Az ökológiai válság: erkölcsi probléma
2008. december 16. írta: dobray

Az ökológiai válság: erkölcsi probléma

 A poszt címe II. János Pál pápától származik, akit a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának „a teremtett világ védelméről” írott körlevele idéz. Mielőtt bárki azt gondolná, az egyház beállt a radikálzöldek mögé, szögezzük le: sokuknak nem fog tetszeni a püspökkari álláspont, de az abszolút szabad kereskedelem híveinek sem lesz a szíve csücske. A neoliberálisok könnyen szocializmussal vádolják az egyházat (persze, hogy köze nincs a szocializmushoz, már az egyházatyák is elítélték a magántulajdont felszámolni akaró eretnek mozgalmakat), a radikálbalos, globalizációellenes tüntetőknek pedig nem tetszik, hogy a Vatikán sosem ítélte el ab ovo a kapitalizmust.

 A körlevél leszögezi, az egyház nem ért egyet az olyan gondolkodásmódokkal, amelyek összemossák az Isten, a környezet és az ember közti különbségeket, és ezoterikus, New Age-es, panteista felhangjaik vannak. Az ember az egyetlen teremtmény, akit az Isten önmagáért akart, aki a teremtmények közül egyedül rendelkezik szabad akarattal és lelkiismerettel, és felelős cselekvésre képes. Az ember, bár része a természeti környezetnek, de alapvetően különbözik is attól. Ezért aztán „az állatok védelméért folytatott törekvések sohasem helyezhetők a humánembrió tisztelete és védelme elé”.

 A körlevél kiemeli a biodiverzitás megőrzésének és állatok tiszteletének, védelmének a fontosságát, de leszögezi, ez nem keverendő össze az állatok jogaival. Mivel a teremtett világ az ember szolgálatában áll, nem etikátlan az állatok táplálkozásra és ruházkodásra való fölhasználása, és a velük végzett kísérletek is elfogadhatók.

 A föld az egész emberiség öröksége, javainak közösségi rendeltetése van, véget kell vetni a „kollektív önzésnek”. A körlevél leszögezi, a haszon önmagában nem rossz, de a profitnak nem uralkodónak, hanem szolgálónak kell lennie. A gazdaság célja nem csupán az egyéni haszon, hanem az egész társadalom java. A „jólét” fogalmát pedig föl kell váltania a „közjó” fogalmának, ami az egyes személyek és közösségeik kiteljesedésében mutatkozik meg. A gazdaság korlátja az erkölcs kell hogy legyen, át kell térni a közösségi szemléletre. Fontos a mértékletesség, és hogy a gazdagabb társadalmak részt vállaljanak a szegényebbek megsegítésében.

 Az egyház a természet védelmének és a társadalom biztonságának megőrzése érdekében, de a globalizáció káros hatásainak kivédése miatt is kiemelt fontosságúnak tartja a helyi közösségek szerepét.

 Már látom magam előtt a sok fanyalgót, a korlátlan szabad piac híveit, de még inkább a „méregzöldeket”, akik majd azzal állnak elő, hogy eddig az egyház nem emelte fel a szavát ilyen kérdésekben, pedig de, csak épp ők nem hallották meg azt – de megelégedve úgysem lesznek vele. Aki valami elemi erejű újat vár, csalatkozni fog, az egyház nem próbálja föltalálni a spanyolviaszt. Ellenben tisztázza álláspontját, ami szerintem a józan ész egyszerű megfontolásain alapul, így akár evidensnek, sokszor hangoztatott megállapítások újrakiadásának is vehetnénk a püspöki kar összefoglalóját, mégsem az - sajnos. Ezért kellett megírni.

A teljes körlevél itt olvasható!

 (Felelősségünk a teremtett világért. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a teremtett világ védelméről. Szent István Társulat, az Apostoli Szentszék Könyvkiadója. Budapest, 2008, 620 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr48824483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 13:27:18

Megfontoltan és számomra jórészt szimpatikusan fogalmazott az egyház ebben a kérdésben.

De - bár nem vagyok mélyzöld és eszek húst - "a teremtett világ az ember szolgálatában áll" kijelentéssel nem értek egyet, persze tudom, hogy bibliai alapja van.

