A fenyőfa esztétikája
2008. december 24. írta: nénike

A fenyőfa esztétikája

 A fűtött szobákban ránk leselkedő szenteste feltartóztathatatlanul közeledik. Ilyenkor a magunkfajta férfi (vö. nénike nick) lélekben Uz Bencévé alakul, és olyan kifejezéseket kezdünk használni a 10.000 mm vízoszlop megtartására képes full membrán, tökömtudja Gore-Tex kabátunkra, hogy lajbi, meg fokos, ami igazából egy fejsze (mi az a fokos?), mert annak olyan erdélyiesen romantikus, fenyőillattal átitatott hangzása van. Aztán kimegyünk a határba (inclusive a Tesco parkolója) megmustrálni a kivágott fákat.

 

  Próbáljuk felidézni a vásárláshoz legszükségesebb információkat. „A fenyő repülési sebessége 299.792.458 m/s. Ja az a fény. Mindig összekeverem őket, mert egymás mögött vannak a szótárban.” Persze, Holló színház. Aztán élesítjük a térlátásunkat, hogy kiderüljön, az adott növény hol szenved hiányt a kör alapú gúla leképezésében. Mit csináljuk, ilyen szoftveres agyunk lett az évek során. Ennek ellenére a helyszínen adjuk a fatulajdonos pufi dzsekisnek az agrárértelmiségit, hogy aszondja mennyire igényli lombja a párásítást?, és reménykedünk, hogy az ezüstfenyő helyett nem valami mezei erdei fenyőt sóz ránk.

 Iszonyatosan szúr a nyomorult tűlevél, hozhattunk volna kesztyűt. Csupa gyanta lesz a kezünk, mire a kocsi tetejéről leszedjük. Settenkedő üzemmódban vonszoljuk a fát és magunkat a bejáratig, miközben igyekszünk a fenyő sztori jó oldalát nézni. Hogy végre nem (csak) G. gyerek gondossága nyomán, az Ambi Purnak köszönhetően lesz átható fenyőillat a házban.

  Szóval vágom a fát fejszémmel az alsó ágakra koncentrálok. Jó lenne, ha valaki függőlegesben tartaná, úgy könnyebb lecsapni, de A. és G. gyerekre nem számíthatok, elvi vita van köztünk. Hogy ugye, ki hozza a karácsonyfát. D. leányom világképére tekintettel kötöm az ebet a karóhoz, a két sutyerák viszont csípőből kontráz: aha, akkor tartsa neked a Jézuska.

  Mindig éreztünk soha át nem élt korok iránt nosztalgiát, amikor háború dúlt és csak a szeretet lángja fűtötte a légópincéket. Meg amikor a bolsik betiltották a karácsonyt. Nagyszüleink emléke előtt tisztelegtünk akkor is, amikor tűnt idők polgári lakásaihoz méretezett karácsonyfatalpat vásároltunk anno. Atomerős, még a Parlament előtti fa törzse is simán beleférne. Amit viszont beszereztünk, kiesik belőle. Ékelés ezerrel, ez megy már jó öt éve. (Egy ideje már a kályhaezüstre fújt színében sem lelek megnyugvást, pedig ott, akkor jó választásnak tűnt.) Kész vagy már?, duruzsolja párom személyre szabottan a fülembe, ilyeténként utalva a wc-t elfoglaló kiskorúaknak címzett rutinkérdésem indiszkrét voltára. Kész.

