Áfa-kuruzslók
2009. január 19. írta: TuRuL_2k2

Áfa-kuruzslók

 A Népszabadság információi szerint az MSZP elnöksége ismét az áfa-kulcs módosításának gondolatával játszik. 4-5 százalékkal is nőhetne a felső kulcsa az általános forgalmi adónak, ami százalékpontonként 100 milliárdos többletbevételt jelent. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy visszaáll a Nagy Áfacsökkentési Akció előtti állapot, a 24-25 százalékos felső kulccsal - épp csak 15%-os középső kulcs nélkül, a korábban oda sorolt termékek és szolgáltatások 2006 őszén szépen átkerültek a legmagasabb kategóriába.

 Szinte napra pontosan egy éve is folyt a hatalmi brainstorming. Ahogy írtuk, akkor az volt a terv, hogy 2009 novemberétől csökken az élelmiszerek áfája, majd 2010 második felétől (a választások után) 24%-ra nő a felső kulcs. Aztán nem lett belőle semmi.

 Az esetleges áfa-emelést részben járulékcsökkentéssel kompenzálná a kormány. Ez önmagában nem rossz lépés, hiszen egyrészt az áfa talán a legjobban behajtható, nagy bevételt hozó adónem, amit az egyéb adófajták alól kibújók is megfizetnek fogyasztásukban, másrészt a munkát terhelő elvonások elképesztően magasak Magyarországon (igaz, a néhány százalékpontnyi csökkentés csak alig érezhető enyhülést jelentene). Viszont az az opportunizmus és esetlegesség, ahogy az MSZP(-SZDSZ)-kormány az adónemekkel és -kulcsokkal bánik, valami egészen elképesztően káros. 2002 óta nem volt olyan két év, amikor a gazdasági szereplők rendesen tervezhettek volna előre, évközi adórendszer-változás, áfa-visszatartás, vagy behazudott, majd eltörölt ötéves adócsökkentési program nélkül. A nehéz tervezhetőségen túl elég belegondolni abba, mennyi vesződséggel (költséggel) jár például az áfa-kulcs változtatgatása: lehet újraprogramozni a pénztárgépeket, frissíteni a számlaprogramokat, újraárazni a termékeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr72886646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.19. 11:17:40

" 2002 óta nem volt olyan két év, amikor a gazdasági szereplők rendesen tervezhettek volna előre,"


2008 októbere óta nem volt olyan két hét... :))
Az teljesen normális ha egy súlyos válsághelyzetben a kormányzat ilyesmit csinál, az nem normális ha ezt a kormányfő olyan önelégült arccal teszi mintha legalábbis éppen most nyerte volna meg a new yorki maratont és nem a nóziján csúszna hónapok óta. Azt mondta Churchill, hogy az amerikaiak mindig a legjobb megoldást választják miután kimerítették az összes egyéb lehetőséget. Mi csak merítünk és merítünk. Ki.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.01.19. 11:27:24

ez az áfás bizgere a szoc és kartársaik szakértelme, meg aztán a megáfázott pelenkával nehéz ügy az egészségügyet tisztába rakni.

freehckr 2009.01.19. 11:28:10

Ez annyira sz*r, már bocsánat... A történések mindig ugyanazon mederben haladnak, már annyira unalmas, semmi változatosság:
- Az elvtársak szerint náluk jobban soha senki nem csinálja, és hamarosan, de legalábbis jövőre már nagyon jó lesz itt mindenkinek (szüleim mesélik, a "szocialisták" szerint évtizedek óta jó lesz jövőre).
- Aztán az elvtársak elk*rják, nem kicsit, nagyon.
- Bejelentik, hogy igaz, hogy náluk jobban soha senki, de most "begyűrűztek" valamiféle cudar idők, és hát itt-ott meg kell szorítani.
- Eltűnnek, tanácskoznak, majd nem nyilatkoznak.
- A részben a Párt tulajdonában álló napilapok elkezdik adagolni, hogy mire készülnek az elvtársak, miközben a Párt "fölkészített publicistái" már áztatják is az agyakat jó kis hipós mosóvízbe.
- Majd miután a Pártlapok már eléggé összeborzolták a proletárok idegeit, a "fölkészített publicisták" pedig kimostak mindenféle piszkos gondolatot az agyakból, előbújnak az elvtársak méregdrága villáikból, és bejelentik: nem voltak igazak azok az állítások, miszerint 5%-os áfaemelésre készülnek. Ugyanis csak 4%-os emelés lesz. A proletár pedig két aszott virsli és egy húgy meleg sör bekebelezése után tapsviharban tör ki...
- Az elvtársak szerint náluk jobban soha senki nem csinálja, és hamarosan, de legalábbis jövőre már nagyon jó lesz itt mindenkinek.
- ...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.01.19. 11:32:41

