Magyar-magyar tolmácsot a Hargitára!
2009. február 06. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Magyar-magyar tolmácsot a Hargitára!

Yda nevű olvasónk hívta fel figyelmünket az alábbi kedves kis hírre:

 Erdélyben közbeszerzési pályázatot írtak ki a 132-es megyei út Hargita megyei szakaszának felújítására (az út a Hargita megyei Szentegyházát köti össze a Brassó megyei Szászhomoróddal és Kőhalommal.) A pályázaton indult, de alulmaradt a budapesti székhelyű Betonút Zrt. és a szilágyperecsenyi Drum Construct Kft. alkotta konzorcium. A számára kedvezőtlen döntés kihirdetését követően a konzorcium beadványt nyújtott be a román Fellebbezéselbíráló Országos Tanácshoz, a határozat megsemmisítését kérve. A beadványt az alábbiakkal indokolták:

 - a bizottság figyelembe vette a győztes konzorcium 6%-os árengedményét is, bár a kiírás nem tartalmazott erre vonatkozó kikötést;

 - a borítéknyitás alkalmával nem volt leellenőrizve a dokumentumok tartalma;

- a versenytárgyalás magyar nyelven folyt.

 Az első két ponthoz nem tudunk hozzászólni, de a harmadik azért szíven ütött volna minket, ha lenne szívünk. Vajon nem akadt a Betonútnál egy magyarul tudó szaki? Vagy nem tudták, hogy Hargita megye lakosságának 85%-a magyar, és magyarul beszél? A Borboly Csabát román névnek hitték? Esetleg a hargitaiak székelyül kommunikáltak, és az ajánlatra azt mondták, hogy berbécsflékeny?

 Amúgy ha fellépünk a Betonút honlapjára, a főoldali köszöntő legelső mondata rögtön ez:

A Betonút Szolgáltató és Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság az ország legnagyobb múlttal és tapasztalattal rendelkező építőipari vállalkozása, amely kizárólagosan hazai tulajdonban van.

 De így minek?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr29923597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2009.02.06. 08:43:06

A hét elején volt erről egy nagy cikk a Nemzetben. A másnapi hír mellé meg az volt, hogy a Betonút sajnálkozik, és az illetőket kirúgta.

a szoclib még kómában is lop 2009.02.06. 08:52:38



csak a szokásos:

pénzért az anyjukat is


vagy épp a "magyar kártyát"

a kuvanyjukat

X Y kronosz óra 2009.02.06. 08:56:52

A Betonútnál milyen nyelven tárgyalta le az M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi szakaszát anno?

szpal 2009.02.06. 10:33:56

a Betonút bocsánatot kért, "sajnálatos módon, ÜGYVÉDI TÚLBUZGÓSÁG és nem megfelelő kommunikáció okán, az óvás egyik pontjába valóban bekerült a nyelvhasználat kérdése az eljárás során. "
www.figyelo.ro/belfold/a-drum-construct-srl-es-betonut-zrt-sajtonyilatkozata-a-hargita-megyei-132-es-uttal-kapcsol.html
ja, és a Drum Contructban is van jó pár erdélyi magyar:
www.drumconstruct.ro/contact.html

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.06. 10:50:23

két csiga mászik a sivatagban, és nagyon megszomjaznak. mikor elérnek egy oázishoz, betérnek egy ivóba, és kikérik a sörüket. de mivel nincs pénzük, megegyeznek, hogy az egyikük hazamegy pénzért. ki is választják, melyikük legyen az, és megegyeznek, hogy a másik addig nem iszik bele a sörébe. a csiga elindul, mig a másik vár több napig, de már nem tudja megállni, és nyúl a pohár felé. erre a másik az ablak alól bekiált:
- ha csalsz, akkor el sem indulok!

Bell & Sebastian 2009.02.06. 11:04:52

Ne olyan forrón!

Ha a kiíráshoz képest tévedtek, jogos.

De a Betonút sem gáncs nélküli lovagok szövetkezése sárkány-őrizte királylányok megszabadítására - legfeljebb az ártatlanságuktól!

1., Adhat árengedményt. (Akár a Betonút is adhatott volna.)
2., Bontáskor nem nézik a papírokat, (össze van zsinegelve, pecsételve), de beolvassák az ajánlati árat és adatokat az előlapról.
3., A kiírás tartalmazza a tárgyalás nyelvét.

