Papnevelte balosok
2009. április 08. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Papnevelte balosok

 Egyik iwiw-es ismerősöm azt írta az üzenőfalra, hogy „volt piarista diák lesz a Gordonka jobbkeze”. Elbizonytalanodtam, mert a friss hírek szerint Szigetvári Viktor lesz Bajnai kabinetfőnöke. Szigetvári régi motoros, már 2001-ben pattogott az MSZP-ben, de eddig nem hallottam a piarista múltjáról. Pedig tényleg: Viktor piarista diák volt.

 Az egyháziiskolás múlt, úgy látszik, jó pedigré a bal fronton: Kunczét is a piaristák nevelték, Kóka pedig ferences tanítást kapott.

 Persze, miért ne lehetne valaki baloldali és vallásos?

 Miért ne lehetne valaki katolikus és hithű kommunista?

 Miért ne Mártíruszozhatna le egy áldozatot egy istenhívő?

 Miért ne bratyizhatna valaki az MSZMP utódpártjával, tiszta lelkiismerettel?

 Miért ne beszélhetne békákról és mocsárlecsapolásról az, akit szerzetesek tanítottak?

 Miért ne vezethetne egy hazugságra épülő kampányt egy volt piarista diák?

 Szerintem lehet valaki liberális vagy szocialista és katolikus egyszerre. Lehetett valaki párttag és katolikus, mert a szocializmus kemény világ volt, ahol némelyek kompromisszumokat kellett kössenek.

 De nem legalizálhatja legitimálhatja egy igazsághívő ember a kommunistákat, mert számtalan embert meghurcoltak abban a rendszerben a hite miatt. Kádárék ellenségei voltak a klerikális reakciósok, a vallásos emberek.

 Nem mártíruszhat egy Jézust követő ember, mert az egyház egyik fő tanítása a szetetet, a bántalmazottak védelme.

 Nem békázhatja le a népet az, aki tiszteli azokat, akik felett hatalma van.

 És nem vezethet hazugságra épülő kampányt az, aki az igazság szolgálatára hivatott.

 De a szerzetesek is felelősek, hiszen tisztában kell lenniük azzal, hogy elit gimnáziumot vezetnek, tehát a jövendő politikusokat, professzorokat, véleményformáló értelmiségieket nevelik. Persze nem az a papok felelőssége, hogy néhányan elkóborolnak, de elhatárolódhatnának néha. Ugyanis ezeket a figurákat legalizálja a gimnáziumuk neve, ott virít az önéletrajzukban. Ezáltal a piaristák és a ferencesek hitele romlik.

Egyébként pedig: sün, liba, béka!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr771051928

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárdobáló 2009.04.08. 11:06:26

A pápa és az óvszerA pápa nemrég Afrikában járt, és újra úgy nyilatkozott, hogy az AIDS terjedésének megakadályozására az óvszer nem megfelelő eszköz, a betegséget csak a szeretet állíthatja meg. Itthon nem volt ennek nagy visszhangja, de Nyugat-Európában…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzgy 2009.04.08. 07:51:20

Csak nem legalizál senkit a gimnáziuma neve, maximum legitimálja. Nem kell latinórára járni, de akkor beszéljünk inkább magyarul.

És egyébként sem hiszem, hogy el kellene határolódnia egy tanárnak azért, mert tizenöt évvel később az ő értékrendjének nem megfelelő életet él egy volt diák. Lehet, hogy csendes kudarc - bár gyanítom, sokkal több a sikerélmény egy hosszú tanári pályán.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.04.08. 07:54:47

Szigetvári konzervatív-liberálisnak vallja magát - ez szíve joga. Sokszor felvetődik bennem a kérdés, hogy egy kampánymenedzser elvállalhatja-e olyan párt kampányát (etikailag), ami teljesen ellentétes elveket vall, mint ő? Én Wermer Andrással értek egyet, aki szerint nem.

táltos 2009.04.08. 08:05:36

Az a lehetőség is elképzelhető, hogy valaki éppen egy egyházi gimnáziumba járva fordul az egyház ellen. Ha másért nem pl azért, mert rossz emlékek kötődnek azokhoz az évekhez. Lehet, hogy Kóka is egy magábaforduló, visszahúzódó kamasz volt diákkorában, akit a többiek folyton szekáltak és így állt bosszút.:)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.04.08. 08:05:52

Kunczéről viszont mindig elmondják a piárban, hogy "itt végzett, de rá nem vagyunk büszkék"

@TuRuL_2k2:
Turul, milyen az a konzervatív liberális? kinn is vagyok, benn is vagyok?

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.04.08. 08:32:05

Lola!

Azt hiszem, elmerültünk annak idején a témában!
Azt pl. tudtátok, hogy Daróczy Dávid először teológusnak készült?
De ott van az MSZP vallásos tagozata, ahol Hagyó Miklós vallott El Caminón szerzett élményeiről. Ezen véletlenül ott volt az IGEN TV:
tv.igen.hu/573-zarandoklazban-az-mszp-vallasos-tagozata.html
A minősége nem százas, de elhangozik benne a "Krisztus volt az első szocialista" tételmondat, és a vége sem rossz.

justin time 2009.04.08. 08:34:35

@denever: en.wikipedia.org/wiki/Conservative_liberalism

kezdésnek ez is jó. de megpróbálhatok még ilyesmi anyagot keresni. Ami azt illeti nekem is ez a legszimpatikusabb politikiai irányzat, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb idejáró, a kommentjei alapján szintén valami hasonló értékrendet képvisel.

mialenyeg 2009.04.08. 08:47:34

Miert valna "igazsaghivove" valaki, csak mert vallasos suliba jart nehany evig? Vagy ha esetleg meg vallasosnak is tartja magat? Ezek meg nem garanciak, ebreszto :-)

Dirky 2009.04.08. 08:49:59

@denever: Izé, XIX. és kora XX. század magyar történelme? Akkoriban a liberális konzervatívok és a konzervatív liberálisok dominálták a közéletet.

Amúgy miért lenne a baloldal alapból vallásellenes? Ez megint tipikusan olyan vélemény, ami a XX. századi magyar történelmen kívül semmit nem néz, a baloldalt meg egyben kommunistának veszi. Felszabadítási teológia, mondjuk? Nem épp mélykonzervatív, mégis egyházi - ha a hivatalos elismerése hullámzó is.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.08. 09:02:37

Latin-Amerikában pl az Egyház baloldali. Maradonán van Mao tetkó is, meg II. János Pál is

rzs 2009.04.08. 09:03:19

>miért ne lehetne valaki baloldali és vallásos?
Remélem, ezt viccnek szántad :-)
Érdemes olvasni ezt-azt erre vonatkozóan, mondjuk Raymond Aron-t. Vagy Sartre-t, hogy milyen mélységesen undorodik... A baloldali ideológiáknak - annak ellenére, hogy ez néha csak a felszín alatt létezik - szerves része a militáns vallás- és egyházellenesség, mivel a (történelmi) egyházak megtestesítik azt a hagyományos kultúrát, amellyel szemben meghatározzák magukat (mióta a termelőeszközök köztulajdonba vételéről pragmatikusan lemondtak :-)).
Ha ezt az ellenségképet úgymond lehántjuk az baloldaliságról, nem marad semmi, csak szánalmas magyarázkodás (ld. a ti legutóbbi videóitokat).
Persze én is tudom, hogy senki sem színtisztán baloldali vagy jobboldali gondolkodású, valami keverék van legtöbbünk fejében. Egy-két, már föl sem tűnő baloldali toposz tagadásával valószínűleg jó kis komment-áradatot zúdíthatnék magamra a jobbeker részéről is ;-)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.04.08. 09:04:16

Justin/Dirky,

mostra gondoljunk. az szép, hogy most az akkori értékeket tiszteljük. az akkor valóban mérsékel liberalista hozzáállás volt.
most szerintem azok a nézetek teljes mértékben konzervatívok. akkor már inkább mondjuk mérsékelt konzervatívnak vagy mérsékelt liberálisnak.

persze lehet, hogy a liberális szó utóbbi 20 évben kialakult de-facto hazai értelmezése árnyékolja be a látókörömet.

szerintem felesleges öndefiníciókkal megcimkézni magunkat, ha ugyanakkor nem képviseljük a cimkékben definiált értékeket. az olyan mű dolog. "egyébként konzilib vagyok."
és amikor nem?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.04.08. 09:04:28

lola,

te isteníted a vérvádterjesztőket és holokauszttagadókat. szerinted a vérvád és a holokauszttagadás az rendben van ? vagy csak a Bajnai kabinetfőnöksége méltatlan katolikushoz ??
nem, egyáltalán nem volt helyes dolog mártiriuszozni, Kóka János pedig ahogy van nem helyes dolog, de ha te azt hiszed magadról, hogy cseppet is különb vagy náluk a náciimádatoddal és a fake antikommunizmusoddal tévedsz.

rzs 2009.04.08. 09:05:32

Ja, és senki sem szolgálhat két úrnak :-)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 09:10:32

Gyurcsány is papnak készült. Ezt kifelejtetted, kedves Lola, pedig sokat megmagyaráz ezen amerikai tévéevangelizátor műsorából.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.08. 09:10:36

@rzs:
De két Istennek igen, ha elég nagy úr. Pl.: Géza fejedelem.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.04.08. 09:10:41

bár valóban irányzatos a felvetés, annyiben igaza van hogy az utódpártiak számára valóban érdekes lehet egyben vallásosnak is lenni: a korábbi, vallásellenes tevékenységet akkor hogyan ítélik meg?

az igazi baj a cikkel az hogy még csak nem is tényszerű hiszen se Kuncze, se Kóka nem utódpárti. Sőt, az SzDSz épp hogy leginkább a dem ellenzék útódjának tartja magát (valamennyire azért jogosan), ha már 1szer leszármazásról van szó...szóval ők tutira nem veszik maguka ez előző rendszer bűneit, vallásüldözését.

más: a legalizáltot csak egy helyen javítottátok, pedig két helyen kellett volna.

phaidros 2009.04.08. 09:12:42

Kicsit túllihegettnek érzem a dolgot, mert az egyházi iskola kiválthatja az emberből az ellenkezőjét is, mint amit el akarnak érni. Ez a tanároktól függ. Attól, hogy egyházi iskolába járt valaki, még nem feltétlenül istenhívő. Max. a szülei azok. Innentől a poszt teljes mondanivalója borul.

Másrészt, egy ember mártíriuszozott, sokan nevettek, de hogy pont Szigetvári Viktor nevetett-e, azt nem tudhatod.

Az MSZP tagjai pedig nem mind hithű kommunisták, sőt a legtöbben nem azok, főleg nem a feltörekvő fiatalok. Vagy akkor a kommunizmus mást jelent, mint amit én tudok róla. :)

Hazudni pedig hazudik mindenki, nem kell ahhoz papnak lenni. Miért, egy pap nem hazudhat? Ugyan már. Elsősorban emberek vagyunk.

phaidros 2009.04.08. 09:14:19

Nem a papság a nagy dolog, ami előtt fejet kell hajtani, vannak szar papok is. Az eszme... amiben viszont az ún. nemzeti jobboldalon sem hisznek mind csak azért, mert ők a jobboldalon sorakoznak.
Krisztus sírna, ha végignézne rajtuk.

Dr Kangörény 2009.04.08. 09:14:46

Cseppet sem mellékesen: miért kommunistáztok olyanokat, akik magukat nem vallják annak? Hiszen ti mélységesen felháborodtok azon, ha valaki lefasisztáz titeket.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.04.08. 09:14:55

kommunista lehet, csak ne szavazzon a magyar baloldalra..

amúgy vagy a kommunizmust nem érti, vagy a kereszténységet. mondani persze bármit lehet.

nénike · http://mandiner.hu 2009.04.08. 09:18:18

A fideszes, kisgazda, MDF-es, független, fürdőgatyás dulakodó Lengyel Zoltán is ferences diák volt Esztergomban. (De mi Glattfelder Bélára vagyunk büszkék :)

Tudnék mesélni az esztergomi gimnázium diákjairól...

Bubikot pl. kedveltük, Isten nyugosztalja, de pl. Nádas Györgyöt (igen a Markos-Nádast) nem.

Kóka János pedig kifejezetten a szerzetesek kedvence volt, inteligens, szorgalmas. (Már általános iskolában is együtt jártam vele.)

Mária 2009.04.08. 09:19:12

Miért nem lehet? Pontosan azért nem lehet, mint ami miatt nem lehet valaki egyszerre szűz és kurva, egyszerre élő és halott, vagy egyszerre gazdag vállalkozó és proletár.

A kommunizmus, és annak "előszobája" a szocializmus egyik alaptétele az úgynevezett "materializmus".

Ez nem azt jelenti, hogy gyűjtsd a lóvét elvtárs, hanem azt jelenti például, hogy az élővilág, és benne az ember létezését is a tudomány által ismert jelenségek teszik lehetővé, létezésük előfeltételeként. Nincs tehát teremtés, nincs lélek, nincs túlvilág. Istennek kuss, nem létezik, soha nem is létezett, a materialisták szerint.

Részletek itt, a Wikipédián:

hu.wikipedia.org/wiki/Materializmus

en.wikipedia.org/wiki/Materialism

aronsatie 2009.04.08. 09:26:19

"...mert az egyház egyik fő tanítása a szetetet, a bántalmazottak védelme."

Hogy ne soroljak túl sokáig: pl. Semjén Zsolt tud erről?

Dirky 2009.04.08. 09:28:07

@rzs: Pedig szekuláris államokban kénytelen... A magyar jobboldalt sem püspökök vezetik.
Nyilván a szélsőbal már nehezen egyeztethető össze bármely keresztény irányzattal - bár megkísérelhető. Viszont azt talán te is elismered, hogy a keresztényszocializmus és a keresztény baloldal ma is létező irányzatok, ha Magyarországon nem is jellemzőek. Azon meg órákig lehetne vitázni, hogy a baloldalnak általában mennyire jellemzője a harcosság és az ellenségkép - itt és most eléggé, de a baloldaliság öndefiníciójában fontos egyenlőség és gondoskodás simán rímel a keresztény alapértékekre is.

@denever: Igaz, de most azt is nehéz eldönteni, ki a szocialista és a konzervatív: mennyire nevezheti magát két nagy néppárt valamelyiknek? A címkézés jobbára azért kell, hogy az átlagszavazó belőhesse magát, aztán ne nagyon firtassa mondjuk a részletes programok és a vélelmezett ideológia összefüggéseit. "Jobbos vagy? Akkor ide szavazz!"

mialenyeg 2009.04.08. 09:29:01

@Mária: A kozepkorban sokan a legeredmenyesebb tudosok kozul is nagyon melyen vallasosak voltak. Valahogy ugy fogtak fel, hogy az a tisztasag es "feny", amit a megertes hoz, Istentol valo.

gono 2009.04.08. 09:29:40

A keresztenyi ertékek alapvetően azonosak baloldali eszmékkel, csakhát az a szomorú baleset történt, hogy több mint ezer évig a kereszténység az elnyomóhatalom jobbkeze volt, es még ma is sokszor annak hiszi magát.

Nem az van eltévedve, aki hívő keresztényként baloldali, hanem az aki ilet ír, hogy "igazsághívő".

gyz 2009.04.08. 09:30:49

ez már megint mekora hülye cikk. Attól, hogy katolikus/református suliba járt, még nem lesz katolikus.

Amúgy meg amíg ref lelkész lehet ifj. Hegedűs, addig nehogy már a fikaevőn meg a Kuncén kérd számon a keresztényi magatartást.
Gondolom, a pápához járó Orbán "sohasem hazudtam" kijelentése is rendben van.

Ja, és ugye Te vagy az, kedves cikkíró, aki szerint Vona tök szimpi?

dzsenerésön 2009.04.08. 09:32:46

hol nevelődjön a szerencsétlen politikus? Hol adnak neki tartást
nincsenek elit szoci gimnáziumok, mert ugye szocialista többséget a prolik alkotják, akik tudjuk hol tanultak, ha tanultak....
Magyarországon ezidáig élmezőnyben vannak az egyházi iskolák, így hát az okosab szülő, akár szoci akár nem beadja, hogy formálják és szélesítsék a gondolkodását, értékrendjét és tanítsák a tudományra.
Na már most: tud e valaki olyan gimnáziumot, amely ma vagy az elmúl 60 évben ezt megtette? Nyilván van egy-kettő, de vagy az is egyházi iskola volt és rekkelték, vagy jól képzett tanárok vannak, de ez még nem teszi őket jó nevelővé.
Kézenfekvő tehát, hogy ha a párttitkár valamit akar a gyerekéből, akkor kénytelen beadni.