Egészen érdekes, ami adó ügyben zajlik. És nem csak az elmúlt 7 év "termése". Gyakorlatilag eltűnt mindenféle (ha tetszik filozófiai) elgondolás az egyes adónemek mögül, illetőleg jónéhány úujkeletű mögött már nem is volt. Mintha mindez csak pénzügyi dolog volna. Pedig nem.

Szvsz rendkívül fontos volna, hogy a zemberek értsék, mely adó miért is van, mi annak az értelme, mely elemei által lesz több, mint szimpla pénzbehajtás, ha tetszik mitől lesz igazságos. Persze egy olyan SZJA, amiben majd mindenki egy széles, magas sávban adózza a jövedelme túlnyomó részét, vagy egy olyan ÁFA, ahol majd' mindent föltuszkoltunk a legmagasabb sávba, az erre nem alkalmas.

Az SzJA tekintetében például elképesztő, milyen hamar amortizáltuk a sávokat, gyakorlatilag eltűnt belőle minden progresszivitás. Pedig ha valahol lehet jövedelem alapján különbséget tenni - és ezzel valamiféle demokratikus vonást adni az adórendszer egészének, akkor az az SzJA. És meglehetősen ostoba érvelés, hogy a sok sáv ösztönözne jövedelemeltitkolásra, adócsalásra. A magas adóterhelés esetleg igen, de annak a sok sávhoz semmi köze. Ráadásul jelenleg sem SzJA ügyi megfontolásból titkol el jövedelmet, aki csak teheti, hanem TB, és egyéb jellemzően munkáltatói terhek miatt.

Az ÁFÁhoz visszatérve pedig egyenesen elképesztő, ami zajlik. Az ÁFA ugye, mint a neve is mutatja általános, és fogyasztási adó. Vagyis mindenki fizeti minden fogyasztása után. Ám mindenkinek más a fogyasztási kosara. Kurvára nem mindegy, hogy valaki kisnyugger, épp hogy eszik, lakik, fűt, gyógyszereli magát, vagy valaki szerencsés aktív, és évente cserél autót, plazmatévét, toronyórátlánccal. Vagyis az ÁFÁnak is van - lehet - egy szociálisan érzékeny oldala. Ráadásul az ÁFA eu-s előírások alá esik - ott mondjuk nem is okvetlenül hülye mindenki - így van is neki 3 lehetséges mértéke. Na ezt kéne épeszű tartalommal megtölteni, a mérték vonatkozásában meg nincs sok lehetőség, ha túl magasra szabjuk, mindenki átjár valamelyik szomszédba vásárolni.
Kisország, kis áfamozgástér.

De hogy a legmagasabb sávbanbárkinek, bármiféle észlelhető különbséget jelentene 4-5%, azt kötve hiszem. Szerintem ez a csökkentéskor is szépen harmadolódott a fogyasztó-kereskedő-állam bermudaháromszögben. Emeléskor is ez várható, vagyis cca-1,5% többletkiadás a fogyasztónak, ugyanennyi árrésszűkülés a kereskedőnak, és szintén 1.5% bevételemelkedés az államnak - bár ezt már könnyen el is viheti a fogyasztás visszaesése, ami egyéb okok miatt (is) bekövetkezhet.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.01.19. 11:37:24

hozzászólás+áfa(25%)/db= már majdnem olyan drága mint azorbánék idején.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.19. 11:42:01

@Dr. Zerge:
Nem fogyasztási, hanem forgalmi adó.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.19. 11:43:54

Az áfaemelés + járulékcsökkentés egy helyes lépés, amit ha nem tesznek meg a szocik, 2010 után Orbánék valószínűleg meglépnek. Ugyanis ez az aktívak javára csoportosít át (az áfát a nyugdíjasok is fizetik).

