nem nagy a különbség.

zebulony 2009.05.20. 11:27:19

@I-brahi: Bár nem én vagyok Belekotty, de azért mégis azt teszem. Hoppá ide vagy oda, a kocsiból kiszállás nem feltétlenül idéz elő kevesebb szennyezést. Ld. korszerű benzines szgkocsi, kontra öreg diesel busz. Nem tudod annyi utassal felszorozni. (Illetve igen, de annyian nem férnek el benne...)

Netuddki. 2009.05.20. 11:27:27

@hubertusz: "Felelősök most sem lesznek..."

Na ez itt a lényeg.

Viktus 2009.05.20. 11:27:30

@I-brahi:

Jah hoppá jogos ... erre mondják ezek szerint , hogy mennyit esett a felsőoktatás színvonala :D ritkán szoktam találkozni diplomás hülyékkel szerencsére.

Kuku 2009.05.20. 11:27:51

Nem sírni kell.
Bérletet kell venni, és békávézni annak akinek ez alternatíva. Akkor annak akinek nem alternatíva, marad hely az úton.
El kell egyszer kezdeni a változást, mert az autóalapú Budapest 30 év alatt bedőlt.
Van valahol frissebb adat is, de addig:
www.erhartsz.extra.hu/images/speed_hu.jpg

belekotty 2009.05.20. 11:29:10

@I-brahi: Szmog mérés technikával? .-)) CO, NO2, SO2? .-))

notC 2009.05.20. 11:29:27

@Cook kapitány:
- Nem mindenki jut be tömegközlekedéssel 1 óra alatt
- Mi legyen azzal akinek a munkájához kell az autó.
- Mi legyen azzal, akinek a munkaideje olyan,

Miért a BKV-s pórnépet, meg azokat akik bringával oldanák meg a melóba járást (ha lenne hol!) cseszegeted a kérdéseiddel? Miért nem inkább a cicababust, aki rohadt nagy terepjárójával megy szarni is, az emancipuncit, aki egyedül pöfög budárol pestre majd vissza, viszont életstílusává vált a dugó (valamikor sminkelni, csacsogni is kell a barátnővel), vagy a kisfaszú okoskákat, akit mióta kinevezték "managernek" derogál villamosra szállni? Mert a dugó elsősorban miattuk van és nem miattunk, BKV-sok, bringások miatt!

I-brahi 2009.05.20. 11:29:34

Mint fentebb írtam, nem vagyok naiv (rövid i-vel) matematikus, van egy méréstechnikai cégem, amelyik a legkülönbözőfélébb ipari szegmenseknek dolgozik, a hidrotechnikától az autóiparig.

boszor 2009.05.20. 11:29:50

@PanelProli: Nem olvastam, személyes tapasztalatból indultam ki. És az egyetlen célom vele, hogy rávilágítsak, nem a budapesti önkormányzat egyéni disznóságáról van szó, hanem egy Európa-szerte bevett eljárásról.

Egyik történelmi nagyváros sincs akkora autóforgalomra méretezve Európában, mint amekkora volna benne, ha meg nem akadályoznák. Nem égbekiáltó sértés az a városvezetés részéről, ha rájönnek: nem éri meg a fővárost élhetetlenné tenni azért, hogy mindenki vígan autózhasson benne. Nem erre volt kitalálva, ahhoz túl régen épült, evvan.

Viktus 2009.05.20. 11:29:52

@is:

Köszönjük a kabinetiroda véleményét. Esetleg lehetne egy kérdésem.

Madridban 90 milliárdért építenek egy 4-es metrónyi vonalat önök meg 500 milliárdért ... Madridban 1000 milliárdért épült 90km vonal ... hogy is van ez a koncepciójuk?

rétisas (törölt) 2009.05.20. 11:30:00

40 fokban nyáron, ill. mikor már reggel közel 30 lesz hú de jó lesz meló helyig 15 km-t gyalogolni vagy bringázni. A bringa sok helyen nem alternatíva, mert megkövetelik az elegáns öltözéket, ápoltságot. Ruhásszekrényeket el lehet helyezni ugyan az irodákban, adott esetben két helységből lehet női, férfi öltözőket is kreálni, de a legtöbb épületben zuhanyzási lehetőség nulla. A legtöbb ember a munkahelyén a testszagot nem engedheti meg magának. Na meg vigye valaki biringán a két katatáskáját. Leizzad mint a ló mire beér dolgozni.
Igaz, ha BKV-val megy akkor is...

De hagyjuk az irodistákat. Mi lesz a pékekekkel, hiba elhárítókkal...stb. Van ismerősöm, aki számítógép szervizes, az autóban sokszor egyedül furikázik ki a helyszínre, nincs mellette másik három utas, de tele a csomagtoratója mindennel. Na, ezek az emberek a hátukon mégse vihetik a munkaeszközeiket, se BKV-n.

Az elképezelés jó lenne, ha elsőként megteremtenék az autó letevés kultúrált, adott esetben őrzött parkoló feltétleit. Ill. ha a tömegközlekedés színvonala nem a béka segge alatt lenne.

Ki a fene szeret nyomorognia buszokon? Főleg nyáron, kánikulában...Speciel hétköznaponként tömegközlekedek, de katasztrófa. Van, hogy nem férek fel a buszra., várom a következőt. Eddig is megfordult már a fejemben, hogy ha ezen nem változtatnak, akkor nem csak hétvégén, hanem hétköznap is autóba fogok pattanni. Ha a bkv-n még nagyobb nyomor lesz, akkor tutti inkább akár 40 perccel is előbb indulok, de a légkondis (kevés károsanyag kibocsátású, japán) autóban, jó kis zenét hallgatva fogok munkába menni. Legalább más utasok bűzét, mocskát nem kell elvielni, sem a nyomort.

Mellesleg a tömegközlekedés még akkor sem kultúrált, sem olcsóbb alternatíva, ha vidékre megy az ember. Olcsóbb a benzin (beleszámítva az éves szervízt, műszaki átvizsgálást is), mint a kis családdal vonattal pl. Pécsre menni.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 11:30:43



Viktus 2009.05.20. 11:16:05
@boszor:

Gondolom pl. ez az apró különbség nem zavarja a világképed:

"Budapestre több mint egymillió gépkocsi hajt be, ugyanakkor 4500 P+R hely és 53 ezer fizetős parkolóhely áll rendelkezésre.

Bécsben 160 ezer P+R parkolóhely várja az autósokat.

4500 vs. 160 000. "

köszönöm Viktus :)

Mariannka51 2009.05.20. 11:30:55

Nem lennének dugók ha a parkolási dijakból parkolókat, mélygarézsokat épitettek volna. A belvárosban közlekedő autók fele parkolóhyet keres...

belekotty 2009.05.20. 11:31:32

@is: Az útszűkítést fikázzuk.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 11:31:51

amúgy honnan van az infó? elolvasnám az egészet szívesen... persze a nagy zöldbarátok akkor sem vennék ezt észre, ha úgy ütné fejbe őket mint egy atombomba...

Filo 2009.05.20. 11:32:07

A mesterséges dugó miatt persze majd alaposan megnő a légszennyezés a belvárosban, jön a szmogriadó, meg a páros-páratlan rendszer, és majd büszkén mutogatják, hogy milyen remek ötlet volt, jól járható lett a belváros. Az autósok véleményét meg szokás szerint vastagon leszarják.

I-brahi 2009.05.20. 11:32:20

@Viktus: Hallottál már Lovász Lászlóról vagy Kertész Jánosról? Az előbbi a világ egyik legnagyobb élő matematikusa, az utóbbi is csak az Akadémia rendes tagságáig vitte. Valószínűleg ők is hülyének tartanak, azért vállalták el a témavezetésemet...

Reggie 2009.05.20. 11:33:27

Eloszor a kozigazgatasban dolgozokat kene kotelezni a bkvra vagy bringara. Elvegre ok eloskodnek a valos munkat vegzok adojan.

darkmirjam 2009.05.20. 11:33:53

Azért kellemetlen lesz, hogy reggel nem lesz friss zsömle, mindíg hidegen érkezik a pizza, négy órával korábban kell elindulni a reptérre, mire odaérek a gyerekkel az oviba, hozhatom is el, a mobil vállalkozások belassulnak, késik a mentő, az orvos. Nekem eddig is úgy tünt, a főváros egy merő dugó, de el tudtam fogadni, mert mikor az utak kialakultak méh nem volt ultrakedvezményes autóhitel. Most viszont lesznek személyes felelősei az elbaszott kirándulásoknak, lekésett járatoknak, megszikkadt ételeknek. Ez sima kínzás, jobban el tudom fogadni ha a körülmények áldozata vagyok, mint ha szándékos emberi károkozásé. De most tényleg odabasz ez néhány vállalkozásnak. Eddig kiszált, kiszállított egy nap öt helyre eztán elégedjen meg hárommal? Hát kurvára nem lesz oda az örömtől, hogy egyre több forrónadrágos teper egykori sávjában.

Walter Melone (törölt) 2009.05.20. 11:33:56

Itt már megint fordítva ülnek a lovon a politikusok.

Felemelik a parkolási díjakat, a BKV jegy árát, kiszorítják az autókat a városból.

DE

Nem építenek elkerülő utat,
Nem építenek P+R parkolót,
Nem csinálnak korszerű elővárosi közlekedést
Stb stb

Mégis hogyan képzelik? Ha a sorrend fordítva volna, sztem az autóval közlekedők jelentős része magától átszokna a tömegközlekedésre. De így nincs alternatíva.

Hogy gondolják?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 11:34:14

@Bartoki: "Igen, igen, radikális városlakók szokták ilyenkor mondani hogy tessék beköltözni a városba"

Már elnézést, de nekem kurvára nincs kedvem beköltözi az átalgos fővárosi pöcegödörbe és betondzsungelba. Vannak szép és nyugis helyek, csak azok nem az átlagember számára megfizethetőek.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.05.20. 11:34:49

@TH: igen, ez nálam kimaradt a listából, nagy volt már az idegfeszültség :-D
de ezek nélkül szűkíthetnek a specialisták, hatása nem sok lesz.

ugye, régen kellett a "fogyassz-fogyassz!" szemlélet. most meg hogy az emberek használják a vacak verdáikat, akkor nem jó.
hiába dűlt a regadóból meg a jövedéki adóból a pénz, csak új kátyúkat sikerül építeni budapestre. (mi idehaza csak az ilyen úthibákkal tudunk hatékonyan megküzdeni: http://vicclap.hu/static/media/200904/pic72621.jpg)

érdemi közlekedésfejlesztés, alternatív útvonalak nem nagyon alakulnak, vagy ha igen, akkor kurvadrágán.

belekotty 2009.05.20. 11:35:32

@I-brahi: De naííííííív vagy, jössz ezzel a mindenki békávézzon, biciklizzen, mert a gyerekeimnak nincs levegő dumával és leteszed a voksod egy ilyen égbekiáltó baromság mellett.
Ha bedugosicccsák a központot, akkor csak annyi lesz hogy kikerülik, kétszer annyi kilóóóóóóóóóóóóóóóómétert futva te nagyóóóóóóóókos.

Reggie 2009.05.20. 11:36:14

@molnibalage: Az aglomeracioban eloket kene megsarcolni, hogy olcsobb legyen budapesten lakni.

zebulony 2009.05.20. 11:36:26

@boszor: Szerintem tisztább lenne agyonlőni az autóban, dugóban, egyedül ülő embereket:
a) csökkenne a dugó (feltéve ha elszállítjuk a megürült járműveket)
b) munkahelyteremtő hatása lenne részint a megüresedés, részint a tisztogató állások miatt.

boszor 2009.05.20. 11:37:09

Érdekes, hogy mindenki, aki az autósok mellett érvel, abból az alaphelyzetből indul ki, hogy mind az egymillió Budapesten pöfögő illető MUSZÁJ autóval közlekedjen. Pedig mint Kuku is írta, ha eltűnik az útról az, aki megteheti, éppen annak jut hely, aki kényszerből autózik.

És kéretik nem asszociálni személyemet semmilyen kormányhivatallal. Magánember vagyok, aki leélt eddig 24 évet vígan autó nélkül, és nem fogja fel ésszel, hogy akinek nem munkaeszköz, illetve aki nem lakik több tíz kilométerre a várostól, miért nem bír meglenni gépkocsi nélkül Budapesten.

(Amúgy pedig mentem, mert dógomvan:)

Reggie 2009.05.20. 11:37:16

@belekotty: Nem repulot meg epuleteket tervez, ugyhogy nem halalos ha naiv es feluletes:)

I-brahi 2009.05.20. 11:37:30

@belekotty: Vagy rájönnek, hogy túl lassú, és végre leteszik azt a nyamvadt kocsit. Nekem pl. nincs. Nem azért, mert nem tudnék zsebből venni egyet, hanem mert feleslegesnek tartom.

belekotty 2009.05.20. 11:37:35

@I-brahi: jaj, ne gyere már a mekkora matematikus vagyok dumával! Erről én már a homokóóóóóóóóózooooban leszoktam.

MalacPasztor 2009.05.20. 11:38:13

@roze: "ugyan már,felesleges olyan europai városokkal összehasonlítani ahol működik a bicaj kultura..egyrészt ott nem lopnak,kinthagyhatod a bármidet is az utcasarkon másnap ugyanott lesz..."

LOL amsterdamban gondolom viccből van minden bringán 2-3 u lakat

Mariannka51 2009.05.20. 11:38:27

@boszor:
Igazad van, csak más városok megteremtik a lehetőséget, hogy le tud tenni az autót. Kinálnak gyors és olcsó l és kulturált lehetőséget ehetőséget. Nálunk pl 25 perc kocsibval az Árpád hid - Sződliget távolság, metró-busz kombinációval 1 és fél óra, ha odaér, mert télen a túl hideg miatt áll le, nyáron a túl meleg miatt. A bárlet beszerzése havonta + 2 órás sorban állást jelent (+el kell jönni előbb a munkahelyről mert különben nem érem el a bérlet pénztárt)

Reggie 2009.05.20. 11:39:01

@boszor: Mert pl atloban atmenni a varoson bkvval kb 2 ora. autoval kb fel ora.

belekotty 2009.05.20. 11:39:25

@I-brahi: Ja hogy nincs kocsid? Szódásüvegalj? A szemésznél a táblát nem találtad meg? Ha nincs kocsid, innen kezdve teljesen hiteltelen a hozzászólásod!

