Oasis, a szar divatzenekar
2009. március 02. írta: robin masters

Oasis, a szar divatzenekar

 „Divatzenekar! Ezzel mennek az agyamra évek óta a kultúrsznobok, hogy ezért rossz a Green Day, mert divat. Van ilyen, tényleg el tudja venni az ember kedvét valamitől, ha divatba jön, oda a kiválasztottság és jólértesültség tudata, hogy az a valami (néhányszázezred magammal együtt) csak az enyém, de hiába, ilyenkor kell erősnek lenni.”

index.hu, 2005. június 10.

 Green Day, a szar divatzenekar - ezzel a címmel közölt kritikát Winkler Róbert négy évvel ezelőtt, a kaliforniai popperpunkok „American idiot” turnéjának pesti állomása után, persze ironikusan. Emlékszem, életem addigi legjobb koncertélménye volt, és a cikk annyira telibe talált, hogy olvasása közben a totalcaros figurát egyszerre közeli havernak éreztem. Múlt csütörtök9n a bécsi Stadthalléban lépett fel az Oasis. Szmöre és Ergé pajtikkal a fedélzeten voltunk. Winkler ezúttal nem, de azért nagyon déjá vu. Csalódást kell tehát okoznom azoknak, akik a U2 ellenében ásott közös lövészárkunk után azt hitték, hogy a hülye angolok dolgában is egy állásponton leszünk.

 Az Oasis felső tagozatos korom első meghatározó zenekara. Miután az osztály legnagyobb részével szemben, egész addig nem a Bravo Hits aktuális kiadása, hanem a Beatles jelentette számomra a non plus ultrát, kurvára megnyugtató volt, hogy a Wonderwall dicsőséges megérkezésével végre én is szeretek valami mait. Annyi idősen, abban az időben még adott is a dologhoz, hogy hirtelen és nagyon divatos lett.

 Eltelt majd' tizenöt év. Ma már nem szempont, hogy divatos zenekart szeressek, az Oasis pedig jó ideje amúgy sem az, még akkor sem, ha a kommersz imázs máig rajtuk maradt. Sőt inkább „too old, ahogy valamelyik régi osztálytársam reagált majomkodva, amikor pár napja MSN-en a közelgő bécsi túráról lelkendeztem neki. Hát akkor hallgasd a „brand new” Franz Ferdinandot, megsúgom, sehol nincsenek.

 a "lyla" szólt a legjobban a halvérű sógoroknál

 A mostani Európa-turnén promotált Dig out your soul! a tizennyolc éves Oasis tizedik nagylemeze. Nem fúgáznám szét e sorokat a szokásos diszkográf-töltelékkel (50 millió eladott lemez, 8 listavezető szám az egyesült királyságban stb.). Ellenben fontos felidézni, hogy a zenekar a 90-es évek népszerűsége után a dobosok, basszerek és billentyűsök állandó kirúgdosása, a rosszul fogadott lemezek és a Gallagher-testvérek balhéi okán az ezredfordulót övező éveket valóban a kiégett, leszázalékolt rocksztárok státuszában töltötte. A 2002-es Heathen chemistry, majd a 2005-ös Dont believe the truth! korongok azonban ismét megindították a szekeret, a legújabb lemezzel pedig az Oasis a kritikusok szerint visszatért a gyökerekhez. A hallatlanul egyszerű akkordok, a szándékosan túltorzított gitár, a tenyérbe mászó, valahogy mégis férfias vokáltémák világába. És tényleg.

