Egyeztetésben erős
2009. február 05. írta: politicus

Egyeztetésben erős

 A kormány a múlt csütörtöki rendkívüli parlamenti ülést követő másfél hónapban benyújtja az Országgyűlésnek a legfontosabb törvényjavaslatait annak érdekében, hogy a tervezett átalakítások jelentős része július 1-jével hatályba léphessen – közölte a miniszterelnök, miután a gazdasági és a civil szféra képviselőivel konzultált.

 Konzultált, konzultál és konzultálni fog. Ezt a három tényt mindenképpen megállapíthatjuk, ha gazdasági válságról és Gyurcsány Ferencről egy mondatban szeretnénk megemlékezni. Pedig válság az van. És nem most kezdődött, hanem már szeptemberben is itt volt. Sőt, ha valaki elfelejtette volna, a magyar gazdaság válságát az Amerikából „begyűrűző” hitelválság csak súlyosbította, de nem előidézte. Messze nem.

 Mindennek ellenére az érdemi lépésekre, ahogy fentebb olvashattuk, másfél hónapig várni kell. Már ide halljuk a kormányzati választ: jó munkához idő kell. A jogszabályokat elő kell készíteni, egyeztetni, figyelembe venni az érdekeltek szempontjait, stb. Azaz konzultálni. Persze. Csakhogy erre már volt egy fél év.

Konzultált a kormány, az MSZP és a frakció június 10-11-én (ahol egyébként meghallgatták és el is vetették az Oriens nevű társaság zseniális javaslatait).

 Hadd vessek közbe két idézetet, az egyik Gyurcsány, a másik Veres János nevéhez fűződik:

Gyurcsány Ferenc reagált Navracsicsra, és azt vizionálta, hogy a válság apostolainak (értsd: Fidesz) nem lesz igazuk, no de a növekedés apostolainak (lásd: kormányerők) ígéretei beteljesülnek. Már ha a következő két évben sikerül felpörgetni a piacot.

Gyurcsány Ferenc

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó napján Veres János dicsőítette a javuló pénzügyi helyzetet, az élénkülő gazdaságot. A hiány az évi 5,2 százalékkal csökkent, no meg voltak strukturális reformok is. A kereskedelmi mérleg egészen remek volt, 330 millió eurós többletet produkált, míg tavalyi év első négy hónapjában az export-import egyenleg még mínusz 307 millió volt.

Jövőre pedig még jobb lesz, azaz nem kerül az ország, legalábbis a pénzügyminiszter szerint, így a hozzá nem értő Orbán Viktor ne beszéljen adóságátütemezésről. Ugyanis ennek belengetése nagyon komoly következményekkel járhat, magyarázta Veres, oda veszhet a befektetői bizalom.

Veres János

Egyeztetett a miniszterelnök a jegybankelnökkel és a frakciók vezetőivel október 10-én.

 Október 15-én Brüsszelben azt mondta a kormányfő:

„Folyamatos kezdeményezésekkel kell üzenni a piacoknak, hogy Magyarország gazdasága, költségvetési és pénzügyi pozíciója, a magyar bankrendszer elég erős ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi válság okozta nyomást.”

  Október 17-én egy 300-500 milliárd forintot kitevő, középtávú adócsomag megfogalmazásáról beszélt Gyurcsány, miután konzultációkat folytatott pénzügyi és befektetési szakértőkkel. Aztán nemzeti csúcsot hívott össze október 18-ára.

 Október 27-én megtartották azt az ötpártit, amit éppen Gyurcsány kezdeményezett, és ahol egy stabilizációs és növekedési megállapodás elkészítésére tett javaslatot.

 November 4-én a kormányfő a visegrádi és a balti országok vezetőivel egyeztetett a pénzügyi válságról. A rákövetkező napon már az Idősügyi Tanács ülésén fejtette ki gondolatait a válságról, ugyanitt új eszmék és új gondolkodás szükségességéről beszélt.

 November 13-án megtartották a szintén általa kezdeményezett gazdasági csúcsot. Alig egy hét múlva a Nemzeti Fejlesztési Tanács ülésén beszélt arról a miniszterelnök, hogy szerinte a fejlesztési és monetáris politikának vannak a válság leküzdésére alkalmas eszközei. Hogy melyek ezek, azt nem tudhatta meg a nagyérdemű.

 December 2-án a Reformszövetség volt soron. A szervezet tagjai ígéretet tettek arra, hogy javaslataikat legkésőbb január végére, február végére elkészítik és a miniszterelnök rendelkezésére bocsátják.

 December 17-én – ki tudja, miért – újabb találkozót kezdeményezett a miniszterelnök Orbán Viktorral. Ez a találkozó ugyan nem jött létre, de már akkor is felmerült a józanabb gondolkodású emberekben, hogy mit kell még megbeszélnie az MSZP és a Fidesz elnökének, amit nem tudtak megbeszélni a korábbi egyeztetések vagy a parlamenti munka során.

 December 18-án Gyurcsány a regionális munkaügyi központok vezetőivel folytatott tárgyalásokat, amelyek a szociális törvény elfogadása kapcsán a segélyezés és a munkahelyteremtés ügyeit vették számba.

  2009 eleje is sűrűre sikerült. Először január 13-án Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával kellett megtárgyalni, hogy a magyar kormány milyen intézkedések megtételét javasolja a költségvetés 3.0-ás változatában 3 hét alatt keletkezett 2-300 milliárdos lyuk megszüntetésére. Majd 16-án az MSZP-frakció előtt vendégeskedett a miniszterelnök, ahol újra csak a válságkezelő intézkedések alkották az ülés fő gerincét. 18-án kibővített kormányülésen (ahol részt vettek a miniszterek, az államtitkárok, az MSZP megyei elnökei, a párt országos választmányának, valamint frakciójának vezetése is) egyeztettek a kialakult helyzetre adandó kormányzati válaszokról.

 Január 25-én a gazdasági és a civil szféra képviselői tették tiszteletüket a miniszterelnöknél. A tanácskozás 4 órán át tartott és közel hatvanan vettek részt rajta. Másnap közgazdászokkal egyeztetett Gyurcsány, ahol jelentős adó- és járulék-, valamint foglalkoztatási reform meghozatalát vizionálta. Január 29-én, azaz egy hete rendkívüli parlamenti ülést tartottak, amelynek lényegét – az ide-oda anyázáson kívül – nem tudnám megragadni. És végül (de valószínűleg nem utoljára)Gyurcsány Ferenc tegnapelőtt is konzultált: pénzügyi vezetőkkel beszélt a bankszektorban szerinte szükséges szigorításokról.

 Kétségtelen, hogy a gyurcsányi PR-munka már-már tökéletes. Konzultációból most már több mint elég. Eljött a cselekvés ideje. Nem holnap, nem a jövő héten, nem másfél hónap múlva, hanem ma.

(képek: Index.hu, miniszterelnok.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr33915076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.05. 08:17:03

Aki tudja, csinálja.

Aki nem tudja, beszél róla.

martonx 2009.02.05. 08:48:25

Korrekt összefoglaló volt. De hát nem ez megy már több, mint 4 éve? Sok szöveg, minimális cselekvés.
Persze mert majd belegebed, hogy úgy tegyen, mintha kormányozna.

Szibarita 2009.02.05. 08:50:53

Aki nem tudja, beszel rola. Ha a valsag alatt recessziot ertunk, akkor azt a hitelvalsag okozta, allitson barmit is egy politologus-hallgato. Ha nem szukulnenek az exportpiacaink, nem szukulne az exportunk es maradna egy szanalmas novekedes, ami viszont nem recesszio.

Sokaknak a vilagnezet mar objektiv igazsag.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.02.05. 09:02:51

"Konzultációból most már több mint elég. Eljött a cselekvés ideje. Nem holnap, nem a jövő héten, nem másfél hónap múlva, hanem ma."

Ez sajnos teljesen igaz. Sőt, tegnap.

Stoney Hill Billy 2009.02.05. 09:05:44

Én úgy látom, hogy szükséges lesz még néhány egyeztetés, mert olyan gyorsan változnak a dolgok a világban, hogy amit novemberben egyeztettünk, az már nem állja meg a helyét, meg kell beszélni, az aktuális helyzetbe mi a megoldás.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.05. 09:07:08

Eszembe jut egy filmjelenet, Woody Allen: Annie Hall.

Hálószoba, Elvie Singer és szépséges barátnője, Allison Putschnik félig levetkőzve az ágyon, csók félbeszakít, Elvie felül, a hajába túr, és Oswaldról meg a Kennedy gyilkosságról kezd tépelődni, gyötrődni.
Allison: És persze mindenki benne volt, ugye? A maffia, az olajtársaságok, és J. Edgar Hoover...
Elvie: Hoovert csak ne keverd bele a dologba!
Allison: És Lyndon Johnson?
Elvie: Johnson? Miért is ne? Félreállította az elnököt, hogy a helyére lépjen...
Alllison (szomorúan) : Tudom már, hogy miért ilyen fontos neked a Kennedy-gyilkosság! Hogy ne kelljen lefeküdnöd velem!
Elvie (a kamerába néz) : Ajvé! És nem igaza van?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 09:15:39

@Szibarita: Értékelendő próbálkozás, csak olyan, mint Ferkó politikája.