Viktus 2009.05.20. 11:39:39

@Reggie:

Szerintem meg korai volt bezárni Lipótmezőt , mert oda való vagy. -

I-brahi 2009.05.20. 11:40:43

@Reggie: Van valami probléma pl. a Audival? Csak mert az ő beszállítóiknak is dolgozunk. Egyébként meg abbahagyhatnátok a személyeskedést, mert elég gusztustalan.

effike 2009.05.20. 11:42:07

@Reggie: Szerintem meg a budapestieket kellene megsarcolni, ha az agglomeráció fele mennek, és abból a pénzből ott is legyen BKV.

Reggie 2009.05.20. 11:42:08

@molnibalage: Nem, csak azt vettem figyelembe, hogy a varos kapacitasa elegseges lenne az itt eloknek, tudod akik ide adoznak. Mig akik nem bp-en laknak, azok nem ide adoznak stb, de itt hasznaljak az utakat, itt szennyezik a levegot. Igy elsosorban oket kene korlatozni, utana csak magunkat. Amugy vannak ilyen tervek, megtalalod oket behajtasi dij neven.

Reggie 2009.05.20. 11:43:01

@effike: Lehetne mas telepuleseken is behajtasi dij, nekem ezzel nem is lenne semmi gondom.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 11:43:28

@Őrnagy Őrnagy:

Ok :) csak azért mondom mert azt ugye tudod, hogy autóval ez 20-30 perc dugó nélkül, kb 45 dugóban, a jelenlegi körülmények között. És hozzáteszem, hogy budaörsről el kellene jutni a vasútig, az is idő.. de gazdagrét az más. Ott van a 8as busz, vagy autó, és átszállás a ferencieken... úgy dugóban is lehet akár 30-35 perc az út. De gondolj arra, hogy ha itt szűkítenek, akkor mennyi idő lesz ez? 8as busz, farkasrét, 59es, metró... ebből csak az 59es villamosnak a menetideje 20 perc, a metróé 15-20 perc. meg a 8as busz, és az hogy ezeknincsenek összehangolva... legyen mondjuk a várakozási idő negyed óra, persze hogy a 8as busz mennyire sűrűn jár a ferencieken lévő dugó miatt, vagy a 139es az alkotáson lévő dugó miatt... na, szóval értesz. És én csak egy rohadt vonathoz akarnék eljutni 1 órán belül!! ami biciklivel tényleg kevesebb lenne, max 30 perc! de cuccokkal a hátamon vagy bkv vagy autó, és itt az autó nyer... hát még ha lámpa nélküli alagutakon tudnék elhajtani az stadionokig akár.. eh bilibe lóg a kezem (az hogy gazdagrét-kelenföld-vonat, ez akár 45 perc is lehet, ha minden azonnal jön megy érkezik. de szerintem sejted hogy 139es busz sasadi útig, utána gyalog 5 perc kelenföldig, rohanva táskákkal, feltételezve hogy a jegyet nem kell megvenned, majd a vonat a keletiig. ez kb 45 perc

I-brahi 2009.05.20. 11:45:06

@belekotty:

Ad 1: Nem azt mondtam, hogy nincs jogosítványom, csak a kocsiról beszéltem.

Ad 2: Apámnak van kocsija, és pontosan azért nem veszek, mert rajta keresztül látom, hogy a városban nem éri meg. Ha vidékre megyek dolgozni - előfordul - akkor az ő kocsiját használom, de csak akkor.

Ad 3: Kibaszottul undorítónak találom, hogy amikor valaki kifogy az érvekből akkor elkezd személyeskedni.

belekotty 2009.05.20. 11:45:33

@I-brahi: A személyeskedést te kezdted azzal hogy az ELTE-n taniiiiiiiiiitasz.

PanelProli 2009.05.20. 11:45:40

Kurvajók ezek a fiatal yuppie, vagy szingli emberkék, akik nem értik, hogy miért KELL autóval menni.

Ha lennének kicsi gyerekeik, akik közül az egyiket észak felé kell vinni oviba, a másikat dél felé kell vinni iskolába, aztán össze is kell szedni őket, meg el kell menni bevásárolni, akkor megértenék.

De ők jól elvannak magukban, biciklivel mennek munkába, BKV-val mennek bulizni, ha éhesek, akkor meg rendelnek ebédet az ételkihordóktól...

Ekkor viszont már nagyot koppannak, mert a kajaszállító az autójával már nem tud menni a dugók miatt, le is tolják szegény szállítót a késés miatt...

___________________________ (törölt) 2009.05.20. 11:45:46

Hát ezzel abszolút nem tudok egyetérteni. Ergé, nagyon csodálkozom rajta, hogy ennyire felületes cikket írsz... alapvetően, ha félmillió ember autóval jár, annak OKA van, és egyáltalán nem biztos, hogy csak lustaság. Talán illene megkérdezni őket, hogy miért, és valahogy azon segíteni, nem pedig egyszerűen csak szívatni.

A jobb levegő megoldása nem az autózás egyszerű elnyomása, elfojtása, hanem az okok megvizsgálása, hogy miért autóznak az emberek, és erre megoldásokat építeni.

Pár példa - de alapvetően nem ilyen ötletszerűen kellene, hanem alapos kb. piackutatással, közvéleménykutatással

- a tömegközlekedés nagyon gagyi - ritkán járnak buszok, nem megy a légkondi (ha van), stb.

- a távolságok többnyire biciklizni nagyok

- nagyon szét van szervezve a város, zuglóban, rákosszentmihályon szeretünk élni, és a váci úton dolgozni. üzleti negyedeket kellene létesíteni máshol, a lakóterületekhez közel

még egyszer: az autózásnak OKA van, hiszen ok nélkül az ember nem vállalná fel, hogy egy csomó pénzt költ rá és még egy sört se ihat. Tehát az okokkal kellene foglalkozni és nem csak úgy elfojtani próbálni, mert az bizony a többséggel való kitoszás. Ui. majd minden családban van legalább 1 autós, és ha ő még idegesebb lesz (bár már így is éppen elég stressz van a budapesti autózásban: nincs semmi normális kitáblázva, nem tudni, ezért könnyű eltévedni stb.) azt a többi családtag is megszenvedi.

effike 2009.05.20. 11:45:58

@Reggie: Akkor meg szinte ugyanott vagyunk, mindenki fizet mindenkinek adót, amit el lehet síbolni...

Reggie 2009.05.20. 11:46:00

@I-brahi: En csak azt mondtam, hogy nem szamit hogy naiv vagy-e mert ha az vagy azzal sem okozol gondot. nem mondtam hogy naiv vagy es azt sem mondtam hogy nem vagy. viszont kicsit tulerzekeny vagy es mindent, amiben erintolegesen is szerepelsz, tamadasnak veszed.(Ezt az elobbi kommented alapjan gondolom.)

Viktus 2009.05.20. 11:47:17

@I-brahi:

Te vontad bele a személyes nyűgjeid, hogy a gyerekeiddel mi lesz ... igaz, ha fél óra helyett egy órát püffügnek a demszky dugóban az autók jobb lesz nekik bizonyára.

Te kezdted, hogy az ELTE-n tanítasz , és ott milyen jó , mert pár budapesti betud tekerni ... aztán kiderült , hogy te vagy Magyarország matekcsodája meg még az Audinak a beszállítóit is te istápolod.
Bár ez nem tudom hogyan fér be szintén a világképedbe , mert gonosz autókat gyártanak amiket éppen lehet Budapesten fognak használni!

Egy szó, mint száz a nagyvárosi létben az tetszik, hogy van melód , jó munka, pénz, de minden mást betíltani pfuj-pfuj. Csak tudod ok, és okozat Budapesten, ezért keres a jónép, mert Magyarországon Trianon után ez az egy központ maradt , és ennek vannak hátrányai is lásd. a szmog.

belekotty 2009.05.20. 11:47:19

@I-brahi: Ja hogy kocsit nem tartasz, ha mégis kell akkor apádét használod. Ez egyre jobb! :-)) A hiteles posztoló. :-))

I-brahi 2009.05.20. 11:48:19

Ja, és aki azt hiszi, hogy a matematikusok, véznák, szemüvegesek és legfeljebb tollaslabdázni tudnak, azoknak csak annyit, hogy az Operációkutatási tanszék lett idén az ELTE legsportosabb tanszéke...

belekotty 2009.05.20. 11:48:42

@Viktus: Jaja! A nagy matek zseni akinek a Lovász volt a témavezetője, az Audinak dolgozik és igy tulképp jobban hozzájárul a környzetszennyezéshez, mint én aki rohadok a dugóban. .-))

Viktus 2009.05.20. 11:49:06

@Reggie:

A logikád a debilitás szintjén mozog ... azokból élsz, akik oda mennek költeni a pénzüket ... -

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 11:49:29

@Reggie: És a cég ahol dolgoznak az hova adózik te nagyon...? Ők hol fogyasztanak és költenek pénzt komoly szinten? A BKV bérletet ugyanúgy megveszik, mint a pestiek. Bp-i benzikútnál tankolnak sokszor. Itt rendelnek kaját. stb.

Talán gozolkozz egy kicsit...

QM 2009.05.20. 11:49:34

Igen. Ez egy ilyen ország. Minnél szarabb, annál jobb.
Az nagyon tetszik, ahogy szembeállítod az autós közlekedést, a "az alternatív közlekedési eszközök (úgymint két kerék, két láb) igénybe " vel.
Egyrészt tudni kéne egymás mellett élni. Merthogy az arányokkal van a gond (nincs elég _biztonságos_bicikli út). Másrészt "az alternatív közlekedési eszközök " ugyanaz, mint az altenatív energia.
Marha jó szlogen, már 300 ezerért vehetsz szélerőműt, akár 40W- energiát is megtermel (persze csak ha fú). A boylered, meg 1800W-os. A lényeg :egyik sem helyettesítheti a másikat. Viszont mindegyik kiegészítheti a másikat. Persze ehhez ész is kéne, + nem ennyire lelkesen örűlni annak, ha a másiknak szarabb lesz.

belekotty 2009.05.20. 11:50:07

@I-brahi: Én meg újtipusú atomerőművek szabadalmán dolgozom. És? ettől fajsúlyosabb lesz a véleményem? Mert szerintem nem.

algkalv 2009.05.20. 11:50:24

@Pista Bácsi:
Nagyon is etikátlan városban autózni, csak Te és még sokan mások természetesnek veszitek az autóval a seggetek alatt.
Ahogy néhány éve még a munkahelyeken meg az éttermekben való dohányzás is normálisnak számított. Ugyanazt csinálja az autó is, belefüstöl a levegőbe. Gyöngyösvisontával meg akkor példálózhatnál jogosan, ha minden autó olyan hatékonyságú korom és porleválasztó filterekkel lenne felszerelve, mint az erőmű (olvass kicsit utána, mennyi kormot nyom ki magából egy dízel).

Reggie 2009.05.20. 11:50:39

@effike: A gond az, hogy sokan kikoltoznek pestrol, de ide jarnak dolgozni. Ertem hogy itt van munka, most nem is ez a kerdes, de nem azokrol van szo aki videkrol itt talal munkat, hanem aki pesten el, de elkoltozik videkre es ide jar be dolgozni. Ezek alt azert koltoznek el mert itt olcsobb, de ha behajtasi dijat kene fizetniuk vastagon, akkor lehet hogy mar nem erne meg elkoltozniuk, igy ide adoznanak. Tehat nem csak kihasznalnak bp-et, hanem adnanak bele az itteni kozosbe, valamint jobban erdekeltebbek lennenek.
Szerintem verlazito az, hogy amig en itt elek es itt dolgozok korlatozva vagyok a sajat kozlekedesemben, mert 1 millo ember jon ide videkrol es szarradugositjak a varost. A dugot nem en okozom, hanem ok, es en nem tudok kozlekedni az en varosomban, mig ok amikor hazamennek vigan elvannak a szazad ekkora forgalomban es oket szabadidejukben nem sujtjak a korlatozasok, mig engem igen.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 11:51:51

@Reggie: Magyarán a sápot lehúzzák rólunk, de szart se kapunk érte és még korlátozni akarnak? Eszemfaszom megáll...

Szinte minden költségvetési támogatást a főváros kap, aránytalanul sokat. Nem cask Bp. az ország basszátok már meg. Lásd. 4-es játékmetró. Szarra sem jó, a pénz meg viszi. Még, ha Pesten is költenék el az összeset akkor is lenne jobb helye.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 11:52:32

@Reggie: Azért költöznek ki, mert nem egy pöcegödörben akarják a gyerekeiket felnevelni és leélni életüket.

soseleszekelső 2009.05.20. 11:52:42

Én agglomerációból járok be, a városhatárig 20, onnan még 10km.

A jelentős forgalom ellenére nem lassabb a tömegközlekedésnél. Reggel ugyanannyi idő, este 20-25 perccel kevesebb. Ezen a 20-25 percen sajnos pont az múlik, hogy látom-e még este a gyerkőcöt, vagy sem. Így aztán nem kérdés a választás.

Pedig felszállok a vonatra, és Nyugatiban átszállok a 4-6-ra. Séta mindkét végén rövidke. De így is jobb az autó.

Ráadásul, még arra sem vagyok ösztönözve, hogy egy-egy nap bejöjjek tömegközlekedéssel, mert ha jegyet veszek, ugyanannyi, mint az üzemanyagktg.
Igaz, nekem a parkolás ingyen és biztonságosan megoldott, ennek hiányában azért átbillenhetne a mérleg.

Most motorra szálltam, ez olcsóbb is és gyorsabb is mindkét másik opciónál. Csak ki ne lapítson valami idióta...

Karcolt lendület 2009.05.20. 11:52:48

@dark messiah:
Rossz hírem van, bármilyen emberi közösségben - egy városban is - a közösség szempontjai szerint korlátoznia kell magát az embernek. Ez persze kényelmetlen, mint ahogy minden szabály az.

Ha nem lennének járdák és most kezdenék bevezetni, hogy autókkal nem lehet az út szélén menni, pont ugyanekkora felháborodás lenne - mert hát az milyen kényelmetlen és akadályozza az (amúgy sokkal élhetőbb helyen lakó autósokat), hogy a qrva gyalogosok elválasztva az úttesttől és biztonságosabban közlekedhetnek.