A teremtett világ szvsz elsősorban a teremtés szolgálatában áll (ha szolgál egyáltalán vmit), és a mértékletesség és az egyensúly felé kell törekedni az ember és természet közötti kapcsolatban.

kzgy 2008.12.16. 13:43:15

A kiemelt mondat, miszerint "a teremtett világ az ember szolgálatában áll" minden valószínűség szerint örökre távol tart engem az egyháztól, és a keresztény vallástól. Annak ellenére, hogy nagyon sok mindenben egyet lehet érteni a szöveggel, úgy gondolom, a probléma gyökere pont az, hogy a nyugati világban uralkodó szemléletből, miszerint a természet az embert szolgálja, egyenes logikai úton következik az, hogy akkor ki is használjuk.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 13:56:26

"a teremtett világ az ember szolgálatában áll" vagy ez, vagy éhendöglünk mi emberek több mit hatmilliárdan.

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:03:59

"Már látom magam előtt a sok fanyalgót, a korlátlan szabad piac híveit"

Furcsa képed van a szabad piacot védelmezőkről. Mintha olyan figurák lennének, mint akikkel a Bolygó Kapitánya állandóan hadakozik. Szerintem a szabad piac pl. előnyösebb a környezetvédelem szempontjából: vissza lehet nézni, hogy a szoci környezetgazdálkodás vagy az ötvenes évek erőltetett iparosítása milyen károkat okozott. Ráadásul a szabad piac az olyan technológiák kifejlesztése szempontjából is előnyösebb, amelyek elkerülhetővé teszik vagy csökkenthetik a környezetkárosítást.

Cypriánus 2008.12.16. 14:04:32

a kereszténység szerint az egész Univerzum értünk van.
Szerintem ez megtisztelő.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:09:13

A környezet szempontjából az államkapitalizmus vagy a sima egyre megy. A Fejlett Nyugaton is nagyon durva dolgok mentek a 80-as évekig. A szabadpiacnak a környezetvédelem csupán felesleges költség, profitot csökkentő tényező.

Francois Pignon 2008.12.16. 14:19:12

A szabadpiac tojik a környezettudatosságra. Máshogy lenne, ha a fogyasztóknak nem csak elhanyagolható részét érdekelné, mibe került az a természetnek. Addig is csak kényszerrel lehet hatni a piaci szereplőkre.

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:23:48

Ebben nem vagyok biztos, Őrnagy. Persze a szabad piachoz, ha már erről van szó, szabályozás, jó törvények szükségeltetnek, amivel a szocializmus nem bírt (az államkapitalizmus kifejezést sose értettem ;] ).

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:24:51

Ez így van. Ha nem így lenne, akkor nem érné meg Írországból behozni a dioxinos disznót , vagy Kínából a tejport, nem is beszélve a brazil cukorról.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 14:26:01

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:03:59

nemhiába biggyesztettem oda a KORLÁTLAN szót.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 14:29:12

A teremtés az emebr szolgálatában áll kitétel persze egyszerűsített dolog, a körlevél azt is leszögezi, hgoy a teremtet világnak kétféle értéke van: eszközértéke, és ezen felül viszont önmagában való értéke. De a posztban nem akartam sokat filozofálni. Szóval fontosnak tartják, hogy az önmagában való értéke miatt vegyük figyelembe a teremtet világ méltóságát, és a "hajtásot uralmatok alá a földet" kitétetel is csak úgy értelmezehtő, hogy ISten akratával, feleősségegl összhangbn.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:29:34

Ha szabályozás van, akkor az már nem szabad piac, hanem szabályozott piac. Az már más kategória. A szabad piacnak csak a profit számít, annak pedig nem érdekes a magyar nőszirom, max mint csempészhető különlegesség.

Az államkapitalizmus szerintem pedig egy igen jó kifejezés.

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:30:03

Ez világos, de olyan ember szerintem nincs. Mi jelent a korlátlan szabadpiac? Nem kekeckedésből, tényleg kíváncsi vagyok.