Betonút - abzug!

yda 2009.02.06. 15:23:09

Köszönet a Reakciónak a reagálásért.

erdélyioláhvagyok 2009.02.06. 17:06:46

na, itt van hozzá egy jó kis jegyzet...orron kapták az erdélyi Krónikánál a betonosokat...

www.kronika.ro/index.php?action=open&res=25963

Bell & Sebastian 2009.02.06. 17:25:13

Ebből sem derült ki, milyen nyelven KELLETT volna folynia a tárgyalásnak. Nem prejudikálunk mi itten? Esetleg... (Egyébként, -ha mindenki beleegyezik-, eltérhetnek a "hivatalos" nyelvtől, de utólag ezért feldobni a Megrendelőt? Szólt volna ott, rögtön!)

Ennyit a jogszerűségről és üzleti erkölcsről from Hungary.
Ezek után aztán leshetik...

smalladam 2009.02.06. 17:47:34

@tölgy: Garamszegi Gábort a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét három év börtönre és 58 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték a Kulcsár-perben.

Közben a magyar állam a mi napig is többmilliárdra perli azokat a konzorciumokat, benne a Betonút Zrt-t, akik az M7-esen meg az M3-ason építették a túlárazott autópálya-szakaszokat. Ezek közül a Szárszó-Ordacsehi volt minden idők legdrágább autópálya-szakasza, kilométerenként 3,2 milliárdért...

Betonút Zrt.: Bebetonozzuk a korrupció útját!

is 2009.02.06. 18:51:23

nyilván a Betonút csak a referenciákat adta, a román cég akarta megcsináni a munkát. ebben kb. Pilátusként lehetnek benne, leszarták a románok a fellebezésben, hogy magyar cég a partnerük, amit a román jogász ki tudott találni, azt beleírták. persze, hogy formailag a Betonút is aláírta, de fogadok, hogy a fellebezés románul íródott, azt meg senki nem tudta elolvasni, mielőtt aláírta. ennyit a jó kis hergelős elvezetésről, nyilván Moszkvában Mercedeseket osztogatnak.

- bontásnál igenis helye van, és csinálják is, hogy megnézik, hogy darabszámra megvan-e a kért anyag. én pl. voltam tenderbontáson, ahol kértek CD-t is, és megnézték, és volt, aki nem adott be. fel is írták a bontási jegyzőkönybe, és el is meszelték a pályázót. fontos is ezt megnézni, hogy ne egy órával később kerüljön be még valami anyag.

- az árengedmény meg csak azért lehet érdekes, mert vlsz. szabott ár volt, és a többi paraméter számított volna (határidő, garancia, minőségi paraméterek stb.). ilyenkor nincs helye árengedménynek, és azt nem lehet figyelembe venni.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.02.06. 23:05:56

Bravó! KK&TT, megint kitűnőt írtál. Itt volt már az ideje...

Ami a témát illeti - nem tudom, hogy sírni kellene vagy röhögni, vagy egyszerre mindkettőt. Az lehet ám a legnagyobb baj - ami benne sincs közvetlenül a sztoriban, viszont én voltam ajánlatkérő néhány tucatszor - hogy szégyenszemre nem kizárt, hogy az ottani pályázat tisztább, mint az itteni. Vagyis a cég megdermedve meglepődött, amikor nem tudta színfalak közt lemutyizni, és ilyen kínkeserves "bosszút" állt - mert nálunk a jogorvoslatok többségében sikerül valami hülyeséget kipécézni, ami abszolút érdektelen, de alkalmas az eljárás meglövésére. Lehet, hogy odakint ez már másképp zajlik, és nem a formai hibákra, hanem a valódi korrupcióra vadásznak?

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.02.07. 00:58:24

@Molnargoreny: Na azért a románokat se féltsük korrupció tekintetében, bár szerintem leelőztük őket (legalább ebben jobbak vagyunk).

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.02.07. 02:23:10

@Tichamér: Nem csak ebben; fagyhalálban is mi vezetünk, legalábbis ha lakosságszámra vetítjük.

cuebler 2009.02.07. 10:21:42

ja, ebből is látszik, hogy románia nem magyarország. az ottani döntéshozók nincsenek "zsebben", ott bizony tényleg meg kell küzdeni a megrendelésekért. a "mi" cégeink a darwini elvek szerint nemzetközi porondon bukásra vannak ítélve...