Amúgy lehet robogózni is, azt nem kell tekerni és pl. egy kolegám Halásztelekről a belvárosban bent van vele 3/4 óra alatt: ezt sem BKV-val, sem autóval nem tudná hozni.

@Viktus:
Hagyjuk már ezt a "ha Demszkyék is ezt mondják, akkor csak fasság lehet és aki melléjük áll, az a seggüket nyalja" szemellenzős szöveget. Most épp Demszkyék ráugrottak erre a témára, de qrvára nem az ő ötletük.

A cél helyes: az átmenő-forgalomnak nincs helye a belvárosban.
Az ehhez szükséges infrastruktúrával felejtettek el foglalkozni a hosszú évek során (bármit is ír @is, felújították, amit fel kellett, koncepció szolidan volt benne: akkor nem a Keletinél lenne másodszor széttúrva az út, hanem mondjuk a Moszkvát csinálták volna meg).

Reggie 2009.05.20. 11:53:56

@Viktus: Nem kolteni jonnek ide, hanem dolgozni.

@molnibalage: Ja es ha hazamennek szepen elvannak a kis varoskajukban. En meg itt szenvedhetek delutan meg este is azok miatt a kozlekedesi korlatozasok miatt amit miattuk hoznak. Igy nezve az a tobblet amirol beszelsz nem kompenzalja azt amit ide szarnak.

notC 2009.05.20. 11:54:12

@Reggie: Sebaj! Majd lesz autóval másfél a dugók miatt, és lesz fél a normálisan haladni tudó villamos meg busz miatt... Aztán majd átgondolod, hogy veszel-e bérletet (amiből amúgy elég jól lehetne fejleszteni a BKV-t) vagy neccesebb napokon bliccelsz egyet (és foglalod az ülőhelyet a kisgyerekes anyukák elől), vagy maradsz a kényelmes légkondizott verdádban, csak épp mostantól napi 3 órát araszolgatsz... A választás a tiéd.
És sokan már választottak, és rohadt dühösek, amikor a köcsög autós keresztbe áll a buszsávban, elzárja a villamos pályát, lenyomja a bringást, halálfélelemben tartja a gyalogost a zebrán... (ne vedd magadra, remélem te nem ilyen vagy)

Viktus 2009.05.20. 11:54:37

@Reggie:

Ne nagyon erőltesd a buksid felesleges meghaladja ez a felfogóképességed, ha nem járna senki oda pöstre pénzt költeni a szolgáltatásokat igénybevenni elvesztenéd a munkád, és könyörögnél, hogy gyertek.

Pantone354 2009.05.20. 11:55:14

Család kiköltözik agglomerációba, mert szar a levegő > bejár dolgozni kocsival > még szarabbá teszi a levegőt > Rontja a helyzetet ami miatt kiköltözött, szívjon jobban más. Gratulálok.
Minden aggloból kocsival bejáró maradjon szépen csendben, vagy fizessenek behajtási díjat /dugódíjat aki nem itt lakik. Lehet verni az asztalt a helyi polgármesternél, hogy árjon több, szebb, gyorsabb vonat/busz kicsi falujukból be a városba, ennyi...

effike 2009.05.20. 11:56:48

@Reggie: mint előbb írtam a 70-es út mellett lakom, hétvégenként én sokkal jobban vagyok korlátozva a hétköznapokhoz képest mint a Budapestiek fordítva. Amikor ők hazamennek, hétközben ott a BKV-juk, és szabadidejüket bárhol jobban eltölthetnék, mint az én 5000 lakosú városkámban....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 11:57:18

@Reggie: Te szerencsétlen hülye. Munka után szerinted hová megyek szórakozni? Fővárosi billárdszalonba, moziba, műkégre, stb.

"Ja es ha hazamennek szepen elvannak a kis varoskajukban. En meg itt szenvedhetek delutan meg este is azok miatt a kozlekedesi korlatozasok miatt amit miattuk hoznak"

Látom nem fogod fel az egymásrautaltságot. Bp-t az agglomeráció működteti részben. A mi adónak is oda megy, de a BKV mégsem szolgál ki minket ahogy a többi részt vevő sem. Semmit nem látunk a befizetett adóforintból, mert a támogatások cirka 50-60%-a a fővárosba megy mikor 1,7 millió ember él ott a 10 millióból...

I-brahi 2009.05.20. 11:58:21

@Viktus: Nem állítottam, hogy Magyarország matekcsodája vagyok, ami pedig a méréstechnikát illeti, az azon múlik, hogy kevés a labor. Nem akarok túlzásokba esni. Csak azért vetődött fel az egész, mert valami naiv bölcsészmókust képzeltetek belém. Semmi bajom az autókkal észszerű keretek között. De pl. mi elvagyunk egy autóval, és én környezeti okokból vidékre is szívesebben járok vonattal.

Az a baj, hogy úgy csináltok, mintha én a BKV, a MÁV stb. értelmes fejlesztései ellen volnék. Tudom, hogy mind a két cég katasztrofálisan működik. Mindösszesen arra akartam rávilágítani, hogy sokan vannak, akik megtehetnék, hogy lerakják a kocsit. Mint említettem, én már venni sem vettem, néha kell csak, amikor vonattal nehezen megközelíthető helyre megyek vidékre. De elsősorban pont azokról beszélek, akik a fővároson belül használják.

Reggie 2009.05.20. 12:00:26

@Viktus: Ha nem jarnanak ide kolteni akkor koltenek mashol. A kereslet megmarad, csak a kinalat osztodik szet jobban teruletileg. Igy tobb munkahely lenne videken is. Igazad van ez akkora gaz.

A munkamat meg nem veszelyeztetne, ugyan is nem ebben a szegmensben dolgozok. Arrol meg nem tehek hogy te olyan kornyezetben nottel fel, ahol csak azt latod hogy mindenki a szolgaltatoiparban dolgozik.

Viktus 2009.05.20. 12:00:40

@Reggie:

Te ugye nem vagy ennyire sötét, és csak engem húzol?

Nézzük az embernek van egy lakhelye ahova kb. aludni jár haza meg reggel elmegy onnan, és egész nap ott van Budapesten szerinted mégis hol a picsába költi el a pénzét? hol veszi igénybe a szolgáltatásokat? hol fizeti a cége az iparűzési adót stb.

Egyébként hova tennéd el azt az egy millió embert plusszban Budapesten? nem is beszélve a járulékos szennyezésről lásd. távfűtés pl. szennyvíz ...

Egy megoldás van fejleszteni kell a közlekedési infrastruktúrát P+R parkolókat, az elővárosi közlekedést az igényeknek megfelelően kialakítani nem éppen egy adott aktatologató kénye kedve szerint. A BKV-t fejleszteni pl. műszakilag megbízható modern légkondis járművek jó pár darab nem csak mutatóba és utánna még demszky dugó sem kell az emberek jelentős része magától átül a kocsiból a tömegközelekdésre.

darkmirjam 2009.05.20. 12:01:54

Józan ésszel az lenne az ország javára, ha mennél többen jönnének ide vállalkozni, irodákat bérelni és építeni. Budapest az ország szive, az útjai pedig arra is kellenek hogy a cégek dolgozói bejussanak munkahelyeikre, az áru eljusson a vevőhöz és ez lehetőleg legyen kiszámítható. Igen vannak egyéb vállalkozások is, mint a biciklis futárszolgálat.
A jó közlekedés gazdaságélénkítő, a direkt elszart közlekedés pedig gátló.
A budapesti közlekedés tényleg szar, infarktusközeli szívhez hasonlít az egész. Csakhogy a koszorúerek elzárása nem a gyógyítás kategóriája, hanem euthanázia.

I-brahi 2009.05.20. 12:03:42

Ha már tenni akarunk valamit, volna egy ötletem. Sokan mondjuk, hogy jobb lenne, ha egy BKV jegy 120 perc időtartamra lenne érvényes, akárhány átszállással. Jó lenne ennek hangot is adni. Csak hogy a másik irányba is elinduljon valami.

Reggie 2009.05.20. 12:03:46

@notC: Nyilvan ha valos alternativa lenne, akkor atulnek.

Bit Rot 2009.05.20. 12:03:46

@luucy:
"Jah, és azt sem igazán értem, mit pattognak a pestiek, hogy drága a tömegközelekedés"

Anyád!
9000 Ft egy havi bérlet (nemsokára 9400 Ft)

Bécsben kb. 12000 Ft a havi bérlet! Azért gondolkozz már el azon, hogy ez reális-e?

Bit Rot 2009.05.20. 12:04:37

@darkmirjam:
"Józan ésszel az lenne az ország javára, ha mennél többen jönnének ide vállalkozni, irodákat bérelni és építeni. Budapest az ország szive, az útjai pedig arra is kellenek hogy a cégek dolgozói bejussanak munkahelyeikre"

Érdekes, én voltam Dublinban (is), és sok más városban, és ott valahogy nem volt büdös a dolgozóknak busszal bejárni dolgozni!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 12:06:05

@Bit Rot: Ja, és azért egész Pestet beutathatja össze-vissza. A két vége között alsó hangon van 25 km. A 15 km-es felnőtt Volán bérlet cirka 10 ropi és egy vonalra jó oda-vissza.

Kicsit ki van nyalva a pestieg segge...

Kobor_Szellem 2009.05.20. 12:06:34

algkalv 2009.05.20. 11:50:24
Nagyon is etikátlan városban autózni, csak Te és még sokan mások természetesnek veszitek az autóval a seggetek alatt.
Ahogy néhány éve még a munkahelyeken meg az éttermekben való dohányzás is normálisnak számított. Ugyanazt csinálja az autó is, belefüstöl a levegőbe. Gyöngyösvisontával meg akkor példálózhatnál jogosan, ha minden autó olyan hatékonyságú korom és porleválasztó filterekkel lenne felszerelve, mint az erőmű (olvass kicsit utána, mennyi kormot nyom ki magából egy dízel).

Nos, ha gyalogosan elmegyek egy autó mögött, nincs szaga (nyilván csak rengeteg széndioxidot nyomat, igaz? ugyanmár... azért nézz meg egy buszt, mi jön ki belőle, mikor nekiindul hegynek felfele...)

Reggie 2009.05.20. 12:07:37

@effike: Hetvegen mitol vagy jobban korlatozva? Fejtsd ki kerlek.

Viktus 2009.05.20. 12:08:11

@Reggie:

Hol máshol? hm. Te v.mi párhuzamos galaxisban élsz?

A probléma másik gyökere, mint mondottam, hogy Budapest környékén elrohasztottak már mindent. Hivatalok, szórakozási lehetőségek mind ott vannak ... nem lehet költeni máshol.

Mivel ergo a cégek központjai, bankok központjai, szolgáltatószektor mind-mind Budapest központú lett ... Ami bizony tetszett anno Budapest népének, mert dőlt a pénz lett sok munkahely stb. csak ez vonzotta magával a túlterheltséget. Nem fejlesztették a növekvő igényeknek megfelelően a tömegközlekedést, és az egyén infrastruktúrát.

belekotty 2009.05.20. 12:08:19

@I-brahi: A vélemény az vélemény. Attól mert te matematikus vagy én meg önszabályzó mechanizmusú atomerőművet szabadalmaztatok, attól az én véleményem ugyanolyan fajsúlyos az interneten. Az autósok közlekedésének ellehetetlenítése baromság, több kárt okoz mint hasznot. A Nagy Körúton belüli behajtási díjjal pedig maximálisan egyetértenék, ha ehhez lennének parkolók a városban.

Reggie 2009.05.20. 12:09:36

@Viktus: Szerintem meg az lenne jo, hogyha kevesbe lenne kozpontositva minden. Ha csokkenne az ingazok szama, es a cegek nem csak bp-re jonnenek, hanem mas varosokban is megerne nekik. De hat te tudod csinalj egy nagy varost egesz magyarorszagbol. idiota.

belekotty 2009.05.20. 12:10:53

@I-brahi: "ha egy BKV jegy 120 perc időtartamra lenne érvényes, akárhány átszállással"
No most egyetértünk. Akkor nem mennék autóval, főképp ha rendesen letehetném a kocsit még valahol a külső kerületekben.

Reggie 2009.05.20. 12:12:07

@Viktus: Es szerinted miert van ideken elrohaszva minden. Mert mindenki ide jar dolgozni a kozelbol, senki sem marad helyben, igy a cegek sem maradnak, azok is koltoznek at pestre. ettol megint tobben dolgoznak itt, es meg tobb ceg koltozik ide. Igy ez onmagat gerjeszto folyamat.

___________________________ (törölt) 2009.05.20. 12:13:03

@Pirx: Good point. Ha mondjuk 10% kevesebb autó van, de mindenkinek 10% több idő célhoz érni, akkor az össz-kipufogógázmennyiség nem változik semmit.

Valójában fordítva, éppen egy csomó olyan ferihegyi jellegű gyorsforgalmi út segíteni levegőileg, ahol 90-nel tépve mindenki 15 perc alatt célhoz ér, majd nem kipufog tovább.

Egyébként borzalmasan nem tájékozódásbarát a város, az eltévedések és nagyon megnövelik a forgalmi terhelést.

3 év után most vezettem újra először Budapesten. Feladat: Örs környékéről Mészáros utca- Hegyalja sarokra eljutni.

1. Nincs kitáblázva a híd után, merre kell lemenni a Hegyalja útra, van rájössz az M1 táblából, vagy nem! 2. Nem látni a Mészáros utca táblát a Hegyalján kifele menve, mert csak a túloldalon van tábla! 3. OK ott vissza lehet fordulna, de visszafele, a Hegyalján befele jönve kb. 5 km-ig nincs balra visszafordulási lehetőség! Mi a fenét csináljon, aki eltévedt és korrigálna?

Ha normális kitáblázással kevésbé lehetne eltévedni, az is csillapítaná a forgalmat.

Aztán, most már, hogy van M0 végig, ki lehetne küldeni az átmenő teherautókat...

