Felszabadulás?
2009. február 11. írta: Téglagyári Megálló

Felszabadulás?

Olyan ez, mintha egy pókhálót akarnánk ujjunkkal rendbeszedni
Ludwig Wittgenstein

 Hatvannégy éve, 1945. február 11-én megindult a kitörés: a Buda várában rekedtek, köztük a Magyar Honvédség katonái elkeseredett akciójukban megpróbálták áttörni a Vörös Hadsereg ostromgyűrűjét, többek között az Ostrom utcán át. Nem véletlenül van ilyen nevű utca itt: Buda várát 15-ször ostromolták a történelem folyamán. Manapság e katonákat csak mint fasisztákat, nácikat emlegetik. De komolyan gondolja-e valaki, hogy egy reguláris hadseregben az az elvárt magatartás, hogy adja meg magát a katona, ha módfelett tüzel rá az ellenség? Tudva, hogy mi vár rá a szovjet fogságban.

 Elhatárolódunk a becsületnapi akciótól, mert ott, hogy úgy mondjuk, kritikátlanul viszonyulnak a múlthoz. De nem az elesett katonáktól, akiket hajlamosak vagyunk hősöknek tekinteni. A magyar honvédek mellett voltak a kitörők között olyanok is, akik nem feltétlenül Európa hőesi voltak ((c) Demokrata), de mi most nem rájuk emlékezünk. Hanem azokra, akik magyar katonaként a velünk hadban álló Szovjetunió ellen harcoltak. Most abba ne menjünk bele, hogy miként állt be a hadiállapot, csak egyet szögezzünk le: nem a várat kétségbeesetten védő katonák írták alá a hadüzenetet. Emlékükre szóljon Cseh Tamás:

 Az elesett katonák mellett emlékezzünk a fogságba esettekre is. A hadifoglyokra, akiknek tífuszát géppisztollyal gyógyították. A hadifoglyokra, akik csak az ötvenes években térhettek haza, mert nem kellettek Rákosi Mátyásnak. Hadifoglyokra, akiket hazatérésükkor ávósok várták, és internálótáborokba hurcoltak újabb évekre. Hadifoglyokra, akik élményeikről hosszú évtizedekig nem beszélhettek, mert az nem illett bele a Szovjetunió=munkásparadicsom államilag elvárt képébe. Például arról, hogy a muzsikok szegényebbek voltak, mint a hadifoglyok. Arról, hogy „a cár azt se tudta, hány tehenem van, Sztálin azt is tudni akarja, hány tyúkom”. A hadifoglyokra, akik, ha a felszabadulás szót hallották, csak lemondóan legyintettek.

 A várban a magyar és német katonákon kívül ott voltak még a nyilasok is. Az anekdota szerint Csiky Erich a kitörés előtti napokban kijelentette: „jelen pillanatban én vagyok Magyarország belügy-, külügy- és hadügyminisztere!”. Mindezt a Monty Python előtt harminc évvel!

 Vannak, akik számára tényleg felszabadulás volt 1945 tele.  Elsősorban a gettó lakói. Ennek máig ható következményei vannak. Ahogy alföldi barátom, midőn felkerült Budapestre, kissé meglepődve mondta: itt mindenki vad miépes vagy fanatikus eszdéeszes. Barátom leírása kissé sarkos ugyan, de azért felmerül a kérdés: lehet-e az ostromot két, gyökeresen eltérő helyzetben megélő városlakó (vagy azok gyermekei, unokái) között bármiféle egyezség? Át tudják-e érezni az emberek mások szenvedését?

 Végül ide kívánkozik még Robert Fripp munkája. Ha megkérdezitek, természetesen nem fogja elismerni, hogy egy '45-ös februári nap volt az ihletője. De mi nem hiszünk neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr85933509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thetriggerhappy 2009.02.11. 13:12:26

@Elpet:

mintha eddig nem ez történt volna...

"Nem lehet leírni egy gondolatot, amely a ballib kánontól eltér anélkül, hogy ne kezdenétek szálaira szedve szétcincálni. Nem az a baj, hogy ezt teszitek, hanem tennétek tartalmasabban, mert ez így borzasztó unalmas. A múlt század 80-as évek első felében érettségiztem. Idős történelemtanárom nem akart kellemetlen értelmezési vitákat, ezért a "tankönyv szövegének bevésését" várta el tőlünk. Sajnos a tankönyv gondolatai köszönnek vissza a kommentjeitekből."

Téglagyári Megálló 2009.02.11. 13:14:17

@seaner:

Szerinted dicsértem a németeket egy mondattal is ebben a posztban?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.11. 13:20:23

@seaner:

szerinted dicsértem a horthysta elit-et egy mondattal is ebben a posztban?..., ööö... abban a hozzászólásban...?

seaner 2009.02.11. 13:22:01

@betyár:

A német hadsereg meg a civilizáltság... Ez a felvetés akár még nevetséges is lehetne, ha nem volna annyira szomorú.

A nemzetközi hadijog sem akkor, sem ma nem tiltja a rekvirálást, amennyiben ez nem jár a lakosság kiéheztetésével. Az pedig biztos, hogy a szovjet megszállás alatt egyetlen magyar állampolgár sem halt éhen.

1945 februárjára Pesten megszűnt az ivóvízellátás, a gázszolgáltatás, az élelmiszer ellátás pedig az összeomlás szélén volt. A szovjetek közreműködésével és Vas Zoltán kormánybiztos irányítása alatt ("Éljen Vas, nincs többé üres has!" - mondogatták akkoriban a pestiek) február 17-e és 26 között 95 vagonnyi élemiszer ("krumpilvonatok") érkezett Budapestre megmentve ezáltal a fővárost a biztos éhhaláltól.

seaner 2009.02.11. 13:25:55

@betyár: Azt nem állítom, hogy a 45-ös választások történelmünk leszabadabb választása volt, hiszen idegen fegyveres erők (SZEB) ellenőrzése alatt folyt, de szabadabb és demokratikusabb volt, mint bármelyik választás az egész Horthy rendszer alatt.

A választásokat egyébként a Kisgazdapárt nyerte meg, ha esetleg erre már nem emlékeznél a történelmi tanulmányaid alapján.

trewq 2009.02.11. 13:30:51

@seaner: "Egyetlen amerikai bomba se hullott volna Pestre és egyetlen szovjet katona se lépte volna át az országhatárt, ha a horthysta elit nem hajszolja bele hazánkat ebbe a bűnös háborúba. Ők az igazi felelősök mindazért ami ezzel a néppel történt!"
Mocskos módon hazudsz te patkány! A SU azokat az országokat is végigrabolta (pl. Lengyelo.) akik nem támadták meg őket. Egy szarházi történelemhamisító vagy.

seaner 2009.02.11. 13:34:52

@Téglagyári Megálló: @seaner: Szerintetek azt állítottam, hogy dícsértétek a németeket vagy az ország akkori urait?

Azt viszont állítom, hogy némi tisztelet és hála tőletek is kijárna azoknak a szovjet kiskatonáknak, akik az életüket adták hazánkért!

trewq 2009.02.11. 13:37:50

@seaner: Takarodj vissza a munkásmozgalmi fórumra, ott éltesd a mocskos háborús bűnösöket és gyilkosokat, akiket felszabadítónak hazudsz! A "szovjet kiskatonák" Sztálin vérgőzős világuralmi terveinek áldozatai.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.11. 13:40:47

@seaner: wiki... wiki... mondd mög nékem...

"A kékcédulás választások néven elhíresült 1947-es magyarországi országgyűlési választásokat augusztus 31-én rendezték.