@Mária: egyetértek.
Az internacionáléból idézve:
"Védelmező nincsen felettünk,
se isten nem véd, sem király:"

Aki azt mondja, hogy ez csak metaforikus, az gondolja át a szocialisták és az azokat vallók történelmi ténykedéseit. Vagy azt, hogy milyen kirohanásai vanna-voltak az egyház ellen.
Utána egyértelmű a válasz...

CsárliFirpó 2009.04.08. 09:33:21

Egyházi sulikba adják a komcsi elitek is a kölkeiket, mert tudják, hogy ott az oktatás színvonala erős. Az ideológia pedig lepereg róluk, immunisak rá, mert otthon a családban egészen más nevelést kapnak. Ugyanígy sok zsidó jár Pázmányra is, ez bevett szokás.

dzsenerésön 2009.04.08. 09:36:20

ezt nem hagyhatom ki:
antagonisztikus ellentét áll fenn a reakciós vallási és a szocialista proletár erők között

Az évek meg a rutin 2009.04.08. 09:36:37

Miért ne lehetne egy balos vallásos? Feljebb már említve volt Latin-Amerika, de ha a hit oldaláról nézzük, Jézus is mindenkiért eljött, az anarchoszindikalista ateistákért is. Csak a képmutatókat rühelli...

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.08. 09:37:53

Mész a picsába ezzel a "nem mártíriuszozhat" dumáddal!
1. Mártíriuszka egy ócska kis bohóc, aki tudatosan provokálta az intézkedő rendőröket, böföghet bármit a fideszes és a náci propagandagépezet.
2. A szeretet nevében halomra gyilkolt emberekről, boszorkányégetésekről és hasonlókról mi a véleményed? A pedofil papokat már meg sem említem... pedig az egyház az ő ügyeiket is igyekszik elsikálni...

dzsenerésön 2009.04.08. 09:37:55

csak az a bökkenő, hogy a legtöbb helyen a szocialista eszmék diktatúra formályában sültek ki, amelyek kicsit vallásellenesek volak nem?

Az évek meg a rutin 2009.04.08. 09:38:29

@dzsenerésön: Sztem meg a szocialista proletárok (legalábbis Magyrroszágon) reakciósak is (Kádár-nosztalgia) meg vallásosak is (MSZP-hardcore) :)

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.08. 09:39:20

@gyz: hát ha református suliba járt valaki, az biztosan nem (ettől) lesz katolikus! :DDDD

dzsenerésön 2009.04.08. 09:39:54

@bécsi pszicho: totál demagóg vagy

nem megválaszolni egy kérédst, ráadásul undorítóan amásiknak rohanni tipikus ŐSI ROMÁN SZOCIALAISTA szokás.

Csak támadni tudsuz érvelni nem. Valszínű nem jártál egyházi suliba, hanem a kisz-es képzőbe az esztergályos vizsga és a munkásőrség mellett.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.08. 09:40:23

@phaidros: egy pap mikor mond igazat? Hiszen munkája a hazugság!

MEDVE1978 2009.04.08. 09:41:09

A cikk az elvakultság jó példája. Csak az a jó vallásos ember, aki nekünk tetszően hisz.
Hasonlatosan éktelen baromság ahhoz, amikor mondjuk a fórumokon a jobboldali, mondjuk kifejezetten keresztény politikusokon a nem vallásos ellenoldali topikolók a keresztényi szeretetet és értékeket kérik számon.

Krisztus eszmerendszere valójában sok olyan elvet (szolidaritás, empátia, könyörület) tartalmaz, amely a baloldali ideológiáknak is alapja.

De veszélyesnek tartanám ma ezt keverni Kókával, meg Gordonnal és úgy általában a magyar helyzettel.

Azhát 2009.04.08. 09:42:32

Ez most megint olyan dolog, hogy ha maga Jézus most lejönne a földre, akkor vajon mennyire tetszene neki a katolikus egyház?
Erről is rengeteg vita volt már.

@dzsenerésön:

"csak az a bökkenő, hogy a legtöbb helyen a szocialista eszmék diktatúra formályában sültek ki, amelyek kicsit vallásellenesek volak nem?"

na igen, de a fene tudja, a rendszerváltásig mindennap két mise volt a kicsiny falumban, vasárnap meg három(!)... ma már nem is tudom, hogy hétközben van-e, mindenesetre vasárnap csak egyetlen egy van...
Kevesebb a hívő, kevesebb a pap.

Egyébként: nem "formályában", hanem formájában.

Dirky 2009.04.08. 09:42:51

Ha már ennyire Wiki linkekkel dobálózik mindenki: en.wikipedia.org/wiki/Christian_left

Ennyi erővel akár azt is mondhatnánk, hogy a jobboldal is vallásellenes: szerintem helyből fel lehetne sorolni néhány diktátort, aki nem különösebben kedvelte az egyházat, de leginkább a politikailag aktív alsópapságot. De ez a modern diktatúrák és politikai vallások jellemzője, nem egy adott politikai ideológiáé.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 09:43:20

szokom is mondani" nem tudhatom kiben mi lakozik" és azt a hatalom előhozhatja, mert a félelem ott lakozik, hol az érdem nem, mint hatalomban mint szerelemben.

Zoltan895 2009.04.08. 09:43:29

Miért nem? Azért mert alapjaiban tér el. A nemzetiszocializmus és a kommunizmus is ezen a világon akar minden isteni elvel ellentétes módon egy kvázimenyországot csinálni, de szükségszerüen bukásra van itélve, és pokol lesz az eredménye itt a földön. Ezzel szemben a katolicizmus isten elleneni tettnek tekinti, ha valaki itt próbál meg a földön menyországok kreálni. Egyszerü.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 09:43:39

egynémely kommentet olvasva erősödik bennem a meggyőződés, hogy jó cikket írtam a minap

Azhát 2009.04.08. 09:43:53

Mellesleg ne feledkezzetek el arról, hogy a homoszexuálisok között milyen sok vallásos ember van.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 09:45:28

a papok meg nem ismerik az életet, mert idealizmusuk gyengeség a félelemtől.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.08. 09:46:00

Az első ismert kommunista Jézus volt, úgyhogy lehet komcsi vallásos.

A konzervatív liberalizmus ismert eszmerendszer, követői között tudhatjuk pl. Kossuth Lajost vagy a mai német FDP-t. Amúgy mások hitbéli meggyőződését számon kérni, megkérdőjelezni az egyik lehető legnagyobb otrombaság. Én vagyok a hívő, te így nem lehetsz az? - na ez a fasság, kérem.

rzs 2009.04.08. 09:46:19

@Dirky/T.Rambó: a diktátorok valóban nem szokták kedvelni az egyházakat, de ez szerintem nem mérvadó: a diktátorok egy ideológiát kizárólag a hatalomgyakorlás eszközeként használnak.

Azhát 2009.04.08. 09:47:03

@Zoltan895:

"Miért nem? Azért mert alapjaiban tér el. A nemzetiszocializmus és a kommunizmus is ezen a világon akar minden isteni elvel ellentétes módon egy kvázimenyországot csinálni, de szükségszerüen bukásra van itélve, és pokol lesz az eredménye itt a földön."

Pedig a kommunizmus alapelve (tényleg a szüken vett alapelve!) az, hogy mindenki egyenlő, mindenki csak annyit kapjon amennyi jár neki, a szükségletei szerint stb. stb. :)

"Ezzel szemben a katolicizmus isten elleneni tettnek tekinti, ha valaki itt próbál meg a földön menyországok kreálni. Egyszerü."

?????? Ez az utolsó mondatod azt jelenti, hogy tilos az embernek próbálkoznia azzal, hogy az evilágon legyen jobb élete?????

MILCSI 2009.04.08. 09:47:18

Miért kell egyáltalán valakinek a vallás nevű mankó? A hithez nem vallás kell és pláne nem papok. És ennek semmi köze sem bal, sem jobb oldalhoz. Szimpla népbutítás vagy ha úgy jobban tetszik,akkor birkásítás. Mert ugye a birka megy amerre a nyáj.

dzsenerésön 2009.04.08. 09:48:32

@MEDVE1978: sztem meg totál nem elvakultság.

Tipikus eset: South Park-i cserkészetbe nem vesznek fel olyan melegeket, akik tudatosan hatni akarnak a részt vevő gyerekekre, és beleviszik őket a uzulásba. Intoleránsak?

1. Igen, mert kirekesztik azt aki nem tartja be a szabályokat, és hát a melegek jogai és a felkarolásuk nem a fő profilja a cserkészetnek.
Egy zártabb csoport, már a mi az etikáját és törvényeit illeti.
Aki nem fogadja el a szabályokat nem lehet a tagja.

2. Nem. Mert a cserkészetet a cserkészek alkotják. Van egy etikai kódex és van viselkedési norma, van vallási alap is.
Meghatározhatják ki lehet a tagja és ki nem. Akinek nem teszik el lehet menni esete.

Ha nem úgy gondolkodsz , ahogyan az adott csaoport, akkor nem biztos, hogy a csoport a hibás. A csoportosulásnak, közösségnek, attól függetlenül, hogy te mit gondolsz, saját működése van, és az egyház életében nem a nyárspolgári hozzáállás elfogadása a jellemző. Az hogy kiáll valamiért ami valamivel szemben áll, az a dolgok természetéből fakad!

japó 2009.04.08. 09:48:56

Szintén esztergomi ferences diák voltam. Első kézből tudom, hogy K. Jancsi egy szemét spicli volt. ( Tanártól tudom. ) Egyébként velemi is járt egyszerre olyan akinek a faterja az MSZP felsővezetői között volt... De tudok ilyen embereket más egyházi sulikból is, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy nem az ilyenek vannak ott többségben!

MILCSI 2009.04.08. 09:49:32

Ja és ha nem illdomos mártiruszozni, akkor nem illik "csuhások,térdre,imához"-ozni sem :-PPP Bár a múlt jótékony homálya sok mindenre megoldás :-PP

dzsenerésön 2009.04.08. 09:49:40

@Azhát: ú ez a formás szó égő volt. (Csinovnyikéknál a gyorsírás)

changebug (törölt) 2009.04.08. 09:50:29

Téged még mindig zavar az ideológia? Bárki olyan zavart identitású lehet amilyet akar magának.
TTK-ra is beengedtek/beengednek hívő embert... Pedig hát, mit keres ott... elvileg (nem vagyok kíváncsi a magyarázatokra). most mondjam azt, hogy én meg attól törtem össze
De hát ez egy ilyen beteg világ.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 09:51:04

efes: már láttom is lelki szemeimmel ahogy Jézus abban a tudásban megy kereszthalált halni, hogy tudatában van, hogy harmadnapra fel is támad, sőt istenhitének alapja Marx Karcsi, aki meghát egy muzulmánok által is tisztelt próféta, ahogy azt Pál apostol a görögökhöz írt levelében nevén is nevez mint pogányok javára.

is 2009.04.08. 09:51:59

pont 15 perce láttam Chavezt a TV-ben, egy beszéd előtt keresztet vetett.

tök mulatságos, hogy ki kellett találni ezt az 'igazsághívő' szót, ami ugye sose nem volt, és csak azért kell, mert maga a posztíró is tudja, hogy az istenhívővel nem jutna sokáig, hogy csak a katolikus egyház II.vh-s hozzáállását vegyük. de ha már ki van találva, akkor maga a posztíró lép le a vallálos vonalról, amit meg addig annyira erőltetett. de észrevettük ezt a kis gondolati csavart, amely alapjaiban dönti romba az egész hipotézist, gondolatmenetet. egy rendes logikaórán annyit mondanának erre a posztra: most akkor úgy teszünk, mintha ez meg se történt volna, aztán fuss neki még egyszer, de ilyen igazsághívő hülyeségek nélkül, és ne félj, ha váratlan konklúzióra jutsz helyes logikus gondolatmenet mentén.

és az újraírás során kérjük, hogy ne legyél már ennyire egyoldalú, ne kelljen már visszakérdezni, hogy a fekete birkákkal mi van, meg megint eldőlsz mint fél disznó az ólban.

2009.04.08. 09:52:01

> Szerintem lehet valaki liberális vagy szocialista és katolikus
> egyszerre.

Szuper (de a többi keresztyént se hagyjuk ki)! Szerintem is. Sőt,én pont ilyen szeretnék lenni. A nagyszüleim megingathatatlan meggyőződése volt, hogy a kettő egymást kizárja, de én ezzel már általános iskolás koromban sem értettem egyet.

Az igazat megvallva, nekem az a benyomásom, hogy az eredeti értelemben vett, fundamentalista tekintélytiszteleten alapuló, a társadalmi osztályokat egymástól elbarikádozó jobboldaliság nem éppen vág egybe Jézus tanításával.

Martian (törölt) 2009.04.08. 09:52:25

Érdekes, HItler is katolikus nevelést kapott. De még érdekesebb lett volna, ha zsidóként nevelik.
:))

Jolikám Kupak 2009.04.08. 09:55:28

hát éppenséggel Jézus is erősen baloldalinak számítana, ha élne, és egészen biztos, hogy az ún. konzervatívok takarodásra szólítanák fel.

olvassátok el, milyen szemtelenül szabadságelvű, szegénybarát, kirekesztés-ellenes volt.

vajon akkor ki számított konzervatívnak?

Mária 2009.04.08. 09:56:06

@mialenyeg:

Ez igaz, és meg is kapták a magukét, ha eltértek az egyház aktuális tanításaitól.

Amiről én kommenteltem, az azt jelenti, hogy egy ember nem képviselhet egyszerre két olyan filozófiát, amelyek alaptételeit nem lehet összeegyeztetni egymással.

Pl: van túlvilág - nincs túlvilág, van Teremtő - nincs Teremtő és hasonlók. Nem hihet ezek közül egy ember egyszerre mind a két verzióban :)

Azhát 2009.04.08. 09:57:17

@Jolikám Kupak:

"olvassátok el, milyen szemtelenül szabadságelvű, szegénybarát, kirekesztés-ellenes volt."

Bezonyám!

ha ma mondaná el nekünk, magyaroknak a szamaritánusos sztorit, akkor szamaritánus helyett cigányt mondana. De az minimum, hogy románt, vagy szlovákot.

dzsenerésön 2009.04.08. 09:57:28

@Űrlény Lajos:
Lajos kérédés:

- lehessen adoptálni homo, bi , transz, pán, animal szülőknek árávkat?
- az 5. hónapban is lehessen terhességet megszakítani csak másképp nevezi meg majd a törvény
- tanítsák e meg a genderisták a 6 éves gyerekednek, hogy hogyan kell maszturbálni?

mert ma a fejlett nyugadton ez a tendencia: előbb tamítják meg a suliban a gyereked óvszeert használni mint számolni, már ha megtanítják.

Így is lennél liberális?

Liber.: mindenkinek joga van szólni, de nem mindenkinek van igaza!

Kósza 2009.04.08. 09:57:55

elvhű emberek,.... Ti kértek számon bárkit is az elveiért, vagy annak változásáért? Milyen elveket vallott a Fidesz a rendszerváltás idején? Mit csinált Orbán Viktor 1990. június 4-én? Kivonult a Fidesz frakció élén, mert nem akart tisztelegni Trianon emléke előtt. Ehhez képest hol áll most?
Kettős mérce.

Martian (törölt) 2009.04.08. 09:58:39

@Űrlény Lajos: "a társadalmi osztályokat egymástól elbarikádozó jobboldaliság nem éppen vág egybe Jézus tanításával."

Ahogy a keresztény vallásos szemlélet sok tekintetben egyenesen antikrisztusi és inkább Mózes Führer Mein kampf-jának (Ószövetség) hegemonista-parancsolat-droid alapállása sugároz belőle.

Mária 2009.04.08. 10:01:36

@dzsenerésön:

Bocs, hogy nem tudom, de a pan és az animal szülő, az mit jelent?

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 10:01:46

tudjuk, tudjuk Orbán a jobboldal számára a cigány megváltó, és Isten a baloldali érzelműeket, kiegészítve a kommunista-liberálisokkal csak azért teremtette, hogy a jóérzésű embereket bosszantsa, ők meg vannak olyan hülyék, hogy minden efféle provokációnak felüljenek.

Azhát 2009.04.08. 10:01:52

@Mária:

"Pl: van túlvilág - nincs túlvilág, van Teremtő - nincs Teremtő és hasonlók. Nem hihet ezek közül egy ember egyszerre mind a két verzióban :)"

Eszerint egy vallásos nem lehet természettudós? :) Nem foglalkozhat kozmológiával? :)

Egyébként (máshol már leírtam), kétezer év óta sulykolja az egyház belénk, hogy van túlvilág, és az az IGAZI élet, nem ez a földi, testi - és mégis fél a haláltól még a legnagyobb hívő is...

Ilyen egyszerű.