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:33:24

Őrnagy, akkor ezekszerint sehol nincs szabad piac, nem? Mindenhol korlátoznak, sőt, Adam Smith (ha már) is fontosnak tartotta a szabályozást.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:33:36

Ahol nincs pl vám, termelési kvóták, állami minőségellenőrzés, trösztvédelem stb, stb. Amibe nem szól bele az állam, stb, stb

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 14:35:59

Mr Pharmacist, a korlátlan szabadpiac mibenlétéről kérdezze meg W-t avagy Talliánt ;-)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:36:55

Tulajdonképpen nincs ( egyik ország se olyan hülye, max máshol erőlteti, otthon nem), ezért kell még nektek libertáriusoknak küzdeni még sokáig :)
első cél a mezőgazdasági támogatások leépítése az Eu-ban ,és a határok megnyitása a harmadik világ olcsó termékei előtt. Had vágják ki a maradék esőerdőket i, minek az, nem hoz profitot, nem?.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 14:39:28

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:30:03

úgy gondolom (bölcsész vok, de tanultunk egy kis bevezetést a közgázba azért), hogy igenis helye van némi protekcionizmusnak, a hazai védelmének (ahogy azt nugaton meg is teszik), és erősen szabályozni kellene a multik tevékenységét. Nem szeretem a WTO-t, ami mindenkire ugyanazokat a szabályokat szeretné ráerőltetni, és szimpaikus számomra David C. Korten köynve. A helyi vállalkozások sokkal jobban be tudnak épülni egy közösség, egy nemzet életébe, mint a midnenki feje fölött ide-oda repülő multik. Nem szeretem, amikor kárhoztatják a magyarokat, hogy nem elég mobilak, nem hajalndóak elköltözni az ország másik végébe a munka miatt - ez atomizálja ugyanis a társadalmat, a közösségi hálókat kihúzza az ember alól.

Ami engem megfogott a körlevélben, az a józanságán túl a helyi közösségek szerepének hangsúlyozása.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:40:24

Más: hogy lehet 500 Ft az a chilei bor, mit hajóval elhoznak ide? Tuti nem olyan környezet és májkímélő kemikáliákat használnak, mint amilyeneket itt kell.

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:46:20

ergé,
azt hiszem a Képmesék környékén rossz helyen kapiskálnék ;]

Nem hiszem, hogy libertárius volnék. Ahogy pl. azt sem, hogy a fogyasztóvédelem vagy a minőségellenőrzés leépítése vezetne minket a Szabad Piac nevű kánaánba. Moral first, ahogyan Russell Kirk mondotta. Inkább arra gondolok, hogy a szabad piac a posztban vázolt értékekkel (felelősség, miegymás) összhangban tud létezni, nem egy elszabadult fenevad, akit korlátok közé kell zárni, nehogy mindent felzabáljon.

Őrnagy, ne adjon a számba olyasmit, amit nem mondtam. A mezőgazdaság leépítéséről (magyarul: szétveréséről) meglehetősen rossz véleményem van. Úgyhogy ilyen antiagrárius tótawéizmusba nem fog belevinni ;]

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 14:48:45

A korlátlan szabad piac az olyan, mint a kommunizmus, nem? Szép mese egy utópiáról, dogmatizmushoz vonzódó lelkeknek ;)

Francois Pignon 2008.12.16. 14:50:12

Őrnagy, az 500 Ft-os borokat Európában palackozzák, amúgy meg vannak Chiléban jó borok, minden adva van hozzá. És azt mondják, kevesebb a kártevő is, nincs például filoxéra, úgyhogy nem is kell annyit permetezni, mint Európában. Borpancsolás ügyben meg nem kell a határainkon túlra tekintgetni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:51:04

Kár:) Jól szórakoztunk volna.
Maga szerint e bolygó mai állapota moral first felé vezet? Ha nem zárjuk korlátok közé, akkor igenis elszabadul, nézzen szét.

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:52:06

Azt úgy hívják inkább, hogy anarcho-kapitalizmus. Szerintem vannak érdekes meglátásai pl a jóléti államot illetően, de en bloc álmodozás, sokszor doktriner/ racionalista, a végcélja szerintem se nem elérhető, se nem kívánatos. A többi utópiához képest annyi előnye van, hogy anarchokapitalista diktátorral még nem találkoztam :(

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:52:45

Én nem mondtam, hogy nincs jó bor ott, csak egyszerűen nem hiszem, hogy tisztességes úton megérné behozni a bort (vagy bármilyen tömegárút) a világ másik végéről.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 14:52:59

Nem ab ovo ítéltem el szabad piacot a posztban, és a körlevél sem azt teszi. De a részletek hely- és időfüggőek abban, hogy mikor mennyire kell korlátozni. A jelenleginél nálunk mindenesestre szerintem jobban (mintha erre utat volna Heim Péter is Bogár LÁszlóval való vitájában a Heti VÁlaszban, hogy elmulasztottunk a rendszerváltáskor erős szabályozást csinálni, ezért most azt tsznek a multik majdnem, amit akarnak).