A legtöbb szavazatot a magyar választások során először a kommunista párt (Magyar Kommunista Párt, MKP) szerezte meg, de a választójogi törvény megváltoztatása és a széleskörű csalások ellenére sem jutott az abszolút többség közelébe. Sikeres volt azonban az a taktika, amellyel felszalámizták a korábban abszolút többséggel rendelkező pártot, a Független Kisgazdapártot (FKgP).

A szovjet megszállók fegyvereinek oltalmában így a kommunisták ezen a választáson megtették az utolsó lépések egyikét az egyeduralom megszerzése felé vezető úton. A Dinnyés Lajos vezetésével 1947. szeptember 23-án alakult kormányban már szám szerint is a kommunisták kapták a legtöbb posztot.

A választásokra 11 párt jelentkezett, de végül csak 10 indult. (Az új pártok többnyire a Baloldali Blokk által szétzúzott FKgP utódpártjai voltak abban az értelemben, hogy a kisgazda szavazatok nagy részét ők gyűjtötték be.)"

seaner 2009.02.11. 13:42:44

Egyébként nem ártana egy kicsit a nemzetközi jog oldaláról is megvizsgálni a "megszállás vagy felszabadulást?" témakörét.

Nos, a nemzetközi jog nem ismer olyan jogintézményt, hogy "felszabadítás" (mondjuk olyat, hogy nemzeti felszabadító harc igen, de az egy más téma). A megszállás viszont létező nemzetközi jogi intézmény és semmilyen negatív vagy pozitív értéktartalom nem kötődik hozzá.

A megszálló katonai erőnek azonban kötelezettségei vannak a megszállt területek lakossága irányába. Az már lehet vizsgálat tárgya, hogy a szovjetek mikor és miben szegték meg ezeket. (Álláspontom szerint jórészt betartották az ide vonatkozó szabályokat.)

trewq 2009.02.11. 13:46:10

@seaner: "lopok, csalok, hazudok"
Ezt te állítod magadról, kivételesen igazat mondva.

trewq 2009.02.11. 13:48:12

"Az már lehet vizsgálat tárgya, hogy a szovjetek mikor és miben szegték meg ezeket. (Álláspontom szerint jórészt betartották az ide vonatkozó szabályokat.)
"
Nem unod még a hazudozást? A választási csalások, tömeggyilkosságok, haláltáborba való elhurcolások szerinted a szabályok betartása?

freiherr 2009.02.11. 13:53:43

Azért kell némi pofátlanság ahhoz (az elemi történelmi ismeretek és a nemzeti érzelmek totális hiányát most hagyjuk) hogy valaki ekkora baromságokat képes legyen leírni, mint hogy a tönkrebombázott, szétlőtt Budapesten a szovjet martalócok bármitől is megmentették volna a lakosságot.

Legalább a nagyszüleit kérdezze meg az,. akinek az elmúlt 20 évben megjelent szekérderéknyi könyv és cikk nem jut el az agyáig; persze ha a papi ÁVH-s volt..., akkor esetleg nem az igazat mondja el. Ez ilyen kommunista-szocialista leki degeneráltság, ugye.

Ki az a félnótás, elvakult kommunista korifeus, aki magyar személyi igazolvánnyal a zsebében tagadja, hogy

1. Az szovjet martalócok gyakorlatilag minden magyar magánalkásba behatoltak, kizárólag rablás elkövetése céljából.

2. Az orosz csürhehad lehetőleg mindekitől elvette a karóráját.

3. A degenerált rabló oroszok, különösen ha leitták magukat, minden gyermeklányt és asszonyt megpróbáltak megerőszakolni 12 és 60 év között.

4. Ha a család férfitagjai ellenálltak, géppisztollyal kaszabolták le őket. Rendszeresen előfordult az is, hogy a felfegyverzett martalócok által lefogott férjjel vagy apával végignézették felesége és lánya megerőszakolását. Volt, amilyen volt a szintén komoyl károkat és értelmetlen pusztítást okozó német haderő, de katonáik soha nem raboltak ki csőcselék hordaként magánlakásokat és nem erőszakolták meg a nőket vagy a gyerekeket.

5. Aki primitív, hazaáruló módon dicsőíti a hazánkat egyértelműen területrabló célokkal elfoglaló szovjet csőcselékhadat, esetleg olvashatna egy kicsit arról is - többek közzött -, miképpen lőtték le báró Apor Vilmos győri püspököt, aki testével védte a Püspökvárba menekült lányokat, asszonyokat a gyalázattól. Na persze erről nem olvashatni sem a Kommunista Kiáltványban, sem a Népszavában.

6. A Vár védői egy zavaros, ellentmondásos történelmi helyzetben egyetlen dolgot tettek, amit az utolsó, még létező reguláris magyar haderő megtehetett: védték a Várat. Amikor egy megszálló sereg érkezik, akkor ugye a hazaiak védik a fővárosukat, ez már csak így szokás. Akkor is, ha a már eleve megszállott országban működik a magyar haderő. Napnál is világosabb, ezt a félhülye bolsevik korifeusok rendere elfelejtik, hogy szovjet történészek is Magyarország és Budapest elfoglalásaként írják le ezeket az eseményeket. A felszabadítás történetírási szempontból és más szempontból is értelmezhetetlen. Nem más, mint egy sztálinista szószörny, melyet a megszállóknak gazsuláló kommunista pribékek találtak ki. Ostoba cinizmus a gettó foglyait előcitálni, hiszen az ő hazájuk is volt az, ami újra megszállás alá került; az ő további létük és vagyonuk épp úgy nem volt továbbra sem biztonságban, mint a többi magyar polgáré. Közülük is többeket elvittek később az oroszok Szibériába, stb.

7. lehetne folytatni, de komolyabb dologgal is kéne foglalkoznom, mint idióta sztálinistákkal vitatkozni a gori postarabló megdögláse után 56 évvel.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.11. 13:55:20

@seaner:

kéremszépen, a háborúban nem a szovjetek meg a németek harcoltak, hanem (elvileg) a katonák. a jórészt betartást pedig nyugodtan a hajadra kenheted.

a vörös hadsereg és a wehrmacht nem egy emberből áll. sokból.
és attól, hogy "nemzetközi jog" oldalról jók vagyunk, attól az egyéni kegyetlenkedés/fosztogatás még történt. nem kell mindegy egyes katonának nőket erőszakonli, ahoz hogy a megszállottak rosszul érezzék magukat.

a budapesti rombolás és a közműszolgáltatások megszűnése elsősorban a légicsapásoknak köszönhető, mivel azoknak pont ez volt a célja.
a város tartó haderő (német/magyar) nem fogja ostrom alatt tönkretenni a saját erőforrásait.

szpal 2009.02.11. 13:59:38

Ha jól tudom, a több tízezres nagységrendű kitörő seregben csak párezer magyar volt, annak is jórésze olyan nyilas, akinek nem volt vesztenivalója. A reguláris magyar katonák nagy része február 11-e után vagy bújkált, vagy hadifogoly lett.
igen, Budapest "felszabadult", és utána két héttel porig bombázták a NYUGATI szövetségesek Drezdát. Miről is beszélünk?

seaner 2009.02.11. 14:00:18

@trewq: Nos, elismerem, hogy az állításom nem állja meg a helyét, hiszen pl. a franciák sem álltak Hitler oldalán és mégis hullottak rájuk amcsi bombák, illetőleg idegen szövetséges csapatok léptek a földjükre.

Ugyanakkor a horthysta elitre vonatkozó állításomat továbbra is fenntartom.

A végigrablás azért nem igaz, mert a németek után már nem maradt mit elrabolni.