A magyar szar ugyanis megelőzte a globálist. Már a 3. negyedévben csökkent a hazai gdp.
www.hirtv.hu/gazdasag/penzpiac/?article_hid=248898

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.02.05. 09:26:28

A magyar gazdaság növekedéséről illeve inkább stagnálásáról már legalább 1 éve ha nem több jelent meg elemzés a külföldi szakértőktől. Csak akkor itthon ment a nagy hallelujázás, hogy minden milyen jó! Növekedünk meg dübörgünk. Háát ennek itt az eredménye. Már lépni kellene valamit nem csak egyeztetni. Nincs már arra idő. Amikor lett volna elpuhapöcsüsködték. Most mikor kemény dákóval kellen harcba szállni csak a szájkarate maradt!

tevevanegypupu 2009.02.05. 09:28:58

Azt sajnos tudomasul kell venni, hogy Orbannak esze agaban sincs segiteni, nem fogja fel, hogy az orszag nem lehet ellenzekben. Ha pedig mond valamit azt is csak azert, hogy elbatortalanitsa az embereket. De mi tegyuk a dolgunkat barataim. Ma harom ertekezletet is le kell vezetni, nincs ido beszelgetesre.

Szibarita 2009.02.05. 09:35:42

2008 3. negyedeveben jobban csokkent itthon a novekedes, mint masol? Nem, nem sokkent jobban. Alacsonyabbrol indult ugyanis.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 09:43:59

Mo-n a gdp növekedés nem csökkent a harmadik negyedévben, hanem átment recesszióba.
Van összehasonlító táblázat a szomszéd (visegrádi) országokkal mondjuk, vagy Eu államokkal?

Miközben Ferkóék augusztusban-szeptemberben még 3% gdp növekedésről beszéltek 2009-re.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 09:44:00

@tevevanegypupu: Én is unom, hogy a Fospumpa nem áll elő a farbával, csak célozgat sejtelmesen. Van neki programja? Nincs. Akkor meg miért tesz keresztbe a kormánynak!?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 09:45:44

@tölgy: Értse meg, tölgy, a növekedés lassulása alacsonyabb szintről indult. Úgyhogy ne mocskolja a Ferit. A növekedés eleve lassabb üteme a hibás, nem Gyurcsány, mint ahogy a mucsai hordópolitikusok mondják.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.05. 09:46:03

mondhatják, h csinálnak valamit. mindenki mindenkivel egyeztet.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 09:46:07

@dzsucseharcos: "Akkor meg miért tesz keresztbe a kormánynak!?"

Mert csak ahhoz ért. Hazaáruló, árokásó...

RustySpoon (törölt) 2009.02.05. 09:46:33

még a kormányszóvivő is beleszédült a sok szövegbe.. unjuk már.

molaris 2009.02.05. 09:50:53

@tevevanegypupu:
Kérlek tisztelettel,Te melyiket vezeted?
Csa, hogy tudjam melyiket kell kiemelten követnen.
Köszönöm!

tevevanegypupu 2009.02.05. 09:52:13

"Akkor meg miert tesz keresztbe a kormanynak?"

Mert kivar a nyomorult..Ilyenek ezek, vartak ezek 50 evet is, aztan elobujtak az odubol! Az ellenforradalmarok! Marpedig itt rend lesz es munka!.. Ize..ez utobbi nem biztos ,de a rendre szamithattok kedves barataim! A vizagyuk a helyen vannak, a kormany teszi a dolgat!

citrix 2009.02.05. 09:53:49

Gyurcsány mást se tesz,mint egyeztet,konszenzusra,megbékélésre szólít fel.Majd,egyszer eljön a cselekvés ideje,de addig előkészíteni,megtárgyalni,törvényt alkotni...és az idő múlik könyörtelenül.Fletónak jó 6 éve volt kormányozni,átalakítani a szociális ellátást,vonzóvá tenni a munkát,csökkenteni a munkára,vállalkozásokra rakodó közteheket.Volt 6 éve arra,hogy véget vessen a szoc.segélyből,családi pótlékból megélés tradíciójának.Volt 6 éve a nyugdíjrendszer (fő szavazóbázis) átalakítására,juttatások visszafogására.És volt 4 éve,hogy lemásolja a szlovák eminens tanuló leckéjét,ha már egyszer önmaga hülye hozzá.De nem,azt nem.Egyeztet,csúcsokat hív össze,konszenzust keres.A gazdaság maradéka meg romokban,de az inaktívak annál népesebb tábora követel segélyeket,szocpolt,támogatást,kártérítést,adósságátvállalást,lakhatási támogatást stb.Kérdés az,hogy miből?

tevevanegypupu 2009.02.05. 09:54:09

molaris
en kovetem a Miniszterelnok Urat! Mindegyikre. Te mit jartatod itt a szadat? Inkabb gyere velunk, mi sem megyunk sehova.

wendriner úr 2009.02.05. 09:55:22

Feri kommunikációs zsenialitása vitathatatlan.
ezen a legfrissebben percek óta szórakozok, igaz egyik pillanatban nevethetnékem, másikban sírhatnékom támad.

"Orbán nem mumus, akivel ijesztgetni kell az országot, hanem a nemzeti radikalizmust, a tekintélyelvű antidemokratizmust és a fundamentalista konzervativizmust megtestesítő és azzal reálisan fenyegető politika első számú vezetője"

mindezt egy mondatban. egészen elképesztő.

molaris 2009.02.05. 09:55:54

@dzsucseharcos:
Hinnye-bejnye! Röviden csak annyit kell mondania, bármit, csak- ezt ne. Különben egy kimerítő programnak én is örülnék.

Ezt a kurzust meg borítsa a jótékony fekedés.

molaris 2009.02.05. 09:58:07

@tevevanegypupu:
Nem steretem a nyakkendőt, ott meg alapvetően kötelező. Különben mennék, mennék én..... csak nem biztos, hogy Feri lenne a túravezetőm.:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.05. 10:00:37

@dzsucseharcos:

Megállt az alacsonyabb szintről indult növekedéscsökkenés gyorsulásának fokozódása - ez csak nem eredmény? Csak találunk egy magasabbrendű deriváltat, ami nulla vagy pozitív.

Rwindx 2009.02.05. 10:02:12

Én csak azt nem értem, hogy nincs a kormány, mszp közelében egyetlen értelmes figura, akinek az IQ-ja megüti mondjuk a százat és szólna ferkónak, hogy: "te fercsi, akkora pojácát csináltál magadból és belőlünk, hogy ez így nagyon nem lesz jó senkinek!"
Tudjuk horn óta, hogy ezt a réteget nem érdekli Magyaroszág sorsa, de ez a pártjuknak is rossz. Nem? Még ennyi eszük sincs? Vagy a fidesz zseniális kampányaiban bíznak?
Hihetetlen. Persze ebbe főleg az ország döglik bele. tudom önző vagyok, mivel egy cseppet sem érdekel az mszp és a párttagok sorsa.

burian 2009.02.05. 10:09:38

Kukori, Kotkoda, minden napra egy csuda.
Kormányprogram , kormányprogram ,egyformák, mint két tojás. Duma, aztán nagy, nagy semmi és közben pedig lopáááás.

(elnézést kívánok az alanyi megnyilvánulásért)

Az effektív államcsőd itt van már a spájzban. Ha pedig bekövetkezik, akkor jön el az esély a változásra. Kár, hogy belehalunk, de máshogy úgyfest nem lehet. Ugyebár tetszettünk volna... Egyet azért sajnálok, mert rohadt bosszuálló természetem van: hogy a bűnösök megússzák. Viszik a szajrét és lelépnek. Mi meg maradunk, összeseprünk az utcán egy kazal százbilliárd millforintost, meggyújtjuk, hogy legyen mi mellett melegedni a családdal.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 10:09:55

@Rwindx: a remény nem IQ-kérdés és nem is műveltség kérdése. Pl. 1945. április 20-a körül Németországban parasztok, munkások és professzorok közt egyaránt elég sokan hittek a Führerben meg a végső győzelemben, pedig az enyhén szólva szélsőségesebb helyzet volt, mint a mostani itteni. Ez nem észkérdés, valami egész más.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 10:11:24

@Elpet: Nem "fordulatot értünk el", hanem "Inflexiós pontra juttattuk a gazdaságot!!" - ez még tudományosabban is hangzik, egész jó.

tevevanegypupu 2009.02.05. 10:12:27

@molaris:
Na persze a nyakkendo a polgari csokeveny jele..Ertem en, ertem..
Viktor is csak ritkan hord. Mos leleplezted magad, visszakivanod a Kadar rendszert mint a zOrban..

Necoure Yamaki 2009.02.05. 10:14:33

Beindultunk! 2009-ben az mszp már minden napra tud konzultációt szervezni!
Beindultunk! 2009-ben az mszp már elő fog állni az N-edig Nagy Programjával!
Beindultunk! 2009-ben az mszp már minden fórumra tud küldeni a fideszneknincsisprogramja kommentelőt!

Karcolt lendület 2009.02.05. 10:17:25

Nagyon jó kis összefoglaló és a sok konzultáción kívül meglebegtetett és elfelejtett ötletről még csak nincs is szó...

Az is vicces, hogy Feri hol össze akar fogni, hol épp a demokráciára leselkedő legfenyegetőbb veszélynek állítja be azt, akinek össze kellene vele fognia...

De az egész leginkább arra megy ki, hogy kormányzás látszatát keltsék és amit nem sikerül megszavaztatni, azt mind a fideszre kenjék, miközben valójában a saját frakciójuk nem akarja az adott intézkedést. (Persze a Fidesz sokszor lelkesen asszisztál ehhez és pl. a költségvetési tanács ügyében kimondottan barmok voltak.)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 10:21:41

@Karcolt lendület: Csak hát ennek az érvelésnek a kapcsán felmerül a kérdés, hogy ha a "kisebbségi kormány" ugye "a csúnya gonosz ellenzék miatt" nem tud kormányozni, akkor mi az ördögért kell mindenáron pozícióban maradnia. Ezt nem tudom, ezt csak Szibarita tudná pártszerűen elmagyarázni.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.02.05. 10:23:55

Azért majd kíváncsi leszek a választási kampányra. Hogy fognak lefelé licitálni. Csak, hogy ne kelljen kormányozni. Mekkora szopás lesz ha újra az MSZP naykába akasztják. Mint elítéltnek a kötelet! Nesze bazzeg. Most másszál ki.