Mellesleg láttam egy felmérést: Ámerikában x % vallja azt, hogy létezik mennyország, de csak x/3 % vallja, hogy pokol is létezik!!
És ezt itt most hogy? :)))
Félig elhiszem a tanítást, félig nem? :)
Pedig a pokol-tanítás fontos, mert elvileg ez tartaná vissza a vallásost attól, hogy bűnöket kövessen el...

szakértőbb 2009.04.08. 10:02:23

@Dirky/T.Rambó: az is érdekes kérdés, hogy lehetnek az egyház és képviselői jobberek? Bár, a történelemre visszatekintve, hát nem igazán a szegények és elesettek legfőbb védelmezőiként tartja őket az emlékezet:-) De azért furcsa, nem? Utoljára talán Jésus volt ilyen "szegénypárti",a követők krémje mintha megfeletkezett volna erről...

Devil 2009.04.08. 10:02:43

"Persze, miért ne lehetne valaki baloldali és vallásos?
Miért ne lehetne valaki katolikus és hithű kommunista?"
Aki baloldali az meg nem hithu kommunista, sot. Aki liberalis az sem feltelenul MSZPs. Ja es Krisztus baloldali volt, az egyhaz meg evszazadok ota jobboldali. Es a populizmus sem egyenlo se a baloldalisaggal, sea jobboldalisaggal, se a keresztenyseggel.

dzsenerésön 2009.04.08. 10:04:59

@Mária: pánszexuális- csak a másik személyébe szeret be, és a neme nem is érdekli, tehát figyelmen kívül hagyja. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy leszbi összejön egy férfihomo-val akár :) csak mert ő olyan ember.
Animal, már csak fokozásként írtam, de szerintem a szado-mazo szülők ebbe a kategóriába tartoznak.

Azhát 2009.04.08. 10:05:20

@dzsenerésön:

"mert ma a fejlett nyugadton ez a tendencia: előbb tamítják meg a suliban a gyereked óvszeert használni mint számolni, már ha megtanítják."

Ugyanakkor az is tendencia arrafelé, hogy mindenkinek vallásosnak kell lennie - szerinted ez hogy fér össze? Az ateizmus az usában eléggé szitokszó, ahogy nálunk is.
Van is egy mondás, hogy homo elnöke lehet az usának, de ateista soha...

És akkor még nem beszéltünk a kreacionizmus terjedéséről...
tehát a nyugat legalábbis kétarcú. A vallásos ÉS liberális.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 10:05:59

minden bajunk alapja a Kommunista Jézus akinek a nevében a Klerikás egyháza megtiltotta az óvszer használatát, sőt újabb adót vet ki a zsidó-keresztény magyarságra.

Mária 2009.04.08. 10:06:41

@Azhát:

Egy természettudós lehet vallásos. A kereszténység nagyon sok mindenben igazította a tanításait azokhoz a dolgokhoz, amiket a tudósok menet közben felfedeztek. És gondolom, hogy a következő párezer évben még nagyon sok mindenhez igazítani fogja, anélkül, hogy az alaptételeken változtatnia kellene.

Én azt írtam, hogy egy ember nem lehet egyszerre vallásos és istentagadó, valahogy így írtam, csak más szavakkal.

dzsenerésön 2009.04.08. 10:08:25

@Azhát: Elsimerem, ez így van.

De ennek is van egy háttere, ami megérne egy posztot, a kulcsszó:
dominionizmus.

tevevanegypupu 2009.04.08. 10:09:25

Nem kell olyan nagy jelentoseget tulajdonitani annak, hogy valaki egyhazi iskolaba jart. Azok az iskolak nagyon jo szinvonaluak, nagyon jok voltak a tanarok. A pannonhalmi vagy a gyori bencesekhez anno meg a legnagyobb elvtarsak is szivesen beadtak (volna) a csemeteiket. Osszetartasra, jo erkolcsre, modorra, szelesebb koru muveltsegre neveltek diakjaikat, egeszen maskepp, mas ertekeket tartottak fontosnak. Arrol az iskola nem tehet, hogy kesobb a diakok mive valtak. Es Egyebkent is, sokszor nem is a gyerekek valasztottak hanem a szulok. Es mint tudjuk az alma neha messze esik a fajatol.

2009.04.08. 10:10:05

@dzsenerésön:

> - lehessen adoptálni homo, bi , transz, pán, animal szülőknek
> árávkat?

Személyes véleményem szerint inkább ne, de nem zárkózok el a vitától.

> - az 5. hónapban is lehessen terhességet megszakítani csak
> másképp nevezi meg majd a törvény

Szerintem egyáltalán ne lehessen, kivéve, ha az anya életveszélyben van.

> - tanítsák e meg a genderisták a 6 éves gyerekednek, hogy
> hogyan kell maszturbálni?

Ne. Egy 6 éves gyerek még messze túl fiatal a maszturbáláshoz. Utálom a szexuális szabadosságot, de ezt is, ha valaki nem tudja, hogy kell ésszel szembehelyezkedni a szabadossággal. Ugyanígy nem szeretem a maszturbálás démonizálását, és azt sem, ha valaki nem tud úgy beszélni egy gyerekkel a szexualitással, hogy a gyerek megértse.

Azhát 2009.04.08. 10:10:22

@Mária:
"A kereszténység nagyon sok mindenben igazította a tanításait"

Na látod. Hát egy kommunista is igazíthatja Marx tanításait sok mindenhez :)

BK 2009.04.08. 10:11:36

Egyrészt ezek szerint tényleg nem hallott Lola Dél-Amerikáról. (Tudom, hogy már sokan írták ezt is előttem.)

Másrészt... Eléggé érdekes dolog, hogy a baloldaliság feature-jének akarják sokan gondolni az erkölcstelenséget, az immoralitást, a vallásellenességet. Nem elégséges, hogy dilettantizmusból vagy zavarodottságból vagy kapzsiságból egy jelenlegi garnitúra teljesen a földig alázta magát. (És igen, egy részükkel kapcsolatban lehet morális kérdéseket felvetni.) Hanem e szerint az érvelés szerint abból kell fakadnia mindennek, hogy baloldaliak. Ez szerintem viszont undorító és immorális. :-) Meg nem túl demokrata hozzáállás. (Juj, de furán mutat ez így leírva, bocs!) Nem kellene ezt még átgondolni, Lola? Ezt teljes jóindulattal kérdezem.

Harmadrészt. Kuncze Mártíriuszozása hol van ízléstelenségében attól, hogy "Csuhások, imára!"? Szerintem nagyon messze. És ezt vizont a kereztény-konzervatív oldal későbbi ikonjának pártja mondta. (Tudom, ez is régi szöveg, régen volt, talán igaz se volt, sok minden változott azóta, de itt talán van aktualitása.) (Ja és igen, szerintem is ízlételen volt, amit Kuncze mondott, de csak annyira, ami sokszor kicsúszik az emberek száján és sokkal kevésbé, mint a beidézett mondat.)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.04.08. 10:12:46

@denever:

"Turul, milyen az a konzervatív liberális? kinn is vagyok, benn is vagyok?"

Ez egy igen irritáló kérdés volt.

en.wikipedia.org/wiki/Conservative_liberalism

klingon 2009.04.08. 10:12:48

@Azhát:
"Mellesleg láttam egy felmérést: Ámerikában x % vallja azt, hogy létezik mennyország, de csak x/3 % vallja, hogy pokol is létezik!!
És ezt itt most hogy? :)))"

Jezus ugye Gyehennarol beszelt. Nos ez egy valodi hely Jeruzsalemtol delre. Itt rengeteg szemetdomb volt, amiket neha felgyujtottak. Mivel ez nem volt elegge felelmetes, ezert utalag egy kicsit feltuboztak vasvillas ordogokkel, meg hasonlokkal.

Azhát 2009.04.08. 10:13:03

@tevevanegypupu:
"Nem kell olyan nagy jelentoseget tulajdonitani annak, hogy valaki egyhazi iskolaba jart."

De gondolom ha egy vallásos ember mondogatná azt, hogy ő odajárt, akkor nem hangoztatnád a fenti mondatot :)

Azhát 2009.04.08. 10:13:55

@klingon:

tehát akkor szerinted sincs pokol? :) De mennyország van? :)

2009.04.08. 10:13:57

@Martian:

> Ahogy a keresztény vallásos szemlélet sok tekintetben
> egyenesen antikrisztusi és inkább Mózes Führer Mein
> kampf-jának (Ószövetség) hegemonista-parancsolat-droid
> alapállása sugároz belőle.

Én úgy tekintek Jézusra, mint aki tulajdonképpen nem tett mást, mint az igazságot hirdette, és aszerint is élt. Ennek logikus következményeképpen megölték (szólj igazat, betörik a fejed). Gondolom itt arra akarsz utalni, hogy sok keresztény életszemlélete olyan, hogy ha ma jönne el Jézus, ők maguk is részt vennének a megölésében, mert nem értenék meg ezt az igazságot.

dzsenerésön 2009.04.08. 10:14:58

@Űrlény Lajos: én sem a szexualitást démonizálom, hanem a fiatalok megrontására készülőket.

Mert ma nem az emberek szabadságjogai a legnagyobb kérdések az euroamerikai civilizációban, hanem hogy hogyan tudsz minél jobban élvezni, és piacot szerezni a gazdasági növekedéshez.
Ennek az alapja a liberális gondolkodás mára elferdített változata.

Dirky 2009.04.08. 10:15:29

@szakértőbb: Hát igen. Egyébként szerintem kevesen gondolkoznak el azon is, hogy a kereszténység lényege éppen az univerzalitás - ahogy a katolikus szó ezt mutatja is. Ma teljesen alap Magyarországon, hogy ha valaki vallásos, akkor a "nemzeti" oldal követője. Pedig az egyház bizony történetileg nem volt mindig jó viszonyban az ilyen partikuláris képződményekkel, mint mondjuk a mai nemzetállamok. Némi ideológia-teológiai bűvészkedés után provokatív jelleggel akár azt is megkérdezhetnénk, hogy lehet valaki egyszerre keresztény ÉS nemzeti?

Tehéntőgy 2009.04.08. 10:15:53

Egyszeruen ne mericskeljuk masok hitet es keresztenyseget. Ti. nem hiszem , hogy kulonosebben keresztenyi magatartas lenne :-) En magamat keresztenynek tartom, de a posztban felsoroltaknal sokkal undoritobb bunoket is elkovettem mar: rengeteget hazudtam, loptam is mar, utottem meg gyuloletbol embert, voltam mar parkapcsolatban hutlen, szamos alkalommal karomoltam az Urat stb. De mindez nem gaz, nem. A gaz a poszt logikaja szerint az, ha nem a Fideszre szavazok, vagy ha bekakhoz hasonlitom a rendesmagyarembereket :-)

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.04.08. 10:16:12

A színvoval miatt rakják oda a gyermekeiket. Az otthoni nevelés másik kérdés. A papok meg mit tudnak csinálni? Tanítanak, átadják a tudást. Az a szerencse, ha tudnak rá hatni spirituálisan is.
Példa:

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/csendben_felnott_egy_zseni/2094177/

Mária 2009.04.08. 10:16:34

@Azhát:

alaptételeket nem szokás kiigazítani.

mialenyeg 2009.04.08. 10:17:30

Az a baj, teljesen ossze vannak mosva a kulonbozo fogalmak, amiket ugyanazzal a szoval jelolunk. Es ha valaki mond valamit hasznalva a szot, akkor lesz valaki mas, aki a masik fogalmat erti alatta :-) Peldaul a "kereszteny" hasznalva van a mai egyhazra, a 2000 eves tanitasokra, egy suli diakjaira, a spiritiszta-keresztenyre es kereszteny-termeszettudosra is. A "kommunista" hasznalva van a baloldali eszmeket kovetokre, a matrialistakra, a huszoneve letezett mszmp-re es a mai mszp-re is. A "baloldali" (ld. elozo mondat ;-) a szegenyek megsegiteset szorgalmazokra, marxistakra, mai mszp-szavazokra is. Ezekkel varialtok a kommentekben korbekorbe, remenytelenul :-)

klingon 2009.04.08. 10:17:36

@Azhát:
szerintem egyik sincs.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:18:17

@Azhát:

Annyit azért kérdeznék, jársz templomba, vagy csak kívülről osztod az észt?

Szigetvári Viktor 2009.04.08. 10:18:22

A blog rendszeres olvasójaként nagyon köszönöm a megtisztelő figyelmet. És természetesen részben közszereplőként, részben emberként mindenki úgy ír, úgy ítél, ahogyan akar. Nincs is ezzel semmi baj.

Ha valamit megtanultam fiatal életemben, hogy semmi sem csak fehér, semmi sem csak fekete. És mindig félelemmel vegyes ámulattal bámultam mindazokat, akik mások erkölcsi és hitbéli diszpozíciójára vonatkozóan ilyetén karakán állításokat képesek megfogalmazni. Én még a magam hitének kérdéseit sem vagyok képes könnyen verbalizálni, nem annak hiánya, hanem inkább immanens bizonytalansága miatt, amellyel nem mint "kommunistabérenc hazaáruló" küszködöm, hanem mind felnőtt, felvilágosult ember.

Ha a magam hívő és nem hívő környezetében nem látnék bonyultabbnál bonyolultabb eseteket, párkapcsolatokat és hitbéli-, erkölcsi dilemmákat; ha nem látnék végletekig megromlott szentségi házasságokat; ha nem látnám a második vatikáni zsinat után egy irányba elindult Egyház elbizonytalanodását, ha nem látnék másrészről elbizonytalanodó fiatal keresztény és nem keresztény párokat, és stb., akkor talán még igazat is adnék a karakán, rólam szóló ítéletnek.

Igy, maximum csak irigységemnek tudok hangot adni mindazon keresztény és keresztyén bloggerek vonatkozásában, akik ily tiszta, kartauzi pontossággal bírnak/mások hitéről és erkölcseiről ítélni.

Pantagruel 2009.04.08. 10:19:36

"De nem legitimálhatja egy igazsághívő ember a kommunistákat, mert számtalan embert meghurcoltak abban a rendszerben a hite miatt."

Aha, és akkor az "igazsághívő" egyházak keresztényeit miért legitimálhatja? Számtalan embert meghurcoltak a hite miatt.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 10:20:13

@mialenyeg: a bábeli torony a lélekben épül, épült.

Azhát 2009.04.08. 10:21:43

@Mária:

"alaptételeket nem szokás kiigazítani."

fentebb írtam a pokol-dolgot. benne van a hiszekegyben.

A wiki szerint:
"A római katolikus teológai szerint elsősorban a halálos bűnök, illetve a hét főbűn miatt jut egy lélek a pokolra. ... A reformatus teológia szerint ... [m]iután az ember meghal vagy egyenesen a mennybe vagy egyenesen a pokolba jut.

Szóval akkor mégis vannak emberek, akik szerint nincs pokol?
Vagy a pokol nem alaptétel?
Akkor mi az alaptétel, amin nem lehet változtatni? Hogy van isten? Ennyi? Minden más dolgon lehet változtatni? Isten három személye, homousion/homoiusion stb. :)

Azhát 2009.04.08. 10:23:19

@Téglagyári Megálló:
"Annyit azért kérdeznék, jársz templomba, vagy csak kívülről osztod az észt?"

Hát te nem osztod, mert érveid nincsenek :)

Mária 2009.04.08. 10:23:29

@Azhát:

mit értesz az alatt, hogy "pokol" ?

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:23:31

@Űrlény Lajos:

"Gondolom itt arra akarsz utalni, hogy sok keresztény életszemlélete olyan, hogy ha ma jönne el Jézus, ők maguk is részt vennének a megölésében, mert nem értenék meg ezt az igazságot."

Ilyet hallasz prédikációban is...

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.04.08. 10:23:46

@Szigetvári Viktor: részben egyetéertek, de mégis, miféle logika képes a vallásos nevelésben részesült embert a kommunisták felé sodorni.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:24:05

@Azhát:

szokás szerint nem a kérdésre válaszoltál

szpal 2009.04.08. 10:25:47

további példák:
- Ficsor Ádám, GYF egykori kabinetfőnöke, ő pl. a sárospataki református gimnáziumba járt.
- Sztálin, aki szintén papnak készült.
- Martinovicsék, akik pap létükre valami baloldali fordulatra készültek.
- Iványi Gábor nevű evangélikus pap.
Na de hát holnap este Nagycsütörtök, Jézus egyik tanítványa nem a piaristákhoz járt, hanem naponta hallgathatta a Mestert, mégis elárulta őt. Ezért írta Pál apostol, hogy "nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem egyedül a könyörülő Istené."

mialenyeg 2009.04.08. 10:25:50

@Szigetvári Viktor: Szia Viktor, en drukkolok neked, hogy megtalald a belso egyensulyt az eletben, es az egyensulyt a belso egyensulyod es a munkad kozott is :-)

Azhát 2009.04.08. 10:26:34

@Téglagyári Megálló:
"szokás szerint nem a kérdésre válaszoltál"

'szokás szerint'?? óh, csak nem figyelemmel kíséred a hozzászólásaimat, ezért ez a kifejezés? :)

Hát ha annyira érdekel a dolog, nem titok: nem járok templomba mostanság. De pl. megbérmáltak annak idején nyolc évnyi hittanra járás után.