Viktus 2009.05.20. 12:13:23

@Reggie:

Van egy adott helyzet IDIÓTA tetszik nem tetszik ez van ezt kell szeretni ... vegyél elő egy kibaszott térképet csak tekints rá a közlekedési hálózatra minden Budapestről indul ki, mint egy polip. Én örülnék a legjobban, ha nem így lenne, de ez van. -

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 12:13:34

@belekotty: Én is. A 4-es metróra költött pénzből az alábbiak jönnének ki magyar (magyar korrupciós árakkal!).

- Bp. TELJES busz és troli parkjának a cseréje.
- M0 körgyűrű befejezése és a hiányzó KÖZVETLEN kapcsolat a Daraszti és az új keleti szektor között.
- Két új Duna - híd.
- Az észak-déli HÉV vonalak összekötése (talán még a Gödöllői bevitele a Stadionokig).
- 3-as metró ki Káposztásmegyerig + PR
- (Új HÉV szerelvények legalább részben, de már nagyon időszerű csere + pályafelúítás!)

És még maradna is. Ez a lista akkor készült mikor 350-400 milliárd körüli összegről volt szó. Ez segítene megoldani az borzalmas elővárosi közlekedést. Nem, de nagyon nagy lépés lenne előre.

Demszky megválasztotta a sok birka megint és mit kaptunk. Egy szarra sem jó metrót és egy feltúrt fővárost kettévágott fő közlekesédi útvonalakkal évekre. Köszönöm a sok birkának...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.05.20. 12:13:56

Nem értem, miért nem egyszerűbb a parkolási díjat megfejelni 10 és 17 óra között egy ezressel óránként, és meg van oldva. Egyből nem fog közlekedni senki autóval a városhatáron belül.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 12:14:49

@belekotty: Légy büszke erre a beszólásra. (Csak nem bunkó, suttyú pesti?)

Reggie 2009.05.20. 12:16:21

@Viktus: Es szerinted ehhez a helyzethez kell alkalmazkodni, meg ha az sok ertelmetlen onkorlatozassal jar, ahelyett, hogy meglepni azokat a lepeseket, amelyek ezen valtoztatnanak. Gratulalok.

PanelProli 2009.05.20. 12:17:40

@Bit Rot: "Érdekes, én voltam Dublinban (is), és sok más városban, és ott valahogy nem volt büdös a dolgozóknak busszal bejárni dolgozni!"

Legalább ne olyan példát hozzál fel, amiről 1 perc alatt kideríthető, hogy nem igaz!!!

Dublinban a tömegközlekedés aránya 56 %, szemben a budapesti 60-62%-al. Szóval Dublinban többen járnak autóval, mint Budapesten!!!

belekotty 2009.05.20. 12:17:57

@molnibalage: te kezdtél pestizni... maraggyá vidéken ha nem teccik Pest! Budai vok 1ébként.

sanyix 2009.05.20. 12:18:33

Csak pár kurva bicikliutat kéne "csinálni" ami legtöbb helyen annyiból állna, hogy sárga csíkot festenek az útra. Jutnék be a munkahelyemre biciklivel?

pár km ugrálgatás a kereszteződéseknél útra le járda útra le járda. Aztán elérném a bicikliutat, amivel mennék egy ideig, majd megint járda, út járda út ugrálás, és végre odaérek.
Csinálhatnám máshogy is, szépen az úton legrövidebben az autók mellett... csak hát reggelire a halálfélelem nem valami finom. Uh bkv-zom, mert autóval is csak a dugóban állnék. Viszont a bkv meg mocskos, szintén lassú, drága, és a menetrendekkel köszönőviszonyban sincsenek a járatok.
Röviden budapesten munkába járni agyhalál, tök mindegy mivel próbálja az ember.

is 2009.05.20. 12:18:43

@Őrnagy Őrnagy: "Meglepődtem volna, ha mást írsz:DDDDD "

én is meglepődtem volna, hiszen ezek megtörtént dolgok, ezeket másképp nem lehet leírni. nekem nem szokásom az adatokat elhallgatni, összeválogatni, hogy ezáltal más képet fessek, mint a valóság. tudod, a számok, meg a megtörtént dolgok nagyon makacsak ám. csak az 1984-ben próbálták meg átírni folyamatosan a történelmet. meg Magyarországon, ahol egészen sikk olyanokat mondani, hogy 20 év alatt semmi nem történt közlekedésfejlesztésben Bp-en.

Viktus 2009.05.20. 12:20:13

@Reggie:

Jah te sötét vagy nagyobb ... pl. beugrok a bankba kiveszek 2 milliárdot, hogy felhúzzak pl. ide egy multiplexet :D én hibám lusta vagyok bemenni a pénzért. Hülye.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2009.05.20. 12:20:55

@Kobor_Szellem: Magad adsz választ a saját kérdésedre. 139 busz déliig, onnan M2. kis szerencsével a 45perc is menni fog: Budaörsin majdnem végig buszsáv, Alkotáson végig buszsáv. Csak a szabályokat kell(ene) betartani, értsd: autóval nem járunk a buszsávban. M2 menetidő Déli-Keleti 11perc 139 busz BKV szerint Tűzkő u. Déli pu. 17perc. Ez ráadásul Gazdagrét túlsó vége: ha közelebbről jössz, pár perccel kevesebb. Tudom, hogy ez dugó nélkül értendő, de feltételezve, hogy a buszsávot használva akadálytalanul halad és nagyszőlős u - BAH csomópont közti 1 km-en veszít 10 percet, a tiszta utazási időd 38 perc. M2 2-3 percenként jár, busz 3-8 percenként, így várakozással max. 49percnél járunk + gyaloglás busztól metróig és fel. Összesen kb. 55 perc csúcsidőben, ha nincs szerencséd. Ha szerencséd van hamarabb jön a busz6metró: én a max követési idővel számoltam. Azért ez nem rossz. Ne mondd, hogy autóval megvagy 45perc alatt! Ha ez igaz, akkor a busz sem veszít 10percet a BAH csomópontnál és bérelt parkolóhelyed van a pályaudvarnál, ahová azonnal beállhatsz! A BKV nem a legjobb ami van, de azért elég jól szervezett, a lehetőségekhez képest. A szűkítéssel pedig senki nem mondta, hogy a buszsávot veszik el. Gondolom, ahol eddig volt buszsáv, az megmarad eztán is, csak az autós sávokból lesz kevesebb. Én ugyan Angyalföldről járok, de a kritikus, bedugult pontokon a 105 busz reggel 8-9közt úgy jön át, mint kés a vajon: buszsáv-villamossí kombináció működik mindenhol, pedig Lehel-Hungária sarok, Vágány-DózsaGyörgy sarok és Hősök tere Andrássy út nem egyszerű ilyenkor! Szerintem működni fog eztán is ugyanúgy, sőt a belvárosi járatok jobban felszabadulnak, mert a forgalom egyszerűen nem ér oda. Nekem ez a véleményem, pedig épp most tervezem, hogy a Velencei tótól járok be 2 hónapon át minden reggel: az sem lesz piskóta, de remélem, hogy a MÁV kihúz a csávából. Vonat ugyan 15 percenként van reggel, de 1 óra alatt teszi meg az 50km-t a Délibe. Remélem ez javul majd a jövőben. Na üdvözlet mindenkinek!

pollypudlipötty2 2009.05.20. 12:21:55

Nagyon szép és fontos gondolat az élhető, tiszta levegőjű város megteremtése, az eszköz pedig teljesen alkalmatlan rá.

A téma napok óta forog a sajtóban meg az indexen is, az érvek pro és kontra ezerszer elhangzottak már. És természetesen mindenki süket az ellenoldal érveire.

A főváros közlekedésszervezése kritikán aluli. Klasszikus példa a Szabadság hídnál vasárnap felbontott sáv, ami jelenleg is mérhetetlen dugót okoz Délbudán. A város közlekedésszervezéséért felelősöknek nem volna szabad ezt hagyniuk - hétfőn pl. semmilyen munkaégzés nem folyt ott (ma nem jártam arra). Nincs gazdája a városnak, nem figyelnek oda semmire, és még azokat a forgalomszervezési intézkedéseket sem teszik meg, amelyek semmilyen beruházást nem igényelnének. Elsősorban hanyagságból és figyelmetlenségből, és vélhetően tudatlanságból is. Tessék csak végiggondolni egy-egy újonnan átadott közlekedési csomópont kialakítását, tessék fejben átszállni egy ilyen helyen, és rögtön nyilvánvaló lesz, miről beszélek.

Az autósok döntő hányada nem megátalkodottságból szív naponta a dugókban, hanem mert más módon nem tudja megoldani közlekedési feladait. (Na jó, egy részük meg direkt megátalkodottságból. De ez azért csekély kisebbség.) Mert pl. olyan katasztrofálisak az átszállási kapcsolatok, hogy több célpontot reális időben a dugók ellenére is csak autóval lehet elérni. Ész nélkül épültek a lakóparkok, folyt a kiköltözés a városból, lett city-szerű irodanegyed a belső területekből, költözött ki a kereskedelem a városhatáron kívülre, és mindezt nem követte a közlekedési hálózat fejlesztése. (Pl. hallatlan fontos lenne ezekből az okokból a 4-es metró megléte, de hát az itt egy OFF katasztrófatörténet.)

A főpolgármester-helyettesi nyilatkozatokban szereplő járatok - 4, 6, 47, 49 villamosok - kapacitása forgalomszervezési okok miatt nemigen növelhető; ha pedig a forgalomszervezési gondok valamilyen csoda folytán megoldódnának, még mindig hiányoznának az eszközök. Hiába a belső területeken tervezik a dugókat (Bajcsy, belső Üllői, Kossuth Lajos u., Hegyalja út), autóval nincsen hol megállni a dugó külső oldalán: az autókat sokkal kijebb, a nem létező, vagy már most is elégtelen parkolókban kellene letenni. Bővíteni kellene tehát a tömegközlekedés kapacitást a bevezető irányok külső részén is - na a kizsigerelt BKV-nál erre aztán végképp nincsen kapacitás. Az index szaktopicjai számtalanszor kitárgyalták már, hogy ha az autóforgalom egyik napról a másikra drasztikusan csökkenne, akkor a város tömegközlekedése azonnal összeomlana.

A kerékpár sem tudja kiváltani az autóforgalmat; a jelenlegi adottságok mellett még csak jelentsően csökkenteni sem. Tessék pl. végigmenni a budai rakpart bicikliútján, és hamar rá lehet jönni, hogy az nem alkalmas hivatásforgalomra. Máshol pedig még csak ilyen bicikliút sincsen. Meg biciklitároló sem. A munkahelyek döntő hányada alkalmatlan a biciklizás után szükséges tisztálkodásra. És mi van, ha esik az eső?

Az világos, hogy a fejlesztés iránya az autóforgalom korlátozása, a biciklis közlekedés infrastruktúrájának megteremtése, a közösségi közlekedés fejlesztése kell legyen. 20 éve menetel a város ezekkel ellentétes irányba. Ezek a jelenlegi ötletek ebben a környezetben csak átgondolatlan vagdalkozások. A hátralévő időben még megszervezni és kommunikálni sem lehet rendesen. De azért a jelen vitából is kitűnt, hogy szavazatokat azért lehet szerezni vele!

Pollypudlipötty
a veterán városi biciklista

effike 2009.05.20. 12:23:03

@Reggie: Azert, mert a sok budapesti utazik a Balatonra, és ott áll a dugóban mondjuk 1 órát odafele, ugyanannyit vissza, így korlátoz engem. Van elkerülő út, úgy hívják M7-es, csak drága nekik(1400Ft).

Reggie 2009.05.20. 12:24:41

@Viktus: Ha az agglomeraciobol nem jarnanak be pestre melozni, mert a behajtasi dij akkora plusz koltseg lenne, hogy nem eri meg, akkor a munkavallalok vagy bekoltoznenek pestre vagy a cegek videkre. Mivel videken olcsobb a munkaero, valamint a magyaroknal a koltozesi hajlandosag eleg alacsony, ezert a cegek videkre koltozese lenne a dominans es vegre elkezdodne a videk fejlodese. Nem tudom, hogy ezzel neked mi a problemad.

Alf (törölt) 2009.05.20. 12:24:48

sajnos a lezárt sávokból parkoló lesz, nem kerékpárút. így az úton haladó biciklist esély sem lesz sávváltással kikerülni. gyász.

báró Csekonics 2009.05.20. 12:26:03

Lovas nép a magyar, megint látszik: szertünk átesni a ló túloldalára... :-(
Az alapötlet (kevesebb autót a belvárosba, aki csak teheti menjen BKV-val, biciklivel) nem rossz, sőt!
Viszont a megvalósítás, khm....

Szvsz. a Rákócsi út - Szabadsajtó út - Kossuth Lajos utca beszűkítéssel ugyanannyi autó halad majd ott át, csak sokkal többet állva és sokkal többször elindulva-megállva, vagyis sokkal-sokkal több gázt küld majd _OTT_ a levegőbe.

Gratulálok!

is 2009.05.20. 12:26:22

@Viktus: "Köszönjük a kabinetiroda véleményét. Esetleg lehetne egy kérdésem.

Madridban 90 milliárdért építenek "

Teljesen igaz. Kurva drága a metro Magyaroszágon. De nem a világon a legdrágább. az amszterdami 4-es metrot is nézd meg, aztán már nem is lesz ez annyira gázos. A kölni 1000 éves levéltár pedig azért dőlt össze, mert ott is a 4-es metrot építik. De ha Te mindenáron azt akarod kiházni, hoyg a magyar a legszarabb, akkor persze ki is fogod hozni.

Másrészt: az autós közlekedésszervezés, mint hosszútávú koncepció, meg a metro, mint tömegközlekedés, az kettő. Ezt látod, vagy magyarázzam? Mivel pedig két független dolog, ezért egyik sem tromfolja, vagy übereli a másikat. A metro drága (pl. nálunk 54 engedélyező hatóság van, Madridban meg csak 1), az autós közlekedésszervezés meg 20 éves hosszútávú koncepció mentén fejlődik. nem azért, mert én a kabinetiroda véleményét mondom, hanem azért, amit leírtam. Megtörtént dolgok, csak szándékos terelésként lehet egy ilyen kérdést politikai síkra terelni. Az közlekedésszervezés nem politikai, hanem szakmai kérdés. Próbálj meg valamit csak egyszer nem átpolitizálni, sokat segítene rajtad.

