Új német filmek Pesten és Szegeden
2009. március 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Új német filmek Pesten és Szegeden

 Gott sei Dank, ma már kezdünk kijönni a német kultúra érthetetlen lealacsonyításából. A többes szám kissé megtévesztő, hiszen nem a magunk kis köreire gondolok, hanem a magyar kulturális elit elsősorban franko- és anglofil szereplőire, akik bizonyos szintű lenézéssel nevettek ki mindent, ami a németséghez köthető. Emellett a hétköznapi életben, a tömegek szintjén is makacsul tartották magukat azok a béna közhelyek, hogy a németek a sör és virsli népe, akik hétvégi házuk köré kertitörpéket telepítenek és szeretnek ütemre menetelni, estébé. Kapcsolatban lehet ez a világháború után mindenki berögzült bűnös nép bélyegével, vagy bármi egyébbel, de tény: Németország ma már biztosan felnőtt régi kultúrnemzeti nagyságához.

 Ez filmművészetükre is igaz, többek között. Évről évre remek német filmalkotásokat lehet látni a magyar mozikban vagy tévékben, és itt most nem az Autópályarendőrségre gondolok. Nemrég A mások élete kapcsán veséztük ki, hogy a németek milyen őszintén szembe tudnak nézni saját félmúltjukkal, és úgy tudnak morális kérdésekre tiszta választ adni, hogy eközben képesek maradnak az árnyalt ábrázolásra is, lásd például A bukás vagy az előbb említett Stasi-témájú történet megfilmesítését.

 A Goethe Intézet március 4. és 14. között új német filmeket vetít budapesti és szegedi mozikban. A Goethe Intézet filmfesztiválja, a Szemrevaló az elmúlt évtizedben márkanévvé vált Magyarországon. Szoros együttműködésben a German Films-el idén nyolc új német filmet mutat be a legjobbak közül. A nyitófilm az Oscar díjas Caroline Link (Hontalanul Afrikában) családi drámája, a Tavaly télen. A fesztiválon többek között látható lesz még Veit Helmer és Christian Petzold egy-egy új filmje, egy dokumentumfilm Wim Wenders pályájának korai éveiről, és egy visszatekintés a német filmtörténetre. A zárófilm, A Baader Meinhof csoport egy újabb filmalkotás, mely a Rote Armee Fraktion (RAF) történetét dolgozza fel.

 Kedvcsinálóul egy szubjektív válogatás az elmúlt évek legjobb német filmjeiből, amik közül többen is játszik Moritz Bleibtreu, és ez csak most esett le.

 Lola rennt (A lé meg a Lola)

 Das Experiment (A kísérlet)

 Der Untergang (A bukás)

  Goodbye Lenin

  Das Leben der Anderen (A mások élete)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr55981483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humgor 2009.03.05. 07:53:33

Mindet láttam. Kötelező filmek.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.03.05. 08:51:13

napola.
érdemes megnézni.

de a lényeg tényleg egy mondat: nem félnek szembenézni a múltjukkal.

Bummer 2009.03.05. 09:00:37

A goodbye lenin egy nagy szar.

RickyTerror 2009.03.05. 09:16:09

Nekem anno a Lé meg a Lola nagyon tetszett, de amikor legutóbb - apöpre (frankofon-vonal!!) két éve - láttam, már igazából csak mint a 90-es évek nyomasztó rave-kultúrájának egyik mementója volt érdekes. Valahogy elváltak filmnyelvi útjaink.

A Bukás viszont egyszerűen zseniális. Jöhetnek Hollywoodból mindenféle maszkos, láncfűrészes, oszladozó arch-enemyk, Hitler akkor is a legparább arc marad, míg a világ világ. Ez a film nem valami elvont gonoszként, hanem az emberi gonoszság egy megjelenéseként mutatta be őt. Bruno Ganz pedig... kész.

És végül: örülök Ergé, hogy megemlítetted a németekkel szembeni kulturális előítéleteket, ami szerintem a magyar hochkultur egyik legostobább tendenciája. Ha valaki droidoknak tartja a németeket... az talán próbálkozzon a Doktor Faustussal, ami szerintem mindenféle történelmi és emberi szembenézés egyik legnagyobb remekműve. (Közben rájöttem, hogy még az is kiderült számomra belőle, miért is droidok voltaképpen a németek, de ebbe a csavarba nem ugranék bele NULLLLLA óra alvással a hátam mögött)

Zetek 2009.03.05. 09:35:38

@denever: Ezt most komolyan gondolod? Legalább a napi sajtóba nézz bele! Hogyan mossák fel Erika Steinbach kapcsán a padlóf velük a pofátlan lengyelek! Vagy krumpli barátunk tegnapi korszakos megjegyzése, miszerint szükséges volt az elüldözésük.
A Bukás a klasszikus német trágyadomb. A filmet kísérő viták egy dologra mutattak rá, mennyire beteg a mai német társadalom.

Bell & Sebastian 2009.03.05. 10:24:53

Az egy régi vicc, "mert a java a föld alatt van, mint a krumplinak".

Egy szavazaton múlt, hogy Amerika nem németül beszél. (akkor most milyen nyelven kommentelnénk?) ( a klezmert is kiválóan érteni raj't' ) ;)

Mindenesetre, amit eddig hozzáadtak az egyetemes kultúrához (létszámarányosan), az messze több a miénknél. (ha nem számítjuk azt, amit el is vettek) De Freud alapvetése értelmében: német - Hitler, magyar - cigány. Legyünk rá büszkék.!?

rzs 2009.03.05. 10:30:52

Érdemes megemlíteni A felolvasót is, ha jól tudom az is részben német (koprodukció). Bernhard Schlink azonos című könyvéből készült. Schlink maga is sokak számára úgymond ellentmondásos író (ettől még nagyon is népszerű Amerikában is), egyszerűen azért, mert összetettségében próbálja szemlélni a náci múltat, nem idomul a klisékhez.

szpal 2009.03.05. 10:42:44

Nagy kedvencem: Az alagút (Der Tunnel, 2001), a berlini fal építése idején játszódik.
us.imdb.com/title/tt0251447/
Jó volt a Sophie Scholl is, viszont a Kilencedik napon nekem annyira nem jött be.
Ja, és meg kell cáfolnom a német humorról szóló alaptalan előítéleteket is, engem pl. egy keletnémet szoktatott rá a Simpson családra, és talán ismeriktek Stefan Raabot is.

tevevanegypupu 2009.03.05. 11:03:39

Az Alagut fantasztikus. Vegigrettegtem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.05. 11:05:52

Stefan Raab és a Wochenshow, ezen nőttem fel német kéttannyelvűsként :))) van jó német humor, valóban.

Stefan Raab és Angus Young az ACDC-ből ;)
www.youtube.com/watch?v=ecppO7o3xr0

barang 2009.03.05. 12:20:59

@ergé:
na ne maa, muszaj nekunk mindig atesni a lo tulso oldalara?

Guild 2009.03.05. 12:35:58

2. VH filmek közt is a németek a legjobben (Stalingrad, Das Boot).

freiherr 2009.03.05. 13:35:02

Szóval tényleg itt az idő a rasszista felhangok kíséretében fél évszázadon át megalázott német nép emancipálására. S annak elismerésére, hogy ha másképp nem, hát az örökség jogán, de bizony Európa egyik legnagyobb, legkomolyabb kultúrnépét tisztelhetjük bennük. Oké, itt semmi nem változott 2000 év alatt – hogy ne is változzon, arról bőven és sikeresen tett a keresztényellenességtől lihegő tömegkultúra – s tudjuk Róma óta, vae vicits!

De hogy ennyire... Karthágót földdel vetették, be, OK. De azért nem volt az a korlátolt római költő, aki mondjuk 40 évvel később is fogyatékosként ábrázolja Hannibál félelmetes harcosait. Hiába, "alapból" az európai ember nem az a típus, hogy ketten lefogják az ellenfelet, a harmadik meg rúgja, s később kigúnyoljuk a" vesztest". Melyik is az az állam, ahol lesajnálóan azt mondják: "Vesztes", avagy loser? Segítek: nem az Egyesült Királyság. Idegen tőlünk az, ami itt fél évszázada történik.

Nem hiszem egyébként, hogy akkora kunszt volt a világ két legnagyobb államának plusz a háború elején tönkrevert briteknek összefogni és nagy nehezen, nyögve legyőzni egyetlen országot. Szerintük az volt, dehát szar katonákkal ugye...

Na, hagyjuk. A filmekről: mindenekelőtt és természetesen színvonalas alkotások, ezt el is várjuk talán a németektől, ugye. Mint már mondtuk, kultúrnép.