BK 2009.04.08. 10:26:53

Na, szegény Lola... Szigetvári egyetlen hozzászólása több érzékenységet és sokkal higgadtabb stílust adott bele a közösbe, mint maga a poszt.

Azhát 2009.04.08. 10:27:40

@szpal:
"hanem naponta hallgathatta a Mestert, mégis elárulta őt."

... ami speciel egybevágott Isten terveivel :)

rzs 2009.04.08. 10:28:12

@szpal: nem azé, aki akarja, sem nem azé
És ez Ottlikot is úgy megihlette, hogy megírta az Iskola a határon-t :-)

J.W. Booth 2009.04.08. 10:28:32

Hogy lehet valaki balos és vallásos? Javaslom kérdezzétek meg a Fidesz jelenlegi vezetését. Bár lehet, hogy a vallásosság csak álca náluk.
Egyébként meg kommunistázni a mai szocikat-szadeszeseket a gondolkodás teljes hiányára vall.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:30:13

@Azhát:

Látod, nem múlt el nyomtalanul az a nyolc év. Amit a szamaritánus/cigány hasonlatról írsz, azt osztom, és azt is látom, hogy ezt az egyházban sokan nem így látják. Azt viszont nem gondolom, hogy ezért kívülről kellene fikázni az egyházat.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 10:31:08

Egyébként meg kommunistázni a mai szocikat-szadeszeseket a gondolkodás teljes hiányára vall." a fasisztázás és nácizás meg egyebezések meg teljes gondolatiságot, sőt nem kicsit.

dzsenerésön 2009.04.08. 10:31:15

Az üdvösség azé, aki Istent szereti. Ki szereti Istent- aki megtartja a parancsait: 10 parancs és a szeretet parancsa.
Vagy a másik út a hit és kegyelem és az ebből fakadó tettek.
Aki a pokoltól való félelmében kezd hinni, vagy úgy csinálni izzadva, az idegroncs bigott és hazug lesz előbb vagy utóbb.

A pokol létezik, de Isten csak azért nyilatkoztatta ki, hogy tudjunk róla.

Mária 2009.04.08. 10:32:15

@J.W. Booth:

Már hiányzott egy ilyen hozzászólás :)

tevevanegypupu 2009.04.08. 10:33:02

@Azhát:
nem csak vallasos gyerekek jarnak egyhazi iskolaba. Sokan mennek erdeklodesbol is. Nem feltetlenul az iskola szelleme hatarozza meg egy gyerek eletszemleletet, lelkivilagat es azt, hoyan erzi ott magat. Sokkal inkabb az osztalytarsai, az o "emberi minoseguk". Lehet valaki nagyon boldogtalan, nagyon jo iskolaban is, ha a tarsai nem olyanok, akik kepesek jo kozosseget alkotni, akik elfogadoak, toleransak.A gyerekek kegyetlenek, akarmilyen az iskola..Es ha valakinek nincs szerencseje, felenk, visszahuzudo, nem tudja megvedeni magat, eveken keresztul kirekesztett vagy nevetseg targya, nos az valoban meghatarozhatja a tovabbiakat. A karriervagyat es azt, hogy kesobb - vedekezesbol is - o maga valik olyanna amitol annak idejen szenvedett. Persze lehet az ellenkezoje is, ettol a "megprobaltatastol" valik meg jobb emberre..Egy-egy tanar adhat tobbet, felhivhatja a figyelmet bizonyos dolgokra, kedvet ebreszthet egy-egy tantargy irant, elindithat egy iranyba..De a hangulatot, azt, hogy jokedvvel vagy undorral indulj reggelente a suliba azt az osztalytarsak adjak..Szoval nem egyszeru de gyakran meghatarozo.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:34:46

@dzsenerésön:

Van a modern világban egy törekvés, ami teljesen ki akarja küszöbölni a félelmet. Néha azért jól jön. Ahogy Víg Mihály idézett kettőt:

"a félelem az ember legjobb barátja"

"a félelem megeszi a lelket"

Ma ilyen dodonai vagyok :-)

dzsenerésön 2009.04.08. 10:34:51

@zsanett- a transzatlanti eu-ázsiai:

a jéghegy csúcsát látod a médiában. A dinók és a káderek '90 január elsején ugyanabban hittek, mint '89 dec 31-én.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 10:35:03

@Szigetvári Viktor:

Tisztelt Szigetvári úr!

Diplomatikus válasza olvastán feltennék tisztelettel egy kérdést Önnek, s örömmel venném, ha válaszolna.

Amennyiben igazak őszintének tűnő sorai, melyek szerint a „a magam hitének kérdéseit sem vagyok képes könnyen verbalizálni, nem annak hiánya, hanem inkább immanens bizonytalansága miatt”, miért áll pont azon politikai irányzat és gárda mellél, amely többnyire éppen annyira kartauzi pontossággal képes megítélni ellenfeleit és ellenségeit, mint az Ön által irigyeltek?

Tisztelettel,
L.

Azhát 2009.04.08. 10:35:14

@Téglagyári Megálló:
"Látod, nem múlt el nyomtalanul az a nyolc év. Amit a szamaritánus/cigány hasonlatról írsz, azt osztom,"

Na, hát akkor egyetértünk :)

"és azt is látom, hogy ezt az egyházban sokan nem így látják. Azt viszont nem gondolom, hogy ezért kívülről kellene fikázni az egyházat."
De belülről lehetne? :) Hiszen te magad mondod, hogy az egyházon blül is sokan nem úgy látják a dolgokat.

Egyébként melyik egyházra gondolsz? :)

És miért éppen az én hozzászólásaim azok, amelyek szerinted "fikázzák" az egyházat? :)

Másrészt, gondolom te is szoktál "fikázni" embereket, pártokat stb. Ezek szerint te is kívülről teszed... akkor hogy is van ez? Az mszp-t vagy az szdsz-t lehet kívülről fikázni? Mondjuk az iszlámot is? Vagy éppen valamelyik gyülekezetet? :)

J.W. Booth 2009.04.08. 10:35:20

Ja, és a Reakció blog T. íróit és posztjait polgárinak nevezni is igencsak merészség. De ezt talán még ti is tudjátok.

funfun 2009.04.08. 10:35:22

Szeretném folytatni a sort azzal, ami tényleg ellenkezik a katolikus erkölccsel és az egyházjoggal.
Erkölcstelen katolikus papnak a nála gyónó homoszexuális férfinak a gyónás után szexuális ajánlatot tenni (forrás: homoszexualitását nyíltan felvállaló családtag, akivel megtörtént).
Ha már buzulás: erkölcstelen katolikus papnak homoszexuális fürdőbe járni szopni (forrás: mint fent).
Erkölcstelen katolikus hittudományi karon tanító professzornak diáklányoknak kétértelműen udvarolni, és közülük legalább két diáklányt szeretővé tenni (forrás: első esetben maga az érintett diáklány, második esetben csak közvetett).
Erkölcstelen katolikus felsőoktatási intézményben vezető szerepet betöltő görögkatolikus - így nős - professzornak házasságot törni. (Forrás: exbarátnőm, aki miatt az említett pap lyuksógorom.)
Erkölcstelen katolikus teológiai professzorként kispapoknak szexuális ajánlatot tenni. (Forrás: olyan személy, aki a zaklatás miatt hagyta ott a papképzést.)
Erkölcstelen, hogy van olyan katolikus pap, akinek egy, vagy több (ez is konkrétum!!) gyereke van, és az egyházmegye, illetve a szerzetesrend fizeti az anyának a tartás- és hallgatási díjat.
Amiket leírtam, csak a szexualitás körébe tartozó erkölcstelenség. Ezek zöme köztudomású az oktatási intézményben. Akárki akármit írhat, ezek tények. A papoknak is van pöcse, és vannak, akik nem csak pisilésre használják. Persze ezek nyilvánosságra nem nagyon kerülnek, mint ahogy a besúgó papok listája sem.
De ha valaki a komcsikat fikázza az aljas tetteikért, legyen olyan pártatlan, hogy górcső alá veszi a katolikusok, vagy átfogóbban a keresztények és a klérus mindazon bűnét, amit a kommunizmus előtt elkövetett - hogy csak a háborús időszakra utaljak.
Szóval egyik kutya, másik eb. De az egyháznál azért tartom én (szubjektív értékítélet) undorítóbbnak, mert egy hívőnek a isteni törvényt semmi szín alatt nem szabad megsértenie.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 10:35:41

Az üdvösség azé, aki Istent szereti. Ki szereti Istent- aki megtartja a parancsait: 10 parancs és a szeretet parancsa." tanítják a papok.

W Joe 2009.04.08. 10:39:01

"az utódpártiak számára valóban érdekes lehet egyben vallásosnak is lenni: a korábbi, vallásellenes tevékenységet akkor hogyan ítélik meg?"

Ilyen alapon hogy lehet valaki katolikus és egyben vallásos keresztény: az egyház korábbi emberiségellenes tevékenységét akkor hogyan ítélik meg?

Azhát 2009.04.08. 10:39:20

@tevevanegypupu:
"De a hangulatot, azt, hogy jokedvvel vagy undorral indulj reggelente a suliba azt az osztalytarsak adjak..Szoval nem egyszeru de gyakran meghatarozo."

Nocsak ezek szerint az egyházi iskolába járó, és valóban vallásos gyerekek (az osztálytársak) miatt lettek ilyenek azok a mai politikusok, akik most nem vallásosak?
Ejnyebejnye, kedves valóban vallásos gyerekek...

Vagy lehetséges, hogy az egyházi iskolákban is a gyerekek többsége nem igazán vallásos??? Hogy is van ez?

Bking Soda 2009.04.08. 10:39:23

sokat nem járhatott be a suliba,ha jól emlékszem ő volt az aki perceken keresztül túrta az orrát a kamerák kereszttüzében pár éve,az ilyet még albániában is eldugják a postázóba örökre,annyira kellemetlen

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 10:40:17

@CsárliFirpó: az lehet, de a Pázmány nem erős intézmény. Bocs. (Egyékbént mi az, hogy sok zsidó?)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 10:41:00

@Szigetvári Viktor:

Újra bemásolom, hogy a link működjön.

Kedves Szigetvári úr!

Diplomatikus válasza olvastán feltennék tisztelettel egy kérdést Önnek, s örömmel venném, ha válaszolna.

Amennyiben igazak őszintének tűnő sorai, melyek szerint a „a magam hitének kérdéseit sem vagyok képes könnyen verbalizálni, nem annak hiánya, hanem inkább immanens bizonytalansága miatt”, miért érezte és érzi szükségét, hogy odaálljon egy olyan politikai irányzat és politikusi gárda mellé, amely többnyire éppen annyira kartauzi pontossággal képes megítélni ellenfeleit és ellenségeit, mint az Ön által „irigyeltek”?

Tisztelettel,
L.

taltosalmos 2009.04.08. 10:41:18

nem sokat ér az egyházi iskola, ha otthon nem ugyanazt a lelkületet és nevelést kapja a kölök.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:41:53

@tevevanegypupu:

Fontos dologról írsz, és ez nem csak a vallásos iskolákra igaz. Azt mondják, nem elsősorban a hihetetlen tudományosság miatt érdemes az MIT-re (www.mit.edu/) vagy a Stanfordra járni, hanem azért, mert oda járnak azok, akik később vezető szerepet fognak betölteni egyetemeken és vállalatokban. Nincs jobb annál, ha jó társaságban töltöd el ifjú éveidet.

Azhát 2009.04.08. 10:43:07

"az utódpártiak számára valóban érdekes lehet egyben vallásosnak is lenni: a korábbi, vallásellenes tevékenységet akkor hogyan ítélik meg?"

Hát egyrészt fentebb írtam, hogy bizonyos szempontból a késő-Kádár-rendszer aranyidőszak volt a történelmi egyházak számára.

Másrészt az az "utódpárti" kifejezés is furcsa. A korábbi törénytelenségeket az mszp is elítélte. Most arról ne nyissunk vitát, hogy (pártszinten) mennyire őszintén stb. stb.

teknős 2009.04.08. 10:45:04

"Krisztusnak és Pilátusnak egyformán szolgálni nem lehet."

Mint volt egyházi iskolás mondom: A sátán nem a kocsmában dolgozik, ott minek, hanem a kolostorban (vö.: egyházi iskola stb)így nem csoda, hogy sokakat megnyer magának.

De részletesebben nézve, csak a kényelmességem okozta, hogy nem néztem utána, hogy melyik osztálytársam volt III/III-as, mert van azért rá tippem. A jó pártemberek pedig nagyon szívesen adták a gyerekeiket papokhoz, hogy tanuljanak valami értelmeset is vagy hogy majd a szerzetesek megnevelik a rossz útra tért 14 évest. Ez meg nem hatott valami pozitívan ezekre a gyerekekre...

Azért van túlmisztifikálva az egyházi iskola, mert nem volt belőle túl sok. Katolikus csak 8 volt.

Azhát 2009.04.08. 10:45:13

@Loxon:
"odaálljon egy olyan politikai irányzat és politikusi gárda mellé, amely többnyire éppen annyira kartauzi pontossággal képes megítélni ellenfeleit és ellenségeit"

Mármint a fidesz?
:)))
vagy melyik pártot tudod említeni, amelyik NEM "kartauzi pontossággal képes megítélni ellenfeleit és ellenségeit"? :)))

Bummer 2009.04.08. 10:46:11

@Azhát:
Ahol az Internacionálét éneklik, ott nem furcsa az utódpárti kifejezés, hanem teljesen pontos.

kultúrterrorista (törölt) 2009.04.08. 10:46:22

Valaha volt Magyarországnak keresztény-szocialista pártja (2 vh közt,azt hiszem). Merthogy egyébként a szociális gondoskodás az egyház egyik vállalása is (szegények, gyerekek, betegek - egykor a kolostorok, szerzetesek feladatai).
És létezett Európában nemzet-szocialista törekvés is - ebből lett aztán a fasizmus, nácizmus.
De ha Magyarország, történelem, meg Európa, akkor mutogassunk kedves Madáchra: eszmék, és amivé lesznek, váltják, felülírják, kioltják egymást. És hát ja, a katolikusok is küldtek egykor gyerekeket háborúba, merthogy tisztaságukkal nyerni fognak, a protestánsok égették a boszorkákat rájuk kenve a maguk bajait, és a kommunisták is felvállalták a soha nem képviselt szegény és proli rétegek érdekeit. Szóval azért ez nem olyan fekete-fehér...

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:47:07

@Azhát:

Egyszerűen érezni, hogy nem "belül" vagy. Nem érzem, hogy hinnél az ő "zarándokútját járó egyházában".

tevevanegypupu 2009.04.08. 10:47:51

@Azhát:

hogy lehetett az, hogy a szocialista rendszer iskolaiban, ahogy dontottek az elveket es evtizeden keresztul a szocialista ontudatot, nem lett mindenki szivvel-lelekkel kommunista?

Az egyhazi iskolakban a gyerekek nem mindegyike igazan vallasos. Ki akarja elhitetni veled az ellenkezojet? Nagyon sok gatlastalan ember kerul ki ezekbol az iskolakbol is, mint ahogy nagyon sok joerzesu a vilagi gimnaziumokbol.

Ahogy itt fentebb irja Szigetvari az elet nem fekete-feher. Bar azert elegge megkulonboztetheto jo es rossz..mar csak anyagi szempontbol is.. (:

Azhát 2009.04.08. 10:48:35

@Bummer:
"Ahol az Internacionálét éneklik, ott nem furcsa az utódpárti kifejezés, hanem teljesen pontos."

Ez egy más téma. Mellesleg te is tudod, hogy egy igazi komcsi magánakciója volt, meg azt is lehet tudni, hogy a nyugaton is sok baloldali pártban szokták énekelni/lejátszani.
Ennyit erről.

dzsenerésön 2009.04.08. 10:48:38

@Téglagyári Megálló:

van félelem, ami ösztönös, hogy figyelmeztessen valamire, és a józan ésszel belátható, hogy miért történik. Beszarsz, amikor rádijesztenek, vagy belegondolsz, hogy milyen lehet még 8 év gyurcsánykormány, utána végiggondolod: csak para volt, fele'sd el.

van más félelem, mely indokolatlan és megmérgezi az embert, lebénítja a tettekre, na ilyen a pokoltól való félelem. Ilyen, amikor az ember nem bízik Istenben és a szeretetében. Na akkor tud a pszihiátriáig parázni az ember.