Balaint 2009.05.20. 12:28:23

Vajon a P+R miért nem szerepel tervben?
Ja ahhoz gondolkodni kéne. Erre a megritkított (itt jegyezném meg iskola szünetben még ritkábban járó) elavult és gyakran életveszélyes BKV parkra ráterelni egy csomó embert...

Na ehhez tényleg Demszky kell.

Sebaj majd a tömött buszon hangosan fogom ugyanezeket el ismételni. Na az milyen jót fog tenni a SZDemszkySZ népszerűségének.

Demszky meg a szadesz a hibás add tovább!

Kobor_Szellem 2009.05.20. 12:28:52

Dublinban nincs metró.. szted mennyien járnak autóval? persze van busz is, csak ritka...

Reggie 2009.05.20. 12:29:43

@effike: Szerintem azert jobban nem vagy korlatozva, de egyforma sulyu a ket problema.

lacimaci666 2009.05.20. 12:30:10

Bocs, hogy a cikkre reagálok, nem a frissen leírtakra.
1. 1 db 20 éves Ikarus 30 utassal mitől bocsát ki kevesebb gázt, mint 10 db korszerű kisautó?
2. Az gondolom, a szgk nem közlekedési eszköz. Hanem a szabadság megnyilvánulása. Oda megyek és akkor, ahova akarok. sőt, még egy csomó cuccot is elvihetek magammal.
3. autó nem egyenlő autóval, csak néhány csökött überzöldnél. Egy karbantartott, alacsony szennyezőanyagkibocsájtási kocsi nem teszi élhetetlenné a belvárost. A trabant igen.
4. Bár a magyar korrupciós rendszerben valóban sokba kerül, de BP-re kellene 10 Metrohálózat, melyek mindkét vége kilóg Budapestről. A kilógott végénél soksok ingyenes parkolóval. A félnótásoknak javaslom a BP-nél jóval kisebb München hálózatának tanulmányozását, fenn van a neten.
5. A BKV egy min. 3 tagú család esetén egyszerűen nem versenyképes, ha párszor át kell szállni.
6. Nyáron a buszokban nem lesz klíma, honfitársaink jó része pedig nem szeret mosakodni. Javaslom Ikvai Szabó úrnak, hogy töltsön napi min. 3 órát ezeken a buszokon, lehetőleg sötét öltönyben.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 12:32:05

@pollypudlipötty2: e." (Pl. hallatlan fontos lenne ezekből az okokból a 4-es metró megléte, de hát az itt egy OFF katasztrófatörténet."

Miért is? Az külvárost el sem éri és soha nem is fogja, mert szarul lett megtervezve. Egy 30-40 éves koncepciót valósít meg. Vicc az egész. A nyomvonala nem lenne rossz, de szegragált metróvonal Nyugat-Európában 20 éve már egy rossz vicc...

Kuku 2009.05.20. 12:35:08

@Bit Rot:
"9000 Ft egy havi bérlet (nemsokára 9400 Ft)
Bécsben kb. 12000 Ft a havi bérlet! Azért gondolkozz már el azon, hogy ez reális-e?"

Reális is lehet, ezt elég nehéz megmondani. Bécs modern buszai takarékosak lehetnek, a fizetési morál jobb (diákig., blicc), a gázolaj, áram ugyanannyi euróban is, az alkatrész is. Nagy különbség a munkabérekben van, ami a BKV költségvetésének kisebb része. Persze biztos pazarol a BKV, elég a reklámpanamáira nézni, de a leépülésének legfőbb oka a szuburbanizáció okozta durva utasvesztés.

loláb 2009.05.20. 12:35:09

A szmoghelyzet kialakulása baromira nem az autós közlekedés elsődleges felelőssége: a teraszomról szépen látni a János hegyet. Amikor a szmogriadó vol, felfigyeltem arra, hogy napközben sem lehet látni a kilátót, illetve a hegy tetejét. Aztán jött egy pár szeles nap, és kitisztult a város. Ez nem is meglepő, de ami igen, hogy pár szélcsendes nap után újra ellepte a trutyi a hegyet. Azóta figyelem , és március vége óta ilyen nincs, a kilátó, és a hegy éjjel-nappal szépen látható. Pedig a forgalom nem lett kisebb, sőt. Na de akkor mi okozza valóban a szmogot?

Úgy van, kitalálhatjátok, a fűtés. Nem az autók. Nem CSAK az autók. Ha nincs fűtési szezon, akkor az autók önmagában nem okoznak szmogot. Amint beindul a fűtés, pár szélcsendes nap, és ellepi a várost a szmog.
Innentől kezdve viszont kapja be az összes zöld, aki az autóforgalmat teszi KIZÁRÓLAGOS felelőssé a szmoghelyzetben.
A sárga matricás szopatás, meg a sávlezárás helyett esetleg valamit kéne tenni a fűtési rendszerek korszerűsítése érdekében is, lehet, hogy több eredményt hozna.

Arról nem beszélve, hogy nézzétek meg Ikvai nyilatkozatát a témáról. Szabadon idézve:

"-Ikvai úr, nem kellett volna először lezárni az M0-st, P+R parkolót építeni, normális BKV-t felépíteni, mielőtt rá akarjuk kényszeríteni az autósokat valamire?
-Hát, lehet arról beszélni, hogy mit kellett volna tenni, és mit miért nem teszünk, de szerintem felesleges. Most cslekszünk..."

Szuerintem meg nem felesleges. Ahogy az sem, ha arról beszélünk, amit az édesanyádnak kellett volna tenni, de nem tett meg.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 12:35:49

Amúgy ha a gazdák nem jöhetnek be a városba félpályás-útlezárni, mert demszkáj kirakatta mindenhova az antitraktortáblát, akkor nekik miért szabad félpályás útlezárni? miértnem lehet akkor antidemszky táblákat is kirakni??

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.20. 12:36:04

a feléig bírtam a kommenteket
ahogy néztem, a többség a városvezetést anyázza
két komment:

1. hol a faszban volt ez a többség, amikor demszkyt itt négyébente folyron pajzsra emelték? a törzsszavazóit mindenképpen beszerelném egy-egy régi ikaruszba, biokatalizátronak.

2. bocs, Ergé, de most nagyon nem álltál a realitások talaján :P
ez a módszer ebben a városban, csak még nagyobb káoszt és sok sok szenvedést okoz majd a mindennapokban...


ez tetszett: www.jobbklikk.hu/index.php?Cikk=703

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 12:36:18

@lacimaci666:" 1. 1 db 20 éves Ikarus 30 utassal mitől bocsát ki kevesebb gázt, mint 10 db korszerű kisautó? "

Nem bocsát ki. Csak azonos hosszon egy autóval összevetve 400-szor több ember hasznája...

is 2009.05.20. 12:37:33

@belekotty: "Az útszűkítést fikázzuk."

Útszűkítés = belvárosi forgalomcsillapítás a Nagykörúton belül. né, pont ott is csinálják (esetleg az Üllőin tovább is, hiszen ott már befelé egy sáv van csak).

mint írtam, az M0 teszi lehetővé a Hungária jobb használatát (kamionok nem jönnek be az M5-M3 átmenés miatt), az meg a Nagykörutat tehermentesíti. az M0 az M5-M3 között éppen tavaly lett kész, ezért folytatódik idén a forgalomcsillapítási kísérlettel. ezért idén, és nem két éve, és nem három év múlva.

azért nyáron, mert nyáron kisebb a forgalom, mert mindenki nyaral. ez is triviális, de képzeld el, még ezt is tudják!

és leíron a jövőt is: a következő két-három évben indul a mélygarázsosítás, hogy már a parkolás miatt se lehessen a belvárosi behajtásra hivatkozni. három-öt éven belül minden adott lesz ahhoz, hogy a Nagykörútnál letedd az autód egy garázsban/parkolóban, és onnan befelé már másképp közlekedj. pl. a csomagtartóból előrántott bicajjal, vagy a már megfelelően sűrű metrohálózattal, hiszen minden nagyobb csomópontnál ott a metro, és egyszer majd az Oktogonon is ott lesz az 5-ös metro (ezek még ezt is kigondolták!)

na ezek után jön el az, hogy akkor behajtási díj. ezért nincs bahajtási díj most, és ezért tervezik 5 év múlva. mert ezek még ezt is kigondolták, összehangolták!

lacimaci666 2009.05.20. 12:38:10

Még valami. A Budaörsi úton a Fehér Ló utca környékén van egy lámpa. Ez délutánonkén kb. a Keletiig és a Moszkva térig fogja a forgalmat. Valamelyik zseninek nem jutott még eszébe, hogy áthangolja egy kicsit, hogy 10 percből 9ben zöld legyen a városból kifelé?

Kuku 2009.05.20. 12:40:00

@lacimaci666:
"1 db 20 éves Ikarus 30 utassal mitől bocsát ki kevesebb gázt, mint 10 db korszerű kisautó? "

A belvárosban hol megy 30 utassal a bkv?
130-al jár.
Hol ül 10 autóban 30 ember?
15 ül benne.
Mennyi a kisautó?
A fele sem.
Dugóban pedig az is többet fogyaszt, és a busz is többet pöfög, pedig annak járnia kell mindenképp.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 12:40:37

@Popeye76:
Akkor az egy másik univerzum amiről írsz :) én elég sokat használom ezt az útvonalat (mint mondtam, a körút is ki lett próbálva, sőt még régesrégen a déli felé is evett a fene, én barmot) de amiket írsz az nem jön össze. 1 órán belül semmiképp. Szted a 139-es mennyit veszít a budaörsi úton? vagy mennyi a követési ideje? a VALÓS követési ideje? de sajnos azt is hozzá kell számolnom, hgy teljesen más ha kiraknak az autóból a keletiben, mintha mozgólépcsőn cipelem fel a cuccomat. DE azt aláírom, hogy a metró jó dolog. Ha az M2 kimenne gazdagrétig, vagy kész lenne a 4es metró, az jó lenne. De adig amiketírtál (pl 49 perc) az nekem akkor sem jött összeha minden jött gyorsan pontosan. Akkor már inkább 6 perc séta és kelenföldről vonat.

Reggie 2009.05.20. 12:41:35

@lacimaci666: Vagy inkabb nyomogombos legyen a gyalogatkelo, es alapbol fixen zold maradhatna a lampa az autosoknak.

Silent Bob 2009.05.20. 12:41:58

Tök jó, hogy a városban a kommentek alapján csak öreg, öltönyös, nagycsaládos vidéki szerelők autóznak. :D

lacimaci666 2009.05.20. 12:44:16

@molnibalage:

Értem, tehát egy Ikarusban 400-2000 ember befér. Biztos, hogy nem számoltad el?

kaes 2009.05.20. 12:47:42

Egyedül utazó autós fizessen smsben egyedül-adót, miért kell ezt kimoderálni?
JA, a biciklis ne fizessen ilyet.

szelephézag 2009.05.20. 12:48:07

Azért ennek is van egy másik olvasata, talán érdemes beszélni róla.

A mi drágalátos kormányzatunk és hivatalnokaink nem tekintik potenciális partnernek a választóikat és azokat, akikről rendelkeznek. Sőt ez a magatartás több, mint felháborító. A sorok közt hallani a nyáladzó, kékeres döntéshozókat, amint kigúvadt szemmel üvöltik: "Rohadjon meg az összes köcsög, úgyis az lesz, amit akarunk, ezek csak állatok, majd megszokják!"

Köszönjük, hogy íly módon, bábáskodva a mindenkori felvilágosult hatalmasságoktól kapunk egy kis leckét az életről. Az más kérdés, hogy minden szakmaiságot, előfeltételt nélkülözve cselekszenek pusztán hatalmi lehetőségeiknél fogva. Nem is kell megkérdezni senkit, se az okokat kutatni, se a feltételeket, elég a sógor cégét megbízni egy becsületes ember 200 éves(!) jövedelmét meghaladó összegért...
Ez az országimázs, ez a magyar minőség. Erre legyen büszke valaki. Nyakon is baszom, hogy a fal adja a másikat!

Igazából megérdemli ez a nép, amit kap. Egy olyan országban, ami rohad a csalástól, az embertelen rabszolgatartástól, a jogszolgáltatástól igazságszolgáltatás helyett, az nem is érdemel mást. Itt senkiben nincs már gerinc (akiben még igen, az hamar eltörik vagy rákban hal meg), úgyhogy ne magyarázzon senki. Tessék szépen kézenállva munkába menni, ha azok fenn úgy akarják, tessék foggal kaparni a kutyaszart, ha azok fenn úgy akarják. Nem okoskodni kell, és főleg nem itt...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 12:49:42

@lacimaci666: A gondolkodás látom nem erősséged. Egy autó elindul és végimegy mondjuk a 173-as vonalán. Utazik benne, 1 azaz egy ember. Kibocsát X károsanyagot. A busz végigmengy és kiad 20 X-et. Na ja. És egy járaton alsó hangon simán elvisz 400 ember, mert nem teljes hosszon használják. X emberre és utaskilóméterre is kevesebb károsanyag jön ki.

Másegyéb?

2009.05.20. 12:51:34

Folyamatosan panaszkodnak a kis boltok amiatt, hogy a nagy plázák elszívják a vásárlókat. Húzzák le a rolót a belvárosban.
- Ha nem lehet autóval behajtani a belvárosba, akkor ki a fene fog oda menni vásárolni?
- Ha nem lesz ott kereskedelem, akkor az önkormányzatnak miből lesz adóbevétele?

lacimaci666 2009.05.20. 12:52:27

@Kuku: Arra szeretnék rávilágítani, hogy az értelmetlen szívatás nem 10-30 autó károsanyagkibocsájtása miatt történik, ennek csak egy részét spóroljuk meg, mert cserébe a busz is kienged ezt-azt. Azaz csak a 2 különbségéről beszélünk, annyiért meg nem éri meg.
Úgy beszél itt mindenki a tömegközlekedésről, mint ZÉRÓ károsanyagkibocsájtó megoldásról, pedig ez tökéletes HAZUGSÁG.
Még a villanyos gépek esetén is.

szelephézag 2009.05.20. 12:53:30

Ez igen: anyagi érdekeket szembeállítani az anyagi érdekekkel, miközben nemes célok vannak terítéken, mint zöld fák, meg tiszta levegő :)
LOL

blacklord 2009.05.20. 12:57:13

@PanelProli: Ne haragudj már, de én 7 évesen már egyedül jártam suliba, különórára, stb. Nem tudom miért axióma mostanában, hogy a gyereket mindenhová vinni kell...

berserker 2009.05.20. 12:58:24

Most komolyan, elment az esze, aki Amszterdammal példálózikl Bp-en?? Pest még ok, de vesse már össze Buda domborzati viszonyait Hollandiával! (És akkor még a téli időjárás különbségről nem is beszéltem).