 Már csak néhány óra, és ott állunk a dús fenyőt sasolva, mint Omar Bradley tábornok negyvennégy decemberében, amikor a sűrű ardenneki erdő mellett estvéledt, és erőst bízunk, hogy nem történik nagyobb katasztrófa. Énekeljük az ájtatos dalokat, és amikor eljön az a bizonyos sor, hogy rá meleget a… együtt gondolunk a család kedves barátjára. Olcsó vicc. Meg igazán nem is illik az ünnep emelkedettségéhez. Csak én kuncogok rajta magamban. Hagyománytiszteletből.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1836779

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudtad? 2008.12.24. 07:23:13

Megérkezett Ezzel a kis videóval kívánok Nektek Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket! 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2008.12.24. 11:09:29

A fokos egy kb. 1 méteres, réz/ezüst/ólom fejjel (vö. fokkal) ellátott keményfa bot. A 'fok' gyakran mintázza a kos szarvát. Szvsz a vipera ősmagjar előde.

is 2008.12.24. 11:13:02

ez egy kulcsposzt, fontos szociológiai elemzéseket lehet belőle készíteni 20 év múlva a mai magyar társadalomról. reméljük, hogy ez a hangulat, ami ebből a posztból árad*, akkor már csak valami furcsa, távoli, de-jó-hogy-magunk-mögött-hagytuk érzést generál majd.

*miközben ugye az az egésznek az értelme, hogy itt a karácsony, és hogy ez jó; aközben minden gondolatsor valami negatívot emleget. még a végére is a slusszpoén egy kikacsintós bunkóskodás.

Cook kapitány 2008.12.24. 11:38:15

Boldog Karácsonyt a Reakció teljes stábjának és minden kedves kommentelőnek is!

suo tempore 2008.12.24. 12:50:31

a kör alapú gúlát kúpnak hívják...csak így népiesen

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.12.24. 12:53:51

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket minden konzervatív, liberális, nemzeti radikális, hungarista, anarchista és semleges honfitársamnak egyaránt... Na jó, a komcsiknak is :))

gerygrey.podbean.com/2007/12/12/karacsonyi-kiadas/

molaris 2008.12.24. 13:34:38

A kommunisták Jézus születésének ünnepét átkeresztelték, onnan szeretet ünnep lett a neve, meg fenyőünnep.
Arra azonban nem gondoltak, hogy pont ők mondják ki az igazat, akarva- akaratlanul.

Mert a karácsony a szeretet ünnepe. ISTEN szeretetét ünnepeljük. Mert Ő hamarabb szeretett minket, mintsem nékünk tudomásunk lett volna Róla. Mert ekkor vált Testté az Ige. Mert ekkor született az, Aki tudott Istennek tetszően élni és minket megváltani.

Ez a szeretet az amit úgy nevezünk:AGAPE.
Szeretlek annak ellenére is!! Több ez mint a legmélyebb szülői szeretet, több mint amit felfoghatunk.

Legyünk hát egy kicsit csenben, hogy meghalljuk mit is mond nékünk. Mert Isten Igéjének csendje nagyon- nagyon beszédes.

Áldott karácsonyt és kegyelemmel teli új évet kívánok mindenkinek!

Mollaris

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.24. 14:42:43

Boldog Karácsonyt Mindenkinek! Még Bakurának is.

phaidros 2008.12.24. 16:53:51

Őrnagy, és Russzkibakának? :) Az már erős, nem? :)

Na mentem szeretni, Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

ÁrPi 2008.12.26. 18:42:08

Áldás s békesség! :)

Gondolkoztam picikét ezen a Karácsonyi kulcs-poszt -on...
,valami analógiát találtam.

" Próbáljuk felidézni a vásárláshoz legszükségesebb információkat.
...
a helyszínen adjuk a fatulajdonos pufi dzsekisnek az agrárértelmiségit,
hogy aszondja mennyire igényli lombja a párásítást?"


Napéldául egy böllér tudja (úgymint Vidyá) hol a disznó szíve,
egy agrárértelmiségi is tudja, mégha soha nem is döfte meg és ölte le a disznót -
tudhatja a tanulmányaiból, könyvekből.

Csak egy underground blogger nénike féle-fajta gondol(6)ja, hogy agrárértelmiséginek
vélik ha jól megkérdezné, hol a disznó szíve. (és párásodik-e a szeme?)
süti beállítások módosítása