A pokolról való diskurzus max. az első félelemig kellene, hogy vigye az embert vagy addig, hogy Istentő el ne szakadjon.
DoDo

tevevanegypupu 2009.04.08. 10:49:29

@Téglagyári Megálló:
errol van szo, a jo tarsasag fiatal korban. Meghatarozo a tovabbi eletedre nezve..

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:50:53

@funfun:

"Szóval egyik kutya, másik eb. De az egyháznál azért tartom én (szubjektív értékítélet) undorítóbbnak, mert egy hívőnek a isteni törvényt semmi szín alatt nem szabad megsértenie."

Szerinted akkor miért van gyóntatófolyosó?

thetriggerhappy 2009.04.08. 10:51:02

titokban egy kicsit örültem, hogy lola kikopott a blog írói közül, erre tessék, újra itt a körünkben az ostoba postok legnagyobb szerzője, a fekete-fehér szemlélet apostola, aki a világot a jó keresztények és a csúnya kommenisták harcaként képes csak vizualizálni.

drága lola, belőled elsőosztályú propagandista lett volna az 50-es években. észre sem veszed, de a lelked mélyén egy valódi sztálinista komcsi vagy, aki szerint minden másként gondolkodó, érző, rögtön egy sötétben bújkáló felforgató.

thetriggerhappy 2009.04.08. 10:53:09

@Loxon:

nem vagyok szigetvári viktor, de azért engem az is érdekelne, hogy vajon a másik oldal nem uezt teszi? oda keresztényibb beállni? lola nem pont ezt tette magában a posztban?
nem baj ha a kommunistákat, volt kommunistákat szidjuk, nekem csak az szúrja a szemem, ha közben a másik fél is uazt teszi.

W Joe 2009.04.08. 10:53:26

@kultúrterrorista:
Így van, talán még a kommunizmust sem azért "találták fel" annak idején, hogy de szar legyen majd mindenkinek évtizedekig Magyarországon.

Ahogy Jézus se azért biztatta szeretetre a híveit, hogy majd a nevében gyilkoljanak, embereket kínozzanak, háborúkat robbantsanak ki, vagy csak szimplán megvessék a benne nem hívőket.

A legnevetségesebb világnézet, amikor valaki azt hiszi, hogy minden vallásos jó (persze csak az a kisebbség aki abban hisz mint ő), és mindenki más gonosz ember. Meglepő módon nem kevés ilyen ember van, aki ilyen fekete-fehér módon látja a világot.

Azhát 2009.04.08. 10:54:24

@tevevanegypupu:

"hogy lehetett az, hogy a szocialista rendszer iskolaiban, ahogy dontottek az elveket es evtizeden keresztul a szocialista ontudatot, nem lett mindenki szivvel-lelekkel kommunista?"

Miért, nem lett az??? :-O

Akkor miért szokták mondogatni sok emberről, hogy " a rendszerváltás előtt járt iskolába"???? Sőt van aki, en bloc egy kalap alá veszi az egészet, és arra a generációra vár, amelyik már azóta született...

"Az egyhazi iskolakban a gyerekek nem mindegyike igazan vallasos. Ki akarja elhitetni veled az ellenkezojet?"

Jaaaa... a végén kiderül, hogy a Kádár-rendszerben kizárólag a párttagok küldték ide a gyerekeiket :)

Nézd, akkor most miről beszélünk? Írtam fentebb: ha nem fontos emlegetni azt, hogy egyházi iskolába járt, akkor egyiknél se legyen fontos emlegetni, nem? Azoknál se, akik ma vallásosak.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 10:55:03

Egyébként pedig ajánlom mindenkinek a figyelmébe a Kétely c. filmet, Meryl Streep-pel, nagyon jó.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 10:56:39

@Azhát:
Rosszul tetszett értelmezni Szigetvári Viktor munkásságát. Ő az MSZP mellett áll.

Azhát 2009.04.08. 10:57:32

@dzsenerésön:
"van más félelem, mely indokolatlan és megmérgezi az embert, lebénítja a tettekre, na ilyen a pokoltól való félelem. Ilyen, amikor az ember nem bízik Istenben és a szeretetében."

Hát, márpedig a papok prédikálnak a pokolról...És riogatnak... Szólj nekik, hogy ez a félelem megmérgezi az embert.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 10:57:48

@Téglagyári Megálló: az egyházat csak belülről lehet fikázni? Kívülről nem?

Azhát 2009.04.08. 10:58:28

@Loxon:
"Rosszul tetszett értelmezni Szigetvári Viktor munkásságát. Ő az MSZP mellett áll."

:)))))
Tudom :) Te meg nem vetted észre az iróniát :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 10:58:45

@thetriggerhappy:
Nem értem a problémafelvetését. Ugyanazt kérdezi, amit én vagy ugyanazt, amit Sz. V.? Mindkét esetben indokolt marad a kérdésem.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 11:00:34

@calam:

Fordítva: kívülről csak fikázni lehet, belülről meg építeni :-)

thwarter 2009.04.08. 11:01:14

En csak azt nem ertem, hogy mint minden jobboldali erzelmu ember, a cikk iroja is abbol indul ki, hogy az egyhazi emberek bizony mind tisztak, artatlanok es igazak. A dolog mar csak annyiban santit, hogy egy valodi kereszteny embernek elvileg kutya kotelessege lenne kommunistanak lenni (mindenki egyenlo), mert a kommunizmus nem egyenlo a sztalinizmussal es a rakosiszmussal, a szocializmus nem egyenlo a kadarizmussal, raadasul az SZDSZ sosem volt baloldali part, es az MSZP sem az, akinek nem hiszi, az gondolja csaj vegig a 90-es evek vegetol fogva tett intezkedeseiket. Ez is csak egy ilyen tipikus magyar mentalitas, mindent ossze lehet keverni, azt adunk be az embereknek, amit csak akarunk. Raadasul, ugyebar a vallalos neveltetes nem jar feltetlenul a vallas megtartasaval, sot neha ez a legjobb ellenszere (piaros, ferences, stb. ismeroseim elsopro tobbsege eppen az ottani papok agresszioja es szuklatokorusege miatt vesztettek el a hituket).

Wuff 2009.04.08. 11:01:17

Ebben a blogban van egy alapvető tévedés: egyenlőséget tesz a vallásos, vallást gyakorló, vallásos taníttatású és "igazsághívő" emberek közt azáltal, hogy egyenlő mércét alkalmaz rájuk, pedig ez közel sem így van.

Ugyanis az első 3 kategória nem erkölcsi mérce, míg az utóbbi az, és nem kellene összekeverni a kettőt:
1. A vallásos taníttatás nem mond semmit az emberről, csak azt, hogy valószínűleg egy jobb iskolában végzett, mint a pórnép.
2. Vallást gyakorolni megintcsak nem jelent semmit. Elmenni vasárnaponként a templomba és betartani a böjtöt nem nagy kunszt. Ó, Istenem, hány olyan emberrel találkoztam, akinek a vallás csak ebből állt, holott emellett egy szemét ember volt. Álszent dolog. Mint ahogyan a gyónás is az. Nem kéretik elkövetni a bűnöket, hogy ne kelljen utána meggyónni őket.
3. A vallásosság határkategória, mert feltételezi, hogy nemcsak a formaságokat tartja be az ember, hanem a tanításokat is. Ugyanakkor az előbbi két fogalomból nem következik, hogy valaki a vallás erkölcsi tanításai szerint él.
4 Az pedig, hogy igazsághívő valaki, független a vallástól. Ez csakis az ő személyiségétől függ. A tettei minősítik, nem pedig szociológiai, és neveltetési a "paraméterei".

funfun 2009.04.08. 11:01:25

@Téglagyári Megálló: nem értem a kérdésedet. Arra a gyóntató folyosóra gondosz, ami a ferenceseknél van? Vagy mire? Amúgy lehetőség van a sekrestyében is gyónni, vagy bárhol másol. Rokonommal utóbbi helyen történt a zaklatás.
Amit másnak írtál a földi "zarándokútját járó egyház"-ról, az sem igazán releváns. Hidd el, hithű katolikus vagyok, rendszeresen járok templomba (én is tudok idézni bármikor bármit a szertartások szövegébő), de eygszerűen undorít az, amit a klérus részéről gyakran tapasztalnom kell. Kettős mércével mérnek, más elbírálás alá esik a nyáj (meg a nyájon kívül esők tömege), és más a saját körük megítélése.
Hidd el, van mire alapoznom a véleményem, elég nagy számban ismerek papokat, szerzeteseket személyesen. Látom életmódjukat, sok mindet tapasztalok.
Ennek ellenére vallom, a "Lélek ott fú, ahol akar", tehát az is részesülhet kegyelemben, aki nem hjatogatja, "uram, uram" - ami - mint tudjuk - nem beutaló a mennyek országába.

tevevanegypupu 2009.04.08. 11:01:56

Nem valoszinu, hogy vallasos ember eletet a pokoltol valo felelem hatarozza meg..Sokkal inkabb Isten szeretete es az, hogy megfeleljen az altala tanitottaknak. Ez olyan nehez, hogy kozben nem hiszem, hogy raerne sokat gondolkodni a pokolrol vagy attol rettegni. A pokol egy resze ugyis ott van mindenkivel allandoan: a sajat lelkiismeretunk..

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 11:05:42

@Téglagyári Megálló: ha valaki, aki nem vallásos, de értelmes kritikát mond, az nem lehet az egyház javára? persze az is fikázás lenne, de még is.

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:07:24

@Loxon:

azt kérdezem, hogy mennyivel lenne megnyugtatóbb neked (hagyjuk már ezt a modoroskodást), ha szigetvári viktor a vallásos nevelése után mondjuk a kdnp-ben tevékenykedne vagy mondjuk a jobbikban hegedűs mellett? ez kevésbé lenne ellentmondásos? ez az oldal mindenben megfelel a követendő keresztény etikai normáknak?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 11:07:36

@Azhát:
Ha arra célzol, hogy nem értettem az iróniát, amely az általam igen alacsonyra becsült fidesz ellen irányult: azt hiszem, értettem. Más iróniát nem tudok kihámozni, valószínűleg mea culpa. :>

Ács Ferenc 2009.04.08. 11:07:47

@thetriggerhappy: "nem vagyok szigetvári viktor, de azért engem az is érdekelne, hogy vajon a másik oldal nem uezt teszi? oda keresztényibb beállni? lola nem pont ezt tette magában a posztban?"

Egyetértek veled és álkérdésnek tartom ezt a "keresztény vagy baloldal" című kizáró jellegű válaszkényszert. Sőt: a képmutatóktól kiráz a hideg. De ezt te is megtehetted volna a Lolának címzett felesleges személyeskedés nélkül is.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 11:09:42

@thetriggerhappy:
Nem azt írtam, hogy másik irányzat mellé kellene állnia. Egyáltalán, semmit sem írtam elő Szigetvári Viktor számára. Ez csak egy kérdés, amely a következetességre és arra vonatkozik, hogy mégis mi állítja az MSZP mellé?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.08. 11:11:56

Kedves Szigetváry Viktor!

Megtisztelő, hogy hozzászóltál, de többekkel együtt úgy látom félreértetted, amit írtam. Lehet valaki balos és vallásos, ez a mondat benne van a posztban. De szerintem nem lehet tiszta lelkiismerettel szolgálni egy olyan utódpártot, akiknek a fő ellenségük a klerikális reakció volt. "Amíg a vallásos világnézet leküzdésében a felvilágosító és nevelő munka eszközeit alkalmazzuk, addig a klerikális reakció ellen a politikai és adminisztratív harc minden eszközeit igénybe vesszük.” - csak egy rövid idézet Kádártól.
www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/rajki-kadar.htm

Másrészt szerintem nem lehet tiszta lelkiismerettel levezetni egy hazugságra épülő kampányt. Ha azonban ez megtörtént utána nem lehet szétveretni az utcán tiltakozó embereket.

Nehéz úgy dolgozni egy pártnak, hogy az ember ne kössön erkölcsi kompromisszumokat, de szerintem az MSZP esetében, főleg 2006. után elég egyértelmű erkölcsileg eldönteni, hogy helyesen cselekszenek-e. Hazudni, embereket összeverni nem hiszem, hogy üdvös cselekedetnek számít. Ehhez nem kell erkölcscsősznek lenni, csak nyitott szemmel kell közlekedni és látod.

tevevanegypupu 2009.04.08. 11:12:51

@Azhát:
csak annyiban fontos emlegetni az egyhazi iskolat, amennyiben az onnan kikerultek eletmodja nagyon elter attol, amit ott tanulhatott..A Tizparancsolatot mindenesetre gyakrabban emlegetik ilyen iskolaban. Gyulolkodest es nagyravagyast ott nem tanitanak, sot megprobaljak az ilyen tulajdonsagokat nyesegetni, tompitani..Az iskolabol kikerulve felelosseget nem tudnak vallalni tanitvanyaikert, utana mar ok maguk dontenek hova alljanak.
Hajlamosak vagyunk eloregyartott sablonokban gondolkodni, es eppen ezert meglepetesek es jo nagy pofara esesek kozepette eljuk az eletunket.(:

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.04.08. 11:13:52

A bejegyzésről a következő jut eszembe: "Ne ítéljetek és nem ítéltettek".
(Lukács 6:37.)

Legfeljebb a ti szemetekben még kevésbé lesznek hitelesek.

De ha gondoljátok, nézzétek meg Bakura kersztény blogját!
spiral.blogter.hu

Vagy én már nem vagyok elég balos nektek? Amiket itt az elmúlt években kaptam...

Ács Ferenc 2009.04.08. 11:14:56

@Loxon: több olyan ismerősöm van, aki egyházi iskolába járt és baloldali pártokra szavaz, sőt olyan is, aki néprajzos, állandóan járja a Kárpát-medencét, kb. 200 népdalt tud fejből és eközben balliberális. Az élet bonyolultabb, mint ahogy azt a politikai vagy nem politikai szektákban magyarázzák a fanatikus híveknek. :)

Azhát 2009.04.08. 11:15:55

@Loxon:
"Ez csak egy kérdés, amely a következetességre és arra vonatkozik, hogy mégis mi állítja az MSZP mellé?"

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy kicsoda pontosan ez a Szigetvári (bocs, Viktor :), de vannak tippjeim:

1. SZV keresztény ÉS baloldali.
2. SZV keresztény és jobboldali, de úgy vélte, hogy abban az esetben az mszp-nek volt igaza.
3. SZV keresztény és jobboldali, de taszítja őt a mai magyar jobboldal.
3. SZV egyszerűen egy munkának fogja ezt fel. Ahogy egy védőügyvédnek is dolgoznia kell, nem mondhatja mindegyik, hogy xy-t nem védem, vagy éppen egy reklámkészítőnek akkor is kell reklámot csinálnia, ha ő személy szerint nem kedveli azt a terméket, egy jobbos könyvtárosnak ugyanúgy kölcsönöznie kell a Tőkét is, stb. stb.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.08. 11:16:45

Nem értek egyet a KDNP-vel sem. Szerintem nem jó, ha egy párt a nevében keresztény, hiteltelenítheti az egyházat.

Azhát 2009.04.08. 11:17:33

@lelkylola:
"Hazudni, embereket összeverni nem hiszem, hogy üdvös cselekedetnek számít."

Jaj már...

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.04.08. 11:19:09

a protestánsok égették a boszorkákat" ez szerintem nem igaz.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 11:20:34

@funfun:

Nekem nem az a képem a klérusról, amit itt leírsz. A liturgia szövegét pedig nem azért idéztem, hogy ezzel azt mutassam, mennyire járatos vagyok benne, hanem mert ideillőnek éreztem.

És hidd el, van amikor rosszul érzem magam keresztények között, de néha a hit ezen is túl tud lendíteni.

dzsenerésön 2009.04.08. 11:20:54

@zsanett- a transzatlanti eu-ázsiai:
pedig bizony, hogy igaz, ők is égettek. Kálvin klájn is tette sviccerlandban

teknős 2009.04.08. 11:20:58

Halkan jegyzem meg, én, aki odajártam és hívő katolikus vagyok a mai napig, eszembe sem jut, hogy én ma egy ilyenbe küldjem a gyerekem. Kell még némi idő, hogy kiforrja magát a rengeteg új iskola. Sajnos attól, hogy valaki jó katolikus, még nem fog jó iskolát csinálni.

Másrészről pedig nem értem, hogy azok, akik kivülről vicsorognak a katolikus egyházra miért teszik. Engem pl. egyáltalán nem zavar, hogy ők nem hívők. Vajon az aki fennen hirdeti, hogy mi buta birkák vagyunk, annak ez a tény miért fáj? Szerintem jogom van buta birkának lenni. Vagy nem?

