A kommunikáción túl
2008. december 04. írta: sHelf

A kommunikáción túl

 Nemrég új politikai intézettel bővült hazánk kutatópiaca. Na és?, vethetnénk oda. Mégis felkeltette érdeklődésünket, mert azt állítják, hogy ők mások mint a többiek - nem a kommunikációt helyezik a középpontba. Győry Csabával, a Compass igazgatójával készítettünk egy gyors mail interjút, amelyből az is kiderül, hogy ki pénzeli őket.

  Van még hely a piacon egy új kutatóintézet számára? Más a Compass, mint a többiek?

Gy.Cs. Van még hely a piacon, mert a létező kutatóintézetek nem fedik le a teljes spektrumot. Az ismert magyar tanácsadó cégek és kutatóintézetek elsősorban politikai napirend- és stratégia-elemzéssel foglalkoznak, a politika világából érkező ügyfeleiknek pedig leginkább kommunikációs és stratégiai tanácsadást nyújtanak. A Compass ezzel szemben – bár vállalati ügyfeleinknek magunk is készítünk politikai prognózisokat – kifejezetten szakpolitikára specializálódott kutatóintézet. Ennyiben közelebb állunk a szakpolitikai kutatásokat is folytató agytrösztökhöz, mint amilyen a Demos vagy a Századvég. Tőlük a Compasst az különbözteti meg, hogy mi nem csak közpolitikai koncepcióalkotással foglalkozunk, hanem a közpolitika-csinálás olyan területeivel is, mint a részletes implementáció, vagy éppen a szabályozási hatáselemzés. Ezeknek nagy irodalma és számtalan módszertani megoldása van, amit Magyarországon nem, vagy nem megfelelő módon és mértékben alkalmaznak a kormányzati szférában – a helyi önkormányzatoknál pedig szinte egyáltalán nem. Nekünk ugyanakkor kiterjedt tapasztalatunk van ezen a téren, ami megkülönböztet minket az említett politikai agytrösztöktől.

 Mitől „közpolitikai” egy intézet, mi van a kommunikáción túl?

Gy.Cs. A magyar nyilvánosságban a politikáról való beszédet és gondolkodást napirendelemzések, kisebb részben stratégiai elemzések uralják. Ezzel a politika a kommunikációs erőtérre redukálódik, szerintem ez nem jó. Ezzel szemben az egymással ütköző közpolitikai koncepciók nem tudatosulnak, illetve úgy gondolkodunk róluk, mintha ezek csak hivatalnokokra, és nem a politika szereplőire vagy a politikailag aktív polgárokra tartoznának. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a diskurzusoknak ne volna döntő szerepe a politika alakításában, de a politika nem csak kommunikáció. Annak a megértése, hogy a szociáldemokrata, a liberális, a konzervatív vagy a zöld pártok közpolitikai programja miként függ össze ideológiai pozícióikkal, fontos fázisa a politikai tanulási folyamatnak. Ha a politikáról való beszéd a politikai napirendre korlátozódik, akkor ez gátolja ezt a tanulási folyamatot.

 Miért indították el az intézetet? Milyen értékrend mentén dolgoznak?

Gy.Cs. Az intézetet épp az előbb elmondottak szem előtt tartásával indítottuk. Az alapítók valamennyien foglalkoztak már közpolitika-csinálással, a magyar kormányzati szférában, agytrösztöknél, illetve nemzetközi szervezeteknél Magyarországon és külföldön is. A külföldi tapasztalat azért fontos, mert az ilyen jellegű szervezetek Magyarországon csak most vannak kialakulóban, és az ilyesmit itt eddig nem lehetett megtanulni.
A cég tevékenysége egyelőre csak közpolitika-elemzésre és közpolitika-csinálásra korlátozódik. A tevékenységünk ennyiben ideológiamentes, azaz egymástól jelentősen eltérő közpolitikai koncepciókat is fel tudunk tölteni tartalommal. A határt inkább a szakmai igényesség képezi: irreális, nyilvánvalóan ad-hoc, rövid távú kommunikációs vagy taktikai célokat szolgáló elképzelésekkel nem foglalkozunk.

Ki áll az intézet mögött, illetve miből finanszírozza? Milyen körből kerülnek ki az ügyfeleik?

