Palesztin kultúrsokk a Cseppkő utcában
2009. január 09. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Palesztin kultúrsokk a Cseppkő utcában

 Szerda este a Reakció különítménye, Lelky Lola, Kínai Kálmán és Trágár Tóni ellátogatott a palesztin követséghez, ahova a Jobbik szervezett szimpátiatüntetést Gáza ostroma apropójából. Az Önök kalandos életű tudósítói láttak már ezt-azt, de ilyet még nemigen, úgyhogy lefilmezték. Zsidók Egyiptomban, zsidók a Fatahban, zsidó királyság Magyarországon, zsidók mindenütt:

 Kedves Olvasóink!

Az eredetileg itt látható videón szereplő palesztin diákok több csatornán is megkerestek minket, s kérték, hogy vágjuk ki őket az összeállításból. Arra hivatkoztak, hogy nemigen ismerik a magyar belpolitikát, s nem tudták, hogy milyen arcokkal fognak együtt szerepelni. Nem vagyunk hívei az utólagos vágásoknak és átírásoknak - blogos pályafutásunk alatt még soha nem is tettünk ilyet -, de mivel mi is voltunk külföldi ösztöndíjas diákok, s emlékeink szerint mi sem a helyi bolondokkal voltunk elfoglalva, ezért kérésüket méltányosnak tartjuk, s a videóból eltávolítottuk őket (tehát most már egy vágott változat látható). Az esetleges felháborodott fenyegető leveleket, kérjük, nekünk címezzék.

Üdvözlettel:
Kínai Kálmán és Trágár Tóni

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr5866584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medve2 2009.01.12. 11:46:29

Thetriggerhappy! Márpedig palesztin állam nélkül nem lesz béke. Ha pedig a mostani akciójával Izrael nem akar vagy tud elérni politikai eredményt, akkor ezzel valóban csak annyit ér el, hogy a Hamasz féle gondolkodás erősödni fog a palesztinok körében. És végül: a demográfiai adatok és a változó nemzetközi környezet miatt Izraelnek szép lassan nagyobb érdeke egy palesztin állam, mint a palesztinoknak.

medve2 2009.01.12. 11:48:17

Csati! éppen ezért Izraelnek kéne lépnie a palesztin állam ügyében, érdemben.

medve2 2009.01.12. 11:50:54

Tevevanegypupu! A véleményedet tisztelettartom. Csak azért száltam veled vitába, mert szeritem a történelemben, ebben az esetben, nincsenek bárányok és farkasok. Ennyi.

tevevanegypupu 2009.01.12. 11:54:36

medve2
igy igaz. Sot a baranyok neha farkassa valtoznak es forditva.

thetriggerhappy 2009.01.12. 12:51:45

@tevevanegypupu:

azok bújnak mögéjük, akik a követ dobáló gyerekek mögül éles lőszerrel lőnek, rakétáznak.
ugye nem kell 137 videót belinkelni ismét?

medve2,

igaz, de a palesztin állam sem egy mindenáron elérendő cél. kellene palesztin állam, amelyik békében tud együttélni, de nem kell hamasz vezetésű, izraelt rakétázó állam, abból volt már pár a környéken és mind egy pár vesztes háború után tanulta meg a minimális együttélési szabályokat.

2005-ben izrael kivonult gázából, a belháború, a fatahosok kiírtása, az izraeli üvegházak és ipari létesítmények lerombolása helyett el lehetett volna kezdeni államot építeni.
most is ki fognak vonulni, ismét itt lesz az esély. én, és szerintem izrael lakosságának döntő része is, ezért szurkol.

tevevanegypupu 2009.01.12. 13:31:04

thetriggerhappy
nem kell belinkelni semmit, allitolag tenyleg igy van. Csak egyben tevednek akik azt hiszik, hogy a gyerekeket barki is kenyszeriti. Onkent mennek. Hogy ez fanatizmus, gyulolet, harc egy eszmeert, fatalizmus, a minden mindegy lelkiallapota, azt nyilvan sokan kerdezik: mindegyikbol van benne. Az ongyilkos merenylok altalaban meg a husz evuket sem erik el. Es nem kell kulonosebben biztatni oket. Ezt mi keptelenek vagyunk megerteni, pedig nem is kell olyan nagyon visszamennunk a tortenelemben: a kulonbozo szabadsagharcokban nagyon sok gyermek is resztvett. Nem irodalmi alakok, eleg ha a masodik vilaghaborus angol vagy amerikai tizennyolc-tizenkilenc eves pilotaira gondolunk..

thetriggerhappy 2009.01.12. 13:50:08

@tevevanegypupu:

dolgozni is maguktól mennek a gyárba pár évesen, ugye?

plastik02 2009.01.12. 13:52:13

szerintem azért ne hasonlítruk össze a második világháború angol, amerikai pilótáit, meg azt a szerencsétlen idiótát, aki bemegy egy moziba és felrobbantja magát 50-60 civilt legyilkolva...

tevevanegypupu 2009.01.12. 15:18:16

thetriggerhappy

mentek Angliaban, Franciaorszagban, Magyarorszagon is..nem is olyan regen. Es ne kepmutassunk: a vilag nagy cegei nem veletlenul dolgoztatnak a Tavol es Kozel-Keleten. Kulonben itt Marokkoban ugy 8 evesen kezdik dolgoztatni a gyerekeket, tobbnyire a kezmuvesiparban - agyagozas, szonyegszoves, keramia - nagyon elitelendo es nem magyarazat az sem, hogy "addig sincs az utcan es szakmat tanul." Es vannak am europaiak akik dolgoztatjak oket itt is..

plastik02
nem tudom ki mennyire tuatosan vagy megszallottan hajt vegre ilyen szornyusegeket mint mozi vagy busz vagy egy disco felrobbantasa. Csak annyiban hasonlithato ossze egy fiatal pilota es egy ongyilkos merenylo, hogy a pilotanak tobb eselye lehetett a megmenekulsre, de sokkal tobb nem.

medve2 2009.01.12. 15:47:15

Thetriggerhappy! Palesztin állam azért kell, mert jár. Mahmud Abbasz 1 évig úgy volt elnök, hogy sehol sem volt még a hamasz hatalmon. Izrael 2005-ben tényleg kivonult, majd heremtikusan lezárta az övezetet. És semmilyen engedményt nem tettek az állam ügyében, pedig a fatah elismerte Izraelt. Neked is azt tudom mondani, mint másoknak: amennyire nem tudom elfogadni, hogy mindenért Izrael tehet, ugyanannyira nem lehet kijelenteni, hogy Izraelnek ne lenne felelőssége a kialakult helyzetért.

kispesti 2009.01.12. 16:43:57

izrael módszeresen irtja ki apalesztinokat ,az ország neve palesztina ,és nem izrael,ez az angolok cinikus kreatúrája

medve2 2009.01.12. 16:50:19

Ahhoz képest, hogy milyen témát érintettünk, elég kevés volt az olyan droid, mint kispesti.

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 17:08:19

@thetriggerhappy: bocsáss meg, hogy jönnek ide a fülöp-szigetek és a tálibok?
mellesleg,
csodálatos, ahogyan eltudod terelni teljsen másra a figyelmet.

thetriggerhappy 2009.01.12. 17:14:13

@roland_bela:

a mondanivaló az volt irónikusan, hogy nem izrael tehet az arab és muszlim világ összes bajáról. írtam pár helyet, ahol nincs izarel, mégis gáz van.....

miről is tereltem el a figyelmet?

thetriggerhappy 2009.01.12. 17:15:03

@kispesti:

tudjuk, zsidónia......
a bibliát azért nem ártana elolvasnod. rosszat nem tehet.

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 17:20:43

nem izrael tehet a muszlim-diktatúrák működéséről, viszont a hamasz és a radikális palsztinság kialakulásáért nagy részben felelős.
ja,és nem tisztem megvédeni lelkylolát, de úgy érzem, hogy legjobban itt rád jellemző a "hasznos idióta" szó.
szépen kérlek, hogy olvass el illan pappe és benny morris könyveket, vagy legalább részleteket a könyveikből és utána mérlegeld a közel-keleti helyzetet.
gondolom elolvastad mordechai schoenfeld(rákócza richárd) arafat cím könyvét és ettől okosnak érzed magad, de egy picit a másik oldal beszámolóit is.

thetriggerhappy 2009.01.12. 17:30:32

@roland_bela:

ja, tehát a hamasz miattuk alakult ki, ha ők nem lennének palesztina maga lenne a kánaán (szó szerint), a helyi arabok pedig isteni békében élnének, akár kasmírban, bombayban, a fülöp szigeteken, thaiföldön, európában, stb, ahol nincs izrael.
valóban nagy részben felelősek ezek a piszok izraeliek, hogy miért is nem vonulnak már egyetemesen a földközi tengerbe (láttad a szegény palesztin áldozatokért tüntetők kezében az EGÉSZ izraelt palesztin zászlóval ábrázóló táblácskákat?)

azt meg kifejthetnéd, hogy én melyik izmusnak is vagyok a hasznos idiótája, ugyanis loláékról ez egyértelműen kiderül....

pappé pedig nagy kedvenc, ha már hasznos idiótákról beszélünk. szeretem amikor szélsőbalos, valódi kommunistákra hivatkoznak egy jobboldali blogon.