Joejszaka 2009.04.08. 11:21:34

@Szigetvári Viktor:

Szerintem Te relativizálsz: mások bűne és a világ tökéletlensége nem mentség arra, hogy erkölcstelen tettek és alakok mellett állunk ki.

Figyu, valamilyen szinten lojális vagy Gyurcsányhoz és Bajnaihoz: oké, ez előfordulhat, nem ismerjük az életedet. Thomas Moore is lojális volt VIII. Henrikhez, mégsem állt ki mellette, ha az etikailag erősen kifogásolható dolgokat művelt. Legalább kussolt.

Sajnos ez nagyon súlyos dolog: a kiállás.

Ha ez a Te megítélésed: ám legyen. ítéljenek engem is így, ha majd én állok ki valami mellett.

Persze lehet, hogy Te ezt a mai balos bagázst nem tartod erkölcstelennek és gonosznak. Mi viszont igen, tudod, gyümölcséről ismerik meg a fát.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 11:22:20

@calam:

Lehet, de mégis azt kérdem, miért nem belülről tesz valamit érte?

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:23:27

@Ács Feri:

lola postja, most már sokadszorra, maga a tömör, burkolatlan butaság.
ezt nehezemre esik magamban tartani.

Azhát 2009.04.08. 11:25:02

@zsanett- a transzatlanti eu-ázsiai:

"Kálvin János hívei ugyancsak kíméletlen harcot folytattak a keresztény közösségek fő ellenségeinek tartott boszorkányok, "kútmérgezők", "gyújtogatók", valamint a - színleg ellenük föllépő, "valójában" azonban ugyancsak a Sátánnal szövetkező - népi kuruzslók, javasasszonyok, bábák ellen. A Kálvin vezetése alatt álló Genfben sűrűn lobbantak lángra a boszorkányokat égető máglyák."

snakekiller23 2009.04.08. 11:26:13

Rendszerváltás után is voltak/vannak furcsaságok. Jómagam "újraindult" egyházi iskolába jártam vidéken 4 évig és hát tudnék mesélni...

A színvonal abszolút attól fügött, hogy melyik osztályba jár az ember. Ha az orvosok, helyi potentátok, értelmiségiek gyerekeiből verbuváltba került az ember, akkor viszonylag jól járt: tűrhető oktatást, épkézláb felszerelést kapott; ha viszont a "maradékba", mint jómagam... maradjunk annyiban, hogy negyedikre a szüleim már szabályosan ki akartak menekíteni onnan, szerencsére sikerrel.

A fegyelemre, erkölcsre nevelés sehol nem volt, még az apácák sem próbáltak minket fegyelmezni, nyugodtan lehetett pl. az udvaron hangosan káromkodni pár méterre a tanártól; onnan lehetett tudni, hogy egyházi iskolába járok, hogy van hittanóra (amit talán 3 gyerek vett komolyan) és néha el kell menni misére. (a szokásos vasárnapit el lehetett sunnyogni disznóvágással, kirándulással, ilyesmikkel; ha a hittantanár reklamált :)) Ja és ha az igazgató beszédet mondott rövid időn belül szóba kerültek azok a fránya világi ("ateista") iskolák és a mocskos anyagiak...

Számomra borzalmas volt oda járni: borzasztó közösség, iszonyatos tanárok, pofátlan kivételezés. Persze én az egyik legelső évfolyamon voltam és azóta úgy hallom sokat javult.

Bocs a semi-OFF-ért. :)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.08. 11:26:22

@thetriggerhappy: nekem tetszik ez a harcos és következetes küzdelmed. Kicsit hasonlítasz rám :)

Bummer 2009.04.08. 11:27:33

Néhány pápai enciklika elég pontosan körülírja, hogy milyen politikai álláspontot foglalnak el a keresztények, de legalábbis a katolikusok.
Ezek után lehet gondolkozni, hogy a magyar politikai pártok közül melyik mennyire hozható ezekkel fedésbe, külön megvizsgálva, hogy szavaikban és tetteikben hogy - hiszen például Szanyi Tibor antiglobalista szélsőbalos szövegek mellett vidáman szavazza meg a legszélsőségesebb neolib intézkedéseket.

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:30:03

@Loxon:

ezt próbáltam sugallni: uaz, ami bmely más ember bmely más magyar politikai erő mellé: meggyőződés, opportunizmus (én gyanítom az utóbbit).
komolyan ez a kérdésed?

Ács Ferenc 2009.04.08. 11:33:54

@lelkylola: Szigetvári nem veretett szét senkit, ellenben három kampányt vitt sikerre, következésképpen érti azt, amiért fizetik. Ha valamivel igazán erkölcsi probléma lehetett, az ide nem számolt 2004. december 5. előtti kampány. És ott sem a "hazudtak a zembereknek" probléma a lényeg, hanem az, hogy pont olyan politika és érvek mellé tette oda magát, amelynek jellemzőit tartja ő a polgári (ma már inkább jobb-) oldal bűneinek, úgymint a nemzetből való kizárást, a penetráns szociális demagógiát és bizony az "árokásó" uszítást is. Azokat a "bűnöket" amelyek miatt ő szerepet vállalt a baloldalon, akárcsak mint szakember. Valószínűleg nem érti(k), hogy a népszavazásnak nagyon súlyos lelki következményei voltak és nemcsak a határokon túl. Sok más mellett ez az egyik oka a manapság érezhető elszabadult indulatoknak.

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:35:53

@lelkylola:

remélem, hogy cseppet sem hasonlítok rád. a postod témája együgyű, a szóhasználatod szánalmas, a stílusod pedig pocsék (és mielőtt elkezedjük az enyémet elemezni, leszögezném, hogy nem érzek leküzdhetetlen ingert sem blogolásra, sem a saját gondolataim mással való megosztására....)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 11:36:54

@Téglagyári Megálló: gondolom, mert nem akar vallásos lenni, viszont azt szeretné, ha a körülötte lévő világ szerinte jó lenne.

(Érted: zenekritikát is írnak, még sem "csinálják")

osborne 2009.04.08. 11:37:10

@Szigetvári Viktor: jó durva nácizós-antiszemitázós-titkos felvételes kampányokra készülnek?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.08. 11:39:26

Ezt ki mondta szerintetek: "hiszek abban, hogy az általam választott kommunikációs ágazat politikai és közpolitikai megrendelő részénél kell, hogy legyen tudatos értékválasztás." ?

@Ács Feri: az önéletrajza szerint a december 5-i kampányban is valószínűleg részt vett, de szerintem az is erkölcsi felelősség, ahogy az öszödi beszéd után kommunikált az MSZP. Azt is el kellett simítani "lekomunikálni", hogy szétverték az embereket. Tehát nem ő verte szét, de segített az ügy elsikálásában. Te vállalnád azt a kommunikációs feladatot, hogyha a Fidesz alatt hülyére vernek embereket, akkor elmagyarázd a népnek, hogy az nem is történt úgy?

Agagag 2009.04.08. 11:39:37

Legyen még buzi is.....

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:40:34

@Ács Feri:

ezt el tudom fogadni. az ellenérvek viszont szintén nem elvetendőek: orbánék propagandacélokra vették elő a határon túli magyarokat, míg 98 és 02 között nem tették meg uezt, amit 04-ben elvártak a kormánytól.
ennek vajon nincsenek lelki következményei?

(még mielőtt kapnék, nem voltam-vagyok sem nem, sem igen párti, egy újabb undorító pártpropagandának gondoltam már akkor az egész népszavazást)

Ács Ferenc 2009.04.08. 11:41:44

@osborne: bár nem vagyok illetékes, de szerintem annyi magas labdát kaptak eddig is, hogy "titkos" felvételekre talán rá sem lesznek szorulva.

Bummer 2009.04.08. 11:41:46

@thetriggerhappy:
Hö? A magyarigazolvány mi volt?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 11:42:34

@Azhát:

„Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy kicsoda pontosan ez a Szigetvári (bocs, Viktor :), de vannak tippjeim”

Lola belinkelte, mit kell tudni Viktorról, nagyjából (szakmai életrajzi értelemben)::
mediapedia.hu/szigetvari-viktor

„1. SZV keresztény ÉS baloldali.”
Kérdés számomra, ezek hogyan egyeztethetők össze.

„2. SZV keresztény és jobboldali, de úgy vélte, hogy abban az esetben az mszp-nek volt igaza.”
A linkelt oldalt olvasva kizárt.

„3. SZV keresztény és jobboldali, de taszítja őt a mai magyar jobboldal.”
Szintén kizárt. (Ráadásul az ember, ha jobboldali, de taszítja a kurrens „jobboldal”, akkor inkább visszavonul, mintsem egy baloldali párt mellé áll, ami contradictio in terminis-szé teszi jobboldaliságát.)

„3. SZV egyszerűen egy munkának fogja ezt fel. Ahogy egy védőügyvédnek is dolgoznia kell, nem mondhatja mindegyik, hogy xy-t nem védem, vagy éppen egy reklámkészítőnek akkor is kell reklámot csinálnia, ha ő személy szerint nem kedveli azt a terméket, egy jobbos könyvtárosnak ugyanúgy kölcsönöznie kell a Tőkét is, stb. stb.”

A könyvtáros ezt legfeljebb kényszerűségből vagy informálásból fogja fel a Tőke kiadását munkának. A politikusokat viszont senki sem kötelezheti.

De, gondolom, ha Viktor válaszolni akar, majd megteszi maga.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.08. 11:43:02

@Ács Feri:
www.origo.hu/vendegszoba/hirek/20070403szigetvari.html
"El tudja képzelni, hogy a Fidesztől is kap felkérést a cége? [vilagfajdalom]
- Az angolszász politikai és nempolitikai kultúrát tisztelő emberként hiszek abban, hogy az általam választott kommunikációs ágazat politikai és közpolitikai megrendelő részénél kell, hogy legyen tudatos értékválasztás. A világ polgári fejlődésben és politikai indusztrializációban messzebbre jutott országaiban ez kialakult. Vannak jobb- és baloldali cégek, vannak republikánus és demokrata stratégiai tanácsadók, akik egyébként tevékenységük üzleti, public affairs részén számos, politikafüggetlen multinak is dolgoznak. Kollégáimmal progresszív elveket vallunk, ebbe a jelenlegi Fidesz-MPSZ irányvonala nem fér bele. Bár ennek ellenére számos általam is tisztelt barátom, ismerősöm van azon az oldalon."

Szigetvari a progresszio hosies harcosa, ha a haladas erdekeben eppen pofan kell rugni a hataron tuliakat vagy el kell fogadtatnia egy, az orszagot csodbe donto rezsimet (2006-os kampany), megteszi szo nelkul.

Aztan utana legfeljebb lelkiismeretfurdalasa van. Arra pedig jo az alkohol.

Szigetvari Viktor, mondtam mar tobbszor es mondom most is, eg felfujt sztar, egy ontelt hulyegyerek. Akkor volt sikeres, amikor omlott a felelotlenul felvett hitel es ennek hatan "sikeres" kampanyokat tudott vinni. Aztan azota valahogy nem olyan sikeres, lasd a 2008-as nepszavazasi kampanyt vagy a roman valasztast.

Alapveto hibat kovetett el. Elhitte a sajat propagandajat es most nem tudja, mi valtozott ekkorat korulotte. De visszajon majd, nem kell felteni. Mert hat a progresszio ilyen eltokelt hive csak sikerre szuletett. Lesz o meg szupersztar, kommunikacios zseni, csak nem most. Most sorban fogja kapni a pofonokat. Tavaly mar kapott kettot, iden jon meg egy oriasi maflas, jovore is egy jokora. Nem fog neki megartani.

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 11:43:21

@calam:

Kicsit szkeptikus vagyok a kívülről jövő "egyházjobbítás"-sal, és ezzel azt hiszem nem vagyok egyedül.

Amúgy a zenekritikát sem szeretem, szerintem a létező legrosszabb műsor az "Új zenei újság" :-D

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 11:44:41

@Ács Feri:
Nekem is van ilyen ismerősöm. Például a kedvesem. :>

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:45:29

@lelkylola:

rólad pld simán el tudnám képzelni, hogy elsikálod kedvenc vonád, morvaid szerepét és erkölcsi felelősségét a melegek megverésében, hegedűs felelősségét a nyílt antiszemita uszításban, és még sorolhatnám.....

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 11:47:02

@Téglagyári Megálló: okké, de az érveléssel az a baj, hogy akkor ha nekem valamihez nincs közöm, például nem vagyok tagja a seggfejekpénzátorosok klubjának, akkor nem kritizálhatom őket.

Egyébként nem csak Új zenei újság van. A nemrég meghalt Fodor Géza remek zenekritikákat írt az ÉS-be.

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:49:15

@Bummer:

ha akkor elég volt, 2004-ben miért lett hirtelen fontos a kettős állampolgárság? megtehették volna 2002-ig, nem tették. ez vajon nem cinizmus és propagandacél? most vonatkoztassunk el attól, hogy ki miként szavazott......

hepcia 2009.04.08. 11:51:34

@Szigetvári Viktor: nagyon köszönöm végre valaki korrekt értelmiségi stílusban beolvasott a sok farizeusnak

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:52:15

@lelkylola:

pld ha nem írnál hülyeségeket, azzal sokat dobnál a dolgon.
úgy tűnik, hogy a zenei ízlésünk sem klappol.

osborne 2009.04.08. 11:52:33

@Ács Feri: lesz azért polipozás rendesen ;]

Ács Ferenc 2009.04.08. 11:53:37

@lelkylola: "te vállalnád azt a kommunikációs feladatot, hogyha a Fidesz alatt hülyére vernek embereket, akkor elmagyarázd a népnek, hogy az nem is történt úgy?"

Még ez is bonyolultabb, mint amilyennek tűnik, hiszen amíg a 2006. október 23-i túlkapások egyértelműen elfogadhatatlanok és menthetetlenek (szerintem azok lesznek pár év múlva a ma ezt dacból el nem fogadó ballliberálisoknak és szocialistáknak is) addig egy tisztes polgári-jobboldali kormánytól elvárnám, hogy keményen lépjen fel a demagóg szakszervezetekkel szemben egy gazdaságot - vagy éppen az utakat - megbénító sztrájk esetén, még erősebben a közintézményeket rombolókkal szemben, és folytathatnám a sort a magukat atomerőműhöz láncoló "hasznos" idiótákig is akár.

VIKUNYA 2009.04.08. 11:57:31

nagy kaland, a piarista nevelés olyannyira eltorzítja az ember lelkét, hogy normális már nem lehet, legyen bár jobbos, blaos, libsi...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.08. 11:58:34

@thetriggerhappy: ha jól látom vicceltél, legalábbis én mosolyogtam :)

thetriggerhappy 2009.04.08. 11:59:03

@Ács Feri:

tudom, hogy ezzel nem segítek, de ezzel is tökéletesen egyetértek. amennyire nem bírom a karhatalom mögött felsorakozó liberális pártot, annyira forog a gyomrom pld a tősgyökeres kádárista gaskó mögött felsorakozó jobboldali konzervatívoktól.

ÁrPi 2009.04.08. 12:03:51

@Őrnagy Őrnagy:

"" @rzs: "Senki sem szolgálhat két urat""
De két Istennek igen, ha elég nagy úr. Pl.: Géza fejedelem.""

Szerintem Géza fejedelem (aki érdekes mellékszálként amúgy maga is felvette a Stefanos nevet is, hiszen mondjukmostúgy "szolgálta emezt az urat" is...) , amikor ezügyben a legendás nyilatkozatát tette, akkor politikai nyilatkozatot tett s nem pedig szívbéli hitbeli nyilatkozatot.

Sem a korabeli szabad közmagyarok sem a Rómához (a későbbi rómaihoz) közelítően katolicizáló (Megjegyzés jelentéstanilag: egyetemesítő, intézményesító) hatalmi elitünk nem gondolhatta, hogy két Isten van. S nem is gondolta. [Akik pedig ehelyütt zsigerböl le-neopogányoznának engem azok pukkadjanak meg! :-) ]
Én pol-blog-kommenterként inkább egy megelőző régi, és akkoriban már megkopott és Róma katolicizmusa nélkül is megújulásra szoruló hitvilági szervezetiség és az új korszak, nyugatos és ejrópai vallási szervezettsége között sikeresen lavirozó fejedelmet képzelek el Géza eme nyilatkozata mögött.

Google 2009.04.08. 12:04:44

Senki nem gondol arra, hogy ezek az illetők, Kóka, Kuncze, Szigetvári stb., belülről akarták bomlasztani az egyházat?
Volt egy ilyen történet egy homoszexuális fiúval is, aki mindenáron református pap akart lenni, pedig lehetett volna annyi minden más, vadakat terelő juhász.
Itt inkább arról van szó, semmit nem hagynának ki. Nem szeretnének a jóból kimaradni, minden hangszeren, gordonkán játszani akarnak, mert ugye, a kompetenciájuk óriási.
Nekik az Úr tehetséget, jelen esetben gordonkát adott a kezükbe.
És a hangjegyeket igenis feketével, fehér papírra írják. Legalábbis még.

Azhát 2009.04.08. 12:06:46

@Loxon:
"„3. SZV keresztény és jobboldali, de taszítja őt a mai magyar jobboldal.”
Szintén kizárt. (Ráadásul az ember, ha jobboldali, de taszítja a kurrens „jobboldal”, akkor inkább visszavonul, mintsem egy baloldali párt mellé áll, ami contradictio in terminis-szé teszi jobboldaliságát.)"

Ááá, milyen klassz harcos gondolat ez :)
Nem lehet megingás egy pillanatra se! Aki igazán jobbos, folyamatosan, haláláig, 100%-osan jobbos.
Éééértem :)

„3. SZV egyszerűen egy munkának fogja ezt fel.
A könyvtáros ezt legfeljebb kényszerűségből vagy informálásból fogja fel a Tőke kiadását munkának. A politikusokat viszont senki sem kötelezheti."
Pedig ez nekik is munkájuk ez. És munkahelyük.

Persze te gondolom helyesnek tartod, hogy egyes politikusok tüntetőleg kivonulnak a büfébe, ha olyasvalaki szólal fel, akit nem csípnek...

dzsenerésön 2009.04.08. 12:07:40

@snakekiller23:
én is ilyen suliba jártam, első érettségiző évfolyamba.
Voltak hasonló dolgok, bár nem ennyire karakteresen, lehet, hogy csak a hozzáállásom volt más.
lehet egy suliba ártunk?

Nálunk egyébként az osztály nagy része erős vagyis nagyon ballib kötődésű volt. Egyházi iskola ide vagy oda, nem számított ki mit tart elfogadottnak.

dzsenerésön 2009.04.08. 12:08:48

lehet egy suliba jártunk?

Azhát 2009.04.08. 12:12:04

@ÁrPi:
"Szerintem Géza fejedelem ... amikor ezügyben a legendás nyilatkozatát tette, akkor politikai nyilatkozatot tett s nem pedig szívbéli hitbeli nyilatkozatot."

Te jó ég, hát már őnála is különvált a politikai nyilatkozat meg a szívbéli???? :)))))

Hát akkor mi is itt a kérdés? :))

snakekiller23 2009.04.08. 12:16:38

@dzsenerésön:

Zalaegerszeg?

Amúgy mikor én jártam oda még csak általános volt, pár évvel később lett belőle gimi.

Wuff 2009.04.08. 12:17:39

@hepcia: Értelmiségi stílus. Ez jó. A semmitmondás cifrázását nevezzük értelmiségi stílusnak? Mi egyébként az értelmiségi? Mitől lesz értelmiségi? Létezik egyáltalán olyan, hogy értelmiségi, vagy ezt csak azok találták ki, akik annyira el vannak telve magukkal, hogy saját magukra valami jelzőt akartak találni, ami megükönbözteti őket a többiektől?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.08. 12:26:32

@funfun:
Mekkora marhaságokat beszélsz, biboldó. Először is, egy ateista, - amilyen én is vagyok - a világi erkölcsöt előbbre valónak tekinti, mivel az erkölcs forrását nem a keresztény bibliában látja. Az erkölcsös, tiszta élet kérdéseit jóval a kereszténység előtt feltették, és több kultúra is megválaszolta azokat. Ebből kifolyólag nagyobb mértékben számon kérni a keresztényeken az erkölcsösség hiányát, egyszerűen ostobaság.
Gykorta hangoztatom, hogy az egyház hathatós támogatásával, illetve kezdeményezésére az évszázadok során milyen gazságok valósultak meg. Azonban hiba lenne elfeledni, hogy a szocialista világrend égisze alatt legalább annyi, ha nem több gazságot követtek el. Ne legyen kétséged, ma is elkövetik. Nem kevésbé, mint az egyház berkein belül. És találd ki, miért undorítóbb, ha a mindenkori világi, azaz politikai hatalom erkölcstelen és züllött? - Hát azért, mert nem az egyház van kormányon, nem az egyház hozza a törvényeket, amelyeket magára nem tekint kötelezőnek.
Hagyjuk a múltat! A jelenben kétségkívül a világi hatalom erkölcstelenebb.

snakekiller23 2009.04.08. 12:28:25

@dzsenerésön:

Amúgy félre ne érts, én kis stréber voltam akkoriban, viszonylag komolyan vettem a hittant, gyónást, templombajárást, ilyeneket; de ezt úgymond "otthonról hoztam" (pedig szüleim sem éppen ájtatosmanók, sőt), az iskolát még az se nagyon érdekelte, ha valaki nem volt megkeresztelve...

ohrana 2009.04.08. 12:40:25

1. A pokollal kapcsolatban: a kat. egyház szerint van, elég vitatott (az ókortól) a mibenléte, és hogy "ki" kerül oda. Persze a modern ember nyilván nem mer szembenézni az örök "büntetés" lehetőségével, így inkább tagadja. (Mt 21,41. Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely a sátánnak és angyalainak készült. )
2. A Fidesz szemére vetik, hogy régen antiklerikális volt, ma meg nem az. (Ez az ami a bolsiknak a legjobban fáj.) Nem tudom már ki mondta, talán Churchill, hogy aki 18 éves korában nem szocialista, annak nincs szíve, aki 20 évesen is szocialista annak meg nincs esze.
Az emberek többsége átmegy egy ilyen folyamaton: nézzétek csak meg, ki mindenki lépett be a komm. pártba, József Attilától Hamvas Béláig. A hamis beszéd nagyon megtévesztő tud lenni - van aki aztán meglátja mögötte a tetteket is.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.08. 12:43:12

@Azhát:
Fantasztikus emberismerettel rendelkezel. Belelátsz a vesémbe.
És a Szigetvári úréba is. :>

ÁrPi 2009.04.08. 12:43:59

@thetriggerhappy:

"ha akkor elég volt, 2004-ben miért lett hirtelen fontos a kettős állampolgárság? megtehették volna 2002-ig, nem tették."

Hát miért, ugyanmár ki kommunikálta hogy az amit az ügyben 2002-ig elértek (az emlékezetbe felhozott magyarigazolvány) az nemzetstratégiailag ""elegendőg volt"" ?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.08. 12:49:35

@Google: "minden hangszeren, gordonkán játszani akarnak"
hehehe

@Szigetvári Viktor:
maga egy Hamlet, egy önmarcangoló, óriási lélek. Lenyűgözött az idekent entellektüell soraival.
Kár, hogy az ilyen duma csak a szamár Semjén és társai mellett tűnik értelmesnek. ("Vakok közt...")

Ácsferi: te vagy itt ma is az egyik legjózanabb hang, de azért amikor sorolod SZV sikereit, ne felejtsük el, hogy OV fos káderpolitikája (Mikola mikrofonengedélye stb.) illetve az ország milliós prolipolulációja tettek lehetővé leginkább a szocik sikerét, mintsem az ő nagy szakértelme...
Én pl. nem tartok igényt a drága közvéleménykutatásokra: elég ha közeli családtagoknál körbekérdezgetek. Mindig bejön, 2 fővel. Nem kellett ide mágia.
(Eddig. Most lesz nehéz nyerniük igazán.)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.08. 12:54:04

"Persze, miért ne lehetne valaki baloldali és vallásos?

Miért ne lehetne valaki katolikus és hithű kommunista?"

Az emberek valami hihetetlen gondolkodásbeli kombinációkat tudnak összehozni. A motivációk közt szerepel az önigazolás, becsvágy, szenvedély, pénzsóvárság, mindenféle emberi vágy. Ezek ráadásul sokszor csak a társadalmi forgatagban viselt álarcok. Mindenkinek eljön azonban a csend pillanata, amikor Istennel kettesben marad. És akkor nem lehet hazudni.

Karcolt lendület 2009.04.08. 12:57:17

@thetriggerhappy:
Ugye, az a fránya emlékezet, amiben csak az van benne, hogy a Fidesz támogatta 2004-ben a a kettős állampolgárságot támogatta.

Pedig a kettős állampolgárságról a népszavazást a Magyarok Világszövetsége azzal a Patrubánnyal az élen verte keresztül, akit már a Fidesz-kormány is ki akart onnan túrni, mert egy kezelhetetlen idióta. A Fidesznek ez a népszavazás nagyon nem hiányzott, csak mint nemzeti oldali pártnak oda illett mellé állniuk. (Nomeg valójában, hamár feltették a kérdést, akkor erkölcsileg ez a helyes döntés.)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.08. 12:57:28

marxra: a jobbos könyvtáros kiadja marxot :) viszont már láttam erősen jobbos antikváriust, aki nem vett meg feminista szakirodalmat, pedig tuti elvitte volna vmi egyetemista, helyette fintorgott vmit - na ez gáz.

ÁrPi 2009.04.08. 12:58:36

@Azhát:

Nadehát mikor volt akár 1 (egy) százalékig "jobbos" Sz.Viktor?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 12:59:52

@/murci: hmm, 2 embert megkérdezek a környezetemben tuti 2/-3os ballib kormány lenne most:) mégiscsak kell a nem-mágia?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.08. 12:59:53

amikor OV-ék megint delirálnak a kétharmadról, akkor nincs nehéz dolga SZViktoréknak: olyankor a fidesz mindig veszít is, ráadásul...

www.origo.hu/itthon/20090407-jovokep-a-fidesz-szamara-keszult-gazdasagpolitikai-tanulmany.html

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.08. 13:01:40

@calam: na de kérem ehhez megfelelő alanyok kellenek. Ezen múlik az 500 mintás prognózis is. Az én kettő db alanyom tökéletes reprezentációja a "népnek"! :)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 13:03:04

@/murci: fú, 500 fős mintásat is csinálnak? Az bátor:) Nade hogy választod ki a megfelelő alanyokat?:)

Karcolt lendület 2009.04.08. 13:03:57

@thetriggerhappy:
Hát szerintem tősgyökeres jobboldali konzervatív nem sorakozik fel Gaskó mögött. Max. egy néppárt, amelyre tősgyökeres konzervatívuk is szavaznak, az ilyen felsorakozásoktól eléggé duzzogva... ;-)

thetriggerhappy 2009.04.08. 13:04:46

@Karcolt lendület:

a fránya emlékezet működik, tudom, hogy formailag patrubányék kezdeményezték, de ez mit sem változtat azon, hogy a fidesz 98 és 02 közt nem tette meg, 04-en viszont elvárta volna a szocialistáktól.
de neked ez ugye nem fura.....

dzsenerésön 2009.04.08. 13:08:27

@snakekiller23:
az iskola mindent megtett, hogy egészséges testi és lelki programokon vegyünk részt. Azért a kötelezőn felül szerintem az a vezetés erősebb volt ebből a szempontból. Úgymond a "nem-templomba járó" tehát csak és kizárólag szakmai szempontból tanító tanárokat is úgy válogatták össze, hogy volt tartásuk, sokat tanultunk tőlük is.

Én személy szerint azóta is gyakorló katolikus vagyok hitből, s meggyőződésből hiszek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.08. 13:12:22

@calam: az 500-t elméletileg említettem csak. A válaszom pedig: családtagjainkat nem választjuk! :D
Mágikus (jós)képességeikre pedig időközben jöttem rá...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.08. 13:35:08

@szpal: A Nagy Vezér, Kim Il-Szung fiatal korában templomi orgonista volt.

mr. pharmacist1 2009.04.08. 13:39:46

@/murci:
Az antikváriusok szerintem jobbosak általában, legalábbis akik a saját boltjukat viszik. Magának mi a megfigyelése?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.08. 13:40:07

@thetriggerhappy:
Lerágott csont, de elmondom neked. A Fidesz idején volt sztátusztörvény. Akkor még nem merült fel a kettősállampolgárság igénye és lehetősége. Ezt a tömeges EU-csatlakozás váltotta ki. A csatlakozó államok igyekeztek valahogyan megsegíteni az EU határain kívül rekedt nemzettársaikat. Ezt a metodikát azon államok is átvették, akik egyébként nem csatlakoztak az EU-hoz. Ebben a megváltozott helyzetben merült fel az igény, hogy a magyarság is meghozza a döntést. Azonban, míg a többi állam mind, egytől egyig meghozta ezt a döntést, mi lemaradtunk. Ezért szokás és szükséges a balliberális politikai alakulatot hazaárulónak nevezni.

Pelso.. 2009.04.08. 13:41:26

Lola,

Jelöld ki a kommunistáknak (miután könnyedén behatároltad azok körét) mily mértékben lehetnek jó katolikusok is. No, nem kell sokat engedni nekik, még a végén felhigul a LEGERKÖLCSÖSEBB KASZT.

Karcolt lendület 2009.04.08. 13:46:04

@Loxon:
A poszt sem jól teszi fel a kérdést: nem az a probléma, ha valaki balos, jobbos, zöld és keresztény, hanem hogy ilyen típusú kormányzati pozíció összeegyeztethető-e bármilyen minimálisan is a keresztény erkölccsel. A minimum szint pedig szerintem az, hogy másokkal szemben tisztességes és korrekt legyen az ember: így a felfogásom szerint határozottan nem egyeztethető össze egy olyan pozícióval, ahol munkaköri kötelesség hazudni és manipulálni.

@thetriggerhappy:
A kérdésedre csak akkor kaptunk volna választ, ha marad a Fidesz-kormány és Patrubány akkoris népszavazást kezdeményez: ez egy külső kényszerhelyzet volt nekik is. A kormányzásuk alatt nem volt ilyen kényszer, de legalább még a státusztörvény miatt is hátbaszúrta az MSZP a Fideszt. (Mert ők meg olyan sokkal konstruktívabb ellenzék voltak, mint a mostaniak...)

A "nem igazán akarjukból" a népszavazás kiírásával lett "akarjuk" (a nemzeti kérdésben elfoglalt politikai pozíciójuk miatt) és mégcsak nem is kormányt támadták alapból vele, a kőkemény kampányt a frissen miniszterelnökké lett Gyurcsánynak köszönhetjük, aki egyből meg akarta mutatni, ő mennyire faszagyerek és felveszi a harcot a Zorbánnal.

Szóval ebben a kérdésben is eléggé irreleváns, hogy egy politikai erő mit akart 2-3 éve megcsinálni, ha épp "helyzet van". Vszeg most sem azt csinálja feltételenül mindegyik politikai erő, amit akar. (Najó, a Fidesz "támadjuk a kormányt bármilyen fassággal" stratégiája állandó. Néha kicsit reagálnak a válságra is, de nem annyira zavarja így ellenzékként őket. Ahogy az MSZP-t sem zarta vagy fogja zavarni, ha a külső körülmények miatt nem frankó valami...)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.08. 13:50:44

@mr. pharmacist1: igen. És állítólag vallásosak a csillagászok... :)
(Két dolog, amit nem értek)

thetriggerhappy 2009.04.08. 13:56:29

@Mr Falafel:

javaslom neked ezt a kis kronológiát:
www.kettosallampolgarsag.mtaki.hu/kronologia.html

továbbá várnám a csatlakozó országok saját határon túli kisebbségeikkel kapcsolatos intézkedéseinek pontos felsorolását, ha már hivatkoztál rájuk.

gyk: még mindig nem azon vitatkozom, hogy kellett-e a kettős állampolgárság, hanem magán a szemforgató eljáráson és az erkölcsi kettősségen.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.08. 14:04:40

@/murci: nem, tényleg nem. Vagy csak nem mindet?:D

Kopiás Attila Steve 2009.04.08. 14:19:21

Nagyon fura ez a vallásos hit, politikai meggyőződés és egyházi tevékenység összemosása. Ez három teljesen különböző dolog, amit tetszőleges módon lehet keverni. Vallásos emberek és egyházi méltóságok is egyaránt megtalálhatók szélsőjobbtól szélsőbalig. Az én tapasztalatom alapján a jobbosak elsősorban valami "keresztény büszkeségre" és az ótestamentumra szokták építeni, hogy amit a másik csinál az miért fúj, a balosak meg Jézus idézetekre, de a jelek szerint mindenki megtalálja a maga kapcsolatát hozzá és ezek az emberek nem mondanak el semmit egymásról. Van, akinek fura, hogy az aktuális pápa tökig bearanyozott ruhában, nagyon drága cipőben szólítja föl híveit az anyagi mértékletesség gyakorlására, másnak meg nem. Különbözőek vagyunk, különbözőként éljük meg a hitet. Ugyanez a társadalmi elméletekkel is, hiába talált ki Marx vagy egy másik arc bármi dogmát, ha a egyik-másik követője tojik erre a dogmára, akkor aztán lehet neki ugrálni, hogy "de Marx is megmondta, hogy kommunista csak materialista lehet", miközben ő a konkrét ellenpélda rá. (Az emeszpét és a kommunizmust meg ne használjuk már egy mondatban, ki fognak röhögni ha arra utalunk, hogy ezek valami proletárforradalom képviselői lennének...)
Amiről véleményt lehet és kell mondani egy-egy cselekedetnél, az ilyenkor nem a vallás, nem az eszme, hanem hogy amit konkrétan csinál a valaki, az most akkor jó-e vagy senem. Lehet az eszmét vagy vallást is kritizálni, csak azt ne a hívőik cselekedetei alapján, hisz az, hogy ki hogy értelmezi az egyes tanokat, most már nem igazán ezek megalkotójától függ, a legtöbb témában ritka az író-olvasó találkozó...