Rwindx 2009.02.05. 10:25:25

@dzsucseharcos: Szerintem a belátásnak és a megítélésnek azért van köze az IQ-hoz mégha nem is kizárólagosan, bár nem szeretném hogy ez süljön ki abból amit írtam. Reménye annak van aki elfogadja a propagandát, a téves információkat, ellenben a tényekről korlátozott információkkal rendelkezik. Ugye a legnagyobb elme is rossz végkövetkeztetésre jut, ha a kiinduló adatok, információk hamisak.

Ha 45-öt nézzük akkor mondhatjuk azt hogy a náci propaganda még működött, mégha már nem is ereje teljében. Az ország lakosai olyan információkat kaptak amit a gépezet szolgáltatott. ennek ellenére én úgy gondolom hogy még ha a "parasztok, munkások és professzorok" között akadt is aki feltétel nélkül hitt és reménykedett, voltak sokan akik már nem. És igazából ez a fontos. Az mszp vezetésében is vannak nem kevesen, a tagságban még többen. A vezetésben azért elég sok valós információhoz juthatnak. Statisztikai alapon kizártnak tartom hogy ne lennének olyanok akik pontosan (de legalább jó közelítéssel) látják mi a helyzet. Ha mégsincs senki, az a legrosszabb mindenre és mindenkire nézve.

burian 2009.02.05. 10:31:18

@Rwindx:
Szerintem maroknyi ember sejti a valós helyzetet. Bajnai fejét nézve, amikor arról makogott, hogy milyen azonnali intézkedéseket hoz a kormány, azt sejtem, hogy igen nagy a baj és lövésük nincs mit kellene csinálni. Szerintem lázasan csomagolnak, utalják át a pénzeiket, tervezik a menekülési útvonalat. Ezen kívül a tevékenységük kimerül abban, hogy igyekeznek úgy kommunikálni, hogy ne törjön ki pánik, mert egy pánik láncreakció olyan földindulást hozhat, ami elsodorhatja őket. Szerintem a cél egy BÁRSONYOS ÁLLAMCSŐD.

Karcolt lendület 2009.02.05. 10:33:49

@dzsucseharcos:
1. Mert különben jönne a gonosz Orbán és az nagyon nagy baj lenne.
2. Az ország problémáit továbbra is ők és csak ők tudják orvosolni, senkinek nincs rá receptje.

Ezeket nemcsak mondják, de az utolsó betűig el is hiszik.
A kiábrándultak csak az elsőt, a másodikból csak azt hiszik el, hogy másnak sincs rá receptje. (Mondjuk aki az Oriens tanulmányt ismeri az tudja, hogy van rá másnak receptje, max. az nem párt.)

A gond, hogy emiatt megy még bő egy évig a faszakodás és nem fog történni semmi. (Azon kívül, hogy július elsejével bevezetnek valami összefércelt salátatörvényt.)

Közöd?? (törölt) 2009.02.05. 10:39:10

ez a cikk le van maradva, a cselekvés ideje elmúlt már. Magyarország most olyan mint akit lehúzott az örvény: bárhogy kapálódzik csak egyre mélyebbre kerül. Ugyhogy a kormány tettei és jelenléte teljesen súlytalan.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 10:45:20

@Rwindx:

>Az ország lakosai olyan információkat kaptak amit a gépezet szolgáltatott. ennek ellenére én úgy gondolom hogy még ha a "parasztok, munkások és professzorok" között akadt is aki feltétel nélkül hitt és reménykedett, voltak sokan akik már nem.

Jó, hát ez kicsit off, de ha már belemelegedtünk a témába: a gépezettől megtudták, hogy az amerikaiak Münchenben vannak, a szovjetek pedig Berlinben. Az ilyesmit nem lehet eltitkolni. De azt is "tudták", ezt pedig nem 1945-ben "tanulták meg", hogy a Führer legyőzhetetlen, a Világszellem földi küldötte stb. A Führer alakját a propaganda és a tények együtt építették 9 évig, mielőtt a vereségei elkezdődtek. A '45-ös csodavárás nem információhiány, nem butaság, hanem az emberi elme egyik alapfunkciója: extrapoláció. (az "a Führer végül úgyis győz" csak variáció az "A Nap holnap is felkel" témára). Kétségtelen, hogy akik kezdettől tehetségtelen ripacsnak tartották Hitlert - és ezek rengetegen voltak - nem vártak tőle csodát '45-ben sem.

Aki most abban bízik, hogy Gyurcsány 4 év semmittevés után egyszercsak nekilendül, az abból indul ki, amit 4 évvel ezelőtt megtanult: Gyurcsány a Lendületes Reforme, és slussz. Ő a Lendületes Reformer, ezért mihelyt az idő megérik rá, elkezd lendületesen reformálni. Ezt a hitet semmiféle tény nem tudja megcáfolni. Talán 5, talán 20 év múlva, de addig is ki kell tartani mellette. Ebben hinni nem diploma vagy olvasottság kérdése. Diplomás és szakmunkás is tud fülig szerelemes lenni, és gyurcsányista vagy orbánista is.

>ennek ellenére én úgy gondolom hogy még ha a "parasztok, munkások és professzorok" között akadt is aki feltétel nélkül hitt és reménykedett, voltak sokan akik már nem.

Egy percig se tagadtam, hogy voltak sokan. A nagy többség józan volt, sőt, mindig is az volt. Fanatikus náci sohasem volt a németek többsége. Elég 1/3 fanatikus és 1/3 passzív opportunista, és a rendszer fenntartható. Nézze meg az 1932-es választások eredményét. A demokrácia nagy előnye, hogy egy kormány nem építhet arra, hogy elég egy fanatikus 20-30 százalékot megnyernie magának. Az 50% ennél kicsit több, meg kell szólítania az ingadozókat is, akiket az érdekeik vezérelnek, vagyis konkrétumokat és eredményeket várnak.

>Az mszp vezetésében is vannak nem kevesen... kizártnak tartom hogy ne lennének olyanok akik pontosan (de legalább jó közelítéssel) látják mi a helyzet.

Az más tészta. Nekik érdekük fenntartani a jelenlegi helyzetet. Még egyszerűbb eset, mint a gyurcsista szavazóké. Nem kell fanatizmus oda, ahol van érdek.

Dr. Trebitsch 2009.02.05. 10:47:24

Ezt végig se lehet olvasni...

De legalább nem mondhassa senki, hogy nem dolgozik.

Amúgy Oriens 4 president!

Rwindx 2009.02.05. 10:49:22

@Közöd??: Nem nagyon látok iróniát ebben..., csak remélem hogy nem így gondolod. Ugyanis azt sugallja, hogy nem lehet tenni semmit üljünk le és várjuk a végzetet. Kb az életösztön teljes hiányát mutatja, és nem utolsósorban azt hogy a kormány nem tehet semmit, így felelőssége sincs.

Másokat azért nem kellene lerántani annak aki feladta, azt az örvénybe aki még lát kiutat, csak azért mert többen jobb meghalni, hogy maradjunk a hasonlatodnál.

Karcolt lendület 2009.02.05. 11:01:37

@neantropus:
Bársonyos államcsőd.
Qrva jó. :-)))

Pszt! 2009.02.05. 11:01:38

Ha nem konzultálna ennyit, hanem azonnali intézkedéseket hozna, akkor a reakción rövid időn belül megjelenne egy blogbejegyzés, hogy ezek nem egyeztetnek senkivel. Ha van sapkája, ha nincs.....

Invictus 2009.02.05. 11:02:09

@Rwindx: Siránkozással nem megyünk semmire, valóban.
Készülni kell a rossz időkre, akinek megtakarításai vannak, vegyen belőle aranyat, eurót (külföldi bankszámlán), stb. Lehet felkészülni, mit tegyünk, ha leállnak a közszolgáltatások, több napos áram- és vízhiányok lesznek, stb. Konzerveket, nem romlandó kaját, vizet tartalékolni. Vagy hogy mit tegyünk hogy ne fagyjunk meg jövő télen. Nem hülyeség fegyvert sem szerezni, legalább egy gázpisztolyt.
Népítélet sajnos nem lesz, max. zavargások, mint 2006-ban, csak kicsit komolyabbak. Halottak is lesznek sajnos. Az pedig nem kétséges, hogy Fletó, Veresjani és tsai időben lelécelnek pl. Thaiföldre. Bár annak fényében, hogy a nemzetközi irányító elit letette a garast a magyar szoclib mellett (bármi történik is), a fideszt pedig de facto nácinak tekinti, lehet hogy elég lesz Bécsig szaladniuk.

Rwindx 2009.02.05. 11:03:18

@dzsucseharcos: Rendben van, azzal nem tudok vitatkozni hogy az emberek néha olyan helyzetekbe mennek bele ami ellenkezik a józan ésszel, még akkor is ha ateljes információ birtokában vannak. Ez tény.

Viszont az utolsó mondat fontosabb:
"Nekik érdekük fenntartani a jelenlegi helyzetet. Még egyszerűbb eset, mint a gyurcsista szavazóké. Nem kell fanatizmus oda, ahol van érdek."