Gazdaságélénkítő céllal járulékokat kell csökkenteni, ez az ötlet régóta a levegőben van. De az így keletkező hiányt kompenzálni kell, és erre az egyik módszer a kiadáscsökkentésen kívül az áfa növelése. Természetesen nem sokat ér a "gazdaságélénkítés", ha az áfanövelés miatt a lakosság fogyasztása drasztikusan csökken.

Nem számítok arra, hogy egy szoci kormány kiadáscsökkentést fog végezni. Ez több törzsszavazói csoportjuk érdekeit sértené. Annak hiányában viszont vagy nem lehet érezhető hatású járulékcsökkentést végezni, vagy pedig a jelentős járulékcsökkenéssel együtt más adókat (pl. az áfát) nagyon meg kell növelni, ami politikailag nem járható út számukra. Ezért az a legvalószínűbb, hogy a sokadik nagy dérrel-dúrral beharangozott, ezermilliárdról induló, majd hétszázra, aztán négyszázra, százötvenre, hatvanra és végül húszmilliárdra lealkudott adóátrendezés következik idei "nagyreformként".

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.01.19. 11:53:10

@TuRuL_2k2:

Ja, igazad van. De minekutána igazából - kevés kivételtől eltekintve - csak a végfogyasztó fizeti meg, szerintem nekem is. Alapvetően a fogyasztást adóztatja, csak aképpen, hogy a forgalamat terheli és visszaigényelhető, amennyiben nem te vagy a végfelhasználó. (mielőtt meg ebbe köt bele bárki, tudom, hogy adó-jogilag elképesztően slendrián a megfogalmazás...)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.19. 12:00:19

az áfa fogyasztási adó. ellentétben az szja-val, ami bevételi adó.

egyébként a magas áfa ismét előremozdítja a számla nélküli mutyizást - ezt csak úgy jelzem.

kérem jelentkezzenek azok a polgártársak, akik egymást túlharsogva hangoztatták, hogy a Gyurcsány kormány "hosszútávúbb" gondolkodást és tervezést csinál az ex-Orbán kormányhoz viszonyítva.
és még nekik van programjuk. van ám: az előre menekülés.

kérem, valaki vegye már számba (forintosan, nem százalékosan) a "sikeres kiigazítás" tényleges eredményeit.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.01.19. 12:03:58

tervezgetnek ezek a jómadarak már évek óta. gazdaság élénkítés, meg kedvező adócsomag. mikor lesz ebből valami? talán akkor amikor én miniszterelnök leszek.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.19. 12:10:38

kicsit off:

www.fn.hu/oktatas/20090115/megszuntetnek_pedagogusok_kozalkalmazotti_statuszat/?oldal=1

"A magyar közoktatásban kialakult jelentős túlfoglalkoztatás szintén ide vezethető vissza. A túlfoglalkoztatásnak pedig az a következménye, hogy a tanárok relatív kereseti helyzete nagyon alacsony. Ezen - a ráfordítások olyan emelése nélkül, ami nem elképzelhető - nem lehet változtatni ebben a rendszerben, így relatíve a keresetek tovább fognak romlani."

közalkalmazotta státus ide vagy oda, már megint valaki létszámleépíteni szeretne a pedagógusoknál - holott ők már így is annyira túlterheltek, hogy azmár a tanítás minőségének romlására megy. Régen nem negyven órát dolgoznak egy háten, hanem akár 60-70-et is, és senki nem fizet nekik azért, ha pl. színházba viszik a gyereket. stbstbstb

Pedagóguscsaládban fölnővén mindig azt hallom, az igazi refomr az volna, ha megfeleznék az osztálylétszámokat, imvel akor lehetne rendesen tanítani, figyelni a gyerekre. Nade ez nem pedagógusleéíptéssel működik ugye.