Nem életszerű a hegy tetejéről bringával járni dolgozni. Lefele még oké, de szenvedje magát fel egy fárasztó nap után akinek két anyja van.

szelephézag 2009.05.20. 13:00:48

@blacklord: majd megtudod... csak idő kérdése :)

Bilux67 2009.05.20. 13:04:29

Aki azt hiszi hogy a BKV olcsóbb mint a kocsi, annak elmesélném hogy az autós knagy adókat fizet, a tömegközlekedő meg knagy dotációt vesz igénybe.
Nem lenne 20-30000 (bruhaha) egy kocsi havonta és nem csak 9000 lenne egy bérlet ha nem így lenne.
Természetes és hasznos ha dotáljuk a tömegközlekedést, de a pontos számításhoz az is hozzátartozik hogy a bérlet árának többszörösét fizeti ki a társadalom.
Ha mindenki BKV-ra szállna, nem lehetne ilyen szinten támogatni mert nem lenne miből.

lacimaci666 2009.05.20. 13:04:37

@molnibalage: jaja, almát almával, körtét körtével
Az autó nem a 173-as vonalán megy, hanem a általában a lakástól a munkahelyig. A lakás és a munkahely között 2x át kéne szállni busszal, és a megtett út kb. másfélszerese a legrövidebb útnak. Ugye ezt is beleszámoltad?????
Tehát, legyen némi matek: átlagautó. 1,5 ember, átlagbusz: 100 ember egyszerre. Kibocsájtás:ha egy busz=20 autó, akkor 100 emberre busz esetén 20 x jut, kocsival 66. Mivel a buszok nem optimalizált útvonalon járnak, ezért 1,5xes szorzó szerintem reális, tehát a busz inkább 30x-et bocsájt ki.
Konklúzió. Ha tömött büdös buszon tolakszunk 40 fokban, eltöltve 3x annyi időt és 1,5X annyi kilómétert, mint klímás kisautóval ülve, magányosan vagy 1 utassal, akkor megspórolhatjuk a szennyezőanyagkibocsájtás felét, kb.

Nekem ebből az a konklúzió, hogy az autók károsanyagkibocsájtásását kéne csökkenteni nem pedig az, hogy fél Bp hónalját szagolgatni nyáron.

Bilux67 2009.05.20. 13:07:35

@nuart:
Off
Vazze, hány éves volt a modell? És e mellé "beszűkülés"? :-)
On

Koky_ 2009.05.20. 13:09:59

@I-brahi: Lehet hogy "megtehetnék", de ha valaki a saját autójával akar közlekedni, akkor joga van hozzá. Ne kényszerítsék más járműre, főleg a koszos BKV-ra.... Én autóval és BKV-val is közlekedek és ebből a második sokkal kellemetlenebb.

Maab 2009.05.20. 13:10:49

Szerintem ez megint csak a jogok korlátozása. A XXI. században élünk, az autó az időnket spórolja meg. Nem vagy kiszolgáltatva menetrendnek, pénzherdálás miatti járatritkításnak. Az állam rendkívül sok haszonra tesz szert az autókból, ld. adók, biztosítás. (Szinte teljes párhuzamot lehet vonni a dohányzással kapcsolatos viselkedésnek. Senki nem ellenzi, hogy mások egészségét kíméljük, mégis csak nemdohányzó helyekben gondolkodnak, holott a jogegyenlőség megkívánná, hogy akkor legyenek dohányzó helyek is. Ma megalázó módon a közintézmények esetében mindenki a házak elé kényszerül. Már az is kiderült holland kutatásokból, hogy a dohányzókra sem fordít többet az egészségügy, mert előbb meghalnak.)
Számomra elképesztő, hogy a város vezetése nem azon dolgozik, hogy az autóforgalom minél gyorsabban tudjon áthaladni, hanem mesterséges dugókkal akarják fokozni a stresszt és a légszennyezettséget is. A nagy útfelújításoknál valahogy nem jutott eszükbe, nem adtak rá pénzt, hogy pl. a keresztforgalmat alul-, felüljárókkal oldják meg. Ezért döglődik pl. ma is a Hungária krt. Pedig ezzel a megoldással még az 1-es villamos is valóban gyorsvillamos lehetne, nem csak a nevében.
Szomorú, hogy nem képesek komplexen kezelni a város problémáit, ahol autósnak, gyalogosnak, biciklisnek egyformán fontosak az érdekei és jogai.

Bilux67 2009.05.20. 13:12:26

Ja, és Mo - Magyarország
M0 - mnullás

De mindegy

Bilux67 2009.05.20. 13:13:07

Csába, nem ti vagytok a hülyék, hanem a blogmotor. Bocsi

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 13:16:30

@lacimaci666: Csak a számaid irreálisak. Közlekedtél te már az életben csúcsidőben?

1. Ki mondja, hogy ilyen szarnak kell maradnia a buszkparknak?

2. Metro és villamos, HÉV + MÁV ráhordás smafu? Hol vannak az arra eső kibocsátások?

Sebaj...

Bambano 2009.05.20. 13:16:36

@blacklord: mert amikor pl. én hét éves voltam, és egy kiadós hógolyó csata után az utcán felejtettem a táskámat, másnap este még megvolt. Mert ha én kimentem focizni a haverokkal, akkor egyrészt nem volt, aki megverjen, nem volt, aki elvegye a labdát, és csak akkor kellett abbahagyni a focizást (mert nyilván az aszfalton fociztunk), amikor jött egy autó, hogy elengedjük. Magyarul ha jött haza apám, mert kb. ennyi autó volt az utcában.

Ma meg nem engedheted el a gyereket, mert jó eséllyel megkéselik, elveszik a telefonját, lekapják a biciklijéről stb. kicsit más ez a világ már.

Az én időmben még az ocö fennhatóság alá tartozók is előre köszöntek a falubeli tanítónak, nem pedig halálra rugdosták, mint Olaszliszkán.

Ez van srácok. Persze nem ártana ezzel is foglalkozni.

xenuka 2009.05.20. 13:22:23

Végre egy újabb remek átgondolt és kidolgozott projektötlet, teljes hatástanulmánnyal.

De jó is, hogy az szdsz viszi ezt a várost.

Egy újabb gyöngyszem demszkygrádból.

Teker 2009.05.20. 13:29:09

amíg nem találják fel a teleportálást, marad az autó :) max. kicsit korábban kell elindulni :)

a többieknek meg remélem nincsenek érzékszerveik, amikor a BKV-n utaznak csúcsidőben. ugyanis minden, ismétlem, minden hetes buszon és hatos villamoson alszik legalább egy hajléktalan, beszarva, behugyozva, mosdatlanul 5 réteg ruhában a 30 fokban. ennek elviselése egyesek szerint belefér a civilizációval együtt járó kellemetlenségek közé; a többiek autóba ülnek.

gyugyó 2009.05.20. 13:32:24

Annyi kiba.. adó van egy autó után... mi az, hogy elveszik azt az utat amit kifizetek, kérem vissza a pénzem!

soseleszekelső 2009.05.20. 13:36:02

@is:

Ezzel két gondom van.

1.
15 éve, amikor a parkolási díjat bevezették, az volt az igéret, hogy lesz majd belőle P+R parkoló. Nem lett (az újpestiből most vágtak le egy darabot irodaháznak...) Erre most megkapjuk az igéretet, hogy de 3-5 éven belül lesz garázs. Hogyne. Ha esetleg egyet tudnának mutatni, hogy milyen lesz a többi

2.
Idáig az volt a koncepció, hogy korlátozzuk a belvárosban a parkolást, hogy ne érje meg bejönni kocsival. Már külsőbb részeken is felszámolták a parkolókat, (rendőrpalota, Váci út-Dózsa Gy út sarok, stb), mondván, már az is túl bent van.
Erre most elbüszkélkednek, hogy az Üllői úton a Nagykörútnál alakítanak ki új parkolóhelyeket? Most akkor mi van? Mégis jöjjünk be odáig autóval? De csak egy sávon, hogy tovább tartson? Ebben mi a koncepció?
És ha egy hónapra odaszoktatják az autókat, akkor utána majd ki fogja a zsíros büntiket beszedni, hogy leszokjanak róla?

A korábbi hozzászólásodban, meg az elmúlt 20 év eredményeire tekintettel nem látom a kiemelkedő közlekedésszervezési hatását annak, hogy a Nagykörúton felújították az aszfaltot.
A Hungária krt 15-20 perc alatti megtételére melyik évtizedben számíthatunk?

dzsedi 2009.05.20. 13:37:00

csak annyit mondanék, hogy remélem fájdalmas és lassú halála lesz annak a szemét kommunistának aki ezt kitalálta. nem lassítani hanam gyorsítani kellene a közlekedést. órákat baszok el naponta a dugókban, de még mindíg gyorsabb mint bkv ra ülni, és a kényelemről nem is beszélek.

kg-- 2009.05.20. 13:40:20

A cikkhez: "...nyár folyamán Budapest legforgalmasabb utcáit be fogják szűkíteni, hogy kitapasztalják, mennyire lassítja ez le az autóforgalmat...", "Ha beválik, akkor véglegesítik az intézkedéseket."
Ha minden mással egyetértenék, ez akkor is marhaság. Nyáron kisebb és más jellegű a forgalom - pont a suliszünet és a szabadságok miatt. Teljesen más utazási szokások jellemzőek a nyári hónapokban. Ha véglegesítik, ami beválik nyáron, szeptemberben _tényleg_ bedugul a belváros.

Bilux67 2009.05.20. 13:42:28

@deft:
"Egyedül utazó autós fizessen smsben egyedül-adót"
Már fizet mindenféle más adót, miért akarsz te másokat szívatni?
Te meg fizess vöröshaj adót, mert optikailag szennyezed a gyermekeim életterét.
Bármilyen színnel behelyettesíthető.

microgold1 · http://girls-girls-girls.blog.hu/ 2009.05.20. 13:49:14

Ez tök jó lesz.... fiamnak (8 éves) nyáron nincs suli, így vidékre megy a kicsivel egyetemben (4 éves) hosszú hetekre. Mer mi meg dolgozunk. Amilyen hülyék vagyunk. Nem tudjuk őket hova "rakni". Mi meg 1-2 naponta lemegyünk hozzájuk, mer a kicsi azér még nincs el hetekig a szülei nélkül. Így viszont hetente többször 50 km-ről kell beautózzunk a feleségemmel a városba. Fasza lesz a sok dugó. Már előre elélvezek tőle. Bekaphatják...

microgold1 · http://girls-girls-girls.blog.hu/ 2009.05.20. 13:49:58

ja, kimaradt.. a nagyszülőknél lesznek a gyerekek

Téglagyári Megálló 2009.05.20. 13:50:23

@Pista Bácsi:

aki a "faszság" szót ennyiszer használja, hát, hm...

lacimaci666 2009.05.20. 13:51:13

@molnibalage:
igen, csúcsidőben közlekedek, de inkább felkelek reggel 20 perccel előbb, hogy kisebb forgalomban menjek.
Olvasd el a cikket, szerinted júliusban milyen buszok lesznek? Szerintem ezek a retkesek.
Áramot miből termelünk? Lignitből, meg földgázból, szűrtetlenül jórészt.
Írtam feljebb, a metro lógjon ki Budaörsre és az autósok 80%-a magától leteszi ott a kocsiját, nem kellenek elmebeteg kísérletek.

microgold1 · http://girls-girls-girls.blog.hu/ 2009.05.20. 13:51:25

már hallom is a bicikliseket: Mér nincs neked nagyszülő a szomszéd sarkon, bammeg?

Önjáró Talajgyalu 2009.05.20. 13:51:42

Lusta vagyok 380 hozzaszolast elolvasni, de gondolom masok is leirtak, hogy nem az otlet marhasag, hanem a jelen Bp-i allapotok mellett marhasag ennek nekiallni. Jo magyar modra mar megint a tetotol kezdve epitkezunk.

Igen jarjunk biciklivel: nincs osszefuggo kerekparuthalozat, nincs meg a kulturaja az ilyesminek - a kerekparosok reszerol sem.

A BKV-t jobb nem is forszirozni, kulonosen nyari melegben. Az iskolaszunetben sok jaratot amugyis kiritkitanak, tomeg van, iszonyu hoseggel es az ezzel jaro buzzel karoltve, szinte minden jarmuvon. Meg az uj es/vagy felujitott jarmuveken (Combino, Volvo) hat meg a kulvarosban zotyogo, meg a 280-aknal is rosszabb allapotban levo 412, 435 es tarsai Ikaruszokon.

Es a legfontosabb: *NINCSENEK* P+R parkolok. Az aglomeraciobol bejaro tomegeknek nem lesz hova letenni az autot, mivel igy sincs, hatmeg ha kozlekedni sem lehet majd. A harom (amugyis tulzsufolt) HEV vonalat leszamitva, meg az amugyis rohadt es szinten zsufolt, kenyszeratszallasokkal tarkitott vasuti kozlekedest leszamitva semmi nincs, amivel normalisan be lehetne jarni.

A jelen modszerrel mindossze annyit erunk el, hogy az autojat a szelso savokbol kialakitott parkolokban (fizeto!) lerako helyi dolgozo magaban csendben anyazva beballag a forro betonon a munkahelyere, szivva a tobbi dugoban totyorgo ember altal generalt szengazt. Kurvajolesz, gratulalok.

Ismetlem, az _IRANY_ helyes. Mint ahogy pl. kocogni is meg biciklizni is egeszseges. De ha valakit egeszseges eletmodra akarunk szoktatni, akkor nem azzal kezdjuk, hogy naponta lefuttatjuk vele a maratont, mert ez a tuti modszer, hogy egy eletre megutaltassuk vele a futast. Bena hasonlat, de talan ertheto.