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:54:24

Különben mi magyarok jól járnánk az agrártámogatások teljes leépítésével, eleve kevesebbet kapunk. A határnyitás már más tészta.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:55:41

Én is rá gondoltam ergé :) Hazai nemnyálasliberálisaink kedvenc diktátora :)

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:56:16

Azt hitte, bekapom a horgot. Hát nem ;]

Nem, de szerintem a piac ezt elő is segíthetné (nem önmagában, természetesen, de az elvonatkoztatott Szabad Piac értelmetlen absztrakció). Sajnos Magyarországról ilyen értelemben nem igazán lehet beszélni. Egyrészt általános vélekedés, hogy célokat elérni csak a szabályokat megkerülve lehet, másrészt ezt a valóság is alátámasztja.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:57:56

Hát úgy segíthetné elő a Sz. Piac, ha az állam olyan szabályokat hozna, hogy megérné neki :)

mr. pharmacist1 2008.12.16. 14:58:52

Pinochetnek akkor rögtön az államot kellett volna felszámolni, saját magán kezdve a reformokat ;]

Azt tényleg nem tudom, miként lehet eljutni az anarchokapitalizmusba, de gyanítom az anarchokapitalisták se ;]

Francois Pignon 2008.12.16. 14:59:16

"Különben mi magyarok jól járnánk az agrártámogatások teljes leépítésével, eleve kevesebbet kapunk."
No igen. Ha már a "hogyan éri meg" kérdésnél vagyunk: Hogyan éri meg magyar üzletekben német tejtermékeket forgalmazni? Pedig ott munkaerő meg minden drágább, szállításról nem is szólva.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 15:03:08

Anarchokapitalizmus utópia, mint a kommenizmus.
Kéne egy valóságshowt csinálni, összezárni Tótát, Talliánt, TGM-t és Thürmer Gyuzsi bácsit. :)

mr. pharmacist1 2008.12.16. 15:09:37

Őrnagy, szerintem igazságtalan Talliánnal. Tótát viszont minden további nélkül ;D Én inkább Mihályi Péterrel, vagy hogy hívják zárnám őket össze. Ő az a kapitalista, aki szerint a monopólium remek dolog- ilyenek jutottak nekünk ;[

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 15:12:19

Hát letett már -egy két dolgot az asztalra, hogy az legyek vele. De igaza van, Mihályi sokkal jobb példány erre as célra.

Szörny 2008.12.16. 15:28:08

A fenntarthatóság jegyében olvasható elektronikusan is:
www.teremtesvedelem.hu/korlevel/korlevel1
Ja, és ez ingyen is van :-)

És akkor lehet úgy vitatkozni, hogy olvastátok is ... :-))

Egyébként már ez az elnevezés is szép és sokatmondó: teremtésvédelem

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 16:05:50

Amúgy szerintem ha kihagyjuk a hitre vonatkozó részeket, akkor egy nem hívő számára is tök elfogadható a körlevél tartalma.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.12.16. 16:06:53

na hogy haladtok az Égi ökológia nevű (leendő tan)tárgy (ki)fundálásában?

mr. pharmacist1 2008.12.16. 16:18:20

Dszg,
van annak úgy értelme? Szerintem a fontosságát és az autoritását a Püspöki Konferencia adja. A szekuláris morál ráadásul biztosan kevésbé "működőképes".

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.12.16. 16:42:47

"de még inkább a „méregzöldeket”, akik majd azzal állnak elő, hogy eddig az egyház nem emelte fel a szavát ilyen kérdésekben,"
Itt nem lenne jobb méregzöld helyett a mélyzöld fogalmát használni?
A méregzöld az az, aki odakötözi magát az atomerőműhöz, hogy egy sokkal szennyezőbb szénerőmű vegye át a kieső áramtermelést. Ennélfogva két a méregzöldeknek fajtája van: az, aki ezt tudatosan teszi (csorog a svájci számlára valami), és az, aki jót akar, de hülye.
Egyébként tényleg fikázzák az Egyházat a mélyzöldek? Én nem sok ilyennel találkoztam.