 A koncert maga is bizonyította, hogy a fiúk fogják a közönség igényeit. A repertoár felét új, másik felét régi számok adták, csaknem teljesen átugorva a közbeeső, felejtésre ítélt albumokat (melyek megítélése persze relatív - egy Standing on the shoulder of giants minőségű lemezzel a világ legtöbb zenekara nagyon boldog lenne). A legjobban az amúgy is koncertre született „Lyla, a 2008-as  „Shock of the lightning” és a záró Beatles-himnusz „I'am the walrus” riffjei szóltak. Azért Schwechat nem Woodstock, s aligha tudom kellő barokkal kifejezni megvetésemet az osztrák koncertlátogatók jelentős hányada iránt, akik tiszta lelkiismerettel képesek kardot nyelt üzemmódban végigállni egy teltházas Oasis-koncertet (az utolsó akkord után meg egy pillantás alatt elhagyták a csarnokot, a számlistáért és pengetőkért ácsingózó rajongók egytől egyig lopós magyarok voltak). Persze nem is a zene meg a tömegpszichózis tette felejthetetlen élménnyé a csütörtököt. Hanem az egó. Az a féktelen. 

 Ha egy szigetországon kívül alig-alig turnézó brigád még e ritka alkalmakkor sem szán különös figyelmet a show-elemekre, ha nincs hatalmas zúzás, sem erőteljes látvány, ha a másfél órás szett nélkülöz minden meglepetést, ha (néhány rövidebb periódustól eltekintve) kifejezetten gyér a háttérvizuál, és te mégis úgy állsz ott a végén, hogy most valami igazán nagyszabásút láttál... akkor ebből tudni fogod, hogy az Oasis továbbra is a világ egyik legfontosabb zenekara. Így összegezhetők röviden bécsi benyomásaim. Már a visszafelé úton, az m1-es bábolnai pihenőjének magasságában arra jutottam, hogy ennek kizárólagos titka éppen a látványosan flegma, humortalannak tűnő és a brit angol önelégültség minden külső jegyét a harmadik hatványon magán viselő Gallagher-testvérpár. Nem mint zenészek, hanem mint emberek. Bob Dylan, a Rolling Stones, Eric Clapton koncertjeinek emléke alapján mondhatom, hogy közvetlen közelről, színpadon látni Liam és Noel Gallaghert pontosan olyan érzés, mint a legnagyobbakat. Annak ellenére, hogy maguk semmit sem tesznek ezért. Tesznek rá. Éppen így működik. 

 Az Oasis-élmény csak felerészt a hangról, legalább ennyire a karizmáról szól. Olyasmi ez, amit nem lehet tanítani, és menedzselni is csak komoly korlátokkal. Ami akkor is megőrzi zabolátlanságát, miután a csapat már napszítta iparcikké vált, és celebjeiről az esztendők során temérdek pitiáner történet látott napvilágot, Liam láthatólag teljesen degenerált, megjelenése, frizurái hülyébbek, mint valaha és Noel feje annyira búvalbaszott, hogy ha egy klipjüket bámulva találkozik a szemetek, egyszerre sírni támad kedved. Amibe nem halsz bele, megerősít - csont nélkül érvényes mondás a Gallagher-imázsra. Nekik a legrosszabb attribútumaik is ütnek. Épp, mint Britanniának.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr40973045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öntelt radírpók 2009.03.02. 09:34:54

így indul a hét a Reakción

Oasis majmolása, Franz Ferdinand fikázása

szép mondhatom

megyek is a kapcsolat.hu-ra

érdektelen 2009.03.02. 09:36:17

Köszönöm, most már látom, nem vagyok egyedül.

Nekem még a Standing On... is vállalható, és ha tényleg megzuhantak valahol az ezredfordulón, kellett nekik, rájuk fért.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.02. 09:45:15

én csak azt nem értem, hogy egy zenekar dicséretéhez minek kell automatikusan társulnia egy másik zenekar szükségszerű fikázásának :)

amúgy az Oasis az jó, a Franz Ferdinand is jó, én meg igénytelen vagyok, mert bármikor bármelyiket meghallgatom.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.02. 09:51:10

Ha pusztán a stílusokra gyakorolt hatásokat nézzük, akkor a Franz Ferdinand fontosabb zenekarnak tűnik. Összehasonlítani nem nagyon lehet a kettőt. Lefikázni meg nem igazán illik egyiket sem.