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 17:41:12

részben miattuk alakult ki, részben pedig izraeli támogatás által, hiszen így meg tudták osztani a pfsz mögött felsorakozó palesztinokat.
a cikk témája nem jobboldali téma, szívsen hivatkozom kommunistákra is ha saját témakörükben nagyot alkottak. látom morrisra már nem tudtál semmit sem mondani.
harmadrészt pedig az egy állam megoldás hasznosabb lenne mindkét félnek véleményem szerint.

thetriggerhappy 2009.01.12. 18:03:40

@roland_bela:
mit mondanék morrisra? hogy kiröhögte az általad hivatkozott pappét?
az is egy vélemény, mégha nem is értek vele egyet mindenben. ha ő lenne a reakción, vele vitáznék, de csak te vagy, ezért beérem veled.

az egy állam a palesztinoknak lenne hasznos, akik 30 év alatt szépen túlnépesednek a zsidókat és akkor lenne vége izraelnek.

arab ország van pár marokkótól irakig, muszlim szomáliától indonéziáig, miért ne lehetne egy, azaz egy darab zsidó is?

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 18:36:30

ezt hívják természetes folyamatnak, míg a zsidó állam mesterséges, gettóba zárja az izraelieket, és gettóba zárja a palesztinokat is. ez nem hasznosság kérdése másrészről kinek hasznos-kinek nem, azok az emberek ott születtek és elüldözték őket, nem lehet azt mondani, hogy ezentúl marokkóban fogtok élni.

csati 2009.01.12. 18:45:41

@roland_bela: Azért mielőtt Pappét hiteles forrásnak állítanánk be, nem árt felidézni, hogy mit nyilatkozott: "Izraelben és Palesztinában mindenkinek van ideológiai programja. A küzdelem valójában az ideológiáról, nem a tényekről szól. Ki tudja, hogy mik is a tények? Mi megpróbálunk meggyőzni annyi embert, amennyit lehetséges arról, hogy a tényeknek általunk való értelmezése a helyes, és ezt ideológiai okokból tesszük, nem azért, mert igazságkeresők vagyunk."

thetriggerhappy 2009.01.12. 19:54:52

@roland_bela:

erre lett volna megoldás anno a kettéosztott palesztina, zsidó állammal és palesztin állammal.
anno nem kellett, most más a status quo.

érdekes, nekem úgy tűnik, hogy elég sok arab, török, stb él máshol mint ahol született (pld európában) és ez igaz az európából kikényszerített, az arab országokból elüldözött zsidókra, a pakisztánból elmenekült hindukra és indiából elkergetett muszlimokra.....

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 21:22:59

@thetriggerhappy:
miért relativizálod egy népnek a nyomorát?
mondtam már volt ilyen meg olyan arab zsidó is, azonban izrael velük szemben is elég nagy bűnöket követett el.
izrael nem mindenben hibás és nem velejéig, de sorra hozza a rasszista döntéseket, most betiltotta az arab pártokat, megtámadta a gázaiakat, a zsidó állammal egy baj van, hogy nemzetállamban gondolkodik ez pedig, mint a xx.sz. bebizonyította egy hibás elképzelés.
mindemellett pedig szörnyű módon összefonódik a vallás az állammal.

medve2 2009.01.12. 21:44:37

Roland Béla!

Az izraeli arab pártok a parlamentben vannak és ráadásul egy miniszterük is van. Azért neked sem ártana alaposabban tájékozódnod, mielőtt betiltott arab pártokról beszélsz. De továbbmegyek: Izrael felajánlotta a palesztin hatóságnak, hogy arab településeket csatol hozzájuk kárpótlásért a fal nyomvonaláért. Az összes arab település tiltakozott. A helyzet az, hogy az izraeli állampolgárságú arabok részben életszínvonal, részben a velük kapcsoltaos relatív békés együttélés miatt egyelőre nem nagyon akarnak változtatni helyzetükön. Igaz, Izrael velük szemben teljesen máshogy jár el, mint a megszállt területek palesztinjaival. Nem véletlen, hogy az izraeli állampolgárságú palesztínok körében, bár nyilván nem szeretik a zsidókat, de a terrorista cselekvényt elkövetők száma minimális.

Ez nem érinti a gázai eseményekkel kapcsolatos véleményedet, de könyörgöm: tényeket tartsuk be.

medve2 2009.01.12. 21:45:38

És még valami az izraeli nemzetállammal kapcsolatban: az izraeli állampolgárságú palesztinok sokkal több nemzetiségi joga van, mint az erdélyi magyaroknak. Sajnos.

thetriggerhappy 2009.01.12. 21:48:27

@roland_bela:

nem relativizálom. ez a nép nyomorban él marokkótól irakig, a saját vezetői miatt, miért pont ez a dunántúlnyi terület zavar?
és nem ő támadta meg gázát: gázából rakétázták dél-izraelt.

amit most írok, kicsit durva lesz: szerinted milyen jövője van bmilyen kisebbségnek az arabok mellett? induljunk ki az eddigi tapasztalatokból..

medve2 2009.01.12. 21:51:39

És még egy gondolat: Izraelnek nincsen alkotmánya, mert nem tudja kimondani, hogy nemzetállam. Tudják, hogy nem azok.

medve2 2009.01.12. 21:56:08

Thetriggerhappy! Két dolgot viszont neked kéne meggondolni:

1.Ne dugd a fejedet a homokba, a gázai akció következtében Izrael népszerűsége csökken. És ez nagy baj, vissza fog ütni.
2. Az izraeli politika néhány eleme szerintem védhetetlen: új telepek építése, Abbasz gyengítésével a Hamasz erősítése.

Ha valóban aggódsz Izraelért, ezeket megfontolod. Mint ahogy továbbra sem tudom: a jelenlegi katonai akciót politikailag hová akarják kifuttatni?

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 21:59:43

@medve2: dehogynem pont mai hír, hogy az arab pártok nem indulhatnak a választásokon, bocsánat a pontatlan fogalmazásért.
ne haragudj, de izrael zászlaja, himnusza és neve is kirekesztő az ott élő palesztinokkal szemben.
izraelnek nincs alkotmánya, mert a sasz, és az agudat jiszraél a két haredi párt terrorban tartja az éppen kormánypártot, nélkülük nincs kormányzás, velük nincs alkotmány.
nem mondhatja ki hogy nemzetállam, mert akkor a harediek tiltakoznának, mivel a zsidó állam csak abban az esetben jöhet létre, amikor eljön a masiach.
a harediek folyamatosan próbálják előtérbe nyomni a vallást, minden kérédsben, és sok dologban hagyja is magát az állam.
az alkotmány hiányának másik problémája a ki a zsidó- problematika, vallásos/szekuláris szemszögből.

medve2 2009.01.12. 22:00:36

Honn an van ilyen mai hír, hogy nem indulhatnak a választásokon?

medve2 2009.01.12. 22:02:00

Izrael egy demokrácia, ahol vannak szélsőségesek, mint bárhol a világon. És?

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 22:03:17

@thetriggerhappy: téged miért zavar hogy engem zavar, tudod idegesít, hogy nem mehetek úgy a szentföldre, hogy ne kelljen szembenéznem azzal a felsőbbrendűség érzéssel és kirekesztéssel amit az izraeliek egy része művel, és voltam kint kétszer is tudom miről beszélek, és a saját bőrömön tapasztaltam a kivételezést, én pedig nem szeretem ha kivételeznek velem más emberek kárára.

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 22:05:25

@medve2: izrael szélsőséegeseivel az a baj, hogy miattuk nincs alkotmánya ennek az országnak.
az a baj, hogy úgy vallja magát demokráciának izrael, hogy a vallás és az állam szorosan összefonódik, a házasság, a temetés, és az öröklődés kérdésében mindenképp.
a választásos hirt, hozta a miertcion és az index is.

medve2 2009.01.12. 22:15:48

Az Indexen benyomtam a kereső, ilyen jellegű cikket nem adott ki. Ide tudnád linkelni?

medve2 2009.01.12. 22:17:11

Izraelben egyetlen arabnak sem zsidó vakllás szerint házasodnia, temetkeznie. Izrael szélsőségesei meg erős kisebbségben vannak.

thetriggerhappy 2009.01.12. 22:29:41

@medve2:

nem vagyok telepes-párti.
ha izrael a nemzetközi közvélemény szájíze szerint politizálna, már eltűnt volna.

meggyengíteni a hamasz katonai szárnyát. meggyőzni úgysem fogják soha őket. lsd mit írtam korábban a hezbollahról.

thetriggerhappy 2009.01.12. 22:32:13

@roland_bela:

most komolyan kérdem: milyen zászló, név és himnusz lenne megfelelő? mondjuk a szír? vagy az egyiptomi? esetleg az iráni?
izarel egy zsidó állam és annak kell maradnia, békében az arab szomszédaival.

az arab pártok indulásának betiltásával nem értek egyet, de várjuk meg, hogy mit mond a legfelsőbb bíróság.

thetriggerhappy 2009.01.12. 22:33:34

@roland_bela:

bárcsak az arabok is így kezelnék a saját szélsőségeseiket....

medve2 2009.01.12. 22:33:57

Thetriggerparty! A nemzetközi közvélemény nyomást fog gyakorolni kormányaikra, azok pedig Izraelre. e3gyébként a nemzetközi közvélemény a 80-as évekig totál Izrael-párti volt.