"Már látom magam előtt a sok fanyalgót, a korlátlan szabad piac híveit,"
Igen-igen, náczik vagytok, macisták, meg ilyesmik. Fúj.
Biztos nálatok is ki van rakva egy Lenin-kép, de minimum egy Cohn-Bendit portré. Hülye manbearpig-hívők!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 16:44:49

Ez jó kérdés, de szerintem van. Nem hiába szerepel midnen körlevélben, püspökkari megnyilatkozás megszólításában, hogy "és minden jó akaratú embernek". Eccerűen szerintem ezek a gondolatok a nem hívőknek is elfogadhatóak. Persze egy hívő számára az isteni tekintély biztosabb erkölcsi alapot ad, mármnt egy hívő számára könnyebb mindezt levezetni, kevesebb számára a bizonytalansági pont. De a szekurális morál suerintem is kevésbé működőképes.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 16:49:28

refuse.resist, a méregzöld-mélyzöld kérdésben lehet, hogy igazad van, ebbe nem gondoltam bele, nem éreztem akkora prolblémának. Méregzöldnek Békés Márton konzervatóriumos cikke nyomán neveztem őket, aminek címe Ifjúkonzervatív készülődés volt.

off: a következő Sepultura-lemez a Gépnarancsból - akinek így tetszik, Mechanikus narancsból - készül. on.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.12.16. 16:58:59

Hm, még senkinek sem sikerült lefordítania a Clockwork Orange-t rendesen. Az eredeti sokkal mélyebb, mint az eddigi fordítások.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.16. 17:51:30

Vártam, hogy valaki ideírja, de ha senki nem teszi meg, hát megteszem én.

A közgazdászok tévedhetnek, az ökológusok tévedhetnek, de Isten nem téved. Ergó: minden hit és erkölcs dolga, a többi mind másodlagos, harmadlagos, sokadlagos.

Érdekes, hogy ezt sem pedzegeti senki: hogy állunk pölö a túlnépesedéssel? Emberi számítás szerint hamarosan megesszük egymást. De Isten tervében valószínűleg nem ez van, tehát valamit mi kihagyunk a számításból. Úgyhogy marad az Evangélium. :-)

ü
bbjnick

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.12.16. 18:08:30

dszg,
Békés Márton is rosszul használta ott, szerintem.
Kicsit talán szőrszálhasogatásnak tűnhet, én antibőcsészként pláne nem vagyok egy nyelvguru, de talán a téma fontossága miatt érdemes ezeken egy kicsit gondolkodni.
Különösen amiatt, hogy konzervatív körökben - számomra csak a hülyebőcsészéggel magyarázhatóan - meglehetősen divatba jött a büszke "not giving a fuck" (www.youtube.com/watch?v=6wS5xOZ7Rq8) hozzáállás a környezeti kérdésekkel kapcsolatban.
Értem én, hogy miért jutottak egyesek ide.
De. Egy példa:
Budaházyra nem válasz az, hogy leturházzuk a Szent Koronát.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 18:15:11

Szerintem a körlevélből is világos, hogy "turházzuk le a Szent Koronát".

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 18:15:42

IZÉ, BOCS, NEM!!!!! "turházzuk le a Szent Koronát".

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.12.16. 18:29:14

Dszg, a "náczi" olvasásánál sem kapcsolt az iróniamétered? :)

A körlevélbe csak belenéztem, az alapján nagyon tetszett.
Szerintem hatott rájuk Végh László munkája, ő már ezt mondja 9 éve:
www.atomki.hu/kornyezet/

Kevésbé ismert, de szintén ajánlott ebben a témában:
iris.inc.bme.hu/hu/subjects/kornyalap/korny-mukodes.pdf

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.16. 18:35:43

bocs, ha sokat nézek MTI-t, az elveszi néha a humorérzékemet.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2008.12.17. 00:26:02

Hogy a mélyzöldek hogyan viszonyulnak a kereszténységhez, esete válogatja, alapból vonzódnak minden tradicionális valláshoz, ami a mértékletességet hirdeti.