A szovjet kiskatonák hazájukat védték, de a honvédő háború nem jelenti azt, hogy a hazájuk felszabadítása után a katonáknak meg kell állniuk a határon.

A II. vh-nak csak a fasiszta hatalmak teljes megsemmisítésével lehetett véget vetni. A háború után pedig a háborús bűnösöket a nürnbergi perekben (hazánkban a népbírósági perekben) számoltatták el. Mindez nem történhetett meg volna a szovjet hadsereg nélkül.

Ui: Oda megyek komentelni, ahova én akarok.

Pelso.. 2009.02.11. 14:05:38

Történelmünk egészével kell kell szembenéznünk, aktuálpolitikai szelekció nélkül. Vagy mélyen hallgatni.

seaner 2009.02.11. 14:07:04

@trewq: Jellemző, hogy a magad fajta nem ismeri az önirónia fogalmát.

Vajon miért van az, hogy csak neked jut eszedbe a másik személyes adatai után kutakodni?

seaner 2009.02.11. 14:10:13

@denever: Sosem tagadtam a kegyetlenkedéseket. Olvasd el a korábbi hozzászólásaimat!

Ha nincsnek itt a németek, akkor nincs ostrom és bombázás.

A város megmentése az éhhaláltól akkor is tény marad.

trewq 2009.02.11. 14:13:52

@seaner: "
Ha nincsnek itt a németek, akkor nincs ostrom és bombázás. "
Még mindig hazudsz! Nem unalmas, mikor már te is elismerted hogy nem mondtál igazat:
"Nos, elismerem, hogy az állításom nem állja meg a helyét, hiszen pl. a franciák sem álltak Hitler oldalán és mégis hullottak rájuk amcsi bombák, illetőleg idegen szövetséges csapatok léptek a földjükre."

trewq 2009.02.11. 14:14:58

"
A város megmentése az éhhaláltól akkor is tény marad. "
A szovjet agresszorok támadásai okozták az éhínséget (ebben már gyakorlatuk volt Ukrajna kiéheztetése után"

tevevanegypupu 2009.02.11. 14:35:05

@bz249:
Amerikanak is hadat uzentunk..ha legalabb azt elkerultuk volna. Nem tudom a haboru kitorese utan mit tehetett volna egy olyan kis orszag mint Magyarorszag, aminek Hitler raadasul visszaadta a Felvideket es Erdelyt..A kommunizmus gyulolete - a 19-es kommun - emleke annyira elvakitotta a politikusok nagy reszet, hogy nem is figyeltek tulzottan masra mint annak a legyozesere. Semmifele kijaratot nem hagytak maguknak. Sok es rossz korulmeny jatszott ossze ellenunk, es ebben benne volt eleg nagy reszben a vezetoink es koztuk Horthy hozza nem ertese. Mire eszbekaptak mar keso volt.

thetriggerhappy 2009.02.11. 14:36:02

@freiherr:

még szerencse, hogy te nem egyszerűsíted le a történelmet és nem gyomorból politizálsz.

Cypriánus 2009.02.11. 14:40:01

Kedves Horthy!
pedig Dobrudzsával pont ez történt!
1940-ben -amikor Besszarábiát teljesen jogtalanul megkaparintották az oroszok, és É-erdélyt -nyilván jóval igazságosabban- mi is visszakaptuk:), akkor a Bolgárok is visszakapták az amúgy is bolgárlakta Dél-Dobrudzsát.A németektől.
1941-ben büntiből a románok újra bevonulhattak, mivel Bulgária nem üzent hadat a ruszkiknak, bár az axishoz tartozó állam volt.
1944-ben a bevonuló oroszok kirúgták a román hadsereget és adminisztratúrát és visszacsatolták Bulgáriához.

Persze ez nem jelenti, hogy Erdélyben ez úgyanígy lezajlott volna, de korántsem kizárt.Sztálin ilyen szempontból eléggé az egykori mongol kánok szokásait osztotta, azaz aki hadat üzent ellene-bünti, aki nem, vagy melléállt az jutalom. Nem véletlenül nevezte valaki úgy hogy "Dzsingisz kán-tankokkal."

seaner 2009.02.11. 14:40:12

@trewq: Sztem nem cáfoltam meg magamat, hiszen a franciákra is azért hullottak a bombák mert ott voltak a németek.

A németek voltak az agresszorok.

ui: A személyeskedés és a kulturált vitastílus hiánya miatt elhúzok erről az oldalról. Aki akar az örülhet...

Én személy szerint megint szegényebb lettem egy illúzióval: a polgári oldalon úgy látszik manapság már nincsenek Bajcsy-Zsilinszky Endrék.

További jó "mulatást"!

thetriggerhappy 2009.02.11. 14:40:28

@denever:

bp ostromakor minden épeszű tudta, hogy nem lehet elkerülni az elkerülhetetlent, korábban még horthy is megpróbált kiszállni, de sikertelenül.
az oroszok nyomultak alőre, ahogyan az amerikaiak és a britek, franciák is máshol.
szerinted ez utóbbiak nem lőtték volna uígy szarrá a várost ha az ellenáll? (tudom, nem kevés amerikai bomba is hullott bpre)
mi lett volna (már megint történelmietlen vizekre eveztünk...) a leghumánusabb amit az oroszok tehettek volna? beküldik puskákkal a katonáikat, hogy megmeneküljön a város?

igen, hódítottak, ezt senki nem tagadja, de ne feledjük már el azt az aprócska tényt, hogy pár évvel korábban magyar csapatok a donnál harcoltak. vajon ők mit kerestek arra? erről miért nem beszél senki, aki nagyon objektív szeretne lenni?

thetriggerhappy 2009.02.11. 14:43:05

@trewq:

a szovjet agresszorok és a szegény védekező nyilasok meg ssek....

azért ez tényleg gyomorforgató.

bz249 2009.02.11. 14:51:01

@tevevanegypupu: na az USA az tényleg hülyeség volt és mivel semmi hozzáadott értékünk nem volt ahhoz a háborúhoz valószínűleg a németek is elnézték volna, ha kimaradunk. Viszont a szovjet dolgot sajnos nem igazán úszhattuk meg, ha arcoskodunk, akkor 44.március 19-től kezdve van nyilasuralom.

Egyetlen egy ország maradt ki a szovjet megszállásból, a finnek (jelzem szintén hadat üzentek a szajuznak 41-ben)... de ott ugye több körülmény is közre játszott
- rohadtul mellék-hadszíntér
- 39/40-ben csúnya veszteségeket okoztak az oroszoknak, ezért volt respektjük
- időben kirúgták a németeket

Ebből sajnos nálunk max. az utolsó teljesülhetett volna egy sikeres kiugrással.

tistedur 2009.02.11. 14:52:01

@trewq: ha a németek "nyílt várossá" nyilvánították volna budapestet nem így nézett volna ki a helyzet..nem tették meg..

Bell & Sebastian 2009.02.11. 14:53:43

K Ö S Z Ö N Ö M a szerzőnek az írást, mindazok nevében, akiknek ott és akkor végetért az élete. (hogy köphessenek rájuk)

(De a "többség" ennyi évvel utána még ezt a pár sort sem képes olvasni-értelmezni. Halottak, agymosott, agyhalott, seggnyaló, szolganép! Sorsukat kiérdemelték akkor is - most is!)