A katonai célt értem. És a politikai? Mert ugye ha meggyengítik, majd csak úgy kivonulnak, gondolom te is tudod, annak semmi értelme, mert rövidesen minden újrakezdődik. Ennek így semmi értelme.

medve2 2009.01.12. 22:35:49

Nem az artab pártok indulását tiltották be, hanem két olyan formációét, mely nem ismeri el Izraelt, ahol indulnának. Megtaláltam a hírt egy harmadik portálon. Ez viszonmt mindjárt máshogy hangzik.

medve2 2009.01.12. 22:43:36

Hűha Roland Béla! Utánanéztem. Ha te a Miért Cion bloggot olvasod, tudjad, hogy azt egy nem zsidó származású zsidó hitre tért honfitársunk szerkeszti, aki szélsőségességével kompenzál. Azért azt ne vedd etalonnak és általánosnak, amit ott olvasol!

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 22:57:09

@medve2: tudom a miért ciont ki szerkeszti, azonban érdekel a cionista hangadók véleménye is. nem veszem etalonnak sőt... de ilyen vélemények is jellemzőek, mindenképp meg kell ismerni azt az érveelési technikát is, amit a napidzsihád meg ő folytat.
másrészről a ynet, sehol sem ír arról, hogy nem ismernék el izraelt, hanem csak tiltakoztak gázai offenzíva ellen.
a vallásra, úgy gondoltam, hogy nehéz az életed szekuláris, teszem azt nem megkeresztelt, nem muzulmán, és nem zsidóként élned. ilyen teszem azt az orosz alijával érkezettek egynegyede. kirekesztő, hogy egy orosz szárm. katonát aki jogosult az alijára, külön temetőben a zsidktól elkülönítve temetnek el, miközben ugyanúgy harcolt

thetriggerhappy 2009.01.12. 22:57:24

@medve2:

a politikai cél elérhetetlen. a szép szó nem használt, akkor már legalább az erőszakkal kivert béke legyen meg....

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 23:00:51

@thetriggerhappy: ne haragudj, de egy nem zsidó ember izraelben, és most nem csak palesztinokról beszélek, igenis hátrányosan meg van különböztetve.
legyen egy normális állam a közel-keleten, aminek a himnuszában nem csak zsidókról beszélnek, hanem az ország negyedét kitevő nem zsidókról is, aminek zászlaja nem csak a judaizmus "jelképét"
tartalmazza. képzeld el egy pillanatra is, hogy házasságon kívűl született gyerek vagy izraelben, emiatt nem örökösödhetsz, a vallási törvények miatt pedig csak házasságon kívűli nővel házasodhatsz, komoly demokrácia.

medve2 2009.01.12. 23:02:14

Roland Béla! Nem, azokat nem engedték, akik nem ismerik el Izraelt.

medve2 2009.01.12. 23:03:23

"a politikai cél elérhetetlen. a szép szó nem használt, akkor már legalább az erőszakkal kivert béke legyen meg.... "

Csakhogy ilyen nincs és ezt nem fogják tudni elfogadtatni.

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 23:18:28

@medve2: nem tudom azt mondani, hogy igazad van, mivel sem a balad sem a taal nem vitatja izrael létét.
a balad olyan álamot szeretne, amelyben mindenkit ugyanolyan jogok illetnek meg, a taal pedig abszolút nem vádolható izrael-lellenességgel.
a probléma az volt, hogy a taal vezetője felszólalt a gázai offenzíva ellen, és merte azt mondani, hogy az arab emberek vérét sajnálja.
most azt állítják, hogy terrorista.
mellesleg az egész erősen egybecseng, azzal hogy a likud egyik szárnya, hatalomra kerülése esetén meg akarja szüntetni a nem zsidók parlamentbe jutását.

medve2 2009.01.12. 23:22:46

@roland_bela: pedig a hír így szól, hogy Izrael el nem ismeréséért. Egyébként a Haaretz nevű iztraeli baloldali párt is elítéli az offenzívát, és azt sem tiltják be.

Hol olvastad a Likudról szóló hírt?

roland_bela (törölt) 2009.01.12. 23:40:23

moshe feiglin mondta, hogy hol olvastam azt nem tudnám visszaidézni, még úgy október november fele lehetett.
én csak azt mondom, hogy egyik párttól sem olvastam, pedig rákerestem olyan kijelentést, amiben tagadták volna izrael jogát a létezéshez.

tevevanegypupu 2009.01.12. 23:56:05

Hogy ki mit mondott az fontos, de a teny az, hogy Gaza egy hermetikusan elzart borton, de valoban..oda a madar is csal ellenorzes utan repulhet be, a "szabad" palesztin teruleteken pedig par ev alatt megduplazodott a zsido telepesek szama, ugy kb. 800 ezren vannak.

thetriggerhappy 2009.01.13. 11:51:48

@roland_bela:

erre nem is tudok mit írni. helyettesítsd be a hozzászólásodban izraelt magyarországgal.....
nem tudom eldönteni, hogy aranyosan naívakat írsz vagy cinikusan gonoszat.....

mellesleg javaslom a félhold kivételét a török, az algériai, a maláj, az azeri, a tunéziai, a pakisztáni, stb zászlókbó. a szaudi és a líbiai zászló teljes cseréjétl, valamint az iszlámra utaló valamennyi név törlését a muszlim többségű országok hivatalos elnevezéséből. a himnuszaikat nem ismerem, de javaslom azok átnézését is, valamint mindenféle keresztszimbólum kitakarítását az európai zászlókból......így megfelel?

medve2 2009.01.13. 14:19:51

@roland_bela: Kedves Roland Béla! Mai olvasmányaim alapján a korrektség kedvéért el kell ismenem: az arab pártok ügyében neked van igazad. Az eset felháborító és mintha az izraelieknek elment volna az esze. Most csak erre volt szükségük. Ebből hatalmas nemzetközi botrány lesz és a zsidó állam elveszti egyik legfontosabb image-át, ami a demokratikus berendezkedésre vonatkozik.

thetriggerhappy 2009.01.14. 13:22:06

érdemes megnézni az index videói között a pro-izraeli tüntetést.

roland_bela (törölt) 2009.01.14. 18:39:44

@thetriggerhappy: nem egészen ua. ne haragudj, de magyar ember bármikor lehet keresztény zsidó muzulmán cigány, mikor, azt éneklem, hogy i-ten álld meg a magyart, akkor abba mindenki beletartozik.
mikor azt éneklem, hogy nefesh jehudi-zsidó lélek, az kizárólag egy vallás tagjainak szól.
ha gonosz lennék nem így érvelnék, ezek nem csak az én kifogásaim, hanem komoly izraeli szociologusok is foglalkoznak a ténnyel. az izraeli identitás megmagyarázhatatlansága, egy állam nem demokrácia, ha a nevében meg van határozva, hogy egy állam zsidóknak. amikor vannak olyanok, akik kedvezményesebben vándorolhatnak be mint mások...
ajánlok egy könyvet, az izraeli identitás problémájáról:
egy nép amely külön lakik, hvg könyvek, van diggele

csati 2009.01.14. 19:58:57

@roland_bela: Lehet igazság abban, amit írsz. De egy olyan népről van szó, amelyet 60 éve ki akartak irtani, és azóta is minden szomszédja el akarja Izraelt törölni a térképről. Egy izraeli zsidó joggal érezheti úgy, hogy az egész világ ellene van.

Ezek után tényleg apróságok azok, amelyekbe belekötsz. A világon számtalan durvább esetet találhatunk. Úgy érzem, te is csak azért említed, mert a zsidók nem csinálhatnak semmit elég jól. Esetleg fegyelmezetten bemasírozhatnak a gázkamrákba... Az talán megfelelne.

roland_bela (törölt) 2009.01.14. 20:44:01

@csati:
a soá nem jogosít fel senkit arra, hogy civileket, gyerekeket öljön. a soát elővenni ügyes húzás, de semmi köze ahhoz, hogy lenézzük országunk kisebbségben lévő állampolgárait, megalázzuk a körülöttünk élőket, hadseregünk pedig köp a különböző nemzetközi jogszabályokra.
a zsidók nagyon sok mindent remekül csinálnak, de hívjuk nevén a dolgokat, a közel-kelet egyetlen demokráciája nem lesz az attól, hogy ezt ezerszer elmondjuk.
köszönöm mllesleg hogy lenácizol, te slemel.

csati 2009.01.14. 21:27:28

@roland_bela: Ne terelj, nem a gázai harcokról beszéltem. Hanem arról, hogy az is szép Izraeltől, hogy pár évtizeddel kiirtásukra irányuló kísérletek után, és állandó háborús és terrorfenyegetettségben jobban működő demokráciát tudnak működtetni, mint teszemazt Ukrajna. És mint a világnak úgy jó a fele.

