Kölni íz
2009. május 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kölni íz

 Az Óperencián is túl, a Rajna kincses folyamának partján, a burkusok országának nyugati végein, ahol a Cobra 11 kemény legényei száguldoznak a végeláthatatlan autópálya-pókhálóban, nos, ott töltök el néhány napot Köln kies városában. Gondoltam egyet, és elkezdek egy Gyurcsány-, Orbán- és cigánykérdés-mentes, vagyis tökéletesen értelmetlen posztsorozatot ennek a nyugat-német nagyvárosnak a mindennapjairól. Német lét a 21. század reggelén. Töri, föci, magaskultúra és hiphop, Kölsch sör és döner kebab, satöbbi. Kölni ízek, csak nektek, napjában egyszer-kétszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr761103917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.05. 18:24:14

mázlista vagyol! tavaly egy fél délelőttöm volt végigloholni az óváros körül, de megérte. a dóm az adott, ugye, ki ne hagyd csak azért, mert mindenki oda megy és az ciki! úgyis letérdelsz, amikor megállsz előtte. tudtak az ősök. az altemplomi rész csalódás, öt lépcsőfok visz le egy 2x2 méteres cellába, ahonnan nem lehet továbbmenni. álványos fényképező önkioldóval is a must, ha jó képeket akarsz bent csinálni, mert sötét van. tavaly túrták a metrójukat, egy csomó helyen a be lehetett látni a munkagödrökbe, ahol éppen a római maradványokat mentették. az óvárosi utcácskák az elmaradhatatlan sörözőkkel jól néznek ki, egyszóval pompás hely. a török taxisokkal vigyázz, úgy vezetnek, mint itthon mindenki, de ha mexokod a német stílt, akkor furi lesz.

szomszédsrác 2009.05.05. 19:54:30

na ezt tuti olvasom .. én heidelbergben laktam fél évet azse rossz hely . főleg a rengeteg egyetemista miatt olyan volt kicsit mint szeged nem volt annyira honvágyam mint általában külföldön :)

backg 2009.05.05. 21:38:23

A Kölsch-ről jut eszembe a facebook-os Igazi düsseldorfi vagy? kvíz egyik része:

Alt und Kölsch haben gemeinsam:
a., Beides im gleichen Stoffwechsel, nur das Alt oben reinkommt und Kölsch unten raus.
b., beides sind obergärige Biere.
c., sind nicht so lecker wie Pils.

Szóval óvatosan azzal a Kölsch-sel :)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.05.05. 21:50:27

egyik legzsírabb német város, gyerekkorom egy szép tavaszát töltöttem ott. mintha egymillió éve lett volna.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.06. 00:36:29

Azt hallottam, a dómot és pár megmaradt épületet (mint az előtérben lévő St. Martin) leszámítva nem a legszebb német város. Kíváncsi vagyok a képeidre és a véleményedre.

Viszont a dómról azt mondják, ha meglátja egy ateista, hívő keresztény lesz belőle:-)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.06. 08:10:41

@aesculus:
a lexebb német város szerintem wiesbaden közvetlenül münster előtt.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.05.06. 09:54:03

A Kölsch autentikus, de nagyon nem jött be, pedig korábban német sörökben nem csalódtam. :) Igaz, én Berlinben kóstoltam meg egy helyi ismerős tanácsára.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.05.06. 11:04:03

@triumphator: igen, sokan azt mondják. Az amerikaiak Wiesbadent nézték ki "székhelyüknek" a háború utánra, és ezért nem érte bombatámadás.
Nekem München a kedvencem. Azt elég jól újjáépítették, és a belváros modern épületei sem rosszak. Stuttgartot ott járt ismerőseim "nagyra nőtt Dunaújvároshoz" hasonlították".

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.05.10. 19:49:04

@triumphator: Aachen, Worms, Bonn is aranyosak (legalább is nekem). München örök szerelem, kisvárosok közül pedig Passau. Gyönyörű!

Legkevésbé tetszenek: Wolfsburg, Berlin, Kiel.
süti beállítások módosítása