Ki érzi úgy, hogy ráillik ez a kevésbé hízelgő leírás?

trewq 2009.02.11. 14:55:51

@thetriggerhappy: Aki egy másik országot megszáll, az agresszor. Akár szovjet, akár német.

thetriggerhappy 2009.02.11. 15:01:10

@trewq:

akár magyar, lsd don kanyar. ekkor a kérdés már csak az, hogy a megagresszált vajh meddig üthet vissza?

tudom, bonyolult.

bz249 2009.02.11. 15:04:32

@thetriggerhappy: elvileg ugye az a játék Kassa bombázásával kezdődött... hogy az mi volt (eltévedt szovjet bombázóegység, német/román/szlovák provokáció, a magyar hadvezetés csele...) hagyjuk. Mindenesetre az ország lakosságának jelentős része elhitte a dolgot.

thetriggerhappy 2009.02.11. 15:06:44

@bz249:

nem. ez a 48as forradalom orosz segítséggel való leverésével kezdődött....

bz249 2009.02.11. 15:13:12

@bz249: azt hiszem a hadüzenet indoklása Kassa bombázása és egy vonat meggépuskázása volt... ezzel szemben a 48-as forradalom nem került szóba az ügy kapcsán

hu.wikipedia.org/wiki/Kassa_bomb%C3%A1z%C3%A1sa_(1941)

tevevanegypupu 2009.02.11. 15:33:42

@bz249:

Sok orszag viselkedett gerinctelenul. Maig nem ertem, Franciaorszag hgy menetelhetett a gyoztesek oldalan, mi meg maradtunk Hitler utolso csatlosai.

JCB 2009.02.11. 15:36:24

@seaner:100%-ig így érzek.

Néhány hete olvasgatom rendszeresebben ezt az oldalt és már-már kezdett az az érzésem támadni, hogy sokban osztom az itt írók értékrendjét/világlátást.

A poszt inkriminált bekezdése kijózanító volt, mint ahogy az író reakciója is.

Aztán most délután visszanéztem, abban az őszinte reményben, hogy a kommentelők kicsit helyre billentik az egyensúlyt!

E helyett trewq féle fasiszta csürhe hőbörgését találom, egy-egy józanabb hang mellett.

Én is szegényebb lettem egy illúzióval!

bz249 2009.02.11. 15:39:02

@tevevanegypupu: geográfia... rossz helyen voltunk :(

A franciák mentségére 1944 júniusára félmillió katonát állítottak ki a szabad franciák... nem mondom, hogy húdejujde. Viszont nem is lebecsülendő.

thetriggerhappy 2009.02.11. 15:40:42

@tevevanegypupu:

hallottál már de gaulle-ról és az ellenállásról? szerintem az ő történelmünk nem éppen párhuzamos a miénkkel.

ha már gusztustalanság, akkor az osztrák álláspont a számomra legfelháborítóbb. nem is meglepő, hogy miként állnak a saját történelmükhöz.

Gift 2009.02.11. 15:43:28

@JCB:

fel a fejjel, több is veszett mohácsnál! :)))

freiherr 2009.02.11. 16:00:02

@thetriggerhappy: A magyarok a Donnál azt a szennyes áradatot próbálták meg feltartóztatni, ami végül elérte Budapestet. Ez nem jogosít fel egyetlen államot sem arra, hogy martalócai feltörjék egy másik állam területén az összes magánlakást. Hány oroszt hurcoltak a magyarok magyarországi rabtáborokba?? Hány orosz lakost raboltak ki gépfegyverrel?

Mindegy, kommunistákkal nem éri meg vitatkozni.

De legalább a szavak értelmét próbáld kicsit felfogni. Gyomorból politizál, aki felemlegeti Apor püspököt, amikor a tömegével ezer kilométernyire fekvő rabtáborokba hajtott pesti járókelőkről még szót sem ejtettünk? Hallottál te valaha minderről?

Szovjetpárti elvakultságodban azt sem látod át, hogy pl. Lengyelország lakosságát és épp úgy sanyargatták a martalócok, ráadásul végignézte a Vörös Hadsereg a varsói gettólázadást. Tegyük hozzá: a felszabadító elvtársaid Lengyelországban, Lettországban és Ukrajnában az 50-es évek elejéig folytatott fegyveres harcot hazafiakkal szabadságharcosokkal szemben, hogy megtörjék a FELSZABADÍTÓKkal szemben kibomtakozott fegyveres ellenállást. Ők is a Donnál harcoltak ellenük?

thetriggerhappy 2009.02.11. 16:04:27

@freiherr:

:-)
ennyi hülyeségre ugye nem várod el, hogy érdemben reagáljak?

thetriggerhappy 2009.02.11. 16:13:39

@freiherr:

annyit azonban megteszek, hogy megsúgom hol lenne érdemes kutakodnod:

Magyar Megszálló Csoport Parancsnokság

ha van valami, szólj!

Bell & Sebastian 2009.02.11. 16:14:57

A franszia ellentallas nevén kérem kifele!!

-Egy konyakt Herr Thetriggerhappy et.-nek!

"Horthy-fasiszta" 2009.02.11. 16:22:16

@Cypriánus:

De könyörgöm, hidd már el, hogy hadüzenet mindenképpen lett volna, maximum akkor 41-ben jön Sztójay a német szuronyok élén... Arról nem is beszélve, hogy akkoriban sokkal nagyobb volt a német-, illetve szélsőjobb iránti szimpátia az országban, mint pár évvel később. Kállay-kettős ameddíg lehet, majd német megszállás, ennél egyszerűen nem volt több ebben a tragikus történelmi szituációban.

@thetriggerhappy:

Az osztrákokkal kapcsolatos megállapításoddal egyszerűen nem lehet vitatkozni. Európa leggusztustalanabb népsége, akik mostanság annyira zöldek, hogy csak na, de a szemetükkel és a szemétégetőjükkel azért megtisztelnek minket.

trewq 2009.02.11. 16:47:36

@JCB: Milyen szép, amikor a megszállást és a SZU által elkövetett emberiség elleni bűntetteket relativizáló és tagadó senkiháziak fasisztázzák a többieket. Csak előre Apró elvtárs nyomdokain! Te is a Munkáspárt tagja vagy mint seaner vagy magadtól vagy annyira hülye, hogy véded a tömeggyilkos szovjeteket?

@thetriggerhappy:
"akár magyar, lsd don kanyar. ekkor a kérdés már csak az, hogy a megagresszált vajh meddig üthet vissza?

tudom, bonyolult. "

Ezt elméletileg nemzetközi jogszabályok szabályozzák. A civil lakosságon és a már hadifogoly katonákon tilos a megtorlás.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.11. 17:28:22

@thetriggerhappy:

nem arról van szó, hogy az oroszok sokat romboltak-e vagy sem. nyilván az utcai harcokban rengeteg épület odalett.
az is tiszta, hogy a megmaradt hidakat a visszavonuló németek röpítették a levegőbe.

de az tény, hogy az infrastruktúra lerombolása - mint az természetes - a légicsapásoknak köszönhető.

MO a háború szempontjából roppant szar helyen volt, hogy mindenütt ott a duna és macerás átmenni. a partvonal BP-en belül pedig nem kedvezett a könnyű átkelésnek. ezt a tényt a visszavonuló hadsereg megpróbálta előnyként használni.
a logisztikai dolgoknak - mily meglepő - szintén pest volt a központja.

teljesen természetes, hogy itt ugrottak egymásnak.

andybandy 2009.02.11. 17:33:35

@thetriggerhappy: "valóban nem. csak marhavagonokban terelték őket a halálba. mondjuk ez valóban civilizáltabb"

ami a pontosságot illeti, ebben a reguláris hadsereg a Wehrmacht nem vett részt - ha igen, azokat Nürnberg várta. A marhavagont "polgári" szabadcsapatok, mint a Nyilaskeresztes párt töltötte

szólj, ha rosszul tudom

andybandy 2009.02.11. 17:37:37

@seaner: "Ha nincsnek itt a németek, akkor nincs ostrom és bombázás."