Ez is igaz, de úgy gondolom ez a helyzet már az ő érdekeiket is sérti. Hisz mi várható: egy olyan vereség amiből nem lesz könnyű magát felhoznia a Pártnak a következő 10-20 évben, ha egyáltalán sikerül. Ez mit eredményez: azt hogy az eddigi saját tulajdonnak tartott húsosfazék elérhetetlen lesz legkésőbb másfél év múlva. És hogy legközelebb mikor kerülnek vissza, arról találgatni sem érdemes. egy normálisabb, cselekvő kormánnyal és nem egy pojácával ez a veszély nem fenyegetne. Vagy ha mindenképpen bukás lenne, azért nem ennyire súlyos.
Sok olyan baloldali, ős mszp szavazó ismerősöm van aki az életbe nem fog többet rájuk szavazni, hiába orbán a patás. Néhány olyan is van, aki már inkább a szélsőjobb fele kacsingat.
Az EU parlamenti választások egy jó indikátor lesz mindezt láttatni.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.05. 11:03:21

tegyük fel, hogy magyarországon van 10millijó ember...
abból 1millijó éhenpusztul...
akkor a többi 9millijó az mi a gyurcsányitökét fog csinálni...?

is 2009.02.05. 11:04:38

csodálom, mert nekem nem megy, hogy olyan adatokon csukott szemmel és aggyal átlépjek, minthogy:
- a TB kassza egyenlegét 0-ra hozták, évi többszázmilliárdos folyamatos veszteségről
- a külker egyenleg tényleg soha nem volt szintet ért el a válság előttig
- a költségvetési hiányt lehozták 3%-ra
- hogy tényleg októberben SENKI, még egyszer: a világon SENKI által nem látott, évszázadonként egyszeri válság következett be. október óta pontosan 4 hónap telt el, és se az USA-ban, se a németeknél még nincs semmilyen csomag.
- Dzurinda pontosan azt a magánbiztosítós egészségügyet csinálta meg, amit itt tavaly márciusban (tippelem:) becses itten posztolók és kommentelők szavaztak le (formálisan csak a vizitdíjat, de ennyi IQ-ja mindenkinek van, hogy tudja, hogy Albertékkel tetézve mit csinált). továbbá Dzurinda alatt nem volt lakáshitelre költözés, alacsonyabbak voltak a bérek, mert először megtermeljük a bért, aztán fizetjük ki.
- van az a mondás, hogy ami gazdaságpolitikailag szükséges, az társadalompolitikailag nem lehetséges (ide jön az Oriens, ami persze tankönyvileg remek, de a gyakorlatban sokkterápiának hívják, és kb. 200 000 új munkanélkülivel, és 15% életszínvonalcsökkenéssel indul, amibe nem nagyon akarózik még bele sem gondolnod). lásd ismét tavaly március, vagy Gaskó sztrájkhülyesége, amit megtehet, mert a FIDESZ kiáll melléje. itt dörömbölsz a reformokért, aztán az első alkalommal, amikor téged érintene, úgy fekszel neki keresztbe, ahogy csak bírsz. persze, mert te nem reformot akarsz, te csak használod ezt a szót arra, hogy 'nekem jobb legyen'. ezt csinálod 2001 óta a lakáshitellel, az autópályával, a béremelésekkel (következményeként nyugdíjemelésekkel),. ha olyan nagy hiba volt (és tényleg hiba volt) az 50%-os Medgyessy-féle béremelés, mert adósságot gerjesztett, akkor légy szíves állj fel, és mondd, hogy nem kéred. add vissza!

te 2006 óta csak kitámasztasz mint a kagyló a héjában (szopjál geci), mert nem látod, hogy 2006 óta a fenti lépésekre miket lehetne még ráépíteni. ha nem az lenne a kedvenc szórakozásod, hogy szembemenjél vele. mit neked 0-s TB kassza? mit neked 3%-os hiány? mit neked pozitív külker egyenleg? mit neked 30%-os reálbéremelés (2001-2008, mert 2006-ig 38% volt)? mit neked olyan lakáshiteltámogatás, autópálya amibe az állam beleroppan, Te viszont az új lakásodban blogolhatsz, miután jót vezettél? ezekre mind becsukod az agyad.

én látom, hogy itt a legtöbben annyira naívak, hogy tényleg elhiszik, hogy van évi sokmilliárd feleslegben, és ha majd EZEK eltakarodnak, akkor hirtelen meg is lesz, és jön a Kánaán. megértéssel közelítek ezen álom felé, merthát közületek kb. senki nem járt még minisztériumban belülről, nem látott önkormányzati dolgozót hónapokig munka közben, nem tudja, mit az a jogszabályelőkészítés, egy tízmilliósnál nagyobb projektet csak annyiban tud agyilag felfogni, hogy biztos korrupció miatt ilyen sok, vagy szerinte nincs is olyan, hogy 100 font (a la Rejtő). persze fikázni lehet, a foci mellett esti magyaros témának elfér. na de akkor enyire is vagytok komolyak.

Repi Peti 2009.02.05. 11:09:48

Ez valami médiahekk, vagy Babarczy Eszter tényleg megkattant?

hvg.hu/velemeny/20090205_gyurcsany_orban_mszp_fidesz_valsag.aspx

Karcolt lendület 2009.02.05. 11:13:56

@is:
Kicsit áttekinthetetlen a hozzászólásod - azonkívül, hogy minimum olyan inkorrekt, mint amilyen hozzáállást kritizálsz benne -, szóval azt akarod mondani, hogy jól kormányoznak?

Rwindx 2009.02.05. 11:14:16

@Invictus: Én a nemzetközi megítélést nem érzem ennyire sarkosnak. Szerintem nekik teljesen mindegy hogy ki kormányoz, csak problémákból legyen minél kevesebb.
Én is úgy látom hogy az idei év kissé más lesz mint a korábbiak, bár ez inkább csak egy megérzés. Talán arra alapozva, hogy az elégedetlenség már a baloldali emberekben is ott bujkál, így tavasz és ősz között bármi megtörténhet.

Invictus 2009.02.05. 11:19:42

@is: Nem gondolod, hogy abszurd a ballib oldalnak számonkérni a konstruktív ellenzékiséget a fityeszen? Amivel tényleg nem vádolhatók... Egyik fél sem olyan nemeslelkű, hogy az "ország érdekében" lemondjon a hatalomra kerülés lehetőségéről. Gyurcsány sem volt az, erről szólt az elkúrás, persze megmagyarázta, a zország érdeke volt hogy a zorbán ne jöhessen vissza. Akkor meg a fityesz miért ne gondolhatná, hogy a zország és a zemberek érdeke, hogy "ezek" bukjanak, minél nagyobbat most már, ha lehet? Hogy egyék csak meg amit főztek, ehhez ne várjanak megértő lelki támogatást és legitimációt az ellenzéktől a megszorításokhoz? Mennyire volt konstruktív az MSZP 1994-98 között? Semennyire, ők is csendesen támogatták az akkori vasutassztrájkot (valami Gaskó szervezte akkor is, érdekes), és terjesztették orrba-szájba, hogy csakis a Fidesz miatt zuhant be a tőzsde? stb. Késő a békevágy sajnos, hamisan hatna minden kinyújtott kéz, a heti hetes 7 (+4) éve, a Kende-könyv, a ballib média munkássága után ;)
Két út van az elftársak előtt, előrehozott választásokba menekülni, hátha akkor kisebbet buknak mint jövőre (és ha a fidesz kénytelen szembesülni a válsággal, akkor jó eséllyel visszatérhetnek legkésőbb 4 év múlva), vagy abban bízni, hogy mégiscsak sikerül megint visszahozni a szarból a kormányzást, az öszödibeszédes értelemben. Fletó nagy küzdő, talán a büntetőjogi felelősségrevonástól is fél, így úgy tűnik az utóbbit választja, és megpróbállja a lehetetlent. Még az is lehet, hogy sikerül neki, csak mi lesz azután?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 11:22:17

@wendriner úr: Ezt megkönnyeztem. Ilyen szépen és tömören én sem tudtam volna megfogalmazni.
Köszönöm, köszönöm!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 11:28:21

@Karcolt lendület:
Nem, is azt mondja, hogy qrva jól kormányoznak!

Invictus 2009.02.05. 11:28:46

@is: Az tény, hogy a 2002-2006-os elkúrást okozta lyukat sikerült úgy-ahogy befoltozniuk, csak közben durva hitelvesztést szenvedtek el, minden értelemben. Majdnem mindenki jobban járt volna hosszabb távon, ha Gyurcsány és a mögé tömörült ballib értelmiség nem tűzi ki azt a stratégiai célt, hogy évtizedekre el kell ütni a kormányzás lehetőségétől a jobboldalt, bármi áron, legalább addig, amíg a Főördög el nem tűnik a Kötelessel és cimboráival együtt :) Mondjuk hogy nyer a Fidesz 2006-ban, jövőre így minden bizonnyal bukna, és jöhetne Fletó mint az ország megmentője :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 11:31:24

@Invictus: Bécs nem jó, jogsegélyszolgálat van, EU, stb.
Olyan hely kell, akik nem adják ki őket. Ez 1990-ben is élő gond volt :)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 11:31:46

@Rwindx:

> mi várható: egy olyan vereség amiből nem lesz könnyű magát felhoznia a Pártnak a következő 10-20 évben, ha egyáltalán sikerül.

Jelenlegi adatok alapján ha most lenne a választás, 30-40 százalékot kaphatnak. 1990-ben 11 százalékot kaptak, egész jól felálltak onnan.

>Ez mit eredményez: azt hogy az eddigi saját tulajdonnak tartott húsosfazék elérhetetlen lesz legkésőbb másfél év múlva.

Egyelőre Feri a húzóember. Lehet, hogy Gordonnal 1-2 százalékot javítanának, de Feri túl erős, elmozdíthatatlan immár, másrészt nincs idő Gordont felépíteni. Feri elintézte szerintem, hogy ő legyen az egyetlen lehetőség. Ennek a maszop nem biztos, hogy örül, de tudják, hogy már nem reális változtatni ezen. Az EP-választás nem fogja megbuktatni Ferit, ha ügyesen jelölik ki a vereség definícióját. Pl. ha a lakosságot jó előre betanítják arra, hogy vereség = 6-nál kevesebb szoci mandátum.