Bummer 2009.01.19. 12:17:09

Az egész azért nagyon durva, mert ha mondjuk jön egy következő kormány (tetszőleges összetételben), és azt mondja, hogy most tényleg adót csökkentünk, de légyszilégyszi tényleg fizessétek be, nem fogják merni befizetni, mert - jogosan - félhetnek attól, hogy elkezdenek nagyobb adót fizetni, aztán egyszercsak megemelik a kulcsokat.
Még azon sem csodálkoznék, ha ez az elbizonytalanítási politika szándékos lenne a szocik (és kedves látens koalíciós partnereik) részéről.

molaris 2009.01.19. 12:18:38

Kérem szépen a tisztelt levelező társakat, hogy nagyobb hódolattal adózzanak nemzetünk pénzügyi vezetésének, minekutána nálunk sikerült először keresztezni a totót, az adótörvényekkel.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.19. 12:58:07

moralisnak igazsága van :):):)

www.mno.hu/portal/603968

Fehérítő terror

„E heti nyertesünk Kovácsné Szépmályú Ilonka Rebeka, aki egy melírozásért és egy dauerolásért kapott számlával indult a fehérítő versenyben. A nyugalmazott traktorosnő jutalma egymillió forint, amelyet ezután is olyan szolgáltatásra fog költeni, amiért blokkot kap. Ilonka Rebeka lapunknak elmondta: a nyereménynél is jobban örül annak, hogy vásárlásával halálos csapást mért a magyar népet kínzó feketegazdaság felett aratott végső győzelemre.” (Szabados Népség, 2009. január 32.)

wendriner úr 2009.01.19. 13:08:40

mult szerdan ebed kozben hallottam egy balos foembertol, akkor rohogtem, hogy teged is atvertek baratom. ma mar nem annyira.

akkor az IMF-es elvtars csak annyira volt jo elvtars, hogy a sajtoban dicsert, de zart ajtok mogott orditozott. Ferenc elvtars nem szokott az imperializmus lancos kutyajakent csaholni csak ugy magatol, o meg akarja vedeni a kisembereket. csunyan radonthettek az ajtot az arcara.

jozicsenko 2009.01.19. 13:42:54

wendriner úr 2009.01.19. 13:08:40 :

no igen, erre a beszélgetésre nagyon - nagyon kiváncsi lettem volna

újra meg kell tanulnunk olvasni a sorok között, mit is mondtak?

a 2008as év profi, jó volt, stb= 2009-ről ne beszéljünk
a hitelhez alig nyultunk hozzá = még a fele meg van, igaz a másik felét alig 1 hónap alatt használtuk el? (== és azt mondták eleve az elvtársak, hogy ahhoz se nyúlunk hozzá sohase)
nincs baj, csak 2010-től kell kezdeni visszafizetni (=majd az orbán rendezi a cehhet)
nincs baj, nem voltak feltételek (=miért is jött ide a Dominik Strauss Kóhn?)
nem nyúlunk hozzá a 13.haviakhoz (=ahhoz nem, de az áfával majd visszavesszük)

sajnos amig nem lépnek meg pár olyan dolgot, ami a rokkantnyugdíjasok és nyugdíjasok felét pofánveri, addig nem változik semmi sem (volt arca azt hazudni nov-ben Ferikének, hogy 2020-ig egyensúlyban van a nyugdíjkassza, amikor a népnemzeti összkonferencián még 600 MRD-os hiánypótlásról volt szó /Kupa Mihály beszélt talán róla?/)

lesz majd sírás-rívás és fogaknak csikorgatása: nekem rosszabb már nem lehet, csak jobb: ha csökken az adóm, az jobb. az áfát meg fizeti mindenki, a feketéző is

hogy közben szlovákiát, ukrajnát és ausztriát évi x száz MRD Ft-tal támogatunk meg, mert inkább ott vásárolnak? hmm,. erre nincs válasz az elftársaktól...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.19. 13:52:48

ja.
a szlovák rendszám mellé majd feketelistás lesz az oszták plazmatévé meg a szlovák házimozi. esetleg még a deli csoki is.

kéremszépen, lesz még itten fagyasztóláda a mariahilferről.

időutazás ez teljesen.