Az meg marha unalmas, hogy milliomodszorra térünk oda vissza, hogy Izrael civileket öl. Akkor sincs így, ha újra és újra leírod. Az áldozatok fele még a legfinomabb becslések szerint is hamaszos harcos, de 80%-ról is beszéltek. A hamasz is elutasítja a fegyverszünetet, nem szünteti be Izrael rakétázását, a civileket nem óvja, a házak, kórházak, mecsetek közül lövöldöz. De annyiszor leírták, hogy úgyis felesleges ezzel vacakolnaom...

Ja, mi az a slemel?

roland_bela (törölt) 2009.01.14. 21:52:12

mi az hogy az is szép, a soá miatt nem mentesül senki az emberi jogok betartása alól.
miben jobb demokrácia? igen vannak dolgok,a miben ügyesebb, vannak viszont óriási elmaradásai demokrácia terén, dehát ezt mondhatom neked, hiszen lényegtelen az állam és az egyház különválasztása, lényegtelen, hogy a kisebbség indulhasson a választásokon, lényegtelen, hogy ne dózeroljunk le házakat kerteket ok nélkül, lényegtelen kivizsgálni a 48as etnikai tisztogatásokat, és persze, mint mnden jól fejlett demokráciában, sabra és shatila mészárosának az a büntetése, hogy nem lehet többé hadi pályán, az etiópok szegregálása, az oroszok egy részének kirekesztése, a szefárd zsidók kirekesztése az elitből, mind szép és jó, mert a soá.

roland_bela (törölt) 2009.01.14. 22:52:52

különben pedig a saját részemről lezártnak tekintem a vitát, nem vagyok náci, nem vagyok hamasz párti. egyszerüen nem vagyok soviniszta, nem látom értelmét eddig barátok közt is 445 asszony és gyermek, a civil férfiakról nem beszélve halálának és nem érzem úgy hogy izrael valódi demokrácia lenne, persze ha mindezzel nácivá válok, akkor lelketek rajta.
s,s,p.
www.youtube.com/watch?v=IFTwx7Y9Rno&feature=related

csati 2009.01.15. 11:06:50

@roland_bela: Miért nem mondod meg kerek perec, hogy nem bírod a zsidókat? Ez a baj egyébként az összes antiszemitával. Mondják meg, hogy nem komálják a pajeszosokat, és kész, nincs több vita.

tevevanegypupu 2009.01.15. 11:15:38

Ez az antiszemitazas nagyon logikus erv. Ellene vitatkozni tenyleg nehez, ha valaki kimondja hang fennakad, nincs tobb vita.(:

csati 2009.01.15. 12:52:34

@tevevanegypupu: Miért baj, ha nevén nevezem a dolgokat? Bayer is megmondta, hogy nem szereti a zsidókat, hát lelke rajta. Csak az a gáz, ha vég nélkül bizonygatja valaki, hogy nincsenek prekoncepciói, aztán csodálkozik az ember, hogy a tények, az érvek hidegen hagyják.

Kopiás Attila Steve 2009.01.15. 13:07:55

@csati: Nemtom, én átolvastam roland_bela utóbbi pár megjegyzését, de nem volt benne semmi antiszemita. Cionizmuskritikus, az igen. Nekem gyanús egyébként, hogy r_b zsidó, manapság pedig egyre több a cionizmussal kritikus zsidó. Mint ahogy itthon is egyre több a mi szélsőjobbunkkal szemben kritikus magyarság és hiszed vagy, sem, nem az a bajom a szélsőjobbal, hogy magyarok. :+)

tevevanegypupu 2009.01.15. 13:15:18

csati
nem antiszemitizmusrol van szo, Izrael allam agresszioja ellen van kifogas. Magyarorszagon kevesbe, a vilag tobbi reszen sokkal inkabb.

csati 2009.01.15. 14:59:47

@KA_Steve: No, lassan egyébként én is hanyagolom ezt a bejegyzést, asszem átbeszéltünk mindent, amit át lehetett.

Zárszóként annyit fűznék hozzá, hogy a legfurcsább a témához való hozzáállásban az, hogy láthatóan az Izraellel kritikus hangokból teljes mértékben hiányzik a konfliktus komplex áttekintésének az igénye. Pedig ahhoz, hogy valamelyest megalapozott véleményt alkothassunk, minimum 1947-ig kellene visszamenni, ennek ellenére az amnézia már a pár héttel ezelőtt lezárt "tűzszünetig" terjed.

Persze lehetne pro és kortra felhozni érveket mindkét fél mellett és ellen, csak én azt látom, hogy a Rolad Béla félék az Izraeliek igazát egy másodpercig sem veszik figyelembe. Palesztin részről pedig olyanokat is felhoznak (most nem pont R.B. topiktárs), hogy a hamasz tulajdonképp jogosan rakétázza és merényli a zsidókat, mert ők "szabadságharcosok", stb.

Szóval ez súlyos kettős mérce, ennek okát én a butaságban és az antiszemitizmusban gondolom. Mert más magyarázatot egyszerűen nem tudok elképzelni, hogy az egyik fél összes érvét lesöpörjük, a másiknak meg olyanokban is igazat adjunk, amiben tényleg, bizonyíthatóan nincs igazsága.

Én nem mondom, hogy R.B., vagy akárki biztosan antiszemita. Nekem úgy tűnik, hogy az, de nálam is felmerült, hogy tán egy önostorozó zsidó. Nem tudom. De azért írtam, hogy ha zsidóellenes prekoncepciói vannak, akkor inkább mondja meg, én elfogadom, hogy valaki nem kedvel egy embercsoportot. És akkor tisztában leszünk, és nem járunk felesleges köröket.

roland_bela (törölt) 2009.01.15. 15:52:58

Köszönöm szépen a kedves hozzászólásokat,
nem vagyok önostorozó zsidó, nincsenek prekoncepcioim a zsidósággal szemben, csak ugyanúgy kezelem, mint bármelyik másik népcsoportot, nem szent tehénként és nem gyűlöletem tárgyaként. Nem vagyok zsidó, járatos vagyok a hebraisztikában, judaizmusban. Egyszerüen furcsán érezném magam, hogyha az itthoni szélsőjobboldaltól hányni tudok és rosszul vagyok az előítéleteiktől, berendezkedésüktől, akkor más ország belpolitikájában a szélsőjobbot kedveljem.
Ezt furcsálom egyébként a legjobban, az itthon liberális lózungokat hírdetők, ha izraelről van szó teljsen más irányból nézik a dolgokat. Ha itt liberális vagyok, akkor más politikai kultúrában is az, ez így van rendjén, különben megtagadom önmagam.

thetriggerhappy 2009.01.16. 10:56:08

@roland_bela:

igen, liberális vagyok, itt is és ott is. a különbség, hogy ott az élet múlik a nekem sem tetsző dolgokon, a falon, a hatalmas hadseregen, stb. és az életbe beletartozik a tel avivi partyélet, az, hogy izarelben nem kövezik halálra a melegeket és sok más apróság.
igen liberális lennék, de nem aféle hasznos idióta, aki minden politikai relaitás és európai tapasztalat ellenére arról papol, hogy a zsidóknak el kellene hajítaniuk a fegyvereiket, megváltoztatni a zászlójukat és a himnuszukat, utána pedig keblükre ölelni arab testvéreiket, akiknek legfőbb vágya, hogy a tengerbe szorítsák őket.

ahmadinedzsád még izarel nevét sem hajlandó kimondani és egy országot vezet. ezekkel kellene egyezkedni?

thetriggerhappy 2009.01.16. 11:15:05

btw, beszéltünk még arról, hogy vajh lelkylola miért pont a jobbikos mocskos zsidózókkal érezte szükségesnek, hogy kifejezze bánatát a sok-sok ártatlan gázaiért. le lettem hurrogva, hogy lola nem antiszemita, csak aggódik.
most ez került a kezembe:

lelkylola · reakcio.blog.hu/ 2007.10.17. 13:17:59
Gabucino, én szeretem a kurucot. Van, aki nem szereti.

reakcio.blog.hu/2007/10/17/i_wanna_see_more_kuruc_people

nem antiszemita, nem szélsőjobbos, de szereti a kurucot.

pnbm 2009.01.16. 12:08:56

@thetriggerhappy:

ahmadinedzsád nem arab vezető még mindig,a telavivi partyélet illetőleg a "a cionista liberalizmus" tanulmányozásán túl hasznos lehet még 1-2efféle infot is beszerezni a közel-keletről...mielőtt bedobod érvként
egyébként az az iráni bohóc,ugyanúgy a tengerbe vetné az többi arab vezetőt is,sőt mondok elrettentőbbet:a hiper gonosz,ugyis halálra ítélt,terrorista palesztinokat is...

1013ember halálát akármilyen kimagyarázással sem lehet egy demokratikus állam reakciójának tekinteni...