>És hogy legközelebb mikor kerülnek vissza, arról találgatni sem érdemes.

Szerintem 2014-ben, amikor a szegényellenes, szociálisan érzéketlen (és mellesleg antidemokratikus, klerikális, antiszemita, bolsevik és fasiszta, piacellenes, európaiatlan és maradi) Orbán-kormányból elege lesz az országnak. Nyugodtan megismétlődhet 2002, legalábbis a Fideszbe nem látok bele annyi intelligenciát, hogy tanulna a történtekből. Az sem nyilvánvaló, hogy mi a tanulság.

Invictus 2009.02.05. 11:32:57

@Invictus: 1994.98 term, 98-02 akart lenni, ehh:))

frompearly 2009.02.05. 11:33:58

Gyurcsány igenis dolgoik , egyrészt azon van ,hogy az állami vagyont amit lehet féláron eladni ,a többi zsebbe ,másrészt azon van hogy az egész ipar az ő és a haverok kezébe kerüljön...újra államosít....mire a fidesz hatalomra jut készen is állnak majd ...csak egy példa az MVM ..meg kell nézni a leényvállalatait ,mennyivel nő a profit évről -évre ...stb...nem lesz itt verseny az állam mindent visz!!!

vizipipa 2009.02.05. 11:35:02

Nem vitatva az Oriens tanulmány érdemeit, gyors végrehajtása lázadáshoz, anarchiához, összeomláshoz vezetne, szerintem, így természetszerűleg nem érné el a célt.

Jelentkezzen, aki végigolvasta a 37 oldalt és át is gondolta.

www.kilabalas.hu/publikaciok

blokkos 2009.02.05. 11:38:59

Próbálta volna m ár Feri a változtatást korábban is, de még a koalíciós társ is esetenként keresztbe tett. A "hatalmas" tudású ellenzékről -néha ez alól kivétel az MDF- ne is beszéljünk. Szíjjártó péter szerint már azért is a Gyurcsány a hibás, ha megbotlik a küszöbben.(Egyébként ennek a Petyának egy normális apja van)
És még nem említettem a "szittya magyarokat" akik még mindíg azt várják, hogy az állam csöcsét szopva éljenek meg és sztrájkolnak, meg tüntetnek.

Karcolt lendület 2009.02.05. 11:41:06

@Repi Peti:
Nem kattant megy, csak megy a kommunikáció, ami @is hozzászólásában is megfigyelhető: a Fidesz és a hülye nép miatt nem lehet itt semmi frankót tenni. Önigazolása a tehetetlenkedésnek. Ugyanez volt a vizitdíjas népszavazás után, az alapjaiban elqurt EÜ-reform kudarcát ugyanígy a Fideszre és a hülye népre fogták és fogják a mai napig. Még el is hiszik maguknak Gyurcsánytól Bajnain keresztül Babarczyig (hisz ki szereti belátni, hogy hibázott és szarul csinálja a dolgokat ill. az általa támogatottak nem végeznek megfelelő minőségű kormányzati munkát.)

Pedig - mint már írtam -, valójában a saját képviselőik ellenállása és szavazóbázisuk miatt sem mernek hozzányúlni egy csomó mindenhez. Csak ezt is olyan kellemetlen lenne belátni...

Babarczy bevezetőjében említett cinikus hozzáállásban lehet valami, de Gyurcsányra, Veresre és Szilvásira azt mondani, "Tisztességes, becsületes emberek ők" - hmmm - kissé komolytalan.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 11:42:47

@vizipipa: Szerintem nem kell ragaszkodni az Oriens programjához. Egy politikailag reális programot kell végrehajtania egy sikeres reformer kormánynak. Ez azt jelenti, hogy csak a társadalom max. felét szabad magára haragítania. De melyik felét, az itt a kérdés. A jelenlegi kormány mindig az inaktívakat próbálja védelmezni a káros hatásoktól. Ezen fordítani kellene. Egyébként sem a nyugdíjasok az a réteg, amelyik molotovkoktélozni fog a barikádokon (persze a T34-est egy nyugdíjas indította be, úgyhogy ezt csak óvatosan merem állítani).

Invictus 2009.02.05. 11:47:45

@blokkos: Szíjjártó csak ugyanaz mint nyakó pepitában (ő is rendkívül értelmeseket nyilatkozik ám... de azok a szövegek kellenek a maszop törzsszavazóinak, a szíjjártóé.. nemtom nem ismerek olyan fideszest, aki rajongana a szíjjártóért .. gondolom azt képzelik a fidesz-központban, hogy a petike szövegei hatnak az ősmaszopos nyuggerekre és panelprolikra) ... egyik kutya másik eb.
Az állam csöcsein elsősorban az inaktív népesség él, ami a legnagyobb arányban MSZP-szavazó ebben az országban, újpalotai prolitól zuglói nyuggeren át a putriscigányig... :) Ez a "szittyamagyarok akik sztrájkolnak meg tüntetnek" kép a Gyurcsányhoz hasonló kivakarózott tőkés, budai villában élő szocielit képe az országról. Meg az olyan zseni tanácsadóiké mint Superman, Dessewffy, Gréczy Zsoltika.

CrL 2009.02.05. 11:47:54

@wendriner úr: a hét mondata az biztos. az egész hvg-s interjú móka és kacagás.

Invictus 2009.02.05. 11:49:46

@Invictus: Jó a proliktól elnézést kérek, mármint a keményen dolgozóktól. Ők nem inaktívak, nem kellett volna velük emlegetni őket, csak a leszázalékoltak és a nyuggerek....

_andris 2009.02.05. 11:53:43

Gyurcsány mikor lebukott, le kellett volna mondjon. Szerencséjére ott, amellett hogy megbocsáthatatlan, elfogadhatatlan dolgokat vallott be, azt is kommunikálta hogy változtatni fog. Önkritikát gyakorolt a párt színe előtt, mint a régi időkben volt szokás, csakhogy az új időkben nem csak egy párt van, ami nem bukhat meg, nem egypártállamban élünk. Úgy gondolja, vele a köztársaság kerülne ellenzékbe, és az ugye nem lehet.
Ötleteléssel nem lehet tartós sikert elérni, ennyi erővel bárki ülhetne ott, én is tudnék ötletelgetni, miközben hagyom, hogy az államaparátus tegye amit szokott, meg járnám a "kényszerpályákat2. Gy. szeret kényszerpályákon járni, ez tulajdonképpen azonos a semmittevéssel: a legkönnyebb ellenállás felé indulni folyton.

Rwindx 2009.02.05. 12:00:59

@dzsucseharcos: 94-ben sok tényező együttes közrejátszása miatt kerülhettek vissza, amibe most nagyon nem mennék túlzottan bele. Az emberek azt látták nem lett jobb semmi sem a rendszerváltással, sőt rosszabb lett. És ugye még csak 4 év telt el "rendszerváltás" óta. Azóta már további 15 év telt el, kb másfél millió ember halt meg és született, és egyben ért választóvá, azaz cserélődött ki. A kádári nosztalgiát már korántsem lehet olyan erősnek nevezni, amint amilyen akkor volt. Ráadásul most már semmi pozitívat nem lehet kötni az mszp-hez, negatívumot annál többet. Akármennyire is úgy tűnik hogy a válság nekik kedvez, valójában nem. És ugye akkoriban a Horn kormány sem milliárdosokból állt, a mostanival szemben. A lényeg, a két helyzet közé már nem lehet párhuzamot húzni.

Ha a következő kormányzati ciklusban vélhetőleg már a fidesz töketlenkedni fog és nem lépi meg azokat a dolgokat, amelyeket valóban meg kellene lépni, akkor a fidesz is bukni fog. Azt gondolom már nem az mszp javára, hanem addigra esélye van egy mostani kicsinek megerősödnie. Valószínűleg egyedül még nem lesz elég erős kormányalakításhoz, de valakivel koalicióban már kormányerő lehet, és ha jól csinálja akkor tovább erősödik hogy később önmagában is meghatározó tényező lehessen. Remélhetőleg több mostani kicsi is bejut idővel a parlamentbe.
Persze mindez találgatás :)

Zetek 2009.02.05. 12:15:57

Az öcsém nagyjából Fletó hatalomra jutásakor kezdett el építkezni. Ha ő is olyan tempóban tevékenykedett volna akkor ma hívná össze az ötszázadik egyztetést a leendő fürdőszoba csempéjéről, amikor még a telket sem vette meg. Amúgy Fletó nem akar kezelni semmit, ezért van ideje egyeztetni.

sorokinV 2009.02.05. 12:22:21

Ellenben a választási törvény módosításáról, ami egyrészt nem sürgető, másrészt kurvára nem az ő dolga, arról nem egyeztetett senkivel. Csak hirtelen odapattant a kamerák elé, elkapott egy szóvivőt és nyomatta a fazsságot.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 12:23:30

@Rwindx: A kádári nosztalgia fikarcnyit sem gyengült. Amikor a 60 év fölöttiek 60-70 százaléka szavaz az MSZP-re, akkor a 30-asok 20-30 százaléka. Ez így volt 10 éve is, 5 éve is stb. A hatás nagyjából a 2000-es évek elején volt a legkedvezőbb az MSZP-nek, mert ekkorra haltak ki azok a nagyon öreg generációk, amelyek még jobboldalibbak voltak az átlagnál (Horthy-nosztalgia vagy Rákosi-antinosztalgia okán), miközben a saját törzsszavazóik még nem kezdtek tömeges kihalásba. Most kb. 50 évnél van a választóvonal, 5 éve 45 évnél volt. Az életkor még mindig az egyik legerősebb tényező a politikai ízlésben, és nem látom, hogy a tendencia gyengülne. Ez egyébként 2010-ben megnehezíti az MSZP helyzetét, ezért is nem vagyok benne biztos, hogy nyerni tudnak. Az MSZP-hez nem kell pozitívumokat kötni, viszi a lendület. Magyarországon sokkal több baloldali, alapvetően az MSZP irányában vevőképes ember van, mint Fideszre fogékony. A választáson az MSZP egy nagyobb tábort próbál mozgósítani, egyre kevesebb sikerrel, a Fidesz egy kisebbet egyre profibban. De megjósolhatatlan, hogy ez 2010-ben milyen végeredményt hoz.