Bár voltak olyanok, akik azt állították, hogy a zsidó-keresztény etika minden bajok okozója (lásd Lynn White Jr., "The Historical Roots of our Ecological Crisis", Science, 1967. március 10., 1203-1207.)
a következő logikai láncon: a világ varázstalanítása, a természeti környezet lefokozása Istennel/szellemekkel telített létezőből teremtménnyé, amit kényünk kedvünk szerint használhatunk ("hajtsátok uralmatok alá a földet") - ez az antropocentrizmus ágyazott meg aztán a mindent felfaló kapitalizmusnak.

Erre volt válasz az, hogy ez az értelmezés félreérti a keresztény "uralom" szót: ez nem a despotikus hatalmat jelenti, hanem a sáfárkodást ("stewardship of Earth"); a kereszténységben a hatalom és az uralom mindig felelősséggel teli (és Isten iránti felelősséggel, ami nem játék) az uralt dolgok/személyek iránt.

(lásd bővebben például: nyitottegyetem.phil-inst.hu/tzliget1.htm)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2008.12.17. 00:31:58

Szóval az öko és a keresztény gondolat jól összepasszintható. Sokkal jobban, mint a kereszténység és a kapitalizmus:)

Zetek 2008.12.17. 08:17:47

A hülye gyerekek körleveleznek, ez dicséretes. De kit érdekel ez még? A néhány nyugdíjas nénikét bizonyára meghatják ezek a szép gondolatok.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.17. 09:07:30

Zetek 2008.12.17. 08:17:47

Például minket. Az öreg nénikéket a legkevésbé, minthogy a felét nem értik a szövegnek. Leginkább a katolikusok fiatal tömegeit. HIdd el, vannak ilyenek. Tudom. Hogy te nem tudsz róluk, az a te bajod.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.12.17. 09:47:07

"Például minket."
Hát, igen. Nagyon örülök neki, noha magától a püspöki kartól annyira nem vagyok beájulva.
Viszont gyanúm szerint a Közjó és Kapitalizmus-Kommentár-Konzervatórium tengely agya már a bevezetésnél is 2-3-szor ledobta az ékszíjat.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.17. 09:49:46

refuse/resist! · torzskocsma.blog.hu 2008.12.17. 09:47:07

Lehet, de hát istenem. Én náluk szerintem szociálisabb vagyok. De hát nem az ő kedvükért írtam, de talán nekik is jól jön, ha tudnak róla, mégha nem is értenek vele egyet.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.17. 09:52:34

Biztos nem vagyok ideológiailag elég művelt, habárbölcsészként annál többet tudok, hogy mi a duma bojkottja, de nem mélyedtem el annyira a politikai filozófiába, mint ők, így talán egyes fogalmakat pontatlanul is használok, de nem ez volt a lényeg, hanem elsősorban a figyelmet akartam fölhívni magára a körlevélre.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.12.17. 11:50:27

"Biztos nem vagyok ideológiailag elég művelt"

Képzett, könyörgöm, KÉPZETT!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.17. 13:21:13

Kedves Úlfhéðinn!

"Úlfhéðinn 2008.12.17. 11:50:27
"Biztos nem vagyok ideológiailag elég művelt"

Képzett, könyörgöm, KÉPZETT!"

Nem szeretnélek elszomorítani, de egy személy lehet ideológiailag nem csak képzett (mint a káderelvtársak), de művelt is. :-)

ü
bbjnick

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.17. 13:25:51

bbjnick · bbjnick.blog.hu 2008.12.17. 13:21:13

Ezesetben Úlfhéðinn-nek van igaza, minthogy idézet, utalás akart lenni a félmondat a Tanúra, amire ő emlékezett pontosan. Egyébként igazad volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.17. 13:37:19

Kedves dszv!

"dszg 2008.12.17. 13:25:51
bbjnick · bbjnick.blog.hu 2008.12.17. 13:21:13

Ezesetben Úlfhéðinn-nek van igaza, minthogy idézet, utalás akart lenni a félmondat a Tanúra, amire ő emlékezett pontosan. Egyébként igazad volna."

Na ja, változnak az idők, változnak az erkölcsök:-) Akiknek az ideológiai képzés már csak egy Tanu-idézet, azok joggal gondolhatják, hogy a "duma bojkottja" pedig annyit tesz: "mindenki fogja be a pofáját":-D

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása