Játék, móka, kacagás: a fővárosi költségvetés
2009. március 26. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Játék, móka, kacagás: a fővárosi költségvetés

Demszky Gábor és az általa vezetett Főpolgármesteri Hivatal mindig képes meglepetést szerezni. Nem, most nem arra gondolunk, hogy a szürkeállomány pártjának emblematikus alakja egy súlyos nyelvtani hibával hirdeti úton-útfélen a könyvét („Egy szabad, demokrata családtörténete”), bár ez is megérne egy középsúlyos lófaszt. Hanem arra, ami Budapest költségvetésével van. Pontosabban nincs.

 Mert mint ismeretes, lassan itt az április, de a fővárosnak nincs elfogadott 2009-es költségvetése, és belátható időn belül nem is lesz. Az MSZP-SZDSZ koalíció képviselői ugyanis elfelejtettek szólni Hunvald kollegájuknak, hogy picit kevésbé feltűnően kéne lopnia, így aztán a drágajó erzsébetvárosi polgármester mostanság nem tudja biztosítani nekik a többséget a közgyűlésben, lemondani meg nem hajlandó. A főváros tehát döntésképtelen, a törvényes határidőből már rég kicsúszott, költségvetés híján egy csomó támogatástól eleshet, pályázatokat nem nyújthat be. Mit tesz hát Demszky Gábor és baráti köre? Netán feloszlatja a közgyűlést? Vagy az ellenzéket is bevonja Budapest irányításába? Esetleg teljesen újraírja a költségvetést?

  Nem, ilyet természetesen nem tesz. Ehelyett 2,6 millió forintért készíttet egy meglehetősen primitív online Flash játékot, s közleményben megirdeti: mostantól „bárki kipróbálhatja, milyen felelősséggel jár a Fővárosi Önkormányzat költségvetésének elkészítése”. Remek ötlet: ha már mi nem tudunk összehozni egy átkozott költségvetést, akkor szúrjuk ki a nép szemét egy idióta baromsággal.

 Na de nézzük magát a játékot!

  Bevezetésként kamu tesztkérdéseket kapunk, amelyekből megtudhatjuk, hogy a budapestiek egy csomó adót fizetnek, de a város ebből csak keveset kap vissza a kormánytól. Ez igen elkeserítő, de azért megkérdeznénk: ki a rák kormányozza az országot hét éve? Ki szavazza meg az adótörvényeket és a forrásmegosztást évről évre?

 Ha a kérdéseken túljutottunk, kezdődhet maga a játék: itt két kategóriában, fejlesztési, illetve működési költségek cím alatt növelhetjük, illetve csökkkenthetjük az egyes tételekre a 2009-es költségvetésben szánt összegeket. Hitelt persze nem vehetünk fel, azt csak Demszkynek szabad, nekünk egyensúlyban kell tartanunk a költségvetést.

 Pár tételt kipróbáltunk: a 4-es metróra elköltendő pénzt sajnos nem emelhetjük, mert ha megnyomjuk a + gombot, a program kiírja az év második legjobb viccét (az első Gyurcsány lemondása volt):

 Ha viszont egy fillérrel is csökkentenénk a 4-es metró költségeit, ezt a figyelmeztetést kapjuk: „A 4-es metró fejlesztési költségeit csak úgy csökkentheted, ha a teljes beruházást leállítod! Marad a mindig túlzsúfolt 7-es busz. Ráadásul a főváros elesik lakosonként 40718 ft” Itt mintha hiányozna valami a mondat végéről, de végül is 2,6 milláért az ember ne legyen igényes.

 A többi területnél sem ússzuk meg, hogy a gép belepofázzon a döntéseinkbe, ráadásul a figyelmeztetések azt a fajta idegesítő szellemeskedő stílust képviselik, amitől a valós életben azonnal ütünk:

 „Kevesebb a forrás az eredetileg tervezettnél. Így páros évben csak a páros, páratlan évben csak a páratlan oldali házak újulnak meg.” (A városrehabilitációs költségek csökkentésénél.)