A párhuzam ott van, hogy nem cserélődött az MSZP szavzótábor 1994 óta. Ugyanazok szavaznak rá, feltehetően az indokaik sem változhattak sokat. A párt retorikája egyfolytában, konkrétan hónapról hónapra változik, de nehogymár ez valakit megtévesszen.

A Fidesz simán bukhat akkor is, ha meglépi azt, amit kell, éspedig az MSZP javára. Dzurindáék nem megbuktak? Fico-Slota-Meciar. 2014-től Gyurcsány-Dávid-Fodor.

sorokinV 2009.02.05. 12:31:56

@dzsucseharcos:

Szvsz sem a kádári nosztalgia erős. Monnyuk' én antropológia szempontból radikális vagyok, szal' similis similem gaudet. Aki szar ember, az az mszp-re szavaz. Nem kell ezt túlbonyolítani és társadalmi determinizmusokról, megszokásról, etc elmélkedni. Aki becstelen ostoba szar ember, az a becstelen ostoba szar pártra szavaz és örül neki, mint slota a betonkeresztnek.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 12:44:52

@sorokinV: Én nem elmélkedem, hanem észreveszem az említett 60-70:20-30 arányt. Vannak konkrét emberek, ismerek is sokat, akik megrögzötten az emeszpére szavaznak, és minden évben egy évvel idősebbek lesznek, ezért minden évben egy évvel tolódik arrébb a választóvonal az emeszpés és kevésbé emeszpés korosztályok között. Itt nincs semmi mechanizmus, ennél primitívebb ténymegállapítás nem tudom, mi lehetne. Az egyszerűség kedvéért Kádár-nosztalgiának nevezem, minthogy tudom, hogy létezik ez a jelenség (hallottam már öregeket beszélni), és mintha a Kádár-korszak, az MSZMP és az MSZP között egy halvány összefüggés felsejlene. Az ostobaszarember - hipotézis, mely mellesleg nem kemény és jól mérhető adatokon alapul, azért sem jobb, mert nem tudja megmagyarázni azt, hogy miközben az egyik oldalon (elhalálozás) "kimegy" az MSZP törzsszavazótábor, miért érkezik alig utánpótlása a másik oldalon (a szavazókorba éréssel).

Thulsa Doom (törölt) 2009.02.05. 12:51:24

A mi politikusaink mindig is erősek voltak a konzultálásban. (lásd nemzeti konzultáció a la Fidesz)

Valahogy bennem az a kép alakult ki, hogy aki folyton konzultál annak halvány fingja sincs arról, hogy melyik irányba kéne indulni. Persze a konzultálásnak megvan az az előnye, hogy az utána következő törvényszerű elkúrás után azt lehet mondani: "Na de ti akartátok, hogy így legyen! Még meg is beszéltük együtt!..."

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 12:51:25

@dzsucseharcos:
Elég nagy önáltatás, hogy az életkor miatt van szoci szimpátia az öregeknél, és majd kihalnak.
Nekem úgy tűnik, hogy inkább arról van szó, amint egy kohorsz eléri a nyugdíjas kort szoci szimpatizáns lesz: biztos állami ellátásra vágyik, és a többi párt ha megfeszül is, ezt a biztonságvágyat - Feco ellenére is - a szocikhoz kapcsolják.
Mivel Mo elöregszik, a szoci szimpatizánsok aránya csak nőni fog.
A legtöbb, amit remélhetünk, az, hogy nem mennek el szavazni.

Legfeljebb a volt szoci nómenklatúrától lehetne megszabadulni 2010-ben, és elérni, hogy ha lesz is baloldali párt és politika Mo-n, azt ne az mszp-s oligarchia vezesse.

Rwindx 2009.02.05. 12:57:44

@dzsucseharcos: Én nem így érzem, bár ennyi részletes információval ami a kommentből kiderül az életkor szerinti preferenciára nézve, jómagam nem rendelkezem.Meglátjuk mi lesz.
Természetesen nem zárom ki hogy a fidesz 2014-ben mindenképpen megbukna. Sőt azt sem hogy nem győz 2010-ben. Én személy szerint mindenképpen azt tartanám szerencsésnek, ha a teljes garnitúra idővel cserélődne. És ennek a kezdetét a közeljövőre (5-10 éves távlatban) nézve reális lehetőségnek tartom. Ebben az első lépés az mszp (de igazából mindegy melyik nagy párt) hatalmas bukása lenne, ami a későbbiekben fontos hogy ne protest szavazatok határozzák meg azt hogy ki kerül kormányra. Mivel jelenleg szerintem ez történik. Pont ebből kifolyólag SorokinV-nek is válaszolva nem tudom az átlag baloldali embert egy az egyben leszaremberezni. Megvannak a maga félelmei, hiedelmei, elképzelései. Java részük nem az mszp-re szavaz hanem orbán és a fidesz ellen. Ettől még lehet jó és okos ember, csak hibásan lát bizonyos dolgokat, vagy másban látja a prioritásokat és ezért lenyel dolgokat. Ez ugyanígy érvényes a jobboldalra is. Sokan nem a fideszre szavaznak, hanem arra hogy ez a mocsadék kormány és párt eltűnjön, ezért hajlandóak elviselni a fidesztől is nemtetsző dolgokat.

Az egyik párt bukásával a protestszavzási kényszer meg fog szűnni, és ez lehet a fordulat kezdete. 40%-os mszp az még nem ilyen bukás lenne, egy 30%-os már talán igen.

Rwindx 2009.02.05. 13:02:14

@tölgy: ha én egyszer mszp szavazó leszek, most kérem, akkor lőjjön le valaki.

sorokinV 2009.02.05. 13:03:10

@tölgy:

Igaza lehet ebben, de továbbra is állítom, aki a kommerekre szavaz, az csak szar ember lehet. Lehet magyarázni ilyen olyan objektív érvekkel/tényekkel, de én megengedem magamnak azt a luxust, hogy ne tegyem. Nyilván ezzel kiiratkoztam a haladás erői közül, de nem kifejezetten izgat :)

ps: Arra sincs törvény, hogy az ember idős korban elveszítse a józan eszét és a becsületét. Mert ennek a kettőnek a megléte kizárja az mszp-re való szavazást!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 13:05:02

@tölgy: Ez logikusan hangzik, de sajnos semmit sem tehetek azon tény ellen, hogy 2001-ben 45 év környékén, 2006-ban 50 évnél volt a választóvonal, és a két időpont közötti 5 év gyanúsan hasonlít a 45 és 50 közti különbséghez. A másik is logikus magyarázat, csak az a baj, hogy nem magyarázza a 45-50 évesek pálfordulását. Szerintem a magyarázat az, hogy 2006-ban más konkrét személyek voltak 42, 43 stb. évesek, mint 2001-ben.
Az elméletem azért nem önáltatás, mert ki lehet számolni, hogy ez alapján az MSZP-nek 2010-ben több esélye van, mint a Fidesznek, és még 2014-ben is nagyjából kiegyenlített a verseny. Ha ez önáltatás, akkor mi lenne a realizmus?!

Ami a biztonságvágyat stb. illeti: a Fidesz szavazótábor pont olyan baloldali ebből a szempontból, mint a szoci. A baloldali politikától szerintem ennek ellenére jóval előbb meg lehet szabadulni, mint a nómenklatúrától. Csak most éppen egyik nagy párt sem merészeli egyoldalúan megtörni a varázst, mert baloldaliságlicitben vannak, akárcsak 2006-ban. Ha az egyik nagy párt óriásit nyerne 2010-ben, akkor valószínűleg utána könnyen szakítana a baloldalisággal. Abban reménykedem, hogy esetleg a Fidesz képes lenne erre, bár csak nagyon kevéssé tartom valószínűnek.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 13:09:37

@sorokinV: Nem szeretem az ilyen szubjektív lírát, mint a szaremberezés, de most a maga kedvéért beszállok ebbe. Nos, én ismertem egészen rendes megrögzött emeszpéseket. Egyetlen közös sajátosságuk volt: öregek voltak. Értelmes, művelt emberek. Miért emeszpések? Mert úgy érzékelték, hogy nincs más. Van a Párt, és minden más valamiféle komolytalan huncutság. Kevésbé rendes és tisztességes emeszpéseket is ismerek. Ők a fiatal emeszpések. Tudja, a Cusi-fazon. Ismerek kiscuslágokat, akik eleve zsákmányolni léptek be a pártba. Bár gondolom, a Fidesznél is vannak ilyenek, de onnan inkább ügyért lelkesedő aktivistákat ismerek. Azt az embertípust sem szeretem nagyon, de többre tartom persze.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 13:15:21

@Rwindx: Őrnagy, őrnagy szívesen vállalja az ilyesmit.

@sorokinV: A józan ész pontosan szocialistává (nem feltétlenül balossá) teszi a munkaerőpiacról kiesőket-kimenekülőket.

@dzsucseharcos: Az az 5 év meg eléggé megegyezik a nyugdíjkorhatár emelésével is.
Sok évvel ezelött beszélgettem egy angol diákkal. Azt mondta, most labour szavazó, mert a tandíjban érdekelt, de ha végez, és dolgozni fog, akkor tory lesz, mert akkor az alacsony adókban lesz érdekelt.