Téglagyári Megálló 2009.04.08. 14:30:27

@KA_Steve:

"Lehet az eszmét vagy vallást is kritizálni, csak azt ne a hívőik cselekedetei alapján, hisz az, hogy ki hogy értelmezi az egyes tanokat, most már nem igazán ezek megalkotójától függ, a legtöbb témában ritka az író-olvasó találkozó..."

Hm, a körösztény hit szerint bármikor kapcsolatba kerülhetsz Krisztussal imádság útján.

Carnivora (törölt) 2009.04.08. 14:57:54

A katolikus egyház minden politikai rendszerben megtalálja a maga helyét nem véletlenül létezik még mindig. -

csodarabbi (törölt) 2009.04.08. 15:07:21

Aki meglepődik a baloldaliság és keresztény (vagy inkább csak egyszerűen vallásos) értékek összehangolhatóságán, az komoly műveltségi hiányosságokról tesz bizonyságot. Gondolom a keresztény szocialista irányzat teljes mértékben ismeretlen fogalom a poszt írójának, de ezen sosincs késő változtatni.

Amúgy az én személyes véleményem az egyház intézményéről az, hogy ennél hipokritább társaságot aligha hordott a hátán a Föld. Ami az egyéni hitet illeti, a nem ellenőrizhetően létező dolgokban való hit önmagában sem kompatibilis a világnézetemmel, viszont hajlandó vagyok elfogadni, hogy máséval meg igen, és ezt tiszteletben is tartom. Az, hogy erről a kérdésről valaki így vagy másképp vélekedik, egyáltalán nem határozza meg az emberi minőségét, ezt kéne mindenkinek felfogni.

Zetek 2009.04.08. 15:20:35

Ma már az egyházi iskolák tanárainak töredéke szerzetes. Göreb Gézának pedig semmi köze a vallásossághoz, egyszerűen a szülők beíratták egy jó suliba.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.08. 15:53:07

@dzsucseharcos:
Kepzelje, most olvastam, hogy Koreaban a protestans egyhaz furcsa transzformacion ment at es kulonosen tekintelyelvu szervezet lett, igazodva a koreai hagyomanyokhoz (meg az I. vilaghaboru elott). A cikkiro ez alapjan megkockaztatja a teoriat, hogy a jelenlegi eszak-koreai rendszer ideologiai fundamentumainak lerakasaban a protestantizmus ezen furcsa valtozata komoly szerepet jatszott. Megadom a cikket, ha erdekli.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.08. 16:03:57

@thetriggerhappy:
Elmész te a picsába, ostoba fajankó! Belinkelsz egy bődületes nagy faszságot, aminek köze nincs egy állam jogalkotásához. Jó, hogy nem azt linkelted be, hogy a nemzeti radikálisok meg évtizedek óta a trianoni határok eltörlését követelik, a Fidesz meg nem rohanta le Romániát.
Keress rá szépen a google-ban, hogy "szlovák kettős állampolgárság", román, moldáv, lengyel, hottentotta, stb. Mind megtalálod, ha érdekel.
Egyébként a vonatkozó EU-s normát jó lenne pontosan idézni: mit tartalmaz, mikortól hatályos.
Megismétlem: A Fidesz idején még nem terjedt el Európa szerte a kettős állampolgárság megadásának igénye. Nyilvánvalóan a fidesz nem szorgalmazhatta, különben pont a rühes fajtád nacionalistázott volna a legjobban. Nem beszélve a szomszédaink heves tiltakozásáról. Miután azonban az EU állást foglalt, és a kettős állampolgárság megadása elterjedté vált, mi is megléphetnénk. Nyilván meg is lépjük, ha magyarbarát (filohungarita) kormány alakul. Érted, mire célzok, nyomek?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.04.08. 16:25:14

@Doomhammer: Érdekel, természetesen, köszönöm.

Különben magát a dzsucse-eszmét szokták vallásnak besorolni, és sokak szerint a kialakulásában szerepet játszhatott a Nagy Vezér vallásos neveltetése. Más kérdés, hogy magát tette istenné.

thetriggerhappy 2009.04.08. 16:25:17

@Mr Falafel:

ritka nagy proli vagy. majd ha megtanulsz ember módjára viselkedni, írni és kommunikálni, akkor beszélek veled.

addig igazítsd meg a kilógó kapanyelet a szádban!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.08. 16:27:55

@thetriggerhappy:
ha ember alatt azt érted, ami te vagy, inkább nem kérek belőle.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.08. 16:39:04

@dzsucseharcos:
Este beszkennelem es felteszem valahova.
Ebben van:
www.bbchistorymagazine.com/default.asp
De nincs fenn az interneten az anyag.

thetriggerhappy 2009.04.08. 16:52:24

@Mr Falafel:

tessék, hogy lásd milyen jó a szívem, dolgoztam helyetted is:

szlovák kettős állampolgárság:

www.origo.hu/nagyvilag/20041129modositana.html

www.kettosallampolgarsag.mtaki.hu/statusz/stv_02.html

ha nem értenéd, megsúgom, hogy ez kb pont uaz, mint ami a státustv-ben szerepel. persze, ezzel nem lehet handabandázni, mint ahogyan te szereted....

a kérdéses oldalon elolvashatod a többi környező állam hasonló jogszabályait, hogy ezek után tudd is, hogy miről beszélsz.

most pedig jöhet a mea culpa a részedről.

cutcopy 2009.04.08. 17:03:02

Hol itt a probléma? Tuck barát meg másfél poundos vasfeszülettel aprította a nottinghami rohamrendőröket..

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.08. 17:15:19

@thetriggerhappy:
Jól van, fiam, leülhetsz! egyes!
Megint ökörséget linkelsz be. A 97-es szlovák státusz törvénynek mi a rák köze van bármihez is? Az EU-ba történt belépés utáni jogszabályokat nézd. Az origo-s link is 5 éves. A google-ban pont a te linked felett ott van egy 2009-es, arról csevegjünk, ne idejét múlt faszságokról.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.08. 17:55:28

@efes: @Devil: JÉZUS-NEM-VOLT-BALOLDALI. Nem hirdetett evilági menyországot, nem hirdetett egyenlőséget. "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré". Avagy a talentumokról szóló történet. JÉZUS NEM VOLT TÁRSADALOMREFORMER! A kommunizmus és a baloldai ideológiák szekuláris vallások. NINCS EVILÁGI MENYORSZÁG? FOGJÁTOK MÁR FEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JÉZUS NEM VOLT BALOLDALI! ÉRTITEK?

Google 2009.04.08. 17:59:40

@KA_Steve:

"Az emeszpét és a kommunizmust meg ne használjuk már egy mondatban, ki fognak röhögni, ha arra utalunk, hogy ezek valami proletárforradalom képviselői lennének..."

Steve, hadd röhögjenek ki! Minket fognak kikacagni, nem Önöket.

Ács Ferenc 2009.04.08. 18:06:35

@lelkylola: "Mit értesz azon, hogy keményen kell fellépni?"
Azt, hogy ha lezárja valami kretén az országutat vagy a hidat, akkor jön a lovas rendőr. Focihuligánokra dettó.
Ha én lennek a miniszterelnök, akkor a Gaskó-féle szakszervezeti oligarchák nem sok sót ennének meg, az bizonyos. Szigorítani kell a sztrájktörvényt a közüzemek esetében.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.08. 18:20:06

@J.W. Booth: nézd meg a személyi átfedéseket. Az MSZP és sz SZDSZ komcsi.

@VIKUNYA: hát, én ismerek sok normális piarista diákot. Pl. magamat.

@KA_Steve: a pápának nem túl sok magűánvagyona van ám...

@Spirál: ez CSAK az üdvösségre vonatkozott.

Google 2009.04.08. 18:28:20

@Ács Feri:

Aki sok sót eszik, magas lesz a vérnyomása. Látom, Gaskót megvédené ettől.

Ács Ferenc 2009.04.08. 18:45:56

@Google: nem hinném, hogy ennek az alaknak bármitől felmenne a vérnyomása.

Ács Ferenc 2009.04.08. 18:47:04

...mondjuk ha megvonnák tőle a közpénzen fizetett apanázsokat, akkor talán.

Google 2009.04.08. 19:00:15

@Ács Feri:

És talán még papnevelte balos is lenne?
Mert itt arról illene beszélgetni, például ciánozó Kuncze, hogy mást ne mondjak.

békepap 2009.04.08. 20:34:43

jézus nem volt baloldali. jézus nem volt jobboldali. az ő királysága nem e világból való. szerintem az ő példája lokálisan: mosolyogjunk a szomszédunkra, még ha komcsi vagy náci is, mi se vagyunk jobbak nála. éppen olyan jók vagyunk: isten gyermekei. a bűnt kerüljük, de a bűnösöket ne! aztán hogy ebből mi nő ki országos vagy világszinten, az már csoda. szavazni meg mindenki a lelkiismerete szerint szavazzon. adhatunk tippeket, de főleg életpéldát.

továbbá nem hiszem, hogy ok-okozati viszony lenne bármelyik irányban a katolikus (iskolai) nevelés, kereszténység, ilyen-olyan oldaliság stb. között. sokszor az anonim keresztények megszégyenítik a deklarált keresztényeket.

nem szigetvári viktort akarom mentegetni, nem is ismerem, de sajtóinformációk útján megítélni, hogy valaki mennyire keresztény, hát izé, szerintem necces (ha valaki személyesen ismeri, akkor visszavonom).

és utólag könnyű okosnak lenni, most a baloldal lejtmenetben van, sőt már meg is érkezett a gödörbe, de pl a forrongó 90-es években még nem volt mindenkinek egyértelmű, hogy ki a hunyó (és ezek az emlékek lassan mosódnak el, mint ahogy a komcsi 40 év, és minden egyéb rossz emléke is persze).

saját példám: frissen újraindított (egyáltalán nem elit) vidéki katolikus gimibe jártam. sokan (tanárok és diákok is, tisztelet a nem kevés kivételnek) annyira gyűlölettel voltak a "nem magunkfajták" (akár egyes családtagjaim) iránt, hogy ahhoz képest a balosok sokkal kedvesebbnek (sőt egészségesebbnek) tűntek. pl a suliban hallottam először zsidózást, de abból is a butább fajtát (komcsi = zsidó = liberális), sőt egy későbbi fidesz-miniszter fiától a zsidesz kifejezést :) (de nem ironikus felhanggal). ezek hatására menekültem a baloldalra (jó, csak világnézet/szavazás szintjén, nem aktívkodtam soha).

aztán elmúlt, elengedtem (sőt már minden oldalt), köszönhetően pl a reakciónak is :)

Kopiás Attila Steve 2009.04.08. 22:36:56

@Téglagyári Megálló: Hát, a jelek szerint ez a kapcsolat nem a szó szerinti Biblia-értelmezésre vonatkozik, legalábbis elég sok Jézussal kapcsolatba kerülő ember elég másként értelmezi a tanításokat...

@dszg: Na bumm, nem hiszem, hogy magántulajdonnál az az érdekes kérdés, hogy kinek a nevén van, hanem az, hogy ki rendelkezik vele. De ne engem akarj meggyőzni, engem tök hidegen hagy, hogy tényleg Prada-e a cipője vagy senem. Egy egyházon belüli vagyonmegosztás és javadalmazás szerintem pont az a dolog, ami - ha nincs a külső társadalomra jelentős hatása vagy nem sérti durván az egyház tagjainak emberi jogait - belső szuverén dolga az adott szervezetnek. Én csak annyira utaltam, hogy az, hogy a pápa hiteles-e valaki szemében vagy senem, nem feltétlenül függ össze azzal, hogy Jézus hiteles-e a szemében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.09. 04:33:09

És akkor egy magyar szövegre mutató link:-D

Szemelvény Hamvas Béla és Csutakaszürkeló blogger levelezéséből. Sokmindent megmagyaráz.

magyarido.blog.hu/2009/03/23/imaginativ_onkommentacio_szigoruan_experimentalis_fundamentumon

ü
bbjnick

plastik02 2009.04.09. 09:00:48

11 évesen vajon milyen párttisztséget tölthetett be a rendszerváltás idején Bajnai Gordon? :I
bocsánat, tudom, nem számít. ez nem a proletár kommunizmus, hanem a 89 utáni kapitalista kommunizmus(??), meg a privatizáló kommunizmus. végülis 96-ban érettségizett, akkor már lehetett kommunista. vagy most mi a fasz?

plastik02 2009.04.09. 09:01:28

természetesen Szigetvári Viktort akartam írni Gordon helyett :D

plastik02 2009.04.09. 09:02:58

az meg köztudott, hogy vallásos emberek lehetnek hülyék és gonoszak, végtelen a történelmi példák sora... (az ellentetjére már jóval rövidebb a lista)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.09. 09:23:03

@plastik02: A vallástalanság az emberiség történelmének igen rövid kis szakaszában lett egyáltalán mérhető társadalmi jelenség.

Téglagyári Megálló 2009.04.09. 09:40:06

@Elpet:

Akkor azonban elég jelentős károkat okozott: nácizmus, kommunizmus

balage_81 (törölt) 2009.04.09. 23:34:42

nagyszerű post, köszönöm a morális eligazítást az egyházi iskolák nevében is

balage_81 (törölt) 2009.04.10. 00:16:16

és hát sajnos csatlakoznom kell a kritikus véleményekhez, hogy ti. lola elképesztően lehúzza ennek a blognak a színvonalát. el kéne engedni őt szépen, hadd ossza az észt valami saját oldalon, mert ez így nagyon elkeserítő.

Invictus 2009.04.11. 22:37:38

@balage_81: Lola a női kvóta :)
Csupa faszi írjon a blogba akkor?:)

balage_81 (törölt) 2009.04.12. 19:57:05

@Invictus: szerintem vannak okos nők. meg hülye faszik is.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.04.20. 10:01:12

@Szigetvári Viktor: Viktorom, mintha lett volna valami olyasmi a Bibliában, hogy ne tégy hamis tanúbizonyságot - ez pedig nem kompatibilis a 2006-os kampánnyal. Hidd el, ezt az erkölcsi ítéletet meghozni viszonylag kevés intellektuális kapacitást igényel, sajnálom, ha ezért irigykedsz.

pierre bayle 2009.04.20. 10:13:02

Jézusom (!), itt úgy látom nagyon mély a meggyőződés mindenkiben, hogy a kommerek a sátán emberei, a fityeszesek pedig az evangéliumi erkölcs letéteményesei... Hazudni a Gyurcsány szokott meg a bolsik, ellenben Viktor öszinte, nem is lehet más, mer ő keresztyén (legalábbis egy ideje, mondja bennem a gonosz 1990-es fidesztag, aki akkor még nem tudta, hogy egyszer majd meghaladja a párt a "térdre imához" szavakat).

De komolyan: a politika nem lehet keresztényi, mert ott bizony hazudni kell, az ellenfelet legyőzni, evilági sikereket aratni. Ebben Orbán igen jó - ezért fordul ki azonban az ember bele az általa használt álságos, visszataszító, csuhás retorikától.

tevevanegypupu 2009.04.20. 10:58:06

@pierre bayle:
Gyurcsany hazudott, legyozte a politikai ellenfelet, viszont evek ota varunk az evilagi sikerekre. Mi lesz mar??

pierre bayle 2009.04.20. 15:44:33

Kedves Elpet: gondolom, viccelsz? Ahogy a felvilágosodás bölcsei (köztük Pierre Bayle) ékesen bizonyították, az ember természetes állapota a vallástalanság, az evilági boldogság keresése. Csak aztán jöttek a papok (a fene esne beléjük)...

Na ez persze így ölég sommás, de te sem vagy vmi igazságos a nácizmus meg a komm emlegetésével. Emlegessem az inkvizíciót, a vallásháborúkat no meg a szekuláris ekölcsöt?

süti beállítások módosítása