 „Annyira romos minden, hogy legfeljebb a katasztrófaturizmus miatt látogatnak a városba.” (A városrehabilitációs költségek lenullázásánál.)

 „A villamoshálózat költségeit csak úgy csökkentheted, ha a teljes beruházást leállítod! Marad a zötykölődés a régi UV-ken. Ráadásul a  főváros elesik lakosonként 3465 ft (A villamoshálózat fejlesztésének lefaragásánál.)

 „Még, még, még. Ez a pénz nem elég. Hosszabb sorok, lassabb ügyintézés.” (Az igazgatási költségek csökkentésénél.)

 És így tovább.

 Elvileg a saját költségvetésünk véglegesítése után megtekinthetjük, hogy mások mit csináltak a játékban. Ez a funkció azonban ott jártunkkor nem működött, pedig három próbát is tettünk.

 Hát ennyit Demszkyről és a fővárosi költségvetésről.

 Most már csak azt várjuk, hogy magasabb szinten mikor veszik át ezt a remek ötletet. Lesz-e virtuális kormányalakítás? Online megszorító csomag? Flash alapú válságkezelés? A MEH-ben biztos van még pár elköltendő milliárd ilyesmire.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr641026134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2009.03.26. 07:50:06

Most, hogy nem igazán fut a szekér, egyre nehezebb megbízható kádert találni a testületbe. Nos ez az a teszt, amely arra hivatott, hogy neolib támogatóit kiválogassa. Talán el kellene gondolkodni azon, hogy az aki ennyire stupid, miért nincs zárt osztályon. Lehet, hogy ezt még a Kormányzati Jósda emberei nem ellenőrizték. Tehát, csak próba példány, majd még javítják, hogy a csókos cégek kiválasztása is simán menjen. Addig még hosszú az út, és sok pénzecskét lehet beszipkázni.

Zetek 2009.03.26. 08:09:50

A játék lényege a bevezető kérdésekben van. Azt sugallja, hogy szegény fővárosiak tartják el a vidéket és ha csak a nagyszerű Budapest lenne akkor azután mindenre futná. Demszkyt csak az ország legnagyobb faluja érdekli.

rognork 2009.03.26. 08:23:58

Engem igazából az érdekel, hogy jogilag hogy lehet hatalomban maradni, ha x ideig nincs költségvetés. Kinek van joga feloszlatni a közgyűlést? Mi a jog szerinti normális út egy ilyen helyzetben???

luucy 2009.03.26. 08:41:42

Arról feledkezik el Demszky, hogy Magyarország nem csak Budapestből áll. Máshonnan is egy csomó pénzt befizetnek az államkasszába, és ők sem kapnak vissza többet (lásd önkormányzatoknak adott pénzek csökkentése). Arányait tekintve még mindig Pest kapja a legtöbb pénzt a kormánytól. Miért????Magyarország 4/5-e Vidéken él! De arra nincs pénz....

Pest egy szemétdomb (a belvárost leszámítva), nem is értem hogy lehet ott élni.
Én maradok itt a vidéki 4 szobás kertesházamban, amilyenről a pestiek csak álmodhatnak :-)))
De hát nekik jó ott :)

caralho voador 2009.03.26. 08:54:58

Demszky, takaroggy! Demszky, takaroggy! Demszky, takaroggy! Demszky, takaroggy! Demszky, takaroggy! Demszky, takaroggy!

Bladecatcher 2009.03.26. 08:57:45

Na ez csak egy vicc ugye?! Mert ha nem, akkor már csak a keserű-Tipli segíthet rajtam. Intravénásan.

caralho voador 2009.03.26. 08:57:48

De most komolyan, lesz egyszer egy bíróság, ami felelősségre vonja ezt az állatot? Budapest egy közepesen tehetséges ember vezetésével a világ egyik leggyönyörűbb városa lehetne. Így marad a mocsok, a húgy, a hányás, a 4-es metró alagútja és Tamás Gáspár Miklós. Miért tűrjük ezt?!

luucy 2009.03.26. 09:00:23

Játszottam vele :)
Amúgy nekem a működési költségek egyik részénél valami német dumát írt ki az egyiknél. Azt miért tette?