Pincehelyi 2009.01.16. 12:25:42

@pnbm: "1013ember halálát akármilyen kimagyarázással sem lehet egy demokratikus állam reakciójának tekinteni... "

Love, love, és peace, peace! Hogy is kerül a demokratikus állam, az ő reakciója és az 1013 ember halála egy mondatba? Mi vagy te, droid? Ezt az ál emberi jogi mittudoménmilyen aktivista mondatot hogy bírtad leírni? Gondolom, erőszak- és háborúellenes vagy. Ismeretellenes is? Ehhez viszont gratulálok, de akkor mit írtál eddig a Hamaszról?

Vagy ez pusztán az "aránytalan" mértékű csapásra és következményre való utalás? Akkor mi lett volna az arányos? Három rakéta úgy arrafelé, esik ahogy puffan? Öt öngyilkos izraeli robbantó a palesztín iskolánál?

pnbm 2009.01.16. 13:05:57

@Pincehelyi:
Bumm,Bumm és arra még nagyobb bumm...
hietetlen módon tudsz olvasni a sorok között igen 1013 ember halála az szerette volna sejtetni a mondatomban,hogy esetleg talán még sem olyan jó és demokratikus dolog a kollektív büntetés és a mészárlás,mert ne adj Isten erre válaszul az az átkozott Hamasz(nem is értem miért)uhy lő ki rakétákat,hogy meghal Sderot vagy Askelon egész lakossága,és akkor majd megint kezdődik egyes berkekben a puffogás...
egyébként nem vagyok háborúellenes,egyébként nem tudom azt sem,h milyen háborúról beszélsz. Izraeli hadsereg kontra palesztin civilek?ez neked a háború?az amit már az Ensz is elítél?gratulálok sikerült bekajálnod egyes narratívákat egy az egyben,taps,taps

Pincehelyi 2009.01.16. 15:59:55

@pnbm: "jó és demokratikus dolog a kollektív büntetés"

Mutasd be kérlek, mi a kollektív büntetés, hogyan valósult meg Gázában az itt tárgyalt időszakban? Ne én olvassam már a fejedre, hogy nem tudod, mi az, amit írsz? (No, de segítek: mutass egy olyan izraeli megnyilvánulást (nyilatkozat vagy tevékenység), amely azt bizonyítja, hogy Izrael a palesztínokat (mindent, ami palesztín) támadja katonai erővel és nem a Hamaszt.

"a mészárlás"

Az, hogy a tényeket nem ismered, hagyján, de hogy ezt a tájékozatlanságodat rossz magyarsággal kürtölöd világgá, azért már elég gáz. A mészárlás kegyetlen, tömeges öldöklés, vérengzés. A mészárlása nem szubjektív kategória, hogy te kijelentsed, mészárlás van. Vagy beszoptad valahonnan? Megtennéd, hogy bemutatod, mely esetekben tette azt az izraeli hadsereg, hogy fegyvertelen civileket szándékosan támadott, ölt halomra azzal a céllal, hogy halomra legyenek ölve? Ez hol valósult meg Gázában az elmúlt időszakban?

Nagyon gáz, ahogy összemosódik benned a kollektív büntetés, a mészárlás.

(Arról esetleg hallottál már, hogy a Hamasz viszont szívesen lövi halomra a palesztínokat, fegyvertelen fatahosokat?)

"erre válaszul az az átkozott Hamasz(nem is értem miért)uhy lő ki rakétákat,hogy meghal Sderot vagy Askelon egész lakossága."

Bármennyire logikusnak és helyénvalónak is tartod ezt, nem fog bekövetkezni; pontosan ennek megakadályozása a beavatkozás célja, köszönöm. Lehet, hogy mégis megértetted, miért van ott az izraeli hadsereg?

",és akkor majd megint kezdődik egyes berkekben a puffogás.."

Ezt nem tudom értelmezni: arra gondolsz esetleg, hogy a Hamasz által ismételten, hosszú időn keresztül elkövetett háborús bűncselekmények (pl. fegyvertelen civil lakosság szándékos támadása irányítatlan rakétákkal) miatt esetleg valaki talán felemeli a szavát, hogy talán nem kéne ezt csinálni? Esetleg azok a szervezetek, amelyek most annyira ki vannak akadva az izraeli hadsereg tevékenysége miatt, de korábban - vagy most - a Hamaszt szinte meg sem említik? És akkor te erre azt mondod, "mit puffogsz, Izrael meg lemészárolt 1013 embert"? Váljék egészségedre.

"nem vagyok háborúellenes,egyébként nem tudom azt sem,h milyen háborúról beszélsz"

Kár, hogy nem vagy háborúellenes, kezdtem volna azt gondolni, mégiscsak van valami értelem ennek a pnbm gyereknek a fejében. Arról a háborúról beszélek, amely minden nap megtörténik, ahol katonák fegyverrel embereket ölnek. Az agresszió fegyveres formájára, ahol azért lőnek az egyikre, mert másmilyen az egyenruhája. (Igaz, a Hamasznál ez az azonosítás nehézkes, mert sokszor civilbe öltöznek, vagy izraeli egyenruhába - ami szintén háborús bűncselekmény, mellesleg) És mivel nem vagy háborúellenes, elfogadod a háborút mint az érdekérvényesítés formáját/eszközét, hirtelen meglátod, mekkora baromságot írtál az előbb: "1013ember halálát akármilyen kimagyarázással sem lehet egy demokratikus állam reakciójának tekinteni" Vagy demokratikus államok által vívott háborúban nem halnak meg emberek? Elég gyengén tolod.

"Izraeli hadsereg kontra palesztin civilek?ez neked a háború?"

Hát, ha ez lenne a helyzet, igazad lenne, de nem ez a helyzet. Izrael kontra Hamasz. De ha tőlem tudtad ezt meg, akkor ne válaszolj...

Azt se tudod, hogy Gáza nem vehet részt háborúban, mert nem ország, hehehe. De komolyra fordítva: 1967-ben Izrael elfoglalta, megszállás alatt tartotta, 2005-ben kivonult. Gáza a leendő Palesztín állam területén fekszik. (leírtam, mert úgy tűnik, nem tudod) Hatósága azonban van, a Hamasz. Nos, az adminisztrációt irányító, ellátó és fegyveres szervezettel rendelkező Hamaszt támadta meg Izrael hadserege. Jó reggelt! Hamasz nem egyenlő a palesztín néppel. Igaz, hogy szeret mögéje bújni, de ettől mégse.

"az amit már az Ensz is elítél?"

Erre utalsz? :

"Condemns all violence and hostilities directed against civilians and all acts of terrorism;"

Ez mindent elítél, egyiket sem jobban, mint a másikat, hacsak a sorrendet nem vesszük alapul, ami viszont azt jelenti, hogy az ENSZ számára a terrorista kevésbé elítélendő. Elég sajnos.. ;-(

Olvastad az ENSZ BT 1860/2009 határozatát, ahonnan a fentit vettem? Szerintem nem olvastad. Esetleg az 1850/2008-at? Ajánlom szíves fegyelmedbe...

thetriggerhappy 2009.01.16. 17:13:35

@pnbm:

ki írta, hogy arab lenne? idéznél?
a befolyása pld a hezbollahon keresztül viszont elég nagy a közel keletre.
egy linket dobhatnál nekem arról, hogy ahmadinedzsád mikor mondta, hogy tengerbe vetné az arab vezetőket (egyébként nem lepne meg) és, hogy milyen terrorsitákat ítéltetett halálra....
utána vitázhatunk tovább.

egy másfél milliós zsúfolt városban 1000 haláleset (amiből elismerten 60% fegyveres) nem öldöklés. ha öldökölni akarna izrael, már nem létezne gáza, és ezt te is tudod, bármilyen jó is ezzel maszatolni.

thetriggerhappy 2009.01.16. 17:15:36

@pnbm:

az ensz egy valóban megkérdőjelezhetetlen szerv. ott, ahol líbia emberi jogi kérdésekben dönthet és ahol zimbabwenak ugyanakkora a szava mint spanyolországnak, csak jó döntések és határozatok születhetnek....

pnbm 2009.01.16. 17:29:33

szóval:
kollektív büntetés:az én naiv és általad minden bizonnyal elítélt véleményed szerint az mikor CIVILEKet mészárol le egy idegen hatalom büntetés okán,de,ogy adjuk meg a módját:
"Az Európai Unió felszólította hétfőn Izraelt, hogy ne alkalmazzon "kollektív büntetést" a Gázai övezetben élő másfél millió palesztinnal szemben.

"Megértjük azt az aggodalmat, amelyet a Gázai övezetből indított rakétatámadások okoznak Izraelben, de az új izraeli szankciók nagyon súlyos következményekkel fognak járni a gázai övezeti lakosság életére nézve, és csak a Hamász és más radikális csoportok malmára hajtják a vizet. Kollektív büntetést nem lenne szabad alkalmazni" - mondta Benita "
de valószinűleg szerinted ö is meg én is tévedek...ugyebár?

Arról a hazugságról,hogy Hamaszosok lőnek agyon Fatahosokat,egyszerűen nem vagyok hajlnadó vitatkozni,mert veled ellentétben én ismerek gázai hamaszpárti illetőleg fatahpárti embereket,akik nem egymást ölik,hanem együtt egy népként(ami nagyon fáj Izraelnek) probálják túlélni azt ami most történik velük.