Önjáró Talajgyalu 2009.05.20. 13:55:09

Ja arrol nem is beszelve, hogy ha mar beszukitik az utakat, akkor talan a szandekos piroshullamok megszuntesevel is foglalkozhatnanak, legalabb a fokozlekedesi utvonalakon... Van egy olyan erzesem, hogy fele ekkora dugok es szmog sem lenne pesten, ha nem lenne egy csomo autos arra kenyszeritve, hogy felorakat toltson el az eletebol a kocsiban ulve, mert valaki ugy gondolta, hogy jo otlet feltartani a forgalmat. (Arrol nem is beszelve, hogy pont ezert a pirosakat messzirol leszarjak pl. a biciklisek, ami pluszban meg eletveszelyes is.)

I-brahi 2009.05.20. 13:59:31

@Koky_: Igen, csak mint itt már sokan kifejtették, a károsanyag kibocsátása egy busznak, vagy pláne egy erőműnek egy villamosmeghajtású járműre eső hányada lényegesen alacsonyabb, mint ugyanannyi embert szállító autónak. És saját gyerekeink környezetét tesszük tönkre, ha nem változtatunk szemléletet.

Koky_ 2009.05.20. 14:07:26

@I-brahi: Értem én , mire gondolsz, de amikor naponta hallani, látni lehet, mik történnek a BKV járatain és azon kívül /biztonsági őrök és ellenőrök, túlpigmentált honfitársak által elkövetett inzultus/ valószínű, hogy amíg megteheti az ember, a gyerekét inkább elviszi autóval. Ez persze nem azt jelenti, hogy a következő háztömbre lévő iskolába is autóval kell vinni....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 14:12:17

@lacimaci666: De nem fog kimenni 500 milliárdért sem. Akkor miről is beszélnük? A nagy bödös semmiről...

A Földgáz elégetése meg kicsivel tisztább, mint az autó belső égésű motorja és a körlémnyek miatt picit nagyobb a fajtlagos energiatartalma is...

Kobor_Szellem 2009.05.20. 14:18:49

Kedves is!
Ezt írtad:
"és leíron a jövőt is: a következő két-három évben indul a mélygarázsosítás, hogy már a parkolás miatt se lehessen a belvárosi behajtásra hivatkozni. három-öt éven belül minden adott lesz ahhoz, hogy a Nagykörútnál letedd az autód egy garázsban/parkolóban, és onnan befelé már másképp közlekedj. pl. a csomagtartóból előrántott bicajjal, vagy a már megfelelően sűrű metrohálózattal, hiszen minden nagyobb csomópontnál ott a metro, és egyszer majd az Oktogonon is ott lesz az 5-ös metro (ezek még ezt is kigondolták!)
na ezek után jön el az, hogy akkor behajtási díj. ezért nincs bahajtási díj most, és ezért tervezik 5 év múlva. mert ezek még ezt is kigondolták, összehangolták!"

Behajtási díjat még 2010es időpontra is terveztek. Akkor még nem volt kész az M0-ás új szakasza. Másk: 20 éve folyamatosan épülnek be budapest különböző pontjai, illetve felújítanak, átépítenek. Szerinted az is a távlati koncepció, hogy olyan telkek, amelyek fontosak lettek ovlna a tömeközlekedésben (vágóhíd HÉV vá. , árkád üzletközpont, stb, azt hiszem említhetnék valamilyen északi területet, ahol az M0-nak kellett volna mennie, de most lakópark van ott, ebben nem vagyok biztos) is beépülnek? Ezeket fent kellett volna tartani, vagy olyan megoldást kigondolni rájuk, amely távlatilag is hasznos. Megépült egy újab áruház, vagy építünk egy parkolóházat, esetleg némi zöldfelülettel, és összekötjük mondjuk a HÉveket. Vagy mivel tudjuk hogy felújítjuka nagykörutat, ezért bevisszük odáig mind2 déli HÉVet. Ennek lettvlna értelme, de a telekspekuláció meg az önkormányzatok tettek rá, örültek hogy nekik is jut valami. Ebből a pénzből nem budapest tömegközlekedése fejlődött.. persze nyilván keletkeziik bevétel, stb, de vajon mennyi a haszon rajta így, mint a veszteség hosszútávon, amit a bkv szenved el mert nem tud, nincs HELYE alternatívák kialakítására csak drágán. Bár inkább ezt az úthálózatra kellett ovlna mondanom.

Szentgáli 2009.05.20. 14:22:58

Végre egy értelmes, európai kezdeményezés.
Lehet szépen kiszállni a kocsiból és biciklire, BKV-ra, meg lábra szállni, ahogy eddig is tette többszázezer ember.

Kobor_Szellem 2009.05.20. 14:23:54

1ébként az oktogonra 5ös metró annyira kell mint ürhajósnak terasz. bocs (persze szigorúan szvsz)

de miért vagy annyira biztos abban, hogy 5 év múlva, mikor a bkv költségei az egekbe zsöknek és szétrohad, mikor még bőven nem lesz kész az autópályaként összefüggő M0, akkor már parkolóházak lesznek mindenhol? jó, bízom benned, legyen iagazd, legyenek parkolóházak, DE! .. mire szállnak majd át az emberek? az agyonrohasztott bkvra? hol lesz addigra a bkv, mikor a 4es metró építése elviszi minden pénzét? (egy részét biztos, az unió sem az egészet tervezi kifizetni)
(és még mielőtt valaki megdobál, NEM autóval járok dolgozni, és suliba sem azzal jártam, speciel nekem NINICS autóm)

Silent Bob 2009.05.20. 14:27:15

Egyébként szerintem a legnagyobb hazugság, hogy ha lenne parkoló + normális BKV, kiszállnátok az autóból.

Koky_ 2009.05.20. 14:32:09

Ha problémamegoldásra nem is, de arra jó ez a blog, hogy azok, akik titkon szeretnének autót, de nem engedhetik meg maguknak, ezért BKV-ra , tömegközlekedésre kényszerülnek, köpködhessenek az autósokra.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.05.20. 14:33:34

@Koky_:
Akinek van autója, annak bejött az élet? :D

Kobor_Szellem 2009.05.20. 14:35:00

@Maab:
Azt írod, hogy nem adtak pénzt szintbeli kereszteződések kialakítására. Nos, igen... valóban, és főleg a belvárosban lehetne ezeknek létjogosultsága... menjünk a föld alá, a bkv, a buszok járjanak a föld felett 1 sávon, az autók alacsonymennyezetes kéregalagutakban. Bocs, nem vagyok mérnök, ha ez hülyeség, mondjátok, de hogy széltében nem tudunk tovább nyújtózkodni az utakon, az biztos. Marad a függőleges, de erre nem csak a metrót tudnám elképzelni (pl astorián van metró, blahán is, de a blahára terveztek alul-felüljárót. jó régen :) persze még a gyalogos auljáró megépítése előtt. De kérdem én, mi akadlya lenne egy felszín alá süllyeszett gyorsútnak az erzsébet hídtól a keletiig (ha nem lenne gyalogos aluljáró, hanem felszíni zebárs közlekedés, bicikliúttal, járdával, buszsávval, esetleg némi felszíni zöldfelülettel (nem nagy fákkal mert lent menne az út)
utópia? :)) ha igen akkor bocs, befogtam

nénike · http://mandiner.hu 2009.05.20. 14:36:03

@TuRuL_2k2:
Van, aki autóba kényszerül. Három gyerekkel buszozni elég nehéz és nagyon drága.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 14:50:22

@Szentgáli: A BKV kihasználtsága csúcsiőben sok helyen 100% felett van. Gratulálok.

belekotty 2009.05.20. 14:51:17

@I-brahi: Mondom nem vagy műszaki ember. Mire a gáz/szén erőműből a vellany hatásos mechanikus munka lesz a kocsidban, sokkal több CO2-t fogsz kibocsájtani. Bocs de termodinamika a szakterületem, jobb ha nem vitázol. :-))

Kobor_Szellem 2009.05.20. 14:51:48

@Silent Bob:
Hazugság hogy kiszállnátok az autóból? butaság amit mondasz (szerintem). én eleve csak bkv-val járok, de nagyon örülnék neki hogy akkor, mikor jó lenne az autó (mert vonathoz megyek/visznek) akkor ne 2 átszállással jussak el a keletibe, mert okosak odafent. Jó, persze én vagyok a lusta g*ci, hogy hátizsákkal meg kézitáskával meg extra cuccokkal nem szívesen 7esbuszozok. Bevallom, mentem már úgy nem is egyszer, de vicc amit az emberek leművelnek (metrón a legkevésbé balfaszok az emberek, de a metróig el kell jutni). Ennek az autós oldala hogy elvisznek a keletiig, és kiraknak a parkolóban.
Tehát én nem szállnék ki az autóból, mert dolgozni bkval járok. De megvédem az autósokat, mert mert nylván másnak is szüksége lehet rá, és talánnem az a megoldás hogy azt mondjuk nekik, nyista auto! és megmondjuk használjanak alternatívát. Ők joggal kérdezhetik: mégis mit?

belekotty 2009.05.20. 14:52:16

@molnibalage: Van egy szám, hogy hány emberre tervezték a járművet. lehet benne több. gratulálok!

belekotty 2009.05.20. 14:54:12

@molnibalage: Csak mire az autódba jut az áram...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 14:55:53

@belekotty: A gond, hogy annál is több van. Van olyan, hogy 4-6 vonalán zsinórban 4 villamosra nem lehetett felférni, pedig úgy álltak az emberek, mint a heringek a konzervdobozban... Ez heti átlagban egyszer megvan.

Akkor hova is akarunk még embert tenni?

Komolyan monodm sírok az ilyen hülyéktől.

belekotty 2009.05.20. 14:56:05

Közlekedési szakemberek ellenzik a műdugót
Dugóhíradó
2009.05.20. 14:02 - Tenczer Gábor
Levelet írt a Közlekedéstudományi Intézet három vezető szakértője (Dr. Vörös Attila, tudományos igazgató, Dr. Merétei Imre Tamás, tudományos tanácsadó, környezetvédelmi szakértő, Dr. Berényi János tudományos tanácsadó) Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesnek, amelyben arra kérik, hogy „szíveskedjék elállni a tervezett kísérlettől a fővárosi lakosok, a fővárosi közlekedők, a fővárosi vállalkozók, mind rövid mind közép mind hosszú távú érdekeinek védelmében”.


No akkor ennyit a sok hülyéről aki támogattya a dugósítást

belekotty 2009.05.20. 14:56:57

@molnibalage: Akkor mi bajod volt a 100 százalékkal?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 14:58:27

@belekotty: Mi van vele?

Az autó nem árammal megy, a metró és villamos igen. A szumma hálózati veszteség kb. 10%.

Soroljam, hogy maga a benzin gyártása milyen energiaigényű? Aztán még távvezetéken szállítod a bázistelepekre. Eebből itthon van a MOL-nak asszem 7, szóval egyre nagyobb távolságokról járnak a tartálykocsik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 15:00:58

@belekotty: Most játszod a hülyét. A névleges kapacitás felett mennek jóval és sokszor ez is kevés. Ennyire nehéz felfogni?

Ezenfelül sokszor összevissza járnak, járatok kimaradnak és a metró miatt szét vad szabdalva az egész.

Anyád... Egy Boráros tér Észak-Buda táv 35-40 perc. Légvonalban ez 6 km! Vicc bazdmeg.

I-brahi 2009.05.20. 15:05:41

@belekotty: Részletes adatokat kérek, mert így nem látom át. Jegyzem meg, nekem a statisztikus fizika a szakterületem, aminek van valami "egészen apró" köze a termodinamikához, úgyhogy hidd csak el, hogy megértem és bizonyos részeit valószínűleg még jobban is tudom. Nem érdemes velem ilyen magas lóról beszélni.

belekotty 2009.05.20. 15:33:57

@I-brahi: No jó. Gáz és szénerőmű 30% hatásfok. 10 százalék a hálózati veszteség. mágy tiz százalék a legjobb akku. Vagyis 20 százalék fölött vagyunk nem sokkal, ami a robbanómotor hatásfoka.
Akkor még nem beszéltünk a villanymotor hatásfokáról, a sürű akkucseréről, arról hogy a világ Li készlketei nem lennének elegek a sok autóhoz, továbbá hogy télen mivel fűtenéd az autót, mert hulladékhőd ugye nincs.

belekotty 2009.05.20. 15:35:06

@molnibalage: Bocs, simán lehüllyézted a százszázalék fölötti emlegetést. Fogalmazz érthetőbben akkor!

belekotty 2009.05.20. 15:37:06

@molnibalage: Ne sorold milyen energai igényes a benzin, mert vegyész vagyok. A benzinben rejtőző energiához képest elenyésző az előállítása. A villany meg miből is állítod elő a vilingernek meg a metrónak?

Silent Bob 2009.05.20. 15:38:42

@Kobor_Szellem: Ez így normális, ahogy te csinálod. Nekem nincs autóm, pont ezért, mert napi rendszerességgel nem használnám, szerencsére van lehetőségem jó időben bicajozni, egyébként meg fél óra villamosra lakom a munkahelytől.
Egyébként meg azt kéne megérteni azoknak, akiknek VALÓBAN nincs alternatívájuk, hogy nem arról van szó, hogy mindenki szálljon bicajra meg BKV-ra, hanem azok, akiknek nem létszükséglet, hogy autóval járjanak.
Senki nem várja el a pékektől, hogy gyalog vigyék ki a kenyeret, a szerelőtől, hogy gyalog vigye a szerszámokat.
Egyébként meg, hogy nem szállnának ki az autóból, nézz körül az ismeretségi körödben. Aki napi szinten kocsival jár, az egy megállóra sem fog buszra szállni, vagy gyalog menni, hanem szépen beül az autóba. Legalábbis a nagy részük.

sebcsaba 2009.05.20. 15:39:56

A céllal teljesen egyetértek, de a megvalósítás - jó szokásunkhoz híven - csapnivaló.

Igen, drasztikus intézkedések kellenek. De:
- amíg a reggeli csúcsban a legforgalmasabb járművekre (m2,m3,4-6,p7) fizikailag nem tud felszállni a most autóval járó tömeg,
- amíg az egyetlen összefüggő belvárosi észak-déli kerékpárút (a budai rakparton) szinte használhatatlanná van felásva a csatornaépítés miatt
addig nem kellene annyira rohanni fejjel a falnak.