Mellesleg nem értem mit rinyál.
Ez az elv, hogy ennyit meg annyit fizetnek be, és hogy mennyit kapnak belőle vissza. Először is, valóban a vidéki önkormányzatok sem kapnak sokkal többet, bármit is állít.
Másodszor ha nem lenne ez a pestközpontú szemlélet, akkor vidéken is lennének befektetők, és onnan is menne be adó. De ha a vidéket tudatos kormány politikával tönkre teszik, akkor ez lesz az eredmény. Nem mellesleg a pesten dolgozó emberek igen jelentős része vidékről jár be. Szal már sántít a dolog. Vidéken él, de pesten dolgozik, mert ott van munka. Akkor jogosan kapják vissza vidékre a pénzt.

Mellesleg vicces ezt pont Demszkytől hallani. Ezen gondolat menet szerint akkor a romák miért kapnak segélyt, ráadásul többet, mint egy átlag magyar, mikor ők nem is fizetnek be semmit? Mert tulajdonképpen ezt mondja.... Borsodban, Nógrádban ott a sok cigány, arra megy el a pestiek adófordintja. Azokra, akiket ez a hőn áhított SZDSZ állandóan véd....

Zetek 2009.03.26. 09:05:27

@luucy: Mert a kisebbségi önkormányzatokra nem hagytál pénzt. Nyilvánvaló, hogy a budapesti német kisebbség ügyintézését kell biztosítani. Lováriul még sem merték a játékot elkészíteni ezt.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.26. 09:10:41

Orbán hatalomvágya miatt a fővárosi Zemberek milliárdoktól esnek el! Orbán hatalomvágya miatt leállhat a4-es metró építése! Orbán hatlomvágya miatt nem tudtuk megakadályozni a Zsidónegyed műemlék épületeinek elkótyavetélését, stb, stb.

tevevanegypupu 2009.03.26. 09:25:24

Budapest nagyon lerobbant. Igaza van Demszkynek, ezt helyrehozni az Isten penze sem lesz eleg.

Zetek 2009.03.26. 09:50:04

@Őrnagy Őrnagy: Ezt nem hiszem, jön a közvetlen duma a már csak nem is permezető, de szakadó barna esőről. Lásd a miskolci próbát.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.26. 09:56:59

@Zetek:
Ezzel is vigyázniuk kell. Ugyanis egyre több embernek lesz utóítélete a cigányokkal szemben.

peterman 2009.03.26. 10:55:38

Vajon Demszky hány pontot ért el ezzel a játékkal?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.03.26. 11:18:16

a kurva szádat, Gabikám.

gyere már le a múltról, bakker.
te pont azok ellen küzdöttél 20 éve, akivé te magad is váltál.
remélem mindig leköpöd a tükrödet.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.03.26. 11:21:07

baromság ez a társasjáték, rossz szabályok szabályozzák, áh ez nem igaz csak vicceltem.

molaris 2009.03.26. 11:44:51

@Őrnagy Őrnagy:
Ehhez adalék "aranyszájú" Szabó Zoltán hétfői kirohanása a parlamentben, az ügyészség ellen. Szerintem őt is megtalálták, mert Hunvald ügyei visszanyúlnak a regnálása idejére. Azt meg nehéz elhitetni, hogy az a párttárs aki egyben a helyettese, csak úgy átverte. Lehet, hogy a választások után már Ő is a börtönfrakció tagja lesz? Úgy legyen!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.26. 11:48:07

@molaris: Szabó szaros lehet, a polgármestersége alatt az egész családot kistafírungozta lakásokkal. És nem is indították másodszor polgármestenek a kisz titkár matematikust.
JT kollégája, ezt meg kell mondanunk neki.

tevevanegypupu 2009.03.26. 12:05:45

@ufó - úgy néz ki, mint egy pemetefű cukorka:

Nagyon praktikus csomagolas, akar szalmaszallal is lehet szippantani peldaul vezetes kozben, ha mindket kezed foglalt. A gyoriek tudnak innovalni!

budai zöld 2009.03.26. 12:16:42

Ötletes kis közvéleménykutatásocska, vicces hogy pont ez a fontos most.