A történelmi vonatkozások: sajnos még mindig igen bátortalan a szembenézés az Európa közepén fél évszázadig tomboló bolsevik terror időszakával. Könyörgöm, képzeljünk el egy olyan filmet, melyben a meggyőződéses nemzeti szocialista anyuka kedvéért csupa horogkereszt ágyterítőre vadásznak a piacon az utódok 1946-ban... Cuki lenne, mi? Vagy akkor már esetleg ezt a történetet kellett volna megkockáztatni, már csak az egyenlősdi kedvéért is. Hasonló: megnézném azt a filmet, ahol a német birodalom elhárító tisztje voltaképpen jólelkű, és később kvázi megbocsátanak egymásnak ő és britekkel szimpatizáló megfigyeltje.

freiherr 2009.03.05. 13:40:38

ill sóval vetették be Karthágót, bocs

Bell & Sebastian 2009.03.05. 13:48:27

@freiherr:

Ne sírjá' má', csak összejött! :)

wladyslawsky (törölt) 2009.03.05. 15:46:31

Der Himmel Über Berlin

nálam az egyik legnagyobb kedvenc :)

tevevanegypupu 2009.03.05. 16:08:48

A Sztalingrad nagyon jo film..eppen annyi amennyi kellett.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.05. 20:04:06

www.mno.hu/portal/619774

ezen volt valaki? én csak az utolsó egy órára értem oda

„A zsaru az nem ember, arra lehet lőni”
Baader-Meinhof csoport: film készült a RAF-ról
2009. március 3. 07:25

Napokkal a Rote Armee Fraktion (RAF, jelentése Vörös Hadsereg Frakció) tevékenységét feldolgozó Baader-Meinhof csoport című film megjelenése előtt hétfőn Budapesten járt a terrorszervezet első generációjának tagja, Astrid Proll, valamint a korszak specialistájának számító történész, Anette Vowinckel. Az 1998-ban feloszlott RAF merényleteit, emberrablásait a mai napig nem emésztette meg teljesen a német közvélemény – ez is szóba került a szinkrontolmács segítségével zajló kerekasztal-beszélgetésen, amelyen nem lehetett fényképezni Astrid Prollt.

veiszi 2009.03.05. 20:52:48

hiányolom, hogy senki nem hiányolja a Die Welle (A Hullám) c. filmet. nem vagyok egy nagy filmkritikus, sem pedig egy rézandrás (amit nem is feltétlenül bánok), de szerintem ez a valaha készült egyik legjobb film totalitarizmus-kategóriában. nagyon a hatása alá tudja keríteni az embert, és igencsak elgondolkodtató. inkább az ilyen filmeket tenném kötelezővé az iskolában, mint a 15 fővel kékszemű olaszt rohamozó besenyősöket :)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.03.05. 21:24:26

Gegen die Wand.
www.port.hu/fallal_szemben_gegen_die_wand/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=64959
Klassz film, eredeti, bátor és elgondolkodtató.
Jellemző erre provinciális nyomortanyára ami ma gazdasági és kulturális értelemben körbevesz minket hogy még mindig a bundesligasérón meg az ültetett lila mantákon viccelődünk, miközben Berlin Európa kulturális fővárosa lett.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.05. 22:26:47

Német szereotípia még:

Bajor hegyvidéki elavult szoftpornó turistaház helyszínnel, szőke duplacopfos gyapjú térdzoknis lányokkal a `70-es és `80-as évek fordulójáról.

Bell & Sebastian 2009.03.05. 23:24:57

@Elpet:

Mijúzik:

TANZWUT, SCHANDMAUL, SALTATIO MORTIS

Meghallgatandó!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.03.06. 14:03:27

A Sophie Scholl-aki szembeszállt Hitlerrel kimaradt. Pedig az is van olyan jó, mint a többi. Ha mi akár tized olyan jó filmeket csinálnánk...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.06. 19:46:00

@Bell & Sebastian:

Köszönöm, figyelemmel leszek rá!

Fodras 2009.03.09. 18:07:50

Die Welle. Na, az engem is letaglózott, pedig én is voltam úttörő.
Elismerem, a cikk üzenete valóban aktuális és jogos. De ha most valaki azzal jön, hogy még focizni is tudnak, akkor protestálok :).
süti beállítások módosítása