Graziano 2009.02.07. 15:29:35

Egy kicsit el van tévedve a jegyzetíró, asszem.
Az a mondat kétségtelenül szerencsés, sőt nagy hülyeség, egy magyar cégtől. De egy romántól már kevésbé... Eléggé ismert, hogy a konzorcíumot a román cég vezette, azaz az ő feladata volt az ajánlati dokumentáció összeállítása és a szükséges fellebbezés elkészítése is. A Betonút ott hibázott, hogy tagként nem figyelt oda a fellebbezés minden mondatára és így ez a mondat benne maradt.
Ami egyébként megfelel a törvényi rendelkezéseknek. Mindenki, aki Romániában pályázik tudja, hogy a közbeszerzési eljárás nyelve a román. Román nyelven kell beadni minden egyes papírt, hitelesen lefordítva stb. És maga a bontási procedúra is román nyelven történik.
Jogilag a fellebbezés tiszta.
Érdekes, hogy a jegyzetíró azon viszont nem akad ki, hogy a régiók építőmestere olyan ajánlatot adott be, és olyan ajánlatot fogadott be az önkormányzat, ami nem volt megszámozva laponként. Ez önmagában kizáró követelmény. Ez tette lehetővé, hogy nagy valószínűség szerint, utólag csökkentsék az árat. Ez valódi korrupció, nem formális hiba. Ha tudják, bontás után a konkurencia árát, akkor utólag ki lehet cseréln a papírt...
A Vegyépszer médiakapcsolatai ismertek itt és ott egyaránt. Nem csoda, hogy most így próbálja legitimálni ócska korrupt csalását.
A számos magyar cég, aki az itteni gazdasági válság miatt rohangál ki elcsípni egy-egy munkát, tehet annyit, hogy megtanul románul. E nélkül nem fog menni.
Még Hargita megyében sem. A dilettánsok pedig olyasmiről írjanak, amihez értenek.

Graziano 2009.02.07. 15:30:50

kétségtelenül nem szerencsés

AYBARS ANDA 2009.02.07. 18:06:15

Megyek!

Tolmácsolni.

Félreértés ne essék, lehet úgy magyarul beszélni, hogy azt a MAGYARSÁG SZÁLLÁSTERÜLETÉNEK más részén alig értsék!

Van humoros Youtube - sorozat SZÉKELYÜL.

De én a legtávolibb dél-erdélyi sarkában a Kárpát-medencének sem találkoztam igazabb és szebb magyar beszéddel,

amihez képest egy pesti cégirodában farkasüvöltés hangzik !!!

AYBARS ANDA 2009.02.07. 18:09:45

Ja,

pereltem a Betonút Rt-t,

igen, MÉLYVÖRÖS ELVTÁRSAK GLOBALIZÁLÓDNAK OTTAN,

mocskos, alantas, tisztességtelen, bizonyítottan injuriákat és kartellezéseket elkövető,
büdösbunkó ANTIMAGYAR HITVÁNY SENKIHÁZIAK CÉGE AZ !!!!!

AYBARS ANDA 2009.02.07. 18:22:15

@Bell & Sebastian:

Másra nem tudok gondolni, minthogy VLACH ügyvédjük nem ismeri a közbeszerzési eljárás szabályait.

AYBARS ANDA 2009.02.07. 18:28:48

@is:

Nehogy már megbocsáss a VLACH cég ZSOLT utónevű financiál-managerének, vagy az ATTILA utónevű vezérhelyettesnek!

Ez, kérem, nemzetgyalázás.

S épp Hargitában köll az útat mögépítenye...:(

AYBARS ANDA 2009.02.07. 18:31:45

@voytek:

Lengyel nevű, NE DILETTÁNSOZZÁL ITTEN,

mert pofánbaszlak!! Pláne épp szakmabélit NE.

Itt emberségről, MAGYARSÁGRÓL, öntudatról, nemzeti önérzetről van szó,

ami sokkal fontosabb, mint a szar LEU, amit elnyerhettek volna !!!

homoródkarácsonyfalvi 2009.02.08. 22:44:04

Ez az út Szentegyháza-Lővéte-Homoródalmás-Homoródkarácsonyfalva- Okland községeket köti össze, és a Homoródmente természetes vonzáskörzete - Brassó felé lehet eljutni rajta Csíkból és Udvarhelyről. Kb. 50 éve ígérik az aszfaltutat. Ez idő alatt pl H-karácsonyfalva lakóssága a felére csökkent. Egyszerűen nem lehet normálisan közlekedni. Az utóbbi időben Karácsonyfalván egy csomó műemlékhelyreállítás történ meg (XIV-XV. sz. freskók, faberendezések, ST.) Egyszerűen a falu fenmmaraadása nem lehet az út nélkül. Mit lehet erre mondani?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.02.08. 23:02:05

@homoródkarácsonyfalvi:

Ja izé. Biztos nem érted. Ne válaszolj most erre. Egy részltről megfeledkeztem.
süti beállítások módosítása