A realizmus: megvenni a jegyeket a családnak Új-Zealandra.

sorokinV 2009.02.05. 13:16:25

@dzsucseharcos:

Megboldogult egyetemista koromban foglalkoztam politikai szociológiával és az adatokból azt olvastam ki, hogy az időskorúak mellett még egy csoportban kimagasló az mszp szavazók aránya, ez pedig az a csoport, aki a rendszerváltozás idejében lépett a felnőttkorba, munkát vállalt, etc.
Ezt két dologgal szokták magyarázni. Egyik, hogy ez a csoport szembesült először a gazdasági rendszerváltás okozta sokkal és csalódott a demokráciában (értsd: "oké szabadság, de mikor élünk úgy, mint az osztrákok?") A másik magyarázat a rendszerváltozás okozta morális vákuum és erkölcsi elbizonytalanodás. Meghatározó közös élményei volt e korosztálynak a gyanús meggazdagodások, a nemzeti vagyon ellopása, etc. És erre volt ennek a korcsoportnak a tudatos választása "hogy akkor szar ember leszek én is"!

Valahogy így:
„…Mert én a béke lanyha, lágy korában
Nem lophatom kedvtelve az időt,
Hacsak enárnyam’ lesve a napon,
Nem kémlelem saját rútságomat:
S ezért, mivel mulatni nem tudok, mint
Szerelmes e sok szép szavú napokban,
Elvégezém, hogy gazember leszek,
S utálom léha kéjit e napoknak.”

sorokinV 2009.02.05. 13:19:35

@tölgy:

Ezek szerint ön feltételezi, hogy a pártválasztás tudatos racionális fontolás utáni döntés eredménye? Szkeptikus vagyok ezen a téren (is).

Rwindx 2009.02.05. 13:20:58

@tölgy: Ok, akkor ha eljön az idő majd hozzá fordulok, vélhetőleg soha nem kerül rá sor. :)

sorokinV 2009.02.05. 13:22:43

@dzsucseharcos:

Én sem vagyok a "szubjektív líra" híve, csak ebben az esetben ragaszkodom hozzá. Utódpártra szavazni emberi minőség kérdése!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.05. 13:23:50

@tölgy:

>Az az 5 év meg eléggé megegyezik a nyugdíjkorhatár emelésével is. ... beszélgettem egy angol diákkal. ...labour szavazó, mert a tandíjban érdekelt, de ha végez, és dolgozni fog, akkor tory lesz, mert akkor az alacsony adókban lesz érdekelt.

Őszintén szólva ha ez Magyarországon így működne, annak én örülnék. A lib. dem. berendezkedés éppen ezen alapul, hogy mindenki a szavazás révén vigye bele az önérdekét a folyamatba. Nem okvetlenül ez a minden politikai berendezkedések legjobbika, viszont biztosan jobb, mint az, amikor már az önérdek sem számít, mert homályos vonzalmak és igen különös "elvek" számítanak. Az önérdekkövetőnél veszélyesebb az az egyén vagy tömeg, aki/amely jóllakik ebédre egy "győzni fogunk"-kal. Tehát én az Ön elméletét optimistának tartom, hiszen azt sugallja, hogy már elérték a szűk látókörű önérdekkövetés állapotát az ország lakosai. Az én aggodalmam az, hogy még nem.

Karcolt lendület 2009.02.05. 13:27:13

@vizipipa:
Megnéztem, nem látok benne semmi olyan intézkedést, ami lázongáshoz meg anarchiához vezetne. A nyugdíjak indexálása? Vagy a közalkalmazottak bruttó bérének befagyasztása, amit nem is éreznének, mert az adózási szint csökkentése miatt nőne a ínettójuk? Max. a családi pótlék felének elvétele és adókedvezményként adása érinthet súlyosabban embereket, ezen kívül semmi más nincs az egész javaslatcsomagban ami konkrét un. megszorítás lenne...

Közöd?? (törölt) 2009.02.05. 13:31:21

@Rwindx: Semmi iróni nincs a dolgoban és azt főleg nem akartam sugalni, hogy a kormányzatnak nincsen felelősége. Amíg hivatalban vannak van felelőségük. Ami nincs nekik az a hatalom, nincs hatalmukban fordítani a dolgok menetén. Minden idő elfogyott és 20 év töketlenkedés után az országnak annyi. Most még senki nem tudhatja mi lesz a jövő és hogyan épül az ország újjra. MAjd valakinek ezt is meg kell tenni, ha senki akkor az ország valószjnüleg megszűnik. Nem akarok lerántani senkit, de nem akarom, hogy itten olyan illuziók kergessék egymást miszerint tenni ha teszünk valamit vagy ez vagy egy másik kormány elkezd válságkezelni abból lesz valami. Már nem lesz semmi, kell megint legalább egy 20 év ahhoz, hogy itten egyáltalán beinduljon valami felfelé vezető folyamat.

Rwindx 2009.02.05. 13:50:55

@Közöd??: Ok, akkor kicsit félreértettem. Soha nem szabad feladni :) Tehát neki kell állni a dolgokat rendbe rakni. Eddig nem történt semmi nálunk válságkezelés címén, hacsaknem a 21.5 milliárd eurós hitelfelvételt nem nevezzük annak. Ha az államháztartás kiadási oldalát rendbe tenné valaki már az is előre lépés lenne aminek hónapokon belül érződne a pozitív hatása. Ha emellett sikerülne a gazdasági ösztönzőket megváltoztatni, akár szlovák minták alapján, akkor az még nagyobb segítség lenne. Természetesen éppen ilyesmiről egyeztetnek éppen... soha véget nemérő módon.

Karcolt lendület 2009.02.05. 15:09:45

@Karcolt lendület:
Átnéztem, az Oriensnek ez a tanulmányi tényleg zseniális: egyszerű, könnyen megvalósítható, szinte triviális változtatásokat ajánl.

Lázongásra leginkább az EVA (újságírók, programozók, ügyvédek, stb.) eltörlése adhat okot, de ezt azért éhséglázadásnak nem nevezném. ;-)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.05. 15:09:57

fletó kiszól a miniszterelnöki szobából:
- bernadett, írja már ki, hogy kedden egyeztetés lesz...
- jó..., de, főnök..., a kedd az egy vagy két "d"?
- Írja szerdára...

Közöd?? (törölt) 2009.02.05. 15:36:40

@Rwindx: Egy darabig még nem is fog semmi történni, alighanem teljes elit és szerkezetváltás kell, hogy valami változás induljon. Ha lesz véres forradalom akkor ez csak pár év, ha nem lesz akkor pár évtized, kettő vagy három ki tudja.
Amugy az egyeztetés nem gond, ha a hatalmi szerkezet egyeztetésre kényszerítené a mindenkori miniszterelnököt több egyeztetés és kevesebb hülyeség lenne látható.
A szlovák példa meg elég érdekes, de bukásra van ítélve szerintem. Éppen azért erőltetik a magyarellenes élt ott, hogy elfedjék a bajokat.

vizipipa 2009.02.05. 15:46:58

@Karcolt lendület:
Mint láthatod egyedül te szántál rá ennyit, erre a nem 37 oldalra.
A megítélés nyilván szubjektív.

Repi Peti 2009.02.05. 18:04:53

@Karcolt lendület: Nem ártott volna, ha tovább is olvasod azt a Babarczy-cikket, nem csak a leadjét. Aszongya, oszlassák fel azonnal a Parlamentet. Ez szerinted gyurcsányista álláspont?

Amikor a publit olvastam, végig azt vártam, hogy jön valami Tóta W.-szerű fordulat, és a szerző kijelenti, hogy csak viccelt, és Bayer Zsoltot parodizálja. De nem.

Lehet, hogy tényleg őszinte a felháborodása, és erre nyomós személyes okot is felhoz: "Azt akarom, hogy megint legyen 140 Ft 100 jen. Tudják, mekkora jenhitelem van?" Tehát komolyan beijedt, hogy rádől a jenhitele.

Viszont ami a cikk második felében jön, az azért elég gyanús: "ne merjék a villany és a gáz árát emelni, mert tüntetni fogok", "Lesznek szívesek visszaállamosítani, amit az országelcsesző tolvajbanda privatizált! Mindent!", "küldje őket haza Sólyom László".

Ez már nem is a Bayer, hanem a Fricz Tamás színvonala. Iyen nincs, ez mégiscsak egy médiahekk, ez a végszavam.

Üdv: Peti

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.02.05. 18:51:35

@Repi Peti: Persze, ezzel csak a Fideszt akarja parodizálni. Csak tudnám, mikor veszi észre, hogy 6 éve nem a Fidesz tehet a dolgokról.

elfelejtette 2009.02.05. 19:29:51

Babarczy cikke egy nagy szar. Mint egy hisztis picsa, azon problémázik a cikkben, hogy akkor ugye Viktor megadja neki, amit ígért. Egy álszent, kétszínű alak, aki nem tud anélkül levezetni semmit, hogy "de az ellenzék" benne ne legyen, ezzel automatikusan felmentve a tettek alól a kormányzatot, legalábbis tompítva a felelősségét. Mintha egyébként bármi köze lenne a Viktor féle ígéreteknek ahhoz, ami mostanra kialakult.

Így tesz minden baloldali, magát értelmiséginek aposztrofáló okostojás. A kormány tevékenysége mára egyszerűen védhetetlenné vált, ezért nincs más, azt kell sugallni, hogy:

- Az ígéretek döntik romba a gazdaságot
- Az egész politikai elit hibás, mindegy, mikor ki volt kormányon, és úgy általában mit tett vagy nem tett az adott helyzetben

Tehetségtelen megmondóemberek, remélem 2010-től megy a szemétbe az MSZP-vel és az SZDSZ-szel együtt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.02.05. 19:30:16

Nekem nincs bajom azzal, hogy a semmiről egyeztetnek. Amit ezen a válságon kezelni lehetett, azt többé-kevésbé kezelték, amit meg nem lehet, azzal bölcsen nem csinálnak semmit, csak fecsegnek róla.