Azért - szerintem - ez árnyaltabb. Ha mondjuk nem szállunk be hadüzenettel, százezer feletti rosszul felszerelt hadsereggel a Szovjetúnió és ezzel a szövetségesek ellen kihirdetett háborúba (ha igaz, Horthy őfőméltósága volt a jóváhagyó), akkor ugyan lettek volna itt ugyanúgy német meg orosz katonák, lett volna ostrom is, de utána más lehetett volna a leányzó fekvése (pl. Tito). Persze, ez a "nagyanyámnak kereke lett volna" kategória.

andybandy 2009.02.11. 17:45:39

@thetriggerhappy: "A múlt század 80-as évek első felében érettségiztem."

Te most 120 éves vagy?

fehértehén 2009.02.11. 18:05:07

Azért itthon van némi gond a fejekben. A "kinek volt igaza a legelején, meg az első pofon után" c. kérdések izgalmasak, és akár megválaszolhatók is néha csak a konkrét ügyhöz azt hiszem kevés közük van. Az ostromhor halomralőttek több ezer magyart, német, oroszt. ..És vannak akik úgy érzik ők gyertyát gyújtanának csak úgy csendben a magyarokért. A sok ezerért. Akiket halomba raktak. akiket nem temettek el. Akiket sokáig vártak. És baromira nem érdekel több évtizeddel utána születve, hogy "lúzer" volt-e vagy sem. Na és?! Csak úgy gyújtanék, mert utókori kötelességem ennyi. Pont. Másnak (pl. orosznak) meg gyújtson aki akar. Minek bántsuk?! De amíg Budapesten élek addig hadd tegyem én is ezt annak knikek én akarom. Aztán majd figyelek, hogy elég PC legyek. Néha azért hadd ne kelljen magyarázkodni!

trewq 2009.02.11. 18:11:44

@andydandy: seaner már megsértődött és elhúzott, mert sok volt itten a nácifasiszta.

"A múlt század 80-as évek első felében érettségiztem."

Te most 120 éves vagy? "
Max 47 éves, ha nem bukott túl sokat

thetriggerhappy 2009.02.11. 18:31:24

@denever:

nekem nem természetes. a németek és magyar szövetségeseik egy már mindenkinek nyílvánvaló helyzetben a saját visszavonulásuk és németország védelmében szálltak szemben absz esélytelenül az oroszokkal, lerombolva a várost.

tevevanegypupu 2009.02.11. 18:34:38

Hallottam de Gaulle-rol persze..hogy utalta es megvetette Churchill az nem kifejezes. A franciak is elenken es szemlesutve targyaljak sajat szerepuket a II. vilaghaboruban ujabban. Es kenytelenek elismerni, hogy a Vichy-i kormany a legnagyobb keszseggel mukodott egyutt Hitlerrel. Pedig meg kommunista veszelytol sem kellett tartaniuk. Persze de Gaulle Angliabol biztatott az ellenallasra, szo sincs rola.

thetriggerhappy 2009.02.11. 18:35:13

@andydandy:

idézném neked elpetet:

Elpet 2009.02.11. 11:40:53
Aprólékos, elmélyült, szőrszálhasogató szövegelemzéssel mindenütt lehet fasisztát találni, fiúk. Röhej, amit csináltok.

nem mindegy, hogy ki tette? katonák, gestapo, ss, nyilasok....szerintem ez itt jelen esetben tök lényegtelen.

thetriggerhappy 2009.02.11. 18:36:58

@andydandy:

1. nem én írtam amit idéztél.
2. szerintem a számoknak és az évszázadoknak ess neki újra. aki mondjuk 1985-ben (ez még a xx. század, ellenben 2009-cel, ami a xxi.) érettségizett, az most 42 éves lehet.

thetriggerhappy 2009.02.11. 18:39:28

@tevevanegypupu:

neked az új, hogy a vichy kormány együttműködött a nácikkal? érdekes, nekem ez nyílvánvaló volt.

szerintem neked is érdemes lenne megnézned, hogy mit is segített a többszázezres ellenállás a partraszálló szövetségeseknek.
persze, ettől még vicces a franciákat mint győztes szövetségest emlegetni, de bár nálunk lett volna ilyen ellenállás 45 elött......

freiherr 2009.02.11. 18:44:37

az van abban valami fanyar humor hogy pont a kitörés napján játszunk Izraellel

tevevanegypupu 2009.02.11. 18:47:21

@thetriggerhappy:

igen, az ketsegtelen, hogy a partra szallo amerikaiakat segitettek a franciak. Nalunk szinte semmi ellenallas nem volt, ami pedig letezett, azt nagyon hamar felszamoltak. Egyedi esetekrol lehet beszelni vagy csak kis csoportokrol. Nekunk meg kellett volna kuzdeni elobb a nemetekkel, aztan az oroszokkal. Horthy sajnos a fegyverszunetet sem tudta jol megszervezni. Es azt akkor meg nem is tudtak, hogy a jaltai egyezmenyben mar joelore el is adtak bennunket.

betyár (törölt) 2009.02.11. 18:48:41

thetriggerhappy 2009.02.11. 11:49:55

1. Mit akarsz tudni, mondd! És főleg milyen iskoláról? Próbálj cáfolni, ne üres kérdéseket tegyél föl:((

2. Halljam azokat a történeteket a hős szovjet katonákról!
3. Csak hogy eléggé rosszul érezd magad, bizony tanítom is:))

seaner 2009.02.11. 13:22:01

Tőled is érveket a civilizáltság ellen! A német hadseregben nem volt elfogadott a civilekkel szembeni erőszak, vagyis legalább formálisan elfogadhatatlan volt, ez a VH-ról nem mondható el. A rekvirálás lehet, hogy ma is elfogadott, ehhez nem értek, de azért az a gyanum, hogy civilizált vidékeken ez nem a civilek teljes kirablását, erőszaktételt és deportálást jelenti. Vadállatok persze mindenhol vannak, de a kérdés, hogy ezt a hadvezetés elfogadja-e vagy sem. A VH-ban elfogadott volt. A bevagonírozás pedig politikai kérdés volt, az nem a német hadsereg sajátosságaiból következett.

Az, hogy 45-ben szabad választások voltak, paraszt vakítás. Mo-on 1990-ig nem voltak szabad választások. Az baromi jól hangzik, hogy a SZEB ellenőrizte ezeket a választásokat, de ez a gyakorlatban a Vörös Hadsereg ellenőrzését jelentette. A VH felügyeletével jött létre az ideiglenes nemzetgyűlés, nem általános választások, hanem delegálás útján, majd ez a "nemzetgyűlés" hatalmazta fel az ideiglenes kormányt, amely így szintén illegitim volt. Ezek írták ki a 45-ös választást, ahol rengeteg embert kizártak a választó jogból, ill. meghatározták, hogy mely pártok indulhatnak. Végül Budapesten előbb tartották meg a választásokat, mint országosan, bízva abban, hogy itt a baloldali pártok jó eredményt érnek el, ezzel akarván befolyásolni a későbbi országos eredményt. Az már pech volt, hogy Pesten is arattak a kisgazdák. Mindezek ellenére és győzött a kisgazda párt. Hát akkor még volt valami vér a magyarok pucájában, ez mostanra nagyrészt eltünt:((

freiherr 2009.02.11. 18:56:04

@thetriggerhappy: egyetlenegy, az itt felsorolt, egyébként hiteles történeti munkák százaival megalapozott tényre sem mondhatod azt, hogy marhaság. komolytalan történelemről fecsegned úgy, hogy kizárólag az új generációs gusztos brossúráit mekeged vissza. Nem értem, hogy azonosulhat egy, történelme során az országot három alkalommal megszálló, két szabadságunkat vérbe fojtó, közmmondásosan agresszor állam haderejével, ráadásul egy bukott ideológiával egy itt és ma élő magyar ember

freiherr 2009.02.11. 18:56:46

két szabadságharcunkat vérbe fojtó, közmondásosan agresszor állam haderejével, ráadásul egy bukott ideológiával egy itt és ma élő magyar ember

thetriggerhappy 2009.02.11. 19:06:17

@freiherr:

hol látod bárhol leírva, hoyg azonosulnék az oroszokkal?