Hamaszról,Gázáról:köszönöm a kis szubjektív történelem oktatást,hála az égnek ennél azért tisztábban és mélyebben ismerem a helyzetet:"Hamas is a part of the Palestinian Nation"-mondta a nemzetközi palesztin közösség elnöke Madridban,de úgy látom,te már arra is feljogosultnak érzed magad,hogy megmond ki kit minek gondoljon...
továbbá a Hamaszt demokratikus választások keretében választotta a palesztin nép Gázában,szóval:ha Hamasz ellen harcolnak,akkor gondolom az ellen is harcolnakakik megválasztották?hmm? és gondolom a Knesszetben meg azért nem indulthat a két palesztin párt a választásokon mert ők is Hamaszosok?sőt a Ramallahban(kődoboloás okán-abszurdum,)lelőtt palesztin fiú is biztos Hamasz-párti volt?

"A mészárlás kegyetlen, tömeges öldöklés, vérengzés"
kegyetlen=rakáták,szárazföldi bevonulás,iskolák,ensz-házak,mecsetek bombázása-szerintem ez kegyetlen...
tömeges:több mint ezer fő,vagy nálad a palesztin nép esetében majd mondjuk ugy tiz millionál kezdődik a tömeges?

u.i:csak a pontosítás végett: 2005-ben Izraelben csak megkezdte a kivonulást,egészében 2006 elején vonult ki(bocs,ha összezavartalak)

thetriggerhappy 2009.01.16. 19:13:47

@pnbm:

legalább olvasnál vissza a post kommentjeiben, kb 120 linket kaptál a fatah és a hamasz közti harcokról, közte egy fatah szimpatizáns élménybeszámolóját.

nem teszem meg azt a szívességet, hogy újra belinkeljem, keresd meg!

a többi nettó hülyeség szóra sem érdemes.

még mindig egy, az ártatlan emberéletekért csak és kizárólag az izraeli hadmozdulatok esetén aggódó kolléga sem válaszolta meg, hogy 4-500, a hamasz szerinti polgári áldozat számát miként lehetett volna csökkenteni. mi lett volna az arányos válasz? izraelnek is véletlenszerűen becsapodó rakétákkal kellene válaszolnia? az arányos lenne?

pnbm 2009.01.16. 19:27:20

@thetriggerhappy:
talán úgy,hogy azokat a Hamasz radikális vezetőket likvidálja,mint ahogy tette ezt már korábban is,csak,hogy most minden ép eszű ember látja,hogy nem ez volt a célja a dicső Izraelnek,hanem,hogy gyilkoljon és megfélemlítsen embereket,arra pedig,hogy ez mennyire szolgálta a békét,remek példa a Ramallahban készített közvéleménykutatás,ahol eddig kb. a lakosság 4% volt Hamasz párti,jelenleg ez aránya triplája...
fő a béke,ugye bár?

és itt részemről be is fejeztem...

tevevanegypupu 2009.01.16. 19:29:54

Tegnap Izrael reszerol veletlenszeruen egy korhazba csapodott bele egy bomba, tobb mint szaz sebesulttel szaladgaltak az orvosok (szinten eletveszelyben) hogy lemenekitsek oket a foldszintre. A korhaz ENSZ felgyelet alatt allt mint az iskolak is amiket szinte veletlenul talaltak el. Sem fegyverek, sem raketak nem voltak mellette, ezt a voroskereszetesek is tobbszor elmondtak minden lehetseges forumon. Ezzel tele volt a vilagsajto tegnap, (tobbek kozott a francia is) nalunk megint csak ugy szormenten emlitettek.

Pincehelyi 2009.01.16. 19:50:43

@pnbm: "kollektív büntetés:az én naiv és általad minden bizonnyal elítélt véleményed szerint az mikor CIVILEKet mészárol le egy idegen hatalom büntetés okán"

Nem talált! Továbbra is adós maradsz tehát a kollektív büntetés meghatározásával... Annyiban segítek, hogy nem kell hozzá 1 db embert sem megölni. Idegen hatalom se kell hozzá. Civil se kell hozzá. Segítek: kollektív büntetés-e, ha a suliban valaki januárban odaszarik az aulába, és ezért az igazgató úgy dönt, elmarad a farsangi bál?

""Az Európai Unió felszólította" [...]"

Amit idéztél, az 2007-ből való, az nem az itt tárgyalt helyzetre (az izraeli hadsereg támadása) vonatkozik, hanem "Benita Ferrero-Waldner arra reagált, hogy a zsidó állam vasárnaptól mintegy 25 százalékkal csökkentette az övezetnek juttatott üzemanyag mennyiségét" - ez neked mészárlás?

Ezt nagyon benézted. Tipikus, amit csinálsz: találsz valami hírt, és úgy tálalod, hogy a te "igazságodat" támassza alá. Csak ebben az esetben hamar lebuktál. (fidesz.hu/index.php?Cikk=102103, vilag.transindex.ro/?hir=7519)

Amit valóban mondott az EU Parlament (2009. január 15-én) az itt tárgyalt időszakkal kapcsolatban, az ez:
"whereas the embargo on the Gaza Strip represents collective punishment in contravention of international humanitarian law"
(forrás: www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0025+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN)

Tehát az az EP szerint az "_embargó_ valósítja meg a kollektív büntetést". Nem pedig a te vérgőzös, háborút támogató képzeletedben élő, minden palesztin lemészárlására, meggyilkolására irányuló szándék, ami viszont legnagyobb sajnálatodra nem érhető tetten, nincs.

A címen túl legalább elolvastad volna az általad hivatkozott cikket, mert az így folytatódik "Erről azután döntött, hogy júniusban a Hamász radikális palesztin szervezet erőszakkal átvette az uralmat az övezetben, gyakorlatilag megszüntetve Mahmúd Abbász palesztin elnök fennhatóságát e területen. Izraeli indoklása szerint a szankció válasz gázai övezeti palesztinok izraeli területek ellen intézett rakétatámadásaira."

Ha tényleg idei a cikk, amit idéztél, elnézést kérek, én nem találtam, tessék máskor forrást adni!

Az EP fenti határozatnak egyébként első pontja kijelenti, hogy "whereas on 27 December 2008 Israel launched a military offensive in Gaza in response to Hamas rocket attacks in the south of Israel since Hamas took control of the Strip and following the breakdown of the ceasefire and the refusal to renew the ceasefire agreement". Ha nem érted, szólj.

"Arról a hazugságról,hogy Hamaszosok lőnek agyon Fatahosokat,egyszerűen nem vagyok hajlnadó vitatkozni,mert veled ellentétben én ismerek gázai hamaszpárti illetőleg fatahpárti embereket"

Jó, hát látom én, hogy vitatkozni nem tudsz, mert se kultúrád, se gyakorlatod, se tudásod, se empátiád, se logikád nincs hozzá.

Ha ismersz ilyen embereket, mondd el nekik, hogy ilyen hazugságot hallottál, mit szólnak hozzá?

Néhány hivatkozás, nézelődj, olvasgass:
www.youtube.com/watch?v=k69ld_YPahk
www.youtube.com/watch?v=sLqblKog34o&feature=related
www.youtube.com/results?search_query=hamas+fatah&search_type=
www.alarabiya.net/articles/2008/09/21/57000.html
www.theaugeanstables.com/2008/12/31/get-me-a-massacre-up-next-the-kfar-qana-of-operation-molten-lead/
lighthousepatriotjournal.wordpress.com/2007/11/18/hamas-massacre-of-peaceful-fatah-rally-by-tom-carew/

Kezdetnek ennyi elég.

Te csak tolod az esztelen baromságaidat, és szándékosan össze-vissza pakolod az infót, maszatolsz - nem hiszem, hogy volna értelme tovább cáfolni elfogult sugalmazásidat, állításaidat.

"hála az égnek ennél azért tisztábban és mélyebben ismerem a helyzetet:"Hamas is a part of the Palestinian Nation"-mondta a nemzetközi palesztin közösség elnöke Madridban"

Gratula, ez aztán tiszta és mély ismeret, meghajolok előtte. Csepegtetnél erre a blogra is kicsit belőle? Pl. hogy hol olvastad ezt, és mi az a nemzetközi palesztin közösség? Ki az elnöke? Mikor mondta ezt? És ha része? Kit érdekel? Nem erről van szó. Szóval, ez elég soványka....

"Hamasz ellen harcolnak,akkor gondolom az ellen is harcolnakakik megválasztották?hmm?"