irrelevant 2009.03.02. 09:56:53

Alapvetően én is szeretem az Oasist, még akkor is, ha az utóbbi években iszonyú mélyrepülésben vannak. Volt néhány zseniális lemezük, de a Heathen Chemistry volt az utolsó jó, azóta beleragadtak abba az unalmas, lassú-középtempós, nyújtotténeklős, monoton zajrockba, ami egyébként korábban is jellemző volt rájuk, de nem ennyire. Kiégtek, na.

Az imidzsükről meg a sztárallűrjeikről pedig jobb nem is beszélni, nem egy szimpatikus zenekar.

A Franz Ferdinand is jó volt, de újabban ők is halványodnak.

irrelevant 2009.03.02. 09:58:44

Egyébként van egy orosz indie-zenekar olyan névvel, hogy Where are you, Liam?

Mondanom sem kell, a nevüket egy elcseszett Oasis-koncert ihlette. :)

irrelevant 2009.03.02. 10:06:01

Ja, és még annyit, hogy az Oasis az egyik legszarabb cover-zenekar, az eddigi összes feldolgozásuk hallgathatatlan, legyen az Beatles vagy Smiths.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.02. 10:29:10

biztos én vagyok túl öreg

de érdekelne, ki ismeri a Prefab Sprout brit zenekart

(mert ők (ő: Paddy McAloon) tényleg zseniális - az új Oazis albumot viszont csak úgy bírtam másodszor is végighallgatni, hogy erőszakott tettem az ízlésemen)

na de pofonok


ismeretterjesztés off

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.03.02. 10:47:46

otvospeter: a cover dolgában nem teljesen értek egyet. az i'm the walrus kifejezetten jól szólt bécsben - de ez kevésbé lényeges szempont. ami szerintem fontos, hogy a feldolgozásaikon nagyon lehet érezni a tiszteletet, átjön (főleg noel szólóinál), és ez valahogy hitelessé teszi őket.

irrelevant 2009.03.02. 10:54:10

@robin masters: A tiszteletet nem vitatom, de szerintem a feldolgozásaik egyenértékűek a feldolgozott dalok kiherélésével (leöntik a középtempós oasis-klisével és oda a dalnak minden sajátossága), másrészt olyan dalokhoz tudnak nyúlni, amiket egyszerűen köcsögség feldolgozni, mert úgysem lehet versenyezni az eredetivel, akkor meg minek (Walrus, There is a light that never goes out, stb.)

Bell & Sebastian 2009.03.02. 10:58:05

Sosem tudtam megfogalmazni, igazán mi is a bajom ezekkel, annak ellenére, hogy hallgattam, hallgatom.

Hát a Beatles-utánérzés, minden, amit fémjelnek, dekadens angolnak véltél.

(Rövid az élet ahhoz, hogy minden nap csak Sacher-tortát nyalogassunk. Vagy csülkös-pacalt.)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.03.02. 11:01:36

@otvospeter: valószínűleg ez maguk miatt fontos (nem hiszem, hogy ők úgy éreznék, bármit is hozzáadnának az eredeti számokhoz). én azért nézek szívesen beatles-cover feldolgozásokat tőlük a youtube-on, mert kurvára látszik rajtuk, hogy ez az egyetlen dolog, amire igazán felnéznek. nem tudsz még egy olyan témát, amiről ne nyilatkoznának lekicsinylően, tehát semmi más dolgukban nem érzem ezt az alázatot.

ettől még amit írtál, persze stimmel - ez az egész csak lelkület szempontjából érdekes:)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.02. 12:09:58