megint ki kell, hogy ábrándítsalak: attól mert vki nem pártolja a bp-et beáldozó, 600ezer magyar zsidót deportáló, több tízere magyar katonát a biztos halálba küldő, hős védőket és ideológiájukat, még nem lesz automatikusan kommunista, bár tudom, hogy neked ez így nagyban megkönnyíti az életben való eligazodást.

btw, a jelzőid egy az egyben ráhúzhatóak a náci németországra is.

thetriggerhappy 2009.02.11. 19:08:23

@betyár:

nem szeretném ha a fiam tőled tanulna......
a bevagonírozás politikai kérdés, az orosz erőszakosság elfogadott...

szeretem az ilyen relativista felfogást.

betyár (törölt) 2009.02.11. 19:25:55

@thetriggerhappy:

:)))) mit jelent, hogy relativista felfogás? Jól hangzik, mert bármire ráhúzható, érvelés nélkül. Ezzel az erővel azt is mondhatnád, hogy CSAK.
Ne minősítsük egymást, ha lehet, ez majdnem olyan "ütős" és lehengerlő, mint a többi érved. Írhatnám, hogy ahogy a szülejét elnézem, nem valószínű, hogy bekerül oda, ahol taníthatnám, nem kell aggódnod.

thetriggerhappy 2009.02.11. 19:36:08

@betyár:

ha nem érted, mi a relativizálás azon, hogy képes vagy leírni, hogy a német hadseregben nem volt elfogadott az erőszak. szerinted a sokszázezer magyar deportáltnak nem volt tök mindegy, hogy a német birodalom mely szerve és annak milyen jogállású alkalmazottai, katonái végzik ki?
ha anno a vh mellett lett volna egy hasonló nagyságú más elnevezésű fegyveres szervezet, akkor elválasztanád a tevékenységüket?

nem foglak untatni azzal, hoyg az én családom egyik felét hogyan mentették meg az oroszok (és nem volt erőszak meg rablás), a másikat meg hogyan vitték el malenykij robotra.

neked történelemtanárként is jobb ha egyszerűen fogod fel az eseményeket és lebontod jókra-rosszakra a szereplőket. így legalább nem kell annyit izzadni a magyarázattal.

írhatnám, hogy majd ha a magyar diplomád mellé begyüjtöttél egy európait és egy angolszászt is, ha dolgoztál és éltél 2 másik országban, akkor taníthatod, de inkább kihagynám.

betyár (törölt) 2009.02.11. 20:13:23

@thetriggerhappy:

Jah, ha te ilyen könnyedén kezeled a fogalmakat: magyar mellett egy európai és egy angolszász", hát akkor mindent értek! Egy ország, egy kontinens, egy nép. Arról most ne is szóljunk, hogy a magyar is ejrópai, vagy nem? Egyébként ki mondta, hogy történelmet tanítok? Szerinted ilyesmiről mondjuk csak ott lehet beszélni? És honnan tudod, milyen diplomám van, és hogy hol élek? Jézusom, mindig sejtettem, hogy provinciális vagyok, de hogy ez ennyire látszik, azt nem gondoltam:))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.11. 20:39:07

Aki nem tanult történelmet az előző rendszerben, és nem ismerte annak ideológiai finomságait, az talán nem tudja, milyen többrétű jelentéstartalma volt a "Felszabadulás" fogalmának. Messze nem korlátozódott a náci Németországtól való függés megszűnésére. A "Felszabadulás" ezentúl, sőt még inkább a régi Magyarország megszűntét jelentette, amely a magyar progresszív baloldal fogalmai szerint tévút volt és szükségszerűen torkollott a Szálasi-rezsim sötét napjaiba. A "Felszabadulás" ilyen módon egy olyan új korszak kezdetét jelentette, amely teljesen szakít a régi hagyományokkal és gyökeresen új világot épít, amelyben már a baloldalé a társadalom vezető szerepe, az új világban a jobboldaliságnak nincs értelmezési lehetősége. Ez gyakorlatilag a Rákosi-Kádár rendszer hivatalos ideológiája volt az utolsó napokig. Ebben az összefüggésben a Vörös Hadsereg nemcsak a nácik, hanem a magyar elnyomó osztályok legyőzőjeként szerepel, aki meghozza a felemelkedést az elnyomott tömegeknek. A "Felszabadulás" ily módon több, mint a külső megszállók elűzése, egyben a baloldali forradalom kezdete és legfőbb fordulópontja, ily módon jelentősége leginkább ez utóbbiban keresendő.

Nem látom jelét annak, hogy a baloldal történelem- és világszemlélete meghaladta volna ezt az álláspontot. Amíg ez nem történik meg, addig a jobboldali konzervatív gondolkodó számára a nácik elűzésének örvendetes ténye mellett a "Felszabadulás" szó azt a folyamatot jelenti, amikor a magyar baloldal egy idegen hatalom segítségével kerekedett a magyar társadalom fölibe, erőszakos eszközökkel megfosztva a jobboldalt mindenfajta politikai jog gyakorlásától. Mindennek máig ható következményei vannak. Sok változásnak kell addig bekövetkezni, míg ezen legszembetűnőbb kifejlet mellett az egyéb árnyalatok is elfogultság nélkül lesznek szemlélhetők.

tistedur 2009.02.11. 20:44:07

@Elpet: a magyar baloldal 1947-ben "egy idegen hatalom segítségével kerekedett a magyar társadalom fölibe" nem 1945-ben.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.11. 20:47:24

Kedves tistedur, a világot sem egy nap alatt teremtették.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.11. 20:54:55

Mi több, Rómát sem egy nap alatt építették

tistedur 2009.02.11. 20:59:49

@Elpet: lehet hogy több nap alatt teremtették,de így is kicsit összecsapott lett :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.11. 21:05:03

@tistedur: nekem így is tetszik, bár ha Gyurcsány eltűnne a süllyesztőben, még barátságosabb hely lenne.

tistedur 2009.02.11. 21:08:45

@Elpet: nekem már egy kis napfény is elég lenne :) nem lehet,hogy túl nagy fontosságot tulajdonít valakinek,akinek nem kellene?!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.11. 21:16:34

Kedves tistedur, a célokat mindig ki kell tűzni.

tistedur 2009.02.11. 21:21:21

@Elpet: remélem,lesznek még szép napjai :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.11. 21:40:12

@tistedur:
Köszönöm, meggyőződésem, hogy mindannyiunknak jobb napok lesznek ezek.

Téglagyári Megálló 2009.02.12. 09:58:59

@Elpet:

Barátom, maga kiválóan megírta, miért is van bajunk a felszabadulás szóval.

Téglagyári Megálló 2009.02.12. 10:08:40

JCB-nek: talán meglep, de nem vagyok folyamatosan fenn a blogon, és különben sem gondolom, hogy szerzőként egyben csendőrnek is kellene lennem a kommentelők között. És szándékosan nem mérlegeltem a szovjeteket és a nácikat. Magyar katonasorsokról írtam, és, mivel tudom, hogy ennek tud olyan zöngéje is lenni, ami a zsidók szenvedésének bagatellizálását, hát írtam róluk is, hogy ne legyek félreérthető. De ez a poszt nem elsősorban róluk szól. Ha részletesen érdekel a téma, olvasd el Ungváry Krisztián könyvét.