Lássuk csak: az államkötvénypiac befagyásánál hitelt vettek fel az IMF-től, a pénzügyi válságnál felemelték az állami garanciát, törvényt hoztak a bankmentőcsomagról, a 300-as eurónál közbeavatkoznak a devizahitelesek védelmében, DE nem basznak el milliárdokat gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre és adócsökkentése. Egy dolgot nem léptek meg, és az hiba volt: "13. havi fizetések és nyugdíjak eltörlését.

Mindeközben a Fidesz javaslatai az ártalmatlan hülyeségtől a katasztrofális hülyeségig terjedő skálán szóródnak. Nem is értem ezt a vak reménykedést az előrehozott választásban. Addig jó, amíg a Fidesz nem kezd el válságot kezelni, akkor már inkább ne kezeljen senki semmit. :)

elfelejtette 2009.02.05. 19:36:41

@Kettes:

"Addig jó, amíg a Fidesz nem kezd el válságot kezelni, akkor már inkább ne kezeljen senki semmit."

Most jön az a rész, hogy "kellene egy új, hiteles párt, hiteles emberekkel, akik az ország érdekeit nézik, nem a sajátjukat" című dedó.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.02.05. 19:48:25

@elfelejtette: Dehogy jön. Ami itt van, az a politikai berendezkedés keretein belül nem kezelhető. Ha a kormány tovább töketlenkedik, akkor a helyzet fokozatosan fog rosszabbodni a végső katasztrófáig. Az előrehozott választással csak azt érjük el, hogy a katasztrófa hamarabb bekövetkezik. Akkor legalább bulizzunk még egy kicst. :-D

Szibarita 2009.02.05. 22:07:09

@tölgy: Mar megint ostoba, kedves tolgy. Az, hogy mi okozta Mo-on a _recessziot_, arra az a nyilvanvalo valasz, hogy az exportpiacaink szukulese. Ezzel nem tud vitatkozni, leven nincs olyan erv, ami ellene szolna. Az, hogy szanalmasan alacsony volt addig is a novekedes teny, de attol meg a konkret szukulest nyilvanvaloan ez okozta, ezen az sem valtoztat, ha kozben mondjuk Csehorszag GDP novekedes nem csokkent a vizsgalt idoszakban.

A vilaggazdasagi osszeomlas meg nem oktoberben kezdodott, pusztan mert az OTP akkor zuhant eloszor, javaslom tajekozodjon a sajtobol, aminek a HirTV-t nyilvanvaloan nem reszhalmaza.

Nem baj, ha tanulni kivan a gazdasagrol, az sem baj, ha lehulyez onmaganal okosabbakat, az a baj, hogy az internet hordot rak minden ilyen jottment ala, mint magacska.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.05. 22:12:36

@Szibarita: Milyen exportpiacaink? Mit exportálunk mi egyáltalán? Mondj már egy pár példát, kérlek. Szerintem épp az az egyik legfőbb bajunk, hogy nem sok minden olyat állítunk elő, ami a világpiacon eladható lenne, ezzel szemben az importunk nagyon számottevő, mivel a saját igényeinket sem igen elégítjük ki belső termeléssel.

Szibarita 2009.02.05. 22:30:17

@Elpet: En egyszeruen nem ertem, hogy miert nem birod hasznalni a Google-t:

www.indexmundi.com/hungary/exports.html
www.indexmundi.com/hungary/imports.html

Ezek a legprimkobb szamok, a CIA world factbookot aggregalja sokevre.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.05. 22:42:24

@Szibarita: Lusta vagyok hozzá. Inkább megkerestetem veled.

Ezek elég nyers számok. 2008-ra körülbelül egált mutat a kettő. És valószínűleg ezek a számok rengeteg külföldiek számára végzett bérmunkát takarnak, ahol az importhányad óriási és a munka többletértéke viszonylag csekély. Számok, számok... Ugyan mondj már egy magyar terméket, amit a világon mindenfelé értékesítünk, de lehetőleg ne az Audit. Szerintem alig van valami. Talán élelmiszeripari termékek jó nyomott áron, de olyan hard ipari termék szinte semmi.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.05. 22:52:26

@Szibarita: Mijez a személyeskedés kis ember?
Válaszolt-e a nagy közgazda a 3. negyedévi magyar recesszióra? Nem
Hozott-e összehasonlító adatokat a 3. negyedévi gdp-vel kapcsolatban?
Nem

Annyit ér-e, mint a Pojáca?
Igen

Szibarita 2009.02.05. 22:59:36

Miert, szerintetek mit csinalnak azokkal az Audikkal Gyorott, amiket mostanaban nem gyartanak (de ezekszerint normalisan megis)?

Gulat raknak belole?

Tolgy, az hogy te hiszel a sajat felsobbrendusegedben, egy dolog. Az, hogy ezt a vilag tudomasara hozod, mar egyfajta gyengeseg, de ilyenje is van mindenkinek, latod most en is vitatkozom veled, senki sem hibatlan.

Az viszont, hogy nem volt meg olyan, hogy egy vitaban belenyomtak volna az arcodat a sajat muveletlensegedbe (vigyazz, tobbszorosen osszetett mondat, ilyen meg napi rendszeresseggel van), hogy ezt belatva megprobalj jobba valni, remekul illusztralja az ujjobboldali ifjusag tevedhetetlen, bolsevista attitudjet. Gabrilo es ti vagytok a legjobb illusztracioi ennek az onelegult, vilagmegvalto nagykepuseggel szerelt tarsasagnak.

Nem tartoztok a nyertesekhez es szerencsere soha nem is fogtok. Marpedig nem azert, mert nektek elveitek vannak (mint ahogy ti gondoljatok onajnarozo modon), hanem mert onteltsegetekben nem vagytok _kepesek_ figyelni. Az marpedig szukseges.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.05. 23:09:49

Ne köpjetek le, ha rosszul emlékszem, rég olvastam már, de talán a 22-es csapdájában Őrnagy Őrnagy Őrnagy Őrnagy volt, akinek az apja óriási földeket vásárolt, és a szövetségi kormány nagy pénzeket fizetett neki azért, hogy ne termeljen rajta kukoricát. A pénzből aztán vett még földeket, és a kormány még többet fizetett neki, hogy még több kukoricát ne termeljen. Valami ilyen bótot kellene szerezni, nem is lenne semmi baj.

reality 2009.02.06. 01:06:07

@Szibarita: Te komolyan gondolod, hogy pl. az audi az egy reális exportcikk? Akkor te tényleg ne hord fenn az orrod, mert nem igazán érted az összefüggéseket...

kulalak 2009.02.06. 05:21:53

Egyszer regen meg Sandor Gyorgy meselte: Epitotaborban elso nap mindenki a satraban pakol erkezes utan. O bement az egyik satorba es azt mondta: gyerekek taborvezetot kell valasztani, delegaljatok egy kepviselot a satratokbol es kuldjetek a 15-os satorba egy ora mulva. Bement a kovetkezobe elmondta az elobbit es hozzatette - kuldjetek a 32-es satorba. A kovetkezo satorba belepve aztan megint masik satorszamot mondott. Aztan mikor vegzett leult a tabor folotti dombra es vegignezte ahogy keresztbe-kasul diakok siettek vegig a taboron es kulonbozo satrakba leptek be, egyre nagyobb lett a fejetlenseg. Majd hozzank fordult es lemutatott: latjatok, ez a szocializmus, mindenki csinal valamit de semmi sem tortenik:)
Na igy megy ez meg manapsag is konzultacio ugyben 2009-ben.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.06. 07:27:01

Az Audi sajnos nem magyar cég. Szerintem pozitív, hogy itt van, mivel hozzájárul a foglalkoztatási kérdések megoldásához, SZJA TB és ÁFA bevételeket hoz, valamint emeli a magyar ipari kultúra színvonalát. Viszont az autók nyereségtartalmát nem hagyja Magyarországon és nem itt fekteti be, vagy csak részben. A magyar vállalkozások legnagyobb része szolgáltatást nyújt a hazai piacnak, vagy importtermékekkel kereskedik itthon. Ebből nem lehet megélni.

Ombudsmanyus 2009.02.06. 08:12:17

A február 16-ra beharangozott "reformországgyűlés" napirendi pontjai kb. így fognak kinézni:
1) napirend: mocskosorbán
2) napirend: mocskosfidesz
3) napirend: megcsináltuk!

Szibarita 2009.02.06. 17:28:26

@reality: Mi az, hogy "realis" exportcikk? Exportcikk es kesz. Megsinyli a magyar piac az audik iranti kereslet visszaeseset? Ebben a kontextusban volt szo a kerdesrol?

Egyebkent akarmi is volt a szovegkornyezet, azt vitatni, hogy az audi mo-nak exportcikke, erdekes hozzaallast mutat.

Mellesleg nem hordom fent az orrom, tolgy felmuveltsege objektiv igazsag.

ÁrPi 2009.02.06. 18:34:22

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2009.02.05. 10:11:24

Elpet-nek szólva írod:

"" Nem "fordulatot értünk el", hanem "Inflexiós pontra juttattuk a gazdaságot!!" - ez még tudományosabban is hangzik, egész jó. ""

Ilyen, EZ A " Tudszoc hagymáz " :-)

(Nomeg a MozgóVilág interjú..)

(Valahol régen, még a kilencvenes években hallottam ezt a szóösszetételt egy harczos kommunistakritikustól. )
süti beállítások módosítása