Osztrák (és német) rockerek - na, azokat ki lehet dobni az ablakon. 1. halvérűek. 2. bunkók. 3. szar az ízlésük. Nem hiába a németeknél sikeres az Ektomorf, "a magyar Soulfly". Amikor pedig az egyik utolsó Nasum-koncerten voltunk pár haverral (grindcore alapzkar), akkor cask néztek, hogy a mafaszez, meg zt mondogatták, hogy "Slayer-póló van rajtuk". Szóval nem tudtak mit kezdeni egy zenekarral, aminek a koncertjére valszeg szándékosan mentek le. Vagy mégse, mer az utána következő hjelyi idétlen punkzenekarral nem tudtak betelni. Pha.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.02. 12:11:44

Nasum-koncert az Bécsben volt, ez lemaradt.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.03.02. 14:43:49

ez is egy jó walrus feldolgozás: www.youtube.com/watch?v=exvCE1vbMlQ 5:30nál kezdődik a szám

Ács Ferenc 2009.03.02. 15:02:04

Bécsi koncerten mulatni a válság idején? Botrány!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.02. 15:06:20

Robin, csak neked:

Jutúék I am the Walrus-feldolgozása az Across The Universe című Beatles muicalfilmből, amit nem mutattak be Mo-on. Bono, mint barkós hippiguru :)

www.youtube.com/watch?v=CLWuOnB28MQ

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.03.02. 15:14:09

@ergé: de amúgy a te emlékeidre is kiváncsi lennék így utólag:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.02. 15:35:29

Én a Some Might Say meg a Don't Look Back in Anger idejétől szerettem az Oasist, ez kb. "96 körül vót.

www.youtube.com/watch?v=4fLR3FRaFsQ

Tkp. kiskamasz korom óta mindent imádok, ami angol, még azt is, ami a népség rossz tulajdonságai közé tartozik :)

Az Oasis meg hamisítatlanul brit banda. Kevés dolog MENŐbb egy Union Jack-es gitárnál, és Noelnek van olyan :)

s18.photobucket.com/albums/b104/oasisbraves/?action=view¤t=NoelUnionJack.jpg

A '97-es Be Here Now nekem nem tetszett annyira, szétfolyós, unalmas cucc volt. Viszont a kétezres Standing On The Shoulders szerintem überfasza. Pedig a banda maga és a kritikusok sem szeretik, nem tudom, miért. Tele van elektronikus prüntyögésekkel és végsőkig kidolgozott hangsávokkal, izgalmas, többszintű zene.

Ezek mekkorák már:
Go Let It Out
www.youtube.com/watch?v=ls7ov-iPsUw
(rajongóknak: a klipben épp az újjászervezés alatt lévő banda látható: még nincs meg Andy Bell, a basszgitáros, ezért maga az isteni Noel játszik basszuson, Gem Archer játssza helyette a szólót, és a majom Liamnek kell ritmusgitároznia (kíváncsi vagyok, hány akkordot ismer :D

Who Feels Love
www.youtube.com/watch?v=uI7NhSoGUkU
(ez meg a legdizájnosabb klipek egyike, amit valaha láttam)

Az ez utáni lemezek kábé négy csillagot érnek. Az Oasisnek soha nem voltak rossz lemezei.

A bécsi koncertről: mivel, izé, hát a U2-n voltam Bécsben 4 éve, így tudtam, hogy milyen málészájú álldogálós népség az osztrák :) Azt is tudtam, hogy az Oasis mindig az első két lemezről és a legújabbról szokott játszani, sajnos az abszolút kedvenc lemezemről semmit nem nyomnak. Ami bámulatos, hogy Liam 15 éve ugyanolyan pózban áll a mikrofon elé. Semmi show, semmi interakció a közönséggel. Először azt hittem, hogy póz, de rá kellett jönnöm: tényleg egy hülyegyerek. De a hangja remek :)

Jó az új dobos, akit Robbie Williams mögül szerződtettek ki. Bell meg Archer teszik a dolgukat, nagyon szerényen, pedig a kilencvenes években még B-kategóriás britpopbandák énekesei, vezéregyéniségei voltak. Az Oasis lelke pedig máig Noel Gallagher. Ami nem fér a fejembe: ez a sajtóban és a civil életben mocskosszájú proliként, mindenkit fikázó nagyarcként ,megjelenő figura hogy tud ilyen alázatos és érzelmes lenni a színpadon, és hogy tud ilyen nagyszerű dalokat írni.