I-brahi 2009.05.20. 15:41:31

@belekotty: Jól, van rájöttem, hogy nem ugyanarról beszélünk. Én a villamos meghajtású járművek alatt a villamosra és a trolira gondoltam. Azok közvetlenül hálózatról üzemelnek. Tudom, hogy az elektromos autók hatásfoka gyenge. Félreértettük egymást. Bocs.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.05.20. 16:17:59

http://index.hu/belfold/budapest/2009/05/20/kozlekedesi_szakemberek_ellenzik_a_mudugot/

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.05.20. 16:30:14

@Fideszes: draga aranybogaram, a villamosok eltorlese ipari baromsag. legalabb akkora, mint a mudugo.

a megoldas egyertelmu csak meg nem tudnak belole eleget lenyulni, meg hamar nyaron ugysincsenek a varosban, gyorsan ki is basznak mindenkivel, aki viszont nyaron is dolgozik.

ahogy mar tobben is irtak: nem tobb ut kell, hanem normalisabb P+R, legalabb valamivel jobb es lenyegesen nagyobb bkv-flotta, ne adj isten gazuzemu buszok a dizelesek helyett... sorolhatom meg, ha akarod.

a tobb teret adni az autoknak szinten baromsag. azt kell megoldani, hogy akinek nem letszukseglet az auto, annak legyen batorsaga (mert azert ehhez manapsag meg az kell) atszallni a bkv-ra. hogy ne lopjak el a kocsitjat a parkolobol. hogy a napijegyet ki tudja fizetni. hogy bkv-val emberi ido alatt odaerjen.

ennek lehetne resze hogy buszsav es villamos mindenhova ahova kivitelezheto. hirtelen gyorsabb es elvezhetobb tomegkozlekedes; mar ha tenyleg koltenek ra.

es mondjuk 5-10 ev mulva harmadakkora forgalomban feleakkora utakon is kenyelmesen elfersz.

inkabb azt gondold vegig, hogy amit irtam, az miert is illuzio csupan! azon sokkal tobb okod van felhaborodni...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.05.20. 16:34:38

@sebcsaba: v4-6, b7, bp7 es tarsai mar most is fullon vannak.
a legdurvabb az amikor este 10 utan nezem miert van tele a 4-6 mar a petofi hidnal, mielott a rio/zp/muszakosmelos felszallna ra. vagy epp reggel 5-kor amikor megyek reggeles muszakra.
nem szombaton, nem vasarnap. minden nap. igazi Fortress hangulata van az intezkedesnek amugy.

"Fajdalmat! Fajdalmat mindenkinek!"

amugy meg van egy olyan erzesem hogy ebben van egy adag feltunesi viszketegseg is 'Szkaj reszerol, azt akarta hogy beszeljunk rola, az anyazast meg megszokta.

Ja es azt hogy egymasnak essunk.

Ne adjuk ala a lovat! Foleg hogy a lovat Metro-nak hivja ugyebar...

Kobor_Szellem 2009.05.20. 17:01:12

@Silent Bob:
ha körbenézek a környezetemben, akkor sokan bkv-val járnak, azok meg autóval akiknek mondjuk napi szinten jobbra balra, 1ik másik városrészből másik városrészbe kell menniük, ami mondjuk időben bkval úgy nézne ki hogy 1-2 metró meg busz villamos vagy ami arra jár meg utána még gyalog mert a bkv nem visz házhoz. Ők nyilván menjenek autóval sztem is. Aztán van kollégám sok aki külvárosból, peremből, aggloból jön. Motorral autóval relatvíe gyorsan beérnek, mert akkor indulnak mikor kisebb a forgalom. ha bkval jönnek, rendszeresen késnek fél órát... pedig valszeg uakkor v hamarabb indulnak
Igenis, legyenek autósok. Legyen meg a lehetőság, hogy megállhassanak parkolókban a metró(vég)állomásokon, és legyen chipkártyás rendszer. De akinem akar v ne mtud metrózni annak legyen gyors, nagy áteresztőképességű autóút a kocsija alatt. Van ilyen jelenleg bp-en? alig. Lehetett volna az elmúlt 20 évben fjleszteni? igen. megtették? alig.
vagy civilként kezdjünk utakat építeni és fejleszteni? esetleg tagadjuk meg az árkádtól az építési engedélyt hogy egy 5 szintes őrzött, parkolóházat rakjanak a helyére? stb igen, civilként ezeket nem tudtuk megtenni, de sajnos odafent sem tették meg. Ez a próbálkozás koncepciójában tökjó. mondom, legyen ferenciektől keletiig kéregalaút, rajta felette buszsáv, bicikliút, esetleg parkoló zöldterület. de a meglévőt alternatíva nélkül korlátozni sztem közveszélyes

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.05.20. 17:07:07

Nektek az az érdemetek, hogy jobboldaliak vagytok, azaz nem vagytok annyira hülyék és/vagy beteg jellemek, mint akik ma Magyarországon MSZP- vagy SZDSZ-szavazók.

De ez lassan nem lesz elég. Lassan senki más sem lesz sem MSZP-, sem SZDSZ-szavazó.

Szóval más módszert kell majd találnotok, hogy bebizonyítsátok magatoknak, hogy nem vagytok idióták.

Csak segítek: ez a mostani post nem jó irány. Sőt. Nagyon nem. Nagyon, nagyon, nagyon nem.

Ugyanis sikerült valami olyan vadbaromság mellé állnotok, hogy az ember csak elkerekedett szemmel néz, hogy akkor most mi a fasz van.

algkalv 2009.05.20. 17:49:55

@Kobor_Szellem:
valóban szégyen, hogy milyen buszokat járat a BKV a Várba meg a hegyekre
de azért egy dízeltaxinak is van szaga, sétálj be közéjük pl. a Bécsi kapu előtt
és esetleg add össze 30-40 autó kibocsátását, ha a busszal akarod összehasonlítani...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.05.20. 17:51:21

@Pók: korrekt. én is azt mondogatom jobbos ösmerőseimnek, hogy hamarosan más mentségeket és más indokokat kell találniuk... ;-)))

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.05.20. 17:58:14

egyszerű matek: a múltkor nem volt autóm, egy belvárosi kört kellett lejárnom. belekerült 1500 Ft-ba (mindegyik tömegközin lyukasztottam jegyet) és egy órába telt.

ugyanez autóval fél óra lett volna és úgy 700 Ft (amortizációval :-)

no komment.

sensasün 2009.05.20. 22:23:41

Ugy latom, mindig a videkiek vannak kiborulva.
A videkinek videken a helye, a pestinek meg pesten.

negeev 2009.05.20. 22:38:05

Szerintem, az autóforgalmat le kell vinni a föld alá. Nem, pedig úttest szűkítéssel szórakozni. A sok biciklis, meg egyébként kapja be. Ők itt a SZÉP ÚJ VILÁG letéteményesei! Francokat!

sensasün 2009.05.20. 22:43:16

@negeev:
Látom, te sem ültél még bringán, az tuti biztos hogy egy kövér, elhízott autós vagy.
Azért nem átkozzuk a bringásokat, mert szetertnek/tudnak mozogni, ez lenne a normális!
Amsterdamban kéne élned! ;-)

sensasün 2009.05.20. 22:44:32

@negeev:
Az autós forgalamat a város alá vinni jó ötlet, dehát nézz szét!
Még a metrót sem sikerül megépíteni!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.05.20. 23:12:15

@Színvonal-O-méter: Esetleg kifejetenéd bővebbe ezt? Mert szép elvek vannak a posztban csak 0 eszköz és szándék van mellette. Sebaj, oda se neki...

sensasün 2009.05.20. 23:57:28

@Színvonal-O-méter:
Igen, főleg az olyan kommentek rontják a színvonalat, mint amilyen a tied is!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.21. 12:38:53

szegény gellért barátunk... a preerekciós coitus interruptus esetét élte át. műdugó lefújva. persze nem is szánták másnak, mint két napos ingyencirkusznak...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.05.22. 01:22:30

A Matild palota szálloda lesz, nekik kell a szélesebb járda,
ezért fizették le a Demszkyt . )
www.ingatlanhirek.hu/images/pic/fa2416_phpy0uuvn.jpg

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.24. 19:27:39

László Jánosnak, a Magyar Kerékpárosklub elnökének levele a mesterséges dugóként emlegetett városházi forgalomcsökkentési javaslatról.

"A Budapesten tervezett rövid, egy hónapos ideiglenes forgalomcsillapítási terv, vagy ötlet nagyon nagy felháborodást keltett, napok óta a tele a tiltakozó, érzelmektől fűtött, néha szakmai, vagy annak tetsző nyilatkozatokkal a sajtó.

Nézzük, mi lehetett a tervezők indítéka. Valamit tenni kéne, mert például:

- ma Budapesten több az autó, mint a hely: 1994-ben a Budapesti utak össz hossza kb. 4250 km volt, mára ez alig nőtt 100 km-rel. Ezzel szemben ugyanebben az időben az egyéni gépjárművek száma kb 30 %-kal nőtt, és ehhez még hozzá jön az agglomerációból ingázok hatalmas hada. És már 1994-ben is alig fértünk el.

- a belvárosi területen radikálisan csökken a gépjárműforgalom átlagos sebessége (majd’ a felére, mostanában alig 14 km/óra). Tehát autóval közlekedni már lehetetlen, éppen az autók miatt.

- a tömegközlekedés, ami a kilencvenes években még magasan kihasznált volt, mára alaposan veszített népszerűségéből, bár még mindig sokkal magasabb a kihasználtságuk, mint Európa sok fejlett városában.

- Budapest levegője mára gyakorlatilag nem „fogyasztható”: ma (május közepe) már elérte a 40-et azon napok száma, amikor a szálló por mértéke messze meghaladta a megengedett értéket. (az EU-ban ez évente nem lehet több mint 35 nap, nálunk erre az évre több mint 100 nap a „tervezett”). És ez csak egy komponense a minket mérgező anyagoknak a „levegőnkben”.

- a városban lassan nincs járda, nincs az utcák mentén kiskereskedelem, már megállni beszélgetni is nehézségbe ütközik egy járdán.

A mai napig nagyon kevés olyan intézkedés született városunkban, ami megpróbálta volna megállítani ezt a folyamatot, ami mégis megvalósult, vagy éppen tervezik, azt is sokan támadják. Megindult a tehergépjárművek számának csökkentése a város belsejében, természetesen azonnal támadásba lendült az ágazat. Elkezdődött néhány (igazán nem sok) útvonal áteresztő képességének csökkentése éppen annak érdekében, hogy a szomszédos üzletek ismét életre kelhessenek, de éppen a kereskedők tiltakoznak ez ellen. Valami elindult végre kerékpáros ügyben is, de ahogy halad előre a lassú folyamat, úgy teljesedik ki a tiltakozók hada, nemritkán „szakemberekkel” az élen.

A szakemberek szava fontos! Végül is nekik kell érteni a közlekedéshez, urbanisztikához, nem a politikusoknak, sőt, vezetniük kéne azokat a helyes irányba. Hogy állunk ezzel, mit szólnak ők a fenn vázolt helyzethez?

Ha a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos véleményekből lehet következtetni erre, akkor nagyon szomorú a kép: lassan egyedül lesz Budapest Európában, ahol még mindig lökött alakok őrült hobbijának, a közlekedést zavaró, életveszélyes dolognak tartja szinte egyhangúan a magyar „szakember gárda”, mérnökökkel, szakpolitikusokkal, szabályalkotókkal együtt a városban a kerékpáros közlekedést, tisztelet a kivételnek. Ma, amikor Brüsszelben az EU vezetői, a világ vezető közlekedési szakemberei által fémjelzett nemzetközi kerékpáros konferencián (Velo-city 2009) közös nyilatkozatot tesznek, felhívva a világ polgármestereit, növeljék a kerékpározás arányát a városuk közlekedésben 2020-ig minimum 15 %-ra. (egy héttel a felhívás után az aláíró városok száma több, mint 20, köztük török, bulgár, román és észt).

Mert, mint Prof. J-P Van Ypersele, az ENSZ elnökhelyettese beszédében kijelentette, nincsen más út ma a világ városai számára, mint csökkenteni az egyéni gépjármű-használat mértékét, és növelni a kerékpározásét, mert ez az egyetlen jármű, ami minden tekintetben hasznos városnak, közösségnek, gazdaságnak (win-win megoldás)

Most végre van itt Budapesten néhány ember, aki úgy gondolta, legalább egy pár napra ki kéne próbálni, milyen az, ha egy nagy forgalmú utat (mit keres egy autópálya a belváros közepén?) kicsit átalakítunk olyanra, hogy lehessen ott sétálni, bicajozni, még közlekedni is. (mert a közlekedés minden híresztelés ellenére nem az autók folyamát, hanem az emberek A-ból B-be eljutását jelenti!). Meg is indult a nehéztüzérség az ötlet ellen. A fő vád: ne tessék kísérletezni a lakosság kárára, mert ennek természetesen csak kára, áldozatai lesznek.

Nem, kedves tiltakozó hölgyek és urak, vezető közlekedési szakemberek. Nem ez a kísérlet! Önök kísérleteznek velünk, hogyan éljük túl a város mérgezett levegőjét, hogyan ússzuk meg a közlekedés okozta stresszt, hogyan tűrjük, hogy már nincsenek közösségi terek se a városban, ahol egy kicsit beszélgethetnénk, hogyan szokjuk meg, hogy a gyerekeinket már lassan nem lehet az utcára kiengedni! Önök, akik szakemberek voltak már hosszú évekkel ezelőtt is, amikor olyan közlekedést terveztek, aminek a „levét isszuk” ma, de legalábbis nem tiltakoztak ellene! Az Önök munkájának bizonyítványa, hogy sikerült ledolgozni gyönyörű városunkat a legélhetetlenebbek közé (Gallup urban audit), bár ahogy a listát nézem, e bukott osztály majd’ mindegyik tagja elkezdett már javítani, lassan maradunk egyedül.

László János
Elnök
Magyar Kerékpárosklub"
süti beállítások módosítása