Gyurcsány miatt bosszankodik Anne Applebaum
2009. március 25. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Gyurcsány miatt bosszankodik Anne Applebaum

 A rendszerváltás óta megvalósult vívmányokra és a sötét múltra való emlékezetre hívja fel a figyelmet Anne Applebaum, a The Washington Post publicistája, Radoslav Sikorski lengyel külügyminiszter neje. A Zóna munkatársaként interjút készítettem a Yale Egyetemen is Kelet-Európáról tanuló Applebaummal, aki a nyolcvanas évek végétől tudósította a Nyugatot különböző rangos lapokba írt cikkeivel, majd több könyvben dolgozta fel a kommunista múlt bűneit. Beszélgetés egy nem mindennapi személyiséggel, aki csak Gyurcsány Ferenc nevének hallatán bosszantotta fel magát a beszélgetés során. A Varsóban élő publicista és író mélységében ismer minket és szomszédainkat, a múlt héten, a magyar kormányfő „lemondása” előtt készült interjú során húsz évnyi tapasztalatairól, könyveiről, Európa és Amerika jelenlegi helyzetéről is beszélgettünk. Részlet:

„– Magyarországot komplex politikai, gazdasági, társadalmi válság sújtja. Már kelet-európai országokhoz viszonyítva hogyan ítéli meg a jelenlegi magyarországi helyzetet?
– Nehéz megítélnem a valódi mélységében ezt a helyzetet, mivel nem itt élek. Az viszont tisztán látszik, hogy sok probléma van az állam igazgatásával, főleg Magyarország gazdasági vezetésével, mert az nagyon gyenge teljesítményt mutat. Erre többféle magyarázat adható. Igaz, hogy ma nem egyedül küszködik a gondokkal, de Magyarország már a nemzetközi válság előtt is bajban volt.

– A napokban a The Washington Postban megjelent publicisztikájában Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt eredménytelennek és sértődékenynek nevezte. Miért?
– Nagyon bosszús lettem, amikor Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy új vasfüggöny ereszkedik le Kelet- és Nyugat-Európa közé. Azt mondta, hogy Magyarország és a többi kelet-európai ország problémái a gazdasági válságból adódnak, és az a megoldás, hogy a Nyugat egy nagy rakás pénzt adjon nekik. Először is: nem szeretem azt, ha valaki monolitnak gondolja Kelet-Európát, és azt sem, aki a Nyugat pénzével jön. Ez egy lejárt metafora. Ugyanaz, mint ami néha nyugati lapokban megjelenik, hogy Kelet-Európa veszélyezteti a Nyugatot. Ez nem így van, a válság Nyugatról jött. És nem szeretem a sztereotípiákat a szegény Keletről és a gazdag Nyugatról sem. Ez ugyanis nem igaz Lengyelországra, nem igaz Szlovákiára. És ahogy mondtam, Magyarország problémáinak nagy része már a gazdasági válság előtt fennállt. Ez a mód, ahogy pénzt kér a Nyugattól, olyan furcsa… Az EU nem is tud pénzt adni, ez a Világbank, az IMF dolga. Szokatlan magatartás volt ez a részéről, nem tetszett, hogy ilyen régi klisékkel jön elő, és éppen abban az időszakban, amikor le kell számolni a sztereotípiákkal.”

A teljes Anne Applebaum-interjú a Zóna.hu-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr171024031

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: e-Cafe light 2009.03.25. 16:36:36

Válságbakik az index.hu-nTudom, a nagy felfordulásban, amit a kormányváltás okozott, nehéz odafigyelni minden részletre. Az olvasók várják a friss híreket, sokszor nincs idő átolvasni, pláne korrektúrázni a szövegeket. A gyorsaság mindenek felett. De azér…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oblomov 2009.03.25. 13:10:32

Radoslav nem nagyon akar hígítani a Sikorski vérvonalon. Ez tetszik.

aldwyn 2009.03.25. 13:51:41

Off:
Ehh ekkora sötét legyek...ezt már olvastam a Zónán és leesett, hogy ki-mi is az az ERGÉ:) Olyan lassú vagyok, mint a magyar jobboldal.

molaris 2009.03.25. 14:13:06

Tisztán látszik, hogy náci. Majdnem ugyan azt látja, mint mindenki, aki be vannak oltva a ballib métely ellen.

Vidéki 2009.03.25. 14:34:03

„Ez a mód, ahogy pénzt kér a Nyugattól, olyan furcsa… Az EU nem is tud pénzt adni, ez a Világbank, az IMF dolga.”
Tanácsot szívesen adunk, de kalácsot nem, nekünk is kevés van, mondja a művelt Nyugat.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.25. 15:45:18

@Vidéki: Ferikém még csak nem is tapogatózott, hogy miként fogadnák a javaslatát, pedig ilyenkor szokás. Orbán is, Antall is tapogatózott, utóbbi Kohlnál az államadósság elengedése ügyében. Nemet mondtak neki, pedig Kohl nagy barátja volt Antallnak. Gondold el, mi lett volna, ha tapogatózás nélkül áll elő az ötlettel.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.25. 16:31:43

"az NDK Politbürója"
ez elég durván hangzik...

jól mondta a hölgy, az a mi bajunk, hogy másnaposak vagyunk...
nemhogy erő, de még akarat sincs a 'lakosságban', hogy megszüntesse a maszop uralmat...

Bell & Sebastian 2009.03.25. 17:40:46


Vegyetek termőföldet valami öntözőcsatorna partján.

Rövidtávon is bejön. A lengyelek jól tudják, csak pici türelem!

És nem elqrni...

Bell & Sebastian 2009.03.25. 23:38:51

@ERGÉ (R.G.)

Nem ezt hívják szabadgondolkodó értelmiségnek?
(nagyon csúnya szóval: politikai ösztönállat)
Nem sértésnek szántam, csak nem tudok rá jobbat.
süti beállítások módosítása