Gy.Cs. Senki sem „áll mögötte”, a céget magántőkéből (vagyis a saját pénzünkből) alapítottuk. Ügyfeleink közé több magyar bank és vállalat tartozik. Nekik rendszeresen szállítunk különféle elemzéseket, ahol – bár mint mondtam, természetesen készítünk politikai prognózisokat is – szintén az elsősorban szakmai tartalmak dominálnak: készítünk elemzéseket a kormányzat közpolitikai terveiről; a jogalkotási tervekről és az új jogszabályokról, sőt igény szerint hatósági és önkormányzati döntésekről is. Ügyfeleink többsége állandó megrendelő, ezek a megrendelések nyújtanak a cégnek anyagi stabilitást és függetlenséget. A közszférából megrendelések főleg minisztériumoktól érkeznek, nekik főleg legjobb gyakorlat-elemzéseket, össszehasonlító közpolitika-elemzéseket készítünk. De kaptunk már megrendelést ellenzéki helyi önkormányzattól is, egy munkavállalást elősegítő ösztönzőrendszer kidolgozására.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr66801858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molaris 2008.12.04. 15:32:27

"SHELF"- köszönöm a cikket. Már régóta ettem magam e fontos probléma megoldatlanságán. Nagyon megnyugodtam, hogy ezt más is érzékelte és tett is a hiány megszüntetéséért. Az a hatalmas lefedetlen felület égetően irritálta már az egész tásadalmat.

Csak egy kérdés piszkálja a csőröm: ki fizeti őket?

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.04. 15:36:26



marketing bullshit


honnan volt "az első millió" az induláshoz?

RickyTerror 2008.12.04. 16:24:31

Most komolyan, van képetek egy nettó PR-interjút lehozni, mint blogbejegyzést?

Száni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.12.04. 16:48:35

RickyTerror:
Nem PR-interjú - elnézést, ha annak tűnik.
Pedig még gondolkoztam is rajta, hogy nem lesz-e ez a t. olvasók benyomása, aztán úgy ítéltem meg, ez a kommunikáció vs. közpolitika van olyan érdekes kérdés, hogy ne legyen. Tévedtem.

sHelf 2008.12.04. 16:50:42

a dolog engem érdekelt, bocs ha más jön le, tényleg.

Karcolt lendület 2008.12.04. 17:01:00

sHelf feltette a kérdéseket, Győry Csaba pedig természetesen PR-lehetőségnek tekintette és úgyis válaszolt rá. Nincs ezzel semmi baj.

Főleg, ha ilyen régóta látható problémára adnak valami megoldást:

"...mint a részletes implementáció, vagy éppen a szabályozási hatáselemzés. Ezeknek nagy irodalma és számtalan módszertani megoldása van, amit Magyarországon nem, vagy nem megfelelő módon és mértékben alkalmaznak a kormányzati szférában – a helyi önkormányzatoknál pedig szinte egyáltalán nem."

RickyTerror 2008.12.04. 17:15:22

Engem NAGYON érdekelne, mit is jelent a kommunikáción túli közpolitika, de az olyan szlogenek, mint hogy a "politika nem csak kommunikáció", meg az " irreális, nyilvánvalóan ad-hoc, rövid távú kommunikációs vagy taktikai célokat szolgáló elképzelésekkel nem foglalkozunk" nem bírnak revelatív erővel.

Egy olyan interjú, ahol 4 (!!!) kérdés hangzik el, és egyik sem kötődik szervesen az előzőre adott válaszhoz - azaz nem hatol az amúgy igencsak feszítő probléma mélyére - igencsak PR-nak tűnik, de régi Reakció-olvasóként elhiszem nektek, hogy nem így van.

Hogy a központi kérdésről is szó essék:

A diszkurzivitás és valóság határainak meghúzása NEM akarat kérdése, hanem... hát igen, most majdnam kikotyogtam a XXI. század legnagyobb politikai kérdésére a választ. jelenleg egyetlen politikával foglalkozóember vagy szervezet sem kerülheti meg a kommunikációs szintre való reflexiót. Aki pedig mégis ezt állítja, az vagy sólyomlászlói naivitásról tesz tanúbizonyságot, vagy pedig a komminációntúliság egy olyan eccerű kommunikációs fogás a részéről, mint amikor a pártok állnak a politikaellenes kampányok élére .

Ezt így felejtsük is el!

Francois Pignon 2008.12.04. 17:20:34

RickyTerror,
nyilván azért nem kötődnek egymáshoz, mert emailben lettek feltéve a kérdések. A cég pedig küldte a bejáratott bullshit-válaszokat, ez valóban PR ízt ad neki. Engem nem is győztek meg, hogy elemeztessek velük.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.04. 17:27:02


esetleg egy női alkalmazottjuk elemezhet orálisan

az biztos, hogy kiskosztümos kifentkurvák dolgoznak egy ilyen elegáncsos helyen

Francois Pignon 2008.12.04. 17:32:45

Nekem ez tetszik:
"A Compass Közpolitikai Intézet leendő ügyfelei számára termékeiből ingyenes mintát biztosít, melyekkel kapcsolatban kérjük érdeklődjön a fenti elérhetőségeken."
www.compasspolicy.hu/termekek

Vajon milyen lehet egy termékminta egy politikai forgatókönyvből? Rendelni kéne egy ilyet.