A mondott szakaszt már csak azért se írom át, mert nem vagyok híve a történelem folyamatos retusálásának. Ha e szerint én nácicinkos (de szép szó!) vagyok, akkor fejtsd ki, miért gondolod ezt. Az utolsó mondatom arra vonatkozott, hogy át tudják-e érezni az emberek a _mások_ szenvedését? Nos, ha valaki a nácik cinkosa, az gúnyosan kacag és kacsint mások szenvedésén. Én ezt nem teszem.

Téglagyári Megálló 2009.02.12. 10:10:29

@Téglagyári Megálló:

pardon, igy nem értelmes a mondat, szóval:

Magyar katonasorsokról írtam, és, mivel tudom, hogy ennek tud olyan zöngéje is lenni, amiben benne van a zsidók szenvedésének bagatellizálása, hát írtam róluk is, hogy ne legyek félreérthető.

2009.02.12. 10:35:31

Azért el kéne dönteni, hogy mit is kerestek a magyar katonák a Don-kanyarban. Ki támadott meg elöször bennünket?. Miért szállták meg a németek, '44 márc 19-én Budapestet?Miért szálltak meg bennünket az oroszok?Mert a magyar politikai "öföméltóságu és tekintetes, nagyságos" föuri politika játszott! Éppen olyan hülyék voltak, mint a pár évvel ezelötti honvédelmi államtitkár, aki azt mondotta, hogy egy magyar honvéd többet ér--karddal a kezében--,mint 100 más nemzetbeli.Nem az a baj hogy elmondta, hanem az hogy ö és párttársai elhitték! Mint ahogy, az akkori nagyméltóságuak is! Eredmény--látható és tapasztalható volt!És ez mikor kezdödött? Mikor elhangzott a lévélben leirt utolsó elötti mondat:" hullarablók lettünk , alávaló nemzet!" A katonákat--mindegy melyik oldalon voltak, harcoltak és elestek,- tisztelet és emlékezés övezze! Mert a történelem a mult, és a mult tisztelete nélkül, nem érted a jövöt! Gratula a bloghoz!

betyár (törölt) 2009.02.12. 11:19:20

TM,

csak egy apró pontosítás: 64 éve:))

thetriggerhappy 2009.02.12. 12:06:57

@betyár:

amikor az európait végeztem, magyarország max földrajzi értelemben tartozott oda, az angolszász pedig tengerentúli.
de ha gondolod szívesen elmagyarázom minden szavam.

a provincialitással egyetértek. nézd meg ki kezdte ezt a szánalmas személyeskedést.

betyár (törölt) 2009.02.12. 18:24:52

@thetriggerhappy:

Neked is jó napot!
Engedd meg, hogy idézzelek:

" thetriggerhappy 2009.02.11. 19:08:23
@betyár:

nem szeretném ha a fiam tőled tanulna......", ennyit a személyeskedésről.

Mindenesetre a következőkkel lettem gazdagabb:

1. Adnak ki olyat, hogy európai diploma. Bár ugye Moszkva is Európában van:)). Csak nem ott?

2. Adnak ki olyat, hogy angolszász diploma.
3. az "angolszász" a "tengeren túli" szinonimája. (Jaj)
4. Volt olyan, hogy Magyarország nem volt Európa része. Talán bizony arra az időszakra gondolsz, amikor az általad oly nagyra becsült VH tartotta megszállva? Bár szerintem akkor is európai volt.

Ps. A jobb kezednél találsz egy billentyűt, amire az van írva:SHIFT. Ennek használata nagyban segít a nagybetűk előállításában:P

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.02.12. 19:06:27

@Téglagyári Megálló:

Két helyen rontottad el, különben nem rossz írásodat:

1. „Hanem azokra, akik magyar katonaként a velünk hadban álló Szovjetunió ellen harcoltak.”

Itt van egy azt hiszem nem rossz szándékú, csak megtörtént csúsztatás a részedről. Ugyanis azok a katonák, ha nemzetiségileg magyarok is voltak (amit a nyilasokról is el lehet mondani), nem magyar érdekeket védtek, hanem számunkra ellenséges, német érdeket. Adddigra a törvényes magyar államnak már vége volt a németek által az ország nyakába rakott nyilas uralom következtében. Szóval nem volt magyar érdek Budapest védése. Fölösleges és félrevezető dolog úgy beállítani, mintha azok a katonák valahogy a hazáért haltak volna meg. Nem. Csak fölálldozták őket a németek, hogy ezzel is késleltessék a saját vereségüket. A magyar érdeket Horthy fejezte ki korábban, amikor megpróbált kiugrani a német szövetségből. A magyar érdek akkor az lett volna ha nem védik a körülzárt Budapestet.

2. „Vannak, akik számára tényleg felszabadulás volt 1945 tele. Elsősorban a gettó lakói. Ennek máig ható következményei vannak.”

Ezt semmiképpen sem volt helyes így kisarkítani. Azért nem, mert nem igaz, hogy csak a zsidók számára volt ami történt fölszabadulás. Az volt mindenkinek, aki megérte, mert számára végetért a háború és az (egyik) idegen uralom. Hogy a másik idegen uralom következett utána az a zsidók számára is az volt. Helytelen úgy beállítani, mert nem igaz, hogy nekik az összmagyarségtól eltréő külön érdekeik voltak azt az egyet leszámítva persze, hogy azoknak, akik folyamatban lévő legyilkoltatásukat megúszták ez a többi magyarhoz képest ennyiben pluszt jelentett.

Ezek abszolút fontos dolgok. Nem szabad elsiklani fölöttük. Fölszabadulás volt, igen, csak szinte semeddig sem tartott, mert egyidejűleg megkezdődött az újabb alávetettség.
Lényegében annyi történt, hogy a háború frontja keresztülvonult Budapesten.

Téglagyári Megálló 2009.02.12. 21:51:13

@A Nép - Te vagy!:

1. A katonák tették, ami a kötelességük volt. Egy katonának kevés esetben van mérlegelési lehetősége, parancsot teljesít. És nem Budapestet, hanem magukat próbálták védeni a kitöréssel.

2. Ezt a részt hosszabban és árnyaltabban kellett volna megírnom, de most már nem akarom átírni...

Kösz a higgadt érvelést.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.13. 15:17:47

Egy apróságra felhívnám mindenki figyelmét: Budapesttel kapcsolatban maguk a szovjetek is az "elfoglalás" kifejezést használták a "felszabadítás" helyett:

www.soviet-awards.com/medals16.htm#medal30

Ez egyébként nem meglepő, mivel Budapest egy, a SZU-val hadban álló országhoz tartozott, ellentétben mondjuk Varsóval és Prágával, amiket hivatalosan "felszabadítottak" (lásd ugyanezen a linken).

Szóval a "felszabadítás" kifejezés használata már csak ezért sem állja meg a helyét.

csodarabbi (törölt) 2009.02.13. 17:01:10

Nagyon divatos vélekedés, hogy itt voltak ezek a barbár ázsiai hordák, és ezeket állították volna meg az európai értékeket képviselő németek, csak nem voltak elegen.