Látom, gyakorlod a "tények összemosása és így idétlen kérdés feltevése, amit sokáig tart értelmezni és megcáfolni" módszert.
1. Honnan tudná Izrael, ki hogyan szavazott 2006-ban? A Hamasz jelöltje ötvenvalahány %-ot kapott, a Fatahé 30% körül. Tehát ki kellene választania a tömegből, ki szavazott így, ki úgy.
2. Ez ismét a nemlétező kollektív büntetés felé viszi a logikát, ami nem baj, csak az ettől még nem fog létezni.
3) Ez azt jelentené, hogy minden háború, fegyveres összecsapás civilek ellen épp annyira irányulna, mint a katonák/fegyveresek ellen. Nevetséges vagy, lásd be. Ez a törzsi vérengzésekre, mészárlásokra (pl. tuszi-hutu) jellemző, a te tiszta, mély ismereteid talán onnan táplálkoznak...
4) Szerintem te is tudod, hogy ha pl. a demokratikus Magyarországon demokratikus választások keretében mondjuk megválasztanak egy szocialista-liberális kormányt (ne gyere azzal, hogy ez nem demokrácia, mert az), attól nem fogja senki sem azt gondolni, hogy az ország egész szavazó lakossága szocialista? Tehát hogy a képviselet nem azonos a képviselttel, épp ez az egyik lényege. De te ezt sem tudod?

Te tényleg ilyen buta vagy, vagy tényleg droid-e vagy?

"Ramallahban(kődoboloás okán-abszurdum,)lelőtt palesztin fiú is biztos Hamasz-párti volt?"

Ezt nem ismerem, mesélj róla. Mészárlás volt, vagy kollektív büntetés?

"tömeges:több mint ezer fő"
Tehát 999 nem, 1000 igen. És a körülmények nem számítanak? Mennyi idő alatt hal meg ennyi ember? Tehát pl. My Lai nem volt mészárlás?

thetriggerhappy 2009.01.16. 19:51:46

@pnbm:

milyen meglepő, hogy csak az egyik részére reagáltál....

igen, sajnos a célzott likvidálások nem váltak be, lsd folyamatos rakétázás. szerinted mi az a pont, ahonnan egy államnak joga van megvédenie magát és visszacsapni?
a közvéleménykutatásokra meg teszek magasról. izarel soha nem lesz népszerű a palesztinok körében. ha kivonul, akkor gyenge, ha visszacsap, akkor mészárol. és még sapka sincs rajta.

thetriggerhappy 2009.01.16. 19:52:21

@tevevanegypupu:

az a piszok cionista magyar sajtó, ugye?

tevevanegypupu 2009.01.16. 19:56:57

thetriggerhappy
nem kell felreerteni amit irtam. Nalunk sokkal kevesebbet foglalkoznak ezzel a haboruval mint a vilagban altalaban.

Pincehelyi 2009.01.16. 20:09:10

@thetriggerhappy: Nemtom, ezért is kérdeztem; de én nem tudtam arról, hogy a kissrác dobált volna, én csak onnantól ismerem a sztorit, hogy beszorultak a kőtömb vagy mi mögé.

Van egy kép a fejemben, de az idősebb srác lehetett.

Egyébként csak most kapcsoltam, hogy miért 1000 főben határozta meg a droid a mészárlás tömegessé válásának küszöbértékét... ;-) mármint ;-(

Google 2009.01.16. 21:37:41

Sőt, nekünk azt sem kell tudnunk, hogy a nemzetközi, az európai sajtó, az ENSZ, emberjogi szervezetek folyamatosan ítélik el a megoldásnak eme brutális módját.
Miért kötekednek és erősködnek itt mégis egyesek?
Miért akarnak mindenkit maradék emberségétől megfosztani?
Miért kellene szó nélkül elfogadni azt, hogy európai pénzekből épült infrastuktúrát lőnek szanaszét Gázában?
A háború nem az emberekért, hanem ellenük van.
Emberek alatt minden embert, nemre, fajra tekintet nélkül értek.

pnbm 2009.01.16. 21:44:25

"Egyébként csak most kapcsoltam"
ez kb.az egész üggyel kapcs. lehetne a szlogened...

Alfőmérnök 2009.01.16. 21:59:58

Google:
"Miért kötekednek és erősködnek itt mégis egyesek?"
Nem kell velük foglalkozni, még az origó is árnyaltabban látja a helyzetet, mint ők.

thetriggerhappy 2009.01.16. 22:56:56

@Alfőmérnök:

az árnyalt látásmódról pont azokkal kellene elbeszélgetni, akik képtelenek kilépni a szegény, ártatlan civil halottak európai pacifista bűvköréből.

roland_bela (törölt) 2009.01.16. 23:01:31

@thetriggerhappy: igen, mesélj kinek vagyok a hasznos idiótája vagyok te ganef? a nagy liberalizmusodban miért nem zavar az általam felsorolt egyik aggály sem? idehaza ha a kdnp már 2% felett van, megy a sírás rívás, hogy összefonódik az állam az egyházzal. igen arról papolok, hogy ha izrael demokrácia akar lenni, akkor alkalmazzon demokratikus törvényeket, az embereket ne különböztesse meg faji alapon, a személyi igazolványodba ne jelöljék kóddal, hogy milyen csoporthoz tartozol(arab,orosz,zsidó,stb.,), olyan nem is lehet hogy izraeli, egykivételt leszámítva, amkor a nő évtizeden keresztül fellebbezett minden bíróságnál, hogy ő nem zsidó, hanem izraeli. nem gondolod, egy pillanatig se hogy ha izrael nem alkalmazna 1948 óta faji alapú szelektálást lakosai között más lenne a helyzet. hogy nagyobb tiszteletben tart egy frissen alijázott pravoszláv oroszt, mint az őslakos palesztinokat, hogy az arab zsidókat táborokba rakta a bevándorlásuk idején és elég csúnya dolgokat tettek velük, hgy rengeteg etióp zsidónak újra be kellett térnie, hogy biztosan zsidók lehessenek, és az állam teljes jogú tagjai. mégis hol van itt a nagy liberalizms, ha efelett cskúgy elsiklunk, nem csak gázáról van szó, hanem arról hogy mit hogy nevezünk.
a kollektív büntetés, kollektív büntetés lsd gáza, a faji törvények pedig faji törvények ld. izrael hazatérési törvénye, házasodásra vonatkozó törvények, állampolgársággal kapcsolatos törvények, mamzerut, temetkezés, földvásárlás, kamat.

Alfőmérnök 2009.01.16. 23:05:21

@thetriggerhappy:
na, akkor itt eljutottunk legalább egy pontra. Ugyanis Én is ezek közül való vagyok (asszem).
De az izraeliek közül is sokan azzal érvelnek a háború szükségessége mellett, hogy az izraeli civil lakosság megóvása érdekében elkerülhetetlen az agresszió...

Pincehelyi 2009.01.16. 23:07:53

@pnbm: Az lehet; mégsem én vagyok az kettőnk közül, aki nem tud válaszolni egy kérdésre sem...

roland_bela (törölt) 2009.01.16. 23:34:20

különben, az egyik blogon tett fel egy érdekes kérdést dolphin kommenter:ha a Hamasz nem palesztin, hanem izraeli civileket hasznalna elo pajzskent, vajon az IDF ugyanilyen galansan banna a bombakkal, raketakkal es egyeb lovegekkel?
abszolút az ellenség dehumanizálása szörnyű ebben a helyzetben, mint minden háborúban itt is észrevehető, csak az a furcsa, hogy még a kedves elvtársak is így látják, és le sem sz---ák a civil áldozatokat, csak relativizálni próbálják őket, megemlítve a soát, darfurt, örmény népirtást etc. mindegyik szörnyű egy álet az egyélet. ma már 1100 fölött a halottak száma, ezek 3/4-e legjobb becslések szerint is civil, nem terrorista, nem követett el bűnt, csak palesztinnak született, vagy a hamaszra szavazott, nem lőtt ki rakétát stb. mi ez ha nem kollektív büntetés?

Pincehelyi 2009.01.17. 00:15:30

@roland_bela: "ha a Hamasz nem palesztin, hanem izraeli civileket hasznalna elo pajzskent, vajon az IDF ugyanilyen galansan banna a bombakkal, raketakkal es egyeb lovegekkel"

Akkor nem ez lenne a helyzet, ugyanis az ENSZ és a Vöröskereszt, a "nemzetközi közösség" már közbelépett volna. Saját polgáraival a Hamasz azt tesz, amit jónak lát. De más állam polgáraival már nem. Az nemzetközi ügy.

A Hamasz felelős az ő polgáraiért, Izrael pedig a saját polgáraiért. Mégsincs "új holokauszt". Nincs meg a szándék, legalábbis nem látom.

Egyébként érdekes, hogy ez a kérdés felmerülhet... A Hamaszon kívül a világnak melyik még az a hadserege, amelyikről ezt meg lehet kérdezni? Ezen is el lehetett volna gondolkodni...

Másfelöl pedig ott van a Hamasznál az évekkel ezelőtt elrabolt izraeli katona. Mégis bombáznak... Igaz, ő katona, tehát vállalja, hogy meghal. De mégis, szerintem nem akarnák előhúzni a tetemét egy lebombázott ház alól...

roland_bela (törölt) 2009.01.17. 00:31:55

te is tudod, hogy a genfi konvenció alapján felelős, az általa megtámadott ország civileiért is. a kérdés mellesleg nem az én kérdésem, hanem csak a morális felvetése tetszett, és hogy mennyire benne van az izraeli hozzáállás a palesztin civilek életéhez.
sztem gilád sálit nem idetartozik, a hamasz pedig nem hadsereg.
mellesleg pedig a tzahallal kapcsolatban is komoly kérdéseket fel lehet tenni, például melyik az a hadsereg, amelynek ház rombolásra kiképzett alakulatai, illetve ahhoz szükséges felszerelése van, melyik hadsereg amelyik gond nélkül bemegy palesztinok házába megnézni egymeccset, tréfából gyrekekre emeli a fegyverét, a témában ajánlom figylmedbe
yehuda shaul:breaking the silence c. programját, googlezd meg.