A végén megmutatja a saját és az eredeti ktgvetés mellett az eddigi válaszok átlagát, hát érdekesen mutatja a közhangulatot:
- a 4. metrót minden második játékos lenullázza
- a szennyvíztisztítót minden harmadik
- de bakker minden közlekedésfejlesztést is vágna a nép, villamost is.
- söt, mindenki mindent megvágna, egészségügyet, oktatást is --> asszem királyul sikerült belesulykolni a népbe, hogy azért van válság, mert nincs tandíj és nem fizetös a doki
- összvissz 4-5 tételt emelne a 100as nem reprezentetív minta:
környezetvédelem (fejlesztés és fenntartás) x3, közterületfelügyelet, rendörség x1.5 (ugye nem vízágyúra) -- állatkert x3

Bakter a nyolcszázezer rokkantnyugdíjas országában az oktatáson, az egészségügyön és a felszíni tömegközlekedésfejlesztésen spórolnánk, hogy több jegesmedvét tarthassunk ketrecben 35 fokban.

molaris 2009.03.26. 12:56:06

@tölgy:
Eleve egy ciklust vállalt. Ezt meg is mondta előre. De ami lejött, persze nem bizonyíthatóan, az több mint Gál 3X- or. Most, gondolom, ahogy mennek visszafelé, mégis bekerült a neve. Habár Ő főleg üzletekre specializálódott. Gyors és kényelmes volt.
Előtte Karola Asszony is abban utazott, így aztán ez a terület már lefosztva került a kezükbe. Maradtak a lakások. Amit meg sokan tudnak, ......!

elfelejtette 2009.03.26. 12:59:56

Kispályás ez a flash játék. Én a helyükben nem szaroztam volna, FPS Orbán ellen, aki épp befasizálódik, és tömegmészárol. És neked, mint ballibber rambónak, meg kell mentened tölle a zországot. Tuti siker!

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2009.03.26. 13:09:07

Én már sok éve mondom, hogy Magyarországon megszűnt az állam, a közigazgatás. Ez is egy remek példa rá: nem tartják be a törvényt. És? Ki nem szarja le? Úgy sincs következménye. Ilyen ügyekkel van tele a parlament, önkormányzatok, állami szervek.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.26. 13:28:53

@tevevanegypupu: ja, ja, vezetes kozben..., meg varosvezetes kozben is jol johet napkozben egy-ket flakonnal... ((:

Necoure Yamaki 2009.03.26. 13:46:37

Nekem már lassan egyesével állnak égnek a hajszálaim, amikor meghallom a főszamizdatostól ezt a "budapesten képződik a gdp..." kezdetű farokságot. Szóljon már neki valaki végre, hogy amennyiben Kővágőszőlősön lenne ilyen infrastruktúra, akkor az országos cégek biztosan inkább oda helyezték volna a székhelyüket. Vagy Mesterszállásra. Aztán akkor ott képződne az a sokat emlegetett gdp.
Inkább örüljön, hogy pesten van út, meg reptér, meg híd, meg víz. Mert máshol ez nem természetes, pedig lehet, hogy a bp székhelyű cégnek éppe ott a gyára. Brrr.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.03.26. 14:08:00

Ha lenullázom a felügyelőbizottsági és az igazgatótanácsi juttatásokat, és felbontom a tanácsadói szerződéseket, akkor mit ír ki a program? Vagy ilyen lehetőség nincs?

Google 2009.03.26. 16:53:15

@Őrnagy Őrnagy:

Ezt a cikket se hagyja ki; mintha karácsonyfát díszítenének, nem a Fideszt gyaláznák:
www.kuruc.info/r/26/37723/

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.26. 17:07:54

@Google:

Bayer már nekik se hiteles? Zavar támadt az Erőben?