AYBARS ANDA 2009.01.19. 14:01:35

Foglalkozásom gyakorlása során kiemelt helye van az adóügyeknek.

EZ azonban nem adóügy.

Ez a maffia pitiáner könyvelőjének újabb piszkos kis - kontrollálatlan - húzásait előrevetítő, időhúzó, lebukást és a vezetékszíjon való távozást időben távolító kis trükközés, amit MI MIND megszívunk.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.19. 14:14:03

Nem normális aki egy recesszió kellős közepén a fogyasztást akarja csökkenteni a forgalmi adó növelésével.

Ráadásul a környező országokhoz képest nem jó ha magasabb az ÁFA más okok miatt sem.

Padlót fogtam az ÁFA emelés gondolatától, meg hogy tényleg ennyire nem értik.

Azt tudjuk hogy korruptak, hazudnak, diktatórikus hajlamúak és ráadásul nem is szakértők. De azt, hogy az alap gazdaságpolitika első fejezetét nem értenék az valami egészen elképesztő.

Ilyenek Zimbabwe produkál, nem egy bármiféle gazdasággal rendelkező állam.

rolika 2009.01.19. 15:01:51

ahogy ezek kormányoznak, úgy AKÁRKI képes lenne irányítani egy országot. totális koncepciótlanság jellemzi a tevékenységüket.

a válság úgy kellett ezeknek, mint egy falat kenyér. rá lehet fogni mindent, pedig anélkül földőlne a liszteszsák

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.01.19. 15:26:57

Az tény, hogy ezt tényleg elkúrták... Nem az Áfához kellett volna már 2006-ban se hozzányúlni (és pláne nem kétszer), hanem a munkát terhelő adókhoz.

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.19. 16:33:06

@dszg:

Ha a belinkelt FN cikk grafikonjat is megtekinted, akkor pontosan mire alapozod, ezt a "leterhelt" dolgot? Pont arra utalnak a cikkben, hogy tulkepzes van pedagogusokbol (es akkor azt meg szoba sem hoztak, hogy mindez gyakran milyen gyatra szinvonalon folyik).

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.19. 16:36:13

Nem teljesen off, de Navracsiscs meg hanyszor veszi elo, az "ezek mindig a a neptol vesznek el" lemezt? Miert, ok majd kitol fognak...?

(hvg.hu/itthon/20090119_navracsics_fidesz_reakcio_gyurcsany.aspx)

wendriner úr 2009.01.19. 16:50:32

ilyen elb@szott helyzethez vezet, ha egy orszag adorendszeret is a kozvelemenykutatok mereseihez igazitjak, nem pedig a realfolyamatokhoz. 2006-ban nyerni kellett, hat afat csokkentettek.

de kerdem en (naivan), mi varhatunk egy Gyurcsany-Bajnai-Veres harmastol realisan gazdasagpolitikaban? egyvalamiben van rutinjuk: a trukkok szazai.

nem latni a magyar gazdasagpolitikaban a tuz kozeleben senkit az utobbi par evben, aki makroszinten ertene osszefuggeseket. a PM apparatusa iszonyat gyenge (akik jobbak voltak, azokat elvittek mondjuk a Nemzeti Bankba), a GM-rol ne beszeljunk (emlekeznek itt meg egyesek az Elender-kozeli managerek szarnyalasara? hova lettek ok mara, blah!)

azert en a Fidesz helyeben mar rakerdeztem volna arra az elmult ket es fel evben, hogy Feri bacsi, megis mik voltak azok a trukkok szazai, es meg mindig csinaljatok-e?