Pincehelyi 2009.01.17. 01:10:13

@roland_bela: Akkor egy hasonlóan tetszetős morális felvetés: vészesen süllyed a léghajó, minden feleslegeset kidobtak már, még 25 kg-től kell megszabadulni: kit dobnál ki: a saját fiadat, vagy a másik pasas fiát? Esetleg te magad ugranál ki? ;-)

Szóval ilyen hamis felvetéseket én is tudok gyártani. Elméletben szerintem az izraeli hadsereg is megválaszolja, ha a kommentelő felteszi neki pl. emailben. Javasold neki, hogy próbálja meg, mit veszíthet, talán még válaszolnak is neki...

Ez pedig bármely hadsereg számára kérdés lenne, nem csak az izraeli számára... Megelőlegezem, hogy a gyűlöletben a halálért élő hamaszosoknak ez a felvetés nem okozna egy pillanatnyi megtorpanást sem... ;-(

Ha nem hadsereg a Hamasz, akkor mi? A Hamasz palesztin mozgalom fegyveresei alkotta rugalmas hálózat, amelynek tagjai egyik pillanatban segélyeket osztogatnak, a másik pillanatban rakétavetővel támadják Izraelt, a harmadikban politikai kampányt folytatnak a Fatah ellen, a negyedikben rendőrök, az ötödikben agyonlövik az árulókat, a hatodikban halott gyerekeket fényképeznek és teszik ki a képeket a netre, a hetedikben bemennek idegen családhoz és onnan lövik az izraeli katonákat, aztán elszaladnak civilben, a nyolcadikban a saját aknájukra lépett családról hihetik el a világgal, hogy izraeli katonák mészárolták le őket - valóban nehéz megfogni, talán elavult fogalom a "hadsereg". Te hogyan fogalmaznád meg?

Házrombolás: inkább robbantsák fel mindet? Szerintem a bulldózer biztonoságosabb a környék szempontjából.

"breaking the silence" Megnéztem egy-két videót, szörnyű hogy ilyenek történnek, és milyen szerencse, hogy Izrael ezek nagy részének a Gázából 2005-6 során történt kivonulásával véget vetett. De bármilyen borzalmasak, ezek számomra nem releváció erejű dolgok: mint ahogy a Hamasz által, vagy bármely háború során parancsra vagy anélkül elkövetett borzalmak sem már, sajnos. ;-((

Ezek nem összehasonlítható és egymáshoz képest nem méretezhető dolgok: minden egyes ember bántása, fenyegetése bűn. Ezért tartom visszataszítónak ezt versengést, hogy melyik fél okozott több pusztulást a civileknek. Nem ez a dolog lényege. Népekről és nemzetekről van szó, ott pedig az egyén szenvedését szükségszerűen másképp mérik.

"genfi konvenció alapján felelős, az általa megtámadott ország civileiért is."
Egyetértek, és úgy látom, az izraeli hadsereg nem is "mészárol".

thetriggerhappy 2009.01.17. 10:32:28

@roland_bela:

senki, soha nem írta le, hogy izrael hibátlan lenne. vannak a geopolitikai helyzetéből adodó és vannak a történelmi előzményekre visszavezethető érdekességek, amik európaiként furák, de még mindig évtizedekkel a környező arab államok előtt járnak a demokrácia minden mutatójában.

hogy kinek a hasznos idiótája vagy? fejtsd meg, nem gondolkozhatok helyetted is.

thetriggerhappy 2009.01.17. 10:38:39

@roland_bela:

én pedig számtalanszor tettem fel azt a kérdést, hogy mit kellene tennie egy olyan országnak, amelyiket minden oldalról tengerbe akarnak szorítani, és amelynek civil lakosságát a megalakulása óta terroristák támadják.

soha nem kaptam más választ mint a félnaív-félhülye egy ország-két nemzet megoldásokat, meg a zászló lecserélését. ezt ha magyarra fordítom annyit jelent, hogy izarel gyalogoljon be a tengerbe.

roland_bela (törölt) 2009.01.17. 16:07:38

@thetriggerhappy:talán meg kéne nézni az ország születésének körülményeit is. az ott élő jisuv sosem viseltetett kedvességgel a palesztinokkal, mindig lenézte őket európai felsőbbrendűségében, ugyanúgy ahogy lenézi mai napig a mizrachi zsidóság tagjait is. megalakulása előtt pedig terroristákként próbálták az ott élők életét megnehezíteni, deir yassin, king-david, ehhez képest az új állam hadseregébe beolvasztották a bűnösöket(irgun,lechi) miniszterelnöknek pedig a későbbiekben az irgunos begin választották meg. tudod a binacionális állam nem félnaiv, félhülye álláspont, hanem az egyetlen. izraelnek az elejétől kezdve meg kellett volna tanulni együttélni az ott lakókkal, erre kevesen voltak hajlandónak, fontosabbnak láttáák a zsidó állam kikiáltását. ha te úgy gondolod hogy izrael halálát kívánom lelked rajta. annak az országnak egy lépéssel előrébb kéne járnia, és nem transzferben és egyoldalú lépésekben gondolkoznia, hanem tisztelni a másik felet.
mondhatod hogy félnaív vagyok, de beszélgettem már elég izraelivel, hogy felismerjem a fő problémát, ami nem más mint a másik abszolút lenézése és nem partnerként kezelése. mikor a baloldali békepárti fickó is azt mondja, hogy a lelke méllyén azt kívánja hogy ne legyenek ott a palesztinok, amikor katonasrác arról beszél hogy az arabok emberi sötétsége miatt nyerik a háborúkat sorra...
különben kiváncsi vagyok, hogy milyen történelmi előzményre vagy geopolitikai adottságra vezeted vissza az egyház-állam összefonódását ilyen magas szinten, és a faji-vallási alapon szelektálást.

roland_bela (törölt) 2009.01.17. 16:16:08

@Pincehelyi: breaking the silence, a gázai kivonulással nem szűntek meg, a dolgok többsége ciszjordániában történt, történik, történhet.
nem értek egyet, azzal amit írsz, ezek a túlkapások mindennaposak, emberek szopatása a checkpointon stb., ezek mind növelik a palesztin emberek radikalizmusát, gyűlöletét a másikkal szemben. lehet, hogy kicsinek tűnnek, de sokkal többet jelentenek, ha az ember nap mint nap ezzel néz szembe, egy idő után a tke tele lesz.
úgy érzem, az izraeli hadsereg nem törődik a civilekkel, nem törődik senkivel és semmivel. vagy talán ne romboljanak le házkat? ez már fel sem merül, hogy talán nem kéne emberek élete munkáját ledózerolni, mert útban van a "biztonsági" falnak. ahol a törvény betartatói boldogan hagyják az illegális telepek felhuzásátm ahol 3 év után tied a föld, ha nem kell másnak és zsidó vagy, ahol a telepesek gond nélkül bármit megtehetnek, mert törvényen kívűliek.
a kedvesem nagypapájának a földre nyugodtan ráépítkezhettek, hiszen az palesztin föld, kit érdekel.
persze ezek nem releváns dolgok, mit sem számítanak, csak azt nem tudom, hogy mikortól számít valami?
hm?

Pincehelyi 2009.01.19. 19:22:59

@roland_bela: Nem tudom; vélem, minden úgy van, ahogy leírtad. Egy szemét egy állam lehet. Meg is érdemli a rakétákat.

Gondolom, onnantól számítanak ezek a dolgok, ha nem mennek be öngyilkos merénylők, nem akarják őket eltüntetni a föld színéről, satöbbi. Gondolom, mert nem tudom, milyen lehet egy nemzetközi gyűlöletbe zárt országban élni, ahol a határon túl mindenki a végüket akarja. Ezt nem tudom. És ha nem ott élsz, akkor te sem tudod. Abból a nézőpontból - biztos vagyok benne - egészen másmilyen a világ. Világ? Bahh. A közvetlen szomszédság. A "nyomorult", "üldözött", "szerencsétlen" palesztínok, pl.

Ez a gond, hogy amikor valaki a szarban fuldoklik, és a gödör körül állók közül valaki szaros lesz tőle, akkor őt tolják le, hogy mit szarozik már?

Nyilván ez is nézpont kérdése. Az a baj, hogy oda lyukad ki ez a logika, hogy Izrael tegyen meg mindent, mondjon le mindenről, és köszönje meg. nem tűnik vállalhatónak egyetlen állam részéről sem. Innentől pedig úgy látszik, valaki nagyon keményen beleállt abba, hogy a palesztínoknak Gázában szenvedniük kell.

A palesztinokról meg érdekes olvasmány van itt, pl: cikkek.soti.ca/who-ruined-gaza.html
süti beállítások módosítása