Egyszer készítenék vele egy interjút, de lehet, h. nem tudnék mit kérdezni tőle, és ő se tudná megmondani, miért működik az Oasis-jelenség.

Uff :)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.03.02. 15:57:47

Nekem a Do you know what I mean a kedvencem, épp a Be here now-ról:) A klipp is iszonyat csapatás. www.youtube.com/watch?v=U6CF17Wcrg4&feature=PlayList&p=D921970859CC7853&playnext=1&index=39

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.02. 16:06:30

Rajongjunk, pontozás.

Definitely Maybe 4
Morning Glory 5
Be Here Now 3
Standing On The Shoulders Of Giants 5
Heathen Chemistry 4
Don't Believe The Truth 4
Dig Out Your Soul 4,5

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.03.02. 16:45:09

Definitely Maybe 4
Morning Glory 5
Be Here Now 4
Standing... 4
Heathen Chemistry 5
Dont Believe the Truth 4
Dig Out Your Soul 4

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.03.02. 18:01:40

@ergé: sztem meg lealázott volna a gecibe, ahogy kell

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.02. 18:36:10

Trolibusz :)))

Mondjuk, Noel már nyilatkozott a Reakciónak októberben ;)

reakcio.blog.hu/2008/10/20/asd_ki_a_lelked

BK 2009.03.02. 21:19:55

Nekem két csúcspont: Be here now és Don't beleive the truth. Az előbbinél megvettek kilóra a nyitódallal, utóbbinál meg azt éreztem, hogy ez valami legendá lemez lesz. Annyira tetszett, hogy a Dig out your soul-t egyszer hallgattam meg, azt is több részletben, buszozás közben. Majd nyáron, vizsgaidőzak után megpróbálom még egyszer végighallgatni, addig elvette tőle a kedvemet az első kör.

BK 2009.03.02. 21:23:21

@BK: Ja, viszont a Blur, akiket az Oasis-szel mindig vmi oda-vissza ekéztetése viszonyba akartak hozni, na nekik minden hangjuk zseniális, ahogy minden más is, amihez Damon Albarnnak köze van: The Good, The Bad & The Queen és Gorillaz.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.02. 21:51:33

Még ez b.sz oda a régi szép időkből: Fade In Out élőben 1997-ből, mekkora dobolás! :)

www.youtube.com/watch?v=crY2wHTLhs0

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.02. 22:17:05

Aranyosak vagytok ezekkel az újmódi zenekarokkal. Nekem a Metallicánál megállt az idő. Ilyenkor érzem, hogy ti már egy másik generáció vagytok.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.02. 22:24:20

újmódi? az Oasis is 10 éve volt a csúcson, a tagok 40 felett vannak, kivéve a hülyegyerek énekest :) A Metallicát is szeretjük jobbára.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.02. 22:43:26

aki szeretne még puttyogni...

velvet.hu/blogok/gumicukor/2009/03/02/toroltek_az_oasis_kinai_koncertjeit/#comments

ja..., még valami, franz ferdinánd 20 másodperces zenekar, se több, se kevesebb...

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.02. 22:53:22

egyébként meg...

életjeleket én itt még véltem felfedezni...

www.youtube.com/watch?v=RSLPbl8Nigk

mijaza lötty, amit liam iszik...?
:))

irrelevant 2009.03.02. 22:58:20

@ufó - motoros pizzafutár a Lepratelepen:

A húsz másodperces zenekarokban néha több lélek van mint tizenhuszon éve a csúcson lévő gigasztárokban. És ezt nem kell (feltétlenül) az Oasisra és a Franz Ferdinandra vonatkoztatni :)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.02. 23:24:51

@otvospeter: bocsájjjsss meg nekem...
és az 'ízlések & pofonok' szólás kitalálójának is...

lélek rulezzz...
és karizzzma is, amint a robin posztolta volt...

franz & karizzzma...?