wendriner úr 2009.01.19. 16:52:56

ketsegkivul hatranybol indul kormanyvaltas eseten a Fidesz a "neptol vesznek el" lemez miatt, de ok mondjatjak: sracok, nem mi b@sztuk el, a gond nagyobb mint gondoltuk. hogy aztan ez eleg lesz-e? fene tudja, Viktor bacsi szerintem hiaba tagadja, bankot akar robbantani: 2/3. abba a strategiaba ez belefer.

jozicsenko 2009.01.19. 18:40:46

attól félek, futnak a nyuggerek után

pedig tisztán kellene látniuk: miattuk vesztik el a választásokat

de nem miattuk fogják megnyerni

maradjon nyugdíjas az a 65 évnél idősebb ember, aki dolgozott

maradjon rokkantnyugdíjas az, aki kerekesszékes, vak, süket, nyomorék, stb

de aki nem, az takarodjon vissza dolgozni

hiába volt joga 43évesen a honvédségtől/rendőrségtől, bm-ből, stb nyugdíjba menni, nincs rá pénz

nincs

mert elkurták

takarodjon dolgozni az a 800.000 rokkantnyugdíjas, másféimillió segélyezett, egy millió kamunyugdíjas, akit én fizetek

vagy takarodjon el az országból: el lehet menni innen!

Ferinek is :-P

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.19. 18:58:11

Hagyni kéne békén az áfát. Az a 20 szép kerek szám, sem túl magas, sem túl alacsony. Az eheti nyerőszám a tizenhármas. Kiírom számmal is: 13. Hátha erről eszünkbe jut valami.

Charme 2009.01.19. 19:46:19

Aki. Piacon. Dolgozik. Az. Amikor. Meghallotta. Azt. Hogy ÁFA. Emelés. Azt. Gondolta. Hogy. Kész. Vége. Ez. Lehetetken. Bazdmeg. Ajók..vaédes. Anyád.
Ilyen nincs, gyerekek, ez lehetetlen. Ez akkor nagy szopás a piacon dolgozóknak, hogy arra nincsenek szavaim. Nincs, egyszerűen nincs. Minden fogyasztói termék 7-8%kal drágább lesz, mert ami 27.990 Ft-ba került és nagyjából fogyott az nem 29.156 Ft lesz a bótban, hanem 29.990.- mert a piac így dolgozik, és jól teszi.
Az év elején két héteig kerestem telefonon a Bosch Magyarország Kft.-t egy pöcökért. 2 hét után vette fel a telefont egy tag és csak annyit mondott: csáó, megyünk Szlovákiába. Érted? A Bosch Magyország Kft Szlovákiába, ahol van már Bosch Szlovákia Kft.
Nem hiszem, hogy a hétvégén ennyire jó volt a hangulat a szociknál, nem hiszem, ennek vége kell legyen idén. Tartsatok ki!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.19. 19:50:23

Maguk nem értik a hosszútávú stratégiát. A cél a prolik büntetése. Először csökkentik ,azt megszívják mert nem szavaznak a Fospumpára. Utána megszívják mert visszaemelik. És végül nagyon megszívják ,mert a középső kulcs is végül 25%-os lesz, mint a felső a Fospumpa alatt! Ha-ha-ha!!!! Mesteri stratégia, hogy szüntessük meg ügyesen a középső áfakulcsot címmel. Ha-ha-ha! Hülye prolik, fizessetek!

wendriner úr 2009.01.19. 20:14:16

vitatkoznek Major Majorral, szerintem a cel meg hosszabb tavu.

alaptezis1:
kozeposztaly - jobboldal szerencsetlen proller - baloldal.
alaptezis2:
minel nagyobb a jolet, annal bovebb a kozeposztaly, annal nagyobb a Fospumpa-veszely.

konfliktus feloldasa:
hogyan csinalunk kozeposztalybol baloldali, szocialisan erzekeny szavazot? nagyon egyszeru: szocialisan nagyon erzekennye tesszuk ==> szerencsetlen prollerre degradalodik.