A Szovjetunió nem csak az emberfölénnyel nyert, hanem a nagyobb elszántsággal, a jobb fegyverekkel, az uráli munkások lázas munkatempójával stb. Az igaz, hogy a szovjet katonák között kevesebben láttak angol vécét, mint a németek közt, de a nácizmus legalább olyan távol állt az európaiságtól, mint a kommunizmus. Az is vicces, hogy amint a felszabadulás szó előkerül, rögtön mindenki a pesti zsidókra gondol, pedig ott voltak még a vidéki zsellérek, városi munkások is, akiknek azért szintén jobb lett.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.02.14. 10:31:22

Annyira rühellem azt a jelenlegi rendszer által sugallt képet, hogyaz 1945 utáni rendszer az jó volt, csak '47-48ban romlott el.

Holott neem!

Az FKGP, második köztársaság is SZAR, az a tény, hogy idegen megszálló erők léptek az ország területére, felszámolva szuverenitását, alkotmányosságát felszámolva, baloldali politikát erősítve.

Azért erőltetik ezt a 46-os köztársaság rulz szöveget, hogy erősítsék a jelen köztársaság a történelem által nem túl legitimáló képét.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.02.14. 10:32:11

"Felszabadítóink valódi háborús bűntettei

Amíg német és osztrák "történészek" és történelemhamisítók állandóan a saját, biztosan tényleg előfordult háborús rémtetteinket vádolják világszerte, míg a német médiák a saját magunk és gyerekeink bemocskolására tüzelnek, míg a német Wehrmachtot mind nagyobb mértékben mutatják be bűnözőként és a szövetségeseket felszabadítóként, itt kiegyenlítésképpen szót adunk egy személynek, akit az oroszok "szabadítottak föl".

A német és brazi állampolgár, Leonora Geier-Cavoa jelenti és ezt esküvel bizonyítja:

1945 február 16-án egy orosz hadosztály elfoglalta a RAD tábort Vilmseenél Neustettinben. (RAD= Reicharbeitsdienst, birodalmi munkaszolgálat). Hirtelen hangos kiáltozást hallottam, és két orosz öt lányt hozott be. A komisszár megparancsolta, hogy vetkőzzenek le. Ahogy ezek szégyenlősségből nem akartak levetkőzni, engem, mint brazíliai állampolgárt kényszerítettek arra, hogy vetkőztessem le őket. Ezután átmentünk az udvaron a régi üzemi konyhába, melyet teljesen kiürítettek, csak az ablak mellett maradt egy pár asztal. Rettenetesen hideg volt, és a sajnálatra méltó lányok reszkettek. Most két lengyel jött be, akiken csak nadrág volt, és akiknek láttán a lányok fölsikoltottak. Gyorsan megfogták az elsőt, háttal az asztalra hajlították, míg csontja kattant. Majdnem elájultam amikor egyikük kihúzta kését, és jobb mellét a többiek előtt levágta. Akkor egy pillanatra megállt, majd a másik oldalt is levágta.

Még soha sem hallottam embert olyan kétségbeesetten sikoltozni, mint ezt a lányt. Akkor a szörnyeteg még többször az altestébe szúrt, amin az oroszok röhögtek. A következő kegyelemért sírt, de hiába. Mivel ő különösen csinos volt, az volt a benyomásom, hogy a szörnyű munkát akarattal lassan csinálták. A másik három teljesen összeroskadt, anyjukat hívták, és gyors halálért könyörögtek, de nekik is ugyanez lett a sorsuk. Az utolsó még félig gyerek volt. Neki a húst addig tépték le a bordáiról, amíg a fehér csont tűnt elő.

És újra behoztak öt lányt. Ez alkalommal kiválogatták őket előtte: Mind jólöltözött és csinos volt. Amikor meglátták elődeik megcsonkított tetemét, sírni és kiabálni kezdtek. Csekély erejükkel védekezni próbáltak. De ez nem segített rajtuk, a lengyelek mind kegyetlenebbek lettek.az egyik testét hosszában vágták föl és egy doboz gépolajat öntöttek bele, melyet meg akartak gyújtani. Egy másiknak egy orosz a nemiszervébe lőtt, mielőtt levágták a mellét. Nagy örömrivalgás tört ki, amikor egy szerszámosládából egy fűrészt hoztak be. Most ezzel tépték szét a lányok mellét, amitől rövid időn belül vérben úszott a padló. A vér mámora kapta el az oroszokat. Folyamatosan hozták be a lányokat. Szinte mint vörös ködben láttam az eseményeket, mindig újra meg újra hallottam az embertelen ordítást a mellek szétvágásánál, és a hangos sóhajt a nemiszervek szétverésekor.

Az egyik lány nem vetkőzött le teljesen. Melltartóját olajjal itatták tele és fölgyújtották. Míg fölsikoltott, egy vékony fémrudat vezettek a hüvelyébe, míg ez a köldökén jött ki.

Az udvaron husángokkal öltek meg lányok egész csoportjait, miután a legcsinosabbakat a kínzókamra számára kiválogatták. A levegő tele volt a sokszáz lány halálsikolyával. De ahhoz képest, ami itt történt, az agyonütés szinte megváltás volt. Ahogy később megtudtam, az orosz megszállás első három napján körülbelül kétezer lányt öltek meg."

Forrás: "Die falsche Rolle mit Deutschland"

Miklóska 2009.02.14. 19:10:41

hát ez a poszt nagyon ott van, nagyon korrekt.
már rakom bele a bestof mappába.

"Elhatárolódunk a becsületnapi akciótól, mert ott, hogy úgy mondjuk, kritikátlanul viszonyulnak a múlthoz. De nem az elesett katonáktól, akiket hajlamosak vagyunk hősöknek tekinteni. A magyar honvédek mellett voltak a kitörők között olyanok is, akik nem feltétlenül Európa hőesi voltak ((c) Demokrata), de mi most nem rájuk emlékezünk. Hanem azokra, akik magyar katonaként a velünk hadban álló Szovjetunió ellen harcoltak."

nemtok mást mondani: király, zsír, überjó.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.14. 20:47:37

@Ferenc Testvér:

Annyit hozzátehettél volna ehhez ehhez a szöveghez - amit, mint észrevettem, régóta szokás bekopipésztelni minden második világháborús témájú internetes topicba -, hogy

1. egy neonáci oldalról származik

www.motstand.org/terror.html

2. nem történelemhű - a Vörös Hadsereg később vette be Neustettint, a németek sosem foglalták vissza, és arra sincs bizonyíték, hogy a több ezer lánnyal teli RAD-tábor ott volt-e egyáltalán 1945-ben

www.nizkor.org/ftp.cgi/people/ftp.py?people//k/kleinsorg.horst.o/neustettin-propaganda.01

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.02.15. 06:11:46

@Rammjaeger83:
"1. egy neonáci oldalról származik"

Reductio ad Hitlerum
Attól még nem lehet igaz?

2. a dolog lényege, hogy voltak mocskos dolgok, aki már elmeséltete a nagyszüleivel a sztorit tudhatja.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.15. 13:01:13

@Ferenc Testvér:

Persze lehet igaz, de nagyobb az esélye annak, hogy hamisítvány. És nem játszottam ki a náci kártyát, mert nem hasonlítottalak a nááácikhoz, de azért azt sem ártott megemlíteni, honnan szedted ezt a sztorit.

Voltak mocskos dolgok, de akkor miért nem olyan példát emlegetsz fel, amire vannak épkézláb bizonyítékok is? Van elég, felesleges újakat kiagyalni. Meg egyébként is, a háborús bűnök ténye már feljogosít arra bárkit, hogy ilyen kétes eredetű és igazságtartalmú történeteket terjesszen?

Kopiás Attila Steve 2009.02.16. 00:28:39

@A Hannibal Lektűr-attitűd: "minden háború rossz
mert áldozatokat és/vagy gyilkosokat csinál az emberekből

és mert hősöket "

Osztom.
süti beállítások módosítása