A műselyemlány
2009. április 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A műselyemlány

 Bájos. Közönséges. Ostoba. Ravasz. Szépséges. Jelentéktelen. És még sok más ellentétpár, ami egy igazi nőben megjelenhet. Mindezt egy személyben, egy szerepben láthatjuk A műselyemlány című egyfelvonásos, egyszemélyes darabban, Hámori Gabriella alakításában.

 A húszas-harmincas évek Berlinjében járunk. Oly sokszor látott, klasszikus háttér: a multikulturális zsibvásár színfalai előtt, világválságot kihasználó nagypályások és a válság által kihasznált lúzerek között ténfereg ide-oda egy vidéki német lány, Doris. A kisvárosból a fortyogó metropoliszba vágyakozó hölgyemény Nagy Nő akar lenni, és mindent megtesz azért, hogy elérje vágyait. Mindent, ami látókörének horizontja el tud képzelni. A valóság azonban néha ezen a horizonton túl terül el. Szerelem és féltékenység, párkapcsolat és magány, luxus és éhezés váltakozik egyik napról a másikra, ahogy a jelenetek egymást követik. A csillogó felszín alatt pedig nőnek az árnyak, de Doris még a nácizmusról is bájos értetlenséggel tud gondolkodni: azt hiszi, a színházi világban mindenki zsidó, ezért maga is zsidónak füllenti magát, mire az őt ostromló Hitler-párti milliomos otthagyja őt. És Doris ezt nem érti.

 Szájbarágás azonban szerencsére nincs. Minden történetet és epizódot a gyorsan váltakozó, néha percekig, néha alig egy mondat erejéig tartó monológ-jelenetekből ismerünk meg. A minimalista (ugyanakkor kreatív) látvány mellett főleg elménk dolgozhat, ahogy továbbszőjük a naplószerűen rövid cselekmény mögötti történeteket.

 Hámori Gabriella jutalomjátéka ez a szerep, már amennyire egy fiatal színésznő játéka az lehet. Nagy kihívás egy monodrámát egy személyben életszerűen eljátszani, de Hámorinak sikerül a feladat. A filmekben és színpadon egyaránt játszó, porcelánarcú színésznő egyesek szerint cizellált mesterkéltséggel, mások szerint valós lényéből fakadó bájossággal képes karaktereket megszemélyesíteni - Doris esetében szerintem utóbbi az igaz. Kívül a téli nagykabáttól szinte teljes meztelenségig levetkőzik előttünk a színpadon - a lelke viszont mindvégig nyitott könyv előttünk. Ellapozgatnak benne Doris férfiúi is, aztán otthagyják egy lepattant berlini kávéház asztalán.

 Műselyembe csomagolt élet, felhőkig érő vágyakkal egy világválság földhözragadt, s néha földbe döngölő valóságában. Willkommen in der Wirklichkeit.

Irmgard Keun: A műselyemlány
Az Örkény István Színház és a KÉK PRODUKCIÓ közös előadása
Fordította: Gáspár Margit
Színpadra alkalmazta: Gáspár Ildikó
Rendező: Bagossy László

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr161092029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.28. 20:58:32

hm, könyvben is olvasható már egy ideje:
Irmgard Keun:
A műselyemlány,
ford. Gáspár Miklós, Nova, 1933 (! alig egy évvel az eredeti után)
kösz, megnézem

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.29. 00:48:20

De jó kis írás, képek. Felüdülés.

Azhát 2009.04.29. 07:05:59

@murci/szamárfül:
"Irmgard Keun:
A műselyemlány,
ford. Gáspár Miklós, Nova, 1933"

A Nova volt egyébként Rejtő Jenő kiadója.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.29. 08:15:01

Ha valamelyik nagyszülő erre jár, akkor megnézzük az Asszonnyal:) BÁr nagyon ki kell domborítanom a darab szépségét, és leszólni a színésznőjét előtte :)

eN 2009.04.29. 09:13:39

@Őrnagy Őrnagy: ne legyen nyámnyila, mint egy tűzoltó, maga katona, Őrnagy, vállalja fel férfasan (otthon is) hogy bejön a művésznő. Nyugodtan hivatkozzon arra, hogy nincs ezzel egyedül, sőt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.29. 09:16:57

ne má' ezt talán nem kéne. berlinről írjon földényi, színházról meg mgp és koltai. ez nagyon gáz...

polinezia 2009.04.29. 09:19:29

Borzasztóan közhelyesen fogalmazol. Szerintem nem ez a te világod. Ócsárold inkább a politikát, talán több jön ki belőle.
Bár nem hiszem...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.29. 09:21:46

"Nagy kihívás egy monodrámát egy személyben életszerűen eljátszani"

negyedóra röhögést okoztál, köszönöm!
még egy-két ilyen mondat és te vezeted a poszton a szakmai vitákat... fiala már megvolt... LOL

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.29. 15:12:06

@Őrnagy Őrnagy: amikor vetkőzik, motyogd magadban azt: ez igen, azt az esztétiko-filolózfiai dekonstrukcionizmust!

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2009.04.30. 15:07:00

hámori gabi alapvető fétisnőszemély, a darab is elég jól össze van rakva, profi munka a csapattól és tőle is, de nem kiemelkedő, elég felejthető.

tevevanegypupu 2009.04.30. 15:14:22

Nagyon szep..es jo lehet.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.30. 15:30:20

@drumlin: egyetértek. Hámori Gabriella Doris-a egyestés kaland - annyit viszont bőven megér (a színházban :)
süti beállítások módosítása