konkluzio:
a neolenini tanitas szerint a kozeposztaly nem vesz el, csak atalakul. a jo ugy erdekeben.

ps: ha Fospumpa ezt a strategiat ismerte fel, es ezert nyomja a szocialis demagogiat, akkor zsenialis, de egyet elfelejt: abban az ellenfelnek 60 ev forja van.

freehckr 2009.01.19. 20:19:01

@wendriner úr:
"a Fidesz helyeben mar rakerdeztem volna arra az elmult ket es fel evben, hogy Feri bacsi, megis mik voltak azok a trukkok szazai"

Én jobban szeretném ha ezt nem a "fityiszesek" kérdezgetnék, hanem nyomozók, ügyészek, revizorok, bírák...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.01.19. 21:27:40

Az áfa-kulcs ötlete mögött szerintem ennél prózaibb ok van: túl alacsony az infláció - mármint a 2009-es költségvetés előfeltételezéséhez képest :-).

Vegyünk egy mély levegőt és valljuk be, hogy értelmetlen állami gazdaságélénkítésben gondolkodni. A járulékcsökkentés fontos és szükséges lépés, de ha nem tudunk legalább 10%pontot csökkenteni, akkor nem lesz érezhető hatása a vállalkozásoknál. Az állami beruházásokra nincs mozgástér - hálistennek. Ami érezhető lenne, az egy radikális kamatvágás, de az meg nem a kormány hatásköre.

Akkor ezeket ki is pipálhatjuk, marad a jó öreg Vágási Feri. A családi pótlékot is, a nyugdíjakat is, a szociális segélyeket is, meg az autópályaépítéseket, a gázártámogatást, a MÁV-ot és a bankkonszolidációt is beleértve.

Bello74 2009.01.19. 22:00:08

Tényleg vicces ez az áfa emelés. 2006ban sem csökkentek az árak, max papíron, most viszont garantáltan feljebb menne minden, aztán meg hogy lenne meg az a jól kiszámolt inflációs cél, hehe. A végén még a Szakértő Kormánynak kellene csinálni egy 6. költségvetést. Majd eg yhétre rá a 7-et.
Én az szja-t alakítanám át, 20% és kész. Egyből nem lenne 10 emberből 7 minimálbéres, sokkal feljebb vinné papíron is a jövedelmeket, és nem csak a vagyonvizsgálatnál derülne ki, hogy két minmálbéres vállalkozó hogyan tud kéthetente Svájcban síelni a céges Q7-tel.

jozicsenko 2009.01.19. 23:21:35

Bello74 2009.01.19. 22:00:08

a 20%os szja jó ötlet

tessék megnézni szlovákiát: szja, társasági adó, áfa, minden olcsóbb

hogy pl családi pótlék csak 3 gyerekig van, utána adókedvezmény?
hogy nincs annyi rokkant nyugdíjas
hogy mindenkit elzavarnak dolgozni?

ez a normális

de nem nálunk, mert aki dolgozik, az önérzetes, az gondolkodik, az nem hisz az mszmpnek

tehát aki nem függ tőlük, az nem rájuk szavaz

kulalak 2009.01.21. 02:01:30

Igy valoban AKARKI tud kormanyozni. Javaslom, hogy kuldjuk el oket!
Nem egy nagy kunszt emberek!!! De tenyleg, ez egy egyszeru munka. Ido van!

Karcolt lendület 2009.01.26. 14:52:34

Emlékszik még valaki Gyurcsány Megegyezés c. esszéjére és hogy akkor épp miben látta a megoldást? Szerintem nem sokan, pedig csak 5 hónapja volt...

Ennek megfelelően érdemes foglalkozni minden ötletrohamával, kijelentésével és aktív-kormányzás szimulációjával. Mire február végén elő kellene állni a legeslegújabb, mostmár tényleg megoldást jelentő reformokkal, addigra ismét valami egész másról fog beszélni, mint amiről most...
süti beállítások módosítása