:))

Szmöre 2009.03.02. 23:53:57

Én a magam részéről semmiféle pontozásos listát nem tudnék felállítani, mivel az én kiskönyvemben mindegyik album egyenletes színvonalú. Mert lehet, hogy a Standing On... lemez nem hoz olyan Danubiusban százszor lehozható slágereket, mint a Wonderwall, de pl. a "Where did it go wrong", vagy a "Rocking Chair" éppúgy bizonyítja a brit csorda zsenialitását: a legegyszerűbb akkordokból is egészen egyedit alkotni.

Nem hagynám ki a koncertalbumot sem (Familiar to millions), az egyetlen ebben a műfajban, amit hajlandó vagyok meghallgatni.

Noel rendkívüliségét meg az adja, hogy a legnagyobb trackeket valószínűleg fél perc alatt hozta össze. Minden bizonnyal hanyatt fekve az ágyon, másnaposan, két hányás közt.

A múlt heti koncert még akkor is életem egyik legjobbja, ha a szappanos tekintetű sógorok valóban kriminálisak voltak. Így hát még egyszer meg kell néztem őket, mondjuk jövőre a wembley-ben.

Addig is:

www.youtube.com/watch?v=hwd7Zu8W9h4&feature=channel_page

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2009.03.03. 03:02:47

Mi azért nem mennénk ki soha Oasis koncertre, mert félnénk, hogy ezek a csicserák kis buzik elkezdik egymás pattanásait kinyomogatni a színpadon, és ránk is fröccsen a flőből. És még valami geil zene is menne a háttérben.

_haze_ 2009.03.03. 10:40:53

Remek koncert volt, nagyon gondolkodom egy manchesteri bulin is, most juniusban, azért az üthet.

nowasis 2009.03.03. 21:56:26

Definitely Maybe 5
Morning Glory 5
Be Here Now 4,5
Standing on the... 4
Heathen Chemistry 4
Don't Believe The Truth 4,5
Dig Out Your Soul 5
+
Familiar To Millions 4
Lord Don't Slow Me Down 5
Stop The Clocks 4(nem lett túl jó válogatás)
The Masterplan 5

Egy szó mint száz, az Oasis nem tud rossz vagy közepes albumot csinálni(szerintem)

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.03.04. 11:01:15

Jeah a Masterplant lefelejtettük, pedig szerintem az egyik legjobb lemez.

2009.03.04. 15:18:00

Nem azzal van a baj, hogy valmai divatzenekar, hanem azzal, hogy ha elmész a koncertre akkor magassarkban totyogó 14 éves félrészeg tinipicsák sikítozását kell hallgatni. És ilyenkor a divatzenekarok koncertjeitől elmegy az ember kedve. Aztán amikor a visítozó kislányok nedves bugyiját megérzik a szinpadon álló zenészek, akkor elkezdenek változtatni a stílusukon, hogy még többen vonzanak ide, hiszen az ilyenek sokan vannak, több pénzt hoznak. Onnantól kezdve pedig már nem ugyanarról a zenekarról beszélünk. Persze ez nem Oasis viszonylatban, de így járt a csapda, depresszió, etc.

ntnwn 2009.03.13. 19:16:42

de most miéééért kell leszólni a jó kis Franz Ferdinandot? sztem ők az egyik legjobbak mostanság... és ráadásul az oasist is nagyon kedvelem! szóval ez a leszólás, ez nagyon nem ér. haragszom.

(Franz Ferdinand a VOLT-on. jupíjupíjupí :) )
süti beállítások módosítása