Százegy kiskuka, avagy felvirradt a Gyalui Köztisztaság hajnala
2009. március 21. írta: Uzoni Ábel

Százegy kiskuka, avagy felvirradt a Gyalui Köztisztaság hajnala

 Míg Csaba testvér kukákban fötrő gyerekekből farag embereket odalenn Déván, addig a Kolozsvár melletti Gyalu (Gilau) EU-konform polgármestere (népszövetségi tanácselnök) abszolút nyitott közbeszerzés keretében szoktatja tisztább életre alattvalóit. Mondhatni, tunkolja lefelé torkukon az európaiság alapjait, úgy, hogy ezt az átutazók is rögtön megláthatják.

 Polgármesterünk ugyanis telekarcolta faluját utcaseprő-narancssárga szemetesdobozokkal. Gyönyörű látványként tételezi magát a százegy, katonásan posztoló láda az Erdély szívébe vezető főút mellett. Ezek között nem találunk egyetlen felgyújtott, összehányt, teleköpködött, kifosztott példányt sem. Modern menhírekként türelmesen mutatják az utat nyugat, illetve kelet felé.

Mi több, útjelző dobozaink egytől egyig beton lámpaoszlopokra konferáltattak fel, egymástól szigorúan harminchat lépésnyire. Ennyi utat tesz meg ugyanis az a szocpolos közmunkás, amíg szotyolájának héját nyelvével lehántja, és kiköpi (kiköpné) a placcra. Az oszlopokon található román és EU-zászlók a politikai orientáció mellett egyben messziről jelzik a kukalelőhelyet. Lehet, hogy ugyanannak a közbeszerzésnek a tanúi vagyunk, ahol a nyertes kapcsolt szolgáltatásként zászlótelepítést is végzett? Titkok és titkok minden lépésre.

 A polgármesteri hivatal műszaki-közterületi osztálya által rendezett ismeretterjesztő konferencián azt is megtudtuk, hogy a kukák elhelyezéséről, egymástól való távolságáról tudományos testület döntött, alapos mérések után. A kivitelező céget csak a kerítésen belülre keveredett oszlopok, és a hídkorlát bizonytalanították el. Itt súlyos métereken keresztül nem dobhatjuk el telefújt papírzsebkendőnket, Borsec feliratú pillepalackjainkat vagy bankban már be nem váltható, régi, soknullás lejünket. Ezen a szakaszon egyúttal átlagban nagyobb szotyiszóródást tapasztaltunk.

 Node! Nyissuk már ki szemeinket, és nézzünk már körül ezen a porlepte főutcán! A szemeteskukák egytől egyig csak ez egyik oldalra kerültek! Mind a százegy egymás után! Így aztán, ha a másik oldalra születtél, nyugodtan szemetelhetsz két kézzel, a forgalom miatt esélyed sincs átkerülni az uniós túlfélre! Ilyen ez a Románia, nem egyformán osztják a javakat. A Gyalui Köztisztaságban azonban minden alattvaló eltűri az eleve elrendelt egyenlőtlenségeket. Azazhogy nem! Mégis van remény! A cityben (a buszállomás-művház-templom bermudájában) mégis akad két remittenda-példány, amelyek a kukamentes övezetbe kerültek. Az egyik Gyalu vezér (Gelu vajda) széles vállai alatt pihen, a másik egy drótokkal, hangszórókkal és lámpákkal terhelt oszlopra kérezkedett fel. Kell is ide e két bátor vitéz, mert bár ők itt az árulók, akik a sötét oldalra álltak, szolgálatukkal a súlyos city-béli szeméthelyzeten próbálnak könnyíteni. Hálatelt szívvel toljuk tele őket feleslegessé vált Ciuc-sörösüvegekkel.

 Kedvenc tisztaságfelelősünk azonban mégis a helyközi buszmegálló és lacikonyha közelében álló No. 67.-es, amelyet még sosem ürítettek. Még véletlenül sem a lacikonyha kiadóablakától kéztávolságban álldogál. Nem. Lámpavasra szerelve, jó hét méterre a balkánbüfétől. (ergo zsírban tocsogó szalvéták mindenütt.)

 Százegy kiskuka, százegy bilinccsel a közjó szövetébe belebilincselve. A járdának ugyan majd’ mindegyik hátat fordít, és közvetlenül az úttestre néz. Lehet autóból is szemetelni, szemetet célra dobni. Van, amelyik egy ház ablakával néz farkasszemet. Van, amelyiket a bozót annyira körülnőtte, hogy szegényke szűzies és érintetlen maradt. Ebbe már csak azért is belecsempészünk pár üres szélvédőmosó-flakont. A kukaromantika csúcsa a Gyalu határában veszteglő utolsó példány. Innen már vége a civilizációnak, ugrás a semmibe, szennyhalom és koszhegyek. Hűséges sorvezetőink elmaradnak mellőlünk, csak botorkálunk a sötétben. Időközben képződött szemétbáláinkat jobb híján Váradig cipeljük.

 Népek országútja, Gyalui Köztisztaság! Százegy kiskukáddal micsoda szolgálatot teszel alattvalóidnak és az átutazó baráti népeknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr121012216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yda 2009.03.21. 10:12:39

Már az is dícséretre méltó,hogy van kuka.A szemét maradhat a földön!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.03.21. 10:31:25

Háát végre valami. Aki járt már arrafelé főleg autóval az tudhatja, hogy a környék olyan koszos, hogy hihetetlen. Poros, mocskos minden. De érthetetlen, hogy miért.

Téglagyári Megálló 2009.03.21. 10:43:32

Budapesten sem szeretem ezeket a "narancssárga" kukákat. Szerintem rondák.

MekkMester 2009.03.21. 11:08:25

@Téglagyári Megálló: Ja, azok, de sajna a feltűnő színük ellenére sem szúrnak szemet sok emberszabásúnak. :(
Kellen még vagy 188276354773 db belöllük. Nagyjából minden méterre. Akkor talán....

OftF 2009.03.21. 15:32:11

és megfogalmaztátok észrevételeiteket s a tanács felé? mit mondtak?
vagy csak fika?

Bell & Sebastian 2009.03.21. 20:01:03


Ábel a kukarengetegben!

Nem jól csinálják, a lámpavasat ne narancssárgával díszítsék.
És magasabbra! (a kamerákat) Is.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.23. 09:40:11

nem festik román zászlószínre?

Uzoni Ábel · http://ezerleutes.freeblog.hu/ 2009.03.24. 19:20:36

@kerub [BB]: Nem, ez egy teljesen anyaorszagi reakcio, olyan, amely felelosseget erez a tagabb kornyezet (haza) irant... Azt gondolom, elferne meg tobb hataron tuli tema itt... Nem?

Bell & Sebastian 2009.03.25. 00:14:53

@Uzoni Ábel:

Csak bátran! Ne félj, visszacsatolunk!

(Meg dobájjá át hazaszeretetet, híjján vogymuk, feleim!)

csontikácska 2012.05.23. 11:40:43

Hát ez már gáz!A minap arra jártam,élőben ahogy azon a hosszú egyenes szakaszon virítanak ezek a kukák.....Bocs de sok!Vicc!Jót nevettem!
süti beállítások módosítása