Google 2009.03.26. 17:19:26

@Őrnagy Őrnagy:

Vagy megjöttek a legfrissebb ukázok Moszkvából?

Bummer 2009.03.26. 17:36:46

Ez tök fekete-fehér. Az előrehozott választásokat azért kell elkerülni, hogy a szoci képviselők még megkapják az 1 évi fizetésüket (5 millió Ft körül). Teljesen mindegy, hogy mi történik az országgal.

elfelejtette 2009.03.26. 18:29:11

@Bummer: Gyurcsánnyal nem lett volna egyszerűbb? Vagy ez csak direkt egyfajta figyelem elterelés? Nem tudom elképzelni, hogy ezzel a töketlenkedéssel bármit is el tudnak érni.

Kopiás Attila Steve 2009.03.27. 00:11:40

@caralho voador: Mindent értek, meg mindennel egyetértek, csak egy valamit meséljen el nekem valaki... Szegény TGM-nek most éppen mi köze van a budapesti helyzethez? Ennél a lépésnél lemaradtam, gondoltam valami belsős logika lesz, ami a szociknál is szocialistább TGM-et a liberálisokkal egy mondatban emlegeti... :+)

Bell & Sebastian 2009.03.27. 01:38:59

@KA_Steve:

TGM munkássága pont annyit ér, amennyit egy aktív filozófus téziseinek átültetése a gyakorlatba. (azaz semmit)

De ettől még nagyon eredeti és szórakoztató, ha a helyiértékének megfelelően kezeljük.

De ezt sokan nem tudják.

ÁrPi 2009.03.27. 09:32:17

@Őrnagy Őrnagy: @Bell & Sebastian:

Húú ez naggyon komoly politikai vicc :-))

" - Ki lehet a Jobbikban a KGB rezidens?
- Molotov. "


Amúgy az székesfővárosi Önkormányzati flash-játékhoz:

Lehetne a játékmenetbe még beletuszkolni egy (rekurziv)
költségvetési opciót: " Flash-játék le-programozása X -csillió Forintért"

ÁrPi 2009.03.27. 09:41:50

@ÁrPi:

Ha növelem kiírja " Köszi. " Ha csökkentem kiírja...kék alapon fehérrel " System halted " :-)

jozicsenko 2009.03.27. 10:32:55

tetszik, hogy a 2002es árakon a metrót igérték 225 MRD Ftért, majd az adócsökkentés kormánya alatt jött egy 100%os infláció 4 év alatt, mert 2006-2007 körül már 400-500 MRD Ft fölé tornászták az árakat (volt valami hadova a 800 MRD Ftos árról is, de szerencsére az unió és a kormány egyaránt meghuzta a vonalat)

eeeelvtársak hogy van ez? hogy lett az ára 500 MRD Ft? :-)

is 2009.03.27. 14:19:39

@jozicsenko: jól felment 350Mrd fölé, a többi a meghosszabbítás a Keletitől a Bosnyák térig. olyanokra megy a pénz, mint fagyasztani a földet a Szabadság-hídnál, másfél évig perskedni egyetlen Thököly úti társasházzal, másfélmilliárdért(!) megővni pár Ráckózi téri fát, 59 hatósággal engedélyeztetni, mikor Madridban 1 is elég. éljen a magyar bürokrácia.

de olvasd el az amszterdami négyes metró történetét (sokkal jobb, mint a magyar, ott még népszavazás is volt ellene), vagy gondolj a kölnire, ami miatt most dőlt össze a levéltár, ezer éves dokumentumokat maga alá temetve. onnan már nem is olyan izgalmas a magyar, kivitelezésben egyelőre sokkal jobbak vagyunk.

sajtosszenya 2009.03.27. 20:32:47

hát sajna itt nem sokra megyek a simcitybeli tapasztalataimmal:(
süti beállítások módosítása