Karcolt lendület 2008.12.04. 17:37:00

RickyTerror:
Nyílván olyan témákra gondolnak, hogy mondjuk a kórházösszevonások/bezárások hatását előre felmérni (ez anno nem történt meg). Vagy pl. bármilyen adószabály változásának milyen hatásai lehetnek: amit a Konzervatóriumon szoktak emlegetni, hogy az emberek nem statikusan reagálnak ezekre - ahogy ott a hivatalokban elképzelik -, hanem az eredeti céljaikat továbbra is próbálják elérni akár a szabály kikerülése árán is. Ezeknek az elemzése eléggé hiányzik a mai magyar szabályalkotási folyamatból - persze a minisztériumok stábjai is megcsinálhatnák ezeket, ha meglenne a szaktudásuk ill. nem a napi politikai érdekeknek megfelelően rángatnák őket.

Karcolt lendület 2008.12.04. 17:50:48

f..:
A honlapjukon ott a munkatársak listája, egy nő van köztük. Amúgy elég fiatal gárda és az interjúban emlegetett hatalmas (nemzetközi) tapasztalatot nem látom annyira alátámasztottnak.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.12.04. 17:55:48

Tudom, csúf dolog a felületesség, de amikor azt látom, hogy a kutatási igazgató (Sebők Miklós) a Fordulat (a Társadalomelméleti Kollégium lapja) és a démoszos Progresszív Politika szerkesztője, Dessewffy "Beleőszültem a tanácsadásba" Tibor szerzőtársa ("www.demos.hu/Konyvesbolt?cat_id=2&id=66&todo=Product"), akkor erre a közpolitikás, ideológiamentes cumóért annyira nem karmolom meg magam.

molaris 2008.12.04. 18:00:46

Szóval jól sejtettem, hogy ez megint pénzlenyúló intézet?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.12.04. 18:16:53

Karcolt lendület:
Nekem is ugyanez tűnt fel. :)

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.04. 18:29:39


büdös juppibagázs

hogy humánbanda pláne büdös

egy mérnökjuppi legalább az effektív termelésben vesz részt, ezek meg csak pofáznak

miközben lejáratódott szoclib vén faszok a háttérből jól kisámfázzák őket, ezzel átmente a befolyásukat

Téglagyári Megálló 2008.12.05. 21:49:20

Most előbújik belőlem a nyelvtani náci: mi a frászkarika az a "közpolitika"? A politika az nem a köz ügyeivel való foglalatosság? Erőlködést érzek itt, kérem.

sHelf 2008.12.05. 23:28:43

Teglagyari Megallo: hat nem tokeletes kifejezes szerintem se, de teny hogy letezik. a public policy magyarositasa, mivel magyarul nem teszunk kulonbseget a politics es a policy szavak kozott, mindketto politika, ezert tunhet furcsanak.

Téglagyári Megálló 2008.12.06. 07:35:36

sHelf,

értem, de talán nem teljesen. A policy az irányelvet jelent?

sHelf 2008.12.06. 10:32:30

Teglagyari Megallo: azt is. Komplett politologia orak szolnak arrol, hogy mi a kulonbseg es mit jelentenek a policy polity politics szavak. Kozeleti kontextusban a policyre en inkabb szakpolitikat mondanek, mint peldaul az egeszsegugy vagy oktatasugy, es ezek mind kozpolitikanak szamitanak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.12.06. 10:51:02

TM,
A "közpolitika" valóban egy nyelvi borzalom, de a "szakma" cuppant rá. Intézményszerűen talán Stumpf kezdte el kutatni.
Az az intézmény - gondolom - a Demos kiegészítője lesz. Talán kevésbé ideológikus, kevésbé Ferkó-seggébe fordult, stb. Diverzifikálják a "termékkínálatot".

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.06. 11:19:43


a policy jelenthet irányelvet, más kontextusban viszont adott irányelvek összességét is értik alatta

bár sok területen sokla kifejezőbb a nyelvünk, látszik, ezen a területen akadnak hiányosságai - érdekes spekulációk alkothatók ebből :)

RickyTerror 2008.12.08. 12:12:11

Tölgy, én úgy emlékszem, az első magyar kutató, aki ezzel elmélyültebben foglalkozott, nem más, mint Ágh Attila (höhö).

Egyébként én a közpolitika önállósítását a technokrácia legitimációs törekvésének érzem deklarált ideológiamentessége, "szakmaisága", és a politikai viták alóli kibújási hajlandósága miatt.

godspell 2008.12.10. 18:36:09

hát, ha abból ítélünk, hogy sok a TEKes és egyéb TEKhez kötődő, ez valóban egy második Demos lesz... habár az interjúból nem ez jött le elsőre.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.12.10. 19:00:21

godspell:
A TEK-s előélet alapján akár anarchista szabadcsapat is lehetnek, akik előbb a Régiposta utcai McDonald'sot röpítik a levegőbe, aztán pedig a Parlamentet. :)))
süti beállítások módosítása